Page 1

PORTFOLIO of an Industrial Designer BY FRANKE KUIJPERS


INHOUD *PORTFOLIO pag. 3 kennismaking contactgegevens curriculum vitae

*INTRODUCTIE pag. 4

over mij en Industrial Design

*VISION pag. 5 vizie op ontwerpen interessegebied

*PROJECTEN 1e jaarsprojecten

pag. 7 t/m 10

*VAARDIGHEDEN tekenen

pag. 11 t/m 14

2e jaarsprojecten assignments

design process brainstormen electronica linking concepts prototypes gebruikers solidworks

*PROFIEL pag. 15 persoonlijkheid en kenmerken programmakennis

Cover: Foto gemaakt op de DDW 2010

2


PORTFOLIO FRANKE KUIJPERS 3e JAARS INDUSTRIAL DESIGN STUDENTE TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN

Welkom! Mijn naam is Franke Kuijpers (21) en ik ben een derdejaars Industrial Design student aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Al vanaf jongs af aan heb ik een passie voor ontwerpen. Toen ik van de middelbare school af kwam heb ik voor de studie Industrial Design gekozen, omdat deze studie zich bezighoudt met het ontwerpen op verschillende gebieden in de design wereld. Zo focust het op Innovatief Product Ontwerpen maar ook op Intelligent Design en Interactie Design. Andere kwaliteiten die ik wilde krijgen met deze studie zijn behalve grafisch een goede en brede basis ook kennis op het gebied van business (strategieÍn) en gebruikersonderzoek. In het derde jaar van mijn studie krijg ik de mogelijkheid om te gaan stagelopen bij een bedrijf. Daarom ben ik per direct op zoek naar een stage van gedurende 3 maanden die mag duren tot halverwege juni. Op de volgende pagina’s kunt u meer informatie vinden over mij, mijn studie en mijn stagedoelen. Ik hoop dat die aanleiding kunnen zijn om eens te komen praten. Aarzel niet om contact met mij op te nemen via mijn adres, mail of telefoonnummer hiernaast.

Curriculum Vitae CONTACT

Boschdijk 363 | 5621 JB Eindhoven 16-10-1990 | f.e.m.kuijpers@student.tue.nl TEL +31 (0)6 50469717

EMPLOYMENT

Restaurant Het Veerhuis | Bosscheweg 31 5469 PD | Boerdonk Gewerkt van 2007 - 2010 La Place Piazza | Piazza 62 a 5611 AE | Eindhoven | Gewerkt van 2010 - Heden

FURTHER EXPERIENCE

Jong Nederland Boerdonk | Vrijwilliger Leidinggevende, Organisatie en Commissiewerk 2006 - 2010

EDUCATION Met vriendelijke groet,

Franke Kuijpers

Basisschool de St. Nicolaasschool | Boerdonk Middelbare School het Dr.-Knippenbergcollege | Helmond Technische Universiteit Eindhoven | Industrial Design (Propedeuse behaald)

LANGUAGE

Nederlands (Moedertaal) Engels (Lezen, schrijven, spreken) Duits, Frans & Spaans (Basis)

MAIN INTERESTS

Industrial Design Product Design Interior and Exterior Design Architecture Retail Design Graphic Design

3


INTRODUCTIE Ik ben een derdejaar bachelor student Industrial Design aan de Technische Universiteit van Eindhoven. In de afgelopen twee jaar heb ik veel geleerd over het begrijpen en gebruiken van verschillende design processen en over mijn sterke en zwakke kanten als een Industrial design student. Vooral in het afgelopen jaar heb ik me veel bezig gehouden met een visie te vormen en uit te zoeken waar precies mijn interesses liggen. Omdat er in de studie veel aandacht wordt gegeven aan verschillende vlakken binnen de ontwerpwereld heb ik een hele brede kennis verkregen op het gebied van ontwerpen, zoals het gebruik van technologie bij het ontwerpen van intelligente en innovatieve producten, gebruikersgericht ontwerpen en werken met verschillende businessmodellen. Voor mijn stage ben ik op zoek naar een bedrijf dat mij op een brede en goede manier kennis kan maken met ontwerpen in de praktijk. Ik ben geinteresseerd in interaction design en het vormgeven van ideeĂŤn. Ik zou graag producten ontwerpen die de zintuigen prikkelen en die licht of beweging bevatten. Ik sta open om meer te leren en nieuwe mogelijkheden te ondekken van het combineren van interactie en aesthetics van design. Ik ben een enthousiaste en nieuwsgierige student die zich graag volledig inzet om zo veel mogelijk nieuwe ervaringen en kennis op te doen op het gebied van (industrieel) ontwerpen. Ik vind het niet erg om te werken aan kleine projecten of het uitvoeren van kleinere taken. Mijn doel van de stage is vooral om kennis te maken met het werken in een ontwerpbureau. Hopelijk biedt uw bedrijf mogelijkheden voor mij om deze wens te verwezenlijken.

4


VISION EEN VISION IS VOOR EEN DESIGNER EEN BELANGRIJK VISITEKAARTJE. HET GEEFT EEN MENING, EEN GEDACHTEGANG EN EEN WEG OM KEUZES OP TE BASEREN. HET KAN DIENEN ALS EEN SOORT PROFIEL VOOR DE DESIGNER. MIJN VISION IS GEBASEERD OP INTERESSES EN GEVORMD NAAR DE PROJECTEN DIE IK HEB GEDAAN. HET ZAL OOK GAAN VERANDEREN DOOR PROJECTEN DIE NOG ZULLEN KOMEN. Als een designer is het mijn doel om producten te ontwerpen die een zekere ervaring en gevoel geven aan de gebruiker. Ik geloof dat functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid de basis zijn voor een waardevol product. Onder deze twee aspecten is nauwelijks meer uit te komen en ze zijn belangrijk voor elk ontwerp dat wordt gemaakt. Ik geloof dat als aan deze factoren zijn voldaan, ontwerpen voor een ervaring verdere waarde kan geven aan een product. Volgens Kansei Design, een Japanse manier van ontwerpen, kan je niet echt ontwerpen voor een ervaring. Om te ontwerpen voor een ervaring moet men ontwerpen voor perceptie. Ik denk dat door te ontwerpen voor zintuigen en het lichaam een gebruiker de wereld anders kan ervaren dan zij gewend zijn. Men beleeft de wereld niet met de hersenen maar met de zintuigen. Als een designer ontwerpt voor het hele lichaam en de zintuigen ontstaat er een sterkere verbintenis tussen het ontwerp en de gebruiker. Deze band is belangrijk in een samenleving met zoveel mogelijkheden, groei en competitie. Als designer ben ik gefascineerd bij bewegingen in design en het lichaam. Als een product beweegt, zal het blijven verrassen omdat het dan veranderingen meemaakt. Als een persoon beweegt, kan hij of zij zichzelf uitdrukken met deze beweging. Ik houd zelf veel van dansen omdat het een gevoel van vrijheid geeft waarbij ik mijn emotionele gevoel kan uiten. De dans representeert de danser zoals een ontwerp in mijn mening een gebruiker zou moeten representeren. In een onbewustere manier zou het ook de ontwerper zelf moeten representeren. Beweging geeft het gevoel dat iets leeft en dit vind ik interessant. Als een product er ‘levend’ uit ziet, lijkt een gebruiker zich vaak meer te herkennen in een product. Op deze manier verwacht ik dat het gemakkelijker is voor de gebruiker zich te binden aan het product. Dit kan de relatie tussen de gebruiker en het product vergroten. Vandaag de dag is design vaak nog statisch. Mijn doel als een ontwerper is om ontwerpen meer dynamisch te maken door het integreren van beweging en veranderingen en hierdoor een nieuwe ervaring voor de gebruiker te creëren.

TOEPASSINGSGEBIED Ik was altijd geïnteresseerd in interieur, exterieur, lifestyle en retail design. De reden dat ik uiteindelijk industrial design heb gekozen is vanwege dat ik ook interesse heb in techniek en intelligent ontwerp. Ik zie intelligent ontwerp als de toekomst van alle producten en ik geloof dat dit ook meer waarde kan creëren voor de gebruiker. Ik houd ervan om te werken met compositie en styling maar ook met vormen, materiaal en kleur. Door deze aspecten te combineren met intelligentie en technologie, wil ik een nieuwe en moderne manier van leven ontwerpen. Naar mijn mening zijn er nog veel dingen te ontdekken in het combineren van intelligente technologie en andere designvlakken zoals interieur, exterieur of mode. In de toekomst zou ik graag deze visie gebruiken om een nieuwe ervaring te geven aan het leven voor gebruikers.

Een ontwerp dat ik erg goed vind is de Intimacy dress van Studio Roosegaarde en V2. Het bevat geen beweging maar wel verandering. Hoe dichterbij mensen komen, hoe transparanter de jurk wordt. Technologie wordt op deze manier gecombineerd met mode maar ook met het gevoel van de persoon zelf, namelijk haar intimiteit. Een project wat ik nog meer interessant vind is de kraan van Corian. Deze is te vinden op de volgende pagina.

5


Keukenkraan van Corian

Dit is het afstudeerproject van Jasper Dekker (TUE) en een voorbeeld van het soort van design dat ik interessant vind. Het combineert Industrieel ontwerpen met Interieurontwerp, twee aspecten van de designwereld die ik interessant vind. “Het doel van dit afstudeerproject was om betekenisvolle handgebaren te ontdekken om een keukenkraan mee te bedienen. In de ruimte om de kraan heen kunnen handgebaren een combinatie van functies zoals koud water, warm water, douchestraal of normale straal bedienen. Betekenisvolle interactie betekent dat de actie die nodig is om een functie van een product te bedienen in relatie moet staan tot die functie. In andere woorden, om water uit de kraan te krijgen, beweegt u uw hand langs de zijkant van de kraan naar u toe. Alsof u het water uit de kraan begeleidt of simpelweg zegt: “breng mij water”.

Zelf zou ik ook graag willen werken op het gebied van interieur en exterieurontwerp maar ik voeg daar graag een vleugje innovatie en interactie aan toe, omdat ik geloof dat daar extra waarde in kan zitten. Door de komst van steeds meer intelligente producten veranderen andere producten ook in een intelligentere en innovatieve versie. Zo zie je bijvoorbeeld dat Adidas en Philips bezig zijn met intelligente kleding waar techniek en textiel gecombineerd worden en ook met de komst van smartphones is de ontwerpwereld drastisch aan het veranderen.

6


PROJECTENDESIGN OP DE TU/e INDUSTRIAL INWAT EENKENMERKT JAAR WERKT DEIEDERE STUDIESTUDENT, INDUSTRIAL ALLEEN DESIGN OF AAN INDE EEN TECHNISCHE GROEP, AANUNIVERSITEIT? TWEE PROJECTEN. EN WELKE DAARNAAST KWALITEITEN VOLG HEEFT JE EEN VIERSTUDENT VAKKEN WAARVAN DIE DAAR JE STUDEERT? DE VERKREGEN KENNIS KUNT TOEPASSEN IN JE PROJECT.

De studie Industrial Design aan de technische universiteit in Eindhoven bestaat nog niet zo lang. Behalve dat de studie de vrij nieuw is, heeft het ook een andere aanpak dan de andere studies. Smart Greetingcards Waar de rest van de studies(1e aanjaar) de universiteit vooral richt op theorie, Inismijn eerste Design project gebaseerd ontwierp ikop een met technologie Industrial hetkaart competency gericht leren. dieEreen wow-effect aanom de gebruiker geven.naDe wordt geprobeerd een designmoest omgeving teclient bootsen door van dit project,aan FunteIndustries, voor hun opdrachten gaan met stond echte bekend clients, design teams en experts. relatiegeschenken en bijzondere kaarten. Tijdens project ben op te Op deze manier probeert men om studenten zodit goed mogelijk ik leiden bekendengeworden met hetop ontwerpen voor een bepaalde voor te bereiden de echte wereld. doelgroep, het gebruiken van personas en het doen van (wetenschappelijk) onderzoek over emotionele waarden De technologie waarmee tegenwoordig gewerkt wordt,van veranderd het zenden en ontvangen van kaarten. Ik heb geleerdaan hoete passen en voortdurend. Men is continue bezig om producten je te een simpel electronisch circuit kon maken LEDS, een gedaan. verbeteren en er worden dagelijks nieuwedat uitvindingen potentiometer en een speaker bevatte. Omdat vandeFun Er komen steeds sneller nieuwe producten opde dekaarten markt en Industries verkocht werden over dedie hele heb ik me ook concurrentie is groot. Studenten netwereld zijn afgestudeerd weten vaak bezig culturele verschillen van landen en de wat gehouden er speelt opmet datde moment, maar met de groeiende wetenschap verschillen in waarden gebruiken voor landen. is die kennis vaak snelenachterhaald. Bij dedeze studie industrial design proberen ze studenten op te leiden die gewend zijn om met de Tagging/Memo-display wetenschap mee te gaan. Het(1e gaatjaar) er niet meer alleen om wat je aan Het kennis Lloydbezit, hotelmaar in Amsterdam om hoe jeiszoeen snel bekend mogelijk hotel en met effectief beroemde mogelijk ontwerpen, kennis vergaard. een grote geschiedenis en een grote diversiteit in gasten. De focus van dit project was het verbeteren van de individuele Vanaf het ervaring eerste jaar van wordt de gasten een student of de algemene verwacht ervaring in een groep in een publieke samen ruimte. te werken Ik heb aan een platform project. Die ontworpen is samenzodat met een mensen bedrijf of hun client gedachten opgezet.enDoor herinneringen de nauwe samenwerken over bepaaldemet activiteiten client en groep konden heb ik achterlaten als IndustrialinDesign het hotel. student Gasten veel konden kennislaten op het zien gebied welke activiteiten van samenwerken, ze leuk oftaken niet leuk verdelen vonden enop de een verschillende speelse manier rollen in door eende groep. hoogtes Het van teamdewerkt platforms binnen te het veranderen. hele design Elk platform process, van representeerde analyseren eneen brainstormen activiteit en totdoordat een prototype oude gasten of eventuele gestemdrealisatie hadden, van hetkonden idee. Vaak nieuwe gaatgasten dit gepaard zien welke met gebruikersonderzoeken activiteiten er leuk waren en businessstrategieÍn. om te doen. Ook konDit het hangt Lloydgeheel Hotel zo af van indirect de wensen leren over van de declient. wensen van hun gasten. In dit project heb ik gewerkt met DC-motors en programeren en ik heb geleerd hoe je interface usertests Door hetkon competentie-gericht doen met gebruik van leren low ben enikhigh me fidelity erg bewust van mijn prototypes. eigen ontwikkeling. Ik heb eenIkduidelijk kan in deze beeldstudie gekregen stappen van het zetting design die ik zelf process belangrijk doorvind. gebruik Daardoor te maken is iedere van verschillende student die deze brainstorm studie doet uniek endoor analyseringstechnieken. de keuzes die ze maken. Ook Deze zijnkeuzes er verschillende zijn gebaseerd op een visie experts en doelen gevraagd die worden om kennis ontwikkeld op te doen tijdens op het de studie. gebied van gebruikersonderzoek, stemmen en electronica. Als laatste ben ik er achter gekomen wat mijn kwaliteiten zijn bij het werken in een groep. Foto’s van het process zijn te vinden aan de rechterkant van deze pagina.

Omdat er op deze opleiding niet gewerkt wordt met punten en tentames gaat de beoordeling op een andere manier. Aan het eind van ieder semester maakt iedere student een showcase. Daarin staat alles wat er in het afgelopen semester geleerd is en een reflectie daarop. Deze wordt beoordeeld door een accessor, die samen met de beoordeling van een aantal leraren en de coach beslist of aan de eisen is voldaan. De competencies waaraan het hele jaar door gewerkt wordt, zijn: Ideas and concepts Integrating technology User focus and perspective Socio-cultural awareness Design and business process Form and senses Design and research processes Multidisciplinary teamwork and communication Self directed and continuous learning Descriptive and mathematical modeling Tijdens de stage in het 3e jaar zou ik graag een aantal van deze compenties verder willen ontwikkelen in de praktijk door een stage te doen die deze aspecten ook behandeld.

Tagging/Memo-display

7


Project 2e jaar: “Ontwerp een accessoire dat technologie bevat om de emotionele waarden te veranderen of te vergroten.”

Een ketting die meedeed op de muziek kan aangeven naar wat voor muziek je luistert en het prikkelt de zintuigen van de drager en degene die er naar kijkt. Bovendien is het ook een leuke gadget om te geven of te krijgen. Dit project was te zien op de Dutch Design Week 2011 onder Brainport. Client: Brech

Presentatie en communicatie. Presentaties doen blijft een belangrijke manier om ideeën aan de man te brengen en ideeën toe te lichten. In een groep of alleen werk je aan een bestaand project voor een bepaald bedrijf. De vooruitgang en de resultaten presenteer je in meetings of exhibitions aan leraren, anderen studenten en de clients.

Pressure Cooker 1e jaar in teamverband: “Ontwerp een lamp gebaseerd op de Art Nouveau kunststroming.”

De lamp die kan open en dichtklappen heeft iets weg van een bloem die sierlijk open en dicht gaat. Door deze beweging kan de lamp verschillende sferen creëren van huiselijk en sfeervol tot een werk en studeer licht. De beweging en de vorm blijven verrassend en zorgen voor een speels karakter.

8


Enhance the quality of work for autistic employees (2e jaar)

Mensen met austisme ondervinden vaak problemen met hun werk door sociale problemen of concentratieproblemen. Het doel van dit project was om een product te ontwerpen voor een bepaald persoon binnen het austisme spectrum, dat hem of haar kon helpen om beter te functioneren in een werkomgeving. Om de werknemer meer gefocused te houden op zijn werk, heb ik een jas met hoodie ontworpen die de visuele en auditieve afleiding van de omgeving kon verminderen, zonder te persoon te hoeven isoleren. Ik heb nauw samengewerkt met verschillende bedrijven zoals EMET, Workdesign en Ergon en ook met autistische mensen. Dit project bevatte veel veldonderzoek en wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de conceptfase heb ik me bezig gehouden met vorm exploraties, tekenen en het maken van prototypes en het uiteindeljike ontwerp achter de naaimachine.

Beyond Accessory (2e jaar)

In mijn laatste project heb ik een project voor het sieradenbedrijf Brech gedaan. Ik heb een ketting ontworpen die licht gaf op de muziek. Met deze ketting kon de drager aangeven naar wat voor soort muziek ze luistert zonder dat haar omgeving de muziek zelf hoort. De drager is deelt zo haar interesse in muziek met de wereld. De ketting is in connectie met de koptelefoon en een apparaat dat muziek afspeelt. De geluidsgolven werden door de ketting omgezet in lichtgolven en naarmate de muziek harder of sneller ging, deed de ketting hier aan mee. Omdat ik dit project geheel alleen gedraaid heb, ben ik achter veel kwaliteiten en verbeterpunten gekomen. Zo heb ik een eigen design proces gedraaid en zelf al het onderzoek gedaan. Dit project is uiteindelijk te zien geweest op de Dutch Design Week 2011. Foto’s van dit project zijn o.a. aan de rechterkant te zien.

Assignments

In ieder semester heb ik vier assignments gevolgd waarmee je kennis in een bepaald gebied kunt verkrijgen. Deze vakken hangen samen met de competenties die er zijn op de studie. Zo heb ik een vak Co-creation gedaan waardoor ik interesse heb gekregen in de samenwerking tussen bedrijven, bedrijven en hun klanten en klanten onderling. Daarmee heb ik een nieuwe kijk gekregen op business modellen en het maken van nieuwe businessmodellen. Ook heb ik vakken gevolgd voor duurzaam ontwerp en materiaalkunde., waar ik de eigenschappen van verschillende materialen heb leren kennen met hun invloed op het milieu. Ik heb tekenassignments en modelleerassignments gevolgd om prototypes beter toe te lichten, te presenteren en te testen. Hiervan zijn voorbeelden te vinden verder in dit portfolio.

Process foto’s van de ketting

9


10


VAARDIGHEDEN TEKENEN DESIGNERS MOETEN VAAK IDEEEN BEDENKEN EN COMMUNICEREN MET CLIENTS EN HET DESIGN TEAM. HET (SNEL) KUNNEN SCHETSEN VAN DEZE IDEEEN IS DAN ESSENTIEEL. Tijdens mijn studie ben ik veel bezig met tekenen. Ik ben van mening dat schetsen een krachtige manier is om ideeen snel te communiceren en visualiseren, maar ook bij het bedenken van ideeen kunnen schetsen goed helpen. Door schetsen is men in staat een beter en verhelderend beeld te krijgen van wat er precies met een idee wordt bedoeld. Dit kan heel gemakkelijk zijn bij het doen van presentaties of tijdens een meeting of brainstormsessie. Verder kan het goed helpen bij het doen van exploraties in vorm en kleur en het weergeven van context van een product.

Tekeningen gemaakt in 2011

11


DESIGN PROCESS

EXPLORING/ VALIDATING

Analysis on juwellery

Defining requirements and context

Form exploration

INTEGRATION DECISION MAKING/ SYNTESIZIS

Impact on vision and world

Defining vision on juwellery

ENVISIONING

Categorization and decision

Reporting/ exhibition Low fi sample exploration

THINKING/ ABSTRACTING

Sketching (concretising concept)

Low fi prototyping Idea generation

Translation to final design

Reporting/ exhibition

Making final prototype

Idea defining Design process van het project Beyond Accessory

BRAINSTORM

ELECTRONICS

EEN DESIGN BEGINT ALTIJD MET EEN IDEE. MAAR HOE KOM JE PRECIES OP EEN GOED EN BRUIKBAAR IDEE EN WAAR BASEER JE OP OF IETS EEN GOED IDEE IS?

WAARMEE MAAK JE PROTOTYPES DUIDELIJKER? VOEGT ELECTRONICA IETS TOE AAN DE BELEVENIS VAN MENSEN? HOE KRIJG IK MIJN PROTOTYPE LEVENDIGER?

In projecten maak ik gebruik van verschillende brainstormtechnieken om op ideeën te komen. Ik ben bekend met het maken van moodboards en word webs en ik gebruik schetsen om ideeën toe te lichten. Ik vind het interessant om te brainstormen in een groep om verschillende meningen te horen over een idee. Na een brainstormsessie analyseer ik de ideeën door ze te structureren en de zwakke en sterkte punten van een idee te overzien. Daarbij maak ik vaak gebruik van een QOC-analysis. Deze analyse kan dienen om een keuze te maken tussen bepaalde ideeën of om weer een nieuwe brainstorm op te zetten om op nieuwe ideeën te komen. Brainstormsessies kunnen gedaan worden voor of na het doen van academisch of veldresearch op een bepaald vlak.

Om prototypes echter te maken of om gebruikerstesten nuttiger te maken voeg ik vaak electronica toe aan mijn prototypes. Ik ben bekend met het gebruiken van een breadboard en arduino. De arduino gebruik ik voor het programmeren van mijn prototypes. Daarnaast bevatten de meeste prototypes LED’s en motoren.

12


LINKING CONCEPTS

Modellen om woorden te linken en word webs te maken. Onderdeel van een business assignment, maar bruikbaar voor vele doeleinden.

PROTOTYPES

GEBRUIKERS

EEN TASTBAAR IDEE KAN GOED LATEN ZIEN WAT EEN ONTWERP ALLEMAAL IN HOUDT. BOVENDIEN KUNNEN ER GEMAKKELIJK TESTEN MEE GEDAAN WORDEN.

WAT WILLEN MENSEN NOU EIGENLIJK EN WAT WORDT VERWACHT VAN DIE MENSEN? EN WAT VINDEN ZE ER UITEINDELIJK VAN?

Een andere manier om ideeën verder te realiseren en visualiseren, is het maken van prototypes. In het begin van het design process worden vaak simpele low-fidelity prototypes gemaakt. Het project eindigt meestal, afhangend van de wensen van de cliënt, met een technisch werkend prototype. Dit wordt gepresenteerd aan de client en aan de hand daarvan wordt beslist wat er mee gedaan gaat worden. In veel gevallen stopt het project na het maken van een goed prototype, omdat clients de rest verder uitvoeren. Tijdens mijn stage zou ik graag een project willen draaien wat zich wat uitgebreider richt op verdere stappen in het design process, zoals productie, marketing en verkoop.

Voor het bedenken van een goed ontwerp moet al vanaf het begin af aan rekening gehouden worden met de wensen van de gebruikers van het product. Dit wordt vaak gedaan door middel van een gebruikersonderzoek. Een doelgroep wordt uitgekozen en er wordt onderzoek gedaan naar hun wensen, kunnen en verwachtingen. Interviews en enquêtes kunnen daar goed bij helpen. Als het ontwerp klaar is wordt dit vaak getest met een prototype om te kijken of de functionaliteit en de gebruikersvriendelijkheid van een product goed is. Bij mijn studie wordt er veel aandacht besteed aan gebruikersonderzoeken en testen, omdat je hiermee met harde feiten kunt komen.

13


SOLIDWORKS Behalve het maken van schetsen kunnen veel designers tegenwoordig ook tekenen op de computer met Photoshop en Illustrator, programma’s die onmisbaar zijn als ontwerper. Maar ook is het steeds meer van belang om ideeÍn te kunnen visualiseren met 3D programma’s. Ik ben daarom begonnen met het leren van Solidworks. Ik geloof dat dit programma goed kan helpen bezig met het leren van Solidworks, waarvan ik nu de basis beheers. Toch heb ik op mijn opleiding nog geen projecten gedraaid waar deze kwaliteiten goed van pas kwamen. Daarom zou ik indien mogelijk mijn kennis op het gebied van 3D tekenen willen toepassen en verbreden tijdens mijn stage. 3D- tekeningen gemaakt in Solidworks

14


PROFILE OM WAT MEER INZICHT TE KRIJGEN IN WAT VOOR PERSOON IK BEN, KUNT U HIER KORT LEZEN OVER MIJN HOBBIES, INTERESSEGEBIED, PERSOONLIJKHEID EN KWALITEITEN. VOOR MEER INFORMATIE OVER MIJ EN PROJECTEN KUNT U ALTIJD CONTACT OPNEMEN Al van kleins af aan ben ik bezig geweest met verschillende dansen eigen te maken, van ballet tot streetdance tot ballroom en latin. Daarnaast ben ik weg van muziek maken en zingen. Ik heb jarenlang vioolles gehad en ik ben nu bezig met het aanleren van gitaar en piano. Het uiten via muziek en dans is iets wat ik altijd al belangrijk heb gevonden. In mijn studie resulteert dit vaak in projecten waarin beweging en soms muziek een rol speelt. Het is een manier om gedachtes anders weer te geven en gevoelens anders over te laten komen. Zoals in mijn visie vermeld staat, vind ik dat een design moet inspelen op het gevoel. Het moet zintuigen prikkelen. Die gedachte is hier begonnen. Behalve Industrial design ben ik geïnteresseerd in een heleboel meer aspecten in het designvlak. Ik houd van ontwerpen: Van kleding tot huizen en tuinen en van interieur tot innovatieve en intelligente producten. Het liefst zou ik iets gaan doen wat deze interesses zo veel mogelijk combineert of waar ik kan werken op meerdere designvlakken. Als persoon sta ik bekend als gemotiveerd, vriendelijk, zachtaardig en timide, maar wel als iemand die altijd een doel en mening heeft. Deze eigenschappen hebben soms als nadeel dat ik wordt gezien als verlegen. Ik kan me vaak goed inleven in wat andere mensen denken en voelen en dat helpt me wanneer ik werk in teamverband. Ik ben verantwoordelijk en ik kan goed de leiding op me nemen, maar ik kan ook goed orders opvolgen en mezelf wat naar de achtergrond plaatsen. Dit hangt geheel af aan het team waar ik mee samenwerk. Verder ben ik een preciesiewerker. Ik wil dat dingen die ik maak en doe goed zijn en ik ga net zo lang door tot ik dat niveau bereikt heb. Dat kost soms tijd. Door mijn studie is dit enigszins verergerd, omdat het daar draait om reflecteren. Je bent steeds bezig je ‘slechte’ eigenschappen te ontdekken en te verbeteren, maar daardoor ben ik ook heel zelfbewust geworden. Een aantal (design) programma’s die ik heb leren gebruiken in de afgelopen jaren is te vinden op de lijst aan de rechterkant. Ik gebruik deze programma’s tijdens het design process bij het maken van illustraties, prototypes en sites en verslagen.

Program knowledge MICROSOFT OFFICE

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Power Point 2007 Microsoft Office Excel 2007

ADOBE

Adobe photoshop CS5 Adobe Indesign CS5 Adobe Dreamweaver CS5 Adobe Flash Catalyst CS5 Adobe Illustrator CS5 Adobe Premiere CS4

EXTRA

Windows Movie Maker Moving Collage (Filmcollages) Processing (Programmeren) Arduino (Programmeren) CmapTools (Business Modellen) Solidworks Google Sketchup 7 (only the basics)

IN PROGRESS

Meer kennis op het gebied van 3D tekenen wil vergaren tijdens mijn derde jaar en eventueel in mijn stage. Ik ben leergierig en ik ben altijd bereid nieuwe programma’s te leren en mijn kennis naar een hoger niveau te brengen.

15

Portfolio Franke  

Portfolio B3.1

Advertisement