Fullet centenari Biblioteca

Page 1

Amb aquest matrimoni Bonnemaison es va introduir definitivament en l’esfera de la intel·lectualitat burgesa catalana. Narcís Verdaguer, advocat i periodista, que arribaria a ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona i diputat provincial, va ser mentor d’escriptors com ara Eugeni d’Ors i Josep Carner, però sobretot va ser mentor de l’advocat i polític Francesc Cambó, el qual Narcís i Francesca, que mai no tingueren fills, protegiren com un afillat. Bonnemaison, inspirada en la tasca de les introductores del feminisme reformista d’arrel catòlica i gràcies als nous contactes establerts i als seus dots socials, va poder tirar endavant l’ambiciós pla de crear una biblioteca per a dones.

Biblioteca Francesca Bonnemaison C/ Sant Pere més Baix, 7 Tel. 93 268 73 60 Fax. 93 310 64 01 b.barcelona.fb@diba.cat www.bcn.cat/bibfbonnemaison M: dt. ⁄dv. ⁄ds, de 10 a 14 h T: dl. ⁄dt. ⁄dj. ⁄dv., de 16 a 21 h M⁄T: dc., de 10 a 21 h Metro: Urquinaona (L1) (L4) Bus: 17, 19, 39, 40, 41, 42, 45, 55 i 141

Estudi Fosch

Tota dona val més quan lletra aprèn

Informació extreta del llibre Vint-i-cinc biblioteques de la província de Barcelona de Pere Ferreres

Sóc barcelonina de socarrel: he nascut a les dotze d’un dia dotze a les Rambles de Barcelona

Imprès en paper reciclat

Criada en l’esperit de la Renaixença, amb estudis d’art i idiomes, Francesca Bonnemaison es convertí ben aviat en una de les noies més populars dels cercles benestants, on se l’anomenava familiarment donya Paquita. No li faltaren pretendents i, finalment, l’any 1893 es va casar amb Narcís Verdaguer i Callís (cosí germà de Mossèn Cinto Verdaguer).

Biblioteca Francesca Bonnemaison

Primera seu, 1909

V

a néixer el 12 d’abril de 1872 a Barcelona, filla d’una important família de botiguers de la ciutat.

Guia històrica

Francesca Bonnemaison i Farriols


L

a Biblioteca Francesca Bonnemaison és una de les biblioteques amb més història de la ciutat. La seva creació es remunta als anys 1909-1910, quan Francesca Bonnemaison va crear l’Institut de Cultura i la Biblioteca Popular de la Dona, la primera biblioteca per a dones de tot Europa. La seva primera ubicació va ser la parròquia de Santa Anna, prop de la plaça de Catalunya, i el 1910 es va traslladar al carrer d’Elisabets. La missió d’aquestes dues institucions era oferir a les dones treballadores accés a la cultura, a la formació i a la informació. Les seves sòcies podien participar en conferències i classes de temes tan diversos com ara feminisme, costura, cuina, càlcul mercantil, dactilografia, aritmètica, gramàtica en diverses llengües, taquigrafia o educació física. Aquesta institució creada, gestionada i dirigida per dones va ampliar els seus serveis de biblioteca i escola amb els de borsa de treball, restaurant, banys i publicacions pròpies

El fons històric

E

l fons actual de la Biblioteca vol donar resposta a les necessitats informatives i de lleure de tots els ciutadans; ara bé no podem oblidar que, a més a més, la col·lecció documental de que disposa ofereix un ampli ventall de possibilitats per a la recerca i la investigació gràcies a les seves tres especialitzacions (dona, moda i cuina) i al fons antic vinculats als orígens del seu naixement. La biblioteca conversa gran part del fons que formava part de la Biblioteca Popular de la Dona i l’Institut de Cultura. Dins l’equipament actual es pot trobar:

Sala de lectura, 1920

La Biblioteca Popular de la Dona i l’Institut de Cultura

L’edifici

—L’arxiu de l’Institut de Cultura i la Biblioteca Popular de la Dona. La biblioteca guarda la documentació que es va generar durant el període en què la Biblioteca i l’Institut van estar actius. —Fons adquirit durant l’època de l’Institut de Cultura i que funcionava com a material de consulta per a les alumnes del centre. Dins d’aquest fons podem destacar les revistes antigues de moda. —Revista Claror i altres publicacions de l’Institut.

L’

edifici on actualment hi ha l’Espai Francesca Bonnemaison és una construcció noble del segle XVI o XVII catalogada com a patrimoni arquitectònic historicoartístic de la ciutat.

La construcció conserva una façana d’obra de pedra no gaire regular. Aquesta façana, amb balcons de ferro forjat i rajoles del segle xviii al pis principal, es veié lleugerament afectada el 1857 per una reforma. El pati va ser renovat el 1922 quan, per tal d’instal·lar a l’edifici l’Institut de Cultura i la Biblioteca Popular de la Dona, es reformà la part vella i es construí la resta de l’extens conjunt, amb façana al carrer de Verdaguer i Callís.

L’èxit i el prestigi van ser tan grans que el nombre de sòcies va anar augmentant any rere any, fins a arribar a les 8.000 el 1930. Precisament aquest creixement fou el motiu del trasllat el 1922 a la seu del carrer de Sant Pere Més Baix, ubicació actual de la biblioteca. Amb la Guerra Civil i, més concretament, durant el franquisme, el centre es va convertir en l’Instituto de Cultura para la Mujer de la Sección Femenina de la Falange, i la biblioteca es va integrar en la Red de Bibliotecas Populares. Fins al 1936 funcionà per a les alumnes de l’Institut, però a finals del 1937 s’obrí al públic femení. Des del 1963, és oberta a tota mena de públic: infants, joves i adults, i a partir del 1976 porta el nom de la seva fundadora: Francesca Bonnemaison.

Accés a la biblioteca

Actualment és una més de les biblioteques públiques de la ciutat de Barcelona.

Informació extreta del llibre Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històrico-Artístic de la ciutat de Barcelona.

L’espai Francesca Bonnemaison

A

ctualment, i des del 2004, l’antiga casa senyorial on hi havia la Biblioteca Popular de la Dona i l’Institut de Cultura és l’Espai Francesca Bonnemaison.

Aquest espai, creat per la Diputació de Barcelona, és un centre de referència per fomentar la participació activa de les dones en tots els àmbits, impulsar les polítiques d’igualtat d’oportunitats i promoure els drets de les dones. L’Espai Francesca Bonnemaison és, a més, un petit homenatge a una gran dona emprenedora. Inclou les entitat següents:

✶ Oficina de Promoció de Polítiques d’Igualtat Dona-Home ✶ Escola de la Dona ✶ Biblioteca Francesca Bonnemaison ✶ Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.