Page 1

FRADI! Három, ketTO, egy...

FERENCVÁROS DEBRECEN OTP BANK LIGA, 20. FORDULÓ

2014. MÁRCIUS 16., 16:30, PUSKÁS STADION

POSZTER

ADATLAP

melléklet

jegyzőkönyv

1. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM


Nyitva tartás:

H-V: 10:00-18:00 (hazai mérkőzésnapokon a Shop a meccs kezdési időpontja előtt 3 órával bezár)

shop.fradi.hu

fradishop@fradi.hu +36 1 910 0225

Szurkolói mez

6990 Ft A terméket megrendelheti a

SHOP.FRADI.HU weboldalon is.

Fradi Shop - Látogatói Központ 1091, Budapest, Üllői út 129.


TARTALOM

Kedves Fradisták! A

Thomas Doll kezei alatt átalakuló, újjáalakuló NB I-es labdarúgó-csapatunk számára nem a legkönnyebben indult a tavasz, hiszen előbb a Győr, aztán az MTK volt az ellenfelünk, ma pedig eljött a Loki elleni mérkőzés napja. A rangadók tavasza. A szezon egy döntetlennel és egy vereséggel kezdődött, tehát nem indult zökkenőmentesen, de ma a reményeink szerint megkezdjük a felkapaszkodást a dobogóra. Rajtunk, szurkolókon ne múljék ma se semmi! Három… Kettő… Egy… FRADI!

TARTALOM 04

El kell kezdenünk nyerni!

06

Edzői párharc

08

Bajnoki történelem

10

Tűzközelben

12

Ferencváros játékoskeret

14

Poszter melléklet

16

Debrecen játékoskeret

18

Tabella, góllövőlista

20

Szurkolóink tollából

22

Tehetségeink

24

Szakosztály hírek

27

Jegyzőkönyv

Interjú Laczkó Zsolttal

Thomas Doll v Kondás Elemér Ferencváros - Debrecen Interjú Péter Antallal és Csilus Tamással Utolsó mérkőzés

Utolsó mérkőzés Statisztikák

Bennem él a hangulat

Interjú Felkai Boglárkával Atlétika, birkózás, jégkorong

IMPRESSZUM Három, kettő, egy... Fradi! Ingyenes mérkőzésnapi kiadvány

A Ferencvárosi Torna Club hivatalos meccsfüzete a T-systems Magyarország Zrt. támogatásával jött létre.

Felelős szerkesztő: Czégány Pál Munkatárs: Budai László, Csorba Mátyás, Tobak Csaba, Bodor Péter Fotó: Micheller Szilvia, Lendvai Róbert, dvsc.hu Arculat, tördelés: Renner Tamás Borító fotó: Lendvai Róbert Web: www.fradi.hu E-mail: szerkesztoseg@fradi.hu Felelős kiadó: FTC Labdarúgó Zrt. Készült: 2000 példányszámban Lapzárta: 2014. 03. 10., 12 óra

F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

3


LACZKÓ ZSOLT

SOMALIA EL KELL KEZDENÜNK NYERNI! Interjú Laczkó Zsolttal

Saját nevelésű játékosunkat, Laczkó Zsoltot klubunk a télen vette kölcsön Olaszországból. A DVSC elleni mérkőzést megelőzően várakozásairól, és eddigi tapasztalatairól kérdeztük. írta: Czégány Pál 4

H Á ROM , K E T TŐ, EGY... F R A DI! • 2014 . M Á RC I US 16 .


INTERJÚ Hogyan értékeled az első két tavaszi bajnokit?

Van annyi erő a csapatunkban, hogy odaérjünk a dobogóra?

LZS Mozgalmas találkozókon vagyunk túl. Több pontot terveztünk a rajtra, de úgy gondolom, hogy ennek a csapatnak még össze kell állnia, minél több időt együtt kell töltenünk. Nem könnyű a sorsolásunk, az MTK és a Győr is egy jó csapat, igaz, ettől függetlenül, mint mondtam, több pontot kellett volna szereznünk.

LZS Abszolút! Minden játékosnak az a célja, hogy ott legyünk a dobogón. Sok meccs van még hátra, de el kell kezdenünk nyerni. Érzek elég erőt a dobogóhoz ebben a keretben.

Thomas Doll védekező középpályásként számít rád. Fekszik ez a poszt? LZS Örülök neki, hogy lehetőséget kaptam a trénertől. Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar be fog dobni a mélyvízbe, mivel volt egy kis fizikai lemaradásom. Akármelyik poszton is kapok lehetőséget, örömmel állok elébe, és mindent megteszek a Fradi győzelméért. A DVSC nem ismeretlen klub a számodra. Mi a véleményed róluk?

Zsolt

LZS A Debrecen már évek óta egy nagyon masszív csapat. Régóta együtt játszanak, mindig is az volt a jellemző rájuk, hogy nincs nagy mozgás a keretükben. Jó csapatról van szó, azonban hazai pályán képesek lehetünk megfogni őket. Ugyanakkor nagyon észnél kell lennünk, mert sok olyan játékosuk van, aki eldönthet egy mérkőzést.

Összesen 83 mérkőzésen szerepelt a Ferencvárosban, ezeken 19 gólt szerzett.

86 LACZKÓ

Versenysorozat Bajnoki mérkőzés Hazai kupa mérkőzés Egyéb hazai mérkőzés Nemzetközi kupa mérkőzés Nemzetközi barátságos mérk.

M 59 6 1 2 15

G 14 0 1 0 4

Összesen

83

19

F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

5


DOLL v KONDÁS

THOMASDOLL KONDÁSELEMÉR

Edzői párharc a bajnoki mérkőzés előtt írta: Budai László és Czégány Pál

Melyek az eddigi tanulságai?

mérkőzések

TD Az egyik legfőbb, hogy meg kell tanulnunk higgadtan játszani. Ezt bizonyította a legutóbbi, MTK elleni bajnokink is. Bár hamar gólt kaptunk, ezt követően nem kezdtünk kapkodni, és az 6

Mennyire elégedett folyamán eddig mérkőzésekkel?

a tavasz lejátszott

KE A Diósgyőr elleni mérkőzéssel kapcsolatban olyan szempontból elégedetlen vagyok, hogy a második félidőben nem lőttünk gólt. Ebben fejlődnünk kell a jövőben.

H Á ROM , K E T TŐ, EGY... F R A DI! • 2014 . M Á RC I US 16 .


EDZŐI PÁRHARC egyenlítőtalálattal ennek meg is lett az eredménye. A kiállítás után azonban ez a higgadtság odaveszett, ami miatt gólokat kaptunk. Az akarattal, a küzdeni tudással nem volt baj, a fiúk gőzerővel mentek a győzelemért, de fontos, hogy mindezt kellő magabiztossággal és nyugodtsággal tegyük. Hogyan lehet minél hamarabb változtatni ezen? TD Máshogy kell futballoznunk, ezt tudom én is és a csapat is. A legfontosabb, hogy a könnyelmű hibákat teljesen kizárjuk a játékunkból, amennyiben ezt megtesszük, elkerüljük az olyan szituációkat, amelyek zavart okozhatnak a játékosoknak. Sokszor elmondtam már: egy találkozón kilencven percen keresztül kell koncentrálnunk! Hogyan készülünk a Debrecen elleni rangadóra? TD Bízom a játékosokban, és abban, hogy megértik, pontosan mi is az egyensúly a győztes mentalitás és az összeszokott, egységes futball között. A DVSC nagyon jó csapat, megérdemelten állnak a tabella élén, ennek ellenére hazai pályán képesek vagyunk arra, hogy közönségszórakoztató játékkal legyőzzük a debrecenieket.

A Haladás elleni találkozót 2-0ra megnyertük, és nagyon fontos három pontot szereztünk. Hogyan látja, a tavasz folyamán mi lehet csapata legnagyobb erőssége? KE Talán az, ami az ősszel is volt. Csapatként tudunk működni a pályán, és kombinatív, gólra törő, támadófutballt tudunk bemutatni. Abban bízom, hogy ezt a tavasz folyamán is állandósítani tudjuk. Milyen találkozóra Ferencváros ellen?

számít

a

KE Egy igazi rangadó lesz ez a mérkőzés. Nehéz meccsre számítok, és nem csak azért, mert idegenben lépünk pályára, hanem azért, mert a Ferencvárossal mindig jó találkozókat játszunk. Egészen biztosan jó hangulat lesz. Nem lesz egyszerű dolgunk, hiszen a Fradit jó játékosok alkotják. Kit tart a legveszélyesebb ferencvárosi játékosnak? KE Sok veszélyes labdarúgója van a Ferencvárosnak. Itt főként a válogatott labdarúgókra gondolok, de ha csak egy játékost kell kiemelnem, akkor Böde Dániel nevét mondanám. De amint azt mondtam, rajta kívül is vannak jó játékosai ellenfelünknek.

F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

7


AKTUÁLIS ELLENFÉL

Bajnoki Történelem “És olyan eredmény született a mély, sáros, csúszós, roppant nehéz talajon, amilyenre hosszú idő óta nem volt példa NB I-es mérkőzésen. 7-0!” Képes Sport, 1960.XII.11.

írta: Renner Tamás 8

H Á ROM , K E T TŐ, EGY... F R A DI! • 2014 . M Á RC I US 16 .


TÖRTÉNELEM

Fradi-DEBRECEN bajnokik a számok tükrében Összesen 84-szer találkozott egymással a két csapat, ebből 78-szor bajnoki mérkőzésen. Hazai pályán egészen kíváló a mérlegünk, 38 meccsből mindössze 4-szer szenvedtünk vereséget 26 győzelem mellett.

Magyar bajnoki szereplés a Debrecen ellen összesen 78 mérkőzés, 36 győzelem, 17 döntetlen, 25 vereség, 123-89-es gólkülönbség.

Magyar bajnoki szereplés a Debrecen ellen hazai pályán 38 mérkőzés, 26 győzelem, 8 döntetlen, 4 vereség, 79-25-ös gólkülönbség.

Érdekességek 2004. 05. 27., Budapest, Ferencváros - DVSC 3-1 Eddigi utolsó, 28. bajnoki címünkről döntött ez a mérkőzés. Az előző szezonban hasonló módon az utolsó fordulóban találkoztunk a Debrecennel, akkor nem jött össze a bajnoki cím, ezúttal azonban Lipcsei Péter és Gera Zoli vezérletével visszavágtunk és bejöttünk az első helyre!

Legtöbb bajnokin szerepelt a Debrecen ellen Lipcsei Péter 24 alkalommal.

Legtöbb gólt szerezte a Debrecen ellen Albert Flórián 14 gól.

Legtöbbször ült edzőként a kispadon a Debrecen ellen Novák Dezső 10 alkalommal.

Legnagyobb arányú győzelem a Debrecen ellen 1960. december 11-én, az Üllői úton 7-0-ra ütöttük ki a debreceni együttest, a mérkőzés másik kuriózuma, hogy a találkozón Albert Flórián, a Császár, 6 gólt szerzett. F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

9


NBIII

TŰZKÖZELBEN

Fiataljaink az első csapat kapujában írta: Czégány Pál

Csilus Tamás már tudja, hogy milyen érzés a Ferencváros NB I-es csapatában pályára lépni bajnoki mérkőzésen, mivel az előző szezonban, a Lombard Pápa ellen bemutatkozott. A 18 esztendős játékos azóta főként a második számú csapatban szerepelt, de edzéseken az NB I-es kerettel készült. CST Nincs könnyű helyzetem, mivel legalább öten, hatan versenyzünk az én posztomon a pályára lépésért. Remek játékosokkal harcolunk, elég csak Gyömbér Gábor nevét mondanom, aki kiválóan teljesít. Sajnos pechem van, mert megsérült a combom, ezért rehabilitációs munkát tudok végezni. Ettől függetlenül az a célom, hogy minél közelebb kerüljek az első csapathoz, mivel a Ferencváros nevelése vagyok, és szeretném minél több győzelemhez segíteni a klubot.

10

H Á ROM , K E T TŐ, EGY... F R A DI! • 2014 . M Á RC I US 16 .

s Csilu ás Tam #16


MÁSODIK CSAPAT

A törökországi edzőtáborban több fiatal labdarúgó is NB I-es labdarúgócsapatunkkal tarthatott. Csilus Tamás, Nagy Dominik, Pintér Dominik és Péter Antal ezért joggal érezheti úgy, hogy ott van a tűzközelben, azaz egy kis szerencsével a tavasz folyamán Thomas Dollnál bevetésre kerülhetnek a bajnokságban, vagy a Ligakupában. Péter Antal számára remekül indult a téli felkészülés, hiszen Thomas Doll az első csapathoz irányította, és a Soroksár ellen egy, a Dunaújváros ellen két góllal vetette észre magát. Ennek köszönhetően a korábban a Heerenveenben is megfordult támadó elutazhatott az első kerettel Belekbe. PA Sajnos az edzőtáborban megsérültem, így rehabilitációs munka várt rám, de elmondhatom, hogy azóta minden rendben van, a csapattal együtt tudok készülni. Most az a legfontosabb, hogy fizikailag újra összeszedjem magam, és minél több mérkőzést játsszak a második csapatban. Tudom, hogy nem könnyű odaférni az NB I-esekhez, de mindent megteszek azért, hogy számításba vegyen a tréner. Nem kívánom, de egy sérüléshullám, vagy több eltiltás során rám is eshet a választása. Ha így történik, akkor élni akarok a lehetőséggel.

er Pét tal An #37

F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

11


FTC JÁTÉKOSKERETEK

FERENCVÁROS FERENCVÁROS JÁTÉKOSKERET 2013/2014 TAVASZ #

NÉV

NEMZETISÉG

SZÜLETÉSI IDŐ

MÉRKŐZÉS/GÓL

1

KURUCZ Péter

magyar

1988. 05. 30.

-

41

KUNSÁGI Roland

magyar

1990. 04. 17.

-

55

JOVA Levente

magyar

1992. 01. 30.

17/-26

90

DIBUSZ Dénes

magyar

1990. 11. 16.

2/-4

4

HIDVÉGI Sándor

magyar

1983. 04. 09.

2/0

5

Philipp BÖNIG

német

1980. 03. 20.

15/0

7

Aleksandar JOVANOVIC

bosnyák

1985. 12. 17.

11/0

21

Muhamed BESIC

bosnyák

1992. 09. 10.

16/0

44

David MATEOS

spanyol

1987. 04. 22.

11/0

52

Akeem ADAMS

trinidadi

1991. 04. 13.

6/0

39

Mateo PAVLOVIC

horvát

1990. 06. 09.

1/0

8

JÓZSI György

magyar

1983. 01. 31.

14/1

10

Andrei IONESCU

román

1988. 03. 29.

4/0

16

CSILUS Tamás

magyar

1995. 05. 08.

-

19

GYÖMBÉR Gábor

magyar

1988. 02. 27.

19/2

86

LACZKÓ Zsolt

magyar

1986. 12. 18.

2/0

22

BUSAI Attila

magyar

1989. 01. 21.

8/1

25

BUZSÁKY Ákos

magyar

1982. 05. 07.

4/0

30

Vladan CUKIC

szerb

1980. 06. 27.

15/0

33

HOLMAN Dávid

magyar

1993. 03. 17.

14/3

13

BÖDE Dániel

magyar

1986. 10. 24.

19/9

17

Ulysse DIALLO

mali

1992. 10. 26.

13/3

27

Julian JENNER

holland

1984. 02. 28.

18/4

88

SOMALIA

brazil

1988. 09. 28.

14/2

99

LEONARDO

brazil

1983. 03. 09.

3/1

70

UGRAI Roland

magyar

1992. 11. 13.

1/0

37

PÉTER Antal

magyar

1994. 07. 09.

-

12

H Á ROM , K E T TŐ, EGY... F R A DI! • 2014 . M Á RC I US 16 .


SOMALIA

UTOLSÓ MÉRKŐZÉS

OTP BANK LIGA 19. FORDULÓ

MTK BUDAPEST 3 (1) FERENCVÁROS 2 (1) 1-0

Pölöskei Zsolt

1. perc

1-1

Somalia

18. perc

2-1

Kanta József

60. perc

3-1

Torghelle Sándor

65. perc

3-2

Somalia

76. perc

F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

13


BUDAPEST, PUSKÁS FERENC STADION 2014 Ferencváros - Győri ETO 1-1

FRADI.HU | FACEBOOK.COM/FRADIHU | YOUTUBE


E.COM/FRADIMEDIA | INSTAGRAM.COM/FTCOFFICIAL


DVSC JÁTÉKOSKERET

DEBRECENI VSC DEBRECENI VSC JÁTÉKOSKERET 2013/2014 TAVASZ #

NÉV

NEMZETISÉG

SZÜLETÉSI IDŐ

MÉRKŐZÉS/GÓL

45

Nenad NOVAKOVIC

szerb

1982. 07. 14.

9/-9

87

VERPECZ István

magyar

1987. 02. 04.

10/-11

21

LUDÁNSZKI Bence

magyar

1990. 10. 25.

4/1

17

MÉSZÁROS Norbert

magyar

1980. 08. 19.

18/0

18

MÁTÉ Péter

magyar

1984. 12. 02.

11/1

24

Igor MOROZOV

észt

1989. 05. 27.

4/0

25

Dusan BRKOVIC

szerb

1989. 01. 20.

7/1

69

KORHUT Mihály

magyar

1988. 12. 10.

17/2

13

LÁZÁR Pál

magyar

1988. 03. 11.

17/0

22

BERNÁTH Csaba

magyar

1979. 03. 26.

1/0

28

NAGY Zoltán

magyar

1985. 10. 25.

2/0

16

KRÓNER Martin

magyar

1993. 07. 10.

-

6

ZSIDAI László

magyar

1986. 07. 16.

17/2

14

VADNAI Dániel

magyar

1988. 02. 19.

10/0

7

DOMBI Tibor

magyar

1973. 11. 11.

8/1

27

BÓDI Ádám

magyar

1990. 10. 18.

13/3

11

FERENCZI János

magyar

1991. 03. 04.

6/1

29

SPITZMÜLLER István

magyar

1986. 05. 14.

-

4

Joel DAMAHOU

elefántcsonparti

1987. 01. 28.

-

8

Selim BOUADLA

francia

1988. 08. 26.

14/4

10

Rene MIHELIC

szlovén

1988. 07. 05.

2/0

55

SZAKÁLY Péter

magyar

1986. 08. 17.

18/7

70

KULCSÁR Tamás

magyar

1982. 10. 13.

19/5

19

Dalibor VOLAS

szlovén

1987. 02. 27.

16/7

26

Ibrahima SIDIBE

szenegál

1980. 08. 10.

15/6

88

L’Imam SEYDI

szenegál

1985. 08. 31.

5/0

23

KOVÁCS Ádám

magyar

1991. 04. 14.

-

44

TISZA Tibor

magyar

1984. 11. 10.

-

16

H Á ROM , K E T TŐ, EGY... F R A DI! • 2014 . M Á RC I US 16 .


UTOLSÓ MÉRKŐZÉS

DALIBOR VOLAS OTP BANK LIGA 19. FORDULÓ

DEBRECEN HALADÁS

2 (0) 0 (0)

1-0

Máté Péter

60. perc

2-0

Bódi Ádám

83. perc

F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

17


TABELLA

TABELLA 2013-2014 H

CSAPAT

M

GY

D

V

1

Debreceni VSC

2

Videoton FC

3 4

GÓLKÜLÖNBSÉG

P

19

12

5

2

44:20

+24

41

19

10

5

4

36:18

+18

35

Győri ETO FC

19

8

7

4

30:25

+5

31

Diósgyőri VTK

19

7

9

3

31:23

+8

30

5

Budapest Honvéd

19

8

5

6

30:23

+7

29

6

Pécsi MFC

19

8

5

6

33:30

+3

29

7

Ferencváros

19

8

4

7

30:30

0

28

8

Szombathelyi Haladás

19

7

7

5

27:23

+4

28

9

Lombard Pápa FC

19

7

4

8

23:26

-3

25

10 Kecskeméti TE

19

6

7

6

26:32

-6

25

11 Újpest FC

19

5

7

7

33:35

-2

22

12 Puskás Akadémia FC

19

5

5

9

22:36

-14

20

13 Mezőkövesd-Zsóry SE

19

5

4

10

22:33

-11

19

14 MTK Budapest

19

4

7

8

21:23

-2

19

15 Paksi FC

19

4

6

9

23:32

-9

18

16 Kaposvári Rákóczi FC

19

2

5

12

17:39

-22

11

Bajnokok Ligája selejtező

Európa Liga selejtező

Kieső helyezések

FERENCVÁROS ÖSSZESÍTETT MÉRLEG NBI MAGYARKUPA LIGAKUPA CSAPAT Otthon

NB1

MAGYAR KUPA

LIGAKUPA

ÖSSZESEN

M

GY

D

V

M

GY

D

V

M

GY

D

V

M

GY

D

V

9

3

2

4

1

0

1

0

4

4

0

0

14

7

3

4

Idegenben

10

5

2

3

2

1

0

1

4

2

1

1

16

8

3

5

Összesen

19

8

4

7

3

1

1

1

8

6

1

1

30

15

6

9

GÓLKÜLÖNBSÉG Otthon

10-12

0-0

8-2

18-14

Idegenben

20-18

10-1

8-6

38-25

Összesen

30-30

10-1

16-8

56-39

18

H Á ROM , K E T TŐ, EGY... F R A DI! • 2014 . M Á RC I US 16 .


STATISZTIKÁK

NBI GÓLLÖVŐ LISTA H 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

JÁTÉKOS

GÓL

NIKOLICS Nemanja Videoton FC

SIMON Attila MVM Paks

KOLLER Krisztián Pécsi MFC

RADÓ András

Szombathelyi Haladás

LENCSE László

Puskás Akadémia

BÖDE Dániel

Ferencvárosi TC

SZAKÁLY Péter Debreceni VSC

Dalibor VOLAS Debreceni VSC

BACSA Patrik Diósgyőri VTK

SIMON Krisztián Újpesti FC

NBI KANADAI TÁBLÁZAT H JÁTÉKOS

13

1

13

2

11

3

10

4

9

5

9

6

7

7

7

8

7

9

7

10

HÁZI GÓLLÖVŐ LISTA NBI MAGYARKUPA LIGAKUPA H JÁTÉKOS

NB1 MK LK

RADÓ András

Szombathelyi Haladás

NIKOLICS Nemanja Videoton FC

SIMON Attila MVM Paks

KANTA József MTK Budapest

KOLLER Krisztián Pécsi MFC

LENCSE László

Puskás Akadémia

SZAKÁLY Péter Debreceni VSC

BÖDE Dániel

Ferencvárosi TC

KULCSÁR Tamás Debreceni VSC

KABÁT Péter Újpest FC

G

GP

P

10

8

18

13

4

17

13

2

15

6

8

14

11

2

13

9

4

13

7

6

13

9

3

12

5

7

12

4

8

12

HÁZI KANADAI TÁBLÁZAT NBI

Ö

H JÁTÉKOS

M

G

GP

P

1

BÖDE Dániel

9

3

3

15

1

BÖDE Dániel

19

9

3

12

2

Ulysse DIALLO

3

0

5

8

2

Julian JENNER

18

4

6

10

3

Julian JENNER

4

0

2

6

3

HOLMAN Dávid

13

3

3

6

4

HOLMAN Dávid

3

0

1

4

4

Ulysse DIALLO

13

3

1

4

5

GYÖMBÉR Gábor

2

0

2

4

5

SOMALIA

14

2

2

4

6

BUSAI Attila

1

2

1

4

6

GYÖMBÉR Gábor

19

2

0

2

7

JÓZSI György

1

2

0

3

7

LEONARDO

3

1

1

2

SOMALIA

2

1

0

3

8

BUSAI Attila

8

1

1

2

LEONARDO

1

0

0

1

9

JÓZSI György

14

1

0

1

Philipp BÖNIG

0

1

0

1

10 BUZSÁKY Ákos

4

0

1

1

Andrei IONESCU

0

0

1

1

4

0

1

1

David MATEOS

0

0

1

1

9

Andrei IONESCU

F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

19


EMLÉKEK

BENNEM ÉL A HANGULAT A 28. bajnoki cím története

Felhívást intéztünk szurkolóinkhoz, írják meg élményeiket a 2004-ben, a DVSC ellen kiharcolt bajnoki címünk megszerzéséről. Szerkesztőségünk választása Vainac Oros Levente élménybeszámolójára esett.

20

H Á ROM , K E T TŐ, EGY... F R A DI! • 2014 . M Á RC I US 16 .


A

SZURKOLÓINK KÜLDTÉK

Debrecen elleni 3-1-es győzelem felejthetetlen élmény volt. Az erdélyi Szatmár megye egyik kisvárosából, Nagykárolyból utaztam fel erre a mérkőzésre, így éjjel 2 óra 20 perckor már vonatra is ültem. A nyírábrányi határátkelőnél kérdezték, hová megyek, mondtam nekik: Budapestre, Fradi-meccsre. A vámosok erre azt mondták, már tegnap elkelt az összes jegy, ez azonban engem nem állított meg, jegy nélkül is felutaztam Budapestre. Egyből a stadionhoz metróztam, ahol szerencsére sikerült belépőhöz jutnom, ráadásul a B-középbe. Határtalan volt az örömöm, ilyen hangulatban elindultam a csapatot felkeresni, amely pont pihenőn volt. Így elmentem szétnézni, és mikor jöttek ki a délutáni, átmozgató edzésre, mindegyik játékossal fényképet csináltattam: Leandróval, Lipcsei Petivel, Dragóner Attilával, az erdélyi Marius Sasuval, Dragan Vukmirral, Rósa Dénessel, Gyepes Gáborral, Tököli Attilával, Adam Kapiccsal, Gera Zoltánnal és Pintér Attila vezetőedzővel. Harmadik esélyesként indultunk ezen a meccsen, pontjai alapján a Debrecennek és az Újpestnek is több esélye volt a bajnoki címre, de ahogy lenni szokott: kettő verekszik, a harmadik nyer. És Gera, Lipcsei, valamint Tököli góljával megnyertük a találkozót. Fergeteges ünneplésben volt részem, a mérkőzés után megvártam újra a játékosokat, hogy kijöjjenek a székházból. Már elmúlt éjfél, de kitartottam, hogy újra pacsizzak velük és gratuláljak nekik a bajnoki címhez. Miután a szurkolói tömeg is eloszlott, és gyengén álltam pénz dolgában, szállodára nem is tellett, így éjjel négy óráig a Népligeti buszpályaudvar kinti padján töltöttem az estét. Kicsit vacogtam ugyan, de sebaj,

Belülről fűtött a Fradi-szerelem! Végül megindultak a metrójáratok, reggel elmetróztam a Nyugati pályaudvarra, hogy felüljek a hazafelé tartó vonatra. Boldogan jöttem haza, mert csapatom, a Ferencváros bajnok lett, és én ott tudtam ünnepelni 13 ezer emberrel a lelátón. Ez a rövid történetem a 2003/04es idény bajnoki cím megnyerésének kalandjáról. Azóta is bennem él a hangulat, örülök, hogy részt vehettem azon az ünneplésen.

Vainac Oros Levente F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

21


UTÁNPÓTLÁS

SZERETNÉK MINÉL TÖBBET ELÉRNI! Interjú Felkai Boglárkával

A 14 esztendős Felkai Boglárka a Ferencvárosi Torna Club úszó szakosztályának egyik legtehetségesebb versenyzője, a Heraklész program részesültje. Tavaly száz méter pillangón első lett az Országos Bajnokságon, míg az ifjúsági Európa bajnokságon 4x100 méter vegyesen a negyedik helynek örülhetett. írta: Csorba Mátyás


TEHETSÉGEINK Mikor kezdtél el úszni? Először négyéves koromba vittek le a szüleim az uszodába. Akkor még orvosi javaslatra kezdtem el úszni, a versenyzés csak később vált fontossá. Melyek azok az eredményeid, amelyekre a legbüszkébb vagy? FB Négy éve igazoltam a Fradihoz, azóta hatszoros OB győztesnek mondhatom magamat, valamint az ifjúsági Eb-n egy negyedik és egy hetedik helyet szereztem. Van példaképed? FB Nem nagyképűségből mondom, de mai értelemben vett tipikus példaképem nincs. Anyukám az, akire nagyon büszke vagyok, őt tekintem példaképemnek.

sporttelepen, így másra nem igazán van időm. Szerencsére sporttagozatos iskolába járok, így a tanáraim jobban elfogadják, hogy számomra az úszás az első, emellett természetesen azért a tanulmányaimmal is szeretnék haladni. A nagyon kevés szabadidőmbe pihenni szeretek. Nagyon sok időt töltesz a Népligetben, mit jelent számodra a Klub? FB Számomra elsősorban egy jó közösséget jelent, ahol nagyon jól érzem magam, valamint annak is örülök, hogy ilyen edzőkkel dolgozhatok együtt.

Milyen rövid, illetve hosszú távú céljaid vannak az úszásban? FB Rövidtávon az ifjúsági kontinensviadalt tűztem ki célul, szeretnék ott minél jobban szerepelni. A versenysportot pedig addig szeretném csinálni, amíg eredményes tudok lenni, valamint az is fontos számomra, hogy szeressem az úszást, hiszen anélkül nem érdemes csinálni. Mennyire köti le a mindennapjaidat a sport? FB Teljesen leköti az életemet az úszás, mindennap két edzésem van, ez azt jelenti, hogy naponta hat órát töltök a népligeti

F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

23


HÍREK

SZAKOSZTÁLY HÍREK Jégkorong, atlétika, birkózás írta: Csorba Mátyás

JÉGKORONG

Megtisztelő meghívás Igazán megtisztelő meghívást kapott a Ferencvárosi Torna Club felnőtt jégkorong csapata Szerbiából. A Szerb Jégkorong Szövetség március 21-én és 22-én vendégül látja csapatunkat Belgrádban, ahol két edzőmérkőzést játszik majd Szerbia legjobb jégkorongozóival. A mérkőzések 17 órakor kezdődnek az Ice Rink Pionir-ban.

24

H Á ROM , K E T TŐ, EGY... F R A DI! • 2014 . M Á RC I US 16 .


SZAKOSZTÁLYOK ATLÉTIKA

Bajnoki cím és dobogós helyek a fedettpályás OB-n Március első hétvégéjén a budapesti Syma csarnok adott otthont az első alkalommal megrendezett ifjúsági és serdülő fedettpályás országos bajnokságnak. Az eseményen atlétáink nagyszerűen szerepeltek, hiszen Antony Tobi hármasugrásban bajnoki címet ünnepelhetett. A Ferencváros fiatal sportolója ezzel az eredménnyel átvette a vezetést a korosztályos ranglistán. Antony az aranyérme mellett egy negyedik helyet szerzett rúdugrásban, valamint hatodik lett magasugrásban. A junior korosztályban szereplő Lapite Rajmund (képünkön) hármasugrásban a dobogó harmadik fokára állhatott fel, ugyanis sérülés miatt nem tudott a bajnoki címért harcba szállni. Varga Dániel távolugrásban nyert bronzérmet, míg kétszáz méteren ötödik, négyszáz méteren pedig hatodik lett. A lányok mezőnyében rúdugrásban Miklóssy Tamara révén egy hatodik helyet szerzett a Ferencváros. BIRKÓZÁS

Dobogós hely a Magyar Nagydíjon Március első hétvégéjén rendezték Szombathelyen a hagyományos kötöttfogású birkózó Magyar Grand Prix-t. Az eseményre több mint húsz ország sportolói neveztek. A vasárnapi versenynapon a 80 kilósok között Bácsi Péter (pirosban) a harmadik helyen végzett, míg a 98 kilogrammos Németh Iván az ötödik lett.

F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

25


BIOGÁZ SZENNYVÍZBŐL A Fővárosi Csatornázási Művek korán felismerte a szennyvíziszapban rejlő megújuló, lehetséges energiaforrást. Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási alapfeladatán túl hazánkban elsőként kezdett megújuló energiát termelni szennyvízből. Már hosszú évek óta a szennyvízből és a beszállított élelmiszer-hulladékokból nyert biogázból elektromos és hőenergiát termelnek saját felhasználásra. Ezzel nemcsak a környezetet, hanem az ország energiakészleteit is kímélik! www.fcsm.hu center@fcsm.hu Magyarország legnagyobb környezetvédelmi szolgáltatója.

FCSM_Hirdetes_148X105_2014_02_20_2.indd 1

2014.02.20. 14:01:39

www.szerencsejatek.hu


MÉRKŐZÉS ADATLAP

OTP BANK LIGA, 20. FORDULÓ 2014. március 16., 16:30, Puskás Ferenc Stadion Játékvezető:

FERENCVÁROS

DEBRECENI VSC

Ferencvárosi Torna Club Kezdőcsapat

Debreceni Vasutas Sport Club

Kispad

Kezdőcsapat

Kispad

Töltsd ki!

Gólszerzők: Lapok:

Szakmai stáb

Szakmai stáb

Thomas DOLL (vezetőedző), MÁTÉ Csaba KONDÁS Elemér (vezetőedző), GYÖRKY (pályaedző), Ralf ZUMDICK (pályaedző), Gábor (edző), SÁNDOR Tamás (edző), HAÁZ Ferenc (technikai vezető), dr. REHA FRIDA Ferenc (technikai vezető), LENGYEL Gábor (orvos), LIPCSEI Gábor (gyúró), László (orvos), DANKÓ Mihály (gyúró), EISEMANN László (gyúró), BALOGH Tamás NAGY István (gyúró), ERDÉLYI Miklós (kapusedző), BALI Péter (erőnléti edző) (kapusedző)

Összesített bajnoki mérleg

Hazai bajnoki mérleg

78 mérkőzés, 36 győzelem, 17 döntetlen, 25 vereség 123 rúgott gól és 89 kapott gól

38 mérkőzés, 26 győzelem, 8 döntetlen, 4 vereség 79 rúgott gól és 25 kapott gól

Utolsó 5 hazai meccs eredménye

Utolsó 5 meccs eredménye

2012. 11. 11., FTC - DVSC 2-1 NB1 2012. 03. 03., FTC - DVSC 1-2 NB1 2011. 05. 01., FTC - DVSC 1-1 NB1 2010. 04. 16., FTC - DVSC 1-0 NB1 2005. 11. 27., FTC - DVSC 0-0 NB1

2013. 08. 25., DVSC - FTC 4-1 NB1 2013. 05. 26., DVSC - FTC 2-3 NB1 2012. 11. 11., FTC - DVSC 2-1 NB1 2012. 03. 03., FTC - DVSC 1-2 NB1 2011. 07. 31., DVSC - FTC 1-0 NB1

F E R E NC VÁ ROS - DE B R EC E N • F R A DI . H U

27


LÉPJÜNK BE EGYÜTT A JÖVŐBE!

www.t-systems.hu

EGYÜTT LEHETSÉGES. Az FTC technológiai együttműködő partnere a T-Systems Magyarország Zrt.

1/2 | FTC-DVSC | NB1 20.forduló