Page 1

Probleme des intalnite in instalatiile termice Namol negru in tubulatura panourilor solare Lichid transfer termic degradat

Materiale abrasive in pompe Solar

Pompa de caldura cu susrsa aeriana Pompa de caldura cu sursa subterana Defectiuni provocate de inghet Blocarea robinetilor

Acumulare de gaz in radiatoare Namol negru in radiatoare

Incalzire in pardoseala

Dezvoltarea microorganismelor in sistemul de incalzire in pardoseala Namol negru in sistemul de incalzire in pardoseala


CURATARE INSTALATII TERMICE Foxy Plast Impex srl

SFATURI UTILE Dupa cum am observat de-a lungul timpului, sistemele radiante continua sa fie tratate ca experimente de popularizare a stiintei, desi aceste sisteme au fost folosite de sute de ani. E greu de inteles cum oameni care au acces la informatii, continua sa arunce banii pe fereastra. Sistemul radiant de incalzire, indiferent cum il dorim, prin pardoseala, pereti, tavane, devine un experiment esuat si mult prea costisitor atunci cand proiectarea si montarea lui este facuta de persoane fara nici o calificare sau slab pregatiti. Lipsa de profesionalism duce la un confort scazut, costuri ridicate, scade valoarea proprietatii, fara sa mai vorbim de stres, nervi, etc. Este frumos sa credem ca achizitionarea unui brand recunoscut pe piata va da automat si rezultate bune. Din nefericire, si cele mai bune produse sunt inutile atunci cand sunt conditionate de factorul uman. Incercati aceste sfaturi pentru a alege contractorul potrivit proiectului dumneavoastra : 1 . Alegeti un instalator care are o experienta destul de mare sau o instruire corespunzatoare. 2 . Adresati-va contractantului daca ofera Garantii de montaj pentru sistem si pentru cat timp . 3 . Asigurati-va ca diferitele optiuni de incalzire prin pardoseala va ofera economie de energie dar in acelasi timp beneficiati de performanta. 4 . Toate lucrarile efectuate ar trebui detaliate. Contractul scris ar trebui sa includa cantitatea si calitatea de materiale utilizate.

LA CENTRALELE MODERNE este necesar ca urmatoarele trei conditii sa fie indeplinite si mentinute pe deplin in timp, pentru a proteja centrala de zgomote si de consum excesiv de combustibil.   

absenta totala a oricarei depuneri indiferent de ce tip ar fi ea; viteza optima a apei in interiorul schimbatorului ; evitarea bulele de aer ce ajung in centrala.

Conditiile locale ale apei  au un rol important si in mod deosebit partile solide compuse, din calcar, si cat din ele sunt dizolvate in apa furnizata. Este mai degraba incorect sa se presupuna ca aceste conditii ale apei cu duritate medie sau mare, pot fi ignorate atunci cand se discuta despre instalatia centralizata de incalzire, chiar daca apa primei incarcari nu a mai fost niciodata evacuata si inlocuita.  Depunerile de calcar devin in mod evident mai deranjante odata cu schimbarile pe care le poate suferi apa prin completarile sale. Toate centralele atrag si depun impuritati de calcar, care sunt prezente in apa sistemului, facand astfel ca aceasta din urma sa devina mai dulce. (Toate acestea nu are cine stie ce beneficiu pentru instalatie, avand in vedere ca apa dulce este mai coroziva decat cea dura). Substanta care in general este numita „calcar” deseori este constituita in cea mai mare parte din carbonat de calciu (calcar) si intr-o cantitate mica din sulfat de calciu (ghips). Proprietatile izolante ale calcarului si ale ghipsului pot varia. Straturi subtiri pot determina cresteri ale temperaturii metalului din centrala si pierderi de eficienta in procente. Este interesant de sesizat ca sunt disponibile tehnologii capabile sa permita reducerea consumurilor de combustibil, la un pret care poate atinge doar o fractiune din castigurile realizabile prin mentinerea centralei curata. Primele depuneri de cruste se formeaza daca viteza apei va fi redusa, intr-o zona in care apa este dura si in timpul probei initiale de pornire a noii instalatii. Cu toate ca precipitarea calcarului incepe in mod normal, atunci cand temperatura ajunge pe la 60°C si creste odata cu ridicarea temperaturii apei, s-a demonstrat ca sedimentarea calcarului poate incepe si la o temperatura mai mica, la 40°C, pur si simplu pentru ca la viteza mica a apei, temperaturile metalului din centrala pot depasi


GAZ IN INSTALATIA DE INCALZIRE Fermentatia microbiologica intr-o instalatie de incalzire, poate avea ca rezultat un gaz inflamabil. Gazul metan, care arde cu o flacara albastra, este cel mai des intalnit. Hidrogenul sulfurat (care emite mirosul neplacut de “ou sticat”) poate deasemenea sa apara si este asociat cu prezenta bacteriilor sulfat-reducatoare corozive. Bacteriile sulfat-reducatoare oxideaza hidrogenul rezultat din interactiunea apei cu diferite metale si creaza hidrogenul sulfurat, contribuind astfel la cresterea coroziunii.

punctul de fierbere a acesteia. Crescand viteza in mod corespunzator, se va intarzia procesul de sedimentare, dar nu va fi evitat. „„Coroziunea apare atunci cand un metal rafinat revine la starea lui naturala de minereu. Coroziunea in instalatiile cu apa are loc atunci cand doua metale avand potentiale electrochimice diferite sunt in contact direct sau sunt imersate intr-un lichid conductor de electricitate cum este apa.

ZGOMOTELE CENTRALEI nu sunt cauzate de formarea de bule de aer, ci sunt direct legate de condensarea rapida sau de retur (implozie) a vaporilor. Fortele implozive si zgomotele asociate acestora sunt in mod natural mai puternice daca apa din jurul lor este rece. Aceeasi reactie de condensare este mai lenta si mai putin violenta in apa calda sau calduta. Conditia va fi si mai critica in interiorul centralei, dar efectele vor fi mai putin perceptibile daca temperatura apei este mai mare. Zgomotul condensarii prim implozie scade in contact cu temperatura lichidului si se transforma intr-o simpla bolboroseala daca lichidul atinge punctul de fierbere, ceea ce inseamna ca vaporii nu s-au condensat in totalitate ci prin lichid ajung la starea lor originala. Zgomotul care provine de la calorifere sau de la valvele de retinere ar putea fi provocat de schimbarile rapide care au loc la trecerea de la un volum mare de vapori la un volum de apa mult mai mic, in timpul returului imploziv. Schimbarea valvelor va fi inutila avand in vedere ca problema se afla mult mai departe, si anume in centrala.

Costul pentru prevenirea coroziunii, namolul de oxid, depunerile de calcar si zgomotele centralei este in jur de 0,5% din valoarea instalatiei.

Bulele de aer, cum ar fi vaporii, temporar isi schimba volumul de apa, care absoarbe caldura de la contactul cu partile din metal ale centralei. Cresterea localizata a temperaturii pe suprafetele de metal poate duce in mod gradual la depunerile de cruste si la producerea zgomotului. In cazul bulelor mari este mai rau, avand in vedere ca aerul fin dispersat este in mod relativ nedaunator. Sa se ajunga la sursa de aerisire poate fi imposibil, mai ales cand emisiile nu sunt evidente. Pierderile interne prin partea de aspirare a pompei au fost sesizate in asa zisele cazuri misterioase. La proba de apa sau la proba de aer, racordurile, si in mod deosebit, bordurile, ar putea fi cauza aparitiei bulelor de aer. Depunerile de oxid de fier care ard centralele.

Tinand cont de faptul ca formarea depunerilor de calcar este limitata de duritatea totala initiala a apei si de completarile ulterioare, namolul de oxid de fier negru se produce in continuu in toate instalatiile, daca in apa care circula nu este pus in mod periodic un protector al sistemului centralizat de incalzire. Unele din procesele absolut naturale de coroziune au loc in circuitele netratate si au ca si consecinta urmatoarele reactii in lant. Fierul dizolvat nu este stabil si precipita mai intai ca hidroxid de fier, apoi ca oxid, formand particule foarte mici. Iata cum, in absenta oxigenului liber, oxidul de fier magnetizabil (magnetite – Fe3O4) se formeaza. Pulberea de oxid, care are o dimensiune aproape moleculara, se aglomereaza si formeaza particule mai mari sau granule si apoi namol. In calorifere namolul moale produce sedimentari de cruste, dure si friabile, dar mai tenace sunt depunerile care se formeaza in centrale. Oxidul este de aproximativ 5 ori mai greu decat apa si are o tendinta naturala de a se acumula in partile joase ale instalatiilor de incalzire, unde in general este situata centrala. O viteza mai mica a apei determina o mai mare retinere de namol in centrala, daca coroziunea nu este intarziata, sau si mai bine, totalmente prevenita. Acumularile de namol de oxid ar trebui indepartate periodic altfel centrala risca sa se deformeze si sa crape din cauza supraincalzirii localizate. In orice caz, consumul de combustibil creste, inainte sa apara o defectiune la centrala. O depunere fina de circa 0,5 mm de oxid de fier duce la un consum de combustibil de 2,5%.


CE TREBUIE FACUT ? Trebuie adaugat un inhibitor de coroziune la apa din instalatie pentru a reduce rata de producere a coroziunii. Pentru a determina nivelul de protejare, folositi o Banda de Masurare a Concentratiei de Protector in 60 secunde pentru a masura concentratia de inhibitor de coroziune prezent in instalatie. Mirosul din instalatia de aer conditionat Aerul conditionat este un echipament care se gaseste in orice casa moderna si care contribuie semnificativ la confort. Se intampla insa frecvent ca pornirea instalatiei de aer conditionat sa fie insotita de raspandirea unui miros neplacut. Aerul devine o sursa de mirosuri neplacute si chiar de probleme de sanatate in cazul persoanelor care sunt alergice sau au probleme cu respiratia sau in cazul copiilor mici care au in general un sistem respirator mai sensibil. De unde apar mirosurile? Sistemul de aer conditionat functioneaza prin transformarea unui agent de racire din gaz in lichid, care este racit la trecerea lui printr-un radiator. Agentul de racire calatoreste printr-o valva de expansiune la un evaporator, ce permite lichidului sa se dilate si sa se evapore, absorbind caldura din mediul inconjurator si scazand astfel temperatura din jurul vaporizatorului. In evaporator, agentul de racire calatoreste printr-un sistem de tuburi subtiri, prevazute cu ventilatoare de racire, care ajuta in procesul schimbului de caldura. Pe masura ce ventilatorul sistemului de aer conditionat trimite aer prin vaporizator, aerul este racit si trimis prin fante in interiorul locuintei. Datorita umiditatii aerului care intra in evaporator picaturi mici condenseaza pe eleroanele de racire si adera la ele din cauza tensiunii superficiale a apei. Combinatia de umezeala, frig si intuneric, furnizeaza un mediu ideal pentru bacterii si microorganisme, care sunt antrenate in fluxul de aer circulat de instalatie. ducand la aparitia de mirosuri deranjante si iritante pentru caile respiratorii.

Foxy Plast - protejează portofelul si nervii dumneavoastra.

Foxy Plast Impex srl Str.Vasile Toneanu nr.19 sector 3 Bucuresti +40 0726.600.069 foxyplast@gmail.com http://www.foxyplast.ro/

Curatare centrale termice  
Curatare centrale termice  
Advertisement