Page 1

REIZEN 2014 Midden- en Zuid-Amerika


2

3

Wie is FOX Vakanties? Wij begrijpen uw vraag maar al te goed, want

Onze reisproducten: FOX Vakanties biedt voor ieder wat wils; van groepsreizen en singlereizen tot individuele reizen en strandvakanties naar een groot aantal bestemmingen wereldwijd.

FOX Vakanties is een vrij nieuw begrip binnen het Vlaamse reislandschap. U mag dus best kritisch zijn, zeker als het gaat om uw jaarlijkse vakantie, iets waarover u dus best enkele dagen (of weken) nadenkt of wegdroomt, zo u wilt! En dan weet u maar beter op voorhand heel goed aan wie u uw reis toevertrouwt. In één zin uitgelegd is FOX Vakanties dé verre reizen specialist, en biedt zowel individuele als georganiseerde rondreizen aan met een avontuurlijk karakter. Deze laatste twee woorden mag u gerust interpreteren als ‘comfortabel avontuur’ Al jarenlang staat FOX Vakanties bekend als één van de grote reisorganisaties van Nederland, met een compleet aanbod naar vele verre bestemmingen. Na een groot aantal innovatieve ontwikkelingen binnen Nederland en de vele Vlaamse klanten die het verre reisaanbod van FOX in Nederland al wisten te vinden, is FOX Vakanties zich gaan ­vestigen op de Vlaamse markt. In samenwerking met All Travel Consultants (A.T.C.) biedt FOX Vakanties groepsreizen, single­ reizen, individuele reizen en strandvakanties aan, speciaal samengesteld voor en afgestemd op de behoeften van de Vlaamse reiziger. De programma’s van onze uitgebalanceerde reizen zijn een unieke mix van de indrukwekkende cultuur en natuur van de bestemming en worden meestal afgesloten met enkele dagen verblijf aan het strand. U reist veelal in Vlaamse groepen met Nederlandssprekende reisleiding. Voor advies en het boeken van deze reizen kunt u niet enkel in ons eigen kantoor in Antwerpen bij onze deskundige reisadviseurs terecht, maar ook op onze website FOXvakanties.be én ook via uw vertrouwde reisbureau. Want wij investeren in kwaliteit, service, kennis en ervaring.

FOX Vakanties staat voor:

+ KWALITEIT

Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij u kwaliteitsvolle reizen en dito accommodaties aanbieden aan zeer betaalbare prijzen. Als u kiest voor een begeleide rondreis, zal dat in de meeste gevallen met ervaren Nederlandssprekende reisleiding zijn. Bovendien krijgen al onze reisleiders sinds dit jaar ook nog eens een extra opleiding voor een ­officieel erkend gecertificeerd diploma!

+ SERVICE

Via welk platform u ook boekt, uw reis wordt steeds tot in de puntjes voorbereid, zodat u z­ onder zorgen kan vertrekken en niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

+ GARANTIES

Onze klanten genieten van een uitstekende, wettelijk vastgelegde bescherming. A.T.C/ FOX Vakanties is aangesloten bij de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) en is verzekerd via de Vlaamse Solidariteit Reisgelden (een VVR reisbureau is tevens verzekerd voor zijn burgerlijke aansprakelijkheid) en bovendien zijn wij aangesloten bij: ABTO, Vlaamse Solidariteit Reisgelden, en label ‘erkend reisbureau’.

GROEPSREIZEN FOX Vakanties stelt uitgebalanceerde groepsreizen samen die bestaan uit vluchten op basis van economy class, een verblijf in veelal comfortabele hotels, meestal op basis van halfpension, een mooi excursieprogramma onder begeleiding van deskundige Nederlandssprekende reisleiding en transfers in comfortabele airco-autobussen. Naast het excursieprogramma heeft u ook de mogelijkheid om ter plaatse optionele excursies bij te boeken. Waar mogelijk eindigt de rondreis met enkele dagen in één van de badplaatsen van het desbetreffende land.

Pluspunten

■ Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding ■ Overwegend Nederlandssprekende reisleiding ■ Overwegend Vlaamse groepen ■ Veel data gegarandeerd vertrek ■ Uitstekende hotels, vaak verlenging per dag mogelijk

■ (Non-stop) vluchten met goede en betrouwbare luchtvaartmaatschappijen

■ FOX check-in service op Schiphol en vele vluchten vanaf luchthaven ­Zaventem

■ Groepsreizen naar ruim 30 verschillende bestemmingen

■ Tijdens rondreizen veel inclusief

INDIVIDUELE REIZEN Onze individuele reizen zijn bedoeld voor mensen die graag met zijn tweeën of samen met familie en/of vrienden georganiseerd op reis gaan. FOX Vakanties biedt verschillende individuele reizen aan welke uitgevoerd kunnen worden met een huurwagen of wagen met privé-chauffeur, de mogelijkheden hiervoor worden aangegeven bij uw reis. Daarnaast bieden wij u de mooiste strandvakanties naar een groot aantal zonnige bestemmingen over de hele wereld. Geniet samen met uw geliefde, gezin of vrienden van zon, zee, wuivende palmbomen en prachtige stranden. Ontdek de meest paradijselijke plekken op aarde en ontsnap even aan de drukte van alledag.

Pluspunten

■ Overwegend dagelijks vertrek ■ Alles voor u georganiseerd ■ Zelf uw reisduur bepalen ■ Veel vrijheid ■ Overwegend unieke locaties en accommodaties ■ Zeer scherp geprijsd op basis van twee personen

■ Keuze uit diverse verzorgings- en kamertypes ■ Keuze uit diverse excursies in de omgeving

NIEUW: SINGLE REIZEN Singlereizen zijn speciale groepsreizen voor alleenreizenden die op een ongedwongen en gezellige manier samen willen reizen en hun reisbelevenissen willen delen. Ook wanneer u een mooie reis wilt maken zonder uw partner, kunt u een singlereis boeken, wij zijn is dus géén datingbureau. Een van de belangrijkste kenmerken van de singlereizen van FOX is het feit dat alle reizigers een tweepersoonskamer voor alleengebruik krijgen (tenzij anders vermeld). Daarnaast zijn de groepsreizen zodanig samengesteld, dat véél inclusief is maar er ook voldoende ruimte is om ter plaatse aan een aantal vrijblijvende activiteiten deel te nemen.

Pluspunten

■ Reizen met andere singles ■ Overwegend tweepersoonskamer voor alleengebruik

■ Overwegend Vlaamse groepen ■ Overwegend Nederlandssprekende reisleiding

■ Welkomstlunch of -diner ■ Leuke activiteiten en excursies ■ Niets moet, véél kan ■ (Non-stop) vluchten met goede en betrouwbare luchtvaartmaatschappijen

Heeft u nog vragen? Bel of mail ons gerust en wij helpen u met plezier verder!

Wie is FOX Vakanties?

Wie is FOX Vakanties?


4

5 Reizen met FOX Vakanties

Reizen met FOX Vakanties GOED GEORGANISEERD

GEGARANDEERD VERTREK In deze brochure vindt u georganiseerde groepsreizen, individuele reizen en strandvakanties naar een groot aantal verre bestemmingen. Onze reizen zijn speciaal samengesteld voor iedereen die het gemak van een goed georganiseerde reis wil combineren met comfortabel reizen naar een verre bestemming. De reizen van FOX Vakanties zijn uitstekend georganiseerd: u hoeft enkel uw koffers in te pakken, FOX Vakanties doet de rest. Wij zorgen voor uw vliegreis, reserveren voor u alle accommodaties ter plaatse en zorgen ervoor dat alles tot in de puntjes verzorgd is. Het enige wat u doet is genieten!

NEDERLANDSSPREKENDE REISLEIDING Onze groepsreizen worden begeleid door deskundige Nederlands­ sprekende reisleiding (tenzij anders wordt vermeld) en meestal met een lokale gids van het land. De enthousiaste en professionele FOX reisleiding zorgt voor een vlekkeloos verloop van uw vakantie, het is hun taak om uw reis organisatorisch naar tevredenheid te laten verlopen. Ze zijn bekend met het land en zorgen ervoor dat het u aan niets ontbreekt. Uw reisleiding is overigens géén gids, buitenlanders mogen namelijk vaak niet als gids optreden. Bepaalde bezienswaardigheden en (dag)excursies worden dan ook met een lokale, Engelstalige gids bezocht.

VLAAMSE GROEPEN

Voor al onze groepsrondreizen geldt een minimum aantal deelnemers. Dit minimum aantal deelnemers staat bij elke groepsreis in deze brochure aangegeven en verschilt per bestemming. Wij garanderen een reis op basis van een minimum aantal deelnemers. Daarnaast garanderen wij ook een select aantal reizen met minder deelnemers. Staat op FOXvakanties.be óf in de brochure een G (vertrekgarantie) achter de betreffende vertrekdatum, dan bent u er zeker van dat uw reis doorgaat ongeacht het minimum aantal deelnemers. Mocht het minimum aantal deelnemers op deze reis niet worden gehaald, dan zal de reis met een klein reisgezelschap op passende wijze worden uitgevoerd.

LAGER MINIMUM AANTAL DEELNEMERS

Reizen met FOX Vakanties staat voor ‘comfortabel avontuur’: FOX organiseert comfortabele reizen met een avontuurlijk karakter. Dit betekent ­reizen met ‘harde koffers’ en verblijven in veelal comfortabele hotels, met als hoofdingrediënt van de reizen: cultuur en avontuur. Ook het vervoer tijdens uw reis is comfortabel. Bovendien eindigt elke rondreis waar mogelijk met enkele dagen verblijf aan het strand, zodat u kunt bijkomen en kunt nagenieten van de geweldige indrukken die u tijdens de reis heeft opgedaan.

VERLENGINGEN EN UPGRADES Al onze groepsreizen zijn inclusief inkomgelden en excursies volgens programma! Het reisprogramma wordt uitvoerig beschreven in deze brochure en op onze website. Daarnaast verblijft u altijd in goede accommodaties en zijn de meeste van onze groepsreizen op basis van halfpension. Per dag geven wij aan of er ontbijt, lunch, diner of all inclusive van toepassing is door middel van de verwijzing: O,L,D,AI. Boekt u een individuele reis, dan heeft u veel vrijheid om uw dag zelf in te delen, om te stoppen waar en wanneer u wilt én om optionele activiteiten en excursies te doen. Bij alle reizen staat duidelijk aangegeven wat bij de reissom is inbegrepen en wat eventueel ter plaatse nog betaald moet worden.

ACCOMMODATIE

Voor een geselecteerd aantal landen hebben wij een aantal vertrekdata gekozen waarvoor een lager minimum aantal deelnemers van toepassing is. Op onze website en in de brochure kunt u dit terug vinden door een L achter de vertrekdata. Het betreffende lagere minimum aantal deelnemers vindt u terug op onze website. Staat op FOXvakanties.be óf in de brochure een L achter de betreffende vertrekdatum, dan bent u er zeker van dat uw reis doorgaat zodra dit minimum aantal deelnemers is behaald. Uw reis zal op passende wijze worden uitgevoerd. Dit kan betekenen dat u reist in een kleiner reisgezelschap met passend vervoer en/of dat uw reis wordt begeleid door Engelssprekende reisleiding.

COMFORTABEL AVONTUUR Tijdens uw groepsreis reist u samen met uw Vlaamse groepsgenoten en ontdekt u samen, onder begeleiding van uw deskundige reisleiding, de mooiste bestemmingen. Bij een gering aantal deelnemers op de reis, kan het voorkomen dat uw groep wordt samengevoegd met een Nederlandse groep. Mocht dit het geval zijn, wordt u hier uiteraard van te voren over geïnformeerd.

VEEL INCLUSIEF

Wilt u graag langer genieten van een bestemming na afloop van uw reis, dat kan! U kunt veel van onze reizen per dag verlengen. Zo kunt u zelf uw reisduur bepalen! U verblijft dan in het hotel waar de rondreis eindigt. Afhankelijk van de reis is het ook mogelijk om het laatste hotel van uw rondreis en de eventueel aansluitende verlenging te upgraden naar een hotel met meer luxe. Op onze website en in deze brochure kunt u bij desbetreffende reis terugvinden of u deze kunt verlengen en/of upgraden en welke mogelijkheden hiervoor zijn. Daarnaast is het mogelijk om uw reis te verlengen zonder accommodatie, in dat geval berekenen wij € 45 per persoon.

LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN Bij alle reizen wordt aangegeven in welke categorie (toeristenklasse, comfortabel of uitstekend) hotels u verblijft. Ook wanneer hier een uitzondering op is. Maken wij gebruik van toeristenklasse hotels, dan verblijft u in goede, maar eenvoudigere accommodaties. Op de meeste rondreizen verblijft u echter in comfortabele (drie- tot viersterren) of zelfs uitstekende (vier- tot vijfsterren) hotels. Voor al onze reizen geldt dat wij, op basis van prijs/kwaliteit, persoonlijk de beste hotels op onze bestemmingen contracteren. Onze strand­ vakanties beoordelen wij ook zo goed mogelijk met onze eigen waardering ten aanzien van comfort, ambiance, faciliteiten, activiteiten en omgeving. Deze waardering loopt van 1 (matig) t/m 5 (zeer goed) zonnetjes.

EASY GOING & DELUXE

Wanneer u via FOX Vakanties uw reis heeft geboekt, vliegt u met de beste luchtvaartmaatschappijen, zoals Malaysia Airlines, Singapore Airlines, United en KLM; gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen met een moderne vloot. U heeft daardoor veelal gunstige vertrektijden vanaf Amsterdam of Brussel. FOX probeert bovendien zoveel mogelijk direct te vliegen naar de plaats van bestemming of de kortste en meest ideale aansluitingen voor u te regelen. Tijdens de vlucht kunt u genieten van full service aan boord, met keuze­ maaltijden en gratis drankjes. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen beschikt u zelfs over een eigen videoscherm!

DAGELIJKS VERTREK Een groot succes binnen ons aanbod zijn de Easy Going en Deluxe reizen. Een aantal van onze reizen kunt u ook als Easy Going reis boeken. Onze Easy Going reizen kennen een aangepast reisprogramma met extra veel tijd op een aantal interessante plaatsen. Zo kunt u in een rustiger tempo genieten van onze mooiste bestemmingen! Verblijft u liever in luxere accommodaties? Diverse reizen worden ook aangeboden met -waar mogelijk- verblijf in luxere hotels en/ of kamers. Het programma en de uitvoering van de reis is gelijk aan de reguliere reis. Tijdens de Deluxe variant verblijft u in een standaard kamer van een luxer hotel of in een luxere kamer van het standaard hotel.

Onze groepsreizen kennen een groot aantal vertrekken per jaar. Gaat u individueel op reis, dan kunt u zelfs veelal dagelijks vanaf Amsterdam of Brussel vertrekken en vaak ook uw eigen reisduur bepalen. De meeste reizen kunt u namelijk per dag verlengen.


7 FOX Verkooppunten

www.FOXvakanties.be

6

www.FOXvakanties.be

Log in om uw reisgegevens te bekijken

FOX Verkooppunten Heeft u de voorkeur voor persoonlijk contact en advies bij het boeken van uw verre reis, dan kunt u terecht bij de verschillende reisbureaus. Bekijk onderstaand welk reisbureau het dichtst bij u in de buurt is!

Word lid van onze digitale nieuwsbrief

HET FOX VAKANTIES REISAANBOD VINDT U BIJ:

Discussieer mee op het forum

Spectaculaire aanbiedingen

BTS Travel M travel Herbots Reizen White Reizen Jetaircenter Selectair - Boone Travel Voyages CIC Reizen MULTI Travel FORWARD Travel De Trekvogel Coconut Travel Jetaircenter Geraardsbergen Boschmans Jetaircenter Selectair TRAVEL Tip Herbots Reizen Jetaircenter Boschmans Reizen LDR Travel Jetaircenter White Reizen Lanaken SYLVIE Reizen bvba Reisbureau Andy Sonck Voyages and More (op afspraak) Jetaircenter Ninove O.Z. Reizen Reis Wijs DE WISSEL Reizen Uniglobe Southwest Travel Selectair Reizen Van Laere Jetaircenter - White Reizen Jetaircenter Waterschoot D-Tours Vamos Reizen OASE Travel

Noordkaai 21 B 2030 C. Marichalstraat 2 B 8730 Koerselsesteenweg 50 B 3580 O.L. Vrouwstraat 12 B 3740 Smedenstraat 69 B 8000 Lakenstraat 160 B 1000 Herentalsebaan 202 B 2100 Herdersbruggestraat 8 B 8380 Stationsstraat 22 B 2440 Keizer Karelstraat 190 B 9000 Grotestraat 11 B 9500 Bovenrij 66 B 2200 Jodenstraat 12A B 2270 Grote Baan 65 B 3540 Retiesebaan 1 B 2460 Dorpsstraat 20 B 9270 Kerkplein 5 bus 7 Galerie Agora B 3620 Lauwbergstraat 135 B 8930 Brilstraat 3 B 9340 Broekstraat 173 B 3294 Beverstraat 30 B 9400 Schoolstraat 22B B 1745 Lievevrouwestraat 52 B 2520 Grote Baan 29 A B 2380 Stationsdreef 6A B 8800 Hofstraat 80 B 9100 Jaminestraat 1 B 3700 Stationsstraat 79 B 9950 Heistraat 48 B 2610 Heistraat 21 B 2610 Ellestraat 116 E B 8550

Antwerpen Beernem Beringen Bilzen Brugge Brussel Deurne Dudzele Geel Gent Geraardsbergen Herentals Herenthout Herk-de-Stad Kasterlee Laarne Lanaken Lauwe Lede Molenstede Ninove Opwijk Ranst Ravels Roeselare Sint-Niklaas Tongeren Waarschoot Wilrijk Wilrijk Zwevegem


8

9

&

DÉ MANIER OM UW REIS ­O NTSPANNEN TE BEGINNEN!

Het viersterren van der Valk hotel is sfeervol en van uitstekende kwaliteit, waar eenieder zich meteen thuis kan voelen. Alle comfortabele superior kamers hebben gratis (WiFi) internettoegang, ­koffie- en theefaciliteiten én zelfs gratis frisdrankjes in de minibar. Ook de gezellige bar en het restaurant dragen bij aan een heerlijk ontspannen verblijf voordat u vliegt naar een van de verre bestemmingen van FOX Vakanties!

fly

gratis 15 dagen parking en carwash bij Brussels Airport Begin uw vakantie ontspannen met een overnachting in het comfortabele viersterren Van der Valk Hotel Brussels Airport. U reist op uw gemak naar Brussel waar u luxe overnacht en indien gewenst, kunt genieten van een uitgebreid ontbijt. Vervolgens vertrekt u per gratis airport shuttle naar Brussels Airport voor uw vlucht. Bovendien kunt u uw auto tot 15 dagen gratis parkeren bij het hotel, veilig in de ondergrondse parking. Bij thuiskomst blinkt uw auto als nooit tevoren, want dan is hij gewassen. Dat is pas thuiskomen in luxe! Reist u per trein, dan kunt u op 500 meter van het hotel uitstappen op station Diegem. Makkelijker en voordeliger kan het niet! Het Park, Sleep & Fly arrangement Brussel boekt u al vanaf (per kamer per nacht, op basis van 2 personen)

 79

Het arrangement is inclusief:

Een lange reis aangenaam onderbreken? Bij FOX Vakanties wordt u de mogelijkheid geboden het maximale uit uw reis te halen. Veel van onze reizen worden namelijk uitgevoerd met luchtvaartmaatschappijen die op de lange intercontinentale vluchten vaak een tussenstop maken. U kunt er dan voor kiezen om uw reis even te onderbreken om deze stad te gaan bezoeken. We bieden u daarvoor de mogelijkheid middels een stop-over pakket. Wij hebben vast een selectie gemaakt van een aantal hotels per bestemming en uiteraard verzorgen wij ook voor u de transfer van en naar het hotel van uw keuze. Zowel op de heen- als op de terugvlucht is er de mogelijkheid tot het maken van een stop-over. Op www.FOXvakanties.be kunt u zien welke hotels we op de bestemmingen aanbieden.

ABU DHABI

KUALA LUMPUR

Eén overnachting in superior kamer 15 dagen gratis parking en carwash Transfer per shuttlebus van en naar Brussels Airport In bewaring nemen van uw autosleutels in gastenkluis ● Internet gebruik ● Gebruik fitnessfaciliteiten ● ● ● ●

quick parking zaventem

goedkoop, snel en veilig parkeren bij zaventem - brussels airport Het eindeloos wachten op een bus, het zoeken naar een parkeerplek en vervolgens lang lopen naar de vertrekhal met al uw bagage, is nu verleden tijd! Met een vooraf geboekte parkeerplaats bij onze partner Quick Parking bent u verzekerd dat u goedkoop, snel en comfortabel kunt parkeren bij Brussels Airport. U parkeert uw auto op een goed beveiligd parkeerterrein en een luxe shuttlebus brengt en haalt u –binnen 3 minuten en zonder wachttijden naar de juiste vertrekhal en weer terug.

Pluspunten: ● Beveiligde en bewaakte parking dichtbij terminal ● Luxe shuttlebus in 5 minuten voor de terminal ● Goedkoper lang parkeren kan niet! 24/7 open en bereikbaar ● Shuttle rijdt voor iedereen apart ● Geen wachttijden

NEW YORK

Boek uw goedkope parkeerplaats op www.FOXvakanties.be/parkeren

schiphol smart parking parkeren óp schiphol vanaf 

Abu Dhabi is een ideale strandbestemming om even uw reis te onderbreken. Naast de geweldige stranden is het ook goed toeven op Abu Dhabi’s bekende Corniche, een zes kilometer lange boulevard. Te voet of bijvoorbeeld per fiets komt u langs groene parken, fonteinen en diverse restaurants en cafés. Er zijn vele grote shopping malls, zoals de Abu Dhabi Mall, waar u gemakkelijk een paar uur langs etalages kunt slenteren. Maar natuurlijk mag ook een bezoek aan een traditionele souk niet ontbreken tijdens uw bezoek aan dit Emiraat.

5

Een moderne stad met veel buitenlandse invloeden, dat maakt deze stad aantrekkelijk voor een stopover. Een aanrader is het maken van een stads­tour met een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden. Het in Moorse stijl gebouwde station, de gigantische Petronas Towers, het levendige Chinatown, de Blauwe Moskee, het Nationaal Museum, het Merdeka plein en het Koninklijk Paleis. Verder is het mogelijk om de indrukwekkende Batu Caves, de eeuwenoude hindoegrotten met vele prachtige heiligdommen, te bezoeken.

SINGAPORE

per dag

Met onze partner Schiphol Smart Parking parkeert u tijdens uw vakantie voordelig en betrouwbaar op Amsterdam Airport Schiphol. Als u op tijd reserveert kan dat al vanaf € 5,- per dag! Reserveer snel, want op=op.

De voordelen ● De meest voordelige manier van parkeren,

al vanaf € 5,- per dag; ● Snel en comfortabel met uw eigen auto naar en

van Schiphol; ● Gemakkelijk vooraf betalen met iDEAL of

­creditcard; ● 24/7 cameratoezicht en surveillance; ● Een gratis pendelbus naar de vertrekhal;

7 dagen per week, 24 uur per dag. Minimaal 8 dagen vóór vertrek reserveren. Reserveer snel want op=op. Ga naar www.FOXvakanties.be/parkeren en ­reserveer direct uw voordelige parkeerplaats.

New York is een stad die nooit slaapt en waar altijd wel iets te doen is. Er zijn tal van mogelijkheden om te ontspannen, lekker een hapje te eten in een goed restaurant, te shoppen in de ontelbare winkels of te dansen in één van de vele clubs. Tevens kun je er goed terecht voor de nieuwste films, opera’s, musicals, theater en ander entertainment. Daarnaast zijn er nogal wat bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Chinatown, de Brooklyn Bridge, Empire State Building en natuurlijk het Vrijheidsbeeld kunnen niet worden overgeslagen tijdens een bezoek aan New York!

Er zijn een flink aantal leuke attracties die je tijdens een bezoek aan het kleinste land van Zuidoost-Azië kunt ontdekken: het Sentosa Island, Chinatown of de Singapore Zoo. Maar waar Singapore nog het meest bekend om staat, zijn de perfecte mogelijkheden tot shoppen in de vele luxe shopping centra met veel populaire en exclusieve kledingmerken en er zijn ook diverse grote elektronicacentra en gadgetmalls.

Stop-over mogelijkheden

fox park, sleep


95

COSTA RICA & NICARAGUA

Costa Rica Costa Rica is een klein Centraal-Amerikaans land vol natuurschatten. Het heeft alle types natuur binnen zijn grenzen, variërend van tropische regenwouden, nevelwouden, droog tropisch bos en savannen tot vulkanisch gebied en mangrove wouden. Daarnaast kent Costa Rica een zeer rijke dierenwereld, met onder andere apen, gifkikkers, kaaimannen, leguanen en vele vogelsoorten. Het land grenst zowel aan de Stille Oceaan als aan de Caraïbische Zee, met zijn tropische palmstranden en koraalriffen.

Nicaragua Nicaragua is een land van meren en vulkanen, prachtige koloniale s­ teden vol sfeervolle gebouwen en authentieke paardenkoetsen, maar ook van indrukwekkende vergezichten en historische vestingstadjes. Ook de kleurrijke lokale markten zijn een bezoek waard, want daar ervaart u de authenticiteit van de bevolking. Een reis door dit prachtige land is een fascinerende ervaring!

U kunt in Costa Rica en Nicaragua uitstekend eten. Er wordt veel vis, vlees, salade en fruit gegeten. Ook de lokale gerechten zoals gallo pinto (rijst met zwarte bonen en kruiden), ceviche (heerlijke vissalade met limoensap), caldo (maaltijdsoep) en platano frito (bakbanaan) zijn het proberen waard.

ESTELI

nicaragua

LEÓN MANAGUA GRANADA

ISLA DE OMETEPE LOS CHILES

SAN JUAN DEL SUR RINCÓN DE LA VIEJA PLAYA DEL COCO

TORTUGUERO LA FORTUNA

costa rica PUERTO VIEJO DE LIMÓN SAN JOSÉ QUEPOS DOMINICAL

CAHUITA


EI R S EP O R G

daagse vanaf

c

97

INCLUSIEF

Beste van Costa Rica

■ Economy Class vluchten met United Brussel - San José v.v. met overstap in de Verenigde Staten

■ Veertien overnachtingen in comfortabele hotels en lodges ■ Verzorging op basis van h ­ alfpension (ontbijt en lunch of diner) van

2499

diner dag 1 t/m ontbijt dag 15

■ Boottocht naar en verblijf in Tortuguero op basis van volpension, inclusief inkomgelden

■ Prachtige excursies in Tortuguero ■ Wandeling in het Tirimbina natuurreservaat ■ Boottocht over de Sarapiqui-rivier inclusief lunch ■ Hangbruggen-wandeling in het nevelwoud van Monteverde ■ Avondwandeling in Monteverde ■ Bezoek aan de spa/heetwaterbronnen van de Buena Vista Lodge, te paard of per tractor

■ Boottocht naar het strand van Cabuyal inclusief lunch ■ Inkomgelden volgens programma t.w.v. circa € 23 ■ Nederlandssprekende reisleiding van dag 1 t/m 15 ■ Schitterende rondreis per middelgrote airconditioned bus (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte), boot en losse transfers

■ Navulbaar biologisch afbreekbaar waterflesje ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 284 p.p. ■ Luchthavenbelasting € 83 p.p.

EXCLUSIEF ■ Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven ■ Optionele excursies ■ Bijdrage fooienpot circa € 65 p.p. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden)

■ Bijdrage fooien voor reisleiding en housekeeping ■ Reisbijstand- en annulatieverzekering, ■ Elektronische reistoestemming VS (ESTA) ■ Vertrekbelasting $ 29

VERLENGING

U kunt uw reis verlengen met een 5-daags verblijf in de buurt van Corcovado National Park, één van de mooiste en meest ongerepte nationale parken van Costa Rica, direct aan zee gelegen (drie nachten Corcovado en één nacht San José)!

RINCÓN DE LA VIEJA LA FORTUNA PLAYA DEL COCO

SARAPIQUI TORTUGUERO

MONTEVERDE

SAN JOSÉ

costa rica

Pluspunten Complete rondreis Costa Rica Afwisselend reisprogramma Op basis van halfpension Diverse excursies inclusief

DAG 1 BRUSSEL - SAN JOSÉ Vertrek vanuit Brussel voor uw vlucht naar San José, met overstap in de Verenigde Staten. Na aankomst transfer naar ons hotel. (D) DAG 2 SAN JOSÉ - TORTUGUERO Na een transfer naar de Parismina rivier neemt u plaats in een boot die u naar het meest spectaculaire natuur­ reservaat van Costa Rica brengt: Tortuguero. De boot is het enige vervoermiddel om in dit mooie en natuurrijke gebied te komen, hier verblijft u op basis van ­volpension. (O,L,D) DAG 3 TORTUGUERO Vroeg uit de veren voor een vogelexcursie per boot, dwars door de schitterende jungle. ‘s Middags staat er nog een excursie op het programma en kunt u de omgeving op eigen gelegenheid verkennen. Tijdens het legseizoen van de reuzenschildpadden (juli tot oktober) leggen de vaak wel meer dan 500 kilogram wegende schildpadden hier in Tortuguero hun eieren, een unieke ervaring (optioneel). (O,L,D) DAG 4 TORTUGUERO SARAPIQUI Vandaag laten we Tortuguero achter ons en we varen terug naar het vasteland. Na de lunch rijden we met onze eigen auto-

bus verder richting de tropische laaglanden. Wanneer we verder afdalen en bij de laagvlaktes aankomen, stijgt de temperatuur en ziet u uitgestrekte ananasplantages. U overnacht in een leuk hotel, gelegen in de buurt van de Sarapiqui rivier. (O,L,D) DAG 5 SARAPIQUI ’s Ochtends beginnen we met een wandeling door het Tirimbina Natuurreservaat, wat u bereikt via de langste hangbrug van heel Costa Rica! We gaan hier op zoek naar flora en fauna. In de middag maken we een boottocht over de Sarapiqui rivier. Tijdens deze tocht heeft u een grote kans om kaaimannen, toekans, luiaards en apen te zien! (O,D) DAG 6 SARAPIQUI LA FORTUNA We rijden richting het plaatsje La Fortuna, waar de actieve vulkaan Arenal het landschap domineert. Onderweg maken we nog een stop bij de leguanenbrug, waar de bomen vol zitten met de meest fraaie en kleurrijke leguanen. In La Fortuna verblijft u in rustieke lodges die bij goed weer een ongeëvenaard uitzicht bieden op de vulkaan. U kunt heerlijk ontspannen aan het zwembad, een wandeling in de omgeving maken of genieten van een weldadige rust in de heetwaterbronnen van Baldi (optioneel). (O,D)

DAG 7 LA FORTUNA MONTEVERDE Via het meer van Arenal rijden we naar Monteverde. De route laat u zeer afwisselende landschappen zien. De laatste kilometers gaan over een onverharde weg die zich hoger en hoger de bergen in slingert. Overnachting in een aangenaam hotel in het plaatsje Santa Elena, vlakbij het nevelwoud van Monteverde. (O,D) DAG 8 MONTEVERDE We gaan op pad om de bossen te verkennen middels de avontuurlijke hangbruggen die tussen de woudreuzen zijn gespannen! Tijdens deze tocht staat ook een bezoek aan de kolibrituin op het programma, de kleine vogeltjes zijn vaak niet groter dan een insect. ‘s Avonds gaat u terug naar het woud om een nachtwandeling te maken, waarbij u de meest wonderlijke dieren kunt zien. (O,D) DAG 9 MONTEVERDE - RINCÓN DE LA VIEJA We rijden via Liberia, de hoofdstad van de ‘veeprovincie’ Guanacaste, over de beroemde Pan-American Highway naar een berglodge in de buurt van het Nationale Park Rincón de la Vieja, genoemd naar de gelijknamige vulkaan. Na aankomst bestaat de mogelijkheid om een prachtige wandeling te maken in de omgeving van de lodge. (O,D)

DAG 10 RINCÓN DE LA VIEJA Te paard of per tractor gaan we vandaag naar de spa en natuurlijke heetwaterbronnen op het terrein van onze lodge. Hier kunt u heerlijk ontspannen. Eventueel kunt u een (steile) wandeling naar een waterval maken. De rest van de dag kunt u vele activiteiten ondernemen of u kunt uitrusten bij het zwembad, met een prachtig uitzicht op de overweldigende omgeving. (O,D)

ontspannen aan het zwembad, op het strand of bijvoorbeeld gaan diepzeevissen (optioneel). (dag 11 en 13 O,D en dag 12 O,L,D)

DAG 11 T/M 13 RINCÓN DE LA VIEJA - PLAYA DEL COCO Op dag 11 van uw rondreis rijden we ‘s ochtends, via Liberia, door het hart van de provincie Guanacaste naar het kleine strandplaatsje Playa del Coco, een typische ‘Tico’ badplaats aan de Golfo de Papagayo, aan de kust van de Grote Oceaan. Ons comfortabele hotel ligt op loopafstand van het strand en de boulevard en is omringd door gezellige bars en restaurants. U verblijft hier drie nachten. We maken onder andere een prachtige boottocht naar het hagelwitte strand van Cabuyal. Het eindpunt van de rondrit is een vrijwel verlaten wit zandstrand waar u kunt zonnebaden, zwemmen of nog additionele excursies kunt bijboeken zoals paardrijden en een boottocht door de mangroves. De lunch is inclusief in deze bootexcursie. De volgende dag kunt u lekker

DAG 15 SAN JOSÉ - BRUSSEL Transfer naar de luchthaven voor uw terugvlucht naar Brussel. (O)

DAG 14 PLAYA DEL COCO SAN JOSÉ Vandaag rijden we in de loop van de dag weer terug naar San José, waar u nog even kunt rondstruinen op één van de vele pleinen die de stad rijk is. (O,D)

DAG 16 AANKOMST BRUSSEL Einde van een vakantie waar u nog lang van zult nagenieten!

VERTREKDATA EN PRIJZEN € € € € € €

2499: 23 jan 2014 G 2699: 20 feb 2014 2849: 20 mrt 2014 3249: 17 juli 2014 G 2699: 18 sep 2014 2699: 20 nov 2014

Toeslag Toeslag Toeslag Toeslag Toeslag Toeslag

éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer

€ € € € € €

529 529 529 529 529 529

VERLENGINGEN ■ Verlenging in het rondreishotel in Playa del Coco per nacht ­mogelijk op basis van kamer met ontbijt.

■ Stop-over New York mogelijk op basis van logies (inclusief transfers).

■ 5-daagse verlenging Corcovado National Park (drie nachten Corcovado en één nacht San José) mogelijk op basis van ­volpension en excursies.

BELANGRIJKE INFORMATIE Geldig paspoort, bij aankomst nog 3 maanden geldig. Visum benodigd (ESTA voor de overstap in de VS). Aangeraden voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B. Meer informatie zie onze website. Minimaal 8 / maximaal 20 deelnemers

Costa Rica

16

S

96


20 Grand Tour Costa Rica & Nicaragua

R S EP O R

99

INCLUSIEF ■ Economy Class vluchten met United Brussel - San José v.v. met overstap in de Verenigde Staten

G

daagse vanaf

c

■ Achttien overnachtingen in comfortabele hotels en lodges ■ Verzorging op basis van h ­ alfpension (ontbijt en lunch of diner) van

3249

diner dag 1 t/m ontbijt dag 19

■ Wandeling in de Savegre Vallei met een natuurgids, op zoek naar de quetzal

■ Dagtocht naar het Nationale Park Manuel Antonio ■ Hangbruggen-wandeling in het nevelwoud van Monteverde ■ Avondwandeling in Monteverde ■ Bezoek aan de spa/heetwaterbronnen van de Buena Vista Lodge, te paard of per tractor

■ Stadsrondrit in León, met een lokale gids ■ Bezoek aan de Masaya kunstnijverheidsmarkt, de Masaya vulkaan en de Pueblos Blancos

■ Boottocht naar las Isletas in het Meer van Nicaragua ■ Boottocht op zee bij Tamarindo in een catamaran of zeiljacht ­inclusief drankjes

■ Inkomgelden volgens programma t.w.v. circa € 8,50 ■ Nederlandssprekende reisleiding van dag 1 t/m 19 ■ Schitterende rondreis per middelgrote bus (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte), boot en losse transfers

■ Navulbaar biologisch afbreekbaar waterflesje ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 284 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 83 p.p.

EXCLUSIEF ■ Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven ■ Optionele excursies ■ Bijdrage fooienpot circa € 90 p.p. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden)

VERLENGING

U kunt uw rondreis per nacht verlengen in het rondreishotel in Tamarindo op basis van halfpension.

DAG 1 BRUSSEL - SAN JOSÉ (COSTA RICA) Vertrek vanuit Brussel voor uw vlucht naar San José, met overstap in de Verenigde Staten. Na aankomst transfer naar uw hotel. (D)

nicaragua

LEÓN

GRANADA

RINCÓN DE LA VIEJA

costa rica TAMARINDO

MONTEVERDE SAN JOSÉ SAVEGREVALLEI DOMINICAL

Pluspunten Uitgebreide rondreis Costa Rica en Nicaragua Afwisselend reisprogramma, natuur, cultuur en strand Op basis van halfpension Diverse excursies inclusief

DAG 2 EN 3 SAN JOSÉ SAVEGRE VALLEI Op dag 2 rijden we naar de Savegre vallei, waar u twee nachten in een lodge middenin het nevelwoud zult verblijven. U kunt hier heerlijk wandelen en zult hier zeker kolibries zien. In de voormiddag van dag 3 gaat u samen met een natuurgids op zoek naar de Quetzal, een zeer zeldzame vogel die hier soms gezien wordt. ’s Middags heeft u tijd om zelf de diverse paden in de omgeving te bewandelen. (O,D) DAG 4 T/M 6 SAVEGRE VALLEI DOMINICAL Vanuit de relatief frisse Savegre Vallei rijden we op dag 4 naar de warmte van het strand bij Dominical. U verblijft hier in een heerlijk hotel met een groot zwembad. U heeft volop tijd om naar het strand te gaan, te relaxen of optionele rondritten te boeken naar bijvoorbeeld het Nationale Park Corcovado. Vanuit Dominical maken we ook een dagtocht naar het Nationale Park Manuel Antonio. Manuel Antonio heeft de prachtige

combinatie van zon, zee, jungle en strand. In het park slingeren apen van boom tot boom en heeft u een grote kans om leguanen, luiaards en vogels te zien. (O,D) DAG 7 DOMINICAL MONTEVERDE Vandaag rijden we vanuit de warmte naar de koele nevelwouden in de bergen. De route naar Monteverde laat u zeer afwisselende landschappen zien. De laatste kilometers gaan over een onverharde weg die zich hoger en hoger de bergen in slingert. Overnachting in een aangenaam hotel in het plaatsje Santa Elena, vlakbij het nevelwoud van Monteverde. (O,D) DAG 8 MONTEVERDE In de voormiddag gaan we op pad voor een wandeling over hangbruggen die tussen de woudreuzen zijn gespannen! Tijdens deze tocht staat ook een bezoek aan de kolibrituin op het programma, de kleine vogeltjes zijn vaak niet groter dan een insect. ‘s Avonds gaat u terug naar het woud om een nachtwandeling te maken waarbij u de meest wonderlijke dieren kunt zien. (O,D) DAG 9 MONTEVERDE - RINCÓN DE LA VIEJA We rijden via Liberia, de hoofdstad van de ‘veeprovincie’

Guanacaste, over de beroemde Pan-American Highway naar een berglodge in de buurt van het Nationale Park Rincón de la Vieja. Na aankomst bestaat de mogelijkheid om een prachtige wandeling te maken in de omgeving van de lodge. (O,D) DAG 10 RINCÓN DE LA VIEJA We gaan vandaag te paard of per tractor naar de spa en natuurlijke heetwaterbronnen op het terrein van onze lodge. Hier kunt u heerlijk ontspannen. Eventueel kunt u een (steile) wandeling naar een waterval maken. De rest van de dag kunt u vele activiteiten ondernemen of u kunt uitrusten bij het zwembad met een prachtig uitzicht op de overweldigende omgeving. (O,D) DAG 11 RINCÓN DE LA VIEJA LEÓN (NICARAGUA) Vandaag steken we de grens met Nicaragua over, waar we ook van bus wisselen. We rijden naar de prachtige oude stad León, de voormalige hoofdstad van Nicaragua. Onderweg ziet u al vele vulkanen. U verblijft twee nachten in León in een zeer karakteristiek hotel. (O,D) DAG 12 LEÓN In deze koloniale stad zijn genoeg bezienswaardigheden om een hele dag te vullen, zoals de gezellige volksbuurt El

Laborío en de immense kathedraal. In de voormiddag maken we een stadsrondrit, waarbij een lokale gids u nader kennis laat maken met deze mooie plek. ’s Middags kunt u zelf de stad ontdekken! (O,D) DAG 13 LEÓN - GRANADA Via de kleurrijke kunstnijverheidsmarkt van Masaya, waar u allerhande souvenirs kunt kopen, rijden we naar het Nationale Park Vulkaan Masaya. Hier kunt u tot aan de kraterrand komen. Via de authentieke Pueblos Blancos (‘witte dorpjes’) vertrekt u vervolgens naar de prachtige koloniale stad Granada. U verblijft drie nachten in deze kleurrijke stad aan het meer van Nicaragua. (O,D) DAG 14 EN 15 GRANADA Granada is een heerlijk slenter­ stadje met kleine winkels en cafés. U maakt in de voormiddag een boottocht naar de Isletas, een archipel van 360 kleine eilandjes met een indrukwekkende flora en fauna. Overnachtingen in een stijlvol hotel op loopafstand van het centrale plein. (O,D) DAG 16 EN 17 GRANADA TAMARINDO (COSTA RICA) Op dag 16 vervolgen we onze weg naar het badplaatsje Tamarindo in Costa Rica, waar u kunt genieten van zon, zee en

strand. In deze omgeving kunt u prachtige wandelingen maken over het strand. We maken hier een boottocht op zee waarbij alle drankjes inbegrepen zijn! ‘s Avonds kunt u genieten van een heerlijke cocktail op één van de terrasjes. U verblijft in een zeer aangenaam hotel op circa 200 meter van het strand. (O,D)

■ Fooien voor reisleiding en housekeeping ■ Reisbijstand-en annulatieverzekering ■ Kosten grensovergang Nicaragua ■ Elektronische reistoestemming VS (ESTA) ■ Vertrekbelasting circa $ 29

VERTREKDATA EN PRIJZEN € 3549: 11 mrt 2014 € 3899: 24 jul 2014 L € 3249: 28 okt 2014

VERLENGINGEN ■ Verlenging in het rondreishotel in Tamarindo per nacht mogelijk

DAG 18 TAMARINDO SAN JOSÉ Voor de middag rijden we terug naar San José voor uw laatste overnachting. ’s Middags kunt u met de reisleiding een korte stadwandeling maken om de centrale markt en het nationale theater te zien. (O,D) DAG 19 SAN JOSÉ - BRUSSEL Vandaag vertrekt u naar de luchthaven voor uw terugvlucht naar Brussel, met overstap. (O) DAG 20 AANKOMST BRUSSEL Einde van een mooie en veelzijdige tweelandenrondreis.

Toeslag éénpersoonskamer € 749 Toeslag éénpersoonskamer € 749 Toeslag éénpersoonskamer € 749

op basis van halfpension.

■ Stop-over New York mogelijk op basis van logies (inclusief transfers).

■ 4-daagse verlenging Tortuguero (twee nachten Tortuguero en één nacht San Jose) mogelijk op basis van volpension en excursies.

BELANGRIJKE INFORMATIE Geldig paspoort, bij aankomst nog 6 maanden geldig. Visum benodigd (ESTA voor de overstap in de VS). Toeristenticket aan de grens voor Nicaragua. Aangeraden voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B. Meer informatie zie onze website. Minimaal 8 / maximaal 20 deelnemers

Costa Rica & Nicaragua

EI

S

98


EI R LE G IN S

daagse vanaf

c

2899

101

INCLUSIEF

Beestenboel in Costa Rica

■ Economy Class vluchten met United Brussel - San José v.v. met overstap in de Verenigde Staten

■ Zestien overnachtingen in comfortabele hotels en lodges ■ Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en lunch of diner) diner dag 1 t/m ontbijt dag 17

■ Welkomstcocktail op dag 2 ■ Wandeling in het Tirimbina natuurreservaat ■ Bezoek aan de spa/heetwaterbronnen van de Buena Vista Lodge, per tractor

■ Boottocht inclusief drankjes en snacks bij Manuel Antonio ■ Verblijf in het strandplaatsje Playa del Coco ■ Afscheidsdrankje in San José ■ Inkomgelden volgens programma ter waarde van circa € 23 ■ Deskundige Nederlandssprekende reisleiding van dag 1 t/m dag 17 ■ Schitterende rondreis per middelgrote bus (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte), boot en losse transfers

■ Navulbaar biologisch afbreekbaar waterflesje ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 284 p.p. ■ Luchthavenbelasting € 83 p.p.

EXCLUSIEF ■ Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven ■ Optionele excursies ■ Bijdrage fooienpot circa € 65 p.p. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden)

■ Fooien reisleider, gids en housekeeping ■ Reisbijstand- en annulatieverzekering ■ Elektronische reistoestemming VS (ESTA) ■ Vertrekbelasting $ 29

VERLENGING TORTUGUERO

U kunt uw rondreis uitbreiden met een 4-daagse verlenging naar het door jungle omgeven Tortuguero (2 nachten Tortuguero / 1 nacht San José). Deze verlengng is inclusief vele maaltijden en enkele excursies.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € 2899: 23 mei 2014 € 3049: 12 sep 2014

VERLENGINGEN EN EXTRA OPTIES RINCÓN DE LA VIEJA LA FORTUNA PLAYA DEL COCO PALO VERDE GEBIED

TORTUGUERO SARAPIQUI

SAN JOSÉ

costa rica MANUEL ANTONIO

Pluspunten Tweepersoonskamer voor alleengebruik Complete rondreis door Costa Rica Op basis van halfpension Diverse uitstappen inbegrepen

DAG 1 BRUSSEL - SAN JOSÉ Op Brussel Zaventem checkt u in voor uw vlucht naar San José, met overstap in de Verenigde Staten. Na aankomst transfer naar ons hotel. (D) DAG 2 SAN JOSÉ Vrije dag in San José. Aan het einde van de middag citytour gevolgd door een welkomstcocktail bereid met de nationale rum ‘guaro’, salsales én een welkomstdiner in de culturele wijk Escalante. (O,D) Optionele activiteit: ● Excursie naar de Irazú-vulkaan met zijn gifgroene kratermeer DAG 3 EN 4 SAN JOSÉ PUERTO VIEJO DE SARAPIQUI We vertrekken in de ochtend via het nevelwoud van Braulio Carillio naar de laaglandregenwouden van Puerto Viejo de Sarapiqui. We maken een prachtige wandeling in het Tirimbina Reservaat, wat we bereiken via de langste hangbrug van heel Costa Rica! We gaan hier op zoek naar flora en fauna. ’s Middags en de volgende dag kunnen we kiezen uit diverse activiteiten, zoals raften op de rivier of een boottocht maken (alles optioneel). In dit gebied kunt u onder andere toekans, kaaimannen, luiaards en aardbeigifkikkers zien. (O,D) Optionele activiteiten: ● Raften op de Sarapiqui rivier ● Boottocht over de rivier

Optionele activiteiten: ● Boomtopslingeren (Canopy tour) ● Sky walk (wandeling over hangbruggen)

DAG 5 EN 6 PUERTO VIEJO DE SARAPIQUI - LA FORTUNA We rijden op dag vijf door een schitterende omgeving naar La Fortuna, waar we twee nachten verblijven aan de voet van de Arenal-vulkaan. ‘s Avonds mogelijkheid om een bad te nemen in de heetwaterbronnen van Baldí. Ook kunt u optioneel een excursie boeken naar het Caño Negro Reservaat op de grens met Nicaragua, waar u per boot op zoek naar dieren gaat. (O,D) Optionele activiteiten: ● Bezoek aan de heetwater­ bronnen van Baldí ● Caño Negro Reservaat

DAG 9 RINCÓN DE LA VIEJA PLAYA DEL COCO We vervolgen onze rondreis richting de Golfo de Papagayo aan de kust van de Grote Oceaan, waar we naar het kleine, typische ‘Tico’ badplaatsje Playa del Coco gaan. Ons comfortabele hotel ligt op loopafstand van het strand en de boulevard, en is omringd door gezellige bars en restaurants. We verblijven hier twee nachten. (O,D)

DAG 7 EN 8 LA FORTUNA RINCÓN DE LA VIEJA Op de 7e dag van uw rondreis vertrekken we naar Rincón de la Vieja, één van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Costa Rica. U kunt diverse wandeltochten maken door de overweldigende natuur. Per tractor rijden we door de prachtige omgeving naar de Spa van onze lodge, middenin het bos. Daar mag u gratis gebruik maken van onder andere de modder- en warmwaterbaden! Wie de boomtoppen wil verkennen maakt een spectaculaire zweeftocht door de toppen van de jungle óf een wandeling over hangbruggen, van boomtop naar boomtop! (O,D)

DAG 10 PLAYA DEL COCO U kunt heerlijk luieren in Playa del Coco, of een prachtige boottocht naar het hagelwitte strand van Cabuyal boeken (optioneel). U vaart langs de kust en maakt onder andere verschillende stops om grotten te bezoeken. Het eindpunt van de tour is een vrijwel verlaten wit zandstrand waar u kunt zonnebaden, zwemmen of nog additionele excursies kunt bijboeken zoals paardrijden en een boottocht door de mangroves. De lunch, bestaande uit een barbecue en fruit, is inclusief in deze bootexcursie. Een geweldige relax-dag! (O,D) Optionele activiteit: ● Boottocht naar het strand van Cabuyal

DAG 11 PLAYA DEL COCO PALO VERDE GEBIED Vandaag gaan we op weg naar een mooie haciënda in de buurt van het Palo Verde gebied. De vegetatie onderweg verandert aanzienlijk. We overnachten in een échte haciënda, een heerlijke plek om te genieten van de omliggende natuur of het zwembad. (O,D) DAG 12 PALO VERDE GEBIED Vrije dag om vele activiteiten te ondernemen. U kunt hier een boottocht maken of paardrijden. Zelfs wanneer u op eigen gelegenheid in de tuin van de haciënda gaat wandelen is de kans groot dat u vele prachtige vogels, apen en reptielen zult zien. (O,D) Optionele activiteiten: ● Boottocht over de rivier ● Paardrijtocht DAG 13 PALO VERDE GEBIED MANUEL ANTONIO We rijden langs de kust naar de gezellige badplaats Quepos, gelegen aan een schitterend mooie baai met prachtige zandstranden en een blauwe zee, op ca. zes km van het natuurreservaat Manuel Antonio. U verblijft in een hotel met een heerlijk zwembad, en kunt zelf met de lokale bus naar het strand gaan, prima te doen! (O,D)

DAG 14 EN 15 MANUEL ANTONIO Manuel Antonio straalt een exotische sfeer uit met zijn kleine restaurantjes, cafeetjes en swingende uitgaansgelegenheden. We gaan hier een mooie boottocht op een catamaran maken, waarbij drankjes en snacks inclusief zijn! In het aangrenzende natuurreservaat slingeren apen van boom tot boom en heeft u een grote kans om leguanen, luiaards en vogels te zien. Alleen al in Manuel Antonio leven meer dan 350 vogelsoorten! (O,D) Optionele activiteiten: ● Bezoek aan het tropisch regenwoud ● Kayakken DAG 16 MANUEL ANTONIO SAN JOSÉ Vertrek naar San José. ‘s Avonds biedt FOX Vakanties u een drankje aan om te kunnen toasten op de heerlijke vakantie. (O,D) DAG 17 SAN JOSÉ - BRUSSEL Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel. (O) DAG 18 AANKOMST BRUSSEL Einde van een onvergetelijke reis.

■ 4-daagse verlenging National Park Tortuguero (2 nachten Tortuguero / 1 nacht San José) mogelijk op basis van volpension en excursies.

BELANGRIJKE INFORMATIE Geldig paspoort, bij aankomst nog 6 maanden geldig. Visum benodigd (ESTA voor de overstap in de VS). Toeristenticket aan de grens voor Nicaragua. Aangeraden voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B. Meer informatie zie onze website. Minimaal 8 / maximaal 20 deelnemers

Costa Rica

18

S

100


IN R DIV O N I FL D D U YD RE E R IV I S L E E

Rica in 14 Costa een Notendop

van 20 Hoogtepunten Costa Rica

daagse vanaf

c

daagse vanaf

2149

c

2649

Pluspunten ✚ Bondige rondreis Costa Rica per huurwagen

Pluspunten

✚ Monteverde nevelwoud

✚ Complete individuele rondreis Costa Rica

✚ Verblijf aan de mooie baai van Manuel Antonio

✚ Inclusief jeep huurwagen

✚ Zeer scherp geprijsd

✚ Bezoek aan vele natuurparken

✚ Enkele excursies inclusief

✚ Enkele excursies inclusief

✚ Verblijf op basis van kamer met ontbijt

✚ Verblijf op basis van kamer met ontbijt

DAG 1 BRUSSEL - SAN JOSÉ DAG 2 SAN JOSÉ - SARAPIQUI (O) DAG 3 SARAPIQUI (O) DAG 4 SARAPIQUI - LA FORTUNA (O) DAG 5 LA FORTUNA - UITSTAP CAÑO NEGRO (O,L) DAG 6 LA FORTUNA - MONTEVERDE (O) DAG 7 MONTEVERDE (O) DAG 8 MONTEVERDE - BIJAGUA DE UPALA (TENORIO NP) (O) DAG 9 BIJAGUA DE UPALA (TENORIO NP) (O) DAG 10 BIJAGUA DE UPALA (TENORIO NP) MANUEL ANTONIO (O) DAG 11 MANUEL ANTONIO (O) DAG 12 MANUEL ANTONIO - SAN JOSÉ (O) DAG 13 SAN JOSÉ - BRUSSEL (O) DAG 14 BRUSSEL

BIJAGUA DE UPALA LA FORTUNA

SARAPIQUI

MONTEVERDE SAN JOSÉ

costa rica MANUEL ANTONIO

Tijdens deze schitterende reis kunt u ­genieten van nevelwouden, vulkanen en nationale parken. Na aankomst transfer van het vliegveld naar uw hotel. Op dag 2 neemt u de huurwagen in ontvangst en vertrekt u naar Puerto Viejo de Sarapiqui. Hier maakt u een zogenaamde ‘chocolade­ rondrit’ waarbij u alles over chocola leert! Verder kunt u in Sarapiqui raften of een boottocht maken langs de imposante flora en fauna (optioneel). De kans is groot dat u toekans, kaaimannen, aapjes en gifkikkers ziet. De route gaat verder naar La Fortuna, een plaatsje aan de voet van de Arenal vulkaan. De Arenal is misschien wel de mooiste vulkaan ter wereld, kegelvormig en met een ring van wolken rond zijn top. Vanuit La Fortuna wordt u richting de grens met Nicaragua gebracht om een boottocht in het Caño Negro Reservaat te maken (in internationaal gezelschap), waarbij u veel dieren zult zien. Bij deze boottocht is de lunch inbegrepen. Via een schitterende route rijdt u vervolgens naar het nevelwoud van Monteverde. Door de hoge luchtvochtigheid is hier een weelderige plantengroei ontstaan. In Monteverde maakt u een prachtige wandeling over de hangbruggen in het nevelwoud (inclusief). Hierna gaat u naar Bijagua de Upala in de omgeving van het Nationale Park Tenorio, waar u uitstekend vogels kunt zien. Aansluitend rijdt u richting het Nationale Park Manuel Antonio, alwaar u aapjes kunt spotten en heerlijk aan het strand kunt liggen. U verblijft hier in een comfortabele studio. Via een zeer groene route rijdt u vervolgens terug naar San José, waar u de huurwagen weer inlevert. Deze rondreis is op basis van kamer met ontbijt, maar indien gewenst kunt u ook halfpension boeken.

INCLUSIEF

■ Economy Class vluchten Brussel - San José v.v. met overstap ■ Twaalf overnachtingen in comfortabele lodges en hotels ■ Verzorging op basis van kamer met ontbijt ■ Chocoladerondrit Sarapiqui ■ Boottocht Caño Negro inclusief lunch ■ Hangbruggenwandeling Monteverde ■ Inkomgelden t.w.v. circa € 15 ■ Elf dagen jeep huurwagen inclusief volledige verzekering ■ Transfers van en naar de luchthaven (in internationaal gezelschap) ■ Nederlandssprekende agent in geval van nood ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 284 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 83 p.p.

EXCLUSIEF

Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven, optionele excursies, fooien circa € 2,50 p.p.p.d. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden), elektronische reistoestemming VS (ESTA), reisbijstand- en a ­ nnulatieverzekering en vertrekbelasting circa $ 29 p.p.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € € € €

2279: 01 jan - 03 apr 2014 2149: 04 apr - 12 apr 2014 2349: 13 apr - 27 apr 2014 2279: 28 apr - 24 jun 2014

€ € € €

2699: 25 jun - 24 aug 2014 2279: 25 aug - 14 dec 2014 2749: 15 dec - 22 dec 2014 2849: 23 dec - 31 dec 2014

Toeslag éénpersoonskamer € 449: 01 jan - 31 dec 2014

VERLENGINGEN

■ U kunt uw individuele rondreis per nacht verlengen in Manuel Antonio op basis van kamer met ontbijt of halfpension. ■ 4-daagse verlenging Tortuguero (twee nachten Tortuguero, één nacht San José) mogelijk op basis van volpension.

BELANGRIJKE INFORMATIE

Geldig paspoort, bij aankomst nog 3 maanden geldig. Visum benodigd (ESTA voor de overstap in de VS) Aangeraden voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B. Meer informatie zie onze website.

Costa Rica is rijk aan nationale parken, nevelwouden, vulkanen en een schitterende flora en fauna. Deze prachtige rondreis per huurwagen laat u kennismaken met de hoogtepunten van dit land. U gaat per boot over de Parismina rivier naar het spectaculaire Natuurreservaat Tortuguero, waar u verblijft op basis van volpension. U maakt hier een excursie per boot dwars door de jungle. Na terugkomst uit Tortuguero neemt u de huurwagen in ontvangst en rijdt u naar het relaxte Cahuita, aan het Caribische strand. Na twee dagen rijdt u naar het landelijke Turrialba, waar u in een heerlijk hotel verblijft. Vervolgens gaat u op weg naar de rustige Savegre Vallei, waar u een wandeling met een natuurgids maakt, op zoek naar de quetzal (een uiterst zeldzame vogel). Daarna door naar Dominical, een surfplaatsje aan de Grote Oceaan, van waaruit u prachtige stranden kunt bezoeken. Via een schitterende route rijdt u verder naar het nevelwoud van Monteverde. U maakt hier een spectaculaire wandeling over hangbruggen in het nevelwoud. In het park Rincón de la Vieja ziet u veel vulkanische activiteit. Te paard RINCÓN DE of per tractor gaat u naar een natuurlijke LA VIEJA PLAYA DEL COCO spa, waar u heerlijk kunt ontspannen in het warme water. Aansluitend rijdt u naar TORTUGUERO MONTEVERDE Playa del Coco aan de Golfo de Papagayo SAN voor een ontspannen einde van uw verJOSÉ TURRIALBA costa rica blijf. U maakt hier een heerlijke boottocht CAHUITA langs de kust naar een prachtig strand, SAVEGRE-VALLEI waar u van een lekkere lunch geniet. In San José levert u uw huurwagen weer in. DOMINICAL Deze rondreis is op basis van kamer met ontbijt, maar indien gewenst kunt u ook halfpension boeken. DAG 1 BRUSSEL - SAN JOSÉ DAG 2 SAN JOSÉ - TORTUGUERO (O,L,D) DAG 3 TORTUGUERO (O,L,D) DAG 4 TORTUGUERO - CAHUITA (O,L) DAG 5 CAHUITA (O) DAG 6 CAHUITA - TURRIALBA (O) DAG 7 TURRIALBA (O) DAG 8 TURRIALBA - SAVEGRE VALLEI (O) DAG 9 SAVEGRE VALLEI (O) DAG 10 SAVEGRE VALLEI - DOMINICAL (O) DAG 11 DOMINICAL (O) DAG 12 DOMINICAL - MONTEVERDE (O) DAG 13 MONTEVERDE (O) DAG 14 MONTEVERDE - RINCÓN DE LA VIEJA (O) DAG 15 RINCÓN DE LA VIEJA (O) DAG 16 RINCÓN DE LA VIEJA PLAYA DEL COCO (O) DAG 17 PLAYA DEL COCO (O,L) DAG 18 PLAYA DEL COCO - SAN JOSÉ (O) DAG 19 SAN JOSÉ - BRUSSEL (O) DAG 20 BRUSSEL

INCLUSIEF

■ Economy Class vluchten Brussel - San José v.v. met overstap ■ Achttien overnachtingen in comfortabele lodges en hotels ■ Verzorging op basis van kamer met ontbijt ■ Verblijf Tortuguero op basis van volpension (ontbijt, lunch en diner) ■ Wandeling met gids in de Savegre Vallei ■ Hangbruggenwandeling Monteverde ■ Bezoek aan de spa in Rincón de la Vieja te paard of per tractor ■ Boottocht bij Playa del Coco inclusief lunch ■ Inkomgelden t.w.v. circa € 8,50 ■ Vijftien dagen jeep huurwagen inclusief volledige verzekering ■ Transfers van en naar de luchthaven ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 284 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 83 p.p.

EXCLUSIEF

Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven, optionele excursies, fooien circa € 2,50 p.p.p.d. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden), elektronische reistoestemming VS (ESTA), reisbijstand- en annulatie­verzekering en vertrekbelasting circa $ 29 p.p.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € € € €

2799: 01 jan - 03 apr 2014 2649: 04 apr - 12 apr 2014 2879: 13 apr - 27 apr 2014 2799: 28 apr - 24 jun 2014

€ € € €

3199: 25 jun - 24 aug 2014 2799: 25 aug - 14 dec 2014 3249: 15 dec - 22 dec 2014 3349: 23 dec - 31 dec 2014

Toeslag éénpersoonskamer € 649: 01 jan - 31 dec 2014

VERLENGINGEN

■ U kunt uw individuele rondreis per nacht verlengen in het r­ ondreishotel in Playa del Coco op basis van kamer met ontbijt of halfpension.

BELANGRIJKE INFORMATIE

103

E EL U IS I D R E VE I V D RI D N Y-D I N R O FL

102

Geldig paspoort, bij aankomst nog 3 maanden geldig. Visum benodigd (ESTA voor de overstap in de VS) Aangeraden voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B. Meer informatie zie onze website.


105

MEXICO & GUATEMALA

Mexico Mexico kent een schat aan overblijfselen van de Maya- en Aztekencultuur. Ervaar dit rijke verleden ook in het hedendaagse leven; het katholieke geloof en oude Maya-gebruiken zijn met elkaar verweven. Zo zijn vele tradities en spiritualiteit van de Indigena culturen in ere gehouden. Ook prachtig zijn de diverse landschappen, bergen, woestijnen, tropisch regenwoud en witte stranden, ontdek het allemaal! Tel daar de levendige muziek van de Mariachi’s bij op en uw Mexicaanse beleving is compleet!

Guatemala Guatemala is een land vol natuur van bergen tot tropisch regenwoud, maar het is vooral bekend om het rijke culturele erfgoed van mysterieuze tempelruïnes uit het Maya tijdperk. Dit boeiende verleden is nog duidelijk aanwezig bij de bevolking: doordat het katholieke geloof en de oude Maya-gebruiken met elkaar zijn verweven, zijn vele tradities van de kleurrijke Indigena culturen in ere gehouden.

Mexico kent een voortreffelijke (lokale) keuken met veel variatie. Elke regio heeft zo zijn eigen typische gerechten. Probeert u zeker de taco’s, tortilla’s, enchilada’s, verse vis, guacamole en verse vruchtensappen. Ook zijn de bittere cacaogerechten het proberen waard. De lokale Indianen gebruikten al cacao in hun gerechten voordat wij het bestaan ervan kenden. De keuken in Guatemala vertoont veel overeenkomsten met de Mexicaanse, maar is iets eenvoudiger.

MEXICO

CANCÚN

MÉRIDA

PLAYA DEL CARMEN

CAMPECHE MEXICO CITY

VERACRUZ PUEBLA

VILLAHERMOSA PALENQUE

ACAPULCO

TIKAL

OAXACA TEHUANTEPEC

GUATEMALA ANTIGUA

GUATEMALA CITY


EI R S EP O R G

daagse vanaf

3549

c

107

INCLUSIEF

Magisch Mexico & Geheimzinnig Guatemala

■ Economy Class vluchten met United Brussel - Mexico City en Cancún - Brussel, met overstap in de Verenigde Staten

■ Negentien overnachtingen in comfortabele hotels ■ Verzorging op basis van h ­ alfpension (ontbijt en lunch of diner) ontbijt dag 2 t/m ontbijt dag 20

■ Stadsrondrit in Mexico City en bezoek Nationaal Antropologisch Museum

■ Bezoek aan de tempels van Teotihuacán, Monte Alban, Palenque,

INCLUSIEF ALLE BELANGRIJKE PRECOLUMBIAANSE OPGRAVINGEN MÉT GIDS ÉN INKOMGELDEN!

Copán, Tikal, Uxmal en Chichén Itzá inclusief (Engelstalige) gidsen en inkomgelden ■ Bezoek aan de koloniale steden Oaxaca, San Cristóbal de las Casas, Antigua en Mérida ■ Boottocht door de Cañon del Sumidero, over het Meer van Atitlán en over de Rio Dulce ■ Bezoek aan het bijzondere indianendorp San Juan Chamula ■ Bezoek aan de prachtige watervallen van Agua Azul ■ Strandverblijf Playa del Carmen ■ Inkomgelden voor alle uitstappen die inbegrepen zijn, t.w.v. circa € 85 p.p. ■ Fooien voor alle inbegrepen maaltijden ■ Nederlandssprekende reisleiding van dag 1 t/m 20 ■ Vervoer per comfortabele airconditioned bus (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte) ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 284 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 103 p.p.

EXCLUSIEF ■ Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven ■ Optionele excursies ■ Bijdrage fooienpot circa € 100 p.p. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden)

VERLENGING

Het is mogelijk uw rondreis te verlengen in het rondreishotel in Playa del Carmen, op basis van kamer met ontbijt. Tevens kunt u hier halfpension bijboeken.

■ Fooien voor reisleiding en chauffeur ■ Elektronische reistoestemming VS (ESTA) ■ Reisbijstand- en ­annulatieverzekering

VERTREKDATA EN PRIJZEN

CANCÚN MÉRIDA UXMAL

MEXICO-CITY

PLAYA DEL CARMEN

CHETUMAL

PALENQUE

MEXICO OAXACA

TUXTLA GUTIERREZ

FLORES/TIKAL SAN CRISTÓBAL

GUATE- RIO HONDO MALA

PANAJACHEL ANTIGUA

Pluspunten Uitgebreide rondreis Mexico en Guatemala Bezoek Maya-, Azteken- en Zapoteken-ruïnes Inclusief drie prachtige boottochten Afsluiting in hotel bij strand Playa del Carmen Op basis van halfpension en inclusief inkomgelden

DAG 1 BRUSSEL - MEXICO CITY Vertrek vanuit Brussel voor uw vlucht, met overstap, naar één van de grootste metropolen op aarde, Mexico City. Bij aankomst transfer naar uw hotel in het centrum van de stad. DAG 2 MEXICO CITY Deze dag ondernemen we een stadsrondrit door Mexico City. U bezoekt het Zócalo met zijn imposante kathedraal en de beroemde Basiliek van de Maagd van Guadalupe. Vervolgens maakt u een uitstapje naar de grootste tempels van heel Latijns-Amerika, Teotihuacán. (O,D) DAG 3 MEXICO CITY - OAXACA ’s Ochtends gaat u naar het prachtige Nationale Antropo­ logisch Museum. Hierna rijden we naar Oaxaca, één van de mooiste koloniale steden van het land. Na een lange reis, waarbij u door uitgestrekte cactuslandschappen rijdt, komt u aan bij uw aangename hotel. (O,D) DAG 4 OAXACA U bezoekt de precolumbiaanse opgraving Monte Alban. Deze stad is gebouwd door de Zapoteken. ‘s Middags gaan we naar de imposante Santo Domingo kerk en museum, waar het goud u tegemoet schittert, en vervolgens heeft u vrij. (O,D)

DAG 5 OAXACA -TUXTLA GUTIERREZ Vandaag staat er een lange reisdag op het programma, en wel naar Tuxtla Gutierrez. Het landschap waar de bus doorheen rijdt is doorspekt met indrukwekkend grote cactussen en agave-planten, waarvan tequila gemaakt wordt. (O,D) DAG 6 TUXTLA GUTIERREZ CHIAPA DE CORZO - PALENQUE ‘s Morgens rijden we naar de Cañon del Sumidero, de grootste canyon van Mexico. U maakt een prachtige boottocht langs de 1.000 meter hoge rotswanden. Onderweg ziet u vele vogelsoorten en met een beetje geluk ook krokodillen. Daarna vervolgen we onze weg naar Palenque, middenin tropisch junglegebied. (O,D) DAG 7 PALENQUE - SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS ‘s Ochtends vroeg bezoekt u de indrukwekkende Maya-stad Palenque. Hierna rijden we via een stop bij de watervallen van Agua Azul naar San Cristobal de las Casas. San Cristóbal vormt het hart van de Maya-cultuur in Mexico, u ziet hier veel oorspronkelijke bewoners in kleurrijke kleding. De stad ligt op 2.300 meter hoogte dus het is hier een stuk koeler! (O,D)

DAG 8 SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS - BEZOEK AAN SAN JUAN CHAMULA Bezoek aan het interessante indianendorpje San Juan Chamula. Het betreden van de kerk op het centrale plein zorgt voor een ongelooflijke ervaring. De vloer is bezaaid met dennennaalden en overal waar u kijkt branden kaarsen. De Tzotzil-indianen gaan helemaal op in hun ceremonies. ‘s Middags kunt u San Cristóbal verkennen. (O,D) DAG 9 SAN CRISTÓBAL PANAJACHEL (GUATEMALA) Een mooie rit dwars door de hooglanden van Chiapas brengt u in Guatemala. Overnachting in Panajachel aan het prachtige meer van Atitlán, omgeven door de drie vulkanen San Pedro, Atitlan en Tolimán. (O,D) DAG 10 EN 11 PANAJACHEL ANTIGUA In de ochtend van dag 10 maakt u een boottocht over het meer van Atitlán en brengt u een bezoek aan de indianendorpjes in de omgeving. ‘s Namiddags vertrekken we naar het koloniale Antigua. Op weg van Panajachel naar Antigua bezoeken we de authentieke indianenmarkt in het dorpje Sololá. (O,D) DAG 12 ANTIGUA - COPÁN (HONDURAS) - RIO HONDO Vandaag maakt u een uitstapje

naar Honduras. Vlak over de grens liggen de beroemde ruïnes van Copán. Het kleine stadje was vroeger één van de rijkste Maya-steden, getuige de prachtige beeldhouwwerken waar de vroegere heersers op staan afgebeeld. Daarna gaan we verder in de richting van Rio Hondo. Bereidt u zich voor op een lange reisdag. (O,D)

Uxmal, één van de meest bijzondere, maar minst bezochte tempelcomplexen. In de ochtend van dag 17 bezoekt u deze Maya-ruïnes. Het bekendste bouwwerk is de 38 meter hoge ‘Piramide van de Tovenaar’. Hierna rijden we door naar de koloniale ‘Witte Stad’ Mérida. (O,D)

DAG 13 EN 14 RIO HONDO - RIO DULCE - FLORES/TIKAL In de voormiddag van dag 13 rijden we naar Rio Dulce om vanaf daar een supersnelle boottocht naar het Caraïbische Livingston te maken. Onderweg ziet u een ongelooflijke hoeveelheid vogels. ‘s Namiddags rijden we naar de op een eiland gelegen stad Flores. Op dag 14 bezoekt u de wereldberoemde Mayastad Tikal, die verscholen ligt in het tropische regenwoud. De bomen rondom de ruïnes worden bewoond door zeldzame vogels, apen en andere zoogdieren. (O,D)

DAG 18 EN 19 MÉRIDA CHICHÉN ITZÁ - PLAYA DEL CARMEN Op dag 18 laat u Mérida achter u en gaan we op weg naar de Caraïbische kust! Onderweg brengt u een bezoek aan een van de bekendste Maya tempels van Mexico, Chichén Itzá, met zijn indrukwekkende Kukulcán Piramide. Tegen het einde van de middag komt u aan in Playa del Carmen, een toeristische badplaats. U verblijft hier twee nachten in een comfortabel hotel, op loopafstand van het strand. U kunt tevens verlengen in Playa del Carmen. (O,D)

DAG 15 FLORES - BELIZE CHETUMAL (MEXICO) Via Belize rijden we naar Mexico. Weer een stempel in uw paspoort! U overnacht in Chetumal in Mexico. (O,D)

DAG 20 PLAYA DEL CARMEN CANCÚN - BRUSSEL Transfer naar het vliegveld van Cancún, vanwaar u (met overstap) terug naar Brussel vliegt. (O)

DAG 16 EN 17 CHETUMAL UXMAL - MÉRIDA Op dag 16 rijden we door het landschap van Yucatan naar

DAG 21 AANKOMST BRUSSEL Aankomst in Brussel en einde van een geweldige reis met enorm veel indrukken!

€ € € €

3749: 17 feb 2014 3549: 17 mrt 2014 4299: 15 jul 2014 3799: 22 sep 2014

Toeslag Toeslag Toeslag Toeslag

éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer

€ € € €

629 629 629 629

VERLENGINGEN EN EXTRA OPTIES ■ Verlenging in het rondreishotel mogelijk op basis van kamer met ontbijt. Tegen betaling van een toeslag kunt u half­pension bijboeken.

BELANGRIJKE INFORMATIE Geldig paspoort, bij terugkomst nog 6 maanden geldig. Visum benodigd (ESTA voor de overstap in de VS). Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B én Buiktyfus ­aangeraden. Meer informatie zie onze website. Minimaal 8 deelnemers / maximaal 24 deelnemers

Mexico & Guatemala

21

S

106


EI R LE G IN S

daagse vanaf

c

3449

109

INCLUSIEF

Cactussen en Tempelruïnes in Mexico & Guatemala

■ Economy Class vluchten met United en Brussels Airlines Brussel Mexico City en Cancún - Brussel, met overstap in de Verenigde Staten

■ Binnenlandse Economy Class vlucht Mexico City - Villahermosa ■ Veertien overnachtingen in comfortabele hotels ■ Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en lunch of diner), diner dag 1 t/m ontbijt dag 15

■ Tweepersoonskamer voor alleengebruik ■ Beknopte stadsrondrit in Mexico City en bezoek Nationaal Antropologisch Museum

■ Bezoek aan de tempels van Teotihuacán, Palenque, Tikal en Chichén Itzá inclusief (Engelstalige) gidsen

■ Bezoek aan de koloniale steden San Cristóbal de las Casas en Antigua

■ Boottocht door de Cañon del Sumidero, over het Meer van Atitlán en over de Rio Dulce

■ Bezoek aan het bijzondere indianendorp San Juan Chamula ■ Bezoek aan de prachtige watervallen van Agua Azul ■ Strandverblijf Playa del Carmen ■ Fooien voor alle maaltijden die inbegrepen zijn ■ Inkomgelden ter waarde van circa € 70 p.p. ■ Nederlandssprekende reisleiding van dag 1 t/m 15 ■ Vervoer per comfortabele airconditioned bus (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte)

■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 284 p.p. ■ Luchthavenbelasting € 103 p.p.

EXCLUSIEF ■ Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven ■ Elektronische reistoestemming VS (ESTA) ■ Optionele excursies ■ Bijdrage fooienpot circa € 80 p.p. (volgens omschrijving Bijzondere

STRANDVERLENGING

U kunt deze reis uitbreiden met een 3-daagse verlenging (2 nachten) in het rondreishotel in Playa del Carmen, op basis van kamer met ontbijt en inclusief transfers.

Reisvoorwaarden)

■ Fooien reisleider, gids en housekeeping ■ Reisbijstand en annulatieverzekering

VERTREKDATA EN PRIJZEN

CANCÚN CHICHÉN ITZÁ PLAYA DEL CARMEN

MEXICO MEXICO-CITY

PALENQUE

VILLAHERMOSA

CHETUMAL TIKAL FLORES

SAN CRISTÓBAL

RIO DULCE

GUATEMALA PANAJACHEL ANTIGUA

Pluspunten Tweepersoonskamer voor alleengebruik Alle hoogtepunten van het Maya-rijk, inclusief gids en inkomgelden Goede hotels op basis van halfpension Drie boottochten inbegrepen

DAG 1 BRUSSEL - MEXICO CITY Op Brussel Zaventem checkt u in voor uw vlucht, met overstap, naar één van de grootste metropolen op aarde, Mexico City. Bij aankomst wacht uw reisleider u op en volgt een transfer naar uw hotel in het centrum van de stad. (D) DAG 2 MEXICO CITY Op dag 2 bezoeken we het beroemde Museo Antropológico, waar u de geschiedenis van Mexico glashelder uitgelegd krijgt aan de hand van vele vondsten. U bezoekt het Zócalo, het grote centrale plein met zijn imposante kathedraal en de beroemde Basiliek van de Maagd van Guadalupe, hét bedevaartsoord van Mexico. Vervolgens maakt u een uitstapje naar de grootste t­empels van heel Latijns-Amerika, Teotihuacán. ‘s Avonds is het natuurlijk een aanrader om naar de mariachi’s op Plaza Garibaldi luisteren! (O,D) DAG 3 MEXICO CITY VILLAHERMOSA - PALENQUE In de ochtend nemen we het vliegtuig naar Villahermosa, in het Zuid-Oosten van het land. Deze vlucht duurt ruim een uur. Onze eindbestemming deze dag is de spectaculaire Maya-stad Palenque, verscholen in de jungle en één van de hoogtepunten van de reis! In de namiddag bezoeken we de beroemde

Mayaruïnes, waarvan er nog steeds vele bedekt zijn door het welig tierende regenwoud. (O,D) DAG 4 PALENQUE - SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS ‘s Ochtends rijden we via een stop bij de watervallen van Agua Azul naar San Cristobal de las Casas. Wanneer het in de afgelopen dagen niet heeft geregend, kleuren de watervallen kristalblauw. Aan het begin van de middag komen we aan in San Cristóbal. San Cristóbal vormt het hart van de Maya-cultuur in Mexico, u zult hier veel oorspronkelijke bewoners in kleurrijke kleding zien. De stad ligt op 2300 meter hoogte dus het is hier een stuk koeler! (O,D) DAG 5 SAN CRISTÓBAL BEZOEK AAN SAN JUAN CHAMULA Bezoek aan de interessante indianendorpjes San Juan Chamula en Zinacántan. Het betreden van de kerk op het centrale plein van Chamula zorgt voor een ongelooflijke ervaring. De vloer is bezaaid met dennennaalden en overal waar u kijkt branden kaarsen. De Tzotzil-indianen worden door uw bezoek niet gehinderd en gaan helemaal op in hun ceremonies. Na een korte rit staat er ’s middags een bezoek aan de Canyon del Sumidero op het programma: de grootste canyon van Mexico. We maken

een snelle boottocht langs de 1000 meter hoge rotswanden. Onderweg ziet u vele vogelsoorten en met een beetje geluk ook krokodillen. (O,D) DAG 6 SAN CRISTÓBAL PANAJACHEL (GUATEMALA) Een mooie rit dwars door de hooglanden van Chiapas brengt ons in Guatemala. Dit is een wild en bergachtig gebied met uitzicht over koffievelden en vulkanen. We verblijven in Panajachel aan het prachtige meer van Atitlán, omgeven door de drie vulkanen San Pedro, Atitlan en Tolimán. In Panajachel worden alle mogelijke souvenirs uit Guatemala te koop aangeboden. (O,D) DAG 7 EN 8 PANAJACHEL ANTIGUA In de voormiddag van dag 7 maakt u een prachtige boottocht over het meer van Atitlán en brengt u een bezoek aan de indianendorpjes in de omgeving. In de namiddag vertrekt u naar het koloniale Antigua. U ziet er vele schitterende kathedralen, pleinen, kleurige huizen en ruïnes van kerken die het gevolg zijn van aardbevingen uit een ver verleden. (O,D) Optionele activiteit: ● Beklimmen vulkaan Pacaya DAG 9 ANTIGUA - RIO DULCE We verlaten het mooie Antigua en hebben een lange reisdag op

weg naar Rio Dulce, vlakbij de Caraïbische kust van Guatemala. Hier verblijven we één nachtje. (O,D) DAG 10 RIO DULCE - FLORES In de voormiddag maken we bij Rio Dulce een supersnelle boottocht naar het Caraïbische Livingston. Onderweg ziet u een ongelooflijke hoeveelheid vogels, terwijl groene landschappen aan u voorbij trekken. In Livingston, een vissersdorp tegen de Caraïbische zee aan, leven zwarte Guatemalteken, Garifuna’s genaamd. In de namiddag rijdt u dwars door een afwisselend gebied naar de stad Flores. In de tijd van de Maya’s was dit een belangrijke handelsstad op de route tussen Belize en Honduras. Overnachting in Flores. (O,D) DAG 11 FLORES / BEZOEK TIKAL Bezoek aan de wereldberoemde Maya-stad Tikal die verscholen ligt in het tropische regenwoud. De bomen rondom de ruïnes worden bewoond door zeldzame vogels, parkieten, toekans, apen en andere zoogdieren. De meeste tempels zijn nog ver­borgen onder groene heuvels. Erg indrukwekkend en een absoluut hoogtepunt van de reis! ’s Middags heeft u tijd om heerlijk te ontspannen aan het zwembad van uw hotel. (O,D)

DAG 12 FLORES - BELIZE CHETUMAL (MEXICO) Via Belize rijdt u weer naar Mexico. Weer een stempel in uw paspoort! Lunchmogelijkheid in Belize. Daarna door naar Chetumal of omgeving in Mexico. (O,D) DAG 13 CHETUMAL - CHICHÉN ITZÁ - PLAYA DEL CARMEN We rijden door het landschap van Yucatan naar Chichén Itzá, een van de bekendste Maya tempels van Mexico met zijn indrukwekkende Kukulcán Piramide. Tegen het einde van de middag komen we aan in Playa del Carmen, een voormalig vissersdorp maar inmiddels toeristische badplaats. U verblijft hier twee nachten in een comfortabel hotel op loopafstand van het strand. (O,D) DAG 14 PLAYA DEL CARMEN Een heerlijke vrije dag vandaag! Naast genieten van zon, zee en strand kunt u hier ook uitstekend duiken, snorkelen en ­vissen! (O,D) DAG 15 PLAYA DEL CARMEN CANCÚN - BRUSSEL Transfer naar het vliegveld van Cancún, vanwaar u (met overstap) terug naar Brussel vliegt. (O) DAG 16 AANKOMST BRUSSEL Aankomst in Brussel en einde van een geweldige reis!

€ 3449: 24 apr 2014 € 3599: 20 sep 2014

VERLENGINGEN EN EXTRA OPTIES ■ 3-daagse verlenging (2 nachten) in de gezellige badplaats Playa del Carmen mogelijk op basis van kamer met ontbijt en inclusief transfers.

BELANGRIJKE INFORMATIE Geldig paspoort, bij terugkomst nog 6 maanden geldig. Visum benodigd. (ESTA voor de overstap in de VS) Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B én Buiktyfus ­aangeraden. Meer informatie zie onze website. Minimaal 8 deelnemers / maximaal 24 deelnemers

Mexico & Guatemala

16

S

108


daagse vanaf

daagse vanaf

c

c

1329

E

IN R DIV O N I FL D D U YD RE E R IV I S L E E

Salsa en 16 Mexico: Mariachi’s

111

EL B EL U I S TA ER I D R E FORRVO IV D M E D N CO R V I N OPER BAA R S EN EI P R O

Route van 14 Mexico: de Maya’s

110

1949

Pluspunten Pluspunten

✚ Zeer afwisselende rondreis, dwarsdoorsnede van Mexico

✚ Schitterende route met eigen huurwagen (exclusief)

✚ Imposante Azteken-, Maya- en Zapotekensteden

✚ Comfortabele hotels inclusief ontbijt

✚ Veel bezoeken inbegrepen, mét gids en inkomgelden

✚ Imposante Mayasteden

✚ Comfortabel (openbaar) vervoer

✚ Verlenging mogelijk aan het strand

✚ Strandverlenging mogelijk

DAG 1 BRUSSEL - CANCÚN DAG 2 CANCÚN - MÉRIDA (O) DAG 3 MÉRIDA (O) DAG 4 MÉRIDA - UXMAL - CAMPECHE (O) DAG 5 CAMPECHE - VILLAHERMOSA (O) DAG 6 VILLAHERMOSA CHIAPA DE CORZO (O) DAG 7 CHIAPA DE CORZO SAN CRISTÓBAL (O) DAG 8 SAN CRISTÓBAL (O) DAG 9 SAN CRISTÓBAL - PALENQUE (O) DAG 10 PALENQUE (O) DAG 11 PALENQUE - CHETUMAL (O) DAG 12 CHETUMAL - TULUM PLAYA DEL CARMEN (O) DAG 13 PLAYA DEL CARMEN - CANCÚN BRUSSEL (O) DAG 14 BRUSSEL

CANCÚN MÉRIDA UXMAL CAMPECHE

VILLAHERMOSA

MEXICO

PALENQUE

CHIAPA SAN DE CORZO CRISTÓBAL

PLAYA DEL CARMEN

CHETUMAL

Afwisselende individuele rondreis per huurwagen (exclusief) langs de hoogtepunten van het schiereiland Yucatán. Op de luchthaven van Cancún neemt u de huurwagen van uw keuze in ontvangst en rijdt u naar uw hotel in het centrum van Cancún. De volgende dag vertrekt u met uw huurwagen naar de koloniale stad Mérida, ook wel ‘witte stad’ genoemd. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan een van de bekendste Maya tempels van Mexico, Chichén Itzá, met zijn indrukwekkende Kukulcán Piramide, gebouwd tijdens het hoogtepunt van de Mayacultuur. Vervolgens rijdt u via Uxmal naar Campeche. Dit is de enige ommuurde stad van Mexico. Vele huizen binnen de stadsmuren zijn geschilderd en versierd met smeedijzer of stucwerk. In Villahermosa kunt u een bezoek brengen aan het archeologische park La Venta met de beroemde Olmeken-koppen. U rijdt dwars door de hooglanden van het Chiapas gebergte naar San Cristóbal de las Casas (op 2.300 meter). Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het grootste ravijn van Mexico, de Cañon del Sumidero met zijn (wel 1.000 meter!) hoge rotswanden. U kunt in de buurt van San Cristóbal een bezoek brengen aan het interessante indianendorp San Juan Chamula. Via één van de mooiste routes van deze reis rijdt u naar de Mayastad Palenque. U kunt een stop maken bij de watervallen van Agua Azul, om te zwemmen in het azuurblauwe water. In Palenque bezoekt u de spectaculaire Mayastad gelegen in de jungle. U sluit de rondreis af in Playa del Carmen, een van oorsprong klein dorp dat uitgegroeid is tot een wereldbekende badplaats met prachtige stranden.

INCLUSIEF

■ Economy Class vluchten met Air Europa Brussel - Cancún v.v. met overstap ■ Twaalf overnachtingen in comfortabele hotels op basis van kamer met ontbijt ■ Nederlandstalige routebeschrijving en Mexicaanse wegenkaart ■ Lokale, Nederlandssprekende agent in geval van nood ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 340 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 107 p.p.

EXCLUSIEF

Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven, optionele excursies, huurwagen (indicatie: type Renault Clio of gelijkwaardig, 4 deurs) vanaf € 488, fooien circa € 2,50 p.p.p.d. (volgens omschrijving ­Bij­zondere Reisvoorwaarden), reisbijstand- en annulatie­verzekering.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € € € €

1379: 01 jan - 23 mrt 2014 1329: 24 mrt - 31 mrt 2014 1599: 01 apr - 16 jun 2014 1699: 17 jun - 30 jun 2014

€ € € €

1749: 01 jul - 28 aug 2014 1549: 29 aug - 31 okt 2014 1399: 01 nov - 14 dec 2014 1499: 15 dec - 20 dec 2014

DAG 1 BRUSSEL - MEXICO CITY DAG 2 MEXICO CITY (O) DAG 3 MEXICO CITY (O) DAG 4 MEXICO CITY - OAXACA (O) DAG 5 OAXACA (O) DAG 6 OAXACA - NACHTBUS TUXTLA GUTIERREZ (O) DAG 7 TUXTLA GUTIERREZ SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS (O) DAG 8 SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS (BEZOEK SAN JUAN CHAMULA) (O) DAG 9 SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS PALENQUE (O) DAG 10 PALENQUE (O) DAG 11 PALENQUE - MÉRIDA (O) DAG 12 MÉRIDA - BEZOEK CELESTÚN (O,L) DAG 13 MÉRIDA - CHICHÉN ITZÁ PLAYA DEL CARMEN (O,L) DAG 14 PLAYA DEL CARMEN (O) DAG 15 PLAYA DEL CARMEN - CANCÚN BRUSSEL (O) DAG 16 BRUSSEL

Toeslag éénpersoonskamer € 369: 01 jan - 31 dec 2014

VERLENGINGEN

■ U heeft de mogelijkheid om uw reis in Playa del Carmen te ­verlengen in het rondreishotel op basis van kamer met ontbijt. MÉRIDA

BELANGRIJKE INFORMATIE

Geldig paspoort, bij terugkomst nog 6 maanden geldig. Geen visum benodigd. Voor deze reis wordt DTP en Hepatitis A en B aangeraden. Meer informatie zie onze website.

CANCÚN

CHICHÉN PLAYA DEL ITZÁ CARMEN MEXICO CITY

MEXICO TUXTLA OAXACA

PALENQUE SAN CRISTÓBAL

Dit is een prachtige rondreis dwars door Mexico, waarbij u alle hoogtepunten van dit mooie land aandoet! U begint uw reis in één van de grootste metropolen ter wereld, het uiterst fascinerende Mexico City. U doet hier een stadsrondrit en maakt nader kennis met de stad. Uiteraard bezoekt u ook de Azteken-stad Teotihuacán. Vervolgens reist u naar Oaxaca, een prachtige koloniale stad in een groene vallei. Samen met een gids bezichtigt u de Zapoteken overblijfselen bij Monte Alban. Verder kunt u zich in Oaxaca, op één van de vele terrasjes, te goed doen aan de lokale alcoholische drank Mezcal, natuurlijk vergezeld van heerlijke Mexicaanse guacamole! Vandaar gaat u verder naar San Cristóbal de las Casas, in het hart van de Mayacultuur. Onderweg maakt u nog een boottocht door een canyon van wel 1.000 meter diep, waar u de kans heeft krokodillen te zien. Vanuit San Cristóbal bezoekt u met een gids de indianendorpjes Chamula en Zinacantan, waar u kennis maakt met de manier van leven van de lokale bevolking. Via de prachtige watervallen van Agua Azul en de mysterieuze Mayatempels bij Palenque reist u naar de witte stad Mérida op het schiereiland Yucatán met zijn vele cenotes en prachtige witte stranden. Dit was vroeger dankzij de sisalcultuur één van de welvarendste steden van het land. Nu worden hier nog steeds de mooiste hangmatten verkocht. Vanuit Mérida maakt u een uitstap naar Celestún, bekend om de flamingo’s, en u maakt een boottocht over de Golf van Mexico. U sluit uw vakantie af in de sfeervolle badplaats Playa del Carmen met haar mooie stranden en helderblauwe zee. Vervolgens vliegt u vanaf Cancún weer naar Nederland.

INCLUSIEF

■ Economy Class vluchten met United Brussel - Mexico City en Cancún - Brussel met overstap

■ Dertien overnachtingen in comfortabele hotels op basis van kamer met ontbijt en één nacht in nachtbus

■ Stadsrondrit Mexico City, bezoek Nationaal Antropologisch Museum, Teotihuacan, Basiliek van Guadalupe, Monte Alban, Palenque, Chichén Itzá en San Juan Chamula inclusief gids en inkomgelden t.w.v. € 85 ■ Boottocht door Cañon del Sumidero, boottocht bij Celestún aan de Golf van Mexico en bezoek watervallen Agua Azul en ­Misol-Ha ■ Alle genoemde transfers (in internationaal gezelschap en per openbaar vervoer) ■ Nachtbus van Oaxaca - Tuxtla Gutierrez ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 284 p.p. ■ Luchthavenbelasting € 103 p.p.

EXCLUSIEF

Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven, optionele excursies, fooien circa € 2,50 p.p.p.d. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden), elektronische reistoestemming VS (ESTA), reisbijstand- en a ­ nnulatieverzekering.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € € € €

2079: 01 jan - 22 mrt 2014 1949: 23 mrt - 30 mrt 2014 2149: 31 mrt - 27 apr 2014 2079: 28 apr - 24 jun 2014

€ € € €

2399: 25 jun - 24 aug 2014 2079: 25 aug - 09 dec 2014 2179: 10 dec - 14 dec 2014 2499: 15 dec - 20 dec 2014

Toeslag éénpersoonskamer: € 499: 01 jan - 31 dec 2014

VERLENGINGEN

■ ­U heeft de mogelijkheid om uw reis te verlengen in Playa del Carmen in het rondreishotel op basis van kamer met ontbijt.

BELANGRIJKE INFORMATIE

Geldig paspoort, bij terugkomst nog 6 maanden geldig. Visum benodigd. (ESTA voor de overstap in de VS) Voor deze reis wordt DTP en Hepatitis A en B aangeraden. Meer informatie zie onze website.


113

CUBA

Cuba Cuba is een magisch en paradijselijk eiland en staat bekend om de Caribische sferen en het levendige karakter. Maar is ook onlosmakelijk verbonden met nostalgische oldtimers, swingende salsa, sigaren, rum en Fidel Castro. U zult versteld staan van de gastvrijheid, maar ook van de tegenstrijdigheden in dit land. Of u nu komt voor de koloniale steden, de gebergten in het binnenland en de uitgestrekte tabaksvelden, de heerlijke zandstranden met wuivende palmbomen en de schitterende zee of gewoon voor de sfeer: Cuba heeft het allemaal!

Er zijn geen echte typisch Cubaanse gerechten, maar geroosterd speenvarken wordt als een feestmaal beschouwd en is dan ook aan te raden om zo toch iets van de lokaliteiten te kunnen proeven. Veelal zult u op de kaart varkensvlees of kipgerechten aantreffen met bonen als groente en rijst om de maaltijd compleet te maken. U hoeft geen hoogstaand culinair niveau van het eten te verwachten. Wellicht is de kwaliteit minder dan dat u gewend bent en dan is het ook nog eens relatief prijzig, maar Havana vormt een uitzondering met kwalitatief betere restaurants. Hoewel de Cubaan over het algemeen de rum puur drinkt, worden er vele beroemde cocktails van gemixt. Voor de liefhebber kan een Cuba Libre cocktail, met hét hoofdingrediënt rum, tijdens de reis natuurlijk niet ­ontbreken.

HAVANA

VIÑALES

VARADERO

CUBA SANTA CLARA CIENFUEGOS SANTA SPIRITUS

TRINIDAD CAMAGÜEY

SANTIAGO DE CUBA

ARUBA CURAÇAO

BONAIRE


S

16

115

S

EI

R

S

EP

O

R

G

ER

c

V

daagse vanaf

Cuba

G OO EL K IJ TE K B B A O R EK E E IN N D A IV L ID S U EE EL N E R

EI

114

INCLUSIEF

Cuba Clásico

■ Economy Class vluchten met Air Europa Brussel - Havana v.v. met overstap

■ FOX check-in service op Schiphol ■ Twaalf overnachtingen tijdens de rondreis in toeristenklassehotels ■ Twee nachten strandverblijf Varadero in een comfortabel hotel ■ Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en lunch of diner)

2849

­volgens programma en in Varadero op basis van all inclusive

■ Diverse lunches en diners in Paladares (lokale privérestaurants) ■ Bijzondere stadswandeling door Havana, inclusief bezoek

RONDREIS OP BASIS VAN HALFPENSION

­rummuseum en coco taxi rondrit

■ Bezoek aan Cuevas de Los Indios, Viñales ■ Stadswandeling in het koloniale Cienfuegos en Trinidad ■ Fietstaxirondrit in Camagüey ■ Bezoek aan de Trèn Blindado en het mausoleum van Che Guevara in Santa Clara

■ Rondwandeling in Santiago de Cuba ■ Inkomgelden volgens programma circa € 28 ■ Lokale (Cubaanse) Nederlandssprekende reisleiding van dag 1 t/m 13 ■ Engels- of Nederlandssprekende vertegenwoordiging tijdens uw strandverblijf

■ Schitterende rondreis per comfortabele airconditioned bus (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte)

■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 310 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 68 p.p.

EXCLUSIEF ■ Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven ■ Optionele excursies ■ Bijdrage fooienpot circa € 35 p.p. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden)

VERLENGING IN COMFORTABEL RESORT

Het is mogelijk om deze reis te verlengen in het strandhotel waar de rondreis is geëindigd.

■ Fooien voor reisleiding en housekeeping ■ Reisbijstand- en annulatieverzekering ■ Toeristenkaart ■ Vertrekbelasting circa 25 CUC p.p.

VERTREKDATA EN PRIJZEN HAVANA

VARADERO

cuba

SANTA CLARA

VIÑALES CIENFUEGOS TRINIDAD

SANCTI SPIRITUS CAMAGÜEY

SANTIAGO DE CUBA

DAG 1 BRUSSEL - HAVANA U vliegt vanaf Brussel, met overstap, naar Havana, ongetwijfeld één van de mooiste steden van het Caribisch gebied. Aankomst en transfer naar uw hotel, een sfeervol hotel in het centrum van Havana. (D) DAG 2 EN 3 HAVANA Wandeling door het gerenoveerde stadsgedeelte van Havana, één groot openluchtmuseum met kleurrijke huizen, Pluspunten oldtimers en levendige pleintjes met muzikanten. U maakt een Zeer complete rondreis door Cuba geweldige rondrit met coco taxi’s en u bezoekt het Havana Drie overnachtingen in hoofdstad Havana Club Museum, waar u ook rum kunt proeven. De rest van de tijd Verblijf in natuurgebied Viñales of omgeving is ter vrije besteding. Optioneel kunt u bijvoorbeeld een stadsRondreis op basis van halfpension rondrit maken in een klassieke oldtimer of de muziek- en dansStrandverblijf op basis van all inclusive voorstelling Noche Cubana

bezoeken of een drankje drinken in Bodeguita del Medio, de favoriete bar van de beroemde schrijver Hemingway. (dag 2 O,L en dag 3 O,D) DAG 4 HAVANA - VIÑALES (OF OMGEVING) We rijden naar de provincie Pinar del Rio, de streek waar de beste tabak ter wereld groeit. Hier bezoekt u Viñales en het schitterende natuurgebied in deze omgeving. U stopt onder andere bij de grot Cuevas de los Indios, waar u een boottochtje maakt op een ondergrondse rivier. Ook bezoekt u één van de mooiste uitkijkplaatsen van Viñales, vanwaar u een prachtig zicht heeft over de vallei en de Mogotes, de kalksteen rotsformatie die zo uit de grond lijkt te rijzen. Overnachting in Viñales of omgeving. (O,L) DAG 5 VIÑALES - CIENFUEGOS Na uw eerste echte lange reisdag komen we aan bij de schilderachtige havenstad Cienfuegos. Deze stad is beroemd om zijn suiker, tabak, rum én de Franse bouwstijl. De stad is ooit gesticht door een Fransman en uitgeroepen tot Werelderfgoed. De schitterende ligging aan de Jagua baai spreekt tot de verbeelding. U maakt een korte wandeling door het historische centrum met zijn paleisachtige huizen. (O,D)

DAG 6 CIENFUEGOS - TRINIDAD Vandaag rijden we een gedeelte van de route langs de kust en langs het natuurgebied Sierra de Escambray om vervolgens aan te komen bij het koloniale juweeltje Trinidad. Deze plaats is door UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed en niet zonder reden! Paard & wagen rijden nog steeds in het historische centrum. (O,L,D) DAG 7 TRINIDAD U wandelt door de smalle kleurrijke straten met oude gerestaureerde koloniale gebouwen, ooit bewoond door rijke suikerbaronnen. Geniet op één van de vele terrasjes van de swingende Cubaanse klanken en probeer een Canchánchara, de typische drank van deze streek die is samengesteld uit een mix van rum, honing en citroensap. (O,D) DAG 8 TRINIDAD - CAMAGÜEY Camagüey is een stad vol witgepleisterde koloniale gebouwen en barokke kerken. De plaats leent zich bij uitstek om er rond te dwalen in de kronkelende straatjes, waar enorme waterkruiken de huizen sieren. U maakt hier een rondrit in een fietstaxi. (O,D) DAG 9 CAMAGÜEY - BAYAMO SANTIAGO DE CUBA Vandaag rijden we naar Santiago de Cuba. Onderweg stopt u in het pittoreske plaatsje Bayamo

en brengt u ook een bezoek aan de basiliek El Cobre. Santiago de Cuba is door zijn muzikale verleden de meest swingende stad van Cuba. Levenslustige Cubanen spelen hier hun traditionele Son-liederen in de Casas de la Trova. (O,L) DAG 10 SANTIAGO DE CUBA Santiago de Cuba staat ook bekend als de bakermat van de revolutie. Hier begonnen Che en Fidel hun vrijheidsstrijd, die uiteindelijk leidde tot de revolutie. Hier begon ook de familie Bacardi ooit met de wereldberoemde rum. U maakt een stadswandeling door het centrum van Santiago de Cuba. (O,L) DAG 11 SANTIAGO DE CUBA SANCTI SPIRITUS Vandaag een lange rit voor de boeg. De weg die wordt gereden is de enige die Oost- en West-Cuba met elkaar verbindt. Onderweg ziet u en suikerrieten fruitplantages. Sancti Spiritus is een klein en vaak vergeten stadje. Het ademt een echte koloniale sfeer met zijn kleurrijke gevels en hekwerken van smeedijzer. (O,D) DAG 12 SANCTI SPIRITUS SANTA CLARA/REMEDIOS Op naar Santa Clara, de stad van Che Guevara. Hier versloeg Che met een kleine groep aanhangers het regeringsleger. De

trein met soldaten en munitie die werd overvallen ligt nog steeds op de plaats van het gevecht en zult u bezoeken. Ook bezoekt u het mausoleum van Che Guevara. Voor de overnachting blijft u in Santa Clara of u rijdt door naar het in de buurt gelegen koloniale stadje Remedios. (O,L) DAG 13 SANTA CLARA/ REMEDIOS - VARADERO We rijden naar één van de mooiste stranden van Cuba, Varadero. Deze beroemde badplaats van Cuba ligt op een schiereiland en wordt omringd door wel 21 kilometer strand en een schitterende zee. Een ideale plek om heerlijk na te genieten van alle indrukken die u tijdens uw reis heeft opgedaan. (O,AI) DAG 14 VARADERO Geniet deze dag van zon, zee en strand in uw comfortabele strandhotel. In Varadero heeft u de mogelijkheid om uw reis te verlengen in het strandhotel. (AI) DAG 15 VARADERO - HAVANA BRUSSEL ‘s Middags transfer naar de luchthaven van Havana voor uw terugvlucht naar Brussel. (AI) DAG 16 AANKOMST ZAVENTEM Aankomst op Zaventem en het einde van een prachtige reis!

€ € € €

2849: 01 mrt 2014 2899: 06 apr 2014 L 3249: 17 jul 2014 2999: 22 nov 2014

Toeslag Toeslag Toeslag Toeslag

éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer

€ € € €

359 399 399 419

VERLENGINGEN ■ Verlenging in Varadero, per nacht mogelijk op basis van all inclusive.

BELANGRIJKE INFORMATIE Geldig paspoort vereist tot terugkomst. Toeristenkaart benodigd. Voor deze reis wordt DTP en Hepatitis A en B aangeraden. Meer informatie zie onze website. Minimaal 6 deelnemers / maximaal 21 deelnemers


B IR EI

daagse vanaf

1429

c

S

IN R DIV O N I FL D D U YD RE E R IV I S L E E

M

c

O

daagse vanaf

12

Cuba Colorido

117

C

9

116

1499

Havana

Hotel Mercure Cuatro Palmas, Varadero

Havana, Trinidad en Varadero VERLENGING PER NACHT IN VARADERO IN HET MERCURE CUATRO PALMAS

Pluspunten

OP BASIS VAN ALL INCLUSIVE

✚ Prachtige reiservaring met veel vrijheid

✚ Bezoek aan Viñales vallei

✚ Inclusief huurwagen

✚ Veel hoogtepunten van Cuba

HAVANA

Cuba Colorido DeLuxe

VARADERO

TRINIDAD

CUBA

Deze reis wordt ook aangeboden in luxere hotels en/of kamers. Meer info: www.FOXvakanties.be

INCLUSIEF

✚ Strandverblijf op basis van all inclusive

DAG 1 BRUSSEL - HAVANA DAG 2 HAVANA (O) DAG 3 HAVANA - VIÑALES (O) DAG 4 VIÑALES (O) DAG 5 VIÑALES - TRINIDAD (O, D) DAG 6 TRINIDAD - SANTA CLARA (O) DAG 7 SANTA CLARA - VARADERO (O,AI) DAG 8 VARADERO - HAVANA BRUSSEL (AI) DAG 9 BRUSSEL

HAVANA

VIÑALES

VARADERO

CUBA

SANTA CLARA TRINIDAD

Dit is een reis om het échte Cuba op een bijzondere manier te leren kennen. U maakt op een geheel eigen wijze kennis met de prachtige stranden, de mooie koloniale steden en de levendige bevolking. De reis begint in Havana, een stad die u versteld zal doen staan vanwege de oude koloniale gebouwen, de malecón en de vele pleinen met muzikanten. Een echte aanrader is een rondrit door de stad in een klassieke oldtimer. Na deze stad bezoekt u Viñales, één van de mooiste natuurgebieden van Cuba met zijn Mojotes, wonderlijke rotsformaties, tussen de vele tabaksvelden. Hier komt de tabak vandaan waarvan de beroemde Cubaanse sigaren worden gemaakt. Ook het koloniale juweeltje Trinidad wordt bezocht. Via Santa Clara, de stad waar zich het mausoleum van de beroemde Che Guevara bevindt, rijdt u naar de mooie stranden van Varadero. Tijdens deze individuele rondreis reist u met uw eigen huurwagen (inclusief) en komt u onderweg langs tabaksvelden, stranden, wereldsteden en kleine dorpjes. U verblijft tijdens de rondreis op basis van kamer met ontbijt en tijdens het strandverblijf op basis van all inclusive. Als extra optie kunt u indien gewenst de diners tijdens de rondreis bij boeken. Een ideale reis die u kennis laat maken met het échte Cuba!

INCLUSIEF

■ Economy Class vluchten met Air Europa Brussel - Havana v.v. met overstap ■ Zeven nachten in toeristenklassehotels ■ Verzorging volgens programma ■ Vijf dagen huurwagen (Economy klasse) ■ Transfer luchthaven - hotel Havana ■ Transfer hotel Varadero - luchthaven ■ Informatiepakket en routebeschrijving ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 310 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 68 p.p.

EXCLUSIEF

Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven, optionele excursies, fooien circa € 2,00 - 2,50 p.p.p.d. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoor­waarden), reisbijstand- en annulatieverzekering, toeristenkaart, verzekering huurauto circa 15 CUC per dag, drop-off kosten huurauto circa 25 CUC, deposit huurauto circa 150 CUC en vertrek­belasting circa 25 CUC p.p.

Havana, Trinidad en DeLuxe ★ Varadero Deze reis wordt ook aangeboden in luxere hotels en/of kamers. Meer info: www.FOXvakanties.be

Comfort Ambiance Hotel faciliteiten Activiteiten Omgeving

VERTREKDATA EN PRIJZEN € 1599: 01 jan - 31 jan 2014 € 1619: 01 feb - 31 mrt 2014 € 1529: 01 apr - 30 apr 2014 € 1429: 01 mei - 07 mei 2014

€ 1479: 08 mei - 30 jun 2014 € 1899: 01 jul - 31 aug 2014 € 1499: 01 sep - 30 nov 2014 € 2049: 01 dec - 31 dec 2014

Toeslag éénpersoonskamer € 129: 01 jan - 31 mrt 2014

€ 139: 01 apr - 31 dec 2014

VERLENGINGEN EN EXTRA OPTIES

■ U heeft de mogelijkheid om uw reis te verlengen in het rondreishotel of tegen betaling van een toeslag in een upgrade hotel.

■ Het is mogelijk om deze reis op basis van halfpension te boeken.

BELANGRIJKE INFORMATIE

Geldig paspoort vereist tot terugkomst. Toeristenkaart benodigd. Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B aangeraden.

Tijdens deze combireis doet u maar liefst drie plaatsen aan. U begint in Havana, waar u twee nachten verblijft en u de mogelijkheid heeft om deze kleurrijke koloniale stad te ontdekken. Op dag 3 heeft u een transfer naar Trinidad aan de Caribische Zee. U verblijft hier drie nachten in een toeristenklassehotel op basis van all inclusive. Naast genieten van zon, zee en strand is het koloniale plaatsje Trinidad op circa tien kilometer afstand zeker een bezoek waard. Op dag 6 wordt u terug naar Havana gebracht. U verblijft nog twee nachten in deze stad. Wij raden u aan om een rondrit door de stad per coco taxi of met een oldtimer te maken. In de favoriete bar van Hemmingway, Bodeguita del Medio, kunt u een echte Cubaanse mojito drinken. Op dag 8 wordt u naar de beroemde badplaats Varadero gebracht, een ideale plek om de laatste drie nachten van uw reis door te brengen. Ontdek hier de prachtige onderwaterwereld of pik nog een salsalesje mee in het all inclusive resort waar u verblijft. Op dag 11 wordt u naar de luchthaven van Havana gebracht voor uw terugvlucht naar Brussel, waar u op dag 12 aankomt.

Strand Varadero

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Economy Class vluchten met Air Europa Brussel - Havana v.v. met overstap Vier nachten verblijf in een toeristenklassehotel in Havana op basis van kamer met ontbijt Drie nachten verblijf in een toeristenklassehotel in Trinidad op basis van all inclusive Drie nachten verblijf in een toeristenklassehotel in Varadero op basis van all inclusive Alle genoemde transfers in internationaal gezelschap Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 310 p.p. Luchthavenbelasting € 68 p.p.

EXCLUSIEF

Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven, optionele excursies, fooien circa € 2,00 - 2,50 p.p.p.d. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden), reisbijstand- en ­annulatieverzekering, toeristenkaart, vertrek­belasting circa 25 CUC p.p.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € € € €

1749: 01 jan - 31 jan 2014 1799: 01 feb - 31 mrt 2014 1579: 01 apr - 31 mei 2014 1499: 01 jun - 07 jun 2014

€ € € €

1559: 08 jun - 30 jun 2014 1999: 01 jul - 31 aug 2014 1599: 01 sep - 14 dec 2014 2259: 15 dec - 31 dec 2014

Toeslag éénpersoonskamer € 219: 01 jan - 31 dec 2014

BELANGRIJKE INFORMATIE

Geldig paspoort vereist tot terugkomst. Toeristenkaart benodigd. Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B aangeraden. Meer informatie zie onze website.

Trinidad


119

ARGENTINIË, CHILI & BRAZILIË

Argentinië Argentinië ligt zij aan zij met Chili, gescheiden door het immense Andes gebergte. In het zuiden vindt u eeuwige sneeuw en meren in schril contrast tot woestijn, tropisch regenwoud en spectaculaire watervallen in het noorden. Deze diversiteit in natuur kenmerkt zich door opmerkelijke diersoorten: de condor, pinguïns, zeeolifanten en walvissen. Maak het bezoek compleet met een steak, lokale wijn en de tango!

Chili Het langgerekte Chili is een bijzonder land met diverse natuurlandschappen: met sneeuw bedekte bergtoppen, ijsblauwe bergmeren en water­ vallen wisselen elkaar in het zuiden af, terwijl in het noorden de droogste woestijn ter wereld is gelegen en tussen Chili en Argentinië rijst het ­reusachtige Andes gebergte op.

Brazilië Brazilië is eveneens een veelzijdig land: naast het bruisende carnaval, een prachtige natuur en eindeloze stranden vindt u er vele koloniale steden met hun Portugese invloeden. U treft er overweldigende natuur, zoals het Amazone gebied en de enorme Iguaçu watervallen. U bent vast onder de indruk van de exotische planten en dieren, kolossale rivieren, bruisende steden en bovenal van de uitbundige bevolking.

OLINDA RECIFE

brazilië SALVADOR PANTANAL

CAMPO GRANDE

BONITO SAN PEDRO DE ATACAMA

SAO PAULO SALTA FOZ DO IGUAÇU

chili CORDOBA SANTIAGO

MENDOZA BUENOS AIRES

argentinië

PUERTO VARAS

EL CALAFATE

PUERTO NATALES PUNTA ARENAS

USHUAIA

CURITIBA

BUZIOS RIO DE JANEIRO PARATY


S

G

R

O

EP

S

R

EI

S

G OO EL K IJ TE K B B A O R EK E E IN N D A IV L ID S U EE EL N E R

ER

daagse vanaf

V

c

4699

INCLUSIEF

Gletsjers en Condors in Patagonië

■ Economy Class vluchten met Lufthansa Brussel - Buenos Aires v.v. met overstap

■ Binnenlandse Economy Class vluchten Buenos Aires - Ushuaia en El Calafate - Buenos Aires

■ Veertien overnachtingen in comfortabele hotels ■ Verzorging op basis van logies-ontbijt, viermaal lunch en achtmaal diner

■ Drie nachten in het bijzondere Buenos Aires, inclusief stadsrondrit ■ Drie nachten verblijf in het legendarische Vuurland ■ Bezoek aan het Lapataia National Park inclusief gids ■ Lakes Off Road jeeptour bij Ushuaia ■ Verblijf in het wereldberoemde Torres del Paine National Park ­inclusief gids

■ Tocht naar de ‘levende’ Perito Moreno gletsjer inclusief gids ■ Gletsjercruise naar de Upsala gletsjer ■ Tangoshow inclusief diner in Buenos Aires ■ Alle uitstappen inclusief inkomgelden t.w.v. circa € 70 p.p. ■ Nederlandssprekende reisleiding van dag 2 t/m 14 ■ Schitterende rondreis per comfortabele airconditioned bus (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte) m.u.v dag 7

■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 370 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 119 p.p.

EXCLUSIEF ■ Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven ■ Optionele excursies ■ Bijdrage fooienpot circa € 60 p.p. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden)

■ Fooien voor reisleiding en housekeeping ■ Reisbijstand- en annulatieverzekering

VERLENGING

Het is mogelijk uw rondreis uit te breiden met een 5-daagse verlenging naar Peninsula Valdés (3 nachten Valdés, 1 nacht Buenos Aires), één van de belangrijkste zeereservaten ter wereld. Afhankelijk van het seizoen komen hier walvissen, orka’s, zeehonden, zeeleeuwen en pinguïns voor.

DAG 1 BRUSSEL - BUENOS AIRES Vertrek vanuit Brussel, via Frankfurt, naar Buenos Aires. argentinië BUENOS AIRES

chili

PENINSULA VALDES

EL CALAFATE

TORRES DEL PAINE N.P. PUNTA ARENAS USHUAIA

Pluspunten Complete reis Patagonië, Argentinië en Chili Perito Moreno gletsjer en Buenos Aires Verblijf in goede, comfortabele hotels Vele excursies en alle inkomgelden inclusief Vele maaltijden inclusief

DAG 2 BUENOS AIRES Aankomst en transfer naar uw hotel in het centrum van de miljoenenstad Buenos Aires. Deze bruisende en stijlvolle stad wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd. Tijdens een stadsrondrit ziet u alle hoogtepunten, zoals het Congreso Nacional, de kunstenaarswijk La Boca, het schitterende operahuis Teatro Colón en de beroemde ‘Plaza de Mayo’ bekend van de dwaze moeders. U dineert in een restaurant in de stad. (O,D) DAG 3 BUENOS AIRES Vrije invulling van de dag. Verken deze enorme stad in uw eigen tempo, lopend of tijdens een fietsrondrit (optioneel). Uiteraard is het ook mogelijk om de vele shopping-mogelijkheden van deze stad te ontdekken, bijvoorbeeld in de trendy wijk Palermo, waar u vele winkeltjes van Argentijnse ontwerpers vindt. ’s Avonds dineert u in een restaurant in de stad. (O,D) DAG 4 BUENOS AIRES USHUAIA Vandaag vliegen we naar Ushuaia in Vuurland, de meest zuidelijke stad op aarde. Deze plaats wordt ook wel ‘het einde

van de wereld’ genoemd. Vanuit de haven vertrekken hier in de zomermaanden vele boten naar Antarctica. Ushuaia werd tot eind jaren ‘50 van de vorige eeuw gebruikt als strafkolonie voor notoire Argentijnse criminelen. De oude gevangenis heeft nog altijd veel impact op het leven hier. (O,D) DAG 5 USHUAIA Er staat een bezoek aan Lapataia National Park op het programma, een paradijs voor de natuurlief­ hebber. Aan het heldere Beagle kanaal is de vogelrijkdom onvoorstelbaar groot. In de waterrijke moerassen en bossen bevinden zich nog bevers en vossen. Laat de verlatenheid van deze omgeving op u inwerken. ’s Middags kunt u op eigen gelegenheid Ushuaia verkennen of bijvoorbeeld een bootexcursie maken door het Beagle kanaal en een bezoek brengen aan de zeeleeuwen- en pinguïnkolonies (optioneel en seizoensafhankelijk: eind oktober-eind maart). (O,D) DAG 6 USHUAIA We maken een geweldig avontuurlijke off-road jeepsafari door bossen en langs meren. Midden in het bos wordt de barbecue aangestoken om een heerlijke Argentijnse steak te bereiden; dit heet ‘asado’ op zijn Argentijns! (O,L)

DAG 7 USHUAIA - PUNTA ARENAS (CHILI) Vandaag is een lange, maar erg mooie reisdag per comfortabel openbaar vervoer. U krijgt een lunch mee voor onderweg. U wordt meegevoerd door de uitgestrekte, typische Argentijnse en Chileense pampa’s en uiteindelijk brengt u de nacht door in het in Chili gelegen Punta Arenas. Dit stadje geldt als uitvalsbasis voor de vele natuurparken in de omgeving en trekt zodoende erg veel toeristen. (O,L) DAG 8 EN 9 PUNTA ARENAS TORRES DEL PAINE We gaan op weg naar het ­nationale park Torres del Paine, één van de hoogtepunten van deze reis en ongetwijfeld één van de meest spectaculaire nationale parken van Chili. Het park met zijn talrijke planten- en diersoorten is uitgeroepen tot ‘Internationaal Werelderfgoed’. Met sneeuw bedekte bergtoppen, watervallen, gletsjers en ijsblauwe bergmeren wisselen elkaar af. Dit is dé plaats om guanaco’s (familie van de lama) te zien. U overnacht twee nachten in een comfortabel hotel middenin het park! Op de tweede dag in Torres del Paine staat er een excursie gepland. (O,D)

DAG 10 TORRES DEL PAINE EL CALAFATE (ARGENTINIË) Tijd voor uw terugkeer naar Argentinië; langs het imposante Andesgebergte rijden we terug naar dit land. Weer passeren we de grens tussen Argentinië en Chili. De kans is groot dat u majestueuze condors ziet vliegen. De schoonheid van de omgeving toont zich in al haar pracht. U verblijft maar liefst drie nachten in El Calafate, een gezellig plaatsje aan het immense Lago Argentino meer. Bovendien grenst het aan het nationale park Los Glaciares. Door zijn ligging is het de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de betoverende omgeving. U slaapt hier in een prachtig hotel. (O,D) DAG 11 EN 12 EL CALAFATE Op dag 11 bezoekt u de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer in het nationale park Los Glaciares. Af en toe breken reusachtige brokken ijs van de blauwe gletsjer af, waarna ze met donderend geraas in het meer storten, een unieke belevenis. De volgende dag maakt u een boottocht over het Lago Argentino naar de Upsala gletsjer, één van de grootste van Patagonië. Erg indrukwekkend. (O,L)

DAG 13 EL CALAFATE BUENOS AIRES Op het vliegveld van El Calafate nemen we een vlucht terug naar Buenos Aires, de stad waar het allemaal begon. U heeft deze dag nog even de tijd om in het veel warmere Buenos Aires uw laatste inkopen te doen en indrukken op te doen. ’s Avonds geniet u van een diner tijdens een prachtige tangoshow, iets wat u uiteraard niet mag missen in Argentinië! (O,D) DAG 14 BUENOS AIRES BRUSSEL In de loop van de middag transfer naar de luchthaven voor uw vlucht naar Brussel, met overstap. (O) DAG 15 AANKOMST BRUSSEL Aankomst in Brussel en einde van een indrukwekkende reis.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € € € €

4899: 25 4699: 25 4999: 14 4999: 25

feb 2014 mrt 2014 L okt 2014 nov 2014

Toeslag Toeslag Toeslag Toeslag

éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer

€ € € €

929 929 929 929

VERLENGINGEN ■ 5-daagse verlenging Peninsula Valdés (drie nachten Valdés, één nacht Buenos Aires).

BELANGRIJKE INFORMATIE Geldig paspoort, bij terugkomst nog geldig. Geen visum benodigd. Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B én Gele koorts ­aangeraden. Meer informatie zie onze website. Minimaal 8 deelnemers / maximaal 24 deelnemers

Argentinië & Chili

15

121

EI

120


EI R S EP O R G

daagse vanaf

c

5849

123

INCLUSIEF

Patagonië & Brazilië: Van Tango tot Samba

■ Economy Class vluchten met Lufthansa Brussel - Buenos Aires en Rio de Janeiro - Brussel met overstap

■ Binnenlandse Economy Class vluchten volgens programma ■ Achttien overnachtingen in comfortabele hotels en één nacht in nachtbus

■ Verzorging op basis van logies-ontbijt, zevenmaal lunch en ­achtmaal diner

■ Overnachtingen in het bijzondere Buenos Aires èn in Rio de Janeiro, ­inclusief stadsrondrit/wandeling

■ Drie nachten verblijf in het legendarische Vuurland ■ Bezoek aan het Lapataia National Park ■ Lakes Off Road Jeeptour bij Ushuaia ■ Verblijf in het wereldberoemde Torres del Paine National Park ■ Tocht naar de ‘levende’ Perito Moreno gletsjer ■ Gletsjercruise naar de Upsala gletsjer ■ Tangoshow inclusief diner in Buenos Aires ■ Bezoek aan zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant van de immense Foz do Iguaçu watervallen

■ Alle genoemde uitstappen zijn inclusief gids en inkomgelden t.w.v. circa € 100 p.p.

■ Nederlandssprekende reisleiding van dag 2 t/m 14 ■ Engelssprekende lokale vertegenwoordiging in Foz do Iguaçu en Rio de Janeiro

■ Schitterende rondreis per comfortabele airconditioned bus (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte) m.u.v. dag 7 en 14

■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 370 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 104 p.p.

EXCLUSIEF ■ Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven ■ Optionele excursies ■ Bijdrage fooienpot circa € 70 p.p. (volgens omschrijving Bijzondere

VERLENGING

Reisvoorwaarden)

Het is mogelijk uw rondreis per nacht te verlengen in het rondreishotel in Rio de Janeiro of in de mooie badplaats Buzios, op circa 175 km van Rio de Janeiro.

■ Fooien voor reisleiding en housekeeping ■ Reisbijstand- en annulatieverzekering

VERTREKDATA EN PRIJZEN brazilië RIO DE JANEIRO

FOZ DO IGUAÇU

argentinië BUENOS AIRES

chili

EL CALAFATE NATIONAL PARK TORRES DEL PAINE PUNTA ARENAS

USHUAIA

Pluspunten Complete reis: Patagonië & hoogtepunten Brazilië Bergen, pampa’s, meren, watervallen en steden Strandverblijf Rio de Janeiro Verblijf in goede, comfortabele hotels Vele excursies en maaltijden inclusief

DAG 1 BRUSSEL - BUENOS AIRES Vertrek vanuit Brussel, via Frankfurt, naar Buenos Aires. DAG 2 BUENOS AIRES Aankomst en transfer naar uw hotel in het centrum van de miljoenenstad Buenos Aires. Tijdens een stadsrondrit ziet u alle hoogtepunten, zoals het Congreso Nacional, de kunstenaarswijk La Boca, het schitterende operahuis Teatro Colón en de beroemde ‘Plaza de Mayo’, bekend van de dwaze moeders. U dineert in een restaurant in de stad. (O,D) DAG 3 BUENOS AIRES Vrije invulling van de dag. Verken deze enorme stad in uw eigen tempo, lopend of tijdens een fietsrondrit (optioneel). Uiteraard is het ook mogelijk om de vele shoppingmogelijkheden van deze stad te ontdekken, bijvoorbeeld in de trendy wijk Palermo, waar u vele winkeltjes van Argentijnse ontwerpers vindt. ’s Avonds dineert u in een restaurant in de stad. (O,D) DAG 4 BUENOS AIRES USHUAIA Vandaag vliegt u naar Ushuaia in Vuurland, de meest zuidelijke stad op aarde. Deze plaats wordt ook wel ‘het einde van de wereld’, genoemd. Vanuit de haven vertrekken hier in de

zomermaanden vele boten naar Antarctica. (O,D)

door in het in Chili gelegen Punta Arenas. (O,L)

DAG 5 USHUAIA Er staat een bezoek aan Lapataia National Park op het programma, een paradijs voor de natuurliefhebber. Aan het heldere Beagle kanaal is de vogelrijkdom onvoorstelbaar groot. In de waterrijke moerassen en bossen bevinden zich nog bevers en vossen. ’s Middags kunt u op eigen gelegenheid Ushuaia verkennen of bijvoorbeeld een bootexcursie maken door het Beagle kanaal en een bezoek brengen aan de zeeleeuwen- en pinguïnkolonies (optioneel en seizoensafhankelijk: eind oktober-eind maart). (O,D)

DAG 8 EN 9 PUNTA ARENAS TORRES DEL PAINE U gaat op weg naar het natio­ nale park Torres del Paine, één van de hoogtepunten van deze reis. Dit is dé plaats om ­guanaco’s (familie van de lama) te zien. U overnacht twee nachten in een comfortabel hotel middenin het park! Op de tweede dag in Torres del Paine staat er een excursie gepland. (O,D)

DAG 6 USHUAIA We maken een avontuurlijke off-road jeepsafari door bossen en langs meren. Midden in het bos wordt de barbecue aangestoken om een heerlijke steak te bereiden; dit heet ‘asado’ op zijn Argentijns! (O,L)

DAG 10 TORRES DEL PAINE - EL CALAFATE (ARGENTINIË) Tijd voor uw terugkeer naar Argentinië; langs het imposante Andesgebergte rijden we terug naar dit land. De kans is groot dat u majestueuze condors ziet vliegen. U verblijft maar liefst drie nachten in El Calafate, een gezellig plaatsje aan het immense Lago Argentino meer. Bovendien grenst het aan het nationale park Los Glaciares. U slaapt hier in een prachtig hotel. (O,D)

DAG 7 USHUAIA - PUNTA ARENAS (CHILI) Vandaag is een lange maar erg mooie reisdag per comfortabel openbaar vervoer. U krijgt een lunch mee voor onderweg. U wordt meegevoerd door de ­uitgestrekte typische Argentijnse en Chileense pampa’s, en ­uiteindelijk brengt u de nacht

DAG 11 EN 12 EL CALAFATE Op dag 11 bezoekt u de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer in het nationale park Los Glaciares. Af en toe breken reusachtige brokken ijs van de blauwe gletsjer af, waarna ze met donderend geraas in het meer storten. De volgende dag maakt u een boottocht over het

Lago Argentino naar de Upsala gletsjer, één van de grootste van Patagonië. (O,L) DAG 13 EL CALAFATE BUENOS AIRES Op het vliegveld van El Calafate nemen we een vlucht terug naar Buenos Aires, de stad waar het allemaal begon. ’s Avonds geniet u van een diner tijdens een prachtige tangoshow, iets wat u uiteraard niet mag missen in Argentinië! (O,D) DAG 14 BUENOS AIRES FOZ DO IGUAÇU (BRAZILIË) Aan het begin van de avond gaat u op weg naar Brazilië met een comfortabele slaapbus die uw verwachtingen ongetwijfeld overtreft. De reis duurt circa zeventien uur en u krijgt maaltijden aan boord. U kunt dit traject ook vliegen (optioneel), dit dient u bij boeking kenbaar te maken. (O,D) DAG 15 EN 16 FOZ DO IGUAÇU U komt aan het begin van de middag van dag 15 aan in Foz do Iguaçu en wordt opgevangen door onze lokale Engelssprekende vertegenwoordiging. U verblijft twee nachten in de omgeving van de watervallen van Foz do Iguaçu en bezoekt zowel de Braziliaanse als de Argentijnse kant van de watervallen. (O,L)

DAG 17 FOZ DO IGUAÇU RIO DE JANEIRO Vandaag vliegt u van Foz do Iguaçu naar de wereldberoemde stad Rio de Janeiro, bekend van het bruisende Carnaval en zijn prachtige stranden, waaronder Copacabana. (O) DAG 18 EN 19 RIO DE JANEIRO In de voormiddag van dag 18 maken we een stadswandeling met gids. Verder heeft u alle vrijheid om deze metropool op eigen initiatief te verkennen of om heerlijk uit te rusten op een van de vele stranden. (dag 18 O,L en dag 19 O) DAG 20 RIO DE JANEIRO BRUSSEL Vertrek naar de luchthaven voor uw terugvlucht naar Brussel, met overstap. (O) DAG 21 AANKOMST BRUSSEL Einde van een onvergetelijke rondreis.

€ € € €

5849: 25 6149: 25 6249: 14 6249: 25

feb 2014 mrt 2014 okt 2014 nov 2014

Toeslag Toeslag Toeslag Toeslag

éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer éénpersoonskamer

€ € € €

1329 1329 1329 1329

VERLENGINGEN EN EXTRA OPTIES ■ 6-daagse verlenging Península Valdés (drie nachten Valdés en twee nachten Buenos Aires) vooraf mogelijk.

■ Verlenging in het rondreishotel in Rio de Janeiro per nacht ­mogelijk op basis van kamer met ontbijt.

■ Verlenging in Buzios per nacht mogelijk op basis van kamer met ontbijt (exclusief transfers).

■ Optionele vlucht Buenos Aires - Foz do Iguazu.

BELANGRIJKE INFORMATIE Geldig paspoort, bij terugkomst nog geldig. Geen visum benodigd. Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B, Gele koorts én Buiktyfus aangeraden. Meer informatie zie onze website. Minimaal 8 deelnemers / maximaal 24 deelnemers

Argentinië, Chili & Brazilië

21

S

122


IN R DIV O N I FL D D U YD RE E R IV I S L E E

16 Prachtig Patagonië

daagse vanaf

daagse vanaf

c

c

2699

3499

Pluspunten ✚ Ruig Noord-West Argentinië per huurwagen ✚ Buenos Aires, Salta, Cafayate en canyons

Pluspunten

✚ Vanaf 2014 geen drop-off fee in autohuur!

✚ Rondreis Zuid-Argentinië en Chili per huurwagen

✚ Verblijf in comfortabele, sfeervolle hotels

✚ Bariloche, Perito Moreno, Torres del Paine

✚ Het gehele jaar door goed te bereizen

✚ Prachtige natuur in combi met bruisend Buenos Aires

✚ Vertrek ook mogelijk vanaf Brussel

✚ Vertrek ook mogelijk vanaf Brussel

DAG 1 AMSTERDAM - BUENOS AIRES DAG 2 BUENOS AIRES (O) DAG 3 BUENOS AIRES - TUCUMÁN TAFI DEL VALLE (O) DAG 4 TAFI DEL VALLE - CAFAYATE (O) DAG 5 CAFAYATE (O) DAG 6 CAFAYATE - CACHI (O) DAG 7 CACHI - SALTA (O) DAG 8 SALTA (O) DAG 9 SALTA - TILCARA (O) DAG 10 TILCARA - SALTA (O) DAG 11 SALTA - TUCUMÁN BUENOS AIRES (O) DAG 12 BUENOS AIRES - AMSTERDAM (O) DAG 13 AMSTERDAM

TILCARA SALTA CACHI CAFAYATE TAFI DEL VALLE

TUCUMÁN

argentinië BUENOS AIRES

Argentinië wordt door steeds meer reizigers ontdekt als een beeldschoon vakantieland. Het merendeel reist af naar het zuiden; hierdoor blijven de cultuur en de natuurschatten die zich in het noorden bevinden nog verborgen. Reis af naar dit onontdekte deel van Argentinië waar het klimaat warmer is, de natuur één groot spektakel vormt en waar vele overblijfselen te vinden zijn van de precolumbiaanse cultuur. Na het ‘Parijs van Zuid-Amerika’, Buenos Aires, vliegt u naar de stad Tucumán in Noordwest Argentinië. Vanaf hier rijdt u per huurwagen (exclusief) naar het schattige plaatsje Tafí del Valle. Vervolgens vervolgt u de route door prachtige gebieden als de Calchaquies-vallei met zijn kleurrijke en wonderlijke rotsformaties en de Cuesta del Obispo, een bergweg die fantastische vergezichten garandeert. Tevens voert de route u langs bergpassen, door valleien, de wijngaarden rondom het dromerige Cafayate en de indrukwekkende Quebrada de Humahuaca, een schitterende canyon. U overnacht ook enkele nachten in Salta, de mooiste koloniale stad van Argentinië. Vanuit Tucumán vliegt u terug naar Buenos Aires. Tijdens deze reis ontdekt u het onbekende Argentinië!

INCLUSIEF

■ Non-stop Economy Class vluchten met KLM Amsterdam Buenos Aires v.v. ■ Binnenlandse Economy Class vluchten Buenos Aires - Tucumán v.v. ■ Elf overnachtingen in comfortabele hotels op basis van kamer met ontbijt ■ Transfer luchthaven Buenos Aires - hotel Buenos Aires v.v. (privé) ■ Stadsrondrit Buenos Aires met privéchauffeur en gids ■ Road-book van Argentinië ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 314 p.p. ■ Luchthavenbelasting € 68 p.p.

EXCLUSIEF

Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven, optionele excursies, huurwagen (indicatie: type Chevrolet Corsa of gelijkwaardig, 3-deurs) vanaf € 769, fooien circa € 2,50 p.p.p.d. (­volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden), reisbijstand- en ­annulatieverzekering.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € 2849: 01 jan - 31 mrt 2014 € 2699: 01 apr - 08 apr 2014 € 2849: 09 apr - 21 jul 2014

€ 3199: 22 jul - 17 aug 2014 € 2849: 18 aug - 30 nov 2014 € 3249: 01 dec - 31 dec 2014

DAG 1 AMSTERDAM - BUENOS AIRES (ARGENTINIË) DAG 2 BUENOS AIRES (O) DAG 3 BUENOS AIRES – BARILOCHE (O) DAG 4 BARILOCHE - SAN MARTIN DE LOS ANDES (O) DAG 5 SAN MARTIN DE LOS ANDES (O) DAG 6 SAN MARTIN DE LOS ANDES BARILOCHE (O) DAG 7 BARILOCHE - EL CALAFATE (O) DAG 8 EL CALAFATE (O) DAG 9 EL CALAFATE - EL CHALTÉN (O) DAG 10 EL CALAFATE - EL CHALTÉN (O) DAG 11 EL CHALTÉN - PUERTO NATALES (CHILI) (O) DAG 12 PUERTO NATALES - TORRES DEL PAINE NP (O) DAG 13 TORRES DEL PAINE NP EL CALAFATE (ARGENTINIË) (O) DAG 14 EL CALAFATE - BUENOS AIRES (O) DAG 15 BUENOS AIRES - AMSTERDAM (O) DAG 16 AMSTERDAM

Toeslag éénpersoonskamer € 669: 01 jan - 31 aug 2014 € 699: 01 sep - 31 dec 2014

VERLENGINGEN

U kunt uw rondreis verlengen met een bezoek aan één van de belangrijkste zeereservaten ter wereld, Península Valdés. Afhankelijk van het seizoen komen hier walvissen, orka’s, zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns en vele zeevogels voor. Ook kunt u ervoor kiezen om nog enkele dagen bij de beroemde water­ vallen van Foz do Iguaçu door te brengen.

BELANGRIJKE INFORMATIE

Geldig paspoort, bij terugkomst nog geldig. Geen visum benodigd. Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B, én Gele koorts ­aangeraden. Meer informatie zie onze website.

argentinië BUENOS AIRES

chili SAN MARTIN BARILOCHE

EL CHALTÉN EL CALAFATE TORRES DEL PAINE NP PUERTO NATALES

Argentinië en Chili zijn in razend tempo tot twee van de topbestemmingen van Zuid-Amerika geworden. Ontdekt u zelf ­tijdens deze schitterende reis waarom! U komt aan in Buenos Aires, het Parijs van Zuid-Amerika, met zijn statige gebouwen en indrukwekkende geschiedenis. Tijdens een stadsrondrit met privéchauffeur en gids bezoekt u onder andere de kleurrijke kunstenaarswijk La Boca, met zijn artiesten en gekleurde huizen. Optioneel kunt u ’s avonds een wervelende tangoshow bijwonen. U vervolgt uw reis in het prachtige merendistrict van Argentinië. Hier neemt u uw huurwagen in ontvangst (exclusief) en verkent u de omgeving met zijn beboste bergen, kleurrijke meren en kristalheldere watervallen. De enorme uitlopers van het machtige Andes gebergte zorgen voor prachtige vergezichten. Vervolgens vliegt u naar Patagonië, waar u het legendarische nationale park Torres del Paine in Chili bezoekt met zijn imposante pieken, die het gehele jaar met sneeuw zijn bedekt. Ontdek dit natuurpark van wereldformaat, met zijn dichte bossen en smeltwaterbeekjes, die ontsprongen zijn uit de grote ­gletsjers. Het gebied wordt gekenmerkt door een grote variëteit aan natuur en diersoorten. Als absoluut hoogtepunt van uw reis bezoekt u de Perito Moreno gletsjer, waar met donderend geraas tonnen ijs afbreken en in het meer storten. Deze reis laat u het mooiste zien dat het zuiden van Argentinië en Chili te bieden heeft!

INCLUSIEF

■ Non-stop Economy Class vluchten met KLM Amsterdam - Buenos Aires v.v.

■ Stadsrondrit Buenos Aires met privéchauffeur en gids ■ Binnenlandse Economy Class vlucht Buenos Aires - Bariloche ■ Binnenlandse Economy Class vlucht Bariloche - El Calafate ■ Binnenlandse Economy Class vlucht El Calafate - Buenos Aires ■ Veertien overnachtingen in comfortabele hotels op basis van kamer met ontbijt

■ Alle genoemde transfers (privé) ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 314 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 68 p.p.

EXCLUSIEF

Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven, huurwagen (indicatie: type Chevrolet Corsa of gelijkwaardig, 3-deurs) vanaf € 1088, optionele excursies, fooien circa € 2,50 p.p.p.d. ­(volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden), reisbijstanden annulatieverzekering.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € 3649: 01 jan - 24 mrt 2014 € 3499: 25 mrt - 31 mrt 2014 € 3749: 01 okt - 30 nov 2014 Toeslag éénpersoonskamer € 1049: 01 jan - 31 mrt 2014

€ 4049: 01 dec - 17 dec 2014 € 4149: 18 dec - 31 dec 2014

€ 1099: 01 okt - 31 dec 2014

VERLENGINGEN

U kunt uw rondreis verlengen met een bezoek aan één van de belangrijkste zeereservaten ter wereld, Península Valdés. Ook kunt u ervoor kiezen om nog enkele dagen bij de beroemde watervallen van Foz do Iguaçu door te brengen, in het wijngebied bij Mendoza of rond de stad Salta in het noordwesten.

BELANGRIJKE INFORMATIE

125

E EL U IS I D R E VE I V D RI D N Y-D I N R O FL

en Tango 13 Wijnranken in Argentinië

124

Geldig paspoort, bij terugkomst nog geldig. Geen visum benodigd. Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B, én Gele koorts aangeraden. Meer informatie zie onze website.


127

PERU & ECUADOR

Peru Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. Het land wordt in tweeën gedeeld door de imposante Andes met zijn besneeuwde toppen. Aan de kustzijde van Peru ligt de droogste woestijn op aarde, terwijl aan de andere kant van de Andes het altijd vochtige Amazone regenwoud te vinden is. Ook het mysterieuze Machu Picchu wordt door velen gezien als hoogtepunt van het land. Voor Peruanen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel gerechten worden met zowel rijst als frites geserveerd. Peru heeft een groeiende reputatie op het gebied van eten, de Peruaanse ‘cuisine’ is hoogstaand in Zuid-Amerika! Peru’s bekendste niet-alcoholische drank is de Inca Kola; een bezoek aan dit land is niet compleet zonder dit mierzoete drankje te hebben geproefd.

Ecuador & Galapagos Ecuador is een land vol contrasten, gelegen op de evenaar. De verscheidenheid aan landschappen is groter dan in heel Europa. Het land wordt doorklieft door de besneeuwde bergen en vulkanen van de Andes. In het oosten vindt u het Amazonewoud en helemaal in het westen liggen de Galapagos Eilanden met hun bijzondere dierenleven. In Ecuador kunt u uitstekend eten. Populair zijn gerechten bereid met kip, maaltijdsoepen, vis, ceviche (rauwe vissalade) en salades. Goede ZuidAmerikaanse wijnen zijn overal verkrijgbaar.

OTAVALO QUITO

ecuador galapagos

GUAYAQUIL

BAÑOS

CUENCA

peru

LIMA

MACHU PICCHU

PISCO

CUSCO

PUERTO MALDONADO

PUNO NAZCA AREQUIPA


20 Peru: In het Spoor van de Inca’s

R S EP O R

129

INCLUSIEF ■ Economy Class vluchten met Air Europa Brussel - Lima v.v. met overstap

G

daagse vanaf

c

Peru

EI

S

128

■ Binnenlandse Economy Class vlucht Cusco - Lima ■ Achttien overnachtingen in comfortabele hotels ■ Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en lunch of diner)

3699

m.u.v. dag 3 (geen ontbijt)

■ Stadsrondrit in Lima, Arequipa en Cusco ■ Folklore show in Lima ■ Boottocht naar de faunarijke Ballestas Eilanden ■ Tweedaagse tocht door de Colca Canyon ■ Bezoek aan de rieteilanden van de Uros indianen ■ Boottocht over het Titicacameer ■ Bezoek aan de pre-Inca-site Sillustani (behalve indien de groep uit minder dan 7 personen bestaat)

■ Tocht van Puno naar de Heilige Inca Vallei met diverse stops onderweg ■ Tocht door de Heilige Inca-vallei met bezoek aan Pisac en Ollantaytambo

■ Bezoek aan de verborgen Inca-stad Machu Picchu ■ Alle bezoeken en uitstappen inclusief gids en inkomgelden t.w.v. circa € 145

■ Nederlandssprekende reisleiding van dag 2 t/m 19 ■ Rondreis per middelgrote autobus (bij meer dan 7 deelnemers). Bij minder dan 7 deelnemers zullen bepaalde trajecten per comfortabel openbaar vervoer uitgevoerd worden, waaronder het traject Nazca-Arequipa per comfortabele nachtbus. ■ Treinreis naar Machu Picchu ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 340 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 102 p.p.

EXCLUSIEF

VERLENGING

Maak kennis met het ongerepte Amazone-gebied van Peru. Vlieg naar de jungle, waar u verblijft in het Tambopata Nature Reserve. Uw verblijf is op basis van ­volpension en inclusief vele interessante excursies. In dit gebied komen z­ oogdieren, vogelsoorten en reptielen voor. Ook kunt u ervoor kiezen de 2- of 4-daagse Inca Trail naar Machu Picchu te lopen.

DAG 1 BRUSSEL - LIMA Op luchthaven Zaventem checkt u in voor uw vlucht naar Lima, met overstap in Madrid. Dit is een nachtvlucht, u zult op dag 2 in Peru aankomen. (D)

peru

LIMA

MACHU PICCHU PISCO

YUCAY/HEILIGE  INCA VALLEI  CUSCO   TITICACAMEER PUNO

ICA    NAZCA

COLCA CANYON

AREQUIPA

Pluspunten Alle hoogtepunten van Peru Ballestas Eilanden met pinguïns en zeeleeuwen Machu Picchu, één van de zeven nieuwe wereldwonderen Het legendarische Titicacameer Koloniale steden Arequipa en Cusco

DAG 2 LIMA Na een vroege aankomst hebben we een transfer naar ons hotel. Deze dag staat er een stadsrondrit door deze imposante miljoenenstad op het programma. Ontdek het vroegere ‘Ciudad de Los Reyes’ oftewel de ‘Stad van de Koningen’! ’s Avonds gaat u naar een folklore show in een restaurant, waar we ook dineren. (O,D) DAG 3 LIMA - NAZCA Vandaag gaan we al vroeg op weg naar Nazca. Onderweg maakt u een schitterende boottocht naar de Ballestas Eilanden, bewoond door zeeleeuwen, ­pinguïns en vele vogelsoorten. Vervolgens rijden we via Huacachina, met zijn enorme zandduinen, naar Nazca. (D) NB: Indien de groep uit minder dan 15 mensen bestaat, reist u met het comfortabele openbaar vervoer van Lima naar Nazca. DAG 4 NAZCA Vandaag heeft u de mogelijkheid om de reusachtige figuren in de Nazca-woestijn op eigen initiatief te bekijken. (O,D)

DAG 5 NAZCA - AREQUIPA Na een lange, maar interessante route van circa tien uur komt u aan in de oude koloniale stad Arequipa, ook wel de ‘Witte Stad’ genoemd. Arequipa dankt zijn bijnaam aan de witte lavastenen van de Misti-vulkaan, die in vele gebouwen zijn verwerkt. U verblijft drie nachten in deze zeer aangename stad op 2.300 meter hoogte. (O,D)

DAG 10 COLCA CANYON - PUNO Vanuit de Colca Canyon rijden we via de hoogvlakten van de Andes naar de stad Puno. Onderweg ziet u al de eerste (pre-) Inca-overblijfselen, en wel bij Sillustani. Deze bezoekt u samen met een gids. Puno ligt aan het hoogst bevaarbare meer ter wereld, het legendarische Titicacameer (3.800 meter). (O,D)

DAG 6 EN 7 AREQUIPA Op dag 6 doen we een stadsrondrit door Arequipa, waarbij we onder andere het prachtige Santa Catalina klooster bezoeken. Niet te missen is ook de ‘Plaza de Armas’ van Arequipa, het mooiste plein van Peru. De overige tijd kunt u zelf invullen. We dineren twee avonden in één van de vele restaurants die deze culinaire stad rijk is. (O,D)

DAG 11 PUNO Dagtocht over het Titicacameer. U vaart over het saffierblauwe water naar de drijvende riet­ eilanden van de Uros-indianen. Zodra u voet aan wal zet op de meeverende eilanden, ervaart u dat letterlijk álles van riet is gemaakt. We vervolgen onze tocht met een bezoek aan het authentieke eilandje Taquile en bezoeken ook de Llachongemeenschap. (O,L,D)

DAG 8 EN 9 AREQUIPA COLCA CANYON We gaan naar de Colca Canyon, een schitterend natuurgebied met gigantische bergen, actieve vulkanen en diepe kloven. We bezoeken onder andere het dorpje Chivay. De volgende ochtend rijden we naar Cruz del Condor, door een vallei met een adembenemend uitzicht. Dit is één van de weinige plekken op aarde waar u de imposante condor van dichtbij kunt zien. (O,D)

DAG 12 PUNO - CUSCO HEILIGE INCA VALLEI De tocht naar Cusco is lang maar indrukwekkend. De hoogvlakten maken langzaam plaats voor groene valleien met rivieren. Onderweg maakt u een aantal stops om dorpjes, kerkjes en precolumbiaanse opgravingen te bezoeken (inclusief gids). Via Cusco rijden we door naar de Heilige Inca Vallei, waar u overnacht in een sfeervolle h ­ aciënda. (O,D)

DAG 13 HEILIGE INCA VALLEI AGUASCALIENTES (MACHU PICCHU) Vandaag maakt u een tocht door de Heilige Inca-vallei en brengt u een bezoek aan het kleurrijke Pisac, bekend om zijn indianenmarkten. In Pisac maakt u een schitterende wandeling langs de Inca-nederzetting die hoog boven het stadje uittorent. Aan het einde van de middag nemen we de trein naar Aguascalientes, aan de voet van de Inca-nederzetting Machu Picchu. (O,D) DAG 14 AGUASCALIENTES (MACHU PICCHU) - CUSCO Vroeg in de ochtend gaan we naar Machu Picchu. Deze verborgen stad is in 1911 ontdekt en wereldberoemd geworden, met name de ligging is spectaculair. Aan het einde van de middag reizen we per trein en bus terug naar Cusco. U kunt er ook voor kiezen om van dag 14 tot dag 18 de indrukwekkende 4-daagse Inca Trail te lopen (zie extra opties) of om een 2-daagse ­variant ervan te doen. (O,D) DAG 15 T/M 17 CUSCO U heeft drie volle dagen in Cusco. Op dag 15 maken we een stadsrondrit waarbij u de vele hoogtepunten van kerken en ruïnes van de stad leert kennen (inclusief gids en visitors’

ticket). U kunt er ook voor kiezen om vier dagen door te brengen in de ongerepte jungle van de Amazone! U vliegt dan op dag 16 naar Puerto Maldonado, waar u drie nachten in onze jungle lodge verblijft. De maaltijden en excursies zijn hierbij inbegrepen. U vliegt vervolgens op dag 19 terug naar Lima, waar u zich op het vliegveld weer bij de groep aansluit. Een unieke en tropische ervaring (optioneel)! (O,D)

■ Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven ■ Optionele excursies ■ Bijdrage fooienpot circa € 75 p.p. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden)

■ Fooien voor reisleiding en housekeeping ■ Reisbijstand- en annulatieverzekering

VERTREKDATA EN PRIJZEN € 3699: 16 mrt 2014 € 4049: 13 jul 2014 L € 3899: 12 okt 2014

Toeslag éénpersoonskamer € 629 Toeslag éénpersoonskamer € 629 Toeslag éénpersoonskamer € 629

VERLENGINGEN EN EXTRA OPTIES ■ 4-daags Amazone verblijf (drie nachten) mogelijk op basis van volpension, inclusief Economy Class vluchten en excursies.

■ 4-daagse Inca Trail (drie nachten) mogelijk op basis van volpension, inclusief transfers en inkomgelden Machu Picchu.

■ 2-daagse Inca Trail (één nacht) mogelijk op basis van volpension, inclusief transfers en inkomgelden Machu Picchu.

DAG 18 CUSCO - LIMA Binnenlandse vlucht naar Lima. In de buurt van uw hotel kunt u vele ‘artesanía’s’ kopen. Lima is op dit moment dé culinaire hoofdstad van Latijns-Amerika met geweldige fusion-restaurants, uitgebaat door bekende chefs. (O,D) DAG 19 LIMA - BRUSSEL U heeft nog een halve dag de tijd voor uw laatste indrukken en inkopen. Overdag kunt u nog gebruik maken van uw hotelkamer, we hebben een late checkout voor u geregeld. ‘s Avonds terugvlucht naar Brussel. (O) DAG 20 BRUSSEL Aankomst in Brussel en einde van een onvergetelijke rondreis.

BELANGRIJKE INFORMATIE Geldig paspoort, 6 maanden vanaf aankomst geldig. Geen visum benodigd. Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B én Buiktyfus ­aangeraden. Gele koorts alleen aanbevolen bij Amazone ­verlenging. Meer informatie zie onze website. Minimaal 8 deelnemers / maximaal 22 deelnemers


IN

R E R D O IS O I V PE P N I N ER D D U B C A O R E A M E L R F I V O S E ER R V TA O B ER E L

M

2999

daagse vanaf

c

3599

en Vulkanen

Pluspunten ✚ Vele excursies inbegrepen, mét gids en inkomgelden

✚ Prachtige afwisselende landschappen

✚ Het lopen van de Inca Trail is mogelijk!

✚ Complete rondreis Peru per openbaar vervoer

✚ Amazone verlenging mogelijk!

PERU

LIMA MACHU PICCHU YUCAY CUSCO ICA COLCA CANYON NAZCA PUNO TITICACAMEER AREQUIPA

BALLESTAS EILANDEN

Peru: Andesgebergte en Machu Picchu DeLuxe Deze reis wordt ook aangeboden in luxere hotels en/of kamers.

Meer info: www.FOXvakanties.be

✚ Vertrek ook mogelijk vanaf Amsterdam

DAG 1 BRUSSEL - LIMA DAG 2 AANKOMST LIMA DAG 3 LIMA - ICA (O) DAG 4 ICA (O) DAG 5 ICA - NAZCA (O) DAG 6 NAZCA - AREQUIPA (O) DAG 7 T/M 9 AREQUIPA (O) DAG 10 AREQUIPA - COLCA CANYON (O) DAG 11 COLCA CANYON (O) DAG 12 COLCA CANYON - PUNO (O) DAG 13 PUNO - TITICACAMEER (O,L) DAG 14 EN 15 PUNO - CUSCO (DAG 13 O,L) DAG 16 CUSCO - HEILIGE INCA VALLEI (O,L) DAG 17 HEILIGE INCA VALLEI MACHU PICCHU - CUSCO (O) DAG 18 CUSCO (O) DAG 19 CUSCO - LIMA (O) DAG 20 LIMA - BRUSSEL (O) DAG 21 BRUSSEL

Pluspunten

Dit ongelooflijke land kunt u ook comfortabel op individuele basis bezoeken. Bij aankomst bezoekt u eerst de miljoenenstad Lima. Vervolgens reist u naar Ica met zijn enorme zandduinen. Hier overnacht u in een oase, tussen zandduinen en palmbomen, een unieke locatie. Van hieruit maakt u een boottocht naar de Ballestas Eilanden, waar u zeker zeeleeuwen en pelikanen zult zien. De reis gaat verder naar Nazca, beroemd door zijn mysterieuze Nazca-lijnen en de imposante opgravingen in de woestijn. Hier bezoekt u de oude Chauchilla begraafplaats. Daarna naar Arequipa, een prachtige koloniale stad die als bijnaam de ‘Witte Stad’ draagt. Slenter over het Plaza de Armas, dat als het mooiste plein van Peru wordt beschouwd. U vervolgt uw reis naar de overweldigende Colca Canyon, een schitterend natuurgebied met gigantische bergen, actieve vulkanen en bevroren watervallen. Hier leven lama’s en condors en vindt u schilderachtige Andes dorpjes. In Puno maakt u per snelle boot een excursie op het Titicacameer naar de drijvende rieteilanden van de Uros indianen. Vanuit het koloniale juweeltje Cusco bezoekt u de Heilige Inca Vallei en Machu Picchu, de verborgen Inca-stad. Met name de ligging is spectaculair en dit bezoek is absoluut een hoogtepunt van de reis. Met zekerheid kan gezegd worden dat Peru één van de mooiste landen van Zuid-Amerika is! De rondreis wordt uitgevoerd per comfortabel openbaar vervoer en met (mini)bussen. Tijdens de excursies sluit u zich aan bij een internationaal gezelschap. Tevens is het mogelijk om deze reis op basis van halfpension te boeken.

INCLUSIEF

■ Economy Class vluchten met Air Europa Brussel - Lima v.v. met overstap ■ Binnenlandse Economy Class vlucht Cusco - Lima ■ Achttien overnachtingen in comfortabele hotels op basis van kamer met ontbijt ■ Boottocht langs de Ballestas Eilanden ■ Boottocht over het Titicacameer, inclusief lunch ■ Toeristenautobus Puno - Cusco, inclusief gids en lunch ■ Tocht door de Heilige Inca-vallei inclusief lunch ■ Wandeling langs de ruïnes van Pisac ■ Bezoek aan de verborgen Inca-stad Machu Picchu inclusief gids ■ Alle excursies inclusief inkomgelden t.w.v. circa € 100 ■ Alle genoemde transfers privé en per openbaar vervoer ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 314 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 67 p.p.

✚ Afwisselende individuele rondreis Ecuador in prachtige hotels ✚ Koloniale steden Quito en Cuenca, Andes, Indianen, Vulkanen ✚ Gehele reis met privéchauffeur ✚ Combinatie natuur en cultuur

DAG 1 AMSTERDAM - QUITO DAG 2 QUITO (O,L) DAG 3 QUITO (O,L) DAG 4 QUITO - COTOPAXI - LASSO (O,L,D) DAG 5 LASSO - TIGUA/QUILOTOA LOOP BAÑOS (O,L,D) DAG 6 BAÑOS (O,L,D) DAG 7 BAÑOS - GUAMOTE (O,L,D) DAG 8 GUAMOTE (O,L,D) DAG 9 GUAMOTE - CUENCA (O,D) DAG 10 CUENCA (O,D) DAG 11 CUENCA (O,D) DAG 12 CUENCA - GUAYAQUIL (O,D) DAG 13 GUAYAQUIL - AMSTERDAM (O,L) DAG 14 AMSTERDAM

EXCLUSIEF

Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven, optionele excursies, fooien circa € 2,50 p.p.p.d. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden), reisbijstand- en annulatieverzekering.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € 3149: 01 jan - 22 apr 2014 € 2999: 23 apr - 30 apr 2014 € 3199: 01 mei - 26 jun 2014

€ 3399: 27 jun - 14-aug 2014 € 3199: 15 aug - 18-dec 2014 € 3449: 19 dec - 31-dec 2014

Toeslag éénpersoonskamer € 679: 01 jan - 31 dec 2014

VERLENGINGEN

U kunt deze prachtige individuele rondreis verlengen met onze 4-daagse Amazone & jungle tour (twee nachten Amazone, één nacht Lima). Ook is het mogelijk op dag 17 en 18 de 2-daagse Inca Trail naar Machu Picchu te lopen (bij boeking aangeven).

BELANGRIJKE INFORMATIE

Geldig paspoort, 6 maanden vanaf aankomst geldig. Geen visum benodigd. Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B én Buiktyfus aangeraden. Gele koorts alleen aanbevolen bij Amazone verlenging. Meer informatie zie onze website.

ecuador QUITO QUILOTOA LASSO

COTOPAXI BAÑOS

GUAYAQUIL

GUAMOTE

CUENCA

Ontdekt u tijdens deze prachtige en zeer indrukwekkende individuele reis door Ecuador de vele facetten van dit afwisselende land! U reist de gehele reis met privéchauffeur en verblijft in veelal schitterende hotels en haciënda’s. U onderneemt dagelijks excursies en bezoekt de vele highlights van Ecuador, zoals de hoofdstad Quito en de Evenaar, de grootste indianen­ markt in Otavalo, de Cotopaxi vulkaan, het schitterende Quilotoa meer, het subtropische plaatsje Baños en omgeving en de koloniale stad Cuenca. Bijzonder is een verblijf in een project van de indianengemeenschap in het Andesplaatsje Guamote. Dit is weliswaar de meest eenvoudige overnachtingsmogelijkheid van de hele reis, maar door hier te verblijven draagt u een steentje bij aan de ontwikkeling van het project, tevens zult u nauw contact hebben met de lokale bevolking. Leerzaam en leuk! De donderdagmarkt in Guamote is één van de meest authentieke en kleurrijke markten van het land. Ook reist u met de trein naar de Nariz del Diablo, een spectaculair traject, en u bezoekt diverse typische indianendorpjes in de Andes. Daarnaast bezoekt u Ingapirca, de enige Inca-opgraving van betekenis in Ecuador. Vrijwel alle diners en een aantal lunches zijn inbegrepen, evenals alle inkomgelden van onderweg bezochte bezienswaardigheden. U hoeft dus alleen nog maar alle indrukken in u op te nemen!

INCLUSIEF

■ Non-stop Economy Class vluchten met KLM Amsterdam - Quito en Guayaquil - Amsterdam

■ Twaalf overnachtingen in uiterst comfortabele hotels, m.u.v. dag 7 en 8 (toeristenklassehotel), op basis van kamer met ontbijt

■ Acht lunches en negen diners ■ Dorpjesrondrit rond Otavalo ■ Stadsrondrit in Quito, Cuenca en Guayaquil inclusief gids ■ Tours naar de Cotopaxi vulkaan en het Quilotoa kratermeer ■ Kookworkshop in Guamote en bezoek ‘comunidades’ (indianen) ■ Treinreis Alausí - Duivelsneus v.v. (Nariz del Diablo) ■ Bezoek Inca-opgraving Ingapirca en National Park El Cajas ■ Bezoek markt Saraguro ■ Alle uitstappen inclusief inkomgelden t.w.v. circa € 20 ■ Wagen met privéchauffeur ■ Brandstofheffing en veiligheidstoeslag € 314 p.p. ■ Luchthaven­belasting € 60 p.p.

EXCLUSIEF

Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven, optionele excursies, fooien circa € 2,50 p.p.p.d. (volgens omschrijving Bijzondere Reisvoorwaarden), Reisbijstand- en annulatieverzekering.

VERTREKDATA EN PRIJZEN € € € €

3749: 01 jan - 23 mrt 2014 3599: 24 mrt - 31 mrt 2014 3849: 01 apr - 28 jun 2014 4329: 29 jun - 19 aug 2014

€ 3849: 20 aug - 14 dec 2014 € 4329: 15 dec - 26 dec 2014 € 3849: 27 dec - 31 dec 2014

Toeslag éénpersoonskamer € 449: 01 jan - 31 dec 2014

VERLENGINGEN

Voorafgaand aan uw reis kunt u een verblijf in de Amazonejungle bijboeken, of aansluitend aan uw reis de overweldigende Galapagos Eilanden bezoeken.

BELANGRIJKE INFORMATIE

131

R E U FE EL U I S UF I D R E CHA I V D ÉD N RIV IN RO T P E

c

S

daagse vanaf

14 Ecuador: Andesindianen

Peru: Andesgebergte en Machu Picchu

EI

21

R

130

Geldig paspoort, 6 maanden vanaf aankomst geldig. Geen visum benodigd. Voor deze reis wordt DTP, Hepatitis A en B aangeraden. Meer informatie zie onze website.


188

189

BIJZONDERE REISVOORWAARDEN A.T.C. / FOX VAKANTIES

Indien de ingerekende boekingsklasse en/of prijscategorie volzet is, zal het supplement dat ons aangerekend wordt door de luchtvaartmaatschappij, integraal doorgerekend worden bij afsluiting van het contract.

1. Prijsberekening De prijzen gelden tot uitputting van de voorraad voorzien bij het opstellen van de brochures en het aanbod op de website. De prijs is gebaseerd op de wisselkoersen, kosten en tarieven op datum 1 oktober 2013, vervoerskosten met inbegrip van brandstofkosten en de verschuldigde heffingen en belastingen zijn bepaald op datum 1 oktober 2013.

3. Betalingsvoorwaarden 1. Bij boeking tot zes weken voor vertrek: Aanbetaling 15 % van de reissom plus verzekeringspremie, het restant dient binnen 6 weken vóór vertrek in ons bezit te zijn. 2. Bij boeking binnen zes tot twee weken voor vertrek: Het volledige bedrag dient per omgaande te worden voldaan. 3. Bij boeking binnen twee weken voor vertrek: Binnen 24 uur dient het volledige bedrag betaald te worden (gerekend vanaf het ­boekingstijdstip).

De totaalprijs per persoon in EUR omvat: - Vlucht in Economy Class heen/terug - Alle vervoer zoals vermeld onder Inclusief - Alle verblijven in hotels, lodges of guest­houses zoals omschreven of daaraan gelijkwaardig - Een tweepersoonskamer voor u alleen indien u boekt op een singlereis. Indien de indeling anders is wordt dit bij de reis aangegeven - Alle maaltijden zoals vermeld onder Inclusief - Alle uitstappen die niet als facultatief aangeduid worden en dus inbegrepen zijn in de prijs; alsook alle inkomgelden en diensten - Begeleiding ter plaatse van een Nederlands­ talige en/of lokale Engelsprekende gids - Brandstofheffing, veiligheidstoeslag en ­luchthavenbelasting - Reservatiekosten De totaalprijs van de reis omvat hetgeen expliciet vermeld wordt in de rubriek “Inclusief”. Behoudens afwijking zijn nooit inbegrepen: -P  ersoonlijke uitgaven voor dranken, aankopen etc. - De kosten voor het paspoort, visum, inentingen en andere formaliteiten indien noodzakelijk - Kosten voor ESTA (elektronische reistoestemming USA) - Vergoedingen - In het kader van internationale reizen is het een algemeen aanvaard gebruik dat er fooien worden gegeven. Fooien worden gegeven aan iedereen die u een dienst verleent. Kruiers, housekeeping, chauffeurs en gidsen. Om u te helpen geven wij op de website onder het kopje inclusief/exclusief bij de betreffende reis een indicatie van het fooibedrag. Dit is uiteraard vrijblijvend en u bent steeds vrij dit bedrag naar eigen goeddunken aan te passen. Om het reizen in groep te vergemakkelijken leggen onze reisleiders ter plaatse een fooienpot aan. Deze dient om de alledaagse uitgaven tijdens de reis gezamenlijk te kunnen betalen. Zodoende hoeven niet alle deelnemers elk apart fooi te betalen. Om u meer comfort en rust te geven tijdens uw rondreis beheert de reisleiding tijdens uw reis deze fooienpot. Let wel! De fooien aan uw reisleiding en house­keeping zijn echter niet inbegrepen in deze fooienpot. Informatie over de bedragen in de fooienpot vindt u terug op de website onder het kopje inclusief/exclusief bij de betreffende reis. - Lokale vertrekbelasting, betaling ter plaatse te voldoen - Vrije uitstappen - De niet vermelde en facultatieve maaltijden - De reisbijstands- en bagageverzekering. - De annulatieverzekering, zonder dat deze lijst exhaustief is. 2. Tarificatie lijnvluchten De reissommen zijn berekend op basis van een vlucht in de Economy klasse in de volgende boekingsklasse / prijscategorie (afhankelijk van de bestemming en de vertrekdatum): - Air Canada: L of T - Air Europa: T, R of U - Air Namibia: K - Austrian Airlines: T of W - British Airways: N of S - Cathay Pacific: N of S - China Airlines: H of K - Etihad Airways: V of L - Garuda Indonesia: T of Q - Hainan Airlines: S - Icelandair: V of Q - KLM: N, T of Q - Lufthansa: L of S - Malaysia Airlines: N, S of V - Qatar Airways: N, S of V - Royal Air Maroc: R of H - Singapore Airlines: Q - United: L, T of S

4. Wijzigingskosten Na totstandkoming van de overeenkomst kunt u wijziging daarvan verzoeken. Hiervoor geldt de voorwaarde, dat u de gewijzigde reissom onder aftrek van de reeds betaalde gelden voldoet. Bovendien bent u gehouden de wijzigingskosten ad € 27,00 per boeking en eventuele communicatiekosten te voldoen. Over het verzoek zal zo spoedig mogelijk worden beslist. Indien het verzoek gehonoreerd kan worden zal dit schriftelijk door A.T.C. / FOX Vakanties worden bevestigd in de vorm van een nieuwe bevestiging. N.B. Indien een leverancier hogere wijzigingskosten aanrekent, worden deze integraal doorgerekend. Bij een verzoek tot wijziging vanaf 28 dagen voor vertrek worden tevens de verschuldigde annuleringskosten van de te wijzigen service(s) toegepast. 5. Annulatievoorwaarden Indien een reisovereenkomst wordt geannuleerd door de reiziger, zijn voor iedere reiziger, naast eventueel verschuldigde reservatiekosten, de volgende bedragen verschuldigd: Bij annulatie tot 56 dagen voor vertrek: aanbetaling; Bij annulatie vanaf de 56e dag (incl.) tot de 42e dag voor vertrek: 30% van de reissom; Bij annulatie vanaf de 42e dag (incl.) tot de 28e dag voor vertrek: 50% van de reissom; Bij annulatie vanaf de 28e dag (incl.) tot de 14e dag voor vertrek: 75% van de reissom; Bij annulatie vanaf de 14e dag (incl.) tot de 7e dag voor vertrek: 90% van de reissom; Bij annulatie vanaf de 7e dag (incl.) tot de dag van vertrek: 100% van de reissom. Alle annulaties dienen schriftelijk te gebeuren. De annulatie zal pas ingaan na schriftelijke ­notificatie. Indien door een annulatie extra kosten ontstaan, bijvoorbeeld door het alsnog moeten doorberekenen van een eenpersoonstoeslag, dan worden deze kosten met u verrekend. N.B. De annulatie is van toepassing na ontvangst van uw schriftelijke melding hiervan bij onze organisatie. 6. Reizen op aanvraag boeken Wanneer u na akkoord verklaring van de offerte een lopende aanvraag annuleert zullen wij hiervoor kosten in rekening brengen ad. € 50.- per persoon. Annuleert u een lopende aanvraag binnen 6 weken voor vertrek, bedragen de kosten € 50.- per persoon plus eventuele kosten afhankelijk van de door de luchtvaartmaatschappij en/ of lokale agentschap berekende annuleringskosten en eventueel geldende speciale voorwaarden. Zodra u de factuur heeft ontvangen is de boeking definitief en zijn de annuleringsvoorwaarden zoals benoemd onder artikel 5 van toepassing. 7. Geldigheid reizen en prijzen Indien er een nieuwe brochure verschijnt, vervallen alle voorgaande reisprogramma’s en prijzen. Vanaf dat moment gelden de nieuwe prijzen en programma’s. Voor de reizen zijn alle gepubliceerde prijzen gebaseerd op basis van een tweepersoonskamer. De informatie, programmaomschrijving alsmede de prijzen, zoals ­gepubliceerd, zijn bindend. In sommige landen is het verplicht om een toeslag te betalen voor een kerst- en/of oudejaarsdiner indien u in deze periode op een van onze bestemmingen verblijft. Deze maaltijd maakt dan onderdeel uit van uw boeking en vindt u terug in de offerte en op de factuur.

8. Vertrekgarantie Voor al onze groepsrondreizen geldt een minimum aantal deelnemers. Dit minimum aantal deelnemers staat bij elke groepsreis in deze brochure aangegeven en verschilt per bestemming. Wij garanderen een reis op basis van een minimum aantal deelnemers. Daarnaast garanderen wij ook een select aantal reizen met minder deelnemers. Staat op www.FOXvakanties.be óf in de brochure een G (vertrekgarantie) achter de betreffende vertrekdatum, dan bent u er zeker van dat uw reis doorgaat ongeacht het minimum aantal deelnemers. Mocht het minimum aantal deelnemers op deze reis niet worden gehaald, dan zal de reis met een klein reisgezelschap op passende wijze worden uitgevoerd. 9. Lager minimum Voor al onze groepsrondreizen geldt een minimum aantal deelnemers. Dit minimum aantal deelnemers staat bij elke groepsreis in deze brochure aangegeven en verschilt per bestemming. Wij garanderen een reis op basis van een minimum aantal deelnemers. Voor een geselecteerd aantal landen heeft FOX Vakanties echter een aantal vertrekdata gekozen waarvoor een lager minimum aantal deelnemers van toepassing is. Op onze website en in de brochure kunt u dit terug vinden door een blauw icoontje met een ‘L’ achter de vertrekdata. Het betreffende lagere minimum aantal deelnemers vindt u terug op onze website. Staat op www.FOXvakanties.be óf in de brochure een L (lager minimum aantal deelnemers) achter de betreffende vertrekdatum, dan bent u er zeker van dat uw reis doorgaat zodra het genoemde lagere minimum aantal deelnemers is behaald. Uw reis zal op passende wijze worden uitgevoerd. Dit kan betekenen dat u reist in een kleiner reisgezelschap met passend vervoer en/of dat uw reis wordt begeleid door Engels sprekende reisleiding. 10. Samenvoegen groepen A.T.C. / FOX Vakanties behoudt zich het recht voor om reizen, die in groepsverband worden uitgevoerd, samen te voegen. 11. Programma Naargelang de omstandigheden in het belang van de reizigers of om onze producten te ver­ beteren, behoudt A.T.C. / FOX Vakanties het recht voor zonder voorafgaand bericht elementen in de reis (zoals excursies, hotels, verblijfplaatsen) te wijzigen. Zolang deze wijziging niet van doorslaggevend belang is voor de rondreis en geen waardevermindering meebrengt, heeft de reiziger geen recht op terugbetaling. Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en of volgorde van de rondreis worden afgeweken. 12. Reisschema’s, vluchttijden en vertrekdagen De reisschema’s en vertrekdagen zijn gepubliceerd zoals bekend bij het ter perse gaan van deze brochure. Deze zijn slechts indicatief en steeds onder voorbehoud. Het definitieve vluchtschema ontvangt u bij uw reisbescheiden, circa acht dagen voor vertrek. U dient zich minimaal 3 uur voor vertrek aan te bieden voor check-in. Bij vertraging, overboekingen en/of annulatie van een vlucht gelden de bepalingen van de Europese Verordening over vergoeding stelsels, de DBC opgelegd aan de luchtvaartmaatschappijen. Op sommige reizen wordt gebruik gemaakt van binnenlandse vluchten. Plaatselijke vertrek- en aankomsttijden kunnen nogal eens wijzigen, zonder verdere opgaaf van reden. Dit valt buiten onze invloedsfeer. Indien dit van invloed is op de uitvoering van uw programma kan geen restitutie worden verleend op niet genoten programma onderdelen. Verlengingen zijn altijd op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid bij de luchtvaartmaatschappij en accommodatieverschaffer. Bij een vroegere afreisdatum of latere retourvlucht kan een supplement verbonden zijn op basis van beschikbaarheid bij reservatie. Het supplement dat ons aangerekend wordt door de luchtvaartmaatschappij, zal integraal doorgerekend worden bij afsluiting van het contract. 13. Conditie deelnemers Deelnemers aan een rondreis van A.T.C. / FOX Vakanties dienen te beschikken over een goede

conditie en gezondheid. Als u een lichamelijke handicap of een beperkte mobiliteit heeft, wat van invloed kan zijn op de uitvoering van de reis, bent u verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg wordt bepaald of de reis van uw keuze geschikt voor u is. Indien u het nalaat ons van uw beperking op de hoogte te stellen en dit invloed heeft op de uitvoering van de reis, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname en vindt geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening van de reiziger(s). 14. Uitsluiting deelname A.T.C. / FOX Vakanties behoudt zich het recht voor om klanten die reeds hebben geboekt alsnog voor vertrek, maar ook ten tijde van de reis, uit te sluiten van deelname wegens gewichtige omstandigheden. Onder gewichtige omstandigheden valt onder meer het gedrag; indien het gedrag van een klant hiertoe aanleiding geeft kan de betreffende persoon van deelname worden uitgesloten. Er vindt geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening van de reiziger(s). 15. Kinderen mee op reis Onze groepsreizen zijn helaas niet geschikt voor kinderen onder de twaalf jaar. Kinderen in deze leeftijdscategorie kunnen wij derhalve niet toe­ laten op onze groepsreizen. Onze individuele reizen en strandvakanties zijn wel geschikt voor kinderen van alle leeftijden. 16. Bagage De adviezen over het toegelaten gewicht van de bagage dienen opgevolgd te worden. Houdt u er rekening mee dat het toegelaten gewicht op binnenlandse vluchten afwijkt van uw intercontinentale vlucht. Eventuele extra kosten voor overgewicht zijn ten laste van de reiziger. Bij het vaststellen van verlies, beschadiging of laattijdige aanlevering van bagage moet de reiziger bij de afdeling ‘verloren bagage/lost luggage’ van de luchthaven een PIR/ Property Irregularity Report invullen alvorens de luchthaven te verlaten. Zonder dit rapport is het niet mogelijk uw schade via de reisbijstands­verzekering te claimen. 17. Formaliteiten A.T.C. / FOX Vakanties verschaft uitsluitend informatie met betrekking tot de vereiste formaliteiten aan de Belgische ingezetenen. Alle andere nationaliteiten dienen hun respectievelijke ambassades te contacteren voor reisadvies met betrekking tot de nodige formaliteiten. Voor alle bestemmingen vermeld in de brochures en de FOXvakanties.be website was bij ­publicatie het volgende van toepassing: Paspoort & Visa 1. Voor alle reizen heeft u een internationaal paspoort nodig. Ons algemene advies is dat in alle gevallen het paspoort tot 6 maanden na thuiskomst geldig is. Per bestemming/reis wordt een advies op maat gegeven. Voor de meest actuele informatie verwijzen wij u naar www.diplomatie.be. 2. Voor kinderen van elke leeftijd is ook een eigen internationaal paspoort verplicht. Inschrijven via het paspoort van de ouders is niet langer toegestaan. Per bestemming/reis kunt u dit advies terug vinden. 3. Reizigers die een andere nationaliteit hebben dan de Belgische, dienen zich tot hun ambassade/consulaat te wenden. 4. U bent zelf verantwoordelijk voor de nodige documenten (internationaal paspoort, pas­foto’s, visa en ESTA bij reizen naar of door de VS). 5. Visumaanvragen kunnen door ons verzorgd worden voor zover deze binnen de door ons gestelde termijn vallen. Deze termijn vindt u per reis onder ‘Belangrijke informatie / paspoort & visum’. De kosten voor het aanvragen zijn voor de reiziger. 6. Wijzigingen i.v.m. de visa worden door A.T.C. / FOX Vakanties kenbaar gemaakt. 7. A.T.C. / FOX Vakanties kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor het niet vervuld zijn van de vereiste formaliteiten en de schadelijke gevolgen ervan, inbegrepen weigering op de vlucht of weigering tot het betrokken land van bestemming.

18. Vaccinatie en gezondheid op reis Voor informatie over vaccinaties en gezondheid op reis raden wij u aan de website www.itg.be te raadplegen. Bij een aantal van onze reizen dient u medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Informatie hierover vindt u bij de betreffende reis. Wij raden u aan de reisplannen te bespreken met uw huisarts en na te gaan of u over de geschikte conditie beschikt om een reis te ondernemen. Speciale gezondheidsrisico’s (bijvoorbeeld astma, hart- en vaatziekte, minder valide, suikerziekte) dient u bij het boeken van de reis te melden. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor de nodige medische vereisten. A.T.C. / FOX Vakanties is niet aansprakelijk voor de gevolgen vanwege gebrekkige of ontbrekende medische voorzieningen, communicatiemiddelen en/of infrastructuur in bepaalde streken c.q. bestemmingen. 19. Aansprakelijkheid - A.T.C. / FOX Vakanties is aansprakelijk voor een goede uitvoering van het contract overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van bepalingen van de bevestiging redelijkerwijs mag hebben. Voor de uit deze voortvloeiende verplichtingen ongeacht of deze zijn uit te voeren door hemzelf dan wel door andere verstrekkers van diensten en zulks onverminderd het recht van de reisorganisator om deze andere verstrekkers van diensten aan te spreken. - A.T.C. / FOX Vakanties kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor het goede verloop van excursies die de reiziger gedurende vrije uren of dagen bij derden of vanuit eigen beweging bestelt en die dus niet in het programma zijn inbegrepen of voorzien. - A.T.C. / FOX Vakanties is niet aansprakelijk in geval van overmacht. Onder overmacht wordt verstaan abnormale en onvoorziene omstandigheden die onafhankelijk zijn van de wil van diegene die zich erop beroept en waarvan de gevolgen ondanks voorzorgsmaatregelen niet konden worden vermeden (zoals bij nieuwe reglementeringen, ongevallen, opstanden). - A.T.C. / FOX Vakanties zal de reiziger hulp en bijstand bieden uiteraard op deze zijn kosten mochten deze er zijn. - Indien na vertrek de uitvoering van de reis en het verblijf wijzigt, de oorzaak van de wijziging noch aan de reiziger noch aan de reisorganisator kan worden toegerekend, dragen beide partijen ieder hun eigen schade. -D  e gegevens opgenomen in de brochure ­werden ter goeder trouw verzameld en voorgesteld. A.T.C. / FOX Vakanties kan niet gebonden worden door kennelijke materiële vergissingen en wijst alle aansprakelijkheid af voor allerlei inlichtingen die door derden ten titel van ­documentatie worden verschaft. 20. Verzekeringen De reiziger dient absoluut te beschikken over een degelijke reisbijstandsverzekering, aangepast aan de reis en zijn persoonlijke situatie. Het afsluiten van een annulatieverzekering is bijzonder aanbevolen. 21. Klachtenregeling Voor geschillen die niet via de Geschillen­ commissie opgelost kunnen worden, zijn alleen de rechtbanken van Antwerpen bevoegd. 22. Garantiestelling A.T.C. – All Travel Consultants NV (FOX Vakanties) heeft de nodige voorzieningen getroffen om te beantwoorden aan artikel 36 van de reiscontractenwet betreffende de garantiestelling. Ver.uitg.: B. Scheefhals A.T.C. All Travel Consultants NV. Toerisme Vlaanderen, vergund reisbureau 5449

DE ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Artikel 1 Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de Belgische wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling.

Artikel 2 Promotie 1. De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisator of de reisbemiddelaar die de brochure hebben uitgegeven, tenzij: a) wijzigingen in deze gegevens duidelijk, schriftelijk en vóór het afsluiten van het contract ter kennis van de reiziger zijn gebracht; de brochure moet daarvan uitdrukkelijk melding maken; b) er zich naderhand wijzigingen voordoen ingevolge een schriftelijk akkoord tussen partijen bij het contract. 2. De reisorganisator en/of reisbemiddelaar kan voor bepaalde of onbepaalde duur het geheel of een gedeelte van zijn reispromotie schrappen. Artikel 3 Informatie vanwege de reisorganisator en/of reisbemiddelaar De reisorganisator en / of reisbemiddelaar zijn verplicht: 1. vóór het sluiten van het contract tot reisorganisatie of tot reisbemiddeling aan de reizigers schriftelijk mede te delen: a) de algemene informatie betreffende paspoorten en visa en de formaliteiten op gebied van gezondheidszorg die voor de reis en verblijf noodzakelijk zijn, opdat de reizigers de nodige documenten in orde zouden kunnen brengen. Reizigers van niet- Belgische nationaliteit moeten bij de betrokken ambassade(s) of consulaat(aten) informeren welke administratieve formaliteiten zij moeten vervullen; b) informatie over het aangaan en de inhoud van een annulatie- en/of bijstandsverzekering; c) de algemene en bijzondere voorwaarden van toepassing op de contracten. 2. ten laatste 7 kalenderdagen voor de vertrekdatum, volgende inlichtingen aan de reizigers schriftelijk te verstrekken: a) dienstregelingen en tussenstops en aansluitingen alsook, indien mogelijk, de door de reiziger in te nemen plaats; b) naam, adres, telefoon-, faxnummer en/of e-mail adres van hetzij de plaatselijke vertegenwoordiging van de reisorganisator en/ of -bemiddelaar, hetzij de plaatselijke instanties die de reiziger bij moeilijkheden kunnen helpen, hetzij rechtstreeks de reisbemiddelaar of de reisorganisator. c) Voor reizen en verblijven van minderjarigen in het buitenland, de informatie waardoor rechtstreeks contact mogelijk is met het kind of met de persoon die ter plaatse voor diens verblijf verantwoordelijk is. De hierboven vermelde termijn van 7 kalenderdagen is niet van toepassing in geval van laattijdig gesloten contract. Artikel 4 Informatie vanwege de reiziger De reiziger moet de reisorganisator en/of reis­ bemiddelaar alle nuttige inlichtingen verstrekken die hem uitdrukkelijk gevraagd worden of die redelijkerwijze een invloed kunnen hebben op het goede verloop van de reis. Wanneer de reiziger verkeerde inlichtingen verstrekt en dit tot extra kosten leidt voor de reisorganisator en/of reisbemiddelaar, mogen die kosten in rekening worden gebracht. Artikel 5 Totstandkomen van het contract 1. Bij het boeken van de reis zijn de reisbemidde­ laar of -organisator ertoe gehouden een ­bestelbon aan de reiziger te overhandigen conform de wet. 2. Het contract tot reisorganisatie ontstaat op het ogenblik dat de reiziger, al dan niet via de namens de reisorganisator optredende reisbemiddelaar, van de reisorganisator de schriftelijke bevestiging van de geboekte reis ontvangt. Wijkt de inhoud van de bestelbon af van die van de reisbevestiging of gebeurt de bevestiging niet binnen uiterlijk 21 dagen na de ondertekening van de bestelbon, dan mag de reiziger ervan uitgaan dat de reis niet werd geboekt en heeft de reiziger recht op de onmiddellijke terugbetaling van alle reeds betaalde bedragen. Artikel 6 De Prijs 1. De in het contract overeengekomen prijs kan niet worden herzien, tenzij dit uitdrukkelijk in het contract is voorzien samen met de precieze berekeningswijze ervan, en voor zover de herziening het gevolg is van een wijziging in: a) de op de reis toegepaste wisselkoersen en/ of b) de vervoerskosten, met inbegrip van de brandstofkosten en/of


190

191

a) d  e reisorganisator de reis annuleert omdat het minimum aantal reizigers, voorzien in het contract en nodig voor de uitvoering van de reis, niet werd bereikt en de reiziger, binnen de in het contract voorziene termijn en ten minste 15 kalenderdagen vóór de vertrekdatum hiervan schriftelijk op de hoogte werd gebracht; b) de annulering het gevolg is van overmacht, waaronder overboeken niet is inbegrepen. Onder overmacht wordt verstaan abnormale en onvoorzienbare omstandigheden die onafhankelijk zijn van de wil van diegene die zich erop beroept en waarvan de gevolgen ondanks alle voorzorgsmaatregelen niet konden worden vermeden.

Artikel 7 Betaling van de reissom 1. Behalve uitdrukkelijk anders overeengekomen, betaalt de reiziger, bij de ondertekening van de bestelbon, als voorschot, een gedeelte van de globale of totale reissom zoals in de bijzondere reisvoorwaarden bepaald. 2. Indien de reiziger, nadat hij vooraf in gebreke werd gesteld, nalaat het voorschot of de reissom te betalen die van hem wordt geëist, zal de reisorganisator en/of reisbemiddelaar het recht hebben de overeenkomst met de reiziger van rechtswege te beëindigen, met de kosten ten laste van de reiziger. 3. Behalve indien op de bestelbon anders wordt overeengekomen, betaalt de reiziger het saldo van de prijs uiterlijk 1 maand vóór de vertrekdatum, en op voorwaarde dat hem vooraf of tezelfdertijd de schriftelijke reisbevestiging en/ of reisdocumenten bezorgd worden.

Artikel 12 Gehele of gedeeltelijke niet-uitvoering van de reis 1. Indien tijdens de reis blijkt dat een belangrijk deel van de diensten waarop het contract betrekking heeft, niet zal kunnen worden uitgevoerd, neemt de reisorganisator alle nodige maatregelen om de reiziger passende en ­kosteloze alternatieven aan te bieden met het oog op de voortzetting van de reis. 2. Zo er een verschil is tussen de voorgenomen en de daadwerkelijk verleende diensten, stelt hij de reiziger schadeloos ten belope van dit verschil. 3. Indien dergelijke regeling onmogelijk blijkt of indien de reiziger deze alternatieven om deugdelijke redenen niet aanvaardt, moet de reisorganisator hem een gelijkwaardig vervoermiddel ter beschikking stellen dat hem terugbrengt naar de plaats van het vertrek, en, in voorkomend geval, de reiziger schadeloos stellen.

Artikel 8 Overdraagbaarheid van de boeking 1. De reiziger kan, vóór de aanvang van de reis, zijn reis overdragen aan een derde, die wel moet voldoen aan alle voorwaarden van het contract tot reisorganisatie. De overdrager dient tijdig vóór het vertrek de reisorganisator en, in voorkomend geval, de reisbemiddelaar, van deze overdracht op de hoogte te brengen. 2. De overdragende reiziger en de overnemer zijn hoofdelijk gehouden tot de betaling van de totale prijs van de reis en de kosten van de overdracht. Artikel 9 Andere wijzigingen door de reiziger Vraagt de reiziger om een andere wijziging, dan mag de reisorganisator en/of de -bemiddelaar alle kosten aanrekenen die daardoor worden veroorzaakt. Artikel 10 Wijziging door de reisorganisator vóór de afreis 1. Indien, vóór de aanvang van de reis, één van de wezenlijke punten van het contract niet kan worden uitgevoerd, dient de reisorganisator de reiziger zo spoedig mogelijk, en in elk geval vóór de afreis, daarvan op de hoogte te brengen en hem in te lichten over de mogelijkheid het contract te verbreken zonder kosten, tenzij hij de door de reisorganisator voorgestelde wijziging aanvaardt. 2. De reiziger dient zo spoedig mogelijk, en in elk geval vóór de afreis, de reisbemiddelaar of reisorganisator van zijn beslissing in kennis te stellen. 3. Zo de reiziger de wijziging aanvaardt, dient er een nieuw contract of een bijvoegsel bij het contract te worden opgesteld waarin de aangebrachte wijzigingen en de invloed daarvan op de prijs worden meegedeeld. 4. Zo de reiziger de wijziging niet aanvaardt, mag hij de toepassing vragen van artikel 11. Artikel 11 Verbreking door de reisorganisator vóór afreis 1. Indien de reisorganisator, vóór de aanvang van de reis, het contract verbreekt wegens een niet aan de reiziger toe te rekenen omstandigheid, heeft de reiziger de keuze tussen: 1) ofwel de aanvaarding van een nieuw aanbod van een reis van gelijke of betere kwaliteit, zonder dat hij een supplement dient te betalen: zo de reis die ter vervanging wordt aangeboden van mindere kwaliteit is, moet de reisorganisator het verschil in prijs zo spoedig mogelijk terugbetalen. 2) ofwel de terugbetaling, zo spoedig mogelijk, van alle door hem op grond van het ­contract betaalde bedragen. 2. De reiziger kan eveneens, in voorkomend geval, aanspraak maken op een schadeloosstelling voor het niet-uitvoeren van het ­contract, tenzij:

Artikel 13 Verbreking door de reiziger De reiziger kan te allen tijde het contract geheel of gedeeltelijk verbreken. Indien de reiziger het contract verbreekt wegens een aan hem toe te rekenen omstandigheid, vergoedt hij de schade die de reisorganisator en / of -bemiddelaar lijden ten gevolge van de verbreking. De schadevergoeding kan forfaitair bepaald worden in de bijzondere voorwaarden of in het reisprogramma, maar mag ten hoogste éénmaal de prijs van de reis bedragen. Artikel 14 Aansprakelijkheid van de reisorganisator 1. De reisorganisator is aansprakelijk voor de goede uitvoering van het contract, overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de bepalingen van het contract tot reisorganisatie redelijkerwijs mag hebben, en voor de uit het contract voortvloeiende verplichtingen, ongeacht of deze verplichtingen zijn uit te voeren door hem zelf dan wel door andere verstrekkers van diensten en zulks onverminderd het recht van de reisorganisator om deze andere verstrekkers van diensten aan te spreken. 2. De reisorganisator is voor de daden van nalatigheid van zijn aangestelden en vertegenwoordigers, handelend in de uitoefening van hun functie, evenzeer aansprakelijk als voor zijn eigen daden en nalatigheden. 3. Indien een internationaal verdrag van toepassing is op een in het contract tot reisorganisatie inbegrepen dienst, wordt de aansprakelijkheid van de reisorganisator overeenkomstig dat verdrag uitgesloten of beperkt. 4. Voor zover de reisorganisator niet zelf de in het reiscontract voorziene diensten verleent, wordt zijn aansprakelijkheid voor stoffelijke schade en de vergoeding van de derving van het reisgenot samen beperkt tot tweemaal de reissom. 5. Voor het overige zijn de artikelen 18 en 19 van de wet van 16 februari 1994 van toepassing. ­

Artikel 15 Aansprakelijkheid van de reiziger De reiziger is aansprakelijk voor de schade die de reisorganisator en/of -bemiddelaar, hun aangestelden en / of hun vertegenwoordigers door zijn fout oplopen, of wanneer hij zijn contractuele verplichtingen niet is nagekomen. De fout wordt volgens het normale gedrag van een reiziger beoordeeld. Artikel 16 klachtenregeling 1. Vóór de afreis: Indien de reiziger een klacht heeft voor de afreis moet hij deze zo snel mogelijk per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs indienen bij de reisbemiddelaar en/of reisorganisator.

2. Tijdens de reis: Klachten tijdens de uitvoering van het contract moet de reiziger zo spoedig mogelijk ter plaatse, op een gepaste en bewijskrachtige manier, melden, zodat naar een oplossing kan worden gezocht. Daarvoor moet hij zich - in deze volgorde - wenden tot een vertegenwoordiger van de reisorganisator, of een vertegenwoordiger van de reisbemiddelaar of rechtstreeks tot de reisbemiddelaar, of ten slotte rechtstreeks tot de reisorganisator. 3. Na de reis: Werd een klacht ter plaatse niet bevredigend opgelost of kon de reiziger onmogelijk ter plaatse een klacht formuleren, dan moet hij uiterlijk één maand na het einde van de reisovereenkomst bij de reisbemiddelaar of anders bij de reisorganisator per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs een klacht indienen. Artikel 17 Verzoeningsprocedure 1. Ingeval van betwisting moeten de partijen eerst onderling een minnelijke regeling ­nastreven. 2. Mislukt deze poging tot minnelijke regeling binnen een termijn van 1 tot 3 maanden, dan kan elk van de betrokken partijen aan het secretariaat van de Cel Verzoening van de vzw Geschillencommissie Reizen vragen om een verzoeningsprocedure op te starten. Alle ­partijen dienen ermee in te stemmen. 3. Hiertoe zal het secretariaat aan de partijen een informatiebrochure, een verzoeningsreglement en een “overeenkomst tot verzoening” bezorgen. Zodra de betrokken partijen deze overeenkomst (gezamenlijk of afzonderlijk) hebben ingevuld en ondertekend, en zodra elke partij een bedrag van € 50 heeft betaald, zal de verzoeningsprocedure opgestart worden. 4. Overeenkomstig de in het reglement beschreven eenvoudige procedure, zal een onpartijdige verzoener daarna contact opnemen met de partijen teneinde een billijke verzoening tussen de partijen na te streven. 5. Het eventueel bereikte akkoord zal in een bindende schriftelijke overeenkomst vastgelegd worden. Secretariaat van de “Cel verzoening”: telefoon: 02 277 61 80 fax: 02 277 91 00 e-mail: verzoening.gr@skynet.be Artikel 18 Arbitrage of Rechtbank 1. Wordt geen verzoeningsprocedure ingesteld of mislukt deze, dan heeft de eisende partij in principe de keuze tussen een procedure voor de gewone rechtbank of een arbitrageprocedure voor de Geschillencommissie Reizen. 2. Voor de geëiste bedragen vanaf € 1250 kan elke verwerende partij via aangetekende brief aan de eiser een arbitrageprocedure weigeren. Zij beschikt hiervoor over een termijn van 10 kalenderdagen na ontvangst van de aangetekende brief waarin wordt aangegeven dat een dossier met een vordering vanaf €1250 werd geopend bij de Geschillencommissie Reizen Onder de € 1250 staat de mogelijkheid om de arbitrageprocedure te weigeren enkel open voor de reiziger. 3. Deze arbitrageprocedure wordt geregeld door een geschillenreglement, en kan slechts worden opgestart nadat binnen een periode van 4 maanden volgend op het (voorziene) einde van de reis (of eventueel vanaf de prestatie die aanleiding gaf tot het geschil) geen minnelijke regeling kon worden bereikt. Geschillen m.b.t. lichamelijke letsels kunnen enkel door de rechtbanken beslecht worden. 4. Het paritair samengesteld arbitraal college doet, overeenkomstig het geschillenreglement, op een bindende en definitieve wijze uitspraak over het reisgeschil. Hiertegen is geen beroep mogelijk. Secretariaat van het arbitraal college, en algemeen secretariaat van de Geschillencommissie Reizen: telefoon: 02 277 62 15 (9u tot 12 u) fax: 02 277 91 00 Koning Albert II laan 16, 1000 Brussel

Allianz Global Assistance wij helpen mensen, elke dag, overal

ter wereld

A.T.C. / FOX Vakanties werkt op het gebied van verzekeren samen met Allianz Global Assistance Voor u vertrekt Het maakt niet uit welke reis u plant. U kan altijd genieten van de voordelen van een reisbijstandsverzekering. Maar welke polis past u nu het best? En hoe werkt een reisbijstandsverzekering? Op onze website vindt u antwoord op een groot aantal veel gestelde vragen inzake verzekeringen en vindt u per verzekering de voorwaarden. Zie www.FOXvakanties.be/verzekeringen

Uw voordeel! l Allianz Global Assistance is de grootste reisverzekeraar en bijstands­ verlener ter wereld met meer dan 250 miljoen klanten l Biedt u een uitgebreid aanbod van verzekeringsproducten en diensten aan l Stelt meer dan 10.000 medewerkers te werk verspreid over de hele wereld l Werkt samen met een uitgebreid netwerk van erkende medische ­bijstandsverleners in meer dan 240 landen

Tijdens uw reis Eenmaal u bent vertrokken, kan u 24/24 contact opnemen met onze Nederlandstalige medische experts. Bel ons medisch plateau als u: ● Kwalitatieve medische bijstand zoekt ● Lokale bijstand zoekt

l Garandeert bijstand aan reizigers uit de hele wereld en dit 24 op 24 en 7 dagen op 7 l Allianz Global Assistance maakt deel uit van de Allianz Groep

Uw veiligheid, tevredenheid en gemoedsrust zijn onze prioriteit. Het maakt niet uit waar u zich bevindt, of wanneer u ons nodig hebt, wij staan altijd voor u klaar.

Mogelijke verzekeringen:

ANNULERINGSVERZEKERING In geval van onder andere ziekte, ongeval, overlijden van de verzekerde of een familielid tot 2de graad, ontslag en herexamen Premie 4,8% van de totale reissom

TRAVEL SELECTION Voor een uitstekende bescherming tijdens uw reis. Premie van € 6 p.p.p.d. of € 16 per gezin per dag ● Assistance Personen - Onbeperkte medische kosten en onbeperkte repatriëringskosten - Medische nabehandelingskosten in België tot € 6.250 - Opsporings- en reddingskosten tot € 3.750 p.p. ● Reisgoed/ bagageverzekering - Tot € 1.250 p.p. -T  ot € 250 voor de eerste noodzakelijke aankopen ● Compensatiereis -E  uropa + Middellandse Zeegebied: tot € 1.250 p.p. - Wereldwijd: tot € 1.875 p.p. ● Home Assistance - Bijstand bij zware schade aan uw woning - Slotenmaker kosten tot € 100 ● Kapitaal Reisongevallen - Tot € 12.500 p.p.

TOP SELECTION De meest uitgebreide bescherming vóór en tijdens uw reis. Bij deze formule kunt u onze ‘exclusieve garanties’ toevoegen. Premie 6% van de totale reissom ● Assistance personen - Onbeperkt medische- en repatriëringskosten, - Medische nabehandelingskosten in België tot € 6.250 - Opsporings- en reddingskosten tot € 3.750 ● Reisgoed/ bagageverzekering - Tot € 1.250 p.p. -T  ot € 250 voor de eerste noodzakelijke aankopen ● Compensatiereis -E  uropa + Middellandse Zeegebied: tot € 1.250 p.p. - Wereldwijd: tot € 1.875 p.p. ● Home Assistance - Bijstand bij zware schade aan uw woning - Slotenmaker kosten tot € 100 ● Kapitaal Reisongevallen - Tot € 12.500 p.p. ● Annuleringsverzekering - Tot € 10.000 p.p.

EXCLUSIEVE GARANTIES Als toevoeging op Top Selection (optie) Premie 7,8% van de totale reissom ● Dekking van de voorafbestaande ziektes voor annulatie en bijstand, zelfs indien de ziekte niet is gestabiliseerd ● Annulatie van uw reis door zwangerschap via kunstmatige inseminatie ●A  nnulatie indien het cultuur of sportief evenement dat de reden van uw verblijf is, wordt geannuleerd ● Annulatie van één reisgezel zodat u alleen of met slechts 3 reisgezellen moet reizen ● Mogelijkheid om een persoon naar keuze gelijk te stellen aan een verwante van de 2de graad ● Terugbetaling van geboekte sportactiviteiten en gehuurd sportmateriaal bij repatriëring of ­hospitalisatie ● Uitgebreide ski-garanties ● Dekking van gemotoriseerde sporten ● Opsporings- en reddingskosten tot € 6.250 / ­persoon in plaats van € 3.750 ● Forfaitaire vergoeding van € 50 / dag vanaf 2de dag hospitalisatie in het buitenland ● Reisgoed/ bagageverzekering tot € 2.000 / ­persoon in plaats van € 1.250 ● Waardevolle voorwerpen zoals GSM, laptop en sportmateriaal zijn ook verzekerd ● Tot € 400 voor de eerste noodzakelijke aankopen bij laattijdige afgifte van uw bagage, in plaats van € 250

Allianz Global Assistance, Zwaluwenstraat 2, 1000 Brussel, +32 (0)2 290 64 11 A.G.A. International S.A. – Belgian branch – Verzekeringsmaatschappij vergund onder codenummer 2769 om de takken 1, 2, 7, 16 en 18 te beoefenen – ondernemingsnummer: 0837.437.919.

Dit document is een samenvatting zonder enige contractuele waarde. Voor meer informatie, raadpleeg de algemene voorwaarden op www.allianz-global.assistance.be

Goed verzekerd op reis

c) de voor bepaalde diensten verschuldigde heffingen en belastingen. Er moet dan wel aan de voorwaarde worden voldaan dat bedoelde wijzigingen ook aanleiding zullen geven tot een verlaging van de prijs. 2. De in het contract vastgestelde prijs mag in geen geval worden verhoogd binnen de 20 kalenderdagen die de dag van het vertrek voorafgaan. 3. Zo de verhoging 10 % van de totaalprijs te boven gaat, kan de reiziger het contract zonder vergoeding verbreken. In dit geval heeft de reiziger recht op onmiddellijke terugbetaling van al de bedragen die hij aan de reisorganisator heeft betaald.


COLOFON 2e Uitgave © 2013 FOX Vakanties Reizen uit deze brochure zijn boekbaar tot en met het ­verschijnen van een volgende uitgave. REDACTIE A.T.C. / FOX Vakanties Grotehondstraat 44A, 2018 Antwerpen Lic A5449, toegekend door Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel. Als lid van ABTO, "Association of Belgian Tour Operators" onderschrijft A.T.C. / FOX Vakanties de internetgedragscode A.T.C. / FOX Vakanties is aangesloten bij de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (V.V.R.) en is verzekerd tegen faillissement via de Vlaamse Solidariteit Reisgelden (V.S.R.) in samenwerking met verzekeringsmaatschappij De Europese. A.T.C. / FOX Vakanties erkent de bevoegdheid en de algemene voorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. ONTWERP EN LAY-OUT dyMan Grafische Vormgeving, Noordwijk PRE-PRESS EN DRUK Roto Smeets GrafiServices Utrecht B.V. FOTOGRAFIE Alle deelnemers aan onze reizen, Deelnemers FOX Fotowedstrijd, Lokale agentschappen, Luchtvaartmaatschappijen, Medewerkers FOX Vakanties Reisleiding FOX Vakanties, Verkeersbureaus, Mathijs Blonk, Jorrit Bolhuis, Marieke Brink, Saskia Bruin, Allard de Monchy, René Christ, Karel Kieckens, Melanie Dukel, Edwin van Laer, Frits Meyst, Ad Nuis, Michael van Oosten en Rockfon Speciale dank aan: afdeling customer care, afdeling marketing, afdeling ­operations, afdeling productie en afdeling traffic. © 2013 FOX Vakanties Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van FOX Vakanties. Cataloguswaarde  8,95

www.FOXvakanties.be +32 (0) 32 17 44 02 (maandag t/m vrijdag 09.00 - 18.00 uur)

FOX Vakanties: Midden- & Zuid Amerika