Page 1

Έτος 1ο - Αριθμ. φύλλου 6 - Τιμή 0,02

Απρίλιος 2012 1191

Ο κ. Π. Σαχινίδης Πρόεδρος της Σ.Α.Α.Π.Π.

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ (Σ.Α.Α.Π.Π.)

ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ, Γραφείο Χαριλάου Τρικούπη 18, 106 79, Αθήνα - 4ος όροφος, Τηλ.: 210 36 15 691, Fax: 210 36 21 530

Η Γιορτή των Αρτοποιών Αιγίου Την καθιερωμένη επίσημη γιορτή του προστάτου τους Αγίου Γεωργίου γιόρτασαν την Κυριακή 22 Απριλίου 2012 η Διοίκηση και τα μέλη της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγίου με δοξολογία και αρτοκλασία στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα και αρχιερατική λειτουργία με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιο. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της ΟΑΕ κ. Βας. Ζιάκας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρ. Κούτσικος, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Πρ. Τσουκαλάς , ο Αναπληρωτής Γ. Γραμματέας κ. Κ. Κεβρεκίδης και ο Σύμβουλος κ. Παν. Ράπτης, από την Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων & Περιχώρων ο πρόεδρος κ. Ευθύμιος Πάντος και ο Σύμβουλος κ. Παν. Σαχινίδης, από το Σωματείο Αρτοποιών Πειραιά ο Πρόεδρος κ. Δ. Ντούρας, ο Αντιπρόεδρος κ. Γ. Τσουκαλάς, ο Γεν. Γραμματέας κ. Μ. Λώνας και ο Έφορος κ. Κ. Τσατσουλάκης, από την Πάτρα ο Πρόεδρος κ. Αθ. Ντούβας και ο Γεν. Γραμματέας κ. Ν. Λιαρής, από την Κόρινθο ο Πρόεδρος κ. Ι. Βακάλογλου και ο Αντιπρόεδρος κ. Ι. Γκιώνης, από το Αγρίνιο ο Πρόεδρος κ. Φ. Τσούνης, και ο τ. Πρόεδρος κ. Κ. Σάββας από την Καλαμάτα, ο Γεν. Γραμματέας κ. Λεων. Τούμπανος, εκπρόσωποι των αρχών με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Κων. Σπηλιόπουλο, σύσσωμο το Δ.Σ. των Αρτοποιών Αιγίου με τον πρόεδρο κ. Άρη Τηλιγάδη και πολλοί προμηθευτές του κλάδου. Στις φωτογραφίες μας ο πρόεδρος της Σ.Α.Α.Π.Π. κ. Ευθ. Πάντος με τον κ. Υφυπουργό κ. Κων. Σπηλίοπουλο και μια γενική άποψη από την Ιερή Τελετουργία εντός του ιστορικού Ναού του Αιγίου.

Ομιλία του καθηγητή κ. Νίκου Κατσαρού

για την αξία του ψωμιού του “Φούρνου της Γειτονιάς” Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου συνδιοργάνωσαν, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και τη συμμετοχή του τμήματος διατροφολογίας του NEW YORK COLLEGE, την Πέμπτη 5 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, στο Μοσχάτο, εκδήλωση με θέμα την «Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία» με επίλεκτους ομιλητές και συντονιστή τον καθηγητή κ. Ν. Κατσαρό. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η καθηγήτρια, Διευθύντρια Συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείαςμ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αν. Τριχοπούλου, ο τ. υπουργός κ. Ν. Σκουλάς, ο πρόεδρος του «ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΥ» ιδρύματος κ. Δημ. Μανιατάκης, η διατροφολόγος καθηγήτρια του Εκπαιδευτικού Ομίλου Le Monde κα Θ. Καλογεράκου, ο κ. Βαγγέλης Κοτζαμπασάκης και ο καθηγητής και Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NYC, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός. Οι ομιλητές ανέπτυξαν τα εξειδικευμένα θέματα τους στο κατάμεστο αμφιθέατρο του πολιτισμικού κέντρου και τόνισαν τη σημασία και την αξία της Μεσογειακής Διατροφής, ο καθένας από τη σκοπιά του με εκλαϊκευτικό τρόπο. Ιδιαίτερα ο καθηγητής κ. Ν. Κατσαρός μίλησε για την αξία του παραδοσιακού ψωμιού και τη συμβολή του «Φούρνου της Γειτονιάς» στη σωστή διατροφή μας.

Μετά την παραίτηση του κ. Ευθύμιου Πάντου από το αξίωμα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων & Περιχώρων – λόγω συνταξιοδότησής του – τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό της ιστορικής Συντεχνίας για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Η ολομέλεια του Διοικητικού Σωματείου της Συντεχνίας το οποίο συνήλθε στα Γραφεία της Συντεχνίας στην οδό Χ. Τρικούπη 18 στις 25 Απριλίου 2012 ανέδειξε νέο Πρόεδρο το μέλος της Διοίκησης κ. Παναγιώτη Σαχινίδη.

Παραίτηση του Προέδρου της Σ.Α.Α.Π.Π. κ. Ευθ. Πάντου Εξελίξεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σ.Α.Α.Π.Π. μετά την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. κ. Ευθύμιου Πάντου. Το κείμενο σχετικής δήλωσής του της 18.04.12 έχει ως εξής: Ο υπογράφων την παρούσα, Ευθύμιος Πάντος του Βασιλείου, με την αρμοδιότητα του έως σήμερα προέδρου της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων & Περιχώρων, δηλώνω εγγράφως ότι υποβάλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του προέδρου της Σ.Α.Α.Π.Π. λόγω συνταξιοδότησης. Υποβάλλω την παραίτησή μου ελάχιστο χρόνο νωρίτερα από την ημερομηνία συνταξιοδότησης μου, προκειμένου να αφήσω τον «χώρο» διαθέσιμο για τους νεότερους συμβούλους που οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για την πορεία της Σ.Α.Α.Π.Π. Ευχαριστώ όλους τους συμβούλους της Συντεχνίας για την συνεργασία τους μαζί μου με σκοπό την καλή λειτουργία του σωματείου μας. Θα παραμείνω στο πλευρό τους εάν μου ζητηθεί, για οποιαδήποτε γνώμη, συμβουλή ή διευκρίνηση στοιχείων που αφορούσε το διάστημα που ήμουν πρόεδρος, προκειμένου να συνεχίσει η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Αιτών Ευθύμιος Πάντος

Αµαλιάδος 2, 13671 Αχαρναί, τηλ.: 210 2447550 email: info@rodoula.gr www.rodoula.gr

Απρίλιος 2012

1


Europain 2012 Η αρτοποιία-ζαχαροπλαστική κάνει την επανάστασή της Europain – Intersuc – SuccessFood 3-7 Μαρτίου 2012, Paris Nord Villepinte Τον Μάρτιο που μας πέρασε, από τις 3 έως τις 7 του μηνός, η Europain 2012 φιλοξένησε 82.690 επαγγελματίες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις καινοτομίες περίπου 800 εκθετών σε ένα χώρο συνολικού εμβαδού 68.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα τελευταία χρόνια, η αρτοποιία-ζαχαροπλαστική βιώνει επαναστατικές αλλαγές, για να είναι σε θέση να προσφέρει ποιοτικά προϊόντα ταχείας κατανάλωσης, προσαρμοσμένα στις νέες προσδοκίες των πελατών. Η οργάνωση της SuccessFood παράλληλα με τη Europain ενίσχυσε αυτήν τη στρατηγική εξέλιξη. Τέλος, οι μεγάλοι διαγωνισμοί που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκθέσεων ανέδειξαν νέα ταλέντα, όπως οι Ιάπωνες υποψήφιοι, που κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Αρτοποιίας και τον διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής Mondial des Arts Sucrés, και ο Thibaut Ruggeri που θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στον διαγωνισμό Bocuse d’Or Europe. Το Κύπελλο Ευρώπης με Πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ζαχαροπλαστικής πήρε το Ηνωμένο Βασίλειο. Το «παρών» έδωσε και η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος και η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων & Περιχώρων.

Σημαντικά στοιχεία

770 εκθέτες για τις 2 εκθέσεις εκ των οποίων το 33% ήταν ξένοι σε μια επιφάνεια συνολικού εμβαδού 68.000 m² 82.690 επαγγελματίες από 143 χώρες, εκ των οποίων το 71% ήταν Γάλλοι και το 29% από άλλες χώρες, με αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2010 και 16 νέες φιλοξενούμενες χώρες Οι 10 κορυφαίες φιλοξενούμενες χώρες εκτός της Γαλλίας: Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο. 265 δημοσιογράφοι εκ των οποίων το 54% ήταν ξένοι 97.000 επισκέπτες στον ιστότοπο της Europain μέσα σε ένα μήνα, με 848.000 pageviews 19 Βραβεία και Καινοτομίες Europain, 7 Συλλογές Intersuc

Οι εκθέσεις Η παρουσία των εκθετών: μια πιστή αντανάκλαση της αγοράς.

Η Europain λειτούργησε ως σημείο συνάντησης για όλους τους αντιπροσωπευτικούς τομείς του κλάδου της αρτοποιίας: τη βιοτεχνική και τη βιομηχανική αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, τα καταστήματα, την Intersuc για τη ζάχαρη και τη σοκολάτα, τη βιομηχανία παγωτού και, φυσικά, την εκπαίδευση με τη Rue des Ecoles (τη «Σχολική Οδό»). Επιπλέον, η πρώτη διοργάνωση της SuccessFood στην καρδιά της Europain απέδειξε πόσο ορθή ήταν ως επιλογή: Όταν οι τάσεις και οι στιγμές κατανάλωσης αλλάζουν, όταν οι διατροφικές συμπεριφορές αλλάζουν, τα επαγγέλματα της εστίασης και της αρτοποιίας οφείλουν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επαγγελματίες της εστίασης είχαν την ευκαιρία να δουν, στην έκθεση, πώς μπορούν να ανασχεδιάσουν ριζικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στον αυξημένο ανταγωνισμό και να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Εξάλλου, οι εκθέτες είχαν καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια σε ό,τι αφορούσε τη σύλληψη και την «εμψύχωση» των περιπτέρων τους, για να έχουν ακόμη πιο ευχάριστες και εποικοδομητικές συναντήσεις με τους επισκέπτες.

Οι επισκέπτες: από όλα τα επαγγέλματα και όλες τις χώρες

Καθώς ο αριθμός των επισκεπτών ήταν αυξημένος κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2010, το γεγονός ότι η Europain διήρκησε

πέντε ημέρες βοήθησε να μοιραστεί καλύτερα ο κόσμος σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούσαν να κυκλοφορούν με μεγαλύτερη άνεση στους διαδρόμους, χάρη στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό της έκθεσης. Μεταξύ των επισκεπτών, υπήρξαν εκπρόσωποι από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, ενώ οι ξένοι επισκέπτες ανήλθαν στο 33% του συνόλου, προερχόμενοι κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και από μακρινές αγορές όπως η Λατινική Αμερική ή η Ασία.

Η Οδός της Επιτυχίας (Rue des Succès)

Σε μια επιφάνεια άνω των 1000m², οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, σε όλο τους το μεγαλείο, επιτυχημένες ιδέες στον κλάδο της αρτοποιίας και νέους χώρους εστίασης: Maison Eric Kayser – Le Fournil de Pierre – Louise – Lucien et la Cocotte – η Ομοσπονδία Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών Γαλλίας (FEBPF) – το Cothécho, το concept bar της Métro – η βραζιλιάνικη αρτοποιία Padaria Brasileira. Με ζωντανές εκδηλώσεις, οι εκθέτες της Rue des Succès αποτέλεσαν σημεία αναφοράς, απαραίτητα σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους ή να μεταφέρουν στο εξωτερικό τις ιδέες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση.

Η Σχολική Οδός (La Rue des Ecoles)

Αφιερωμένη στην επαγγελματική κατάρτιση, η Rue des Ecoles φιλοξένησε τις καλύτερες σχολές στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την εστίαση. Καθηγητές και ειδικοί μοιράστηκαν την τεχνογνωσία τους με τους μελλοντικούς σπουδαστές και τις οικογένειές τους, για να ενθαρρύνουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους και να μεταδώσουν το πάθος της τέχνης τους. Επιπλέον, γαλλικές και ξένες επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν τις καλύτερες σχολές για την ενίσχυση και ανάπτυξη των ικανοτήτων της ομάδας τους.

Νεωτερισμοί και Καινοτομίες

Μεταξύ των 200 και άνω απαραίτητων για την ανάπτυξη της αγοράς καινοτομιών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, ξεχώρισαν περίπου είκοσι εκθέτες που τιμήθηκαν με τα Βραβεία Καινοτομίας Europain 2012, σε δύο κατηγορίες: υλικό και προϊόν. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν αυτές τις τεχνικές καινοτομίες στο χώρο «Innovations et Nouveautés» στην είσοδο της έκθεσης, καθώς και στα περίπτερα των εκθετών όπου έγιναν πολυάριθμες επιδείξεις, κυρίως στον τομέα του εξοπλισμού βιομηχανικής αρτοποιίας. Όσο για τις Συλλογές Intersuc, βραβεύτηκαν 7 προτάσεις στη σοκολατοποιία και τα ζαχαρώδη προϊόντα. Μπορείτε να δείτε όλα τα βραβεία στις ιστοσελίδες της Europain: www.europain.fr

Οι διαγωνισμοί ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ (Σ.Α.Α.Π.Π.)

Έτος ιδρύσεως 2011 ΙΔΡΥΤΗΣ Ευθύμιος Πάντος ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΜΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Παναγιώτης Σαχινίδης, Πρόεδρος Διεύθυνση Συντεχνίας και εφημερίδας Χαριλάου Τρικούπη Ταχ. Κωδ. 106 79, Αθήνα 4ος όροφος Τηλ.: 210 3615691 - 210 3631401 Fax: 210 3621530 e-mail: artopios@otenet.gr ΕΚΤΥΠΩΣΗ Shape Ε.Π.Ε. Τεχνικές Εκδόσεις Κρήτης 13, Νέα Ιωνία, Τηλ.: 2102796459

2

Απρίλιος 2012

Ο Κύβος

Ο Κύβος (Le Cube), ένας μοναδικός σε μέγεθος χώρος διοργάνωσης διαγωνισμών, με επιφάνεια άνω των 4.000 τετραγωνικών μέτρων, περιλάμβανε τρεις ξεχωριστούς χώρους «διαγωνισμού». Λειτούργησε, λοιπόν, σαν πρωτότυπη «κασετίνα» για αυτήν την άκρως πρωτοποριακή ιδέα που επιβεβαιώνει την κοινή επιθυμία της Europain και της SuccessFood να αναδείξουν όλα τα επαγγέλματα που συνδέονται με τη γαστρονομία:

Παγκόσμιο Κύπελλο Αρτοποιίας

Σε αυτήν την 8η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Αρτοποιίας, δώδεκα ομάδες διαγωνίστηκαν, δίνοντας μάχη πολύ υψηλού επιπέδου, για τρεις ημέρες σε 3 δοκιμασίες (ψωμί, αρτοσκεύασματα πολυτελείας και καλλιτεχνικό έργο). Στο βάθρο ανέβηκαν η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν.

Διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής «Mondial des Arts Sucrés»

Ο 3ος διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής «Mondial des Arts Sucrés», μια πρωτότυπη στη σύλληψή της διοργάνωση αφού είναι ο μόνος διαγωνισμός που απαιτεί να υπάρχει ίση εκπροσώπηση ανδρών-γυναικών στις ομάδες, έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους διαγωνισμούς Υψηλής Ζαχαροπλαστικής στον κόσμο. Οι ομάδες, οι οποίες εκπροσωπούσαν 16 χώρες, διαγωνίστηκαν σε τόλμη και δημιουργικότητα, δημιουργώντας τουλάχιστον 13 έργα η καθεμία, εκ των οποίων ένα από ζαχαρόπαστα, ένα από ζάχαρη, ένα από σοκολάτα και ένα επιδόρπιο σε πιάτο.

Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν η Ιαπωνία που κατέλαβε την πρώτη θέση, με δεύτερη την Ελβετία και τρίτη τη Γαλλία.

Σχολικό Κύπελλο Γαλλίας

Οι 10 ομάδες που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία «Ελπίδες» (Espoirs) και οι 8 ομάδες της κατηγορίας «Αριστεία» (Excellence) απέδειξαν όλες τους εμπράκτως τη μαεστρία και τον δυναμισμό τους κατά τη διάρκεια κάθε δοκιμασίας. Κατάταξη στην κατηγορία Excellence: CEFRAL Institut SP DELBE, Dunkerque (59) Κατάταξη στην κατηγορία Espoirs: Lycée Pierre Simon de Laplace, Caen (14)

7ο Φεστιβάλ Γαστρονομικής Δημιουργίας

Στο φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από το περιοδικό Le Chef, συμμετείχαν δεκαέξι νέοι σεφ οι οποίοι είχαν στη διάθεσή τους μία ώρα για να ετοιμάσουν δημιουργικές συνταγές, τις οποίες σχολίασε ο σεφ Jean-François Piège, τελετάρχης της διοργάνωσης του 2012. Μια επίδειξη γεμάτη ζέση και εφευρετικότητα που μάγεψε τους παρευρισκομένους.

Αρτοποιοί & Σχεδιαστές, διάλογοι σε εξέλιξη

Αρτοποιοί και σχεδιαστές συναντήθηκαν για να αντιπαραβάλουν τις πρακτικές τους και να συνδυάσουν την τεχνογνωσία τους. Από αυτές τις αντιπαραθέσεις προέκυψαν καινοτόμες ιδέες, απολαυστικές στη γεύση και έξυπνες για την κατανάλωση. Μια συνεύρεση ταλέντων, παιχνιδιάρικη και διαφορετική, για την ανανέωση της «εμπειρίας» του άρτου. Η EKIP «Les équipementiers du gout», δημιουργός και ιδιοκτήτρια της έκθεσης, και η διοργανώτρια εταιρεία GL events είναι ικανοποιημένες από την πρώτη αυτή κοινή διοργάνωση, που ανέδειξε πλήρως τον δυναμισμό και τις δυνατότητες καινοτομίας του κλάδου. ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Ραντεβού στην Europain 2014 στο εκθεσιακό κέντρο Paris Nord Villepinte. = www.europain.com


Εντυπωσίασε η Φοροτεχνική Ημερίδα Η Ημερίδα που οργάνωσε η Διοίκηση της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων στις 18 Μαρτίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου «STANLEY», με ομιλητές τον έμπειρο φοροτεχνικό κ. Ιάκωβο Γκούμα και ειδικευμένους συνεργάτες του «Δικτύου Λογιστών» και τον συγγραφέα και πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Αλέξη Μητρόπουλο, άφησε άριστες εντυπώσεις και ικανοποίησε όλους όσους παρακολούθησαν τις εργασίες της. Το σημαντικό της Ημερίδας αυτής ήταν ότι εκτός από τις εκλαϊκευτικές ομιλίες των λαμπρών ομιλητών, πολλοί συνάδελφοι έθεσαν διάφορες ερωτήσεις για καυτά επαγγελματικά φοροτεχνικά θέματα και έλαβαν συγκεκριμένες αναλυτικές και υπεύθυνες απαντήσεις με λεπτομερέστατες επεξηγήσεις και παραδείγματα που έγιναν απόλυτα κατανοητές από όλους. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του καθηγητή κ. Αλ. Μητρόπουλου για το θέμα της συνταξιοδότησης νέων συνταξιούχων οι οποίοι όταν θα συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να δηλώσουν αν μετά τον θάνατό τους, η σύνταξή τους θα μεταβιβάζεται σε άλλα πρόσωπα, όπως στη σύζυγο του ή το ανάπηρο παιδί του ή αλλού ή δεν θα μεταβιβάζεται σε κανέναν. Αυτό έχει τη σημασία ότι αν σταματάει η σύνταξή μας μετά τον θάνατό μας και δεν μεταβιβάζεται σε κάποιο άλλο πρόσωπο, τότε θα έχει ο ίδιος ο συνταξιούχος μεγαλύτερη σύνταξη. Εάν όμως μεταβιβάζεται, τότε το ποσόν της σύνταξής θα είναι μικρότερο από την αρχή και τον ίδιο και για τους δικαιούχους που θα ορίσει ως κληρονόμους του. Γενικά οι εργασίες της Ημερίδας, υπήρξαν πολύ χρήσιμες και από τις ειδικές οδηγίες που δόθηκαν και από τους έμπειρους φοροτεχνικούς, ειδικευμένους στα θέματα επιχειρήσεων του κλάδου μας, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκαναν στην εφημερίδα της Συντεχνίας μας «ΦΟΥΡΝΙΑ» συνάδελφοι που την παρακολούθησαν: ΕΞΑΡΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: «Η ημερίδα ήταν αξιόλογη. Τέτοιες ενημερώσεις πρέπει να γίνονται». ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: «Ωραία, καλά ήταν. Μας ενημέρωσε ο λογιστής για κάποια χρήσιμα πράγματα και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, όπως και ο καθηγητής κ. Αλ. Μητρόπουλος». ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: «Και βέβαια η ημερίδα άφησε πολύ καλή εντύπωση. Τόσα χρόνια στο επάγγελμα δεν βλέπουμε παρόμοιες εκδηλώσεις που θερμαίνουν τους συναδέλφους και τους φέρνουν κοντά στη Συντεχνία μας. Μακάρι να έχουμε συχνά ανάλογες πρωτοβουλίες». ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ: «Είχε ωραία ενημερωτικά θέματα που μας ενδιαφέρουν άμεσα. Αξιοποιήσαμε τον χρόνο μας και πληροφορηθήκαμε εκτενέστερα για αυτά τα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά πλέον. Έπρεπε να είχε μεγαλύτερες συμμετοχές». ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: «Η ημερίδα ήταν πολύ θετική πρωτοβουλία. Το αρνητικό ήταν ότι δεν είχε μεγάλη συμμετοχή από συναδέλφους που φυσικά την στερήθηκαν που δεν την παρακολούθησαν». ΓΚΙΚΟΝΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ: «Πολύ θετικό. Καιρό είχε να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν μετάνιωσα καθόλου που ήρθα εκεί. Αυτά πρέπει να γίνονται αρκετά συχνά και να ενημερωνόμαστε για τα διάφορα θέματα που όλα εξελίσσονται συνεχώς και για να συναντιόμαστε και να λύνουμε διάφορες απορίες μας» ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: «Πολύ θετικές. Είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι πρωτοβουλίες, που βοηθάνε και εμάς αλλά ανεβάζουν και την Συντεχνία μας, που γίνεται ουσιαστικά απαραίτητη σε όλους μας». ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ: «Ήταν μια ικανοποιητική εκδήλωση. Χρειάζεται ο κόσμος ενημέρωση και ασφαλώς από τη «Φουρνιά» και από όλους». ΕΞΑΡΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: «Θεωρώ ότι ήταν ενδεδειγμένη και πετυχημένη κίνηση. Χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Όσο και αν είμαστε γνώστες κάποιων πραγμάτων οπωσδήποτε κάτι θα πάρουμε από τους ειδικούς. Όσοι δεν ήρθαν στερήθηκαν πολλά». ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: «Η πρωτοβουλία αυτή ήταν εξαιρετική. Αποκομίσαμε ιδέες και γνώμες, μας βοήθησε πάρα πολύ. Είναι λυπηρό με τόσους αξιόλογους ομιλητές που μας μίλησαν για τόσο σπουδαία και κρίσιμα θέματα που μας καίνε, δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί συνάδελφοι στο επίμονο κάλεσμα της Συντεχνίας».

Τον παραδοσιακό αρτοποιό και τις γιορτές «ΜΕΓΑΛΑΡΤΙΑ» στηρίζει ο Σύλλογος Ελευσίνας «Αδράχτι» Προς τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων (ΣΑΑΠΠ) στάλθηκε από τον Λαογραφικό Σύλλογο Ελευσίνας «Το αδράχτι» στις 4.4.2012 το ακόλουθο κείμενο: Κύριοι, Ο σύλλογός μας «Το ΑΔΡΑΧΤΙ» και οι Ελευσίνιες γυναίκες, που ζούμε στην πόλη και στο χώρο δίπλα από το ναό της θεάς Δήμητρας και το τελεστήριο στην Ελευσίνα, όπου αποκαλύφθηκε ο «ήμερος καρπός» το σιτάρι και παρασκευάσθηκε πρώτη φορά ψωμί, παρακολουθούμε τους αγώνες σας ως αρτοποιών των Αθηνών, για να διασωθεί η παράδοση χιλιετιών και βρισκόμαστε κοντά σας και συμπαραστεκόμαστε σε αυτές τις προσπάθειές σας. Πιστεύουμε ότι η αναβίωση των μεγάλων γιορτών των αρχαίων Αθηναίων και Ελευσινίων για το ψωμί «ΜΕΓΑΛΑΡΤΙΑ» που επιχειρούμε να ανασυστήσουμε στην Ελευσίνα, όπως και εσείς, θα γίνει φράγμα αδιαπέραστο και τείχος ανυπέρβλητο στις επιδιώξεις όσων θέλουν να διαρρήξουν αυτήν την διατροφική Ελληνική παράδοση στην Ελλάδα, που προστατεύεται επίσημα και από την UNESCO του ΟΗΕ ως «Μεσογειακή Διατροφή». Με εκτίμηση Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Έλλη Λάσκου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ Α Ρ Χ Ι Ε Π Ι Σ Κ Ο Π Η Προς Μακαριότατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο

Μακαριότατε, Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων & Περιχώρων η οποία εκπροσωπεί τους αρτοποιούς της Αθήνας, δια της παρούσης επιστολής της επιθυμεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας για να σας ευχηθεί ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ. Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι αρτοποιοί της Αθήνας και όλης της Ελλάδας παράγουμε και διαθέτουμε το βασικότερο είδος διατροφής που από αρχαιοτάτων χρόνων χορταίνει τον άνθρωπο δηλαδή το ψωμί. Πάντα το προϊόν αυτό έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στη διατροφή του Έλληνα. Δυστυχώς και οι σημερινές νέες γενιές αντιμετωπίζουν τις ολέθριες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Όπως διαβάζουμε σε διάφορα δημοσιεύματα, ακούμε στις τηλεοράσεις και πολύ περισσότερο αντιμετωπίζουμε στα καταστήματά μας έχουν δημιουργηθεί φαινόμενα πάρα πολύ δυσάρεστα. Τον καιρό της μεγάλης αφθονίας και επάρκειας προϊόντων δυστυχώς όλο και περισσότερος πληθυσμός στη χώρα μας δυσκολεύεται ακόμα και να αποκτήσει βασικά είδη διατροφής όπως είναι και το ψωμί. Τουλάχιστον όσον αφορά τους συναδέλφους αρτοποιούς της Αθήνας γνωρίζουμε από προσωπική ενημέρωση των μελών μας αλλά και ημών των ιδίων, ότι εκατοντάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι προστρέχουν στους φούρνους καθημερινά ταπεινωμένοι και εξαθλιωμένοι για να «ζητιανέψουν» λίγο ψωμί γι’ αυτούς και την οικογένειά τους. Οι αρτοποιοί της Αθήνας εδώ και πάρα πολλούς μήνες ανταποκρίνονται επίσης σε ανάγκες διαφόρων ενοριών με διάφορα προϊόντα αφιλοκερδώς και αθόρυβα για την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων που προστρέχουν στις ενορίες. Επίσης είμαστε ενήμεροι για τις δεκάδες χιλιάδες μερίδες που η Αρχιεπισκοπή διαθέτει καθημερινά σε αστέγους και άλλους συνανθρώπους μας. Μέχρι τώρα ούτε το Σωματείο μας ούτε τα μέλη μας εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός της προσφοράς στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη για να διαφημίσουμε αυτές τις ενέργειες, διότι πιστεύουμε ότι αυτή η προσφορά δεν είναι για διαφημιστική εκμετάλλευση παρά είναι ένα προσωπικό βίωμα αλληλεγγύης και προσφοράς σε ανθρώπους που πονάνε. Όπως γνωρίζετε λόγω του ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια ανάλογη προσφορά με κάποιους επαγγελματίες οι οποίοι προβάλουν μάλλον για διαφημιστικούς λόγους κάποιες τέτοιες ενέργειες αρκετοί από τους συναδέλφους μας αισθάνονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το γεγονός αυτό και υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα. Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτές τις ημέρες πέρασε μια τροπολογία από την υπό διάλυση (λόγω εκλογών) ΒΟΥΛΗ, σύμφωνα με την οποία απελευθερώνεται πλήρως η διάθεση του κατεψυγμένου ή προψημένου ψωμιού στην Ελληνική αγορά. Αυτή η εξέλιξη φοβούμαστε ότι θα παραπλανήσει το καταναλωτικό κοινό και θα υποκαταστήσει τα υγιεινά φρεσκοζυμωμένα και φρεσκοψημένα προϊόντα του παραδοσιακού Βιοτέχνη Έλληνα Αρτοποιού με αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα. Σημειώνουμε εδώ ότι τα Ελληνικά προϊόντα που παράγουν οι Βιοτέχνες Αρτοποιοί είναι άρικτα δεμένα με τα Ελληνικά ήθη και έθιμα του λαού μας και συνοδεύουν όλες τις θρησκευτικές εορτές και τελετουργίες της Θρησκείας μας και του λαού μας. Θα επιθυμούσαμε να είχαμε μια συνάντηση μαζί σας με την πρώτη ευκαιρία για να συζητήσουμε για τα θέματα αυτά. Με τιμή για το Δ. Σ. της Σ.Α.Α.Π.Π. Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Πάντος Ευθύμιος Μάνος Δ. Ιωάννης

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΕΤ

Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη μορφή συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ απασχολεί την Διοίκηση της Σ.Α.Α.Π.Π. η οποία επιζητεί μια συνάντηση με την Ο.Α.Ε. για τον συντονισμό των ενεργειών. Συγκεκριμένα την 10 Απριλίου 2012 στάλθηκε προς την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος έγγραφο το οποίο αναφέρει τα εξής: Προς την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο τελευταίο συμβούλιο της Ομοσπονδίας υπάρχει σε εξέλιξη μία συνεργασία με τον ΕΦΕΤ και με την υπό σύσταση ομάδα εργασίας α) για εκπαίδευση και β) για τον οδηγό υγιεινής. Το θέμα συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σ.Α.Α.Π.Π. την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 και κρίναμε ότι αυτή η ομάδα εργασίας πρέπει να κινηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα του κλάδου μας. Για το λόγο αυτό ζητάμε μια συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε από κοντά ή από κοινού με κάθε λεπτομέρεια το θέμα αυτό. Αναμένουμε σύντομα απάντησή σας. Με τιμή για το Δ. Σ. της Σ.Α.Α.Π.Π. Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Πάντος Ευθύμιος Μάνος Δ. Ιωάννης

Απρίλιος 2012 Αµαλιάδος 2, 13671 Αχαρναί, τηλ.: 210 2447550 email: info@rodoula.gr www.rodoula.gr

3


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ

Την Δευτέρα 2/4/2012 κλιμάκιο της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων & Περιχώρων αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Πάντο Ευθύμιο, τον Γεν. Γραμματέα κ. Μάνο Ιωάννη και τους συμβούλους της Διοικήσεως κ. Βάγγο Ευάγγελο και κ. Καπλάνη Ιάσωνα, επισκέφθηκε τον εισηγητή του Κ.Κ.Ε. κ. Καραθανασόπουλο στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή και ζήτησαν την στήριξη του κόμματός του για την απόσυρση της επιχειρούμενης τροποποίησης των διατάξεων για την εγκατάσταση περάτωσης έψησης (bake off). Ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την απόσυρση της επιχειρούμενης τροποποίησης. Στη συνέχεια για το ίδιο θέμα έγινε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ροντούλη Αστέριο από τον οποίο ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών να στηρίξει την απόσυρση της επιχειρούμενης τροποποίησης. Ο κ. Ροντούλης δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει αυτή τη θέση μας. Κατόπιν οι εκπρόσωποι της Σ.Α.Α.Π.Π είδαν τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη θέτοντας το ίδιο αίτημα περί απόσυρσης και ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην αρμόδια εισηγήτρια του κόμματος το αίτημά μας. Σε όλους τους ανωτέρω κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών έθεσε και επιτακτικά το θέμα της μείωσης του Φ.Π.Α. στο ψωμί και στα άλλα παρασκευάσματα που παράγουν τα αρτοποιεία και μια σειρά άλλα αιτήματα που αφορούν το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές. Οι εκπρόσωποι της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών δεσμεύτηκαν ότι θα επανέλθουν γι’ αυτό το θέμα μόλις ανοίξει ο διάλογος για το φορολογικό νομοσχέδιο. Για τη Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Πάντος Ευθύμιος Μάνος Δ. Ιωάννης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ Την Παρασκευή 30/3/2012 ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών κ. Πάντος Ευθύμιος, ο Γεν. Γραμματέας κ. Μάνος Ιωάννης και ο σύμβουλος κ. Καπλάνης Ιάσωνας, συναντήθηκαν με τον Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. κ. Λυκουρέντζο. Στη συνάντηση αυτή ήταν και κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Μούσιο, τον Γεν. Γραμματέα κ. Κούτσικο Χρήστο και τον αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα κ.Κεβρεκίδη Κων/νο. Οι εκπρόσωποι της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών ενημέρωσαν τον κ. Λυκουρέντζο ότι η επιχειρούμενη τροποποίηση των διατάξεων για την εγκατάσταση περάτωσης έψησης (ν. 3526/2007) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 του ν. 3853/2010 τους βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και ζητήσανε την πολιτική στήριξη του κόμματός του να υποστηρίξει την ισχύουσα νομοθεσία όπως αυτή είναι ήδη διαμορφωμένη και να αποσύρει την επιχειρούμενη τροποποίηση. Σημειωτέων ότι η επιχειρούμενη τροποποίηση αν περάσει καταργεί εντελώς και τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται για την εγκατάσταση περάτωσης έψησης (bake off). Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σαν συνέπεια το «κλείσιμο»της αγοράς ψωμιού με την συγκέντρωση σε χέρια ισχυρών ομίλων, αλυσίδων ή βιομηχανιών των οποίων οι υποχρεώσεις τήρησης ελάχιστων απαιτήσεων θα είναι αντιστρόφως ανάλογες με τις εκ του νόμου απαιτήσεις των Αρτοποιείων. Έτσι οι εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης (bake off) θα ανταγωνίζονται με προνομιακούς όρους τα βιοτεχνικά αρτοποιεία. Αν και ο κ. Λυκουρέντζος στην αρχή εξέφρασε απορία για τον ερχομό της τροποποίησης αυτής, εν τούτοις ήταν κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί να γίνει καμία απόσυρση και δεσμεύτηκε μόνο για κάποιες ελάχιστες τροποποιήσεις. Για τη Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Πάντος Ευθύμιος Μάνος Δ. Ιωάννης

ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ Μεταξύ των παρευρισκομένων στο χορό της Σ.Α.Α.Π.Π. στο «ΧΑΡΑΜΑ» ήταν και ο γενικός γραμματέας της Ο.Α.Ε. κ. Κούτσικος Χρήστος και πρόεδρος των Αρτοποιών της Ανατολικής Αττικής. Ζητάμε συγνώμη που λόγω τυπογραφικής αβλεψίας παραλείφθηκε το όνομά του.

4

Απρίλιος 2012

Νομικά θέματα Πρόωρη καταγγελία μίσθωσης Του Ελευθέριου Σεραφείμ, Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο Συγγραφέα του δίκαιου επαγγελματικών οργανώσεων Με βάση το άρθρο 43 του Π.Δ. 34/1995, όπως μετά την τροποποίησή του με το Ν. 3853/2010 ισχύει στις επαγγελματικές μισθώσεις ο μισθωτής δικαιούται να καταγγείλει τη μίσθωση πριν από τη λήξη του χρόνου που ορίζει ο Ν. 2741/1999 (των 12 ετών) προς προστασία των μισθωτικών του δικαιωμάτων, αλλά και πριν από τη λήξη του ορισθέντος συμβατικού χρόνου. Για να είναι νόμιμη και έγκυρη η καταγγελία θα πρέπει να γίνει προ τριών (3) μηνών από την παράδοση του μισθίου ή διαφορετικά μετά την πάροδο τριών μηνών από την επίδοση της εξώδικης καταγγελίας και αφού κατά την παράδοση καταβληθεί ποσό που να ισούται με ένα μίσθωμα.

Φόρος υπεραξίας Όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1118560/1729/Α0012/5.11.1996 διευκρινιστικό έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών, (κατ’ εξαίρεση) στις περιπτώσεις που εκμισθώνονται ή παραχωρείται

η χρήση αρτοποιείων με τον εξοπλισμό τους με καθορισμένο μηνιαίο μίσθωμα δεν πρόκειται για μεταβίβαση κανενός περιουσιακού στοιχείου από αυτά που αναφέρονται στις διατάξεις της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994 για να προκύψει περιουσιακή επαύξηση (κέρδος ή ωφέλεια) για τον κύριο της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης του αρτοποιείου που εκμισθώνει τούτο. Κατά συνέπεια δεν συντρέχει θέμα εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994 περί επιβολής φόρου υπεραξίας. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η απαλλαγή από την καταβολή φόρου υπεραξίας αναγνωρίζεται στην περίπτωση εκμίσθωσης της αρτοποιητικής και μόνον της αρτοποιητικής επιχείρησης. Αν, λοιπόν, στο μισθωτήριο συμφωνητικό αναγραφεί ότι το μίσθιο θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων αρτοποιείου και ζαχαροπλαστείου ή για την παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανόν να μην αναγνωρισθεί απαλλαγή φόρου υπεραξίας, διότι μπορεί να θεωρήσει η Δ.Ο.Υ. ότι ο εξοπλισμός ανήκει στη ζαχαροπλαστική δραστηριότητα και έτσι σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να επιβληθεί φόρος υπεραξίας.

Εξώσεις εξπρές ενοικιαστών εντός 50 ημερών Έξωση των ασυνεπών ενοικιαστών με εξπρές διαδικασίες, προβλέπει σχετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία τέθηκε σε ισχύ προ ολίγων ημερών. Βάσει αυτής, οι ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν κακοπληρωτές ενοικιαστές, θα μπορούν να προβαίνουν σε εξώσεις ακόμα και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, διαδικασία, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούσε αρκετά χρόνια και πολλά οικονομικά έξοδα. Προϋπόθεση αποτελεί η προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ιδιοκτήτη, βάσει των οποίων θα εκδίδεται διαταγή άμεσης απόδοσης του ενοικίου. Για να εκδοθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος, να κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή μέσα σε 15 ημέρες και να κατατεθούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα. Συνολικά, η διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει περίπου 50 ημέρες.

Ο Άρειος Πάγος για τις καθυστερήσεις ασφαλιστικών εισφορών Ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 557/2010 κατέληξε ότι, για να κριθεί αξιόποινη η καθυστέρηση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, απαιτείται το ποσό αυτών, που βαρύνουν τον υπόχρεο (εργοδοτικών) καθώς και των παρακρατούμενων ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, να υπερβαίνει συνολικώς τις πέντε χιλιάδες ευρώ. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, κατά το άρθρο 2 του ΠΚ, αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις. Αν ο μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη, παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της. Περαιτέρω, κατά το άρθρο 33 του Ν. 3346/2005, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 4 τηε Πράξης ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΎ Περιεχομένου 16-9-2009, η οποία κυρώθηκε με τον Ν. 3814/2010, για την εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 του Α.Ν. 86/1967 απαιτείται το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών, που βαρύνουν τον υπόχρεο (εργοδοτικών) καθώς και των παρακρατούμενων ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, να υπερβαίνει συνολικώς τις 5.000 ευρώ. Τέλος, από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 511 εδαφ. Τελευταίο και 518 παρ. 1 του ΚΠΔ προκύπτει ότι αν κριθεί παραδεκτή η αίτηση αναιρέσεως και εμφανιστεί εκείνος που την άσκηση, ο Άρειος Πάγος αυτεπαγγέλτως εφαρμόζει τον επιεικέστερο νόμο που ισχύει μετά τη δημοσίευση της προσβαλλόμενης απόφασης και αν δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη, κηρύσσει αθώο τον κατηγορούμενο.

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Σ.Α.Α.Π.Π. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΠ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 18 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210 5236 181 - FAX: 210 5239 542 ΚΙΝΗΤΟ: 6977 402 245 e-mail: seraphim@ath.forthnet.gr

H Συντεχνία μας πέτυχε ειδική προσφορά για τα μέλη μας για φοροτεχνική κάλυψη από 90 ευρώ το μήνα.

ΤΗΛ. 210 9246030-8


Φοροτεχνικά θέματα Παράταση στην Αλλαγή καταβολής των Εισφορών ΙΚΑ Από τις αντιδράσεις των Επαγγελματικών Φορέων, δόθηκε Παράταση προσαρμογής Στις Επιχειρήσεις για αλλαγή της πληρωμής των Ασφαλιστικών Εισφορών. Συγκεκριμένα, Οι εισφορές του μηνός Ιουλίου, λοιπόν θα καταβληθούν 7 Αυγούστου. Αναλυτικά λοιπόν έχουμε Εισφορές Μαρτίου πληρώνονται τέλος Απριλίου Εισφορές Απριλίου πληρώνονται τέλος Μαΐου. Εισφορές Δώρου Πάσχα πληρώνονται τέλος Μαΐου Εισφορές Μαΐου πληρώνονται τέλος Ιουνίου Εισφορές Ιουνίου πληρώνονται τέλος Ιουλίου Εισφορές Ιουλίου πληρώνονται 7 Αυγούστου Εισφορές Αυγούστου πληρώνονται 7 Σεπτεμβρίου Επίδομα Άδειας πληρώνονται 7 Σεπτεμβρίου Οι βασική αλλαγή λοιπόν μέχρι το καλοκαίρι, είναι η πληρωμή του Δώρου Πάσχα στον επόμενο μήνα και όχι μετά από δύο μήνες όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτά προς το παρόν. Οι υπόλοιπες μεγάλες αλλαγές, θα γίνουν εντός του καλοκαιριού και θα αφορούν, Μισθούς , Αποζημιώσεις, Επιδόματα, Φορολογία, Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, Έντυπο Περιουσιακών Στοιχείων, Αλλαγή στην Φορολογία των Τόκων και των Ενοικίων κλπ. Βρισκόμαστε λοιπόν ακριβώς πριν από το τσουνάμι , το οποίο θα δημιουργήσει ένα τελείως διαφορετικό Οικονομικό, Φορολογικό και Εργασιακό Τοπίο. Από την πλευρά μας , θα βρισκόμαστε στις Επάλξεις με στόχο να σας ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα. Με εκτίμηση Ιάκωβος Γκούμας

Φορολογικά Νέα Η Βουλή των Ελλήνων έκλεισε στις 11/4/2012, αλλά οι βουλευτές που φροντίζουν για το καλό μας, μας τακτοποίησαν για μία ακόμα φορά. Ψήφισαν λοιπόν τον Νόμο 4075/2012, που αφορά τις Εισφορές στο ΙΚΑ, που στην ουσία έχει δύο πολύ σοβαρές αλλαγές που μας αφορούν άμεσα.

Πρώτη Αλλαγή Το ΙΚΑ πλέον θα πληρώνεται, την 5 εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα και όχι στο τέλος του μήνα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. ‘Όλοι αντιλαμβανόμαστε εμείς τουλάχιστον που ζούμε και δουλεύουμε στην πραγματική Οικονομία, πόσο δύσκολο γίνεται στις σημερινές συνθήκες ταμειακά να εξυπηρετήσουμε την πληρωμή του ΙΚΑ με τον συγκεκριμένο τρόπο. Προφανώς όμως δεν ζούμε στην ίδια χώρα με τους Εθνοπατέρες που μας εκπροσωπούν. Ειδικά τώρα Στις 30/4 θα πληρώσουμε το ΙΚΑ του μηνός Μαρτίου, στις 7 Μαΐου ζητούν να πληρώσουμε στο ΙΚΑ Απριλίου, στις 30 Μαΐου το ΙΚΑ Δώρου Πάσχα και στις 7 Ιουνίου το ΙΚΑ Μαΐου. Εξαιρετική βοήθεια λοιπόν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , προφανώς ή για να κλείσουν νωρίτερα ή για να χρωστάνε περισσότερα. Διαλέγετε και παίρνετε. Δεύτερη Αλλαγή Η Α Π Δ , η μηχανογραφική ενημέρωση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ , που κατατίθετο κάθε 3μηνο, από 1/7/2012 , θα κατατίθεται κάθε μήνα, ξεκινώντας από την ένατη μέρα του επομένου μηνός έως και την προτελευταία μέρα του μήνα με βάση τον Αριθμό Μητρώου του Εργοδότη. Η ενημέρωση αυτή της Α ΠΔ ισχύει αν πληρωθούν οι εισφορές του ΙΚΑ εμπρόθεσμα . Αν όχι , η Α ΠΔ δεν ισχύει και διαγράφεται από το μηχανογραφικό σύστημα , με συνέπεια οι εργαζόμενοι να θεωρούνται ανασφάλιστοι και θα θεωρούνται ασφαλισμένοι μόνο αν η Α ΠΔ κατατεθεί εκ νέου στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, γίνει έλεγχος, ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ , ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πολύ χρόνο, πολύ κόπο και άμεση προτεραιότητα για την πληρωμή του ΙΚΑ. Τέλος , η ρύθμιση οφειλομένων ΙΚΑ που προτείνει ο Νέος Νόμος είναι καλύτερη από την προηγούμενη και ευνοϊκότερη κατά περίπτωση. Ιακ. Γκούμας

Το Ταμείο Εγγυήσεων θα χορηγεί κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες Νέο «οξυγόνο» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει το Ταμείο Εγγυήσεων, που προικοδοτήθηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. Ευρώ. Αναγνωρίζοντας ότι βασικό πρόβλημα αποτελεί η απουσία κεφαλαίων κίνησης, τα χρήματα που θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω του νέου Ταμείου, θα δοθούν κατά κύριο λόγο για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Ανοιχτά πολλά καταστήματα κάθε Κυριακή; Το ενδεχόμενο να ανοίγουν πολλά καταστήματα που βρίσκονται εντός του Δήμου Αθηναίων και τις Κυριακές, προκειμένου η πρωτεύουσα να αποτελεί προορισμό για την κυριακάτικη βόλτα κατοίκων και τουριστών, άφησε ανοιχτό η υπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρόταση βρίσκει σύμφωνο τον εμπορικό σύλλογο Αθηνών, προκαλεί όμως τις αντιδράσεις άλλων εμπορικών συλλόγων και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Αρμόδιοι παρόντες, πάντως, δεν αποκλείουν να επιτραπεί να λειτουργούν τις Κυριακές μόνο τα μικρά καταστήματα, όπως συμβαίνει στη Βρετανία.

Ο κ. Π. Ραβάνης συγχαίρει τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Μίχαλο

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Π. Ραβάνης, σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών του Κ.Ε.Ε.Ε. έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος αλλά και όλους τους συναδέλφους που εκλέχθηκαν στην Διοικητική Επιτροπή. Παράλληλα, εύχομαι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να καταφέρουν να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητά τους μέσω της ικανοποίησηης των πραγματικών αναγκών και αιτημάτων της αγοράς. Θεωρών ότι η διατήρηση της εποπτείας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου από την Κ.Ε.Ε.Ε., αλλά και η διασφάλιση των αποθεματικών των Επιμελητηρίων είναι άκρως απαραίτητη. Παράλληλα, η Κ.Ε.Ε.Ε. οφείλει να αποτελέσει επιτελικό όργανο χάραξης πολιτικής με τεκμηριωμένες εισηγήσεις που θα κατευθύνουν τα Επιμελητήρια στη δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων υφιστάμενων ή νέων, στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, στην υποκατάσταση εισαγωγών, στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και στην αύξηση του ΑΕΠ. Ακόμη πιστεύω ότι χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση όσον αφορά τη διασφάλιση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια. Σε όλα τα παραπάνω θα είμαι συμπαραστάτης σας, αλλά και σε όποια θετική απόφαση, πάρετε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναγνώριση χρόνου άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 3048 τ. Β’ δημιοσιεύθηκε η αρ. Φ 10035/27540/935/30-12-2011 Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη του χρόνου άσκησης επαγγέλματος πριν από την εγγραφή στα μητρώα ασφαλισμένων των πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ. Συγκεκριμένα: Για την αναγνώριση του χρόνου αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την εγγραφή στα μητρώα των πρώην Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, και ΤΣΑ, ως χρόνου ασφάλισης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη, σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 41 του Ν. ΑΔΑ: ΒΟΝΜ4691Ω3-ΣΔΨ 3996/11, ο ασφαλισμένος πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση στο αρμόδιο Περιφερειακό Τμήμα ΟΑΕΕ, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία είναι τα εξής: α) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία για το χρόνο του οποίου ζητείται αναγνώριση, δηλ. Η επαγγελματική δραστηριότητα που ασκήθηκε, η ακριβής διεύθυνση της επαγγελματικής εγκατάστασης, η νομική μορφή της επιχείρησης και η ιδιότητα με την οποία συμμετείχε ο ασφαλισμένος σε αυτή. Για ιδιοκτήτες ΔΧ αυτοκινήτων, πρέπει να δηλώνεται και ο αριθμός κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, το είδος τους και το ποσοστό ιδιοκτησίας που κατείχε ο ασφαλισμένος. β) Πιστοποιητικό της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) από το οποίο να προκύπτει η ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας, η επωνυμία της επιχείρησης, τα έτη για τα οποία ο ασφαλισμένος υπέβαλε δηλώσεις δόρυ εισοδήματος για την δραστηριότητα αυτή ή εκκαθαριστικά σημειώματα υπολογισμού φόρου των οικονομικών ετών που ζητείται η αναγνώριση ή βεβαιώσεις έναρξης και διακοπής δραστηριότητας από την αρμόδια ΔΟΥ. Γ) Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν προσκομίσει πιστοποιητικό της αρμόδιας ΔΟΥ σύμφων με τα παραπάνω η απόδειξη του χρόνου αυτού μπορεί να γίνει από τα κάτωθι δικαιολογητικά: • Έγγραφα φορέα κοινωνικής ασφάλισης από τα οποία να προκύπτει η ιδιότητα του ασφαλισμένου ως εργοδότη, η νομική μορφή της επιχείρησης, το χρονικό διάστημα που διατηρούσε αυτή την ιδιότητα και αν είχε υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που απασχολούσε ή • Αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες σχετίζονται με την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας, ή Επίσημα έγγραφα δημόσιων, δημοτικών ή κοινοτικών αρχών από τα οποία προκύπτει η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Βιβλία και Στοιχεία που τηρήθηκαν σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτου θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ στο όνομα της επιχείρησης που αποδεικνύουν την επαγγελματική δραστηριότητα και το χρονικό διάστημα άσκησής της, η ΑΔΑ: ΒΟΝ-Μ4691Ω3-ΣΔΨ. • Πιστοποιητικό από το αρμόδιο Επιμελητήριο από το οποίο να πιστοποιείται η ημερομηνία εγγραφής του στα Μητρώα, η επωνυμία και η νομική μορφή της επιχείρησης και τυχόν μεταβολές της, καθώς και το χρονικό διάστημα άσκησης της δραστηριότητας αυτής. • Για ιδιοκτήτες ΔΧ αυτοκινήτων, συμβόλαιο αγοραπωλησίας αυτοκινήτου/ων ή άλλη πράξη μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή χρήσης ή εκμετάλλευσης ή πιστοποιητικό μεταβολών ιδιοκτησίας από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση ισχύει από 1/1/2011, ημερομηνία ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 41 του Ν. 3996/2011. Ως εκ τούτου, το χρόνο προ εγγραφής μπορούν να αναγνωρίσουν όσοι έχουν υποβάλλει αίτημα μετά την ημερομηνία αυτή και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις αυξημένες προϋποθέσεις του άρθρου 10 Ν. 3863/10.

Απρίλιος 2012 Αµαλιάδος 2, 13671 Αχαρναί, τηλ.: 210 2447550 email: info@rodoula.gr www.rodoula.gr

5


ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι Τούρκοι «διεκδικούν» το κουλούρι «Θεσσαλονίκης» Μετά τις βραχονησίδες και τον μπακλαβά ο νέος «γύρος» της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης θα γίνει στο όνομα του…κουλουριού. Οι γείτονες είναι έξαλλοι με τα σχόλια του πλανητάρχη, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εκθείασε τον ελληνικό μπακλαβά που ετοίμασε η Μαρία Λόη στο γεύμα που παρατέθηκε στις 21 Μαρτίου στο Λευκό Οίκο για την εθνική εορτή. Ο ελληνοτουρκικός «καβγάς» για την πατρότητα του σιροπιαστού γλυκού κρατάει χρόνια και είχε ξεκινήσει από γνωστή τουρκική σειρά που προβαλλόταν και στην ελληνική τηλεόραση. Με τον καιρό τα πνεύματα ηρέμησαν, αλλά ο «αμερικανικός δάκτυλος» ήρθε να πυροδοτήσει νέα αντιπαράθεση… Έτσι, μετά τα επαινετικά σχόλια του Ομπάμα για τον μπακλαβά της Λόη, οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι Έλληνες διεξάγουν έναν «επεκτατικό γαστρονομικό πόλεμο» και επιχειρούν να καπηλευθούν τα τουρκικά φαγητά, παρουσιάζοντας τα ως ελληνικά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γείτονες αποφάσισαν να απαντήσουν δυναμικά και διεκδικούν πλέον το…κουλούρι Θεσσαλονίκης! Ο πρόεδρος της Ένωσης των Κουλουράδων και Αρτοποιών της Τουρκίας Ζεκί Σαμί Οζντεμίρ κατέθεσε αίτηση στην Εμπορική Ένωση της Κωνσταντινούπολης για να πάρουν τη διεθνή πατέντα για το κουλούρι, το «σιμίτ» όπως το αποκαλούν οι γείτονες μας. Ο Οζντεμίρ, που «φοβάται» για τις διεκδικήσεις των Ελλήνων, σε δηλώσεις του αναφέρει πως «δεν θα αφήσουμε στους Έλληνες το «σιμίτ», το οποίο είναι ένα είδος 600 ετών που απολαμβάνουμε από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το «σιμίτ» είναι μέρος της τουρκικής κουλτούρας». Ο ίδιος τονίζει ότι μέσω του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας και μέσω των Επιμελητηρίων οι γείτονές μα θα πάρουν την πατέντα για το κουλούρι. Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρόεδρου της Ένωσης των Κουλουράδων και Αρτοποιών, αν οι Τούρκοι πετύχουν το στόχο τους, θα πρέπει να πληρώνουμε κάποιο αντίτιμο για την πατέντα τους! Η τουρκική εφημερίδα «Star» για το θέμα έχει τίτλο «Δεν θα αφήσουμε το κουλούρι στα χέρια των Ελλήνων». Ο Οζντεμίρ, μάλιστα, δείχνοντας πόσο φοβάται τους Έλληνες για τις πατέντες τους, τονίζει: «Προσπαθούν να πάρουν την πατέντα για το μουσακά, τον μπακλαβά, δεν θα αφήσουμε να μας πάρουν το κουλούρι, το εθνικό μας προϊόν».

Από το Βυζάντιο Βέβαια, είναι σε όλους γνωστό ότι το κουλούρι είναι ένα αρτοποιητικό προϊόν που εμφανίζεται στην διατροφή του ανθρώπου από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Γίνεται γνωστό την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον», που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το επάγγελμα του αρτοποιού – κουλουροποιού ασκούσαν κατά κύριο λόγο Έλληνες από την Ήπειρο. Η παράδοση λέει ότι το σχήμα της κεφαλής των Ηπειρωτών προέρχεται από το βάρος της τάβλας των κουλουριών που κουβαλούσαν στο κεφάλι τους οι πωλητές. Γνωστή είναι επίσης και η ευχή της Ηπειρώτισσας μάνας προς το αγόρι της, η οποία με ένα χτύπημα στο κεφάλι έλεγε: «Άντε και στην Πόλη κουλουρτζής».

Στην Πόλη Στην πόλη οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης». Πολύ αργότερα, την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και οι κουλουρτζήδες των Αθηνών. Όταν έβγαιναν στις πλατείες με τις τάβλες στο κεφάλι. Έτσι, οι ίδιοι οι τεχνίτες, παραγωγοί και πωλητές προσδιόρισαν ιστορικά το τόσο διαδεδομένο σήμερα στην Ελλάδα, κουλούρι Θεσσαλονίκης με το γνωστό σχήμα, το μπόλικο σησάμι και την τραγανή γεύση. Από τον «Ελεύθερο Τύπο» της 5 Απριλίου 2012

Το πρόσφορο και το αντίδωρο Μια πολύ χρήσιμη εκλαϊκευτική μελέτη σχετικά με το «Πρόσφορο και τους Άρτους» στην Εκκλησιαστική ζωή κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΘΩΣ» και κάνει αντιληπτή τη φιλοσοφία και την λειτουργικότητα τους που καλό είναι να γνωρίζει και κάθε αρτοποιός. «Το πρόσφορο ο λαός μας το αποκαλεί «λειτουργιά». Με το ζύμωμά του αρχίζει η προετοιμασία της Θείας Λειτουργίας κατά την ορθόδοξη λατρεία» σημειώνουν στην εισαγωγή τους οι συγγραφείς Δήμητρα Μιχάλσκι και Σταυρούλα Σταμάτη και στο κεφάλαιο για το αντίδωρο εξηγούν:

Το αντίδωρο Το αντίδωρο, από τότε τουλάχιστον που γνωρίζουμε με σιγουριά πως βρίσκεται στην εκκλησιαστική πράξη, αποτελεί – μετά τη Θεία Κοινωνία – το επόμενο σημείο εκκλησιαστικής κοινότητας, δηλαδή της πράξης που συνδέει τους πιστούς μεταξύ τους ως σύνολο μετά από κάθε Θεία Λειτουργία. Το αντίδωρο συναντάτε, ως όρος, σε κείμενα του πατριάρχη Αντιοχείας αγίου Θεοδώρου Βαλσαμώνος, δηλαδή κατά τον 12ο αιώνα και μόνο στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – στη Δύση δεν μαρτυρείται ποτέ ανάλογη συνήθεια. Ο πατριάρχης εξηγεί πως το «ηγιασμένον κλάσμα» (κομμάτι) ήταν η οικονομία της Εκκλησίας για «τους μη δυναμένους μεταλαβείν των αχράντων μυστηρίων», τους οποίους αρχικώς οι αποστολικοί κανόνες έθεταν εκτός ποιμνίου. Επίσης ο ίδιος υποδεικνύει πως το αντίδωρο διανέμεται στο τέλος της Λειτουργίας από τον ιερέα. Από κάποια αρχαιολογικά ευρήματα μπορούμε να συναγάγουμε κάποια συμπεράσματα για τους αιώνες που προηγήθηκαν : σφραγίδες, που φέρουν μόνο το Σταυρό και την επιγραφή «ευλογία Κυρίου εφ’ ημάς» και χρονολογούνται περί τα 600 μ.Χ., μαρτυρούν πως η πρακτική του αντιδώρου ίσως να υπήρχε από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια, έχοντας μάλιστα και ειδικές σφραγίδες για αυτό, έστω κατά τόπους. Κάποιοι μελετητές θεωρούν πως το αντίδωρο είναι ανάμνηση είτε των κοινών δείπνων των πρώτων μεταχριστιανικών

6

Απρίλιος 2012

αιώνων, δηλαδή των Αγαπών, είτε των λεγόμενων άρτων εξορκισμού, ευλογημένου ψωμιού, που διενέμετο ως ευλογία στους κατηχούμενους μετά τη λειτουργία, εφόσον δεν είχαν ακόμη τη δυνατότητα να μεταλάβουν. Από τους μεσοβυζαντινούς χρόνους πάντως και εξής είμαστε βέβαιοι πως κυριαρχεί η συνήθεια το αντίδωρο να προέρχεται από το υπόλοιπο του ευχαριστιακού άρτου. Η σημασία του «κοινού», που ενέχει το αντίδωρο, τονίζεται εμφαντικά από το γεγονός πως μοιράζεται από τον ιερέα σε όλους ανεξαιρέτως τους χριστιανούς, είτε έχουν μεταλάβει, είτε όχι. Παλαιότερα, μάλιστα, στην τάξη της σλαβικής Εκκλησίας η διανομή του αντιδώρου γινόταν όχι μετά την απόλυση, αλλά πριν από αυτήν, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Είτε ως αντίδωρο μοιρασμένο σε ολόκληρο το εκκλησίασμα, είτε, πολύ περισσότερο, ως Αμνός, που πρόκειται να μεταβληθεί σε Σώμα Χριστού ενώνοντας μας τόσο μεταξύ μας, όσο και με τον ίδιο τον Κύριο, το πρόσφορο που ζυμώνουμε και προσφέρουμε στο ναό, έχει μια πολύ ουσιαστική θέση στην ορθόδοξη παράδοσή μας : μας κάνει κοινωνούς στο μεγάλο μυστήριο, που είναι το Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού μας, δηλαδή μας κάνει κοινωνούς σε μιαν επίγεια πρόγευση της αιώνιας χαράς του Παραδείσου.


Ζύμη: 1200 γρ. Σπορέλαιο 1500 γρ. Κρασί 50 γρ. Αλάτι 20 γρ. Μπέικιν 100 γρ. Μαγιά 30.000 γρ. (περίπου) Αλεύρι Τ.70% 1000 γρ. Καρότο (προαιρετικά)

Από τον κ. Σ. Λάμπρου Τεχνικό - Στέλεχος των ΜΥΛΩΝ ΛΟΥΛΗ

Από τον κ. Διαμαντή Παπαπαναγή Τεχνολόγος Τροφίμων των ΜΥΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Διαδικασία εκτέλεσης • Πολύ καλό ζύμωμα. • Λεπτό πάχος ζύμης και μεγάλο άνοιγμα • Ψήσιμο στου 200οC (προσοχή μην καούν) • Ξεραίνεται όσο κρυώνει

Ζύμη: 2500 γρ. Αλεύρι Ντίγκελ ολικής 1250 γρ. Αλεύρι χωριάτικο ολικής 1250 γρ. Αλεύρι έξτρα ζυμωτό 100 γρ. Αλάτι 100 γρ. Ζάχαρη 100 γρ. Υγρή σκούρα βύνη 1 100 γρ. Μαγιά 500 γρ. Ψημένους ηλιόσπορους 4000 γρ. Νερό 200 γρ. Ξύδι Διαδικασία εκτέλεσης • Ζύμωμα περίπου 5 λεπτά (ίσως και λιγότερα) στην 1η ταχύτητα. • Ξεκούραση 30 λεπτά. • Βούτημα τα χέρια στο νερό - Κόψιμο 500 γραμμάρια. • Τοποθέτηση σε λαδωμένη φόρμα στόφα. • Φούρνισμα περίπου 20 λεπτά.

Για τη ζύμη: 1.000 γρ. 30 γρ. 120 γρ. 400 γρ. 150 γρ. 4 5 γρ. (1 κτγ)

Αλεύρι Σφολιάτας Νωπή μαγιά Μαλακή μαργαρίνη Γάλα Ζάχαρη κρυσταλλική Αυγά Αλάτι

Για τη γέμιση: 10 γρ. 100 γρ. 100 γρ. 100 γρ. 100 γρ.

(2 κτγ) κανέλα Καστανή ζάχαρη Κρυσταλλική ζάχαρη Μαργαρίνη μαλακή Σταφίδα ή τριμμένα καρύδια ή pecans (προαιρετικά)

Διαδικασία εκτέλεσης • Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο και ξεκινάμε το ζύμωμα για 8 λεπτά στην αργή και 5 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα. • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια και μορφοποιούμε σε μπάλα. • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και ξεκουράζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Για καλύτε ρα αποτελέσματα την αφήνουμε στη συντήρηση έως 12 ώρες. • Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε με τον πλάστη σε διαστάσεις 40χ60 cm και πάχος περίπου μισό εκατοστό.

Συνάδελφοι διαβάζετε και διαδίδετε τη τη δική σας εφημερίδα!

• Απλώνουμε με πλαστική σπάτουλα την επιφάνεια της ζύμης με τη μαλακή μαργαρίνη. • Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη με την κανέλλα και απλώνουμε ομοιόμορφα στη ζύμη. Εναλλακτικά μπορούμε να απλώσουμε κρέμα Bavarian με σταφίδες, πραλίνα με τριμμένα φουντούκια κλπ. • Τυλίγουμε προσεκτικά – όχι υπερβολικά σφικτά – και ομοιόμορφα σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση. • Κόβουμε σε πάχος 4 εκατοστά και τοποθετούμε τα ρολά (10 τμχ / 200 γρ.)σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. •

(Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να καλύψουμε με μεμβράνη τα ρολά και να τα τοποθετήσουμε στη συντήρηση για χρήση την επόμενη μέρα, ή στην κατάψυξη για ένα μήνα. Πριν τη χρήση τα βγάζουμε από την κατάψυξη για 10 – 12 ώρες ώστε να ξεπαγώσουν σταδιακά).

• Αφήνουμε στη στόφα για 45 λεπτά και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C. • Ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. • Μόλις ξεφουρνίσουμε τα γλασάρουμε με γλάσο (τυρί, καραμέλα, μόκα κλπ) και μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς (pecans, καρύδια κλπ). Απρίλιος 2012

Αµαλιάδος 2, 13671 Αχαρναί, τηλ.: 210 2447550 email: info@rodoula.gr www.rodoula.gr

7


8

Απρίλιος 2012

Η Φουρνιά - Τεύχος 6  
Η Φουρνιά - Τεύχος 6  

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ (Σ.Α.Α.Π.Π.)

Advertisement