Page 1

PORTFOLIO ARCHITECTURE FOUAD ADDOU


TABLE OF CONTENTS


CV

DOM-INO VS. THE CAVE

PLATO’S UTOPIA

INTERACTIVE HOUSING

LIVING PROMENADE

FREEFORM PAVILION

NL ARCHITECTS

name: Fouad Addou phone: +31 642396376 email: fouad1782@hotmail.com skype: fouadaddou


CURRICULUM VITAE


PERSONALIA name born live

Fouad Addou 12/04/1988, Deventer (Netherlands) Eindhoven (Netherlands)

tel. mail skype

+316 42396376 fouad1782@hotmail.com fouadaddou

WORKSHOPS - COURSES July - August 2013

SKILLS Computer

EDUCATION September 2011- June 2014 (2 Years)

Eindhoven University of Technology / Netherlands Master degree in Architecture Thesis: Dom-ino versus the Cave (An architectural refuge in Prague) (Grade : 9,0 - participating in the Archiprix pre-selection)

September 2007 - June 2011 (4 years)

Eindhoven university of technology / Netherlands Bachelor degree in Architecture, Building and planning

September 2001 - June 2007

RSG Lingecollege / Netherlands Pre-university education

PROFESSIONAL EXPERIENCE June 2014 - present

Mecanoo / Delft (NL) Junior Architect Currently working on the design of the 70.000 m2 Engineering faculty in Manchester.

September 2012 - Februari 2013 (6 months)

NL Architects / Amsterdam (NL) Intern Architect Worked on a variety of local and international projects from small scale to large scale proposals. Duties included concept development, form studies, drafting, detailing, preparing internal meetings, graphic representation, diagrams and physical modelling. Involved in many areas of the design process, from conceptual development to client meetings to producing submission documents.

Januari 2012 - July 2012 (7 months) September 2007 - July 2012 (6 years)

Independent assignments / Eindhoven (NL) Supported a freelance architect with several small building extensions Graphic design / Tiel (NL) Editing and designing the magazines of several sportsclubs

Free-form design using parametric & generative modeling strategies

Physical Languages

Autocad (advanced)- Rhino (good)- 3dsmax (good)- V-ray (good)- Sketchup (good)- Photoshop (advanced)- Illustrator (advanced)- Indesign (good)- Grasshopper (basic)- Revit (good) Office: Word - Excel - Power Point sketching - physical modelling - laser cutter Dutch (native) English (proficient) German (intermediate)

INTERESTS Architectural theory, Painting, Drawing, Photography, Sports, Knowledge of different cultures, Good food and cooking


DOM-INO VS. THE CAVE Graduation thesis New Media Institute and Chapel / Prague, Czech Republic Foundation Year: 2014 Professors: prof.ir.J.D. Bekkering, ir. S. Van Hoof


PROJECT PRECEDENTS

CONCEPT DIAGRAMS

UPPER- VS UNDERWORLD ‘dom-ino vs the cave’

PROJECT DESCRIPTION This graduation thesis researches an architectural solution for the urban ‘fringe’ situation. Cities keep expanding and big pieces of nature are being swallowed up by the encroaching urbanization. This is accompanied by a 24-hour economy, in which people don’t get the chance to retreat from their stressful lives in the urban environment. Therefore it is interesting to research how architecture can be used to create the possibility for the metropolitan citizen to retreat, without actually leaving the city. The forgotten ‘fringe zones’ offer an ideal platform to research this, since they are located in city centers while being spacially detached from them. With the design of a New media museum and a Chapel, individual selfreflection is combined with joint reflection about a theme that has an enormous impact on the contemporary society. By using an architectural ambiguity for the design of these functions, in essence based on Le Corbusier’s ‘Dom-ino principle’ and the ‘enclosed space’ described by Bruno Zevi, Luigi Morette, Colin Rowe and Robert Venturi, a metaphorical upper- and underworld is created. This newly introduced metaphorical world ensures a psychological distance from the surrounding city and represents a refuge for the metropolitan citizen.

CHAPEL IN THE INBETWEEN disassociation inside-outside

PASS THROUGH THE WALL ‘the cave’

EXTENDED SURROUNDING WALL ‘a philosophical wall’

A CRACK IN THE ISLAND SURFACE ‘a metaphorical underworld’


V

CUTTING & FOLDING FLOORS

PUBLIC MUSEUM ROUTE

THIRD FLOOR

COMBINED INTO CONTINUOUS LOOP

GROUND FLOOR

EXHIBITION MUSEUM ROUTE


S

SPACIAL EXCAVATION

FLOOR -1


ROOF TERRACE ‘TOUCHING THE SKY’CITY VIEWPOINT

‘MOMENT OF REFLECTION’

LIBRARY SPACE ‘EDUCATION’ AUDITORIUM ‘DIALOGUE AND DEBATE’ MEDIA LIBRARY TERRACE ‘EDUCATE ONESELF THROUGH NEW MEDIA’ THE TUNNEL OF HEALING ‘SENSORY STIMULATION’

“A REFUGE FROM THE CITY LIFE THROUGH A LINEAR CONTEMPLATIVE PROCESS”

NEW MEDIA EXPOSITION ‘BECOMING AWARE’


unfold section

CHAPEL ‘INDIVIDUAL REFLECTION’ NEW MEDIA EXPOSITION ‘BECOMING AWARE’

RECEPTION

THE TUNNEL OF HEALING ‘SENSORY STIMULATION’


PLATO’S UTOPIA Master project Institute for future rulers / Markermeer, Netherlands Foundation Year: 2012 Professor: dr. J.C.T. Voorthuis


PROJECT PRECEDENTS

PROJECT DESCRIPTION This theoretical project is firstly a physical representation of Plato’s book The Republic, and secondly a response to the density of modern cities. Therefore, a megastructure city of a cubic kilometer has been proposed. People will move horizontally, vertically and diagonally (in principal based on Archigram’s utopian approach from the seventies). The city has a 100 meter threedimensional grid of hollow trusses, which forms the basis of an enormous design freedom, comparable with plan Cerda in Barcelona, but in three dimensions. An architect is a politician that designs people’s lives with his buildings. In this city I designed the lives of the future rulers and soldiers, by designing a building that combines their housing with education (library), debate (conference room), sports and other public functions. The building has two characters. The first character is a social and inviting one and has been created with a perforated main shape. This assures that the future rulers get to interact with the city’s people. The second character is an introvert one and has been created by a seemingly arbitrary stacking of boxes. These form a modern secluded commune for students.

HOUSING MASS

PERFORATIONS FOR ACCESS AND VIEW


ADAPT FOR LIGHT ACCESSION

ADD STUDENT COMMUNE AND LIBRARY


INTERACTIVE HOUSING Bachelor project Residential building / Schiedam, Netherlands Foundation Year: 2010 Professors: ir. R.P.J. Roorda


PROJECT DESCRIPTION This design tries to activate a former industrial area and make it a livable neighborhood. The formal language of the design is supposed to stimulate informal interaction between neighbors within and around the building. The main shape of the building creates a central plaza in the neighborhood just in front of its entrance, where neighbors can sit, talk and meet. The circulation space has an open character with a naturalness to meet each other. Beside the wide gallery with bulges offers sitting places for unconstrained interaction. The residential building combines apartments with private outdoor spaces and apartments with shared outdoor spaces. It has two main maisonette types, one with balconies facing the courtyard and one without balconies but with a bulge facing the street.

CREATE CENTRAL PLAZA AND ACCESS

CARVING OUT FOR DIFFERENTIATED FACADE

INITIAL BLOCK

DIVIDE SHARED SPACE

N


BALCONY TYPE

ORIEL TYPE


LIVING PROMENADE Competition entry Youth Center and apartments / Eindhoven, Netherlands Foundation Year: 2012


PROJECT PRECEDENTS

PROJECT DESCRIPTION The competition committee specifically asked for an expressive building that would actively participate in the neighborhood. I wanted this to be both functionally and architectonically represented in the building. The building contains a youth center, a local shop and student apartments that can be combined into starter apartments. An architectural promenade, with a sequence of different heights, lighting and views leads up to the rooftop, where finally it gives an overview over the neighborhood. The shop and youth center are accessible to anyone, as is the rest of the promenade. The promenade functions as a visually open living street, with views between different functions and users.

FLEXIBILITY: 2 student units can be combined into a starter appartment

MONITORING THE NEIGBORHOOD (by it’s shape)

THE INTERIOR STREET AS AN EXTENSION OF THE URBAN REALM (visually connecting different users)


FREEFORM PAVILION Parametric design course 9/11 pavilion / Ground zero, New York Foundation Year: 2013 Professor: dr. J. Beetz


PROJECT DESCRIPTION This building is a designproposal for the ground zero monument square. It will become the 9/11 pavilion with exhibitions related to history of the place. Apart from that an exciting mixture of activities can take place, such as educative lectures and movie projections. The main factors that influenced the shape of the building are the orientation and view toward the square’s monumental ponds on both sides. The building shape and routing lead to one endpoint, the auditorium or social meeting place, with the most impressive view. The shape of the building creates an spacial experience of movement, from the three openings on ground level toward the opening that is lifted in the air. This also works the other way around. This experience of movement corresponds with the visitor flow of circulation.

Auditorium Exhibition Restaurant, store Entrance hall Support


NL ARCHITECTS Internship - international work experinece Primary school / Tienen, Belgium Housing / Guan, Taiwan Foundation Year: 2012


NL ARCHITECTS Internship - professional work experinece Primary school / Tienen, Belgium Foundation Year: 2012 This is a design for a school for children with learning difficulties and behavioral problems. During the initial design phase I performed many programmatic, typological and formstudies, which were used to create design proposals. I personally developed several designs and presented them to the partners in interactive meetings with the design team. Together with the design team I elaborated one of the proposals into a detailled sketchdesign. I developed concept diagrams, functional diagrams, physical models, sections and elevations. The program is organised in two layers, resulting in two different worlds. We created this strict programmatic seperation between the upper and lower floor, so there would be little distractions for the children. The upper floor is dedicaterd to learning and the lower floor houses the collective activities. The lower level is transparent and all functions are organized around the sports hall, which also functions as the social heart of the building. In this way we combined programmatic elements much more efficiently and saved space. The corridor / arcade on the upper level will be surrounded by a 3D interface between hallway and classrooms. This meandering wall contains storage spaces, space for coats and niches to study, or hang out. The windowsills of the classroom will be deep and meandering as well. The 3D- window-frame functions as a cupboard, as a chair, as a display and it filters sunlight. We created this element to combine different functionalities and give students the ability to display their works to the environment. To comply with the so-called 45 degree rule, which means that the building can’t be higher than its distance from the street, the building is slightly lowered into the ground. The ground level facade is covered with a paneling that follows the slight inclination of the site. We designed this in order to create intimacy and at the same time bridge the height difference between street and entrance.


NL ARCHITECTS Internship - professional work experinece Residential revitalisation / Amsterdam, Netherlands Foundation Year: 2012 The Kleiburg is a revitalization of a flat in the Bijlmer area in Amsterdam. During the final design phase I was responsible for the design of the main entrance and various openings in the plinth. I studied several possibilities using physical models in order to get a grip on the different spatial qualities. Such as ceiling height transitions, views between ground- and first floor after removing old floor parts and light penetration. I also investigated the new materialization of the entrance and developed technical details. The building is the cornerstone of the remaining ensemble of modernist ‘concrete slabs’ in the Bijlmer. The main difficulties during the design process lay in dealing with the horizontality of the building when breaking up the plinth with passages, how to deal with the brutal materialization and how to humanize the modernist architecture for its new use. Besides these architectural questions, the technical aspects concerning the original construction and the way the facade elements were going to be attached had to be taken into account. The technical aspects were especially a challenge in the design of the passages through the plinth. I had to consider which construction principle was esthetically most attractive for the double high passage and design a solution for the material connections in the passage.


Architecture Portfolio Fouad Addou  

A selection of academic & professional projects

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you