Catalogus Graduation Show 2015

Page 1


Graduation Show 2015 Wie na een paar jaar studeren zijn diploma haalt, kan terecht trots zijn op zichzelf. In de loop van een opleiding aan de Fotovakschool verkent de student eerst de techniek en de breedte van het vak, om in het examenjaar toe te werken naar een eigen verdieping. Dat alles binnen de vraagstelling naar de toepasbaarheid van het geproduceerde beeld. Van de enkele honderden studenten die in 2015 afstudeerden, toont de Graduation Show een selectie van 58 trotse jonge fotografen. Uitgenodigd worden voor de Show is het resultaat van een selectieproces waarbij meer telt dan alleen het behaalde diploma; een ambitie om in het vak verder te willen komen is meegewogen bij het maken van de keuzes.

Fotovakschool De Fotovakschool is al 75 jaar de opleider voor beroepsmatig fotograferen in Nederland. Sinds 2014 is de school NVAO-erkend als Hogeschool en worden er ook Bachelordiploma’s uitgereikt. Daarmee is het opleidingspakket volledig, met HBO en MBO-opleidingen in deeltijd- en voltijdstudies. Op de Graduation show 2015 zijn de uiteenlopende resultaten te zien van afgestudeerden uit alle opleidingen van de school en uit alle vijf vestigingen.

Uit de Graduation Show 2015 vloeit de toekenning van de Keep an Eye Fotovakschool Grants voort. De Keep an Eye Foundation stelt Grants ter beschikking voor die fotografen die het meest aansprekende projectplan presenteren.

Graduation Show 2015 21-31 oktober 2015 Fotovakschool Amsterdam Nieuwe Spiegelstraat 10 Amsterdam

Deelnemers: Annemoon van Hemel Ans van Heck Astrid Huigsloot Bettina Hogeweg Cheraine Collette Cobie Hijma Dana Schoenmaker Dana van Hees Danielle Regout Edith Hoffman Fleur Louwe Floris Kok Francesco Trovato

Frank Huis in ‘t Veld Frouke Ringenoldus Harry Aaldering Hermien Kolkman-van Vuuren Igor Sens Ilse Timmermans-Van den Dries Iris Keuken Jacqueline van den Heuvel Jay Tang Jildo-Tim Hof Kees Embregts Kees Pouwels Kim Verhoef Lione Bakker Luc Buthker

Stichting de Nederlandse Fotovakschool www.fotovakschool.nl 055-3560522 info@fotovakschool.nl

Marianne Mathlener Marion Leeflang Marlike Marks Mieke Hessels Misha Pipercic Nienke Bosma Nienke Hofstede Nikki Kirpestein Ninfee Verweij-Swart Noortje van Gestel Patrick Jonas Paulien Menzel Peter de Koning Pim Huijsmans Priscilla Hermans-Fransen

Renee Krol-Roelants Richard Hartendorp Rinske Bijl Sander van der Bij Stefan van Ruijven Stefanie Spoelder Stephanie Driessen Suzette Benjamins Sylvia Fransen Thijs Kern Vivien Stift Wencke Rensen Wouter van Straaten Yvonne Janssen Zoe Mackintosh


ANNEMOON VAN HEMEL “Je voelt hier de historie” – Eerste Kamerleden in beeld

CONTACTGEGEVENS: Telefoon: 06-28972611 Website: www.annemoonvanhemel.nl Woonplaats: Amersfoort

De Eerste Kamer: een met mythen omgeven bastion aan het Binnenhof. Ook de Kamerleden zelf blijven zich erover verwonderen: “Als je hier door de gangen loopt voel je de historie…” Een historie die teruggaat tot de dertiende eeuw. Voor deze serie portretteerde ik tien Senatoren, onder wie de Voorzitter, en de Griffier, op een plek in het Eerste Kamergebouw waarmee ze zich verbonden voelen. Daarmee geven ze een kijkje in een wereld die eeuwenoud is en toch nog steeds het heden bepaalt.


ANS VAN HECK A

ns begon op haar 6e met fotograferen. Na een studie Engelse Taal- en Letterkunde en na vele jaren als Localisation Manager in de IT gewerkt te hebben, is zij in 2013 aan de vakopleiding fotografie begonnen. Tegelijkertijd is zij haar eigen bedrijf gestart, een one-stop-shop voor Taal en Beeld. Zij richt zich op evenementenfotografie, portretfotografie en bedrijfsfotografie. In de afgelopen jaren heeft zij al veel fotografie opdrachten op deze gebieden uitgevoerd en haar foto’s zijn o.a. te zien in muziekbladen, theater brochures en programmaboekjes. Ook zijn haar foto’s te vinden op cd-hoezen en op de websites en social media van artiesten zoals het Jazzorkest van het Concertgebouw, Chris Jagger, Georgie Fame, Madeline Bell, Laurence Jones, Slim Chance, Bill Wyman en verschillende Nederlandse omroepen.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: ans@ansvanheckphotography.com Telefoon: 06 53324947 Website: www.ansvanheckphotography.com


CONTACTGEGEVENS: Telefoon: 06 24267667 Website: astridhuigslootfotografie.com Woonplaats: Alphen a/d Rijn

ASTRID HUIGSLOOT

eter is licht verstandelijk beperkt. Hij is bijna 20 jaar getrouwd geweest en heeft 2 dochters van 13 en 15 jaar. Zijn derde dochter is op 7 jarige leeftijd overleden. Sinds zijn echtscheiding in 2013 woont Peter (begeleid) op zichzelf. Contact met zijn dochters is er niet. Peter is mijn broer en ik heb hem ruim een half jaar gefotografeerd.

P


BETTINA HOGEWEG

H

CONTACTGEGEVENS: E-mail: b_hogeweg@hotmail.com Telefoon: 06 43965813 Website: www.bettinahogeweg.nl Woonplaats: Enschede

oe verbeeld je de verbeelding? Deze vraag staat vaak centraal in mijn fotografie. Mijn stijl kenmerkt zich door een wat duistere, poëtische en sprookjesachtige sfeer, waarbij het verbeelden van verhalen het uitgangspunt is. Eenzaamheid, nostalgie, vergankelijkheid en melancholie zijn thema's die ik vaak opzoek. Beelden maken bij verhalen en bestaande of zelfgeschreven teksten, gecombineerd met het experimenteren met verschillende technieken is mijn passie.


CHERAINE COLLETTE

H

et streven is om de grenzen van de fotografie, digital workflow, film en computer simulatie te onderzoeken en overschrijden. “To Explore the Unknown and Beyond”.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: contact@chanext.com Telefoon: 06 41397597 Website: chanext.com Woonplaats: Otterlo


COBIE HIJMA

“H

et proces van het maken van beeld staat centraal in mijn fotografie. Ik ben minder geïnteresseerd in het eindresultaat, meer in de weg daar naartoe. De rol die toeval en een beetje geluk spelen in het creëren van spannende beelden met allerlei fotografische procedés fascineert mij. Van het maken van fotogrammen van tenen tot het ombouwen van een lunchdoosje tot pinhole-camera; ik heb op allerlei manieren het licht gezien.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: c_hijma@hotmail.com Telefoon: 06 81317591 Woonplaats: Leiden


DANA SCHOENMAKER

CONTACTGEGEVENS: E-mail: danaschoenmaker@gmail.com Website: www.fotovandana.nl Woonplaats: Hoorn

“

“

M

ijn naam is Dana Schoenmaker. Sinds 2012 heb ik een eigen bedrijf voor fotografie opdrachten en deze opdrachten bestaan merendeels uit portretfotografie, maar sinds de Fotovakschool komen er steeds meer zakelijke opdrachten. Tijdens mijn opleiding heb ik Schouwburg Het Park in Hoorn gefotografeerd en als eindproject het nieuwe Gemeentehuis in Hoogkarspel (Drechterland). Dit smaakt naar meer! Bij het fotograferen van architectuur vind ik het ontzettend leuk om heel goed te kijken naar de lijnen, de vreemde hoeken en de bijzondere vormen van het gebouw. Ik heb absoluut de intentie om me hier verder in te ontwikkelen en mijn portfolio met deze tak van fotografie te gaan uitbreiden!


CONTACTGEGEVENS: E-mail: danavanhees@gmail.com Telefoon: 06 22351888 Woonplaats: Gemert

DANA VAN HEES

A

ls fotograaf wil ik beelden creëren vanuit het onverwachte waarin een vorm van schoonheid schuilgaat. Raak geinspireerd door beelden, neem de tijd om stil te staan bij het nu. Laat de magie van het nietes tot je komen en ervaar de kracht van verbeelding. De schoonheid van de dingen ligt in de geest die het aanschouwt. (Beauty exists in the mind which contemplates them) David Hume (1711 - 1776), Schotse filosoof

Schoonheid is niet te vinden in luxe, het zit verstopt in de dagelijkse dingen om je heen die niets lijken maar ware kunstwerken zijn. De kunst is om het te zien. Door echt te kijekn ervaar je een andere wereld. Verrijk je geest.

Gedachten ‘Het zijn mijn gedachten die dwalen door mijn hoofd vol verhalen’

Welkom in mijn wereld en geniet.


DANIELLE REGOUT D

anielle Regout (1986) studeerde begin 2015 af aan de Fotovakschool te Amsterdam als documentair/autonoom fotograaf. Sindsdien was haar werk te zien op het Foto Festival Naarden (NL) en op het Horizonte Zingst Festival (D). Daarnaast zal haar werk dit jaar verschijnen in de GUP 2016 editie van New en opent zij in oktober haar eerste solo expositie in de Melkweg Expo te Amsterdam. Danielle experimenteert graag binnen de fotografie en gebruikt het medium als artistieke uitlaatklep en als middel om haar verhaal te vertellen. In deze serie heeft ze de boven-water-wereld even helemaal achtergelaten. Hoewel duiken een groot passie is van de fotograaf, geeft het “onderwater zijn” Danielle ook altijd een onheilspellend gevoel. Er dicht op zitten voelt heel veilig. Maar de immense en relatief onbekende onderwaterwereld werkt ook benauwend…. hoeveel weten wij er nou echt vanaf….? Dat gevoel legt ze in “Depths” vast. Bekijk meer werk op www.danielleregout.com.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: dregout@gmail.com Telefoon: 06 30515955 Website: www.danielleregout.com Woonplaats: Amsterdam


M

ijn naam is Edith Hoffman. Ik ben een mensenmens en conceptueel fotograaf.

Ik heb in mijn eindexamen project ‘Painting within a Painting’ mijn twee passies schilderen en fotografie gecombineerd om mijn eigen stijl en handtekening neer te zetten. Het is een coöperatief project, waarbij ik sturing geef, zodat het beeld puur en kwetsbaar uitziet. Ik wil met dit project uit protest aangeven dat iedereen mooi en uniek is, ongeacht wat de reclamewereld als ideaal presenteert. De keuze van de materialen en het licht geven een schilderachtig effect aan het beeld, zodat het een soort van surrealistische wereld wordt.

Ik ben heel benieuwd waar het vervolg van dit project mij in de toekomst nog zal brengen.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info.edithhoffman@gmail.com Telefoon: 06 22708284 Website: www.edithhoffman.nl Woonplaats: Dordrecht

EDITH HOFFMAN


FLEUR LOUWE

“

H

et is gewaagd, maar wel effectief, iets anders doen dan anderen. Maar wanneer is iets nu echt een succes? Voor mij is succes de wederkerigheid van het geluk, het geluk wat ik ervaar als ik werk vanuit passie.

Een combinatie van kunst en paardenfotografie is niet iets wat je alle dagen ziet. Ontstaan uit mijn liefde voor paarden, gegroeid door mijn enorme interesse in fotografie. Met mijn werk hoop ik niet enkel de paardenliefhebber maar ook zeker de fotografiekenner te boeien. In mijn project richt ik mij op de connectie tussen mens en paard. De kracht en tegelijkertijd de kwetsbaarheid van het liefhebben. De voorzichtige eerste ontmoeting tot het volledige vertrouwen en het ontstaan van een band. Naast de emotie spelen de fotografische aspecten als lijnen, vorm en kadering een belangrijke rol.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: f.louwe@hotmail.com Telefoon: 06 31494813 Website: www.fleurfotografie.nl Woonplaats: Eerbeek

“

Ik ben Fleur Louwe, 22 jaar en gedreven door passie.


FLORIS KOK CONTACTGEGEVENS: E-mail: floris@floriskok.com Telefoon: 06 17398208 Website: www.floriskok.com Woonplaats: Amsterdam

De mens is alomtegenwoordig in onze wereld. Hij laat overal zijn sporen na, heeft grote invloed op het landschap en de omgeving waarin hij leeft en maakt een grote statement door middel van de materie die hij produceert. Hierin liggen alle menselijke emoties en gevoelens besloten en aan de hand hiervan zijn mooie verhalen te verbeelden. Mijn voorlopige focus ligt dan ook op het documentair stilleven en de conceptuele product fotografie.

“

“

I

k ben mijn arbeidzame leven begonnen in de (internationale) hotellerie. Na London, Beijing en Amsterdam heb ik jaren een galerie gehad waarin ik Niet-westerse tribale kunst verkocht. In 2013 besloot ik mijn hart te volgen en heb ik mij ingeschreven voor de opleiding Fotografische Vormgeving aan de Fotovakschool Amsterdam. Dit was misschien wel de beste beslissing van mijn leven. Mijn jarenlange hobby is nu een passie en manier van kijken naar de wereld om mij heen geworden. Het universum van de fotografie blijkt oneindig.

Ik wijs de mens in mijn fotografie niet af. Ik verschuif alleen de nadruk naar zijn handelen en omgevingsinvloeden om zo zijn verhaal te laten zien.


FRANCESCO TROVATO

“Onder kunst wordt verstaan alles wat door een mens is gemaakt en dat tot doel heeft de menselijke zintuigen en geest te prikkelen door originaliteit en/of schoonheid.”

Z

o zie ik fotografie ook. Zegno stelt als fotograaf tot doel om originele en mooie foto’s te creëren door met “licht” te spelen. Elk gecreëerd beeld is een beeld met een eigen verhaal, waarheid en of fantasie. Dit maakt elke foto uniek. In de expositie staan de Heilige Iconen centraal wat betreft mijn thema. Ik heb mij laten inspireren door de oude schilderkunst zoals de iconen en fresco’s waarbij religie centraal staat. Personen die geportretteerd zijn op een bijna mens overstijgende wijze, het zijn de “Heilige Iconen” van nu. Voor wat betreft de Adam & Eva shoot wil ik Mathilda Jonker bedanken voor haar goede inzet wat betreft styling. Elk gebied van fotografie kent haar charmes, zo telt bij portretfoto’s de persoonlijke uitstraling, bij landschap de wonderbaarlijke natuur, bij architectuur de mooie lijnenspellen en bij kunst de creatieve en artistieke geest. Zegno is als fotograaf gedreven door passie en deze passie leeft voort in mijn foto’s.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@zegno.nl Telefoon: 06 24293654 Website: www.zegnofotografie.nl Woonplaats: Purmerend


FRANK HUIS IN ‘T VELD

M

ijn project heet Papaver en gaat over munitieresten die zijn achtergebleven na de 1e Wereldoorlog in Ieper. Deze resten vormen nog dagelijks een gevaar voor de lokale bevolking en de vele toeristen die op deze streek afkomen. De beelden geven dan ook het werkelijke landschap weer met een verwijzing naar de verstoorde bodem waarop dit landschap zich bevindt. Al mijn foto’s zijn projecties van een camera obscura.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: frankhuisintveld@planet.nl Telefoon: 06 29140402 Website: www.frankhuisintveld.nl


CONTACTGEGEVENS: E-mail: frouke@foto-n-nzo.nl Telefoon: 06 39149019 Website: www.foto-n-zo.nl Woonplaats: Vleuten

FROUKE RINGENOLDUS

I

k ben een fotograaf die eerlijke pure beelden maakt en daarbij de essentie van de persoon of het onderwerp in beeld brengt. Hierbij optimaal gebruik makend van mijn communicatieve vaardigheden en mijn sterke gevoel voor timing. Mijn foto’s zijn een duidelijke afspiegeling van mijn persoonlijkheid. Voor mijn portretfotografie is het contact met degene die geportretteerd wordt van groot belang en daar neem ik ruim de tijd voor.

Meiden van 15 in 2015: Wie zijn ze nu echt? Ze willen allemaal zo mooi mogelijk op de foto, achter al dat moois zit bij een ieder een eigen verhaal vol emotie en onzekerheid.


HARRY AALDERING

M

ijn passie ligt bij “dé pure mens”, met een voorkeur voor straatfotografie en documentairefotografie. Voordat ik aan een serie begin bepaal ik hoe ik de mensen tijdens het fotograferen zal benaderen. Deze aanpak verschilt namelijk per serie. Als onderdeel van een spiritueel pad leef ik circa één week per jaar op straat. De kennis die ik hiermee heb opgebouwd vormt een waardevolle basis voor hoe ik mensen benader en in hun comfortzone verblijf.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@harryaaldering.nl Telefoon: 06 52347816 Website: www.harryaaldering.nl Woonplaats: Vught


HERMIEN KOLKMAN-VAN VUUREN

H

ermien is een beeldmaker geïntrigeerd door transformatie, paradoxen en door “moeilijk vertaalbare” concepten. Haar werk word gekenmerkt door alternatieve fotografische processen, wat vaak een contemporaine ambachtelijkheid uitstraalt.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: luminafotografie@gmail.com Telefoon: 06 31795510 Website: www.luminafotografie.nl Woonplaats: Lochem


IGOR SENS

k ben Igor Sens (Den Haag 1968) en ik heb een passie voor lekker eten en mooie wijn. Als kok gebruik ik mijn kennis om de liefde en bewondering die ik heb voor al het mooie en vooral lekkere wat de natuur ons geeft in mijn foto’s vast te leggen. Foto’s van gerechten en ingrediënten zijn dromerig en sfeervol en soms wat surrealistisch. De series over mensen met een gedeelde passie zijn open, onderzoekend en zonder vooroordelen. Ik ben onder andere geïnspireerd door Marco Pierre White, John Halvemaan, Marie Cecile Thijs, Tony Le Duc en natuurlijk The Kooks.

“At the end of the day it’s just food, isn’t it? Just food.” Een uitspraak van Marco Pierre White. Een inspiratiebron. Het gaat over de mooie en ingewikkelde gerechten die we kunnen verzinnen en maken. Maar vergeten we niet vaak wat het nu eigenlijk wekelijk is en waar het vandaan komt. Kipfilets komen niet van het schap van de supermarkt of de hoge hoed van een kok maar van het karkas van een kip. Bonen komen niet uit een pot of blik maar uit een peul van een plant. CONTACTGEGEVENS: E-mail: igor@igorsens.com Telefoon: 06 20447558 Website: www.igorsens.com Woonplaats: Amsterdam

I


ILSE TIMMERMANS-VAN DEN DRIES

“ I

k ben Ilse Timmermans–van den Dries en afgelopen juni afgestudeerd aan de Fotovakschool in Boxtel. Als autonoom fotograaf heb ik een passie voor kunstzinnige, surrealistische en minimalistische fotografie. Ik vind het geweldig om onderscheidende beelden te creëren en van het alledaagse iets bijzonders te maken. Beelden om ons heen bevatten vaak dezelfde soort onderwerpen. Dit is niet aan mij besteed. Fotografie als kunst, dat is wat mij aanspreekt. Waarom zou alles volgens de standaard verwachtingen moeten worden vastgelegd? Ik denk graag een stap verder dan de ‘realiteit’ zoals deze ons van jongs af aan wordt voorgespiegeld. Ik neem de tijd om mijn series te creëren, het zijn dan ook geen snapshots of gemanipuleerde beelden. Wat de kijker ziet is hoe ik het met mijn camera heb vastgelegd.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@ilsetimmermans.com Telefoon: 06 38151208 Website: www.ilsetimmermans.com Woonplaats: Tilburg

Mijn doel is het creëren van conceptuele kunstwerken van alledaagse situaties en voorwerpen waar de meeste mensen aan voorbij gaan. Ik daag de kijker uit om eens met een andere blik naar de wereld te kijken.

‘ARTIFICIAL REALITY’


IRIS KEUKEN

M

ijn naam is Iris Keuken, ik ben een fotograaf met passie en een missie. Passie voor de liefde en mijn missie is om dat op een vernieuwende manier vast te leggen, bijvoorbeeld door middel van licht en compositie. De foto moet niet alleen mooi zijn maar ook knallen! Een blik in iemand z’n ogen, de hand op een knie, de emoties tijdens de huwelijksceremonie, een kus of de liefde voor je pasgeboren baby. Ik hou van frisse, spontane foto’s, natuurlijk licht, veel contrasten en zwart-wit vind ik prachtig.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@iriskeuken.nl Website: www.iriskeuken.nl Woonplaats: Deventer


JACQUELINE VAN DEN HEUVEL V

De fotograaf De fotograaf achter dit verhaal is Jacqueline van den Heuvel. Ik ben nieuwsgierig naar mensen en hun verhalen, passies, drijfveren en dromen, maar ook de maatschappij waarin zij leven. Het is niet alleen een druk op de knop, het is de interactie tussen de geportretteerde(n) en de fotograaf die het beeld maken. Juist die interactie boeit mij en dat zie je terug in mijn beeld. CONTACTGEGEVENS: E-mail: jacqueline@madebyjacqueline.nl Telefoon: 06 10901353 Website: www.madebyjacqueline.nl

“Leven in een woongroep” oor mijn afstuderen heb ik de serie "Leven in een woongroep" gemaakt. De serie is het resultaat van een zoektocht naar een andere manier van wonen en leven. In deze serie heb ik de identiteit van diverse woonen leefgemeenschappen in Nederland in groepsportretten willen vangen. De hoofdrol is niet alleen voor de bewoners en de omgeving, maar datgene wat hen bindt is minstens zo belangrijk. De portretten zijn gemaakt op een plek die voor de groep betekenisvol is, daar waar het allemaal gebeurt. Op deze manier wil ik Nederland een inkijkje geven in het wonen in een woongroep. Gepubliceerd in het NRC Handelsblad, in de rubriek “Het Grote Verhaal”, d.d. 4 augustus 2015.


JAY TANG

W

e leven in een tijd waarin we alles willen delen op internet. We delen wat we eten, waar we heen gaan en met wie we er heen gaan. De meest persoonlijke en intieme informatie en beelden sturen wij, bewust of onbewust, de digitale wereld in. De informatie is bedoeld voor vrienden, familie en relaties, maar bereikt ook mensen die we nog nooit ontmoet hebben. In ​The Stalker Project ga ik op zoek naar het antwoord op de vraag ​ “Als ik een stalker zou zijn, wat ik zou ik met de informatie van het internet kunnen doen? En hoe zou ik te werk gaan? Hoe zorg ik ervoor dat ik dichter bij mijn doel kom?” Over de fotograaf Jay Tang (1981) is geboren in Nederland en heeft zijn roots liggen in Hong Kong. Hij is een zelfstandige creative met een grote passie voor het maken van beelden. Gedurende zijn opleiding Fotografisch Vormgeving op de Fotovakschool in Amsterdam zoekt hij naar meer inhoud in zijn werk. De identiteit die is ontstaan door de twee verschillende culturen vormt een groot inspiratiebron voor hem. Het is een thema die vooral terug te vinden is in zijn autonome werk.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: imj@visualcreature.nl Telefoon: 06 14188836 Website: www.jaytang.nl Woonplaats: Heerhugowaard


JILDO-TIM HOF

“ CONTACTGEGEVENS: E-mail: jthof@live.nl Telefoon: 06 29248118 Website: www.jtphoto.nl Woonplaats: Drachten

De fotografie wat mij aanspreekt zijn beelden die prikkelen. Soms spreken foto’s voor zichzelf. Soms kan een klein stukje context de hele kijk op de foto totaal veranderen. Dat is iets wat ik heb proberen te doen in mijn afstudeerproject. Naast fotografie, heb ik ook veel interesse in geschiedenis en film. Dat zijn dan ook onderwerpen die vaker terug keren in mijn projecten. Mijn afstudeerproject heb ik gemaakt met een analoge technische camera. Naast dat de structuur van film erg aangenaam blijft, is ook de manier van werken mij zeer bevallen. Je wordt gedwongen om nog scherper te kijken en zeker te zijn van wat en hoe je het wilt fotograferen. Je hebt ook echt het gevoel een foto ‘gemaakt’ te hebben, een soort ambacht gevoel.


CONTACTGEGEVENS: E-mail: k.embregts.1@ziggo.nl Telefoon: 06 13181075 Woonplaats: Prinsenbeek

KEES EMBREGTS

E

ven voorstellen: Mijn naam is Kees Embregts, ik ben 55 jaar jong en woonachtig in Prinsenbeek. Naast mijn werk als brandweerman, heb ik een bijzondere passie voor fotografie. Begonnen als hobbyist in het analoge tijdperk ben ik dit jaar afgestudeerd als fotograaf. Ik ben werkzaam als militair bij de Koninklijke Luchtmacht en geplaatst op de Koninklijke Militaire School Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht. Als onderofficier ben ik daar werkzaam bij het Brandweer Opleidingsen Trainings Centrum (BOTC).

“Werken bij Defensie. Je moet het maar kunnen”.

Gedurende mijn opleiding aan de FotoVakSchool, heb ik tijdens de module Studiofotografie 2 gekozen voor het verzorgen van beeldmateriaal voor een (fictieve) wervings- en informatiebrochure voor de Koninklijke Luchtmacht. Voor deze fotoserie heb ik zes militaire collega’s gefotografeerd uit verschillende disciplines. Collega’s weergegeven zoals ze zijn. Zonder opmaak, zonder poespas, zonder glamour: Puur! Mensen zoals jij en ik.


KEES POUWELS CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@keespouwels.nl Telefoon: 06 15951615 Website: www.keespouwels.nl Woonplaats: Nederasselt

I

k ben een fotograaf die met mijn foto’s de kijker aan het denken wil zetten. Ik geef een boodschap mee aan de kijker en tegelijkertijd geef ik hem de gelegenheid zijn eigen interpretatie aan de foto te geven. Ik bevind me nu in een fase waarin ik onscherpe, abstracte foto’s maak. Fotografie is voor mij een voortdurende ontdekkingsreis.


CONTACTGEGEVENS: E-mail: kim.verhoef@online.nl Telefoon: 06 27276949 Website: www.kimverhoef.com Woonplaats: Den Bosch

KIM VERHOEF

K

im Verhoef is een fotograaf die tijdens documentair werk de observerede is. Dit observeren gebeurt met een creatieve, open en empathische blik. Ze stelt zich voor “In de schoenen van” waardoor zij in staat is het verhaal en de emotie over te brengen op de kijker. Haar autonome werk heeft een verhalend karakter. Zij creëert en tijdens het creatie proces ontstaat het verhaal achter de creatie. Het verhaal en de emotie die daarbij hoort komt dan te voorschijn.


LIONE BAKKER CONTACTGEGEVENS: E-mail: Lione@live.nl Telefoon: 06 24390597 Website: fb.com/LioneBakkerPhotography Woonplaats: De Wijk

“Sprookjesachtig en dromerig, foto’s die een verhaal vertellen.” Over het algemeen wordt mijn werk met deze woorden omschreven.

M

ijn naam is Lione Bakker, ik ben 25 jaar oud en woon sinds kort in De Wijk. Hiervoor heb ik bijna mijn hele leven in Uffelte gewoond, in een boerderij vlak bij het bos. Hier is mijn passie voor fotograferen begonnen. Van het fotograferen van onze huisdieren tot het fotograferen van menselijke modellen in de natuur. Ik wilde nooit standaard portret foto’s maken, ik bedacht altijd een verhaallijn bij een foto. Dit heb ik steeds verder uitgebouwd tot waar ik nu ben. Surrealistische fotografie, daar hou ik van. Ik vind het geweldig om bepaalde ideeën te bedenken die misschien in het begin onmogelijk lijken, maar die ik uiteindelijk toch weet te realiseren. Een foto is voor mij meer dan alleen een mooi plaatje, ik streef ernaar om met een enkele foto een verhaal of een bepaalde emotie los te krijgen. Dat een foto de kracht bezit om mensen uit hun dagelijkse bezigheden te trekken en meeneemt in een wereld vol dromen…


CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@lucbuthker.om Telefoon: 06 42852567 Website: www.lucbuthker.com

D

e mens wordt geboren, leeft een leven en gaat uiteindelijk dood. Alles wat een mens doormaakt is representatief voor een bepaalde fase in het leven. Van kind naar volwassenheid, pubergedrag, mid-life crisis, ouderdom, vertraging van het leven en sterven. Mijn afstudeerproject gaat over de levenscyclus van gebouwen en hoe die overeenkomen met de levenscycli van mensen. De fotoserie, die het proces van het begin tot het einde volgt, laat zowel de diversiteit als de overeenkomsten tussen de verschillende fases zien. De scheidingslijn tussen nieuwbouw en afbraak is soms klein. In beide gevallen speelt de mens een belangrijke rol: zij bouwen iets op en

breken het vervolgens weer af. In de ene ruimte heeft zicht al een compleet leven afgespeeld, terwijl in een andere ruimte het leven nog moet beginnen. Ieder mens zoekt zijn eigen plek om zijn leven op te bouwen. Verzamelt dingen die belangrijk voor hem zijn, en richt daar zijn omgeving mee in. Elke omgeving laat elementen zien van de mens die er leeft of werkt. De ruimte die de mens inneemt gaat door vergelijkbare fasen heen. Een gebouw vertelt over mensen en maakt daarmee dezelfde levenscyclus door als de mens. Een gebouw wordt gemaakt, er wordt in geleefd en het wordt uiteindelijk afgebroken.

LUC BÜTHKER


MARIANNE MATHLENER CONTACTGEGEVENS: E-mail: m_mathlener@yahoo.com Telefoon: 06 53169635 Website: www.behance.net/marianne.mathlener Woonplaats: Dordrecht

T

oen ik medio 2015 een domein koos voor mijn Proeve van Bekwaamheid, had ik nooit kunnen bedenken dat foodfotografie zó aan mij zou blijven plakken. Ik wist niet dat ik zoveel plezier kon beleven aan het spannend in beeld brengen van iets heel alledaagse; ons dagelijkse eten. Het spelen met licht en het componeren van balans in het beeld maakt dat ik de tijd totaal vergeet. Een detail de hoofdrol laten spelen in zijn eigen kleine verhaal, dat geeft mij het gevoel dat ik telkens iets moois creëer. De tijd vergeten, tijdloos fotograferen, dat is wat ik wens te bereiken bij elk project waarvoor ik mijn camera oppak.


A

ls autonoom fotograaf ben ik op zoek naar kleur, compositie, vorm en de juiste sfeer. Deze 4 aspecten moeten voor mij in 1 beeld op de juiste wijze samenvallen. Ze kunnen later ook d.m.v. bewerking worden aangezet of worden aangepast om het gewenste resultaat te bereiken zodat het beeld in mijn ogen helemaal klopt. Naast een voorliefde voor bijvoorbeeld flora is het onderwerp echter ondergeschikt. De kleur, compositie, vorm en sfeer zijn het belangrijkste. Trefwoorden kenmerkend voor mijn signatuur zijn oa: afwezigheid, vale kleuren, gestileerde of grafische elementen, zorgvuldige samenstelling.

MARION LEEFLANG

“For me, the camera is a sketch book, an instrument of intuition and spontaneity.” — Henri Cartier-Bresson

CONTACTGEGEVENS: E-mail: marion.leeflang@hotmail.com Telefoon: 06 14368000 Website: www.marionleeflang.com Woonplaats: Reeuwijk


S

ituaties die ik tegenkom en de mensen die ik ontmoet vormen voor mij de aanleiding tot het maken van mijn narratieve documentaire projecten. In mijn afstudeerproject FAR OUT werk ik intuïtief, onderzoekend en vanuit mijn eigen verwondering en nieuwsgierigheid. Het project laat mijn zoektocht naar Laurens zien. Sinds zijn pubertijd worstelt hij met de ziekte schizofrenie. Laurens heeft moeite met de dagelijkse routine en zijn leven is een uitzichtloze zoektocht naar identiteit en zingeving. Na een aantal mislukte pogingen heeft hij in 2008 een einde aan zijn leven gemaakt.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@marlike.nl Telefoon: 06 15833869 Website: www.marlike.nl Woonplaats: Rotterdam

In het project verken ik de verschillende aspecten van zijn persoonlijkheid en zijn sociale omgeving. De persoonlijke geschiedenis van Laurens biedt mij een ingang tot grote maatschappelijke thema’s van psychologische en sociale aard. Aan de hand van verzamelde herinneringen geef ik op een associatieve manier een beeld van de gevolgen van een leven met schizofrenie. Het resultaat is een gelaagd geheel waarin mijn foto’s, zijn tekeningen, oude foto’s en interviews met elkaar worden verweven. Samen vormen ze mijn versie van zijn verhaal.

MARLIKE MARKS


CONTACTGEGEVENS: Telefoon: 06 15456945 Woonplaats: Amsterdam

MIEKE HESSELS

POET ON THE WALL

J

e kunt àlles fotograferen. Jezelf. Of een gedicht. Van Adriaan Roland Holst bijvoorbeeld. Of allebei.

Het experiment is noodzaak voor mij. Ik fotografeer vaak van binnen naar buiten. Van innerlijke wereld naar beeld. Vol intensiteit, gekte, intimiteit, ongemakkelijkheid, schoonheid en tederheid. Het woord “Mooi” was verboden op de opleiding; “Zo wordt beeld niet beoordeeld.” Maar dat was toch al niet op mij van toepassing. Als ik fotografeer heb ik weinig zeggenschap over het eindresultaat. Het experiment kàn ontploffen. Het leeft. Vòl gekte, intimiteit, ongemakkelijkheid, schoonheid en tederheid.

En een vleugje provocatie. Liefde wellicht. Mieke Hessels.


MISHA PIPERCIC

s a Serbian-Dutch photographer from Montenegro’s Pipera clan, born in Sarajevo in Socialist Federal Republic of Yugoslavia, nowadays capital of Republic of Bosnia Herzegovina since the day that USSR fell into Czechoslovakia. Dutch curator of photography, Mrs. Maartje van den Heuvel, has commented Pipercic’s work as follow: “Although Pipercic has used different photo jargons in his previous works like poetic photography, photojournalism and ego documentary, he has clearly chosen documentary approach for Bosnia project. His strong feeling for detail makes this project very touching, being the main characteristic of photo documentary.”

CONTACTGEGEVENS: E -mail: mpipera@gmail.com T elefoon: 06 26908350 Website: mpipera.wix.com/misha Woonplaats: Amsterdam

“Bosnian dreams” photo-essay Takes place between the dream, reality and imagination. With this project I am trying to make a circle of one period, to make a circle of specific emotions. To make a circle of something to better understand my life. Working on this project made pain in my soul, but it also worked as a medicine. I want to make attention on one land and their people who are completely forgotten and nobody cares anymore for them, because there are other geopolitical interests of the big powers in the world at the moment. Actually I see it as “divide et impera” and “destroy and forget” politics. Working on this photo-essay I was also looking for my roots and asking myself a lot of questions: How would it be if there was no war? What would happen if I stayed there? Would I be different? Would I still be alive?...

I


I

n mei 2015 ben ik afgestudeerd aan de vakopleiding Fotovakschool in Boxtel.

In mijn foto’s geef ik aandacht aan dingen waar je normaal gesproken niet echt bij stil staat: dit kan de huid zijn, of de pit van een pompoen. Vaak zijn mooie onderwerpen veel dichterbij dan je denkt. Ik vind het interessant om te werken met structuren, schaduw, kleur, grafische vormen en herhaling.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: nienke.bosma@gmail.com Telefoon: 06 19862016 Website: www.nienkebosma.nl Woonplaats: Eindhoven

NIENKE BOSMA


NIENKE HOFSTEDE

H

Tijdens mijn tochten door het boerenlandschap raakte ik geïnspireerd door waslijnen. Hoe hangen we eigenlijk onze was op? Wat voor gewoontes zitten hier achter? Zien wij het individu of het collectief terug in zijn of haar was? Ik heb daarom onderzocht hoe mensen hun was ophangen.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@nienkehofstede.nl Telefoon: 06 39482746 Website: www.nienkehofstede.nl

et persoonlijke verhaal achter alledaagse zaken is wat mij interesseert. Ik ben nieuwsgierig en impulsief wat mijn creativiteit stimuleert. Het zorgt voor unieke gedachtesprongen die mij inspireren om alledaagse onderwerpen te onderzoeken en in beeld te brengen. Kenmerkend zijn hierbij de ordelijke structuur met strakke lijnen en heldere herhaling.


CONTACTGEGEVENS: E-mail: nikkikirpestein@gmail.com Website: fb.com/NikkiKirpesteinPhotography Woonplaats: Vollenhove

H

NIKKI KIRPESTEIN et onderbewuste staat centraal in deze fotoserie.

Elk uniek individu heeft een eigen bewustzijn. Dromen zijn een voorbeeld van het onderbewuste in actie. Het is voor mij een experiment, een spel tussen het ervaren van het onderbewuste en de zoektocht naar de visualisatie ervan. Ik vind het een uitdaging om vanuit de verbinding met het onderbewuste te verbeelden.

Door materiaal toe te voegen, ontstaat er naast een nieuwe ruimte ook een contrast, waardoor het oorspronkelijke beeld een surreële sfeer uitstraalt.


M

et mijn fotografie wil ik laten zien wat mij raakt: hoe wonderlijk de wereld is. Ook wil ik weten wat een ander verwondert.

In ‘Anders kijken’ heb ik vier modellen in acht posities laten kijken. Uitgaand van de vraag: “Hoe kijk ik? Hoe kijken zij? En hoe kijken wij?” ‘Anders kijken 2.0’ nodigt uit om nog weer anders te kijken, meer te vergelijken.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: ninfee.fotografie@gmail.com Telefoon: 06 41512222 Woonplaats: Geldermalsen

NINFEE VERWEIJ-SWART


NOORTJE VAN GESTEL

B

eweging en dynamiek, stil hangend; foto’s die nooit stil staan, terwijl ze aan de muur hangen. Noortje van Gestel is een fotograaf die heel dynamisch werk maakt. Zij zoekt en onderzoekt het spanningsveld tussen de kracht van de camera, die mooie momenten vast en stil kan leggen, en haar kennis en ervaring als professionele danseres, waar beweging centraal staat. Het lukt haar om deze werelden samen te brengen in een tweedimensionaal beeld; een foto. Een perfecte cohesie tussen bewegen en stilstaan.

Noortje specialiseert zich in dans- en theaterfotografie. Ze was jarenlang actief als professioneel danseres en heeft zelf beweging gemaakt, uitgevoerd en ervaren. Ze spreekt de taal van dans en beweging, en geeft beweging en dynamiek weergaloos weer in haar werk. Ze fotografeert dansvoorstellingen en dansrepetities, creëert promotiemateriaal voor dansgezelschappen en werkt aan autonome projecten waarin beweging en dynamiek altijd een centrale plaats innemen, ongeacht het thema en concept van het project.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@noortjevangestel.com Telefoon: 06 23660031 Website: www.noortjevangestel.com Woonplaats: Mierlo


PATRICK JONAS I

Radio City n mijn foto serie ‘Radio City’ fotografeer ik de stedelijke vormen van elektronica. Ik heb een grote affiniteit met analoge radio’s. Daardoor zag ik al snel bijzondere vormen in elektronicacomponenten. Door deze componenten heel close te fotograferen, krijg je het idee dat ze veel groter zijn dan in werkelijkheid. Het lijken wel stedelijke landschappen.

Met deze fotoserie wil ik de kijker meenemen in mijn eigen beleving van deze voorwerpen. ‘Radio City’ is geïnspireerd door Sphinx Audio Laboratories

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@jonasphotography.nl Telefoon: 06 28255501 Website: www.jonasphotography.nl Woonplaats: Amersfoort


PAULIEN MENZEL CONTACTGEGEVENS: Telefoon: 06 25032332 Website: www.paulienmenzel.nl Woonplaats: Heeten

B

epaalde eenvoud en de weemoedigheid naar toen, zijn herkenbaar in de geëxposeerde beelden. De echtheid van kinderen zorgt voor pure beelden, waarbij het kleurgebruik vrijwel achterwege is gelaten. In de hectiek van het hedendaagse, zoek ik naar de vereenvoudiging en versobering in mijn beeld. De serie “Valerie” is mijn dromerige verbeelding van een meisje, een dochter, die er misschien wel even was, maar ik niet ken. De manier van presentatie versterkt het tere en fragiele karakter van deze serie. Met de diverse broertjes (welke ik heb gefotografeerd en resulteren in de serie “oude meesters”) knipoog ik naar de sobere portretten en het lichtgebruik van vroegere eeuwen. Weliswaar zijn het hedendaagse jongens. Op deze leeftijd hebben ze het vermogen om nog vrij te poseren. Het bijna stoffige en nostalgische karakter van het beeld, wordt versterkt door de fine art prints.


PETER DE KONING

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@peterdekoning.net Website: www.peterdekoning.net Woonplaats: Cuijk

I

k ben Peter de Koning, 45 jaar en woon in Cuijk. Sinds een jaartje of 4 ben ik serieus bezig met fotografie en fotografeer ik met name architectuur en (bouw)projecten en ben ik ook geregeld in mijn studio te vinden voor portret- en productfotografie. Verder houd ik me graag bezig met het maken van (bedrijfs)reportage’s, reclamefoto’s en brochure’s. Fotografie en techniek gaan voor mij altijd samen en streef dan ook altijd naar technische perfectie in de foto.


PIM HUIJSMANS

M

ijn fotografisch werk kenmerkt zich door een zekere mate van dualiteit. Onder andere gevormd door mijn analytische inborst, probeer ik onderwerpen van verschillende kanten te belichten zodat de kijker zelf zijn oordeel kan vellen. In mijn eindexamenproject ’40 gezichten, 45 verhalen’ heb ik deze dualiteit getoond door de keuze van mijn modellen. Niet alleen komen zij uit alle windstreken van Nederland, ook hebben zij ieder een andere achtergrond en andere ervaringen. Deze achtergrond en ervaringen heb ik getracht te vangen in mijn portretten waardoor er een meer compleet beeld ontstaat van de emoties van de oorlog.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: Pim_huijsmans@hotmail.com Telefoon: 06 26534164 Website: www.pimhuijsmansfotografie.com Woonplaats: Broek op Langedijk


CONTACTGEGEVENS: E-mail: Info@priscillafransen.nl Website: www.priscillafransen.nl Woonplaats: Valburg

PRISCILLA HERMANS-FRANSEN

I

k ben Priscilla Fransen trotse mama, opticien en sinds afgelopen zomer gediplomeerd vakfotograaf. Voor mijn expositie heb ik mij gericht op het portretteren van kinderen op een geheel eigen wijze. Geïnspireerd door schilderkunst uit de laat middeleeuwse culturele beweging, de Renaissance. Wat mij aanspreekt aan renaissance is het lichtgebruik, het contrast en de echtheid waarop het is uitgebeeld. Daarnaast spreekt mij de stijl aan en de gezichtsuitdrukkingen. Voor de accessoires heb ik de keuze gemaakt om deze uit te werken met kranten. Renaissance betekent letterlijk wedergeboorte, van de Klassieke Oudheid. Met andere woorden: Het heeft alles te maken met tijd, met afsluiten van periodes van verval en het starten van een nieuwe periode. De kragen en hoedjes gemaakt van kranten zijn een aanduiding naar de tijd. Tijd die geweest is en tijd die gaat komen. Ik heb gekozen voor kinderen omdat het fotograferen van kinderen altijd bijzonder uitdagend is. Het is vooraf niet voorspelbaar hoe kinderen zullen reageren op mijn camera. Een kind presenteert zich zoals het is, het hoeft zich nog niet anders voor te doen. Dat maakt een kinderportret zo puur. De mimiek op deze 5 portretten kindergezichten zijn heel puur en benadrukken de trots voor wie zij zijn. Ook zijn zij een non-verbale spiegel van wie ik ben.

Kom kijken naar mijn 5 portretten en laat je meeslepen door hun doordringende ogen.

Portret fotograaf Kijken naar mensen in beeld maar ook in realiteit is het mooiste wat er is. Ieder persoon is uniek, vanwege zijn/ haar karakteristiek. Mensen geven mij inspiratie, maar zetten mij ook onbewust en non-verbaal een spiegel voor. Daarom maak ik het liefst portretten van mensen.


RENEE KROL-ROELANTS

R

enée Krol-Roelants, geboren in 1967 te Amsterdam, en sinds twintig jaar helemaal ingeburgerd in het Brabantse land. Na jarenlang mijn expertise als PR manager bij middelgrote ondernemingen te hebben uitgeoefend, ging ik na een break voor de opvoeding van mijn twee zonen, het roer om en ben ik twee jaar geleden begonnen aan de opleiding fotografie. Afgelopen zomer heb ik met succes de opleiding tot vakfotograaf afgerond en hiermee dus een nieuwe specialisatie aan mijn communicatie ervaring toe kunnen voegen. In dit overwegend zelfstandige werkterrein komen mijn aard als mensen-mens en creativiteit optimaal naar voren en krijgt elke shoot de aandacht welke het verdiend.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: renee.krol@hetnet.nl Telefoon: 06 51402175 Website: www.colorenblackfotografie.nl Woonplaats: Schijndel

Hairstyling en MUA: Elise van Pinxteren, Trendline Haarmode: st. Michielsgestel

Ook in mijn presentatie staat de mens centraal en tracht ik de beelden telkens een eigen boodschap mee te geven.


RICHARD HARTENDORP

I

k stel mij graag aan u voor. Mijn naam is Richard Hartendorp, eigenaar van Studio Hartendorp Photography te Amersfoort. Ik woon in Bovenkarspel, ben getrouwd en vader van drie jongvolwassen kinderen. Na een lange carrière als technisch tekenaar/ projectbegeleider in de metaalindustrie ben ik na mijn opleiding aan de Fotovakschool te Amsterdam een professionele fotostudio gestart. Ik hou mij voornamelijk bezig met Product -, Culinair - en Reclame fotografie. Naast mijn werkzaamheden in de studio werk ik op locatie voor bedrijfsfotografie en evenementen. Tijdens mijn werk als fotograaf geniet ik dagelijks van mijn grafische kennis van het ontwerpen van producten in 3D. Dit geeft mijn beeld inzicht als fotograaf een behoorlijke extra dimensie. Het project wat ik aan u presenteer betreft een foodproject met als opdracht: “Food op een eerlijke pure manier prachtig in beeld brengen.” De voedingsindustrie is veel bezig met het bewerken van voeding wat ooit echt en puur was er weer “echt en puur uit te laten zien”. Met dit project laat ik zien, dat je voeding spannend en natuurlijk in beeld kan brengen. Dit heb ik juist gedaan met rijke biologische producten en op een eerlijke manier bereid. Hiermee heb ik laten zien, dat zonder al te veel bewerking en de trucage, die veel wordt toegepast in de fotografie een krachtige samenhang in Eenheid, Kleur en Belichting behaald kan worden.

CONTACTGEGEVENS: Naam: Studio Hartendorp Photography E-mail: info@hartendorp-photography.com Telefoon: 06 52392822 Website: www.hartendorp-photography.com Woonplaats: Bovenkarspel Studio: Amersfoort


CONTACTGEGEVENS: E-mail: tekst@rinskebijl.nl Telefoon: 06 45458103 Website: www.rinskebijl.nl Woonplaats: Kerk-Avezaath

RINSKE BIJL H

oe verhoud je je als individu tot de maatschappij? Dit is een kernvraag in het werk van Rinske Bijl. Als journalist en fotograaf onderzoekt ze wat mensen drijft om zich in te zetten voor een betere wereld en hoe ze dit aanpakken. In haar afstudeerserie Welkom thuis vertelt ze het verhaal van mensen die in hun eigen huis vluchtelingen zonder verblijfsvergunning opvangen.


CONTACTGEGEVENS: E-mail: sander@vander-bij.nl Telefoon: 06 10256985 Website: sandervanderbij.nl Woonplaats: Groningen

SANDER VAN DER BIJ

V

anuit een fascinatie voor landschappen en het dromen over nieuwe werelden creëer ik land vanuit huis. Werkend met clichés laat ik een associatief miniatuurlandschap zien en presenteer ik klein als groot. Waar ligt de grens tussen een stuk piepschuim en een echt gebergte?


STEFAN VAN RUIJVEN

CONTACTGEGEVENS: Telefoon: 06 46187549 Website: www.stefanvanruijven.nl Woonplaats: Oegstgeest

Stefan van Ruijven is een enthousiaste fotograaf van 34 jaar die afgelopen februari is afgestudeerd aan de Fotovakschool in Amsterdam. Hij houdt ervan om sfeerbeelden te maken voor webshops en kleding/tassenmerken, daarnaast fotografeert hij portretten en portfolio voor modellen. Stefan vindt het heel belangrijk om de tijd te nemen om naar zijn klant te luisteren en dan samen een mooi concept te bedenken wat perfect bij de persoon, product of website past.


STEFANIE SPOELDER

Van Food naar Photography; Van een ervaring als chefkok in Londen naar de opleiding tot Vakfotograaf! Vanaf nu kan ik écht creëren wat ik voor ogen heb, zowel in smaak als in beeld. Mijn naam is Stefanie Spoelder, 26 jaar, ik heb er na mijn opleiding hotelmanagement voor gekozen om eten en fotografie met elkaar te verbinden, sindsdien ben ik niet meer te stoppen. De expositie bestaat uit gerechten die geschikt zijn voor mensen met een prikkelbare (spastische) darm. Lekker en gezond eten zonder tarwe, melk, ui, knoflook etc.? De gerechten heb ik zelf samengesteld. Ik ga dit project samen met een kok en een diëtist gespecialiseerd in het zogenaamde FODMAP-dieet uitwerken tot een kookboek.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@stefaniespoelder.nl Telefoon: 06 54 212 777 Website: www.stefaniespoelder.nl Woonplaats: Delden


I

k wil de ruimte vastleggen zoals die is, maar wel op een abstracte manier.

Mijn werk bestaat uit verschillende series beelden van interieurs. De beelden verplaatsen zich van geometrische abstractie naar waarneming en registreren van ruimte. Van vorm, vlakverdeling en standpunt naar gevoel. In alle series komt de doordachte manier van vastleggen en bewuste aansnijding van onderwerpen terug. De interieurs en details zijn helder, minimalistisch gefotografeerd. Het afstudeerproject ‘Een stille ontmoeting’ bevindt zich tussen geometrische abstractie en poëzie. Dit project gaat over ruimte en de beleving ervan, het ‘onzichtbare’ licht heeft hierin een belangrijke rol. De minimalistische manier waarop de ruimtes zijn gefotografeerd, soms vanaf een afstand met herkenbare elementen en dan weer van dichtbij en bewust aangesneden, maakt de beelden interessant. Er ontstaan beelden die onwerkelijk lijken, men vraagt zich waar ze naar kijken, is dit wel een ruimte?

STEPHANIE DRIESSEN

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@stephaniedriessenfotografie.nl Telefoon: 06 14441315 Website: www.stephaniedriessenfotografie.nl Woonplaats: Haarlem


SUZETTE BENJAMINS

“ F

otograferen is voor mij een zoektocht. Een zoektocht naar evenwicht, harmonie en zuiverheid. Ik probeer met mijn fotografie verder te gaan dan het registreren van datgene wat zich letterlijk voordoet. Voorbij het vanzelfsprekende te zien en opnieuw te kijken naar vormen, kleuren en voorwerpen om zo een nieuwe wereld te scheppen die antwoord kan geven op de vragen die mezelf stel.

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@suzettebenjamins.nl Telefoon: 06 34009338 Website: www.suzettebenjamins.nl Woonplaats: Nieuwleusen

“


SYLVIA FRANSEN

Mijn naam is Sylvia Fransen en ben werkzaam als Chef kok in een restaurant. Koken is al jarenlang mijn grote passie en hopelijk kan ik dat in de toekomst bundelen met fotografie. Drie jaar geleden ben ik begonnen met fotograferen om mijzelf te verdiepen in de culinaire fotografie. Na een deeltijd opleiding aan de Fotovakschool kan ik met trots mijn eind examen project aan iedereen laten zien.

“Starters" Vanuit mijn passie voor koken ben ik gaan fotograferen, de foto’s weerspiegelen de wereld waar mijn hart ligt.

De naam van mijn project is dan ook:

CONTACTGEGEVENS: E-mail: sylvia@puuurphotography.com Telefoon: 06 15042519 Website: www.puuurphotography.com Woonplaats: Ter Aar


THIJS KERN In de korte film worden vier mensen gevolgd in hun zoektocht naar geluk. “Moeten wij ons wel blind staren op onze doelen? Want vinden we geluk niet juist in de kleine momenten?” De momenten die ons even afleiden van het dagelijks leven. De film is geïnspireerd door Marilyn Monroe en Lana Del Rey’s nieuwe album ‘Ultraviolence’.

Screenshots uit de korte film ‘Ultraviolence’ - 04:48 - vimeo.com/126905947 CONTACTGEGEVENS: E-mail: thijs.k@hotmail.com Telefoon: 06 10233279 Woonplaats: Middelharnis


‘Fur? I’d rather go naked’

H

CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@vivienstift.com Telefoon: 06 83575703 Website: fb.com/vivienstiftphotography Woonplaats: Doornenburg

i! Ik ben Vivien Stift (1989), Op mijn 13e ontdekte ik dat ik een klik had met de camera. Een paar jaar daarna ben ik me gaan verdiepen in het vak fotografie. Veel later heb ik de stap genomen om de studie vakfotografie te gaan volgen. Dit jaar ben ik als vakfotograaf afgestudeerd aan de Fotovakschool te Apeldoorn. Ik ben gespecialiseerd in het fotograferen van modellen op locatie en in de studio, waarbij visagie en creativiteit een grote rol spelen. Graag wil ik met mijn foto’s een verhaal vertellen.

VIVIËN STIFT


CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@wenckerensen.nl Website: www.wenckerensen.nl Woonplaats: Olst

“V

WENCKE RENSEN

"Durf te dwalen en te dromen" isualisatie van dromen… Dromen onthoud je vaak als flarden, losse gegevens of alleen de context. Gevoel en sfeer staan eigenlijk altijd voorop. Hier visualiseer ik dromen door een stuk uit een droom of de context te gebruiken om vanuit een gevoel een nieuw beeld te creëren door middel van verschillende technieken.

Het is geen serie zoals we die gewoonlijk kennen geworden, maar beelden die opzichzelfstaand zijn en ondertussen samen weer een verhaal kunnen vertellen door eigen interpretaties.


WOUTER VAN STRAATEN

CONTACTGEGEVENS: E-mail: delaruefotografie@gmail.com Telefoon: 06 21810198

A

ls ik later groot ben... De visie vanuit een kleuter, de stereotype toekomstbeelden die een peuter kan hebben; wie wil er later niet bij de Brandweer, of rijden in een mooie bolide? De bekende fotograaf Gregory Crewdson heeft mij geïnspireerd. Mede door zijn gebruikte technieken (gebruik maken van extern licht, i.p.v. het bestaande en aanwezige (zon-) licht. Ik vind het leuk om hiermee te ‘spelen’ en daarna nog extra beeldbewerking erop los te laten!


CONTACTGEGEVENS: E-mail: info@yvonnejanssen.com Telefoon: 06 24796694 Website: www.yvonnejanssen.com Woonplaats: Apeldoorn

YVONNE JANSSEN

N

aar verhalen luisteren en deze omzetten in beelden dat is wat ik doe in de breedste zin. Iedereen heeft zijn eigen verhaal.

Ik ben Yvonne Janssen (31) en ben naast fotograaf ook fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van mensen met kanker. Als fysiotherapeut hoor ik bijzondere verhalen. Als fotograaf mag ik verhalen vertellen, bijvoorbeeld van iemand waarvan ik zijn of haar werk in beeld breng voor een website, maar ook om een verhaal vast te leggen voor mensen als herinnering. In het afgelopen jaar heb ik een gezin gevolgd met een jongen Sijmen genaamd. Sijmen is geboren op 28 april 2012 en is een vrolijke, pientere en levenslustige peuter. Twee dagen na de geboorte van zijn broertje Jitse, op 24 juli 2014, slaat het noodlot toe en staat Sijmen op met een halfzijdig verlamd gezicht. Na vier weken luidt de keiharde diagnose: neuroblastoom fase 4, een zeldzame en agressieve vorm van kinderkanker in het verst gevorderde stadium.
 Vanaf dat moment komt het leven van het gezin in een rollercoaster. Sijmen wordt opgenomen in het ziekenhuis.
 Er volgen gesprekken met artsen, die hen voorbereiden op een lange en zware weg van chemokuren, een operatie, stamceltransplantatie en bestralingen. Ik wil jullie vragen om met mij mee te gaan in deze periode van het leven van Sijmen.


CONTACTGEGEVENS: E-mail: zoemackintosh@gmail.com Telefoon: 06 46412147 Website: www.zoemackintosh.nl Woonplaats: Amsterdam

ZOË MACKINTOSH

wetsbaar

Voor die project wilde ik portretten maken van naakte mannen waarin ik op zoek ging naar kwetsbaarheid. Al snel kwam ik erachter dat ik gedurende het project vooral werd geconfronteerd met mijn eigen kwetsbaarheid als vrouwelijke fotograaf. Het woord kent vele vertalingen en iedereen geeft daar een eigen en andere invulling aan. In mijn geval werd het al snel een uitgangspunt waar ik op verschillende manieren mee te maken kreeg. Ik voelde me kwetsbaar door mezelf te confronteren met het naakte model maar ik voelde ook de kwetsbaarheid van de man die zich letterlijk bloot gaf en zichzelf durfde te zijn. Puur en eerlijk....

K