Page 1

romance

TRONDITJE . S.

oca Ass

Sc ene

Sho qa

SH.

nës ke

stëve të Rinj të Arti S ta . A. R

A. Y. A. S. tio no he f Youth rtists of t A

Autori: Liljana Shanto

Ana

Make-Up: Ada Galanxhi

Jona

Regjia: Gjergji Trola

Eri

Layout: Elton Rama

Leni

Foto: Ledio Topalli

Besimi

Ana dhe Jona janë duke u kthyer nga puna.. ato janë të gëzuara. 01

Vërtetë të pëlqen puna në ndërmarjen tonë?

Po shumë, u ndjeva shumë mirë, të tërë më duket se më pritën me dashuri.


02

Jona e ndalon Anën duke e kapur nga krahu.

03 Ki kujdes nga ai. është shumë qejfli femrash. Para dy muajsh një vajzë e ka humbur punën prej tij.

Vetëm, shiko. Eri përgjegjësi ynë ti nguli sytë si i babëzitur.

Mundet, po mua kjo s’ka për të më ndodhur. Di si të sillem.

E pastaj?

04

Ato ndahen tek rrugica janë komshije

05 Ana e qeshur mes prindërve duke ju treguar për punën. E tëre familja duket e lumtur.

06 Tani je në moshë Ana. S’duam asnjë lek prej teje. Mblidhi ti kesh. Vëri në bankë që ti kesh.

Ashtu do bëj!

Mirë thotë, duhet të mendosh për jetën tënde.


07 Në pushimin e drekës Ana dhe Jona janë në kafene.

08

Ç’ke kështu sot, si shumë e menduar më dukesh, s’ke hapur gojë fare.

Si është puna Ana?

Ti kishe të drejtë Jona.

09 Ana është e trishtuar. Jona i jep zemër.

Si do bësh?

Eri ka filluar të më ngacmojë

10 Shoqet hyjnë tek dera e ndërmarjes. Eri i ndjek nga pas dhe si pa dashje i hedh dorën në bel Anës.

Deri tani kam bërë sikur s’kam kuptuar gjë, si e trashë, kupton?

11

Oh, ti qenke?

Eja pak me mua Ana.

12 Shoqet shikohen të trembura, Ana shkon pas Erit.


13 Eri me Anën hyjnë në zyrën e Erit. Eja ulu, dëgjo, ti bijë shkurt, Ty të çmoj se je vec të tjerave, më e zgjuar, më e ngritur, desha të të merrja një mendim për këto çizmet e reja që kemi në prodhim.

14 I nxjerr përpara një palë çizme prodhim i ndërmarjes. Pa shikoji

Ana i shikon. 15 Në derë duket babai.

16

Edhe unë kështu mendoj, pra do të prodhojmë më shumë nga këto.

Si mendon?

Këto më duken si prodhim i mirë dhe i fortë si materjal.

Ana del nga zyra e Erit. Në korridor e pret Jona.

17

18

Ç’dhelpër, ki kujdes Ana

Po.. po mos ki merak

Hë?

Medemek më mori mendim për prodhimin e çizmeve të reja.


është dita e rrogave. Jona e ka marë dhe po pret Anën. Ajo vjen shumë e tronditur.

19

20 Çfarë ke mi?

Shiko këtu,Kanë gabuar, më kanë vënë 50 mije lekë të vjetër më tepër

21

Gabim? Ja the arkëtares?

Ja thash, aq ishte shënuar aty.

Shoqet janë duke ecur në rrugë.

Ky më duket si rreng i Erit.

22

23

Ana në shtëpi.Ka humbur në mendime. është e mërzitur.Pranë saj ulet nëna. Po çfarë ke moj bijë, s’hape gojën gjithë ditën sot.

Ç’të bëj? Nuk mund ti thoja arkëtares asgjë, ndryshe, dëgjo llafet pastaj.

Ana e shikon e mërzitur dhe s’përgjigjet.


24 Nëna shkon në rrobaqepsi. Ajo po bisedon me Zanën tek dera.

25

Pse s’flet me mua Ana? Ti s’më ke mbajtur kurrë të fshehta

Në kuzhinë nëna dhe Besimi po pinë kafen e mëngjesit. Ana sikur s’mu duk mirë, ka ndonjë hall?

Po jo mor burrë, si të rejat, herë qeshu e herë vrejtu. Ohu…

Po si të them. Eri, përgjegjësi ynë, më sillet rrotull.

Si je Ana.A vjen pak në zyrën time? Dua të të marr një mendim.

27

Mua?

Në zyrën e Erit . Ai e mbyll derën me kujdes.

26

Tek dera e ndërmarjes Ana dhe Jona duke hyrë. I arrin Eri, ai i hedh dorën në sup Anës.

28

Në zyrën e Erit . Ai e mbyll derën me kujdes. Hë Ana, si tu duk ai 50 mijëshe që more?

Ju e kishit vënë atë pagesë?


29

Eri i duke u krekosur në tavolinën e shefit. Sigurisht. Unë jam ai që vendos pagat këtu. Pronari Halimi, më ka lënë dorë të lirë, prandaj…

30 Eri duke i zgjatur një cigare.

Jo faleminderit, nuk e pi

Prandaj… çfarë?

Kjo do të thotë e dashura ime Ana,se si të sillesh me mua, do të varet dhe paga jote, kuptove?

Ana ngrihet e indinjuar nga karrikja

31

32 Ana dhe Jona janë përsëri në kafene në pushim.

Çdo të thotë kjo shef.. unë po punoj njësoj si të tjerat. S’ke pse më jep as më shumë as më pak.

Si të bëj Jona, ai s’më ndahet një çast, gjen lloj lloj sebepesh për të më thirrur në zyrë.

Tek ngacmuar me duar, pa me fjale!? Punë e madhe.

Atë e di unë.

33

34 Ana duke hyrë në zyrën e Erit. Më thërrite shef?

Po ulu! S’di sa do duroj kështu. Po, kjo punë më pëlqen, pastaj jemi dhe bashkë.

Jona i’a merr dorën mes të sajave.


35 Eri ngrihet dhe i afrohet duke folur gjoja për punën… Ana e ndjek e trembur

36 Eri I del nga mbrapa dhe në një moment e kap nga shpatullat dhe e puth fort.

37 Ana ngrihet e tmerruar.

Ç’bën kështu shef?

Azizi hap derën e dhomës së Zanës. Bosh. 38

Ç’do të thotë kjo, po unë jam e fejuar.

Po ç’ke? Ç’të bëra? Të putha dhe kaq!

39 Ana del nga ndërmarja duke qarë. Jona e sheh nga larg dhe i afrohet.

E çfarë pastaj, këtu jemi në punë, s’po të kërkoj ndonjë gjë serioze.. si thotë ajo kënga “pak dashuri, pak dashuri se nesër të gjithë do zbresim në varr…”


40

41 Në shtëpi. Ana shtrirë duke qarë. E jëma i rri te koka.

Ai ma punoj, më kupton?

Çfarë ke mi? Të ndodhi gjë?

Të kuptoj, do flasim për këtë, por tani mblidhe veten, unë dua që babi të mos e mari vesh, mirë?

Më lër Jona…

Në tavolinë duke ngrënë. Leni shërben piatat. Ana që s’flet. Besimi rri vështron të bijën.

42

43 Ana ka shkuar në dhomën e saj.Leni në aneks po lan pjatat dhe Besimi që afrohet pranë Lenit. Dëgjo këtu, vajza nuk mu duk mirë.. dhe ti s’po më thua asgjë.

Ana… mirë po të shkojnë punët? Hamë se do të na ftohet gjella. Mirë…

Po s’ka gjë mor burrë. kishte bërë fjalë me Jonën sot. Kot më kot. Ja kaq!

Në një cep të koridorit të ndërmarjes Ana tërheq Jonën. Jona shiko… kaq rrogë mora, vetëm gjysmën.

44

45 Azizi ngrihet dhe e kap për flokësh të bijën duke e tërhequr zvarrë. Arkëtarja më tha se më kishin mbajtur 3 ditë që paskam munguar dhe 50 mijëshja që ma kishin vënë gabim në 15 ditëshin e parë, e kupton?

Ua… po pse kaq?

Si jo!? Presion, Eri po e tregon surratin e vërtetë.


47 Hyjnë në zyrën e Erit.. Ai i pret i qeshur.

46 Ana tërheq Jonën. Eja ti shkojmë të dyja në zyrë. Kjo punë do sqaruar.

Ejani… urdhëroni Shef, ju i keni hequr pa të drejtë 3 ditë pune Anës. Ajo nuk ka munguar asnjë ditë, të gjithë e dinë këtë.

Shkojmë!

49 Zilja bie pa pushim. Azizi ngrihet në këmbë i nxehur.

48 Eri ngrihet dhe i drejtohet Jonës. Mund të na lësh pak vetëm?

Ajo është me mua…

Jo po pse…

50 Eri pa e bërë të gjatë e shtyn jashtë Jonën dhe mbyll derën e zyrës.


Pastaj i kthehet me një fytyrë të ndryshuar Anës.

51

Unë t’i hoqa ditët që ti ta kuptosh se nga unë varet rroga jote, u sqarove tani?

52 Eri ulet në karrigen e tij me sigurinë e shefit Tani që ti bijem shkurt, ti do që çdo gjë të shkojë vaj, të kesh një rrogë të mirë. Jam gati të të propozoj dhe për zvpërgjegjëse.Por të thash, kjo varet nga ty.

Pra do paguhem jo nga puna që bëj? Po nga…

Ana ngrihet dhe drejtohet nga dera. 53 Dhe për këtë unë duhet të bëhem e dashura jote ë?

54 Ana tek dera duke e parë me urrejtje

Kurrë!

Ou, po ja shkurtoke ditët punës tënde këtu. Kaq e vështirë është për tu kuptuar?

55 Ti nuk duhet ta lësh punën Ana

Po ç’të bëj tjetër? Ai po më mban paratë, puno e mos merr asgjë, thua ti? Duro dhe ngacmimet e tij. O zot ç’njëri i urryer.

56 Unë them se do ta gjejmë një zgjidhje

Po si, si?


Jona ka shkuar në shtëpinë e Anës si çdo mëngjes. Ana del në derë e papërgatitur për në punë.

57

8

Tek dera e ndërmarjes Jona takon Erin Ku e ke shoqen? Apo vjen në punë kur ti teket ajo dhe pastaj ankohet pse i heqim ditët e punës

S’do të vish në punë? Jemi vonë

Ana është sëmurë, ka marë 3 ditë pushim. Shko ti shko, jam sëmurë, mora 3 ditë raport.

59 Do ta shohim dhe sëmundjen e saj..

. S.

oca Ass

Sc ene

Sho qa

SH.

nës ke

stëve të Rinj të Arti S ta . A. R

A. Y. A. S. tio no he f Youth rtists of t A

Jona e shikon shtrembër pa i kthyer fjalë Jona tek shtëpija e Anës duke folur me Lenin. Ana është mbyllur në dhomën e saj. Besimi i vështron Jonën dhe Lenin që pëshpërisin me njëra – tjetrën.

60

61

Jona në dhomën e Anës. Unë e kam menduar një zgjidhje Ana

Vërtetë?


Dëgjo këtu. Eri është manjak dhe po ike ti rradha do ti vi një tjetër

62

63

E kam menduar gjithë natën, unë them ti ngremë një kurth Erit

Si the? këtë e di…

64

65 Jona i shpjegon planin e vet Anës.

Them se duhet të bisedojmë dhe me prindërit e tu

Po… jo… në asnjë mënyrë, babai nuk di gjë fare

Në shtëpinë e Anës janë ulur të katërt. Jona, Besimi, Leni dhe Ana. Ata rrinë e dëgjojnë Jonën që flet me këmbë e me duar.

66

67 Azizi i kthen shpinën Elit.

Këte duhët të ma kishit thënë që në fillim

Vetëm ju mund ta zgjidhni këtë tashmë zoti Besim. Pronari Halimi do ju a vërë veshin.Jam e sigurtë.

S’donim të të shqetësonim…


Në derën e ndërmarjes Eri shikon dy shoqet që po vijnë në punë. Ana duket e qetë

68

69

Eri s’po ju beson syve… ai i ndjek shoqet i habitur.

Ou… po na urdhëron zonjush Ana

Si jeni shef?

Eja pak në zyrën time ti Ana , të më shpjegosh një çikë këto mungesat e tua.

70

71

Po më kërkon Eri Jona

Si urdhëron shef!

Shko pa frikë.. o sot… o kurrë!

Në zyrë Ana ulet qetësisht dhe Eri mbyll derën i gëzuar. Më duket se paske ndryshuar mendje

Epo tani, puna më pëlqen, pastaj kriza

72

73

Ha.. ha.. ha.. ja kjo është Ana që dua. Pra e kuptove më në fund se s’ka asgjë të keqe këtu, thashë, pak zbavitje në këtë kohë të zymtë, si e the kohë krize ë, ha.. ha..


74 75 Eri përkulet mbi Anën me qëllimin për ta puthur. Në fillim i vë duart mbi sup si për të provuar disponibilitetin e saj. Që në fillim më pëlqeve,

Eri e ngre në këmbë Anën dhe përpiqet ti zbërthejë këmishën.

je si kukull Ana, apo buzqeshja jote dhe akullin e shkrin ha.. ha ja e shikon se si më bën poet ti mua? Kështu është më mirë

Ana rreagon pa shumë forcë Sa më pëlqejnë vajzat e turpëshme dhe për atë që më the se gjoja je e fejuar unë pyeta ti as të dashur s’ke vogëlushe kështu që unë duhet të të mësoj ca gëra

76

77 Hyn babai i Anës, Jona dhe pronari Halimi.

Ndihmë… Aaaaaa

Eri përpiqet ta përqafojë e ta puthë Eri gjendet në siklet dhe munohet të justifikohet

78

79

Jona dhe Ana duke shkuar në punë të gëzuara Më në fund nuk do të kemi më pobleme me Erin

Zoti Halim. Ana është…ne po

O zot s’më besohet njëmijë herë faleminderit Jona.

Jona vrapon të përqafojë Anën. Ndërsa Pronari shikon gjatë Erin.


Zana është ulur me nënën, babain dhe vëllain duke biseduar

Duke përdorur artin si një formë alternative efektive, SHARS në bashkëpunim me Ambasadën e Mbretërisë së Vëndeve të Ulta (Hollandeze) në Tiranë synon të adresojë problemet gjinore të shoqërisë shqiptare duke rritur ndërgjegjësimin e popullatës e sidomos të të rinjve mbi çështjet gjinore. Nëpërmjet artit dhe specifikisht fotoromancave me tematikë gjinore, ne sjellim një formë të re të të shprehurit dhe targetimit që ka për qëllim të ndryshojë qëndrimet e njerëzve në nivelin bazë duke ndihmuar kështu në krijimin e komuniteteve që integrojnë parimet e barazisë gjinore dhe drejtësisë sociale në jetën e tyre të përditshme.

Duke përdorur si taktikë krijimin e grupeve lokale teatrale të cilat do të iniciojnë diskutimin, analizën dhe veprimet konkrete në çështjet gjinore më kritike të komunitetit ku këto grupe artistike bëjnë pjesë,projekti i inicuar nga SHARS dhe i mbështetur nga Ambasada e Mbretërisë së Vëndeve të Ulta (Hollandeze) në Tiranë synon të; Rrisë ndërgjegjësimin e të rinjve dhe komunitetit të cilit i përkasin mbi çështjet gjinore. Të thyejë heshtjen në zonat e targetuara rreth çështjeve gjinore dhe diskriminimit të grave. Të rrisë aftësitë e lidershipit dhe njohjes së të drejtave të njeriut. Të pasurojë të rinjtë me mjete alternative me anë të të cilave ata mund të shprehin lirshëm opinionet e të transmetojnë mesazhe sensitive tek moshatarët, prindërit dhe pjesëtarët e tjerë të komunitetit. Rritjen e kapaciteteve të të rinjve për të punuar në grup, të zgjidhin probleme dhe të vlerësojnë kontributin dhe rolin e domosdoshëm të të dyja gjinive.

SH.

. S.

nës ke

stëve të Rinj të Arti S ta . A. R

oca Ass

Sc ene

Shqipëria mbetet ende në një fazë të hershme në lidhje me vëmëndjen që i kushton çështjeve gjinore, që nga punësimi e deri tek pjesëmarrja në vendim-marrje. Përpjekjet për të sjellë ndryshime pozitive në fushën e barazisë gjinore, hasin vështirësi të mëdha nga barrierat e thella kulturore në grupet e popullatës që e përjetojnë më së shumti këtë problem, i cili jo rastësisht shkon paralel me varfërinë.

Sho qa

80

A. Y. A. S. tio no he f Youth rtists of t A

Adresa: Rr. Thanas Ziko, Pall. 6, Shk. 3, Ap. 41, Tirana, Albania e-mail: sharsalbania@gmail.com Mob.: 068 20 61 105

Tronditje  

Tronditje, fotoromance