Page 1

Nivell mitjĂ

Conte

El dia que la Terra va deixar de girar


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

Era un dia qualsevol pels habitants de la Terra. Però per la Terra no ho era. Feia temps que estava trista i molesta. O, més que molesta, estava enfadada i enfurismada amb el Sol. Per què?, us preguntareu. Els nens del planeta s’havien acostumat a no sortir tan sovint de casa. Jugaven, corrien i saltaven als passadissos, llits i sofàs (això quan les seves mares no els veien, és clar). I no anaven al camp, a la muntanya o al mar tant com abans. De tot això, la Terra en culpava el Sol. Especialment, en culpava els seus poderosos raigs, que eren capaços de penetrar a la pell dels nens i envermellir-la. La Terra sempre havia adorat el Sol i valorava la seva importància i necessitat, ja que ens envia energia en forma de llum i calor, ajuda les plantes a créixer i a produir oxigen, enforteix els ossos i les dents dels nens i, sobretot, perquè fa que ens sentim molt millor.

Com podia ser que ara els nens no volguessin sortir a jugar?

1

2


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

A IsdinSunLab, el dia transcorria amb total normalitat. De sobte: Riiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnngggggg! Va sonar el telèfon vermell d’alarma, que el president del Món només utilitzava en ocasions molt importants. La safata d’entrada del correu electrònic dels IsdinSunProtectors es va començar a omplir amb molts i molts missatges i els telèfons mòbils no paraven de sonar.

! g g ng

n n i i Ri n n n

Riii

3

!

g gg

- Super Fusion Boy a l’aparell, senyor President - va contestar de seguida. - Us necessito a tots - va dir el senyor President. Estem en estat d’alarma! La Terra ha deixat de girar. I el Sol s’està acostant! Les imatges dels satèl·lits ens ho han confirmat. - Tranquil, senyor President. Aquesta és una missió pels IsdinSunProtectors. En menys de 24 hores tot tornarà a la normalitat, no es preocupi – va contestar immediatament Super Fusion Boy.

Té un missatge nou Té un missatge nou Té un missatge nou Té un missatge nou Té un missatge nou Té un missatge nou

Riiinnnggg!

4


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

Super Fusion Boy va penjar el telèfon molt seriós i es va mirar els altres. Tots eren conscients de la gravetat de la situació. - Quin desastre! - Va exclamar Gel Cream, que sempre estava preocupat per la salut - La pell de tots els humans està en perill! - El món necessita l’equilibri del Sistema Solar. Si la Terra no gira i el Sol no s’acosta a la Terra… - Mister Lotion va preferir no acabar la frase.

5

-Mireu! - va dir Transparent Spray- He descobert com ha començat tot. I els hi va explicar què havia descobert mentre intentava connectar el seu mòbil d’última generació amb el supersatèl·lit solar per ensenyar-los-hi un impressionant vídeo. A través d’Internet havia aconseguit localitzar unes imatges increïbles.

6


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

Els IsdinSunProtectors entren en acció. - El que més li agrada a la Terra - va començar a explicar Transparent Spray - és sentir els nens com hi

juguen a sobre, a les platges, com corren mentre fan esport a l’aire lliure, escalant muntanyes… - Però tot això està canviant - va reflexionar Aftersun Els nens s’estan menys estona a l’aire lliure perquè s’adonen que el Sol els hi fa mal a la pel. Finalment, Transparent Spray va connectar el vídeo…

7

8


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

- Sol! - va cridar la Terra.- Per què estàs fent mal a la pell dels nens? - No em culpis només a mi, Terra - li va contestar el Sol, ofès - Si els humans t’haguessin cuidat més… - A vegades, els adults no són gaire conscients que m’estan fent malbé. Però els nens, quina culpa en tenen? - va replicar la Terra. - Els nens, els nens… - deia el Sol mofant-se de la Terra. Aleshores, la Terra es va enfadar i, de sobte, es va parar. Això encara va provocar més el Sol, que es va tornar com boig i no parava d’acostar-se i d’allunyar-se de la Terra mentre reia. El Sistema Solar s’havia convertit en un caos des d’aquesta discussió. Els altres planetes tampoc sabien com girar. Feia molta calor en algunes zones del món i en d’altres, massa fred; el cicle de l’aigua s’havia aturat; les plantes començaven a assecar-se; molts animals dormien perquè ja creien que havien d’hivernar mentre que els que estaven hivernant es despertaven de sobte. Els humans tenien por i s’amagaven a casa seva…

9


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

- Si en 24 hores la Terra no ha tornat a girar, serà el principi del fi – va dir Super Fusion Girl- No oblideu que les cèl·lules de la pell tenen memòria i el que passi durant aquestes hores és crucial per la salut de les hormones.

- Hem de mantenir el cap fred. Primer pas: Informació, ja sabem moltes coses. El Sol i la Terra estan molt enfadats. Segon pas: Deducció, sembla ser que tots dos tenen raó, oi? – va dir Mister Lotion.

11

- Efectivament – va confirmar Gel Cream – És important protegir els humans dels raigs ultraviolats UVA i UVB del Sol, que són els que poden ser perjudicials, perquè poden arribar a cremar la pell i a accelerarne l’envelliment. Però també és cert que la Terra té una capa protectora, cada vegada més fina i amb més forats per culpa de les moltes imprudències dels humans. - Tercer pas: Solució, hem de trobar la manera de convèncer la Terra perquè torni a girar. - va dir Mister Lotion.

12


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

Pluja d’idees Tots els IsdinSunProtectors es van reunir en un cercle y van cridar a l’uníson: Acció Fotoprotecció! - Idees! Necessitem idees per convèncer la Terra - va dir Super Fusion Boy. - Ja ho sé - va contestar Aftersun, la veu de l’experiència Li direm que farem el que sabem fer millor: ensenyar els nens a protegirse del Sol. - Aftersun, creus que si li diem això ja n’hi haurà prou? - va preguntar Super Fusion Girl.

13

- És clar! - va assegurar Aftersun. Si la Terra veu que els nens aprenen a cuidar-se la pell i que gaudeixen del Sol ben protegits, tornarà a ser feliç. - Tot això és el que els hi ensenyaremva afegir Aftersun, mentre els hi ensenyava una llarga llista Els hi explicarem els beneficis i els perills del Sol, com està formada la seva pell, com aplicar-se el fotoprotector adequadament… - Para, para, para!!! - El va interrompre Transparent Spray -Sembles una enciclopèdia! Em sembla una molt bona idea, però hem de trobar com fer arribar la informació als nens de la manera més eficaç i divertida.

14


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

- Jo proposo sobrevolar el món amb avionetes i mostrar els missatges més importants - va dir Gel Cream ben emocionat - “Aplica’t el fotoprotector mitja hora abans de sortir de casa i amb la pell seca”, “Repeteix l’aplicació diverses vegades al dia” “Evita el Sol entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda”… - Però abans els hi hauríem d’explicar per què és tan necessari protegir la pell - va dir Mr. Lotion - Potser pensen que com que la seva pell funciona com un escut protector ja no necessiten res més. Però amb això no n’hi ha prou. La pell necessita una protecció addicional, ja que els raigs ultraviolats que el Sol envia travessen les capes de la pell.

Lady Foam escoltava, ansiosa, i estava esperant per poder parlar. - Tampoc hem d’explicar només els perills del Sol! Cal recordar als nens que el Sol és necessari per viure, però que ens hem de protegir adequadament per poder-lo gaudir. Jo dissenyaria una col·lecció de cromos amb els beneficis i els perills del Sol. En sentir la paraula dissenyar, a Super Fusion Girl se li van il·luminar els ulls. - També podríem dissenyar una col·lecció ben vistosa de camisetes, gorres, ulleres de sol i parasols perquè els nens sempre tinguin ganes de dur-ho.

15

16


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

- Els podríem advertir que a la platja, a la muntanya o a la neu, els raigs del Sol reboten i es fan més forts. Per això, els nens s’han de protegir encara més Encara no havia acabat de parlar Transparent Spray, quan Gel Cream li va prendre la paraula. - I aquests són els missatges que posarem a la meva avioneta? - Va preguntar Gel Cream, que ja es veia pilotant… - Us heu oblidat d’una cosa important, també. Cada nen és diferent - va dir Aftersun – Pot tenir la pell clara o fosca, diferent color d’ulls i de cabell… Hi ha una escala de colors que va des d’una persona amb la pell molt blanca fins a una persona amb la pell negra. I tot i que tothom s’ha de protegir del Sol, les persones amb la pell més clara han de tenir especial cura.

17

- IsdinSunProtectors!!!, - va dir orgullós Super Fusion Boy - totes les vostres idees són genials… però no hem d’oblidar que tenim IsdinSunLab, la millor eina per arribar ràpidament a tots els nens i poder-los transmetre tot aquest coneixement. Hem de començar a actuar. El temps passa i la Terra ha de tornar a girar. Així que...

Acció Fotoprotecció!!!

18


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

Missatge a la Terra Super Fusion Boy sabia que havia arribat el moment d’actuar. Des d’IsdinSunLab, i a través del gran satèl·lit de l’observatori de Tenerife, va parlar a la Terra. - Terra, som els IsdinSunProtectors!, Ens sents? Al principi no hi va haver resposta. Ni un sol murmuri. - Terra, sisplau, som els IsdinSunProtectors! Ens sents? - Va tornar a preguntar Super Fusion Boy. - Sí, perfectament. - va contestar la Terra amb certa supèrbia.

19

Lady Foam, lliscant amb gràcia, va apartar Super Fusion Boy, va mirar a la càmera i es va dirigir a la Terra amb la seva fascinant veu. - Terra! Tu tens alguna cosa que cap altre planeta del Sistema Solar té. Ni Mercuri, ni Venus, ni Mart, ni Júpiter, ni Saturn, ni Urà, ni Neptú, ni Plutó. Ni el Sol! Tu tens vida: plantes, flors, arbres, rius, ocells, animals i éssers humans. Ets el planeta més afortunat. Però si pares de girar, la vida s’acabarà. Lady Foam, segura que les seves convincents paraules havien fet efecte, va tornar a cedir la paraula a Super Fusion Boy.

20


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

- La clau del teu problema són els nens, i ells són la solució. Si des de ben petits aprenen a respectarte i a cuidar-se la pell, podran gaudir del Sol - va assegurar Super Fusion Boy - Per això ens comprometem a ensenyar-los-hi com fer-ho. Super Fusion Boy va explicar a la Terra com havien pensat difondre la necessitat de fotoprotecció a tots els nens. D’aquesta manera, tornarien a jugar, córrer i gaudir a l’aire lliure. La Terra va començar a somriure i semblava que estava entrant en raó. - Quin és el secret per protegir-los la pell? - va dir la Terra. - La Fotoprotecció - van contestar tots els IsdinSunProtectors a l’uníson.

21

22


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

I la Terra, sense dir ni una paraula, va tornar a girar. Entre tots l’havien convençut. Després, li van explicar al Sol el resultat de la conversa amb la Terra, i aquest va tornar al seu lloc. Però quedava alguna cosa per fer…

Des d’aquell dia, els IsdinSunProtectors, amb l’ajuda de pares i mares, professors/es, metges/ses, farmacèutics/ques continuen ensenyant als nens com s’han de protegir del Sol.

Fi

23

24


Nivell mitjà / El dia que la Terra va deixar de girar

Recorda: El Sol és molt important per la vida, però els seus raigs UVA y UVB poden malmetre’t la pell. Per això t’has de protegir.

I no oblidis les cinc armes per protegir-te del Sol:

Fotoprotector, gorra, ulleres, camiseta i parasol.

• Aplica’t fotoprotector 30 minuts abans de sortir de casa i amb la pell seca. I repeteix l’aplicació diverses vegades al dia. • Evita exposar-te al Sol de les 12 del migdia a les 4 de la tarda. • Tingues molta cura a la muntanya, a la neu i a la platja. • Si fa calor, beu aigua sovint. • Rehidrata la teva pell amb aftersun.

Ens veiem a la propera missió dels IsdinSunProtectors!

Isdin cat med cuento  
Isdin cat med cuento