Page 1

Babyns första år Nyttig information

för dig som fotar din bebis hos Fotograf Laila Villebeck

Viktiga milstolpar i Babyns liv! Därför fotar vi vid 4, 7 och 12 månader

Inför fotograferingen: Bästa sättet att förbereda sig

Blyga barn – Måste barnen skratta på bild?

VÄRDEFULLA

TIPS!

Kläder och rekvisita Vad ska vi ha med oss?


Välkommen till Babyns första år! Kära förälder, om du läser det här är chansen stor att du har en underbar ny bebis i ditt hem, eller så är en på väg. I vilket fall som helst vill jag säga grattis! Jag heter Laila Villebeck och är fotograf med inriktning mot gravid-, nyfödd-, baby- och ettårsfotografering. Det var inte så länge sedan jag själv var precis där du är nu. Jag har två söner, födda 2008 och 2010 Jag förundras fortfarande över hur snabbt de båda förändras och växer. Jag vet hur viktigt det är för mig att få alla stadier i barnens liv dokumenterade för att sedan kunna gå tillbaka och minnas med ett leende och med värme i hjärtat. När de först låg på mage och såg förundrat på världen, hur små de där tårna och fingrarna var, när de sedan lärt sig sitta och stå och senare gå! Med ett fotografi är det möjligt att stoppa tiden och återuppleva babyns viktiga utvecklingssteg under det första året i livet.

Fotopaketet Babyns första år innehåller: ♥ Kundanpassade studiosessioner – alla dina sessioner är privata och görs i en stressfri miljö i studio. Jag har olika rekvisita att använda och du kan även ta med egen rekvisita för att göra sessionen mer personlig. ♥ Tid – För varje session sätter vi av en timme, men jag är fullt medveten om att en bebis inte alltid samarbetar enligt ett tidsschema och det är helt ok. Om du behöver byta en blöja eller mata bebisen så finns alltid tid för det. Du behöver aldrig känna dig stressad. ♥ Webgalleri med alla bilder från sessionen – Direkt efter sessionen är förmodligen både vuxna och bebisar trötta och behöver åka hem för att vila. Därför tittar vi inte igenom bilderna när fotograferingen är klar. Istället får ni inom 1-2 veckor en länk till ett lösenordskyddat webgalleri där familjen kan gå igenom bilderna från sessionen hemma i lugn och ro. Länken delar ni med fördel med er till mor- och farföräldrar. De vill ofta också beställa bilder av sitt barnbarn. ♥ Redigering av bilderna – De bilder ni väljer att beställa redigeras alltid, så stressa inte upp er om bebisen just rivit sig i ansiktet eller fått ett blåmärke precis innan ni ska fotograferas. Det fixar jag i efterhand ♥ Laila – Japp, ni får mig. Jag är själv mamma till två barn och jag har varit med om det mesta i bebissvängen. Med mig som fotograf behöver ni aldrig ursäkta er för en bebis som gråter, kräks, rapar eller har en illaluktande blöja ♥ 24x30 cm förstoringar – Som en extra bonus får ni en 24x30 cm förstoring från varje session utan extra kostnad (totalt 3 st förstoringar).


Babyns första år:

Stoppa tiden och bevara minnen GLÖM INTE BORT ATT FOTA ER BABY! Hur lång en 9 månaders graviditet än kan kännas så går bebisens första år fortare än du någonsin kan tro! Och när året väl har gått så går det inte att vrida tillbaka klockan. Varje dag upplever din bebis saker för första gången. Du kommer att se din bebis växa från en oskyldigt söt och totalt beroende nyfödd, till en aktiv ettåring som med staplande steg utforskar mer och mer av omvärlden. Min passion som fotograf är att skapa vackra

porträtt som kan hängas upp som tavlor, sättas in i ett fint album eller i ditt barns alldeles egna fotobok. Min specialitet är just babyfotografering och jag träffar med glädje just din familj för att med kamerans hjälp stoppa tiden och fånga babyn precis som den är i de olika utvecklingsstegen. I mitt erbjudande ”Babyns första år” är ni välkomna till studion vid 3 tillfällen för unika porträttsessioner (vid 4, 7 och 12 månader).

DIN BEBIS VID

4 MÅNADER:

• Känner igen dig och din doft • Blir alltmer social med leenden och ljud • Jollrar till svar när du pratar • Får bättre öga-till-hand-koordination för varje dag • Gillar din röst och kanske härmar dina ansiktsuttryck • Håller huvudet stadigt när han/hon ligger på mage och gör ibland ”miniarmhävningar” • Följer objekt med blicken • Kan föra ihop händerna och greppa en leksak • Börjar undersöka händerna och kanske även fötterna • Börjar rulla runt

4 månader:

Milstolpar vi försöker fånga: leenden och ligga på mage DEN FÖRSTA FOTOGRAFERINGEN i Babyns första år är vid 4 månader. Jag försöker fånga några leenden då bebisen ligger på rygg på en fårfäll och tar även några bilder när bebisen ligger på mage. Något klädombyte bilder i bara blöja brukar vara vad de orkar med i den

här åldern. Jag fotar gärna bebisen ihop med föräldrarna om det är ett önskemål – ett fantastiskt minne för er att ha kvar och roligt för bebisen att se när han eller hon blir äldre! Om bebisen har börjat leka med sina fötter så försöker jag få med någon sådan bild också.


Tips:

Kläder och rekvisita till 4-månadersfotograferingen • Se till att kläderna vi ska fota i inte är för stora eller för bylsiga. En 4-månaders bebis ”försvinner” lätt i kläderna om de är för stora och jag vill gärna fånga de små armarna och benen och det där härliga, runda, goa som är så speciellt för bebisar. • Barfota är att föredra. • Kläderna ska vara rena och strukna för bästa resultat. • ”Nakenbilderna” brukar jag fota med blöjan fortfarande på och med underbyxor över blöjan. Jag lånar ut underbyxor om ni inte har med er egna. För helnaket brukar jag använda en speciell fäll som är lätt att tvätta, men det är inte alltid den finns tillgänglig. • Ta gärna med en favoritnalle som sedan kan följa med även på 7- och 12månadersfotograferingen. • Undvik stora tryck och texttryck på kläderna. Det är bebisen och inte kläderna som ska vara i fokus. • Välj gärna färger med omsorg och försök hålla er till samma färgskala på alla 3 fotograferingar så passar bilderna ihop väl. • En hatt till grabbarna och en hatt eller hårband till tjejerna kan fungera vid 4månadersfotograferingen.


7 månader:

Den stora milstolpen vid 7 månader är att kunna sitta själv VID 7 MÅNADER är bebisen ofta social och bjuder på många härliga leenden. De utforskar sin egen röst och hur den kan användas. Höga tjut av lycka är spännande att laborera med. De allra flesta 7-månaders sitter upp utan stöd och vi har möjlighet till att skapa bilder med stor variation. En del har sådan styrka och balans i benen att de kan stå med stöd, men målet med 7-månaderssessionen i Babyns första år är att få sittande bilder. En bebis som inte har balansen för att sitta helt och hållet själv hjälper vi genom att han eller hon får sitta i en korg, låda eller liknande. Det är också vanligt att bebisen har börjat komma upp i krypställning och kanske övar sin styrka genom att göra ”babyarmhävningar”.

DIN BEBIS VID

7 MÅNADER:

• Sitter utan stöd • Sträcker sig efter saker • Leker med sina fötter • Börjar komma upp i krypställning


Tips:

Kläder och rekvisita till 7-månadersfotograferingen • Se till att kläderna vi ska fota i inte är för stora eller för bylsiga. • Barfota är att föredra. • Kläderna ska vara rena och strukna för bästa resultat. • Ta gärna med samma favoritnalle som vid 4-månadersfotograferingen. • Undvik stora tryck och texttryck på kläderna. Det är bebisen och inte kläderna som ska vara i fokus. • Välj gärna färger med omsorg och försök hålla er till samma färgskala på alla 3 fotograferingar så passar bilderna ihop väl. • En hatt till grabbarna och en hatt eller hårband till tjejerna fungerar även vid 7månadersfotograferingen. • För de mer allvarsamma bilderna brukar en bok fungera jättebra, så ta gärna med någon bok som barnet gillar att titta i. • ”Jag och gänget”: Något som är jättesött är att sätta barnet på rad med 2-3 nallar som passar ihop.

Sitter din bebis inte stabilt vid 7 månader? Lugn, det brukar ordna sig genom att de får hjälp med att hålla balansen i en låda, korg, väska eller liknande!


Blyga barn:

Måste bebisen le på bilderna? ALLA BARN ÄR OLIKA. En del söker kontakt och delar generöst med sig av leenden och skratt oberoende av var de befinner sig eller vem som är i närheten. Andra barn är mer inåtvända, funderar och är ”i sin egen värld”. Detta brukar bli tydligast när bebisen är i nya omgivningar som t ex i studion. Låt inte det hindra er från att få fantastiska bilder på er bebis! Oftast lyckas jag som fotograf fånga ett par fantastiska leenden ändå, det kräver bara lite extra hårt arbete och ett och annat

fotografknep. Och för att vara ärlig, allvarliga bilder kan vara minst lika fina. Porträtten är ju menade att visa personlighet. Mina personliga favoriter från fotograferingarna är ofta de allvarliga, fundersamma porträtten. Jag försöker därför alltid att fånga både glada och fundersamma uttryck. Ett collage med bilder där bebisen leker med något och har olika ansiktsuttryck är något som gör sig otroligt bra hemma på väggen eller i ett fotoalbum.


12 månader:

Förbered er för en svettig fotografering! Ettårsdagen är redan här! Det första året går otroligt fort och tänk att det är ett helt år sedan ni välkomnade er nya familjemedlem! Den första födelsedagen är något stort. Från att ha varit en liten hjälplös krabat, helt beroende av er föräldrar till att ha blivit ett barn som kan ta sig fram för egen maskin och som har en egen vilja. Jag ska vara ärlig, ettårsfotograferingen kan kännas kaotisk. Särskilt om ettåringen går stabilt (eller kryper) och/eller har en riktigt stark vilja. Det blir mycket lyfta tillbaka till studiogolvet, mycket lek och bus. Det gäller att behålla lugnet och att vara positiv genom sessionen för att barnet inte ska tröttna på oss vuxna som vill något helt annat än vad barnet vill just då. Vi tvingar aldrig barnet till något – då försvinner det goda humöret väldigt fort. Är barnet blygt och vill ha en kram av mamma eller pappa, då är det en kram som gäller. Vill barnet inte sitta på stolen vi ställt fram, då

DIN BEBIS VID

12 MÅNADER:

• Kan stå, med eller utan stöd • Kryper eller går • Kan klappa händerna • Kan vinka • Säger mamma, pappa och kanske något mer ord • Härmar rörelser • Gillar att ”dansa” • Känner igen sånger och gör ofta rörelser till t ex Imse Vimse Spindel • Har en egen stark vilja

kanske det är roligare att stå på den? Ofta handlar det om att lura barnet att vilja göra det som vi vill att han eller hon ska göra ;) Mycket tålamod med andra ord. Om ettåringen kan stå eller gå så är målet att få fina bilder på detta. Ibland kan ett stöd krävas för ståbilderna. Ettårsfotograferingen i Babyns första år avslutas med ballonger. Alla barn reagerar olika på ballongerna – en del är rädda för ballongerna, en del grabbar tag i ballongerna och viftar runt med dem eller vill äta upp dem. Hur vi använder ballongerna i fotograferingen beror på hur barnet reagerar på dem. Ni bestämmer själva vilken färg ni vill ha på ballongerna. Ofta använder jag en färg i två nyanser och så att det matchar kläderna. Maila mig ett par dagar innan fotograferingen när ni bestämt vilka kläder ni vill ha med på fotograferingen, så plockar jag fram ballonger i de färger ni önskar.


Tips:

Kläder och rekvisita till 12-månadersfotograferingen • Se till att kläderna vi ska fota i inte är för stora eller för bylsiga. • Barfota är att föredra. • Skor fungerar vid ståbilder och/eller gåbilder om barnet känner sig bekväm i skorna. • Kläderna ska vara rena och strukna för bästa resultat. • Ta gärna med samma favoritnalle som vid 4-månadersfotograferingen. • Undvik stora tryck och texttryck på kläderna. Det är barnet och inte kläderna som ska vara i fokus. • Välj gärna färger med omsorg och försök hålla er till samma färgskala på alla 3 fotograferingar så passar bilderna ihop väl. • En hatt till grabbarna och en hatt eller hårband till tjejerna fungerar även vid 12månadersfotograferingen. • Om ni har en fin gunghäst, bil eller liknande så får ni gärna ta med det till studion. • Snickarbyxor utan tröja under är jättefint till både sitt- och ståbilder. (Jag har att låna ut till både pojkar och flickor om ni vill.)


Tips:

Bästa sättet att förbereda sig för fotograferingen • Vid bokningen ser vi till att välja en tid då barnet brukar vara piggt, glatt och harmoniskt. • Försök få barnet att sova och äta innan fotograferingen för att optimera humöret. • Om huden är torr så försök smörja in huden lite extra dagarna innan fotograferingen. • Undvik att behandla huvud/hår med feta krämer eller olja innan fotograferingen då håret blir fett och ser glansigt ut på porträtten. • Ta gärna med något enkelt mellanmål om energin skulle dala. Under sommaren kan vätskenivån behöva fyllas upp också, så ta gärna med pipmugg till de större barnen som dricker ur annat än flaska. • Undvik åtsittande strumpor eller muddar på kläderna om ni vill ha barbent och bara armar i bilderna. Sitter kläderna åt lämnas märken i huden som är svårt att redigera bort. • Glöm inte våtservetter, klädombyter, något att torka kring munnen med, blöjor och annat som kan behövas.

Vad händer efter fotograferingen? 2-3 veckor efter sessionen lägger jag upp ett lösenordsskyddat online-galleri där ni i lugn och ro kan titta igenom bilderna och beställa de bilder ni vill ha. Länk till galleriet och inloggningsuppgifter skickas till er mailadress. Galleriet ligger uppe i minst 2 månader. Alla bilder kommer dock att sparas på hårddisk om ni någon gång skulle vilja göra efterbeställningar.


Om ni är intresserade av att boka Babyns första år, maila på: info@lailavillebeck.com Mer info om mig och mina fotograferingar finns på min hemsida: www.lailavillebeck.com Bloggen finns på: http://lailavillebeck.blogg.se Följ mig på facebook! www.facebook.com/FotografLailaVillebeck

Infobladbabynsforstaar