Fotofestival magasin 2014

Page 1

FOTOFESTIVALMAGASINET · SEPTEMBER 2014

foto » Roland Jensen

DANMARKS HYGGELIGSTE FOTOFEST

IVAL

Igen i år kan vi med stolthed præ sentere et forrygende program med en stor variation af foredrag sholdere og udstillere – her bliver i sandheden noget for enhver smag. Fotofestival 2014 foregår primært i smukke og intime omgivelser på Hanstholm Fyr med Danmark s vildeste naturområde, Hansted Vildtreservat, som nabo .


FOREDRAGSHOLDERE Jonathan Lhoir [ B ] Anders Geidemark [ S ] Søren Pagter [ DK ]

VELKOMMEN på verdens hyggeligste fotofestival!

Mats Andersson [ S ] Mogens Trolle [ DK ]

Fotofestival 2014 holdes i de intime rammer af Hanstholm Fyr. Og som

Per Finn Nielsen [ DK ]

sædvanlig er der udstillinger og åbningsreception i de smukke lokaler i

Mads Black Ifversen [ DK ]

det gamle rådhus i Thisted. I løbet af en forrygende fotofestival-weekend

* Læs mere på side 4-6

vil vi sammen tage på en eventyrlig opdagelsesrejse ud i nogle af natu-

UDSTILLERE

rens, livets, mange hjørner og facetter.

Det gamle rådhus i Thisted:

virkeligheden af. Favnende en bred mangfoldighed af internationalt an-

Jonathan Lhoir [ B ]

erkendte og berømmede fotografer og naturmennesker, der alle kommer

Ard Jongsma [ NL/DK ]

for at dele deres oplevelser og erfaringer med os, får vi med fotofestival

Brian Rasmussen [ DK ]

2014 en unik og værdifuld gave, der ikke tilnærmelsesvis har sit side-

Roland Jensen [ DK ]

stykke noget andet sted i Danmark.

Årets program har vi i fotofestival-teamet selv vanskeligt ved at begribe

I fotofestival-teamet favner vi bredt og går ikke på kompromis, når vi

Hanstholm Fyr:

sammensætter Danmarks hyggeligste og største naturfoto-event til dig.

Carsten Krog Pedersen [ DK ]

For fotofestival er lige netop henvendt til dig med en spirende interesse

Jytte Gellert Krogh [ DK ]

for fotografiet, med et hjerte, der brænder for naturen, med en kunstne-

Jon Detlefsen [ DK ]

risk sjæl med øje for billedlig skønhed, med et åbent og nysgerrigt sind

Christian Wig [ DK ]

sultent efter unikke og inspirerende oplevelser.

* Læs mere på side 7

Vores drøm med fotofestival er at give dig masser af inspiration til dit fotografi, masser af naturstof til eftertanke og forhåbentlig også at

Samt flere...

overraske dig og at give dig ny viden og erfaring, som du kan putte i din rygsæk og tage med hjem til yderligere analyse og refleksion.

Følg fotofestival på

Ung, gammel, nybegynder eller professionel. Fotofestival er for alle -

KOLOFON © fotofestival.dk og fotograferne Redaktion:

Carsten Krog Pedersen Fotofestivalstifter / formand / fotograf +45 2363 6223 carsten@fotofestival.dk

Jon Detlefsen Journalist / fotograf +45 2276 8734 jon@fotofestival.dk Layout: Karin Fredsøe, Tilde Grafisk

2

foto » Ard Jongsma

også for dig. Og vi glæder os til at møde dig på fotofestival 2014! Fotofestivalredaktionen


ÅRETS PROGRAM

FOREDRAG OG UDSTILLING

FREDAG DEN 26. SEPTEMBER (DET GAMLE RÅDHUS, THISTED) Kl 16.00-18.00 Fernisering på det gamle rådhus i Thisted kl. 19.00 20×20 foredrag med udstillerne – foredraget er inspireret af Pecha Kucha foredragene, hvor hver foredragsholder viser 20 billeder i 20 sekunder. Kl. 20.00 Hejremanden – Foredrag af Mads Black Ifversen LØRDAG DEN 27. SEPTEMBER (HANSTHOLM FYR) Kl.10.00 Fernisering Hanstholm Fyr Kl. 11.00-12.00 Foredrag - Mogens Trolle (DK) Kl. 12.00-13.00 Frokost (købes på stedet) Kl. 13.00

Foredrag - Per Finn Nielsen (DK)

Kl. 14.00

Foredrag - Mats Andersson (S)

JONATHAN LHOIR [B]

Kl. 15.30-16.00 Kaffe Kl. 16.00 Foredrag - Søren Pagter (DK) leder af fotojournalist-uddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus. Kl. 17.00

Foredrag – Anders Geidemark (S)

Kl. 18.00

Foredrag – Jonathan Lhoir (B)

Kl. 19.00 Verdens hyggeligste middag (Tillæg til billetten) Kl. 21.00 Surprise (Ann Malmgren og Adam Bindslev – Fotografikurser.dk) SØNDAG DEN 28. SEPTEMBER Fototur 1: 100 kr pr. deltager (Tilmelding samt mere information senere) Fototur 2: 100 kr pr. deltager (Tilmelding samt mere information senere)

Jonathan Lhoir er belgier men har boet i Sydfrankrig siden 2009. Jonathans tilgang til naturfotoet er meget kunstnerisk og subjektiv, hvilket han forsøger at lære fra sig, når han afholder foredrag og fotokurser. Hans billeder kan nydes på billedudstillinger og i adskillige, internationale magasiner. Senest er Jonathan blevet bemærket det fineste sted, man kan opnå som naturfotograf. Ved verdensmesterskaberne i naturfoto, BBC’s Wildlife Photographer of the Year, blev han præmieret i kategorien, Botanical realms. Foredraget og udstillingen tager udgangspunkt i Jonathans seneste projekt, Black and Wild. Med linjer, former, skygger og kontraster blander han den virkelige verden sammen med sin egen, subjektive fortolkning af naturen. Effekterne i disse billeder er ikke lavet kunstigt i billedbehandlingen. De er et resultat af fire års hårdt og målrettet arbejde med store kontraster og bevægelse.

BILLETTEN til årets fotofestival kan købes på fotofestival.dk – og koster kun kr. 550,00. Billetten giver adgang til udstillinger og foredrag. Frokost kan købes på stedet og middag kan bestilles sammen med billetten.

FERNISERINGEN PÅ DET GAMLE RÅDHUS Fredag d. 26. september kl. 16.00-18.00 åbner fotoudstillingen i de smukkeste omgivelser i det gamle rådhus i Thisted. Gratis entré. Kl. 19.00 holder hver af de fire udstillere en kort intro til deres billeder. Udstillere er Jonathan Lhoir (B), Ard Jongsma (NL/DK), Brian Rasmussen (DK), Roland Jensen (DK). Kl. 20.00 kan du høre Mads Black Ifversens fascinerende foredrag, Hejremanden. Billetter til foredraget kan købes ved indgangen.

foto » Jonathan Lhoir

3


FOREDRAG

ANDERS GEIDEMARK [S] foto » Anders Geidemark

Svenske Anders Geidemark er naturfotograf og forfatter, født i 1963. Han har arbejdet professionelt som fotograf, skribent, grafiker, foredragsholder, underviser og billledredaktør siden 1988. Han har blandt andet holdt foredrag og vist billeder i syv europæiske lande, og han har haft mere end 50 udstillinger i Sverige og det øvrige Norden. Anders er en flittigt benyttet dommer i store internationale fotokonkurrencer, som for eksempel BBC’s Wildlife Photographer of the Year, GDT European Wildlife Photographer of the Year, Glanzlichter og Nordic Nature Photo Contest. Han har produceret to af sine egne bøger og medvirket i mange flere. Af egne bøger kan nævnes: Stigen ur hav – av vingar skuggad 1995, Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet 2004. Anders Geidemark er medlem af den prestigefulde svenske fotosammenslutning, Naturfotograferna, og han er tilknyttet billedbureauet IBL i Sverige og til Getty Image i resten af verden. Han er desuden svensk repræsentant for det norske fotomagasin Natur & Foto.

SØREN PAGTER [DK]

foto » Søren Pagter

FOREDRAG 4

Søren Pagter har i mere end 16 år været leder af den verdensberømte fotojournalistuddannelse på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. På uddannelsen i Aarhus underviser Søren Pagter skolens danske og internationale fotojournalister. Herudover holder Søren Pagter foredrag og workshopper både i Danmark og i udlandet, for eksempel i Armenien, Nepal og Rusland. Søren Pagter har siddet i flere fotojuryer, blandt andet ved Årets Pressefoto samt til verdens største og ældste fotojournalistkonkurrence, POYi i USA. Søren Pagter prioriterer at forblive en aktiv fotojournalist og løser derfor nogle få fotopopgaver hver måned. Til daglig bor Søren Pagter i Randers med sin kone og to døtre. Foredraget Fotojournalistik bliver ofte forbundet med nære historier om mennesker og reportager fra begivenheder. Men fotojournalister skal sætte deres historier i perspektiv, og hertil er landskabsfotografiet et vigtigt værktøj. Den moderne fotojournalist gør brug af natur- og landskabsfotografiet som en del af sit visuelle udtryk – det kan være til at skabe en stemning eller for at vise de omgivelser, som en histories hovedpersoner lever i. Foredraget vil vise eksempler på fotojournalistik, hvor natur- og landskabsfotografiet bliver brugt som en væsentig del af formidlingen – og eksempler på fotojournalister, der vælger at arbejde med emner inden for natur og miljø.


foto » Mats Andersson

FOREDRAG

MATS ANDERSSON [S] Mats Andersson er en af de kreative svenske naturfotografer, det er svært at komme uden om. Med sin meget personlige billedstil skaber han et dragende og mystisk univers, ikke nødvendigvis for at dokumentere naturen, men nærmere for at tilnærme sig et personligt kunstnerisk udtryk. Hans univers er dragende og specielt, og i dette nærmest drømmeagtige univers møder man ofte trolde og silhuetter af dyr i deres mystiske miljø. Motiverne henter han i sit nærmiljø – bl.a. i den Smålandske lyse sommernat. Mats Andersson (Født 1966) læste bl.a. foto på Konstindustriskolan i Göteborg i 1980’erne. Derefter fulgte job som Art

Director i reklamebranchen. Siden 1989 har han fungeret som Art Director og fotograf på Concret Reklam i Jönköping. Mats Andersson: er medlem af det prestigefyldte Naturfotograferna/N, vandt Metro Photo Challenge 2011, har udgivet ni bøger, nomineret til den Svenske fotobokpriset 2013. I foredraget fortæller Mats Andersson bl.a. om sit møde med Heikki Willamo og viser bl.a. billeder fra deres fælles bog “Möten”.

FOREDRAG

foto » Per Finn Nielsen

PER FINN NIELSEN [DK] Den danske naturfotograf Per Finn Nielsen har gennem en årrække intenst fulgt hvinændernes liv i Esrum Sø. I sit foredrag viser han nogle helt unikke optagelser af den lille dykand. Der vil blive vist adfærd aldrig før dokumenteret, undervandsfoto af fuglens dykketeknik og videooptagelser af yngleforløbet dybt inde i et hult træ. Der vil blive fokuseret på de fotografiske udfordringer, som ligger bag disse optagelser, ligesom det fjernstyrede undervandsudstyr, der blev anvendt, vil blive vist frem og gennemgået.

5


FOREDRAG

foto » Mogens Trolle

Mogens Trolle er zoolog og naturfotograf og vil i dette foredrag fortælle om sin 40.000 km lange rejse rundt i Sydafrika, Namibia og Botswana. På denne rejse har målet være at fange de magiske og intime øjeblikke, hvor man kommer helt tæt på Afrikas vilde dyr. Det er blevet til dette foredrag samt udstilling, som kan opleves på zoologisk museum i København. Mogens Trolle er Zoolog, forfatter og fotograf, og han har genne mange år arbejdet med formidling af naturen, bl.a. gennem udgivelsen af bøgerne “Afrikas dyreliv”, “Grønlands dyreliv” og “Dyrelivet på Galapagos”.

MOGENS TROLLE [DK]

FOREDRAG

MADS BLACK IFVERSEN [DK]

foto » Mads Black Ifversen

6

Mads er blandt andet uddannet kort og dokumentar-filmklipper. Han har uddannelser inden for radioproduktion, video og TV-produktion, samt fotografi. Med disse i rygsækken har han bl.a. lavet ’Hejremanden’, som er et unikt og varmt portræt af et stærkt menneske og hans tilknytning til Fiskehejrene i en park i København. Kirsten Palmer, vært på TV2 NEWS, siger bl.a. om Mads: “Jeg har arbejdet med Mads på Kort-og Dokumentarfilmskolen i Lyngby og kender ham som et dygtigt og engageret menneske langt ud over det sædvanlige. Især Mads´ arbejde med dokumentarfilmen “Hejremanden” fascinerede mig. Mads viste en endeløs tålmodighed og stædighed, som i sidste ende gav ham en uovertruffen kontakt med sin hovedperson. En kontakt, som var helt nødvendig for at lave så tæt et portræt.” Derudover er Mads en formidabel fotograf, som ikke går på kompromis med hverken kvalitet eller æstetik.


UDSTILLINGER, THISTED foto » Brian Rasmussen

ARD JONGSMA [DK/NL] Ard Jongsma er en hollandsk fotograf, bosat i Danmark. Han er uddannet billedkunstlærer og har arbejdet som fotograf på reportager siden 1991 og på rent fotoarbejde siden 2008. Hans arbejde strækker sig over mode, natur, musik, portræt og events. I udlandet arbejder Ard mest i Afrika og i landene syd og øst for Europa. I Danmark er han blandt andet fast fotograf i Odense Zoo og Odense Bys museer. Han udstiller kunstnerisk fotografi i Galleri ByArt i Odense. Ard arbejder meget med kontrast i skarphed og lys og tager udgangspunkt i kunstnerisk æstetik mere end i journalistisk historiefortælling – også i sine reportageopgaver. Ard vandt titlen som årets naturfotograf i Danmark i 2013.

BRIAN RASMUSSEN Brian Rasmussen arbejder til dagligt som afdelingsleder og fotograf i Randers Regnskov, og igennem dette arbejde kommer han vidt omkring i forhold til motiver. På en enkelt uge er det ikke unormalt, at han har fotograferet alt fra parrende kongekobraer og flyvende kæmpeflagermus til portrætter af børn, produktbilleder eller dele af dyrepassernes spændende hverdag. Brian har desuden 10 års erfaring som dyrepasser i Randers Regnskov og har derfor et unikt kendskab til dyrs adfærd. Denne viden bruger han selvfølgelig både til dagligt, når han fotograferer i Regnskoven, og når han rejser udenlands for at fotografere. Brian har rejst i Australien, Indonesien, Singapore, USA, Costa Rica, Malaysia, Borneo, Thailand, Italien, Ungarn, Cambodja, Afrika, og han planlægger at fortsætte med at rejse, til han har set hele verden… Brian Rasmussen driver en af Danmarks mest læste fotoblogge, Fotomalia.dk, og han vandt førsteprisen i rejsekategorien i NNPC – Nordic Nature Photo Contest 2013.

foto » Roland Jensen

ROLAND JENSEN [DK] Roland Jensen, f. 1950, stammer fra Struer men har boet i Silkeborg siden 2009. Han fik sit første spejlrefleks som 18-årig. Roland har et udpræget konkurrencemenneske og deltager i adskillige konkurrencer i hele verden i FIAP og SDF-regi. Roland Jensen er Danmarksmester 2011, Skandinavisk Mester 2012, Jysk Mester 2013, Danmarksmester 2013, Skandinavisk Mester 2013, og I 2014 har han, indtil videre, opnået at vinde det individuelle Jyske Mesterskab 2014. Fotografering er blevet en stor del af hans liv og efterhånden er det blevet sådan, at han betragter verden i billeder. Men det er naturen og de store oplevelser han får der, der optager 90% af tiden.

UDSTILLINGER PÅ HANSTHOLM FYR Carsten Krog Pedersen - www.billedsprog.dk Jytte Gellert Krogh Jon Detlefsen - www.sagafoto.dk Christian Wig - 500px.com/wigH/

7


ARTIKEL fototips- & tricks

Tekst og foto: Jon Detlefsen

makrofoto – den lille, store forskel

”Skal man have et sandfærdigt indtryk af vor planet, må man enten betragte den på meget nært hold eller fra månen.” Thor Heyerdahl

Med makrofoto går du helt tæt på livets forunderlige detaljer. Men det er ikke tilstrækkeligt bare at gå tæt på og knipse løs. Du skal først overveje nøje, hvorfor du gør det. Spørg dig selv: hvad vil jeg fotografere? hvorfor vil jeg fotografere dette? Hvad vil jeg fortælle? Med tydelige til- og fravalg tager du ansvar og ejerskab over dit fotografi, og du indgår i en kreativ proces, hvor du ikke ’tager’ billeder men skaber dem på baggrund af dine overvejelser. Stemninger Jeg går ikke i skoven med kameraet for at fotografere et træ. Jeg er der for at fotografere skovens stemning, hvilket kræver, at jeg skuer ind i mig selv og mærker grundigt efter. Det er naturens stemning tolket gennem min egen sindsstemning, jeg forsøger at skildre på mine billeder. Alle de smukke, grimme, store og små motiver i naturen er katalysatorer for sindsstemninger, og her ligger nøglen til billeder, der når lidt dybere. Grej, teknik og indstillinger Et spejlrefleks med et makroobjektiv påmonteret er alt, du behøver. Jeg bruger et prisbilligt Tokina 100 mm. f/2.8, som fungerer aldeles strålende. I makrokategorien omkring de 100mm. har både de primære og de sekundære mærker en skudsikker opskrift med pivskarpe glas, så om det er Nikon, Sigma eller noget tredje gør ikke den store forskel. Begynd med et billigt makro - eventuelt brugt. Her får du ofte rigtig meget for pengene. I de fleste fotografiske sammenhænge fotograferer jeg på blændeprioritet og bruger eksponeringskom-

8

pensation til at justere eksponeringen. Men gælder det makro, bruger jeg udelukkende manuelle indstillinger for at bevare den fulde kontrol. Jeg ender dog oftest på største mulig blændeåbning med mindst mulig skarphedsdybde. Det har nok noget at gøre med min mere kunstneriske tilgang til fotografiet, da jeg generelt ikke laver dokumentariske billeder, hvor hovedmotivet er hovedbudskabet og skal fremstå super skarpt for dokumentationens skyld. Glem teknikken Teknikken er udfordrende, men du må ikke blive en slave af den. Forstået på den måde, at hvis du udelukkende fokuserer på teknikken og anstrenger dig for at opnå teknisk perfekte resultater, og i samme ombæring glemmer fortællingen, fortoner dine billeder sig hurtigt i glemslens nådesløse tåger. Teknikken er naturligvis ikke ligegyldig, men et teknisk uperfekt billede, der bevæger mig som beskuer, er lysår mere værdifuldt end det teknisk perfekte indholdsløse billede. Enhver kan lære teknikken. Men billedsproget skal der kæmpes for at mestre. Dunken i mudderet Det er ikke søndagskirkeklunset, du skal iføre dig, når du skal makrofotografere. ’Helt tæt på’ skal tages ganske bogstaveligt. Det er dunken helt ned i mudderet, øjnene i niveau med jordoverfladen og hovedet helt ind i busken. Her opstår nærheden og magien. Og her skabes mesterværkerne. Du må aldrig fotografere oven fra og ned. Ja, ”aldrig” er definitivt, men det er en vigtig tommelfingerregel. Og regler er lavet for at blive brudt, men det skal ske velovervejet og målrettet. Ellers ligner


Grej: Nikon D3s + Tokina 100mm. f/2.8 macro. Indstillinger: 1/3200 sek., f/4.2, ISO200. Manuel.

Grej: Nikon D3s + Tokina 100mm. f/2.8 makro. Indstillinger: 1/1600 sek., f/5.6, ISO200. Manuel.

9


Grej: Nikon D3s + Tokina 100mm. f/2.8 makro. Indstillinger: 1/1000 sek., f/3.8, ISO-100. Manuel.

det bare, at man ikke har styr på, hvad man foretager sig. En kæp i hjulet Jeg bruger ikke stativ. Med stativet har jeg samme fornemmelse, som hvis min højre arm er bundet på ryggen. Stativet hæmmer min bevægelsesfrihed, og dermed min kreativitet, hvor forskellen på at flytte kameraet blot en smule til den ene eller anden side potentielt betyder forskellen på pletskud eller forbier. I stedet bruger jeg hvad som helst som stabilisator. En sten, mig selv eller fotorygsækken, og ret ofte befinder jeg mig så langt nede ved jordoverfladen, at kameraet faktisk ligger på jorden, som i sig selv er ret stabil. Ned i tempo Det er ikke nødvendigvis nogen let sag at holde kameraet stille. Ved makrofotografering opereres der med ganske snævre skarphedsdybder, så den mindste bevægelse bringer fokus ud af fokus. Bevæger motivet sig i vinden, er udfordringen endnu større. Prøv at arbejde med din vejrtrækning. For det første skal du være afslappet, pulsen skal ned, og vejrtrækningen skal være under kontrol. Og når du skal finjustere fokus, prøv da at bevæge kameraet en smule frem eller tilbage i stedet for at dreje på objektivets fokusring. Det

10

er marginaler, det drejer sig om. Tjek skarphed på kameraets display og bliv ved med at fotografere, indtil fokus er der, hvor du havde tænkt dig. Lad være med at gå på kompromis, når du mister tålmodigheden. Araknofobi De er overalt omkring os. Lige uden for døren. I græsset, i buskene, i skoven, på engen. De er i byen og i naturen. Og det er en fest at fotografere dem. Edderkopperne og deres spindelvæv. Fotografer dem en dugvåd sensommermorgen, hvor tusinder af vanddråber samles i spindet og i modlyset forvandles dråberne til små lys. Fotografer edderkopperne i modlyset, så lyset skinner igennem dem. Fotografer i lige den rette vinkel i forhold til solen, så spindet fungerer som en optisk prisme, der bryder lysbølgerne med refraktion. Det sker, når lysbølgerne ændrer hastighed og retning. Meget andet end edderkopper og spind kunne have illustreret denne makroartikel, men de illustrerer helt perfekt, at naturfotografi ikke behøver kræve en 70.000 kroners super tele og en rejse jorden rundt. Mindre kan gøre det. At være naturfotograf behøver ikke være spor omstændigt, tidskrævende eller at ruinere familien de næste fem generationer frem. Det er bare at stikke hovedet i busken...


Inspiration til fototuren? – start på Thy Turistbureau

Foto: Carsten Krog Pedersen

Det Gl. Rådhus, Store Torv, Thisted

11


kontRast

e

kontrast #

3

onnement Skynd dig at købe ab fotomapå Danmarks flotteste mmer ko gasin – Kontrast #4 ptember på gaden allerede i se måned!

fotomagasin juli 2014 1. ÅRgang

KONTRAST

#

FOTOMAGASIN SEPTEMBER 2013

1

1. ÅRGANG

FOTOMAGASINET KONTRAST udkommer fire gange årligt på tryk og på web. Abonnement på tryk kr. 300 Abonnement på web kr. 200 .dk

Se mere og køb abonnement på kr. 79,00

www.kontrastmagasin.dk

STØT VORE SPONSORER – DE STØTTER OS!

Søndergade 22 · 7741 Frøstrup www.fotofestival.dk Henvendelse: Carsten Krog Pedersen – tlf. 2363 6223