Fotofestival Magasin 2012

Page 1

FOTOFESTIVALMAGASINET · SEPTEMBER 2012

foto » Brutus Östling

Oplev foredrag med den legenda riske BRUTUS ÖSTLING og mange flere – danske som ud enlandske. Ta’ på fotosprint med børnene ell er besøg de mange udstillinger med fantastiske billed er.

SI DS TE W EE KE ND I SE PT EM BE R 20 12


INDHOLD Årets program Udstillerliste Fotofestivals kursustilbud Fotoskjul Brutus Östling [ foredrag ] Ard Jongsma [ foredrag ] Jan Magnus Reneflot [ foredrag ] Amatøren der fik vinger [ artikel ] Foredrag: Roy Mangersnes Gør en forskel [ artikel ] Jesper Tønning [ udstilling ] Rolf Støa [ udstilling ] Henrik Søndergaard [ udstilling ] Carsten Krog Pedersen [ udstilling ] Fotofestival.dk [ udstilling ] Pixelpark.dk [ udstilling ] Fernisering Øyvind Antonsen [ foredrag ] Et evigt øjeblik [ artikel ]

VELKOMMEN

4 4 5 5 6 7 8 10 14 16 19 20 22 22 22 22 22 23 24

på fotofestival 2012!

KOLOFON © fotofestival.dk og fotograferne Redaktion:

Carsten Krog Pedersen Fotofestivalstifter / formand / fotograf +45 2363 6223 carsten@fotofestival.dk

Jon Detlefsen Journalist / fotograf +45 2276 8734 jon@fotofestival.dk Layout: Karin Fredsøe, Tilde Grafisk Tryk: Trykkeri Friheden Oplag: 3.000 stk.

2

foto » Jesper Tønning

Følg fotofestival på

Det er med stolthed, vi kan præsentere Danmarks største naturfotoevent. Dette års fotofestival bliver et brag af en begivenhed for alle natur- og fotointeresserede og for alle med interesse i at møde spændende mennesker og nyde smukke, fascinerende og kunstneriske naturbilleder. Ikke blot set fra et dansk perspektiv bliver fotofestival 2012 et stort arrangement. Vi bliver et nordisk tilløbsstykke med nogle af de største og bedste naturfotografer fra Danmark, Norge og Sverige. Vi får desuden besøg af venner og kolleger fra Skånsk Naturfotofestival, svenske Photo Natura og fra norske Natur & Foto. At kunne præsentere navne som Brutus Östling, Roy Mangersnes, Jan Magnus Reneflot og Jesper Tønning, for blot at nævne et par stykker, er noget af et scoop, og vi er sikre på, at interesserede på alle niveauer får en kæmpe oplevelse og masser af inspiration smidt i bagagen ved mødet med denne mangfoldighed af spændende naturfotografer. Vores overordnede mål er at dele vores begejstring for naturen og naturfotografiet med håbet om, at øget glæde og bevidsthed fører til større naturhensyn og mere naturbeskyttelse, for man ødelægger vel ikke det, som er smukt, og som man elsker? I år holder vi for første gang en landsdækkende fotokonkurrence forud for fotofestival med præmieuddeling på festivalen. Læs nærmere om konkurrencen på fotofestival.dk. Derudover har vi, vanen tro, fotosprint under fotofestival med gode præmier både i en voksen- og i en børnekategori. Igen i år holder vi fotofestival på Vigsø Feriecenter, hvor det også er muligt at bestille overnatning i ferielejligheder eller feriehytter. Så sæt allerede nu kryds i kalenderen sidste weekend i september og sæt kursen mod Danmarks største og vildeste naturområde – Thy. Vi glæder os til at se jer! Fotofestivalredaktionen


PhotoshoP Guides, tests, teknik + meGet mere Kan købes i hele landet i 7-Eleven, NærKøb, Shell og alle velassorterede kiosker.

3


ÅRETS PROGRAM BER FREDAG DEN 28. SEPTEM udstillingslokaler Fernisering i de smukke 16.00 isted. i Det gamle Rådhus i Th fotofestivalbillet. Entré ikke inkluderet i sen Foredrag: Øyvind Anton 19.00 BER LØRDAG DEN 29. SEPTEM t 07.00-11.00 Fotosprin og voksne) (konkurrence for børn

BILLETTEN til årets fotofestival kan købes på Billetnet eller hos Sparekasen Thy – og koster kun kr. 750,00. Prisen er inklusiv lørdagens program samt frokost, kaffe og middag.

UDSTILLERE: Øyvind Antonsen Magnus Reneflot Rolf Støa

11.30-12.30: Frokost 12.30-13.30: Foredrag:

Roy Mangersnes

) Ard Jongsma (Danmark

Henrik Søndergaard Fotofestival.dk

13.30-14.30: Foredrag

Carsten Krog Pedersen Pixelpark.dk

14.30-15.00: Kaffe ) Roy Mangersnes (Norge 15.00-16.00: Foredrag: rge) Jan Magnus Reneflot (No 17.00-18.00: Foredrag: Brutus 18.00-19.00: Foredrag:

Jesper Tønning

Östling (Sverige)

KONKURRENCER: Fotosprint for voksne og børn Modlys

e, præmieuddeling, hygg 19.00-?? Middag, networking m.m. læse mere stival.dk vil du kunne På fotofe ”Modlys” – beom hovedkonkurrencen t med mere. skrivelse, starttidspunk

hele dagen Udstillingerne er åbne Rigtig god fornøjelse!

udvidet hen Årets program vil blive ændende aktiviter over sommeren med sp fotofestival.dk – så følg godt med på

FOTOSPRINT – en konkurrence for alle Fotofestival har igennem mange år arrangeret en kort fotokonkurrence, som er åben for alle. Vi kalder den for ”Fotosprint”. Fotosprint er en konkurrence, der er opdelt i to kategorier: en voksen- og en børnekategori. Reglerne er enkle. Du tilmelder dig på stedet, hvor fotosprinten foregår, og så har du herefter tre timer til at tage billeder, og af disse afleverer du ét billede der, hvor du tilmelder dig. Herefter går dommerne i gang, og om aftenen er der så uddeling af præmier. En hurtig og sjov konkurrence, hvor alle kan være med fra barn til voksen, fra mobiltelefon til spejlreflekskamera.

4


FOTOFESTIVALS KURSUSTILBUD JON DETLEFSEN:

25. og 26. august 2012 på Vigsø feriecenter Du har muligheden for at komme på kursus med endnu en prisvindende fotograf. Jon har øje for det kunstneriske motiv og dyrker billedets enkelthed og rene udtryk. Dette er en stor mulighed for at få inspiration af en af Danmarks dygtigste naturfotografer og bagmand for fotofestival.

Besøg Jons hjemmeside: gericheimages.dk

NIKOLAJ LUND:

20. og 21. oktober 2012 på Vigsø feriecenter Her har du muligheden for at komme på kursus med en af Danmarks unge og fremadstormende fotografer. Nikolaj er kendt langt ud over landets grænser for sine kreative portrætter af bl.a. klassiske musikere. Landskaber er dog også et gennemgående tema i Nikolajs fotografi.

Besøg Nikolajs hjemmeside: nikolajlund.com

Følg med på fotofestival.dk og tilmeld dig her til kurserne.

FOTOSKJUL Fotofestival har den seneste tid opstillet fem fotoskjul flere steder i Thy. Med hjælp fra Landdistriktsmidlerne er det blevet muligt at opstille fotoskjul på udvalgte steder i Nationalpark Thy og i forbindelse med naturgenopretningsprojektet i Hjardemål plantage samt i Vejlerne. Du kan følge udviklingen med fotoskjulene på vores hjemmeside. Her kommer der også oplysninger om hvornår og hvordan, det bliver muligt at bruge skjulene. Vi håber på mange gode oplevelser for dig og for naturen.

5


Brutus Östling [ foto: Agneta Östling ]

FOREDRAG

BRUTUS ÖSTLING Dokumentaristiske fuglebilleder i verdensklasse At Brutus Östling fotograferer fugle er en tilfældighed. At han er en af de bedste til at gøre det, er et faktum. Som ambassadør for Canon Europe og med flere priser, kåringer og udnævnelser i bagagen, laver Brutus Östling fascinerende, og ofte meget actionprægede, billeder af fugle fra alle afkroge af verden. Et af kendetegnene ved Brutus Östlings billeder er nærheden og intimiteten med fuglene, hvor man kommer helt tæt på ellers uopnåelige steder for at opleve de smukke kongeørne fra Sverige, albatrosser fra øen Midway i Stillehavet og pingviner fra Antarktis. Læs mere i artiklen på side 10. Kom og oplev en af de dygtigste fuglefotografer holde foredrag på fotofestival 2012! foto » Brutus Östling

6


foto » Ard Jongsma

FOREDRAG

ARD JONGSMA Den altfavnende og prisvindende fotograf holder foredrag på fotofestival 2012 Ard Jongsma er en hollandsk fotograf, bosat i Danmark. Han er uddannet billedkunstlærer og har arbejdet som fotograf på reportager siden 1991 og på rent fotoarbejde siden 2008. Hans arbejde strækker sig over mode, natur, musik, portræt og events. I udlandet arbejder Ard mest i Afrika og landene syd og øst for Europa. I Danmark er han blandt andet fast fotograf i Odense Zoo og Odense Bys museer. Han udstiller kunstnerisk fotografi i Galleri ByArt i Odense. Ard arbejder meget med kontrast i skarphed og lys og tager udgangspunkt i kunstnerisk æstetik mere end i journalistisk historiefortælling - også i sine reportageopgaver.

Ard Jongsma

Ard vandt Årets Musikfoto i 2010 og to kategorier i Danmarks naturfoto i 2011.

7


Jan Magnus Reneflot

FOREDRAG

JAN MAGNUS RENEFLOT

Foredrag og udstilling med kreativitetens og abstraktionens mester Norske Jan Magnus Reneflots begejstrede og legende tilgang til naturfotografiet smitter, og uanset fotografisk niveau går man ikke fra mødet med Reneflot uden en større kunnen og et kæmpe smil på læberne. Men bag det legende ydre ligger også alvor, for det handler om at passe på vores dyrebare natur: - At bidrage til at skabe et kærlighedsforhold til naturen omkring os er et af mine store mål som naturfotograf. Vi vil nødig miste det, vi elsker, og vi vil derfor blive mere bevidste om at passe på naturens forunderlige mangfoldighed og samspillet i naturen. Det skaber naturengagement, og er der noget, naturen har brug for, er det samarbejdspartnere. Reneflot vil i dette foredrag, ligge hovedvægten på hvordan man med musik kan understrege billedets budskab og ad den vej tilføre en ekstra dimension til sine billeder. Reneflot er medlem af Norske Naturfotografer - tidligere formand, han er æresmedlem af BioFoto Norge, og han har vundet adskillige, store fotopriser. Læs mere om Reneflot i artiklen, ”Et evigt øjeblik” på side 24. Husk udstillingen på Det gamle Rådhus i Thisted – fernisering fredag kl. 16.00.

fotos » Jan Magnus Reneflot

8


9


ARTIKEL

Tekst: Jon Detlefsen

AMATØREN DER FIK

vinger Som 13-årig drømte han om at blive sportsfotograf, 25 år senere blev han dykkerfotograf, og i dag er han en af de største naturfotografer med speciale i fugle

Svenske Brutus Östling fotograferede sin første fugl i 1999. Inden da var han undervandsfotograf med adskillige billeder og reportager publiceret i europæiske dykkermagasiner, men det satte børn og familieliv en stopper for, og i stedet kastede han sig over fuglene. - Som oftest er det tilfældighederne, der styrer. Da jeg begyndte med fugle for tolv år siden, vidste jeg intet om dem. Det var fotografiet, som fik mig sporet ind på emnet. Men Brutus Östling har indhentet den manglende viden: - I dag er det helt anderledes. Til min seneste bog om albatrosserne på øen Midway, ”Under asfalten hviler en strand”, skrev jeg selv teksten. Og det handler meget om albatrossernes historie siden mennesket kom i vejen for dem, om den næsten fuldstændige udryddelse af mange arter. Første på grund af fjerindustrien men i dag mere på grund af langlinefiskeriet. Men bogen handler også om Midway, der er en gammel militærbase i Stillehavet, og om biologi – men på en let måde. Og Brutus Östling mener ikke, vi kan sidde den negative udvikling overhørig, men samtidig skal vi ikke overvurdere os selv: - Vi skal gøre noget ved det, som foregår i dag. Samtidig skal vi ikke tro, at vi påvirker særligt meget, men vi skal prøve. Gennem min interesse håber jeg, at jeg kan gøre andre interesserede. Større er mine forhåbninger ikke. Vi skal ikke overvurdere vores betydning, og samtidig skal vi naturligvis gøre alt,

10

hvad vi kan, både når det gælder truede arter og for eksempel drivhuseffekten. Brutus Östling startede sit eget bogforlag som 22-årig, og her har han udgivet mere end 1000 titler. Men selvom han stadig driver sit forlag, er det i dag naturfotografiet, han lever af. - Jeg har levet af naturfotografiet i syv år, men det var egentlig ikke noget, jeg efterstræbte. Det var en tilfældighed, og meget heldigt, da jeg ikke har kunnet forsørge mig selv via bogforlaget de seneste syv år. Hvis man vil satse på naturfotografiet, mener Brutus Östling ikke, man skal gøre som ham. - Vil man have succes som fotograf, skal man vælge en helt anden vej. Man kan for eksempel få en vellønnet karriere som læge, hvor man har fritid til at fotografere og råd til at rejse. Men uanset hvad man gør, er det vigtigste at bevare den oprindelige glæde ved sit arbejde som fotograf. - Det vigtigste er, at man altid bliver ved med at være amatør. Amatør betyder elsker. Er man professionel betyder det bare, at man lever af det, man elsker, konstaterer Brutus Östling og slutter: - Den dag jeg stopper med at være amatør i mit hjerte, den dag stopper jeg med at fotografere. Brutus Östling har udgivet flere bøger om fugle, vundet priser og været udnævn til årets Nordiske naturfotograf, og man kan opleve ham holde foredrag på fotofestival 2012.


»

11

foto » Brutus Östling


12 fotos Âť Brutus Ă–stling


Foto: Baard Næss

Bli abonnent NÅ!

289,-

NOK

NATUR&FOTO Nordens største naturfotomagasin 5 magasiner + en kalender 289,-

DKK

Utenlandske abonnenter: SEK 339,- og DKK 289,Tegn abonnement på våre nettsider www.naturogfoto.no eller ring abonnementstjeneste på tlf: +47 23 36 19 34

Tegn abonnement på www.naturogfoto.no 13


FOREDRAG

ROY MANGERSNES Roy Mangersnes Foredrag og udstilling med en af Norges største naturfotografer Den 34-årige, professionelle naturfotograf, Roy Mangersnes, arbejder for naturen via sine smukke og fascinerende billeder af vilde dyr. Han har vundet priser i BBC Wildlife Photographer of the Year, i GDT European Wildlife Photographer of the Year og i Nordic Nature Photo Contest. Og så er Roy Mangersnes formand for Norges mest prestigefyldte naturfotosammenslutning, Norske Naturfotografer, der kun er for de bedste. Læs artiklen på side 16 – og mød Roy Mangersnes på fotofestival 2012 Husk udstillingen på Det gamle Rådhus i Thisted – fernisering fredag den 28. september kl. 16.00. foto » Roy Mangersnes

14


ANTARKTIS

SYDGEORGIEN OCH FALKLANDSÖARNA

DITT LIVS ÄVENTYR! Vi reser via vackra Falklandsöarna till sagolika Sydgeorgien – en oas för naturentusiaster. Här häckar hundratusentals kungspingviner bredvid elefantsälar och vandringsalbatrosser, i ett hänförande landskap med vilda bergsmassiv, enorma glaciärer och vidsträckta sandstränder. Vi seglar sedan söderut mot Antarktis där vi upplever dramatiska landskap, monumentala isberg och en otrolig mängd pingviner. I de omgivande vattnen kan vi se späckhuggare och andra valar. Låt vårt isförstärkta fartyg Ocean Nova ta dig med in i Antarktis iskrönta värld.

MED POLARQUEST reser du med små fartyg. Vi tycker att det är en förutsättning för stora naturupplevelser. Du kommer nära vilda djur i en storslagen natur och har gott om tid att fotografera och skåda djur – eller bara njuta. Under denna resa bor vi ombord på det bekväma expeditionsfartyget Ocean Nova och med stabila gummibåtar går vi iland för att utforska den mäktiga naturen på nära håll. Mellan landstigningarna äter vi gott, spanar från däck och lyssnar till våra färdledares intressanta föreläsningar om det avlägsna och spektakulära område som vi befinner oss i. Du behöver inte vara forskare eller atlet för att följa med – våra äventyr är för alla!

Resans längd: 22 dagar. Datum: 21 oktober - 11 november 2012. Gruppens storlek: Max 84 passagerare. Boende: Hytt ombord på det bekväma expeditionsfartyget Ocean Nova. Pris: Från SEK 75 900 per person. PolarQuest är Sveriges främste arrangör av resor till polartrakterna och har arrangerat resor sedan 1999. Vi erbjuder även andra polarresor till: Svalbard, Nordpolen, Franz Josefs Land och Sydpolen.

Beställ våra broschyrer på www.polarquest.se eller ring +46 31 333 17 30.

15


ARTIKEL

Tekst: Jon Detlefsen

foto » Roy Mangersness

GØR EN

forskel 16


Han er formand for den eksklusive forening, Norske Naturfotografer, og han har vundet priser i BBC Wildlife Photographer of the Year, i GDT European Wildlife Photographer of the Year og i Nordic Nature Photo Contest. Den 34-årige, professionelle naturfotograf, Roy Mangersnes, er uddannet biolog, og han har en kæmpe viden om naturen, de vilde dyr og den frodige, økologiske mangfoldighed i mange af verdens vildeste regioner, hvor han har været på eventyr. Vi har stillet Roy Mangersnes en række spørgsmål: Hvornår og hvorfor lavede du dit første naturfoto? Jeg tog mine første naturbilleder i 2000, mens jeg studerede biologi på universitetet. Under studiet tilegnede jeg mig mere og mere kundskab, og naturen blev mere og mere fascinerende. Denne fascination ønskede jeg at dele med andre, og jeg købte noget brugt fotoudstyr af min onkel. Det var et manuelt kamerahus, der var fra 1978, lige som jeg selv, og med manuelle objektiver. Denne tidlige fase med dias og manuelle indstillinger lærte jeg meget af. De første filmruller var ikke noget at prale af, men jeg var meget interesseret i at forbedre mig, og jeg læste alt, hvad jeg kunne finde om naturfotografering. Jeg fik mit første billede på tryk allerede i 2001. Det var et billede af et egern trykt i magasinet Villmarksliv. Hvilken person er dit forbillede/inspirator, når det handler om natur og/eller foto? Jeg kan ikke fremhæve en speciel person, som har inspireret mig, men jeg bliver inspireret af mange ting omkring mig. Jeg låner lidt hist og her og forsøger også at lave mit eget. Nogen inspirerer mig gennem deres professionelle holdning til faget, andre gennem deres enorme kapacitet indenfor feltet – tekniske løsninger, billedsyn og kreativitet. Det, at se mange billeder, også fra kunstens verden, er med til at opbygge en solid base af kundskab, der er nyttig at have med sig. Var du naturmenneske, før du begyndte at fotografere? Jeg har altid været interesseret i fugle og dyr og generelt i friluftsliv. I en periode var jeg ivrig jæger, men da jeg begyndte at bruge mit kamera mere aktivt, havde jeg ikke længere tid til jagt og solgte mit våben. Hvilke slags billeder mener du selv, du er bedst til at lave? Jeg er uddannet adfærdsbiolog og har et godt kendskab til de økologiske processer i naturen og også til dyrs adfærd. Det, mener jeg, er min specialitet. Jeg ved, hvad jeg fotograferer og kan dermed formidle og fortælle historien bag billedet. At tage billeder, som formidler et budskab, kræver, at man ved, hvad man fotograferer.

Roy Mangersnes er en af norsk naturfotografis største kometer, og man kan møde ham på fotofestival 2012

Hvilken stil mener du selv, dine billeder hører under – dokumentar, kunst, abstrakt, en blanding eller andet? Jeg mener, mine billeder hører til i den dokumentariske genre. Jeg forsøger dog at bruge kameraets begrænsninger og muligheder, dynamik og lukkerhastigheder, til at skabe udtryk og stemninger, som kan opfattes som kunst. Dette afhænger dog af, hvordan man definerer kunst og er en helt anden diskussion. Hvad er dit vigtigste budskab med dine billeder af natur og vilde dyr? Jeg er meget optaget af, at mine billeder skal have et budskab. Det kan enten være, at billedet fortæller om en fascinerende art eller et spændende miljø, som fortjener opmærksomhed, eller det kan være billeder, der omhandler problemstillingen om, hvordan vi behandler naturen. Jeg mener, at mennesker oftest ønsker at passe på det, de synes er smukt, og det er derfor mit ønske, at mine billeder skal formidle det smukke ved naturen, så vi kan passe på den.

»

17


foto » Roy Mangersness

Hvad vil du opnå med dit arbejde med naturfotografering? Jeg ønsker at fremstå som en naturbevarings-bevidst fotograf, og jeg håber, at mine billeder kan gøre en forskel for naturen og miljøet. Jeg har udviklet min egen filosofi omkring dette budskab i mine billeder. For mig handler naturfotografering om meget mere end at glæde sig selv. At man selv er glad for et billede er selvfølgelig vigtigt, men ofte knytter der sig en oplevelse til billedet, som forstærker det indtryk, fotografen selv har. Det, som skiller et godt billede fra et mindre godt billede, er om denne oplevelse formidles videre til betragteren. Er det tilfældet, har man taget et godt billede og kan klappe sig selv på skulderen. Et godt billede skal have et budskab eller vække en reaktion hos betragteren. Og har man oven i købet taget et billede, der bliver husket, er det virkelig godt. Jeg er meget optaget af indhold og budskab i mine billeder og ser kameraet som et meget effektivt våben, hvis det bruges rigtigt. Et billede kan sige mere end tusind ord! Hvad mener du, naturfotografiet generelt kan have af indflydelse for arbejdet for naturen? Naturfotografer kan have stor indflydelse på arbejdet for naturen. Mennesker ønsker, som nævnt, at passe på det, de synes er smukt, og gennem gode billeder kan man fascineres af naturens mangfoldighed, og man vil da passe på den. Det er vigtigt, at fotografer også arbejder med naturens diversitet og ikke bare følger flokken og fotograferer det

18

samme, som alle andre. Det nære er lige så vigtigt, som det eksotiske. Hvad drømmer du om at opleve som naturfotograf – et specielt sted eller dyr? Jeg har været mange steder og set meget smuk natur. Det er mangfoldigheden, som fascinerer mig mest. Et sted, jeg har været, men som jeg ønsker at komme tilbage til, er Sydgeorgien og Antarktis. Af steder, hvor jeg ikke har været, men som står højt på listen, er Kamchatka i det østlige Rusland. Her findes et fantastisk landskab og store rovdyr i skøn harmoni. En sibirisk tiger i en snedækket skov i det centrale Rusland kunne nu også være spændende… Hvad er dit råd til naturfotografer, der vil blive dygtige og måske komme helt til tops, lige som dig? Hvis man ønsker at udvikle sig som naturfotograf, er det vigtig, at man tager mange billeder og ser mange billeder. Inspiration og teknik er centralt i en personlig udvikling. Når man har opbygget sig en base med inspiration, kan man lettere finde sit eget udtryk og sin egen stil. Det er også en fordel at bruge tid på at lære sine motiver at kende. At bruge tid i felten og læse om de arter, man vil arbejde med. Desto mere du ved om motivet og om dit kameraudstyr, jo lettere er det at tage de billeder, du ønsker. Og husk, at det ikke altid er ham med det største teleobjektiv, der er den bedste naturfotograf. Det handler om evnen til at formidle!


Jesper Tønning

UDSTILLING

JESPER TØNNING – MELLEM HIMMEL OG HAV I THY

En af Danmarks dygtigste og mest prisvindende landskabsfotografer udstiller på fotofestival

foto » Jesper Tønning

På fotofestival 2012 vil Jesper Tønning udstille billeder med temaet ”Mellem Himmel og Hav i Thy” - fugle, landskab og nærbilleder fra det ”Vilde Vesten”. Jespers fritidsinteresse er blevet til en livsstil, hvor oplevelsen, for ham, er lige så vigtig som selve billedet, og det kan klart ses i hans smukke billeder på denne udstilling. Han fotograferer danske landskaber, som ingen andre. Hans filosofi er, at man ikke behøver at tage langt væk for at finde de gode motiver. Selvom Danmark er den foretrukne fotodestination, trækker de nordiske fjelde også, og Jesper

har adskillige fototure til den laplandske vildmark i bagagen. Brugen af lyset, kompositionen og det specielle blik for detaljerne er Jespers trumfkort, og landskab og makrobilleder er hans speciale. Jesper har modtaget adskillige priser i nationale og internationale fotokonkurrencer, han er med i Wild Wonders of Europe-teamet, som eneste dansker, og han har flere gange været kåret som årets naturfotograf i Danmark. Jesper Tønnings arbejde er gennem årene præsenteret i en række udstillinger, bøger, kalendere, postkort og brochurer.

19


Rolf Støa

UDSTILLING

ROLF STØA En legende i norske fotokredse Rolf Støas stil breder sig fra det minimalistisk, dokumentariske til det mere abstrakte og kunstneriske, og ofte flyder grænserne sammen. Støa er mest optaget af landskaberne, både de store og de små, og af lyset, farverne og stemningen i sine billeder. At leve med og i naturen har været en naturlig del af Rolf Støas liv siden barndommen. Han færdedes hjemmevandt i skovene og på fjeldet i hans barndomsegn ved Trysil, og allerede som 15-årig blev han fascineret af fotografering og det magiske, som sker i et kamera og, ikke mindst, i mørkekammeret. Rolf Støa er medlem af Norske Naturfotografer, og han vil noget med sine billeder ud over at registrere sine egne oplevelser: - Jeg vil vise andre, hvor fantastisk naturen er. Dens former, lyset og

stemningen på forskellige årstider. Det mystiske ved skoven, det storslåede ved fjeldet og det mægtige ved havet. Når man fotograferer naturen, følger bevidstheden om dens skrøbelighed og menneskeskabte tilbagegang, og her vælger Rolf Støa at fokusere på det positive for at kæmpe naturens sag: - Efterhånden kom jo også det element ind, at jeg så, hvor dårligt vi behandlede naturen. Enkelte fotografkolleger dokumenterede dette fotografisk. Jeg følte, at jeg hellere ville skildre skønheden og hvordan, jeg ønsker, naturen skal være, og måske på den måde brede lysten til at passe på det, vi har tilbage. Rolf Støas billeder ses ofte på udstillinger og i fotomagasiner, og gennem tiden har han vundet konkurrencer og modtaget adskillige priser. foto » Rolf Støa

20


Lej en elbil Oplev Thy på en sjov, lydløs og miljørigtig måde. Lej en elbil og tag på opdagelse i Nationalpark Thy eller tag en tur til Vejlerne, til Agger Tange eller til en af de mange andre smukke steder i Thy. Thy Turistbureau råder over flere af den allernyeste Peugeot iOn, som kan bookes på halv- og heldagsbasis - eller for en uge ad gangen på

www.rentagreencar.dk. www.rentagreencar.dk Du er også velkommen til at kontakte os på tlf. 97 92 19 00. Vi hjælper gerne med turforslag og nærmere information om lejemulighederne.

21


UDSTILLING

HENRIK SØNDERGAARD Sidste års vinder af fotofestivals konkurrence, udstiller i år 10 billeder på festivalen. Henrik har gennem mange år interesseret sig for naturen og især fugle ligger hans hjerte nær. På sidste års fotofestival vandt han dog med dette smukke landskabsbillede.

CARSTEN KROG PEDERSEN

FOTOFESTIVAL.DK De bedste konkurrencebilleder fra sidste bliver udstillet.

Carsten er grundlæggeren af fotofestival, og har ikke udstillet på festivalen siden det første år. Carsten blev inspireret til at lave udstillingen ”El bousqe mystico” efter at mange træer blev fældet lige uden for hans dør. Fældningen skete i forbindelse med etableringen af det store testcenter for vindmøller i Østerild / Hjardemål plantager.

PIXELPARK.DK En nystartet lokal fotoklub vil udstille under festivalen. Vi glæder os meget til at se, hvad klubben har at vise os på årets udstilling.

FERNISERINGEN PÅ DET GAMLE RÅDHUS i Thisted bliver i år et udvalg af de bedste norske naturfotografers billeder. Her vil Roy Mangersnes, Jan Magnus Reneflot, Rolf Støa og Øyvind Antonsen udstille. Efter ferniseringen er der foredrag med Øyvind Antonsen (Læs mere om Øyvind på næste side) på Rådhuset og billetter kan købes ved indgangen. Ferniseringen foregår fredag den 28. september kl. 16.00 (alle er velkomne) og foredraget starter kl. 19.00.

22


FOREDRAG

Øyvind Antonsen

ØYVIND ANTONSEN – Det smukke forfald

Øyvind Antonsen laver smukke, fascinerende og barske billeder af død og forfald Øyvind har sin helt egen stil, ofte meget rå, hvor han blandt andet skildrer konflikten mellem natur og menneske, og han er ikke bange for at vise de mørke, men også nødvendige og uundgåelige, sider af naturen: døden. - Mine interesser, som naturfotograf, favner bredt fra klassisk naturfoto til menneskepårvirket natur og grænselandet mellem natur og kultur, og jeg er optaget af at følge mine egne ideer og at udvikle mit eget udtryk som fotograf. Øyvind har fotograferet, siden han var ti år og har dermed 40 års erfaring bag kameraet. Hans hjemmebane er Hedmark i det østlige Norge i de

kæmpemæssige skovområder på grænsen til Sverige, og det er fra dette område, han henter store dele af sin inspiration som fotograf. Naturbevaring fylder meget i Øyvinds bevidsthed: - Jeg har altid været optaget af natur og naturbevaring, og det var denne naturinteresse, som gjorde, at jeg blev interesseret i naturfoto. Øyvind Antonsen er medlem af Norske Naturfotografer, og han holder kurser og workshops om grundlæggende foto, billedbehandling, naturfoto og makrofotografering. Og så kan man møde ham på fotofestival!

Husk udstillingen på Det gamle Rådhus i Thisted - fernisering fredag den 28. september kl. 16.00 og foredrag samme sted kl. 19.00. Billetter købes ved indgangen.

foto » Øyvind Antonsen

23


ARTIKEL

Tekst: Jon Detlefsen / foto: Carsten Krog Pedersen

Et evigt øjeblik Blandt frosne fosser i tyve graders varme er fotofestivals udsendte på kursus med norsk fotolegende

På en mudret parkeringsplads i en lille sydnorsk by omgivet af dybe skove står en gammel container. En af de store. Et tungt skrummel. Engang var den hvid. Nu er den vejrbidt, malingen krakeleret, hængslerne rustne, og tilfældige graffiti-tags bidrager til følelsen af forfald. Sommerfrost Vi er i Siggerud, lige syd for Oslo, på fotokursus med Jan Magnus Reneflot og Stig Børre Elvegård. Vejret er sommerligt med varmegrader, der nærmer sig de tyve samtidig med, at vinterisen endnu bider sig fast i søerne og fosserne. Begge fotografer bor her, og de har begge specialiseret sig i at fotografere nærmiljøet. Reneflot har netop vundet kategorien Årets Turbillede i den store fotokonkurrence Nordic Nature Photo Contest 2012 (NNPC), og han har vundet adskillige priser gennem tiden. Han er en legende i nordiske fotokredse, tidligere formand for Norske Naturfotografer – en forening kun for de bedste – og æresmedlem af BioFoto Norge. Elvegård er blandt andet i færd med et fotoprojekt, hvor han hver uge året rundt fotograferer i samme, begrænsede område nær sit hjem. Det udfordrer kreativiteten og evnen til nytænkning. Han er medlem af den eksklusive forening, Norske Naturfotografer, og så er to af hans billeder netop blevet præmieret i NNPC 2012. Noget for sig De fleste ville nok ignorere den gamle container i jagten på egnede motiver. Måske kaste et foragteligt fnys i dens retning. For ude i skovenes dyb gemmer sig forårsfriske anemoner, blanke skovsøer, majestætiske elge, og måske, hvis man er heldig, et glimt af den mytiske gaupe – lossen. Og så er en gammel container ikke sagen. Men Reneflot er ikke som de fleste. Han er vild med containeren, og det bliver hans kursister også, når de smittes med den Reneflot’ske, barnlige begejstring, nysgerrighed og fantasi. Pludselig åbner sig en verden af fantastiske, abstrakte og kunstneriske motiver helt ned på makro-niveau. Det skal være en leg Men det er ikke bare den gamle container, der rummer overraskelser, når man er i selskab med Reneflot. Han er en mester, når det gælder kreativitet og abstraktioner. Med sit makroobjektiv skaber han storslåede kunstværker af mikroskopiske krusninger i overfladen på en vandpyt, af den smeltende is på søen nær hytten i skovens dyb eller af rustrøde afskalninger på en gammel, grim container.

»

24


25


foto » Jon Detlefsen

” 26

... for her gemmer sig mange gode motiver, som vi oftest overser

Kurset fokuserer blandt andet på at fortælle, at skabe sine billeder frem for at tage dem og at lede bevidst efter definerede motiver. Og så handler det om at have det sjovt, mens man gør det. Reneflot er dybt optaget af hele arbejdsprocessen omkring skabelsen af sine billeder. Noget af det vigtigste er at lege, at udforske, at opleve verden i børnehøjde – ”for her gemmer sig mange gode motiver, som vi oftest overser”, slår Reneflot fast. Og tre dage sammen med Reneflot, Elvegård og 12 entusiastiske, norske kursister er da også den rene svir med tid til hygge, overraskende og humoristiske indfald, og, selvfølgelig, fantastisk naturfotografi. De udsendte fra Fotofestival vender opløftede hjem. Smittet af fotografisk opfindsomhed og legelyst. Inspireret af store forbilleder. Sultne efter at omsætte nylig lærdom til praksis. Og sikre på, at de vender tilbage til naturfotografiets centrum – Siggerud, Sydnorge. Den grimme skønhed På parkeringspladsen ved idrætshallen i Siggerud står en gammel container alene tilbage. Dens tilbagevenden til rampelyset var flygtig, blitzlysene er slukkede, og mørket sænker sig. Grimheden øges dag for dag, når malingen skaller og afslører forfaldets rustrøde ansigt. Men noget bevæger sig. En ensom skikkelse holder den forfaldne med selskab. Begejstret og opslugt leger legenden videre, når kursisterne er gået hjem. Nu er der tid og ro. I timevis, måske i dagevis. Og forfaldets grimhed forvandles til et øjebliks evig skønhed…


Thy

- et vidunderligt sted i Danmark

Du kan tilmed møde Thy på Strøget i Københ avn i hele juni! Fotoudstilling fra Thy, foredrag, musik – og smagsprøver. Kom ind og få en bid af alt det, vi kan tilbyde i Thy!

www.thy.dk

Untitled-4 1

Frederiksberggade 23 – se meget mere på www.thyikobenhavn.d k

27

11/08/10 0:05:02


STØT VORE SPONSORER – DE STØTTER OS!

Danmarks professionelle fotomagasin

www.scanian-eagles.com

SAMARBEJDSPARTNERE Støtteforeningen www.scanian-eagles.com Nationalpark Thy

Skånsk Naturfotofestival

Søndergade 22 · 7741 Frøstrup www.fotofestival.dk Henvendelse: Carsten Krog Pedersen – tlf. 2363 6223

Kunstforeningen Det ny Kastet