__MAIN_TEXT__

Page 1

proceduri de setare pentru un blitz Canon, Metz, Nikon, sau Nissin

Accesorii pentru blitz

Micnova -10 dispozitive portabile pentru modelarea luminii de blitz

NR.7 IANUARIE 2012

GHID

Setarea blitz-urilor

Fujifilm X100 Nikon 1 V1 Olympus E-P3

OBIECTIVE

CAMERA REVIEW

REVISTĂ DE CULTURĂ FOTOGRAFICĂ / WWW. FOTOCLASS .RO

21 obiective luminoase cu

„piatra unghiulară” în fotografie

Lighting for Drama

Fashion shooting cu Dragoş Borcănea

Shopping la F64

BREVIAR

EXPUNEREA

MAKING OF

DOSAR

FOCALĂ FIXĂ

Cum întreţinem Dispozitive de acumulatorii telecomandă


Foto copertă: © Dragoş Borcănea / D-Studio . ro

Acest număr al revistei FotoClass cuprinde review-uri ale unor aparate extrem de tentante, chiar dacă nu fac parte din categoria DSLR-urilor: Fujifilm X 100 testat de Vlad Eftenie, Nikon 1 V1 şi Olympus E-P3. În continuare ne ocupăm de obiectivele fixe luminoase. Dintre acestea am selectat 21 dintre cele mai cunoscute opţiuni cu focale între 24 şi 135mm, de la accesibilele variante 50/1.8 la performantele 85/1.4. Dosarul ediţiei este despre expunere, de la modurile de măsurare la timp de expunere, diafragmă, sensibilitate, conţinând şi idei practice pentru expunerea corectă la fotografierea de portrete, peisaje, sport, interioare. Ghidul foto prezintă modurile principale de lucru şi procedurile de setare pentru blitz-urile dedicate, la care se adaugă o colecţie de accesorii destinate acestora, în principal pentru modificarea calităţii luminii. Rubrica Making of este bazată pe un Fashion shooting la D-Studio cu Dragoş Borcănea, care ne prezintă soluţii de iluminare cu blitz-uri de studio Elinchrom. Breviarul vă pregăteşte pentru experienţa unui shopping la noul magazin F64 prezentând o serie de imagini în care am surprins doi clienţi care îşi fac cumpărăturile de Crăciun, apoi trece în revistă o serie de dispozitive de declanşare a aparatului prin telecomandă, de la cablu la kit-ul radio şi câteva sfaturi despre întreţinerea şi încărcarea corectă a acumulatorilor.

La realizarea acestei ediţii au colaborat:

Dragoş Borcănea, Vlad Eftenie, Octavian Manolescu, Cristian Simionescu, Cristian Uba. Coordonator:

Radu Grozescu

Revista Foto Class este un proiect media realizat de F64Studio ©2012 - Toate drepturile rezervate.

ISSN 2068 - 8598

KFM-1100

KFM-2100

KCM-3100

Lumina... Fără ea nu există imagine. În fotografia profesională este esenţial să măsurăm cu acurateţe lumina pentru a calcula efectul acesteia asupra imaginii. Compania japoneză Kenko vine în sprijinul acestui demers oferind fotografilor o gamă de trei instrumente: două cu funcţiuni de exponometru/flashmetru (KFM-1100, KFM-2100) şi un colorimetru (KCM-3100). Toate încorporează cele mai noi tehnologii, iar designul inspirat şi structura logică a comenzilor asigură o ergonomie deosebită. Sunt instrumente de clasă profesională, proiectate pentru a satisface cerinţele de vârf privind precizia şi fiabilitatea.

în România prin www. f64 .ro


REVISTĂ DE CULTURĂ FOTOGRAFICĂ WWW.FOTOCLASS.RO

NR. 07 IANUARIE 2012

© Mayangsari / Dreamstime . com

12

18

AGENDA 6 De ce revii la F64 ? F64 în imaginile... şi cuvintele clienţilor

CAMERA REVIEW 12 Fujifilm X100

robust, silenţios, obiectiv luminos, imagine de înaltă calitate

18 Nikon 1 V1

24

aparat performant cu dimensiuni diminutive

24 Olympus E-P3

o alternativă credibilă la utilizarea DSLR-urilor

OBIECTIVE 30 21 Obiective luminoase cu Focală Fixă

avantajele lor: luminozitatea, calitatea optică, controlul profunzimii, dimensiunile şi greutatea, sporul de creativitate şi preţurile accesibile, cel puţin pentru unele dintre ele

30


DOSARUL

EDIŢIEI

62 68

EXPUNEREA

„piatra unghiulară” în fotografie 47 Definiţie şi elemente 51 Modurile de expunere 56 Câteva idei practice pentru o expunere corectă

SUMAR

70

GHID 62 Proceduri de setare a blitz-urilor 68 Accesorii pentru blitz-uri 10 modificatoare portabile

MAKING OF 70 Lighting for Drama

Fashion shooting cu Dragoş Borcănea

BREVIAR 82 Shopping la F64, cel mai mare magazin foto din România 90 Dispozitive de telecomandă 92 Cum întreţinem acumulatorii

82


AGENDA

De ce revii la F64 ? Am spus de la început şi am recunoscut că suntem altfel, că ne-am dorit un magazin altfel. Lucrăm din pasiune pentru fotografie sau, cum ne place să spunem: suntem dedicaţi pasiunii voastre. Ne plac provocările fotografice, facem scheme întortocheate de lumini la studioul din magazin, testăm tot echipamentul în sala de cursuri şi încercăm să-i încurcăm pe profi cu întrebări despre blende şi kit-uri de declanşare radio... mergem la expoziţiile din Salonul F64, vă avem mereu pe voi, prietenii dragi ai F64 în preajma noastră. Ştiu. Tot ce facem la F64 este departe de acea muncă plictisitoare de birou, lipsită de culoare şi provocări. Este pasiune şi încântare, o declanşare instantanee a bucuriei de a fotografia sau o combinaţie de bokeh fain şi consultanţă de specialitate. Un adevărat tango fotografic. Toţi cei 1300 mp. sunt creaţi pentru întrebări, teste, declanşări. F64 este cel mai mare magazin foto din România. Sunt două etaje ticsite cu echipament foto-video şi accesorii. Iar dacă îţi doreşti ceva şi nu avem pe stoc trebuie doar să ne spui. Ne documentăm şi comandăm acel produs pe care îl vrei pentru trusa ta foto. Pentru amatorii de profunzime: avem departament tehnic dar şi consultanţă service: toate din categoria focus şi rezolvare rapidă. Preluăm aparatura şi o expediem către service-ul autorizat, intermediem relaţia cu service-ul autorizat. Întotdeauna oferim şi ceva în plus: facem calibrare pentru obiectivele foto Sigma şi Tamron, iar sesiunile se organizează constant. Pe site afli toate detaliile dacă scrii în câmpul de căutare: calibrare. În esenţă: consultanţă de specialitate dedicată şi adaptată pentru ceea ce ne ceri.

6

FOTOCLASS

Vino în magazin să testezi aparate şi camere video, obiective şi echipament de studio. Zone special amenajate te aşteaptă să verifici dacă ceea ce ai citit pe un forum despre autofocus şi claritate se aplică şi în realitate. Studioul este pregătit în orice moment pentru o sesiune de fotografii: lumini profesionale Elinchrom, blende, declanşatoare, softbox-uri, grid-uri, fundal... nu mai e nevoie decât de tine. Te aşteptăm la cursuri: înveţi tehnica şi primeşti diplomă de fotograf profesionist recunoscută de statul român, aplici setări potrivite fotografiei de produs, înveţi să filmezi cu aparate dslr, descoperi camera foto pe care tocmai ţi-ai cumpărat-o. Dacă iei dslr-ul de la F64 îţi oferim un preţ special pentru cursurile Canon sau Nikon, nivel începători sau avansaţi. Cursurile au pagină dedicată pe site şi calendar în care apar bifate, astfel încât să le poţi strecura în agenda ta din timp. Acum îţi poţi îmbogăţi trusa foto sau poţi face bani colaborând cu noi ! Cum ? Foarte simplu: prin Programul de Afiliere F64 noi îţi alocăm un cod unic de afiliat iar tu îl oferi cunoscuţilor sau îl promovezi online. Atunci cand cei care au folosit codul sau link-ul tău de afiliat îşi fac cumpărăturile pe site-ul nostru, ţie îţi intră în cont 2% din valoarea comenzii lor ! Surprinde-ţi plăcut prietenii cu voucherele cadou. Sunt cel mai potrivit cadou atunci când nu reuşesti să afli ce îşi doreşte cu adevărat amicul tău. Îţi răsplătim fidelitatea faţă de magazinul nostru prin cardurile onorifice Silver sau Gold. Beneficiezi de reduceri pentru obiective, camere foto-video şi accesorii. Toate produsele intră în acest sistem al cardurilor de fidelitate. Citeşte despre condiţiile de acordare pe site-ul nostru: www.f64.ro.


AGENDA

Urmăreşte-ne pe blog, twitter, facebook: aici apar informaţii despre evenimente, expoziţii, teste şi aparate nou lansate. Adesea avem sesiuni de testare organizate chiar în magazin aşa cum a fost cazul cu Canon test drive: 1D Mark IV, 5D Mark II, obiectivele 200mm f/2.0, 8-15mm fish-eye, 300mm f/2.8, 800mm f/5.6, toate la dispoziţia ta. Pentru test şi fotografie. Un departament drag cu care F64 a intrat practic pe piaţa foto este cel de consignaţie. Aici sosesc adesea aparate pe film dar şi modele digitale depuse de cei care vor să cumpere echipament nou pentru trusa foto. Fii cu ochii pe ea. Deşi în consignaţie se depun aparate, obiective secondhand, noi testăm şi primim ceea ce este funcţional. Partea estetică este şi ea importantă iar dacă sunt mici zgârieturi le anunţăm pe site. Aparatele primesc note iar acestea apar pe pagina de produs din site. Dacă ceea ce cumperi nu este exact ceea ce ţi-ai dorit, poţi returna produsul în 10 zile lucrătoare. Un sistem bazat pe înţelegere şi flexibilitate.

La F64 poţi achiziţiona aparatul preferat în rate cu cardurile bancare fără dobândă. Poţi face rate şi prin intermediul celor de la Cetelem. Verifică oferta pe site şi în magazin. Vino cu cel mic la magazinul nostru. Lasă-l în zona de joacă special amenajată să-şi facă de lucru cu creioane colorate şi jucării prietenoase. Tu ai zona de wifi unde poţi să navighezi pe net până găseşti furnizorul de încredere al lui Moş Crăciun.

Salonul F64 este locul unde lansăm cărţi despre fotografie, punem în ramă peisaje, portrete, oraşe cu arome interbelice... Spaţiul acesta îţi este dedicat, este un loc creat pentru bucuriile artistice. Scriem despre evenimentele de aici pe blogul nostru. Citeşte şi vino să-i cunoşti pe cei ce fac parte din breasla fotografilor din România.

F64 dezvoltă în permanenţă magazinul online: poţi comanda prin telefon sau direct de pe site, cu plata ramburs, prin carduri cu rate fixe fără dobândă sau prin card clasic de cumpărături. Aparatura comandată prin telefon sau pe Internet ajunge în 24h la destinaţie prin curier, oriunde în ţară. Dacă înscrii comanda până la 12.00, avem curier pentru Bucureşti care îţi aduce acasă produsele în aceeaşi zi. Între 16.00 şi 20.00. O echipă de tineri entuziaşti preia comenzile telefonic, rezolvă situaţii ce ţin de livrări. Dacă le ceri şi mici teste înainte de livrare se mobilizează şi coboară în curte pentru a testa şi a verifica produsele. Asta sub atenta supraveghere a consilierului tehnic. Pentru că… da! Avem departament tehnic unde primeşti detalii despre ISO, diafragmă, declanşare radio, beauty-dish sau Lensbaby. În fiecare sfat, în fiecare răspuns punem mult zâmbet şi optimism, acordăm o macro atenţie situaţiilor pe care ni le semnalezi. Avem aliaţi de încredere în tot ceea ce facem pentru tine: amabilitatea şi bunăvoinţa.

Pentru cei care vor un album foto sau o cană imprimată cu fotografia căţeluşului primit în dar de ziua de naştere, găsesc la magazin serviciile de imprimare Cewe.

Aceştia suntem noi: echipa F64 dedicată pasiunii voastre, fotografia. Nu am un cuvânt de final. Doar un mare... VĂ MULŢUMIM pentru ceea ce suntem astăzi!

Ştiu sigur că îţi place ideea de a cumpăra produse fără a scoate bani din buzunar.

Cu drag, Echipa F64

FOTOCLASS

7


AGENDA

F64 în imaginile... 1

2

Vă mulţumim tuturor pentru participare şi pentru implicarea în concursul Inside F64 organizat odată cu deschiderea noului nostru magazin, cel mai mare din sud-estul Europei! Noi, echipa F64, am organizat acest concurs doar cu scopul de a mediatiza deschiderea noului magazin şi am rămas surprinşi să vedem cât de multe imagini creative aţi imortalizat pe baza unui subiect considerat de noi unul obişnuit. Suntem impresionaţi de imaginaţia dvs. şi de scenariile create în jurul conceptului F64. Pentru că ne-aţi încântat cu idei creative, pentru că apreciem eforturile dumneavoastră, am decis să mai acordăm 10 premii speciale: Premianţii care au dat dovadă de creativitate în imaginile lor au primit câte un aparat Canon SX 210 IS! Lista celor care au adus zâmbete şi bucurie echipei F64: Marius Siminiceanu – Small Giant F64 Ion-Alexandru Buca – Casă nouă Cătălin Zestran – Evoluţia F64 Şerban Patriciu – Viitoare clientă Horia Stan – Echipa f64 nu a putut riposta! Genţiana Trancă – Veni, Vidi, Victis … Daniela Nistor – Picnic Marius Dumbrăveanu – Camera stalker Andreea Dîrzu – I heart F64 Vladimir Ceptureanu – Minions Câştigătorii concursului care au reuşit să obţină cele mai multe like-uri pe Facebook: Locul I: Bogdan Ştefan Mitrică – camera foto Canon 5D Mk II Locul II: Christian Nasulea – camera foto Nikon D3100 Locul III: Bogdan Florea – camera foto Fuji HS20

3 4

8

FOTOCLASS

1-2) Bogdan Ştefan Mitrică - „Red blooded ring” ; „Supreme Tag”. 3) Christian Nasulea - „F64 îţi dă super puteri”. 4-6) Flavia Stoian - „Înconjurat de F64”; „Ionel fotograful în vizită la F64”; „Ionel şi Crumpler”.

5

6


AGENDA

9

10

7

7) Cătălin Zestran - „Evoluţia F64” ; 8) Genţiana Trancă - „Veni, Vidi, Victis ...” ; 9) Şerban Patriciu - „Viitoare clientă”; 10) Horia Stan - „Echipa F64 nu a putut riposta!”;

8

FOTOCLASS

9


AGENDA

1 1) Andreea Dîrzu - „I heart F64” ; 2) Vladimir Ceptureanu - „[ o’ ] ! Minions” 3) Marius Dumbrăveanu - „Camera stalker”.

2

10

FOTOCLASS

3


AGENDA

...şi cuvintele clienţilor

M

-am născut pe vremea când, dacă nu aveai ceva în casă, nici nu aveai de unde să faci rost de acel lucru. Aveai ouă, făceai omletă. Nu aveai film color pentru aparat, nici nu aveai de unde să iei unul. Îmi aduc aminte că la un moment dat, când eram prin generală, au băgat filme ORWO alb-negru la magazinul foto de pe Smârdan. O zi întreagă m-am zbătut să fac rost de bani să iau filme. Şi până la urmă am luat un bax întreg. Nu mai ştiu câte erau, probabil 12, dar mi se părea că am o avere. Celor mai tineri li se pare normal să bage mâna în buzunar şi să scoată banii sau cardul, iar apoi să îşi cumpere ce au nevoie. Dar nu a fost mereu aşa. Acum, poate, singura problemă e banul, dar înainte nu erau nici bani, nici marfă. De aceea mă aştept ca nu toţi să înţeleagă cum văd eu lumea ce mă aşteaptă dincolo de pragul magazinului F64. Să ai în faţă această “peşteră a lui Ali Baba” mi se pare fascinant. Poţi să atingi aparate pe care nu o să ţi le permiţi vreodată, dar poţi să şi alegi aparate sau obiective care ţi se potrivesc şi pe care ţi le poţi permite. E mare lucru. Marfa e şi pentru profesionişti şi pentru începători, iar magazinul e făcut în aşa fel încât să poţi să încerci aproape orice înainte de a cumpăra. Aparatele compacte sunt montate pe mese unde poţi face poze unor jucării şi machete astfel încât să compari rapid calităţile diferitelor brand-uri. E un petic de Occident în mijlocul Bucureştiului. Şi mai mult: are şi un parfum SF. Se ştie că cel mai bine e să îţi alegi produsele de pe net, să găseşti cel mai bun preţ şi să iei apoi dintr-un magazin, după ce ai întors marfa pe toate părţile să te convingi că este ceea ce îţi trebuie. Ei bine, F64 e la un pas de perfecţiune: în mijlocul magazinului sunt montate pe rafturi iPad-uri pe care poţi să vezi care sunt ofertele magazinului, dacă e un produs mai bun sau mai ieftin decât cel pe care vrei să îl iei şi să verifici dacă nu cumva este un asemenea produs la departamentul de SH al F64. Dacă F64 nu era magazin şi era peştera lui Ali Baba, nu plecam cu sacii plini acasă, ci mă mutam acolo. Şi cu asta basta. Cătălin Grădinariu fotograf, jurnalist

D

e câte ori merg la noul magazin F4 îmi zic în gând, precum miliţianul care ştia că o să cadă când vedea o coajă de banană pe jos: „Aoleu, iar o să rămân fără bani!”. Evident, glumesc, dar e o desfătare să mergi la un magazin foto cum merg fetele la cumpărat de poşetuţe şi pantofiori din mall. Pentru că da, pentru pasionaţi, magazinele specializate sunt mallul nostru de bază. Iar noul magazin F64 are, pe lângă uriaşul spaţiu de expunere, posibilitatea de a vedea pe viu produsele, multe produse pe stoc, dar mai cu seamă o sumedenie de consultanţi care chiar se pricep la aparatură. Eu de câte ori merg la F64 în magazin simt cam ce cred eu că simt fetele când merg la mall la cumpărături în ziua de salariu. Şi zău că nu-mi pare rău să mă simt ca o fată când vreau să îmi cumpăr aparatura foto. Vorba unei reclame: Pentru că merit! Doru Panaitescu “Daredevil adventurer“

FOTOCLASS

11


REVIEW

Fujifilm X100

Fujifilm X100

Un aparat robust, silenţios, uşor, cu un obiectiv luminos ce poate produce o imagine de înaltă calitate. Text & foto: Vlad Eftenie

12

FOTOCLASS

M

ai întâi a fost reclama. Un nou aparat digital într-o formă clasică, tehnologie nouă, etc. Suspicios din fire în faţa reclamelor, am preferat să mă conving. Primul contact cu Fuji X100 a avut darul de a înlătura câteva prejudecăţi. Comenzile păreau minimale, design-ul aparatului aducând un tribut substanţial liniilor clasice, materialele atent alese, texturile oferind o tactilitate plăcută. Ai tendinţa de a-l învârti pe toate părţile înainte, îşi face loc o undă de admiraţie în faţa reuşitei formei de a fi esenţială. În linii mari, aparatul este un compact digital cu vocaţie profesională, propunând un obiectiv fix şi luminos echivalent focalei 35mm, diafragma maximă F2.0 cuplată cu un inel dedicat care face din modul “prioritate de diafragmă” unul din cele mai atractive, pe lângă clasicele P, S şi M. Vizorul hibrid reprezintă de asemenea o atracţie, afişajul cuplând între vizare şi vizualizare imagine. În vizor sunt afişate informaţii referitoare la cadrare, diafragmă, timp de expunere, etc. Senzorul în format APS-C cu o rezoluţie de 12 megapixeli este implementat în tandem cu obiectivul cu focala fixă, ele fiind concepute să funcţioneze în sistem la cele mai înalte performanţe. Te-ai aştepta să fie mai greu şi mai rece. Aparatul este foarte uşor şi mâna se aşează natural pe grip şi butoane.


foto1: Fuji X100, 1/210s, F4.0, ISO 200;

foto2: Fuji X100, 1/40s, F2.0, ISO 200.

Iniţial, odată cu lansarea sa, au existat plângeri relative la ergonomia meniurilor, sau la funcţionalitatea comenzilor. În momentul în care l-am luat, am instalat ultima versiune a firmware-ului astfel încât nu am putut confirma punctele slabe sau compara cu versiunea mai puţin funcţională, cert este ca totul e la locul lui, funcţionarea e fără probleme. Se spune chiar că cei de la Fuji au luat în considerare observaţiile utilizatorilor. Desigur, pentru a face economie de butoane, modificarea diverselor variabile precum valoarea ISO sau activarea filtrului ND trebuiesc căutate – dar odată găsite şi familiarizat cu ele, nu mai este o problemă. În zona superioară se află butoanele „mod” şi cel pentru compensarea expunerii. Butonul Fn este personalizabil şi poate primi o funcţie apelabilă astfel mai rapid decât din meniu. În spate se află rotiţa de navigare, butoane aferente setărilor uzuale (WB, Drive, AF şi AE lock, etc), în lateral un buton pentru focus (manual sau automat). Ecranul de 2.8 inch şi 460.000 de puncte nu este ultra performant dar reprezintă o implementare decentă. Aparatul nu are stabilizare. Există un modul video HD, cu sunet stereo. Introducerea fiind făcută, bateria încărcată şi cardul liber, l-am luat pe Fuji X100 la o tură foto prin oraş, urmărind ca subiect fotografia de stradă şi portretul.

Pe stradă este foarte important felul în care te simţi cu aparatul şi în care eşti perceput de către ceilalţi. Aproape toţi cei cu care am avut un contact direct au fost convinşi că este un model de aparat pe film. Dat fiind faptul că mai toată lumea a avut sau are încă un Zorki (de exemplu), există o familiaritate pozitivă cu aparatul ceea ce poate uşura într-un anumit context contactul cu subiectul, fiind de cele mai multe ori ignorat (şi acostat însă de către entuziaşti). Opţiunea ND coboară expunerea cu 3 trepte, acest fapt permiţând utilizarea unei diafragme deschise şi în lumină puternică, pentru a obţine profunzimi scurte de câmp - ideal pentru lucrul pe stradă. Trebuie însă dezactivat atunci când lumina este insuficientă, iar lipsa stabilizatorului se va simţi. Am utilizat aproape exclusiv modul prioritate de diafragmă pentru a evalua acuitatea obiectivului la diverse valori şi pentru a specula profunzimea de câmp variabilă. Balansul de alb a fost setat preponderent pe Auto, tonurile fiind încântătoare. Producătorul propune, ca de obicei, câteva moduri grafice care emulează pelicula Fuji, opţiunea Astia (pentru care am optat) oferind culori mai calde şi un contrast mediu. Strada, aglomeraţia, detalii ale cadrului cotidian, au pus focusul la încercare. Exista 49 de puncte de focus selectabile individual sau pe zone. Pentru rapiditate nu l-am încercat decât pe cel central, folosind exclusiv metoda recadrării.

FOTOCLASS

13


REVIEW

Fujifilm X100

Fuji X100, 1/80s, F2.0, ISO 200

14

FOTOCLASS

Fuji X100, 1/420s, F2.0, ISO 200

Fuji X100, 1/680s, F4.0, ISO 200

Fuji X100, 1/140s, F8.0, ISO 200

Fuji X100, 1/240s, F2.0, ISO 200


REVIEW

Fuji X100, 1/800s, F4, ISO 200

Fuji X100, 1/240s, F2.0, ISO 200

Fuji X100, 1/750s, F2.8, ISO 200

Fuji X100, 1/450s, F2.0, ISO 200 Fuji X100, 1/28s, F2.0, ISO 200

FOTOCLASS

15


REVIEW

Fuji X100, 1/58s, F2.0, ISO 200

Fuji X100, 1/4,5s, F2.0, ISO 200

Fujifilm X100 Desigur, se poate lucra într-o diafragmă mai închisă pentru a specula profunzimea de câmp extinsă. Nu am putea profita însă de valorile mici ale diafragmei, obiectivul luminos fiind unul din punctele forte ale aparatului Fuji X100. Viteza de focus este medie, nu impresionează prin rapiditate. Declanşarea este silenţioasă. Orizontul virtual este de bun ajutor în cazul unor cadrări nesigure. Imaginea este bună la orice diafragmă, valorile mici ale acesteia neaducând cu sine o vignetare vizibilă sau o scădere a calităţii în colţuri, sistemul fiind bine gândit în ansamblu pentru rezultate optime pe întreaga plajă. Valorile mari ale ISO nu aduc cu sine un zgomot de imagine excesiv. Balansul de culori răspunde admirabil aproape în orice mediu, de la lumina de zi până la lumini artificiale cu temperatură combinată. Setările sunt practic minimale şi nu necesită modificari dese sau complicate, aparatul fiind foarte adaptabil. Focala echivalentă cu 35mm este ideală pentru marea majoritate a cazurilor, existând limitari desigur la obiective de arhitectură sau peisaj. Diafragma 2.0 este foarte eficientă pentru lucrul în lumina ambientală disponibilă şi aduce cu sine profunzimi scurte de câmp care sporesc grafismul imaginilor, atunci când acesta este căutat. Lipsa stabilizatorului este greu explicabilă, astăzi marea majoritate a sistemelor fiind stabilizate, putând fi un plus valoros pentru fotografia urbană nocturnă, fără trepied. În meniu există şi posibilitatea de a seta intensitatea zonelor umbrite, claritatea, modul de focusare sau de măsurare a luminii. Dacă în general sistemul produce imagini foarte bune, în marea majoritate a situaţiilor obiectivul este extrem de sensibil la lumina parazită directă – fie a soarelui razant sau direct, fie a spoturilor de lumină. Flare-ul rezultat este inestetic şi afectează imaginea în mare măsură. Există şi un mod panoramic deja comun multor aparate, imaginile rezultate păstrând o bună rezoluţie a imaginii. Modul video produce filme cu o calitate ridicată, cu un sunet poate prea clar.

CONCLUZIE

Fuji X100, 1/10s, F2.0, ISO 400

Exerciţiul cu acest aparat poate fi pentru un începător un bun mod de a învăţa şi de a conştientiza rolul fiecărei funcţii în fotografie, iar pentru fotografii avansaţi sau profesionişti - o ocazie de a exersa fotografia într-un mod de lucru flexibil cu un aparat robust, silenţios, uşor, cu un obiectiv luminos ce poate produce o imagine de înaltă calitate.

Fuji X100, 1/340s, F8.0, ISO 200

16

FOTOCLASS


REVIEW

Fujifilm X100 - 12 atuuri 1. Design - Fuji X100 combină un aspect clasic de rangefinder cu posibilitatea de acces rapid a parametrilor esenţiali pentru fotografiere: timpul de expunere, diafragma, corecţia de expunere. Acestea se reglează în modul clasic, pe rotiţe dedicate, inscripţionate cu valorile respective. Astfel, putem vedea rapid setările de bază ale aparatului, chiar dacă acesta nu este pornit. 2. Obiectivul - cu o focală echivalentă cu 35mm, obiectivul 23/2.0 este o alegere excelentă pentru o gamă largă de subiecte, de la portretele ambientale la fotografia de călătorie şi peisaj. Calitatea optică este de invidiat încă de la diafragma cea mai deschisă. 3. Vizorul hibrid - Cel mai novator element din acest aparat cu aspect clasic, vizorul poate fi folosit atât în mod optic cât şi electronic. Trecerea se face foarte rapid, folosind un levier dedicat. Chiar şi în modul optic, în vizor sunt afişate informaţiile esentiale pentru fotografiere, de la punctul de focus la parametrii de expunere. Modul electronic este mai comod în lumină redusă şi esenţial în fotografia de aproape. 4. Balansul de alb Auto - o caracteristică a aparatelor digitale Fuji este comportarea excelentă a balansului de alb Auto în lumină artificială, unde majoritatea celorlalte aparate, inclusiv DSLR-uri, întâmpină dificultăţi majore. Fuji X100 reuşeşte un balans de alb de calitate inclusiv în lumina becurilor cu incandescenţă sau a tuburilor fluorescente. 5. Captorul - Dispune de o rezoluţie de 12 MP, care pare modestă după standardele actuale dar este suficientă pentru printuri cel puţin A3. Avantajul major este comportarea excepţională la sensibilităţi mari, calitatea imaginii fiind ireproşabilă la 1600 ISO şi foarte bună la 3200 ISO. 6. Gama dinamică - Este o altă caracteristică binecunoscută a aparatelor Fuji. X100 permite extinderea gamei dinamice cu o treaptă (200%) la sensibilitatea de 400 ISO şi cu două trepte (400%) la 800 ISO. Aceasta face posibilă fotografierea subiectelor cu contraste mari fără a risca „arderea” zonelor luminate. 7. Redarea culorilor - Fuji valorifică experienţa îndelungată în fabricarea filmelor la prelucrarea semnalului captorilor digitali. Astfel, readarea culorilor şi în special a tonurilor pielii este foarte plăcută, în stilul imaginilor realizate prin procedee clasice. 8. Obturatorul central - Caracteristica esenţială a obturatoarelor centrale este posibilitatea de a sincroniza flashul la timpi foarte scurţi de expunere. Fuji X100 poate expune cu flash-ul integrat la 1/2000s şi cu flash-uri externe chiar până la 1/4000s, făcând posibilă fotografierea cu flash în plin soare la diafragme deschise. 9. Silenţiozitatea - Lipsa oglinzii caracteristice DSLR-urilor şi obturatorul central fac din Fuji X100 un aparat deosebit de silenţios la declanşare, fiind foarte potrivit pentru fotografierea discretă, inclusiv în timpul spectacolelor sau concertelor. 10. Cadenţa - Având posibilitatea de a fotografia cu 5 cadre pe secundă, X100 poate fi folosit pentru descompunerea unor mişcări relativ rapide, urmând ca imaginea cea mai potrivită să fie aleasă ulterior. 11. Filtrul ND - În cazurile când se filmează în lumină puternică, un filtru neutru este esenţial pentru reducerea expunerii şi evitarea sacadării mişcărilor. Acelaşi filtru este de folos şi la fotografiere, pentru a putea folosi diafragme deschise sau timpi lungi la fotografierea în plină zi. 12. Flash-ul încorporat - Cu un număr ghid de doar 4.5 la 100 ISO, flash-ul integrat poate fi folosit cu succes la completarea luminii existente, atât afară la soare, sprijinit de sincronizarea la 1/2000s cât şi în interioare.

Fujifilm X100 AVANTAJE - design şi construcţie de top - obiectiv excelent - acces rapid la timpi şi diafragmă - vizor hibrid inovator - declanşare silenţioasă - auto ISO bine implementat - balans de alb Auto performant - comportare foarte bună la sensibilităţi mari

DEZAVANTAJE - obiectiv cu focala fixă - autofocus relativ lent - focalizare manuală dificilă - lipsa reglajelor manuale la video - calitatea optică la macro - lipsa stabilizării - viteza mică de scriere pe card

DATE TEHNICE CAPTOR REZOLUŢIE OBIECTIV BODY FORMATE IMG. FILMARE AUTOFOCUS OBTURATOR CADENŢĂ FLASH SENSIBILITATE VIZOR MONITOR LIVE VIEW STOCARE ALIMENTARE DIMENSIUNI GREUTATE

DETALII / PREŢ

23.6 x 15.8 mm CMOS 12.3 MP, 4288 x 2848 pixeli 23mm/2.0, 8 lentile în 6 grupe aliaj de magneziu RAW, jpeg, RAW + jpeg 1280 x 720 HD, 24 fps 49 puncte, detecţie contrast 30s-1/4000s, flash 1/2000s 5 cadre pe secundă N.G. 4.5 / 100 ISO 200-6400 ISO + L / H hibrid, EVF 1.44 MP / optic 2.8”, 460.000 pixeli Da carduri SD/SDHC/SDXC Li-Ion NP-95 125.5 x 74.4 x 53.9mm 445g cu baterie şi card www. f64 .ro

FOTOCLASS

17


REVIEW

Nikon 1 V1

Nikon

1 V1

Viteză şi promtitudine maximă într-un aparat performant de dimensiuni diminutive.

Text & foto: Radu Grozescu

18

FOTOCLASS

S

istemul Nikon 1 este complet nou şi diferit atât faţă de DSLR-uri cât şi faţă de aparatele compact. Nikon îl defineşte ca ACIL - camere avansate cu obiective interschimbabile şi reprezintă răspunsul la aparatele mirrorless format micro 4/3 şi APS-C lansate de Olympus, Panasonic, Samsung, Sony. Noutăţile cele mai importante constau într-un format nou de captor numit CX, montură nouă de obiective şi un port multifuncţional pentru accesorii. Iniţial au fost lansate două aparate, Nikon V1 şi J1, patru obiective şi o serie de accesorii interesante. Construcţia aparatului este la cele mai înalte standarde, corpul fiind din aliaj de magneziu şi aluminiu, oferind o impresie de soliditate şi datorită densităţii mari. Ergonomia este interesantă, extrem de deosebită de cea cu care sunt obişnuiţi posesorii de DSLR-uri, cu foarte puţine butoane exterioare. Totuşi, după o scurtă familiarizare cu funcţiile acestora şi cu meniul, manevrarea aparatului este extrem de rapidă şi intuitivă, inclusiv în modul manual. Captorul CX are dimensiunile de 13.2 mm x 8.8 mm, deci o suprafaţă de aproximativ 3 ori mai mică decât a celor Nikon DX, dar de peste 4 ori mai mare decât a aparatelor bridge. Raportul dintre laturi este de 3:2, specific DSLR-urilor, spre deosebire de 4:3 care se întâlneşte pe majoritatea aparatelor


foto1: Nikon 1 V1, 70mm (200mm eq. 35mm), 1/500s, F4.8, ISO 800;

compact şi pe aparatele format micro 4/3. Factorul de crop este de 2.7x, deci zoom-ul standard 10-30mm echivalează un 18-55 pe DX sau 27-80 pe Full frame. Rezoluţia este de 10MP, suficientă pentru majoritatea utilizărilor, permiţând inclusiv printuri format A4 la 300dpi. Comportarea la sensibilităţi mari este excepţional de bună, mai ales dacă avem în vedere dimensiunile captorului. Astfel, performanţele sale ating sau depăşesc pe cele ale captorilor format micro 4/3 de 12MP, care totuşi au o suprafaţă de două ori mai mare şi sunt mult superioare oricăror aparate compact. Aspectul imaginii este familiar utilizatorilor de DSLR-uri Nikon, fiind folosite aceleaşi „Picture Controls”. Folosirea unui captor de dimensiuni mici în comparaţie cu ale DSLR-urilor are o serie de avantaje importante dintre care cel mai vizibil este dimensiunea redusă a obiectivelor. Astfel, aparatele mirrorless care folosesc captori format APS-C pot fi construite la dimensiuni mici, dar obiectivele rămân de dimensiuni apropiate cu ale celor pentru DSLR-uri, trebuind să acopere captori de dimensiuni similare. Aceasta face ca dimensiunile şi greutatea unei truse cu 2-3 obiective să nu fie mult mai mică decât în cazul unui DSLR mai mic. La sistemul Nikon 1, care are un factor de crop de 2.7x,

foto2: Nikon 1 V1, 110mm (300mm eq. 35mm) 1/500s, F5.6, ISO 160.

obiectivele pot fi construite mult mai mici şi mai uşoare, un avantaj important atât la fotografiere cât şi la transport. Nikon V1 este primul aparat care beneficiază de procesorul dual core Expeed 3, a cărui viteză remarcabilă este folosită la prelucrarea datelor extrase de pe captor pentru a furniza cadenţe de fotografiere de până la 60fps la rezoluţia maximă, şi interesante performanţe la filmare. Noua montură dispune de mai multe contacte decât cea a DSLR-urilor, permiţând transferul mai multor informaţii între aparat şi obiective. Astfel, sistemul dispune de primele obiective Nikon la care se poate face upgrade de firmware de către utilizator, prin intermediul aparatului. Comunicarea aparat /obiectiv este folosită şi de sistemul de stabilizare ale cărui opţiuni sunt acum în meniul aparatului. Focalizarea este de tip hibrid, combinând avantajele detecţiei de contrast cu viteza sistemului cu detecţie de fază, folosit pentru fotografierea subiectelor în mişcare. În modul AF-S, aparatul dispune de nu mai puţin de 135 de puncte de focalizare. Viteza focalizării este impresionantă, putând chiar depăşi DSLR-urile, fiind ajutată şi de profunzimea mai mare determinată de captorul de dimensiuni relativ reduse.

FOTOCLASS

19


REVIEW

Nikon 1 V1

Nikon 1 V1 18mm (50mm eq. 35mm) 1/25s, F5.6, ISO 800

Nikon 1 V1 57mm (154mm eq. 35mm) 1/250s, F4.2, ISO 400

Nikon 1 V1 18mm (50mm eq. 35mm) 1/30s, F4.5, ISO 400

Nikon 1 V1 47mm (128mm eq. 35mm) 1/30s, F4.0, ISO 720

20

FOTOCLASS

Nikon 1 V1 30mm (50mm eq. 80mm) 1s, F8.0, ISO 100


REVIEW

Nikon 1 V1, 110mm (300mm eq. 35mm), 1/1000s, F5.6, ISO 800

Nikon 1 V1 80mm (216mm eq. 35mm) 1/80s, F5, ISO 200

Nikon 1 V1 37mm (100mm eq. 35mm) 1/15s, F5.6, ISO 1600

FOTOCLASS

21


REVIEW

Nikon 1 V1 Vizorul electronic încorporat este foarte performant, cu o rezoluţie de 1.4MP, oferind o imagine clară şi detaliată la care se adaugă informaţiile despre setările aparatului. Există un dispozitiv de comutare automată de la LCD la vizor când aparatul este dus la ochi. LCD-ul este de 3” cu rezoluţia de 921.000 pixeli, similar cu al DSLR-urilor.

Zoom-urile 10-30 şi 30-110 sunt echivalentele obiectivelor de kit 18-55 DX, respectiv 55-200 DX, dar cu dimensiuni şi greutate mult mai mici.

Obturatorul este dual, electronic şi mecanic, cu posibilitatea de alegere de către utilizator. Obturatorul electronic este silenţios, permite timpi extrem de scurţi până la 1/16.000s şi cadenţe de 10fps cu AF continuu, respectiv până la 60fps fără urmărirea subiectului, dar un sincron la flash de doar 1/60s. Obturatorul mecanic oferă posibilitatea de a sincroniza flash-ul până la 1/250s, valoare similară cu a DSLR-urilor profesionale, dar cadenţa maximă este de 4fps şi timpul minim de 1/4000s. Buffer-ul permite stocarea a 30 imagini, ceea ce este destul de mult comparând cu DSLR-urile, dar la fotografierea cu 60fps aceasta reprezintă doar o jumătate de secundă. Stabilizarea imaginii este inclusă în obiective, nu în corpul aparatului, cu avantajul că poate fi folosită cu succes şi la filmare. Toate zoom-urile lansate deja dispun de stabilizare, cu o funcţionare foarte performantă, ce permite fotografierea din mână cu timpi mult mai lungi decât ar fi normal. Filmarea dispune de caracteristici superioare celor prezente până acum pe DSLR-urile Nikon. Astfel, se poate filma în format 1080i şi 720p la 60fps, existând şi opţiunile slow motion 640×240 la 400 fps, respectiv 320×120 la 1200fps.

Linia de obiective pentru sistemul Nikon 1 1- Nikon 1 NIKKOR VR 10-100mm F/4.5-5.6 PD-ZOOM este în primul rând dedicat filmării, cu o plajă foarte largă şi un zoom motorizat silenţios. 2 - Nikon 1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 este un telezoom clasic, cu o calitate a imaginii excelentă. Dimensiunile îl fac uşor de transportat. 3 - Nikon 1 NIKKOR VR 10-30/3.5-5.6 este zoom-ul standard de kit, foarte mic şi uşor, util pentru fotografierea majorităţii subiectelor. 4 - Nikon 1 NIKKOR 10/2.8 este un superangular moderat, foarte potrivit pentru fotografierea interioarelor şi pentru fotografia de stradă. Montat pe V1 oferă o aparenţă de aparat de fotografiat compact.

2

1

22

FOTOCLASS

4

3

Flash SB-5N Are un număr ghid de 8.5 la ISO 100, rotaţie a capului pe două axe şi un LED pentru Motion Snapshot / Smart Photo Selector. Se alimentează din bateria aparatului.


REVIEW Foarte important, Nikon V1 oferă posibilitatea de filmare cu setări complet manuale, deci cu acces atât la timpul de expunere cât şi la diafragmă, pentru obţinerea efectelor dorite. Alimentarea este asigurată de o baterie EN-EL20, aceeaşi cu cea folosită în D7000. Este adevărat că adaugă semnificativ la greutatea aparatului, dar promite o autonomie serioasă atât la fotografiere cât şi la filmare. În plus, permite alimentarea directă a diverselor accesorii care se conectează la portul multifuncţional, de la flash-ul SB-5N la modulul GPS, eliminând nevoia de a avea baterii şi în acestea. Obiectivele disponibile sunt 10/2.8, 10-30/3.5-5.6 VR, 30110/3.8-5.6 VR şi 10-100/4.5-5.6 PD-ZOOM VR. Superangularul fix 10/2.8 este singurul fără stabilizare, ceea ce a permis realizarea lui la dimensiuni foarte mici. Astfel, Nikon V1 cu 10/2.8 este abia mai mare decât un aparat compact de top. Zoom-urile 10-30 şi 30-110 sunt echivalentele obiectivelor de kit 18-55 DX, respectiv 55-200 DX. Avantajele lor majore sunt dimensiunile şi greutatea mult mai mici decât ale zoom-urilor pentru DSLRuri. Dimensiunile devin şi mai mici când sunt pregătite pentru transport, iar trecerea în poziţia de fotografiere se face prin răsucirea inelului de zoom după deblocarea mecanismului prin apăsarea unui buton. Calitatea optică este excelentă, mult mai bună decât ne asteptăm în general de la zoom-urile de kit oferite la preţuri modice. Ambele zoom-uri pot fi folosite cu succes încă de la deschiderea maximă a diafragmei, claritatea imaginii fiind sprijinită şi de sistemul performant de stabilizare. Zoom-ul 10-100/4.5-5.6 este dedicat pasionaţilor de filmare deoarece pe lângă plaja focală generoasă, echivalentă cu a lui 18-200 DX, dispune de zoom motorizat performant, cu viteză variabilă, suficient de silenţios pentru a nu fi auzit pe înregistrarea sonoră. Construcţia şi design-ul acestuia sunt de cea mai bună calitate, dar dimensiunile sunt prea puţin adaptate la sistemul Nikon 1, fiind echivalente cu ale superzoom-urilor pentru DSLR-uri. Nikon a anunţat existenţa unor planuri pentru lansarea mai multor obiective pentru completarea sistemului, printre care macro, obiectiv fix luminos pentru portrete, zoom superangular pentru peisaje, superzoom pentru călătorii. Pentru utilizatorii de DSLR-uri există adaptorul FT-1 care permite folosirea obiectivelor Nikon, dar va trebui să luăm în considerare factorul de crop de 2.7x. Acesta se poate dovedi interesant, deoarece un 50/1.4 devine echivalentul unui 135/1.4, iar un 70-200/2.8 va echivala un 190-540/2.8. Pe lângă obiective, sistemul Nikon 1 cuprinde deja o serie de accesorii interesante dintre care amintim: flash-ul opţional SB-5n, dispozitivul GPS GP-N100, adaptorul ASN-1000 pentru microfonul exterior ME-1, mânerul GR-N1000, tocuri, huse, curele. Vor fi lansate şi alte accesorii compatibile cu portul multifuncţional cum ar fi lumină şi LCD detaşabil pentru video, lumină dedicată pentru macro, miniproiector.

CONCLUZIE Nikon 1 este o nouă linie de aparate, plasată între DSLR-uri şi aparatele compact. Calitatea imaginii şi viteza de operare îl plasează mult mai aproape de DSLR-uri în timp ce dimensiunile şi uşurinţa în utilizare sunt proprii compactelor. Este deja apreciat de cei care doresc în primul rând viteză şi promtitudine maximă într-un aparat performant de dimensiuni diminutive.

Nikon 1 V1 AVANTAJE - construcţie excelentă - calitate foarte bună a imaginii - AF ultra-performant - cadenţă de top - filmare de calitate - obiective foarte mici - vizor electronic încorporat - promtitudine la declanşare - obturator electronic silențios

DEZAVANTAJE - LCD-ul nu este rabatabil - nu e compatibil cu flash-urile pentru DSLR-uri - absenţa (încă) a unei linii extinse de obiective - nu afişează imagine la modificarea balansului de alb - nu reflectă pe LCD corectitudinea expunerii în mod manual - control redus al profunzimii de câmp

DATE TEHNICE CAPTOR REZOLUŢIE SIST. ANTIPRAF BODY FORMATE IMG. FILMARE AUTOFOCUS OBTURATOR CADENŢĂ FLASH SENSIBILITATE VIZOR MONITOR STABILIZARE IMG. STOCARE ALIMENTARE DIMENSIUNI GREUTATE

DETALII / PREŢ

13,2 mm x 8,8 mm CMOS 10,1 MP, 3872 x 2592 pixeli piezoelectric + antistatic magneziu şi aluminiu RAW, jpeg, RAW + jpeg, 1920 x 1080, 60i/30fps detecţie de fază/contrast dual, mecanic + electronic 4 - 60 cadre pe secundă opţional, N.G. 8.5 la 100 ISO 100-3200 ISO +H1 electronic, 1.4MP, 100% acoperire 3”, 921.000 pixeli în obiective carduri SD, SDHC, SDXC Li-ion EN-EL20 106 x 61 x 30mm 294g corpul aparatului www. f64 .ro

FOTOCLASS

23


REVIEW

Olympus E-P3

Olympus

E-P3

Cel mai performant aparat Olympus format micro 4/3, oferă o foarte bună calitate a imaginii şi o utilizare rapidă şi sigură.

Text & foto: Cristian Simionescu

24

FOTOCLASS

O

lympus E-P3 este modelul de top al seriei Pen, care vine cu o serie de îmbunătăţiri importante faţă de modelele anterioare. Design-ul este în spiritul modelelor precedente, E-P1 şi E-P2, într-un stil atractiv retro cu accente moderne, iar construcţia este similară, din materiale şi cu o finisare de cea mai bună calitate. Aparatul se livrează cu un grip ataşabil care îmbunătăţeşte priza în mână fără a-i mări semnificativ volumul. Captorul este clasicul micro 4/3 cu factor de crop 2x, cu o rezoluţie de 12 MP dar care a fost îmbunătăţit pentru creşterea performanţelor, în special la gama dinamică şi reducerea de zgomot la sensibilităţi mari. Sensibilitatea maximă declarată în specificaţii este 12.800 ISO, impresionantă pentru un captor de 17.3 mm × 13.0 mm. Captorul este protejat la praf de un sistem cu vibraţii ultrasonice, foarte necesar deoarece acesta este expus permanent, nefiind protejat de către obturator nici măcar la schimbarea obiectivelor. Majoritatea îmbunătăţirilor prezente pe Olympus E-P3 se datorează noului procesor dual core TruePic VI, care dispune de o mare viteză de calcul şi creşte performanţele în mai multe direcţii, de la sistemul AF la posibilităţile de filmare. Astfel, sistemul de focalizare automată a devenit cel mai performant


foto1: Olympus E-P3, 17mm, 1/400s, F7.1, ISO 200;

foto2: Olympus E-P3, 17mm, (300mm eq. 35mm) 1/400s, F6.3, ISO 200.

de pe piaţă, cel puţin în sectorul aparatelor mirrorless şi chiar rivalizează ca viteză cu DSLR-urile. Se poate alege dintr-un număr de 35 de puncte de focalizare, iar focalizarea continuă este de tip „Tracking AF”. Viteza este mult superioară faţă de ce se putea obţine în mod normal prin detecţia contrastului direct pe captor şi datorită posibilităţii de a analiza focalizarea de 120 ori pe secundă, datorată atât perfecţionărilor aduse captorului cât şi noului procesor. Progresele în viteza de focalizare sunt mult mai mari la utilizarea obiectivelor nou apărute, dar sunt vizibile şi la fotografierea cu obiectivele mai vechi. Acum există şi un LED portocaliu cu rol de lampă de asistenţă pentru AF care facilitează focalizarea în lumina slabă.

Obturatorul este focal, cu lamele metalice şi defilare verticală, timpul minim de expunere este de 1/4000s iar sincronul de flash de 1/180s, valori similare cu ale DSLR-urilor entry level. Cadenţa de fotografiere este de doar 3 cadre pe secundă, probabil limitată de posibilităţile obturatorului, deoarece noul procesor ar putea gestiona o cantitate mult mai mare de informaţie. Întârzierea la declanşare este însă foarte mică, de doar 60ms, permiţând surprinderea de fiecare dată a momentului decisiv. Astfel, cu o promtitudine a declanşării de invidiat şi cu un sistem de focalizare performant, experienţa de utilizare a lui E-P3 se apropie foarte mult de a DSLR-urilor, având însă avantajul dimensiunilor şi greutăţii mult reduse.

Calitatea imaginii este cea cu care ne-a obişnuit Olympus pe aparatele de top, redarea culorilor este excelentă, procesorul TruePic VI folosind tehnologia „Real Color”. Imaginile salvate în format jpeg sunt atât de bune încât pun sub semnul întrebării necesitatea de a fotografia în format RAW. Filtrele „Art” sunt prezente în număr ceva mai mare decât pe modelele anterioare, fiind utilizabile şi la filmare cu toate că pot scădea semnificativ numărul de cadre întregistrate pe secundă. Există posibilitatea de a interveni în majoritatea aspectelor redării imaginii, iar acum avem chiar reglaje separate pentru tonurile din lumini şi umbre.

Vizarea se face pe un ecran nou, de tip OLED, de 3” cu o rezoluţie de 614.000 de pixeli. Acesta este mult superior ecranelor LCD ale modelelor anterioare, permiţând o analiză mult mai bună a imaginilor atât înainte de fotografiere cât şi ulterior. De asemenea, strălucirea sporită face posibilă utilizarea acestuia în plin soare. Ecranul are un raport între laturi de 3:2, ales probabil ca medie între formatul nativ de fotografiere de 4:3 şi formatul de filmare de 16:9. Ecranul este de tip „touch sensitive”, permiţând alegerea directă a punctului de focalizare şi declanşarea, dar funcţionează şi la redarea imaginilor.

FOTOCLASS

25


REVIEW

Olympus E-P3

Olympus E-P3 18mm, 1/500s, F7, ISO 200

Olympus E-P3 17mm, 1/320s, F5.6, ISO 200

Olympus E-P3 17mm, 1/500s, F7, ISO 200

26

FOTOCLASS

Olympus E-P3 17mm, 1/640s, F8, ISO 200


REVIEW

Olympus E-P3 17mm, 1/200s, F4.5, ISO 200

Olympus E-P3 17mm, 1/400s, F5.6, ISO 200

Olympus E-P3 17mm, 1/1250s, F2.8, ISO 200

FOTOCLASS

27


REVIEW

Olympus E-P3 Totuşi, toate funcţiile pot fi comandate şi direct din butoane iar sensibilitatea la atingere poate fi oprită din meniu, evitând astfel posibilitatea de a declanşa neintenţionat.

Ultimele noutăţi în sistemul de obiective MFT Olympus - 12/2.0 şi 45/1.8 sunt excelente pentru fotografierea în lumină existentă.

Pentru vizare la ochi există două vizoare LCD compatibile cu portul multifuncţional, VF2 sau VF3. Noul VF3 are o rezoluţie uşor inferioară performantului VF2 dar dispune de un mecanism de blocare în patină şi este disponibil la un preţ mai atractiv. Ambele vizoare dispun de corecţie de dioptrii şi permit atât vizarea cât şi accesarea meniurilor şi redarea imaginilor. Posibilitatea de a utiliza un vizor este mult apreciată de utilizatorii de DSLR-uri, oferă o platformă mult mai stabilă de fotografiere decât utilizarea ecranului pentru vizare şi este mult mai comodă la fotografierea în exterior, în lumină puternică. Din păcate, utilizarea unui vizor opţional ocupă patina şi portul multifuncţional, deci nu se va putea utiliza un flash sau un microfon extern în acelaşi timp. Atât pentru ecranul de pe aparat cât şi pentru vizoarele opţionale se poate regla nu doar luminozitatea dar şi redarea culorilor, posibilitate din păcate absentă pe majoritatea DSLR-urilor. Meniurile sunt complexe datorită multiplelor posibilităţi de personalizare a aparatului, dar odată setările principale făcute este nevoie mult mai rar de a se apela la acesta. Utilizarea aparatului este mult uşurată datorită posibilităţii de afişare a unui „Super control panel” sub forma unui singur ecran care conţine majoritatea setărilor necesare. Acesta permite accesul rapid pentru modificarea acestora, folosind un număr minim de manevre cu butoanele. Manevrarea clasică, cu care sunt familiarizaţi utilizatorii de aparate DSLR este posibilă datorită celor două rotiţe de comandă, ambele pe spatele aparatului.

VF2 sau VF3 ? Olympus oferă două vizoare LCD compatibile cu portul multifuncţional. Noul VF3 are o rezoluţie uşor inferioară performantului VF2, dar dispune de un mecanism de blocare în patină şi este disponibil la un preţ mai atractiv. Ambele vizoare dispun de corecţie de dioptrii şi permit atât vizarea cât şi accesarea meniurilor şi redarea imaginilor.

Flash-ul TTL Olympus FL-36R Cu un număr ghid 36 la 100 ISO și reflector zoom care se rotește pe două axe, Olympus FL-36R este cea mai potrivită alegere pentru situațiile în care avem nevoie de un blitz puternic.

28

FOTOCLASS


REVIEW Personalizarea extinsă se aplică şi asupra butoanelor exterioare, existând două butoane programabile Fn1 şi Fn2, dar pot fi modificate şi funcţiile unora dintre butoanele de pe multiselector. Stabilizarea imaginii se face la nivelul captorului, cu avantajul că funcţionează indiferent de obiectivul folosit, fie el compatibil sau cu adaptor. Totuşi, acesta nu poate fi folosit în timpul filmării, când se face apel la un sistem electronic, surprinzător de performant. Olympus E-P3 dispune şi de un flash integrat, absent pe modelele E-P1 şi E-P2, foarte potrivit pentru iluminarea subiectelor aflate la distanţe mici şi medii. Folosind patina clasică se pot folosi şi alte modele de flash-uri, atât compatibile Olympus cât şi universale. Cele compatibile vor funcţiona în toate modurile disponibile, de la TTL la manual cu trepte de putere, iar cele universale vor trebui folosite în modul de expunere manual, cu ISO fixat de utilizator. Există flash-uri compatibile atât Olympus cât şi de la Panasonic şi Metz. Filmarea este Full HD, 1920×1080 pixeli în format AVCHD sau se poate opta pentru rezoluţia de 1280×720 şi salvare în format MPEG4, mai uşor de utilizat fără să fie necesară conversia. Acum există un buton dedicat pentru filmare, deci se poate înregistra un clip indiferent de modul în care este aparatul. Pentru înregistrarea sunetului există microfonul stereo extern Olympus SEMA-1 care se cuplează la portul multifuncţional şi oferă o calitate superioară, evitând captarea zgomotului de focalizare al obiectivelor mai puţin adaptate pentru video. Sistemul micro 4/3 începe să se maturizeze, fiind acum disponibile o serie largă de obiective şi accesorii. Obiectivele compatibile sunt oferite atât de Olympus cât şi de Panasonic, iar fabricanţii independenţi fac primii paşi în a-ţi extinde oferta şi în acest sistem. Utilizatorii formatului micro 4/3 pot alege dintr-o mare varietate de zoom-uri, de la superwide-urile Olympus 9-18/4-5.6 şi Panasonic 7-14/4 la telezoom-urile care ajung la 300mm, care datorită factorului de crop 2x echivalează 600mm. Sistemul dispune şi de obiective fixe luminoase foarte performante, de la Olympus 12/2.0 şi 45/1.8 la Panasonic 20/1.7, 25/1.4 şi 45/2.8 macro, ultimele două fiind realizate în colaborare cu Leica. Există şi două variante fish-eye, Panasonic 8/3.5 şi un Samyang cu focalizare manuală 7.5/3.5. Lensbaby oferă obiective compatibile micro 4/3, inclusiv soluţia „Composer + Tilt transformer”. Folosind adaptoarele potrivite se pot folosi pe formatul micro 4/3 şi obiective cu monturile 4/3, Olympus OM, Nikon F, Pentax K, Leica M şi R, ceea ce face posibil accesul la o mare varietate de obiective cu cele mai diverse caracteristici.

CONCLUZIE E-P3 este cel mai performant aparat Olympus format micro 4/3, oferind o foarte bună calitate a imaginii şi o utilizare rapidă şi sigură. Astfel, acesta devine o alternativă mai mult decât credibilă la utilizarea DSLR-urilor pentru cei care doresc o trusă mai mică şi mai uşoară păstrând calitatea imaginii aproape de a DSLR-urilor. Accesul la un număr impresionant de obiective, flash-uri şi accesorii face acum ca investiţia în sistemul micro 4/3 să fie mult mai tentantă deoarece nu va trebui sacrificată versatilitatea.

Olympus E-P3 AVANTAJE - design şi construcţie excelente - AF foarte performant - video Full HD - ecran OLED cu rezoluţie mare - vizoare EVF opţionale - sensibilitate max. 12.800 ISO - flash încorporat - posibilităţi de personalizare

DEZAVANTAJE - lipsă vizor încorporat - nu are LCD rabatabil - autonomie baterie 300 cadre - performanţa la sensibilităţi mari - trebuie optat pentru vizor sau blitz - preţul, comparat cu un DSLR

DATE TEHNICE CAPTOR REZOLUŢIE SIST. ANTIPRAF BODY FORMATE IMG. FILMARE AUTOFOCUS OBTURATOR CADENŢĂ FLASH SENSIBILITATE VIZOR MONITOR STABILIZARE IMG. STOCARE ALIMENTARE DIMENSIUNI GREUTATE

DETALII / PREŢ

4/3” Live MOS 12.3 MP, 4032 x 3024 pixeli piezoelectric + antistatic metal şi plastic RAW, jpeg, RAW + jpeg, 1920x1080, 60i detecţie de contrast 60-1/4000s, flash 1/180s 3 cadre pe secundă N.G. 10 / 200 ISO 100 - 12800 ISO EVF opţional, VF2 sau VF3 3”, 614.000 pixeli în aparat carduri SD, SDHC, SDXC Li-ion BLS-5 122 x 69.1 x 34.2mm 369g cu baterie şi card www. f64 .ro

FOTOCLASS

29


Focală Fixă

© Logoboom / Dreamstime . com

Canon 5D, 50mm, 1/50s F: 1.6, ISO 100

OBIECTIVE

21 obiective luminoase cu

FOCALĂ FIXĂ 30

FOTOCLASS


OBIECTIVE

Text: Radu Grozescu

D

upă ce ne-am familiarizat cu fotografierea cu zoom-ul de kit, eventual am adăugat şi un telezoom pentru a fotografia subiecte aflate la o distanţă mai mare, ne vom simţi inevitabil atraşi de ideea de fotografiere în lumina existentă în interioare. Datorită luminii insuficiente vom dori fără îndoială un obiectiv mai luminos. Una dintre soluţii este un zoom standard cu luminozitate 2.8, dar cele performante sunt mari, grele şi scumpe. Aşa că ne vom îndrepta atenţia către obiectivele cu focală fixă, care sunt o alternativă superioară zoom-urilor în suficiente situaţii pentru a deveni interesante. Există o vastă gamă de obiective fixe cu caracteristici dintre cele mai diverse de la fish-eye la macro până la super-teleobiective, dar cele mai tentante iniţial sunt cele luminoase în focalele curente, asupra cărora ne vom opri în articolul de faţă. Avantajele acestora sunt: luminozitatea, calitatea optică, controlul profunzimii, dimensiunile şi greutatea, sporul de creativitate şi preţurile accesibile, cel puţin pentru unele dintre ele. Luminozitatea Cel mai atractiv avantaj este luminozitatea. Obiectivele fixe curente care ne interesează acum au luminozitatea cuprinsă între F1.4 şi 2.0, mult mai mare decât a unui obiectiv de kit. Diferenţa dintre un 50/1.8 şi un zoom 18-55/3.5-5.6 la 50mm este mai mare de 3 trepte de diafragmă, ceea ce echivalează cu diferenţa dintre 400 ISO şi 3200 ISO, respectiv vom avea nevoie de 8 ori mai puţină lumină pentru fotografierea la aceeaşi sensibilitate cu acelaşi timp de expunere.

Astfel, vom putea fotografia portrete într-un interior normal luminat cu parametri în jur de 1/60s la diafragma 2.0 cu 1600 ISO, pe deplin utilizabili cu orice DSLR modern. Cu un obiectiv de kit ar fi trebuit să folosim un timp de expunere de 1/8s care iese din discuţie pentru fotografierea din mână a personajelor. Pe lângă posibilitatea de a fotografia în lumină insuficientă, luminozitatea mare ne poate fi de folos pentru a obţine timpi de expunere cu adevărat scurţi la fotografierea în lumină existentă a subiectelor aflate în mişcare rapidă. Astfel, la fotografia de sport în sală nu avem nici o şansă cu timpi de expunere sub 1/250s, preferabil 1/500s pentru stoparea mişcării, timpi care nu pot fi obţinuţi fără obiective luminoase oricât am forţa sensibilitatea. La fel, luminozitatea mare ne permite în multe cazuri să folosim valori mai reduse ale sensibilităţii, obţinând o calitate mult mai bună a imaginii. Calitatea optică Un alt avantaj al obiectivelor fixe este calitatea optică superioară majorităţii zoom-urilor, la focale şi diafragme echivalente. După cum ştim, calitatea optică maximă a unui obiectiv este la o valoare a diafragmei închisă cu aproximativ două trepte faţă de cea maximă. Deci, un obiectiv fix cu luminozitate F2.0 diafragmat la F4.0 este deja spre maximul calităţii optice, pe când majoritatea zoom-urilor sunt la diafragma maximă, deci cu calitatea optică cea mai redusă. Mai mult, obiectivele cu focală fixă au nevoie de scheme optice mai puţin complexe, cu mai puţine lentile decât zoom-urile care trebuie să îşi modifice distanţa focală.

FOTOCLASS

31


Focală Fixă

© D_z_i_a_d_e_k / Dreamstime . com

OBIECTIVE

50mm, 1/60s, F2.8, ISO 400

35mm, 1/125s, F8, ISO 200

Astfel, obiectivele fixe vor oferi o calitate optică superioară chiar la diafragmele F8.0 - F11, unde şi zoom-urile încep să dea rezultate de foarte bună calitate. În plus, distorsiunea vizibilă pe majoritatea zoom-urilor la focalele extreme este mult mai mare decât cea prezentă la obiectivele fixe. Controlul profunzimii Pe lângă posibilitatea de a fotografia în condiţii grele, luminozitatea mare a obiectivelor fixe ne permite să obţinem mult mai uşor separarea subiectului de fundal prin profunzime selectivă. Pentru un cadru dat, deci cu focala şi distanţa de fotografiere fixate, diafragma rămâne factorul determinant al profunzimii de câmp. Cu cât putem deschide diafragma mai mult, cu atât vom micşora profunzimea şi obiectele aflate în afara planului de punere la punct vor părea mai neclare. Deoarece obiectivele fixe la care ne referim aici au luminozităţi mai mari cu 1-2 trepte decât zoom-urile profesionale şi cu 2-4 trepte decât celelalte, vor avea un avantaj incontestabil în ceea ce priveşte controlul profunzimii. © Chaoss / Dreamstime . com

Dimensiuni, greutate

32

FOTOCLASS

Obiectivele fixe au nu numai o schemă optică mai simplă decât a zoom-urilor, dar au de obicei dimensiuni şi greutăţi mai mici decât acestea. Este adevărat că obiectivele fixe profesionale pot fi mai grele decât zoom-urile de kit, dar sunt mai uşoare decât cele profesionale. Acesta este un avantaj atât la transport cât şi la utilizare, mai mult, pentru portrete şi „factorul de intimidare” este mai mic decât în cazul zoom-urilor.


© Logoboom / Dreamstime . com

OBIECTIVE

Nikon 16-85/3.5-5.6, 24mm, 1/200s, F 6.3, ISO 100

Preţul Este adevărat că obiectivele fixe profesionale, ca şi zoomurile de altfel, sunt destul de scumpe, dar există o serie de obiective fixe, luminoase, la preţuri extrem de atractive. Este cazul cunoscutelor 50/1.8, propuse de toţi fabricanţii de aparate, care au o calitate optică foarte bună, sunt mici, uşoare şi au cel mai mic preţ dintre toate obiectivele, inclusiv zoom-urile de kit. Rezultatele care se pot obţine cu ele sunt însă impresionante, atât sub aspectul posibilităţilor oferite cât şi a calităţii imaginilor. Creativitatea Folosirea de obiective fixe duce la o abordare mai atentă a fotografiei, utilizatorul fiind în situaţia de a înţelege mult mai multe despre pespectivă, importanţa alegerii punctului de staţie şi compunerea cadrului. Cu timpul, acesta ajunge să „simtă” cadrul înainte să pună aparatul la ochi, fiind pe deplin familiarizat cu unghiul acoperit de obiectivul folosit. Obiectivele fixe sunt propuse atât de fabricanţii de aparate cât şi de cei independenţi, Tamron, Samyang, Sigma, Voigtlander, Zeiss. Cele originale beneficiază de compatibilitate maximă cu toate facilităţile aparatului, inclusiv autofocus. Canon produce peste 35 de obiective cu focală fixă, de la 14/2.8 la 800/5.6. Gama cuprinde şi o serie de obiective spectaculoase, cum sunt cele super-luminoase 50/1.2 şi 85/1.2, 6 modele macro de la 50/2.5 la 180/3.5, obiectivele TS cu corecţie de perspectivă de la 17/4 la 90/2.8, superteleobiectivele luminoase de la 200/2 la 800/5.6.

85mm, 1/320s, F9.0, ISO 640

Nikon are o ofertă de 34 de obiective fixe AF, de la 10.5/2.8 fish-eye la teleobiectivul luminos 600/4.0. Gama include seria de obiective profesionale 1.4: 24mm, 35mm, 85mm, 6 obiective macro între 40 şi 200mm, seria PC cu corecţie de perspectivă 24/3.5, 45/2.8, 85/2.8, obiectivele DC 105/2.0 şi 135/2.0. Pe lângă obiectivele AF, Nikon oferă şi 8 obiective cu focalizare manuală între 20/2.8 şi 105/2.8, inclusiv apreciatul 50/1.2. Samyang oferă o serie de obiective fixe, cu focalizare manuală, între 8/3.5 fisheye şi 800/8.0 mirror. Noile obiective 14/2.8, 35/1.4 şi 85/1.4 se disting printr-o calitate optică remarcabilă şi un preţ foarte atractiv, ceea ce le aduce în top din punct de vedere al raportului calitate/preţ. Este deja anunţat încă un obiectiv wide foarte luminos, 24/1.4. Sigma este fabricantul independent cu oferta cea mai largă de obiective, dintre care nu puteau să lipsească cele fixe. Astfel, Sigma produce obiective fixe cu 13 distanţe focale, de la wide-ul luminos 20/1.8 la super-teleobiectivul 800/5.6, inclusiv obiective macro de la 50 la 150mm. Dintre acestea le-am ales cele mai luminoase, 50/1.4 şi 85/1.4. Voigtlander oferă o serie de 4 obiective cu focalizare manuală pentru DSLR-uri, de la Color Skopar 20/3.5 la APOLanthar 90/3.5, în monturile Nikon şi Pentax, iar 90/3.5 şi în montură Canon. Obiectivele Voigtlander sunt construite din metal, în tradiţia obiectivelor clasice cu focalizare manuală. Zeiss propune o serie de 11 obiective cu focalizare manuală în monturile Canon şi Nikon. Ele sunt realizate la cele mai înalte standarde optice şi mecanice, cu o construcţie metalică şi o finisare deosebită. Sunt disponibile focale între 18/3.5 şi 100/2.0 macro. Există şi o serie de obiective fixe Zeiss AF care se produc exclusiv pentru DSLR-urile Sony: 24/2.0, 85/1.4, 135/1.8.

FOTOCLASS

33


OBIECTIVE

Focală Fixă

© Pavla / Dreamstime . com

Am împărţit obiectivele fixe prezentate în continuare în 3 categorii, după distanţa focală: wide, normal, tele. Împărţirea este valabilă pe aparatele Full frame, deoarece la aparatele de format redus va trebui să luăm în considerare factorul de crop. Astfel, un obiectiv de 35mm este wide pe Full frame dar este un obiectiv normal pe un aparat cu factor de crop de 1.5 sau 1.6, având o focală echivalentă cu 52-56mm. La fel, obiectivele din categoria normal, de 50mm vor fi echivalente cu 75-80mm devenind teleobiective de portret, iar cele de 85mm vor deveni teleobiective de uz general, echivalente cu aprox. 135mm. Obiectivele wide prezentate sunt excelente pentru fotografierea în lumină redusă deoarece permit utilizarea unor timpi de expunere mai lungi decât obiectivele cu focale mai mari. În plus, profunzimea lor va fi mai mare, ceea ce va reduce problemele de focalizare, iar unghiul mai mare acoperit va facilita mascarea mişcărilor uşoare ale subiectului. Reprezintă cea mai bună alegere pentru completarea trusei de zoom-uri cu un obiectiv pentru fotografiat în condiţii grele de lumină.

Canon 35/1.4 - este un obiectiv de top, destinat aparatelor Full frame, după cum dă de înţeles apartenenţa sa la grupul de elită „L”. Construcţia este la standarde profesionale şi motorul de focalizare USM este silenţios şi foarte rapid. Din punct de vedere optic dispune de o lentilă asferică pentru minimizarea aberaţiilor cromatice, iar performanţa pe toată plaja de focalizare este 24mm, 1/350s, F6.7, ISO 200

FOCALĂ FIXĂ - WIDE 24mm, 1/125s, F10, ISO 100

© Photobac / Dreamstime . com

SPECIFICAŢII

Canon EF 35mm f/1.4L USM

34

FOTOCLASS

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

35 mm 1.4 Canon EF 11 elemente / 9 grupe 0,3m 0,18x 8 lamele 72mm 79 x 86mm 580g capace, parasolar opţional şi husă www. f64 .ro


OBIECTIVE asigurată de utilizarea unei lentile flotante care menţine calitatea optică la focalizarea la distanţe mici. Acoperirea antireflex este de tip „Super Spectra coating” ceea ce contribuie la redarea corectă a culorilor şi mărirea contrastului. Se livrează cu parasolar dedicat. Datorită luminozităţii mari este o alegere excelentă pentru fotografiere în condiţii grele de lumină, având un avantaj de două trepte de expunere chiar faţă de zoom-uri profesionale cu luminozitatea constantă 2.8. Focala de 35mm este una clasică pentru fotoreportajul pe Full frame şi este utilizată de mulţi profesionişti ai fotografiei documentare. Dimensiunile, greutatea şi preţul aparţin şi ele categoriei profesionale dar sunt pe deplin justificate de performanţele ridicate ale acestui obiectiv.

Nikon 35/1.8 - este unul dintre cele mai interesante obiective dedicate formatului Nikon DX. Ca focală echivalează clasicul obiectiv normal de 50mm, deci poate fi folosit pentru acoperirea unei largi game de subiecte. Cu o luminozitate cu aproape 3 trepte mai mare decât un zoom de kit, 35/1.8 este cea mai bună completare pentru zoom-urile cu luminozitatea 3.5-5.6, de la 18-55 la 16-85. Este mic şi uşor, doar 200g, deci poate fi purtat permanent în geantă. Cu toate acestea, construcţia este suficient de solidă, are baionetă metalică, iar parasolarul dedicat se prinde de exteriorul obiectivului ceea ce îl face relativ bine protejat la şocuri.

Focala relativ scurtă uşurează obţinerea de imagini clare la fotografierea cu timpi mai lungi. Calitatea imaginii este foarte bună în centrul imaginii chiar de la diafragma 1.8, ajutată şi de o lentilă asferică, cu toate că în situaţii de mare contrast apar urme de aberaţie cromatică. Deoarece la fotografierea în lumină redusă aceste cazuri sunt foarte rare, 35/1.8 este o alegere excelentă pentru acest gen de fotografie. Focalizarea este de tip SWM, deci este compatibil cu toate DSLR-urile Nikon DX. Diafragma este compusă din 9 lamele rotunjite. Preţul este foarte atractiv, similar cu al noului Nikon 50/1.8 G.

Samyang 35/1.4 - este printre obiectivele foarte luminoase cu cel mai bun raport calitate/preţ. Este destinat aparatelor Full frame dar poate fi folosit cu succes şi pe cele de format redus. Are doar focalizare manuală, iar luminozitatea mare va cere o punere la punct foarte precisă datorită profunzimii mici. Schema optică elaborată, 12 lentile în 10 grupe, promite o calitate foarte bună a imaginii încă de la diafragmele cele mai deschise. Se produce într-o largă varietate de monturi, de la Canon şi Nikon la Samsung NX şi formatul 4/3, unde devine echivalentul unui teleobiectiv de portret, 70/1.4. Dimensiunile sunt impresionante, mai ales când este montat parasolarul dedicat. Filetul de filtre este de 77mm, compatibil cu majoritatea obiectivelor profesionale. Performanţele şi preţul îl recomandă pentru cei care folosesc focalizarea manuală.

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

35 mm 1.8 Nikon AF-S 8 elemente / 6 grupe 0,3m 0,16x 7 lamele rotunjite 52mm 70 x 52,5mm 200g capace, parasolar HB-46 şi husă www. f64 .ro

Samyang 35 mm f/1.4 AS UMC

SPECIFICAŢII

SPECIFICAŢII

Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1.8G DX

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

35 mm 1.4 Canon, Nikon, Pentax, Samsung NX, Sony, 4/3 12 elemente / 10 grupe 0,3m 0,17x 8 lamele 77mm 111 x 83mm aprox.700g capace, parasolar dedicat şi husă www. f64 .ro

FOTOCLASS

35


OBIECTIVE

Focală Fixă

Sigma 24/1.8 - este un obiectiv wide luminos destinat aparatelor Full frame. Pe aparatele de format redus are o focală echivalentă cu 35mm, rămânând deci un obiectiv wide, ceea ce îl face foarte util pentru cadre mai largi, de la portrete ambientale la grupuri şi interioare. Este o alternativă cu un preţ mult mai accesibil decât obiectivele Canon şi Nikon 24/1.4. Datorită luminozităţii mari se pot obţine imagini cu fundalul neclar la fotografierea subiectelor apropiate, mai ales că are o distanţă minimă de punere la punct de 18cm, iar cu perspectiva de superangular vom avea fotografii foarte interesante. Calitatea la distanţe mici de fotografiere este asigurată de o lentilă flotantă, iar două lentile asferice corijează majoritatea aberaţiilor specifice superangularelor luminoase. Diafragma are 9 lamele iar obiectivul se livrează cu parasolar dedicat. Este o alegere excelentă pentru fotografii cu unghi mare în lumină slabă, oferind acces la perspective deosebite iar profunzimea mare la distanţele normale de fotografiere ajută la obţinerea unei zone largi de claritate. Sigma 30/1.4 - este dedicat exclusiv aparatelor de format redus, fiind foarte interesant datorită luminozităţii foarte mari prezente într-un obiectiv de dimensiuni reduse, având doar 60mm lungime. Focalizarea este asigurată de un motor HSM, echivalentul Sigma pentru USM respectiv SWM, deci silenţios şi care permite intervenţia manuală directă.

Obiectivul aparţine gamei de top Sigma EX, deci construcţia şi finisarea sunt de top. Schema optică este elaborată, cu lentile din sticle speciale, pentru a oferi calitate de la diafragma cea mai deschisă. Calitatea imaginilor este foarte bună chiar şi la diafragma 1.4, în special în centrul imaginii. Este însă necesară o focalizare atentă deoarece la fotografierea cu diafragme deschise la distanţe medii, de exemplu la portrete, profunzimea este foarte redusă. Focala de 30mm, folosită pe aparate de format redus oferă o echivalenţă de obiectiv normal, aşa că devine un obiectiv cu adevărat polivalent. Este o alegere foarte bună pentru fotografierea în lumină existentă, iar luminozitatea foarte mare ajută la o separare eficientă a subiectului de fundal.

Voigtlander 40/2.0 - este un obiectiv cu focalizare exclusiv manuală, destinat aparatelor Full frame. Distanţa focală poate părea neobişnuită dar este foarte interesantă, oferind o perspectivă între cea de obiectiv normal, considerat prea lung de unii fotografi, şi cea a unui 35mm, considerat prea scurt. Atracţia principală a acestui obiectiv este lungimea diminutivă, are doar 25mm, deci putem considera că face parte dintre obiectivele „pancake”. Cu toate că e construit din metal, volumul mic determină o greutate redusă de doar 200g. Luminozitatea 2.0 nu este foarte mare, dar suficientă pentru a fi inclus în zona obiectivelor luminoase, iar construcţia optică este relativ simplă, 6 lentile în 5 grupuri.

FOCALĂ FIXĂ - WIDE

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

36

FOTOCLASS

24 mm 1.8 Canon, Nikon, Pentax, 4/3, Sigma, Sony 10 elemente / 9 grupe 0,18m 0,37x 9 lamele 77mm 83 x 80mm 485g capace, parasolar dedicat, husă www. f64 .ro

Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM

SPECIFICAŢII

SPECIFICAŢII

Sigma 24mm F1.8 EX-DG DF

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

30 mm 1.4 Canon, Nikon, Pentax, 4/3, Sigma, Sony 7 elemente / 7 grupe 0,4m 0,1x 8 lamele 62mm 76.6 x 59mm 430g capace, parasolar dedicat, husă www. f64 .ro


OBIECTIVE Diafragma are 9 lamele, iar obiectivul se livrează cu un parasolar dedicat de o formă unică, foarte eficient dar aproape neobservabil atunci când este montat. Pe lângă parasolar se oferă şi o lentilă macro dedicată care permite creşterea scării de reproducere la fotografierea de aproape până la 0.25x. Datorită dimensiunilor este foarte apreciat de fotografii care nu doresc să atragă atenţia.

© Logoboom / Dreamstime . com

Zeiss 35/1.4 - este unul dintre cele mai recente obiective din oferta Zeiss pentru DSLR-uri. Compatibil cu aparatele Full frame Canon şi Nikon, acesta oferă doar focalizare manuală dar este compatibil cu automatismele de expunere tip DSLR. Este construit în primul rând pentru performanţă optică, fără o preocupare prea mare pentru dimensiuni, care sunt impresionante, obiectivul având 120mm lungime şi 830g greutate. Pasionaţii de fotografie apreciază obiectivele Zeiss nu doar pentru calitatea optică ridicată, ci în special pentru modul de redare, care este caracteristic obiectivelor clasice, realizate înainte de apariţia lentilelor asferice, dar cu o claritate excepţională a imaginii. Luminozitatea 1.4 permite valorificarea unor nivele de lumină care ar fi prea slabe pentru fotografierea cu alte obiective. Construcţia mecanică este excelentă, corpul obiectivului este metalic, ca şi parasolarul dedicat livrat împreună cu el. 24mm, 1/30s, F4.0, ISO 400

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

40 mm 2.0 Canon, Nikon, Pentax 6 elemente / 5 grupe 0,38m 0,14x 9 lamele 52mm 63 x 24.5mm 200g capace, parasolar, lentilă macro www. f64 .ro

Zeiss Distagon T* 1.4/35

SPECIFICAŢII

SPECIFICAŢII

Voigtlander 40 mm F 2.0 Ultron SLII

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

35 mm 1.4 Canon, Nikon 11 elemente / 9 grupe 0,3m 0,2x 9 lamele 67mm 78 x 120mm 830g capace, parasolar dedicat www. f64 .ro

FOTOCLASS

37


Focală Fixă

© Pavla / Dreamstime . com

OBIECTIVE

Aici am inclus o selecţie de obiective cu binecunoscuta focală de 50mm, normală pe aparate Full frame dar care sunt foarte mult folosite ca obiective de portret pe aparatele de format redus. Obiectivele normale au cea mai mare vechime în fotografie, schemele optice folosite s-au stabilizat de multă vreme, iar datorită focalei medii acestea sunt relativ simple, de obicei între 6 şi 8 lentile. Aceasta permite realizarea unor obiective de foarte bună calitate din punct de vedere optic la preţuri foarte interesante. Modelele 50/1.8 sunt cele mai tentante pentru completarea unui zoom de kit, oferind un avantaj de peste 3 trepte de expunere şi permiţând fotografia de portret în lumina existentă în mod normal în interioare. Ele sunt şi cele mai accesibile obiective din punct de vedere al preţului. Obiectivele 50/1.8 mai au un avantaj interesant, datorită schemei optice relativ simple şi distanţei focale medii sunt cele mai potrivite pentru folosirea la macrofotografie cu inele intermediare în lipsa unui obiectiv macro dedicat. Astfel, cu un set de inele se poate ajunge şi chiar depăşi scara de 1:1, deci se pot fotografia subiecte foarte mici fără o investiţie importantă.

Canon 50/1.8 - cu toate că este compatibil cu aparatele Full frame este cel mai uşor obiectiv din gama Canon, doar 130g. Pentru a reuşi această performanţă, construcţia este în majoritate din plastic, inclusiv baioneta. 85mm, 1/1000s, F4, ISO 200

FOCALĂ FIXĂ - NORMAL 85mm, 1/1000s, F4, ISO 200

© Nastia1983 / Dreamstime . com

SPECIFICAŢII

Canon EF 50mm f/1.8 II

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

38

FOTOCLASS

50 mm 1.8 Canon EF 6 elemente / 5 grupe 0,45m 0,15x 5 lamele 52mm 68.2 x 41mm 130g capace www. f64 .ro


OBIECTIVE Acesta nu este un motiv de îngrijorare, deoarece masa obiectivului nu pune probleme monturii. Design-ul exterior este extrem de simplu deoarece s-a renunţat la fereastra cu indicaţiile de focalizare. Diafragma este compusă din 5 lamele drepte, ceea ce oferă un aspect caracteristic redării surselor de lumină care apar în fundalul imaginilor în afara zonei de profunzime. Focalizarea este asigurată de un micromotor clasic, deci nu permite intervenţia manuală peste AF. Calitatea optică este însă excelentă de la diafragma 2.8, putând concura inclusiv cu zoomurile profesionale. Pentru portrete, unde nu dorim o claritate excesivă, poate fi folosit şi la diafragme mai deschise. Canon 50/1.8 este cea mai bună soluţie pentru completarea unui zoom de kit la aparatele de format redus. Posesorii de aparate Full Frame vor opta probabil pentru mai pretenţiosul Canon 50/1.4 sau chiar pentru exoticul 50/1.2.

Nikon 50/1.8D - este unul dintre cele mai cunoscute obiective Nikon, dar aparţinând seriei AF-D, absenţa motorului intern îl face incompatibil la focalizare cu o serie de DSLR-uri entry şi mid-level. Are totuşi un avantaj major, prezenţa inelului de diafragmă, fiind astfel unul dintre puţinele obiective rămase comod de utilizat în poziţie inversată, atât direct pe aparat cât mai ales la fotografierea cu un burduf de extensie la scări de reproducere peste 1:1. Calitatea optică este excelentă după ce închidem

diafragma cu măcar o treaptă, iar la diafragmele medii devine un etalon de claritate. Diafragma este din 7 lamele dar forma acestora favorizează redarea punctelor luminoase neclare din fundal ca forme geometrice regulate. Claritatea şi prezenţa inelului de diafragmă îl fac un obiectiv interesant pentru posesorii de DSLR-uri Nikon care dispun de motor de focalizare inclus. Pentru cei care doresc un 50/1.8 cu motor de focalizare există noul model 50/1.8 G AF-S, cu o schemă optică îmbunătăţită şi lamele de diafragmă rotunjite.

Nikon 50/1.4G - este varianta nouă, cu motor de focalizare AF-S, compatibilă cu toate DLR-urile Nikon. Dispune de o schemă optică modificată, îmbunătăţind performanţele modelului anterior AF-D. Calitatea optică este impresionantă încă de la deschiderile foarte mari ale diafragmei, putând fi folosit fără probleme la portrete la diafragma 1.4, cu toate că profunzimea va fi foarte mică. În acest moment este obiectivul de 50mm cu luminozitatea cea mai mare din oferta Nikon, aşa că reprezintă alegerea naturală inclusiv pentru aparate Full frame. Diafragma este noul model cu 9 lamele rotunjite, astfel că redarea zonelor neclare, inclusiv a punctelor luminoase, este mult mai plăcută decât la obiectivele cu lamele drepte. Blocul optic se mişcă la focalizare în interiorul corpului obiectivului astfel încât este protejat de şocuri. Se livrează cu un parasolar dedicat, cu prindere pe baionetă pe exteriorul obiectivului.

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

50 mm 1.8 Nikon AF 6 elemente / 5 grupe 0,45m 0,15x 7 lamele 52mm 63.5 x 39mm 155g capace www. f64 .ro

Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G

SPECIFICAŢII

SPECIFICAŢII

Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

50 mm 1.4 Nikon AF-S 8 elemente / 7 grupe 0,45m 0,15x 9 lamele rotunjite 58mm 73.5 × 54mm 280g capace, parasolar HB-47 şi husă www. f64 .ro

FOTOCLASS

39


OBIECTIVE

Focală Fixă

Sigma 50/1.4 - aparţine seriei de top Sigma EX, deci atât construcţia cât şi schema optică sunt la cele mai înalte standarde. Focalizarea este asigurată de un motor HSM, rapid, silenţios şi cu posibilitatea de intervenţie manuală. Schema optică este complexă, incluzând un element asferic pentru o corecţie mai bună a aberaţiilor. Calitatea optică a fost pe primul plan în construcţia acestui obiectiv, destinat să concureze cu cele mai bune realizări ale fabricanţilor de aparate, dar aceasta a dus la dimensiuni mari, 68mm lungime, filet de filtru de 77mm, şi o greutate apreciabilă de 505g. Este deci mult mai mare decât alte obiective de 50mm cu luminozitatea 1.4. Se echilibrează însă foarte bine pe aparatele mai grele şi în special pe DSLR-urile Full frame. Diafragma este cu 9 lamele, pentru a asigura o redare cât mai plăcută a zonelor neclare, foarte importantă la un obiectiv luminos care va fi folosit de multe ori la deschideri mari ale diafragmei. Distanţa minimă de focalizare este de 45cm, suficientă pentru utilizarea generală. Tamron 60/2.0 - este destinat exclusiv aparatelor de format redus. Este de fapt un adevărat obiectiv macro care atinge scara de reproducere de 1:1, deci poate încadra un subiect de aprox. 16x24mm. L-am inclus în această selecţie de obiective luminoase datorită luminozităţii 2.0, excepţională pentru un macro. Intenţia fabricanţilor a fost să creeze un obiectiv cu dublă

funcţie, macro şi portret, deoarece focala de 60mm folosită pe un aparat de format redus echivalează cu 90-95mm, exact focala favorită pentru portrete a multor fotografi. Este chiar mai interesant pentru portrete strânse decât un obiectiv de 50mm, care la o echivalenţă de 75mm cere o apropiere mai mare de subiect. Schema optică este mai complexă datorită cerinţelor necesare pentru capabilităţile macro. Cu toate că este mic şi uşor, construcţia este foarte îngrijită. Este unul dintre puţinele obiective macro cu focalizare complet internă, deci nu se lungeşte în timpul focalizării. Modelul pentru Nikon dispune şi el de motor de focalizare inclus, fiind deci compatibil cu toate DSLR-urile Nikon DX.

Voigtlander 58/1.4 - este un obiectiv cu focalizare manuală construit pentru aparatele Full frame, dar foarte interesant şi pentru cele de format redus, deoarece focala de 58mm va echivala aproape exact pe cea de 85mm folosită intens pentru portrete clasice. Diafragma este compusă din 9 lamele. Construcţia este metalică, cu o mare atenţie pentru detalii, caracteristică seriei de obiective Voigtlander. Cu toate acestea, obiectivul este compact, sub 48mm lungime, filet de filtre de 58mm şi are doar 320g. Este un obiectiv extrem de tentant pentru fotografii care preferă focalizarea manuală datorită calităţii optice remarcabile, solidităţii construcţiei şi preţului foarte atractiv. În plus, este pentru portrete, oferind o redare

FOCALĂ FIXĂ - NORMAL

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

40

FOTOCLASS

50 mm 1.4 Canon, Nikon, Pentax, Sigma, Sony, 4/3 8 elemente / 6 grupe 0,45m 0,14x 9 lamele 77mm 84.5 x 68.2mm 505g capace, parasolar dedicat www. f64 .ro

Tamron SP AF60mm F/2 Di II

SPECIFICAŢII

SPECIFICAŢII

Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

60 mm 2.0 Canon EF-S, Nikon DX, Sony 14 elemente / 10 grupe 0,23m 1:1 7 lamele 55mm 73 x 80mm 390g capace, parasolar dedicat www. f64 .ro


OBIECTIVE moale la diafragmele foarte deschise, pentru a evita sublinierea excesivă a detaliilor tenului. La diafragme medii devine extrem de clar, putând fi folosit ca obiectiv standard obişnuit. Parasolarul metalic este opţional. Varianta pentru Nikon dispune de un procesor încorporat care îl face compatibil cu automatismele de măsurare ale DSLR-urilor.

© Lauriey / Dreamstime . com

Zeiss 50/1.4 - este un obiectiv clasic, cu focalizare exclusiv manuală, destinat aparatelor Full frame. Este şi cel mai accesibil obiectiv din gama Zeiss pentru DSLR-uri, lucru care îl face foarte atractiv pentru cei care doresc să experimenteze calităţile acestora cu o investiţie minimă. Nu vom lăsa preţul favorabil să ne inducă în eroare, este doar rezultatul unei scheme optice mai simple decât a celorlalte obiective şi a fabricării într-un număr mai mare de exemplare. Construcţia este impecabilă, metalică, modelul ZF.2 pentru Nikon dispune de procesor încorporat pentru compatibilitate totală cu modurile de expunere, se livrează cu parasolar metalic dedicat. Calitatea optică este specifică Zeiss, beneficiind de acoperirea multistrat T*, iar imaginile prezintă semnătura caracteristică a acestor obiective. Dimensiunile sunt medii, 71mm lungime cu filet de filtre de 58mm, ceea ce îl face foarte potrivit pentru fotografia de portret, factorul de intimidare fiind redus. Este alegerea fotografilor pretenţioşi dispuşi să folosescă focalizarea manuală. 60mm, 1/125s, F8, ISO 100

Zeiss Planar T* 1.4/50

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

58 mm 1.4 Nikon AF-S, Pentax 7 elemente / 6 grupe 0,45m 0,17x 9 lamele 58mm 64.4 x 47.5mm 320g capace, parasolar opţional www. f64 .ro

SPECIFICAŢII

SPECIFICAŢII

Voigtlander 58 mm F 1.4 Nokton SLII

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

50 mm 1.4 Canon, Nikon 7 elemente / 6 grupe 0,45m 0,15x 9 lamele 58mm 69-71 x 66-71mm (Nikon, Canon) 330-380g (Nikon, Canon) capace, parasolar dedicat www. f64 .ro

FOTOCLASS

41


OBIECTIVE

Focală Fixă

© Worakit / Dreamstime . com

Pentru secţiunea de teleobiective am ales o selecţie de obiective cu focala de 85mm, cu excepţia Canon 135/2.0. Focala de 85mm este foarte apreciată pe aparatele Full frame ca obiectiv de portret. Pe aparatele de format redus aceasta echivalează aproximativ 135mm, care era focala clasică a teleobiectivelor de utilizare generală înainte de generalizarea zoom-urilor. Un tele de 135mm (sau echivalent) este excelent pentru izolarea unui detaliu sau pentru portrete surprinse de la o distanţă mai mare decât se poate face cu un obiectiv de 85mm. Unii fotografi preferă chiar şi pentru portretele „pozate” focale în jurul acestei valori, deoarece distanţa de fotografiere mai mare face ca modelul să se simtă mai confortabil. Un tele mai lung ajută mult şi la spectacole sau în fotografia de sport. Obiectivele de 85/1.8 sunt mici, uşoare şi atractive ca preţ. Folosirea lor pe aparatele de format redus ca echivalente de 135/1.8 este chiar mai interesantă decât utilizarea lor originală pe Full frame. Toate obiectivele menţionate în continuare sunt compatibile şi cu aparatele Full frame.

Canon 85/1.8 - este varianta accesibilă de obiectiv de 85mm, cealaltă fiind un exotic 85/1.2 care cântăreşte 1kg şi costă de 5 ori mai mult. 85/1.8 foloseşte un motor de focalizare USM cu posibilitatea de intervenţie manuală, care se poate dovedi foarte utilă la fotografirea de aproape la diafragme deschise, când profunzimea este de ordinul centimetrilor. 135mm, 1/500s, F4, ISO 200

FOCALĂ FIXĂ - TELE 85mm, 1/100s, F2.8, ISO 800

© Pavla / Dreamstime . com

SPECIFICAŢII

Canon EF 85mm f/1.8 USM

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

42

FOTOCLASS

85 mm 1.8 Canon EF 9 elemente / 7 grupe 0,85m 0,13x 8 lamele 58mm 75 x 71.5mm 425g capace, parasolar opţional www. f64 .ro


OBIECTIVE Distanţa minimă de punere la punct este de 85cm, ceea ce permite încadrări foarte strânse la portret. Cu o lungime de 71.5mm, filet de filtre de 58mm şi o greutate de doar 425g, este foarte comod de utilizat chiar în cazul şedinţelor prelungite de portrete, iar modelele nu se vor simţi ameninţate cum ar putea fi cazul când se foloseşte un 70-200/2.8. Un alt avantaj al focalei de 85mm este compresia perspectivei, care, în cazul portretelor, evită deformările caracteristice fotografierii de la distanţe prea mici. Calitatea optică este foarte bună la toate diafragmele, iar profunzimea mică obţinută la diafragme deschise este foarte apreciată la portrete. Redarea culorilor şi contrastul sunt favorizate de folosirea acoperirilor antireflex de tip Super Spectra coatings.

Canon 135/2.0 - este un teleobiectiv de serie L, foarte luminos, cu o focală foarte atractivă pentru aparate Full frame, fiind pe media unui telezoom 70-200/2.8, dar cu o treaptă mai luminos. Greutatea de 750g este practic jumătatea lui 70200/2.8, ceea ce îl recomandă la şedinţele foto îndelungate. Pe aparatele Canon de format redus acesta va avea o focală echivalentă cu 216mm, iar datorită luminozităţii 2.0 devine şi mai interesant pentru fotografia de concerte, spectacole şi sport. Aceasta mai ales când luăm în considerare greutatea de 3x mai mare şi preţul de 5x al unui Canon 200/2.0. Construcţia este impecabilă, obiectivul fiind protejat la umezeală şi praf,

focalizarea este silenţioasă şi rapidă iar calitatea optică excelentă, rezultând un obiectiv pe deplin adaptat uzului profesional în cele mai grele condiţii. Distanţa minimă de focalizare este de 95cm, iar dacă este montat pe un aparat de format redus cu factor de crop 1.6 va încadra un câmp de aprox. 8x12cm, fiind foarte potrivit pentru fotografierea detaliilor. Se livrează cu parasolarul dedicat inclus.

Nikon 85/1.8D - este un teleobiectiv clasic, de foarte bună calitate, accesibil ca preţ. Deoarece aparţine seriei AF-D nu dispune de motor de focalizare încorporat. Deci nu este compatibil pentru AF cu o bună parte din DSLR-urile Nikon DX, astfel că pentru posesorii acestora prezintă un interes mai scăzut. Este foarte posibil ca acest obiectiv să se afle pe lista celor care vor fi înlocuite în curând cu variante cu motor AF-S, fiind unul dintre puţinele rămase fără motor încorporat. Pe aparatele cu motor încorporat focalizarea este foarte rapidă deoarece se face prin mişcarea doar a grupului posterior de lentile (rear focusing), dar mult mai puţin silenţioasă decât la un obiectiv cu motor SWM. Diafragma este compusă din 9 lamele rotunjite, totuşi redarea zonelor neclare nu este la nivelul modelelor performante 85/1.4. Se livrează cu un parasolar dedicat, care se montează pe filetul de filtre de 62mm al obiectivului. Este o alegere foarte bună, cu condiţia să avem un aparat cu motor de focalizare.

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

135 mm 2.0 Canon EF 10 elemente / 8 grupe 0,9m 0,19x 8 lamele 72mm 82.5 x 112mm 750g capace, parasolar, husă www. f64 .ro

Nikon AF Nikkor 85mm f/1.8D

SPECIFICAŢII

SPECIFICAŢII

Canon EF 135mm f/2L USM

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

85 mm 1.8 Nikon AF 6 elemente / 6 grupe 0,85m 0,11x 9 lamele rotunjite 62mm 71.5 x 58.5mm 380g capace, parasolar HN-23 www. f64 .ro

FOTOCLASS

43


OBIECTIVE

Focală Fixă

Nikon 85/1.4G - este varianta actualizată a cunoscutului 85/1.4 AF-D care încă se mai găseşte pe piaţă. Modificările au vizat nu doar introducerea unui motor de focalizare performant ci şi schema optică, pentru a îmbunătăţi şi mai mult claritatea la diafragmele cele mai deschise. Varianta anterioară a fost foarte apreciată pentru redarea extrem de plastică a zonelor neclare şi pentru optimizarea pentru portret la diafragmele foarte deschise. Noul model excelează în continuare la aspectul fundalurilor, aducând un plus vizibil de performanţă la diafragmele 1.4 şi 2.0. Obiectivul este destul de impresionant ca dimensiuni, având 84mm lungime la care se adaugă parasolarul dedicat, foarte important pentru a evita accesul luminii parazite la lentila frontală de dimensiuni mari. Filetul de filtre este standardul profesional de 77mm. Nikon 85/1.4 este prin excelenţă obiectivul de portret al posesorilor de aparate Full frame dar dă rezultate spectaculoase şi pe aparatele de format redus. Samyang 85/1.4 - este cel mai accesibil model 85/1.4 de pe piaţă, fiind disponibil la un preţ apropiat de al unui 85/1.8. Este un obiectiv cu focalizare manuală, iar noua variantă pentru Nikon dispune de procesorul încorporat necesar pentru automatizarea expunerii. Construcţia este surprinzător de solidă, iar focalizarea manuală foarte sigură datorită cursei foarte lungi necesare pentru punerea la punct.

Totuşi este necesară multă atenţie pentru plasarea exactă a planului de claritate deoarece profunzimea este extrem de mică în special în cazul portretelor realizate de aproape la diafragme deschise. De fapt, folosirea diafragmelor 1.4 şi 2.0 la astfel de portrete este oarecum riscantă deoarece nu de puţine ori profunzimea este insuficientă pentru a avea ambii ochi clari. Redarea zonelor neclare este foarte plăcută în special la diafragmele deschise, cu toate că lamelele nu sunt rotunjite. În concluzie, Samyang 85/1.4 este o alternativă foarte interesantă la mult mai scumpele obiective „originale” dar va trebui să ne descurcăm cu focalizarea manuală. Se livrează cu parasolar dedicat.

Sigma 85/1.4 - este alternativa Sigma la obiectivele propuse de fabricanţii de aparate. Construcţia este solidă, tipică obiectivelor pretenţioase din seria EX şi dispune de motor de focalizare HSM. Focalizarea precisă este extrem de importantă la teleobiectivele foarte luminoase deoarece profunzimea este foarte mică, iar viteza de focalizare este foarte folositoare atât la portretele în mişcare cât mai ales la fotografia de sport în sală, care este cealaltă aplicaţie clasică a acestor obiective. Schema optică este modernă, folosind lentile din sticlă specială SLD şi unele cu suprafeţe asferice pentru controlul aberaţiilor, în special a celei cromatice, caracteristică teleobiectivelor luminoase.

FOCALĂ FIXĂ - TELE

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

44

FOTOCLASS

85 mm 1.4 Nikon AF-S 10 elemente / 9 grupe 0,85m 0,12x 9 lamele rotunjite 77mm 86.5 x 84mm 595g capace, parasolar www. f64 .ro

Samyang AE 85 mm f/1.4 Aspherical IF

SPECIFICAŢII

SPECIFICAŢII

Nikon AF-S Nikkor 85/1.4 G

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

85 mm 1.4 Canon, Nikon, Pentax, Sony, 4/3, Samsung NX 9 elemente / 7 grupe 1,0m 0,1x 8 lamele 72mm 78 x 73mm 520g capace, parasolar www. f64 .ro


OBIECTIVE Diafragma este compusă din 9 lamele rotunjite pentru un aspect cât mai plăcut al zonelor neclare. Filetul de filtre este de 77mm, compatibil cu majoritatea obiectivelor profesionale. Astfel, datorită construcţiei adaptate uzului profesional, focalizării performante şi calităţii optice, Sigma 85/1.4 poate reprezenta o alternativă la un preţ mai accesibil, la obiectivele profesionale din ofertele Canon, Nikon, Pentax şi Sony.

© Zoomteam / Dreamstime . com

Zeiss 85/1.4 - este obiectivul de portret prin excelenţă, atât pe aparatele Full frame cât şi pe cele de format redus. Focalizarea este exclusiv manuală. Realizat pe o schemă clasică derivată din Planar-ul original, cu lentile exclusiv sferice, 85/1.4 reuşeşte o redare foarte plastică a subiectului, fără a exagera claritatea care ar putea deveni supărătoare la portrete, iar separarea de fundal survine foarte natural, oferind un aspect tridimensional imaginilor. Corpul obiectivului este complet metalic, ceea ce îi oferă o mare durabilitate şi o precizie maximă a focalizării. Chiar şi parasolarul dedicat este realizat din metal şi se montează pe un sistem tip baionetă. Modelul Nikon dispune de inel de diafragmă, iar varianta ZF.2 şi de procesorul care asigură comunicarea cu aparatul, asigurând nu doar automatismele de expunere dar şi scrierea datelor în EXIF-ul imaginii. Este în mod clar alegerea pasionaţilor de portretistică, fie pe Full frame, fie pe aparate de format redus. 85mm, 1/200s, F4, ISO 100

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

85 mm 1.4 Canon, Nikon, Pentax, Sigma, Sony 11 elemente / 8 grupe 0,85m 0,12x 9 lamele 77mm 86.4 x 87.6mm 725g capace, parasolar şi husă www. f64 .ro

Zeiss Planar T* 1.4/85

SPECIFICAŢII

SPECIFICAŢII

Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE TIP DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE DETALII / PREŢ

85 mm 1.4 Canon, Nikon 6 elemente / 5 grupe 1,0m 0,1x 9 lamele 72mm 85-88 x 77-78mm (Nikon, Canon) 570-670g (Nikon, Canon) capace, parasolar dedicat www. f64 .ro

FOTOCLASS

45


Expunerea

Nikon D7000, 24mm, 1/250, F11, ISO 200

DOSAR

EXPUNEREA

„piatra unghiulară” în fotografie © Auris / Dreamstime . com

Text: Radu Grozescu

46

FOTOCLASS


DOSAR

Definiţie şi elemente O

imagine bună din punct de vedere tehnic trebuie să aibă luminozitatea, focalizarea şi redarea culorilor corespunzătoare cu intenţiile fotografului. Luminozitatea imaginii este descrisă în termeni fotografici ca expunere şi depinde de trei elemente, toate foarte importante: sensibilitatea, timpul de expunere şi diafragma. O imagine bine expusă redă în mod corect tonurile şi contrastul subiectului, fără a avea zonele luminoase arse sau zonele întunecate complet blocate în negru. Pentru o imagine bine expusă, senzorul aparatului trebuie să primească o cantitate precisă de lumină, care este descrisă de sensibilitate şi nu depinde de condiţiile de iluminare ale subiectului. Reglarea cantităţii de lumină se face din diafragmă, care răspunde de „debitul” luminii şi din timpul de expunere, care determină evident timpul de acţiune al luminii asupra senzorului. Deci, aceeaşi expunere poate fi obţinută printr-o deschidere mai mare, deci cu o diafragmă mai deschisă într-un timp mai scurt, sau la o diafragmă mai închisă într-un timp corespunzător mai lung. Expunerea corectă încă din faza de fotografiere este necesară pentru a evita sau măcar minimiza prelucrarea ulterioară a imaginilor realizate. Prelucrarea în computer este mare consumatoare de timp şi, în plus, imaginile care au nevoie de corecţii mari de expunere nu vor avea în final aceeaşi calitate ca imaginile corect expuse direct din aparat. Dacă imaginea nu este corect expusă ea poate fi subexpusă, deci nu a primit o cantitate suficientă de lumină, sau supraexpusă, în cazul în care a primit prea multă lumină la fotografiere. Aprecierea expunerii Pentru aprecierea expunerii în timpul fotografierii avem la dispoziţie trei metode rapide: LCD-ul, histograma şi highlights. LCD-ul permite cel mai rapid control dar nu şi cel mai precis. Problema principală este la folosirea în exterior, în special în plin soare, unde este aproape imposibil să putem aprecia corect tonurile imaginii. Histograma este excelentă pentru aprecierea precisă a expunerii în special la fotografierea subiectelor fără surse de lumină în cadru. Unele aparate permit inclusiv afişarea histogramei pe canale de culori. În cazurile în care subiectul este în contralumină sau apar surse de lumină importante în imagine aspectul histogramei va fi falsificat de prezenţa acestora. Dacă nu ne putem bizui pe histogramă, ne vom folosi de opţiunea „Highlights” care, odată activată din meniul aparatului, ne avertizează asupra zonelor din imagine care sunt fără detalii în alb prin „clipirea” în alb/negru sau prin colorarea acestora, depinzând de marca şi modelul aparatului. Această opţiune este mult mai sigură deoarece vedem zonele pe care aparatul le consideră afectate de supraexpunere.

Măsurarea matricială: La măsurarea matricială (evaluativă, multisegment, multizonă) suprafaţa cadrului este împărţită într-o multitudine de zone, iar expunerea corectă este calculată folosind o serie de algoritmi foarte avansaţi, inclusiv de recunoaştere a scenei. Astfel, aparatul poate detecta în principiu imaginile în contralumină, poate recunoaşte suprafaţa ocupată de cer la imaginile de peisaj şi ar trebui să facă faţă cu bine în cele mai dificile condiţii de iluminare. Este modul cel mai răspândit de măsurare deoarece dă rezultate bune în majoritatea cazurilor. Integral ponderată: Importanţa cea mai mare este acordată zonei din centrul cadrului, a cărei diametru poate fi modificat la unele modele de aparate. Este măsurarea clasică, care dă rezultate bune cu subiectele „obişnuite”, fără contraste mari şi care nu sunt în contralumină. Folosită de fotografi cu experienţă oferă uneori rezultate mai predictibile decât măsurarea matricială. Măsurarea spot: Aparatul măsoară pe o zonă foarte îngustă, fie în centrul cadrului, fie legată la senzorul AF aflat în funcţiune. Datorită zonei mici pe care se face măsurarea, aceasta este foarte precisă dar necesită alegerea cu atenţie a zonei respective, altfel rezultatele vor fi departe de intenţia fotografului. La folosirea opţiunii Spot este necesar ca expunerea măsurată să fie memorată cu ajutorul butonului de blocare a expunerii (AE-L) pentru a nu fi influenţată la reîncadrarea subiectului. Dacă se fotografiază folosind modul de expunere Manual, memorarea nu mai este necesară. Folosirea modului Spot trebuie rezervată pentru cazurile dificile de iluminare a subiectului şi necesită multă grijă pentru a evita erorile datorită poziţionării necorespunzătoare a punctului de măsurare. Sensibilitatea Este o caracteristică a senzorului aparatului care determină cantitatea de lumină necesară pentru expunerea corectă. Sensibilitatea de bază a captorului este cea mai mică exprimată în cifre. Există aparate care, în afară de sensibilităţile „calibrate”, care sunt exprimate prin numere, au şi opţiuni Lo şi Hi, mai jos, respectiv mai sus decât plaja normală de sensibilităţi.

1

2

3

4

Măsurarea expunerii Putem alege modul în care aparatul măsoară lumina pentru determinarea expunerii corecte. Există mai multe moduri de măsurare, fiecare cu avantajele sale.

1 - alegerea modului de măsurare: matricial, integral ponderat, spot; 2 - setarea valorii sensibilității; 3 - parametrii Auto-ISO; 4 - histograma de luminozitate în modul overview

FOTOCLASS

47


DOSAR

Expunerea

În cazul aparatelor digitale, sensibilităţile mai mari decât cea de bază se obţin prin amplificarea electronică a semnalului, ceea ce duce la scăderea calităţii imaginii prin estomparea detaliilor şi creşterea zgomotului. Sensibilitatea se măsoară în unităţi ISO, scara normală fiind: ... 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, ... Scara este aritmetică, sensibilitatea se dublează sau se înjumătăţeşte la fiecare treaptă.Majoritatea aparatelor permit reglarea sensibilităţii şi în 1/3 sau 1/2 de treaptă, deci vom putea folosi şi valori intermediare. Pe lângă setarea manuală a sensibilităţii putem lăsa aparatului posibilitatea de a alege valoarea optimă în funcţie de lumina existentă. Depinzând de marca şi modelul aparatului există diferite implementări, cele mai elaborate permiţând stabilirea sensibilităţii maxime acceptabile şi a timpului de expunere de la care are loc creşterea automată a sensibilităţii. ISO vs. noise Rezultatele optime se obţin la sensibilitatea de bază a captorului, deoarece odată cu creşterea sensibilităţii, apare „zgomotul” caracteristic. Zgomotul se manifestă cel mai vizibil pe porţiunile fără detalii şi neclare, pe când partea din subiect care este clară şi bine expusă arată mult mai bine. Sensibilitatea maximă la care ne simţim confortabil să fotografiem este determinată de aparatul pe care îl avem şi de nivelul de „zgomot” pe care îl suportăm în imagini. În cazul fotografierii la sensibilităţi mari, este strict necesară o expunere corectă. De exemplu, este mai bine să expunem corect la 1600 ISO decât să subexpunem la 800 ISO şi să „salvăm” imaginile la prelucrare. Putem regla nivelul zgomotului şi cu setarea „High ISO noise reduction”, optând pentru un zgomot mai redus şi o redare mai slabă a detaliilor, sau favorizând detaliile şi acceptând un nivel de zgomot mai mare. Timpul de expunere Se măsoară în fracţiuni de secundă (ex. 1/125s) iar pe afişajele aparatului se omite fracţia şi se scrie direct numitorul (ex. 125). Scara ”clasică” este ... 1s, 1/2s, 1/4s, 1/8s, 1/15s, 1/30s, 1/60s, 1/125s, 1/250s, 1/500s, 1/1000s, 1/2000s, 1/4000s, 1/8000s.... Aparatele moderne permit reglajul în 1/2 sau 1/3 trepte, astfel că vom obţine şi timpi intermediari. Rolul de bază al timpului de expunere este redarea, respectiv „îngheţarea” mişcării, atât a subiectului cât şi a aparatului în timpul fotografierii.

© Bkushner / Dreamstime . com

Canon 7D, 400mm, 1/1000s, F5.6, ISO 200

48

FOTOCLASS

În cazul fotografierii din mână mişcarea aparatului apare în principal datorită declanşării. În plus, la DSLR-uri apar vibraţii datorate basculării oglinzii de vizare. În fotografia clasică pe film, regula de bază era ca timpul de expunere să fie mai mic sau egal cu inversul distanţei focale a obiectivului utilizat, deci în cazul unui obiectiv de 100mm să nu se expună mai lung de 1/125s. În fotografia digitală, în special la folosirea aparatelor de format redus este bine să dublăm rezultatul, deci să folosim timpi de cel puţin două ori mai scurţi. Acest calcul nu ia în considerare mişcarea subiectului, care poate să necesite timpi şi mai scurţi de expunere. În ajutorul fotografierii din mână a subiectelor relativ statice, din ce în ce mai multe obiective dispun de stabilizare (IS la Canon, VR la Nikon, VC la Tamron, OS la Sigma, etc.). Olympus, Pentax şi Sony oferă stabilizare în aparat, la nivelul captorului, deci toate obiectivele sunt stabilizate la folosirea acestor aparate. Avantajul obţinut este în jur de 2-3 trepte de expunere (unii fabricanţi promit chiar 4 trepte), deci se poate fotografia cu timpi de 4-8 ori mai lungi decât se poate fără stabilizare, de exemplu în loc de 1/125s se poate ajunge la 1/30 - 1/15s. Nu trebuie uitat că stabilizarea de imagine minimizează doar mişcarea aparatului dar nu şi pe a subiectului. Utilizarea unui aparat sau obiectiv cu stabilizare nu înseamnă că trebuie să neglijăm regulile pentru ţinerea corectă a aparatului. Diafragma Este deschiderea cu diametru variabil prin care lumina pătrunde în obiectiv. Valoarea diafragmei este definită prin raportul dintre diametrul deschiderii şi distanţa focală, ex. 1:5.6, care se poate nota pentru comoditate şi F:5.6 sau chiar 5.6. Scara diafragmelor este: ... 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32,... Fiecare treaptă dublează sau înjumătăţeşte cantitatea de lumină care pătrunde prin obiectiv. Diafragmele disponibile depind de obiectivul utilizat. La majoritatea aparatelor diafragma se poate regla în jumătăţi sau treimi de treaptă, rezultând valori intermediare. Diafragma are un impact major asupra profunzimii de câmp şi a calităţii imaginii. Profunzimea poate fi definită ca zona din jurul planului de focalizare în care obiectele vor avea o claritate suficientă. În cazul peisajelor, imaginilor de interior, arhitectură, este de dorit o profunzime mare, pentru redarea clară a tuturor elementelor din cadru. La portrete şi în fotografia de sport este de dorit separarea subiectului de fundal prin claritate selectivă, deci se foloseşte o profunzime mică. Profunzimea creşte cu închiderea diafragmei, cu scăderea distanţei focale a obiectivului utilizat şi cu creşterea distanţei de fotografiere. Deci pentru profunzime maximă, cum ar fi la peisaje, vom folosi focale mai mici şi diafragme mai închise, iar pentru separarea subiectului de fundal, sau pur şi simplu pentru a masca elementele nedorite ale acestuia, vom micşora profunzimea folosind focale mai mari, diafragme mai deschise şi vom fotografia de la distanţe mai mici. Pe lângă profunzime, diafragma influenţează vizibil calitatea optică a imaginii oferite de orice obiectiv. La deschiderea maximă a diafragmei calitatea este minimă deoarece se manifestă aberaţiile optice remanente. Profunzimea este de asemenea minimă. Închiderea diafragmei reduce manifestarea acestora, prin îngustarea fascicolului de lumină care traversează obiectivul. Profunzimea începe să crească. La o închidere mai accentuată a diafragmei începe să scadă claritatea generală a imaginii, cu toate că profunzimea continuă să crească. Scăderea clarităţii se datorează fenomenului de difracţie care devine vizibil de la F:11 la aparate de format redus şi F:16 la aparatele Full frame. Calitatea optică maximă a obiectivelor se obţine la diafragma închisă cam cu două trepte faţă de luminozitate.


Canon 500D, 50mm, 1/100s, F3.5, ISO 800

© Manu29 / Dreamstime . com

© Tyler24scott / Dreamstime . com

DOSAR

Nikon D300, 127mm, 1/640s, F2.8, ISO 200

© Stefanschurr226 / Dreamstime . com

Canon 7D, 135mm, 1/2000 s, F5.6, ISO 400

FOTOCLASS

49


Expunerea

Nikon D90, 35mm, 1/125 s, F11, ISO 200

Canon 5D II, 85mm, 1/250 s, F 5.6, ISO 100

© Warrengoldswain / Dreamstime . com

© Ankevanwyk / Dreamstime . com

Nikon D7000, 35mm, 1/1000s, F5.6, ISO 400

50

FOTOCLASS

© Vitalez1988 / Dreamstime . com

DOSAR


DOSAR

Modurile de expunere Modul Auto Modul Auto este destinat fotografierii fără a folosi nici un fel de cunoştinţe de tehnică fotografică, şi ne oferă imagini tehnic bune fără efort în suficient de multe cazuri. În modul Auto, aparatul încearcă să ”ghicească” ce dorim să fotografiem şi face reglajele pe care le consideră cele mai potrivite, luând complet conducerea asupra setărilor aparatului. În acest mod este suficient să încadrăm scena dorită, să apăsăm declanşatorul până la jumătate pentru focalizare apoi să declanşăm la momentul potrivit. Modul Auto este cel mai indicat pentru primele imagini făcute cu un DSLR, sau când dăm aparatul pe mână cuiva complet nefamiliarizat cu utilizarea acestuia şi cu noţiunile de bază despre fotografiere. Limitările modului Auto provin din faptul că utilizatorul nu are acces la reglajele de expunere, balans de alb, aspectul imaginii, mod se focalizare. Astfel dacă imaginile rezultate nu ne satisfac, nu putem interveni în nici un fel asupra lor, nici măcar cu corecţii simple asupra luminozităţii imaginii sau redării culorilor, fără să ne mai gândim la sensibilitate, alegerea timpului de expunere sau a diafragmei sau corecţii de expunere pe flash. În plus, în modul Auto aparatul poate porni automat flash-ul încorporat, ceea ce poate deranja în multe cazuri. Pentru aceste situaţii unele aparate dispun de un mod similar, la fel de automatizat, cu excepţia că nu foloseşte flash-ul. După o mai bună familiarizare cu aparatul şi cu tehnica foto, modul Auto devine frustant din cauza limitărilor. Modurile scenă Modurile scenă sunt foarte utile când avem timp să indicăm aparatului genul de subiect pe care intenţionăm să îl fotografiem, de la portrete, la peisaj sau sport. Aceasta îi va uşura aparatului sarcina alegerii parametrilor cei mai potriviţi

Modul Program Modul Program este cel mai automatizat dintre modurile avansate, care ne permit accesul deplin la reglajele importante ale aparatului, deci vom putea obţine imaginile dorite în majoritatea situaţiilor. În Program, aparatul reglează automat atât timpul de expunere cât şi diafragma, în principal pe baza nivelului de lumină existentă. Perechea timp/diafragmă se stabileşte pe baza unui algoritm prestabilit de fabricant, în care se ia în considerare luminozitatea obiectivului folosit pentru determinarea diafragmelor disponibile şi sunt favorizaţi timpii de expunere cu care se poate fotografia din mână. Unele aparate folosesc în calcule şi focala obiectivului, pentru a evita neclaritatea de mişcare la fotografierea cu focale lungi. Modul Program este foarte comod deoarece asigură expunerea corectă într-o gamă largă de condiţii de iluminare fără a necesita intervenţia fotografului. Pentru cazul în care dorim să alegem o altă pereche timp / diafragmă pentru a favoriza fie redarea sau îngheţarea mişcării, fie să controlăm profunzimea, ne folosim de flexibilitatea modului Program.

MODURILE SCENĂ

Nikon D5100

Canon 600D

MODUL AUTO

pentru realizarea fotografiilor dorite. Astfel, aparatul va putea favoriza fie timpii scurţi pentru ”îngheţarea” mişcării la imaginile de acţiune, fie profunzimea mare pentru peisaj sau separarea de fundal prin claritate selectivă pentru portrete, sau chiar să aplice corecţiile de expunere pentru fotografia pe plajă sau pe zăpadă. Cele mai cunoscute moduri sunt Portret, Peisaj, Sport şi Macro, care cuprind majoritatea situaţiilor de fotografiere. În afară de acestea, în funcţie de modelul aparatului folosit, mai pot exista o largă paletă de moduri, dintre care cele mai interesante sunt: Portret de noapte, Plajă/zăpadă, Apus, Flori. Selectând corect modul scenă, vom obţine rezultate foarte bune într-o mare varietate de condiţii. Cu toate acestea, modurile scenă au limitări similare cu modul Auto, în sensul că nu ne permit accesul la setări foarte importante pentru reuşita imaginilor. Astfel, la multe aparate nu vom avea acces nici măcar la corecţia de expunere, deci nu vom putea regla luminozitatea imaginilor dacă alegerea aparatului nu ne satisface. La fel, nu putem dirija redarea culorilor prin acces la balansul de alb. Însă unele aparate ne permit accesul la sensibilitate, flash-ul integrat şi formatul de imagine.

FOTOCLASS

51


DOSAR

Expunerea

Astfel, este suficient să manevrăm rotiţa principală de comandă a aparatului şi vom vedea cum se modifică valorile timpului şi diafragmei. Avantajul major al modului Program este că orice pereche timp/diafragmă vom alege din cele disponibile, vom avea aceeaşi luminozitate a imaginii, expunerea rămânând constantă. Dacă rezultatul expunerii calculate de aparat nu ne satisface, în sensul că dorim să modificăm luminozitatea imaginii, avem acces la corecţia de expunere. Apăsând pe butonul de corecţie, manevrăm rotiţa de comandă fie către plus pentru a obţine imagini mai luminoase, fie către minus pentru a întuneca imaginea. Majoritatea DSLR-urilor oferă o plajă de corecţie între -3 şi + 3 trepte de expunere, unele ajungând la -5 /+5 trepte, valori mai mult decât suficiente pentru orice situaţie de lumină putem întâlni. În modul Program avem acces total şi la reglarea sensibilităţii. Deci putem opta fie pentru o valoare fixă, pentru calitatea imaginii sau pentru a ne permite fotografierea în condiţii dificile de lumină, fie pentru reglajul Auto ISO în care lăsăm libertatea aparatului să aleagă cea mai potrivită sensibilitate, în limitele pe care le-am definit. Modul Program împreună cu Auto ISO permite flexibilitatea maximă în condiţiile unei automatizări aproape totale. Astfel, dacă ne grăbim foarte tare, este suficient să declanşăm, ştiind că aparatul ne va oferi o expunere cât se poate de corectă, într-o gamă largă de niveluri ale luminii existente, favorizând pe cât posibil fotografierea din mână. Dacă avem timp, putem alege perechea timp/diafragmă cea mai potrivită pentru subiectul fotografiat. Beneficiind de accesul complet la corecţia de expunere, balans de alb, aspectul imaginii şi focalizare, modul Program este cel mai flexibil şi rapid mod de fotografiere. Modul de Prioritate timp În modul de prioritate de timp, noi stabilim timpul de expunere pe care îl dorim iar aparatul va folosi diafragma pentru a asigura o expunere corectă. Vom folosi acest mod atunci când dorim un anumit timp de expunere, fie timpi scurţi pentru a opri mişcarea subiectului, fie timpi lungi, pentru a obţine diverse efecte plastice cum este în cazul panning-ului sau al fotografierii de căderi de apă. În prioritate de timp putem opta fie pentru o sensibilitate fixă, fie pentru folosirea opţiunii Auto ISO, pentru o flexibilitate

Nikon D5100

Canon 600D

MODUL PROGRAM

52

FOTOCLASS

mai mare în acoperirea de niveluri de iluminare diferite. Pentru controlul luminozității imaginii putem folosi corecţia de expunere. În cazul folosirii unei sensibilităţi fixe, aparatul poate folosi doar diafragma pentru a compensa nivelul de iluminare în vederea unei expuneri corecte. Aceasta înseamnă că poate acoperi între 5 şi 7 trepte de expunere, după luminozitatea obiectivului folosit, dar, de cele mai multe ori, acest interval este micşorat prin alegerea unui anumit timp de expunere. De exemplu, în cazul unui exterior însorit, expunerea este în jur de 1/125 F:16 la 100 ISO. Cu un telezoom cu luminozitatea F:5.6 vom putea alege cam orice timp între 1/1000s şi 1/60s. Dacă am opta pentru timpi mai scurţi, aparatul nu va mai avea de unde să deschidă diafragma pentru a compensa. Acest caz este tratat diferit de diversele mărci de aparate. La Nikon, timpul de expunere este strict respectat de aparat, iar în cazul în care nu mai există diafragme disponibile pentru compensarea expunerii, aparatul semnalizează subexpunerea şi produce imagini întunecate. La Canon există posibilitatea de „Safety shift”, aparatul optând pentru expunerea corectă prin modificarea timpului de expunrere, dar ţinându-l cât mai aproape posibil de valoarea selectată de fotograf. Situaţia este similară în cazul în care alegem un timp de expunere prea lung, astfel că riscăm să ieşim din intervalul de diafragme disponibil. În exemplul de mai sus, nu vom putea folosi cu succes la soare un timp de expunere mult sub 1/60s deoarece aparatul nu mai are de unde să închidă diafragma. Problema se acutizează la fotografierea în interioare slab luminate, în care putem foarte uşor să alegem un timp de expunere prea scurt pentru nivelul de lumină şi diafragmele disponibile. În acest caz, folosirea Auto ISO ne poate salva de multe ori, aparatul având acces şi la sensibilitate, nu doar la diafragmă pentru a compensa lipsa luminii. Una din aplicaţiile cele mai spectaculoase ale priorităţii de timp este „panning-ul”, care permite redarea mişcării prin surprinderea unui subiect clar pe un fundal neclar pe direcţia mişcării. Panning-ul se realizează prin urmărirea subiectului cu aparatul de fotografiat, astfel încât să-şi păstreze aceeaşi poziţie în cadru, şi fotografierea cu un timp de expunere suficient de lung ca fundalul să iasă mişcat. Totuşi, timpul de expunere trebuie să fie suficient de scurt pentru a anula imprecizia urmăririi subiectului şi a permite obţinerea unei imagini clare cu acesta, deci cu cât subiectul este mai rapid şi la o distanţă mai mică vom folosi timpi mai scurţi.

MODUL DE PRIORITATE TIMP


© Vendigo / Dreamstime . com

DOSAR

Nikon D5100, 30mm, 1/2 s, F22, ISO 100

© Daveallenphoto / Dreamstime . com

Canon 5D II, 85mm, 1/4 s, F 22, ISO 50

© Qtrix /Dreamstime . com

Nikon D300s, 200mm, 1/250s, F5.6, ISO 200

FOTOCLASS

53


DOSAR

Expunerea

Modul Prioritate diafragmă În modul de prioritate de diafragmă noi stabilim valoarea acesteia şi aparatul va încerca să ne ofere o expunere corectă prin modificarea timpului de expunere. Este primul mod automat care a apărut pe aparatele foto, odată cu realizarea primelor obturatoare cu comandă electronică, ai căror timpi de expunere puteau fi selectaţi direct de aparat, fără intervenţia utilizatorului. Modul de prioritate diafragmă este foarte folosit atunci când dorim dirijarea profunzimii prin selecţia diafragmei. Putem opta deci pentru o profunzime mică, pentru separarea subiectului sau mascarea elementelor nedorite din fundal, cum este în cazul portretelor cu fundalul neclar, fie pentru o profunzime mare, în cazul fotografiilor de peisaj. De asemenea, prioritatea de diafragmă este utilă când dorim obţinerea celui mai scurt timp de expunere posibil în situaţia respectivă de lumină şi sensibilitate, ceea ce facem deschizând diafragma la maxim. Acelaşi efect se poate obţine folosind opţiunea de Program flexibil, modificând alegerea aparatului în funcţie de diafragma dorită, dar setarea de Program flexibil se pierde la închiderea aparatului şi va trebui refăcută. Ca şi în Program şi prioritate de timp, şi în prioritate de diafragmă avem acces la corecţia de expunere, care este singurul mod de a ajusta luminozitatea imaginii în modurile automate. Datorită gamei largi de timpi de expunere disponibile pe aparatele moderne, este mai puţin probabil să ieşim din plaja posibilă pentru expunerea corectă, dar este bine totuşi să supraveghem valorite timpului de expunere setat de aparat. Astfel, afară în plin soare, va fi nevoie fie de o diafragmă foarte deschisă, să spunem F:1.4 pentru a depăşi timpul minim de expunere al aparatului care este în zona 1/4000s-1/8000s, asta la o sensibilitate de 100 ISO. Dacă însă lucrăm la o sensibilitate mai mare, este foarte posibil să obţinem imagini supraexpuse la diafragme deschise. În interioare riscăm probleme cu imagini neclare din cauza mişcării aparatului şi/sau subiectului dacă aparatul va asigura expunerea corectă prin alegerea unui timp de expunere prea lung pentru fotografierea din mână. Aceasta se poate petrece mult mai uşor, un interior tipic necesitând o expunere în jur de 1/30s-1/60s la F:2.8 cu 1600 ISO. Deci dacă am selectat o sensibilitate prea mică, pentru calitatea imaginii, sau o

Nikon D5100

Canon 600D

MODUL PRIORITATE DE DIAFRAGMĂ

54

FOTOCLASS

diafragmă mai închisă, pentru o profunzime mai mare, riscăm timpi de expunere mai lungi. Astfel, vom obţine imagini bine expuse, deci de luminozitatea corectă, dar neclare. Dacă fotografiem subiecte imobile, putem folosi un trepied sau alt suport, dar în cazul celor în mişcare va trebui să modificăm fie diafragma, fie sensibilitatea pentru a ne păstra un timp de expunere rezonabil şi o expunere corectă. O soluţie pentru a mări intervalul în care putem fotografia din mână la o anumită diafragmă în condiţii de iluminare slabă, este să optăm pentru Auto ISO, stabilind valoarea maximă a sensibilităţii folosite după nivelul de zgomot pe care îl putem accepta în imagini. Modul Manual Modul de expunere Manual presupune reglarea de către noi atât a timpului de expunere cât şi a diafragmei. Aceasta ne permite aparent o libertate absolută, care este totuşi limitată de necesitatea asigurării expunerii corecte a imaginilor. Pentru aceasta, mai avem acces la reglajul de sensibilitate, cu care putem compensa într-o oarecare măsură nivelul de lumină în cazul în care aceasta este insuficientă. Aparatul continuă să ne ofere indicaţii asupra nivelului expunerii şi în modul manual, atât în vizor cât şi pe afişajul exterior al aparatului. Afişarea în vizor este cea mai importantă deoarece putem verifica rapid eventuala abatere a valorilor de timp şi diafragmă selectate cu măsurarea luminii realizată de aparat. Dacă scala de expunere din vizor arată „0” (zero), înseamnă că aparatul consideră că vom avea o expunere corectă. În modul Manual, putem folosi de asemenea fie o sensibilitate fixă, fie Auto ISO. Dacă selectăm manual şi nivelul sensibilităţii, corecţia de expunere nu va mai funcţiona decât cu rol orientativ la anumite aparate, iar la altele nici nu va fi accesibilă. Dacă folosim Auto ISO, la aparatele care permit accesul la corecţia de expunere, aceasta va acţiona asupra alegerii de către aparat a nivelului sensibilităţii. În mod normal, folosirea Auto ISO în modul Manual neagă tocmai avantajul principal al acestui mod de expunere, care este menţinerea absolut constantă a expunerii de la un cadru la altul. Astfel, în majoritatea cazurilor vom lucra în Manual folosind o valoare fixă a sensibilităţii. Modul Manual este apreciat tocmai datorită faptului că aparatul nu mai poate interveni asupra parametrilor

MODUL MANUAL


DOSAR

Pentax K20, 75mm, 1/180s, F8.0, ISO 250

© Chaoss / Dreamstime . com

© Byelikova / Dreamstime . com

de expunere, ceea ce oferă o expunere fixă şi predictibilă atâta timp cât condiţiile de lumină pe subiect rămân constante. Bineînţeles, corectitudinea acestei expuneri este la latitudinea utilizatorului, dar, dacă avem o expunere bună la o imagine, vom avea aceeaşi expunere la toate imaginile următoare, câtă vreme nivelul de lumină pe subiect nu se modifică. Astfel, putem face faţă în condiţii dificile de lumină, de exemplu la interior, când ni se modifică aspectul fundalului prin includerea de surse de lumină sau ferestre în cadru, noi vom continua să avem aceeaşi expunere pe subiectul principal, aparatul neputând fi păcălit de acestea. Deci modul de expunere Manual este cel mai indicat când dorim să facem serii de imagini cu aceeaşi expunere şi fotografiem în condiţii de lumină constante. Altfel, când folosim un mod automat, Program sau una din priorităţi, aparatul poate fi influenţat în alegerea expunerii de aspectul subiectului, deci dacă fotografiem o serie de persoane îmbrăcate în haine în tonuri diferite, putem avea expuneri diferite pe feţe. Modul Manual este foarte folosit şi la fotografierea cu flash-uri, atât în studio cât şi la reportaj. El ne permite alegerea unui timp de expunere sigur, cum ar fi 1/125s, şi folosirea unei diafragme corespunzătoare cu profunzimea dorită, expunerea corectă a imaginii urmând a fi asigurată de lumina de la flash-uri.

Canon 60D, 85mm, 1/60 s, F4.0, ISO 200

© Leightonphotography / Dreamstime . com

Canon 50D, 50mm, 1/8 s, F5.6, ISO 100

FOTOCLASS

55


© Alll32 / Dreamstime . com

Expunerea

© Niderlander / Dreamstime . com

DOSAR

Canon EOS 40D, 50mm, 1/60s, F2.2, ISO 400

PORTRETE ÎN INTERIOR

Câteva idei practice pentru o expunere corectă 56

FOTOCLASS

Ca posesori de DSLR-uri, vom fi tentaţi să facem portrete în interioare la lumina existentă, care teoretic ar fi insuficientă pentru fotografiere. Deoarece este vorba de persoane fotografiate din mână, vom avea risc de mişcare atât la nivelul subiectului cât şi al aparatului. Pentru utilizarea cât mai completă a luminii existente vom deschide diafragma la maxim, şi vom opta pentru obiectivele cele mai luminoase, de exemplu 35/1.8 şi 50/1.8. Vom folosi sensibilitatea cea mai mare a aparatului la care încă nu ne deranjează zgomotul. Dacă timpii de expunere rezultaţi nu sunt suficient de scurţi pentru fotografierea din mână, vom declanşa în momentele în care subiectul nu se mişcă, cu toată grija pentru a nu mişca aparatul. Vom face mai multe imagini, ceea ce va creşte şansele să avem una suficient de clară chiar la timpii lungi de expunere folosiţi. Vom folosi focale mai scurte, deoarece mişcările aparatului şi subiectului sunt mult mai puţin vizibile în cadrele mai largi, iar profunzimea va fi mai mare.

Nikon D700, 200m


© Sborisov / Dreamstime . com

DOSAR

mm, 1/250 s, F5.6, ISO 200

Canon 5D II, 70mm, 1/250 s, F16, ISO 100

PORTRETE La portrete suntem în primul rând interesaţi de timpul de expunere, deoarece vom fotografia din mână subiecte în mişcare. Problema este amplificată de folosirea teleobiectivelor, care sunt mult mai sensibile la mişcarea aparatului la fotografiere. Din fericire, o bună parte din telezoom-uri dispun de stabilizare optică. Totuşi, pentru a avea o rată de reuşită rezonabilă la portrete, vom avea nevoie măcar de un timp de expunere în jur de 1/125s. Doar în cazul în care subiectul nu se mişcă deloc, putem coborî timpul către 1/60s, cu riscul obţinerii de imagini cu neclaritate de mişcare. Timpii scurţi de expunere sunt favorizaţi şi de faptul că la majoritatea portretelor vom dori o profunzime mică, care se obţine prin deschiderea diafragmei, folosind foarte bine lumina existentă. Vom folosi sensibilitatea cea mai mică pe care ne-o permite lumina pe care o avem la dispoziţie, după ce am fixat timpul de expunere la o valoare rezonabilă şi am deschis diafragma în apropierea luminozităţii obiectivului.

PEISAJE La peisaje vom dori claritate maximă pentru o redare cât mai bună a detaliilor în imaginea finală. Deci vom folosi sensibilitatea minimă a aparatului, unde nu apare zgomotul datorat amplificării semnalului. Diafragma influenţează atât claritatea imaginii cât şi profunzimea de câmp. Claritatea maximă a obiectivului o vom obţine la diafragmele medii, în jur de F:5.6 sau 8.0, unde majoritatea aberaţiilor vor fi mult reduse, iar difracţia, caracteristică diafragmelor închise, nu se manifestă încă. Profunzimea la aceste diafragme este suficient de mare, în special la focalele scurte folosite în general la peisaje. De exemplu, folosind un aparat de format redus cu un obiectiv wide, să spunem în jur de 20mm, la diafragma F:8.0 vom avea claritate de la 1,5m la infinit, focalizând la aproximativ 3m de aparat. Timpul de expunere va fi determinat pe baza luminii existente. În cazul în care acesta este prea lung pentru fotografierea sigură din mână, vom apela la un trepied sau alt suport pentru aparat, mai ales dacă nu dispunem de stabilizare în obiectiv/aparat.

FOTOCLASS

57


Nikon D300s, 50mm, 1/1000s, F8.0, ISO 200

© Achilles / Dreamstime . com

Expunerea

© Samot / Dreamstime . com

DOSAR

Nikon D90, 16m

SPORT La fotografiile de sport sau de acţiune, pentru îngheţarea mişcării subiectului principal va trebui să folosim timpi de expunere foarte scurţi. Astfel, 1/250s este limita minimă la care putem spera câteva imagini clare, dar în realitate vor fi necesari timpi de la 1/500s şi mai scurţi, către 1/2000s, în special la sporturile rapide sau motorizate (automobilism, motociclism). Pentru izolarea subiectului principal de fundal prin profunzime selectivă vom folosi diafragme deschise, care ne vor ajuta şi ele la selectarea timpilor scurţi necesari. Fotografia de sport este domeniul teleobiectivelor, iar cele curente au la focale mari luminozitatea în jur de F:5.6. Sensibilitatea necesară va depinde esenţial de cantitatea de lumină pe care o avem la dispoziţie, un exterior însorit permite o expunere în jurul valorilor 1/500s F:5.6 la 100 ISO. Dacă dorim timpi de expunere mai scurţi, fie optăm pentru un obiectiv mai luminos, fie creştem sensibilitatea. Astfel, la 400 ISO în aceeaşi lumină vom avea 1/2000s F:5.6.

58

FOTOCLASS


© Sborisov / Dreamstime . com

DOSAR

mm, 1/8 s, F5.6, ISO 800

Canon 60D, 50mm, 1/2s, F8.0, ISO 200

INTERIOARE (MUZEU) De multe ori, în special în cazul fotografiei de călătorie, vom dori să fotografiem interioare în lumină existentă sau chiar nocturne fără să avem un trepied la îndemână. Caracteristica acestor imagini este absenţa mişcării în cadru, deci va trebui să ne preocupăm doar de evitarea mişcării aparatului la declanşare. Datorită luminii insuficiente, va fi necesar să folosim sensibilităţi mai mari, în jurul valorii de 800 ISO. Vom folosi de predilecţie focale scurte, atât datorită profunzimii mai mari cât şi posibilităţii de a utiliza timpi mai lungi de expunere. Vom opta pentru diafragme mai deschise în jurul valorilor F:3.5 sau F:4 pentru a folosi cât mai bine lumina existentă. Apoi va trebui să facem compromisul optim între sensibilitate şi timpul de expunere pentru a obţine luminozitatea dorită în imagine. Cu puţină grijă la declanşare, folosind un obiectiv cu stabilizare, eventual sprijinindu-ne coatele sau chiar aparatul de un suport, vom putea declanşa la timpi între 1/15s-1/4s.

FOTOGRAFIEREA DE PE TREPIED Fotografierea de pe trepied se foloseşte în special la nocturne şi la imaginile pretenţioase de interioare realizate în lumină existentă, unde nu avem subiecte în mişcare. Trepiedul ne va da libertatea de a folosi fără probleme timpi de expunere lungi. Astfel, putem asigura calitatea maximă a imaginii, utilizând sensibilitatea de bază a aparatului, ceea ce ne va garanta absenţa zgomotului caracteristic sensibilităţilor mari. Totodată, vom putea alege valori medii ale diafragmei, între F:5.6 şi F:11, la care obiectivul îşi va arăta maximum de calitate optică. Alegerea diafragmei o vom face după profunzimea necesară în imagine, care este mai mare la fotografia de interioare unde distanţa de fotografiere va fi mai mică şi obiectele din prim plan mai aproape. La nocturnele citadine diafragma 5.6 este suficientă, iar timpii de expunere necesari vor fi de ordinul secundelor. La fotografierea de pe trepied este bine să oprim sistemul de stabilizare şi să folosim o telecomandă pe cablu sau wireless pentru evitarea vibraţiilor la declanşare.

FOTOCLASS

59


Canon 60D, 85mm, 1/125s, F4.0, ISO 200

© Liseykina / Dreamstime . com

Expunerea

© Iluvatar / Dreamstime . com

DOSAR

60

Nikon D5100, 60mm, 1/100s, F11, ISO 400

ANIMALE DE COMPANIE

MACRO ÎN EXTERIOR

Cele mai fotografiate animale de companie sunt pisicile şi câinii, cu toate că unii dintre noi au şi papagali sau peşti. În interior, lumina existentă este de obicei prea redusă pentru a putea fotografia animale în mişcare, deci vom alege momentele de repaos, când vom putea folosi timpi ceva mai lungi de expunere, în jur de 1/60s-1/30s, la diafragme deschise în jur de F:2.0 cu obiective luminoase sau F:4.0 cu zoom-uri. Vom creşte sensibilitatea până vom obţine expunerea corectă. Posesorii de câini vor face foarte multe fotografii afară, la joacă. În exterior, în special pe vreme bună, lumina este suficientă pentru a putea fotografia la timpi de 1/250s-1/500s, suficienţi pentru imagini clare în mişcare. Diafragma va fi în jur de F:5.6 sau F:8.0 care va oferi o profunzime suficientă pentru a masca micile erori de focalizare, la sensibilităţi mici, 100-200 ISO. Pe vreme mai închisă vom opta pentru o sensibilitate ceva mai mare, 400-800 ISO, deoarece este de preferat o imagine cu puţin zgomot uneia neclare.

Fotografia macro amplifică problemele de mişcare ale aparatului, ca şi ale subiectului, datorită scărilor mari de reproducere şi profunzimii mici. Astfel, fotografierea macro din mână în lumină continuă necesită timpi scurţi de expunere deoarece cea mai mică urmă de mişcare a aparatului la declanşare va micşora claritatea imaginii finale. Profunzimea mică, uneori de ordinul milimetrilor, face ca mişcarea aparatului în lungul axei de fotografiere să devină un factor important în fotografia macro, cu toate că poate fi neglijată complet în fotografia generală. Pentru a obţine o profunzime acceptabilă, vom dori să închidem diafragma, ceea ce ne va limita opţiunile în ceea ce priveşte alegerea unui timp de expunere suficient de scurt. Astfel, fotografia macro din mână în exterior, fără flash-uri, este rezervată pentru zilele însorite când vom avea parametri în jur de 1/125s cu F:16 la 100 ISO. Dacă dorim timpi de expunere mai scurţi, sau soarele nu străluceşte suficient de tare, putem urca sensibilitatea la 200-400 ISO.

FOTOCLASS


GHID

Setări blitz

Proceduri de setare pentru blitz-urile dedicate Text & foto: Radu Grozescu

P

e lângă aparat şi obiective, un blitz dedicat este cea mai importantă piesă din echipamentul fotografic al majorităţii pasionaţilor. Un blitz dedicat de calitate are numeroase avantaje faţă de cel integrat în multe modele de DSLR-uri. Este mult mai puternic, deci poate lumina subiecte aflate la distanţe mult mai mari, respectiv permite folosirea unor valori mai mici ale sensibilităţii. Datorită posibilităţilor de înclinare şi răsucire a reflectorului, lumina poate fi îndreptată către tavan sau pereţi, ceea ce permite obţinerea unor imagini mult mai naturale. Alimentarea de la acumulatorii proprii permite timpi scurţi de încărcare chiar la folosirea de puteri mari. Reflectorul îşi poate ajusta automat unghiul după obiectivul folosit pe aparat, astfel încât lumina nu se pierde în afara cadrului, ceea ce determină un randament foarte bun la iluminarea directă. Comunicarea cu aparatul asigură o utilizare simplă într-o varietate de moduri de expunere, de la automatizare completă la modul manual şi permite afişarea în vizorul aparatului a stării blitz-ului şi a avertizării de expunere insuficientă. În continuare ne vom ocupa de modurile principale de expunere la fotografierea cu blitz-ul montat în patina aparatului. Am prezentat blitz-urile de top ale mărcilor respective deoarece acestea oferă cele mai multe moduri de utilizare. Modul TTL Este cel mai folosit mod de expunere cu blitz-ul pe aparat deoarece asigură automatizarea maximă şi rezultate bune în majoritatea cazurilor. Modul TTL se bizuie pe măsurarea în aparat (Through The Lens, deci prin obiectiv). Sistemele actuale folosite pe DSLR-uri sunt destul de complicate, blitz-ul emite o serie de descărcări rapide înainte de realizarea expunerii, iar reflexia acestora pe subiect este analizată de aparat care stabileşte puterea necesară expunerii corecte cu blitz-ul. Corectitudinea expunerii este suficientă în cele mai multe cazuri, dar sistemul poate fi totuşi păcălit de subiectele prea închise sau prea deschise la culoare, într-un mod similar cu exponometrul aparatului. Astfel, subiectele deschise, în special cele cu mari suprafeţe albe, cum ar fi o rochie de mireasă, vor fi subexpuse, iar cele închise vor fi supraexpuse, sistemul automat încercând să compenseze diferenţa de luminozitate fără să ştie de intenţiile noastre. În aceste cazuri, avem acces la corecţia de expunere a blitz-ului. Deci, pentru subiecte deschise vom avea în general nevoie de o corecţie pozitivă de expunere, iar pentru cele închise, de una negativă. De exemplu pentru o mireasă e posibil să avem nevoie de +0.7 până la +1 treaptă de expunere, iar pentru un grup de domni în costume de culoare închisă de -0.7 spre -1 treaptă.

62

FOTOCLASS


GHID Modul TTL-BL Unele blitz-uri au un mod special pentru utilizarea ca lumină de completare, aşa numitul „fill-in Flash”. Este un mod TTL uşor modificat, în care aparatul măsoară lumina ambiantă şi stabileşte expunerea şi puterea blitz-ului astfel încât imaginile să iasă cât mai natural. Similar cu modul TTL clasic, este foarte uşor de utilizat, dar trebuie sa fim atenţi la compunerea cadrului, deoarece rezultatele pot fi influenţate de luminozitatea şi culorile subiectului. Pentru aceste cazuri, putem face apel la corecţia de expunere. Dacă dorim doar să modificăm cantitatea de lumină emisă de blitz, vom folosi corecţia de pe blitz, iar dacă dorim să influenţăm redarea luminii ambiante vom acţiona asupra corecţiei de expunere de pe aparat. Acest mod este foarte potrivit pentru utilizarea la fotografierea cu blitz-ul în exterior, când dorim să umplem umbrele sau să compensăm iluminarea pe un subiect aflat în contralumină. Este de asemenea folosit în interioarele în care avem suficientă lumină existentă pentru a conta în imaginea finală. Modul Manual Este folosit atunci când dorim ca blitz-ul să emită o cantitate fixă de lumină la fiecare descărcare, indiferent de subiectul fotografiat. Expunerea corectă se stabileşte prin modificarea diafragmei şi sensibilităţii, în funcţie de puterea blitz-ului şi distanţa până la subiect. Expunerea se poate calcula folosind numărul ghid al blitz-ului. Acesta este o caracteristică foarte importantă a blitz-ului, reprezentând o măsură a puterii disponibile. Numărul ghid este declarat pentru o anumită sensibilitate şi un anumit unghi de acoperire a reflectorului blitzului, standardul fiind la 100 ISO şi zoom-ul la 35mm. În dorinţa de a declara numere ghid mai mari, unii fabricanţi îl publică pe cel corespunzător focalei maxime acoperite de blitz. Astfel, acelaşi blitz va avea un număr ghid de 36 la 100 ISO şi 35mm şi de 60 la 105mm, ceea ce îl face să pară mult mai puternic. Pentru calculul expunerii, numărul ghid se împarte la distanţa până la subiect şi rezultă diafragma necesară. De exemplu, cu un blitz cu număr ghid 32 vom avea nevoie de diafragma 8 pentru a expune corect un subiect aflat la 4m de aparat. Blitz-urile moderne dispun de posibilitatea de reglare în trepte a puterii în modul manual, de la puterea maximă până la fracţiuni de 1/64 sau chiar 1/128, unele având şi subdiviziuni, în general treimi, pentru reglaje şi mai fine. De asemenea, blitzurile pot face calculele de expunere pentru noi, indicând pe afişaj distanţa la care vom avea expunere corectă. Expunerea manuală se foloseşte foarte mult la blitz-urile de studio, iar la blitz-urile dedicate atunci când se fotografiază cu mai multe lumini, în situaţii relativ statice. Nu este practică în fotografia generală deoarece necesită reglaje permanente pentru a ne asigura de expunerea corectă dacă distanţa până la subiect se modifică, deci nu este recomandată în special la evenimente. Modul Auto Unele blitz-uri dispun de modul Auto, care este un mod automat la care măsurarea se realizează folosind un senzor aflat pe blitz, în locul sistemului din aparat folosit în modul TTL. Aparatele moderne comunică totuşi blitz-ului sensibilitatea folosită şi diafragma, astfel încât nu va trebui să facem setări suplimentare pe blitz. Modul Auto este primul mod în care a fost automatizată expunerea cu blitz-ul, dar acum a fost complet înlocuită de

FOTOCLASS

63


GHID

Setări blitz sistemul TTL. Este prezent pe unele blitz-uri mai pretenţioase pentru a le asigura compatibilitatea cu aparate mai vechi, pe film, care nu dispun de sisteme TTL pentru blitz. Modul stroboscopic

DETALII / PREŢ www. f64 .ro

64

FOTOCLASS

MOD ETTL

580 EX II

1) Cu butonul „Mode” selectăm ETTL. 2) Apăsând pe butonul central avem acces la corecţia de expunere. 3) Manevrând rotiţa de comandă stabilim corecţia de expunere dorită, aici la valoarea -2/3, pentru subiecte închise la culoare. 4) Putem modifica oricând corecţia de expunere, aici + 1 treaptă.

MOD MANUAL

Speedlite

1) Selectăm modul Manual cu butonul „Mode”. 2) Flash-ul ne indică distanţa la care vom avea expunerea corectă. Aici e puterea maximă, 1/1. 3) Cu rotiţa de comandă putem selecta diverse niveluri de putere, aici 1/2. 4) Puterea poate fi selectată în treimi de trepte pentru o precizie sporită.

MOD STROBO

Este un mod prezent pe blitz-urile de top, în care blitz-ul va emite câteva descărcări cu o frecvenţă mare. Este folosit în general pentru redarea mişcării unui subiect. Putem stabili puterea blitz-ului, numărul de descărcări şi frecvenţa acestora. În modul stroboscopic toate descărcările au aceeaşi putere. Deoarece descărcările sunt foarte rapide, nu este timp pentru încărcarea blitz-ului, deci se vor folosi puteri mici, la care se pot emite mai multe fulgere din încărcarea iniţială. Expunerea se va stabili reglând diafragma şi sensibilitatea în funcţie de puterea blitz-ului şi distanţa până la subiect. Blitz-ul va face calculele pentru noi şi va afişa distanţa la care ne va da o expunere corectă. Timpul de expunere trebuie să fie suficient de lung pentru a cuprinde toate descărcările programate ale blitz-ului. De exemplu, dacă dorim 4 blitz-uri la o frecvenţă de 20 Hz, vom avea nevoie de un timp de expunere mai lung decât 1/5s. În acest caz dacă am expune mai scurt de 1/20s nu vom înregistra în imagine decât efectul primei descărcări.

Selectăm modul Strobo cu butonul Mode. 2) Stabilim nivelul de putere cu rotiţa de comandă. Flash-ul indică distanţa la care vom avea expunerea corectă. 3) putem modifica frecvenţa descărcărilor, în Hz, pentru obţinerea efectului dorit. 4) Introducem numărul de descărcări în rafală ale flash-ului.


MOD TTL www. f64 .ro

MOD TTL- BL DETALII / PREŢ

MOD MANUAL

58 AF - I

1) Pentru lumină de completare alegem modul TTL BL. 2) Folosind butonul contextual „Sel” avem acces rapid la corecţiile de expunere. 3) Pentru reducerea luminii flash-ului aplicăm corecţii negative, aici -2/3 trepte. 4) Pentru o putere mai mare folosim o corecţie pozitivă, aici +1 treaptă.

1) Alegem modul Manual de expunere. 2) Folosind butonul contextual „Sel” avem acces la nivelele de putere, într-o gamă largă de valori. 3) Stabilim nivelul de putere necesar. Flash-ul ne indică distanţa la care vom avea expunere corectă. 4) Putem modifica nivelul de putere în treimi de treaptă.

MOD STROBO

Metz

1) Cu butoanele contextuale alegem modul TTL. 2) Flash-ul ne indică diafragma, sensibilitatea, unghiul de acoperire şi distanţa maximă. 3) Avem acces rapid la corecţii de expunere, aici -2/3 trepte. 4) Putem aplica o corecţie pozitivă, aici + 1 treaptă. Flash-ul ne indică distanţa utilizabilă.

1) Selectăm modul stroboscopic, marcat cu 3 fulgere. 2) Folosind butoanele +/- alegem puterea dorită a flash-ului. După validare, flash-ul indică distanţa de expunere corectă. 3) Selectăm frecvenţa descărcărilor flash-ului, în Hz. 4) Alegem numărul de descărcări ale flash-ului pentru efectul dorit.

MOD AUTO

GHID

1) Cu butoanele contextuale alegem modul Auto. 2) Flash-ul ne indică diafragma, sensibilitatea, unghiul de acoperire şi distanţa maximă acoperită. 3) Putem accesa corecţia de expunere, aici -2/3 trepte. 4) Sau putem folosi corecţie pozitivă, aici + 2/3. Flash-ul indică şi distanţa maximă.

FOTOCLASS

65


66

FOTOCLASS

MOD TTL www. f64 .ro

MOD TTL- BL DETALII / PREŢ

1) Pentru folosirea flash-ului la completarea luminii existente, în exterior sau în interioare, folosim modul TTL-BL. 2) Putem corecta expunerea cu butonul +/- şi rotiţa de comandă. Aici avem o corecţie de -0.7 trepte de expunere. 3) La fel, putem opta pentru o corecţie pozitivă, aici +0.7 trepte.

MOD MANUAL

SB - 900

1) Cu butonul Mode alegem modul TTL. 2) Pentru corecţii de expunere, apăsăm butonul contextual marcat +/- apoi rotim rotiţa de comandă. 3) Aici avem o valoare pozitivă a corecţiei, + 0.7 trepte, echiv. cu 2/3 trepte. 4) În acelaşi mod putem aplica o corecţie negativă de expunere, aici - 0.7 trepte.

1) Selectăm modul Manual cu butonul Mode, fie prin apăsări repetate, fie folosind rotiţa de comandă. 2) Apăsăm butonul contextual „M” pentru a accesa nivelele de putere ale flash-ului. 3) Cu rotiţa de comandă selectăm nivelul de putere dorit. 4) Putem selecta puterea în treimi de treaptă.

MOD STROBO

Speedlight

Setări blitz

1) Selectăm modul stoboscopic cu butonul „Mode”. Este marcat RPT. 2) Cu butoanele contextuale putem selecta toţi parametrii necesari modului stroboscopic, aici alegerea puterii flash-ului. Avem indicată şi distanţa. 3) Alegem frecvenţa descărcărilor. 4) Numărul de flash-uri în secvenţă.

MOD AUTO

GHID

1) Selectăm modul Auto. Flash-ul primeşte de la aparat valorile sensibilităţii şi diafragmei folosite. 2) Pentru aplicarea de corecţii de expunere folosim butonul contextual +/-. 3) Alegem valoarea folosind rotiţa de comandă, aici avem +0.7 trepte. 4) Putem aplica şi corecţii negative, aici -0.7 trepte.


MOD TTL www. f64 .ro

MOD MANUAL DETALII / PREŢ

MOD STROBO

Di 866

1) Din meniul principal selectăm modul M/Av, care deschide un submeniu comun, manual/auto. Selectăm modul Manual. 2) Folosim săgeţile stânga-dreapta pentru selectarea puterii. Aici este 1/1, deci puterea maximă. 3) Reglarea puterii se face în trepte. 4) Flash-ul ne indică permanent distanţa.

1) Din meniul principal, alegem modul stroboscopic. În meniu se navighează comod cu săgeţile. 2) Din meniul secundar „Multi” selectăm puterea flash-ului, în trepte. 3) Din acelaşi meniu avem acces la frecvenţa descărcărilor. 4) Selectăm numărul de descărcări ale flash-ului, pentru efectul dorit.

MOD AUTO

Nissin

1) Alegem modul TTL din meniul principal, activat cu butonul „Set”. 2) Accesăm corecţiile de expunere cu săgeţile stânga-dreapta. 3) Pentru corecţii negative, folosim săgeata orientată spre stânga. Fiecare apăsare corespunde la 1/3 treaptă. 4) Corecţiile pozitive sunt spre dreapta, aici +0.7 trepte.

1) Intrăm din meniul principal, apoi în submeniul M/Av şi selectăm Av. 2) Cu săgeţile stânga-dreapta alegem diafragma dorită potrivit subiectului şi condiţiilor de fotografiere. 3) Diafragma poate fi selectată în treimi de treaptă, iar flash-ul afişează distanţa maximă pentru expunere corectă.

MOD FULL AUTO

GHID

1) Modul Full auto este prima opţiune din meniul principal. O selectăm apăsând butonul „Set”. 2) În acest mod, nu mai avem acces la alte reglaje, urmând ca flash-ul, comunicând cu aparatul, să stabilească parametrii optimi pentru iluminarea subiectului. Este similar cu modul Auto al aparatului.

FOTOCLASS

67


GHID

Accesorii blitz

1

1‘

4

2

MICNOVA -

Accesorii destinate blitz-urilor TTL Text: Octavian Manolescu

A

chiziţionarea unui blitz dedicat este doar o primă etapă către iluminarea creativă. După ce vom epuiza posibilităţile oferite de acesta, vom descoperi existenţa unei game largi de accesorii pentru modelarea luminii. Deoarece lumina directă a blitz-ului este foarte dură şi direcţională datorită suprafeţei relativ mici a reflectorului, ne vom dori să o difuzăm, pentru a elimina aspectul plat şi umbrele tari. Mai târziu, vom dori să luminăm doar anumite zone ale subiectului, apoi să folosim lumină colorată pentru diverse efecte, iar în final vom descoperi posibilităţile de separare a blitz-ului de aparat. Micnova propune o linie de accesorii care acoperă tehnicile esenţiale de modelare/comandă a luminii blitz-urilor TTL. Un avantaj important oferit de aceste modificatoare este portabilitatea - pliate, încap fără probleme într-o geantă foto medie: 1 - Micnova MQ-B6 - este un mini-softbox, cu dimensiunile suprafeţei active de 8x11cm care se foloseşte pentru difuzarea luminii blitz-ului în scopul de a elimina umbrele dure caracteristice. Este foarte potrivit pentru portrete de aproape, unde efectul de difuzie va fi maxim, dar şi la fotografierea

68

FOTOCLASS

3

obiectelor, inclusiv în macrofotografie. Se livrează cu 6 geluri colorate (imaginea 1’), care pot fi folosite pentru corecţie sau lumină de efect. 2 - Micnova MQ-B8 - este un softbox de dimensiuni mai mari, 19x21cm. Suprafaţa mare ajută la o mai bună difuzare a luminii, fiind mult mai eficientă pentru portrete de bună calitate. Este foarte potrivit şi pentru folosirea pe blitz-uri externe, în scheme de iluminare mai pretenţioase. Ca şi MQ-B6 se poate fixa de blitz folosind benzi tip Velcro dar este mult mai practică folosirea unei benzi MQ-CB2 (imaginea 7) care nu lasă urme pe capul blitz-ului. 3 - Micnova MQ-B11 - este un bouncer de dimensiuni mici, dar foarte eficient, care îndulceşte lumina dură a blitz-ului. Este mult mai uşor de montat decât un softbox dedicat, fără a se pierde mult din caracterul difuz al luminii. Se pliază extrem de plat, cu o lungime de doar 18cm, ceea ce îl face foarte uşor de transportat. 4 - Micnova MQ-B12 - este o variantă de bouncer mult mai complexă, livrată cu accesorii care-i măresc versatilitatea. În varianta simplă lasă să treacă spre tavan aprox. 80% din lumină, restul fiind îndreptată spre subiect. Astfel, se combină lumina reflectată în tavan şi pereţi cu o lumină deja difuzată din direcţia blitz-ului. Ca accesorii există trei inserturi, auriu, argintiu şi alb (imaginea 4’) şi un panou difuzant care îl transformă într-un mini-softbox. 5 - Micnova MQ-B9 - este un snoot pentru blitz care permite iluminarea locală a unei suprafeţe bine definite. Este confecţionat dintr-un material flexibil cu o faţă reflectorizantă încât poate fi modelat după dorinţă la montare şi se transportă foarte uşor în formă plată. Poate fi folosit şi ca reflector, prin montarea deschisă pe blitz. 6 - Micnova MQ-B10 - este un modificator de lumină versatil, cu o faţă neagră şi cealaltă albă. El poate fi folosit atât pentru a limita răspândirea necontrolată a luminii blitz-ului, folosind

4’


GHID

6’

5

6

7

8 9

faţa neagră pe post de volet, cât şi ca bounce, montând faţa albă către capul blitz-ului (imaginea 6’). Are o dimensiune de aprox. 10x19cm, suficient de mare pentru a fi eficient dar şi uşor de transportat în geantă. 7 - Micnova MQ-CB2 clinch band - este foarte practică pentru montarea pe blitz a oricărui gen de accesoriu de iluminare. Fixarea este rapidă şi sigură iar la demontare nu va lăsa urme. Se foloseşte pentru a evita lipirea pe capul blitz-ului de bandă tip Velcro autoadezivă, care i-ar modifica aspectul. 8 - Micnova MQ-FW02 - este un grid cu orificiile de 1/4”, foarte eficient pentru o iluminare localizată fie a subiectului, fie a fundalului atunci când se folosesc mai multe blitz-uri. Pe lângă forma compactă, are şi avantajul că pata de lumină este circulară, determinată de forma orificiilor. Este disponibil şi modelul Micnova MQ-FW01 cu orificiile de 1/8” care are un unghi corespunzător mai mic, ceea ce permite o concentrare şi mai bună a petei de lumină. 9 - Micnova MQ-28 - este un cablu TTL dedicat pentru blitzurile Nikon. Acesta permite îndepărtarea bliz-ului de aparat cu păstrarea tuturor funcţiilor. Este foarte util atât la fotografia de aproape şi macrofotografie când dorim o iluminare laterală cât şi la utilizarea unui bracket pentru menţinerea blitz-ului deasupra obiectivului la fotografierea pe verticală. Se poate extinde la 1m, deci suficient pentru a fi folosit la o lungime de braţ. Este disponibilă şi varianta Micnova MQ-E3, dedicată aparatelor Canon.

10

10 - Micnova MQ-FT-N - este atât atât un dispozitiv radio pentru declanşarea la distanţă a blitz-urilor cât şi o telecomandă pentru aparatele Nikon. Este disponibilă şi varianta dedicată Canon, Micnova MQ-FT-C. Declanşarea prin radio a blitz-urilor este foarte practică atunci când avem de acoperit distanţe mai mari sau lucrăm afară în lumină puternică şi sistemele optice dedicate nu mai fac faţă.

FOTOCLASS

69


Lighting for Drama Fashion shooting la D-Studio cu

Dragoş Borcănea 70

FOTOCLASS

Foto: Radu Grozescu

MAKING OF


E

ram în prospecţiuni privind tema şi locaţia unui material „making of” care să prezinte iluminarea cu blitz-uri de studio şi Cristina Ardelean, care se ocupă de departamentul cursuri/seminarii la F64 ne-a recomandat să luăm legătura cu Dragoş Borcănea: „foarte OK, atitudine pro, are un studio cu tot ce trebuie”. Şi a avut dreptate. L-am sunat şi am convenit să participăm la un shooting de fashion programat a doua zi. Sosim la studio împreună cu Cristi Uba, brand manager Elinchrom la F64, care a adus pentru testare o trusă de blitz-uri mobile Elinchrom Ranger Quadra şi Ringflash ECO RQ. În vreme ce actriţa Diana Dumitrescu şi make-up artist Simina Brădeanu pregătesc la masa de machiaj „personajele” şedinţei foto, noi ţinem de vorbă gazda ocupată cu montarea luminilor. Dragoş are două mari pasiuni: automobilele şi fotografia. Interesul pentru fotografie a devenit foarte serios în perioada studiilor de inginerie auto.

A început cu un compact Sony, în „divizia DSLR” a intrat cu un Canon 350D, iar în prezent foloseşte un Canon 5DII. Este convins că în domeniul imaginii foto sau video poţi evolua şi ca autodidact: „Pe net poţi să aduni datele pentru start, toate noutăţile tehnice, dacă eşti cu adevărat pasionat găseşti şi cărţi interesante, sunt cursuri, workshop-uri, dar secretul este practica zilnică, numai aşa îţi formezi ochiul de fotograf.” Primul său client a fost o firmă specializată în tuning auto, pentru care a fotografiat 7 maşini într-o noapte. „Era perioada de boom pe piaţa auto, vânzările creşteau de la o lună la alta...” Imaginile au fost remarcate, şi astfel a reuşit să găsească un prim angajament pro, la revista Cox: „Job de vis pentru un student... să fii plătit pentru a fotografia maşini grozave şi fete frumoase.” Atunci l-a cunoscut şi pe prietenul Ducu Ion (producător de seriale TV), cu care s-a asociat pentru înfiinţarea D-Studio, un creative boutique specializat în proiecte de comunicare vizuală:

FOTOCLASS

71


MAKING OF

„Plecăm întotdeauna de la problemele cu care se confruntă clientul şi căutăm împreună soluţii. Fie că lucrăm în studio, sau ne deplasăm în altă locaţie, avem tot ce este necesar pentru producţie foto, video, concept de imagine, practic acoperim tot ce presupune proiectul respectiv, chiar o întreagă campanie.” Încep probele pentru setări, aşa că atacăm subiectul vizitei noastre, iluminarea cu flash-uri în studio: „Cu blitz-urile de studio a fost o adevărată telenovelă. Am început cu un set de Excella. Faţă de cât au costat, şi-au făcut treaba foarte bine, iar ca etapă de start au fost OK, mi-au permis să-mi fac mâna în iluminarea de studio. Dar când am trecut la job-uri complexe, de genul pictoriale, au început să-şi arate limitele: surprize la sincronizare, fluctuaţii de putere. Dacă este vorba de hobby, le poţi trece uşor cu vederea, dar pentru standardul de calitate pro pot deveni o problemă. Aşa am ajuns la F64, unde am discutat aprope o lună cu Cristi Uba despre

72

FOTOCLASS

diverse oferte, date tehnice, configuraţii. Am ales seria Style RX de la Elinchrom pentru fiabilitate în condiţii de exploatare pro şi pentru sistemul de setare prin telecomandă de pe trigger-ul montat pe aparat. Acesta permite un control extrem de comod al parametrilor de funcţionare pentru fiecare unitate. După ce setezi canalul, poţi comanda funcţionarea fiecărui blitz fără să te deplasezi, sau să trebuiasca să cobori o unitate instalată pe un boom de exemplu. Se obţine o mare economie de timp şi efort, astfel încât te poţi concentra pe ceea ce este important compunerea cadrului, comunicarea cu modelul.” Încurajat de funcţionarea ireproşabilă a setului de trei Style RX, Dragoş a pus pe wish-list şi gama de blitz-uri portabile Elinchrom Ranger Quadra: „În prezent, dacă trebuie să ne deplasăm folosim un generator. Nimic de zis, poate să ducă toate trei blitz-urile la full-power, dar este destul de greu la transport, deci potrivit pentru a lucra static, într-o locaţie.


Avantajul Ranger Quadra este portabilitatea, sunt foarte compacte şi uşoare, nu fac nici un zgomot, însoţit de un asistent poţi să mergi pe strada şi să ‘‘furi’’ poze. La un eveniment, nuntă, poţi să te deplasezi rapid, acoperi fără probleme grupuri, spaţii mai mari, ai o putere de 400ws aproape la fel de mobilă ca un blitz de patină.” Lucrul la masa de machiaj este gata, luminile sunt „în dispozitiv”, trecem la treabă. În paginile următoare vă prezentăm o serie de cinci fotografii finale, datele de expunere şi schemele de lumini folosite, plus imagini care dau o idee despre cum au decurs peste patru ore de lucru. Dragoş Borcănea colaborează cu F64 Studio pentru realizarea seminarului „Fotografia de studio”. Cei interesaţi de înţelegerea corectă a luminii şi a modului cum aceasta poate fi controlată în condiţii de studio se pot înscrie intrând pe pagina de cursuri/seminarii foto la www. f64 .ro. Pentru date suplimentare folosiţi adresa: seminarii@f64studio.ro.

FOTOCLASS

73


MAKING OF

Fundal Model

2

3

1 Camera

1. Main light: Elinchrom STYLE RX600 + Octa 70cm 2. Fill light: Elinchrom STYLE RX600 + Strip box 135x45cm 3. Fill light: Elinchrom Ringflash ECO RQ

74

FOTOCLASS


© Dragoş Borcănea / D-Studio . ro

Canon 5DII + 24-70/2.8; 50mm, 1/160s, F8, ISO 100

FOTOCLASS

75


MAKING OF

Fundal

2 Model

1 Camera

1. Main light: Elinchrom STYLE RX600 + Octa 70cm 2. Fill light: Elinchrom Ranger Quadra Head A

76

FOTOCLASS


© Dragoş Borcănea / D-Studio . ro

Canon 5DII + 24-70/2.8; 60mm, 1/160s, F10, ISO 100 FOTOCLASS

77


Camera

Model

MAKING OF

Fundal

1

1.

78

FOTOCLASS

Elinchrom Ranger Quadra Ringflash ECO montat pe camera Canon 5DII


© Dragoş Borcănea / D-Studio . ro

Canon 5DII + 24-70/2.8; 35mm, 1/160s, F5.6, ISO 100 FOTOCLASS

79


© Dragoş Borcănea / D-Studio . ro

MAKING OF

© Dragoş Borcănea / D-Studio . ro

Canon 5DII + 24-70/2.8; 70mm, 1/160s, F5.6, ISO 100

80

FOTOCLASS

Canon 5DII + 24-70/2.8; 50mm, 1/160s, F5.6, ISO 100


Fundal l

de

Mo

1

2 Pentru acest photo session s-au utilizat blitz-uri profesionale Elinchrom

3

puse la dispoziţie prin amabilitatea F64 Studio (www.f64.ro)

Camera

Elinchrom STYLE RX600 + Elinchrom STYLE RX600 + Blendă cu difuzie albă

Camera

1

Octa 70cm Strip box 135x45cm

Model

1. 2. 3.

Fundal

2

1. 2.

Elinchrom STYLE RX600 + Elinchrom STYLE RX600 +

Standard reflector Beauty dish + Grid

FotoClass muţumeşte gazdei noastre D-Studio (www.d-studio.ro) şi echipei care a colaborat pentru realizarea acestor imagini: Diana Dumitrescu actriţă, vedetă TV, imaginea D-Studio

Simina Brădeanu make-up artist

Dragoş Borcănea fotograf, partner D-Studio

Cristian Uba

Elinchrom brand manager, F64 Studio

FOTOCLASS

81


BREVIAR

1 (1-3) Încă de la intrarea în magazin, ei au fost întâmpinaţi cu căldură şi întrebaţi despre ceea ce doreau să vadă mai întâi. Apoi au fost conduşi la raionul de aparate compact, unde au fost preluaţi de un consultant de vânzări. (4) Ea a dorit să-şi aleagă un aparat compact, potrivit pentru a fi purtat permanent, care să facă faţă în majoritatea situaţiilor.

5

Shopping la F64 Sâmbătă 17 decembrie am însoţit pentru câteva ore un cuplu de clienţi în noul magazin F64, pentru a vedea cum decurge o „expediţie de cumpărături ‘‘ în cel mai mare magazin foto din ţară. 82

FOTOCLASS


2

3

4

Consultantul i-a sugerat întâi un model minuscul Sony, foarte potrivit pentru o domnişoară. (5-8) Cu toate acestea, a fost atrasă de un model mai „fashion” într-o frumoasă culoare roz. Prezentarea aparatului a fost rapidă şi completă, acoperind principalele avantaje ale aparatului şi modul de funcţionare.

6

A urmat un scurt test folosind standul pus la dispoziţia clienţilor tocmai în acest scop, cu o lumină foarte potrivită pentru fotografiere. Deoarece se dorea o calitate a imaginii mai apropiată de a unui DSLR, dar într-un aparat mic, consultantul a sugerat o vizită la aparatele mirrorless.

8

7

FOTOCLASS

83


BREVIAR

9 9-11) La etaj, prima oprire a fost în sectorul Canon, unde el dorea să-şi aleagă un aparat nou. Beneficiind atât de serviciile consultantului specializat în Canon cât şi de faptul că aparatele sunt expuse pentru a putea fi testate de clienţi, alegerea a căzut în cele din urmă pe un Canon 5DII cu obiectivul 24-105/4, aceasta fiind una dintre cele mai reuşite combinaţii atât pentru

10 fotografiere cât şi pentru filmare performantă. Aparatul a fost încercat făcând câteva fotografii de test cu portrete în lumina existentă. 12) La sugestia consultantului a fost testat şi un flash Canon 580 EX II, modelul de top al fabricantului. Flash-ul s-a descurcat excelent la completarea luminii ambiante.

12

84

FOTOCLASS


11 pentru filmările HD pretenţioase. 15-16) Următoarea oprire a fost la raionul de obiective Zeiss. Oferta acestora de obiective pentru DSLR-urile Canon este variată, alegerea fiind făcută cu greu între modelele Distagon 21/2.8 şi 18/3.5. În final, decizia a fost pentru 21/2.8, fiind mai apropiat de cerinţele lui pentru fotografia de peisaj şi interioare.

13) A urmat alegerea unui filtru de protecţie pentru obiectiv, concretizată într-un Hoya HD Protector de 77mm, cel mai rezistent model de filtru, cu tratamente antireflex de top. 14) Deoarece fiecare aparat nou merită un card performant, a fost ales modelul Sandisk Extreme 400x de 16 GB, un card de mare viteză potrivit atât pentru fotografierea în rafală cât şi

13

15

14

16

FOTOCLASS

85


BREVIAR

18

17 17) După completarea trusei DSLR, ne-am îndreptat către departamentul de aparate mirrorless, apoi către Nikon unde sunt expuse noile modele Nikon 1, J1 şi V1. Folosind unul dintre iPad-urile conectate la Internet a fost accesat situl F64 pentru o verificare a caracteristicilor aparatului Nikon V1. 18-20) A urmat contactul direct cu aparatul, bineînţeles

21

19 varianta albă, aspectele tehnice de fineţe fiind clarificate de consultantul specializat în aparatură Nikon. S-au făcut imagini de probă atât cu obiectivul de kit 10-30/3.5-5.6 cât şi cu zoom-ul tele 30-110/3.8-5.6. În final s-a optat pentru ambele, spre a se asigura o flexibilitate maximă la fotografiere. Sistemul Nikon 1 a fost preferat unui aparat compact deoarece oferă o calitate excelentă

22 23

86

FOTOCLASS


20 a imaginii la o greutate şi volum minim ale aparaturii, fiind şi foarte rapid în utilizare. 21-24) Trusa DSLR abia achiziţionată nu putea fi completă fără un trepied de calitate şi o soluţie pentru transport. Consultantul a sugerat un model Manfrotto 190XPROB care oferă compromisul optim între înălţime, stabilitate şi uşurinţa la

24

transport. În plus, acesta oferă posibilitatea întoarcerii coloanei centrale la 90° pentru o flexibilitate sporită în fotografia macro şi de produs. S-au făcut probe de funcţionare şi fotografii de test. 25-26) Pentru transportul aparaturii s-a optat pentru un rucsac Lowepro Pro Runner 300AW. Atât trepiedul cât şi rucsacul vor fi livrate ulterior prin sistemul de curierat.

25

26

FOTOCLASS

87


BREVIAR

28

27 27) O probă finală cu trepiedul montat pe rucsac pentru aprecierea comodităţii transportului la turele montane. 28) A urmat finalizarea comenzii, realizată la una din staţiile de lucru din showroom. Comenzile sunt transmise prin reţea atât către departamentul de facturare cât şi la depozit, pentru pregătirea echipamentului pentru livrare.

31

29 29-30) Odată cumpărăturile încheiate cu succes, consultanţii F64 i-au invitat să testeze luminile de studio care sunt expuse gata de lucru într-un spaţiu special amenajat. Aici este disponibilă o mare varietate de echipament, oferind posibilitatea de a vedea la lucru lumini performante şi cele mai noi accesorii care pot fi de folos fie într-un studio foto, fie la fotografierea în teren.

32

33

88

FOTOCLASS


30 31) După şedinţa foto, ne-am îndreptat către zona de facturare unde a fost rezolvata plata prin achitarea cu cardul. 32) Echipamentul era deja în liftul de transport, abia ajuns din depozit, şi au urmat câteva probe de funcţionare şi întocmirea certificatelor de garanţie. 33) Ambalarea pentru transport a fost făcută rapid şi

ne-am îndreptat câtre ieşire. 34) Unde ne aştepta o surpriză, Moş Crăciun sosise între timp pentru a oferi cadouri clienţilor showroom-ului F64. 35) După aproape trei ore petrecute cu testare de aparatură, discuţii despre echipament şi fotografii de test, s-au schimbat ultimele impresii despre experienţa avută în magazin.

34

35

FOTOCLASS

89


BREVIAR

Telecomandă

MICNOVA

Dispozitive de declanşare prin telecomandă Text: Octavian Manolescu

1

90 70

FOTOCLASS

2

3


BREVIAR

D

eclanşarea la distanţă a aparatului foto este strict necesară în primul rând la fotografierea cu timpi lungi de expunere, indiferent cât de solid este trepiedul folosit. Aceasta deoarece atingerea butonului de declanşare va induce vibraţii în aparat care vor reduce şansele de a obţine fotografii clare. Alte situaţii sunt când facem imagini multiple cu acelaşi subiect, cum este în cazul imaginilor HDR (high dynamic range) sau „time lapse” pentru redarea accelerată a proceselor îndelungate. În aceste cazuri este posibil să fotografiem cu timpi scurţi, dar dorim ca aparatul să nu se mişte între cadre pentru a putea suprapune cât mai bine imaginile rezultate. Utilizarea unei telecomenzi este foarte utilă şi la macrofotografia de pe trepied. În afară de folosirea unei telecomenzi, la fotografierea cu timpi lungi este bine să luăm şi alte măsuri de precauţie cum ar fi ridicarea oglinzii înaintea declanşării propriu zise (mirror-up) sau întârzierea declanşării după ridicarea oglinzii (exposure delay mode) în funcţie de opţiunile prezente pe aparatul folosit. Telecomenzile sunt de mai multe feluri, după modul de acţionare al aparatului: cu cablu, cu infraroşu şi radio. Cele pe cablu sunt foarte fiabile şi nu necesită baterii, dar sunt mai voluminoase din cauza cablului, iar uneori sunt mai puţin comode decât cele wireless. Telecomenzile cu infraroşu sunt mici şi uşoare, iar bateriile ţin foarte mult deoarece consumul de putere este minim. Ele pot fi însă folosite doar pe aparatele dotate cu senzori dedicaţi pentru recepţionarea semnalului, iar acesta are nevoie de linie directă de la telecomandă la aparat. În plus, majoritatea aparatelor au senzorul plasat în faţă, pentru autoportrete şi grupuri, deci declanşarea din spatele aparatului nu este posibilă. Modelele radio au raza de acţiune cea mai mare şi funcţionează chiar prin pereţi, dar sunt mai scumpe şi au nevoie de baterii atât la emiţător cât şi la receptor. 1- Micnova MQ-RC2 - este compatibilă cu majoritatea aparatelor Nikon care au receptor încorporat pentru telecomandă IR, atât DSLR-uri cât şi compacte. Are un singur buton, care îndeplineşte funcţia declanşatorului. Modurile opţionale (întârziere, număr de cadre, etc.) se stabilesc din meniul aparatului. Are o rază maximă de acţiune de 8m.

4

2 - Micnova MQ-RC4 - este dedicată aparatelor Canon compatibile cu telecomenzi IR. Are buton dedicat pentru întârzierea declanşării cu 2 sec. ceea ce ne dă timp să ascundem telecomanda atunci când suntem în cadru. Butoanele suplimentare nu sunt de folos pe DSLR-uri dar pot comanda zoom-ul pe unele aparate compacte compatibile. 3 - Micnova MQ-RC3 - este o telecomandă universală, compatibilă cu aparatele Canon, Nikon, Pentax, Sony care acceptă semnal IR. Funcţionează în toate modurile disponibile (quick-response, delay şi bulb), până la o distanţă de 8m. 4 - Micnova MQ-S2 - este o telecomandă pe fir, foarte simplă şi robustă, cu posibilitatea blocării pentru expuneri lungi. Apăsarea butonului la jumătate activează funcţia AF a aparatului. Cablul are 90cm, suficient pentru o declanşare comodă. Modelul MQ-S2 este pentru aparatele Nikon care dispun de mufă de accesorii cu 10 pini, dar există şi variantele MQ-S7 pentru DSLR-urile Nikon entry/mid, MQ-S5 pentru Nikon D70 şi D80, MQ-S1 pentru aparatele Canon profesionale, MQ-S3 pentru Canon entry/mid şi MQ-S8 pentru Olympus. 5 - Micnova MQ-TC2 - este o telecomandă complexă, pe fir, care dispune de funcţiile de timer, întârzietor şi intervalometru. Programarea se face folosind ecranul LCD de dimensiuni generoase. Alimentarea este cu două baterii AAA iar cablul are 90cm. Sunt disponibile mai multe modele: MQ-TC2 este pentru aparatele Nikon cu mufă cu 10 pini, MQ-TC7pentru Nikon entry/mid, MQ-TC5 pentru Nikon D70 şi D80, MQ-TC1pentru aparatele Canon pro, MQ-TC3 pentru Canon entry/mid, Pentax, Samsung, Contax iar MQ-TC4 pentru Sony. 6 - Micnova MQ-FT-N - este un kit radio care poate funcţiona atât ca telecomandă pentru aparat cât şi ca sincron radio pentru flash. Pentru declanşarea aparatului, modelul MQ-FT-N se livrează cu 3 cabluri ceea ce îl face compatibil cu majoritatea DSLR-urilor Nikon, , de la modelele entry level la cele profesionale. Raza maximă de acţiune este de 200m şi sunt disponibile 16 canale pentru evitarea interferenţelor. Necesită o baterie CR2032 în emițător și două AAA în receptor. Este disponibil şi modelul MQ-FT-C pentru aparatele Canon.

5

6

FOTOCLASS

91


BREVIAR

Acumulatori

Cum întreţinem acumulatorii pentru ...viaţă lungă

A

cumulatorii format AA sunt folosiţi cu preponderenţă în blitz-uri, care sunt mari consumatoare de energie. Pentru a putea extrage din ei puterea maximă şi a ne asigura de timpi de reîncarcare a blitz-ului cât mai scurţi, este important să îi întreţinem cât mai bine, iar aceasta se face prin încărcarea lor cât mai completă, iar uneori prin recondiţionare. Pentru o încărcare corespunzătoare sunt de preferat încărcătoarele cu canale separate pentru fiecare acumulator, care vor asigura o încărcare echilibrată şi sigură a acestora. Altfel, un singur acumulator incomplet încărcat va micşora performanţele întregului set, ceea ce ne va face să apelăm mai devreme la acumulatorii de rezervă din trusă. Condiţionarea acumulatorilor este indicată doar după mai multe cicluri de utilizare sau după ce au fost depozitaţi mai multă vreme. Vă prezentăm patru tipuri de încărcătoare inteligente produse de renumita firmă Maha, aşezate în ordine crescătoare a complexităţii şi capabilităţilor. Fiecare constituie o bună investiţie, pe care o veţi recupera rapid prin creşterea performanţelor de funcţionare şi duratei de exploatare a acumulatorilor. 1 - Maha MH-C204 - este un încărcător compact şi rapid, cu două canale, deci poate încărca 2 sau 4 acumulatori. Dispune de posibilitatea de descărcare a acumulatorilor înaintea încărcării, pentru prelungirea duratei de viaţă a acestora. Descărcarea durează 2-4 ore iar încărcarea este rapidă, 1-2 ore, depinzând de numărul de acumulatori introduşi în încărcător. Stadiul operaţiunii este indicat de cele două LED-uri corespunzătoare celor două canale.

1

3

4

92

FOTOCLASS

2

2 - Maha MH-C401FS - este un model compact, cu 4 canale, care permite deci încărcarea separată a acumulatorilor. Permite selectarea modului de încărcare, rapid sau normal. Încărcarea este dirijată de un microprocesor, iar durata acesteia este de aprox. 100min. în modul rapid. În modul normal încărcarea durează aprox. 5 ore, este mai completă şi mai puţin solicitantă pentru acumulatori. Se livrează cu cablu de alimentare de la priza autoturismului, deci este o soluţie excelentă pentru călătoriile lungi. 3 - Maha MH-C801D - este un model de top, dirijat de microprocesor, cu 8 canale şi afişaj LCD. Are două moduri de încărcare, normal (2 ore) sau rapid (o oră). Poate condiţiona acumulatorii printr-un ciclu de încărcare, pauză, descărcare, pauză, apoi încărcare completă. Aceasta permite readucerea la parametri optimi chiar a acumulatorilor care încep să dea semne de oboseală. Există şi un model asemănător, Maha MH-C800S, cu aceleaşi facilităţi dar cu timpi dubli de încărcare. Aceste încărcătoare se recomandă pentru cei care au mai multe blitz-uri, deci vor avea de încărcat mai multe seturi de acumulatori. 4 - Maha MH-C9000 Wizard 1 - este cel mai versatil încărcător /analizor de acumulatori. Este dotat cu procesoare separate pentru fiecare canal, deci poate fi setat să îndeplinească simultan diverse funcţii pentru fiecare acumulator. Oferă 5 moduri de operare: încărcare (curentul este selectat automat în funcţie de capacitatea indicată), descărcare (curentul este selectat de utilizator), verificare/condiţionare (similar cu MH-C801D), formatare (ciclu lent de încărcare, descărcare, încărcare, bazat pe capacitatea declarată a acumulatorilor) şi reciclare (încărcare/ descărcare cu parametri setabili). Dispune de cele mai performate circuite pentru limitarea curentului de încărcare/descărcare şi de detecţie a stării de încărcare a acumulatorilor. În modul analiză/condiţionare, după terminarea procesului indică pentru fiecare acumulator capacitatea reală în mAh ceea ce permite menţinerea echilibrată a seturilor de acumulatori în funcţie de starea lor.


sistem de lumini portabile

RANGER RX QUADRA Leading

Battery Power Pack

Technology

Made in Switzerland

BucureĹ&#x;ti, B-dul Unirii 45, sect. 3, cod 030825 021.312.88.98 0722 234 234 office@f64studio.ro

www.F64.ro


use your

inner eye* inner eye* use your

Zeiss Ikon System

Zeiss Ikon System Im Takt Metropole * Feel theder pulse of the city Newessence York istofeine unglaublich spannende Stadt a– flder Times The street photography is to capture eeting Square bietet einzigartige Kontraste. Deine The schwarze Zeiss moment in time, quickly and unobtrusively. compact Ikon und Biogon T * 2camera / 35 ZMwith sind its unaufdringlich undviewschnell Zeiss Ikondas rangefi nder large, bright Hand. Mityou ihrem intuitiven hohen fizur nder allows to see outsideMesssucherprinzip of the image areaund for der superb Lichtstärke des Objektivs kannst Du Stimmungen, Gesichter control over the image composition. Together with theund Geschichtenwide-angle in ihrer ganzen Einzigartigkeit festhalten. So wie moderate of the Biogon T* 2/35 ZM lens you Du sie erlebst, fängt Deine Kamera die Szene ein. Denn besondere become immersed in the action without becoming part of it Momente verdienen eindrucksvolle Bilder. – even in the heart of Times Square. www.zeiss.de / inner-eye www.zeiss.com / inner-eye

Carl Zeiss - în România prin F64Studio 11935_ZFO_ANZ_Anzeigenkonzept_201 1

www. f64 .ro 16.10.2008 14:07:49 Uhr

Profile for F64 Studio srl

FotoClass 7  

Revista de fotografie digitala FotoClass nr. 7

FotoClass 7  

Revista de fotografie digitala FotoClass nr. 7

Profile for fotoclass
Advertisement