__MAIN_TEXT__

Page 1

Autofocus fine-tuning

cum folosim o alternativă practică la un obiectiv macro dedicat

dispozitivul Spyder LENSCAL ne ajută să găsim valorile optime de corecţie

NR.6 (1/2011) 10 LEI

GHID

Macro cu inele Kenko

CAMERA REVIEW

REVISTĂ DE CULTURĂ FOTOGRAFICĂ / WWW.FOTOCLASS.RO

Canon 60D Nikon D7000 Sony A55

OBIECTIVE

Canon G12

BREVIAR

16 modele pentru diverse monturi

Nocturne cu un aparat compact

Utilizarea filtrelor de polarizare

LENSBABY un sistem pentru perspective creative Calcularea DOF cu disc ExpoAperture

PORTOFOLIU

ZOOM TELE

DOSAR

Andrei Pungovschi


Foto copertă: ©Bikinid60/Dreamstime.com

Acest număr al revistei FotoClass cuprinde o serie de review-uri ale celor mai interesante aparate apărute în ultimul timp: Canon 60D testat de Alex Şerban, Nikon D7000, Canon G12 de Rafi Gheorghiţă, Sony A55 de Cristian Simionescu. Prezentarea diverselor categorii de obiective a ajuns la zoom-urile tele din care am selecţionat 16 dintre cele mai interesante opţiuni, în toate palierele de preţ şi capabilităţi. Dosarul ediţiei este despre sistemul Lensbaby care permite obţinerea unei mari varietăţi de efecte creative şi care s-a lărgit recent cu câteva opţiuni interesante atât pentru fotografie cât şi pentru video. Sunt trecute în revistă toate obiectivele şi blocurile optice disponibile deoarece majoritatea acestora sunt interschimbabile. Ghidul foto prezintă tehnica macrofotografiei cu inele de extensie care permit obţinerea de rapoarte de mărire supraunitare folosind un simplu obiectiv 50/1.8. AF. Fine tuning cu Spyder LENSCAL ne asigură că vom obţine întotdeauna maximum de performanţă de la obiectivele noastre. Breviarul explică: de ce fotografia nocturnă de bună calitate cu aparate compact este la îndemână dacă respectăm câteva reguli simple; utilizarea filtrelor de polarizare, de la peisaj şi arhitectură la interioare şi fotografie de produse; rezolvarea tuturor calculelor legate de profunzime folosind un simplu calculator mecanic, ExpoAperture II. Portofoliul acestui număr este semnat de fotojurnalistul Andrei Pungovschi.

La realizarea acestei ediţii au colaborat:

Rafi Gheorghiţă, Octavian Manolescu, Bogdan Marcu, Andrei Pungovschi, Cristian Simionescu, Alex Şerban Coordonator:

Radu Grozescu

Revista Foto Class este un proiect media realizat de F64Studio ©2011 - Toate drepturile rezervate.

ISSN 2068 - 8598

Lumina... Fără ea nu există imagine. În fotografia profesională este esenţial să măsurăm cu acurateţe lumina pentru a calcula efectul acesteia asupra imaginii. Compania japoneză Kenko vine în sprijinul acestui demers oferind fotografilor o gamă de trei instrumente: două cu funcţiuni de exponometru/flashmetru (KFM-1100, KFM-2100) şi un colorimetru (KCM-3100). Toate încorporează cele mai noi tehnologii, iar designul inspirat şi structura logică a comenzilor asigură o ergonomie deosebită. Sunt instrumente de clasă profesională, proiectate pentru a satisface cerinţele de vârf privind precizia şi fiabilitatea.

în România prin www.f64.ro


REVISTĂ DE CULTURĂ FOTOGRAFICĂ WWW.FOTOCLASS.RO

NR. 06 (01/2011)

14

18

AGENDA

OBIECTIVE

6 Noutăţi/ Evenimente/ Seminarii

CAMERA REVIEW 14 Canon 60D

un best-buy, pentru fotografie dar mai ales pentru video Full HD

18 Nikon D7000 22 Sony A55

42 Noul zoom tele de la Sigma

42

Ideal pentru fotografia de călătorie

26 Canon G12

Compact de top, dedicat avansaţilor

26

versatilitate în apropierea subiectelor, excelente pentru fotografie de sport, reportaj, sau de animale surprinse în mediul lor natural.

Sigma 70-200mm 1:2.8 APO EX DG OS HSM

o reţetă imbatabilă: facilităţi din clasa semi-pro la un preţ modic

22

30 ZOOM TELE

30


DOSARUL

EDIลขIEI

LENSBABY 46 Un sistem optic pentru perspective creative 54 Lensbaby - elemente optice 58 Lensbaby - accesorii

SUMAR GHID

62 66

78

62 Macro cu inele de extensie Kenko

Alternativฤƒ la un obiectiv macro dedicat

66 Autofocus fine-tuning

Cum folosim dispozitivul Spyder LENSCAL

BREVIAR 70 Foto nocturne cu un aparat compact 74 Utilizarea filtrelor de polarizare 78 Calcularea DOF cu discuri ExpoAperture

PORTOFOLIU 84 Andrei Pungovschi

84


Foto: F64

AGENDA

Lansare Canon 1100D / Canon 600D Lansarea de către Canon România a modelelor EOS 600D şi EOS 1100D a fost găzduită de Studioul F64 în prezenţa unei largi audienţe şi a presei de profil foto şi tehnic. Participanţii au putut testa capabilităţile noilor aparate. Canon EOS 1100D este noul model DSLR entry level care, la un preţ excepţional de atractiv, oferă într-un corp compact şi uşor toate facilităţile necesare pentru fotografii de calitate şi filmare video 720p. Cu o rezoluţie de 12.2MP, suficientă pentru printuri de calitate format A3, cadenţă de fotografiere de 3fps, sensibilitate între 100-6400 ISO şi un sistem AF cu 9 puncte, EOS 1100D se adresează utilizatorilor începători prin modurile Auto şi Basic+, dar dispune de toate posibilităţile de control pe care le doresc fotografii pasionaţi. Modelul 600D se adresează utilizatorilor mai pretenţioşi, care pun accent în mod deosebit pe partea video, oferind un ecran rabatabil de 3” cu 1.04 milioane de pixeli, posibilitate de filmare Full HD şi mufă pentru microfon stereo extern opţional. Există şi posibilitatea de zoom digital, între 3x şi 10x în timpul filmării. Fotografii beneficiază de sensibilitate între 100-6.400 ISO expandabilă la 12.800 ISO, comandă wireless a flash-urilor externe, posibilitate de salvare a imaginilor cu raporturi diferite între laturi: 3:2, 4:3, 16:9, 1:1, pe lângă facilităţile aparatelor anterioare.

6

FOTOCLASS


AGENDA

OLYMPUS LS20M Linear PCM Recorder Un „reportofon” extrem de performant, capabil de înregistrare în formatul necomprimat Linear PCM, 96kHz/24bit, modelul LS-20M oferă facilităţi extinse într-un dispozitiv de dimensiuni reduse, uşor de folosit datorită ecranului LCD dedicat de 1.5”. Dispune de două microfoane integrate orientate la 90°, protejate la şocuri, de posibilitatea reglării automate sau manuale a nivelului înregistrării, editare de fişiere şi de filtru avansat low-cut. Pe lângă funcţiile audio, LS-20M oferă şi posibilitatea de filmare video Full HD, folosind un senzor de 5MP, cu un zoom digital 4x şi posibilitatea de aplicare de efecte creative. Conectivitatea este extinsă: carduri SD/SDHC, intrare audio şi microfon extern, ieşire mini HDMI.

Nou flash TTL de la SONY Cu un număr ghid de 43 la 105mm şi 100ISO, Sony HVL-F43AM este compatibil cu toate modelele DSLR şi SLT Sony, oferind majoritatea facilităţilor modelului de top HVL-F58AM într-un flash mai compact, sacrificând doar o treaptă de putere. Dispune de sistemul Quick Bounce pentru reducerea umbrelor la fotografierea pe verticală, de sincronizare de mare viteză disponibilă la timpii scurţi de expunere, control automat şi manual pentru zoom împreună cu modalităţile clasice de expunere. Pe aparatele Sony A900/850/700 oferă controlul wireless al raportului de iluminare cu până la trei grupuri externe de flash-uri folosind afişajul LCD al aparatului. Este protejat la praf şi stropire, deci poate fi folosit în condiţii dificile de fotografiere, vânt, ploaie, nisip.

Noii ochelari Liquid Image Summit Series Snow Goggle Arată identic cu o pereche de ochelari normali de protecţie pentru Schi / Motocross, dar camera integrată vă permite filmarea la o calitate excelentă HD 720p şi fotografierea la o rezoluţie de 5 MPx. Obiectivul oferă un unghi larg de cuprindere de 159° asigurându-vă astfel că peisajele din jur vor fi captate în întregime. Acumulatorul dedicat, cu o capacitate de 1100 mAh, oferă o autonomie de aproximativ 2 ore de filmare continuă, iar stocarea filmelor şi a imaginilor se face pe carduri microSD, oferind aproximativ 500 minute video cu un card de 32 GB. Ochelarii, pe lângă rezistenţa la şocuri, praf şi umiditate, oferă şi posibilitatea schimbării lentilelor, tratate antiaburire. Controlul camerei se face extrem de simplu folosind doar 2 butoane generoase ca dimensiune, unul de schimbare a modului de înregistrare şi unul pentru declanşare, în timp ce LCD-ul plasat în interiorul ochelarilor oferă informaţii despre starea bateriei, modul în care este camera şi câte fişiere aveţi pe card. Specialiştii de la Liquid Image s-au gândit şi la iubitorii sporturilor cu motor, creând special pentru ei versiunea Impact Series Goggle. Aceşti ochelari sunt aproape identici cu cei de schi, dar au mici adaptări cum ar fi protecţia nasului, care îi fac ideali pentru a fi folosiţi împreună cu căştile de Motocross sau Down Hill. Acum puteţi imortaliza acţiunea şi senzaţiile pe care le trăiţi atunci când schiaţi, faceţi SnowBoard, SpeedFly, Parapantă, Bob, Motocross şi nu numai, fără a vă complica cu diverse sisteme de prindere a camerelor standard! Pentru detalii tehnice şi preţ accesaţi www.f64.ro

FOTOCLASS

7


AGENDA

Nikon 50mm f/1.8 G AF-S cu o nouă formulă optică şi motor AF Un update AF-S al clasicului 50/1.8 era aşteptat de multă vreme de posesorii de DSLR-uri Nikon DX care nu dispun de motoare dedicate de focalizare. Pe un aparat DX obiectivul 50/1.8 echivalează un 75/1.8, focală potrivită pentru portrete, iar luminozitatea mare îl face util la fotografierea în lumină ambiantă, deci interesant pentru completarea unui zoom standard flexibil dar mult mai puţin luminos. Noul 50/1.8 este compatibil cu formatul FX iar schema optică este nouă, cu 7 lentile din care una asferică, promiţând o calitate sporită la diafragme deschise. Filetul de filtre este de 58mm, motorul de focalizare este de tip AF-S şi permite corecţii manuale de focalizare. Baioneta este metalică, cu garnitură de etanşare dar obiectivul este foarte uşor, doar 185g. Preţul este apropiat de al modelului 35/1.8 DX.

SAMYANG 35mm f/1.4 AS UMC Samyang oferă o linie de obiective tentante destinate DSLR-urilor, majoritatea fiind compatibile cu aparatele Full frame. Noul 35/1.4 completează această serie, formând un set foarte interesant împreună cu 14/2.8 şi 85/1.4. Cu două lentile HR şi una asferică, promite o calitate optică foarte bună, iar raportul calitate/preţ va fi excepţional, similar cu celelalte obiective Samyang. Filetul de filtre este de 77mm iar greutatea de 660g, şi este livrat cu parasolar dedicat. Alături de 85/1.4 este o opţiune excelentă pentru fotografii care doresc obiective foarte luminoase la preţuri abordabile şi îşi asumă focalizarea manuală.

Noua versiune Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3DiII VC PZD (Piezo Drive) Lansat cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea Tamron, noua variantă 18-270/3.5-6.3 este semnificativ mai mic şi mai uşor decât modelul precedent, fiind mai scurt cu 13mm şi având doar 450g. Cu o lungime de doar 88mm, acest superzoom 15x este de dimensiuni similare cu un zoom standard 18-105, ceea ce îl face foarte atractiv pentru fotografia de călătorie. Reducerea dimensiunilor şi greutăţii au fost posibile prin utilizarea unui nou tip de motor AF ultrasonic piezodrive şi modificarea sistemului optic de stabilizare pe trei axe, păstrând performanţele anterioare într-un ansamblu mai compact. Versatilitatea obiectivului este sporită de scara maximă de reproducere de 1:3.8, ceea ce permite încadrarea unui câmp de aprox. 60x90mm de la o distanţă minimă de focalizare de 49cm. Varianta compatibilă Sony nu dispune de blocul de stabilizare a imaginii, deoarece aceste camere beneficiază de sisteme de stabilizare la nivelul captorului.

8

FOTOCLASS


Foto: Radu Grozescu

AGENDA

Lansare Nikon D5100 Lansarea pentru presă şi distribuitorii de echipamente foto a noului DSLR Nikon D5100 a fost găzduită de SKIN Media, iar prezentarea aparatului a fost făcută de domnul Radu Niculescu, brand manager Nikon în România. Nikon D5100 este un update al modelului D5000 care a fost primul DSLR Nikon cu ecran rabatabil. Pentru a facilita utilizarea pe trepied, Nikon a trecut la sistemul clasic de a rabata ecranul la stânga, ceea ce a sacrificat rândul de butoane plasat tradiţional acolo pe toate DSLRurile Nikon. Cu toate acestea, noul plasament al butoanelor permite manipularea rapidă a aparatului, fără a intra permanent în meniu. Filmarea este acum Full HD cu opţiune 720p, aparatul oferă o focalizare performantă în live-view şi la filmare şi dispune de opţiune pentru microfon extern. Fotografii sunt încântaţi de prezenţa unui captor de 16MP cu performanţe similare modelului D7000, cu un interval de sensibilitate de 100-6.400 ISO, extensibil la 25.600 ISO. Cadenţa maximă este de 4fps, există şi opţiunea Quiet, sistemul AF dispune de 11 puncte de focalizare cu 3d Focus tracking. Odată cu D5100 a fost lansat şi microfonul opţional Nikon ME-1 care, datorită mufei de 3.5mm, este compatibil cu toate DSLR-urile Nikon care au această facilitate şi cu compactul Nikon P7000. Microfonul este alimentat din aparat şi promite o calitate superioară a sunetului înregistrat la filmare.

FOTOCLASS

9


AGENDA

Seminarii, cursuri şi workshop-uri de fotografie organizate de

F64Studio

Seminarii utilizare DSLR Canon - Entry level / Mid&High level Învaţă alături de un profesionist să-ţi foloseşti aparatul într-un mod creativ ! Pentru a învăţa cum să ne setăm aparatul de fotografiat astfel încât să controlăm rezultatul sau imaginea care se va imprima pe senzor, trebuie să înţelegem principiile care stau la baza realizării unei fotografii corecte din punct de vedere tehnic cât şi principiul de funcţionare al unui aparat DSLR produs de firma CANON. George Nicolae, fotograf profesionist (www.GeorgeNicolae.ro), prezintă două seminarii dedicate utilizatorilor de aparate Canon bazate pe următoarele teme: Seminarul DSLR Canon Entry Level: 1. Ce este diafragma şi care este rolul acesteia în realizarea unei fotografii? 2. Ce este sensibilitatea ISO, când şi cum o folosim? 3. Ce este timpul de expunere şi cum influenţează acesta o fotografie? 4. Cum se măsoară corect expunerea şi când o fotografie este expusă corect? 5. Care este efectul subexpunerii sau supraexpunerii în fotografie? 6. Cum folosim modul de focalizare în funcţie de context? 7. Cum se setează balansul de alb în funcţie de mediul ambiant în care fotografiem? 8. Ce este latitudinea de expunere (dynamic range)? 9. Ce efecte au asupra imaginilor setările: High ISO NR, Long exp. NR, sharpness. 8. Ce program folosim în funcţie de contextul în care dorim să realizăm fotografia. Seminarul DSLR Canon Mid şi High Level adaugă la temele de mai sus capitolele: modalităţi creative de folosire a expunerii şi focalizarii, noţiuni de încadrare şi compoziţie, abordarea creativă a fotografiei, elemente de istoria fotografiei şi proiecte foto creative. Seminariile se desfăşoară în fiecare lună, sâmbăta, între orele 10-14 la studioul F64 din Str. Bucovina nr. 2B. Zilele sunt stabilite pentru fiecare seminar în parte. Pentru detalii: www.f64.ro/cursuri-foto-seminarii-foto-f64.html

10

FOTOCLASS


AGENDA

Workshop DSLR film making Este un workshop de iniţiere în filmarea cu aparatul DSLR, susţinut de Alex Şerban (www.vimeo.com/ channels/alexserbanhd). Cuprinde prezentarea noţiunilor esenţiale pentru producţia video pe DSLR şi realizarea unui film de către fiecare participant: 1. DSLR-ul cameră video - noţiuni video de bază (proporţii, bokeh, compresie, bit rate, DoF, expunere, diafragmă, lungime focală, ISO, frame rate, shutter speed) 2. Avantaje, dezavantaje şi soluţii prezentate pe larg 3. Kit-ul video şi setări detaliate, sesiune de întrebări din partea participanţilor, hands-on 4. Producţie video pe DSLR - discuţii şi storyboard 5. Showcase producţii video, colocviu: participanţii vor putea pune întrebari şi îşi vor putea clarifica nelămuririle despre subiectele mai sus menţionate.

Seminar producţie video DSLR Seminarul este o introducere în lumea DSLR şi o trecere în revistă a noţiunilor importante despre cameră şi producţia pe acest tip de aparat. Alex Şerban vă propune următoarea agendă: 1. Revoluţia DSLR - momente şi realizări cu HDSLR-uri 2. DSLR-ul pentru video - avantaje 3. Probleme şi soluţii (rolling shutter, moire, încălzire) 4. Accesorii (kit de bază + extra: obiective, trepied, monopied, rig, sunet, lumină, monitor, ViewFinder, glide, steady, macara) 5. Reglare cameră (moduri, setări, picture styles, balans alb) 6. Workflow (stocare, transfer, post-procesare: colorizare, sincronizare audio, montaj, export, share) 7. Noţiuni video de bază (proporţii, bokeh, compresie, bit rate, DoF, expunere, diafragmă, lungime focală, ISO, frame rate, shutter speed, încadrare şi secvenţialitate) 8. Miniproducţie: de la idee la film, film ad-hoc 9. Colocviu: participanţii vor putea pune întrebări şi îşi vor putea clarifica nelămuririle despre subiectele menţionate.

Seminarii utilizare DSLR Nikon - Entry level / Mid&High level Seminarul DSLR Nikon Entry Level se adresează în special fotografilor care sunt la primul lor DSLR, sau intenţionează să-l achiziţioneze în curând, şi doresc să aibă o imagine de ansamblu asupra posibilităţilor care le stau la îndemână. În urma acestui seminar veţi aborda fără ezitare majoritatea situaţiilor curente cu care vă puteţi întâlni ca pasionat de fotografie. Seminarul este prezentat de Radu Grozescu (www.RaduGrozescu.ro) şi cuprinde două module: 1. Aparatura foto: avantajele DSLR-ului, setările aparatului, expunerea corectă (de la Auto la timp, diafragmă, ISO), distanţa, profunzimea, balansul de alb, flash-ul integrat, flash extern, obiective şi accesorii, trusa foto. 2. Ghid practic: din secretele utilizarii aparatului DSLR pentru realizarea de portrete, peisaje, fotografii de călătorie, evenimente, nocturne, macro. Se prezintă aparatura, tehnica fotografierii şi noţiuni de fotocompoziţie. Seminarul DSLR Nikon Mid şi High Level este apreciat de fotografii care doresc să exploreze caracteristicile avansate ale DSLR-urilor în ideea de a putea aborda proiecte fotografice mai ambiţioase: evenimente şi nunţi, arhitectură şi interioare, fotografie de produse, iluminarea în locaţie, fotografierea în computer, comanda wireless a flash-urilor Nikon. Participanţii la seminarii primesc în avans materialul din modulul 1 pentru a fi familiarizaţi cu noţiunile tehnice şi a putea pune cele mai potrivite întrebări. Suportul de curs este livrat integral după terminarea seminarului. Seminariile se desfăşoară în fiecare lună, sâmbăta, între orele 10-14, respectiv 15-19 la studioul F64 din Str. Bucovina nr. 2B. Datele de desfăşurare sunt disponibile la www.f64.ro/cursuri-foto-seminarii-foto-f64.html

FOTOCLASS

11


AGENDA

Curs de Tehnică fotografică Este un curs de fotografie de lungă durată, împărţit în trei module a câte opt şedinţe de câte patru ore fiecare, susţinut de dl. profesor Dumitru Mociorniţa (www.photocami.ro). Cursul de perfecţionare de Tehnică fotografică îşi doreşte să instruiască teoretic şi practic fotografi atât în vederea satisfacerii unei pasiuni cât şi pentru dobândirea unei profesii. Cursul are dosarul de acreditare înaintat la CNFPA urmând să fie recunoscut pe plan naţional şi internaţional. Este structurat pe 3 module succesive: Aparatura fotografică, Perfecţionare în domeniul fotografiei şi Pregătire specifică pentru desfăşurarea activităţii de fotograf. Cursul este corelat cu Standardul ocupaţional pentru fotograf COR 313106 urmărindu-se obţinerea următoarelor competenţe: utilizarea aparaturii fotografice realizarea imaginilor brute comunicarea interpersonală şi lucrul în echipă achiziţionarea de aparatură şi materiale specifice Pe toată durata cursului se urmăreşte dezvoltarea aptitudinilor necesare unui fotograf: atenţie, creativitate, răbdare, rigoare, simţ de anticipaţie, rezistenţă la efort în condiţii de stres şi formarea automatismelor pentru a manipula eficient aparatura. Sunt prezentate comparativ camere, obiective, exponometre, flashuri, filtre, instalaţii de iluminat, explicându-se particularităţile lor constructive şi funcţionale. În paralel, sub formă de teorie, se prezintă fenomenele care se petrec odată cu formarea imaginilor. Tematica de curs: Modul 1: Aparatura fotografică 1. Formarea imaginii 2. Aparate de fotografiat 3. Obiective 4. Claritatea, sisteme de vizare şi control al focusării 5. Expunerea şi măsurarea expunerii 6. Lumina, culoarea şi filtrele 7. Iluminarea subiectului şi măsurarea iluminării, blitzul 8. Copierea, mărirea, macro, tilt & shift Modul 2: Utilizarea aparaturii fotografice 1. Macro, copierea, mărirea 2. Filtrele şi utilizarea filtrelor 3. Prelucrarea materialelor argentice 4. Prelucrare în Adobe Photoshop - retuş foto 5. Adobe Lightroom şi alte programe 6. Fotografierea în lumină slabă 7. Fotografia în alte domenii 8. Compoziţia Modul 3: Genuri fotografice şi aspecte ale activităţii 1. Natura statică 2. Portretul 3. Peisajul 4. Reportajul 5. Nudul artistic şi fotografia glamour 6. Organizarea activităţii şi relaţii de lucru 7. Aspecte legale ale activităţii 8. Prezentare şi evaluare a imaginilor Cursul are loc între orele 18-22 la studioul F64 din Str. Bucovina nr. 2B. Zilele de desfăşurare sunt stabilite pentru fiecare modul în parte. Pentru detalii: www.f64.ro/cursuri-fotoseminarii-foto-f64.html

12

FOTOCLASS


DSLR CAMERA Canon 60D

Canon 60D

Text & foto: Alex Şerban

60D este în acest moment un best-buy, atât pentru fotografie, cât mai ales pentru video FullHD.

14

FOTOCLASS

C

anon 60D continuă seria X0D de la Canon, linia de aparate care a definit în mare parte conceptul de cameră digitală serioasă şi accesibilă. Sunt foarte mulţi fotografi care au intrat în lumea megapixelilor digitali cu seria 10-20-30D - aparate care la vremea lor dominau piaţa semipro. Acum, 60D, un aparat adresat celor care vor să treacă de la seriile mai mici spre seriile pro, împarte piaţa semi-pro cu fratele mai mare şi mai scump 7D. Dacă modelele 40D şi 50D au fost în mare parte îmbunătăţiri şi upgrade-uri ale „bunicuţilor” 20D şi 30D, 60D redefineşte din multe puncte de vedere seria. În mare parte probabil şi din cauză că 7D-ul este văzut ca un mini-1D şi poate şi fiindcă 60D se vrea un mini-5D (continuând revoluţia video HDSLR şi oferind funcţii şi tehnică modernă la un preţ accesibil). Aşadar s-a renunţat la carcasa din metal pentru una din plastic de bună calitate, mai bun decât la seria Rebel. 60D este primul DSLR Canon dotat cu ecran rabatabil pe 2 axe, la 160 grade (mai nou a apărut şi 600D), extrem de util pentru a aborda unghiuri dificile si pentru filmare (în 1080p). Multe din butoane şi setări s-au mutat într-un meniu rapid (butonul Q). Joystick-ul mic a fost integrat în roata mare specifică modelelor EOS.


1

2

3 foto1: Canon 60D, 35mm, 1/125s, F8, ISO 100;

foto2: Canon 60D, 50mm, 1/80s, F2.0, ISO 500;

Principalele caracteristici care definesc acest model sunt: 18MP - senzor APS-C CMOS (factor crop 1.6x); 5.3 cadre pe secundă, în rafală; ISO 100 - 12,800; Stocare pe carduri SD / SDHC / SDXC (mai ieftine şi în prezent destul de rapide); RAW, mRAW şi sRAW + posibilitatea de procesare în cameră; Filtre Creative (special effects); Ecran articulat de 3 ţoli; Nivelă electronică; Control wireless al blitzurilor tip Speedlite; Filmare 1080p HD cu control manual. Am folosit destul de mult acest aparat şi am fost impresionat de ce poate face această cameră, raportat mai ales la preţ şi clasa aproape-semi-pro în care se află. Pe lângă fişa tehnică şi testele de laborator –lucruri care pot fi utile atunci când se achiziţionează un aparat– foarte important este pentru mine sentimentul pe care camera îl transmite la utilizare. Cum este construită, din ce material, ergonomie, cum este gândit meniul, cât de simplu este de reglat în modul manual, etc... Deşi este o cameră din clasa medie, 60D este foarte robustă; carcasa se simte foarte bine în mână, iar faptul că este o cameră uşoară mi se pare un avantaj în multe situaţii. În afară de câteva butoane schimbate (Qmenu şi roata multifuncţională, cu care m-am obişnuit destul de repede) păstrează linia EOS, curba de învăţare pentru utilizatorii Canon este foarte mică şi este foarte intuitiv şi uşor de setat.

foto3: Canon 60D, 70mm, 1/200s, F5.6, ISO 200.

Lista de funcţii ascunse în micul aparat este destul de lungă şi calitatea imaginilor este foarte bună. Calitatea la ISO mare este aşa cum ne-am obişnuit de la procesorul Canon Digic IV, adică utilizabilă până la ISO 6400, cu toleranţă chiar mai sus, iar RAW-urile pe 14bits chiar oferă multe detalii şi posibilităţi de postproducţie uimitoare. Faptul că se pot prelucra RAW-uri direct în aparat sau că se pot aplica filtre gen: corecţia automată a vignetării (pentru obiectivele suportate), Auto Lighting Optimizer (recuperează detalii din umbre), Highlight Tone Priority (ajustează expunerea pentru a reda mai bine detaliile din zonele foarte luminoase), reducerea zgomotului (pentru cadrele luate la ISO ridicat sau cu expunere lungă) şi efecte creative (Soft Focus, Toy Camera, Miniature Effect, etc.) înseamnă că se pot obţine imagini foarte bune direct din aparat. Deşi personal nu folosesc aceste funcţii şi, la fel ca şi mulţi alţii, prefer controlul mai fin dintr-un soft de pe computer, toate aceste funcţii integrate în cameră aduc DSLR-urile mai aproape de aspectul de imagine finală, care nu mai are nevoie de multe retuşări ulterioare şi asta nu poate fi decât un lucru bun, mai ales pentru cei care nu vor/ nu ştiu/ nu au timpul necesar postproducţiei. Auto-Expunerea este precisă, exact ca la 7D - cu 63 de zone de măsură, cuplat cu toate cele nouă puncte de autofocalizare.

FOTOCLASS

15


DSLR CAMERA Canon 60D În situaţii variate camera a oferit imagini luminate foarte bine, rar fiind nevoie de compensare. Am testat în mod special funcţia de control wireless a bliţurilor Speedlite, în condiţii de studio. Deşi setările care se pot face sunt limitate şi nu există controlul de la declanşatoarele dedicate, această opţiune deschide o mulţime de posibilităţi. Practic nu mai este nevoie de declanşator sau de un bliţ cu funcţie master (destul de scump de altfel). Cu 60D, un blitz şi 1-2 obiective bune şi un gram de inspiraţie practic nu există motiv să nu obţii imagini bune, indiferent de situaţie - totul dintr-o mică geantă foto.

Modul Video

Imaginea originală la ISO 100 şi crop pentru 8 trepte de sensibilitate

16

ISO 100

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

FOTOCLASS

Canon 60D, 50mm, 1/80s, F2.0, ISO 320

Comportamentul Canon 60D pe scara ISO:

Dacă pentru fotografie 60D este o alegere OK, pentru video balanţă se înclină şi mai tare. Pentru cei care abia încep aventura video cu camerele foto de tip DSLR, 60D este probabil cea mai bună alegere în acest moment pentru a obţine o imagine Full HD de calitate foarte bună; iar pentru cei care au deja o cameră video serioasă, sau un DSLR dintr-o clasă superioară (gen 5D Mark II, sau 1D Mark IV) este camera B perfectă. Un calcul scurt ne arată că în circa 3000 de euro putem cumpăra: un 60D, 2-3 obiective decente (chiar mai multe dacă luăm în calcul SH-uri, sau obiective mai vechi cu focus manual), carduri, o lampă cu led, un microfon/reportofon digital şi un trepied/monopied video. Este un kit cu care se pot face producţii video la nivel ridicat, deşi în acelaşi buget nici nu începi să visezi la o camera video HD serioasă, fără accesorii. Ecranul rabatabil este extrem de util la filmare, iar rezoluţia ecranului face ca focalizarea (exclusiv manuală) să fie facilă. Capacităţile în lumină slabă, cu o imagine curată până în ISO 1000 şi OK până la 2000, cu posibilitatea de a “urca” până la 6400 în condiţii extreme, combinat cu senzorul APS-C şi profunzimea de câmp pe care o oferă, fac ca filmările cu EOS 60D să arate mai bine ca acelea ieşite din multe camere video profesionale.


DSLR CAMERA Odată depăşite micile neajunsuri: sunetul (cu un microfon sau un reportofon), focusul manual (cu ceva ore de practică) sau stabilizarea (monopied, trepied, rig sau chiar steadycam, sau macara), 60D devine o cameră video redutabilă. Este un aparat compact, versatil, modulabil şi uşor de strecurat în locuri unde o cameră video nu ar avea loc. Un mare avantaj pentru fotografi este faptul că trusa video devine trusă foto, tot ce trebuie făcut este comutarea unei rotiţe. Aparatul capturează în Full HD 1080p (29.97, 25, 23.976 fps) şi 720p la 50fps (în format PAL) sau 59.97fps (NTSC). Se mai poate filma şi în format 480p, SD, dar este o funcţie căreia nu îi văd rostul, nici măcar cu opţiunea de crop (7x) din senzor calitatea imaginii este suficient de slabă încât să nu aibă utilitate practică. Avantajul filmării la 50 sau 60 de cadre pe secundă este că, pe lângă faptul că oferă o imagine mult mai clară şi cursivă pentru imaginile cu multă mişcare în ele, se poate realiza o încetinire, aşa numitul slow-motion. TIP: pentru a folosi un Picture Style propriu, încărcat prin EOS Utility, în modul video, trebuie selectat meniul Quick (Q) şi de acolo în User Defined 1/2/3 se setează folosind roata de selecţie stilul dorit.

CONCLUZIE

Canon 60D, 50mm, 1/200s, F5.6, ISO 200

Dacă doriţi o cameră peste seria Rebel şi nu vă trebuie funcţiile în plus ale 7D-ului (corp din magneziu, rezistenţă mare la vreme rea, viteză în plus la declanşare şi autofocus), 60D este camera ideală de la Canon în acest moment. Fiindcă folosesc acelaşi senzor, calitatea efectivă a imaginii între 550D-600D-60D şi 7D este extrem de apropiată - singurele lucruri care le separă sunt construcţia, ergonomia, câteva funcţii în plus şi preţul. La un preţ accesibil pentru multitudinea de caracteristici oferite, 60D este în acest moment un best-buy, atât pentru fotografie, cât mai ales pentru video Full HD.

Canon 60D DATE TEHNICE CAPTOR REZOLUŢIE SIS. ANTIPRAF BODY FORMATE IMG. FILMARE AUTOFOCUS OBTURATOR CADENŢĂ FLASH SENSIBILITATE VIZOR MONITOR LIVE VIEW STABILIZARE IMG. STOCARE ALIMENTARE DIMENSIUNI GREUTATE INFO

22.3 x 14.9 mm CMOS sensor 18 MP, 5184 x 3456 pixeli Piezoelectric + antistatic Aluminiu + policarbonat /fibră de sticlă RAW, jpeg, RAW + jpeg, MOV 1080p la 30 fps, 720p la 60 fps 9 puncte în cruce 30 - 1/8000s, flash 1/250s 5.3 cadre pe secundă N.G. 13 / 100 ISO 100-6400 ISO, H pentaprismă, acoperire 96% 3”, 1.040.000 pixeli Da, AF cu detecţia contrastului În obiective carduri SD, SDHC, SDXC Li-ion LP-E6, 1800 mAh 145 x 106 x 79 mm 755g cu baterie şi card www.F64.ro

AVANTAJE - mod video 1080p şi 720p, MOV H264, cu reglaje manuale - intrare de microfon ext. (jack 3.5mm), monitor de sunet - posibilitate de dezactivare Auto Gain Control - multicontroller practic şi ergonomic - ecran rabatabil cu rezoluţie foarte mare (1.040.000 pixeli) - control wireless al blitzurilor, ieşire şi control pe HDMI - buton de blocare pentru roata de comutare moduri - ISO bun la sensibilităţi mari - buton Q - quick settings, - prelucrare raw în camera şi filtre creative; - bateria “ţine” cca. 1500 de fotografii şi cca. 2 ore pe filmare

DEZAVANTAJE - filmare doar în modul dedicat video (ar fi util Av sau măcar Tv) - nu se poate folosi WB Shift în modul video - control de sunet anevoios din meniu, fără afişare pe display - balansul de alb nu mai are buton dedicat - nu are micro ajustări pentru corectarea focusului obiectivelor

FOTOCLASS

17


DSLR CAMERA Nikon D7000

Nikon D7000

Text & foto: Radu Grozescu

Un DSLR cu specificaţii excelente, construit după o reţetă imbatabilă: majoritatea facilităţilor specifice clasei semi-pro, la un preţ modic. 18

FOTOCLASS

N

ikon D7000 oferă într-un aparat destinat fotografilor entuziaşti o combinaţie de facilităţi până de curând rezervate aparatelor din seriile profesionale: vizor 100%, sincron flash 1/250s, obturator testat la 150.000 cadre, sensibilităţi mari, AF fine tuning, slot dual de carduri. Cu o rezoluţie de 16MP, D7000 este depăşit în gama Nikon doar de modelul de top D3x. Rezoluţia permite atât un print A3 la 300 dpi echivalent cu o dublă pagină de revistă cât şi decupări agresive cu păstrarea unei cantităţi suficiente de informaţii pentru a permite printarea imaginilor. Valorificarea deplină a rezoluţiei captorului se poate face doar cu obiective de bună calitate şi o fotografiere atentă deoarece vor fi vizibile orice erori de focalizare sau mişcări oricât de de mici ale aparatului la declanşare. Astfel, este recomandată utilizarea obiectivelor mai pretenţioase, cele de kit nu pot pune în valoare capabilităţile senzorului. Captorul este protejat de un dispozitiv eficient de îndepărtare a prafului. Plaja de sensibilitate calibrată este 100-6400 cu posibilitate de extindere cu două trepte, H1 şi H2, până la un echivalent de 25600 ISO. Comportarea la sensibilităţi mari este excelentă pentru un aparat de format redus, se pot obţine imagini bune la sensibilităţi care până nu de mult erau rezervate aparatelor performante Full frame.


1 foto1: Nikon D7000, 24mm, 1/30s, F3.5, ISO 1600;

2

foto2: Nikon D7000, 35mm, 1/25s, F4.5, ISO 400.

Gama dinamică este foarte bună chiar la fotografierea în format jpeg, permiţând redarea detaliilor atât în zonele întunecate cât şi în lumini. Pentru situaţiile mai dificile există Active D-lighting care duce la rezultate foarte bune. Performanţele sunt semnificativ mai mari la fotografierea în format RAW, se obţin rezultate excelente ca redare a detaliilor, zgomot redus la sensibilităţi mari şi gamă dinamică extinsă. Modulul de focalizare Multicam 4800 DX are 39 de puncte dintre care 9 în cruce, ceea ce oferă un compromis ideal între fineţea şi viteza de selecţie a punctelor la fotografiere. Performanţele de focalizare sunt sprijinite de noul senzor RGB de 2016 pixeli conceput pentru determinarea expunerii, dar care funcţionează şi pentru recunoaşterea scenei şi Focus tracking, fiind capabil să urmărească subiectul după culoare. Precizia focalizării este sporită de prezenţa sistemului AF fine tuning, un avantaj important pentru exploatarea calităţii obiectivelor şi a rezoluţiei aparatului. D7000 dispune de motor integrat de AF, ceea ce îl face compatibil cu o serie de obiective interesante dar care nu pot focaliza pe modelele mai modeste. În Live-View şi la filmare focalizarea se realizează prin detecţia contrastului la nivelul senzorului. Aceasta a fost semnificativ îmbunătăţită faţă de modelele anterioare, permiţând inclusiv urmărirea continuă

a subiectelor în mişcare şi recunoaşterea feţelor, fiind prima implementare cu adevărat utilizabilă în mod continuu la filmare. Măsurarea expunerii atinge noi performanţe datorită utilizării senzorului RGB cu 2016 pixeli, dublu faţă de cele mai performante modele anterioare, care permite o fineţe sporită în aprecierea scenelor şi face faţă mult mai bine subiectelor dificile. Este totuşi de urmărit o uşoară tendinţă de supraexpunere în plin soare, în cazuri de iluminare foarte contrastă. Balansul de alb Auto este asigurat de acelaşi senzor RGB folosit la determinarea expunerii, şi oferă o opţiune Auto 2 pentru tonuri mai calde, potrivite pentru portrete . Există preset-urile clasice care permit ajustarea fină pe două axe, cald/rece şi verde/ magenta la care se adaugă reglajul de balans de alb manual, cu 5 memorii separate. Procesorul este de tip Expeed 2, care pe lângă o viteză sporită şi un consum mai mic de energie permite filmarea în rezoluţie Full HD, 1920x1080 pixeli la 24fps iar în formatul 720p 1280x720 pixeli cu 30fps. D7000 are convertor A/D în 14 biţi care oferă o mai bună redare a tonurilor şi o amplificare a gamei dinamice la imaginile convertite în aparat şi posibilitatea de fotografiere în RAW în 14 biţi compressed sau loseless compressed. Electronica modernă integrată oferă o mare autonomie a bateriei, peste 1000 de cadre la o singură încărcare.

FOTOCLASS

19


DSLR CAMERA Nikon D7000

Comportamentul Nikon D7000 pe scara ISO: Imaginea originală la ISO 100 şi crop pentru 9 trepte de sensibilitate ISO 100

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

ISO 25600

20

FOTOCLASS

Construcţia este parţial metalică, cu spatele aparatului şi capacele inferior şi superior din aliaj de magneziu pentru o rigiditate sporită la utilizarea în condiţii dificile. Greutatea este mai mare decât la aparatele cu carcasa din plastic şi se echilibrează mai bine cu obiective grele şi cu flash-uri profesionale. Dimensiunile sunt însă la nivelul aparatului Nikon D90, ceea ce îl face uşor de manipulat şi transportat. Aparatul este protejat la praf şi umezeală, ceea ce îl face atractiv pentru fotografierea în exterior, de la fotografia pe plajă la cea de wildlife. Gripul opţional MB-D11 are la rândul său structură metalică, oferă duplicarea comenzilor pentru fotografierea pe verticală şi alimentarea opţională cu baterii sau acumulatori AA. Ergonomia este tipică Nikon, cu multe butoane exterioare pentru accesul rapid la funcţiile esenţiale. Ea reprezintă o dezvoltare a celei de la D90, prin adoptarea plasării alăturate a butoanelor Play şi Delete şi apariţia selectorului circular blocabil pentru cadenţa de fotografiere, mod Quiet, Mirror lock-up, situat sub selectorul clasic de moduri de lucru. Cele mai accesate funcţii, WB, ISO, formatul imaginii, îşi păstrează locul din stânga ecranului, oferind o viteză foarte bună în utilizare. Pe lângă modurile clasice de expunere, Program, prioritate timp, diafragmă şi manual, D7000 oferă Auto şi 18 moduri scenă care permit obţinerea de fotografii bune într-o mare varietate de condiţii fără a face apel la cunoştinţe avansate de fotografie. Pe selectorul de moduri sunt două poziţii U1 şi U2 care permit memorarea parametrilor de fotografiere pentru situaţiile cel mai des folosite. Utilizarea Live-view este foarte rapidă datorită selectorului dedicat iar filmarea beneficiază de un buton separat, uşor accesibil. Vizorul are o acoperire de 100%, foarte importantă pentru fotografii pretenţioşi deoarece evită apariţia în marginile cadrului a unor elemente care nu au fost văzute în vizor la fotografiere. Este mare, luminos, poate afişa un grid pentru facilitarea încadrării şi avertismente despre lipsa cardului, baterie descărcată şi mod alb-negru. LCD-ul este deja clasicul 3” cu 920.00 pixeli, excelent pentru aprecierea clarităţii imaginii la fotografiere. Obturatorul este similar modelelor de vârf, testat la 150.000 de declanşări, cu viteza de top la 1/8000s şi sincron flash la 1/250s. Fiabilitatea acestuia este foarte importantă deoarece aparatul permite rafale de 6 cadre pe secundă iar caracterisiticile îl fac atractiv şi pentru utilizări profesionale. Promptitudinea declanşării este foarte apropiată de a modelelor profesionale, iar prezenţa modului Quiet este importantă pentru situaţiile care necesită discreţie. Nikon D7000, 200mm, 1/320s, F5.6, ISO 100


DSLR CAMERA D7000 este complet compatibil cu sistemul de flash-uri Nikon CLS, flash-ul încorporat permite, pe lângă modurile obişnuite de lucru, comanda a două grupe de flash-uri externe iar cu un SB900 sau SU-800 pe post de commander se pot dirija până la trei grupe. Stocarea fotografiilor şi clipurilor video este asigurată de un slot dublu pentru carduri SD/SDHC, compatibil şi cu noul standard SDXC care promite viteze şi capacităţi mult mai mari decât cele disponibile în prezent. Utilizarea simultană a două carduri permite alegerea între opţiunile de back-up, în serie pentru creşterea capacităţii, jpeg pe un card şi RAW pe celalalt, separarea fotografiilor de video, deci o flexibilitate similară cu aparatele din seriile profesionale. Viteza de scriere justifică pe deplin achiziţionarea de carduri rapide de mare capacitate, mai ales având posibilitatea de fotografiere RAW sau RAW + jpeg la cadenţă mare şi pe cea de a înregistra video Full HD. Conectivitatea este excelentă, D7000 dispune de toate opţiunile actuale de conectare, A/V Out pentru televizoare şi pentru dispozitive de vizualizare la distanţă, HDMI pentru televizoarele moderne de mare rezoluţie, intrare de microfon opţional pentru filmare, intrare de GPS, foarte practică pentru amatorii de geotagging. Mufa USB permite inclusiv fotografierea direct în computer. D7000 este compatibil cu dispozitivul wireless WT-4 care permite comanda aparatului şi transmisia la distanţă a imaginilor realizate.

CONCLUZIE Nikon D7000 este un DSLR cu specificaţii excelente la un preţ modic, care promite satisfacţii unei game foarte largi de fotografi. Utilizatorii de aparate consumer pot face un upgrade semnificativ, atât din punct de vedere al performanţelor cât şi al specificaţiilor. Amatorii pretenţioşi care nu erau dispuşi să investească într-un aparat semi-pro dispun acum de majoritatea facilităţilor acestora într-un aparat mai abordabil, profesioniştii îl pot folosi atât ca a doua cameră, cât şi ca aparat principal în domeniile în care excelează, cel puţin până la apariţia înlocuitorului modelului D300s, deoarece rezoluţia mai mare decât a modelelor de 12MP îl face extrem de tentant pentru fotografii care nu pot face trecerea la D3x.

Nikon D7000 DATE TEHNICE CAPTOR REZOLUŢIE SIS. ANTIPRAF BODY FORMATE IMG. FILMARE AUTOFOCUS OBTURATOR CADENŢĂ FLASH SENSIBILITATE VIZOR MONITOR LIVE VIEW STABILIZARE IMG. STOCARE ALIMENTARE DIMENSIUNI GREUTATE INFO

23.6 x 15.6 mm CMOS sensor 16.2 MP, 4928 x 3264 pixeli piezoelectric + antistatic şasiu şi exterior parțial metalic RAW, jpeg, RAW + jpeg Full HD/24fps, 720p/30fps 39 puncte, 9 în cruce 30-1/8000s, flash 1/250s 6 cadre pe secundă N.G. 12 / 100 ISO 100-6400 ISO, Hi1, Hi2 pentaprismă, acoperire 100% 3”, 921.000 pixeli Da, AF, inclusiv continuu în obiective carduri SD/SDHC/SDXC, 2 sloturi Li-ion EN-EL15, 1400 mAh 132 x 105 x 77 mm 780g cu baterie şi card www.F64.ro

AVANTAJE Nikon D7000, 140mm, 1/30s, F22, ISO 200

- rezoluţie de 16MP - construcţie solidă, protejat la praf şi umezeală - AF performant la fotografiere şi la filmare - vizor cu acoperire 100% - obturator cu caracteristici profesionale - cadenţă mare de fotografiere - commander la flash-ul încorporat - micro ajustări pentru corectarea focusului obiectivelor - compatibilitate cu obiective non AF-S şi non AF - slot dual de carduri, compatibil SDXC

DEZAVANTAJE - selector de moduri de expunere perfectibil - buffer de dimensiuni modeste - lipsă buton dedicat AF-On - afişarea ISO în vizor înlocuieşte contorul de cadre - butonul AE-L/AF-L prea aproape de vizor

FOTOCLASS

21


DSLR CAMERA SONY A55

Sony

A55

Text : Cristian Simionescu

Un aparat inovator, care deschide drumul către noi soluţii constructive, la un raport calitate / preţ foarte bun.

22

FOTOCLASS

C

u modelele A55 şi A33 Sony inaugurează o nouă linie de aparate, paralelă cu DSLR-urile, numită SLT - Single Lens Translucent. Aspectul exterior este de DSLR dar interiorul aparatului este foarte diferit deoarece s-a renunţat la vizarea optică, eliminându-se astfel oglinda, geamul mat şi pentaprisma care ofereau vizare în timp real. A dispărut astfel partea „Reflex” din DSLR, fiind înlocuită cu un vizor electronic care oferă imagini în Live view direct de pe senzor. Oglinda basculantă clasică a fost înlocuită cu una semitransparentă, care lasă să treacă aprox. 70% din lumină către senzor, restul de 30% fiind direcţionat către senzorii de autofocus, situaţi acum în partea superioară a aparatului, unde este plasat geamul mat la un DSLR. Oglinda poate fi ridicată manual pentru curăţarea senzorului care poate deveni la un moment dat necesară cu toate că acesta este protejat de un sistem de eliminare a prafului. Dispariţia oglinzii basculante oferă posibilitatea de a se atinge cadenţe mult mai mari de fotografiere, care până acum depindeau de calitatea acestui mecanism şi erau posibile doar în aparatele de top. De asemenea, fluxul luminos către senzorii de focalizare nu mai este întrerupt prin bascularea oglinzii secundare, aceştia putând funcţiona în permanenţă, atât la fotografiere cât şi la filmare.


1

foto1: Sony A55, 50mm, 1/125s, F9, ISO 100;

2

foto2: Sony A55, 100mm, 1/2s, F11, ISO 200.

Astfel, este posibilă utilizarea la filmare a focalizării cu detecţie de fază, mult mai rapidă decât cea cu detecţia contrastului pe senzor, ceea ce face fezabilă focalizarea continuă cu rezultate bune în timpul filmării. Acesta este un avantaj major faţă de DSLR-uri care nu pot folosi focalizarea cu detecţie de fază decât la fotografiere. În absenţa vizării reflex, A55 foloseşte un vizor electronic cu corecţie de dioptrii cu o rezoluţie de 1.440.000 pixeli şi cu acoperire de 100%. Calitatea imaginii în vizor este foarte bună datorită rezoluţiei ridicate, iar acesta prezintă avantajul că se pot suprapune cu uşurinţă orice fel de date suplimentare pentru informarea fotografului asupra reglajelor şi parametrilor de fotografiere. Vizorul pare mai mare şi mai luminos decât al DSLR-urilor entry-level. Există un sistem automat de comutare între vizorul electronic şi monitorul LCD, ceea ce uşurează mult utilizarea. LCD-ul este rabatabil, are o rezoluţie de 921.600 pixeli, un format panoramic cu raport aproape de 16:9 şi diagonală de 3”. Monitorul este în mod clar optimizat pentru filmare, deoarece fotografiile au formatul nativ 3:2, deci nu valorifică spaţiul disponibil pe LCD. Captorul este un CMOS „Exmor” HD, cu o rezoluţie de 16MP, care oferă o plajă de sensibilitate între 100 şi 12.800 ISO.

Calitatea imaginii este excelentă la sensibilităţi mici şi medii, iar la valori mai mari, peste 800 ISO, reducerea zgomotului este eficientă, oferind imagini utilizabile până spre 3200 ISO. Pe lângă modurile clasice de expunere, de la Auto la Program, priorităţi şi Manual, A55 oferă Auto+ care face automat apel la modurile scenă sau la Auto HDR după cum este nevoie, în funcţie de subiectul fotografiat. Există opt moduri scenă accesibile direct şi un mod ”sweep panorama” care permite obţinerea de imagini panoramice fotografiind din mână în mod continuu, aparatul urmând să asambleze automat imaginile realizate într-una singură. Construcţia aparatului este extrem de similară cu a unui DSLR, la prima privire este imposibil de deosebit de alte aparate Sony Alpha. Astfel, priza în mână şi ergonomia, inclusiv butoanele şi meniurile sunt foarte asemănătoare, utilizatorii neavând nevoie de o perioadă de acomodare. Vizorul este mai înalt, permiţând plasarea ochiului în poziţia optimă fără să mai fie nevoie de contactul feţei cu LCD-ul. Aceasta ajută la evitarea apariţiei urmelor pe monitor care oricum este deosebit de sensibil la amprente. Dimensiunile sunt compacte, iar greutatea este de doar 500g cu tot cu baterie. Cadenţa maximă de fotografiere este de 10fps, similară cu cea a aparatelor de top destinate fotografiei de sport şi reportaj.

FOTOCLASS

23


DSLR CAMERA SONY A55 Din păcate, această facilitate este prezentă ca un mod de fotografiere separat în care expunerea este automată, fotograful neputând interveni asupra alegerilor făcute de aparat decât dacă renunţă la focalizarea continuă. În celelalte moduri de fotografiere se poate alege dintre 6fps şi 3fps. Datorită solicitării captorului pentru extragerea imaginilor la rezoluţie mare, aparatul nu poate menţine imaginea în timp real în vizor la cadenţele de 10fps şi 6fps, făcând problematică urmărirea subiectelor în mişcare şi în special „panning-ul”. Deci vizarea electronică are şi o serie de avantaje, dar în anumite domenii încă nu detronează vizarea optică de la DSLR-uri.

Comportamentul Sony A55 pe scara ISO: Imaginea originală la ISO 100 şi crop pentru 8 trepte de sensibilitate ISO 100

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

Buffer-ul este generos, aprox. 30 de jpeg-uri sau 20 RAW + jpeg la cadenţa maximă de 10fps, dar are nevoie de 50sec. pentru golirea completă, timp în care nu se pot vedea imaginile abia realizate. Obturatorul are specificaţii medii, 1/4000s cu timpul de sincron la flash de doar 1/160s, dar flash-urile dedicate Sony permit sincronizarea de mare viteză aşa că se pot folosi timpi mult mai scurţi. Stabilizarea este de tip SteadyShot, la nivelul captorului şi promite la fotografierea din mână un avantaj de 2-3 trepte de expunere. Avantajul major al sistemului este că funcţionează cu orice obiectiv, ceea ce face ca toate obiectivele compatibile Sony să devină stabilizate. Spre deosebire de sistemele optice de stabilizare din obiective, folosite de alţi fabricanţi, acesta tinde să se încălzească în cazul utilizării prelungite, deci durata maximă posibilă a clipurilor va scădea de la 30min la aprox. 9min. Aceasta nu este totuşi o problemă deoarece sunt puţine cazurile în care este necesar să se filmeze din mână, fără pauze, clipuri atât de lungi. Focalizarea este rapidă şi precisă pe subiectele statice sau în mişcare lentă, folosind un nou modul cu 15 puncte dintre care trei în cruce pentru o precizie superioară cu obiective luminoase. Cu tot avantajul măsurării permanente facilitate de oglinda semitransparentă fixă, în cazul subiectelor în mişcare rapidă pot apărea erori de focalizare, în sensul întârzierii acesteia, deci planul de focalizare poate fi puţin în spatele subiectului. Filmarea este comodă datorită butonului dedicat şi ecranului rabatabil. Fişierele pot fi salvate fie în format AVCHD, 1080i la 50/60 fps, fie MPEG-4, 1080p la 25/30fps. După cum am menţionat, este posibilă focalizarea automată continuă, dar datorită profunzimii de câmp limitate caracteristice senzorului de dimensiuni mari, pot apărea salturi de focalizare de la un plan la altul care sunt vizibile la redare. Sony A55, 14mm, 1/100s, F7.1, ISO 200

ISO 6400

24

FOTOCLASS

ISO 12800


DSLR CAMERA Datorită captorului format APS-C, calitatea imaginii video este mult mai bună decât a aparatelor compact sau a camerelor video obişnuite, dar A55 nu dispune de prea multe posibilităţi creative cum ar fi reglarea timpului de expunere şi a diafragmei în mod manual la filmare. În ceea ce priveşte sunetul, aparatul dispune de microfoane stereo încorporate care însă vor capta zgomotul generat de aparat, în special de focalizarea continuă, făcând necesar un microfon exterior pentru care există o mufă dedicată. Fotografii pasionaţi de peisaje şi imagini de călătorie vor fi încântaţi de prezenţa unui GPS încorporat care va salva în EXIFul imaginilor coordonatele locurilor fotografiate. Este de notat că utilizarea unui GPS înregistrează locul de unde s-a fotografiat, nu locul unde este subiectul imaginii, deci în cazul peisajelor cu subiecte îndepărtate, cum ar fi munţii, sau anumite repere caracteristice, vom avea în imagine coordonatele aparatului, nu ale subiectului. Flash-ul integrat are un număr ghid 10 la 100 ISO şi se ridică la o distanţă respectabilă deasupra obiectivului pentru a minimiza efectul de „ochi roşii” la portrete. Poate fi folosit pe post de commander pentru comanda wireless a unor grupe de flash-uri dedicate, posibilitate de obicei rezervată aparatelor pretenţioase. Alimentarea aparatului este asigurată de o baterie Li-Ion NP-FW50, aceeaşi cu cea folosită în modelele NEX şi are o autonomie între 330 şi 380 de cadre.

CONCLUZIE Sony A55 este un aparat inovator, care deschide drumul către noi soluţii constructive, cea mai importantă fiind posibilitatea de focalizare continuă performantă în timpul filmării, de care DSLR-urile clasice încă nu dispun. Calitatea imaginii este excelentă la sensibilităţi mici şi medii, iar la cele mari atenuarea zgomotului este foarte eficientă, cu preţul reducerii detaliilor. Utilizarea este rapidă şi comodă, proprie DSLR-urilor, iar vizorul electronic permite suprapunerea unei cantităţi mult mai mari de informaţii la îndemâna utilizatorului. Cadenţa maximă posibilă este la nivelul aparatelor de top, chiar dacă are unele limitări de utilizare. Raportul calitate preţ este foarte bun.

SONY A55 DATE TEHNICE CAPTOR REZOLUŢIE SIS. ANTIPRAF BODY FORMATE IMG. FILMARE AUTOFOCUS OBTURATOR CADENŢĂ FLASH SENSIBILITATE VIZOR MONITOR LIVE VIEW STABILIZARE IMG. STOCARE ALIMENTARE DIMENSIUNI GREUTATE INFO

APS-C „Exmor” HD CMOS 16.2 MP, 4912 x 3264 pixeli piezoelectric + antistatic plastic RAW, jpeg, RAW + jpeg 1080i/60fps AVCHD 15 puncte, 3 în cruce 60-1/4000s, flash 1/160s max 10 cadre pe secundă N.G. 10 / 100 ISO 100-12.800 ISO electronic, 1.440.000 pixeli, 100% 3”, 921.600 pixeli, mobil Da, permanent în body, SteadyShot carduri SD, SDHC Li-Ion NP-FW50 124 x 92 x 85 mm 500 g cu baterie şi card www.F64.ro

AVANTAJE - display rabatabil - construcţie originală, fără oglindă basculantă - priza în mână comodă pentru filmare - filmare 1080i/60fps AVCHD - calitate a imaginii foarte bună la sensibilităţi mici/medii - cadenţă de fotografiere la nivelul categoriei pro - stabilizare optică eficientă în corpul aparatului - GPS integrat - vizor cu o bună calitate a imaginii: 1.440.000 pixeli - corp foarte compact şi uşor

DEZAVANTAJE

Sony A55, 35mm, 1/80s, F5.6, ISO 100

- nu poate menţine imaginea în vizor în timp real la 6-10fps - mic. stereo încorporat prinde uşor zgomotul focalizării - întârzieri la focalizarea pe subiectele cu mişcare rapidă - timpul de exp. şi diafragma nu pot fi reglate manual la filmare - durata clip-urilor limitată de încălzirea sistemului SteadyShot

FOTOCLASS

25


COMPACT

Canon G12

Canon

G12

Text: Rafi Gheorghiţă

Un compact de top, ce se adresează fotografilor pretenţioşi care doresc un control mai mare asupra aparatului.

26

FOTOCLASS

C

anon G12 este o evoluţie a modelului anterior, cu perfecţionări în ceea ce priveşte ergonomia şi adăugarea posibilităţii de filmare în format HD 720p, care a fost principala lipsă a lui G11. Construcţia este excelentă, materialele folosite sunt de cea mai bună calitate iar aparatul oferă o senzaţie de soliditate cu preţul unor dimensiuni şi greutăţi la limita superioară a clasei sale. Design-ul este retro, cu butoane şi rotiţe clasice pentru majoritatea funcţiilor des accesate, făcând mai puţin necesară navigarea în meniuri. Ergonomia este excelentă, de la priza în mână la utilizarea efectivă, singura problemă fiind faptul că nu încape în buzunar ca majoritatea aparatelor compacte. Noutatea cea mai vizibilă este introducerea unei a doua rotiţe de comandă, imediat sub declanşator, într-o poziţie similară cu cea folosită la DSLR-urile Canon. Astfel, se pot modifica rapid şi sigur cele mai importante setări deoarece noua rotiţă este mai uşor de folosit decât cea de pe spatele aparatului care înconjoară multi-selectorul, inclusiv pe vreme rece sau cu mănuşi. Aparatul este conceput pentru utilizatorii avansaţi şi profesionişti, dispunând pe lângă Auto şi modurile scenă de opţiunile clasice Program, prioritate timp, diafragmă şi manual, uşor accesibile cu selectorul extern.


foto1: Canon G12, 100mm (eq. 35mm), 1/125s, F9, ISO 100;

foto2: Canon G12, 140mm (eq. 35mm), 1/640s, F4, ISO 80.

Tot pe reglaje externe găsim corecţia de expunere şi sensibilitatea care acum poate fi reglată în treimi de treaptă. Multitudinea de butoane poate însă părea intimidantă celor mai puţin pasionaţi de tehnica fotografică. Captorul este binecunoscutul CCD Sony de 1/1.7” prezent şi pe alte aparate compacte de top printre care şi Nikon P7000. Cu dimensiuni de 7.6 x 5.7 mm şi o rezoluţie de 10MP, oferă performanţe excepţionale pentru clasa compact la sensibilităţi mari. Astfel, se obţin imagini foarte bune la 400 ISO, iar cu puţină atenţie la 800-1600 ISO. Sensibilitatea maximă este de 3200 ISO dar în modul Low light poate ajunge la 12.800 ISO la o rezoluţie de 2.5MP. Rezoluţia de 10MP poate părea modestă în comparaţie cu alte aparate compact, dar este suficientă pentru printuri A4 la 300 dpi, iar calitatea imaginii este superioară datorită unei densităţi mai mici de pixeli. Se poate alege raportul dintre laturile imaginii dintre 4:3 (dimensiunea nativă), 16:9, 3:2, 4:5 şi 1:1, toate aceste opţiuni fiind obţinute prin decuparea internă a imaginii. Redarea culorilor este foarte naturală în modul standard, cu o uşoară accentuare a tonurilor de roşu, nefiind nevoie de reglaje suplimentare pentru situaţiile curente de fotografiere. Cu opţiunea My Colors se pot modifica în mod direct saturaţia, contrastul, claritatea, sau se poate apela la modurile presetate.

Balansul de alb automat este foarte precis, iar pentru cazurile mai dificile, în special la fotografierea în lumină artificială, există seria clasică de preset-uri şi două memorii pentru balans de alb manual, dotare superioară majorităţii DSLR-urilor entry-level. Există acum şi opţiunea de Focus tracking pentru urmărirea în cadru a subiectelor în mişcare. Obiectivul este excelentul 28-140 folosit pe G10 şi G11, foarte versatil şi cu o comportare optică impecabilă. Stabilizarea de imagine este optică, în obiectiv, şi beneficiază de ultima noutate Canon, stabilizarea hibridă. Acest sistem este capabil să contracareze atât mişcările laterale ale aparatului, dintre care cea mai cunoscută se datorează apăsării prea violente pe declanşator, cât şi mişcările unghiulare, folosind un nou senzor de detecţie a mişcării şi algoritmi perfecţionaţi. Oferind un avantaj de până la patru trepte de expunere şi completată de posibilitatea de a fotografia la sensibilităţi mari, stabilizarea permite fotografierea de subiecte statice în interioare folosind lumina existentă sau în condiţii dificile de lumină în exterior. LCD-ul de 2.8” şi 461.000 pixeli este rabatabil, ceea ce este foarte practic atât la filmare, cât şi pentru fotografierea discretă sau din unghiuri dificile.

FOTOCLASS

27


COMPACT

Canon G12 Acum există o nivelă electronică pe o singură axă pentru facilitarea alinierii aparatului, care funcţionează atât la fotografierea pe orizontală cât şi pe verticală. Canon G12 este unul dintre puţinele aparate compact care dispune şi de un vizor optic, care este important atât din punct de vedere funcţional cât şi estetic. Cu toate că acoperirea este doar de 77%, acesta dispune de corecţie de dioptrii şi este foarte folositor când se fotografiază în exterior iar soarele bate în LCD. Folosirea vizorului optic duce şi la o mai bună stabilitate a aparatului, importantă când se fotografiază cu timpi lungi de expunere, şi la o mai mare promptitudine a declanşării faţă de vizarea pe ecranul LCD.

Comportamentul Canon G12 pe scara ISO: Imaginea originală la ISO 100 şi crop pentru 7 trepte de sensibilitate ISO 80

ISO 200

ISO 100

ISO 400

O caracteristică interesantă este patina de flash, ceea ce îl face compatibil cu toată seria Canon Speedlite şi permite inclusiv folosirea comanderului Canon ST-E2 pentru comanda de flash-uri externe multiple, mult apreciată de profesionişti pentru setup-uri mai elaborate. Posibilitatea de sincron cu flash-ul la 1/2000s permite „concurarea” luminii soarelui cu flash-uri portabile, mult mai eficient decât se poate cu orice DSLR, deoarece nu are nevoie de tehnologia de sincronizare de mare viteză care risipeşte o mare parte din puterea flash-ului. Totuşi, sincronizarea la 1/2000s este posibilă doar cu flash-ul intern sau cu flash-uri externe care nu sunt dedicate Canon, acestea fiind limitate la 1/250s. Aşteptăm în modelele viitoare implementarea funcţiei de commander în flash-ul încorporat, ceea ce ar spori semnificativ versatilitatea aparatului şi atractivitatea sa pentru posesorii de DSLR-uri şi flash-uri Canon. Cadenţa de fotografiere este de două cadre pe secundă, modestă pentru un DSLR dar foarte bună pentru un aparat compact. Permite folosirea formatului RAW, ceea ce oferă pasionaţilor posibilitatea de prelucrare avansată a imaginilor pentru o calitate superioară celei care se obţine în format jpeg.

Canon G12, 50mm (eq. 35mm), 1/15s, F4.5, ISO 200

ISO 800

ISO 3200

28

FOTOCLASS

ISO 1600


COMPACT A fost introdus un mod automat care permite obţinerea de imagini HDR direct în aparat, prin suprapunerea a trei imagini cu expuneri diferite, ceea ce permite redarea tonurilor din zonele umbrite şi a celor din lumini chiar în situaţiile de mare contrast, mărind spectaculos gama dinamică. Deoarece se folosesc imagini distincte, procedeul nu va putea fi aplicat decât cu folosirea trepiedului sau a altui suport corespunzător. Filmarea se face în format HD 720p, 1280x720pixeli la 24fps, o rezoluţie suficientă pentru vizionarea pe televizoarele moderne. Pentru a evita captarea de câtre microfoanele încorporate a zgomotului motoarelor interne, nu se pot folosi în timpul filmării zoom-ul şi focalizarea continuă. Poate înregistra sunet stereo dar nu este prevăzut cu intrare pentru microfon opţional exterior. Dispune însă de posibilitatea de blocare a expunerii în timpul filmării, o facilitate foarte importantă pentru a evita variaţiile de luminozitate în cadru datorate modificării încadrării, din păcate absentă de pe multe aparate compact. Canon G12 se livrează cu o suită completă de software, de la browser de imagini la softul de conversie al fişierelor RAW. Sunt incluse şi programe pentru realizarea de imagini panoramice, şi, foarte interesant, softul pentru fotografierea direct în computer. Este de admirat opţiunea Canon de a livra gratuit toate programele, în timp ce alţi fabricanţi oferă softul de conversie şi cel de fotografiere în computer ca opţiuni destul de costisitoare. Preţul poate părea ridicat, fiind aproape de al unui DSLR entry-level, dar este justificat atât de calitatea construcţiei şi a imaginilor produse, cât şi de uşurinţa de utilizare. Principala problemă este concurenţa din partea aparatelor cu dimensiuni compacte dar cu senzori mari, cum sunt cele format micro 4/3 şi seria Sony NEX. Atuul lui Canon G12 rămâne faptul ca zoom-ul echivalent 28-140mm se retrage complet în corpul aparatului, iar tot ansamblul este cât un aparat micro 4/3 fără obiectiv, ceea ce uşurează semnificativ transportul.

CONCLUZIE Prin caracteristicile sale, Canon G12 se adresează fotografilor pretenţioşi care doresc un control mai mare asupra aparatului decât este posibil cu majoritatea celor din clasa compact. Aceştia vor fi încântaţi şi de multitudinea de reglaje externe, practic toate funcţiile importante la fotografiere pot fi reglate fără a intra în meniu. Prin calitatea şi versatilitatea sa este un excelent aparat pentru fotografia de călătorie, singura limitare fiind legată de necesitatea unei genţi de transport, deoarece la aproape 400g cu baterie nu este comod de purtat în buzunar. Este de asemenea interesant ca al doilea aparat pentru utilizatorii de DSLR-uri deoarece permite fotografierea mult mai discretă, fără a face un rabat semnificativ la calitatea imaginii. Este foarte practic atunci când nu este luată trusa DSLR, şi poate fi permanent la îndemâna posesorului. Utilizatorii de sisteme Canon vor fi încântaţi de compatibilitatea cu flash-uri externe care uşurează obţinerea de imagini calitativ superioare atât în interior, prin posibilitatea de reflectare a luminii în tavan şi pereţi, cât şi în exterior, ca flash de completare pentru compensarea contraluminii sau diluarea umbrelor. La nevoie poate fi folosit şi ca back-up pentru un DSLR, deoarece poate acoperi majoritatea subiectelor la o calitate mulţumitoare a imaginii.

Canon G12 DATE TEHNICE CAPTOR REZOLUŢIE BODY FORMATE IMG. FILMARE AUTOFOCUS OBTURATOR CADENŢĂ FLASH SENSIBILITATE VIZOR MONITOR LIVE VIEW STABILIZARE IMG. OBIECTIV STOCARE ALIMENTARE DIMENSIUNI GREUTATE INFO

CCD 1/1.7”, 7,6 x 5,7mm 10 MP, 3648 x 2736 pixeli exterior metalic RAW, jpeg, RAW + jpeg, MOV 720p, 1280x720 pixeli, 24 fps detecţie de contrast 15 - 1/4000s 2 cadre pe secundă Auto, manual, sincron 1/2000 80-3200 ISO + Auto optic, zoom, acoperire 77% orientabil, 2.8”, 461.000 pixeli Da, AF cu detecţia contrastului în obiectiv + Hybrid IS 5x, eq. 28-140mm F 2.8-4.5 carduri SD, SDHC, SDXC Li-Ion, NB-7L 112 x 76 x 48mm 355g fără baterie www.F64.ro

AVANTAJE - construcţie şi design de top - calitate excelentă a imaginii - sensibilităţi mari utilizabile - filmare HD cu blocarea expunerii - patină pentru flash-uri externe - fotografiază în computer - obiectiv de bună calitate - display LCD rabatabil - rapid în utilizare prin posibilităţi extinse de acces direct la setarea funcţiilor importante

DEZAVANTAJE - greutate şi dimensiuni mari pentru clasa compact - absenţă zoom şi focalizare la filmare - absenţă opţiune microfon exterior - lipsă buton video dedicat

FOTOCLASS

29


Zoom tele

Nikon D300, 200mm, 1/100s, F 3.2, ISO 400

OBIECTIVE

ZOOM TELE

versatilitate în „ apropierea ” subiectelor 30

FOTOCLASS


OBIECTIVE

Text & foto: Radu Grozescu

Z

oom-urile tele încep de la focale în jur de 50mm în cazul celor dedicate aparatelor de format redus şi de la 70mm în cazul obiectivelor pentru Full frame. Prima calitate a teleobiectivelor este de a „apropia” subiectele aflate la distanţă, fie că e vorba de portrete făcute prin surprindere, de fotografie de sport, reportaj, sau de animale surprinse în mediul lor natural. Pe lângă posibilitatea de a fotografia de la distanţă, zoom-urile tele au o profunzime de câmp mai mică decât cele standard, ceea ce uşurează separarea subiectului de fundal utilizând profunzimea selectivă. În cazul focalelor mai lungi şi în special la diafragme deschise, profunzimea devine atât de mică încât punerea la punct pe elementul principal din cadru devine critică, cum ar fi în cazul portretelor unde se focalizează pe ochi, iar în cazul fotografierii în unghi, pe ochiul dinspre aparat. Profunzimea redusă a teleobiectivelor este privită în cele mai multe cazuri ca o calitate, oferindu-ne atât posibilitatea de a scoate în evidenţă subiectul clar pe un fundal neclar cât şi de a masca elementele nedorite ale fundalurilor agitate. Cu toate că profunzimea mică oferă o spaţialitate deosebită imaginilor, este bine să nu abuzăm de ea deoarece este foarte uşor să cădem în extrema unei zone de claritate prea înguste pentru cuprinderea elementelor principale ale subiectului, care duce la obţinerea unor imagini lipsite de naturaleţe. Cel mai des se observă în cazul portretelor făcute de aproape cu teleobiective luminoase unde doar un ochi este clar, restul feţei fiind blurat. Profunzimea exagerat de mică poate duce şi la ratarea cu puţin a focalizării pe zona de interes maxim, în genul portretelor cu ochii neclari şi urechile clare.

Unghiul mic de cuprindere, care facilitează încadrarea de la distanţe mai mari a subiectelor, duce la compresia de planuri. Astfel, distanţa între subiect şi fundal sau dintre diferitele părţi ale subiectului pare mult mai mică în cazul folosirii unui teleobiectiv decât al unui zoom standard sau superangular. Compresia de planuri face foarte uşoară suprapunerea în perspectivă a elementelor din cadru care la fotografierea mai de aproape ar apărea mult mai depărtate între ele pe axa de fotografiere. Fotografierea de la distanţă oferă o perspectivă mult mai naturală, raportul dintre dimensiunile obiectelor din cadru fiind mult mai aproape de realitate, foarte important în multe genuri de fotografie, de la portrete, unde dorim să evităm distorsiunile faciale care apar la fotografierea de la distanţe prea mici, la fotografia de produse, care apar mult mai naturale cand sunt fotografiate mai de departe. Focalele mari caracteristice zoom-urilor tele au ca efect o sensibilitate sporită la cele mai mici mişcări ale aparatului în timpul fotografierii, putând duce la obţinerea de imagini neclare, în special la fotografierea din mână, dacă timpii de expunere nu sunt suficient de scurţi pentru a permite îngheţarea mişcării aparatului. Vechea regulă a timpilor de expunere siguri pentru fotografierea din mână era folosirea unui timp mai scurt decât 1/focala folosită, deci pentru 200mm trebuia un timp de 1/200s sau mai scurt. Pe digital, şi în special la aparatele de format redus, este mai sigur să înjumătăţim rezultatul, deci avem nevoie de 1/400s sau mai scurt, deoarece la vizionarea imaginilor la 50% sau 100% se observă orice urmă de neclaritate.

FOTOCLASS

31


OBIECTIVE

© Eric Gevaert / Dreamstime.com

Zoom tele

Nikon D70, 220mm, 1/800s, F5.3, ISO 200

Nikon D300, 165mm, 1/15s, F2.8, ISO 400

Pentru a avea acces la timpi de expunere atât de scurţi, în special la luminozităţile reduse ale multor zoom-uri tele avem nevoie de foarte multă lumină, sau de creşterea semnificativă a sensibilităţii. Doar pe vreme bună, la soare, putem avea parametri de expunere în genul 1/500s F:5.6 la 100 ISO, iar dacă dorim să mai închidem diafragma situaţia se complică. Urmărind rezolvarea acestei situaţii s-au dezvoltat sistemele de stabilizare optică, prezente în majoritatea zoom-urilor tele moderne. Acestea permit fotografierea din mână cu timpi de expunere de 4-8 ori mai lungi (2-3 trepte de expunere) prin compensarea optică a mişcării aparatului. Este de reţinut că sistemele de stabilizare compensează doar mişcarea aparatului, nu şi pe cea a subiectului. Zoom-urile tele pot fi grupate în funcţie de plajele de focale acoperite, de luminozitate şi de formatul acoperit care le separă în câteva grupe de obiective destinate unor utilizări specifice, de la zoom-urile de „kit” 55-200/4.5-5.6 la modelele profesionale 70-200/2.8. Cele mai mici, uşoare şi abordabile sunt zoom-urile de tip 55-200/4.5-5.6 pentru aparatele de format redus. Ele sunt destinate a completa zoom-urile de kit gen 18-55/3.5-5.6, dispun de o calitate optică similară şi împreună oferă o acoperire suficientă pentru majoritatea subiectelor. Multe dintre ele au o scară maximă de reproducere de 1:3,5, foarte folositoare la fotografierea detaliilor. Zoom-urile 55-200/4-5.6 sunt propuse de majoritatea fabricanţilor, la preţuri extrem de atractive. Recent au apărut dezvoltări ale acestora, în sensul măririi plajei de focale, cum ar fi Canon 55-250/4-5.6 şi Nikon 55-300/4.5-5.6.

32

FOTOCLASS


OBIECTIVE

Fuji S5Pro, 300mm, 1/640s, F 5, ISO 200 Nikon D300, 300mm, 1/250s, F9, ISO 200

Fuji S5Pro, 165mm, 1/200s, F4, ISO 200

Nikon 16-85/3.5-5.6, 24mm, 1/200s, F 6.3, ISO 100

Trecând la formatul Full frame există modelele 70-300 care, la o luminozitate similară, oferă în general o construcţie mai bună şi o calitate optică superioară, în special când sunt folosite pe formatul redus datorită utilizării doar a zonei centrale a imaginii. Variantele Canon, Nikon, Sigma şi Tamron beneficiază de sisteme de stabilizare a imaginii, dar mai există încă variante fără stabilizare, mult mai abordabile. Plaja de focale este foarte atractivă atât pe format Full frame cât şi pe aparatele de format redus, unde 300mm oferă o mărire substanţială a subiectului. Aceste zoom-uri sunt o bună completare pentru zoom-urile standard mai pretenţioase. Pentru pasionaţii de focale mai mari, care permit fotografierea subiectelor mai îndepărtate, există Canon 100400/4.5-5.6L IS, Nikon 80-400/4.5-5.6 VR, Tamron 200-500/5-6.3, Tokina 80-400/4.5-5.6, Sigma 120-400/4.5-5.6, 150-500/5-6.3 (ambele cu stabilizare), Sony 70-400/4-5.6. Aceste zoom-uri sunt mai mari şi mai grele, începând să pună probleme la fotografierea din mână, atât datorită greutăţii cât şi focalelor mai lungi. Majoritatea dispun de coliere de trepied pentru o fotografiere mai comodă şi mai sigură. Fotografierea în condiţii precare de lumină presupune folosirea zoom-urile luminoase, cele mai cunoscute fiind seria 70-200/2.8 dedicată aparatelor Full frame. Acestea însă pot fi folosite cu mult succes pe aparatele de format redus unde vor avea focale echivalente cu 300mm/2.8, care pe Full frame nu poate fi obţinută decât cu teleobiective „exotice”, mari, grele şi extrem de scumpe. Aceste zoom-uri sunt excelente din punct de vedere optic, modelele profesionale permiţând fotografierea cu bune

Tamron 28-75/2.8, 70mm, 1/100s, f/5.0, ISO 400

rezultate chiar dacă diafragma este complet deschisă, dar luminozitatea se plăteşte prin dimensiuni şi greutate considerabile şi prin preţul ridicat. Dacă puteţi trece peste dezavantajele legate de dimensiuni, greutate şi preţ, zoom-urile 70-200/2.8 sunt adevărate obiective universale. La portrete flexibilitatea zoom-ului combinată cu luminozitatea mare permite o viteză excelentă la fotografiere. Reportajul poate fi abordat cu succes, luminozitatea zoom-ului permiţând fotografierea în lumină slabă, separarea subiectului de fundal şi suprapunerea diferitelor elemente din cadru pentru a sublinia mesajul fotografiei. Un 70-200/2.8 poate fi folosit şi în fotografia de sport dacă acţiunea se desfăşoară la distanţe medii, atât în exterior cât şi în sală sau în nocturnă. Versatilitatea lor poate fi sporită prin folosirea de teleconvertoare, majoritatea firmelor oferind convertere 1.4x şi 2x compatibile cu aceste obiective, cu care se pot obţine echivalente de 280/4 respectiv 400/5.6. Datorită luminozităţii 2.8 pe toată plaja de focale, luminozitatea rezultată cu un teleconverter este mai mare sau egală cu 5.6, valoare suficientă pentru funcţionarea cu succes a sistemului de focalizare automată. Există şi zoom-uri cu focale mult mai mari dar acestea sunt obiective specializate, nefiind destinate fotografiei generale datorită greutăţii şi dimensiunilor mari şi necesităţii de a utiliza trepiedul la fotografiere. Preţurile sunt pe măsură, scoţându-le aproape complet din preocupările fotografilor amatori. Vă prezentăm în paginile următoare 16 opţiuni care acoperă diverse categorii de preţ/montură/utilizare pentru tele zoom.

FOTOCLASS

33


Zoom Tele

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS

SPECIFICAŢII

Destinat aparatelor de format redus, Canon 55-250/4-5.6 este o dezvoltare a zoom-ului clasic 55-200mm, în acelaşi etaj de preţ. Cu o plajă de focale de 4.55x, echivalentă cu 88-400mm, oferă o flexibilitate excelentă, iar luminozitatea 4.0 la focala minimă este foarte practică. Focalizarea este suficient de rapidă cu toate că nu foloseşte un motor USM, iar posibilităţile de fotografiere de aproape sunt excelente, permiţând încadrarea unui subiect de 75mm la focala maximă, de la o distanţă de 1.1m. În schema optică există un element „ultra low dispersion” pentru minimizarea aberaţiei cromatice iar lentilele beneficiază de „Super Spectra Coatings” pentru un contrast mărit al imaginii. Stabilizarea este modernă, oferind un avantaj de până la 4 trepte de expunere şi are încorporată detecţia automată de panning care permite urmărirea subiectelor în mişcare. Diafragma are o formă circulară pentru redarea plăcută a zonelor neclare, permiţînd detaşarea subiectului de fundal. Parasolarul este opţional dar avantajele de protecţie optică şi mecanică fac achiziţionarea acestuia foarte necesară. Filetul de filtre este de 58mm, o mărime foarte folosită în gama Canon, ceea ce face posibilă utilizarea unui set de filtre la mai multe obiective. Canon 55-250/4-5.6 este o completare excelentă pentru obiectivul standard de kit, cu dimensiuni şi greutate foarte reduse pentru plaja de focale, oferind practic o acoperire completă a nevoilor de teleobiectiv pentru cele mai diverse genuri de fotografie.

34

FOTOCLASS

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII PREŢ/INFO

55-250 mm 4-5.6 Canon EF-S 12 elemente / 10 grupe 1,1m 0,31x 7 lamele 58mm 70 x 108 mm 390g capace, parasolar ET-60 opţional 1299 lei / www.f64.ro

Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM

O exclusivitate Canon, seria 70-200/4 oferă o calitate optică excepţională în obiective mult mai mici şi mai uşoare decât 70-200/2.8, renunţând la doar o treaptă de luminozitate. Canon EF 70-200/4 L USM este un obiectiv profesional compatibil cu aparatele Full frame dar este folosit pe scară largă şi pe cele de format redus. Plaja de focale este clasică în zona pro, acoperind majoritatea subiectelor la o luminozitate fixă pe toată plaja de focale, care permite atât fotografierea în lumină existentă cât şi separarea subiectului de fundal. Construcţia este caracteristică seriei L de la Canon, destinată profesioniştilor şi fotografilor exigenţi. Focalizarea beneficiază de un motor USM cu posibilitate de intervenţie manuală. Pe Full frame încadrează un câmp de 170mm de la o distanţă de 1.2m, ceea ce este foarte practic pentru fotografierea detaliilor. Schema optică înglobează elemente de fluorită şi UD, lentilele beneficiază de tratamentul „Super Spectra coating” iar diafragma are o formă aproape circulară. Se livrează cu parasolar dedicat. Această variantă de 70-200/4 nu dispune de sistemul de stabilizare optică ceea ce face posibil preţul extrem de atractiv, doar 55% din cel al variantei cu stabilizare. Datorită calităţii optice, construcţiei profesionale şi greutăţii reduse, Canon 70-200/4 L USM este o alegere excelentă pentru toţi fotografii pretenţioşi în ceea ce priveşte calitatea imaginii, iar preţul foarte favorabil îl pune la dispoziţia celor care doresc obiective Canon din seria L.

SPECIFICAŢII

OBIECTIVE

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII PREŢ/INFO

70-200 mm 4.0 Canon EF 16 elemente / 13 grupe 1,2m 0,21x circulară, 8 lamele 67mm 76 x 172mm 705g capace, parasolar ET-74 şi husă 2999 lei / www.f64.ro


OBIECTIVE

SPECIFICAŢII

Este modelul de top oferit de Canon, fiind preferat de profesionişti pentru majoritatea aplicaţiilor, de la reportaj la portrete şi sport. Plaja de focale este foarte potrivită atât pe aparate Full frame cât şi pe cele de format redus, inclusiv pe modelele din seria 1D cu factor de crop de 1.3x. Luminozitatea 2.8, cuplată cu o calitate optică excelentă de la deschiderea maximă a diafragmei şi sistemul performant de stabilizare îl fac foarte util pentru fotografierea în lumină existentă. Optic este unul dintre cele mai complexe telezoom-uri, 23 de lentile dintre care 5 UD, utilizarea fluoritei şi tratamentele antireflex de top contribuind la o calitate excelentă a imaginii. Construcţia este de vârf, caracteristică seriei L, protejat la apă şi praf, fiind potrivit pentru utilizare intensivă în condiţii grele de către fotojurnalişti care au prea puţine posibilităţi de a-şi proteja aparatura în timpul fotografierii. Dimensiunile şi greutatea sunt în plaja normală pentru un 70-200/2.8 profesional şi sunt acceptate de utilizatori pentru flexibilitatea, construcţia excepţională şi calitatea optică pe care o asigură în toate condiţiile. Sistemul de stabilizare este foarte performant, oferind compensarea a până la 4 trepte de expunere, iar focalizarea este asigurată de un motor USM cu un cuplu ridicat. Canon 70-200/2.8 IS USM este alegerea optimă în primul rând pentru profesioniştii de reportaj care au nevoie de versatilitate şi calitate optică de top, mai puţin preocupaţi de dimensiuni, greutate şi preţ.

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE PREŢ/INFO

70-200 mm 2.8 Canon EF 23 elemente / 19 grupe 1,2m 0,21x circulară, 8 lamele 77mm 88,8 x 199 mm mm 1490g capace, parasolar ET-87 şi husă 10599 lei / www.f64.ro

Nikon AF-S 55-200mm f/4-5.6 G ED DX VR

Compatibil exclusiv cu aparatele format Nikon DX, 55-200/4-5.6 este un telezoom foarte capabil şi extrem de abordabil. Plaja de focale completează foarte bine zoom-ul de kit 18-55/3.5-5.6 iar luminozitatea este mai bună cu o treaptă la 55mm. Construcţia este caracteristică obiectivelor de kit, având avantajul unei greutăţi foarte reduse, de doar 255g la o lungime sub 80mm. Focalizarea este de tip AF-S, cu un motor silenţios de tip SWM, sistem compatibil cu toate DSLR-urile Nikon, iar la focala maximă poate încadra 10.5cm de la o distanţă de 0.95m. Diafragma are 9 lamele rotunjite pentru un aspect favorabil al zonelor neclare chiar în condiţiile luminozităţii modeste. Filetul de filtre este de 52mm, similar cu zoom-ul 18-55, facând posibilă utilizarea aceluiaşi filtru de polarizare. Construcţia optică include două lentile ED (extra low dispersion glass) pentru o calitate bună a imaginii pe toată plaja de focale. Obiectivul se livrează cu parasolar, o surpriză plăcută în această categorie de preţ. Nikon 55-200/4-5.6 este alegerea cea mai potrivită pentru primul teleobiectiv, achiziţionat în general pentru completarea zoom-ului de kit. Există şi în kit-uri duble, aparat + 18-55 + 55-200, pentru a oferi proaspeţilor utilizatori de DSLR-uri o acoperire cât mai completă pe distanţele focale cele mai folosite. Este potrivit pentru abordarea majorităţii subiectelor iar greutatea şi dimensiunile reduse îl fac o prezenţă continuă în geanta foto. Calitatea optică este foarte bună, iar raportul calitate/preţ este imbatabil.

SPECIFICAŢII

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE PREŢ/INFO

55-200 mm 4-5.6 Nikon AF-S 13 elemente / 9 grupe 0,95m 0,23x 9 lamele rotunjite 52mm 68 x 79 mm 255g capace, parasolar HB-37 şi husă 699 lei / www.f64.ro

FOTOCLASS

35


Zoom Tele

Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VR

SPECIFICAŢII

Unul dintre cele mai versatile telezoom-uri din gama Nikon, cu un raport de focale de 4.3x, 70-300/4.5-5.6 este compatibil cu aparatele Full frame iar pe formatul DX echivalează un 105-450mm, suficient pentru majoritatea aplicaţiilor. Completează foarte bine zoom-ul standard 16-85/3.5-5.6, având o calitate optică, a construcţiei şi dotări similare acestuia. Dimensiunile şi greutatea sunt caracteristice obiectivelor din clasa medie-superioară, îmbinând soliditatea cu uşurinţa la transport. Se livrează cu parasolarul dedicat iar lentila frontală nu se roteşte în timpul focalizării. Schema optică include două lentile ED pentru imagini de o calitate foarte bună iar focalizarea se face cu un motor SWM silenţions, cu posibilitatea de intervenţie manuală. La focala maximă poate încadra pe aparate Full frame un câmp de 144mm iar pe DX de 96mm, de la o distanţă de 1.5m. Sistemul de stabilizare VR II oferă un avantaj de până la patru trepte de expunere, fiind extrem de util la fotografierea cu focale mari fără a avea nevoie de timpi de expunere foarte scurţi. Diafragma este din 9 lamele rotunjite. Filetul de filtre este 67mm, de asemenea comun cu 16-85/3.5-5.6 DX. Este un telezoom polivalent, putând fi folosit pentru majoritatea subiectelor, cu o plajă de focale foarte utilă la o luminozitate medie, care permite o lungime şi greutate acceptabile. Raportul calitate / preţ este excelent, mai ales având în vedere că este compatibil şi cu aparatele full frame ceea ce îl face o investiţie utilă şi de lungă durată.

36

FOTOCLASS

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII PREŢ/INFO

70-300 mm 4.5-5.6 Nikon AF-S 17 elemente / 12 grupe 1,5m 0,25x 9 lamele rotunjite 67mm 80 x 143,5 mm 745g capace, parasolar HB-36 şi husă 1999 lei / www.f64.ro

Nikon AF-D 80-400mm f/4.5-5.6 ED VR

Preferat de pasionaţii fotografiei cu focale mai mari, în special pe aparatele Full frame, Nikon 80-400/4.5-5.6 este un telezoom versatil, cu o plajă de focale 5x şi stabilizare optică. Pe formatul DX este echivalent cu 120-600mm, deja focale foarte lungi într-un zoom totuşi transportabil. Construcţia este corespunzătoare seriei de top a obiectivelor Nikon, dimensiunile şi greutatea fiind similare cu un 70-200/2.8. Dispune de un colier rotativ pentru fixarea pe trepied, pentru utilizatorii pretenţioşi. Stabilizarea optică promite doar un avantaj de trei trepte de expunere care este binevenit la focalele disponibile pe acest zoom. Schema optică include nu mai puţin de trei lentile ED pentru minimizarea aberaţiilor cromatice la focale mari caracteristică teleobiectivelor. Diafragma este compusă din 9 lamele rotunjite iar filetul de filtre este de 77mm, folosit pe majoritatea obiectivelor profesionale Nikon, ceea ce simplifică gestionarea filtrelor. Focalizarea este clasică, cu transmisie mecanică din corpul aparatului, astfel că obiectivul nu e compatibil la focalizare decât cu aparatele cu motor inclus. Este mai zgomotoasă decât în cazul motoarelor AF-S şi nu permite intervenţia manuală directă, dar este foarte rapidă pe aparatele de top deoarece aceste folosesc motoare de focalizare cu un cuplu foarte mare. Un zoom interesant pentru fotografii dornici de focale mai lungi care doresc un zoom Nikon original, la un preţ, dimensiuni şi greutate apropiate de un 70-200/2.8.

SPECIFICAŢII

OBIECTIVE

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII PREŢ/INFO

80-400 mm 4.5-5.6 Nikon AF-D 17 elemente / 11 grupe 2,3m 0,21x 9 lamele rotunjite 77mm 91 x 171 mm 1360g capace, parasolar HB-24 şi husă 6999 lei / www.f64.ro


OBIECTIVE

SPECIFICAŢII

Un zoom supertele care oferă distanţe focale extreme, Samyang 650-1300mm F/8-16 este un obiectiv de nişă destinat unui set limitat de aplicaţii, dar care, în special datorită preţului abordabil, poate fi interesant pentru realizarea de imagini unice, imposibil de făcut cu alte obiective. Montura este T2, universală prin faptul că există adaptoare pentru toate mărcile cunoscute de DSLR-uri: Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus. Obiectivul este compatibil şi cu formatul Full frame, iar pe format redus devine echivalent cu aprox. 1000-2000mm. Focalizarea este complet manuală, cu o distanţă minimă de punere la punct de 5m. Diafragma este fixă, la valori între 8 şi 16 depinzând de focala aleasă, deci pentru o expunere corectă se pot modifica doar timpul de expunere şi sensibilitatea. Există un colier dedicat pentru trepied, strict necesar la un obiectiv cu aceste caracteristici. Calitatea optică este mai puţin impresionantă decât ale zoom-urilor curente dar dacă este folosit la fotografierea subiectelor îndepărtate devine superioară imaginilor obţinute cu obiective performante şi mărite pentru a se obţine aceeaşi încadrare. Performanţa optică maximă este în jur de 200m, iar ca idee, cu acest zoom se poate fotografia un om în picioare de la aprox. 100m, imposibil cu teleobiective din seriile obişnuite. Samyang 650-1300mm este deci un obiectiv specializat care prin preţul său aduce şi la îndemâna fotografilor amatori posibilitatea de a experimenta fotografia cu focale extreme.

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE PREŢ/INFO

650-1300 mm 8-16 T2 8 elemente / 5 grupe 5m 0,21x fixă 95mm 105 x 463 mm 2000g capace, parasolar dedicat şi husă 1235 lei / www.f64.ro

Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 EX DG HSM OS

Supranumit „Bigma” în lumea fotografilor de natură, Sigma 50-500/4.5-6-3 este un superzoom cu o plajă de focale de 10x care îl face foarte potrivit pentru o gamă largă de subiecte, de la peisaje la fotografia de animale în mediul lor. Este compatibil cu aparatele Full frame iar pe aparatele de format redus devine chiar mai interesant, ajungând la un echivalent de 750mm. Aparţinând seriei EX de la Sigma, zoom-ul are o construcţie la standarde profesionale, adaptate utilizării intensive în teren. Schema optică este elaborată, cuprinzând nu mai puţin de 22 de lentile dintre care 4 SLD iar acoperirile antireflex sunt de tip Multi-Layer. Focalizarea este de tip ultrasonic cu motor HSM iar stabilizarea, strict necesară la aceste focale dacă se doreşte fotografierea din mână, promite un avantaj de 4 trepte de expunere. Filetul de filtre este de 95mm dar pentru utilizatorii de aparate de format redus se livrează un adaptor pentru filtre de 86mm, cu unica limitare că nu poate fi folosit cu filtre de polarizare. Colierul de trepied este astfel proiectat încât poate fi folosit la transportul comod al obiectivului, inclusiv cu aparatul montat, factor important pentru un obiectiv de 2kg la care se mai adaugă un DSLR de aprox. 1kg. Datorită plajei largi de focale şi calităţii optice, Sigma 50-500 poate fi folosit ca unic obiectiv de către mulţi iubitori ai fotografiei în natură, dar este tentant pentru orice aplicaţii care presupun utilizarea unui teleobiectiv cu focale cu adevărat lungi.

SPECIFICAŢII

Samyang 650-1300mm F/8-16 MC IF

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE PREŢ/INFO

50-500 mm 4.5-6.3 Canon, Nikon, Pentax, Sony, Sigma 22 elemente / 6 grupe 0,5-1,8mm 0,32x 9 lamele 95mm 104 x 219 mm 1970g capace, parasolar, adaptor, toc 7099 lei / www.f64.ro

FOTOCLASS

37


Zoom Tele

Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG APO Macro

SPECIFICAŢII

Este un telezoom clasic, care oferă focalele curente în fotografia tele cu o calitate optică bună şi capabilităţi macro interesante la un preţ extrem de abordabil. Compatibil atât cu aparatele Full frame cât şi cu cele de format redus, Sigma 70-300/4-5.6 poate fi folosit pentru o gamă foarte largă de subiecte, de la portrete şi scene de sport la peisaje şi animale în grădina zoologică. Aparţinând seriei Sigma APO, oferă o calitate optică superioară seriei mai abordabile de zoom-uri. Pentru a păstra un preţ atât de atractiv, Sigma a renunţat în a oferi stabilizare optică încorporată, deci vor fi necesari timpi mai scurţi la fotografierea din mână la focale lungi. Focalizarea este asigurată de un motor intern, inclusiv la varianta pentru Nikon, asigurând compatibilitatea cu toate aparatele, indiferent de prezenţa motorului de focalizare. Motorul nu este de tip HSM deci este mai puţin silenţios şi nu permite intervenţia manuală peste focalizarea automată, dar este totuşi rezonabil de rapid pentru utilizările clasice. Foarte interesante sunt posibilităţile de macrofotografie, la focala maximă atinge 1:2, deci dacă este montat pe un aparat de format redus va încadra un câmp de 48mm de la 95cm, fiind perfect adaptat pentru fotografierea de insecte mai mari de la o distanţă la care să nu se sperie. Este o alternativă foarte bună la zoom-urile 55-200/ 4-5.6 deoarece oferă o focală mai mare, compatibilitate cu DSLR-urile Full frame şi posibilităţi macro mai bune la un preţ aproape egal.

38

FOTOCLASS

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII PREŢ/INFO

70-300 mm 4-5.6 Canon, Nikon, Pentax, Sony, Sigma 14 elemente / 10 grupe 0,95-1,5mm 0.5x 9 lamele 58mm 76,6 x 119,5 mm 530g capace, parasolar dedicat şi toc 999 lei / www.f64.ro

Sigma 100-300mm f/4 EX DG IF HSM APO

Reprezentând o alternativă interesantă pentru fotografii pretenţioşi şi profesionişti la zoom-urile 70-200/2.8, Sigma 100-300/4.0 oferă un raport de focale asemănător, dar cu un tele mai lung, pierzând doar o treaptă de luminozitate, fiind de fapt similar cu un 70-200/2.8 pe care s-a montat un teleconverter 1.4x. Construcţia este de nivel profesional, corespunzător seriei EX, adaptată utilizării intensive în fotoreportaj sau fotografia de sport. Obiectivul nu îşi modifică dimensiunile nici la focalizare, nici la acţionarea zoom-ului. Calitatea optică este remarcabilă, asigurată de prezenţa a trei lentile SLD, care sprijină menţiunea APO din denumire. Focalizarea este asigurată de un motor ultrasonic de tip HSM. Filetul de filtre este de 82mm, mai mare decât standardul de 77mm prezent pe seriile 70-200/2.8. Obiectivul este dotat cu un colier pentru trepied. Singura absenţă notabilă în dotările acestui zoom performant este sistemul de stabilizare optică, care este posibil să fie introdus într-o viitoare variantă. Sigma 100-300/4 este la rândul său compatibil cu converterele Sigma 1.4x şi 2x care îl transformă în 140-420/5.6 respectiv 200-600/8.0, variante foarte versatile pentru multe categorii de subiecte. Doar puţin mai lung decât un 70-200/2.8, având însă o greutate similară, zoom-ul Sigma 100-300/4 este utilizat de fotografii care preferă focale ceva mai mari decât 70-200, dar doresc un zoom cu luminozitate fixă, superioară variantelor 70-300, cu o calitate optică foarte bună.

SPECIFICAŢII

OBIECTIVE

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII PREŢ/INFO

100-300 mm 4.0 Canon, Nikon, Pentax, Sony, Sigma 16 elemente / 14 grupe 1,8m 0,2x 9 lamele 82mm 92,4 x 224 mm 1480g capace, parasolar dedicat şi toc 4999 lei / www.f64.ro


OBIECTIVE

SPECIFICAŢII

Destinat fotografilor care doresc o acoperire bună în zona de teleobiectiv într-un zoom mai uşor şi semnificativ mai abordabil decât 50-500/4.5-6.3, Sigma 120-400/4.5-5.6 oferă cele mai noi facilităţi într-un obiectiv compact pentru caracteristicile sale. Plaja de focale, cu un raport de 3.3x este generoasă pe aparatele Full frame şi devine şi mai interesantă pe DSLRurile de format redus unde oferă un echivalent de 600mm la luminozitatea 5.6, extrem de practică pentru abordarea mai multor genuri de subiecte. Sigma 120-400/4.5-5.6 este un obiectiv modern cu specificaţii de nivel profesional, începând cu construcţia îngrijită caracteristică seriei EX, colierul de trepied profilat ca mâner pentru transportul în mână al obiectivului, filetul de filtre de 77mm, similar cu al zoom-urilor profesionale. Dimensiunea este similară cu a unui 70-200/2.8 dar oferă o focală maximă dublă. Focalizarea este cu motor ultrasonic HSM şi este asigurată de mişcarea grupului posterior, ceea ce ajută în minimizarea aberaţiilor optice. Zoom-ul oferă stabilizare optică pentru fotografierea din mână care este facilitată de luminozitatea 5.6 în zona tele, suficientă pentru utilizarea în exterior chiar la timpi de expunere scurţi. În concluzie, este un zoom cu caracteristici profesionale, calitate optică foarte bună, care oferă o serie de focale interesante într-un obiectiv de dimensiuni medii la un preţ foarte atractiv, accesibil şi fotografilor amatori pasionaţi de fotografia cu teleobiective mai mari.

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE PREŢ/INFO

120-400 mm 4.5-5.6 Canon, Nikon, Pentax, Sony, Sigma 21 elemente / 15 grupe 1,5m 0,24x 9 lamele 77mm 92,5 x 203,5 mm 1750g capace, colier, parasolar şi toc 3999 lei / www.f64.ro

Sony SAL-55200 55-200mm f/4-5.6 DT

Dedicat exclusiv aparatelor de format redus, Sony 55200/4-5.6 este un zoom reprezentativ pentru clasa acestor obiective construite pentru a completa obiectivele de kit din seria 18-55. Design-ul este extrem de sobru, inspirat parcă din obiectivele de top pe care Sony le construieşte în colaborare cu Zeiss, dar construcţia este fără îndoială la nivelul obiectivelor de kit, chiar şi baioneta fiind din plastic. Aceasta nu este o problemă deoarece aceste obiective sunt destinate fotografilor amatori aflaţi la primul DSLR care nu vor schimba obiectivele cu o frecvenţă suficientă pentru a le uza monturile. Calitatea optică este surprinzător de bună pentru categoria sa, inclusiv de la diafragmele cele mai deschise. La focala maximă se observă o distorsiune care ar putea pune probleme la fotografia de arhitectură, dar este invizibilă în utilizarea generală. Zoom-ul nu dispune de stabilizare optică internă deoarece aparatele Sony folosesc sisteme de stabilizare pe captor de tip Steady Shot, ceea ce face ca orice obiectiv montat pe un astfel de aparat să fie stabilizat. Dimensiunile şi greutatea sunt foarte reduse, la 85mm lungime şi 295g, obiectivul intră cu uşurinţă în orice geantă foto, ceea ce îl face foarte practic pentru toate situaţiile. Preţul este în concordanţă cu celelalte oferte de pe piaţă în zona telezoom-urilor „de kit”. Deci este un excelent complement pentru zoom-ul de kit pentru extinderea semnificativă a posibilităţilor de fotografiere cu toate DSLR-urile Sony de format redus.

SPECIFICAŢII

Sigma 120-400mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE PREŢ/INFO

55-200 mm 4-5.6 Sony Alpha 13 elemente / 9 grupe 0,95m 0,3x 8 lamele 55mm 71 x 85 mm 295g capace 799 lei / www.f64.ro

FOTOCLASS

39


Zoom Tele

Sony SAL-70200G AF 70-200mm f/2.8 APO G(D) SSM

SPECIFICAŢII

Compatibil cu DSLR-urile cu montură Sony Alpha şi cu toate aparatele (D)SLR Minolta, Sony 70-200/2.8 este un zoom de clasă profesională, destinat profesioniştilor şi pasionaţilor cu adevărat pretenţioşi. Aparţine seriei profesionale Sony G şi este unul dintre ultimele obiective pro proiectate de Minolta. Costrucţia este integral metalică pentru a rezista în condiţii grele de utilizare iar inelele de focalizare şi zoom sunt acoperite cu un cauciuc care oferă o priză excelentă. Focalizarea este bazată pe un motor SSM care permite corecţii manuale în orice moment şi este silenţioasă, rapidă şi foarte precisă. Parasolarul dedicat are o ”fereastră” care permite accesul la filetul de filtre astfel încât orientarea în poziţia dorită a unui filtru de polarizare este mult mai facilă. Filetul de filtre este la standardul profesional de 77mm pentru compatibilitate cu obiectivele Sony/Zeiss 16-35/2.8 şi 24-70/2.8. Culoarea albă, pe lângă aspectul deosebit, ajută şi la păstrarea la temperaturi mai rezonabile a interiorului obiectivului la fotografierea în plin soare pe perioade lungi . Datorită folosirii de către Sony a sistemului de stabilizare Steady Shot în aparat, obiectivele nu mai au nevoie de sisteme optice de stabilizare incluse, ceea ce duce la scheme optice mai puţin complexe. În concluzie, Sony 70-200/2.8 este cea mai potrivită alegere pentru utilizatorii acestui sistem şi în special a aparatelor Full frame pe care acesta îşi arată adevăratele posibilităţi în toate genurile de fotografie.

40

FOTOCLASS

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII PREŢ/INFO

70-200 mm 2.8 Sony Alpha 19 elemente / 16 grupe 1,2m 0,21x 9 lamele 77mm 87 x 196,5 mm 1340g capace, parasolar dedicat şi toc 8899 lei / www.f64.ro

Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD

Este cel mai modern obiectiv Tamron din punct de vedere al tehnologiilor incluse, fiind primul care primeşte motorul de focalizare USD (ultrasonic silent drive) similar cu sistemele USM de la Canon şi SWM de la Nikon. Este compatibil şi cu aparatele Full frame. Destinat să concureze modelele „originale” ale fabricanţilor de aparate, este construit conform standardelor SP (superior performance) şi include sistemul de stabilizare optică pe trei axe VC, o exclusivitate Tamron. Doar modelul pentru Sony nu dispune de acesta datorită existenţei sistemului de stabilizare prezent în aparate. Calitatea optică este remarcabilă pe întreaga plajă de focale, atât din punct de vedere al clarităţii cât şi al contrastului, sprijinită de folosirea unei lentile XLD (extra low dispersion). Focalizarea este silenţioasă şi rapidă graţie noului motor de focalizare, fapt important în genurile de fotografie abordate cu teleobiective. Pentru fotografierea detaliilor permite apropierea la 1,5m iar la focala maximă poate încadra pe Full frame 14,4cm iar pe aparate de format redus un câmp de 9,6cm, o performanţă foarte bună pentru un teleobiectiv. Filetul de filtre este de 67mm, folosit pe multe zoom-uri standard, deci va permite utilizarea unui singur set de filtre. În concluzie, un telezoom excelent, foarte util pentru majoritatea subiectelor deoarece oferă calitate optică bună, focalizare rapidă şi stabilizare performantă. Este o alternativă serioasă la obiectivele propuse de cei mai cunoscuţi fabricanţi, la un preţ similar.

SPECIFICAŢII

OBIECTIVE

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII PREŢ/INFO

70-300 mm 4-5.6 Canon, Nikon, Sony 17 elemente / 12 grupe 1,5m 0,25x 9 lamele 62mm 81 x 142 mm 765g capace, parasolar dedicat şi husă 1849 lei / www.f64.ro


OBIECTIVE

SPECIFICAŢII

Destinat fotografilor doritori de focale mari dar care nu sunt dispuşi să investească într-un teleobiectiv „exotic”, Tamron 200-500/5-6.3 oferă o gamă interesantă de focale într-un zoom de dimensiuni şi greutate destul de reduse pentru caracteristicile sale, compatibil şi cu aparatele Full frame. Pe aparatele de format redus echivalează un 300750mm, focale cu adevărat impresionante. Cu dimensiuni aproape similare cu ale unui 70-200/2.8 şi o greutate chiar mai mică, acest zoom este construit la standardele Tamron SP şi este foarte portabil. Colierul de trepied inclus este demontabil, cu toate că fotografierea din mână cu focale atât de mari este dificilă. Zoom-ul nu dispune de stabilizare optică, deci vor fi necesari timpi foarte scurţi de expunere pentru a minimiza mişcarea aparatului la declanşare. Pentru utilizarea filtrelor de polarizare zoom-ul este livrat cu un adaptor special care se înfiletează pe obiectiv şi în care se montează filtrul. Parasolarul se montează prin intermediul sistemului tip baionetă pe partea frontala a aceluiaşi adaptor iar reglarea gradului de polarizare se face prin rotirea parasolarului, extrem de comodă pentru folosirea în teren. Focalizarea este asigurată de un motor clasic, iar varianta Nikon se bazează pe motorul din corpul aparatului, deci nu este indicat pentru aparatele care nu au motor integrat. În concluzie, un teleobiectiv compact şi uşor de transportat care oferă o plajă de focale interesantă, singura posibilă problemă fiind lipsa stabilizării.

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE PREŢ/INFO

200-500 mm 5-6.3 Canon, Nikon, Sony 13 elemente / 10 grupe 2,5m 0,2x 9 lamele 86mm 93,5 x 225 mm 1237g capace, parasolar dedicat şi husă 4094 lei / www.f64.ro

Tokina AT-X 840D 80-400mm f/4.5-5.6

Pentru pasionaţii de fotografie cu teleobiective cu focale mai lungi dar care doresc totuşi o trusă foto cât mai compactă în deplasările lor, Tokina oferă cel mai mic zoom care atinge 400mm. Având doar 136.5mm lungime, este mai scurt decât multe zoom-uri 70-300, oferind o focală cu 30% mai mare. Calitatea construcţiei este tipică Tokina, cu accentul pus în primul rând pe soliditatea pe care o dau materialele de calitate, cu folosirea fără economie a metalului pentru părţile cele mai importante ale obiectivului. Astfel, zoom-ul cântăreşte 1kg iar la dimensiunile sale pare extrem de „dens”. Optic este o modernizare pentru folosirea pe aparate digitale a zoom-ului original apărut în 1996, în epoca aparatelor pe film. Acoperirile multistrat au fost în special optimizate pentru minimizarea posibilităţilor de reflexii datorate suprafeţei lucioase a senzorilor digitali. Filetul de filtre este de 72mm pentru păstrarea dimensiunilor compacte. Parasolarul dispune de un mecanism cu rotiţă de fricţiune care permite rotirea filtrelor de polarizare din exterior, fără a mai fi necesară demontarea. Colierul de trepied se mulează foarte bine pe contururile obiectivului pentru a nu incomoda la transport. Există un blocaj pentru zoom la 80mm care împiedică extinderea în timpul transportului. În concluzie, un zoom foarte compact care atinge 400mm la luminozitatea 5.6, uşor de transportat, gata mereu de utilizare. Din păcate, lipsa stabilizării îl face mai puţin atractiv pentru fotografierea din mână.

SPECIFICAŢII

Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF

DISTANŢA FOCALĂ LUMINOZITATE MONTURA CONSTRUCŢIE DIST. MIN. DE FOCALIZARE RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ FILET FILTRE DIMENSIUNI GREUTATE ACCESORII INCLUSE PREŢ/INFO

80-400 mm 4.5-5.6 Canon, Nikon 16 elemente / 10 grupe 2,5m 0,19x 8 lamele 72mm 79 x 136,5 mm 1020g capace, parasolar BH-725 2491 lei / www.f64.ro

FOTOCLASS

41


OBIECTIVE

Zoom Tele

Noul zoom-tele

SIGMA

70-200mm 1:2.8 APO EX DG OS HSM

Text & foto: Alex Şerban

N

oul tele-zoom nu este doar o reeditare a variantelor anterioare produse de Sigma, ci este un obiectiv complet regândit, cu un design şi o optică complet nouă, cu o construcţie mult mai robustă şi cu stabilizator optic de imagine (OS). Folosesc aşadar de câteva săptămâni noul obiectiv Sigma 70-200mm 1:2.8 APO EX DG OS HSM, cu montura Canon, un obiectiv foarte interesant care m-a surprins în mod plăcut. O să încerc să prezint, cât mai scurt şi concis, plusurile şi minusurile pe care le-am găsit folosindu-l. Nu voi insista excesiv pe chestii tehnice, ci voi puncta mai mult aspectele practice, „din teren”. Obiectivul este foarte rapid, precis şi dă un sentiment de siguranţă, de bine-făcut atunci când este ţinut în mână. Stabilizatorul este foarte bun şi silenţios, iar completat de diafragma 2.8 reuşeşte să ofere imagini foarte clare în situaţii de lumină slabă, cum se întâlnesc adesea la fotoreportaj, sau în fotografia de eveniment/sport. Evident este foarte important ca la folosirea timpilor lungi de expunere să fie şi subiectul cât mai static, întrucât stabilizatorul compensează mişcarea camerei nu şi a obiectelor/oamenilor din cadru, aşadar, pentru reportaj/sport, un timp de expunere scurt este oricum necesar.

42

FOTOCLASS

Inelele de focus şi zoom sunt invers decât la celelalte teleobiective (zoom în faţă) ceea ce la început este un pic ciudat; acest lucru este datorat faptului că motorul de focus este poziţionat în spate (rear focus design); după ceva timp am realizat de fapt că pentru fotografiere nu este deloc o idee rea, pentru că în mod normal folosesc mai des zoom-ul decât inelul de focus, evident din cauza autofocusului. Aceasta teorie nu este la fel de valabilă şi pentru filmare, unde zoom-ul nu prea îl folosesc în timpul filmării, ci doar înainte, la încadrare, în schimb inelul de focus trebuie acţionat permanent. În orice caz, inelele sunt foarte uşor de operat, funcţionează precis şi e doar o problemă de obişnuinţă; pentru filmare, cursa este destul de lungă pentru a oferi precizie, dar un accesoriu de focus poate fi extrem de util. Tot despre filmare, imaginile apar foarte cinematic, profunzimea de câmp la f2.8 pe Full frame este suficient de mică să separe subiectul cam în orice situaţie, iar bokeh-ul este foarte interesant, cu forme estetice. Distanţa minimă de focalizare la început mi s-a părut mare (probabil din cauză că sunt obişnuit cu grand-angularul cu care trebuie să mă apropii foarte mult) dar am ajuns să înţeleg că 1,4m nu este chiar aşa mult. Un avantaj al acestei distanţe un pic împinse este faptul că se poate realiza separarea subiectului de fundal şi atunci când subiectul este la câţiva metri de aparat.


5

1

2

3

4

Noul obiectiv Sigma 70-200mm 1:2.8 APO EX DG OS HSM are un stabilizator foarte bun şi silenţios, iar completat de diafragma 2.8 reuşeşte să ofere imagini foarte clare în situaţii de lumină slabă. Câteva imagini de test, aşa cum au ieşit din cameră, fără ajustări: 1) Canon 5DMkII, 168mm, 1/100s, F2.8, ISO 1000; 2) Canon 5DMkII, 168mm, 1/200s, F2.8, ISO 1600; 3) Canon 5DMkII, 180mm, 1/200s, F2.8, ISO 1600; 4) Canon 5DMkII, 200mm, 1/100s, F2.8, ISO 800; 5) Canon 5DMkII, 200mm, 1/200s, F3.2, ISO 1250; 6) Canon 5DMkII, 157mm, 1/100s, F2.8, ISO 1000.

6

FOTOCLASS

43


OBIECTIVE

Zoom tele

3 1

4

5

2

6 Foto1,2 - Sigma 70-200mm 1:2.8 APO EX DG OS HSM dispune de un stabilizator optic eficient şi silenţios, cu 2 moduri: OS1 pentru stabilizare pe ambele axe şi OS2 pentru panning orizontal. Foto 3,4,5,6 - Se poate observa ceva vignetare la muchii la f 2.8 , dar aceasta se poate rezolva din soft, sau cu închiderea diafragmei.

44

FOTOCLASS


OBIECTIVE

Canon 5D Mk II, Sigma 70-200mm 1:2.8 , 170mm, 1/200s, F4, ISO 200

EX DG OS HSM SIGMA 70-200mm 1:2.8 APO

DATE TEHNICE

„Sticlăria” obiectivului este răsfăţată cu cele mai noi tehnologii dezvoltate de Sigma: APO - Apochromatic (lentile Special Low Dispertion care minimizează aberaţiile cromatice), motor ultrasonic HSM pentru o operare rapidă şi silenţioasă, ceea ce în practică se traduce cu o calitate foarte bună a imaginii, imagini clare, curate, fără aberaţii cromatice sau fringe. Obiectivul este gândit special pentru aparate digitale SLR şi poate fi folosit atât pe camere Full frame precum şi pe APS-C, unde devine cu aproximaţie un 100-300mm. Toate aceste caracteristici îl încadreză în seria profesională, EX (echivalentul L-urilor de la Canon).

CONCLUZIE Obiectivul este foarte bun din punct de vedere tehnic, aberaţiile cromatice aproape că nu există, stabilizatorul optic funcţionează foarte bine, este clar la f 2.8 (şi evident claritatea creşte spre extrem de clar de la f 5.6-8 în sus), vignetarea există dar nu este deranjantă, câteodată chiar este utilă pentru că oferă un pic de contrast la margini (vignetarea dispare şi ea odată cu închiderea diafragmei). Nu am întâlnit situaţii unde flare-ul să fie o problemă, chiar şi fără parasolarul uriaş cu care vine obiectivul. Pe scurt, dacă nu sunteţi un fanatic al firmei care produce aparatul dumneavoastră şi nu vă trebuie rezistenţa la umezeală/praf oferită de obiectivele Canon şi Nikon, la un preţ aproape dublu, obiectivul Sigma prezentat mai sus reprezintă probabil cea mai bună alegere. În practică, micile diferenţe de sharpness la muchii, sau alte detalii tehnice nu se vor vedea cam niciodată, iar diferenţa de preţ cred că nu este de neglijat.

DISTANTA FOCALĂ TIP FOCALIZARE PLAJA DIAFRAGME NR. LAMELE DIAF. FILET FILTRU DISTANŢA MINIMĂ DE FOCUS RAPORT MĂRIRE UNGHI DE CUPRINDERE CONSTRUCŢIE STABILIZARE DE IMAGINE LUNGIME DIAMETRU MAXIM GREUTATE ACCESORII ÎN CUTIE PREŢ/INFO

70-200mm (zoom intern) autofocus ultrasonic, full-time manual max: f/2.8 min: f/22 9 77mm 140mm 1:3,5 34-12 (FF), 23-8 (APS-C) 22 elemente în 17 grupuri da, 4 trepte, mod dual şi panning 197,6 mm 86,4 mm 1400g Colier trepied, parasolar, carcasă, capace 6899lei / www.F64.ro

AVANTAJE - mult mai ieftin decât concurenţii Canon/Nikon, dar cu performanţe similare; - claritate foarte bună în centru, extrem de clar la diafragme de la 5.6 în sus; - sistem de autofocus precis şi rapid, silenţios şi cu corecţie manuală permanentă; - stabilizator optic eficient şi silenţios, cu 2 moduri (1. pentru stabilizare pe ambele axe şi 2. pentru panning orizontal) - construcţie solidă şi plăcută la atingere; - aberaţiile cromatice sunt aproape absente; - cel mai mic şi uşor din gama zoom-tele cu stabilizare optică; - filtru pe 77mm - subţire şi versatil; - toate accesoriile necesare sunt livrate în cutie; - primul obiectiv cu această focală şi cu OS disponibil pe monturile Pentax şi Sony.

DEZAVANTAJE - un pic soft şi ceva vignetare la muchii la f 2.8 (se poate rezolva din soft sau cu închiderea diafragmei); - nu este rezistent la apă (precum concurenţa Canon-Nikon); - zoom-ul poziţionat în faţa inelului de focus este un pic pe dos (dar este o problemă de obişnuinţă până la urmă); - inelele de zoom şi focus nu pot fi folosite când parasolarul este întors; - inelul de focus este un pic cam îngust; - cea mai mare distanţă minimă de focus (1,4m) între obiectivele concurente lui.

FOTOCLASS

45


Š Felinda / Dreamstime.com

DOSAR

46

FOTOCLASS

Lensbaby


DOSAR

MUSE

COMPOSER & COMPOSER PRO

CONTROL FREAK

LENSBABY

SCOUT

COMPOSER WITH TILT TRANSFORMER

un sistem optic pentru perspective creative

Text : Radu Grozescu

© Drx / Dreamstime

F

enomenul Lensbaby a pornit de la un obiectiv care, în loc să fie proiectat pentru obţinerea de imagini cât mai clare, oferea o zonă relativ clară în jurul căreia totul era blurat. Aceasta s-a obţinut folosind o lentilă modestă, care, în mod intenţionat, nu era corectată pentru aberaţiile optice care afectează calitatea imaginii, în special în marginile şi colţurile cadrului. Poziţia zonei clare se poate modifica în cadru prin înclinarea obiectivului, efectul putând fi urmărit în vizor pentru a se ajunge la efectul dorit. Diametrul acestei zone se modifică prin diafragmare, folosind o serie de discuri cu orificii de diferite diametre care se instalează pe un suport magnetic în faţa lentilei frontale a obiectivului. De aici, s-a ajuns la un sistem impresionant de obiective care au în principiu aceleaşi capabilităţi, dar sunt foarte diferite în utilizare, de la creativul Muse, cel mai aproape de modelul original, la Composer, foarte comod şi rapid de utilizat şi la Control Freak care permite ajustarea extrem de fină a reglajelor de înclinare pentru dozarea cu precizie a efectului dorit. Toate variantele moderne sunt compatibile cu sistemul Optic Swap care permite schimbarea blocului optic, acum disponibil în mai multe variante pentru efecte diferite. Au apărut şi accesorii interesante, de la diafragme cu forme diverse la adaptoare tele, wide, super wide, macro. Familia Lensbaby s-a îmbogăţit recent cu obiective care nu mai oferă efectul clasic zonă clară în cadru blurat, dar nu sunt mai puţin interesante, din care amintim Fish-eye, Pinhole, Zone Plate, Soft Focus. Astfel, în oferta Lensbaby vom întâlni o serie de obiective care ne permit obţinerea de fotografii de efect cu subiecte din cele mai diverse, de la peisaje la portrete, arhitectură şi macrofotografie.

FOTOCLASS

47


Lensbaby

© Alptraum / Dreamstime.com

DOSAR

MUSE PLASTIC / MUSE DOUBLE GLASS

O

dezvoltare a obiectivului original Lensbaby, Muse este varianta care permite cea mai mare flexibilitate şi viteză la fotografiere. La fel ca majoritatea obiectivelor Lensbaby, Muse există în variantele de montură Canon EF (EOS), Nikon F, Sony Alpha / Minolta Maxxum, Pentax K / Samsung GX / Sigma SD şi Olympus 4/3, acoperind practic totalitatea DSLRurilor existente pe piaţă. Punerea la punct se face prin comprimarea tubului flexibil folosind degetele ambelor mâini, urmărind focalizarea în vizorul aparatului iar poziţionarea zonei de claritate se obţine prin înclinarea tubului. Acest gen de utilizare necesită o dexteritate care se obţine doar prin exerciţiu cu obiectivul, însă este extrem de rapidă, fiind adaptată atât fotografiei de stradă cât şi portretelor realizate prin surprindere. Este necesară însă multă atenţie pentru obţinerea simultană a focalizării şi a poziţiei zonei de claritate maximă. O consecinţă a stilului de lucru cu Muse este faptul că nu se obţin două imagini indentice, ceea ce poate fi atât un atu creativ cât şi un impediment dacă veţi încerca să repetaţi o anumită imagine. Tubul flexibil permite obţinerea unei serii de efecte mai completă decât cele posibile cu alte obiective Lensbaby datorită posibilităţilor practic nelimitate de poziţionare atât perpendicular pe axa optică, cât şi din punct de vedere al înclinării. Cu puţină atenţie şi antrenament se pot depăşi chiar posibilităţile unui obiectiv tilt/shift deoarece Muse permite ca ambele mişcări să fie executate simultan în unghiuri greu de atins de astfel de obiective. Diafragma folosită se poate modifica prin schimbarea discurilor livrate folosind o unealtă magnetică specială.

46 48

FOTOCLASS


© Purplecat / Dreamstime

© Purplecat / Dreamstime

DOSAR

2

1

3 MUSE Plastic Optic

MUSE Double Glass Optic

Pentru uşurinţa utilizării, discurile sunt inscripţionate cu valoarea diafragmei. Ca şi la celelalte obiective Lensbaby, expunerea se determină fie în mod Manual, fie în prioritate de diafragmă la aparatele care permit măsurarea la diafragma de lucru. Muse este compatibil cu sistemul de schimbare a opticii şi se livrează în două variante, cu Double Glass Optic sau cu Plastic Optic. Ambele au o focală de 50mm şi luminozitatea 2.0, deci sunt utile ca obiective de portret pe aparatele de format redus, respectiv obiective normale pe aparatele Full frame. La folosirea pe aparate Olympus acestea devin teleobiective cu o focală echivalentă de 100mm.

4

MUSE + DOUBLE GLASS OPTIC 1 - guler suport pentru manipularea obiectivului; 2 - filetul pentru accesorii; 3 - tubul flexibil; 4 - montura obiectivului.

FOTOCLASS

49


DOSAR

© Nejron / Dreamstime.com

Lensbaby

COMPOSER / COMPOSER PRO / COMPOSER + TILT TRANSFORMER

C

1 2

3

1

2

3

COMPOSER / COMPOSER PRO 1 - inelul de focalizare; 2 - sfera de înclinare a obiectivului cu dispozitivul de blocare; 3 - montura obiectivului.

50

FOTOCLASS

omposer este cel mai uşor de utilizat dintre toate obiectivele Lensbaby care permit înclinarea axei optice pentru poziţionarea zonei de claritate în cadru. Construcţia este bazată pe o sferă care se roteşte într-o montură care poate fi blocată şi asigură înclinarea după dorinţă a axei optice. Acest sistem permite cu uşurinţă obţinerea de rezultate reproductibile de la o imagine la alta. Dispozitivul de blocare al rotaţiei sferei este progresiv, astfel încât se poate regla fricţiunea necesară pentru o înclinare rapidă dar obiectivul să-şi păstreze poziţia fără susţinere din partea fotografului. Strângerea completă a mecanismului duce la blocarea mişcării de rotaţie. Punerea la punct se face cu un inel separat, similar cu al obiectivelor obişnuite cu focalizare manuală. Mişcarea este suficient de fină pentru a focaliza cu uşurinţă prin aprecierea clarităţii pe geamul mat al aparatului. Separarea focalizării de înclinarea obiectivului este încă un element care contribuie la comoditatea şi precizia în utilizare, dar scade întrucâtva viteza deoarece este nevoie de reglaje atente până la obţinerea rezultatului dorit. Composer se livrează cu Double Glass Optic care oferă cele mai clare imagini din oferta Lensbaby, şi este compatibil cu sistemul de schimbare a blocului optic. Recent a fost lansat modelul Composer Pro care se distinge printr-o construcţie mult mai precisă, cu sfera de rotaţie din metal, care asigură o mişcare mult mai lină şi uşor de controlat a axei optice şi a inelului de focalizare. Composer Pro se adresează fotografilor pretenţioşi şi este mult mai potrivit pentru cei care utilizează sistemul Lensbaby pentru video. Se livrează cu Double Glass Optic sau cu noul Sweet 35.


© Tayson Robichaud

© Mark Cornelson

DOSAR

C

ompatibil doar cu monturile micro4/3 şi Sony NEX, Tilt Transformer deschide o serie de posibilităţi interesante pentru utilizatorii acestor aparate. Tilt Transformer se livrează atât separat cât şi în varianta Composer + Tilt Transformer. Aceasta conţine un model Composer special, cu blocul optic şi mecanismul de punere la punct, care se montează pe Transformer, oferind în final toate facilităţile unui obiectiv Lensbaby Composer obişnuit. Tilt Transformer este un adaptor cu bilă de rotaţie care permite înclinarea axei optice a obiectivului, similar cu prima jumătate dintr-un Composer. La un capăt are baioneta pentru montarea pe aparat şi la celălalt o baionetă Nikon care permite utilizarea oricărui obiectiv compatibil. Sunt de preferat obiectivele cu inel de diafragmă pentru a putea modifica valoarea acesteia. Cel mai tentant obiectiv pentru folosirea pe Tilt Transformer este Nikon 50/1.8 D care este mic, uşor şi abordabil, având şi inelul de diafragmă necesar. Acesta devine un obiectiv cu posibilităţi „tilt” echivalent cu 100/1.8 pe formatul micro4/3 respectiv cu un 75/1.8 pe Sony NEX. Atracţia principală a unui obiectiv tilt este posibilitatea de înclinare a zonei de profunzime care este perpendiculară pe axa optică. Prin înclinare, se poate fie mări, fie micşora profunzimea aparentă de câmp, după cum este orientată aceasta faţă de suprafaţa principală a subiectului. Cea mai tentantă utilizare a unui obiectiv tilt este creşterea masivă a profunzimii, folosită în general în fotografia de obiecte pentru a obţine imagini imposibil de realizat cu obiective fără tilt. Invers, profunzimea se poate reduce pentru a avea doar o fâşie din subiect clară, în general în fotografia de portret şi de modă, similar cu efectul de „machetă” prezent pe unele DSLR-uri.

1 2 3 4

5 6

7

COMPOSER + TILT TRANSFORMER 1 - inel de focalizare Composer; 2 - montura tip Nikon; 3 - blocul optic; 4 - montura Nikon; 5 - butonul de blocare; 6 - sfera pentru tilt; 7- montura aparat.

FOTOCLASS

51


DOSAR

© Nejron / Dreamstime.com

Lensbaby

CONTROL FREAK

D 1

4 2 3

5

CONTROL FREAK 1 - reglaj de focalizare; 2 - şuruburi de reglaj fin; 3 - tubul flexibil; 4 - dispozitivul de blocare; 5 - montura obiectivului.

52

FOTOCLASS

erivat din Muse, cu capabilităţi similare de înclinare şi punere la punct, Control Freak rezolvă obţinerea de imagini repetabile prin implementarea unui sistem de fixare şi reglaj fin al mişcărilor obiectivului. Mecanismul constă în trei şuruburi şi un dispozitiv de blocare a mişcării de înclinare a obiectivului care poate fi blocat atât în poziţia închis cât şi deschis. Control Freak poate fi folosit ca un Muse, prin control rapid cu degetele până se atinge efectul dorit, apoi se acţionează dispozitivul de blocare pentru a păstra setările. După blocare se pot face ajustări fine cu ajutorul celor trei şuruburi apoi obiectivul poate fi folosit pentru a realiza serii de imagini cu efecte similare. Punerea la punct se poate regla foarte fin folosind reglajul separat de focalizare, fără a fi nevoie să se acţioneze şuruburile care menţin înclinarea obiectivului în poziţia dorită. Datorită acestor posibilităţi de control fin al efectului Lensbaby şi a focalizării, Control Freak este varianta ideală pentru macro şi fotografie de aproape, mai ales în combinaţie cu adaptoarele de macrofotografie. Utilizarea creativă a discurilor de diafragmă influenţează atât profunzimea de câmp în zona de claritate cât şi dimensiunea zonei clare. Atunci când este folosit pentru efecte de „machetă”, o diafragmă foarte deschisă duce la o dimensiune şi mai redusă a fâşiei clare din imagine. Control Freak se livrează cu Double Glass Optic cu o focală de 50mm şi luminozitatea 2.0, care permite obţinerea unor imagini cu o claritate bună în zona aleasă şi cu un contrast ridicat. Fiind compatibil cu sistemul Optic Swap poate fi folosit cu celelalte blocuri optice disponibile pentru o mai mare varietate de efecte.


Fotografii: Radu Grozescu

DOSAR

SCOUT

S

cout este primul obiectiv Lensbaby care nu este construit pentru a permite înclinarea axei optice, fiind bazat pe un tub rigid. Această construcţie îl face ideal pentru a fi folosit cu elementele optice care nu au nevoie de înclinarea axului optic cum sunt Fisheye Optic, Soft Focus şi Pinhole/Zone Plate Optics. Lensbaby Scout se livrează cu Fisheye Optic gata instalat, dar, fiind compatibil cu sistemul Optic Swap permite utilizarea tuturor modulelor optice disponibile, chiar dacă nu va permite modificarea poziţiei zonei de claritate la elementele clasice cu efect Lensbaby. Scout dispune de un sistem de focalizare integrat, cu un inel de punere la punct foarte comod de folosit. Tubul rigid al obiectivului este realizat din aluminiu pentru a avea greutatea minimă şi asigură centrarea corectă a imaginilor. Împreună cu Fisheye Optic, Scout devine un obiectiv fisheye mic, uşor şi abordabil care este foarte simplu de folosit. Punerea la punct este foarte comodă datorită inelului dedicat, iar efectele se văd imediat în vizorul aparatului. Diafragma se modifică prin schimbarea discurilor după demontarea elementului frontal al obiectivului. Spre deosebire de obiectivele fisheye clasice, modulul Lensbaby oferă un efect de raze luminoase divers colorate care apar la fotografierea în contralumină sau cu surse luminoase în cadru. Acest efect apare doar în zona care înconjoară imaginea propriu zisă, care este complet neagră la obiectivele obişnuite. Dacă acest efect nu vă completează în mod fericit imaginea, este foarte uşor de eliminat în procesarea fotografiilor. Lensbaby Scout este de asemenea cea mai potrivită alegere pentru fotografia Pinhole, oferind alinierea necesară pentru rezultate de calitate.

1

2

3

4

SCOUT + FISHEYE OPTIC 1 - element Fisheye Optic; 2 - inelul de focalizare; 3 - corpul rigid; 4 - montura obiectivului.

FOTOCLASS

53


DOSAR

Lensbaby

LENSBABY elemente optice Datorită libertăţii de a ataşa fiecărui dispozitiv un element optic ales de utilizator, sistemul Lensbaby oferă posibilitatea de a configura ad-hoc obiectivul cel mai potrivit pentru realizarea viziunilor creative.

OPTIC KIT Deoarece Lensbaby Muse, Control Freak şi Composer se livrează cu elementul Double Glass iar Scout cu Fisheye, cea mai rapidă şi convenabilă metodă de a adăuga alte efecte la arsenalul fotografic este achiziţionarea unui Optic Kit care cuprinde colecţia Plastic, Pinhole / Zone plate, şi Single Glass. Plastic şi Single Glass oferă acelaşi efect clasic Lensbaby, dar datorită construcţiei diferite vor avea alte caracteristici ale imaginii în zona de claritate. Pinhole şi Zone plate permit explorarea acestor genuri de fotografie cu eforturi minime.

© Laura Kicey

© Jamie Bosworth

SWEET 35 OPTIC

Este primul obiectiv Lensbaby care dispune de o diafragmă clasică integrată în construcţia modulului optic. Aceasta permite o utilizare mult mai comodă în teren, eliminând necesitatea de a schimba discurile de diafragmă, operaţiune destul de laborioasă în condiţiile de fotografiere din exterior. Obiectivul este de 35mm cu luminozitatea 2.5, cu 4 lentile în 3 grupe, cu acoperire multistrat, destinat obţinerii efectului de focalizare selectivă. Este compatibil cu sistemul Optic Swap deci poate fi folosit pe toate modelele de obiective Lensbaby. Diafragma este construită din 12 lamele pentru a avea o deschidere cât mai circulară, strict necesară obţinerii unui efect plăcut în special în cazul prezenţei surselor de lumină în cadru.

54

FOTOCLASS


DOSAR

© Craig Strong

© Keri Friedman

FISHEYE OPTIC

Modulul Fisheye poate fi montat în mod direct pe Scout şi Composer şi folosind un adaptor pentru Muse şi Control Freak, transformându-le într-un obiectiv fisheye veritabil. Nu este compatibil cu Composer cu Tilt Transformer. Are focala de 12mm, 6 lentile acoperite multistrat, câmp de 160°. Diafragma se modifică schimbând discurile, după demontarea elementului frontal. Fisheye Optic generează un efect de raze luminoase colorate în exteriorul imaginii propriu zise care apare la fotografierea în contralumină, dar se poate folosi ca orice obiectiv fisheye clasic, oferind imagini de bună calitate. Are în plus posibilitatea de a focaliza la distanţe foarte mici pentru efecte macro, în special instalat pe Control Freak.

All images courtesy LENSBABY

© Robert Hesse

© David More

SOFT FOCUS OPTIC

Este un modul optic inspirat din obiectivele clasice de portret de tip Imagon care utilizau o diafragmă perforată pentru a obţine imagini „flou” datorate corectării insuficiente a aberaţiei de sfericitate. Astfel, peste o imagine clară generată de zona centrală a obiectivului se suprapune o imagine neclară, generată în zonele periferice ale acestuia. Reglarea efectului de neclaritate se face prin schimbarea discurilor de diafragmă cu modele diferite de perforaţii. Obiectivul are focala de 50mm şi este tratat multistrat. Efectul este uniform pe toată suprafaţa cadrului, nu doar în zona centrală. Nu necesită înclinarea axei optice deci se poate utiliza şi pe Scout. Este indicat pentru portrete şi unele tipuri de peisaj.

FOTOCLASS

55


DOSAR

Lensbaby

© Lisa Smith Studios

© Lisa Smith Studios

DOUBLE GLASS OPTIC

Este cel mai cunoscut modul optic Lensbaby datorită calităţilor optice foarte bune, adaptate perfect pentru obţinerea efectului clasic de zonă clară înconjurată de blur. Double Glass are o focală de 50mm şi luminozitatea 2.0 care îl fac foarte potrivit pentru fotografierea în lumină existentă. Realizat dintr-un dublet optic din sticlă tratat multistrat, oferă o calitate foarte bună a imaginii în zona centrală, al cărei diametru poate fi modificat prin schimbarea discurilor de diafragmă. În exteriorul zonei clare apare un blur din ce în ce mai pronunţat pe măsură ce ne apropiem de marginile cadrului. Poziţionarea zonei clare se modifică prin înclinarea axei optice a modulului când e montat pe Muse, Control Freak sau Composer.

© Craig Strong

© Keri Friedman

PINHOLE + ZONE PLATE

Acest modul permite trecerea de la Pinhole la Zone Plate printr-un comutator mecanic. El nu cuprinde lentile, imaginea fiind formată prin efectul corespondent sistemului ales. Se foloseşte cel mai bine pe Scout. Pinhole este un orificiu foarte mic, cu o luminozitate de F:177, care permite obţinerea de imagini clare pe toată suprafaţa cadrului. Luminozitatea mică duce la timpi de expunere foarte lungi, chiar în condiţii bune de lumină. Imaginea finală are un caracter specific. Zone plate formează imaginea bazându-se pe difracţia luminii la trecerea prin spaţii înguste. Luminozitatea este F:19, făcând posibilă fotografierea din mână. Imaginea finală este mult mai „soft” decât la Pinhole, focala echivalentă fiind de 50mm.

56

FOTOCLASS


DOSAR

© Craig Strong

© Jerame Hart

PLASTIC OPTIC

Prin utilizarea unui singur element optic din plastic, face posibilă experimentarea de către fotografii cu DSLR-uri a genului de imagini care se obţin cu unele aparate devenite „clasice”, de asemenea cu lentile din plastic. Distanţa focală este de 50mm, diafragmele sunt pe discuri interschimbabile iar modulul este compatibil cu sistemul Optic Swap. Corectarea insuficientă a aberaţiei cromatice, caracteristică sistemelor compuse dintr-o singură lentilă, împreună cu calitatea optică rezultată din proiectarea deliberată, duc la obţinerea unor fotografii foarte caracteristice, cu o claritate discutabilă în zona centrală şi cu un blur accentuat în restul cadrului. Efectul poate fi cuplat cu înclinarea axei de fotografiere.

All images courtesy LENSBABY

© Mauro Del Romano

© Luca Lacche Photography.net

SINGLE GLASS OPTIC

Este lentila pe baza căreia a fost lansat primul Lensbaby, care oferă efectul binecunoscut clar/neclar, acum integrată în sistemul Optic Swap pentru a fi compatibilă cu toate obiectivele sistemului. Modulul cuprinde o singură lentilă din sticlă, fără tratamente antireflex, ceea ce duce la scăderea contrastului general al imaginii, pe lângă efectele datorate aberaţiilor optice. Distanţa focală este de 50mm cu luminozitatea 2.0. Calitatea optică este oarecum superioară modulului Plastic Optic dar net inferioară celui Double Glass care conţine două lentile tratate multistrat. Single Glass este foarte potrivit pentru o gamă largă de imagini, de la portrete şi peisaje la fotografii alb negru, oferind un efect subtil de neclaritate.

FOTOCLASS

57


DOSAR

Lensbaby

LENSBABY accesorii Accesoriile sistemului LENSBABY permit alegerea unor perspective şi încadrări originale, plus efecte optice care pot fi orientate şi dozate astfel încât să susţină viziunea creativă

ACCESSORY KIT Cuprinde cele mai folosite kituri de accesorii disponibile în sistemul Lensbaby, grupate într-un pachet foarte atractiv ca preţ. Setul oferă lărgirea considerabilă a posibilităţilor creative prin adaptoarele wide 0.6X şi tele 1.6X şi kitul macro compus din două lentile, toate compatibile cu modulele optice cu filet de 37mm din gama Lensbaby. La acestea se adaugă Lensbaby Creative Aperture Kit 2 care permite modificarea imaginii surselor de lumină aflate în cadru folosind diafragmele livrate sau construind altele.

© Peggy Dyer

© Lisa Smith Studio

0.42X SUPER WIDE LENS

Este un adaptor care permite conversia obiectivelor clasice Lensbaby cu focala de 50mm în superangulare de 21mm. Calculat special pentru compatibilitate cu modulele Lensbaby, adaptorul superwide este mic şi uşor, fiind foarte comod de folosit. Utilizarea adaptorului superwide duce la micşorarea diametrului zonei de claritate în cadru, ceea ce ajută în realizarea de imagini creative. Fixarea se face cu filetul de 37mm prezent pe toate modulele cu optică de 50mm şi are un filet de 52mm în partea frontală pentru filtre sau alte accesorii. Schema optică reduce vignetarea pe aparatele Full frame dacă axul optic nu este înclinat, iar pe aparatele de format redus chiar şi în cazul înclinării, oferind o calitate optică superioară.

58

FOTOCLASS


DOSAR

© Mark Wade

© Heather Hawksford

STEP UP / SHADE

Compatibil cu toate obiectivele Lensbaby în afară de Sweet 35 şi Fisheye Optic, Step-up/shade este o combinaţie de parasolar şi inel adaptor care permite folosirea de filtre şi accesorii cu filet de 52mm, şi se montează pe filetul de 37mm al modulelor optice. Construcţia specială permite utilizarea inclusiv pe modelul Composer care nu este compatibil cu modelele obişnuite de inele step-up. Dimensiunile sunt compacte, dar parasolarul este foarte eficient, având o adâncime de 36mm. Filetul de 52mm a fost ales pentru a satisface cerinţele de eficacitate şi pentru faptul că este foarte folosit la obiectivele curente de DSLR-uri, fiind disponibilă o gamă mai mare din toate modelele de filtre, la preţuri rezonabile.

All images courtesy LENSBABY

© Tony Sweet

© Angela Morris

WIDE ANGLE + TELEPHOTO LENS

Pentru mărirea versatilităţii elementelor optice Lensbaby cu o focală de 50mm, au fost creeate adaptoarele wide 0.6x şi tele 1.6x. Singurele module cu care nu sunt compatibile sunt Sweet 35 şi Fisheye. Amândouă adaptoarele au filetul de montare de 37mm şi sunt foarte compacte, aprox. 3.1 x 4.6 cm cu greutăţi apropiate, sub 60g, ceea ce le face foarte comode la transport şi utilizare. Converterul wide 0.6x transformă obiectivul de 50mm într-un mic superangular de 30mm, păstrând diametrul zonei de claritate relativ constant în imagine. Teleconverterul 1.6x creşte focala la 80mm, cu o uşoară creştere a diametrului zonei de claritate, fiind foarte potrivit pentru portrete, dar şi pentru peisaje mai îndepărtate.

FOTOCLASS

59


DOSAR

Lensbaby

© Heather Jacks

© Mel Brackstone

MACRO KIT

Pentru a spori capabilităţile de fotografiere de aproape cu sistemul Lensbaby se folosesc lentilele adiţionale din kitul macro. Acesta este compatibil cu toate modulele optice în afară de Fisheye şi Sweet 35. Kitul macro este compus din două lentile, una de +4 dioptrii care permite focalizarea între 15-33cm, cealaltă de +10 dioptrii cu care se poate fotografia de la distanţe între 7.5-15cm. Se pot folosi şi împreună, obţinându-se distanţe de fotografiere între 5-7.5cm. Posibilitatea de a înclina axa optică a obiectivelor Lensbaby este importantă în macrofotografie deoarece se poate înclina planul de profunzime după dorinţă, fie pentru a urma suprafaţa subiectului, fie pentru a o intersecta în zona de interes maxim.

Discurile de diafragmă folosite în majoritatea modulelor optice au deschideri perfect circulare, iar imaginea surselor de lumină din zonele neclare este circulară sau elipsoidală, după cum este înclinată axa optică. Creative Aperture Kit 2 oferă 9 discuri cu forme speciale care transformă imaginea surselor punctiforme de lumină din cadru în funcţie de modelul ales. Efectul este vizibil doar în zonele neclare ale imaginii, nu şi în zona de claritate, deci nu afectează redarea subiectului principal. Discurile se folosesc în locul celor clasice care asigură diafragmarea obiectivului. Pentru o doză şi mai mare de creativitate, kitul conţine şi un set de 10 discuri brute, care pot fi perforate de către utilizator cu formele dorite.

All images courtesy LENSBABY

60

© Kirsten Hunter

© Andrew Kua

CREATIVE APERTURE KIT

FOTOCLASS


DOSAR

LENSBABY - Cum schimbăm elementul optic

1

2

3

4

1 - capacul tocului de obiectiv are un dispozitiv cu trei gheruţe cu care se deblochează blocul optic prin răsucire (nu este înşurubat, este un fel de baionetă de prindere). 2 - se scoate blocul optic prin răsturnare, cu grijă pentru a-l feri de şocuri. 3 - se aşează cu atenţie noul bloc optic în locaşul din obiectiv. 4 - se blochează în poziţie cu ajutorul aceluiaşi dispozitiv până se aude click.

LENSBABY - Cum schimbăm diafragmele

1

2

3

4

1 - dispozitivul de schimbare are şi spaţiu de depozitare pentru discurile de diafragmă. 2 - se alege discul necesar, în funcţie de valoarea diafragmei dorite. 3 - cu capătul magnetic al dispozitivului de schimbare se extrage discul de diafragmă aflat în obiectiv. 4 - noul disc se aşează cu grijă în locaşul de deasupra lentilei, urmând să fie stabilizat în poziţie de trei magneţi minusculi.

LENSBABY - Obiective Nikon pe montura micro 4/3

1

2

3

4

1 - se deblochează de la buton montura dintre Tilt Transformer şi elementul Composer (pentru siguranţă, blocaţi în prealabil mecanismul bilei). 2 - se extrage Composerul prin răsucire, similar cu scoaterea unui obiectiv din baioneta de pe aparat. 3 - se introduce obiectivul Nikon, aici un 50/1.8. 4 - se blochează în baionetă prin răsucire, până se aude un click.

FOTOCLASS

61


© Rewat Wannasuk / Dreamstime.com

© Laura Seymour / Dreamstime.com

© Jannelle Althoff / Dreamstime.com

© Johann Helgason / Dreamstime.com

GHID

62

FOTOCLASS

Macro

MACRO cu inele de extensie KENKO

Text : Cristian Simionescu


GHID

0,15 X

CANON EF 50mm 1.8

0,24 X

CANON EF 50mm 1.8 + KENKO DG 12mm

I

nelele de extensie sunt un mijloc foarte practic pentru a face macrofotografie în absenţa unui obiectiv macro dedicat. Ele se introduc între aparat şi obiectiv, făcând posibilă focalizarea la distanţe mult mai mici decât în mod obişnuit. Avantajul lor major este că nu introduc aberaţii optice suplimentare, cum este cazul lentilelor adiţionale. Inelele de extensie pot fi folosite pentru obţinerea de rapoarte mari de reproducere, chiar peste 1:1, deci imaginea subiectului pe captor va fi mai mare decât în realitate, permiţând realizarea de imagini imposibil de făcut cu zoom-uri „macro”. Cele mai potrivite obiective pentru utilizarea cu inele de extensie sunt modelele 50/1.8 care pe lângă dimensiunile, greutatea şi preţul redus sunt şi foarte luminoase, permiţând încadrarea comodă şi focalizarea sigură. Schema optică relativ simplă este cel mai bine adaptată pentru macrofotografia cu inele. Zoom-urile, în special cele wide şi standard, sunt mai puţin recomandate. În cazul zoom-urilor tele, adăugarea de inele poate duce la rezultate interesante prin posibilitatea de a fotografia de la distanţă vietăţi mici care ar fi altfel speriate de apropierea aparatului.

0,40 X

CANON EF 50mm 1.8 + KENKO DG 20mm

0,64 X

CANON EF 50mm 1.8 + KENKO DG 12 + 20mm

Inelele de extensie sunt disponibile în mai multe variante, începând cu cele „originale” până la modele extrem de simple care oferă doar cuplarea mecanică. Inelele de extensie Kenko, disponibile atât pentru Canon şi pentru Nikon, sunt cea mai potrivită alegere deoarece au o construcţie foarte îngrijită şi solidă, dispunând în acelaşi timp de contactele necesare pentru transmisia completă, electronică şi mecanică, între aparat şi obiectiv. Kenko oferă un set de 3 inele, cu dimensiunile de 12, 20 şi 36mm cu care se pot obţine fotografii cu rapoarte de reproducere între 0.24x şi 1.36x în cazul folosirii cu un obiectiv de 50mm. Dimensiunile inelelor sunt astfel alese încât rapoartele de reproducere se pot modifica practic continuu între minim şi maxim prin folosirea diverselor combinaţii posibile. Prin mărirea distanţei între aparat şi obiectiv la utilizarea de inele de extensie se obţine o scădere a cantităţii de lumină care ajunge la captor, practic o valoare mai redusă a diafragmei faţă de cea nominală, pierderea de lumină atingând două trepte de diafragmă la scara de reproducere 1:1.

FOTOCLASS

63


GHID

Fotografii: Radu Grozescu

Macro

0,72 X

CANON EF 50mm 1.8 + KENKO DG 36mm

0,96 X

CANON EF 50mm 1.8 + KENKO DG 36 + 12mm

Raportul de reproducere al subiectului pe captor poate fi calculat din raportul extensiei (dimensiunea totală a inelelor folosite) faţă de distanţa focală a obiectivului utilizat, deci cu un obiectiv de 50mm avem nevoie de 50mm de extensie pentru un raport 1:1.

Idei utile pentru macro cu inele de extensie Montarea şi demontarea inelelor intermediare se face cu aceleaşi precauţii pentru limitatea pătrunderii prafului ca şi la schimbarea obiectivelor. Pentru a evita prăfuirea internă a inelelor le vom păstra doar cu capacele de protecţie montate. Expunerea corectă va fi asigurată de aparat în cazul luminii existente, sau a folosirii de flash-uri dedicate în regim TTL. Doar pentru flash-uri manuale va trebui să luaţi în considerare factorul de prelungire datorat creşterii extensiei. Iluminarea subiectului devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce folosim mai multe inele. La fotografierea în lumină naturală este esenţial să ne poziţionăm astfel încât să nu umbrim subiectul fotografiei. Cu acelaşi scop, contrar practicii uzuale, aici vom renunţa la folosirea parasolarului.

64

FOTOCLASS

1,12 X

CANON EF 50mm 1.8 + KENKO DG 36 + 20mm

1,36 X

CANON EF 50mm 1.8 + KENKO DG 36 + 20 + 12mm

Pentru iluminarea suplimentară a subiectului putem folosi fie un flash lateral, fie unul circular, dedicat pentru macro, care se montează pe obiectiv. Un avantaj major al folosirii flash-ului este posibilitatea de a „îngheţa” mişcarea în cadru, eliminând atât mişcarea subiectului cât şi pe cea a aparatului. Există lămpi cu LED-uri care oferă lumină continuă pentru macrofotografie, foarte practice atât pentru iluminarea principală cât şi pentru completarea iluminării ambiante la fotografierea în exterior. Au avantajul că subiectul este iluminat permanent, facilitând încadrarea şi punerea la punct. Profunzimea scade mult odată cu apropierea de subiect, respectiv cu creşterea scării de reproducere, ajungând la dimensiuni de ordinul milimetrilor. Închidem diafragma la valori între F:11-16 pentru a avea o profunzime acceptabilă. Închiderea diafragmei va cere fie timpi de expunere mai lungi, fie folosirea unor sensibilităţi mai mari la fotografierea în lumina existentă. Închiderea diafragmei peste F:16, duce la micşorarea clarităţii generale din cauza difracţiei. O oarecare atenuare a efectelor acesteia se poate obţine fie prin creşterea reglajului de „sharpness” în aparat fie la procesarea imaginilor, în timp ce o profunzime mică nu poate fi corectată ulterior.


© Lukas Hejtman / Dreamstime.com © Jolin / Dreamstime.com

0,24X 0,40X 0,72X

Kenko DG 36mm + 20mm + 12mm = 1,36X

GHID

© Lyn Baxter / Dreamstime.com

În cazul subiectelor statice fotografiate de pe trepied există totuşi posibilitatea de a creşte profunzimea prin realizarea a mai multor imagini cu planuri diferite de punere la punct şi combinarea acestora cu soft-uri speciale (focus stacking). Fotografierea macro din mână este riscantă datorită atât profunzimii mici cât şi riscului de a obţine imagini mişcate, aşa că este bine să folosim un trepied sau alt suport potrivit. Cele mai practice trepiede sunt cele care permit întoarcerea coloanei centrale sau montarea ei la 90° sau în diverse unghiuri. Pasionaţii de macrofotografie folosesc şine macro care permit avansul aparatului cu un mecanism cu cremalieră. Dacă totuşi fotografiaţi din mână, punerea la punct se face prin modificarea distanţei dintre aparat şi subiect, urmărind în vizor ca planul de claritate să coincidă cu zona de maxim interes a subiectului. Fotografierea macro din mână este foarte rapidă şi pare comodă dar poate da rezultate bune doar în condiţii de lumină puternică sau la folosirea flash-ului. Atenţie la alegerea fundalului, deoarece deşi este blurat, culorile se vor vedea în continuare foarte bine. Dacă fundalul este relativ aproape de subiect şi este prea agitat, ne poate strica o compoziţie altfel foarte reuşită.

© Sunlu4ik / Dreamstime.com

PROGRESIA RAPORTULUI DE REPRODUCERE PENTRU SISTEMUL KENKO DG 36 + 20 + 12mm

FOTOCLASS

67 65


GHID

Autofocus fine-tuning

Autofocus fine-tuning cu

Spyder

LENSCAL Text & foto: Radu Grozescu 66

FOTOCLASS


GHID

C

Aceasta este importantă şi pentru posesorii de aparate care nu dispun de AF fine tuning deoarece pot să afle dacă există o problemă sistematică cu echipamentul lor şi să ia eventual măsuri pentru corectare, inclusiv printr-o vizită la service. Metoda poate fi folosită şi la achiziţionarea de obiective noi, în special dacă aparatul nu dispune de AF fine tuning, pentru a evita cumpărarea unui obiectiv excelent optic, dar care nu se „înţelege” cu DSLR-ul din dotare.

reşterea rezoluţiei captorilor DSLR-urilor, pe lângă avantajele cunoscute, duce şi la creşterea pretenţiilor privitoare la calitatea imaginii, deoarece la vizionarea fotografiilor pe ecran la dimensiuni mari sunt vizibile cele mai mici erori sau defecte. Pe lângă o mai mare atenţie acordată calităţii optice şi utilizării optime a obiectivelor, apar mult mai vizibil erorile de focalizare. Acestea pot avea mai multe cauze, de la o tehnică necorespunzătoare la erori sistematice ale aparaturii. Tehnica deficitară se observă în special cu obiective luminoase şi/sau la distanţe mici, unde profunzimea este mai redusă, iar aparatul este lăsat să aleagă singur punctul de focus, sau acesta nu este suprapus pe zona principală a subiectului iar punerea la punct se realizează în altă parte. Mai apare datorită modificării distanţei între momentul focalizării şi declanşare, fie la subiecte aflate în mişcare fie datorită fotografului. Acestea pot fi evitate prin îmbunătăţirea tehnicii de fotografiere care vine odată cu creşterea experienţei.

Există mai multe metode de determinare, mai mult sau mai puţin precise, una dintre cele mai sigure fiind folosirea dispozitivului Spyder LENSCAL care permite verificarea cu precizie a prezenţei erorilor, iar în cazul aparatelor cu AF fine tuning, găsirea valorilor optime de corecţie. Spyder LENSCAL elimină problemele metodelor care se bizuie pe focalizarea pe un plan înclinat, folosind o miră de focalizare care este permanent perpendiculară pe axa optică, iar citirea preciziei de focalizare se face pe o riglă înclinată, marcată astfel încât să obţinem valorile eventualelor erori direct în milimetri. Iluminarea dispozitivului se va face cu lumină continuă, suficientă pentru a permite sistemului de focalizare a aparatului să funcţioneze în parametri optimi, multe aparate având dificultăţi în a focaliza cu precizie sub anumite nivele de lumină. La fotografiere poate fi folosită şi lumina de flash, pentru a minimiza problemele de mişcare a aparatului la declanşare şi a creşte precizia determinărilor. Dacă se fotografiază în lumina ambiantă se va folosi o metodă de declanşare de la distanţă pentru a nu mişca aparatul în timpul expunerii. Distanţa optimă de testare este la peste 10x distanţa focală a obiectivului, Canon recomandă chiar 50x, dar aici profunzimea începe să acopere eventualele erori de focalizare. Este bine să se repete testele la distanţa la care se foloseşte în mod normal obiectivul respectiv, deci un 85mm de portret va fi testat la aprox. 1m, apoi testele se vor repeta la 1.5-2m, corespunzător cu distanţa la care fotografiaţi în mod normal. Aici vom folosi ca exemplu aparatul Nikon D7000, dar paşii necesari sunt similari pentru majoritatea aparatelor care dispun de această facilitate.

Aici ne vom preocupa de erorile sistematice de focalizare ale combinaţiei aparat / obiectiv, care, până la apariţia senzorilor de mare rezoluţie, erau practic invizibile. Acestea se manifestă prin plasarea planului de claritate maximă fie puţin în faţa subiectului principal (front focus), fie puţin în spatele acestuia (back focus), fenomen care apare cu regularitate la folosirea unui anumit obiectiv pe aparatul respectiv. Trebuie subliniat că nu este o caracteristică a obiectivului respectiv, care pe alte aparate e posibbil să dea rezultate bune, nici a aparatului care, cu alte obiective, să nu prezinte acest fenomen, ci a combinaţiei obiectiv / aparat. Pentru contracararea erorilor sistematice de front/back focus, aparatele mai pretenţioase cum ar fi Canon 1D III, 1D IV, 1Ds III, 5D II, 50D, 7D, Nikon D3, D3x, D3s, D300, D300s, D700, D7000, Sony A850, A900, Olympus E-30, E-620, E5, Pentax K20, K5D, K7D, dispun de posibilitatea de „fine tuning” a sistemului AF. Prima etapă necesară este determinarea existenţei eventualelor probleme de front/back focus.

1 2

Poziţionarea verticală a LENSCAL se face cu ajutorul bulei de nivel incluse. Se poate folosi un stativ de lumini, un trepied sau se poate pune pe marginea unei mese. Aparatul se pune pe trepied cu obiectivul la aceeaşi înălţime cu mira de focalizare, pentru a se asigura perpendicularitatea. Se evită fotografierea din unghi pentru a nu se falsifica citirile. Se va alege distanţa optimă pentru obiectivul respectiv.

FOTOCLASS

67


GHID

Autofocus fine-tuning

3

În sub-meniul AF fine tuning se poate modifica valoarea implicită pentru aparat. Aceasta va fi folosită cu toate obiectivele pentru care nu există corecţii memorate. Vom modifica valoarea doar dacă observăm că toate obiectivele pe care le avem prezintă abateri similare de front sau back focus. Este important ca abaterile să fie toate în acelaşi sens, deci toate fie front, fie back focus. Dacă obiectivele au abateri de sensuri contrare lăsăm această valoare pe zero.

4

5

Se face prima imagine pentru controlul focalizării. Se fotografiază cu o diafragmă deschisă, pentru a minimiza profunzimea. La zoom-uri se începe cu focala maximă, din acelaşi motiv. Iluminarea mirei de focalizare poate fi făcută prin orice mijloace, câtă vreme este suficientă pentru focalizare şi fotografiere. Se focalizează cu punctul central, exact pe mijlocul mirei. Dacă aparatul e pe trepied se dezactivează stabilizarea. Acum putem observa eventuala abatere de focalizare.

FOTOCLASS

Pentru corecţii individuale pentru diversele obiective pe care le avem, folosim opţiunea de salvare personalizată. DSLR-urile vor recunoaşte şi memora automat tipul obiectivului utilizat. Mai apar confuzii la anumite modele de aparate atunci când se folosesc obiective produse de fabricanţii independenţi, niciodată cu obiective originale. Atenţie, aparatul nu poate deosebi două obiective similare, de acceaşi marcă şi model, în timp ce corecţiile necesare ar putea fi diferite.

6

7

68

Se identifică sub-meniul AF fine tuning, în general este în meniul Custom Functions la aparatele Canon, respectiv în meniul Setup la DSLR-urile Nikon. Este bine să răsfoim manualul aparatului înainte de a ne apuca de lucru, deoarece fiecare marcă şi model de aparat prezintă particularităţi proprii. Valoarea implicită pentru AF fine tuning este Off, o trecem pe ON pentru a putea face ulterior eventualele modificări necesare.

Dacă observăm că planul de focalizare nu este exact pe marcajul „0” de pe LENSCAL, repetăm testul, iar între imagini focalizăm manual pe infinit pentru a forţa aparatul să pună din nou la punct. Pentru determinări sigure este strict necesar ca axa de fotografiere să fie perpendiculară pe miră. Dacă vedem o abatere repetabilă ca sens şi valoare, începem să aplicăm corecţii în sensul dictat de imaginile de probă, deci pozitive dacă avem front focus şi negative pentru back focus.


GHID

8

Corecţiile se aplică în paşi mici, în sensul dictat de rezultatele imaginilor de probă. Cel mai sigur este ca între teste să descărcăm imaginile pentru a le examina pe un computer, mai ales în faza în care facem corecţiile finale, indiferent cât de bun este LCD-ul aparatului folosit. Imaginile se vor vizualiza la 50% sau 100% pentru a avea precizia maximă. Pentru o mai uşoară apreciere a rezultatelor, putem să creştem valorile de sharpness şi contrast în aparat.

9

10

După stabilirea valorii optime de corecţie aceasta se salvează în aparat, într-o listă specială. Valoarea respectivă va fi folosită automat de fiecare dată când aparatul detectează un obiectiv cu caracteristicile respective. Dacă folosiţi obiective similare împrumutate, este foarte posibil ca acestea să aibă nevoie de alte valori, iar corecţiile pe care le-aţi obţinut nu pot fi folosite fără a face teste pe alte aparate şi obiective, chiar dacă sunt de acelaşi tip.

După fiecare corecţie repetăm testul, de preferat de câteva ori pentru a fi siguri că noua determinare este corectă. Deoarece putem citi abateri de ordinul milimetrilor este bine să fim siguri că ceea ce vedem este o abatere sistematică, nu o întâmplare. Este mult mai sigur să folosim opţiunea de AF Single decât focalizarea continuă. În caz de abateri inconstante, verificăm din nou poziţia aparatului şi a mirei de focalizare pentru asigurarea perpendicularităţii.

Testele şi corecţiile se repetă până obţinem în mod constant poziţionarea planului de focalizare pe valoarea „0” de pe LENSCAL. Pentru comoditate, dacă aparatul ne permite şi avem softul necesar, putem să fotografiem direct în computer pentru a vedea mai bine rezultatele testelor. La DSLR-urile Canon softul este inclus pe CD-urile care au venit cu aparatul. Atingerea valorii optime se face în general destul de rapid, dar este necesar să verificăm repetabilitatea rezultatelor.

11

12

Aparatele care dispun de facilitatea de AF fine tuning pot memora o listă de 12-20 de obiective cu corecţiile aferente, depinzând de marcă şi model. Aparatul memorează doar o corecţie pentru fiecare obiectiv, iar în cazul zoom-urilor, corecţia necesară la focala maximă este în general valabilă şi la celelalte focale, dar este bine să verificaţi corectitudinea rezultatelor. Dacă este cazul, determinati corecţia necesară pentru focala pe care o folosiţi cel mai des.

FOTOCLASS

69


BREVIAR

Nocturne

Foto nocturne cu un aparat

COMPACT Text: Octavian Manolescu

70

FOTOCLASS

1

3

2

4


BREVIAR

F

Ca alternativă putem folosi moduri predefinite „scenă”, eventual cel de fotografie nocturnă, dar multe aparate nu acceptă corecţii de expunere şi balans de alb în aceste moduri.

otografia nocturnă pare la prima vedere un gen foarte dificil, pentru abordarea căruia este strict necesar să folosim aparatură performantă, deci cel puţin un DSLR cu un obiectiv de bună calitate, de preferinţă cât mai luminos, şi un trepied de top. Dacă analizăm mai bine imaginile nocturne cele mai reuşite vom observa că cele mai importante elemente sunt alegerea subiectului, compoziţia şi momentul optim de fotografiere, aparatura foto rămânând pe ultimul plan.

Pasul 3: Pentru imagini nocturne de bună calitate este bine să folosim sensibilitatea minimă a aparatului. Aceasta ne va garanta fotografii fără „zgomot” evident, care ar apărea foarte supărător în cazul sensibilităţilor mari, în special în zonele închise ale imaginii.

Astfel, respectând câteva principii simple, vom putea face fotografii nocturne foarte reuşite folosind un aparat compact, iar ca suport fie un trepied de voiaj, fie un minitrepied sau chiar un suport improvizat. Alegerea subiectului se face în funcţie de iluminarea pe timp de noapte şi mai puţin de aspectul în timpul zilei. O suprafaţă de apă, râu, lac sau chiar o baltă rămasă după ploaie ne va dubla numărul surselor de lumină din cadru, animând şi mai mult imaginea, aducând pete de culoare unde altfel ar fi fost o zonă neagră, fără detalii. Momentul optim este atunci când cerul nu este complet negru, pentru a păstra conturul clădirilor, acoperişurile fiind rareori luminate. Un cer albastru închis va arăta cu mult mai bine decât unul negru compact.

Pasul 4: Alegerea celui mai potrivit balans de alb este foarte dificilă în fotografia nocturnă, deoarece vom avea aproape sigur în cadru mai multe tipuri de lumini, cu temperaturi de culoare diferite. Atunci, vom încerca să obţinem o imagine plăcută din punct de vedere estetic prin modificarea setărilor în timp ce privim pe LCD, pentru a vedea care corespunde cel mai bine intenţiilor noastre. Pasul 5: Deoarece vom folosi fie un trepied, fie o altă soluţie de suport, este bine să închidem stabilizarea din meniul aparatului deoarece aceasta, în încercarea de a anula mişcările aparatului, nu va face decât să introducă neclaritate. Excepţiile sunt când fotografiaţi cu aparatul în mână sprijinit de un obiect, sau de pe un suport instabil, ambele soluţii fiind riscante.

Pasul 1: Fotografiile nocturne vor avea porţiuni mari de negru şi tonuri foarte închise, deci vom avea nevoie de cea mai bună redare a tonurilor şi culorilor. Deoarece puţine aparate compact oferă opţiunea de a folosi formatul RAW, vom alege Jpeg Large pentru dimensiunea maximă, şi SuperFine sau Fine, în funcţie de opţiunile existente pe aparat, pentru compresia minimă.

Pasul 6: Deoarece în condiţiile de iluminare din fotografia nocturnă aparatul va încerca să pornească flash-ul pentru a compensa lipsa de lumină, este necesar să-l închidem din meniul aparatului. Îl putem lăsa deschis doar dacă încercăm să facem un portret de noapte, deci să fotografiem un personaj pe fundalul oraşului luminat. Pasul 7: Datorită caracterului fotografiei nocturne, cu mari suprafeţe foarte închise în cadru şi mult mai puţine luminoase, va fi necesar să folosim corecţia de expunere, altfel aparatul ne va supraexpune imaginile. Vom aplica o corecţie spre subexpunere a cărei mărime o vom determina prin încercări.

Pasul 2: Modul de expunere indicat este Program, unde aparatul alege singur timpul de expunere şi diafragma, dar ne lasă să facem reglajele dorite pentru aspectul final al imaginii. Nu vom folosi modul Auto deoarece acesta va tinde să declanşeze flash-ul.

5

7

6

8

FOTOCLASS

71


BREVIAR

Nocturne

Valoarea probabilă este în jur de -1 treaptă. Corecţia de expunere se găseşte fie în meniu, fie pe un buton separat pe exteriorul aparatului. Pasul 8: Dacă ne grăbim putem să activăm funcţia bracketing iar aparatul va realiza trei imagini cu expuneri diferite. Diferenţa de expunere dintre fotografii se alege de către fotograf. Ideal ar fi să avem deja aplicată o corecţie de la care să plece calculele aparatului, altfel două dintre cele trei imagini vor fi cu siguranţă supraexpuse. Totuşi, la fotografia nocturnă, e mai simplu să determinăm expunerea prin încercări. Pasul 9: În absenţa unui dispozitiv de declanşare la distanţă, fie pe cablu, fie wireless, care în general lipsesc din trusa utilizatorului de compact, vom folosi autodeclanşatorul. Dacă aparatul permite, vom opta pentru timpul de întârziere de 2s, care este suficient de lung pentru a se amortiza vibraţiile induse de atingerea aparatului. Pasul 10: Focalizarea se face folosind sistemul AF, în general pe zone cât mai bine luminate sau chiar pe becuri. Pentru acest tip de fotografie putem lăsa aparatul să aleagă punctul de focalizare. Daca aparatul permite, putem folosi opţiunea de focalizare la infinit. Declanşarea se va face de la butonul aparatului, folosind funcţia de întârziere. Este bine ca după fiecare declanşare să examinăm imaginea rezultată şi să continuăm până avem una rezonabil de clară.

prin încercări timpul de expunere necesar pentru o imagine corectă. Ca idee, putem pleca de la indicaţiile aparatului, urmând în general să folosim timpi din ce în ce mai scurţi până atingem rezultatul dorit.

Pasul 11: Fotografii mai experimentaţi vor prefera modul de expunere Manual, în care vor avea posibilitatea de a fixa singuri diafragma şi timpul de expunere. Nu este necesară închiderea diafragmei pentru profunzime deoarece la aparatele compact aceasta e suficient de mare, în special la focalele mici care vor fi folosite în fotografia nocturnă. Pasul 12: Similar cu determinarea corecţiei optime de expunere când se foloseşte modul Program, aici vom determina

72

FOTOCLASS

Pentru a asigura stabilitatea aparatului la fotografierea cu timpii lungi necesari în fotografia de noapte recomandăm minitrepiedele care sunt mici şi uşoare, încap într-o geantă foto sau chiar în buzunare şi pot fi cu uşurinţă poziţionate pe orice alt suport aflat la îndemână. Se remarcă prin plurivalenţă minitrepiedele Gorillapod (în imagine), care pe lângă utilizarea clasică pot fi cu uşurinţă înfăşurate pe balustrade şi alte obiecte de dimensiuni reduse, oferind un suport suficient de stabil pentru aparatele compact şi bridge. Data viitoare când vedeţi un subiect potrivit pentru fotografie nocturnă folosiţi fără nici o ezitare aparatul compact. Respectând aceşti 12 paşi, veţi obţine imagini de calitate.

9

11

10

12


BREVIAR

Filtre de polarizare

Utilizarea filtrelor de

POLARIZARE

Text & foto: Radu Grozescu

74

FOTOCLASS


BREVIAR

1

F

iltrele de polarizare sunt, după cele de protecţie, cele mai utilizate în fotografia digitală. Ele au proprietatea de a limita trecerea către captor a luminii polarizate într-o proporţie care poate fi stabilită de către fotograf prin rotirea filtrului în jurul axei. De reţinut că obiectele metalice nu reflectă lumină polarizată, deci filtrele nu vor avea nici un efect asupra aspectului lor, dar dacă sunt vopsite situaţia se schimbă în bine, vopseaua nefiind metalică. Pentru a putea regla efectul, filtrele de polarizare sunt fixate într-o montură care se poate roti faţă de partea care este înfiletată pe obiectiv. Există şi filtre de polarizare pentru sistemele bazate pe holdere, cel mai cunoscut fiind Cokin. Efectul filtrului poate fi urmărit în vizor pentru obţinerea aspectului dorit. Utilizările sunt multiple, de la închiderea culorii cerului la reducerea sau eliminarea reflexiilor pe diversele obiecte din cadru, fiind condiţionate de prezenţa luminii polarizate. Intensitatea efectului depinde de proporţia de lumină polarizată prezentă, de unghiul de fotografiere faţă de subiect şi de orientarea filtrului. Filtrele moderne sunt de polarizare circulară şi sunt mult mai potrivite pentru utilizarea pe DSLR-uri pe care filtrele de polarizare liniară ar introduce erori de măsurare a expunerii şi ar îngreuna sau chiar împiedica utilizarea focalizării automate. La folosirea unui filtru de polarizare apare o pierdere de lumină de aproximativ două trepte de expunere, atât prin absorbţie cât şi prin limitarea luminii polarizate, dar DSLR-urile o vor lua automat în considerare la stabilirea expunerii. Filtrele mai pretenţioase, cum sunt cele din seria Hoya HD, la care se utilizează o tehnologie superioară de fabricaţie, au

o pierdere de lumină semnificativ mai mică, dar care oricum depăşeşte o treaptă de expunere. Majoritatea filtrelor de polarizare au o tentă neutră care nu influenţează vizibil redarea culorilor, dar în cazul aplicaţiilor mai pretenţioase este bine să facem teste sau să folosim reglajul de balans de alb manual, pentru a avea o precizie sporită. Filtrele de polarizare sunt disponibile în mai multe paliere de preţ, diferenţele fiind date de calitatea construcţiei şi materialul monturii, tipul şi planeitatea sticlei, tehnologia folosită la absorbţia luminii polarizate şi tratamentele antireflex multistrat aplicate pe ambele feţe ale filtrului. Dacă avem mai multe obiective care folosesc acelaşi filet de accesorii este bine să achiziţionăm un filtru de polarizare din seriile de top, deoarece este o investiţie de lungă durată, iar calitatea imaginilor obţinute va fi superioară. Este posibilă şi achiziţionarea unui filtru de polarizare de bună calitate pe filetul celui mai mare obiectiv pe care îl avem şi folosirea lui şi pe celelalte obiective cu inele step-down. În acest caz va trebui fie să procurăm un parasolar generic pe filetul filtrului, fie să avem grijă să-l umbrim în timpul fotografierii deoarece parasolarele originale ale obiectivelor nu vor mai putea fi folosite. În cazul folosirii de filtre de protecţie pe obiective este strict necesar să le scoatem înainte de montarea unui filtru de polarizare pentru a evita eventualele efecte de vignetare şi scăderea calităţii optice care apar la folosirea de filtre suprapuse. O altă precauţie este învârtirea filtrului pentru găsirea efectului potrivit doar în sensul de înşurubare pe obiectiv, pentru a evita demontarea involuntară a acestuia.

FOTOCLASS

75


BREVIAR

Nocturne

Cea mai cunoscută utilizare a filtrelor de polarizare este închiderea culorii albastre a cerului în zilele senine şi reliefarea redării norilor (imaginea 2). Acest efect este posibil datorită faptului că cerul senin emite lumină parţial polarizată, care poate fi redusă de aceste filtre. Efectul este minim în direcţia soarelui şi se amplifică în funcţie de unghiul faţă de soare şi faţă de verticală. Datorită acestui fapt pot apărea probleme la utilizarea filtrelor de polarizare pe obiectivele superangulare, în sensul că cerul apare fie cu gradient de culoare dintr-o margine a cadrului în alta, fie cu o pată de albastru intens în mijloc, ambele situaţii fiind nefavorabile. Este bine să supravegheaţi permanent efectele filtrului de polarizare pe cer chiar în cazul folosirii de zoom-uri standard deoarece fenomenul de mai sus poate apărea cu uşurinţă în zona de superangular a obiectivului. La fotografierea de peisaje sau arhitectură cu filtre de polarizare în scopul închiderii culorii cerului este bine să tragem mai multe imagini cu grade de polarizare diferite, pentru a putea alege apoi cea mai bună combinaţie. Aceasta deoarece pe vreme bună, cu cer foarte senin, se pot obţine cu uşurinţă imagini la care efectul să fie prea pronunţat şi care par artificiale din această cauză. La peisaje filtrele de polarizare oferă un avantaj suplimentar, prin reducerea luminii polarizate reflectată de frunze, deci culoarea vegetaţiei va fi de un verde mai plăcut şi mai saturat. De multe ori, în special în cazul peisajelor îndepărtate, filtrul de polarizare realizează o diminuare a efectului de înceţoşare a imaginii, aşa că este bine să facă parte din trusa tuturor pasionaţilor de fotografie de peisaj.

2

76

FOTOCLASS

O altă aplicaţie foarte folosită a filtrelor de polarizare este limitarea, uneori până la eliminare, a reflexiilor din geamuri şi vitrine, făcând posibilă fotografierea subiectelor din spatele geamurilor (imaginea 1). Efectul este maxim la fotografierea într-un unghi de aprox. 45° faţă de vitrină şi aproape nul la fotografierea perpendiculară, deci va trebui să avem grijă la încadrare. Efectul de polarizare asupra reflexiilor din geamuri poate fi foarte bine exploatat în fotografia auto, putându-se dirija aspectul unei maşini în funcţie de direcţia de fotografiere şi de reglajul filtrului de polarizare. În acest caz, efectele filtrului sunt foarte vizibile şi pe suprafaţa maşinii, vopseaua reflectând o lumină parţial polarizată. Va trebui să alegem cu grijă poziţia filtrului de polarizare deoarece efectele vor fi foarte diverse pe diferitele părţi ale maşinii. Este indicat să facem mai multe imagini dintre care să alegem ulterior, iar dacă fotografiem de pe trepied o maşină oprită putem chiar să combinăm imaginile. Testarea efectelor unui filtru de polarizare se poate face şi fără a-l monta pe aparat, doar privind prin el către subiect în timp ce rotim filtrul în jurul axei. Este important ca filtrele de polarizare circulară să fie orientate cu filetul de montare pe obiectiv către ochi, deci în poziţia în care se vor monta ulterior pe aparat, altfel nu se va vedea nici un efect, ele nu funcţionează inversate. Utilizarea filtrelor de polarizare nu se poate face simultan cu purtarea de ochelari de soare polarizaţi, deoarece nu vom vedea efectele care vor apărea pe imagine, ci combinarea efectelor filtrului cu ale ochelarilor.


BREVIAR

3

Ochelarii polarizaţi ne pot face probleme şi la examinarea imaginilor pe LCD-ul aparatului, care în majoritatea cazurilor emite lumină polarizată, iar imaginea poate apărea complet neagră. Aceasta în special dacă îl întoarcem pe verticală, unde se combină efectele de polarizare. Filtrele de polarizare sunt de mare efect în imaginile de arhitectură, în special când se fotografiază cladiri cu suprafeţe mari de sticlă sau piatră lustruită (imaginea 2). Utilizând creativ un filtru de polarizare se poate modifica raportul de luminozitate a clădirii faţă de cer şi se pot intensifica sau reduce reflexiile în geamurile clădirii (imaginea 5). Intensificarea reflexiilor ne poate ajuta dacă vrem să se reflecte mai bine cerul în faţada clădirii, iar dacă avem puţin noroc vom avea şi nori în imaginea reflectată.

4

În concluzie, un filtru de polarizare bine ales ne poate aduce o serie de avantaje în multe genuri de fotografie, de la peisaj şi arhitectură la fotografia de călătorie, documentară şi de produse. Dimensiunile şi greutatea mică îl fac un accesoriu permanent în geanta de echipament fotografic. Cu puţină creativitate îl veţi putea folosi direct din mână şi atunci când fotografiaţi cu aparate compact.

5

În cazul fotografiei de produs filtrele de polarizare sunt folosite pentru a limita reflexiile în anumite suprafeţe, pentru a obţine o imagine cât mai naturală a subiectului (imaginile 3,4). Se observă foarte bine efectul asupra suprafeţei superioare, care este din plastic lucios şi reflectă fundalul alb. Prin utilizarea filtrului de polarizare se egalizează aspectul celor două laturi ale subiectului, aşa cum este şi produsul în realitate. Se mai observă şi dispariţia unei reflexii supăratoare în interiorul produsului. Filtrul de polarizare va avea efect doar în cazul suprafeţelor orientate într-o anumită direcţie, efectul de polarizare fiind nul pe o suprafaţă orientată la 90° faţă de prima, deci poziţia filtrului va trebui aleasă cu mare grijă. Din această cauză, filtrul de polarizare nu poate rezolva toate problemele de reflexii în cazul fotografiei de produs, însă poate fi de mare folos dacă îi cunoaştem comportamentul şi limitările.

FOTOCLASS

77


BREVIAR

Calcularea DOF

Calcularea profunzimii de câmp cu

EXPOAPERTURE Text: Octavian Manolescu

P

rofunzimea de câmp este o noţiune esenţială în fotografie, determinând aspectul imaginii din punct de vedere al clarităţii în adâncime. Profunzimea poate fi definită ca zona din jurul planului de focalizare în care obiectele vor avea o claritate suficientă la vizionarea imaginii pe ecran sau printarea ei. În funcţie de genul de fotografie, tipul subiectului şi intenţiile creative putem dori diverse grade de profunzime. În cazul peisajelor, imaginilor de interior, arhitectură, este de dorit o profunzime mare, pentru redarea clară a tuturor elementelor din cadru. La portrete şi în fotografia de sport este de dorit separarea subiectului de fundal prin claritate selectivă, deci se foloseşte o profunzime mică. În practică, profunzimea depinde de o serie de factori: dimensiunea captorului, diafragma şi raportul de reproducere al subiectului pe captor, deci focala utilizată la fotografiere şi distanţa de fotografiere. Pentru un aparat dat, profunzimea creşte cu scăderea distanţei focale, deci obiectivele superangulare vor oferi profunzimea cea mai mare în timp ce teleobiectivele permit cu uşurinţă obţinerea de fundaluri neclare. Diafragma este celălalt factor esenţial în determinarea profunzimii, cu cât este mai închisă, deci la valori mai mari, vom avea o profunzime mai mare. Influenţa distanţei de fotografiere este foarte vizibilă pe măsură ce ne apropiem de zona macrofotografiei dar este observabilă şi la portrete, profunzimea scăzând cu cât fotografiem mai de aproape. Deci pentru profunzime maximă, cum ar fi la peisaje, vom folosi focale mai mici şi diafragme mai închise. Pentru claritate maximă este bine să evităm diafragmele prea închise deoarece începe să se manifeste fenomenul difracţiei care micşorează claritatea generală chiar dacă profunzimea creşte în continuare. Efectele difracţiei încep să fie vizibile peste diafragma 11 la aparatele de format redus şi 16 la cele Full frame. Pentru separarea subiectului de fundal, sau pur şi simplu pentru a masca elementele nedorite ale acestuia, vom micşora profunzimea folosind focale mai mari, diafragme mai deschise şi vom fotografia de la distanţe mai mici. Determinarea precisă a profunzimii este dificilă deoarece interacţiunea acestor factori este descrisă de formule destul de complicate, practic imposibil de folosit direct. La DSLR-uri avem posibilitatea de apreciere vizuală folosind butonul de control al profunzimii care va închide diafragma la valoarea de lucru dar metoda nu este foarte precisă, vom obţine doar o idee foarte generală asupra profunzimii obţinute. Scările de profunzime folosite pe obiectivele manuale nu mai pot fi implementate din punct de vedere mecanic pe obiectivele AF şi în special la zoom-uri, aşa că sunt absente de pe majoritatea obiectivelor moderne, sau prea sumare pentru a fi de folos în practică. Mai există programe de computer care permit efectuarea calculelor de profunzime, dar nici acestea nu sunt practice sau suficient de rapide la fotografierea în teren. Un dispozitiv foarte simplu şi precis pentru determinarea profunzimii este ExpoAperture 2, care este un calculator mecanic cu discuri ce permite calcule elaborate, dar foarte rapide pentru orice situaţie curentă de fotografiere. ExpoAperture2 este produs de ExpoImaging.com, aceeaşi companie care ne oferă seria Expodisc şi Expocap destinate reglajului manual al balansului de alb. Pentru comoditatea utilizării se livrează două discuri, unul Standard pentru obiective superangulare şi normale, celălalt adaptat pentru utilizarea cu teleobiective. Cu ajutorul ExpoAperture2 se poate determina fie profunzimea rezultată în urma alegerii parametrilor de fotografiere, fie diafragma necesară pentru obţinerea unei anumite profunzimi.

78

FOTOCLASS


BREVIAR

© Igor Kharlamov / Dreamstime.com

Pentru determinarea diafragmei necesare pentru o anumită profunzime, se introduc formatul captorului, distanţa focală şi distanţa de fotografiere. Din combinaţia acestor parametri se obţine diafragma necesară. Dacă rezultatul nu ne satisface, putem găsi rapid o altă combinaţie dintre distanţa focală şi cea de focalizare care să ne permită obţinerea profunzimii dorite. În paginile 82-83 este demonstrată utilizarea ExpoAperture2 pentru determinarea diafragmei necesare pentru o anumită profunzime, în situaţii des întâlnite în practica fotografică: Close-up cu obiectiv de 50mm, peisaj cu 24mm şi pentru utilizarea unui teleobiectiv de 200mm.

Foto: Radu Grozescu

© Zoltan Pataki/ Dreamstime.com

© Mira Janacek / Dreamstime.com

Pentru determinarea profunzimii, se introduc tipul aparatului, deci formatul captorului, focala obiectivului folosit, distanţa de focalizare şi diafragma aleasă. Din combinaţia acestor factori rezultă profunzimea de care vom dispune. Datorită manierei simple de lucru se pot simula rapid efectele diferitelor setări, deci se poate aprecia efectul asupra profunzimii în momentul modificării focalei, diafragmei de lucru, sau distanţei de focalizare. ExpoAperture 2 poate fi folosit şi pentru determinarea facilă a distanţei hiperfocale cu orice combinaţie de setări. Distanţa hiperfocală este distanţa de punere la punct care permite obţinerea profunzimii până la infinit pentru o anumită focală şi diafragmă. Profunzimea se va întinde la la jumătatea distanţei hiperfocale până la infinit, deci este maximă pentru obiectivul şi diafragma folosite. În paginile 80-81 vă prezentăm utilizarea ExpoAperture2 pentru determinarea profunzimii cu câteva focale curente în fotografia generală, 18mm, 35mm şi 105mm, inclusiv determinarea distanţei hiperfocale pentru unele valori curente ale diafragmei.

FOTOCLASS

75 79


Calcularea DOF

Foto: Radu Grozescu

BREVIAR

1

Blocăm mişcarea primelor două discuri prin apăsare cu degetele şi introducem distanţa focală a obiectivului pe care îl vom folosi, aici 18mm, un superangular moderat.

Foto: Radu Grozescu

18 mm

Setăm formatul aparatului, aici am ales 1,5x pentru aparatele de format redus cu factor de crop de 1,5. Pentru alte formate de aparate, se introduce valoarea necesară.

2

1

La 35mm sunt disponibile o serie de obiective luminoase fixe cu F:1.4, F:1.8, F:2.0, foarte bine adaptate pentru fotografia în lumină existentă.

Foto: Radu Grozescu

35 mm

Focala de 35mm este echivalentul de obiectiv „normal” pentru formatul redus, 1,5x. Focala echivalentă cu 50mm pe Full frame este utilă în abordarea multor subiecte.

2

1

105 mm 80

FOTOCLASS

Folosim discul dedicat pentru teleobiective. Şi acesta dispune de valorile pentru diferitele formate de aparate şi folosim din nou 1.5x pentru aparate DSLR de format redus.

2 Focala de 105mm, prezentă atât pe zoom-uri cât şi pe obiective fixe, inclusiv macro, este folosită atât pentru portrete cât şi ca teleobiectiv de utilizare generală.


BREVIAR

3 În dreptul diafragmei de lucru, aici F:4.0, citim pe scala alăturată numărul de „zone de focalizare”, aici 4,5 zone. În cazul în care valoarea „cade” între diviziuni, o aproximăm.

3 La diafragma F:2.0, prezentă pe majoritatea obiectivelor fixe dar cu două trepte mai luminoasă decât valoarea F:4 la 35mm pe un zoom de kit, corespund 2/3 zonă de focalizare.

3 La diafragma 5.6, disponibilă la focala de 105mm pe toate zoomurile standard şi tele abordabile, corespunde o acoperire de 2 zone de focalizare.

4 Întoarcem discul, iar în jurul distanţei de focalizare obţinem profunzimea. Deci pentru o distanţă de 2,5m, la 4,5 zone de focalizare corespunde o profunzime de la 1,5m la 6m.

4 Dacă subiectul este la o distanţă de 2m, vom avea o profunzime între aprox. 1,8m - 2,15m deci 35 cm, suficientă pentru a avea un personaj clar, dar fundalul blurat.

4 Pentru o distanţă de focalizare de 5m, de la care se poate încadra un portret în plan american, profunzimea este între 4,75m şi 5,25m, suficientă pentru acest gen de subiect.

5 Pentru profunzimea maximă cu obiectivul de 18mm la diafragma F:4.0 ar trebui să folosim distanţa hiperfocală care aici este de 4m şi vom obţine o profunzime de la 2m la infinit.

5 La o distanţă de focalizare de 10m, profunzimea creşte considerabil, între 7 - 18m. Hiperfocala pentru 35mm la diafragma 2 este de 30m cu o profunzime de la 15m la infinit.

5 Pentru fotografierea subiectelor îndepărtate, distanţa hiperfocală este la 90m, ceea ce ne oferă o profunzime de la 45m la infinit, potrivită pentru peisaje fără primplan.

FOTOCLASS

81


Calcularea DOF

© Barbara Halgason / Dreamstime.com

BREVIAR

1

Focala de 50mm este prezentă atât în zoom-uri cât şi în binecunoscutele obiective 50/1.8, majoritatea oferind o distanţă minimă de focalizare în jur de 45cm.

© Ivan Chuyev / Dreamstime.com

close-up

Aparatele de format redus, cu factor de crop 1,5x, sunt foarte potrivite pentru fotografia de aproape deoarece oferă scări de reproducere mai mari cu aceleaşi focale.

2

1

Focala de 24mm este foarte potrivită şi pentru peisajele clasice, oferind o perspectivă destul de apropiată de cea naturală pe care o vedem cu ochiul liber.

Foto: Radu Grozescu

peisaj

Pe un DSLR cu factor de crop 1,5x, focala de 24mm este foarte practică pentru multe subiecte, de la portrete ambientale la fotografia de stradă şi chiar arhitectură.

2

1

tele 82

FOTOCLASS

Folosim discul pentru teleobiective. Aparatele de format redus sunt excelente pentru fotografia cu teleobiective oferind o creştere aparentă a distanţei focale.

2 Focala de 200mm este prezentă în majoritatea kit-urilor fotografilor, inclusiv în telezoom-urile abordabile. Este folosită pentru portrete, peisaje îndepărtate, animale.


BREVIAR

3 Considerăm un subiect care se află la aproximativ 50cm, potrivită pentru a fotografia detalii, dar nu necesită accesorii de apropiere sau obiective macro.

3 Când fotografiem un peisaj cu obiecte apropiate în cadru suntem interesaţi de o profunzime cât mai mare, de la 1,5m până la infinit, la care corespund 6 zone de focalizare.

3 Pentru a acoperi subiectul aflat la aprox. 12m cu o mică marjă pentru erorile de focalizare şi mişcarea subiectului vom dori o profunzime în jur de 1m.

4 Dacă avem nevoie de o profunzime de 4cm în jurul valorii de 50cm, deci între 48-52cm, cu un obiectiv de 50mm ne vor corespunde 1,5 zone de focalizare.

4 Pentru a obţine profunzimea dorită folosim punerea la punct pe distanţa hiperfocală care e dublul distanţei la care începe profunzimea, deci vom focaliza la 3m.

4 Profunzimii de 1m la o distanţă de 12m cu o focală de 200mm pe un DSLR de format redus îi vor corespunde 3/4 de zonă de focalizare, clar marcate pe disc.

5 Întoarcem discul şi vedem că vom avea nevoie de o diafragmă în jur de 8 2/3, marcată pe aparate ca F:10. Este mai sigur să închidem diafragma la valoarea 11.

5 Celor 6 zone de focalizare necesare când folosim un obiectiv de 24mm pe un aparat de format redus, le corespunde diafragma 8 2/3, deci valoarea 10 pe aparat.

5 Întorcând discul observăm că vom avea nevoie de diafragma 8, prezentă înclusiv pe zoom-urile de kit. Aceasta va permite timpi relativ scurţi de expunere în exterior.

FOTOCLASS

83


PORTOFOLIU

A

ndrei Pungovschi a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Apoi a avut şansa de a câştiga o bursă Fulbright pentru studii de fotojurnalism la University of Missouri. Departamentul de fotojurnalism al acestei universităţi are o istorie de peste şapte decenii şi se bucură de o reputaţie de top între şcolile americane de profil. Aici a asistat la cursuri susţinute de profesionişti de mare calibru ai domeniului, care dincolo de împărtăşirea cunoştinţelor, a secretelor tehnice care ţin de „bucătăria” profesiei, prezentau viziuni, moduri de abordare a comunicării prin fotografie.

© Andrei Pungovschi

Andrei Pungovschi

84

FOTOCLASS


„Au reuşit să-mi inoculeze virusul poveştilor în imagini, a unei serii de imagini care să comunice fiecare în parte, dar pe firul unei idei, o coerenţă care nu plictiseşte, ci îmbogăţeşte, intensifică mesajul. La noi, cel puţin în presă, dominantă este gândirea în termeni de single-image, o imagine, două, pe când acolo sunt preferate şi încurajate reportajele, fie sub formă de eseu, fie ca story, cu început şi sfârşit. Poate mai important este faptul că te învaţă să nu priveşti omul ca pe un element grafic din compoziţie, ci ca pe o persoană care are sentimente, opinii. Practic ei sunt mentori care te pregătesc pentru a avea aproape ca reflex o atitudine de respect faţă de persoanele fotografiate, indiferent de opiniile tale privind personalitatea, cultura, faptele sau stările acestora. Mulţi oameni care au un aparat foto în mână au sentimentul că pot fotografia orice... Cu unele excepţii, în spaţiul public este ceva legal, dar trebuie să fii atent, uneori poţi face un deserviciu unei persoane, chiar fără să-ţi dai seama, sau gestul poate fi greşit interpretat... şi vor apărea reacţii. Din acest motiv este esenţial să comunici cu onestitate, să te faci înţeles. Doar după ce ai fost acceptat te poţi concentra cu adevărat asupra imaginilor, a mesajului şi aspectelor tehnice.” Andrei este adeptul minimalismului în privinţa arsenalului tehnic. Foloseşte în prezent un Canon 5DII şi două obiective fixe, foarte luminoase - un 28mm 1.8 şi un 50mm 1.4.

„Zoom-urile au fireşte avantajele lor, le-am folosit şi eu ani de zile. Am trecut totuşi la obiective fixe din două motive: există un plus de calitate a imaginii, uneori destul de subtil, dar un ochi atent îl observă. În plus obiectivele fixe te disciplinează, cu zoom-ul eşti pe teritoriul toleranţelor, faci aproximări, cropezi... cu lentilele fixe ai nevoie de 2-3 luni şi ajungi să le cunoşti, ştii precis cum să te plasezi, cum să încadrezi, ce vei obţine. Sunt mici, uşoare şi nu bat la ochi, obţii calitate sigură chiar şi cu lumină dificilă, deci pentru genul de fotografie pe care îl practic reprezintă alegerea ideală. Faţă de ce am acum aş adaugă doar un 35mm, fireşte cu 1.4, pentru că 28-ul încă mai rotunjeşte puţin imaginile, 35-ul e perfect neutru’’. Din punctul său de vedere, în fotojurnalism succesul este condiţionat nu atât de abilităţi tehnice care se pot acumula în timp, cât de capacitatea de a relaţiona cu oamenii. „Cred că important este să fii sincer... Şi asta o să se vadă... Spre exemplu dacă arăţi interes către o persoană şi ceea ce face, fie ocupaţie , fie pasiune, trebuie să comunici politicos dar cât mai direct ce urmăreşti. Ocolişurile, ezitările nu fac decât să trezească nesiguranţă, bănuieli, crispare.” În paralel cu o cariera de fotojurnalist şi freelancer, Andrei Pungovschi este la rândul sau mentor pentru cei pasionaţi de comunicarea prin fotografie. Un portofoliu extins şi detalii privind activitatea sa găsiţi accesând adresele: www.andreipungovschi.com şi unfoto.blogspot.com


© Andrei Pungovschi

PORTOFOLIU

86

FOTOCLASS


Š Andrei Pungovschi


© Andrei Pungovschi

PORTOFOLIU


FOTOCLASS

89

© Andrei Pungovschi


QUICK TIPS

Ce conţine o trusă standard de întreţinere a camerei DSLR?

7

4

8

2

1

IMPORTANT: Curăţarea captorului unui DSLR este o operaţiune foarte delicată, care necesită răbdare şi o anumită dexteritate. Soluţia recomandată de majoritatea producătorilor de camere este apelarea la un service, deoarece dacă nu este făcută corespunzător această operaţiune poate agrava problemele în loc să le rezolve.

5

3

9 6

Curăţarea aparaturii foto este importantă atât pentru calitatea imaginii cât şi pentru creşterea duratei de utilizare a aparatului şi obiectivelor. Dacă obiectivele nu sunt curăţate, în special pe lentila frontală, vom observa o scădere a contrastului imaginilor. Praful poate pătrunde în interiorul aparatului, iar o parte se va aşeza invariabil pe senzor. Pentru curăţare se folosesc mai multe accesorii, aici le prezentăm pe cele pentru îngrijirea exterioară a aparaturii, nu şi pentru curăţarea senzorului. 1. Peria retractabilă este excelentă pentru îndepărtarea prafului de pe suprafeţele exterioare ale aparatului. Dacă nu aveţi o pompiţă la îndemână se poate folosi şi pentru lentilele obiectivului sau filtre. 2. Beţişoarele cu bumbac sunt practice pentru curăţarea exterioară a aparatului şi obiectivelor de praful şi murdăria depuse în locuri greu accesibile, în general după şedinţele foto mai dificile. Evitaţi utilizarea în interiorul aparatului pentru a nu lăsa scame. 3-4. Ţesătura de microfibră este cel mai bun mijloc pentru îndepărtarea amprentelor sau petelor cauzate de atingerea obiectivului sau filtrelor.

90

FOTOCLASS

Pompa Giottos AA1900 are corpul din cauciuc siliconat şi este prevăzută cu filtru şi supapă de aer.

Dacă obiectivul este prăfuit, se va îndepărta mai întâi praful cu o pompiţă sau o pensulă curată. 5. Soluţia de curăţat îndepărtează depunerile de la evaporarea stropilor care au ajuns pe obiectiv sau amprentele evidente. Se utilizează cu şerveţele uscate, de unică folosinţă. 6. Şerveţelele de curăţare lentile există în două variante, uscate şi umede. Setul Green Clean LC-7010 constă într-un şerveţel umed cu o soluţie specială care nu afectează tratamentul obiectivelor şi unul uscat care se foloseşte după curăţarea umedă. 7. Pompa de aer este bună pentru îndepărtarea prafului fără a face contact cu suprafaţa respectivă. Se poate folosi şi pentru „suflarea” captorului, cu condiţia să fie extrem de curată în interior.

8. Lupa cu iluminare se foloseşte pentru a verifica starea captorului aparatului sau la curăţarea acestuia. Modelul Lenspen SKL-1 măreşte de 6x, are leduri de iluminare şi se potriveşte pe montura aparatului pentru o folosire comodă. 9. Țesăturile de microfibre se găsesc şi la dimensiuni mai mari, care pot fi folosite atât pentru curăţarea aparatelor şi a obiectivelor, cât şi pentru protecţia echipamentului la transport. Matin M-6342 are 40x40cm, velcro pentru fixare şi o grosime mai mare decât cele obişnuite. Un set de curăţare foarte folositor oricărui fotograf este Giottos CL1002. Conţine pompă de aer, perie retractabilă, soluţie de curăţat, ţesătură de microfibre şi beţişoare cu bumbac, toate de cea mai bună calitate, la un preţ extrem de atractiv. Pentru informaţii, produse alternative şi preţ accesaţi www.f64.ro


sistem de lumini portabile

RangeR RX QuadRa Leading

Battery Power Pack

Technology

Made in Switzerland

Bucureşti, Str. Vigilenţei nr.7, sect. 5, cod 050128 021.312.88.98 0722 234 234 office@f64studio.ro

www.f64.ro


use your

inner eye* inner eye* use your

Zeiss Ikon System

Zeiss Ikon System Im Takt Metropole * Feel theder pulse of the city Newessence York istofeine unglaublich spannende Stadt a– flder Times The street photography is to capture eeting Square bietet einzigartige Kontraste. Deine The schwarze Zeiss moment in time, quickly and unobtrusively. compact Ikon und Biogon T * 2camera / 35 ZMwith sind its unaufdringlich undviewschnell Zeiss Ikondas rangefi nder large, bright Hand. Mityou ihrem intuitiven hohen fizur nder allows to see outsideMesssucherprinzip of the image areaund for der superb Lichtstärke des Objektivs kannst Du Stimmungen, Gesichter control over the image composition. Together with theund Geschichtenwide-angle in ihrer ganzen Einzigartigkeit festhalten. So wie moderate of the Biogon T* 2/35 ZM lens you Du sie erlebst, fängt Deine Kamera die Szene ein. Denn besondere become immersed in the action without becoming part of it Momente verdienen eindrucksvolle Bilder. – even in the heart of Times Square. www.zeiss.de / inner-eye www.zeiss.com / inner-eye

Carl Zeiss - în România prin F64Studio 11935_ZFO_ANZ_Anzeigenkonzept_201 1

www.f64.ro 16.10.2008 14:07:49 Uhr

Profile for F64 Studio srl

FotoClass 6  

Revista de fotografie digitala FotoClass nr. 6

FotoClass 6  

Revista de fotografie digitala FotoClass nr. 6

Profile for fotoclass
Advertisement