Page 1

Δικαιώματα Καταναλωτή

ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Νικόλαος Τσεμπερλίδης Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Κεκελέκη Ευαγγελία Γεν. Γραμματέας ΚΕ.Π.ΚΑ.


Οικονομία Παρεμβατισμός Ελεύθερη Αγορά

Παγκοσμιοποίηση: Κοινωνία της αγοράς Η λογική της αγοράς υποσκάπτει λογικές και αξίες. Οδηγεί σε υπερκαταναλωτισμό. Δημιουργεί νέα, μεταβαλλόμενα δεδομένα.


Αγορά Πολιτεία: Θεσμικό Πλαίσιο

Προσφορά: Παραγωγοί Προμηθευτές

Ζήτηση: Καταναλωτές


Αγορά

Προσφορά: Παραγωγοί Προμηθευτές

Ζήτηση: Καταναλωτές


Καταναλωτής "Καταναλωτές είμαστε όλοι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική ομάδα, η οποία επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση, τη μόνη σημαίνουσα οικονομική ομάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται..."

Τ.Φ ΚΕΝΕΝΤΙ 15/3/1963


Θεμελιώδη Δικαιώματα των Καταναλωτών  Δικαίωμα στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών  Δικαίωμα στην ασφάλεια  Δικαίωμα στην πληροφόρηση  Δικαίωμα στην επιλογή  Δικαίωμα στην εκπροσώπηση  Δικαίωμα στην αποζημίωση  Δικαίωμα στην εκπαίδευση  Δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον


Καταναλωτικό Κίνημα Δομή Ιστορικά Στοιχεία Σκοποί


ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Βασ. Ηρακλείου 32 – 54624 – Θεσσαλονίκη Κέντρο Εξυπηρέτησης Καταναλωτών

2310-233333 www.kepka.org


32 Χρόνια ΚΕ.Π.ΚΑ. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική Οργάνωση (Ένωση) Καταναλωτών, ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ιδρύθηκε το 1982 και είναι η πρώτη αναγνωρισμένη Ένωση Καταναλωτών της χώρας μας (αρ. Μητρώου 1).


Σκοποί του ΚΕ.Π.ΚΑ.  Προστασία της υγείας των Καταναλωτών  Προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Καταναλωτών.  Προστασία του περιβάλλοντος


Λειτουργία του ΚΕ.Π.ΚΑ. Στηρίζεται στον εθελοντισμό. Συνεργάζεται, με εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα προστασίας Καταναλωτών όπως: Ε.Σ.Κ. Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών Ο.Κ.Ε. Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) Διεθνής των Καταναλωτών (CI ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διατλαντικός Διάλογος Καταναλωτών (TACD) Ευρωπαϊκή Ένωση για το συντονισμό της εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Τυποποίηση (ANEC) Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη διαφάνεια (ALTER-EU)


Ενημέρωση  Δελτία Τύπου  Συνεντεύξεις  Περιοδικό “Καταναλωτικά Βήματα”  Ιστοσελίδα www.kepka.org  Επισκέψεις – Ομιλίες  Έρευνες


Υποχρεώσεις Καταναλωτών  Οι Καταναλωτές πρέπει προσέχουμε πολύ τα προϊόντα, που αγοράζουμε και τις υπηρεσίες, που δεχόμαστε.  Για όλες τις αγορές μας, ζητάμε Αποδείξεις, Συμφωνητικά κ.λπ.

Δεν αγοράζουμε, ποτέ, γουρούνι, στο σακί.


Υποχρεώσεις Καταναλωτών  Οι Καταναλωτές πρέπει να ενεργούμε, με βάση τα δικαιώματά μας.  Απαιτούμε να γίνονται σεβαστά, από όλους.  Η αδιαφορία οδηγεί στην ασυδοσία. Δεν αγοράζουμε, με κλειστά μάτια και αυτιά.


Υποχρεώσεις Καταναλωτών  Οι Καταναλωτές πρέπει να ενδιαφερόμαστε, για τα αποτελέσματα, που έχει η καταναλωτική μας συμπεριφορά, στους άλλους πολίτες, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.


Υποχρεώσεις Καταναλωτών  Οι Καταναλωτές πρέπει να χρησιμοποιούμε αγαθά και υπηρεσίες φιλικές, προς το περιβάλλον και να μη σπαταλούμε φυσικούς πόρους. Αυτό σημαίνει:

Αειφόρος Κατανάλωση


Υποχρεώσεις Καταναλωτών  Οι Καταναλωτές πρέπει να ενεργούμε, από κοινού, μέσα από τη δημιουργία Ενώσεων Καταναλωτών.  Οι Καταναλωτές πρέπει να είμαστε μέλη, σε ενεργές Ενώσεις Καταναλωτών.


Ελαττωματικό Προϊόν  Η κυρία Βάσω επιστρέφει, στο σπίτι της, χαρούμενη και ευχαριστημένη, από τα ψώνια, που έκανε. Αγόρασε όλα όσα της χρειαζόταν. Αλλά και μερικά ακόμα, που τα βρήκε, σε τιμή ευκαιρίας.


Ελαττωματικό Προϊόν  Ας δούμε και πάλι τα ψώνια της, για να χαρούμε, μαζί της!!!


Ελαττωματικό Προϊόν  Αααα!!! Κάτι δεν πάει καλά!!! Το πουκάμισο είναι ελαττωματικό. Έχει ένα μεγάλο λεκέ!!!


Ελαττωματικό Προϊόν  Πίσω στο κατάστημα: Κύριε Πωλητή, το πουκάμισο, που αγόρασα είναι ελαττωματικό. Σας παρακαλώ να το αλλάξετε και να μου δώσετε άλλο όχι ελαττωματικό.


Ελαττωματικό Προϊόν  Αν ο πωλητής δέχεται την αλλαγή, όλα τελειώνουν καλά.  Αν, όμως, δε δεχτεί; Αν απαντήσει, στην κυρία: «Ότι έγινε, έγινε… Ας πρόσεχες»;


Ελαττωματικό Προϊόν  Η κυρία κάτι είχε ακούσει, για το ΚΕ.Π.ΚΑ.! «Ας πάω να δω τι θα μου πουν και αυτοί».  Επικοινωνεί, τηλεφωνικά, με μια φίλη της, που ήξερε περισσότερα… «Ααα, ναι, Βασ. Ηρακλείου 32, τηλ. 2310 233333. Θα πάω εκεί… καλά λες».


Ελαττωματικό Προϊόν  Στο ΚΕ.Π.ΚΑ. : «Κυρία μου, μπορούμε να σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να γίνετε μέλος μας για να μας δώσετε την δυνατότητα παρέμβασης». Η κυρία παίρνει αριθμό μητρώου και η παρέμβαση αρχίζει.


Ελαττωματικό Προϊόν  Η κυρία εξηγεί το πρόβλημά της, στους υπεύθυνους καταγγελιών του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι οποίοι, καθημερινά, λύνουν πάνω από 98% των καταγγελιών.

Μήπως είναι μάγοι;


Ελαττωματικό Προϊόν  Όμως, το ΚΕ.Π.ΚΑ. δεν κάνει μαγικά. Είναι η φωνή όλων των Καταναλωτών, που είναι μέλη του. Όσο πιο πολλά είναι τα μέλη, τόσο πιο δυνατή είναι η φωνή του.  Τώρα, ο δύστροπος πωλητής δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την κυρία, αλλά όλους τους Καταναλωτές μαζί.


Ελαττωματικό Προϊόν  Αν και πάλι ο δύστροπος πωλητής δεν ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα της κυρίας; Το ΚΕ.Π.ΚΑ. θα βάλει, σε ενέργεια το σχέδιο Β! Νομική Παρέμβαση. Για να δούμε, τώρα, τι θα κάνει ο πωλητής; Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, για αυτόν…


Ελαττωματικό Προϊόν

Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού:

Συνεδριάζει στη Νομαρχία, έχει τρία μέλη. Ένα δικηγόρο, ένα εκπρόσωπο των Καταναλωτών και ένα εκπρόσωπο των πωλητών. Εκεί, θα προσφύγει η κυρία, με τη βοήθεια του ΚΕ.Π.ΚΑ.


Ελαττωματικό Προϊόν  Ο εκπρόσωπος του ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι εθελοντής και δεν πληρώνεται. Η επιτροπή βγάζει μια απόφαση, που πρέπει να σεβαστούν και οι δύο ενδιαφερόμενοι.  Η κυρία με την επιμονή της και τη βοήθεια του ΚΕ.Π.ΚΑ. κέρδισε και έδωσε ένα καλό μάθημα, στον πωλητή.


Συμπέρασμα Η συλλογική δράση, ο εθελοντισμός, η κινηματική λογική φέρνουν αποτελέσματα.


Αγόρασα ελαττωματικό προϊόν. Αντιμετωπίζω προβλήματα, στις συναλλαγές μου, με τις Δ.Ε.Κ.Ο., με τις Τράπεζες. Οι υπηρεσίες του Δημοσίου δεν με ικανοποιούν. Φοβάμαι να χρησιμοποιήσω το ηλεκτρονικό εμπόριο. Άλλα μου υποσχέθηκαν, άλλα μου παρείχαν, έχασα και την προκαταβολή μου!


Τι μπορώ να κάνω;


Ρόλος του Καταναλωτή Απόκτηση γνώσης Άρνηση επιβαλλόμενων προτύπων Συμμετοχή σε υπαρκτές, ενεργές, δημοκρατικά

ελεγχόμενες, εθελοντικές Ενώσεις Καταναλωτών Απαίτηση πληροφόρησης Εποπτεία αγοράς Άρνηση παραβίασης δικαιωμάτων Καταγγελία παραβίασης δικαιωμάτων Απαίτηση διαφάνειας στην κοστολόγηση Στροφή στην αειφορική κατανάλωση Επιβολή αειφορικής παραγωγής


Ρόλος του Καταναλωτή Όπλα μας: Χρήμα και διαχείρισή του Συλλογική αντίδραση

Η απαίτηση σεβασμού των δικαιωμάτων του Καταναλωτή, σε καθημερινή βάση, είναι τρόπος ζωής.


Αρχές του ΚΕ.Π.ΚΑ. Εθελοντισμός Αξιοπιστία Διαφάνεια Δημοκρατία Συλλογικότητα Ανεξαρτησία Τα μέλη του Δ.Σ. δεν αμείβονται. Είναι καθαρά εθελοντές.


Γνωρίζω Συνειδητοποιώ Οργανώνομαι Προστατεύομαι


Σας ευχαριστούμε

20140529 consumers rights  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you