Page 1

Butlletí informatiu d’Alerta Solidària maig 2012

Retallades, lluita i mobilització:

Som aquí per vèncer La primavera calenta ens deixa amb el resultat provisional de quasi dos centenars de detencions, actuacions policials abominables arreu del país i sobretot amb la sensació de què les classes populars podem plantar cara als nostres governants. Vaga General, Primer de Maig, vagues estudiantils... i el primer aniversari del moviment 15-M. El carrer bull. La repressió actua. I la solidaritat esclata. Les mobilitzacions per la Vaga General es succeïren amb accions de tot tipus; des de talls, piquets, accions simbòliques i altres més contundents. La resposta repressiva no es feu esperar i des de primera hora del matí desenes de persones

foren detingudes. A Catalunya, una setantena de detencions (vint de les quals militants de l’Esquerra Independentista) que s’allargaren fins a quasi 72 hores. Peticions fiscals desorbitades adduint futuribles incomprensibles en el llenguatge jurídic. Tot i així, de nou la permeabilitat judicial al poder polític es posà de manifest i acabà amb el resultat de desenes d’imputacions, una desena amb llibertat amb fiança d’entre 3.000 i 6.000€ i quatre més en presó preventiva; de totes les detencions algunes es produïren posteriorment a la vaga, entre elles la de la secretària d’organització de la CGT de Barcelona i que, al tancament d’aquesta edició continuava presa. Els altres tres

(Isma i Dani, de l’AEP i en Javi, veí del Clot) van quedar en llibertat el 4 de maig. La repressió no acabà aquí, les actuacions de “manual repressiu” es succeïren: una pressió mediàtica asfixiant, l’inici de mesures dubtosament democràtiques com la d’una web de delació o la suspensió del tracta de Schengen i el blindatge de Barcelona amb 8.000 policies sota el pretext de la reunió del BCE, amb un cost de mig milió d’euros. Tot plegat amb la intenció de generar un clima de por i angoixa, un clima de pressió a qualsevol que es mobilitzi. L’objectiu és clar: aturar les mobilitzacions.

L’Esquerra Independentista

dóna la cara

Enmig de la plaça Catalunya, tres dies després de la publicació de la web de delació d’Interior varem realitzar una roda de premsa. Acompanyats per quatre companys que surten en la polèmica web varem anunciar que, lluny

d’amagar-nos, encapaçalariem el bloc independentista del Primer de Maig. Fou un clar acte de desafiament i sobretot de compromís amb la lluita i el país. Una declaració en tota regla contra la intimidació i la por.


Censura i pressions de l’Ajuntament de València L’acte, en memòria i desgreuge de les víctimes del franquisme llençades als fossars comuns del Cementeri general de València, es va celebrar el passat 15 d’abril a la porta del Cementeri General malgrat les pressions de l’Ajuntament que en prohibí l’acte tot censurant els cants i la música previstos.

Detingut un maulet i identificats dos més, a Girona, per penjar pancartes per Sant Jordi En el marc de la celebració de la diada de Sant Jordi a Girona, diversos militants de Maulets varen ser identificats i retinguts per la policia municipal de Girona, i un altre va acabar detingut. Els fets van passar a mig matí, quan tres militants de Maulets estaven penjant pancartes reivindicatives als voltants de la plaça Catalunya. El company detingut va quedar en llibertat poc després quedant a l’espera d’una imputació per desobediència

“Poli bueno, poli malo” La Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura, dins la qual treballa Alerta Solidària, va emetre un comunicat, arran de l’emissió a La Sexta del programa televisiu Salvados del 15 d’abril de 2012 titulat “Poli Bueno, poli malo”. El comunicat vol remarcar i deixar en evidència punts altament qüestionables, que posen en evidència la manca de transparència i de rigor en les actuacions dels Mossos d’Esquadra i d’Interior, fent de paraigües de la tortura i implantant sense vergonya ni complexa la impunitat a la brutalitat policial, a l’abús de poder, a la prevaricació i a la tortura.

2

Més punibilitat contra la nostra combativitat

Arrel de la Vaga General el discurs d’interior es va modificar, després de la llarga jornada combativa. El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya va canviar l’enfocament del conflicte i per tant el discurs alhora de sol·licitar mesures més efectives per combatre la dissidència. Fins ara quan hi havia aldarulls d’aquesta magnitud s’assenyalava a estrangers que s’adreçaven a Barcelona de forma organitzada per executar plans que comportaven desordres i caos generalitzat a la ciutat, veient-se els cossos de seguretat de l’estat desbordats al no conèixer-ne el modus operandi, etc. La realitat és que, a l’excusa del mal estranger, s’hi suma amb contundència la identifcació de l’enemic intern.

Un enemic sempre existent, però que calia assenyalar amb cura per no aconseguir l’efecte contrari i acabar-lo reforçant. Anuncis de majors penes per delictes que habitualment ja s’imputaven als moviments socials, tals com desordres, desobediència. Però també la inclusió d’una nova modalitat de resistència, la pacífica com a suficient per comportar l’empresonament. I també, la modificació dels requisits alhora de poder aplicar mesures cautelars com la presó preventiva. Aplicabilitat de les mesures Al veure que la societat no aplaudia les seves propostes de majors punibilitat, ni les seves ordres de presó preventiva, el Departament d’Interior va optar per dissimular les seves dèries autoritàries amb l’argument de Madrid: “jo no les demano perquè no les puc fer, això és competència de l’Estat central, però hi donarem tot el nostre suport”. Cal deixar clar, que malgrat aquest posicionament, les mesures vingudes des del Govern Central hauran estat en realitat impulsades per CiU. Però no podem perdre de vista que una cosa


són les propostes que es facin des dels partits polítics, des del poder, i una altra el resultat de les reformes, que no seran més que l’enèsima reforma per un dels codis més rígids, i més durs d’Europa, una modificació més, però que fins i tot ells en el redactat de les modificacions tenen un sostre que de passar-lo esdevindrien anticonstitucionals i per tant nul·les. Totes les formes de redacció de mesures o penes preventives són altament qüestionables amb l’aplicació dels convenis de Drets Humans internacionals, vulnerant qualsevol principi de legalitat i de seguretat jurídica. Finalitat El que es pretén amb aquests nou gir és implantar la cultura de la por, la idea de que qui es mobillitza al carrer té càstig. Implementar mesures gens noves pròpies del que en dret es coneix com el “dret penal de l’enemic”, teories repressives i punitives com les de la finestra trencada, aplicades a l’Estat espanyol sobretot al País Basc, i inspiradores entre altres de les ordenances municipals del civisme que pretenen crear una doble escala de ciutadania. Determinar la perillositat dels fets en funció no del fet en sí si no de qui el realitza. Canvis però que en el nostre context seran de difícil aplicació en tant en quant la jurisdicció ordinària no pot basar-se en criteris com l’origen de la persona o la pertinença o no a un grup o col·lectiu no declarats il·legals, ni en base a raons ideològiques. Modificacions que volen estar llestes pel setembre, per ampliar les penes mínimes i les mesures cautelars. Canvis que pretenien valer-se d’una alarma social creada adhoc per Interior i els mass mèdia, però que no van tenir una traducció ni un impacte en la societat. Així, aquests anuncis de major punibilitat i major persecució pels que gosen sortir al carrer no han tingut l’efecte desitjat per Interior, ha rebut dures crítiques des del món jurídic i, en definitiva, pel moment ja no se’n parla. Cal però no deixar de banda aquest tema. Des d’Alerta Solidària volem deixar ben clar qui són els responsables d’aquestes mesures i quins interessos pretenen defensar, i animem a tothom a plantar cara i dir amb veu alta que no ens fan por, que coneixem les seves tècniques i les seves intencions. Vénen temps de retallades també en els nostres drets i llibertats civils. I per a nosaltres només hi ha un camí, el de la lluita fins a la victòria, sense renúncies i sense rebaixes.

Presó sense fiança per la secretària d’organització de la CGT #LauraLlibertat El passat 26 d’abril en una volta de rosca més de l’aparell repressiu de Felip Puig es decretà presó sense fiança per a la Secretària d’Organització de la CGT. Els Mossos li imputaven els delictes de desordres públics, incendi, coaccions i el delicte relatiu a l’exercici dels drets fonamentals i a les llibertats públiques. La CGT atribueix la detenció i empresonament a “pressions polítiques tant al jutjat com a la fiscalia” i recorda que la fiscalia al•lega risc de fugida quan es tracta “d’una persona sense antecedents penals, amb domicili fix, feina fixa, una filla que viu amb ella”. “Aquests barems no s’apliquen als banquers, ni als polítics investigats per la fiscalia anticorrupció als que es deixa en llibertat”, denuncia.

Xerrades d’Alerta Solidària Els darrer cap de setmana de març Alerta participà, a Mallorca, amb xerrades i sopars solidàries amb els 4 companys represaliats per la Diada’10. A Manacor amb el col·lectiu Xítxeros, a Sóller amb el col·lectiu Albaïna i a Palma amb Maulets. Alerta ha protagonitzat altres conferències sobre el sistema repressiu a Sant Esteve de Palautordera i a Igualada (al Casal La Teixidora) en col·laboració amb l’Assemblea de Joves d’aquestes dues localitats.

Formacions d’Alerta Solidària Les formacions específiques sobre com afrontar la repressió també s’han succeït amb èxit. A Celrà, per a l’organització juvenil Maulets. També al Vendrell, a Les Corts (Barcelona) i a Palautordera per a les Assemblees de Joves. També a Sabadell durant diversos dies per a col·lectius com la CAJEI, la Mekànica i per a Justa Revolta.

Mobilitzacions i actes diversos

Absolts 3 maulets de robar la bandera espanyola de Correus a Girona El passat 13 de febrer tingué lloc el judici contra tres Maulets de Girona per robar la bandera espanyola de Correus de Girona. La sentència, absol els tres militants de Maulets després que es posés en evidència la manca de proves i l’excés de zel dels policies a l’hora de buscar culpables per una suposada infracció que no hauria d’estar penalitzada en cap moment. Despenjar la bandera de l’Estat espanyol en territori ocupat no hauria de ser considerat un delicte, sinó un acte simbòlic i legítim de defensa dels drets nacionals del poble català.

La Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura va realitzar unes jornades centrades en el tracte als immigrants, el passat 23 de març. Amb dures crítiques al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona. L’endemà, el dia 24, es va fer una manifestació pels carrers de la ciutat en contra d’aquest centre. Per la llibertat dels presos vaguistes varem participar en les concentracions a Barcelona i la manifestació del 22 de març. Així com en la concentració de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona. El 21 d’abril, vàrem assistir a l’acte dels 25 anys de l’entitat Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura

Roger, cartes des de la presó d’Irlanda Segueix les notícies d’en Roger Jorro, pres a Irlanda des de l’agost del 2010 per protestar contra les marxes orangistes.

www.lockedup.cat 3


Una web per reforçar el control social El passat 24 d’abril Manel Prat, director general dels Mossos d’Esquadra, va fer pública una pàgina creada al marge de tota legalitat. Pretén animar la població a denunciar als seus veïns i veïnes. Cercar la complicitat i la col•laboració ciutadana per tal de reconèixer, en alguna de les imatges que hi apareixen, una persona coneguda. La web de denúncia d’Interior, de manual repressiu i per a la vulneració de drets fonamentals, mostra imatges de persones ja conegudes pels Mossos per tal de crear un estat d’opinió contrari a la protesta social. La pàgina de denúncia contra veïns i veïnes té una triple finalitat: en primer lloc propagandística, més mediàtica que efectiva en paràmetres policials i judicials. En segon lloc, pretén transmetre la por a la represàlia contra qui es mobilitza i justificar unes detencions que, sense cap mena de dubte, en iniciar-se mitjançant aquest canal deixaran molt feble el procediment emprat. Finalment, es presenta com a argument per a l’enduriment de les mesures normatives i penals que acabaran adreçades contra el conjunt de la població. Aquests dos darres objectius són propis del manual clàssic de la repressió: l’extensió de la por i assegurar-se l’adhesió de la ciutadania ben pensant en l’accpetació de totes les mesures de control i reforç del Poder.

Segueix les piulades de l’organització antirepressiva: @alertasolidaria

Si bé la novetat és el mitjà emprat, som davant una escalada repressiva de manual. La lògica resposta del Poder contra un suposat descontrol, mai el de l’abús dels mercats i directrius polítiques liberals internacionals, sinó el que provoca la població cansada, indignada i conscient i que, en ús del seu legítim dret a la protesta, gosa sortir al carrer.

alertasolidaria@alertasolidaria.org

alertasolidaria.org

Distorsionar la realitat mitjançant la difusió de fotografies i vídeos inconnexes, que poden incórrer en delictes contra la presumpció d’innocència, dret a la intimitat, a la imatge, danys morals i dret a l’honorabilitat de les persones, contra la

protecció a la imatge del menor d’edat, entre altres, per tal de difondre una percepció criminalitzada i preconcebuda de culpabilitat pretén legitimar la resposta, contra algunes poques persones en forma de detenció primer, però per després, i molt més greu, per justificar les modificacions legals destinades a restringir els drets fonamentals de la població. Drets com el de manifestació, de vaga i sindicació. Drets que, segons els manuals clàssics de repressió, han de ser retocats a mesura que la retallada en drets laborals han començat a provocar les primeres respostes socials importants. Des d’Alerta Solidària veiem com, malgrat l’alarma social artificialment creada arran de les mobilitzacions de la vaga general, i malgrat l’anunci de les extremes mesures repressives que es proposen, la societat civil, a diferència d’altres vegades no respon com desitjaria el Govern. La brutal càrrega criminalitzadora no afecta a les ganes de seguir prenent el carrer. Perquè la ràbia contra tantes injustícies, pel moment, pot més que la por que ens volen fer sentir. La por a la repressió no està aconseguint els efectes esperats i, al contrari, la solidaritat creix, cap els tres vaguistes empresonats així com cap a la resta de persones represaliades per la seva participació en la vaga general. Alerta Solidària treballa per combatre la repressió i la por, transmet un missatge de calma a les companyes independentistes i, amb el concurs de la resta d’organtitzacions de l’Esquerra Independentista afirmem que som pel bon camí. Que el poble, poc a poc, desperta. Que no ens faran creure ni desdir.

Som aquí per vèncer. I guanyarem.

Seguem Cadenes / maig_2012  

Butlletí informatiu d'Alerta Solidaria, l'organització antirepressiva de l'esquerra independentista dels Països Catalans

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you