Page 1

butlletí informatiu de la Candidatura d’Unitat Popular de VILASSAR DE MAR #Hivern_2012

EDITORIAL Des de la CUP de Vilassar de Mar volem transmetre l’alegria que ens fa poder-vos enviar un nou número del nostre butlletí; POBLE VIU. Aquest nou número marca el començament d’una nova etapa per a nosaltres, doncs el maig de l’any passat vàrem entrar amb moltes i molts de vosaltres a l’ajuntament. La veu de l’alternativa independentista, d’esquerres i ecologista ha començat a fer forat al nostre ajuntament. D’aquesta manera la CUP de Vilassar de Mar incorpora un nou espai de lluita com és l’ajuntament, al nostre espai natural, el carrer. Des de la CUP seguim entestats en obrir les portes de l’ajuntament al poble i seguim treballant per implicar-lo en tots els afers que l’afecten, és a dir, seguim treballant per la participació directa.

Aquesta és precisament la nostra voluntat, fer de corretja de transmissió entre el carrer (col·lectius, entitats, associacions, etc) i l’ajuntament. Fer d’altaveu dels que són permanentment ignorats pel poder i dels que són silenciats per parlar amb veu alta i clara. Entenem que la política municipal no pot ser una cosa allunyada del poble, ans el contrari. Això és el que volem aportar-vos amb aquest butlletí, ésser una eina que informi, comparteixi i alhora serveixi per fomentar l’esperit crític i constructiu, tot animant així a l’autoorganització dels vilassarencs i vilassarenques.

PARTICIPACIÓ

Què és el ROM? Els reglaments orgànics municipals (ROM) són un conjunt de normes que regulen el funcionament dels ajuntaments i la seva relació amb la població. Segurament molts de nosaltres hem sentit parlar de participació, molts governs municipals contemplen mecanismes de participació. En la majoria de les ocasions, aquesta figura respon a un intent de maquillar amb participació la democràcia representativa i acaben convertint-se en processos participatius manipulats i allunyats dels interessos de la majoria de ciutadans. Un ajuntament realment interessat en impulsar la participació hauria de facilitar les eines per fer-la efectiva, és a dir, que la ciutadania pugui sol·licitar a l’Ajuntament l’execució de propostes d’interès municipal provinents dels veïns i veïnes. Perquè la gent participi cal facilitar les eines però també cal que la gent tingui poder de decisió. Una participació que només és consultiva pot ser un pas, però si el que manca és el poder de decisió, ens quedarem a la meitat del camí. El problema és de fons i no de forma. No es tracta que de manera puntual es demani l’opinió dels ciutadans, sinó de retornar la política al poble. Ha de ser precisament el poble el que decideixi i participi d’una manera permanent en les decisions que l’afecten.

Des de les CUP, hem basat sempre el nostre discurs en la necessitat d’obrir l’ajuntament al poble, d’impulsar la participació d’aquest en els processos de decisió del nostre ajuntament.

de forma directa abans de les votacions, hi ha possibilitats d’incorporar mecanismes com són: les consultes populars, la iniciativa popular i moltes altres fórmules.

Alguns polítics utilitzen la paraula “participació”, però no ho conceben de la mateixa manera que nosaltres. Si volem que la participació democràtica sigui real, i no pas una eina dels polítics i pels polítics, es fa necessària una societat informada i desperta, que sigui capaç de ser crítica, per tal de que, d’aquesta manera, no pugui ser manipulada.

L’ajuntament te l’obligació d’innovar i buscar nous instruments de participació ciutadana per donar una major legitimació democràtica de les seves decisions. Aprofundim en la democratització de l’administració i creem mecanismes permanents per a la fiscalització, per part del poble, de les decisions municipals i d’aquesta manera aconseguirem tenir una democràcia real.

Si impliquem a la ciutadania en totes les decisions dels nostres ajuntaments i fem de la transparència la nostra fita de treball, tindrem una societat participativa i una veritable democràcia.

Com deia la famosa dita: La política és quelcom massa important com per deixar-la exclusivament en mans dels polítics.

Encara hi ha espai, de fet en el ROM del nostre poble es preveuen mecanismes de participació com són els Consells de participació, que evidentment tenen grans àrees de millora... Segurament hi ha espai per avançar en la participació dels veïns en els plens de l’ajuntament


PLENS juny

Cartipàs: La CUP en contra de la politica de retribucions al consistori La CUP va ser l’única formació que es va oposar a la política d’assignacions als grups municipals i de retribucions als regidors. Les assignacions van rebre el suport de CiU, ERC, ICV, PP i l’abstenció del PSC. Pel que fa a les retribucions dels regidors van ser votades a favor per CiU, ERC i PP, amb l’abstenció del PSC i ICV i el vot contrari de la CUP . La CUP va votar en contra d’aquestes propostes al·legant la incongruència que suposa cobrar aquests salaris, tenint en compte la greu situació de crisis econòmica que estem vivint i la influència que està tenint aquesta en la vida dels i les vilassarenques. Els càrrecs municipals com a representants del poble que són, han de ser, ara més que mai, un clar exemple d’austeritat, és per això que es va demanar una rebaixa, tant en els sous dels regidors com de les assignacions als grups municipals.

Moció de la CUP per rebutjar la celebració del 12 d’octubre, dia de la Hispanitat La següent moció presentada per la CUP va ser per rebutjar la celebració del 12 d’octubre. Cal destacar el repàs històric que va fer el regidor del PP, des d’una visió totalment subjectiva i passant per alt el genocidi que va suposar l’arribada dels colonitzadors blancs a Amèrica. També va obviar que encara es celebra en aquesta data, manifestacions i parlaments de grups feixistes. La moció va ser rebutjada amb els vots en contra del CiU i PP, l’abstenció del PSC i els vots a favor d’ERC i ICV- EUiA.

Moció de la CUP en contra de les retallades a la sanitat pública La moció de la CUP va ser rebutjada amb els vots a favor d’ERC, ICV-EUiA i PSC, el PP es va abstenir i el grup municipal de CiU hi ha votar en contra fent evident la seva política de retallades en els serveis públics.

juliol

Rebutjada la moció de la CUP que demanava penjar l’estelada al balcó de l’ajuntament coincidint amb la diada de Catalunya El regidor de la CUP, Luard Silvestre, va argumentar que aquest gest simbolitza la voluntat i l’ànsia de llibertat del nostre poble i va recordar que l’ajuntament ja havia penjat l’estelada en altres ocasions. Tant el PSC com el PP, van votar-hi en contra al·legant que aquesta bandera no representa la legalitat. CiU, per la seva banda, va argumentar el famós “ara no toca i no estem aquí per això” i ICV va dir que era una bandera política i que, per tant, hi votaria en contra. Entenem que, amb aquesta postura ICV continua donant suport al marc jurídic i polític espanyol. ERC va votar a favor de la moció proposada per la CUP.

setembre

Moció de la CUP pel canvi de nom del carrer Arzobispo-Obispo Doctor Modrego, la Plaça Carles Trias i Av. Carles III La primera de les mocions fou la de canviar els noms del carrers dedicats a personatges rellevants de l’època franquista com Dr. Modrego, la plaça Carles Trias i Av. Carles III. La moció va tenir els vots a favor d’ERC i ICV-EUIA El PP i el PSC es van abstenir i CiU va afirmar que ja hi havia un procediment obert per tractar aquest tema arrel d’una moció similar aprovada el 2006. La CUP no vam retirar la moció perquè enteníem que si del 2006 fins ara no havia canviat res, calia fer evident la manca de voluntat de l’equip de govern de CiU en dur a la pràctica aquests canvis.

2

Moció en suport a l’Escola Catalana L’última moció presentada per la CUP va ser una en suport a l’escola catalana que es va unificar per decisió del ple, amb les presentades sobre el mateix tema per ICV-EUiA i CiU. Hi van votar a favor tots els partits representats al consistori menys el PP que hi va votar en contra.

desembre

Moció de la CUP en suport a l’associació de municipis per la independència El ple municipal de Vilassar de Mar es va sumar a l’Associació de Municipis per la Independència. La moció presentada per la CUP va tenir el suport de CiU i ERC . En contra va votar el PP mentre que el PSC i ICV es van abstenir. La CUP valora positivament el suport rebut a aquesta proposta, alhora que espera que l’ajuntament de la nostra vila actuï a partir d’ara en conseqüència amb l’esperit d’aquesta associació.


BREUS Moció de la CUP instant al govern de l’estat a modificar la llei hipotecària amb la finalitat de regular la dació en pagament i adoptar les mesures necessàries per evitar els desnonaments per motius econòmics i garantir el dret a l’habitatge Aquesta moció va ser retirada en espera de les esmenes proposades per alguns grups de l’oposició, amb la intenció de que la moció fos el més àmplia possible.

Moció de la CUP per l’aprovació inicial del reglament per determinar la condició d’habitatge desocupat amb caràcter permanent i el seu registre La intenció de la CUP era establir un reglament que determinés què és i què no és un habitatge buit, amb la intenció de gravar amb un IBI superior els habitatges buits que no es treuen a la borsa de lloguer. Es proposava ampliar l’oferta de lloguer amb la intenció de que els preus fossin més baixos i facilitar així unes condicions d’accés més econòmiques, al fer l’ajuntament d’intermediari. La CUP i ICV-EUA van votar a favor , el PP i CiU van votar en contra i ERC i el PSC es van abstenir.

febrer

Moció de la CUP, PSC i ICV-EUiA per la defensa del sector agrari

CiU canvia el cartell del Correllengua perquè hi apareixien estelades L’equip de govern de Vilassar de Mar va decidir, unilateralment, canviar-ne el material gràfic, ja que en aquest hi apareixen senyeres estelades. Tot i així, la CUP ens alegrem que un any més el Correllengua hagi passat pel nostre poble i treballarem perquè així sigui any rere any.

La CUP aposta per la racionalització de l’enllumenat de Nadal Des de la CUP es va demanar al ple del mes de novembre que s’apostés per reduir horaris i calendari d’aquest enllumenat tot complint la legislació de la Generalitat sobre la matèria, que marca en 168 hores el màxim permès durant el període nadalenc.

Ampliació dels horaris de la biblioteca La CUP va demanar al ple l’ampliació dels horaris de la Biblioteca Municipal en època d’exàmens.

Més d’un miler de vehicles van participar a la caravana per la independència al Maresme L’acte posava punt i final a la Caravana per l’Estat Propi que va organitzar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Maresme. En passar per Vilassar de Mar més de 50 vehicles es van afegir a la caravana convocats per Vilassar de Mar X la Independència.

La moció que demanava la creació d’una comissió on tots els agents implicats poguessin dir la seva sobre el futur del sector agrari de Vilassar de Mar, va topar amb el vot en contra de CiU i l’abstenció del PP. Malgrat tot, el no acord va ser més per qüestions de forma i va deixar entreveure un futur debat sobre aquest tema.

Moció de la CUP i ICV-EUiA per iniciar un procés de pressupostos participatius La moció que pretenia iniciar la creació d’un projecte de pressupostos participatius partint de la idea que cal obrir l’ajuntament al poble i que aquest pugui decidir on es destinen els diners d’una part del pressupost, va rebre els vots en contra de CiU i PP i la sorprenent abstenció del PSC i ERC.

www.vilassardemar.cup.cat facebook.com/cupvdm

twitter.com/cupvdm

Un butlletí de totes i tots Al ple de desembre la CUP va demanar que el butlletí municipal VdM’ informa inclogués una pàgina sencera on, a cada número de la revista, una entitat o col·lectiu diferent del poble pogués explicar quines activitats realitza. L’equip de govern ens va fer saber que no tenen pensat dur a la pràctica aquesta proposta.

3


SEMÀFOR VERD · A Escoltes Catalans per organitzar a Vilassar de Mar la seva assemblea general ordinària acollida pels agrupaments del poble: l’AE Intayllú i l’AE Atzavara. · Al Piri, el Centre Excursionista de Vilassar de Mar, per inaugurar el seu nou local. · Als diables de Vilassar de Mar,

SEMÀFOR VERMELL Mansuets de Foc, per celebrar el Vilafoc 2011. · A la presentació de la nova entitat Vilassar de Mar x la independència. · Al Centre d’Estudis Vilassarencs, per editar un nou número de la revista Singladures, malgrat el nul suport econòmic de l’ajuntament.

· Al govern municipal per intentar incrementar el sou dels regidors i regidores de l’ajuntament. Sense la pressió popular estem segurs que no haurien rectificat. · A ICV-EUiA per no donar suport a l’adhesió de Vilassar de Mar a l’Assemblea de Municipis per la Independència, malgrat a d’altres poblacions hi van votar a favor.

· Al PSC-PSOE per voler apropiar-se políticament, en el seu darrer butlletí, d’una victòria de tot el poble com va ser la renúncia de l’equip de govern a l’augment de sous dels regidors i regidores. · A ERC per abstenir-se en la proposta de pressupostos participatius.

ENTREVISTA

LUARD SILVESTRE, regidor de la CUP

“Volem obrir les portes de l’ajuntament al poble Com valores l’entrada a l’ajuntament? Les coses no passen per casualitat i això ha estat el resultat de molts anys de feina silenciosa que s’ha vist recompensada. En aquest sentit la feina que ha fet l’esquerra independentista els últims anys a nivell de carrer s’ha materialitzat amb l’entrada a l’ajuntament.

Creus que hi ha gent que us ha votat perquè representeu aire fresc? Què proposeu de diferent respecte les altres formacions? La manera de fer i d’entendre la política. Nosaltres volem obrir les portes de l’ajuntament al poble. Fugim de la imatge del polític professional que s’aferra al seu càrrec i que el té com a modus vivendi. La nostra aposta és la participació ciutadana. Som l’única força a l’ajuntament en clau independentista, d’esquerres i ecologista. CiU està demostrant que les prioritats són les retallades i no l’autogovern nacional. Creieu que a Vilassar passarà el mateix? De fet ja esta passant… I és més que probable que amb la nova majoria absoluta i pel que estem veient des del començament de la nova legislatura, CiU esdevingui un mur de contenció i que es concentrin en l’aplicació de polítiques neoliberals.

En què es basa el model de poble que tant heu predicat els últims anys? Bàsicament en esdevenir un poble més cohesionat socialment, més sostenible i valent amb el procés d’alliberament nacional. Nosaltres pensem que el poble es governa entre tots i totes i per tant també l’hem de governar el conjunt de ciutadans i ciutadanes que hi vivim, ciutadans i ciutadanes amb idees pròpies i propostes per fer i no només l’equip de govern del poble, tal i com ha passat fins ara... Pots fer un resum de les propostes de la CUP per aquest primers mesos? Fins ara hem fet una sèrie de propostes referents a la proposició per penjar l’estelada l’11 de setembre, hem entrat una moció contra les retallades i una altra moció pel canvi de noms de carrers del poble que encara porten el nom de feixistes, una moció contra la celebració del dia de la hispanitat, sobre la dació en pagament i adoptar les mesures necessàries per evitar els desnonaments per motius econòmics i garantir el dret a l’habitatge, per la creació d’un reglament municipal que estableix-hi el que vol dir un habitatge buit i totes aquestes han estat refusades automàticament pel govern de CiU. També vàrem entrar una moció

de suport a l’escola catalana que finalment va acabar refonent-se en una de conjunta , que es va aprovar amb els vots de tots els grups municipals menys el PP. Ens proposem treballar en altres temes, com la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) per tal de garantir una major participació ciutadana, i alhora estem treballant amb altres propostes, com el desenvolupament d’un Banc del temps, la creació dels regidors i regidores de zona, i altres referents a pressupostos participatius.

La CUP som totes i tots participa a les assemblees

i fes-nos arribar les teves opinions

www.vilassardemar.cup.cat contacte regidor: silvestrecl@vilassardemar.cat contacte grup municipal: vilassardemar@cup.cat

Poble VIU #Hivern_2012  

Butlletí informatiu de la Candidatura d'Unitat Popular de Vilassar de Mar (el Maresme)

Poble VIU #Hivern_2012  

Butlletí informatiu de la Candidatura d'Unitat Popular de Vilassar de Mar (el Maresme)

Advertisement