Briefing Fosen 2013

Page 1

Jobb på ØRLAND HOVEDFLYSTASJON!

BRIEFING FOSEN

7

gode grunner til å besøke

AUSTRÅTT SIDE 78

VANNJETMESTER

søker rekrutter SIDE 54

Fra

MEXICO & VERDAL til Ørland SIDE 12

150 ungdommer fikk en smak av

GRØNT SIDE 8

THINK OUTSIDE THE BOX SIDE 98

Rock & metal • Triathlon • Vinterglad • Drømmetomta & mye mer


BRIEFING FOSEN Ansvarlig utgiver: Fosna-Folket AS Pb. 205, 7129 Brekstad

Foto side 2 og 3: Jan Terje Hellemsbakken. Foto forside: Ole Andreas Vekve

Idé, layout, grafisk produksjon Fosna-Folkets Reklameavdeling Prosjektledelse: Lill Leth-Olsen Trykk: Wennbergs Trykkeri AS Opplag: Ca. 6000 Se også www.fosna-folket.no For tips til neste utgave: briefingfosen@fosna-folket.no Bestilling av annonse til neste utgave: Tlf. 72 51 57 00/briefingfosen@fosna-folket.no Alle rettigheter er reservert. Innholdet i magasinet må ikke reproduseres, gjengis eller på noen måte lagres uten tillatelse fra utgiveren. Hele magasinet er en annonse for Forsvaret, kommunene og næringslivet på Fosen.


Fest setebeltene, vi går inn for landing på Ørland hovedflystasjon Gjør deg klar for BRIEFING FOSEN, bli kjent med Ørland, Bjugn, Rissa, Åfjord, Leksvik, Osen og Roan.

BRUCE DICKINSON THINK OUTSIDE THE BOX - Et inspirasjonsforedrag med Bruce Dickinson. Kopparn utvikling i samarbeid med Bjugn sparebank og Ørland hovedflystasjon inviterte 31. oktober 2013 til Bruce Dickinsons inspirasjonsforedrag, i AWACS hangar ØHF. Pilot, kreativ gründer, markedsdirektør, skarp forretningsmann og fekter, legendestatus i et av verdens tøffeste yrker siden 1981, rockeikon og vokalist i Iron Maiden. Forretningskreativitet, entreprenørskap, teambuilding, vekst og utvikling. Hva skal til for å lykkes? Dare to dream - Seek the opportunities.

Briefing Fosen • 2013/14

3


LiVet i

LUFTEN oG PÅ bakken

“Når man kommer flyttende til et nytt sted, så vet man ingenting om stedet, da må man gjøre som på jobb: ta en briefing først” sitat tilflyttet pilot. Det er akkurat det vi ønsker å gi deg som leser, en briefing. Her får du vite det meste om livet i lufta og på bakken. Om å etablere seg, finne hus og tomt, næringsliv, fritid og skole, og du får treffe noen av de som allerede har flyttet hit.

6-11 6-7 10-11 12-13 15-19 22-23 26-31 38-43 48-49 50-51 52-53 54-55 61 65 68-73

4

Presentasjon Ørland Hovedflystasjon En flystasjon i utvikling Fosen, Forsvarsbygg og forsvaret på samme lag Fra Mexico og Verdalen til Ørland Lyst å bo på Ørland? Flyshow uten like Realiser drømmen i Bjugn Rissa -jordnær lykke Kulturskolene Opplev Råkvåg Velkommen til Stjørna! Åfjord kommune Vannjetmester søker rekrutter Matfatet Fosen Med pensel og linse Skole og utdanning

Briefing fosen • 2013/14

8-9

32-33

Tirsdag 15. oktober sto 150 elever utenfor Ørland hovedflystasjons porter, klare for en rekruttcamp.

Sprintversjon hvor utøverne viser beherskelse av både sykling, løping og svømming.

150 UNgDOmmER fIKK EN SmaK av gRøNT

36-37

fOSENS ROCKEKONgER

Guttegjengen som begynte å spille i 1995, er i dag kjent i rockemiljøet Europa rundt.

THRIaTHlON gjølgavaTNET


62-64 98-99 fOSENS faNTaSTISKE fRIlUfTSlIv Fosen tilbyr varierende og flott natur til fastboende og tilreisende.

74-75 77 78-79 80-81 84 85 88-89 92 95

BIg EvENTS

Think outside the box - inspirasjonsforedrag med Bruce Dickinson

110-111 vINTER gjøR DEg glaD Det er gode muligheter for både alpint og langrennsturer innover fjellet med varierende løyper.

96-97 100-101 102-103 106-107 108-109 112-113 114 116 118-119

Sans for spenning Fosen Folkehøgskole 7 gode grunner til å besøke Austrått Garantert napp! Fosen helse IKS Lagsport Med Fosen i siktet Jobb og bo Drømmetomta på Fosen Hobby-kick under vann Opplev naturen på sykkelsetet Fosenhallen Bildilla Vamp trollbandt 1000 Festivaler Et sted å være (til) Fosen Regionråd Kart over Fosen

Briefing fosen • 2013/14

5


en FLystasjon

I UTVIKLING I dette magasinet får dere lese mye om det som rører seg rundt om i Ørland og Bjugn kommuner samt de andre tilliggende nærområdene. La meg nå først beskrive kort situasjonen for Ørland hovedflystasjon, som den er i dag og for tiden fremover.

Når vi lykkes vil vi ha en imponerende kampflybase med kapasiteter som vil føre hele Forsvaret inn i en ny æra. OBERST AAGE LYDER LONGVA

6

Briefing fosen • 2013/14


OBERST aagE lyDER lONgva stasjonssjeF ørLanD hoVeDFLystasjon Det har vært stor aktivitet ved flystasjonen dette året, med blant annet gjennomføring av to store NATO-øvelser. Både Tiger Air Meet og Brilliant Arrow ble en suksess, ikke bare for oss som vertsbase og deltakere, men også for de andre deltakende nasjoner. Tilbakemeldingene fra alle som gjestet basen har utelukkende vært positive. Flystasjonen gjennomfører daglig styrkeproduksjon av kampfly, luftvern og baseforsvar samt andre kapasiteter som Forsvaret og det sivile samfunn trenger til innsats nasjonalt og i utlandet. Dette understøttes av flystasjonens støtte- og vedlikeholdselement, som sammen med avdelinger som vil tilføres fra andre flystasjoner vil danne grunnlaget for leveranser fra den nye kampflybasen som er i utvikling. Planleggingen av fremtidens kampflybase på Ørland pågår for fullt. Det som skal skje ved flystasjonen de nærmeste årene er faktisk en av årsakene til at Luftforsvaret nå gjennomfører en inngripende omlegging av hele sin base- og organisasjonsstruktur.

Fra et sentralt perspektiv har Luftforsvaret to hovedutfordringer de neste årene: å lykkes med omstillingen av hele Luftforsvaret og å lykkes med innføringen av F-35. Begge er meget utfordrende og krevende, og begge treffer oss på Fosen med full tyngde. Skal vi lykkes er vi avhengige blant annet av hvordan vi håndterer utfordringene, at kompetansen forblir i organisasjonen, at infrastruktur både avhendes og fornyes, at økonomien styrkes gjennom tildeling og egen effektivisering samt en god porsjon hardt arbeid. Når vi lykkes vil vi ha en imponerende kampflybase med kapasiteter som vil føre hele Forsvaret inn i en ny æra. Oppbyggingen av kampflybasen er slik ikke bare flystasjonens eller Luftforsvarets utfordring, men av interesse for hele Forsvaret. Allerede til neste år vil vi få tilført mer aktivitet og flere medarbeidere, noe vi ser frem mot med store forventninger. De positive utfordringene dette gir på utsiden av stasjonen er gjenstand for en god dialog mellom forsvarssektoren, kommuner og private aktører. Det er meget imponerende hvordan det sivile samfunnet fokuserer på utviklingen av lokalmiljøet rundt en voksende kampflybase. Men det er jo derfor Fosen også i dag er et fantastisk sted for forsvarsansatte med sine familier å leve sine liv.

Briefing fosen • 2013/14

7


150 UNGDOMMER Fikk en smak aV Grønt

Tirsdag 15. oktober sto 150 elever utenfor Ørland hovedflystasjons porter, klare for en 3 dagers rekrutteringscamp. Elevene kom fra videregående skoler i Nord-, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, og var alle interessert i å få vite mer om Forsvaret.

Ungdommene hadde ingen formening om hva som skulle skje de neste dagene, og var generelt veldig interesserte og spent. Etter at alle var kommet frem og blitt plassert på et lag, gikk turen mot forsyningslageret hvor alle fikk utlevert uniformer og det militære utstyret de ville trenge for å overleve dagene. - Luftforsvaret er en høyteknologisk bedrift som står foran store endringer med blant annet nye redningshelikoptre og nye kampfly. Derfor trenger vi ny flink arbeidskraft i årene som kommer, både jenter og gutter, forteller kaptein Linda Haugen, som er leder for campen. Etter utdelingen av utstyr og en varm lunsj var det på tide å sette opp camp, hvor elevene fikk grundig opplæring i hvordan man setter opp militære telt og varme-

8

Briefing fosen • 2013/14

ovner. Ungdommene fulgte interessert med og stemningen var på topp. Når alle lagene hadde fått satt opp teltene sine ble de tatt i mot av kaptein Linda Haugen som ønsket de velkommen til rekrutteringscampen og lykke til i dagene som fulgte. -Vi arrangerer en slik camp slik at de som er interessert i Luftforsvaret skal få se og oppleve hva det betyr å være i militæret. De som er her nå, har allerede vært igjennom første delen av sesjonen og har lyst til å gjennomføre 1.gangstjenesten. Her er det nesten like mange jenter som gutter, og det er veldig positivt, fortsetter hun. Kvelden gikk med til å lære marsjering, hilsing og militær disiplin. -Det er kult å kjenne på dette med å ha noen som kommanderer meg rundt, sier John Tobias Husby, en av ungdommene som deltok på campen. Trøtte ansikter møtte opp til frokost kl. 06:00 dagen som fulgte, og etter en oppstilling med noen pushups var det på tide med militær fysisk trening, her skulle elevene blant annet løpe 3000


meter, ha et orienteringsløp og lære teknikker for forskjellige styrkeøvelser. Etter en velfortjent lunsj, fikk elevene lov til å se parkerte F-16 fly, og en demonstrasjon av forskjellige tjenestestillinger i Forsvaret. - Det var en artig dag med mye aktivitet. Orienteringsløpet var spesielt morsomt, sanitetsleksjonene var også veldig lærerike, sier Amelia Grønseth, en elev fra Atlanteren videregående skole. Dagen ble avsluttet med konkurranser i regi av Forsvaret, hvor løping, samarbeid og avstandsbedømmelse var viktige attributter. Etter nok en tidlig frokost tok ungdommene den siste dagen fatt med et foredrag om utdanninger og stillinger i Forsvaret, og deretter var det på tide for elevene å rydde ned leiren, samt levere inn alt av utstyr, før nesen ble rettet hjemover. - Det krever mye planlegging og innsats fra bemanningen å holde en slik camp, men vi håper at den vil bidra til å gjøre flere interessert i førstegangstjenesten. Vi vil gjerne se igjen flere fjes, avslutter Major Bjørn Holmvik.

Briefing fosen • 2013/14

9


Fosen, ForsVarsbyGG oG Fo

PÅ SAMME L Ørland hovedflystasjon er regionens største arbeidsplass og en naturlig del av lokalsamfunnet og dagliglivet på Fosenhalvøya.

 Dette skal bygges: I tall er oppdraget å bygge: • 40.000 kvm nybygg • 250 hybler/kvarter • 60 boliger/leiligheter • 25.000 kvm ombygging

I 60 år har Ørland vært en god vertskommune for flystasjonen - og er en viktig samarbeidspartner for Forsvarsbygg. Sammen utvikler vi Ørland hovedflystasjon videre, som et viktig ledd i omstillingen av Forsvaret. Forsvarsbygg legger ned en formidabel innsats for at Fosen og Ørland hovedflystasjon får de beste forutsetningene til å levere forsvarsevne i framtida. De første årene etter stortingsvedtaket i juni 2012, for etablering av hovedbase for F-35 kampfly på Ørland, vil Forsvarsbygg arbeide med planleggings- og prosjekteringsoppgaver. Skvadronbygg for F-35 skal stå klart innen utgangen av 2016. De første flyene som skal brukes i Norge er planlagt levert i 2017. Byggestart forventes i 2015. Forsvarsbygg planlegger for at anleggsvirksomheten i minst mulig grad blir til ulempe for lokalsamfunnet og virksomheten inne på flystasjonen. gRøNNE løSNINgER Forsvarsbyggs ambisjon er at alle bygg skal ha lavt energiforbruk, og at oppvarming av bygg skal skje uten bruk av fossilt brensel. Det vil bli lagt vekt på å minimalisere utslipp og virkninger av fly- og avisingsvæske og kjemikalier ved bruk til brannøving. Vi vil legge til rette for ordninger for å redusere og sortere avfall, samt gjenbruk av materialer. Det vil bli satt krav til miljødokumentasjon for materialtyper med utstrakt bruk. I planleggingen av kampflybasen legges det stor vekt på å belyse og redusere negative virkninger på dyre- og planteliv. Vi samarbeider med Sør-Trøndelag fylkeskommune om å undersøke fredede kulturminner

10

Briefing fosen • 2013/14

i området. Reguleringsplan, med konsekvensutredning, vedtas av Ørland kommune høsten 2014. I planarbeidet, som utføres i samarbeid med Ørland kommune, regionale myndigheter og faginstanser, er støy et sentralt tema. Innføring av nytt kampfly med aktiviteten på hovedbasen, medfører at det har vært stort fokus på støy fra tidlig i prosessen. Det er gjennomført omfattende utredninger for å finne fram til et flyvemønster som reduserer støybelastningen for omgivelsene. Dette arbeidet er gjennomført i samarbeid med operativt miljø på Ørland hovedflystasjon og F-35 programmet. For omgivelsene er forutsigbarhet viktig og det er derfor lagt vekt


G ForsVaret

E LAG

på å forankre og få aksept for flyvemønster hos de som skal etterleve dette. løSNINgSORIENTERT I møTE mED lOKalSamfUNNET Vanligvis startes arbeidet med å vurdere enkeltboliger og støyverdier etter at reguleringsplanen med grenseverdiene for støy er vedtatt, for flystasjonen er dette høsten 2014. For Forsvarsbygg er det viktig å komme i gang med tilbud til støyberørte så raskt som mulig. Enkelte boliger vil få så høye støyverdier at kjøp vil tilbys uavhengig av rullebanelengde og støyverdier i reguleringsplanen. Forsvarsbygg vil derfor allerede høsten 2013

invitere de mest støyberørte eiere til samtaler om kjøp av bolig. Forsvarsbygg tilrettelegger for fleksible løsninger for de som blir berørt av støy, innenfor gjeldende lover og regler. Det er et mål at landbrukskommunen Ørland opprettholder mest mulig jordbruksareal. I dag drives det aktivt jordbruk også innenfor flystasjonens område, av lokale bønder. I konsekvensutredningsarbeidet er blant annet landbruk et tema det sees nærmere på, og Forsvarsbygg samarbeider med Ørland kommune, Fylkesmannen, Mattilsynet og Universitetet på ÅS (UMB) for å hente frem kunnskap og for å se på mulighetene for landbruket på Ørlandet.

Briefing fosen • 2013/14

11


O C D I N X A E L M ØR Da

er GV

o

Fra

tekst

&

foto:

iL

t Len

Ole Andreas Vekve

Per Ivar Karlgård og Claudia Alejandra Elguézabal Jiménez fant kjærligheten i Mexico. Sammen med hunden Misty, bor de på Ørlandet og trives svært godt med naturen helt inntil husveggen.

Verdalingen Per Ivar ankom Brekstad i 1998, og har siden den gang tjenestegjort ved Ørland hovedflystasjon. - På grunn av det øde landskapet kalte en kompis Fosen for “Djevel-halvøya”. Så planen var kun å være på Ørlandet i ett år, men slik ble det ikke. Jeg trodde ikke at Fosen var plassen å være, men det er jo det. Det er her jeg trives, smiler en fornøyd Per Ivar. Paret traff hverandre i 1998, men på grunn av avstanden mellom Norge og Mexico, var det vanskelig å overholde forholdet. De bestemte å flytte sammen, og vinteren 2003 kom Claudia til Norge. Med en temperaturforskjell fra 40 varmegrader til -20 kuldegrader, ble det en stor overgang. - Det gikk fra kok til å bli fryst ned, ler paret. Claudia var på visum i Norge i 3 måneder, og etter dette tidsrommet måtte hun forlate Norge. Den siste dagen hun hadde lov til å være i Norge, giftet de seg. - Litt flaks, og litt planlagt, smiler Per Ivar. RaSK INTEgRERINg Claudia deltok i norskkurs med en gang, og ble raskt integrert i samfunnet. Hun opplevde ikke integreringsprosessen som vanskelig. Per Ivar kom raskt i kontakt med kollegaer ved Ørland hovedflystasjon. Han legger til at det ikke er vanskelig å bli integrert om man selv gjør en innsats. - Her tok det ikke lang tid før naboen kom og hilste, sier Per Ivar. Etter norskkurset visste ikke Claudia hva hun skulle gjøre. Hun ble tilbudt jobb som lærerassistent ved norskkurset, noe hun takket ja til, og ble værende i 2-3 år. Etter dette utlyste lokalavisa Fosna-Folket en lærlingejobb som mediegrafiker. Hun tok kontakt, og begynte å jobbe hos dem i 2008. I dag er hun vikar og tilkallingshjelp ved avdelingen, noe hun er svært fornøyd med. fORSKjEllIg vÆR Og maT Ikke overraskende har Claudia lagt merke til en forskjell mellom Norge og Mexico når det kommer til været og maten.

12

Briefing fosen • 2013/14

- Det er ikke noe galt med norsk mat, det er bare noe med maten jeg savner, som frukt, grønt og krydder, sier hun. - Det er stor forskjell på grønt- og fruktavdelingene. I Mexico ligger fruktene i fjell, mens her er ligger de i små kasser, sier Per Ivar. NÆRHET TIl NaTUREN Hver dag går de tur med hunden Misty, og benytter seg ofte av mangfoldet av natur. De tar ofte skogsturer, og ser seg rundt om i naturen. - Alle tror at Fosen er panneflatt, men det er helt feil. Det er kun flystasjonen som er flat. Med denne nærheten til naturen føler vi at vi bor på en hytte. Siden Ørlandet heller ikke er så stort, så slipper vi også unna bylivsstresset, sier Per Ivar. - Det er et rikt dyreliv her. Både hjort og elg kommer helt inntil husveggen, mens traner og ørner flakser over hustaket. STEDET fOR DE SOm lIKER RO - Claudia kommer fra en av verdens største byer, og Fosen er ganske avslappende i forhold. I Mexico klarer man ikke å gå alene, det er nesten fysisk umulig. Her kan man sykle seg en tur uten å møte folk på flere kilometer. Det er ingen tvil om at Fosen er en fin plass for de som liker litt ro, smiler Per Ivar. gODE TIlBUD på øRlaND - Mange sier det er lite å gjøre her, men det er helt feil. Vi trives svært godt her på Brekstad, sier det forelskede paret. - Til nye innflyttere vil jeg anbefale å være positiv og ha engasjement. Ved å melde seg inn i fotball, brukshundklubben eller andre aktiviteter så treffer man folkene og man blir raskt integrert, sier Per Ivar.


- Det er et rikt dyreliv her. Büde hjort og elg kommer helt inntil husveggen, mens traner og ørner flakser over hustaket.

Briefing Fosen • 2013/14

13


ØRLAND

A R B LI TER

N E S E P Ø J K

4 1 0 2 I T R O T S Å S T L E B B O D BLIR • TILBORDS - Kjøkkenartikler, serviser, glass, bestikk og interiør • CATCH - Klær til barn og dame • VITA - Alt i skjønnhet og velvære • LIBRA BLOMSTER - Blomster til enhver anledning • ØRLAND BOKSENTER - Leker og bøker for den leselystne • METRO - Klær til voksne damer • AVEC - Dameklær og tilbehør med “det lille ekstra” • GAVEHUSET BIKUBEN - Interiør og klær • RIMI - Dagligvare • BAKERIBAREN - Rykende fersk bakst og lunsjretter • EXIT - Motebutikk for dame og herre • TREND - Frisør og velvære • SUNKOST - Helsekost • EUROSKO - Sko til barn, dame og herre • HOVDES - Klær og utstyr til barn


Velkommen til Ørland

annonse

Lyst til å bo www.orland.kommune.no

på Ørland?

Himmel og Hav, landlig—og storbynært! En lett “sykkeltur” til Trondheim via 50 min på hurtigbåten. 3 arkitektteam skaper for tiden et attraktivt, urbant og bærekraftig sentrum i Brekstad. Gode boligtomter og flotte leiligheter, både sentrumsnære og landlige. Rikt fritidstilbud med stort engasjement av frivillige - for alle og av alle. Velg mellom 550 lag- og frivillige organisasjoner på Fosen. Nye skoler og barnehager, kulturskole med et allsidig undervisningstilbud og svømmehall med flott sklie.

R Foto: Rune Halvorsen

4


Velkommen til Ørland

annonse

Skole, oppvekst

og helse

BARNEHAGER I Ørland kommune har vi fem flotte barnehager og et stort mangfold i barnehagetilbudet. Her finner du Solblomsten steinerbarnehage med sin steinerpedagogikk og Marihøna musikk og friluftsbarnehage som har musikk som sin pedagogiske innfallsvinkel. Teletunet er en litt større

gårdsbarnehage hvor barna kan delta i stell av dyr og i bondens aktiviteter. Vi har to kommunale barnehager hvor den ene er Borgen barnehage som har et nært forhold til Austråttborgen og er Reggio Emilia inspirert i sitt pedagogiske arbeid. Den andre er Futura barnehage, kommunens nyeste og største, drevet som en basebarnehage med et 20 mål stort uteområde og som selvfølgelig har en egen friluftsavdeling. BORGEN BARNEHAGE Borgen barnehage bruker prosjekt som metode for å ivareta barns medvirkning. Foreldrene er delaktige ved å skrive opp deres barns fokus og interesser på en plakat (trakt) som henger på døra, og mange har

delt sine barns interesser. Prosjektet om vann ble valgt siste barnehageår. Nysgjerrige og engasjerte barn utforsket vann i både fast og flytende form. Ansatte i barnehagen inspirerer og utfordrer barna ved å eksperimentere og legge til rette for vann i leik og aktiviteter. Vi ser at vannprosjektet har vekket interesse for videre leik og utforsking av vann i det nye året også. Da takrennene og rørene ble tatt frem på en regnværsdag i høst, var forskerbarna i full gang igjen. FUTURA BARNEHAGE Futura barnehage er en organisasjon i kontinuerlig endring i takt med samfunns-


Velkommen til Ørland

annonse

utviklingen forøvrig. Vi bygger hele tiden videre på verdiplattformen som skal være styrende for arbeidet i hverdagen. I Futura barnehage har vi et sterkt fokus på samhandlingsmiljøet mellom barn og voksne. Vi ønsker å være voksne som er nær barna. Nær nok til å lytte, til å se, til å forstå, til å hjelpe, til å støtte, til å motivere og til selv å lære. Gjennom barnehagens samfunnsmandat skal vi gi barna gode lærings- og utviklingsmuligheter, og det klarer vi ved å være aktivt og engasjert til stede sammen med barna. Mangfoldet i den store personalgruppa gir et godt utgangspunkt for å ivareta dette. Dette er vår identitet og avgjørende for hvert enkelt barns trivsel og trygghet.

barna i Solblomsten forberedelsene til årstidens store begivenhet, nemlig Høsttakkefesten. Da sankes det inn i fellesskap både fra hagen og skogens grøde. Det syltes og saftes, og i barnehagen sprer deg seg deilige dufter, og å smake hører selvfølgelig med. Noe av det artigste synes ungene er å kverne korn til mel. Hver morgen tar alle som har lyst en runde med håndkverna, og etter hvert er det ingen som er i tvil om hvor melet til brødet som vi baker kommer

VI ER I STARTGROPA for å bygge flere barnehager for å møte behovet hos våre nye innbyggere og da er mulighetene mange. Vi vil videreføre det flotte mangfoldet vi har i dag og hvem vet - kanskje den neste barnehagen blir en idrettsbarnehage, en teknologibarnehage eller en kulturbarnehage?

MARIHØNA BARNEHAGE Det er morgen i Marihøna barnehage. Inne på kjøkkenet står en voksen og to barn og kutter opp grønnsaker til varmmaten senere idag. Det er levende lys på bordet, og frokosten er akkurat avslutta.

I gangen har en gjeng begynt å kle seg til turdag, de har tenkt å gå i fjæra rett nedenfor barnehagen og se etter skjell. Samtidig har de minste satt seg på gulvet til sangstund, og synger om ”Pip pip Ola” som bor på taket i barnehagen! De største barna går på loftet. ”Vi leike sjørøvera!”, sier Emil og seiler inn i leikens verden… SOLBLOMSTEN BARNEHAGE Så snart sommerferien er over, starter

fra, og så klart smaker brødet ekstra godt med selvkvernet mel som hovedingrediens! TELETUNET NATUR- OG GÅRDSBARNEHAGE – GØY PÅ LANDET I Teletunet får barna kunnskap om gårdsdrift, og naturen i sin helhet. Dette gjennom varierte opplevelser og erfaringer til alle årstider. Barna blir kjent med og får forståelse for dyr. De får også begynnende kunnskap om fødsel, vekst og slakting. I prosessen ”fra jord til bord ” får barna virke med! Jente 3 år : ”Mamma, æ har vorre på gården”! ”Vi plukka eggan te hønan” ”Æ holdt det i handa mi” ”Æ mått vær forsiktig så det ikke gikk sundt” ”Åsså kose æ med det på kinne mitt – det va mjukt..”

SKOLER ØRLAND UNGDOMSSKOLE Ørland ungdomsskole er en ny og moderne skole som gir stort rom for variert undervisning. Elever og voksne jobber daglig for å få et godt læringsmiljø for alle. Skolen har


Velkommen til Ørland

annonse

faste fellessamlinger i skolens aula. Her har vi allmøter, samlinger med sang og dans, markeringer av historiske hendelser, filmer, konserter, gjesteforelesere og mye mer. Vi inviterer gjerne inn elever fra barneskolene, foreldre eller ”folk” fra bygda etter hvilket tema vi har. Gjennom et godt og inkluderende miljø legger vi grunnlaget for god læring, som er skolens oppgave nummer en! OPPHAUG SKOLE Skolens hovedoppgave er læring, og vi har fokus på å få til et godt læringsmiljø for alle elevene. Positiv relasjon mellom elever og voksne er hjørnesteinen i all aktivitet på skolen. I tillegg til å jobbe med fag inne i klasserommet, bruker skolen uterommet som læringsarena. På 5.-7.trinn lærer elevene å spille golf og å bruke kajakk. På turer til Huldrebu, skolens gapahuk, har elevene på småtrinnet uteskole. Der kan de for eksempel ha både matematikk og naturfag. Skolen har også egen kantine der elevene får tilbud om skolemat og frukt hver dag. I tillegg til tørrmat serveres varm mat hver dag. Både pizza og havregrøt er populære retter. HÅRBERG SKOLE Rektor: Mabel Slotterøy. Vi har stort fokus på trivsel og læring som grunnlag for et godt skolemiljø. Vi er en sertifisert “Olweusskole” og det er viktig for oss at alle elever blir møtt med respekt og blir inkludert i miljøet. I kampanjeuken

I høst startet vi opp med Veiledet lesing på 1. og 2.trinn. Vi ser allerede hvordan stasjonsundervisning satt i system bidrar til god tilpasset opplæring, og at ulike aktiviteter gir økt læringstrykk.

HELSE “Voksne skaper vennskap sammen” har alle elever, personale og medlemmer av FAU satt sitt håndtrykk som forpliktelse på at vi samarbeider for et best mulig skolemiljø. Dette er også viktig når vi er på alternative læringsarenaer.

FORELDREVEILEDER NINA (FAMILIESENTERET) Hei, jeg heter Nina og jobber som familieveileder på familiesenteret vårt. Jeg er førskolelærer med ICDP-sertifisering (lavterskeltilbud foreldreveiledning), og min jobb er å støtte foreldrene til å mestre foreldrerollen før problemene blir for store. Familiesenteret består av ansatte på helsestasjon, i barnevern og på avlastningsbolig for barn samt at det tilbyr andre støttetjenester familien kan ha bruk for i perioder. Familiene som trenger hjelp finner vi gjennom helsestasjon og i samarbeidet med alle skoler og barnehager som hver måned tar opp ulike bekymringssaker i enhetenes tiltaksteam. Alt forebyggende arbeid i kommunen koordineres i et overordnet tverrfaglig team som er satt sammen av representanter fra alle aktørene som samarbeider om å skape best mulig oppvekstvilkår for barn og unge i Ørland.


Velkommen til Ørland

annonse

Velkommen til

Ørland kultursenter

- kystens vakreste kulturhus fylt med spennende opplevelser ØRLAND KULTURSENTER I kultursenteret finnes bibliotek, kulturskole, kino, gallerier, kiosk/kafe og rom for kurs og konferanser. I vår store sal presenterer vi konserter og forestillinger. Fra høstens program kan vi anbefale Luftforsvarets Musikkorps, Hekla Stålstrenga, Nord-Trøndelag Teater, Jula Vårres med Uthaug songlag, Balletten Nøtteknekkeren med St. Petersburg Ballet Theatre, Bør Børson og Julekonserter.

ØRLAND VÅTMARKSSENTER - et av landets 5 autoriserte Våtmarkssentere. Ørland er et perfekt sted å sykle. På Våtmarkssenteret kan du leie sykler for hele

familien. I Ørland finnes 4 våtmarksområder med et rikt fugleliv. Områdene er tilrettelagt for publikum med utkikkstårn og gapahuker. På Våtmarkssenteret kan du låne kikkerter og teleskop for fuglekikking. Ørland Våtmarkssenter er samlokalisert med Ørland Kultursenter, her kan du oppleve en stor utstilling om våtmark og fuglelivet på Ørland GALLERI HANS Vårt galleri for skiftende utstillinger. På plakaten vinter/vår 2013/1014: Ingrid Becker og Anne Kvam, Ørland/Bjugn Kunstforenings medlemsutstilling, Marit Bolsø Brodersen, Gunilla Holm Platou, Anita Abthai og Ingun Myrstad.

Galleributikk med salg av brukskunst laget av lokale kunstnere. HANNAH RYGGEN-SENTERET Utstilling av Hannah Ryggens kjente billedvev. Hannah Ryggen-senteret er en juvel i vårt kulturhus. Her kan du går alene eller være med på en omvisning. Galleriene er åpne i vår åpningstid

ØRLAND KULTURSKOLE Kulturskolen tilbyr undervisning i div. instrumenter, vokal, visuelle kunstfag, foto, dans og drama/teater. Hvert andre år setter vi opp en stor forestilling. Over 300 elever får ukentlig sin undervisning i nye flotte lokaler i Ørland Kultursenter. Søknadsskjema finnes på våre hjemmesider

ÅPNINGSTIDER Mandag - torsdag 09.00 - 19.00 Fredag 09.00 - 16.00 Lørdag 11.00 - 15.00 og vi åpner 30 min. før kinoforestillingene. Velkommen skal du være. Tlf. 72 51 55 10 www.orlandkultursenter.no www.facebook.com/orlandkultursenter


NÆRINGSLIV I FOSEN

Vi er en arbeidsmarkedsbedrift sentralt plassert på Fosen, og er tiltaksarrangør for NAV, videregående skole og kommuner. Trenger du praksis, opplæring, bistand til å finne en jobb som passer deg? Vi kan sammen med deg og NAV prøve å finne en løsning, enten hos oss på Fosen Vekst eller hos en ekstern arbeidsgiver. Våre veiledere har en variert og allsidig bakgrunn, og kan bistå deg i prosessen fram mot jobb. Er du interessert i å lese mer om våre tiltak og produkter, se www.fosenvekst.no.

Godkjent lærekandidatbedrift i bil- og tømrerfag.

Drift av miljøtorg i Åfjord, Roan og Osen Vårt viktigste mål er å utvikle mennesker i et trygt og inkluderende miljø.

ÅPNiNGstideR: spesialbutikkene: Man - tors Fredag: Lørdag:

MY FOR PÆNGAN!

Tlf 72 53 17 25

www.arnes-handel.no

20

Briefing Fosen • 2013/14

07.00-22.00 (08.00-21.00) 09.00-17.00 09.00-19.00 10.00-16.00


NÆRINGSLIV I FOSEN

Utstillinger hele året:

ÅPNINGSTIDER Man-tor fredag lørdag

09-17 9-19 10-15

Salg av malerier, grafikk, keramikk og glasskunst fra mange forskjellige utstillere.

Prix Man-fre 08-22 lørdag 08-20

ÅFJORD

Andre aktiviteter: v/ Toril G. Oksvold Balsnesveien 76. 7140 Opphaug. Tlf. 72 52 11 70 Mob: 907 98 609

• Malekurs, male- og temakvelder • Rammeverksted.

mail@galleri-empati.no

Åpent: tirs, ons og tor 13-17. Lør11-14. Søn 15-18. Galleriet ligger i landlige omgivelser på Opphaug i Ørland kommune, og har eksistert i over 20 år. Mer info finner du på vår Facebookside og galleriets hjemmeside: J.391012-annFF-magasin:Layout 1 15.10.12 11.59 Side 1

www.galleri-empati.no www.airnorway.no

ULLEBERG WOLD

ØRLAND FAGERNES OSLO AALBORG

Raskt og enkelt

Briefing Fosen • 2013/14

21


et FLyshoW

UTEN LIKE! En etter en dundrer de bortover rullebanen mot nord – 2 norske F-16 med tigre på halen. En upåklagelig støy, og en fuel-lukt som brer seg utover stripa.

Kampflyene forvandles etter kort stund til prikker, og forsvinner under en blygrå himmel på Ørland. Flere tusen personer er til stede for å se tigrene som slippes løs. Inne i hangar D hviler den største tigeren – Lockheed Martin F-35 Lightning II. Med kvasse klør og skarpt blikk er den uten tvil dagens høydepunkt. Det nye kampflyet blir i løpet av minutter

22

Briefing fosen • 2013/14

omringet av nysgjerrige tilreisende fra hele verden. Ved porten blafrer flaggene fra seksten nasjoner inne på den kommende kampflybasen. Et sekstitalls fly og helikopter er kommet til Ørland for å gjennomføre Europas største flytaktiske øvelse. Stikkordet er Nato Tiger Meet 2013.


Briefing Fosen • 2013/14

23


NÆRINGSLIV I FOSEN

• Service og reparasjoner på alle bilmerker.

• Service og reparasjoner på alle bilmerker. • Periodisk kjøretøykontroll / EU-kontroll

• Periodisk kjøretøykontroll / EU-kontroll

• Vårkampanje på alle dekk

• Service • Service og reparasjoner på og allereperasjoner bilmerker.

på alle•bilmerker Vårkampanje på alle dekk • Service og kjøretøykontroll reparasjoner alle bilmerker. EU-kontroll • Periodisk /på • Periodisk kjøretøykontroll

• Periodisk kjøretøykontroll • Vårkampanje på alle/EU-kontroll dekk / EU-kontroll EU-kontroll - Mopeder Deler - Bilgummi - Båter

• Kampanje BUE BILVERKSTED • Vårkampanje på alle dekk på alle dekk Tlf 73 85 49 91 Rissa

7129 Brekstad - Tlf. 72 52 52 07

EU-kontroll - Mopeder Deler - Bilgummi - Båter

UE BILVERKSTED BUE BILVERKSTED 7129 Brekstad - Tlf. 72 52 52 07 Tlf 73 85 49 91 Rissa Tlf 73 85 49 91 Rissa EU-kontroll - Mopeder

BILVERKSTEDR I S S A 85 49 91 Rissa R I S S A H A N D E L S L A G

Deler - Bilgummi - Båter

7129 Brekstad - Tlf. 72 52 52 07

Vi treffes på Leira -

DET KAN LØNNE SEG

Briefing fosen • 2013/14

7129 Brekstad - Tlf. 72 52 52 07

HANDELSLAG

RISSA HANDELSLAG

24

EU-kontroll - Mopeder Deler - Bilgummi - Båter

R I S S A H A N D E L S L A G

Tlf. 72 52 88 50 • Faks 72 52 88 51 Vår håndverksavd. utfører alt i • Ut- og innendørsmaling • Våtromsarbeider • Gulvlegging • Flislegging • Parkettsliping • Høyttrykkssprøyting Malermester Vidar Schanke Mobil 913 23 698 e-post: vidar@fargerikebjugn.no

Fargesenteret Bjugn AS

FAGKUNNSKAP GIR TRYGGHET


NÆRINGSLIV I FOSEN

LA DEG INSPIRERE

VI LANSERER CASA, FORDELSPROGRAM OG FINANSIERINGS-PRODUKT

Vi tilbyr finansieringstjenester når du skal kjøpe møbler til hjemmet! Med CASA kan du handle nå og betale senere. Du velger selv om du vil utsette betalingen eller dele opp kjøpet i mindre beløp.

Åpningstider Mandag-fredag Torsdag Lørdag

09.00 - 17.00 09.00 - 18.00 10.00 - 15.00

ABC Fritid

JAKT•FISKE•FRITID

Tlf. 977 45 301

Tlf. 72 52 69 30

Tlf. 72 52 00 60

Tlf. 72 52 67 67

Tlf. 72 52 05 60

Tlf. 974 70 677

Briefing Fosen • 2013/14

25


Vi er en attraktiv og stor kommune på 385 km2. • Vi har flotte turmuligheter, kulturlandskap og nærhet til sjø og fjell. • Vi har tomter med flott beliggenhet og sjøutsikt, i sentrale og mer landlige områder. • Vi har mange livskraftige lokalsamfunn med aktive lag og organisasjoner. • Vi har trygge oppvekstmiljøer. • Vi har et sammenhengende oppveksttilbud til alle fra 0-19 år. • Vi har en av landets fineste videregående skoler med fylkets bredeste tilbud. • Vi har et utmerket kulturtilbud med landets beste kulturskole. • Vi har et kommunesenter i vekst som er i ferd med å utvikle bykvaliteter. • Vi har FosenHallen - den eneste idrettsarenaen i Midt-Norge av world cup-format bortsett fra Granåsen. • Vi har mye pågangsmot og godt humør! • Vi er et tolerant samfunn som hilser nye tanker og ideer velkommen... - i Bjugn kan du realisere dine drømmer! Kilde: Kommuneplanen 2012-2025

Bjugn

- det foretrukne bosted på Fosen Med utviklingen av Norges framtidige kampflybase på Ørland hovedflystasjon og stor vekst gjennom Marine Harvest sin etablering på Valsneset, har Bjugn fått en unik mulighet til å utvikle framtidas samfunn. Vi griper muligheten! Bli med du også!

Kråkvå


Lysøysundet L JJøssund

Olden

Vallersund u und

Tarva

16 km

Været

Husøya

annonse

17 km

Oksvoll O 9 km

Gjølga

Karlsøya ar

T

Botngård

Ness Ne

en

rd

jo

f va

5 km

Råkvåg

Stallvika

6 km

Innstrand Uthaug

Kjeungskæret Fyr

14 km

Øya Hårberg årber åårberg rberg

Nordlandet

Grande

Storfosna

Fosenheia

Garten

Vestrått V Ve Skif Skiftkrokan

Lyngholmråsa

Kråkvågøya

Opphaug

Flatneset

en

Karlseng

d or nfj

S

r tjø

Austrått

13 km

Brekstad Br reksta Hovde Hovd o

Beian

BOLYST i «Den grønne landsbyen ved fjorden" Sentrumsutvikling vil være viktig for utviklingen av Bjugn kommune og av regionen. Gjennom de målsetninger kommunen jobber ut fra, ligger det store forventninger om å gjøre Botngård til et tydelig, fortettet og levende sentrum - skapt for BOLYST og attraktive næringsarealer. Det er igangsatt et sentrumsutviklingsprosjekt for Botngård. Der er lagt tilrette for en grensesprengende helhetsplanlegging basert på kunnskap og engasjement, hvor det legges vekt på klima- og miljøriktige løsninger med lokal tilpasning. Et Botngård sentrum «landsby'n» - slik vi ønsker den skal utvikle seg fram i framtiden. Her skal det legges vekt på kvaliteter som nærhet til sjøen og til «bymarka"», grønt miljø, folkehelse, universelle løsninger og estetikk - kvaliteter som vil gjøre Bjugn til det foretrukne bosted på Fosen.

r e s i l Reamen drøm jugn iB

Her skal vi selvsagt legge stor vekt på kvaliteter som vi allerede er gode på og stolte over; idrett og kultur i «Kulturkommunen Bjugn». Dette gjør vi gjennom å legge tilrette for et sentrum med muligheter for fysisk aktivitet.

«Realiser drømmen i Bjugn» Bjugn skal bli enda mer attraktivt for nye, unge arbeidstakere - om de er ansatt på Kampflybasen, Marine Harvest eller hos andre private og offentlige aktører i regionen. Vi skal legge tilrette for at «alle» ser på Bjugn som det foretrukne bosted; her skal livet leves - her skal drømmer realiseres! Her skal enhver finne boformer som passer for de ulike faser i livet. Valgene er mange i Bjugn. her finnes flere levende lokalsamfunn utenfor Botngård: Vallersund - Lysøysund - Oksvoll - Høybakken og Ervika. Om ønsket er å bo i sentrumskjernen, sentrumsnært, i grendene eller landlig - i enebolig, rekkehus eller leilighet - i Bjugn kan du finne det du drømmer om!


Valsneset Industriområde i Bjugn INDUSTRI Vindkraft og havbruk

TEKNOLOGIUTVIKLING

PRODUKSJON

Valsneset: • 15 km fra kommunesenteret Botngård • 30 km fra Brekstad • 31 km fra flyplass med innenlandsruter • 31 km fra forsvarets fremtidige kampflybase • 30 km fra hurtigbåtforbindelse til Trondheim og Kristiansund • 135 km til Trondheim lufthavn Værnes med utenlandsruter

Valsneset VALSNESET - BOTNGÅRD 15 km

Botngård Skipsleia Trondheim - Namsos

VALSNESET - BREKSTAD 30 km

ØRLAND HOVEDFLYSTASJON

HURTIGBÅT KRISTIANSUND- BREKSTAD

Brekstad HURTIGBÅT TRONDHEIM- BREKSTAD

AGDENES - BREKSTAD

VALSNESET - TRONDHEIM 100 km - 2 1/2 time bil


annonse

Bjugn kommune

• Forsvaret

• VIVA AS

• Botngaard AS

-forskning og utdanning vindkraft

-Industriell produksjon av industritekstiler til oppdrettsnæringen

Harvest AS • Marine -

fiskefõrproduksjon

Valsneset i Bjugn ble utpekt til industriformål allerede i 1970-årene. Området er i dag et etablert industriområde på 1000 mål med delvis planerte arealer. Hovedvirksomheten er teknologiutvikling og produksjon innen vindkraft og havbruk. Her er egen industrikai som er godt beskyttet mot sjøen. Stein og grus er lett tilgjengelig gjennom lokal leverandør.

• Flexbase AS AS med Valsneset vindpark • Trønderenergi vindkraftproduksjon

• NCC-

Aktører på området idag:

ViVa, Trønderenergi, Botngaard AS, Marine Harvest, Flexbase AS, NCC - knuseverk

Vekstområdet Fosen Forsvaret etablerer ny nasjonal kampfly-base på Ørlandet. Dette skaper et internasjonalt miljø og legger grunnlag for vekst, tilflytting og nye arbeidsplasser utenfor basen. Bedrifter som etablerer seg på Valsneset vil få tilgang til et arbeidsmarked med bred kompetanse. Dagens virksomhet på Valsneset har et nært samarbeid med forskningsmiljøene i Trondheim og på Kjeller. Marine Harvest bygger forfabrikk Marine Harvest bygger ny forfabrikk på Valsneset – en investering på NOK 800 mill. Fabrikken skal stå ferdig sommeren 2014. Planlagt årsproduksjon er 220 000 tonn fiskefor. Fabrikken vil ha 45 fast ansatte.

Tester vindkraft På Valsneset ligger Norges eneste testsenter for vindkraft. Senteret spiller en viktig rolle i utviklingen av ny teknologi og legger grunnlag for industriell vindkraftproduksjon. Senteret eies av SINTEF Energi, IFE, NTNU og Kopparn Utvikling AS. Trønderenergi har en egen kommersiell vindpark som er samlokalisert med testsenteret. Bekjemper lakselus Botngaard AS er et kompetansesenter for bruk av «hel presenning» til bruk for fjerning av lakselus. Bedriften utvikler, produserer og utvikler industritekstiler til oppdrettsnæringen og samarbeider med SINTEF og NTNU.

Fakta Valsneset kai • Lengde kaifront: • Dybde kaidekke: • Dybde ved lavvann: • Høyde kaidekke: • Bæreevne nyttelast: • Bæreevne punktlast: • Fortøyningslast kai: • Fortøyningslast land:

Knuseverk

51 m 22 m -11,5 m/NGO +2,7 m/NGO 3,5 tonn/m2 15 tonn/m2 2 stk à 30 tonn 2 stk à 50 tonn

KOPPARN UTVIKLING AS Bjugn Rådhus Alf Nebbs Gate 2 7160 BJUGN Daglig leder: Arnt-Ivar Kverndal Mobil: 977 76 485 e-post: arnt-ivar.kverndal@inaq.no

Plansituasjon og eiendomsforhold Valsneset industriområde er et etablert område regulert til industriformål og eies av Kopparn Utvikling AS. Infrastruktur Området er tilrettelagt med offentlig vei, vann, strømforsyning og fiberoptikk LNG-stasjon skal etableres på området.

r e s i l a Re men drøm jugn iB • Heleid av Bjugn kommune • Organiserer kommunens næringsutviklingsarbeid. • Nært og formalisert samarbeid med SINTEFmiljøet i Trondheim.


Bjugn kommune

Junior

1. - 2. mars 2014 skal Fosen-hallen igjen arrangere Junior World Cup, og ikke nok med det så skal det også avholdes Junior verdensmesterskap på skøyter fra 07. - 09. mars 2014. Dette betyr at vi igjen kan arrangere folkefest på fosenhalvøya, første og andre helga på mars 2014. En god gjennomføring av disse stevnene gir FosenHallen gode

VM og World Cup 2014

sjanser til å kunne få arrangere et ISU senior World Cup i 2015/16 og vi har en tett dialog/ samarbeid med Norges skøyteforbund om dette. Dette vil sette Midt-Norge ytterligere på kartet som arrangørsted for internasjonale idrettsstevner, med alt det fører med seg. Arrangørene ønsker alle sammen hjertelig velkommet til skøytefest i Fosenhallen i mars 2014!


annonse

FosenHallen i Bjugn kommune åpnet i 2007, som den andre innendørs skøytehallen for lengdeløp i Norge (etter Vikingeskipet på Hamar). Se: www.fosenhallen.no I løpet av få år har Fosenhallen markert seg som en av landets viktigste arena for Norsk skøytesport, og den eneste skøytehallen som hver sesong kan tilby skøyteis fra september til april. I tilknytning til FosenHallen har man også greid å bygge opp en unik arrangements -kompetanse, takket være en av landets best drevne skøyteklubber; Bjugn/Ørland skøyteklubb (BØSK). Se www.bosk.no I løpet av de seks årene FosenHallen har vært i drift, har man gjennomført over 450 timer med skøyteløp, fordelt på over 120 skøytestevner, over 15000 enkeltstarter, med over 6000 deltakere. En meget kompetent og erfaren arrangørstab har gjennomført bl.a. følgende stevner: • Veteran-VM – 183 løpere fra 14 land • 7 nasjonale mesterskap • 7 Norgescupstevner • 1 landskamp jenter/gutter (Norge, Sverige, Finland) • Over 100 lokale skøyteløp • Junior World Cup i 2011, med 120 løpere fra 18 land

r e s i l a e R men drøm jugn iB

Arrangementene har fått meget positive tilbakemeldinger fra både ISU og deltakere.


TRIATHLON GjøLGaVatnet tekst

&

foto:

Ole Andreas Vekve

Siden 2007 har Triathlon Gjølgavatnet vært arrangert på Fosen. Arrangementet er en sprintversjon av triathlon hvor utøverne viser beherskelse av både sykling, løping og svømming.

Med årlig over 100 deltakere, er løpet et populært arrangement for både Fosen og Midt-Norge.

og fartsgrensen blir opphevet. Dette gjør ferdselen langs veien til meget trygg, hvor ingen skader har oppstått.

Løypen starter med en 9 km lang sykkelløype. Deretter fortsetter løypen med 3 km løp og 150 meter svømming. Den siste etappen er 1,4 km, og går gjennom skog og på grus. Totalt er løypen 13,6 km. Hele løypa er godt merket, og ferdsel langs riksvei gjøres med følgebil. Bilistene blir godt informert om løpet langs veien,

Deltakerne kan velge mellom fem klasser på løpsdagen; hovedklasse, lagklasse, juniorklasse, miniviking og trimklasse. Klassene er laget for å passe alle og enhver, både når det kommer til alder og kondisjon.

32

Briefing fosen • 2013/14

Mer informasjon om arrangementet finnes på www.gjolga.no


Briefing fosen • 2013/14

33


NÆRINGSLIV I FOSEN

www.pizzabakeren.no

��� U��ha Heg 7105 Stad��yg� ��

Økologisk bedrift • Stor og innholdsrik hage • Bigård • Overnatting • Servering (kun bestilling) • Catering til små og mellomstore selskap • Kurs i bruk av urter i matlaging • Gårdsbutikk tlf. 73 85 53 89 heggli.urtehage@online.no www.heggliurtehage.no

Ørland 72 52 52 11

nt elissa RestauraM Kom innom og få servert nydelige retter fra vår à la carte meny. Åpningstider Mandag-torsdag Fredag-lørdag Søndag

12-23 12-24 12-23

Restaurant Melissa - Brekstad 72 52 13 10

EXTRA LAVE PRISER

KJØP BILLIG HOS BILLIGBUTIKKEN MED SUPERMARKEDSUTVALG Coop Extra Bjugn 07-23 (man-fre) 08-21 (lørdag)

34

Briefing Fosen • 2013/14


NÆRINGSLIV I FOSEN

JASEMIN`S Velkommen til oss! Patrick og Silvia.

Bjugin

The place to be in Norway

Telefon +47 72 52 04 10

pizza & restaurant Bjugn (Statens Hus)

Bordbestilling 72 52 83 00

ÅPNINGSTIDER: Mandag - torsdag: 1300-2300 Fredag - lørdag: 1300-0200 Søndag: 1300-2200

www.bjugin.no

Ro, harmoni, sjøluft og minnerike opplevelser

www.kystekspressen.no

Unikt og ekte ved sjøen

Vi gir deg starten på opplevelsen! Kystekspressen bringer deg raskt, komfortabelt og effektivt til Ørland Kysthotell. Grupper avtaler rabatt på reisen med kysthotellet!

www.kysthotell.no

· Konferansehotellet med unik beliggenhet-55 min fra Trondheim med Kystekspressen · Rikholdig og spennende aktivitetstilbud · Opplev vårt velrenommerte kjøkken Hos oss er du alltid velkommen. Ta kontakt med oss for gode tilbud.

Telefon 72 51 33 00 Telefax 72 51 33 01 E-post post@kysthotell.no www.kysthotell.no

Briefing Fosen • 2013/14

35


Fosens

ROCKEKONGER tekst:

Ole Andreas Vekve • PRessefoto: Erik Paulsen

Divided Multitude er Fosens rockekonger, og har tilbakelagt både Norges- og Europaturné. Guttegjengen som begynte å spille i 1995, er i dag kjent i rockemiljøet Europa rundt. De blir ofte sammenlignet med det kjente deathmetalbandet Misery, og beskriver musikken sin som progressiv rock, og med et melodisk preg. Bandet består av vokalist Sindre Antonsen, Anders Vinje på trommer, Rayner Harøy på bass, Christer Harøy på gitar og Eskild Kløften på keyboard. Guttedrømmen begynte da de ville spille cover-låter, men hadde en større interesse i å skrive låter selv. Drømmen ble den gang drevet av spillgleden, og dette driver fremdeles guttegjengen. - Det å lage et produkt sammen er veldig givende. I bandet har vi en lagfølelse, og det blir som en guttetur når vi kjører rundt og spiller, sier Christer Harøy. Vokalist Sindre Antonsen fortsetter “det er en dyr hobby de har tatt videre, og spesielt artig er det å spille live.” ROCK mED ET mElODISK UTTRyKK Bandet fremstod først som et progressivt rockeband, men har beveget seg mot et melodisk uttrykk de senere år. Låtene har i tillegg fått mindre tema, og de er blitt mer kresne på valg av riff. – Vi er vel ganske hard, men vi er glad i melodisk også, sier Eskild Kløften, mens resten av gutta ler. Riffene kan til tider høres ut som deathmetal, mens refrenget kan minne om pop. – Det er bundet i at vi hører på mye forskjellige musikk, sier Christer Harøy. Med over 80 innspilte låter, og 4 plateutgivelser, har bandet fått mye oppmerksomhet gjennom årenes løp. Mens de to første platene fikk blandet tilbakemelding, fikk de to siste en veldig bra tilbakemelding. De to siste platene har både fått 9 av 10 stjerner i Ungarn, og 8 av 10 i Tyskland. - Vi er ikke ferdige med en låt før alle er fornøyd, smiler Christer. De går ikke bort ifra at det kanskje er derfor de har gjort det så bra de senere år. Bandet har ingen målsetning om at musikken skal bli levebrødet, men de har et lite mål om å nå ut til flest mulig. - Vi ønsker å skrive mye, og samtidig bare ha det som en hobby. Turene gjennom Europa har gitt oss mange severdigheter å se på. Det er en flott opplevelse, smiler Sindre Antonsen.

36

Briefing fosen • 2013/14

- ET lEvENDE mUSIKKmIljø på fOSEN Rock, blues, pop, techno, så og si alle sjangrer er representert på Fosen. Bandet er enig i at Fosen har et bra musikkmiljø, og at man alltid kommer i kontakt med noen som holder på med musikk. - Da jeg var i militæret og dro fram gitaren, ble folk kjempeimponert. Jeg var nesten den eneste som kunne spille gitar, og det var ganske uvant, siden alle Fosninger kan noe innenfor musikk, enten det er gitar, trommer, kor eller lignende. Det er et levende musikkmiljø her på Fosen, smiler Eskild Kløften. STORTRIvES på fOSEN - Det er fine omgivelser for både unge og vokse. Vi har et generelt godt tilbud både når det gjelder idrett, kultur, og fritidstilbud. Vi har kino, kultursal, bowling og mye mer. Tilbudet er allsidig og bra, sier Christer Harøy. - Det beste med Fosen er helt klart naturen, da vi både har tilgang til sjø og fjell. Om man må til Trondheim for noe, er det bare 45 minutt unna med båt, så er man der, sier Eskild Kløften.


Alle Fosninger kan noe innenfor musikk, enten det er gitar, trommer, kor eller lignende. Det er et levende musikkmiljø her på Fosen

Briefing Fosen • 2013/14

37


annonse

Rissa kommune satser aktivt på informasjon gjennom sosiale medier og har i 2013 etablert seg blant landets beste kommuner på Facebook! Besøk oss gjerne på facebook.com/rissakommune – her finner du nyheter om stort og smått, flotte bilder fra hele Rissa og nyttig informasjon for deg som er ny i Rissa, eller kan tenke deg å bli det.

Rissa kommune er den største av kommunene på Fosen med 6650 innbyggere, og kjennetegnes ved innbyggernes opplevelse av jordnær lykke. Skal du bosette deg i Rissa kommune er det 2 valg som utmerker seg;

HvoRdan vil du bo og HvoR vil du jobbe? Kommunen har boliger og tomter tilgjengelig både sentrumsnært og i landlig idyll. Her kan du velge å ha alle tjenester og servicetilbud innen gangavstand, eller du kan velge mer fredfulle omgivelser som kan gi deg den roen du søker etter. Her kan du finne akkurat det som passer deg. Kommunen har et variert jobbmarked, med arbeidsplasser innen den kommunale tjenesteproduksjon, store industribedrifter, små gründerbedrifter, servicenæring og mye annet. Fosenregionen er viktig for Rissa kommune, som en stor og velfungerende arbeidsregion. I tillegg har vi et bredt kollektivtilbud som legger svært godt til rette for dagpendling til trondheim og de muligheter som finnes der. Rissa kommune er en del av Trondheimsregionen og mange pendler daglig begge veier. Rissa kommune og Rissa Utvikling KF legger nå til rette tomteareal for næringsaktivitet, og jobber tett med næringslivet i Trondheimsregionen.


annonse

- Rett ved stoRbyen i Rissa Kommune oppleveR innbyggeRe joRdnæR lyKKe - HveR dag... I 2012 deltok Rissa kommunes innbyggere i en omfattende involveringsprosess for å skape kommunens nye visjon. Resultatet ble visjonen jordnær lykke, og verdiene engasjert, frodig og gjestfri.

Scann denne QR-koden og

Hva innbyggerne i Rissa kommune legger i jordnær lykke finner du ut på Instagram #jordnærlykke

se et slideshow av #jordnærlykke-bilder.


annonse

Johan Wemundstad ved blokkene i Rissa sentrum. FOTO: SIGRUN H. OVERLAND Scann denne QR-koden og

Krinsvatnet

se vår film om

Råkvåg

Rissa kommune.

Sørfjorden Haugsdalen

Selnes

Hasselvika

Leira

n

Rissa

Hurtigbåtforbindelse til/fra Trondheim, 25 min.

Kvithylla

Vanvikan Stadsbygd Raudberget

Rørvika . fra in til/ 5 m ge , 2 fer im Bil dhe on Tr

Rissa kommune er en kommune i vekst. Kommunen tilhører både Fosen- og Trondheims-regionen. Innbyggertallet øker og det bygges som aldri før. Det bygges boligblokker i sentrum, som vil kunne frigjøre boliger rundt om i kommunen. Vi har ledige tomter i alle bygdene, og nå er ytterligere 300 nye boligtomter under planlegging på forskjellige steder i kommunen.

Hurtig Hysnes, Brekst båt til/fra ad, 15 min.

gd

au

Sk

n ale

Bo t

VARIERTE BOMULIGHETER

Olsøy

Fevåg

Trondheimsfjorden


annonse

ENGASJERTE, FRODIGE OG GJESTFRIE Over 4000 innbyggere i Rissa kommune gjør en innsats i over 160 frivillige lag og foreninger. Dugnadsviljen er stor blant våre engasjerte og gjestfrie innbyggere. Dette gir et bredt og innholdsrikt aktivitetstilbud, og flotte og varierte kulturelle opplevelser. Frodig revy-

grupper, teater- og ungdomslag finnes i nesten hver grend. Et aktivt og velorganisert idrettsmiljø sørger for at 1700 små og store rissværinger er i fysisk aktivitet.


annonse

LOKALE BIDRAGSYTERE Stadsbygd Sparebank har vært og skal fortsatt være en viktig bidragsyter for å bygge gode lokalmiljøer både i Rissa og Leksvik kommuner. Det ligger i bankens formål at en god del av overskuddet skal pløyes tilbake til lokalsamfunnet. Dette skjer både i form av gavetildelinger og sponsormidler til lag og foreninger. For 2013 utgjør dette mellom 1,5 og 2 mill kr.

privat boligbygging og flere større boligprosjekter i Rissa – for eksempel Sund Terrasse, Langsand Park og Sørsia. I tillegg er vi en god samarbeidspartner for både landbruksnæringen og det generelle næringslivet med tilbud om rådgivning og alle typer finansielle tjenester som igjen skaper gode og trygge arbeidsplasser i nærmiljøet.

Lokalbanken er også en solid støttespiller for innbyggere og næringslivet når det gjelder boligprosjekter og andre etableringer i kommunene. Vi er stolte over å kunne bidra til gjennomføring av

Stadsbygd Sparebank er et lokalt finanshus med 27 ansatte som hver dag prøver å leve opp til sin lovnad - vi er banken din! Du finner mer info om oss på www.stbank.no


annonse

VI SPILLER PÅ LAG Kraftlaget har i 2013 holdt på i 65 år. For å kunne holde på i nye 65 år er man helt avhengig av at lokalsamfunnet og eierne er fornøyd med drifta. Å bidra med støtte til lokale lag og organisasjoner som jobber med barn og ungdom ser vi på som en viktig del av det å skape et godt lokalsamfunn. Et godt lokalsamfunn gir bolyst og grunnlag for attraktive samfunn og derigjennom befolkningsvekst.

VI JOBBER FOR BOLYST OG UTVIKLING Tilgang til og bruk av strøm er grunnlaget for bosetting og næringsdrift. Vi ser det som vesentlig for lokalsamfunnets og vår egen videre eksistens og utvikling at det jobbes med næringsutvikling og bolyst. I vår strategiske plan har vi en visjon om at vi skal være en generator i lokalsamfunnets utvikling. Vi er eid av kundene våre og alt vi gjør skal bidra til å gi positive merverdier til våre eiere og lokalsamfunnets utvikling. For å målsette dette har vi satt oss høye ambisjoner; En lavest mulig nettleie er i seg selv lokal verdiskapning, og våre eiere skal ha samme eller lavere kostnadsutvikling i nettleie som i nabokommunene.

Med basis i kjernevirksomheten og de styrkene vi har skal det utvikles annen virksomhet med formål å realisere vår visjon. Utbyggingen av bredbånd/fiber er den del av denne satsningen da dette oppfattes som en veldig viktig basis i dagens næringsliv og bosetting. Sammen med Rissa Utvikling KF og Stadsbygd Sparebank har vi stiftet investeringsselskapet Rissa Invest AS for å bidra til lokal næringsutvikling. www.rissakraft.no


NÆRINGSLIV I FOSEN

Når du trenger

rørlegger

Din lokale leverandør av VVS • Kjøkken • Bad

Vi hjelper deg med installasjoner og reparasjoner innen VVS! Med over 50 års erfaring i bransjen har vi høy kompetanse. Kontakt oss for tilbud på VVS-tjenester og -produkter!

Rørleggerforretning • Kamerakontroll VA-anlegg Bjugn, 72 52 66 66 • Varmepumper • Varmeanlegg Johnsen VVS

Best p bad! Johnsen VVS - Bjugn - 72 52 66 66

7140 Opphaug - Tlf 72 52 11 65 www.sverre-pettersen.no Man-ons 08-16. Tors 08-18. Lør 10-14

Tung Rør AS

Rissa, 73 85 54 60

Ingen oppdrag for små - ingen for STOR • • • • •

Sanitær og varmeinstallasjon boligmarked/Industribygg Varmepumper bolig og industribygg Rehabilitering Varmeanlegg/Sanitæranlegg Sprinkler bolig og industri Servicerørleggere

Stor Bademiljøbutikk, ca. 250m2 i Rissa sentrum

!

om

m Ko

44

Briefing fosen • 2013/14

inn


Norges beste kjede innen rørleggertjenester og VVS -

COMFORT-kjeden Siv Hege Lund og Geir Håvard Lund

Med hjerte for bad Dersom du trenger inspirasjon, og med enkle grep ønsker å endre uttrykket på ditt bad, er Comfort stedet for deg. Er du på jakt etter tekniske hjelpemidler, nye baderomsmøbler eller nytt varmesystem finner du alt hos Comfort Fosen. Den klare fordelen er at våre rørleggere kjenner godt til tekniske løsninger og produkter, slik at man ikke kaster bort unødvendig tid. Det viktigste for oss er at du alltid skal føle vår faglige trygghet når du handler hos Comfort Fosen. Thomas Nilsen ved utførelse av rørleggerjobben på nye Ørland Fargehandel

COMFORT FOSEN Å P N I N G S T I DFOSEN ER COMFORT

KJELL LUND AS AS MAN-FRE 08-16 KJELL LUND KJELL LUND AS INDUSTRIGATA 2 7130 BREKSTAD 7130 BREKSTAD LØRDAGER 10-14 7130 BREKSTAD www.comfort.no 72 52 43 66 FOSEN@COMFORT.AS 72 52 43 66 - FOSEN@COMFORT.AS

www.comfort.no Rørleggeren i nærheten

72 52 43 66 - FOSEN@COMFORT.AS WWW.COMFORT.NO


NÆRINGSLIV I FOSEN

Leverandør av trapper, listverk og foringer til Midt-Norge.

7168 Lysøysund Tlf: 72 52 92 98/975 95 007 fosseng@fosseng.no www.fosseng.no

Nytt bad?

Hos Bademiljø Bjugn har vi all den kompetansen som trengs for å hjelpe deg med å bygge nytt eller å fornye badet ditt. Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne. Når våre rørleggere gjør jobben, kan du være trygg på at valgt utstyr er av god kvalitet og monteres i henhold til gjeldende regler.

JOHNSEN VVS

RØRLEGGER Strandveien 11, 7160 Bjugn. Tlf. 72 52 66 66 Man - fre 10-16. Lør 10-14 www.bademiljo.no

Ny gratis katalog Våre rørleggere monterer alt i katalogen

46

Briefing Fosen • 2013/14


Tlf. 900 96 670


48

Briefing fosen • 2013/14


KREATIVITETEN bLomstrer PÅ kULtUrskoLene

øRlaND KUlTURSKOlE er Midt-Norges eldste kulturskole. Den startet opp i 1971 som nr. 11 i Norge. Kulturskolen har i dag 325 elevplasser fordelt på tilbud innen musikk, dans,drama/ teater, visuelle kunstfag, foto og bildebehandling, sceneteknikk og animasjon. I tillegg selges dirigent- og instruktørtjenester til kor og korps. Ørland kulturskole har 13 lærere i 2013. I tillegg til vanlig undervisning driver også kulturskolen kursvirksomhet for skoler, barnehager og næringslivet. BjUgN KUlTURSKOlE startet opp høsten 1977 og har siden utviklet seg til å bli den største kulturskolen i Fosenregionen. Bjugn kulturskole har de 2 siste årene av Telemarksforsking (Norsk kulturindeks) blitt rangert som nr. 1 og nr 3. i landet! Skolen har i dag 340 elevplasser og 11 ansatte som gir et variert tilbud innenfor musikk, dans og billedkunst, dessuten som landets eneste kulturskole som tilbyr kunstløp og is-aktiviteter som disiplin. Skolen drivermed salg av tjenester og kompetanse til kor, korps, grunnskoler,barnehager, videregående skole og andre kulturskoler. Det finnes kulturskoler i hver kommune på Fosen.

RISSa KUlTURSKOlE ble etablert i 1985, og har i dag ca. 250 elever og 13 lærere. Undervisningstilbud i musikk, dans, teater, visuelle kunstfag, foto og prosjekt. Undervisningen er desentralisert, og foregår på de respektive skolene i kommunen. Undervisningen er tilrettelagt ut fra de enkeltes forutsetninger, der trygghet og trivsel er en av våre målsetninger. Vi samarbeider med lokale lag og foreninger, og yter også tjenester til barnehager, grunnskoler, korps, andre kulturskoler og lokalt næringsliv. Kulturskolene på Fosen samarbeider om interkommunale prosjekter. åfjORD KUlTURSKOlE En Kulturskole for Alle! Åfjord Kulturskole har i dag 217 eleveplasser, det vil si at nesten halvparten av alle barn og unge i grunnskolealder i Åfjord kommune er elever hos oss! I nye og moderne skolelokaler på Åset og I Stokksund gir vi undervisning av høy kvalitet i musikk, dans, drama og visuelle kunstfag. I tillegg til det faste tilbudet arrangerer vi kortere kurs innen forskjellige ting som Låtskriving og Keramikk for både unge og voksne. Våre lærere og elever er også sterke bidragsytere innen det lokale kulturlivet med stadige opptredener på all slags arenaer. Vi legger vekt på at kultur er best når den utøves og nytes sammen med andre!

Briefing fosen • 2013/14

49


OPPLEV

RÅKVÅG Råkvåg eller Råkvågen er et tettsted i Rissa kommune. Tettstedet har 255 innbyggere per 1. januar 2012, og er omtalt i boka Vakrest i landet utgitt for Norges Turistråd (nåværende Innovasjon Norge) i 1991 som et av Norges 20 best bevarte tettsteder. Hovedgrunnen for en relativt stor turisme er at Råkvåg har den lengste bryggerekka utenfor byer i Norge, i tillegg til at Råkvåg ligger i det som en gang var et av landets beste fjorder for sildefiske,

nemlig Stjørnfjorden. På grunnlag av dette arrangeres «Råkvåg Anno 1930», årets største begivenhet, hvert år den siste helga i juli. Det yrende sommerlivet gir grobunn for flere restauranter og rorbu (overnattingstilbud) for tilreisende i bygda.

KO St Ka Sø Ri De De

50

Briefing Fosen • 2013/14

St


a. nhalvøy e s o F å . tp ger mid ene i regionen g i l g o , ntr ne kommu e kommunese nder 2 timer. a s s i R l åu l al l av r en de ters kjøring ti g Trondheim p e a n r ø j St er o inut 0-45 m il både Steinkj 3 r a h i V gt mer de m o k u D

i o B

! a n r ø j t S

s! s o l i t n komme

Vel

Bryggerekka i Råkvåg

Foto: Sigrun H. Overland

Råkvågen med Nordfjorden

Foto: Anne Marte Paulsen

Vi har et levende samfunns- og kulturliv. Det finnes blant annet: • Bryggeutstilling med kystkultur og kunst • Revygruppe • Teaterlag • En rekke arrangementer, blant annet Anno 1930-helga, Barnas dag og Solfjordfestivalen • Serveringssteder med ulike arrangementer • Flere båtforeninger • Eget idrettslag, Stjørna idrettslag, med blant annet fotball, allidrett, basketball, zumba, svømming, lysløype for ski, skiskyting og hopp • Råkvåg Treningssenter • Skytterlag med moderne anlegg for blant annet miniatyrskyting, 100 m, 200 m, jaktfelt, leirdue og storviltprøve • Stjørna Jeger- og fiskeforening med en rekke aktiviteter • 2 lakseelver, en rekke fiskevann og godt sjøfiske • Alpinanlegg bare 15 minutter unna Vi kan skilte med en god 1-10-skole, Mælan skole, som ivaretar barna våre og oppnår gode resultater. Skolen tilbyr en rekke aktiviteter for befolkningen: • Basseng • SFO-tilbud

• Folkebibliotek • Kulturskoletilbud • Skolekorps Flotte områder for båtturer

Foto: Anne Marte Paulsen

Bryggeutstillinga i Råkvåg

Foto: Knut Inge Blix Furuseth

Livet på felgen. Stjørna Teaterlag. Foto: Svein Tore Dybdahl

KONTAKTPERSONER: Stjørna kultur- og næringsforum: Karl Idar Frengen, mob: 926 14 506 Sørfjorden: Gerda Husby, mob: 922 19 933 Rissa Utvikling v/Olbert Aasan, mob: 957 45 899 Det finnes både tomter og ledige hus i Stjørna. Dette kan du få mer informasjon om fra kontaktpersonene. Stjørnas rike næringsliv har sponset denne annonsen.

Stjørnas knøttelag

Foto: Anita Hanssen

Vi har også en nyoppusset 2-avdelings barnehage med plassgaranti! Det finnes dessuten 3 nærbutikker og bensinstasjon i bygda. De som velger å bo i Stjørna er så heldige å kunne pendle med bil, buss eller hurtigbåt til arbeidsplasser i alle kommunesentrene. Spesielt gunstig er beliggenheten i forhold til den fremtidige utbyggingen av Ørlandet som kampflybase. Stjørna ligger skjermet til for flystøy fra både base og innflyging, og vil være et rolig område for familier som vil bo i pendleavstand fra Ørlandet.


LANDSBY TRYGT UTVIKLING

LUFT PUST

OPPLEVELSER

GJEST F

INKLUDERENDE MILJØ

VENNER

HJEM MENNESKER

AKTIVITETER


JOBB

KLIMA

NATUR

LATTER

FRITID

GLEDE

GALSKAP BARN

ÅFJORD

T FRIHET

www.afjord.no


Vannjetmester søker

REKRUTTER tekst

&

foto:

Ole Andreas Vekve

EN BLODTRIMMET Kawasaki knuser seg gjennom bølgene. Lyden av kraftfulle motorer skjærer seg fast i ørene. Lukten av fuel brer seg innover i bukta. Bak styret står Odd Jakob Gjul (37). Med stålblikk bryter han svingene, flyr over bølgene og suser inn mot mål. En god fjerdeplass av Gjul.

- Trives godt på landet Odd Jakob Lysøbakk Gjul er 37 år og har bodd mesteparten av sitt liv på Ørlandet. Interessen for vannjet kom da han bodde i Trondheim i 20-30-årsalderen. Han flyttet omsider tilbake til Brekstad og stiftet familie, og har i dag samboer og en sønn på 4 år. De siste 7 årene har han jobbet som elektriker på Nordsjøen. Han var glad han tok valget om å flytte tilbake til Brekstad, det kan han takke samboer Mette-Marit Rødsjø for. Fast jobb og høy trivselsfaktor gjorde valget enkelt. “Trives godt på landet”, sier en smilende Odd Jakob. Det er en rolig og avslappet Odd Jakob som setter seg i solveggen utenfor rorbua. Det er vindstille, solen skinner, og måsene flakser rundt fiskebåtene. I bakgrunn høres vannet som svakt plasker mot steinene, og noen båtfolk som ler hundre meter lengre borte. En tjeld kommer også flyvende og tar seg en prat. - Helt tilfeldig vannjet - Det er ganske tilfeldig at jeg begynte med vannjet. Jeg og en kompisgjeng ble introdusert for det i Trondheim, og det var vel der eventyret begynte. Jeg ble fasinert etter mitt første løp, og ble raskt kjent med folket som reiste rundt. I denne perioden var jeg med i Norges Cup i Trondheim, og kom da på en andreplass i klassen debutant. Det var kjempesvært! ler Odd Jakob. - Jeg fikk raskt et konkurranseinstinkt innenfor sporten. Hvis det var noen som var bedre enn meg på banen, var tanken på å slå disse en stor motivasjonskilde. Når jeg da ble eldre og nærmet meg nivået de beste var på, ble sporten straks enda bedre. Tidligere nordisk mester - I 2003 og 2004 vant jeg den nordiske cupen. Det var vel de to årene jeg satset mest. På det tidspunktet trente jeg en til to ganger per dag. Det var mest fordi det var morsomt, men også på grunn av

54

Briefing Fosen • 2013/14

konkurranse. Jeg er jo et konkurransemenneske, så det var nok der motivasjonsfaktoren lå, sier Odd Jakob. Mål å rekruttere - Jeg føler jeg har nådd toppen innenfor sportslige prestasjoner. Nå har jeg som mål å rekruttere og å bygge opp et miljø. I forkant av Norges cupen prøvde jeg å få med noen yngre gutter. Og etter løpet har flere kommet til meg og vist interesse for sporten. De har vært veldig fornøyd med opplevelsen, og har lyst til å kjøre mer. De spurte meg til og med når neste løp var, så interessen er nok der, humrer en blid Odd Jakob. - Jeg og en kompis har også investert i en rekrutteringsscooter, som da skal brukes til rekruttering. Videre snakker Odd Jakob mye om rekruttering, og viktigheten rundt det. Han prater som en engasjert mann, og virker svært utadvendt. Jeg takker omsider for intervjuet, mens Odd Jakob tusler bort til Kawasaki-en. Han tar raskt fram vannslangen og vasker av sjøvannet, slik den er kjøreklar for neste tur. Tekst og bilde: Ole Andreas Vekve

 Fakta om vannjet En vannjet er et fremdrifts system for båter etc. hvor en stråle av vann brukes som skyvekraft. Vannstrålen lages av en avskjermet impeller (propell) og en dyse, eller en sentrifugalpumpe med en dyse. Ved å styre denne vannstrålen med spjeld kan man svinge og «bakke» båten uten bruk av ror eller gearkasse. Kraften i strålen reguleres av turtallet på motoren, stigning på impeller og størrelse på dysen. Kilde: Wikipedia


- Man får en fartsfølelse når man kjører på vannet, det er en fantastisk frihetsfølelse.

Briefing Fosen • 2013/14

55


NÆRINGSLIV I FOSEN

Vi er et entreprenørfirma som driver med grunnarbeid og graving i Brekstad og omegn.

BYGGEPLANER? ..... FRA PLAN TIL PARKETT...

!TRYGGHET OG KOMPETANSE FRA A TIL Å! • Reguleringsplaner • Oppmålingstjenester • Arkitekttjenester

Vi kan tilby følgende tjenester: Graving, planering tomtearbeider, massetransport, krokbil, maskinflytting, legging av belegningstein, infiltrasjonsanlegg, riving, meisling, områdesikring, brøyting og komplette utomhusanlegg. Vi har følgende maskiner og utstyr: 6 stk. Gravemaskiner 2-25 tonn, Lastebilder, Hjulaster, Terrenglaster, Vibrovals, Traktor, Dumper, Dozer, Snøryddingsutsyr og diverse Rivingsutstyr. ta kontakt i dag for ytterligere informasjon vedrørende priser, produkter og tjenester! Tlf. 72 52 35 02 • rhvit@broadpark.no www.rogers-minimaskiner.no

SKADEBEGRENSNING • TILBYGG • NYBYGG

Stallvik, 7160 Bjugn Fax 72 52 95 77 Mobil: 415 04 466 • email: idebygg@idehus.no

56

Briefing Fosen • 2013/14

• Bygg-/fradelingssøknader • Taksering • Prosjekt-/byggeledelse

DU FINNER OSS PÅ FOSEN NÆRINGSHAGE PÅ BREKSTAD!

Tlf. 934 67 358 www.kystplan.no

on as arkitekter og ingeniører - tlf 72 48 40 20

www.on-as.no • post@on-as.no

• ENTREPRENØR • TØMMER- OG SNEKKERARBEID • BETONGKONSTRUKSJONER • OMBYGGING - NYBYGG • KRANUTLEIE

7160 Bjugn Tlf. 72 52 70 00 www.fosenhus.no fosenhus@online.no


N

! n e t k i s yt ut

HUS A Stripa, Ørlandet NATURNÆRT - SENTRALT – BARNEVENNLIG OG FLOTT UTSIKT!

HUS B Stripa

HUS A Stripa, interiør

HUS B Stripa, interiør

RÆDERGÅRD ENTREPRENØR AS Industrigata, Brekstad TOTALENTREPRENØR

Hårberg

Tlf 72 52 35 55

Skogly B5

Moderne arkitektur og gode løsninger

t k e p s o r p m o e B


NÆRINGSLIV I FOSEN

7130 Brekstad – Tlf. 72 52 47 76 –

Totalentrepriser - nybygg - rehabilitering

Tlf: 900 17 779 / 900 79 959 www.gjul-rabban.no

• • • • • •

Næringsbygg, forretningsbygg og offentlige bygg Bolighus, tilbygg, stål- og betongkonstruksjoner Tømring, forskalings- og snekkerarbeider Gulvavretting, mur- og pussarbeider Kranutleie, kjerneboring, asbestsanering m.m.

Medlem i Byggmann kjeden - bolig for livet

Forskaling Betong Stål Trearbeid Muring Kranarbeid

– Noe helt spesielt Alt innen Bygg Bad • Flis

Illust

Illust

Tlf. 906 49 318 post@austraattbygg.no www.austrattbygg.no

58

Briefing Fosen • 2013/14


Sjøsiden boligfelt Hovde VED STRANDEN OG SAMTIDIG SENTRALT

Sjøsiden ligger på Hovde, i gangavstand til sentrum. Området er sørvendt og har veldig gode solforhold. Her kan du bo ved stranden og ha fantastisk utsikt over Trondheimsfjorden.

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

7140 Opphaug tlf. 72 51 57 40 systembygg@nordbohus.no Illustrasjonsbilde

ARKITEKTTEGNEDE ENEBOLIGER • Moderne og nøkkelferdige boliger • Egne garasjer • Skjermede uteområder • Vannbåren varme

PRAKTISKE KJEDEBOLIGER • Nøkkelferdig med egen garasje • Eget hageområde • Terrasse i 2. etg. • Vannbåren varme

KOMFORTABLE LEILIGHETER • Størrelse fra ca. 85 – 125 m2 • Flott sjøutsikt • Romslig uteplass • Parkeringskjeller • Heis • Vannbåren varme


NÆRINGSLIV I FOSEN

A S

Gustav Melum AS driver sin virksomhet fra Vallersund i Bjugn kommune. - det blir som avtalt

Tømrerarbeid nybygg • tilbygg • rehabilitering

mur, puss og flisarbeid Tlf. 73 85 46 30 / 911 29 255 Fax 73 85 46 80 www.sandbygg.no oddmund@sandbygg.no

Vi har sentral godkjenning hos Statens Bygningstekniske Etat innen grunnarbeid og landskapsutforming i tiltaksklasse 2. Vi utfører ulike oppdrag i region Midt-Norge.

Medlem av

7160 Bjugn • 7167 Vallersund • tlf. 415 15 680 www.gmelum.no • gusmelum@online.no

Alt i tømrer- og snekkerArbeid ove svein

915 39 530 918 13 089

7100 rissa www.dyrendahlbygg.no

60

Briefing Fosen • 2013/14

7100 Rissa • 73 85 22 98 / 915 15 021 post@elyshaug.no www.elyshaug.no

• Nybygg • Forretningsbygg • Rehabilitering • Behjelpelig med byggesøknad • Tegning og prosjektering • Godkjent lærlingebedrift • Forhandler av IdeHus Fosen


MATFATET FOSEN tekst

&

foto:

Ole Andreas Vekve

Trondheimsfjorden og Frohavet omringer Fosen med et yrende havliv. Restauranter plassert over hele halvøya tilbyr havets delikatesser sammen med et godt glass vin.

Stokkøya Sjøsenter En halv kilometer lang sandstrand strekker seg over Stokkøya. Midt på sandstranden er idylliske Stokkøya Sjøsenter med gode muligheter for både mat og aktiviteter. Med panoramautsikt over fjorden, kan man nyte ferske blåskjell, dampet med sjalottløk og persille. Et glass vin kan også inntas sammen med solnedgangen. Med mye krydder fra det Asiatiske og Syd-amerikanske kjøkken, blir måltidet ekstra spennende. Prisvinnende Stokkøya Sjøsenter har vunnet både lokale, regionale og nasjonale priser. Daglig leder Torild Langklopp presiser at det er viktig å gjøre sitt beste hele tiden. - Selv om vi får besøk av kjente personer, som Kongen, er det viktig at alle er fornøyde. Vi holder dermed åpent for alle besøkende, selv når Kongen er på besøk. Det er en siste leveranse som er den viktigeste, sier Torild.

punkt fra havet rundt Stokkøya. De bruker mye lokale ingredienser som blåskjell, lokal fisk og villsau. I tillegg benyttes en egen urtehage, hvor det produseres økologiske urter. Ikke bare sjømat Selv om Fosen er omringet av et stort og friskt hav, er det også et matfat på land. Lokale produsenter og restauranter har flotte tilbud av alt fra urter og gelé til nystekt and. - Matmiljøet på Fosen er på vei oppover, med flotte spisesteder både på Brekstad, Rissa og i Åfjord. Fosen har også mange pizzarestauranter, sier kjøkkensjef Henrik Rettrup ved Strandbaren ved Stokkøya Sjøsenter.

Ureist, kortreist og naturlig mat Strandbaren ved Stokkøya Sjøsenter lager hovedretter med basis fra det nordiske kjøkken, og hovedsakelig Norge. Med mye lokal tang og tare, kan man få servert retter som lages med utgangs-

Briefing Fosen • 2013/14

61


Fosens Fantastiske

FRILUFTSLIV tekst

&

foto:

Ole Andreas Vekve og Sigrun h. overland

Fosen tilbyr varierende og flott natur til fastboende og tilreisende. Med stor sommer- og vinteraktivitet, er det et ypperlig friluftsted for både små og store.

Ny TURBOK fOR fOSEN Den nye turboka kom i fjor: 54 TURER PÅ FOSEN. Her får du tips om sykkelturer, fotturer, skiturer, padleturer og klatreturer. I tillegg inneholder boka informasjon om kystkultur, historie, geologi, severdigheter og kulturminner. Naturen på Fosen er en gave til alle som vet å sette pris på inntrykkene som møter deg i dette vakre havlandet. Landskapet appellerer ikke bare til øyet, men også lyd, lukt og smak av fjord og fjell gir sterke opplevelser. I boka ”54 TURER PÅ FOSEN” kan alle finne sin tur – fra kyst til fjell. Obligatorisk bok for alle som ønsker å utforske turmulighetene på Fosenhalvøya! Boka , som er på 192 sider, er et samarbeid mellom Fosen Turlag og Trondhjems Turistforening. Det er 23 lokalkjente tekstforfattere og 40 fotografer som har bidratt i boka.

Boka ”54 TURER PÅ FOSEN” selges i bokhandlerne i Trøndelag, i Turbutikken og hos en rekke lokale utsalgssteder på Fosen. Medlemskap kan tegnes på hjemmesiden til Trondhjem Turistforening tt.no. – Ved medlemskap der blir du automatisk medlem i Fosen Turlag. Vi har om lag 100 medlemmer, sier Dybdahl. Turlaget har gjennomført 21 fellesturer i 2012 og 2013 ble det 25 turer. Kjentmannsposter Fosen Turlag har også ansvaret for kjentmannspostene i Fosen. – Vi har 18 poster som skal holdes ved like hele året. Postene er populære, med et mål er det lettere å komme seg ut på tur til nye steder. – 15 personer har gått alle postene i inneværende periode, opplyser Dybdahl. Postene som står nå har stått siden 2008 og i 2013 kom det nye.

I 2011 kjempet 21 gapahuker om å vinne tittelen “fOSENS flOTTESTE gapaHUK” Laksvatnet, Åfjord ble kåret til vinner av Fosna-Folkets lesere Gapahukene ligger plassert rund om på Fosen og er veldig populære turmål for familier. Her er det veldig godt tilrettelagt med mulighet for grilling. Nye gapahuker kommer til hvert år.

62

Briefing fosen • 2013/14


Vegar Nebb (24) er en av mange ungdommer som ofte benytter seg av naturen på Fosen. Flere ganger i uken tar han med seg sin turkamerat Demo (2) på fjelltur. - Jeg går fjellturer for å bevege på meg, og samtidig kjenne noe annet enn eksoslukt. Alle kommunene på Fosen har mange gapahuker og utsiktspunkt man kan besøke, og de aller fleste har også en gjestebok man kan skrive seg inn i.

TURGLEDE: Vegar Nebb og hunden Demo er begge like glad i naturen på Fosen. Her er de på tur ved Nordlaugen i Hasselvika

Briefing Fosen • 2013/14

63


KICK

Fra hesteryGGen

aDRENalIN-KICK Et adrenalin-kick holder jentene oppe på hesteryggen. Tanken på å falle av og slå seg gjør det til en spennende og farlig sport. - Vi har vel blitt hentet med sykebil et par ganger, ler jentene. vOKSENDE HESTEmIljø – På Fosen er det mange selvlærte innenfor sporten, og det er ingen tvil om at hestemiljøet er i kraftig vekst, sier de tre heste interesserte. De forteller også om stor aktivitet rundt hestetraving. faNTaSTISK NaTUR Jentene roser ridestiene rundt om på halvøya, og omtaler naturen som det beste med hele Fosen. Når det kommer til naturen er det store muligheter også utenfor hestesporten, eksempelvis turer innover fjellene. TRavSpORT Travsporten er fortsatt det største innen hestemiljøet på Fosen. Det er flere travklubber i hver kommune på Fosen. Travbaner på Ørland, Bjugn, Rissa og Åfjord.

64

Briefing fosen • 2013/14


meD

”Hazy lazy summer” akvarell/dyptrykk Toril g. oksvold

PENSEL OG LINSE

RåKvågUTSTIllINga I over 20 år har ildsjelene i Stjørnagruppa lagt ned mye arbeid for å gjøre den årlige Bryggeutstillinga til besøksmagnet for turister og andre som legger veien til Råkvåg. Opp til 70 utstillere har stilt ut, med store variasjoner i de kunstneriske uttrykkene. Flere gallerier i Rissa: Prestegårdsfjøset på Stadsbygd (ved Museet Kystens Arv) gallERI EmpaTI, øRlaND Privat galleri som siden 1992 har presentert lokale-, nasjonale- og internasjonale kunstnere. Åpent hele året. Et samlingssted for det lokale kunstmiljøet. Gjennomsnittlig syv utstillinger i året fordelt på tema-, separat- og kollektivutstillinger. Galleri Empati driver salg av blant annet billedkunst, keramikk og glasskunst, og arrangerer kurs og malekvelder i eget atelier. Galleri Empati holder ambulerende utstillinger i forbindelse med Ørland Bluesfestival og Brekstad Kulturfestival og driver kulturutvekslingsprosjektet “Coast to Coast in nordic and baltic relation”.

Galleriet har skiftende utstillinger, ca 10 utstillinger i året. Utstillingene presenterer både lokale, regionale og nasjonale kunstnere og varierer også stort i uttrykk. Galleriet har også en liten gavebutikk med brukskunst. gallERIER/UTSTIllINgER I BjUgN Tove Hellem: fotogalleri på Hellem • Kerry Grøneng har hatt åpent atelier på hytta si på Val • Permanent salgsutstilling på Bjugn Sykeheim • Mølnargården • Ole Eggan Lysøysundet • Kvennhuset glassblåseri • Kunstmaler Rasch i Veneset. fOSEN KamERaKlUBB: Fosen Kameraklubb, stiftet i 2011, ønsker både å drive med foto og video. I dag er styrets kompetanse og interesse mest rettet mot foto, så har du en brennende interesse for video, så trenger klubben en som kan ta ansvaret for en videogruppe som ligger under Fosen Kameraklubb. Vil du vite mer? Besøk oss på: www.fosenkameraklubb.com

gallERI HaNS, øRlaND er oppkalt etter ørlandsmaleren Hans Ryggen og ligger vegg i vegg med Hannah Ryggen- senteret.

Briefing fosen • 2013/14

65


NÆRINGSLIV I FOSEN

Graving og sprenging ❖ Grunnarbeid ❖ Betongarbeid ❖ Transport ❖ Salg av tomter til fritidsbolig ❖

Vi utfører • murarbeid • nybygg• tilbygg • betongarbeid • puss- og flisarbeid • rehabiliteringsarbeid • tømrerarbeid

Levering av grus - pukk matjord

Telefon 991 09 428 E-post: geir@osenbygg.no

Tlf. 951 62 402

• Tømrerarbeid • rehabiliTering • beTongarbeid

A S roY melUm

Sæter, 7160 Bjugn • Tlf 412 63 087 • r-melum@online.no

66

Briefing Fosen • 2013/14


NÆRINGSLIV I FOSEN

Din lokale blikkenslagermester

alt i kobber- og blikkenslagerarbeid & taktekking • Takhatter/piper • Takrenner/beslag • Takstiger/snøfangere • Tak folie/asfaltbelegg

• Kapsling/mantling av rør • Båndtekking/omleggstekking • Membraner • Radonsperrer • Varmepumper Besøksadresse: Sund, 7100 Rissa Telefon: 906 92 212 - 917 82 355 E-post: post@jensenblikkas.no www.jensenblikkas.no

Petter Bakøy AS har hovedkontor på Leira i Rissa kommune, og har ca 60 ansatte. Vi driver med tradisjonell entreprenørvirksomhet innen bygg og anlegg på Fosen og Trondheimsregionen. I alle entreprisemodeller skal vi være løsningsorienterte og ha fokus på totalresultatet for sluttbruker. Petter Bakøy AS er godkjent opplæringsbedrift. Petter Bakøy AS Leira, 7100 Rissa Telefon: 73 85 19 10 Faks: 73 85 21 58 post@bakoy.no

Briefing Fosen • 2013/14

67


skoLe oG

UTDANNING 1

2

3

BARNEHAGE

GRUNNSKOLENE

VIDEREGÅENDE

Barn fra 0-6 år trygt plassert i nye moderne barnehager oppført med tanke på nærhet til natur. God barnehagedekning i alle Fosens kommuner.

Det er 1-10 trinn i alle Fosens kommuner.

De videregående skolene på Fosenhalvøya har et godt og bredt tilbud til ungdommen. Her finnes både studieforberedende og yrkesforberedende retninger å velge blant. På de neste sidene presenteres de videregående skolene.

68

Briefing fosen • 2013/14


4

5

6

HØYSKOLENE

RESSURSSENTER

FOLKEHØYSKOLENE

Ressurssentrene har et godt samarbeid med høyskolene. Vi har hatt tilbud om sykepleie- og vernepleierutdanning, og har planer for nye fremtidige tilbud.

Ressurssentrene gjennomfører både klasseromsundervisning og fjernundervisning, og har et bredt tilbud. De tilbyr blant annet hobbykurs, temakurs, teoriprøve til fagprøver, sertifiseringskurs, fagskoletilbud og desentralisert høyskoleutdanning.

Fosen Folkehøgskole i Rissa er mer enn en skole. Skolen har eget trebåtbyggeri, egen skog og driver egen gård. Her møtes elever og lærere i et tett og positivt fellesskap som brenner for en miljøvennlig framtid, og elevene lærer mye om hvordan de blir entreprenører i eget liv.

Briefing fosen • 2013/14

69


Annonse

FOSEN

VIDEREGÅENDE SKOLE

SKOLEN Vi er en stor kompetansebedrift med et godt arbeidsmiljø. Elevundersøkelsen viser at elevene trives godt hos oss. Vi har 380 elever, 83 ansatte og 70 årsverk.

UTDANNINGSPROGRAM

ARBEIDSPLASS

BELIGGENHET

Skolen har 3 studieforberedende programmer (idrett, musikk og studiespesialisering) og 6 yrkesforberedende programmer (service og samferdsel, bygg- og anleggsteknikk, teknologiog industriell produksjon, elektrofag, helse- og oppvekstfag og restaurant- og matfag).

Som arbeidsplass har vi stillingsgrupper innen:  Lærere  Elevtjeneste  Kontor  Renhold  Vaktmestere  Kantine  IKT  Ledelse

Skolen ligger i Botngård, 15 km fra Brekstad sentrum. Det er 15 km til flyplass med daglig rute til Gardermoen, og 15 km til hurtigbåt med f lere avganger til Trondheim og Kristiansund hver dag. Det er bussforbindelse mellom skolen og tettstedene i området.

RESSURSSENTERET Ressurssenteret gjennomfører både klasseromsundervisning og fjernundervisning, og har et bredt tilbud. De tilbyr blant annet hobbykurs, temakurs, teoriprøve til fagprøver, sertif iseringskurs og desentralisert høyskoleutdanning.

KONTAKT OSS  Sentralbord Telefon: Telefaks: E-post: Postadresse:

73 19 52 00 73 19 52 01 postmottak.fosen@stfk.no Alf Nebbs gate 14 7160 BJUGN


OL E SK VID EN ER EG ÅE ND E

FO S

FOSEN VGS Mulighetenes arena. Kunnskap, miljø og utvikling. Beliggenhet: Botngård www.fosen.vgs.no

IDRETTSFAG

BYGG-OG ANLEGGSTEKNIKK

HELSE- OG OPPVEKSTFAG

Utdanningen gir et godt idrettsfaglig grunnlag og generell studiekompetanse. Tilbud om spisset toppidrett, og breddeidrett (handball og fotball). Vg1, vg2 og vg 3.

Velger du en utdanning innenfor bygg- og anleggsteknikk bør du kunne ha praktisk sans, være nøyaktig, ha et godt handlag og like å være utendørs. Du bør være selvstendig, men også kunne arbeide i team. Vg1.

Liker du å jobbe med mennesker og har et positivt menneskesyn? Her tilbys muligheter til å skaffe seg et profesjonelt yrke i helseog sosialfaget. Vg1: Helse- og oppvekstfag. Vg2: Helsearbeiderfaget.

ALTERNATIV OPPLÆRING

RESTURANT- OG MATFAG

TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

SERVICE OG SAMFERDSEL

Mat og drikke har stått sentralt i alle kulturer til alle tider og er viktig for identitet, for helse og i sosiale sammenhenger. Bransjene trenger teknologisk kyndige, kreative og skapende mennesker. Vg1: restaurant- og matfag.

Et godt utgangspunkt for deg som er interessert i tekniske fag. Programområdet gir en praktisk, variert og teknisk grunnopplæring og gir deg en bred plattform for videre yrkesvalg. Vg1: Teknologi og industriell produksjon Vg2: Kjøretøy.

For den som liker å yte service, er nøyaktig og liker mennesker. Utdanningen gir kompetanse innen salg, markedsføring, økonomi, ledelse og kundebehandling. Vg1: Service og samferdsel Vg2: Salg, service og sikkerhet.

MUSIKK, DANS OG DRAMA Utdanningen gir studiekompetanse sammen med bred utdanning innen praktisk og teoretisk musikkfag. Vg2 og vg3.

STUDIESPESIALISERING Studiespesialisering er det utdanningsprogrammet som gir det bredeste grunnlaget for å søke opptak til universiteter og høyskoler. Vg1, vg2 og vg3.

Elevene får her et individuelt tilpasset opplæringstilbud. Overgangen til voksenlivet, der tilhørighet og trivsel ved en arbeidsplass/dagtilbud samt grunnleggende ferdigheter er i fokus. Vg1, vg2 og vg3.

ELEKTROFAG Velger du et yrke innenfor elektrofag bør du kunne arbeide nøyaktig, sikkert og systematisk. Krever logisk tenkemåte, kombinert med teoretiske kunnskaper og praktiske ferdigheter. Vg1: Elektrofag. Vg2: Elenergi. Vg2: Data og elektronikk.

Briefing fosen • 2013/14

71


Et sted for inspirasjon, vekst og framtid! Skolen ligger i Åfjord sentrum, like ved Åfjordhallen. www.afjord.vgs.no

STUDIESPESIALISERING Utdanningsprogrammet som gir deg de største mulighetene videre i universitet/høgskole. Vi legger vekt på fag som gir spesiell studiekompetanse. Elevene på ST er på tur med Hvite Busser til Auschwitz.

OL E

LE

VID KSV ER IK EG ÅE ND E

SK

KO LE ER D EG ÅE ND ES

ÅF VID JOR

ÅFJORD VGS

LEKSVIK VGS Skolen ligger flott til på toppen av Vinnahaugen, med utsyn over bygda og Trondheimsfjorden. Skolen er liten og oversiktlig med god oppfølging av hver elev. www.leksvik.vgs.no

HELSE- OG OPPVEKSTFAG

RESTURANT OG MATFAG

STUDIESPESIALISERING

Er du glad i mennesker? Er du samarbeidsvillig og selvstendig? Bryr du deg om andre? Vil du lære førstehjelp? Høres psykologi spennende ut? Åfjord VGS.

Veien til menneskenes hjerter går gjennom mat! Det åpner veien til kreative yrker! Det finnes jobbmuligheter overalt – i og utenfor Norge! Åfjord VGS

er det utdanningsprogrammet som gir det bredeste grunnlaget for å søke opptak på universiteter og høyskoler.

BYGG-OGANLEGGSTEKNIKK

TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

I Åfjord har vi lange og gode tradisjoner på solid arbeid innenfor dette fagfeltet; Åfjord vgs. bygger videre på disse tradisjonene gjennom samarbeid med lokalt næringsliv innenfor byggog anlegg. Åfjord VGS.

72

Briefing fosen • 2013/14

Et godt utgangspunkt for deg som er interessert i tekniske fag. Programområdet gir en praktisk, variert og teknisk grunnopplæring og gir deg en bred plattform for videre yrkesvalg. Åfjord VGS.

HELSE- OG OPPVEKSTFAG I tillegg til VG1 tilbyr Leksvik vgs VG2 Helsearbeiderfag og VG2 Barne- og ungdomsarbeiderfag

BYGG-OGANLEGGSTEKNIKK I tillegg til VG1 tilbyr Leksvik vgs VG2 Byggteknikk, som gir deg mulighet til fagbrev som tømrer, murer, stillasbygger og i betongfaget.

TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON I tillegg til VG1 tilbyr Leksvik vgs VG2 Industriteknologi med mulighet for fagbrev i mer enn 20 fag, bl.a. CNC-maskinering, verktøymaker, sveiser m.m.


KO LE EN DE S VID SA ER EG Å

RIS

RISSA VGS

NATURBRUK

ELEKTROFAG

Du som velger naturbruk bør være interessert i naturen, ha praktisk håndlag, kunne samarbeide godt og vise omsorg for dyr, mennesker og miljø. NA har et godt samarbeid med lokalt arbeidsliv.

Vg1 elektrofag fører fram til et mangfold av yrker innen installasjon og vedlikehold av elektriske og elektroniske systemer. EL har et godt samarbeid med lokalt arbeidsliv.

STUDIESPESIALISERING

HELSE- OG OPPVEKSTFAG

Studiespesialisering gir deg studiekompetanse, og er grunnlag for å søke opptak til universiteter og høyskoler. Vi tilbyr også vg3 påbygging til generell studiekompetanse.

Vg1 Helse- og oppvekstfag og Vg2 Helsearbeiderfag. En utdanning hvor egne holdninger, kunnskap om helsefremmende arbeid, livsstilssykdommer og kulturforskjeller er viktig. HO har et godt samarbeid med lokalt arbeidsliv.

TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

– Et godt sted å lære. Preget av: • Arbeidsglede • Likeverd i mangfold • Gjensidig respekt

BYGG-OGANLEGGSTEKNIKK Utdanning for deg som har praktisk sans, er nøyaktig og har et godt håndlag. Du må kunne arbeide selvstendig, men også arbeide i team. BA har et godt samarbeid med lokalt arbeidsliv.

www.rissa.vgs.no

Vg1 Teknikk og industriell produksjon, Vg2 Arbeidsmaskiner og Vg2 Industriteknologi. Du som velger denne utdanninga bør ha praktisk sans, godt håndlag og være nøyaktig. TP har et godt samarbeid med lokalt arbeidsliv.

RESSURSSENTRENE VED DE VIDEREGÅENDE SKOLENE I FOSEN SAMARBEIDER OM Å TILBY: • Utdannelse – fagopplæring eller studiekompetanse for voksne • Veiledning og realkompetansevurdering etter Opplæringsloven • Desentraliserte studier gjennom samarbeid med høgskoler • Kompetansegivende kurs og sertifisering gjennom kurs for næringslivet • Trafikkopplæring • Ulike fritidsrettede kurs • Godkjenning av praksis for fagprøve (Rissa) Besøk skolenes hjemmesider for mer informasjon: www.rissa.vgs.no www.afjord.vgs.no www.fosen.vgs.no www.leksvik.vgs.no

Briefing fosen • 2013/14

73


GOLF

FOSENS KAMPSPORT NR 1!

Det finnes kun én golfbane på Fosen, den ligger på Austrått. Klubben har ca 150 medlemmer.

Taekwondo er opprinnelig en koreansk selvforsvarsgren og en konkurranseidrett, som i dag er en global internasjonal idrett.

Kurs holdes av klubben flere ganger om våren og høsten. For å gå kurset er ingen forkunnskaper nødvendig. Kurset varer over 3 kvelder og er praktisk rettet. Idretten passer for barn, ungdom og voksen.

Navnet "Taekwondo" deles opp i tre ord og betyr følgende: Tae: fot, sparke, knuse med foten. Kwon: Hånd, slå, knuse med hånden.

Sans for spen n KLATRING Munkstigen klatresti ligger like ved fylkesvei 755, mellom Vanvikan og Leksvik, ca. 20 minutter kjøring fra Rørvik fergeleie. Er du i normal fysisk form, og ønsker en utfordring i hverdagen med flott natur, er dette noe for deg. Dette er klatring for alle, ingen krav om forkunnskaper. Stien er hele 950 meter. Klatringen tar normalt ca 3-5 timer, om du spurter opp eller tar deg god tid og nyter utsikten er opp til deg.

74

Briefing Fosen • 2013/14


NÆRINGSLIV I FOSEN Og Do: Kunst, metode, vei. Taekwondo er en kampsport med røtter som strekker seg flere tusen år bakover i tiden. Morsom og trygg trening for barn, ungdom og voksen!

MODELLFLY Fosen modellflyklubb med landingsstripe i historiske omgivelser på Austrått. Med fly i alle størrelser og varianter.

n ning?

Det finner du på Fosen BILDILLA? American Car Club Fosen, største klubb i området. Arrangør av den årlige Motorama som går av stabelen hver vår, med godt besøk fra hele Midt-Norge.

DYKKING – EN SELVFØLGE PÅ FOSEN MED VANN PÅ ALLE KANTER! På Fosen er det 2 dykkerklubber: Ørland Froskemannsklubb og Åfjord Froskemannsklubb. Masse fint å se i den vakre sjøen rundt oss. Har du lyst å prøve, så meld deg på kurs! Prøv deg på vrakdykking, strømdykk i Koet… eller dykk etter kamskjell.

Briefing Fosen • 2013/14

75


NÆRINGSLIV I FOSEN

Tid for rydding Tid for rydding Lei en container Tid rydding Tidfor for rydding Lei en container Ring 73 85 85 90 LeiLei enen container container Lei en container Ring 73 85 85 90 Ring 73 85 Ring 73 8585 85 90 90 Ring 73 85 85 90

Et miljø i balanse - Et -miljø i balanse 73 85 85 90 • www.retura.no/st

- Et miljø i balanse - Et miljø i balanse - Et miljø i balanse

73 85 85 90 • www.retura.no/st 73 85 85 90 • www.retura.no/st 73 85 85 90 • www.retura.no/st 73 85 85 90 • www.retura.no/st

fremstad.as@gmail.com

Tlf. 917 50 010

Utfører alt innen graving, sprengning og transport. Kvalitetsarbeider levert til rett tid og riktig pris.

A/S UTHAUG SEMENTSTØPERI

35 års erfaring.

FERDIGBETONG 7128 Uthaug Tlf. 72 52 37 36 Tiltaksklasse 3

76

Briefing Fosen • 2013/14


FOSEN

BJØRN NORSET AS

FOLKEHØGSKOLE • Friluftsliv på naturfolks vis • Økologisk / grønn skole • Frilynt internatskole • Godkjent for 74 årselever • Ligger midt i Rissa sentrum Linjer: • Friluft på naturfolks liv • Segling m/tradisjonsbåter • Båtbygging • Håndverk og design • Økologisk jordbruk og hest • Mat, -fra jord til bord

Bjørn Norset er et firma med 7 ansatte. Drift innen transport og gravearbeider.

www.fosen.fhs.no

Bedriften er etablert på Grande, Ørland, med Fosen og omegn som nedslagsfelt.

www.bnorset.no

Levering av

PUKK OG SUBBUS. Spør oss om pris på ASFALTERING. Veidekke Industri Ottersbo Pukkverk • 7140 Opphaug Mob. 911 65 950 • Tlf. 72 51 31 80

Åpningstider: Mandag - fredag 07.00 - 15.30

Briefing Fosen • 2013/14

77


7 gode grunner til å besøke

Austrått (tidligere Østråt, Østeraat og Austråt), en borg og en historisk herregård i Ørland kommune.Strategisk plassert ved utløpet av Trondheimsfjorden. Austrått har vært kjent som sete for flere sentrale personer i norsk historie sidan 1000-talet. Borganlegget slik det står i dag blir tilskrevet rikskansler Ove Bjelke, som skal ha sluttført anlegget rundt 1656. Borgen brant ned i 1916. Gjenoppbyggingen begynte i 1920-åra og var ferdig i 1961. Borgen var tidlegere en del av en

større jordeiendom, men jorda er nå fraskilt. Staten eier selve borgen med Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim som forvaltingsorgan. Borgen er open for omvisinger fra juni til august. Namnet Austrått kommer trolig av norrønt austr og átt, som skal bety austleg himmeleign eller austerut.

Foto: Dagfinn Aune

POPULÆRT TUROMRÅDE ET STEINKAST FRA KYSTBYEN BREKSTAD: I Austråttlunden er det lagt opp en natur- og kultursti. Stien er cirka tre kilometer lang og har 18 poster.

78

Briefing Fosen • 2013/14

9-HULLS GOLFBANE: Autrått golfklubb med sine 150 medlemmer. En utrolig fin bane som MÅ besøkes.

KUNSTNER Aud Lilleengen har sitt atelier ved Austrått. Hun har hentet inspirasjon til mange sine bilder fra lokalhistorien


BADEMULIGHETER

MARINA OG CAMPING: Skjermet for vær og vind ligger Austrått Marina. Fin gjestehavn, campngplass et steinkast unna.

AUSTRÅTT FORT: På toppen av Austråttlunden finner du Austrått Fort, et kystfort. Fortet ble bygget av tyske okkupasjonsstyrker under andre verdenskrig. Dette er i dag det eneste gjenværende trippeltårn av sitt slag i verden.

Briefing Fosen • 2013/14

79


GARANTERT

NAPP! Halvøya Fosen er kontrastenes land. Fra kystlandskap med skjærgård og lune fjorder, kan du på få kilometer nå lyngheier, bratte fjell og daler. Mellom ytterpunktene finner du kulturlandskap, skoger, ville elver og stille bekker og vann. …og fisken biter villig! Fosen er viden kjent for sine gode fiskemuligheter. Både fjordene og havet utenfor, så vel som elver og vann i innlandet, byr på et utall forskjellige fiskeopplevelser. Mange steder kan du fiske fra land, men langs hele Fosen er det mulig å leie båt, eller kanskje bli med lokale kjentfolk på sjøen. På innsiden av Fosen har du tilgang til Trondheimsfjorden, hvor det er gode forhold for fjordfiske både fra land og fra båt. De vanligste fiskeslagene er torsk, sei, lyr og uer.

Foto: Torill Iversen

80

Briefing Fosen • 2013/14

Stordalselva i Åfjord er en av landets aller beste smålakselver, så for den som er tilhenger av flere typer fiske har Fosen mye å by på. Turistinformasjonene og sportsforretninger kan gi opplysninger angående fiske, samt utleie av båter, organiserte turer, leie av utstyr etc.

Foto: Marte Tveit


Foto: Arne Hugdal

Foto: Jan Terje Hellemsbakken

Foto: Jan Terje Hellemsbakken

Briefing Fosen • 2013/14

81


NÆRINGSLIV I FOSEN

7170 Åfjord

Vi er spesialisert på masseflytting 7170 ÅFJORD • 72 53 53 00 • www.syltern.no

• • • • • • • • •

Grunnarbeid Graving Vei, vann og avløp Naturstein muring Transport Grus og singel Sortert matjord Boring og sprenging Snøbrøyting Tlf. 72 53 17 84 / 911 54 500 Epost: anit.haa@online.no Tlf. 72 53 17 84 / 911 54 500 Epost: post@trondaune.no www.trondaune.no

VI UTFØRER KVALITETSARBEIDER LEVERT TIL RETT TID OG RIKTIG PRIS!

Entreprenør • 7177 Revsnes • Tlf 72 53 40 50 • www.lokke.com

82

Briefing Fosen • 2013/14

TORE LØKKE AS www.lokke.com


Uthaug Industri & Skipsservice AS (U.I.S) er en bedrift med lang erfaring og bred kompetanse fra oppdrag innen bygg og anlegg, landbasert industri og skipsverft. Vi er godkjent lærebedrift i Platearbeider-, Sveise-, Industrimekanikerog Industrirørleggerfaget. Typiske oppdrag U.I.S påtar seg, er innen platearbeid, produksjon og montering av mekaniske konstruksjoner, industrirørlegging og alle former for sveising i metall (stål, aluminium, rustfritt, syrefast og beslagsplater). Konstruksjoner i syrefast stål er en av våre spesialiteter.

MARITIMT

U.I.S utfører oppdrag innen nybygging , ombygging , reparasjon og servicearbeid. Vi leverer også kai anlegg , de to siste vi leverte var til SalMar settefiskanlegg i Kjørsvikbugen og Follafoss. U.I.S har også tradisjon for og leie ut folk til skipsverft, vår faste samarbeidspartner gjennom 11 år er Moen Maritime i Kolvereid.

BYGG

De tre siste byggene vi har oppført på Brekstad er Byggmakker Fosen, Bohus og Ørland Fargehandel.

BEMANNING

Trenger deres bedrift å bemanne opp et prosjekt innen våre kompetanseområder, kan U.I.S sine fagarbeidere løse de fleste oppdrag og utfordringer i hele Norge. Våre ansatte er høyt kvalifiserte fagfolk med lang erfaring innen bygg og anlegg, landbasert industri og skipsverft. U.I.S har fagfolk som platearbeidere, sveisere, industrirørleggere, mekanikere og hjelpearbeidere.

BLÅS/MAL

Innen sandblåsing og maling løser U.I.S de fleste oppdrag.

UTSTYR

UIS har en 70 T mobilkran. Vi har også 15 stk. selvgående BOMLIFTER og SAKSLIFTER i forskjellige størrelser for utleie. Hydraulikkaggregater, Plasmaskjæremaskin, kranbil, krokbil, flåter og mye mer. Ta kontakt for info.

Hårberg, 7130 Brekstad • Ørland kommune • Tlf.: 905 23 226 • www.uthaugindustri.no


FOSEN HELSE IKS Kommunene Bjugn, Leksvik, Rissa, Roan, Ørland og Åfjord er sammen om å utvikle et felles helsetilbud for sine totalt 24.000 innbyggere. Selskapets visjon: Fosen Helse IKS er en nasjonalt anerkjent helseaktør som bidrar til at Fosen er et godt sted å bo og leve

PERSONELLET i Rask psykisk helsehjelp.

MARIHØNA barnehage hvor kokk Rune Sandø lager fiskepinner sammen med barna

Kommunene Bjugn, Leksvik, Rissa, Roan, Ørland og Åfjord er sammen om å utvikle et felles helsetilbud for sine totalt 24.000 innbyggere. Selskapets visjon: Fosen Helse IKS er en nasjonalt anerkjent helseaktør som bidrar til at Fosen er et godt sted å bo og leve De kliniske tjenestene består av Fosen legevaktsenter, Avdeling for øyeblikkelig hjelp og Spesialistpoliklinikken Fosen. Tjenestene er lokalisert på Brekstad. På Fosen har man i mange år flyttet tjenestene nærmere der folk bor. Det er tett samarbeid med sykehusene i regionen, 330 skv., Sea King redningstjeneste med egen samarbeidsavtale og nasjonale anerkjente forskningsinstitusjoner. Samhandlingsreformen har gitt helsetjenestene en ny retning, med mye større fokus på forebygging framfor bare å reparere. Med ny folkehelselov skal kommunenes ansvar for forebygging og helsefremmende arbeid i alle samfunnssektorer styrkes. I tillegg til de kliniske tjenestene har Fosen Helse IKS enheter som jobber ut fra Samhandlingsreformen sine intensjoner.

HElSEKOmpETaNSE fOSEN Skal tilrettelegge for helserelatert kompetanseheving på Fosen, og er en ressurs for kommunene i sitt arbeid med å etablere tilstrekkelig og riktig kompetanse innenfor både folkehelse og innenfor tradisjonelle helsetjenester. Enheten koordinerer og kjører ulike nettbaserte læringsprogram. I tillegg er det etablert fagnett for ulike faggrupper for erfaringsutveksling, diskusjoner og kompetanseoverføring. Det er i startfasen med å kjøre konsultasjoner med hjelp av videokonferanse mellom pasient, spesialister og fastleger

fOlKEHElSE fOSEN Folkehelse Fosen skal være en kunnskapsbasert pådriver og støttespiller for kommunene på Fosen i folkehelsearbeidet. Under enheten finner vi folkehelsekoordinator, miljøhygieniker og samfunnsmedisiner. Ulike tiltak man har jobbet med: Diabetes Fosen; opplæring av helsepersonell, diabetesskole for pasienter og diabetessykepleier. Blimedno; aktive og involverte barn som skal danne grunnlaget for et sunt samfunn, hvor målet er å minske frafallet i idretten. Fiskesprell; fokus på fisk i kostholdet for barn i barnehager og foreldre.

84

Briefing fosen • 2013/14

RaSK pSyKISK HElSEHjElp Et lavterskeltilbud for mennesker med lett til moderat angst og depresjon. Personellet er snart ferdig med videreutdanning i kognitiv terapi. Når man har plager som vedvarer over et par uker, og som går utover trivsel, daglige gjøremål, læring, eller sosial og yrkesmessig fungering, er dette et tilbud hvor man kan søke hjelp. KREfTKOORDINaTORER fOSEN Det er ansatt 2 kreftkoordinatorer på Fosen. De skal være lett tilgjengelige støttespillere for kreftrammede og deres pårørende i en vanskelig og sårbar tid. De har en koordinerende funksjon opp mot sykehus og andre involverte. Målet er å hjelpe og finne løsninger sammen med pasient og pårørende. Mer informasjon om tilbudene og kontaktinformasjon får du på www.fosen-helse.no


FriViLLiGe LaG oG ForeninGer PÅ

FOSEN

Adventura Stjørna Motorklubb American Car Club Fosen Asserøy Idretts- & Ungdomslag Austrått Golfklubb Austrått Rideklubb Austrått sykkelklubb Barnas turlag, Åfjord, Turistforeningen Bergugla grendelag og Idrettslag Leksvik Bjugn bowlingklubb Bjugn Bridgeklubb Bjugn Hagelag Bjugn idrettslag (orientering, ski, håndball, fotball) Bjugn skotthyllklubb Bjugn skytterlag Bjugn Travklubb Bjugn/Ørland Rideklubb Bjugn/Ørland skøyteklubb Bjugn /Ørland Leikarring By skytterlag Danseklubben, Osen Ervik Båtforening Ervika Idretts- og ungdomslag Fevåg Idrettslag Fjellhei Idrettslag Fjelliv Miniatyrskytterlag Fosen Brukshundklubb Fosen Hockey Fosen Kajakk-klubb Fosen Motorklubb Fosen Rugbyklubb Fosen Shotakan Karate Fosen Sykkelklubb Fosen Tae Kwon Do Fosen Turlag, Turistforeningen Fosen Trening- og kampsport-senter, Ørland Fosen Turmarsjklubb Fosen Volleyballklubb Fotballklubben Fosen Fræna Atletklubb av. Fosen Hasselvika Idrettslag Hasselvika Skytterlag Herfjord skytterlag HIL / Fevåg FK Hindrum Skilag Hofstaddalen skytterlag Høybakken Båtklubb Høybakken Velforening Idrettslaget Fjellørnen Idrettslaget Hårfjellet Idrettslaget Yrjar IL Skauga Indre Fosen Sportsskytterklubb Innstrand 4H Jørnåsen Ungdomslag, Oksvoll Jøssund Idrettslag & Ungdomslag Jøssund Travklubb Kiran skytterlag Kjeungen Kystlag Leksvik badmintonklubb Leksvik Dykkerklubb Leksvik Idrettslag

Leksvik skytterlag Leksvik Travlag Løysøysund Båtklubb Lysøysund Idrettslag Lysøysundet Skytterlag Mølna Teaterlag, Bjugn Nes/Oksvoll Idrettslag Norsk Ornitologisk forbund avd. Fosen Norsk Retrieverklubb avd. Fosen NMK Fosen Oksvoll Bridgeklubb Osen Skytterlag Osen/Steinsdalen Idrettslag Rissa Badmintonklubb Rissa Hagelag Rissa Idrettslag Rissa Rideklubb Rissa Seilforening Rissa Skytterlag Rissa Travlag Roan Ballklubb Roan Idrettslag Roan Pistolklubb Rumble MC, Ørland Roan Seglforening Råkvåg Marsjklubb Sandnesvågen Båthavn Sportsklubben Stoksund Stadsbygd Bridgeklubb Stadsbygd Idrettslag Stadsbygd Skytterlag Stadsbygd Travlag Stallvik Båt- og Velforening Stallvik Skytterlag Steinsdalen Skytterlag, Stjørna Idrettslag Storfosna modellflyklubb Storfosna velforening Stoksund havsportklubb Sætervik Ungdoms-, Idretts- og Grendalag Sørdalen skytterlag Sørfjorden Skytterlag Toppen MC-klubb U.I.F. Bjørgan Uthaug Turn- og gymnastikklag Valsfjord Båtklubb Vanvik Idrettslag Vanvik skytterlag Vasøy Båtklubb Yrjar Bueskytterlag Ørland og Bjugn jeger- og fiskerforening Ørland og Bjugn Husflidslag Ørland/Bjugn kunstforening Ørland Ballklubb Ørland Bridgeklubb

Ørland Dartklubb Ørland Flyklubb Ørland Hagelag Ørland tennisklubb Ørland Froskemannsklubb Ørland paintballklubb Ørland Pistolklubb Ørland Tennisklubb Ørland Travklubb Ørland Turnforening Ørlendingen skytterlag Å skytterlag Åfjord Froskemannsklubb Åfjord hestesportslag Åfjord idrettslag Åfjord motorklubb Åfjord pistolklubb Åfjord snøscooterklubb – Noen av idrettstilbudene på Fosen. I tillegg kommer korps, dans, teater og sang.

AMANDA ROBERTSEN, Leksvik håndball Foto: Lornts Eirik Gifstad

Briefing fosen • 2013/14

85


ØRLAND MC Fem løp kjøres pr. sesong. - Rekrutteringen har vært svært god de siste åra. Mange jenter og gutter har kommet til, slik at nå teller vi et trettitalls aktive medlemmer, forteller Flønes. Motocross er for barn fra femårs alderen og opp.

NÆRINGSLIV I FOSEN

Allmennpraktiserende advokat • Kjøpsrett • Arbeidsrett • Forvaltningsrett • Erstatningsrett • Skatterett • Familierett Eiendomsmegling

Stefan Helberg Advokat

Emil Schanchesgt. 6d • tlf. 403 10 100 www.helberg.biz • post@helberg.biz

ØNSKER DU EN

Diskusjonspartner? VI GIR DEG RÅD FOR ØKT LØNNSOMHET ØKONOR FOSEN TLF: 72 53 53 50 OG ØKONOR ØRLAND -BJUGN TLF: 72 51 54 20 OG 72 52 06 00.

86

Briefing Fosen • 2013/14

www.okonor.no


NÆRINGSLIV I FOSEN

Vi hjelper deg

Kontakt oss i Rissa

Vi tilbyr rådgivning innenfor finansiering, forsikring, sparing og betalingstjenester til privatkunder, landbrukskunder og bedrifter. Kontorene har åpent hverdager kl 9.00 – 15.30. Einar Buaune Autorisert Finansrådgiver 910 01 583

Heidi Moen Wesche Autorisert Finansrådgiver 408 53 852

Marit Berg Autorisert Finansrådgiver 917 83 705

Inger Lise Lein Autorisert Finansrådgiver 415 40 867

Ivar Ramdal Finansrådgiver 906 94 405

Stein Åge Nesdal Finansrådgiver 913 30 402

Inge Hagen Bedrift- og landbruksrådgiver 951 55 399

Roger Børsting Landbruksrådgiver 909 35 748

Per-Inge Tung Bedriftsrådgiver 908 93 825

Lars Kristoffer Fjeldvær Banksjef 416 05 507

Kontakt oss i Åfjord

Kontakt oss i Leksvik

Kari Sørbotten Autorisert Finansrådgiver 915 46 822

Doris Tinnen Finansrådgiver 468 16 066

Gerd Sissel Nyborg Autorisert Finansrådgiver 976 90 027

Heidi Skaset Moen Autorisert Finansrådgiver 908 13 860

Inge Hårstad Bedrift- og landbruksrådgiver 901 25 400

Laila Tømmerdal Finansrådgiver 988 17 002

Eva Lise Fallrø Autorisert Finansrådgiver 971 39 915

smn.no

Ørland Sparebank_bli kjent med fosen:Layout 1 15.10.12 15.23 Side 1

Lokalkunnskap Stort engasjement Rask og fleksibel Gode løsninger

ULLEBERG WOLD • Foto: Per A. Amundsveen

Bli kjent med lokalbanken

Jan Kvithyll, Kari Nergård, Nina Finseth, Guri Ulset, Ketil Oksvold og alle vi andre ønsker deg velkommen som kunde i Ørland Sparebank.

orland-sparebank.no • Tlf 04290

Briefing Fosen • 2013/14

87


meD Fosen i

SIKTET tekst

&

foto:

Ole Andreas Vekve

Fosen Skyttersamlag ble stiftet i 1907, og består i dag av 16 skytterlag. Med aktive baner i Rissa, Leksvik, Vanvikan, Åfjord, Bjugn og Ørland, er det stor skytteraktivitet på Fosenhalvøya. Noen av kommunene har også flere baner innad, eksempelvis Åfjord og Rissa med 3 hver.

Runa Grydeland er en av de største talentene norsk bueskytting har fått frem på mange år. Hennes prestasjoner i VM taler for seg selv. Privat foto: Grydeland

Rissa Skytterlag er et av Fosens mange skytterlag. Klubben har eksistert siden midten av 1800-tallet, og har i dag over 160 aktive medlemmer. Med flest rekrutter og skyttere på landsskytterstevnet 2013, har de gjort seg godt bemerket det siste året. Klubben har stor fokus på likestilling, og her behandles alle medlemmer likt. Gamle og unge ligger side om side på banen under skytingen. I tillegg er det stor fokus på rekruttering. Klubben arrangerer skyting hver torsdag, men utenom dette er det stor skytteraktivitet på banene. I tillegg til skytterlagene, har i alt tre pistolklubber sitt rotfeste på Fosen. Klubbene er lokalisert i Rissa, Bjugn og Ørland. Klubbene i Rissa og Ørland baserer seg på feltskyting, mens Bjugn Pistolklubb fokuserer mer på dynamisk skyting. I tillegg til feltskyting, er det også svartkruttsky-

88

Briefing fosen • 2013/14

ting i Rissa. Alle stedene har et godt skyttermiljø med mye sosialt i pausene. Med norgesmestere både i Rissa og Ørland, gjør Fosen seg godt bemerket innenfor Norges grenser. Ørland Pistolklubb ble stiftet i 1956, og har i dag 70 medlemmer. Med både innendørs- og utendørsbane, er det stor aktivitet rundt skyttermiljøet. Klubben omtales som aktiv, og tar godt i mot barn og unge. I pistolklubben er hele 15-20 medlemmer i alderen 10-20 år. Klubben har trening to ganger i uken på kveldstid, mens Forsvaret bruker banen om dagen i ukedagene. I tillegg er det stor aktivitet med skytterstevner i Trøndelag. Flere ganger i uken arrangeres det stevner i Trøndelag.


Briefing Fosen • 2013/14

89


NÆRINGSLIV I FOSEN

BYGDESERVICE - vi gjør jobben!

BYGDESERVICELAGENE

NORD-FOSEN • ØRLAND-BJUGN • ÅFJORD NORD-FOSEN BYGDESERVICE - Anja L. Hepsø - Mob. 458 73 770

7160 Bjugn, tlf. 72 52 71 00 Selger: Geir Bugge mob. 905 56 955 Selger: Svein Dalen mob. 930 42 255

• SERVICE OG REPARASJON STO ALLE MERKER RT I N UTVA BRU YE O LG • GODE GARANTIER KTE G BILE • VERKSTED R! • SALG NYE/BRUKTE BILER • EU-KONTROLL • REP/SKIFTE FRONTRUTE • DELELAGER/REKVISITA

Sandviksberget, 7740 Steinsdalen - nordfosen@bygdeservice.no

ØRLAND-BJUGN BYGDESERVICE - Mai-Lis Hvitsand - Mob. 913 14 040

c/o Fosen Næringshage, Meierivn. 5, 7130 Brekstad - orland@bygdeservice.no

ÅFJORD BYGDESERVICE - Kåre Gotvassli - Mob. 904 71 680 7170 Åfjord - afjord@bygdeservice.no

www.bygdeservice.no

Velkommen til Fosen Trafikkskole AS!

ÅPNINGSTIDER: Mandag – fredag 08.00 – 16.00. 7160 Bjugn tlf. 72 52 71 00 SELGER: Geir Bugge mob. 905 56 955

Bilberging

Vi tilbyr opplæring i følgende førerkortklasser: • Personbil • Motorsykkel • Moped • Traktor • Tilhenger til personbil og Truck

Tungbilberging

I tillegg gjennomfører vi: • Lastesikringskurs • Trafikalt grunnkurs • Mørkekjøringskurs m.m.

Billakkering

Leiebiler

NAF

Ta kontakt for nærmere info.

Meieriveien 5, 7130 Brekstad • Tlf 72 51 54 10

90

Briefing Fosen • 2013/14

Døgnvakt: 911 60 911


NÆRINGSLIV I FOSEN

Auksjoner pågår Kjøpe eller selge bil, campingbil, mc, båt, traktor, redskaper, anleggsutstyr eller løsøre? følg våre nettauksjoner på www.servicesystems.no våre oppdragsgivere er bla. banker, finansselskaper, offentlig, bedrifter og private.

Foruten det meste av bilreparasjoner kan vi nå tilby: • • • •

Service/rep/delelager Orkel rundballpresser. Traktordekk, salg/reparasjon. Pressing av hydraulikkslanger. Rep. av kraftoverføringsaksler.

Ta kontakt for en hyggelig bil- og traktorprat!

Roar Olden Daglig leder

Frank Forfot Verksmester / teknisk leder

Torkil Aakvik Hagen Lærling 1. års

Olav Daniel Braseth Lærling 2.års

Ta kontakt - det lønner seg!

Service SyStemS BiLSALG AS 7120 LeKSviK tLf. 74 85 61 00

www.servicesystems.no

Monstadvegen 33A • 7170 Åfjord 72 53 10 88 • www. bil-teknikk.no

www.meca.no

Vi utfører service Vi utfører og service Vi utfører service og og reparasjonreparasjon på ALLE bilmerker på ALLE bilmerker

reparasjon på ALLE bilmerker

• Kontraktverksted Toyota, garanti og service • Godkjent Bosch innsprøytningsverksted • Topp moderne karosseri- og lakkverksted Må du gjennom Fosenbommen, så får • Spesialister på TOYOTA • Spesialister på TOYOTA du avgifta som rabatt hos oss!

• Godkjent Bosch innsprøytningsverksted • Godkjent Bosch innsprøytningsverksted • Topp moderne karosseri-• og Topp lakkverksted moderne karosseri- og lakkverksted

Fjæraveien, Brekstad • TelefonFjæraveien, 72522750 Brekstad • Telefon 72522750 www.orlandbil.no • www.mecacarservice.no www.orlandbil.no • www.mecacarservice.no

Briefing Fosen • 2013/14

91


JOBB OG BO jOBB Og BO I RISSa Scan QR-koden og se filmen om Rissa kommune.

NyE fORSvaRSfamIlIER TIl fOSEN Det oppleves for de fleste nært og trygt å bo på Fosen, samtidig som avstanden til Trondheim er kort. Vi håper alle i fellesskap skal ta godt imot de nye innbyggerne som kommer til Fosen. Det er også viktig å være ydmyke for alle de familiene som nå er i en prosess med mange spørsmål og valg i forbindelse med at deres nåværende arbeidsplass legges ned. Gjennom vår deltakelse i ”Jobb og Bo” programmet hjelper Fosen Næringshage folk med å bygge nettverk og å finne ut av muligheter i regionen. I dag er det vanlig at begge ektefeller jobber; det er viktig for trivselen at begge finner noe de trives med. Målet er at alle som deltar skal få noe å holde på med – enten det er jobb, oppstart av eget firma eller utdanning.

fOSEN NÆRINgSHagE - ET mIljø fOR UTvIKlINg Og vEKST I 2011 ble ”Jobb til 2” gjennomført i Ørland og Bjugn. Deltakerne hadde til felles at de ønsket å bo i Ørland/Bjugn. Noen ønsket en endring, enten i form av at de ønsket å bytte jobb, eller gikk med en tanke om å starte egen bedrift. De ønsket å se hvilke muligheter som finnes i regionen. Andre hadde jobben, men ønsket som tilflyttere å få et større sosialt nettverk i regionen.Deltakerne har i etterkant bekreftet at de har fått et større nettverk, noen har startet egen bedrift, flere har fått en jobb de ønsker og de trives godt i Ørland/Bjugn. WWW.jOBBOgBO.NO er videreført under nytt navn ”Jobb & Bo”. Ørland hovedflystasjon, Ørland kommune, Bjugn kommune, Kysten er Klar samt Fosen Næringshage står bak tilbudet. Forsvaret ønsker å bidra til at familier flytter med til nytt tjenestested, og ser spesielt et behov for å gi dette tilbudet til medflyttere som velger å flytte hit fordi partneren skal jobbe på flystasjonen. Tilflyttere som ønsker større nettverk samt bli kjent med mulighetene i regionen, og innbyggere i Ørland/ Bjugn som er ute etter en endring for trives enda bedre, kan melde seg på programmet. For mer informasjon; www.jobbogbo.no

92

Briefing fosen • 2013/14

mUlIgHETENES mESSE Fosen Næringshage administrerer Mulighetenes Messe ved Fosen vgs. Næringslivet deltar med representanter slik at den yngre garde kan stille spørsmål og danne seg inntrykk av jobbmuligheter og utdanningsbehov. Messen bidrar til å rekruttere neste generasjon (10. klasser fra Ørland og Bjugn) inn i lokale bransjer og bedrifter. KvINNOvaSjON Fosen Næringshage administrerer SIVAs Kvinnovasjons program i Sør-Trøndelag. Her satses det på kvinnelige gründere ved å gi dem et nettverk, kompetanse og inspirasjon til å lykkes. Gjennom prosjektet får deltakerne tilbud om gode faglige seminar og kurs. De motiveres og inspireres til å ta beslutningen om å etablere egen bedrift, og ikke minst det å gjennomføre etableringen. Fosen Næringshage driver med lokal næringsutvikling der talenter, ideer og prosjekter møter profesjonell bistand: • • • • •

veileder deg før du har startet bedrift med kompetanse utvikling, evaluering av din idé og forretningsplan hjelper deg i startfasen ved å orientere om virkemid del apparatet, kopling mot FoU, finne lokaler, markedsutvikling, etc. støtter kvinnelige gründere gjennom Kvinnovasjon; som er administrert av Fosen Næringshage bistår etablerte bedrifter med søknader, forretningsut vikling, markedsarbeid og rekruttering arbeider med stedsutvikling i samarbeid med kommunen, fylket og virkemiddelapparatet.


Butikken for deg som vil ha det lille ekst�a

❀ Sommerblomster ❀ Busker og t�ær ❀ Stauder ❀ Sesongens planter ❀ Avskår�e

❀ Gavear�ikler ❀ Skifer ❀ Granitt ❀ Betong�rodukter ❀ Bringetjeneste

Besøk oss og få faglige råd

AS Sørbotn, 7100 Rissa - Tlf. 73 85 11 94

Drømmer du om en le stelt hage? Vi utfører alt av steinarbeider. Vi er flink på det grønne. Gode referanser. Ta kontakt og be om befaring, vi kommer og gir faglige råd og en riktig pris.

Vi har Fosen som vårt arbeidsområde. En anleggsgartner å stole på. 7100 Rissa • Tlf. 73 85 11 18 / 908 93 212 hage@fallmyrgartneri.no


NÆRINGSLIV I FOSEN

Din lokale elektriker og rørlegger på Fosen Norges mest kompetente leverandør av elektro- og rørleggertjenester leverer tjenester til næringsliv og private fra vårt kontor på Brekstad Industrigata, 7130 Brekstad Tel. 72 52 27 80 www.bravida.no

Din nye bemanningspartner på Fosen Jobzone er det største norskeide bemanningsselskapet i Norge med 45 kontorer fordelt i hele landet. I 2012 formidlet selskapet over 7600 medarbeidere til vikarer og faste stillinger. Selskapet er i sterk vekst med over 1 milliard i omsetning i 2012. Dette skyldes at selskapet er kjent for å kjøre grundige kompetansebaserte prosesser som gir trygghet for både vikaren og kunden. Gå inn på Jobzone.no og finn ditt nærmeste Jobzonekontor. Ikke nøl, ta kontakt når du har behov.

Jobzone Fosen - 926 38 935

Morten Rosenlund

Avdelingsleder - Fosen Mobil: 926 38 935 morten.rosenlund@jobzone.no

94

Briefing fosen • 2013/14


BESTE TOMTA PÅ Fosen?

Det kan være mange ønsker som står på lista til en boligbygger, som spiller inn på avgjørelsen om bosted. Vil du se soloppgang eller solnedgang - eller begge deler?

Sentrumsnært - Mindre byggefelt - Utsiktstomter - Nærhet til sjøen? Hvor viktig er avgjørelsen i forhold til avstand fra arbeidsplass, skole, butikk, fritidsaktiviteter eller storbyen? Fosenkommunenes infosider for tomter vil til enhver tid være oppdatert. Mange nye tomteområder er nå under utarbeidelse. Disse er å finne langs hele kystlinjen i Ørland, Bjugn og Rissa og Åfjord, Leksvik, Osen og Roan. Gå inn og sjekk de flotte tomteområdene og drøm deg bort! Og tomteprisene? Du vil få deg en hyggelig overraskelse!

En del entreprenører har også prosjekter med nøkkelklare boliger. Oversikten over disse proskjektene finner du på hjemmesidene til den enkelte entreprenør. www.orland.kommune.no www.bjugn.kommune.no www.rissa.kommune.no www.afjord.kommune.no

Briefing fosen • 2013/14

95


hobby-kick

UNDER VANN tekst

&

foto:

Ole Andreas Vekve

Med spesielle strøm- og vannforhold, yrer det av sjeldent dyphavsliv på Fosen, - havmus, hai, delfin, spekkhogger, korallrev og mye mer. Når havbunnen i tillegg har fly- og skipsvrak fra 2. verdenskrig, blir Fosen et populært reisemål for dykkere fra hele landet. Trondheimsfjorden har i tillegg blitt kåret til “Topp 10 dykkesteder i Norge” av Visit Norway.

Ved dykking har man mulighet for å oppleve det fantastiske undervannslivet. Man kan utforske områder der ingen mennesker før har vært. Dykkerklubben Ørland Froskemannsklubb er lokalisert på Ørland, og har 120 medlemmer. Medlemmene er en god blanding av fridykkere og flaskedykkere. Halvparten av medlemmene har tilknytning til Forsvaret, og mange benytter seg da av dykkemulighetene som avveksling fra Forsvaret. Ørland Froskemannsklubb arrangerer dykking flere ganger i uken, og klubbmedlemmene omtaler kysten rundt halvøya som fascinerende med fantastiske dykkemuligheter. Kun noen meter fra klubbhuset er det både kamskjell og steinbit, og litt utenfor er Norges grunneste

96

Briefing Fosen • 2013/14

korallrev, bare 38 meter fra havoverflaten, i motsetning til vanlige 80-90 meter. “Hvis det kommer folk hit fra flystasjonen som vil dykke, så er det masse muligheter – uansett hvilken type. Om det er vrak, vegg, biologi, undervannsjakt, her er det muligheter for alt” smiler leder Kjetil B. Johnson

 Klubbutstyr Klubben har egen båt Klubben disponerer klubbhus Klubben tilbyr luftfylling Klubben tilbyr fridykkerkurs Klubben har tilbud for fridykkere Klubben har junioravdeling Klubben spiller undervannsrugby Klubben har tilbud til undervannsjegere Klubben har fridykkerutstyr til utleie/utlån


Hvis det kommer folk hit fra flystasjonen som vil dykke, sĂĽ er det masse muligheter

Briefing Fosen • 2013/14

97


BIG

EVENTS 2013

BRUCE DICKINSON

THINK OUTSIDE THE BOX – Et inspirasjonsforedrag med Bruce Dickinson på AWACS hangar ØHF i oktober 2013 Pilot, kreativ gründer, markedsdirektør, skarp forretningsmann og fekter, legendestatus i et av verdens tøffeste yrker siden 1981, rockeikon og vokalist i Iron Maiden. Forretningskreativitet, entreprenørskap, teambuilding, vekst og utvikling. Hva skal til for å lykkes? Dare to dream - Seek the opportunities.

98

Briefing Fosen • 2013/14


ANDRE VILLA André Villa arrangerte Trøndelags råeste ekstremsport show. i september samlet André Villa noen av verdens fremste FMX og BMX profiler til en actionfylt helg i Rissa, Fosen. Med vår egen Villa i spissen, viste utøvere fra fire nasjoner frem sine råeste triks på en av verdens største mobile hoppramper.

JARLE ANDHØY

DEN SISTE VIKING «Velkommen til Norges mest spektakulære spel!» I denne iscenesettingen blir vi kjent med fiskerbondens hverdag, blodslitet og en endeløs kamp mot naturkreftene. I amfiet ved Prestelva vil du få oppleve spenning, dramatikk og humor framført på dialekt.

Et underholdende foredrag av eventyreren Jarle Andhøy i kinosalen, Ørland Kultursenter. Om Berserk, Tangeruddampen og andre sjørøverhistorier.

«Den siste viking» er den mest kjente boka som forteller om Norges kystkultur. Teaterforestillingen har vært en enorm suksess. Profesjonelle krefter spiller sammen med lokale aktører fra Rissa ungdomslag.

Briefing Fosen • 2013/14

99


oPPLEV nATUREn FRA

SYKKELSEtEt tekst

&

foto:

Ole Andreas Vekve

På Fosenhalvøya holder Austrått-, Fosen- og Åfjord Sykkelklubb til. Med hele 60 medlemmer, er Austrått Sykkelklubb klubben med flest medlemmer, hvor flere har tilknytning til Forsvaret.

Klubben ble startet i 2011, og Pål Inge Sagfjæra (39) var en av oppstarterne. I dag er han leder, og jobber til daglig ved Ørland hovedflystasjon. - Med stort fokus på rekruttering, og en framtidig kampflybase i vente, er det ingen tvil om en kommende økning av medlemmer i klubben, sier Sagfjære. med naturen tett på Fosen har fantastiske sykkelmuligheter med et varierende og utfordrende terreng. Fine og lite trafikkerte veier gjør sykkelmiljøet til en flott opplevelse for både små og store. - En elg krysser veien, en rev spaserer langs, et par hjort er på åkeren. Dette opplever man ofte her på Fosen. Det er en opplevelse man ikke får så mange andre plasser. Å få naturen helt innpå seg lager en spesiell følelse, smiler sykkelentusiasten. varierende landskap Landskapet rundt Ørland er flatt med lite bakker. Sykkeltrening i grupper med de sterkeste forrest, og svakere lengre bak, har stor effekt på grunn av de få bakkene. Om det er ønskelig med bakker, kan man bevege seg mot Bjugn. Her finnes det mange bakker med fine terrengmuligheter, og egner seg godt for intervall-trening.

100

Briefing fosen • 2013/14

I Rissa holder Fosen Sykkelklubb til, og på grunn av alle terrengmulighetene, er det stort fokus på terrengsykling. Dette i motsetning til Åfjord, som baserer seg på landeveissykling. tour de fosen Sykkelrittet Tour de Fosen ble arrangert for første gang i 2012, og har skapt stor oppsikt. Sykkelrittet blir arrangert av alle tre sykkelklubbene, og alle deltakerne får en liten oppmerksomhet hver. god trening - Sykling er en skånsom og fin treningsmetode. På kort tid kommer man langt, og man får pushet seg om man ønsker det, sier sykkelentusiasten. sykkel for allmuen Med “Sykkel for allmuen – alle kan sykle” som visjon, er det stor fokus på rekruttering og bredden i sporten. Klubben arrangerer to fellestreninger i uken hvor tempoet holdes ned og alle kan være med.


Døsvik Innstrandfjæraa Innstrandfjær fuglefredn.omr Uthaug ær

j gsk un r Kje fy

2

8 1

5

Innstrand

6

7

4

1 8

Opphaug

2 3 3

1 3

Fine og lite trafikkerte veier gjør sykkelmiljøet til en flott opplevelse for både små og store.

Hoøya

Osplikammen Osplikamme

4

Vestrått

Balsnes

4

Ørland hovedflystasjon

Lakskløholmen

Ørland sivile lufthavn lufthav n

2

1 Hårberg

Austrått Hovsfjæraa Hovsfjær fuglefredn.omr. fuglefredn.omr

Hurtigbåt T Trondheim 1 time TOURIST

1 6 Mer detaljerte rutebeskrivelser finner du på www.orland.kommune.no www

2

5

Hovde

3

Storfosna 3

Kråkvågsvaet fuglefredningsområde

Grande

i

INFORMATION

2 Rønsholmen Beian

4 Fosenheia

Garten

1

1

Kråkvåg 5 km

grønn - austrått (18 km)

1. Bruholmen / Hovsfjæra 2. Austråttområdet; campingplass, båthavn, Austråttborgen, golfbane, Kulturbruket, Austrått Fort, Austråttlunden 3. Galleri 4. Opphaug; butikk og kiosk

gul - opphaug og uthaug rundt (21 km)

1. Lerberen folkehelsepark 2. Anddammen 3. Gapahuk 4. Opphaug; butikk, kiosk 5. Døsvika/Holdnesøra, skjellplukking 6. Gårdsmatbutikk 7. Innstrandfjæra fuglefredningsområde 8. Uthaug; butikk, Uthaugsgården, Sjøgata,

ORANGE - UTHAUG • HOØYA • GRANDE • hovde (24 km)

1. Uthaug; butikk 2. Nøkkelhaugen (gravrøys) 3. Hoøya, utsikt mot Storfosna og Kjeungskjær fyr 4. Lakskløholmen (fuglekikking) 5. Grande 6. Hovde Gård

rød - grandefjæra amfi og fugletårn (16 km) 1. Hovde Gård 2. Grandefjæra fuglefredningsområde 3. Dikene

lyseblå - storfosna og kråkvåg (35 km)

1. Fergeleie Garten 2. Fergeleie Storfosna 3. Storfosna; butikk 4. Kråkvågsvaet fuglefredningsområde

lilla - eidsvatnet (37 km)

1. Borgklinten, bygdeborg fra folkevandr. (avstikker og vandretur) 2. Yrjarhytta turområde 3. Osplikammen 285 moh (avstikker og vandretur) 4. Eidsvatnet fuglefredningsområde (avstikker til Høybakken - 1 km) 5. Gårdsmatbutikk 6. Botngård, sentrum 7. Utkikkspunkt 8. Opphaug; butikk og kiosk

rosa - tarva (58 km)

1. Opphaug; butikk, kiosk 2. Botngård; sentrum 3. Mølnargården 4. Fergeleie Dypfest - 40 min overfart 5. Fergeleie Tarva. Havna - lokal pub/kafé

Briefing fosen • 2013/14

101


FOSENHALLEN tekst

&

foto:

Ole Andreas Vekve

Jonas Stallvik Ødegård (28) ankom Ørland hovedflystasjon som vernepliktig 20-åring. Stor trivsel og arbeidsglede førte etter hvert til fast jobb ved brannvernavdelingen. Stillingen krever god fysisk form, og han benytter seg ofte av tilbudene FosenHallen har å tilby.

Mange timer på fotballbanene Ødegård er født og oppvokst på Kolstad i Trondheim, og har lagt bak seg mange timer på fotballbanene på Kolstad. Hans far er tidligere Rosenborg-spiller, og som barn befant han seg ofte på tribunen. – Siden den tid har jeg elsket fotball, jeg må bare spille det, smiler Ødegård. I dag spiller Ødegård fotball både innenfor og utenfor hallen, men han har også prøvd flere av treningsmulighetene hallen har å tilby. Dette eksempelvis hockey gjennom bedriftslaget ved flystasjonen. - En unik mulighet Med flere klubber som trener i FosenHallen hele året, gjør det hallen til et populært treningssted og et møtepunkt. - FosenHallen gir en unik mulighet for trening på godt underlag hele året, og spesielt når det er vinter, sier den fotballinteresserte

5

på gata

Hva er ditt forhold til FosenHallen? Hva betyr hallen for Fosen? Hva synes du om FosenHallen?

102

Briefing Fosen • 2013/14

Ødegård. Selv om han ofte benytter seg av fotballbanen, omtaler han skøytebanen som noe unikt. - Den er unik. Det er spesielt og fantastisk at en så liten plass som Bjugn har en slik hall. Enda bedre er det når landslaget kommer hit for å trene, smiler Ødegård. Avslappet forhold til Fosen - Jeg trives godt på Fosen, det er mer avslappende og behagelig i forhold til en stressende storby, sier innflytteren fra Trondheim. - Det beste er kystlinjen rundt Fosen. Dagene som er fine her, er fantastiske i forhold til byen. Her kan man bare hoppe rett uti sjøen. Jeg har også en hytte et steinkast fra sjøen, og det er helt ypperlig for meg.

Kristin fiksdal (19), botngård

Det er her jeg trener fotball om vinteren, og har vært her en del om vinteren gjennom skolen. En del skøyter også, fotball hovedsakelig. Det er som et samlingspunkt. Det arrangeres tilstelninger for både nasjonale og internasjonale arrangement, så det trekker jo folk. Det er bra den tilbyr så mange treningsmuligheter og en varmestue, og i tillegg har hallen god plass.

line mørk (19), botngård

Jeg har trent mye fotball der om vinteren. Har også brukt den veldig mye da jeg gikk idrettslinja ved Fosen Videregående. Det er turistattraksjon. Det kommer stadig noen fra utenfor Fosen som ønsker å se på den, eller benytte seg av tilbudene. Den er veldig fin innvendig, og har mange forskjellige tilbud. Det er flott at både store og små kan benytte seg av tilbudene.


ØRLaND FLYERS

ingvild hellem (19), bjugn

Jeg er skøyteløper, og bruker den flere ganger i uken. Den samler Fosen, og samler mange idretter inne i en hall, og det er en attraksjon og tiltrekker folk til Fosen. Det er veldig bra at den er her. Den bidrar til at kommunen blir mer aktiv.

kent-andrÉ Wenes (28), ørland

Jeg er bedriftsskøyteløper. Fosen-hallen er et samlingspunkt med store muligheter for både vinter- og sommeridrett. Den har mye å si for utviklingen av Fosen. Det er en viktig samfunnsbrikke og en kjempearena med store muligheter for folket.

Christer eik (34), ørland

Har ei datter som går kunstløp 1-2 ganger i uken, og utover dette er jeg mye i hallen. FosenHallen er en storstue for Fosen, og det er et spesielt tilbud kommunen har, og vi må være stolte over tilbudet. Det er noe man legger merke til på en så liten plass som Bjugn, og det er et bra tilbud.

Briefing fosen • 2013/14

103


NÆRINGSLIV I FOSEN

Elektriker? RING:

40 00 67 40

Installasjoner i

Fosen :: Agdenes :: Trondheim Industrier as

www.elpro.no

Hvorfor velge FosenKraft som kraftleverandør? • • • • •

Etterskuddsvis fakturering basert på faktisk forbruk Ingen Forskuddsbetaling Konkurransedyktige priser God lokalkunnskap og service Jevn strømregning

Telefon: 72 52 04 20 E-post: firmapost@fosenkraft.no

104

Briefing Fosen • 2013/14

Åpningstider: Mandag - fredag: 07.30 - 15.00


REN TRØNDER ENERGI Alltid.

oxygen.no

Fornybar energi for et bedre samfunn TrønderEnergi eier helt eller delvis 18 vannkraftverk og 3 vindkraftverk. Vi er et av Norges mest effektive selskap innen kraftproduksjon og produserer kun fornybar energi. – til det beste for miljøet og framtida.

tronderenergi.no


Tommy skånøy

BILDILLA tekst

&

foto:

Ole Andreas Vekve

Han krasjet første gang da han var tre år. Som niåring fikk han sin første bil, og frem til i dag har antall biler steget til 400. “Dæm flæstan reste på haue og spør om æ e millionær”, ler Tommy Skånøy.

Tommy Skånøy (32) er bosatt i Skånøya i Rissa, og jobber daglig som lastebilsjåfør i Trondheim. Han har nylig tatt over en 200 år gammel gård fra sine tipptippoldeforeldre i Skånøya, her han bor med sin samboer. Dæm syns æ e gal - Mesteparten av min fritid går med til bil. Kjøp, salg, skru, mekk, det er det jeg gjør. Mange spør hvorfor jeg har så mange biler, jeg klarer jo ikke å bruke mer enn en i gangen uansett. Jeg svarer med at jeg har en mandags-, tirsdags-, onsdagsdagsbil og så videre. Noen samler på frimerker – jeg samler på biler. “Dæm syns æ e gal” ler Tommy. - Det har ikke alltid gått like bra med bilkjøpene. To av bilene har brent opp, mens 50 har blitt sendt til huggeriet. Man unngår ikke å kjøpe katta i sekken når man holder på med bil, sier bilentusiasten. Et stort bilmiljø - Det er et stort bilmiljø her på Fosen. Vi har jo bilmessen

106

Briefing Fosen • 2013/14

Motorama i Bjugn som blir godt besøkt. Jeg har ikke stilt ute noe selv da. Jeg har tenkt på det, men det har aldri passet inn. - Da jeg var tenåring sto vi utenfor Mix’en i Rissa og dunket musikk. “Vi gjor itj nå, vi bærre råna”. Det er jo det ungdommen gjør i dag også, men gatebilene har tatt mer og mer over. Det er vel det nymoderne rånemiljøet, sier Tommy. Vil alltid være en Fosning - Det enkleste for meg hadde vært å bo i Trondheim, og det er det som har lønt seg best. Men jeg er Rissværing, er både født og oppvokst her. Jeg kommer aldri til å selge gården, aldri. Jeg er og forblir en Fosning. Jeg liker meg godt på Fosen, det er fint, et flott sted å slappe av, smiler en fornøyd Tommy.


Noen samler på frimerker – jeg samler på biler. “Dæm syns æ e gal” ler Tommy

Briefing Fosen • 2013/14

107


VAMP

TROLLBANDT 1000

Vamp hadde utekonsert på amfiet ved Kystens Arv, Stadsbygd 28. juni. Du trenger ikke å reise til Trondheim for å få med deg heftige konserter. Fosens flere kulturhus kan by på det meste. Sjangere fra klassisk, rock, pop, metall og revyer. Her er en liten smakebit på hvem som har besøkt Fosen: Hilde Jensen, Terje Skaret, Roar Hustad med Bel Canto • Ørland Bluesfestival • St. Petersburg Ballet Theatre of Tchaikosky • NordTrøndelag Teater • Brekstad Kulturfestival • Rita Eriksen Trio • Arne & Carlos • Gisle Børge Styve Trio • Svanesjøen - St. Petersburg Classical Ballet Theatre • Hellbillies • UKM •Tor

108

Briefing Fosen • 2013/14

Endresen • Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland • Circus Maximus • DDE • Riksteateret • Ida Jenshus • Anders Jektvik • Steinar Albrigtsen og Monica Nordli • Beatles-aften • Elvis-aften • Christel Alsos • Herkules - PIT • Dum Dum Boys


DUM DUM BOYS

DDE

ODD NORDSTOGA

IDA JENSHUS

CHRISTEL ALSOS

HELLBILLIES

...for å nevne noen

Briefing Fosen • 2013/14

109


VINTER GJØR DEG GLAD TEKST

&

FOTO:

Ole Andreas Vekve

Midt på Fosen-halvøya ligger Haugsdalen Skisenter. Her er det gode muligheter for både alpint og langrennsturer innover fjellet. Skisenteret har både løyper beregnet for nybegynnere, og samtidig rikelig med løyper for viderekommende. Løypene er varierende, og byr på mange spennende utfordringer.

110

Briefing fosen • 2013/14


LYsLØYpeR OVeRaLT Kommunene Ørland, Rissa, Bjugn og Åfjord har mange løyper i varierende terreng. Flere av lysløypene har også lys utenom vintersesongen, og er dermed ypperlig for barmarkstrening. LYsLØYpene pÅ FOsen FInneR Du heR: ØRLanD: Yrjarheim (7 km fra ØHF) BJuGn: Tjønnstua (3 km fra Botngård), Kammen på Gjølga RIssa: Skaugdalen (Skalmerås), ved Fjellørnen Skikytte (Storhavet), Rissa sentrum (ved Åsly skole), Stadsbygd (ved Granlund), Fevåg (Fevågskaret), Haugamyra (ved slakteriet). ÅFJORD: Hutjønna (Årnes), By lysløype (By), Stokksund lysløype (v/Stokksund Oppvekstsenter), Sørdalen lysløype (Sørdalen), Momy lysløype (Momyrstua) Haugsdalen Skisenter er et av de billigste skisentrene i Norge, og har i tillegg et av de billigste skiutleiene. Dette gjør skisenteret til et populært reisemål både for tilreisende og beboende. Med kun 45 minutters kjøring fra Ørland ligger skisenteret veldig sentralt, og aktiviteten i vinterhelgene kan dermed holdes oppe.

Briefing fosen • 2013/14

111


FESTIVALER Sommeren er tiden for festivaler – også på Fosen. Det er et bredt spekter som fanger alt fra kystkultur, martna og til bluesfetival. Ørland Bluesklubb ble startet høsten 1998, og siden opprettelsen av klubben er det arrangert Ørland Bluesfestival, som med årene har vokst seg større og større. Bluesfestivalen har et godt renn-ome i Norge, og er kåret til en av landets beste bluesfestivaler av magasinet BluesNews. Ørland Bluesfestival har stabile besøkstall, og en fast tilhengerskare som kommer tilbake år etter år. Se www.orland-bluesklubb.com The Dana Fuchs Band fra USA har besøkt Ørland en rekke ganger, så også i 2013. Dama med den råeste stemmen som trollbinder publikum fra første stund. Hun har blitt sammenlignet med Janis Joplin pga sin særegne stemmeprakt. Det ble sagt om henne: Dana Fuchs er i besittelse av en vulkan av en stemme. Det er lett å være enig med New York Press når de skriver at ”Dana Fuchs just sings like a bastard”. Det er rock, det er soul, det er blues, det er pop – det er rett og slett bra musikk levert med en sjokkerende intensitet og utståling.

BESSAKERFESTIVALEN Fiskefestivalen i Bessaker ble i 2013 arrangert for 34. gang. Kulinariske og kulturelle opplevelser, spennende aktiviteter.

112

Briefing Fosen • 2013/14

MOTORAMA i Fosenhallen, arrangeres av American Car Club Fosen. se: www.amcarfosen.com

RÅKVÅG ANNO med Stjørna Teaterlag. Friluftsteater, musikk, skjemt og drama. www.rakvaag.no


FOSENS FESTIVALER Januar: • Vinterfestuke, Ørland • Kulturuka, Åfjord. Mai: • Motorrama, Fosenhallen, AMCAR Fosen. • Skjærgårdsmarsj, Lysøysund, Bjugn. • Sykkeldag i Roan.

Juni: • Brekstad Kulturfestival, Ørland. • Ørland Country & Roots Festival. • Skjærgårdstreff, Vallersund, Bjugn. • Fosen Korfestival, Bjugn. • Fremtidsfestival, Bjugn. • Leksvikmartna`n. Juli: • Seterdag på Fjeld Setergrend, Roan. • Fiskefestivalen i Bessaker, Roan. • Lauvøydag. • Jon-dag i Ansteinsundet, Roan. • Utro-dag ved Roan Bygdatun. • Feskleikdagan, Vallersund, Bjugn. • Hasselvikadagen, Rissa. • Råkvåg anno, Rissa. August: • Ørlandsdagene. • Kystkulturdagene, Lysøysund, Bjugn. • Stordalsdag. • Rissamartnan. • Marja-dagan. • Bygdedagene på Austrått, Ørland. September: • Sørdalsdagen, Åfjord. • Toilldaga i Brandsfjorden, Roan. • Torgdag Roan. Oktober: • Ørland Bluesfestival. Opplysningene basert på arrangementer i 2013.

ØRLAND COUNTRY & ROOTS på historiske Austrått, Ørland. Bli med på 30 timer country og roots-musikk over 3 dager. www.ocrf.no

KYSTKULTURDAGENE Stiftelsen Frohavet er arrangør av Kystkulturdagene, en årlig tradisjon som trekker optil 20.000 hvert år. Kystkultur, seilas og matkultur. www.stiftelsenfrohavet.no

FESKLEIKDAGENE Feskleikdagene i Vallersund arrangeres hvert år i slutten av juli.

Briefing Fosen • 2013/14

113


ett sted å være (til)

- Jeg vil ha litt fred, sa sjuåringen som overraskende nok tok seg en liten pause i leken under en kirkekaffe. Han ville bare sitte å dingle med beina, og se i taket. - Det er så flott med litt liv i kirka, sa den eldre damen. Hun bor alene og har det mer enn stille nok ellers. Kirka er et sted der det går an å søke både fred og felleskap. Kirker er det mange av på Fosen. De har ulik alder og form. Akkurat som menneskene og aktivitetene som fyller dem. Det er et sted for fellesskap og fornyelse, tilhørighet og tradisjon. Et sted for barnelatter, gode samtaler over en kopp kaffe og gudstjeneste-

Trossamfunnene har, sammen med familien, tatt over skolenes ansvar for trosopplæring av sine medlemmer.

feiring. Men også for stillhet og meditasjon i fred og ro. Ingen er i tvil om hvor de er kommet når du går inn i et kirkerom. Det er godt å føle på at noe er kjent i en usikker hverdag. På samme måte vet vi at når livets overganger møter oss, enten med et nyfødt barn, en tenåring som konfirmeres, en kjærlighet som stadfestes i vigsel eller når døden banker på, så er kirka der alltid. Menighetene ønsker deg og dine velkommen til et felleskap i kirka - eller til å stikke innom - helt enkelt for bare å være til.

Trosopplæring

www.storstavalt.no

4-ÅRSBOK (4-åringer) Styrke tilhørighet til sin kirke SKOLESTARTERHELG (6-åringer) Rollemodeller formes.

TÅRNAGENTHELG (8-åringer) Utforske bibelen og kirka. Samarbeid med politiet

114

Briefing Fosen • 2013/14

MilCamp (13-åringer) Forsvaret møter lokalsamfunnet. Lokalsamfunnet møter Forsvaret. Samarbeid Forsvaret og menighetene i Ørland og Bjugn. LYSVÅKEN (10-åringer) Overnatting i kirka, aktiv deltakelse i gudstjenesten.


NÆRINGSLIV I FOSEN

Tannlege Olden AS har kontor i Botngård sentrum. Vi er to allmennpraktiserende tannleger som ønsker nye pasienter velkommen.

Falch Terapi er et privat supplement til offentlig psykiatri og familievern i Fosen. Tilbudet er for alle aldersgrupper og inkluderer samtaleterapi for enkeltpersoner, par- og familier, kroppsorientert terapi, coaching og massasje, samt veiledning, kurs og undervisning. Linda Falch er utdannet psykiatrisk sykepleier, familieterapeut og InnerLifeTerapeut og har mangeårig erfaring som behandler i Fosen-Teamet.

Tannlege Olden AS •Strandveien 5A 7160 Bjugn • 72 52 87 00 tannlege.olden@online.no

Linda Falch • Terapeut og coach Kremmergården, Rådhusveien 12 • 7100 Rissa Tlf: 95175155 • Mail: lifalch@online.no www.facebook.com/falchterapi

Patrick Wolters

Sipa Renhold Bjugn

• Privat- og bedriftrengjøring • Vindusvask • Vedlikhold av gulv • Nedvask Vi hjelper deg med dine ønsker og løsninger! Telefon 917 82 236 • www.siparenhold.no

Briefing Fosen • 2013/14

115


NYSKAPING

IDENTITET OG TILHØRIGHET FOR INNBYGGERNE PÅ FOSEN

Fosen Regionråd er et interkommunalt samarbeidsorgan for de 7 kommunene på Fosen; Osen, Roan, Åfjord, Bjugn, Ørland og Rissa i Sør-Trøndelag og Leksvik kommune i Nord-Trøndelag. Fosen Regionråd ble etablert i 1989 og ledes av et styre bestående av medlemskommunenes ordførere samt en tilleggsrepresentant fra hver kommune. Den daglige driften ivaretas av et sekretariat. Fosen Regionråd skal medvirke til utvikling av en robust Fosenregion gjennom samhandling og samarbeid, deling av kompetanse samt utvikle leveringsdyktigheten av tjenester. Regionale utviklingsområder og tiltak som bidrar til nyskaping, identitet og tilhørighet for innbyggerne på Fosen skal løftes fram. Virksomheten i rådet skal bidra til en positiv utvikling av næringsliv og offentlig service i regionen. Regionrådet skal ta hånd om arbeidsoppgaver som med fordel kan løses for kommunene i fellesskap.

Styret i Fosen Regionråd har tatt initiativ til å opprette Fosen Næringsallianse og derigjennom utarbeidelse av Strategisk næringsplan for regionen. En viktig målsetting for kommunene på Fosen er å stimulere til økt verdiskaping gjennom næringsutvikling og økt sysselsetting. Dette krever kompetanse, evne til nettverksbygging, gode planer og god infrastruktur. Kommunene på Fosen forventer en betydelig vekst i antall innbyggere de nærmeste årene. Vi håper at mange nye innbyggere vil være med på å forme fremtidens Fosen slik at vi fortsatt kan ønske nye innbyggere og tilreisende velkommen til «Fantastiske Fosen»!

Bildet er utlånt fra Rissa Utvikling KF

Medlemskommunene i Fosen Regionråd har etablert en rekke samarbeidsområder; bla innen økonomi, saksbehandling, IKT, skole og helse. Vi mener at dette samarbeidet medfører en positiv utvikling i kommunene samt bidrar til bedre tjenester for innbyggerne. Fosenregionen er inne i en svært aktiv periode, flere større

utbyggingsprosjekter er i gang og/ eller nært forestående. Vi nevner kort; vegutbygging i regi av Fosenvegene AS, ei tim’ te’ by’n, utbyggingen på Valsneset (fiskeforfabrikk), kampflybase Ørland, vindkraft, kraftledning, planer for Bru over Trondheimsfjorden. Alt dette betyr at manges øyne vil være rettet mot Fosen og alt det som skal skje her i årene fremover. Det betyr også at kommunene i regionen må være forberedt på å ta imot all den aktivitet som vil komme.

116

Briefing fosen • 2013/14


KORTESTE VEI... En time til det meste. Fosen ligger midt i Trøndelag og midt i landet. Regionen har god kommunikasjon ut til resten av landet. FLY Fra Ørland lufthavn er det en times flytur til Oslo og Gardermoen. Vil du lenger enn Oslo kan du fly direkte til Aalborg på utvalgte dager.

BIL Det foregår en storstilt veiutbygging på Fosen. Prosjektet “Ei tim’ te’ by’n” ble påbegynt i 2010 og ventes ferdigstilt senest i 2018. Når utbyggingen står ferdig vil bilturen til Trondheim gjøres på en time.

BÅT Hurtigbåten, Kystekspressen, har flere holdeplasser på Fosen. Fra Brekstad tar turen en liten time. Og det er opptil seks avganger daglig. Tar du Kystekspressen sørover ender ferden i Kristiansund.

Buss Det er flere daglige avganger fra både Rissa og Åfjord til Trondheim. Fra Bjugn korresponderer bussen til Trondheim med Kystekspressen fra Brekstad.Helseekspressen har i tillegg daglig rute mellom Åfjord og St.Olavs Hospital i Trondheim.

Vi tar d e m dæ B e t A fra masjon r o f n i t r e Oppdat å atb.no p u d r e n fin 177. eller ring

God tur. God samvittighet.

Briefing fosen • 2013/14

117


BLI KJENT

På KARTET Kort vei til det meste - Gardermoen, Trondheim og alle de flotte nærområdene på Fosen. Halten

Halten fyr

ReIseaVsTanDeR FRa ØhF ØRLanD 1. Brekstad sentrum, ferge- og hurtigbåtkai. 3 minutter. 2. Uthaug. 5 min. 3. opphaug. 6 min. 4. Beian. 11 min. 5. Austrått 11 min. BJuGn 6. Botngård 7. stallvika. 8. oksvoll. 9. Vallersund. 10. Lysøysund

15 20 25 29 33

minutter. min. min. min. min.

RIssa 11. Hysnes. 15 minutter med hurtigbåt + 3 minutter med buss. 18 min. Bil 70 min 12. råkvåg 48 minutter. 13. fevåg. Bil + båt 28 min. Bil 62 min. 14. rissa sentrum. Bil + båt 35 min. Bil 68 min. 15. stadsbygd Bil + båt 43 min. Bil 82 min.

Gimsan

uTenFOR FOsen 16. oslo/gardermoen direktefly. flytid 70 minutter. 17. Trondheim Pir med hurtigbåt. 65 min. ÅFJORD 18. Årnes. 55 min. 19. stokkøya. 85 min.

Melsteine

LeKsVIK 20. Vanvikan. 75 min. 21. Leksvik. 85 min. ROan 22. roan sentrum. 115 min.

Tarva

Osen 23. osen sentrum. 120 min.

Karlsøya

Fy et Fyr æret skær skær Kjeungsk

16

Kråkvågfjorden

Karls Gr

Nordlandet

Vestrått

Kråkvågøya ØRLanD

Fosenheia

Garten

5 Au

Kråkvågfjorden

1

Grande

Flatneset

Storfosna

Fosenheia

3 Opphaug

Lyngholmråsa

Storfosna

Øya

Kråkvågøya

Øya Øy

Uthaug 2

Kjeungskæret Fyr

Nordlandet

Briefing fosen • 2013/14

en rd jo f a rv Ta

Innstrand

Lyngholm lmråsa rå råsa

118

Været

Husøya

Garten

Brekstad

Hovde

4 Beian

forstørret utsnitt av Ørland kommune


N Buholmråsa fyr Seter

Buarøya Skjervøyan

Børøya

Terningen Været

Almenningen

fyr

Utro

Måøya

Nes

n

Stokkøya

Skjøra

d rd No

en dal r o St

Eidem

ÅFJORD

n Sørdale

Kroken

Selnes

9

n ale

Årnes År

18

Asen-Vågsøy Fyr

Sto

rfje

a elv lls

Lysøysundet

Jøssund

Olden

Vallersund rsun rsun

Tarva Været

8

pphaug

Uthaug ug

n kan roka iftkro iftk Skiftkrokan Skif Sk Hårberg Hårb Hå rber rb erg g

ått

Garten

Flatneset

nf

jør

St

Dalbygda

Haugsdalen

Selnes

Kruka

13

Leksvik

len

a

Hasselvika

RIssa

Rissa

Leira

14

d ug

a

Sk

Kråkmo

Stadsbygd 15 Raudberget

Tømmerdalen

Storvatnet LeKsVIK Roten 20

Kvithylla

Bergbygda

21

Olsøy

Fevåg

Hurti Hysnes, Brekstagbåt til/fra d, 15 m in. 11

17

Bergmyran

Sørfjorden

Hindrem

Vanvikan

Rørvika . fra in til/ 5 m ge , 2 fer im Bil dhe on Tr

Ørland

7 n de jor

Beian

5 Austrått

stad

Br Brek ekstad ekst Brekstad Hovde Hovd Ho vde

Karlseng Karl Ka rlse seng ng Au rått Austrått rå

12

Stallvika

Opph pphau aug Opphaug Vestrått Vest Ve strå st rått rått

Rota

Råkvåg

6

Innstrand Innstr nns an nnstr and d

Karlseng Grande

et

Gjølga

Botngård

Nes

Øya

mråsa

Krinsvatnet

BJuGn

tn

Fy æret Fyr skær skæret Kjeungsk

Oksvoll

Bo

en rd jo f a rv

nheia

Lonin Sørmarka

Stokksund

Tørhogg

10

Grova

ROan

Revsnes

19

Melsteinen

Fagerdal

Straum

Roan

Hongsand

Skj øra Kiran fjor den

Linesøya

Kvernland

Hofstad

Beskeland

22

Brandsøya

Stein Åsegg

Bessaker jor den Sumstad

Osen

Sørmelan

Vik

Sandøya

Ø S

23 Os Osen

Brattjer

Sørjer

Bra nd sf

V

Vingsand Ramsøya Sandviksberget Hepsøya

Kleppholman

Kaura

Angen

Kartet er utlånt av fosen regionråd

Trondheimsfjorden

Briefing fosen • 2013/14

119


Derfor må du lese Gå inn på www.fosna-folket.no og finn ut

hvorfor Besøk BRIEFING FOSEN på nett. Det finner du på www.fosna-folket.no

LOKALAVISA FOR FOSEN-REGIONEN


Takk for at du tok deg tid til BRIEFING. Håper vi fanget din interesse. Vi ønsker deg velkommen til FOSEN.

Briefing Fosen utgave 2012/2013

Briefing Fosen • 2013/14

121


122

Briefing fosen • 2013/14


Ørland hovedflystasjon 60 år i 2014


BRIEFING FOSEN


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.