Page 1

3-13

VAD SKA DU GÖRA I SOMMAR? SVAR PÅ SIDAN FYRA.

Fr. Förvaltaren

SENIORT

…det goda plusboendet

NATIONALDAGEN: ROBIN (YOU) OCH LILL BABS!

Gilla grilla!

Hetta upp grillen nu!

PLUS+ EXTRA SIDOR. NYTT FRÅN DIN STADSDEL. 1


POTATIS Nu kan alla våra hyresgäster i Centrala Sundbyberg sortera sitt matavfall. Att återvinna matrester är en del i vår plan att bli klimatneutrala år 2030. Vi tar emot gamla

bananer, fiskrens och kaffesump och omvandlar det till biogas åt våra sopbilar och gödsel åt våra svenska åkrar. Så att fler bananer får bli potatisar.


VI FEM Nu ska här grillas, boulas och badas.

Bästa sverigefesten! Med över 30 000 årliga besökare är nationaldagsfirandet på Golfängarna en av Sveriges största publikfester – förmodligen den största gratisfesten i sitt slag. Jag som hade förmånen att få vara med och starta upp firandet och formerna för festen är förstås lite extra stolt.   Jag minns särskilt första året. Vi hade stora planer och bra artister – men hur skulle vi få folk att komma? Och hur skulle vi få pressen att uppmärksamma oss i Sundbyberg?   En mycket tidig morgon äntrade jag och kollegan på Sundbybergs stad nervöst en taxi. Utrustade med Sundbybergs egen nationaldagsbakelse, svenska flaggor, specialdesignade T-shirts och ett glatt humör skulle vi överraska radions morgonstationer.   Gert Fylking på Rix Morgonzoo gnuggade sig på flinten och undrade vad vi ville. Men han är ju snabb – och fattade. Kollegan fick prata i radio och zoo-gänget gottade sig i bakelser och Sundbybergsprat i fem minuters direktsändning. Där satt den!!!   Första året undrade vi ändå om någon skulle komma till själva firandet. Och som ni kom, tusen och åter tusen fyllde ängarna med picknickkorgar. På kvällen firade vi i projektgruppen, helt utmattade – och lyckliga som barn på julafton.   Och sedan har det bara rullat på. Bättre och bättre, år för år. 2013 debuterar Lill-Babs på ängarna. Det ska bli kul att få träffa henne. Och det ska bli kul att få träffa dig också. Välkommen till vårt tält på ängarna. Där väntar tävlingar, en pratstund och svar på dina frågor.   För mig innebär Nationaldagen att sommaren är på plats. Så är det nog för många. Nu ska här grillas, boulas och badas. Naturligtvis bjuder vi i tidningen på lite sköna tips inför sommarens äventyr.

God läsning Anders Sundqvist, kommunikationschef anders.sundqvist@forvaltaren.se

TÄV L A ME D O S S!

Känner du igen dig? Hur väl känner du ditt Sundbyberg? Vet du var röda stugor möter höghus? Berätta var bilden är tagen så har du chans att vinna en skön badhandduk.

E-posta ditt svar till imk@forvaltaren.se eller skicka ett vykort till: I mina kvarter/Förvaltaren Box 7510 174 07 Sundbyberg

1

2

3

4

5

Vinnare i bildtävlingen i förra numret. Rätta svar: Storskogstorget/1, Hallonbergen/2, Tuletorget/3, Rissne/4 och centrala Sundbyberg/5. De lyckliga vinnarna av ett exklusivt olja och vinägerset är Hans Lidström, Jitka Krenkova och Lisa Besharat.

VAD SKA DU GÖRA I SOMMAR? ABRAHAM ARAJA, BERGSHÖJDEN

– Jag ska resa till Eritrea och så ska jag träffa mina vänner. Om det blir en fin sommar med sol kommer vi säkert att grilla mycket.

NELIA SANDOVAL, HALLONBERGEN

– Jag ska bada, leka med kompisar och få ett syskon.

SOFIA CALÉN, SOLNA

– Jag ska vara med kompisar och hitta på massa roliga saker. Och så ska jag en vecka till Spanien med mitt basketlag. En perfekt sommar!

SAMIR AFG, HALLONBERGEN

– Jag ska sommarjobba i en månad och så ska jag till Tyskland med några kompisar. Jag tror det blir en jättebra sommar, men hade jag fått göra vad som helst hade jag velat åka till New York.

STELLA SÖDERLIND, SUNDBYBERG

– Jag ska njuta av den svenska sommaren och ha picknick i parker, cykla, gå barfota och se många liveband. Och så ska jag till London och se konsert med Paul Kalkbrenner!

| TEXT OCH FOTO: ANNA OLSSON 3


SKÖNA BOTIPS

Sommartider, hej, hej… FOTO: THINKSTOCK

Sommaren är som bekant kort. Och det mesta ­regnar bort. Men nu är den här, så ta för dig…

1.

Läs Sommarboken av Tove Jansson. Gärna i skuggan på balkongen.

2. 3.

Lyssna på Sommar i P1. Varje dag under större delen av sommaren klockan 13.00–14.30.

Kallt vatten är gott när det är varmt. Ta en petflaska. Fyll den till hälften med vatten. Lägg i frysen över natten. Fyll resten med kallt vatten på morgonen. Nu har du iskallt vatten för utflykt resten av dagen.

4. 5.

Inred balkomgen med en riktigt skön utefåtölj med härlig dyna.

De flesta grönsaker som går att odla i trädgården går också att odla på balkongen – så länge krukorna är stora och jorden väl gödslad.

6. 7. 8.

Kom ihåg att balkonglådorna ska sitta på insidan.

Sallat och andra bladväxter är den grönsak som ger bäst skörd vid balkongodling. Mest ”valuta för pengarna” ger egenodlade kryddor. Förutom den sköna känslan att krydda sin mat med färska kryddor får man njuta av dess dofter när man slår sig ner i sin lilla gröna oas.

9. 10.

Grilla inte kylskåpskallt kött. Ta ut grillmaten i tid. Det är inte tillåtet att grilla på balkongen. Använd grillplatsen i ditt område.

4

LORENZ & SOFIA

LORENZ & SOFIA IMKs alldeles egen serie tecknas av Attila Toth, som bland annat tecknar i Dagens Industri.


JAG & MIN SIDA

LÄTTARE ATT HITTA PÅ MIN SIDA På webbplatsens Min sida kan du själv enkelt göra felanmälan, boka tvätttid och söka lägenhet. Nu får Min sida nytt utseende. För dig som hyresgäst blir det lättare att hitta det du söker. En av nyheterna är att du direkt kan se din köpoäng – något som många efterfrågat. Några andra nyheter är tydligare kontaktuppgifter och snabbväg till vanliga frågor och svar. Även Förvaltarens lokalkunder kan logga in på Min sida för att enkelt göra till exempel felanmälan.

| TEXT: MARIA NORRMAN

NYHETER

Här ser du direkt dina köpoäng Här hittar du direkt dina aktuella ärenden och kan följa vad som händer med din felanmälan Snabbväg till felanmälan Tydligare kontaktuppgifter Få snabbt svar på dina vanliga frågor Dina aktuella meddelanden Här ser du vilka lägenheter och parkeringar du anmält intresse för – och vilken köplats du har Här ställer du in dina sökprenumerationer

5


BOTIPS

BYT BOSTAD

Nu kan du som bor hos oss åter­ igen använda vår gratistjänst Bytestavlan på Min sida. Där kan du annonsera om du vill byta lägenhet – och matcha dina önskemål mot andras annonser. Din bytesannons ligger kvar i tre månader om du inte själv väljer att ta bort den tidigare. Du loggar in på Min sida på forvaltaren.se med ditt personnummer och lösenord.

E-FAKTURA Det ska vara bekvämt att betala hyran, därför föreslår vi att du betalar med e-faktura. Fördelarna är många:

E-fakturan är kostnadsfri Ingen risk att missa betalningen Inga girokuvert att posta Inget köande på banken Miljövänligt – inga papper, tryck eller transporter Väljer du e-faktura får du din hyresavi elektroniskt till din internetbank. Du anmäler dig via din internetbank.

MIDSOMMAR På midsommarafton, fredagen den 20 juni, klockan 11.30– 16.30 anordnar Folkdansföre­ ningen Skördegillet midsommarfirande på Golfängarna.

PARKERA MERA!

Lediga p-platser finns i alla områden. Logga in på Min sida och sök ledigt på forvaltaren.se 6

Stjernspäckat på nationaldagen

ROBIN STJERNBERG PÅ GOLFÄNGARNA 6 JUNI Melodifestivalvinnaren Robin Stjernberg uppträder på nationaldagsfirandet i Sundbybergs stad. Med låten ”You” vann den 21-åriga artisten svenska folkets hjärtan och den 18 maj representerar han oss i Eurovision Song contest-finalen. Vi håller så klart tummarna för att det är en Eurovisionvinnare som står på stora scenen i Sundbyberg den 6 juni.

Lill-Babs firar nationaldagen i Sundbyberg  Den 6 juni firar Sundbybergs stad nationaldagen med stor folkfest. Under dagen bjuds det på roliga aktiviteter och framträdanden av kända artister. − Vi bor i ett fantastiskt land och vi har så mycket att vara glada och stolta över, det är kul att vi kan fira det gemensamt, säger LillBabs som ska uppträda på stora scenen.   I år arrangeras för nionde gången i ordningen det traditionsenliga nationaldags­ firandet på Golfängarna i Sundbyberg. Det blir som vanligt massor med aktiviteter för både stora och små. Allt från tivoli, ansiktsmålning och klättervägg till restaurangtältet som serverar både mat och dryck.   På stora scenen kommer schemat att vara späckat. Bland annat kommer årets sundbybergare att avslöjas och under eftermiddagen hälsas nya svenska medborgare välkomna i en ceremoni med diplom och rosor. Dess­ utom kommer Lill-Babs och sprider lite extra glädje och stjärnglans över tillställningen.   − Jag kommer att bjuda på mig själv. Jag vet inte exakt vad jag ska göra ännu men det blir säkert ett medley med gamla hits från 50-talet och framåt. Det blir lite fartigt, lite svängigt och lite allvar. Det blir lite allting, det är ju jag, säger Barbro ”Lill-Babs” Svensson.   Efter 60 år som artist har Lill-Babs bestämt sig för att dra ner på takten. Men än så länge har hon svårt att låta bli rampljuset. Det vanligaste sättet för stjärnan att fira national­ dagen är just på scenen.

− Jag hoppas att de som sjunger nationalsången ser lite gladare ut än när man tittar på fotbollsmatcher. När vi svenskar sjunger nationalsången ska vi se glada ut och inte som vi precis ätit citroner. Det är en vacker text, ta fram den, berätta den, säger Lill-Babs.   Så du är inte en av dem som tycker att Ulf Lundells ”Öppna landskap” borde bli nationalsång?   − Nej, gräset är aldrig grönare på andra sidan. Varför ska vi ändra på vår nationalsång som vi har haft i så många år? Jag älskar ”Öppna landskap” men för det vill jag inte ha den som nationalsång.

FAKTA NATIONALDAGEN Fri entré till Sundbybergs stads nationaldagsfest med mängder av gratisaktiviteter för barnen. Till exempel ansiktsmålning, hoppborg, klättervägg och Maraboupar-

kens monsterklubb. På stora scenen uppträder bland annat barnshowen Drill & Drull, Melodifestivalvinnaren Robin Stjernberg och Lill-Babs. Mer info www.sundbyberg.se


FOTO:THINKSTOCK

ELEKTRISKT

»Var kastar jag min gamla brödrost?«  Har du också en trött eltandborste eller en iskall brödrost som ligger därhemma och skräpar? Då är du inte ensam. Men lugn, du har alla möjligheter att göra dig av med ­grejerna så att både samvetet och miljön mår bra. – När det gäller elektroniska produkter är det i första hand butikerna som har ansvaret för att kunderna också kan lämna tillbaka produkten när den tjänat ut, säger ­Gabriella Castegren, miljösamordnare på Förvaltaren.   Bland butikerna märks de stora elektronikkedjorna som SIBA, Elon och Expert. Rådet är att ringa direkt till butiken och fråga.   – Ett säkert tips är El- Giganten i Bromma, säger Gabriella Castengren.

elvisp, små batterier och lågenergilampor, säger Gabriella Castegren.   Men det finns flera möjligheter. Återvinningscentralen Kvarnkullen i rondellen vid SEB-huset tar emot all elektronik – stort som smått. När man tröttnat på tv:n är det alltså dit man beger sig.   – Via Returen erbjuder Sundbybergs stad dessutom fantastiska möjligheter och hämtar det mesta av elavfallet nästan hemma vid dörren, säger Gabriella Castegren.  

NY INSAMLING PÅ STATIONSGATAN

GRATIS HÄMTNING VID DÖRREN!

Utöver butikerna finns det butiksgemensamma insamlingssystemet Elkretsen med ett par tusen inlämningsställen runt om i Sverige.   – I Sundbyberg finns en ny och bra insamling, El-in på Stationsgatan 5 vid T-banan. Där lämnar du små elgrejer som eltandborste,

På Returens söndagsrunda kan man lämna elektronik som batterier, glödlampor, dammsugare och allt annat som drivs via sladd eller batteri upp till en mikrovågsugns storlek. För större grejer gäller återvinningscentralen.   – Som om inte det vore nog finns ett riktigt

• Producentansvaret för elavfall infördes i Sverige redan 2001, samtidigt startade Elreturen/Elkretsen, ett samarbete mellan producenterna och kommunerna. Sedan dess har svenskarna samlat in nära en miljon ton elavfall, motsvarande 17 000 riktigt tunga lastbilar. • Elkretsen har cirka 30 olika anläggningar där uttjänta elprodukter från de 2 000 mottagningsställena demonteras och behandlas för att förädlas till nya råvaror eller energi. • Läs på www.sundbyberg.se under Bygga-Bo-Miljö

bra erbjudande till från staden. Du kan kostnadsfritt få mindre elavfall hämtat hemma vid dörren, säger Gabriella Castegren.   Servicen riktar sig i första hand till den som inte har möjlighet att använda återvinningscentralen eller ReTuren. Beställ senast fem dagar före hämtning och det ska vara minst fem saker i maximalt två matkassar.   Beställ gratis hos Sundbybergs stads avfalls­enhet på 08-706 81 40 eller avfall-va@sundbybergs.se. | TEXT: ANDERS SUNDQVIST

VILL DU VETA MER? GABRIELLA CASTEGREN 08-706 90 06

gabriella.castegren@forvaltaren.se

7


K lo

t är

k lo

k t fö

r k lot e

t . Skippa engångsgrillen !

Gilla grilla! Det säkraste vårtecknet är inte fåglarnas sång. Det är grillen.   Så fort den första värmen kommer tänds det på i slott och koja. Men vad ska man lägga på grillen? För allt för många blir det en flintastek, eller en karréskiva.   – Det är inget fel med det, men det finns så mycket bättre alternativ, menar Jim Celik, butikschef på Kötthallen i Butiks­ huset Källan på Stationsgatan.   Han föreslår en riktigt bra korv, en välhängd entrecote, eller varför inte för­rökta ”ribs”?   – Vi gör vår korv för hand, vi har 18 ­sorter, fantastiskt goda. Vi hängmörar allt vårt kött själva i våra kylar, vi säljer inget kött som inte är mört. Och våra ”ribs” röker vi i 12 timmar, det är bara att vända dem på grillen i 10 minuter, så är de perfekta, säger han. 8

För den som vill satsa ännu lite mer föreslår han en tjock skiva t-benstek:   – Det är något av den ultimata grillupplevelsen, du har både filén och entrecoten, vår t-benstek är så mör att du kan äta den med sked.   Egentligen är det inte så svårt att få ett perfekt resultat vid grillen, enligt Jim Celik. Det handlar bara om att följa några enkla regler. Hur duktig du än är kan du inte förvandla dåligt kött till bra kött, så köp kvalitetskött. Rumstempererat

Använd en klotkrill så at du kan kontrollera temperaturen med locket.   Vänta tills du har en riktig glödbädd

innan du lägger på köttet. Undvik oljiga marinader, försök i stället ha köttet så torrt som möjligt.   Pensla med god grillsås precis på slutet, men om du har riktigt bra kött, pensla det inte alls, bara lite salt och peppar räcker, för köttet är gott i sig själv.   Men det är inte bara kött du kan köpa i Kötthallen. Helt nyligen öppnade Jim Celik också en stor fisk- och skaldjursdisk och han lät även grönsaksavdelningen få en uppgradering.   – Vi vill förse våra kunder med allt. Vi jobbar bara med närproducerat. Vi känner alla våra leverantörer, och det mesta av vårt kött kommer från vår egen gård, säger han.


För den som ska ha en riktigt stor tillställning föreslår Jim Celik något helstekt. Alltså inte en filé utan ett helt djur.   – En helstekt gris, eller ett lamm, det är verkligen trevligt och överraskande att bjuda på. Vi förbereder och röker grisen eller lammet och vi sätter fast det på en grillställning. Sedan är det är bara att göra en glödbädd och snurra på djuret, gott är det också, säger han.

köttet, är alla köttdetaljer som passar för grillen goda. Men om jag måste välja, en köttig handstoppad korv.    Kötthallen ligger i Butikshuset Källan på Sturegatan. | TEXT: RIKARD BJÖRK

Källan: Här finns butiker och verksamheter i bästa läge

Bra kvalitet

Men vad föredrar han själv att lägga på sin grill?   – Svår fråga. Bra kött, säger jag. Det spelar faktiskt inte så stor roll för mig vad det är. Har du riktigt bra kvalitet på

Twilfit, Apoteket Hjärtat, Sundbybergs Bowlinghall, Restaurang Lotus, Flash, Presentbutiken Mumma, Salong Hårskön, Grillen och ungdomsgården Stationen.

TOPPTIPSEN Om du hittar en marmorerad högrev när du ska välja grillkött, köp den. Den kostar bara bråkdelen av vad en entrecote kostar, men är något av styckmästarnas hemliga favorit. Mittbiten i högreven kallas för grillsteken, och är fortsättningen på entrecoten. Den är hur mör och god som helst.

FOTO: FREDRIK HJERLING

Jim Celik med en av sina favoriter. En välhängd t-benstek. Enligt PRO:s prisundersökning 2013 är dessutom Kötthallen billigast.

Om du använder termometer när du grillar helstekt entrecote, här har du rätt temperaturer; Medium rare = 56 grader Medium = 60 grader Well done = 66 grader Så här snabbröker du en filé av gris eller lamm, i en klotgrill;   Börja med en riktig glödbädd. Rulla filén snabbt några varv för att få en bra stekyta. Tag sedan bort köttet och lyft på gallret. Lägg ner blötlagt enris, lägg tillbaka gallret och köttet. Sätt på locket ordentligt och öppna ventilerna i botten och i locket. Efter 5–10 minuter, beroende på hur mycket ris du använt, tar du bort locket och tar upp köttet. Mums.

9


rissne-ursvik

Handla lokalt i Ursvik

ursvik I sommar öppnar Ursviks första livsmedelsbutik med kafédel. Det är Handlar´n – ett komplett koncept för 230 mindre livsmedelsbutiker inom Axfoodkoncernen – som öppnar en butik i hörnet Oxenstiernas allé och Ursviks allé. Om allt går väl blir det också en uteservering i det soliga läget.

boende med plus i kanten Paret Rose-Marie Bergkvist, 73, och Gerth Ekstrand, 81, byter villan mot ett plusboende i Ursvik. – Med tanke på vår ålder så känns det som en väldig trygghet, säger Rose-Marie.

Foto: fredrik hjerling

– Det ska bli skönt att slippa ägaransvaret. Att man bara kan ringa om någonting till exempel går sönder och man behöver hjälp. I dag har vi till exempel en tomt på drygt 1 200 kvadratmeter och skötseln av trädgården börjar kännas betungande, säger Rose-Marie. Hon och hennes man Gerth håller på att förbereda en loppis i garaget. Den 15 augusti flyttar de från villan på 121 kvadratmeter med stor tomt till en lägenhet i Ursvik på 80 kvadrat. Nu håller de på att göra sig av med saker, bland annat en stor soffa och flera lådor böcker. – Visst är det lite vemodigt, vi har bott här i tolv år. Men var tid har sin plats och flytten blir en liten nystart, säger Rose-Marie Bergkvist. Rose-Marie och Gerth är inte ensamma. När de blir äldre är det många som väljer att sälja huset och flytta till ett bekvämare boende.

Fakta Förvaltarens Plusboende Plusboende är lägenheter särskilt anpassade för äldre – 65 år och uppåt. Lägenheterna finns i särskilda hus med bekvämligheter som hiss, automatiska dörröppnare och rymliga badrum. Andra fördelar är närhet till service och kommunikationer, kvartersvärd och trevlig balkong eller uteplats.

10

Totalt finns det 105 plusboenden i Förvaltarens bestånd. Plusboende kallas de lägenheter som är byggda särskilt för personer över 65 år. – I Ursvik har vi för första gången kunnat planera in plusboenden i ett hus som nyproduceras. Det gör förutsättningarna mycket bättre än i en äldre fastighet, säger Tom Radway, chef för marknad på Förvaltaren. Lägenheterna är toppmoderna och har gott om utrymme i badrum, hissar och på varje våningsplan. De är byggda med tanke på bekvämlighet, trygghet och gemenskap. – Det är hög standard på lägenheten och en bra planlösning. Och så har

den uteplats. Vi ville absolut ha något på nedre botten med markkontakt eftersom vi har hund och katt, säger Rose-Marie. Paret vill absolut bo i Sundby-

berg. Här bor deras barn, barnbarn, syskon och syskonbarn. – Och så tycker vi mycket om Ursvik. Just nu är det en byggarbetsplats men man ser hur det kommer att bli och det kommer att finnas en butik där när vi flyttar in vilket känns skönt, säger Rose-Marie. Gerth och Rose-Marie fick nys

om plusboendet i Ursvik via sin son. – Han tjatade på oss att anmäla intresse. Sedan gick det hela på bara några veckor, berättar hon. Både Rose-Marie och Gerth ser fram emot sitt nya boende: – Fördelen med plusboendet i Ursvik är att det är insprängt i ett vanligt bostadsområde och ligger centralt. Samtidigt talar folk om Ursvik som Sundbybergs gröna lunga med fina strövområden vilket också passar oss. En annan jättefördel är att det ingår en gemensam lokal i hyran för umgänge och aktiviteter, men också för gäster och familj när de är på besök och behöver övernatta. | Text: kristin wester

VILL DU VETA MER? john erixzon Bostadsuthyrare 08-706 91 96

john.erixzon@ forvaltaren.se


Läs mer om vad som händer i din stadsdel under ”På gång” på www.forvaltaren.se

Titta in på Ursviksdagen

ursvik I år arrangeras Ursviksdagen 19 maj klockan 11–14 vid Förvaltarens hus intill Oxenstiernas allé. Det är alla byggherrar i området som bjuder in till aktiviteter för stora och små. Vi håller såklart öppet i vår visningslägenhet på Ursviks Allé 16. De 100 första besökarna bjuder vi på bakelsen Ursviksstubben – garanterat god! Mer info: www.ursvik.se

odalvägen 28 Hissen på Odalvägen 28 är kanske inte lika känd som släktingen på Katarinavägen vid Slussen. Men utan tvekan blir den klart modernare när anropsknapparna i hissen och på alla våningsplan får ljud- och ljusindikeringar. Hissen får också ny inredning, ny nödtelefon för tvåvägssamtal och ny innerdörr för höjd säkerhet. Trevlig resa önskar vi på Förvaltaren!

Mer info: Martin Carlberg martin.carlberg@forvaltaren.se 08-706 91 33

Foto: maria norrman

Modernare än Katarina

Rissne gård, byggd på 1600-talet, är Sundbybergs äldsta byggnad. – Det är en unik historisk miljö, säger krögaren Mikael Cederblad.

Fira mor på Rissne gård – Vi vill gärna att fler privatpersoner ska hitta hit. Därför håller vi öppet på mors dag den 26 maj, för familjer som vill äta en trevlig middag tillsammans, säger Mikael Cederblad som driver Rissne gård.

tryck på bostäder Just nu är det stor efterfrågan på lägenheter i Ursvik. Förvaltarens 268 hyresrätter blir klara i december med löpande uthyrning under året. Samtidigt färdigställer Lindbäcks Boende och HSB två stora kvarter med totalt 225 bostadsrätter – och försäljningen går riktigt, riktigt bra. Samma tongångar hörs från Ikano bostad som säljstartar flera nya projekt – varav ett med byggstart till hösten. Mer info: www.ursvik.se

Inglasad balkong i Ursvik? – tyvärr … En inglasad balkong är en privat oas, men samtidigt en viktig del av husets arkitektur och det offentliga rummet. För att glasa in en balkong krävs bygglov. Förvaltaren har ansökt om bygglov för nyproduktionen i Ursvik, men inte fått det godkänt. Det gör att du som bor i Ursvik tyvärr inte kan beställa inglasad balkong som tillval.

Här kan mors dags-middagen ätas i historisk miljö med takmålningar, vackra kakelugnar och vita dukar. Med lite tur kan desserten avnjutas i solsken på uteserveringen i trädgårdens grönska. I vanliga fall

har Rissne gård öppet för affärslunch och fester, men Mikael poängterar att det inte behöver handla om den stora festen. – Vi har öppet för sällskap över tio personer. Det måste inte vara bröllop eller företagsfest – vi håller gärna öppet även för ett gäng vänner som vill ha en trevlig kväll med god mat i vår vackra miljö, säger Mikael. Mer info: www.rissnegard.com

Byt kokboken mot en festblåsa skvadronsbacken gård 7 Har du tröttnat på den felköpta lampan eller mormors ärvda boksamling? Bra, då kan vi ses på Återbruket i Rissne. Där kan du lämna in saker som någon annan kan köpa för en billig penning. Bakom initiativet finns bland andra Inger Lundberg i den lokala Hyresgästföreningen.

– Med Återbruket vill vi återanvända saker, men också att skapa en trovärdig dialog om helt, rent och snyggt på gårdarna och vid källsorteringen. Vinsten

av försäljningen används sedan för att förbättra för de boende på Skvadronsbacken, säger hon. Nästa Återbruk är den 25 maj klockan 11-14 i Hyresgästföreningens lokal på gård 7 på Skvadronsbacken. – Vi bjuder på fika, och om vädret är bra tar vi fram grillen och bjuder på en grillad med bröd, hälsar Inger Lundberg. Mer info: Inger Lundberg, 08-420 155 44

Luftigt inomhus rissne Bra luft är guld värd för inomhuskänslan. Som fastighetsägare genomför vi därför återkommande kontroller av luft­ flödena i alla lägenheter, så kallad OVK-

besiktning. Under april–maj säkrar vi upp att du som bor på Odalvägen 17-27, Mjölnerbacken 41-46, 51-54, Valkyriavägen 11, 13 och Kavallerivägen 10-18 har bra luftflöden.

Här hittar du oss: Distriktskontor Rissne, Kavallerivägen 24. Du ringer oss på 08-706 90 00 vardagar mellan klockan 07.30 och 12.00. Sommarstängt 8 juli–2 augusti, annars öppet för besök: Måndag–torsdag 07.30–16.00, fredag 07.30–12.00. Lunchstängt alla dagar 12.00–13.00.


hallonbergen-ör

med koll på vädret

hallonbergen-ör En ny fin väderstation är nu på plats ovanpå ett av husen på Mamsellstigen. Roger Åström, drifttekniker, visar stolt upp väderstationen som mäter sol, vind och utomhustemperatur – för att ge lägenheterna i Hallonbergen och Ör en lagom innetemperatur. På så sätt sparas energi samtidigt som de boende får det skönare inomhus.

dialog utvecklar området Med rötterna i Hallonbergen-Ör, eller kanske helt nyinflyttad? Jobbar du i områdena, eller är du pensionär? Oavsett vilket behövs du, dina erfarenheter och dina tankar när stadsdelarna på några års sikt ska renoveras, förnyas och förtätas. Foto: maria norrman

Den 23 mars invigdes PARK LEK PARLAMENT, en 40 kvadrats knallrosa lokal vid Coffeehouse by George i Hallonbergen centrum. Här kommer Sundbybergs Stad under nästan ett helt år att genomföra en dialog om stadsdelarnas framtida utveckling. – Det är viktigt för oss att få med alla grupper och erfarenheter som finns. Och det lokala engagemanget är stort i området, säger Helena Dunberg. Hon är projektsekreterare för PARK LEK PARLAMENT, och finns om eftermiddagarna på plats i sekretariatet. Och nyfikenheten på projektet är stor. Vid invigningen visade ett hundratal sundbybergare direkt sitt intresse, och en rad planerare från andra kommuner kommer ofta till Hallonbergen på studiebesök. PARK LEK började egentligen som Låt Ursviksvägen passera närmare Hallonbergen centrum, tycker många boende. Du kan påverka Under våren startar sex fokusgrupper som kommer att diskutera olika framtidsfrågor i Hallonbergen och Ör. Du som bor eller jobbar i området är mycket välkommen att delta. Du anmäler ditt intresse direkt till Helena Dunberg, projektsekreterare, 08-706 81 19 eller helena.dunberg@sundbyberg.se Sex fokusgrupper • Toppstugan • Barn och ungdomars fritid • Parker och grönområden • Seniorlivet i området • Ny bebyggelse, trafik och vägar • Skolor och förskolor i området Mer info på www.sundbyberg.se/parklek

12

ett konstprojekt. Det var bildkonstnären Kerstin Bergendal, som med sitt konstprojekt PARK LEK, lyfte fram de boendes reaktioner på ett kommunalt förslag om att bygga ut stadsdelarna. Mer än 150 personer medverkade i konstprojektets fyrtiotal filmer, som visades på Marabouparken i september 2012. Sundbybergs Stad valde att ta till sig de boendes önskan om att få medverka aktivt till stadsdelarnas framtid. Man bad därför Kerstin Bergendal att tillsammans med Sundbybergs Stad stå för en ett­ årig uppföljning av konstprojektets

dialog, vilket nu sker i PARK LEK PARLAMENT. Här bjuds också tjänstemän, affärsidkare och föreningar in i processen. – Tillsammans tar vi nu tag i väldigt konkreta frågor som barn och ungdomars fritid, området vid Toppstugan eller seniorlivet i stadsdelarna, säger Lisa Brattström som är biträdande projektledare. Man gör det genom att starta sex arbetsgrupper med varsitt fokusområde. Alla som vill, är välkomna att vara med. Varje grupp träffas tre gånger för att arbeta fram konkreta förslag till förnyelse och förbättringar. – Mellan mötena kommer professionella att ta fram ritningar och illustrationer till gruppernas förslag. Så man behöver inga förkunskaper, för att vara med, fortsätter Lisa Brattström. Som utgångspunkt använder

man även denna gång den storskaliga modell över Hallonbergen och Ör, som Kerstin Bergendal också visade fram i PARK LEK. Här kan deltagarna handgripligen arbeta in sina erfarenheter och visioner för stadsdelarna. Modellen kommer sakta att växa till ett stort samlat förslag för den framtida utvecklingen. | Text: anders sundqvist VILL DU VETA MER? helena dunberg Projektsekreterare 08-706 81 19

helena.dunberg@ sundbyberg.se


Läs mer om vad som händer i din stadsdel under ”På gång” på www.forvaltaren.se

mer källsortering hallonbergen I april ändrades möjligheterna att källsortera vid Hallonbergsvägen och Lötsjövägen. Nu kan du också återvinna pappersförpackningar här. Självklart kan du precis som tidigare även återvinna glas och tidningar på dessa återvinningsstationer. Alltid öppet för dig, dygnet runt!

Foto: maria norrman

Rätt om mätning spelmanshöjden 1-26 I förra num-

ret av kundtidningen berättade vi om de nyrenoverade, energisnåla husen på Spelmanshöjden. Tyvärr hade det smugit sig in ett fel i texten, där det handlade om individuell vattenmätning. – Vi har förberett husen för individuell vattenmätning, men systemet är inte taget i drift ännu, förklarar Karl Kolb, projektledare för renoveringen.

Gården på Spelmanshöjden får bland annat ett vackert magnoliaträd.

Du som bor på Spelmanshöjden kommer att få mer information när det är dags att börja med den individuella vattenmätningen, som innebär att du bara betalar för det vatten du själv förbrukar.

Ny gård för lek och lugn spelmanshöjden 1-26 Nu när husrenoveringen är klar har det blivit dags att förnya gården så att den blir riktigt trevlig!

Den nya gården delas in i flera partier med olika karaktär. Den västra delen blir lummigare och lugnare, medan den centrala delen får en generös gräsmatta som inbjuder till användning. På utvalda platser planteras träd för att erbjuda skugga. I början på året hölls ett gårdsmöte där de boende fick tycka till om sin nya gård – och många bra idéer kom fram.

Odla din egen potatis hallonbergen Sugen på lite egen färskpotatis lagom till sommarsemestern? Inga problem. Vi har lyssnat på dig som bor i Hallonbergen och iordningställer ett tjugotal odlingslotter mitt i stadsdelen. Vill du också boka en plats? Kontakta Göte Fredriksson på 08-706 90 64 eller gote.fredriksson@forvaltaren.se

Förvaltaren i PARK LEK hallonbergen-ör Som fastighets­ ägare deltar ett halvdussin av Förvaltarens medarbetare i PARK LEK:s fokusgrupper. Parallellt fortsätter vårt arbete med att rusta upp fastigheterna. I Ör har vi precis avslutat renoveringen av 211 lägenheter på Spelmanshöjden. Därpå följer renoveringen av 166 lägenheter på Majeldsvägen och stora trädgårdsprojekt på Logdansvägen och Spelmanshöjden. I Hallonbergen väntar närmast en ombyggnad av centrum under de kommande åren och en renovering av garage och gårdar på Rissneleden.

Just nu pågår förberedelserna inför den kommande gårdsförnyelsen. Under april har gården mätts in. Mätningen är bland annat viktig för att det ska bli rätt med vattenavrinningen när markbeläggningen byts ut. Arbetet på gården påbörjas i slutet av sommaren och beräknas bli klart under hösten. Mer info: Caroline Cerbach caroline.cerbach@forvaltaren.se 08-706 90 91

Miljöambassadörer i arbete hallonbergen Efter ett par måna-

Ambassadörerna blir miljöhjältar i Hallonbergen.

ders miljöutbildning och praktik är det nu dags för Förvaltarens miljöambassadörer att ge sig ut och arbeta på fältet. Målet är att öka miljömedvetenheten hos de boende i Hallon­bergen. Det kommer ambassadörerna att jobba för bland annat genom att besöka hyresgäster hemma, informera i Hallonbergen centrum och samarbeta med skolor och förskolor.

– Det ska bli spännande att komma ut och träffa hyresgäster. Vi har lärt oss jättemycket, och jag hoppas att vi kan bidra till att fler blir bättre på återvinning, säger Rozalin Ghably som är en av miljöambassadörerna. Miljöambassadörerna är ett samarbetsprojekt mellan Förvaltaren och Arbetsförmedlingen, där en grupp unga anställs som miljöambassadörer i Hallonbergen.

Snart dags för renovering majeldsvägen 1-23 Husen på Maj­ eldsvägen byggdes 1964 och är typiska för sin tid. Nu börjar de bli slitna och det är därför snart dags för en välbehövlig renovering. Det handlar dels om att anpassa lägenheterna till dagens krav på funktion och standard – och dels om att skapa ett boende som är snällare för miljön. Här i

tidningen kommer du framöver att kunna följa renoveringsprocessen. Du hittar också senaste nytt under rubriken Projekt på www.forvaltaren.se. Mer info: Karl Kolb karl.kolb@forvaltaren.se 08-706 91 32

Här hittar du oss: Distriktskontor Hallonbergen-Ör, Lötsjövägen 1B. Du ringer oss på 08-706 90 00 vardagar mellan klockan 07.30 och 12.00. Öppet för besök: Måndag–torsdag 07.30–16.00, fredag 07.30–12.00. Lunchstängt alla dagar 12.00–13.00.


centrala sundbyberg

vårmarknad

Den 30 maj är det dags för den årliga vårmarknaden på Sturegatan och Stationsgatan i centrala Sundbyberg. Som vanligt blir det underhållning på flera scener, mat och aktiviteter för både stora och små. Förra året besökte cirka 18 000 personer vårmarknaden. Arrangörer är Lions Club och Stadskärneföreningen.

nu sätts spaden i jorden Förvaltarens arbete med att förbättra inomhusklimatet i de två fuktdrabbade husen på Ateljévägen 2-28 fortsätter som planerat. Men innan arbetet sätter igång bjuds alla hyresgäster in till en dialog kring trädgårdar, uteplatser, entréer, källarförråd och annat som ingår i det planerade förbättringsarbetet. Foto: maria norrman

– Vi har en tydlig plan för bland annat ny dränering, nya ventilationslösningar och nya tak. Under våren upphandlar vi dräneringen och sedan börjar vi arbeta med husen under sommaren, säger Urban Holm, fastighetschef på Förvaltaren. Innan spaden sätts i jorden för dräneringsjobbet bjuds alla hyresgäster under maj in till en dialog. – Tanken med mötena är att vi tillsammans kan prata om de kommande förändringarna för trädgårdar, uteplatser, entréer, källarförråd, ventilation, värme med mera, säger Urban Holm. för några år sedan fick Förvalta-

ren fick de första signalerna om att någonting inte stod rätt till på Ateljévägen 2-28 i Storskogen. Mycket riktigt visade det sig att det fanns fuktproblem i de vackra 50-talshusen. – Av många rubriker att döma kan man tro att vi inte gjort något åt husen. Men vi har gjort ett tjugotal förbättringar och genomfört två hälsoenkäter bland de boende, säger Urban Holm.

Fakta Ateljévägen • 2011 upptäckte Förvaltaren problem med fukt och förhöjda halter av mögelsporer. • Under 2011-2013 har ett tjugotal förbättringar genomförts. • 2013 genomförs en dialog med de boende inför kommande dräneringar, nya tak och nya ventilationer. • Dräneringen av husgrunderna startar sommaren 2013.

14

Samtidigt är fuktproblem en komplex fråga utan en riktigt självklar vetenskap. – Husen har idag godkänd ventilation och normala fukthalter. Samtidigt har vi indikationer på fuktproblem i ett tiotal lägenheter. Ungefär var femte hyresgäst vittnar också om att de fortfarande upplever besvär med inomhusklimatet. Så kan vi inte ha det, säger Urban Holm.

Parallellt med förbättringarna fortsätter därför Förvaltaren med åtgärder i ett tiotal lägenheter där det fortfarande finns indikationer på fuktrelaterade problem. – Hyresgästerna i de aktuella lägenheterna är informerade. Enligt fukt­ experter går det bra att bo i lägen­ heterna, men för säkerhets skull har vi erbjudit hyresgästerna ett annat boende om de så önskar, säger Urban Holm. För någon månad sedan hittades damm med asbest i ett köksöverskåp på Ateljévägen 26. Är det dags för nya problem i fastigheten? – Nej. Vi har tagit många prover och undersökt flertalet lägenheter i trapphuset utan att hitta asbestdamm någonstans, säger Urban Holm. Efter ett par år med negativ stämpel på Ateljévägen längtar nu många hyresgäster efter en mer normal vardagstillvaro utan tidningsrubriker. – Ateljévägen erbjuder i grunden ett mycket eftertraktat boende vid Golfängarna. Och vi är helt överens med våra hyresgäster. Husen ska vara trevliga och friska att bo i, säger Urban Holm. | Text: anders sundqvist

VILL DU VETA MER? urban holm 08-706 90 92

urban.holm@ forvaltaren.se


Läs mer om vad som händer i din stadsdel under ”På gång” på www.forvaltaren.se

Hur blir värmen till? Inte alltid det finns anledning att besöka Solna … men 19 maj är det dags. Då bjuder Norr­energi, Solna och Sundbybergs fjärrvärmebolag, in till kalas på Solna Strandväg 37 klockan 10–14. På programmet står testa på basket med Solna Vikings, klättra för miljön, varmkorv och tårta – och förstås svaret på ”hur värmen blir till”. Mer info: www.norrenergi.se

Foto: fredrik hjerling

Smart styrning ger skönare värme centrala sundbyberg I maj installerar vi smartare styrning av värmen på Trädgårdsgatan 22–28, Furuvägen 28, Rensgatan 2, Stenbrottsgatan 4, Tule­ gatan 42, Skogsbacken 28-30 och Ateljé­vägen 1–3.

Traditionella värmesystem styrs enbart av utomhustemperaturen. Den nya, smarta värmestyrningen tar även hänsyn till sol­ instrålning, vind och vindriktning samt övrigt värmetillskott. Därmed minskar vi onödig uppvärmning och sparar energi – vilket förstås är bättre för miljön. En annan bonus är att du får en jämnare och behagligare temperatur i lägenheten.

Mikael Kanold och Roger Johansson på Sundbybergs bowlinghall – en nyligen uppfräschad femtioåring.

Bowlinghallen fyller femtio – I Sundbyberg har vi en fin bowlingtradition och Sundbybergs IK är en av de mest framgångsrika klubbarna i landet. I år firar vi 50-årsjubileum och har fräschat upp i lokalerna, säger Per Kanold som är föreståndare för Sundbybergs bowlinghall. Han är född och uppvuxen i Sundbyberg och har bott här i hela sitt liv.

Välkommen Tulpan!

Per tycker att det bästa med bowling är att alla kan vara med och spela på lika villkor. På bowlinghallen har de allt från barnkalas till discobowling, pensionärstävlingar och spel på elitnivå.

centrala sundbyberg Den som

väntar på våren kan aldrig vänta för länge. Eller hur var det nu ..? Under hösten planterade vi tusentals vårlökar runt om i centrala staden. Inte kunde vi då ana hur kylan skulle greppa oss. Nåväl, aningen vinterbitna gjorde vårens första scilla, narcisser och krokus äntligen entré. Lagom till Kristi himmelfärd växlar de nu över till färgrika tulpaner.

I samband med 50-årsjubileet blir det även några jubileumstävlingar i slutet på året. Läs mer om Sundbybergs bowlinghall på www.sbgbowling.se.

Nya tider för Landsvägen centrala sundbyberg I juni börjar ombyggnaden av det välkända ”banan­ huset” intill Torget på Landsvägen. Idag har huset 317 små lägenheter – ettor och tvåor – vilka byggdes som personalbostäder för Maraboufabriken i slutet av 1960-talet.

distriktskontor på ny adress centrala sundbyberg Distriktskontoret i centrala Sundbyberg flyttar till nya lokaler på Humblegatan 34. Från och med 8 juni hittar du kontoret på den nya adressen, tvärs över gatan från Lands­vägen 60. I sommar håller kontoret semesterstängt mellan 1 juli och 2 augusti, annars är det öppet för besök måndag–torsdag 07.30–16.00, fredag 07.30–12.00. Lunchstängt alla dagar 12.00–13.00.

– För de minsta kan vi sätta upp staket kring banorna så att de inte hamnar i rännan. Det kommer ungefär 150 barn per vecka och spelar hos oss, så det finns gott hopp om återväxten inom bowlingen. Till de som inte har varit hos oss ännu vill jag passa på att säga att de gärna får komma hit och titta, men ännu hellre prova att bowla.

Snart får Landsvägen nya hus, uppfräschade fasader och fler butiker. Här det planerade huset på Landsvägen 65-67.

Idag är huset slitet och otidsenligt och behöver en genomgripande ombyggnad med moderna planlösningar och effektivare energilösningar. I det nya huset kommer det att finnas 210 lägenheter, varav ett 70-tal lägenheter för ett efterfrågat vårdboende i kommunens regi.

Under de närmaste åren kommer hela området vid Landsvägen att förnyas. Nya Signalfabriken kommer att bindas samman via ett torgstråk med Förvaltarens tre stora fastigheter Banken, Basaren och Bageriet. En titt fem år framåt i tiden ger en helt ny bild av hela området. Förvaltarens tre fastigheter kommer att förnyas med renoveringar, nyproduktion och helt nya kommersiella ytor för efterlängtade butiker, restauranger, kaféer och service. Hösten 2013 börjar också den nya tvärbanan att rulla om allt går enligt planerna. Läs mer på www.forvaltaren.se

Här hittar du oss: Distriktskontor Centrala Sundbyberg, Landsvägen 60 (Humblegatan 34 från 8 juni). Du ringer oss på 08-706 90 00 vardagar 07.30–12.00. Sommarstängt 1 juli–2 augusti, annars öppet för besök: Måndag–torsdag 07.30–16.00, fredag 07.30–12.00. Lunchstängt alla dagar 12.00–13.00.


B-post Fastighets AB Förvaltaren Box 7510 174 07 Sundbyberg

FOTO: FREDRIK HJERLING

Nästa nummer

…kommer i juni. Ring oss, tipsa os s!

Nu har vi två sommartider på våra kontor På www.forvaltaren.se ­hittar du Boendeservice, Botips, blanketter och annan aktuell information. Genom att logga in på Min sida kan du enkelt göra en felanmälan eller skicka meddelande till oss dygnet runt. Där kan du även söka ny lägenhet, beställa tillval och följa dina ärenden. Från 1 maj till 15 september har vi öppet följande tider: Distriktskontor Måndag-torsdag 07.30-16.00 Fredag 07.30-12.00 Lunchstängt alla dagar 12.00-13.00 Våra distriktskontor i Rissne och centrala Sundbyberg sommarstänger enligt följande: Rissne-Ursvik, från 8 juli till 2 augusti.

Jenny Bergendahl mäter fukt under huset

Nu vaktar hon Ateljévägen 2–28 Kvartersvärden Jenny Bergendahl tränar och tävlar i thaiboxning och K1 på fritiden. Hon har även jobbat extra med att livvakta bland annat schlagervinnaren Loreen. Nu har hon en helt ny utmaning. Att som kvartersvärd ta hand om de uppmärksammade husen på Ateljévägen 2–28 – och samtidigt återvinna hyresgästernas samlade förtroende för Förvaltaren.   – Mitt jobb är att fånga upp all oro, alla funderingar, och förklara för de boende vad vi tänker göra med fastigheten för att komma tillrätta med fuktproblemen i husen, säger hon.   Och det är en hel del. En kompetent projektgrupp är i full gång och upphandlingar håller på att göras för att dränera

husgrunderna, byta källarförråd, lägga nya tak och installera helt nya ventilationslösningar.   – Det är både roligt och intressant att vara med från början i ett sånt här projekt, menar Jenny Bergendahl.   Själva byggarbetena startar under sommaren 2013. Först ska dräneringen förbättras – och i samband med det nya lösningar för trädgårdar och uteplatser.

I vanliga fall är hon kvarters­ värd för flera fastigheter. Men efter alla problem med husen på Ateljévägen valde Förvaltaren att låta Jenny koncentrera sig enbart på hyresgästerna på Ateljévägen 2–28.   – Vi har också öppnat ett platskontor i huset för projektet, så de boende har väldigt nära till mig. Det känns bra, säger hon.   Och många kommer och knackar på. Några vill skälla, andra bara prata, men många är Platskontor i huset också glada för att projektet är – Vi ska ha flera möten nu med igång. de boende, och jag förstår att de   – Vi börjar få grepp om allt är oroliga, arga och upprörda, nu. I ett par veckor har jag ålat men vad som för mig är roligt är omkring i varenda vrå och tagit ju att nu finns det en genomarbe- prover för att vi ska få en total tad plan på hur allt ska åtgärdas. överblick av husen inför byggJag tror verkligen att det kommer nadsarbetena, säger hon. att bli bra när det är klart, säger Jenny Bergendahl. | TEXT: KRISTIN WESTER

Centrala Sundbyberg, från 1 juli till 2 augusti. Vill du komma i kontakt med oss då är du välkommen att besöka vårt distriktskontor i Hallonbergen, Lötsjövägen 1B, Hallonbergen centrum. Kundtjänst når du på 08-706 90 00. Tillvalsbutiken i Rissne Butiken är stängd från 8 juli till 2 augusti och gör uppehåll med kvällsöppet på måndagar under perioden 17 juni till och med 5 augusti. Huvudkontor Måndag-torsdag 07.30-17.00 Fredag 07.30-12.00 Lunchstängt alla dagar 12.00-13.00 Huvudkontor Lötsjövägen 1B i Hallonbergen centrum. Fastighets AB ­Förvaltaren Box 7510 174 07 Sundbyberg Telefon: 08-706 90 00

I MINA KVARTER ges ut av Fastig-

hets AB Förvaltaren och vänder sig främst till Förvaltarens hyresgäster.

Ansvarig utgivare: Anders Sundqvist Redaktörer: Anders Sundqvist anders.sundqvist@forvaltaren.se Maria Norrman maria.norrman@forvaltaren.se Produktion: Publik Form: Jamendåså Tryck: Ljungbergs i Klippan, april 2013

I mina kvarter 3 2013  
I mina kvarter 3 2013  

Förvaltarens kundtidning I mina kvarter