Snack & Coffee #102

Page 36

Συνέντευξη |

Ο Έλληνας πρωταθλητής στο Cezve/ Ibrik ήρθε τρίτος στο πρόσφατο Παγκόσμιο, μια διάκριση που του επιτρέπει να θέτει ακόμα πιο απαιτητικούς στόχους για το αύριο. Συνέντευξη: Ελένη Μανίκα, Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος

Π

αρά την αβεβαιότητα της post-covid εποχής, ο Δημήτρης Μπαϊγκούσης κράτησε σταθερή τη ρουτίνα των προπονήσεων και ψηλά το ηθικό του καθ’ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο των δυο και επιπλέον χρόνων, αναμένοντας την επανέναρξη των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων. Η πειθαρχία και το πρόγραμμα, τα οποία οφείλει στις σπουδές του στην Μηχανολογία, και η αγάπη του για τον καφέ που κρατάει σχεδόν 20 χρόνια, παραμέρισαν τις πρόσκαιρες απογοητεύσεις, κρατώντας τον στο δρόμο της προσπάθειας. Στο Παγκόσμιο, που χαρακτηρίστηκε από τις υψηλού επιπέδου συμμετοχές, οι κριτές τον κατέταξαν τρίτο νικητή, μια θέση η οποία χαρίζει μεγάλη ικανοποίηση σε εκείνον και πολύτιμους βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη στη χώρα μας. Όταν συναντηθήκαμε στο Τέρας στον Νέο Κόσμο -που ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία-, δεν έκρυψε ότι "τα εμπόδια και οι δυσκολίες που συνάντησε συχνά τον αποθάρρυναν", η κατάκτηση όμως του χάλκινου, σβήνει κάθε στιγμή απογοήτευσης. Άλλωστε σήμερα από τη θέση του Coffee Expert/Development Manager στην ομάδα του ΝΟΥΝΟΥ BARISTA'S GOLD της Friesland Campina, νιώθει αισιόξοδος για την επόμενη ημέρα.

Πριν από όλα να σε συγχαρώ για την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο. Πώς ήταν η εμπειρία να εκπροσωπείς τη χώρα σου; Σε ευχαριστώ πολύ! Πραγματικά είναι μια τρομερή εμπειρία που εύχομαι να ζήσει ο καθένας που ασχολείται και αγαπάει τον καφέ. Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω! Η αίσθηση ότι όντως εκπροσωπείς τη χώρα σου σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα και μάλιστα όταν αποτελεί και έναν από τους στόχους της καριέρας σου, είναι από τα πιο τιμητικά και όμορφα συναισθήματα που έχω βιώσει. Περίγραψέ μας τις στιγμές που θα σου μείνουν αξέχαστες... Τι καφέ χρησιμοποίησες και τι ακόμα που σου χάρισε τη διάκριση; Οι στιγμές είναι πάρα πολλές! Δεν είναι μόνο όταν ανεβαίνεις στο stage. Εκεί πιθανόν δεν νιώθεις και πολλά γιατί είσαι συγκεντρωμένος, αλλά μου έχει εντυπωθεί όλο το "ταξίδι", από τη στιγμή που ολοκλήρωσα την πρώτη μου ρουτίνα μέχρι τη στιγμή του cupping με την ομάδα για να διαλέξω τον καφέ μου. Α, και να μάθω να σερβίρω με το δεξί χέρι (σ.σ. γέλια). Ο καφές μου ήταν αρχέγονη ποικιλία καφέ “Sudan rume” φυσικής επεξεργασίας από τη φάρμα Granja la Esperanza στην Κολομβία. Σίγουρα έπαιξε σπουδαίο ρόλο και αυτός και τα χειροποίητα μπρίκια, ειδικά κατασκευασμένα για αριστερόχειρες όπως εγώ, της Soy Turkiye. Πιο σημαντική από όλα όμως, ήταν η έρευνα πίσω από τη παρουσίασή μου από τους ανθρώπους που με βοήθησαν, την ομάδα του Create και τον Στέφανο Δωματιώτη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΪΓΚΟΥΣΗΣ Συνέντευξη: Ελένη Μανίκα Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος

34

| SNACK & COFFEE