Page 1

#081 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ/ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

and

C O F F E E

ΤΕΥΧΟΣ 81 • ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΔΕΛΕΜΒΡΙΟΣ 2018

SNACK & COFFEE

FORUM AΕ - Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42 Άγιος Δημήτριος - Tηλ: 210 5242100 - www.forumsa.gr

8 -11 > ΦΕΒ > 2019

M E T R O P O L I TA N E X P O

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ!


Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand Β12-C10-B14-C14


index # 81

1 40

Ειδήσεις & Επικαιρότητα

Τεύχος #81 Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018

24

30

74

908

Συνέντευξη| Μάνος Μαμάκης

24

Ρεπορτάζ | Ροφήματα σοκολάτας

30

Αποστολή | Κόρινθος

40

Γευστική δοκιμή | Malt, Koρυδαλλός

60

Συνέντευξη | Κώστας Καλαφατάς 

68

Παρουσίαση | Senios, Αθήνα

74

Ρεπορτάζ | Γυναίκες bartenders

78

Θέμα | 14η HORECA 2019

86

Ρεπορτάζ | Έτοιμα Croissants

90

Προφίλ | Νικόλας Κωνσταντινίδης

100

Τεχνικό Θέμα | Καβουρδιστήρια με αέριο

104

Ρεπορτάζ | Διαχείριση παραπόνων

108

Επιχειρείν | Coffee Republic

112

Food & Wine | Charlotte, Πειραιάς

116

Θέμα | 6η Food Expo 2019

124

Custom Fit | Bread Factory, Περιστέρι

126

Αλυδίδες | Origami

128

Noμικό Θέμα | Μουσική χωρίς εμπόδια

130

Ταυτότητα | Ta’N’Co, Ν. Ηράκλειο

134

Design | Ecosite, Καλλιθέα

136

Ρεπορτάζ | Trendy Cafes

138

Νέα Προϊόντα

140

Last Page | Πασχάλης Καψάλης

144


Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand A07-B07


Η

ανάδειξη του Γιάννη Αποστολόπουλου στην κορυφή του παγκόσμιου SCA αποδεικνύει περίτρανα το υψηλό επίπεδο της κουλτούρας του καφέ της χώρας μας! Η άφιξη της είδησης μάς γέμισε χαρά σε πρώτο επίπεδο για τον ίδιο, ο οποίος ξεχωρίζει για το έργο του του (βλ. την πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο SNACK AND COFFEE Τ.77). Παράλληλα, υπογραμμίζει την επιρροή της χώρας μας στις διεθνείς εξελίξεις και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Ολόψυχα του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο του ρόλο! Και μιλώντας για επιτυχίες τέτοιου βεληνεκούς, οφείλουμε να σφίξουμε το χέρι των Ελλήνων που συμμετείχαν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα SCA, τα οποία διεξήχθησαν στη Βραζιλία, και επέστρεψαν ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου. Συγχαρητήρια λοιπόν, στο Μάνο Μαμάκη για τη δεύτερη θέση στο World Coffee in Good Spirits, στον Μιχάλη Καραγιάννη για την δεύτερη θέση στο World Latte Art Championship, τον Στάθη Κορέμτα για την τρίτη θέση στο World Brewer’s Cup και στον Αιμίλιο Κυπριώτη για τη δυναμική παρουσία του στο World Cup Tasters Championship. Το πιο εντυπωσιακό με την αλματώδη πορεία του διαγωνιστικού τομέα είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ξεχωρίζουν στο αντικείμενο που αγαπούν και επέλεξαν για επάγγελμα και κυρίως μια ηθική ικανοποίηση, η οποία έχει ανεκτίμητη αξία. Προάγουν τη δουλειά τους παρά τις θυσίες που απαιτούνται για τέτοιου επιπέδου διακρίσεις, γίνονται πρότυπα για νεότερους συναδέλφους τους και αφορμή να συνεχίζεται η Τα Coffee Seminars ξέφρενη κούρσα προς την επιτυχία. by SNACK AND COFFEE Εκτός από τους πρωταθλητές όμως, το δικό τους θα δώσουν τη δυνατότη- αγώνα δρόμου συνεχίζουν οι επαγγελματίες σε τα στους επαγγελματίες όλη την επικράτεια, οι οποίοι δεν επαναπαύονται να συμμετέχουν σε διααλλά επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της συνεδραστικές συζητήσεις χούς εξέλιξης ώστε να προσφέρουν εξαιρετικά και να παρακολουθήσουν προϊόντα και υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή. Για όλους εσάς, στη φετινή HORECA που βρίσκεται ομιλίες για τον καφέ. στην τελική ευθεία των προετοιμασιών, θα αφιερώσουμε χώρο και χρόνο, με τη διοργάνωση των Coffee Seminars by SNACK AND COFFEE σε μια ξεχωριστή αίθουσα στο Hall 4. Εκεί, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ενδιαφέροντα panels συζητήσεων, δυνατές παρουσιάσεις και ομιλίες από τους καλύτερους στο είδος τους, καθώς και να συμμετέχετε με την κατάθεση εμπειριών, προβληματισμών και απόψεων, όπως επίσης, να λύσετε απορίες και να μοιραστείτε το πάθος σας μαζί μας. Ραντεβού λοιπόν 8 -11 Φεβρουαρίου στη HORECA!

“ της Ελένης Μανίκα em@forumsa.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ FORUM AE ΕΚΔΟΤΗΣ Νίκος Χουδαλάκης ΔIEYΘYNTHΣ ΕΚΔΌΣΕΩΝ Θανάσης Γιαλούρης ΔIΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Θανάσης Παναγούλιας

CREATIVE ART DIRECTOR Νίκη Γαλανοπούλου ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ελένη Μανίκα ΣΥΝΤΑΞΗ Πέτρος Πουλόπουλος Γιώργος Μαντάς Γεωργία Οικονομοπούλου ΦΩTOΓPAΦIEΣ Δημήτρης Κολιός, Δημήτρης Τσίτσος

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Γιώτα Πάτσαρη

ART DIRECTORS Ευγένιος Καλοφωλιάς Nίκος Kαρτάλιας

GRAPHIC DESIGNER Λένια Χαλκέα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Γεωργία Τρικεριώτη

Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42 Άγιος Δημήτριος, τηλ.: 210 5242100 info@forumsa.gr, www.forummagazines.gr, www.forumsa.gr

6 SNACK & COFFEE

MEDIA PARTNER

ΔΙAΦHMIΣEIΣ Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Αριστέα Καλιαντζή, Νίκος Κούμανης, Γιάννης Μαργέλης, Δημήτρης Μιχαλόχρηστας, Κάτια Μολφέτα, Αρετή Μουράτη, Θανάσης Μπελεκούκιας ΑΡΧΕΙΟ - ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ Αλέκα Κακάβα, Δήμητρα Έλληνα

ΜΕΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Μορφούλα Σπιχοπούλου, Πέρση Γρηγοράτου HEAD OF DIGITAL DPT Κατερίνα Κόκκινου ΣYNΔPOMEΣ (ETHΣIEΣ): EΣΩTEPIKOY 20€ / EΞΩTEPIKOY 60€ EKTYΠΩΣH - BIBΛIOΔEΣIA ΜΠΑΞΑΣ ΑΕ

ISSN 2623- 484Χ


Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 4 / Stand B02-C01


Trends

© GEÓRGIA-THOMÉ

News

1 3

© GEÓRGIA-THOMÉ

© RODRIGO TORII

2

Άφιξη

Διακρίσεις και βραβεία για Έλληνες baristas στη Βραζιλία

Καλλιθέα

Nέο “FILLO FOOD & COFFEE” από την Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ

Info Θησέως 91, Καλλιθέα Τηλ: 2111826116

2,3

Έναν ολοκαίνουργιο, ζεστό και φωτεινό χώρο στην Καλλιθέα απέκτησε η Fillo Food & Coffee, με την ολική επιμέλεια, σχεδιασμό και κατασκευή της εταιρείας Δ.ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ. Oι παραδοσιακές πίτες από μικρά χωριά της Ελλάδας που αγαπήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας (Καραγιώργη Σερβίας 12-14) τώρα προσφέρονται μαζί με αρωματικό καφέ και στην Καλλιθέα.

ΕΚΑΤ. ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ

Εξαιρετικές εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι Έλληνες baristas στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα που έλαβαν χώρα από 7 - 9 Νοεμβρίου στο Belo Horizonte της Βραζιλίας. Ο Στάθης Κορέμτας με την προσεγμένη παρουσίασή του κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση του World Brewers Cup, διατηρώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη θέση του στην κορυφαία τριάδα. Τα αποτελέσματα του World Latte Art Championship έκρυβαν ακόμη μια έκπληξη, με τον Μιχάλη Καραγιάννη να κατακτά για δεύτερη φορά τη δεύτερη θέση χάρη στα εντυπωσιακά του σχέδια. Ένας ακόμη Έλληνας, ο Μάνος Μαμάκης άγγιξε την κορυφή κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο World Coffee in Good Spirits Championship, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η προσπάθεια του Αιμίλιου Κυπριώτη στον πρώτο γύρο του World Cup Tasters Championship. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

1

Μάνος Μαμάκης, δεύτερος στο Coffee in Good Spirits 2

Μιχάλης Καραγιάννης, δεύτερος στο World Latte Art Champioship 3

Στάθης Κορέμτας, τρίτος στο World Brewers Cup

ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ Πηγή: Euromonitor International

Μικρά & Ενδιαφέροντα 1

ΩΣ BALANCED CO2FFEE διακρίθηκε ο καφές της Puro, διασφαλίζοντας ότι η παραγωγή άνθρακα στην καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταφορά και το καβούρδισμά του συνάδει με το πρόγραμμα REDD+ για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών.

8 SNACK & COFFEE

2

ΟΙ ΠΙΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ αγορές καφέ παγκοσμίως είναι οι: Βραζιλία (15% των διεθνών πωλήσεων), ΗΠΑ, Ινδονησία, Γερμανία και Ιαπωνία, στην οποία έως το 2022 η κατανάλωση καφέ αναμένεται διπλάσια από αυτήν του τσαγιού.

3

1,59 ΕΚ. ΣΑΚΙΑ ΚΑΦΈ αναμένεται να είναι το παγκόσμιο πλεόνασμα φέτος σύμφωνα με τον ICO, ενώ ο ίδιος οργανισμός υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παραγωγή Arabica σε 201,23 εκατ. από 101,82 εκατ. σακιά.


Συμμετέχο

υμε!

8-11

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ METROPOLITAN EXPO

Hall 1 / Stand C07-D06


News

Trends Ο Γιάννης Αποστολόπουλος στο τιμόνι του SCA!

Άφιξη Χολαργός

Η Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ υπογράφει το καινούργιο MARTINI’S

Info Μεσογείων 170 & Αναστάσεως 2, Χολαργός, Τηλ: 2106538513

100

Τεχνολογικά προηγμένος εξοπλισμός, υψηλής ποιότητας υλικά κατασκευής και σχεδιαστικές λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιχείρησης, αξιοποιήθηκαν για το νέο κατάστημα της αλυσίδας MARTINI’S, στο Χολαργό (Μεσογείων 170 & Αναστάσεως 2). Tη μελέτη και κατασκευή του εξοπλισμού, που αναδεικνύει εργονομικά καφέ και snacks, ανέλαβε η εταιρεία Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ.

Τεράστια επιτυχία για την ελληνική σκηνή του καφέ, η καινούργια θέση του Γιάννη Αποστολόπουλου!

Θρίαμβος για την Xenia 2018!

ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ ΛΟΥΜΙΔΗ ΜΕ ΤΗ ΦΡΑΣΗ «100 ΧΡΌΝΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΈΣ ΣΑΣ». Πηγή:ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ ΛΟΥΜΙΔΗΣ

CHOCOMETRY ΕΓΙΝΕ Η TUSSO. Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΡΟΦΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗ ΑΛΛΑΞΕ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ... ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ.

10 SNACK & COFFEE

Διευθύνων Σύμβουλος του Specialty Coffee Association αναλαμβάνει ο Γιάννης Αποστολόπουλος. Ο ίδιος, από τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, είχε εξασφαλίσει την ομαλότητα μετάβασης στον νέο φορέα, μετά την απόφαση ενοποίησης των SCAE και SCAA, διατηρώντας την δυναμική του SCAΕ ενεργή. Ο υφιστάμενος Γενικός Διευθυντής του SCA, Ric Reinhardt, χρίστηκε Επίτιμος Πρόεδρος με πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωτοβουλία για την τιμή του καφέ «Coffee Price Crisis Response».

Με 550 κορυφαίους εκθέτες, 37.000 επισκέπτες από 20.500 επιχειρήσεις, στην καρδιά του Ξενοδοχειακού κλάδου, η Xenia 2018 αναδείχθηκε ως ο ακλόνητος εκθεσιακός πυλώνας της Τουριστικής Βιομηχανίας της χώρας μας. Η φετινή διοργάνωση υπηρέτησε 100% τον premium χαρακτήρα της, συσπειρώνοντας το πιο δυναμικό και ποιοτικό μείγμα εκθετών, ξενοδόχων και παραγόντων του Τουρισμού που διαθέτει η σύγχρονη Ελλάδα. Ενθουσιασμένοι από το στοχευμένο κοινό και την αποτελεσματικότητα της έκθεσης δήλωσαν οι εκθέτες, αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες.

2 018

Για “σωστό timing”, και “ουσιαστικές συζητήσεις και επαφές” έκαναν λόγο οι επισκέπτες της έκθεσης


πεϊνιρλί δροσιάς Επιστροφή στις ρίζες

8

Νέα Αφράτη Ζύμη! Ανεπανάληπτη συνταγή από την Μικρά Ασία, με χωριάτικο σιμιγδαλένιο αλεύρι, αργής ωρίμανσης που κάνει το ζυμάρι να παραμένει τραγανό έξω και αφράτο μέσα. Μπορείτε να τα βρείτε σε Πεϊνιρλί και Πίτσα με γέμιση που δημιουργεί ένα αυθεντικό τελικό προϊόν που ξεχωρίζει. Κάθε μπουκιά θυμίζει άλλες εποχές και οικογενειακές εκδρομές στη Δροσιά.

www.rodoula.gr Aμαλιάδος 2, 136 72 Αχαρναί | 210 24 47 550 E info@rodoula.gr find us on

HALL 2

STAND C02/D01


News

Trends 1

2 Άφιξη Ναύπλιο

3

Ο espresso Dimello στηρίζει τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού

«Ημίωρο» στο Ναύπλιο από την ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN

Info Άργους και Ασκληπιού 1, Ναύπλιο Τηλ: 2752 024683

210

Η μακρόχρονη συνεργασία του Θεόδωρου Λαφατζή με την ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN συνεχίζεται στην περιοχή της Αργοναυπλίας, με την κατασκευή του εξοπλισμού του νέου καταστήματος “Ημίωρο”. Οι πρωτοποριακές ιδέες του αρχιτέκτονα Νίκου Μανιατάκου σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν υποδειγματικά, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αστικό καφέ στην πιο κεντρική και εμπορική γωνία του Ναυπλίου.

ΕΚΑΤ. ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟ 2017 ΕΝΑΝΤΙ 140,2 ΕΚΑΤ. ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 2010.

Μεγάλος χορηγός στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2018 ήταν φέτος και ο espresso Dimello, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σύνδεση τέχνης και επιστήμης στην κουλτούρα του καφέ. Τα βραβεία απονεμήθηκαν τον Νοέμβριο από το Αθηνόραμα στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών. Τα βραβεία μουσικής σύνθεσης απένειμε η Νιόβη Καλλέργη, Αντιπρόεδρος και Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της ΚΑFFEA ΤΕRRΑ, σημειώνοντας: «Λέγεται πως ο καλός καφές θέλει τέχνη και επιστήμη. Έτσι ακριβώς είναι. Η Επιστήμη είναι η βασική προϋπόθεση για τεχνολογικές και βιομηχανικές υποδομές. Η Τέχνη όμως; Σ’ αυτή τη μικρή δισύλλαβη λέξη συμπυκνώνονται όλες οι πολύτιμες, άυλες αξίες του καφέ, που μόνον ο άνθρωπος μπορεί να προσδώσει: Φροντίδα, Άγγιγμα, Μεράκι, Αισθητική, Ψυχή και φυσικά Αγάπη».

1

Μεγάλος χορηγός των Θεατρικών Βραβείων Κοινού ήταν φέτος η Dimello 2

Τέχνη και Επιστήμη συναντιούνται στην κουλτούρα του καφέ 3

Η Αντιπρόεδρος της Dimello, Νιόβη Καλλέργη

Πηγή: Ημερίδα London School of Economics, 11/2018

Μικρά & Ενδιαφέροντα 1

«ΧΤΎΠΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΖΥΘΟΠΟΙΟΎΣ από το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί το νέο μέτρο ελέγχου της παραγωγής», καταγγέλει με ανακοίνωση της η Ελληνική ‘Ενωση Ζυθοποιών. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στην εορταστική περίοδο.

12 SNACK & COFFEE

2

ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΕΣΠΑΣΕ η ΙΩΝΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ στο πλαίσιο των Estia Awards 2019 για την ποιότητα και την καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διάκριση αυτή αποδεικνύει ότι έχει έρθει στις πρώτες θέσεις των επιλογών των καταναλωτών.

3

ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΘΟΣ στα φετινά Social Media Awards. Η ζυθοποιία κατέκτησε βραβείο Silver στην κατηγορία Best Social Media Strategy και τρία Bronze στα Best Content in Social Media, Best innovation in social media και Best Social Media Strategy.


Συμμετέχο

υμε!

8-11

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ METROPOLITAN EXPO

Hall 1 / Stand C21


News

Trends Καλύτερη αλυσίδα καφέ στη Νότια Ευρώπη η Coffee Island

Λαμπερό event για τις γεύσεις σοκολάτας από την Elmak Beverage Το νέο concept γεύσεων ροφημάτων σοκολάτας Real Belgian & Colombian Chocolate Drink παρουσιάστηκε στο επίσημο event της εταιρείας Εlmak Beverage στις 8 Νοεμβρίου στο Κολωνάκι. Πραγματική σοκολάτα που λιώνει στο ποτήρι, από τις πιο σπάνιες ποικιλίες κάκαο criollo και trinitario, χωρίς άμυλο, πρόσθετα Ε και αρώματα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διακεκριμένοι pastry chefs, δημοσιογράφοι γεύσης και επιχειρηματίες του χώρου εστίασης.

Μια ακόμα μεγάλη διάκριση για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και την καφεστίαση. Η Coffee Island αναδείχθηκε ως η καλύτερη αλυσίδα καφέ στη Νότια Ευρώπη, στα Allegra European Coffee Awards, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θεσμό στον τομέα της καφεστίασης, με συμμετοχές από όλες τις χώρες της ΕΕ. Το 2016, η Coffee Island είχε αποσπάσει τον ίδιο τίτλο, «αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και αρμονικής συνεργασίας».

Ο Μιχάλης Καμβύσης (αριστ.) Network Design & Construction Developer της Coffee Island

Έρχεται το φεστιβάλ για τα βιολογικά τρόφιμα & το eco living

11-12-13 MAΪOY

2019

43,2

ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ Η NESPRESSO ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ROMONT ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ. Πηγή: NESPRESSO

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ KRUVE ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΑΦΕΣΤΙΑΣΗΣ. Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΑΛΙΚΑ ΣΚΕΥΗ KRUVE EQ, ΧΑΡΗ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΚΑΦΕΣ ΑΠΟΚΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΕΥΣΗ, ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΟΣΜΗ.

14 SNACK & COFFEE

TEXNOΠΟΛΗ ΓΚΑΖΙ

Το νέο φεστιβάλ που είναι στοχευμένο στα βιολογικά προϊόντα διοργανώνει η FORUM ΑΕ με την ίδια συνέπεια και επαγγελματισμό που την διακρίνει εδώ και 30 χρόνια. Το ΒΙΟfestival, 11 με 13 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, έρχεται να καλύψει έναν ακόμα σπουδαίο τομέα της αγοράς. Ήδη οι προμηθευτικές εταιρείες βιολογικών προϊόντων δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση. Οι κατηγορίες των προϊόντων είναι: Βιολογικά τρόφιμα & ποτά, Φυσικά καλλυντικά & προϊόντα περιποίησης, Συμπληρώματα διατροφής, Super Foods, Free From προϊόντα, Eco friendly Συσκευασίες & Προϊόντα & Υπηρεσίες Eco­ living, Εταιρείες Πιστοποίησης.


News

Trends 2

1

3

Θεματικό pop up Roots Rakomelo Bar στο υπόγειο του Yoleni’s Διαγωνισμός Best Barista Greece 2018 της Caffé Vergnano

Νικητής ο Παναγιώτης Τσακίρης από τη Θεσσαλονίκη με βραβείο ένα ταξίδι σε φυτείες στην Ονδούρα!

62%

Ο διαγωνισμός Best Barista ολοκληρώθηκε στις 14/12, στην Ακαδημία της Caffé Vergnano με τους κορυφαίους baristas της Caffé Vergnano από όλη την Ελλάδα να διαγωνίζονται στο μεγάλο τελικό. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να επιδείξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους στην παρασκευή espresso, cappuccino, latte art και ροφημάτων με έμφαση στην παρουσίαση και επικοινωνία της δημιουργίας τους.

ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΩΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΡΟΦΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙ

Για δύο μήνες, αρχής γενομένης από τις 23 Νοεμβρίου, το υπόγειο του Yoleni’s Greek Gastronomy Center στο Κολωνάκι μετατρέπεται στο πρώτο ελληνικό pop up Roots Rakomelo bar και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε νέες γεύσεις, ιδιαίτερα προϊόντα και μοναδικά events. Στο εν λόγω θεματικό bar που είναι αφιερωμένο στο Roots ρακόμελο και στα ελληνικά λικέρ θα διεξάγονται ειδικές εκδηλώσεις, ενώ όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τα ποτά αλλά και για τα φαγητά θα είναι διαθέσιμες προς πώληση, όπως επίσης και τα custom made σκεύη, τα ποτήρια και οι ειδικές συσκευασίες. Διάφορα happenings και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν το καθημερινό πρόγραμμα, από τις 5.00 το απόγευμα έως αργά το βράδυ.

1

Το ρακόμελο Roots δίνει τον τόνο στο υπόγειο του Yoleni’s 2

Το πρώτο pop up Roots Rakomelo bar θα διαρκέσει έως τις 23 Ιανουαρίου 2018 3

Καθημερινά happenings και εκδηλώσεις εμπλουτίζουν το πρόγραμμα

ΤΟΥ 57% ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ 2017. Πηγή:National Coffee Association (NCA)

Μικρά & Ενδιαφέροντα 1

TO JOHNNIE WALKER BLUE LABEL Ghost and Rare Port Ellen λανσάρεται για τις φετινές γιορτές. Πρόκειται για το δεύτερο Βlended Whisky της σειράς Ghost & Rare, με σπάνια αποθέματα από αποστακτήρια «φαντάσματα» που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

16 SNACK & COFFEE

2

ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 100-150 χιλιάδες ευρώ η επιδότηση σύμφωνα με το πρόγραμμα “Ενίσχυσης Επιχειρήσεων στον Κλάδο της Εστίασης”, με το ποσό να ανέρχεται στο 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Η πλατφόρμα άνοιξε στις αρχές Δεκεμβρίου.

3

ΑΓΩΝΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΣΜΟΕ (Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος), καθώς παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο κρασί, το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει 1 εκατ. ευρώ έσοδα από τον εν λόγω φόρο.


12 - 14

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

News

2019

Trends

METROPOLITAN EXPO

FOODTECH

FOOD PROCESSING & PACKAGING EXHIBITION

Νέα έκθεση για τις τεχνολογίες παραγωγής & συσκευασίας τροφίμων

Επιτυχημένο barista camp “Games of coffee” από την Jacobs

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων

122

Η JDE Professional διοργάνωσε το διήμερο 29-30 Νοεμβρίου στην Αθήνα ένα πρωτοποριακό barista camp. Στο “Games of Coffee” Season I, συμμετείχαν περίπου 50 baristas των επίσημων συνεργατών του JACOBS espresso από όλη την Ελλάδα. Το σεμινάριο επιμελήθηκε και οργάνωσε με επιτυχία ο Coffee Expert της JDE Βασίλης Δεληλίγκας μαζί με όλη την ομάδα της JACOBS PROFESSIONAL.

H νέα, διεθνής έκθεση FOODTECH που θα είναι 100% στοχευμένη στις τεχνολογίες παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης και διακίνησης Τροφίμων & Ποτών και θα απευθύνεται στους ιδιοκτήτες και τα στελέχη όλων των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων του κλάδου είναι γεγονός. Η FORUM AE, με 30 χρόνια ιστορίας, έχοντας βάλει τη σφραγίδα της στις μεγαλύτερες εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας όπως FOOD EXPO, HORECA, XENIA, ARTOZΑ και OENOTELIA εγγυάται την επιτυχία και την εμπορική αποτελεσματικότητα και αυτής της έκθεσης.

H FORUM AE βραβεύτηκε στα Treasures of Greek Tourism 2018

ΕΚΑΤ. ΣΑΚΙΑ ΕΦΤΑΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΦΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ 2% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ. Πηγή: International Coffee Organization

«Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ και πώς να αναβαθμίσετε την εμπειρία των πελατών σας», ήταν το θέμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου της Nestlé Professional, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Le Monde, στις εγκαταστάσεις της δεύτερης στο Μοσχάτο. Κατά τη διάρκειά του, οι παρευρισκόμενοι συνδύασαν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

18 SNACK & COFFEE

Για τη συμβολή της στην ανάδειξη και ανάπτυξη του εθνικού τουριστικού προϊόντος βραβεύτηκε η εταιρεία FORUM ΑΕ, στην εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας Treasures of Greek Tourism 2018 που διοργάνωσε η New Times Publishing, στις 11 Δεκεμβρίου στο Radisson Blu Park Athens Hotel. Δύο από τις διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνει η FORUM AE, οι HORECA και XENIA, παραμένουν τα κορυφαία εμπορικά και κοινωνικά fora για την τουριστική βιομηχανία σε Ελλάδα, Κύπρο και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το βραβείο παρέλαβε από τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, Χαράλαμπο Καρίμαλη, ο Αντιπρόεδρος της FORUM, Θανάσης Γιαλούρης.


Συ μμ ετ έχ ου

με !

16 -18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 ΜΕΤROPOLITAN EXPO


News

Trends 1

2

Η Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ πρωταθλήτρια στα Greek Export Awards 2018

Από αριστ.: Ανδρέας Λυκούρας, Δημήτρης Δρακουλάκης

6

H Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο θεσμό των Greek Expo Awards, αναδείχθηκε η Κορυφαία Εξαγωγική Μεταποιητική Επιχείρηση - Χρυσό Βραβείο. Παράλληλα βραβεύτηκε ως 2η Κορυφαία Εξαγωγική Επιχείρηση Ασημένιο Βραβείο, ως 2η Κορυφαία Καινοτόμος Εξαγωγική Επιχείρηση -Ασημένιο Βραβείο καθώς και ως 3η με το Διεθνώς αναγνωρισμένο εταιρικό σήμα -Χάλκινο Βραβείο.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ STARBUCKS ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΚΙΝΑ ΕΩΣ ΤΟ 2022, ΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ 3.300 ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΩ-

3

Επιτυχημένες Coffee Tasting Days από την Μokka στο Arch της Κηφισιάς Εξαιρετικές ποικιλίες καφέ διαμόρφωσαν την εμπειρία του Coffee Tasting Days, που διοργανώθηκε στο Arch café eaterie στην Κηφισιά στις 7 Νοεμβρίου, από την πολυβραβευμένη ελληνική εταιρεία specialty coffee Mokka και τον Νίκο Ψωμά. Το πολυπληθές κοινό γνώρισε την τέχνη και τις γεύσεις του καφέ, ταξίδεψε στην τεχνογνωσία της εταιρείας Mokka και συμμετείχε σε μια special cupping experience, της σπάνιας ποικιλίας Ethiopia Yirgacheffe Reko. Ο ιδιαίτερος τρόπος ζύμωσης του συγκεκριμένου blend το καθιστά ιδιαιτέρως ακριβό, με τιμή που φτάνει έως τα 400 ευρώ το κιλό. Στην εκδήλωση που στέφθηκε με επιτυχία παραβρέθηκε η ελληνικής καταγωγής παραγωγός της ποικιλίας Ελεάννα Γεωργαλά, αλλά και ο Έλληνας παραγωγός καφέ από τον Παναμά Φώτης Παπαδίκης.

1

Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την εκδήλωση 2

Ταξίδι στη γεύση και την τεχνογνωσία από την εταιρεία Mokka 3

Ο Νίκος Ψωμάς (αριστ.) με τον παραγωγό καφέ Φώτη Παπαδίκη

ΛΗΣΗΣ ΚΑΦΕ. Πηγή:CNN

Μικρά & Ενδιαφέροντα 1

ΠΟΤΗΡΙ ΜΕ ΤΣΙΠ για πολλαπλές χρήσεις λάνσαρε η αλυσίδα Costa Coffee σε συνεργασία με την Barclaycard. Με αυτό τον έξυπνο τρόπο η αλυσίδα παροτρύνει τους πελάτες να μειώσουν τη χρήση πλαστικού παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σχετική έκπτωση.

20 SNACK & COFFEE

2

Η ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΕΤΑΣ βρίσκεται στην τελική ευθεία με τους μεταποιητές και κτηνοτρόφους να προχωρούν σε νέο καταστατικό. Οι πρώτοι θα εκπροσωπούνται στη Γενική Συνέλευση από δεκαεπτά αντιπροσώπους, ενώ οι δεύτεροι με δεκαέξι.

3

ΝΕΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ προστίθεται στον κατάλογο της Κρητικής Μικροζυθοποίιας Σόλο. ΙΡΑ ζυμωμένη με βελγική μαγιά, φρέσκια και αρωματική, η “Ψηλορείτισσα” ξεχώρισε στις γευστικές δοκιμές και κυκλοφορεί μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.


Συμμετέχο

υμε!

8-11

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ METROPOLITAN EXPO

Hall 1 / Stand D33


News

Trends

Συνάντηση στα Χανιά για τη συνδιοργάνωση του forum Πολιτιστικές Διαδρομές

Τιμητική διάκριση για την Barista Academy στα Estia Awards Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Barista Academy βραβεύτηκε στα Estia Awards. Η τελετή έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος Μπενάκη και τα βραβεία απονεμήθηκαν από την κριτική επιτροπή. Ο Θανάσης Γιαλούρης, αντιπρόεδρος της FORUM AE, παρέδωσε το βραβείο στην κατηγορία F&B, ενώ ο υπεύθυνος εκπαίδευσης της Ακαδημίας, Παναγιώτης Νίκας παρέλαβε με χαρά την τιμητική διάκριση.

162

Στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος” στα Χανιά πραγματοποιήθηκε στις 12/12 συνάντηση μεταξύ πολιτικών και τοπικών παραγόντων με τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, Βασίλη Σταθάκη, όπου επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα η δέσμευση για συνεργασία των άνω φορέων για το σχεδιασμό και υλοποίηση του διεθνούς συμβουλευτικού forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλα, σηματοδοτήθηκε η έναρξη των εργασιών για το διεθνές forum που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2020 στα Χανιά.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Ιστορικό Καφέ Κήπος.

Σεμινάριο WCE Judge Certification στην Αθήνα

ΕΚΑΤ. ΣΑΚΟΙ ΚΑΦΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ , ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 1,8% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ. Πηγή: International Coffee Association

«GOOD TO EARTH» ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019 ΤΗΣ LAVAZZΑ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ ΤΩΝ ΗΝΩΜΈΝΩΝ ΕΘΝΏΝ (UNEP).

22 SNACK & COFFEE

Δεκατρείς συμμετέχοντες από Πολωνία, Βιετνάμ, Ουγκάντα, Βραζιλία, Ιταλία, Ταϊβάν και Ελλάδα έδωσαν το «παρών» στο πρώτο σεμινάριο του WCE Judge Certification (JC) στην Αθήνα, στις καινούργιες εγκαταστάσεις της Coffee Republic. Ανάμεσά τους ήταν και ο Education Coordinator του SCA Greece, Σταύρος Λαμπρινίδης. Ακολούθησε το Judge Certification που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊπέι, 13 & 14/12.

Με συμμετοχές από 7 χώρες διεξήχθη το WCE της Αθήνας


Συνέντευξη


Συνέντευξη Ελένη Μανίκα Φωτογραφίες Δημήτρης Τσίτσος

ΜΑΝΟΣ ΜΑΜΑΚΗΣ

HARD

WORK PAYS

OFF!

Ανακηρύχθηκε δεύτερος καλύτερος στον κόσμο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2018, στην κατηγορία Coffee in Good Spirits, μια διάκριση εξαιρετική για τον ίδιο και τη χώρα μας. Ο Μάνος Μαμάκης εξηγεί πώς κατέκτησε μια τόσο υψηλού επιπέδου διάκριση και παρουσιάζει δύο coffee cocktails του με συνταγές παγκοσμίου κλάσης!

SNACK & COFFEE 25


Συνέντευξη

Μάνος Μαμάκης

Ο τίτλος μου είναι προϊόν σκληρής δουλειάς και μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά, υπάρχει εξέλιξη. Βλέπω τη διάκριση ως μέσο να γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα! Γνώρισε για πρώτη φορά τον καφέ από τη... μέσα πλευρά του πάγκου, όταν ακόμα ήταν φοιτητής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, κάπου το 2008, και δέκα χρόνια αργότερα ο Μάνος Μαμάκης ανακηρύσσεται ο δεύτερος καλύτερος στον κόσμο, στο World Coffee in Good Spirits Championship, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στη Βραζιλία. Μια πορεία αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα, που κρύβει δύσκολες αλλά και υπέροχες στιγμές. Πάνω από όλα ωστόσο, η μέχρι σήμερα διαδρομή του αποδεικνύει ότι “η σκληρή δουλειά αποδίδει” όπως λέει και ο ίδιος. Έτσι, επισκεφθήκαμε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το The Underdog στο Θησείο όπου βρίσκεται το... δεύτερο σπίτι του, για να συζητήσουμε σχετικά με όλα εκείνα που μπορούν να “μεταμορφώσουν” έναν Έλληνα barista σε διεθνούς φήμης προσωπικότητα του χώρου. Πριν από οτιδήποτε άλλο, θερμά συγχαρητήρια για τη διάκρισή σου! Ποια στιγμή από τον πρόσφατο παγκόσμιο διαγωνισμό πιστεύεις ότι θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σου; Ευχαριστώ πολύ! Παρόλο που ήταν η δεύτερη φορά

26 SNACK & COFFEE

που βρισκόμουν στη συγκεκριμένη θέση, νομίζω ότι κάθε φορά θα αποτελεί το πιο δύσκολο, συγκινητικό και αγχωτικό σημείο του διαγωνισμού. Είναι η στιγμή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ειδικά όταν μείναμε δύο άτομα στη σκηνή. Ο χρόνος σταματάει γιατί τότε αντιλαμβάνεσαι ότι ο κόπος τόσων μηνών τελειώνει. Δεν έχεις πια κάτι άλλο να κάνεις, απλά περιμένεις. Είναι μια στιγμή αξέχαστη! Είσαι αναγνωρίσιμος από τη δουλειά σου στο Underdog. Πόσο σε επηρέασε αυτό στην απόφασή σου να εμβαθύνεις στα coffee cocktails; Το The Underdog ήταν ο κύριος λόγος της ενασχόλησης μου με τα coffee cocktails! Έχοντας τη δυνατότητα να συνεργάζομαι με ανθρώπους καταξιωμένους παγκοσμίως σε αυτό το κομμάτι, μου γεννήθηκε και εμένα η επιθυμία να τα γνωρίσω και να συνεχίσω μια πολύ επιτυχημένη πορεία στο χώρο του Coffee in Good Spirits. Είχα πάντα την περιέργεια να συνδυάζω διάφορα υλικά με καφέ. Οπότε στην ομάδα αυτή βρήκα την απαραίτητη υποστήριξη και ενθάρρυνση να ασχοληθώ ακόμα πιο συνειδητά. Όσοι εξειδικεύονται στο Coffee in Good Spirits θεωρείστε και bartender και barista. Αν και η πλήρης έννοια θα μπορούσε να είναι mixologist, εσύ πώς χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου;


Σε πλήρη αρµονία µε τον καφέ.


Συνέντευξη

Μάνος Μαμάκης

Σε επίπεδο αγώνων, στα coffee cocktails η χώρα μας είναι στην κορυφή, όσο για την τάση θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια...

NEGRONI WITH A COFFEE TWIST Espresso Double shot Ethiopia. • 20 ml sweet vermouth • 15 ml tepache pineapple-cascara • 15 ml Gin • 10 ml lychee liqueur Ποτήρι: Coupet glass

Πραγματικά όσοι ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι μπορούμε να θεωρηθούμε mixologist καθώς συνδυάζουμε τεχνικές και γνώσεις από τον καφέ αλλά και το bar. Τα προηγούμενα χρόνια η κατηγορία αυτή, διαγωνιστικά τουλάχιστον, ήταν υπόθεση barista καθώς γινόταν στο πλαίσιο τέτοιων διαγωνισμών. Τελευταία όλο και περισσότεροι bartenders ασχολούνται διαγωνιστικά, καθώς η αγορά έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα trend γύρω από τα cocktails με καφέ και αλκοόλ. Εγώ θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο barista. Παρόλα αυτά προσπαθώ να επεκτείνω τις γνώσεις μου και να μαθαίνω καινούργιες τεχνικές και τάσεις στο κομμάτι του bar. CHRISTMAS COFFEE SPIRIT Καφές φίλτρου (25 γρ. Καφές φίλτρου Αιθιοπίας με 260 γρ. νερού) • 20 ml σιρόπι κανέλας • 10 ml Grand Marnier Cordon Rouge • 10 ml plantation pineapple Rum • 10ml απλό σιρόπι Ποτήρι: Champagne glass

28 SNACK & COFFEE

Ποια συστατικά σε... προκαλούν να τα συμπεριλάβεις στα cocktails σου; Μου αρέσει να παίρνω απλές πρώτες ύλες και να δημιουργώ καινούριες γεύσεις. Να αλλάζω το τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μέχρι τώρα καθημερινά συστατικά και cocktails που θεωρούσαμε δεδομένα σα γεύσεις μέχρι σήμερα. Μου αρέσει να πειραματίζομαι. Σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς τα πράγματα αλλιώς και να αναθεωρήσεις απλά υλικά, την αξία τους και τη δυναμική τους.

Τι σημαίνει στην πράξη διαγωνισμός; Ένας διαγωνισμός δεν είναι μόνο τα 10-15 λεπτά της παρουσίασης που βλέπει ο κόσμος. Πίσω από αυτό υπάρχει πολλή δουλειά, άτομα που σε έχουν βοηθήσει να φτάσεις ως εκεί και έχουν ξοδέψει προσωπικό χρόνο για να είναι μαζί σου, είναι η ομάδα σου. Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν όλοι αλλά μέσα από τις δυσκολίες ανακαλύπτουμε τα όρια μας και πόσο θέλουμε τελικά το αποτέλεσμα. Υπάρχει άγχος και η πίεση είναι μεγάλη, μαθαίνουμε όμως να το διαχειριζόμαστε, να το μετατρέπουμε σε δημιουργικό άγχος και να το βλέπουμε σαν ώθηση. Ένας διαγωνισμός χρειάζεται αφοσίωση, χρόνο και θυσίες από την καθημερινότητά σου. Δεν έχει να κάνει μόνο πόσο το θέλεις αλλά πόσα μπορείς να θυσιάσεις για να φτάσεις στο στόχο που έχεις θέσει. Τι πιστεύεις ότι αξίζει να περάσεις ως συμβουλή στις επόμενες γενιές συναδέλφων σου; Να μην σταματήσουν ποτέ να κυνηγούν το όνειρό τους. Πρέπει να προσπαθούμε για τα όνειρά μας. Να βάζουν στόχους και να επιμένουν σε αυτούς δουλεύοντας σκληρά. Hard work pays off! Κάποια στιγμή ο κόπος μας αποδίδει... n


BEL

YELLOW LA

NEO Yellow Label Signature Blend Μαύρο τσάι με πλούσια γεύση και δυνατό άρωμα. Η πιο εκλεκτή απόλαυση έχει… όνομα και υπογραφή


Ρεπορτάζ

30 SNACK & COFFEE


Η βασίλισσα του χειμώνα ανοίγεται σε τολμηρούς πειραματισμούς και διευρύνει τις επιλογές του κοινού της. Εκ των ων ουκ άνευ για τις επτά επιχειρήσεις καφεστίασης που επισκεφθήκαμε, η σοκολάτα αποδεικνύεται ένα value for money ρόφημα που αγαπούν όλοι.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Οικονομοπούλου Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολιός

Το ρόφημα σοκολάτας παραμένει σταθερά ευπώλητο και δέλεαρ για την πρώτη επαφή του κοινού με μια επιχείρηση

SNACK & COFFEE 31


Ρεπορτάζ

Σοκολάτα

Ό

λοι αγαπούν τη σοκολάτα! συμφωνούν οι υπεύθυνοι καταστημάτων με τους οποίους συνομιλήσαμε. Από τη Γλυφάδα στη Νέα Φιλαδέλφεια και από το Παγκράτι στο Αιγάλεω, από τα πιο νεανικά στέκια έως κλασικά σημεία συνάντησης, το ρόφημα σοκολάτας παραμένει σταθερά ευπώλητο και δέλεαρ για την πρώτη επαφή του κοινού με μια επιχείρηση. Zεστή, γλυκιά και χαλαρωτική, είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του χειμώνα. Δεν έχει ώρα, ηλικία και φύλο, έχει όμως φανατικούς λάτρεις με αυξημένες πλέον απαιτήσεις. Το κοινό έχει εμπεδώσει το ρόφημα στην κλασική μορφή του και κάνει το επόμενο βήμα. Περισσότερες και πιο απρόβλεπτες γεύσεις και αρώματα, ευφάνταστες μείξεις με άλλα υλικά, pairing με γλυκά αλλά και αλμυρά πιάτα, διευρύνουν τη γκάμα της. Signature συνταγές προστίθενται στους καταλόγους, καθώς η σοκολάτα διανύει τη δημιουργική φάση της. Παραμένει, όμως, προϊόν ευαίσθητο που απαιτεί ειδικές συνθήκες συντήρησης (δροσερό περιβάλλον χωρίς υγρασία και ερμητική συσκευασία). Η σοκολάτα πρέπει να ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που επισκεφθήκαμε, όπου η μέση κατανάλωση ανά εβδομάδα κυμαίνεται ανάμεσα στα 10 και 20 κιλά. Για να έχουν όμως όλα τα παραπάνω κάποιο νόημα, προϋποτίθενται ποιότητα πρώτων υλών και γνώση παρασκευής, συνέπεια υφής και γεύσης του προσφερόμενου προϊόντος και σύμπνοια με τη γενικότερη φιλοσοφία της κάθε επιχείρησης.

Ροφήματα με concept

1 Ο διευθύνων

σύμβουλος της Αίγλης Ζαππείου, Τάσος Πατέλας 2 O head barista του Chocolat Royal, Μπάμπης Κώτσος

32 SNACK & COFFEE

Συνεργασία είναι η λέξη κλειδί για την ομάδα του The Rabbit Punch και στόχος να περνάει ο κόσμος καλά. Ο Μιχάλης Κατσιαβός (συνιδιοκτήτης του, όπως και του Underdog, με τους Τάσο Δεληχρήστο, Μιχάλη Δημητρακόπουλο και Ελισάβετ Λειβιδιώτη), σημειώνει πως η σοκολάτα κακώς θεωρείται mainstream, γιατί μπορεί να πάρει συναρπαστικές τροπές. “Επισκέφθηκα το καλοκαίρι μια φάρμα στην Κολομβία και έφερα έναν εκπληκτικό εσπρέσο. Λοιπόν, μαζευτήκαμε με την ομάδα και στη βάση του ροφήματος σοκολάτας Novello, προσθέσαμε τον εν λόγω εσπρέσο, 10ml ρούμι The Rabbit Punch Blend και τριμμένο μπισκότο. Οι πελάτες χαμογελούν! Τα καταφέραμε να τους αλλάξουμε τη διάθεση προς το καλύτερο”. Εκτιμά ωστόσο πως η κλασική σοκολάτα γάλακτος θα είναι πάντα η μεγάλη ντίβα του ροφήματος, ενώ για το all day bar στο Παγκράτι αποτελεί την ιδανική εναλλακτική του καφέ. Δεν διστάζουν μάλιστα να προτείνουν αβγά μπένεντικτ για συνοδευτικό του ροφήματος. Με την ίδια δημιουργική ματιά αλλά σε τελείως διαφορετικό concept, κινείται το παρα-

1 2


1

1

2

2

Οι λάτρεις της σοκολάτας δεν την βγάζουν ποτέ από τη ζωή τους, αναγνωρίζουν πλέον τις αξιόλογες εταιρείες και απαιτούν συνέπεια ως προς την ποιότητα αλλά και μεγαλύτερη ποικιλία παραλλαγών

μυθένιο Fairytale στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επέλεξαν τη Nestlé γιατί “ταιριάζει στο συνταγολόγιό μας και δίνει το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Είναι ήσυχη, χωρίς πολύ κακάο, ιδανική για μίξεις και άξιος γευστικός σύντροφος στα υπέροχα γλυκά μας”. Εκεί θα βρούμε άλλωστε και το Fairy Shake, με μυστική συνταγή που περιλαμβάνει σοκολάτα και κλέβει καρδιές. Οι ιδιοκτήτες του Άγγελος Παπάζογλου και Βανέσα Χολέβα επισημαίνουν μια σημαντική αλλαγή στη στάση του πελάτη: “Ο κόσμος πλέον επιλέγει επώνυμα. Έχει γνώση και θέλει ό,τι του υπόσχεσαι να του το προσφέρεις. Αυτή είναι η αρχή μας, η συνέπεια, τόσο στο προϊόν όσο και στις υπηρεσίες”.

Νέα αντίληψη στο value for money Από την έναρξή της το 1903 έως σήμερα, η Αίγλη Ζαππείου εστιάζει στην ποιότητα -συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις γενιές που συνυπάρχουν και εναλλάσσονται στους χώρους της. “Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον επισκέπτη τις υπηρεσίες ενός πεντάστερου ξενοδοχείου», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Αίγλης, Τάσος Πατέλας, “σεβόμενοι τις αρχές της εστίασης και παντρεύοντας τις με τις νέες τεχνολογίες”. Στην εταιρεία του κ. Δρακούλη “βρήκαμε την κλασική γεύση που θέλαμε, το ελληνικό DNA που ταιριάζει στη φιλοσοφία μας και ποιότητα

3

1 Cozy ατμόσφαιρα στο Living 2 O marketing manager του ομίλου PHG, Σπύρος Μάης 3 All time classic σημείο συνάντησης, η Αίγλη Ζαππείου

SNACK & COFFEE 33


Ρεπορτάζ

Γλυκό στα cafés

1 1

1

2

Η σοκολάτα είναι ένας value for money κωδικός και πλέον καλύπτει και τις κατηγορίες του κοινού που αναζητούν fitness, lactose free και vegan προτάσεις αφού διατίθενται και σε αυτές τις εκδοχές

με σύγχρονες προδιαγραφές τόσο στον καφέ όσο και στη σοκολάτα Tusso”, προσθέτει ο Τάσος Πατέλας. Το ρόφημα σοκολάτας “και πρέπει να υπάρχει σε μια επιχείρηση εστίασης και value for money είναι”, σημειώνει. Ωστόσο, “το κέρδος έχει πολλές αναγνώσεις. Εμείς εστιάζουμε στο να έχουμε ικανοποιημένους, χαρούμενους πελάτες, που γίνονται repeaters, έρχονται επαναλαμβανόμενα. Το ποιοτικό προϊόν, το διακριτικό, φιλικό σέρβις και η προνομιακή μας θέση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις”. 3

1 Στο all-day bar The Rabbit Punch η σοκολάτα παίρνει συναρπαστικές τροπές 2 Ο Μιχάλης Κατσιαβός του The Rabbit Punch 3 Η ποιότητα κρίνεται στην λεπτομέρεια, στην Αίγλη

34 SNACK & COFFEE

Gourmet και healthy εκδοχές Η συνάρτηση κόστους και κέρδους έχει πολλούς παράγοντες, υπογραμμίζει με τη σειρά του ο marketing manager του Premium Hospitality Group, Σπύρος Μάης, τον οποίο συναντήσαμε στην all day πρόταση του Ομίλου, Living στη Γλυφάδα. “Μια κορυφαία επιλογή σε ποιοτικές πρώτες ύλες, μειώνει το value for money για την επιχείρηση. Αν όμως ο όγκος κατανάλωσης είναι μεγάλος, μπορείς να επιτύχεις καλύτερες συμφωνίες”, σημειώνει. Από τις απλές, κλασικές γεύσεις, οι πελάτες περνούν σε πιο σύνθετες, και το Living έχει εμπλουτίσει το cosy ρόφημα σοκολάτας Marchoc (ΓΙΑΛΟΥΣΗΣ Ι. ΕΠΕ) με signature προτάσεις, όπως η Σοκολάτα Γάλακτος Καραμέλα με θαλασσινό αλάτι. Παράλληλα, ικανοποιεί την αυξημένη ζήτηση σε fitness επιλογές. “Σε μια fitness oriented περιοχή, όπως η Γλυφάδα, είναι απολύτως δεκτές επιθυμίες: Γάλα σόγιας, αμυγδάλου και χωρίς λακτόζη, όπως και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη”, λέει ο Σπύρος Μάης. Παρόλα αυτά, η στροφή σε υγιεινές λύσεις δεν έχει επηρεάσει συνολικά την κατανάλωση της κλασικής σοκολάτας Chocolanelle (Kafea Τerra), που ειδικά το χειμώνα είναι ανοδική, δηλώνει ο manager του Penarrubia στον Άλιμο, Κώστας Χάλαρης. Πλέον όμως, “οι πελάτες αναζητούν πιο gourmet παραλλαγές του αγαπημένου τους ροφήματος, με γεύσεις πιο φρουτώδεις αλλά και πιο spicy, με τσίλι και πιπέρι”. Ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τολμούν πειραματισμούς που προκαλούν ευχάριστα τον ουρανίσκο, ενώ οι νεότεροι είναι μάλλον συντηρητικοί στις επιλογές τους επιμένοντας στις κλασικές και οικείες γεύσεις (φράουλα, βανίλια, καραμέλα).


Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand A01


Ρεπορτάζ

Σοκολάτα

1 Στροφή στις gourmet παραλλαγές παρατηρεί ο manager του Penarrubia, Κώστας Χάλαρης 2

Κατεξοχήν νεανικό στέκι, το Nuevo Café στο Αιγάλεω 3 Η Ελένη Αλεξαν-

δρή, head barista του Nuevo

Συμβουλές για καλή σοκολάτα και βασιλικές πωλήσεις Σε πρώτη ζήτηση είναι το ρόφημα σοκολάτας στο Nuevo Café, ένα κατεξοχήν νεανικό café με προβολή αγώνων, playstation και επιτραπέζια παιχνίδια. Το ζωηρό στέκι στο Αιγάλεω -ιδιοκτησίας Παναγιώτη Κωτσάκη όπως και το διπλανό του Delante- καταγράφει υψηλές πωλήσεις σε κλασικές σκούρες και λευκές σοκολάτες της εταιρείας Jean Paul Lab, ενώ γίνεται άνοιγμα και σε άλλους, πιο σύγχρονους συνδυασμούς γεύσεων, bueno-μπισκότο, μόκα–καραμέλα, αλλά και μαστίχα–βανίλια, τριαντάφυλλο-φράουλα. Το πάντρεμα σοκολάτας με καφέ, δείχνει ως επόμενη τάση η head barista του Nuevo, Ελένη Αλεξανδρή, και επισημαίνει τη σημασία της τεχνογνωσίας στην παρασκευή καλής σοκολάτας: Άριστη πρώτη ύλη, ποιοτικό πλήρες γάλα, δοσολογία σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας και θερμοκρασία βρασμού το πολύ έως 85°C. Τυχαίνει να της ζητούν σοκολάτα με νερό, αλλά η ίδια δεν το προτείνει: “Η σοκολάτα θέλει το γάλα για να βρει τον εαυτό της, αλλιώς μιλάμε για απλό κακάο”. Στη σωστή παρασκευή της επιμένει και ο barista του Chocolat Royal, Μπάμπης Κώτσος, ο οποίος χαρτογραφεί τα σημεία που πρέπει να έχει υπόψη του ο επαγγελματίας για να δημιουργήσει ένα εκλεκτό ρόφημα σοκολάτας: “Πρέπει κατ’ αρχήν να προσέξει την υφή

1

της, να είναι κρεμώδης. Να είναι σε θερμοκρασία που μπορεί να καταναλωθεί. Ούτε πολύ καυτή, οπότε το γάλα να έχει καεί, ούτε χλιαρή, ώστε να αναδεικνύονται τα αρώματα και οι γεύσεις της. Παρατηρώ ότι οι λάτρεις της είναι πλέον εκπαιδευμένοι. Ξέρουν να ξεχωρίζουν τις αξιόλογες εταιρείες και τι να περιμένουν από αυτές. Συνήθως, δεν τη βγάζουν ποτέ από τη ζωή τους”. Με θέα στην Ακρόπολη και προτάσεις που συνθέτουν μια συνολική γαστριμαργική εμπειρία, ο all day πολυχώρος γεύσης στο Θησείο κάνει

Άριστη πρώτη ύλη, ποιοτικό γάλα, δοσολογία σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας και σωστή θερμοκρασία βρασμού, εξασφαλίζουν την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος

2

36 SNACK & COFFEE

3


Ρεπορτάζ

Σοκολάτα

1 Σοκολάτα γάλακτος

καραμέλα με θαλασσινό αλάτι και αέρινη Pavlova στο Living 2 Οι ιδιοκτήτες

του Fairytale, Βανέσα Χολέβα και Άγγελος Παπάζογλου 3

Στην παραμυθένια ατμόσφαιρα του Fairytale ταιριάζει η σοκολάτα

αυτομάτως συνειρμό με τη βασίλισσα του χειμώνα· Chocolat Royal. “Από το 2002, ο κόσμος αγκαλιάζει κάθε μας βήμα, ακριβώς λόγω της συνέπειας και της ποιότητας που προσφέρουμε. Και βέβαια για τον υπέροχο καφέ και σοκολάτα της Jacobs”, λέει ο ιδιοκτήτης του, Πέτρος Πίκουλας. Στις signature πρoτάσεις του καταστήματος ξεχωρίζουν η Σοκολάτα με λικέρ πορτοκάλι και σαντιγί σοκολάτας και το βελούδινο Choco Mousse που δεν είναι άλλο από ρόφημα σοκολάτας με ιδιαίτερη πυκνότητα ώστε να μοιάζει με mousse. Ως υπό διαμόρφωση τάση, ο barista Μπάμπης Κώτσος βλέπει την προσθήκη αλκοόλ στη σοκολάτα σε συνδυασμούς με κλασικά αλλά και πιο απρόβλεπτα spirits: Μπράντι, ρούμι, ουίσκι ή τεκίλα που της δίνει σπιρτάδα. “Κανείς δεν ζήτησε ποτέ λιγότερη σοκολάτα. Περισσότερη, ναι!” καταλήγει με νόημα δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σχέση των καταναλωτών μαζί της. n

1 2

3

INFO Αίγλη The Rabbit Punch Κήπος Ζαππείου, Αθήνα 210 3369300 aeglizappiou

38 SNACK & COFFEE

Ευφράνορος 40, Παγκράτι 210 7567840 The.Rabbit. Punch.athens

Living

Penarrubia Lounge

Chocolat Royal

Fairytale

Nuevo Café

Ζησιμοπούλου 10, Γλυφάδα 210 8980140 LivingGlyfada

Λ. Ποσειδώνος 10, Άλιμος 210 9850118 penarrubialounge

Απ. Παύλου 27, Θησείο 210 3469077 ancientgourmet. chocolaroyalt

Ν. Τρυπιά 48, Ν. Φιλαδέλφεια 210 2582341 Fairytale. FiltersSpells. Filadelfeia

Αγ. Σπυρίδωνος 58, Αιγάλεω 210 5987853 NuevoCafe WhatElse


H Κόρινθος αποτελεί έναν κοντινό στην Αθήνα προορισμό που παρουσιάζει μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά καφεστίασης. Οι δώδεκα επιχειρηματίες που συναντήσαμε κατά την επίσκεψή μας κάνουν λόγο για τις δυνατότητες που προσφέρει η τοπική αγορά μέσα από την αξιοποίηση των σύγχρονων τάσεων στον καφέ...

ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ &

Κείμενο: Πέτρος Πουλόπουλος Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολιός

40 SNACK & COFFEE


ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΑ CAFÉS ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

SNACK & COFFEE 41


Αποστολή

Kόρινθος

1

Η

1 Το ανακαινισμένο Plan B διακρίνεται για το σχεδιασμό και τη φιλική του ατμόσφαιρα 2 Ο ιδιοκτήτης του

Plan B Λευτέρης Φρίγγελης ακολουθεί τις νέες τάσεις

πόλη της Κορίνθου βρίσκεται σε μία στενή λωρίδα γης που ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα και χάρη στο φυσικό της τοπίο αποτελεί δημοφιλή κοντινό προορισμό για τους Αθηναίους που αναζητούν μια... αλλαγή στη διασκέδαση και τη βόλτα τους. Παράλληλα δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας που εργάζονται εκεί -ισχύει και το αντίστροφο- και μετακινούνται καθημερινά, ειδικά με τις δυνατότητες που προσφέρει πλέον και ο προαστιακός. Η εγγύτητα με την Αθήνα, μόλις 80χλμ, έχει συνεισφέρει στη συστηματική εξάπλωση του espresso αλλά και όλων των νέων τάσεων με αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια, η κουλτούρα του καφέ να έχει εξελιχθεί σημαντικά στην περιοχή. Από το 2011 μάλιστα και έπειτα μια νέα γενιά επαγγελματιών δραστηριοποιήθηκε έντονα στον τομέα της καφεστίασης με αποτέλεσμα να ανοίξουν πολλές νέες επιχειρήσεις. Έτσι σήμερα στους δύο πεζόδρομους απέναντι από την πλατεία Ελ. Βενιζέλου (γνωστότερη και ως «Φλοίσβος» με το μπρούτζινο άγαλμα του Πήγασου) μπορεί κανείς να βρει μία μεγάλη ποικιλία από καφετέριες, που έχουν καταφέρει να συνδυάσουν επιτυχώς την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος με τη φιλική ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός all day café-bar αναπτύσσεται και στα πέριξ της πόλης.

2

H πιάτσα της Κολοκοτρώνη Στην αρχή της οικονομικής κρίσης, το Δεκέμβριο του 2011 άνοιξε το Αll day cafe Soul Kitchen με συνιδιοκτήτες τους Στέλιο Πέτρου, Στέλιο Μούτσο και Δημήτρη Γκότζη και έμελλε να κάνει την αρχή για τη δημιουργία ενός μίνι κέντρου της καφεστίασης της πόλης. «Από την αρχή κάναμε ριζοσπαστικές κινήσεις και γι’ αυτό μετά από εμάς αναπτύχθηκε σημαντικά η τοπική αγορά, ενώ το πιο θετικό είναι ότι δημιουργήθηκε υγιής ανταγωνισμός με παράλληλη αλληλεγγύη μεταξύ των ιδιοκτητών» λένε οι Σ. Πέτρου & Σ. Μούτσος και συνεχίζουν: «Η εμπιστοσύνη με την εταιρεία Jacobs είναι αμοιβαία και πρόσφατα -επειδή ακριβώς είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι- ανανεώσαμε τη συνεργασία μαζί τους. O cappuccino το χειμώνα έρχεται πρώτος σε πωλήσεις, ενώ το καλοκαίρι ο freddo παίρνει σαφές προβάδισμα στις προτιμήσεις των πελατών». Από την κουζίνα του Soul Kitchen την προτίμηση του κόσμου έχουν κερδίσει οι πένες με κοτόπουλο και κρόκο Kοζάνης, ενώ όσον αφορά το επιδόρπιο το ίδιο ισχύει με τον χειροποίητο χαλβά (ψήνεται στη σχάρα μέσα σε λαδόκολλα) με παγωτό κανέλλα. Λίγο πιο δίπλα - με ανακαινισμένο look και design από τις 26/10/2018 - το Resto Bar Plan B συνεχίζει να αποτελεί κι αυτό μία σταθερή αξία έπειτα από πέντε χρόνια λειτουργίας. Ο ιδιοκτήτης του, Λευ-

Η Κόρινθος εξαιτίας της εγγύτητας με την πρωτεύουσα υιοθετεί γρήγορα τις νέες τάσεις του καφέ με αποτέλεσμα να έχει διαμορφώσει έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο καφεστίασης, ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής

42 SNACK & COFFEE


4

3 5

3 Άποψη από το εσωτερικό του Soul Kitchen 4 Στέλιος Μούτσος και Στέλιος Πέτρου, δύο από τους

τρεις συνιδιοκτήτες του Soul Kitchen 5 Στο Cuppers προτεραιότητα έχει ο καφές 6 Οι συνιδιοκτήτες του Cuppers Χ. Αναγνωστόπουλος και Γ. Δασκαλόπουλος

6


Αποστολή

Kόρινθος

1

2

τέρης Φρίγγελης εστιάζει στην ποιότητα του καφέ προκειμένου να εδραιωθεί σε ένα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον και θεωρεί ως πλεονεκτήματα την καλή ευρωπαϊκή κουζίνα, την ευγένεια του προσωπικού και τη μεγάλη γκάμα κρασιών και cocktail. Ο 39χρονος έπλεξε το εγκώμιο του καφέ Hausbrandt τον οποίο προμηθεύεται συστηματικά και ειδικότερα την ποικιλία canal grande 100% Arabica: «Δεν έχω αλλάξει καφέ από την αρχή. Είμαι πολύ ευχαριστημένος όχι μόνο από την ποιότητα του καφέ, αλλά και από τις παροχές της εταιρείας όπως π.χ. εκπαίδευση των baristas, αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων κ.ά. Οι κατα-

ναλωτές προτιμούν κυρίως τον espresso, καθώς άλλωστε το μαγαζί έχει ταυτιστεί πλέον ως espresso bar. Από τα πιάτα του Plan B ξεχωρίζει το λαβράκι σοτέ με πουρέ αρακά, ενώ από επιδόρπια εξαιρετική επιλογή είναι το cheese cake με μάνγκο το οποίο παρασκευάζεται, όπως όλα τα άλλα προϊόντα, εντός του καταστήματος». Η ανάπτυξη, ωστόσο, στην οδό Κολοκοτρώνη δεν σταμάτησε μετά το 2011 κι έτσι ένα βροχερό απόγευμα της 6ης Μαρτίου 2015 δύο αδέλφια, οι Αναστάσιος και Ανδρέας Κουρούπης και ο Βαγγέλης Οικονόμου ξεκίνησαν τη λειτουργία του Café bar Mr Bog Art προσβλέποντας σε ακόμη καλύτερες ημέρες. «Το δυνατό

1 Άνετο και φιλικό περιβάλλον στα ενδότερα του Mr BogArt 2 Ο ένας εκ των ιδιοκτητών του Mr BogArt, Αναστάσιος Κουρούπης και ο head barista, Παναγιώτης Μαζαράς 3 Πληθώρα επιλογών για κάθε ρόφημα στο ράφι λιανικής του Cupway 4 To bar του Limanaki cafe στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης

3

44 SNACK & COFFEE

4


Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand A10


Αποστολή

Kόρινθος

1

2

Μια νέα γενιά επιχειρηματιών οδηγεί με σταθερά βήματα σε άνοδο ολόκληρο τον κλάδο της καφεστίασης της Κορίνθου έχοντας ρίξει το βάρος στην υψηλή ποιότητα του καφέ και του σνακ αλλά και στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη μέγιστη ευχαρίστηση του πελάτη

1 Δικηγόροι και

δικαστικοί προτιμούν το Εφετείο για το διάλειμμά τους 2 Ο ιδιοκτήτης του

Εφετείου, Θανάσης Περαχωρίτης 3 Εντυπωσιάζει ο άψογος σχεδιασμός του εσωτερικού καθιστικού χώρου του Mon Ami

μας σημείο είναι ο καφές, ο οποίος βέβαια αποτελεί υποκειμενικό θέμα για τον καθένα», τονίζει ο Τάσος Κουρούπης και προσθέτει: «Συνεργαζόμαστε εξαρχής με την εταιρεία Nestlé η οποία μας παρέχει τόσο τον καφέ Buondi premium, όσο κι έναν μονοποικιλιακό limited edition ο οποίος είναι στη κατηγορία του Arabica. Οι πελάτες μας δείχνουν μια ξεκάθαρη προτίμηση στον premium. Η μέση κατανάλωση καφέ στην επιχείρησή μας παραμένει σταθερή, ενώ το καταναλωτικό κοινό του Mr Bog Art προτιμά ως επί το πλείστον τους καφέδες

3

46 SNACK & COFFEE

με γάλα και ζάχαρη ή στέβια όπως cappuccino και freddo cappuccino». Από τα γλυκά ξεχωρίζει η «λευκή αμαρτία», ένα pancake με πραλίνα και λευκή σοκολάτα και φρούτα του δάσους.

Με σύγχρονο design... Επίσης, επί της οδού Κολοκοτρώνη και απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο της Κορίνθου βρίσκεται και το Καφεποτείο Εφετείο που άνοιξε την 1η Νοεμβρίου του 2013 με ιδιοκτήτη τον έμπειρο Θανάση Περαχωρίτη (διαχειρίζεται με επιτυχία και δύο beach bar σε Λουτράκι και Αλμυρή). Το ιδιαίτερο design του Εφετείου ανεβάζει αμέσως τη διάθεση, ενώ οι φωτογραφίες από διάσημες δίκες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του καταστήματος δίνουν μία ιστορική διάσταση στο χώρο. Ενδεικτικό είναι ότι το Εφετείο έχει βραβευτεί σε παγκόσμιο διαγωνισμό design με τον Γιάννη Παπακυριάκο να φέρνει σε πέρας το σχετικό έργο. «Πλεονέκτημα αποτελεί η τοποθεσία μας απέναντι απ’ τα δικαστήρια, καθώς ειδικά το πρωί προσελκύουμε δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους και άλλους σχετικούς επαγγελματίες», υποστηρίζει ο 54χρονος ιδιοκτήτης και συνεχίζει: «Συνεργάζομαι τα τελευταία δέκα χρόνια και στα τρία καταστήματα που λειτουργώ με την Portioli. Θεωρώ τον καφέ της εν λογω


Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand A27-B26


1

1 Το εσωτερικό του

Γλυκύν Βραστόν με τη vintage διακόσμηση 2 Ο ιδιοκτήτης του

Γλυκύν Βραστόν, Γιώργος Τσελώνης στήνει υπέροχα γλυκά μπροστά στα μάτια του πελάτη 3 Άποψη από το καθιστικό του Sea and Sand

2

εταιρείας εξαιρετικό και είμαι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στον καφέ έχουν εξελιχθεί σημαντικά κι αυτό φαίνεται από τον κατάλογο, αφού ξεκινήσαμε με έναν φραπέ κι έναν ελληνικό και πλέον οι επιλογές είναι σαφώς περισσότερες και με μεγαλύτερη ποικιλία». Αναφορικά με την πώς εμπνεύστηκε την ιδέα της λειτουργίας του Εφετείου ο Θ. Περαχωρίτης λέει: «Προτού ανοίξω πήγα στο Βόλο απ' όπου πήρα ορισμένες ιδέες κι έτσι αποφάσισα να το λειτουργώ από 10 έως 6, δηλαδή μόνο μεσημέρια οπότε και διεξαγονται όλα τα events που διοργανώνουμε».

3

48 SNACK & COFFEE

...και vintage αισθητική Στον αντίποδα των μοντέρνων γραμμών βρίσκεται το καφεγλυκοπωλείο Γλυκύν Βραστόν, που κινείται σε vintage αισθητική παντρεύοντας την παράδοση με τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική. Εκεί ο ιδιοκτήτης και pastry chef, Γιώργος Τσελώνης από τον Ιούλιο του 2012 με γνώση του αντικειμένου και άριστης ποιότητας πρώτες ύλες δημιουργεί καθημερινά μαζί με τους συνεργάτες του μοναδικούς γλυκούς πειρασμούς. Πρόκειται για ένα φινετσάτο καφεγλυκοπωλείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Φλοίσβο με νοσταλγικές επιρροές σε έναν ατμοσφαιρικό και ζεστό χώρο με σερβάντα και μαρμάρινα τραπεζάκια. «Με όλο το μεράκι που διαθέτουμε, θυμίζουμε τις ρίζες μας, με βαθιά αγάπη για τον τόπο μας και τα προϊόντα του», λέει ο Γ. Τσελώνης, ενώ σχετικά με τον καφέ τονίζει: «Μεγάλη έμφαση δίνουμε φυσικά στον ελληνικό, τον οποίο αλέθουμε μόνοι μας, ενώ διαθέτουμε και espresso υψηλής ποιότητας αλλά και καφέ φίλτρου, που παρασκευάζονται από εκπαιδευμένους barista, όπως σε κάθε σύγχρονη επιχείρηση». Επιπρόσθετα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Γλυκύν Βραστόν αποτελούν τα γλυκά του και ειδικά οι ονειρικοί και περιζήτητοι λουκουμάδες με απαλή κρέμα μπουγάτσας, οι οποίοι παρασκευάζονται επιτόπου. Τέλος, για τους λάτρεις των σύγχρονων γλυκών υπάρχουν μπανόφι, dream cake (ιδανικό για όσους αγαπάνε τη σοκολατα), βιεννέζικο, lemon-pie και τραγανό μιλφέιγ, το οποίο μάλιστα επειδή στήνεται μπροστά στα μάτια του πελάτη, αποτελεί ένα από τα best seller της επιχείρησης.


12 χρόνια

κοντά σας

Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand D07

Αντιπρόσωπος των οίκων

Δημιουργός του

*Αφιερώνουμε το βραβείο σε όλους τους συνεργάτες μας Λεωφ. Βουλιαγμένης 312, Αγ. Δημήτριος | Τηλ.: 210 7600 430 | www.cofeexpert.gr


Αποστολή

Kόρινθος

1

2

Οι επιχειρήσεις καφεστίαστης της Κορίνθου εξελίσσονται και με καινούργιες προσθήκες στον κατάλογό τους στοχεύουν να γίνουν μια all day επιλογή τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τους επισκέπτες που πηγαίνουν εκεί για μια "απόδραση" από την καθημερινότητα

Πιστοί στο 3ο κύμα

1 Σε ένα από τα πλέον

κεντρικά σημεία της πόλης το Enzyme 2 Ο ιδιοκτήτης του Enzyme, Φώτης Αργυρίου φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του

50 SNACK & COFFEE

Στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Δαμασκηνού, ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από πέντε χρόνια το The Cuppers με ιδιοκτήτες τους Χρήστο Αναγνωστόπουλο και Γιώργο Δασκαλόπουλο, οι οποίοι πήραν το ρίσκο να επενδύσουν στο τρίτο κύμα του espresso και πλέον ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. «Το 2013 ήμασταν μόλις το δεύτερο μαγαζί στην πόλη με specialty coffee και γι’ αυτό είναι πολύτιμη η συνεργασία μας με την εταιρεία Taresso του Βασίλη Τάρταρη», υποστηρίζει ο Γ. Δασκαλόπουλος και προσθέτει: «Η Taresso ξεκίνησε από την Κόρινθο και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς πανελλαδικά. Εμείς πιστέψαμε από την αρχή το εγχείρημα του ιδιοκτήτη της Taresso και μας βγήκε σε καλό. Υπήρχε μεγάλη βοήθεια τόσο για τα είδη του καφέ όσο και για την εκπαίδευση των baristas». Το blend χαρμάνι tigratto της Taresso έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών του καταστήματος, ενώ πολλοί δοκιμάζουν και τους μονοποικιλιακούς που διαθέτει το Cuppers. Ο κόσμος είναι δύσπιστος ακόμη όσον αφορά τις νέες τάσεις του καφέ και γι’ αυτό ο cold brew «κινείται» κυρίως το καλοκαίρι. Αυτή την περίοδο εξάλλου ανοίγει και δεύτερο Cuppers (Εθν. Αντιστάσεως 29) στην πόλη το οποίο και θα

ασχοληθεί κι αυτό με τον specialty coffee, ενώ θα έχει κι ένα παρασκευαστήριο όπου θα παράγονται καθημερινά homemade προϊόντα όπως π.χ.: κρουασάν, μαρμελάδες, τυρόπιτες, μάφιν, μπάρες, κέικ κ.ά. Σε μικρή απόσταση, επί της Εθνικής Αντιστάσεως βρίσκεται τo Enzyme, το τρίτο κατάστημα της οικογένειας Αργυρίου που άνοιξε τον Απρίλιο του 2017. Κύριο χαρακτηριστικό του αποτελεί η άρτια αρχιτεκτονική σχεδίαση σε ένα χώρο 170 τ.μ., όπου δίνεται τη δυνατότητα στον πελάτη απ’ το να πιεί έναν καφέ μέχρι να απολαύσει ένα φιλέτο. O Φώτης Αργυρίου μιλώντας για τη δεκαετή συνεργασία με τον καφέ Dimello υπογράμμισε ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος τόσο από τη γενική υποστήριξη όσο και από την συστηματική εκπαίδευση των baristas. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο espresso, ο freddo espresso και ο cappuccino αποτελούν τη Νο1 επιλογή των πελατών, ενώ υπάρχει και αρκετή κατανάλωση ελληνικού καφέ («Παύλου Ιωαννίδη»). Συνολικά η καθημερινή κατανάλωση του καταστήματος έχει μια αναλογία espresso ελληνικού δύο προς ένα. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια για υιοθετήση των νέων τάσεων του καφέ κι έτσι το Enzyme όχι μόνο διαθέτει cold brew, αλλά κάνει και προσπάθεια να ενημερώσει το κοινό


NEO

NEO


Αποστολή

Λαμία

1

1 Από αριστερά: Τίμος

Τσαρμπός, Δήμητρα Καρούνη, ο ιδιοκτήτης του Cupway, Βασίλης Κουκουβίνος και η head barista, Ντανιέλα Μαριάνοβιτς 2 Οι δύο baristas του

Cupway εν δράσει 3 Η λειτουργική και καλαίσθητη σάλα του Enzyme

για τις διαφορές του με τα υφιστάμενα είδη καφέ. Σταθερή πολιτική του καταστήματος είναι εξάλλου η ανανέωση του μενού της κουζίνας κάθε εξάμηνο με την ταυτόχρονη ένταξη περισσότερων ελληνικών προϊόντων. Επίσης διαθέτει κάθε μέρα μεγάλη ποικιλία χειροποίητων γλυκών, ενώ προσφάτως την προτίμηση των καταναλωτών έχει «κλέψει» ένα νέο γλυκό με αλεσμένο φρέσκο φιστίκι Αιγίνης. Λίγο πιο έξω από το κέντρο της Κορίνθου, επί της Λ. Αθηνών εγκαινιάστηκε στις 10 Απριλίου 2018 το Cupway Speciality Coffee Shops, ένα σύγχρονο

3

52 SNACK & COFFEE

2

καφεκοπτείο στο οποίο υπάρχουν μονοποικιλιακοί καφέδες περιορισμένης παραγωγής (single estate coffees) από πιστοποιημένες φάρμες (Βραζιλία, Κολομβία, Κένυα, Αιθιοπία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ). Ο Βασίλης Κουκουβίνος ως ιδιοκτήτης του Cupway πιστεύει στο τρίπτυχο: Εξυπηρέτηση – ποιότητα – τιμή και το εφαρμόζει δίνοντας ώθηση τόσο στις take away πωλήσεις όσο και στο delivery. Το Cupway ανοίγει στις 4:45 το πρωί και κλείνει στις 19:00 το απόγευμα εξυπηρετώντας ένα πολυσύνθετο πελατολόγιο από βιομηχανική ζώνη του Ισθμού και το στρατόπεδο μηχανικού στο Λουτράκι μέχρι το εργοστάσιο της Motor Oil αλλά και εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, βενζινάδικα κ.ά. Διαθέτει πέντε μύλους άλεσης έτσι ώστε να μην μπερδεύονται τα αρώματα των καφέδων της Delmocca. «Γενικά η συνεργασία με τη Delmocca είναι άριστη», λέει ο Β. Κουκουβίνος προσθέτοντας ότι στο πελατολόγιο του Cupway μπαίνουν συνεχώς πολλοί που επιλέγουν καφέ αλεσμένο ή φίλτρου ή espresso για το σπίτι. Επίσης στο ράφι της λιανικής μπορεί κανείς να βρει: σοκολάτα σε πέντε γεύσεις (καραμέλα, φουντούκι, φράουλα, πορτοκάλι, λευκή σοκολάτα) και τσάι με εξαιρετικούς συνδυασμούς αρωμάτων. To Cupway άλλωστε ακολουθεί στενά τις νέες τάσεις του καφέ κι έτσι διαθέτει την αργή απόσταξη του cold brew που μας δίνει ένα γλυκόπιοτο αποτέλεσμα επειδή δεν αναμιγνύεται ο καφές με ζεστό νερό. «Το cold brew έχει ένα δικό του κοινό και το θέμα είναι πώς μπορούμε να το προωθήσουμε», υπογραμμίζει εν κατακλείδι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.


espresso filter tea www.purocoffee.gr Ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας

Φωτομάρα 70, Νέος Κόσμος Τ 210 9220630 F 210 9220633 info@coffeeplanet.gr


1

2

Λίγο καφέ, λίγο θάλασσα... Στην κοντινότερη παραλία της Κορίνθου λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1997 το Mon Αmi. Ο ιδιοκτήτης του Δημήτρης Καλτσής θεωρεί ως βάση της επιχειρηματικής του δράσης την «καθημερινή συνέπεια και φροντίδα του πελάτη», ενώ εφαρμόζει το τρίπτυχο «ποιότητα – καθαριότητα – service». Αναφορικά με τον καφέ ο Δ. Καλτσής δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να προσφέρει ένα ποιοτικό προϊόν: «Με τον Illy συνεργαζόμαστε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της επιχείρησης και η προοπτική είναι να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας. Στο πεδίο των πωλήσεων ο freddo έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτή τη στιγμή, ενώ από τους

ζεστούς ο cappuccino έχει σαφές προβάδισμα. Κάποτε ο φραπέ ήταν το 70-80% της αγοράς και σήμερα έχει πέσει στο 5%. Σημειωτέον ότι ο Illy ήταν αυτός που με την τεχνογνωσία του έδωσε μεγάλη ώθηση στον espresso στην Ελλάδα». Όλα τα γλυκά του Mon Ami φτιάχνονται στο εργαστήριο του καταστήματος με το εκμέκ, το προφιτερόλ και τη σοκολατόπιτα να έρχονται πρώτα στις επιλογές των πελατών. Σε μια άλλη παραλία κοντά στη βυθιζόμενη γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου από τον Ιούλιο 2013 λειτουργεί το Seaside bar resto Sea and Sand με τους ιδιοκτήτες του, Τάσο Κοκκινέλη και Σωτήρη Μουρίκη να εργάζονται ακατάπαυστα ώστε να εξυπηρετήσουν με τον καλύ-

1 Design με έμφαση στη γεωμετρία στο Mon Ami 2 Ο ιδιοκτήτης του Mon Ami, Δημήτρης Καλτσής βάζει πρώτη προτεραιότητα την καλή εξυπηρέτηση 3 Η σάλα του Sea and Sand με την χαρακτηριστική ξύλινη

διακόσμηση 4 Οι συνιδιοκτήτες του Sea and Sand Σωτήρης Μουρίκης και Τάσος Κοκκινέλης

3

54 SNACK & COFFEE

4


Αποστολή Αποστολή

Λαμία Kόρινθος

1

2

1 Αψεγάδιαστο, ευγενικό και ταχύτατο το service στο Mr BogArt 2 H σάλα του Limanaki cafe bar "βλέπει" θάλασσα 3 Οι τρεις συνιδιοκτήτες του Limanaki cafe: Ε.Αναργύρου, Ι. Παππά και Χρ. Παππάς

τερο δυνατό τρόπο τους πελάτες τους. Στο σχεδιασμό του καταστήματος κυριαρχούν οι ξύλινες κατασκευές οι οποίες σε συνδυασμό με την μεγάλη τζαμαρία με θέα προς την καταπληκτική παραλία «Κρυφή» και τις ατμοσφαιρικές μουσικές αποτελούν ιδανική επιλογή για βραδιές με χαλαρή διάθεση. Αναφορικά με τον καφέ ο Τ. Κοκκινέλης τονίζει: «Η εταιρεία Καρούλιας όχι μόνο μας προμηθεύει τον καφέ Dallmayr (Torino 100% Arabica και τον απλό Dallmayr που έχει δύο επιλογές: Robusta και Arabica) αλλά μας βοηθάει σημαντικά τόσο με την εκπαίδευση των baristas όσο και για την κατάλ3

56 SNACK & COFFEE

ληλη ρύθμιση των μηχανών». Επιπλέον ο συνιδιοκτήτης του Sea and Sand δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα του νερού επενδύοντας σε ένα ολόκληρο υδραγωγείο με αντίστροφη ώσμωση αποκλειστικά για την επιχείρησή του. Παράλληλα η εν λόγω παραθαλάσσια επιχείρηση διαθέτει μία πλήρη λίστα κρασιών και cocktail, ενώ από τις προτάσεις φαγητού ξεχωρίζει η ταλιάτα με μοσχάρι Αμερικής, fried black angus, φρέσκα μυρωδικά, ρόκα, παρμεζάνα και λάδι τρούφας. Από γλυκά σερβίρονται λαχταριστές προτάσεις δημοφιλών γλυκών όπως το cheesecake. Λίγο πιο νότια, στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, τρεις νέοι άνθρωποι με προσωπική εργασία και μεράκι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο στέκι για τους λάτρεις του καφέ και όχι μόνο. Ο λόγος για τους τρεις συνιδιοκτήτες του Limanaki café bar, τον 33χρονο Εμαννουήλ Αναργύρου, τον 29χρονο Χρήστο Παππά και την 32χρονη Ιωάννα Παππά, οι οποίοι από την 1η Απριλίου 2015 μπήκαν δυναμικά στο επιχειρείν. Όπως μας εξήγησαν και οι τρεις αισθάνονται ικανοποίηση που συνεργάστηκαν από την αρχή με την Caffé del Doge, η οποία έχει τη δυνατότητα να τους προμηθεύει ποιοτικές ποικιλίες καφέ. Έως σήμερα στο Limanaki μεγαλύτερη ζήτηση έχει ο freddo espresso και ο cappuccino, ενώ πολλοί πελάτες επιλέγουν και τον ελληνικό καφέ. Από τα πιο αγαπημένα πιάτα των πελατών του η παέγια θαλασσινών, ενώ ως επιδόρπιο υπάρχουν εξαιρετικές βάφλες της εταιρείας Fafas αλλά και κρέπες σε μεγάλη ποικιλία δημοφιλών γεύσεων.


Γλυκόπιοτος... Αρωματικός... Εύγευστος... Με διάρκεια... Γνωρίστε τον γνήσιο ιταλικό espresso Cellini που έχει σκοπό να επιτύχει την υψηλότερη απόδοση πωλήσεων και να προσφέρει στους πελάτες της τη χαρά της γευσιγνωσίας µέσα από ένα πρωτότυπο ιταλικό καφέ.

Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand D14

Θα µας βρείτε : Αριστοτέλους 35 Μεταµόρφωση Αθήνα Κιν. 6945497278 Αγν. Στρατιώτη 14 Πολίχνη / Θεσσαλονίκη Τηλ. : 2310587377 Επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό µας κατάστηµα στο : www.celliniespresso.grSNACK & COFFEE

57


Αποστολή

Λαμία

1

Specialty coffee στους Αγίους Θεοδώρους Τρεις baristas με σημαντικές διακρίσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το προσφάτως ανακαινισμένο (μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας) Speciality Espresso Bar επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου στους Αγ. Θεοδώρους. Ιδιοκτήτης του -καθώς και της εταιρείας CUP10είναι ο barista-roaster Μιχάλης Πιπέρης (φιναλίστ Barista Champ 2014, φιναλίστ Brewers Cup Champ 2015 και πρωταθλητής Cup Testers 2018) μαζί με τη σύζυγό του Ειρήνη Νικολάου (Barista διακρίσεις – 2η στο Ibrik 2015, 2016, 2018) και τον αδελφό της Δημήτρη Νικολάου (κριτής στα εθνικά πρωταθλήματα barista). Οι πελάτες του καταστήματος επιλέγουν ως επί το πλείστον ένα ισορροπημένο speciality blend έμπνευσης και δημιουργίας του Μ. Πιπέρη με καφέδες από Βραζιλία, Κόστα Ρίκα, Κολομβία, Παπούα Νέα Γουινέα και Αιθιοπία. Σχετικά με τις νέες τάσεις του καφέ ο Μ. Πιπέρης τονίζει: «Κάνουμε cold brew από το 2013. Σταθερά κάποιος μπορεί να βρει εδώ αυτό το νέο είδος καφέ είτε

από dripper είτε full immersion. Εξάλλου λόγω της εγγύτητας που έχουμε με την πρωτεύουσα οι αλλαγές του τρίτου κύματος έρχονται πιο γρήγορα βελτιώνοντας την ποιότητα του προϊόντος». Επίσης εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς και τα αγαπημένα του cocktails, αφού εκτός από τα κλασικά εκτελούνται και συνταγές των γνωστών bartender Τάσου Κοδέλα, Δημήτρη Παπαϊωάννου κ.ά. n 2

3

1 Η παρασκευή καφέδων

δεν σταματά ποτέ στο Speciality Espresso Bar 2 Ξύλο και σίδερο κυριαχούν στη διακόσμηση του καταστήματος στους Αγ. Θεοδώρους 3 Οι συνιδιοκτήτες του Speciality Espresso Bar (από αριστ.), Δ. Νικολάου, Μ. Πιπέρης και Ε. Νικολάου

58 SNACK & COFFEE


Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΎΣ

600

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΦΕΣΤΙΑΣΗΣ υπάρχουν στην Κόρινθο

ΠΛHΘΥΣΜΟΣ

57.833

σύμφωνα με την απογραφή του 2011

10.496 ευρώ το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της Κορίνθου ετησίως

83.236

φορολογούμενοι στο νομό Κορινθίας

1.000 ευρώ ο μέσος φόρος

SNACK & COFFEE 59


Γευστική δοκιμή

ΚΙΝΗΣΗ

MALT ΓΙΑ FINE PAIRING Το all day cafe bar το Malt-Fine Dining & Spirits στον Κορυδαλλό μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κοινού με εξαιρετικής ποιότητας προτάσεις. Η ομάδα του το αποδεικνύει περίτρανα με ένα ολοκληρωμένο pairing για κάθε ώρα της ημέρας. Kείμενο: Ελένη Μανίκα | Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος

60 SNACK & COFFEE


Νegroni To διαχρονικό cocktail γίνεται steer νωρίτερα και μπαίνει σε μπουκαλάκι βάζοντας τον πελάτη στη διαδικασία να σερβιριστεί μόνος του σε ένα «παιχνίδι» γεύσης. To Malt βάζει τον πάγο και αρωματίζει μόνο το ποτήρι, στην προκειμένη περίπτωση με grapefruit pill και από πάνω μια φλύδα από bitter σοκολάτα και αποξηραμένο ιβίσκο. PAIRING

Φιλέτο μοσχαριού με πουρέ γλυκοπατάτας Το negroni ταιριάζει πάρα πολύ με το φιλέτο, με την έννοια ότι ισορροπεί το κομμάτι της λιπαρότητας που βγάζει το κρέας και του δίνει ισορροπία. Επίσης λόγω της γλυκιάς γεύσης του βερμούτ, ταιριάζει εξαιρετικά με το χοντρό αλάτι που έχει το πιάτο.

SNACK & COFFEE 61


Γευστική δοκιμή

Malt

Τ

ο εργοτάξιο του Μετρό σφύζει από ζωή στην πλατεία Ελευθερίας του Κορυδαλλού, η οποία υπήρξε ένα από τα πιο σπουδαία σημεία αναφοράς για τα δυτικά προάστεια από άποψη διασκέδασης και εστίασης. Οι εργασίες των τελευταίων χρόνων, η κρίση και οι επερχόμενες αλλαγές αφού μπαίνει πλέον στο χάρτη του δικτύου τού μετρό, άλλαξαν τις ισορροπίες της πλατείας, που κάποτε θα μπορούσε να έχει σήμα τον καφέ. Στη γωνία της πλατείας Ελευθερίας και Αγίου Γεωργίου 57, δεσπόζει ένα αναπαλαιωμένο κτίριο της δεκαετίας του ‘40, το οποίο εκπέμπει από μακριά την υπέροχη ατμόσφαιρά του. Eκεί στεγάζεται το ολοκαίνουργιο Malt-Fine Dining & Spirits, το all day cafe bar restaurant που ήρθε για να προσφέρει επιλογές υψηλού επιπέδου.

Πρωταγωνιστής ο καφές Το Malt-Fine Dining & Spirits βάζει τον καφέ σε πρώτο ρόλο, επιλέγοντας Illy γιατί όπως μας εξηγεί ο manager του καταστήματος, Σίμος Τσαϊρίδης “είναι ένας καφές γλυκόπιοτος, με ευχάριστη ένταση, αγαπητός στο ευρύ κοινό και ιδανικός για δημιουργία όλων των ροφημάτων”. Παράλληλα

Σίμος Τσαϊρίδης

διατίθεται και ένας μονοποικιλιακός καφές από τη Γουατεμάλα, της ίδιας εταιρείας που “όποιος τον δοκιμάσει και τον απολαύσει μια-δυο φορές, έπειτα τον αναζητά ως γεύση”. Πιο δημοφιλής καφές ο freddo espresso, ακόμα και κατά τη χειμωνιάτικη περίοδο όπου τον κοντράρει δυναμικά ο cappucccino αλλά και η σοκολάτα Monbana. Head barista η Αιμιλία Βιελιχνόσκα, η οποία τονίζει ότι το brunch και οι επιλογές φαγητού αυξάνουν την κατανάλωση του καφέ που έτσι κι αλλιώς σερβίρεται από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Η παρουσία πρωινού και brunch στον κατάλογο αυξάνει σημαντικά τις πωλήσεις του καφέ γιατί οι πελάτες που επιλέγουν να απολαύσουν διάφορες λιχουδιές, δεν μένουν μόνο στον ένα καφέ!

Espresso Το αξεπέραστο χαρμάνι της Illy δίνει στον espresso τη γεύση και την ένταση που χρειάζεται για να ταιριάζει με ένα δυνατό πρωινό. Το blend 100% Arabica προκύπτει από την ανάμειξη 9 προσεκτικά επιλεγμένων κόκκων Arabica σε μια μυστική συνταγή. PAIRING

Croque Madame H δημοφιλής γαλλική νοστιμιά είναι ό,τι πρέπει για ένα δυναμωτικό πρωινό με πλούσια γεύση. Το φρυγανισμένο ψωμί με τυρί και ζαμπόν ολοκληρώνεται με ένα νόστιμο τηγανητό αβγό που το διαφοροποιεί από το croque monsieur.

62 SNACK & COFFEE


Mai Tai To γνωστό cocktail στην κλασική εκδοχή του είναι από τα πιο διάσημα cocktails και χάρη στον πολύπλοκο χαρακτήρα του, αγαπητό στους περισσότερους. Με βάση το ρούμι και πλούσιο άρωμα εσπεριδοειδών είναι απόλυτα δροσιστικό το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα δένει εξαιρετικά με προτάσεις φαγητού όπως μια ελαφριά σαλάτα.

PAIRING

Σαλάτα ρόκα με φορμαέλα και φέτες αχλαδιού Η πικάντικη γεύση της σαλάτας οφείλεται στη ρόκα και εξισορροπείται με την πιο όξινη γεύση του τυριού και το γλυκό χαρακτήρα του αχλαδιού.Το μπαλσάμικο δένει το αποτέλεσμα σε ένα μοναδικό σύνολο, το οποίο μπορεί να σταθεί επάξια ως ένα ελαφρύ πιάτο για ένα lunch break ή να συνοδεύσει τα κυρίως πιάτα σε ένα πιο πλήρες γεύμα ή δείπνο.

SNACK & COFFEE 63


Γευστική δοκιμή

Αιμιλία Βιελιχνόσκα

Παύλος Λούλης

Upscaled μπάρα Το Malt διαθέτει μια από τις πιο αναβαθμισμένες μπάρες της Αθήνας χάρη τόσο στην έμφαση που έχουν δώσει οι ιδιοκτήτες στο ποτό όσο και στον bar leader του καταστήματος, Παύλο Λούλη. Ο πρωταθλητής για το 2018 στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα της ΕΜΕ, στην κατηγορία Classic Cocktail δεν περιορίζεται από τίποτα, παρά μόνο από τη διάθεση του πελάτη να πάει ένα βήμα παραπέρα. “Χρησιμοποιώ ελληνικά υλικά σε διάφορους συνδυασμούς. Η φιλοσοφία μου

είναι τα vintage και ό,τι έχει να κάνει με τα λεγόμενα, σκληρά cocktails, δηλαδή Dry Martini και Negroni. Εκτός από τα κλασικά cocktails κάνω διάφορα twists, ανάλογα πάντα με το κατά πόσο ο κάθε πελάτης θα θελήσει να τα δοκιμάσει.” Μεγάλο ενδιαφέρον για εκείνον αποτελεί το γεγονός ότι πλέον το γυναικείο κοινό ζητά κλασικά και δυνατά cocktails. Θιασώτης και ο ίδιος του pairing αναζητά συνεχώς συνδυασμούς που θα αφήσουν ολοκληρωμένη εμπειρία στους πελάτες και θα πάνε το επίπεδο λίγο ψηλότερα.

Με κάνει πάρα πολύ χαρούμενο το γεγονός ότι έρχεται ξανά η μόδα των vintage και classic cocktails στην επιφάνεια και μάλιστα αυτή τη φορά, δεν τα αναζητούν μόνο οι άνδρες αλλά εξίσου και τα δύο φύλα!

Cappucino Ο αρωματικός καφές μαζί με το αφρόγαλα συνοδεύουν φανταστικά ένα επιδόρπιο όπως το εικονιζόμενο. Ιδανικά προτείνεται για απογευματινό σνακ αλλά μπορεί άνετα να αποτελέσει και το φινάλε ενός πολύ πλούσιου πρωινού. Ο cappuccino ενδείκνυται καθότι η μεγαλύτερη ποσότητα καφέ καλύπτει απόλυτα την κατανάλωση ενός πιο μεγάλου σε ποσότητα πιάτου.

PAIRING

Croissant γεμιστό με πραλίνα, κρέμα πατισερί και κόκκινα φρούτα Δυνατή πρόταση με γεμάτη γεύση χάρη στις διαφορετικές κρέμες (πραλίνα και πατισερί) αποκτά κάπως πιο δροσερό χαρακτήρα με τη συνοδεία των κόκκινων φρούτων, τα οποία χαρίζουν και λίγη οξύτητα.

64 SNACK & COFFEE


Tokyo dream Η δεύτερη πρόταση του Παύλου Λούλη είναι ένα εξαίσιο cocktail με σάκε, λίγο τζιν, σιρόπι από ροδάκινο, cranberry, lime και ασπράδι αβγού. Για διακόσμηση έχει ένα αποξηραμένο lime, angostura bitter και αποξηραμένο ιβίσκο. Άρωμα και γεμάτη γεύση διακρίνουν το χαρακτήρα του, ώστε να μπορεί να συνοδεύσει αντίστοιχα έντονα πιάτα.

PAIRING

Σουφλέ παρμεζάνας με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και σαλάτα από φύλλα βαλεριάνας Εκρηκτική σύνθεση με γήινες, όξινες και umami γεύσεις να εναλλάσσονται στον ουρανίσκο χαρίζοντας μοναδική εμπειρία απόλαυσης. Το συγκεκριμένο ορεκτικό του Malt είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα του και γίνεται ανάρπαστο από την πρώτη ημέρα που μπήκε στον κατάλογο.

SNACK & COFFEE 65


Γευστική δοκιμή

Διαχρονική πολυτέλεια

info Πλατεία Ελευθερίας και Αγ. Γεωργίου 57, Κορυδαλλός 210 4954154 maltRestauBar ΚΑΦΕΣ: Illy

Tο Malt-Fine Dining & Spirits που άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο αποπνέει αίσθηση ηρεμίας και ποιότητας, χάρη στη μοναδική διαρρύθμιση και διακόσμηση που κινείται σε ρυθμούς κλασικούς με πινελιές πολυτέλειας. Οι ιδιοκτήτες του Ζώης Κονδράρος, Τάσος Σωτηράκος και Χαράλαμπος Τσαϊρίδης, έμπειροι άνθρωποι της ευρύτερης εστίασης, περίμεναν υπομονετικά μέχρι η παλαιά οικεία να είναι διαθέσιμη διαβλέποντας τη δυναμική του σημείου. Όταν τους διατέθηκε, δεν δίστασαν να επενδύσουν στην αναπαλαίωση και προσεκτική μετατροπή του σε έναν από τους ωραιότερους χώρους της Αθήνας σεβόμενοι την

ιστορία και την προσωπικότητά του. Hot point το roof garden που βλέπει στην πλατεία αλλά και η παλιά αυλή της μονοκατοικίας που παραμένει “πράσινη”. Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι αμέτρητες γευστικές λύσεις για όλες τις ώρες της ημέρας με πρωινό, brunch, fine dining επιλογές ακόμα και sushi. Το τελευταίο μάλιστα είναι τόσο καλό που το Malt έχει μπει στην ατζέντα των φανατικών από κάθε περιοχή της Αττικής, όμως μας υπογραμμίζει ο Σίμος Τσαϊρίδης. Τον κατάλογο επιμελείται ο chef Iωσήφ Συκιανάκης δίνοντας έμφαση σε πολύ καλές πρώτες ύλες, δημοφιλή πιάτα αλλά και πρωτότυπες προτάσεις όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κουζίνα. n

Η αναπαλαίωση και διαρρύθμιση πραγματοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αθανάσιου Κυρατσού μέσα από μια άριστη συνεργασία με τους ιδιοκτήτες με στόχο τη διατήρηση του vintage χαρακτήρα του κτιρίου

66 SNACK & COFFEE


ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ, ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ

HALL 4

ARTISANAL BAKERY PRODUCTS Λεωφ. Γ. Γεννηματά 93, 19018 Μαγούλα - T: 210 5555300, Μ: info@daddys.gr

www. daddys.gr

STAND B19/C20


Συνέντευξη

KΏΣΤΑΣ ΚΑΛΑΦΑΤΆΣ

Ο ΚΑΦΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

ΕΘΝΙΚΟ

ΖΗΤΗΜΑ Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη, ο νέος συντονιστής του SCA GREECE, Κώστας Καλαφατάς κάνει σαφείς τις προτεραιότητες και τους στόχους του!

Kείμενο: Ελένη Μανίκα | Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος

68 SNACK & COFFEE


SNACK & COFFEE 69


Συνέντευξη

Μάνος Μαμάκης

Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες και οι στόχοι που επιδιώκεις από τη νέα σου θέση; Με δεδομένο ότι έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά κατά τις προηγούμενες δύο θητείες όπου ήμουν έτσι κι αλλιώς μέσα στο board, ο πήχυς είναι πολύ ψηλά και η δική μου αναμένεται αρκετά δύσκολη. Ο τέως συντονιστής Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος καινοτόμησε δημιουργώντας ουσιαστικά μια ΙΚΕ, ώστε πλέον o SCA να μπορεί να διαχειριστεί με απόλυτα νόμιμο τρόπο τα χρήματα των χορηγιών, τα έσοδα από τους διαγωνισμούς και γενικά κάθε δοσοληψία. Να διευκρινίσω ότι δεν υπονοώ τίποτα για τις προηγούμενες θητείες, ότι δηλαδή γίνονταν παράνομες διαδικασίες, αφού και τότε κοβόνταν κανονικά τιμολόγια. Η διαφορά είναι ότι πλέον η σχέση μας με τους χορηγούς μπήκε σε επαγγελματικό επίπεδο και παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις, όπως για παράδειγμα, το Athens Coffee Festival, που ήταν και δική μας ιδέα. Σαφώς και θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα ακόμα καλύτερα, όπως να “απλώσουμε” περισσότερο κάποιες διοργανώσεις στην επικράτεια ώστε να προσελκύσουμε περισσότερα παιδιά στον καλό καφέ, στον διαγωνισμούς, στη γνώση και στη βελτίωση γενικά του επιπέδου. Συγχρόνως, θέλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στο καταναλωτικό κοινό ώστε να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει ποιοτικούς καφέδες, καλοκαβουρδισμένους, ισορροπημένους, έτσι ώστε να μπει στη διαδικασία των συγκρίσεων και να κερδίσουμε μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Στόχος μας είναι ο SCA να επεκτείνει τις δράσεις του Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του specialty στην περιφέρεια και να γνωρίσει τον specialty coffee coffee στην εξέλιξη της καφεστίασης; Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ανέκαθεν υπήρχε ο σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές...

Μ

ε την οικογενειακή επιχείρηση SAMBA CAFE να ιδρύεται το 1979, ο Κώστας Καλαφατάς ουσιαστικά “μεγάλωσε μέσα στον καφέ”. Πήρε το δικό του δρόμο σπουδάζοντας Μηχανολόγος Μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο αλλά επέστρεψε με διάθεση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το SCAE, όπως λεγόταν ακόμα το 2003 το ελληνικό παράρτημα SCA, ενώ “επίσημα” η δράση του ξεκίνησε το 2013-2014. Με αφορμή την πρόσφατη εκλογή του στη θέση του Συντονιστή (Coordinator) του SCA Greece, μας φιλοξένησε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας του και σε μια εκ βαθέων συνέντευξη τοποθετήθηκε για τα πάντα.

70 SNACK & COFFEE

καφές των μεγάλων εταιρειών και των πολυεθνικών. Όμως η... έκρηξη έγινε όταν μπήκαν οι μικρότεροι παραγωγοί. Τώρα πλέον οι Έλληνες έχουν αποκτήσει, και από εμπορικής άποψης, δυνατό ρόλο και σίγουρα είναι άξιο αναφοράς ότι ο κόσμος προτίμησε τους Έλληνες έμπορους και παραγωγούς. Πρέπει όμως να γίνει ένα ξεκαθάρισμα ως προς το τι είναι specialty... Κρίνεις ότι ακόμα και σήμερα χρειάζεται ο ορισμός; Ο specialty καφές δεν έχει να κάνει μόνο με την πρώτη ύλη αλλά με πολλούς ακόμα παράγοντες, από την επεξεργασία μέχρι την παρουσίαση. Λίγοι έχουν κατανοήσει απόλυτα την έννοια. Για να οριστεί ένα προϊόν specialty πρέπει να τηρούνται όλες οι διαδικασίες, από το χωράφι μέχρι το φλιτζάνι και


Συνέντευξη

Κώστας Καλαφατάς

Ο ορισμός specialty καφές δεν αφορά μόνο την πρώτη ύλη αλλά πολλούς ακόμα παράγοντες. Πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το χωράφι μέχρι το φλιτζάνι. Γι’ αυτό αν δεν γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους, καλό είναι να αποφεύγουμε το χαρακτηρισμό γι’ αυτό αν δεν γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους, καλό είναι να αποφεύγουμε το χαρακτηρισμό. Το λέω γιατί δυστυχώς έχω δει αρκετούς συναδέλφους, οι οποίοι, ενώ έχουν επιγραφές specialty coffee, αν κοιτάξεις στο χωνί του μύλου τους υπάρχουν μέσα καμένοι καφέδες. Πάντως υπάρχουν πολλά μαγαζιά, τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά. Αλήθεια, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω εξέλιξης στην εν λόγω αγορά; Θεωρώ ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στο high peak του. Είναι ένα προϊόν το οποίο σε κάνει να ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό και σου δίνει την ευκαιρία να τοποθετηθείς υγιώς στην αγορά. Με την προϋπόθεση όμως, ότι το σέβεσαι, ότι το κάνεις συνειδητά, με αγάπη και με σοβαρή δουλειά. Η υπόθεση specialty καφές έχει δώσει την ευκαιρία σε εταιρείες να μεγαλώσουν, όπως εισαγωγικές ωμού καφέ, εταιρείες που καβουρδίζουν καφέ και καταστήματα, τα οποία διαφοροποιούνται και αυξάνουν το μερίδιό τους έναντι αλυσίδων με αμφίβολης ποιότητας καφέ είτε έναντι των εμπορικών καφέδων. Σαφώς έχει κάνει κάτι πολύ καλό το specialty στο κομμάτι της μετα-

72 SNACK & COFFEE

ποίησης δίνοντας ώθηση και εργατικά χέρια, με τον τζίρο να έχει μετατεθεί από τα εισαγόμενα ιταλικά στα ελληνικά φρεσκοκαβουρδισμένα προϊόντα. Μπορούμε σαν χώρα να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα; Η κουλτούρα μας στον καφέ θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα. Ο ελληνικής έμπνευσης freddo που ξετρελαίνει τους τουρίστες, θα μπορούσε άνετα να γίνει ένα εξαγώγιμο προϊόν. Επίσης, έχουμε από τους καλύτερους baristas στον κόσμο με τη χώρα μας να πλασάρεται σταθερά στην τριάδα στους παγκόσμιους διαγωνισμούς. Παράλληλα υπάρχουν εταιρείες που έχουν παρουσία στις φάρμες, δημοπρασίες και αγοράζουν καλούς καφέδες. Ένα σύνολο επομένως, πολύ καλό, το οποίο μάλιστα, είναι γνωστό παγκοσμίως. Κατά τη γνώμη μου ο καφές θα έπρεπε να είναι εθνικό ζήτημα. Θα μπορούσε η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει επενδύσει σε αυτό, αλλά γίνεται το αντίθετο. Απόδειξη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που ουσιαστικά, εμποδίζει τις ελληνικές εταιρείες που θέλουν να κάνουν εξαγωγές, να είναι ανταγωνιστικές και υγιείς. n


%ηνικά 0 0 1 αέσπκόα ελτλα φρ φρού

χάωχραίςρη z


Παρουσίαση

74 SNACK & COFFEE


NEW

AGE

KAΦΕΝΕΙΟ Το Senios ήρθε αποφασιστικά στο κέντρο της Αθήνας συνδυάζοντας με αριστοτεχνικό τρόπο την ατμόσφαιρα του ρετρό αστικού καφενείου με καινοτόμες ιδέες. Κείμενο: Ελένη Μανίκα | Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος

Τ

ο νέο, εντυπωσιακό εγχείρημα της ομάδας του Clumsies πήρε μορφή τον Οκτώβριο που πέρασε στην πλέον καφεκεντρική περιοχή της Αθήνας, την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ο Νίκος Μπάκουλης, ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, ο Θανάσης Τσουνάκας, ο Γιώργος Καίσαρης και ο Βασίλης Κυρίτσης θέλησαν να δώσουν μια έξτρα “ελληνικότητα” στο νέο τους concept αποτίοντας φόρο τιμής στα παλιά αστικά καφενεία . Το όνομα παραπέμπει αμέσως στο ρετρό χαρακτήρα του, μια λέξη της αργκό των 60’s για τον άντρα που ντυνόταν, χτενιζόταν και φτιαχνόταν “σένιος” για να πάει τη βόλτα του. Και ο χώρος αντίστοιχα κινείται σε παρόμοιο ύφος, με το ξύλο, το μάρμαρο και τις χρυσές μεταλλικές λεπτομέρειες να συνθέτουν ένα πολυτελές περιβάλλον που αποπνέει την αίγλη παλιότερων δεκαετιών.

O καφές στο μεγαλείο του Βασισμένοι στην λογική των παλιών παραδοσιακών καφενείων, στο Senios αγοράζουν πράσινο καφέ, τον οποίο έπειτα διαχειρίζονται μόνοι τους. Ο καφές τους καβουρδίζεται στο κατάστημα, οι ιδιοκτήτες όμως δεν ταυτίζονται με την τάση των micro-roasteries, καθώς όπως μας λέει ο Νίκος Μπάκουλης τους ενδιαφέρει κάθε τι να γίνεται “με αγάπη και χωρίς υπερβολή”. Με έξι ποικιλίες (δύο από Βραζιλία, δύο από Αιθιοπία, μία από Ελ Σαλβαδόρ και μία από Κολομβία), το Senios βάζει τη δική του ταυτότητα στη σύγχρονη καφεστίαση. Ο καφές ροής αποτελείται από ένα blend των παραπάνω 4 origin, ενώ σύντομα θα λανσάρουν και single origin, καθώς και συγκεκριμένη επιλογή καφέ φίλτρου και espresso. Στη λίστα υπάρχουν και αρκετά coffee cocktail με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Irish Coffee.

SNACK & COFFEE 75


Παρουσίαση

Odori Vermuteria

Γεύση από Ελλάδα

1 1 Εντυπωσιακό

περιβάλλον που παραπέμπει στα 60’s

2

2 Το Moulari , ένα από τα πιο δημοφιλή cocktail του Senios

Με πλούσιες επιλογές πρωινού και 20 διαφορετικές επιλογές κυρίως πιάτων βγαλμένων από την παράδοση αλλά δοσμένων με μια πιο σύγχρονη ματιά, το Senios μπαίνει δυναμικά και στο κομμάτι του φαγητού με τον chef Αλμπέρτο Σιμιλλίδη να ξεχωρίζει με τις δημιουργίες του. Το πρωινό περιλαμβάνει λιχουδιές, όπως η μπουγάτσα με τηγανητό αβγό, παστουρμά, κασέρι και γιαούρτι σακούλας ή ο καγιανάς με αβγοτάραχο, ξύγαλο και ψωμί σίκαλης. Όσον αφορά τα κυρίως, από άποψη υλικών τα προϊόντα μικροπαραγωγών έχουν την τιμητική τους και όσον αφορά τις προτάσεις πιάτα όπως το γιουβέτσι και οι γκόγκλιες διακρίνονται για το ελληνικό τους DNA.

Θεματικό μπαρ

3 Μέταλλο, ξύλο και μάρμαρο «παντρεύονται» σε καλαίσθητους συνδυασμούς

Πίσω από το concept κρύβεται μια καινοτομία που συναντάται σε λίγα οινοποιεία και κάπως πιο συχνά σε ποτοποιεία ουίσκι. Ο Νίκος Μπάκουλης εξηγεί αναλυτικά γιατί τα βαρέλια που βρίσκονται στον τοίχο πίσω από την μπάρα είναι χρηστικά και όχι απλώς διακοσμητικά. «Δημιουργούμε ένα αρωματικό προφίλ μέσα στο βαρέλι, βάζοντας ας πούμε ένα υλικό ή ένα κλασικό cocktail για λίγες μέρες. Δεν υπάρχει πουθενά η έννοια παλαίωση, απλώς χρησιμοποιούμε το ξύλο για να απορροφήσει τα αρωματικά και γευστικά στοιχεία του εν

Το new age καφενείο με ελληνικό DNA που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας φιλοδοξεί να αποτελέσει τον απόλυτο προορισμό για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας...

3

info Καλαμιώτου 15, Αθήνα 210 331 8778 /Senios

76 SNACK & COFFEE

λόγω cocktail. Αφαιρώντας το μετά από μερικές ημέρες, μπορούμε να περάσουμε κάτι άλλο μέσα στο βαρέλι, όπως ένα ασύρτικο, αφού θα έχουμε πια δημιουργήσει ένα περιβάλλον με γευστικό και αρωματικό προφίλ, που με τη σειρά του θα αρωματίσει το ασύρτικο..”. Το transfer, από το βαρέλι στο ποτήρι, συχνά γίνεται και μπροστά στον πελάτη συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Τέλος, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα cocktail, προσανατολισμένα με τον πιο έξυπνο τρόπο στην ελληνική ταυτότητα. Τρανταχτό παράδειγμα το Βloody Μary, με “gemista spices”, τα μπαχαρικά δηλαδή που χρησιμοποιούνται στο χαρακτηριστικό ελληνικό πιάτο και είναι αναγνωρίσιμα ακόμα και από τους τουρίστες! Ο κατάλογος των ποτών συμπληρώνεται με ελληνικά κρασιά ενώ και οι μπίρες είναι ελληνικές από τη μικροζυθοποιία του Φώτη Αναστασίου. n


Επικοινωνία:

Solino ● Αλέξανδρου Παπαναστασίου 7 ● 18534 Πειραιάς Τηλ.: 210 4173 201 ● info@solino.gr ● www.solino.gr


Ρεπορτάζ

78 SNACK & COFFEE


Ρεπορτάζ: Γεωργία Οικονομοπούλου Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος

LADIES

FIRST

Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο του bartending τα στερεότυπα έχουν σπάσει και ο πήχυς τίθεται ψηλά. Επαγγελματισμός, βαθιά γνώση του αντικειμένου, συντονισμός με την ομάδα και οξυμένο αισθητήριο, δεν έχουν φύλο. Τρεις γυναίκες bartenders μας μιλούν για το επάγγελμά τους και παρουσιάζουν δύο δημιουργίες τους...

T

o 1/3 των εγγεγραμμένων μελών της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδας… είναι γυναίκες. Η αντίφαση -που πάντως διορθώνεται με τη μετάφραση πλέον του φορέα σε Hellenic Bartenders Association- είναι ενδεικτική του δρόμου που χρειάστηκε να διανύσουν οι γυναίκες (και) σε αυτό το πεδίο. Από την εμβληματική head bartender (1903-1926) του λονδρέζικου Savoy Hotel, Ada Coleman, ως την κατάκτηση παγκόσμιων πρωταθλημάτων από γυναίκες bartenders, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Οι κυρίες που παρουσιάζουμε είναι καταξιωμένες εκπρόσωποι της νέας γενιάς bartenders: Αγαπούν τη δουλειά τους, εξελίσσονται συνεχώς και παραμένουν αδιαφιλονίκητα επαγγελματίες. Τι δυνατότητες εξέλιξης προσφέρει το επάγγελμα στις γυναίκες; Υφίστανται μισθολογικές ανισότητες; Θα ήταν χρήσιμο στην Ελλάδα ένα κίνημα αντίστοιχο του Girls with Bols, όπου έμπειρες bartenders καθοδηγούν νεότερες στο επάγγελμα;

SNACK & COFFEE 79


Ρεπορτάζ

Ladies first

ΜΑΡΦΗ ΜΠΑΛΗ

UPUPA EPOPS

PICANTE • 50ml Βlend από mescal

και τεκίλα • 30ml Φρέσκος χυμός lime • 15ml Μέλι • Top-up Αφρός αλατιού με τσίλι, τζίντζερ και zucca rabarbaro ΠΟΤΗΡΙ: Κουπέ

BLUEGRASS SOUR • 50ml Bourbon • 25ml Χυμός λεμόνι • 15ml Λικέρ φουντούκι • Σταγόνες καπνιστού ουΐσκι • Αρωματικά bitters

ΠΟΤΗΡΙ: Sour με ένα block πάγου

Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα 212 1055214 upupaepopsthebar

80 SNACK & COFFEE

Ο

ι γυναίκες bartenders κοιτάζουν πλέον κατάματα τους άντρες συναδέλφους τους. Έχουν ίσα δικαιώματα σε μεροκάματα, ώρες εργασίας και συνθήκες, υποστηρίζει η Μάρφη Μπαλή και δικαιούται με το παραπάνω διά να ομιλεί. Την τελευταία δεκαπενταετία συνεργάστηκε με bars που έχουν γράψει ιστορία στο χώρο και κορυφαίους bartenders· Γιάννης Πετρής (Pere Ubu), Θάνος Πουρναρούς (Baba Au Rum), Χρήστος Χουσέας (42). Πριν δυόμισι χρόνια δημιούργησε -μαζί με τους Ρένο Γραμμένο και Πέτρο Μανώχη- το Upupa Epops, το all day cafebar με φαγητό στα Κάτω Πετράλωνα, ισχυρό σημείο αναφοράς. “Μια γυναίκα πρέπει να αγαπά το επάγγελμα, να εξελίσσεται και να

θέτει στόχους ισχυροποίησής της στο χώρο, όπως οι άντρες συνάδελφοί της”, σημειώνει. “Οι επιχειρηματίες πλέον εμπιστεύονται εξίσου τις γυναίκες bartenders”. Το ποσοστό των γυναικών που κάνουν αυτή τη δουλειά στην Ελλάδα είναι ακόμα αρκετά χαμηλό, επομένως “μια οργάνωση που να παρακινεί τις γυναίκες να ασχοληθούν με τον χώρο, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη”, με ένα αλλά... “Πίσω από το bar, γυναίκες και άντρες καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας επιτυχημένα την ίδια αποστολή. Το να αναγνωρίζεται μια γυναίκα καλή στη δουλειά της, το καταλαβαίνω, αλλά όταν δουλεύουμε μαζί και σερβίρουμε τα ίδια πράγματα είναι άδικο να διαχωρίζουμε ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες”.


Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand D18


Ρεπορτάζ

Ladies first

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΛΙΑΝΗ PEACE OF MIND

Β HOT SPIRIT • 40ml Παλαιωμένο

ρούμι • 20ml Κονιάκ • 40ml Λικέρ μπανάνα • 40ml Σιρόπι

μπαχαρικών (κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισος) • 1bsp Βούτυρο ΠΟΤΗΡΙ: Ντεγκιστασιόν

FIZZ RUM • 60ml Ρούμι • 30ml Γάλα καρύδας • 30ml Ελαιοσάκχαρα • 10ml Yusu • Grapefruit soda fill up

ΠΟΤΗΡΙ: Old fashioned Πλ. Υμηττού 3 & Καισαρείας 210 7621880 PeaceofMindCafe

82 SNACK & COFFEE

ar manager του Peace of Mind, η Χριστίνα Δαλιάνη βρήκε στο all day στέκι της πλατείας Υμηττού κυριολεκτικά ηρεμία του νου. “Αγκάλιασαν τα όνειρά μου, ξέρουν ότι κάνω το καλύτερο και με υποστηρίζουν απόλυτα. Όλη η ομάδα είμαστε μια οικογένεια και αυτό το εισπράττει ο πελάτης”. Η χαμογελαστή νέα γυναίκα, ήξερε από νωρίς τι ήθελε και το κυνήγησε με επιμονή και σκληρή δουλειά. Το bartending, λέει, “συνδυάζει γνώση και φυσική εγρήγορση, συνεχή εκπαίδευση και χειρωνακτική εργασία, ικανότητες διαχείρισης του πελάτη αλλά και του προσωπικού, δυνατό στομάχι”. Όταν μια γυναίκα bartender έχει όλο το παραπάνω πακέτο, τότε, “ανταγωνίζεται μισθολογικά τους άντρες συναδέλφους της και της ανοίγονται ευκαιρίες εξέλιξης, στο management, στο marketing, στις δημόσιες σχέσεις”. Η παρουσία ικανών γυναικών επαγγελματιών στο χώρο, έχει αλλάξει και τη στάση του πελάτη. “Ξέρει πλέον πως έχει απέναντί του έναν άνθρωπο με γνώση και αγάπη γι’ αυτό που κάνει και το σέβεται”. Κι αν κάποτε τα όρια ξεπεραστούν, “εμείς με ευγένεια τα ξαναθέτουμε και πάμε παρακάτω”. Η μητρότητα δεν είναι τροχοπέδη. “Αν το αποφασίσεις, θα είναι σε μια ηλικία που έχεις ήδη περάσει στο επόμενο στάδιο. Το bar είναι ομάδα κι όταν λειτουργεί σωστά, έχεις τη στήριξή της”. Η δημιουργία μιας κοινότητας για γυναίκες bartenders δεν τη βρίσκει σύμφωνη: “Είμαστε ήδη μέρος του συνόλου με ισχυρό βήμα σε αυτό. Γιατί να διαφοροποιηθούμε δίνοντάς

του φεμινιστικό χαρακτήρα;”. Όσο για την τάση που θα διαμορφώσει τις επερχόμενες σεζόν, η Χριστίνα Δαλιάνη διαβλέπει στροφή στον κατακτημένο μινιμαλισμό. “Το μπαμ με τα cocktails έγινε και πλέον θα περάσουμε σε απλές, καθαρές γεύσεις”.


Ρεπορτάζ

Ladies first

ΜΑΙΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥ

ΝΙΚΚΕΙ

MAMAKILLA CUP • 50ml Vodka • 15ml Lime • 10ml Apricot brandy • 30ml Passion fruit • 1/4 bsp Honey mustard

ΠΟΤΗΡΙ: Κουπέ

S

CHILEAN SORPRESA • 50ml Wint & lila gin • 10ml Lime • 20ml Serbet lemon & bergamot • 30ml Green apple cordial • 15ml Egg white pasteurized

ΠΟΤΗΡΙ: Μικρό old fashioned

Ξανθίππου 10, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι 210 7239366 NikkeiPeruvianRestoBar

84 SNACK & COFFEE

tatement παρουσία, εκλεπτυσμένο attitude, εμπνευσμένο bartending· εκρηκτικό μίγμα επαγγελματισμού και δημιουργικότητας, η bar manager των Nikkei (Αθήνα-Μύκονος) είναι ο ορισμός της θηλυκής δύναμης. Η ίδια ωστόσο δεν βλέπει τη μπάρα ως πεδίο μάχης των φύλων. “Το θέμα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να βελτιώνεσαι κάθε μέρα”, λέει. Μια πλατφόρμα για γυναίκες bartenders θα ήταν όμως χρήσιμη, σημειώνει, “για νέες στο χώρο κοπέλες που θέλουν διευκρινίσεις, ως τόπος ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών”. Με το επιδραστικό resto-bar των Γιάννη Μωράκη, Γιώργου Μελισσάρη και Γιώργου Κωνσταντίνου, η συνεργασία ήρθε ως... έρωτας από το πρώτο δευτερόλεπτο. “Μου ζήτησαν να κάνω αυτό που αγαπούσα και δεν μου έθεσαν όρια. Είμαστε μια ομάδα τρελών με τη δουλειά μας που επιθυμεί να βλέπει τον πελάτη ικανοποιημένο”. Ένα καλοκουρδισμένο team κάνει πράξη καθημερινά το απαιτητικό concept του Nikkei: Περουβιανή υψηλή γαστρονομία παντρεμένη με ιαπωνικές τεχνοτροπίες. Σε συνεχή συνεργασία, κουζίνα και bar αλληλοσυμπληρώνονται σε τολμηρά pairings. Το τελευταίο αποτελεί για τη Μαίρη Ταλαι-

πώρου μια απολύτως σύγχρονη τάση, που θα διαμορφώσει και τις επερχόμενες σεζόν: “Είναι εξαιρετικά παιχνιδιάρικο να ολοκληρώνεται κάτι με τη βοήθεια του καλεσμένου μας, μπροστά του. Νιώθει οικειότητα και χαρά ότι προσέφερε πολλά και εκείνος”. n


-8 9108 2-11> Β> ΦΕΒ Ε Φ > 1>12019

O P XME ENTARTOI LPOOPLOI TA R TN E ME X P O

HO RE CA ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ

ΕΥΘΕΙΑ Σ

την τελική ευθεία των προετοιμασιών βρίσκεται η 14η HORECA που και φέτος, πιστή στις αρχές και στην αποστολή της, με τη συμμετοχή 550 εκθετών-μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες προμηθευτικές εταιρείες της Μαζικής Εστίασης και των Ξενοδοχείων-, 50.000 τ.μ. εκθεσιακή επιφάνεια και τη στήριξη όλων των θεσμικών φορέων του κλάδου, θα αποτελέσει και πάλι το σημαντικότερο εμπορικό φόρουμ και κέντρο επενδυτικών επιλογών για τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Με συνέπεια και επαγγελματισμό θα γίνει για ακόμα μία φορά, πόλος έλξης για κάθε επαγγελματία του Τουρισμού και της Μαζικής Εστίασης, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ ποσοτικής και ποιοτικής επισκεψιμότητας, αποδεικνύοντας ότι δεν αποτελεί απλώς τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, αλλά έχει καθιερωθεί διεθνώς.

86 SNACK & COFFEE


COFFEE EVENTS

Θεματικές εκδηλώσεις και Πανελλήνια Πρωθλήματα SCA Με την Ελλάδα να καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση στον παγκόσμιο χάρτη του καφέ, το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του χώρου να βρίσκεται στο maximum και το καταναλωτικό κοινό να επιθυμεί διαρκώς καινοτομίες, η διοργάνωση των Coffee Events by SCA στη 14η HORECA θα τραβήξει τους προβολείς πάνω της! Τα πλούσια θεματικά σεμινάρια, οι

επιδείξεις καινοτόμων προϊόντων και εξελιγμένων τεχνικών, οι παρουσιάσεις από επιτυχημένους επιχειρηματίες και τα live shows από εξειδικευμένους baristas και βέβαια, τα πρωταθλήματα του SCA θα δώσουν και φέτος, το στίγμα της ελληνικής σκηνής της καφεστίασης. Στόχος οι επαγγελματίες να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για ακόμα καλύτερο επίπεδο στον καφέ.

Η 14η HORECA, ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς να ανοίξει τις πύλες της υποδεχόμενη τους χιλιάδες επαγγελματίες της Φιλοξενίας, της Μαζικής Εστίασης και της Καφεστίασης

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

COFFEE SEMINARS by SNACK AND COFFEE

Στο πλαίσιο της 14ης HORECA, το περιοδικό SNACK AND COFFEE διοργανώνει σε ένα ξεχωριστό χώρο, μια σύγχρονη αίθουσα, τα Coffee Seminars. Σε ένα πλούσιο ολοήμερο πρόγραμμα, διαφορετικό για κάθε ημέρα που θα διαρκέσει η έκθεση, το λόγο θα πάρουν εξειδικευμένοι baristas ενώ Έλληνες και ξένοι ιδιοκτήτες αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη γνωστών εταιρειών

καφέ θα πραγματοποιήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για κάθε τι που αφορά το σύγχρονο επαγγελματία της καφεστίασης. Επίσης και μετά την τεράστια επιτυχία που είχαν τα panels στο Athens Coffee Festival, θα φιλοξενηθούν παράγοντες, επιχειρηματίες, baristas, roasters και άλλοι ειδικοί για να συμμετάσχουν σε νέες, ζωηρές συζητήσεις με θέμα πάντα, τον καφέ!

08 09 ΦΕΒ

ΦΕΒ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.00 - 19.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 10.00 - 19.00

10 11 ΦΕΒ

ΦΕΒ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10.00 - 19.00

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.00 - 18.30

SNACK & COFFEE 87


HO RE CA

8 -11 > ΦΕΒ > 2019 M E T R O P O L I TA N E X P O

BEER & SPIRITS SHOW

Μπίρα, cocktails και bar management στο maximum! Κορυφαίοι bartenders από την Ελλάδα και το εξωτερικό πρόκειται να μεταδώσουν τη γνώση και την τέχνη τους, αποκαλύπτοντας νέες τεχνικές και προτάσεις που κυριαρχούν παγκοσμίως στον κλάδο του bartending, κατά την διάρκεια του Beer & Spirits Show. Σε μία εποχή που όλο και περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως bar, cafe-bar, bar-restaurant, κάνουν την εμφά-

νιση τους ενώ οι ήδη υπάρχουσες, βελτιώνονται το Beer & Spirits Show της HORECA, έρχεται για ακόμα μία χρονιά να παρουσιάσει τις εξελίξεις, τις τάσεις, τα καινοτόμα προϊόντα αλλά και να δώσει λύσεις, να προβληματίσει και να δώσει στον επαγγελματία του κλάδου τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια για να κάνει την επιχείρηση του όχι μόνο βιώσιμη αλλά και ανταγωνιστική.

GASTRONOMY FORUM

Η ελληνική κουζίνα ως γαστρονομικός προορισμός Με κεντρικό μήνυμα «Η νέα ελληνική κουζίνα ως μοχλός ανάπτυξης του εθνικού τουριστικού προϊόντος», το Gastronomy Forum θα αναδειχθεί για ακόμα μία χρονιά ως μία από τις σημαντικότερες γαστρονομικές εκδηλώσεις του κλάδου. Σε μία εποχή που ο γαστρονομικός τουρισμός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και η ελληνική κουζίνα εξελίσσεται και μπαίνει δυναμικά

88 SNACK & COFFEE

στην υπηρεσία του ελληνικού τουρισμού, η κορυφαία εκδήλωση της έκθεσης HORECA για το μέλλον της γαστρονομίας έρχεται να δείξει στους επιχειρηματίες ης εστίασης, τον τρόπο που μπορούν να εξελίξουν την επιχείρηση τους. Διάσημοι Έλληνες και ξένοι chef μέσα από τα εντυπωσιακά masterclasses θα αναδείξουν την ελληνική κουζίνα ως γαστρονομικό προορισμό.


BEER DAY: ΜΙΑ ΜΕΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΜΠΙΡΑ Στόχος της εκδήλωσης Beer Day, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών είναι να προωθήσει την κουλτούρα της μπίρας στους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού αλλά και του ευρύτερου επισιτιστικού κλάδου. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα καλύψει κάθε πτυχή της μπίρας θα προωθηθεί η κουλτούρα της στους επαγγελματίες του HORECA industry.

WEB HOTEL

DIGITAL HOTELING To Digital Hoteling μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο της HORECA 2019, όπου θα παρουσιαστούν όλες οι πτυχές του, μέσα από την παράλληλη εκδήλωση “WEB HOTEL”. Η κορυφαία εκδήλωση για τις ψηφιακές τεχνολογίες εμπλουτίζει το περιεχόμενό της, με θέματα για το management των ξενοδοχείων, ενώ ανοίγει και το ψηφιακό παράθυρο της εστίασης.

Η ΕΤΉΣΙΑ ΓΕΝΙΚΉ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΞΕΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΠΡΩΙΝΌ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Η παρουσία των ξενοδόχων στην 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, θα είναι μαζική. Τη Γ.Σ. του θα πραγματοποιήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) στις 8 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της 14ης HORECA, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της έκθεσης ως το κέντρο αποφάσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το «Ελληνικό Πρωινό», θα φιλοξενηθεί στην έκθεση HORECA. Με 1.074 ξενοδοχεία-μέλη αποτελεί το εγχείρημα του ΞΕΕ να συνδέσει το γαστρονομικό πλούτο με την εμπειρία του επισκέπτη των ξενοδοχείων.

Το ενδιαφέρον όλων των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και των εκθετών αναμένεται και φέτος να συγκεντρώσουν οι πλούσιες και ανανεωμένες παράλληλες εκδηλώσεις! SNACK & COFFEE 89


Croissant

SAN S I O R

T

C

Ρεπορτάζ

Ρεπορτάζ - Κείμενο: Γιώργος Μαντάς, Ελένη Μανίκα Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολιός

90 SNACK & COFFEE


SNACK & COFFEE 91


Ρεπορτάζ

Croissant

DRY CAFFE & SPUNTINO ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ KΑΙ ΓΙΑ VEGAN!

Α info Κουμπάρη 5, Αθήνα 210 362 8782 DryCaffeSpuntino

ναμφισβήτητα αποτελεί σημείο αναφοράς για καφέ και croissant στην περιοχή του Κολωνακίου ενώ τελευταία το Dry Caffe & Spuntino λανσάρει δυναμικά το croissant vegan, το οποίο παρασκευάζεται από αλεύρι ζέας και σπόρους από κινόα και όλα δείχνουν ότι κερδίζει τις εντυπώσεις. Η γλυκιά version του περιέχει ταχίνι, μέλι καθώς και μαρμελάδα με μύρτιλο. Αν πάλι απευθύνεται σε λάτρεις των αλμυρών γεύσεων, τότε το πέστο και η τομάτα συνιστούν μια δυνατή πρόταση. Παράλληλα, σταθεροί κωδικοί αποτελούν τόσο η κλασική βουτυρένια εκδοχή όσο και το γεμιστό με πραλίνα. Η συνεργασία των ιδιοκτητών, Αλέξανδρου Παπαδημητρίου και Γιώργου Κουτσούκου με την Delifrance έχει χτιστεί

πάνω σε γερά θεμέλια. Ο κ. Παπαδημητρίου μας εξηγεί πιο αναλυτικά: “Με την Delifrance συνεργαζόμαστε από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε το κατάστημα και πραγματικά είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Μας έχουν βοηθήσει και τεχνικά και γευστικά. Τόσο σε διάφορες συνταγές όπως αυτή με το ταχίνι, το μέλι και το μύρτιλο, όσο και σε προωθητικές ενέργειες που έχουμε κάνει.” Ένας ακόμα κωδικός της Delifrance που γίνεται ανάρπαστος είναι το croissant με γέμιση φιστικιού και επικάλυψη καραμελωμένου κολοκυθόσπορου. Οι λαχταριστές λιχουδιές είναι διαθέσιμες από τις 7:30 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι. Μάλιστα συνοδεύονται από εξαιρετικής ποιότητας καφέδες, με χαρμάνι του ίδιου του μαγαζιού.

Η συνεργασία μας με την DELIFRANCE μας έχει αφήσει απόλυτα ευχαριστημένους καθώς εκτός από τα προϊόντα μάς προσφέρουν και την τεχνογνωσία τους σε συνταγές αλλά και προωθητικές ενέργειες

Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και Γιώργος Κουτσούκος

92 SNACK & COFFEE


Live everyday delicious

Kρουασάν Délifrance Héritage βουτύρου με: · · · ·

19% Γαλλικό βούτυρο υψηλής ποιότητας Προζύμι 5% ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο Πλούσια γέμιση σε 2 απολαυστικές εκδοχές: σοκολάτα-φουντούκι με επικάλυψη σοκολάτας & κρέμα με επικάλυψη ζάχαρης

DELIFRANCE HELLAS S.A., Δερβενίων 37, 14451 Μεταμόρφωση, Ελλάδα Τηλ. .2104251130 | info@delifrance.gr | orders@delifrance.gr


Κωνσταντίνος Δούρος

BEAT SNACK & COFFEE ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Τ info Λ. Ελευθερίας 13, Άλιμος 210 980 3004 www.b-eat.gr beatsnack&coffee

ο ολοκαίνουργιο κατάστημα BEAT στον Άλιμο άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2018 και αμέσως έγινε πόλος έλξης για καταναλωτές των νοτίων προαστίων που αναζητούν ποιοτικό γρήγορο φαγητό. Οι προτάσεις πολλές και ενδιαφέρουσες και μία από αυτές η πολυδιάστατη διάθεση του croissant. Το προϊόν που διατίθεται στην αλυσίδα BEAT snack & coffee είναι ένα ιδιαίτερο σνακ, το οποίο προμηθεύονται από το στρατηγικό συνεργάτη τους ΡΟΔΟΥΛΑ. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του καταστήματος κ. Κωνσταντίνος Δούρος: “Το croissant είναι βάση έμπνευσης για εμάς, καθώς το προσφέρουμε σε διάφορες εκδοχές, είτε ως πρόταση για γλυκό, επιδόρπιο ή συνοδευτικό καφέ είτε ως πρόταση για κάτι αλμυρό, όπως το σάντουιτς. Συγκεκρι-

μένα, το croissant προτείνεται αρχικά ως σκέτο συνοδευτικό για τον καφέ ενώ ταυτόχρονα δίνεται η επιλογή στον πελάτη να το γεμίσει με μια από τις δέκα μοναδικές πραλίνες που διατίθενται στα ΒΕΑΤ. Γεμίζουμε επί τόπου το croissant και το μεταμορφώνουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε πελάτη”. Η γκάμα από την οποία μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη δυνατή: σοκολάτα πραλίνα, σοκολάτα λευκή, πραλίνα φράουλα, σοκολάτα υγείας, bueno, ferrero, pesto μήλου, πραλίνα κρέμα καραμέλα, πραλίνα μπανάνα και κρέμα πατισερί. Για τους λάτρεις της αλμυρής εκδοχής του σνακ, και σύμφωνα με τον κ. Δούρο,το πλέον δημοφιλές είναι το croissant με γαλοπούλα, τυρί edam, μαγιονέζα και μαρούλι.

Το croissant της ΡΟΔΟΎΛΑ γίνεται το καλύτερο πεδίο δημιουργίας για να προσφέρουμε στην πελατεία μας καθημερινά ποιοτικό προϊόν που καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων και συνδυασμών, αλμυρών και γλυκών...

94 SNACK & COFFEE


μπακλαβάς Επιστροφή στις ρίζες

Ο μπακλαβάς της Ροδούλα είναι υπέροχος! Ακαταμάχητη γεύση, παραδοσιακή απόλαυση! Άριστης ποιότητας βούτυρο με υπέροχο άρωμα, σωστό ψήσιμο, για να ροδίσουν όλες οι στρώσεις του φύλλου μέχρι τη καρδιά του μπακλαβά, έξτρα τραγανό και σωστά σιροπιασμένο αποτέλεσμα.

www.rodoula.gr Aμαλιάδος 2, 136 72 Αχαρναί | 210 24 47 550 E info@rodoula.gr find us on

HALL 2

STAND C02/D01


Ρεπορτάζ

Croissant

Ανδρέας Βαγιάνος

ITALUS | GOURMET ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ά info Ελ. Βενιζέλου 104, Καλλιθέα 210 951 2341 ItalusKingMythPlace

κρως επηρεασμένο από την ιταλική γευστική κουλτούρα, το Italus στην Καλλιθέα αποτελεί σίγουρα μια καινοτομία. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και μέσα από το croissant του που φιγουράρει στον κατάλογο σε κλασικές και gourmet εκδοχές. Για τους λάτρεις του γλυκού, υπάρχει το croissant με σοκολάτα και μασκαρπόνε και μάλιστα, διατίθεται και με λευκή σοκολάτα. Για πελάτες που προτιμούν αλμυρές εκδοχές, συναντάμε δύο διαφορετικά μεγέθη που έρχονται με τη δική του πρωτότυπη γέμιση το καθένα. Στο μεγαλύτερο μέγεθος το croissant υποδέχεται τρία απίστευτα νόστιμα υλικά σε ένα εκρηκτικό συνδυασμό γεύσης -φέτα, αβοκάντο και αβγό τηγανητό - ενώ στο κρουασάν με μικρότερο μέγεθος, “κρύβεται“ ζαμπόν και μοτσαρέλα. Η επιχείρηση προμηθεύεται τα croissants από την εταιρεία Bake Hellas με τον ιδιοκτήτη του Italus,

Ανδρέα Βαγιάνο να υπογραμμίζει την αγάπη και την αποδοχή που έχουν βρει από τον κόσμο. Συγκεκριμένα σημειώνει: “Οι πελάτες μας γνωρίζουν ότι θα πάρουν ένα προϊόν λίγο πιο ακριβό αλλά πολύ καλής ποιότητας.“ Σε σχέση με τη λειτουργία της επιχείρησης, τα croissants σερβίρονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, καθώς αργότερα σε πρώτο πλάνο μπαίνουν άλλα αγαπημένα snacks. Όσο για το ποιο είναι το δημοφιλέστερο croissant του κοινού, ο κ. Βαγιάνος βεβαιώνει ότι όλα έχουν την ίδια απήχηση και επιτυχία. “Η αλμυρή βερσιόν με το αβγό είναι ιδιαίτερη ωστόσο έχει γίνει must για πολύ κόσμο, η γλυκιά πρόταση λόγω της συνύπαρξης σοκολάτας και μασκαρπόνε διαφέρει από τα κλασικά croissants του είδους, ενώ ο κωδικός με τη μοτσαρέλα και το ζαμπόν επειδή έχει πιο προσιτή τιμή, προτιμάται πολύ σαν συνοδευτικό του καφέ”.

Έχουμε επιλέξει ως προμηθευτή των croissants μας, την εταιρεία BAKE HELLAS και παρατηρούμε ότι το κοινό της επιχείρησης έχει αγαπήσει το προϊόν καθώς μας στηρίζει ιδιαίτερα με την προτίμησή του!

96 SNACK & COFFEE


Συ μμ ετ έχ ου

με !


DADDY’S

Eπιχειρείν

Η πρωτοπόρος εταιρεία στο χώρο του ψωμιού και των αρτοποιημάτων κερδίζει την αγορά της ευρύτερης εστίασης με σύμμαχους την ποιότητα και την καινοτομία.

Επιμέλεια: Ελένη Μανίκα Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολιός

98 SNACK & COFFEE

ΠΡΟÏΟΝΤΑ

BAKERY ΜΕ ΑΓΑΠΗ

H εταιρεία DADDY’S δραστηριοποιείται στο χώρο της μαζικής εστίασης με πολύ μεγάλη εμπειρία και όραμα, δημιουργώντας αρτοσκευάσματα υψηλής ποιότητας και γεύσης, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματία. Τα προϊόντα απευθύνονται σε όλη την επαγγελματική κατηγορία ho.re.ca., δηλαδή αναψυκτήρια, καφέ, εστιατόρια, all day cafe-barrestaurant, ξενοδοχεία, catering, κλπ.

Υπερσύχρονες εγκαταστάσεις Η αγάπη της εταιρείας και η ανάγκη να προσφέρει αληθινά ποιοτικό ψωμί και γενικότερα προϊόντα bakery μάς οδήγησε στη δημιουργία της DADDY’S. Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στη Μαγούλα Αττικής σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο 4.000τ.μ., με ειδικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και με αυτοματοποιημένες γραμμές, με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα και με μια πλούσια διευρυμένη γκάμα προϊόντων. Στην DADDY’S ακολουθούνται τα

Διεθνή Πρότυπα, διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας. Τα προϊόντα περνούν μέσα από την διαδικασία shock freeze που διατηρεί όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, όπως ακριβώς ήταν την πρώτη μέρα που ζυμώθηκαν. Για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, που τα κάνουν πιο γευστικά και πιο ξεχωριστά. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με το διεθνές ISO 22000:2015, ενώ ο FDA έχει εγκρίνει τις εγκαταστάσεις, καθώς η DADDY’S πραγματοποιεί εξαγωγές και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Καινοτόμες προτάσεις με διεθνή παρουσία H DADDY’S παρουσιάζει τα τελευταία δύο χρόνια καινοτόμες ιδέες στις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Στη γερμανική έκθεση Anuga του 2017 παρουσιάστηκαν τα Super Βreads, προϊόντα που προήλθαν από την χρήση


Αναστάσιος Πέππας, Διευθυντής Παραγωγής και R&D

των super foods (σπιρουλίνα, χαρούπι, γκότζι μπέρι, φακή και φαγόπυρο) και που συνδράμουν στο πλαίσιο της σωστής διατροφής και στη βελτίωση της υγείας. Φέτος η καινοτομία που παρουσιάστηκε στην έκθεση Sial 2018 ήταν τα Smokey Βread, τα οποία είναι μακράς ωρίμανσης, που προ-ψήνονται σε ειδικούς φούρνους. Οι συγκεκριμένοι φούρνοι ή αλλιώς τα καπνιστήρια είναι μια μοναδική πατέντα της εταιρείας DADDY’S και ξεχωρίζουν καθώς δίνουν ένα ξεχωριστό και λαχταριστό αποτέλεσμα τόσο κατά τη μάσηση του ψωμιού όσο στη γεύση και την επίγευση.

Πρωτοποριακό πνεύμα Καινοτομία, ποικιλία, ποιότητα και αξιοπιστία είναι οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία της εταιρείας και την φιλοσοφία των προϊόντων της, σε συνδυασμό με την παράδοση και τις διαχρονικές πολιτισμικές αξίες γύρω από την ιστορία του άρτου. Τοποθετούν την DADDY’S στην κατηγορία των εταιρειών στον χώρο του bakery, οι οποίες δημιουργούν προστιθέμενη αξία και προσδίδουν ιδιαίτερο value και υπεραξία στους επαγγελματίες καθώς και στο απαιτητικό, καταναλωτικό κοινό. Η Daddy’s ξεχωρίζει και πρωτοπορεί επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις για το μέλλον!

Λεωφ. Γεωργίου Γεννηματά 93, Μαγούλα Τ: 210 5555 300 info@daddys.gr www.daddys.gr

Τεράστια ποικιλία προϊόντων Τα προϊόντα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τα Rustico, τα Classico και τα Brioche και η κάθε κατηγορία περιλαμβάνει διαφορετικά μεγέθη, γραμμάρια και σχήματα. Τα Rustico είναι προϊόντα μακράς αναμονής πριν την διαχείριση της ζύμωσης, για περίπου 18- 24 ώρες, σε συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας και με έντονη παρουσία της προζύμης. Τα Classico είναι σύντομης αναμονής, σε συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίες. Μέσα σε αυτές τις 3 κατηγορίες εντάσσονται προϊόντα όπως: οικογενειακές και ατομικές μπαγκέτες, τσιαπάτα, bretzel, mini κουβέρ, ψωμί του τοστ, βάση για πίτσα και πεινιρλί, παραδοσιακά κουλούρια, burger κ.ά. n

SNACK & COFFEE 99


Προφίλ

Συνέντευξη: Ελένη Μανίκα | Κείμενο: Γεωργία Οικονομοπούλου

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

NUMMER

EINS

*

*ΝΟΥΜΕΡΟ

1

Ο πρωταθλητής Γερμανίας στο brewing είναι Έλληνας! Προτού όμως φτάσει να θεωρείται κορυφαίος barista ο Νικόλας Κωνσταντινίδης γύρισε την Ευρώπη εξερευνώντας τα μυστικά των coffee cultures, για να καταλήξει στο Αμβούργο...

Ο

Νικόλας Κωνσταντινίδης ξέρει να διαχειρίζεται ισορροπίες. Στην τέχνη του specialty coffee, που τον έφερε ανάμεσα στους κορυφαίους του brewing για το 2018, αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και δημιουργεί ευκαιρίες. Όταν αποφάσισε να μπει δυναμικά στον χώρο του καφέ, ακολούθησε το ένστικτο. Ήταν στη Νάξο, πριν επτά χρόνια, όταν διέκρινε πίσω από τη μπάρα μια συναρπαστική δυνατότητα που θα μπορούσε να μετατραπεί σε επαγγελματικό πάθος. Την πάντρεψε με ρεαλισμό και επιμονή. Δούλεψε δίπλα στον παγκόσμιο πρωταθλητή Τάσο Δεληχρήστο. Ταξίδεψε όλη την Ευρώπη για να συλλάβει τα αρώματα των coffee cultures, να καταγράψει τις λεπτές αποχρώσεις των ιδιαιτεροτήτων από χώρα σε χώρα. Στο Αμβούργο βρέθηκε, λέει, τυχαία. Κι όμως κατόρθωσε, μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια, να καθιερωθεί ως barista και να κατακτήσει την πρώτη θέση στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Brewing. Όσο το ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του καφέ συνεχίζεται,

100 SNACK & COFFEE

ο Νικόλας Κωνσταντινίδης δηλώνει: “Ας μη γελιόμαστε, το απλό και ποιοτικό ρόφημα παραμένει το μπεστ-σέλερ κάθε καφετέριας. Για την ξεχωριστή εμπειρία του specialty, υπάρχει κοινό, αλλά είναι στο χέρι μας να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες μας”.

Μια ανοιχτή αγορά Με την ίδια νηφαλιότητα, ο Νικόλας Κωνσταντινίδης επισημαίνει τις διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, τόσο στους baristas όσο και στο κοινό. ¨Το επίπεδο της Γερμανίας, όσον αφορά τους baristas, είναι καλό και κάθε χρόνο βελτιώνεται”, λέει, “αλλά φυσικά δεν είναι όπως της Ελλάδας, που κατακτά συνεχώς την τελευταία δεκαετία τον τίτλο best nation. Όσο για το κοινό, “το επίπεδό του”, σημειώνει, “εξαρτάται από το πόσο μεράκι και προσοχή δίνει ο barista, για να κάνει τον πελάτη να ενδιαφερθεί και να θέλει να μάθει παραπάνω”. Πως αντιμετώπισαν οι συνάδελφοί του Γερμανοί τον αποφασισμένο Έλληνα; “Νομίζω μόνο καλό


Ο specialty καφές έχει το βάθος και τη δύναμη να κερδίσει ένα σταθερό και φανατικό κοινό

SNACK & COFFEE 101


Προφίλ

Νικόλας Κωνσταντινίδης

Εκπαιδεύοντας τον πελάτη Ο Νικόλας Κωνσταντινίδης δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει τον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης του κοινού στον specialty coffee. “Το specialty έχει το βάθος και τη δύναμη να κερδίσει ένα σταθερό και φανατικό κοινό. Πιστεύω ωστόσο ότι, σε αντίθεση με τα απλά και ποιοτικά ροφήματα μαζικής κατανάλωσης, οι λάτρεις του ξεχωριστού espresso και φίλτρου με ιδιαίτερο άρωμα και οξύτητα –αυτό δηλαδή που εξιτάρει έναν barista– παραμένουν η μειοψηφία της αγοράς. Η ουσία είναι να επικοινωνήσουμε το specialty όσο περισσότερο και καλύτερα μπορούμε και να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες μας”. Ο ίδιος δηλώνει αποφασιστικά “μεγάλος λάτρης των natural καφέδων από την Αιθιοπία”. “Γενικά όμως είμαι ανοιχτός”, προσθέτει. “Ο κάθε καφές έχει τον δικό του μοναδικό γευστικό χαρακτήρα. Μ’ αρέσει η πολυπλοκότητα γεύσης στον καφέ”.

Διαρκής εξέλιξη Ένα σημαντικό βήμα τη φορά, η πορεία του Νικόλα Κωνσταντινίδη στον απαιτητικό χώρο του specialty αποκαλύπτει δημιουργική ανησυχία και αποφασιστικότητα να φτάνει όλο και πιο μακριά. Από το beach bar της Νάξου όπου η τέχνη του espresso κέντρισε το αισθητήριό του κι άρχισε να πειραματίζεται με τους μύλους και το latte art μεταΤο μεράκι και πήδησε στο επόμενο στάδιο, της μύησης στο brewing από η προσοχή του τον Τάσο Δεληχρήστο. “Με barista θα κάνουν κάλεσε να δουλέψω στο τον πελάτη μαγαζί του και με έκανε να εκτιμήσω τη λεπτομέρεια και να ενδιαφερθεί την ακρίβεια που θέλει το και να θέλει brewing και το ποσό ξεχωνα μάθει παραπάνω ριστή μπορεί να γίνει μια κούπα φίλτρου αν δώσεις είναι που είδαν μπροστά τους έναν αποφασισμένο την κατάλληλη προσοχή”. Δεύτερη θέση στο Greek άνθρωπο γενικά, γιατί αυτό Brewers Cup το 2014. Πρώτη θέση στο Γερμανικό κάνει το επίπεδο καλύτερο. Η ευγενής άμιλλα είναι Πρωτάθλημα Brewing το 2018. Επίσημη συμμετοπου μας κάνει όλους καλύτερους”. χή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βραζιλία. Που Στο Αμβούργο ειδικά, όπου δραστηριοποιείται ως προβλέπει να φτάνει το ταξίδι στην τέχνη του καφέ; barista στην εταιρεία Elbgold, “το specialty εξελίσ“Ταξιδεύω γενικά όσο πιο πολύ μπορώ. Αλλά σεται αργά αλλά σταθερά. Δραστηριοποιούνται κάποια στιγμή θα επιδιώξω να γυρίσω στην Ελλάκάποια specialty καφέ, αλλά υπάρχει χώρος και δα σίγουρα. Προς το παρόν, προσπαθώ να μάθω για άλλα μαγαζιά”. Ως κοινό, οι Γερμανοί “αγαπούν και να κατακτήσω όσο περισσότερα μπορώ και να το πολύ γάλα και γενικά τα ροφήματα ποσότητας. με «πουλήσω» όσο πιο ακριβά μπορώ. Θα ήθελα Είναι δεκτικοί όμως όταν τους προτείνεις να δοκιστο μέλλον να έχω το δικό μου καφέ-μπαρ και να μάσουν κάτι διαφορετικό, αρκεί να είσαι αρκετά μεταλαμπαδεύσω όσα έχω μάθει και μαθαίνω”. n επαγγελματίας για να σε εμπιστευτούν”.

102 SNACK & COFFEE


Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand B19

ΠΩΛΗΣΗ ORIGINAL WAFFLES

Έτοιμο μίγμα Savory Waffle's & Pancake Έτοιμο μίγμα Βαφλας & Pancake

ORIGINAL WAFFLES

Έτοιμο μίγμα Κρέπας ORIGINAL WAFFLES

Πραλίνες

ORIGINAL WAFFLES

Σιρόπια ORIGINAL WAFFLES

ΕΚΠΤΩΣΗ -30%

στο μίγμα Βάφλας & Pancake ORIGINAL WAFFLES, με δικό σας μηχάνημα.

www.originalwaffles.gr

Original Waffles


Τεχνικό θέμα

Μύλοι άλεσης

Καθώς η διαδικασία του roasting απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους επαγγελματίες της καφεστίασης, baristas και roasters, ο Φώτης Λέφας σε ένα κατατοπιστικό άρθρο εξετάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα καβουρδιστήρια αερίου...

KABOYΡΔΙΣΤΗΡΙΑ

ΜΕ ΑΕΡΙΟ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Ο

του AST Φώτη Λέφα συνδημιουργού του Premium Coffee Institute info@coffeelovers.gr

104 SNACK & COFFEE

ι μ η χ α ν έ ς κ α β ο υ ρ ν τ ί σ μ α τ ο ς δ ι ακρίνονται σε τρεις κατηγορίες αρχικά, ανάλογα με τον τύπο του καυστήρα ή του θερμαντικού στοιχείου που χρησιμοποιούν. Οι τρεις μορφές προσφοράς ενέργειας προς το τύμπανο είναι 1) η ηλεκτρική ενέργεια (ηλεκτρικές αντιστάσεις), 2) το φυσικό αέριο (NG) ή το υγραέριο (LPG) και 3) το ξύλο Συχνά γίνεται λόγος για το αν είναι ή όχι αποτελεσματική η χρήση ηλεκτρικών αντιστάσεων ή διαφόρων τύπου ξύλου για το ποιοτικό καβούρντισμα των κόκκων και καθώς η πλειοψηφία των roaster/καφεκοπτών χρησιμοποιούν καυστήρες αερίου. Επιλέγοντας τη χρήση καυστήρων NG ή LPG για να μελετήσουμε, διακρίναμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ποιοτήτων, από έναν απλό καυστήρα αερίου (ένα χειροποίητο, διάτρητο σωλήνα με καντήλια ορείχαλκου) σε ένα εξαιρετικά εξελιγμένο καυστήρα, αποτέλεσμα της εκτεταμένης έρευνας. Πιο αναλυτικά στο θέμα που ακολουθεί θα δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί ένας καυστήρας αερίου...

Λειτουργία καυστήρα αερίου Στη λειτουργία του ένας καυστήρας αερίου είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί αέριο καύσιμο όπως το φυσικό αέριο ή το προπάνιο (υγραέριο) για τη δημιουργία φλόγας με απώτερο στόχο τη θέρμανση των πράσινων κόκκων του καφέ και τελικό στόχο τηΝ ξήρανσή τους. Και στις δύο περιπτώσεις, φυσικού αερίου και προπανίου, οι καυστήρες λειτουργούν με την ίδια αρχή που ονομάζεται «Venturi effect». Αναλυτικότερα μας λέει ότι η ταχύτητα και η πίεση ενός αερίου ή ενός υγρού που διέρχεται μέσω ενός σωλήνα μεταβάλλονται, όταν αυτός στενεύει ή διευρύνεται. Καθώς ο σωλήνας στενεύει, το αέριο ρέει πιο γρήγορα μέσα από τα στενά τμήματα ενώ ταυτόχρονα η πίεση του μειώνεται. Συνεπώς ο

Οι τύποι καυστήρων αερίου που διαχέουν εντός του χώρου εργασίας τα παράγωγα της ατελούς καύσης είναι οι πιο οικονομικοί, ατμοσφαιρικοί καυστήρες


σωλήνας venturi είναι ένας σωλήνας μεταβλητής διαμέτρου, ο οποίος σταδιακά στενεύει και στη συνέχεια αντίστροφα αποκτά την αρχική του διάμετρο. Σημαντικό μέρος του καυστήρα είναι το στόμιο που παρέχει τον ατμοσφαιρικό αέρα (εισαγωγή οξυγόνου) και την πρόσμειξη με το φυσικό αέριο. Η οπή στο στόμιο είναι πολύ μικρή για να παρέχει τη «σωστή» ροή αερίου και να παρέχει επαρκή ταχύτητα για να εξασφαλίσει ότι υπάρχει σωστή εισπνοή αέρα. Η διαφορά πίεσης μεταξύ εισόδου και στένωσης εξαρτάται από την παροχή του αγωγού. Στη συνέχεια, το ρευστό μετά το λαιμό επιβραδύνεται, με ταυτόχρονη αύξηση της πίεσής του, μέχρι να αποκτήσει στην έξοδο του ταχύτητα. Σε μια υπερσύγχρονη μηχανή ο θάλαμος καύσης είναι κλειστός, μονωμένος και το οξυγόνο τροφοδοτείται μόνο με τη συνδρομή ενός αεριοστρόβιλου ο οποίος αυξομειώνει τη λειτουργεία του σε αρμονία σύμφωνα με την ένταση που επιθυμούμε να θερμαίνει ο καυστήρας μας. Οι επιδόσεις των καυστήρων γενικότερα εξαρτώνται από την υποδομή, καθώς και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία προκειμένου να διασφαλιστεί συνεπής και αξιόπιστη απόδοση του καυστήρα αερίου.

Προσοχή στο CO! Οι σχεδιαστές μηχανών, λειτουργούν συνήθως με κριτήριο την ανάγκη της μείωσης του κόστους, επίσης συχνά υπολογίζοντας τη διαθεσιμότητα (stock) στην αποθήκη τους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση μετά από πολλές δοκιμές και μελέτη καταλήγουν στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με τις υψηλές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας για τον άνθρωπο αλλά και το τρόφιμο. Κάθε ιδιοκτήτης εξοπλισμού που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ή το υγραέριο πρέπει να γνωρίζει ότι το φυσικό αέριο, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή! Προσδοκώντας στο μέγιστο όφελος από την καύση του αερίου, οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνει ο καυστήρας επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Η έλλειψη αέρα μπορεί να οδηγήσει σε ατελή καύση και απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και μονοξειδίου του άνθρακα (CO), Για τη σταθερή καύση του προπανίου ή του φυσικού αερίου απαιτούνται διαφορετικές αναλογίες οξυγόνου. Μετά την καύση κάθε είδους καυσίμου σχηματίζεται μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι προϊόν ατελούς καύσης και άνθρακα και εκλύεται από τους καυστήρες

Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand D34

SNACK & COFFEE 105


Τεχνικό θέμα

Καβουρδιστήρια αερίου

ΠΟΣΟΤΗΤΑ CO ΚΑΙ ΒΛΑΒΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ * (parts per million) ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΕ PPM 0-1 PPM

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

9 PPM

ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΏΡΟ

50 PPM

ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 8 ΩΡΩΝ

200 PPM

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ, ΝΑΥΤΙΑ, ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ, ΖΑΛΑΔΑ

400 PPM

ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ, ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΝΤΟΣ 3 ΩΡΩΝ

1600PPM

NAYTIA ENTOΣ 20’, ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΤΟΣ 60΄

Η καλή λειτουργία του «κινητήρα» μιας μηχανής καβουρντίσματος μας επιτρέπει τον έλεγχο των προϊόντων σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον

106 SNACK & COFFEE

ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

υγραερίου. Είναι επικίνδυνο διότι διαχέεται σε όλα τα ύψη του χώρου ταχύτατα αφού έχει σχεδόν ίδιο βάρος με τον αέρα, δεν εκπέμπει οσμή, χρώμα ή γεύση, γεγονός που δυσχεραίνει την ανίχνευσή του. Η ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα στο εργαστήριο είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι η αιμοσφαιρίνη που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος του ανθρώπου συνδέεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά με το μονοξείδιο του άνθρακα από ότι με το οξυγόνο. Αν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση CO στην ατμόσφαιρα, τότε μεγάλο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων θα μεταφέρει CO αντί για το οξυγόνο, προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ερεθισμό των ματιών, ζάλη, πόνος στο στήθος, ναυτία κ.α. Για τους roasters που χρησιμοποιούν παλαιού τύπου μηχανές καβουρντίσματος ή καινούργιες μηχανές χαμηλού κόστους είναι απαραίτητο να δώσουνε προσοχή και να χρησιμοποιήσουν ειδικούς ανιχνευτές-αισθητήρες για την έγκυρη ειδοποίηση τους όταν τα ποσοστά τείνουν να απειλήσουν την υγεία τους. Τέλος για τη μείωση των εκπομπών NOx στην ατμόσφαιρα, απαιτείται καύση με όσο το δυνατό, περιορισμένη περίσσεια αέρα και με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες φλόγας. Ευνοείται ο κατασκευαστής που σχεδιάζει αυξημένο ποσοστό μεταφοράς θερμότητας στους κόκκους μέσω conduction σε κλειστό μονωμένο θάλαμο λόγω της αμεσότητας της φλόγας με το τύμπανο. n

Tύποι φλόγας σε bunsen φλόγιστρα Το χρώμα μας λέει για τη θερμοκρασία μιας φλόγας. Ο εσωτερικός πυρήνας της φλόγας του κεριού είναι γαλάζιος, με θερμοκρασία περίπου (1500°C). Αυτό είναι το πιο καυτό μέρος της φλόγας. Το χρώμα μέσα στη φλόγα γίνεται κίτρινο, πορτοκαλί και τελικά κόκκινο. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από το κέντρο της φλόγας, τόσο χαμηλότερη θα είναι η θερμοκρασία. Το λαμπρότερο κόκκινο τμήμα είναι περίπου (800°C). Διαφορετικό χρώμα φλόγας διακρίνουμε ανάλογα τον τύπου του καυσίμου. Οι φλόγες του φυσικού αερίου είναι μπλε, ενώ οι φλόγες του προπανίου είναι μπλε με κίτρινες άκρες.


Ρεπορτάζ

Διαχείριση παραπόνων

ΠΑΡΑΠΟΝΑ;

KEEP CALM Ρεπορτάζ: Πέτρος Πουλόπουλος Επιστημονική υποστήριξη: Αλέξανδρος Μπερτσιμάς Σύμβουλος Ανάπτυξης Πωλήσεων, Marketing και Strategic management info@albertconsulting.gr

Κανείς δεν θέλει τους πελάτες του παραπονεμένους! Πώς όμως αντιμετωπίζονται στην πράξη διαφωνίες και παράπονα; Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί βλέπουμε αναλυτικά τις τεχνικές και τους τρόπους αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης παραπόνων.

108 SNACK & COFFEE


Τ

α παράπονα και οι διαφωνίες των πελατών για τις υπηρεσίες και προϊόντα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας όλων των επιχειρήσεων και ειδικά στον απαιτητικό κλάδο της καφεστίασης. Η ζημιά ή το κέρδος που θα μείνει σε μια εταιρεία έπειτα από μία τέτοια κατάσταση εξαρτάται από τον τρόπο αντιμετώπισης του παραπόνου. Για παράδειγμα αν ο χειρισμός του είναι επιτυχής τότε είναι εφικτό να αποτραπεί ο κίνδυνος να υποπέσει η εταιρεία ξανά στο ίδιο λάθος, όμως αν είναι ανεπιτυχής ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στη φήμη της επιχείρησης, αφού ως γνωστόν τα κακά νέα ταξιδεύουν γρήγορα. Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 80% των πελατών δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε μία επιχείρηση αν δεν λυθεί το παράπονό τους, ωστόσο, αν αυτό επιλυθεί το 90% των καταναλωτών θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται την εταιρεία από την οποία νωρίτερα είχαν παράπονο. Σημειωτέον δε ότι το κόστος προσέλκυσης ενός νέου πελάτη είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο για τη διατήρηση ενός υφιστάμενου.

Τα είδη παραπόνων Οι επαγγελματίες αρχικά πρέπει να κάνουν διάκριση μεταξύ των δύο βασικών ειδών παραπόνων: α) την υπεκφυγή και β) το ειλικρινές. Στη συνέχεια αφού γίνει των πελατών δεν ξαναεπιστρέφουν αυτή η διάκριση και άσχετα με αν δεν εισακουστεί το αποτέλεσμά της αξίζει να γίνει δυνατόν πιο γρήγορα τους δύο το παράπονό μια ουσιαστική συζήτηση για το παραπάνω κύριους τύπους των τους αίτιο και την αφορμή του παραπόπαραπόνων. Ο ιδιοκτήτης του The νου. Ενδεικτικό είναι ότι για ορισμένα Pope στην Αργυρούπολη, Αρθούπαράπονα μπορούν να δοθούν απαντήρος Σοκολόβ, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της σεις προτού καν αυτά αναφερθούν. αντιμετώπισης κάθε παραπόνου ξεχωριστά, Α) Υπεκφυγή. Αφορά κάποιο παράπονο που δεν ενώ όπως λέει, «σε περίπτωση λάθους η πολιτική της μπορείς να το υπερκεράσεις ή να το απαντήσεις αντικατάστασης του προϊόντος αποτελεί μία αρκετά Β) Ειλικρινές. Ο λόγος για ένα παράπονο που μπορεί ασφαλή επιλογή για την επιχείρηση και μια αρκούνα απαντηθεί. Αν υποθέσουμε τώρα ότι ξέρετε ποιο ντως καλή κίνηση για τον πελάτη.» είναι το πραγματικό παράπονο και το έχετε αναγνωρίσει τότε, ήρθε η ώρα να απαντήσετε. Φροντίστε έτσι ώστε Παρανοήσεις ή παρεξηγήσεις αυτός που εκφράζει παράπονο να τα πει όλα και χωρίς Μια παρανόηση σημαίνει ότι, το άτομο που επικοινα τον διακόψετε, καθώς όσο υπάρχει η παραμικρή νωνεί έχει παρεξηγήσει κάτι, ή έχει παρανοήσει κάτι αντίρρηση δύσκολα ολοκληρώνεται μια εμπορική και πρέπει να το ξεκαθαρίσω. Η λύση είναι αρκετά συναλλαγή. Άρα φτάνετε στο επόμενο αναγκαίο βήμα απλή, αλλά όχι και ακίνδυνη. Στην πραγματικότητα το οποίο έγκειται στο να μην βιαστείτε να απαντήσετε, είναι μια κλασική περίπτωση του τύπου: «δεν είναι αλλά να «ζυγίσετε» πρώτα το παράπονο πολύ προσεαυτό που λέτε, αλλά ο τρόπος που το λέτε». Μην κτικά. Ακολούθως για να έχετε το καλύτερο δυνατό πέσετε στην παγίδα του να γίνετε «ο σωστός» κατά αποτέλεσμα πρέπει να προετοιμάσετε τον άλλον θετισυνέπεια το άλλο πρόσωπο «λάθος». Ο στόχος είναι κά. Εξάλλου γνωρίζοντας την ουσία του παραπόνου να αφαιρέσετε διακριτικά το επικείμενο εμπόδιο του θα είστε πανέτοιμοι να το αντικρούσετε και γι’ αυτό εγώ και να επανέλθετε σε τροχιά. Μια συνηθισμένη είναι σημαντικό να μάθετε να διαχωρίζετε όσο το τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η επονομαζό-

80%

SNACK & COFFEE 109


Ρεπορτάζ

Διαχείριση παραπόνων

μενη: «Αισθάνομαι, Αισθάνθηκα, Βρήκα». Πρόκειται για μία αποτελεσματική και πρακτική προσέγγιση η οποία σε γενικές γραμμές έχει την εξής μορφή: «Έχεις δίκιο που αισθάνεσαι έτσι και εγώ το ίδιο ένιωσα ή θα ένιωθα μετά όμως βρήκα - διαπίστωσα ότι…». Η τακτική αυτή έχει σχεδιαστεί για να εκτρέψει το εγώ και βασίζεται στην ενσυναίσθηση. Θα πρέπει, όμως, να είστε προσεκτικοί να μην χρησιμοποιείτε αυτή την τεχνική περισσότερο από μία φορά ανά συνομιλία. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε ενσωματώσει και τα τρία μέρη της διαδικασίας. Είναι ένας οδηγός και τίποτα περισσότερο, αλλά θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνά σας βγάζει από μια δύσκολη κατάσταση. Επιπρόσθετα μια άλλη γνωστή τακτική είναι να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο: «Ναι μεν… αλλά», ή «Καταλαβαίνω τις επιφυλάξεις σας, αλλά επιτρέψτε μου να…». Είναι κι αυτή αποτελεσματική διότι περιέχει την επιβεβαίωση, ενσυναίσθηση και μετά την πρόταση.

Τι κάνουμε αν δεν πετύχει; Το πιο δύσκολο είδος παραπόνου είναι αυτό στο οποίο ο επιχειρηματίας έχει εξαρχής το μειονέκτημα. Ιδανική αντιμετώπισή του γίνεται μόνο αφού προσπαθήσετε να μπείτε για λίγο στη θέση του πελάτη και να κατανοήσετε πώς αισθάνεται. Σε αυτήν την των επιχειρήσεων περίπτωση θα πρέπει να ζητήσεέχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη τε συγνώμη που δεν μπορέσατε βελτίωση της να ανταποκριθείτε, να αναφέρετε εξυπηρέτησης τα πλεονεκτήματα του προϊόντος των πελατών και να ζητήσετε την πρότασή του. Μην μπαίνετε στην λογική να απαντήσετε: «Μα αυτό ζητήσατε» ή «Εγώ σας το είπα, να προσέχετε την άλλη φορά». Στόχος σας είναι πάντα στο τέλος να είστε όλοι ευχαριστημένοι, προσφέροντας μια λύση που να ικανοποιεί αμφότερους και πληροί τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς. Η συνιδιοκτήτρια του Monsieur Cannibale, Γιάννα Λυμπεροπούλου υποστηρίζει ότι «θεμέλιο στην αντιμετώπιση των ενδεχόμενων παραπόνων αποτελεί η ουσιαστική και εμπράγματη ευγένεια απέναντι στον πελάτη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο χτίσιμο αληθινών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων.»

72%

Τρόποι αντιμετώπισης του παραπόνου Όταν φτάσετε στο πραγματικό παράπονο τότε είναι εφικτό να το αντιμετωπίσετε. Αυτό γίνεται συνήθως με τους τρεις παρακάτω τρόπους: 1) Αποφύγετε την αντιπαλότητα. 2) Αποφύγετε να μιλάτε πάρα πολύ.

110 SNACK & COFFEE

Βασίλης Μπουρονίκος συνιδιοκτήτης του SEVEN2SEVEN

Η εταιρεία seven 2 seven αντιμετωπίζει τα παράπονα των πελατών της με τη μέγιστη σοβαρότητα μελετώντας τα ένα-ένα προσεκτικά και δίνοντάς τους την πρέπουσα βαρύτητα. Για να υπάρχει αποτελεσματικότητα έχουμε δημιουργήσει το διαδικτυακό χώρο παραλαβής παραπόνων αλλά και την in store επίλυσή τους, δίνοντας το δικαίωμα στους πελάτες μας να επισημάνουν κενά ή λάθη που μπορεί να μην έχουμε εντοπίσει, με απώτερο σκοπό την εξέλιξη και βελτίωση των παροχών. Πιστεύουμε πως ο πελάτης με το παράπονο που εκφράζει σου δίνει σημασία και επιλύοντάς το θα έχεις και μία δεύτερη ευκαιρία, ενώ δεν θα εκφραστούν από άλλους παρομοίου τύπου παράπονα.

Αντώνης Μιχαγιάννης συνιδιοκτήτης του NEGRO STYLE BAR

Η πάγια πολιτική του Negro Style Bar είναι πρώτα να ακούει τον πελάτη και απ’ εκείνο το σημείο και μετά γίνεται προσπάθεια για διόρθωση και βελτίωση της κατάστασης, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Το παράπονο του πελάτη άλλωστε πάντα βελτιώνει την επιχείρηση. Αποτελεί καθήκον μας είναι να ακούμε τον πελάτη. Σε καμία περίπτωση δεν τον απορρίπτουμε, δεν τον κατακρίνουμε και δεν τον αποφεύγουμε.


3) Αναγνωρίστε στην άλλη πλευρά το δικαίωμα να έχει μια διαφορετική άποψη ή αντίληψη και μάλιστα κάντε ένα θετικό σχόλιο γι’ αυτήν. Δεχτείτε την άποψη του/της, μην την απορρίπτεται, μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετική από τη δική σας ή ακόμη χειρότερα επειδή δεν σας βολεύει. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται άλλωστε και η πολιτική που ακολουθεί ο Αντώνης Μιχαγιάννης, συνιδιοκτήτης του Negro Style Bar στην Τρίπολη ο οποίος με δηλώσεις του στο SNACK AND COFFEE μεταξύ άλλων τονίζει ότι «αποτελεί καθήκον μας να ακούμε τον πελάτη. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν τον απορρίπτουμε, δεν τον κατακρίνουμε και δεν τον αποφεύγουμε.»

Τεχνικές για το διαδίκτυο Με δεδομένο ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν διεισδύσει στην καθημερινότητα των καταναλωτών, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο επικοινωνίας οι επιχειρήσεις καφεστίασης καλούνται να ευθυγραμμιστούν με τις εξελίξεις. Η αμεσότητα απάντησης στα μηνύματα που στέλνονται στο inbox του Facebook ή του Instagram φωτογραφίζει την ανάγκη για καθημερινή επαφή που θέλει να έχει ένας πελάτης ή follower με την επιχείρηση που τον ενδιαφέρει. Τα παράπονα μέσω διαδικτύου αποτελούν πλέον ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, αφού αυτός που τα εκφράζει αποφεύγει την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και εκφράζει τη γνώμη του από την άνεση του προσωπικού του χώρου. Μια ορθολογική πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην διαγράφονται ούτε να σβήνονται τα αρνητικά

Αρθούρος Σοκολόβ

ιδιοκτήτης του THE POPE

Κάθε παράπονο έχει συγκεκριμένη αντιμετώπιση. Εξαρτάται βέβαια και σε ποιο σημείο της παραγωγικής διαδικασίας θα γίνει το λάθος. Αν είναι λάθος της στιγμής η αντικατάσταση του προϊόντος είναι η καλύτερη πολιτική. Αν βέβαια ο πελάτης είναι κακότροπος και προβάλλει παρανοϊκές απαιτήσεις τότε η αντικατάσταση του προϊόντος δεν έχει κανένα νόημα.

σχόλια, αφού έτσι αποδεικνύεται στην πράξη ότι μία επιχείρηση πιστεύει στην αυτοκριτική και προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη της. Εξάλλου η ποιοτική επικοινωνία που χτίζεται σταδιακά φέρνει πιστούς και engaged fans. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο συνιδιοκτήτης του Seven2seven στη Θεσσαλονίκη, Βασίλης Μπουρονίκος: «Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στη σοβαρή αντιμετώπιση των παραπόνων έχοντας δημιουργήσει τόσο διαδικτυακό, όσο και in store τρόπο υποδοχής και επεξεργασίας των επισημάνσεων των πελατών.» n

Γιάννα Λυμπεροπούλου συνιδιοκτήτρια του MONSIEUR CANNIBALE

Εμείς γενικά ως επιχείρηση δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ευγένεια και τους καλούς τρόπους. Έτσι, υιοθετώντας μια προληπτική αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστική ευγένεια έχουμε πετύχει το αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσουμε έως τώρα κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Εξάλλου οι πελάτες μας έχουν αμεσότητα μαζί μας και η πλειονότητα εξ αυτών είναι πλέον φίλοι μας.

SNACK & COFFEE 111


Success story Eπιχειρείν

Coffe Republic

COFFEE REPUBLIC SA

ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ

SPECIALTY

ΠΡΟΦΙΛ

Οι νέες εγκαταστάσεις της Coffee Republic SA αποτελούν ένα ολοκληρωμένο concept που χαρίζει μία Complete Coffee Experience! Συνέντευξη Ελένη Μανίκα Φωτογραφίες Δημήτρης Κολιός

112 SNACK & COFFEE

Η

εξέλιξη είναι φυσική συνέχεια για κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να βρίσκεται στο επίκεντρο αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις προσταγές της εποχής και τις ανάγκες της πελατείας της. Τρανταχτό παράδειγμα, η Coffee Republic SA, γνωστή για την πολύχρονη παρουσία της στο εμπόριο του καφέ και ειδικά στην αγορά καφέδων ανώτερης ποιότητας (specialty coffees), η οποία από το Μάιο βρίσκεται στις καινούργιες της εγκαταστάσεις στο Περιστέρι. Η δραστηριοποίηση της εταιρείας στην παραγωγή και οι ανάγκες για μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, νέο showroom και χώρο εκπαίδευσης, οδήγησε τους ιδιοκτήτες Κώστα Δαλακούρα και Παναγιώτη

Κόντο, στην απόφαση να συγκεντρώσουν όλες τις υφιστάμενες αλλά και τις νέες δραστηριότητες κάτω από την ίδια στέγη σε ένα ολοκληρωμένο concept.

Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση Άκρως εντυπωσιακό, εκτός από την ίδια την κτιριακή δομή και τη διαμόρφωση, είναι το γεγονός ότι οι νέες εγκαταστάσεις συνδυάζουν την παρουσία τους σε βιομηχανική ζώνη και παράλληλα κοντά στον αστικό ιστό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κώστας Δαλακούρας “επιλέξαμε τη ΒΙΠΕ Περιστερίου για αυτό το λόγο” και προσθέτει ότι “ζητούμενο ήταν και το θέμα της αισθητικής που είναι αναπό-


1

2

Ανήκουμε παραδοσιακά στην «εναλλακτική σκηνή» και στις μικρές επιχειρήσεις. Αυτό δεν θα αλλάξει λόγω του DNA μας!

σπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει κατ’ ανάγκη πολύ υψηλές επενδύσεις αλλά καλόγουστες και πρωτότυπες λύσεις προσαρμοσμένες στο βιομηχανικό χώρο. Κάναμε λοιπόν μόνοι μας το σχεδιασμό και τη διακόσμηση τηρώντας την «εναλλακτική μας» ταυτότητα, αλλά ανανεωμένη. Τέλος, είναι γνωστή στην αγορά η εμμονή μας με τη νομιμότητα και τη τήρηση των προδιαγραφών. Εδώ, το τίμημα ήταν η καθυστέρηση κατά ένα ολόκληρο χρόνο της υλοποίησης του project.”

Τεχνολογία αιχμής με “πράσινη” ενέργεια Η επιλογή των μηχανημάτων παραγωγής έγινε σύμφωνα με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία. Ο Παναγιώτης Κόντος εξηγεί πιο αναλυτικά σχετικά με τον αμερικανικό οίκο Loring, από τον οποίο προέρχεται το καβουρδιστήρι τους: “Είναι γνωστός για τα μηχανήματα υψηλής αξιοπιστίας, της υψηλότερης απόδοσης/ κατανάλωσης καυσίμου, της χαμηλότερης εκπομπής ρύπων και φυσικά της αποτελεσματικότερης και καθαρότερης μεθόδου φρύξης καφέ.” Head roaster της Coffee Republic είναι ο Παναγιώτης Ξυλάς. Ταυτόχρονα, η εταιρεία διαθέτει την πιστοποίηση ISO 22000, καθώς και από το φορέα «ΔΗΩ» για παραγωγή και διακίνηση βιολογικών προιόντων. Όλα τα παραπάνω εναρμονίζονται πλήρως με τη φιλοσοφία τους για «πράσινη» ενέργεια και ποιότητα και σταθερότητα των προιόντων.

3

1 Οι Κώστας Δαλακούρας και Παναγιώτης Κόντος 2 Με βιομηχανικό design και διακόσμηση σε σκαν-

διναβικό ύφος, το café και κατάστημα λιανικής έχει απεριόριστη θέα στο χώρο παραγωγής 3 O AST Barista Trainer της εταιρείας, Νίκος Κανακάρης

SNACK & COFFEE 113


Success story

Coffe Republic

1

Ο καταναλωτής έχει δυνατότητα να παρακολουθήσει «ζωντανά» τη διαδικασία του καβουρδίσματος και συσκευασίας του καφέ που πρόκειται να αγοράσει, σε μια πλήρη βιοτεχνική εμπειρία....

Νέα δυναμική, ίδια φιλοσοφία Στην παρούσα φάση η δυναμικότητα παραγωγής είναι 100 τόνοι ετησίως που καλύπτουν τις ανάγκες της Coffee Republic για την specialty παραγωγή του Cafeistas Roastery. Οι εγκαταστάσεις είναι προετοιμασμένες να δεχθούν μια προγραμματισμένη επέκταση που θα αυξήσει τo μέγιστο της παραγωγής στους 500 τόνους. Φυσικά αυτή θα καλύψει και τις ανάγκες σε premium καφέδες του brand “Coffee Republic”. Οι νέες δυνατότητες της εταιρείας δεν αλλάζουν το πνεύμα το οποίο τη διακατέχει από την αρχή λειτουργίας της. Ο Κώστας Δαλακούρας είναι ξεκάθαρος: “Ανήκουμε παραδοσιακά στην «εναλλακτική σκηνή» και στις μικρές επιχειρήσεις. Αυτό δεν θα αλλάξει λόγω του DNA μας!”.

Με το βλέμμα στις εξαγωγές

1 Ο Παναγιώτης Ξυλάς, head roaster της εταιρείας, επί τω έργω... 2 Το ψηστήρι του αμερικανικού οίκου Loring συμβάλλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της Coffee Republic

114 SNACK & COFFEE

Ήδη έχουν ξεκινήσει συνεργασίες σε σημεία στην Κύπρο και το Βερολίνο με το Brand Cafeistas και σαφώς οι εξαγωγές θα είναι η μεγάλη πρόκληση τα προσεχή χρόνια. Ο Κώστας Δαλακούρας υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της εξωστρέφειας. “Πιστεύουμε ότι είναι μέρος μιας πιθανής λύσης του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, και ειδικότερα, θα αποτελέσει την ουσιαστική επιπρόσθετη λειτουργία μας και τη παράλληλη πλεύση μας με την επέκταση της δραστηριότητάς μας στον ελλαδικό χώρο”. n

2

COMPLETE COFFEE EXPERIENCE Εκτός από τα τμήματα της αποθήκης και διανομής, πωλήσεων και ποιοτικού ελέγχου, διοίκησης και γραμματειακής υποστήριξης, service μηχανών καφέ, οι νέες δραστηριότητες που έχει να επιδείξει η εταιρεία είναι το “Cafeistas”-Coffee Roastery, το κατάστημα λιανικής και εστίασης και το πιστοποιημένο Sca Premier Training Campus. Το café, με την ανεμπόδιστη θέα από τους επισκέπτες προς το Roastery, σε πρώτο επίπεδο αποτελεί το live showroom της εταιρείας, όπου καταναλωτές και coffee lovers μπορούν να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν όλα τα προϊόντα και να έχουν πρόσβαση σε cuppings, tastings και roasting, συμμετέχοντας στο concept της εταιρείας που βασίζεται στη φράση “Complete Coffee Experience”. Επιπλέον, και οι δύο ιδιοκτήτες τονίζουν πόση έμφαση έχουν δώσει μέσω της παρουσίας τους στην περιοχή στην περαιτέρω εξέλιξη της κουλτούρας του καφέ. “Θέλουμε να προσφέρουμε περισσότερα στο κοινό της περιοχής συστήνοντάς τους πολύ καλό προϊόν σε τιμές της αγοράς και εξοικειώνοντάς τους με τον specialty coffee”.


surfacing your world

Stable Table® - No ordinary tables! Οι Stable Table® είναι µοναδικές, κατοχυρωµένες µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας, αυτοσταθεροποιηµένες επαγγελµατικές βάσεις τραπεζιών µε χρήση στον ευρύτερο κλάδο της φιλοξενίας. Προσαρµόζονται πλήρως σε οποιαδήποτε ανώµαλη επιφάνεια και διαχειρίζονται αυτόµατα διαφορές ύψους µέχρι 20-25mm. Οι βάσεις έχουν στο εσωτερικό του κεντρικού στύλου ένα καλά προστατευµένο µηχανικό σύστηµα το οποίο επιτρέπει στα δύο από τα σταυροειδή πόδια να προσαρµοστούν στο έδαφος ενώ τα άλλα δύο να παραµένουν σταθερά. Λόγω αυτού του µοναδικού χαρακτηριστικού οι Stable Table αφαιρούν περίπου το 50% της κλίσης και τα τραπέζια ευθυγραµµίζονται πολύ πιο εύκολα όταν τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο. Προορίζονται για χρήση εντός ή εκτός, όλες τις εποχές του χρόνου, είναι ιδιαίτερα ελαφριές και σταθεροποιούνται πάντα αυτόµατα. Οι βάσεις παράγονται στη Σουηδία σε εργοστάσιο πιστοποιηµένο µε ISO, είναι πλήρως ανακυκλώσιµες και έχουν ένα υψηλής ποιότητας σύστηµα επικάλυψης /σκλήρυνσης το οποίο τις προστατεύει από φθορά και ξεφλούδισµα. Ο flex top cross στην κορυφή του κεντρικού στύλου της βάσης παράγεται από εξαιρετικής ποιότητας µέταλλο και όχι από φθηνό χυτοσίδηρο. Αυτό δίνει ανώτερη αντοχή και την απαραίτητη ευκαµψία για πλήρως σταθεροποιηµένες βίδες στην κορυφή του τραπεζιού. Η ευρεσιτεχνία βάσεων Stable Table δεν επηρεάζεται ποτέ από το βάρος ή τους ανθρώπους που ‘στηρίζονται’ στα τραπέζια. Το µοναδικό µηχανικό σύστηµα αυτόµατης σταθεροποίησης είναι τοποθετηµένο, καλά προστατευµένο στην κεντρική κολόνα µακριά από τη βρωµιά, τη βροχή, την άµµο και όποιον άλλο παράγοντα εξωτερικής επιδράσης ώστε να λειτουργεί όλο το χρόνο χωρίς καµία ανάγκη συντήρησης. Stable Table® Table self-stabilizing bases Σουηδικές αυτορυθµιζόµενες βάσεις τραπεζιών Lounge Height 500mm table tops 550-800mm Café/Dinner Height 700mm table tops 550-1200mm Poseur/Cocktail Height 1080mm table tops 550-800mm

Colours Black, Brown, White Alu-look Silver Stainless Steel Colours on request

Η Eltop προσφέρει στην ελληνική αγορά τα καπάκια τραπεζιών HO.RE.CA Table Tops, µία ολοκληρωµένη λύση για το χώρο των Hotel.Restaurant.Cafeteria. Η εµπλουτισµένη σειρά διαθέτει καπάκια τραπεζιών έτοιµα διαστασιολογηµένα σε 30 χρώµατα από πυρήνα HPL Compact, όλα σε µόνιµο στοκ, σε 12 standard διαστάσεις και 5 εναλλακτικά προφίλ τελειώµατος. Παράλληλα εκτός από τις τυποποιηµένες επιλογές, υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας digital σχεδίων (σειρά digital printing Younique της Formica) και εξειδικευµένων κοπών ειδικών διαστάσεων. Ο πυρήνας HPL Compact (High Pressure Laminate) αποτελεί µία εξαιρετικά αναβαθµισµένη πρώτη ύλη µε ιδιότητες που την καθιστούν ως το καταλληλότερο υλικό όπου η σκληρή χρήση θεωρείται δεδοµένη. Είναι υλικό µη πορώδες, µε απόλυτα πυράντοχες και υδροφοβικές ιδιότητες, εύκολο να καθαριστεί, ανθεκτικό στην δράση µικροοργανισµών και απόλυτα κατάλληλο για τρόφιµα. Λόγω ειδικών φίλτρων και ρητινών το υλικό έχει ισχυρή αντίσταση στις UV ακτίνες, δεν αποχρωµατίζεται και αντέχει στις κλιµατικές αλλαγές. Η καταλληλότερη επιλογή για καπάκι τραπεζιού που θα αναβαθµίσει το χώρο σας.

∆ιαστάσεις

Προφίλ P45

60x60 Φ60 50χ76

70x70 Φ70 70χ110

80x80 Φ80 80χ120

90x90 Φ90 80χ130

on demand

ΑΦΟΙ ΤΡΟΚΟΥ∆Η - ELTOP ΑΒΕΕ Θέση Πικροδάφνη, Καλιµπάκι, 19200 Ελευσίνα Τηλ.: 801 11 805 805, 210 55 49 006, 210 55 46 195 Fax: 210 55 42 195 www.eltop.gr • email:eltop@hol.gr

P145 P3 P12 P10


TIME FOR

WINE Μπροστά στον κόλπο του Μικρολίμανου, το wine bar bistro cafe Charlotte μας φιλοξενεί παρουσιάζοντας ένα προσεγμένο food and wine pairing βασισμένο πάνω σε επιλογές πιάτων και οίνων ιδιαίτερα δημοφιλείς στο ευρύ κοινό.

Επιμέλεια: Ελένη Μανίκα | Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος

116 SNACK & COFFEE


Στέλιος Μουράτης

The place CHARLOTTE Το ύφος γαλλικού bistro και η μοναδική ατμόσφαιρα χάρη στη belle epoque διακόσμηση, τις μπορντό αποχρώσεις και τα ρετρό στοιχεία, καθιστούν το wine bar bistro cafe Charlotte στην Ακτή Κουμουνδούρου στο Μικρολίμανο, ένα μοναδικό χώρο χαλάρωσης. Σε συνδυασμό με την απίστευτη θέα και τις προσεκτικά επιλεγμένες προτάσεις σε καφέ, ποτό και φαγητό, το δημιούργημα του Γιάννη Γαλανάκη έχει καθιερωθεί στο χώρο της εστίασης αλλά και της διασκέδασης. Με βάση ότι το κατάστημα λειτουργεί από νωρίς το πρωί, ο bar manager Στέλιος Μουράτης, με τη συμβολή του chef Γιώργου Νησίριου, παρουσίασε τρεις προτάσεις food and wine pairing που μπορούν να σερβιριστούν μόνες τους με ένα ποτήρι κρασί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα με ορεκτικό, σαλάτα και κυρίως πιάτο.

SNACK & COFFEE 117


Food & Wine

Charlotte

Syrah-Αγιωργίτικο Όταν οι δύο αυτές ποικιλίες συναντώνται σε... χαρμάνι το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό και συνοδεύει μοναδικά ένα τόσο πλούσιο πιάτο. Πλούσιο κόκκινο χρώμα το διακρίνει και καθώς επίσης ένα πολύπλοκο μπουκέτο με αρώματα δαμάσκηνου, μαρμελάδας, καραμέλας βουτύρου, καφέ και λίγα μπαχαρικά στο τέλος. Ισορροπημένο σε οξύτητα και τανίνες δίνει όγκο και έχει μακρά επίγευση φρούτων. PAIRING

Καρπάτσιο μόσχου αλά Τοσκάνα Οι λεπτές φέτες του μαριναρισμένου μοσχαρίσιου φιλέτου πάνω σε μείγμα πιπεριών και πέστο βασιλικού σερβίρονται σε φύλλα ρόκας αρωματισμένα με λάδι τρούφας και ένα glaze μπαλσάμικου. Η συμφωνία των γήινων, πικάντικων, πλούσιων γεύσεων φτάνει σε κρεσέντο χάρη στο umami που απλόχερα προσφέρουν τα flakes παρμεζάνας..

118 SNACK & COFFEE


SNACK & COFFEE 119


Ρεπορτάζ Food & Wine NewCharlotte Υear’s Βrunch

Pinot Grigio H κλασική ποικιλία pinot noir παράγεται στην περιοχή της Γαλλίας από τα ρωμαϊκά χρόνια ενώ η Grigio εκδοχή της θεωρείται πιο ταιριαστή στους σύγχρονους ουρανίσκους. Πρόκειται για μια κομψή γεύση με ελεγχόμενη οξύτητα, λεπτή και ελαφριά με χαρακτηριστικά φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα που ταιριάζει γενικότερα με αντίστοιχα ελαφριά πιάτα, όπως μια σαλάτα. PAIRING

Σαλάτα σπανάκι με ρόκα, cottage cheese, κουκουνάρι και λιαστή ντομάτα Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι έχουν έντονη γήινη γεύση ενώ η ρόκα προσδίδει πικάντικες νότες στο σύνολο. Η ήπια οξύτητα του τυριού ισορροπεί γευστικά με το umami της λιαστής ντομάτας και την πλούσια λιπαρή γεύση του κουκουναριού.

120 SNACK & COFFEE


contract by

Υψηλή ποιότητα σε επαγγελματικά έπιπλα στις καλύτερες τιμές της αγοράς ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΣΤΟ

homemarkt.gr

E-shop - 1o χλμ. Ν.Ε.Ο Κατερίνης-Αθηνών - Τηλ.: 23512 35222 Κεντρικό - 28ης Οκτωβρίου 9, Κατερίνη - Τηλ.: 23510 39798 Χονδρική - 3ο χλμ. Π.Ε.Ο Κατερίνης-Θεσ/κης - Τηλ.: 23510 91200 email : info@homemarkt.gr

www.homemarkt.gr

Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 2 / Stand B26-C26


Food & Wine

Charlotte

ΚΡΑΣΙ Viognier Με χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα, το Viognier έχει έντονο ποικιλιακό χαρακτήρα και δυνατό αρωματικό χαρακτήρα με μπαχαρικά, λουλούδια και εσπεριδοειδή αλλά και βερύκοκο και ροδάκινο. Στην επίγευση δίνει νότες καπνού που προσδίδουν στο γεμάτο σώμα του. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές καθώς παρουσιάζει βάθος και πολύπλοκο προφίλ. PAIRING

Ριζότο με μανιτάρια του δάσους και κρέμα πορτσίνι Ένα έντονο γευστικά πιάτο με γήινο αρωματικό χαρακτήρα χάρη στα μανιτάρια, σαρκώδη σχεδόν κρεάτινη υφή και πλούσια εξαιτίας των λιπαρών, σερβίρεται με flakes παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι που δίνουν ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα. n

122 SNACK & COFFEE


16 - 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

2019 METROPOLITAN EXPO

H μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών στη Ν.Α. Ευρώπη!

1.350

ΕΚΘΕΤΕΣ •

50.000 Τ.Μ. • 70.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ • 900 HOSTED BUYERS

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE |Λ. Βουλιαγμένης 328 | 173 42 | Άγιος Δημήτριος | Τ: 210 5242100 | W: www.foodexpo.gr| E: sales@forumsa.gr


16-18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ Κωνσταντίνος Ταχιάτης

ΜΕΤROPOLITAN EXPO

ΘΑ ΞΕΠΕΡΆΣΟΥΝ ΤΟΥΣ 1.350

ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΈΝΟΙ ΕΚΘΈΤΕΣ! Στην FOOD EXPO 2019 θα προβληθούν τα καλύτερα και πιο ποιοτικά τρόφιμα και ποτά από όλη τη χώρα σε 70.000 Έλληνες και ξένους αγοραστές από 75 χώρες του κόσμου!

Ρ

αντεβού-σταθμό για έναν από τους πλέον εύρωστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, του κλάδου Τροφίμων και Ποτών, θα αποτελέσει και πάλι η FOOD EXPO (16-18 Μαρτίου 2019, Metropolitan Expo). Η έκθεση θα συγκεντρώσει σε 50.000 τ.μ. εκθεσιακής επιφάνειας, τις σημαντικότερες προμηθευτικές, παραγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας τα πιο ποιοτικά ελληνικά και ξένα προϊόντα σε πάνω από 70.000 'Ελληνες και ξένους αγοραστές από 75 χώρες. Οι Έλληνες και ξένοι εκθέτες που θα ξεπεράσουν τους 1.350 θα προβάλλουν τις εξής κατηγορίες προϊόντων: γαλακτοκομικά και τυροκομικά, προϊόντα ζύμης, αρτοσκευάσματα, ελαιόλαδο, κρέας και κρεατοσκευάσματα, ζυμαρικά, βιολογικά, ΠΟΠ, κατεψυγμένα τρόφιμα και λαχανικά, dressings και dips, φρέσκα ψάρια, χυμούς, αναψυκτικά, έτοιμα γεύματα κ.ά., προσφέροντας στον επισκέπτη το πανόραμα της ελληνικής παραγωγή. Με την οργανώτρια εταιρεία FORUM AE να έχει θέσει τον πήχυ ψηλότερα από ποτέ, η FOOD EXPO 2019 θα μείνει στην ιστορία!

FOOD EXPO 2019, FORECAST KEY FIGURES

1.350 ΕΚΘΈΤΕΣ

124 SNACK & COFFEE

25

ΕΘΝΙΚΆ PAVILIONS

70.000 4.000 ΕΠΙΣΚΈΠΤΕΣ

ΔΙΕΘΝΕΊΣ ΕΠΙΣΚΈΠΤΕΣ

900

HOSTED BUYERS

50.000 Τ.Μ.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΉ ΕΠΙΦΆΝΕΙΑ


ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦθΕΙΤΕ ΤΗ FOOD EXPO 2019: Θα δείτε μια τεράστια γκάμα ελληνικών και ξένων προϊόντων, καθώς και παρεχόμενων υπηρεσιών εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Θα συναντήσετε τους σημαντικότερους Έλληνες και διεθνείς εκθέτες στον κλάδο. Θα εμπλουτίσετε τα προϊόντα του καταστήματός σας με ΠΟΠ, ΠΓΕ και ντελικατέσεν. Θα γνωρίσετε παραδοσιακά, τοπικά και σύγχρονα ελληνικά τρόφιμα και ποτά. Θα έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα αναζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών που σας αφορούν. Θα σας δοθούν ιδέες ώστε να διαφοροποιηθείτε σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά.

Mαζί και η έκθεση ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΝOY & ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ

Με 3.200 τ.μ. εκθεσιακή επιφάνεια, 180 παραγωγούς και 150 wine importers, η OENOTELIA θα αναδειχθεί και πάλι στην κορυφαία έκθεση Οίνων & Αποσταγμάτων στη χώρα. Η παράλληλη διοργάνωσή της με τηΔΙΕΘΝΗΣ FOOD ΕΚΘΕΣΗ EXPO ΟΙΝOY δημιουργεί την ευκαιρία & ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ σημαντικών συνεργειών, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες της Εστίασης να συναντήσουν 180 οινοπαραγωγούς. Τέλος, τους προσφέρει την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποικιλίες από όλες τις αμπελουργικές ζώνες ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΝOY & ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ της χώρας στα περίπτερα της OENOTELIA, και στην Πλατεία Γευσιγνωσίας́.

Θα έχετε μια πρωτόγνωρη επαγγελματική, γευσιγνωστική και αγοραστική εμπειρία!

Ημέρες & ώρες λειτουργίας 2019 ΜΑΡΤΙΟΣ

16

ΜΑΡΤΙΟΣ

17

ΜΑΡΤΙΟΣ

18

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ

10.00-19.00

10.00-19.00

10.00-18.30

Τεράστια διαφημιστική δαπάνη συνολικού ύψους 500.000€!

5.000 διεθνείς αγοραστές, 900 κορυφαίοι hosted buyers!

H FOOD EXPO 2019 θα αποτελέσει την κορυφαία στιγμή για το «επιχειρείν» του κλάδου των Τροφίμων & Ποτών αποδεικνύοντας τη δυναμική της!

Το διαφημιστικό budget της FOOD EXPO 2019 θα καλύψει όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πρόκειται να κατανεμηθεί ως εξής:

Πάνω από 5.000 διεθνείς αγοραστές θα συγκεντρώσει η FOOD EXPO 2019. Μεγαλύτερο από ποτέ αναμένεται επίσης να είναι και το πρόγραμμα hosted buyers, καθώς στόχος της FORUM AE που επενδύει το ποσό των 700.000€ είναι να εξασφαλίσει την παρουσία 900 σημαντικών αγοραστών από 75 χώρες, που θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 17.500 Β2Β meetings με τους εκθέτες.

SNACK & COFFEE 125


Custom Fit

BREAD FACTORY ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Με εξοπλισμό που εντυπωσιάζει, το ολοκαίνουργιο Bread Factory στο Περιστέρι υπόσχεται αξέχαστες γευστικές εμπειρίες. Kείμενο: Πέτρος Πουλόπουλος Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολιός

info Εθνάρχου Μακαρίου 2, Περιστέρι 210-2763975 Ένα έργο της Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ

126 SNACK & COFFEE

Έ

να νέο Bread Factory, το 6o κατά σειρά ξεκίνησε να λειτουργεί από τις αρχές Απριλίου κοντά στον Άγιο Αντώνιο στο Περιστέρι και ήδη έχει καταστεί πόλος έλξης, αφού διαθέτει μεγάλη ποικιλία αλμυρών και γλυκών παρασκευών αλλά και εξαιρετικό καφέ. Ο διευθυντής του καταστήματος, Αλέξης Γιαννούλης, τόνισε ότι η δημιουργία του έγινε πραγματικότητα με την πολύτιμη αρωγή της Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ. Η μεγάλη εμπειρία τής εν λόγω εταιρείας έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εγκατάσταση του εξοπλισμού μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες και χωρίς κανένα πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία επιχείρηση με χώρους που φτάνουν συνολικά τα 2.000 τ.μ., ενώ χρειάστηκε να εξοπλιστεί πλήρως, αφού όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται επιτόπου!

Λειτουργικά πόστα με έμφαση στην καλή εξυπηρέτηση Η σχεδίαση και τα μηχανήματα του ολοκαίνουργιου Bread Factory στηρίζονται στη φιλοσοφία της γευστικής εμπειρίας σε συνδυασμό με την ανεμπόδιστη οπτική προσέγγιση των προϊόντων. Επομένως η Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ οδηγήθηκε στη δημιουργία εξοπλισμού υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών με κομψές κρυστάλλινες

φωτιζόμενες βιτρίνες και καλαίσθητα προηγμένης τεχνολογίας ψυγεία για τη φιλοξενία των προϊόντων, με ιδιαίτερη μελέτη σε κάθε λειτουργική λεπτομέρεια.Το κατάστημα διαθέτει επιπλέον ένα πλήρες εστιατόριο, το οποίο φτιάχνει κάθε μέρα 35-40 σπιτικά φαγητά, ενώ λειτουργεί όλο το 24ωρο. Επίσης στο φούρνο της επιχείρησης παρασκευάζονται εκτός από ψωμί και πολλά άλλα αρτοσκευάσματα όπως π.χ. κριτσίνια, κουλούρια κ.ά. σε μεγάλη ποικιλία. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τις σφολιάτες και τα σάντουιτς. Παράλληλα υπάρχουν διάφορα γλυκά τα οποία παράγονται στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που βρίσκεται εντός του καταστήματος, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν και τα προϊόντα λιανικής που διατίθενται - όπως όσπρια, μακαρόνια και ζάχαρη - σε πολύ καλές τιμές. Όσον αφορά το coffee station, οι έξι barista του Bread Factory δουλεύουν με δύο επαγγελματικές μηχανές espresso Wega τύπου Y concept χρησιμοποιώντας καφέ της Kimbo και με την άρτια εκπαίδευσή τους δημιουργούν μέσα σε λίγο χρόνο, ροφήματα υψηλής ποιότητας. Τέλος, στο Bread Factory Περιστερίου (ισόγειο 700 τ.μ., υπόγειο 900 τ.μ. και πατάρι 300 τ.μ.) απασχολούνται συνολικά περίπου 90 εργαζόμενοι, ενώ υπάρχει και parking με έναν παρκαδόρο, ο οποίος διευκολύνει την πρόσβαση των πελατών. n


22 -25

ΦΕΒ 2019

METROPOLITAN EXPO

ΥΠ Ο ΤΗ Ν ΑΙΓ ΙΔΑ ΤΩ Ν ΟΜ ΟΣ ΠΟ ΝΔ ΙΩΝ ΑΡ ΤΟ ΠΟ ΙΩΝ & ΖΑ ΧΑ ΡΟ ΠΛ ΑΣ ΤΩ Ν

16η

artoza

∆ΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Εδώ ζυµώνεται ...To µέλλον! ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 328, 173 42 ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΗΛ.: +30 210 5242100 , FAX: +30 210 5246581 • info@forumsa.gr • www.artoza.com


Aλυσίδες

ORIGAMI CONVENIENCE STORES

ΚΑΦΕΣ, ΣΝΑΚ & ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Το Origami εξαπλώνεται συνεχώς στη Θεσσαλονίκη με 11 καταστήματα καταλαμβάνοντας το μερίδιό του στον καφέ, αλλά και σε πολλά άλλα προϊόντα! Κείμενο: Γιώργος Μαντάς Φωτογραφίες: Αρχείο Origami

Κ

άτι καινούργιο και πρωτοποριακό έλαβε χώρα στη συμπρωτεύουσα τη στιγμή που ο Θάνος Μαυροματίδης, ο Σταύρος Αθανασιάδης και ο Χρήστος Τσαντεκίδης αποφάσισαν να υλοποιήσουν το όραμά τους. Ο λόγος για το Origami που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2014, με πρώτο κατάστημα αυτό στην πλατεία Σκρα της Καλαμαριάς. Ο Θάνος Μαυροματίδης μάλιστα εξηγεί: “Ο καινούργιος

τρόπος ζωής, η καθημερινότητα και η έλλειψη χρόνου στάθηκε η αφορμή για να πάρει μορφή το Origami και να προσφέρει ποιότητα σε όλες τις ανάγκες του πελάτη”. Ακολούθησαν άλλα 3 καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, 2 στην περιοχή της Καλαμαριάς ενώ και οι Συκιές, η Πυλαία, η Ανάληψη και ο Εύοσμος απέκτησαν τα δικά τους καταστήματα. Το τελευταίο Origami έχει ανοίξει στην περιοχή Καραμπουρνάκι ενώ

Προϋποθέσεις επένδυσης στα Origami Αδαμαντίου Κοραή 1, Πλατεία Σκρα Καλαμαριά 2310 449 999 origamicafe.gr /origamiconveniencestore

128 SNACK & COFFEE

50-70 τ.μ. εμβαδό καταστήματος

80.000€100.000€ μέσο ύψος επένδυσης

12.000€ entry fees


μπήκε σε τροχιά το σχέδιο και για τα επόμενα. Έχοντας κατακτήσει πλέον την Θεσσαλονίκη, το Origami από πλευράς franchise δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις υπόλοιπες αλυσίδες καφέ. Κάθε μαγαζί που ανοίγει πρέπει να πληρεί σε ικανοποιητικό βαθμό συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως είναι η τοποθεσία, ο πληθυσμός και η δυναμική της εκάστοτε περιοχής. “Ξεχωρίζουμε για το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που γνωρίζει τις ανάγκες του πελάτη, το ωραίο design, το φιλικός χώρος και την ποιότητα των προϊόντων μας. Δεν έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τον franchisee, επικεντρωνόμαστε στην καλή λειτουργία του καταστήματος και τους ποιοτικούς ελέγχους των προϊόντων” συμπληρώνει ο κ. Μαυροματίδης, υποστηρίζοντας πως τα πλεονεκτήματα για να επενδύσει είναι πάρα πολλά καθώς του προσφέρεται ένα δυνατό brand.

Origami coffee blend Με ένα εξαιρετικό δικό του χαρμάνι 100% Arabica, το Origami δίνει την δική του σφραγίδα στο κομμάτι της καφεστίασης. “Ο καφές μας είναι ένας μοναδικός espresso, που συνδυάζει αρμονικά ορισμένα από τα πιο αρωματικά χαρμάνια, αποκτώντας βελούδινη γεύση, μεστό σώμα και ισορροπημένη επίγευση φρούτων” υπογραμμίζει ο Θάνος Μαυροματίδης. Το χειμώνα ο βασιλιάς του παιχνιδιού είναι ο cappuccino ενώ το καλοκαίρι ο freddo espresso. Από πλευράς σνακ υπάρχει το λεγόμενο mix n' match, όπου σε κάποια καταστήματα τα ζεστά προϊόντα όπως οι τυρόπιτες έχουν την τιμητική τους, ενώ σε άλλα τα κρύα σάντουιτς. Τέλος, τα καταστήματα διαθέτουν και είδη λιανικής, συνήθως προϊόντα πρώτης ανάγκης τα οποία οι πελάτες μπορούν να αναζητήσουν ενώ περιμένουν να ετοιμαστεί ο καφές τους. n

Το πιο σημαντικό για εμάς είναι η καλή λειτουργία του καταστήματος και οι ποιοτικοί έλεγχοι σε όλα τα προϊόντα...

SNACK & COFFEE 129


Noμικό θέμα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΕΝΤΑΣΗ & ΩΡΑΡΙΟ

Ο ΔικηγόροςΕταίρος της "Δικηγορικής Εταιρείας Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες" σας συμβουλεύει πώς μπορείτε να αποφύγετε τα εμπόδια....

Άρθρο: Γιώργος Αλέκου info@legal-ap.com www.legal-ap.com

130 SNACK & COFFEE

Γ

ια να μπορεί να αναπαράγει μουσική ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος -ζωντανά ή προηχογραφημένη- πρέπει να περιλάβει τη χρήση μουσικής στη γνωστοποίηση που υποβάλλεται για την άσκηση της δραστηριότητας και να τηρεί κανόνες, με σημαντικότερους αυτούς που αφορούν την ένταση και το ωράριο. Εκτός, όμως, από το νόμο, όρια στο χρόνο και στην ένταση αναπαραγωγής της μουσικής θέτουν, ή επιχειρούν να θέσουν, και οι “περίοικοι”.

Τι ορίζει ο νόμος Κατά την αναπαραγωγή μουσικής από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συγκρούονται αφενός το συμφέρον των επιχειρηματιών που επιδιώκουν να τα καταστήσουν ελκυστικά στο κοινό και, κατ’ επέκταση, πιο κερδοφόρα, και αφετέρου το συμφέρον των «περιοίκων» για αξιοπρεπή ποιότητα ζωής, χωρίς τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο θόρυβος στην υγεία, όπως στρες και απώλεια ακοής. Ο νομοθέτης με το Ν. 4442/2016 απλοποίησε τις προϋποθέσεις για την αναπαραγωγή μουσικής από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τα άρθρα 27 και επόμενα του νόμου αυτού και την υπ’αριθ. 16228/2017 Κ.Υ.Α., ο επιχειρηματίας (φυσικό

πρόσωπο ή νόμιμος εκπρόσωπος υπάρχουσας ή υπό σύσταση εταιρείας) ο οποίος ενδιαφέρεται να ξεκινήσει την λειτουργία ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ορισμένο χώρο ή εγκατάσταση, οφείλει να ενημερώσει προηγουμένως την αρμόδια αρχή, προβαίνοντας σε γνωστοποίηση, χωρίς προηγούμενο έλεγχο. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της προαναφερόμενης Κ.Υ.Α. ο ενδιαφερόμενος γνωστοποιεί σε ειδικό πεδίο του εντύπου της γνωστοποίησης την χρήση μουσικής, με προσδιορισμό της μέγιστης Α-ηχοστάθμης και του χώρου. Εφόσον η χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων γίνεται σε υπαίθριο χώρο, στο χώρο της εγκατάστασης θα βρίσκεται στην διάθεση των ελεγκτικών αρχών τεχνική έκθεση μηχανικού με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής ή άλλου επιστήμονα σχετικής ειδικότητας, η οποία θα συντάσσεται σύμφωνα με της υγειονομικές διατάξεις. Η άδεια της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της Αστυνομικής Διάταξης 3/1996 περί παράτασης ωραρίου εξακολουθεί να ισχύει κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 29 Του Ν.4442/2016.Για την χορήγηση της άδειας παράτασης ωραρίου ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στο Δήμο με μόνη την προσκόμιση του αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης, χωρίς κανένα άλλο δικαιολογητικό.


Χωροταξία και επιτρεπόμενες ώρες αναπαραγωγής μουσικής Από την άλλη, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της υπ’ αριθ. Α5/3010/1985 Υπουργικής Απόφασης περί «Μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από θόρυβο μουσικής των Κέντρων Διασκέδασης και λοιπών καταστημάτων», στην οποία αναφέρονται οι όροι χρήσης μουσικής για τα κέντρα διασκέδασης και τα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, τίθεται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο λειτουργίας της μουσικής εντός της αίθουσας, που για τα καταστήματα τα οποία εξετάζουμε στο παρόν θέμα, είναι έως 80 dB(Α). Επίσης, εξακολουθεί να ενδιαφέρει η Αστυνομική Διάταξη 3/1996, που θέτει τα όρια των ωρών κοινής ησυχίας. Έτσι, κατ’ αρχήν, αναπαραγωγή μουσικής μπορεί να γίνεται μόνο μέχρι ώρα 22:00 τη χειμερινή περίοδο και μέχρι ώρα 23:00 τη θερινή περίοδο. Για περαιτέρω ώρες ο επιχειρηματίας μπορεί να λάβει παράταση, τα όρια της οποίας μπορούν να μετατεθούν έως ώρες 02:00 και 03:00 αντίστοιχα. Η άδεια παράτασης χορηγείται ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση µε τους γύρω κατοικηµένους χώρους, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων [άρθρο 2, παρ. 3 της 3/96 Αστ. ∆ιάταξης]. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να εξετάζονται σε κάθε συγκεκριµένη περίπτωση τα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπου βρίσκεται το κατάστηµα (αν δηλαδή στεγάζεται σε πολυκατοικία ή γειτνιάζει µε κατοικίες ή ξενοδοχεία κλπ), το είδος του καταστήµατος (υπαίθριο ή κλειστό), η προηγούµενη συµπεριφορά του αιτούντος και γενικά οποιοδήποτε στοιχείο σχετίζεται µε την τήρηση της συγκεκριµένης προϋπόθεσης [Εγκ. Υπ. Εσωτ. 7617/14-3-1996].

Συμμετέχο

υμε!

8-11 Hall 1 / Stand A24

Tο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο λειτουργίας της μουσικής εντός της αίθουσας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι 80 dB(Α)

SNACK & COFFEE 131


Noμικό θέμα

Μουσική

Σε αντίθεση με όσα ίσχυαν παλαιότερα, ο έλεγχος της συμμόρφωσης του καταστήματος με την κείμενη νομοθεσία είναι κατασταλτικός, γίνεται, δηλαδή, αφότου ξεκινήσει η λειτουργία του καταστήματος. Ο έλεγχος κινείται προς δύο κατευθύνσεις: την ένταση του ήχου και το χρόνο αναπαραγωγής Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σημειώσουμε ότι έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ότι συνιστά νόµιµο λόγο άρνησης χορήγησης της άδειας, η διαπιστωθείσα επανειλημμένως κατά το παρελθόν χρήση μουσικών οργάνων χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των όρων χορηγηθείσης αδείας και των διατάξεων του νόµου.

Κατασταλτικοί έλεγχοι Σε αντίθεση με όσα ίσχυαν παλαιότερα, ο έλεγχος της συμμόρφωσης του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την κείμενη νομοθεσία είναι κατασταλτικός. Πρακτικά αυτό σημαίνει δηλαδή ότι γίνεται αφότου ξεκινήσει η λειτουργία του καταστήματος. Όργανα που μπορούν να διενεργήσουν τον έλεγχο είναι η Υγειονομική Υπηρεσία (διότι ο ήχος θεωρείται «ρύπος», εξ ου και η ηχορρύπανση) και η Αστυνομία. Ο έλεγχος θα κινείται προς δύο κατευθύνσεις: την ένταση του ήχου και το χρόνο αναπαραγωγής. Για τη μέτρηση της έντασης, ώστε να βεβαιωθεί παράβαση της υπ’ αριθ. Α5/3010/1985 Κ.Υ.Α., χρησιμοποιείται

ειδικός εξοπλισμός, το ηχόμετρο. Η παράβαση αυτή χαρακτηρίζεται ηχορρύπανση, συνιστά πλημμέλημα και μπορεί να παραπεμφθεί να δικαστεί ως αυτόφωρο έγκλημα. Για το ωράριο η παράβαση είναι αυταπόδεικτη, και βεβαιώνεται παράβαση της υπ’αριθ. 3/1996 Α.Δ. σε συνδυασμό με το πταίσμα του άρθρου 417 ΠΚ (διατάραξη ησυχίας). Για τις παραβάσεις αυτές μπορούν να επιβληθούν και διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη βαρύτερη κύρωση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης ή της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της αναπαραγωγής μουσικής. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όσοι λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην καταλήξουν με απώλεια εισοδήματος ή ακόμα και υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Για το σκοπό αυτό είναι χρήσιμο να ζητηθεί η γνώμη τόσο ειδικού σε θέματα ηχομόνωσης, όσο και δικηγόρου, για ενημέρωση για το ισχύον ζήτημα ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να στηρίζονται πάντα στην κείμενη νομοθεσία. n

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΙΚΟ & ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Συνήθως, η αιτία της διενέργειας ελέγχου από τα αρμόδια όργανα είναι η καταγγελία ή μήνυση από “περίοικο”, κάτοικο δηλαδή οικήματος που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή πέριξ αυτού και δέχεται τις επιδράσεις του θορύβου. Ο περίοικος, ωστόσο, μπορεί να επιδιώξει και την καταβολή αποζημιώσεως για την ενόχληση που υφίσταται, με άσκηση αγωγής. Η υγεία του ατόμου, που βλάπτεται από την ηχορύπανση, προστατεύεται ως έκφανση του δικαιώματος στην προσωπικότητα. Κατά κανόνα, ακόμα και αν η λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με μουσική είναι συνήθης για την περιοχή, αυτό δεν αρκεί για να εξαναγκάσει τον περίοικο να ανεχθεί την ενόχληση από τη μουσική.

132 SNACK & COFFEE


12 - 14

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

2019 METROPOLITAN EXPO

FOODTECH FOOD PROCESSING & PACKAGING EXHIBITION

Future solutions in the food industry

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ & ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) · Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ) Ελληνικός Σύνδεσμος Ετικετοποιών (ΕΛΣΕΤ) · Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών & Χυμών (INCOFRUIT HELLAS)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM Α.Ε Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42, Άγιος Δημήτριος | Τ: +30 210 5242100 | W: www.foodtech.gr | E: info@forumsa.gr


Ταυτότητα

Το Ta΄Ν΄Co στο Νέο Ηράκλειο χάρη στην εταιρική του ταυτότητα γίνεται... σήμα κατατεθέν της περιοχής και κερδίζει τις εντυπώσεις από κάθε άποψη.

ΤΑ’Ν’CO ΜΕ ΣΗΜΑ ΤΗ ΒΕΣΠΑ!

Τ

Κείμενο Γιώργος Μαντάς Φωτογραφίες Αρχείο Καταστήματος

info Λ. Ηρακλείου 415, Ηράκλειο Αττικής 210 2837 732 tanco ΚΑΦΕΣ: Buondi

134 SNACK & COFFEE

ο Ta΄Ν΄Co έχει δίχως αμφιβολία δημιουργήσει το δικό του στίγμα στην αγορά της καφεστίασης του Νέου Ηρακλείου με την ξεχωριστή του ταυτότητα και την ποιότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες. Το concept για καφέ και σνακ του chef Γιώργου Σίσκα, δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2016 και έκτοτε έχει καταξιωθεί ως ένας υπολογίσιμος αντίπαλος για τις υπόλοιπες συναφείς επιχειρήσεις της περιοχής. Ο καφές που προσφέρει το κατάστημα είναι Buondi με αναλογία 90% Arabica και 10% Robusta, ενώ σερβίρεται και μονοποικιλιακός καφές από την Ονδούρα. Τη “μάχη” των ροφημάτων κερδίζει σίγουρα ο freddo espresso, ενώ από τα λαχταριστά σνακ, best seller είναι το τραγανό κουλούρι που γεμίζεται με τυρί κρέμα, ντομάτα και καπνιστή γαλοπούλα.

Η ιδέα πίσω από το logo Ευχάριστη έκπληξη προκαλεί το πανέξυπνο λογότυπο του μαγαζιού με πρωταγωνίστρια μια κατακόκκινη βέσπα, που αν την προσέξεις καλύτερα, είναι μια γλώσσα. Το ρόλο του τιμονιού παίζει ένα καλαμάκι με το γκάζι και το φρένο να δείχνουν ότι κινητήριος δύναμη είναι ο καφές. Για φανάρι έχει χρησιμοποιηθεί ένα φλιτζάνι, ντόνατς για ρόδες και σάντουιτς στα μαρσπιέ ενώ ένα λαχταριστό cupcake γίνεται η σέλα. Ο Γιώργος Σίσκας που είχε την πρωτότυπη ιδέα σχετικά με την εταιρική ταυτότητα, μας εξηγεί το βαθύτερο νόημα: “Ήθελα να δείξω ότι είμαστε στο.. δρόμο προσφέροντας γεύση και παράλληλα μέσω των έντονων χρωμάτων να τονίσω ακόμα περισσότερο το όνομα του μαγαζιού. Άλλωστε από το συνδυασμό γεύσης και χρώματος (Taste and


Color’s) που χαρακτηρίζει τα προϊόντα προέκυψε και το όνομα Ta’Ν’Cο. Eπίσης, τη συνεχή κίνηση υπογραμμίζει και ο κωδικός Sis & Go (Siskas and Go) που συναντάται σε κάποια προϊόντα και στην ουσία σημαίνει... “Σίσκας και φύγαμε”!

Χρώμα και γεύση... παντού! “Με αφορμή μια σελίδα μου στο Facebook με τίτλο “Taste and Colors by Giorgos Siskas”, στήθηκε και το εν λόγω μαγαζί” δηλώνει ο chef προσπαθώντας να εντάξει το εμπορικό του σήμα σε όσο το δυνατόν TIGERPACK_KTX1 F3_14.12.2018 FinalForPrint.pdf

περισσότερα προϊόντα και σημεία του καταστήματος μπορεί. Εκτός από την κεντρική επιγραφή, το Ta΄Ν΄Co και τη βέσπα, τα συναντάμε από τα μπλουζάκια των υπαλλήλων, τις συσκευασίες για τον καφέ και τα snacks με την μορφή αυτοκόλλητων μέχρι τα συνοδευτικά μπισκότα, τον κατάλογο και τα διαφημιστικά. Κι επειδή τα μηχανάκια του είναι συνεχώς στο δρόμο, δεν αρκείται μόνο σε μια απλή επιγραφή στο delivery box, μα προσδίδει ακόμα περισσότερο... Ta΄Ν΄Co χαρακτήρα επιλέγοντας να φέρουν ολόκληρα το ίδιο κατακόκκινο χρώμα του logo. n 1

12/14/18

12:35 PM

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Συμμ

ετέχο

υμε!

8 -11 d B34 Hall 2 / Stan

Το Ta΄Ν΄Co ξεχειλίζει από γεύση και χρώματα παρασύροντας το κοινό στη φιλοσοφία του!


Design

1

1

ECOSITE ΓΗΙΝΑ ΥΛΙΚΑ

Το Ecosite βρίσκεται στην Καλλιθέα και μετά την ανακαίνισή του, αποτελεί τρανό παράδειγμα για τον τρόπο που το design μπορεί να αναδείξει την επιχείρηση...

Κείμενο: Γιώργος Μαντάς Φωτογραφίες: Αρχείο twolines

info ΕΡΓΟ

ECOSITE Αραπάκη 53 & Χρυσηίδος, Καλλιθέα fb: ecosite.kallithea ΒΥ

twolines creative architectural studio Δροσιάς 2 & Ακακιών, Νέο Ηράκλειο Τηλ: 211 2167152 www.twolines.gr fb: twolines.creative. architectural.studio

136 SNACK & COFFEE

Η

αρχή έγινε το 2011, όταν ο Τέρης Μητράκος και η Έφη Τζιβάνη θέλησαν να ανοίξουν ένα μαγαζί που θα το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της περιοχής, τόσο από άποψη καφέ όσο και από πλευράς εμφάνισης. Το δεύτερο σκέλος τους πήρε λίγο παραπάνω χρόνο και έτσι μετά το Πάσχα του 2017 το Ecosite, το όνομα του οποίου προέκυψε από ένα “παιχνίδι” με τα αρχικά των ιδιοκτητών, πέρασε σε μια νέα εποχή design. Το έργο ανήκει στο αρχιτεκτονικό γραφείο twolines creative architectural studio των Αποστόλη Λυδάκη και Χάρη Καναράκη.

Εσωτερικός σχεδιασμός “Πρόκειται για έναν χώρο ζεστό με μοντέρνα αισθητική. Ο συνδυασμός του ξύλου στις διάφορες αποχρώσεις του, με το μάρμαρο και τις ειδικές μεταλλικές κατασκευές κυριαρχούν στο κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης, που δεν είναι άλλο από ένα

μεγάλο και επιβλητικό μπαρ. Η ρετρό επίπλωση του χώρου με μια παλέτα γήινων χρωμάτων διαμορφώνει ένα οικείο περιβάλλον για να απολαύσει κάποιος τον καφέ του ή το brunch του. Η σχεδίαση ορόφου με μεταλλική κατασκευή δημιούργησε ένα επιπλέον επίπεδο με έπιπλα σε διαφορετικό ύφος, διαμορφώνοντας έναν prive χώρο. Ο προσανατολισμός του χώρου βοηθά στο φυσικό φωτισμό του. Η μελέτη του φωτισμού στηρίχθηκε, ώστε τα φωτιστικά να αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο διακόσμησης κατά τη διάρκεια της ημέρας και ταυτόχρονα να φωτίζουν σωστά το χώρο τις βραδινές ώρες” υπογραμμίζει ο Αποστόλης Λυδάκης τονίζοντας πως η μελέτη και η κατασκευή του μαγαζιού διήρκησε 1 μήνα, χάρη στην άψογη συνεργασία των συνεργείων και την επίβλεψη των μηχανικών. Το Ecosite αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για αυτούς που αναζητούν τα δυο βασικά quotes της καφεστίασης: τον ποιοτικό καφέ και την υψηλή αισθητική.


2

Λειτουργικός σχεδιασμός Πρόκειται για ένα διώροφο κατάστημα με επιφάνεια 80τ.μ. περίπου. Είναι εμφανής η λεπτομέρεια που δόθηκε σε κάθε σημείο, προκειμένου όλα τα στοιχεία να δένουν αισθητικά μεταξύ τους και να μην υπάρχουν μέρη του χώρου που να απομακρύνονται από το αρχικό design concept.

1 Κυρίαρχο το στοιχείο του ξύλου στο μπαρ που χαρίζει ζεστασιά στο χώρο 2 Σε γήινες αποχρώσεις η παλέτα του καθιστικού χαλαρώνει τον επισκέπτη 3 Ζητούμενο για τους ιδιοκτήτες ήταν η καλή αισθητική σε κάθε λεπτομέρεια 4 Τα φωτιστικά που κρέμονται πάνω από το μπαρ δημιουργούν ένα είδος πλαισίου

3

Υψηλή ποιότητα σε όλα Στο Ecosite ο καφές δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το κατάστημα χρησιμοποιεί χαρμάνι Hausbrandt σε 3 διαφορετικές ποικιλίες (academia, gourmet και μονοποικιλιακό που αλλάζει κάθε μήνα). Στο ίδιο πνεύμα των υψηλών απαιτήσεων επέλεξαν την twolines. Η Έφη Τζιβάνη μάλιστα εξηγεί: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας ανέλαβαν και έφτιαξαν ένα εξαιρετικό μαγαζί. Κατάλαβαν ακριβώς αυτό που θέλαμε, δηλαδή ζεστασιά, κομψότητα και ατμόσφαιρα έτσι όπως την ονειρευόμασταν”. n

4

SNACK & COFFEE 137


Ρεπορτάζ

Κόσμος

ΤRENDY

CAFES Διάφορα cafes σε όλο τον κόσμο μεταμορφώνονται σε ιδιαίτερα σημεία συνάντησης και χαρίζουν μια αλλιώτικη εμπειρία αξιοποιώντας στοιχεία από παλιότερες χρήσεις των χώρων και προβάλλοντας σύγχρονες τάσεις.

Α

πό την Ιαπωνία μέχρι την Αυστραλία και από την Κορέα έως τις ΗΠΑ, κάποιοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να διαφοροποιηθούν, πηγαίνοντας την υπόθεση concept όχι ένα, αλλά πολλά βήματα παρακάτω συνδέοντας τον καφέ με το πλέξιμο και σερβίροντάς τον σε photo booth, σε συνεργείο ή σε αιώρα! Όσο πιο περίεργη η ιστορία πίσω από κάθε ένα από τα πρωτότυπα καταστήματα, τόσο πιο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα και κρίνοντας από τη δημοφιλία τους, επιτυχημένο!

Κείμενο Στέφανος Τσουλάκης

138 SNACK & COFFEE

Συνεργείο με specialty

Καφέ σε photo booth

Ωδή στην ιστορία του καφέ

Παλιότερα ήταν συνεργείο με διάχυτη τη μυρωδιά των λαδιών, των μηχανών και του καυσαερίου. Από το 2008 όλα τα εργαλεία έγιναν ντεκόρ και ο χώρος μοσχοβολάει καφέ. Το Coava on Grand στο Πόρτλαντ του βετεράνου barista Ματ Χίγκινς, είναι hot point για τους οπαδούς του specialty coffee.

To Dreamy Camera στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας Σεούλ αναβιώνει την αγάπη για την γερμανική κάμερα Rolleiflex. Ο επισκέπτης μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και τις δικές του καρτ-ποστάλ, στο χώρο φιλοξενούνται εκθέσεις, ενώ η αλληλεπίδραση με τα social media σχεδόν... επιβάλλεται.

Το The Grounds στο Σίδνεϊ είναι ένα cafe αφιερωμένο ψυχή και σώματι στο αγαπημένο ρόφημα. Διαθέτει μέχρι και χώρους για έρευνα και ανάπτυξη του καφέ, έχει το δικό του roastery, ενώ παραδίδονται και μαθήματα. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν χαρμάνια από όλες τις χώρες του καφέ.


1

2

3

1 Το Coava on Grand στο Πόρτλαντ ήταν κάποτε συνεργείο 2 Πίνοντας καφέ μέσα σε μια γιγαντιαία κάμερα στο Dreamy Camera στη Σεούλ

Χαλάρωση και… πλέξιμο

Τέχνη ανάμεσα σε αιώρες

«Fully washed» coffee…

Το L’oisiveThe βρίσκεται σε μια από τις πλέον ήσυχες γειτονιές του Παρισιού. Απευθύνεται σε λάτρεις του πλεξίματος καθώς στα τραπεζάκια του εκτός από καφέ ή τσάι, θα δείτε βελόνες και κλωστές. Τα ράφια είναι γεμάτα από βιβλία σχετικά με το δημιουργικό χόμπι και παράλληλα παραδίδονται μαθήματα.

Στην πόλη Kichijoji που ψηφίστηκε ως η πιο επιθυμητή πόλη να ζει κανείς στην Ιαπωνία, το Mahika Μano είναι ένα διαφορετικό cafe όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάζει έργα τέχνης, ενώ απολαμβάνει τον καφέ του σε αιώρα. Οι πελάτες μπορούν αν το επιθυμούν να αγοράσουν και τη δική τους αιώρα!

Μια τελείως διαφορετική πρόταση έρχεται από το Σαν Φρανσίσκο με το Laundré. Το κατάστημα συνδυάζει μια «βαρετή» υποχρέωση, όπως είναι το πλύσιμο των ρούχων με την απόλαυση μιας κούπας καφέ εξαιρετικής ποιότητας κι όλα αυτά σε ένα υπερπολυτελές περιβάλλον με μοντέρνο design. n

3 Καλός καφές μέχρι να τελειώσει το πλυντήριο στο Laundre του Σαν Φρανσίσκο

SNACK & COFFEE 139


Νέα προϊόντα

Ένας Décaféiné διαφορετικός από τους άλλους O illy Decaffeinated σε σπυρί διατίθεται πλέον σε επαγγελματική συσκευασία 1,5 kg. Πρόκειται για το γνωστό μοναδικό βαρελάκι υπό πίεση που υπάρχει στην αγορά. Στο βαρελάκι χρησιμοποιείται νέα τεχνολογία seaming (κλείσιμο με μεταλλική ραφή) που εξασφαλίζει υψηλότερη εσωτερική πίεση για την άριστη διατήρηση της γεύσης και την ενίσχυση των αρωμάτων. O illy Decaffeinated έχει γεύση από νότες καραμέλας και φρυγανισμένου ψωμιού και αφήνει μια γλυκιά επίγευση. KAFEA TERRA FOOD & DRINKS AEBE • T: 2130905500 • kafeaterra.gr

Πιστοποιημένη βιολογική σοκολάτα

Νέος γερμανικός καφές φίλτρου

Tο 2019, η Γιαλούσης Ι. ΕΠΕ παρουσιάζει

Μερικοί τον λένε γαλλικό, άλλοι τον

Η καλύτερη λύση για τον επαγγελμα-

το πρώτο βιολογικό ρόφημα της σειράς

λένε αμερικάνικο. Το σίγουρο όμως

τία. Η Ισπανικής κατασκευής φριτέζα

Marchoc. H νέα σοκολάτα Marchoc BIO

είναι ότι ο Kronberg είναι ξεχωρι-

Fagor έχει 2 κάδους και 4 καλάθια

παράγεται από πιστοποιημένες πρώ-

στός γερμανικός καφές φίλτρου. Με

συνολικής χωρητικότητας 30 Lt. Δια-

τες ύλες βιολογικής καλλιέργειας. Δεν

τη μυστική συνταγή φυλαγμένη στο

θέτει 2 τάπες αδειάσματος λαδιού και

περιέχει πρόσθετα, τεχνητά αρώματα και

κάστρο του Kronberg, ο καφές φίλ-

θερμοστάτη για τον έλεγχο της θερ-

χρωστικές, ενώ έχει υπέροχη γεύση και

τρου Kronberg κυκλοφορεί σε νέα

μοκρασίας 60-195 °C. Ιδανική για

πλούσια υφή όπως όλα τα ροφήματα

ανανεωμένη συσκευασία 250g και σας

μεγάλους χώρους εστίασης όπως εστι-

της οικογένειας Marchoc.

ταξιδεύει με τα δυνατά του αρώματα

ατόρια, ξενοδοχεία κ.ά.

ΓΙΑΛΟΥΣΗΣ Ι. ΕΠΕ • Τ: 2610 647035

και την πλούσια γεύση.

Αρζινός Α.Ε. • Τ: 210 4838252

• gialousis.gr

CAFFE LUIGI Μ. ΕΠΕ

• arzinos.gr

Επιδαπέδια φριτέζα

• Τ: 210 7778888 • haskos.com

Burger με τραγανή γεύση Μεσογείου Tο CRISPY MEDITERRANEAN BURGER της McCain είναι πλέον γεγονός! Μια νέα απολαυστική πρόταση που υπόσχεται να ικανοποιήσει όλες τις γευστικές προτιμήσεις δεδομένου ότι: 1) Παρασκευάζεται από κομμάτια μεσογειακών λαχανικών, όπως κολοκύθι, μελιτζάνα και ντομάτα, 2) Συνδυάζει την τραγανή επικάλυψη nachos, με τη γεμάτη γεύση λαχανικών στο εσωτερικό, 3) Είναι χορτοφαγικό αλλά και 100% νηστίσιμο, 4) Μπορεί να αντικαταστήσει ένα πλήρες γεύμα. McCain HELLAS • T: 2102834091 • mccain-foodservice.gr

140 SNACK & COFFEE


Καινοτόμος Draught κρύος καφές Draught κρύος καφές; Χωρίς καλαμάκι; Χωρίς ζάχαρη; Με βελούδινη κρέμα; Ο Nescafé επαναστατεί στο OOH (Out of home) κανάλι με ένα καινοτόμο προϊόν που ήρθε για να μείνει. Ο λόγος για το NESCAFE AZERA NITRO, ο οποίος είναι ένας ισορροπημένος γευστικά καφές με ένα εντυπωσιακό εφέ καταρράκτη κατά το σερβίρισμά του που καταλήγει στο σχηματισμό μίας λείας και βελούδινης κρέμας. Απολαύστε τον! NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ • Τ: 210 6884111 • nestlé.gr

Πρωτεϊνική μπάρα ρυζιού με σοκολάτα

Ρόφημα σοκολάτας σε ιδιαίτερες γεύσεις

Τώρα πλέον μπορείτε να απολαύσετε

Η σειρά Mystical Choc της Kawacom

την πρώτη ελληνική πρωτεϊνούχα μπά-

απευθύνεται στους επαγγελματίες τη

ρα ρυζιού με επικάλυψη πραγματική

καφεστίασης και εισάγει 3 νέες γεύσεις

σοκολάτα γάλακτος. Μαλακή, νόστιμη

στο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιo. Οι

και τραγανή περιέχει 25% πρωτεϊ-

νέες Mystical περιλαμβάνουν Μαύρη

νών ορού γάλακτος και παρουσιάζει

Σοκολάτα με Ginger, Chili και κανέ-

ισορροπημένη διατροφική αξία. Κάθε

λα, Λευκή σοκολάτα με Goji Berry, Raspberry και βανίλια Μαδαγασκά-

μηση η κατανάλωσή της γίνεται μεταξύ

Γνήσια ιταλική σοκολάτα

των γευμάτων ή μετά από άθληση.

Η CELLINI ESPRESSO παρουσιάζει

KAWACOM HELLAS ΑΕ

META-SOURCE ΙΚΕ

στην αγορά τη γνήσια ιταλική σοκο-

• T:210 9235002-4 • kawacom.gr

Τ: 210 2792999

λάτα Univerciok. Με λαχταριστή γεύση,

μπάρα έχει βάρος 65 γρ., ενώ κάθε κουτί περιέχει 12 μπάρες. Κατά προτί-

ρης και την πιο πρόσφατη σοκολάτα με καραμέλα και φυστικοβούτυρο.

πλούσιο άρωμα και βελούδινη υφή αποτελεί μοναδική γευστική εμπειρία. Διατίθεται σε 10 μοναδικές γεύσεις: Μπανάνα, καραμέλα, κουβερτούρα, φρούτα του δάσους, καρύδα, φουντούκι, φράουλα, πορτοκάλι – κανέλα, λευκή σοκολάτα και λευκή με φουντούκι. CELLINI ESPRESSO • Τ: 2310 587377 • celliniespresso.gr

Νέα ζύμη για πίτσα - πεϊνιρλί για brunch Η εταιρεία Ροδούλα παρουσιάζει τη νέα κατηγορία ζυμών πίτσα-πεϊνιρλί Δροσιάς, φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν που στηρίζεται στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και έψησης του «γνωστού» πεϊνιρλί Δροσιάς. Διατίθεται και ως βάση χωρίς γέμιση και στόλισμα, για να μπορείτε να τα εμπλουτίσετε και να τα διαμορφώσετε με γεμίσεις και στόλισμα της αρεσκείας σας, δίνοντας το προσωπικό και επαγγελματικό σας στίγμα, με βάση τη φιλοσοφία της επιχείρησής σας. ΡΟΔΟΥΛΑ • Τ: 210 2447550 • rodoula.gr

SNACK & COFFEE 141


Νέα προϊόντα

Updated & Fresh Brioche Rolls Τα Brioche rolls Select ενισχύθηκαν και η ζύμη τους είναι πιο αφράτη από ποτέ!!! Εμπλουτισμένη συνταγή με ζεστό χρυσαφένιο χρώμα και ακόμα πιο εντυπωσιακό όγκο είναι τα χαρακτηριστικά που το καθιερώνουν ως απαραίτητο συστατικό του comfort street food!! Premium βάση για ζεστό και κρύο sandwich με λαχταριστή εικόνα και αίσθηση βουτύρου που «αγκαλιάζει» τα υπόλοιπα συστατικά! Το προϊόν διατίθεται σε 2 μεγέθη: Brioche Roll 9,8cm, & Brioche Roll 11,5cm! ΝΕΝΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΕ • Τ:2310 798566 • selectbakery.gr

Νέοι καφέδες Vegan και Lacto Free!

Γεμιστά κρουασάν σε τρεις γεύσεις

Ο Γρηγόρης σου φτιάχνει καθημερι-

H DELIFRANCE προσφέροντας μια

νά τη μέρα προσφέροντάς τον καφέ

μεγάλη ποικιλία από γλυκές προτάσεις

με νέες επιλογές σε vegan και χωρίς

κρουασάν για πρωινό ή σνακ, παρου-

λακτόζη. Αν προτιμάς καφέ με γάλα

σιάζει στην αγορά τη νέα σειρά Tiger.

χωρίς λακτόζη, μπορείς να παραγ-

Με πρωτότυπη εμφάνιση και απίθανη

γείλεις έναν Cappuccino Lacto-Free.

γεύση, είναι βέβαιο ότι θα κεντρίσουν

Αν πάλι προτιμάς μία vegan επιλογή,

το ενδιαφέρον των πελατών κάθε επι-

μπορείς να διαλέξεις μεταξύ Vegan

χείρησης. Τα κρουασάν Tiger είναι

προσλαμβάνεται η ίδια ποσότητα ασβε-

Καβουρδίστε το δικό σας blend

στίου όπως με έναν καφέ με γάλα.

Η TROPICAL GREEN TECHNOLOGIES

Γρηγόρης Μικρογεύματα • Τ:210 9971100 • gregorys.net

σας δίνει τη δυνατότητα να καβουρ-

καφέ αμυγδάλου, καρύδας ή σόγιας! Άλλωστε με τους vegan cappuccino

διαθέσιμα σε 3 γεύσεις: Βερίκοκο, σοκολάτα-φουντούκι και κόκκινα φρούτα. DELIFRANCE HELLAS AE T: 210 4251130 • delifrance.gr

δίστε το δικό σας blend μέσα στην επιχεί́ρησή́ σας, με κόστος́ 5-10 €/κ, επιλέγοντας από τις 12 καλύτερες ποικιλίες καφέ της TROPICAL GREEN TECNOLOGIES. Ανεξαρτητοποιηθείτε και αυξήστε το κέρδος σας, ελέγχοντας απόλυτα την ποιότητα του καφέ που προσφέρετε στους πελάτες σας. TROPICAL GREEN TECHNOLOGIES Τηλ: 210 5785455 • tropical.gr

Μηχανή για εξοικονόμηση ενέργειας Το νέο μοντέλο της ιταλικής ROYAL1 φέρνει στην ελληνική αγορά η εταιρεία NEW BUSINESS GROUP. Πρόκειται για μια μηχανή νέας γενιάς (με 1, 2,3 και 4 group) που πέρα από την τεχνολογία αιχμής, τα μέταλλα και κράματα κατασκευής και τη μοναδική αισθητική, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομία λειτουργίας! Διαθέτοντας 3 σκάλες λειτουργίας, δίνει την δυνατότητα εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 50%. NEW BUSINESS GROUP • Τ: 210 3473190 • royal1.gr

142 SNACK & COFFEE


Αρτοσκευάσματα με superfoods H εταιρεία Daddy’s παρουσιάζει την επιτυχημένη σειρά των Super Βreads, προϊόντα που προήλθαν από συνταγέ με την χρήση superfoods όπως σπιρουλίνα, χαρούπι, φακή, φαγόπυρο, ιπποφαές, γκραμπερι, γκοτζι μπερι κ.ά. Αρτοσκευάσματα με υψηλή περιεκτικότητά σε θρεπτικά συστατικά που παρέχουν οφέλη για την υγεία. Τα Super Breads έχουν ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών και μπορείτε να τα βρείτε και στις 2 σειρές Μπαγκετών Classico και Rustico. DADDY’S • T: 210 5555300 • daddys.gr

Ξίδι σε δύο νέες φρουτένιες γεύσεις

Μοναδικότητα στον χώρο σας

Η νέα γραμμή παραγωγής της Μινέρβα

Η εταιρεία HOMEMARKT εισάγει

ΑΕ και ειδικότερα του ξιδιού του ΤΟΠ

αποκλειστικά προϊόντα εξαιρετικής ποι-

αποδίδει ήδη στη δημιουργία και λαν-

ότητας με μοναδικό style & design. Η

σάρισμα δύο νέων προϊόντων. Το ξίδι

πολυθρόνα HM5456 είναι μια μοντέρ-

με φράουλα και το ξίδι με πορτοκάλι

να επιλογή, που θα δώσει νέα ενέργεια

εμπλουτίζουν τη γκάμα ΤΟΠ με νέα

και προσωπικότητα στον χώρο σας. Το

καινοτόμα προϊόντα που ξεχωρίζουν

προϊόν αυτό αποτελεί ένα μικρό δείγ-

για τον φρουτένιο χαρακτήρα, το άρω-

μα της ευρείας ποικιλίας που διαθέτει η

μα και την ασύγκριτη ποιότητά τους.

εταιρεία στον χώρο του επίπλου.

ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ

HOMEMARKT

• Τ: 210 2854200 • minerva.com.gr

Καινοτομα μηχανή για αφρόγαλα

• T: 2351 235222 • homemarkt.gr

Η γερμανικής κατασκευής μηχανή Miracle MilkFOAM παράγει ζεστό ή και κρύο αφρόγαλα με το πάτημα ενός κουμπιού! Το αφρόγαλα, ζεστό ή κρύο είναι σε ποιότητα barista.Η μηχανή σας παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε δύο διαφορετικά είδη γάλακτος. Ένα για να κάνετε το ζεστό αφρόγαλα κι ένα για το κρύο. SO&LINO • T: 210 4173201 • solino.gr

Single origin εκλεκτά χαρμάνια καφέ Τρία νέα single origin χαρμάνια καφέ διαθέτει στην αγορά η Novanta Sei σε συσκευασίες των 500 g. Ο λόγος για τρεις εκλεκτές ποικιλίες καφέ Arabica με διαφορετική προέλευση. Ο πρώτος από τη Γουατεμάλα (υψόμετρο 1.200 m) με πλούσιο σώμα, απαλή οξύτητα και νότες ξηρών καρπών και σοκολάτας στη γεύση του. Ο δεύτερος με προέλευση από την Αιθιοπία (υψόμετρο 1.500 m) έχει έντονη οξύτητα, ενώ ο τρίτος, o Brasil Santos έχει απαλή οξύτητα και διακριτή επίγευση μαύρης σοκολάτας. NOVANTA SEI IKE • T: 210 3426767 • novantasei.gr

SNACK & COFFEE 143


Last Page

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τους δυνατούς παίκτες στο χώρο του bartending, o Πασχάλης Καψάλης παραδίδει μαθήματα του πώς μπορεί ένα τοπικό προϊόν να κερδίσει τον κόσμο

Συνέντευξη: Ελένη Μανίκα

ΜΑΚΙΝG THE

LOCAL... GLOBAL Μ Sparkler Η συνταγή ΥΛΙΚΑ: 40 ml / 1 • 1/3 Otto’s Athens Vermouth • 15 ml / ½ oz Skinos Mastiha Spirit • 10 ml / 1/3 oz Campari Συμπληρώστε με Tonic water ΔΙΑΚΌΣΜΗΣΗ: κάππαρη σε stick ή φλούδα λεμονιού

144 SNACK & COFFEE

πήκε για πρώτη φορά πίσω από τη μπάρα ως μαθητής και ερωτεύτηκε τη δουλειά, όπως μας λέει δεκαπέντε χρόνια αργότερα και από τη θέση πλέον ενός επιτυχημένου bartender και global ambassador για τρία brands: Skinos Mastiha Spirit, Otto’s Athens Vermouth και Mastiqua sparkling water. Αντικείμενό του η δημιουργία νέων συνταγών cocktails, η προώθηση αυτών και η εκπαίδευση των bartenders σε 30 χώρες, αφού η Skinos Μαστίχα Spirit, εκτός από το πρώτο απόσταγμα σε πωλήσεις στην Ελλάδα, σπάει τα ρεκόρ και στις εξαγωγές. Παράλληλα με τις διεθνείς υποχρεώσεις του, ο Πασχάλης επιλέγει να εργάζεται στο γνωστό Upupa Epops- The Bar γιατί έρχεται σε επαφή με το κοινό, αφουγκράζεται τις επιθυμίες του και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των τάσεων. Για εκείνον μάλιστα, the next big thing είναι η τοπικοποίηση, βλ. localization. “Ένα από τα καλά της κρίσης είναι ότι βγήκαν μπροστά τοπικά προϊόντα καλής ποιότητας και μέσω του τουρισμού, έγιναν γνωστά στους ξένους που επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, τα αναζητούν...” n


#081 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ/ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

and

C O F F E E

ΤΕΥΧΟΣ 81 • ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΔΕΛΕΜΒΡΙΟΣ 2018

SNACK & COFFEE

FORUM AΕ - Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42 Άγιος Δημήτριος - Tηλ: 210 5242100 - www.forumsa.gr

8 -11 > ΦΕΒ > 2019

M E T R O P O L I TA N E X P O

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ!

Snack & Coffee #81  
Snack & Coffee #81