ΨΗΤΟ #94

Page 1

ISSN 2623-4831

NO 94 I ΜΑΪ • ΙΟΥΝ 2021

FORUM AΕ

ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 328, 173 42, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΗΛ. 210 5242100

Lutosa Greece - Interfrost Τηλ: 210 96 80 646 greece@lutosa.com www.lutosa.com

Αλατισμένες, τραγανές, ακαταμάχητες


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Νo 94 I ΜΑΪ-ΙΟΥΝ 2021

14 Editorial 16 Ειδήσεις 28 Meat News Tα νέα του κλάδου του κρέατος 32 Αφιέρωμα Αρτοσκευάσματα

32

42 Συνέντευξη Χρήστος Βασιλόγαμβρος, 3P SALADS

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Pitta Stories! Οι εταιρείες παραγωγής μας ξεναγούν σε όλες τις σύγχρονες τάσεις.

46 Παρουσίαση Μίμης, Παγκράτι 50 Συνταγές Ο Γιάννης Στανίτσας τυλίγει τη νοστιμιά μέσα σε wraps!

58

MEAT HOT SPOT

Το νέο project της εταιρείας ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ, στο κέντρο της Αθήνας.

42

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

O Οικονομικός Δ/ντής της 3P μιλά για την εξέλιξη της εταιρείας στο ΨΗΤΟ.

46

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το ψητοπωλείο Μίμης άνοιξε πρίν λίγο καιρό στη γειτονιά του Παγκρατίου και προσφέρει τυλιχτά υψηλής ποιότητας.

16

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα καταστήματα και ειδήσεις από τον κλάδο της Μαζικής Εστίασης.

58 Meat Hot Spot Το νέο Athenian Deli της εταιρείας ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ είναι γεγονός! 62 Ρεπορτάζ Τα covid-free εστιατόρια του εξωτερικού που μας δείχνουν τον δρόμο 66 Παρουσίαση 60 Χρόνια MULTIVAC 68 Συνέντευξη Αγγελική Οικονόμου, Πρόεδρος ΣΕΒΕΚ

68

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο νέα Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Αγγελική Οικονόμου μιλά για τις προκλήσεις αλλά και τους επόμενους στόχους του Συνδέσμου.

12 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

54 Συνέντευξη Γιάννης Τζανακάκης, Big Bad Wolf

72 FOOD EXPO Digital 2021 74 New Concept Kol, Λονδίνο: Μια ώδη στην μεξικάνικη κουζίνα 76 FOOD TECH 2021 78 Νέα Προϊόντα


ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, δίπλα στον επαγγελματία με νέα προϊόντα!

Ο

όµιλος ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ δεν σταµατά στιγµή να πειραµατίζεται, να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τοµέα των τροφίµων και προχωρά δυναµικά, ενσωµατώνοντας νέες τεχνολογίες αιχµής και συµµετέχοντας στη διαµόρφωση των διεθνών εξελίξεων στον τοµέα των τροφίµων.

Γεύση σε χρόνο εξπρές! Η ποιοτική πρώτη ύλη, συναντά την καινοτοµία και την δηµιουργικότητα: κοτόπουλο και γαλοπούλα ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, προψηµένα και παναρισµένα σε 5 διαφορετικές εκδοχές, βρίσκονται ήδη διαθέσιµα για τους επαγγελµατίες της εστίασης.

Τραγανές µπουκιές από τα καλύτερα κοµµάτια κρέατος, προψηµένα και παναρισµένα µε αναλλοίωτη τη γεύση τους και τα χαρακτηριστικά τους, προσθέτουν αξία στο µενού σας. Η ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ δηµιούργησε νέες αγαπηµένες

γεύσεις : Chicken nuggets, Φιλετίνια Κοτόπουλου, Cordon Bleu, Σνίτσελ Κοτόπουλο και Σνίτσελ Γαλοπούλας. Γεύσεις που µικροί και µεγάλοι λατρεύουν! Η εξαιρετική πρώτη ύλη, αποκλειστικά από τα εκτροφεία ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ο τρόπος παρασκευής τους στις ιδιόκτητες υπερσύγχρονες µονάδες της ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ καθώς και το ιδιόκτητο δίκτυο διανοµής, εξασφαλίζουν ένα ποιοτικό, υγιεινό και νόστιµο έτοιµο προϊόν. Τα νέα προϊόντα είναι τα µοναδικά ήδη ψηµένα σε απόλυτα ελεγχόµενες συνθήκες. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι δεν έχουν παραµείνει τεµάχια που να µην έχουν ψηθεί επαρκώς στον πυρήνα τους ενώ διατηρείται η φρεσκάδα τους καθώς δεν έχουν στεγνώσει από υψηλή θερµοκρασία.

Τα νέα προψηµένα - παναρισµένα προϊόντα ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ απαιτούν µειωµένο χρόνο προετοιµασίας! Ακόµα η νέα πλήρως αυτοµατοποιηµένη γραµµή

παραγωγής της εταιρίας, επεξεργάζεται τα προϊόντα σε συνθήκες χαµηλής πίεσης. Έτσι το κρέας διατηρεί σε µεγάλο βαθµό τα χαρακτηριστικά της δοµής του και εγγυάται ένα πιάτο µε όλα τα απαιτούµενα οργανοληπτικά στοιχεία.

Τα νέα προψηµένα - παναρισµένα προϊόντα ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ διατίθενται µε διάφορα παναρίσµατα ώστε να καλύπτουν ευρύ φάσµα απαιτήσεων: κίτρινο, πορτοκαλί και µε νιφάδες καλαµποκιού.

Γιατί ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ; Τα νέα προψηµένα - παναρισµένα προϊόντα συγκροτούν µία ολοκληρωµένη σειρά γεµάτη γεύση, είναι δηµοφιλή και ευπώλητα, µε τη σφραγίδα εγγύησης άριστης ποιότητας της ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ. Η άριστη σχέση µεταξύ τιµής και προσφερόµενης ποσότητας κάνουν τα προϊόντα ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, περιζήτητα από την πρώτη στιγµή της κυκλοφορίας τους, τόσο από τους πελάτες λιανικής όσο και από τους επαγγελµατίες του χώρου.

Τηλ. παραγγελιών τοµέα HO.RE.CA.: 211 20 00 200


EDITORIAL

Id ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: FORUM AE MEMBER OF NÜRNBERGMESSE GROUP

Σ

IΔΡΥΤΗΣ - ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

ιγά, σιγά, βγαίνουμε απ' τη "γυάλα". Να πιάσουμε το νήμα

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ

από 'κει που τ' αφήσαμε αδέρφια. Το γρανάζι του χρόνου

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

πήρε πάλι να γυρίζει. Ξανασυναντιόμαστε. Θα πέσουν και

ΘΑΝΆΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΎΛΙΑΣ

οι μάσκες σε λίγο. Κυριολεκτικά αυτή τη φορά. Εμβολιαστείτε. Τα

Δ IEYΘYNTHΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ:

μαγαζιά άνοιξαν. Βγήκαν τραπεζάκια έξω. Έστω και χωρίς μου-

ΘΑΝΆΣΗΣ ΓΙΑΛΟΎΡΗΣ

σική ο κόσμος έτρεξε να στηρίξει. "Παρακαλώ" "Ευχαριστώ" "Να

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:

μας ξανάρθετε!" "Εννοείται!". Ζωντάνεψαν και πάλι οι πόλεις. Γέμισαν καφέ, εστιατόρια και ουζερί από την πρώτη μέρα χαλάρωσης των μέτρων. Σε πολλές περιπτώσεις χρειαζόταν κράτηση ακόμη και για να πιεις ένα freddo. Οι επιχειρηματίες αισιοδοξούν. Το παλεύουν. Οι εργαζό-

Τα μαγαζιά άνοιξαν. Βγήκαν τραπεζάκια έξω. Έστω και χωρίς μουσική, ο κόσμος έτρεξε να στηρίξει. Γέμισαν εστιατόρια και καφέ από την 1η μέρα χαλάρωσης των μέτρων..

μενοι επίσης. Οι περισσότεροι σε αναστολή πολύ καιρό, έχουν επιστρέψει με κέφι και όρεξη. Η κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να στηρίξει κι αυτή στο μέτρο του δυνατού. Τώρα θέλει προσοχή. Να μην χαλαρώσουμε. Να μην χάσουμε αυτή την ευ-

καιρία. Εμβολιαστείτε. Ανοίγουν και οι αίθουσες εκδηλώσεων μέσα στον Ιούνιο. Επιτέλους! Μία από τις κατηγορίες επιχειρήσεων που (μαζί με τα νυχτερινά κέντρα και τα clubs) είχαν μηδαμινά έσοδα ενάμιση χρόνο τώρα. Και φυσικά από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν και οι εκθέσεις: Coffee Festival πρώτα και μετά Food Tech, Artoza, Xenia και βέβαια HORECA και Bio Festival. Οι εταιρείες διοργάνωσης έχουν προετοιμαστεί. Η FORUM AE πιστοποιήθηκε εδώ και μήνες με «CoVid-Shield» από την TUV Austria Hellas. Έτσι πρέπει. Αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής, απαράβατοι κανόνες, η ασφάλεια των ανθρώπων πάνω απ' όλα. Θα είναι λίγο αλλιώς αυτή τη φορά. Λίγο μόνο και για λίγο. Εμβολιαστείτε. Μας λείψατε ...

ΕΎΑ ΤΟΎΝΑ ART DIRECTOR: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΔΟΝΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ: ΚΑΤΙΑ ΜΟΛΦΕΤΑ ΔIAΦHMIΣEIΣ: Α. ΚΑΛΙΑΝΤΖΉ, Θ. MΠΕΛΕΚΟΎΚΙΑΣ, Α. ΜΟΥΡΑΤΗ, Δ. ΜΙΧΑΛΟΧΡΗΣΤΑΣ, Ι. ΜΑΡΓΈΛΗΣ, Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ M. ΜΕΛΛΙΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: ΓΩΓΩ ΤΡΙΚΕΡΙΩΤΗ ΦΩTOΓPAΦIEΣ: Δ. ΚΟΛΙΌΣ, Δ. ΤΣΙΤΣΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ: Μ. ΣΠΙΧΟΠΟΎΛΟΥ, Π. ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟ/ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Α. ΚΑΚΆΒΑ, Δ. ΈΛΛΗΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΓΙΩΤΑ ΠΑΤΣΑΡΗ EKTYΠΩΣH-BIBΛIOΔEΣIA: ΜΠΆΞΑΣ ΑΕ ΣYNΔPOMEΣ (ETHΣIEΣ): EΣΩTEPIKOY 20 € - EΞΩTEPIKOY 60 € FORUM Α.Ε.

Εύα Τούνα

Διευθύντρια Σύνταξης

Member of NürnbergMesse Group ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 328, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 173 42 TΗΛ.: 210/5242100 INFO@FORUMSA.GR WWW.FORUMSA.GR

ΜΕΛΟΣ Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου

ISSN 2241–5564

14 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021


τι κοινό έχουν το ψάρι και το κρέας; Αξιοπιστία & Ποιότητα από το 1983

και τα δύο χρειάζονται ένα αξιόπιστο ψυγείο για να διατηρηθούν φρέσκα

GINOX A.E.B.E. | ΑΙΓΙΝΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ | 60300 | 23530 24200,22972 | email : info@ginox.gr | web : www.ginox.gr


NEWS+MORE INO GASTROBAR

Από 1η Σεπτεμβρίου η επανεκκίνηση των εκθέσεων!

Η ομάδα του Funky Gourmet ξαναχτυπά! Στις 24 Μαΐου ανοίγει τις πόρτες του στο Soho του Λονδίνο το INO, το νέο εγχείρημα της πολυβραβευμένης ομάδας του Funky Gourmet. Το INO ψήνει φρέσκα ελληνικά κρέατα πάνω σε ανοιχτή φωτιά. Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη οίνος και στις σχετικές λίστες του υπάρχουν αξιόλογες ελληνικές ποικιλίες, όλες διαθέσιμες τόσο σε ποτήρι όσο και σε μπουκάλι. Το νέο κατάστημα, εμπνευσμένο από την παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα, είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε οι ψησταριές του να βρίσκονται σε εμφανή θέα και ο πελάτης να μπορεί να παρακολουθήσει τη μαγειρική δράση. Το μενού θα περιλαμβάνει άφθονο κρέας όπως premium steaks, σπιτικά σουβλάκια αρνιού, σεφταλιά, σουβλάκι με χοιρινό Iberico αλλά και ψάρι στη σχάρα, όπως σουβλάκι σκουμπρί.

info

Δ/νση: Newburgh Street, Soho, Λονδίνο

1

2

Η 1η Σεπτεμβρίου είναι και επίσημα η ημερομηνία επανέναρξης εργασιών για τον εκθεσιακό κλάδο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα, στα μέσα Μαΐου, το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Ο κλάδος των εκθέσεων -η συμβολή του οποίου είναι καταλυτική στην τόνωση της οικονομίας και στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεωνείναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει με υγειονομικό πρωτόκολλο, κανόνες και φυσικά απόλυτη ασφάλεια για εκθέτες και επισκέπτες.

Ενίσχυση 330εκ. ευρώ στον κλάδο της Εστίασης 1. Νίκος Ρούσσος, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Ανδρέας Λαμπρίδης, η επιχειρηματική ομάδα πίσω από το INO. 2. Η σχάρα στα καλύτερά της, στο νέο concept της ομάδας του OPSO. 3. H εξωτερική όψη αρκετά εντυπωσιακή σε προδιαθέτει για το ύφος του εστιατορίου.

Ανάσα θα προσφέρει στους επιχειρηματίες της εστίασης, η ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και το μέγιστο ποσό για κάθε δικαιούχο ορίστηκε στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019. Σημειώνεται ότι δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ στο σύνολό του θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο. Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που μεταξύ άλλων παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου μεγαλύτερη ή ίσο του 30% το 2020 σε σχέση με το 2019 και είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Όσες άνοιξαν το 2020 και όσες έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση. Για αιτήσεις: ependyseis.gr, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.

3

Η MONDELEZ ΕΞΑΓΌΡΑΣΕ ΤΗΝ CHIPITA

Hot News

16 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Μετά από 3 χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε το deal για την εξαγορά της ελληνικής πολυεθνικής Chipita από τον αμερικανικό όμιλο Mondelez. Οι Αμερικανοί αύξησαν το προσφερόμενο τίμημα σε 1,7 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. που είχαν προσφέρει προ τριετίας, στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Επισημαίνεται ότι μεγαλύτερος μέτοχος της ελληνικής εταιρείας (με ποσοστό 80%) είναι το σαουδαραβικών συμφερόντων πολυεθνικό γκρουπ Olayan.

ΝΈΑ Γ.Γ. ΑΓΡ. ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ Η ΧΡΙΣΤΊΝΑ ΚΑΛΟΓΉΡΟΥ

ΑΎΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΏΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΊΑ

Νέα Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει η κ. Χριστιάνα Καλογήρου, στη θέση του παραιτηθέντος κ. Γιώργου Στρατάκου. Η Χριστιάνα Καλογήρου. έχει εργαστεί επί 20ετία στον ιδιωτικό τομέα και έχει εκπονήσει μελέτες και επιστημονικές εργασίες στον τομέα της οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Η αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και ποτών το 2020 στη Γερμανία (η οποία αποτελεί σταθερά το δεύτερο μεγαλύτερο «υποδοχέα» εγχώριων προϊόντων μετά την Ιταλία) ήταν της τάξεως του 9,6% και διαμορφώθηκαν σε αξία στα 845,6 εκατ. ευρώ έναντι 771 το προηγούμενο έτος. Αύξηση της τάξεως του 24,77% κατέγραψαν οι εξαγωγές ελαίων με 57,383 εκατ. ευρώ, έναντι 45,991 εκατ. ευρώ, ενώ με 8,88% διευρύνθηκε το μερίδιο των γαλακτοκομικών.NEWS+MORE BEASTIE BURGERS

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Δυσμενής εικόνα για 8 στις 10 επιχειρήσεις

Πολύχρωμα burgers στο Χαλάνδρι

info Δ/νση:

Ριζαρείου 9, Χαλάνδρι

Τα χρωματιστά burger buns τα πρωτογνωρίσαμε στο Burger Fest το 2019 από τους Γιάννη Γκούτσιο, Χρήστο Τσακίρη και Αλέξανδρο Σαμοΐλη. Σήμερα ήρθε η ώρα να αποκτήσουν το φυσικό τους κατάστημα, στο Χαλάνδρι. Η ομάδα του Beastie Burgers δημιουργεί νόστιμες, πολύχρωμες προτάσεις, στα βόρεια προάστια, με ονόματα που παραπέμπουν σε πλανήτες (Mars Burger, Khronos κ.ά.). Εδώ τα buns χρωματίζονται με φυσικά υλικά όπως παντζάρι, μελάνι σουπιάς και σπιρουλίνα και γεμίζουν με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κρέμα μυζήθρας, αυγό και πολλούς ακόμη συνδυασμούς.

1

2

Η εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε για το Β' εξάμηνο του 2020 καταδεικνύουν πως η κατάσταση παραμένει δυσμενής. Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο καθώς διαμορφώνεται στις 20,1 μονάδες, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με το Α' εξάμηνο του 2020. Με μια πρώτη ανάγνωση της έρευνας φαίνεται πως η κατάσταση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχει επιδεινωθεί, καθώς σε όλους σχεδόν τους επιμέρους δείκτες καταγράφεται και μια μικρή υποχώρηση της επιδείνωσης. Η προσεκτικότερη, ωστόσο, εξέταση των στοιχείων αναδεικνύει πως ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει ένα συνεκτικό σχέδιο υποστήριξης, με 2 δέσμες μέτρων: Επαρκή ενίσχυση της ρευστότητας και προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού ή/και του μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Vivartia: Ένεση ρευστότητας 75 εκατ. ευρώ στον κλάδο εστίασης 3

1.O chef Αλέξανδρος Σαμοΐλης 2. Τα ψωμάκια στο Beastie Burgers χρωματίζονται με φυσικά υλικά και συνδυάζονται με ευφάνταστες γεμίσεις και λαχταριστές sauces 3. Ο Χρήστος Τσακίρης.

Συνολικά κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ διοχετεύει η Vivartia στον κλάδο εστίασης, εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και άλλα 25 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον νέο μέτοχο, CVC Capital Partners και τις τράπεζες. Οι αποφάσεις πάρθηκαν στη διάρκεια πρόσφατης γενικής συνέλευσης των μετόχων και ήταν κατά βάση διαδικαστικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia Συμμετοχών στη CVC Capital Partners, στη βάση των συμφωνηθέντων με τις τράπεζες.

MIKΡΑ & ΚΑΥΤΕΡΑ

ΨΗΣΙΜΟ ΠΙΤΣΑΣ

ΔΙΣΚΟΣ… ΚΟΠΗΣ

ΣΟΥΒΛΕΣ ΜΕ ΛΑΒΗ

Δεν είναι ένας απλός δίσκος αλλά και ένα σκεύος ψησίματος, που διαχέει ομοιόμορφα τη θερμότητα στην επιφάνειά του. Απορροφά την υγρασία εξασφαλίζοντας crispy βάση. ★ crateandbarrel.com ★

Κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο, αυτός ο δίσκος τυριού, έχει ενσωματωμένη μία κομψή συσκευή κοπής για να μπορούν οι χρήστες να κόβουν όση ποσότητα επιθυμούν. ★ crateandbarrel.com ★

Σταθερές κι εύχρηστες, αυτές οι σούβλες από ανοξείδωτο ατσάλι μπορούν να συγκρατήσουν μικρά κομμάτια κρέατος, εξασφαλίζοντας εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην πιατέλα. ★ crateandbarrel.com ★

18 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021NEWS+MORE HORECA 2022

Οδηγεί στην ανάκαμψη τον Τουρισμό και την Εστίαση! Σε μία πλέον ομαλή περίοδο κοινωνικά και οικονομικά και σε ένα ασφαλές περιβάλλον, η HORECA 2022, από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2022 θα αναδείξει τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο νέος κύκλος ανάπτυξης του Τουρισμού και της Εστίασης, μετά από μία μακρά περίοδο δυσκολιών και κλυδωνισμών. Η 16η HORECA θα συγκεντρώσει όλες τις επιχειρηματικές δυνάμεις στην χώρα μας, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Το κορυφαίο trade show του κλάδου, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής, θα φιλοξενήσει τις εταιρίες leader του κλάδου σε 50.000 τ.μ. εκθεσιακής επιφάνειας, όπου θα παρουσιάσουν όλες τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις για τα ξενοδοχεία και τη μαζική εστίαση, καθώς και πρωτότυπες ιδέες, προτάσεις, λύσεις για την «είσοδό» τους στην post covid εποχή.

Κατοχύρωση ΠΟΠ για το κυπριακό χαλούμι Κατοχυρώνεται πλέον το Χαλούμι ως προϊόν ΠΟΠ. Έτσι, θα μπορεί να παράγεται μόνο στην Κύπρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος, για να φέρει την καταχωρισμένη ονομασία. Μάλιστα, ειδικά για τους παραγωγούς της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε ένα μέτρο που επιτρέπει στο προϊόν ΠΟΠ να διασχίζει την Πράσινη Γραμμή, υπό την προϋπόθεση ότι το τυρί και το γάλα από το οποίο παρασκευάζεται πληρούν όλα τα πρότυπα της ΕΕ. Η διενέργεια επιθεωρήσεων ΠΟΠ για την τήρηση της συνταγής σε όλη την Κύπρο θα ανατεθεί σε διεθνώς διαπιστευμένο οργανισμό ελέγχου, ενώ ιδιωτικός φορέας ελέγχων θα οριστεί και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πλατφόρμα για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας 11-14 ΦΕΒ 2022 METROPOLITAN EXPO

MIG: ΠΑΡΑΙΤΉΘΗΚΕ Ο ΘΑΝΆΣΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΆΟΥ

Hot News

20 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Την παραίτησή του από τη θέση διευθύνοντος συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Marfin Investment Group υπέβαλε ο Αθανάσιος Παπανικολάου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου θα ασκεί προσωρινά ο εκτελεστικός πρόεδρος του Δ.Σ., Παναγιώτης Θρουβάλας.

Ανοίγει σε λίγες μέρες η πλατφόρμα για την ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η ρύθμιση θα αφορά όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, σε έως 100 δόσεις. Μάλιστα, εφόσον χρειαστεί, πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, προκειμένου όλοι να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Σημειώνεται πως η αναστολή δημοτικών τελών έχει δοθεί στους Δήμους και οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα δημοτικά συμβούλια, ενώ παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια για ομοιόμορφη εφαρμογή της ρύθμισης σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

ΦΙΛΑΙΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΉ ΣΥΖΉΤΗΣΗ

ΈΦΥΓΕ ΑΠΌ ΤΗ ΖΩΉ Ο ΚΥΡΙΆΚΟΣ ΦΙΛΊΠΠΟΥ

Η σημασία της εκπαίδευσης όλων των συντελεστών του ελαιοκομικού τομέα, επισημάνθηκε στη διάρκεια ανοιχτής διαδικτυακής συζήτησης της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ», με θέμα: “Διαδικασία ανάδειξης της ποιότητας του ελαιολάδου, από την καλλιέργεια μέχρι την κατανάλωση». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ – FILAIOS TALKS». Αναζητήστε τη στο: https:// filaios.org/draseis/webinars/

Ο Κυριάκος Φιλίππου, ιδρυτής της ΦΑΓΕ, έφυγε από τη ζωή. Πέρα από ιδρυτής, υπήρξε και δια βίου επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ. και ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής ή πρόεδρός της από το 1989 έως το 2005. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει: “Ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε την βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα.”.NEWS+MORE STREET KITCHEN BROTHERS

Ελληνική Kouzina στο Μπέρμιγχαμ

1

Η ελληνοκυπριακή οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση στο ελληνικό street food φαγητο, Street Kitchen Brothers, με έδρα τη West Midlands, ανοίγει ένα ακόμα σημείο εντός εμπορικού κέντρου, στο Μπέρμιγχαμ. Οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν αυθεντική ελληνική κουζίνα, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου μουσακά, σουβλάκι, στιφάδο και μια σειρά από παραδοσιακές γλυκές λιχουδιές από το ελληνικό τους αρτοποιείο, όπως μπακλαβά και kadaifi. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους αδελφούς Paul Polyviou και Chris Butcher, οι οποίοι μιλώντας για τη νέα τους επιχείρηση δήλωσαν πως είναι ενθουσιασμένοι με το νέο τους κατάστημα και πως το άνοιγμα ενός εστιατορίου στο Μπέρμιγχαμ ήταν κάτι που οδηγεί την επιχείρησή τους σε ένα νέο επίπεδο.

2

1. Aυθεντικές γεύσεις, προσεγμένη εμφάνιση, νόστιμο φαγητό. Όλοι οι κωδικοί είναι 100% ελληνικοί, νόστιμοι και comfort 2. Το πάθος για το ελληνικό φαγητό αποτελεί και το μότο της γαστρονομικής ομάδας, το οποίο φιγουράρει και στις στολές εργασίας του προσωπικού.

800 εκ. ευρώ ο τζίρος από το online delivery το 2020 Χρυσές δουλειές έκαναν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του online delivery φαγητού το προηγούμενο έτος, ευνοημένες από τις αλλαγές που επέφεραν στις συνήθειες των καταναλωτών η επέλαση του κορωνοϊού και η άνοδος των ηλεκτρονικών αγορών. Με σχεδόν 6 στους 10 καταναλωτές να παραγγέλνουν ήδη έτοιμο φαγητό «εκμεταλλευόμενοι» τις υπηρεσίες διανομής, ο τζίρος του online delivery φαίνεται να κινήθηκε πολύ πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ του 2019 που ανέφεραν κάποιες εκτιμήσεις, φθάνοντας στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τέσσερις στους δέκα χρήστες του Διαδικτύου παραγγέλνουν ηλεκτρονικά φαγητό.

Pizza Fan: Aύξηση τζίρου 10,7% για το 2020 Τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2020 έδωσε στη δημοσιότητα η Pizza Fan, η οποία διαθέτει 80 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε αύξηση τζίρου 10,7% μέσα στο 2020, άνοιγμα 10 νέων κατα­στημάτων, rebranding σε όλο το δίκτυό της, καθώς και έναρξη των διαδικασιών για επέκταση στο εξωτερικό. «Η Pizza Fan στηρίζει τους franchisees της, ενώ με 1,5 εκατ. ενεργούς πελάτες τούς προσφέρει αναγνωρισιμότητα από την πρώτη ημέρα. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυ­νατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό στε­λεχών της να γίνουν οι ίδιοι franchisees χωρίς κεφάλαιο, με εξόφληση από τα κέρδη», αναφέρει σχετικά η ανακοί­νωση. Επιπλέον, η αλυσίδα υλοποιεί και δράσεις ΕΚΕ, μέσω χορηγιών σε σχολεία και αθλητικούς συλλόγους και συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δραστη­ριότητες.

MIKΡΑ & ΚΑΥΤΕΡΑ

ΓΑΝΤΙΑ ΣΚΕΥΟΥΣ

ΣΕΤ ΦΟΝΤΙ

ΕΞΥΠΝΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Έξυπνα γάντια για τις λαβές των τηγανιών! Γεμισμένα με πολυεστέρα και βαμβάκι, έρχονται σε σετ των δύο, σε μπλε και γκρι, για να προστατεύσουν το χρήστη από τη θερμότητα. ★ crateandbarrel.com ★

Όμορφο σετ φοντί για τυρί ή σοκολάτα. Εντυπωσιάστε τους πελάτες σας, χαρίζοντάς τους όχι μόνο ένα εξαιρετικό πιάτο, αλλά και μία βιωματική διαδραστική εμπειρία. ★ crateandbarrel.com ★

Αυτό το θερμόμετρο μπορεί να συνδεθεί με ηλεκτρονικές εφαρμογές μέσω Bluetooth για να παρακολουθεί τιη θερμοκρασία ψησίματος. Έτσι, εξασφαλίζετε τέλειο αποτέλεσμα. ★ crateandbarrel.com ★

22 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021NEWS+MORE SMASH’ N BUN

Carne: o δημιουργός του Oro Toro στο Καβούρι

Το νέο burger point του Νουρλόγλου

info Δ/νση: Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Αθήνα

O Χόρχε Βεβελογιάννης, δημιουργός του Oro Toro, μαζί με κομμάτι της ομάδας του παλιού φημισμένου εστιατορίου, επιστρέφει στα γαστρονομικά δρώμενα, με ένα νέο εγχείρημα. Με αέρα Λατινικής Αμερικής, το Carne θα βρίσκεται πλάι στο Divani Apollon, στο Καβούρι, και θα σερβίρει μια μίξη από αργεντίνικη και ιταλική κουζίνα: Ιδιαίτερες κοπές κρεάτων, empanadas, και morcilla μαζί με πίτσα και παραδοσιακά ιταλικά πιάτα που μετέφεραν οι Ιταλοί, μεταναστεύοντας στην Αργεντινή.

Smashed burger ονομάζεται το μπέργκερ που κλείνει μέσα του ένα αφράτο μπιφτέκι που έχει πατηθεί πάνω στην καυτή πλάκα ψησίματος με ειδική πρέσα, παίρνοντας ένα πιο ακαθόριστο σχήμα και έχει καραμελώσει ιδανικά. Το μοδάτο αυτό μπιφτέκι της Αμερικής σερβίρεται εδώ και λίγο καιρό στην Πατριάρχου Ιωακείμ, στο Κολωνάκι, δια χειρός Μιχάλη Νουρλόγλου. Για άλλη μια φορά, τον τελευταίο καιρό, παρακολουθούμε έναν αξιόλογο chef του fine dining να πειραματίζεται σε πιο street food concept. Με όπλο τη γαστρονομική του εμπειρία, χρησιμοποιεί υψηλού επιπέδου πρώτες ύλες για τα burgers του, επιλέγοντας κρέας αργής ωρίμανσης, έως και 40 ημερών, βιολογικά λαχανικά και χειροποίητες σάλτσες. Chef του Smash’ n Bun είναι ο Κλάιντι Κρόσι ενώ ο ιθύνων νους και ιδιοκτήτης της νέας άφιξης του κέντρου είναι ο -πάντα δημιουργικός- Γιώργος Μελισσάρης.

1

2

1. Φυσικά οι craft συσκευασίες με τα ευρηματικά logos είναι στο πνεύμα ενός αυθεντικού american street food, που θέτει ως προτεραιότητα την υψηλή ποιότητα. 2. Αυτό το μπέργκερ υπόσχεται μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. 3. Ο σεφ, εμπνευστής και ιδιοκτήτης Μιχάλης Νουρλόγλου

3

ΔΙΕΘΝΉΣ ΔΙΆΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΉΜΑ ΤΈΧΝΗ ΟΊΝΟΥ

Hot News

24 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

To ειδικό βραβείο του Καλύτερου Παραγωγού στην Ελλάδα απέσπασε το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι της Δράμας στα 28α Mundus Vini Wine Awards. Τρία Χρυσά και δύο Αργυρά βραβεία έλαβε συνολικά το κτήμα στον διαγωνισμό. Τα κρασιά που βραβεύθηκαν με Χρυσό είναι το Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο (σοδειές 2019 και 2020) και το Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 2019. Τα Τέχνη Αλυπίας λευκό 2020 και Πλάνο Μαλαγουζιά 2020 έλαβαν Αργυρό Βραβείο.

Πραγματικότητα η Εθνική Διεπαγγελματική Αυγού Σε συμφωνία για τη σύσταση Ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού, που να εκφράζει το σύνολο του κλάδου, κατέληξαν οι επικεφαλής των δύο σχημάτων, που είχαν προχωρήσει στην ετοιμασία ξεχωριστών φακέλων, κ. κ. Γιάννης Βλαχάκης και Τριαντάφυλλος Ζούρας. Σε συνάντηση υπό την Υφυπουργό, κα Αραμπατζή συμφωνήθηκε να κατατεθεί ένας ενιαίος φάκελος, που αντιστοιχεί, με βάση τα λεγόμενα τους, στο 90% της παραγωγής και της μεταποίησης, αντίστοιχα. «Θέλω να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα τον κ. Βλαχάκη και τον κ. Ζούρα, οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε η κα Αραμπατζή μετά τη συνάντηση.

ΤΡΙΠΛΉ ΧΡΥΣΉ ΔΙΆΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ Για ακόμη μία χρονιά, 3 προϊόντα της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ ξεχώρισαν και διακρίθηκαν με το Χρυσό Βραβείο Ανώτερης Ποιότητας στον 60ο Διαγωνισμό από το Διεθνές Ινστιτούτο Monde Selection. Ο λόγος για τα: Παραδοσιακή ΗΠΕΙΡΟΣ Φέτα Π.Ο.Π., ΗΠΕΙΡΟΣ Φέτα Π.Ο.Π. με 40% λιγότερο αλάτι, και ΗΠΕΙΡΟΣ Βιολογική Φέτα Π.Ο.Π.

ΔΊΚΤΥΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΉΣ ΑΠΌ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΡΙΟ ΧΊΟΥ Βασική αποστολή του Δικτύου «Χιακή Γαστρονομία» που ιδρύθηκε πρόσφατα είναι μεταξύ άλλων: Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής, ανάπτυξη συνεργιών με άλλους φορείς, δημιουργία Τοπικού Προτύπου Ποιότητας για τα τοπικά προϊόντα κ.ά. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Χίου στο email: a.athinaiou@chioschamber.gr ή στο τηλ 22710-44524.


STREET FOOD? Όλοι οι δρόµοι οδηγούν στην Condito! Τι χρειάζεται ο επαγγελµατίας του street food σήµερα; Ποιότητα, ευκολία, ταχύτητα! Ή απλά τις γευστικές προτάσεις της Condito! Παρασκευασµένες µε τα πιο διαλεχτά υλικά, ειδικά σχεδιασµένες για χειρισµό µε ένα χέρι και µε καπάκι ασφαλείας για να διατηρούνται όπως πρέπει, αυτές οι γεύσεις κάνουν τη µεγάλη διαφορά σε κάθε µπουκιά!

Χωρίς γλουτένη Γλουτένη

ΒΙ.ΠΕ.Θ. Σίνδου, οδ. Nβ6, Θεσσαλονίκη | Τ. +30 2310.795.055 | info@conditofoods.com


NEWS+MORE O Άρης Βεζενές στη Σαντορίνη Μετά τη χειμερινή επιτυχημένη πορεία του delivery concept Ekiben by Birdman, o Άρης Βεζενές μετακομίζει για την θερινή σεζόν στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί και ετοιμάζει το δημιουργικό μενού του νέου του spot. Το πεντάστερο ξενοδοχείο Cavo Tagoo Santorini, στο Ημεροβίγλι, θα φιλοξενήσει τη σαντορινιώτικη εκδοχή του Vezene, παίρνοντας τη θέση του παλιού Ovac.

1

Pizza Hut - Wendy’s: Εξαγορά μαμούθ στην αγορά του franchise Στο χαρτοφυλάκιο της αλυσίδας εστιατορίων Flynn, περνούν πλέον 937 εστιατόρια της Pizza Hut και άλλα 194 της Wendy’s, μετά την εξαγορά μαμούθ, ύψους 552,6 εκατ. δολαρίων από την NPC International. Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη του είδους στην αγορά του franchise και επεκτείνει περισσότερο την γκάμα των εστιατορίων της Flynn που διαχειρίζεται πάνω από 1.223 καταστήματα γνωστών brand γρήγορου φαγητού στις ΗΠΑ όπως τα Applebee, Taco Bell, Arby’s και Panera Bread. Εντάσσοντας πλέον τα προϊόντα πίτσας και μπέργκερ - που δεν διέθετε έως τώρα - η Flynn εκτινάσσει πλέον τον αριθμό των καταστημάτων της σε άνω των 2.400.

«This is Arcadia»

1. Ο Άρης Βεζενές 2. Το πεντάστερο ξενοδοχείο Cavo Tagoo Santorini θα φιλοξενήσει το Εkiben by Birdman στη θέση του παλιού Ovac

2

Δυναμικά ξεκίνησε η καμπάνια του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τον τουρισμό με την στήριξη του ΕΟΤ και την προώθηση της διαφημιστικής ταινίας σε όλη την ομογένεια. Οι συμμετέχοντες και δημοσιογράφοι καθώς και πλήθος κόσμου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαφημιστική ταινία «This is Arcadia» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ιδιαίτερα ένθερμο κλίμα στη διαδικτυακή εκδήλωση για τον τουρισμό που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας ton Aπρίλιο.

MIKΡΑ & ΚΑΥΤΕΡΑ

ΨΗΣΙΜΟ ΓΑΡΙΔΑΣ

ΣΚΕΥΟΣ ΓΙΑ TACOS

ΔΙΣΚΟΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

Έξυπνο και εύχρηστο, το συγκεκριμένο gadget είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για γαρίδες, προκειμένου να ψήνονται ομοιόμορφα και να μην πέφτουν από τα κενά της σχάρας. ★ crateandbarrel.com ★

Ιδανικό για να σερβίρει μεξικάνικα tacos, αυτό το εντυπωσιακό σκεύος είναι σχεδιασμένο ώστε να συγκρατεί τέσσερις πίτες taco, διατηρώντας άθικτες τις γεμίσεις τους. ★ crateandbarrel.com ★

Φτιαγμένος από όμορφο ξύλο μάνγκο, ο δίσκος αυτός κάνει πρωταγωνιστή του τραπεζιού όποιο προϊόν σερβίρεται στην επιφάνειά του. Ιδανικός για premium κοπές κρέατος. ★ crateandbarrel.com ★

26 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021


KΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΒΕΛΓΙΟΥ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ • Τ. 210 3218907 • Ε. info@gnarghyriou.gr

www.gnarghyriou.gr ArgyriouGNSNC

arghyriougnpc

Εξαιρετική ποιότητα σε ανταγωνιστικές τιµές


meat

MARKET

Πίνδος: Έντονη παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Με νέο προεδρείο η Ένωση Μεταποιητών Αλλαντοποιών Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών, Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος. Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Στ. Αργυρόπουλος (φωτό), ιδρυτής της «Biogreco». Στη θέση των αντιπροέδρων Α’ και Β’ ορίστηκαν οι Ν. Φωτιάδης (Φάρμα Φωτιάδη Α.Β.Ε.Κ.Ε.) και Μ. Μονιούκας (Χίος Φαρμ ΑΕ). Γραμματέας ορίστηκε ο Π. Κοντοχρήστος, (Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος), Ταμίας ο Δ. Γκορόγιας (Ατλαματζόγλου Βασ. ΟΕ) και μέλη οι Γ. Κασίδης (Φάρμα Ελασσόνας) και Π. Μουλκιώτης, (Π. Μουλκιώτης ΕΠΕ).

«Νίκας»: Ενίσχυση πωλήσεων το 2020

Οι εγκαταστάσεις της ΠΙΝΔΟΣ.

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος», οοποίος προωθεί ήδη τα προϊόντα του σε όλες τις βαλκανικές χώρες, στην Κύπρο και σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. Τα μέσα για να αυξήσει τις πωλήσεις του στα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν οι ειδικές εκτροφές και τα παρασκευάσματα από κρέας κοτόπουλου. Άλλωστε, στην ίδια κατεύθυνση υλοποιεί τριετές πρόγραμμα προώθησης προϊόντων ειδικών εκτροφών στη συγκεκριμένη αγορά. Μάλιστα, παρά την κρίση του κορονοϊού, η «Πίνδος» συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 25 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2022. Οι επενδύσεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, στην κάλυψη της αύξησης παραγωγής, στην παραγωγή νέων προϊόντων, στη βελτίωση του δικτύου διανομής των προϊόντων της και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με διψήφια αύξηση πωλήσεων, αύξηση λειτουργικών κερδών και σημαντικό περιορισμό των ζημιών έκλεισε το 2020 για την αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 57,77 εκατ. ευρώ έναντι 51,71 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση 11,7%. Τα μερίδια της «Νίκας» στη συνολική αγορά αλλαντικών αυξήθηκαν το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατ’ όγκο και αξία. Ειδικότερα, το μερίδιο σε όγκο από 20,3% το 2019 διαμορφώθηκε σε 21,4% το 2020, ενώ το μερίδιό της σε αξία αυξήθηκε σε 20,7% το 2020 από 19,1% το 2019. Τα μεικτά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 28,59% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν σε 13,86 εκατ. ευρώ έναντι 10,78 εκατ. ευρώ το 2019.

400 εκατ. για το νέο μέτρο στήριξης βιοκαλλιεργητών

Νέο εργοστάσιο για την Παπαγεωργίου Food Service

Επιδοτήσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για αγρότες και κτηνοτρόφους φέρνει το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες». Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τη φυτική παραγωγή, δύο προσκλήσεις θα έχει και η Δράση 11.2.2 για την κτηνοτροφία. Η μία θα περιλαμβάνει ως επιλέξιμα ζώα τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή με κρεατοπαραγωγική/μικτή κατεύθυνση και γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση, και η δεύτερη τα μελίσσια.

Επένδυση που άγγιξε τα 5 εκατ. ευρώ υλοποίησε η Παπαγεωργίου Food Service για τη δημιουργία νέου εργοστασίου και την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Λάρισα και δύο υποκατάστηματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όραμά της, είναι να συνεχίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στον χώρο του food service, προσφέροντας καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα.

28 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021meat

MARKET

Στα έτοιμα γεύματα μπαίνουν τα «Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος»

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μεσολόγγι.

Νέο Μπιφτέκι Ελαιοπουλάκι από τα Κοτόπουλα Αγγελάκης Το Ελαιοπουλάκι®, το κοτόπουλο εξαιρετικής ποιότητας, απαράμιλλης γεύσης και υψηλής διατροφικής αξίας από τα Κοτόπουλα Αγγελάκης, αποτελεί τη βάση μιας σειράς νόστιμων και υγιεινών προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Σήμερα, στη σειρά αυτή έρχεται να προστεθεί το Μπιφτέκι από Ελαιοπουλάκι® με βρώμη, ένα ολοκληρωμένο γεύμα έτοιμο για κατανάλωση σε 20 μόλις λεπτά. Το νέο, χειροποίητο Μπιφτέκι ζυμώνεται με βιολογική βρώμη ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά, αγνό ελαιόλαδο και κουρκουμά, διατηρεί όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει το κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι®, ενώ παράλληλα είναι gluten free, αποτελώντας ιδανική λύση για όσους επιλέγουν διατροφή χωρίς γλουτένη.

MULTIVAC: Εξοπλίζει την ΝΙΚΑΣ με HANDTMANN

ΣΤΑ ΈΤΟΙΜΑ ΓΕΎΜΑΤΑ με βάση το κοτόπουλο μπαίνει η εταιρεία Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος, ενώ ενισχύει και το ζωικό κεφάλαιο, εντάσσοντας κοτόπουλα ειδικής εκτροφής αργής ανάπτυξης. Με 9 ιδιόκτητες υπερσύγχρονες πτηνοτροφικές μονάδες, στον Γαλατά Μεσολογγίου, στην Βελβίνα Ναυπάκτου και στη Μανάγουλη Δωρίδος και 16 συνεργαζόμενες μονάδες σε Άρτα, Ιωάννινα και Θήβα, η επιχείρηση φιλοδοξεί να προσφέρει στους πελάτες της, τα πιο ποιοτικά κοτόπουλα της αγοράς. Σε όλες τις πτηνοτροφικές μονάδες οι νεοσσοί μεγαλώνουν σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Ευζωίας, με προσεγμένες οδηγίες εκτροφής και με τα αυστηρότερα πρότυπα. Τέλος, η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της και στην αλυσίδα καταστημάτων της στην Κεντρική, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει το 36ο της στο Λουτράκι Κορινθίας.

Η ΝΙΚΑΣ ΑΕ εμπιστεύτηκε τη MULTIVAC ΕΛΛΑΣ, τη μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασίας και επίσημο συνεργάτη του ομίλου HANDTMANN για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ConProLink για την παραγωγή λουκάνικων και άλλων προϊόντων με φυσικό αλγινικό περίβλημα, ως αντικατάσταση ζωικού και τεχνητού. Η εγκατάσταση του συστήματος έγινε στο εργοστάσιο της ΝΙΚΑΣ ΑΕ στον Άγ. Στέφανο, από το εξειδικευμένο προσωπικό της MULTIVAC και της HANDTMANN και στέφθηκε από επιτυχία. (Multivac Hellas: 2106619621-2, 2310542491, www.multivac.gr)

Δημιουργείται παγκόσμια βάση δεδομένων ζωικής παραγωγής

ΕΔΟΚ: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Ελευθέριος Γίτσας

Τo Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν ηγείται μιας νέας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία παγκόσμιας διαδικτυακής βάσης δεδομένων ζωικής παραγωγής, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος των ζώων στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Το εγχείρημα φιλοδοξεί να καλύψει το κενό πληροφοριών σχετικά με τη ζωική παραγωγή, καθώς τα δεδομένα σε ορισμένα μέρη του κόσμου είναι ελλιπή, απρόσιτα ή παρωχημένα.

Παραμένει πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος ο Λευτέρης Γίτσας, μετά την επανεκλογή του κατά τη γενική συνέλευση των μελών της Διεπαγγελματικής, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. έχει ώς εξής: Λ. Γίτσας, πρόεδρος, Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος, Στ. Αργυρόπουλος, Γεν. Γραμματέας, Ν. Φωτιάδης, ταμίας. Μέλη είναι οι Δ. Δανιάς, Άγγ. Τσαρτσαφλής, Β. Κωστοπούλου, Π. Τζενετίδης, Β. Μαυρίδης, Γ. Μπατσολάκης, Αλ. Χριστόπουλος.

30 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Pitta Stories

Νέες γεύσεις, καινούριες συνταγές, περίεργα σχήματα σε απλές, σύνθετες, παραδοσιακές, ελληνικές, κυπριακές, αραβικές, μεξικάνικες... Πίτες! Τι προτιμάτε; Εξωτικές, premium, artisanal, προζυμένιες, ολικής, σταρένιες; Οι εταιρείες παραγωγής μάς ξεναγούν σε όλες τις σύγχρονες τάσεις. Η επιλογή, όμως, παραμένει δική σας. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΤΟΥΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΑΠΌ ΤΟ ΑΡΧΕΊΟ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ό

σο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο ο άνθρωπος αναπολεί το παρελθόν, κυρίως γιατί του προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας. Αυτή η νοσταλγία, ενδεχομένως και λόγω της πανδημίας, φαίνεται να αποτυπώνεται έντονα στις προτιμήσεις των καταναλωτών και με τη σειρά της να καθοδηγεί σε σημαντικό βαθμό και τις εξελίξεις στη βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή. Οι εταιρείες πίτας και αρτοσκευασμάτων που συμμετείχαν στο ρεπορτάζ (LAMBRIDIS FAMILY, SELECT BAKERY, ΠΙΤ-

32 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

ΤΕΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ, ΠΙΤΕΣ ΚΟΛΙΟΣ) υπογραμμίζουν την σταθερή προτίμηση του εστιάτορα -και κατά συνέπεια του τελικού καταναλωτή- στο φρέσκο αρτοσκεύασμα, που θα ζυμωθεί καθημερινά αποκλειστικά για την Εστίαση. Σε επίπεδο κωδικών, οι παραδοσιακές ελληνικές πίτες (και αμέσως μετά οι κυπριακές) συνεχίζουν να αποτελούν σταθερές επιλογές στην κατηγορία "ψητοπωλείο", με έντονες ωστόσο διαφοροποιήσεις που μπορεί να αφορούν το μέγεθος, το σχήμα, το βαθμό ψησίματος, αλλά και τη γεύση της πίτας.


Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021 • Ψ Η Τ Ο • 33


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΙTA Εταιρικές προτάσεις ▼

ΠΙΤΤΕΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ Θοδωρής Κονταξής, εμπορικός διευθυντής Πίττα Προζυμένια Kυπριακή Η κυπριακή πίττα, που η σύστασή της βασίζεται στο προζύμι, χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους. Ιδανική για ζεστά ή κρύα sandwich, συνοδεύει σεφταλιές, σερβίρεται γεμιστή με χαλούμι και ψητά λαχανικά και συνδυάζεται με πλήθος υλικών.

Πίττα κυπριακή με μπιφτέκι λαχανικών ΥΛΙΚΑ Πίττα κυπριακή 2-3 πατάτες 2-3 φύλλα λάχανο 1 καρότο 1 ντομάτα αλάτι, πιπέρι 1 κρεμμύδι 1/5 κούπα φρυγανιά τριμμένη μαϊντανό ψιλοκομμένο ΕΚΤΈΛΕΣΗ Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μια βαθιά κατσαρόλα ψιλοκομμένα μέχρι να βράσουν όπως το επιθυμεί ο καθένας. Όταν είναι έτοιμα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ μαζί με τα μπαχαρικά και την φρυγανιά. Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Βγάζουμε από το ψυγείο, πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε λαδόκολλα στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Τέλος ψήνουμε λιγάκι την πίττα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με dressing της αρεσκείας μας.

34 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Πίττα Προζυμένια Pocket Η πίττα pocket είναι μια πρωτότυπη παραλλαγή της κυπριακής. Μπορεί να δώσει μια εναλλακτική πρόταση του κλασικού sandwich και να συνδυαστεί μοναδικά με τις πιο έξυπνες γευστικές ιδέες.

«Με πίστη στην ποιότητα & την παράδοση»

H

εταιρεία «Πίττες Αλεξάκης» για περισσότερα από 70 χρόνια παρασκευάζει παραδοσιακές πίττες για σουβλάκια, των οποίων η συνταγή βασίζεται στην ποιότητα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η γεύση, η ελαστικότητα και η υφή. Σήμερα, έρχεται να μας συστήσει δύο νέες επιλογές που θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας: Πίττα Προζυμένια Κυπριακή και Πίττα Προζυμένια Pocket. Όπως εξηγεί ο κ. Κονταξής, «Πρόκειται για νέα πρωτοποριακά προϊόντα με υπέροχη γεύση και άρωμα, που ζυμώνονται καθημερινά για να φτάνουν φρέσκα στον τελικό καταναλωτή. Το προζύμι αναδεικνύει τη γεύση του παραδοσιακού, που η εταιρεία «Πίττες Αλεξάκης» εδώ και χρόνια πρεσβεύει, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ζυμώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε το ζυμάρι να παραμένει λεπτό, αναδεικνύοντας τη γεύση των υλικών κάθε συνταγής. Διατηρούνται φρέσκες για περισσότερο διάστημα και αποτελούν μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή διατροφής. Είναι σίγουρα η απόλυτη επιλογή για ένα γρήγορο σνακ ή για ένα λαχταριστό κυρίως γεύμα, ζεστό ή κρύο, σε λίγα μόλις λεπτά ιδανική και για vegan/vegetarians». H εταιρεία αφουγκράζεται τις ανάγκες του καταναλωτή και στέκεται πάντα δίπλα στον επαγγελματία. Έτσι, ακολουθώντας τις νέες τάσεις του διεθνούς street food, δημιουργεί προτάσεις που θα φέρουν την ανανέωση στο μενού της επιχείρησής σας: «Για εμάς, η πρωτοπορία και η προσαρμογή στις νέες τάσεις, πάντα με πίστη στην ποιότητα και την παράδοση, είναι βασική αρχή».

Οι πίττες Αλεξάκης είναι ασυναγώνιστα γευστικές και προσφέρονται για τη δημιουργία πρωτοποριακών συνταγών, έτοιμες να τις γεμίσετε και να ετοιμάσετε τις πιο απολαυστικές προτάσεις για κάθε πελάτη σας.ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠITA ΠΙΤΕΣ ΚΟΛΙΟΣ Παναγιώτης Κολιός/ Συνιδιοκτήτης

«Εξελίσσουμε την πίτα, με νέες ιδέες και πρωτοπόρες συνταγές»

Νaan μυρωδικό σουβλάκι κοτόπουλο YΛΙΚΆ Για το σουβλάκι κοτόπουλο 700 γρ μπουτάκια κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι 1 κ.γλ. σκόνη σκόρδου 1 κ.γλ. αλάτι 1/2 κ.γλ. πιπέρι 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη 1 κ.γλ. πάπρικα 1 κ.γλ. πιπέρι καγιέν

φρέσκο δενδρολίβανο 1 κρεμμύδι 8-10 ξύλινα σουβλάκια Για την σάλτσα φέτας 200 γραμμάρια φέτα σκληρή 1 φλιτζ. γάλα φρέσκο 1 σκελίδα σκόρδο 4 κ.σ. ελαιόλαδο Ρίγανη  Πιπέρι Λεμόνι Mπούκοβο

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το λιώνουμε στο μπλέντερ. Σε ένα μπoλ, ψιλοκόβουμε το δενδρολίβανο μαζί με όλα τα αρώματα και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε το κοτόπουλο στη μαρινάδα μας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε για 30-60' στο ψυγείο. Στη συνέχεια, περνάμε τα κομματάκια του κοτόπουλου στα ξυλάκια. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν χρώμα. Για τη σάλτσα φέτας θρυμματίζουμε τη φέτα και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε καλά και είναι έτοιμη. Αφού ζεστάνουμε τις πίτες στην σχάρα σερβίρουμε τα σουβλάκια κοτόπουλο με λίγο μαϊντανό και άνηθο για άρωμα. Συνοδεύουμε με σάλτσα φέτας.

36 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Α

πο το 2013, η εταιρεία «Πίτες Κολιός κάνει πράξη το όραμα του ιδρυτή της συστήνοντας διαρκώς φρέσκες ιδέες που εξελίσσουν την πίτα, πηγαίνοντας την κατηγορία ένα βήμα παρακάτω. Εμπνευστής του εγχειρήματος, ο Ευάγγελος Κολιός, ένας άνθρωπος με 45χρονη εμπειρία στη Βιομηχανία της πίτας, που μαζί με τους γιους του, Ανδρέα, Αλέξανδρο και Παναγιώτη, συνεχίζουν να πρωτοπορούν: «Ήδη, στις 2 υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής μας, παράγονται πάνω από 50 διαφορετικά προϊόντα, σε διαφορετικά σχήματα και γεύσεις που διατίθενται σε πολλά ψητοπωλεία, εστιατόρια και αλυσίδες καφεστίασης», εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Κολιός. «Επίσης έχουμε δυναμική παρουσία μέσω στρατηγικών συνεργασιών στην λιανική αγορά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με κατεψυγμένα αλλά και φρέσκα προϊόντα μακράς διάρκειας». Όπως σημειώνει ο κ. Κολιός, η κλασική ελληνική πίτα για σουβλάκι, είναι η πιο δημοφιλής επιλογή των συνεργατών της, γιατί είναι γευστική, αφράτη και τυλίγεται εύκολα: «Μπορεί κάποιος να τη βρει σε

πολλές διαφορετικές διαστάσεις, σχήματα και γεύσεις και να δημιουργήσει το ιδανικό σουβλάκι. Για όσους θέλουν να διαφοροποιηθούν προτείνουμε τις νέες στρογγυλές πίτες Pocket Σταρένιες ή Ολικής Άλεσης, ιδανικές για ένα νόστιμο σάντουιτς, αφού ταιριάζουν εξαιρετικά με γύρο ή μπιφτέκι, δίνοντας μια νέα, γευστική αλλά και healthy πρόταση. Και φυσικά δεν ξεχνάμε την πίτα Νaan, την πολλά υποσχόμενη ολοκαίνουρια πίτα μας, που μετατρέπει ένα απλό σουβλάκι σε μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία. Υπάρχει σε διαφορετικές γεύσεις όπως κλασσική, με κόλιανδρο-σκόρδο, με θυμάρι-ρίγανη και με κάρυ». Όπως τονίζει ο κ. Κολιός, τα προϊόντα δίνουν το πλεονέκτημα στον επαγγελματία να διαφοροποιηθεί προσφέροντας προτάσεις ευέλικτες, ποιοτικές και διαχρονικές που ακολουθούν τις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτή για γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό. «Στα trends πρέπει επίσης να αναφέρω και την νέα μας βάση για Πεϊνιρλί, ένα best seller της αγοράς, που χαράζει το δικό του δρόμο και συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα καθημερινά».

Δημιουργούμε νέα trends για να ξεπεράσουμε το όριο χρήσης της πίτας!

Εταιρικές προτάσεις ▼

Πεινιρλί

Πίτα θυμάρι & ρίγανη

Το πεϊνιρλί είναι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής ζύμης σε σχήμα βάρκας, Είναι τραγανό εξωτερικά και μαλακό εσωτερικά. Δεν περιέχει trans λιπαρά και είναι 100% κατάλληλο για vegans.

Προσθέσαμε λίγη Μεσόγειο στα ζυμάρια μας και φτιάξαμε κάτι ξεχωριστό. Πίτα με θυμάρι και ρίγανη. Ψήστε τη, κόψτε τη, γεμίστε τη και απολαύστε τη με ο,τι υλικά αγαπάτε. Χωρίς trans λιπαρά, 100% vegan.ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΙΤΑ Εταιρικές προτάσεις ▼

LAMPRIDIS FAMILY Πίτα Kλασική παραδοσιακή Ένα προϊόν ευρείας αποδοχής χάρη στη σταθερά υψηλή ποιότητα που εξασφαλίζει άψογο αποτέλεσμα σε κάθε τυλιχτή παρασκευή. Αφράτη, φρέσκια πίτα, που αναδεικνύει κάθε δημιουργία και συνδυάζεται το ίδιο τέλεια τόσο με παραδοσιακές γεμίσεις με κρέας, όσο και με λαχανικά

Πιτόψωμο με κοτόπουλο ΥΛΙΚΑ Πιτόψωμο lampridis family Προψημένο φιλέτο κοτόπουλο λωρίδες Σως γιαουρτιού Μαρούλι Πολύχρωμες πιπεριές Καλαμπόκι Κρεμμύδι Λιαστή τομάτα Μαύρο σουσάμι ΕΚΤΈΛΕΣΗ Ψήνουμε σε πλατό/τοστιέρα το πιτόψωμο. Ζεσταίνουμε το προψημένο φιλέτο κοτόπουλο για 5-7’ στον φούρνο (αέρας) ή για 2-3’ στον φούρνο μικροκυμάτων. Πλένουμε καλά το μαρούλι, τις πιπεριές και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Απλώνουμε αρκετή ποσότητα σως γιαουρτιού και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε λίγο μαύρο σουσάμι, αλάτι και πιπέρι.

38 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Πιτόψωμο Το πιτόψωμο είναι ένα νέο προϊόν της Lampridis Family. Πρόκειται για ένα χειροποίητο ψωμάκι για σάντουιτς, το οποίο απαντά στην τάση της εποχής, που θέλει το σουβλάκι να προσφέρεται σε εναλλακτικά wraps. Το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται κατά παραγγελία στο μέγεθος που εξυπηρετεί κάθε επαγγελματία και παραδίδεται καθημερινά φρέσκο.

Χρήστος Λαμπρίδης/ CEO

«Έμφαση στην υψηλή ποιότητα»

H

εταιρεία Lampridis Family είναι μία από τις παλαιότερες στον χώρο. Από όταν ξεκίνησε ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση χονδρικού εμπορίου ειδών εστίασης, την οδηγούσε πάντοτε ο ίδιος στόχος: να προσφέρει τα ποιοτικότερα προϊόντα, ενισχύοντας το τελικό γευστικό αποτέλεσμα που απολαμβάνει ο πελάτης. Όπως εξηγεί ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης: «Εξυπηρετούμε πάντοτε με πάθος και προσοχή στην λεπτομέρεια, βοηθώντας κάθε επαγγελματία να ολοκληρώσει το όραμά του. Η κουλτούρα μας βασίζεται στην ίδια αναλλοίωτη αξία, σεβασμός απέναντι στην οικογένεια μας, στον επαγγελματία που μας επιλέγει και στον καταναλωτή». Όσον αφορά το κωδικολόγιο, πολύ μεγάλη αποδοχή έχει σύμφωνα με τον κ. Λαμπρίδη «η παραδοσιακή πίτα για σουβλάκι, η οποία διατηρεί την σταθερή της αξία, καθώς και το νέο χειροποίητο πιτόψωμο, τα ψωμάκια sandwich, και τα ψωμάκια burger brioche, τα οποία αναβαθμίζουν με τη γεύση τους κάθε πιθανή συνταγή και τρόπο σερβιρίσματος. Τα συγκεκριμένα προϊόντα μας, φτιάχνονται κατά παραγγελία στο μέγεθος που εξυπηρετεί κάθε επαγγελματία και διανέμονται καθημερινά, φρέσκα. Τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα, επειδή μπορούν κυριολεκτικά να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νέα συνταγή». Όπως σημειώνει ο κ. Λαμπρίδης: «Ο πελάτης θέλει πάντοτε το ίδιο πράγμα, αναλλοίωτη ποιότητα. Τάσεις υπάρχουν πολλές, μια από αυτές είναι και τα εναλλακτικά wraps, δηλαδή παραδοσιακά υλικά τυλιγμένα είτε σε ένα αφράτο πιτόψωμο ή σε ένα φρέσκο ψωμί σάντουιτς».

Η κουλτούρα μας βασίζεται στην ίδια αναλλοίωτη αξία, σεβασμός απέναντι στην οικογένειά μας, στον επαγγελματία που μας επιλέγει και φυσικά στον πελάτη.


Η Lampridis Family είναι δίπλα σε κάθε επιχείρηση εστίασης, προσφέροντας την

παραδοσιακή, χειροποίητη πίτα για σουβλάκι, καθώς και όλες τις πρώτες ύλες, όπως πατάτες, λάδια, σαλάτες, κρέας και αναλώσιµα.

– 35 χρόνια εµπειρία – 35 χρόνια ποιότητα!

Καλυψούς 3, Περιστέρι (κεντρικά) ● Τεγέας 8, Περιστέρι (αποθήκη) 210 5745705-6 - 6936293564 Για περισσότερες πληροφορίες επικεφτείτε µας στο lampridisfamily.gr


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΙΤΑ SELECT BAKERY Ευθύμης Εμμανουήλ / Key Account Manager

«Κεντρικός άξονας η συνέπεια, η εξυπηρέτηση και η ευελιξία»

Α

Σουβλάκι σε πίτα Φουρνιστή SELECT YΛΙΚΆ 1 Κιλό Πανσέτα 4 τμχ Πίτα Φουρνιστή SELECT  Ντομάτα Κρεμμύδι Μαιντανός Καπνιστή Πάπρικα Αλάτι Πιπέρι Ρίγανη  Ελαιόλαδο Ζάχαρη

πό της ιδρύσεώς της έως σήμερα, η Σ. ΝΕΝΔΟΣ Α.Ε. παράγει αρτοσκευάσματα έχοντας ως κεντρικό άξονα λειτουργίας της τη συνέπεια, την εξυπηρέτηση και την ευελιξία. Όπως σημειώνει ο κ. Ευθύμης Εμμανουήλ: «Στη SELECT στεκόμαστε πάντα δίπλα σε κάθε επαγγελματία, προσφέροντας ολοκληρωμένη γκάμα αρτοσκευασμάτων (600 κωδικοί) υψηλής ποιότητας. Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια της πίτας περιλαμβάνει 3 σειρές: ΠΙΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΠΙΤΑ ΦΟΥΡΝΙΣΤΗ και ΠΙΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ!» Ειδικά η τελευταία κατηγορία αποτελεί και τη νέα σειρά της εταιρείας, με προϊόντα που διαφοροποιούνται αισθητά: «Tο 2021 εμπλουτίζουμε την οικογένεια της πίτας με έναν premium κωδικό που ξεπερνά γευστικά κάθε προσδοκία, την πίτα Μεσογειακή! Με κύρια χαρακτηριστικά την έντονα χωριάτικη και artisanal όψη, καψαλίσματα στην επιφάνεια, και έντονο άρωμα και γεύση μυρωδικών, είναι τόσο μοναδική που τρώγεται και σκέτη!». Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ αναμφίβολα ένας εκ των πρωταγωνιστών στα σημεία γρήγορης εστίασης είναι η πίτα. Γι' αυτό και θεωρεί, σημαντικά στοιχεία που αναβαθμίζουν και το τελικό

προϊόν, την πλούσια γεύση της, τη χρυσαφένια όψη και το άρωμα φρεσκάδας: «Παράλληλα, η ελαστικότητα της πίτας, η εξαιρετική διατηρησιμότητα και η απόδοση στη πλάκα είναι εξίσου σημαντικά χαρακτηριστικά που δημιουργούν αξία για τον πελάτη. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρούμε μακροχρόνιες σταθερές συνεργασίες με τους επαγγελματίες που γνωρίζουν και "δουλεύουν" χρόνια το συγκεκριμένο προϊόν». Όσον αφορά τις κυρίαρχες τάσεις που παρατηρούνται αυτή την περίοδο σίγουρα ξεχωρίζει η ανάγκη για διαφοροποίηση με premium προϊόντα: «Στη μαζική εστίαση υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για νέους artisanal κωδικούς, με χωριάτικη όψη και αρώματα που επανακαθορίζουν και δίνουν χαρακτήρα στο μενού ή στη βιτρίνα του καταστήματος, αν μιλάμε για χώρο με έμφαση στο take away. Το αρτοσκεύασμα είναι αναμφίβολα το πρώτο οπτικό στοιχείο ενός sandwich και σίγουρα αυτό που θα κερδίσει τις εντυπώσεις! Ταυτόχρονα αποτελεί και την γευστική βάση πάνω στην οποία θα δεθούν και θα στηριχθούν όλα τα υπόλοιπα υλικά οπότε είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία!»

Η SELECT πάντα ενημερωμένη και διαχρονικά δίπλα στην εστίαση παρέχει πλήρη γκάμα Πίτας.

Εταιρικές προτάσεις ▼ Φουρνιστή (up graded

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Βάζουμε το κρέας σε ένα μπολ και προσθέτουμε ελαιόλαδο, ζάχαρη, ρίγανη, πιπέρι & αλάτι για να μαριναριστεί. Μετά από 12 ώρες το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και το ψήνουμε για περίπου μία ώρα στο φούρνο. Μόλις είναι έτοιμο, κόβουμε το κρέας σε λεπτές λωρίδες. Κόβουμε τη ντομάτα και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Απλώνουμε το τζατζίκι και το σπιτικό μας γύρο σε Πίτα Φουρνιστή SELECT αφού τη ψήσουμε 2 λεπτά. Προσθέτουμε ντομάτα, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαιντανό και τη πάπρικα. Τυλίγουμε την Πίτα Φουρνιστή και σερβίρουμε!

40 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Πίτα Φουρνιστή (Upgraded version)

Πίτα Μεσογειακή (Premium Version)

Ξεχωριστή πίτα με πιο βαθιά ψημένο χρώμα, ανάγλυφη rustique όψη, έντονη ελαστικότητα και όγκο που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος στην πλάκα. Απλά μοναδική!

Eμπλουτισμένη με μυρωδικά, αυτή η premium πίτα έχει γεύση και όψη έντονα χωριάτικη και artisanal, με καψαλίσματα στην επιφάνεια και εξαιρετική απόδοση στην πλάκα.


Διατίθεται σε: 15cm • 17cm


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Χρήστος Βασιλόγαμβρος, Οικονομικός Δ/ντής 3P Salads

«ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ» Η 3Π, η εταιρεία παραγωγής τροφίμων που δημιουργεί εδώ και 23 χρόνια λύσεις για τον επαγγελματία της Εστίασης, συνεχίζει, με σταθερό βηματισμό, την αναπτυξιακή της πορεία. ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕΛΕΝΗ ΔΟΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: Γ. ΓΡΥΜΠΟΓΙΆΝΝΗΣ

Η

3Π ιδρύθηκε το 1998 στην Καρδίτσα με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων σαλάτας και σάλτσας, με έμπνευση από όλες τις κουζίνες του κόσμου. Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να εξελίσσεται. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής της, ενώ εγκαινίασε και ένα νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics. Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον οικονομικό διευθυντή της, κ. Βασιλόγαμβρο, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τα μελλοντικά πλάνα της 3Π, αλλά και τις προσδοκίες του για τη μετά COVID εποχή. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία της εταιρείας; Θα μπορούσα να διακρίνω τέσσερις από αυτούς. Η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων το 2004 σήμανε την μετάβαση της εταιρείας από μία τοπική, σε μία πανελλαδικής εμβέλειας, παραγωγική μονάδα. Δεύτερος σταθμός, η δημιουργία του ιδιόκτητου δικτύου διανομής και πωλήσεων στην Αττική, το 2012. Τρίτος, η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου συνεργατών χονδρεμπορίου το 2015. Τέλος, εξίσου κομβικής σημασίας ήταν και η ολοκλήρωση της στρατηγικής σημασίας επένδυση, που αποφασίστηκε το 2018. Πλέον, η εταιρεία έχει όλα τα εχέγγυα να διεκδικήσει μερίδια και σε άλλα κανάλια της εγχώριας αγοράς και του εξωτερικού. 42 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021


1 Μιλήστε μας λίγο γι' αυτή την επένδυση που ολοκληρώσατε πρόσφατα... Το επενδυτικό πλάνο αποφασίστηκε το 2018, με τριετή διάρκεια ολοκλήρωσης και συνολικό προϋπολογισμό 2,6 εκ. ευρώ. Παρά τις δύσκολες επιπτώσεις της πανδημίας το 2020, αποφασίσαμε να μην παγώσουμε την επένδυση, αλλά να την ολοκληρώσουμε. Έτσι, εκσυγχρονίσαμε την μονάδα παραγωγής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα BRC και IFS, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και της ποιότητας των προϊόντων μας. Έχουμε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια γιατί εκπτώσεις στην ποιότητα δεν διαπραγματευόμαστε. Επίσης, επεκτείναμε τις γραμμές παραγωγής για την αύξηση της δυναμικότητάς μας και ολοκληρώσαμε το νέο υπερσύγχρονο συγκρότημα logistics. Ποια θα περιγράφατε ως τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα; Από την γέννηση της εταιρείας, ο προσανατολισμός είναι σαφέστατος και δεν παρεκκλίνουμε από αυτόν. Δημιουργούμε υψηλής ποιότητας προϊόντα, τα οποία προσφέρουμε στους επαγγελματίες πελάτες μας, στη σωστή τιμή. Εξαλείφουμε οποιαδήποτε πιθανότητα αστοχίας και ο πελάτης γνωρίζει ότι χρησιμοποιεί ένα σταθερό -σε σύστασηπροϊόν. Διαθέτουμε ένα μεγάλο προϊοντικό portfolio, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες γεύσεις, και μπορεί να καλύψει όλες τις γαστρονομικές τάσεις της αγοράς του foodservice. Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες πελατών σας στη βιομηχανία τροφίμων; Το 80% της ετήσιας δραστηριότητάς μας αφορά την εγχώρια αγορά του ho.re.ca. Το lockdown μάς έκανε να σκεφτούμε την αλλαγή αυτής της ποσόστωσης και τη στροφή περισσότερο στην αγορά του retail. Όμως οι σκέψεις αυτές ήταν παροδικές. Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε αυτό που γνω-

ρίζουμε καλά. Να βρισκόμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών του χώρου, προσφέροντας ποιοτικές λύσεις για κάθε κουζίνα. Τι έχει αλλάξει στην εταιρεία σας αφότου δημιουργήθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις; Το 2015 αποτέλεσε ένα σημείο σταθμό για εμάς. Από τότε το ανθρώπινο δυναμικό μας πολλαπλασιάστηκε και σήμερα φτάσαμε να απασχολούμε 107 άτομα προσωπικό. Στα πλαίσια αυτά, αναπτύξαμε και ένα ανεξάρτητο τμήμα R&D, το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη νέων κωδικών σύμφωνα με τα food trends που επικρατούν. Παράλληλα, οργανώσαμε ένα πανελλαδικό δίκτυο πωλήσεων μέσω του οποίου τα εκπαιδευμένα στελέχη μας, δίνουν λύσεις εντός και εκτός της κουζίνας των πελατών μας. Τέλος, ενισχύσαμε τον ιδιόκτητο στόλο διανομής μας και στις τρεις εγκαταστάσεις μας και έτσι σήμερα διαθέτουμε 32 φορτηγά ψυγεία.

2

1. Πανοραμική όψη των νέων εγκαταστάσεων. 2. Νέες γραμμές συσκευασίας εξοπλισμένες με x-ray και ανιχνευτές μετάλλων. 3. Σε όλα τα στάδια της παραγωγής τηρούνται αυστηρά πρότυπα ελέγχου.

3

Το επενδυτικό πλάνο μας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την επέκταση των γραμμών παραγωγής και το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο logistics είχε συνολικό προϋπολογισμό €2,6 εκ. Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021 • Ψ Η Τ Ο • 43


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

1 1. Οι νέες γραμμές συσκευασίας. 2. To νέο σύγχρονο συγκρότημα logistics 3. H νέα kebap sauce της 3P, συνοδεύει τέλεια το γνωστό σε όλους μας ανατολίτικο κεμπάπ.

Ποια είναι τα πρόσφατα λανσαρίσματά σας; Ήδη από τις αρχές του Φεβρουαρίου εντάξαμε επτά νέους κωδικούς. Συγκεκριμένα τις cheddar sauce, kebab sauce, sweet chilly sauce, sweet curry sauce και ketcup curry sauce, οι οποίες μαζί με την ταχινοσαλάτα και τη δροσερή Avocado sauce με 75% φρούτο αβοκάντο, αποτελούν ιδανικά προϊόντα για πιάτα αγγλο-ινδικής κουζίνας. Λανσάραμε δύο νέες μαγιονέζες, τη Mayo truffle με κομμάτια τρούφας και την Pesto mayo, ενώ στην κατηγορία των σαλτσών κουζίνας, κυκλοφορήσαμε το Pesto alla Genovese. Τέλος, δημιουργήσαμε μια σειρά Vegan sauces-dressings, πιστοποιημένη από τον βρετανικό φορέα Vegan Society.

2

Το 80%

της ετήσιας δραστηριότητας

αφορά την εγχώρια αγορά του ho.re.ca Η 3P SALADS εξάγει σε

18 χώρες, εκ των οποίων και στις ΗΠΑ H εταιρεία διατηρεί

107 άτομα προσωπικό. Διαθέτει 32 φορτηγά ψυγεία, καλύπτοντας ένα ευρύ πανελλαδικό δίκτυο πωλήσεων.

4 4 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Στο κομμάτι της εστίασης, ποια είναι τα πιο δημοφιλή προϊόντα σας; Σίγουρα οι παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, όπως το τζατζίκι και η τυροσαλάτα, καθώς και οι γνώριμες ketchup, mustard και μαγιονέζες fuel fat. Σημαντικό μερίδιο κερδίζουν και οι μαγιονέζες low fat και new trend sauces. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ήμισυ του τζίρου μας στο ho.re.ca. κατανέμεται πλέον σε 136 προϊόντα. Πώς κινείται το κομμάτι των εξαγωγών; Σε πόσες χώρες δραστηριοποιείστε σήμερα και ποιες είναι οι αγορές στόχοι που σας ενδιαφέρουν; Από το 2017 ξεκινήσαμε δυναμικά να διευρύνουμε τις πωλήσεις μας στην αγορά του εξωτερικού, εξάγοντας μέχρι σήμερα σε 18 χώρες. Επόμενος στόχος είναι να λανσάρουμε την νέα σειρά dip-spread, την “dip blue”, στην αγορά των Η.Π.Α. Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια; Η τεχνογνωσία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μας ενθαρρύνει να εντάξουμε στο προϊόντικό μας portfolio την κατηγορία των

3

προϊόντων μαγειρικής κουζίνας και προϊόντων που απευθύνονται σε μονάδες παραγωγής τροφίμων. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία νέων συσκευασιών και γεύσεων για την αγορά του εξωτερικού. Με ποιο τρόπο σάς επηρέασε η παύση της λειτουργίας της εστίασης όλο αυτό το διάστημα; Μπορώ να πω πως δεν μας άφησε αλώβητους. Ενώ η πορεία των πωλήσεων -κατά το πρώτο δίμηνο του έτους- βάδιζε με ρυθμό ανάπτυξης +15.9%, οι συνολικές απώλειες, κατά το κλείσιμο της χρήσης 2020, αγγίξαν το 10,8% του συνολικού κύκλου εργασιών μας. Το 2021, και σύμφωνα με τα ενθαρρυντικά δεδομένα του πρώτου τριμήνου, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αναπληρώσουμε τις περυσινές απώλειες και θα κλείσουμε τη χρονιά με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο κλάδος της εστίασης τα επόμενα χρόνια; Δεδομένου ότι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών παγκοσμίως είναι αρνητικά επηρεασμένο, αναμένεται μια γενική πτώση της κατανάλωσης. Όμως, τα επίπεδα της πτώσης αυτής δεν θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την εστίαση και κυρίως το ψητοπωλείο. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν παροδικές ανακατατάξεις, σύντομα όμως ο κλάδος θα ανακάμψει. nΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μίμης Ω

THE NEW OLD

Χειροποίητος γύρος, τυλιχτό χωρίς πατάτες και πίτες που ανοίγονται καθημερινά στο εργαστήρι του, σερβίρει ένα ροζ σουβλατζίδικο στην Αθήνα, που έγινε δικαίως το talk of the town. KEIMEN0: ΕΛΈΝΗ ΔΌΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΛΙΌΣ

1

ς φόρο τιμής σε όλους τους παλιούς ψητοπώλες των Αθηνών, που συνήθιζαν να δίνουν το μικρό τους όνομα στα μαγαζιά τους -όπως ο φημισμένος Κώστας στην πλατεία Αγίας Ειρήνης για παράδειγμα- ο Δημήτρης Ζύμπα και η αδερφή του, Άννα, έδωσαν το όνομα «Μίμης» στο νέο τους κατάστημα, στην καρδιά του Παγκρατίου. Ένας μικρός χώρος, στην οδό Ευφράνορος, έκανε την εμφάνισή του, στα τέλη Μαρτίου και από την πρώτη στιγμή δημιούργησε αίσθηση. Βαμμένος σε ροζ τόνους, ο «Μίμης» παντρεύει τη ρετρό αισθητική με το σήμερα. «Είχα στο μυαλό μου ένα σουβλατζίδικο σε έντονο χρώμα. Μαζί με τον φίλο, συνεργάτη και designer Gerald Κωνσταντίνο Ρέτζο που υλοποίησε την ιδέα μου, σχεδιάσαμε ένα παραδοσιακό χώρο με πολλά σύγχρονα στοιχεία», μας λέει ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Ζύμπα. Ο Δημήτρης, με σπουδές στη Le Monde και σεμινάρια στο Παρίσι, έχει περάσει από μεγάλες και φημισμένες κουζίνες: Botrini’s, Vezene, Kirini της Μυ-

2

κόνου ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πίσω από «Alficon», στο Παγκράτι. Εκεί, μαζί με τον Νίκο Βοργία, δημιούργησαν ένα εστιατόριο με ελληνική δημιουργική κουζίνα που το 2020 μπήκε στη λίστα των Michelin Plate της χώρας μας. Πόσο εύκολο ήταν να μεταπηδήσει ένας τέτοιος chef σε μια μικρή κουζίνα ενός σουβλατζίδικου; «Όπως κάθε project, έχει τις δικές του δυσκολίες. Σίγουρα, έχω κάνει και πιο δύσκολα ανοίγματα αλλά το ψητοπωλείο απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα ανθρώπων που θα το δοκιμάσουν και θα σε κρίνουν. Στον «Μίμη» πρέπει να ευχαριστήσω πάρα πολύ κόσμο και αυτό είναι μεγάλη ευθύνη για εμένα», μας λέει ο ιδιοκτήτης και σεφ. 46 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021


4

3

Η πανδημία, κίνητρο δημιουργικότητας Πέρυσι, το πρώτο διάστημα του lockdown της εστίασης, ο Δημήτρης Ζύμπα και ο συνεταίρος του στο «Alficon», δημιούργησαν ένα μικρό μενού, σχεδιασμένο αποκλειστικά για delivery. «Δίναμε μόνο δύο κωδικούς, σουβλάκι και μπέργκερ. Ωστόσο, επειδή πιστεύω ότι το σουβλάκι είναι από μόνο του ένα πολύ δυνατό brand, με πολλές δυνατότητες, θέλησα να το προωθήσω περαιτέρω. Παράλληλα, ο ελεύθερος χρόνος που είχα μετά από χρόνια, με βοήθησε να σκεφτώ δημιουργικά και να βρω κίνητρο να διοχετεύσω κάπου αυτές μου τις σκέψεις», μας εξηγεί ο Δημήτρης. Έτσι, γεννήθη-

κε ο «Μίμης». Ένας χώρος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και στο μενού, τις γεύσεις και τα υλικά του.

«Νέο-τραντίσιοναλ» γεύσεις Με νέα προσέγγιση που όμως κρατά σταθερή την παραδοσιακή βάση του τυλιχτού, χωρίς πατάτες, το κατάστημα προσφέρει πέντε κωδικούς με ευφάνταστους συνδυασμούς. Μοσχάρι μπρίσκετ με σάλτσα μελιτζάνας, λάχανο, καρότο και μετσοβόνε, αρνίσιο κεμπάπ με mix από αιθιοπικά πιπέρια, κοτόπουλο με σάλτσα αμυγδάλου, ντομάτα και γιαούρτι, μια παραδοσιακή εκδοχή με χοιρινή πανσέτα, τζατζίκι και φρέσκο κρεμμύδι και μια vegan

5

1. Εξωτερική όψη του «Μίμη», στο Παγκράτι. 2. Χειροποίητες πίτες με κοτόπουλο και σάλτσα αμυγδάλου. 3. O ιδιοκτήτης του καταστήματος, Δημήτρης Ζύμπα. 4. Ειδικές ανακυκλώσιμες συσκευασίες για τις take away παραγγελίες. 5. Ο χειροποίητος γύρος που φτιάχνεται καθημερινά εντός καταστήματος.

επιλογή με σελινόριζα, μανιτάρια πλευρώτους, τριμμένα φουντούκια και λάδι μυρωδικών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και δύο σαλάτες, μια με ντοματίνια, φράουλες και τσαλαφούτι και μια με πράσινα φύλλα, παναρισμένη φέτα, αχλάδι και πορτοκάλι. Φυσικά, δεν λείπουν ούτε τα γλυκά ημέρας, όπως η τάρτα σοκολάτας με καραμέλα, μαρέγκα και φράουλες και η πορτοκαλόπιτα με κρεμέ πορτοκάλι. Όλες οι παρασκευές γίνονται εντός καταστήματος. Δεν αγοράζεται τίποτα έτοιμο, εκτός από τις πρώτες ύλες. Ζυμώνουν καθημερινά τις πίτες τους από τρία διαφορετικά άλευρα, διαλέγονται φρέσκα κρέατα από τα καλύτερα κρεοπωλεία της πόλης, μαρινάρονται για έξι ώρες και μαγειρεύονται για δώδεκα ώρες σε κενό αέρος. Στη συνέχεια, είτε περνώνται στη γυριέρα είτε μπαίνουν στη σχάρα. «Η προσέλευση του κόσμου μας ξάφνιασε. Από τις πρώτες κιόλας μέρες, σκεφτόμασταν ότι έπρεπε να προσλάβουμε

Με νέα προσέγγιση αλλά κρατώντας σταθερή την παραδοσιακή βάση του τυλιχτού, χωρίς πατάτες, ο Δημήτρης Ζύμπα δημιούργησε πέντε κωδικούς με ευφάνταστους συνδυασμούς. Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021 • Ψ Η Τ Ο • 47


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1

2 1. Οι take away παραγγελίες ετοιμάζονται ταχύτατα από το προσωπικό. 2. Το καθημερινό άνοιγμα των ζυμαριών για τις χειροποίητες πίτες 3. Ευφάνταστοι συνδυασμοί τυλιχτών, φυσικά χωρίς πατάτες. 4. Δείγμα της κάβας με ελληνικά κρασιά του καταστήματος.

επιπλέον προσωπικό. Είχαμε θέσει έναν αρχικό στόχο για το πόσες πίτες θα πουλάμε την ημέρα. Επειδή αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε πολύ γρήγορα, προσπαθήσαμε να ανασυνταχθούμε. Τώρα, πια, έχουμε προσαρμόσει ανάλογα την παραγωγή και την προετοιμασία μας, ώστε να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι», μας λέει ο Δημήτρης Ζύμπα. Τον ρωτώ αν η εμπειρία του σε μεγάλες κουζίνες τον βοήθησε στην οργάνωση του «Μίμη»: «Έχουμε προσεγγίσει το σουβλάκι ποιοτικά. Έχω συνηθίσει στις κουζίνες που δούλευα να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια λάθους. Ξεκινάμε την προετοιμασία μας νωρίς για να είμαστε χρονικά σωστοί. Αν πάει κάτι στραβά στο χειροποίητο, πρέπει να το διορθώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν δε βγει σωστή η πίτα μου το πρωί, σημαίνει ότι δεν θα έχω πίτες το βράδυ. Είμαι τελειομανής και θέλω το αποτέλεσμα να ικανοποιεί πρώτα εμένα

4 48 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

και μετά τον πελάτη μου», μας λέει ο κ. Ζύμπα. Προς το παρόν, το σουβλατζίδικο λειτουργεί με μικρό ωράριο 5 έως 9 και μόνο με take away.

Σουβλάκι και Wine pairing Όσο και αν ακούγεται ασυνήθιστο, στον «Μίμη» υπάρχει διαθέσιμη μια εξαιρετική κάβα από μικρούς Έλληνες οινοπαραγωγούς, όπως τα οινοποιεία Τάτση, Σκλάβου, Δαλαμάρα, Μποσινάκη. Σε αυτή την προσθήκη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η θέληση του Δημήτρη Ζύμπα να μάθει στον κόσμο να συνδυάζει το παραδοσιακό μας street food με κρασί. Σε συνεργασία με την κάβα «Wine Kiosk» στην Καλαμάτα, έχουν επικεντρωθεί στην ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα, με κρασιά ήπιας παρέμβασης. Η λίστα θα ανανεώνεται συχνά για να μπορεί ο πελάτης να δοκιμάσει πολλές ποικιλίες. «Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό το πάντρεμα. Αλλά πολλοί πελάτες, όταν έρχονται με ρωτάνε για τί ενδιαφέρονται να πάρουν περισσότερες πληροφορίες. Τους μιλώ για τα στοιχεία του κάθε κρασιού και τα αρώματά τους», μας λέει ο Δημήτρης Ζύμπα. Κλείνοντας, του ζητώ μια πρόβλεψη για το μέλλον της εστίασης. «Νομίζω ότι ο κόσμος θα στηρίξει τη γαστρονομία. Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα επανέλθουμε σιγά σιγά στους παλιούς μας ρυθμούς. Στιγμές που παλιά θεωρούσαμε δεδομένες, τώρα τις στερηθήκαμε και ο κόσμος ανυπομονεί να απολαύσει ξανά ένα δείπνο και εμείς να τους σερβίρουμε!». n

3

« Έχουμε προσεγγίσει το σουβλάκι ποιοτικά. Έχω συνηθίσει στις κουζίνες που δούλευα να μην υπάρχει περιθώριο λάθους. Ξεκινάμε την προετοιμασία μας νωρίς για να είμαστε χρονικά σωστοί.» -Δημήτρης Ζύμπα, ιδιοκτήτηςΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Wrap it up! ΣΥΝΤΑΓΈΣ - ΕΚΤΈΛΕΣΗ: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΝΊΤΣΑΣ ΦΩΤΌ: ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΤΣΊΤΣΟΣ

Ταχίνι μέλι ξινόμηλο & κανέλα ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ 1 ΤΜΧ 1 αραβική πίτα 100 γρ. ταχίνι 50 γρ. μέλι 60 γρ. πράσινο μήλο Λίγη κανέλα

• 10 ΛΕΠΤΑ •

• 5 ΛΕΠΤΑ •

50 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι, το μήλο σε καρεδάκι και την κανέλα, απλώνουμε στην αραβική, διπλώνουμε σε φάκελο και ψήνουμε στους 180°C για 4, 5 λεπτά. Σερβίρουμε με λίγη κανέλλα. Ιδανικά συνοδεύεται με φυσικό χυμό πατζάρι, μήλο, καρότο & Ginger.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία ΥΙΟΙ Π. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕΒΕ για τη φιλοξενία και τη διάθεση των σκευών που χρησιμοποιήθηκαν στη φωτογράφιση.

Τορτίγιες, αραβικές, σικάλεως, καλαμποκιού, μεγάλες, μικρές… Πίτες κάθε είδους αγκαλιάζουν αυτά τα ξεχωριστά wraps, που κάνουν τη διαφορά σε κάθε μενού.


Wrap με κοτόπουλο tempura ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ 1 ΤΜΧ 1 τορτίγια 30 γρ. noodles ρυζιού (τα μουσκεύουμε σε καυτό νερό) 30 γρ. πιπέρια πράσινη 30 γρ. κρεμμύδι ξερό 30 γρ. αγγούρι 100 γρ. κοτόπουλο στήθος tempura (60 γρ. αλεύρι Farina up, 2 ασπράδια, 1 αβγό, 30 γρ. νερό, 10 γρ. ηλιέλαιο) 50 γρ. σάλτσα γλυκόξινη με ανανά 10 γρ. soya sauce

• 10 ΛΕΠΤΑ •

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Μουσκεύουμε τα noodles σε καυτό νερό για 10 λεπτά και μετά με ένα ψαλίδι τα κόβουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Έχουμε ψιλοκόψει πιπεριά, κρεμμύδι, αγγούρι, τα σοτάρουμε με λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σβήνουμε με σόγια sauce και τη γλυκόξινη σάλτσα με ανανά. Ψήνουμε ένα κοτόπουλο tempura ή τηγανίζουμε ένα στήθος κοτόπουλο πανέ, το ψιλοκόβουμε ζουλιέν. Aφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ανακατεύουμε με τα noodles. Απλώνουνε στην τορτίγια το μίγμα με τα noodles, τη sauce και το κοτόπουλο tempura, ρολάρουμε και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε και με έξτρα sauce γλυκόξινη.

• 20 ΛΕΠΤΑ •

Wrap σπανακόπιτα με φέτα ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ 1 ΤΜΧ 1 τορτίγια ολικής άλεσης 120 γρ. σπανάκι φρέσκο 40 γρ. φρέσκο κρεμμύδι 10 γρ. άνηθος 50 γρ. φέτα 20 γρ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Μπλανσάρουμε ελαφρώς το σπανάκι, το στεγνώνουμε και ανακατεύουμε με κρεμμύδι, φέτα, άνηθο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε στην τορτίγια ολικής και κανουμε ένα μίγμα με αλεύρι και νερό σε ίσες ποσότητες, το οποίο αλείφουμε στις άκρες της τορτίγιας περιμετρικά, ώστε όταν την κλείσουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, να σφραγίσει τη γέμιση. Ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά. Ιδανικά συνοδεύουμε με φυσικό χυμό μήλο, ακτινίδιο, αβοκάντο και τζίντζερ.

•10 ΛΕΠΤΑ •

• 10 ΛΕΠΤΑ •

Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021 • Ψ Η Τ Ο • 51


ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ Wrap με τόνο, αβοκάντο & coleslow salad ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ 1 ΤΜΧ 1 μεγάλη αραβική πίτα 100 γρ. τόνος σε λάδι 50 γρ. λάχανο τριμμένο 30 γρ. καρότο τριμμένο 30 γρ. μαγιονέζα 20 γρ. αβοκάντο Αλάτι πιπέρι

• 10 ΛΕΠΤΑ •

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Αδειάζουμε το λάδι από τον τόνο και τον στραγγίζουμε καλά. Ψιλοκόβουμε λάχανο και καρότο και το ανακατεύουμε με τον τόνο και τη μαγιονέζα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο λεμονάκι. Παίρνουμε μία τορτίγια, απλώνουμε το μίγμα μας, κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φετούλες και το προσθέτουμε από πάνω. Ρολάρουμε την τορτίγια σε μορφή φλογέρας, την κόβουμε σε μικρά ρολάκια και πασπαλίζουμε κάθε ρολάκια με σουσάμι απλό, μαύρο σουσάμι ή πάπρικα.

• 5 ΛΕΠΤΑ •

Wrap με αραβική πίτα με hummus & γαλοπούλα ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ 1 ΤΜΧ 1 αραβική πίτα Καπνιστή μελιτζάνα πολτό Πολύχρωμη σαλάτα 50 γρ. τυρί τριμμένο (μοτσαρέλα) 20 γρ. καπνιστή γαλοπούλα (για τη σάλτσα hummus) 100 γρ. ρεβύθια βρασμένα 20 γρ. ταχίνι 4 γρ. κύμινο 10 γρ. χυμό λεμόνι 20 γρ. ελαιόλαδο Αλάτι πιπέρι ΕΚΤΈΛΕΣΗ Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά για τη σάλτσα. Παίρνουμε έτοιμη καπνιστή μελιτζάνα και ό,τι σαλατικό θέλουμε και γεμίζουμε την αραβική πίτα. Ρολάρουμε, την κόβουμε στη μέση και τη σερβίρουμε με τη σάλτσα. Ιδανικά συνοδεύεται με φυσικό χυμό πατζάρι, μήλο, καρότο & Ginger.

• 10 ΛΕΠΤΑ •

52 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

•5 ΛΕΠΤΑ •


01

02

03

04


ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΓΙΆΝΝΗΣ ΤΖΑΝΑΚΆΚΗΣ, ιδιοκτήτης The Big Bad Wolf

Οργάνωση και καινοτομία

στο σουβλάκι

O άνθρωπος πίσω από την επιτυχημένη αλυσίδα Big Bad Wolf μιλά για τα αναπτυξιακά του σχέδια, αλλά και για το νέο εστιατορικό project του με τίτλο «Souvlisteri Kokoretsi”…

ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ: ΕΥΑ ΤΟΥΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΤΣΊΤΣΟΣ (ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ)

Η

αλυσίδα Βig Bad Wolf αποτελεί τα τελευταία 8 χρόνια ένα από τα πιο επιτυχημένα brands εστίασης, καθώς έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων που ξεχωρίζουν. Ο επιχειρηματίας Γιάννης Τζανακάκης, εμπνευστής και δημιουργός της, κατάφερε να αισθανθεί τον παλμό της εποχής και να δημιουργήσει μία αλυσίδα με ισχυρό όνομα συνώνυμο της ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, σύστησε στην εστιατορική κοινότητα και το νέο του επιχειρηματικό project, «Souvlisteri Kokoretsi”, το οποίο παρουσιάζει εξίσου εντυπωσιακή πορεία. Για όλα αυτά και πολλά ακόμη συζητήσαμε μαζί του σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη… Πότε άνοιξε το πρώτο κατάστημα The Big Bad Wolf και πόσα σημεία αριθμεί σήμερα η αλυσίδα; To πρώτο εστιατόριο The Big Bad Wolf άνοιξε στα Μελίσσια το 2013 και έως σήμερα αριθμούμε 10 καταστήματα, ενώ βρισκόμαστε και σε διαδικασία ανοίγματος άλλων 2 σημείων, σε Χαλάνδρι και Ζωγράφου. Ήσασταν εξαρχής προσανατολισμένος στο να δημιουργήσετε μία αλυσίδα καταστημάτων ή η κίνηση αυτή προέκυψε στη διάρκεια της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας; Πριν το άνοιγμα του πρώτου μας καταστήματος είχα την εμπειρία λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων εστίασης. Έτσι, ξεκινώντας το The Big Bad Wolf το όραμά μου ήταν να προσφέρω μαζί με τους συνεργάτες μου το διάσημο ελληνικό σουβλάκι ενταγμένο σε ένα μοντέρνο και καθαρό χώρο, δημιουργώντας μια διεθνή αλυσίδα εστιατορίων QSR (Quick Service Restaurant). 54 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021


1 Τι κινήσεις ακολουθήσατε για να δημιουργήσετε ένα ισχυρό brand; Έχουμε δημιουργήσει μια πετυχημένη αλυσίδα με 10 εστιατόρια στην Αττική τα οποία είναι όλα ιδιόκτητα. Βασιζόμενοι σε αυτήν ακριβώς την εμπειρία μας, αποτυπώσαμε το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο μας σε εγχειρίδια λειτουργίας, marketing και franchise, ενισχύσαμε και αναπτύξαμε την κατάλληλη ομάδα στελεχών και διαμορφώσαμε το κατάλληλο πρότυπο λειτουργίας, ώστε να δημιουργήσουμε και επιτυχημένους franchisees. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν σας κρύβω πως βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με υποψήφιους συνεργάτες για τα πρώτα ανοίγματα franchise εστιατορίων. Ποιά στοιχεία σας διαφοροποιούν έναντι του ανταγωνισμού; Προσφέρουμε μια μοντέρνα εικόνα του παραδοσιακού σουβλατζίδικου σε ένα καθαρό περιβάλλον, με επαγγελματική εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες από Ελληνικές και ξένες εταιρείες και έχουμε ένα πλήρες μενού με καινοτόμες προτάσεις που καλύπτουν όλες τις διατροφικές ανάγκες (σουβλάκια, burgers, vegetarian, παιδικά γεύματα). Λειτουργούμε ως οργανωμένη επιχείρηση εστίασης όπου διαφορετικά τμήματα παρακολουθούν την καθημερινότητα των καταστημάτων, μετρώντας σε ημερήσια βάση τα αποτελέσματα και κάνουμε παρεμβάσεις και υποδείξεις εκεί που θεωρούμε πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Επίσης, η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού μας σε κανόνες ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων, αλλά και εξυπηρέτησης πελατών, κα-

2 1. Το άψογα εκπαιδευμένο προσωπικό ετοιμάζει καθημερινά τις προτάσεις της αλυσίδας Big Bad Wolf. 2. Στη διάρκεια του lockdown η εταιρεία είδε άνοδο στις οnline πωλήσεις. 3. Σουβλάκια βραβευμένα με = Estia Awards

3 θώς και οι συστηματικοί ποιοτικοί έλεγχοι σε όλα τα σημεία, μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα που καταγράφεται ως μια πολύ θετική εμπειρία για κάθε επισκέπτη μας. Πόσο συχνά εντάσσετε νέα πιάτα στο μενού του The Big Bad Wolf; Ποιοι είναι οι πιο δυνατοί κωδικοί σε πωλήσεις σε όλη την αλυσίδα; Η αλυσίδα μας έχει ένα πολύ δυναμικό και ευέλικτο μενού το οποίο ανανεώνεται συχνά εντός του έτους. Παρακολουθούμε τις τάσεις της αγοράς, και την εποχικότητα και προσαρμόζουμε ανάλογα τους καταλόγους μας είτε με LTOs (Limited Time Offers), είτε

με εποχιακά όπως, για παράδειγμα, τα νηστίσιμα στην διάρκεια της Σαρακοστής, είτε ακόμη και με vegetarian προϊόντα για να εξυπηρετήσουμε και αυτήν τη νέα υπάρχουσα τάση καταναλωτών. Πιο δυνατοί κωδικοί μας θα έλεγα πως είναι τα τυλιχτά του Λύκου αλλά και τα burger μας. Πριν από λίγο καιρό κατακτήσατε και 3 σημαντικές διακρίσεις στα φετινά Estia Awards. Τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι βραβεύσεις; Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που βραβευόμαστε στα Estia Awards με τα βραβεία Best In Souvlaki, Tech Smart και Strategic Growth. Για εμάς είναι η επιβράβευση

Προσφέρουμε μια μοντέρνα εικόνα του παραδοσιακού σουβλατζίδικου σε ένα καθαρό περιβάλλον, με επαγγελματική εξυπηρέτηση Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021 • Ψ Η Τ Ο • 55


ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ τε μέσω της δικής μας πλατφόρμας είτε μέσω των συνεργασιών με άλλες Online πλατφόρμες απορροφήσαμε αυτή την αλλαγή στην αγοραστική συνήθεια των καταναλωτών επιτυχώς. Με ποια κριτήρια επιλέγετε συνεργάτες όσον αφορά την τροφοδοσία; Υπάρχουν κομβικές συνεργασίες που διατηρείτε επί σειρά ετών και ποιες είναι αυτές; Τα κριτήρια επιλογής συνεργατών είναι το καλό και άμεσο service, η ευελιξία στις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά για τα brand μας, καθώς και η πιστοποίηση των προμηθευτών μας. Στην πραγματικότητα οι συνεργασίες που έχουμε είναι πολυετείς. Έχουμε αμφότερα χτίσει σχέση εμπιστοσύνης και για αυτόν το λόγο οι συνεργασίες είναι αριθμητικά περιορισμένες.

των προσπαθειών όλων όσοι εργάζονται στην αλυσίδα μας και ένα ακόμη κίνητρο να είμαστε οι καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε. Οι βραβεύσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και μας δίνουν ώθηση να συνεχίσουμε δυνατότερα. Εκτός από το The Big Bad Wolf έχετε δημιουργήσει και ένα δεύτερο επιχειρηματικό concept, τo «Souvlisteri Kokoretsi». Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο brands; Το Souvlisteri Kokoretsi είναι εστιασμένο εξαιρετικά πίσω από το κρέας και τις καθαρές γεύσεις χωρίς γαρνιτούρες, ενώ το The Big Bad Wolf είναι πιο νεανικό και βρίσκεις πιο street food style προτάσεις. To Kokoretsi απευθύνεται σε ένα πιο παραδοσιακό κοινό και ηλικιακά μεγαλύτερο από ό,τι το The Big Bad Wolf. Στο πρώτο ο καταναλωτής βρίσκει κρέας στη σούβλα και

κοπές κρέατος ψημένες στα κάρβουνα, ενώ στο δεύτερο πιο καθημερινό μενού με τυλιχτά και burger. Πόσο σας έχει επηρεάσει η κρίση της πανδημίας και τι αλλαγές έχει φέρει που δεν περιμένατε; Η πανδημία έχει επηρεάσει την αγορά και άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες του αγοραστικού κοινού. Το concept του The Big Bad Wolf ήταν εξ’ αρχής εστιασμένο στο delivery και έτσι στη διάρκεια αυτής της κρίσης, με πολλή προσπάθεια και κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο πρόσωπό μας, οι τριγμοί που δεχτήκαμε ήταν ελάχιστοι. Η μεγαλύτερη αλλαγή που έφερε αυτή η κρίση ήταν η αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά των πελατών, καθώς υπήρξε αναγκαστικά μία τεράστια μεταφορά όλων των αγορών τους στα online κανάλια. Εμείς, εί-

Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας σχέδια; Τα επόμενα βήματα είναι η ανάπτυξη του The Big Bad Wolf είτε μέσω ιδιόκτητων καταστημάτων είτε μέσω του franchise σε περιοχές που δεν εξυπηρετούμε σήμερα σε Ελλάδα, άλλα και το εξωτερικό με πρώτη στάση την Κύπρο. n

Για εμάς οι διακρίσεις στα Estia Awards είναι η επιβράβευση των προσπαθειών όλης της ομάδας μας και ένα επιπλέον κίνητρο να είμαστε οι καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε.

ΝΈΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌ CONCEPT Souvlisteri Kokoretsi Η Souvlisteri Kokoretsi διαθέτει 2 καταστήματα σε Ν. Ερυθραία και Βριλήσσια (ενώ σχεδιάζει ανοίγματα σε Ν. Σμύρνη και Βούλα). Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ψητοπωλείο σε μοντέρνα έκδοση, που προσφέρει αποκλειστικά ολόκληρα κομμάτια ντόπιου ελληνικού κρέατος, περασμένα στη σούβλα και ψημένα στα κάρβουνα. Με ελάχιστα συνοδευτικά, σε αυτό το concept το κρέας είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ίσως γι' αυτό ο κόσμος το υποδέχτηκε με ενθουσιασμό από την πρώτη στιγμή ανταποκρινόμενος στο ξεκάθαρο concept του.

56 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021


ECO

FRIENDLY R290


MEAT HOT SPOT

Athenian Deli GOURMET SANDWICH & MORE

Το νέο project της εταιρείας ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και λέγεται Athenian Deli. Σ' ένα χώρο πραγματικά μοναδικό, στην περιοχή του Ψυρρή, αποτελεί ένα ξεχωριστό concept που έχει ήδη κάνει αίσθηση.

1

ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕΎΑ ΤΟΎΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΟΣ

Σ

τις αρχές Απριλίου το κοινό της Αθήνας υποδέχτηκε το πρώτο κατάστημα Athenian Deli. Εμπνευστής και δημιουργός του, ο Παναγιώτης Μουλκιώτης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής αλλαντικών, ο οποίος ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα project που σχεδίαζε καιρό: Ένα ξεχωριστό κατάστημα που παντρεύει τρία shops σε 1: Αποτελεί take away κατάστημα κρύων σάντουιτς, χώρο λιανικής πώλησης, αλλά και εκθετήριο για τους συνεργάτες της Μαζικής Εστίασης. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Θέλαμε να ανοίξουμε ένα χώρο σε ένα κομβικό σημείο στο κέντρο της Ελλάδας, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα αλλαντικά μας. Ένα χώρο δικό μας, όπου θα συγκεντρώσουμε όλους τους κωδικούς μας και συγχρόνως θα προβάλλουμε και τα τυ-

58 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

ριά μικρών Ελλήνων παραγωγών. Εδώ ο κόσμος θα μπορεί να δοκιμάζει, αλλά και να μαθαίνει πώς φτιάχτηκαν τα προϊόντα και να εκπαιδεύεται ώστε να ξέρει πώς θα ψωνίζει αλλαντικά και για ποιο λόγο». Το όνομα Athenian Deli δεν επιλέχθηκε τυχαία: «Προσπαθήσαμε στο εσωτερικό να αναβιώσουμε τη δεκαετία του '50 και του '60 χρησιμοποιώντας πέτρα, ξύλο, μάρμαρο και γήινα χρώματα. Κι αυτό γιατί η εταιρεία μας αποτελεί μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής, που επιμένει ωστόσο στις γνήσιες γεύσεις όπως τις έφτιαχναν τον παλιό καλό καιρό. Καινοτόμα προϊόντα, αλλά με σύγχρονο εξοπλισμό και με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής». Όλα αυτά "παντρεύτηκαν" μοναδικά σε ένα χώρο που σε προσκαλεί ακόμη και ως περαστικός να τον επισκεφτείς. Στο ισόγειο και με θέα στο δρόμο

δεσπόζει η βιτρίνα με τα σάντουιτς και λίγο πιο πέρα η μεγάλη βιτρίνα με τα αλλαντικά. Προχωρώντας στο βάθος ανακαλύπτεις περισσότερους θησαυρούς, λάδια, σάλτσες, κρασιά, ζυμαρικά, όλα ένα κι ένα και μόνο κατεβαίνοντας στο κάτω επίπεδο ανακαλύπτεις την αίθουσα γευσιγνωσίας. «Έχουμε σκεφτεί να διοργανώσουμε στο μέλλον είτε απευθυνόμενοι σε τουρίστες, είτε σε μαθητές σχολείων διάφορα events, για να τους "μυούμε" στη διαδικασία παρασκευής των προϊόντων μας. Έτσι, να μάθουν τι σημαίνει αλλαντικό γιατί είναι παρεξηγημένο και να αναδείξουμε το προϊόν όπως το έκαναν παλιά, σωστά και υγιεινά. Ο χώρος κάτω έχει μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα όπου μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και δεν σας κρύβω πως ήδη πολλοί πελάτες μας τον ζητούν για πριβέ dining.


2

1. Το εσωτερικό του Athenian Deli σχεδιάστηκε με έμπνευση από τη δεκαετία του '50. 2. O ιδιοκτήτης, Παναγιώτης Μουλκιώτης. 3. Η είσοδος σε προσκαλεί να ανακαλύψεις τα προιόντα του κατασστήματος. 4. Στο επίκεντρο του concept τα γκουρμέ σάντουιτς με την υπογραφή του σεφ Γιάννη Παρίκου. 5. Τα αλλαντικά ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής

3

4

Σάντουιτς με υπογραφή Στην καρδιά του concept βρίσκονται φυσικά τα κρύα σάντουιτς. Συνεργάτης σεφ δεν είναι άλλος από τον γνωστό Γιάννη Παρίκο, κάτοχο 1 αστεριού Michelin και 18 Χρυσών Σκούφων, ο οποίος δημιούργησε για λογαριασμό του Athenian Deli 11 προτάσεις sandwich, με πρωταγωνιστές τα ιδιαίτερα αλλαντικά της εταιρείας και τα τυριά μικρών Ελλήνων παραγωγών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη φρεσκάδα των Α΄ υλών και φυσικά του ψωμιού: «Έχουμε καθημερινά πολύ φρέσκο ψωμί, που παρασκευάζεται ειδικά για εμάς από ένα μικρό φούρνο με όλες τις πιστοποιήσεις», σημειώνει ο κ. Μουλκιώτης. «Προκειμένου να προσφέρουμε πάντα ολόφρεσκο προϊόν, ετοιμάζουμε όλους τους κωδικούς μας 3 φορές την ημέρα. Την πρώτη αρκετά νωρίς το πρωί, έπει-

τα στις 12 και τέλος στις 3 το μεσημέρι». Αν και το κατάστημα μετρά λίγες μόλις εβδομάδες λειτουργίας, έχει ήδη κάνει αίσθηση το Κορυφαίο. Ένα ψωμί τύπου μπριός, τραγανό απ’ έξω και μαλακό μέσα, που κλείνει στο εσωτερικό του χοιρομέρι με μαύρη σοκολάτα, πηχτόγαλο Χανίων, λόλα και κατσικίσιο τυρί σε φέτες. Δεύτερο στις προτιμήσεις των πελατών έρχεται το σάντουιτς σε παραδοσιακή μπαγκέτα, με προσούτο πρόβειο και

5 γαλοτύρι Χανίων. Στο μέλλον, υπάρχει στόχος να ενισχυθεί το μενού με σαλάτες και φρουτοσαλάτες.

Τυριά, αλλαντικά και κρέας Σύμφωνα με τον κ. Μουλκιώτη, στο Athenian Deli μπορεί κανείς να βρει: Από premium κοπές επιλεγμένων κρεάτων, και γαλακτοκομικά προϊόντα μικρών παραγωγών έως και όλη τη γκάμα αλλαντικών της εταιρείας. Επιπλέον

«Έχουμε καθημερινά πολύ φρέσκο ψωμί, που παρασκευάζεται ειδικά για εμάς από ένα μικρό φούρνο, με όλες τις πιστοποιήσεις» -Παναγιώτης Μουλκιώτης, Ιδιοκτήτης

Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021 • Ψ Η Τ Ο • 59


MEAT HOT SPOT 1

2 1. Τα σάντουιτς έχουν σχεδιαστεί από τον σεφ Γιάννη Παρίκο. Πρώτο σε πωλήσεις είναι το κορυφαίο (στη μέση) με χοιρομέρι με μαύρη σοκολάτα, πηχτόγαλο Χανίων, λόλα και κατσικίσιο τυρί. 2. Στην πρώτη γραμμή το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. 3. Ο χώρος έκθεσης προϊόντων λιανικής.

Αλλαντικά με υπογραφή

3

«Ο κόσμος δεν διστάζει να δοκιμάσει νέες γεύσεις, ενώ στην πλειονότητά του επιστρέφει, καθώς διαπιστώνει ότι παραδίδουμε αυτό που υποσχόμαστε: Εξαιρετική ποιότητα και ασύγκριτη γεύση». -Παναγιώτης Μουλκιώτης, Ιδιοκτήτης

60 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

τα προϊόντα μικρών Ελλήνων αλλαντοποιών με τους οποίους συνεργάζεται και φυσικά τυριά από κάθε γωνιά της χώρας που κάνουν τη διαφορά: «Αρσενικό Νάξου, γωνιανή, ένα λευκό τυρί τύπου φέτας κρητικό, πηχτόγαλο χανίων (αλειφώδες τυρί από Χανιά), πολλά ιδιαίτερα και πικάντικα τυριά ωρίμανσης από Κυκλάδες, καθώς και κάποια από την Πελοπόννησο. Αυτό που παρατηρούμε αυτές τις λίγες εβδομάδες λειτουργίας του καταστήματος είναι ότι ο κόσμος δεν διστάζει να δοκιμάσει νέες γεύσεις και αποφεύγει τα στάνταρντ, ενώ το πιο θετικό είναι ότι επιστρέφει, καθώς διαπιστώνει ότι παραδίδουμε ό,τι υποσχόμαστε: εξαιρετική ποιότητα, ασύγκριτη γεύση.

Τα αλλαντικά της εταιρείας Μουλκιώτη ξεχωρίζουν όχι μόνο γιατί γίνονται με πολύ παραδοσιακό τρόπο, αλλά και γιατί πέρα από την ποιότητα της πρώτης ύλης, διαθέτει και μοναδικούς κωδικούς που δεν συναντάς αλλού. Η εταιρεία φημίζεται για τα πρόβεια αλλαντικά της όπως είναι το πρόβειο προσούτο 4μηνης ωρίμανσης και το αρνίσιο ζαμπόν που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Χάρη στις δικές της εκτροφές μαύρου χοίρου και βιολογικού μοσχαριού (το οποίο διαθέτει εξαιρετικό ενδομυικό λίπος), έχει εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο στην ποιότητα της βασικής πρώτης ύλης, αλλά και του τελικού αποτελέσματος για μια σειρά προϊόντων όπως λουκάνικο, προσούτο, μπέικον ωρίμανσης, αλλά και ζαμπόν από μαύρο χοίρο, αλλά και παστουρμά από rib eye, ο οποίος έχει τεράστια απήχηση.

Concept έτοιμο να ταξιδέψει Σύμφωνα με τον κο Μουλκιώτη το κατάστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και με τη μέθοδο franchise. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες της Εστίασης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να μεταφέρουν τα concepts της λιανικής πώλησης και του take away στην πόλη όπου δραστηριοποιούνται ήδη. Μάλιστα, έχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις με τουλάχιστον 4 από αυτούς. Καλοτάξιδο λοιπόν και με ευνοϊκούς ανέμους τo Αthenian Deli. nΡΕΠΟΡΤΑΖ

COVID FREE Τ

ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΑ

μας δείχνουν το δρόμο Η ασφαλής επανέναρξη της εστίασης αποτελεί ζητούμενο για όλους τους επιχειρηματίες παγκοσμίως. Οι νέες επενδύσεις στον κλάδο δεν αφορούν μόνο τη διακόσμηση και το design του καταστήματος αλλά και τον καινοτόμο υγειονομικό εξοπλισμό. ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕΛΈΝΗ ΔΌΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: PHILIPPE VAURES, JOE WEAVER, VANESSA MEYER

1

ην ώρα που στην Ελλάδα τα εστιατόρια μετρούν λίγες μόνο μέρες λειτουργίας, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, πολλοί χώροι εστίασης πειραματίζονται με καινοτόμα τεχνολογικά συστήματα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν υψηλά επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας στους πελάτες τους. Και ενώ η διαχείριση των εξωτερικών χώρων φαντάζει πιο εύκολο σενάριο, τι γίνεται με το εσωτερικό των καταστημάτων; Ο διάσημος Γάλλος chef, Alain Ducasse, πρωτοστάτησε, επενδύοντας σε ένα καινοτόμο σύστημα εξαερισμού, ένα μισελενάτο εστιατόριο στην Αλσατία πειραματίζεται με μια εξελιγμένη λάμπα απολύμανσης επιφανειών ενώ η τριάστερη, Dominique Crenn, δοκιμάζει στο εστιατόριό της στην Καλιφόρνια ένα σύστημα απολύμανσης UV-C. Παρά όλα αυτά τα καινοτόμα τεχνολογικά μέτρα ασφαλείας, πολλά ερωτήματα γεννώνται. Θα μπορέσουν τα εστιατόρια μετά από μια τόσο μεγάλη περίοδο αποχής, να αντεπεξέρθουν οικονομικά σε τόσο σοβαρές επενδύσεις; Οι πρωτοπόροι αισιοδοξούν...

➤ Allard, Παρίσι O Alain Ducasse δε χρειάζεται συστάσεις. Στο «Allard», το μικρό γαλλικό μπιστρό του στην καρδιά του Saint- Germain – des-Pres, στο Παρίσι, ο Ducasse αναβίώνει την αυθεντική γαλλική κουζίνα, σε ένα χώρο 80 ετών. Πάντα δημιουργικός και πρωτοπόρος, κατά το πρώτο διάστημα αναστολής της εστίασης, πέρυσι την άνοιξη στη Γαλλία, δημιούργησε μια ομάδα ειδικών, καλώντας επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και τους χρόνια συνεργάτες του στο σχεδιαστικό τομέα, Patrick Jouin και Arnaud Delloye, ώστε να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν με τον ιό. «Καθώς μιλάμε για έναν πολύ μικρό χώρο, χωρίς δυνατότητες εξωτερικών καθισμάτων, η ομάδα μας σκέφτηκε να επενδύσει σε ανθρώπους που γνωρίζουν τη νέα κατάσταση. Διαφορετικά, το εστιατόριό μας δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βιώσιμη επιχείρηση», δήλωσε ο Ducasse στο ‘‘The Associated Press’’. Χρησιμοποιώντας συσκευές φιλτραρί62 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021


2

3

σματος υψηλής τεχνολογίας, η ομάδα σχεδίασε ένα σύστημα μεταλλικών σωλήνων, με φίλτρα και διαχύτες αέρος που επιβραδύνουν την ταχύτητα των σωματιδίων του αέρα 20 φορές σε σχέση με την φυσιολογική ροή. Αυτό δίνει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να μπορέσουν τα σωματίδια να απορροφηθούν από το σύστημα, πριν προλάβουν να εξαπλωθούν στο επόμενο τραπέζι. Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει στο εστιατόριο χωρητικότητα κοντά στο 80%. TIGERPACK_AD 2021 F2.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

1

Κόστισε 50.000 ευρώ, δοκιμάστηκε πειραματικά σε ένα διάστημα 12 ωρών και απέδειξε ότι τα μόρια του αέρα δεν πέρασαν μεταξύ των διαχωριστικών των τραπεζιών, καθώς τα σωματίδια επιβραδύνθηκαν και απομακρύνθηκαν έγκαιρα από τη συσκευή, που είναι τοποθετημένη πάνω ακριβώς από το κάθε τραπέζι. Η αποτελεσματικότητά του ήταν συγκρίσιμη με την αντίστοιχη τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ ο Γαλλικός Κρατικός Οργανισμός Υ-

26/03/2021

17:02

γείας INRS επικύρωσε το σύστημα. Και επειδή η τεχνολογία συμπορεύεται με την αισθητική, το ειδικό σύστημα ‘‘ντύθηκε’’ με λευκές "κάλτσες", διακοσμημένες με σχέδια των θεών του ανέμου. Θα προσφέρονται, επίσης, στρογγυλά διαφανή διαχωριστικά για τοποθέτηση στο τραπέζι, για επιπλέον ασφάλεια. Ο Ducasse είπε ότι θα περιμένει να δει την αποδοχή του συστήματος από τους πελάτες του, προτού το εφαρμόσει σε οποιοδήποτε από τα 40 εστιατόριά του, παγκοσμίως.

1. Στο Atelier Crenn στην Καλιφόρνια, ντιζαϊνάτα πλέξιγκαλ χωρίζουν τα τραπέζια. 2.Ο Alain Ducasse επένδυσε σε συσκευές φιλτραρίσματος του αέρα, στο μπιστρό Allard. 3. Η συσκευή απολύμανσης του Atelier Crenn.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ 1

2

➤ La Maison des Têtes, Κολμάρ

➤ Atelier Crenn, Σαν Φρανσίσκο

Τα εστιατόρια στη Γαλλία παραμένουν κλειστά και ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες τους σε λίγες ημέρες. Το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο, La Maison des Têtes, βρίσκεται στο Κολμάρ της Αλσατίας, στην Ανατολική Γαλλία. Οι ιδιοκτήτες του, Eric και Marilyn Girardin, με μια επένδυση 12.000 ευρώ, είναι οι πρώτοι ιδιοκτήτες εστιατορίου στη Γαλλία που δημιουργούν ένα ‘‘εργαστήρι καινοτομίας’’, όπως το ονομάζουν οι ίδιοι. Η αλσατική εταιρεία Concept Light κατασκεύασε μια λάμπα απολύμανσης UV, με αποτελεσματική απολυμαντική δράση σε βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, με επικύρωση από τα εργαστήρια CNRS και Barrand, χάρη στην υπεριώδη ακτινοβολία. Από τη λάμπα αυτή, περνάνε πιάτα και μαχαιροπίρουνα και απολυμαίνονται εντός πέντε δευτερολέπτων, πριν μεταφερθούν στο τραπέζι του πελάτη. Παράλληλα, εφαρμόζεται και μια σειρά από επιπλέον λύσεις για την αποφυγή της διασποράς. Τα πόμολα στους κοινόχρηστους χώρους διαθέτουν απολυμαντική επικάλυψη, οι θέσεις των πελατών χωρίζονται με πλεξιγκλάς και τοποθετήθηκαν βρύσες και σαπούνι με ανέπαφη αυτόματη ανίχνευση. Για την ασφάλεια των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε ανασχεδιασμός του χώρου της κουζίνας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα πόστα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν πάγκοι εργασίας που χωρίζονται με πλέξιγκλας, δόθηκαν πετσέτες μιας χρήσης και κάδοι που ανοίγουν μόνο με πεντάλ ποδιού.

Στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, το «Atelier Crenn» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 από την Dominique Crenn, την πρώτη και μοναδική γυναίκα chef στις Η.Π.Α, με τρία αστέρια Michelin. Η Crenn άνοιξε εκ νέου τη σάλα της, μετά την άρση του lockdown στην Αμερική, με ένα νέο σύστημα απολύμανσης UV-C. Επένδυσε σε μία συσκευή, γνωστή ως ARC, που τη νύχτα και -ενώ το εστιατόριο είναι κλειστό- απολυμαίνει τη σάλα. Πρόκειται για μια φορητή συσκευή ύψους 6,5 μέτρων που κατασκευάστηκε από την εταιρεία R-Zero του Σαν Φρανσίσκο και μπορεί να απολυμάνει επιφάνειες και αερομεταφερόμενα βακτήρια και ιούς, σε ακτίνα 1.000 τ.μ, σε μόλις 7 λεπτά. Η μονάδα απολύμανσης κοστίζει από 60.000 - 125.000$, αλλά ενοικιάζεται και με την ημέρα. «Η βιομηχανία πρέπει να βρει τρόπους να επανασχεδιάσει την εστίαση, ώστε να νιώσουμε όλοι ξανά εμπιστοσύνη σε αυτή. Και εμείς, ως ιδιοκτήτες εστιατορίων, είναι καθήκον μας να προστατέψουμε τους πελάτες και το προσωπικό μας», δήλωσε η Crenn. n

1. Στο Αllard τοποθετήθηκαν και ψηλά διαχωριστικά. 2. Το La Maison des Têtes διαθέτει τα ανάλογα ατομικά πλέξιγκλας στα τραπέζια. 3. Εργαστήριο καινοτομίας το La Maison des Têtes που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά συσκευή απολύμανσης στα πιάτα, λίγο πριν σερβιριστούν στον πελάτη. 4. Οι ''κάλτσες'' που φιλτράρουν τον αέρα στο μπιστρό του Alain Ducasse αναπαριστούν μορφές θεών.

64 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Η βιομηχανία πρέπει να βρει τρόπους να επανασχεδιάσει την εστίαση, ώστε να νιώσουμε όλοι ξανά εμπιστοσύνη σε αυτή. Και εμείς, ως ιδιοκτήτες εστιατορίων, είναι καθήκον μας να προστατέψουμε τους πελάτες και το προσωπικό μας. -Dominique Crenn

3

3

4


Γιορτάζουμε

60 χρόνια MULTIVAC!

Η κληρονομιά μας. Το μέλλον μας. Όλα ξεκίνησαν το 1961 σε ένα μικρό γκαράζ όπου ο νεαρός επιχειρηματίας Sepp Haggenmüller δημιούργησε την πρώτη του μηχανή κενού για τη συσκευασία φαγητού σε σακούλες. Μια καινοτόμος ιδέα και μεγάλη εξέλιξη για την τότε εποχή. Σήμερα, η MULTIVAC είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές, ολοκληρωμένων λύσεων συσκευασίας παγκοσμίως.

MULTIVAC ΕΛΛΑΣ ΜΕΠΕ Αθήνα: Λ. Σπάτων 61, 15344 Γέρακας, Τηλ. +30 210 6619621-2, Fax. +30 210 6619662 Θεσσαλονίκη: Προέκταση Ολυμπιάδος 9, 56224 Εύοσμος, Τηλ. +30 2310 542491, Fax. +30 2310 542493 Κύπρος: Λεμεσός, Τηλ. +357 99851752 www.multivac.gr, e-mail: info@multivac.gr

multivac.link/birthday/en


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

60 Χρόνια MULTIVAC

66 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Τ

ο 1961, ένας εργατικός νέος, ο Sepp Haggenmüller ιδρύει τη δική του εταιρεία μαζί με δυο φίλους του, στο γκαράζ του πατρικού σπιτιού του, στο Böhen, στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας. Εκεί, κατασκευάζει την πρώτη μηχανή θαλάμου κενού αέρος, και μέσα από το μικρό συνεργείο-γκαράζ ξεκινά το ταξίδι προς την επιτυχία. Το 1965, η εταιρεία έχει ήδη κατασκευάσει περισσότερα από 350 επιτραπέζια και περισσότερα από 700 τροχήλατα μοντέλα. Μετρά 10 υπαλλήλους και μετακομίζει σε νεόκτιστο μεγαλύτερο εργοστάσιο. Το 1966, η ανάπτυξη είναι ταχύτατη. Ο αριθμός των υπαλλήλων έχει αυξηθεί σε 46 και στη γκάμα των προϊόντων έχουν προστεθεί μεγαλύτερα μηχανήματα, με διπλούς θαλάμους και ιμάντα.

Η κληρονομιά μας Στα επόμενα δυο χρόνια η μικρή εταιρεία κατασκευάζει μηχανές συσκευασίας με θερμοδιαμόρφωση και στον πρώτο χρόνο της διάθεσής τους, πωλούνται περισσότερα από 100 μηχανήματα. Το 1970 η επιχείρηση μεταφέρεται σε νέο εργοστάσιο στο Wolfertschwenden και κατασκευάζει μηχανές συσκευασίας θερμοδιαμόρφωσης σε διαφορετικές διαστάσεις πλαισίου, χάρη στον νέο αρθρωτό σχεδιασμό. Η πορεία της στιγματίζεται, όταν στις 21 Μαΐου 1971, ο ιδρυτής, Sepp Haggenmüller, θέλοντας να παραλάβει έναν πελάτη από τον σιδηροδρομικό σταθμό, χάνει την ζωή του σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Ωστόσο, το τραγικό περιστατικό δεν επηρεάζει την ανοδική της πορεία. Παράλληλα, ιδρύεται στη Γαλλία η πρώτη θυγατρική. Το 1981, 20 χρόνια μετά, η MULTIVAC είναι μια μεγάλη οικογένεια με προσωπικό 300 ατόμων στο εργοστάσιο στο Wolfertschwenden και 150 εργαζομένους στις διάφορες θυγατρικές της. Διαθέτει περισσότερα από 60 σημεία πωλήσεων - εξυπηρέτησης και έχει κατασκευάσει συνολικά περίπου 4.500 θερμοδιαμορφωτικές μηχανές και 20.000 μηχανές θαλάμου.

PUBLI

Η μικρή εταιρεία που ξεκίνησε από ένα συνεργείο-γκαράζ σε ένα γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας, εξελίχθηκε σε έναν κορυφαίο όμιλο με 6.500 εργαζομένους, πελάτες σε πάνω από 140 χώρες, 85 θυγατρικές εταιρείες σε όλες τις ηπείρους και κύκλο εργασιών πάνω από 1,4 δις.


στοποίηση EN ISO 9001, πρώτη από πολλές άλλες κατασκευαστικές εταιρείες. Τα επόμενα χρόνια η επιτυχημένη πορεία συνεχίζεται και το 2007, η MULTIVAC, ολοκληρώνει την κατασκευή της θερμοδιαμορφωτικής μηχανής με την κατοχυρωμένη πατέντα MULTIVAC Hygienic Design ™. Στην συνέχεια, η εταιρεία, στηρίζοντας την έρευνα και τον καινοτόμο σχεδιασμό, προωθεί μια καινούργια σειρά με νέες διαδικασίες για τη σταθερή ποιότητα της αναπαραγωγικής συσκευασίας. Το περιβάλλον εργασίας του χρήστη μπορεί να εξατομικευτεί και να ενσωματωθεί απρόσκοπτα στα υπάρχοντα συστήματα. Επόμενη εξέλιξη; Η νέα τεχνολογία MULTIVAC PaperBoard, που μπορεί να παράγει συσκευασίες από πολτό χαρτιού, ικανοποιώντας πλήρως τις σύγχρονες απαιτήσεις της ανακύκλωσης.

60 χρόνια Καινοτομίας και Ανάπτυξης

Ακολουθεί, το 1984, η διάθεση μηχανών συσκευασίας σε προδιαμορφωμένους περιέκτες (tray sealer), και τρία χρόνια αργότερα, ιδρύει θυγατρικές στην Ελβετία, στο Βέλγιο-Ολλάνδία-Λουξεμβούργο, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Κάνσας Σίτι (ΗΠΑ). Το 1992, πραγματοποιείται η κατασκευή της πρώτης μηχανής θερμοδιαμόρφωσης από ανοξείδωτο χάλυβα. Το 1995, αποκτά πι-

Ο όμιλος MULTIVAC επενδύοντας στην πρωτοπορία και την καινοτομία, με μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχεδιασμό έχει υλοποιήσει την εξαγορά κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών, όπως της «MR Etikettiertechnik», με αυτόματες ετικετέζες, της «Christoph Grundmann GmbH» για την ανακύκλωση μεταχειρισμένων μηχανών, της «Mobepack Sistems S.L. Ισπανίας» με μηχανές για τις αγορές της λατινικής Αμερικής, της Φιλανδικής «Trimaster Oy» με μακρά ιστορία στην παραγωγή ρομποτικών συστημάτων, της «TVI Entwicklung und Produktion GmbH» για την μεριδοποίηση κρέατος, του τμήματος κοπής αλλαντικών και τυριών (slicer) της «VC 999» και πρόσφατα της «FRITSCH GROUP», κορυφαίας εταιρείας μηχανημάτων αρτοζαχαροπλαστικής. Ο όμιλος, σήμερα, διαθέτει κέ-

Βασίλης Μπούγιας Γενικός Διευθυντής MULTIVAC Ελλάδος Με αφορμή τα 60 χρόνια λειτουργίας της μητρικής εταιρείας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους - συνεργάτες για την μακροχρόνια και άψογη συνεργασία με τη MULTIVAC Ελλάς. Η εμπιστοσύνη των ευχαριστημένων πελατών έχει οδηγήσει την εταιρεία στην κορυφή των επιλογών των μεγαλύτερων βιομηχανιών του κλάδου των τροφίμων. Οι ισχυροί δεσμοί μας δεν είναι εφήμεροι, έχουν γερές βάσεις και αποκτήθηκαν με αλληλοσεβασμό, συνεχή διάλογο, επένδυση χρόνου, ανθρωπίνων πόρων και τεχνικής κατάρτισης. Η MULTIVAC Ελλάς δεσμεύεται να στηρίξει ειδικά τους επαγγελματίες της εστίασης, που έχουν πληγεί πολλαπλώς, στις τρέχουσες υγειονομικά δύσκολες συνθήκες, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα και άρτιες τεχνικές υπηρεσίες, με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Είμαστε πάντα κοντά στους πελάτες μας! ντρο ανακατασκευής, μετατροπής για όλα τα μεταχειρισμένα μηχανήματα του ομίλου, κέντρο Logistics, Κέντρο Εκπαίδευσης & Καινοτομίας (TIC), που προσφέρει σε νέους και υφιστάμενους πελάτες ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλές σχετικά με τα υλικά συσκευασίας και τις νέες εφαρμογές και καινοτόμες ιδέες. Πρόσφατα η MULTIVAC κατασκεύασε το νέο της συνεδριακό κέντρο με χωρητικότητα άνω των 450 ατόμων.

Το μέλλον μας Ο όμιλος MULTIVAC, με σεβασμό στο παρελθόν, υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον. Δεσμεύεται για την στήριξη της προσπάθειας στην μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών σε όλο τον κόσμο, και την αντικατάσταση υλικών, μη φιλικών προς το περιβάλλον, με αντιστοιχα ανακυκλώσιμα. Αναπτύσσει καινοτόμες ιδέες και θέτει νέα πρότυπα στην κατασκευή μηχανών συσκευασίας και επεξεργασίας, για τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη μείωση της μη ανακυκλώσιμης συσκευασίας. Ο όμιλος MULTIVAC με την κοινή προεδρία των κ. Christian Traumann (CFO) και κ. Guido Spix (CTO), είναι πεπεισμένος ότι η χρήση εναλλακτικών υλικών, θα δημιουργήσει περαιτέρω βιώσιμες προοπτικές για το μέλλον και δεσμεύεται να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για αειφορία. n Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021 • Ψ Η Τ Ο • 67


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΓΓΕΛΙΚΉ ΟΙΚΟΝΌΜΟΥ, νέα πρόεδρος ΣΕΒΕΚ

«O κλάδος μας έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης» Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ κα Αγγελική Οικονόμου, από τη θέση της προέδρου πλέον του ΣΕΒΕΚ, μιλά για τις προκλήσεις, αλλά και τους επόμενους στόχους του Συνδέσμου. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΎΑ ΤΟΎΝΑ ΦΩΤΌΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΌ ΤΟ ΑΡΧΕΊΟ ΤΗΣ κας ΟΙΚΟΝΌΜΟΥ

68 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021


Ο

Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος παραμένει εξαιρετικά δραστήριος και με σημαντικό έργο τόσο στη θέσπιση ευρωπαϊκών προδιαγραφών παραγωγής των ελληνικών προϊόντων κρέατος, όσο και στην εκπαίδευση όσων κινούνται στο χώρο του κρέατος. Συζητάμε για το έργο του ΣΕΒΕΚ και τις μελλοντικές προκλήσεις που καλείται ο κλάδος να αντιμετωπίσει με την κα Αγγελική Οικονόμου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ και νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Συνδέσμου… Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο; Η Βιομηχανία Τροφίμων καθώς και η αντίστοιχη του κλάδου παρασκευασμάτων κρέατος αποτελεί έναν πολύ δυναμικό και ανταγωνιστικό υποκλάδο από τους σημαντικότερους της Ελληνικής Οικονομίας με σημαντικές Επενδύσεις και Ισχυρή Επιχειρηματική Δραστηριότητα. Οι Εταιρείες δραστηριοποιούνται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Tεχνολογικές αλλαγές, διαφοροποιήσεις του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, που επιβάλλουν εγρήγορση των επιχειρήσεων και ευελιξία. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, πρώτων υλών υψηλής θρεπτικής αξίας και ασφαλών βοηθητικών υλών για την παραγωγή γευστικών, ποιοτικών προϊόντων αποτελούν την βασική επιδίωξη όλων των επώνυμων επιχειρήσεων του κλάδου μας. Η καινοτομία, η προστασία της υγείας του καταναλωτή, η υπεύθυνη χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων σε συνδυασμό με την φροντίδα για το περιβάλλον και την ευζωία των ζώων συμπληρώνουν τις διαρκείς επιδιώξεις και προκλήσεις του κλάδου μας, αλλά και συνολικά του τομέα του κρέατος. Σε διεθνές επίπεδο οι διατροφικές κρίσεις και η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους συνεχίζει να ταλανίζει τη βιομηχανία Κρέατος. Αναλαμβάνετε καθήκοντα μία δύσκολη εποχή (ανακατατάξεις στον κλάδο, νέες διατροφικές συνήθειες που εξοβελίζουν το κρέας και τα προϊόντα του, επιπτώσεις πανδημίας κ.λπ.) Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ποιες θα ι-

εραρχούσατε ως βασικές προτεραιότητες του Συνδέσμου; Αρχικά θέλω να επισημάνω ότι από τη θέση του απλού μέλους του συνδέσμου έχω σαφή εικόνα για την εξαιρετική δουλειά που έχει συντελεστεί σε συλλογικό επίπεδο από όλες τις προηγούμενες διοικήσεις και τις λύσεις που δόθηκαν σε βασικά θέματα του κλάδου μας. Τα θέματα όμως του τομέα κρέατος και του κλάδου της βιομηχανίας μεταποίησης κρεατοπαρασκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, παραμένουν αρκετά και ορισμένα από αυτά εκκρεμούν επί σειρά ετών. Τα βασικότερα που καταγράφουμε είναι η επικαιροποίηση του Κλαδικού Οδηγού Ορθής Υγιεινής Πρακτικής από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΕΚ και τα Μέλη του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος, η βελτιστοποίηση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας για την κατάθεση αιτήσεων εξαγωγής προϊόντων κρέατος σε Τρίτες Χώρες και η συλλογική αντιμετώπιση προσφυγής στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της σαλμονέλας και η αντιμετώπισή του από τον ΕΦΕΤ. Τέλος, η διαχείριση των εισαγόμενων κρεάτων και η χρονική προθεσμία για την απόψυξή τους, η επισήμανση καταγωγής πρωταρχικού συστατικού (στο πλαίσιο του Καν.1169/2011), ο αθέμιτος ανταγωνισμός που προκύπτει από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις μη ενδεδειγμένες πρακτικές παραγωγής, καθώς και η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή της νομοθεσίας για την επισήμανση των αλλεργιογόνων ουσιών. Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της Βιομηχανίας κρέατος είναι και το σύστημα επισήμανσης τροφίμων ΝUTRI - score... Το προτεινόμενο σύστημα επισήμανσης διατροφικών προϊόντων “Nutri – Score” και τα κριτήρια αξιολόγησής του, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και σωρεία αντιδράσεων από συλλογικούς φορείς επιχειρήσεων τροφίμων δεδομένου ότι όπως φαίνεται, υποβαθμίζουν πολλά βασικά ελληνικά προϊόντα. Η εφαρμογή του με τον προτεινόμενο τρόπο θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση στους καταναλωτές και δεν θα συμβάλλει στην ορθή ενημέρωσή τους. Οι βασικότεροι κλαδικοί συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις τροφίμων, σε δηλώσεις, αρθρο-

γραφία ή υπομνήματά τους σχετικά με το Nutri – Score, τονίζουν τον κίνδυνο που αποτελεί για τα προϊόντα τους η εφαρμογή του, με την παρούσα προτεινόμενη μορφή. Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΕΒΕΚ και το ΙΠΚ (Ινστιτούτο Προιόντων Κρέατος), σε συνεργασία με άλλους συνδέσμους, οργανώσεις και δημόσιους φορείς, διοργάνωσαν ανοιχτό webcast στο οποίο τονίσθηκε η πρόθεση για κοινή αντιμετώπιση. Υπενθυμίζουμε ότι το σύστημα αξιολόγησης του Nutri – Score έρχεται συχνά σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from farm to fork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κ.ά. Ποιοι είναι σήμερα οι βασικοί στόχοι του Συνδέσμου; Στην διάρκεια των τελευταίων ετών, οι κυριότερες επιδιώξεις και ενέργειες του Συνδέσμου μας για την αντιμετώπιση κλαδικών προβλημάτων ήταν και είναι οι εξής: Αναγνώριση του «ΓΥ-

Στιγμιότυπο από ημερίδα που διοργάνωσε στο παρελθόν Ο ΣΕΒΕΚ για τα «Επώνυμα Προϊόντα Κρέατος».

Στον κλάδο Τροφίμων & Ποτών ο υποκλάδος του Κρέατος κατέχει το 14% σε αξία παραγωγής και σε κύκλο εργασιών με 500 και πλέον εταιρείες και πάνω από 11.000 εργαζομένους. Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021 • Ψ Η Τ Ο • 69


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ριο (S/M) εμφάνισαν σημαντική αύξηση, ωστόσο δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις απώλειες από τα υπόλοιπα κανάλια πωλήσεων, καθώς το ποσοστό πωλήσεων των Εταιρειών του κλάδου κρεατοσκευασμάτων είναι μικρό στον συνολικό κύκλο εργασιών.

Η σύνδεση της μεταποίησης Κρέατος με τον πρωτογενή τομέα, τη Μαζική Εστίαση και τον Τουρισμό μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο του κλάδου. ΡΟΣ» ως ΠΓΕ. Εκπόνηση Μελέτης του ΓΠΑ (καθ. Παν. Σκανδάμης) για τη βακτηριακή ασφάλεια του νωπού Γύρου. Παρακολούθηση του Νόμου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ́ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού́ γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Κατάργηση της επιβολής ειδικής εισφοράς 0,2% στο κρέας ή η εξασφάλιση ανταποδοτικών παροχών προς τον τομέα μας. Η δραστηριότητα του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος – ΙΠΚ και η καταγραφή όλων των επίκαιρων τεχνικών κλαδικών θεμάτων. Η συνεργασία του Συνδέσμου με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Ο σχεδιασμός, υλοποίηση και ολοκλήρωση του πολύ επιτυχημένου προγράμματος εκπαίδευσης – κατάρτισης – πιστοποίησης εργαζομένων που υλοποιήθηκε από το ΣΕΒΕΚ. Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία τον κλάδο; Σημαντικά. Η ζήτηση των προϊόντων μας μειώθηκε σημαντικά, αφού η λειτουργία των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό ενώ άλλες παρέμειναν εκτός λειτουργίας. Επίσης, ο κλάδος του Τουρισμού λειτούργησε υποτυπωδώς. Αν και οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπό70 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και ενδεχομένως προτίθεται να πάρει και στο μέλλον ο Σύνδεσμος για τη στήριξη των μελών του; Πρώτη προτεραιότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας από την έναρξη της πανδημίας είναι η ασφάλεια των εργαζομένων σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς. Λόγω του αντικειμένου δραστηριότητας το σύνολο σχεδόν των εταιρειών ανεξάρτητα από την πανδημία, εφαρμόζουν πολύ αυστηρές πρακτικές υγειονομικής διαχείρισης που προβλέπονται από τα πρότυπα ποιότητας (IFS, BRC, HAACP, ISO) που εφαρμόζουμε. Η συστηματική καθαριότητα με συστήματα αφρισμού, τα πρωτόκολλα απολύμανσης με ειδικά εγκεκριμένα απολυμαντικά για την Βιομηχανία Τροφίμων, ήταν και παραμένουν καθημερινή ρουτίνα και ως εκ τούτου η υιοθέτηση των ειδικών μέτρων κατά του Covid- 19 πολύ λίγο επηρέασε τους χώρους παραγωγής. Η εφαρμογή όμως των πρόσθετων μέτρων που αφορούν σε λειτουργία εκ περιτροπής ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων και η συνέχεια της ομαλής λειτουργίας, η διεξαγωγή σε τακτική βάση διαγνωστικών test, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοκόλλων απολύμανσης σε μη παραγωγικούς χώρους και πλήθος άλλων πρόσθετων μέτρων που ελήφθησαν επέφεραν επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους. Τέλος, ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμη στο σύνολό του είναι τα θέματα επισφάλειας που μπορεί να υπάρξουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά το άνοιγμα και την ομαλοποίηση της αγοράς. Σας προβληματίζει η έντονη διεθνής δραστηριότητα προς την κατεύθυνση παραγωγής εναλλακτικών προϊόντων κρέατος (meat analogues, καλλιεργημένο κρέας εργαστηρίου κ.λπ.); Θεωρείτε πως θα επηρεάσει όλη αυτή η εξέλιξη τον κλάδο και με ποιον τρόπο; Πράγματι τα τελευταία χρόνια παρατη-

ρείται διεθνώς μία κινητικότητα σχετικά με τα vegan προϊόντα. Η πανδημία αύξησε την ανασφάλεια των καταναλωτών σε θέματα υγείας και διατροφής και αύξησε την ευαισθησία σχετικά με τον μέλλον του πλανήτη. Παρόλα αυτά η συμμετοχή τους στην συνολική αγορά παραμένει πολύ χαμηλή. Στην Ελλάδα και ειδικά στων κατηγορία των Κρεατοσκευασμάτων είναι μικρότερη του 1%. Στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού όλα τα προϊόντα έχουν θέση στην αγορά αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις αποφυγής παραπλάνησης των Καταναλωτών και να διασφαλίζεται μέσω των σημάνσεων, των απεικονίσεων και των ισχυρισμών η σωστή ενημέρωσή τους. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται στο μέλλον ο κλάδος της μεταποίησης κρέατος; Εκτιμώ ότι το μέλλον και οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου διαφαίνονται θετικές και σε συνδυασμό με την συντονισμένη και αποτελεσματική συνεργασία των Εκπροσώπων του Κλάδου και των Αρμόδιων Φορέων και Αρχών μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της αποδοτικότητας, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τελικά στην ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας. Η σύνδεση της μεταποίησης Κρέατος με τον Πρωτογενή τομέα αλλά και τον τομέα των υπηρεσιών όπως είναι οι επιχειρήσεις Εστίασης και Τουρισμού μπορούν να ενισχύσουν τον θεμελιώδη ρόλο του κλάδου. Ποια νούμερα αποτυπώνουν σήμερα τον κλάδο της επεξεργασίας και μεταποίησης στη χώρα μας; Μέσα στον κλάδο Τροφίμων και ποτών ο υποκλάδος του Κρέατος κατέχει το 14% σε αξία παραγωγής και σε κύκλο εργασιών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εταιρειών ξεπερνά τις 500 ενώ ο κλάδος απασχολεί περισσότερους από 11.000 εργαζομένους. Στην συνολική κατανομή της δαπάνης για Τρόφιμα και Ποτά των νοικοκυριών ανά σκοπό κατανάλωσης το κρέας κατέχει την1η θέση με 21,3%. Στο σύνολο του Εμπορίου Τροφίμων και Ποτών το κρέας συμμετέχει στις εισαγωγές κατά 25% και βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ στις εξαγωγές μόνο κατά 3%. Η εικόνα αυτή αποτελεί εν δυνάμει ευκαιρία για τον κλάδο ο οποίος έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. n14 - 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

2021

Digital

Η premium ψηφιακή έκθεση! Η μεγάλη διεθνής έκθεση επιστρέφει 14-18 Ιουνίου 2021 μόνο με ψηφιακή μορφή, και θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας custom made ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η

FOOD EXPO Digital φέρνει σε διαδραστική και ουσιαστική επαφή τους εκθέτες της με χιλιάδες σημαντικούς Έλληνες και ξένους αγοραστές. Για πέντε ημέρες τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν b2b meetings μέσω video call ή online chat και να προβούν σε κερδοφόρες εμπορικές συναλλαγές, στην νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί. Σημαντικά εμπορικά οφέλη για τους αγοραστές •Μ πορείτε να δείτε το προφίλ των 500 Ελλήνων και ξένων εκθετών και αναλυτικά τα προϊόντα που διαθέτουν μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

• Έ χετε τη δυνατότητα να αναζητήσετε προϊόντα που ενδιαφέρουν την επιχείρησή σας ανά: κατηγορία προϊόντος, όνομα εκθέτη, προϊόν, χώρα, πιστοποιήσεις, special products, free from, award winners και να κλείσετε απευθείας εμπορικές συμφωνίες με τους εκθέτες. • Έ χετε την ευκαιρία να πραγματοποιήσετε με τους εκθέτες one on one προγραμματισμένα meetings μέσω chat και video call. • Θα έχετε πρόσβαση -και μετά το τέλος της έκθεσης- σε μια τεράστια γκάμα ελληνικών και ξένων προϊόντων και υπηρεσιών συγκεντρωμένων σε μία εύχρηστη online πλατφόρμα.

Η FOOD EXPO επιστρέφει ψηφιακά, για πέντε ολόκληρες ημέρες, με χιλιάδες b2b video meetings και εκατοντάδες εμπορικές ευκαιρίες ➜ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΊΤΕ ΩΣ ΑΓΟΡΑΣΤΉΣ ΣΤΗΝ FOOD EXPO DIGITAL; Εάν είστε ήδη εγγεγραμμένοι στην βάση της διοργανώτριας εταιρίας και λαμβάνετε όλα αυτά τα χρόνια προσκλήσεις για την FOOD EXPO (μέσω barcode, sms, newsletter) θα σας αποσταλεί ηλεκτρονικά ο κωδικός δωρεάν εισόδου στην πλατφόρμα με το αντίστοιχο link για να συμμετάσχετε στην ψηφιακή έκθεση. Στην περίπτωση που δεν έχετε λάβει στο παρελθόν πρόσκληση για τη φυσική έκθεση, μπορείτε να μπείτε στην επίσημη σελίδα της FOOD EXPO στο www.foodexpo.gr και να κάνετε την εγγραφή σας, συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα που θα βρείτε στην ιστοσελίδα. Αφού συμπληρώσετε τη φόρμα και -εφόσον πληροίτε τις προϋποθέσεις- θα λάβετε ηλεκτρονικά τον κωδικό δωρεάν εισόδου στην πλατφόρμα, για να συμμετάσχετε στην ψηφιακή έκθεση.

✔ Custom made πλατφόρμα 72 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Ονομαστική ή προϊόντική αναζήτηση

Πρόσβαση και μετά το τέλος της έκθεσης

Β2Β meetings μέσω video call


14 -18

IOYNIOY

2021

Digital H µεγαλύτερη online έκθεση Τροφίµων & Ποτών στην Ν.Α. Ευρώπη www.foοdexpo.gr FORUM ΑΕ Member of NürnbergMesse | Group Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42, Άγιος Δημήτριος | Τ: +30 210 5242100 | E: info@forumsa.gr


NEW CONCEPT

Kol ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ!

Ο σεφ Santiago Lastra, έχοντας θητεύσει στο Noma, θέλησε να δημιουργήσει το δικό του χώρο γαστρονομικής έκφρασης, μια πραγματική ωδή στη μεξικάνικη κουζίνα.

2

1

3

Chef’s Table

ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕYA ΤΟΥΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ATELIER ORLANDI/ V2COM & FB PAGE KOL STUDIO

74 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

Σ

το Κοl, o Santiago Lastra συνδυάζει τη βαριά μεξικάνικη κληρονομιά του με την πείρα και τη γνώση που κέρδισε γυρίζοντας όλο τον κόσμο. Στην ουσία στόχος τού concept είναι να προβάλλει το γνήσιο αυθεντικό μεξικάνικο φαγητό. Κι αυτό είναι η κουλτούρα, η ψυχή και οι άνθρωποι πίσω από την κουζίνα. Με έδρα το Λονδίνο, το Kol παρουσιάζει μια νέα αντίληψη για τη μεξικάνικη γιορτή. Αγκαλιάζοντας την εποχικότητα, τη βιωσιμότητα και την εκτίμηση για την άγρια τροφή, το μενού συνδυάζει τις τεχνικές και την κληρονομιά τής μεξικάνικης κουζίνας με το τοπίο της Μεγάλης Βρετανίας. Περισσότερο από τα συστατικά και τα πιάτα το εστιατόριο επενδύει στους ανθρώπους και τους παραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους δείχνουν εμπιστοσύνη στο όραμα του σεφ.

To Τραπέζι του Σεφ. Έτσι "βαφτίστηκε" η αίθουσα private dining του εστιατορίου με 22 θέσεις όλες κι όλες, για όσους τυχερούς θελήσουν να μυηθούν στις γεύσεις και την κουλτούρα της κουζίνας του Μεξικού. Εδώ οι επισκέπτες δειπνούν σε ένα δωμάτιο που έχει στο επίκεντρο μια άκρως λειτουργική κουζίνα, την οποία μπορούν να παρακολουθούν εν πλήρη λειτουργία όσο δειπνούν. Το μενού διαφοροποιείται από την κάρτα της σάλας και προβάλει αποκλειστικά πιάτα από την πειραματική κουζίνα τού Kol, τα οποία συνοδεύουν ιδιωτικές γευσιγνωσίες ποτών που δεν είναι διαθέσιμες στο κυρίως εστιατόριο.

Μεξικάνικα spirits Εξίσου εντυπωσιακό και το μπαρ του Kol, αποτίει φόρο τιμής στη μαγεία των μεξικάνικων μπαρ, αλλά και στην πολυμορφία των μεξικάνικων spirits. Στη Mezcaleria ο bar manager Maxim Schultre, δημιουργεί ξεχωριστά cocktails, με άγρια, εποχικά υλικά από τις βρετανικές νήσους όπως σπιτικό μέσκαλ κορόμηλου. To μενού Αntojitos, που κυριολεκτικά μεταφράζεται σαν «μικρές


4 επιθυμίες» προβάλλει την εκδοχή του σεφ για το παραδοσιακό μεξικάνικο street food και τα εδέσματα αυτόχθονων κοινοτήτων σε όλη τη χώρα.

Design με αέρα Μεξικού Το σχεδιασμό αυτού του μοναδικού χώρου γαστρονομίας ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο A-nrd studio, με επικεφαλής τον Alessio Nardi και τον Lukas Persakovas. Το εστιατόριο εκτείνεται σε δύο ορόφους 400 τ.μ., στη γραφική οδό Seymour του Λονδίνου. Η κύρια τραπεζαρία του βρίσκεται στο ισόγειο, ενώ η αίθουσα private dining VEGAFIT 20,5x14.pdf

1

09/02/2021

και το μπαρ Mezcaleria στον κάτω όροφο. Ο εσωτερικός σχεδιασμός επικεντρώνεται στη ζωντάνια του μεξικάνικου πνεύματος. Η χρωματική παλέτα είναι μια ωδή στους δρόμους του Μεξικού, εναλλάσσοντας διάφορες αποχρώσεις κίτρινου, ροζ και καμένου πορτοκαλιού. Τόσο το Mezcaleria όσο και το τραπέζι του σεφ είναι διακοσμημένα με μεξικάνικα και βρετανικά έργα τέχνης, που συμβολίζουν αυτή τη γαστρονομική συνάντηση που συναρπάζει. Σε κάθε περίπτωση, το εστιατόριο Kol προσφέρει μια εμπειρία γαστρονομίας μοναδική από κάθε άποψη. n 07:14

5 1. 4. Ο χώρος εμπνέεται από τα χρώματα των δρόμων του Μεξικού, ενώ προβάλλει έργα λαϊκής τέχνης του Μεξικού (πήλινα δοχεία και σκεύη) που έχουν και χρηστικό χαρακτήρα. 2. Στα πιάτα αξιοποιούνται πρώτες ύλες τόσο από το Μεξικό όσο και από τη Βρετανία. 3. 5. Ο Μεξικανός σεφ και ιδιοκτήτης του Κοl, Santiago Lastra.


FOODTECH

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

13-16 NOEMBΡIOY 2021 ΜΕΤROPOLITAN EXPO

Μαζί και η έκθεση

FOODTECH 2021

Έρχεται με ασφάλεια & υψηλή επισκεψιμότητα! Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η 1η Σεπτεμβρίου 2021, αναφέρεται ως η επίσημη ημερομηνία επανεκκίνησης των Εμπορικών Εκθέσεων.

Ο

διαρκώς αυξανόμενος ρυθμός εμβολιασμών, που αναμένεται να καλύψει μέχρι τα τέλη του Αυγούστου το 70% και πλέον του γενικού πληθυσμού, θα δημιουργήσει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας και κατ' επέκταση ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες για τη διεξαγωγή της FOODTECH στις 13-16 Νοεμβρίου 2021, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με την ΑΡΤΟΖΑ, αναδεικνύοντας σημα-

ντικές συνέργειες και πολλαπλά εμπορικά οφέλη τόσο για τους εκθέτες όσο και για τους επισκέπτες. Η αναμενόμενη -σύμφωνα με σχετική έρευνα- υψηλή επισκεψιμότητα της έκθεσης, καθώς και η συνδιοργάνωσή της με την έκθεση ARTOZA, καθιστά τη FOODTECH 2021 το σημαντικότερο εμπορικό και τεχνολογικό γεγονός, κομβικό σημείο συνάντησης και κέντρο επενδυτικών επιλογών, για όλες τις παραγωγικές και προμηθευτικές επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων & Ποτών.

➜ EΡ Ε Υ Ν Α Α Π Ο 17/3 Έ Ω Σ 5/4/202 1 Σ Ε Δ ΕΙ Γ Μ Α 8 20 ΔΥ Ν Η Τ Ι Κ Ω Ν ΕΠ Ι Σ Κ ΕΠ ΤΩ Ν ΠΡΌΘΕΣΗ ΕΠΊΣΚΕΨΗΣ

40% 29% 19% 12%

Εξαιρετικά πιθανό Πολύ πιθανό

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

88%

Tο 88% θεωρεί πιθανό έως εξαιρετικά πιθανό να επισκεφθεί την έκθεση

76 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021

ΑΣΦΑΛΕΊΣ ΝΙΏΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΈΠΤΕΣ

84%

Πιθανό Απίθανο

ΣΥΝΈΡΓΕΙΕΣ ΑΠΌ ΣΥΝΔΙΟΡΓΆΝΩΣΗ ΜΕ ΑΡΤΟΖΑ

16%

Tο 84% πιστεύει πως ησυνδιοργάνωση της FOODTECH με την ΑRΤΟΖΑ, θα τους ωφελήσει εμπορικά

79%

ΟΧΙ

21%

Το 79% θεωρεί ότι το Νοέμβριο θα είναι ασφαλείς οι συνθήκες για τη διεξαγωγή της έκθεσης


13 - 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2021 METROPOLITAN EXPO

FOODTECH

F O O D P R O C E S S I N G & PA C K A G I N G E X H I B I T I O N

Future solutions in the food industry Μαζί και η έκθεση

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ & ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων · ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) ΣΥΒΙΠΥΣ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας) · ΕΛΣΕΤ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ετικετοποιών) ΠΕΤΕΤ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων) · EEL (Ελληνική Εταιρεία Logistics) INCOFRUIT HELLAS (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών & Χυμών) ΣΒΠΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος) · ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος) ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου) · Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM Α.Ε Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42, Άγιος Δημήτριος | Τ: +30 210 5242100 | W: www.foodtech.gr | E: info@forumsa.gr SUPPORTED BY


products Potato Bun Scored Η Select παρακολουθώντας διαρκώς τις διεθνείς τάσεις στην εστίαση δημιούργησε για τους επαγγελματίες της εστίασης ένα νέο προϊόν, με ξεχωριστή γεύση. Το νέο Potato Bun Scored προσφέρει μια διαφορετική και αναβαθμισμένη πρόταση με άποψη για τους πελάτες σας! Αυθεντικό Bun, με βουτυρένια συνταγή και υφή που εξισορροπείται με την προσθήκη νιφάδων πατάτας και δίνει ένα gourmet twist στο sandwich σας! Αναμφίβολα, η εντυπωσιακή scored glazed επιφάνεια θα προσδώσει premium χαρακτήρα στο menu σας. Προσφέρεται έτοιμο κομμένο για να δημιουργήσετε ένα πλούσιο και απολαυστικό street food concept burger. Σ. ΝΕΝΔΟΣ ‘‘SELECT’’, Τηλ: 2310 798566, www.selectbakery.gr

Πολίτικο γεμιστό με Philadelphia Η σύγχρονη εκδοχή της γεύσης συναντά την πολίτικη κουζίνα. Χοιρινό, αρνί και μοσχάρι που επιλέγονται προσεκτικά από τις καλύτερες φάρμες του κόσμου συνδυάζονται με τη δροσερή γεύση του τυριού Philadelphia δημιουργώντας μια γευστική καινοτομία. Το Mega Πολίτικο αποτελεί εμπειρία απόλαυσης που ξεχωρίζει στο μενού σας. Δημιουργήστε ξεχωριστά πιάτα, συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη κουζίνα και καταπλήξτε τους πελάτες σας με τη γεύση τους! Megas Yeeros SA, Tηλ: 210 5584098, www.megasyeeros.gr

Μείγμα Φυτικών Ελαίων Η εταιρεία KALLAS INCORPORATION, που δραστηριοποιείται εδώ και 50 χρόνια στην εισαγωγή και στη διανοµή πρώτων υλών και προϊόντων στη Βιοµηχανία Τροφίµων, παρουσιάζει το µείγµα φυτικών λιπαρών και ελαίων Finesse. Διαθέτει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καλών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια στο τηγάνισμα. Δεν αφρίζει, έχει ημίρρευστη δομή που το καθιστά εύκολο και πρακτικό στη χρήση, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Θα το βρείτε σε πρακτικό δοχείο 15L. KALLAS INCORPORATION S.A., Τηλ: 210 2401830-1-2, www.kallas-pap.com

Kαμπάνες

Street Food sauce

Οι καμπάνες MULTIVAC της σειράς BASELINE διακρίνονται για τη στιβαρή και ανθεκτική κατασκευή τους από ανοξείδωτο ατσάλι καθώς και για τον εργονομικό και υγειονομικό σχεδιασμό τους. Είναι ιδιαίτερα εύκολες στον χειρισμό τους και έχουν πρακτικό βασικό εξοπλισμό που επιδέχεται εύκολα επέκταση. Οι συμπαγείς διαστάσεις της μηχανής P 200 κάνουν δυνατή τη χρήση της σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου σας. Είναι η ιδανική λύση συσκευασίας για κρεοπωλεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και βιοτεχνίες. MULTIVAC ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ, Τηλ: 210 6619621-2 / 2310 542491, www.multivac.gr

Τί χρειάζεται ο επαγγελματίας του street food σήμερα? Ποιότητα, ευκολία, ταχύτητα! Ή απλά τις νέες γευστικές προτάσεις της Condito. Παρασκευασμένες με τα πιο διαλεχτά υλικά, ειδικά σχεδιασμένες για χειρισμό με ένα χέρι και με καπάκι ασφαλείας για να διατηρούνται όπως πρέπει, οι 6 νέες street food γεύσεις της Condito κάνουν τη διαφορά σε κάθε μπουκιά: μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα, καπνιστή bbq sauce, μουσταρδομαγιονέζα & burger sauce για αμέτρητους γευστικούς συνδυασμούς! Condito Α.Ε.Β.Ε., Τηλ: 2310 795055, www.conditofoods.com

78 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021


Cheddar Sauce

Μπρικέτα

Η εταιρία 3P SALADS, έχοντας ως συνώνυµο τις εκλεκτές πρώτες ύλες και τις αυθεντικές συνταγές, πρόσθεσε πρόσφατα στη γευστική της παλέτα µια εξαιρετική δηµιουργία, την Cheddar Sauce. Βελούδινη, κρεμώδης και με την ένταση του αυθεντικού cheddar, δυναμιτίζει τη γεύση και τις υφές ενός burger ή αναβαθμίζει τις ρουστίκ πατάτες, στο πλάι του πιάτου. Και όλα αυτά με την υπογραφή της 3P. Μπορεί να συνοδεύσει τηγανιτές πατάτες με crispy bacon, να μπει μέσα σε σκεπαστές πίτες, τορτίγιες και σάντουιτς, αλλά και να δημιουργήσει το ξακουστό cheeseburger. Από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας µέχρι τις σύγχρονες γαστρονοµικές τάσεις, η 3P δε σταµατά να ανανεώνεται και να δίνει αφορµές για δηµιουργία. 3P SALADS, Τηλ: 24410 62255, www.3psalads.gr

H Εταιρεία "ΚΑΡΒΟΥΝΑ "TIGRIS", παρακολουθώντας από το 2002 τις ανάγκες στο χώρο της εστίασης, παρουσιάζει την Καρβουνομπρικέτα "GOLD A' TIGRIS", σε συσκευασία 10kgr. Πρόκειται για ένα σκληρό προϊόν που αποδίδει εξαιρετική διάρκεια. Όταν πέφτουν λίπη πάνω στην καρβουνομπρικέτα, τα καίει αμέσως και δεν δημιουργούνται φλόγες με αποτέλεσμα να μη μαυρίζουν και να μη μυρίζουν τα ψητά. Με αξιοπιστία και προϊόντα υψηλής ποιότητας, η εταιρεία στέκεται για ακόμα μια φορά πλάι στους επαγγελματίες της εστίασης. ΚΑΡΒΟΥΝΑ TIGRIS, Τηλ:210-6048005, www.karvouna-tigris.gr

Πίτα για σουβλάκι

Veggie Burgers

Η εταιρεία ELVIART ΚΑΛΟΪΔΑΣ ΑΒΕΕ, κατέχοντας την τέχνη της πίτας για πάνω από μισό αιώνα, παρουσιάζει την σειρά PREMIUM Πίτες για Σουβλάκι. Πρόκειται για προϊόντα με έντονα αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα, που χρειάζονται ελάχιστο χρόνο ψησίματος και ταυτόχρονα διατηρούν την ελαστικότητά τους. Η ιδιαίτερη συσκευασία βοηθά τις πίτες να παραμένουν αφράτες και να διατηρούν το αρχικό τους σχήμα αναλλοίωτο. Διατίθεται στους πελάτες της εντός λίγων ωρών από την παραγωγή της. Elviart – Καλοϊδάς ΑΒΕΕ, Τηλ: 210 5579700, www.elviart.gr

Μια απολαυστική ποικιλία burgers, εμπνευσμένη από μοντέρνες διεθνείς γεύσεις, φέρνει η Ecofrost στο τραπέζι σας! «Γεμάτα με φύση», σε κάθε μπουκιά, θα βρείτε ολόκληρα ζουμερά κομμάτια από φυσικά υλικά στα νέα Veggie Burgers. Παράγονται με γνώμονα την υπέροχη γεύση αλλά και τη θρεπτικότητα. Περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ασβέστιο και, λόγω της φυσικής σύνθεσής τους με μίξη μπαχαρικών, έχουν μειωμένη προσθήκη αλατιού. Διατίθενται οι γεύσεις: Mozzarella burger με ντομάτα και ιταλικά βότανα, Μεξικάνικο Tex Mex burger με φασόλια, Dutch burger με μπρόκολο και τυρί, Ασιατικού στυλ burger με κινόα. Η εταιρεία Αργυρίου αντιπροσωπεύει την Ecofrost στην Ελλάδα. Τηλ: 210 3218907, Mail: info@ gnarghyriou.gr, www.gnarghyriou.gr

Ταχυφούρνος H Xenex A.E., που από το 1970 πρωταγωνιστεί στον χώρο του εξοπλισμού εστίασης, σάς συστήνει τον El Bandido της TurboChef! Είναι ο πρώτος ταχυφούρνος που -χάρη στην πατενταρισμένη τεχνολογία του- μπορεί να λειτουργήσει τόσο γρήγορα όσο μια υψηλής ποιότητας τοστιέρα, προσφέροντας την ευελιξία της παρασκευής ζεστών -αλλά αφράτων- sandwich σε λιγότερο από 1 λεπτό. Η συσκευή διαθέτει και πρέσα, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί εξωτερικά, παρέχοντας στον χειριστή τη δυνατότητα να συμπιέσει το προϊόν αν κι εφόσον το επιθυμεί. XENEX AE, Τηλ: 22950 42791, www.xenex.gr

Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021 • Ψ Η Τ Ο • 79


products Plant Based

(μείγμα πρωτεΐνης σίτου) Η Ελληνική Κουζίνα αλλάζει το τοπίο της γεύσης, της ποιότητας και της εξυπηρέτησης, προ-

Meat Free προϊόντα Για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα τα νωπά προϊόντα της εταιρείας Vegini. Η γκάμα των προϊόντων περιέχει vegan μπιφτέκι, κιμά και λουκάνικα, τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη, συντηρητικά και αρώματα και φτιάχνονται από πρωτεΐνη αρακά. Η Globaltailer είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που από το 2010 προσφέρει στην ελληνική οικογένεια ποιοτικά προϊόντα, υψηλής θρεπτικής αξίας, με σεβασμό προς το περιβάλλον, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς. Αντιπρόσωπος για την Ελλάδα, Globaltailer ΙΚΕ, Τηλ: 211 7702599, www. globaltailer.gr

σφέροντας έτοιμη πρώτη ύλη για επαγγελματίες! Έτοιμο plant based μείγμα πέντε διαφορετικών γεύσεων, για μια εύκολη, γρήγορη και αξιόπιστη λύση που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της επιχείρησής σας. Η σύντομη διαδικασία παρασκευής, σε ποσότητες που εξυπηρετούν την καθημερινή παραγωγή, καλύπτουν τους απαιτητικούς Vegan ή ενσωματώνονται στις υπάρχουσες συνταγές σε είδη με κιμά, προσφέροντας ελαφρύτερα, το ίδιο νόστιμα προϊόντα προς διάθεση! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΕΕΤ, Tηλ: 210 6634871, helliniki-kouzina.gr

Πολύχρωμες πατάτες Οι πολύχρωμες πατάτες Fiesta κόβονται από περουβιανές ποικιλίες πατάτας, χωρίς τεχνητά πρόσθετα χρώματος. H σούπερ καινοτομία της FARM FRITES με τα τρία χρώματα πατάτας θα εκπλήξει τους πελάτες σας και θα μείνουν ευχαριστημένοι τόσο με τη γεύση όσο και την τραγανότητά τους. Το προϊόν ταιριάζει άριστα με κρέας, αλλά συνοδεύει ιδανικά και τα λαχανικά. Οι πατάτες Fiesta θα φέρουν διασκέδαση, ενθουσιασμό και ενέργεια στο μενού σας! FARM FRITES INTERNATIONAL B.V, Τηλ: +31/0181/466888, www.farmfrites.com

Dressings & Sauces

Αυτόματη μηχανή κροκέτας

Οι εξειδικευμένες γνώσεις, η πολυετής εμπειρία και η αδιάκοπη έρευνα για εξέλιξη της εταιρείας Piccanta Dressings & Sauces είναι τα στοιχεία που την διακρίνουν από το 1975 στην αγορά της μαζικής εστίασης. Στην επιτυχημένη αυτή πορεία ετών έρχεται να προστεθεί μια νέα σειρά προϊόντων, οι Squeeze Sauces Piccanta 500g, οι οποίες διατίθενται σε έξι διαφορετικές γεύσεις: Μαγιονέζα Gourmet, Κέτσαπ Premium, Μουστάρδα Premium, American Barbecue Sauce, Sweet Chili Sauce, Sriracha Chili Sauce HOT. PICCANTA ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΟΝ ΙΚΕ, Τηλ: 210 2460775, www.piccanta.gr

Η εταιρεία Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΕΠΕ, εδραιωμένη και αναγνωρισμένη από το 1960 στον κλάδο της, παρουσιάζει την αυτόματη μηχανή για παρασκευή κροκέτας και μπάλες ΚΡΕΑΤΟΣΤΥΡΙΟΥ. Έχει τη δυνατότητα να παράγει μια μεγάλη ποικιλία από κροκέτες ή κεφτεδάκια με κάθε είδους σύσταση (λαχανικών, τυριών η κρέατος), αρκεί το υλικό να έχει δομή και να μην είναι ρευστό. Είναι εξοπλισμένο με περιστροφική στρογγυλή πλατφόρμα, για τοποθέτηση ενός μπολ νερού, για τη συλλογή τελικών προϊόντων και την αποφυγή κολλήσεώς τους. CLIVANEX - Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ, Τηλ: 210 5745811, www.lappas.eu

80 • Ψ Η Τ Ο • Μ Α Ϊ ΙΟΥ Ν 2021mega πολίτικο

Γευστική εμπειρία που θα σας συνεπάρει! Υψηλής ποιότητας κρέας από χοιρινό, αρνί και μοσχάρι, γεμιστό με ORIGINAL

ORIGINAL

Mega Mega .

Τώρα η Megas Yeeros & το Philadelphia ενώνουν τις δυνάμεις τους και σας παρουσιάζουν τις πιο απολαυστικές και γευστικές προτάσεις! ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

info@megasyeeros.gr | www.megasyeeros.gr |

κεφτεδάκια γεμιστά

Εκρηκτικός συνδυασμός απόλαυσης! Πεντανόστιμα, αφράτα κεφτεδάκια από εξαιρετικής ποιότητας φρέσκο κιμά, ψιλοκομμένα βιολογικά μυρωδικά της ελληνικής γης και γέμιση με το αγαπημένο σας

ORIGINAL

.

Μegas Yeeros

.

PHILADELPHIA είναι εμπορικό σήμα του Ομίλου Mondelez International που χρησιμοποιείται βάσει άδειας χρήσης σήματος.

το αγαπημένο σας