{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

ISSN 2623-4831

NO 84 I ΙΟΥΛ • ΑΥΓ 2019

FORUM A.Ε.

ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 328, 173 42, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΗΛ. 210 5242100

Αλεύρι, νερό, μαγιά, μια πατροπαράδοτη συνταγή και όραμα. Αυτά είναι τα υλικά για να δημιουργηθεί μια μεγάλη εταιρεία στον χώρο της αρτοποιίας και συγκεκριμένα στη ζύμη πίτας για σουβλάκι.

www.piteszafirakis.gr


Οι πίττες Αλεξάκη είναι ζυµωµένες µε αγνές πρώτες ύλες και µπόλικο µεράκι! Από το 1956 µε αγάπη για την παράδοση.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΕΥΣΗ www.alexakis-pittes.gr ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΙΤΤΩΝ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑ ΑΛΕΞΑΚΗΣ Ι. Νίκα 35, Αχαρναί 136 71 Τηλ.: 210 2447299, 210 2442528, 210 2440322, Fax: 210 2468663, email: sales@alexakis-pittes.gr


Κοινή πορεία, σίγουρη επιτυχία!

Έδρα: Φιλίππου Δαμιανού 13, Τ.Κ. 136 71, Αχαρνές, Τ: 210 24 01 830 –1–2 | F: 210 24 01 833 Βαθύ Αυλίδας | Βόλος | Θεσσαλονίκη | Ιωάννινα | Οινόφυτα | Τρίπολη | Κύπρος | Ρουμανία | FYROM | Βουλγαρία | Σερβία www.kallas-pap.com | email: info@kallas-pap.com kallaspap

kallas-papadopoulos-s-a


Υλικά που απογειώνουν τις δημιουργίες σας! Φυτικά Έλαια | Μαργαρίνη | Φυτικά Λιπαρά | Κονσέρβες

Ηλιέλαιο για όλες τις χρήσεις

Μαργαρίνη για μαγειρική

Φυτικά Λιπαρά με αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες για τραγανό αποτέλεσμα

Προϊόντα Ντομάτας | Φασόλια | Μανιτάρια | Καλαμπόκι | Παντζάρι | Κόκκινες Πιπεριές | Τόνος


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

• NO 84 I IOYΛ- ΑΥΓ 2019 •

24

8

Editorial

10 Ειδήσεις Νέα καταστήματα και ειδήσεις από τον κλάδο της μαζικής εστίασης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Στην εστίαση της Αργυρούπολης, η ελληνική μεσογειακή κουζίνα κυριαρχεί & εξελίσσεται...

22 Meat News

Tα νέα του κλάδου του κρέατος

24 Ρεπορτάζ:

Τα εστιατόρια της Αργυρούπολης

32 Συνέντευξη:

Μάριος Καλοϊδάς, ELVIART

40

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ο σεφ Γιάννης Στανίτσας πειραματίζεται με την τάση Surf 'n' Turf.

36 Ρεπορτάζ: Farm to Table Τα ελληνικά εστιατόρια ''αγκαλιάζουν'' την τάση, όσο φουντώνει η συζήτηση για την ποιότητα της τροφής. 40 Συνταγές:

Ιδέες για Surf 'n' Turf

44 Παρουσίαση: «Fine Mess» Ένα σύγχρονο Smokehouse κατέφθασε στο κέντρο της Αθήνας. 48 Ρεπορτάζ:

48

Gourmet Τυριά

52 Παρουσίαση:

«Καράμπαμπας» Ένα ιστορικό στέκι στη Δραπετσώνα, από το 1944.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έλληνες παραγωγοί εξελίσσουν την εγχώρια τυροκομία, δημιουργώντας καινοτόμα και ξεχωριστά προϊόντα .

54 Άφιξη:

«Φάρμα» Η νέα κρεατοφαγική πρόταση στη Μαρίνα Φλοίσβου.

56 Συνέντευξη:

Κορίνα Μουμτζίδου, Megas Yeeros

32

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ELVIART, Μάριος Καλοϊδάς μιλά για το όραμα της βιομηχανίας.

6 • ΨΗΤΟ • ΙΟΥΛ ΑΥΓ 2019

58 Θέμα: FOODTECH 2019 60 1o Bio Festival 2019

Ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντπώσεις.

62 Νέα Προϊόντα


EDITORIAL

Β

ρισκόμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου και φαίνεται πως το branding της χώρας στο εξωτερικό δεν τα πάει και άσχημα. Ορδές τουριστών στα νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ειδικά φέτος, σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου, είναι χρονιά σταθεροποίησης αυτής της

επιτυχίας και εξισορρόπησης των υψηλών μεγεθών που κατάφερε να σημειώσει ο Ελληνικός Τουρισμός την τελευταία πενταετία. Το λέμε κάθε χρόνο και θα το επαναλάβουμε ακόμη μία φορά. Ο Τουρισμός είναι σίγουρα υποδομές, είναι σίγουρα

Κρίσιμο το φετινό καλοκαίρι ως χρονιά σταθεροποίησης του ελληνικού Τουρισμού στα υψηλά μεγέθη της τελευαίας 5ετίας!

υπηρεσίες, είναι οπωσδήποτε φυσικό περιβάλλον. Είναι όμως και επικοινωνία, είναι προϊόντα, είναι πρωτίστως και πάνω από όλα εμπειρία. Ο κλάδος της Μαζικής Εστίασης κρατά σ' αυτό το έργο έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι άνθρωποι που εργάζονται στους κόλπους του οφείλουν να αποδώσουν το ρόλο τους άψογα. Δεν αρκεί να προσφέρετε άριστο προϊόν -που είναι σαφώς προϋπόθεση- αλλά χρειάζεται να παρέχετε φιλοξενία. Αντιμετωπίστε τον πελάτη σας σαν επισκέπτη και μην τον παίρνετε ως δεδομένο. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και οι προορισμοί χιλιάδες. Είτε πρόκειται για ξένο είτε για εσωτερικό τουρίστα, χαρίστε του μια ανάμνηση που θα πάρει μαζί του ως πολύτιμη αποσκευή. Η γαστρονομία είναι πολιτισμός. Και εσείς μπορείτε να γίνετε οι καλύτεροι πρεσβευτές του. Καλό και προσοδοφόρο καλοκαίρι σε όλους!

Εύα Τούνα

Διευθύντρια Σύνταξης

Id ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ:

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ:

ΣYNΔPOMEΣ (ETHΣIEΣ):

FORUM AE

ΕΛΕΝΗ ΔΟΝΟΥ

ΓΩΓΩ ΤΡΙΚΕΡΙΩΤΗ

EΣΩTEPIKOY 20 €

ΦΩTOΓPAΦIEΣ:

EΞΩTEPIKOY 60 €

Δ. ΚΟΛΙΌΣ, Δ. ΤΣΙΤΣΟΣ,

FORUM Α.Ε.

ΕΚΔΟΤΗΣ:

ΔΙΕΥΘΥΝTHΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ:

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ

ΘΑΝΆΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΎΛΙΑΣ

ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 328, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ:

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 173 42 TΗΛ.: 210/5242100

Δ IEYΘYNTHΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:

ΔIAΦHMIΣEIΣ:

Μ. ΣΠΙΧΟΠΟΎΛΟΥ, Π. ΓΡΗ-

ΘΑΝΆΣΗΣ ΓΙΑΛΟΎΡΗΣ

Α. ΚΑΛΙΑΝΤΖΉ,

ΓΟΡΑΤΟΥ

INFO@FORUMSA.GR

Κ. ΜΟΛΦΈΤΑ,

ΑΡΧΕΙΟ/ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ:

WWW.FORUMSA.GR

Θ. MΠΕΛΕΚΟΎΚΙΑΣ,

Α. ΚΑΚΆΒΑ, Δ. ΈΛΛΗΝΑ

Α. ΜΟΥΡΑΤΗ,

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:

Δ. ΜΙΧΑΛΟΧΡΗΣΤΑΣ,

ΓΙΩΤΑ ΠΑΤΣΑΡΗ

ART DIRECTOR: ΛΙΑ ΓΑΛΑΝΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΕΎΑ ΤΟΎΝΑ

Ι. ΜΑΡΓΈΛΗΣ, Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΛΟΣ Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου

EKTYΠΩΣH-BIBΛIOΔEΣIA: ΜΠΆΞΑΣ ΑΕ

ISSN 2241–5564


Συ μ μ ε τέ χο υ μ ε!

KOΛΩΝΙΑ 05 - 09/10/19


NEWS+MORE Με δύο CEO συνεχίζει η Παλίρροια Eκτός από τον Δημήτρη Βιδάκη, που ανέλαβε χρέη CEO πριν από λίγους μήνες στην Παλίρροια, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου θα συνεχίσει να ασκεί και ο Κωνσταντίνος Σουλιώτης, ο οποίος άλλωστε ήταν πρόεδρος της εταιρείας και πριν από τη σύναψη συνεργασίας της με τη VNK Capital. Με μια επαγγελματική πορεία που ξεκινά το 1989, ο κ. Βιδάκης έχει εργαστεί σε επτά διαφορετικές χώρες, ενώ, υπήρξε και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κορρές.

1 2

Eurocatering: Μπαίνει στην πατάτα 3 1. Πιάτο από το μενού του εστιατόριου. 2.,3. Ένα οριζόντιο παράθυρο στην κουζίνα κάνει ορατό το προσωπικό από τη σάλα, στην οποία κυριαρχεί το mix and match στιλ

info

Διεύθυνση:

Λυκούργου 3, Θεσσαλονίκη

Άνοιξε η "Σουρτούκω" στα Λαδάδικα Η «Σουρτούκω» είναι το νέο μεζεδοπωλείο της συμπρωτεύουσας, με σύγχρονο αέρα τόσο στη διακόσμησή του, όσο και στον προσεγμένο κατάλογό του, που επιμελείται ο chef Κώστας Μαυρίδης. Το μοντέρνο μεζεδοπωλείο βρίσκεται στην πάντα ζωντανή γειτονιά των Λαδάδικων και ακολουθεί το γαστρονομικό πνεύμα της συμπρωτεύουσας, με πολλές επιλογές σε μεζέδες που συνοδεύουν ιδανικά το τσίπουρο και μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού. Στο κυρίως μενού, ο πελάτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε κρέας ή ψάρι, με τον χειροποίητο γύρο από μπριζόλα λαιμού και την πανσέτα φούρνου να ξεχωρίζει. Στο χώρο δεσπόζει η εντυπωσιακή οροφή με τα αναρριχητικά φυτά που κρέμονται, αλλά και τα δομικά στοιχεία του χώρου που διατηρούν ένα ενδιαφέρον βιομηχανικό στιλ.

Νέα παραγωγική μονάδα εγκαινίασε πρόσφατα η Eurocatering στη Λειβαδιά, προκειμένου να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση κυρίως από τον κλάδο horeca. Σ’ αυτήν θα παράγει μεταξύ άλλων και καθαρισμένη, τεμαχισμένη, τυποποιημένη φρέσκια πατάτα σε διάφορους τρόπους κοπής. Η Eurocatering μετρά σχεδόν 20 χρόνια λειτουργίας, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά όσον αφορά τα φρέσκα οπωροκηπευτικά και τις έτοιμες σαλάτες.

HOTNEWS Όμιλος Goody’s: Αύξηση πωλήσεων κατά 13% το 2018

Ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές κρόκου Κοζάνης στην Κίνα

PremierCapital: 10 -12 εκατ. ευρώ θα επενδύσει στην Ελλάδα

Αύξηση πωλήσεων και μείωση των ζημιών πέτυχε ο Όμιλος Goody’s (Goody’s, Flocafe) το 2018, στοχεύοντας το 2019 στη δυναμική ανάπτυξη του δικτύου του εντός και εκτός Ελλάδας. Πιο αναλυτικά οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 104,3 εκατ. ευρώ, έναντι 92,3 εκατ. ευρώ το 2017 σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 13%. Επίσης, ο όμιλος προχώρησε σε νέες συμφωνίες σε Κύπρο, Σαουδική Αραβία και Μάλτα.

Εντός του Μαΐου κατέφτασαν στην αγορά της Κίνας οι πρώτες ποσότητες συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης, ανοίγοντας τον δρόμο για μία νέα αγορά τεράστιας δυναμικής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκο Πατσιούρα τα στρέμματα στα οποία καλλιεργείται κρόκος ανέρχονται σε 5.500.

Για την Premier Capital plc, developmental licencee της McDonald's, η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη ταχύτερη αγορά μετά τη Λιθουανία, με ρυθμό αύξησης πωλήσεων 13,8%, βάσει των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας για το 2018. Το τρέχον έτος ο όμιλος πρόκειται να ανοίξει δεκατρία νέα εστιατόρια, στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 64 εκατ. ευρώ συνολικά.

10 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019


NEWS+MORE Επενδύσεις 13 εκατ. ευρώ από την Οptima Περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ επένδυσε πρόσφατα η εταιρεία Optima για την αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου της Δομοκός, όπου παράγεται το Κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές. Σύμφωνα με δηλώσεις τού δ/νοντος συμβούλου της εταιρείας, κ. Γιώργου Καραμπέτσου, η επενδυτική στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει τη διάθεση κεφαλαίων συνολικής αξίας 13 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το διετές πλάνο επενδύσεων προβλέπει την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της Ήπειρος, αξίας 6,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την παραγωγική δυνατότητά του, με βασικό προσανατολισμό τις αγορές του εξωτερικού.

1

2 1. Μοναδικής αισθητικής και γεύσης πιάτα απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στο φετινό Sani Gourmet. 2. Οι κουζίνες πήραν "φωτιά" για 5 συναρπαστικές μέρες 3. Στο φεστιβάλ συμμετείχε και ο γερμανός Thomas Bühner κάτοχος 3 Αστεριών Michelin

3

Κορυφαίοι σεφ στο Sani Gourmet 2019 Οκτώ βραβευμένοι σεφ από τέσσερις ηπείρους συμμετείχαν στο 13ο Sani Gourmet του ξενοδοχείου Sani Resort, στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Για πέντε ημέρες, στα εστιατόρια Water, Katsu, Fresco και Byblos, κατέθεσαν το ταλέντο και τα πιάτα τους, σε έναν συναρπαστικό για το κοινό γαστρονομικό διάλογο. Συγκεκριμένα, φέτος το "παρών" έδωσαν ο γερμανός Thomas Bühner με τρία αστέρια Michelin, η διάστερη γαλλίδα Stephanie Le Quellec, o βρετανός Simon Rogan (επίσης διάστερος) ο ινδός Manjunath Mural, κάτοχος ενός αστεριού Michelin, ο Βραζιλιάνος σεφ Rafa Costa e Silva (ένα αστέρι Michelin), o διάστερος ιάπωνας Tagaki Kazuo, ο δανός σεφ Fredrik Berselius -με δύο αστέρια Michelin- και ο επίσης διάστερος εξ Αυστραλίας Greg Malouf που δημιούργησε πιάτα εμπνευσμένα από τη Μέση Ανατολή.

Ένσταση ΣΕΠΟΑ στον ΟΜΕΔ για τις αυξήσεις σε μισθούς Ανενεργή παραμένει η εφαρμογή αυξήσεων για τις ειδικότητες των εργαζομένων στις αλυσίδες εστίασης (fast food), έπειτα από την προσφυγή του ΣΕΠΟΑ στη δευτεροβάθμια 5μελή επιτροπή του ΟΜΕΔ. Ο σύνδεσμος εργοδοτών των Οργανωμένων Αλυσίδων αμφισβητούν για ακόμη μία φορά την απόφαση του ΟΜΕΔ, η οποία προβλέπει αισθητά σημαντικές αυξήσεις για τους εργαζομένους στα καταστήματά τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΜΕΔ οι βασικοί μισθοί, όπως αυτοί των αρχιμαγείρων, ξεκινούν από τα 940,76€, ενώ εκείνοι των βοηθών αρχίζουν από τα 655,37€ και των διανομέων (delivery) φαγητού στα 657,70 ευρώ. Επίσης, η διαιτητική απόφαση καθορίζει ως κατώτατο μηνιαίο μικτό μισθό για τους βοηθούςλαντζέρηδες των αλυσίδων εστίασης που είναι άνω των 18 ετών, τα 656,86 ευρώ.

MIKΡΑ & ΚΑΥΤΕΡΑ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ ΛΑΧΑΝΙΚΏΝ Αυτές οι επαναχρησιμοποιούμενες βαμβακερές τσάντες διατηρούν τα λαχανικά στο ψυγείο για μεγαλύτερο διάστημα σε άριστη κατάσταση. ★ uncommongoods.com ★

12 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

ΠΛΑΤΌ ΤΥΡΙΏΝ Ένα διαφορετικό ξύλινο πλατό τυριού που θυμίζει βεντάλια. Με ειδικές θέσεις για τα μαχαιράκια κοπής, αναδεικνύει όλα τα προϊόντα. ★ uncommongoods.com ★

ΖΕΣΤΌ ΨΩΜΊ Απλώς θερμαίνετε την ειδική κουβερτούλα και στη συνέχεια τοποθετείτε το ψωμί και το τυλίγετε, διατηρώντας το ζεστό για ώρα. ★ uncommongoods.com ★


NEWS+MORE Ολυμπιακή Ζυθοποιία: €12 εκατ. επενδύσεις το 2019

3

4

1

Επενδύσεις 12 εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιεί η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, μέσα στο 2019 και μάλιστα επιλέγοντας να ξεπεράσει το αρχικά προβλεπόμενο budget επενδύσεων κατά 5 εκατ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας κ. Ντόγιαν Μπέκο, σημαντικό μέρος των επενδύσεων αφορούν το rebranding του σήματος FIX και των συναφών προϊόντων μπίρας, ενώ το υπόλοιπο αφορά στις προγραμματισμένες επενδύσεις της εταιρείας στις μονάδες παραγωγής της Σίνδου και της Ριτσώνας.

2

Νέα εταιρεία – cluster για εξαγωγές τροφίμων 1.,4. Εξαιρετικά εντυπωσιακοί οι εσωτερικοί χώροι του εστιατορίου. 2. Οι ιδιοκτήτες Alain και Christine Parodi 3. Μοναδικές γεύσεις πρωταγωνιστούν στο μενού

info

Διεύθυνση:

Αγγέλου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό

VERi TABLE: Γαλλική κουζίνα στο Ν. Ψυχικό Στο Νέο Ψυχικό, o Alain και η σύζυγος του Christine Parodi, παρουσίασαν πριν από λίγο καιρό το νέο τους επιχειρηματικό βήμα, στη θέση του Polly Maggoo, μια γαλλική bistronomie με μεσογειακή κουζίνα και προφανή προσανατολισμό στα γαλλικά και ισπανικά τυριά και αλλαντικά. Σε έναν εντυπωσιακό χώρο όπου κυριαρχούν οι γήινες αποχρώσεις, ο τιμημένος με Michelin, chef, μέσα από την πολυετή του εμπειρία στην ελληνική εστίαση, γνωρίζει πως να προσαρμόσει τη γαλλική κουζίνα σε οικείες γεύσεις για τον Έλληνα. Ο χώρος που παραπέμπει σε γαλλικό bistrot είναι οικείος και φιλόξενος, με ζεστά χρώματα στους τοίχους και τις καρέκλες, ενώ στον πάνω όροφο του εστιατορίου υπάρχουν 2.000 ετικέτες κρασιών, από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Μια νέα επιχείρηση- cluster με κύριο στόχο την εξωστρέφεια, δημιουργήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του επιχειρηματία και προέδρου του Εμπορικού και Βιομ/κού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνου Μίχαλου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στον Τύπο, η εταιρεία θα προωθεί στο εξωτερικό την παραγωγή αγροτικών προϊόντων Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι αδυνατούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους εκτός συνόρων μόνοι τους. Σκοπός του νέου σχήματος είναι να εντάξει υπό τη σκέπη του περίπου 50-60 παραγωγούς, με στόχο την αποστολή των προϊόντων τους στη Γερμανία, στη Γαλλία και στη Μεγάλη Βρετανία, κάτω από ένα νέο brand για το σύνολο των προϊόντων και υπό ένα κοινό εταιρικό σχήμα.

HOTNEWS Νύμφη: Νέα μπύρα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

ΗΠΕΙΡΟΣ: Κορυφαία βραβεία στον Monde Selection 2019

Zorbabook: Έξυπνη πλατφόρμα για τα ελληνικά τρόφιμα

Τη νέα της μπύρα παρουσίασε πρόσφατα σε συνεργάτες της στη συμπρωτεύουσα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Ο λόγος για τη Νύμφη, η οποία, θα λανσαριστεί στην αρχή μόνο στη Θεσσαλονίκη και η πορεία της εκεί θα κρίνει εάν θα επεκταθεί η πώλησή της και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η παραγωγή της γίνεται με 100% μακεδονικό κριθάρι και διατίθεται σε μπουκάλια, κουτιά και βαρέλια.

Σάρωσε η ΗΠΕΙΡΟΣ στον διεθνή διαγωνισμό Monde Selection 2019. Στα φετινά βραβεία, τις εντυπώσεις έκλεψε η φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ, σε όλες της τις εκδοχές, αποσπώντας 3 χρυσές διακρίσεις. Ο λόγος για τα προϊόντα: ΗΠΕΙΡΟΣ Φέτα Π.Ο.Π., ΗΠΕΙΡΟΣ Βιολογική Φέτα Π.Ο.Π. και ΗΠΕΙΡΟΣ Φέτα Π.Ο.Π. με 40% λιγότερο αλάτι.

Το zorbabook είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδέει όλους τους εμπλεκόμενους με τον ελληνικό γαστρονομικό τουρισμό για να δικτυωθούν και να προβληθούν: Εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ, food stylists, φωτογράφους κ.λπ. Στα δύο χρόνια δοκιμαστικής λειτουργίας της μετράει: 4,3 εκατ. προβολές, επισκέψεις από 120 χώρες, 10.000 προβολές κατά μέσον όρο την ημέρα.

14 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019


NEWS+MORE Fournos Theofilos: Στρατηγική συμφωνία

1

Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη των εστιατορίων Fournos Theophilos στην αμερικανική αγορά υπέγραψε ο Παναγιώτης (Πίτερ) Ξενόπουλος με τους δημιουργούς του σήματος Γεώργιο Κορρέ και Νικόλα Πασχαλάκη. Ο κ. Ξενόπουλος αναπτύσσει στην αμερικανική αγορά τρεις αλυσίδες, την PAX Wholesome Foods, την Εuropa Café και τη Roasted Kitchen (με 60 και πλέον σημεία), ενώ στην Ελλάδα είναι ιδιοκτήτης των TGI Fridays, του ιταλικού εστιατορίου «Napolitivo” και της αλυσίδας PAX Burgers.

2

Επιτυχημένο το Athens Street Food Festival 3 1. Εξ' αριστερών: ο Μάριος Σαββάτης και ο Alexander Wimmer. 2. O chef Florian Lorenz, κατα τη διάρκεια της παρουσιάσης των μηχανημάτων της RATIONAL. 3. Σύσσωμο το team της RATIONAL στα εγκαίνεια

RATIONAL: Εγκαίνια στο νέο κέντρο εκπαίδευσης Την Τρίτη 4 Ιουνίου η RATIONAL εγκαινίασε το πρώτο ιδιόκτητο κέντρο εκπαίδευσης στην Ελλάδα, παρουσία εμπορικών αντιπροσώπων και του τύπου. Σε ένα χώρο 207 τ.μ επί της Λεωφόρου Μεσογείων, το νέο κέντρο εκπαίδευσης θα προσφέρει τεχνικά σεμινάρια στους πελάτες της RATIONAL. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και μίλησε για το νέο καινοτόμο κέντρο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΜΕΑ και διευθύνων σύμβουλος της Rational International AG, Alexander Wimmer, ενώ στη συνέχεια ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, Μάριος Σαββάτης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ισχυρή παρουσία της RATIONAL στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το νέο σύστημα iKitchen, μια επιλογή στην κουζίνα του πελάτη που εξοικονομεί χώρο, πρώτες ύλες και ενέργεια.

Oλοκληρώθηκε για ακόμη μία χρονιά το καταξιωμένο πλέον φεστιβάλ φαγητού Athens Street Food Festival. Τα αθηναϊκά εστιατόρια του είδους σέρβιραν πικάντικα, περίεργα και ιδιαίτερα πιάτα από όλον τον κόσμο, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ. στο Γκάζι. Για εννιά μέρες (τα τριήμερα 10-11-12, 1718-19 και 24-25-26 Μαΐου) οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις από την Κούβα και το Μεξικό ως την Κίνα την Ινδία, την Τζαμάικα τη Χαβάη και τη Βραζιλία! Μερικά από τα εστιατόρια και τα brands που συμμετείχαν ήταν τα Piggy Blinders, Poke Hawaiian Sushi, La pizzetta, Peking Duck, Etnico, Mama Roux κ.ά.

MIKΡΑ & ΚΑΥΤΕΡΑ ΌΡΘΙΕΣ ΣΟΎΒΛΕΣ Με αυτό το σύστημα ψησίματος μπορείτε να ψήσετε εύκολα εννιά νόστιμα σουβλάκια ταυτόχρονα χωρίς να τα γυρίζετε διαρκώς. ★ Amazon.com ★

16 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

ΕΥΛΎΓΙΣΤΑ ΔΟΧΕΊΑ Αυτά τα εύχρηστα δοχεία μέτρησης από ανθεκτική σιλικόνη υπολογίζουν με ακρίβεια την ποσότητα του υλικού που επιλέγετε να μετρήσετε. ★ Amazon.com ★

ΓΙΑ ΤΕΤΡΆΓΩΝΑ ΑΒΓΆ Τοποθετείτε στη θήκη ένα καθαρισμένο βραστό αβγό όσο είναι ακόμη ζεστό, βάζετε τη θήκη στο ψυγείο και σε λίγο έχετε ένα αβγό σε σχήμα κύβου! ★ Amazon.com ★


NEWS+MORE Aύξηση κερδών για τον όμιλο Vivartia το 2018 Αύξηση κερδών και πωλήσεων εμφάνισε για το 2018 ο όμιλος Vivartia, με τους κλάδους γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων τροφίμων να διατηρούν τις ηγετικές τους θέσεις στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται. Αναλυτικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,1% σε σχέση με το 2017 και διαμορφώθηκαν σε 606,6 εκατ. ευρώ, έναντι 582,8 εκατ. το 2017. Για το 2019, προτεραιότητα στον σχεδιασμό της διοίκησης του ομίλου παραμένει η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των θυγατρικών εταιρειών.

1 2

3

5 Έλληνες σεφ μαγείρεψαν για το Νότιο Αιγαίο στην Ν.Υ.

1.,3. Τα βίντατζ στοιχεία στη διακόσμηση κυριαρχούν. 2. Ξεχωριστά πιάτα στη φιλοσοφία του ομίλου Nice-n-Easy

info

Διεύθυνση: Τσακάλωφ 2, Αθήνα

Zinglee: Νέο restaurant brand από το Nice 'n' Easy Με την υπογραφή του επιχειρηματικού διδύμου Δημήτρη Χριστοφορίδη και Χρήστου Αθανασιάδη, ιδρυτών του Nice-n-Easy Group, το Zinglee, αποτελεί τη νέα τους πρόταση εστίασης, στην οδό Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι. Το όνομα προέκυψε από τη σύνθεση δύο ιδιωματισμών, του zing που σημαίνει ενέργεια, ενθουσιασμό & ζωντάνια και του Glee που μεταφράζεται ως απόλαυση, χαρά και ευχαρίστηση. Πιστός στη nice n easy φιλοσοφία του, ο executive chef Χρήστος Αθανασιάδης αξιοποιεί και αναδεικνύει προϊόντα με ταυτότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και super foods από όλο τον κόσμο. Εκτός από τις μεσογειακές γεύσεις, προσθέτει στο μενού πιάτα που εμπνέονται από τη θρυλική Αθηναϊκή κουζίνα των χρυσών δεκαετιών του '50 έως το ’70, όλα βγαλμένα από την Αθήνα του παρελθόντος.

Πέντε Έλληνες σεφ παρουσίασαν τη γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου στο εμβληματικό νεοϋορκέζικο ινστιτούτο “James Beard House”. Η φετινή ήταν η 3η από μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «South Aegean Feasts” και διοργανώθηκε με τη βοήθεια των σεφ Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, Αθηναγόρα Κωστάκου, Δημήτρη Παμπόρη, Δημήτρη Ριζογαλά και Κωνσταντίνου Μπουγιούρη. Τα σχόλια όσων δοκίμασαν τα πιάτα των Ελλήνων σεφ ήταν διθυραμβικά.

HOTNEWS Πιστοποιημένοι ξεναγοί γαστρονομικού τουρισμού

Εναλλακτικά κρέατα: Ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά!

Σε ισχύ το 13% στον ΦΠΑ στην εστίαση από 1η Ιουνίου

Η World Food Travel Association (WFTA) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ξεναγών (FEG) υπέγραψαν συμφωνία για να προσφέρουν το πρώτο στον κόσμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιστοποίησης τουριστικού ξεναγού γαστρονομίας. Τα μαθήματα, που γίνονται διαδικτυακά και καλύπτουν τις ανάγκες των επαγγελματιών ξεναγών, προσφέρονται αποκλειστικά στα μέλη των ενώσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ξεναγών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα η βρετανική πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Barclay, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης που "μιμούνται" το κρέας ενδεχομένως να αποσπάσουν ένα 10% από την αγορά προϊόντων κρέατος την επόμενη δεκαετία. Η μελέτη κάνει μάλιστα λόγο για μια αγορά υποκατάστατων κρέατος αξίας 140 δισ. δολαρίων.

Στα επίπεδα του 2015 επέστρεψε ο συντελεστής ΦΠΑ για την εστίαση από την 1η Ιουνίου. Ταυτόχρονα μειώθηκε στο 6% (από 13%) στην ενέργεια και συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, ενώ από την 1η Ιουνίου επέστρεψαν στο 13% και όλα τα τρόφιμα. Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η κυβέρνηση ελπίζει πως θα ενισχύσει τη ζήτηση και θα αντισταθμίσει τις απώλειες στα έσοδα του δημοσίου.

18 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019


NEWS+MORE 1

2 1. Ο κόσμος κατέκλυσε το φεστιβάλ και τις δύο μέρες διοργάνωσης. 2.,3. Μοναδικές γεύσεις από τους ειδικούς του είδους δοκίμασαν όσοι επισκέφτηκαν το Thessaloniki Street Food Festival

Greekfoodnews: Nέο site για τα ελληνικά Τρόφιμα & Ποτά Η FORUM AE συνεχίζει την προσπάθεια να προβάλει τα ελληνικά Τρόφιμα και Ποτά στο εξωτερικό στηρίζοντας ταυτόχρονα τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου. Με σύγχρονο layout, το αγγλόφωνο Greekfoodnews.com αποτελεί την απόλυτη πλατφόρμα ενημέρωσης για τα νέα της εγχώριας αγοράς, τις καινοτομίες, την ανάπτυξη του κλάδου, τα τελευταία λανσαρίσματα, αλλά και την εξαγωγική δυναμική των ελληνικών Τροφίμων και Ποτών.

3

Εντυπωσιακό Thessaloniki Street Food Festival H μεγαλύτερη γιορτή Street Food στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε από τις 17 έως τις 18 Μαΐου, στον προαύλιο χώρο της ΔΕΘ TIF Helexpo. Η δημιουργική ομάδα του SoulFood Thessaloniki, που έχει θέσει ως στόχο να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης μέσω της τέχνης του street food, διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Thessaloniki Street Food Festival. Ένα τεράστιο γευστικό πάρκο δημιουργήθηκε με επιλογές φαγητού απ’ όλο τον κόσμο, δύο μουσικά stages, τρία rest areas και ένα kitchen lab ενώ γνωστά καταστήματα εστίασης της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας έδωσαν δυναμικό παρόν. Μέσα στο 2019, η ομάδα του Soulfood Thessaloniki, πρόκειται να διοργανώσει το StreetFood Festival σε 10 ελληνικές πόλεις, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα.

Ροβόλατα στη Ν. Μάκρη Ο Βασίλης Ακρίβος, μετά το φημισμένο «Γίδι», εγκαινίασε τη νέα του χασαποταβέρνα, στη Νέα Μάκρη. Σε αυτήν, ο γνωστός chef τιμάει στον μικρό αλλά πλήρη κατάλογό του τα ελληνικά αμνοερίφια με κάθε τρόπο, από αρνίσια παϊδάκια μέχρι πρόβεια μπιφτέκια ενώ συνεχίζει να υπερασπίζεται τη φιλοσοφία του για κρεατοφαγία με ελληνικό πρόσημο.

MIKΡΑ & ΚΑΥΤΕΡΑ GADGET ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΆ

ΜΕΜΒΡΆΝΕΣ ΣΙΛΙΚΌΝΗΣ

Αυτή η εύχρηστη συσκευή μπορεί να σας δώσει με μια απλή κίνηση σπείρες ζουλιέν ή νουντλς από μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών. ★ Amazon.com ★

Τέλος στην πλαστική μεμβράνη. Ναι στις επαναχρησιμοποιούμενες μεμβράνες σιλικόνης, ιδανικές για τη συντήρηση φρούτων και λαχανικών. ★ Amazon.com ★

20 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

ΚΑΠΆΚΙ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΩΝ Το συγκεκριμένο καπάκι σκεπάζει το πιάτο όσο στροβιλίζεται στο φούρνο μικροκυμάτων, για να αποφεύγετε τους λεκέδες στο εσωτερικό του. ★ Amazon.com ★


meat

Ήρθαν τα Βuffalo burgers με τη σφραγίδα Μπόρα

MARKET

Η εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας ελληνικού Βουβαλίσιου κρέατος Ζ. Μπόρας & Σια ΟΕ, παρουσιάζει τη νέα ασφαλή συσκευασία για κιμά από 100% ελληνικό βουβαλίσιο κρέας. Διατίθεται σε συσκευασία 600 γρ. και ενός κιλού. Δοκιμάστε επίσης τα κεμπάπ, σουτζουκάκια, μπριζόλες, σουβλάκια, όλα από βουβαλίσιο κρέας. Για πληρ., τηλ.: 23270 31109, sales@mporas.gr

ΟΜΙΛΟΣ ΠΊΝΔΟΣ

Νέα επένδυση ύψους 5 εκ. ευρώ 1

1.2. Όλες οι εγκαταστάσεις του ομίλου ΠΙΝΔΟΣ -που περιλαμβάνουν πτηνοτροφεία, πτηνοσφαγεία, εργοστάσια κ.λπ.- είναι τελευταίας τεχνολογίας και λειτουργούν με άριστα καταρτισμένο προσωπικό.

2

Μegas Yeeros: Παγκόσμια καινοτομία η Vegan Yeeros

Στη δημιουργία νέας γραμμής σφαγής προχωρά ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ, σύμφωνα με τα αρχικά πλάνα του Ομίλου. 'Ετσι, υλοποιεί την πρώτη από μια σειρά επενδύσεων που σκοπεύει να πραγματοποιήσει σε ορίζοντα 3ετίας και η οποία στο σύνολό της θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, η νέα γραμμή στις εγκαταστάσεις του πτηνοσφαγείου αναμένεται να αγγίξει τα 5 εκατ. ευρώ, ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ στον ίδιο νόμο έχει ήδη ενταχθεί από το 2018 και η γραμμή έτοιμων ψημένων προϊόντων, στις παλαιές εγκαταστάσεις της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου (ΣΒΕΚΗ), στα Ιωάννινα. Αξίζει να αναφερθεί πως το υπάρχον πτηνοσφαγείο του ομίλου αποτελεί μια υπερσύγχρονη μονάδα δυναμικότητας σφαγής 8.000 μονάδων την ώρα, στην οποία εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι.

ΕΔΟΚ: Ένσταση κατά του ΣΕΒΕΚ για τον «γύρο» Η ΕΔΟΚ, όπως είχε προαναγγείλει, υπέβαλε πράγματι ένσταση έναντι της αίτησης του ΣΕΒΕΚ σχετικά με την καταχώριση της ονομασίας «Γύρος-Gyros» ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ). Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν μέλη του ΣΕΒΕΚ, που θεωρούν από άστοχα έως ανεδαφικά τα επιχειρήματα που αναφέρονται στις ενστάσεις (καθώς εκτός από την ΕΔΟΚ ένσταση έχει υποβάλει και η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος). 22 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

Η Megas Yeeros εισάγει ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή και την Αμερικάνικη αγορά την vegan σειρά προϊόντων της! Μετά από πολυετή έρευνα, δημιούργησε τον πρώτο vegan γύρο παγκοσμίως! Χωρίς προσθήκη σόγιας, ο Veggy Yeeros ικανοποιεί τους χορτοφάγους, όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, αλλά και εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν έναν γύρο διαφορετικό. Τον Veggy Yeeros πλαισιώνουν δύο ακόμη προϊόντα: το Veggy Burger και τα Veggy Strips για τον επαγγελματία που δεν διαθέτει γυριέρα, αλλά θέλει να εντάξει στο menu του το νέο προϊόν.

ΝΙΚΑΣ: Αυξάνει μερίδια αγοράς Αυξάνει τα μερίδια της η ΝΙΚΑΣ και το 2019. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της εταιρείας, κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου, κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, η εταιρία διατήρησε το 2018 τις πωλήσεις της (στα 40,5 εκατ. ευρώ) παρά το ότι άλλαξε άρδην το δίκτυο διανομής της κατά το β' τρίμηνο της περιόδου. Εξήγησε, δε, πως η ΝΙΚΑΣ εξυπηρετεί τους μεγάλους πελάτες πλέον κεντρικά και τη μικρή λιανική μέσα από το δίκτυο της Chipita. Κατά τον ίδιο η Νίκας έχει διαμορφώσει κόστος λειτουργίας που της επιτρέπει να είναι ανταγωνιστική.


ΑΦΟΙ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.: Νέα σειρά Signature Meats Η νέα σειρά προϊόντων της ΑΦΟΙ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε. περιλαμβάνει εκλεκτά κρέατα, όπως Black Angus, Kagoshima 100% Japanese Wagyu Kobe, Dry Aged Meats, Μαύρο Κοτόπουλο, κ.α. προερχόμενα από τους διασημότερους οίκους κρεάτων παγκοσμίως. Η "ΑΦΟΙ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε." είναι μία από τις μεγαλύτερες και πλέον αναγνωρισμένες εταιρείες εμπορίας και επεξεργασίας κρέατος στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1959 προσφέροντας προϊόντα κορυφαίας ποιότητας. Σήμερα διαθέτει δυο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με μεγάλη παραγωγική δύναμη, ικανές να εξυπηρετούν καθημερινά με συνέπεια όλο το δίκτυο των πελατών της.

ΚERKINI FARM

Γιορτάζει τα 20 χρόνια της! 1

Το 2019 αποτελεί την Κerkini Farm, την οικογενειακή επιχείρηση του Β. Παπαδόπουλου, ένα έτος ορόσημο καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή της. Η κάθετη μονάδα εκτροφής και επεξεργασίας βουβαλίσιου κρέατος δίπλα στη Λίμνη Κερκίνη, βρίσκεται σε μια δημιουργική πορεία ανάπτυξης και επέκτασης τόσο της φάρμας όσο και του εργαστηρίου της. Με 24 βραβεία ποιότητας, τα προϊόντα της τυγχάνουν Πανελλήνιας αλλά και διεθνούς αναγνώρισης σημειώνοντας μάλιστα αυξημένη παρουσία στις αγορές του εξωτερικού.

Aesopworks, τα φυσικά λουκάνικα! Τα πολύχρωμα λουκάνικα Aesopworks είναι 100% χειροποίητα, από ελληνικά κρέατα ζώων βιολογικής εκτροφής (της γνωστής φάρμας “Ευβιότοποι”). Περιέχουν χαμηλό ποσοστό ζωικού λίπους, Ελληνικό φυσικό θαλασσινό αλάτι και ενθηκεύονται σε φυσικό πρόβειο έντερο.

1. Τα βουβάλια της φάρμας τρέχουν ελεύθερα στη λίμνη Κερκίνης.

Στη Θεσπρωτία το 38ο Συνέδριο ΠΟΚΚ Στη Θεσπρωτία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 16 Ιουνίου, το 38ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών. Οι εργασίες του, που φιλοξενήθηκαν στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, περιελάμβαναν μεταξύ άλλων οικονομικό απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, ομιλίες και τοποθετήσεις αντιπροσώπων γύρω από σημαντικά προβλήματα του κλάδου, αλλά και την εκλογή προεδρείου. Καθώς τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το συνέδριο δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του, θα επιστρέψουμε με εκτενέστερη αναφορά.

Διαφάνεια στη μεταποιητική αλυσίδα ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Εντυπωσιακό masterclass από τη Σχολή κρεοπωλών Μeat Pro

Πρόταση υπέβαλε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία θέλει να καταστήσει διαθέσιμες κρίσιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι τιμές των γεωργικών προϊόντων διατροφής σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφίμων. Τα προτεινόμενα μέτρα θα καλύπτουν τους τομείς του κρέατος, των αβγών, των γαλακτοκομικών προϊόντων κ.ά. Η πρόταση θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση 4 εβδομάδων.

Η σχολή επαγγελματιών κρέατος MEAT PRO υποδέχτηκε πρόσφατα τον Βρετανό Viv Harvey, κρεοπώλη - σύμβουλο στη βιομηχανία κρέατος, για ένα Masterclass "Αγγλικό" σεμινάριο αρνιού. Ο κ. Harvey πρότεινε σε όσους είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν νέες κοπές και έξυπνες ιδέες για την προώθησή του αρνίσιου κρέατος στους τελικούς καταναλωτές. IOYΛ ΑΥΓ 2019 • ΨΗΤΟ • 23


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αργυρούπολn Mix �n� match

Σε μια γειτονιά που η εστιατορική της πιάτσα αναβαθμίζεται διαρκώς, παλιοί και νέοι επιχειρηματίες φρoντίζουν να προσφέρουν μια πραγματικά ιδανική αναλογία ποιότητας και τιμής. ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕΛΈΝΗ ΔΌΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΓΙΏΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΆΜΠΟΥΣ

H

Αργυρούπολη βρίσκεται νοτιοανατολικά του κέντρου της Αθήνας, στις νότιες παρυφές του Υμηττού. Συνορεύει με τους δήμους της Γλυφάδας, του Αλίμου και της Ηλιούπολης και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή προάστια, καθώς αν και χτισμένο πάνω σε λόφο, είναι πολύ κοντά στη θάλασσα. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης βρίσκεται πολύ κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, επί της Μ. Γερουλάνου, αλλά και στην οδό Αλεξιουπόλεως, με μια πλειάδα από επιλογές σε ψητοπωλεία, ελληνικά μεζεδοπωλεία και cafe, ενώ τον τελευταία χρόνο έκαναν την εμφάνισή τους στη γειτονιά καταστήματα με διεθνή κουζίνα, όπως η μεξικάνικη. Όπως μας περιγράφουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εδώ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Αργυρούπολη αρχίζει να γνωρίζει μια άνθιση στον κλάδο της εστίασης και του καφέ. Σύμφωνα με τον Πρώιο, ιδιοκτήτη του μεζεδοπωλείου «Σουσάμι»: «Η Αργυρούπολη είναι μια γειτονιά που άντεξε την περίοδο της κρίσης γιατί προσελκύει κόσμο από τις γύρω περιοχές, οι οποίες δεν έχουν πολλές επιλογές ψυχαγωγίας και καφεστίασης. Το μειονέκτημα για όσους δραστηριοποιούμαστε εδώ επιχειρηματικά είναι ότι δεν υπάρχει εμπορική αγορά, ούτε εταιρείες που θα μπορούσαμε να εξυπηρετούμε σε καθημερινή βάση». Ωστόσο, η Αργυρούπολη ενδείκνυται και για τη δημιουργία καταστημάτων εκτός της κεντρικής πιάτσας, καθώς υπάρχουν μέρη με πράσι-

24 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

1

2


1. Η σάλα του εστιατορίου «Σουσάμι». 2. Η αυλή του «Αίφνης». 3. Ελληνικές μεσογειακές γεύσεις στο «Σουσάμι». 4. Στις «Πίτες της Γεωργίας», το πολυπληθές προσωπικό της.

4

3

Η ελληνική μεσογειακή κουζίνα κρατά τα σκήπτρα στην εστίαση της Αργυρούπολης.

νο και ησυχία όπως μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης του «Αίφνης», Χάρης Σακελλαρίου, που βρίσκεται στην οδό Κρήτης: «Μπορεί η αρχή να μην είναι εύκολη όταν είσαι εκτός πιάτσας, χρειάζεται παραπάνω χρόνος και υπομονή για να σε μάθουν, αλλά εμείς θέλαμε να είμαστε συνειδητή επιλογή από τον πελάτη. Εξάλλου, αναζητούσαμε ένα μέρος πιο ανθρώπινο, με ήσυχη αυλή, και εύκολο παρκάρισμα». Το κομμάτι του ψητοπωλείου ανθεί εδώ και χρόνια στην Αργυρούπολη και ο πελάτης διαθέτει πολλές επιλογές όμορφων και προσεγμένων καταστημάτων για την έξοδό του. Ο Παναγιώτης Γκλάβας, ιδιοκτήτης του ψη-

τοπωλείου «Πίτες της Γεωργίας» από το 2004, μας εξηγεί πως «η σταθερή ποιότητα φέρνει τη διάρκεια στην εστίαση. Υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στη γειτονιά, αλλά εμείς έχουμε για πάνω από 10 χρόνια τις ίδιες συνεργασίες στο κρέας, στις πατάτες ακόμα και στην κάβα. Για αυτό και οι πελάτες μας δεν παραπονέθηκαν ποτέ μέσα σε αυτά τα χρόνια ότι ρίξαμε την ποιότητά μας». Η Αργυρούπολη, σε γενικές γραμμές, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για κάθε πελάτη που αναζητά τίμιο και νόστιμο φαγητό, αλλά και εξαιρετική επιλογή για την παρέα που θέλει να γευτεί ένα value for money γεύμα. IOYΛ ΑΥΓ 2019 • ΨΗΤΟ • 25


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΊΦΝΗΣ Ελληνική μεσογειακή κουζίνα σε ένα μενού που αλλάζει καθημερινά

Κορυφαία ποιότητα Α' υλών, οικογενειακή εξυπηρέτηση σε έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο.

Α

ίφνης» άλλαξαν τα δεδομένα στη ζωή της Φώφης Καστανάκη και του συζύγου της Χάρη Σακελλαρίου, όταν πριν από λίγα χρόνια η κρίση έπληξε τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και πήραν την απόφαση να κάνουν το χόμπι τους, επάγγελμα. Η κ. Καστανάκη, χρόνια δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο, τα έντυπα και την τηλεόραση και ο κ. Σακελλαρίου, διακοσμητής και φωτογράφος, δημιούργησαν πριν από δυόμιση χρόνια, πάνω σε ένα τρίστρατο, ένα μικρό και ζεστό χώρο που φέρει εξ’ ολοκλήρου τη 26 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

σφραγίδα των ιδιοκτητών του, από το με- πελάτη, να τον καλωσορίζουμε, να επικοινού ως την τελευταία λεπτομέρεια στη δι- νωνούμε μαζί του, να νιώθει σα να ήρθε ακόσμηση. Στην κουζίνα, οι αρμοδιότητες στο σπίτι μας. Γι αυτό και πολλοί πελάτες μοιράστηκαν και τα τηγάνια και τις ψηστα- μας, έρχονται και ξαναέρχονται και γίνοριές έχει αναλάβει ο κ. Σακελλαρίου ενώ νται με τον καιρό, φίλοι μας», μας λέει η στις κατσαρόλες και τον φούρνο είναι η κ. κ. Καστανάκη. Το μενού, εκτός από έναν Καστανάκη: «Κάνουμε ελληνική μεσογεια- βασικό κορμό με σαλάτες, ορεκτικά και τα κή κουζίνα βάζοντας τις προσωπικές μας φημισμένα πολίτικα πεϊνιρλί, αλλάζει δύο μνήμες και τις εικόνες από τα ταξίδια μας με τρεις φορές την εβδομάδα ανάλογα με και έτσι φτιάχνουμε τη δική μας κουζίνα, τις πρώτες ύλες που βρίσκουν οι ιδιοκτήχωρίς να αποκλίνουμε ολοκληρωτικά από τες τους στην καθημερινή τους βόλτα στην τη βασική συνταγή». «Πρέπει, όταν είμα- αγορά ή μια δημιουργική ιδέα που θέληστε μπροστά από ένα πιάτο, να λειτουργεί σαν να μαγειρέψουν. «Σήμερα, σκέφτητο συναίσθημα, να φέρνει μνήμες, μυρω- κα ότι θέλω να μαγειρέψω ένα πολίτικο διές, βιώματα και εικόνες», συμπληρώνει χουνκιάρ μπεγιεντί, βρήκα και κολοκυθάο κ. Σακελλαρίου. Ο χώρος διακοσμητικά κια, της εποχής, στρογγυλά και αποφάθυμίζει ένα ζεστό σπίτι, χωράσισα να το σερβίρω μέσα σε ει μόνο 20 - 25 άτομα και τώρα αυτά», μας εξηγεί η κ. Κασταπου ο καιρός άνοιξε, διαθέτει και νάκη. Την συνολική εμπειρία μια όμορφη αυλή. «Καθώς τα εστο «Αίφνης» συμπληρώνει Διεύθυνση: παγγέλματά μας είχαν ως βασικό η εξαιρετική λίστα με ελληΚρήτης 56, κορμό την επικοινωνία, θέλαμε να νικά κρασιά από την ΚαρδίΑργυρούπολη έχουμε προσωπική επαφή με τον τσα, την Ικαρία και τη Λήμνο.

info


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΟΙ ΠΊΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΊΑΣ Ένα οικογενειακό ψητοπωλείο με πρωτότυπες γευστικές προτάσεις

Oι αδερφοί Γκλάβα, στις «Πίτες της Γεωργίας» προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

M

ε μότο τους το «γεύση, μεράκι, ποιότητα», τα τρία αδέρφια, ο Γιάννης, ο Παναγιώτης και ο Νίκος Γκλάβας ανέλαβαν πριν από 20 χρόνια την οικογενειακή επιχείρηση της μητέρας τους, Γεωργίας, στην Άνω Γλυφάδα και το 2004, άνοιξαν το δεύτερο κατάστημά τους, πάνω στην κεντρική οδό Γερουλάνου, στην Αργυρούπολη. Τα αδέρφια Γκλάβα συνεργάζονται σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, με τη Hellenic

28 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

Gyros στο κομμάτι του κρέατος, με την εταιρεία Αφοί Ανδριόπουλοι στο κοτόπουλο και με τη Lutosa στις πατάτες. Όπως μας εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Γκλάβας «προτιμούμε οποιεσδήποτε τιμολογιακές διαφο- και αντιβιοτικά, με πολύ ωραία γεύση. Μας ρές που προκύπτουν με τους συνεργάτες έχει βοηθήσει πολύ σε αυτή τη διαδικασία μας να τις λύνουμε μεταξύ μας και να μη και το ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τα προϊμετακυλίεται στον πελάτη οποιοδήποτε όντα μας εδώ και χρόνια». Πριν λίγες μέεπιπλέον κόστος». Ο μεγάλος κατάλο- ρες, ολοκληρώθηκε η επέκταση του καταγος του καταστήματος περιλαμβάνει από στήματος στον διπλανό χώρο μιας και οι τα κλασικά τυλιχτά και καλαμάκια, μέ- πελάτες γέμιζαν το μαγαζί σε καθημερινή βάση ενώ η επιχείρηση απασχολεί πολυχρι burger και σκεπαστές, μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες, ορεκτικά αλλά και πιάτα πληθές προσωπικό τόσο εντός καταστήψησταριάς. Οι αδερφοί Γκλάβα επέλεξαν ματος όσο και στο κομμάτι του delivery. να έχουν στο μενού τους και τον κωδικό «Μπορεί να κρατάμε τις τιμές μας σε πολύ «καλαμάκι με μοσχάρι Angus». Ο Γιάννης φυσιολογικά επίπεδα γιατί σεβόμαστε ότι Γκλάβας παραδέχεται ότι αποτετο σουβλάκι, πια, είναι η έξολεί έναν πιάτο που ο πελάτης το δος του Έλληνα, αλλά το κέρέχει αγκαλιάσει από την πρώτη δος μας είναι ο πολύς κόσμος στιγμή: «Eξηγούμε στους πελάπου μας τιμά. Σκεφτείτε ότι έΔιεύθυνση: τες μας τι είναι αυτό το προϊόν, χουμε κατανάλωση 200 κιλά Μ. Γερουλάνου 53, ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό χοιρινό γύρο την ημέρα», μας Αργυρούπολη μοσχαρίσιο κρέας χωρίς ορμόνες λέει ο Παναγιώτης Γκλάβας.

info


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΟΥΣΆΜΙ Ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ιδανικό για παρεΐστικες εξορμήσεις

Ένας μεγάλος κατάλογος με πολλές επιλογές σε ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις.

Π

άνω στον πολυσύχναστο δρόμο της Αργυρούπολης, τη Μ. Γερουλάνου, το «Σουσάμι», λειτουργεί από το 2007 σε ένα χώρο 150 τ.μ. ως ένα από τα πρώτα μοντέρνα μεζεδοπωλεία που άνοιξαν στην περιοχή. Ο Βασίλης και Στάθης Πρώιος, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Αργυρούπολη, ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη γειτονιά από το 1993, αρχικά στον κλάδο του καφέ και στη συνέχεια μεταπήδησαν στην εστίαση, φτιάχνοντας ένα από τα πρώτα ιταλικά εστιατόρια της εποχής. Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται ο chef Γιώργος Παπαϊωάννου που παρουσιάζει ένα μενού που βασίζεται στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα και παντρεύει κλασικές ελληνικές συνταγές με μια σύγχρονη δυτική ματιά. Στα πιάτα σχάρας, εκτός από τις κλασικές επιλογές, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να

30 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

επιλέξει και ανάμεσα σε πιο premium κοπές κρεάτων, όπως η σταβλίσια μοσχαρίσια μπριζόλα και το rib eye: «Απευθυνόμαστε οικονομικά σε ένα μεγάλο πελατειακό εύρος. Για εμάς, δεν είναι μεγάλο το κέρδος από τις πιο ιδιαίτερες κοπές, γιατί τις έχουμε σε πολύ οικονομικές τιμές, αλλά θέλουμε ο πελάτης να έχει όλες τις επιλογές στον κατάλογό μας». Η κρίση έφερε τροποποιήσεις και προσαρμογές στα ρώ, με αποτέλεσμα ο πελάτης να το προμενού των εστιατορίων για να αντέξουν τιμά και το πιάτο να έχει μεγαλύτερη κακαι να καταστούν βιώσιμα και έτσι έγινε τανάλωση. Εξάλλου, όπως μας εξήγησε ο και με το «Σουσάμι». Tα αδέρφια Πρώιου κ. Πρώιος: «Ο Έλληνας, με την κρίση, έχει διαμόρφωσαν μια λίστα με μεζεδάκια, μι- σταματήσει να επιλέγει ατομικά πιάτα. Άλκραίνοντας τις μερίδες σε ήδη αλωστε, είναι πιο κοντά στην γαπημένα, από τους πελάτες, πιάκουλτούρα μας η φιλοσοφία του μεζέ. Και εγώ έτσι τρώω τα, και κατ' αναλογία, μείωσαν με τους φίλους και την οικοκαι τις τιμές αυτών των πιάτων. Διεύθυνση: Έτσι, για παράδειγμα, ένα ριζότο, γένειά μου. Οπότε, είναι μια Μ. Γερουλάνου 92, παρουσιάστηκε σε μορφή μεζέ και επιλογή που αγκαλιάστηκε Αργυρούπολη η τιμή του μειώθηκε κατά τρία ευθερμά από το κοινό μας». n

info


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Mάριοs Καλοϊδάs

Προχωράμε με σοβαρές επενδύσεις

Ο Mάριος Καλοϊδάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕLVIART, µιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της γνωστής βιομηχανίας, η οποία για περισσότερα από 50 χρόνια προµηθεύει την ελληνική και τη διεθνή αγορά µε τις περίφημες αφράτες και αυθεντικές πίτες και τα εξαιρετικά αρτοσκευάσµατά της. ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕYA TOYNA ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΤΣΊΤΣΟΣ

Σ

υναντήσαµε τον κ. Μάριο Καλοϊδά στις εγκαταστάσεις της ELVIART, στον Ασπρόπυργο. Έπειτα από την εξαγορά του συνόλου των μετοχών, η εταιρεία είναι 100% στα χέρια του ιδίου και των παιδιών του, Θάλειας και Γιώργου. Μοιράστηκε μαζί μας τη δύσκολη εμπειρία της μετάβασης, τη δυνατή εξελικτική πορεία του brand, αλλά και το όραμά του για το μέλλον. Έχουν περάσει ήδη 6 χρόνια από την εξαγορά της εταιρείας. Πόσο χρόνο σας πήρε η αναδιάρθρωση και σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα; Η µετάβαση από το παλαιό στο νέο καθεστώς ήταν µία δύσκολη διαδικασία που χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να ξεπεράσουμε εντελώς. Κάθε μετάβαση είναι δύσκολη, ιδιαίτερα αν θέλεις να πετύχεις την απόλυτη εξυγίανση, ενώ συνεχίζεις να επενδύεις και να προχωράς, πάντα στοχεύοντας στην απόλυτη ποιότητα των προϊόντων σου. Σ' αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, η πρώτη μας κίνηση μετά την εξαγορά ήταν να δημιουργήσουμε νέες δομές, οι οποίες θα συνέβαλαν με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο τρόπο στην πραγμάτωση των στόχων μας και την εύρυθμη αναπτυξιακή πορεία της ELVIART. Έτσι, σήμερα, η εταιρεία έχει την ευχέρεια να εξελίσσεται γρήγορα, κάτι που φέρνει άμεσα θετικά συνολικά αποτελέσματα και βέβαια, αύξηση του καθαρού τζίρου μας.

32 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019


Η συνεχής επένδυση είναι µία στρατηγική επιλογή σας για να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισµό; Είναι γεγονός πως στον κλάδο µας υπάρχουν έντονες ανταγωνιστικές τάσεις. Εμείς παρακολουθούμε, βεβαίως, το σοβαρό ανταγωνισμό, για να έχουμε γνώση των βημάτων που γίνονται στην αγορά. Ωστόσο, δίνουμε περισσότερη έμφαση στα δικά μας βήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η επένδυση που έχουμε κάνει όσον αφορά στον τεχνολογικό μας εξοπλισμό. Αυτή η επένδυση μας δίνει ένα ουσιαστικό προβάδισμα στην αγορά. Ξέρετε, η εταιρεία μας κλείνει περίπου 100 χρόνια σε λίγο καιρό και αυτό σημαίνει για εμάς ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στη διαφύλαξη του κύρους του brand και ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να πηγαίνουμε πάντα μπροστά, έχοντας ως συνοδοιπόρους μας τα 120 άτομα που εργάζονται δημιουργικά μαζί μας. Οπότε, αυτή είναι και η κινητήριος δύναµη πίσω από κάθε επόµενο βήµα… Σίγουρα. Για μένα, η ενέργεια της εξαγοράς το 2013 ήταν μία κίνηση που απαιτούσε τόλμη. Αλλά, θα έλεγα, μελετημένη τόλμη. Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε την εξυγίανση της εταιρείας, θέσαμε νέα στρατηγική, βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη, με συγκεκριμένα βήματα και στόχους. Μόλις ολοκληρώνουμε ένα βήμα, προχωράμε άμεσα στο επόμενο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν σταματάμε να αναπτυσσόμαστε ως εταιρεία και ως brand ενώ διατηρούμε υψηλό το κίνητρο το δικό μας, των συνεργατών και των εργαζομένων μας και βεβαίως υψηλό το ενδιαφέρον των καταναλωτών μας. Ποιες από τις κινήσεις της επόµενης µέρας θεωρείτε κοµβικής σηµασίας για την ανάπτυξη της εταιρείας; Όπως ανέφερα και παραπάνω, το ανθρώπινο δυναμικό, η αξιόλογη στελέχωση της εταιρείας είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για να προχωρήσει σωστά μία εταιρεία, και κυρίως μία εταιρεία, όπως η ELVIART, που όσο και αν επεκτείνεται, θέλουμε να τη βλέπουμε ως οικογενειακή. Είναι σπουδαίο να έχεις γύρω σου άτοµα ικανά, που να τα έχεις επιλέξει χάρη στις επαγγελματικές τους γνώσεις και το ήθος του χαρακτήρα τους, να τα εµπιστεύεσαι, και να λειτουργούν συνολικά σαν µία δεµένη οµάδα. Η µεγαλύτερη χαρά και περηφάνεια µου, λοιπόν, είναι ότι αυτή τη στιγµή είµαστε στελεχωµένοι µε εξαιρετικούς συνεργάτες και τελικά, αυτό που επιτύχαμε ως επαγγελµατική κατάκτηση είναι αποτέλεσµα απόλυτα συλλογικής δουλειάς χρόνων.

Η αξιόλογη στελέχωση της εταιρείας είναι σίγουρα προϋπόθεση προόδου Επενδύετε δηλαδή σηµαντικά και στο ανθρώπινο δυναµικό… Πιστεύω σ' αυτό που λένε και στη γλώσσα του ποδοσφαίρου, πως αν έχεις καλά αποδυτήρια, πηγαίνει καλά και η ομάδα όταν παίζει. Χαριτολογώντας, λοιπόν, θα έλεγα ότι σίγουρα έχουμε πολύ καλά αποδυτήρια. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει τυχαία. Φροντίζουμε να επενδύουμε συνέχεια στο εξειδικευμένο προσωπικό μας με συστηματική εκπαίδευση στα θέματα της ασφάλειας και της υγιεινής, τόσο για την σωστή παραγωγή των προϊόντων μας, όσο και για την προστασία των ιδίων. Πιστεύω ότι μόνο μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά, με ανταμοιβές στο θετικό πρόσημο για όλους μας. Γι’ αυτό, στηρίζουμε τους ανθρώπους μας με κάθε τρόπο, όπως και αυτοί συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη της εταιρείας μας. Έχετε εντάξει και την καινοτοµία στο νέο σχεδιασµό; Η ELVIART βασίζεται στην παράδοση που έχει ξεκινήσει από το 1952, αλλά προχωράει με καινοτόμες στοχευμένες επιλογές. Πραγματικά, προσθέτουµε συνέχεια νέους κωδικούς. Είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξή μας το τμήμα R&D, που σχεδιάζει και υλοποιεί προϊόντα που απαντάνε στις διαφορετικές ανάγκες κάθε αγοράς. Όταν έχουμε πάνω από 55% μερίδιο στην ελληνική αγορά και από το 1982 κινούμαστε με έντονη εξαγωγική στρατηγική, τότε σί-

1. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου έχει ανανεωθεί πλήρως από το 2013. 2. Αφού το προϊόν ψηθεί στους ειδικούς φούρνους... 3. Συσκευάζεται και αποθηκεύεται

IOYΛ ΑΥΓ 2019 • ΨΗΤΟ • 33


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

2

1

4 1. Ο ποιοτικός έλεγχος αποτελεί σηματικό τμήμα της εταιρείας . 2.,4. Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό σε κάθε στάδιο παραγωγής 3. Η διαδικασία αποθήκευσης

3

Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα μας εξάγονται σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο

γουρα πρέπει να αναζητάμε συνέχεια φρέσκιες ιδέες, να ενισχύουμε την πολυχρηστικότητα των πιτών μας, να εμπνέουμε τους καταναλωτές μας για νέους συνδυασμούς και γεύσεις στο τραπέζι τους! Συγκεκριµένα, εξάγετε σε περισσότερες από 40 χώρες. Αυτό πρακτικά σηµαίνει πως µιλάµε για ένα πολύ σηµαντικό κοµµάτι των πωλήσεών σας… Η εταιρεία µας γενικά βασίζεται σε 4 σηµαντικούς πυλώνες: το ψητοπωλείο, το χονδρεµπόριο, το retail και τις εξαγωγές. Όλες οι εταιρείες επιδιώκουν να αναπτύξουν τις πωλήσεις τους έξω από την Ελλάδα, καθώς η εγχώρια αγορά αν και πολύ δραστήρια και ανταγωνιστική, παραµένει εκ των πραγμάτων µικρή. Συγχρόνως, πάντα ήµασταν ιδιαίτερα εξωστρεφής εταιρεία. Από το 1980 που µπήκα στην ELVIART, το πρώτο µέληµά µου ήταν η εξαγωγή, που ξεκίνησε με τη συνεργασία μας με τη Γερμανία. Σήμερα τα προϊόντα μας εξάγονται σε δεκάδες χώρες στην Αυστραλία, στην Αμερική, στην Ευρώπη από τα Βαλκάνια έως τις Σκανδιναβικές χώρες.

34 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

Πώς προσεγγίζετε τις ξένες αγορές; Θα έλεγα ότι οργώνουµε όλον τον κόσμο. Τώρα γυρίσαµε όλη τη Σκανδιναβία και σε λίγες εβδοµάδες θα ξαναφύγουµε. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε τοποθετηθεί σε κάθε µεγάλη χώρα του εξωτερικού, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψιν τη δυναµική και τα αποτελέσματά της. Συγχρόνως, από το 1982 συµµετέχουµε και σε µεγάλες διεθνείς εκθέσεις, χάρη στις οποίες έχουμε κερδίσει σε ανάδειξη των προϊόντων μας και έχουμε δηµιουργήσει µία πλούσια βάση δεδοµένων στην παγκόσμια αγορά. Επίσης, έχουμε κερδίσει για τα προϊόντα μας όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ποιότητας, όπως HACCP, ISO, HALAL, BRC. Το κυριότερο είναι ότι, μέσα από το κύρος της πίτας ELVIART και την αξιοπιστία των συνεργατών μας, έχουμε επιτύχει μακροπρόθεσμες συνεργασίες. Ποια είναι σήµερα η παραγωγική σας δυνατότητα και πόσα τ.µ. καταλαµβάνει το εργοστάσιο της ELVIART; Συνολικά, µαζί µε τις αποθήκες, το κτίριό µας εκτείνεται σε 3.200 τ.µ. εγκαταστάσε-

ων, ιδιόκτητων στο σύνολό τους. Απασχολούµε 120 άτοµα και παράγουµε ηµερησίως 650 έως 700 χιλιάδες πίτες. Ωστόσο, το peak της παραγωγής µας είναι γύρω στο 1 εκ. πίτες την ηµέρα. Έχουμε επενδύσει σε σημαντικό βαθμό σε εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό και φροντίζουμε για τη συστηματική και σωστή συντήρησή του. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το µέλλον; Για κάθε βιομηχανία με ηγετικό χαρακτήρα στην αγορά, όπως η ELVIART, πρωταρχικό µέληµα είναι να μην σταματάμε την καινοτόμα εξελικτική πορεία του προϊόντος μας, να προσθέτουμε θρεπτική αξία στις επιλογές του καταναλωτή σε παγκόσμιο επίπεδο και να ανανεώνουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει μαζί του. Η επόµενη γενιά, ο Γιώργος και η Θάλεια, που είναι νέα παιδιά, φέρνουν τη δική τους φρέσκια ματιά και τον έμπρακτο ενθουσιασμό τους, που αποτελεί την απαραίτητη τροφή για το ισχυρό μέλλον της εταιρείας. Έχουν πλέον αναλάβει το management της εταιρείας, και τον έλεγχο κάθε παραγωγικής διαδικασίας, με μένα πάντα στο πλευρό τους, και με την πολύτιμη σύμπραξη νέων εξαιρετικών στελεχών. Το δικό μου όραμα συναντιέται με τις δικές τους προκλήσεις για να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τα επόμενα 100 χρόνια, γιατί όχι; Οι ευκαιρίες είναι πάντα εκεί, και όταν δεν είναι, τις δημιουργείς. n


ΡΕΠΟΡΤΆΖ

Farm to table Όταν τα εστιατόρια καλλιεργούν

1 2

Η τάση από τη φάρμα στο πιάτο δεν είναι νέα. Παραμένει όμως εξαιρετικά επίκαιρη, όσο φουντώνει η συζήτηση για την ποιότητα της τροφής και τη στροφή σε πιο φιλικά για το περιβάλλον συστήματα καλλιέργειας… 3

Μ ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕΥΑ ΤΟΥΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΑΠΌ ΤΟ ΑΡΧΕΊΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΆΤΩΝ 36 • ΨΗΤΟ • ΙΟΥΛ ΑΥΓ 2019

άγειρες που καλλιεργούν μποστάνια, εστιάτορες που σπέρνουν κάθε λογής λαχανικά και φρούτα, αλλά και αγρότες ή κτηνοτρόφοι που οργανώνουν όλη την παραγωγή τους σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του μάγειρα… Η τάση «Από τη φάρμα στο πιάτο» θα συναρπάζει πάντα τους ευαισθητοποιημένους υπηρέτες της γαστρονομίας που αναζητούν την ποιότητα και τη θρεπτική αξία κάθε τροφίμου, κάθε συστατικού, κάθε πιάτου. Τα ελληνικά εστιατόρια δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.

ΑΠΌ ΤΗ ΦΆΡΜΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΝICE ‘N’ EASY Ο όμιλος Nice ‘n’ Easy δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι από τους πρωτοπόρους της τάσης. Όπως σημειώνει ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης, σεφ και συνιδιοκτήτης της εταιρείας: «Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα farm to table εστιατόριο ξεκίνησε αρχικά από τον συνεταίρο μου, τον Δημήτρη Χριστοφορίδη που ερχόμενος από το Λος Άντζελες πριν από 15 χρόνια, είχε εντυπωσιαστεί από την τάση που είχε πρωτοσυναντήσει εκεί. Ανοίγοντας το Nice n Easy τολμήσαμε να κάνουμε αυτή την ι-


Η τάση «Από τη φάρμα στο πιάτο» συναρπάζει διαχρονικά όλους τους σεφ που αναζητούν σταθερά την κορυφαία ποιότητα σε κάθε συστατικό.

4 5

1. Στην κουζίνα του "Frankie", του ομίλου Nice 'n Easy η μπριγάδα δημιουργεί με βιολογικά 2. Ο σεφ του ομίλου Nice n Easy, Νίκος Μάρας. 3. Η ιδιοκτήτρια του "Περιβολιού στη Βάρη" Άννα Μορδεχάι. 4. Ένα περιβόλι γεμάτο χρώματα στη Βάρη. 5. Άποψη από τη σάλα του "Μusique Cafe and More", στο Παγκράτι

δέα πράξη με βιολογικές Α' ύλες από τη φάρμα στο πιάτο». Ωστόσο, εκείνη την εποχή οι δυσκολίες ήταν πολλές: «Το βασικό μας εμπόδιο ήταν ότι δεν υπήρχαν βιολογικά προϊόντα στο εμπόριο. Τότε το βιολογικό ελαιόλαδο κόστιζε 6,5 ευρώ το κιλό όταν το συμβατικό είχε μόλις 2 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε πως με αυτά τα δεδομένα ήταν αδύνατο να στήσουμε ένα value for money μενού. Πήραμε λοιπόν τα όρη και τα βουνά και βρήκαμε δικούς μας παραγωγούς. Δημιουργήσαμε έτσι ένα fair trade, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, με δικούς μας προμηθευτές χωρίς κανένα

έξω, έχει Ω3 λιπαρά και τη λιγότερη χοληστερόλη από οποιοδήποτε κρέας άλλου ζώου. Από εκεί και πέρα στο μενού μας δουλεύουμε επίσης με μαύρους χοίρους και αγριόχοιρους, μαύρα κοτόπουλα και ελευθέρας βοσκής». Φυσικά, δεν σταματούν να αναζητούν ποιοτικά προϊόντα και νέους προμηθευτές: «Προσπαθούμε βέβαια να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά και επειδή κάνουμε και πολλά πιάτα ημέρας, στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε διαρκώς και να προτείνουμε πάντα κάτι νέο».

ΈΝΑ ΠΕΡΙΒΌΛΙ ΌΝΕΙΡΟ

μεσάζοντα, καταφέρνοντας να μειώσουμε τις τιμές δραματικά». Σήμερα, 10 χρόνια μετά, έχοντας πλέον ανοίξει και το all day bistro Frankie, οι δύο ιδιοκτήτες δεν περιορίζονται στην εξασφάλιση συμφερουσών συμφωνιών, αλλά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα διατηρώντας το δικό τους κοπάδι βουβαλιών στην Κερκίνη: «Αγοράσαμε εδώ και 5 χρόνια βουβάλια, κάνουμε τις δικές μας εκτροφές και κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο λόγος που επιλέξαμε το βουβάλι είναι γιατί πρόκειται για το πιο υγιεινό κρέας στον κόσμο, είναι ελευθέρας βοσκής, σιτίζεται

Η Άννα Μορδεχάι είναι η εμπνευστής και δημιουργός του «Περιβολιού της Βάρης», το οποίο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία του η επιθυμία της να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην τροφή του και στην ουσία της έννοιας «σωστή διατροφή». Όπως εξηγεί η ίδια: «Έχουμε μπερδευτεί πάρα πολύ με όλες αυτές τις πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά σχετικά με το τι είναι υγιεινό και τι όχι. Η υγιεινή διατροφή προϋποθέτει να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στο φυσικό ρυθμό των πραγμάτων». Το εστιατόριο στο Περιβόλι σερβίρει πιάτα με Α’ ύλες που έχουν παραχθεί είτε μέσα στο περιβόλι είτε όσο πιο κοντά γίνεται σ’ αυτό, στη σωστή τους εποχή και καλλιεργημένα με σεβασμό προς τη φύση. Πιστοποιημένο για βιολογική καλλιέργεια, δεν παράγει μόνο λαχανικά αλλά εκτρέφει και κότες από τις οποίες αξιοποιεί καθημερινά τα φρέσκα αβγά που προσφέρουν: «Προσπαθούμε να αξιοποιούμε το κρέας των ζώων που μεγαλώνει ο τόπος μας και όχι εκείνων που έχουν έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου, ενώ επιλέγουμε να αξιοποιούμε το ζώο ολόκληρο στηρίζοντας έτσι και τον κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει αποφεύγοντας να συσσωρεύουμε ζωικά απόβλητα”. Μια από τις βασικές δυσκολίες του όλου εγχειρήματος όπως παραδέχεται η ίδια ωστόσο είναι να επικοινωνήσουν όλη αυτήν την προσπάθεια στους καταναλωτές: «Ο κόσμος έχει ΙΟΥΛ ΑΥΓ 2019 • ΨΗΤΟ • 37


ΡΕΠΟΡΤΑΖ με». Το Περιβόλι λειτουργεί με α λα καρτ πλήρες μενού από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, από Τετάρτη έως Κυριακή. Στους πελάτες του συγκαταλέγονται οικογένειες, foodies, εργαζόμενοι που κάνουν στον κήπο του το lunch break τους και freelancers που κάθονται κάτω από τα δέντρα με ένα κρασάκι ή ένα χυμό και κάνουν δημιουργικά την εργασία τους: «Πραγματικά είμαστε μέσα στην καθημερινότητα μια ανάπαυλα».

ΑΠΌ ΤΗΝ ΝΆΞΟ ΜΕ ΑΓΆΠΗ 1 2

Ολοένα και περισσότερα εστιατόρια "αγκαλιάζουν" την τάση "Από τη φάρμα στο πιάτο"

3

1. Το "Περιβόλι στη Βάρη" έχει αφοσιωμένους πελάτες. 2. Η σάλα του Frankie. 3. Στο ναξιώτικο αγρόκτημα του Musique Café and More. 4. Ο κ. Χρ. Αθανασιάδης, συνιδιοκτήτης του Ομίλου Nice 'n Easy.

συνηθίσει να τρώει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και είναι δύσκολο να πειστεί ότι υπάρχουν εναλλακτικές. Για εμάς δεν υπάρχει κακό φαγητό, υπάρχει όμως κακή επεξεργασία, κακό μαγείρεμα και κακή ποσότητα». Έμπνευση για το μενού είναι τα ίδια τα παρτέρια: «Θα βγει έξω ο σεφ μια βόλτα, θα δει κάτι και θα σκεφτεί πώς θα το εντάξει στο πιάτο. Το δικό μας μενού δεν έχει μεγάλο εύρος. Δουλεύουμε με μία βάση πραγμάτων. Σίγουρα έχουμε την 38 • ΨΗΤΟ • ΙΟΥΛ ΑΥΓ 2019

4

πρόκληση του αυτοσχεδιασμού και τού να δημιουργήσουμε ένα ευρύ μενού με στενότερα υλικά. Έχουμε, ωστόσο, περιορισμούς. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε μάνγκο εκτός αν βρούμε κάποιον Κρητικό που πέτυχε να τα φτιάξει όμορφα. Προσπαθούμε κάθε χρόνο να είμαστε πιο αυτάρκεις, να βελτιωνόμαστε και να φέρνουμε κάτι ακόμα καλύτερο στον καταναλωτή. Αποκτάμε γερούς δεσμούς με τους προμηθευτές μας, μας στηρίζουν και τους στηρίζου-

Δύο πρώτα ξαδέρφια, ο Μάκης Ξενάκης και ο Ιάκωβος Μικές, άνοιξαν πριν από λίγα χρόνια στο Παγκράτι το Musique Café and More. Εκεί σερβίρουν από την πρώτη μέρα πιάτα με Α' ύλες που προέρχονται κατά κανόνα από την Νάξο και κατά βάση από τα δικά τους κτήματα. Όπως εξηγεί ο κ. Mικές: «Η ιδέα γεννήθηκε λόγω των κτημάτων που διατηρούσε ο πατέρας μου στη Νάξο, όπου και μεγάλωσα». Έτσι μία με δύο φορές την εβδομάδα φτάνει στο εστιατόριο της Αθήνας όλη η παραγωγή του κτήματος, που πλέον δεν εξαντλείται στα λαχανικά και τα φρούτα, αλλά περιλαμβάνει και κρέας από κοκόρια, πάπιες, γαλοπούλες και γουρουνόπουλα που εκτρέφονται στο κτήμα τροφοδοτώντας το εστιατόριο της Αθήνας: «Υπάρχουν δύο συνεργάτες που ασχολούνται αποκλειστικά με τις ανάγκες της φάρμας σε καθημερινή βάση», σημειώνει ο κ. Μικές. Όσο για τα μποστάνια, σ’ αυτά μεγαλώνουν κάθε εποχή από κολοκύθια, μελιτζάνες και αγγούρια μέχρι καρπούζια, μαρούλια, λάχανα και πατάτες, αλλά και μυρωδικά κάθε λογής. Εδώ η πλειονότητα των καλλιεργειών γίνεται με βιολογικό τρόπο: «Το 80% των προϊόντων μας είναι βιολογικά. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα και γι’ αυτό δεν ραντίζουμε και παίρνουμε αυτά που μπορεί να μας δώσει η γη φυσιολογικά. Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα μας. Είναι ελεύθερα και τρέφονται με χορτάρι, καλαμπόκι και ελεύθερη βόσκηση». Σύμφωνα με τον κ. Μικέ, ο πελάτης γνωρίζει για αυτήν την προσπάθεια και την επιβραβεύει: «Τα κρέατά μας είναι χαρακτηριστικά. Το ίδιο ισχύει και για τις πατάτες. Ο κόσμος τα έχει ξεχωρίσει, πράγμα που ισχύει και για την ντομάτα και τα αβγά μας. Αντίστοιχα παίρνουμε εξαιρετικά σχόλια για τους κολοκυθοκεφτέδες, τους μαραθοκεφτέδες, αλλά και για τα τυριά μας». Μάλιστα, όλη αυτή η αποδοχή οδήγησε τους ιδιοκτήτες στην απόφαση να ανοίξουν στα τέλη Μαΐου ένα δεύτερο Musique Café and More, αυτή τη φορά στο νησί της Νάξου. n


The oil that understands what chefs want

BUNGE PRO CUISINE F1

BUNGE PRO CUISINE F10

Εξασφαλίζει 30 ώρες τηγανίσματος1

Εξασφαλίζει 72 ώρες τηγανίσματος1

Το Bunge Pro Cuisine F1, περιέχει αντιαφριστικό και αντιοξειδωτικό, και λόγω αυτών έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το απλό ηλιέλαιο.

Το Bunge Pro Cuisine F10 είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που αλλάζει τα δεδομένα για όσα ξέρουμε έως σήμερα για τα λάδια για τηγάνισμα.

Έχει διάρκεια ζωής 30 ωρών (δηλαδή αντέχει 4 ημέρες συνεχόμενης χρήσης στο τηγάνι χωρίς αλλαγή). Ως ημέρα χρήσης ορίζεται η 8ωρη συνεχόμενη χρήση του προϊόντος στην φριτέζα / τηγάνι. Χρειάζεται καθημερινό συμπλήρωμα μόνο της ποσότητας που απορρόφησε το προϊόν έως το τέλος της χρήσης του.

Είναι ένα μοναδικό προϊόν που δίνει έντονα χρυσαφένια όψη στα παναρισμένα τρόφιμα και τις τηγανιτές πατάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ελαϊκά οξέα και έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής 72 ωρών (δηλαδή αντέχει 9 ημέρες συνεχόμενης χρήσης στο τηγάνι χωρίς αλλαγή). Ως ημέρα χρήσης ορίζεται η 8ωρη συνεχόμενη χρήση του προϊόντος στην φριτέζα /τηγάνι. Χρειάζεται καθημερινό συμπλήρωμα μόνο της ποσότητας που απορρόφησε το προϊόν έως το τέλος της χρήσης του. Προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση (έως και 60%) για τον επαγγελματία.

Παράγεται στην Ουγγαρία Συνιστώμενη θερμοκρασία καύσης είναι οι 180ο C. Ιδανικό για τηγάνισμα θαλασσινών ειδών και τυροπιτάκια.

BUNGE PRO CUISINE F9 Εξασφαλίζει 60 ώρες τηγανίσματος

1

Το Bunge Pro Cuisine F9, συνδυάζει τα οφέλη του ηλιελαίου με υψηλή περιεκτικότητα ελαίκού οξέος και της ελαιοκράμβης. Το φαγητό που τηγανίζεται με αυτό είναι πιο «χρυσαφί» και τα παναρισμένα προϊόντα πιο τραγανά.

Το Bunge Pro Cuisine F10 αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και απαιτεί μικρότερο χρόνο προθέρμανσης, μπορεί να φιλτραριστεί κρύο, είναι πλούσιο σε «φιλικά προς την καρδιά» ακόρεστα λιπαρά, δεν δημιουργεί άφρισμα κατά το τηγάνισμα, είναι φυσικά εμπλουτισμένο με ΩΜΕΓΑ -9 μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Παράγεται στην Ουγγαρία Συνιστώμενη θερμοκρασία καύσης είναι οι 180ο C. Ιδανικό για τηγάνισμα προτηγανισμένης και φρέσκιας πατάτας.

Αποκλειστική διάθεση για την Ελλάδα:

Έχει διάρκεια ζωής 60 ωρών (δηλαδή αντέχει 8 ημέρες συνεχόμενης χρήσης στο τηγάνι χωρίς αλλαγή). Ως ημέρα χρήσης ορίζεται η 8ωρη συνεχόμενη χρήση του προϊόντος στην φριτέζα / τηγάνι. Χρειάζεται καθημερινό συμπλήρωμα μόνο της ποσότητας που απορρόφησε το προϊόν έως το τέλος της χρήσης του. Το Bunge Pro Cuisine F9 μπορεί να φιλτραριστεί κρύο, είναι πλούσιο σε «φιλικά προς την καρδιά» ακόρεστα λιπαρά, δεν δημιουργεί άφρισμα κατά το τηγάνισμα, είναι φυσικά εμπλουτισμένο με ΩΜΕΓΑ -9μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Έχει υψηλότερο σημείο καύσης σε σχέση με τα συμβατικά ηλιέλαια.

Εφηβείας 4, Αχαρναί, 136 72 Τ: +30 210 246 0083 Ε: info@elaiourgiki.com W: www.elaiourgiki.com

Παράγεται στην Ουγγαρία Συνιστώμενη θερμοκρασία καύσης είναι οι 180ο C. Ιδανικό για παναρισμένα - αλευρωμένα προϊόντα.

1.Οι ώρες αντοχής στο τηγάνισμα είναι η διάρκεια χρήσης ενός ελαίου που δίνει ένα σταθερό ποιοτικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης και συντήρησης. 2.Είναι μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς αντικαθιστώντας τα κορεσμένα με ακόρεστα λιπαρά συνεισφέρει στην διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σε κανονικά επίπεδα.


ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Surf & turf

Απρόσμενοι συνδυασμοί

Ο Γιάννης Στανίτσας πειραματίζεται με την τάση Surf ‘n’ Turf προτείνοντας πέντε ξεχωριστές συνταγές που «παντρεύουν» μοναδικά το κρέας με τα θαλασσινά.

ΣΥΝΤΑΓΈΣ - ΕΚΤΈΛΕΣΗ: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΝΊΤΣΑΣ ΦΩΤΌ: ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΤΣΊΤΣΟΣ

40 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

Ευχαριστούμε θερμά το εστιατόριο Μastello στην Αργυρούπολη για τη φιλοξενία

01


03 02

Quesadilla με κοτόπουλο και γαρίδες

01 ΥΛΙΚΆ (ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ)

--------------------------------------2 πίτες tortilla 30εκ. 150 γρ. κιμά κοτόπουλο 150 γρ. κρεμμύδι ξερό (χοντροκομμένο) 2 σκελίδες σκόρδο 1/3 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή 1/3 κ.γλ. κάρυ 1 αβοκάντο Χυμό από 2 λάιμ 4 γαρίδες ψιλοκομμένες 80 γρ. λευκό κρασί 1/3 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο 1 ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη --------------------------------------ΕΚΤΈΛΕΣΗ Σοτάρουμε τον κιμά με τα λαχανικά και προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τις γαρίδες ψιλοκομμένες. Κόβουμε το αβοκάντο και το πολτοποιούμε με ελαιόλαδο και λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε την τορτίγια με τον κιμά και ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά. Σερβίρουμε με το ντιπ γιαουρτιού.

• 15 ΛΕΠΤΑ •

• 10 ΛΕΠΤΑ •

Τηγανιά κοτόπουλο με μύδια

02

Hamburger θαλασσινών με μπέικον

03 ΥΛΙΚΆ (ΓΙΑ 2 ΆΤΟΜΑ)

--------------------------------------300 γρ. κοτόπουλο στήθος 200 γρ. μύδια φρέσκα 1 πιπεριά πράσινη 1 πιπεριά κόκκινη 100 γρ. φρέσκες τομάτες 2 σκελίδες σκόρδο 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 δάφνη Φρέσκο θυμάρι 2 κ.σ. μουστάρδα 100 γρ. λευκό κρασί 80 γρ. ελαιόλαδο --------------------------------------ΕΚΤΈΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τα μύδια. Κόβουμε το κοτόπουλο σε καρεδάκι. Σοτάρουμε σε τηγάνι το κοτόπουλο, προσθέτουμε τα λαχανικά, κομμένα σε καρεδάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε στο ενδιάμεσο. Προσθέτουμε τα μύδια. Όταν ανοίξουν, παίρνουμε λίγο από τη σάλτσα του φαγητού και την ανακατεύουμε με τη μουστάρδα. Τέλος, δένουμε την υπόλοιπη σάλτσα.

• 20 ΛΕΠΤΑ •

• 20 ΛΕΠΤΑ •

ΥΛΙΚΆ (ΓΙΑ 1 ΑΤΟΜΟ)

----------------------------------1 ψωμί hamburger 80 γρ. 1 μπιφτέκι θαλασσινών 140 γρ. 1 φέτα ντομάτα 2 φέτες μπέικον 70 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου 80 γρ. BBQ sauce (για το μπιφτέκι θαλασσινών) 80 γρ. μπακαλιάρο ή πέρκα 30 γρ. γαρίδες 40 γρ. σολωμό καπνιστό 1 φέτα ψωμί 1 φρέσκο κρεμμύδι 20 γρ. ούζο Αλάτι, πιπέρι, φρέσκο άνιθο ------------------------------------ΕΚΤΈΛΕΣΗ Περνάμε το ψάρι από το μπλέντερ και ενσωματώνουμε με το ψιλοκομμένο σολωμό και τις γαρίδες. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα και καρυκεύουμε. Πλάθουμε το μπιφτέκι και προψήνουμε στους 180°C για 10'. Ζεσταίνουμε το ψωμί και απλώνουμε τη BBQ sauce στο κάθε ψωμάκι. Στήνουμε το burger και σερβίρουμε.

• 15 ΛΕΠΤΑ •

• 10 ΛΕΠΤΑ •

IOYΛ ΑΥΓ 2019 • ΨΗΤΟ • 41


ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Σπετζοφάι λουκάνικο με γαρίδες

04 ΥΛΙΚΆ (ΓΙΑ 2 ΆΤΟΜΑ)

Εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές για κάθε επιχείρηση που θέλει να ακολουθεί τα food trends

-------------------------------------- 250 γρ. χωριάτικο λουκάνικο με 3 κρέατα (χοιρινό, αρνί, μοσχάρι) 200 γρ. κεμμύδια 200 γρ. πιπεριές πράσινες, κόκκινες 2 σκελίδες σκόρδο Φρέσκο θυμάρι 200 γρ. σάλτσα ντομάτας 100 γρ. λευκό κρασί 1 κ.σ. μαϊντανό 4 γαρίδες Λίγο χυμό λεμόνι ½ κ.γλ. πάπρικα γλυκιά --------------------------------------ΕΚΤΈΛΕΣΗ Κόβουμε το λουκάνικο σε χοντρές φέτες και τα λαχανικά σε καρεδάκι, τα σοτάρουμε όλα σε ελαιόλαδο και στο τέλος προσθέτουμε και τις γαρίδες. Σβήνουμε με το κρασί και μετά προσθέτουμε την ντομάτα. Καρυκεύουμε και σερβίρουμε.

• 15 ΛΕΠΤΑ •

42 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

• 20 ΛΕΠΤΑ •

Σουβλάκι μοσχαρίσιο με γαρίδα

05 ΥΛΙΚΆ (ΓΙΑ 4 ΣΟΥΒΛΆΚΙΑ)

--------------------------------------400 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο 8 γαρίδες καθαρισμένες 1 κρεμμύδι 1 πιπεριά 8 πιτάκια (για την πικάντικη σάλτσα) 500 γρ. τομάτα κονκασέ 1 κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 1 δάφνη Φρέσκο δεντρολίβανο 5 γρ. μπούκοβο καυτερό 80 γρ. ελαιόλαδο --------------------------------------ΕΚΤΈΛΕΣΗ Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη και το δεντρολίβανο. Ρίχνουμε το μπούκοβο και σβήνουμε με την τομάτα κονκασέ. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.

• 24 ΩΡΕΣ •

• 30 ΛΕΠΤΑ •


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Fine Mess

Σύγχρονο Smokehouse

Το κέντρο της Αθήνας υποδέχτηκε πριν από λίγο καιρό ένα πρωτότυπο concept που «παντρεύει» την κουλτούρα του αμερικάνικου barbeque με το fine dining, δίνοντας στην τέχνη του καπνίσματος μια νέα διάσταση. ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕΛΈΝΗ ΔΌΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΤΣΊΤΣΟΣ

Τ

o 2015 o Kωστής Μπαστιάς, ένας εκ των ιδιοκτητών της «Κόκκινης Σβούρας» στο Χαλάνδρι, και η chef και σύντροφός του, Έλενα Kαπέρδα ξεκίνησαν ένα γαστρονομικό οδοιπορικό 45 ημερών στις ΗΠΑ, διασχίζοντας 39 πολιτείες, κάνοντας 22 χιλιάδες χλμ και δοκιμάζοντας σε περιοχές, όπως το Μέμφις και το Κάνσας, τη γεύση του αυθεντικού barbeque. Ενθουσιασμένοι με το γευστικό αποτέλεσμα που αποδίδει το ξύλο στο κρέας, επέστρεψαν στην Ελλάδα και κατασκεύασαν στο σπίτι τους το δικό τους καπνιστήριο, με τη βοήθεια του αδερφού του Κωστή και μηχανολόγου, Διονύση Μπαστιά, στηριζόμενοι στα αυθεντικά αμερικάνικα πρότυπα. Ύστερα από γευστικά πειράματα τριών χρόνων, παρουσιάζουν σήμερα, μαζί με την Παυλίνα Θανοπούλου, το «Fine Mess», στην οδό Σκουφά: «Αντιληφθήκαμε ότι αυτή η ξεχωριστή καπνιστή γεύση αξίζει να εξελιχθεί, να πάει ένα βήμα παρακάτω και για αυτό και πειραματιστήκαμε και με άλλα κρέατα, όπως το αρνί, το κοτόπουλο, η πάπια και η γαλοπούλα και θελήσαμε να παρουσιάσουμε τη δικιά μας σύγχρονη γαστρονομική πρόταση για το barbeque. Εμπνευστήκαμε από την πρόκληση των υλικών, των τεχνικών, των συνδυασμών εκείνων που δεν είχαμε δει και δοκιμάσει, και δημιουργήσαμε την

44 • ΨΗΤΟ • ΙΟΥΛ ΑΥΓ 2019

δική μας αυθεντική γαστρονομική έκφραση», μας εξηγεί ο Κωστής Μπαστιάς. Αν και οι ιδιοκτήτες του «Fine Mess» δραστηριοποιούνταν μέχρι σήμερα στο Χαλάνδι, η απόφασή τους να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας με το barbeque concept τους, δεν ήταν καθόλου τυχαία: «Είναι, όντως, ένα μεγάλο τόλμημα για εμάς επιχειρηματικά γιατί δεν γνωρίζουμε το κέντρο, όμως, θέλαμε αυτό το concept να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο και να γίνει ένα σημείο αναφοράς για την πόλη μας», μας λέει ο κ. Μπαστιάς.

ΠΟΛΎΩΡΟ ΚΆΠΝΙΣΜΑ Στον κάτω όροφο του Fine Mess, δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα, υπάρχουν τα δύο χειροποίητα καπνιστήρια, όπου ο Κωστής Μπαστιάς, ιδιοκτήτης και pitmaster, είναι ο άνθρωπος που ασχολείται αποκλειστικά με το κρέας, από την προετοιμασία τους πριν μπουν στο καπνιστήριο μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή και, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, κρατούσε το θερμόμετρο για τον έλεγχο της θερμοκρασίας που παράγουν τα ξύλα στα καπνιστήρια. «Το barbecue είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που ξεκινάει από τις 6.30 το πρωί και απαιτεί διαρκώς έναν άνθρωπο από πάνω γιατί αν κάτι πάει λάθος, έχεις καταστρέψει το κρέας της ημέρας και με-

τά δε μπορείς να δουλέψεις», μας εξηγεί. Όμως, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυθεντικά smokehouses εφόσον πρόκειται για μια τόσο ξεχωριστή γευστική εμπειρία; «Το κόστος είναι υψηλό γιατί πρώτον έχουμε ποιοτική πρώτη ύλη, black angus, εξαιρετικές κοπές χοιρινού και το ξύλο οξιάς είναι ένα ακριβό υλικό. Επιπλέον, ένα κατάστημα με καπνιστήρια χρειάζεται τρομερή υποδομή και σύστημα εξαερισμού, και τέλος, τα καπνισμένα κρέατα δεν μπορούν να δοθούν προς κατανάλωση στον πελάτη την επόμενη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις πολύ προσεκτική διαχείριση και για αυτό λειτουργούμε με τη λογική του ‘‘When It's Gone, It's Gone’’», μας λέει ο κ. Μπαστιάς.

ΜΕ ΈΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΚΡΈΑΣ Η chef Έλενα Kαπέρδα βρίσκεται στο τιμόνι της κουζίνας του «Fine Mess» παντρεύοντας αρμονικά το fine dining με τη ‘’mess’’ λογική του barbeque και διαμορφώνει ένα lunch menu που ακολουθεί μια comfort λογική με επιλογές από burger και σάντουιτς με black angus, και ένα dinner menu που παρουσιάζει όλη τη γκάμα των καπνιστών κρεάτων, όπως το brisket με πουρέ τοπιναμπούρ (αγκινάρα της Ιερουσαλήμ) και potato hαzelnuts αλλά και μια ιδιαίτερη καπνιστή πρόταση με ολό-


1 2

3 4 1. Η σάλα του εστιατορίου. 2. Η chef, Έλενα Καπέρδα. 3. Οι ιδιοκτήτες του «Fine Mess». 4. Το πιάτο με Brisket, εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία του Texas Barbeque.

Κρέας υψηλής ποιότητας και χαλαρή ατμόσφαιρα συνθέτουν τη φιλοσοφία του «Fine Mess». ΙΟΥΛ ΑΥΓ 2019 • ΨΗΤΟ • 45


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1

3

Οι ιδιοκτήτες του «Fine Mess» επενδύουν σε συνεργάτες που ταυτίζονται με το εστιατορικό τους όραμα.

4

2

κληρο κοτόπουλο poussin σε χειροποίητη σφολιάτα με κρέμα ricotta και honey rum sauce. Τέλος, υπάρχει και το bar menu, το οποίο επιμελήθηκε ο Ανδρέας Αβραμίδης, με aperitivo, signature cocktails, σπάνια bourbons, μια προσεγμένη λίστα κρασιών και έξι ‘’teaser’’ πιάτα, που συνοδεύουν το αλκοόλ, όπως τα τραγανά χωνάκια με καπνιστή πάπια και κρέμα κουνουπιδιού. Kαθημερινά, ο κατάλογος ενισχύεται με ένα πιάτο ημέρας ενώ όλες οι παρασκευές του «Fine Mess» γίνονται στην κουζίνα του καταστήματος, από τις sauces μέχρι το ψωμί, τις τσιαπάτες και τα πρέτσελ: «Αγαπάμε την γαστρονομία γιατί προσφέρουμε μια συνολική εμπειρία στον πελάτη, δεν είμαστε ‘'κατά συρροήν’’ εστιάτορες, πρώτα βρίσκουμε την ιδέα που μας εξιτάρει και μετά τη μοιραζόμαστε με τον κόσμο. Είναι η πρωτοτυπία που μεταμορφώνει το φαγητό από γεύμα σε εμπειρία και για εμάς η δημιουργικότητα θα ορίζει πάντα τον πυρήνα μας σε κάθε μας εγχείρημα», μας λέει ο Κωστής Μπαστιάς.

ΜΟΝΤΈΡΝΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΉ BARBEQUE

1. Προετοιμασία των spare ribs. 2. Κεντρική θέση στη σάλα έχει η μπάρα του «Fine Mess». 3. To χειροποίητο καπνιστήριο. 4. Ο χώρος ακολουθεί μια σύγχρονη αισθητική barbeque.

46 • ΨΗΤΟ • ΙΟΥΛ ΑΥΓ 2019

Χωρίς να ακολουθεί τα διακοσμητικά κλισέ των barbeque restaurants, το Fine Mess είναι ένας minimal μοντέρνος χώρος, που αποπνέει ζεστασιά, χρησιμοποιεί το ξύλο με σύγχρονο τρόπο αλλά προσθέτει και πρωτότυπα στοιχεία όπως το μάρμαρο, στη μπάρα του καταστήματος. Το μεγάλο οικογενειακό τραπέζι στο βάθος του καταστήματος ενθαρρύνει τη φιλοσοφία του barbeque, όπως μας εξηγεί η Παυλίνα Θανοπούλου: «Όλο το concept είναι βασισμένο στην κουλτούρα του barbeque. Μια οικεία και οικογενειακή υπόθεση που κανένας δεν τρώει μόνος του. Παρέες και φίλοι μαζεύονται γύρω από μεγάλα τραπέζια, με το φαγητό στη μέση, σε μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και καλούς φίλους». n


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

A Gourmet

τυριά

made in Greece

Η ελληνική τυροκομία γνωρίζει μέρες ένδοξες. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ξεχωριστών προϊόντων, που ξεφεύγουν από τις κλασικές παραδοσιακές συνταγές… ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΕΎΑ ΤΟΎΝΑ

48 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

ξιοποιώντας βότανα, λαχανικά, μπαχαρικά, μανιτάρια ή ξηρούς καρπούς και εφαρμόζοντας καινοτόμες και ιδιαίτερες τεχνικές τυροκόμησης, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί τολμούν να προτείνουν ξεχωριστά τυροκομικά προϊόντα που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις πιο προχωρημένες ντελικατέσεν προτάσεις των Γάλλων και Ιταλών συναδέλφων τους που φημίζονται για τα γκουρμέ τυριά τους διεθνώς. Μιλήσαμε με τους ανήσυχους Έλληνες τυροκόμους διερευνώντας τις δυνατότητες αυτών των προϊόντων, αλλά και το ενδιαφέρον εστιατόρων, σεφ και καταναλωτών για αυτά.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η εταιρεία ΑΦΕΣ ΠΑΓΩΝΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, στις Ερυθρές Αττικής, με 45 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της τυροκομίας, λανσάρει τα τελευταία χρόνια και μία συναρπαστική σειρά γκουρμέ τυριών, που περιλαμβάνει τη βραβευμένη με αργυρό μετάλλιο γραβιέρα με θυμάρι, τη «χρυσή» γραβιέρα κρασάτη και κάποια άλλα σαγανοτύρια με μπούκοβο, δυόσμο και θυμάρι. Όπως εξη-


τη θέση τους στην αγορά. Θέλουν υπομονή και συστηματική προώθηση».

ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ Η Ελλάδα πέρα από τα τυριά της φημίζεται και για την απίστευτη γκάμα μυρωδικών και βοτάνων που φυτρώνουν σε κάθε γωνιά της. Όταν αυτά τα δύο συνδυαστούν με φαντασία, δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τον κύριο Ιάκωβο Βαλέρη από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η οποία παράγει μια παραλλαγή της περίφημης γραβιέρας Νάξου, με θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο και αποξηραμένη κόκκινη πιπεριά: «Η ανάγκη παραγωγής αυτών των προϊόντων έχει προκύψει από δύο βασικές αιτίες. Η πρώτη αφορά το καταναλωτικό κοινό το οποίο ζητούσε μία διαφοροποιημένη βερσιόν του αγαπημένου του τυριού και η δεύτερη, την ανάγκη της Ένωσης να αξιοποιήσει το σύνολο του παραγόμενου γάλακτος των κτηνοτρόφων της». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Γιώργος Μελενεκλής, από το συνεταιρισμό Μενοίκιο, που λανσάρει "Τυρί σχάρας με δυόσμο" σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η δική μας καινοτομία αφορά μεταξύ άλλων και το ότι εντοπίσαμε εγκαίρως τη στροφή της αγοράς στα κατσικίσια προϊόντα. Ήμασταν δηλαδή «to the point». Το τυρί σχάρας με γεί η κυρία Νατάσσα Παγώνη, η ανάγκη για διαφοροποίηση προέκυψε ως απαίτηση από τους δυνητικούς πελάτες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Εμείς παράγουμε την κρασάτη γραβιέρα εδώ και πολλά χρόνια. Το τελευταίο διάστημα αυξήσαμε τον όγκο παραγωγής της, καθώς παρατηρήσαμε έντονο ενδιαφέρον από τις ξένες αγορές τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας, ενώ συγχρόνως προχωρήσαμε και στο λανσάρισμα νέων κωδικών για τον ίδιο λόγο». Ο κ. Χρήστος Μπάφας από την εταιρεία ΜΠΑΦΑΣ Γ. & ΣΙΑ ΑΒΕΕ, στην Άρτα, παράγει τυροκομικά προϊόντα με το εμπορικό σήμα «Κρυστάλλι». Από τους πρώτους τυροκόμους που πειραματίστηκαν με πρωτότυπες προτάσεις, λανσάρει τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, δύο τύπους γραβιέρας με πιπέρι και τσίλι, ενώ, τον τελευταίο καιρό, διαπιστώνοντας ότι το πείραμα πέτυχε, εμπλούτισε τη γκάμα και με νέες γεύσεις που περιλαμβάνουν τρούφα, βότανα και σκόρδο: «Γενικότερα, η στροφή προς τα καινοτόμα τυριά έγινε από την ανάγκη να ξεφύγουμε λίγο από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, η εμπειρία μας έχει διδάξει πως χρειάζεται χρόνος για να βρουν αυτά τα προϊόντα

δυόσμο είναι ένα τυρί τύπου χαλούμι από αιγοπρόβειο γάλα, ενώ ο δυόσμος που χρησιμοποιούμε είναι φρέσκος και από αξιόπιστους προμηθευτές».

ΕΝΣΩΜΑΤΏΝΟΝΤΑΣ ΣΎΓΧΡΟΝΕΣ ΤΆΣΕΙΣ

Ο κ. Παναγιώτης Καρακανάς, πέρα από ιδιοκτήτης του ομώνυμου τυροκομείου, είναι και τεχνολόγος τροφίμων. Δικής του έμπνευσης είναι τόσο το κασέρι με μαύρο σκόρδο, όσο και το πρώτο τυρί στην Ελλάδα με κάνναβη. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: «Το μαύρο σκόρδο και η κάνναβη παράγεται εδώ στην περιοχή μας από νέους καινοτόμους αγρότες που κάνουν και αυτοί κάτι διαφορετικό στον τομέα τους. Έτσι, τα παντρέψαμε όλα ώστε να γίνουν ευρέως γνωστά και να περάσουν στον καταναλωτή λίγο διαφορετικά». Ο ίδιος παρότρυνε τους παραγωγούς να συνεργαστούν, με αποτέλεσμα μια σειρά εξαιρετικών τυριών που έχουν ήδη ξεχωρίσει: «Έπειτα από δοκιμές και προσπάθειες βγήκε ένα τελικό αποτέλεσμα που είναι αρκετά ικανοποιητικό και για αυτό και το στείλαμε σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπου πράγματι κατάφερε να ξεχωρίσει». Ο κ. Ηρακλής Καϊδαντζής, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΚΑΙDAN CHEESE παράγει μια σειρά εξαιρετικά πρωτότυπων γκουρμέ

Το τελευταίο διάστημα αυξήσαμε τον όγκο παραγωγής μας, καθώς παρατηρήσαμε έντονο ενδιαφέρον από τις ξένες αγορές τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας, ενώ συγχρόνως προχωρήσαμε και στο λανσάρισμα νέων κωδικών για τον ίδιο λόγο.

Πολλοί Έλληνες παραγωγοί προτείνουν ξεχωριστά τυροκομικά προϊόντα, τα οποία αξιοποιούν πολλοί σεφ αλλά και κοινό

• Νατάσσα Παγώνη •

ΑΦΕΣ ΠΑΓΩΝΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

Αν και δεν είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε όλα τα εστιατόρια που διαθέτουν την ιδιαίτερη γραβιέρα μας εντός και εκτός Ελλάδος, θεωρώ βέβαιο ότι ένα σημαντικό μέρος των συγκεκριμένων προϊόντων καταλήγει στους χώρους Εστίασης.

• Ιάκωβος Βαλέρης • ΈΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΏΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΏΝ ΝΆΞΟΥ

IOYΛ ΑΥΓ 2019 • ΨΗΤΟ • 49


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι ανήσυχοι Έλληνες τυροκόμοι προτείνουν εξαιρετικά τυριά, που περιέχουν ευρυματικούς συνδυασμούς με διάφορες Α' ύλες

τυριών, με κύρια χαρακτηριστικά τους τα χαμηλά λιπαρά (περίπου 10%) τη σχεδόν ανύπαρκτη προσθήκη αλατιού (λιγότερο από 0,7%), τη γεμάτη γεύση, αλλά και την αυθεντική ελληνική τους ταυτότητα, όχι μόνο ως προς την προέλευση των πρώτων υλών, αλλά και ως προς τη σύλληψη των συνταγών: «Όλη η ιδέα ξεκίνησε το 2002 από μια επίσκεψη μου στη Sial», σημειώνει ο ίδιος. «Εκεί είχα δει εκπληκτικά τυριά, από τα οποία στη χώρα μας δεν φτάνει δυστυχώς ούτε το 10%! Οπότε, κάθισα και σκέφτηκα τι ήθελα να κάνω, τι γεύση θέλω να μου αφήνει το προϊόν, τι υφή να έχει και έτσι ξεκίνησα τις δοκιμές, γιατί μέχρι να σταθεροποιηθεί το προϊόν πέρασε μια πενταετία». Ο πρώτος κωδικός που διατέθηκε στην αγορά ήταν το γκερεμέζι, ένα πρόβειο μαλακό τυρί σε έξι γεύσεις (σκέτο, πάπρικα, 4 πιπέρια, Φυστίκι, Μπούκοβο και βότανα) και η πρώτη προσπάθεια που έγινε ήταν να βγει σε μπουκίτσες και μετά σε μικρούς κορμούς. Ωστόσο, η πενταετία των δοκιμών και των πειραματισμών, δημιούργησε μία μαγιά για επιπλέον συναρπαστικές προτάσεις με βάση το γκερεμέζι που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο, με στάχτη, μεσογειακά βότανα, μαύρη τρούφα κ.ά.

ΓΚΟΥΡΜΈ ΤΥΡΙΆ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΉ ΕΣΤΊΑΣΗ Εύλογα αναρωτιόμαστε αν οι σεφ αγκαλιάζουν αυτές τις προτάσεις. Όπως σημειώνει ο κ. Βαλέρης, «Αν και είναι πολύ δύσκολο για εμάς να εντοπίσουμε όλα τα εστιατόρια που διαθέτουν την ιδιαίτερη γραβιέρα μας εντός και εκτός Ελλάδος, θεωρώ βέβαιο ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των προϊόντων καταλήγει στην Εστίαση». Η κυρία Παγώνη, έχει παρόμοια αντίληψη, σημειώνοντας πως η κρασάτη γραβιέρα έχει βγει πολύ δυναμικά τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό: «Σίγουρα ένα με-

Γενικότερα, η στροφή προς τα καινοτόμα τυριά έγινε από την ανάγκη να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό. Η εμπειρία μάς έχει διδάξει πως χρειάζεται χρόνος για να βρουν αυτά τα προϊόντα τη θέση τους στην αγορά. Θέλουν υπομονή και προώθηση.

• Χρήστος Μπάφας • ΜΠΑΦΑΣ Γ. & ΣΙΑ ΑΒΕΕ

Το μαύρο σκόρδο και η κάνναβη παράγεται στην περιοχή μας από νέους αγρότες που κάνουν και αυτοί κάτι διαφορετικό στον τομέα τους. Παντρέψαμε τα προϊόντα τους με το τυρί μας ώστε να προσφέρουμε κάτι καινοτόμο στον καταναλωτή.

• Παναγιώτης Καρακανάς • ΚARAKANAS DAIRY PRODUCTS γάλο μερίδιο της παραγωγής μας καταλήγει στην Εστίαση, καθώς τουλάχιστον ένας εκ των μεγαλύτερων συνεργατών μας διαθέτει κατά βάση ho.re.ca. πελατολόγιο». Αντίστοιχα κ. Καϊδαντζής σημειώνει: «Υπάρχουν πολλά εστιατόρια που διαθέτουν τα ιδιαίτερα τυριά μας, όπως το Μακεδονία Παλλάς για παράδειγμα και οι «Σεϋχέλλες» στην Αθήνα. Οι Έλληνες υποστηρίζουν τα ελληνικά προϊόντα πλέον. Βέβαια, θα πρέπει και εμείς ως παραγωγοί να συνεχίσουμε να τους δίνουμε ποιοτικά προϊόντα και φυσικά καινοτόμα». Αντίστοιχη άποψη έχει και ο κ. Μπάφας, ο οποίος συμφωνεί πως για να αξιοποιηθεί γαστρονομικά ένα έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο τυρί θα πρέ-

Άλλα παραδείγματα πρωτοπόρων Εκτός από τις παραπάνω, αρκετές ακόμη είναι οι τυροκομικές εταιρείες στην Ελλάδα που καινοτομούν λανσάροντας ιδιαίτερα προϊόντα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα και το τυροκομείο Κάσσος που παράγει τυριά με ξεχωριστό χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και η γραβιέρα με γλυκό μπούκοβο, αλλά και με θυμάρι, ρίγανη και δυόσμο, το τυροκομείο ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, στην Έδεσσα, που λανσάρει λευκό τυρί σε 3 «πειραγμένες» εκδοχές (με ελιές και τσίλι, σκόρδο και πιπεριά και λιαστή ντομάτα -ρίγανη) και η ΑΦΟΙ ΖΕΡΒΟΥ ΟΕ με το γαλένι, το πρώτο κρητικό τυρί σε κρέμα από αιγοπρόβειο γάλα, με 12% λιπαρά και 1% αλάτι. Επίσης, το τυροκομείο Γυπαράκη, το οποίο διαθέτει ένα καυτερό σκληρό τυρί με κόκκινη πιπεριά, το τυροκομείο Ραγιάν, με 30 τριάντα είδη τυριών εμπνευσμένα από την ποντιακή παράδοση, αλλά και η επιχείρηση του κου Γιαννάκη στην Κεφαλονιά που παράγει γραβιέρες με θυμάρι, 7 είδη πιπεριού και πιπεριές, γιδοτύρι με θυμάρι, αλλά και ένα είδος παραδοσιακής κεφαλονίτικης τυροσαλάτας, την πρέντζα, επίσης με θυμάρι.

50 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

πει να διαθέτει πέρα από πρωτοτυπία και πολύ υψηλή ποιότητα: «Δεν θέλει εκπτώσεις αυτό το είδος, θέλει ποιότητα. Είναι γεγονός πάντως πως διαπιστώνουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον από την αγορά τον τελευταίο καιρό». Ο κ. Καρακανάς πάλι, υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι το κανάλι της εστίασης για να αναδείξει και να κάνει μόδα κάθε προϊόν. Συγκεκριμένα εξηγεί: «Ο κ. Παναγιώτης Γανώτης, παραγωγός του μαύρου σκόρδου, συνεργάζεται στενά με τον σεφ Γρηγόρη Χέλμη, ιδιοκτήτη των εστιατορίων Μεζέν στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, οπότε έχουμε εικόνα για την αποδοχή των προϊόντων μας από τον χώρο. Θα έλεγα πως υπάρχουν συνέργειες ευρύτερα στο χώρο της Εστίασης, που μας δείχνουν ότι οι σεφ το αποδέχονται και το στηρίζουν». Τέλος ο κ. Μελενεκλής εξηγεί πως στην περίπτωσή του ειδικά, τα εστιατόρια της Δράμας ήταν αυτά που του ζήτησαν εξ' αρχής να δημιουργήσει ένα πιο ιδιαίτερο τυρί: «Γι' αυτό λανσάραμε αυτό το ημίσκληρο τυρί άρμης με δυόσμο, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη τους για διαφοροποίηση. Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι το συγκεκριμένο προϊόν εξάγεται και σε private label σε Βρυξέλες και Λουξεμβούργο και σε όλους τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό (Γερμανία, Βουλγαρία, Αγγλία, Καναδά). n


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Περνάς το κατώφλι του και νομίζεις πως ο χρόνος σταμάτησε στο 1950. Η ιστορία του «Καράμπαμπα» κρατά από την περίοδο του μεσοπολέμου και είναι ζωντανή όχι μόνο στο χώρο του, γεμάτο κειμήλια της εποχής, αλλά και στο μπιφτέκι του, η συνταγή του οποίου μένει απαράλλαχτη απ' το 1943…

Ένα ιστορικό στέκι "Καράμπαμπας" στη Δραπετσώνα

1

O ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕΥΑ ΤΟΥΝΑ

Καράμπαμπας για τη Δραπετσώνα είναι ό,τι ο Μπακάκος για την Αθήνα. Σημείο συνάντησης για ταξιδιώτες και οδοιπόρους, αλλά και σημείο αναφοράς και για την ίδια την περιοχή, στην οποία λειτουργεί ανελλιπώς από το 1944. Ιδρυτής του ο Δημητρός Γιαγκλιτζόπουλος που, ερχόμενος από τη Σμύρνη, άνοιξε αρχικά το εστιατόριο το 1943 σε μια παραγκούλα φτιαγμένη από παλέτες. Όπως εξηγεί ο κ. Σταύρος Παπαβραμίδης, σημερινός ιδιοκτήτης του «Καράμπαμπα»: «Το εστιατόριο λειτουργούσε αρχικά στην περιοχή της Κρεμμυδαρούς, κοντά στη Δραπετσώ-

52 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

να, όπου και παρέμεινε μέχρι τον βομβαρδισμό του Πειραιά το 1944. Μετά την καταστροφή, μεταφέρθηκε εδώ, λειτουργώντας αρχικά ως Μουσικός Οίκος». Εκεί οι καλλιτέχνες της εποχής συναντιούνταν για να τσιμπήσουν ένα μεζέ, να πιουν ένα ουζάκι και να «κλείσουν» δουλειές. Από το 1947 και μετά ξεκίνησε να δουλεύει αμιγώς ως κεμπαμπτζίδικο και με τη συμβολή του ανιψιού του Δημητρού, Οδυσσέα, απέκτησε τη φήμη που έχει μέχρι σήμερα. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαβραμίδης, ο Οδυσσέας εξέλιξε σημαντικά την επιχείρηση: «Παίρνοντας την τεχνογνωσία από το θείο ξεκίνησε να φτιάχνει τη συνταγή του μπι-

φτεκιού, το οποίο δεν είναι κεμπάπ, αλλά ένα παρασκεύασμα κιμά φτιαγμένο σις, με μία συνταγή που υπάρχει πάρα πολλά χρόνια. Επειδή το ψήναμε πάνω στη βέργα η οποία δεν υπήρχε ακόμη το ‘47 στην Ελλάδα, ονομάστηκε μεταγενέστερα κεμπάπ. Πρόκειται για μια παλιά σμυρναίικη συνταγή με μοσχαράκι και ελάχιστα μπαχαρικά. Το μπιφτέκι μαγειρεύεται στη φωτιά, ενώ η βέργα το ψήνει από μέσα και το κάρβουνο το ροδοκοκκινίζει απ' έξω δίνοντας ένα ζουμερό προϊόν». Πέρα από αυτή τη συνταγή, ο Οδυσσέας ξεκίνησε επιπλέον πειραματισμούς με το κρέας, προσθέτοντας το στάδιο της μαρινάδας στη συνταγή και στη συνέχεια παρεμβαίνοντας στη σύσταση του κιμά: «Έτσι, πέρα από το ξεκοκάλισμα του κρέατος αφαιρούσε επιτόπου ίνες και λίπη. Ακολουθούσε ουσιαστικά μια χρονοβόρα διαδικασία, προκειμένου να βγάλει ένα μπιφτέκι ζουμερό, μαλακό και πιο υγιεινό. Χρόνια αργότερα, η συνταγή του κέρδισε το βραβείο του Αθηνοράματος, για το καλύτερο ανοιχτό σουβλάκι της Αθήνας, σε μια εποχή μάλιστα που δεν υπήρχε σπουδαιότερη εγχώρια γαστρονομική διάκριση απ’ αυτή».

ΣΎΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΦΊΛ Στο σύγχρονο Καράμπαμπα, τον οποίον ανέλαβε ο κ. Παπαβραμίδης το 2013, ανακαινίζοντάς τον μάλιστα ριζικώς, πελάτες παραμένουν Πειραιώτες, Αθηναίοι και ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της χώρας: «Εμείς εξελίξαμε κάποια πιάτα στη λογική του χειροποίητου», εξηγεί ο κ. Παπαβραμίδης: «Με δυο λόγια συνεχίζουμε να καθαρίζουμε το κρέας και να βγάζουμε τις ίνες και το λίπος για να μένει καθαρό. Οπότε, διατηρούμε το ρομαντικό στοιχείο του παλιού εκείνου καιρού, αλλά και τη φιλοσοφία τού ονόματος Καράμπαμπα σε ο,τι αφορά την καθαριότητα, την ποιότητα των


1. Ο Σταύρος Παπαβραμίδης πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του. 2. Όλα ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας. 3. Το περίφημο μπιφτέκι "Καράμπαμπας"

2

υλικών και την αυθεντικότητά του. Από την άλλη πλευρά, όμως, εδώ δεν μπορείς να φας σε 5 λεπτά». Ο πελάτης ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή πως τα πάντα στο μενού είναι της ώρας και περιμένει υπομονετικά στη σάλα που δεν ξεπερνά τα 60 τ.μ. Μάλιστα, συχνά, πολλοί καταναλωτές που θέλουν να παραγγείλουν για το σπίτι ή να παραλάβουν το φαγητό τους πακέτο, καλούν πράγματι μία ώρα νωρίτερα για να ετοιμαστεί εγκαίρως η παραγγελία τους. «Εμείς ανοίγουμε πρωί τα τελευταία 4, 5 χρόνια. Το αποφασίσαμε για να υποστηρίξουμε το νέο μας μενού. Επιχειρηματικά το κάναμε γιατί είδαμε ότι χρειαζόταν να πάμε ένα βήμα παρακάτω». Στα πλαίσια αυτά προστέθηκε και ένα τυλιχτό με κυπριακή πίτα, για να εξυπηρετήσει όσους ταξιδεύουν και θέλουν κάτι πιο ελαφρύ σε σχέση με τη μερίδα: «Βέβαια, η λογική είναι η ίδια. Αν παραγγείλει κάποιος τώρα, οι πατάτες θα κοπούν αυτή τη στιγμή για να τηγανιστούν, δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο. Αλλά μπορεί και να χτυπήσει σε λίγο το τηλέφωνο και να μας παραγγείλουν 50 πίτες για τα παιδιά μιας σχολικής εκδρομής που θα "πιάσουν" λιμάνι σε μία ώρα». Τα νέα πιάτα του Καράμπαμπα υπηρετούν τη φιλοσοφία της επιχείρησης, παρέχοντας περισσότερες επιλογές σε όσους θέλουν κάτι διαφορετικό. Έτσι, πέρα από τα μπριζολάκια, περιλαμβάνουν ένα μπιφτέκι γεμιστό με φέτα, μπέικον και μυρωδικά, σουτζουκάκια, αλλά και ένα παραδοσιακό μπιφτεκάκι Καράμπαμπας, όλα σερβιρισμένα σε λαδόκολα με φρέσκιες πα-

Η νέα τάση στα σάντουιτς συνδυάζει την γεμάτη γεύση, με την επιλογή για ένα γεύμα χαμηλής θερμιδικής αξίας

3

τατούλες. Ο κόσμος τα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και όλα δείχνουν πως στο σύνολό τους θα παραμείνουν για αρκετό καιρό στον κατάλογο.

ΈΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΌΣ ΧΏΡΟΣ Όλες οι τοιχογραφίες στους τοίχους, βγαλμένες από το οικογενειακό άλμπουμ του κ. Παπαβραμίδη, καλύπτουν 30 χρόνια ιστορίας, από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’60. «Είναι φωτογραφίες από τη ζωή του πατέρα μου, ο οποίος είναι σήμερα 105 ετών», σημειώνει ο κ. Παπαβραμίδης, ο πατέρας του οποίου υπήρξε στο παρελθόν κονφερασιέ σε νυχτερινά κέντρα, αλλά και παρουσιαστής ψυχαγωγικής εκπομπής στην ΥΕΝΕΔ. Με μια τέτοια κληρονομιά στα χέρια του, αυτό που κυρίως απασχολεί τον κ. Παπαβραμίδη είναι να υπηρετήσει τη φιλοσοφία της επιχείρησης, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, με την ίδια απαράλλαχτη συνταγή: «Φαντάσου ότι κάθε χρόνο συναντιούνται εδώ δυο αδελφές με τις οικογένειές τους, ταξιδεύοντας η μεν από τον Καναδά και η δε από την Αυστρα-

λία όπου ζουν, προτού πάρουν το καράβι για το νησί τους το καλοκαίρι. Κάποια από τις δύο φτάνει πρώτη, της ετοιμάζουμε κάτι να τσιμπήσει και σε λίγο φτάνουν και οι υπόλοιποι με τις βαλίτσες. Αγκαλιάζονται, γελάνε, φιλιούνται, τρώνε όλοι μαζί και φεύγουν. Στην επιστροφή, δύο μήνες μετά, αποχαιρετιούνται πάλι εδώ προτού χωριστούν στο αεροδρόμιο ξανά. Για εμάς, αυτές οι στιγμές περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τον "Καράμπαμπα". Και έτσι θέλουμε να μείνει». n IOYΛ ΑΥΓ 2019 • ΨΗΤΟ • 53


ΑΦΙΞΗ

Μια «Φάρμα»

Με ένα μεγάλο κατάλογο από κρέατα υψηλής ποιότητας, προηγμένες μαγειρικές μεθόδους αλλά και εξαιρετική σχέση ποιότητας - τιμής, οι meat lovers της πόλης έχουν κάθε λόγο να επισκεφτούν τη νέα άφιξη πλάι στη θάλασσα.

στη Μαρίνα Φλοίσβου 1

2

1. Εξ' αριστερών: Άκης Τσάκος, Μιχάλης Γαλίτης, Γιώργος Χαμάκος. 2. Η σάλα του εστιατορίου. 3. Βurger Black Angus. 4. Εξωτερική όψη του εστιατορίου. 5. H εταιρεία ΑΡΖΙΝΟΣ εξόπλισε τη «Φάρμα» με φούρνους υψηλής τεχνολογίας.

Μ ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕΛΈΝΗ ΔΌΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΤΣΊΤΣΟΣ 54 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

έσα στον χώρο της Μαρίνας Φλοίσβου, η «Φάρμα» είναι η νέα κρεατοφαγική πρόταση της επιχειρηματικής ομάδας των Μιχάλη και Νεκτάριου Γαλίτη, Γιώργου Χαμάκου και Άκη Τσάκου, όλοι τους με πολλά και επιτυχημένα χρόνια εμπειρίας στην εστίαση. Η καλή συνεργασία των τεσσάρων φίλων και επί 15 χρόνια συνεταίρων με τη Μαρίνα Φλοίσβου, καθώς διαθέτουν και τη «Νήσο», το εστιατόριο με ψάρι στον διπλανό χώρο, έφερε πριν από λίγο καιρό την πρόταση του διευθύνοντα συμβούλου της Μαρίνας Φλοίσβου, κ. Κατσικάρη, για τη δημιουργία ενός καταστήματος με κρέας, μιας και είχε εντοπίσει επιχειρηματικό κενό στην περιοχή. Το πλάνο που κατέθεσαν οι τέσσερις συνεταίροι κέρδισε για μια ακόμα φορά την εμπιστοσύνη της διοίκησης της Μαρίνας και η «Φάρμα» ξεκίνησε να λειτουργεί στο τέλος Μαΐου.

3


4

ΤΟ ΚΡΈΑΣ ΣΤΟ ΕΠΊΚΕΝΤΡΟ Η «Φάρμα» στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίσμα, που χωράει περί τους 400 καθήμενους, και αισθητικά βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο της Μαρίνας. Πρόκειται για ένα φιλόξενο χώρο που διακοσμητικά εντάσσει πολλά ελληνικά στοιχεία και όπως μας εξηγεί ο κ. Τσάκος: «Θέλαμε να θυμίζει στον πελάτη μια όμορφη γειτονιά, γι' αυτό και βάλαμε παντζούρια και πόρτες στην κυρίως σάλα του εστιατορίου και γεμίσαμε τον χώρο με πολλά λουλούδια». Ο έμπειρος chef Γιάννης Κουτεράνης βρίσκεται στην κουζίνα της «Φάρμας» και παρουσιάζει έναν μεγάλο κατάλογο με κρέας στα κάρβουνα, όπως παϊδάκια, σουβλάκι από μαριναρισμένο αρνί και αργομαγειρεμένο καπνιστό κότσι αλλά και επιλογές κρεάτων στη σούβλα, όπως πανσέτα και κοτόπουλο. Από το μενού της «Φάρμας» δεν μπορούσαν να λείπουν και τα prime steaks όπως το ψητό rib eye στον ξυλόφουρνο, η μοσχαρίσια tomahawk και το burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι Black Angus, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν οι σαλάτες υψηλής διατροφικής αξίας, όπως αυτή με την κινόα, και τα συνοδευτικά των κρεάτων, όπως ο ιδιαίτερος πουρές από παστινάκι.

δινει

ΓΈYΣΗ στην

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΌΣ ΥΨΗΛΉΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ Η εταιρεία ΑΡΖΙΝΟΣ Α.Ε, η οποία έχει εξοπλίσει εξ' ολοκλήρου όλα τα καταστήματα που διαθέτουν οι τέσσερις ιδιοκτήτες, τοποθέτησε όλο τον εξοπλισμό εστίασης και στην κουζίνα του νέου εστιατορίου τους, καθώς, όπως μας εξηγεί η κ. Στελλίνα Αρζινού: «Έχουμε κοινές αξίες και είναι μια επιχειρηματική oμάδα που εστιάζει στη λεπτομέρεια, έχει πάθος με την εστίαση και σχεδιάζει πάντα concept σταθερής ποιότητας». Δύο από τα πιο σημαντικά μηχανήματα της κουζίνας της «Φάρμας» είναι οι φούρνοι προηγμένης τεχνολογίας της ΑΡΖΙΝΟΣ Α.Ε., ο κυκλοθερμικός φούρνος υψηλής τεχνολογίας του ιταλικού εργοστασίου EKA και ο ισπανικός φούρνος με ξυλοκάρβουνο Josper. Ο πρώτος δίνει στον επαγγελµατία τη δυνατότητα να ρυθµίζει τα επίπεδα ατµού ή υγρασίας και άλλων παραµέτρων κατά τη διάρκεια του µαγειρέµατος, ανάλογα µε τις ανάγκες του πιάτου, προσφέροντας στον τελικό πελάτη ένα άψογο γευστικά αποτέλεσµα, ενώ ο δεύτερος προσδίδει ξεχωριστή µυρωδιά καπνιστού σε κάθε είδος κρέατος, θωρακίζοντας παράλληλα τα αρώµατα και τις 5 γεύσεις των προϊόντων. n

Στην εταιρία Τσέπας Έ.Π.Έ. δραστηριοποιούμαστε από το 1986 με επιτυχία στον χώρο του κρέατος, εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες υγιεινής και διασφαλίζοντας την ποιότητα των προϊόντων μας. Με ιδιόκτητο στόλο φορτηγών ψυγείων εφοδιάζουμε καθημερινά μαγαζιά μαζικής εστίασης με κρέατα πρώτης διαλογής και κρέατοσκευασματα απαράμιλλης γεύσης. Μια δοκιμή θα σας πείσει... ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ 96 - 98, 104 44, ΑΘΗΝΑ 210 51 22 974, 210 51 54 082 www.tsepas.com.gr

w


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Megas Yeeros

Σημαντικές επενδύσεις στο Τμήμα Ποιότητας H Koρίνα Μουμτζίδου, Δ/ντρια του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου της Megas Yeeros μας μιλά για την πρόσφατη ριζική αναβάθμιση του εργαστηρίου της εταιρείας.

1 1. Η Κορίνα Μουμτζίδου. 2. Άποψη από το εργαστήριο της εταιρείας.

ΚΕΊΜΕΝΟ: ΕΛΈΝΗ ΔΌΝΟΥ

Σ

ε ακόμη μία σημαντική επένδυση προχώρησε η Μegas Yeeros, αυτή τη φορά εκσυγχρονίζοντας το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου. Η αρμόδια δ/ντρια Κορίνα Μουμτζίδου, μας μιλά γι' αυτή την αναβάθμιση... Πότε ξεκίνησε το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της Megas Yeeros; Το τμήμα Διαχείρισης της Ποιότητας και της Ασφάλειας των τροφίμων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρείας, από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης. Διαρκής στόχος του τμήματος είναι η διασφάλιση προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών πελατών της. Γιατί η Megas Yeeros επενδύει στο κομμάτι του ποιοτικού ελέγχου; Η εταιρεία επενδύει σταθερά στον Τομέα της Ποιότητας μιας και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της δομής της. Η υγεία των πελατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη και η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι επενδύοντας στην ποιότητα και τη συνεχή εξέλιξη, μας έχει κατατάξει πρώ-

56 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

τους στην παραγωγή γύρου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και πρώτους στη συνείδηση του καταναλωτή. Άλλωστε, Η Megas Yeeros ήταν η πρώτη εταιρεία που εγκατέστησε τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα Ποιότητας, σε κάθε διεργασία και διαθέτει πιστοποιήσεις για τα πρότυπα ISO22000, IFS & BRC, από τον αυστηρότερο φορέα, την TUV Hellas και μάλιστα με βαθμολογία που αγγίζει το άριστα (98%= Highest Level). Η εταιρεία έχει συνάψει παράλληλα συνεργασίες με τα πιο αξιόπιστα εργαστήρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στα οποία και αποστέλλει περιοδικά δείγματα είτε για να επαληθεύσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων που γίνονται στο εργαστήριο είτε για πιο εξειδικευμένες μετρήσεις. Με ποια μέσα εκσυγχρονίσατε το μικροβιολογικό σας εργαστήριο και το χημείο τον τελευταίο χρόνο; Το χημείο εξοπλίστηκε πρόσφατα με ένα τελευταίας τεχνολογίας FOOD SCAN, δίνοντας την δυνατότητα να προσδιορίζονται με ακρίβεια οι βασικές παράμετροι (πρωτεΐνη, λίπος, υγρασία) τόσο των Α' υλών όσο και των τελικών προϊόντων σε ελάχιστο χρόνο με στόχο την άμεση μέτρηση και αξιολόγηση των Α' υλών και την ταχύτατη αποδέσμευση των τελικών προϊόντων. To μικροβιολογικό εργαστήριο της Megas Yeeros έχει πλέον τη δυνατότητα να διενεργεί όλες τις κλασικές μεθόδους για την ανίχνευση και αρίθμηση ολικής Μεσόφιλης Χλωρίδας όπως και των βασικών παθογόνων μικροοργανισμών

(Salmonela spp, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia Coli, Coliforms, Enterobacteriaceae). Με στόχο την ταχύτερη έκδοση αποτελεσμάτων, η εταιρεία επένδυσε σε μια νέα τεχνολογία, όπου με τη βοήθεια της φασματοφωτομετρίας είναι δυνατή η ανίχνευση των βασικών παθογόνων μικροοργανισμών σε 24 ώρες. Η Megas Yeeros με αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να εκδίδει πιστοποιητικά καταλληλόλητας για κάθε παρτίδα που παράγει. Τι εννοούμε όταν λέμε ποιοτικό προϊόν; Η γεύση, η εμφάνιση, η θρεπτική αξία, είναι οι παράμετροι ποιότητας για εμάς. Εξάλλου, το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου οργανώνει στην πειραματική κουζίνα μας οργανοληπτικές δοκιμές με στόχο να διασφαλίσει το σύνολο αυτών των χαρακτηριστικών. Πώς επηρεάζει την παραγωγικότητα της εταιρείας το τμήμα σας; Το τμήμα Ποιότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την συνεχή έρευνα και ανάπτυξη, ενώ παράλληλα μέσα από τις καθημερινές επιθεωρήσεις υγιεινής της εγκατάστασης, την αξιολόγηση των προμηθευτών, την παρακολούθηση της ικανοποίησης των πελατών μας και της εκπαίδευσης του προσωπικού, συμβάλουν στην σταθερότητα και την άνοδο της παραγωγικότητας της επιχείρησης. Επίσης, στο εργαστήριο του τμήματος Ποιότητας μελετούμε διαρκώς την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, σχεδιάζουμε την εισαγωγή πρωτοπόρων υλικών και τεχνολογικών μεθόδων. n

2


Το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία επαγγελματικό περιοδικό για την εστίαση, στην Ελλάδα!

18.000

Lutosa, Κάτι Περισ σότερο Από Απλά Π ατάτες...

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΙ AΠΟΔΕΚΤΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

7.500 + 10.500

μέσω ταχυδρομείου

μέσω e-mail

14/05/2019 11:55:00

Hµεροµηνία ταχυδρόµησης

Lutosa Greece - Interf Τηλ: 210 96 rost greece@luto 80 646 sa.com www.lutosa. com

Cover Psito

polio 2019-05

ok.indd 1

23/04/2019

83

7.541

10:47:54

Eπιπλέον

2.000

4.901,65 €

αποδέκτες εξωτερικού

Η απόδειξη ταχυδρόμησης του τεύχους #83 στην Ελλάδα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ* ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤEΡΙΚΟΥ (μέσω ταχυδρομείου & e-mail)

20

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΥΡΩΠΗΣ

6.812 ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ

5.270 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΤΑΒΕΡΝΕΣ 376 ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

414 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ CATERING

1.020 ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ

630 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΡΕΑΤΟΣ

2.120 ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ

400

15 ΑΣΙΑ

1.462

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

9

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

8

8

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΑΦΡΙΚΗ

78

ΩΚΕΑΝΙΑ

* ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

1.358 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΕΚΔΟΣΗ: FORUM ΑΕ Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42, Αγ. Δημήτριος, Τ.: 210 5242100, F: 210 5246581, E. sales@forumsa.gr


ΘΕΜΑ

FOODTECH 2019

Όλη η αλυσίδα παραγωγής & συσκευασίας Τροφίμων σε 1 έκθεση!

H

FOODTECH είναι μία νέα premium και 100% στοχευμένη στη Βιομηχανία Τροφίμων έκθεση, που αφορά τις τεχνολογίες παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης και διακίνησης Τροφίμων & Ποτών και διοργανώνεται από την κορυφαία εταρεία διοργάνωσης εκθέσεων, στην Ελλάδα, FORUM ΑΕ. H νέα αυτή έκθεση απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και στελέχη από όλο το φάσμα των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της Βιομηχανάις Τροφίμων & Ποτών, καθώς προβάλλει κάθε σύγχρονη καινοτομία και επαναστατική λύση γύρω από: Την Επεξεργασία και Μεταποίηση, την Αυτοματοποίηση, το Industry 4, την Ασφάλεια Τροφίμων, τη Συσκευασία και την Κυκλική Οικονομία.

ΜΊΑ ΈΚΘΕΣΗ ΜΕ ΔΙΕΘΝΉ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ Το όραμα των διοργανωτών είναι η νέα αυτή έκθεση να αποτελέσει μια κομβική εμπορική συνάντηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων εκθετών, αλλά και την παρουσία χιλιάδων σημαντικών εμπορικών επισκεπτών όχι μόνο από

την Ελλάδα, αλλά και από αγορές στόχους του εξωτερικού. Η FOODTECH 2019 αναμένεται να προσελκύσει 200 σημαντικούς ξένους αγοραστές, από επιλεγμένες αγορές στόχους, που θα πραγματοποιήσουν πάνω από 3.000 b2b meetings. Το συνολικό κόστος μετάκλησης και φιλοξενίας των hosted buyers θα ξεπεράσει τις 100.000€!

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ Η FOODTECH, σε συνεργασία με Συνδέσμους και επιστημονικούς φορείς του κλάδου θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης, φιλοξενώντας μια σειρά από καινοτόμες και στοχευμένες εκδηλώσεις, με μια ευρεία θεματολογία όπως "Industry 4: Εξελίξεις, τάσεις και καινοτομίες που αφορούν την παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία και διακίνηση", Eργαλεία και λύσεις για την Παραγωγή και Συσκευασία Τροφίμων, αλλά και τον Επανασχεδιασμό της Συσκευασίας Τροφίμων στα πλαίσια της Κυκλικής Οικονομίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εισηγητές θα προέρχονται από τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο.

ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ 300 ΟΙ ΕΚΘΕΤΕΣ! Μέχρι στιγμής έχουν οριστικοποιήσει τη συμμετοχή τους στην έκθεση πάνω από 135 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συνολικά ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 300. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι εξής: • ΑΒΕΝΚΟ • ΑΓΓΙΔΗΣ Σ. - A.M.S PACK • ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ • ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ • ΓΚΑΤΖΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΥΙΟΙ • ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΟΜΙΛΟΣ • ΜΑΚΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ • ΣΑΜΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΗ • ACMON GROUP • ALFA COOL HELLAS • ΒIZERBA • BIZ TECH • DUNAPACK VIOKYT • ENKO PLASTICS • EUROPACK • HELLAS DIGITAL • HELLAS PACK • INOX DESIGN KATERIS • KAPELIS PACKAGING • METROTECH • MILKPLAN • MULTIVAC HELLAS •ΝΟVA PACKAGING • PLASTIMAK • TSIMIS PRINTING

Foodtech 2019 Key Figures

300*

Εκθέτες

45*

Διεθνείς εκθέτες

18.000* 18.000 Επισκέπτες Επισκέπτες

200*

Hosted Buyers

380.000 € 25.000 m2 διαφημιστική δαπάνη

Εκθεσιακή επιφάνεια *Forecast

58 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019


12 - 14

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

2019 METROPOLITAN EXPO

FOODTECH FOOD PROCESSING & PACKAGING EXHIBITION

Future solutions in the food industry ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ & ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων · Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ) · Ελληνικός Σύνδεσμος Ετικετοποιών (ΕΛΣΕΤ) Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) · Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL) Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών & Χυμών (INCOFRUIT HELLAS) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) · Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) · Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM Α.Ε Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42, Άγιος Δημήτριος | Τ: +30 210 5242100 | W: www.foodtech.gr | E: info@forumsa.gr SUPPORTED BY


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

1

Το 1 Bio Festival ο

ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις! 2

Περισσότεροι από 7.500 επισκέπτες θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά στο 1ο Bio Festival, το θησαυρό των βιολογικών προϊόντων της χώρας μας.

Τ 3

1. Eπαγγελματίες και κοινό συρρέουν στο Βio Festival. 2. H πρέσβειρα του φεστιβάλ Ντίνα Νικολάου & ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας Jean Marie Hoffmann. 4. Χαλάρωση και μουσική στο mainstage.

60 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

ο 1ο Bio Festival ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία αναδεικνύοντας τα βιολογικά και φυσικά προϊόντα και την κουλτούρα του eco living. Η μεγάλη βιολογική γιορτή της πόλης συγκέντρωσε 7.500 επαγγελματίες του κλάδου αλλά και καταναλωτές, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου. Νέες τάσεις, ολοκαίνουργια προϊόντα, καινοτομίες, πρωτότυπες ιδέες, αποτελέσαν τη βάση των προτάσεων των 70 εκθετών του φεστιβάλ και έτσι οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τους καλύτερους της αγοράς. Ταυτόχρονα, η κεντρική σκηνή του φεστιβάλ επεφύλαξε πολύ καλή μουσική αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις για το κοινό κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών λειτουργίας. Έτσι, δεν έλειψαν οι μίνι διαγωνισμοί γνώσεων γύρω από τα βιολογικά τρόφιμα, αλλά και τα dj sets και οι ζωντανές εκπομπές από μια πλειάδα ραδιοφωνικών παραγωγών.

LIVE COOKING SHOWS ΚΑΙ BIO ΜΑΓΕΙΡΙΚΈΣ Η καταξιωμένη σεφ Ντίνα Νικολάου, ambassador του Bio Festival, ηγήθηκε των live cooking shows, από τα οποία παρέλασαν και άλλοι σημαντικοί σεφ και food bloggers. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά που δημιούργησαν η Ντίνα Νικολάου, ο αρχιμάγειρας της Πρεσβείας της Γαλλίας Jean Marie Hoffmann, ο σεφ των εστιατορίων nice 'n' easy Νίκος Μάρας και οι γνωστές food bloggers Εύη Σκούρα (Healthy Cook), Εύα Μονοχάρη (Funky Cook) και Ιωάννα Χαλμούκη (Pasta Flora). Οι chefs πρότειναν πιάτα και συνταγές τα οποία οι επαγγελματίες συνάδελφοί τους που επισκέφτηκαν το φεστιβάλ μπορούν προσθέσουν στην δική τους κουζίνα, όπως επίσης και να πάρουν ιδέες για το πώς γίνεται να αξιοποιήσουν τα βιολογικά προϊόντα με τρόπο πρωτότυπο.

KΑΙΝΟΤΌΜΑ ΣΕΜΙΝΆΡΙΑ Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το Bio School, που με τα σεμινάριά του ενημέρωσε σε βάθος τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και τους καταναλωτές. Κορυφαίοι εισηγητές από τον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό κόσμο, μέσα από πάνελ και εισηγήσεις, ανέλυσαν μία ευρεία θεματική γκάμα γύρω από τα βιολογικά προϊόντα. Μερικά από τα «μαθήματα» που ξεχώρισαν ήταν η αξία των αντιοξειδωτικών στη διατροφή, η συμβολή του βιολογικού μελιού στην ανάπτυξη των παιδιών, η σημασία της πιστοποίησης των αγροτικών-βιολογικών προϊόντων, τα πρότυπα πιστοποίησης βιολογικών και φυτικών καλλυντικών, οι νέοι όροι που εισάγονται στη σύγχρονη διατροφή, όπως «βιολογικό», «οργανικό», «ολοκληρωμένης διαχείρισης», «φυσικό», «βιοδυναμικό» και, τέλος, τα οφέλη χρησιμοποίησης φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών. n


07-10

ΦΕΒ

2020 METROPOLITAN EXPO

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 328 • 173 42 ΑΓ. ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ • ΤΗΛ.: +30 210 5242100 • www.horecaexpo.gr • sales@forumsa.gr


new

PRODUCTS Mείγμα Φυτικών Ελαίων Η εταιρεία ΚΑΛΛΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, που δραστηριοποιείται εδώ και 50 χρόνια στην εισαγωγή και στη διανομή πρώτων υλών και προϊόντων στη Βιομηχανία Τροφίμων και τροφοδοτεί με τα καλύτερα υλικά τον κλάδο της Μαζικής Εστίασης, παρουσιάζει το νέο μείγμα φυτικών λιπαρών και ελαίων Finesse για στεγνό και τραγανό τηγάνισμα. Είναι ένα ιδανικό προϊόν για τηγάνισμα καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην θερμότητα και δίνει τηγάνισμα μακράς διαρκείας ενώ διατίθεται σε δοχείο 15 λίτρων. Η εταιρεία ΚΑΛΛΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ εξασφαλίζει πάντα άριστη ποιότητα, ανταγωνιστικές τιμές και άμεση εξυπηρέτηση για κάθε της πελάτη. ΚΑΛΛΑΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΕ, Τηλ: 210 24018301-2, www.kallaspap.com

Τετράγωνη Πίτα Η εταιρεία Zαφειράκης Food Service Α.Ε., που από το 1932 δημιούργησε τα θεμέλια για μια μεγάλη εταιρεία στο χώρο της αρτοποιίας και της εστίασης, συνεχίζει εδώ και οκτώ δεκαετίες να εμπλουτίζει τη Μικρασιατική παραδοσιακή συνταγή της. Αυτή τη φορά παρουσιάζει την Τετράγωνη πίτα, ένα προϊόν που θα εξυπηρετήσει απόλυτα κάθε επαγγελματία της εστίασης καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλείστες διαφορετικές συνταγές. Mε μοναδική γνώση του χώρου της πίτας και της εστίασης, η Zαφειράκης Food Service Α.Ε. δίνει έμφαση στη δημιουργία νέων κωδικών και στην παραγωγή τροφίμων ανώτερης ποιότητας. Διατίθεται σε κιβώτιο των 60 τεμαχίων. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ FOOD SERVICE A.E, Τηλ: 210 2514518, www.piteszafirakis.gr

62 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

Dressings & Sauces Η εταιρεία Piccanta Dressings & Sauces, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση από το 1975 και ανταποκρινόμενη διαρκώς στις ανάγκες των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης, παρουσιάζει τις νέες ατομικές μερίδες Piccanta! Πρόκειται για δύο νέες συσκευασίες των 38g και 80g σε Μαγιονέζα, Κέτσαπ, Μουστάρδα, French Sauce, American Barbecue Sauce, Σάλτσα Μουστάρδας και Τζατζίκι! PICCANTA ΜΟΝ ΙΚΕ, Τηλ: 210 2460775, www.piccanta.gr

Σπιτικά κεφτεδάκια H Μegas Yeeros παρουσιάζει τα νέα και άκρως απολαυστικά κεφτεδάκια της, σε δύο λαχταριστές γεύσεις: κεφτεδάκια σπιτικά και κεφτεδάκια σπιτικά με γέμιση Philadelphia. Πρόκειται για κεφτεδάκια από μοσχάρι και χοιρινό σε μια παραδοσιακή συνταγή που αποτελεί must επιλογή για κάθε σύγχρονο ψητοπωλείο και ταιριάζει άψογα με πατάτες τηγανητές, ντομάτα και κόκκινη σάλτσα. Επιπλέον, κεφτεδάκια σπιτικά με γέμιση Philadelphia είναι η απόλυτη πρόταση για τον επαγγελματία που θέλει να ενισχύσει τη γκάμα του με πρωτότυπες γεύσεις, ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό πελάτη! Megas Yeeros SA, Τηλ: 210 5584098, www.megasyeeros.gr

Πρόβειο Γάστρας Το Πρόβειο Γάστρας της Φάρμας Ελασσόνας είναι ένα προϊόν εμπνευσμένο από παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, έτοιμο για αργό ψήσιμο στην γάστρα που δίνει πάντα στο κρέας ένα γευστικό και πολύ ζουμερό αποτέλεσμα. Για την παρασκευή του Πρόβειου Γάστρας επιλέγονται τα καλύτερα κομμάτια πρόβειου κρέατος Ελασσόνας που στη συνέχεια, μαρινάρονται με λαχανικά και φυσικά μπαχαρικά και αφού συσκευαστούν υπό κενό, καταψύχονται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί στο πήλινο σκεύος, να προστεθεί ελαιόλαδο και κρασί να σκεπαστεί και τέλος, να ψηθεί. Διαθέσιμο σε κιβώτιο 5kg, 2x2,5kg. Φάρμα Ελασσόνας, Τηλ: 24920 91111 / 91810, www.farmaelassonas.gr


7- 9

ΜΑΡΤΙΟΥ

2020 METROPOLITAN EXPO

H MEΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

1.350

ΕΚΘΕΤΕΣ •

50.000 Τ.Μ. • 75.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ • 950 HOSTED BUYERS

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE |Λ. Βουλιαγμένης 328 | 173 42 | Άγιος Δημήτριος | Τ: 210 5242100 | W: www.foodexpo.gr| E: sales@forumsa.gr


new

PRODUCTS Σος Sweet Queen Burger Η εταιρία 3P SALADS, έχοντας ως συνώνυμο τις εκλεκτές πρώτες ύλες και τις αυθεντικές συνταγές, πρόσθεσε πρόσφατα στη γευστική της παλέτα μια εξαιρετική δημιουργία, τη σος Sweet Queen Burger. Είναι ένα νέο προϊόν με διαλεχτές πρώτες ύλες άριστης ποιότητας που μπορεί να προστεθεί, σε συνδυασμό με την μαγιονέζα Real της 3P, για επικάλυψη σε burger, αραβική πίτα με κοτόπουλο, τορτίγια με κιμά και hot dog ψητά ή βραστά, απογειώνοντας γευστικά τη δημιουργία κάθε επαγγελματία της μαζικής εστίασης. Από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας μέχρι τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις, η 3P δε σταματά να ανανεώνεται και να δίνει αφορμές για δημιουργία. Καλιάφας Σ. - Πουρδαλάς Ι. ΟΕ «3Π», Τηλ: 24410 62255, www.3psalads.gr

Προψημένα - Πανέ H εταιρεία BELLE MEAT, ανταποκρινόμενη εδώ και χρόνια σταθερά στις ανάγκες των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης, παρουσιάζει ένα νέο κατάλογο προψημένων προϊόντων. Πρόκειται για προψημένα προϊόντα (γύρους, μπιφτέκια, κεφτεδάκια, ντονέρ), προϊόντα πανέ (σνίτσελ χοιρινό και κοτόπουλο, μπουκιές πανέ και strips κοτόπουλο) και τέλος ένα πλήρη κατάλογο ορεκτικών (stick λαχανικών, μπιφτέκι λαχανικών ,fafel, σαγανάκι φέτας, τυρομπουκιές, πατατοκροκέτα, κολοκυθοκεφτέδες, τοματοκεφτέδες). Τα νέα προϊόντα αποτελούν μια ευχρηστή επιλογή για κάθε επαγγελματία της εστίασης, με την εγγύηση ποιότητας της γνωστής εταιρείας. BELLE MEAT ΜΟΝ ΕΠΕ, Τηλ: 210 5595135, www.bellemeat.gr

64 • ΨΗΤΟ • IOYΛ ΑΥΓ 2019

Πίτα καλαμποκιού Η Elviart Καλοϊδάς ΑΒΕΕ, αφουγκραζόμενη την τάση της αγοράς, παρουσιάζει το αναβαθμισμένο προϊόν της, την Πίτα με πραγματικό Αλεύρι Καλαμποκιού! Η Πίτα με Αλεύρι Καλαμποκιού της Elviart παραμένει αφράτη και διατηρεί την ελαστικότητά της αρκετές ώρες μετά το ζέσταμα, γεγονός που την καθιστά ιδανική για delivery ενώ διατηρεί το μέγεθός της, χωρίς να "μαζεύει" μετά το ζέσταμα. Elviart – Καλοϊδάς ΑΒΕΕ, Τηλ: 210 5579700, www.elviart.gr

Προϊόντα Τομάτας Η εταιρεία Grocer’s παρουσιάζει δύο νέα premium προϊόντα τομάτας υψηλής απόδοσης: τις ψιλοκομμένες αποφλοιωμένες τομάτες σε ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας (συσκευασία 2,5 κιλών) και τον τοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης 28-30% με δεμένη και ομοιογενή υφή (συσκευασία 5 κιλών). Παρασκευάζονται στην Ελλάδα, από 100% ώριμες ελληνικές τομάτες με πλούσια γεύση, εξαιρετικό άρωμα και ζωηρό κόκκινο χρώμα. Grocer’s IKE, Τηλ: 22620 71800, 22620 71999

Sandwich Creams & Mαγιονέζα Η εταιρεία Provil, που διακρίνεται εδώ και χρόνια για την πολύπλευρη δραστηριότητά της από το χώρο της μαζικής εστίασης και του κρεοπωλείου έως τη βιομηχανία τροφίμων, παρουσιάζει την ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων Sandwich Creams και τη Μαγιονέζα. H σειρά Sandwich Creams, αποτελείται από 5 γεύσεις: Sunto, Wasabi, Sweet & Spicy Mustard, Smokey και Tartar, με τις οποίες ο επαγγελματίας θα δημιουργήσει τις πιο γευστικές street food ή gourmet προτάσεις και θα ενισχύσει τη γεύση στα πιάτα του. Η Μαγιονέζα έρχεται να προστεθεί και να ολοκληρώσει τη σειρά με την ισορροπημένη γεύση και την κρεμώδη υφή της και να αλλάξει τα γευστικά δεδομένα του street gourmet. PROVIL ΑΕ, Τηλ: 2310 795730, 210 6657680, www.provil.gr


ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΝΟΣΤΙΜΙΑΣ ! Από διαλεχτή πρώτη ύλη, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την Καλαμάτα και αρωματικά βότανα της ελληνικής γης. ΓΥΡΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ / ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ / ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΧΟΙΡΙΝΟ / ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

NEA ΠΡΟΪΟΝΤA

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

info@megasyeeros.gr | www.megasyeeros.gr |

Μegas Yeeros

Profile for FORUM SA

ΨΗΤΟ #84  

ΨΗΤΟ #84  

Profile for forumsa