Page 1

I S S N 2 2 41- 5 4 8 3

ΑΡΤΟΠΟΙIΑ - Ζ Α Χ ΑΡΟΠΛ Α Σ ΤΙΚΗ

FORUM AE, ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΈΝΗΣ 328, ΆΓ. ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ , 173 42, TΗΛ .: 210 52 42 100

Τ Ε Υ ΧΟΣ Ν ο 153 Ι Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι ΟΣ 2 02 0


∆ Ι Ε Θ Ν Η Σ Ε ΚΘ Ε Σ Η Α Ρ ΤΟ Π Ο Ι Ι Α Σ - Ζ Α Χ Α Ρ Ο Π Λ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ

13-16

NOΕΜΒΡΙΟΥ 2021 M E T R O P O L I TA N E X P O

Εδώ ζυµώνεται ...τo µέλλον! Μαζί και η έκθεση

FOODTECH

Λ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 • Άγιος Δημήτριος • Τ: +30 210 5242100 • W: www.artoza.com• E: info@forumsa.grΧρόνια

Lemoncake

Μυρωδάτο κέικ λεμόνι. Νόστιμο με πλούσια κρέμα λεμονιού και στρώσεις αφράτου κέικ. Εξαιρετικά υπέροχο!

www.brakopoulos.gr T: + 30 210 66.26.562

Κωδ. προιόν.: 94.21.674 Ονομ.: Lemon cake


Πολλά

O Ελληνικός Φούρνος, σας στέλνει τις θερμότερες ευχές του, για μια γευστική και δημιουργική χρονιά.

Red velvet

Aφράτο, πλούσιο, εντυπωσιακά όμορφο και απολαυστικό. Ένα κέικ κατάλληλο για κάθε γιορτή που θα εντυπωσιάσει!

Κωδ. προιόν.: 94.21.607 Ονομ.: Red Velvet


29 ΜΑΐΟΥ εω ς 1 IOYNIOY

2021

M E T R O P O L I TAN E X P O

H μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών στην Ν.Α. Ευρώπη

TRADE SHOWS • PUBLICATIONS

Λ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 • Άγιος Δημήτριος • Τ: +30 210 5242100 • W: www.foοdexpo.gr • E: sales@forumsa.gr Member of NürnbergMesse GroupΙNDEX

ΙΔΡΥΤΗΣ-ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΌΕΔΡΟΣ Νίκος Χουδαλάκης ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Θάνος Παναγούλιας ΕΚΔΟΤΗΣ Θανάσης Γιαλούρης

A Z A ρτοποιία - Ζα χαροπ λασ τικ ή ΔΕΚ ΕΜ ΒΡΙΟΣ 2020

ΔΙΕΥΘΥNTΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Πηνελόπη Καράμπελα (pk@forumsa.gr) ART DIRECTOR Δέσποινα Σακελλαρίδου AΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Εύη Πανταζοπούλου (pe@forumsa.gr)

52

28

ΣΥΝΤAΞΗ Ελισάβετ Παπούλιου (ep@forumsa.gr) Πέτρος Πουλόπουλος (pp@forumsa.gr) ΦΩTOΓPAΦIEΣ Δημήτρης Κολιός Δημήτρης Τσίτσος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Κάτια Μολφέτα (sales@forumsa.gr) ∆IAΦHMIΣEIΣ Θανάσης Mπελεκούκιας Αριστέα Καλιαντζή Αρετή Μουράτη Δημήτρης Μιχαλόχρηστας Γιάννης Μαργέλης Γιώργος Θεοδωρόπουλος Νίκος Κούμανης Μίλτος Μέλλιος ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Mορφούλα Σπιχοπούλου Πέρσυ Γρηγοράτου

Ατομικά και vegan είναι τα σύγχρονα trends στη zαχαροπλαστική. Η βιολόγος-ζαχαροπλάστρια Μάχη Δημακίδου τα υιοθετεί και μεγαλουργεί.

12

52

Τα τελευταία νέα της αγοράς.

Στελέχη της Βιομηχανίας Γάλακτος παρουσιάζουν τις προβλέψεις τους για το μέλλον του κλάδου.

28

ΣΥΝΤΑΓΕΣ VEGAN Η ζαχαροπλάστρια Μάχη Δημακίδου, με σπουδές στη βιολογία, παρουσιάζει τρεις απλές, αλλά ελκυστικές vegan συνταγές.

36

DIGITAL COORDINATOR Κατερίνα Κόκκινου DIGITAL ΑSSISTANT Μελίνα Γεωργούση YΠΟΔΟΧΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Γιώτα Πάτσαρη magazines@forumsa.gr

FOOD EXPO 2021

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Γωγώ Τρικεριώτη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η έκθεση-κολοσσός με φυσική και digital παρουσια, τον Μάιο!

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ (ΕΤΗΣΙΕΣ) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ 20€, ΚΥΠΡΟΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 60€ EKTYΠΩΣH - BIBΛIO∆EΣIA ΜΠΑΞΑΣ AE

O Ισπανός Xavi Donnay αναδείχθηκε Best Pastry Chef 2020.

62

ΚΑΦΕΣ Τα μυστικά για την παρασκευή του ιδανικού ελληνικού καφέ, από τον coffee expert της Nestlé Σπύρο Αλεξόπουλο.

44

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο 39χρονος Xavi Donnay, που κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου pastry chef για το 2020, μιλάει στο Α-Ζ για τη βράβευση, την επαγγελματική του πορεία και τις προσδοκίες του για το μέλλον.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ FORUM AE, Member of NürnbergMesse Group Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42 Αγ. Δημήτριος, Τηλ.: 210 5242100, Fax: 210 5246581 info@forumsa.gr, www.forummagazines.gr

MEΛΟΣ ISSN 2326-4815

I S S N 2 2 41- 5 4 8 3

66

ΑΡΤΟΠΟΙIΑ - Ζ Α Χ ΑΡΟΠΛ Α Σ ΤΙΚΗ Τ Ε Υ ΧΟΣ Ν ο 153 Ι Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι ΟΣ 2 02 0

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Όλες οι νέες κυκλοφορίες των εταιρειών για το χώρο του αρτοποιείου και του ζαχαροπλαστείου.

48

6 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

COMMUNICATION ΑSSISTANT Ελεάνα Κηπουρού

APXEIO - ΣYN∆POMEΣ Αλ. Κακάβα, Δήμ. Έλληνα

Οι αλλαγές που επέφερε ο Covid19 στο packaging ανά την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Εταιρείες της εγχώριας αγοράς περιγράφουν τις επικρατούσες τάσεις.

Το αρτοζαχαροπλαστείο Master Bread στην Καλλιθέα υποδέχεται τους πελάτες του ανανεωμένο και εντυπωσιακό.

COMMUNICATION MANAGER Κατερίνα Κωνσταντοπούλου

60

ΑΦΙΕΡΩΜΑ PACKAGING

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

44

ΕΡΕΥΝΑ

ΔΙΕΘΝΕΊΣ ΣΧΈΣΕΙΣ Φίλιππος Παπαναστασίου

72

58

Βιολογικά προϊόντα και εναλλακτικές γεύσεις αναζητά ο καταναλωτής του μέλλοντος.

FORUM AE, ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 328, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ , 173 42, TΗΛ .: 210 52 42 100

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Βιομηχανίας Γάλακτος.

LAST PAGE Ο Νικόλας Γιαννακουλάκος, στο φάσμα του αυτισμού, εντυπωσιάζει καθημερινά με τις δημιουργίες του στο φούρνο "Άρτος και Γεύσεις".

Α-Ζ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 Κρέμα γάλακτος Debic από τη Friesland Campina για μοναδικές παρασκευές.ΠΡΟ... ΑΙΡΕΤΙΚΆ Ο Διευθυντής Εκδόσεων κ. Θανάσης Γιαλούρης παραχώρησε τιμητικά τη στήλη του σε αυτό το τεύχος στον ιδρυτή και απερχόμενο CEO της FORUM AΕ, κύριο Νίκο Χουδαλάκη.

Αγαπητοί Φίλοι & Συνεργάτες

Π

οτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός στη δραματοποίηση των καταστάσεων με συγκινησιακά φορτισμένα λόγια. Όμως σήμερα είναι μια μέρα διαφορετική.

Είναι η μέρα που βάζω τελεία στη διαδρομή μιας ολόκληρης επαγγελματικής ζωής, η οποία ξεκίνησε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κορυφώθηκε σε ένα δυνατό και συναρπαστικό φινάλε: Tην ολοκλήρωση του οράματος που είχα από παιδί να ξεφύγω από τα στενά όρια της επαρχίας, να προκόψω και να διακριθώ ως άνθρωπος αλλά και ως επαγγελματίας.

Σήμερα λοιπόν, με την αποχώρησή μου από το τιμόνι της FORUM ΑΕ, ολοκληρώνεται μια πορεία η οποία απαίτησε σκληρές προσπάθειες και αγώνες, μου προσέφερε όμως και μεγάλες, δυνατές συγκινήσεις, μέσα από τις επιτυχίες αλλά και τις όποιες αποτυχίες μου. Εμπειρίες και αξίες μιας ζωής τις οποίες μοιράστηκα τόσο με τους συνεργάτες μου, όσο και με όλους εσάς, που ασπαστήκατε το όραμά μας και συμβάλατε με τον τρόπο σας στη δημιουργία μεγάλων και ποιοτικών εκθέσεων στην Ελλάδα, που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού. Εκτός από πελάτες μας υπήρξατε πάνω από όλα Φίλοι και Συνεργάτες. Συνοδοιπόροι και σύμβουλοι στη διαρκή

Αρχές 1988, σε ηλικία 38 ετών, τότε που ξεκινούσαν όλα: Η φωτογραφία από το πρώτο editorial του ιστορικού περιοδικού Z+G, που άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη του κλάδου της Ζαχαροπλαστικής στη χώρα.

8 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

προσπάθειά μας για βελτίωση και ανάπτυξη. Με τις καίριες προτάσεις σας, με ωθήσατε να τολμήσω, να οργανώσω, να ξενυχτήσω, να διαπραγματευτώ, να ριψοκινδυνέψω και να πετύχω στόχους που για κάποιους πιθανόν να φαίνονταν αδύνατοι. Με πολλούς από εσάς είχαμε μια παράλληλη και πετυχημένη επαγγελματική διαδρομή, στη διάρκεια της οποίας μάθαμε από κοινού πως, αν θέλεις να πετύχεις κάτι σημαντικό, η αριστεία είναι μονόδρομος. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα ήθελα να σας απευθύνω ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» και να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα διοίκηση της εταιρείας, με τον επί 15ετία άξιο συνεργάτη μου κ. Θάνο Παναγούλια στη θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου, και με Αντιπρόεδρο τον επίσης πολύτιμο συνεργάτη μου κ. Θανάση Γιαλούρη, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας, έχοντας ως προτεραιότητα την εξυπηρέτησή σας και τη μεγιστοποίηση του εμπορικού σας οφέλους.

Από την πλευρά μου, αισθάνομαι «σαν έτοιμος από καιρό» να αντιμετωπίσω τη νέα πραγματικότητα ως μια καινούργια και ενδιαφέρουσα πρόκληση: Αυτή του «γονιού» που ξέρει ότι το δημιούργημά του, το «παιδί του» είναι πλέον ώριμο και ικανό να συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης πηγαίνοντας ακόμα πιο ψηλά, ακόμα πιο μακριά, ιδιαίτερα και μετά τη στρατηγική συνεργασία της εταιρείας μας με τον κραταιό γερμανικό εκθεσιακό Όμιλο NürnbergMesse.

Σας ευχαριστώ όλους για όλα όσα προσφέρατε σε μένα και την εταιρεία μας. Εύχομαι το αύριο να είναι πάντα καλύτερο από το χθες...

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Νίκος ΧουδαλάκηςEDITORIAL Πη ν ε λό π η Κα ρ ά μ π ε λ α , Δι ευ θύ ν τ ρ ια Σύ ν τ αξ η ς , pk@for umsa .gr

Μαθήματα στρατηγικής από τον Covid (ή πώς τα σοκ ακονίζουν τo μυαλό)

Διέλυσε σχεδόν τα πάντα ο κορωνοϊός τους τελευταίους 10 μήνες. Υγεία, οικονομία, εργασιακές κατακτήσεις, κοινωνικές σχέσεις, συλλογική και ατομική ψυχολογία… Έκανε όμως και κάτι καλό: γύμνασε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα ώστε να παρακάμψουμε κάτι που αρχικά έμοιαζε απροσπέλαστο.

Η

Βία είναι η μαμή της Ιστορίας» έγραφε το 1867 ο Καρλ Μαρξ στο «ευαγγέλιο» της κομμουνιστικής θεωρίας «Κεφάλαιο» και από τότε μέχρι σήμερα η φράση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί –άλλοτε παρερμηνευμένη από παραχαράκτες της και άλλοτε με τον δέοντα σεβασμό– για να εκφράσει τα ιστορικά εκείνα γεγονότα, τις επείγουσες καταστάσεις, που στην πραγματικότητα διανοίγουν τη χαραμάδα για να εισβάλει το φως μιας νέας εποχής. Είναι Δεκέμβρης του 2020, και πρέπει να παραδεχτούμε ότι παρά το -διαστάσεων τσουνάμι- δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν είμαστε πλέον ούτε τόσο τρομοκρατημένοι, ούτε τόσο μουδιασμένοι, ούτε καν τόσο απαισιόδοξοι - αναφέρομαι φυσικά σε όσους δεν έχουν υποστεί κάποια σκληρή προσωπική απώλεια. Είμαστε σε εγρήγορση για τη νέα εποχή που γεννιέται και που ίσως φέρει κάτι πιο ορθό, πιο αποτελεσματικό, πιο ελπιδοφόρο για το αύριο. Είμαστε σε εγρήγορση γιατί το σοκ ήταν ισχυρότατο και μας βοήθησε να σκεφτούμε out of the box για να αντεπεξέλθουμε στις εξίσου ισχυρές προσκλήσεις. Κι εμείς εδώ στη FORUM αγαπάμε τις προκλήσεις και το αποδεικνύουμε με το σχεδιασμό των επόμενων εκθέσεών μας, σε έναν κόσμο που έχει τρανταχτεί συθέμελα μετά την επέλαση του Covid.

«

10 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια έκθεση με ταυτόχρονη φυσική και digital παρουσία έρχεται τον Μάιο (29/05-01/06) να εγκαινιάσει μια «νέα γενιά» εκθέσεων, που ανταποκρίνονται στις υψηλές υγειονομικές και εμπορικές απαιτήσεις της εποχής. Χάρη στη FOOD EXPO HYBRID, δεκάδες χιλιάδες σημαντικοί αγοραστές από όλο τον κόσμο θα μπορούν να έρθουν σε άμεση live επαφή με εκατοντάδες εκθέτες, κλείνοντας συμφωνίες εκατομμυρίων, που προάγουν το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο και την εθνική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο (δείτε περισσότερα στις σελίδες 60-61). Παράλληλα λανσάρουμε ένα ακόμα πολυδύναμο εκθεσιακό προϊόν, μια συνδιοργάνωση με πολλαπλές συνέργειες: την ταυτόχρονη διεξαγωγή της ARTOZA με τη FOOD TECH, την premium και 100% στοχευμένη στη Βιομηχανία Τροφίμων έκθεση, δημιουργώντας έτσι ένα δυναμικό περιβάλλον, όπου η μία έκθεση θα λειτουργήσει ως δεξαμενή για την άλλη. Επιτρέψτε μου εδώ να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, σύμφωνα με ευρεία πανελλαδική έρευνα που διενεργήσαμε στη διάρκεια του Οκτωβρίου, η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών επισκεπτών της ARTOZA, σε ποσοστό 83%, δέχτηκε με ενθουσιασμό την ταυτόχρονη πραγματοποίηση των δύο εκθέσεων, και μάλιστα στις δεδομένες ημερομηνίες.

Αυτό για μένα ερμηνεύεται με ένα διπλό ευοίωνο τρόπο. 1) Οι επισκέπτες μας «διψούν» να διευρύνουν τα επαγγελματικά τους ερεθίσματα μέσω της FOOD TECH, που θα παίξει το ρόλο του τροφοδότη ιδεών «αιχμής» για τον κλάδο Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής και 2) Είναι αποφασισμένοι να επισκεφτούν την ARTOZA στα μέσα Νοεμβρίου, εποχή κατά την οποία είναι πιεσμένοι χρονικά ενόψει της χριστουγεννιάτικης προετοιμασίας, αποδεικνύοντας έτσι ότι έχουν αντιληφθεί απόλυτα την αξία της έκθεσης: Η ARTOZA δε συνιστά για τους επισκέπτες της απλώς μια ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις γιορτινές προμήθειες των καταστημάτων τους. Αποτελεί μια ισχυρή πλατφόρμα επικοινωνίας όπου χτίζονται εμπορικές συμμαχίες με ορίζοντα διετίας, μέχρι την επόμενη διοργάνωση. Στο διάστημα που μεσολαβεί, το Νο1 περιοδικό του κλάδου, το Α-Ζ, εξακολουθεί να λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των εταιρειών και των επαγγελματιών. Το περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας είναι το εισιτήριο διαρκείας για την αγορά στην οποία δταστηριοποιείστε και το επίσημο έντυπο της έκθεσης όλων μας. Μαζί του γινόμαστε καλύτεροι. Με ή χωρίς μάσκες… Υγεία και καλές δουλειές σε όλους μας.

Πηνελόπη Κ.Ειδήσεις

ΤΗΣ ΑΓΟΡΑ Σ /

Δεκέμβριος 2020

Επιμέλεια Πηνελόπη Καράμπελα, Πέτρος Πουλόπουλος

Όλο και πιο πολλοί επαγγελματίες εμπιστεύονται την πλατφόρμα Bapacho της SEFCO ZEELANDIA! Η ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ BAPACHO που σχεδίασε η Zeelandia και προσφέρει δωρεάν στην Ελλάδα η Sefco Zeelandia για να υποστηρίξει τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία κερδίζει την εμπιστοσύνη όλo και περισσότερων επαγγελματιών του κλάδου. Η πλατφόρμα σας δίνει τη δυνατότητα να πουλάτε τα προϊόντα σας online μέσα σε 5 λεπτά! Το Bapacho προέρχεται από τα αρχικά Bakery, Pastry, Chocolate και είναι μια εντελώς δωρεάν υπηρεσία που συνδέει τις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών με το κατάστημά σας. Οι καταναλωτές μπορούν να βρίσκουν εύκολα τα κοντινά τους καταστήματα, να κάνουν αγορές μέσω υπολογιστή ή μέσω του Bapacho app στο κινητό τους, να πληρώνουν online και να επιλέγουν αν θα παραλάβουν την παραγγελία τους από το κατάστημα ή μέσω delivery. Βλέπουν τι υπηρεσίες προσφέρετε, αποθηκεύουν τα αγαπημένα τους προϊόντα και παραγγέλνουν απευθείας σε εσάς. Η διαφήμιση έχει ξεκινήσει ήδη τα social media του Bapacho Greece, με δημιουργικό τρόπο και πολλή έμπνευση, και σύντομα θα επεκταθεί. Για να συμμετέχετε και εσείς στο Bapacho, επικοινωνήστε με τη SEFCO ZEELANDIA στο 210 6633662 ή μπείτε στο www.bapacho.gr.

ΕΠΈΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ KENFOOD ΚΑΙ UNILEVER Στη διεύρυνση της συνεργασίας της με τη UNILEVER FOOD SOLUTIONS και σε προϊόντα που θα απευθύνονται σε αγορές εκτός Ελλάδας προχώρησε εντός του 2020 η KENFOOD. Η θυγατρική των MΥΛΩΝ ΛΟΥΛΗ διατηρούσε ήδη συνεργασία με την πολυεθνική εταιρεία, την οποία πέρσι επέκτεινε στα Carte d’ Or. Έτσι, στον τομέα των εξαγωγών η KENFOOD εισχωρεί σταδιακά και σε άλλες σημαντικές αγορές, ενώ επιπρόσθετα επιχειρεί να διατηρήσει το εξαγωγικό κομμάτι στις χώρες που είχε ήδη παρουσία.

ΟΙ ΜΕΓΆΛΟΙ ΝΙΚΗΤΈΣ ΤΩΝ ESTIA AWARDS 2021 Για τέταρτη συνεχή χρονιά, και κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, τα Estia Awards επιβράβευσαν την υπευθυνότητα, την προσαρμοστικότητα και το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής εστίασης. To Grand Award της φετινής διοργάνωσης κέρδισαν τα Everest τα οποία και απέσπασαν συνολικά τρία χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα βραβεία. Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές της φετινής διοργάνωσης ήταν και τα παρακάτω ηχηρά brands, τα οποία και απέσπασαν τους αντίστοιχους τίτλους: The Big Bad Wolf - Best in Souvlaki, Bread Factory - Best in Bakery, Patisserie, Coffee Takeaway & Casual Dining, Petite Fleur - Best in Café & Chocolat, Jackaroo - Best in Streetfood, Κουλουράδες - Best in Street food και Ζάχαρη και Αλάτι - Best in Creperie.

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η ΤΑ

Συνάντηση του Πρέσβη της Ινδονησίας με τον CEO της FORUM AE Με τον εξοχότατο Πρέσβη της Ινδονησίας κ. Ferry Adamhar συναντήθηκε ο CEO της FORUM SA-NürnbergMesse, κ. Θάνος Παναγούλιας, στις 7/12, στα γραφεία της εταιρείας. "Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε στρατηγικό εταίρο της Ινδονησίας, αποτελώντας πύλη εισόδου για τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα της χώρας μας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη”, υπογράμμισε ο Ινδονήσιος Πρέσβης, μετά το πέρας της συνάντησης. Η επαφή αυτή αποτελεί μέρος του στρατηγικού πλάνου της FORUM SA για ευρύτατη συνεργασία με τη χώρα της Ν/Α Ασίας, η οποία έχει εκφράσει εντονότατο επίσημο ενδιαφέρον για συμμετοχή ινδονησιακών επιχειρήσεων στις διεθνείς εκθέσεις της FORUM AE.

12 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020


ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΖΥΜΙΑ BÖCKER H ERNST BÖCKER GmbH & Co είναι η Νο.1 εταιρεία στον κόσμο που παράγει προζύμια με φυσική ζύμωση και καλλιέργειες προζυμιού, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο από τις αρχές του 1900. Τα φυσικά προζύμια BÖCKER δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα και εξασφαλίζουν σιγουριά στην παραγωγή, σταθερή ποιότητα, πλούσιο άρωμα, υπέροχο χρώμα, τραγανή κόρα, τέλεια δομή και φυσικά υπέροχη γεύση! Διατίθενται αποξηραμένα, σε υγρή μορφή και σε πάστα. Είναι ιδανικά για μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων και έτοιμα προς χρήση... για να σας λύσουν τα χέρια!

ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ Α’ Ύλες Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής & Παγωτού 28ης Οκτωβρίου 51, 136 73 Αχαρναί Τηλ.: 210 2406990, 210 2406688 • Fax: 210 2460694 info@konta.gr • www.konta.gr


Ειδήσεις

Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ / Δεκέμβριος 2020 ΑΦΑΙΡΕΊ ΤΗ ΖΆΧΑΡΗ ΑΠΌ ΜΕΓΆΛΟ ΜΈΡΟΣ ΤΗΣ ΓΚΆΜΑΣ ΤΗΣ Η BOIRON Μέσα στο Δεκέμβριο η γνωστή γαλλική εταιρεία Les Vergers Boiron ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του 2021 σχεδόν ολόκληρη η γκάμα φρούτων της σε πουρέ θα γίνει 100% -δηλαδή χωρίς προσθήκη ζά χαρης. Συγκεκριμένα θα κυκ λοφορούν σε δύο εκδοχές (μία 100% και μία με προσθήκη ζάχαρης) η φράουλα, το βατόμουρο και η καρύδα, ενώ η ζάχαρη θα διατηρηθεί μόνο στα specialties (Ginger, Citrus Cocktail, Carribbean Rum Cocktail, Spicy Mango και Κάστανο με Bανίλια). Με μεγάλη ιστορία και παγκόσμια φήμη στην επεξεργασία κατεψυγμένου πουρέ φρούτων, η γαλλική εταιρεία πρωτοπορεί, προσαρμόζοντας το σχεδιασμό των προϊόντων της στο ισχυρό διεθνές διατροφικό ρεύμα για περιορισμό της ζάχαρης. Ο κ. Στέλιος Γιαννίκας της ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ, που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την εταιρεία Les Vergers Boiron, επεσήμανε ότι η παγκόσμια τάση για προϊόντα με μειωμένη ή καθόλου ζάχαρη είναι δυνατή και στη χώρα μας, με την κίνηση αυτή της Boiron να έρχεται στην πλέον κατάλληλη περίοδο και για την εγχώρια ζήτηση.

Ολοκαίνουργιο ζαχαροπλαστείο «Μικέ» από τη Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΆΣΙΟ Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ, ως πρωτοπόρος στο χώρο του επαγγελματικού εξοπλισμού, ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου ζαχαροπλαστείου «Μικέ», στην οδό Π. Καλλιγά 31, στη Φιλοθέη. Χρησιμοποιήθηκαν ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους, σε συνδυασμό με καθρέφτες τύπου μπιζουτέ και μαρμάρινες επιφάνειες, καθώς επίσης μάρμαρο υψηλής ποιότητας σε όλο το δάπεδο του καταστήματος. Στις βιτρίνες επιλέχτηκαν μπρούτζινες λεπτομέρειες, ενώ τα ψυγεία είναι τελευταίας τεχνολογίας, με την 01 δυνατότητα να διατηρούν τα προϊόντα ολόφρεσκα. Η στρογγυλή βιτρίνα «Cycle» είναι μοναδικής αισθητικής και αποκλειστική καινοτομία του εργοστασίου Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ. Ανακαλύψτε όλες τις προτάσεις για το χώρο σας στο www.drakoulakis.gr ή επισκεφτείτε την έκθεση με την υπέροχη συλλογή προϊόντων. 01. Τα καινούργια ψυγεία αναδεικνύουν άριστα τα προϊόντα. 02. Ορατές οι ξύλινες επενδύσεις και δεξιά η στρογγυλή βιτρίνα.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΌ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ΑΡΤΟΠΟΙΏΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ Με την πόλη στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, οι αρτοποιοί Θεσσαλονίκης δεν εφησυχάζουν, προσπαθώντας να περιφρουρήσουν το επάγγελμά τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αποφάσισε και υλοποίησε για ακόμη μια χρονιά τη μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ για όλο το διάστημα των γιορτών σε τοπικά ραδιόφωνα. Το κεντρικό σύνθημα είναι η αλήθεια για το φρέσκο ψωμί που ζυμώνεται και ψήνεται στο φούρνο της γειτονιάς και όχι αυτό που κάποιοι «βαφτίζουν» φρεσκοψημένο ή σούπερ φρέσκο.

K

02

Σ Υ Ν Δ Ι Κ Α Λ Ι Σ Μ ΟΣ

Πέρασε η πρόταση της ΟΑΕ στο νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου πετρελαίου θερμάνσης Δεκτή έγινε η πρόταση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (OAE) στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στο νομοσχέδιο σχετικά με την περιστολή του λαθρεμπορίου. Όπως τόνισε στο Α-Ζ ο πρόεδρος της ΟΑΕ κ. Μιχάλης Μούσιος, «πρόκειται για μια θετική έκβαση για τον κλάδο της αρτοποιίας, αφού οι καταστηματάρχες έως σήμερα πλήρωναν δυσβάστακτα πρόστιμα για το πετρέλαιο». Κι αυτό γιατί θεωρούνταν λαθρεμπορία ακόμη κι όταν το ποσοστό νοθείας ήταν κάτω από 1,5%, με επιβολή προστίμου τόσο από το τελωνείο όσο και από το υπουργείο Ανάπτυξης. Πλέον σε περίπτωση που η νοθεία πετρελαίου θέρμανσης προκαλεί απώλειες στο δημόσιο έως 50 ευρώ, θα σημειώνεται μία απλή παράβαση. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΟΑΕ τόνισε ότι οι αρτοποιοί πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης.

14 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020Ειδήσεις

Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ / Δεκέμβριος 2020

Laoudis.gr, μοναδικές online υπηρεσίες, διαθέσιμες σε κάθε επαγγελματία του κλάδου! ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΔΎΟ ΑΚΡΙΒΏΣ ΧΡΌΝΙΑ η ριζικά ανανεωμένη ιστοσελίδα της ΑΦΟΙ ΛΑΟΥΔΗ ΑΕΒΕ έφερε επανάσταση στον κλάδο της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής. Έκτοτε χιλιάδες επαγγελματίες την επισκέφθηκαν και εγγράφτηκαν ως μέλη. Προσανατολισμένο στον πελάτη και τα προϊόντα, το Laoudis.gr δημιουργήθηκε με τη λογική e-shop έτσι ώστε να δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να εστιάσουν εύκολα και γρήγορα στο προϊόν που τους ενδιαφέρει, να δουν άμεσα καινούργιες παραλαβές, προϊόντα με εποχιακό ενδιαφέρον, συνδυασμούς προϊόντων και άλλα πολλά. Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα σε κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας. Επιπρόσθετα, οι πελάτες της εταιρείας μέσω της επιλογής “δημιουργία λογαριασμού συνεργάτη” έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις ενημερωμένες συνταγές του τεχνικού κέντρου, ενώ με την προσθήκη προϊόντων στο “καλάθι αγορών” μπορούν να στέλνουν εύκολα μια προπαραγγελία στον υπεύθυνο πωλήσεων που τους εξυπηρετεί, από Η/Υ, tablet ή smart phone, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Εξίσου ισχυρή είναι η παρουσία της LAOUDIS FOODS στα social media, στο Facebook και στο Instagram. Ακολουθήστε τώρα τις παραπάνω σελίδες και δείτε πρώτοι τα νέα βίντεο από επαγγελματικές συνταγές που θα ανέβουν τις επόμενες ημέρες!

«ΧΡΥΣΉ» Η ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΕ ΣΤΑ IMPACT BITE AWARDS 2020! Χρυσό βραβείο απέσπασε η ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΕ στην τελετή απονομής των IMPACT Business IT Excellece (BITE) Awards 2020. Η εταιρεία διακρίθηκε στην κατηγορία «Σύνδεση Επιχειρηματικής και ICT Στρατηγικής», για το project «Ψηφιοποίηση του οπωροπωλείου και τη ζωντανή παρακολούθηση της ροής των προϊόντων από την παραλαβή τους έως την πώληση» της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ. Ειδικότερα, O CEO της το project αφορά τον εξοπλισμό των ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΕ καταστημάτων της γνωστής αλυ- κ. Χαραγκιώνης σίδας με ηλεκτρονικές ετικέτες ραφιού Digi ESL Infotag, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Το βραβείο για τη ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΕ παρέλαβαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χαραγκιώνης Νικηφόρος και ο IT Manager κ. Κωνσταντίνος Σιγάλας. Περισσότερα στο www.chronografiki.gr/kathgoria/hlektronikes-etiketes/

ΔΙΠΛΉ ΔΙΆΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΨΑ ΣΤΟ 20ο ΣΥΝΈΔΡΙΟ MARKETING & ΠΩΛΉΣΕΩΝ Μεγαλώνει η συλλογή βραβείων της ΕΨΑ, έπειτα από τη διπλή διάκριση στο 20ό ετήσιο Συνέδριο Marketing & Πωλήσεων. Η εταιρεία απέσπασε τα μετάλλια καλύτερου λανσαρίσματος “Best Launches 2020” για τα προϊόντα Yου Cann By ΕΨΑ, καινοτόμο προϊόν, με εκχύλισμα βιομηχανικής κάνναβης (hemp) και ΕΨΑ Summer Mix 2020. Μετά τη λήξη του Συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ κ. Τσαούτος τόνισε τη σπουδαιότητα, όχι μόνο των βραβείων, αλλά και της συλλογικής προσπάθειας των εργαζομένων της ΕΨΑ.

N E A AΦ Ι Ξ Η

Άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο "Σουίt" ο... sui generis Μπάμπης Ζιντίλης Με παρουσία σε εμβληματικούς χώρους γαστρονομίας, όπως το “Funky Gourmet”, το «Zurbaran Athens” και το “Opso” στο Λονδίνο, ο Μπάμπης Ζιντίλης απέδειξε πως δεν είναι τολμηρός μόνο στα γλυκά του. Εν μέσω πανδημίας και lock down, στα τέλη Νοεμβρίου, άνοιξε το δικό του χώρο, το εκκεντρικό, όπως ο εμπνευστής του, “Σουίt” στο Παλαιό Φάληρο (Τερψιθέας 47). Ο χώρος κάθε άλλο παρά κλασικό ζαχαροπλαστείο θυμίζει. “Το ύφος και το vibe επέλεξα εγώ να είναι τέτοια, το σχεδιασμό επιμελήθηκε η φίλη μου αρχιτέκτων Μάρω Αλεξανδρόπουλου, ενώ τη ζωγραφιά που κυριαρχεί στο τοίχο, ο καλλιτέχνης Fro", λέει ο ίδιος στο Α-Ζ. Ιδιαίτερη πινελιά αποτελεί η οροφή που θυμίζει κρεμαστό κήπο και κάνει τους... λαιμούς των πελατών να στρέφονται προς τα πάνω. Όσο για τους ουρανίσκους τους, ο ταλαντούχος σεφ έχει αποδείξει ότι ξέρει να δημιουργεί γλυκά αριστουργήματα, δίνοντας “χαρακτήρα” σε κάθε υλικό. “Στα επόμενα πλάνα είναι το pairing των γλυκών με ποτά” λέει ο νέος ιδιοκτήτης, εγκαινιάζοντας ένα ασυνήθιστο concept ζαχαροπλαστείου.

16 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

Ο Μπάμπης Ζιντίλης στο νέο του ζαχαροπλαστείο "Σουίt", στο Π. ΦάληροΕιδήσεις

Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ / Δεκέμβριος 2020 ΝΈΟ "ΑΊΜΑ" ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΌ ΤΜΉΜΑ ΤΗΣ FOODSTUFF O Σταύρος Μηλιάκης, chef patissier-chocolatier-gelatiere, με πλούσια προϋπηρεσία στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, εντάχθηκε από τις 19 Nοεμβρίου 2020 στο δυναμικό της FΟΟDSTUFF. Η ομάδα του τεχνικού τμήματος της εταιρείας γρήγορα βρήκε μαζί του την απαραίτητη χημεία, μίας και ο Σταύρος είναι ένας πρόσχαρος και ευχάρισ τος άνθρωπος. Η FΟΟDSTUFF τον καΟ Σταύρος λωσορίζει και του εύχεται Μηλιάκης καλή σταδιοδρομία.

Ανακαίνιση από τη Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ στον «Μύλο του Χωριού» ΣΕ ΡΙΖΙΚΉ ΑΝΑΚΑΊΝΙΣΗ προχώρησε “Ο Μύλος του Χωριού”, που λειτουργεί στο Περιστέρι, πολύ κοντά στην πλατεία Μπουρναζίου. Η εταιρεία Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ ανέλαβε για μια ακόμα φορά τη μελέτη και την κατασκευή του εξοπλισμού. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, με ψυγεία και βιτρίνες υψηλής τεχνολογίας και απόδοσης, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των πελατών τόσο σε προϊόντα αρτοποιίας, όσο και σε προτάσεις ζαχαροπλαστικής. Η διαμόρφωση και η κατασκευή του καταστήματος έγιναν με στόχο την άνετη θέαση όλων των σημείων. Αισθητικά κυριαρχούν οι ίσιες γραμμές, με συνθέσεις υλικών και χρωμάτων σε απαλούς τόνους, που δημιουργούν ατμόσφαιρα οικειότητας στο χώρο. Για κάθε πόστο ξεχωριστά έχει διενεργηθεί ειδική μελέτη φωτισμού έτσι ώστε να τονιστούν κατάλληλα όλες οι λεπτομέρειες στις βιτρίνες και στα έπιπλα που τις περιβάλλουν. 01. Η ανακαινισμένη

LIVE DEMO ΜΕ ΣΟΚΟΛΆΤΕΣ CASALUKER ΑΠΟ ΤΗΝ OPTIMA FOOD GALLERY Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου η Optima Food Gallery (OFG) παρουσίασε για πρώτη φόρα live μέσα από τη σελίδα της στο facebook (@optimafoodgallery.gr) δύο εορταστικές προτάσεις με σοκολατένια προϊόντα από την Casa Luker. Συγκεκριμένα, ο τεχνικός σύμβουλος της OFG, Νίκος Κυπραίος, έδειξε βήμα-βήμα τις συνταγές για Chocolat et Whisky και Tarte Mont Blanc Revisitè, με σοκολάτες Huila 70 % κ α ι N o c h e 40%, από την Casa Luker. Το live παρακολούθησαν επαγγελματίες ζαχαροπλάστες από όλη τη χώρα, αλλά και ερασιτέχνες που αγαπούν την τέχνη της ζαχαροπλαστικής.

πρόσοψη του καταστήματος. 02. Εύκολη η θέαση των προϊόντων του "Μύλου του Χωριού" μετά τις εργασίες της Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ 01

02

Β ΡΑ Β Ε Υ Σ Η

Κορυφαία διάκριση για τον Όμιλο Acmon στα Manufacturing Excellence Awards 2020 Ο ΌΜΙΛΟΣ ACMON αναδείχτηκε στο Θεσμό «Manufacturing Excellence Awards» ως ο αποκλειστικός νικητής στην κατηγορία «Τρόφιμα & Ποτά», με το έργο «Μύλοι ΛούληToshevo-Μετατροπή Παλαιού Μύλου σε Εργοστάσιο Κορυφαίας Τεχνολογίας». Διάκριση που έρχεται να επικυρώσει τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία 30 ετών που διαθέτει ο Όμιλος στη συγκεκριμένη κατηγορία. Για το ίδιο έργο, ο ACMON GROUP τιμήθηκε με ασημένιο βραβείο στην κατηγορία καινοτομίας και συγκεκριμένα στην «Αξιοποίηση Tεχνολογιών στην Παραγωγή», ένα ακόμα βραβείο που επιβεβαιώνει την επιμονή της εταιρείας στην καινοτομία, την αξιοπιστία και την ανεύρεση των βέλτιστων λύσεων στη σύγχρονη βιομηχανία. Όπως τόνισε ο κ. Λευτέρης Μοσχάκης, ιδρυτής του Ομίλου: «Τα βραβεία αυτά αποτελούν ακόμα ένα κίνητρο για να προσπαθούμε να ανεβάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και μας καθοδηγούν σε ένα αύριο όπου η συνέργεια μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου θα αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας».

18 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

ΑΒΕΕ.Ειδήσεις

Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ / Δεκέμβριος 2020

Διαδικτυακή επίδειξη της ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά Η ΣΤΕΛΙΟΣ Κ ΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ συνεχίζει δυναμικά και διαδικτυακά. Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία ζωντανή διαδικτυακή επίδειξη με θέμα «Χριστουγεννιάτικα Γλυκά της Νέας Εποχής» που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες. Η τεχνική ομάδα ζαχαροπλαστικής της εταιρείας παρουσίασε στο κοινό εντυπωσιακές γιορτινές δημιουργίες. Κυριάρχησαν συνταγές με ιδιαίτερους συνδυασμούς υλικών και γεύσεων, όπως κορμός γαλακτομπούρεκο, τούρτα μαστίχα κ.ά. που θα εμπλουτίσουν τις γιορτινές βιτρίνες των καταστημάτων και θα εντυπωσιάσουν τους καταναλωτές. Η ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ συνεχίζει με συνέπεια και υπευθυνότητα να βρίσκεται στο πλευρό των επαγγελματιών, παρέχοντας αδιάλειπτα ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Οι επαγγελματίες του κλάδου παρακολούθησαν μια ακόμα ζωντανή επίδειξη με ασφάλεια και ταυτόχρονα εμπλούτισαν τις γνώσεις τους με συμβουλές, νέες τεχνικές και μοναδικές πρωτότυπες συνταγές για την προετοιμασία κατά την εορταστική περίοδο.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΡΆΣΗ “ΟΡΕΚΤΌΣΠΡΙΟ” ΑΠΌ ΤΗΝ ELBISCO Η ELBISCO, σε συνεργασία με το τμήμα Επιστήμης Δ ι α ι τ ο λ ο γ ί α ς-Δ ι α τ ρ ο φ ή ς τ ο υ Χ α ρ ο κ ό π ε ι ο υ Πανεπιστημίου και την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, υλοποίησε τη δράση «Ορεκτόσπριο» με στόχο την ανάπτυξη μιας νέας σειράς καινοτόμων προϊόντων, ειδικής διατροφής. Ο λόγος για σνακ δημητριακών με ιδιότητες που συμβάλλουν στη ρύθμιση της όρεξης και ως εκ τούτου στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους. Σημειωτέον ότι η σχετική ερευνητική πρόταση έλαβε τιμητική διάκριση από τη Γ. Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας.

ΈΓΚΥΡΗ ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΑΠΌ ΤΟ CSB-SYSTEM Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η βιομηχανία τροφίμων, το να παραμείνει μια επιχείρηση ανταγωνιστική προϋποθέτει τον ικανοποιητικό χειρισμό δεδομένων και διαδικασιών. Συνεπώς, η φρεσκάδα, η ασφάλεια των τροφίμων, η ιχνηλασιμότητα και η προσαρμοστικότητα γίνονται όλο και πιο επιτακτικές. Ένα σύστημα Eνδοεπιχειρησιακού Σχεδιασμού ERP (Enterprise Resource Planning) αποτελεί πλέον απαραίτητο «εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, το CSBSystem αναβαθμίζει τη διαδικασία, θέτοντας 9 σημαντικά κριτήρια. Το σχετικό υλικό υπάρχει διαθέσιμο στο www.csb.com/en/knowledge/downloads.

Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή επίδειξη

Σ Υ Ν Δ Ι Ο Ρ ΓΑ Ν Ω Σ Η

Προετοιμάζεται η 2η FOODTECH, παράλληλα με την ARTOZA! Μετά την πρώτη της επιτυχηµένη διοργάνωση, η µεγάλη έκθεση Τεχνολογίας και Εξοπλισµού για τον κλάδο Τροφίµων και Ποτών, επιστρέφει δυναµικά, και µάλιστα πραγµατοποιείται παράλληλα µε την ARTOZA. Από τις 13 έως τις 16 Νοεµβρίου 2021, η FOODTECH, η έκθεση-σταθµός για τις τεχνολογίες παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης και διακίνησης Τροφίµων & Ποτών, θα αποτελέσει το κέντρο των εµπορικών εξελίξεων της βιοµηχανίας τροφίµων και ποτών για όλους τους decision makers του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, ανάλογα µε την πορεία των υγειονοµικών εξελίξεων στη χώρα µας, εξετάζεται το ενδεχόµενο να πραγµατοποιηθεί τόσο σε φυσική όσο και σε digital µορφή.

20 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

FOODTECH

13-16 NOE 2021 METROPOLITAN EXPO

Μαζί με την έκθεση

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

KΕιδήσεις

Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ / Δεκέμβριος 2020 ΔΈΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ PURATOS ΓΙΑ ΠΡΟΜΉΘΕΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΈΝΟΥ ΦΟΙΝΙΚΈΛΑΙΟΥ Tη δέσμευσή της για 100% υπεύθυνη προμήθεια φοινικέλαιου πιστοποιημένης βιώσιμης προέλευσης, σύμφωνα με τα πρότυπα αλυσίδας εφοδιασμού Mass Balance (MB) και Segregated (SG), έκανε γνωστή η PURATOS. Μέσω αυτής της δέσμευσης, στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, για τη διασφάλιση της ευημερίας των επόμενων γενεών. Ο Γενικός Διευθυντής της PURATOS HELLAS, κ. Αντώνης Σαλεβουράκης, δήλωσε σχετικά: «Οι ιδιαίτερες ιδιότητες καθιστούν το φοινικέλαιο βασική πρώτη ύλη που επιτρέπει στην εταιρεία να παρέχει υψηλής ποιότητας προϊόντα τόσο στους πελάτες της όσο και στον τελικό καταναλωτή».

ΝΈΑ ΕΝΌΤΗΤΑ ΜΕ ΧΡΉΣΙΜΑ ΆΡΘΡΑ ΣΤΟ SITE ΤΩΝ ΜΎΛΩΝ ΛΟΎΛΗ Η έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα τεχνικών της ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ δίνει λύσεις και συμβουλές για το σωστό χειρισμό των προϊόντων, καθώς και για τις ορθές τεχνικές αρτοποίησης. Στην ειδικά διαμορφωμένη ενότητα «Χρήσιμα άρθρα» στο site (https://www.loulismills. gr/useful-posts) οι επαγγελματίες θα ανακαλύψουν ένα πλούσιο υλικό από άρθρα, με τα νέα της αγοράς και του κλάδου των αρτοζαχαροπλαστείων, καθώς και χρήσιμες τεχνικές και συμβουλές που αφορούν τόσο στα προϊόντα όσο και στην αποτελεσματική διαχείριση και εικόνα των σύγχρονων καταστημάτων. Μείνετε ενημερωμένοι και συντονισμένοι με όλες τις νέες τάσεις της αγοράς για να κάνετε την επιχείρησή σας να ξεχωρίσει.

Ένα ακόμη ζαχαροπλαστείο «Μάντζιος» στα Ιωάννινα από την ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΊΑ ΝΕΟΜΆΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΊΟΥ, στη Λίμνη των Ιωαννίνων, άνοιξε το νέο της ζαχαροπλαστείο η οικογένεια του κ. Ιωάννη Μάντζιου. Η πολύχρονη συνεργασία με την ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN επισφραγίστηκε και πάλι με την κατασκευή και αυτού του καταστήματος. Στους χώρους του συνδυάζονται το τμήμα του ζαχαροπλαστείου και το τμήμα του καφέ-σνακ, που εξυπηρετεί και το καθιστικό. το οποίο αναπτύσσεται στο εξωτερικό της επιχείρησης. Στο πόστο του ζαχαροπλαστείου οι 36 γεύσεις παγωτού και τα 01 γλυκά προβάλλονται σε βιτρίνες νέου τύπου, ενώ τα παγωτίνια σε όρθια ψυγεία εντοιχισμένα σε εσοχές λευκής λάκας. Η επένδυση των βιτρινών στο τμήμα του ζαχαροπλαστείου είναι ξύλινη σκαφτή, ειδικής επεξεργασίας, βαμμένη λάκα λευκή και στο πόστο του καφέ δρυς ισόβενο, με διακοσμητικά πηχάκια και γρανίτη. 01. Το coffee station του ζαχαροπλαστείου "Μάντζιος". 02. Το προϊόντα προβάλλονται ιδανικά σε βιτρίνες νέου τύπου.

02

ΚΟ Ι Ν Ω Ν Ι ΚΟ Ε Ρ Γ 0

Στην κυκλοφορία, γέφυρα στη Βέροια μετά από δωρεά των αδελφών Κούσιου Μετά από προσπάθειες μιας δεκαετίας προκειμένου να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, στα τέλη Ιουλίου 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή γέφυρας, δωρεά των αδελφών Κούσιου, στον Τριπόταμο στη Βέροια. Η γέφυρα «Αφών Κούσιου», όπως ονομάστηκε, δόθηκε στη χρήση της τοπικής κοινωνίας καθώς το τελευταίο διάστημα αποπερατώθηκαν οι εργασίες και με κάθε λαμπρότητα και σεβασμό προς τους ευεργέτες, έγιναν τα εγκαίνια. Ο λόγος για μια γέφυρα που τις επόμενες δεκαετίες θα θυμίζει τη δωρεά των 2.500.000 ευρώ που έκαναν γι’ αυτόν το σκοπό στο Δήμο Βέροιας τα αδέλφια Μανώλης, Αντώνης και Γιάννης Κούσιος, αποτελώντας ένα ακόμη παράδειγμα προς μίμηση για την κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αδέλφια Κούσιου είχαν ιδρύσει το ζαχαροπλαστείο «LIDO», το οποίο σήμερα ανήκει στην κληρονόμο οικογένεια του Νίκου Κουτόβα και των γιων του Πέτρου και Γιώργου.

22 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

Ένα σπουδαίο έργο που ολοκληρώθηκε χάρη στη δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ από το ζαχαροπλαστείο "Lido", στη Βέροια.Ε ΚΘ Ε Σ Ε ΙΣ

17η

13 -16

NOEMBΡΙΟΥ

2021

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

METROPOLITAN EXPO

Μαζί με την έκθεση

FOODTECH

ΑRTOZA & FOODTECH

Μια συνδιοργάνωση με ουσιαστικές συνέργειες! Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη της διοργάνωση, η Artoza ενώνει τις δυνάμεις της με την έκθεσηπρότυπο FOOD TECH, εισάγοντας στην εκθεσιακή αγορά της χώρας ένα πανίσχυρο εκθεσιακό δίδυμο και πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για εκθέτες και επισκέπτες.

Τ

ρεις δεκαετίες μετά την πρώτη διοργάνωση της έκθεσης-leader για τον κλάδο, αναδύεται το ιδανικό momentum για τον πλήρη, εκ βάθρων και με ευρύτατα οφέλη εκσυγχρονισμό της, μέσα από την παράλληλη διεξαγωγή της με την έκθεση FOOD TECH, την premium και 100% στοχευμένη στη Βιομηχανία Τροφίμων έκθεση, που αφορά τις τεχνολογίες παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης και διακίνησης Τροφίμων & Ποτών. Με ακόμα πιο στοχευμένο και πολλαπλώς ωφελούμενο κοινό επαγγελματιών επισκεπτών, με μια άκρως δυναμική και ευρεία δεξαμενή εκθετών, σε συνεργασία με τη FOOD TECH, και με φιλόδοξο διεθνή προσανατολισμό, η 17η ARTOZA ανοίγει ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορική της διαδρομή.

Το στοίχημα της διεθνοποίησης Ακόμα πιο ισχυρό όπλο για το μέλλον της ARTOZA αποτελεί η συμμετοχή σημαντικών ξένων εκθετών σε όλους τους τομείς της 2ης FOOD TECH, αλλά και η παρουσία χιλιάδων σημαντικών εμπορικών επισκεπτών από αγορές στόχους του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο, η premium έκθεση θα δώσει στην ARTOZA την ώθηση που χρειάζεται ώστε να ενισχύσει το διεθνές δίκτυο των επαφών της, προς όφελος εκθετών και επισκεπτών.

24 I Α-Ζ Δε κέ β ριο ς 2020

Σημαντικά οφέλη από την παράλληλη διοργάνωση ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Με τη συντριπτική πλειονότητα του κοινού να βρίσκεται σε επιφυλακή για την υγιεινή των τροφίμων, ο επιχειρηματίας του κλάδου της Αρτοποιίας και της Ζαχαροπλαστικής θα ανακαλύψει στη FOOD TECH, παράλληλα με όλα τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες της ARTOZA, τις πιο σύγχρονες λύσεις συσκευασίας που βρίσκουν εφαρμογή και στη δική του παραγωγή.

Η αυτοματοποίηση και ο συνδυασμός ανθρώπινης παρέμβασης και ρομποτικών ενεργειών στην παραγωγή είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο των Τροφίμων: μια πολύ σημαντική εξέλιξη, με την οποία ο σύγχρονος επαγγελματίας επισκέπτης της ARTOZA αξίζει να εξοικειωθεί, μέσα από την ταυτόχρονη επίσκεψή του και στην FOOD TECH.

Η παράλληλη διεξαγωγή της ARTOZA με τη FOOD TECH θα δώσει την ευκαιρία στους επαγγελματίες επισκέπτες, αλλά και στους εκθέτες της ARTOZA να έρθουν σε επαφή με τις high end προτάσεις της αγοράς στους τομείς της τυποποίησης και της ασφάλειας, αντλώντας ιδέες που μπορούν να αναβαθμίσουν και να εκμοντερνίσουν και τη δική τους επιχείρηση.

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκθέσεων θα δώσει σε εκθέτες και επισκέπτες την ευκαιρία για "συμπυκνωμένη εμπειρία" μέσα στο ίδιο τετραήμερο. Μείνετε συντονισμένοι www.artoza.com • www.foodtech.gr20.500 ΑΠΟ∆ΕΚΤΕΣ

Με αποδείξεις!

9.000

µέσω ταχυδροµείου

+11.500

I S S N 2 2 41- 5 4 8 3

ηλεκτρονική αποστολή

ΑΡΤΟΠΟΙIΑ - Ζ Α Χ ΑΡΟΠΛ Α Σ ΤΙΚΗ Τ Ε Υ ΧΟΣ Ν ο 152 Ι Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι ΟΣ 2 02 0

Gold

Για ποιότητα στη βασιλόπιτα… ΑΚΤΙΝΑ! 152

FORUM AE, ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 328, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ , 173 42, TΗΛ .: 210 52 42 100

9.005

Η απόδ ειξη τα χυδρό µησης του τεύ χους # 152

4.700.6 1€

στην Ε λλάδα

www.aktinafoods.com

Το µεγαλύτερο και εγκυρότερο περιοδικό Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα! Aνάλυση αποδεκτών µέσω ταχυδροµείου και ηλεκτρονικά

5.023 2.185 5.036 2.930 1.421 • Αρτοποιεία

• Αρτοζαχ/στεία • Kαφεζαχ/στεία • Bakery Cafés • Αναψυκτήρια • Snack Cafés

• Eργαστήρια ζαχ/στικής

907

• Εταιρείες εμπορίας πρώτων υλών & αρτοζαχ/στικής μηχανημάτων • Βιοτεχνίες • Βιομηχανίες • Τεχνίτες

2.998 • Ξενοδοχεία • Ξενοδοχειακά καταλύματαΣ Υ Ν ΤΑ Γ Ε Σ Ζ Α Χ Α Ρ ΟΠ Λ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ

Μινιόν & VEGAN Μια Θεσσαλονικιά που σπούδασε βιολογία στην Πάτρα και ζαχαροπλαστική στην Αθήνα βάλθηκε να μας καταπλήξει με τις συνταγές της που συνοψίζουν τις δυο hot τάσεις της σεζόν: γλυκά ατομικά & vegan. Μάχη Δημακίδου, our little darling, ευχαριστίες από το Α-Ζ 153! Επιμέλεια Πηνε λόπη Καράμπε λα Φ ω τ ο γ ρ α φ ί ε ς Δ η μ ή τ ρ η ς Τσ ί τ σ ο ς

28 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020


“Σ

την οικογένειά μου δεν υπήρχε καμία επαγγελματική παράδοση που να συνδέεται με τον χώρο της ζαχαροπλαστικής, όμως η μητέρα μου και η γιαγιά μου ήταν φανταστικές μαγείρισσες και παραμένουν αξεπέραστες στο μυαλό μου. Στη σχολή ζαχαροπλαστικής πήγα σε μεγάλη ηλικία, όταν αποφάσισα ότι δε με γέμιζε η ως τότε σταδιοδρομία μου και είπα μέσα μου «μια ζωή την έχουμε»... Τη βιολογία την είχα επιλέξει για να γίνω ένας νέος Ζακ Κουστό, αλλά δεν μου «έκατσε» τελικά το πλάνο! Το να ανοίξω δικό μου ζαχαροπλαστείο ήταν το μεγάλο μου όνειρο, να βγαίνω με τη χαριτωμένη μου ποδιά και να εξυπηρετώ τους πελάτες, λίγο σαν σκηνικό ταινίας. Την απόφαση την είχαμε πάρει όλη η οικογένεια, πριν υπάρξει κάποια ένδειξη για covid και νοικιάσαμε το μαγαζί δύο βδομάδες πριν το πρώτο lock down. Aποφασίσαμε να το συνεχίσουμε παρά τις δυσκολίες και τελικά ανοίξαμε επίσημα στις 28 Αυγούστου. Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα, δεν υπάρχει η τέλεια κατάσταση. Όσο για την επιλογή του vegan μενού, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό καθώς εγώ η ίδια είμαι vegan. Οτιδήποτε άλλο δεν θα μπορούσα να το φτιάξω και να το υποστηρίξω. Δεν είναι μόδα για μένα το vegan ρεύμα, είναι το πιστεύω μου και ο τρόπος ζωής μου. Οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί στις νέες ιδεες και είναι λάθος των επιχειρήσεων να μην δοκιμάζουν, να μην προτείνουν κάτι διαφορετικό. Στο "Little Darling" έρχονται άνθρωποι που δεν είναι vegan, αλλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι υγιεινό, χωρίς ζάχαρη, χωρίς επεξεργασμένα συστατικά, χωρίς κακά λιπαρά. Σίγουρα υπάρχει μια δυσπιστία, καθώς το vegan δεν είναι στην Ελλάδα τόσο διαδεδομένο όσο στο εξωτερικό, αλλά αν το προϊόν σου είναι καλό, δεν έχει σημασία η ταμπέλα του. Το vegan κίνημα δεν είναι μια παροδική τάση.Οι άνθρωποι βλέπουν τα οφέλη που τους προσφέρει μια απαλλαγμένη από ζωικά συστατικά διατροφή στην υγεία τους. Είναι κρίμα να αντιλαμβανόμαστε κάτι τόσο ουσιαστικό, τόσο για τα ζώα όσο για τον άνθρωπο και τον πλανήτη ολόκληρο, ως μόδα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στη vegan ζαχαροπλαστική είναι ακριβά, δυσανάλογα ακριβά σε σχέση με το εξωτερικό, και επίσης δεν υπάρχει η απαιραίτητη ποικιλία... Θαυμάζω πολύ κόσμο για διαφορετικούς λόγους! Ονόματα τρανταχτά, όχι. Κυρίως τους καθηγητές μου από τη Le Monde με τα έργα τέχνης που έφτιαχναν. Και μετά φίλους μου, μάγειρες και ζαχαροπλάστες, που ακολουθούν σωστά την τέχνη που αγαπούν! Ειδικά όσους έχουν φύγει στο εξωτερικό και τα κατάφεραν μέσα σε τόσο ανταγωνισμό. Εκτιμώ οποιονδήποτε κάθεται όρθιος 10 ώρες για να βγάλει σωστά τη δουλειά του, είναι σκληρή η δουλειά μας και θέλει κόπο. Όμως κυριολεκτικά λατρεύω τη δουλειά μου, ακόμα και με τις δυσκολίες της. Θα ήθελα το μαγαζάκι μου να συνεχίσει να υπάρχει για καιρό πολύ, να το αγαπάει ο κόσμος και να τους εξυπηρετώ τίμια όπως κάνω τώρα...

ΖΑΧΑΡΟΠΛAΣΤΡΙΑ

Μάχη Δημακίδου Τωρινή θέση: Ιδιοκτήτρια "Little Darling", Αργυρούπολη Τόπος γέννησης: Θεσσαλονίκη Χρονολογία γέννησης: 1980 Σπουδές: • Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών • Τεχνικός αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής Le Monde Αγαπημένα υλικά: Βούτυρο κακάο, σιρόπι σφενδάμου, βούτυρα ξηρών καρπών

Δε κέ μ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 29


Σ Υ Ν ΤΑ Γ Ε Σ Ζ Α Χ Α Ρ ΟΠ Λ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ

Muffins σοκολάτας με αλεύρι κάστανου ΥΛΙΚΆ 245 γρ. 85 γρ. 80 γρ. 2 κγ. 80 ml 280 ml 380 γρ. 80 γρ.

Αλεύρι καστανού ρυζιού Aλεύρι κάστανου Σκόνη κακάο Σόδα Ελαιόλαδο Ρόφημα βρώμης Σφένδαμο Σοκολάτα ψιλοκομμένη

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα στερεά ανακατεύοντας απαλά. Προσθέτουμε και τη σοκολάτα. Γεμίζουμε τις θήκες για muffins και ψήνουμε στους 180οC, στον αέρα, για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς στη φόρμα.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

ΥΛΙΚ Ά ΓΙΑ

13

ΤΕΜΆ ΧΙΑ

30 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020Σ Υ Ν ΤΑ Γ Ε Σ Ζ Α Χ Α Ρ ΟΠ Λ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ

Cookies με ροδόνερο και φιστίκια Αιγίνης ΥΛΙΚΆ 105 γρ. Αλεύρι λευκού ρυζιού 120 γρ. Αλεύρι καστανού ρυζιού 90 γρ. Άμυλο ταπιόκας 25 γρ. Ρεβυθάλευρο 150 ml Λάδι καρύδας λιωμένο 90 ml Αγαύη 15 ml Ροδόνερο 15 γρ. Πάστα φιστίκι Αιγίνης 40 γρ. Φιστίκι Aιγίνης πολύ ψιλοκομμένο ΕΚΤΈΛΕΣΗ Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε τα υγρά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε. Κάνουμε τη ζύμη ρολό διαμέτρου 3,5 εκ και βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά τουλάχιστον. Κόβουμε σε κομμάτια 0,8 εκ. Ψήνουμε στους 175 οC για 8 λεπτά.

32 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

ΥΛΙΚ Ά ΓΙΑ

50

ΤΕΜΆ ΧΙΑΣ Υ Ν ΤΑ Γ Ε Σ Ζ Α Χ Α Ρ ΟΠ Λ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ

Cheesecake με κάσιους και βρώμη Για το μπισκότο 200 γρ. Αλεύρι χωρίς γλουτένη 110 ml Λάδι καρύδας λιωμένο 70 γρ. Σφένδαμο ΕΚΤΈΛΕΣΗ Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και απλώνουμε λεπτό φύλλο σε λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 οC για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και θρυμματίζουμε.

Για την κρέμα 200 γρ. Αλεύρι κάσιους 250 ml Ρόφημα βρώμης 100 ml Λάδι καρύδας λιωμένο 100 ml Σιρόπι αγαύης 5 γρ. Διατροφική μαγιά 1 κγ. Eκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Σε δυνατό μπλέντερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώσπου να ομογενοποιηθούν καλά. Αφήνουμε 15 λεπτά στο ψυγείο για να πήξει πριν χρησιμοποιήσουμε.

Για τη μαρμελάδα 150 γρ. Φρούτα του δάσους 40 γρ. Σιρόπι σφενδάμου 30 γρ. Σπόροι chia ΕΚΤΈΛΕΣΗ Βάζουμε στο μπλέντερ τα φρούτα του δάσους και το σιρόπι σφενδάμου και πολτοποιούμε. Ανακατεύουμε σε μπολ με τους σπόρους chia και αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΌΓΗΣΗ Στο κάθε ποτηράκι βάζουμε 30 γρ. από το θρυμματισμένο μπισκότο, 60 γρ. κρέμα και 20 γρ. μαρμελάδα.

ΥΛΙΚ Ά ΓΙΑ

8

ΠΟΤΗΡΆΚΙΑ 150 ΓΡ.

34 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020


ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΕΛΑΡΩΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ DEKOMONDIAL 3.0

ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΕΛΑΡΩΤΟΣ ΣΩΛΗΝΩΤΟΣ ECOMONDIAL

από 4m2 έως 22,80m2

από 6.10m2 έως 20,30m2

ΜΙΞΕΡ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ TEKNO STAMAP

ΤΑΧΥΖΥΜΩΤΗΡΙΟ PIETRO BERTO Από 50 -250 kg

ΣΦΟΛΙΑΤΟΜΗΧΑΝΕΣ TEKNO STAMAP

ΔΙΑΙΡΕΤΕΣ & ΠΡΕΣΕΣ ΖΥΜΗΣ VITELLA

από 10 - 60 λίτρα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΖΥΜΩΤΗΡΙΟ

ΦΡΥΓΑΝΙΕΡΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ROLLMATIC

ΖΥΓΟΚΟΠΤΙΚΟ CIBERPAN

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ για βάρος ζύμης 100 - 2000 gr

Από το 1926 στηρίζουμε τη δουλειά σας! “Ο ΔΑΚΟΡΩΝΙΑΣ” - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΣΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ Θέση Λάκκο Κάτσαρη, 193 00 Ασπρόπυργος, τηλ.: 210 52 22 677, 210 52 24 815, 210 55 96 172 - Fax: 210 52 36 255 www.dakoronias.gr | email: info@dakoronias.gr | facebook: Δακορώνιας Μηχανηματα Αρτοποιιας Ο κ τώ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 35


ΑΦΙ Ε Ρ Ω Μ Α Σ Υ Σ Κ Ε ΥΑ Σ Ι Α

ΠΏΣ Ο COVID-19

ΆΛΛΑΞΕ ΤΟ

PACKAGING ΣΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ

Από τη στιγμή που ο νέος κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του στον πλανήτη, οι συνήθειες στις αγορές έχουν αλλάξει θεαματικά, καλώντας καταναλωτές και επαγγελματίες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Ο κλάδος της συσκευασίας επιδεικνύει άριστα αντανακλαστικά, με τις ατομικές συσκευασίες υψηλών στάνταρ ασφαλείας να κυριαρχούν. Εταιρείες της εγχώριας αγοράς περιγράφουν στο Α-Ζ ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις, πώς η υγειονομική καταιγίδα τις ώθησε να εμπλουτίσουν τις προτάσεις τους και τι μέλλει γενέσθαι με το μπρα ντε φερ μεταξύ Covid και ανακύκλωσης. Κείμενο Ελισάβετ Παπούλιου Επιμέ λεια Ε λισάβε τ Παπούλιου, Πέ τρος Πουλόπουλος, Εύη Παν ταζοπούλου

36 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020


Ό

πως φαίνεται, ο Covid ήρθε για να μας κάνει να δούμε τα πάντα με άλλο μάτι. Και ο κλάδος της συσκευασίας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός, όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, των φαρμάκων και άλλων ειδών βασικής ανάγκης. Η Amcor, ο παγκόσμιος ηγέτης παραγωγής συσκευασιών, πραγματοποίησε μια έρευνα, στα τέλη Απριλίου του 2020, η οποία προβλέπει ότι το online εμπόριο στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 66% έως το 2023, γεγονός που θα αυξήσει και τη ζήτηση συσκευασιών, ενώ αποκάλυψε πως τα χαρακτηριστικά σε μια συσκευασία που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους καταναλωτές είναι αρχικά η βιωσιμότητα αυτής και έπειτα ακολουθεί το ανακυκλώσιμο υλικό. Η τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση έχει αποδείξει, έως τώρα, πως η βιομηχανία του κλάδου συσκευασίας μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση και να διατηρήσει υψηλά το επίπεδο των πρώτων υλών στο packaging τροφίμων και φαρμάκων. Ωστόσο, έχει επίσης δείξει πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να βελτιωθεί η κυκλική οικονομία των συσκευασιών. Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μια πραγματική αίσθηση επείγοντος, δημιουργώντας δεδομένα που θα αντέξουν πέρα από την κρίση και που οδήγησαν σε μια επανεξέταση. Η γνώση έχει γίνει ένα ακόμη πολύτιμο αγαθό για επαγγελματίες παγκοσμίως καθώς η μάθηση εξ αποστάσεως και τα διαδικτυακά μαθήματα επαγγελματικής ανάπτυξης έχουν δει μια απίστευτη αύξηση δημοτικότητας, ειδικά όσον αφορά τη γνώση της κυκλικής οικονομίας.

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην ανακύκλωση Πολλοί στη βιομηχανία συσκευασίας έχουν από καιρό υποστηρίξει πως για να επιτευχθούν οι απαιτητικοί στόχοι της ανακύκλωσης πλαστικών, πρέπει να αλλάξουν πολλά. Μία από τις βασικές απαιτήσεις ήταν η ανάγκη δέσμευσης για τη χρήση ενός ή δύο πλαστικών ως υλικών επιλογής στην αλυσίδα εφοδιασμού συσκευασιών ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικά η ροή στην ανακύκλωση. Ωστόσο, η πανδημία μπορεί να βλάψει την ταχύτητα απορρόφησης για διάφορους λόγους. “Οι εταιρείες που παράγουν συσκευασίες όπως η NTPlastics, πρέπει να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό των συσκευασιών τους”, σημειώνει ο manager director της NTPlastics, κ. Μιχαήλος Καρβέλας. “Η νέα νόρμα συσκευασιών θα πρέπει να καλύπτει τρεις βασικές απαιτήσεις: τους δείκτες αειφορίας του περιβάλλοντος, να έχει γνώμονα την υγιεινή λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες έντονες ανησυχίες των καταναλωτών και να καλύπτει τις νέες αυξημένες ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου και της νέας τάσης, όπου παρατηρούμε το κοινό να παραγγέλνει τα γλυκά του από το σπίτι με μορφή ντελίβερι. Όπως αποδεικνύεται από έρευνες των μεγαλύτερων ινστιτούτων παγκοσμίως, η μοναδική πρώτη ύλη η οποία πληροί όλες τις προδιαγραφές υγιεινής, με τις πιο αυστηρές πιστοποιήσεις ISO απέναντι στην ελαχιστοποίηση της μετάδοσης ιών και βακτηριών, είναι το πλαστικό. Η NTPlastics πρώτη δίνει τη δυνατότητα στο ζαχαροπλαστείο να επιλέξει πλαστικές συσκευασίες από πλήρως βιοδιασπώ-

μενες πρώτες ύλες αλλά και πλαστικές συσκευασίες, πλήρως άθραυστες, που προσφέρουν την εμφάνιση μιας “γυάλινης” συσκευασίας χωρίς τα μειονεκτήματά της”. Υπάρχει λοιπόν ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πλαστικών με τον Plastics Recyclers Europe, τον οργανισμό για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών, καθώς τον έχει προειδοποιήσει πως πολλοί ανακυκλωτές πλαστικού είχαν σταματήσει την παραγωγή λόγω Covid-19. Τα κύρια προβλήματα ήταν η έλλειψη ζήτησης λόγω του κλεισίματος των μονάδων μετατροπής, των χαμηλών τιμών των παρθένων πλαστικών (ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου) και της μειωμένης δραστηριότητας της παγκόσμιας αγοράς.

Συνδυασμός υλικών είναι η νέα τάση στη συσκευασία “Με τη νέα κατάσταση έχει επέλθει μια ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης για τις ατομικές συσκευασίες, αυτή τη φορά όμως με την παράλληλη απαίτηση του ελάχιστου δυνατού βάρους, μαζί με άλλες απαιτήσεις, όπως το ποσοστό της ανακυκλωμένης α΄ ύλης και της δυνατότητας ανακύκλωσης” εξηγεί ο κ. Kevork Tastsian, υπεύθυνος του τομέα R&D και μέλος του ΔΣ της εταιρείας MST Tαστσιάν, και συνεχίζει: “Χρειάζεται αρκετή έρευνα και προσεκτική προσέγγιση σχετικά με την μείωση του πάχους του πλαστικού, χωρίς καμία έκπτωση στη δυνατότητα της συσκευασίας να προστατεύει, να συντηρεί και να αναδεικνύει τα προϊόντα. Ο οικολογικός σχεδιασμός, με προσθήκη ειδικών στοιχείων σε συγκεκριμένα σημεία, μπορεί συνήθως να ικανοποιήσει και αυτή την απαίτηση. Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε συντριπτικό ποσοστό στις συσκευασίες σήμερα είναι ήδη 100% ανακυκλώσιμα, και έχουν μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού εντός τους. Η νέα τάση στις συσκευασίες τείνει προς την αφαιρετική λογική, ελαχιστοποιώντας το «θόρυβο» που μπορεί να δημιουργήσει μια συσκευασία στο προϊόν. Σε συνδυασμό όμως με την μείωση του πάχους, η πρόκληση είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, τοποθετώντας σε επιλεγμένα σημεία τα απαραίτητα στοιχεία που θα δώσουν την απαιτούμενη ενίσχυση στη στιβαρότητα. Μια εναλλακτική που λαμβάνει ολοένα αυξανόμενο μερίδιο της αγοράς είναι αυτή της συνδυασμένης συσκευασίας, με την ταυτόχρονη χρήση περισσότερων από ένα υλικών (π.χ. πλαστικό και χαρτί), τα οποία όμως διαχωρίζονται εύκολα ώστε να διατηρείται η υψηλή ικανότητα ανακύκλωσης. Η 100% χάρτινη συσκευασία είναι επίσης επιδίωξη σε κάποιες περιπτώσεις, χάνεται όμως το πλεονέκτημα της διαφάνειας, η οποία πάντα βοηθά τον πελάτη να δει αυτό που πρόκειται να προμηθευτεί, και η δυνατότητα «φραγμού» σε συνήθως λιπαρές ουσίες ώστε να μην διαρρεύσουν στο χαρτί. Τα πολυστρωματικά υλικά (χαρτί με επίστρωση πλαστικού κ.λπ.) μπορούν και αυτά να δώσουν εναλλακτική αλλά είναι δύσκολα διαχειρίσιμα, τόσο από άποψη ευελιξίας ανάπτυξης όσο και από άποψη ευκολίας ανακύκλωσης. Τέλος, η επιλογή των χρωματιστών πλαστικών τείνει να μειώνεται σαν ζήτηση από τους μεγάλους ομίλους υπερ-αγορών”, καταλήγει ο κ. Tastsian. Για να επιτευχθεί ο στόχος της διασφάλισης ότι όλες οι πλαστικές συσκευασίες που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ μπορούν να

Δε κέ μ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 37


ΑΦΙ Ε Ρ Ω Μ Α

Σ Υ Σ Κ Ε ΥΑ Σ Ι Α

επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν εύκολα έως το 2030, απαιτείται πολλή δουλειά και δέσμευση από όλους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τα “ενοχλητικά” ζητήματα της ποιότητας της ανακύκλωσης, οι επενδύσεις σε υποδομές και ο διαχωρισμός υλικών στο σύστημα απαιτούν πολλή τεχνική και εμπορική υποστήριξη ώστε να "καρποφορήσουν" κάτι αληθινά λειτουργικό.

Η συσκευασία και το περιβάλλον στο επίκεντρο Βασικοί κινητήριοι μοχλοί για μια κυκλική οικονομία είναι η συσκευασία και η ανακύκλωση. Οι καλές σε ποιότητα συσκευασίες αποτρέπουν τα απόβλητα, ενώ πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο η απολύτως απαραίτητη ποσότητα υλικών. Ωστόσο, ένας από τους βασικούς ρόλους της συσκευασίας είναι να προστατεύει το προϊόν. Αν οι βιομηχανίες δεν χρησιμοποιήσουν επαρκή ποσότητα υλικού με αποτέλεσμα τα προϊόντα να υποστούν ζημιές, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο αυτή τη στιγμή παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και διαθέτει πιο σύνθετες εφοδιαστικές αλυσίδες και υψηλότερο ποσοστό επιστροφής των προϊόντων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καρβέλας (NTPlastics) τονίζει ότι “η πανδημία του Covid-19 έχει αναδιαμορφώσει τα trends της “αγοράς συσκευασίας”, με αλλαγές που θα έχουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σχεδίαση νέων συσκευασιών. Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ξεπεράσει την υγειονομική κρίση, παρατηρούμε μια μεγάλη μεταστροφή στον τρόπο που το κατανωτικό κοινό κάνει τις

αγορές του. Στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής παρατηρούμε πως το καταναλωτικό κοινό δείχνει προτίμηση στην αγορά της ατομικής μερίδας-συσκευασίας. Οι τρόποι της μετάδοσης του Covid-19 “απαγορεύουν” στο ίδιο το νοικοκυριό να μοιραστεί το γλυκό του, από μια οικογενειακή συσκευασία, κάτι το οποίο παλαιότερα συνέβαινε και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Το να μοιράζεσαι από το ίδιο πιάτο πρόκειται για ένα από τα πιο συγκινητικά χαρακτηριστικά της κουλτούρας των Ελλήνων”. Διαφορετική άποψη για τη ζήτηση των ατομικών συσκευασιών έχει ο ιδιοκτήτης και υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας Μιχαήλοβιτς, κ. Μιχάηλ Μιχήλοβιτς: “Λόγω των συνθηκών υπάρχει μια πτώση στην αγορά γενικά και όσον αφορά τις ατομικές συσκευασίες, καθώς ο καταναλωτής στρέφεται περισσότερο προς τα είδη πρώτης ανάγκης και έπειτα προς τα γλυκά. Τον Μάρτιο, λίγο πριν το lockdown, είχαμε ξεκινήσει μια καινοτομία στην εταιρεία, ενόψει των νέων συνθηκών για τις συσκευασίες, η οποία εγκαταλείφθηκε λόγω της κατάστασης. Όλα τα προϊόντα μας ήταν και εξακολουθούν να είναι από χαρτόνι, και μόνο ένα 5% είναι πλαστικό. Η εταιρεία μας είχε πάντα υψηλό αίσθημα περιβαλλοντικής ευθύνης. Ήταν από τις πρώτες εταιρείες που είχαν αναπτύξει αυτή την ευαισθησία, όχι μόνο προς το περιβάλλον αλλά και προς τον καταναλωτή. Αυτή την περίοδο μελετάμε ένα σκεύος παγωτού από πρώτη ύλη το καλαμπόκι για να αντικαταστήσουμε με τα σκεύη από φελιζόλ. Τα τελευταία 30 χρόνια που είμαστε στην αγορά, αναζητούμε νέες καινοτομίες και με βάση τα στοιχεία και τις ανάγκες της αγοράς προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες”.

Π Ρ Ο ΤΑ Σ Ε Ι Σ Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ Pan Decor-Πάτερος Νικήτας ΑΕΒΕ Συσκευασία για γλυκό και συσκευασμένο πλαστικό κουταλάκι μιας χρήσης. Όλη η συλλογή στο site www.pandecor.gr

38 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

Prepac

Εύχρηστο μπολάκι για ατομικές σαλάτες και φρουτοσαλάτες ή γιαούρτι με δημητριακά. Όλη η συλλογή στο site www.prepac.gr.


CPET

CPET ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ

ΣΚΕΥΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

ΣΚΕΥΗ LUXURY

ΓΥΑΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ

ΣΕΛΟΦΑΝ ΡΟΛΟ

ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΦΟΡΜΕΣ

ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΦΟΡΜΕΣ

ΧΑΡΤΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ECO

ΣΚΕΥΗ ΠΑΓΩΤΟΥ

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΒΑΣΚΕΣ

ΣΚΕΥΗ ΦΕΛΙΖΟΛ

propack

EFTHIMIOU

professional packaging

Propack Efthimiou

propackefthimiou

www.propack.gr

Δεκελείας & Ντάλιας 1, Αχαρναί, Τ.Κ. 13677 Αθήνα • Τηλ.: 210.2446300, Fax: 210.2446304 • Email: info@propack.gr • www.propack.gr


ΑΦΙ Ε Ρ Ω Μ Α

Σ Υ Σ Κ Ε ΥΑ Σ Ι Α

Η ποιότητα έχει κρίσιμη σημασία Παρόλο που οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες θα πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμες και να εργαστούν προς μια πιο κυκλική οικονομία, υπάρχει μια έντονη ανησυχία μήπως κυνηγώντας τους στόχους χαθεί η ποιότητα της ανακύκλωσης. Η χαμηλής ποιότητας ανακύκλωση έχει πολλές ολέθριες επιπτώσεις: πέρα από το ότι τα απόβλητα και το κόστος της διαδικασίας παραγωγής αυξάνονται, τα υλικά που προορίζονται για ανακύκλωση στο τέλος καταλήγουν να αποτεφρώνονται ή ακόμα και να θάβονται σε χωματερές, αν παρουσιάζουν σοβαρή ρύπανση. Ο κ. Μιχαήλοβιτς εκφράζει την άποψη ότι “το πλαστικό στην Ελλάδα δύσκολα θα φύγει τελείως. Χρησιμοποιείται σε τόσα προϊόντα, που δεν θα είναι καθόλου εύκολη η διαδικασία αποβολής του. Για να μειωθεί το κόστος, θα αφαιρούνται τα είδη συσκευασίας που δεν είναι απαραίτητα και λειτουργούν βοηθητικά στα προϊόντα, οπότε πιστεύω πως οδηγούμαστε σε μια αφαιρετική τάση. Κυρίως λόγω κόστους αλλά και για να μειωθούν τα έξοδα λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί με την παρούσα κατάσταση”. “Στον κλάδο της Α/Ζ αλλά και γενικότερα της εστίασης υπάρχει μεγάλη στρέβλωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τον αντίστοιχο ελληνικό νόμο για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αναφέρει ο ιδιοκτήτης της Prepac, κ. Στέφανος Παπάζογλου. “Για παράδειγμα, στην Ελλάδα έχει σχεδόν επικρατήσει η άποψη ότι η χάρτινη συσκευασία είναι οικολογική και επομένως ιδανική λύση. Όμως, στην πραγματικότητα, οι χάρτινοι περιέκτες τροφίμων αλλά και τα ποτήρια του καφέ, έχουν αμφότερα είτε επίστρωση

με πλαστικό φιλμ είτε είναι εμποτισμένα με πλαστική ύλη, που τα καθιστά αδιάβροχα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι ανακυκλώσιμα και επομένως εντάσσονται στην οδηγία της ΕΕ. Εξάλλου, σταδιακά παρατηρούμε ότι πλέον και στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν την αξία του ανακυκλωμένου προϊόντος. Εμείς ως εταιρεία παράγουμε και προωθούμε συσκευασίες από ανακυκλωμένο PET, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, η εταιρεία μας είναι η πρώτη και μοναδική παραγωγός PET που έχει λάβει πιστοποιητικό καταλληλότητας για χρήση σε τρόφιμα του ανακυκλωμένου υλικού (rPET νιφάδες που προέρχονται από τους μπλε κάδους)” αναφέρει ο κ. Παπάζογλου. “Για την ατομική συσκευασία γλυκών, εμείς προτείνουμε το μπoλ 9 oz από PET, το οποίο μπορεί να τυπωθεί με τη φίρμα του πελάτη και μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή ‘’δύο σε ένα’’, όπου με τη χρήση δύο καπακιών μπορεί να δημιουργηθεί μία μερίδα, π.χ. γιαουρτιού με ξηρούς καρπούς. Επίσης, από πέρσι έχουμε λανσάρει τη νέα σειρά των στρογγυλών Deli container (πάλι από ανακυκλώσιμο PET), τα οποία προσφέρουν εξαιρετική στεγανοποίηση, εκτυπώνονται και είναι ιδανικά για τον κλάδο της Αρτοποιίας”. Όπως και να έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι ο Covid 19, πέραν όλων των άλλων αλλαγών που έχει επιφέρει στον πλανήτη, “προσγειώθηκε” σε μια εποχή που η ανακύκλωση ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα της ανθρωπότητας, και φυσικά της βιομηχανίας τροφίμων και του κλάδου της συσκευασίας, ωθώντας πλέον τον κλάδο να επαναπροσδιορίσει την πλεύση του και να προσαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα.

Π Ρ Ο ΤΑ Σ Ε Ι Σ Τ Η Σ Α Γ Ο ΡΑ Σ

Armaos Quality

Ατομική συσκευασία από ανακυκλώσιμο φύλλο αλουμινίου για όλες τις θερμοκρασίες. Όλη η συλλογή στο Facebook, Armaos Quality.

4 0 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

Propack-Ευθυμίου

Ατομικό γυάλινο μπολάκι για να αναδείξετε τα γλυκά σας με ή χωρίς καπάκι. Όλη η συλλογή στο site www.propack.gr.

Τsepas Pack

Τετράγωνο κουτάκι γλυκού από 70% ανακυκλωμένο υλικό και πλήρως ανακυκλώσιμο. Όλη η συλλογή στο site www.tsepaspack.gr.


Ατομικά και οικογενειακά μεγέθη με καπάκι σε διάφορους χρωματισμούς

H προσιτή πολυτέλεια στα «καθημερινά» γλυκά σας! ΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΦΥΛΛΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Κ ΑΤΑ Λ Λ Η Λ Α Γ Ι Α Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η ΑΡΜΑΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜATIKOY & ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Κύπρου 4 Μεταµόρφωση 144 52, Τ. 211 40 06 420, F. 210 28 35 652 E. thanasisarmaos@gmail.com armaos quality armaosquality


ΑΦΙ Ε Ρ Ω Μ Α

Σ Υ Σ Κ Ε ΥΑ Σ Ι Α

Η ασφάλεια στο επίκεντρο

Μάρω Πατέρου PAN DECOR-ΠΑΤΕΡΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΕΒΕ

Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα για να καλύψουν τις ανάγκες του καταναλωτή, που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την υγιεινή.

“Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες καταναλωτικές συμπεριφορές. Ο Covid-19 μεταβάλλει σε ένα ποσοστό τις κοινωνικοοικονομικές δομές, επηρεάζοντας τις ατομικές αποφάσεις, συνήθειες και προτιμήσεις των καταναλωτών. Στην Ευρώπη, η πανδημία έχει αναδείξει ένα νέο προφίλ καταναλωτή, με τάση σε περισσότερο υγιεινά προϊόντα, με συσκευασίες ατομικής κατανάλωσης και εύκολης οικιακής χρήσης. Μετά από αίτηση των πελατών μας, αναπτύξαμε καπάκια για τρία μεγέθη σε φόρμες ψησίματος, ενώ μέσα στο 2021 προβλέπουμε ότι θα έχουμε καπάκια για άλλα δύο με τρία μεγέθη -τουλάχιστον- στις φόρμες ψησίματος με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για σακουλάκια και κουτιά συσκευασίας για μπισκότα, σοκολατάκια, γλυκίσματα, τα οποία οι καταναλωτές προτιμούν έναντι των μη συσκευασμένων προϊόντων, μιας και είναι έτοιμα, συσκευασμένα, μη εκτεθειμένα και προστατευμένα, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διακοπή της διασποράς του ιού. Επιπροσθέτως, ενώ στο παρελθόν κύπελλα και μπoλ με καπάκι είχαν σαφώς χαμηλότερη κατανάλωση και ζήτηση έναντι των ίδιων προϊόντων χωρίς καπάκι, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους τους, τώρα η ζήτησή είναι πολύ μεγαλύτερη, γεγονός που μας κάνει να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη τόσο νέων καπακιών σε ήδη υπάρχοντα κύπελλα και μπoλ, όσο και καινούργιων σχεδίων με καπάκι. Ακόμη, μιας και προβλέπουμε ότι μελλοντικά θα υπάρξει αύξηση ζήτησης για ατομική συσκευασία και για τη συσκευασία των κερασμάτων που προσφέρονται κυρίως μετά τη βάπτιση και δευτερευόντως μετά το γάμο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος, αναπτύξαμε καινούργια σχέδια και περισσότερα μεγέθη σε κουτιά, σακουλάκια και μπολάκια ατομικής συσκευασίας. Τέλος, θα προωθήσουμε στην αγορά μέσα στο 2021 νέα κύπελα παγωτού/ γλυκού από χαρτί, καθώς και κύπελλα 100% βιοδιασπώμενα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι η αντικατάσταση και η μείωση χρήσης του πλαστικού θα καθυστερήσει σημαντικά λόγω του ιού. Ο Covid-19 ίσως να είναι η χαριστική βολή στη μάχη της ανακύκλωσης, σύμφωνα με τα ανησυχητικά στοιχεία μια ειδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε προσφάτως και έκανε λόγο για έναν «παγκόσμιο πόλεμο ανακύκλωσης που χάνεται»".

Αθανάσιος Αρμάος ARMAOS QUALITY “Καινοτόμα υλικά για ασφάλεια και οπτικό ενδιαφέρον είναι τα ζητούμενα.” “Η πώληση γλυκών σε ατομική συσκευασία είναι απαραίτητο να κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον του πελάτη, έτσι ώστε να γίνει αποδοτική η πώλησή τους. Με σταθερή αξία την αναζήτηση μόνο νέων πρωτοποριακών υλικών, η εταιρεία μας, όλα τα τελευταία χρόνια, καινοτομεί καθιερώνοντας στην ελληνική αγορά ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας υλικά από ύλη πορσελάνης, υαλικά και άλλα, που είναι κατάλληλα και ως ατομική συσκευασία, αλλά ταυτόχρονα και για χρήση ψησίματος. Όλα τα υλικά που διαθέτουμε είναι πάντοτε από ανακυκλώσιμη ύλη. Το τελευταίο διάστημα, προτείνουμε μια σειρά ατομικών μεγεθών από ανακυκλώσιμο φύλλο αλουμινίου, κατάλληλο για ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς και για κατάψυξη, που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέους κωδικούς σε ειδικά επιλεγμένο χρωματισμό. Με δεδομένο ότι πάντα υπάρχει μια κατηγορία παρασκευασμάτων, που απαιτούν διαφάνεια στην τελική τους παρουσίαση, υλικά που θα εξυπηρετούν αυτή την ανάγκη, θα είναι απαραίτητα. Ενώ για μια άλλη, επίσης μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως είναι τα σιροπιαστά ή τα ψηνόμενα γλυκά, θα αρκεί το υλικό συσκευασίας να περικλείει όμορφα το περιεχόμενό τους".

“Ο Covid-19 ίσως αποτελέσει τη χαριστική βολή για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες.”

Π Ρ Ο ΤΑ Σ Ε Ι Σ Τ Η Σ Α Γ Ο ΡΑ Σ

MST Ταστσιάν

Διάφανη συσκευασία για κόλληση με φιλμ για ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Όλη η συλλογή στο site www.tastsian.gr.

42 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

Μιχαήλοβιτς

Πατάκια 3D για πάστες, σφηνάκια για γλυκά και αλμυρά muffin και φόρμες με το λογότυπό σας. Όλη η συλλογή στο site www.michailovits.gr.

NTPlastics

Ατομική συσκευασία για γλυκό από πλήρως βιοδιασπώμενη α΄ ύλη, πλήρως άθραυστη. Όλη η συλλογή στο site www.ntplastics.gr.


Angella Merris PROPACK-ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Παναγιώτης Τσέπας TSEPAS PACK

“Η πλήρης κάλυψη των προϊόντων έχει γίνει βασικό ζητούμενο του κοινού.”

“Αυξημένες οι απαιτήσεις προστασίας από το κοινό, αυξημένα και τα αντανακλαστικά μας.”

“Τα τελευταία χρόνια, οι παρασκευαστές επιλέγουν τη χρήση μικρότερων συσκευασιών, ώστε να βοηθήσουν το προϊόν τους να γίνει πιο λειτουργικό και προσιτό οικονομικά, στους τελικούς καταναλωτές. Η τάση αυτή έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, διότι η αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει αλλάξει τις συνήθειές του και έχει στραφεί στη χρήση ατομικών συσκευασιών. Παράλληλα, όλα τα προϊόντα, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής που προστάζει η εποχή, θα πρέπει να καλύπτονται και να φυλάσσονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό έχει αυξηθεί η ζήτηση σε καπάκια για όλα τα σκεύη. Η εταιρεία Propack Efthimiou, προσαρμοζόμενη στις συνθήκες που επικρατούν και έχοντας ως γνώμονα τις τάσεις της αγοράς, παρέχει λειτουργικές και αισθητικά όμορφες συσκευασίες που παράλληλα καλύπτουν όλα τα μέτρα προφύλαξης. Στην γκάμα των προϊόντων της εταιρείας μας, υπάρχουν αρκετές λύσεις που εξυπηρετούν την ατομική συσκευασία. Πιο συγκεκριμένα παρέχει ποικιλία από χάρτινα, γυάλινα και σκεύη c-pet. Όλα τα προϊόντα της, πληρούν τις προδιαγραφές καταλληλότητας της ΕΕ, με ανακυκλώσιμα και φιλικά υλικά προς το περιβάλλον».

“Η πανδημία έχει φέρει μεγάλες ανατροπές στον κλάδο της συσκευασίας και έχει αναδείξει ένα νέο προφίλ καταναλωτή, με προτίμηση σε περισσότερο υγιεινά προϊόντα και σε συσκευασίες ατομικής κατανάλωσης και εύκολης οικιακής χρήσης. Αυτό έχει «υποχρεώσει» όλο και περισσότερους να συσκευάσουν τα προϊόντα τους ώστε να φτάνουν στον καταναλωτή προστατευμένα και ασφαλή. Πλέον, με αφορμή την πανδημία, ως εταιρεία έχουμε επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά και έχουμε υιοθετήσει τις νέες πρακτικές στην προσέγγιση των καταναλωτών προωθώντας τα προϊόντα μας και μέσω του e-shop, μειώνοντας τη φυσική παρουσία των πελατών στο κατάστημά μας. Παρόλο που τα προϊόντα που παράγουμε δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες των πλαστικών που θα καταργηθούν μέσα στο 2021, παρά την 30ετή μας εμπειρία, δεν εφησυχάζουμε ποτέ και συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις νέες τάσεις συσκευασίας, τα νέα βιοδιασπώμενα υλικά και παράγουμε ήδη eco κουταλάκι παγωτού. Παρακολουθώντας στενά τις διεθνείς εξελίξεις τα περισσότερα προϊόντα μας παράγονται από 70% ανακυκλωμένο υλικό και είναι πλήρως ανακυκλώσιμα”.

Πλαστικές Δημιουργίες Τσέρκι μιας χρήσης για κατασκευή κορμού σε σχήμα αστέρι

Συσκευασία pet με ενσωματωμένο καπάκι 1.200ml διαθέσιμο σε 2 χρώματα

Επισκεφθείτε το eshop μας

www.tsepaspack.gr

TSEPAS PACK AEBE ΕΚΘΕΣΗ/ΓΡΑΦΕΙΑ: Λ.ΚΑΤΣΩΝΗ 187 135 62, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Όλες μας οι συσκευασίες είναι πλήρως ανακυκ λώσιμες

ΤΗΛ: 210-2625350 / 2611551 / 2612203 Email: info@tsepasapck.gr Find us: Tsepaspack sa @tsepaspack

Μπολ διαμάντι 1.050ml. διαθέσιμο και σε 550ml & 200ml

Μπολ ζαχαροπλαστικής 250ml με 2 καπάκια ίσιο & πομπέ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

XAVI DONNAY

THE BEST PASTRY CHEF 2020

«Δεν περίμενα ποτέ αυτόν τον τίτλο!» Ο 39χρονος Ισπανός, Xavi Donnay, κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου pastry chef στα The Best Chef Awards 2020 και μίλησε στο ΑΖ, μεταξύ άλλων, για τη βράβευσή του, την επαγγελματική του πορεία αλλά και για το τι περιμένει από τον εαυτό του και τους συναδέλφους του στο άμεσο μέλλον. Συ ν έ ν τ ευ ξ η Ε λ ισ ά β ε τ Π α π ο ύλ ιο υ Φ ω το γρ αφ ί ες Α ρχ ε ίο Xavi Don nay

4 4 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020


01

02

Ο

Καταλανός ζαχαροπλάστης, pastry chef στο εστιατόριο Lasarte του Martin Berasategui στη Βαρκελώνη, με 3 αστέρια Michelin, δεν περίμενε τη βράβευσή του ως ο καλύτερος ζαχαροπλάστης στον κόσμο για φέτος. “ Ήταν κάτι που δεν το περίμενα καθόλου! Πρόκειται για μια αναγνώριση για εμένα. Μια επιβράβευση, καθώς προσπαθώ να μεταφέρω τη φιλοσοφία του Berasategui, η οποία επικεντρώνεται στη χρήση μόνο καλών πρώτων υλών. Δεν είναι πάντα εύκολο ξέρετε. Όπως και η αναγνώριση των τεχνικών που χρησιμοποιώ, καθώς ψάχνω συνεχώς νέες καινοτομίες και σύγχρονες μεθόδους.” Πώς ξεκίνησε λοιπόν το πάθος σου με τη ζαχαροπλαστική; Όλα ήρθαν αβίαστα και απολύτως φυσικά. Μετά το σχολείο, πήγα στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, Sitges Culinary School, όπου έκανα δύο χρόνια μαγειρική. Συνέχισα την εκπαίδευσή μου στο Espai Sucre Pastry School στη Βαρκελώνη, δίπλα στον Jordi Butron και τον Xano Saguer. Υπέροχοι σεφ! Τέλος, έκανα την πρακτική μου στο πλευρό του Jean Luc Figueras, στο εστιατόριό του στη Βαρκελώνη. Εκεί γνώρισα την υψηλής ποιότητας ζαχαροπλαστική και αποφάσισα πως θέλω να ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι στη ζωή μου. Ευτυχώς, μου βγήκε. Περίμενες το βραβείο του καλύτερου Pastry Chef 2020; Πώς νιώθεις γι’ αυτό; Με αιφνιδίασε ευχάριστα φυσικά. Προσπαθώ πάντα να είμαι καλός, να είμαι ανάμεσα στους πρώτους, αλλά δεν είχα σκεφτεί πως θα μπορούσα να πάρω το συγκεκριμένο βραβείο. Είμαι ευγνώμων που αναγνωρίζεται η δουλειά μου, η προσπάθειά μου. Ιδιαίτερα χαρούμενος είμαι γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που με καλούν για να με συγχαρούν

1. Επιδόρπιο από φυστίκι, tamarind, μπανάνα και φρυγανισμένο βούτυρο. 2. Σφαίρες από κάρδαμο, μήλο και γιαούρτι. 3. Τετράγωνη απόλαυση από μαύρη κινόα gianduja.

03

και συγχρόνως μου λένε πως εμπνέονται από την επιτυχία μου και τη σκληρή δουλειά μου. Είναι υπέροχο συναίσθημα να ξέρεις πως επηρεάζεις θετικά κάποιους ανθρώπους. Υπάρχει κάποιος στον κλάδο που επηρεάζει εσένα; Ποιους pastry chefs θαυμάζεις; Η έμπνευσή μου έρχεται μέρα τη μέρα στο εστιατόριο, δουλεύοντας. Μου αρέσει να δουλεύω κάτι και αυτό να με οδηγεί σε κάτι άλλο, και σε κάτι άλλο, και σε κάτι άλλο… Όσο περισσότερο δουλεύω, τόσο περισσότερο εμπνέομαι. Σημεία

αναφοράς στην καριέρα μου έως τώρα είναι ο Albert Adria, ο Xano Saguer από το Espai Sucre και, φυσικά, ο Martin Berasategui. Τους θαυμάζω, τον καθένα ξεχωριστά καθώς πιστεύω πως ήταν από τους πρώτους που ανέδειξαν τη cake art και άρχισαν να φτιάχνουν πραγματικά επιδόρπια εστιατόριου. Παρόλα αυτά προσπαθώ να μην επηρεάζομαι από το τι κάνουν οι συνάδελφοι, από ό,τι βλέπω στα social media κ.λπ, καθώς πιστεύω πως μόνο έτσι μπορείς να έχεις τη δική σου ταυτότητα, τη δική σου προσωπικότητα και να διαφοροποιηθείς από τους πολλούς.

«Eίμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που με καλούν για να με συγχαρούν και συγχρόνως μου λένε πως εμπνέονται από την επιτυχία μου και τη σκληρή δουλειά μου!» Δε κέ μ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 45


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

X AV I D O N N AΥ

1. O Best Pastry Chef επί τω έργω. 2. Η αγαπημένη συνταγή του chef, την οποία παραχώρησε στους αναγνώστες του ΑΖ.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου γευστικοί συνδυασμοί; Το αγαπημένο σου γλυκό; Πολλά χρόνια πριν εργαζόμουν σε ένα κινεζικό εστιατόριο στο Λονδίνο και η αλήθεια είναι πως εντυπωσιάστηκα από τα ασιατικά υλικά, τα οποία με έχουν σημαδέψει έως τώρα. Όποτε φτιάχνω κάτι, ένα επιδόρπιο εστιατορίου ή ένα γλυκό, πάντα μου βγαίνει αυθόρμητα μια ασιατική πινελιά. Αυτή την περίοδο μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός της λευκής σοκολάτας με το μαύρο σουσάμι, τα εσπεριδοειδή με αρωματικά βότανα και τα φιστίκια με καραμέλα και αλάτι. Ποια είναι η γνώμη σου για τις νέες τάσεις και το μέλλον της ζαχαροπλαστικής; Θεωρώ πως ως pastry chefs πρέπει να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της κοινωνίας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε πετυχημένοι. Ο άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία προσέχει τον εαυτό του και θέλει λιγότερη ζάχαρη, λιγότερα λιπαρά κ.λπ. Αναγκάζεσαι λοιπόν να υιοθετήσεις όλες αυτές τις τάσεις αν θέλεις να είσαι μέσα στα πράγματα. Σκεπτόμενος το μέλλον της ζαχαροπλαστικής, πιστεύω στη βιωσιμότητα. Ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος και να προσπαθεί για το καλύτερο. Οφείλουμε λοιπόν, ως επαγγελματίες, να προσπαθούμε να εργαζόμαστε μόνο με βιώσιμα προϊόντα. Ποια είναι επερχόμενα σχέδιά σου; Τι περιμένεις από τον εαυτό σου στο μέλλον; Είναι γεγονός πως όλοι εμείς, σεφ και ζαχαροπλάστες, θέλουμε να έχουμε τη δική μας επιχείρηση και να εργαζόμαστε μόνο γι΄αυτή. Είναι κάτι που θα ήθελα να έχω μελλοντικά, τη δική μου επιχείρηση δηλαδή. Προς το παρόν, έχω επικεντρωθεί στο εστιατόριο Lazarte, όπου εργάζομαι τώρα με 3 αστέρια Michelin, δεν είναι εύκολο, και οι απαιτήσεις είναι πολλές σε καθημερινή βάση. Το μόνο που θέλω από τον εαυτό μου είναι να συνεχίσω να απολαμβάνω τη ζαχαροπλαστική.

4 6 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

Cheesecake Μήλο Κρέμα cheesecake ΥΛΙΚΆ

Γάλα Γλυκόζη Τυρί Idiazabal Τυρί κρέμα Ζελατίνη Λευκή σοκολάτα Κρέμα Αλάτι

125 ml 12 ml 20 γρ. 80 γρ. 3 γρ. 100 γρ. 250 γρ. 1 γρ.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Ζεσταίνουμε το γάλα και το αλάτι με τη γλυκόζη σε μια κατσαρόλα. Μόλις αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη, ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα και το τυρί και ανακατεύουμε. Έπειτα, προσθέτουμε την κρύα κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Βάζουμε το μείγμα σε θήκες σε σχήμα κερασιού και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Μόλις παγώσουν, τα ξεφορμάρουμε και τα βάφουμε. Red Paint ΥΛΙΚΆ

Κόκκινο χρώμα Καφέ χρώμα Αλκοόλ

Κατ' εκτίμηση Κατ' εκτίμηση Κατ' εκτίμηση

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Αναμειγνύουμε το αλκοόλ με τα χρώματα και χρωματίζουμε τα μήλα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Ζύμη μπισκότου ΥΛΙΚΆ

Βούτυρο Ζάχαρη άχνη

360 γρ. 280 γρ.

Αλεύρι αμυγδάλου Αβγά Αλεύρι Αλάτι

100 γρ. 2 τμχ. 180γρ.+ 540 γρ. 5 γρ.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε τα αβγά. Προσθέτουμε 180 γρ. από το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα άλευρα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Απλώνουμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί όσο πιο λεπτή γίνεται και την παγώνουμε. Έπειτα την κόβουμε και την ψήνουμε σε silpain στους 170°C για 11’. Green bath ΥΛΙΚΆ

Πράσινο χρώμα Νερό μήλου Ζάχαρη Kappa (προσθετικό τροφίμων)

222 γρ. 55,5 γρ. 2,7 γρ.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια τα βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε πράσινο χρώμα, αν χρειάζεται για να είναι πιο έντονο το χρώμα. Βουτάμε τα βαμμένα μήλα στο μείγμα το οποίο πρέπει να είναι στους 63°C. Τα τοποθετούμε αμέσως πάνω στη βάση μπισκότου. ΔΙΑΚΌΣΜΗΣΗ Αφού έχουμε χρωματίσει τα μήλα με κόκκινο χρώμα, τα έχουμε περιχύσει με το πράσινο μείγμα και τα έχουμε τοποθετήσει στα μπισκότα, προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας για κοτσάνι και ένα μικρό φύλλο βασιλικού.


µελοΜακαρόνια...

ή... Mελοµακάρονα;

Κάντε τη διαφορά! Οι ξηροί καρποί δίνουν αξία στις δηµιουργίες σας. Επιλέξτε τους καλύτερους! ΣΠ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΕΒΕ ξηροί καρποί

S I T R O H C Dried nuts U

για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική από το 1980. ΣΠ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΕΒΕ Επεξεργασία & Εµπ. Ξηρών Καρπών 1o χλµ., ΛΕΩΦ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, 190 10, KAΛΥΒΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΛ.: 22990 40 844, 22990 24 998, 6937 146 304 Fax: + 30 22990 40 845 www.christounuts.gr e-mail: christounuts@yahoo.gr


Π Α Ρ ΟΥ Σ Ι Α Σ Η

[ Master Bread, Καλλιθέα ]

Η ισχύς εν τη ενώσει Δύο ευτυχισμένοι γονείς με μεράκι για την αρτοποιία προχώρησαν στο επόμενο επιχειρηματικό τους βήμα ανοίγοντας ένα αρτοζαχαροπλαστείο στην Καλλιθέα. Πρόκειται για το Master Bread, το οποίο έπειτα από τις εντατικές εργασίες των ανθρώπων της Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ διαμορφώθηκε για να εξυπηρετεί άψογα τις ανάγκες των πελατών. Κείμε νο Πέ τ ρος Πουλόπουλος Φωτογραφίες Δημή τ ρης Κολιός

01

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

2020

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ

4 8 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

11

ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

400 τ.μ.

ΤΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ

6.00 π.μ. - 22.00 μ.μ. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ


02

Π 03

1. Η πρόσοψη του Master Bread. 2. Η σάλα όπως φαίνεται από την είσοδο. 3. Τα δύο κεντρικά ψυγεία-βιτρίνες 4. Η Κατερίνα Κούφαλη και ο Γιώργος Γεωργόπουλος. 5. Εντατικά γίνεται η παραγωγή ψωμιού. 6. Το προσωπικό του μαγαζιού σε "οικογενειακή" λήψη. 7. Χειροποίητη τούρτα.

05

06

07

04

αρά τις δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής αλλά και της πιο πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, ο Γιώργος Γεωργόπουλος και η σύζυγός του, Κατερίνα Κούφαλη, δεν το βάζουν κάτω και επενδύουν στον κλάδο της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Το καινούργιο τους εγχείρημα είναι το Master Bread επί της οδού Δαβάκη στην Καλλιθέα. «Η ενασχόλησή μου με τον κλάδο ξεκίνησε ερασιτεχνικά, πριν από αρκετά χρόνια» σημειώνει μιλώντας στο Α-Ζ ο 40χρονος ιδιοκτήτης. Ειδικότερα, αυτό συνέβη σε περιόδους μεγάλων γιορτών (Χριστούγεννα και Πάσχα), οπότε και εργάζονταν στο φούρνο των γονιών της συζύγου του. «Στην πορεία - και έχοντας ασχοληθεί προηγουμένως με άλλα επαγγέλματα - αποφάσισα να αφοσιωθώ εξ ολοκλήρου στην αρτοποιία, που με κέρδισε, και πραγματικά δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή», επισημαίνει ο κ. Γεωργόπουλος και συνεχίζει: «Μαζί με την Κατερίνα και με την αμέριστη υποστήριξη των γονιών της, ανοίξαμε τον πρώτο δικό μας φούρνο πριν από 4 χρόνια στην περιοχή του Ρέντη. Μετά από μερικά χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας τον πουλήσαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα». Έτσι, το Master Bread άνοιξε τις πύλες του στις αρχές του φθινοπώρου του 2020 και έκτοτε η ανταπόκριση του κόσμου, που το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, είναι συγκινητική. Οι εργασίες για την κατασκευή του είχαν ξεκινήσει μετά το Πάσχα του 2020 και ολοκληρώθηκαν από την Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για την κορυφαία εταιρεία στο είδος. Άκρως ανθρωποκεντρική, με σεβασμό προς τον συνεργάτη-πελάτη της, αξιόπιστη, με πρωτοποριακές ιδέες και άριστο επιτελείο», δήλωσε αναφορικά με τη συνεργασία του με την παραπάνω εταιρεία ο 40χρονος επιχειρηματίας.

Δε κέ μ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 49


Π Α Ρ ΟΥ Σ Ι Α Σ Η

M A S T ER B R E A D

01

02

1. Το coffee station του καταστήματος βρίσκεται αριστερά της εισόδου και δίπλα του το ψυγείο-βιτρίνα με τα σάντουιτς και τα αρτοσκευάσματα. 2. Ο πρώτος ζαχαροπλάστης, Νίκος Μοδινός, παρασκευάζει πάστες με γεύση πράσινου μήλου. 3. Ο barista του Master Bread, Χρήστος Βαβίλης εξυπηρετεί τους πελάτες γρήγορα και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Διαρρύθμιση και εξοπλισμός

Φρέσκα προϊόντα, έξυπνες υπηρεσίες

Το συνολικό εμβαδό του καταστήματος είναι 400 τ.μ. και χωρίζεται στη σάλα, το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, ενώ στα ενδότερα βρίσκεται το εργαστήριο αρτοποιίας με τους βοηθητικούς χώρους. Η Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ υλοποίησε τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή του εξοπλισμού επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες του ιδιοκτήτη για ένα σύγχρονο και σωστά διαρρυθμισμένο κατάστημα. Η χωροθέτηση και η αξιολόγηση των αναγκών του πελάτη οδήγησαν σε παραμετροποίηση των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν το έργο καλύπτοντας κάθε ζητούμενο. Συνεπώς, κάθε γωνιά του Master Bread έχει διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να προβάλλει σωστά οποιοδήποτε προϊόν. Παράλληλα, η προσθήκη εξοπλισμού υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών με κομψές κρυστάλλινες φωτιζόμενες βιτρίνες, διακοσμημένες με ιδιαίτερο και ποιοτικό πλακίδιο nero marquina και με μαύρο γυαλιστερό γρανίτη δημιουργεί ένα ευχάριστο συναίσθημα στον επισκέπτη. Προς αυτή τη κατεύθυνση συμβάλλουν τόσο οι μεταλλικές κατασκευές με τις χρυσές λεπτομέρειες όσο και το στοιχείο του ξύλου, που συνδέει αρμονικά όλα τα σημεία του καταστήματος.

Όλα τα προϊόντα του Master Bread παράγονται στο δικό του εργαστήριο με στόχο την κάλυψη όλης της διατροφικής γκάμας. Σ’ αυτό το πλαίσιο στο κατάστημα υπάρχει καθημερινά μεγάλη ποικιλία αρτοποιημάτων, γλυκών, βουτημάτων, σνακ και καφέ. Το δυνατό σημείο της επιχείρησης, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, “είναι οι ίδιοι της οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτόν το λόγο η επιλογή του προσωπικού ήταν προσεγμένη και με συγκεκριμένες απαιτήσεις". Εμπειρία, αγάπη για τη δουλειά, σεβασμός προς το συνεργάτη και -πάνω απ’ όλα- προς τον πελάτη συναποτελούν το ιδανικό «μείγμα» εργασιακής ταυτότητας για τον ιδιοκτήτη. " Έχοντας εξασφαλίσει τα παραπάνω, το τελικό αποτέλεσμα που αποτυπώνεται σε κάθε είδους προϊόν είναι το καλύτερο δυνατό. Αυτός είναι άλλωστε και o λόγος που αποφασίσαμε κάθε τι που βγαίνει στις βιτρίνες πώλησης του Master Bread να παράγεται εντός αυτού”. Πρώτος ζαχαροπλάστης του νέου καταστήματος με ειδίκευση στην τούρτα, την πάστα και το παγωτό είναι ο Νίκος Μοδινός, ενώ υπεύθυνος στον τομέα της αρτοποιίας είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Όσον αφορά την επιλογή του σημείου, ο κ. Γεωργό-

50 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

03

πουλος τόνισε ότι έγινε επειδή η Καλλιθέα είναι μια περιοχή με εξαίρετο κόσμο που ξέρει να εκτιμά τα σωστά καταστήματα. Ο ανταγωνισμός βέβαια στην εν λόγω περιοχή είναι αυξημένος, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο. Άλλωστε ο υγιής ανταγωνισμός δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν προϊόντα υψηλού γαστρονομικού επιπέδου. Εν κατακλείδι, στόχος του Master Bread είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη ως ένα κατάστημα που πραγματικά σέβεται τον πελάτη παρέχοντάς του άριστα προϊόντα και υπηρεσίες.

Συνταγματάρχου Δαβάκη 18, Καλλιθέα, TΚ 176 72 210 9598239 MasterBreadKalitheaΕΡΕΥΝΑ

4 ΣΕΝΆΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ

ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑΣ ΓΆΛΑΚΤΟΣ

Τι απρόβλεπτο αποκαλύπτει για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας; Δύο εξέχοντα στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας γάλακτος, ο Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος (FRIESLAND CAMPINA), και ο κ. Κων/ος Παπαδόπουλος Χατζάκος (ΜΕΒΓΑΛ), σχολιάζουν την εν λόγω έρευνα, εκφράζοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες προβλέψεις τους για το "αύριο" του κλάδου. Κείμενο-συνεν τεύξεις Πέτρος Πουλόπουλος

Τ

ην προσεχή δεκαετία ο τομέας F&B (food & beverage –τροφίμων και ποτών) αναμένεται να βιώσει μία τεράστια μεταμόρφωση και η βιομηχανία γάλακτος θα είναι αυτή που θα αισθανθεί εντονότερα τους τριγμούς της εν λόγω αλλαγής. Την παραπάνω άποψη εξέφρασαν πρόσφατα ερευνητές του πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, οι οποίοι συνεργάστηκαν αξιοποιώντας καθιερωμένες μεθοδολογίες και ανέπτυξαν τέσσερα σενάρια για τη βιομηχανία γάλακτος (συμπεριλαμβανομένων και των συναφών κλάδων της επεξεργασίας τροφίμων και διανομής) έως το 2030. «Η βιομηχανία γάλακτος βρίσκεται στην καρδιά του παγκόσμιου μετασχηματισμού του τομέα F&B και τα πρώτα σημάδια αυτής της μετάβασης έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται», επισημαίνει ο Dr. Christian Koch, του Lund University School of Economics and Management. Η μελέτη “Global trends affecting dairy strategies” προέκυψε

52 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

μετά από ένα 18μηνο ερευνητικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου Lund –με την υποστήριξη της Tetra Pak– το οποίο εξέτασε το μεταβαλλόμενο τοπίο της βιομηχανίας γάλακτος και προέβλεψε το πώς αυτό θα διαμορφωθεί έως το 2030. Κατά την ερευνητική διαδικασία αναλύθηκαν έξι βασικές αγορές (Αγγλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Νιγηρία, Βραζιλία) και, με βάση τα δεδομένα που επεξεργάστηκαν, οι επιστήμονες κατέληξαν στα εξής τέσσερα εύλογα σενάρια για τη βιομηχανία γάλακτος: "Dairy Evolution", "Green Dairy", "New Fusion" και "Brave New Food". Tα τέσσερα σενάρια καθορίστηκαν με τη χρήση μεθοδολογίας που βασίστηκε στην προσέγγιση προγραμματισμού σεναρίων της Οξφόρδης (Oxford Scenario Planning Approach), προσδιορίζοντας και τους δύο προκαθορισμένους παράγοντες, όπως οι δημογραφικές μεταβολές και η κλιματική αλλαγή, ενώ ελήφθησαν υπόψη πιθανές διαταραχές από σημαντικές αβεβαιότητες, όπως οι τεχνολογικές

εξελίξεις και οι κοινωνικοπεριβαλλοντικές αντιδράσεις. Σημειωτέον ότι η εν λόγω μελέτη θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον Dr. Koch στο Nordic Dairy Congress, που θα διεξαχθεί στο Μάλμε από 2 έως 4 Ιουνίου 2021. Ας δούμε λοιπόν σε ποια κύρια σενάρια κατέληξαν οι ερευνητές.

1. Το συντηρητικό σενάριο Το πρώτο σενάριο είναι το πιο συντηρητικό, καθώς χαρακτηρίζεται από απουσία ραγδαίων μεταβολών στο ευρύτερο περιβάλλον. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η βιομηχανία γάλακτος θα συνεχίσει να ακολουθεί τις τρέχουσες τάσεις, καθώς η ανάπτυξη των plant-based προϊόντων θα περιοριστεί σε μετριοπαθή επίπεδα, ενώ οι plant-based και οι τεχνητές (lab based) πρωτεΐνες θα παραμείνουν στο περιθώριο. Έτσι, το 2030 το 85% της αγοράς του γάλακτος θα καλύπτει το αγελαδινό, το 13% το plant based και μόνο το 2% θα παράγεται σε εργαστήριο.


2. Το «πράσινο» σενάριο Το δεύτερο σενάριο χαρακτηρίζεται από ισχυρές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πιέσεις, οι οποίες θα ωθήσουν τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κυρίως μέσω της δραστικής μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το σενάριο αυτό προβλέπει μεγάλες αλλαγές στις κρατικές επιχορηγήσεις και επιβολή φόρων στα ζωικά προϊόντα, που θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής του βουτύρου και του γάλακτος. Παράλληλα, η ανάπτυξη των plant based προϊόντων θα γιγαντωθεί, όμως οι πρωτεΐνες εργαστηρίου ενδέχεται να συναντήσουν αντίσταση από τους καταναλωτές, λόγω ανησυχιών για μεταλλαγμένες ουσίες. Εάν επιβεβαιωθεί το “πράσινο” σενάριο, το 2030 το 60% της αγοράς θα αποτελείται από αγελαδινό γάλα, το 35% από plant based και το 5% θα είναι lab based.

3. Το «ανάμεικτο» σενάριο Το τρίτο σενάριο χαρακτηρίζεται από επέλαση καινοτόμων τεχνολογιών και διαδικασιών, αλλά περιορισμένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές πιέσεις. Στο σενάριο αυτό θα κάνουν την εμφάνισή τους προϊόντα που συνδυάζουν ζωικές, φυτικές και τεχνητές πρωτεΐνες, δημιουργώντας ένα νέο διατροφικό τομέα, ενώ το φρέσκο γάλα θα παραμείνει το «τελευταίο οχυρό» για τις παραδοσιακές γαλακτοβιομηχανίες. Αντίθετα, η ανάπτυξη των plant based πρωτεϊνών θα παραμείνει μετριοπαθής. Σε αυτό το σενάριο, το μερίδιο του αγελαδινού γάλακτος το 2030 θα πέσει στο 40%, με το γάλα εργαστηρίου να εκτοξεύεται στο 35% και το plant-based στο 25%.

4. Τα «γενναία» τρόφιμα Το τέταρτο σενάριο, με τίτλο «Γενναία νέα τρόφιμα», προβλέπει απότομες κοινωνικές και περιβαλλοντικές πιέσεις, καθώς και επέλαση καινοτόμων τεχνολογιών, με αποτέλεσμα έναν ολοκληρωτικό μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Έτσι, προβλέπεται αλματώδης ανάπτυξη τόσο για τις τεχνητές πρωτεΐνες, όσο και για τις plant based πρωτεΐνες, με τις τεχνολογικές και νομοθετικές πιέσεις να καθιστούν ασύμφορα τα ζωικά προϊόντα. Στο σενάριο αυτό, το μερίδιο του αγελαδινού γάλακτος το 2030 θα πέσει στο 20%, οι τεχνητές πρωτεΐνες θα ανέβουν στο 50% και οι plant based πρωτεΐνες στο 30%.

Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος Διευθυντής Ολικής Ποιότητας (SHEQA) & Ασφάλειας Τροφίμων FrieslandCampina Hellas S.A.

«Δεν μειώνεται τόσο απλά ο ρόλος των φυσικών τροφίμων»

Θ

εωρώ ότι η έρευνα του εν λόγω πανεπιστήμιου είναι λίγο (έως πολύ) προκατειλημμένη από ένα κράτος που η ευαισθησία στα θέματα του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και που επίσης η καινοτομία είναι σχεδόν αυτοσκοπός. Το πιθανότερο επομένως σενάριο είναι το πρώτο, το συντηρητικό, για να μην πω ότι και αυτό το σενάριο είναι αρκετά υπερβολικό τουλάχιστον όσον αφορά τα φυτικά υποκατάστατα. Ο λόγος είναι πολύ απλός: δεν μειώνεται έτσι τόσο απλά και τόσο γρήγορα ο σημαντικότατος διατροφικός ρόλος φυσικών τροφίμων με αντικατάσταση από άλλα που δεν συγκρίνονται ούτε διατροφικά, αλλά ούτε και οργανοληπτικά».

«

«Δεν επιτρέπεται να ονομάζουμε γάλα οποιοδήποτε υποκατάστατο» «Το γεγονός ότι σήμερα βλέπουμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης στα προϊόντα φυτικής προέλευσης που προσπαθούν να μιμηθούν (κυρίως στην επικοινωνία μόνο) τα ζωικής προέλευσης προϊόντα δεν δηλώνει απαραίτητα διατροφικές τάσεις αλλά μια αντίδραση (αν όχι μόδα) στην παραπληροφόρηση που έχει οργιάσει σε αυτόν το χώρο τα τελευταία χρόνια. Η παραπληροφόρηση έγκειται κατ’ αρχάς στο χαρακτηρισμό των προϊόντων αυτών ως "γάλατα", "τυριά" και γενικότερα ως υποκατάστατα προϊόντων τα οποία έχουν ταυτότητα πολλών χιλιετιών, και κατά δεύτερον στο ότι είναι ανώτερα διατροφικά. Π.χ. δεν είναι δυνατόν να ονομάζεται το "ρόφημα αμυγδάλου" ως "γάλα αμυγδάλου", (1) γιατί απαγορεύεται ρητά από την κοινοτική και φυσικά και την εθνική νομοθεσία να χρησιμοποιεί για τον προσδιορισμό του γαλακτοκομικούς όρους και (2) γιατί διατροφικά δεν έχει την παραμικρή σχέση με το γάλα. Αρκεί να αναφέρω ότι έχει 13 φορές λιγότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα -και δεν θα σχολιάσω για τι πρωτεΐνη πρόκειται».

«Διόλου αθώα απέναντι στο περιβάλλον τα φυτικά παρασκευάσματα» «Το χειρότερο όλων βέβαια είναι ότι όλα αυτά τα φυτικά παρασκευάσματα εμφανίζονται ως πάρα πολύ φιλικά στο περιβάλλον, εξ ου και η υπεραξία που τους αποδίδεται από κοινωνίες όπως αυτή της Σουηδίας. Δυστυχώς όμως και εκεί υπάρχει μια τεράστια παραπληροφόρηση. Αν αναγάγει κάνεις (όπως και πρέπει) την επιβάρυνση του περιβάλλοντος ανά ποσότητα διατροφικών στοιχείων και όχι γενικότερα ανά μονάδα βάρους προϊόντος, τότε θα δει ότι το αγελαδινό γάλα, που τόσο πολύ ενοχοποιείται περιβαλλοντικά, είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον από ό,τι τα φυτικά παρασκευάσματα. Π.χ. συγκρίνοντας το πόση επίπτωση στο περιβάλλον

Δε κέ μ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 53


ΕΡΕΥΝΑ

ΒΙΟ Μ Η Χ Α ΝΊ Α ΓΆ Λ Α Κ ΤΟΣ

(εκπομπή CO2) έχει η παραγωγή ενός γραμμάριου πρωτεΐνης γάλακτος από την παραγωγή ενός 1γρ. ροφήματος καρύδας, τότε θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι το "γάλα" καρύδας είναι 10 φορές πιο επιβαρυντικό στο περιβάλλον από το γάλα αγελάδος! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με τα άλλα φυτικά παρασκευάσματα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όταν περάσει η περίοδος της παραπλάνησης και ο σκεπτόμενος καταναλωτής δει τα αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα, η φούσκα αυτή των προϊόντων αυτών θα πάψει να μεγαλώνει, αν όχι θα μειωθεί - όχι πλήρως όμως, γιατί δυστυχώς πολλοί αρέσκονται να ζουν με παραμύθια».

«Στο μέλλον ενδέχεται να έχουμε παρασκεύασμα ακόμα και καλύτερο από το γάλα» «Όσον αφορά το λεγόμενο "γάλα εργαστηρίου", πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει κανένα γάλα παρά μόνο αυτό που παράγεται από τις αγελάδες και τα αιγοπρόβατα - υπάρχει βέβαια και από άλλα ζώα αλλά έχουν πολύ μικρότερο εμπορικό ενδιαφέρον. Προσπάθειες έχουν γίνει πολλές για να μιμηθούν τη σύνθεση φυσικών τροφίμων στο εργαστήριο. Μάλιστα προσωπικά έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με το αντικείμενο αυτό για 3 χρόνια στο Πανεπιστημιο Reading της Μεγ. Βρετανίας: επρόκειτο για την παραγωγή ενός υποκατάστατου κρέατος, το οποίο διακινείται στην αγορά της Μεγ. Βρετανίας για πολλά χρόνια τώρα. Το εργαστηριακό ρόφημα λοιπόν ή το εργαστηριακό παρασκεύασμα (και όχι γάλα) είναι ένα προϊόν που παράγεται εργαστηριακά, στοχεύοντας να δημιουργήσει μια σύνθεση όλων των συστατικών του γάλακτος. Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ, προς επίρρωση της αρχικής μου τοποθέτησης, ότι δεν υπήρξε ποτέ στόχος η μίμηση της σύνθεσης κανενός φυτικού ροφήματος παρά μόνο του γάλακτος. Η σύνθεση αυτή γίνεται πάντοτε ξεκινώντας από φθηνές, φυτικές κυρίως, Α’ ύλες (υδατάνθρακες ή/ και μικροοργανισμοί) για την παραγωγή πρωτεϊνών & σακχάρων. Ο τρόπος είναι κυρίως η ζύμωση ή χρήση των ίδιων των μικροοργανισμών (όχι μόνο των ενζύμων τους) που αναπτύσσονται ή των στοχευμένων λειτουργιών τους που έχουν γενετικά εισαχθεί ως εντολές σε αυτά. Πολλά από τα υπόλοιπα μικροστοιχεία προστίθενται συμπληρωματικά. Το θετικό αυτού του παρασκευάσματος είναι ότι έχει παρεμφερή διατροφική αξία με το γάλα (όχι δηλαδή όπως τα φυτικά παρασκευάσματα που απέχουν πολύ). Είναι πραγματικά ένας πολύ υποσχόμενος τομέας ανάπτυξης, που είναι ο μόνος που μπορεί στο μέλλον να υποκαταστήσει επάξια το γάλα -ακόμη και να το ξεπεράσει- με όλα τα πλεονεκτήματα του χαμηλότερου κόστους και περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

«Καταλύτης ο Covid για την αγορά, αλλά και για τις διατροφικές φοβίες του καταναλωτή»

«Ο ρόλος και η επίπτωση του Covid στην αγορά είναι δραματικά αρνητικός. Είναι προφανές ότι δεν είναι o covid που έχει την αρνητική επίπτωση αυτή, αλλά τα μέτρα περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας, που ταυτίζεται και με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα μέτρα αυτά λόγω της πανδημίας δημιούργησαν ήδη τεράστιο αριθμό ανέργων, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και αυτό με τη σειρά του σημαντική επίπτωση στις πωλήσεις. Ταυτοχρόνως δημιούργησε μια υπερβολική φοβία και ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την άμυνα του οργανισμού, καθώς και θεοποίηση της ανοσίας, κενό που μέχρι να καλυφθεί από το εμβόλιο θα προσπαθήσουν πολλοί (όπως το έχουν κάνει ήδη) να επενδύσουν και πολύ σωστά από πλευράς διατροφικής αξίας/καινοτομίας, αλλά δυστυχώς και από πλευράς ψευδών ισχυρισμών για προϊόντα που δεν τεκμηριώνουν τέτοιες ιδιότητες χτίζοντας απλά μόνο πάνω στο φόβο. Το νομοθετικό πλαίσιο για την προάσπιση αυτών των επικοινωνιών υπάρχει, αλλά στην εφαρμογή του είναι που πάσχουμε πάντοτε. Ταυτόχρονα όμως η πανδημία του Covid έχει παίξει και ένα σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ηλεκτρονική επικοινωνία αλλά και την ηλεκτρονική αγορά προϊόντων. Αυτή η κατ’ ανάγκη επιλογή δεν θα χαθεί ακόμη και όταν η πανδημία θα είναι παρελθόν. Θα μείνει και ίσως να καλλιεργηθεί ακόμη περισσότερο, αλλάζοντας έτσι σημαντικά τους όρους και τους τρόπους συναλλαγών στην αγορά».

54 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος-Χατζάκος

Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΒΓΑΛ

«Εξειδικευμένα διατροφικά χαρακτηριστικά είναι το νέο αίτημα του κοινού»

Η

καινοτομία, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και οι εξελίξεις στον τρόπο διακίνησης των προϊόντων, σε συνάρτηση με τις μεταβολές στην πρωτογενή παραγωγή, είναι οι βασικοί παράγοντες που μετασχηματίζουν τη βιομηχανία γάλακτος. Οι επιχειρήσεις του κλάδου αναπροσαρμόζονται και βελτιώνονται με βάση τις αυξανόμενες απαιτήσεις. Για παράδειγμα, στη ΜΕΒΓΑΛ αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αρκεί να παράγουμε ασφαλή και υγιεινά προϊόντα, αλλά οφείλουμε να παράγουμε προϊόντα που επιπλέον διαθέτουν εξειδικευμένα διατροφικά χαρακτηριστικά. Δεν αρκεί να συμφωνούμε με τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά πρέπει να την ενσωματώνουμε έμπρακτα σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας».

«

Προβληματισμός για το γάλα εργαστηρίου «Σχετικά με το "γάλα εργαστηρίου" υπάρχει πληθώρα φυτικών προϊόντων που προσομοιάζουν στο γάλα, χωρίς στην ουσία να μπορούν να αντικαταστήσουν τη θρεπτική του αξία. Το γάλα εργαστηρίου αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση των επιστημόνων να παράξουν γάλα χωρίς την εμπλοκή των ζώων. Η παραγωγή γάλακτος χωρίς αυτό να προέρχεται από ζώα βασίζεται σε χρήση γενετικώς τροποποιημένων μικροοργανισμών που τρέφονται με διάφορες πηγές σακχάρων. Η θρεπτική του αξία, καθώς και πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, θα χρειαστεί να τεκμηριωθούν με επιστημονικές έρευνες και κλινικές μελέτες, πριν από τη μαζική παραγωγή».

«Οι κλυδωνισμοί λόγω Covid θα μετριαστούν ως το τέλος του 2021» «Οι συνέπειες της πανδημίας αποτυπώνονται στον τρόπο που καταναλώνουμε, γιατί πέρα από την αγοραστική μας δύναμη επηρεάστηκαν η καθημερινότητα και οι προτεραιότητές μας. Τα κανάλια πώλησης έχουν αλλάξει και αυτό σημαίνει καθίζηση του FoodService και στροφή του κοινού στα Super Markets και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αν και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, οι ισορροπίες θα αρχίσουν να αποκαθίστανται μετά τα μέσα του 2021, εφόσον η δημόσια υγεία προστατευθεί μέσω εμβολίου, ενώ οι κλυδωνισμοί της αγοράς θα μετριαστούν στο τέλος του ίδιου έτους».


Αρτοκλίβανοι Μηχ. Αρτοποιίας Αρτοκλίβανοι Κατασκευές Aρτοκλίβανοι Αρτοκλίβανοι Αρτοκλίβανοι Αρτοκλίβανοι Μηχ. Αρτοποιίας Αρτοκλίβανοι Εισαγωγές Μηχ. Αρτοποιίας Αρτοκλίβανοι Μηχ. Αρτοποιίας Μηχ. Αρτοποιίας Μηχ. Αρτοποιίας Αρτοκλίβανοι Κατασκευές Μηχ. Αρτοποιίας Κατασκευές Αρτοκλίβανοι Μηχ. Αρτοποιίας Κατασκευές Κατασκευές Κατασκευές Μηχ. Αρτοποιίας Εισαγωγές Κατασκευές Εισαγωγές Μηχ. Αρτοποιίας Κατασκευές Εισαγωγές Εισαγωγές Κατασκευές Εισαγωγές Εισαγωγές Κατασκευές Εισαγωγές Αρτοκλίβανοι

24 ΩΡΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Εισαγωγές

Μηχ. Εισαγωγές Αρτοποιίας Κατασκευές Εισαγωγές

ΝΕΟΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

ΖΥΜΩΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΑ

ΦΡΥΓΑΝΙΕΡΑ ΕΠΙ∆ΑΠΕ∆ΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΣ ΚΟΠΤΟ∆ΙΑΙΡΕΤΗΣ 36 ΤΕΜΑΧΙΩΝ

ΦΟΥΡΝΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΩΛΗΝΩΤΟΙ

ΦΟΥΡΝΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ (ΤΥΠΟΥ MODULAR)

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΖΥΓΟΚΟΠΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

ΤΑΧΥΖΥΜΩΤΗΡΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟ Ή ΑΝΑΤΡΕΠΟΜΕΝΟ Ή ΜΕ ΑΠΟΣΠΩΜΕΝΟ ΚΑ∆Ο

ΜΙΞΕΡ 5 - 120 LT

ΑΕΡΟΘΕΡΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ & ΑΕΡΙΟΥ

ΤΑΧΥΖΥΜΩΤΗΡΙΟ ΜΕ ΨΥΧΟΜΕΝΟ ΚΑ∆Ο

∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΚΑΡΟΣ του Αχιλλέα Φιλαδελφείας 153 & Πρεβελάκη - Αχαρναί, Tηλ.: 213 0242000 - 697 48 98 914 , email: skarosgroup@hotmail.com • www.skarosgroup.gr


CHOCO NEWS

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Επιμέλεια Eλισάβετ Παπούλιου

Εξατομικευμένα προϊόντα στα chocolate trends του 2021 Η γνωστή βρετανική εταιρεία Hames Chocolates παρουσίασε τις κορυφαίες τάσεις της σοκολάτας για το 2021. Οι εξατομικευμένες επιλογές βρίσκονται αρκετά ψηλά στη λίστα, αφού είχαν ήδη αυξηθεί τη φετινή χρονιά. Μια εντεινόμενη ζήτηση υπάρχει επίσης για φυτική αλλά και μαύρη σοκολάτα, καθώς η επιχείρηση σημείωσε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις της μαύρης σοκολάτας τους τελευταίους 12 μήνες και μάλιστα προβλέπουν ότι αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το 2021. Οι εξατομικευμένες σοκολάτες αναμένεται να έχουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση την επόμενη χρονιά. Η τάση θα αξιοποιηθεί από άτομα που θέλουν να στείλουν προσωποποιημένα δώρα ή και από επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση για να προσελκύσουν πελάτες ή να ευχαριστήσουν το προσωπικό τους. Η έλλειψη επαφής πρόσωπο με πρόσωπο λόγω covid ενισχύει έτι περαιτέρω αυτό το trend.

ARABESQUE DARK 52% Αληθινή σοκολάτα κουβερτούρα Η Arabesque Dark 52% ανήκει στην κορυφαία γκάμα προϊόντων σοκολάτας κουβερτούρας της SEFCO ZEELANDIA. Χαρακτηρίζεται για την πλούσια γεύση και το υπέροχο άρωμά της, αλλά και την ανθεκτικότητα σε μικρές αλλαγές θερμοκρασίας. Διατίθεται σε χαρτοκιβώτιο 10 κιλών. SEFCO ZEELANDIA, Τηλ. 210 6633663, www.sefcozeelandia.gr

VEGAN LINE MACHPIE Νέα εποχή στα κέικ Aφουγκραζόμενη τις εξελίξεις στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, η εταιρεία ΛΗΔΡΑ παρουσιάζει την σειρά Vegan της γνωστής εταιρείας Macphie στην ελληνική αγορά. Κέικ βανίλια και σοκολάτα και επικαλύψεις frosting βανίλια και σοκολάτα. ΛΗΔΡΑ ΕΠΕ, Τηλ: 210 4834748,

Η Ferrero κατασκευάζει το πρώτο της εργοστάσιο στη βόρεια Αμερική

www.ledrafoods.gr

Το πρώτο της εργοστάσιο σοκολάτας στη βόρεια Αμερική αναμένεται να κατασκευάσει η Ferrero. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 75 εκατ. δολαρίων, ενώ η νέα παραγωγική μονάδα -η πρώτη του ομίλου στην Αμερική- θα αποτελέσει επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που διαθέτει στο Bloomington του Illinois, προσθέτοντας επιπλέον 70.000 τετραγωνικά πόδια στο τρέχον αποτύπωμα της μονάδας. Σύμφωνα με τη Ferrero, οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2021, ενώ η προσθήκη των νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 50 νέες θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία. Το καινούργιο εργοστάσιο θα παράγει προϊόντα για τα brands Ferrero Rocher, Crunch, 100Grand και Goobers.

56 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

ΝΕΕΣ ΦΟΡΜΕΣ Για χειροποίητες σοκολάτες Δημιουργήστε χειροποίητες σοκολάτες, με τις νέες φόρμες της εταιρείας Decor & Creations, σε πρωτότυπα σχέδια και σχήματα όπως κύκλοι, τρίγωνα, πυραμίδες κ.ά. Γεμίστε τις φόρμες με σοκολάτες κουβερτούρες υγείας, γάλακτος ή λευκή και προσφέρετε στους πελάτες σας απεριόριστους δημιουργικούς συνδυασμούς. Συσκευασία: Σετ με 2 φόρμες. ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, Τηλ. 210 2419700, info@stelioskanakis.gr


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Νέα gluten free εκδοχή του Oreo

Στρωτήρες - Επικαλυπτικές Σοκολάτας Από την εταιρεία Chocolate World Στρωτήρες σοκολάτας 8-50 κιλ, με δυνατότητες επικάλυψης και γέμισης καλουπιών και ανατροφοδότησης από θερμαινόμενες δεξαμενές 150/300 κιλ. Μεγάλη γκάμα εξαρτημάτων επικάλυψης, διακόσμησης, γέμισης καλουπιών και διανομής για σοκολατάκια κ.ά. Ψηφιακός χειρισμός, με πεντάλ εξαγωγής προϊόντος. CLIVANEXPORT ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Τηλ. 242109521, www.clivanexport.gr

Μια νέα gluten free εκδοχή ετοιμάζονται να λανσάρουν τα αγαπημένα και λαχταριστά Oreo. Η Oreo, που ανήκει στην εταιρεία Mondelez International, δήλωσε ότι θα κοινοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα εκδοχή κοντά στην ημερομηνία κυκλοφορίας, που υπολογίζεται τον Ιανουάριο του 2021. Σημειώνεται ότι, τόσο η κλασική εκδοχή των Oreo, όσο και τα Oreo Double Stuf, θα κυκλοφορήσουν χωρίς γλουτένη και θα αποτελούν μόνιμους κωδικούς στο portfolio του brand, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές -ακόμη και όσοι δεν έχουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη- προτιμούν προϊόντα χωρίς γλουτένη, καθώς τείνουν πλέον να είναι συνώνυμα με την υγιεινή διατροφή.

ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Η ΕΛΒΕΤΙKH ΣΟΚΟΛAΤΑ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ DOBLA Για κάθε εποχή και γιορτή! Τα διακοσμητικά της DOBLA ομορφαίνουν τις ζαχαροπλαστικές δημιουργίες σας, σε κάθε εποχή και σε κάθε γιορτή! Στο Laoudis.gr θα βρείτε όλες τις συλλογές, για τον χειμώνα και τα Χριστούγεννα, του Αγίου Βαλεντίνου, το Πάσχα κ.λπ. Και βέβαια, εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνιση έχουν υπέροχη γεύση, από πολύ ποιοτική σοκολάτα Βελγίου! ΛΑΟΥ∆Η ΑΦΟΙ ΑΕΒΕ, Τηλ. 210 6038001-3, www.laoudis.gr

Μείωση της τάξεως του 14,3% κατέγραψαν οι πωλήσεις της σοκολάτας στην Ελβετία κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2020, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, λόγω του πλήγματος που υπέστησαν από την πανδημία τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και ο ταξιδιωτικός κλάδος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ελβετική κλαδική ένωση Chocosuisse. Μάλιστα, η πτώση των πωλήσεων ήταν ακόμα μεγαλύτερη κατά το τετράμηνο ΜαΐουΑυγούστου 2020, φτάνοντας το -21,5% σε ετήσια βάση. Όπως επισημαίνει η Chocosuisse, πάνω από το 70% της ελβετικής σοκολάτας εξάγεται εκτός Ελβετίας και οι φετινές διαταραχές εξαιτίας της Covid-19 στον τουρισμό και τον ταξιδιωτικό κλάδο επηρέασαν τη βιομηχανία το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Chocoa, ψηφιακό φεστιβάλ σοκολάτας εγκαινιάζεται στο Άμστερνταμ

PASTA BIANCA Από την κορυφαία ιταλική CAFFAREL Εξαιρετική πάστα λευκής σοκολάτας, ιδανική για εντυπωσιακές παρασκευές. Δημιουργήστε απολαυστικούς κορμούς, με πλούσια γέμιση γκανάζ και άψογη επικάλυψη, καθώς και μοναδικές πλάκες σοκολάτας. Παρασκευάστε εκλεκτά σοκολατάκια, βελούδινες μους και τέλειες γυαλιστερές επικαλύψεις σε κέικ, τούρτες ψυγείου κα. Σε δοχείο των 5 κιλών. ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ, Τηλ. 210 2406990, 210 2406688, info@konta.gr

Ψηφιακή μορφή θα έχει φέτος το φεστιβάλ Chocoa 2021, που θα πραγματοποιηθεί από 24-26 Φεβρουαρίου 2021. Σε ένα επαγγελματικό διαδικτυακό περιβάλλον διοργανώνονται ήδη τα Chocoa Conferences και το Chocolate Makers Forum, με πρωταγωνιστές τους καλύτερους ομιλητές της βιομηχανίας. Η Chocoa συγκεντρώνει φορείς από ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της σοκολάτας, από αγρότες κακάο έως καταναλωτές σοκολάτας. Πληροφορίες στο www. chocoa.nl

Δε κέ μ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 57


ΔΙ ΑΤ Ρ Ο ΦΗ

ΤΟ ΚΟΙΝΌ ΤΟΥ ΜΈΛΛΟΝΤΟΣ ΨΗΦΊΖΕΙ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΆ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΆ!

Απο τους Boomers μέχρι τη Γενιά Alpha, οι καταναλωτές αναζητούν διαρκώς διαφορετικά διατροφικά μονοπάτια. Εναλλακτικά άλευρα από ρεβίθια, αμύγδαλα, καρύδες ή και κάστανα αλλά και “καθαρές” γεύσεις φρούτων και λαχανικών αρχίζουν να μονοπωλούν το γευστικό ενδιαφέρον. Κείμενο Ελισάβετ Παπούλιου

Τ

α τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια στροφή των καταναλωτών προς προϊόντα που ενισχύονται με συστατικά όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Το κοινό αναζητά τροφές που θεωρεί πιο υγιεινές και που μπορούν να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες παθήσεις, όπως την παχυσαρκία, την αρτηριακή πίεση ή τα εντερικά προβλήματα. Η λίστα με τα συστατικά που αποφεύγονται συνήθως από τους καταναλωτές διαφοροποιείται με την πάροδο του χρόνου, ενώ μένουν σταθερά μακριά από τα τρανς λιπαρά, τις συνθετικές χρωστικές ουσίες, ορισμένα συντηρητικά και χημικά γλυκαντικά. Άλλα συστατικά που οι καταναλωτές συχνά αποφεύγουν είναι η ζάχαρη, τα λιπαρά και η γλουτένη. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν παραμείνει τα πιο δημοφιλή για τους καταναλωτές εδώ και αρκετό καιρό, τροφοδοτούμενα από δίαιτες που απαγορεύουν τη γλουτένη ή υπογραμμίζουν τη χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων. Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα της κορυφαίας εταιρείας ερευνών Innova Market Insights (www. innovamarketinsights.com) από το 2019, περίπου το 72% των καταναλωτών αναμένουν από τους παραγωγούς τροφίμων να αφαιρέσουν ή να μειώσουν ορισμένα συστατικά για να δημιουργήσουν ένα πιο υγιεινό προϊόν. Αυτό οδήγησε σε μεγάλο πειραματισμό, με τους αρτοποιούς να αρχίζουν να ενσωματώνουν στην παραγωγή τους εναλλακτικά αλεύρια φτιαγμένα από ρεβίθια, από σόγια και από μπιζέλια κ.ά, ώστε να δημιουργήσουν νέα και πιο

58 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

υγιεινά είδη. Επίσης, παρατηρείται αύξηση των ψημένων προϊόντων που χρησιμοποιούν συστατικά που είναι αναγνωρίσιμα στους καταναλωτές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, αλεύρια και σπόροι. Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζεται στα φυσικά γλυκαντικά, όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου και ζάχαρη καρύδας, ενώ οι πελάτες προτιμούν τα φυσικά υλικά λόγω της θρεπτικής τους αξίας, όπως τα πραγματικά φρούτα και λαχανικά για πιο έντονη γεύση. Η αλήθεια είναι πως ο καταναλωτής προσελκύεται από τα φυσικά συστατικά. Για παράδειγμα, αντί οι αρτοποιοί να χρησιμοποιούν υποκατάστατο για τη γεύση μήλου, πρέπει να χρησιμοποιούν το πραγματικό μήλο για πιο έντονη και καθαρή γεύση.

Οι τάσεις και οι επιρροές στο αρτοποιείο Πλέον, οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα που τους προσφέρουν μια αίσθηση άνεσης, είναι ασφαλή για κατανάλωση και συγχρόνως γνήσια και φρέσκα. Ένας από τους τρόπους που αποφασίζουν ποιο προϊόν θα αγοράσουν είναι η ανάγνωση των ετικετών και η αναζήτηση συστατικών που αναγνωρίζουν. Αυτό τους κάνει να γνωρίζουν πως πρόκειται για ασφαλή για αυτούς είδη και, στην περίπτωση συσκευασμένων ειδών αρτοποιίας, ότι είναι φρέσκα και απαλλαγμένα από βλαβερές ουσίες. Τα προϊόντα που οι καταναλωτές θεωρούν πιο φρέσκα είναι και αυτά που


θεωρούν πιο υγιεινά και πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό τους. Πολλοί καταναλωτές προσδοκούν τα προϊόντα τους να έχουν αναγνωρίσιμα συστατικά χωρίς ονόματα χημικών. Ταυτόχρονα, πέρα από τις απαιτήσεις διαμόρφωσης των προϊόντων για την ικανοποίηση των καταναλωτών, χρειάζεται να διαμορφωθούν αντιστοίχως και συγκεκριμένες λειτουργικές εργασίες. Πολλές φορές, ας πούμε, η χρήση παραδοσιακών συστατικών μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση των ψημένων προϊόντων, μειώνοντας έτσι την επιθυμία γι’ αυτά στα μάτια των καταναλωτών. Οι καταναλωτές στρέφονται στην εναλλακτική διατροφή και επιλέγουν προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί για να καλύψουν ενδεχόμενες διατροφικές ιδιαιτερότητες, όπως δυσανεξία ή αλλεργίες, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν κάποια τέτοια ανάγκη. Εδώ το «κλειδί» αφορά το γεγονός ότι τα εναλλακτικά προϊόντα στα μάτια των καταναλωτών εμφανίζονται ως περισσότερο υγιεινές επιλογές. Ο καταναλωτής αναζητά συνεχώς

Τι σκέφτονται οι νεότερες γενιές Oι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν όλα τα συστατικά που περιέχονται σε ένα προϊόν. Οι νεότερες γενιές προτιμούν το κίνημα της καθαρής ετικέτας, με όσα λιγότερα συστατικά γίνεται. Η γενιά των Boomers δεν αλλάζει τη διατροφή της με βάση τις τελευταίες τάσεις και είναι πιο πιθανό, συγκριτικά με τις νεότερες γενιές, να μην ενδιαφέρονται για την καθαρή σήμανση. Γενικά, η «καθαρή ετικέτα» δεν είναι κατανοητή από αυτή τη γενιά. Τα άγνωστα στους καταναλωτές συστατικά δεν δείχνουν την αξία ενός προϊόντος ως μια υγιεινή επιλογή. Παρόλα αυτά παρατηρείται η μετάβαση σε φυτικές πρωτεΐνες, σε εναλλακτικούς κόκκους και σε καθαρά γλυκαντικά, όπως η στέβια που συναντάται πλέον στα ψωμιά, στα μπισκότα και σε άλλα αρτοσκεύασματα. Στη νέα γενιά καταναλωτών που αρχίζει να επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες και τα προϊόντα έρχεται να προστεθεί η γενιά Alpha. Πρόκειται για τα παιδιά που έχουν

Πλέον, οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα που τους προσφέρουν μια αίσθηση άνεσης, είναι ασφαλή για κατανάλωση και συγχρόνως γνήσια και φρέσκα. νέες γευστικές προτάσεις που διατίθενται στην αγορά καθώς του αρέσει να ανακαλύπτει καινούργιες γεύσεις μέσα από ιδιαίτερους και πρωτότυπους συνδυασμούς. Πολύ σημαντική είναι η τάση που εμφανίζεται, κυρίως στις νεαρές ηλικίες, και αφορά τη στροφή της αντικατάστασης του βασικού γεύματος με σνακ. Το «snacking» φαίνεται να διευρύνει πάρα πολύ τη θέση του στις ελληνικές συνήθειες, καθώς το κοινό αντικαθιστά τα κύρια γεύματα της ημέρας με snack, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, κάνοντας τα αρτοποιεία να προσθέτουν συνεχώς νέους κωδικούς στην γκάμα προϊόντων τους. Στις ανερχόμενες καταναλωτικές τάσεις περιλαμβάνεται η στροφή σε πιο αναγνωρίσιμες υγιεινές επιλογές, με τον καταναλωτή να επιλέγει μόνο μη γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, να προτιμά πάντα βιολογικά και να αποφεύγει κάθε είδος ζάχαρης όταν του δίνεται αυτή η δυνατότητα.

γεννηθεί από το 2011 μέχρι σήμερα και που θα γεννηθούν από σήμερα και μέχρι το 2025. Η γενιά Alpha δεν έχει περάσει βέβαια απαρατήρητη και από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαφήμισης, οι οποίοι θεωρούν ότι, παρά τη μικρή τους ηλικία, έχουν μετατραπεί ήδη σε καθοριστικούς «παίκτες» της αγοράς. Κάθε εβδομάδα υπολογίζεται ότι γεννιούνται 2,5 εκατομμύρια «Alphas» σε όλον τον κόσμο, κάτι που δείχνει ότι ο πληθυσμός τους θα έχει αγγίξει τα 2 δισ. έως το 2025. Μία ευρεία γκάμα ειδικών και επιστημόνων μιλά για την πλουσιότερη και πιο υγιή γενιά που θα έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, για εκείνους που είναι προορισμένοι να φτάσουν πιο μακριά από όλους τους προγόνους τους, αν και είναι νωρίς να εκτιμήσουμε τις προτιμήσεις αυτής της γενιάς καθώς το προφίλ τους θα διαμορφωθεί όσο οδεύουν προς την ενηλικίωση.

Το ERP μου. Έτσι έχω τα πάντα υπό έλεγχο. Αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ευελιξία – αυτά μετράνε τώρα. Η πληροφορική

είναι το κλειδί για όλα αυτά. Είτε ERP, MES, διαχείριση υποκαταστημάτων ή έξυπνο

λογισμικό σχεδιασμού: το CSB-System είναι

η πλήρης λύση για επιχειρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Με τον τρόπο αυτό

μπορείτε να βελτιστοποιήσετε σήμερα την

παραγωγή σας και να ψηφιοποιήσετε αύριο ολόκληρη την επιχείρησή σας.

Μάθετε περισσότερα για τις λύσεις μας για τις επιχειρήσεις αρτοποιίας: www.csb.com


Ε ΚΘ Ε Σ Ε ΙΣ

29 ΜΑΪΟΥ-1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 M E T R O P O L I TA N E X P O

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια έκθεση με φυσική & digital παρουσία! Η FOOD EXPO 2021, ανταποκρινόμενη στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αλλάζει μορφή, συνδυάζοντας τη φυσική με την ψηφιακή παρουσία εκθετών και επισκεπτών, δημιουργώντας έτσι ένα πολυδύναμο εκθεσιακό «προϊόν»!

6 0 I Α-Ζ Δεσ κέ μ β ριο ς 2020

Α

πό τις 29 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, η FOOD EXPO θα δώσει την ευκαιρία σε κορυφαίες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας τροφίμων και ποτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αναδείξουν τα προϊόντα τους σε χιλιάδες Έλληνες και ξένους αγοραστές -είτε βρίσκονται στην έκθεση είτε όχι- και θα επιβεβαιώσει τη φήμη της ως η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στη Ν/Α Ευρώπη. Οι επαγγλεματίες του κλάδου Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής θα ανακαλύψουν εδώ μια τεράστια γκάμα προτάσεων, από την “πρώτη γραμμή” της καινοτομίας, αλλά και της παράδοσης!

970 Έλληνες εκθέτες

170 ξένοι εκθέτες

αναμένεται να συμμετάσχουν στη FOOD EXPO 2021

από 12 χώρες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους

Έντονη προβολή της έκθεσης σε Ελλάδα και εξωτερικό Μέσω μίας δυναμικής email marketing καμπάνιας, η FOOD EXPO 2021 θα προβάλει ευρύτατα τόσο τη φυσική όσο και την ψηφιακή έκθεση στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους αγοραστές που διαθέτει στη βάση δεδομένων της. Παράλληλα, με στοχευμένη digital καμπάνια, θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους διεθνείς food traders από αγορές στόχους για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά από όλο τον κόσμο, με στόχο να συμμετάσχουν και στην ψηφιακή έκθεση και να έρθουν σε επαφή με τους εκθέτες της.

450 εκθέτες έχουν ανεβάσει το προφίλ τους στην ψηφιακή πλατφόρμα της έκθεσης


Η Φυσική Έκθεση Η φυσική έκθεση, η οποία δεν θα διαφέρει σε

ΕΚΘΕΤΕΣ & ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ*

τίποτα από τις μέχρι τώρα διοργανώσεις της στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, με

80,3 %

μεγαλύτερους διαδρόμους ανάμεσα στα περίπτερα, και με βάση όλα τα ειδικά υγιειονομικά πρωτόκολλα και τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας εκθετών και επισκεπτών.

των εκθετών συμφωνούν με τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής της FOOD EXPO 2021

73,8 % των επισκεπτών θεωρούν ότι οι νέες ημερομηνίες εξυπηρετούν καλύτερα τις εμπορικές ανάγκες

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ FOOD EXPO 2021* Μεγαλύτεροι διάδρομοι ανάμεσα στα περίπτερα

Ειδικά μέτρα προστασίας για εκθέτες & επισκέπτες

Ελεγχόμενη προσέλευση επισκεπτών

B2B Meetings σε ασφαλείς συνθήκες

84 % των ξένων αγοραστών προτίθενται να επισκεφτούν τη φυσική έκθεση

72 % δήλωσαν ότι θα επισκεφτούν την ψηφιακή πλατφόρμα της έκθεσης

Η Ψηφιακή Έκθεση Δεύτερος πυλώνας της FOOD EXPO 2021 θα είναι η ψηφιακή έκθεση, η οποία θα λειτουργήσει παράλληλα με τη φυσική έκθεση μέσω μιας custom made digital πλατφόρμας και θα προσφέρει σημαντικά εμπορικά οφέλη σε εκθέτες και επισκέπτες. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή σε Έλληνες επισκέπτες και διεθνείς αγοραστές τροφίμων και ποτών και θα παραμείνει ενεργή για 15 ημέρες μετά το τέλος της φυσικής έκθεσης, τόσο για τη διεθνή όσο και για την ελληνική αγορά.

ΠΑΡAΛΛΗΛΑ ΚΑΙ Η EΚΘΕΣΗ OENOTELIA Ακολουθώντας τη μετεξέλιξη της FOOD EXPO, μέσω της hybrid μορφής της, η OENOTELIA θα αποτελέσει το κορυφαίο εμπορικό γεγονός για την εγχώρια αγορά οίνου και αποσταγμάτων εντός και «εκτός» εκθεσιακού κέντρου. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν ως εκθέτες κορυφαίες και μεγάλες εταιρείες του κλάδου, ενώ σημαντική θα είναι η παρουσία κορυφαίων wine importers, που

Custom made διαδραστική πλατφόρμα

Αναζητήση με βάση την προϊοντική κατηγορία

θα εξασφαλίσει η διοργανώτρια μέσω του προγράμματος Hosted Buyer της έκθεσης. Οι εισαγωγείς αυτοί θα πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες B2B συναντήσεις, με φυσική αλλά και digital παρουσία, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τις πιθανότητες επιτυχημένων εμπορικών συμφωνιών.

15 Η πλατφόρμα θα παραμείνει ενεργή 15 μέρες μετά την έκθεση

Video call & online chat μεταξύ εκθετών & επισκεπτών

w w w.foodexpo.gr www.linkedin.com/showcase/food-expo-greece/ www.instagram.com/foodexpogreece www.facebook/foodexpogreece

www.youtube.com/user/FoodExpoGreece

Δε κέ μ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 61

*Αποτελέσματα online έρευνας, σε δείγμα 390 εκθετών και 888 επισκεπτών (27/10/20-04/11/20)

FOOD EXPO, θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα


K AΦΕ Σ

Ελληνικός καφές

ΤΟ “ΚΛΕΙΔΊ” ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΉ

Η ποικιλία του καφέ, το νερό και η μέθοδος βρασμού αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία της συνταγής του ελληνικού καφέ. Η ορθολογική διαχείρισή τους συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για τη βέλτιστη ανάδειξη των γεύσεων αλλά και των αρωμάτων του διαδεδομένου ροφήματος.

Ο ΑΡΘΡΟ

Σπύρος Αλεξόπουλος Coffee Expert της Nestlé Professional

Επιμέλεια Πέτρος Πουλόπουλος

62 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

καφές στο μπρίκι αποτελεί μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, ειδικά το χειμώνα, στις χώρες της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ο ελληνικός καφές έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις αισθήσεις με το άρωμα και τη γεύση του. Η ενίσχυση των αρωμάτων και της γεύσης του εξαρτάται από τη διαχείριση των τριών κυριότερων στοιχείων της συνταγής του: 1) ποικιλία καφέ, 2) νερό και 3) μέθοδος βρασμού.

Ποικιλία καφέ και νερό Η συνταγή αρχικά διαμορφώνεται από την ποικιλία καφέ, η οποία στη συνέχεια θα καθορίσει το γευστικό προφίλ του τελικού προϊόντος. Γι’ αυτόν το

λόγο είναι καταλυτικό ο barista να γνωρίζει τις γεύσεις που αποδίδουν οι διαφορετικές ποικιλίες. Ακολούθως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το νερό, το οποίο θα πρέπει ή να είναι εμφιαλωμένο ή να φιλτράρεται, ειδικά αν έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή όπου το νερό του δικτύου δεν διυλίζεται καλά, με αποτέλεσμα να περιέχει πολύ χλώριο. Πάντως, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν προμηθευτεί φίλτρα νερού.

Σκεύος και τρόπος βρασμού Στη συνέχεια, για το τρίτο καθοριστικό στοιχείο της συνταγής του ελληνικού καφέ, πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σε δύο σημεία: στο σκεύος και στον τρόπο βρασμού. Σε γκαζάκι ή χόβολη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα

σκεύος που να κρατάει τη θερμοκρασία. Γι’ αυτόν το σκοπό, ιδανικά χρησιμοποιούμε ορειχάλκινα μπρίκια. Κατά το βρασμό και για να γίνει η εμβάπτιση του καφέ, πρέπει να επιτευχθούν κάποιοι χρόνοι. Ειδικότερα, στο ψήσιμο στο μπρίκι, επειδή έχουμε μια λεπτοκομμένη άλεση, ο αφιλτράριστος καφές καταλήγει σε ένα ίζημα το οποίο κατακάθεται μόνο του. Αυτό συμβαίνει λόγω της λεπτής άλεσης των κόκκων και με δεδομένο ότι το νερό πρέπει να βρέξει έως και τον πυρήνα του κόκκου προκειμένου να καταλήξει μετά να γίνει ίζημα.

Τα μυστικά της συνταγής Η συνταγή καθορίζεται από το νερό, τα γραμμάρια και το είδος του καφέ, καθώς και το χρόνο βρασμού. Όπως σε όλους τους καφέδες, η συνταγή


ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑ

ΡΑ ΣΚΕΥΗΣ

ΧΟΒΟΛΗ: Η καλύτερη μέθοδος για να φτιάξουμε έναν ελληνικό καφέ είναι η χόβολη . Αυτό συμβαίνει γιατί, πέραν του αργού βρασμού, έχουμε το πλεονέκτημα της χρήσης της άμμου. Η τελευταία, ως καλ ός αγωγός της θερμότητας, “αγκαλιάζει” το σκεύος διατηρώ ντας σταθερή τη θερμοκρασία σε όλο το ρόφημα. ΜΠΡΙΚΙ: Όσον αφορά το γκαζάκι , ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα προϊόν με φλόγα που να “χτυπάει” στο κέντρο της βάσης του σκεύους και όχι περιμετρικά, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η ομοιογέ νεια της θερμότητας κατά τη διαδικασία του βρασμού. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ: Από τη μερι ά της η ηλεκτρική εστία διατηρεί σταθερή τη θερμοκρ ασία, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρει τη δυνατότητα εφα ρμογής της ίδιας συν ταγής με σταθερό αποτέλεσμα στο τελι κό ρόφημα.

συνιστά το "κλειδί" για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ο χρόνος βρασμού είναι καταλυτικός, επειδή το νερό θα πρέπει να μείνει μαζί με τον καφέ για να εκχυλίσει τα στερεά διαλυτά του στοιχεία. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί εάν κάποιος προσπαθήσει να φτιάξει ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας ένα ακροφύσιο. Κι αυτό γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, το νερό δεν προλαβαίνει να εκχυλίσει τα γευστικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε ποικιλίας καφέ. Ο ελάχιστος χρόνος βρασμού που χρειάζεται ο ελληνικός καφές είναι 1-1,5 λεπτό. Πάντως, ο ιδανικός χρόνος βρασμού εξαρτάται από τα γραμμάρια, την ποικιλία, το νερό αλλά και το σκεύος που θα χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα, το πολύ αργό βράσιμο προτείνεται για ένα light καβουρδισμένο καφέ, ωστόσο, εάν παρασκευαστεί έτσι ένας dark καβουρδισμένος, θα "βγουν" bitter στοιχεία. Άρα, ο αργός βρασμός δεν είναι η απόλυτη μέθοδος για όλους τους ελληνικούς καφέδες.

ΣΥΜΒΟΥΛH ΓΙΑ ΓΡHΓΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚO Η παρασκευή ελληνικού καφέ από έναν επαγγελματία barista πρέπει να γίνεται με την ίδια προσήλωση που επιδεικνύεται και στα υπόλοιπα ροφήματα. Έτσι, προκειμένου το αποτέλεσμα στον ελληνικό να είναι καλό αλλά και για να μην περιμένει υπερβολικά ο πελάτης, είτε θα πρέπει να επιλέξουμε μια γρήγορη σταθερή συνταγή στο γκαζάκι ή στη χόβολη (δηλαδή προζυγισμένο καφέ, νερό, διάρκεια παρασκευής 1-1,5 λεπτό) ή εναλλακτικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με τη χρήση καφετιέρας ελληνικού καφέ.


Κ ΑΦΕΣ

ΝΕΑ

COFFEE SHOTS Μικρές δόσεις… καφεΐνης από την Ελλάδα και τον κόσμο, για το τι «ψήνεται» στο παρόν και το μέλλον του καφέ. Επιμέλεια Πέτρος Πουλόπουλος

Ο πρόεδρος της ΕΕΚ, Γιάννος Μπενόπουλος

«Αφανής ασθενής η προμηθευτική αλυσίδα»

Πολύτιμη δωρεά από τη Nestlé Ελλάς

Συμφωνία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Σε μια σπουδαία κίνηση κοινωνικής ευθύνης προέβη η Nestlé Ελλάς, μεσούσης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, δωρίζοντας 6 νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Η προσφορά αυτή έρχεται να συμπληρώσει τη δωρεά εξοπλισμού που έκανε η γνωστή εταιρεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κατά το πρώτο lockdown. "Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι απαραίτητη αυτή την περίοδο," ανέφερε ο CEO της Nestlé Ελλάς, κ. Νίκος Εμμανουηλίδης.

Ένα από τα σπουδαιότερα παγκόσμια προβλήματα με επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία αποτελεί η σπατάλη τροφίμων, με αποτέλεσμα η ανάγκη για ανάληψη δράσης να είναι επιτακτική. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Kafea Terra υπέγραψε την Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας, ενώνοντας τις δυνάμεις της με περισσότερα από 20 συνεργαζόμενα μέρη, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για τον περιορισμό της σύγχρονης αυτής μάστιγας.

Tις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο στην εστίαση όσο και στην προμηθευτική αλυσίδα τόνισε με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 4/11 η Ελληνική Ένωση Καφέ (EEK). «Ο ευρύτερος κλάδος της εστίασης δέχεται τα μεγαλύτερα πλήγματα από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Ωστόσο, πέρα από τους άμεσα πληγέντες, αναγνωρίζεται ότι ισάξιο πλήγμα δέχεται και όλη η προμηθευτική αλυσίδα». Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννος Μπενόπουλος με δηλώσεις του στο Α-Ζ παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού: «ναι μεν ο φανερός ασθενής είναι η εστίαση που έχει κατεβάσει ρολά, όμως υπάρχει και ο αφανής ασθενής που είναι η προμηθευτική αλυσίδα των καταστημάτων». Τα κυρίαρχα ερωτήματα προς της κυβέρνηση υπ’ αυτές τις συνθήκες έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα των πρόσφατων μέτρων, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης και αν επαρκούν τα οικονομικά μέτρα στήριξης».

Ημερολόγιο Lavazza, με επίκεντρο την τέχνη Σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο τα φράγματα και η αποστασιοποίηση μεταξύ ατόμων, κοινοτήτων και εθνών έχουν καταστεί απαραίτητα, η Lavazza προσπαθεί να χτίσει δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, προσεγγίζοντάς τους μέσω μιας γλώσσας κοινής για όλους, της τέχνης. Αυτό είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο του νέου ημερολογίου της εταιρείας με τίτλο: “The New Humanity 2021”. Στις σελίδες του, 13 αριστοτέχνες της φωτογραφίας παρουσιάζουν ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα, όπως προβάλλεται μέσα από τη δική τους προσωπική οπτική και αισθητική. «Για τη Lavazza, ο νέος ανθρωπισμός αντιπροσωπεύει όχι μόνο μια νέα αφηγηματική κατεύθυνση, αλλά και μια καλλιτεχνική πρωτοπορία», σημειώνει η Francesca Lavazza, μέλος του ΔΣ του ομίλου Lavazza (https://www.lavazza.gr/el.html).

6 4 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020


Η μείωση της παραγωγής καφέ στη Βραζιλία 14% έως 21% θα υποχωρήσει η παραγωγή καφέ στη Βραζιλία κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο 2021/22.

JDE: Το λιανεμπόριο αντισταθμίζει τις απώλειες στη χονδρική Με την ανοδική ζήτηση που παρουσιάζουν τα προϊόντα της στο κανάλι των σούπερ μάρκετ αντιστάθμισε η Jacobs Douwe Egberts (JDE) τις οικονομικές απώλειες από τη μαζική εστίαση και τον τουρισμό στην Ελλάδα. Παράλληλα, με αυξητικές τάσεις κινήθηκε ο κύκλος εργασιών για την εταιρεία στη χρήση του 2019, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων προέρχεται από την εγχώρια αγορά, όπου η JDE πούλησε προϊόντα αξίας 67,28 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 4,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε πωλήσεις που πραγματοποίησε προς συνδεδεμένες εταιρείες στο εξωτερικό.

53,6 – 58,3 εκατ. σάκοι καφέ (σ.σ. 60 κιλά έκαστος) θα είναι η

βραζιλιάνικη παραγωγή καφέ από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. 67,9 εκατ. σάκοι καφέ θα είναι η παραγωγή της Βραζιλίας για την τρέχουσα καλλιέργεια, σύμφωνα με το

αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA). 1,7 – 6,5 εκατ. σάκοι καφέ αναμένεται να είναι το έλλειμμα της παγκόσμιας προσφοράς την περίοδο 2021/22. Πηγή: Itau BBA και USDA

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Νίκα Στο Amber Urban Resto Bar στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Νίκα με τίτλο: «Οδοιπορικό στην Αιθιοπία». Ο λόγος για μία γλαφυρή αφήγηση των εμπειριών που αποκόμισε ο υπεύθυνος εκπαίδευσης της Barista Academy (https://www.baristacademy.gr/) από το ταξίδι του στη γενέτειρα του καφέ την περασμένη χρονιά.


New Products

Το ιδανικό πακέτο ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας σας Η CSB System έχει προχωρήσει στην βελτίωση του χαρτοφυλακίου της και πλέον είναι διαθέσιμο το κατάλληλο πακέτο ERP ανάλογα με το μέγεθος κάθε εταιρείας. Για μικρές επιχειρήσεις το ιδανικό πακέτο είναι το CSB BASIC ERP ενώ για μεγαλύτερες το CSB INDUSTRY ERP. Τέλος, οι εταιρικικές ομάδες έχουν πλέον τη δυνατότητα να ελέγχουν τα εργοστάσια τους με το CSB FACTORY ERP. CSB-SYSTEMS S.R.L., Τηλ: +39 045 8905593, info.gr@csb.com

Μείγμα για Lemon Poppyseed Cake με σπόρους blue poppyseed

Νέο Mama’s Cake Olikis Η σπιτική γεύση του Mama’s cake τώρα και ολικής! Στην οικογένεια του αγαπημένου Mama’s της SEFCO ZEELANDIA προστίθεται το νέο κέικ λαδιού Mama’s Olikis, με αλεύρι ολικής άλεσης. Περιέχει νιφάδες από φλοιό σιταριού και έχει αφράτη ψίχα με υγρασία που διαρκεί, ζεστό μελί χρώμα και υπέροχο "δάγκωμα". Το Mama’s Olikis παρασκευάζεται εύκολα μόνο με λάδι και νερό και προσφέρει ευελιξία στη χρήση, για cookies και muffins. Διατίθεται σε σακί 15 κιλών. SEFCO ZEELANDIA, Τηλ. 210 6633663, sefcozeelandia.gr

Μείγμα για λαχταριστό Lemon Poppyseed Cake, που παρασκευάζεται με λάδι, νερό και αβγό, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά η εταιρεία FOODSTUFF. Έχει υπέροχη πλούσια γεύση λεμονιού κα ι σ π ό ρ ο υ ς blue poppyseed. Είναι τέλειο σκέτο αλλά και με γεμίσεις φούρνου, όπως επίσης και ως παντεσπάνι για τούρτες ή για γεμιστά και layer cakes. Είναι ανάλαφρο, πρωτότυπο και γευστικό αλλά και ιδανικό για κάθε στιγμή και για κάθε εφαρμογή, ενώ διατηρείται μαλακό και υγρό για πολλές ημέρες, με εξαιρετική γεύση. FOODSTUFF ΕΠΕ, Τηλ. 210 9717197, www.foodstuff.com.gr

Κατεψυγμένο ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι για τα γλυκά των εορτών!

Αερόθερμοι φούρνοι αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και γαστρονομίας

Για να φτιάξετε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτες και πανετόνε με αξεπέραστο άρωμα χρειάζεστε οπωσδήποτε άφθονο ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Επειδή όμως ο χρόνος σας είναι πολύ τιμος, η εταιρεία ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚ ΑΣ ΑΕΒΕ σας προτείνει έτοιμο, άριστης ποιότητας κατεψυγμένο ξύσμα πορτοκά λι και λεμόνι σε κιβώτια 5 κιλών. Οι συνταγές σας θα βγαίνουν πλέον πιο εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και κυρίως με το υπέροχο φυσικό άρωμα που ξετρελαίνει τους πελάτες σας. ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ, Τηλ. 210 5772337, www.yiannikas.gr

Ιδανικοί για τα γλυκά των Χριστουγέννων και

66 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

για πρωινά, δανέζικα, μπαγκέτες, brunch και bao buns (με steam cooking), προϊόντα ζαχαροπλαστικής, κλπ. Ιδιαίτερο προσόν των μοντέλων Αρτοποιίας-ΖαχαροπλαστικήςΓαστρονομίας, η δυνατότητα steam cooking. Χωρητικότητα 4, 6, 10 ή 20 λαμαρινών, με εξερχόμενο καρότσι. Οθόνη Αφής 10”, με 115 προεγκατεστημένες συνταγές και δυνατότητα αποθήκευσης 500 νέων συνταγών, με φωτογραφίες. Wi-Fi & USB, με Διάγνωση Βλαβών. Έως 10 Φάσεις Ψησίματος και 7 Βαθμίδες Αέρα. Αυτόματη Πλύση.

CLIVANEXPORT ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Τηλ. 24210 95217, www.clivanexport.gr


Ατομικά σκεύη C-PET

Φτιάξτε γλυκά για βραβείο!

Εμπλουτίζοντας την γκάμα της σε σκεύη C-PET σε διάφορες διαστάσεις, η εταιρεία PROPACK EFTHIMIOU προτείνει ένα ακόμη ατομικό σκεύος με καπάκι. Είναι κατάλληλο για χρήση σε φούρνο (έως 220°C), μικροκύματα και κατάψυξη (έως -40°C). Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στην τελική του παρουσίαση και ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον. Ζητήστε τον κατάλογο της εταιρείας και ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα της.

Όλοι γνωρίζουν ότι το βούτυρο είναι από τα πιο βασικά συστατικά, για πλούσια και ξεχωριστή γεύση σε ένα γλυκό. Η βελγική Cοrman είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στο βούτυρο. Η πολύχρονη παράδοση, η μοναδική συνταγή και οι κρέμες εκλεκτού γάλακτος που χρησιμοποιεί στην αυστηρά ελεγχόμενη παραγωγή της είναι αξίες που θα διαπιστώσετε εύκολα, από την πρώτη κιόλας δοκιμή! Δεν είναι τυχαίο ότι το Βούτυρο Αγελάδος Cake & Brioche 82% Corman βραβεύτηκε 2 φορές μέσα σε 3 χρόνια ως το πιο γευστικό βούτυρο, από τους 200 chefs & sommeliers του International Taste Institute! ΛΑΟΥ∆Η ΑΦΟΙ ΑΕΒΕ, Τηλ. 210 6038001-3, www.laoudis.gr

Η εταιρεία PROPACK EFTHIMIOU παρέχει λειτουργικές και αισθητικά όμορφες συσκευασίες που αναταποκρίνονται σε όλς τα στάνταρ ασφάλειας και προφύλαξης. Στην γκάμα υπάρχουν αρκετές λύσεις που εξυπηρετούν την ατομική συσκευασία, με ποικιλία από χάρτινα, γυάλινα και σκεύη c-pet, που τηρούν τις προδιάγραφες καταλληλότητας της ΕΕ.

PROPACK-ΕΥΘΥΜΙΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ, Τηλ. 2102446300, www.propack.gr

“Το Παραδοσιακό” Πεϊνιρλί... Η νοστιμιά κάνει βαρκάδα! Είναι η αφράτη και συνάμα τραγανή ζύμη που δεσπόζει αχνιστή και μυρωδάτη, κερδίζοντας από την αρχή τις εντυπώσεις. Το μαστιχωτό τυρί που σε κάθε μπουκιά λιώνει απολαυστικά στο στόμα και απελευθερώνει γενναιόδωρα το πλούσιο άρωμα και τη νοστιμιά του. Και, για φινάλε, η πικάντικη σάλτσα ντομάτας με εκλεκτά μυρωδικά και μπαχαρικά που επιφυλάσσει μια ρευστή έκρηξη απόλαυσης, ολοκληρώνοντας τη μοναδική γευστική εμπειρία. Πειραματιστήκαμε, δοκιμάσαμε, επιλέξαμε και με χαρά σας παρουσιάζουμε τo «Παραδοσιακό» μας Πεϊνιρλί. ΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕΤ- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ, Τηλ. 210 6627083, info@brakopoulos.gr

Οικολογικά ταψάκια με επεξεργασμένο φύλλο αλουμινίου

Χωριάτικες Κυματιστές Πίτες με ιδιαίτερη γέμιση

Η ε τ α ι ρ ε ί α A r maos Quality παρουσιάζει τη νέα σειρά από οικολογικά ταψάκια με ειδικά επεξεργασμένο φύλλο αλουμινίου στον τομέα της Αρτοποιίας και της Ζαχαροπλαστικής. Είναι ανακυκλώσιμα και θα τα βρείτε σε τέσσερις διαφορετικούς χρωματισμούς. Είναι κατάλληλα για θερμοκρασίες ψησίματος έως 340ο C και -40ο C για την κατάψυξη. Ιδανικά για πορτοκαλόπιτα, σοκολατόπιτα, καρυδόπιτα, γλυκά Βηρυτού και ολα τα σιροπιαστά. Διατίθενται σε δυο οικογενειακά μεγέθη, 22 cm και 24 cm, και σε τρια ατομικά μεγέθη. Όλα τα μεγέθη συνδυάζονται με απόλυτα διάφανο καπάκι σε σχήμα διαμαντιού. ARMAOS QUALITY, Τηλ: 211 4006420, thanasisarmaos@gmail.com

Οι Χωριάτικες Πίτες της Μ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕΤ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ, συμπληρώνουν τη γκάμα των κυματιστών πιτών με τον κωδικό: ΚΥΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ. Έχoυν τετράγωνο σχήμα, διατίθενται σε βάρος 1kg (4 τεμ.), και με την ιδιαίτερη γέμισή τους αποτελούν δελεαστική πρόταση snack για όλες τις ώρες της ημέρας. Μ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕΤ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ, Τηλ: 2310 723440

Δε κέ μ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 67


New Products

Εξειδικευμένο γαλλικό βούτυρο Fermente Special της Beuralia Για κουραμπιέδες που μοσχοβολούν βούτυρο η ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ σας προτείνει το εξειδικευμένο γαλλικό βούτυρο υψηλής ποιότητας, με 99,8% λιπαρά FERMENTE SPECIAL της BEURALIA. Προσδίδει πλούσια γεύση βουτύρου και δυνατό και ακαταμάχητο άρωμα. Ιδανικό για κουραμπιέδες, σιροπιαστά, βασιλόπιτες, τσουρέκια, μπριός, κουλούρια, βουτήματα, σφολιάτες, κρουασάν. Συσκευασία: Κιβώτιο 10 κιλών. ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, Τηλ: 210 2419700, www.stelioskanakis.gr

Κυκλοθερμικός ηλεκτρικός αρτοκλίβανος Το νέο κυκλοθερμικό ηλεκτρικό αρτοκλίβανο παρουσιάζει στην αγορά η SKAROS GROUP. Ιδανικός για ψήσιμο κάθε τύπου αρτοσκευάσματος, ζαχαροπλαστικής και πίτσας. Οι θάλαμοι ψησίματος θερμαίνονται από θωρακισμένες ηλεκτρικές αντιστάσεις ανεξάρτητες μεταξύ άνω και κάτω. Με ανεξάρτητα καζάνια ανά όροφο, επιτυγχάνεται η πλούσια παροχή ατμού. Διαθέτουν επίσης touch screen panels, έξυπνο ηλεκτρονικό χειριστήριο με πολλές εναλλακτικές ψησίματος βάσει του εκάστοτε αρτοσκευάσματος, πρόγραμμα αφύπνισης φούρνου και έναρξη ψησιματος ηλεκτρονικά. Κατασκευάζονται σε όποιες διαστάσεις θέλετε, με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ρεύματος λόγω της κυκλοθερμίας. ΣΚΑΡΟΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- SKAROS GROUP, Τηλ: 213 0242000, info@skarosgroup.gr

Απολαυστικό variegato βερίκοκο για υψηλή ζαχαροπλαστική Το λαχταριστό Variegato Albicocca (Βερίκοκο) της Galatea παρουσιάζει η ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ. Με λαχταριστά κομμάτια αληθινού φρούτου, χαρίζει πλούσια γεύση, εντυπωσιακή εμφάνιση και είναι ιδιαίτερα σταθερό στην κατάψυξη. Ιδανικό για γέμιση σε κέικ, κορμούς, τούρτες ή πάστες αλλά και για sacher torte. Εξαιρετικό και εξίσου απολαυστικό για χρήση και στο παγωτό. Φέρει πιστοποιήσεις Vegan & Gluten Free. Σε κιβώτιο 2x3 κιλά. ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ, Τηλ. 210 2406990, 210 2406688, info@konta.gr

Αυθεντικό ιταλικό panettone

Νέος περιστροφικός φούρνος Techno 2.0

Η εταιρεία ΑΡΤΙΖΑΝ λανσάρει το μείγμα Prestige που θα σας λύσει τα χέρια κατά την εορτασ τική περίοδο. Πρόκειται για ένα μείγμα για αυθεντικό panettone με παραδοσιακή γεύση και υφή. Προσθέστε βούτυρο, σακχαρόπηκτα φρούτα ΑΡΤΙΖΑΝ, σταφίδες ή δάκρυα σοκολάτας και θα έχετε ένα πολύ νόστιμο και αφράτο αποτέλεσμα με πολύ μεγάλη διατηρησιμότητα. Διατίθεται σε σακί των 15 κιλών. ΑΡΤΙΖΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., Τηλ. 210 2589200, info.hellas@switzgroup.gr

Σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των αρτοποιών και των ζαχαροπλαστών, μια κατηγορία που υπηρετούμε περήφανα για εβδομήντα χρόνια. Eξασφαλίζει μέγιστη ευελιξία όσον αφορά τη θερμοκρασία και ψήνει τέλεια σε πλήρες και σε μισό φορτίο, xάρη στο πρωτοποριακό σύστημα ανακυκλοφορίας αέρα BTT και στο καινοτόμο σύστημα ατμού πολλαπλών σημείων που αναπτύχθηκε από τη Mondial Forni. Ο περιστροφικός φούρνος Techno 2.0 εξασφαλίζει εξαιρετικά αποτελέσματα ψησίματος: ομοιομορφία, άρωμα και μέγιστη ανάπτυξη των προϊόντων. ΣΤΑΣΗΣ Δ. & ΣΙΑ ΟΕ “ΔΑΚΟΡΩΝΙΑΣ”, Τηλ. 210 5222677, www.dakoronias.gr

68 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020


13 - 1 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2021 METROPOLITAN EXPO

FOODTECH

F O O D P R O C E S S I N G & PA C K A G I N G E X H I B I T I O N

Future solutions in the food industry Μαζί και η έκθεση

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ & ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων · ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) ΣΥΒΙΠΥΣ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας) · ΕΛΣΕΤ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ετικετοποιών) ΠΕΤΕΤ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων) · EEL (Ελληνική Εταιρεία Logistics) INCOFRUIT HELLAS (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών & Χυμών) ΣΒΠΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος) · ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος) ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου) · Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM Α.Ε Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42, Άγιος Δημήτριος | Τ: +30 210 5242100 | W: www.foodtech.gr | E: info@forumsa.gr SUPPORTED BY


New Products

Αξέχαστη γεύση με Oreo Powder Το αυθεντικό μπισκότο Oreo, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, ήρθε για να δώσει ξεχωριστή γεύση στα γλυκά σας. Με την πούδρα του μπισκότου Oreo θα απογειώσετε τη γεύση σε όλες τις παρασκευές σας και ειδικά στις τούρτες και τις πάστες, που αποτελούν διαχρονικές επιλογές για κάθε ηλικία. Μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε και στα σοκολατάκια σας για να δώσετε ιδιαίτερη, χαρακτηριστική γεύση. Επιπλέον είναι κατάλληλη για να γαρνίρετε γλυκά που σερβίρονται σε μπολ. Διανέμεται σε κιβώτιο των 4 κιλών. H ΛΉΔΡΑ είναι πάντα κοντά στους ζαχαροπλάστες με αυθεντικά, νέα και πρωτοπόρα προϊόντα για τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές δημιουργίες τους. ΛΗΔΡΑ ΕΠΕ, Τηλ. 210 4834748, info@ledrafoods.gr

Η Ioniki ανταμώνει την παράδοση!

Πραλίνα με λευκό πουράκι Πραλίνα κακάο πλούσια σε κομμάτια από πουράκι λευκής τραγανής βάφλας και γέμιση λευκής κρέμας παρουσιάζει η εταιρεία ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ. Είναι κατάλληλη για πολλές εφαρμογές στη ζαχαροπλαστική, όπως γεμίσεις, γαρνίρισμα και γέμιση σε κρέπες και βάφλες και διακόσμηση γλυκών. Ιδανική για ρίπλα πάνω από το παγωτό. Διατίθεται σε περιέκτη 5 κιλών. ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ, Τηλ. 215 5122410, aktina@aktinafoods.gr

Στη μεγάλη γκάμα των προϊόντων της Ioniki, που ξεπερνά τους 300 κωδικούς, προσθέσαμε 3 νέες παραδοσιακές, χειροποίητες πίτες που θα λατρέψετε για το υπέροχο χωριάτικο φύλλο, τη γευστική αρμονία και το υπέροχο άρωμα που αναδίδουν τα αγνά υλικά τους, όλα "κλεισμένα" στο χέρι. Παραδοσιακή Πίτα Μεσογειακή, Παραδοσιακή Πίτα με Κοτόπουλο και Bacon και Παραδοσιακή Πίτα με 4 Τυριά. ΙΩΝΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΑΕ, Τηλ. 2310 788120, info@ioniki.com

Chateau Blanc Macarons αποκλειστικά με φυσικά συστατικά

Νέα σχέδια και διαστάσεις σκευών CPET αρτοζαχαροπλαστικής

Η εταιρεία με τα κορυφαία macarons στην Ευρώπη λανσάρει τώρα και στην ελληνική αγορά τα μοναδικά macarons Chateau Blanc. Παράγονται με προσήλωση στη γαλλική παράδοση, αποκλειστικά με φυσικά συστατικά, πλούσια σε πούδρα αμυγδάλου, αβγά ελευθέρας βοσκής και προσφέρονται σε καλαίσθητες μονοποικιλιακές ή πολυποικιλιακές συσκευασίες, αποσκοπώντας στην κάλυψη, με τον καλύτερο τρόπο, των αναγκών στη λιανική και μαζική εστίαση. CHATEAU BLANC, Τηλ. 694 5701818 chateaublanchellas@chateau-blanc.fr

Η KAPELIS PACKAGING, η οποία καθιέρωσε τα σκεύη CPET στην ελληνική αγορά, εμπλουτίζει συνεχώς την γκάμα κωδικών της με σκεύη σε νέα σχέδια και διαστάσεις. Οικονομικά, εύχρηστα, για τέλεια αποθήκευση στην κατάψυξη, ψήσιμο και παρουσίαση του προϊόντος σας, όλα στο ίδιο σκεύος. Ακολουθώντας τις εξελίξεις, διατίθενται επιπλέον πλήρως ανακυκλώσιμα ψηνόμενα σκεύη RePET, καθώς και CPET εύκολα ανιχνεύσιμα κατά την ανακύκλωση. Π. ΚΑΠΕΛΗΣ ΑEBE, Τηλ. 210 6028 770, www.kapelis.gr

70 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020


ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 276 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΤΗΛ.: 210 2795144, 210 2795176, FAX: 210 2795144 www.valaris.gr • e-mail: info@valaris.gr

SNACK &

47.545

COFFEE

SNACK & COFFEE

ΣΕΠ-ΟΚΤ 2020 # 091

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Με αποδείξεις!

F O R U M A Ε - Λ . Β ο υ λ ι α γ μ έ ν η ς 3 2 8 , 1 7 3 4 2 Άγ ι ο ς Δ η μ ή τ ρ ι ο ς - T η λ : 2 1 0 5 2 4 2 1 0 0 - w w w. f o r u m s a . g r

AΦΙΕΡΩΜΑ

ONLINE DELIVERY

91

ΤΕΥΧΟΣ 91 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

7.545

Η απόδ ειξη ταχ υδ του τεύ χους #9 ρόμησης 1 στην Ε λλάδα

3.938 ,49€

7.545

μέσω ταχυδρομείου

Το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία περιοδικό της καφεστίασης στην Ελλάδα!

+40.000 ηλεκτρονική αποστολή


L A S T PAG E

01

ΝΙΚΌΛΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΆΚΟΣ

02

Ένας μαέστρος της ζύμης από το φάσμα του αυτισμού Ο 23χρονος Νίκος, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, φτιάχνει τα πιο νόστιμα σάντουιτς στο φούρνο «Άρτος και Γεύσεις», με σπεσιαλιτέ του τα brioches, αγαπάει την κολύμβηση και ονειρεύεται να γίνει πρωταθλητής. Κείμενο Εύη Παν ταζοπούλου

03

1. Cinnamon rolls από τα χέρια του 23χρονου Νικόλα. 2. Φρέσκα κρουασάν για να συνοδεύσουν οι πελάτες τον καφέ τους. 3. Η βιτρίνα με τα σφολιατοειδή. 4. Σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, ο Νικόλας φτιάχνει μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

72 I Α-Ζ Δε κέ μ β ριο ς 2020

Σ

το φούρνο “Άρτος και Γεύσεις”, στη Νίκαια, οι πελάτες σχηματίζουν ουρά για να αγοράσουν σφολιάτες, χωριάτικες πίτες σάντουιτς, τοστ, brioche αλλά και ψωμί, όλα χειροποίητα και όλα με το μεράκι του 23χρονου Νίκου. “Μου αρέσει να φτιάχνω μπαγκέτες, σάντουιτς και τοστ αλλά η αγαπημένη μου συνταγή είναι τα brioches που φτιάχνω με κοτόπουλο και τα μίνι πιτσάκια γεμιστά με τυρί και ζαμπόν” μας λέει ο Νίκος και περιγράφει πως στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να πηγαίνει στο σινεμά, να κολυμπά στην πισίνα και να ακούει μουσική. “Το όνειρό μου είναι να είμαι συνέχεια πρωταθλητής στην κολύμβηση και καλός σεφ” εξηγεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια. “Φυσικά η απόφαση να ασχοληθεί ο Νίκος με το κομμάτι της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής ήταν δίκη μου και του πατέρα του, όταν είδαμε πως του αρέσει ιδιαίτερα αυτή η 04 ενασχόληση. Από το ειδικό πλαίσιο που φοιτούσε τότε, είχαμε την ενημέρωση πως το εργαστήριο μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής ήταν το αγαπημένο του μάθημα” αναφέρει η μητέρα του, κυρία Πόπη Λαουτάρη. Αν και η οικογένεια του Νίκου δεν είχε καμία σχέση με την εστίαση, οι γονείς του ξεκίνησαν να κάνουν σεμινάρια για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και να σταθούν επαγγελματικά στο συγκεκριμένο χώρο. “Το κάναμε αυτό καθώς συνειδητοποιήσαμε ότι μια τέτοια επιχείρηση θα ταίριαζε ως επαγγελματική απασχόληση στον Νίκο – εδώ θα ήταν δημιουργικός και χαρούμενος σε ένα περιβάλλον με δικά του άτομα”.

Χαρούμενος και ισορροπημένος όταν βρίσκεται στη δουλειά Με χαμόγελο και αισιοδοξία, η κυρία Λαουτάρη εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί με αυτισμό σε μια κοινωνία “ανεκπαίδευτη στο να αναγνωρίζει τις αόρατες αναπηρίες, πόσω δε μάλλον να κατανοεί τις συνθήκες και τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει μια οικογένεια που ζει καθημερινά με τον αυτισμό”. Η ίδια εκφράζει το παράπονό της για τις κρατικές υποδομές, οι οποίες είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα η εξέλιξη των αυτιστικών ατόμων, ειδικά σε επίπεδο εργασιακό, να επιτυγχάνεται δυστυχώς σχεδόν αποκλειστικά από ιδιωτική πρωτοβουλία των οικογενειών τους. Η κυρία Λαουτάρη επισημαίνει πόσο σημαντική είναι για την καθημερινότητα του νεαρού Νικόλα, η ενασχόλησή του με το φούρνο καθώς «τον βοηθάει να έχει ένα πρόγραμμα, ενώ ο θαυμασμός των πελατών για τα προϊόντα που φτιάχνει και παρουσιάζει του ανεβάζει την αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να είναι χαρούμενος και ισορροπημένος». Μάλιστα, ο νεαρός όχι μόνο έχει εξαιρετική σχέση με τους πελάτες αλλά έχει και αδυναμίες «και θέλει να τους εξυπηρετεί ο ίδιος». «Η αλήθεια είναι πως σταμάτησα να ονειρεύομαι το βράδυ που πήρα στα χέρια μου τη διάγνωση: Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή με στοιχεία αυτισμού. Αλλά όταν τον βλέπω πώς εργάζεται, με πόσο μεράκι φτιάχνει τα προϊόντα, τότε σκέφτομαι πως μπορεί να είναι οικονομικά ανεξάρτητος και επιτυχημένος στο χώρο του. Εύχομαι να έχει υγεία και ανθρώπους που να τον αγαπούν και να τον στηρίζουν” καταλήγει η μητέρα του Νίκου… Νίκο, τα σέβη μας!

«Το όνειρό μου είναι να είμαι συνέχεια πρωταθλητής στην κολύμβηση και καλός σεφ»