__MAIN_TEXT__

Page 1

I S S N 2326-4815

ΑΡΤΟΠΟΙIΑ - Ζ Α Χ ΑΡΟΠΛ Α Σ ΤΙΚΗ

FORUM AE, ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΈΝΗΣ 328, ΆΓ. ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ , 173 42, TΗΛ .: 210 52 42 100

Τ Ε Υ ΧΟΣ Ν ο 151 Ι Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι ΟΣ 2 02 0

17η

13 -16

NOEMBΡΙΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ εση

Παράλληλα με την έκθ

FOODTECH

2021

METROPOLITAN EXPO


ΠΑΤΕΡΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε. / Θεσσαλονίκης 107, 18346 Μοσχάτο Αθήνα / Τηλ.: 210 4811207, 210 4810305-6, Fax: 210 4831732 http://www.pandecor.gr, email: pandecor@pandecor.gr


∆ Ι Ε Θ Ν Η Σ Ε ΚΘ Ε Σ Η Α Ρ ΤΟ Π Ο Ι Ι Α Σ - Ζ Α Χ Α Ρ Ο Π Λ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ

13-16

NOΕΜΒΡΙΟΥ 2021 M E T R O P O L I TA N E X P O

Εδώ ζυµώνεται ...τo µέλλον! Μαζί και η έκθεση

FOODTECH

Λ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 • Άγιος Δημήτριος • Τ: +30 210 5242100 • W: www.artoza.com• E: info@forumsa.gr


ΙNDEX

ΙΔΡΥΤΗΣ Νίκος Χουδαλάκης ΕΚΔΟΤΗΣ Θανάσης Γιαλούρης ΔΙΕΥΘΥNTΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Πηνελόπη Καράμπελα (pk@forumsa.gr)

A Z A ρτοποιία - Ζα χαροπ λασ τικ ή ΟΚ ΤΩ ΒΡΙΟΣ 2020

ART DIRECTOR Δέσποινα Σακελλαρίδου AΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Εύη Πανταζοπούλου (pe@forumsa.gr)

24

36

ΣΥΝΤAΞΗ Ελισάβετ Παπούλιου Πέτρος Πουλόπουλος ΦΩTOΓPAΦIEΣ Παναγιώτης Πατσιατζής ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Θανάσης Παναγούλιας ∆IAΦHMIΣEIΣ Θανάσης Mπελεκούκιας Κάτια Μολφέτα Αριστέα Καλιαντζή Αρετή Μουράτη Δημήτρης Μιχαλόχρηστας Γιάννης Μαργέλης Γιώργος Θεοδωρόπουλος Νίκος Κούμανης Μίλτος Μέλλιος ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Mορφούλα Σπιχοπούλου Πέρση Γρηγοράτου

Παράληλα με τη FOODTECH, το Νοέμβριο του 2021, θα διεξαχθεί η ARTOZA. Ενθουσιώδης η υποδοχή από τον κλάδο, σε μεγάλη έρευνα (σελ. 24)

12

50

Τα τελευταία νέα της αγοράς.

Το αρτοζαχαροπλαστείο D. Stergiou άνοιξε πρόσφατα σε νέο σημείο στο Καματερό και έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις του τοπικού -και όχι μόνο- κοινού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24

ΑRΤΟΖΑ Μεταξύ 13 και 16 Νοεμβρίου 2021, παράλληλα με τη FOOD TECH, θα διεξαχθεί η κορυφαία Έκθεση Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής.

27

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ανάλαφρες συνταγές για τάρτες από τον Θεόδωρο Θεοδοσίου.

50

ΔΙΕΘΝΕΊΣ ΣΧΈΣΕΙΣ Φίλιππος Παπαναστασίου COMMUNICATION MANAGER Κατερίνα Κωνσταντοπούλου COMMUNICATION ΑSSISTANT Ελεάνα Κηπουρού DIGITAL COORDINATOR Κατερίνα Κόκκινου DIGITAL ΑSSISTANT Μελίνα Γεωργούση YΠΟΔΟΧΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Γιώτα Πάτσαρη magazines@forumsa.gr APXEIO - ΣYN∆POMEΣ Αλ. Κακάβα, Δήμ. Έλληνα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Γωγώ Τρικεριώτη ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ (ΕΤΗΣΙΕΣ) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ 20€, ΚΥΠΡΟΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 60€

64

EKTYΠΩΣH - BIBΛIO∆EΣIA ΜΠΑΞΑΣ AE

Υπερσύγχρονος εξοπλισμός στο νέο κατάστημα D. Stergiou.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ FORUM AE, Member of NürnbergMesse Group

Γνωρίστε τα trends της σοκολάτα σε νέες µορφές και γεύσεις µέσα από το portfolio των προµηθευτικών εταιρειών. Επίσης δείτε ανάλαφρες, deluxe συνταγές για σοκολατένιες τάρτες από το νεαρό βραβευμένο Εβρίτη ζαχαροπλάστη Θοδωρή Θεοδοσίου (σελ. 36) και ανακαλύψτε ό,τι πιο νέο και... σοκολατένιο κυκλοφορεί στην αγορά της σοκολάτας, στη στήλη των Choco News (σελ. 42).

56

Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42 Αγ. Δημήτριος, Τηλ.: 210 5242100, Fax: 210 5246581 info@forumsa.gr, www.forummagazines.gr

46

64

ECOTROPHELIA 2020 Οι νικητές του φετινού διαγωνισμού τροφίμων ECOTROPHELIA και τα καινοτόμα προϊόντα τους για τα οποία διακρίθηκαν.

6 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

ISSN 2326-4815

I S S N 2 2 41- 5 4 8 3

58

ΑΡΤΟΠΟΙIΑ - Ζ Α Χ ΑΡΟΠΛ Α Σ ΤΙΚΗ Τ Ε Υ ΧΟΣ Ν ο 151 Ι Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι ΟΣ 2 02 0

ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Οι καινούργιες αφίξεις στην αγορά της Αρτοποιίας και της Ζαχαροπλαστικής.

LAST PAGE

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ιδιοκτήτες αρτοζαχαροπλαστείων από την Κρήτη έως την Κατερίνη μιλούν στο Α-Ζ για το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

MEΛΟΣ

Ο Αντώνης Τρούγιας διαπρέπει στο εξωτερικό δημιουργώντας γλυπτά υψηλής αισθητικής.

Ο ταλαντούχος pastry chef Αντώνης Τρούγιας περιγράφει τη διαδρομή του από το αρτοποιείο της γειτονιάς του σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Σουηδίας.

FORUM AE, ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 328, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ , 173 42, TΗΛ .: 210 52 42 100

ΟΔΗΓΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

17η

13 -16

NOEMBΡΙΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

2021

METROPOLITAN EXPO

Μαζί και η έκθεση

FOODTECH

Α-Ζ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 Καλοσωρίζουμε τη νέα σεζόν με ένα τεύχος αφιερωμένο στη σοκολάτα.


ΠΡΟ... ΑΙΡΕΤΙΚΆ Θ α ν ά σ η ς Γι α λ ο ύ ρ η ς , Δ ι ε υ θ υ ν τ ή ς ε κ δ ό σ ε ω ν, g i a l o u r i s @ f o r u m s a . g r

Λαμπρό μέλλον για την πιο λαμπρή γιορτή!

Η

ΑΡΤΟΖΑ είναι σίγουρα η εμβληματική έκθεση για ολόκληρο τον κλάδο της Αρτοποιίας και της Ζαχαροπλαστικής. Είναι σε όλους γνωστός ο καθοριστικός ρόλος της διαχρονικά στην εξέλιξη, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αρτοποιείων και των ζαχαροπλαστείων εδώ και 3 δεκαετίες! Για εμάς στη FORUM -αν και δεν είναι η μεγαλύτερη έκθεση που διοργανώνουμε- εντούτοις παραμένει η έκθεση με την οποία οι συναισθηματικοί μας δεσμοί είναι άρρηκτοι, αφού ο Νίκος Χουδαλάκης, ιδρύοντας την ΑΡΤΟΖΑ το μακρινό πλέον 1989, ουσιαστικά άλλαξε τον ρου της ιστορίας ενός ολόκληρου κλάδου της Οικονομίας. Μέσα από την ΑΡΤΟΖΑ αναδείχθηκαν νέες προμηθευτικές επιχειρήσεις, ανδρώθηκαν οι υπάρχουσες, ενώ αρκετές ήταν και εκείνες που γιγαντώθηκαν προσφέροντας ιδέες και λύσεις στους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα σήμερα το επίπεδο της Αρτοποιίας και της Ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα να θεωρείται ισάξιο όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι δεκάδες εμπορικοί αντιπρόσωποι και οι σημαντικότεροι master bakers και pastry chefs παγκοσμίου επιπέδου που επισκέπτονται ανελλιπώς την έκθεση. Γι΄ αυτό άλλωστε και έχει χαρακτηριστεί στη συνείδηση όλων των εμπλεκομένων ως η απόλυτη γιορτή του κλάδου! Η ευθύνη μας για την επιτυχή διοργάνωση της έκθεσης το 2021, κάτω από τις ιδιαίτερα πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του

8 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

covid-19, μας οδήγησε στην αναζήτηση νέων ασφαλέστερων ημερομηνιών διεξαγωγής, καθώς όλες οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δείχνουν ότι το Φεβρουάριο του 2021 δεν θα έχει αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο η κατάσταση. Έτσι οδηγηθήκαμε στην απόφαση να διεξαχθεί η ΑRΤΟΖΑ μαζί με την έκθεση FOODTECH (έκθεση για την παραγωγή, την τυποποίηση και τη συσκευασία των τροφίμων), το τετραήμερο από 13 έως16 Νοεμβρίου 2021 στο Metropolitan Expo. Tην καταλληλότητα των συγκεκριμένων ημερομηνιών, αλλά και την παράλληλη διοργάνωση με τη FOODTECH τα θέσαμε ως ερώτημα σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήσαμε, σε δείγμα 1.015 επαγγελματιών επισκεπτών της έκθεσης, και τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: Το 76,1% των ερωτηθέντων θεωρούν απαραίτητη τη διοργάνωση της ΑRΤΟΖΑ εντός του 2021 και το 82,3% (!) συμφωνεί με την παράλληλη διοργάνωση με τη FOODTECH. Αναλυτικά για τα στοιχεία της έρευνας μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες 24 και 25. Αυτό που θα ήθελα απλά να επισημάνω είναι ότι η ΑRΤΟΖΑ δεν είναι μόνο η γιορτή του κλάδου, αλλά αποτελεί αδήριτη ανάγκη και δίκαια χαρακτηρίζεται ως ακλόνητος εκθεσιακός θεσμός!

«Πανελλαδική έρευνα σε ευρύτατο δείγμα επαγγελματιών ανέδειξε πανηγυρικά τις ημερομηνίες 13 έως 16 Νοεμβρίου 2021 ως τις καταλληλότερες για τη διεξαγωγή της ARTOZA.


EDITORIAL Πη ν ε λό π η Κα ρ ά μ π ε λ α , Δι ευ θύ ν τ ρ ια Σύ ν τ αξ η ς , pk@for umsa .gr

Κοντά και αγαπημένοι... Από τότε που ο κορονοϊός έχει εισβάλει με το «έτσι θέλω» στη ζωή μας, χρειάστηκε να πάρω μέρος σε τηλεδιασκέψεις, να δουλέψω από το σπίτι, μακριά από την ομάδα μου, να κάνω σημαντικές συνεννοήσεις μόνο από το τηλέφωνο, χωρίς να κοιτάζω τον άλλο στα μάτια. Κι αυτό το σενάριο είναι πάντα πιο «θολό», πιο «λίγο» και πιο «άτονο» από την εκ του σύνεγγυς ανθρώπινη επαφή.

Ε

δώ και αρκετούς μήνες θυμάμαι πολύ συχνά ένα από τα πιο διάσημα αλλά και σκληρά πειράματα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην ψυχολογική έρευνα και για το οποίο είχα πρωτοακούσει στην εφηβεία μου. Πρόκειται για το πείραμα του Αμερικανού ψυχολόγου Χάρι Χάρλοου σε μια κοινωνία πιθήκων, μέσα από το οποίο προέκυψαν συγκλονιστικά συμπεράσματα για την αξία της επαφής μεταξύ των ανώτερων θηλαστικών. Ο Χάρλοου έβαλε μωρά-πιθήκους σε διάφορα είδη κοινωνικής απομόνωσης (στην ουσία μακριά από τις μητέρες τους) για να διερευνήσει πώς αυτή η κατάσταση επηρεάζει την ανάπτυξή τους. Ενώ οι μελέτες αυτές είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες και ανήθικες για τα σημερινά δεδομένα, αποκαλύπτουν πολλά για την ανάγκη μας περί κοινωνικής σύνδεσης και επαφής. Σε αυτό το πείραμα, ο «αιρετικός» ψυχολόγος έφτιαξε για τους πιθήκους «υποκατάστατες μητέρες», από σύρμα και ξύλο. Δημιούργησε τους εξής δύο τύπους: 1) Μητέρες φτιαγμένες μόνο από σύρμα, κοντά στις οποίες οι μικροί πίθηκοι έβρισκαν τροφή 2) Μητέρες που καλύπτονταν από ύφασμα και παρείχαν ανακούφιση και ζεστασιά, όχι όμως φαγητό. Ο Χάρλοου ανακάλυψε ότι τα μωρά-πίθηκοι πέρασαν το μεγαλύ-

10 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

τερο μέρος του χρόνου τους προσκολλημένα στις μητέρες που ήταν καλυμμένες με ύφασμα. Κατέβαιναν και πήγαιναν στη γυμνή μητέρα για φαγητό, αλλά στη συνέχεια έφευγαν γρήγορα και επέστρεφαν πίσω στις μητέρες που καλύπτονταν από ύφασμα, για να νιώσουν ανακούφιση. Για να μη μακρηγορώ, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το συνταρακτικό νόημα αυτού του πειράματος. Οι περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις αποτελούνται τουλάχιστον από κάποιο είδος σωματικής επαφής, είτε πρόκειται για χειραψία, αγκαλιά ή, ειδικά για μας τους Νότιους, φιλί στο μάγουλο, είτε για ένα απλό, ειλικρινές χαμόγελο. Ενώ ο συγκεκριμένος τύπος χειρονομίας μπορεί να εξαρτάται από την κουλτούρα, πολλές ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις χρησιμοποιούν τη σωματική επαφή για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός αξιόπιστου δεσμού με τους άλλους. Γυρίζοντας το νόμισμα από την άλλη πλευρά, βλέπουμε με οδύνη -το ζούμε άλλωστε ολόκληρο το 2020- ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση περιορίζει τις εγγενείς δυνατότητές μας για δημιουργία και ανάπτυξη και μας καθηλώνει σε ένα μουδιασμένο στάδιο αναμονής, παγώνοντας την ορμή που μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπινα όντα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα μου επιτρέψετε να δηλώσω ένθερμος οπαδός τού «από κοντά». Αν δεν είναι κανείς... τρελός επιστήμονας ή πωρωμένος συνθέτης, κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να μεγαλουργήσει σε κοινωνικό «κενό». Για αυτό μου αρέσει πολύ η ομαδική δουλειά και το «συναθροίζεσθαι». Για αυτό αγαπώ τα ανοιχτά μαγαζιά, τα θέατρα, τις συναυλίες και τις εκθέσεις, φυσικά με τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Για αυτό πιστεύω ότι τις καλύτερες επαφές, δουλειές, σχέδια, συνεργασίες θα τις κάνουμε και πάλι από κοντά, σε όλες τις εκθέσεις μας, με προεξάρχουσα τη δική μας γιορτή, την ARTOZA, που γράφει μια νέα σελίδα στην ιστορία της, εγκαινιάζοντας την παράλληλη διεξαγωγή της με τη FOODTECH. Ναι, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα φοράμε μάσκες, θα κρατάμε τις δέουσες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε τα απαραίτητα μέτρα για να περιφρουρήσουμε την υγεία όλων μας. Όμως, πίσω από τα υφασμάτινα ή μιας χρήσης προπετάσματα, είναι βέβαιο ότι θα ανθίσουν τα πιο φωτεινά χαμόγελα, γιατί θα βρεθούμε και πάλι από κοντά όλοι μαζί, σε πείσμα των καιρών και των… τηλε-υποκατάστατων.

Πηνελόπη Κ.


Ειδήσεις

ΤΗΣ ΑΓΟΡΑ Σ /

Οκτώβριος 2020

Επιμέλεια Πέτρος Πουλόπουλος, Ελισάβετ Παπούλιου, Εύη Πανταζοπούλου

Επιτυχημένη και η 4η live επίδειξη της ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ Η ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ συνεχίζει δυναμικά και διαδικτυακά. Στις 8 Οκτωβρίου πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία την 4η διαδικτυακή live επίδειξή της. Ο πασίγνωστος και πολυαγαπημένος Chef Patissier Philippe Depape της εταιρείας DAWN FOODS, που έχει κατακτήσει τους Έλληνες ζαχαροπλάστες με τις ευφάνταστες δημιουργίες του, μάγεψε το κοινό του διαδικτυακά, παρουσιάζοντας live, σε συνεργασία με το έμπειρο τεχνικό τμήμα της ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, τη νέα συλλογή συνταγών «Φθινόπωρο-Χειμώνας 2020/21». Oι νέες, μοντέρνες και με πρωτότυπα στοιχεία δημιουργίες ενθουσίασαν και παρέσυραν τους εκατοντάδες επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια στο δικό του δημιουργικό και πολύχρωμο σύμπαν. Χάρη στη μοναδική αυτή πρωτοβουλία της ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, οι επαγγελματίες παρακολούθησαν μια ακόμα ζωντανή επίδειξη από την άνεση του γραφείου ή του σπιτιού τους και ταυτόχρονα εμπλούτισαν τις γνώσεις τους με συμβουλές, νέες τεχνικές και μοναδικές πρωτότυπες συνταγές.

Η CSB ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΌ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΠΌΡΩΝ O ψηφιακός μετασχηματισμός καθοδηγείται από ανθρώπους που βελτιστοποιούν, ψηφιοποιούν και αυτοματοποιούν την επιχείρησή τους έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο προς το μέλλον. Η CSB υποστηρίζει τις προσπάθειές τους και γι’ αυτό ανέβασε στο διαδίκτυο (https://www.csb. com/storys) οχτώ ιστορίες που δείχνουν πώς τα οράματα μετατρέπονται -μέσω της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών- σε οφέλη για τους καταναλωτές.

ΝΈΟΣ ΤΎΠΟΣ ΨΩΜΙΟΎ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΎΣ ΓΡΕΒΕΝΏΝ

Κώστας Παπαπαναγιώτου, Philippe Depape, Στέλιος Κανάκης, Γιώργος Κόστιουτσουκ (από αριστερά).

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ενοποιήθηκαν τα Σωματεία Ζαχαροπλαστών Αθήνας και Πειραιά Το Σωματείο Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Αθηνών και Προαστίων ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Πειραιά στο δυναμικό του, αλλάζοντας την επωνυμία του, η οποία πλέον θα είναι Σωματείο Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Αθηνών-Πειραιώς και Προαστίων. Το εν λόγω Σωματείο συστάθηκε σε σώμα στις 15 Σεπτεμβρίου, μετά τις εκλογές που είχαν διεξαχθεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Η νέα διοίκηση που εξελέγη αποτελείται από τους Γιάννη Γλύκο (πρόεδρο), Ευθύμιο Βασιλείου (α’ αντιπρόεδρο), Βασίλη Ζιώγα (β’ αντιπρόεδρο), Νεκτάριο Κίσκο (γενικό γραμματέα), Παντελή Χατζόπουλο (ταμία) και Νικόλαο Κίσκο (έφορο).

12 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Σωματείο Αρτοποιών Γρεβενών ξεκίνησε μια προσπάθεια να πιστοποιήσει ελληνικές παλιές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες ξεχωρίζουν για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Ο κ. Λεωνίδας Τεντόγλου (φωτό), πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Γρεβενών, δηλωσε στο Α-Ζ: "Στη συνέχεια, εφόσον πιστοποιηθεί και με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, θα παραχθεί ένας νέος τύπος ψωμιού, ο οποίος θα έχει τη σφραγίδα της περιοχής μας και θα ξεχωρίζει για τα ποιοτικά αλλά και για τα υγιεινά χαρακτηριστικά του".


Ειδήσεις

Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ / Οκτώβριος 2020 Ο ΑΠΌΣΤΟΛΟΣ ΠΆΡΣΑΛΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ACMON DATA Στην οικογένεια της Acmon Data επέστρεψε ο Απόστολος Πάρσαλης, αυτή τη φορά ως Εμπορικός Διευθυντής. Ο κ. Πάρσαλης, με σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Διοίκησης Επιχειρήσεων, έχει διαγράψει την επαγγελματική του πορεία σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες στον εξειδικευμένο χώρο του βιομηχανικού εξοπλισμού, του λογισμικού και της υψηλής τεχνολογίας, όπου ανήκει και η Acmon Data. Τη χαρά και τη συγκίνησή τους εξέφρασαν οι μέτοχοι του Ομίλου Acmon. Aπό αριστερά: Ν. Ιγγλέζος, Σ. Βαλιάνος, Α. Πάρσαλης, Λ. Μοσχάκης.

«Farine» Café-Boulangerie στη Νέα Αγχίαλο από την ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ «FARINE» C AFE ΑΝΟΙΞ ΑΝ σ την εθνική οδό ΒόλουΜικροθηβών τα αδέλφια Κίτσιου. Η ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN ανέλαβε και υλοποίησε µε τις κατασκευές της τις πρωτοποριακές ιδέες της οικογένειας. Το αποτέλεσµα τέλειο, καθώς η γαλλική κουλτούρα συνδυάστηκε µε το παραδοσιακό ύφος. Στο χώρο κυριαρχούν γήινοι χρωµατισµοί σε λευκό, µαύρο και ξύλο. Ο γρανίτης Nero Assoluto, το λευκό µάρµαρο Carrara και οι ξύλινες µασίφ επενδύσεις στις όψεις των βιτρινών, µε διακοσµητικούς ταµπλάδες και σκαλιστά κολωνάκια, «δένουν» άψογα µε το νεοκλασικό πλακάκι, τα τούβλα στους τοίχους και την κρυστάλλινη οροφή. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο πόστο του καφέ, όπου ο πελάτης µπορεί να απολαύσει το ρόφηµά του στον ειδικά διαµορφωµένο χώρο του καθιστικού. 1. Ο εσωτερικός χώρος με με τις

ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ LEDRA FOODS & ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΕΚΛΕΚΤΆ ΈΛΑΙΑ Η ΛΗΔΡΑ ΕΠΕ, αφουγκραζόμενη την αγορά και τις ανάγκες του επαγγελματία, ανακοινώνει μία νέα σημαντική συνεργασία με τη γνωστή εταιρεία Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, που διαθέτει προϊόντα ελληνικών ελαίων υψηλής ποιότητας. Η συνεργασία βασίστηκε στην επαγγελματική εμπειρία, την τεχνογνωσία και την ανάγκη υψηλής ποιότητας σε προϊόντα και από τις δύο εταιρείες.

πανοραμικές βιτρίνες νέου τύπου 01

02

Σ Υ Ν ΤΑ Γ Ε Σ

Καινούργιο διαδικτυακό κανάλι επικοινωνίας με την ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ Το νέο κανάλι της στο YouTube με την ονομασία “Aktina Foods” παρουσιάζει η ΑΚΤΙΝΑ AE, με πολλές συνταγές και πρωτότυπες ιδέες, αλλά και με όλη τη συλλογή προϊόντων της εταιρείας. Έτσι, με καινούργια βίντεο, που ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα, οι επαγγελματίες μπορούν να δουν συνταγές για κέικ, cookies, μπάρες δημητριακών, σοκολάτες και σοκολατάκια και πολλά άλλα, με κάθε λεπτομέρεια στις δοσολογίες, αλλά και στον τρόπο παρασκευής. Εγγραφείτε κι εσείς στο κανάλι “Aktina Foods” προκειμένου να βλέπετε όλες τις συνταγές της εταιρείας βήμα προς βήμα και να μαθαίνετε από τους έμπειρους τεχνικούς της όλες τις τεχνικές και τα μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα. Ακολουθήστε την ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ και στο Instagram: aktina_foods, ενώ για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στο website: www.aktinafoods.com.

14 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

με φωτισμό led. 2. Η εξωτερική όψη του Farine.


R&H RICHCREME CAKE BASE

Η κορυφαία επιλογή για βασιλόπιτα! Φέτος στις γιορτές ξεχωρίστε µε την πιο αφράτη και λαχταριστή βασιλόπιτα της αγοράς! Το κορυφαίο Richcreme Cake Base εξασφαλίζει τέλεια εµφάνιση, λαχταριστή γεύση, διακριτικό άρωµα και εξαιρετικά κρεµώδη υφή. Εύκολο και γρήγορο στη χρήση, συγκρατεί όλα τα υλικά στην επιφάνεια και εγγυάται µέγιστη διατηρησιµότητα στο τελικό προϊόν. Το Richcreme Cake Base αποτελεί ιδανική επιλογή για πολλές ακόµα γλυκές δηµιουργίες όπως απολαυστικά κρηµ κέικ, µάφινς, cookies, µηλόπιτες, καρυδόπιτες, ραβανί, πορτοκαλόπιτες και τάρτες. Με το Richcreme Cake Base, θα κάνετε τη διαφορά!

ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ

Α’ Ύλες Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής & Παγωτού 28ης Οκτωβρίου 51, 136 73 Αχαρναί Τηλ.: 210 2406990, 210 2406688 • Fax: 210 2460694 info@konta.gr • www.konta.gr


Ειδήσεις

Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ / Οκτώβριος 2020

Ρεσιτάλ... συνταγών με βίντεο μικρού μήκους από τη SEFCO ZEELANDIA

ΝΈΟΣ ΓΕΝΙΚΌΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ ΣΤΗΝ ΕSPRESSE AE

Η SEFCO ZEELANDIA παρουσιάζει τα νέα βίντεο με συνταγές «μόνο χέρια». Πρόκειται για βίντεο μικρής διάρκειας, όπου οι εξειδικευμένοι τεχνικοί της εταιρείας παρουσιάζουν μέσα σε 1 λεπτό υπέροχες συνταγές και μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς προϊόντων, τόσο στην αρτοποιία όσο και τη ζαχαροπλαστική. Ακολουθήστε τη SEFCO ZEELANDIA στο facebook (facebook.com/ sefcozeelandia) και το Instagram (instagram.com/sefcozeelandia) για να αντλήσετε έμπνευση και να ανακαλύψετε πρώτοι τα μυστικά για τις πιο πετυχημένες συνταγές. Νέα βίντεο με πρωτότυπες συνταγές που θα ευχαριστήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς σας πελάτες προστίθενται συνεχώς. Mείνετε συντονισμένοι! 1-2. Ανακαλύψτε υπέροχες συνταγές 01

μέσα σε 1 λεπτό στα καινούργια βίντεο της SEFCO ZEELANDIA. 02

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των λειτουργιών της, η γνωστή εταιρεία ΕSPRESSE AE-PORTIOLI ESPRESSO πραγματοποίησε με απόλυτη ασφάλεια και τηρώντας όλους τους κανονισμούς το ετήσιο συνέδριό της στις 12 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά της γραφεία, στο Νέο Ψυχικό. Ο Πρόεδρος & CEO κ. Νίκος Πάπας παρουσίασε τον κ. Χαράλαμπο Ψαρρά ως το νέο Γενικό Διευθυντή της εταιρείας. «Καλωσορίζουμε τον κ. Ψαρρά, ένα στέλεχος με μακρά και επιτυχημένη πορεία στο χώρο του καφέ. Είναι σίγουρο ότι θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νίκος Πάπας.

ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΉ ΤΟΥ ΔΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΊΑ Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν οι εκλογές του Σωματείου Ζαχαροπλοπλασ τών Πιερίας σ τις 17 Σεπτεμβρίου 2020, όπου εκλέχθηκαν οι: Πρίντζιος Κων/νος (πρόεδρος), Πόδας Ευάγ γε λος (αν τιπρόεδρος), Παπαζιώγας Ηλίας (γεν. γραμματέας), Παπαγρηγορίου Αργύριος (ταμίας) και Μέγας Αθανάσιος (μέλος). Αντιπρόσωπος για ΟΕΒΕΠ και ΟΕΖΕ εκλέχθηκε ο Πρίντζιος Κων/νος.

Ο Θ. ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΑ ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Ν. Καβάλας απαρτίζε ται από τους Xατζ ηχ ρήσ το Θεόδωρο (πρόεδρο), Χασουλάκη Κωνσ ταν τίνο (αν τιπρόεδρο), Κωνσ ταν τινίδη Παναγιώτη (γενικό γραμματέα), Καραγιάννη Χαράλαμπο (ταμία) και Ατλαμάζογλου Ιωάννη (μέλος).

Α Ν Α Β ΑΘ Μ Ι Σ Η

Με ενισχυμένο στόλο, πυκνώνει τα δρομολόγιά της η FOODSTUFF Με τον πήχυ ψηλά, ήδη από την ίδρυσή της το 2003, η εταιρεία FOODSTUFF είναι διαχρονικά προσανατολισμένη στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της. Δύο χρόνια μετά τη μετεγκατάστασή της στις νέες εγκαταστάσεις της, στα Σπάτα Αττικής, η εταιρεία συντονίζεται απόλυτα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων του κλάδου και πυκνώνει τις επαφές της με τους επαγγελματίες. Οι άνθρωποι της εταιρείας, πωλητές και τεχνικοί, επισκέπτονται καθημερινά κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, ενώ ο ανανεωμένος στόλος της FOODSTUFF είναι σε θέση να εξυπηρετεί άμεσα πραγματοποιώντας διανομές με προγραμματισμένα, αλλά και με έκτακτα δρομολόγια. Για πληροφορίες, τεχνικές επιδείξεις και παραγγελίες επισκεφτείτε το www.foodstuff.com.gr

16 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020


Ειδήσεις

Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ / Οκτώβριος 2020 ΣΥΝΤΑΓΈΣ ΓΙΑ ΚΛΑΣΙΚΆ ΚΑΙ ΜΟΝΤΈΡΝΑ ΓΛΥΚΆ ΑΠΌ ΤΗ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΕΒΕ

Νέο ζαχαροπλαστείο «Black» στα Ιωάννινα από τη Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ ΈΝΑ ΑΚΌΜΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΌ ζαχαροπλαστείο «Black» έκανε την εμφάνισή του στα Ιωάννινα. Το κατάστημα μελετήθηκε εκτενώς κατά το σχεδιασμό από τον αρχιτέκτονα Μάνο Καρπούζη, που πρότεινε ιδανικές λύσεις για το συγκεκριμένο χώρο. Το εργοστάσιο Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ κατασκεύασε και εγκατέστησε ειδικές τεχνοτροπίες χρησιμοποιώντας άριστης ποιότητας υλικά με επενδύσεις λευκού μαρμάρου, μαύρες επιφάνειες, κρυφούς φωτισμούς, νέου τύπου βιτρίνες «Display» μεγαλύτερης προβολής με ειδικούς μηχανισμούς και ψυγεία παγωτού Kate 30 θέσεων. Υψηλή αισθητική, σε έναν απόλυτα αρμονικό χώρο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. www.drakoulakis.gr 1. Υπέρκομψος συνδυασμός το μπλε λογότυπο με τον off black τοίχο. 2. Καθαρότητα και σύγχρονο αριστοκρατικό ύφος αποπνέει το εσωτερικό του νέου

01

καταστήματος.

Στο νέο συνταγολόγιο της MIX LUX, που μόλις κυκλοφόρησε, θα βρείτε δεκάδες συνταγές ζαχαροπλαστικής που θα σας λύσουν τα χέρια. Εκτός από τις βασικές συνταγές, ο τεχνικός σύμβουλος της ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ Μπάμπης Πολυκατέρος π ρ ό σ θ εσ ε υ π έ ρ οχες συνταγές για δεκάδες κλασικά και μοντέρνα γλυκά, με κοινό παρονομαστή τα έτοιμα μείγματα σε σκόνη της MIX LUX. Από απλές συνταγές για παντεσπάνι, κέικ, κοκ, καρυδόπιτα, ραβανί και μπισκότα, μέχρι σοκολατόπιτες, μιλφέιγ και γεμιστά τσουρέκια, στις 54 σελίδες του νέου συνταγολογίου θα βρείτε άφθονη έμπνευση! Διανέμεται δωρεάν από την εταιρεία. Μπορείτε να το κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή στο κινητό ή τον υπολογιστή σας από το www.yiannikas.gr.

ΝΈΟ ΔΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΚΟΖΆΝΗΣ

02

Στις 9 Σεπτεμβρίου διεξήχθησαν οι εκλογές του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Κοζάνης. Σε συνάντηση με τους εκλεγμένους αποφασίστηκε η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου: Ι. Τσαβδαρίδης (π ρ ό εδ ρ ο ς), Ι. Μητράκος (αντιπρόεδρος), Αν. Σιδηροπούλου (γραμματέας), Δ. Σισμανόγλου Από αριστερά: Σισμανόγλου Δημήτριος, (ταμίας) και Αρ. Σιδηροπούλου Άρτεμις, Σιδηροπούλου Σιδηροπούλου Αναστασία, Τσαβδαρίδης Γιάννης και Μητράκος Γιάννης. (μέλος).

Ν Ε Α Κ Υ Κ ΛΟ Φ Ο Ρ Ι Α

ARTOS: Η τέχνη της αρτοποιίας σε έναν πλούσιο οδηγό με αναλυτικές συνταγές Το πρώτο βιβλίο του Bakery Chef Χάρη Παπαλίτσα αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Οκτωβρίου από την Gastronomy Essentials. Γλυκά και αλμυρά πρωινά αρτοπαρασκευάσματα, γιορτινές συνταγές, παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα ψωμιά ξεδιπλώνονται με μοναδικές φωτογραφίες και αναλυτικές συνταγές. Παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές έρχονται να καλύψουν όλες τις πτυχές της αρτοποιητικής τέχνης, προσφέροντας στον αναγνώστη έναν πλούσιο οδηγό που δεν γίνεται να χάσετε. Παραδοσιακά panettone, τσουρέκια, brioche απλά αλλά και με κρέμα κάστανο, μυζήθρα, κασέρι και χωριάτικο λουκάνικο, New York style bagels, galette με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον και gruyere, bretzel, βιενέζικη μπαγκέτα, πεϊνιρλί, ψωμί μπύρας με μαύρη βύνη και κριθάρι, ψωμί προζυμένιο dinkel με βρώμη, ψωμί μοναστηριακό, ψωμί χωριάτικο ωριμασμένο με μέλι, είναι μερικές από τις πάνω από 70 συνταγές από Ελλάδα και Ευρώπη στο βιβλίο.

18 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020


Ειδήσεις

Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ / Οκτώβριος 2020

Επιδείξεις & σεμινάρια με όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης από τη LAOUDIS FOODS ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ στην κανονικότητα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, σηματοδότησαν οι εκδηλώσεις αρτοποιίας LAOUDIS BAKERY DAYS 2020, που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη τον Σεπτέμβριο. Μέσα στο ασφαλές περιβάλλον που δημιούργησε η LAOUDIS FOODS (με την παροχή μέσων αυτοπροστασίας, τη συνολική κάλυψη του μπουφέ με plexiglass, κ.ά.) οι επισκέπτες αρτοποιοί μπόρεσαν να δοκιμάσουν απροβλημάτιστα τα προϊόντα και τις νέες συνταγές για ψωμιά, σνακ, κ.ά. που ετοίμασαν με ιδιαίτερη επιμέλεια οι τεχνικοί της εταιρείας, καθώς και το νέο κέικ λαδιού «Το Σπιτικό Σοκολάτας-Home Cake Chocolate» της Ireks. Την ίδια χρονική περίοδο, η τεχνική ακαδημία της LAOUDIS FOODS, η LAOUDIS CHEF ACADEMY πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 4 σεμινάρια ζαχαρόπαστας! Η γνωστή Ελληνίδα δημιουργός και φιναλίστ του reality ζαχ/ κής Bake Off Greece, Δώρα Γεωργίου, καθώς και η πολυβραβευμένη Ιταλίδα, Cecilia Campana, μύησαν τους τυχερούς συμμετέχοντες στα μυστικά, τόσο για παιδικές τούρτες γενεθλίων όσο και για πολυόροφες γαμήλιες τούρτες. Στιγμιότυπο από τις

ΔΩΡΕΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΉΣ ΑΠΟΛΎΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΓΝ ΆΡΤΑΣ Το Σωματείο Αρτοποιών Άρτας προέβη σε δωρεά ενός συστήματος ρομποτικής απολύμανσης με σύστημα νεφέλωσης Glosair 400, που εισάγει η εταιρεία Ι. Χαμάλης. Το σύστημα εγγυάται ιδανική απολύμανση, καλύπτοντας όλο τον αέριο όγκο και όλες τις επιφάνειες σ τους χ ώ ρ ο υ ς τ ο υ Γε ν ι κο ύ Νο σο κο μ ε ίο υ Ά ρ τ ας. Συνεχίζοντας τις φιλανθρωπικές ενέργειες, το σωματείο συγκέντρωσε στις 3/10, μαζί με Ο ταμίας Γ. Σούλης, την τοπική Αστυνομία, ο Ι. Χαμάλης, από την ομώνυμη τρόφιμα για τους πλη- εισαγωγική εταιρεία, και ο πρόεδρος Ν. Λύτρας. γέντες στην Καρδίτσα.

LAOUDIS BAKERY DAYS, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Η ΙΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ LE MONDE, ΣΕ ΤΟΠ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Mια σημαντική για τον κλάδο -αλλά και για την ελληνική ζαχαροπλαστική- συνεργασία στηρίζουν η εμβληματική σοκολατοποιία ΙΟΝ και ο εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE. Πραγματοποιούν από κοινού σειρά επαγγελματικών σεμιναρίων που οργανώνονται στις εγκαταστάσεις της κορυφαίας Σχολής και προσφέρονται από την ΙΟΝ αποκλειστικά σε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες. Ο σχεδιασμός των συνταγών υλοποιείται από το Τμήμα ανάπτυξης και έρευνας του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDΕ, με στόχο την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και αξιοποίηση των εξαιρετικών προϊόντων της ΙΟΝ.

Σ Υ Ν Ε Ρ ΓΑ Σ Ι Α

PURATOS & BAKERONLINE: Δωρεάν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου Δωρεάν παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου θα προσφέρουν σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία οι εταιρείες PURATOS και BAKERONLINE, οι οποίες γνωστοποίησαν πρόσφατα τη συνεργασία τους για να υλοποιήσουν τον ως άνω στόχο. Η συνεργασία αυτή προέκυψε ως απάντηση στην αυξητική τάση των online αγορών που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας. Έτσι, η PURATOS σε αποκλειστική συνεργασία με την βελγική πλατφόρμα υπηρεσιών BAKERΟNLINE, δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να δημιουργήσουν έναν εξατομικευμένο διαδικτυακό ιστότοπο πωλήσεων και να θέσουν σε λειτουργία την πλατφόρμα του ηλεκτρονικού τους καταστήματος, δωρεάν για το πρώτο τρίμηνο. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία ενισχύει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις στη διάθεση των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διασποράς του ιού.

20 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020


Ειδήσεις

Τ Η Σ Α ΓΟ ΡΑ Σ / Οκτώβριος 2020 ΝΈΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΌ ΚΑΘΕΣΤΏΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΑΣ ΑΕ Έπειτα από 53 χρόνια επιτυχημένης και συνεχούς ανοδικής πορείας ο ιστορικός όμιλος ΚΑΛΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΕ, περνάει εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία των οικογενειών Παναγιώτη και Ιωάννη Καλλά. Συνεχίζοντας με τη νέα επωνυμία ΚΑΛΛΑΣ ΑΕ, η διοίκηση της εταιρείας, πιο ενδυναμωμένη από ποτέ, θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής και τις ιδιαίτερες αυτές συγκυρίες παραμένοντας στην κυρίαρχη θέση που έχει στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και με τον πήχη ακόμα ψηλότερα.

Ολοκαίνουργιο «Vento» με την υπογραφή της Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ ΤΟ ΝΈΟ ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ VENTO άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην Πρέβεζα. Η μελέτη και η κατασκευή του εξοπλισμού φέρουν την υπογραφή της Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ. Ο αέρας που αποπνέει ο χώρος και η αρχιτεκτονική του κτιρίου επηρέασαν την σχεδιαστική ομάδα της εταιρείας και οδήγησαν στην επιλογή των κρυστάλλινων πανοραμικών ψυγείων γλυκών, στις καλαίσθητες βιτρίνες για τα snacks, καθώς και στο μοντέρνας αισθητικής ψυγείο για τα παγωτά στην είσοδο, προσδίδοντας αίγλη στο τελικό αποτέλεσμα. Το πόστο του καφέ τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση με εργονομικές λύσεις. Η μελέτη φωτισμού και η επιλογή των ιδιαίτερων υλικών επένδυσης των βιτρινών συμπληρώνουν την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα αλλάζοντας τα δεδομένα στην περιοχή. 01

1. Η πρόσοψη του καταστήματος, με άνετα τραπεζοκαθίσματα στους εξωτερικούς χώρους.

Η ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ YOU TUBE

2. Τα ψυγεία-βιτρίνες

Στο νέο διαδικτυακό κανάλι της ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ στο You Tube θα ανακαλύψετε ενημερωτικά video για την εταιρεία και τα προϊόντα της, στιγμιότυπα από τα υψηλού επιπέδου σεμινάρια που διοργανώνονται στα CENTERS OF GASTRONOMY Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και πρωτότυπες συνταγές και tips που συνεχώς θα ανανεώνον ται, ώστε να αντλείτε καθημερινά έμπνευση για δημιουργία. Η εγγραφή στο κανάλι της εταιρείας είναι εύκολη και γρήγορη, ενώ με το «καμπανάκι», γίνεται άμεση ενημέρωση για όλα τα νέα βίντεο!

έχουν συνδυαστεί αρμονικά δίπλα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο καθιστικό χώρο.

02

Σ Υ Ν Ε Ρ ΓΑ Σ Ι Α

Τηλεοπτική συνεργασία τής ΜΎΛΟΙ ΔΆΚΟΥ με την Ντίνα Νικολάου Μια νέα συνεργασία ξεκινά τη φετινή σεζόν η Αλευροβιομηχανία ΜΎΛΟΙ ΔΆΚΟΥ στην τηλεοπτική εκπομπή της δημοφιλούς σεφ, Ντίνας Νικολάου, Dina’s Bakery στο MEGA, που αναμένεται να παρουσιάσει στο κοινό ξεχωριστές ιδέες για δημιουργική και νόστιμη μαγειρική με ζύμη και όχι μόνο. Η Ντίνα Νικολάου, κάθε Σαββατοκύριακο στις 16:50, μέσα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες ζυμώνει, πλάθει και αποκαλύπτει τα μυστικά των καταπληκτικών συνταγών της, τις οποίες απογειώνουν τα άλευρα της Αλευροβιομηχανίας ΜΎΛΟΙ ΔΆΚΟΥ, που στα χέρια της «μεταμορφώνονται» σε νόστιμες, γλυκιές και αλμυρές επιλογές. Μέσω της συνεργασίας, η ΜΎΛΟΙ ΔΆΚΟΥ συνοδεύει την Ντίνα Νικολάου στο γευστικό τηλεοπτικό ταξίδι που δημιουργεί δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό και την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα προϊόντα και την αξία των αλεύρων της ΜΎΛΟΙ ΔΆΚΟΥ.

22 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020


Croissant Special!

delicious

Μπέικον, Τυρί, Μπεσαμέλ & λαχταριστή ζύμη κρουασάν

Γλυκιά, Χρυσαφένια κρούστα. Το μυστικό για ένα τέλειο κρουασάν είναι η ποιότητα των υλικών του και πολλά πολλά στρώματα βούτυρου και ζύμης ! Μόνο από τον Ελληνικό Φούρνο.

www.brakopoulos.gr

T: +30 210 66.26.562


17η

Ε ΚΘ Ε Σ Ε ΙΣ

2021 13-16 NOΕΜΒΡΙΟΥ M E T R O P O L I TA N E X P O

ΑRTOZA & FOODTECH ΜΑΖΊ τον Νοέμβριο του 2021!

Ένα πανίσχυρο εκθεσιακό δίδυμο καλωσορίζει η εκθεσιακή αγορά, με την παράλληλη διοργάνωση της ARTOZA και της FOODTECH, 13-16 Νοεμβρίου 2021, στο Μetropolitan Expo. Με τη σύμπραξη αυτή, η ARTOZA κάνει το πιο δυνατό άλμα εκσυγχρονισμού στην 30χρονη ιστορία της.  

Α

διαφιλονίκητος leader στον κλάδο της Αρτοποιίας και της Ζαχαροπλαστικής στη χώρα μας, η ΑRTOZA έχει διαγράψει μια αξιοζήλευτη πορεία 30 χρόνων, αποτελώντας το πλέον εμβληματικό εκθεσιακό γεγονός για την αγορά την οποία υπηρετεί. Τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη της διοργάνωση ανατέλλει, σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο, το ιδανικό momentum για τον πλήρη, εκ βάθρων και με ευρύτατα οφέλη εκσυγχρονισμό της, μέσα από την παράλληλη διεξαγωγή της με την έκθεση FOODTECH, την premium και 100% στοχευμένη στη Βιομηχανία Τροφίμων έκθεση, που αφορά τις τεχνολογίες παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης και διακίνησης Τροφίμων & Ποτών. Με ακόμα πιο στοχευμένο και πολλαπλώς ωφελούμενο κοινό επαγγελματιών επισκεπτών, με μια άκρως δυναμική και ευρύτατη δεξαμενή εκθετών, σε συνεργασία με τη FOOD TECH, και με φιλόδοξο διεθνή προσανατολισμό, η 17η ARTOZA ανοίγει ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορική της διαδρομή, σφραγίζοντας και πάλι την πορεία προόδου και ανάπτυξης για ολόκληρο τον κλάδο Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής στη χώρα.

24 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

Σημαντικά οφέλη από την παράλληλη διοργάνωση Η ταυτόχρονη διεξαγωγή της ARTOZA με τη FOODTECH θα δώσει την ευκαιρία στους επαγγελματίες επισκέπτες, αλλά και στους εκθέτες της ARTOZA, με την παρουσία τους σε ένα και μοναδικό εκθεσιακό περιβάλλον, να έρθουν σε επαφή με τις high end προτάσεις της αγοράς στους πλέον επίκαιρους τομείς. • Συσκευασία, παραγωγή, τυποποίηση Με τη συντριπτική πλειονότητα των κοινού να βρίσκεται σε επιφυλακή για την υγιεινή των τροφίμων, οι αξιόπιστες συσκευασίες είναι από τα πλέον επίκαιρα ζητούμενα. Παράλληλα εξελιγμένα μηχανήματα νέας γενιάς, αυτοματοποίηση, ρομποτική αποτελούν το νέο μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο των Τροφίμων, ενώ ο πήχυς στην ποιότητα των τροφίμων έχει ανέβει εντυπωσιακά την τελευταία δεκαετία. • Το στοίχημα της διεθνοποίησης Mε τη συμμετοχή κορυφαίων ξένων εκθετών στη FOODTECH αλλά και με την παρουσία σημαντικών εμπορικών επισκεπτών από το εξωτερικό η premium έκθεση θα δώσει στην ARTOZA την ώθηση που χρειάζεται ώστε να ενισχύσει το διεθνές δίκτυο των επαφών της προς όφελος εκθετών και επισκεπτών.

Παράλληλα με

την έκθεση

FOODTECH

ΤΙ EIΝΑΙ Η FOODTECH Η διεθνής διετής έκθεση είναι μία premium, 100% στοχευμένη στη Βιομηχανία Τροφίμων έκθεση, που αφορά τις τεχνολογίες παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης και διακίνησης Τροφίμων & Ποτών.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Την έκθεση επισκέπτονται ιδιοκτήτες και στελέχη (Διευθυντές εργοστασίων, Μηχανικοί παραγωγής, Υπεύθυνοι ποιοτικού ελέγχου, R&D managers, Logistics managers, Υπεύθυνοι προμηθειών κ.λπ.), από όλο το φάσμα των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων του κλάδου Τροφίμων & Ποτών. Μάλιστα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών προέρχεται από βιομηχανίες & βιοτεχνίες παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής.

Μείνετε συντονισμένοι www.artoza.com


Πανελλαδική έρευνα

για τις καταλληλότερες ημερομηνίες διεξαγωγής της επόμενης ΑRTOZA Mε στόχο να σφυγμομετρήσει τις ανάγκες και τις προσδοκίες της αγοράς, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, η διοργανώτρια εταιρεία FORUM AE διεξήγαγε πανελλαδική ηλεκτρονική έρευνα για τις καταλληλότερες ημερομηνίες διεξαγωγής της επόμενης ΑRTOZA, με κοινό τους επισκέπτες της έκθεσης, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ερευνών και δημοσκοπήσεων Typeform*. Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 30/09/2020 έως και την Δευτέρα 5/10/2020.  Αναγκαία η πραγματοπoίηση της ΑRΤΟΖΑ εντός του 2021!

Με δεδομένο τη μη ύπαρξη ημερομηνιών διεξαγωγής της ARTOZA το 2022, το 76,1% δεν επιθυμεί τη μεταφορά της διοργάνωσης της έκθεσης στο 2023, θεωρώντας αναγκαία τη διεξαγωγή της εντός του 2021.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2021

Καταλληλότερες ημερομηνiες διεξαγωγής της ARTOZA εντός του 2021

Ανάμεσα στις δύο μοναδικές διαθέσιμες ημερομηνίες εντός του 2021 για τη διεξαγωγή της επόμενης ARTOZA, η συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε ως καταλληλότερη την περίοδο από 13 έως 16 Νοεμβρίου 2021, μαζί με την έκθεση FOODTECH.

15-18 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2021 (Mαζί με την έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ)

23,9% 76,1%

17,7%

82,3% 13-16 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2021

(Mαζί με την έκθεση FOODTECH)

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2023

Ανάλυση δείγματος

Στην έρευνα συμμετείχε ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.015 επαγγελματιών του κλάδου. Η συμμετοχή στο δείγμα ήταν αναλογική από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ το 83,3% των συμμετεχόντων δήλωσε ιδιοκτήτης και υπεύθυνος για την λήψη αποφάσεων της επιχείρησής του. ΑΡΤΟΠΟΙΕΊΟ & ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΊΟ EΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉΣ ΚΑΦΕΤΈΡΙΑ, ΠΙΤΣΑΡΊΑ CAFÉ-BAR ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΡΤΟΖΑΧ/ΚΉΣ ΕΜΠΌΡΙΟ Ά' YΛΏΝ ΕΜΠΌΡΙΟ ΜΗΧΑΝΗΜΆΤΩΝ

45,8% 50,3 % 19,5% 13,2% 10,2% 8,7% 2,6%

Γεωγραφική κατανομή δείγματος

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέρχονται από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ το 62,3% αυτών βρίσκεται εκτός Αττικής!

37,6%

ΑΤΤΙΚΉ

16,4%

ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ-ΘΡΆΚΗ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟΣ

9,2%

ΝΗΣΙΆ ΑΙΓΑΊΟΥ

8,8%

ΉΠΕΙΡΟΣ - ΙΌΝΙΑ ΝΗΣΙΆ

8,4%

ΣΤΕΡΕΆ ΕΛΛΆΔΑ

8,1%

ΘΕΣΣΑΛΊΑ

5,8%

ΚΡΉΤΗ

5,7% 5,5%

Ο κ τώ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 25


13 - 1 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2021 METROPOLITAN EXPO

FOODTECH

F O O D P R O C E S S I N G & PA C K A G I N G E X H I B I T I O N

Future solutions in the food industry Μαζί και η έκθεση

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ & ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων · ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) ΣΥΒΙΠΥΣ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας) · ΕΛΣΕΤ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ετικετοποιών) ΠΕΤΕΤ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων) · EEL (Ελληνική Εταιρεία Logistics) INCOFRUIT HELLAS (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών & Χυμών) ΣΒΠΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος) · ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος) ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου) · Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM Α.Ε Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42, Άγιος Δημήτριος | Τ: +30 210 5242100 | W: www.foodtech.gr | E: info@forumsa.gr SUPPORTED BY


ΟΔΗΓΟΣ ΣΟΚΟΛ ΑΤΑ Σ

CHOCO

MANIA Η σοκολάτα είναι αδιαμφισβήτητα η πρωταγωνίστρια της σεζόν. Δείτε τη σε ανανεωμένες μορφές και γεύσεις μέσα από το portfolio προμηθευτικών εταιρειών, ανακαλύψτε υπέροχες συνταγές για choco-tarts και μάθετε ενδιαφέρουσες ειδήσεις και προϊόντα στα choco news. Καλές δουλειές!

*Οι εταιρείες εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά.

Ο κ τώ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 27


ΟΔΗ ΓΟΣ ΣΟ ΚΟΛ ΑΤΑ Σ

ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ

Γνήσια υλικά για υπέροχες δημιουργίες

ΤΟ PORTFOLIO ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ ΣΤΗ ΣΟΚΟΛAΤΑ Κατακτήστε την τέχνη της σοκολάτας, χρησιμοποιώντας τη σειρά Σοκολατών ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ, της εταιρείας που υπογράφει μια ευρύτατη, απόλυτα εξειδικευμένη γκάμα υπερσύγχρονης παραγωγής στις δικές της εγκαταστάσεις. Η καταξιωμένη εταιρεία προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας κουβερτούρες και απομιμήσεις σοκολάτας, ιδιαίτερα εύκολες στη χρήση, σε μια ποικιλία μορφών, για την κάλυψη όλων των επαγγελματικών απαιτήσεων. Διαθέτει διάφορους τύπους σοκολάτας, για επικαλύψεις, για ψήσιμο μέσα σε ζύμες, καθώς και για άλλες εφαρμογές ζαχαροπλαστικής, ώστε να καλύπτεται κάθε ανάγκη του σύγχρονου ζαχαροπλάστη. Η κορυφαία γεύση και η εξαιρετική δομή των προϊόντων της ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ θα απογειώσουν ακόμα και την πιο απαιτητική επαγγελματική δημιουργία.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΣΤΗ ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΙΚΟΤΗΤΑ Το νέο glacage ΑΚΤΙΝΑ με 40% πραγματική σκούρα σοκολάτα προσφέρεται για ακαταμάχητους σοκολατένιους πειρασμούς. Εκτός από υπέροχη γεύση, προσδίδει στο τελικό προϊόν κορυφαία επικαλυπτικότητα και εντυπωσιακή γυαλάδα. Κατάλληλο για συντήρηση, ψύξη και κατάψυξη, με μεγάλη διατηρησιμότητα, χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά και η γεμάτη σοκολατένια γεύση του.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Οι έμπειροι τεχνικοί της εταιρείας λύνουν τις απορίες σας

Α Κ Τ Ι Ν Α Α Ε 210 - 512 2 410 , a k t i n a@a k t i n a f o o d s . g r

185 γρ. 1 γρ. 25 γρ. 20 γρ. 120 γρ. 70 γρ.

ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Κορυφαία σοκολάτα Golden Line 62% στερεά κακάο, για παρασκευές υψηλών απιτήσεων, με κορυφαία ποιότητα και πλούσια γεύση. Εγγυάται εξαιρετικό και σταθερό αποτέλεσμα σε κάθε εφαρμογή. Τip: Για ευκολία στο λιώσιμο και τη χρήση, συνιστάται η Golden Line σε μορφή buttons.

Ζάχαρη άχνη Μπεικιν πάουντερ Σκόνη αμυγδάλου Κακάο ΑΚΤΙΝΑ 20-22% Αλεύρι ζαχαροπλαστικής Αυγά ολόκληρα

Σε κάδο του μίξερ με φτερό τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το αβγό. Ζυμώνουμε στην

Τάρτα Σοκολάτας με Golden Line 62% PATE SUCRE (ΒΆΣΗ ΤΆΡΤΑΣ) ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ

1η ταχύτητα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το αβγό και ζυμώνουμε για άλλα 3. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 3 με 4 ώρες στο ψυγείο. Ανοίγουμε τάρτες στο μέγεθος της επιλογής μας τις

GANACHE ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ GOLDEN LINE 62%

500 ml 25 γρ. 350 γρ. 60 γρ.

Κρέμα γάλακτος 35% Γλυκόζη ή ιμβερτοσάκχαρο ή μέλι Σοκολάτα Κουβερτούρα Golden Line 62% Βούτυρο 82%

Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε σε βρασμό την κρέμα γάλακτος με το ιμβερτοσάκχαρο. Περιχύνουμε με το καυτό μείγμα τη σοκολάτα και ομογενοποιούμε με beamer. Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο το οποίο είναι μαλακό στους 24οC και τοποθετούμε τη γέμιση μέσα στην τάρτα.

οποίες ψήνουμε πρώτα για 10 λεπτά στους 165ο C τοποθετώντας εντός της τάρτας ένα σακουλάκι κλειστό με ρύζι ώστε να κρατηθεί έτσι το σχήμα

100 γρ.

Μαργαρίνη AKTILUX

(κωδ. 3500)

25 γρ.

Βούτυρο 82%

Τέλος τις αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν πριν

1 γρ.

Αλάτι

τις γεμίσουμε.

28 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

Σοκολάτα Γάλακτος με πλούσια γλυκιά γεύση και τέλεια ισορροπία μεταξύ κακάο και γάλακτος. Η ρευστότητά της προσφέρει ευκολία στη χρήση κάνοντάς την ιδανική για σοκολατάκια, γκανάς, μους, αλλά και για ανάμειξη σε κρέμες. Διατίθεται σε πλάκα και σε buttons, για να επιλέξετε τη μορφή που ταιριάζει στις εφαρμογές σας.

της τάρτας. Αφαιρούμε το σακουλάκι με το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.

Μοντάρισμα – Ντεκόρ Τοποθετούμε στη βάση της τάρτας μία στρώση ganache σοκολάτας Golden Line 62%. Επικαλύπτουμε την τάρτα με Glacage Σοκολάτας ΑΚΤΙΝΑ. Tip: Αν θέλουμε προσθέτουμε στην τάρτα μία στρώση Black Sour Cherry ή Ρίπλα σως φράουλα.


ΟΔΗ ΓΟΣ ΣΟ ΚΟΛ ΑΤΑ Σ

ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΕΒΕ

Εξαίσια σοκολάτα & ξηροί καρποί

ΤΟ PORTFOLIO ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΕΒΕ ΣΤΗ ΣΟΚΟΛAΤΑ Από την πρώτη συνταγή του Octaaf Callebaut για την εμβληματική 811 το 1911 μέχρι τα αποκαλυπτήρια της Ruby RB1, η ιστορία της σοκολάτας φέρει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της Callebaut. Η ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ είναι για σχεδόν τρεις δεκαετίες ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα, και ο Callebaut Ambassador Πέτρος Κανάκης μεταλαμπαδεύει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες με πάθος και αφοσίωση. Για τη σεζόν, προτείνει τις πραλίνες της Callebaut, που φτιάχνονται με εκλεκτούς ξηρούς καρπούς που καβουρδίζονται το αργότερο εντός 12 ωρών από το καθάρισμά τους για την προστασία των αιθέριων ελαίων τους με αποτέλεσμα εξαίσιο απαλό φρουτώδες άρωμα. Συνδυάστε τις με σοκολάτα για γεμίσεις σε σοκολατάκια, πλάκες σοκολάτας ή για να αρωματίσετε κρέμες, μους και παγωτά!

ΦΟΥΝΤΟYΚΙ, ΤΟ ΚΛΑΣΙΚO Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Ως βασικό συστατικό των παγκοσμίως διάσημων Βελγικών πραλινών, η πραλίνα φουντουκιού 50% PRA παραμένει ασυναγώνιστη για τη βελούδινη γεύση και την ομοιογενή υφή της. Από το πάντρεμά της με σοκολάτα γάλακτος παράγεται η περίφημη τζιαντούγια (Gia) της Callebaut.

Οι έμπειροι τεχνικοί της εταιρείας λύνουν τις απορίες σας

ΓΙΑΝΝΙΚ Α Σ Σ ΤΕ ΛΙΟΣ ΑΕΒΕ 210 577 2 3 37, headoffice@yiannikasgroup.com

ΓΕΜΙΣΗ ΠΡΑΛΙΝΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Κρέμα γάλακτος Κρόκους αβγών Ζάχαρη μάζα ζελατίνης πραλίνα φουντουκιού PRA Callebaut - Pralines - Fine Hazelnut Praline

Το μυστικό της πραλίνας αμυγδάλου Prama κρύβεται στο ήπιο καβούρδισμα του καρπού για έντονη γεύση και χρυσαφένιο χρώμα. Χρησιμοποιήστε ως γέμιση σε σοκολατάκια ή ως “ενισχυτικό” της γεύσης αμυγδάλου σε κάθε συνταγή.

100% ΑΠOΛΑΥΣΗ 0% ΖAΧΑΡΗ

Με έντονο καβούρδισμα για δυνατή γεύση φουντουκιού και 100% περιεκτικότητα σε καρπό χωρίς ζάχαρη, το PNP αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως γέμιση σε σοκολατάκια, αλλά γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ως γεύση παγωτού. Για ακόμα πιο healthy αποτέλεσμα, συνδυάστε ιδανικά με σοκολάτα Malchoc Callebaut που επίσης δεν περιέχει ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος στους 85°C, κι έπειτα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα. Ενσωματώνουμε τη ζελατίνη και την πραλίνα φουντουκιού. Αφήνουμε να κρυώσει και καταψύχουμε.

Γιορτινός κορμός 200 γρ. 50 γρ. 36 γρ. 14 γρ. 40 γρ.

ΑΜYΓΔΑΛΟ, ΓΙΑ EΝΤΟΝΗ ΓΕYΣΗ

22 γρ. Μάζα ζελατίνης 270 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη

CALLEBAUT® GOLD MOUSSE

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουμε το πουρέ με τη γλυκόζη την κρέμα και την κανέλα. Προσθέτουμε τη σοκολάτα Gold, το βούτυρο κακάο και τη μάζα ζελατίνης. Ανακατεύουμε καλά. Ενσωματώνουμε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος στους 35°C.

35 γρ. Πουρές lime Boiron 12 γρ. Γλυκόζη 2 γρ. Στικ κανέλας Carmencita 150 γρ. Σοκολάτα GOLD Callebaut 15 γρ. Βούτυρο κακάο Callebaut

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ Γεμίζουμε τη φόρμα του κορμού μέχρι τη μέση με μους Gold. Βυθίζουμε στο κέντρο το ένθεμα πραλίνας. Προσθέτουμε όση μους χρειάζεται και κλείνουμε με μπισκουί σοκολάτα. Καταψύχουμε. Αφού παγώσει, ξεφορμάρουμε και επικαλύπτουμε με γλασάζ Gold.

*Ολοκληρωμένη τη συνταγή με υλικά και εκτέλεση για γλασάζ Gold και μπισκουί σοκολάτας θα τη βρείτε στο site www.yiannikas.gr

30 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020


ΟΔΗ ΓΟΣ ΣΟ ΚΟΛ ΑΤΑ Σ

ION ΑΕ

Δυνατές επιλογές για αξέχαστα γλυκά

ΤΟ PORTFOLIO ΤΗΣ ΙΟΝ ΑΕ ΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Aν υπάρχει στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή ένα όνομα συνδεδεμένο με τη σοκολάτα, αυτό είναι η ΙΟΝ. Με έμφαση στην καινοτομία αλλά και με έναν απαράμιλλο ιστορικό «οπλισμό» 90 ετών, η κορυφαία εταιρεία διαθέτει, εκτός από καταναλωτικά προϊόντα, και μια τεράστια ποικιλία προϊόντων για ζαχαροπλαστική χρήση. Επιλεγμένες α' ύλες, υψηλές προδιαγραφές ποιότητας, μοναδική γεύση και υφή δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαγγελματικές δημιουργίες. Με ένα από τα πλέον οργανωμένα δίκτυα διανομής της αγοράς, και με άρτια εκπαιδευμένους κια έμπειρους πωλητές, η εταιρεία καλύπτει καθημερινά και άμεσα τις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματία. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ΙΟΝ είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που διαθέτει ολοκληρωμένη διαδικασία παραγωγής σοκολάτας και κακάο, από τον καρπό του κακάο έως το τελικό προϊόν.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Οι έμπειροι πωλητές της εταιρείας είναι στη διάθεσή σας στα:

Ι Ο Ν Α Ε 210 9 5 8 9 0 87, i o n s a l e s@i o n . g r

Δυο νέες κρέμες, η ION Cover Cream κακάο και η ION Cover Cream λευκή, είναι ιδανικές για επικαλύψεις σε αρτοσκευάσματα, κέικ, γλυκίσματα και τούρτες αλλά και παρασκευή γεμίσεων, ganache & mousse. Με βελούδινη υφή και γυαλιστερή όψη προσφέρουν μεγάλη ευκολία στη χρήση.

ΤEΛΕΙΑ ΥΦH, ΠΛΟYΣΙΑ ΓΕYΣΗ Η νέα Σοκοφρέτα Cream είναι μια κρέμα με πλούσια γεύση κακάο και βάφλας. Με άριστη συνεκτικότητα, ρευστότητα και υφή είναι ιδανική για εφαρμογές όπως ganache, γεμίσεις τουρτών και γλυκών, σοκολατινίων και κρουασάν (μετά το ψήσιμο), αλλά και στην παρασκευή παγωτού.

C

M

Y

196 γρ. λευκή 1100 γρ. 276 γρ. 76 γρ. 352 γρ.

Τούρτα Concerto CHABLON

375 γρ. 125 γρ.

σοκολάτα 51% βούτυρο κακάο

Λιώνουμε σε ένα μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο κακάο και διατηρούμε ρευστό το μίγμα.

σοκολάτα σοκοφρέτα Nucrema τριμολίνη φεγιετίν

Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα στους 35°C και προσθέτουμε τη σοκοφρέτα, την Nucrema και την τριμολίνη. Ζεσταίνουμε το μίγμα πάλι στους 55°C και προσθέτουμε τη φεγιετίν. Απλώνουμε πάνω σε λαμαρίνα 60x40 cm με αντικολλητικό χαρτί σε λεπτό φύλλο. Τοποθετούμε στο ψυγείο. ΚΡΕΜΈ ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ ΓΆΛΑΚΤΟΣ

350 γρ. 150 ml 100 γρ. 35 γρ. 450 γρ.

κρέμα γάλακτος γάλα κρόκοι μάζα ζελατίνης σοκολάτα γάλακτος, λιωμένη στους 40°C.

BISCUIT ΧΩΡΊΣ ΑΛΕΎΡΙ

362 γρ. 362 γρ. 203 γρ. 72 γρ.

ασπράδια αβγών ζάχαρη κρυσταλλική κρόκους αβγών κακάο, κοσκινισμένο

Κάνουμε μια μαρέγκα με τα ασπράδια και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους και τέλος το κακάο. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με σιλπάτ διαστάσεων 60x40εκ. και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 18 λεπτά.

32 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

Κάνουμε μια μια κρέμα ανγκλέζ στους 85ºC. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μάζα ζελατίνης. Κρυώνουμε στους 45 ºC και προσθέτουμε τηνλιωμένη σοκολάτα γάλακτος. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο. ΚΡΈΜΑ ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ ΥΓΕΊΑΣ

510 γρ. σοκολάτα 3011 265 γρ. σοκολάτα 7000

250 ml γάλα 980 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη ελαφρά

CM

MY

CY

CMY

Λιώνουμε τις σοκολάτες στους 45°C. Ζεσταίνουμε το γάλα και κάνουμε γαλακτοματοποίηση με τις λιωμένες σοκολάτες. Κρυώνουμε το μείγμα στους 35°C και προσθέτουμε την ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Χρησιμοποιούμε αμέσως.

K

ΜΕΊΓΜΑ ΨΕΚΆΣΜΑΤΟΣ ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ ΥΓΕΊΑΣ

50% - 50%

σοκολάτα 3011 – βούτυρο κακάο

Λιώνουμε σε μπεν μαρί και χρησιμοποιούμε στους 40°C. ΣΎΝΘΕΣΗ Σε τσέρκι 16x16 εκ, τοποθετούμε φύλλο biscuit. Προσθέτουμε 250 γρ. κρέμα σοκολάτας υγείας. Τοποθετούμε ένα φύλλο craquelin και αδειάζουμε 250 γρ. κρέμα σοκολάτας υγείας. Βάζουμε άλλο ένα φύλλο biscuit και κλείνουμε με κρέμα σοκολάτας υγείας (125 γρ). Τοποθετούμε την τούρτα στην κατάψυξη. Ξεφορμάρουμε και κάνουμε γραμμές με κορνέ Νο8 με το κρεμέ σοκολάτας γάλακτος και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Ψεκάζουμε την τούρτα με το πιστόλι ψεκάσματος. Τοποθετούμε σε τετράγωνα τουρτόχαρτα και διακοσμούμε με πλάκες σοκολάτας υγείας. • Pastry Chef: Χάρης Ψιλόπουλος

Φωτοφραφία: Ελένη Ρόκου

CRAQUELIN


ΟΔΗ ΓΟΣ ΣΟ ΚΟΛ ΑΤΑ Σ

LEDRA FOODS

Αγνές σοκολατένιες απολαύσεις

ΤΟ PORTFOLIO ΤΗΣ LEDRA FOODS ΣΤΗ ΣΟΚΟΛAΤΑ Η σοκολάτα είναι απαραίτητο συστατικό για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Η ΛΗΔΡΑ δημιουργεί αριστουργήματα με τις σοκολάτες της Cacao Barry του ομίλου Barry Callebaut. Γλυκές και πλούσιες σε γεύση, όπως αρμόζει σε μια άριστης ποιότητας σοκολάτα, αλλά και bitter για πιο ιδιαίτερες γεύσεις στα γλυκά αλλά και στα αλμυρά παρασκευάσματα. Η γεύση δεν μπορεί να περιοριστεί και δίνει τη σειρά της στις υπέροχες λευκές σοκολάτες και τη μοναδική σοκολάτα καραμέλας που ξεχωρίζει και απογειώνει τα γλυκά. Δεν ξεχνάμε τις πραλίνες από 100% φουντούκι και φιστίκι που με τη γεμάτη γεύση και τη βελούδινη υφή τους δίνουν στα γλυκά και τα σοκολατάκια πραγματική γεύση ξηρού καρπού. Γυαλιστερές επικαλύψεις και πλαστική σοκολάτα διακοσμούν τα γλυκά, τα παγωτά αλλά και τα σοκολατάκια.

ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Η σειρά Purity αντιπροσωπεύει την ένωση τέχνης και επιστήμης μέσα από τη ζύμωση Q. Η Ocoa είναι μια μαύρη κουβερτούρα

KAKAO ΣΤΟ MAXIMUM Μέρος της σειράς "Purity", η Alunga είναι μια ελαφρώς γλυκιά σοκολάτα γάλακτος

με έντονη γεύση κακάου και δόσεις οξύτητας, χάρη στην καινοτόμο ζύμωση Q, αποκαλύπτοντας τις καθαρές και έντονες γεύσεις

«νέας γενιάς» με καθαρή και έντονη γεύση κακάο, χάρη στη νέα και μοναδική μέθοδο ζύμωσης:

σε κάθε κόκκο.

τη ζύμωση Q.

ΚΑΦEΣ & ΚAΣΤΑΝΟ

Οι έμπειροι τεχνικοί της εταιρείας λύνουν τις απορίες σας

L E D R A F O O D S 210 4 8 3 474 8 , c h e f s@l e d r a f o o d s . g r   

Η σειρά Purity αναδεικνύει τα υψηλά επίπεδα τέχνης και αφοσίωσης που χρησιμοποιεί η Cacao Barry για να προσδόσει τις καλύτερες γεύσεις από τον καρπό του κακάο, για να προσφέρει μια καθαρή, αρωματισμένη γεύση. Η φροντίδα των καλλιεργητών του κακάο στην σειρά Purity δίνει στους chefs την ελευθερία και την αυτοπεποίθηση να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους. H Extra Bitter Guayaquil κουβερτούρα σοκολάτας με έντονη γεύση κακάο που ανυψώνεται απαλά με μια νύξη γεύσης καφέ και κάστανου.

SESAME CRAQUELINE

GIANDUJA FEUILLETINE

100 ml 250 γρ.

300 γρ. 30 γρ.

100 γρ. 300 γρ. 5 γρ 250 γρ 50 γρ.

Sesame & Gianduja Plaisir Table Bar 34 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

γάλα βούτυρο President 82% γλυκόζη ζάχαρη πηκτίνη ΝΗ σησάμι λευκό σησάμι μαύρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουμε το γάλα στους 104°C, προσθέτουμε όλα τα υλικά και αναμειγνύουμε. Απλώνουμε στο silpat, ψήνουμε στους 180°C για 8-10 λεπτά και κόβουμε.

gianduja plaisir milk feuilletine

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κάνουμε τέμπερινγκ την gianduja και έπειτα προσθέτουμε και τη feuilletine. Στη συνέχεια, κάνουμε μια λεπτή στρώση με την extra bitter guayaquil, αφήνοντας το κέντρο της κενό, και τοποθετούμε το τουίλ σησαμιού. Τέλος, γεμίζουμε με gianduja feuilletine και αφού κρυσταλλοποιηθεί, κλείνουμε με alunga.


Unbox Creativity.


ΟΔΗ ΓΟΣ ΣΟ ΚΟΛ ΑΤΑ Σ

(s)tart ΤΑΡΤΕΣ, ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΤΑΣΗ

36 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020


Ε

δώ και 35 χρόνια ο πατέρας μου διατηρεί ζαχαροπλαστείο στην πόλη της Ορεστιάδας, επομένως πάντοτε υπήρχε μέσα μου το μικρόβιο της ενασχόλησης με τη ζαχαροπλαστική. Κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο επάγγελμα μόλις ξεκίνησα το δεύτερο έτος της σχολής μου (Οικονομικά). Ήταν σαν να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Τελικά τελείωσα πρώτα τη σχολή μου και τη στρατιωτική μου θητεία και μετά ασχολήθηκα με τη ζαχαροπλαστική σε επαγγελματικό επίπεδο. Εργάστηκα σε δύο ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη παράλληλα με τις σπουδές. Κατά τη γνώμη μου, σε όλα τα γλυκά, είτε είναι απλά είτε σύνθετα, απαράβατος είναι ο κανόνας της ποιότητας των πρώτων υλών. Για μένα αξέχαστο είναι το γλυκό το οποίο σε ξενίζει στο άκουσμα των υλικών, σε ιντριγκάρει να το δοκιμάσεις και από την πρώτη κιόλας μπουκιά ξεχνάς τα πάντα και το απολαμβάνεις. Κάπως έτσι κατηγοριοποίησα και το γλυκό που δημιούργησα στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζαχαροπλαστικής, το Φεβρουάριο του 2020, στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος - μια υπέροχη εμπειρία. Οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι ήταν εξαιρετικοί, όπως και η κριτική επιτροπή. Ήταν μια ευκαιρία να μπορέσω να δείξω την αγάπη μου για τη ζαχαροπλαστική. Το θέμα αφορούσε τη δημιουργία ενός γλυκού, βασισμένου στις ελληνικές πρώτες ύλες και στα ελληνικά προϊ-

«

ΖΑΧΑΡΟΠΛAΣΤΗΣ

Θεόδωρος Θεοδοσίου ID

Τωρινή Θέση: Ζαχαροπλαστείο «Το Άλσος», Ορεστιάδα Τόπος Γέννησης: Ορεστιάδα Έβρου Χρονολογία Γέννησης: 29/10/1995 Σπουδές: Οικονομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Θράκης, Management/Social Communication στο Jagiellonian University στην Κρακοβία, Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία, σε δημόσια και ιδιωτική σχολή

up!

όντα. Έτσι λοιπόν, έστησα το γλυκό μου αποτελούμενο από μια τάρτα με αλεύρι από κάστανο, μία καραμέλα μελιού με δύο διαφορετικά είδη, ένα crumble από χαρούπι και καρύδι, μία κρέμα γιαουρτιού, μία μους πορτοκάλι και ένα γλάσο από βρώσιμη γύρη. Ήταν ο πρώτος διαγωνισμός που έλαβα μέρος, επομένως υπήρχε αρκετή πίεση, αρκετές ώρες δουλειάς, θέληση και πείσμα. Ευτυχώς το άγχος εξαφανίστηκε τα πρώτα λεπτά που μπήκαμε στους πάγκους εργασίας. Το χρυσό μετάλλιο που απέσπασα στη μαθητική κατηγορία είναι για μένα μια αξέχαστη στιγμή. Σίγουρα χρωστάω πολλά «ευχαριστώ» για όσα έχω καταφέρει μέχρι σήμερα. Πρώτα πρώτα, στην οικογένειά μου. Θαυμάζω τον πατέρα μου Γιώργο Θεοδοσίου για όλα όσα έχει πετύχει και πετυχαίνει, τις γεύσεις του και τα γλυκά του. Επίσης η κ. Μαρία Παναγκασίδου, η καθηγήτριά μου στη δημόσια σχολή ζαχαροπλαστικής, ήταν εκεί σε κάθε δυσκολία και σε ό,τι και αν χρειάστηκα. Ο κ. Κωνσταντίνος Τσενικίδης και ο κ. Νίκος Μιχαηλίδης είναι δύο άνθρωποι που συνεργάστηκα μαζί τους, μου μετέδωσαν γνώσεις, εμπειρίες. Είναι εξαιρετικοί τόσο στη δουλειά τους όσο και σαν άνθρωποι ξεχωριστά ο καθένας. Όσο για το πώς βλέπω το μέλλον, έχω όνειρα και αρκετούς στόχους, δεν θα πω ψέματα. Η βασική μου προσδοκία είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιοτικά και προσεγμένα γλυκά μαζί με τον πατέρα και τον αδερφό μου, προσαρμοζόμενοι στις μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Τα ατομικά γλυκά είναι σούπερ τάση για τον χειμώνα! Με ένα χρυσό μετάλλιο από τη Λέσχη Αρτοζαχαροπλαστών στο ενεργητικό του, και με σοβαρή οικογενειακή παράδοση, ο 25χρονος Εβρίτης Θοδωρής Θεοδοσίου κάνει το δικό του δυναμικό… start up στην τέχνη του γλυκού, προτείνοντας δύο deluxe, αλλά ανάλαφρες συνταγές για τάρτες. Επιμέλεια Πηνε λόπη Καράμπε λα Φωτογραφίες Παναγιώτης Πατσιατζ ής

Ο κ τώ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 37


ΟΔΗ ΓΟΣ ΣΟ ΚΟΛ ΑΤΑ Σ

TΆΡΤΑ ΛΕΥΚΉ ΣΟΚΟΛΆΤΑ ΜΕ ΑΝΑΝΆ ΖΎΜΗ ΤΆΡΤΑΣ 376 γρ.

Αλεύρι ζαχαροπλαστικής 162 γρ. Βούτυρο 1 τμχ. Αβγό 90 γρ. Άχνη 40 γρ. Πούδρα αμυγδάλου ΕΚΤΈΛΕΣΗ Ανακατεύουμε καλά στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη και την πούδρα αμυγδάλου. και προσθέτουμε τα αβγά. Αποσύρουμε από τον κάδο και τυλίγουμε το ζυμάρι με μία μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ψήνουμε στους 160 ο C για 18 με 20 λεπτά.

ΝΤΑΚΟΥΆΖ ΙΝΔΟΚΆΡΥΔΟ 100 γρ. Ασπράδι 30 γρ. Ζάχαρη 70 γρ. Πούδρα αμυγδάλου 30 γρ. Ινδοκάρυδο 100 γρ. Άχνη

425 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% 10 ml Λικέρ Malibu ΕΚΤΈΛΕΣΗ Βράζουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, την τριμολίνη και την πάστα καρύδας. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Ομογενοποιούμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ομογενοποιούμε και στο τέλος προσθέτουμε το ποτό. Αφήνουμε 24 ώρες στο ψυγείο, τη χτυπάμε ελαφριά και δουλεύουμε την επόμενη μέρα.

COULIS PINEAPPLE/ PASSION 250 γρ. Πουρές ανανά 50 γρ. Πουρές passion fruit 60 γρ. Ζάχαρη 7,5 γρ. Φύλλο ζελατίνης Κατ' επιλογή Κομμάτια ψιλοκομμένου ανανά

passion fruit και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα, που τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη ζελατίνη και ομογενοποιούμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κομμάτια ψιλοκομμένου ανανά και γεμίζουμε τη φόρμα της τάρτας.

μέσα σε νερό. Ζεσταίνουμε το γάλα και τον πουρέ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη. Λιώνουμε τη σοκολάτα και προσθέτουμε το γάλα με τον πουρέ. Ομογενοποιούμε με ραβδομπλέντερ και ενσωματώνουμε τη διογκωμένη κρέμα γάλακτος.

ΜΟΥΣ ΛΕΥΚΉ ΣΟΚΟΛΆΤΑ/ ΠΙΠΕΡΌΡΙΖΑ

ΛΕΥΚΉ ΕΠΙΚΆΛΥΨΗ

160 ml Γάλα 40 γρ. Πουρές πιπερόριζα 7,5 γρ. Φύλλα ζελατίνης 275 γρ. Λευκή σοκολάτα 450 ml Κρέμα γάλακτος ΕΚΤΈΛΕΣΗ Μουλιάζουμε το φύλλο ζελατίνης

143 ml Γάλα 260 γρ. Γλυκόζη 4 τμχ. Φύλλα ζελατίνης 525 γρ. Λευκή σοκολάτα 490 γρ. Ουδέτερο ζελέ ΕΚΤΈΛΕΣΗ Βράζουμε το γάλα και τη γλυκόζη μαζί και τα ρίχνουμε στη σοκολάτα. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και μετά ρίχνουμε το ουδέτερο ζελέ. Σε κάθε προσθήκη ομογενοποιούμε. πολύ καλά.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Βάζουμε τον πουρέ ανανά, τον πουρέ

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη και την πούδρα αμυγδάλου. Μόλις ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε τα αβγά. Αφού ομογενοποιηθεί το ζυμάρι, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ψήνουμε στους 160 ο C για 18 με 20 λεπτά.

MONTÉE ΚΑΡΎΔΑ/ ΒΑΝΊΛΙΑ 240 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% 1 τμχ. Βανίλια Μαδαγασκάρης 15 γρ. Τριμολίνη 80 γρ. Πάστα καρύδας 4 γρ. Φύλλα ζελατίνης 125 γρ. Λευκή σοκολάτα κουβερτούρα

38 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

ΥΛΙΚ Ά ΓΙΑ

3

ΤΕΜΆ ΧΙΑ


ΟΔΗ ΓΟΣ ΣΟ ΚΟΛ ΑΤΑ Σ

TΆΡΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΉ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΈΝΗ ΣΟΚΟΛΆΤΑ ZΎΜΗ ΤΆΡΤΑΣ 376 γρ. Αλεύρι ζαχαροπλαστικής 162 γρ. Βούτυρο 1 τμχ. Αβγό 90 γρ. Άχνη 40 γρ. Πούδρα αμυγδάλου ΕΚΤΈΛΕΣΗ Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη και την πούδρα αμυγδάλου. Μόλις ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε τα αβγά. Αφού ομογενοποιηθεί το ζυμάρι αποσύρουμε από τον κάδο. Τυλίγουμε το ζυμάρι με μία μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ψήνουμε στους 160 οC για 18 με 20 λεπτά.

ΠΑΝΤΕΣΠΆΝΙ/ΛΕΥΚΉ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΈΝΗ ΣΟΚΟΛΆΤΑ 350 γρ. Λευκή καραμελωμένη σοκολάτα 280 γρ. Βούτυρο 300 γρ. Αλεύρι

6 τμχ. Αβγά 135 γρ. Ζάχαρη 125 γρ. Ψιλοκομμένη λευκή καραμελωμένη σοκολάτα 10 γρ. Αλάτι ΕΚΤΈΛΕΣΗ Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Χτυπάμε τα αβγά και τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας με το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ψήνουμε στους 180 οC για 20-25 λεπτά.

COULIS BLUEBERRY 100 γρ. Πουρέ φρούτου blueberry 30 γρ. Ζάχαρη 3 γρ. Πηκτίνη

ΒURNT BUTTER MOUSSE 150 γρ. Kαμμένο βούτυρο 250 ml Kρέμα γάλακτος 35,-1% 150 γρ. Zάχαρη 100 γρ. Kρόκοι 3 τμχ. Φύλλα ζελατίνης 450 ml Κρέμα γάλακτος 35.1% ΕΚΤΈΛΕΣΗ Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και την κρέμα. Ρίχνουμε το μείγμα στους κρόκους και ζεσταίνουμε μέχρι τους 85oC . Προσθέτουμε τη ζελατίνη και το καμένο βούτυρο. Περνάμε από σινουά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τη διογκωμένη κρέμα γάλακτος.

ΜΟΥΣ ΛΕΥΚΉ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΈΝΗ ΣΟΚΟΛΆΤΑ

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τον πουρέ ή τα φρούτα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την πηκτίνη. Στους 45οC ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει το μείγμα.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Μουλιάζουμε το φύλλο ζελατίνης μέσα σε νερό. Ζεσταίνουμε το γάλα και τον πουρέ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη. Λιώνουμε τη σοκολάτα προσθέτουμε το γάλα. Ομογενοποιούμε με ραβδομπλέντερ και στη συνέχεια ενσωματώνουμε τη διογκωμένη κρέμα γάλακτος.

ΛΕΥΚΉ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΈΝΗ ΕΠΙΚΆΛΥΨΗ 143 ml Γάλα 260 γρ. Γλυκόζη 4 τμχ. Φύλλα ζελατίνης 525 γρ. Λευκή καραμελωμένη σοκολάτα 490 γρ. Ουδέτερο ζελέ

Βράζουμε το γάλα και τη γλυκόζη μαζί και τα ρίχνουμε στη σοκολάτα. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και μετά ρίχνουμε το ουδέτερο ζελέ. Σε κάθε προσθήκη ομογενοποιούμε πολύ καλά.

ΥΛΙΚ Ά ΓΙΑ

3

ΤΕΜΆ ΧΙΑ

4 0 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

M

Y

CM

MY

ΕΚΤΈΛΕΣΗ 160 ml Γάλα 1,5 τμχ. Φύλλα ζελατίνης 275 γρ. Λευκή καραμελωμένη σοκολάτα 450 ml Κρέμα γάλακτος

C

CY

CMY

K


CHOCO NEWS

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Επιμέ λεια Πέ τρος Πουλόπουλος, Εύη Παν ταζοπούλου

Στην Ελβετία το μεγαλύτερο συντριβάνι σοκολάτας Στη Ζυρίχη, έδρα της σοκολατοποιίας Lindt και στο αίθριο του μουσείου σοκολάτας Lindt Home of Chocolate, εγκαινιάστηκε προσφάτως το μεγαλύτερο συντριβάνι σοκολάτας. Ο λόγος για σοκολάτα που ρέει με ταχύτητα 2,2 κιλών το δευτερόλεπτο, μέσα από σωλήνες (το συνολικό μήκος των οποίων φτάνει τα 94 μέτρα), που είναι κρυμμένοι εντός του γλυπτού, το οποίο ζυγίζει συνολικά τρεις τόνους. Με έναν τεράστιο αναδευτήρα στην κορυφή το εντυπωσιακό συντριβάνι εγκαινιάστηκε παρουσία του διάσημου τενίστα, Ρότζερ Φέντερερ. Πέρα από το συντριβάνι, υπάρχει η Chocolateria όπου οι λάτρεις της σοκολάτας μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους ως maître chocolatier, δημιουργώντας τη δική τους μπάρα σοκολάτας, η Chocolate Boutique (500 τ.μ. για εξερεύνηση) και το Pralines Tasting Room. Η είσοδος κοστίζει 16,50 δολάρια για τους ενήλικες και 11 δολάρια για τα παιδιά, ωστόσο οι ανήλικοι κάτω των επτά ετών έχουν ελεύθερη είσοδο.

DOBLA CHRISTMAS 2020 Διακοσμητικά από σοκολάτα Τα νέα εποχιακά διακοσμητικά από σοκολάτα της Dobla για το φετινό χειμώνα και τις γιορτές βρίσκονται ήδη εδώ, με πολλά νέα και πανέμορφα σχέδια που υπόσχονται να κάνουν, άλλη μια χρονιά, τα γλυκά σας πιο εντυπωσιακά και ξεχωριστά. Η εποχιακή συλλογή της Dobla διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. ΛΑΟΥ∆Η ΑΦΟΙ ΑΕΒΕ, Τηλ. 210 6038001-3, www.laoudis.gr

ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΕΣ DELIGHT BAKE STABLE Ιδανικές για ψήσιμο μέσα σε ζύμη Η σειρά Delight Bake Stable περιλαμβάνει προϊόντα σοκολάτας με μειωμένα λιπαρά, προσφέροντας μια ιδανική λύση για ψήσιμο μέσα σε προϊόντα ζύμης, όπως cookies, κέικ, muffins, κρουασάν κ.λπ., χωρίς να καίγεται ή να απλώνει. Η σειρά διαθέτει διάφορες μορφές, όπως drops σε πολλά μεγέθη, buttons και sticks, για να δώσει λύση σε κάθε ανάγκη σας. ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ, Τηλ. 210 5122410, www.aktinafoods.com

ΠΡΑΛΙΝΑ EBANO Πλούσια γεύση σοκολάτας Η πραλίνα Ebano της εταιρείας Chocovic του ομίλου Barry Callebaut είναι ιδανική για επικαλύψεις και γεμίσεις. Με πλούσια γεύση σοκολάτας, δίνει στα γλυκά και τα σοκολατάκια τη μοναδικότητα που θέλετε. Διατίθεται σε δοχείο των 10 κιλών. ΛΗΔΡΑ ΕΠΕ, Τηλ. 210483748, www.ledrafoods.gr

42 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η κλασική τάση για σοκολάτα-πορτοκάλι επέστρεψε δυναμικά

ΤΕΛΕΙΟ ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Με μείγμα Petit Gateau Για την παρασκευή του πιο λαχταριστού σουφλέ σοκολάτας, το Petit Gateau της ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ αποτελεί την ιδανική λύση. Συνδυάζοντάς το και με κουβερτούρα 55% Cémoi, θα απογειώσετε γευστικά τις δημιουργίες σας. Τα ψημένα σουφλέ έχουν μεγάλη διατηρησιμότητα σε περιβάλλον κατάψυξης. Διατίθεται στην αγορά σε σακί των 10 κιλών.

Ο συνδυασμός σοκολάτας με πορτοκάλι αποτελεί έναν από τους πιο κλασικούς της ζαχαροπλαστικής. Σήμερα επανέρχεται ως τάση καθώς το λανσάρισμα 12 νέων προϊόντων από κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες, αποτυπώνει την προτίμηση του κοινού για εγγυημένη απόλαυση. Έτσι, η Cadbury πρόσφατα διάθεσε στην αγορά μία μπάρα σοκολάτας με πορτοκάλι, ενώ τον ίδιο γευστικό συνδυασμό έχουν και τα στρογγυλά μπισκότα της εταιρείας McVities. Από τη μεριά της η Ella Deliciously λάνσαρε vegan αμύγδαλα, βουτηγμένα σε σοκολάτα και πορτοκάλι. Επιπλέον, και η Galaxy συμπεριέλαβε στη σειρά των truffles τον κλασικό συνδυασμό, που παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, Τηλ. 2102419700, info@stelioskanakis.gr

Ο «ΑΓΙΟΣ ΤΟΠΟΣ» ΤΩΝ CHOCOLOVERS

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ARABESQUE

Ο παράδεισος της σοκολάτας βρίσκεται στο Μόντρεαλ και ακούει στο όνομα κατάστημα «Holy Choco». Όπως προδίδει η ονομασία του καταστήματος, αποτελεί «Άγιο Τόπο» για τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας και τα επικά επιδόρπια που σερβίρει θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό γλυκατζή. Βελγικές βάφλες, γαλλικές κρέπες σερβίρονται με συνοδευτικά που επιλέγει ο πελάτης (παγωτό, φρούτα, μπράουνις, μάφινς πάνω σε μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή «ρόδα», η οποία αλλά και ανεβάζει την απόλαυση σε υψηλό επίπεδο.

Πέντε ποικιλίες για όλα τα γούστα Η σειρά Arabesque αποτελείται από πέντε ποικιλίες σοκολάτας: Dark 70%, Dark 60%, Dark 52%, Milk 34% και White 30%, που εντυπωσιάζουν με την πλούσια γεύση και το υπέροχο άρωμά τους. Είναι ανθεκτικές, σταθερές σε αλλαγές θερμοκρασίας και παρουσιάζουν εξαιρετική συμπεριφορά στο λιώσιμο. Διατίθενται σε χαρτοκιβώτιο των 10 κιλών. SEFCO ZEELANDIA, Τηλ. 210 6633663, www.sefcozeelandia.gr

Choco room στις γαλλικές Άλπεις CHOCOA LUX ΚΑΚΑΟΜΑΖΑ ΣΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ «Απογειώνει» την απόλαυση Η κακαόμαζα της Chocoa Lux, η ανόθευτη, άγλυκη πάστα από καρπούς κακάο σε μορφή σταγόνας, αναμειγνύεται εύκολα στη σοκολάτα σας ανεβάζοντας την ένταση της απόλαυσης. Ιδανική για να δημιουργήσετε τις συνταγές σας σε γκανάς, πραλίνες κ.ά. Κυκλοφορεί σε doypack σακούλες του 1 κιλού. ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ, Τηλ. 210 5772337, www.yiannikas.gr

Το γαλλικό θέρετρο La Rosière-Med Club λανσάρει ένα δωμάτιο με θέμα τη σοκολάτα και το πορτοκάλι για τα φετινά Χριστούγεννα. Το κεφαλάρι του κρεβατιού είναι σχηματισμένο σε φέτες πορτοκαλιού από σοκολάτα, το γραφείο επίσης σοκολατένιο ενώ ακόμη και το ρολό τουαλέτας έχει άρωμα σοκολάτας! Καθημερινά το μενού , το οποίο είναι διαφορετικό κάθε ημέρα,είναι εμπλουτισμένο με σοκολατένιες τρούφες, ζεστές σοκολάτες, πρωτότυπα επιδόρπια σοκολάτας και άλλες σοκολατένιες λιχουδιές.

Ο κ τώ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 43


CHOCO NEWS

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Σύμμαχος της καρδιάς η σοκολάτα Σχεδόν 10% λιγότερες πιθανότητες για καρδιοπάθεια έχουν όσοι καταναλώνουν συστηματικά λίγη σοκολάτα, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα. Η εν λόγω έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση έξι προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες 336.289 εθελοντές παρείχαν λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες. Ο επικεφαλής, Dr. Chayakrit Krittanawong, καρδιολόγος στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor στο Χιούστον, δήλωσε: «Τα ευρήματά υποδηλώνουν ότι λίγη σοκολάτα βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς να διατηρούνται υγιή. Κατά το παρελθόν, κλινικές μελέτες είχαν δείξει ότι η σοκολάτα είναι ευεργετική τόσο για τα αγγεία όσο και για την αρτηριακή πίεση».

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ Για γιορτινές δημιουργίες Για ασυναγώνιστες γιορτινές δημιουργίες, επιλέξτε τις κρέμες Chocosilk, White Silk και Ruby Silk Covers της Siebin. Εφαρμόζουν τέλεια, διαθέτουν πλούσια γεύση και αποτελούν ιδανική επιλογή για να διακοσμήσετε γλυκίσματα. Σε δοχείο των 6 κιλών. ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ, Τηλ.: 210 2406990, 210 2406688, info@konta.gr

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ Τα 150 χρόνια ζωής γιορτάζει το Metropolitan Museum of Art (Met) και ενέταξε

ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ

μια ειδική συλλογή από 12 σοκολάτες στο gift shop του μουσείου. Η συλλογή

στο διάσημο μουσείο της Νέας

Για το απαιτητικό κοινό Εύκολο λιώσιμο, καλή ρευστότητα, βελούδινη υφή, έντονη γεύση και άρωμα κακάο από την καταξιωμένη κουβερτούρα Υγείας 3011 που λανσάρει τη «δίδυμή» της, τη νέα κουβερτούρα Υγείας 3011 με stevia χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Διατηρεί τα ίδια γευστικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, με μόνη διαφορά την αντικατάσταση της ζάχαρης με φυσικά γλυκαντικά από το φυτό stevia.

Υόρκης και το κόστος τους ανέρ-

ΙΟΝ ΑΕ, Τηλ.: 210 4814971, www.ion.gr

αυτή είναι αποτέλεσμα της δίχρονης συνεργασίας του Met με την εταιρεία Mast, η οποία μετάφερε πρόσφατα την έδρα της στο Mount Kisco, στη Νέα Υόρκη. Στη συσκευασία κάθε σοκολάτας απεικονίζονται πίνακες που υπάρχουν

χεται σε 9 δολάρια, με τα 5,5 εξ αυτών να προορίζονται για το ταμείο του Met.

Σοκολατένια βαμπίρ, νυχτερίδες και κρανία Μαζί με το φθινόπωρο ήρθε και το Halloween! Μοναδικές και κυρίως τρομακτικές σοκολατένιες λιχουδιές δημιούργησε φέτος το κατάστημα Hotel Chocolat στο Λονδίνο για την πιο μυστικιστική γιορτή του έτους. Η συλλογή κυκλοφορεί με πληθώρα σοκολατένιων, τρομακτικών προιόντων. Σοκολατένιες καραμέλες που εκπέμπουν τρόμο, σοκολάτες πραλίνας σε σχέδια βαμπίρ, νυχτερίδες, κρανία, βολβοί ματιών και κολοκύθες, όλα φτιαγμένα μόνο από σοκολάτα θα μαγέψουν τους fans του Halloween.

4 4 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

ΝΕA PRALIN HAZELNUT WHITE Νέα γεύση φουντούκι-σοκολάτα Δύο νέα προϊόντα φουντουκιού παρουσιάζει η FOODSTUFF. Λευκή πραλίνα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φουντούκι, ιδανική για γέμιση και επικάλυψη σε κέικ, τσουρέκια, κρουασάν, βάφλες και τέλεια επικάλυψη για τη φουντουκόπιτα της FOODSTUFF. Συνδυάστε τη με τη γεύση σοκολάτα-φουντούκι με εκλεκτές ποικιλίες κακάο και πούδρα φουντουκιού. FOODSTUFF ΕΠΕ, Τηλ.: 210 9719197, develop@foofstuff.com.gr


Ρ ΕΠΟ Ρ ΤΑ Ζ

[ CORONO-CHRISTMAS ]

Σε τι ποντάρουν οι επαγγελματίες ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΈΣ ΓΙΟΡΤΕΣ; Έντονη είναι η προσμονή για τα φετινά Χριστούγεννα από τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν την επερχόμενη περίοδο ως μια πιθανή ανάσα για τα ταμεία τους. Το Α-Ζ μίλησε με ιδιοκτήτες αρτοζαχαροπλαστείων, από την Κρήτη έως την Κατερίνη, για το τι μέλλει γενέσθαι στα καταστήματά τους ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Κ ε ί μ ε ν ο Ε λ ι σ ά β ε τ Π α π ο ύ λ ι ο υ Φ ω τ ο γ ρ α φ ί ε ς Α ρ χ ε ί ο κ α τ α σ τ η μ ά τ ω ν, Α - Ζ

4 6 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020


Δ

εν είμαστε πολύ μακριά από μια παραδοσιακά κερδοφόρα για τον κλάδο εποχή του του χρόνου και, ενώ σύμφωνα με τους λοιμοξιωλόγους βιώνουμε το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, τα αρτοζαχαροπλαστεία και φέτος θα ποντάρουν στην έγκαιρη και αποτελεσματική οργάνωση των προμηθειών και των πλάνων παραγωγής για τη γιορτινή περίοδο. Επιχειρηματίες του κλάδου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας μοιράστηκαν μαζί μας τα σχέδια, τις προσδοκίες τους και τις ανησυχίες τους για τη φετινή εορταστική σεζον.

Ο χρόνος και ο όγκος των παραγγελιών Το φθινόπωρο είναι η περίοδος που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων οργανώνουν τις δραστηριότητές τους και καθορίζουν τις ανάγκες τους σε υλικά ώστε να προμηθευτούν εγκαίρως τις απαραίτητες Α’ ύλες για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο κ. Παύλος Σπανός από τον Πειραιά ξεκινάει τις παραγγελίες για τα Χριστούγεννα μέσα στο φθινόπωρο και το ίδιο πρόκειται να κάνει και φέτος ανεξαρτήτως κορωνοϊού. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα ακολουθεί και ο κ. Βασίλης Βλάχος στην Ηλιούπολη της Αθήνας, ο οποίος φροντίζει να κάνει εγκαίρως μεγάλο μέρος των παραγγελιών για τα Χριστούγεννα. «Ειδικά φέτος, το 2020, γνωρίζουμε πως οι τιμές σε ορισμένες Α’ ύλες πρόκειται να ανέβουν και φροντίσαμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα προϊόντα ήδη από τον Σεπτέμβριο ώστε να μη χρειαστεί να ανεβάσουμε κι εμείς τιμές» μας εκμυστηρεύτηκε ο κ. Βλάχος. «Τη... θεωρητική προετοιμασία σχετικά με το τι νέο προϊόν θα φτιάξουμε και ποιο θα απορρίψουμε την ξεκινάμε με βάση τα περσινά δεδομένα και έπειτα μελετάμε ανά κατηγορία προϊόντος τις ποσότητες. Τέλος, συντάσσουμε τη λίστα με τις Α’ ύλες και τις συσκευασίες που χρειαζόμαστε και έτσι βγαίνει το χρονοδιάγραμμα ανά εβδομάδα. Σαφώς, με την ασταθή κατάσταση που επικρατεί φέτος θα γίνουν κάποιες αλλαγές. Είναι απόλυτα φυσικό. Θα πρέπει ο κάθε συνάδελφος να... ράψει το κουστούμι που του ταιριάζει» μας είπε ο κ. Κώστας Κουμάκης, που διατηρεί τρία καταστήματα στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην Έδεσσα, ο κ. Όθων Τερζόγλου σημείωσε πως «οι χριστουγεννιάτικες προμήθειες έχουν επηρεαστεί από τον Covid 19. Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην αγορά, λόγω της πανδημίας, εμείς θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τις προμήθειές μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι παραγγελίες θα γίνουν κανονικά όπως κάθε χρόνο» ενώ στο «Γερμανικό Αρτοζαχαροπλαστείο ΜΑΧ» στην Κατερίνη, ο κ. Τηλέμαχος Νενεκίδης οργανώνει τις παραγγελίες για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές συνήθως στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. «Φέτος, λόγω κορωνοϊού, ίσως γίνουν 10 ημέρες αργότερα οι παραγγελίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προσδοκώμενος τζίρος και σταθερές τιμές Ο κ. Σπανός στον Πειραιά είναι αρκετά προβληματισμένος όσον αφορά τον τζίρο για τη φετινή χρονιά. «Ειλικρινά, είναι τόσο μετέωρα τα πράγματα φέτος, που δυσκολεύομαι να έχω εικόνα για τον τζίρο την περίοδο των γιορτών. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος, πολύ διστακτικός και φοβάμαι πως δεν θα είναι καλά τα πράγματα. Η οικονομία είναι μια αλυσίδα και έτσι όπως είναι η κατάσταση δυστυχώς επηρεάζονται όλοι οι κλάδοι». Στο «Othon Bakery and Catering» στην Έδεσσα, ο κ. Τερζόγλου αναμένει έναν καλύτερο τζίρο τις ημέρες των εορτών. «Η κίνηση είναι πολύ καλή γιατί συμπίπτει μια σειρά από γεγονότα, όπως τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα, διάφορα επιδόματα, κ.λπ. Όλα αυτά συντελούν στο να ανέβουν λίγο τα νούμερα στον τζίρο εκείνες τις ημέρες». Ο κ. Κουμάκης στην Κρήτη πιστεύει ότι οι καταναλωτές θα είναι συγκρατημένοι και ότι τα έσοδα θα είναι λιγότερα. «Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος όταν τόσοι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι σε αναστολή και όταν όλη η εστίαση βρίσκεται

«Οι χριστουγεννιάτικες προμήθειες έχουν επηρεαστεί από τον Covid 19. Παρά τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, εμείς θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τις προμήθειές μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι παραγγελίες θα γίνουν όπως κάθε χρόνο». Όθων Τερζόγλου, “Othon Bakery and Catering”, Έδεσσα, N. Πέλλας

σε κρίσιμη καμπή. Οι σταθεροί πελάτες που είναι και η βάση μας θα αγοράσουν τουλάχιστον τα απαραίτητα και σίγουρα αναμένουμε τους μη σταθερούς, αυτούς που έρχονται κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα», πρόσθεσε ο κ. Κουμάκης. Με απόλυτη αισιοδοξία, στον αντίποδα, ο κ. Νενεκίδης στην Κατερίνη περιμένει αύξηση των εσόδων. «Κάθε χρόνο φροντίζουμε να έχουμε καινούργια και πρωτοπόρα προϊόντα ώστε να διατηρούμε τους σταθερούς πελάτες μας και συγχρόνως να προσελκύουμε νέους». Την ίδια αισιοδοξία διατηρεί και ο κ. Βλάχος για φέτος. «Είμαστε πολύ θετικοί για τις γιορτές. Ευτυχώς οι πελάτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας κάθε χρόνο. Η πορεία μας είναι ανοδική, έχει ανέβει ο τζίρος ανά απόδειξη, και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό και τις γιορτές. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει και το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε προσθέσει και την υπηρεσία delivery και πιστεύουμε πως θα βοηθήσει και το γιορτινό τζίρο». Όσον αφορά στο κόστος των προϊόντων, κανένας από τους επιχειρηματίες δεν θέλει να αυξήσει τις τιμές για την εορταστική περίοδο. Αντιθέτως, πρόκειται να τις κρατήσουν σταθερές, να κάνουν προσφορές όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες και μόνο αν υπάρχουν αυξομειώσεις στις τιμές των Α’ υλών να προβούν στις αντίστοιχες προσαρμογές.

Ο κ τώ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 47


Ρ ΕΠΟ Ρ ΤΑ Ζ ΓΙΟ Ρ Τ Ε Σ

«Κάθε χρόνο φροντίζουμε να έχουμε καινούργια, διαφορετικά και πρωτοπόρα προϊόντα, ώστε να διατηρούμε τους σταθερούς πελάτες μας και συγχρόνως να προσελκύουμε νέους».

«Τη... θεωρητική προετοιμασία για το τι νέο προϊόν θα φτιάξουμε και ποιο θα απορρίψουμε την ξεκινάμε με βάση τα περσινά δεδομένα, και έπειτα μελετάμε ανά κατηγορία προϊόντος τις ποσότητες».

Τηλέμαχος Νενεκίδης, “Γερμανικό Αρτοζαχαροπλαστείο MAX”, Κατερίνη, Ν. Πιερίας

Κώστας Κουμάκης, “Ζαχαροπλαστείο Κουμάκης”, Ηράκλειο, Ν. Κρήτης

Επένδυση στη διακόσμηση και νέα προϊόντα Πλούσιο χριστουγεννιάτικο στολισμό έχουν σκεφτεί οι καταστηματάρχες με τους οποίους μιλήσαμε για τις επιχειρήσεις τους. Ο κ. Κουμάκης στο Ηράκλειο μας είπε πως φέτος θα στολίσει τα καταστήματά του πιο όμορφα από ποτέ, κόντρα σε κάθε αρνητικό κλίμα. «Δεν πρέπει να πτοούμαστε από τις δυσκολίες. Πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο. Να ανακτούμε την αισιοδοξία μας με όποιον τρόπο γίνεται. Άλλωστε μέσα στα καταστήματά μας περνάμε πιο πολλές ώρες από το σπίτι μας, έτσι δεν είναι; Γιατί να μην είναι ευχάριστα; Είναι και θέμα marketing». Με την ίδια διάθεση θα στολίσει και ο κ. Βλάχος το κατάστημά του στην Ηλιούπολη. «Φέτος, ο στολισμός θα είναι ακόμη πιο έντονος. Πιο πλούσιος από πέρσι. Μας αρέσει να δίνουμε μια νότα αισιοδοξίας και στους πελάτες μας αλλά και σε εμάς φυσικά», σημειώνει. Πέρα από το στολισμό, ανάλογη βαρύτητα δίνεται φυσικά και στα προϊόντα. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, την περίοδο των εορτών, αυξάνουν τον αριθμό των προϊόντων τους και προσαρμόζουν τους ήδη υπάρχοντες κωδικούς ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία στους πελάτες τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό. Στην Έδεσσα, ο κ. Τερζόγλου επικεντρώνεται

4 8 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

στην παραγωγή παραδοσιακών γλυκών και λατρεύει το πάντρεμα του παλαιού με του νέου στις συνταγές του, ενώ το αγαπημένο του υλικό την εορταστική περίοδο είναι η σοκολάτα. Στην Κατερίνη, ο κ. Νενεκίδης θα κάνει πρόσθετες αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα ώστε να δοκιμάζει ο κόσμος και να γεύεται καινούργιες γεύσεις, ενώ το κύριο υλικό για τα γλυκά του καταστήματος είναι οι ξηροί καρποί, καρύδι-φιλέ αμυγδάλου. Στο Ηράκλειο, ο κ. Κουμάκης θα αναθεωρήσει κάποια προϊόντα «ώστε να γίνουν πιο προσιτά στο βαλάντιο που διαθέτουν οι πελάτες. Επιπλέον, σίγουρα θα στοχεύσουμε σε προϊόντα που έχουν ως τελικό αποδέκτη το παιδί, όπως τα μπισκότα και τα μάφιν, και φυσικά θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις σοκολατένιες κατασκευές, π.χ. σοκολατένια σπιτάκια, δεντράκια, κ.λπ. Η σοκολάτα και η αμυγδαλόπαστα άλλωστε είναι οι πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο», όπως μας είπε ο ίδιος. Επιστρέφοντας στην Αθήνα και στον Πειραιά, ο κ. Σπανός θα παραμείνει πιστός στο παραδοσιακό ισλί (ένας από τους λόγους που επισκέπτονται οι πελάτες το κατάστημά του), ενώ ο κ. Βλάχος, πέρα από την ποικιλία των παραδοσιακών προϊόντων, προωθεί εδώ και δύο χρόνια το ιταλικό πανετόνε, το οποίο κερδίζει σταθερά και αυξητικά το κοινό του.


«Είναι τόσο μετέωρα τα πράγματα φέτος, που δυσκολεύομαι να έχω εικόνα για τον τζίρο στις γιορτές. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος, πολύ διστακτικός και φοβάμαι πως δεν θα είναι καλά τα πράγματα».

«Είμαστε πολύ θετικοί για τα Χριστούγεννα. Ευτυχώς οι πελάτες μας ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας κάθε χρόνο. Η πορεία του καταστήματος είναι ανοδική και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό».

Παύλος Σπανός, “Παυλάκης- Γλυκές Γεύσεις”, Πειραιάς, Ν. Αττικής

Βασίλης Βλάχος, “Βλάχος Bakery and Pastry”, Ηλιούπολη, Ν. Αττικής

Το στοίχημα Covid και οι νέες συνθήκες

Από την άλλη, ο κ. Κουμάκης δηλώνει ότι δεν θα έβαζε σε τυποποίηση αρκετά παραδοσιακά προϊόντα, όπως για παράδειγμα ο κουραμπιές ή τα καλιτσούνια, ενώ για άλλα προϊόντα έχει φροντίσει ήδη να υπάρχουν τα κατάλληλα είδη συσκευασίας και η σωστή σήμανση που προβλέπει ο νόμος. Οι νέες συνθήκες και η αβεβαιότητα για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο δεν θα φέρουν αλλαγές στον αριθμό του προσωπικού. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θεωρούν πως το προσωπικό που ήδη διαθέτουν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους. Με εξαίρεση τον κ. Τερζόγλου στην Έδεσσα, ο οποίος τόνισε πως τις ημέρες των εορτών το προσωπικό πρέπει να αυξάνεται και για το λόγο αυτό προσλαμβάνει επιπλέον άτομα την περίοδο των εορτών. Παρόλο που η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, οι επαγγελματίες του κλάδου φαίνονται θετικοί για τη φετινή και τόσο ιδιαίτερη περίοδο των Χριστουγέννων. Διανύουμε μια φάση κατά την οποία οι ιδιοκτήτες πρέπει να διασφαλίσουν πως οι επιχειρήσεις τους είναι ανθεκτικές και ευέλικτες. Άλλωστε, ο κλάδος της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, όντας ένας από τους δυναμικότερους κλάδους, έχει αντεπεξέλθει και επιβιώσει σε καιρούς πολέμων και οικονομικής ύφεσης, βγαίνοντας πάντα πιο δυνατός.

Η οργάνωση και η εφαρμογή των διαδικασιών υγιεινής και ασφάλειας είναι τώρα πιο απαραίτητες από ποτέ για τα καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος. Τα νέα μέτρα υγιεινής για την πρόληψη και την προστασία με στόχο τη μείωση της εξάπλωσης του Covid 19 υποχρεώνουν κάθε επιχείρηση να ακολουθεί και να τηρεί διαδικασίες που συνεχώς μεταβάλλονται ώστε να εξασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια εργαζομένων και πελατών. Η συσκευασία των προϊόντων είναι μια ενέργεια που πράττουν όλοι οι επιχειρηματίες με τους οποίους συνομιλήσαμε. Συγκεκριμένα, ο κ. Βλάχος φρόντιζε πάντα τα προϊόντα του να είναι συσκευασμένα, όπου αυτό ήταν δυνατόν, ενώ φέτος θα δώσει ακόμη περισσότερη προσοχή στο κομμάτι αυτό. «Πέρα από την υγιεινή και την ασφάλεια για τους πελάτες μας, τα συσκευασμένα προϊόντα βοηθούν και στην εξυπηρέτηση. Ο κόσμος εξυπηρετείται πιο γρήγορα, δεν μένει πολλή ώρα στο κατάστημα και υπάρχει καλύτερη ροή στην αίθουσα», σημείωνει ο ίδιος. Επιπλέον, έχει λάβει μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία, και πέρα από τις μάσκες που δίνονται δωρεάν στους πελάτες του καταστήματος έχει φροντίσει να υπάρχουν θερμόμετρα και βιταμίνες στο κατάστημα για το προσωπικό.

Ο κ τώ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 49


Π Α Ρ ΟΥ Σ Ι Α Σ Η

[ D. Stergiou Bakery & Pastry ]

Νέος χώρος ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΕΣ ΑΙΧΜΉΣ

Σε νέο σημείο, επί της λεωφόρου Φυλής, στο Καματερό, άνοιξε τις πόρτες του, πριν από έξι μήνες, το αρτοζαχαροπλαστείο D. Stergiou, το οποίο πλέον υποδέχεται τους πελάτες του σε έναν σύγχρονο και πλήρως ανακαινισμένο χώρο με την υπογραφή της ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN ΑΕΒΕ. Κείμ ε νο Πέ τ ρος Πουλόπουλος Φωτογραφίες Α ρχείο Ευρ ωψυ κ τικ ή Design

01

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

2020

ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ

13

ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

50 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

360 τ.μ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟΝ

179

ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

6.00 π.μ. - 22.30 μ.μ. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ


Μ

02

03

1. Η πρόσοψη του αρτοζαχαροπλαστείου D. Stergiou επί της λεωφόρου Φυλής. 2. Άποψη από το εσωτερικό του καταστήματος, όπου τα μεγάλα δίχρωμα γρανιτένια πλακάκια δίνουν μια αίσθηση πολυτέλειας. 3. Τα λαχταριστά σνακ (κρουασάν, ντόνατς, κ.λπ.) προβάλλονται ιδανικά μέσω των νέων ειδικά σχεδιασμένων βιτρίνων. 4. Σε πρώτο πλάνο το

κεντρικό ψυγείο-βιτρίνα με τα σιροπιαστά και στο βάθος το πόστο του ψωμιού, όπου βρίσκονται όλα τα αρτοσκευάσματα. 5. Ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Στεργίου, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησής του να υπάρχει συντονισμένος και εντατικός έλεγχος τόσο της λειτουργίας όσο και της παραγωγικής διαδικασίας.

04

ε ένα πλατύ χαμόγελο και τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας που επιτάσσει η εποχή, ο Δημήτρης Στεργίου, ιδιοκτήτης του D. Stergiou Bakery & Pastry, μας υποδέχθηκε στο ανακαινισμένο κατάστημά του, στη λεωφόρο Φυλής. Αφού μας ξενάγησε στον πολυτελή χώρο εξυπηρέτησης πελατών, μας μίλησε για την εξέλιξη των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, στην οποία έχει ενεργή παρουσία τα τελευταία 17 χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο 38χρονος αρτοποιός, και για τα έξι αρτοζαχαροπλαστεία του δικτύου του έχει εμπιστευτεί την ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN ΑΕΒΕ με την οποία, συν τω χρόνω, έχει αναπτύξει μια άριστη συνεργασία.

Η πρώτη επαφή με το ζύμωμα του ψωμιού «Το 2003 άνοιξα το πρώτο μαγαζί που ήταν πρατήριο άρτου. Μετά από δύο χρόνια, άνοιξα ένα καινούργιο κατάστημα, αλλά με εργαστήριο αυτή τη φορά, και τότε ήταν που ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την παρασκευή του ψωμιού. Η δουλειά του αρτοποιού έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν τελειώνει ποτέ. Εξάλλου, δεν μπορείς να πεις ότι την ξέρεις 100% διότι συνεχώς προκύπτουν καινούργια πράγματα» σημειώνει ο κ. Στεργίου. Το 2008 ξεκίνησε να λειτουργεί το αρτοζαχαροπλαστείο D. Stergiou στο Καματερό, ενώ έκτοτε προστέθηκαν άλλα τρία καταστήματα, σε Περιστέρι, Λιόσια και Θρακομακεδόνες, συμπληρώνοντας το δίκτυο των συνολικά έξι επιχειρήσεων D.Stergiou στη δυτική

05

Ο κ τώ β ριο ς 2020 Α-Ζ I 51


Π Α Ρ ΟΥ Σ Ι Α Σ Η

D. S T ERG I O U B A K ERY & PA S T RY

01

Αττική. Μάλιστα, το κατάστημα στους Θρακομακεδόνες αποτελεί έως σήμερα το κεντρικό εργαστήριο παραγωγής του δικτύου για προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και παγωτού.

Πελατοκεντρική διάταξη του χώρου Η διάταξη του χώρου, μετά τις εργασίες που υλοποίησε η ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN, έχει διαμορφωθεί με βάση τα πόστα. Έτσι, με το που μπαίνει κανείς στο κατάστημα, δεξιά βρίσκονται τα ψυγεία με τα γλυκά σε βιτρίνες με διπλά κουρμπαριστά κρύσταλλα, για την καλύτερη προβολή των προϊόντων. Ακολούθως (απέναντι από την κεντρική είσοδο), είναι το πόστο του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων με κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο δρυς ισόβενο σε συνδυασμό με λευκή λάκα. Στη συνέχεια, υπάρχει το πόστο του σνακ και του καφέ, όπου κατασκευάστηκε πανοραμική ραφιέρα με μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία. Στο κέντρο του καταστήματος δεσπόζουν τα ψυγεία με τα σιροπιαστά. Στο νέο D.Stergiou χρησιμοποιήθηκαν αποχρώσεις μπεζ, λευκού και μαύρου χρώματος, με μεγάλα δίχρωμα γυαλιστερά γρανιτένια πλακάκια και λευκή οροφή με χωνευτά και κρεμαστά φώτα. Το σετ των βιτρινών με λευκό και μαύρο γρανίτη συνδυάζονται άψογα με το μασίφ ξύλο. Επιπλέον, οι ξύλινες χειρά-

52 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

μαξες προβάλλουν ιδανικά συσκευασίες χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων. «Με την ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN συνεργαζόμαστε χρόνια και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Υπάρχει συνεχής τεχνική υποστήριξη και σε ό,τι χρειαστούμε είναι δίπλα μας» σχολίασε σχετικά ο κ. Στεργίου.

03

02

1. Το πόστο του καφέ και δίπλα η βιτρίνα με τα προιόντα ζύμης και τα σνακ. 2. Ο barista του καταστήματος ετοιμάζεται για μία νέα εκχύλιση espresso. 3. Τα κριτσίνια σε διάφορες γεύσεις αποτελούν προϊόν σήμακατατεθέν του καταστήματος D. Stergiou Bakery & Pastry.

Προϊόντα με έμφαση στις πρώτες ύλες Το D. Stergiou Bakery & Pastry διαθέτει μεγάλη ποικιλία χειροποίητων προϊόντων, τα οποία παράγονται καθημερινά στο εργαστήριο στους Θρακομακεδόνες, πληρώντας πάντα όλες τις προδιαγραφές του HACCP. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε όσο το δυνατόν ποιοτικότερο προϊόν δίνοντας έμφαση στην προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών», σημείωσε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και συνέχισε: «Στα ψωμιά κάνουμε αργή ωρίμανση με προζύμι. Γι’ αυτό το λόγο διαθέτουμε ειδικές προζυμομηχανές, αλλά και ειδικούς θαλάμους που δημιουργούν τις συνθήκες που χρειάζονται τα ψωμιά αργής ωρίμανσης. Αυτή η διαδικασία βελτιώνει τόσο τη γεύση όσο και τη διατηρησιμότητα του προϊόντος. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο διαφοροποιούμαστε από τον ανταγωνισμό». Όσον αφορά τα προϊόντα που κάνουν το αρτοζαχαροπλαστείο D. Stergiou να ξεχωρίζει, αυτά είναι τα κριτσίνια, ενώ και τα

χειροποίητα παγωτά σε 18 γεύσεις συγκεντρώνουν τα κολακευτικά σχόλια των πελατών. «Το φιστίκι φτιάχνεται με πραγματικό φιστίκι, αφού το κάνουμε εμείς πάστα. Το καϊμάκι μας το παρασκευάζουμε με σαλέπι και η γεύση σνίκερς γίνεται με χειροποίητη καραμέλα», τόνισε ο κ. Στεργίου. Πάντως, στο κομμάτι των γλυκών, ο κωδικός που ξεχωρίζει στο αρτοζαχαροπλαστείο είναι μια βάφλα με τραγανή βάση γεμισμένη με κρέμα προφιτερόλ ή patisserie. Αναφορικά με τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, ο 38χρονος ιδιοκτήτης υπογράμμισε ότι ακόμη δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπε-

ράσματα, αφού το κατάστημα άνοιξε λίγες ημέρες πριν από το lockdown. Τέλος, σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια απάντησε ότι προς το παρόν δεν προτίθεται να ανοίξει άλλο κατάστημα, ενώ στόχος του είναι η συνεχής βελτίωση και ο αποτελεσματικός έλεγχος της επιχείρησης.

Φυλής 78, Καματερό, ΤΚ: 134 51 210 2315707 DStergiou.bakery.pastry


Κ ΑΦΕΣ

ΝΕΑ

COFFEE SHOTS Μικρές δόσης… καφεΐνης από την Ελλάδα και τον κόσμο, για το τι «ψήνεται» στο παρόν και το μέλλον του καφέ. Επιμέλεια Πέτρος Πουλόπουλος

Καφές και σνακ με μηνιαία συνδρομή

Ανακυκλώσιμο κύπελλο από τα Πλαστικά Θράκης

Μια πρωτότυπη ιδέα έθεσε σε εφαρμογή η αλυσίδα καταστημάτων Prêt à Manger στο Λονδίνο προκειμένου να δώσει ώθηση στις πωλήσεις της εν μέσω πανδημίας. Έτσι, προσφέρει με μια μηνιαία συνδρομή της τάξης των 20 λιρών (22,8 ευρώ) τη δυνατότητα να παραγγέλνει κανείς έως και πέντε καφέδες ημερησίως. Με αυτή τη στρατηγική η εταιρεία ευελπιστεί να ανακτήσει το μερίδιο της αγοράς που έχασε κυρίως εξαιτίας της καθιέρωσης της τηλεργασίας.

Ένα νέο επαναχρησιμοποιούμενο, ελαφρύ φλιτζάνι καφέ και ποτού on the go κυκλοφόρησε η εταιρεία Πλαστικά Θράκης. Με δείκτη εξοικονόμησης 1.2 το νέο κύπελλο, που θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021, εξυπηρετεί το περιβάλλον από τη δεύτερη χρήση και το πρώτο επαναγέμισμα. Είναι κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό και είναι ανθεκτικό σε μούχλα και βακτήρια. Πρόκειται για επαναχρησιμοποιούμενο προϊόν, που προορίζεται για την αγορά της HoReCa.

Ο καφές των 55 ευρώ στο «Queens of Mayfair» στο Λονδίνο Με έδρα μια αριστοκρατική συνοικία του κεντρικού Λονδίνου, η καφετέρια «Queens of Mayfair» προφέρει καφέ, ο οποίος μπορεί να καταναλωθεί αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της στην τιμή των 55 ευρώ. Δεν πρόκειται για έναν οποιονδήποτε καφέ, αλλά για έναν από τους καλύτερους στον κόσμο. Αλεσμένος και παρασκευασμένος από τον προσωπικό barista, ο καφές «Ethiopian Cup of Excellence Queens Coffee» σερβίρεται σε κρυστάλλινο ποτήρι κρασιού. «Έχουμε γνώστες του καφέ που έρχονται από όλα τα μέρη» τόνισε η Βικτόρια Σέπαρντ, η οποία ίδρυσε το «Queens of Mayfair», περιγράφοντας την πρόσφατη απόκτησή τους ως «πολύ σπάνιο εμπόρευμα». Αυτή η συγκεκριμένη παρτίδα κόκκων καφέ από την Αιθιοπία κέρδισε την πρώτη θέση στο Cup of Excellence, τον ετήσιο διαγωνισμό για καφέδες υψηλής ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο μενού είναι πιο προσιτό: ένας κανονικός εσπρέσο κοστίζει μόλις πάνω από 2 λίρες, ένα βρετανικό κλασικό σνακ 4,50 λίρες και το τοστ 6 λίρες.

Master Origins Aged Sumatra από τη Nespresso Τη νέα Limited Edition Master Origins Aged Sumatra από παλαιωμένους Arabica παρουσιάζει η Nespresso θέλοντας να απονείμει φόρο τιμής στους θρύλους της Σουμάτρα. Ως ένα από τα πρώτα μέρη στον κόσμο, που είναι γνωστό για την καλλιέργεια καφέ σε μεγάλη κλίμακα, η Σουμάτρα στην Ινδονησία φημίζεται για τους ποιοτικούς κόκκους καφέ που παράγει, οι οποίοι προσφέρουν ένα μοναδικό συνδυασμό σώματος, πολυπλοκότητας και γεύσης. Με την κυκλοφορία του Master Origin Aged Sumatra, λανσάρεται και ένα σετ από δύο γυάλινα ποτήρια Limited Edition Reveal Espresso Intense και θα είναι διαθέσιμο σε συσκευασία δώρου. Το ειδικά σχεδιασμένο ποτήρι επιτρέπει στον καφέ να εκφράζει τον ξυλώδη και πικάντικο χαρακτήρα του.

54 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020


Καφές και ζάχαρη στο παγκόσμιο εμπόριo 11% μειώθηκαν οι παγκόσμιες εξαγωγές καφέ τον Ιούλιο. 0,3% είναι η οριακή αύξηση της κατανάλωσης καφέ που αναμένει ο ICO* για τη σεζόν 2019/20.

2,6% αύξηση αναμένεται να σημειώσει η κατανάλωση ζάχαρης από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2021. 169,34 εκατ. σάκοι καφέ η παγκόσμια παραγωγή τη σεζόν 2019/200.

136.000 τόνοι ζάχαρης αναμένεται να είναι το συνολικό έλλειμμα παγκοσμίως το 2019/20. *Πηγές: Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης (ISO) και Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO)

Συνεργασία Lavazza και Γιουβέντους «Επίσημος» καφές της πρωταθλήτριας Ιταλίας είναι πλέον ο καφές της εταιρείας Lavazza μετά την πρόσφατη συμφωνία που συνήψαν οι δύο πλευρές. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το brand Lavazza θα προβάλλεται εφ’ εξής στο γήπεδο της Γιουβέντους κατά τη διάρκεια των εντός έδρας αγώνων της «Γηραιάς Κυρίας», καθώς και στο κέντρο εκπαίδευσης Γιουβέντους, με δραστηριότητες στα κοινωνικά δίκτυα και με τη χρήση του λογοτύπου για ενέργειες μάρκετινγκ και διαδικτυακή επικοινωνία.

Περιβαλλοντικό project από την illycaffè Το CSR project #ONEMAKESTHEDIFFERENCE (καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά) παρουσίασε πρόσφατα η illycaffè. Πρόκειται για τη νέα πρωτοβουλία η οποία θα οδηγήσει την εταιρεία σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2033. Το πρώτο βήμα είναι η εξάλειψη 175 τόνων πλαστικού ανά έτος μέσω της χρήσης ανακυκλώσιμων ποτηριών. Με το #ONEMAKESTHEDIFFERENCE, η illycaffè επιβεβαιώνει τη δέσμευση του brand illy για ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.


ΕΠΙ Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η ΤΑ

[ ECOTROPHELIA 2020 ]

ΧΡΥΣΆ ΤΑ O-LIVE ΚΡΙΤΣΊΝΙΑ

με τη μοναδική τεχνολογία rolling Ένα υγιεινό κριτσίνι ελιάς με... φρουτένια γεύση κέρδισε το πρώτο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2020, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέκτησαν, αντίστοιχα, ένα αφέψημα βρώμης και μια λειτουργική τσίχλα! Κείμενο Πέτρος Πουλόπουλος

Μ

έσω διαδικτύου πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2020. Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), παρά τις δύσκολες συνθήκες, παρέμεινε πιστός στο στόχο του, που δεν είναι άλλος από τη διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας. Έτσι, νέοι και νέες από πανεπιστήμια όλης της χώρας παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους και διεκδίκησαν την πολυπόθητη διάκριση. Στην τελική φάση προκρίθηκαν 11 ομάδες φοιτητών από 7 πανεπιστήμια της χώρας και στις 3 πρώτες θέσεις βρέθηκαν, αντιστοίχως, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το προϊόν που εντυπωσίασε τους κριτές και πρώτευσε ΠΑΝΩ, η ομάδα των νικητών: Χρήστος Τολιόπουλος, Νικολέτα Καβανόζη, Πανωραία Μπουσδούνη, Ζαχαρούλα Κοκονόζη, Κωνσταντίνος Ηλίας και ο καθηγητής, Αντώνης Κουτελιδάκης. ΚΑΤΩ: Το νικητήριο προϊόν.

56 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

Την πρώτη θέση με το προϊόν O-live κατέκτησε το Τμήμα Διατροφής & Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία απαρτιζόταν από τους Κωνσταντίνο Ηλία, Νικολέτα Καβανόζη,

Ζαχαρούλα Κοκονόζη, Πανωραία Μπουσδούνη και Χρήστο Τολιόπουλο. Ο επιβλέπων καθηγητής της νικήτριας ομάδας, Αντώνης Κουτελιδάκης, μίλησε στο Α-Ζ και, όπως ανέφερε, παρά το γεγονός ότι το Τμήμα του είχε διακριθεί ξανά στο διαγωνισμό ECOTROPHELIA, φέτος ήταν η πρώτη φορά που πήρε το πρώτο βραβείο. «Η συμμετοχή σ τον διαγωνισμό έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία Μπισκότα Παπαδοπούλου, με το προϊόν O-live, ένα μοναδικό και οικολογικό προϊόν κριτσινιού, σε πέν τε διαφορετικές γεύσεις, που βασίζονται σε 100% ελληνικά φρούτα και λαχανικά». Όπως επισήμανε ο κ. Κουτελιδάκης, «παρ’ όλο που υπήρχε έντονος ανταγωνισμός, το O-live δικαίως ξεχώρισε, καθώς εν τυπωσίασε τους κριτές συνδυάζοντας την καινοτομία με διάφορους τρόπους, όπως η εξελιγμένη τεχνολογία παραγωγής του, αλλά και η χρήση υποπροϊόντων ελαιοποίησης (πομάσα ελιάς)». Επιπρόσθετα, πρόκειται για το πρώτο κριτσίνι που διαθέτει γέμιση με τη νέα τεχ νολογία rolling ενώ, παράλ ληλα, για την παραγωγή του εφαρμόσ τηκε η πρωτοποριακή τεχ νολογία λιοφυλίωσης, δηλαδή η αποξήρανση γιαουρτιού, φρούτων, λαχανικών, ταχινιού, κ.ά. προκειμένου να προστεθούν στη γέμιση.


Διαδικτυακά, λόγω συνθηκών, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των Ecotrophelia, ενώ τα προϊόντα που ξεχώρισαν δείχνουν σαφή στροφή στο αιτούμενο της υγιεινής διατροφής. Proato και Nissos Gum στη «χρυσή» τριάδα Τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό κατέκτησε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) με το προϊόν Proato. Ο λόγος για ένα αφέψημα βρώμης, εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη ορού γάλακτος, καζεΐνη, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Το τρίτο βραβείο πήγε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου για μια λειτουργική τσίχλα με γεύση μαστίχα ή μανταρίνι, τη Nissos Gum. Επιπλέον, τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής για το προϊόν CrackTales. Ένα καινοτόμο βιολογικό σνακ από άλευρα και πρωτεΐνες οσπρίων και δημητριακών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με βιολογικά αλείμματα φρούτων και λαχανικών. Τέλος, τιμητική διάκριση για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκε στο προϊόν Doozy (σ.σ. φουρνιστά κράκερ χωρίς γλουτένη, με αμύγδαλο, καρύδα, ιπποφαές και καλλιέργειες

L. Acidophilus), για τη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκαν το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά την τελετή βράβευσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Καλούσης τόνισε την ανάγκη προώθησης της Έρευνας & Καινοτομίας και της διασύνδεσης της Ακαδημαϊκής/ Ερευνητικής Κοινότητας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Χ. Δήμας κατά το χαιρετισμό του αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του Διαγωνισμού και υπογράμμισε πως για την Πολιτεία αποτελεί προτεραιότητα να συνδεθούν αποτελεσματικότερα η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Οι νικήτριες ομάδες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, έστω και από απόσταση, ενώ η διαδικτυακή τελετή βράβευσης (8/09) ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση «να γιορτάσουμε τον Διαγωνισμό και να δοκιμάσουμε τα προϊόντα από κοντά, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν». Η νέα γενιά συνεχίζει να δημιουργεί και να τροφοδοτεί με νέες ιδέες τη Βιομηχανία Τροφίμων, η οποία με τη σειρά της τις αξιοποιεί, σχεδιάχοντας καινοτόμα προϊόντα.

#forwardtogether στην κρίση του Covid-19 Ενισχύσαμε τις προσφορές μας στον τομέα της online συμβούλεσης και των online υπηρεσιών

Πόσα ξέρει το λογισμικό σας από ψωμί; Το δικό μας πολλά. Διαδικασίες ειδικές για τον κλάδο, ενσωμάτωση

μηχανών και εγκαταστάσεων, έλεγχος και αναφορές,

ιχνηλασιμότητα, διαχείριση ποιότητας και πολλά άλλα. Το CSB-System είναι το λογισμικό επιχειρήσεων για τον κλάδο των προϊόντων ψωμιού και αρτοποιίας. Ως πλήρης λύση καλύπτει ERP, FACTORY ERP και MES. Και επιπλέον περιλαμβάνονται ήδη τα πρότυπα βέλτιστων πρακτικών. Θέλετε να μάθετε ακριβώς γιατί τα στελέχη του

κλάδου βασίζονται στο CSB;

www.csb.com


New Products

Νέες φόρμες σιλικόνης Silikomart Για τις γιορτές αλλά και για όλο τον χρόνο! Εάν είστε και εσείς από τους ζαχαροπλάστες που επιθυμούν να ξεχωρίζουν με τις γλυκές δημιουργίες τους, τότε η χρήση των προϊόντων της Silikomart Professional είναι μονόδρομος. Η διάσημη ιταλική εταιρεία προσφέρει φόρμες σιλικόνης σε πολλά εντυπωσιακά σχέδια, τα οποία έχουν προκύψει από τη συνεργασία των έμπειρων σχεδιαστών της με τους πιο φημισμένους pastry chefs του πλανήτη. Οι φόρμες Silikomart έχουν τεράστια αντοχή και είναι κατάλληλες για χρήση τόσο σε φούρνο, όσο και σε βαθιά κατάψυξη. Είναι απόλυτα αντικολλητικές, πλένονται εύκολα και αποθηκεύονται ακόμη ευκολότερα. ΛΑΟΥ∆Η ΑΦΟΙ ΑΕΒΕ Τηλ. 210 6038001-3, www.laoudis.gr

58 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

Νέες επικαλύψεις Cover Cream Δυο νέοι κωδικοί προστίθενται στη σειρά επικαλύψεων ΑΚΤΙΝΑ, οι Cover Cream Choco και Cover Cream White. Χαρίζουν εξαιρετική γυαλάδα και επικαλυπτικότητα σε τσουρέκια, κέικ, ντόνατς και κρουασάν. Με την προσθήκη κρέμας γάλακ τος ή φυτικής κρέμας μπορείτε να παρασκευάσετε σος προφιτερόλ. Είναι επίσης κατάλληλες για ανάμειξη με κρέμες, ειδικότερα βουτυρόκρεμες, για να δώσουν χρώμα και σοκολατένια γεύση στις δημιουργίες σας. Δουλεύονται στους 30-35°C και διατίθενται σε συσκευασία 5 κιλών. ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ, Τηλ. 210 5122410, www.aktinafoods.com

Ποιοτικό και νόστιμο σνακ που ξεχωρίζει Τα νέα μίνι αλμυρά κρουασάν βουτύρου της DÉLIFRANCE είναι εδώ. Τραγανή σφολιάτα με 19% βούτυρο και σπόρους με 3 διαφορετικές γεμίσεις: ντομάτα-μοτσαρέλα με επικάλυψη δημητριακών και σπόρων (βρώμη, σουσάμι, λιναρόσπορος, παπαρουνόσπορος), σπανάκι-ρικότα με επικάλυψη κολοκυθόσπορου και τυρί γκούντα με επικάλυψη παπαρουνόσπορου. Ένα σνακ ιδανικό για όλες τις περιστάσεις! DELIFRANCE HELLAS, Τηλ. 210 4251130, www.delifrance.com

Εκλεκτά έλαια για επαγγελματίες

Ασφαλής ατομική συσκευασία για προϊόντα αρτοποιίας

Η ΛΗΔΡΑ ΕΠΕ παρουσιάζει στους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες τα εκλεκτά έλαια της εταιρείας Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια. Πρόκειται για λάδια υψηλής ποιότητας, όπως το ηλιέλαιο Λαμπερό, το οποίο απευθείας από τον καρπό διατηρεί τη φρεσκάδα του, το κραμβέλαιο Vivo, με σημαντική περιεκτικότητα σε ω-3, εξαιρετικό για χρήση στη ζαχαροπλαστική σε cakes, cookies κ.λπ., και το Vivo maxi με μείγμα φυτικών ελαίων, για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών οξέων. Τα προϊόντα στη σειρά Λαμπερό κυριαρχούν στην κατηγορία τους λόγω της ελληνικής τους προέλευσης και των ανώτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. ΛΗΔΡΑ ΕΠΕ, Τηλ. 210 483748, www.ledrafoods.gr

Πρωτοπορώντας συστηματικά και πάντα έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών, η alfa φέρνει µια μοναδική καινοτομία µε κατοχυρωμένη πατέντα: τη νέα ασφαλή συσκευασία µε ατομικό σακουλάκι που μπαίνει στο φούρνο για προϊόντα αρτοποιίας! Η συσκευασία αυτή προσφέρει πλήρη ασφάλεια στα προϊόντα αρτοποιίας, αφού το προϊόν έρχεται σε επαφή μόνο με τον τελικό καταναλωτή, χωρίς όμως να στερεί τίποτα από την υπέροχη γεύση και την άριστη ποιότητά του. Η νέα συσκευασία θα περιλαμβάνει προϊόντα όπως κιχί τυρί, ζαµπονοτυρόπιτα, κουλούρι µε κρέμα τυριού, μίνι κρουασάν και μίνι τυροπιτάκι. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ Α. ΑΕΒΕ “ALFA”, Τηλ. 24610 36172, www.alfapastry.com


Φύλλο τόσο λεπτό όσα τα πέταλα του τριαντάφυλλου. Σιρόπι δεµένο µε τη µαεστρία της ζαχαροπλαστικής τέχνης. Συνταγές της Ανατολίτικης γαστρονοµίας σε περίτεχνα σχήµατα και γέµιση από αµύγδαλα, καρύδια ή φιστίκια εξαιρετικής ποιότητας. Όλα σµίγουν ελκυστικά και φτιάχνουν το απάνθιµα των γευστικών, γλυκών απoλαύσεων SAHARA.

Ένας κόσµος γλυκών απολαύσεων!

Σας ευχόµαστε καλές γιορτές

SAHARA. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΠΤΟ∆ΗΜΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΒΙΟΠΑ Μαρκοπούλου - Αγ. ∆ηµήτριος Τηλ.: 22990 63399, 22990 49899, Kιν.: 695 1324744 Fax: 22990 63766, Email: info@sahara.gr

www.sahara.gr


New Products

Σοκολατόπιτα σε νέα συσκευασία Δοκιμάστε τώρα τη γνωστή σας σοκολατόπιτα, αλλά ακόμα και την πορτοκαλόπιτα, τη λεμονόπιτα και την καρυδόπιτα, φτιαγμένες από αγνά υλικά. Έτοιμες για σερβίρισμα. Τώρα και σ ε ατο μ ι κ ή σ υ σ κ ε υ α σ ί α . Το μ ό νο που έχετε να κάνετε είναι να τις ανοίξετε και να σερβίρετε. ΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕΤ Ελληνικός Φούρνος, Τηλ. 210 6627083 info@brakopoulos.gr

Νέο Extra Moist Cake

Προζύμι MaNaturale Böcker με φυσική άγρια μαγιά

Νέο, πολυχρηστικό μείγμα από την ΑRΤΙΖΑΝ για αυθεντικά αμερικάνικα παρασκευάσματα, όπως muffins, layer cakes, brownies, ακόμη και σοκολατόπιτα. To Extra Moist Cake διατίθεται σε τρεις γεύσεις: plain, chocolate και τoffee καραμέλα. Έχει πλούσια γεύση, κρεμώδη υφή και extra υγρασία για μεγαλύτερη σε διάρκεια διατηρησιμότητα. Η σειρά Extra Moist Cake αποτελεί έμπνευση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερης γεύσης. Δοκιμάστε το και ενθουσιάστε τους πελάτες σας. ΑRTIZAN Hellas S.A., Τηλ. 210 2589200, info.hellas@switzgroup.gr

Το φυσικό προζύμι Βöcker MaNaturale παρουσιάζει η ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ. Ένα μεσογειακό, παραδοσιακό, προζύμι με φυσική «άγρια» μαγιά (Lievito Naturale) σε υγρή μορφή. Ιδανικό για προζυμένια μεσογειακά αρτοσκευάσματα, όπως χωριάτικα, λευκά ψωμιά, μπαγκέτες, τσουρέκι, κρουασάν κ.ά. Χαρίζει ελκυστική εμφάνιση, πλούσια γεύση, τραγανή κόρα και ψίχα με ωραίο χρώμα. Περιέχει ξίδι και αλάτι λόγω της υψηλής ενεργής ζύμωσης της φυσικής «άγριας» μαγιάς. Διατίθεται σε συσκευασία 10 κιλών. ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, Τηλ. 210 2419700, info@stelioskanakis.gr

6 0 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

Αερόθερμος φούρνος

Αλεύρι Extra Rustic

Η SH EUROMACHINES παρουσιάζει τους ηλεκ τρικούς αερόθερμους φούρνους μάρκας Wiesheu Euromat. Διατίθενται με τα χει ρισ μέ νοι και ανακατασκευασμένοι σε άριστη κατάσταση με γραπτή εγγύηση. Πρόκειται για φούρνους γερμανικής κατασκευής και είναι διαθέσιμοι σε με γά λη ποικιλία με μοντέλα 4, 5, 8, 10, 12 και 10+5 ή 10+20 λαμαρινών. Η SH Euromachines διαθέτει πληθώρα προιόντων μεταχειρισμένου εξοπλισμού και μηχανημάτων για αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. SH EUROMACHINES, Τηλ. 215 5651550, www.euromachines.gr

Δοκιμάστε το μοναδικό αλεύρι Extra Rustic από την εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αλεύρι που δίνει ιδιαίτερα γευστικό χωριάτικο ψωμί και είναι κατάλληλο για αρτοποίηση αργής ωρίμανσης. Είναι εμπνευσμένο από τη χωριάτικη γαλλική μπαγκέτα και προσδίδει τραγανή κόρα με εξαιρετική κυψέλωση στο ψωμί, καθιστών τας το ιδανικό για τη δημιουργία λαχταριστής γαλλικής μπαγκέτας, γευστικής τσιαπάτας, αλλά και φρέσκων σάντουιτς με μοναδικό άρωμα και γεύση προζυμιού. Παράλληλα, είναι κατάλληλο για πρόσμειξη με άλλα άλευρα, όπως το σκληρό πετρόμυλου, από τη σειρά χωριάτικων αλεύρων της ΜΎΛΟΙ ΛΟΎΛΗ ΑΕ. ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ, Τηλ. 24210 94550, www.loulismills.gr


ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ- ΦΟΥΡΝΟΙ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ -ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ Κορυφαία ποιότητα προσιτή σε όλους

Μεταχειρισμένα

MIWE, WP, WACHTEL, WIESHEU, DEBAG, DIOSNA, KEMPER, EBERHARDT, JAC

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η εταιρία µας θέλοντας να παρουσιάσει τα µηχανήµατά µας στο ευρύτερο αγοραστικό κοινό καθιερώνει από 1ης Οκτωβρίου τα “10ήµερα προσφορών” Ανακοινώσεις για τις εκάστοτε προσφορές θα γίνονται από το site και το facebook της εταιρίας

Καινούρια

Αθ. Μπόσδα 67, Αχαρναί, Τηλ.: 2155651550, Κιν.: 6953095161

www.euromachines.gr Second hand euromachines


New Products

Ολοκληρωμένο λογισμικό για επιχειρήσεις Το νέο CSB Business-Intelligence Integrated εμπεριέχεται στο επιτυχημένο CSB-System. Tο CSB BI Integrated ενσωματώνεται στις εφαρμογές ERP (Σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού) και συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα της επιχείρησης σε πραγματικό χρόνο. Για τη χρήση του, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. CSB-SYSTEM SRL, Τηλ. +39 0458905593, info.gr@csb.com

Αφράτα μίνι κουβέρ Πρόκειται για μια νέα κατηγορία προϊόντων, ιδιαίτε ρα δημοφι λή σ την κατηγορία food service. Τα μίνι προψημένα κουβέρ από την εταιρεία Α ΡΑ ΜΠ ΑΤ ΖΗΣ Α ΒΕΕ ΤΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ (μπαγκετίνι, χωριάτικα, ολικής, πετροψημένα) είναι έτοιμα να σερβιριστούν χωρίς προετοιμασία και χωρίς απόψυξη. Mε τραγανό εξωτερικό και αφράτη ζύμη, είναι έτοιμα σε 15΄. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕΤ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ, Τηλ. 2310 723440, info@elzymi.gr

Νέο Mama’s Olikis Η σπιτική γεύση του Mama’s cake τώρα και ολικής! Στην οικογένεια του αγαπημένου Mama’s της SEFCO ZEELANDIA προστίθεται το νέο κέικ λαδιού Mama’s Olikis, με αλεύρι ολικής άλεσης. Περιέχει νιφάδες από φλοιό σιταριού και έχει αφράτη ψίχα με υγρασία που διαρκεί, ζεστό μελί χρώμα και υπέροχο δάγκωμα. Το Mama’s Olikis παρασκευάζεται εύκολα μόνο με λάδι και νερό και προσφέρει ευελιξία στη χρήση, για cookies και muffins. Διατίθεται σε σακί 15 κιλών. SEFCO ZEELANDIA, Tηλ. 210 6633663, www.sefcozeelandia.gr

Μπάρες δημητριακών με βρώμη, μέλι και ταχίνι

Ψωμί με superfood με φαγόπυρο & τζίντζερ

Oι μπάρες δημητριακών διατίθενται σε δύο ακόμα κωδικούς με γεύση cranberry και με γεύση πορτοκάλι. Η εταιρεία SAHARA δραστηριοποιείται στη δημιουργία ανατολίτικων γλυκών από το 1980. Με τη γνώση και την πείρα της ζαχαροπλαστικής τέχνης σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ανατολίτικες συνταγές, η εταιρεία κρατάει υψηλή ποιότητα και τεχνογνωσία, η οποία παρουσιάζεται στην πλούσια γκάμα γλυκών που διαθέτει. Εμπιστευτείτε το όνομα SAHARA και ικανοποιήστε και τους πιο απαιτητικούς πελάτες σας με τις ανεπανάληπτες γλυκές γευστικές απολαύσεις της Ανατολής. SAHARA - ΡΑΠΤΟΔΗΜΟΣ ΑΘ. & ΣΙΑ ΟΕ, Τηλ. 22990 63399, www.sahara.gr

Ένα καινοτόμο προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας με πιστοποίηση clean label, το Granopan Buckill της Agrano, εγγυάται πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα και σνακ. Είναι πηγή πρωτεϊνών, μαγνησίου και φωσφόρου, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Διαθέτει μοναδικό συνδυασμό συστατικών και εξασφαλίζει πικάντικη γεύση και ιδιαίτερα αρωματικό χαρακτήρα. Διατίθεται σε σακί 15 κιλών. ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ, Τηλ. 210 2406990, 210 2406688, info@konta.gr

62 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020


Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 276 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΤΗΛ.: 210 2795144, 210 2795176, FAX: 210 2795144 www.valaris.gr • e-mail: info@valaris.gr

ΙΑ Σ ΧΑ

Σ

Σ

Δ

Ε Λ Π Ι

18.000

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

ΙΑ

ΑΡ

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Ο ΛΥ Μ Π

7.500

μέσω ταχυδρομείου

+10.500 ηλεκτρονική

Δίπλες... όλο το χρόνο!

αποστολή

Αυθεντικές δίπλες με γεύση & άρωμα παράδοσης! Δίπλες ημέρας Παραγωγή & παράδοση σε λιγότερο από 24 ώρες!

Αρχαία Ολυμπία ΤΗΛ.: 26240/23150, KIN: 6992 123150 EMAIL: vanillagelato@ymail.com

11-15

METROPOLITAN EXPO

47.545

ΙΟΥΛ-ΑΥΓ 2020

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

SNACK & COFFEE

ΦΕΒ

2021

Με αποδείξεις!

90

7.545

ΠΕΔΟΥ

Το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία περιοδικό της καφεστίασης στην Ελλάδα!

7.545

ΤΕΥΧΟΣ 90 • ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020 14/09/2020 09:17

ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΊΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΌ ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ!

3.938,4

15/09/2020 09:45

9€ Η απόδ ειξη τα χυδρό του τεύ μησης χους # 90 στη ν Ελλά δα

μέσω ταχυδρομείου

+40.000 ηλεκτρονική αποστολή


L A S T PAG E

01

02

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΟΥΓΙΑΣ

Από μαθητής του Zyl head pastry chef στη Σουηδία Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικογένειά του τον οδήγησαν στο φούρνο της γειτονιάς προκειμένου να τη στηρίξει οικονομικά. Τελικά, η ανάγκη για βιοπορισμό μετατράπηκε σε μεγάλη αγάπη για τον Αντώνη Τρούγια που διαπρέπει ως pastry chef στη Σουηδία. Κείμενο Εύη Παν ταζοπούλου

04

1. No bake flan βατόμουρο με μους καρύδας. 2. Pâte à choux με κομπόστα φράουλας, κρέμα μασκαρπόνε και macaron μύρτιλο-λεβάντα. 3. Σκαλιστό έργο από σοκολάτα. 4. Τούρτα μους βατόμουρου με κρέμα βανίλια.

6 4 I Α-Ζ Ο κ τώ β ριο ς 2020

Π

ριν καν ενηλικιωθεί, ο pastry chef Αντώνης Τρούγια είχε ήδη στο ενεργητικό του μια θητεία πέντε ετών σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία της Κορίνθου. Γεννημένος στην Αυλώνα της Αλβανίας από Ελληνίδα μητέρα, έφτασε στην Ελλάδα με την οικογένεια του, σε ηλικία 10 ετών, όπου λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βίωναν αναγκάστηκε να μπει νωρίς στον εργασιακό στίβο. «Από 13 χρονών ξεκίνησα να εργάζομαι τα πρωινά στο φούρνο της γειτονιάς μου, ενώ τα απογεύματα πήγαινα σχολείο. Τα Σαββατοκύριακα βοηθούσα σε ένα ζαχαροπλαστείο, όπου και ανακάλυψα τον "επαγγελματικό μου έρωτα", τη ζαχαροπλαστική» λέει ο Αντώνης Τρούγιας. Αν και κανείς από την οικογένειά του δεν είχε σχέση με την αρτοποιία ή τη ζαχαροπλαστική, εκείνος επέλεξε να σπουδάσει το αντικείμενο «απερίσπαστος και χωρίς επιρροές από το οικογενειακό περιβάλλον και να δημιουργήσει μία δική του ταυτότητα στο χώρο». Ωστόσο, για τον Αντώνη το «μεγαλύτερο σχολείο» ήταν η μαθητεία του δίπλα στον Zyl Simon Deligianni και η συνεργασία του με τον Δημήτρη Χρονόπουλο. Πριν εγκαταλείψει τη χώρα μας, ο Αντώνης Τρούγιας συνεργάστηκε με γνωστά ζαχαροπλαστεία, ανάμεσα τους το Eντελβάις Patisserie, το Pietris Bakery

και τα ζαχαροπλαστεία D. Stergiou, όπου εργάστηκε ως head pastry chef, ενώ είχε και δικό του ζαχαροπλαστείο, Το Εργαστήρι του Γλυκού. «Πάντα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να δουλέψω εκτός Ελλάδος. Το μεγαλύτερο κίνητρο για μένα είναι πάντα η εξέλιξη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Έτσι, το 2016 ήρθε η κατάλ03 ληλη πρόταση για να εργαστεί ως head pastry chef σε ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο, το Radisson Blu Waterfront, στη Στοκχόλμη. Στη συνέχεια, πήρα μετεγγραφή στο ξενοδοχείο Grand Hotel Saltsjobaden. Σήμερα, εργάζομαι ως consultant σε διάφορες επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας και διευθύνω την ομάδα παραγωγής στο Tegners Bageri» σημειώνει ο Αντώνης Τρούγια. Ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής του Δημήτρη Χρονόπουλου και του Pierre Hermé, ενώ βλέπει ως τάση στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική την ποιότητα της πρώτης ύλης, την ελαφρότητα της γλυκύτητας, καθώς και τη στροφή στο υγιεινό, με την επιλογή των φρούτων σε πολλές παρασκευές. Θεωρεί τον εαυτό του «open minded», γεγονός που τον οδηγεί στο να παρακολουθεί όλες τις τάσεις, να φιλτράρει τις πληροφορίες και να υλοποιεί τις δικές του ιδέες. Όπως αναφέρει, «μου αρέσει να εξελίσσομαι, τα όνειρά μου τα εκπληρώνω κάθε μέρα μέσω της δημιουργικότητας που μου χαρίζει η δουλειά μου». Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες, θα επιστρέψω στη χώρα που αγάπησα και με αγάπησε».


Profile for FORUM SA

A-Z #151  

A-Z #151  

Profile for forumsa