Page 58

I ΠΡ ΟΣ ΩΠΟ I Κ Υ Ρ Ι Ά Κ Ο Σ Π Α Π Α Δ Ό Π Ο ΥΛ Ο Σ

01

της αρτοζαχαροπλαστικής και να συνεχίσω την επιχείρηση. Έτσι, το 2011 γράφτηκα στα ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, όπου έμαθα τις βασικές αρχές της τέχνης, έκανα την απαραίτητη πρακτική σε ξενοδοχείο και παράλληλα δούλευα μερική απασχόληση σε ζαχαροπλαστείο. Αφού τελείωσα και με τη θητεία μου το 2014, μπήκα στο εργαστήριο πλέον σαν επαγγελματίας. Το 2015 επεκτείναμε με τον πατέρα μου την επιχείρηση ανοίγοντας ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο στην πλατεία της πόλης, το «Sweet Art», που φέτος έκλεισε αισίως τα 4 χρόνια λειτουργίας.

01. Το τελευταίο έργο του Κυριάκου, ένας δαίμονας, με ύψος 1,20 μ. και βάρος 128 κ. 02. Δρυάδα-κακαόδεντρο. 03. Παιδικό θέμα από καραμέλα.

02

ρου τεχνίτη καραμέλας, του Γάλλου Stephane Klein. Με τη σοκολάτα ξεκίνησα να δουλεύω τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαι τελείως αυτοδίδαχτος σε αυτό το κομμάτι. Έχω κατασκευάσει αρκετά αγάλματα, με το μεγαλύτερο να είναι το τελευταίο μου. Θέμα του η μορφή ενός δαίμονα, με ύψος 1,2 μ. και βάρος 128 κ.

Μπορεί κάποιος που βλέπει ένα έργο ως θεατής να το θεωρεί πραγματικά αψεγάδιαστο. Ωστόσο, ο δημιουργός του, που το δούλεψε, εστιάζει σε τουλάχιστον 2-3 σημεία τα οποία γνωρίζει ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα. Με την καλλιτεχνική ζαχαροπλαστική πόσα χρόνια ασχολείσαι; Tα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είχα ερεθίσματα από μικρή ηλικία από εκθέσεις που παρακολουθούσα με τον πατέρα μου. Εκεί είχα την ευκαιρία να θαυμάσω τεχνίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έκαναν επιδείξεις καραμέλας και σοκολάτας. Θυμάμαι ότι πάντα ζήλευα και σκεφτόμουν πώς θα ήταν δυνατόν να κάνω κάτι τέτοιο και εγώ. Ξεκίνησα λοιπόν, πολύ νέος, να «κυνηγάω» αυτό τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής και ασχολήθηκα αρχικά με την πρώτη μεγάλη μου «αγάπη», την καραμέλα. Άρχισα να δουλεύω όπως κάθε αρχάριος με την ισομαλτόζη, ένα υλικό πιο εύκολο στη χρήση από την κανονική καραμέλα. Στην πορεία αγόρασα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να δουλεύω την καραμέλα και κατάφερα να φτιάξω τα πρώτα μου δημιουργήματα. Συνέχισα να εξελίσσομαι τα τελευταία 4 χρόνια παρακολουθώντας όλα τα workshops του παγκοσμίως καλύτε56 I Α-Ζ Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019

Παρακολουθείς συχνά σεμινάρια; Έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό με καταξιωμένους pastry chefs, όπως Laurent Moreno, Eddie Benghamen, Emmanuel Hamon. Κάθε σεμινάριο ήταν και ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στους στόχους μου και στην εξέλιξη των τεχνικών μου. Επίσης μην ξεχνάμε και την αξία της βιβλιογραφίας από την οποία μπορεί να αποκομίσει κανείς σημαντικά οφέλη. Κάθε βιβλίο αποτελεί ένα διαδραστικό σεμινάριο, αν μελετηθεί σωστά. Όσον αφορά την τέχνη της καραμέλας, έχω παρακολουθήσει τρία workshops του Stephane Klein, που αποτελεί κατά τη γνώμη τον καλύτερο και τον πλέον πρωτοποριακό sugar artist στον κόσμο. Μετά από δύο χρόνια πειραματισμών και συνεχούς ενασχόλησης με την καραμέλα και, αφού διδάχτηκα τη γαλλική γλώσσα, κατάφερα να παρακολουθήσω σταδιακά όλα τα μαθήματα αυτού του ανθρώπου που είναι ένα ίνδαλμα για μένα.

Η περισσότερη ώρα που έχεις αφιερώσει σε έργο σου; Περίπου 102-110 ώρες. Στην καλλιτεχνική ζαχαροπλαστική κάθε δυσκολία πρέπει να είναι πρόκληση και κάθε αποτυχία μάθημα. Έχω καταστρέψει και επαναλάβει δεκάδες αγάλματα πριν φτάσω σε ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα. Η τελειότητα είναι κάτι το άπιαστο προφανώς. Από πού αντλείς έμπνευση; Aπό τα πάντα. Από πίνακες, αγάλματα, κόμικς, ήρωες ταινιών κ.λπ. μέχρι και από απλά αντικείμενα όπως βάζα, εργαλεία, μουσικά όργανα. Μετά μπαίνει η φαντασία που "συνθέτει" όλα αυτά τα οπτικά ερεθίσματα. Σε ποιον απευθύνονται τα έργα σου; Στους συνάδελφους μου εντός και εκτός συνόρων, αλλά και σε απλούς λάτρεις της τέχνης. Η τέχνη αυτή στη χώρα μας είναι πιο πολύ χόμπι - απαιτεί χρόνο, ακριβά υλικά και εργαλεία και δεν έχει άμεσο κέρδος ή και καθόλου. Στόχος μου είναι όμως να κρατήσω ζωντανό αυτό τον τομέα και, αν μπορέσω, να μεταλαμπαδεύσω την εμπειρία μου μέσω σεμιναρίων. Οι πιο άμεσοι στόχοι σου; Βιοπορίζομαι στην Ελλάδα συντηρώντας δυο καταστήματα και ταξιδεύοντας συχνά στο εξωτερικό για σεμινάρια και για να εξερευνήσω γεύσεις και κουλτούρες. Αργότερα, ίσως επιδιώξω καριέρα εκεί. Όπως και να έχει, δεν θέλω ποτέ να πάψω να εξελίσσομαι. Αυτό είναι ένα ταξίδι που δεν θα σταματήσει ποτέ, γιατί η ζαχαροπλαστική δεν έχει τέλος.

03

Profile for FORUM SA

A-Z #141  

A-Z #141  

Profile for forumsa