A-Z #168

Page 54

ΕΠΙ Χ Ε Ι Ρ Η Σ Η

TO MARKETING

ΤΩΝ ΧΡΩΜΆΤΩΝ

Στην επιχειρηματικότητα, η πρώτη εντύπωση μετράει. Από τη χρωματική παλέτα που επιλέγετε για το packaging των προϊόντων σας, μέχρι και την αισθητική πνοή που επιθυμείτε να δώσετε στο χώρο και τις βιτρίνες του αρτοζαχαροπλαστείου σας, η ψυχολογία του πελάτη αλλάζει, μαζί και η καταναλωτική του συμπεριφορά. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια γρήγορη έρευνα.

Η

χρωματολογία αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του marketing, η οποία βασίζεται στην πειθώ –βασικό χαρακτηριστικό για επιτυχημένη προώθηση– και έχει άμεση σχέση με την ανθρώπινη και, κατ’ επέκταση, την αγοραστική συμπεριφορά. Σύμφωνα με την έρευνα The Psychology of Colour Influences Consumers’ Buying Behaviour της πλατφόρμας Ushus – Journal of Business Management, το χρώμα και η αισθητική στην ψυχολογία του marketing είναι ισχυρά εργαλεία, εκπροσωπώντας ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 93% του λόγου για τον οποίο ένας πελάτης αποφασίζει να αγοράσει ένα συγκεκριμένο προϊόν. Τα χρώματα προκαλούν συναισθήματα και διεγείρουν τις αισθήσεις, επομένως κάθε ιδιοκτήτης καταστήματος αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που ενδιαφέρεται για το ευ ζην της επιχείρησής του έχει την επιλογή να τα χρησιμοποιεί προς όφελός της, καθώς δεν επηρεάζει μόνο τις στιγμιαίες αγορές των αυθόρμητων και «πεινασμένων» καταναλωτών, αλλά τους μετατρέπει και σε πιστούς πελάτες του καταστήματός του.

52 I Α-Ζ Αύ γ.-Σ ε π τ . 2022

Χώρος με θερμή αύρα Γνωρίζατε ότι το χρώμα που θα επιλέξετε να βάψετε τους τοίχους του αρτοζαχαροπλαστείου σας, αλλά και το χρώμα του στολισμού της βιτρίνας, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη διάθεση του πελάτη, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο την όρεξή του; Κι όμως, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας How colors influence people της αμερικανικής εταιρείας Homestead Technologies (www.homestead.com), οι αποχρώσεις που ανοίγουν την όρεξη για περισσότερη κατανάλωση φαγητού είναι εκείνες του κόκκινου, καθώς ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς και προκαλούν έτσι πιο έντονα το αίσθημα της πείνας. Παράλληλα, το κόκκινο πυροδοτεί το αίσθημα του ενθουσιασμού και της παρορμητικής αγοράς, τραβώντας την προσοχή του κοινού και παρακινώντας το να κοιτάξει περισσότερα δευτερόλεπτα τη βιτρίνα, με στόχο να μπει εντός του καταστήματος και συνεπώς να καταναλώσει. Στα επιθυμητά χρώματα για χώρους όπως τα αρτοζαχαροπλαστεία συγκαταλέγονται το πορτοκαλί και το καφέ, τα οποία ασυνείδητα ενθαρρύνουν την παρορμητικότητα του πελάτη. Επιπλέον, ενισχύουν