A-Z #168

Page 44

Σ Υ Ν ΤΑ Γ Έ Σ Α Ρ Τ ΟΠΟΙΊ Α Σ

SU PE R BR IOR EA DS

Αξιοποιώντας συστατικά υψηλών διατροφικών ιδιοτήτων, τρία αθηναϊκά αρτοποιεία κάνουν πράξη τις επίκαιρες απαιτήσεις του κοινού, οδηγώντας το στο μονοπάτι ποιοτικότερων και θρεπτικότερων καθημερινών συνηθειών.

Α

Ρ ε π ο ρ τ ά ζ- Κ ε ί μ ε ν ο Φ ώ τ η ς Τσ ο λ ά κ ο ς Φωτογραφίες Δ η μ ή τ ρ η ς Τσ ί τ σ ο ς

42 I Α-Ζ Αύ γ.-Σ ε π τ . 2022

πό τη φοκάτσια της Ιταλίας και το παμπερνίκελ της Γερμανίας μέχρι το λαβάς της Αρμενίας και το τσαπάτι της Ινδίας, το ψωμί που για αιώνες αποτελούσε για τους περισσότερους πολιτισμούς σύμβολο ευεργετικής δύναμης, συνδεδεμένο με σημαντικά θρησκευτικά δρώμενα, βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής προτίμησης των ανθρώπων, από τότε που έπιασαν στα χέρια τους τον πρώτο σπόρο σιτηρών. Οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν στο ναό της Δήμητρας στην Ελευσίνα μεγάλους άρτους, γι’ αυτό και η εορτή ονομαζόταν «Μεγαλάρτια», ενώ στην αρχαία Αίγυπτο, ο Ηρόδοτος στις Ιστορίες του, στην ενότητα «θωμάσια και νόμοι των Αιγύπτιων» μας πληροφορεί ότι το ψωμί χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές αντί χρημάτων. Ο Όμηρος αναφέ-

ρεται σ’ αυτό με επαινετικές λέξεις, όπως «μελιηδής» (γλυκός σαν μέλι) και «μελίφρων» (αυτός που γλυκαίνει τον νου) και ο Πλάτων θεωρεί το ψωμί βασική τροφή της ιδανικής Πολιτείας του. Όλα αυτά δεν μοιάζουν πλέον τόσο μακρινά. Εν έτει 2022, η στροφή των καταναλωτών σε νέες διατροφικές συνήθειες, στηριζόμενες σε συγκεκριμένες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες αντιλαμβάνονται το προσφερόμενο προϊόν. Ψωμιά θρεπτικής αξίας, πλούσια σε πρωτεΐνη και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μέταλλα, είναι οι «πρωταγωνιστές» του ρεπορτάζ αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η τέχνη της αρτοποιίας δεν σταματά να εξελίσσεται και καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις μεταλλασσόμενες διατροφικές προκλήσεις.