Page 1

1 / 2010

STARTTI OULUN

Oulun seudun yritysmedia – painos 100 000

VUORIA: ”Yhteistyö poikii

YRITTÄJÄPERSOONIA”


Eläkeiän alaraja nousee STARTTI on Oulun seudulla ilmestyvä yrityskanava, joka tavoittaa tehokkaasti yritysten ja yhteisöjen asiakkaat, kumppanit ja sidosryhmät. Lehden painos on 100 000 kappaletta.

Julkaisija: Mainostoimisto Plusmark Oy Lekatie 6, 90140 Oulu www.plusmark.fi Päätoimittaja: Pasi Kalliokoski, Premi Oy Taitto: Marjut Jaanu, Plusmark Oy Kuvat: Pekka Kallasaari Paino: Kalevaprint Oy

Vuoria: Töitä voidaan tehdä vaikkapa kolme vuotta pitempään. Matti Vuoria vastaa puhelimeen Varman pääkonttorissa Helsingin Salmisaaressa. ”Olen varannut aikaa. Kysy pois”, toimitusjohtaja Vuoria sanoo toimittajalle toimistostaan. Rivien välistä paistaa tuttu viesti: ex-kotikaupungista Oulusta tulevalle soitolle löytyy aikaa. Vuoria kuuluu vaikuttajiin, joiden mielipidettä kysytään moniin tärkeisiin asioihin: verotukseen, eläkkeisiin, koulutukseen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon… ”Verotuksen rakenteellinen uudistaminen on hieno asia. Ansiotulojen verotus on ollut huutava epäkohta”, Vuoria sanoo. Kääntöpuolena on välillisten eli välittömästi ostosten yhteydessä maksettavien verojen kiristys.

Kuva © Oulun kaupunki

Myös pääomatulojen verotus kiristyy, missä Vuoria kehottaa olemaan ”hyvin varovainen”. Parin prosentin kiristys ei vielä uhkaa Suomen tulevaisuutta, mutta ”osinkotulojen verotus on hyvin haastava kysymys”. ”Joka tapauksessa on hyvä, että asiat on nostettu pöydälle. Suomessa on hyvä keskustelukulttuuri.”

Viihtyminen lyö palkan Vuoria valittiin Varman toimitusjohtajaksi viisi vuotta sitten. Eläkeyhtiöiden sijoitusten perään ei juuri kyselty vielä silloin. Koko maailmaa ravisuttanut finanssimaailman kriisi muutti kaiken. Varma kuittasi viime vuonna toissavuoden sijoitustappionsa. Nykyistä tilannetta Vuoria pitää hyvänä: eläkkeet ovat hyvin turvassa, vaikka

osakkeissa on nyt taas enemmän kiinni kuin heti romahduksen jälkeen. Suomalainen joustava työeläkejärjestelmä saa Vuorian kiitokset. Keskimääräisen eliniän kasvu tuo kuitenkin omat haasteensa. Vuorian lääke on mustavalkoisuudesta luopuminen. Eläkeiän kynnyksellä pitäisi voida tehdä työtä erilaisilla aika- ja määräpanostuksilla. Lisäksi on pohdittava keinoja, joilla työuria halutaan vapaaehtoisesti pidentää. Työstä saatava palkka on yksi kannustin. Ehkä vielä tärkeämpää on työssä viihtyminen. Silti eläkeiän alarajaa uhkaa korottaminen. Vuoria sanoo, että kun eliniän odote on vuonna 2050 kymmenen vuotta enemmän kuin vuosituhannen alussa, töitä voidaan tehdä vaikkapa kolme vuotta pitempään.

Nokia-asiassa väistöliike Vuoria on pohtinut valtion omistajapolitiikkaa sekä työkseen että huvikseen. Pari vuotta sitten hän kannusti valtiota osakesijoittajaksi. Nyt hän sanoo, että valtion mahdollisuudet osakemarkkinoilla ovat sittenkin rajalliset.

Matti Vuoria ei mieti kauan kysymystä, onko Oulun yliopiston tulevaisuus koko Oululle tärkeä. On se.

Seuraava numero

16.11.2010

Lisätiedot ja myynti: Heli Pyhäluoto, Plusmark Oy Puhelin: 044 033 0429

STARTTI | 2

Oulussa ja muissakin yliopistoissa kerätään nyt kiivaasti yksityistä rahoitusta, koska valtio on luvannut pistää omana osuutenaan 2,5-kertaisen määrän. Varman hallinnoimat rahat eivät ole Vuorian mukaan ”meidän rahoja”. Silti Varmakin on lähtenyt mukaan Oulun yliopiston kampanjaan. Ja Vuoria itse on mukana varainhankintakampanjan valtuuskunnassa. Suomen suurimman eläkeyhtiön Varman vetäjänä hän on myös Helsingin kauppakorkean ja Turun yliopiston tukijoukoissa. ”Olen lähiviikkoina isännöimässä Helsingissä Oulun yliopiston edustajien ja teollisuusjohtajien tapaamisen.” Vuoria patistaa Oulunkin yliopistoa avaamaan ovia muillekin kuin paikallisille voimille. On mentävä mukaan ”vaativaan taitolajiin”, keskusteluun muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa. ”(Yliopiston puolesta toimivaa) Porukkaa pitää laventaa. Väärä nurkkapat-

Kuva © Oulun kaupunki

”Ovet auki, Oulun yliopisto”

Oulun yliopiston rahastoon oli kertynyt elokuussa rahaa 4,7 miljoonaa euroa.

riotismi pitää unohtaa. Neuvottelukunnassa esimerkiksi voi olla muitakin kuin Oulu-kytköksen omaavia henkilöitä.” Moni muukin voi ottaa (yliopiston kehittämisen) kunnia-asiakseen, Vuoria sanoo.

Oulussakaan ei kannata olla katkera tai kaunainen muille yliopistoille. ”Jäitä vaan hattuun, sillä kaiken jälkeen Oulu on yksi vahvoista yliopistoista, kansallinen insituutio.” Ex-oululaisena Vuoria tuntee hyvin teknologiahypen, joka nosti Oulun vuosikymmen sitten jopa kansainväliselle kartalle. Oulu kansainvälistyi relevantiksi toimijaksi. Nyt silloin ja itse asiassa jo terva-aikana saavutettua asemaa tulee vahvistaa. Vuoria tuntee toki telekommunikaatiosektorin globaalit muutosvoimat: työ on lähtenyt Suomesta ja Oulun seudulta. ”Globaalit muutokset eivät ole kunnallisen päätöksenteon piirissä. Nyt pitää keskittyä kehittämään sitä, mitä toiminnallisesti hyvää Oulun menestyksen mallissa oli.” Vuoria uskoo, että yksi vahvuus oli yliopiston ja yrityselämän yhteistyö. ”Yhteistyö tuo näkyviin monenlaisia ja erikoislaatuisia yrittäjäpersoonia. Heistä on valtavasti iloa, kun toimijoiden kesken löydetään tasapaino.” Oulun seudun kuntaliitosta Vuoria tervehtii ilolla. Tyytyväisyyttä herättää myös Oulun logistiikka-asioiden nousu ”kansalliseksi projektiksi”. ”Kaiken kaikkiaan Oulussa on hurjan paljon hyvää.”


Aine Oy

Uudistuneet Saab ja Skoda piristävät vanhaa Saab 9-5:n virtaviivainen ulkonäkö on saanut positiivisen vastaanoton maailmalla. Auto sopii varustelunsa puolesta erinomaisesti pohjoisiin ajo-olosuhteisiin.

Suomalainen joustava työeläkejärjestelmä saa Varman toimitusjohtaja Matti Vuorian kiitokset. Hänen mielestään eläkeiän kynnyksellä pitäisi kuitenkin voida tehdä työtä erilaisilla aika- ja määräpainotuksilla.

Varma oli kätilönä, kun valtion omistajayhtiö Solidium osti islantilaisilta rahapulaan joutuneilta sijoittajilta Elisan osakkeita. Nyt valtiota huudetaan Nokian omistajaksi, jotta loppujakin osakkeita ei napata halvalla ulkomaille. Vuoria on liian kokenut ottaakseen kantaa yhteen yhtiöön. Hän tyytyy sanomaan, että valtion tehtävät ovat enemmänkin muualla: koulutuksessa, opetuksessa, turvajärjestelmissä, sosiaaliturvassa… ”Ja valtio on hoitanut tehtävänsä hyvin:

Meillä on hyvä, kurinalainen systeemi ja hyvin koulutettu väestö.” Mutta ongelmiakin on. Yksi niistä on parhaiden kansainvälisten yritysten vääjäämätön kasvu ulos Suomesta. Kun firman pitää kasvaa aasialaisten kilpailijoiden tahdissa ja Suomen kansantalous kasvaa vain ”rupisen prosentin”, yrityksen liikevaihdosta yhä suurempi osa tulee muualta kuin Suomesta. ”Tämä pitää vain hyväksyä ja saada aikaan uutta yritystoimintaa.”

Oppia Oulusta ja Muhokselta Matti Vuoria

Skoda on Suomen kolmanneksi myydyin automerkki. Tshekkiauton vahvuuksia ovat hyvä hinta–laatusuhde, korkea asiakastyytyväisyys ja hyvä jälleenmyyntiarvo.

Vuonna 1923 perustettu Aine Oy on Suomen vanhin autoliike. Vuosien varrella ajat ovat muuttuneet ja merkit vaihtuneet, mutta Aineella eletään taas kasvun aikaa. Liikkeestä löytyy tämän hetken ehkä kaksi kiinnostavinta automerkkiä: Skoda ja Saab. ”Saab on ollut meillä jo 40 vuotta. Nyt uuden hollantilaisomistajan myötä Saabin kysyntä on elpynyt ja mallisto on kunnossa. Ruotsissa Saab on jopa neljänneksi myydyin automerkki yritysmarkkinoilla”, toteaa toimitusjohtaja Sakari Aine epäilijöille. ”Olemme jo myyneet tätä Saab 9-5 -uutuusmallia. Auto on niin hyvän näköinen, että monet ovat sanoneet haluavansa ehdottomasti sellaisen”, vakuuttaa Aine esitellessään ylpeänä uudenkarheaa Saabia Alppilan Kaarnatien liikkeessä. ”Lisäksi Saab 9-3:ten päästöarvot ovat laskeneet, mikä on pudottanut niiden hinnat yhä kilpailukykyisemmiksi.”

Syntynyt 14.3.1951 Helsingissä.

Skoda on kolmanneksi myydyin Koulutus: • Humanististen tieteiden kandidaatti Oulun yliopistosta vuonna 1974. • Oikeustieteen kandidaatti Turun yliopistosta vuonna 1977. • Varatuomarin arvo vuonna 1978 auskultoituaan Muhoksen käräjillä.

Työura: • Ulkoministeriön lähetystöneuvos 1984-85. • Hallitussihteeri kauppa- ja teollisuusministeriössä 1981-84. • Hallitusneuvos kauppa- ja teollisuusministeriössä 1985-91. • Ylijohtajana kauppa- ja teollisuusministeriössä 1991-92. • Kansliapäällikkö kauppa- ja teollisuusministeriössä 1992-98. • Fortum Oyj:n päätoiminen hallituksen puheenjohtaja 1988-2003. • Keskinäisen työeläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja 2004-.

Luottamustoimia: • Sampo Oyj:n hallituksen jäsen. • Stora Enso Oyj:n hallituksen jäsen, Wärtsilä Oyj Abp:n hallituksen varapuheenjohtaja. • Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. • Suomalais-venäläisen kauppakamarin puheenjohtaja.

Suomen autokauppa on taantuman jälkeen lähtenyt taas uuteen nousuun vuoden 2009 pohjakosketuksesta. Nyt alkaneen kasvun ennustetaan jatkuvan ensi vuonnakin 10 prosentin tasolla. Samalla tshekkiläisen Skoda markkinaosuus on noussut Suomessa 7 – 8 prosenttiin, jolla merkki sijoittuu myyntitilastojen kolmoseksi. ”Skodalla on erinomaiset markkinaasetelmat, koska sillä on nyt auto kaikkiin käyttötarpeisiin: mallisto alkaa Fabiasta edeten myyntimenestys-Octaviasta Superb-edustusautoon, Roomster-tilaautoon ja Yeti-maastoautoon”, luettelee autokauppias katsellessaan ympärilleen. ”Skodan vahvan myynnin takana on hyvä hinta–laatusuhde. Skodan omistajilla on tutkimusten mukaan myös korkea asiakastyytyväisyys. Lisäksi Skodalla on hyvä jälleenmyyntiarvo”, selventää Aine menestyksen taustoja. Ekologisuudesta ja erityisesti päästöarvoista on tullut muutaman vuoden sisällä merkittävä kilpailutekijä autokaupassa. Vaikuttavathan hiilidioksidipäästöt nyt muun muassa autoveroon ja vuosittaiseen ajoneuvoveroon.

”Päästöt, kulutus ja polttoaineen hinta ovat perusteita, joilla asiakas valitsee tänä päivänä autonsa. Näillä tekijöillä Skoda Octavia on noussut Suomen myydyimmäksi diesel-automalliksi. ” ”Moni työnantaja on myös määritellyt työsuhdeautoille päästörajat, mikä on vahvistanut Skodan asemaa yritysmarkkinoilla”, tietää Aine.

Alppilassa monimerkkihuolto Autoliike löysi vuonna 2008 uuden, hyvän liikepaikan Alppilasta, joten Aineella luotetaan taas pitkäjänteiseen ja vakaaseen kasvuun. ”Sijaintimme on hyvä, sillä oululaisista noin puolet asuu Oulujoen pohjoispuolella. Lisäksi Kemintie on Oulun vilkkaimmin liikennöityjä väyliä. Tämä näkyy myös kaupallisesti, sillä asiakkaat tuntuvat löytävän tänne.” Autoalalla vuodesta 1983 ollut Aine on jälleen todistamassa tilannetta, jossa toimiala elää vahvaa murrosta. ”Autokauppa menee varmaan jatkossakin vihreämpään suuntaan. Monihan uskoo jopa, että sähköautojen myynti olisi rajua jo viiden vuoden päästä – saa nähdä,” arvuuttelee Aine.

Aine Oy Aine Oulu Oy toimii Oulun alueella uusien Saab- ja Skoda -autojen jälleenmyyjänä. Liikkeellä on lisäksi Mitsubishi-, Opel-, Saab- ja Skoda -henkilö- ja tavara-autojen merkkihuolto. Aine Kemi Oy on puolestaan Kemin alueen Skoda-jälleenmyyjä. Osoite: Kaarnatie 10, 90530 Oulu Palveluajat: Automyynti ma - pe 9 - 18, la 10 - 14 Huoltopalvelut ma - pe 08.00 - 16.30 Varaosamyynti ma - pe 08.00 - 16.30 www.aine.fi

|3


Inaria Studio

Nykykaapisto on näyttävä sisustustuote

liukuvat kovassakin käytössä hyvin. Laatikostot pysyvät kiskoilla ja rullaavat kevyesti vuosienkin jälkeen. Inaria-kaapistoille annetaan kymmenen vuoden takuu.” ”Lasi- ja peiliovet soveltuvat myös lastenhuoneisiin, sillä niissä on nykyisin turvakalvot. Turvallisuutta parantaa myös ovipumppu, jonka avulla ovi sulkeutuu jarruttaen, vaikka sen paiskaisi kiinni voimallakin.”

Mittatilauksena tilaan kuin tilaan

Inaria Studion tiloissa voi tutustua erilaisiin kaapisto- ja tilanjakoratkaisuihin. Eira Lukkari käy myös tarvittaessa tutustumassa paikanpäällä asiakkaan tarpeisiin.

Sisustaminen on toki nykyään trendikästä, mutta sillä pystytään myös helpottamaan arjen askareita sekä parantamaan kodin viihtyisyyttä. ”Modernit kaapistot ovat näyttäviä sisustuselementtejä, jotka sopivat kodin kaikkiin huoneisiin. Samalla niiden säi-

lytystila vapauttaa huoneneliöitä asumiskäyttöön”, tietää Oulun Inaria Studion vetäjä Eira Lukkarila. ”Eteiset ja makuuhuoneet ovat Inariakaapistojen yleisimpiä käyttökohteita, vaikka mallistoissa on nykyisin myös tasoja ja lipastoja, jotka soveltuvat erinomaisesti muun muassa tv-tasoksi.” Eira Lukkarila pystyykin perustellusti kumoamaan kaikki kaapistojen käytettävyyteen kohdistuvat epäilyt. ”Inaria-kaapistojen laakeroidut ovet

Suomalaisten kotien huonekoot ovat nykyisin melko pieniä, koska jokaiselle perheenjäsenelle sekä eri toiminnoille halutaan oma huone. Kotimaiset Inaria-kaapistot tehdään mittatilaustyönä asiakkaan tarpeiden mukaan, mikä helpottaa niiden sijoittelua. ”Rakentajan tai remontoijan kannattaa käydä jo suunnitteluvaiheessa meidän luona. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun tilantarvetta vastaavat kaapistot suunnitellaan yhteistyössä ennen toteutusta.” ”Kuunneltuamme ja kartoitettuamme asiakkaan tarpeet voimme käydä tarvittaessa asiakkaan luona tutustumassa tiloihin. Mittauksen jälkeen suunnittelemme kaapistosta kolmiulotteiset mallikuvat. Niistä saa hyvän kuvan siitä, miltä valmis toteutus näyttää”, lupaa Lukkarila. Helpoimmillaan Inaria-uudistus voidaan toteuttaa hankkimalla vanhoihin runkoihin mittatilaustyönä uudet liukuovet.

Hinta selviää vain kysymällä Sisustuksen ammattilaisella on monia keinoja parantaa asumisen ja kaapistojen käytettävyyttä. ”Kotiin saadaan lisää näyttävyyttä ja tilantuntua, kun erotetaan esimerkiksi

ruokailu- tai vierashuone tilanjako-ovella olohuoneesta. Mittatilauskaapistolla voidaan puolestaan hyödyntää kiinteistön koko huonekorkeus.” ”Kaappeihin on puolestaan saatavissa muun muassa alaslaskettavia tankoja sekä erilaisia valoratkaisuja, jotka helpottavat ja tehostavat kaapistojen käyttöä.” Lukkarila myöntää, että ihmisillä on ennakkoluulonsa mittatilaustyönä tehtyä kotimaista kaapistoa kohtaan. ”Monen asiakkaan mukaan tuttavat ovat pettyneet, kun edullisen kaapiston ovet ovat alkaneet ränkätä –- eikä kaapistokaan lopulta tullut halvaksi. Laadukkaat Inariatuotteet ovat kilpailukykyisiä”, lupaa Lukkarila kehoittaen vierailemaan Inaria Studiossa Heinätorin kulmassa Kirkkokadulla.

Inaria Studio Inaria-liukuovikaapistot – mittatilauksena sinulle tehty: Inaria Studio on Inaria-liukuovikaapistojen ja -tasojen erikoismyymälä. Kaapistot tehdään kunkin asiakkaan toiveiden mukaisesti mittatilaustyönä. Valikoimiin kuuluvat myös Finnmirror-kylpyhuonekalusteet, sisustuspeilit, tilanjakajat sekä suihkuseinät. Inaria Studiosta saa myös mittaus-, suunnittelu- ja asennuspalvelua. Osoite: Ineira Ky, Kirkkokatu 53, Oulu Puhelin: 0400 920 325 / Eira Lukkarila Aukioloajat: ti – pe 10 – 17, la 10 – 14 www.inaria.fi

Securi Oulun Lukko & Hansa Apteekki

Langaton turvapuhelin helposti apteekista

Securi Oulun Lukon myyntineuvottelija Antti Vaaramo ja Hansa Apteekin farmaseutti Minna Myllymäki tutustuvat yhdessä uuteen Securi Care MOBILE -turvapuhelimeen.

Suomalainen haluaa vanheta turvallisesti kotona, mutta joskus hän tarvitsee myös apua. Oulun seudullakin moni ikäihminen saa päivittäin sairauskohtauksen, loukkaa itsensä, unohtaa avaimet tai tarvitsee apua lämmityksen rikkouduttua. ”Lokakuun aikana Hansa Apteekkiin myyntiin tuleva Securi Care -palvelu turvaa ja helpottaa ikääntyvien kotona asumista. Lisäksi se sopii muillekin henkilötai elämänturvaa tarvitseville”, kertoo Securi Oulun Lukon johtaja Jari Kröger. Turvaratkaisun kehittäjä ja ylläpitäjä Anvia Securi Oy on valtakunnallinen lukitus- ja turvallisuusalan yritys, jonka Securi

STARTTI | 4

Oulun Lukko avaa uusia uria yhteistyöllä Hansa Apteekin kanssa. ”Lähiapteekki on luonteva paikka hankkia turvallisuutta parantavia palveluita, koska esimerkiksi senioriväestö asioi siellä lähes säännöllisesti. Lisäksi ihmiset luottavat apteekin, kuten myös lukkoliikkeeseen”, taustoittaa Kröger kehuen apteekkari Janne Leinoa avarakatseisuudesta.

Apua aina ja vaikka paikantaen Hälytystilanne voi olla vain uhkaava, mutta gsm-turvapuhelimella saa helposti yhteyden hälytyskeskukseen. Matkapuhelin

on hätätilanteessa monelle vaikea käyttää. Securi Care -kokonaisuus muodostuu pienikokoisesta, hälytysnäppäimillä varustetusta gsm-turvapuhelimesta sekä hälytyspalvelusta, joka valvoo ympärivuorokautisesti vuoden jokaisena päivänä. ”Palvelussa asiakas saa avausmaksulla käyttöönsä turvapuhelimen ilman kalliita laitehankintoja. Tämän jälkeen palvelumaksu on 29,50 euroa kuukaudessa, mikä sisältää kaikki puhelu- ja paikannuskustannukset”, avaa Kröger hinnoittelua. Puhelimen hätänäppäimillä voi tehdä vaikeissa tapauksissa pelkän hälytyksen. Se avaa kuitenkin joka kerta keskukseen myös puheyhteyden, jota kautta voi tarkentaa avuntarvetta. ”Asiakastiedoista keskus näkee, kuka hälyttää ja mitä sairauksia asiakkaalla on tai kenet hälytetään apuun, jos paikalle ei tarvitakaan pelastuspalvelua. Asiakas voi antaa yhteyshenkilöille myös luvan gsmpaikannukseen”, täsmentää myyntineuvottelija Antti Vaaramo Securi Oulun Lukosta. Vaaramon mukaan gsm -turvapuhelin sopii myös ihmiselle, jotka eivät rajoitteista johtuen pysty itse käyttämään puhelinta. Jokaisella puhelimella on oma numero, johon kuka tahansa voi soittaa, kuten mihin tahansa gsm-puhelimeen hälytysnapin toimiessa vastausnäppäimenä. Securi Care -palvelu soveltuu lisäksi henkilöturvakäyttöön, jos asiakas kotona tai toimipisteessä kokee rikollisuuden tai väkivallan uhkaa.

Securi Care – henkilöturvaratkaisu Securi Care MOBILE on gsm-pohjainen mukana kannettava turvapalvelu. Palvelu soveltuu sekä turvapuhelinettä henkilöturvakäyttöön. Palvelu on helppokäyttöinen, vain yksi toimintonäppäin. Miellyttävä pitää mukana: on pieni ja kevyt. Palvelu on luotettava, toimii siellä missä gsmpuhelinkin. Palvelu sisältää tarvittaessa gsm-verkkopaikannuksen. Osoitteet: Oulun III Hansa Apteekki, Nuottasaarentie 1, 90400 Oulu Securi Oulun Lukko, Pakkahuoneenkatu 32, 90100 Oulu www.securi.fi

Hälyttävä lääkemuistutin ”Uutena Securi Care -palveluna lanseeraamme gsm-lääkemuistuttajan, johon annostellaan lääkkeet etukäteen. Palvelu muistuttaa lääkkeenotosta, ja jos lääke jää silti ottamatta, tapahtuu hälytys. Keskuksesta päivystäjä hälyttää sitten yhteyshenkilön apuun.” ”Laite on lukittavissa, joten lääkkeitä ei voi ottaa etukäteen. Oikea lääke oikeaan aikaan”, kiteyttää Kröger palvelun, joka tulee Hansa Apteekkiin lähitulevaisuudessa.


Taaleritehdas Oy

Uusia tehokkaita tuotteita sijoittajille Vuonna 2007 perustettu Taaleritehdas on keskittänyt palvelunsa ja osaamisensa varainhoitopalveluihin tarjoamalla läpinäkyvää ja riippumatonta varainhoitoa. Pankit tarjoavat sijoitusasiakkailleen lähinnä omia tuotteitaan, kuten rahastoja, mikä rajoittaa sijoittajan valinnanvapautta. ”Varainhoidossa me räätälöimme asiakkaan kanssa yksilöllisen sijoitussuunnitelman. Tehtävänämme on rakentaa varainhoitokokonaisuus, joka soveltuu parhaiten asiakkaan tarpeisiin”, kuvaa toimintaa yksityispankkiiri Juha Matilainen Taaleritehtaan Oulun toimipisteestä. ”Jokaiselle Taaleritehtaan asiakkaalle on nimetty yksityispankkiiri, joka pitää tiiviisti yhteyttä asiakkaaseen etsien hänen tarpeisiinsa soveltuvia sijoitustyökaluja. Näin asiakas ehtii esimerkiksi toimia ennen kuin joukkovelkakirjalaina ylimerkitään.”

ETF-rahasto seuraa indeksiä Taaleritehdas on ETF-markkinoiden suomalainen edelläkävijä ja asiantuntija. Matilainen arvioi, että ETF:ien käyttö on selvästi yleistymässä myös piensijoittajille. ”Tavoitteenamme on saada sijoittajat huomaamaan, ettei esimerkiksi perinteinen rahastosijoittaminen ole ainoa tapa huolehtia varallisuudesta. ETF on

rahasto, jonka kautta voi sijoittaa yhdellä pörssikaupalla esimerkiksi 50 suurimman eurooppalaisen yrityksen osakkeisiin tai kaikkiin Nasdaq-osakkeisiin.” ETF-rahastoissa sijoittajalle kohdentuvat hallinnointikulut ovat murto-osa perinteisten rahastojen kustannuksista. ”Rahastoissa jokaisen sijoituksen hallinnointipalkkio on 1–2 prosenttia, kehittyvillä markkinoilla jopa kolme. Samat sijoituskohteet voi ostaa meidän kautta indeksiin sidottuna edullisesti ETF-rahastona.” ETF:n asiakashyötyihin kuuluu myös läpinäkyvyys: ETF-rahastoissa asiakas tietää reaaliaikaisesti ja tarkalleen, mihin yhtiöihin sijoitukset on tehty. Perinteisissä rahastoissa tieto on saatavissa tyypillisesti vain suurimmista sijoituskohteista ja sekin viiveellä. ”ETF-sijoittaja tietää aina saavansa indeksinmukaisen tuoton, kun taas perinteisissä rahastoissa indeksin voittaminen on haastavaa ja salkunhoitajan onnistumisesta kiinni”, kertoo Matilainen

Oulun seudulla varallisuus on kasvanut Taaleritehtaan Oulun toimipisteen avaaminen on osaltaan osoitus varallisuuden kasvusta: Oulun seudulle on syntynyt merkittävä joukko esimerkiksi it-miljonäärejä.

Taaleritehdas Oy

Yksityispankkiiri Juha Matilainen varainhoitaa sijoituksia arvoisessaan ympäristössä - Puistolan talossa.

”Taaleritehtaassa yhdistyy ammattimainen salkunhoito paikalliseen läsnäoloon. Oulussa olemme palvelleet pohjoissuomalaisia lähes vuoden. Tyypillisiä asiakkaitamme ovat perinteiset sijoittajat ja henkilöt, joille on yrittäjyyden, yrityskaupan tai palkkiojärjestelmien myötä kertynyt varallisuutta”, kertoo pankkiiri. ”Oulussa on lisäksi asiakkaina julkisyhteisöjä, kuten säätiöitä. Toki meillä on asiakkaina myös säästäjiä, joille sopivat tuotteet lähtevät 10 000 eurosta ylöspäin”, kommentoi Juha Matilainen.

Atelier Torbjörn Tillander

Vanhoja koruja voi muodistaa Tillanderin korut ovatkin erottuva vaihtoehto suuntaukselle, jossa korunvalmistus

on siirtynyt massamallistoihin, joita eri maiden tukkurit jakelevat ja kultasepänliikkeet myyvät. ”Käsityöosaaminen antaa meille rajattomat mahdollisuudet suunnitella ja valmistaa koruja. Nykyihmisen kannattaisikin kiireen sijaan tutustua korutarjontaan paremmin. Näin on mahdollista löytää juuri se koru, joka korostaa lahjan saajan merkitystä sekä vahvistaa korun käyttäjän identiteettiä.” ”Suomalainen asiakas osaa toki nykyisin jo etsiä yksilöllisiä tuotteita. Koruun sisällytetty pieni mutta selkeästi erottuva oma idea ei tarkoita sitä, että koru olisi kallis”, painottaa korusuunnittelija korostaen, että valikoimassa on tilaustuotteiden ohella myös valmiita mutta yksilöllisiä koruja sekä miehille että naisille. ”Kummihelmet ovat olleet suosittu lahja jo 60-luvulta lähtien. Niihin voi hankkia lahjaksi helmiä yksitellen, kunnes ne sidotaan helminauhaksi, jonka kummilapsi saa esimerkiksi rippilahjana. Näin lahjaan sisältyy myös opetus – kaikkea ei saa heti.” Tina Tillander vierailee Pakkahuoneenkadun myymälässä säännöllisesti, jolloin hän auttaa mielellään yksilöllisen lahjan suunnittelussa tai perintökorun muodistamisessa. ”Laatikon pohjalta tai korurasiasta

Osoite: Taaleritehdas Oy, Pakkahuoneenkatu 15 A, 2. kerros, 90100 Oulu Puhelin: 040 455 0354 / Juha Matilainen www.taaleritehdas.fi

Lopuksi Lontoossakin toiminut, hyvillä mielin kotikaupunkiinsa palannut yksityispankkiiri tekee lupauksen. ”Teemme Taaleritehtaalla kaikkemme pohjoissuomalaisten asiakkaiden eteen ja vaurastuttamiseksi.”

Tillanderin Oulun liikkeen myymälävastaava Kirsi Kit-

Korut kertovat Oulussakin huomisen tarinoita Atelier Torbjörn Tillander avasi uuden myymälänsä kesän kynnyksellä Ouluun, jossa 1860-luvulla keisarillisessa Pietarissa aloittaneen kultasepänliikkeen ja vastikään remontoidun Puistolan talon perinteet täydentävät nyt toisiaan. ”Me haluamme, että korut siirtyvät sukupolvelta toiselle. Näin niiden taakse muodostuu elämäntarina, johon sisältyy runsaasti muistoja ja tunteita. Koruthan liittyvät usein jo luonnostaankin juhliin ja merkkipäiviin”, kertoo Tina Tillander, viidennen sukupolven jalokivikauppias. Tina Tillanderin suunnittelemat korut valmistetaan kultasepänliikkeen omassa työhuoneessa. Intohimoisesti koruihin suhtautuva suunnittelija on luonut oman tyylin, jonka mahdollistaa hänen ja henkilöstön monipuolinen osaaminen. ”Korun pitää olla kaunis ja sen pitää sopia kantajalleen. Meidän klassikkokorujamme ovat värikivelliset sormukset ja riipukset, joihin voidaan yhdistää myös timantteja. Tällä hetkellä suosittuja ovat lisäksi näyttävät ja koukuilla kiinnitettävät korvakorut, joissa voi olla helmiä ja jalokiviä.”

”Kohtaaminen kanssamme kannattaa aina” • Taaleritehdas tarjoaa täydenpalvelun varainhoitoa riippumattomasti, läpinäkyvästi ja avoimesti. • Sijoitustoiminnassamme olemme valinneet markkinoista poikkeavan tavan toteuttaa sijoitusratkaisujamme: - Vapaat tuotevalinnat: Emme käytä sijoitusratkaisujemme sisällä omia tuotteitamme. - Sijoitusratkaisujemme sisällöt ovat asiakkaille läpinäkyvästi esillä - Hinnoittelumme on läpinäkyvää, ei piilotettuja kustannuksia. • Panostamme Suomeen - suomalaisuus ja yrittäjyys ovat yrityksemme peruskiviä • Taaleritehtaalla on toimipisteet Helsingissä, Turussa, Tampereella, Porissa ja Oulussa, joissa työskentelee reilut 70 asiantuntijaa.

tilä (vas.) ja myyjä Minna Tirkkonen perehtyvät tuotevalikoimaan pystyäkseen auttamaan asiakaita haastavissakin tilanteissa.

saattaa löytyä kulunut sormus, josta minä voin auttaa ideoimaan uuden ihanan korun”, innoittaa korusuunnittelija, joka on yksi liikkeen neljästä diplomigemmologista. Jalokiviasiantuntijana hän tunnistaa toisistaan rubiinin, safiirin, smaragdin ja krysoberyllin. ”Periaatteena on, että teemme kaiken laadukkaasti. Siihen kuuluu tärkeänä osana palvelu, joka antaa asiakkaille osaavaa tietoa koruista, jalokivistä ja helmistä. Meille kannattaa tulla kyselemään ja katselemaan”, rohkaisee Tina Tillander. Samoissa ajatuksissa on myymälän henkilökunta. ”Olemme iloisia siitä, että oululaiset ovat löytäneet meidät ja toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan yksilöllisiin koruihin.”

Oy Atelier Torbjörn Tillander Ab Kultasepänliike Atelier Torbjörn Tillanderin toimintaa on korkeatasoisten, käsityönä valmistettujen jalometallikorujen suunnittelu ja valmistus. Palveluihin kuuluvat lisäksi korujen korjaus, arviointi ja muodistus. Muita tuotteita ovat mm. kummihelmet ja helmien punonnat. Osoite: Pakkahuoneenkatu 15 A, Oulu | Kluuvikatu 1, Helsinki Puhelin: (09) 686 0980, 010 231 0200 www.tillander.com

|5


Oulun Systema Oy ”Yritykset ovat viimeaikoina alkaneet ymmärtää it-kumppanin merkityksen liiketoiminnalleen. Pieninkin pk-yritys tai yhteisö tarvitsee toimivat tietotekniikkajärjestelmät ollakseen kilpailukykyinen”, tietää Oulun Systema Oy:n toimitusjohtaja Juha Suorsa. Systema onkin erikoistunut juuri yritysten ja yhteisöjen kokonaisjärjestelmätoimituksiin, joissa yhdistyvät it-infran eli tietoteknisen alustan ja ohjelmistojen käyttöönotto, ylläpito ja kehittämispalvelut. ”Meillä on paljon asiakkaina muutamankin hengen yrityksiä, joiden it-ympäristö muodostuu asiakkaan ydinliiketoimintoja tukevasta palvelinympäristöstä, työasemista sekä toimisto-ohjelmista.”

It-kumppanuus on lujaa ja syvää Suorsan mukaan it-kumppanuudessa on kysymys lujasta ja syvästä yhteistyöstä, jossa molempien tavoitteena on asiakasyrityksen liiketoiminnan kehittäminen ja kasvu. ”Kaikki lähtee siitä, että yritys kuvaa meille liiketoimintansa ja sen, miten se haluaa kehittää sitä. Meidän on sitten kyettävä pukemaan se tietotekniseksi ratkaisuksi, joka täyttää asiakkaan tarpeet ja mahdollistaa kasvun. Meidän asiakkailla järjestelmät ovat viimeisen päälle vireessä”, lupaa alan murroksia kohdannut it-konkari. ”Tavoitteena on, että pääsisimme jo konsultointivaiheessa kiinni asiakkaan mahdollisiin ongelmiin ja tavoitteisiin. Näin pystymme suunnittelemaan asiakkaalle mittatilauksena järjestelmän, joka ei ole ali- eikä

Järjestelmäasiantuntijat Tommi Laurila (vas.) ja Ville Juola.

Heikko it-järjestelmä uhka yrityksen toiminnalle

ylimitoitettu. Kun järjestelmä on säädetty oikein, ovat kustannukset kohdallaan.” ”Kumppanuussuhteen edetessä opimme tietysti koko ajan tuntemaan paremmin asiakkaamme, mikä auttaa muun muassa it-tarpeiden ennakoinnissa”, havainnollistaa Suorsa yritykselle tulevia etuja.

Pohjois-Suomen johtavaa osaamista 90-luvun lopulla käynnistyi tietotekniikkaalan murros, jossa yritysten kriittisetkin

Yrityksen it-ympäristö ei sovi harrastelijalle Monessa pk-yrityksessä it-vastaavan titteli on ajautunut tietotekniikkaharrastajalle, joka on väärällä hetkellä kertonut rakentaneensa kotiin langattoman verkon. Tänä päivänä it-tekniikka on tullut kuitenkin pienimpäänkin yritykseen, jossa se lisäksi todennäköisesti näyttelee niin merkittävää roolia, että sen toimimattomuus pysäyttää rahantulon – ja lopulta koko toiminnan. ”Yritykset eivät aina ymmärrä, että se heidän liikevaihtonsa on tietotekniikassa. Yritysjohdon pitäisi ymmärtää it-järjestelmien tärkeys. Palvelimelta voi esimerkiksi hävitä tietoja pitkältäkin ajalta, mikä aiheuttaa suoria menetyksiä sekä tuottaa lisätyötä, kun tiedot pitää kerätä ja tallentaa uudestaan”, ripittää Oulun Systeman järjestelmäasiantuntija Tommi Laurila heti kärkeen. Järjestelmäasiantuntijana Laurilalla käy päivittäin ratkomassa yritysten it-solmuja. Hänellä onkin kerrottavanaan melkoisia kauhutarinoita siitä, miten huonosti yritykset huolehtivat tietotekniikasta ja millaista vahinkoa it-ongelmat ovat saaneet aikaiseksi. ”Moni yritys säästää palvelimissa, joihin ei laiteta esimerkiksi vikasiirtoisia levyjä tai virtalähteitä. Palvelinkäytössä on todella tärkeää, että laitteen komponentit on suunniteltu palvelimiin, joiden pitää olla käynnissä 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemän päivää viikossa.” ”Pk-yrityksissä luistetaan valitettavasti myös tiedonvarmentamisessa uskoen, että ei meille mitään tapahdu. Muistitikku ja

STARTTI | 6

ulkoinen kovalevy eivät ole riittävät yrityskäytön varmuuskopiointiin.”

Palvelusopimus on myös pienyrityksen ratkaisu Järjestelmäasiantuntija Tommi Laurilan päätyönä on huolehtia Systeman palvelusopimusasiakkaista. ”Palvelusopimuksilla halutaan vapauttaa asiakas keskittymään omaan osaamiseen ja työsarkaan, jonka hän hallitsee parhaiten. Me teemme taas sen, minkä me hallitsemme.” ”Meidän asiakaskuntamme ulottuu yhden miehen toimistoista isoihin yrityksiin. Palvelumme kattaa puolestaan koko Pohjois-Suomen – olin eilen esimerkiksi Kittilässä. Näillä säännöllisillä käynneillä varmistetaan, että homma toimii.” It-palvelusopimus toimiikin parhaiten silloin, kun toiminta keskittyy yhteistyöhön – eikä pelastus- ja hälytystoimintaan. ”Pyrimme olemaan yrityksille kehitysapuna, jotta niillä on käytössä niille parhaiten soveltuvat järjestelmät. Tietoteknikkahan kehittyy todella nopeasti, joten me koulutamme itseämme jatkuvasti. Näin asiakasyritys saa uusimman tiedon ja osaamisen kauttamme.” ”Me käymme mielellämme kertomassa Systeman palveluista ja katsastamassa yrityksen it-järjestelmän. Se ei vielä maksa mitään. Siitä voidaan edetä kartoitukseen ja kokonaispaketin suunnitteluun. Tavoitteena on monivuotinen yhteistyö”, painottaa Laurila.

it-ympäristöt siirtyivät Intel- ja Microsoftalustoille. Tietokoneiden suorituskyvyn kasvu ja verkottoitunut maailma johtivat siihen että mini- ja mainframe-tietokoneet yrityskohtaisine sovelluksineen korvattiin teollisuusstandardin mukaisilla palvelimilla ja levyjärjestelmillä. ”Tämä murros mahdollisti meille uuden kasvupolun asiakkaittemme kriittisten tietojärjestelmien toimittajana.” ”Samalla se tarkoitti sitä, että yhtiömme valitsi kouluttautumisen tien, jota henkilöstömme on kulkenut osaallistuen niin laite-

kuin softavalmistajien koulutusohjelmiin. Olemme hakeneet korkeinta osaamistasoa palvelimista, levyjärjestelmistä ja työasemista”, painottaa Suorsa. Valmistajien koulutusohjelmat ovat nykyisin erittäin haastavia, ja niihin sisältyy muun muassa vaativia sertifikaatteja. Systeman pitkäjänteinen toiminta on kuitenkin tuottanut tulosta. ”Olemme suorittaneet syyskuussa pääkumppani HP:n vaativimmat koulutusohjelmat, joiden perusteella saimme Computing Systems Specialist -luokituksen. Vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan Pohjois-Suomessa. Samalla se tarkoittaa sitä, että HP:n kaikki tuotteet, kuten raskaat palvelimet ja levyjärjestelmät tulevat nyt Systeman palveluvalikoimaan”, kehaisee Suorsa lisäten vielä, että Systema on tietysti myös Microsoftin kultakumppani.

Rautatienkatu 81, 90400 Oulu Puhelin: (08) 8889 000 Faksi: (08) 8889 111 www.oulunsystema.fi

Case Konffa Oululainen Konffa Oy on pk-yritys, joka auttaa yrityksiä, organisaatioita, järjestöjä ja tiedeyhteisöjä järjestämään onnistuneita tapahtumia pienistä tilaisuuksita isoihin kansainvälisiin konferensseihin. Konffalla on ollut palvelusopimus Oulun Systeman kanssa yristyksen alusta, vuodesta 2006 lähtien. ”Haluamme toiminnassamme keskittyä ydinosaamiseen ja sen tuottamiseen asiakkaillle, ei asioiden opettelemiseen”, perustelee it-palveluiden ulkoistamista toimitusjohtaja Pia Hanski. ”Kartoitimme alussa kolme eri paikallista toimijaa. Yhtenä valintaperusteena oli paikallisuus, koska halusimme tukea oululaista toimintaa. Toki painopiste oli sillä, millaisia palvelukokonaisuuksia oli tarjollla ja mihin hintaan. Näin päädyimme Systemaan – eikä ole kaduttu yhtään.” ”Meille tuli ensitapaamisesta lähtien sellainen olo, että Systemassa asenne on kohallaan. Meistä oltiin oikeasti kiinnostuneita ja he halusivat oikeasti ymmärtää tätä meidän bisnestä”.

Aina pystyssä ja vakaasti Konffalla tietotekniset tarpeet lähtevät toimistosovelluksista sekä internet- ja sähköpostiyhteyksistä. Sen lisäksi yrityksellä on käytössä konferenssien järjestämiseen liittyvät työkalut. ”Pelkän toimistoympäristön toimivuus, tärkeiden tietojen varmennus ja tietoliikenneyhteydet ovat pk-yritykselle tärkeitä. Niiden epävarma toiminta on yritystoiminnalle liian iso riski.” ”Meillähän on lisäksi täällä muun muassa isot varausjärjestelmät, joita käy-

Konffan rekisteröitymistiimi poseeraa konferenssipisteessä.

tetään kansainvälisten konferenssien online-ilmoittautumisten ja osallistumismaksujen vastaanottoon. Tästä johtuen tietotekniikan toimivuus on meille liiketoiminnan kannalta erittäin kriittistä”, painottaa Hanski. Monessa pienyrityksessä on päivittäisenä rituaalina työntekijöiden kiroilu ja poukkoilu, kun tietojärjestelmä tai netti on kaatunut. ”Joudun oikein miettimään, onko meillä ikinä kaatunut järjestelmä tai onko meillä ollut vaikeuksia esimerkiksi varmentamisessa. Eikä minulla kyllä tule sellaista mieleen.” ”Silloin kun olemme tarvineet joitain huoltotoimenpiteitä tai uusien laitteiden asennuksia, on kaikki sujunut tosi hyvin”, arvioi Hanski. ”Me arvostamme erityisesti sitä, että meillä on omat yhteyshenkilöt, yhteyspäällikkö ja tekninen asiantuntija, jotka tuntevat Konffan tietoteknisen infran ja pystyvät näin jopa ennakoimaan yrityksen tarpeita.” ”Kun meiltä on joskus kysytty suosituksia, niin olen kyllä voinut varauksetta mainita Systeman, sillä sieltä saa asiantuntemusta, yhteyksiä, softaa ja tietokoneita”, päättää Pia Hanski.


Ravintola Hugo

Ravintola Hugon tiimi kokoontuneena Seurahuone-saliin: Teemu Kerälä, Tommi Tuhkanen, Matti Holma, Satu Hemmi, Susanna Lohiniva ja Harri Piekkola.

Susanna Lohiniva valmistaa Hugo keittiössä maukasta annosta tuoreista ja laadukkaista antimista.

Maistuvaa laaturuokaa

tuoreista antimista – nyt edullisesti

Keittiöpäällikkönä kolme vuotta Uudella Seurahuoneella häärinyt Tommi Tuhkanen ryhtyi elokuussa yrittäjäksi ottamalla vastuun Ravintola Hugon toiminnasta. ”Seurahuone tunnetaan laadustaan, ja siitä emme tule tinkimään, vaikka pyrimme jatkossa rakentamaan ruokalistan niin, että siltä löytyy sekä opiskelijoiden ja lapsiperheiden lompakolle että liikemiesten ja yritysasiakkaiden budjetille sopivia herkkuja”, avartaa Tuhkanen Hugon uusia suuntauksia. ”Pääjuttu on edelleen se, että ruoka maistuu hyvältä ja että se tehdään alusta loppuun omassa keittiössä”, täydentää myyntisihteeri Satu Hemmi. Tuhkanen on viemässä Hugon tarjontaa enemmän kala- ja äyriäispainotteiseksi, joskin liharuoan ystävät voivat jatkossakin nauttia keittiöherkuista. ”Olen tehnyt vuosia töitä solmiakseni suorat yhteyden muun muassa lihatiloil-

le, koska haluan suosia kotimaisia raakaaineita. Nyt nuo kontaktit on luotu, ja se näkyy ruokalistalla”, lupaa Tuhkanen. Keittiö on edelleen Tuhkasen ominta valtakuntaa, joskin hän haluaa antaa suuren tunnustuksen intohimoisesti työhönsä suhtautuvalle keittiötiimille.

Kohtaamispaikka kaikille oululaisille Tuhkasen filosofiasta johtuen ruokalista tulee jatkossa muuttumaan usein, koska sillä suositaan kauden parhaita ja maukkaimpia raaka-aineita. ”Näin ruokalista pysyy asiakkaille mielenkiintoisena – siltä löytyy lähes aina jotain uutta”, painottaa innostunut keittiömestari, jonka listalta löytyi syyskuussa Pietilän tilan ankkaa, taimenta Inarista sekä Bovikin tilan kyyttöä.

Ravintola Hugon uutta hinnoittelumallia edustavat jo nyt suosikeiksi nousseet kausimenut: tiistaista torstaihin kolmen ruokalajin menu maksaa 28 euroa ja viikonlopun neljän ruokalajin Weekend-menu 37 euroa. ”Menu-kokonaisuuksissakaan emme tingi laadusta ja raaka-aineista, vaikka jotkut ovat hieman ihmetelleet niiden alhaista hintaa”, naurahtaa Tuhkanen vakuuttaen, että kaikki toiminta tehdään kannattavasti. Uuden yrittäjän myötä Hugon ilme muuttuu syksyn aikana pehmeämmäksi ja lämpimämmäksi. ”Hugo on jatkossa kohtaamispaikka kaikille hyvästä ruuasta ja ilmapiiristä kiinnostuneille, myös arkena”, vakuuttaa Tuhkanen pyrkien rikkomaan suomalaisiin pinttyneen tavan – ravintolassa syödään vain juhlatilaisuuksissa.

Ravintola Uuden Seurahuoneen Hugo Oy Aukioloajat: ti-la klo 17 – 23 (su-ma suljettu) Pöytävaraukset: myyntipalvelu@uusiseurahuone.com Yhteyshenkilöt: Satu Hemmi (myyntisihteeri), Tommi Tuhkanen (keittiöpäällikkö) Osoite: Rantakatu 4 Puhelin: 020 1432 200 Faksi: 020 1432 201 www.uusiseurahuone.com

Tiernashow jatkaa menestyskulkuaan Tuhkasen mukaan Seurahuone-sali näyttelee edelleen toiminnassa merkittävää roolia. Salin ohjelmassa on muun muassa marras-joulukuussa viime vuoden pikkujoulujen suosikkiesitys, Tiernashow. Tiernashowta tähdittävät Merja Satulehto (Kuningatar Herodes), Janne Pekkala (Murjaanien Kuningas), Aki Louhela (Knihti) ja Lauri Salovaara (Mänkki). Show mukailee Tiernapoika-esitystä, joskin sitä väritetään päivänpolttavilla asioilla. ”Viime vuodesta poiketen esitystä ja ruokailua ei ole tänä vuonna paketoitu, vaan ne on tarjolla erikseen. Näin kiireiset ihmiset voivat katsoa myös pelkästään Tiernashown.”

”Ruokailua on lisäksi muokattu niin, että kattaus on joko kello 17 tai shown jälkeen kello 20.30. Näistä asiakas voi valita mieleisensä. TiernaMenussa on tänä vuonna muun muassa kylmäsavulohta ja karitsan paahtopaistia”, paljastaa Hemmi. Tiernashow on nähtävillä kymmenenä iltana Uudella Seurahuoneella perjantaisin ja lauantaisin 19.11. – 18.12. kello 19. Tiernashown lisäksi Uuden Seurahuoneen tiloissa järjestetään jatkossakin asiakas-, yritys- ja juhla- ja ohjelmatilaisuuksia, kuten ensi viikonlopun The Irish Festival of Oulun konsertit.

|7


Rastor Oy Työelämän haasteet ovat kasvaneet viime vuosien aikana merkittävästi. Ammattillisen osaamisen rinnalla muun muassa tiimityöskentely-, esimies- ja johtamistaitovaatimukset ovat yhä kasvaneet. Oppeja pitää myös kyetä soveltamaan kovassa aikataulu- ja talouspaineessa. ”Johtaminen on tämän päivän koulutuksissa erittäin merkittävässä asemassa, sillä PK-yrityksissä alaisten määrät kasvavat, olipa sitten työnjohtaja tai toimitusjohtaja. Esimiehiltä vaaditaan hyviä vuorovaikutus- ja johtamistaitoja, sekä erilaisia työkaluja toiminnan tulokselliseen johtamiseen. Tiimityöskentelyssä tiimivastaavat lisäksi toimivat työntekijöiden ja -antajan sekä edunvalvontajärjestöjen kolmiossa”, kuvailee tiimivastaavien haasteita Rastorin Teollisuuspalvelut toimialan johtaja Leevi Karvonen. Vuonna 1942 perustettu Rastor on nykypäivän haasteisiin vastaava valtakunnallinen koulutus-, valmennus- ja konsultointiyritys, jonka Oulun toimipiste sijaitsee Lentökentäntien varressa Kempeleessä. Rastorin palveluiden laajeneminen Oulun seudulle on omalta osaltaan tukemassa alueen kasvua teknologiakeskukseksi. ”Teollisuuspalveluiden tulevaisuus näyttää positiiviselta. Pk-sektori tulee kasvamaan, ja siellä tarvitaan työteknikkotason kavereita, työnjohtajia, työnopastajia, suunnittelijoita, logistiikan osaajia – kaikkea sitä osaamista, mikä on katoamassa suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle”, arvioi Karvonen, jolla on lähes 30 vuoden kokemus Oulun seudun konepaja-, elektroniikka- ja kaapeliteollisuudesta.

Työteknikoksi työn ohessa Rastorin työteknikkokoulutuksen lähtäkohtana on kautta aikojen ollut kouluttaa työn ohessa hyvistä ammattimiehistä esimiehiä työnjohtotehtäviin. Koulutusohjelman opintolinjoja on 14: muun muassa logistiikka, kunnossapito-, laatu- ja ympäristö-, kiinteistö-, rakennus-, maarakennus-, sähkö-, kone- ja metalli-, tuotanto-, prosessi- ja LVI -tekniikka. ”Valtakunnallisesti työteknikkokoulutuksen aloittaa Rastorilla vuosittain yli 400 pitkän linjan ammattitaitoista työnjohtajaa. Kaksivuotisen koulutuksen jälkeen kurssin suoritaneet saavat anomuksesta työteknikko-arvonimen. Työteknikkokoulutus on Rastorin Oulun koulutuksissa hyvin merkittävässä roolissa”. Työteknikkokoulutuksen rinnalla Teollisuuspalvelut- toimiala panostaa entistä enemmän myös logistiikka-alan koulutuksiin. Niihin kuuluvat varastoalan ammattitutkinto, ostajien ostovalmennusohjelma, logistikon tutkinto ja varastoalan erikoisammattitutkinto.

Moduloinnilla kohdennettua koulutusta Rastorin Teollisuuspalvelut-toimialalla on parhaillaan vireillä monia yrityskohtaisia esimieskoulutushankkeita, joita suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä yritysten sekä Rastorin Asiakasratkaisut- ja Liiketoimintapalvelut-yksiköiden kanssa. Näiden

STARTTI | 8

Ratkaiseva tekijä valmennuksen onnistumisessa on yrityksen oma aktiivinen ja rakentava rooli, tunnistavat rastorilaiset koulutusarkkitehdit, koulutusjohtaja Aulikki Ohtamaa-Panu ja Teollisuuspalvelut toimialan johtaja Leevi Karvonen.

Esimiehiltä vaaditaan monipuolista osaamista lisäksi meneillään on useita yrityskohtaisia Tiimivastaavan koulutusohjelmia. ”Yrityskohtaiset koulutusohjelmat rakennetaan aina asiakkaan tarpeen mukaan. Moduloinnin tuloksena syntyy henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka rakentuu henkilön osaamista täydentävistä koulutuspäivistä”, täsmentää Rastorin koulutusjohtaja Aulikki Ohtamaa-Panu. ”Yrityskohtaisen koulutuskokonaisuuden ja -ohjelman suunnittelussa ohjausryhmä on erittäin tärkessä roolissa. Ohjausryhmässä on yrityksen johdon ja Rastorin edustajia. Yrityksissähän tiedetään usein vain se, että jotain pitäisi tehdä. Meidän tehtävänämme on tunnistaa mitä ja miten”, arvioi Ohtamaa-Panu Rastorin roolia koulutuksen suunnittelussa. Koulutuspäivät eivät enää ole yrityskulttuurissa ”virkistystilaisuuksia”. Koulutus on tavoitteellista eli sillä tähdätään

yrityksen osaamisen tai liiketoiminnan kehittämiseen. Samalla koulutus vaatii yritykseltä sekä henkisiä että taloudellisia resursseja. ”Yritykset kouluttavat henkilöstöään parantaakseen kilpailuasemaansa tai kehittääkseen tuotantoa. Nykyisin yhä tärkeämpi syy on halu verkostoitua, sillä koulutuksessa syntyy myös kumppanuuksia ja asiakkuuksia.” ”Ohjausryhmä seuraa koko ajan koulutuksen etenemistä ja muokkaa ohjelmaa tarpeen mukaan. Koulutukseen liittyvät projektit ja harjoitukset on myös sidottu tiukasti käytännön työhön ja yrityksen kehittämiseen.” ”Koulutuksen lopuksi keräämme yritykselle ja meille eri mittareilla tietoa siitä, mikä oli koulutuksen vaikuttavuus”, päättää koulutusjohtaja Aulikki OhtamaaPanu.

Rastor on valtakunnallinen, työelämälähtöisen osaamisen kehittämiseen keskittynyt koulutus- ja valmennusyritys, jonka juuret ovat syvällä Suomen maaperässä, mutta siivet tässä päivässä. Siksi, että sinä ja organisaatiosi voisitte kasvaa ja saavuttaa parempia tuloksia. Rastor toimii neljällä paikkakunnalla Suomessa: Helsinki, Kuopio, Oulu ja Turku. Lisäksi yhtiöllä on yksikkö Viron Tallinnassa. Oulun toimipiste: Vihikari 10, 90440 Kempele Puhelin: 020 7798 300 Faksi: 020 7798 202 www.rastor.fi

Kontio Akatemiasta esimiesvalmennusta Pudasjärvellä hirsitaloja ja huviloita valmistava Kontiotuote Oy on oman alansa markkinajohtaja Suomessa. Menestynyt yritys pyrkii jatkossakin kehittämään toimintaansa – avuksi on otettu yrityksen ja Rastorin yhteistyössä räätälöimä Kontio Akatemia. ”Koulutus lähti liikkeelle organisaatiomuutoksista. Ensimmäisen ryhmän koulutus päättyi viime keväänä, ja siihen osallistui parikymmentä Kontion esimiestä”, kertaa henkilöstöpäällikkö Jari Siirtola. Kontio Akatemia -koulutuksessa on panostettu esimieslaatuun, johon on sisällytetty tärkeänä osana vuorovaikutustaidot. Henkilöstöpäällikön mielestä koulutuksen suunnitteluun oli hyvä saada ulkopuolista näkökulmaa. ”Näin olemme pystyneet muokkaamaan Kontion ja Rastorin näkökulmat yrityksen hyödyksi. Rakensimme koulutuksen niin, että sen projektitehtävät suunnattiin suoraan Kontion ja esimiesten haasteisiin”,

korostaa Siirtola, jonka mukaan projekti on motivoiva, kun se liittyy läheisesti työhön.

Koulutus maksaa itsensä takaisin Kontiotuotteella ei ole aiemmin järjestetty kattavaa esimieskoulutusta. ”Olemme olleet tosi tyytyväisiä koulutukseen. Ulkopuolinen koulutussatsaus on toki yritykselle iso, mutta se tuoma tehokkuuden kasvu maksaa kustannukset varmasti takaisin”, vakuuttaa Siirtola. Myös henkilöstö on ottanut koulutuksen hyvin vastaan. Koulutuksen opit on myös viety päivittäiseen työhön. ”Henkilöstön motivaatio on ollut kohdallaan, ja palaute on ollut todella hyvä”, tietää henkilöstöpäällikkö. ”Olemme tehostaneet esimerkiksi palaverikäytäntöjä sekä käynnistäneet kehityskeskustelut, joiden läpivientiin laadittiin koulutuksessa valmis kaavake.”

Henkilöstöpäällikkö Jari Siirtolan mielestä koulutuksen anti ei olisi ollut sama, jos se olisi järjestetty sisäisesti. Kontiotuote on osa pyhäntäläistä PRTForest-konsernia, johon kuuluvat muun muassa Jukka- ja Lappli-talot. Kontio Akatemian hyvät tulokset ovat johtaneet siihen, että koulutusta on laajentunut muihinkin konserniyhtiöihin. ”Pyhännän yritysten kesken olemme perustaneet kaikki alueen konserniyritykset kattavan Forest Akatemian”, tarkentaa Siirtola.


Viestimaa

Oulun Sports & Karting Center Oy

Sisäkarting haastaa vaativankin asiakkaan ajotaidon. Viestimaalla asiakkaita palvelevat Antti Autio (vas.), Jyrki Pesämaa ja Katja Palomaa.

Mobiiliratkaisulla

yritykselle kasvua ja tehoa Oululaisen langattoman viestinnän uranuurtajien ytimeen kuuluva Viestimaa Oy on kehittänyt vuodesta 1983 alkaen osaamistaan ja tuotevalikoimaansa ennakoiden kuluttajien ja yritysten tulevia suuntauksia ja tarpeita. ”Tänä päivänä Viestimaa toteuttaa ja ylläpitää yhä enemmän asiakasyritysten liiketoimintaa edistäviä tai tukevia tietoliikenneratkaisuja, joissa langaton tiedonsiirto välittää tietoja esimerkiksi yritysten toiminnanohjaus- ja taustajärjestelmiin”, avaa Viestimaan toimitusjohtaja Jyrki Pesämaa nykyaikaisen mobiiliratkaisun haasteita. Langattomien ratkaisujen yleistyminen ja kehittyminen on johtanut siihen, että niitä käytetään yrityksille yhä kriittisemmissä toiminnoissa. Haastavat toimintaympäristöt asettavat omat vaatimuksensa asiantuntevalle ylläpidolle ja huollolle. ”Me myymme, asennamme ja huollamme vaativiakin langattomia kokonaisratkaisuja. Toiminta-ajatuksenamme on asiakaslähtöisyys, jolloin pyrimme olemaan yrityksen apuna ja kumppanina jo suunnitteluvaiheessa.” ”Kumppaneitamme ovat mobiililaitteiden ja -palveluiden ykkösmerkit, joiden kanssa yhteistyössä pystymme toimittamaan asiakkaillemme aina toimivat ja kestävät ratkaisut erilaisiin käyttöympäristöihin”, lupaa Pesämaa. Jyrki Pesämaa muistuttaakin, että matkapuhelimet ovat volyymiltaan iso mutta teknisesti pieni osa langatonta maailmaa, johon kuuluvat muun muassa paikannus, ajoneuvotietokoneet, wlan-tuotteet ja -palvelut sekä yritysympäristöjen sisäiset radioverkot ja -puhelimet. Viestimaa myy myös kovaan ja vaativaan käyttöön suunnattuja kannettavia tietokoneita.

Vahvasti oululaisten asialla Oululainen mobiiliosaaminen on monilla alueilla huippuluokkaa, mutta sitä on paikallisesta ohjelmisto- ja laitevalikoimasta vaikea tunnistaa. Jyrki Pesämaa tarjoaakin alueen yrityksille yhteistyötä palveluiden ja laitteiden tuotteistamisessa. Näin Viestimaa haluaa olla vahvistamassa Oulun seudun ja sen yritysten kasvua ja menestystä. ”Yksi yhteistyön askel on oululaisen M-Technology Oy:n ja Viestimaan välinen

yhteistyösopimus, jolla Viestimaa ottaa myyntiin WiseMaster – mobiilin toiminnanohjausjärjestelmän ja markkinoi sitä Pohjois-Suomen yrityksille”, paljastaa Pesämaa. Ensimmäisenä yhteistoimituksena MTechnology ja Viestimaa ovat toimittaneet WiseMaster-järjestelmän oululaiselle Oulun Remonttimylly Oy:lle. Järjestelmän avulla Remonttimylly suorittaa työnohjauksen sähköisten työmääräysten avulla. Näin esimerkiksi isännöitsijän kirjaama vikailmoitus siirtyy langattomasti internetin välityksellä työnjohdolle, joka ohjaa sen käsittelyn jälkeen työntekijän älypuhelimeen työmääräykseksi. Työn valmistuttua työntekijä kerää laskutustiedot tehdystä työstä siirtäen ne edelleen yrityksen taloushallinto-ohjelmistoon laskutusta varten.

Viestimaa Oy Matkaviestinnän mestari Viestimaa! Viestimaa Oy on erikoistunut langattoman viestinnän ratkaisuihin ja ratkaisujen ylläpitoon. Me myymme, asennamme ja huollamme myymämme ratkaisut. Toiminta-ajatuksemme on asiakaslähtöisyys: ratkaisut mietitään aina yhdessä asiakkaan kanssa. Yhteistyökumppanimme ja laitevalmistajat ovat jokainen oman alueensa tunnustettuja osaajia ja brandejä. Yhdessä heidän kanssaan pystymme toimittamaan asiakkaillemme aina toimivat ja kestävät ratkaisut erilaisiin käyttöympäristöihin. Viestimaa on vastikään avannut nettikaupan, joka palvelee kaikkina päivinä kellon ympäri (24/7). Verkkokaupassa on myynnissä suurin osa Krouvintien myymälän tuotteista. Liikevaihto: n. 4,0 milj. euroa Henkilöstömäärä: 20 Osoite: Krouvintie 5, 90400 Oulu. Myymälä: Arkisin 8 – 17. Yhteyshenkilö: Jyrki Pesämaa Puhelin: 010 270 1500 Faksi: 010 270 1530 www.viestimaa.fi

Karting-keskuksessa

vietät Oulun vauhdikkaimmat tilaisuudet On jälleen se aika vuodesta, jolloin Oulun seudun eri tahoilla sadat ja jopa tuhannet ihmiset miettivät hauskaa ja mielenkiintoista pikkujouluohjelmaa. Mikä jäisi elämyksenä sellaisten ihmisten mieliin, jotka ovat kokeneet jo lähes kaiken. ”Meillä on tarjolla kaupungin vauhdikkaimmat pikkujoulut”, lupaa Oulun Sports & Karting Center Oy:n toiminnanjohtaja Pauliina Aula-Kyrö. Pikkujoulujen lisäksi Suomen uusin sisäkartinghalli tarjoaa ympärivuotisesti ohjelman ja tilat yritysten, järjestöjen ja yksityishenkilöiden asiakastilaisuuksille, juhlille, neuvotteluille, seminaareille ja saunailloille – ja ainahan voi vain nauttia vauhdin huumasta.

Pikkujoulut säällä kuin säällä ”Sisä-karting on takuuvarma tapa ja paikka saada elämyksiä, sillä täällä tapahtuma onnistuu ympäri vuoden säällä kuin säällä”, vakuuttaa Aula-Kyrö esitellessään uusittuja kilpa-autoilulla teemoitettuja tiloja. ”Meiltä löytyy kaikki saman katon alta. Niinpä asiakas- tai yritystilaisuus on helppo järjestää niin, että ensin hoidetaan työasiat neuvotteluhuoneessa, nautitaan lounas ravintolassa, ajetaan karting-kilpailu hallissa ja lopuksi tietysti saunotaan”, kertoo toiminnanjohtaja, jonka mukaan ohjelma ja ruokailut räätälöidään asiakaskohtaisesti.

Naisetkin kiinnostuneet kartingista Karting eli mikroautoilu sopii nimestään huolimatta lähes kaiken ikäisille ja kokoisille. Ainoa rajoitus on, että kuljettajan pituuden on oltava vähintään 125 senttiä. Toki karting on pääosin poikien ja miesten harrastus ja mielenkiinnon kohde, mutta sen suosio on kasvanut huomattavasti myös naisten keskuudessa. ”Meillä on käynyt myös monia naisryhmiä, ja niiltä olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Aluksi naiset saattavat olla hieman epäileväisiä, mutta kun heidät on saanut houkuteltua radalle, niin heitä ei tahdo saada enää pois sieltä”, tietää Aula-Kyrö. ”Ajamisesta tekee mielenkiintoista jännitys ja kilpailu. Tärkeä osa ohjelmaa on jälkipuinti, jossa käydään värikkäästi läpi omia ajosuorituksia ja suunnitellaan jo seuraavan kerran ajolinjoja.”

Myrkytön ja hajuton bensa takaa viihtyvyyden Vuoden 2009 keväällä avatun kartingkeskuksen palveluita ovat käyttäneet jo useat sadat yritykset, joita on tullut myös pitkältä Oulun alueen ulkopuolelta. Useat yritykset ja ryhmät ovat niin kartingin huumassa, että tulevat Oulun Ruskossa sijaitsevaan keskukseen uudestaan ja uudestaan. Keskuksen hallissa voidaan järjestää anniskeluoikeuksin jopa 500 vieraan yksityistilaisuuksia, joihin on saatavilla kartingin lisäksi myös muuta ohjelmaa, kuten bändejä, karaoke tai DJ. ”Yksityisasiakkaille meillä on kartingklubi, jonka jäsenet voivat ajaa keskuksessa edullisemmin. Lapsille on lisäksi suunnattu oma karting-koulu.” Karting-keskuksen autoissa käytetään hajutonta ja myrkytöntä polttoainetta. ”Meillä ei tartu juhlavaatteisiinkaan bensan hajua. Meillä järjestetty tapahtuma on siis hajuton muttei mauton!” ”Yrityksissä tehdään yhä hektisempää ja nopeatempoisempaa työtä, joten henkilöstön arkea kannattaa maustaa kivoilla jutuilla”, päättää toiminnanjohtaja Pauliina Aula-Kyrö.

Oulun Sports & Karting Center Oy Oulun Sports & Karting Center on Suomen uusin sisäkartinghalli. Se on nykyaikainen ja erittäin korkeatasoinen elämyskeskus, joka tarjoaa monenlaista ajanvietettä ja kokoontumismahdollisuuksia yrityksille ja yksityishenkilöille. Sisäautoradan lisäksi tarjoamme asiakkaillemme upeat vip-saunatilat, kokoustilat 6-70 henkilölle ja tilausravintolan A-oikeuksin jopa 500 henkilölle. Osoite: Tapsitie 5, 90620 Oulu Palveluajat: ma-pe 14-21, la-su 12-21, tilauksesta 8.00-1.30 Puhelin: 045 263 5812 www.sportskartingcenter.fi

|9


Peab Oy Peab Oy

Oulussa asuntotarjonta edullista Oulun seudun asuntorakentaminen on vilkasta ja nostokurjet ovat vallanneet kaupungin. Asuntojen kysyntää kiihdyttävät edullinen hintataso, alhaiset korot ja lamanjälkeinen patoutunut kysyntä. ”Oulua voidaan onnitella onnistuneesta asuntopolitiikasta, jonka ansiosta uudisasuntojen neliöhinnat ovat Oulussa jopa satoja euroja kilpailevia kaupunkeja, kuten Tamperetta, Turkua ja Jyväskylää, edullisempia”, tietää rakennusliike Peab Oy:n Pohjois-Suomen yksikönjohtaja Raimo Hätälä. Oulun muuta Suomea alhaisemman hintatason taustalla on maapolitiikka, jolla kaupunki sitoo lähiöiden tonttien luovutuksen ja niille rakennettavien asuntojen neliöhinnan toisiinsa. ”Tiukka rajoitettu hintataso ohjaa välillisesti kaikkien asuntojen hintoja, sillä esimerkiksi keskusta-asuntojen neliöhinta ei voi olla useita tuhansia euroja Kaakkurin hintoja korkeampi. Tästä pitää huolen kilpailu.” ”Oulussa ei ole tämän toimivan hintamekanismin vuoksi muhimassa hinta- tai asuntokuplaa – Oulun asuntomarkkinat ovat terveellä pohjalla”, arvioi Hätälä. ”Asuntolainojen korot ovat lisäksi tällä hetkellä alhaalla ja ihmiset ovat rohkeita ottamaan lainaa, joten tilanteessa ei ole rakennusliikkeen näkökulmasta valittamista”, kiteyttää tyytyväinen yksikönjohtaja.

Panostukset Etelätullissa Pohjois-Suomessa vielä hieman tuntematon Peab on pohjoismainen rakennuskonserni, jonka emoyhtiö Peab Ab on kotimaansa Ruotsin suurimpia rakennusliikkeitä. 2000-luvulla Peab on hakenut kasvua Ruotsin ohella muista Pohjoismaista. ”Viime vuonna Peab Oy oli Suomen kahdeksanneksi suurin rakennusliike. Peab toimii Pohjoismaissa kotimarkkinalähtöisesti eli on vahvasti läsnä paikallisesti – Oulussa toimintaa on ollut vuodesta 2001.” Hätälän vetämän Pohjois-Suomen yksikön alue koostuu Oulun ja Rovaniemen talousalueista sekä Lapin matkailuhankkeista. Oulussa Peab on toteuttanut muun

STARTTI | 10

muassa Tervaväylän koulun sekä Intiön hoivakodin. ”Oulun seutu on talonrakennusorganisaatiolle haastava, sillä alue on tiukasti kilpailtu.” Yksikönjohtaja näkee kuitenkin Peabin tulevaisuuden niin Oulun kuin Lapinkin alueella valoisana. ”Peab-konsernin vahvat taloudelliset hartiat ovat kilpailuvaltti, sillä ne mahdollistavat suuretkin investoinnit ja panostukset. Tavoitteenamme on kasvaa jatkossakin kannattavasti – siis myös PohjoisSuomessa.” Oulun kaupunki on viime vuosina kehittänyt kaupunkirakennettaan ottamalla asuntokäyttöön teollisuuskäytöstä vapau-

tuneita maa-alueita. Peabin merkittävin tontti-investointi on Limingantullissa sijaitseva entinen Atrian tehdasalue, jonne rakennetaan lähivuosikymmenen aikana 15 asuinkerrostaloa. ”Etelätulli on meidän toiminnan tukijalka ja lähivuosien merkittävin ponnistus”, vahvistaa Hätälä, jonka työtyöhuonekin sijaitsee rakennustöiden ytimessä Etelätullissa.

Kohderyhmänä pienperheet ja seniorit Kerrostaloasuminen on Suomessa kohdentunut kahdelle ryhmälle, jotka etsivät asumisen helppoutta. ”Ensimmäisen asiakasryhmän muo-

Peab Ab on 3,4 miljardin euron liikevaihdolla Pohjoismaiden suurimpia rakennusliikkeitä. Konsernin suomalainen tytäryhtiö Peab Oy on Suomen kahdeksanneksi suurin rakennusliike, jonka liikevaihto on yli 200 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää Suomessa lähes 600 rakentamisen ammattilaista. Peab on laajentunut Suomessa mm. yritysostoin, joista merkittävin oli nykytaiteenmuseo Kiasman rakentaneen pohjalaisen Seicon Oy:n osto vuonna 2003. Yritysoston jälkeen yhtiö toimi muutaman vuoden Peab Seicon Oy:n nimellä. Viime vuodesta lähtien yhtiön nimi on ollut Peab Oy. Saneeraajana yhtiö tunnetaan Tennispalatsin ja Hotelli Kämpin kohteista. Yhtiö on valtakunnallinen toimija, ja sen päätoimialat ovat asuntorakentaminen, muu talonrakentaminen, korjausrakentaminen sekä kiinteistöliiketoiminta. Peab on useilla toimialueillaan asuntorakentamisen markkinajohtaja. Osoite: Rautatienkatu 84, 90400 Oulu Puhelin: 0207 606 500 www.peab.fi

dostavat 1 – 2 hengen taloudet. Esimerkiksi sinkkuihmiset haluavat nykyisin helppohoitoisen city-kodin”, raamittaa Hätälä. ”Toisen asiakasryhmän muodostavat seniorikansalaiset, jotka väsyvät omakotitai rivitalon ylläpitämiseen haluten viettää aikaa esimerkiksi vapaa-ajanasunnolla tai harrastusten parissa. He haluavat myös lämpimän autopaikan hissiyhteydellä.” ”Seniorit haluavat yleensä helppohoitoisen, edustavan ja väljän kodin. Niinpä esimerkiksi keittiön ja olohuoneen on oltava niin mitoitettuja, että niihin voidaan sijoittaa vanhan asunnon huonekalut”, tietää Raimo Hätälä, jolla on kokemusta rakennusalalta Oulun ja Pohjois-Suomen alueella 80-luvulta lähtien.

Etelätulli – kaupunkikoti kaiken ikäisille Oulun ydinkeskustan etelälaidalle nouseva Etelätullin asuinalue tarjoaa uuden kodin yli tuhannelle asukkaalle. Rauhallisen ympäristön lähietäisyydestä löytyvät sekä keskustan että Limingantullin, Etu- ja Taka-Lyötyn palvelut ja harrastusmahdollisuudet. Etelätulliin nousee lähivuosina noin 750 uutta korkeatasoista asuntoa. Alueen viisi-, kuusi- ja kahdeksankerroksisiin taloihin tulee myös liiketiloja. Yksikönjohtaja Raimo Hätälän mukaan Peab haluaa rakentaa tulevaisuuden kestävää yhteiskuntaa. ”Mielestäni Etelätullin rakentaminen edustaa Peabin ajatusmallia, sillä alue mahdollistaa autottoman elämän ja vihreän rakennetun ympäristön.” ”Alue soveltuu 1 – 2 hengen pien- ja senioriperheille, sillä siellä on hyvät joukkoliikenneyhteydet. Etelätullin ja Etu-Lyötyn alueelle muodostuu myös kiva kilometrien mittainen puistobulevardi, jota pitkin

pääsee kävellenkin keskustaan”, kartoittaa Hätälä. Etelätullin ensimmäinen vaihe on marraskuussa valmistuva kahdeksankerroksinen Asunto Oy Oulun Tullitorni, jossa on 41 omistusasuntoa. Alueen toisena vaiheena on jo käynnistynyt viisikerroksisen Asunto Oy Oulun Tulliveräjän rakentaminen. ”Tullitorni on jo lähes loppuun myyty,

joten se osoittaa, että tuote ja markkinat ovat kunnossa”, arvioi Hätälä. Etelätullin rakennustöiden edetessä kaikki Etelätullin alueella nyt olevat vanhat teollisuus- ja toimistorakennukset puretaan. Alueen rakentamisesta vastaavat yhteistyössä Peab Oy ja SATO Oyj. Lisätietoja: www.etelatulli.fi, www.peab.fi


Kastellin Apteekki

Pohjois-Suomen Yksityiset Oppilaitokset

Apteekkari Christel Monni-Raasakka (oik.) vertaa Kastellin apteekin tiimiä orkesteriin, jossa hyvinkin erilaiset ihmiset soittavat samaa säveltä täydentäen toisiaan.

Hyvä ilmapiiri vahvistaa luottamusta apteekkiin Apteekkiin astuessaan asiakas on monesti hämmentynyt ja jopa peloissaan, sillä vierailuun liittyy usein omaa terveyttä koskevia kysymyksiä. Kastellin apteekissa tilannetta helpottaa osaava henkilöstö, jolla on tutkitusti positiivinen asenne. Kastellissa asiakkaita palvelee Apteekkarilehden tänä vuonna palkitsema Suomen paras apteekkialan työyhteisö. ”Saamme myös asiakkailta positiivista palautetta. Tänne on heidän mukaansa mukava tulla vaikka toiselta puolen kaupunkia, kun täällä on hyväntuulista porukkaa, joka osaa ammattitaidolla kuunnella ja auttaa”, vahvistaa apteekkari Christel Monni-Raasakka, jonka mukaan kaikki lähtee hyvästä työporukasta. Jos työyhteisön laatua voidaan mitata sairauslomien määrällä, niin Kastellin apteekki on täydellinen työpaikka. ”Meillä ei yleensä ole ketään sairauslomalla. Ei edes sikainfluenssa-aallon pyyhkiessä yli Pohjois-Suomen”, vakuuttaa apteekkari.

”Me teemme paljon asioita yhteistyössä ja -ymmärryksessä. Pidämme esimerkiksi yhteispalavereja, joissa käymme läpi taloudellisia tunnuslukuja ja liiketoiminnan pelisääntöjä. Kun kaikki tietävät missä yritys menee, vahvistaa avoimuus luottamusta työnantajaan”, avartaa Monni-Raasakka modernia johtamistapaansa. Hyvän työyhteisön luoma vireystila tehostaa ja parantaa apteekkarin mielestä työn laatua, joten sillä on vaikutuksensa apteekilta vaadittavaan lääketurvallisuuden edistämiseen. Hyvä ilmapiiri lisää myös asiakasuskollisuutta, mikä puolestaan näkyy taloudellisessa tuloksessa. ”Hyvä ja laadukas palvelu vaikuttaa myös siis apteekin menestykseen sekä mahdollisuuteen tarjota henkilöstölle pysyvä ja varma työpaikka”, tietää MonniRaasakka.

Kolmen tuhannen opiskelijan parhaaksi Pohjois-Suomen Yksityiset Oppilaitokset ry (PSYO) syntyi kaksi vuotta sitten, mutta sen taustavoimat ovat toimineet jo kauan. Pitkä historia näkyy vakavaraisten oppilaitosten toiminnassa. Niiden vuotuinen liikevaihto on yhteensä 25 miljoonaa euroa ja opiskelijatyövuosia kertyy noin kolme tuhatta. PSYO edustaa laajaa toimintaa: ammatillista peruskoulutusta, ammatillista lisäkoulutusta, aikuiskoulutusta, oppisopimuskoulutusta ja vapaata sivistystyötä toteuttavia yksityisiä koulutusorganisaatioita PohjoisSuomessa. ”PSYO:n jäseninä olevat yksityiset oppilaitokset kehittävät nuorten perusosaamista ja aikuisten ammattiosaamista. Lisäksi ne ennaltaehkäisevät syrjäytymistä”, tiivistää yhdistyksen puheenjohtaja, Raahen Porva-

ri- ja Kauppakoulun rehtori Tapani Piirala. ”Yksityisten oppilaitosten yhteistyön syventäminen toimii paitsi oppilaitosten, myös opiskelijoiden parhaaksi. Haluamme säilyttää toimintakulttuurin, jossa oppilaitoksilla on inhimilliset kasvot ja toiminta on lähellä opiskelijaa.” Yhteistyön tavoitteena on – oppilaitosten itsenäisyyttä tukien – kehittää keskinäistä verkostotyötä vahvaksi, uskottavaksi ja tehokkaaksi yksityiseksi oppilaitostoiminnaksi. Yhteistyö kattaa välittömiä spontaaneja tapaamisia, tilojen ja resurssien jakoa sekä monipuolisia yhteistyö- ja kehittämishankkeita. Yhteyksiä pidetään myös oppilaitosten ulkopuolelle, eri vaikuttajiin ja toimijoihin. PSYO on Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien ja Oulun Kauppakamarin jäsen.

Huumorilla ilman kyräilyä Toinen seikka joka lisää uskoa Kastellin apteekin työilmapiirin erinomaisuuteen on työntekijöiden halu päästä töihin Kastellin apteekkiin. Farmaseutti Marita Senkin on hakeutunut jo toistamiseen Christel Monni-Raasakan tiimiin työskenneltyään aiemmin apteekkarin alaisuudessa muutaman vuoden Rantsilassa. ”Meiltä puuttuu selän takana kyräily ja nokittelu. Me tulemme hyvin toimeen toistemme kanssa ja puhumme asioista suoraan ja ääneen, jolloin toiset voivat myös auttaa. Meillä saa hyviä neuvoja pyytämättäkin”, sanailee Senkin, jonka jälkeen alkaa hänen ja apteekkarin naurunremakka. ”Meilläkin on huolemme, mutta Kastellin apteekissa tuemme toisiamme, emmekä tuomitse tai syyllistä. Kastellin apteekkiin on hyvä lähteä päivittäin töihin, kun siellä ei tarvitse pelätä”, jatkaa Senkin.

Työyhteisöllä vaikutusta myös liiketoimintaan Huumori on selvästi yksi Monni-Raasakan johtamisen työkaluista. Hyvän työilmapiirin perustoina hän pitää kuitenkin tiedonkulkua ja avoimuutta.

Kastellin apteekki Apteekki lähelläsi! Kastellin apteekki on asiakaslähtöinen, kustannustietoinen ja ympäristötietoinen terveydenhuollon toimija. Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme vastuuntuntoista, ystävällistä ja luotettavaa palvelua kehittyvässä toimintaympäristössä. Edistämme asiakkaidemme terveyttä varmentamalla lääke- ja itsehoidon turvallisen ja taloudellisen onnistumisen. Ennakoimme muutoksia, varaudumme tulevaisuuden tarpeisiin ja pyrimme toimimaan edelläkävijänä alallamme. Tiedostamme toimintamme ympäristövaikutukset ja panostamme toimintatapojen kehittämiseen varmistaen osaltamme kestävän kehityksen. Aukioloajat: ma – pe 9 – 18, la 9 – 15 Osoite: Kajaanintie 79, 90230 Oulu Yhteyshenkilö: apteekkari Christel Monni-Raasakka Puhelin: (08) 330 033, 040 353 0033 Faksi: (08) 339 888 www.kastellinapteekki.fi

www.psyo.fi Raahen Porvarija Kauppakoulu www.rpkk.fi Liiketalouden ja hallinnon ala sekä tietojenkäsittely.

Haapaveden Opisto www.haapop.fi Yleissivistävät opintolinjat, ammatilliset tutkinnot, ammatillinen aikuiskoulutus, monikulttuurisuus.

Oulun Palvelualan Opisto opo.oulu.net Matkailu-, ravitsemis- ja talousala.

PSK-Aikuisopisto www.psk.fi Yrittäjyyden- ja liiketoiminnan ala, johtajuus- ja asiantuntija-ala,

tietotekniikan ala, luonnonvara- ja ympäristöala, sosiaali- ja terveysala, maahanmuuttaja- ja kielikoulutus.

Kalajoen Kristillinen Opisto www.kkro.fi Ammatilliset opinnot, kurssit ja yleissivistävä opetus.

Oulun Diakoniaopisto www.oulundiakonissaopisto.fi Sosiaali- ja terveysala.

Pohjola-opisto www.pohjolaopisto.fi Lehtiala, suomen kieli ja suomalainen kulttuuri, peruskoulun päättötodistusten arvosanojen parantaminen, ammattitutkintoon valmistava koulutus, yliopistoarvosanojen suorittaminen.

| 11


Hands Up

Kärppien fanituotteet

liigan myydyimpiä Yritystekstiileihin ja liikelahjoihin erkoistuneen Hands Up Oy:n tuotteet ovat kaikille oululaisille tuttuja. Kukapa ei olisi nähnyt kaupunkikuvassa kärppäfania, joka suunnistaa jäähallille pukeutuneena Kärppien pelipaitaan tai kaulahuiviin. ”Kärppäyhteistyömme alkoi 2000-luvun alussa, jolloin Kärpät ulkoisti fanituottemyynnin. Yhteistyömme on luottamuksellista ja olemme tiiviisti mukana kärppäperheessä. Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno esimerkiksi viimekädessä hyväksyy kaikki uudet fanituotteet”, paljastaa Janne Miettunen kärppätuotteet toimittavasta Hands Up Oy:stä. ”Olemme saaneet olla mukana Kärppien vahvassa nousussa. Vuosina 2004 – 2005 huuma oli todella valtava, ja kaikki mihin laitettiin Kärpät-logo meni kaupaksi.”

Kärppätuotteiden mallisto uudistuu Tällä hetkellä Hands Upin mallistossa on noin 100 erilaista kärppätuotetta. Kärppätuotteet ovat SM-liigan myydyimpiä fanituotteita. Kärppien vetovoiman lisäksi se kertoo fanituotevalikoima kiinnostavuudesta. ”Nyt kun huuma on tasoittunut, täytyy meidän koko ajan miettiä tarkkaan, millaisia tuotteita tuomme markkinoille. NHL on se veturi, josta saamme hyviä ideoita. Ideoita tulee myös suoraan faneilta”, kertoo Miettunen, jonka mukaan yhteistyö Kärpät fan club ry:n ja etäkärppien kanssa on erittäin tärkeää. Hands Upin toimittamia kärppätuotteita myydään Kärppien Online -verkkokaupassa ja jäähallin myyntipisteessä. Fanituotteilla on lisäksi jälleenmyyjiä Oulun alueella ja Pohjois-Suomessa – ja löytyypä yksi myös Helsingistä. Miettunen paljastaa, että Kärppien kaikki fanituotteet uusitaan ammattisuunnittelijoiden toimesta tänä syksynä. Uudistus

ajoittuu lokakuulle, jolle ajoittuu myös uuden fanimyymälän avaus.

Kärppien pöydässä oli erilainen fanituote

Hands Upin myynnissä on keväällä ja alkukesällä yksi ja syys-joulukuulla toinen piikki. Janne Miettunen yrittää koko ajan miettiä, miten tasoittaisi liiketoiminnan ympärivuotiseksi. Joka tapauksessa tulevaisuus näyttää hänen mielestään ihan positiiviselta.

Suurin osa fanituotemyynnin tuloista tulee niin sanotuista perustuotteista, joiksi Miettunen laskee pipot, lippikset, huivit, paidat sekä liput ja viirit. Vuosien varrelta on jäänyt erityisesti mieleen yksi kärppätuote. ”Kärppien pöydässä oli ainutlaatuinen keitto- ja urheilukirja, joka oli täysin meidän ideoima, tuottama ja kustantama. Kirjan ensipainos yli 5 000 kappaletta, joka on myyty lähes loppuun.” ”Kirja oli jopa Akateemisen Kirjakaupan myydyin kirja, kun se tuli markkinoille”, muistelee mies kärppätuotteiden takaa.

Kärppämaine auttaa perusliiketoiminnassa Kärppätuotteiden fanimyynti on selkeästi oma ryhmänsä Hands Upin liiketoiminnassa. Samalla jo vuonna 1988 Kajaanissa perustettu Hands Up Oy on erikoistunut edelleen yritystekstiileihin ja liikelahjoihin. ”Yhteistyö Kärppien kanssa on välillisesti auttanut meitä myös Hands Upin perusbisneksessä. Meidät tunnetaan valtakunnallisesti laadukkaista kärppätuotteista, mikä lisää kiinnostusta myös meidän muuhun valikoimaan: liikelahjoihin, yritystekstiileihin sekä urheiluseura- sekä suurtapahtumatuotteisiin.” ”Olemme pieni perheyritys, jonka

myynti ja suunnittelu on keskittynyt Ouluun. Kajaanissa on edelleen toimipiste sekä tuotantoa eli tekstiilin merkkausta, joka on leipälajimme. Me emme valmista tai varastoi tekstiilejä, vaan käytämme isoja valmistajia ja maahantuojia. Näin pystymme valvomaan laatua ja lyhentämään läpimenoaikoja.” Hands Up on noin 1,7 miljoonan euron liikevaihdolla alan suurin yritys PohjoisSuomessa ja valtakunnallisestikin 10 suurimman joukossa.

Liikelahjaksi 2500 koiranpentua Hands Upin liikelahjojen valikoima on laaja. Lahjaksi sopii tuote, jota arvostetaan, käy-

Kärppätuotteille

Ouluun uusi fanikauppa

Kärppävastaava Jari Kallio päällään uusi Kärppien fanipaita. Oulun Kärpät on tunnettuja paitsi jääkiekkomenestyksestään myös uskollisista ja aktiivista faneista. Lokakuussa tuo joukko saa arvoisensa fanituotemyymälän, kun Raksilassa S-marketin yläkertaan avataan uusi fanikauppa. ”Lokakuun lopussa avattavan City Sportin yhteyteen tulee nykyaikainen

fanikauppa”, lupaa Janne Miettunen fanituotteet toimittavasta Hands Up Oy:stä. ”Sinne tulee muun muassa kaksi isoa näyttöä, joissa pyörii kärppämateriaalia. Tulemme lisäksi järjestämään myymälässä tapahtumia, jossa on esimerkiksi pelaajia mukana.” ”Myymälään tulee mahdollisesti Kärppien lipunmyyntipiste, joten jatkossa lipunostaja voi varustautua peliin myös fanituotteilla.” Miettunen on jo jonkin aikaa etsinyt uutta yhteistyökumppania. Nyt hän on tyytyväinen tilanteeseen, jossa löysi kumppaniksi yrittäjävetoisen liikkeen, jolla ei ole ison ketjun kahleita.

tetään ja jota säilytetään näkyvällä paikalla. ”Liikelahjoissa panostetaan yhä enemmän laatuun. Yritämme miettiä lahjoja, jotka menisivät kodin käyttötavaraksi. Niinpä niissä näkyy kokkaamisen suosio. Meille on tulossa valikoimaan nyt myös sisustustavaroita, kuten kodintekstiilejä, joita kokeilemme joulumyynnissä.” ”Nyt on menossa sesonki, kun yritykset etsivät joululahjoja. Eksoottisin tilaus on ollut 2 500 koiranpentua – toki vain pehmoleluina”, naurahtaa Miettunen.

”City Sport -yrittäjällä on 40 vuoden kokemus urheilubisneksestä. Ajatusmaailmamme kohtasivat hyvin, ja nyt panostamme yhdessä markkinointiin ja näkyvyyteen, jotta saamme toiminnan hyvin käyntiin. Myymälään tulee muun muassa fanituotteet ja -asusteen tunteva palveluhenkilöstö”, vahvistaa Miettunen, joka itsekin tuntuu odottavan innolla myymälän avaamista. Kärppien fanituotemyymälä tulee City Sportin yhteyteen shop in shop -periaatteella. City Sport on urheilun ja vapaaajan erikoisliikeketju, jolla on myymälät Kemissä, Rovaniemellä ja Levillä. Oulun 2700 neliön jättimyymälään tulee urheiluvälineiden lisäksi myyntiin runsaasti vapaa-ajantuotteita.

Hands Up Hands Up Oy:n lähes kahdenkymmenen vuoden kokemus tarjoaa asiakkaille nykypäiväiset ja tehokkaat työkalut promootiotuotteiden, yrityslahjojen sekä tekstiilien hankkimiseen. Oman paino- sekä brodeeraustuotantomme kautta takaamme asiakkaillemme laadukkaan ja joustavan palvelun. Laaja yhteistyöverkosto mahdollistaa työskentelyn eri alojen ammattilaisten kanssa. Asiakkaitamme ovat yritykset, yhteisöt sekä erilaiset tapahtumat. Oulu: Kasarmintie 15, 90100 Oulu Puhelin: 08 331 062 Faksi: 08 371 246 Email: oulu@handsup.com Kajaani: Kisatie 30, 87250 Kajaani Puhelin: 08 617 800 Faksi: 08 613 0265 Email: kajaani@handsup.com www.handsup.com

Oulun STARTTI 1/2010  

Oulun STARTTI 1/2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you