Forum24 19.2.2019

Page 4

4

UUTISET & TAUSTAT

Lääkäripäivät alkaa Oulussa Oulu Pohjolan Lääkäripäivät alkaa tänään Oulussa. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista lääkäreiden jatkoja täydennyskoulutustapahtumista. Päivien ohjelman ovat suunnitelleet ja pääosin toteuttaneet pohjoissuomalaiset lääkärit. Tapahtuma järjestetään Oulun Musiikkikeskuksessa, ja tilaisuuden teemana on ”Luottamuksen arvoinen”. Perjantaihin jatkuvien lääkäripäivien aikana järjestetään yli 150 luentoa ja koulutustilaisuutta. Koulutuksissa käsitellään muun muassa ahdistuneisuushäiriöitä, uskomushoitoja, hedelmöityshoitojen tulevaisuutta, aivovammoja ja kilpirauhassyövän uusia hoitolinjoja.

Kaakkurin­ polun alikulku suljetaan Oulu Kaakkurinpolun alikulkukäytävä suljetaan Valtatie 4:n tietöiden vuoksi keskiviikkona 20. helmikuuta. Oulunlahdentielle asennetaan väliaikaiset painonapilla toimivat liikennevalot. Kevyen liikenteen vaihtoehtoinen alikulkureitti kulkee Kaakkurinojantien ja Lapinrauniontien kautta. Kaakkurinpolun alikulku on suljettuna maaliskuun loppupuolelle. Kaakkurissa moottoritien ylitse rakennetaan uusi silta, jota varten aletaan lähiaikoina rakentaa telineitä moottoritien päälle. Ajoneuvon suurin sallittu korkeus telineen kohdalla on 4,4 metriä.

www.forum24.fi

Päivittäistä uhrityötä

NIINA HENTILÄ

Tyttöjen Talo tukee seksuaalista väkivaltaa kokeneita tyttöjä OULU

Niina Hentilä

niina.hentila@forum24.fi

– Lähes päivittäin tapaamme tyttöjä ja nuoria naisia, jotka ovat kokeneet seksuaalista väkivaltaa, Mervi Koskela kertoo. Hän vastaa Oulussa Tyttöjen Talon seksuaaliväkivaltatyöstä, seksuaalineuvonnasta ja -kasvatuksesta yhdessä Minja Lappalaisen kanssa. Viime kuukausien uutisointi Oulussa tapahtuneista seksuaalirikoksista on näkynyt heidän mukaansa erityisesti siinä, että yhteiskunnallisella tasolla on herätty seksuaalikasvatuksen merkitykseen. – Esimerkiksi kouluilta on tullut paljon enemmän toivetta siitä, voitaisiinko antaa seksuaalikasvatusta. Sitä voitaisiin tehdä enemmän kuin resurssit nyt riittävät, Koskela kertoo. Piikkinä näkyy myös se, että uutisoitujen tapausten myötä moni on ryhtynyt pohtimaan omia, ehkä vuosia vanhoja kokemuksiaan, ja ottanut yhteyttä. Se ei ole näkynyt, että uhrien määrä olisi lisääntynyt tavanomaisesta. Uhrityö on osa jokapäiväistä perustoimintaa.

Tyttöjen Talon Minja Lappalainen (vas.) ja Mervi Koskela antavat seksuaalikasvatusta ja -neuvontaa. Myös uhrityö on osa heidän jokapäiväistä toimintaa.

Oikeusprosessi vie voimavaroja Seksuaalirikostilastoissa näkyvät vain ne tapaukset, jotka ovat tulleet poliisin tietoon. Todellinen määrä on kuitenkin paljon suurempi. Alle puolella Koskelan ja Lappalaisen tapaamista uhreista on oikeusprosessi jossain vaiheessa. – Lopuilla voi olla hyvinkin pitkä aika seksuaalisen väkivallan kokemuksesta. Toipuminen vie voimavaroja, eivätkä kaikki välttämättä jaksa ryhtyä esimerkiksi

oikeusprosessiin, Koskela kertoo. Häntä harmittaa se, että uutisointi Oulun tapauksissa on painottunut tekijänäkökulmaan, ja uhrit ovat jääneet näkymättömiksi. –  Olisi tärkeää muistaa uhrit. He tarvitsevat ja heillä on oikeus saada apua. Noin kolmasosa Tyttöjen Talon seksuaalisen väkivallan uhreista on itse hakeutunut talolle. Muutoin seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa valtaosa tulee ohjattuna esimerkiksi terveydenhoi­

tajien vinkkaamana. Lappalainen ja Koskela tarjoavat nuorille keskusteluapua ja tietoa. – Kartoitamme nuorten tilannetta. Nuori voi itse määrittää, mitä asioita tuo esille. Monesti jo se, että saa tietoa, auttaa. Voi olla helpottavaa kuulla, että vaikean kokemuksen jälkeen on tavallista että ahdistaa ja näkee painajaisia, Koskela sanoo. –  Lisäksi meillä on vertaistukitoimintaa seksuaalista väkivaltaa kokeneille, Lappalainen lisää.

Asiakkuudet kestävät yleensä vuodesta kahteen. – Välillä voi mennä hyvin, mutta joku uusi elämäntilanne voi palauttaa kokemukset uudestaan pintaan. Lappalainen ja Koskela eivät olisi huolissaan, jos nuori ei halua puhua kipeistä kokemuksistaan vanhemmilleen. –  On kuitenkin tärkeää, että nuorella on joku aikuinen, jonka kanssa puhua, Lappalainen sanoo. – Toivon ylläpitäminen ja valon tuominen on tärkeää, Koskela lisää.

osta 2 1 maksa IVÄT

TUPLAPÄ

-50%JOPA -60%

PALVELEMME MA-PE 9-19 LA 9-16

EITA

HUIKEA MÄÄRÄ TUOTT

Katja Karimo HLL

Ritva Näpänkangas EHL, HLT, protetiikka ja purenta­ fysiologia

Erkki Hujanen HLT, EHL protetiikka ja purenta­ fysiologia

Ei erillistä toimistomaksua.

HYVÄ PAIKKA HAMPAILLESI YLI 35 VUOTTA.

MATOT JA MATONKUTEET! Kempeleen Mattomyynti ja Kutomo Sohjanantie 9, Kempele • puh. 050 414 3333 • info@kempeleenmatto.com • AVOINNA MA –TO 9 –18, PE 9 –17, LA sopimuksen mukaan

Kirkkokatu 27 A Hammarinkulma 3. krs puh. 08 375 190 Iin toimipiste, Valtarintie 2 91100 Ii puh. 050 466 4899 Ajanvaraus myös netissä:

PLANA

Nyt koko kehysvalikoimasta

LUE KOKO LEHTI

• Inkeri Isola • Marko Kervinen • Jussi Toivanen

forum24.fi

POHJOLAN SILMÄASEMA Isokatu 43 Puh. 08-37 39 27

NETISSÄ

www.furka.fi

NÄY PAREMMIN MYY ENEMMÄN

Tervetuloa SilmäTOISET LASIT lääkärille! KAUPAN PÄÄLLE TU + BONUS

• Rauni Siik OPTIK ON NÄ • Tapani TARK ÖNETUSI JOPA 733 € Palosaari ASTU S PANTONE 1797

NÄKYVYYS KUNTOON

VIIKOSSA!

Pyydä asiantuntijan kartoitus veloituksetta:

myynti@tarraserif.fi

0

€ AJANVARAUS silmälääkärille tai AJANVARAUS silmälääkärille optikolle: 010 190 200SILMÄASEMA (mpm/pvm) tai optikolle 010 190 200 (mpm/pvm)

PUISTOLA Isokatu 16 *Puhelun hinta lankapuhelimesta 8,35 snt/puh + 6 snt/min Puh. 08-554 4360 tai matkapuhelimesta 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min PIEKSÄMÄKI Myllykatu 14, 020 712 2280* VARKAUS Kauppakatu 18, 020 760 8730*

optikko | silmälääkäri | silmäsairaala Normaalihintaisten silmälasien ostajalle toiset silmälasit tai aurinkolasit voimakkuuksilla kaupan päälle, tarjoamme edullisemman. Voit valita kehykset koko valikoimasta, linssit ja aurinkolasit erityismallistosta. Etu koskee uusia tilauksia eikä siihen voi yhdistää muita alennuksia. Valikoima vaihtelee myymälöittäin. Optikon tekemä näöntarkastus kaupan päälle silmälasien ostajalle (norm. 35 €), ei koske piilolinssinäöntarkastusta. S-Etukortilla Bonus tuplana, jopa 10 % syyskuussa maksetuista ostoksista. Etu voimassa 1.–30.9.2015.

optikko l silmälääkäri l silmäsairaala www.silmaasema.fi