__MAIN_TEXT__

Page 1

Oulun seudun kaupunkilehti – 18. vuosikerta – n:o 65 – Tiistai 21. elokuuta 2018

www.forum24.fi MARTTI TURUNEN

Kuka voitti Oulun Ensi viikolla Mieli kuntaliitoksessa? MM-kisoihin pahoittuu taas Sivu 24 Sivut 4–5 Sivu 23

Lesonen teki sen taas! Sivu 12

SILMIEN TERVEYDEKSI MAKSUTON YLEISÖILTA OULUSSA 23.8.

NÄKÖ ON TÄRKEIN AISTISI. PIDÄ SIITÄ HUOLTA! Silmäsairauksien spesialistimme kertovat silmien terveydestä ja näöstä: millaisia oireita eri sairauksissa on ja miten niitä hoidetaan.

Erikoislääkäreidemme tietoiskut: 16.20 16.40 17.00 17.20 17.40 18.00 18.30

Tilaisuuden avaus, Coronarian ja Coronaria Silmäsairaalan esittely – Kaisu Järvinen Glaukooma sairautena – Hanna Pitkänen Glaukoomaleikkaukset, milloin ja kenelle – Pasi Hägg Ikärappeuma ja sen hoito – Ossi Kaijanen Ajonäkövaatimukset – Leena Isokangas Harmaakaihi ja sen hoito – Kaisu Järvinen Lasten karsastuksen ja heikkonäköisyyden hoito silmälaseilla – Jenni Koivukangas

Tapahtumassa maksutonta silmänpaineen mittausta sairaalaoptikoidemme toimesta ja mahdollisuus tutustua Oulun Silmäsairaalaan. Illan aikana kahvitarjoilu ja pientä suolaista.

TULE KUUNTELEMAAN SPESIALISTIEMME TIETOISKUT! Arvomme osallistujien kesken laadukkaat aurinkolasit!

Mitä: Coronaria Silmäsairaalan yleisöilta | Missä: Sammakkotalo, Saaristonkatu 22, Oulu Milloin: to 23.8.2018 klo 16–19

SILMÄSAIRAALA


2

FORUM24

SYKSYN SISUSTUKSEEN KALLEN KALUSTEESTA!

MYÖS MUSTA

NA!

Nizza-avokulmasohva

1290

Verhoilu: Bondit nahkaa (tekstiilinahka) Väri: Valkoinen tai musta. Vasen tai oikean kätinen.

Lana lankkupöytä penkeillä

(1990€)

MYÖS V.HARMAA

Cannes-divaanisohva

Pöytä 90×150 ja penkit 40×150 cm, antiikki/musta tai antiikki/valkoinen

698

(1116€)

265 x 169 cm. Sohvassa sähkötoiminen mekanismi. Kokonahkaa. Värit vaalean harmaa ja musta!

SOVELTUU M ULKOKÄYT TÖYÖS ÖN!

90x200 + 2 penkkiä (40x200) 749 € (1178€) KOTIMAINEN

www.forum24.fi

5-vyöhykkeinen pussijousitus. Sis. muhkean petauspatjan sekä sängyn päädyn.

VM-Carpetin upeat matot edullisesti!

(2680€)

Nukkumatti kerrossänky

!

Ilmatar jenkkisänky 160x200

1895

995

ESIM. HAT TARA -MAT TO 160x230

(1490€)

L. 87cm, P. 207cm, K. 150cm Patjakoko 80×200 Kuultovalkoinen. Sis. sälepohjat, patjat myydään erikseen.

249

(399€)

285€ (381€)

Tilaa ja maksa netissä!

EDULLINEN KOTIINKULJETUS tai nouto myymälästä!

Paljetie 7, 90140 OULU • Puhelin (08) 331 429 Ark. 10-19, la 10-15, su 12-16 www.kallenkaluste.fi


3

UUTISET & TAUSTAT

Tiistai 21. elokuuta 2018

Poliisi suopea vahdeille

Ryöstö Intiössä Oulu Oulun Intiössä ryöstettiin kauppa sunnuntaina noin kello 20.40. Liikkeeseen saapui kommandopipoinen nuori mies, jolla oli yllään Adidas-toppatakki, beessin väriset housut ja lenkkarit. Hän sai uhkaamalla pienen summan rahaa ja poistui tämän jälkeen kaupan taakse, jossa ryöstäjää odotti toinen henkilö skootterin kanssa. Kaksikko pyyhälsi Kasarmintien suuntaan. Poliisi kaipaa vihjeitä vinkkipuhelimeen 0295 416 194.

KARI UTOSLAHTI

Valvontarenkaita oli enimmillään kymmenkunta Oulussa OULU

Kari Utoslahti

kari.utoslahti@forum24.fi

Poliisi suhtautuu myönteisesti asuinalueiden valvontarenkaisiin Oulussa. – Niiden tämänhetkisestä lukumäärästä ei ole tarkkaa tietoa, sanoo Oulun poliisilaitoksen ylikomisario, valvonta- ja hälytysyksikön johtaja Arto Autio. Ne eivät ole virallisia toimijoita vaan niitä koordinoivat esimerkiksi aktiiviset naapurustot ja asukasyhdistykset osana lähidemokratiatoimintaa. Kyseessä on yleensä asuinalueen naapuruston yhteistoiminta rikosten ehkäisemiseksi. Viime vuosikymmenellä valvontarenkaissa koettiin buumi ja niitä oli enimmillään kymmenkunta Oulussa. Sellainen oli muun muassa Herukassa,Välivainiolla, Tuirassa, Myllyojalla ja Kaakkurissa. – Niiden toiminta kesti muutamasta viikosta 1–2 vuoteen. Kukin valvontarinki syntyi tiettyyn akuuttiin tarpeeseen. Jokin arkirikollisuuden muoto, kuten esimerkiksi polkupyörävarkaudet, nosti päätään niin, että asukkaat halusivat tehostaa omasuojaustaan ja saada rikosaallon aisoihin yhteisvoimin.

Baana käyttöön

Oulu Linnanmaan Baanan 1. vaihe välillä Tervahovintie– Linnanmaantie on avattu liikenteelle. Alueella tehdään viimeistelytöitä, mutta ne eivät haittaa liikennöintiä. Linnanmaan Baanan tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa pyöräilyä keskustan ja Linnanmaan kampusalueen välillä. Baanalla pyöräilijöiden käyttämä osio on päällystetty punaisella asfaltilla, kävelijöiden puoli mustalla asfaltilla.

Vahtiringin toimintaan osallistuvat käyvät säännöllisesti myös Metsokankaalla olevan kaupan lähiympäristössä.

suutta ei kannata jättää pihalle. Rikollisia kiinnostava irtain omaisuus on hyvä laittaa lukkojen taakse. Vaikkapa ruohonleikkuri lähtee herkästi pitkäkyntis-

ten mukaan. Naapurit voivat myös sopia, että valvotaan yhdessä, että omaisuus ei ole helpolla varastettavissa. – Mikäli näkee naapurin

pihalla epäillyn varkaan tai epämääräisen hiipparin yöllä, ilmoitus poliisille 112:n kautta on sellaisessa tilanteessa oikea toimenpide ja parasta naapuriapua.

Toiminta pyörii Metsokankaalla Arto Aution mukaan valvonta­ renkaissa mukana olevat toimi­ vat jokamiehenoikeudella.

– Kun omasuojaus parani, rikokset vähenivät ja haluttu tarkoitus saavutettiin, toiminta hiipui. Omasta omaisuudestaan kannattaa jokaisen pitää huolta. – Arvokkaampaa omai-

Oulun Metsokankaalle on perustettu vahtirinki. Asialla ovat asukkaat, jotka haluavat saada loppumaan omaisuusvarkauksiin liittyvän piikin. Koko aluetta vahditaan säännöllisesti yöaikaan. Mukana on 30 aktiivista jäsentä. Lisää asukkaita kaivataan mukaan. Kiinnostuksestaan voi ilmoittaa Metsokankaan vanhemmat -Facebook-ryhmän kautta.

LIMINGANTULLI

Varsinaiselle osallistujajoukolle perustetaan oma salainen Facebook-ryhmä. Vahtijat liikkuvat pareittain ja osalla on mukanaan myös vartiointikoiria. Heidät tunnistaa liiveistä. Tilanne kärjistyi sen jälkeen kun kesäyöt pimenivät. Alueella on tapahtunut muun muassa pyörä- ja työkaluvarkauksia sekä autotallimurtoja.

Kaupungin­ talo remonttiin

Reilu viikko sitten vahtikierroksella ollut törmäsi epämääräiseen kulkijaan, joka tutkaili lamppuineen ympärilleen epäilyksiä herättävästi. Kierroksella ollut otti yhteyttä poliisiin, joka teki kiinnioton. Ilmoitus oli aiheellinen. – Kiinniotetulla ei ollut niin sanotusti tavaraa päällä vaan se oli todennäköisesti välivarastoitu, Arto Autio sanoo.

LINNANMAA

Oulu Oulun kaupungintaloon tehdään mittava remontti. Remontissa korjataan kunto- ja sisäilmatutkimuksissa paljastuneita laajoja ongelmia. Remonttia suunnitellaan parhaillaan.

MYÖS A RAHOITUKSELL

SAMAT PALVELUT, 16 MEKAANIKKOA HUOLTAA JA KORJAA KAIKKI MERKIT • määräaikaishuollot • kausihuollot • jakopäät • Mobil-öljynvaihdot • ilmastointihuollot • jarrut ja alusta • renkaat ja rengastyöt • nelipyöräsuuntaukset • akut, polttimot, sulat • akun kunnon tarkastus • ym...

KAUSIHUOLLOT 12 kohdan tarkastus

ÖLJYNVAIHDOT AIKAA VARAAMATTA

Täyssynteettisellä -öljyllä + öljynsuodatin

Täyssynteettisellä -öljyllä

99e 199e

+ öljynsuodatin + ilmansuodatin + raitisilmasuodatin

Long Life -öljyllä

+ öljynsuodatin

Long Life -öljyllä

159e 249e

+ öljynsuodatin + ilmansuodatin + raitisilmasuodatin

Koskee autoja, joiden öljytilavuus on max 5 litraa. Sisältää myös jäähdytysnesteen, jarrunesteen sekä jarrujen tarkastuksen.

NELIPYÖRÄSUUNTAUS Sisältää alustan- ja renkaiden tarkastuksen

79e

UUTTA automaattivaihteiston öljynvaihto huuhtelemalla

169e 79e

Automallikohtainen öljy veloitetaan erikseen

ILMASTOINTIHUOLTO

kylmäaine veloitetaan erikseen

LINNANMAAN AUTOHUOLTO AUTOHUOLTO, Limingantulli, Kallisenkaarre 1 ma-pe 7.30–17.00 • 0400 309 511 • chat www.autoastrom.fi

Linnanmaan kauppakeskus, Kauppalinnankuja 2 ma–pe 7.30–20.45 • 0400 309 520 • chat www.linnanmaanautohuolto.fi


4

UUTISET & TAUSTAT

www.forum24.fi

Avioliitto ilman avioehtoa Jukka Weisell: Eikä meillä nyt niin huonosti mene OULU

Martti Turunen

martti.turunen@forum24.fi

Sitä on ilmassa. Epäluuloa, näkemysten eroa ja ehkä vähän syyttelyäkin. Oulun isosta kuntaliitoksesta on pian viisi vuotta, mutta jälkimainingit lyövät edelleen. Kun kaupunginhallituksen jäsen Mikko Salmi (SDP) kirjoitti kriittisesti ex-naapurikuntien luottamushenkilöiden kyläpolitikoinnista, Latekoe Lawson Hellu (vihr.) Oulunsalosta vastasi samantien. Keskustelu Forum24-lehden palstoilla jatkuu tämän jälkeenkin: jo seuraavalla sivulla kirjoittaa Tuija Pohjola, toinen demari. Kuka on oikeassa, kuka väärässä? Kuka voitti ja kuka hävisi kuntaliitoksessa?

Oulun kaupungin talousjohtaja Jukka Weisell toimi aiemmin Kiimingin kunnanjohtajana.

”Monta totuutta” Oulun kaupungintalolta löytyy hyvä henkilö vastaamaan. Talousjohtaja Jukka Weisell oli Kiimingin kunnanjohtaja ennen liitosta. Hän on nähnyt tilanteen aidan molemmilla puolilla. Weiselliä kuvataan myös realistiksi ja sitoutumattomaksi. – Olen sanonut eri poliitikoillekin, että olen tasaisesti eri mieltä kanssanne riippumatta puolueesta – asiat ratkaisevat, Weisell naurahtaa. Mutta siihen, kuka hävisi ja kuka voitti kuntaliitoksessa, on vaikea löytää vastausta häneltäkään.

Isoja investointeja on tehty muun muassa Haukiputaalla.

– Asiassa on monta totuutta, Weisell aloittaa. – Tämä on kuin avioliitto, joka on solmittu ilman avioehtoa. Kuherruskuukausi on ohi ja arki koittanut. Pitää vain tulla toimeen. Eikä meillä nyt niin huonosti mene.

Mitä olisi tapahtunut? Kun Oulun isosta kuntaliitoksesta 2012 sovittiin, Oulu paistatteli hyvässä taloustilanteessa. Oulu hoitai-

si heittämällä liitoskuntien tuomat haasteet, ajateltiin. Naapurit taas olivat epävarmoja tulevaisuudestaan, joka toisi vääjäämättä muuutoksia. Riittäisivätkö silloin kunnan voimavarat? Varminta oli liittoutua isomman, siis Oulun kanssa. Luottamushenkilöt vääntävät nyt kättä siitä, tehdäänkö päätöksiä liitoshetken hengessä. Selvää on, että kaikki vain odotusten varassa olleet hyvät asiat eivät ole toteutuneet.

Oululaiset joutuivat maksumiehiksi heti lähtöhetkellä. Kunnallisveron nosto vei jo ensimmäisenä vuotena tavallisen työntekijän lompakosta kolme–neljäsataa euroa vuodessa. Naapurikuntien veronmaksajat hyötyivät kunnallisveron halpenemisesta vuoden ajan. Sitten se nousi tasolle, jolla oli ollutkin. Naapurikuntalaiset säästivät vähän, ehkä satasen vuodessa, myös kiinteistöverossa. – Ongelma vero- ja muis-

sa vertailuissa on se, että emme tiedä mitä olisi tapahtunut ilman kuntaliitosta. Jossittelu on hyödytöntä, Jukka Weisell huomauttaa. Nyky-Oulussa asutaan joka tapauksessa edullisesti. – Asumisen kokonaiskulut ovat Oulussa pienemmät kuin missään muussa isossa kaupungissa.

Koulut isoja investointeja Osa kuntaliitoksen jälkeen tehdyistä investoinneista oli

SYKSY ON LOISTAVAA ISTUTUSAIKAA! Upeasti kukkivat SYYSHORTENSIAT MUSTILANHORTENSIAT KUUTAMOHORTENSIAT

Nyt

-20%

norm.hinnoista

Mansikantaimet 1,-/kpl (norm. 1,50 eur) Marjatuomipihlajat -50% (ovh 18,50 eur) Hyvä valikoima perennoja syysistutuksiin! Tarjoukset voimassa niin kauan kun taimia riittää.

Ark 9 - 18 La 9 - 16 Su 11- 16

Hietasaarentie 39, Oulu • (08) 554 1999 www.aleniuksenpuutarha.fi

25.8.2018 Oulun poliisilaitos

OULU TORI KLO 10–14 KUHMO KONTION KOULUN PIHA KLO 11–15 poliisi.fi

KUNTONYRKKEILYN

ALKEISKURSSI

Alkaa Raksilan uimahallin nyrkkeilysalissa ti 28.8.2018 naiset klo 18.30 ja naiset+miehet klo 19.30 Kurssin hinta 50 euroa Ilmoittautumiset 15 min. ennen kurssin alkua paikan päällä. www.kuntonyrkkeily.net


5

UUTISET & TAUSTAT

Tiistai 21. elokuuta 2018

MARTTI TURUNEN

tii Weisell. Joskus tuntuu, että pankkien konttoreiden ja kaupallisten palveluiden väheneminenkin on kuntaliitoksen syytä. – Saattaa toki olla niinkin, että joidenkin yritysten näkökulmasta keskustaajamat eivät ole samalla tavalla vetovoimaisia kuin ne olisivat olleet itsenäisen kunnan keskuksina. Se saattaa näkyä kehityksessä. Myös uusia investontipäätöksiä on tehty. Oulunsalon Salonpään ja Niemenrannan kouluratkaisuihin on varattu kahdeksan miljoonaa, mikä ei tule riittämään. Kouluja, jotka ovat kertapompseina suurimpia investointeja, rakennetaan myös muualla: Jäälin Laivakangas maksaa yhdeksän miljoonaa ja Jokiranta ainakin 15 miljoonaa. Länsituulen alakoulun laajennukseen menee pari–kolme miljoonaa.

Liian suuret odotukset

etukäteen sovittuja. Haukiputaalla esimerkiksi oli tehty elinkaarimallin päätös lukion ja Länsituulen koulu-päiväkodin rakentamisesta. Siitä kertyy ylläpitokuluineen noin 50 miljoonan euron lasku, jonka maksamiseen kaikki oululaiset nyt osallistuvat. Haukiputaalle on tullut muutakin hyvää. Tietenkin voi kysyä, olisivatko entiset kuntakeskukset kehittyneet paremmin itsenäisissä kunnissa, poh-

Kysytään uudelleen: Mikä on totuus kuntalitoksen voittajista ja häviäjistä? – Mielipidekysymys, Weisell vastaa ja haluaa taustoittaa asiaa. Talousjohtaja muistuttaa Nokian notkahduksesta, joka oli hyvässä taloustilanteessa olleelle Oululle iso kolaus erityisesti verotulojen ja työttömyyden osalta. Yhtäkkiä kaikkeen ei ollutkaan mahdollisuuksia: ehkä kaikilla oli liian suuret odotukset. Kaupungin velkamäärä on kasvanut kuntaliitosvuosina sadalla miljoonalla eurolla 650 miljoonaan, mutta koko kaupunkikonserni on menestynyt paremmin. Pääosin Oulun Energian ansiosta kaupunkikonsernin velka on kasvanut viidessä vuodessa vain pari

prosenttia 808 miljoonaan. – Vajaan neljän tonnin velkamäärä per asukas ei ole paljon. Isoista kaupungeista se on vähiten, vain puolet siitä mitä muilla keskimäärin.

Oulun katse lähikuntiin Mitä tapahtuu jatkossa? Weisell toivoo, että mielipide-erot tasoittuvat. Kukaan ei voita riitelemällä. Weisellistä on myös selvää, että nyky-Oulun palvelurakenteet kaipaavat uudistamista. – Entisessä Kiimingissä tehtiin rohkeampia palvelurakennepäätöksiä kuin nyt Oulussa, hän sanoo. Oulun päättäjien rohkeutta testataan seuraavaksi lukioverkkopäätöksessä. Weisell kehottaa katsomaan, mitä esimerkiksi Oulun lähikunnissa on tehty. Palveluverkkoa on kyetty kehittämään rohkeammin kuin Oulussa.

Tuleeko enää uusia liitoksia Voiko kuntaliitoksen perua? Weisellistä peruuttamisessa ei ole järkeä. Yli-Iin Jakkukylä kyllä liitettiin äsken Oulusta Iihin, koska se oli asukkaiden kannalta paras ratkaisu. Halutessaan Oulu olisi voinut kaataa liitoksen. Toisaalta Oulun iso liitos voi jäädä viimeiseksi. Se oli aikansa lapsi. – Jos maakuntauudistus toteutuu, kuntaliitoksia ei tule ainakaan Oulun seudulla. Maakunnalle menee sosiaali- ja terveystoimen myötä niin iso osa kunnan kuluista ja toiminnoista. Tilanne on kokonaan toinen, jos hallituksen ajama sote- ja maakuntauudistus eivät toteudu.

Millainen on valovoimainen Oulu koulutuskaupunkina? Miten lapsiystävällisyyden tulisi näkyä Oulussa? Onko kaupunki palveluiden järjestäjä vai mahdollistaja? Miten tulevaisuuden kunta edistää hyvinvointia? Millaista kaupunkikulttuuria Oulu tarvitsee?

Tervetuloa Pohjankartanon juhlasaliin kuuntelemaan paneelikeskustelut ja kertomaan omat näkemyksesi! KOULUTUSKESKUSTELU ti 21.8.2018 klo 18–20

KULTTUURI- JA LIIKUNTAKESKUSTELU ke 22.8.2018 klo 18–20

Paikka: Pohjankartanon koulun juhlasali, Leevi Madetojan katu 1 Kahvitarjoilu klo 17.30–18 kahviossa. Tilaisuuksien ohjelma on osoitteessa www.ouka.fi. Tervetuloa keskustelemaan teemoista myös Oulun kaupungin Facebook-sivustolle 10.9. ja 17.9. klo 17–19.

www.ouka.fi

Varaa huolto osoitteessa www.mercedes-benz.sah.fi tai

020 712 0225

Valtuutettu Mercedes-Benz merkkihuolto nyt Oulun Vasaraperällä Tehtaan virallisena edustajana Oulussa tunnemme Mercedes-Benzin paremmin kuin kukaan muu. Meillä on valmistajan kouluttama ja ammattitaitoinen Mercedes-Benzhuoltohenkilökunta ja tarvittavat erikoistyökalut. Työllämme ja aidoilla Mercedes-Benz -varaosilla on aina 2 vuoden takuu.

OSTAMME KUOLINPESÄT, MUUTTOPESÄT, TAVARAERÄT, KODINIRTAINTA. SUORITAMME TYHJENNYKSET SOITA JA SOVI 0400 585 926

www.aikaloyto.fi

Valtuutettuna merkkiliikkeenä kauttamme hoituvat huoltojen ja korjausten lisäksi myös:

Lataa uusi esite: visitii.fi/kartta

• Takuuasiat ja takuutyöt • Huolenpitosopimukset • Laadunparannuskampanjat ja päivitykset • Mobilo-liikkuvuusturva • Mercedes me -adapteri ja linkitykset • Katsastuspalvelu • Vauriokorjaukset (yhteistyössä kaikkien vakuutusyhtiöiden kanssa)

Tule tutustumaan merkkihuoltoomme, asennamme samalla Mercedes me -adapterin autoosi ilmaiseksi! (Arvo 50€)

Takojantie 1 90410 Oulu

Aukioloajat ma-pe klo 7.30-17

020 712 0225 www.mercedes-benz.sah.fi


6

FORUM24

www.forum24.fi

Yhteistyön puutteesta KOLUMNI Oulussako paras kirjasto? kärsivät asukkaat 1,9 miljoonalla

U

uden Oulun rakentaminen ei ole sujunut toivotusti.Vastakkainasettelu kanta-Oulun ja muiden alueiden välillä on ikävää. eikä rakenteellisia uudistuksia kyetä tekemään. Annetaan ymmärtää, että ahneet kanta-Oulussa asuvat päättäjät ja virkamiehet haluavat kiusallaan lakkauttaa palvelut Oulunsalosta, Kiimingistä, Haukiputaalta, Ylikiimingistä ja Yli-Iistä. Jopa kuntaliitoksen perumista toivotaan. On unohdettu, mikä edellä mainittujen kuntien tilanne oli ennen kuntaliitosta. Yhtä aikaa kuntaliitoksen kanssa tapahtui Nokian romahdus, ja verotuloista hävisi yli 100 miljoonaa euroa. Toimintaympäristö on muuttunut, ja palveluja ja infraa rahoitetaan velkarahalla. Lisäksi soten tulevaisuus ja aikataulu vaikeuttavat kaupungin kehittämistyötä. Pyysin virkamiehiltä tietoja itsenäisten kuntien tilanteesta kuntaliitoksen yhteydessä. Kunnallisvero ja kiinteistöverot laskivat kaikilla muilla paitsi kan-

taoululaisilla. Kuntien velan suuruus oli huomattavasti korkeampi kuin kaupungin velka tällä hetkellä, koulukiinteistöt surkeassa kunnossa ja korjausvelkaa valtavasti. Monista nyt saatavista palveluista asukkaat eivät voineet edes unelmoida. Näistä asioita reuna-alueiden päättäjät eivät halua asukkailleen kertoa, vaan lietsotaan kuntalaisten keskuudessa eripuraa. Unohdetaan, etteivät kuntapäättäjät lakkauta pankkeja, postia, Kelaa tai kauppaa. Ne päätökset tehdään muualla. Väitän, että kuntalaiset kyllä ymmärtävät vaikeitakin päätöksiä, jos ne perustellaan oikein. Otan esimerkiksi Oulunsalon lukion säilyttämisen. Lukioon ensisijaisesti hakeutuvien nuorten määrä on vähentynyt, koska he hakevat keskustan lukioihin. Oulunsalolaiset aikuiset perustelevat lukion säilyttämistä sillä, että alueen nuoret syrjäytyvät eivätkä hakeudu ydinkeskustan lukioihin ja koulumatkat tulevat ongelmaksi. Ammattikoululaisille tämä ei kui-

S

yksyn edetessä tunnelmat hyytyvät kotikulmillani Haukiputaan kir-

Tuija Pohjola Kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen (SDP)

tenkaan ole ongelma. Sekin on unohtunut, että lukiolaisia kulkee Oulunsaloon eri puolilta Oulua. Heidän koulumatkasta ei olla huolissaan. Olen ollut kuntapäättäjänä 33 vuotta. Näin vaikeaa päätöksenteko ei ole aikaisemmin ollut. Oulussa on pitkät perinteet eri puolueiden välisestä yhteistyöstä. Vaikeatkin päätökset on tehty YHDESSÄ. Nyt konsensuksesta ei ole tietoakaan. Päätökset tehdään muutaman äänen enemmistöllä ja päätös riippuu siitä, kuinka monta varavaltuutettua kulloisessakin valtuuston kokouksessa on. Yhteistyön puutteesta tulevat viime kädessä kärsimään kaupungin asukkaat.

jastossa. Luukulle ei suinkaan olla lyömässä suljettu-lappua, mutta Haiseva käsi! -tapahtuma tuo kauhua ja äksöniä kirjojen keskelle 22. syyskuuta. Ritaharjun kirjaston näyttely on sekin aika mielikuvituksellinen tempaus. Vitriinissä on palautettujen kirjojen väleistä löytyneitä ja kirjastoon unohtuneita aarteita: valokuvia, cd-levyjä, postikortteja… Leppoisat lähipalvelijat eli kirjastoautot, uskollisesti kuuntelevat lukukoirat ja ystävälliset digitalkkarit ovat tuttuja monille kirjastokävijöille.

Mutta tiesitkö, että pääkirjaston lehtisalista löytyy Lataamo, jonka lokeroon voit jättää nukahtaneen mobiililaitteesi latautumaan kirjastokäynnin ajaksi?

M

aailman parhaiden lukijoiden lisäksi Suomesta löytyvät maailman parhaat yleiset kirjastot. Nippelitietoa viime vuodelta: Maassamme on 853 yleistä kirjastoa. Lainattavia teoksia on 35 miljoonaa. Kirjastot hankkivat viime vuonna 1,8 miljoonaa uutta teosta ja järjestivät 49 000 tapahtumaa. Kirjasto on kulttuuripalveluista paitsi eniten käytetty myös kustannustehokkain: valtakunnan tasolla 2017 rahaa paloi 57,30 euroa asukasta kohden. Oulussa vastaava summa oli 50,80 euroa.

E

rot kirjastojen toiminnassa ja resursseissa ovat kuitenkin kuntien välillä isoja. Pohjois-Suomen AVI:n kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustosen

A TOIMITTAJALT Satu Koho

suomalaisella on kirjastokortti.

mukaan Oulussa on ”kehittämismyönteinen meininki”, mikä näkyy esimerkiksi aukioloaikojen lisääntymisessä. Yhteistyö, jota kaupunginkirjasto tekee koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa, on erittäin hyvää. Esimerkkinä Kirjastoreitti, jota kulkemalla jokainen oululainen pääsee kouluvuosiensa aikana käymään kirjastossa tai kirjastoautossa. Oulussa myös koulutetaan kirjasto- ja tietopalelualan huippuosaajia, joten täkäläisiin kirjastoihin on verrattain helppo saada mitä parhainta työvoimaa.

O

lisiko Oulusta jopa Vuoden kirjastokunnaksi? Palkinnon kriteereinä ovat toiminnan monipuolisuus, kirjaston uudet käyttötavat ja kuntalaisten toiveiden kuunteleminen. Kisan on polkaissut käyntiin Kuntaliitto yhteistyökumppaneineen. Voittaja julkistetaan lokakuussa Helsingin Kirjamessuilla.

Renkaat. Huollot.

ravaani kulkee 2018

Tuomas Metsberg Olli Haavisto Karavaani kulkee Lasse Sirkko 2018 Topi Kurki Tuomas Metsberg Kaisa Eskonniemi Olli Haavisto

Jukolantie 10, Oulun Kiviniemi. P. 020 7780 520, 0400 425 619 Av. ma-pe 8-17, la 9–15 | www.autokumi.fi

020-alkuiseen liittymään soitettaessa - Lankapuhelinliittymästä 0,0835/puh. + 0,1669 /min (alv 24%) - Matkapuhelinliittymästä 0,0835 /puh. + 0,1669 /min (alv 24%)

VUOKRATTAVANA

Lasse Sirkko Topi Kurki Kaisa Eskonniemi

16.9.2018, Klo 19.00 16.9.2018, Klo 19.00 MADETOJAN SALI,SALI,OULU MADETOJAN OULU Liput 34€

Liput 34€

0600 10 800 (1,98€ +pvm) 0600 10 800 (1,98€ +pvm) Ticketmaster.fi Ticketmaster.fi

3-4 h+k Tuulihaukantie 1, Kaukovainio 75–92 m² Tilavia huoneistoja heti vuokrattavissa esim. opiskelijoiden kimppa-asunnoiksi. Hyvät pohjaratkaisut. Huoneistokohtainen vesimaksu 35-42€/kk, vakuus 1kk. Taloyhtiössä pesutupa ja sauna. Alueella hyvät ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet sekä koulu, päiväkoti ja kirjasto. Vuokra 565 – 684 €/kk.

2-3 h+k+s Tervakukkatie 12, Rajakylä 49.5–67 m² Heti vuokrattavissa saunallisia huoneistoja. Taloyhtiö valmistunut v. 2000. Asukkaiden käytössä pesutupa. Alueella koulu, päiväkoti, Rajakylän ostoskeskus ja terveyskeskus. Lemmikit sallittu. Huoneistokohtainen vesimaksu, vakuus 1kk. Vuokra 460 – 595 €/kk.

Lisätietoja asunnoista ja asuntohakemus kodisto.fi tai puh. 010 389 6080 Puhelujen hinnat kiinteästä verkosta 8,35 snt/puh+7,02snt/min Matkapuhelimesta 8,35 snt/puh+17,17snt/min


7

FORUM24

Tiistai 21. elokuuta 2018

Volkswagen

KESÄ N K A MPA NJA M A LLISTO Ajamista rakastaville. Vielä ehdit hyödyntämään elokuun autoveroedun. Etu voimassa 31.8.2018 mennessä tehtyihin uusiin tilauksiin.

Tiguan alk. 37 346 €

Kesäkampanjaetusi jopa 5 600 € Comfortline 2,0 TDI SCR 110 kW (150 hv) DSG-automaatti

Tutustu taloudellisilla moottoreilla varustettuihin kampanjamalleihin. Golf | Golf Variant | Golf Sportsvan | Passat | Passat Variant | Touran | Tiguan Syyskuusta 2018 alkaen markkinoille tulevia uusia autoja koskevat uudet kulutus- ja päästönormit, jonka johdosta autovero Suomessa muuttuu. Elokuussa voit tilata Volkswagenin vielä nykyisen veromallin mukaisesti, jolloin pelkkä autoveroetusi voi olla jopa tuhansia euroja voimassa olevien kampanjaetujen lisäksi. Tiguan Comfortline 2,0 TDI SCR 110 kW (150 hv) DSG-automaatti 37 346 € CO2-päästöllä 127 g/km. Tiguan-malliston yhdistetty EU-kulutus 4,8–5,7 l/100 km, CO2-päästöt 127–149 g/km. Hinnat sisältävät toimituskulut 600 €. Kuvan auto erikoisvarustein. Edut ja tarjoukset ovat voimassa rajoitetun ajan. Kampanjamallin ostajalle 500 euron Neste-polttoainelahjakortti. Lahjakorttietu koskee ainoastaan Volkswagen-henkilöautojen yksityisasiakkaiden tilaussopimuksia.

Volkswagen Transporter PRO erikoishintaan alk.

29 900 € tai

299 €/kk orko Rahoitusk

1,9 %*

Rajoitettu erä Transporter PRO -malleja erikoishintaan. Transporter PRO on ammattilaiselle varusteltu, luotettava ja kustannuksiltaan maltillinen työväline monipuoliseen ammattikäyttöön. Nyt saat Transporter PRO:n myös edullisella kuukausierällä. Tutustu laajaan Volkswagen PRO -mallistoon ja valitse omasi osoitteessa volkswagen-hyotyautot.fi.

Volkswagen Transporter PRO alk. 29 900 € (sis. alv), hinta CO2-päästöllä 159 g/km. Malliston yhdistetty EU-kulutus 6,0–6,2 l/100 km, CO2-päästöt 159–162 g/km. Hinta sisältää toimituskulut 600 €. Kuvan auto lisävarustein. *Rahoitusesim. Volkswagen Transporter PRO -umpipakettiauto 2,0 TDI 62 kW 29 900 €, käsiraha 13 613 €, luotonperustamismaksu 185 €, rahoitettava osuus 16 472 €, sopimusaika 60 kk, kuukausierä 299 €, sis. käsittelypalkkion 11 €, korko 1,9 %. Rahoitettava osuus 16 472 € + luottokustannukset 1 652,83 € = 18 124,83 €. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen, kaskovakuutuksen ja rahoitus-turvavakuutuksen. Rahoituksen myöntää OP Yrityspankki Oyj, Gebhardinaukio 1, Helsinki.

Pörhön Autoliike Oy Nuottasaarentie 6, Oulu, vaihde 020 762 44 Automyynti: ma-pe 8-18, la 10-15 volkswagen.porho.fi

Henkilöautomyynti Tuomas Vänttilä Hermanni Härkönen Mari Lahtinen Mika Mähönen Arto Rahikkala Jarmo Tikkanen

020 762 4017 020 762 4018 020 762 4020 020 762 4019 020 762 4015 020 762 4030

Hyötyautomyynti Tommi Ruonala 020 762 4027 Teuvo Mämmi 020 762 4026 Mika Käyhkö 020 762 4024 Soittaessasi 020-alkuiseen numeroomme teleoperaattorin perimät hinnat ovat: Lankapuhelinliittymästä 0,0835 € /puhelu + 0,1669 €/min. Matkapuhelinliittymästä 0,0835 € /puhelu + 0,1669 €/min (sis.alv 24%)


8

FORUM24

www.forum24.fi

Hyvän Kaupan Paikka VALTAKUNNAN PARHAAT PIHARAKENNUSTARJOUKSET TÄYSIN KOROTTOMALLA RAHOITUKSELLA alk. 84,50 €/kk

TEE OSTOPÄÄTÖS LUXUSTUVASTA HETI, saat kaupan päälle Lapinkeittiögrillauslaitteen (arvo 299 €), savupiipun ja huuvan (arvo 249 €), pehmustetut istuintyynyt ja verhot (arvo 390 €). LISÄETUJEN YHTEISARVO 938 €

200 kpl SUPERERÄ

1590 €

LUXUSTUPA 10 m2 täydellisenä

3990 € LUXUSTUVAN saa höylä- tai pyöröhirrellä!

3490 €

LUXUSTUPA 7 m2 täydellisenä

100 % KOTIMAINEN

PE-MUOVIKYLPYTYNNYRI

NOUDETTUNA

1490 €

Täydellisenä 7 henkilölle ø 1,8 m, toimitettuna ympäri Suomen (norm. 2190 €) Lämpöpuuverhous, EPS-eristys, kestävä muovikansi nostokahvalla, iso ulkopuolinen n. 35 kW merialumiinilämmitin, savupiippu 2 m sadehatulla ja LED-allasvalo kaupan päälle! Rahtivapaasti ympäri Suomen!

GRILLIKOTA JA SAUNA YHDESSÄ!

KOMBIKOTA 17 m2 täydellisenä

ECODESIGN-KYLPYALLAS

UUTUUS

2490 €

Metallinhohtoharmaa lujitemuoviallas täydellisenä, integroitu RST-lämmitin, piippu ja piipunsuojaritilä. Ulkovuoraus lämpökäsiteltyä puuta. TEE OSTOPÄÄTÖS HETI, saat kaupan päälle: Ecodesign-kylpyaltaisiin suojakansi (299 €), nousuportaat (199 €) ja toimitus rahtivapaasti ympäri Suomen (200 €). Etujen arvo 698 €! SUPERTARJOUS

GRILLIKOTA CLASSIC + LISÄETUPAKETTI

2190 €

Lapinkeittiö-grilli + Lisäetupaketti + puunsuoja-aine

GRILLIKOTA DELUXE + LISÄETUPAKETTI

Täydellisenä ja rekisteröitynä

Lapinkeittiö-grilli + Lisäetupaketti + puunsuoja-aine

TEE OSTOPÄÄTÖS GRILLIKODASTA HETI, saat kaupan päälle Lisäetupaketin (arvo 398 €), puunsuoja-aineen (arvo 49 €). Lisäetujen yhteisarvo 447 €. Toimi heti! Grillikotiin piippu + huuva vain 249 €!

TARJOAMME 2–20 KK KOROTONTA MAKSUAIKAA! Rahoitustarjouspäätös heti puhelimessa.

SANTANDER – JOUSTAVASTI MAKSUAIKAA

24/7

Rahoitupäätös kätevästi verkossa. Lue lisää sivuiltamme!

Toimitamme TYNNYRISAUNAT ja OVAALISAUNAN LÄHES LÖYLYVALMIINA!

4990 €

UUTUUS

TYNNYRISAUNA DELUXE 4 m MAISEMAIKKUNALLA

5490 € TYNNYRISAUNA DELUXE

Etuterassilla ja pukuhuoneella täydellisenä. Sis. LED-valaistuksen, lasiluukullisen Harvian kiukaan ja lämpöeristetyn piippupaketin. Valmistettu lämpöpuusta. Pit. 4,0 m ø 2,3 m.

Etuterassilla, pukuhuoneella ja maisemaikkunalla. Sis. LED-valaistuksen, Harvian Legend -kivikorikiukaan ja lämpöeristetyn piippupaketin. Pit. 4,0 m ø 2,3 m.

UUTUUS

2990 €

LATOTARJOUS

HIRSILATO 6 m2 RAKOSEINÄLLÄ

RAKOSEINÄLADOT: 10 m2 1040 € 14 m2 1590 € 20 m2 1990 €

UMPISEINÄLADOT: 6 m2 1140 € 10 m2 1190 € 14 m2 1740 € 20 m2 2190 €

LATTIAPAKETIT:

950 €

6 m² 10 m² City 14 m² 20 m²

99 € 149 € 149 € 199 € 249 €

4990 € OVAALISAUNA ETUTERASSILLA JA PUKUHUONEELLA Sis. LED-valaistuksen, lasiluukullisen Harvian kiukaan ja lämpöeristetyn piippupaketin. Valmistettu lämpöpuusta.

NYT SAUNAN OSTAJALLE LADATTAVA MÖKKISUIHKU KAUPAN PÄÄLLE!

2990 €

3790 €

6990 €

2490 €

LISÄETUPAKETTI: isommat ikkunat, avattava ikkuna lukolla ja vetimellä, massiiviovi lukolla vetimellä ja isolla ikkunalla, Grillikota: +1 lisähirsikerta (yht. 9) ja Grillikota Deluxe +2 lisähirsikertaa (yht. 10), koko kodan alan peittävät lattiaelementit, vahvempi seinämateriaali 45 x 145 mm (norm. 40 mm), erikoisleveä kattopaneeli ja musta palahuopakate.

3490 €

PALJUVAUNU

UUTUUS

Sis. Kotagrillin, savuhuuvan ja -piipun, lauteet, lasiluukullisen Harvian kiukaan etuvesisäiliöllä ja lämpöeristetyn piippupaketin.

Integroidulla lämmittimellä

3990 €

2990 € HUVIMAJA 9 m2

UUTUUS

1490 €

CITY-LATO 10,5 m2

TEE OSTOPÄÄTÖS LADOISTA HETI, SAAT TOIMITUKSEN TERMINAALIRAHDIN HINNALLA KOTIOSOITTEESEEN! (etu 350 €)

Lapinkeittiö-grilli + savupiippu ja huuva

TYNNYRISAUNA

Etuterassilla ja pukuhuoneella täydellisenä. Sis. lasiluukullisen Harvian kiukaan ja lämpöeristetyn piippupaketin. Pit. 3,3 m ø 2,0 m.

TYNNYRISAUNA

Etuterassilla täydellisenä. Sis. Täydellisenä. Sis. lasiluukullisen täydellisenä. Peltikate, lasiluukul- lisen Harvian kiukaan Harvian kiukaan ja lämpöeriste- liukulasiseinä ja etuterassi ja lämpöeristetyn piippupaketin. tyn piippupaketin. Pit. 2,4 m ø 2,0 m.

LUJITEMUOVI-KYLPYTYNNYRI Suurella ulkopuolisella n. 35 kW lämmittimellä

1,7 m

1890 €

2,0 m

1990 €

VÄRIT sininen ja musta Tee ostopäätös lujitemuovitynnyristä heti, saat kaupan päälle: lujitemuovinen kansi (249 €) ja toimitus kotiosoitteeseen (200 €). Etujen arvo yht. 449 €!

TEE OSTOPÄÄTÖS KYLPYTYNNYRISTÄ HETI, saat toimituksen rahtivapaasti ympäri Suomen! Etusi n. 200 €.

TYYTYVÄISYYS-

TAKUU Hyvän pan Kau Paik ka

PYSTYTYNNYRISAUNA KESÄKEIDAS

UUTUUS

TEE OSTOPÄÄTÖS HUVIMAJASTA HETI, saat kaupan päälle Lapinkeittiö-grillauslaitteen (arvo 299 €), savupiipun ja huuvan (arvo 249 €). LISÄETUJEN ARVO 548 € HUVIMAJAN saa höylä- tai pyöröhirrellä!

3490 €

ULKOTULISIJAT

PERINTEINEN HIRSISAUNA ETUTERASSILLA JA PUKUHUONEELLA

Useita malleja – katso www-sivuiltamme!

LÖYLYVALMIINA 4990 €

alk. 179 €

”TEE SE ITSE” KYLPYTYNNYRI SISÄPUOLISELLA LÄMMITTIMELLÄ UUTUUS

799 €

Täydellisenä, ø 1,6 m

LII-LEIKKIMÖKKI 4 m2

590 €

PETER PAN -LEIKKIMÖKKI

590 €

Sis. lasiluukullisen Harvian kiukaan ja lämpöeristetyn piippupaketin.

2890

€ PERINTEINEN HIRSISAUNA ETUTERASSILLA Sis. lasiluukullisen Harvian kiukaan ja lämpöeristetyn piippupaketin.

LÖYLYVALMIINA 3990 €

PUHELINPÄIVYSTYS 24/7 Kysyttävää tuotteistamme tai rahoituksesta? Soita heti p. 08 378 200!

VARASTO-PUUCEE 5 m2

1490 €

PUUCEE

890 €

DESIGN PUUCEE

Sisältää Kekkilä 100 l -kompostoivan käymälän + kuivikeaineen

UUTUUS

1490 €

Nämä tuotteet ja paljon muuta verkkokaupastamme valtakunnan pohjahintaan! Krouvintie 1, Oulu - Ark. 9–17, la 10–14 - p. 08 378200, 044 595 2100, 040 564 6205, 0400 700 653, 040 673 3800

VERKKOKAUPPA

www.hyvankaupanpaikka.fi

Korkein luottoluokitus © Soliditet

2012


9

FORUM24

Tiistai 21. elokuuta 2018

Uskalla kokea Ilmakitaransoiton MM-kisat

Tällä viikolla

23.8.

Mustien hevosten karsinta 45 Special kello 22 Tule kannustamaan suosikillesi paikka MM-finaaliin!

24.8.

Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumi

23.–26.8.

Oulun Musiikkivideofestivaalit 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi festivaali tarjoaa enemmän kotimaisia musiikkivideoita menneisyydestä kuin aiemmin, erikoisnäytöksiä musiikkivideo-skenen ulkopuolelta sekä OMVFin historiaan valottavan juhlajulkaisun. Katso koko ohjelma osoitteesta www.omvf.net!

Rotuaari kello 15 Tapahtumassa etsitään keinoja ratkaista maailmanrauhaa syvimmin uhkaava ongelma, ilmastonmuutos. Luvassa muun muassa paneelikeskustelu, maailman pelastava ideakilpailu sekä kansalaistori.

24.8.

MM-finaali Rotuaari kello 15 Ikärajaton ja pääsymaksuton finaalispektaakkeli kokoaa planeetan parhaimmat ilmakitaristit taistoon maailman ilmavimmasta tittelistä.

24.8.–1.9.

Ensi viikolla

The Secret Garden Osao Kempele, Piriläntie 145 Liput 35 € Holvi Astu sisään monitaiteelliseen dystopiaan!

29.–31.8.

Pari suhteettomuutta Valvesali Liput 20/18/15 € Ticketmaster, Valveen lipunmyynti Koominen ooppera

Motosikai 30.8. kello 12 Hiukkavaaratalo 31.8. kello 15 Rotuaarin aukio Vapaa pääsy Kaikenikäisille sopiva katusirkusesitys

Koiteli Elää Lapsille

31.8.–1.9.

Wigsby Snellmannin puisto Vapaa pääsy Nuorallatanssiteos ulkoilmassa

1.9. kello 11–16 Koitelinkoski Vapaa pääsy Musiikkipitoinen aktiviteettipäivä koko perheelle

www.oulunjuhlaviikot.fi #oulunjuhlaviikot #elämystenelokuu

Lataa ilmainen sovellus


UUTU

US!

PAIKALLISTA EVÄSTÄ NPYOTISSA! KAU TALVEN ULKOILUUN! VISKAALIN VURSTISARJA – MAKKARAA MAALTA.

10

KYSY LÄHIKAUPASTASI! KYSY LÄHIKAUPASTASI! WWW.VISKAALIN.FI WWW.VISKAALIN.FI

SÄHKÖPOSTIT mielipiteet@forum24.fi

Ensimmäinen koulupäivä ISTUN AAMUKAHVILLA ja katselen ikkunan ohi meneviä koululaisia. Mieleen tulee ensimmäinen koulupäiväni 1.9.1960. Olin odottanut sitä pitkään ja hartaasti, tiesihän se lisää kavereita pienelle pojankoltiaiselle. Edellisenä iltana yritin saada unta silmään, mutta tulevaisuus jännitti niin, että pyörin koko yön sivusta vedettävässä puusängyssäni kuin hyrrähartikainen. Aamupuurokaan ei ollut syönnillään. Istahdin ovenpielessä olevan puuarkun päälle ja aloin pukea vaatteita. Jalkoihin siniset tennarit, jotka osasin jo solmia. Selkään tyhjä, vihreä kangasreppu, ja koulutaival saattoi alkaa. Äiti otti seinustalta sinisen Jupiter-merkkisen pyörän. Istuin renikalle, ja niin lähdettiin ensimmäiselle kilometrin mittaiselle koulumatkalle. Koulu oli muutamaa vuotta aiemmin valmistunut kirkonkylän kansakoulu.

ELETTIIN SUURTEN ikäluokkien viimeisiä vuosia. Koulun pihalla oli paljon lapsia, osa ujosti reunemmalla, kuten minäkin alkuun. Äiti saattoi luokkaan saakka, ja Laila-opettaja otti meidät vastaan. Pulpetit

oli kahdenistuttavia. Kannen etuosassa oli kynille tehty ura ja kolo mustepullolle. Katosta riippui kuusi pallon muotoista valaisinta. Vasemmalla seinällä oli kolme isoa ikkunaa, joista avautui näkymä isolle pihalle. Ikkunoissa oli isänmaallisen sinivalkoiset verhot. Luokan edessä oli ruskea polkuharmoni, vihreä liitutaulu karttakeppeineen, metrin mittainen viivoitin ja korokkeella tietenkin opettajanpöytä.

MARKKU SELOSEN ALBUMI

JÄNNITYS OLI tapissaan. Ensimmäisellä välitunnilla tapasin naapurin pojan, joka oli istunut vieressäni samassa pulpetissa, enkä minä ollut häntä huomannut. Luokassa meitä oli 22 untuvikkoa. Ensimmäisen koulupäivän ruokana oli taivaallisen hyvää riisivelliä, joka sai kaipaamaan jo seuraavaa koulupäivää. Seuraaville koulupäiville, joita oli silloin viikossa kuusi, otettiin reppuun maitopullo ja leipä. Keitto tuli sankossa koulun keittiöstä,

ja opettaja annosteli sen jokaiselle luokan edessä. Kouluruokana oli yleensä eri keitot, vellit ja puurot. Oppilaat osallistuivat ruokahuoltoon keräämällä joka syksy koululle puolukoita. Toisella luokalla elintaso oli noussut jo niin, että koululta saatiin myös leipä ja maito, joka tarjottiin kahden desin ruskeassa lasipullossa, jossa oli metallinen repäisykorkki. Näin silloin. Markku Selonen

Uuden Oulun kaavoittamisesta PARI HUOMIOTA uusien rakennusten sijoittelusta ympäristöönsä Oulussa. Ensinnäkin Limingantien itäpuolelle Limingantulliin rakennetaan viisi kerrostaloa, jotka eivät ole sivuiltaan samansuuntaisia kuin niiden vieressä kulkeva Limingantie. Rakennukset hyppelevät tavallaan siksakkia tien suunnassa. Sen on hieno tehokeino arkkitehtuurissa, mutta tällä tyylillä on myös vaaransa. Jos kaikki viisi rakennusta eivät ole tarpeeksi samantapaisia ulkomuodoltaan, on vaarana suuri sekavuus. Lisäksi näiden L-muotoisten rakennusten Limingantien lähettyville ulottuvien päätyjen/osien pitäisi ehdottomasti sijaita samalla etäisyydellä tiestä.

Tällä tyylillä on myös vaaransa. Tämä näyttävä rakennustyyli on nimittäin samalla erittäin herkkä kaavoituksellisille epäyhtenäisyyksille. NIINPÄ TOIVONKIN, että raken-

nukset ja kaavoitus noudattavat samaa yhtenäistä tyyliä kuin läheisen Rautatienkadun useat upeat uudisrakennukset. Tällaisen vaikutelman onneksi sai silloin, kun hanke esiteltiin muutama vuosi sitten lehdistössä. Kun katsoo sitä, miten hanke on lähtenyt käyntiin, täytyy sanoa, että alku näyttää lupaavalta. Lopuksi vielä pari sanaa Myllytulliin tulevista uudisrakennuksista. Kun ammattiopiston rakennukset puretaan, olisiko mahdollista sijoittaa Isonkadun suuntaiset uudisrakennukset yhtä kauaksi kadusta kuin paikalle jäävä suojelurakennus, siis linjaan? Nyt purettavan punaisen oppilaitoksen suuri sisäänveto saa aikaan todella epäyhtenäisen vaikutelman. Huomio rakennusten sijoitteluun

kotimaista kalustemuotia! Maksa joustavasti jopa 50 kk tasaerässä!

Inspiroivasta ja tyylikkäästä mallistostamme nykyaikaiset ja toimivat kiintokalusteet kaikkiin koteihin ja tiloihin. Meiltä myös asennuspalvelu.

Hyödynnä Topin Kesäedut. Edut voimassa uusiin kuluttajatilauksiin.

Myymälämme uudistuu ja poistamme malliryhmiä ja -koneita edullisesti. Tule hakemaan omasi! Varaa suunnitteluaika helposti ja nopeasti:

topi-keittiot.fi

R isto Kosk ela kauppias 050 5921 959

Irene Koskela myynti/suunn ittelu 050 4684 802

Jen n i Ko s kela m yyn t i /s u u n n i t t el u 040 912 8848

P ir j o Ho n kika n g a s m yyn t i /s u u n n i t t el u 040 543 1575

Sus a n n a Va r tia in en m yyn t i /s u u n n i t t el u 050 320 4823

Topi Oulu: Tyrnäväntie 12, 0400 173 472, ma-pe klo 9-17 k e i t t i ö / k y l p y h u o n e / k o d i n h o i t o / l i u k u o v e t / s ä i l y t y s


TEKSTARIT 173 322

Jotkut sutkit kantavat työpaikan roskat taloyhtiön roskikseen.

JUHA HÄNNINEN! Tekstisi osui täsmälleen oikeaan. Ongelmaksi osoittautuvat tekosi, jotka ovat mielipiteittesi kanssa täsmälleen päinvastaiset. Samoin kuin edustamasi kokoomus, joka edisti Suomeen tulevien pääsyä maahan pahemmin kuin kukaan. Vaalit tulossa!

ö i tt i e k a i s uu Aika

LUOJA ON luvannut, ettei toista kertaa hukuta ihmiskuntaa vedenpaisumuksella, mutta mehän ahneuksissamme käristämme itsemme. Samassa pallogrillissä ollaan jo.

ONKO TÄMÄ nykyaikaa? ONKO SUOMEN presidenttiparilla tosiaankin lapsi? Olisi kansan kunnioittamista, jos presidentin kanslia julkaisisi vaikka kerran vuodessa perhekuvan. Nyt emme kansana ole nähneet vilaustakaan lapsesta, eikä hänestä koskaan edes puhuta. Miksi tällaista salailua? Kansa haluaa nähdä vauvan!

11

LUKIJOIDEN MIELIPIDE

Tiistai 21. elokuuta 2018

päätä pensaaseen – muuten ajaudutaan umpikujaan. KIITOS, LATEKOE Lawson Hellu (Forum24 18.8.). Kirjoitit täyttä asiaa! OULUN PÄÄTTÄJÄT! Nyt säästetään väärästä kohteesta, kun Takkurannan koulun ekaluokkalaisille ei suostuta järjestämään iltapäiväkerhotoimintaa. Nyt pienet lapset joutuvat olemaan kotona iltapäivisin useamman tunnin ja lapset kokevat turvattomuutta. Olemmeko me takkurantalaiset huonompia veronmaksajia kuin muut oululaiset?

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN töppösortopedeilla näyttää olevan varaa valita työnsä, koska potilas painostetaan hakemaan sairaslomatodistus erikseen terveyskeskuksesta. Terveyskeskus kieltäytyy, koska ei ole hoitava taho. Potilas näivettyy nälkään.

HAARUKOI VALIKOIMASTAMME ITSELLESI SOPIVA KEITTIÖ!

LEHDESSÄ OLI juttua mustasukkaisuudesta. Kaksi kertaa mustasukkainen aviomies on lyönyt minua syytöntä. Vaarallinen tauti.

I T N Y Y M O T ! MUUOT LKAANNUUTT! TTIU IURRAASSSSAA ONN AALK an I ma tuY T s tu N tu I a lo T Y tu N e M v r Y e T O Y T T M KAIKKI U O T U -60%m-50% -40% M mme! ä lä ä MUUOT m y y ! n T e U ! N te T A u U K u N L ! A A T K UTO LR SN O!NN AL SSN AAR A AAAA LKK SAU TN IU TUOTTEET TIU I T TTIU IURRAASSSSAA ON N Y Y 9,90 M O T T U U ALENNUKSESSA M an a I m tu T s tu N tu Y a lo T Y U tu N e M v UTT LLKK!AANUT!! AAe Ter O OONN AAKAIKKI SSä S A R -60% S -40% -50% A IU U T R IU -60%m-50% -40% T M m JOPA -60% m lä ä m yALE y ! n T e ALE ALE ALE ALE ALE ALE ALE ALE ALE ALE U ! N te T A u U K u N L A A 49,K L N A O n N A a a I m tu T 89,s TTIU tu N IURRAASSSSA O T TUOTTEET tu Y a 49,loTOM Y tuT veU er 9,90 Kesäkalastuksen poistomyynti KAIKKI U -60% -40% -50% M mme! ä ALENNUKSESSA lä ä m y y m ! n T e U ! N te T A u U TarjousK u N L A AA OONN AALK sh:sta TUOTTEET TTIU IURRAASSSS40-70% -40% -60% -50% KAIKKI JOPA -60%tuotteet -30% 9,90 ALE ALE ALE ALE49,ALE ALE ALE ALE ALE ALE ALE 29,ALENNUKSESSA LÄHETÄ MIELIPIDE

Sähköpostilla: mielipiteet@forum24.fi KÖYHÄ ELÄKELÄINEN kysyi, Viestin pituus max. 2 000 merkkiä. mistä rahat, joilla elätetään Tekstiviestillä JUHA HÄNNISEN ei tarvitse- 100 000 elintasopakolaista. 173 322. Paljon VAPOJAnumeroon Paljon KELOJA Kirjoita: Forum (väli) tekstari (väli) kaan mennä Afganistaniin Kyllä niihin löytyy suomaoma viestisi. tai Irakiin, hän on suoma- laisten verorahoja. Vaikka Esimerkiksi: Forum tekstari lainen. Suomi ei saa suojel- velaksi, pois eläkkeistä ja Mielipiteen lähettäminen on Spiderwire la vastuutaan pakenevia. Ju- niin edelleen. kivaa. Vehon välissä. an ja ismtoivottu Pr t y lin Tekstiviestin pituus ul N nt KUITUga halla on viisautta! in m Li on enintään 150 merkkiä. Jouni Ylitapio paikalla DIGITAALIKIIMASSA TUNTUU Elka SIIMA 100 mTekstiviestin Chevalier hinta on Paljon VAPOJA Paljon KELOJA ikista Chevalier Paljon VAPOJAunohtuneen Paljon kansalaisten KELOJA oi- KAHLUUERÄVAATE ka hyvä kirjoiJUHA HÄNNISELTÄ 0,85 euroa / viesti. ista -15 % Penn Battle ESITTELYPÄIVÄ tuotte telypäivänä tus! Samaa mieltä, näin sen keus ihmiskasvoiseen pal- SAAPAS (69,-) ale esit Atemi VAKU.8. 15 TO HUIPPU Forum24AVOKELA pidättää oikeuden pitäisi toimia. Keskustelta- veluunMOINIKONE niin pankeissa kuin julkaista tai jättää julkaisematta Sitä paitsi nettiessa yleensä samanlaisia Spiderwire muuallakin. . alk. Paljon VAPOJA sekä lissäKELOJA vä Paljon Vehon mielipiteitä/tekstiviestejä ja häiriöilpalvelut ovat alttiita ajatuksia. Päättäjien pitäisi an Pr käsitellä niitä. yt ism ntullinN KUITUga in m Li Elka todeta tosiasiat eikä panna le ja häirinnälle. Jouni Ylitapio paikalla

Palolantie 16, 90630 Oulu 08 530 5005 | ma-pe 9-17 | www.inno-keittio.fi

Elka SIIMA 100 m Paljon VAPOJA Paljon KELOJA Nokia KAHLUU-

(129,-) ChevalierKAHLUUkaikista Chevalier ÄVAATE HOUSU tuotteista -15 % PennSAAPAS Battle Spiderwire Huippulaatu ESITTELYPÄ-IVÄ (49,-) ä hoPatriot n välissä. KUMItelypäi esit alePortugal javänVe (69,-) an Atemi VAKUmade in .8. m 15 is Challenger TO Pr t y lin ul HUIPPU AVOKELA N nt KUITUga SAAPAS Limin MOINIKONE (99,-) AVOKELAJouni Ylitapio paikalla r Elka SIIMA 100 m Chevalie SETTI alk. Paljon VAPOJA Paljon KELOJA ER kaikista Chevalier ÄVAATE Atemi KAHLUUtteista -15 % Chiruca tuoVärriö (129,ESI)TTELYPÄIVÄ PennSAAPAS Battle Elka VAKUUMIPUTKET esittelypäivänä ale ERÄKENKÄ (69,-) Atemi VAKU.8. Loop Incite Kit 15 TO KAHLUU(129,-) 2 x 5 mGORE-TEX HUIPPUTAPIO AVOKELA alk. Classic Double (Breda) HAIX Nokia edullinen MOINIKONE HOUSU PERHOSETTI ERÄKENKÄ ½-automaatti FINWALD kenkä - Huippulaatu alk. 12/76 Patriot aito GORE-TEX (49,-) KUMI- made inHAULIKKO Portugal Testivoittaja Challenger testivoittaja - inertiatoiminen SAAPAS vapa, kela, siima, (298,-) Elkakotelo (99,-) AVOKELA- huippuedullinen ER FINWALD

89,-75,- 69,49,ME HUOLEHDIMME Kesäkalastuksen poistomyynti -40% -60% -50% JOPA -60% ALEUISTIMIA, ALE ALESIIMOJA, ALE ALE ALE ALE ALE ALE ALE ALE AUTOSTASI. Tarjous199,9,VAPOJA, KELOJA, PERHO49,89,-30% KAIKKI sh:sta tuotteet 49,40-70% VAPOJA, PERHOKELOJA, PERHOKAHLUUVARUSTEITA Kesäkalastuksen poistomyynti 189,29,KAHLUU- (129,-) 899,SETTI Atemi HOUSU295,75,- 69,- (129,KUMI) TarjousVAKUUMIPUTKET ERÄKENKÄ Loop Incite KitKAIKKI SAVIKIEKOT GYTTORP SAVIKIEKOT alk. -30% sh:sta tuotteet SAAPAS 40-70% AVOKELAPERHOSETTI 199,90 ERÄKENKÄ Sellier Bellot Fortuna 9,29,-200 KPLARKEASI JA HUOLLATA HELPOTA 8 SETTI HAULIKKO 12/76 Testivoittaja Atemi HAULIKONPATRUUNA 75,-36 g/ 12/70 69,9,90 (129, )ja hanhen vapa, kela, siima, kotelo (298,-) 25 kpl Sorsan 90 90 VAKUUMIPUTKET A! 189,19 ERÄKENKÄ19 A! Loop Incite32,Kit TYÖPÄIVÄN JÄLKEEN. 899,UV-KUVAT meiltä! 2 x 5 mAUTOSI alk. Dunlop PERHOSETTI Guideline Laxa Chiruca Forest ERÄKENKÄ HAIX TAPIO NOKIA FINWALD DOGO-BOA 295,199,9,12/76 KUMISAAPAS Sellier Bellot Fortuna $ Testivoittaja eräkengät Gore-tex +,17Gore-tex SAVIKIEKOT KAHLUUHOUSUT kumisaapas ONKISYÖTIT CORE-TEX HAULIKKO 6+2.., LIMINGANTULLIN ILTAHUOLTO GYTTORP SAVIKIEKOT HAILUODON huippulaatu vapa, kela, siima, kotelo testivoittaja (298,-) I eräkengät T HAULIKONPATRUUNA N ERÄKENGÄT JAKPL -KENGÄT 90 Y 200 MEILTÄ! Sellier Bellot Fortuna Y 189,M 8 899,TT2536O g/ 12/70 25 kpl A!MadotPALVELEE huippulaatua HAULIKONPATRUUNA SORSALUVAT MUU A! MA – PE KLO 23 SAAKKA. 9,90 295,T! kpl U 90 N T! A U (329,-) Sorsan ja hanhen N LK A A 90 LK N 7,A O N A Guideline Laxa 19 O SS A A 99,R SS 19 U A 295,TI 189,SAVIKIEKOT TIUR UV-KUVAT meiltä! ,17$ 32,299,GYTTORP SAVIKIEKOT MEILTÄ Sellier Bellot Fortuna KAHLUUHOUSUT 6+2..,+ Nokia FINWALD

ALE –30% –70%

Classic Double (Breda) ½-automaatti

Värriö - Chiruca Huippulaatu - made in Portugal 25 2 kpl x 5 m edullinen GORE-TEX (99,-) UUTUUS kenkä 2013

TAPIO HAIX

aito GORE-TEX Sellier Bellot Corona testivoittaja

- inertiatoiminen - huippuedullinen

100 kpl

HAULIKON PATRUUNA

12/70 32 g lataus(Breda) Classic Double

TAPIO HAIX

½-automaatti

25 kpl

100 kpl Sellier Bellot Corona 36 g/ 12/70 HAULIKON PATRUUNA

Gyttorp

aito GORE-TEX testivoittaja 200 KPL

- inertiatoiminen UUTUUS - huippuedullinen 2013

Patriot Gyttorp Challenger

(49,-)

200 KPL

Chiruca Värriö

edullinen GORE-TEX kenkä

Gyttorp 50 kpl

59,a ma u st 8n 89,- 279,- 1,tu tu a lo tu e Terv 9,90 KAIKKI 9,90 ! -40% -60% -50% ämme 1919 uuteen myymäläTUOTTEET 32,59,7,99,- 9,90 299,189,-279,9,90 -40% -60% -50% JOPA -60%1,11,80 49,29,7,89,99,49,189,299,9,90 Kesäkalastuksen poistomyynti

I NTKALALLE Y Y M ERÄLLE JA KALALLE TIURASTA! O T ERÄLLE JA TIURASTA! T U U M 12/70 32 g lataus

25 kpl

KPL Dunlop HAILUODON Kärpäsen- 200(239,-) Chiruca Forest UUTUUS HAIX TAPIO(139,-) 200 KPL Sellier90 Bellot Fortuna Paljon VAPOJA 349,-) Paljon KELOJA HAULIKONPATRUUNA 2013 JA -KENGÄT KUMISAAPAS36 g/ 12/70 Gore-tex eräkengät Gore-tex toukat ONKISYÖTIT /prk HAULIKONPATRUUNA 25 kplCorona huippulaatua 100 kpl SORSALUVAT PERHOSETTI Sellier Bellot - huippulaatu - testivoittaja 36 g/ 12/70MEILTÄ! 25 kpl eräkengät 90 90 HAULIKON PATRUUNA Sorsan ja hanhen (329,-) Guideline +AITUM Loput HAULIKON T! UU NN(295,-) T! A Spiderwire 12/70 32 g lataus LK A UV-KUVAT meiltä! A sä. MEILTÄ lis LK N OKUMA ALTERA A vä O n N A ho O Ve SS A A ja R SSntRC UUR PATRUUNA 3 NPr TI ELKA SellierBellot Bellot Fortuna CHEVALIER ELKA Sellier Fortuna Madot yt isman TI ullin Dunlop KUITU: ga AA IN inA NN Chiruca Forest OIN Lim VO A HAILUODON HAILUODON AV – vapa, kela, siima paikalla HAIX TAPIO 12/70 36 gSIIMA 100Elka apiokpl Jouni Ylit50 KAHLUUHAULIKONPATRUUNA er hintalaadultaan an KAHLUUHAULIKONPATRUUNA vali KUMISAAPAS m Che ja HÄRKILA er 8 Gore-tex eräkengät vali Gore-tex –1 Che 8 Paljon metsästys VAPOJApatruuna Paljon KELOJA 10 PERHOSETTI kista –1 ONKISYÖTIT kai PE ALENNUKSESSA – HUIPPU0!+%44) 10 - Laadukas . A– ATE K M VA R A ERÄ SAAPAS KAHLUUhyvä haspelikela ela 3636g/ % 25 kpl -SAAPAS huippulaatu -15 g/12/70 12/70 25 kpl - testivoittaja SORSALUVAT Penn Battle IVÄ tuotteista Guideline +AITUM Loput eräkengät YPÄ SORSALUVAT 5 KärpäsenGore-tex TEL –1 ESIT SAAPAS 10 5 (139,-) MEILTÄ! LA esittelypäivänä (239,-) ale Kallisenkuja LA 10–1 p. 020 311 7340926 6555 (69,-) KALASTUPUKU OKUMA ALTERA 1, OULU p. (08) Atemi VAKU8. -- huippulaatu Huippulaatua (295,-) TO 15. huippulaatu HUIPPU AVOKELA CHEVALIER toukat /prk VAATTEET MOINIKONE kumia MEILTÄ – vapa, kela, siima Dunlopin tehkumia täysin vedenpitävä ja MEILTÄ Madot ALEalk. ALE ALE ALE ALE –ALE ALE taasta, ALEmade ALEin ALE ALE - hintalaadultaan an ja HÄRKILA HUIPPU0!+%44) hyvä haspelikela ela 50 kpl hengittävä Gore-tex kpl 25Elka Portugal KALASTUPUKU - kevytNokia huippupuku KAHLUU- (129,-) BFT SAKURA : (59,-) AA IN NN VAATTEET OIN KärpäsenVO A V A (139,-) Loput HOUSU - täysin vedenpitävä ja (239,-) FINWALD Loput PUNTTIVAPA 8 kaikkeen ulkoiluun Tarjous–1 - Huippulaatu 8 10 toukat Patriot (49,-) –1 PE 10 /prk . A– Mitchell 310 pro K CHEVALIER M R hengittävä KUMI- - made in Portugal ORKA JIGIPAKETTI A Challenger KAIKKI sh:sta CHEVALIER 12`´ 30-150 gr, tuotteet SAAPAS - housuissa korkea–155 10–1 (99,-) - kevyt huippupuku BFT”PunttivapaSAKURA AVOKELALA 10 ja HÄRKILA LA(59,-) p.(08) 020 7340926 6555 (69,-) Kallisenkuja OULU p. -1, vuoden kuumin jigi 311 uutuus Didriksons ja HÄRKILA -10 kuulalaakeria SETTI vyötärö ja henkselit PUNTTIVAPA kaikkeen ulkoiluun Atemi Gore-tex Didriksons Euroopassa tehty y markkinoiden Mitchell 310 pro ORKA JIGIPAKETTI KALASTUPUKU Chiruca Värriö (129, ) : 12`´ 30-150 gr, AA INNN - Erikseen ostettuna VAKUUMIPUTKET O - housuissa korkea V IN ykkönen” A (69,-) - käsinmaalattu VOGore-tex AVAATTEET KALASTUPUKU Loop Incite Kit -HAIX vuoden kuumin ERÄKENKÄ jigija2uutuus ”Punttivapax 5 m täysin vedenpitävä alk. -10 kuulalaakeria Classic Double (Breda) TAPIO 8 vyötärö ja260,henkselit edullinen GORE-TEX –1 VAATTEET Tuoreita onkisyöttejä ainoana meillä 8 takki ja housut 260,10 –1 PE 10 . Euroopassa tehty y A– markkinoiden MARK PERHOSETTI ERÄKENKÄ - täysin vedenpitävä ja ½-automaatti kenkä hengittävä 9,- Erikseen ostettuna Pohjois-Suomessa essa a 5 ykkönen” käsinmaalattu Atemi –1 HAULIKKO 12/76 aito GORE-TEX 10–15 Testivoittaja LA Madot KärpäsenLA 10 p.(08) 020 311 7340926 6555 Kallisenkuja 1, OULU p. -hengittävä kevyt huippupuku - inertiatoiminen testivoittaja Tuoreita onkisyöttejä - (298,-) ainoana meillä takki 260,- ja housut 260,-kotelo vapa, kela, siima, VAKUUMI-VAKUMOINTI huippuedullinen - kevyt huippupuku kaikkeen ulkoiluun kpl toukat 1 prk Pohjois-Suomessa essaa 40Atemi Madot Kärpäsen-kaikkeen housuissaulkoiluun korkeaKONE PUTKET RAYMARINE DRAGON- Huoltohinnat ja varaus: www.atoyautohuolto.fi VAKUMOINTI VAKUUMIGyttorp 40 kpl toukat 1 prk vyötärö ja korkea henkselit - GYTTORP SAVIKIEKOT 2 x 5 SAVIKIEKOT m FLY 7” KAIKULUOTAIN/ Atemi BL-2260 25 kpl - housuissa KONE PUTKET *Puhelun hinta lankaliitt. 8,35snt+7snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35snt+ 17snt/min. : RAYMARINE DRAGONAA NN 200 KPL ININ V OO -Fortuna Erikseenjaostettuna VKAIKULUOTAIN/ AA UUTUUS vyötärö henkselit 2 x 5 m GAMMA 90 KARTTAPLOTTERIGPS 200 KPL GA Sellier Bellot FLY 7” - hyväBL-2260 kotivakumointiin Atemi 8 : 2013 E A A N N E -P IN IN takki 260,ja housut 260,- GAMMA OO M MAA-Pmarkkinoiden V-huippukone AAV - Erikseen ostettuna monofiili-KARTTAPLOTTERIGPS 100 kpl GAalk. Sellier Bellot Corona HAULIKONPATRUUNA - hyvä kotivakumointiin 9,90 Emarkkinoiden 8 36 g/ 12/70 25 kpl Sorsan ja hanhen E -P 130 90 90-huippukone alk. -P-1 –Atemi halvimpaan hintaan 07. HAULIKON PATRUUNA M MAA 1 monofiilitakki 260,ja housut 260,10 LOPUT TUF-LINE Limingantulli, Kallisenhaara 1, huolto 010 232 8 451 19 siima 12/70 32 g lataus 8–VAKUUMIUV-KUVAT meiltä! 32,–1 halvimpaan hintaan 0 30 5Atemi 7. 1 1 -1 VAKUMOINTI 10 LOPUT TUF-LINE 0 siima 5 1 -1 10 LA Dunlop Heavy Core kuituLA KALLISENHAARA 2, p. 020 734 6555 - testivoittaja Chiruca Forest j LA 5 Alppila, Tukkimiehentie 1, huolto 010 232 8 901 HAIX TAPIO –1 Chiruca Dogo-Boa Dunlop HAIX TAPIO 0 5 1 10-1 PUTKET Heavy Core kuituLA TAPIO KALLISENHAARA 2,Dunlop p. 020 6555 - testivoittaja j ti HAIX KONE KUMISAAPAS Chiruca Dogo-Boa Gore-tex eräkengät Gore-tex VAKUMOINTI -KUMISAAPAS VAKUUMIErä-lehti ONKISYÖTIT siimat (sh.734 25,-) Gore-tex eräkengät Erä-lehti ti - huippulaatu Gore-tex eräkengät siimat (sh. 25,-) testivoittaja 2x5 m Gore-tex eräkengät eräkengät Atemi BL-2260 Gore-tex eräkengät KUMISAAPAS MEILTÄ! - paksuudet KONE PUTKET (11,90) - paksuudet 0,120,12 - testivoittaja (11,90) - huippulaatu PÄÄT - testivoittaja - sa - pikakiristys - hyvä kotivakumointiin EN M vaih huippulaatu JIGIJIGI PÄÄT AIeN- pikakiristys sados ja BL-2260 0,14 - Madot AV dos Ota ME vaih emm AI 2alk. x 5 m Ota mm ja 0,14 AV Atemi isiaA nto isia äku nto hyv AK A äku rullalla hyv AK VA rullalla VA RÄ 50 kpl RÄ PE PE 99,- hyvä299,kotivakumointiin 189,SUSST (179,-) LA LA Madot KA Madot KA alk. 0-4 kg g(179,-) 4kSTU 0KärpäsenÄ NSOTAPIO EITkpl 1,(139,-) ÄNSO 40 VÄLINHAIX EIT Chiruca Dogo-Boa Dunlop

40-70% 495,-

75,- 69,495,199,899,295,-

-50 %

49,199,- 29,- 9,90 49,-30% 49,199,-

-50 %

29,-

39,-

189,-6,39,-

4,90 89,4,90 89,-

7,90 7,90

6,495,-

495,-

19

9,9,-

1,-

1,-

1,-

149,-50 %

-50 %

149,-

OULU

399,399,89,9,10,10,7,4 4,- 5,,89,9,5,10,10,2,- ,-


12

IHMISET & ILMIÖT

www.forum24.fi

Ideoita linkoaa yötä päivää

MARTTI TURUNEN

Lesonen: Yrittäjä ei saa antaa periksi OULUNSALO Martti Turunen

martti.turunen@forum24.fi

Posti on tuonut kirjeen Veikko Lesoselle. Pääministeri Juha Sipilän allekirjoitus ja viralliset leimat kertovat, että Veikko Juhani on nyt teollisuusneuvos. Lesonen on toki muutakin: Sarjayrittäjä, joka näyttää aina onnistuvan. Monimonimiljonääri. Idealinko, jolle ”solekku tehä” -ajattelu on itsestäänselvyys. – Tässä tämänpäiväinen idea, Lesonen kirjoittaa sähköpostissaan pian haastattelun jälkeen. Toteutuessaan se mullistaisi koko sähköautoilua. Lähipiiri tietää Lesosesta senkin, että bisneskuoren takana on tunteellinen ihminen. Perhe ja tosi ystävät, niitä hän ei unohda. – Olen työläisperheestä Keminmaalta. Äiti joutui aina valittamaan rahapulaa. Päätin, että minun perheessäni asiat ovat toisin, Lesonen sanoo vakavana. – Ja niin ne ovatkin, hän virnistää perään poikamaisesti.

Veikko Lesonen ideoimassa uutta muovibisnestä Raisa Lesosen ja Johnny Pehkosen kanssa.

Veikko Lesosen Head valtapiiri Recycle

Systems

Periksi ei saa antaa Lesosesta tuli valtakunnan kuuluisuus vuosituhannen vaihteessa. JOT-yhtiön osakkeista irtosi parisataa miljoonaa. Kymmenkunta vuotta myöhemmin Lesonen osti koko JOT-yhtiön takaisin saksalaisesta konkurssipesästä, pisti firman kuntoon ja myi nyt kesäkuussa Kiinaan. Lesonen teki sen taas, moni päivitteli. Huhut kertovat kauppasummaksi 60, jopa 80 miljoonaa. – Suuruusluokka on oikein, Lesonen myöntelee. – Mutta en minä sitä yksin tehnyt. (Toimitusjohtaja)

Head Capital Mediracer Kiinteistöt

Necto Robotics

Hugo

Head Invest

Head Instruments

Head ProBalan- ventia ce

Petri Halonen ja koko johtoryhmä tekivät ison työn. Kiina-kauppa oli joka tapauksessa taidonnäyte. – Olihan siinä haasteensa. Heti kun ostimme JOT:in takaisin, Microsoft osti pääasiakkaamme Nokian ja ti-

Head Industries Teollisen konsernin emoyhtiö, rakenteilla, mukana nyt neljässä yrityksessä.

laukset loppuivat. Isku oli kova. Ostettiinko pelkkä rahareikä, saattoi käydä mielessä. – Periksiantamattomuus, Lesonen sanoo yrittäjän tärkeimmäksi ominaisuudeksi. JOT:in tapauksessa se

tarkoitti sitä, että Nokian menetys paikattiin muutamassa viikossa sen pahimmalla kilpailijalla. – Ja jos mahdollista, pitää asettaa julkiset tavoitteet. Se potkii eteenpäin, Lesonen lisää.

Kylmääviä paikkoja Lesonen täyttää seuraavaksi 62 vuotta. Mistä motivaatio tulee, kun jo nyt ”rahaa tulee enemmän kuin menee”? Lesonen ei oikein ymmärrä kysymystä, sillä yrittäminen, ideointi ja kaupankäynti on hänen elämäntapansa. – Tänään vaihdoin mökillä ja veneellä mökin Rukalta. Sillä tavalla sain veneen hävitettyä. Vielä muutama vuosi sitten Lesonen esitteli mielellään samaa, kenties Oulun suurinta venettään. Tarinalla onkin opetuk-

sensa: – Yrityksiin tai tavaroihin ei kannata rakastua. Rahan saa pyörimään vain luopumalla välillä omistuksistaan. Kukaan ei onnistu aina, ei edes Lesonen. Epäonnistumisten sijaan Lesonen puhuu mieluummin eteen tulleista vaikeuksista. – JOT:n kanssakin tuli kylmääviä paikkoja, mutta Veikko ei luovuta, vaan kääntää aina seuraavan sivun, todistaa tytär Raisa Lesonen, joka toimii Head Investin kehitysjohtajana.

Lapset haastavat Veikko Lesosen työpäivät ovat jo vuosia olleet hänen itsensä päätettävissä. Ne koostuvat palavereista, yhteyksien pidosta ja ideoinnista. – Hyvin impulsiivista se on. Mahtuu siihen myös

ruohonleikkuuta ja hevosten ruokkimista. Jo oman konsernin kokouksia kertyy melkoinen nippu, kuuluuhan siihen toistakymmentä yhtiötä. Liikevaihto on parissataa miljoonaa ja henkilöstöä lähes tuhat. – Kokouspaperit pitää lukea malliksi, että voi kysellä kokouksissa kaikenlaista, Lesonen naurahtaa. Konsernin ytimessä on Head Invest Oy, jonka hallituksessa ovat Veikko ja Eija Lesosen lisäksi kaikki perheen viisi lasta. – Kyllä he jo haastavat minua, Lesonen sanoo lapsistaan. Nuorin lapsista, Heikki, on myös tuore arvokisamenestyjä, amerikkalaisen jalkapallon EM-kisojen pronssimitalisti parin viikon takaa. Kannen kuvassa ruokitaan Clint Eastwoodia.

”Siitä tulee miljardibisnes väkisellä”

Tavoitteet pitää asettaa jos mahdollista julkisesti. Se potkii eteenpäin, Veikko Lesonen sanoo.

Head Invest -konsernin yhtiöistä erityisen kovat odotukset kohdistuvat Head Recycle Systems Oy:öön. Johnny Pehkosen vetämä yhtiö pyrkii ratkaisemaan maailman muovijäteongelman: kun kierrätysmuovi ei kierrä ja muovijätettä poltetaan sekajätteen kanssa. Veikko Lesonen on tietenkin varma, että Head Recycle Systems onnistuu. Siitä tulee miljardibisnes väki-

sellä, hän ennustaa. – Ratkaisumme tunnistaa, erottelee, lajittelee ja käsittelee muovin uudelleen käytettäväksi raaka-aineeksi teollisuudelle. Johnny Pehkosen mukaan teknologiasuunnittelussa ollaan pitkällä. Laitteiston kehitystyö tapahtuu ja prototyypit valmistetaan Oulun seudulla. – Tarjoamme heti alkuvuodesta oululaiselle kiin-

teistöyhtiölle pilottimahdollisuutta. Pilotissa Head Recycle Systems tuo 1,75 metriä levän laitteiston kiinteistöyhtiön pihalle. Laitteiston avulla kiinteistöyhtiön ja myöhemmin jopa yksittäisen asukkaan jätekulu vaihtuu tuotoiksi. Myydään jätemuovi maailmalle, Lesonen pelkistää. Kilpailuetua tulee muun muassa suomalaisten koti-

talouksissa pitkälle viedystä jätteiden lajittelusta. Laitteisto käsittelee muovin pieniksi papanoiksi, joita teollisuus voi hyödyntää esimerkiksi sähkökaapin osina. – Kerron hurjimman vision, Pehkonen lupaa ja jatkaa: – Taloyhtiössä syntyneestä muovijätteestä voidaan vaikka 3D-tulostaa kengät taloyhtiön lapsille.


13

FORUM24

Tiistai 21. elokuuta 2018

Suomen Autohuolto Oy on kasvava henkilöautojen ja hyötyajoneuvojen huoltamiseen ja korjaamiseen keskittynyt yritys. Toimimme Volkswagenin, Seatin, Skodan, Fordin, Volvon, Toyotan ja Mercedes-Benzin valtuutettuna merkkihuoltona. Toimipisteemme sijaitsevat Oulussa ja Tampereella. Liikevaihtomme vuonna 2017 oli noin 11 milj. € ja työllistämme yli 80 autoalan ammattilaista.

VAHVAN KASVUN JATKUESSA HAEMME NYT OULUN VOLKSWAGEN, SEAT JA SKODA -MERKKIHUOLTOOMME AMMATTITAITOISTA

AUTOMEKAANIKKOA

Edellytämme hakijalta työkokemusta automekaanikon työstä sekä jatkuvaa itsensä kehittämisen halua. Teet työsi oikealla asenteella ja kaipaat haasteita.

2018 LA 24.11. OULUHALLI

Katsomme eduksesi aiemman työkokemuksen merkkikorjaamoympäristöstä ja/ tai Volkswagen -konsernin autojen huoltotöistä. Mutta tärkeimpänä ominaisuutena pidämme työtä pelkäämätöntä asennetta. Tarjoamme sinulle ammattitaitoisen työyhteisön, nykyaikaiset työvälineet, merkkikohtaisen jatkuvan koulutuksen ja kilpailukykyisen palkan.

HAE HETI Paikka täytetään heti sopivan ammattilaisen löydyttyä, joten lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi ja CV palkkatoiveineen pikimmiten sähköpostilla antti.hiltunen@sah.fi. Haku päättyy 16.9.2018.

MYYDÄÄN HAILUODOSSA

ukaanis? Lähde m Oletko valm

Silta tulee… Koe lumoava, luokseen kutsuva loistokunta Hailuoto!

NYT MENNÄÄN ISOSTI! MUKANA SUOMEN HUIPPUARTISTIT!

JUHA TAPIO | KAIJA KOO | POPEDA TUURE KILPELÄINEN & KAIHON KARAVAANI Hailuoto tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön toimia yrittäjänä. Elinkeinorakenteen muuttuessa on nyt mahdollisuus kehittää monipuolista palvelua saaren asukkaille ja myös hyvien nettiyhteyksien välityksellä laajemminkin. Hailuodossa hyvät mahdollisuudet metsästykseen ja kalastukseen.

SEO ainut polttoainejakelu Hailuodossa. Uudelle yrittäjälle annetaan tarvittava siirtymäajan koulutus, nykyisiin tehtäviin mm. matkahuollon palvelu. Kiinteistössä hyvät korjaamo- ja huoltotilat sekä kahvio- ja varaosamyyntitilat. Kiinteistön vuokraus myös mahdollinen.

Nyt ainutlaatuinen mahdollisuus ostaa toimiva palveluyritys Hailuodosta !

Luottamukselliset yhteydenotot:

Myydään eläkkeelle siirtymisen vuoksi 40 vuotta toimineen yrityksen liiketoiminta ja kiinteistö hyvällä paikalla. Yrityksellä on

Keijo Koivisto 0400 683 588 keijo.koivisto@liiketilavuokraus.fi

Ilpo Tuukkanen 0400 588 620

VARMISTA LIPPUSI NYT! Perusliput ennakkoon 44 €, VIP-liput 139 € K-18 | Tiketti | Lippu.fi VIP-ovet auki klo 17.00, Pikkujoululipulla ovet auki klo 17.30. Showtime klo 18.30 alkaen.

www.suomipopfestivaali.fi/pikkujoulupiknik


14

Audi A3 Sportback 2,0 TDI 110kW Land of quattro Edition, 133 tkm

FORUM24

www.forum24.fi

-14 Audi A4 Avant Business Sport 2.0 TDI -14 Audi A4 2,0 TDI 110kW cleanD quattro -15 Audi A6 Avant Business Plus Edition -14 Audi A6 Avant 2.0 TDI 140kw quattro -16 20.800 110kw S-Line, 132 tkm 21.900 S-Line Sedan Busin Sport, 168 tkm 21900 2,0 TDI 130 kW multitr, 137 tkm 26.900 S-tronic S-line, 95 tkm 37.900

Audi A6 Sedan Business 2,0 TFSI 132 -12 Audi A6 Allroad 3,0 TDI 160kw Aut -15 Audi Q5 Offroad Business 2,0 TDI A Start-Stop, 109 tkm 24.900 Quattro, 90 tkm 42.900 140 kW quattro S tronic, 131 tkm

-14 BMW 316 dA F31 Touring TwinPower -13 BMW 520 dA TwinPower Turbo xDrive -14 31.900 Turbo Business, 146 tkm 18.900 126 tkm 31.900

BMW 520 dA M-sport Business F10 -14 BMW 520 d A G30 xDrive Business -17 BMW X3 xDrive20d F25 A M-Sport -11 Ford Focus 1,0 EcoBoost 125 hv 123 tkm 31.900 Comfort M-Sport, 28 tkm 57.900 181 tkm 26.900 Trend X M6 Wagon, 95 tkm

Ford Transit Custom 310 2,2TDCi 100 hv Trend M6 Van N1, 80 tkm

Katajaojankatu 11 84100 Ylivieska Ma-pe 10-17 • La 10-14

Puh. 010 3374 400 ylivieska@10plus.fi

-13 Mercedes-Benz E 200 CDI BE A 21.900 Premium Business, 75 tkm

Renault Trafic 2,0 dCi 115hv 6MT L2H1 -14 Skoda Octavia Combi RS 2,0 TDI 5,9m3 PRO+, 61 tkm 17.900 135kw DSG, 112 tkm

Volkswagen CC 1,4 TSI MultiFuel 118 kW DSG-automaatti, 136 tkm

Antti Viljamaa 0400 427 400 Ville Rajaniemi 040 706 1422 Janne Tolonen 040 723 4416

-13 Ford Mondeo 2,0 TDCi 150hv Titanium -15 13.900 Bsn 5D, 133 tkm 24.500

YLI 100 KPL VALIKOITUJA VAIHTOAUTOJA YLIVIESKASSA!

-12 Mercedes-Benz E 220d Aut Premium -16 Opel Combo Van L2H1 1,3 CDTI 28.900 business, 39 tkm 44.900 Start/Stop 66kW MT5, 109 tkm

-15 Skoda Octavia 1.2 TSI DSG 77kW 24.900 Elegance, 95 tkm

-14 Skoda Octavia Combi 1.6 TDI 105 18.500 Ambition, 88 tkm

KATSO KAIKKI AUTOT

-14 Renault Trafic 2,0 dCi 115 L1H1 9.500 Hyllyt tavaratilassa, 107 tkm

-14 15.500

-14 Skoda Octavia Combi 2.0TDI 110kW -14 16.900 DSG Elegance, 181 tkm 16.500

-12 Volkswagen Golf Trendline 1,2 TSI -13 Volkswagen Golf Comfortline 1,2 TSI -10 Volkswagen Golf Variant Highline 1,6 -11 Volkswagen Passat Variant Luxline 2,0 -14 17.900 63 kW BlueMotion 4-ov, 76 tkm 13.500 77 kW DSG 5-ovinen, 118 tkm 11.500 TDI 77 kW BlueMotion DSG, 106 tkm 12.500 TDI BlueMotion 4MOTION, 147 tkm 19.500

Volkswagen Polo Trendline 1,0 55 kW -17 Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 103kW DSG -12 Volkswagen Tiguan Trend & Fun 2,0 -08 Volkswagen Transporter 2,0 TDI DSG -17 Volkswagen Transporter 2,0 TDI 23 tkm 13.500 4MOTIONSport & Style, 224 tkm 18.900 TDI 103 kW 4MOTION, 208 tkm 12.900 4Motion umpipa Pitkä, 28 tkm 47.900 T6 BMT umpipa pitkä, 42 tkm

-17 33.900

Volkswagen Transporter 2,0 TDI -16 Volvo S60 D3 Momentum Black & Silver umpipa Pitkä, 49 tkm 30.900 199 tkm

-14 28.900

Katajaojankatu 11 84100 Ylivieska Ma-pe 10-17 • La 10-14

Katajaojankatu 11

-11 Volvo V70 2.4D Aut. Momentum 14.900 90 tkm

Puh. 010 3374 400 ylivieska@10plus.fi

-07 Volvo V70 D3 Business aut 18.900 99 tkm

-14 Volvo XC60 D4 AWD Ocean Race 25.900 Business A 133, 197 tkm

Antti Viljamaa 0400 427 400 Ville Rajaniemi 040 706 1422 Janne Tolonen 040 723 4416

YLI 100 KPL VALIKOITUJA VAIHTOAUTOJA YLIVIESKASSA!

Antti Viljamaa 0400 427 400

YLI 100 KPL VALIKOITUJA

KATSO KAIKKI AUTOT

KATSO KAIKKI AUTOT


15

FORUM24

Tiistai 21. elokuuta 2018

Tomi Kaismo AC Oulun suur­omistajaksi

Oulu Kansainväliset Suurmarkkinat järjestetään Oulussa 23.–26. elokuuta. Ne ovat avoinna torin ympärillä torstaista lauantaihin kello 10–20 ja sunnuntaina kello 10–18. Keskeinen idea on tuoda eri maiden ja maakuntien erikoistuotteita näyttävästi esille niin, että niitä esittelemässä ja myymässä ovat niiden alkuperäiset valmistajat ja tuottajat. Eurooppa on vahvasti esillä, mutta myyjiä on mukana ympäri maailmaa. Tämän vuoden erikoisuutena on Australia-osasto, jossa on tarjolla on muun muassa kengurupurilaisia ja krokotiilipihvejä.

Nuorten kirjaimia voi bongata Oulussa

Oulu Kansainvälinen NMKY-liike (YMCA) täyttää ensi vuonna 175 vuotta. Suomessa NMKY on toiminut 129 vuotta ja Oulussakin 122 vuotta. Liikkeen toiminnan painopiste on nimensä mukaisesti nuorissa ja kansainvälisyydessä.

kue, mahtavat kannattajat ja sitoutunut joukko vapaaehtoisia, jotka ovat omalta osaltaan mahdollistamassa seuran toimintaa ja kehittämistä. Onhienoa päästä mukaan tälläiseen joukkoon kehittämään oululaista jalkapalloa. Kaismon lisäksi AC Oulun hallituksessa ovat puheenjohtaja Ville Puukka, Ilkka Kalermo, Paavo Karjalainen, Arto Oja, Ilkka Matila, Timo Kalermo, Seppo Klemettilä, Marko Hiltunen ja Sami Leikas. Heistä Hiltunen tuli seuran isoksi omistajaksi viime lokakuussa.

Oulun NMKY:ssä eli oululaisittain Ynnissä voi harrastaa muun muassa koripalloa, lentopalloa, suunnistusta, yleisurheilua, partiota, kuorolaulua ja soittamista. Ajan hengen ja kansainvälisyyden edistämiseksi Suomen NMKY ja monet paikallisyhdistykset ovat alkaneet käyttää nimessään liikkeen englanninkielisen nimen (Young Men´s Christian Association) YMCA-lyhennettä ja Y, M, C ja A -kirjaimia on alettu kutsumaan Nuorten kirjaimiksi. Myös Oulussa voi bongata näitä Nuorten kirjaimia 26.8. saakka linja-autopysäkeillä.

OULULAISTA HAMMASHOITOA Rotuaarin Hammaslääkärit on oululainen hammaslääkäriasema, joka tarjoaa monipuoliset hammashoidon palvelut. Me hoidamme ihmisiä, emme ainoastaan hampaita. Kuulumme valtakunnalliseen PlusTerveyteen, joka on täysin kotimainen, paikallisten hammaslääkäriasemien yhteisö.

MEILTÄ SAAT NYT K-PLUSSAA HAMMASHOIDOSTA

Luovasti tilkkuiltuja

Oulu Sarja kuvia on esillä Oulun pääkirjaston tapahtumatila Laiturissa 24.8.–12.9. Kyseessä on luovan tilkkuilun killan eli Neuliaisten näyttely. Killassa on tällä hetkellä mukana kahdeksan aktiivista jäsentä eri puolelta Suomea, Oulusta Britta Passoja. Näyttelyn lähtötavoitteena oli tutustua sarjallisuuteen ja haastaa jokaista ryhmäläistä työstämään yhtä ideaa ainakin kolmen työn verran. Varsinaisen näyttelyn sisällä on esillä toinen pienoisnäyttely nimeltään Mieli matkalla.

ROTUAARINHAMMASLAAKARIT.FI

ROTUAARIN HAMMASLÄÄKÄRIT

OIKIASTI O ULU LA

Kenguru­ purilaisia tarjolla

Tomi Kaismon vetämä OTC-sijoitus omistaa AC Oulusta neljäsosan.

N INE

Oulu

p. 08 378 055 | Kirkkokatu 10 A, Oulu | rotuaarinhammaslaakarit.fi Oulu

OIKIASTI O ULU LA

Oulu OTC-sijoitus Oy nousee suunnatussa osakeannissa AC Oulu Oy:n suurimmaksi osakkeenomistajaksi noin 24 prosentin osuudella. OTC-sijoituksen omistaja Tomi Kaismo on samalla valittu AC Oulun hallitukseen. OTC-sijoitus on 1998 perustettu oululainen yritys, jonka pääasiallinen toiminta kohdistuu listaamattomien yritysten osakkeisiin sijoittamiseen. Yritys on toiminut AC Oulun yhteistyökumppanina kuusi vuotta. – Keskustelut omistajuudesta Tomin kanssa alkoivat kuntosalin käytävällä. Siitä edettiin nopealla tahdilla tähän pisteeseen, kertoo toimitusjohtaja Juho Meriläinen. Kaismo on vakuuttunut linjasta, jolla AC Oulua on kehitetty. Yhtiön toiminnalle on jo usean vuoden ajan rakennettu kestävää pohjaa ilman kohtuuttomia riskejä. – Kun perusta on kunnossa, voidaan helpommin edetä kohti uusia yhteisiä tavoitteita, Kaismo toteaa. – AC Oulu hyvin hoidettu seura, jolla on hyvä jouk-

N INE Oulu

Oulu

Kauppurienkatu 10, OULU ma-pe 10-18 la 10-15 p.08-372130

Kauppurienkatu 10, OULU ma-pe 10-18 la 10-15 p.08-372130

www.optiplusoptikko.fi


UUDET MATKAILUAUTOT JA -VAUNUT

0,99% KOROLLA

+kulut*

*Esimerkkilaskelma 0,99%: Auton hinta 49 880€. Käsiraha 9976€, perustamiskulu 199€, rahoitusosuus 40 103€. Laina-aika 72 kk, korko 0,99%, käsittelykulu 12€/kk, kk-erä 573,92€. Kk-maksu yhteensä 585,92€, luottokustannus yhteensä 2282,37€ ja todellinen vuosikorko 1,86%. Rahoituksen edellytyksenä kaskovakuutus. Luotonantaja Santander Consumer Finance Oy, Risto Rytin tie 33, 00570 Helsinki

KEMPELE Kuokkamaantie 155 puh. 020 777 2552

KEMPELE Huolto/Varaosat ark. 9-17 puh. 020 777 2553

Karavaanarielämää

Haluatko viettää kesäsi vapaasti reissaten ympäri Suomen tai Euroopan? Onko toiveissasi nähdä tutun mökkirannan sijaan mahdollisimman monia uusia maisemia? Tai unelmoitko leirielämästä, mutta telttailu ei houkuttele? Kuulostaa siltä, että sinussa asuaa pieni karavaanari. Retkeilyautot ja matkailuvaunut ovat aktiivisten matkailijoiden hotelleja, joissa on kaikki viihtyisään lomailuun tarvittavat ominaisuudet on pakattu yhden parkkiruudun kokoiseen pakettiin.

s ja 16 merkin edustu 0 huolto sekä yli 250 a: ess itte ajoneuvoa oso

LMC STYLE MATKAILUVAUNUT KAMPANJAHINTAAN alk. 23 990€

CARADO VLOW ERÄ Nyt alk. 49 880€

Etusi 4000€

Uusi Caradon Camper Van on kompakti, joustava ja ihanan yksinkertainen.

KEMPELE Kuokkamaantie 155 puh. 020 777 2552

Vlow 540 parivuode

Vlow 600 parivuode

Vlow 601 2x parivuode

Vlow 640 erillisvuoteet

KEMPELE Huolto/Varaosat ark. 9-17 puh. 020 777 2553

Teemme kauppaa: ma–pe 10-18, la 10-15

Kompakti, kestävä ja käytännöllinen käyttövaunu – Harrastuksen tueksi ja reippaaseen elämänmenoon

Style 420 D parivuode

Style 450 E erillisvuoteet

Style 540 K parivuode ja kerrosvuoteet

s ja 16 merkin edustu 0 huolto sekä yli 250 a: ess ajoneuvoa osoitte

Koko kansan autokauppaa Puhelun hinta 0207-alkuiseen numeroon lankapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (alv. 24%), matkapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (alv. 24%)


5 kpl Erä Opel Vivaroja syksyn toimitukseen

VIVARO VAN 29 900€ Edition L2H1 1.6 CDTI BI Turbo 92kw MT6 - Mallivuosi 2019 - 125hv/320nm BI Turbomoottori - Huoltoväli 2v/40tkm - Takuu 4v/120tkm - Yhdistetty kulutus 5,6 litraa - Myydyin pitkämalli L2H1 6m3 tavaratilalla - Casablanca white - Ikkunallinen luukullinen väliseinä - Liukuovi kiinteällä ikkunalla, oikea puoli - Pariovet ikkunalliset - Vetokoukku - Bluetooth, USB, Navigointi ja musiikin striimaus - Ilmastointi - Polttoainekäyttöinen lisälämmitin ajastuksella - Sadetunnistin ja ajovaloautomatiikka - Vakionopeussäädin

ASIAKASETU

tai 239€/kk

sis. toim.kulut

- Nahkaverhoiltu monitoimiohjauspyörä - Etusumuvalot - LED-Päiväajovalot - Pysäköintiapu, takana - Renkaanpaikkaussarja - Monitoimi-istuin 2-matkustajalle - Sähkötoimiset ikkunat - Läpilastausmahdollisuus väliseinässä - Lämmitettävä kuljettajanistuin - 12v virran ulosotto - Turvatyynyt-ja verhot - Sivukatveen peili - ABS-Jarrut - ESP-Ajovakautusjärjestelmä - Kauko-ohjattu keskuslukitus - Vetopaino 2000 kg

RAHOITUSTARJOUS

5 100€

0%

+kulut*

*RAHOITUSESIMERKKI 0 %: Uusi Vivaro Van Edition L2H1 1.6 CDTI BI Turbo 92kw MT6 kokonaishinta toimituskuluineen 29 900 €, korko 0 %, perustamiskulu 249 €, käsittelymaksu 12 €/kk, luottoaika 72 kk, käsiraha 5 000 €, kk-erä 239,00 €, suurempi viimeinen erä 9 000 €, luottokustannukset yhteensä 1113,00 €, KSL:n mukainen todellinen vuosikorko 1,09 %. Edellyttää luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Rahoitusyhtiö: Nordea Rahoitus, Aleksis Kivenkatu 9, 00500 Helsinki. Kuvan auto erikoisvarustein. Ei voi yhdistää muihin kampanjoihin.

Syksyn toimitukseen erikoiserä

O P E L ASTRA

Sports Tourer Enjoy 1,0 Turbo Start/Stop 78 kW MT5 - Ulkoväri: Summit White tai Absolute Red - Vuoden auto Euroopassa 2016 - 105hv/170nm - Jakopää ketjulla - Yhdistetty kulutus 4,3l - Tavaratila 540 / 1630 litraa - Siipimalliset LED-päiväajovalot - Apple CarPlay ja Android Auto - Sadetunnistin - Pysäköintitutkat edessä ja takana - Bluetooth, audio-liitännät ja musiikin suoratoisto - Automaatti-ilmastointi - Kangasmattosarja - Vakionopeussäädin - Sivuikkunankromilistat

- Ajovaloautomatiikka - Automaattisesti himmenevä taustapeili - Keskikyynärnoja - Etusumuvalot - ABS-jarrut - ESP-Ajonvakautusjärjestelmä - Renkaanpaikkaussarja - Rengaspaineen valvontajärjestelmä - Nahkaverhoiltu ja lämmitettävä ohjauspyörä syvyysja korkeussäädöllä - Sähköikkunat edessä ja takana - Mäkipidätin - 40/60 jaettavat takaistuimet - Sähkösäätöiset ja lämmitettävät taustapeilit - Ajotietokone

RAHOITUSTARJOUS

0%

+kulut*

21 900€ tai 197€/kk sis. tk.

ETUSI YLI

3500€

*RAHOITUSESIMERKKI 0 %: Uusi Astra Sports Tourer Enjoy 1,0 Turbo Start/Stop 78 kW MT5 kokonaishinta toimituskuluineen 21 900 €, korko 0 %, perustamiskulu 249 €, käsittelymaksu 12 €/kk, luottoaika 72 kk, käsiraha 2 500 €, kk-erä 197,00 €, suurempi viimeinen erä 6 500 €, luottokustannukset yhteensä 1113,00 €, KSL:n mukainen todellinen vuosikorko 1,43 %. Edellyttää luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Rahoitusyhtiö: Nordea Rahoitus, Aleksis Kivenkatu 9, 00500 Helsinki. 5 kpl erikoiserä. Kuvan auto erikoisvarustein. Ei voi yhdistää muihin kampanjoihin. Koskee uusia tilaus- ja kauppasopimuksia.

OULU Opel Myynti Tikkasentie 2 puh. 020 777 2504

OULU Opel Huolto ja Vauriokorjaus ark. 7.30-16.30 puh. 020 777 2521

Teemme kauppaa: ma–pe 10-18, la 10-15

Kaikissa liikkeissämme koko kesän!

Puhelun hinta 0207-alkuiseen numeroon lankapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (alv. 24%), matkapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (alv. 24%)

Koko kansan autokauppaa


18

IHMISET & ILMIÖT

www.forum24.fi

Hirvittävän kaunis näky Yleisö astuu teoksen sisään

JP MANNINEN

OULU

Satu Koho

satu.koho@forum24.fi

Hyönteiset katoavat, ja linnuilta loppuu ruoka. Siperiassa ja Alaskassa puut nojaavat rinteissä kuin humalaiset, koska ikirouta suli eikä juurten ote pidä. Kukaan ei muista, miltä kahvi maistuu. Flow Productionsin The Secret Garden (Salainen puutarha) vie tulevaisuuteen, jonka rakennuspuut ovat jo olemassa. Monitaiteellinen teos tarkastelee ihmisen luontosuhdetta ja pakkomiellettä paratiisista. Punaisena lankana kulkee huoli ympäristöstä – ilmaston muutoksesta, luonnon saastumisesta, merien muovittumisesta. – Mukana on silti monenlaisia sävyjä, ei yksinomaan pelottavia ja vakavia. Kuvailisinkin The Secret Gardenia hirvittävän kauniiksi, avaa tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula, joka ohjaa teoksen ja on yksi koreografeista ja esiintyjistä. Ensi-ilta koittaa perjantaina. Esityksiä on 16. syyskuuta asti osana Oulun Juhlaviikkojen ohjelmaa. The Secret Garden jatkaa Flow Productionsin paikkasidonnaisten teosten sarjaa, jonka edelliset osat koettiin Varjakassa ja Intiön vesitornissa. – Tämän uusimman kanssa olemme loppusuoralla, mutta yleisön mukaan tuleminen vaikuttaa vielä paljon tekemiseemme.

Kuva tulevaisuudesta? Kuvassa tanssitaiteilijat Milla Virtanen (edessä) ja Maria Littow.

OSAO mukana Ilma-akrobaatti Ilona Jäntti on yksi The Secret Gardenin luojista.

Myös yleisö liikkuu Kuorikate rahisee jalkojen alla. Maa ja kasvit tuoksuvat.

Yleisö astuu reiluksi tunniksi teoksen maailmaan. Se on toteutettu Piriläntiel-

HAEMME OSALLISTUJIA SUPER-TUTKIMUKSEEN Suomalaiseen SUPER-tutkimukseen haetaan psykoosin sairastaneita henkilöitä. Tutkimuksessa pyritään selvittämään psykoottisten häiriöiden periytyvyyttä ja syntymekanismeja. Tutkimukseen etsitään henkilöitä, joilla on joskus elämänsä varrella todettu jokin psykoottinen häiriö, kuten psykoottinen masennusjakso tai skitsofrenia.

le Oulun Seudun Ammattiopiston (OSAO) Kempeleen–Limingan yksikköön, jota monet kutsuvat tuttavallisemmin Kempeleen puutarhaoppilaitokseksi. Yleisölle tarjolla olevaa elämystä Yli-Maunula vertaa museokäyntiin: – Astut sisään, kuljet vapaasti tilasta ja kohteesta toiseen. Tosin meillä esiintyjät eivät pysy taulujen tapaan paikoillaan.

Luonnonmateriaalit hätkähdyttävät puvustuksessa ja lavastuksessa. Tässä tanssii sirkustaiteilija Milla Järvinen.

The Secret Garden rakentuu Piriläntiellä vanhan konekoulun seitsemän huoneen lisäksi puistohalliin ja

Kokoomuksen Oulussa eduskuntaryhmä 21.-22.8.

Tavoitteena on saada 10 000 osallistujaa vuoden 2018 loppuun mennessä. Tutkimuksen toteuttaa Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM) yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Suomen yliopistollisten sairaaloiden sekä sairaanhoitopiirien kanssa.

Osallistumalla voit auttaa psykoosisairauksien tutkimusta! Tutkimukseen osallistuminen vie 1–2 tuntia ja tutkimuksen aikana osallistujista otetaan verinäyte. Tutkimukseen osallistumisesta ei makseta palkkiota, mutta osallistujat saavat haittakorvauksen. Mahdolliset matkakulut korvataan. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä tutkimushoitaja Ansa Järviseen! 040 505 1609, ansa.jarvinen@ppshp.fi

Lisätietoja saat myös tutkimuksen verkkosivuilta: www.superfinland.fi

viherhuoneeseen, josta esitys alkaa ja jonne se päättyy. Kuhunkin esitykseen mahtuu 30 katsojaa. – Suosittelen pukeutumaan rennosti ja varustautumaan sellaisilla jalkineilla, joilla on hyvä kävellä. Tilat, joissa yleisö kulkee, ovat lämpimiä, mutta pikku pätkä kuljetaan myös ulkona.

The Secret Gardenia ovat Yli-Maunulan kanssa luomassa sirkustaiteilijat Ilona Jäntti, Emma Langmoen ja Milla Järvinen, tanssitaiteilijat Milla Virtanen ja Maria Littow, äänisuunnittelija Anssi Laiho, valosuunnittelija Jukka Huitila, puvustaja-lavastaja Heidi Kesti, valokuvaaja-kirjoittaja Janne-Pekka Manninen sekä pelisuunnittelija Nikke Launonen. Lavastuksen osalta Flow Productions tekee yhteistyötä OSAOn puutarhatalouden opiskelijoiden kanssa, joita ohjaa lehtori Pasi Kivilompolo. – He ovat monitaitoista joukkoa. Floristiopiskelijat ja puutarhuriopiskelijat ovat olleet sekä suunnittelemassa että toteuttamassa teokset visuaalista ilmettä, ohjaaja Yli-Maunula kertoo.

Eduskuntaryhmä torilla Oulun tori ti 21.8. klo 12.00 - 12.45 ke 22.8. klo 11.45 - 12.15

Reilu m einink i! V ai onk Tule ju o ? ttelem aan P ette

ri Orp k on , turva anssa sta ja koulut ke 22.8 uksest a. .k Tilais i uus o lo 10-10 .4 n kaik 5 ille av oin.

työstä


19

FORUM24

Tiistai 21. elokuuta 2018

UUSI UUSI NISSAN NISSAN QASHQAI QASHQAI

• Älykäs around viewNISSAN monitorUUSI NISSAN UUS UUSI QASHQA Alk. 23 550 UUSI NISSAN UUSI NISSAN QASHQAI UUSI NISSAN QASHQAI UUSI NISSAN QASHQAI •• Älykäs around view monitor UUSI NISSAN QASHQAI - kamerajärjestelmä Alk. 23 550 € € QASHQAI

•• -Älykäs kamerajärjestelmä hätäjarrutustoiminto • Älykäs 0 % KOROLLA 199 €/KK* around monitor Alk. 23 550 €view23 Alk. 550aroun € 23 550 € Alk.•• Älykäs • Älykäs around viewAlk. • Älykäs around view monitor • Älykäs around view monitor • Älykäs around view monitor around view monitor •• monitor Älykäs hätäjarrutustoiminto 0 % KOROLLA 199 €/KK* Alk. 23 550 € Alk. 23 550 € Alk. 23 550 € - kamerajärjestelmä • - kamerajärje 23 550 € 3 550 € Alk.•• Älykäs Älyk käät ajovalot AUTOMAATTIVAIHTEISTO 0 € • kamerajärjestelmä • kamerajärjestelmä • kamerajärjestelmä • kamerajärjestelmä - kamerajärjestelmä 0% 0 % KOROLLA 1

• Älykäs hätäja 0199 % KOROLLA 199 €/KK* 0% KOROLLA 199 €/KK* • Älykäs hätäjarrutustoiminto 0 % KOROLLA €/KK* • Älyk käät ajovalot AUTOMAATTIVAIHTEISTO 0€ • Älykäs hätäjarrutustoiminto 0% KOROLLA 199 €/KK* • Älykäs hätäjarrutustoiminto 0 % 199 KOROLLA 199 €/KK* • Älykäs hätäjarrutustoiminto KOROLLA €/KK* • Älykäs hätäjarrutustoiminto % KOROLLA 199 €/KK* • Älykäs hätäjarrutustoiminto 99 €/KK* 0 % • Älyk käät0ajov • Älyk käät ajovalot AUTOMAATTIV AUTOMAATTIVAIHTEISTO 0 € AUTOMAATTIVAIHTEISTO € AUTOMAATTIVAIHTEISTO 0 € • Älyk käät ajovalot

NISSAN-ETUVIIKOILLA 20.-25.8.2018 NISSAN-ETUVIIKOILLA 20.-25.8.2018 NISSAN-ETUVIIKOILLA NISSAN-ET NISSAN-ETUVIIKOILLA 20.-25.8.2018

• Älyk käät ajovalot • AUTOMAATTIVAIHTEISTO Älyk käät • Älyk käät0ajovalot 0€ • Älyk käät ajovalot 0 ajovalot € AUTOMAATTIVAIHTEISTO € AUTOMAATTIVAIHTEISTO 0 € AUTOMAATTIVAIHTEISTO HTEISTO 0€

NISSAN-ETUVIIKOILLA NISSAN-ETUVIIKOILLA 20.-25.8.201820.-25.8.2018 NISSAN-ETUVIIKOILLA 20.-25.8.2018 NISSAN-ETUVIIKOILLA 20.-25.8.2018 NISSAN-ETUVIIKOILLA 20.-25.8.2018 Limingantulli, Tyrnäväntie 7, 90400 Oulu. Puh. 020 762 44, Palvelemme ma–pe 8–18, la 10–15

Jarmo Kaikkonen puh. 0207624101 Erkki Lahdenperä puh. 0207624103

Pauli Saastamoinen puh. 0207624102 Tomi Rahikkala puh. 0207624104

Mika Saarikivi puh. 0207624123 Markku Alasuutari puh. 0207624109

Soittaessasi 020-alkuiseen numeroomme teleoperaattorin perimät hinnat ovat: Lankapuhelinliittymästä 0,0835 € /puhelu + 0,1669 €/min. Matkapuhelinliittymästä 0,0835 € /puhelu + 0,1669 €/min (sis.alv 24%)

EU-yhdistetty kulutus ja C02-päästöt (vanha mittaustapa, EU-yhdistetty kulutus ja C02-päästöt (vanha mittaustapa, NEDC): QASHQAI (J11B) -mallisto: 3,8-5,8 l/10 EU-yhdistetty kulutus ja C02-päästöt (vanha mittaustapa, NEDC): QASHQAI (J11B) -mallisto: 3,8-5,8 l/100km, 99-134 g/km. Uusi Nissan QASHQAI alk. 23 550QAS € (s EU-yhdistetty kulutus ja C02-päästöt (vanha mittaustapa, NEDC): QASHQAI (J11B) -mallisto: l/100km, 99-134 Uusi Nis EU-yhdistetty kulutus ja C02-päästöt (vanha mittaustapa, NEDC): QASHQAI (J11B) -mallisto: 3,8-5,8 l/100km, 99-134 g/km. Uusi Nissan QASHQAI alk. 23 550 €3,8-5,8 (sis. toimituskulut 600 g/km. €). NEDC): Käyttöetu a €,6M/T, vapaa autoetu alk. 525 €.toim. *Rahoitusesimerkki: Nissan QASHQAI EU-yhdistetty kulutus ja23 C02-päästöt (vanha mittaustapa, (J11B) -mallisto: 3,8-5,8 l/100km, 99-134 g/km. Uusi Nissan QASHQAI alk. 23 550 € (sis. toimituskulut 600alk. €). Käyttöetu alk. kulutus jag/km. C02-päästöt (vanha mittaustapa, NEDC): QASHQAI (J11B) -mallisto: 3,8-5,8 l/100km, 99-134 g/km. Nissan QASHQAI alk.€, 23 550 €Käyttöetu (sis. toimituskulut 600 €).115 Käyttöetu alk. 375 €, vapaa autoetu alk. 525 €.375 *Rahoitusesimerkki: Nissan QASHQAI DIG-T 115 Visia City 2WD 6M/T, hiD nha mittaustapa, NEDC): QASHQAI (J11B) l/100km, 99-134 g/km. Uusi Nissan QASHQAI alk. 23Uusi 550 €alk. (sis. toimituskulut 600 €). alk. SHQAI (J11B) -mallisto: 3,8-5,8 l/100km, 99-134 g/km. Uusi Nissan QASHQAI alk. 23 550 QASHQAI € (sis. 600 €). Käyttöetu alk. 375 vapaa autoetu alk. 525 €. *Rahoitusesimerkki: Nissan DIG-T Visia City 2WD hinta 550 € (sis. kulut), €, sopimusa 375 €, vapaa autoetu alk. 525 €.QASHQAI *Rahoitusesimerkki: Nissan QASHQAI DIG-T 115 Visia City 2WD 6M/T, 23 5502 €900 (sis. toim. 375 €, vapaa autoetu 525 €.-mallisto: *Rahoitusesimerkki: Nissan QASHQAI DIG-T Visia City 2WD 6M/T, hinta 23 550 € (sis. kulut), käsiraha 2 23 900 €,€). sopimusaika 60hinta kk,käsiraha kuukausierä 199,15 €,kulut luot m, 99-134 Uusi Nissan QASHQAI alk.-mallisto: 550 €3,8-5,8 (sis. toimituskulut 600 €). NEDC): Käyttöetu alk.toimituskulut EU-yhdistetty kulutus ja C02-päästöt (vanha mittaustapa, NEDC): QASHQAI (J11B) 3,8-5,8 l/100km, 99-134 g/km. Uusi Nissan QASHQAI 23115 550 €toim. (sis. toimituskulut 600 Käyttöetu alk. määrä yht. 20 650 €, viimeinen suurempi erä 8 900 €. Kuukausie 375 €, vapaa autoetu alk. 525 €. *Rahoitusesimerkki: Nissan QASHQAI DIG-T 115 Visia City 2WD 6M/T, hinta 23 550 € (sis. toim. kulut), käsiraha 2 900 €, sopimusaika 60 kk, kuukausierä 199,15 €, luoton autoetu 525 €. *Rahoitusesimerkki: Nissan QASHQAI DIG-T 115 Visia City 2WD 6M/T, hinta 23 550 € (sis.20 toim. kulut), käsiraha 2suurempi 900 €, sopimusaika kuukausierä 199,15 €, luoton määrä yht. 20 650 €, suurempi erä 900 €.Luottokustannukset Kuukausierä sisältää koron %, perus sesimerkki: Nissan QASHQAI DIG-T 115 Visia City 2WD 6M/T, 23 5502 € (sis. käsiraha 2yht. 900 €, sopimusaika 60-mallisto: kk,City kuukausierä €,60 luoton DIG-T 115 Visia City 2WD 6M/T, hinta 550 € (sis. toim. kulut), käsiraha 900 €,toim. sopimusaika 60 kk, kuukausierä 199,15 €, Visia luoton määrä yht. 20 650 €, kk, viimeinen suurempi erä 8 900 €. sisältää 0,0 %,kk, perustamismaksun 0 € €, ja luoton käsittelykulun 0 € /0,0 kk. Luottok määrä yht. 20 650 €, viimeinen suurempi erä 8 viimeinen 900 €. sisältää koron 0,0 %, perustamismaksun 00 €€, ja käsit määrä 650 €, viimeinen erä199,15 8 l/100km, 900 €. Kuukausierä sisältää koron 0,0 %, Kuukausierä perustamismaksun 0koron €(sis. ja Kuukausierä käsittelykulun 0 8€ / kk. yhteensä luoton 23 550 €alk. (sis. toim. kulut), käsiraha 223 900 €, sopimusaika 60hinta kk, kuukausierä 199,15 €,kulut), luoton EU-yhdistetty kulutus ja C02-päästöt (vanha mittaustapa, NEDC): QASHQAI (J11B) 3,8-5,8 99-134 g/km. Uusi Nissan QASHQAI alk. 23 550 € toimituskulut 600 €). Käyttöetu alk. 375 €, vapaa autoetu alk. 525 €. *Rahoitusesimerkki: Nissan QASHQAI DIG-T 115 2WD 6M/T, hinta 23 550 € (sis. toim. kulut), käsiraha 2 900 €, sopimusaika 60 kuukausierä 199,15 yhteismäärä 20 €, luottohinta 2305l määrä 20 650 viimeinen suurempi eräyhteensä 8koron 900 %, perustamismaksun € ja0 käsittelykulun 0 / kk. Luottokustannukset yhteensä luoton ja luottokustannusten 0rä650 suurempi erä 8€900 €.Luottokustannukset Kuukausierä sisältää 0,0 %, perustamismaksun 0 € 0,0 jaLuottokustannukset käsittelykulun 020€ /yhteensä kk. Luottokustannukset yhteensä 0 €,todellinen luoton jaluottohinta luottokustannusten 20 luottopäätöksen 650 todellinen luottohinta 23650 5500,0 € todellinen ja todellinen vuosikorko mpi erä€,8 viimeinen 900 sisältää %, perustamismaksun 0kk. €€, jaluoton käsittelykulun 0 koron €yhteensä / kk. €, luoton ja luottokustannusten sisältää 0,0 %, yht. perustamismaksun 00,0 € ja käsittelykulun 0 € /€. Luottokustannukset 0yhteismäärä €, luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 20 650 €, 23 €€,jayhteismäärä todellinen vuosikorko 0,0 Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovak yhteismäärä 200,0 €, 0 todellinen luottohinta 23 €, 550 € %. ja todellinen vuosikorko %. Edellyttää hyväksytyn luottokustannusten 650 €,0todellinen luottohinta 23€550 ja todellinen vuosikorko %.550 hyväksytyn ja kaskovakuutuksen. Palvelun tuottaa Santand mismaksun 0koron € €. ja Kuukausierä käsittelykulun 0 /€,koron kk. 0Kuukausierä ja sisältää 375 €, vapaa autoetu 525 *Rahoitusesimerkki: Nissan QASHQAI DIG-T 115 Visia City 2WD 6M/T, hinta 23 550 € (sis. toim. kulut), käsiraha 2650 900 €, sopimusaika 60 199,15 €, tie luoton määrä yht. 20 650 €,alk. viimeinen suurempi erä 8 900 €. Kuukausierä sisältää koron 0,0 %, perustamismaksun 0€kaskovakuutuksen. € ja käsittelykulun 0tie €Finance /Edellyttää kk. Luottokustannukset yhteensä 0Tarjoukset €, luoton ja Consumer Finance Oy, Risto Rytin 33, 00570 Helsinki. Tarjoukset luottokustannusten yhteismäärä 20 650 €, todellinen luottohinta 230,0 550 ja todellinen 0,0 %. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja Palvelun tuottaa Santander nusten 20 650 €, todellinen luottohinta 23 550 €€. ja todellinen vuosikorko %.€ Edellyttää hyväksytyn ja kaskovakuutuksen. Palvelun tuottaa Santander Consumer Oy,Helsinki. Risto tiekk, 33,kuukausierä 00570 voimassa yksityisasiakkaille todellinen luottohinta 23 550 ja todellinen vuosikorko 0,0 %. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen javuosikorko kaskovakuutuksen. Palvelun tuottaa Santander 550 € jayhteismäärä todellinen vuosikorko 0,0€%. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Palvelun tuottaa Santander Consumer Finance Oy,Tarjoukset Risto Rytinvoimassa tie 33, 00570 Helsinki. Tarjoukset voimassa yksityisasiakkaille Nissan QASHQAI DIG-T DIG-T 163, dCi 110 DIG-T (Euro 6b),N Consumer Finance Oy, Risto Rytin 33, 00570 Tarjoukset voimassa yksityisasiakkaille Nissan QASHQAI 115, Dd Consumer Finance Oy,luottopäätöksen Risto Rytin tie 33, 00570 Helsinki. yksityisasiakkaille Nissan QASHQAI DIG-TRytin 115, DIG-T 163, dCi Helsinki. 110 (Euro 6b), dCi115, 130 -versioille 26.8.2018 mennes .€, Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Palvelun tuottaa Santander tehtyihin tilaus-ja kauppasopimuksiin.Pidätämme oikeuden hinnanm Consumer Finance Oy, Risto Rytin tie 33, 00570 Helsinki. Tarjoukset voimassa yksityisasiakkaille Nissan QASHQAI DIG-T 115, DIG-T 163, dCi 110 (Euro 6b), dCi 130 -versioille 26.8.2018 mennessä määrä yht. 20 650 €, viimeinen suurempi erä 8 900 €. Kuukausierä sisältää koron 0,0 %, perustamismaksun 0 € ja käsittelykulun 0 € / kk. Luottokustannukset yhteensä 0 €, luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 20 650 €, todellinen luottohinta 23 550 € ja todellinen vuosikorko 0,0 %. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Palvelun tuottaa Santander nance Oy, Risto Rytin tie 33, 00570 Helsinki. Tarjoukset voimassa yksityisasiakkaille Nissan QASHQAI DIG-T 115, DIG-T 163, dCi 110 (Euro 6b), dCi 130 -versioille 26.8.2018 mennessä tilaus-jaSunnuntaina kauppasopimuksiin.Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin. auto erikoisva 3, 00570 Helsinki. voimassa yksityisasiakkaille Nissan QASHQAI 115, 163, dCi 110 (Euro 6b), mennessä dCi 130 -versioille 26.8.2018 mennessä tnvoimassa yksityisasiakkaille Nissan QASHQAI DIG-T DIG-T 163, dCi 110 DIG-T (Euro 6b), DIG-T dCi 130 -versioille 26.8.2018 tehtyihin tilaus-ja kauppasopimuksiin.Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin. Kuvan 26.8. auto erikoisvarustein. Sunnuntaina 26.8. suljettu.Kuvan tehtyihin tilaus-ja kauppasopimuksiin.Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin. Kuvan auto erikoisvarustein. Sunnuntaina 26.8. s tehtyihin tilaus-ja kauppasopimuksiin.Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin. Kuvan autotehtyihin erikoisvarustein. suljettu. QASHQAI DIG-T Tarjoukset 115, DIG-T 163, dCi 110 (Euro 6b), dCi115, 130 -versioille 26.8.2018 mennessä tehtyihin tilaus-ja kauppasopimuksiin.Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin. Kuvan auto erikoisvarustein. Sunnuntaina 26.8. suljettu. us-ja kauppasopimuksiin.Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin. Kuvan auto erikoisvarustein. Sunnuntaina 26.8. suljettu. luottokustannusten yhteismäärä 20 650 €, todellinen luottohinta 23 550 € ja todellinen vuosikorko 0,0 %. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Palvelun tuottaa Santander Consumer Finance Oy, Risto Rytin tie 33, 00570 Helsinki. Tarjoukset voimassa yksityisasiakkaille Nissan QASHQAI DIG-T 115, DIG-T 163, dCi 110 (Euro 6b), dCi 130 -versioille 26.8.2018 mennessä dätämme oikeuden hinnanmuutoksiin. Kuvan auto erikoisvarustein. Sunnuntaina 26.8. suljettu. uutoksiin. Kuvan auto erikoisvarustein. Sunnuntaina 26.8. suljettu. tein. Sunnuntaina 26.8. suljettu.

Consumer Finance Oy, Risto Rytin tie 33, 00570 Helsinki. voimassaKuvan yksityisasiakkaille Nissan QASHQAI DIG-T 26.8. 115, DIG-T 163, dCi 110 (Euro 6b), dCi 130 -versioille 26.8.2018 mennessä tehtyihin tilaus-ja kauppasopimuksiin.Pidätämme oikeudenTarjoukset hinnanmuutoksiin. auto erikoisvarustein. Sunnuntaina suljettu. nissan_New_tac_print_11_FIN_254x185_cs6 1 1 nissan_New_tac_print_11_FIN_254x185_cs6 1Sunnuntaina 26.8.nissan_New_tac_print_11_FIN_254x185_cs6 nissan_New_tac_print_11_FIN_254x185_cs6 1 tehtyihin tilaus-ja kauppasopimuksiin.Pidätämme nissan_New_tac_print_11_FIN_254x185_cs6 oikeuden hinnanmuutoksiin.1 Kuvan auto erikoisvarustein. suljettu.

nissan_New_tac_print_11_FIN_254x185_cs6 1 _FIN_254x185_cs6 1

08/17/18 06:36:45

08/17/18 06:36:45

08/17/18 06:36:45

08/17/18 06:36:45

08/17/18 06:36:45

UUDENLAISIA, YRITYKSILLE JA AMMATTILAISILLE SUUNNITELTUJA

nissan_New_tac_print_11_FIN_254x185_cs6 1 nissan_New_tac_print_11_FIN_254x185_cs6 1

08/17/18 06:36:45 08/17/18 06:36:45

PREMIUM TILOJA PARAATIPAIKALLE KEMPELEESEEN

ESITTELY LAUANTAINA 25.8. KLO 12-14 KEMPELEEN TAKOMOKUJALLA, KOY HAKAMAAN PARAATI SAMI KINNUNEN 044-2314787 sami@premiumtalo.fi

RAUNO RAHKONEN 044-7133207 rauno.rahkonen@tuplar.fi

08/17/


20

AUTOMAAILMA

www.forum24.fi

Automaatteja kolmannes

Polestar lisää vääntöä

Kian uutuus tulossa

UUSIA HENKILÖAUTOJA rekisteröitiin tammi-heinäkuussa 79 186, joka on 8,0 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-heinäkuussa. Vuoden alkupuoliskolla ensirekisteröidyistä henkilöautoista enää kolmannes oli manuaalivaihteisia, kun niiden osuus 2013 oli 55 prosenttia. Automaattisten ja portaattomien vaihteistojen suosio alkaa tasaantua, mutta on maltillisessa kasvussa.

VOLVO CARS on esitellyt urheilullisen automerkkinsä Polestarin kehittämän päivitetyn optimoinnin, joka lisää vääntömomentin välitystä takapyörille Volvoissa, joissa on AWD-neliveto. Takapyörien vääntömomenttia parantava ominaisuus on Polestarin uusi optimointialue. Polestarin AWD-optimointi on saatavilla Volvon 90-sarjan ja 60-sarjan autojen sekä XC40:n bensiini- ja dieselversioihin elokuusta alkaen.

KIA ON aloittanut Koreassa Kia Niro EV -täyssähköauton myynnin. Autosta on tehty Koreassa yli 5 000 ennakkotilausta. Niro EV:n yhtämittainen toimintamatka sähköllä on jopa yli 450 kilometriä. Niro EV on Soul EV:n rinnalla Kian toinen sähköauto, joka lanseerataan kansainvälisesti. Uutuus debytoi Euroopassa lokakuussa Pariisissa ja tulee myyntiin Euroopassa vuoden loppuun mennessä. TOMM I RUU SKAN EN

Vaivatonta voimaa BiTurbolla L2H1 eli pitkä kori normaa-

OULU

Tommi Ruuskanen toimitus@forum24.fi

Pakettiauto valitaan ostohetkellä vastaamaan autolla suoritettavia työtehtäviä. Kaikissa moottoreissa on voimaa ja vääntöä vähintään tyydyttävästi. Forum24 koeajoi Opel Vivaron kaksoisturboahtimella, jolloin vääntöalue ja vääntömomentti ovat erinomaiset. Ulkonäkö: Tonniluokan pakettiauton pitää olla tämän näköinen jos sillä kuljetetaan tavaraa. Keula ja takaosa ovat merkkikohtaisesti erinäköisiä. Opelin keulalla on neljä mustaa siipeä ja logossa yksi kromattu siipi. Sivuprofiili muokkautuu sen mukaan onko ovi molemmilla puolilla ja onko valittu tavaratila sivuikkunalla. Ajettavuus: Vivaron ajettavuus yltää helposti c- ja dsegmentin henkilöauton tasolle. Korkea istuma-asento, hyvä kuljettajan ergonomia, pitkän akselivälin ansiosta vakaa eteneminen suoralla ja kaarteissa, runsas ohjaamon äänieristys. Näillä syntyy Vivaron ajettavuus.

si PRIUS+

FlexCargo-väliseinä

pi-

toimistoistuin, joka sisältää

Opel Vivaro 1,6 CDTI BiTurbo L2H1 n Pituus 5 398 mm. n Akseliväli 3 498mm. n Leveys 1 955mm. n Korkeus 1 971 mm. n Moottori 1 598 cm³. n CO -päästöt 152–178 g/km. ² n Teho 145 hv. n Vääntömomentti

irrotettavan kirjoitusalustan ja kannettavan tietokoneen pöydän sekä säilytystilan. Tavaratilaan on saatavilla rakennus- ja asennustöitä varten erilaisia kiinteästi asennettavia hylly- ja tavaralaatikko ratkaisuja, joiden omamassa on useissa alle 90 kiloa.

Nm/1 750 r/min.

n 0–100 9,6 s. n 80–100 3,0 s. n Huippunopeus 183 km/h. n Hinta alkaen 34 863 euroa.

Kiitämme + Tasokasta ajettavuutta. + Ammattikäytön lisävarusteita kuten hyllyjä. Läpilastausluukku sijaitsee etuistuimen alla.

Moitimme – Automaattivaihteistoa ei tarjolla. – Mittariston grafiikka vaatimaton.

Tilojen käytännöllisyys: Koeajetun Vivaron kori on

täyshybridi seitsemälle.

li korkealla katolla. Tavaratilan koko on kuusi kuutiometriä, pituus 2,94 metriä, korkeus 1,4 metriä ja leveys pyöränkoteloiden välissä 1,27 metriä. Tämä korimalli tarjoaa 1 205 kilogramman kantavuuden.

Ilmastointilaitteen 31 kohdan kausihuolto huolto Huollata autosi ilmastointilaite joka toinen vuosi, ettei laitteen teho heikkene. Mahdollinen vm XXXX ja lisättävä kylmäaine veloitetaan erikseen.

nyt edullisesti Alkaen

79 00 € €

Varaa aikasi numerosta 020 779 7735

Soitettaessa kiinteän puhelinverkon liittymästä: 8,28 snt/puhelu + 7,00 snt/min. Soitettaessa matkaviestinverkon liittymästä: 8,28 snt/puhelu + 17,00 snt/min.

Tervahovintie 11, Toppila, Oulu Automyynti p. 020 779 7777, huoltopalvelut p. 020 779 7735, klo 8–16.30 Varaosat p. 020 779 7750 8–17, 10–15, korikorjaamo ja Toyota 020779 779 7749 Varaosat p. 020ark. 779 7750 ark.la8–17, la 10–15, Korikorjaamo ja ToyotaRent Rent p.p.020 7749 Katso vaihtoautomme: www.juhanauto.fi Soitettaessa kiinteän puhelinverkon liittymästä: 8,28 snt/puhelu + 7,00 snt/min. Soitettaessa matkaviestinverkon liittymästä: 8,28 snt/puhelu + 17,00 snt/min.

7-paikkainen tila-auto, jonka päästöt ovat täyshybriditeknologian ansiosta vain 96 g/km, matkustajaa kohden. Alhaisten päästöjen ja kulutuksen vuoksi ei tarvitse hyväksyä mitään Suorituskykyisessä Prius+:ssa on kunnolla tavaratilaa ja ylellinen varustelu, mm. portaaton teisto, panoraamakatto sekä Toyota Touch & Go -multimedia- ja navigointijärjestelmä.

dentää tavaratilan pituuden 4,15 metriin, väliseinän alaosassa on luukku josta pitkät tavarat esimerkiksi laudat voi työntää matkustamon lattialle. Vivaroon on saatavilla ammatti käyttöä helpottavia varusteita kuten

Suorituskyky: Moottorin 1,6 litran iskutilavuutta ei kannata kavahtaa. Tuplaturboahtimella varustettu moottori on ruudikas 1 500 kierroksesta alkaen. Kahdella eri geometrian ahtimella varmistetaan alakierrosvääntö ja maksimiteho. Vähintään 300 Newtonmetrin vääntömomentti on käytettävissä ammattikäytössä tarvittavalla kierrosalueella eli 1 500–3 500 kierrosta. Harmi, ettei Vivaroa ole saatavilla automaattivaihteistolla.

Maantieajossa on mahdollista päästä alle seitsemän litran kulutukseen.

Moottorista on helppo ottaa käyttöön parasta vääntömomenttia ja maksimiteho. Ahtopaineilla ajettaessa, oikeaoppisesti vaihteita käyttäen maisema vaihtuu ja suurin sallitu nopeus saavutetaan hetkessä. Varustelutaso: Van Edition vakiovarusteita: LEDpäiväajovalot, teräsväliseinä läpilastausluukulla, kauko-ohjattu keskuslukitus, sähkötoimiset ikkunat, etumatkustajan istuin kahdelle, sähköisesti säädettävät, lämmitettävät sivupeilit, 12 voltin pistorasia kojelaudassa, kuljettajan- ja matkustajan turvatyynyt sekä turvaverhot, Radio, Navigaattori, seitsemän tuuman kosketusnäyttö, Bluetooth®ja USB-liitäntä, kuudella tavalla säädettävä kyynärnojallinen kuljettajan istuin, jossa säädettävä ristiselän tuki, 12 voltin pistorasia tavaratilassa, ulkolämpötilan näyttö, tilava kannellinen hansikaslokero, ilmastointi, vakionopeudensäädin. Myynti Oulussa: Rinta-Joupin Autoliike Oy.


21

AUTOMAAILMA

Tiistai 21. elokuuta 2018

VALITSE VOIMA JA TALOUDELLISUUS

®

Vaikuttavasti varusteltu, itselataava RAV4 Hybrid Edition tarjoaa loistavan yhdistelmän tehoa ja taloudellisuutta. Toyotan hybrideissä on automaattivaihteisto aina vakiona.

TOYOTA

HYBRID

ALWAYSA BETTER WAY

KAIKKIIN RAV4-MALLEIHIN

METALLIVÄRI

0€ 690 € WINTER PACK

Sis. talvirenkaat kevytmetallivantein, tavaratilan suojapohjan ja kumimatot.

KOKONAISETUSI JOPA 6 400 €

TOYOTA JOUSTO -rahoituksella esim. 394 €/kk

+ Toyota Huoltosopimus 24,93 €/kk ja Toyota Rahoituskasko 61 €/kk

Vakiona mm. Portaaton automaattivaihteisto, 17” kevytmetallivanteet, avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä, Bi-LED-ajovalot/kaukovalot, kosketusnäytöllinen mediakeskus suomenkielisellä navigoinnilla (sis. 3 vuoden ilmaiset päivitykset), lämmitettävä ohjauspyörä, lämmitettävä tuulilasi ja pesurin suuttimet, peruutuskamera, sähkötoiminen takaluukku. Malli

Autoverollinen kokonaishinta

Toimituskulut

Kokonaishinta toim.kuluineen

CO2 -päästöt

EU-yhd. kulutus

RAV4 2.5 Hybrid FWD Hybrid Edition

40 921,84 €

600 €

41 521,84 €

127 g/km

5,6 l/100 km

Takuu 3 vuotta/100 000 km, korin puhkiruostumattomuustakuu 12 vuotta, hybridijärjestelmän takuu 5 vuotta/100 000 km. Toyota Hybridiakkuturva 10 vuotta/350 000 km. Edut koskevat uusia asiakastilauksia (vain yksityistilauksia) ja ovat voimassa rajoitetun ajan. Kuvan auto erikoisvarustein.

ESIMERKKILASKELMA: TOYOTA RAV4 2.5 Hybrid FWD Hybrid Edition 42 211,84 € (sis. toimituskulut 600 € ja Winter Pack 690 €). TOYOTA JOUSTO kk-erä 394 €. Rahoitusaika 48 kk. Kilometrit 60 tkm. Käsiraha 20 % (8 442,37 €). Suurempi viimeinen osamaksuerä/taattu hyvityshinta 19 000 €. Korko 2,95 %. Käsittelymaksu 9 €/kk. Perustamiskustannus 180 €. Todellinen vuosikorko 3,59 %. Luototettava määrä 33 949,47 €. Luoton ja kustannusten yhteismäärä 33 949,47 € + 3 749,93 € = 37 699,40 €. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Luoton myöntäjä Toyota Finance Finland Oy, Korpivaarantie 1, Vantaa. Toyota Rahoituskasko sisältää liikenne- ja kaskovakuutuksen, jota voi täydentää lisäturvilla. Vakuutuksen myöntää If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike.

Ostetaan vähän ajettuja Toyota henkilöautoja, tarjoa puh. 040 713 8311. Erityisen kova kysyntä Toyotan Hybridi-malleista.

-13 Toyota VERSO 1,8 Valvematic Sol Edition -11 -08 Peugeot 308 SW Allure THP 156 Limited -12 Toyota AVENSIS 1,6 Valvem. Terra Edition -10 Toyota VERSO-S 1,33 Dual VVT-i S & S Toyota AVENSIS 2,0 D-4D DPF Sol Edition -10 Volvo C30 1.8 Kinetic 136 tkm, H-kirja, P-tutka, Aut.ilm., Hillhold, Vetok., 59 tkm, 1-om., H-kirja, P-tutka, Lasikatto, Ilmast., 180 tkm, H-kirja, Ilmast., Vetok., 2xrenk, CD, Loh- 83 tkm, H-kirja, Ilmast., 2xrenk, MP3, Lohkol. 218 tkm, H-kirja, Aut.ilm., Aluv., 2xrenk, Cruise, 118 tkm, H-kirja, Aut.ilm., ESP, 2xrenk, CD 14950 13500 Aluv., 2xrenk, Cruise, MP3, Lohkol. 12450 Met.väri, CD, Lohkol. 8550 8950 ESP, Vetok., Aluv., 2xrenk, Cruise, Lohkol. 12450 kol.

-15 Volkswagen GOLF Variant Comf. 1,6 TDI -15 Toyota HILUX Extra Cab 2.5 D4D 120 4wd -08 Toyota AURIS Touring Sports 1,2 T Active -16 Toyota HIACE 2,5 D-4D 95 4ov pitkä -11 Toyota YARIS 1,33 Dual VVT-i Active 5ov S -15 Honda CIVIC 5D 1,8i Lifestyle Business 175 tkm, 1-om., H-kirja, Webasto, Ilmast., Vetok., 37 tkm, Autom. vaiht., 1-om., H-kirja, Navi, Ilmast., 67 tkm, H-kirja, P-tutka, Vetok., Aluv., 2xrenk, Crui- 97 tkm, H-kirja, Ilmast., Vetok., Aluv., 2xrenk, Crui- 130 tkm, H-kirja, Ilmast., 4x4, Vetok., Aluv., 2xrenk, 17 tkm, H-kirja, Aut.ilm., TC, Hillhold, Aluv., Cruise, 20950 Met.väri, Lohkol., Kaistavahti, Navi 22450 2xrenk, Met.väri, CD 15950 Aluv., 2xrenk, Cruise, Met.väri, Bluetooth 16450 se, Met.väri, Lohkol. 17450 se, Met.väri, Lohkol., Bi-Xenon, Nahkaverh.17950 MP3, Lohkol.

Toyota COROLLA 1,6 Valvematic Active -16 Toyota AURIS 1,8 Hybrid Premium -16 Toyota AURIS Touring Sports 1,8 Hybrid -17 Toyota PRIUS Active -16 Toyota RAV4 2,0 Valvematic 4WD Active -13 Mercedes-Benz E 350 Bluetec T 4Matic A -14 16 tkm, 1-om., H-kirja, Aut.ilm., Hillhold, Aluv., 46 tkm, 1-om., H-kirja, Navi, P-tutka, Aut.ilm., TC, 12 tkm, Autom. vaiht., Takuu, H-kirja, Aut.ilm., TC, 62 tkm, Autom. vaiht., 1-om., H-kirja, Navi, Aut. 83 tkm, 1-om., H-kirja, Navi, Ilmast., Vetok., Aluv., 115 tkm, 4x4, Autom. vaiht., Huippusiisti, H-kirja, 2xrenk, Cruise, Met.väri, Lohkol. 22950 Vetok., Aluv., 2xrenk, Cruise, Lohkol. 24900 Hillhold, Aluv., 2xrenk, Cruise, Met.väri 24950 ilm., TC, Vetok., Aluv., 2xrenk, Sadetunn. 26950 2xrenk, Cruise, Met.väri, MP3, Lohkol. 28500 Nahkaverh., Navi, Kattol., Sport-ist. 44250

Katso kaikki vaihtoautomme www.juhanauto.fi

KORKOTARJOUS • Uudet ja käytetyt • Jopa ilman käsirahaa

ESIMERKKILASKELMA Käteishinta ..................20.000,Käsiraha .......................... 2.000,Rahoitusosuus ............18.000,Viimeinen erä ................. 5.000,-

alk.

Korko....................................2,9 % Tilinavaus ...........................195,Käsittelymaksu .............. 9,-/erä Kk-erä 36kk ....................415,03 Luottokustanukset .....1535,21

2,9 % Kokonaishinta.......... 21.535,21 Todellinen vuosikorko ...4,49 % Edellyttää kaskovakuutuksen Rahoitusyhtiö TFF Oy, Vantaa

Hyvitämme autostasi vaihdossa

MINIMIHYVITYS

Yli 12.000 € vaihtoautoihin (katsastus voimassa)

1250€

MasterCare–lisäturva saatavilla kaikkiin vaihtoautoihin, jotka ovat max. 7 v/150 tkm. Lisäturva kattaa yleisimmät viat.

395 € 1 vuosi / 17 500 km

595 € 2 vuotta / 35 000 km

Tervahovintie 11, Toppila, Oulu • Automyynti p. 020 779 7777 ark. 9–18, la 10–15 • Huolto p. 020 779 7735 ark. klo 8–17 • Varaosat p. 020 779 7750 ark. 8–17 • Korikorjaamo p. 020 779 7749 ark. 8–16.30 Soitettaessa kiinteän puhelinverkon liittymästä 8,28 snt/puhelu + 7 snt/min, matkaviestiverkon liittymästä 8,28 snt/puhelu + 17 snt/min.


22

FORUM24

www.forum24.fi

Opisto

Työelämän jälkeen Onnella on osoite.

Elämää eläkkeellä! -toiminta Oletko jäänyt juuri eläkkeelle ja kaipaat uusia tuulia elämääsi?

Toppila, Kuorimokatu 2 Kt, 2h+k,sa

Kiviniemi, Syynimaantie 56 53 m² Kt, 2h+k+sa

asumisoikeusmaksu 12 821,14 € käyttövastike/kk 392,49 € vesimaksut sisältyy hintaan vakuusmaksu 392,49 € valmistunut 1994 Vapautuu 1.9.2018 C2011

Peltola, Peltolankaari 13 60,5 m² Kt, 3h+k+sa

asumisoikeusmaksu 9 787,67 € käyttövastike 555,58 € vesimaksut sisältyy hintaan vakuusmaksu 555,58 € valmistunut 1993 Vapautuu 1.10.2018 D2010

79 m²

asumisoikeusmaksu 19 852,23 € käyttövastike/kk 789,47 € vesimaksu 15€/hlö/kk vakuusmaksu 789,47 € valmistunut 1998 Vapautuu 1.9.2018 D2010

Vuolteen Elämää eläkkeellä! -toiminta tarjoaa aktiivisuutta työelämän jälkeen parhaassa seurassa. Ohjattu toiminta perustuu ryhmän yhdessä suunnittelemaan sisältöön ja tapaamisiin kahdesti viikossa. Toimintaan voi sisältyä mm. retkiä, musiikkia, kielten opiskelua, kädentaitoja ja taideaineita sekä esimerkiksi mielenkiintoisia asiantuntijaluentoja! Tule mukaan satsaamaan omaan hyvinvointiin ammattitaitoisten opettajien johdolla! Elämää eläkkeellä! -toiminta 18.9.12. –12.2018 Tiistaisin ja keskiviikkoisin 5 tuntia päivässä klo 9.30–14 Hinta 80 € / kk (mahdollisuus opintoseteliavustukseen)

Maikkula, Heikkilänkangas, Kangaskontiontie 1 Valjakkotie 1 Kt, 2h+k+sa 52 m² Rt, 4h+k+sa asumisoikeusmaksu 14 540,48 € käyttövastike/kk 562,01 € vesimaksu kulutuksen mukaan vakuusmaksu 562,01 € valmistunut 2000 Vapautuu 1.9.2018 D2011

Kaakkuri, Höyhenkuja 1 85 m² Kt, 4h+k+sa

asumisoikeusmaksu 22 624,76 € käyttövastike/kk 782,91 € vesimaksut mittarin mukaan vakuusmaksu 782,91 € valmistunut 2000 Vapautuu 1.9.2018 D2011

Lisätiedot vuolleoulu.fi/elamaaelakkeella 86,5 m²

asumisoikeusmaksu 23 520,07 € käyttövastike/kk 845,37 € vesimaksut sisältyy hintaan vakuusmaksu 845,37 € valmistunut 2001 Vapautuu 1.9.2018 C2011

Nahkatehtaankatu 2, 90130 Oulu p. 08 555 4060 – opisto@vuolleoulu.fi

OSTETAAN PUOLUKKAA myös hyytelömarjaksi (ei vihreitä)

Kiinteistötahkola, Lumijoentie 1, 90400 Oulu

Oulussa on paljon erikokoisia Asokoteja, lue lisää ja katso muut kohteemme: asuntosaatio.fi Tanja Pirttikoski, p. 040 7497 660, tanja.pirttikoski@kiinteistotahkola.fi Silja Ojala, p. 044 7096 700, silja.ojala@kiinteistotahkola.fi

K-Supermarket Joutsensillan pihassa alkaen ke 22.8. su–pe 12.00–20.00, la 12.00–18.00 Mustikan osto jatkuu.

Marja-Bothnia Oy


23

URHEILU & LIIKUNTA

Tiistai 21. elokuuta 2018

MARTTI TURUNEN

”Katson kortit loppuun asti”

Kiira Riihijärvi treenasi Virpiniemessä vielä lähtöpäivänään Tommi Linnan kanssa. Tässä haetaan puttauslinjoja.

HAUKIPUDAS Martti Turunen

martti.turunen@forum24.fi

Lentokoneen lähtöön on vain pari tuntia. Kiira Riihijärvi puttailee silti rauhallisena kuin mikä Virpiniemen golfkentän harjoitusalueella. Kone vie Kiiran USA:han, jossa hän aloittaa kolmannen lukuvuoden Tampan yliopistossa. Pari vuotta lisää ja nuori oululainen on kansainvälisen kaupan ja markkinoinnin kandidaatti. Sen jälkeen tie on avoin. Tutkinto mahdollistaa työelämän, mutta ajatuksissa siintää myös golfammat-

tilaisen ura. – Parasta Tampassa on se, että voin yhdistää opiskelun ja urheilemisen. Kiira on yliopistossa stipendiaattina, joten opiskelu on hänelle ilmaista, kiitos golfin.

MM-kisoihin Dubliniin Kiira Riihijärven tämänkertainen Amerikan-reissu keskeytyy hetkeksi jo viikon päästä. Kiira edustaa elo-syyskuun vaihteessa Suomea amatöörigolfin MM-kisoissa Dublinissa Irlannissa. Suomen naisten edellisestä MM-mitalista on kuusi vuotta, mutta ”kyllä me ollaan sinne mitalipeleihin

lähdössä”. – Mitali ei tule kuitenkaan helpolla. Kaikkien pitää pelata tosi hyvin omalla parhaalla tasollaan, Kiira sanoo. Suomen joukkueessa pelaavat hänen lisäkseen Anna Backman ja Elina Saksa. Backman on amatöörigolfin maailman rankingissa paras suomalainen. Kiira on hyvä kakkonen sijaluvulla 210 ja Suomen ranking-listalla hän on jo ykkönen. Suomessa on kymmenkunta golfin naisammattilaista. – Väittäisin pelaavani hyvin heitä vastaan. Vain Ulla Wikström ja Sanna Nuutinen olisivat etukäteen liian kovia.

”Kiira luottaa vaistoihinsa” Nyt 21-vuotias Kiira aloitti golfaamisen yhdeksänvuotiaana. 15–16-vuotiaana hän piti taukoa. – Yhden syksyn ajan mietin, mitä todella haluan. Vaihtoehtoja oli kaksi: lopettaa tai alkaa harjoitella oikein tosissaan. Kiira valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. – Päätin, että haluan katsoa kortit loppuun asti, ettei jälkeenpäin harmittaisi. Joka vuosi on vienyt häntä eteenpäin. – Puttipeli ja wedge-lyönnit ovat parantuneet viime vuodesta. Kiira luottaa nyt enemmän omiin vaistoihin-

sa, valmentaja Tommi Linna sanoo. Avauslyönnit ovat olleet kunnossa jo pitempään. – Tärkeintä ovat useat alle kentän ihannelyöntimäärän, parin, tulokset. Hyvät tulokset eivät ole enää sattumakierroksia, Linna jatkaa.

Viiden tunnin mailatreeni Linna ei puhu omiaan. Kiira on voittanut tällä kaudella alle 21-vuotiaiden Suomen mestaruuden. Amatöörien EM-kisoissa hän oli viides, eikä mitalikaan ollut kaukana. Nelipäiväisessä kisassa kertyi 280 lyöntiä. Vain yksi vähemmän, niin mitali olisi

tullut. – Missäkö tuli se ylimääräinen lyönti? Montakin paikkaa olisi voinut pelata paremmin. Treeni Virpiniemessä alkaa olla ohi. Tommi Linnan mukaan harjoitus sujui hyvin. Vielä muutama päivä aikaisemmin oli tekniikkamurheita. – Kiira on pelannut paljon ja kroppa oli jumissa. Lyönti lähti käsillä. Nyt näytti jo paremmalta. Tykkään harjoitella, Kiira sanoo. Silminnäkijätodistus kertoo samaa:yhtenäkin päivänä Virpiniemen range-alueella viisi tuntia yhteen menoon pelkkiä wedge-lyöntejä.

NÄLKÄMAAN HUUTOKAUPPA HAUKIPUTAALLA Pe 24.8. klo 17 ja La 25.8. klo 12. Haukirppiksen tiloissa, Revontie 47, Haukipudas. Näyttö: To 23.8. klo 12-18, pe 24.8. klo 12-17 ja la 25.8. klo 10-12

Kaikki myydään ilman hintavarauksia! Keräilyharvinaisuuksia! Koti-irtaimistoa! Arabian 9.8.2018 Muumi päivä-muki! (huudetaan lauantaina) Ilmalämpöpumppu! (huudetaan perjantaina)

Perjantaina koti-irtaimistoa, mm: työkaluja, trimmeri, räsymattoja, astiastoja, lp-levyjä, ikkunan pokia, märkäkuiva imuria, Eslan rollaattori ja paljon muuta Lauantaina keräily ja merkkituotteita, mm: ranne- ja taskukelloja, hopeaa, puukkoja, keräilyrahoja, tauluja, turkkeja, putkiradio, mattoja, Karhulan- ja Riihimäen lasia, Arabia, Iittalaa ja paljon muuta.

Huutolista on nähtävillä la 18.8. lähtien osoitteessa www.nälkämaan.fi tai to 23.8. lähtien huutopaikalla. Maksuvälineet: kortti, käteinen. Tervetuloa! Meklarina Jouni “Jone” Kokkoniemi

Nälkämaan Osto & Myynti Osakeyhtiö P. 045 197 6322, oulunmyynti@gmail.com


24

VIIHDE & VAPAA-AIKA

Paikka taiteen ystäville OULUN ASEMAKADULLE on avautunut taideOULU. Toimintakonseptissa on tärkeää kuvataiteilijoiden teosten esittelyn ja markkinoinnin lisäksi yleisölle monipuolinen ja vaihteleva tarjonta taiteen nauttimiseen, kokemiseen ja hankintaan. Uuden taidekaupan takana on yrittäjä Anna-Maija Kajaste. SAMI SIILIN

www.forum24.fi

nyt Heikki Kinnusella

SOLAR FILMS / SUVI SIEVILÄ

Mielensäpahoittaja törmää sukupolvien väliseen kuiluun uutuuselokuvassa OULU

Kari Utoslahti

kari.utoslahti@forum24.fi

Jatkoa seuraa VIIME LAUANTAINA Oulun Kuusisaaressa järjestetty Kuuska soi -festivaali keräsi yli 12 500 kävijää. Illan päätti näyttävä ilotulitus. Täysi-ikäisille suunnatun festivaalin järjesti RH Entertainment. Hyvin sujunut festivaali saa jatkoa myös ensi kesänä. ONKO KIIRE?

RUOAN VERKKOKAUPPA ON NYT AVATTU!

Tilaa ja nouda ostokset valmiiksi keräiltynä! Tilaa täältä: k-ruoka.fi/kauppa

Herkkutorilta!

LOHIFILEE Norja, A-leikattu

995

Perattu

MUIKKU Suomi

695 099

Paistopisteestä!

TÄYTETTY KANAPIHVI

Snack

muusi/kermaperunat - annos salaatin kera (KE)

Minneola

MANDARIINI Peru

hahmot tarkastelevat asioita hyvinkin erilaisista näkökulmista. Vaikka sukupolvien välinen kuilu on olemassa, kohtaamisissa opitaan toinen toiselta. Lopulta päähenkilöt katsovat itseään ja läheisiään uusin silmin.

Dome Karukosken Mielensäpahoittaja-elokuva vuodelta 2014 nousi suursuosioon yltäen vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi. Tällöin pääosaa esitti Antti Litja. Miltä tuntui nyt astua Litjan saappaisiin, Heikki Kinnunen? – Ne olivat ihan sopivat minulle. Käytän samoja saappaita kuin hänkin ensimmäisessä elokuvassa. Kinnunen korostaa samaan hengenvetoon, että hän rakensi Mielensäpahoittajan hahmosta aivan omanlaisensa. – Matkimalla ei synny hyvää jälkeä. Yhteistyö Satu Tuuli Karhun kanssa sujui mallikkaasti. – Hän tekee loistavan roolityön. Totta kai esittämämme

KG

Lämmintä ruokaa! NAUDAN PALAPAISTI

Sopivat saappaat

Hauskuutta ja herkkyyttä Vaikka valkokankaalle heijastuu aluksi haudanvakavia sävyjä, sen jälkeen mennään täyden elämän tahtiin. – Ennen kaikkea kyseessä on mahdottoman hauska ja sydämellinen teos. Näin itse lopputuloksen ensimmäisen kerran Helsingin lehdistönäytöksessä viime viikon maanantaina. Tykkäsin siitä kovin. Hän uskoo suomalaisten löytävän tiensä elokuvateattereihin katsomaan sen.

– Uskon sen saavan mukavan vastaanoton heiltä. Kinnunen korostaa, että nyt ilmestyvässä luomuksessa ei ole numeroa kaksi perässä vaan se on ihan oma juttunsa.

Hyvillä mielin liikkeellä Viime aikoina – elokuvan lehdistönäytöksissä eri puolilla Suomea – Heikki Kinnunen ei ole ennättänyt mieltään liiemmälti pahoittaa mistään. – Olen ollut pikemminkin mieltäni ilahduttavien asioiden kanssa tekemisissä. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvan muissa rooleissa nähdään Sulevi Peltola, Jani Volanen, Elina Knihtilä, Mari Perankoski, Ilkka Forss, Janne Reinikainen, Kaisa Hela ja Sari Siikander.

KAIJONHARJUSTA ALKUVIIKKOON! KG

muusi/riisi (TI)

Heikki Kinnunen kokee Mielensäpahoittajan roolin sopivan hänelle hyvin.

595 ANNOS

149 KG

PATONGIT

160 g yrtti, valkosipuli ja juusto

Paula Red

OMENA Puola

KPL

079 KG

NAUDAN KULMAPAISTI Suomi myös jauhettuna

Kariniemen

KANANPOJAN FILEESUIKALEET 250-300 g ja

SIIVET 700 g

(3,57-10,00) Yksit. 2,65-3,15

Fazer

895 KG

500

RUIS- ja KAURAPUIKULA 6 kpl/ps 330–350 g (2,74-3,03)

2

PKT

100 PS

Pirkka

BANAANI CostaRica

099 KG

1990 2490

Vielä löytyy marjoja!

MUSTAHERUKKA 5 kg (3,98)

VADELMALAATIKKO 8 x 200 g (15,57)

Uunituore! Vaasan

RIISIPIIRAKKA

Tavallista parempi ruokakauppa KAIJONHARJU

TARJOUKSET VOIMASSA TI–KE 21.–22.8.2018

Sammonkatu 16, 90570 OULU, raimo.pudas@k-supermarket.fi Puh. 044 756 4500. Palvelemme MA-PE 7–21, LA 8–21 ja SU 10–21.

LTK

LTK

025 KPL

k-supermarket.fi

Tähden tuiketta

OULUN AMMATTIKORKEAKOULUN opiskelijakunta OSAKO järjestää jälleen ammattikorkeakouluopiskelijoiden lukuvuoden suurimmat bileet Preludin. Tänä vuonna avajaisjuhlia juhlitaan torstaina 6. syyskuuta Ouluhallissa. Tähtiartistina on Spekti, helsinkiläinen hiphop-artisti, jonka kappaleet ovat kerta toisensa jälkeen saavuttaneet menestystä virallisilla listoilla ja Spotifyssa.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuva saa ensi-iltansa perjantaina. Maanantaina järjestettiin Tiina Lymin ohjaaman elokuvan Oulun lehdistönäytös. Elokuvateatteri Starissa vierailivat tekijöistä Tuomas Kyrö, joka on yksi käsikirjoittajista yhdessä Lymin ja Juha Lehtolan kanssa, Sofiaa esittävä Satu Tuuli Karhu ja tuottaja Jukka Helle. Heikki Kinnusen näyttelemä, karvahatustaan tunnettu Mielensäpahoittaja aikoo kuolla, koska kaikki hommat on tehty ja elämästä on kadonnut tarkoitus. Mutta juuri kun oma arkku on valmistumassa, Mielensäpahoittajan luo saapuu uusi elämä. Lapsenlapsi Sofia, 17, on ongelmissa ja tarvitsee isoisänsä jääräpäisyyttä, viisautta ja takan lämpöä. Mielensäpahoittaja taas saa elämäänsä tarkoituksen ja suuren salaisuuden. Vanhan jäärän ja nuoren kaupunkilaistytön yhteiselämässä kahdesta puolikkaasta kasvaa enemmän kuin yksi kokonainen.


25

FORUM24

Tiistai 21. elokuuta 2018

LEHTO GROUP OYJ

YL E

Oulussa päästiin

KYMPPIKERHOON Nyt se on tehty! Julkisessa myynnissä olevan huoneiston neliöhinta on Oulussa ylittänyt 10 000 euron rajan. Haamuraja rikotaan Kirkkokadun ja Albertinkadun kulmaan nousevassa Asunto Oy Marskinpuistossa. Ylimpään 12. kerrokseen tulee 134,5 neliön hulp-

F24

pea huoneisto, jonka velaton hinta on 1 349 000 euroa. Yhdelle neliölle kertyy 10 029,74 euroa. Turha silti enää innostua ostamisesta: Lehto Groupin nettisivun mukaan huoneisto on jo varattu. Parin ensimmäisen varauspäivän aikana Marskinpuiston huoneistoista varattiin kuutisenkymmentä prosenttia.

SAMPO

Juha Hulkko. Björn Wahlroos.

Nalle kaasutti

ENNÄTYSSAKOT F24

Ylinopeussakkojen Suomen ennätys on siirtynyt Björn Wahlroosin

nimiin. Edellinen ennätysmies oli oululainen, Elektrobitin jättiomistajana tunnetuksi tullut Juha Hulkko. Nalle Wahlroosin kaasujalka maksoi omistajallee

viime keväänä 600 000 euroa. Hulkolle kertyi viime vuosikymmenellä maksettavaa parisataa tuhatta euroa. Pitävätkö summat paikkansa? Pitävät ainakin tuoreen Arvopaperi-lehden ja sen Velvoitetyöllistetty-nimisen kolumnistin mukaan.

Sohvaperunat tulevat jälleen F24

Sohvaperunoiden kuudes tuotantokausi on pidempi kuin koskaan aiemmin – 15

jaksoa. Kuudennella Sohvaperunatkaudella on mukana yhteensä

18 sohviskokoonpanoa ympäri Suomen. Oulusta mukana ovat edelleen Mici ja Maicci, Juho ja Toni sekä Linda ja Jani. Sohvaperunoiden kuudes kausi alkaa perjantaina edellisen kauden best of -jaksolla, jo-

ka esitetään Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 20.05. Uudet Sohvis-jaksot alkavat ensi viikon perjantaina poikkeuksellisesti kello 22. Loppukauden ajan sarja nähdään perjantaisin kello 21.

MitNäYT? Mitali EM-kisojen

VIESTIANKKURILTA Pikajuoksijalahjakkuus Samuel Purola palaa tänä iltana lapsuutensa kisapaikalle Lintulan urheilukeskukseen. 18-vuotias EM-kisakävijä jättää tällä kertaa kilpailemisen nuoremmille pinkojille ja osallistuu tapahtumaan palkintojen jakajana. Lintulammen ja Karjasillan asukasyhdistysten sekä Höyhtyän suuralueen yh-

F24

teistyöryhmän järjestämät Lintulampikisat starttaavat kuudelta, ilmoittautuminen tuntia aiemmin. Lajeina ovat 0–2-vuotiaiden juoksu, 3–4-vuotiaiden juoksu, 5–6-vuotiaiden juoksu ja pallonheitto sekä 7–8-vuotiaiden juoksu ja pituushyppy. Kaikki osallistujat saavat mitalin.

Purola palaa Lintulammelle.

Hymyillen kohti syksyä! Kesän kuumimmat päivät alkavat olemaan takanapäin ja on aika nauttia satokauden herkuista pimenevissä syysilloissa. Nyt on oikea hetki tarkastuttaa hammasproteesit erikoishammasteknikolla ja saada nopealla aikataululla uudet- tai fiksatut hampaat vanhojen tilalle. Yksilöllinen ja kaunis hymy takaa hyvän startin pimenevään loppuvuoteen.

ampo, hampahia “Jo alkavi kultaisia, takoa sampo, hampahia kultaisia, kirjokannen kuultoisia, toisia, linnunmunan valkoisia.”linnunmunan valkoisia.” Soita ja varaa ilmainen tarkastus 08 375 128 tai

- Satavuotiaan Suomen mukaellen tehdään hyvää hymyä Oulussa. mukaellen tehdään hyvää hymyä Oulussa. jätäkansalliseeposta yhteydenottopyyntö www.hammassampo.fi

HAMMASSAMPO

H Y VÄ N H Y MY N T E K I J Ä V U O D E S TA 1 9 8 3

HAMMASLABORATORIO HAMMASSAMPO OY • Isokatu 32 B, 90100 Oulu • puh. (08) 375 128 • info@hammassampo.fi • www.hammassampo.fi

MMASSAMPO OY • Isokatu 32 B, 90100 Oulu • puh. (08) 375 128 • info@hammassampo.fi • www.hammassampo.fi

HA

H Y VÄ N


26

indiedays

Ta-daa!

||| Enemmän blogeista: indieplace.fi |||

Siirrä lompakko puhelimeesi.

Sienestäjän

Mac & Cheese

aako Ssyksy jo tulla?

O

n aika tyhjentää pakastin viime vuoden sienisadosta ja odotella uutta. Makaronin ja cheddarin joukkoon voi hyvin upottaa muitakin sieniä kuin tatteja makunsa mukaan. Tästä herkusta taisi tulla kertaheitolla yksi arkiruokasuosikkini!

K

eitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta hyvin. Paista sieniä kuivalla pannulla sen verran, että liika kosteus haihtuu.

L

ämmitä uuni 200 asteeseen. Valmista juustokastike sulattamalla teflonkasarissa voi ja sekoita joukkoon jauhot. Kypsennä koko ajan sekoitellen mutta ruskistamatta jauhoja. Sekoita joukkoon puolet maidosta hyvin vatkaten. Lisää loput maidosta ja keitä 5 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Varo, ettei kastike pala pohjaan. Sekoita joukkoon cheddarraaste. Sekoita pasta, sienet ja juustokastike keskenään, maista ja säädä maku.

K

aada voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle mozzarellaraaste ja paista 25–30 minuuttia, kunnes juusto saa kauniin värin. KULINAARI kulinaari.blogspot.com

• 0,5 l kuutioituja tattej a (sulatettu ja valutettu) • 400 g pienikokoista pas taa • 4 rkl voita • 7 dl maitoa • 4 rkl vehnäjauhoja • 1/8 tl cayenepippuria • 1/8 tl valkopippuria my llystä • hieman muskottipähk inää • 1 tl suolaa • 160 g cheddaria raaste ena • 2 dl mozzarellaraastet ta • kasviöljyä vuoan voitel uun

E

i saa jäädä liikaa kesään roikkumaan. Pitää osata nauttia jokaisesta vuodenajasta sellaisena, kuin se tulee, ja ottaa se vastaan. Jokaisessa kuukaudessa on oma tunnelmansa, joka pitää osata tunnustella ja fiilistellä. Rakastan alkusyksyssä sitä, että saa jo pienesti innostua pehmeistä villapaidoista. Saa silti vielä mennä pitkälle syksyyn mö-

killä uimaan ja alkaa kaivaa niitä pieniä, valkoisia kynttilöitä parvekkeelle. Illat muuttuvat hämärämmiksi ja aamut kauniin sumuisiksi. Kaikki on jotenkin tosi rauhallista ja seesteistä – tai ainakin fiilis on sellainen kiireestä huolimatta. Siispä alkusyksy saa jo alkaa hiipiä paikalle. Mutta niin, että se antaa totutella itseensä pikku hiljaa.

STAY FRESH m-stay-fresh.blogspot.fi

Sisustustärppejä messuilta K

esän ja syksyn taitekohdassa kaipaa sisustukseen jotakin uutta. Muutosten ei tarvitse olla isoja, mutta ne pitävät mielen virkeänä pimenevissä illoissa. Asuntomessuilla näkyi se, että sisustuksessa on edelleen vahvasti pinnalla erilaisten materiaalien, kuten puun, kiven, rottingin ja metallin, yhdistäminen. Tämä näkyy myös tekstiileissä. Sisustusta on helppo muut-

taa vaihtamalla tyynynpäällisiä, verhoja ja mattoja. Yhdistele villaa, samettia, pellavaa tai vaikka nahkaa. Toinen halpa konsti elävöittää sisustusta on vierailla mummolan vintillä tai kirppareilla. Käsintehdyt keraamiset astiat ovat kovassa huudossa. Uuden ja vanhan yhdistelmä on edelleen trendikästä. Pienen budjetin sisustusratkaisuihin taipuu myös uusien pien-

huonekalujen hankkiminen. Messuilla näkyi paljon erilaisia puu- ja rottinkikoreja sekä raheja. Muodoista pyöreä näyttää säilyttävänsä pintansa, joten pyöreä, samettinen rahi taitaa olla yksi syksyn hittihankinnoista. Pyöreitä muotoja näkyy niin ikään esimerkiksi peileissä ja maljakoissa. Sisustuksessa käytetään entistä rohkeammin värejä – isoillakin pinnoilla.

HANNAS HOME and-aplacetocallhome.blogspot.com

OULUN III HANSA APTEEKKI LIMINGANTULLIN PRISMA

TERVETULOA APTEEKIN TERVEYSPISTEELLE!

Sarjalipuilla säästät! Osta Finnkinon sarjalippuja itsellesi tai jaa vaikka kaverin kanssa.

finnkino.fi

Vieraile apteekin terveyspisteellä kätevästi apteekkikäynnin yhteydessä. Terveydenhoitajan vastaanotolle voit tulla kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa. Lisätietoa palveluistamme saat nettisivuiltamme tai suoraan apteekista.

ELOKUUN TARJOUS INBODYkehonkoostumusmittaus

AJANVARAUKSET numerosta 08 311 2019 tai osoitteesta

oulunhansaapteekki.fi

15€ (norm. 27€)

Myös nettiajanvaraus! Avoinna ma - pe 7:30-20 la 9-13 su 10-13

Ei huolta hampaista – apu on lähellä myös iltaisin ja viikonloppuisin

Pelkopotilaiden Kattava erikoisosaaminen; mm. Suuhygienistin hoito, vaihtoehtona oikomishoito, kirurgia, tapaturmien tekemä puhdistus myös nukutus hoito, vaativa juurihoito ja valkaisu

4 kpl

47€

8 kpl

79,60 €

Aaria

Hammaslääkäri

Hammaslääkäri

Attendo Aaria | Kirkkokatu 27 A (5. krs), Oulu p. 08 534 8100 | www.hammas-aaria.fi


VIIHDE & VAPAA-AIKA

VARAA PAIKK ASI PIAN: Paljakk a.fi

TILAUSAJOT 8–52 paikkaisilla busseilla

MIKKO KALLIOLA

Koulutus- ja virkistysreissut, luokkaretket, urheiluseurojen pelireissut...

JUKKA POIKA

PYYDÄ TARJOUS! puh. 0400 165 866 myynti@stpliikenne.fi

STPLIIKENNE.FI

RIKU RANTALA

Kohdista oikein-

MAINOS Toripolliisin kesäterassi Tulukaahan taas Oikeasti maukasta ruokaa, suomentaan meillekkin kylmiä kivaa seuraa. tätäjuomia uutta ja ruokalistaa, ku ei me oikeen Muistakaa talven juhliin ennakkovaraukset!

ljakassa a P i r i le i t n i Markkino .-16.9.2018 15

Tunnelmalliset pikkujoulut, oikeat ruuat & juomat ja rento palvelu... Puhelinnumerosta 08 333 013 tai info@toripolliisi.fi

SIPEN JA MAKEN SYKSYN PARITANSSIKURSSIEN STARTTI tangon askelin KE 22.8. klo 18–20 Avoimet ovet TANGON PERUSTEET OSAAVILLE! VAPPAA PÄÄSY! TERVETULOA! Oulunsuun Pirtti, Pirtintie 8

www.simasurkka.com

OULUN KANSAINVÄLISILLÄ HYVINKÄÄN KANSAINVÄLISILLÄ

SUURMARKKINOILLA TO–SU 23.–26.8. HYVINKÄÄN KANSAINVÄLISILLÄ en Hannu Kettun

NÄILNLÄ LÄ IL Ä LA IL O MARK ILLÄ NKÄIN TARJOUKSESSA SÄRKIKUKKO

8€/kpl 1 kg 13€/kpl 500 g

Niin kauan kuin tuotteita riittää. Ei jälleenmyyntiin. i-, VALIKOIMASSA MYÖS: ahven-, loh t. muikku-, liha- ja lanttukuko

Pöytävaraukset 08 333 013 tai info@toripolliisi.fi

Tervetuloa! Rantakatu 6. P. 08 333 013 www.toripolliisi.fi www.toripolliisi.fi Tanssitaitoa hankkimaan, kuntoa kohottamaan, kiloja karistamaan, musiikista nauttimaan, virtaa hakemaan...

Paritanssien alkeiskurssit joka sunnuntai ja maanantai

HANKI KESÄKSI TANSSITAITO!

Saatavana PS4 ja Xbox One koneille.

3790 €

Hallituskatu 31, Oulu, puh. 08 330 111, ma-pe 10-18, la 10-17 www.pelimies.fi

Kursseillamme opit tanssien alkeet ilon ja huumorin siivin!

www.forum24.fi Lähde yksin tai yhdessä hurmaaville

PARITANSSIKURSSEILLE

-vuo rinkelit 100 TERVETULOA!

Joka viikko uudet alkeis- ja jatkokurssit - voit OLEMME RANTAKADULLA KAUPPAHALLIN KOHDALLA. TERVETULOA! aloittaa milloin vain! Ei ennakkoilmoittautumista, JOENSUU TERVETULOA! ei sitoutumista. Edullinen kertamaksu.

KARJALAINEN KAUPPA

- TORIKAUPPAA NELJÄSSÄ SUKUPOLVESSA -

- TORIKAUPPAA NELJÄSSÄ SUKUPOLVESSA - TORIKAUPPAA NELJÄSSÄ SUKUPOLVESSA -

Rakastetut Dreamcastin klassikot tekevät paluun, kun alkuperäiset Shenmuepelit saapuvat nykyalustoille.

Se kotimainen pelikauppa!

n Meiltä myös Kotileipomo Riikose n at Riikose sin sult it, omo kel leip Syyskauden avaus su 26.8. klo 15-16:15 irin Koti vesmyös at,ltä Mei karjalanpiirak ja ilja van Walolla (Ketjutie 3, Oulu): akarin lispkat, . Pie vesirinkelit, sultsinat, ruskat ja vatkarj piira alan OT AID on om leip Tangon ja Fuskun perusteet an Om . T Viipurin voirink n AIDO an leipomo uskat jaomotis vatrelit ! illä ept res ella -vu Tule Viipurin rinkelit 100 ä!tutustumaan ILMAISELLE avajaistunnille! tisella reseptill

KARJALAINEN KAUPPA JOENSUU KARJALAINEN KAUPPA JOENSUU

SHENMUE I & II

Katso lisää: www.tanssiaalto.com Seuratanssiopetusta pilke silmäkulmassa jo vuodesta 1994! Tanssikoulu Jari Aaltonen • Walo, Ketjutie 3, Oulu • 040 557 0609

etunimi.sukunimi@forum24.fi toimitus@forum24.fi ilmoitus@forum24.fi Solistinkatu 4, 90140 Oulu. Puh. 0207 545 700, fax 0207 545 701. ISSN 1458-4042. Kiinteän verkon liittymästä 8,35 snt/puh+6,00 snt/min (alv. 24%) Matkaviestinverkon liittymästä 8,35 snt/puh+17,17snt/min (alv. 24%)

Jakelulevikki: n. 90 000 kpl Painopaikka: Kaleva Oy

Julkaisija FORUM24 OY Päätoimittaja, toimitusjohtaja Martti Turunen

JAKELUPALAUTTEET: jakelu@forum24.fi


n a l l i s n e s Jout

Tarjoukset voimassa vain K-Supermarket Joutsensillassa ti–ke 21–22.8.ellei toisin mainita

EURON PÄIVÄT!

SUPERHINTAAN!

FILEOINTI VELOITUKSETTA

Tuore

8

MERILOHI Norja n. 1–2 kg

99

LAATIKOT

1

350-400 g (2,50-2,85 kg)

00

lihamakaroni, lihaperunasose, salamisose ja maksalaatikko

Rajoitus: 3 rs/tal.

RS

SUPERHINTAAN!

ERÄ Pirkka

HOD DOG NAKKI

250 g (4,00 kg)

Hinta norm. 1,89 pkt Rajoitus: 2 pkt/tal.

1

00 PKT

SUPERHINTAAN! ERÄ Savilaakson

SOKERIMUNKKI

Yksittäin 0,39 kpl

1

00 KPL 4 KPL

VAIN TIISTAINA 21.8. Kariniemen

1

SUPERHINTAAN!

SUPERHINTAAN!

VADELMALAATIKKO

MUSTIKKALAATIKKO

MUSTAHERUKKALAATIKKO

24

8 x 200 g (15,56 kg) Suomi

KG

SUPERHINTAAN! Atria

SUPERHINTAAN!

Saarioinen

RIISIPIIRAKKA 6 kpl/240 g (4,16 kg)

Rajoitus: 3 pkt/tal.

1

00 PKT

00 PKT

TORTILLA

320 g (3,13 kg)

Rajoitus: 3 pkt/tal.

1

PKT

SUPERHINTAAN! Panda

LAKUPALAT 250 g (4,00 kg)

Hinta norm. 1,69 pss Rajoitus: 3 pss/tal.

1

00 PS

VAIN TIISTAINA 21.8.

Valio Oltermanni

Hinta norm. 2,89 pkt Rajoitus: 2 pkt/tal.

1

JOUTSENSILTA

PALVI- ja KEITTOKINKKU

150 g (6,67 kg)

Rajoitus: 3 pkt/tal.

Rajoitus: 3 pkt/tal.

VISPIPUURO

300 g (3,33 kg)

Rajoitus: 3 pkt/tal.

PKT

LTK

SUPERHINTAAN!

PKT

1

00 KPL

1

00 RS

MAALAISKANANMUNAT 10 kpl/580 g Kärsämäki

Rajoitus: 2 pkt/tal.

1

00

1

00

1

00

1

00

KENNO

SUPERHINTAAN! Pouttu

PEKONI

140 g (7,15 kg)

PKT

SUPERHINTAAN! VANILJA- ja KAHVIRINKELI 378 g (2,64 kg)

Hinta norm. 2,45 pss Rajoitus: 5 pss/tal.

PS

VAIN KESKIVIIKKONA 22.8. VAIN KESKIVIIKKONA 22.8. Becel voi&rypsiöljy

00

1

00

SUPERHINTAAN! Saarioinen

90

Mustolan

PIHVI- ja KANAHAMPURILAINEN 150 g (6,66 kg)

19

5 kg (3,98 kg) Suomi

LTK

SUPERHINTAAN! Saarioinen

00

90

SUPERHINTAAN! Pouttu

SUPERHINTAAN! Santa Maria Tex Mex soft

35

LTK

SUPERHINTAAN!

KANANPOJAN KERMAJUUSTO VAIN KESKIVIIKKONA250 25.4. NUGGETTI g (4,00 kg) 200 g (5,00 kg) Rajoitus: 3 pkt/talous

90

5 kg (7,18 kg) Suomi

1

RASVASEOSLEVITE 400 g (2,50 kg) Hinta norm. 2,65 rs Rajoitus: 3 rs/tal.

00 RS

HK

AITONAKKI

300 g (3,33 kg) Rajoitus: 3 pkt/tal.

Tavallista parempi ruokakauppa Paljetie 4, Oulu • p. 044 795 0920 toni.perala@k-supermarket.fi Palvelemme: ma–pe 7–21, la 8–20, su 10–20

PKT


Empaattinen selvänäkijä

Ennustaja

VENLA 0700 86880

KREETTA 0700 85866

Tiistai 21. elokuuta 2018

empaattinen ihmissuhdeasiantuntija

Erittäin kokenut kaukoparantaja

Kokenut ennustaja

ELVI MÄKI 0700 18555

ANNA 0700 18485

Unet, raha, rakkaus ja työ

Henkinen auttaja.

ENNUSTAJA SOILE 0700 84524 Lapsuudesta asti näkijäkykyjä, soita ja totea

ennustuspalvelu.com

Selvännäkijä

Selvännäkijä

MIRJA 0700 83384

LAURA 0700 84770 auttaa Sinua sydämellä ja monen vuoden kokemuksella

2,34 € MIN +PVM TELEFON TRE

RISTIKKO

KESÄRENKAAT ALLE ASENNETTUNA

HUOLITELTUJA valtaakin

GOODYEARIN VALMISTAMA, HILJAINEN Myös muita 225/45R17 91Y Intensa UHP 2, C A 66dB 365€ kokoja ja 225/50R17 98Y XL Intensa UHP 2, C A 67dB 465€ merkkejä! Tarjouspyynnöt: myynti@raahenrengasjalaite.fi

i am siirtom u lainen

huonekalujätti

TIEHYT

www.raahenrengasjalaite.fi RASKAAT RENKAAT 044-5565 021

HIUSTEN LEIKKAUS JA VÄRIPESU

hyvin pitkä

Josif

Jaana

39 €

Ajanvaraus netissä 24/7 www.salonlaser.fi

H I U S T E S I J A I H O S I PA R H A A K S I

SALON LASER

TAKUULLA

PIDETsumui-TYJÄ nen

08 381 171 | 050 561 1296 Kedonperäntie 70 Liminka

www.salonlaser.fi • Kirkkokatu 29 A • Puh. 08 377 064

SÄHKÖTYÖTÄ u landen m o- Re pytinZaptek vauvan kejä

vaatetus

ALKEISTUNNEILLA ON PAIKKOJA

TUUMORI

Lapsille: ma klo 17–18, ti klo 17–18 ja su klo 15–16. Alaikäraja on 7 vuotta. Aikuisille: ke klo 20–21 ja to klo 19–20. Maksu 260 €/ 10x kortti tai 29 €/ kerta.

ti

ainainen riemu

IO MOIAIT TE

oli iso järvi

Japanin saari

muistio lyhyesti

on pantomiimi

LAIHOJA

-

+

HETI Ag Cl

TAKAISIN TÖIHIN!

Ah

Wa kulrtrine Tuuk

Ratsastuskentäntie 4, 90540 Oulu

P. 040 511 9980 (puhelinaika arkisin klo 10–11.30)

9 3 2 5 1 3

6

I johtavat PS A veisua L sovittu homma koris ka

2

-1.

Aaltokankaan Ratsutallit Oy

4 3 1 7 3 6 9 2 6 6 7 8

8 3 7 5 3 8 5 1 7

Vaikeusaste:

yllättäväkäänteinen sävellys huvittava juttu SITOO

8

Lisätietoja www.aaltokankaanratsutallit.fi

6

SUDOKU

RISTIKON 14.8. RATKAISU (c) Arto Inkala www.aisudoku.com

3 1 6

7 3 9 2 6 6 7 8 8 3

2 7 5 3 8 5 1 7

Vaikeusaste:

6 V O I T O N R I E M J U

9 3 2 5 1 3

6

(c) Arto Inkala www.aisudoku.com

4

E N N E U U R N A T

T E N N I S T O S S U T

R T E I I O I N R A I O T O N D M E T U R O T T A S O A T O N A A

A L L E

T K E N N U I T A A T I A V A T N P E R I A N I T A E T U T A S S N R T A I O R I S A P L O N I S I A T K O I T T A K A T A R I S T E H T O L A E I M U K A L L O I T E I

T A A N T U M U S A L L A S

SUDOKUN 14.8. RATKAISU

2 7 3 1 8 6 4 9 5

4 1 8 9 3 5 6 7 2

5 6 9 4 7 2 3 8 1

9 5 2 7 1 4 8 6 3

1 3 7 6 5 8 2 4 9

8 4 6 3 2 9 5 1 7

3 9 5 8 6 1 7 2 4

6 2 4 5 9 7 1 3 8

7 8 1 2 4 3 9 5 6

O H I M O O T I L I A R V L E U O S T O L

T A S A R A H A A P A T I A

T U K A A N I V A A L E T A

E D U S

L A R S S N O E N N Ä R T I K O K L U A R T I

S U T I A S O F I A E T A T

IHONPUHDISTUS

varaa aikaa 60 min

59€

IHOTERAPIAKESKUS

SALON LASER

www.salonlaser.fi • Kirkkokatu 29 A • Puh. 08 377 064


30

KIRKKO LÄHELLÄSI

www.forum24.fi

SANNA KROOK

Arkena ja pyhänä Pauli Niemelä

Pop ja virret sulautuvat yhteen

P

Kiimingin kirkkoherra

Sinusta tulisi hyvä päättäjä!

N

yt on aika löytää ehdokkaita seurakuntavaaleihin, jotka pidetään 18. marraskuuta. Ehdokkaita voi asettaa valitsijayhdistys, jonka on perustanut vähintään kymmenen äänioikeutettua, eli viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävää seurakunnan jäsentä. Millaisia päättäjiä seurakuntiin tarvitaan? Luottamustehtävä on periaatteessa hyvin helppo. Ensimmäiseksi voi luottaa siihen, että viranhaltijat valmistelevat asiat virkavastuulla. Asiat tulevat siis valmisteltuina päätettäväksi. Mutta luottamushenkilö voi tuoda esille oman ja seurakuntalaisten näkemyksen asioihin. Hän voi esittää kokonaan uuden lähestymistavan tai rikastuttaa esitystä tarkennuksin tai lisäyksin. Päätöksentekoa edeltävä keskustelu avaa usein uusia näkökulmia. Tämä rakentaa päätöksenteossa seurakuntaa ja sen toimintaa. Nyt tarvitaan ehdokkaita, jotka ovat kiinnostuneita seurakunnan elämästä ja toiminnasta. Luottamushenkilön oma osallistuminen seurakunnan jumalanpalvelukseen ja muuhun toimintaan antaa ideoita ja näkökulmaa tehtävään. Päätöksenteko on periaatteessa hyvin samantyyppistä kuin missä tahansa yhteisössä ja järjestössä. Olennaista on muistaa seurakunnan olemus ja tehtävä. Kirkon perustehtävä on julistaa evankeliumia, joka synnyttää uskoa, toivoa ja rakkautta. On siis kysyttävä yhdessä, mikä edistää tätä kirkon perustehtävää? Kirkon päätöksenteko poikkeaa kunnan ja valtion vastaavista elimistä myös siinä, että sen kaikilla tasoilla kirkon virka on edustettuna. Siksi muun muassa seurakuntaneuvostoissa on kirkkoherra puheenjohtajana. Luottamushenkilöt ja virkaa edustavat etsivät yhdessä seurakunnan parasta. Nyt voisi olla sinun vuorosi tehtävään!

op-musiikkia ja virsiä voi laulaa saumattomasti lomittain, jos laulujen teema on yhteinen. Oulun seurakuntien KappeLive-konserttisarjan avaa akustista laulua esittävä Histan Veisaajat, jonka ohjelmistossa vuosisatojen takaiset virret ja 2000-luvun pop-musiikki lyövät ennakkoluulottomasti kättä. Kappaleiden aihe, sanat ja sovitus ratkaisevat sen, millainen kokonaisuudesta tulee, toteaa yhtyeen keulahahmo Tuomas Meurman. ”Haluamme tehdä virsimusiikkia rohkeasti ja kokeilevasti ja laulaa erilaisia sovituksia virsistä ja popkappaleista. Kun käsittelemme samaa aihetta eri aikakausina syntyneen musiikin kautta, syntyy ajaton fiilis”, hän miettii. Oulussa konsertin teemana on kuolema. Illan aikana kuullaan niin PMMP:n tunnetuksi tekemä Lautturi kuin ensimmäisen kerran vuoden 1701 virsikirjassa mukana ollut Sen suven suloisuutta. Konsertin kappaleissa kuolemaa katsotaan silmästä silmään. ”Lauluissa tiedostetaan elämän rajallisuus. Kuolema on toisaalta pelottava ja

MATTI RAIVIO

Virsiä ja pop-musiikkia yhdistävä Histan Veisaajat esiintyy Pyhän Luukkaan kappelissa 1. syyskuuta kello 19.

salattu, toisaalta siihen suhtaudutaan luottavaisesti. Kuolema tekee tämänhetkisestä elämästä merkityksellistä. Virsissä on kuitenkin läsnä toivo iänkaikkisesta elämästä.” Kuolemasta-konserttikokonaisuudessa laulua höystetään aika ajoin soittimilla. Ääneen pääsevät kontrabasso, kantele ja oululaislähtöi-

sen Pauliina Kauppilan soittamat lyömäsoittimet. Oulun seurakuntien KappeLive-konserttisarja on jo kymmenen vuoden ajan rikkonut ennakkoluulottomasti musiikillisia tyylirajoja. Suunnittelussa mukana oleva kappalainen Päivi Jussila toteaa, ettei kirkkoon sopimatonta tyyliä ole. ”Ainoastaan raskasta me-

tallimusiikkia ja räppiä emme ole voineet tarjota, mutta sekin johtuu vain esiintymispaikkana toimivan Pyhän Luukkaan kappelin akustiikasta.” KappeLiven alkavalla kaudella luvassa on ainakin keskiaikaista liturgista laulua ja kansanveisuuta. Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy.

www.oulunseurakunnat.fi

AUTOMAALAAMO J. J. LEHTONEN

PALVELUFORUM

AUTOMAALAUS JA PELTITYÖT myös vakuutusyhtiön työt Hakamaan teollisuusalue Vääräojantie 17, Kempele

www.automaalaamolehtonen.fi

0400–920 979

EDULLINEN MINIKAIVURIN VUOKRAUS

Työmaalle toimitettuna ja tankattuna Meiltä myös • pienkuormaajat AVANT ja KRAMER • tärylätkät • koneenkuljetuskärryt

Ilmoittaudu 3.–9.9.

2019

Rippikoulu

NY T MYÖS REMONT TIPALVELUT!

WWW.KAIVUUOULU.FI Karhunkedon Konepalvelut

044 3488 646 | AVANT & MINIKAIVURI VUOKRAPÄIVYSTYS | jukka.tikkanen@kaivuuoulu.fi

ELÄMÄÄ VARTEN

Rippikoulu on seikkailu, jonka voit kokea vain kerran elämässä. Se on mahdollisuus pysähtyä pohtimaan ja ihmettelemään elämään ja kasvamiseen liittyviä asioita – uskoa, toivoa, rakkautta, omaa identiteettiä. Riparimuistot elävät pitkään. Tule sinäkin hankkimaan omasi! Jos olet syntynyt vuonna 2004 ja oululainen, ilmoittaudu rippikouluun 3.9. klo 9 – 9.9. klo 21 www.oulunseurakunnat.fi/rippikoulu.

• Sähköasennukset, suunnittelu ja tarvikkeet • Antenni- ja teleasennukset • Lämpökuvaukset Norraindustrivägen 1, 95334 Haparanda

CAPRI-SUN PILLIPUSSIMEHUT

2,19

pakkaus

Sis. 10 x 20 cl pillimehupussia Kolme makua: Kesän marjat, Appelsiini ja Multivita Runsaat valikoimat mm. limsoja, energiajuomia, mehuja, tölkkien ja muovipullojen palautus

PIDENNETYT AUKIOLOT AV. SUOMEN AIKAA MA-PE 9–20, LA 9–19, SU 10 –19

Uudisrakennuksiin ja energiakorjauksiin

PAROCIN PUHALLUSVILLA Vuorenvarma lämpöeriste Parocin valtuuttama urakoitsija koko Pohjois-Suomen alueella

LAPIN PUHALLUSVILLA KY puh. 0400 391 321

OULU – KEMI – ROVANIEMI lapinpuhallusvillaky@co.inet.fi | www.lapinpuhallusvilla.fi

2016

SÄHKÖ-VAITTINEN OY

PARAS LUOTTOLUOKKA 12/2002

Hakatie 14, 90440 Kempele P. 010 292 1730 posti@sahkovaittinen.fi

Kiinteä verkko 8,28 snt/puhelu + 5,95 snt/min ja matkapuhelin 5,95 snt/puhelu + 17,04 snt/min

KOLARIKORJAUKSET MAALAUKSET RUOSTEVAURIOKORJAUKSET Myös vakuutusyhtiöiden työt/vahinkotarkastukset. Tarjusojantie 23, 90440 KEMPELE klo 8–17 Puh. 0400 571 760


31

KAUPUNKI LÄHELLÄSI

Tiistai 21. elokuuta 2018

PERHEILMOITUKSET

TOIMINTAFORUM

OULUN NUORET KOTKAT PIIRIJÄRJESTÖ RY

LASTENJUHLAT 25.8.2018 Hollihaan puisto. Kaikille avoin ja maksuton tapahtuma on avoinna klo 12–15. Tervetuloa!

HYVÄN MIELEN TALO RY

Toni Konfirmaatio 1.7.2018 Kiittäen! STUDIO P.S.V.

STUDIO P.S.V.

Omaisen ABC -kurssi Kiimingissä Kurssi on tarkoitettu omaisille, joille läheisen mielenterveyden ongelmat tai sairaus ovat uusi asia sekä jo pidempään sairastaneiden omaisille, jotka tarvitsevat tietoa, tukea ja mahdollisuuden keskustella muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Koulutus koostuu kolmesta teemallisesta tapaamisesta, joista jokaisessa on omaisen asemaan ja elämään liittyvä aihe. Aika: tiistaisin 18.9., 25.9. ja 2.10. klo 17-20. Paikka: Jäälin kappeli, Rivitie 9, 90940 Jääli. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: 7.9.2018 mennessä, p. 041 540 2354/ Piia, piia. saraspaa@hyvanmielentalo. Ennen kurssia olet myös tervetullut Omaisten infoiltaan 21.8. klo 17.30-19.00 Jäälin kappeliin. Infoillan aiheena on Hyvinvointia huolen sijaan. Illan aikana kerrotaan myös Hyvän mielen talon omaistoiminnasta sekä omaisten ABC-kurssista. Infoiltaan ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua. Tilaisuus on maksuton, kahvitarjoilu.

Salmenrannassa. Kuoro esiintyy ja laulattaa. Juomme kahvia ja paistetaan makkaraan sekä leikkimielisiä kilpailuja. Syksyn toiminta alkaa viikolla 36 eli 3.9. Samalla viikolla kaikki kerhot aloittavat toimintansa aikataululun mukaisesti. Käsityökerho ei kokoonnu toimintakaudella 2018-2019. Teatteri: Näköala sillalta la 6.10. klo 13.00. Lipun hinta 29e. Sitovat ilmoittautumiset Raija puh 0400 988 024. Muistathan maksaa heti Topi Mikkolan ja Seniorisopan liput yhdistyksen tilille FI41 4600 0010 8799 85.

IKÄIHMISTEN OLOHUONEET

Keskusta: Nummikatu 24 Avoinna ke, pe–su klo 16–19.30 Ke 22.8. Tuolijumppa ja kännykkäapu, Pe 24.8. Elokuvailta, La 25.8. Kirppispäivä, varaa ilmainen myyntipöytä ke 22.8. mennessä. Su 26.8. Kävelyretki markkinoille (omatoimisille) Päivällinen la ja su klo 17–17.45 4,5e Tuira: Kangastie 1 Avoinna to, la–su klo 16–19.30 To 23.8. Leivotaan yhdessä, La 25.8. Musiikkivisa, Su 26.8. Aivojumppa La ja su iltapala klo 17, 1–3e Lisätietoja: www.ikaihmistenolohuone.elakkeensaajat.fi

OULUN JULKISEN ALAN ELÄKELÄISET RY.

OULUN ELÄKKEENSAAJAT RY

www.oulu.elakkeensaajat.fi. Kesän viimeinen tilaisuus ke 22.8. klo 10.00–14.00 Villa

www.ojae.yhdistysavain.fi Pärnun matkalle lähdetään 25.8.2018 linja-autoasemalta tilausmatkalaiturilta klo 05.00

Työtä tarjolla!

OLE MUKANA Soita ja varaa ilmoituspaikkasi 044 7995 900 Iida Leinonen Oulun lyseon lukio STUDIO P.S.V.

24

TIISTAI JA TORSTAI

OULUN HELLUNTAILÄHETYS RY

KIRPPUTORI LÄHIS KAIKKI ASTIAT JA KORISTE-ESINEET -50%. Otamme vastaan puhtaita ja ehjiä huonekaluja, vaatteita, kenkiä, astioita ym. MA-PE klo 1017 p. 045-1126469 Uusikatu 78, pihapiiri. TOPPILA-CENTER KIRPPUTORI Tule tekemään hyviä löytöjä, ja katsomaan vaihtuvat tarjoukset!EDULLISIA ASTIOITA, HUONEKALUJA JNE. Otamme vastaan puhtaita ja ehjiä huonekaluja, vaatteita, kenkiä, astioita ym. TI-PE klo 10-17 ja LA 10-14. Paakakatu 2. p. 043 211 3777 TOPPILA MAJAKKA Ma klo 16.00 Majakkakahvio Ti klo 18.00 Naisten yhteiskristillinen rukouspiiri. Soppatykki alkaa 1.9. (TC: tiloissa) Toppilan tyttökerho alkaa 4.9. (TC:n tiloissa) Paakakatu 3. TYÖPAJA CYKKELI Laaja valikoima huollettuja pyöriä, tule tutustumaan! Meiltä myös huoltotyöt. MA-PE klo 9-17 ja LA suljettu, jolloin asiointi ToppilaCenterissä. Paakakatu 2, p. 040 072 2600. Tervetuloa tekemään löytöjä ja tutustumaan eri toimipisteisiimme!

SY YSALE!

Osa/kokoaikatyötä

Kuukausipalkka + bonukset

OULUN HENKINEN KEHITYS RY

Kristallisali, Hintantie 11 To 23.8. klo 18.00-19.30. Keskusteluja henkisyyteen liittyvistä aiheista, kokemuksista, kysymyksistä. Kahvitarjoilu. Vapaaehtoinen 2e. Su 26.8. klo 14.00-14.45. Kirjasto avoinna. Su 26.8. klo 15.00-16.00 Henkiparannustilaisuus, kaikille avoin, maksuton. Saavu paikalle ennen tilaisuuden alkua. Lisätietoja: www.henkinenkehitys.fi, oulunhenkinenkehitys@suomi24.fi ja gsm 044 252 2175.

OULUN ELÄKELÄISET RY.

www.oulunelakelaiset.com. Tanssit sunnuntaisin ja torstaisin Vaaskiventie 25 Hietasaari klo 13. Paronit takaa tahdit. Oviarpa 8e pannarikahvi 2e. Tervetuloa. Käsityökerho Vaaskelassa joka keskiviikko klo 9–14.00. Käsityökerhon tuotteita myytävänä Vaaskelan kahviossa. Keskiviikkoisin myös karaokea.

Näin ilmoitat ToimintaForumissa Lähetä ilmoitustekstisi osoitteella toimintaforum@forum24.fi julkaisupäivää edeltävänä arkipäivänä klo 10 mennessä. Ilmoituksen hinta 11,50 e (sis. ALV) / 10 riviä.

Havut -15% Marjapensaat -25% Perennat jopa -75%

Sopii opiskelijoille/eläkeläisille!

www.

JATKA KESÄÄ!

Lennä lomalle Oulusta 12.9. Rodos alk. 315 €

OTP:bussilla! 03.09. klo 9.30 Kaisat ja Kustit kuoron harjoitukset Aleksinkulman Pohjansalissa. 05.09. klo 10-12 keskiviikkokerho Aleksinkulman Juhlasalissa. TERVETULOA niin entiset ja uudet jäsenet.

3.10. Rodos alk. 425 €

14.9. Kreeta alk. 345 € 21.9. Kreeta alk. 325 € 19.9. Kroatia alk. 415 € 26.9. Kroatia alk. 393 €

.fi

Hyvinvointipalveluiden avustukset lahjoitusrahastosta haettavina HYVINVOINTIPALVELUT Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut myöntää avustuksia kaupungin omien sekä ostopalveluna tuotettujen sosiaali- ja terveyspalveluiden yksiköiden toimintaan, jotka edistävät asiakkaiden ja potilaiden viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Avustusta myönnetään testamenttien ja lahjoitusten antajien tahdon mukaisesti esimerkiksi asiakkaiden loma- ja virkistystoimintaan, vapaaehtoistoiminnan tukemiseen sekä asiakkaiden harrastustoimintaan. Tutustu tarkemmin lahjoitusrahaston hakuohjeisiin: www.ouka.fi/oulu/sosiaali-ja-terveyspalvelut/ lahjoitusrahasto

LISÄÄ LÄHTÖJÄ OULUSTA & VARAUKSET: apollomatkat.fi | Puh.09 6154 7400

Saat hakemuslomakkeita myös osoitteesta: Oulu10, Torikatu 10 sekä muista Oulu10-palvelupisteistä. Jätä hakemus viimeistään pe 31.8.2018 klo 16 mennessä kirjaamo@ouka.fi tai postitse: Hyvinvointipalvelut / Kirjaamo / PL 27/90015 Oulun kaupunki. Laita sähköpostiin otsikko tai kirjekuoreen tunnus LAHJOITUSRAHASTOHAKEMUS.

www.ouka.fi


32

FORUM24

www.forum24.fi

Profile for Forum24

Forum24 21.8.2018  

Forum24 21.8.2018

Forum24 21.8.2018  

Forum24 21.8.2018

Profile for forum24
Advertisement