Page 1

Oulun seudun kaupunkilehti – 18. vuosikerta – n:o 38 – Tiistai 15. toukokuuta 2018

www.forum24.fi POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO / RIINA KOHONEN

Tutut korut Toppilasta Sivu 13

Kemintien nimi historiaan Sivu 4

Kuin silloin ennen Sivu 19

uudistimme puutarhakoneosaston entistäkin laajempi valikoima koneita kaikkiin pihahommiin

KESÄKAUDEN AVAJAISET PE 18.5. asiantuntevan myyjän avulla löydät tarpeisiisi sopivat puutarhakoneet AVAJAISISSA MYÖS MÖNKIJÄKOEAJO www.monkijakuume.com

OULUN KONEKAUPPA OY Tapsitie 5, Oulu p. 044 7997 600 ma-pe 9-18, la 9-15


2

FORUM24

www.forum24.fi


3

UUTISET & TAUSTAT

Tiistai 15. toukokuuta 2018

Uusin keinoin töihin Työnantajille ja työttömille nuorille tukea

Vainaja löytyi merestä ARKISTO

OULU

Sanna Häyrynen

Oulu Taskilan kaupunginosan edustalta löytyi merestä sunnuntaina vainaja. Kyseessä on todennäköisesti 28.2. kadonnut hieman alle 70-vuotias oululaisnainen. Varmistus henkilöllisyydestä tehdään oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen yhteydessä. Asiassa ei epäillä rikosta.

sanna.hayrynen@forum24.fi

Oulun nuorisotyöttömyyteen etsitään kiivaasti ratkaisuja. Vanhat keinot eivät tepsi nykytilanteeseen. – Tällä hetkellä on meneillään useita työllistymistä edistäviä kehittämistoimia, sanoo Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Maire Mäki. Hänen mukaansa nuorten ohjaamisessa tärkeää on, että tunnistetaan kunkin yksilöllinen tilanne. – Virkamiesmäisen lähestymistavan sijasta painotetaan valmentavaa ja kantaaottavaa otetta. Nuorten työllistymisen esteistä on saatu syvempi ymmärrys niin sanotussa Vaikuttavuuskehittämössä.

Oulu kerää näkemyksiä kampus­ alueesta

Alle 35-vuotiaiden työttömyyden nujertaminen edellyttää työnan­ tajien tarpeiden ja työtä etsivien nuorten lähtökohtien tuntemista. Maakuntauudistuksen myötä työllistämispalveluita kehitetään, sa­ noo Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Maire Mäki.

Työttömyys puolitettava Sitran järjestämään Vaikuttavuuskehittämöön osallistuivat Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, ELY-keskus, Kela, BusinessOulu ja työllisyyspalveluita tuottavia yrityksiä. Kehittämö päättyi helmikuussa. – Kehittämössä tunnistettiin työttömyyden juurisyitä ja ideoitiin uusia työllistämisen palveluita, Mäki sanoo. Hän lisää, että yksinkertaisimmillaan nuorten työttömyyteen vaikuttaa sopivi-

Työttömyys PohjoisPohjanmaalla n Oulussa oli maaliskuun lopussa

2 132 alle 25-vuotiasta työtöntä. n Pohjois-Pohjanmaalla oli 3 300 alle 25-vuotiasta työtöntä. n Kaikkiaan työttömiä oli maakunnassa 21 000. n Pitkäaikaistyöttömiä eli vuoden työttömänä olleita oli 6 300.

en työpaikkojen vähyys. – TE-palveluja tulee kehittää yksilöllisyyden suuntaan. Nuorten osaamisen puutteet ja palveluprosessien katkeamiset vaativat kehittämistä. Tavoitteeksi asetettiin, että yli kuusi kuukautta työttöminä olleiden alle 35-vuotiaden määrä puolittuisi vuoteen 2022 mennessä.

Työllistäminen työllistää Työllistäminen vaatii uusia

toimintatapoja myös työnantajilta. – Työnantajat tarvitsevat tukea perehdytykseen ja neuvontaa palveluista, kuten palkkatuesta, Mäki huomauttaa. Hän väläyttää, että nuorella voisi olla työsuhteen alkumetreillä ”kanssakulkija”. – Ratkaisematta on, miten tällainen toteutettaisiin. TE-toimiston työntekijöistä ei tällä hetkellä löydy riittävästi resursseja. TE-toimiston asiantuntijat

tekevät kuitenkin työnantajakäyntejä, joissa pyritään madaltamaan palkkaamisen kynnystä. Työllisyyspalveluiden järjestämiseen ja maakuntauudistukseen liittyviä kasvupalvelupilotteja suunnitellaan parhaillaan. Ne on tarkoitus saada liikkeelle syksyllä. – Alueemme pyrkii myös osaksi valtakunnallista työja elinkeinoministeriön työllisyyshanketta, Maire Mäki sanoo.

Oulu Oulun kaupunki on käynnistänyt kaavarunkotyön, jonka tavoitteena on muodostaa visio Linnanmaan kampusalueen tulevaisuudesta. Kaavarunkoalue on 330 hehtaaria ja muodostuu Kuivasjärven, Pohjantien, Syyni­maan asuinalueen pohjoisosan ja Kaijonlahdentien väliin. Kaavarungon on tavoitteena valmistua 2019. Osana kaavarunkotyötä oululaisilla on mahdollisuus kertoa näkemyksensä Linnanmaa-Kaijonharjusta.

Kesäyliopisto kutsuu nuoria Oulu Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto järjestää 7–16-vuotiaille monipuolista tekemistä kesäloman alkuun. Uutuutena järjestetään Yrityskylä Kesäkylän kanssa kaksi kaupunkiseikkailua. Työpajat järjestetään pääasiassa Oulun keskustassa ja lähiympäristössä.

S´CURE ja S´CURE DLX KOVAT MATKALAUKUT

-20

SOUNDBOX KOVAT MATKALAUKUT

%

-30

BEST IN TEST

%

KESTOSUOSIKKI KESÄN 2018 UUTUUSVÄREISSÄ!

• 3 v takuu • laajeneva malli • 4-paripyörällä • 100% polypropyleeni

KESTOSUOSIKKI KESÄN 2018 UUTUUSVÄREISSÄ!

• 3 salpalukolla • 5 v. takuu • 4 paripyörällä • 100% polypropyleeni

Kaiken maailman laukut ja käsineet

LAUKKUMAAILMA Oulu, Kirkkokatu 20. Pukinetalo Halosta vastapäätä. Avoinna ma-pe 10–18, la 10–16


4

UUTISET & TAUSTAT

Tabletti­ tohtorilla startti Oulu Oulun pääkirjastossa aloitti maanantaina vastaanottonsa tablettitohtori, joka auttaa kirjaston asiakkaita tablettitietokoneiden käytössä. Tablettitohtorin neuvontapalvelu toteutuu avoimessa opetustilanteessa kirjaston tiloissa. Tablettitohtori opastaa asiakkaita henkilökohtaisesti käyttämään kirjaston lainattavia Hublet-tabletteja. Myös asiakkaan omista laitteista voi kysyä, ja tablettitohtori auttaa mahdollisuuksien mukaan.

Paremmat valmiudet työelämään

Oulu Oamkissa alkaa jälleen syksyllä valmentava koulutus maahanmuuttajille. Tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien valmiuksia ammattikorkeakouluja yliopisto-opintoihin sekä edesauttaa työllistymismahdollisuuksia. Ensimmäinen valmentava koulutus maahanmuuttajille järjestettiin viime syksynä.

Järjestöpiste potilaan tukena Oulu Järjestöpiste Kaiku Oulun yliopistollisessa sairaalassa täyttää tänä keväänä kaksi vuotta. Järjestöpiste avattiin OYS:n B1-aulaan. Tänä keväänä piste muutti OYS:n Avohoitotalon aulaan.

www.forum24.fi

Kemintielle uusi nimi Paikka­ sidonnaisuus puoltaa Alppilan­ bulevardia

KARI UTOSLAHTI

OULU

Kari Utoslahti

kari.utoslahti@forum24.fi

Oulun Alppilan, Välivainion ja Koskelan kaupunginosien alueelle on vireillä kaavarunko ja Välivainiolle asemakaavanmuutos. Kaavarunko on tarkoitus viedä yhdyskuntalautakuntaan hyväksyttäväksi touko-kesäkuussa. Kaavarunkoalueella sijaitsee yleinen tie Kemintie, joka nykyisin erottaa Alppilaa ja Välivainiota. Jatkossa bulevardista muodostuu yhdistyvän alueen uusi ydin. Kemintien uudeksi nimeksi esitetään Alppilanbulevardia.

Esillä jaoksessa Kaavarunkoa ja siihen liittyvää muuta hankekokonaisuutta on tähän saakka kutsuttu Kemintien bulevardiksi alueen pääväylän nykyisen nimen mukaisesti. Oulun yhdyskuntajaoksessa on torstaina käsittelyssä esitys, jossa ehdotetaan Kemintie-nimestä luopumista. Jatkossa uusi nimi olisi Alppilanbulevardi. Bulevardi kadun nimen päätteenä vastaa paremmin uudenlaista kaupunkiympäristöä, jota ollaan suunnittelemassa. Alppila on luonteeltaan leimallisesti kerrostalovaltainen alue, kun taas Välivainio on leimallisesti pien-

osta 2 1 maksa

Nykyinen nimistö n Alppilan tämänhetkinen nimistö on peruja jatkosodan aikaisesta

saksalaisjoukkojen tukikohdasta: Alppila, Alppitie, Alppimaja, Tirolintie, Patteritie ja Patteripuisto. n Jälleenrakennuskauden rakennusvaiheesta kertovat nimet Kaarnatie, Toivontie ja Varsitie. n Muistumia betonitehtaasta ovat Betonimiehenkatu, Rajakaltionkatu ja Muottikatu. n Välivainion nimistö liittyy pääasiassa vanhoihin maatalousvälineisiin: Haravatie, Sirppitie ja Varstatie. n Eläimistöön liittyviä nimiä ovat Kontiotie, Oravitie ja Revonkuja.

talovaltainen. Uusi kerrostalokorttelisto on luonteeltaan selkeästi enemmän alppilamaista kuin välivainiomaista.

Välivainion pientaloalueen ja uusien kortteleiden väliin jää myös puistovyöhyke Eino Leinon puistosta, joka selkeästi erottaa eri-

Aloita kesä kielikurssilla!

IVÄT

TUPLAPÄ

Tervetuloa Silmälääkärille! TOISET LASIT PLANA

TU + BONUS

Nyt koko kehysvalikoimasta

KAUPAN • Inkeri PÄÄLLE Isola • Marko Kervinen • Jussi Toivanen

POHJOLAN SILMÄASEMA, Isokatu 43. Puh. 08-37 39 27 • Rauni Siik • Tapani Palosaari SILMÄASEMA PUISTOLA, OPTIK Isokatu 16. ON N ETUSI JOPA € 4360TARKÄAÖSNT-US Puh.733 08-554 PANTONE 1797

0

€ AJANVARAUS silmälääkärille tai AJANVARAUS silmälääkärille optikolle: 010 190 200 (mpm/pvm) tai optikolle 010 190 200 (mpm/pvm)

VARAA AIKA NETISSÄ www.silmäasema.fi

PIEKSÄMÄKI Myllykatu 14, 020 712 2280* VARKAUS Kauppakatu 18, 020 760 8730*

*Puhelun hinta lankapuhelimesta 8,35 snt/puh + 6 snt/min tai matkapuhelimesta 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min

optikko | silmälääkäri | silmäsairaala Normaalihintaisten silmälasien ostajalle toiset silmälasit tai aurinkolasit voimakkuuksilla kaupan päälle, tarjoamme edullisemman. Voit valita kehykset koko valikoimasta, linssit ja aurinkolasit erityismallistosta. Etu koskee uusia tilauksia eikä siihen voi yhdistää muita alennuksia. Valikoima vaihtelee myymälöittäin. Optikon tekemä näöntarkastus kaupan päälle silmälasien ostajalle (norm. 35 €), ei koske piilolinssinäöntarkastusta. S-Etukortilla Bonus tuplana, jopa 10 % syyskuussa maksetuista ostoksista. Etu voimassa 1.–30.9.2015.

optikko l silmälääkäri l silmäsairaala

SERUM ARKKITEHDIT OY

Eläkeläisille toukokuussa: Englanti käyttöön 22.5., 24.–25.5. Englannin alkeiskurssi 29.–31.5. d

Kaikenikäisille kesäkuussa: Matkailuespanjaa 5.–7.6. Englanti käyttöön 12.–14.6. Pidetään englannintaitoa yllä 18.–20.6. Lisätietoja: www.sointukaannos.fi p. 044 3255 470 suvi@sointukaannos.fi

Havainnekuva avaa näkymän suunnitellulle bulevardille.

mittakaavaiset alueet toisistaan. Alppilaan viittaava nimi on vahvasti paikkasidonnainen – sen sijainti on helposti paikannettavissa.

Muitakin bulevardeja Esityksen mukaan samalla paikkasidonnaisella logiikalla voidaan jatkossa

nimetä myös Alppilanbulevardilta Pohjantien pohjoispuolelle jatkuva muu bulevardisoitava liikenneympäristö nykyisellä Alakyläntiellä. Paikkasidonnaisia nimivaihtoehtoja näille pohjoisemmille osuuksille voisivat olla esimerkiksi Iskonbulevardi ja Linnanmaanbulevardi.


Tarvetta tuhansille teknologiaosaajille Oulu Oulun kauppakamari on vetovastuussa selvityksessä, jossa kartoitetaan alueen yritysten ict-osaajatarpeita vuosille 2018–2022. – Tavoitteena on muun muassa selvittää, miten koulutus ja työvoimantarve kohtaavat. Viime joulukuussa alkanut hanke päättyy toukokuun lopussa ja sen loppuraportti julkistetaan kesäkuussa. Jo tässä vaiheessa voidaan julkistaa alustavia tuloksia, sanoo Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari P. Tuovinen. Tehdyn kyselyn mukaan Oulun seudulla rekrytoitiin viime vuonna noin 1 100 työntekijää ict-alalle. Kuluvana vuonna määrän arvioidaan olevan sama.Yritysten näkemysten pohjalta vuosien 2019–2020 kuluessa Oulun seudulla tehdään arviolta yhteensä noin 1 800 rekrytointia. Tarve vastaa noin 12 prosenttia Oulun alueen ict-yritysten henkilöstöstä. Rekrytointitarpeesta 60 prosenttia on ohjelmistoalan osaajia ja 20 prosenttia

Pudasjärvi pokkasi Terve-SOSpalkinnon Pudasjärvi Tämän vuoden Terve-SOSpalkinnon on voittanut Pudasjärven kaupungin Laavu-hankkeessa kehitetty Ryhmätyöllistämisen avulla elinvoimaa kyliin -toimintamalli.

5

UUTISET & TAUSTAT

Tiistai 15. toukokuuta 2018

HW-RF-mekaniikka-alan osaajia. Myynti- ja markkinointiosaajien tarve on kuusi prosenttia. Projektipäälliköiden tai vastaavien ammattinimikkeiden rekrytointitarve on neljä prosenttia. Kyselyn mukaan noin 40 prosenttia yrityksistä haluaa työntekijöitä yli kahden vuoden työkokemuksella ja noin 30 prosenttia yrityksistä haluaa rekrytoida vastavalmistuneita. Kyselyn perusteella osaajatarve on lähivuosina jopa kaksin-

tai kolminkertainen alalle valmistuviin opiskelijoihin nähden. – Rekrytointi-, muunto- ja täsmäkoulutukset ovat toimivia työkaluja yrityksille, joilla on pulaa osaavasta työvoimasta. Yritysten kanssa yhteistyössä toteutettavat koulutukset ovat tehokas tapa saattaa yhteen työ ja tekijä, toteaa palvelujohtaja Pirjo Juntunen Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistosta. Jos aiemmin tarvittiin koulutusta vastaavaa työtä, nyt tarve on työtä vastaavalle koulutukselle. – Teknologiaosaamisen lisäksi tarvitaan teknologiamyynnin ja liiketoimintaosaamisen kehittämistä. Pelkästään lisäämällä koulutuspaikkoja tai muuntokoulutusta osaajatarve ei täyty, vaan sen lisäksi tarvitaan osaajia maailmalta. Meillä on hyvät edellytykset synnyttää Oulun ihme 2.0 huolehtimalla teknologiamyyntiin, palveluvientiin ja kasvuyrityskoulutukseen panostamalla, toteaa Tuovinen.

Mallissa kyläyhdistykset työllistävät alueen pitkäaikaistyöttömiä ryhmänä. Ryhmä tarjoaa erilaisia palveluja kuntalaisille tai kyläläisille sekä kunnostaa kylätaloja ja ympäristöä. Palkintoperusteiden mukaan malli on onnistunut lisäämään vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevien ihmisten osallisuutta. Heille on luotu mahdollisuus liittyä ryhmään ja osallistua paikallisyhteisön toimintaan omien vahvuuk-

siensa mukaan. Malli on parantanut osallistujien hyvinvointia ja lisäksi toiminta on tuonut taloudellisia säästöjä. Malli on myös vahvistanut kylien elinvoimaa luomalla uutta yhdessä tekemisen kulttuuria. Palkintoa haki yhteensä 36 toimintamallia, joista THL:n arviointiraati valitsi viisi finalistia. Palkinnon valitsi raadin esityksestä THL:n ylijohtaja Marina Erhola.

Kauppakamarin selvityksen mukaan vuosina 2018–2020 tarvitaan tuhansia uusia työntekijöitä ict-yrityksiin Oulussa ja sen ympäristössä.

Aivan lentokentän kupeessa

TOIMITILAA PILOT BUSINESS PARKISSA

Vaativan yrityksen joustava ratkaisu:

Pilot Business Park yhdistää modernin ja muunneltavan toimitilan tarpeittesi mukaisiin palveluihin. Pilotista voit vuokrata pienen toimiston tai vaikka kokonaisen kerroksen. Pilotissa pienikin yritys saa konsernitasoista palvelua. Talotekniikka tarjoaa mm. huonekohtaisen jäähdytyksen ja nopeat tietoliikenneyhteydet. Kaikki tilat ovat helposti muunneltavissa tarpeiden muuttuessa. Peruspalveluitamme ovat nykyaikaiset neuvotteluhuoneet, 25-hengen koulutustila ja upeat saunatilat. Talosta löytyy myös aulapalvelu ja lounasravintola. Sauna- ja kokoustilat vuokrattavissa kaikille. Vuokrattavissa tilat 192,5-429 neliötä. Kysy myös muista, pienemmistä vaihtoehdoista! Keskity omaan liiketoimintaasi etkä maksa mistään turhasta!

Tilausravintolassamme Kirkkokadulla

KEVÄÄN VIIMEISET BRUNSSIT

Lentokatu 2, Oulunsalo www.pilotbusinesspark.fi

SU 20.5. SU 27.5.

KLO 11.30–16.00 21.50€

11 555 MUISTA VARATA PÖYTÄ 08 31

Kirkkokatu 55, Oulu p. 08 311 1555

www.crecian.fi

Lisätiedot Newsec Asset Management Oy minna.marjeta@newsec.fi p. 040 545 5806


6 Oulun Piharakennus Oy

Pelastustoimi jatkuvassa muutoksessa

O

ulussa on ollut palokuntatoi mintaa 1800-luvulta lähtien. Vakituinen palokunta sai käytännön alkunsa vuonna 1922, kun Oulun vanha paloasema valmistui Uudellekadulle. Nykyinen pääpaloasema rakennettiin vuonna 1982 Raksilaan. Alueellinen pelastuslaitoksemme syntyi vuoden 2004 alussa muodostaen Hailuodosta ja Tyrnävältä Koillismaalle ulottuvan pelastusalueen. Käytännön syistä laitos toimii Oulun kaupungin alaisuudessa. Tämä yhteenliittyminen on tuonut paljon etuja toimintaan ja talouteen; hallinto on ohentunut ja kalustoa on pystytty monen pienen kunnan osalta parantamaan. Tämän todistavat pelastuslaitosten keskinäisen vertailut, joissa laitoksemme on yleensä parhaimpien joukossa. Yhdeksi haasteeksi viime vuosina on muodostunut nykyisen pääpaloaseman uusiminen huonon sisäilman takia. Erinäisten viiveiden jälkeen uusi han-

keselvitys on nyt kuitenkin lähes valmis. Seuraava iso muutos tulee olemaan maakuntauudistus, jossa muodostuu koko maakunnan kattava pelastuslaitos. Työntekijöitä laitoksellamme on noin 375 vakituista ja 380 sivutoimista henkilöä, joista jälkimmäisistä enin osa kuuluu vapaaehtoispalokuntiin. Hälytystehtäviä on vuositasolla hieman yli neljä tuhatta. Ensihoidon tehtävien määrä lähestyy 50 000 ­kappaletta. Vakituisesta henkilökunnasta noin puolet eli 190 henkilöä kuuluu ensihoitoon. Ensihoitoa säätelee muun muassa terveydenhuoltolaki, jonka mukaan ensihoito on ”äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan kiireellinen hoidon antaminen ja tarvittaessa potilaan kuljettaminen hoitoyksikköön”. Tämä on kuulunut palo- tai pelastuslaitoksen toimintaan jo 1920-luvulta lähtien. Nykyinen toiminta perustuu sairaanhoitopiirin kanssa tehtyyn ­sopimukseen.

Toimitamme Oulun alueella mullat, murskeet ja hiekat. Kysy tarjous: P. 0400 351 380 tai anna-maria.jarvenpaa@vrj.fi

KOLUMNI Ei edes puolivälissä, Sillanpää

V

Juha Vuorio Oulu-Koillismaan pelastus­ laitoksen johtokunnan puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu (ps)

Isona käytännön haasteena on vastata pitkien etäisyyksien palvelunopeusvaatimuksiin. Oulun kaupungissa puolestaan ensihoidon tapausten määrä on selvässä kasvussa. Yhtenä kehityskohteena on paloasemien käyttäminen sisäilmanlaatua edistävällä tavalla. Myös fyysistä työtä tekevän henkilöstömme liikuntamahdollisuuksiin ja -ohjaukseen panostamme. Pelastustoiminnalla tulee lakien mukaan olla kokonaiskuva alueemme ja yhteiskuntamme riskeistä ja turvallisuuskehityksestä sekä kyky toimia kaikissa poikkeustilanteissa. Maamme pelastustoimen visio vuodelle 2025 onkin: ”Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi – yhteistyössä”.

ähänkin pitemmillä automatkoilla kannattaa panna radio auki. Musiikkia ehtii kuunnella muulloinkin. Tykkään myös vaihdella kanavia, vaikka Suomipopin Aamulypsy onkin kuunnelluin. Joku aika sitten kuuntelin Pookia, jossa haasteltiin Markku Aroa, sitä tietovisakysymysten Markku Puputtia. Aro oli tulossa keikalle Limingan nuorisoseuralle ja muisteli ensimmäistä pitempää esiintymismat-

kaansa Pohjois-Suomeen 1968. 50 vuoden takaisen reissun ensimmäinen esiintyminen osui Limingan nuorisoseuralle sekin. Yleisöä oli peräoveen saakka, Aro intoili. Väki tosin tuli tuon kesäkiertueen suuremman tähden, Kristiina Hautalan tähden.

K

atri Helenan Puhelinlangat ja Dannyn East Virginia 1964, Hectorin Palkkasoturi 1965, Paula Koivuniemen Perhonen 1966... Markku Aron Käyn uudelleen eiliseen on pari vuotta nuorempaa sorttia. Monen ahkeran esiintyjän ensimmäisestä isosta levytyksestä on hämmästyttävän pitkä aika. Hatunnoston paikka. Erityisen hämmästyttävää usean 60-luvun artistin tai bändiläisen yhä jatkuvasta keikkailemisesta tekee tuon ajan rankka keikkaelämä.

H

ector kertoi 70-luvun “hurjista ajoista” As-

A TOIMITTAJALT Martti Turunen

falttihippi-kirjassaan viime syksynä. Alkoholia kului töissä ja muutenkin. Mikään varoituskello ei soittanut. Jari Sillanpää -kohun kuumimpina hetkinä hän muisteli myös huumekokemuksiaan. Hasista paloi.

Mikään varoituskello ei soittanut. Nyt Hector viettää raitista elämää. Hyväkuntoinen 71-vuotias voisi tehdä viidennenkin come back -kiertueen. Aika näyttää, pääseekö Jari Sillanpää koukuistaan ja voiko hän joskus samalla tavalla kertoa menneistä. Sillanpäällä jos kenellä olisi muisteltavaa 2030-luvun lopulla: Kuinka hän 1991 Silja Symphonylla keksi kollegan kanssa Turkin pippuria ja kossua tiskikoneessa sekoittamalla salmiakkikossun, voitti tangokuninkuuden 1995, menestyi hienosti urallaan ja... Vaikkapa Hectoriin verrattuna Sillanpään ura ei ole vielä edes puolivälissä. Aikaa on vielä moneen, muuttumiseenkin.


7

FORUM24

Tiistai 15. toukokuuta 2018

Uusia Uusia kaupunkikoteja kaupunkikoteja Etelätulliin Etelätulliin

Figaro Figaro Rakenteilla Rakenteilla

Carmen Carmen Ennakkomarkkinointi Ennakkomarkkinointi

OMA OMA TONTTI TONTTI

VISUALISOINTI LIMINGANTIELTÄ PÄIN VISUALISOINTI LIMINGANTIELTÄ PÄIN

ASUNTO OY OY OULUN OULUN CARMEN CARMEN ASUNTO • 45 asuntoa 1.-5. krs

• • • • • • • • • • • • • • • • •

45 asuntoa krs Asuntoja on1.-5. kompakteista kaksioista tilaviin kolmioihin Asuntoja on kompakteista kaksioista tilaviin kolmioihin Edulliset asumiskulut oman tontin johdosta, ei tonttimaksuja Edulliset asumiskulut oman tontin johdosta, ei tonttimaksuja Lasitettu parveke kaikissa huoneistoissa Lasitettu parveke kaikissa huoneistoissa Parvekeovina sälekaihtimilla varustetut liukulasiseinät Parvekeovina sälekaihtimilla Kellarista mahdollisuus ostaa varustetut lisävarastoliukulasiseinät Kellarista mahdollisuus ostaa lisävarasto Kellarissa myös yhtiön harraste- ja pyöränhuoltotilat Kellarissa yhtiön harrasteja pyöränhuoltotilat Suojaisa jamyös viihtyisä piha-alue mm. leikki- ja nuotiopaikat Suojaisa ja viihtyisä piha-alue mm. leikkija nuotiopaikat Arvioitu valmistuminen loppuvuodesta 2019 Arvioitu valmistuminen loppuvuodesta 2019

Huoneistotyypit, oma tontti sisältyy velattomaan hintaan: Huoneistotyypit, oma tontti sisältyy tyyppi m2 mh.alk./€ vh.alk./€velattomaan asunnon osuushintaan: tontin osuus tyyppi m2 mh.alk./€ 2h+kt 36,5 46.000 2h+kt 36,5 46.000 2h+kt+s 46,0 58.800 2h+kt+s 46,0 58.800 2h+k+s 54,5 63.800 2h+k+s 54,5 63.800 56,0 65.220 2h+k+s 56,0 65.220 3h+kt+s 66,0 74.360 3h+kt+s 66,0 74.360 73,5 79.920 3h+kt+s 73,5 Autohallipaikka mh 5.920,79.920 vh 20.000

vh.alk./€ 153.200 153.200 196.400 196.400 212.600 212.600 220.100 220.100 247.800 247.800 266.800 266.800

asunnon osuus tontin osuus 131.300 21.900 131.300 21.900 168.800 27.600 168.800 27.600 179.900 32.700 179.900 32.700 186.500 33.600 186.500 33.600 208.200 39.600 208.200 39.600 222.700 44.100 222.700 44.100

Autohallipaikka mh 5.920, vh 20.000

ASUNTO OY OULUN FIGARO ASUNTO OY OULUN FIGARO • 70 asuntoa 2.-6. krs , toimistotiloja ja yhtiön saunatilat 1.krs • • • • • • • • •

70 asuntoa krs , toimistotiloja ja yhtiön saunatilat 1.krs Asuntoja on2.-6. yksiöistä kompakteihin kolmioihin Asuntoja on yksiöistä kompakteihin kolmioihin Edulliset asumiskulut oman tontin johdosta, ei erillisiä tonttimaksuja Edulliset asumiskulut tontin johdosta, ei erillisiä tonttimaksuja Lasitettu parveke ja oman laadukas varustelutaso kaikissa huoneistoissa Lasitettu parveke ja laadukas varustelutaso kaikissa Rakenteilla, arvioitu valmistuminen huhtikuussa 2019huoneistoissa Rakenteilla, arvioitu valmistuminen huhtikuussa 2019

Upea tilaisuus hankkia uusi asunto omaan tai sijoituskäyttöön! Upea tilaisuus hankkia uusi asunto omaan tai sijoituskäyttöön! Vapaat huoneistotyypit: Vapaat huoneistotyypit: tyyppi m2 tyyppi m2 1h+kt 23,0 1h+kt 23,0 24,0 24,0 1h+kt 27,5 27,5 1h+kt 30,5 1h+kt 30,5 2h+kt 33,0 2h+kt 33,0 2h+k+s/vh 47,5 2h+k+s/vh 47,5 2h+k+s 51,0 2h+k+s 51,0 3h+k+s/vh 52,5 3h+k+s/vh 52,5 vh 20.000 Autohallipaikka mh 5.920, Autohallipaikka mh 5.920, vh 20.000

5. krs 5. krs 5. krs 2. 2. krs 3. 3. krs 4. 4. krs 2. 2. krs 2. krs 3. 3. krs

mh.alk./€ mh.alk./€ 34.660 34.660 36.140 36.140 38.120 38.120 40.840 40.840 41.980 41.980 53.140 53.140 59.540 59.540 63.520 63.520

vh.alk./€ vh.alk./€ 115.300 115.300 120.300 120.300 127.400 127.400 136.200 136.200 139.900 139.900 177.300 177.300 198.100 198.100 212.000 212.000

Esittely huomenna huomenna ke ke 16.5. 16.5. klo klo 16.30-17.00 16.30-17.00 tontilla työmaatoimistolla, Rautionkatu 14. Tervetuloa! Esittely tontilla työmaatoimistolla, Rautionkatu 14. Tervetuloa! MERITÄHTI A, B JA C TOPPILANSAARESSA MERITÄHTI A, B JA C TOPPILANSAARESSA

• • • • • • • • • • • •

• • • •

VISUALISOINTI FIGAROSTA LIMINGANTIELTÄ PÄIN VISUALISOINTI FIGAROSTA LIMINGANTIELTÄ PÄIN

Edulliset asumiskulut oman tontin johdosta, ei erillisiä tonttimaksuja Edulliset asumiskulut oman tontin johdosta, ei erillisiä tonttimaksuja Loistava sijainti merellisessä Toppilansaaressa Loistava sijainti merellisessä Toppilansaaressa Huoneistoista näkymiä Toppilansalmelle Huoneistoista näkymiä Toppilansalmelle Isot lasitetut parvekkeet, 1. krs huoneistoissa lisäksi omaa pihaa Isot lasitetut parvekkeet, 1. krssekä huoneistoissa lisäksi omaa pihaa Hienot ulkoilumahdollisuudet kevyen liikenteen yhteydet Hienot ulkoilumahdollisuudet sekä kevyen liikenteen yhteydet Meritähti A muuttovalmis pian 25.5.2018, vapaana enää 7 huoneistoa Meritähti A muuttovalmis 25.5.2018, vapaana huoneistoa 2h+k+s 54,0 m2 1.pian - 3. krs mh. alk. 51.900enää vh.7alk. 186.900 2 1. 3. krs mh. alk. 51.900 vh. alk. 186.900 2h+k+s 54,0 m 2 3h+k+s 59,5 m 1. ja 3. krs mh. alk. 50.850 vh. alk. 199.600 2 3h+k+s 59,5 m 1. ja 3. krs mh. alk. 50.850 vh. alk. 199.600 2 4h+k+s 74,0 m 3. krs mh. 89.600 vh. 274.600 4h+k+s 74,0 m m22 3. krs krs mh. 89.600 vh. vh. 274.600 3h+k+s 77,0 3. mh. 93.300 285.800 2 3h+k+s 77,0 m 3. krs mh. 93.300 vh. 285.800 Meritähti B, enää 2 muuttovalmista kotia vapaana Meritähti B, enää 2 2muuttovalmista kotia vapaana 3h+k+s 77,0 m 1. krs mh. 60.500 vh. 253.000 2 1. mh. 60.500 vh. vh. 359.000 253.000 3h+k+s 77,0 m 4h+k+s 86,5 m2 ylinkrs4. krs mh. 142.750 2 4h+k+s C, enää 86,5 m ylin 4. krs kattohuoneistoa mh. 142.750vapaana vh. 359.000 Meritähti 2 muuttovalmista Meritähti C, enää 22muuttovalmista kattohuoneistoa 3h+k+s 59,5 m 4. krs mh. 104.250vapaana vh. 253.000 2 3h+k+s 59,5 m 4. krs mh. 104.250 vh. vh. 253.000 2 4h+k+s 86,5 m 4. krs mh. 133.750 350.000 4h+k+s 86,5 m2 4. krs mh. 133.750 vh. 350.000

Esittely su 20.5. klo 13.00 -14.00 Esittely su 20.5. klo 13.00 -14.00 Pitkänmöljäntie 29, tervetuloa! Pitkänmöljäntie 29, tervetuloa!

Tutustu kohteisiin www.lujakoti.fi/oulu.html Tutustu /oulu.html Sovi omakohteisiin esittelyaikawww.lujakoti.fi / kysy lisää Lujakotimyynnistä: Sovi oma esittelyaika / kysy lisää Lujakotimyynnistä: Satu Linna 044 585 2582, satu.linna@luja.fi Satu Linna 044 585 2582, satu.linna@luja.fi

Lujatalo Oy, Lujatalo15, Oy, Torikatu 4. krs 90100 OULU Torikatu 15, 4. krs 90100 OULU www.lujakoti.fi www.lujakoti.fi

OMA OMA TONTTI TONTTI


MAINOS

OIKEAT OLOSUHTEET KANNUSTAVAT LIIKKUMAAN Liikkuminen kannattaa. Se virkistää, parantaa kuntoa ja tuo hyvää mieltä. Kevyellä arkiliikunnallakin on paljon suotuisia vaikutuksia. Aina ei tarvitse rehkiä viimeiseen hikipisaraan asti. Mainiota arkiliikuntaa ovat kävely ja pyöräily. Molemmat ovat kuntoa kohottavia, mukavia ja kaiken lisäksi ympäristöystävällisiä tapoja liikkua lyhyehköjä matkoja paikasta toiseen. Oulussa ne vielä sujuvat ketterästi, sillä kaupunki panostaa paljon jalankulku- ja pyöräteihin. Kuntokeskus Liikku Oy:n toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi kannustaa innokkaasti ihmisiä arkiliikuntaan. Hänen mukaansa se on hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää kuntoilun ohella. Riihijärvi harmittelee sitä, että arkiliikunnan määrä tuntuu jatkuvasti vähenevän. ”Nykyisin esimerkiksi kuljetaan liikuntaharrastuksiin autolla ja autolla kuskataan lapsetkin harjoituksiin. Ennen lapset hyppäsivät pyörän selkään”, huomauttaa Riihijärvi. Toimitusjohtaja Riihijärven mielestä jokaisen kannattaisi miettiä, kuinka voisi lisätä liikunnan määrää omien askareidensa lomassa, sillä arkiliikunta muodostaa vakaan pohjan henkilökohtaiselle hyvinvoinnille. Arkiliikuntakin vaatii oikeanlaisia

Lipporanta lisää asukkaidensa hyvinvointia Oulujoen suistoalueelle sijoittuva Lipporannan asuinalue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet monipuoliseen liikunnan harrastamiseen ja hyvinvoinnin kohentamiseen. Se on erinomaisten kävely- ja pyöräteiden varrella sekä lähellä palveluja ja monia työpaikkakeskittymiä. Tämä kannustaa hoitamaan asiointi- ja työmatkaliikennettä kävellen tai polkupyörillä. Lähellä ovat myös muun muassa Nallikarin uimaranta, Raatin urheilustadion ja uimahalli. Jokisuistossa

kiertelevät kevyen liikenteen väylät houkuttelevat kuntoa kohottaville lenkeille. Reitin varrella on myös ulkokuntoilupuistoja. Lipporanta luo myös luo edellytyksiä asukkaiden yhdessä tekemiseen. Näin lipporantalaisten keskuuteen varmasti syntyy porukoita, joiden jäsenet yhdessä touhuavat liikuntaharrastusten parissa. Lisäksi asukkaille tulee oma, hyvin varusteltu kuntosali, jossa on saatavilla myös personal trainerin palvelut.

olosuhteita. Näiden järjestäminen on lähinnä kuntien vastuulla. Tärkeää myös on, että erilaiset palvelut sijoitetaan niin, että ne ovat tavoitettavissa ilman autoa.

hiihtoladut, tenniskentät, kuntosalit ja uimahallit – ovat kohtuullisen lähellä ja helposti saavutettavissa. Yksityisten kuntokeskusten asiakasmäärät kasvavat jatkuvasti. Johanna Riihijärvi kertoo, että Suomessa 13,4 prosentilla ihmisistä on tätä nykyä jonkin kuntokeskuksen jäsenkortti. Ruotsissa vastaava luku on 21 prosenttia. Kasvunvaraa siis Suomessa on. ”Kuntokeskuksissa harjoittelusta on

Liikuntapaikkoja oltava helposti saavutettavissa

Arkiliikunnan ohella kovatempoisempaakin menoa tarvitaan. Siksi on tärkeää, että erilaiset julkiset ja yksityiset liikuntapaikat – vaikkapa luisteluradat,

tullut valtavirtaa. Erilaiset ihmiset käyvät niissä sulassa sovussa. Saliharjoittelusta ja ryhmäliikunnasta on myös hävinnyt ajatus siitä, että liikkumassa käytäisiin vain ulkonäön vuoksi”, hän miettii. Johanna Riihijärvi. Syitä kuntokeskusten suosioon on useita. Johanna Riihijärvi korostaa, että osa esimerkiksi haluaa harjoittelusta tukea jonkin urheilulajin harrastamiseen. Paljon ihmisiä myös hoitaa treenaamalla tuki- ja liikuntaelintensä vaivoja. Muutkin tekijät toki vetävät kuntokeskuksiin. Monille ihmisille ajallisesti rajattu puristus sopii hyvin, useat myös motivoituvat paremmin voidessaan treenata muiden seurassa ja mukavassa ympäristössä. Keskuksissa on myös tarjolla erilaisia opastavia palveluja. Johanna Riihijärven mielestä kunnat ja yksityiset kuntokeskusyritykset voisivat tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä. Yritykset voisivat esimerkiksi pyörittää kunnallisia kuntokeskuksia. ”Niiden toiminnasta saattaisi näin tulla tehokkaampaa ja edullisempaa”, pohtii Riihijärvi.


9

FORUM24

Tiistai 15. toukokuuta 2018

KOKO KANSAN HARJANNOSTAJAISET osoitteessa Pohjatikankuja 8 Lauantaina 19.5.2018 klo 12-14 Tule tutustumaa laadukkaisiin asuntoihin, joita voipi ostaa kodiksi tai sijoitusasunnoksi. Paikalla Asumaan.comin Arska ja Ville kaatavat kahavia ja kertovat sinulle kohteesta. Arvomme upean Grillin! Palauta arvontakuponki esittelyssä tai toimita se toimistollemme Uusikatu 58 B 16 31.5.2018 mennessä. Liiketilat ja asunnot Aarno Annola Toimitusjohtaja 040 176 9909 aarno.annola@asumaan.com

O L EN K I I N N O S T U N U T Pohjantikan uusista asunnoista Oman asunnon myymisestä

Asunnon vuokraamisesta Asumaan.com Oy:stä

Asunnot Vilho Räihä | LKV | LVV Julkinen Kaupanvahvistaja 0400 350 212 vilho.raiha@asumaan.com

Nimi: Puh: s-posti: Minulle saa lähettää postia

Osallistun vain Grillin arvontaan

Uusikatu 58 B 16, 90100 OULU

Volkswagen

Football Edition Runsaasti tilaa. Reilusti varusteita.

Uusi Tiguan Allspace.

Football Edition -mallisto alk.

25 116 € Golf 1,5 TSI 130 hv Football Edition -malliston etusi jopa

2 274 €

Sis. 500 € Intersportlahjakortin*

Suosittu Football Edition -mallisto nyt myynnissä. Golf | Golf Variant | Golf Sportsvan | Touran Passat | Passat Variant | Tiguan | Sharan

Uusi Tiguan Allspace. Alk. 43 154 € Ylellistä matkustamista jopa seitsemälle.

Uusi Tiguan Allspace ja Football Edition -kampanjamallisto. Tervetuloa tutustumaan. Tiguan Allspace alk. 43 154 € CO2-päästöllä 143 g/km. Tiguan Allspace -malliston yhd. EU-kulutus 5,0–7,6 l/100 km, CO2-päästöt 130–172 g/km. Golf Football Edition alk. 25 116 € CO2-päästöllä 113 g/km. Golf Football Edition -malliston yhd. EU-kulutus 4,8–5,1 l/100 km, CO2-päästöt 110–116 g/km. Hinnat sisältävät toimituskulut 600 €. Kuvien autot erikoisvarustein. *Football Edition -kampanjan edut ja tarjoukset ovat voimassa Volkswagen-jälleenmyyjillä 3.4.2018 alkaen rajoitetun ajan. Lahjakorttietu koskee ainoastaan Volkswagen-henkilöautojen yksityisasiakkaiden Football Edition -malliston tilaussopimuksia.

Pörhön Autoliike Oy Vaihde 020 762 44, volkswagen.porho.fi

Nuottasaarentie 6, Oulu Myynti 020 762 4070: ma-pe 8-18, la 10-15

Hermanni Härkönen Mari Lahtinen Mika Mähönen Arto Rahikkala Jarmo Tikkanen

020 762 4018 020 762 4020 020 762 4019 020 762 4015 020 762 4030

Soittaessasi 020-alkuiseen numeroomme teleoperaattorin perimät hinnat ovat: Lanka- ja matkapuhelinliittymästä 0,0835 € /puhelu + 0,1669 €/min. (sis.alv 24%)


UUTU

US!

PAIKALLISTA EVÄSTÄ NPYOTISSA! KAU TALVEN ULKOILUUN! VISKAALIN VURSTISARJA – MAKKARAA MAALTA.

10

KYSY LÄHIKAUPASTASI! KYSY LÄHIKAUPASTASI! WWW.VISKAALIN.FI WWW.VISKAALIN.FI

TEKSTARIT 173 322 KASARMIN KÄVELYTEILLÄ

voisi olla pari penkkiä lisää! NUORENA OPETTAJANA oli mukava pitää äitienpäiväpuhe. Äidit tykkäsivät hellistä sanoista. T. Ope. IHANPA JO odottelin perjantaina, että mitähän mukavaa Jäälin Ryhmäkodissa asuva poikani tuo äitienpäivälahjaksi. Odotus palkittiin keltaisella, itsetehdyllä ruusunoksalla nuppuineen, nuppu on aivan aidonnäköinen. Sydämellinen kiitos Ryhmäkodille ja Majakka-työkeskukselle.Tämä tällainen työ vaatii henkilökunnalta taitoa ja osaamista. T. Keltaisen ruusun onnellinen saaja. JOS SÄHKÖT menevät poikki nykyään, porukka laittaa kännykästä taskulampun päälle ja etsii rauhassa kynttilöitä. Ruoka on jalostettua, niinpä sitä voi syödä sellaisenaan. Ihmisiä ja tukea löytyy läheltä. Digitalisaatio säästää luontoa, kun sitä oikein käytetään. Se säästää esimerkiksi yksityisautoilun tarvetta. Maailmalla asiat ovat vielä paremmin kuin Suomessa. Maailma on parempi paikka! MIELESTÄNI KENENKÄÄN palk-

koja ei pitäisi nostaa vaan isompia laskea eli tasata tuloeroja ja alentaa näin myös tuotantohintoja. Näin saataisiin ostovoimaa ja työpaikkoja, mutta sehän ei yhteiskuntaa ja maailmaa pelasta. T. Realisti. PYÖRÄILYKAUPUNKI OULUSSA voisi nopeat kalliit pyörät varustaa pirikellolla ja käyttää niitä koulujen, alikulkujen ja risteysten lähellä, myös rullalautailijoita ja -luistelijoita ohitettaessa. ON SE ihanaa, kun tuli kesä. Naapurissa palju lämpenee, savu sakenee ja muovin käry haisee. Ei tarvi jäteauton taas käydä. MISSÄ OULUSSA on hyvä tilapäishoitopaikka kehitysvammaiselle aikuiselle? Missä vika, ettei sellaista tunnu olevan? Vai onko? OIKEASTAAN EN yhtään ihmettele lasten ja nuorten pahoinvointia ja lisääntyviä mielenterveysongelmia. Aikuiset, joiden pitäisi olla esimerkkejä, ne vasta hullusti käyttäytyvät! Työpaikoilla kiusataan, avioliitossa pe-

SÄHKÖPOSTIT mielipiteet@forum24.fi tetään tai ollaan tunnekylmiä. Avioeron myötä lapsia ja nuoria aivopestään toista vanhempaa vastaan. Missä on empatiakyky ja toisten kunnioitus? KAKARALAUMA ETUILI taas todella törkeästi kaupan ovella iäkkäämpien ja lastenrattaiden kanssa liikkuneiden välistä! Eivätkö vanhemmat osaa edes käytöstapoja hyysätyille kakaroilleen opettaa! ALPPILASSA ON kiva uusi leikkipuisto. Koirilla teetetään tarpeet ympäriinsä – hiljaisena aikana jopa puiston nurmikolla. Eihän kukaan näe... Inhottaa, kun pienet taaperot juoksevat nurmikolla ulosteiden seassa. Korkeaa aitaa ehdotamme. Ja portti siihen! Hävetkää te aikuiset ihmiset! ALKOI MUNATON elämä, koska kala-allergikko ei voi syödä kananmuniakaan. Koska kanoille syötetään kalajauhoa. ONKO RAVINTOLALLA varaa pitää esimiehenä sellaista, joka haukkuu pidetyn, palvelualttiin, reippaan, iloisen ja osaavan tarjoilijan asiakaitten kuullen? Esimies käyttäytyi näin, vaikka oli itse virheen tekijä. Esimies ulos ja käytösoppiin! Käyntimme moisessa paikassa loppui tähän. Paha kello kauas kuuluu.

ME HUOLEHDIMME AUTOSTASI.

LIMINGANTULLIN ILTAHUOLTO PALVELEE ARKISIN KLO 23 SAAKKA. Katso huoltohinnat: www.atoyautohuolto.fi *Puhelun hinta lankaliitt. 8,35snt+7snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35snt+ 17snt/min.

OULU

Limingantulli, Kallisenhaara 1, huolto 010 232 8 451 Alppila, Tukkimiehentie 1, huolto 010 232 8 901

Lääkärille päästävä ajanvarauksella HALLITUS ON toteuttamassa sote-uudistusta, jonka yhtenä tavoitteena on yksityisen palvelutuotannon lisääminen. Toisin sanoen uudistuksen kautta mahdollistetaan lääkäriyritysten suurempi voitontavoittelu. Oulun Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys ry:n mielestä nyt kannattaa enemminkin kehittää julkista terveydenhuoltoa.Yksi kehittämisen paikka Oulun kaupungissa on perusterveydenhuollon ajanvarausjärjestelmässä.

Kaupunkilaiset ohjataan jonottamaan akuuttiin. Oulussa perusterveydenhuolto hoidetaan hyvinvointikeskusten akuuttivastaanotoilla. Uuden vaivan kanssa lääkärille pyrkivät kaupunkilaiset ohjataan jonottamaan akuuttiin, eikä mahdollisuutta lääkäriajan varaamiseen ole. Poikkeuksena ajan samalle päivälle voi yrittää varata internetistä puolilta öin tai aamulla kello kah-

deksan, mutta aikoja ei riitä kaikille. Lisäksi kaikilla ei ole internetin käyttömahdollisuutta ja kyseiset kellonajat aiheuttavat harmia päivärytmissä eläville. PAIKAN PÄÄLLÄ jonottamisen jäädessä ainoaksi keinoksi päästä hoitoon ei pitkäaikaisiinkaan vaivoihin tarvittavaan lääkäriaikaan voi varautua edes päiviä etukäteen. Lääkäriä tarvitsevat työntekijät eivät voi tämän vuoksi antaa työpaikoillaan edes karkeita arvioita lääkärikäyntiin kuluvasta ajasta, mikä aiheuttaa hankaluuksia. Määrittelemättömän odotusajan järjestäminen on hankalaa myös esimerkiksi kotihoidossa lapsiaan pitäville ja huonokuntoisille ihmisille. Lisäksi pitkäksikin venyvä odotus ihmisiä täynnä olevassa tilassa voi aiheuttaa toisille potilaille ahdistusta jo heidän kärsimänsä sairauden, kuten paniikkihäiriön, vuoksi. Akuuttijärjestelmässä potilas ei voi myöskään edes yrittää hakeutua samalle lääkärille, jonka luona hän

on käynyt aiempien vaivojen kanssa. Mahdollisuus lääkärille pääsyyn ajanvarauksella on suomalaisille tuttu järjestelmä, joka luo ihmisille monella tapaa turvallisuuden tunnetta. Oulun Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys ry toivoo, että ajanvaraus on jatkossa Oulussakin mahdollista. Yhdistyksen puolesta, Liisa Komminaho, puheenjohtaja Sanna Husa, järjestötoimitsija

LÄHETÄ MIELIPIDE Sähköpostilla: mielipiteet@forum24.fi Viestin pituus max. 2 000 merkkiä. Tekstiviestillä numeroon 173 322. Kirjoita: Forum (väli) tekstari (väli) oma viestisi. Esimerkiksi: Forum tekstari

Mielipiteen lähettäminen on kivaa. Tekstiviestin toivottu pituus on enintään 150 merkkiä. Tekstiviestin hinta on 0,85 euroa / viesti.

Forum24 pidättää oikeuden julkaista tai jättää julkaisematta mielipiteitä/tekstiviestejä sekä käsitellä niitä.


Laserkeilaus alkaa seudun metsissä Oulun seutu Laserkeilaukseen perustuvaa metsien inventointia tehdään Oulun seudulla tänä vuonna 400 000 hehtaaria. Alue kattaa Oulun lisäksi Kempeleen, Tyrnävän, Lumijoen ja Limingan kunnat sekä osan Siikajokea. Laserkeilauksen lisäksi alueet myös ilmakuvataan. Keilaukset ja ilmakuvaukset tehdään kesäkuun puolesta välistä syyskuun loppuun. Keilaus kuuluu osana Maanmittauslaitoksen korkeusmallituotantoon. Laserkeilaus on kaukokartoitusmenetelmä, joka tuottaa kolmiulotteista tietoa metsän ja maaston rakenteesta. Puustotietojen tuottaminen on mahdollista, kun yhdistetään laserkeilaus, ilmakuva ja tarkat koealatiedot. Menetelmä on nopea, maastotyön tarve on vähäisempi ja kustannukset ovat alhaisemmat kuin maastossa kerätyn metsävaratiedon.

11

FORUM24

Tiistai 15. toukokuuta 2018

Metsävaratieto pysyy laserkeilauksen ansiosta myös paremmin ajan tasalla. Keilausalueelta mitataan yhteensä noin 800 tarkkaan paikannettua maastokoealaa kesällä ja syksyllä. Maastokoealamittaukset ovat ratkaisevan tärkeitä puustotietojen tuottamisessa laserkeilausmenetelmällä. Koealojen tavoitteena on saada edustava kuva alueen metsistä. Laserkeilausmenetelmällä tuotetulle puustotiedolle tehdään myös laadunarviointia, jota varten käydään maastossa mittaamassa joitakin metsikkökuvioita ja verrataan saatuja tuloksia puustotulkinnalla saatuihin tuloksiin. Kun laserkeilausalueen maastotyöt on tehty, aloitetaan varsinainen metsävaratietojen tuottaminen, missä koko keilausalueelle tuotetaan puustotiedot ja hakkuu- ja metsänhoitoesitykset.

Rahoitus kiihdyttää kasvua Oulu Oululainen Solved on valittu Business Finlandin Nuoret Innovatiiviset Yritykset -ohjelmaan. Solved käyttää rahoitusta kansainvälistymiseen, digitaalisen alustan kehittämiseen ja yhteisön kasvattamiseen. – Kriteerit ovat hyvin tiukat ja olemme tyytyväisiä, että Solved on päässyt mukaan. Solved on osoittanut skaalautuvuutensa ja meillä on selkeä suunnitelma siitä, miten kasvamme globaaleilla markkinoilla, Solvedin toimitusjohtaja Santtu Hulkkonen sanoo. Solved ratkoo kestävän kehityksen haasteita kaikkialla maailmassa. Solvedilla on kaksi skaalautuvaa tuotetta: Solved Together -yhteistyöalusta ja Solved Advisory -on-demand-asiantuntijapalvelu. NIY-rahoitus on 1,25 miljoonaa euroa ja se myönnetään kolmessa vaiheessa.

ö i tt i e k a i s uu Aika HAARUKOI VALIKOIMASTAMME ITSELLESI SOPIVA KEITTIÖ!

Palolantie 16, 90630 Oulu 08 530 5005 | ma-pe 9-17 | www.inno-keittio.fi

Hei, Olen Pasi Backman, nykyisen asuntosi myyjä ja uuden kotisi löytäjä.

Onnella on osoite.

TA VÄHÄN, ASU PALJON

Anna sinäkin ammattilaisen myydä asuntosi ja soita minulle.

OKODIT OKODIT TARJOAA TARJOAA ONNELLISEN ONNELLISEN ASUMISEN ASUMISEN PARHAAT PARHAAT PUOLET PUOLET

Heikkilänkangas, Valjakkotie 6 RT, 5h+kk+sa

98 m²

asumisoikeusmaksu 26 764,32 € käyttövastike/kk 957,19 € vesimaksu mittarin mukaan vakuusmaksu 957,19 € valmistunut 2002 Vapautuu 1.7. D2010

Hiironen, Hukkasenkuja 1 KT, 4h+k+sa 92,5 m²

asumisoikeusmaksu 24 689,13 € käyttövastike/kk 901,20 € vesimaksu 12€/hlö/kk vakuusmaksu 901,20 € valmistunut 2001 Vapaa 1.6. C2011

Peltola, Peltolankaari 3 KT, 3h+k+sa

72 m²

asumisoikeusmaksu 17 987,79 € käyttövastike/kk 768,09 € vesimaksu mittarin mukaan vakuusmaksu 768,09 € valmistunut 1998 Vapaa 1.6. C2011

KEVÄÄN KOVA VÄLITYSTARJOUS:

toukokuun loppuun välitystarjous

2,99 %

Toppila, Kuorimokatu 2 KT, 3h+k+sa

83 m²

asumisoikeusmaksu 17 560,21 € käyttövastike/kk 584,33 € vesimaksu sis. vastikkeeseen vakuusmaksu 584,33 € valmistunut 1994 Heti vapaa C2011

Hiironen, Metsänkuninkaantie 11 KT, 2h+kk+sa 44 m²

asumisoikeusmaksu 12 637,85 € käyttövastike/kk 465,98 € vesimaksu mittarin mukaan vakuusmaksu 465,98 € valmistunut 2000 Vapaa 1.6. B2011

Kiinteistötahkola, Lumijoentie 1, 90400 Oulu

Maikkula, Maikkulanraitti 2 KT, 1h+k+sa 36 m²

(minimipalkkio 3750 €) (+asiakirja- ja markkinointikulu 250 €) hinnat sis. alv:n 24 %.

asumisoikeusmaksu 11 142,25 € käyttövastike/kk 399,51 € vesimaksu mittarin mukaan vakuusmaksu 399,51 € valmistunut 2003 Vapaa 1.6. D2011

Oulussa on paljon erikokoisia Asokoteja, lue lisää ja katso muut kohteemme: asuntosaatio.fi Minna Tervonen, p. 0400-764 789, minna.tervonen@kiinteistotahkola.fi Tanja Pirttikoski, p. 040-749 7660, tanja.pirttikoski@kiinteistotahkola.fi

Oulussa on paljon erikokoisia Asokoteja, lue lisää ja katso muut kohteemme: asuntosaatio.fi Tanja Pirttikoski, p. 040 7497 660, tanja.pirttikoski@kiinteistotahkola.fi Silja Ojala, p. 044 7096 700, silja.ojala@kiinteistotahkola.fi

- Ammattina välittäminen Isokatu 30, 4. krs, 90100 Oulu, p. 0400 307 807 pasi@backmanlkv.fi | www.backmanlkv.fi


12

FORUM24

www.forum24.fi

peugeot.fi peugeot.fi

3008 PEUGEOT 3008 UUSI SUV

UUSI SUV PEUGEOT

3008 3008 3008 3008

peugeot.fi peugeot.fi peugeot.fi

peugeot.fi peugeot.fi

UUSI UUSI SUV SUV UUSI SUVKATUMAASTURI AIEMMIN VIETY PIDEMMÄLLE KUIN YKSIKÄÄN

VIETY PIDEMMÄLLE KUIN YKSIKÄÄN KATUMAASTURI AIEMMIN

PEUGEOT PEUGEOT UUSI SUV UUSI SUV PEUGEOT PEUGEOT

VIETY VIETYPIDEMMÄLLE PIDEMMÄLLEKUIN KUINYKSIKÄÄN YKSIKÄÄNKATUMAASTURI KATUMAASTURIAIEMMIN AIEMMIN VIETY PIDEMMÄLLE KUIN YKSIKÄÄN KATUMAASTURI AIEMMIN

VIETY PIDEMMÄLLE KUIN YKSIKÄÄN KATUMAASTURI AIEMMIN VIETY PIDEMMÄLLE KUIN YKSIKÄÄN KATUMAASTURI AIEMMIN

MAAILMAN PARAS MOOTTORI / UUSI NEROKAS iCOCKPIT®-OHJAAMO / UPEAN HIENOSTUNUT AJOKOKEMUS

MAAILMAN PARAS MOOTTORI / UUSI NEROKAS iCOCKPIT®-OHJAAMO UPEAN HIENOSTUNUT AJOKOKEMUS MAAILMAN MAAILMAN PARAS PARASMOOTTORI MOOTTORI // UUSI UUSI NEROKAS NEROKAS iCOCKPIT®-OHJAAMO iCOCKPIT®-OHJAAMO ///UPEAN UPEAN HIENOSTUNUT HIENOSTUNUT AJOKOKEMUS AJOKOKEMUS MAAILMAN PARAS MOOTTORI / UUSI NEROKAS iCOCKPIT®-OHJAAMO / UPEAN HIENOSTUNUT AJOKOKEMUS

NYT ENSIESITTELYSSÄ LA 7.1. klo 10 –15

MAAILMAN PARAS MOOTTORI / UUSI NEROKAS iCOCKPIT®-OHJAAMO / UPEAN HIENOSTUNUT AJOKOKEMUS

MAAILMAN PARAS MOOTTORI / UUSI NEROKAS iCOCKPIT®-OHJAAMO / UPEAN HIENOSTUNUT AJOKOKEMUS

3008 BlueHDi 100 24.302,25 €.Vapaa autoetu 535 €/kk. CO²-päästöt 103 g/km, keskikulutus 4,0 l/100 km. 3008, maailman paras moottori PureTech 130 Automaatti 29.715,55 €.Vapaa autoetu 615 €/kk. CO²-päästöt 120 g/km, keskikulutus 5,3 l/100 km. Kuvan auto erikoisvarustein, huippuvarusteltu 3008 GT BlueHDi 180 Automaatti 41.585,13 €. Vapaa autoetu 775 €/kk. CO²-päästöt 124 g/km, keskikulutus 4,8 l/100 km.

UUSI SUV PEUGEOT PEUGEOT 3008 3008 UUSIUUSI SUVSUV PEUGEOT 3008

PEUGEOT 3008 UUSIUUSI SUVSUV PEUGEOT 3008 UUSI SUV PEUGEOT 3008

Pörhön Autoliike Oy UUSI SUV PEUGEOT 3008 Pörhön Autoliike Oy, Limingantulli, Tyrnäväntie 7, Limingantulli, Tyrnäväntie 7, 90400 Oulu 90400 Oulu. Puh. 020 762 44, Automyynti 020 762 4100 Palvelemme ma–pe 8–18, la 10–15

– Lankapuhelinliittymästä 0,0828 /puh. + 0,07 /min (alv 23 %) – Matkapuhelinliittymästä 0,0828 /puh. + 0,17 /min (alv 23 %)

– Lankapuhelinliittymästä 8,35 snt/puh. + 16,69 snt /min (alv 24 %) www.porho.fi – Matkapuhelinliittymästä 8,35 snt /puh. + 16,69 snt /min (alv 24 %)

nissan_New_tac_print_11_FIN_254x365_cs6 1

05/14/18 08:56:11


13

IHMISET & ILMIÖT

Tiistai 15. toukokuuta 2018

Suunnittelijat samistelevat

JUHANI TURPEINEN / POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO

Takalon pihapiirille suojelupalkinto SANNA HÄYRYNEN

Hittikorujen äidit tekevät kaiken yhdessä OULU

Sanna Häyrynen

sanna.hayrynen@forum24.fi

Origamin näköisiä koruja keikkuu korvissa ja kauloissa niin oululaisessa katukuvassa kuin valtakunnan televisiolähetyksissä. Hittikorujen luojat ovat oululaiset arkkitehdit Paula Kouri ja Kate Salminen. – Kyllä sitä aina ajattelee, että ei vitsi, tuolla tyypillä on meidän koru enkä edes tunne, kuka se on, myhäilee Kouri. Kourin ja Salmisen Yo Zen -merkin korut kootaan studiolla Toppilan teollisuusalueella. Enää kaksikko ei itse laita koruja pakettiin, vaan tätä nykyä he ovat kahden työntekijän työnantajia. Yo Zenen vauhti on kiihtynyt. Salminen kertoo, että viime vuonna liikevaihto viisinkertaistui sitä edeltäneeseen vuoteen nähden.

Oulu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kulttuuriympäristötoimikunnat ovat myöntäneet Viisikanta-rakennussuojelupalkinnon Takalon pihapiirille Oulun Korvenkylään. Tyyliltään klassistisen päärakennuksen vanhimmat osat ovat peräisin 1750-luvulta. Takalo toimi kestikievarina 1900-luvun alkuvuosiin saakka. Takalossa oli kauppa 1880–1910-luvuilla. Siellä toimi myös Korvenkylän koulu 1900-luvun alkupuolella. Nykyiset omistajat ovat kunnostaneet esimerkillisesti Takalon pihapiirin rakennuksia niiden merkittäviä kulttuurihistoriallisia arvoja ja alkuperäisyyttä säilyttäen ja vaalien. Palkinto luovutetaan tänään tiistaina.

Yrittäjät lavalla Paula Kourin (vas.) ja Kate Salmisen yrityksen nimen taakse kätkeytyy sanaleikki. Suomalaisuutta symboloiva lintu muodostuu urbaania kulttuuria ilmentävästä yo:sta ja japanilaista rauhallisuutta henkivästä zenistä.

Pupuja pöydän alla

Yo Zen

Vielä reilut kolme vuotta sitten Paula Kourin ullakkovarasto oli täynnä korujen osia ja rasioita. Hän ja Salminen pyörittivät yritystään kotitoimistoistaan käsin. – Siinä vaiheessa, kun piti pelätä, että lapset tukehtuvat korujen osiin, oli aika hankkia työhuone, Kouri kertoo. Alkuun suunnittelijat vuokrasivat käyttöönsä yhden huoneen. Molempien tytöt olivat tuolloin vauvoja ja kulkivat äitiensä mukana työhuoneella. Lapset saivat tuijottaa pöydän alle kiinnitettyjä pupun kuvia, kun äidit kokosivat koruja. – Teemme kaiken yhdessä. Tytöillämme oli sama laskettu aika, mutta vauvat syntyivät kuitenkin kahden viikon välein, Salminen sanoo. Hän ja Kouri työskentelevät päivisin samassa arkkitehtitoimistossa. Oman yrityksensä asioita he hoitavat iltaisin ja aamuisin. – Emme pystyisi tätä yksin tekemään. Tämä on hauskaa ja harrastus meille, he toteavat. Yrittäjillä on ollut raskaita aikoja ja läheisten menetyksiä, jolloin kumpikin on tukenut toista eteenpäin.

n Oululainen lifestyle-brändi. n Perustajina ja suunnittelijoina

arkkitehdit Kate Salminen ja Paula Kouri. n Perustettu vuonna 2011. n Valmistaa koruja sekä lasten ja naisten vaatteita.

Korujen viiluvaneri on suomalaista. Akryyli laserleikataan Kemissä. Studiolla Toppilassa korut saavat koukut, ketjut ja rasiat.

Joutsen Oulujoella Yo Zenen alkulähde on Oulujoki. Talvella 2010 Kouri ja Salminen olivat juuri tutustuneet samalla työpaikalla ja näkivät ikkunasta, kun joella ui loukkaantunut joutsen. – Soitimme Ranuan eläinpuistoon ja kysyimme, miten joutsenta voi auttaa. Hankimme säkillisen kau-

raa ja ruokimme joutsenta. Se parani ja lähti lopulta lentoon, Salminen kertoo. – Tarina kuulostaa keksityltä, mutta se on totta, Kouri vahvistaa. Joutsenoperaation jälkeen naiset ystävystyivät ja päättivät, että alkavat tehdä yhdessä jotain. Lupaus johti joutsenkorun hahmotteluun arkkitehtien piirto-ohjelmalla.

Kaksikko kuvailee suunnittelutyötään tekniseksi. Ammattinsa puolesta Kouri ja Salminen korostavat olevansa suunnittelijoita, eivät käsityöläisiä.

Samistelukulttuuria Viime vuonna Yo Zen aloitti lasten ja naisten vaatteiden tuotannon. – Nyt on menossa samis-

telukulttuuri, että äitien ja lasten vaatteet sopivat yhteen, Paula Kouri ja Kate Salminen kertovat. Suunnittelijat lupailevat, että tulossa on vaatteita miehillekin. Yo Zen pyrkii tekemään yhteistyötä pohjoissuomalaisten yritysten kanssa aina, kun mahdollista. Vaatteet valmistaa suomalaisomisteinen yritys Portugalissa. Periaatteinaan Kouri ja Salminen haluavat pitää vaatetuotannon eettisyyttä ja kestävyyttä. Tavoitteena on, että lyhyen käyttöikänsä vuoksi lastenvaatteet kiertäisivät käyttäjältä toiselle. – Nyt on kovasti opeteltu vaateteollisuutta. Korujen kanssakin olimme aluksi ihan pihalla. Koko ajan tässä saa opiskella uutta, Salminen sanoo. Seuraavat opin paikat ovat jo tiedossa. Suunnittelijat haluavat kansainvälistyä ja laajentaa tuotantonsa myös sisustukseen.

Oulu Oulu Entrepreneurship Society järjestää torstaina 17. toukokuuta kello 13 alkaen elokuvateatteri Finnkino Plazassa Get Sh*t Done -seminaarin. Inspiraatiosta, sisusta, itsensä toteuttamisesta ja yrittäjämäisestä tahdonvoimasta puhuvat Pekka Hyysalo (FightBack), Minna Åman-Toivio (MedKit Finland), Jaakko Alasaarela (ZEF) ja Merja Satulehto (Citydance). Lipunmyynti tapahtumaan on käynnissä.

Kesäopintotuki haetaan nyt

Oulu Kela muistuttaa, että kesällä opiskelevien kannattaa hakea opintotukea nyt, jotta tuki ehditään myöntää ennen kuin kesäopinnot alkavat. Tukea voi saada esimerkiksi luentokursseihin, kirjatentteihin, työharjoitteluun tai opinnäytetyön tekemiseen. Opiskelija voi hakea opintotukea kesäksi joko verkossa Kelan asiointipalvelussa www.kela.fi/asiointi tai opintotuen muutosilmoituksella (lomake OT 15). Toisen asteen opiskelijat ja ulkomailla opiskelevat tarvitsevat hakemuksensa liitteeksi oppilaitoksen todistuksen kesäopinnoista. Lukio-opiskelijoille ei yleensä voida myöntää opintotukea kesäksi.


14

FORUM24

www.forum24.fi

KESÄ VÄLIVAINIOLTA!

399,-

5 SÄKKÄ!

10,-

3495

KATONPESUAINE PUHDAS KATTO BIOCOMB 5L

KOTIKOMPOSTORI KEKKILÄ 230 L

Poistaa sammalen, jäkälän ja leväkasvustot kaikilta kattopinnoilta antaen pitkäaikaisen suojan kasvustoa vastaan. Mekaanista käsittelyä ei tarvita. Levitä tai ruiskuta ja anna luonnon hoitaa loput! Biohajoava.

Ruskea, harmaa. Kompostori toimii säällä kuin säällä, ympärivuotisesti.

PUUTARMULTA BIOLAN 40 l Kalkittu ja lannoitettu

9

90

3990

24

TALOMAALI TEKNOS VALK. 9L

PIHA PUNAMAALI 10L

Puolihimmeä vesiohenteinen talomaali. Voidaan sävyttää

Perinteinen täyshimmeä ulkomaali maalaamattomille ja aiemmin punamultamaalilla maalatuille puupinnoille.

289,KAASUGRILLI CELLO RODIUM 3 Kolme poltinta, teho 10,5 kW, paistopinnat valurautaa, kaappi, ulkopinnat ruotumaton teräs

1990

90

+ sävytys

WOODEX WOOD OIL RUSKEA PUUÖLJY 2,7L

TERASSIPESU 1L BIOCOMB Poistaa likaa kirkastaen ja puhdistaen samalla haalistuneet terassilaudat ja kalusteet.

Terasseille ja kalusteille

169

6990

+ sävytys

KESTOPUU TERASSILAUTA 28X120 RUSKEA SILEÄ/URITETTU

1495,-

2595,-

VINHA VALKOINEN 7,2L PEITTÄVÄ PUUNSUOJA Voidaan sävyttää. Puolihimmeä, vesiohenteinen suoja puupinnoille ulkona. Se muodostaa puuta suojaavan, vettä hylkivän kalvon ja kestää erinomaisesti vaihtelevissa sääoloissa.

23

95

SAMMALTUHO FINALSAN 1L TIIVISTE AJOLEIKKURI STIGA TORNADO 2098

ETULEIKKURI STIGA PARK 120WM 7250

Sivulleheittävä/ allemurskaava manuaalivaihteisto 1 taakse 6 eteen. Valmiiksi kasattuna ja luovutushuollettuna.

Aito runko-ohjaus, etuleikkuri, 85 cm leikkuulaite, takaveto. Kasattuna ja luovutushuollettuna.

Poistaa sammalen nurmikolta nopeasti, pitkävaikutteisesti ja ympäristöystävällisesti.

Tarjoukset voimassa 20.5.2018 asti tai niin kauan kuin varatut erät riittävät.

K-Raudasta 4.4.-26.8.2018 maalia ostaneiden asiakkaiden kesken arvotaan uusi urbaani katumaasturi SEAT Ateca! Saat arpakupongin joko kassalta maaliostostesi yhteydessä tai noutaessasi verkkokauppaostoksesi myymälästä.

K-RAUTA VÄLIVAINIO Korjaamontie 1, Oulu p. 044 521 5700


15

IHMISET & ILMIÖT

Tiistai 15. toukokuuta 2018

VPK-muistot eivät palaneet savuna ilmaan POHJOIS-POHJANMAAN MUSEON KOKOELMAT

JAAKKO YLITALO

OULU

Martti Turunen

martti.turunen@forum24.fi

Oulun Vapaaehtoinen Palokunta ei ole ihan uusi keksintö. Päinvastoin, täkäläinen VPK näki päivänvalonsa jo 1874. Tämä ja paljon paljon muuta selviää tietokirjailija Martti Kähkösen kirjoittamasta ja kokoamasta noin 300-sivuisesta historiasta. Punakukkoa taltuttamassa on helppo teos selailla ja mielenkiintoinen syventyä. Kirja pohjautuu osin kahteen aiemmin tehtyyn opinnäytetyöhön.

Suuri merkitys, hyvä tulevaisuus

Oulun VPK sai käyttöönsä tällaisen auton 2011. POHJOIS-POHJANMAAN MUSEON KOKOELMAT

Oulun Autoliike lahjoitti 1931 VPK:lle Oldsmobilen, josta muoivautui paloauto 2. POHJOIS-POHJANMAAN MUSEON KOKOELMAT

Kirjassa on oma lukunsa myös tulevaisuudelle. – Oulun VPK:lla on suuri merkitys ei vain Oulun kaupungin vaan koko Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueen reservipalokuntana, kiittelee pelastusjohtaja Petteri Helisten. Oulun VPK:n palokunnan päällikkö Patrik Willberg taas sanoo, että yhdistys ”voi hoitaa tämän päivän hälytystehtäviä itsenäisesti”. – Toiminnan tulevaisuus näyttää (haasteineenkin) tällä hetkellä hyvältä, jatkaa Oulun VPK:n puheenjohtaja Markku Koivikko. Jäsenmäärän kehitys tukee toiveikkuutta. Kymmenen viime vuoden aikana se on noin 1,5-kertaistunut 448:aan.

Edelläkävijä ja monessa mukana Uleåborgs Frivilliga Brandkår, Oulun Vapaaehtoinen Palosammutuskunta

oli pitkään koko Oulun seudun ainoa palokunta. Eikä vain palokunta: ”Veepeekoo” oli edelläkävijä ja esimerkki Oulun kirjastojen, lukusalien, kuorojen ja laulukuntien, elokuvateatterin, liikuntakulttuurin, soittokuntien ja teatteriryhmien perustamisessa ja tukemisessa. Varsinaisellakin toimialalla tapahtui valitettavan paljon. Paljossa onnistuttiin, mutta aina eivät ponnistelut tuottaneet tulosta. Esimerkiksi Kesäkuussa 1901 paloi Toppilansalmessa muutamassa tunnissa koko 14 000 tervatynnyrin Tervahovi. Se oli aikanaan järkyttävä tuho.

Palontorjuntaa ja aatetta jaloa Oulun kirkontornin tornivahti Häikiö varusteineen 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Palovartijat tähystivät tornista. Palon havaittuaan he tuuttaamalla ilmoittivat kaupunkilaisille, missä päin Oulua paloi. Yksi tuuttaus esimerkiksi kertoi tulipalon olevan ensimmäisessä korttelissa, joka sijaitsi ”Isosta Uudestakadusta rantaan, rajoitettu Myllytullilta ja Kaupurinekadulta”.

Oulu sai vakinaisen palokuntansa vasta 1920. Tänä päivänä Oulun Vapaaehtoinen Palokunta r.y. tukee Oulu-Koillismaan pelastuslaitosta ja muita palo-

Vielä 1800-lvun lopulla vesi tuotiin palopaikalle hevosilla saaveissa. Veden kuljettamista varten muutama kaupunkilainen kerrallaan oli nimetty antamaan hevosensa VPK:n käyttöön.

kuntia. Tukijan roolissa tarvitaan paitsi palontorjuntaa, myös palokunta-aatetta. Historiikin mukaan se kasvaa ja kehittyy Oulun VPK:n nuoriso-osastossa, joka viime vuonna juhli satavuotista toimintaansa. ”Veepeekoossa” katsottin siis eteenpäin jo 1917. Punakukkoa taltuttamassa. Oulun Vapaaehtoinen Palokunta 1874–2017. Julkaisija Oulun Vapaaehtoinen Palokunta r.y. Taitto Paula Mäntyniemi, Erweko Oy. Paino Erweko Oy.

Suurpalo koetteli Oulua 23.5.1822, ennen Oulun Vapaaehtoisen Palokunnan perustamista. Kuva kirjan kannesta.

NYT PIHAT KUNTOON!

MAA-AINESTOIMITUKSET NOPEASTI JA LUOTETTAVASTI OULUN SEUDULLA, MYÖS SUURSÄKEISSÄ.

MAA-AINESMYYMÄLÄSTÄ KAIKKI PIHARAKENTAMISEN MAA-AINEKSET PERÄKÄRRYYN KUORMATTUNA

• PARAS-multa • hiekat • murskeet, sepelit ja kivituhkat • kuorikate • seinänvieruskivi Meiltä myös vaihtolavat pihatalkoisiin ja rakennustyömaille! Soita tai jätä tarjouspyyntö netissä! Satu 040 596 0350 ja Pekka 040 737 5710 www.vrj.fi

AVOINNA MYÖS A HELATORSTAIN

VRJ Pohjois-Suomi Oy Myymälän osoite: Pikkukiventie 6, 90620 Oulu Aukioloajat: ma-pe 7.00–19.00, la 9.00–15.00 puh. 040 824 2102 • www.vrj.fi Löydät meidät myös Facebookista nimellä VRJ maa-ainesmyymälä


16

AUTOMAAILMA

www.forum24.fi

X haastaa talven

Tarjolla kaksi korttia

Opel GT 50 vuotta

VEHO HYÖTYAJONEUVOJEN ja Hilltip Oy:n yhteistyö tuo HillTiptienhoitovarusteet tarjolle X-sarjaan. Hilltip on kevyille avolava- ja kuorma-autoille soveltuvien teiden talvikunnossapitolaitteiden valmistaja. Tuoteperheeseen kuuluvat aurauslaitteet, hiekoitusjärjestelmät, ajoneuvoon asennettavat nesteiden ja kiinteiden aineiden levittimet, harjakoneet ja painepesurijärjestelmät.

KANSAINVÄLISEN AJOKORTIN suosio on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Monelle kortti on yhä tuntematon. Suomessa kansainvälinen ajokortti haetaan edelleen Autoliiton kautta. Tarjolla on kahta eri korttia: toinen perustuu Geneven ja toinen Wienin tieliikennesopimukseen. Kansainvälinen ajokortti on virallinen käännösasiakirja, joka kelpaa vain voimassa olevan kansallisen ajokortin kanssa.

KLASSIKOKSI MUODOSTUNUT Opel GT juhli merkkivuotta. Ensimmäinen Opel GT rullasi tuotantolinjalta 1968, mutta auton tarina sai alkunsa jo 1965. Tuolloin Opelin suunnittelijat esittelivät visionsa kaksipaikkaisesta urheiluautosta Frankfurtin autonäyttelyssä. Mallin tuotanto loppui 1973. Mallin kokonaistuotanto oli viiden vuoden aikana 103 473 autoa.

Yeti vaihtui Karoqiksi

TOMM I RUU SKAN EN

Karoq on lähisukulainen Seat Atecalle, molemmat valmistetaan MQBrakenteelle.

OULU

Tommi Ruuskanen toimitus@forum24.fi

SkodaYeti on jäänyt historiaan ja tilalle on tullut Skoda Karoq. Karoq on edeltäjäänsä kookkaampi ja eri muotoinen auto. Forum24 koeajoi uutuuden 150-hevosvoimaisella turbodieselillä ja automaattivaihteistolla. Ulkonäkö: Ulkonäöllisesti uutuus on konsernin tyylin mukainen. Perusmuotoilussa ei ole yllätyksellisyyttä, auton ominaisuudet säilytettäessä korin muotojen täytyy olla tämän kaltaiset. Keula ei poikkea Skodan muotoilulinjasta. Kylkinäkymä luo vaikutelman maastoautosta. Sivuikkunat vaikuttavat pienen puoleisilta ulkoapäin katsottaessa. Maavaraa on helppo havaita olevan mökkitielle sopivasti. Ajettavuus: Ajo-ominaisuudet tiivistetysti: varma, luotet-

Skoda Karoq 2.0 TDI 150 4x4 DSG Autom n Pituus n Akseliväli n Leveys n Korkeus n Moottori n CO2-päästöt n Teho n Vääntömomentti

4 382 mm. 2 630 mm. 1 841 mm. 1 607 mm. 1 968 cm³. 138 g/km. 150 hv.

340 Nm/1 750–3 000 r/min. n 0–100 9,3 s. n 80–100 2,9 s n Huippunopeus 193 km/h. n Hinta alkaen 39 873 euroa.

Kiitämme + Miellyttäviä sisätiloja. + Voimalinjan toimintaa.

Moitimme - Yli-innokasta startstop-järjestelmää. - Suurten pilarien takia näkemärajoitteita.

tava, järkähtämätön. Vakioajotilassa ohjaus on herkkä, mutta keskittää mainiosti. Sport-ajotilassa ohjaukseen tulee runsaasti jämäkkyyttä ja liika keveys poistuu. Jousituksen ja iskunvaimennuksen kovuus tulevat ilmi mukulakivillä ajettaessa. Maantiellä kulku on junamaisen suoraviivaista. Melutaso pysyy alhaisena ja sivistyneenä, tosin karkealla asfalttipinnalla leveät renkaat tuottavat bassovoittoisen soundin. Tilojen käytännöllisyys: Karoq tarjoaa mainiota ergonomiaa ja istuinmukavuutta. Käytettävyys kohentuu aina, kun autoon mentäessä paremminkin noustaan, eikä laskeuduta.

Arvomme joka kuukausi vuoden loppuun saakka kaikkien huolto-ohjelman mukaisen kohdan kausihuolto määräaikaishuollon Juhan31Autossa teettäneiden asiakkaiden kesken

si PRIUS+

täyshybridi seitsemälle.

250€ lahjakortin! vm XXXX ja

00 €

Lahjakortti on voimassa vuoden ja on käytettävissä Juhan nyt edullisesti Auton palveluiden ostamiseen! Lahjakorttia ei voi vaihtaa rahaksi. Katso arvonnan tarkemmat ehdot www.juhanauto.fi

Varaa aikasi numerosta 020 779 7735 tai www.juhanauto.fi/palvelut/huollonvaraus

Soitettaessa kiinteän puhelinverkon liittymästä: 8,28 snt/puhelu + 7,00 snt/min. Soitettaessa matkaviestinverkon liittymästä: 8,28 snt/puhelu + 17,00 snt/min.

Tervahovintie 11, Toppila, Oulu Automyynti p. 020 779 7777, huoltopalvelut p. 020 779 7735, klo 8–16.30 Varaosat p. 020 779 7750 8–17, 10–15, korikorjaamo ja Toyota 020779 779 7749 Varaosat p. 020ark. 779 7750 ark.la8–17, la 10–15, Korikorjaamo ja ToyotaRent Rent p.p.020 7749 Katso vaihtoautomme: www.juhanauto.fi Soitettaessa kiinteän puhelinverkon liittymästä: 8,28 snt/puhelu + 7,00 snt/min. Soitettaessa matkaviestinverkon liittymästä: 8,28 snt/puhelu + 17,00 snt/min.

7-paikkainen tila-auto, jonka päästöt ovat täyshybriditeknologian ansiosta vain 96 g/km, matkustajaa kohden. Alhaisten päästöjen ja kulutuksen vuoksi ei tarvitse hyväksyä mitään Suorituskykyisessä Prius+:ssa on kunnolla tavaratilaa ja ylellinen varustelu, mm. portaaton teisto, panoraamakatto sekä Toyota Touch & Go -multimedia- ja navigointijärjestelmä.

Skoda on pitkään ollut tunnettu älykkäistä ratkaisuista sisällyttämällä autoon esimerkiksi sateenvarjo ja taskulamppu, eikä Karoq tee poikkeusta. VarioFlex-istuimilla, jotka ovat noin 400 euron lisävaruste, saadaan autoon runsaasti muunneltavuut-

ta. Takaistuimia voidaa tällöin siirtää pituussuunnassa, kallista selkänojia tai poistaa istuin kerrallaan. Tavaratilan koko on 458– 567–1 584 litraa VarioFlexistuimilla. Suorituskyky: Moottori on tuttu, vankka työjuhta joka kuljettaa autoa hyvällä vääntömomentilla. Va-

kio käyttöön muodostuu voimalinjan kautta miellyttävä suorituskyky joka riittää kaikenlaiseen käyttöön. Neliveto on ainoastaan koeajetun 150-hevosvoimaisen dieselmoottorin yhteydessä. Taitavalla kuljettajalla on mahdollisuus selvitä Karoqilla tiestön ulkopuolella, mutta vaativiin olosuhteisiin autoa ei kannata viedä koska kyseessä ei ole täysiverinen maastoauto. Noin 500 kilometrin koeajolla dieseliä kului 5,7 litraa sadalle kilometrille. Varustelutaso: Kolmesta keskimmäisen Style-varustetason varusteita: mukautuva vakionopeuden säädin, peruutuskamera, hätäpuhelu, LED-ajovalot, ajovalojen painepesimet, Off Road ajoasetus, sähkötoiminen kosketukseton takaluukku, jarrutusenergian talteenotto, 230 voltin pistorasia, kolme verkkoa tavaratilassa. Laaja kattaus turvavarusteita.

Maastoajotilassa mittaristoon saadaan näyttö, johon voi vaihtaa yhdeksän erilaista parametriä.

Myynti Oulussa: Aine Oy ja Wetteri Oy.


17

AUTOMAAILMA

Tiistai 15. toukokuuta 2018

®

VALITSE AINUTL A ATUINEN CROSSOVER

TOYOTA

HYBRID ALWAYSA BETTER WAY

KAIKKIIN C-HR-MALLEIHIN

METALLIVÄRI

0€

TALVIRENKAAT KEVYTMETALLIVANTEIN

990 €

Itselataava C-HR Hybrid on ainutlaatuinen hybridin ja crossoverin yhdistelmä. Mallin vaikuttavaa muotoilua täydentää sisätilojen tyylikäs viimeistely, ja eri varustetasoilla C-HR:stä on mahdollista tehdä entistäkin erottuvampi. Automaattivaihteisto on Toyotan hybrideissä aina vakiona.

TOYOTA JOUSTO -RAHOITUKSELLA ESIM. 310 €/kk Malli

Autoverollinen Autoverollinen kokonaishinta

ToimitusKokonaishinta Toimitus- toim.kuluineen Kokonaishinta kulut

C-HR 1.8 Hybrid Active C-HR Hybrid Active C-HR 1.81.8 Hybrid Intense C-HR 1.8 Hybrid Intense C-HR 1.8 Hybrid Style C-HR 1.8 Hybrid Style C-HR 1.81.8 Hybrid Premium C-HR Hybrid Premium

29 956,50 € 956,50 3329 426,16 €€ 426,16 € 3333 536,95 € 33 536,95 € 3333 991,51 €€ 991,51

600 € 600 600 €€ 600 € 600 € 600 € 600 €€ 600

Malli

kokonaishinta

kulut

toim.kuluineen

30 556,50 € 556,50€ € 3430 026,16 026,16 € 3434 136,95 € 34 136,95 € 3434 591,51 591,51€ €

CO2-päästöt

CO2-päästöt

86 g/km 86g/km g/km 86 86 g/km 86 g/km 86 g/km 86 86g/km g/km

KOKONAISETU JOPA 2 000 €

+ Toyota Huoltosopimus 24,40 €/kk ja Toyota Rahoituskasko 44 €/kk

EU-yhd. kulutus

Vapaa autoetu/ Vapaa autoetu/ Käyttöetu €/kk

3,8 l/100 km 3,8l/100 l/100km km 3,8 3,8 l/100 km 3,8 l/100 km 3,8 l/100 km 3,8 3,8l/100 l/100km km

625/475 625/475 675/525 675/525 675/525 675/525 675/525 675/525

EU-yhd. kulutus

Takuu 3 vuotta/100 000 km,km, korin puhkiruostumattomuustakuu 1212 vuotta, hybridijärjestelmän Takuu 3 vuotta/100 000 korin puhkiruostumattomuustakuu vuotta, hybridijärjestelmäntakuu takuu 5 vuotta/100 000000 km.km. Toyota Hybridiakkuturva 1010 vuotta/350 000 km. Edut koskevat 5 vuotta/100 Toyota Hybridiakkuturva vuotta/350 000 km. Edut koskevatuusia uusiaasiakastilauksia asiakastilauksia (vain yksityistilauksia) ja ovat voimassa rajoitetun ajan. Kuvan auto erikoisvarustein. (vain yksityistilauksia) ja ovat voimassa rajoitetun ajan. Kuvan auto erikoisvarustein.

Käyttöetu €/kk

Varsinais-Suomen Auto-Center Käteishinta ������������������������� 20�000

KORKOTARJOUS Uudet ja Tarjous voimassa käytetyt 30.1.2016 saakka

Jopa ilman käsirahaa alk.

Katuosoitexxxxx 12, 00000 KAUPUNKI Käsiraha ������������������������������� 2�000 avoinna ark. X-XX, la X-XX, puhelin 1234 5678, Rahoitusosuus ��������������������� 18�000 www.nettiosoite.fi Viimeinen erä ������������������������ 5�000 Korko �������������������������������������2,9% Tilinavaus ��������������������������������� 195 Käsittelymaksu ���������������������9�-/erä Kk-erä 36 kk ����������������������� 415,03 Luottokustannukset ���������� 1�535,21 Kokonaishinta ���������������� 21�535,21 Tod� vuosikorko�������������������������4,49 %

2 ,9 %

Edellyttää kaskovakuutuksen Rahoitusyhtiö TFF Oy, Vantaa

ESIMERKKILASKELMA: Toyota C-HR 1.8 Hybrid Active 31 546,50 € Toyota C-HR 1.8 Hybrid Active 31 546,50 € (sis. ESIMERKKILASKELMA: toimituskulut 600 € + talvirenkaat 990 €). (sis. JOUSTO toimituskulut 600 + talvirenkaat €).Kilometrit 60 tkm. Käsiraha 20 % TOYOTA kk-erä 310€€. Rahoitusaika990 48 kk. (6 309,30 €). Suurempi viimeinen osamaksuerä/taattu 1360 558 €. Korko 2,9520 %.% TOYOTA JOUSTO kk-erä 310 €. Rahoitusaika 48hyvityshinta kk. Kilometrit tkm. Käsiraha Käsittelymaksu 9 €/kk. Perustamiskustannus 180 €. Todellinenhyvityshinta vuosikorko 3,81%. (6 309,30 €). Suurempi viimeinen osamaksuerä/taattu 13 558 €. Korko 2,95 %. Luototettava määrä 25 417,20 €. Luoton ja kustannusten yhteismäärä 25 417,20 € + Käsittelymaksu 9 €/kk. Perustamiskustannus 180 €. Todellinen vuosikorko 3,81%. 2 922,78 € = 28 339,98 €.25 417,20 €. Luoton ja kustannusten yhteismäärä 25 417,20 € + Luototettava määrä 2 922,78 € = 28 339,98 €. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Luoton myöntäjä Toyota Finance FinlandEdellyttää Oy, Korpivaarantie 1, Vantaa. Toyota Rahoituskasko sisältää liikennevakuutuksen ja kaskovakuuhyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Luoton myöntäjä tuksen, jota voi täydentää lisäturvilla. Vakuutuksen myöntää If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike. Toyota Finance Finland Oy, Korpivaarantie 1, Vantaa. Toyota Rahoituskasko sisältää liikennevakuutuksen ja kaskovakuutuksen, jota voi täydentää lisäturvilla. Vakuutuksen myöntää If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike.

Hyvitämme autostasi vaihdossa MINIMIHYVITYS Yli 12.000 € vaihtoautoihin (katsastus voimassa)

1.250 €

Ostetaan vähän ajettuja Toyota henkilöautoja, tarjoa puh. 040 713 8311 Erityisen kova kysyntä Toyotan Hybridi-malleista.

-10 Toyota YARIS 1.3 VVT-i Sol 3d -06 Volvo S40 1.6D DRIVe start/stop Moment -10 Toyota AVENSIS 2.0 VVT-i Sol Tech Liftb A -08 Audi A3 2.0 TFSI Ambition Sportback -08 Toyota YARIS 1,33 Dual VVT-i Active Multid S -15 MB C 180 CGI BE Premium Business A 88 tkm, h-kirja, aluv., 2xrenk, met.väri, MP3, lohko- 131 tkm, 1-om., h-kirja, Xenon, aut.ilm., ESP, sport- 127 tkm, h-kirja, aut.ilm., vetok., aluv., 2xrenk, 86 tkm, h-kirja, lasikatto, ilmast., ESP, 2xrenk, Crui- 47 tkm, h-kirja, ilmast., aluv., 2xrenk, Cruise, lohko- 204 tkm, h-kirja, p-tutka, ilmast., ESP, Hillhold, ve15950 15900 tok., aluv., 2xrenk, Cruise, lohkol., CD 13950 lämmitin 12500 se, lohkol., aluv., iPod-valm., Navi lämmitin 7750 alusta, hiukkassuod., vetok., aluv., Cruise 11950 Cruise, met.väri, CD, lohkolämmitin

-14 -12 Toyota RAV4 2,0 D-4D AWD Active -15 Subaru FORESTER 2,0 TD X EM Toyota YARIS 1,5 Hybrid Active 5ov -14 Toyota AVENSIS 1,8 Valvematic Linea Sol -11 Toyota AVENSIS 1,8 Valvem Active Wag -13 Toyota VERSO 1,6 D-4D Active 7p 60 tkm, aut.vaiht., h-kirja, Navi, aut.ilm., ilmast., 98 tkm, h-kirja, Navi, Xenon, aut.ilm., aluv., 122 tkm, 1-om., h-kirja, Navi, p-tutka, aut.ilm., ve- 92 tkm, 1-om., h-kirja, aut.ilm., aluv., 2xrenk, Crui- 95 tkm, 4x4, h-kirja, ilmast., Hillhold, aluv., 2xrenk, 163 tkm, 4x4, 1-om., h-kirja, Navi, Webasto, il21950 mast., Hillhold, vetok., aluv., 2xrenk, MP3 23950 18950 Cruise, Bluetooth, lohkolämmitin 16950 tok., aluv., 2xrenk, Cruise, MP3, lohkol. 18950 se, lohkolämmitin, Navi Hillhold, aluv., 2xrenk, Cruise, lohkol. 15950 2xrenk, Cruise, CD, lohkol., Bi-Xenon

-16 MB E 250 CDI BE T 4Matic A Prem Busin -13 BMW F36 Gran Coupe 420i A xDrive Bsn Sp-15 Toyota AVENSIS 1,8 Valve Active Edit Tour -16 Toyota AVENSIS 1,8 Valvematic Active Touring Toyota AVENSIS 1,8 Valve Active Edit TourSpA -17 Toyota PRIUS Active (MY16) -16 21 tkm, 1-om., h-kirja, aut.ilm., TC, Hillhold, aluv., 18 tkm, aut.vaiht., 1-om., h-kirja, Navi, aut.ilm., 100 tkm, 4x4, autom. vaiht., 1-om., h-kirja, Navi, 54 tkm, aut.vaiht., 1-om., h-kirja, Xenon, aut.ilm., 15 tkm, 1-om., h-kirja, Navi, aut.ilm., TC, Hillhold, Sports A 43950 29550 TC, vetok., aluv., 2xrenk, Cruise, lohkol. 29950 Xenon, Webasto, ilmast., aluv., 2xrenk. 39950 Sport-ist., Hifi, P-tutka, ilmast., Cruise 28900 2xrenk, Cruise, met.väri aluv., 2xrenk, Cruise, met.väri, lohkol. 26950 45 tkm

Katso kaikki vaihtoautomme www.juhanauto.fi Tykkää meistä Facebookissa

Tervahovintie 11, Toppila, Oulu • Automyynti p. 020 779 7777 ark. 9–18, la 10–15 • Huolto p. 020 779 7735, klo 8–16.30 • Varaosat p. 020 779 7750 ark. 8–17 • Korikorjaamo p. 020 779 7749 Soitettaessa kiinteän puhelinverkon liittymästä 8,28 snt/puhelu + 7 snt/min, matkaviestiverkon liittymästä 8,28 snt/puhelu + 17 snt/min.


18

FORUM24

www.forum24.fi

Huutojen lähtöhinnat -60 %!

Verkkohuutokauppa on käynnissä 15.–22.5.2018 Lapsi-/perhekuvaus miljöössä

Lähtöhinta 100 €

Norm. 250 €

Kahden hengen fatbike-vuokraus

Lähtöhinta 40 €

Norm. 100 €

Hitsausinvertteri 160A MMA IGBT

Lähtöhinta 79 €

Norm. 119 €

Lahjakortti 200€

Lähtöhinta 80€

Norm. 200 €

Kuukausijäsenyys (2kk)

Lähtöhinta 53 €

Arvokortti kylpyhuoneremonttiin

Lähtöhinta 400 €

Norm. 134 €

10 x paraspesu + 10L tuulilasinpesunestettä

Lähtöhinta 104 €

Valokuvakirja omalla kansikuvalla

Lähtöhinta 43 €

Norm. 260 €

Rannekello Citizen

Lähtöhinta 159 €

Norm. 1000 €

Norm. 109 €

Ihonpuhdistus ja kuumakivihieronta lahjakortti

Lähtöhinta 46 €

Norm. 399 €

Lahjakortti 250€

Lähtöhinta 100 €

Norm. 117 €

Leikkimökki Satu

Norm. 250 €

Tutustu kaikkiin tuotteisiin www.nappaa.fi

Palvelun tarjoaa

Lähtöhinta 199 €

Norm. 499 €


19

VIIHDE & VAPAA-AIKA

Tiistai 15. toukokuuta 2018

Intohimona retrokupit

SATU KOHO

OULU

Satu Koho

satu.koho@forum24.fi

EDELLISESSÄ FORUM24:SSÄ kerrottiin virheellisesti, että yksityisten päiväkotien karkelot olisivat Rotuaarilla lauantaina. Oikea päivä on huominen keskiviikko. Avaus tapahtuu kello 14.45. Pahoittelemme väärinkäsitystä.

Lavarunouden mittelöt LAVARUNOUDEN ELI Poetry Slamin SM-kisojen Oulun karsinta järjestetään torstaina Ravintola Tubassa kello 19–21. Voittaja pääsee kisaamaan Suomen parhaan lavarunoilijan tittelistä finaalissa, joka pidetään Helsingissä 15. syyskuuta. Poetry Slamissa osanottajat esittävät omia runojaan, ja kesto on rajattu kolmeen minuuttiin. Tuomaristo koostuu paikalla olevasta yleisöstä. Kisaan otetaan mukaan 12 ensiksi ilmoittautunutta. Tilaisuuden järjestää Huutomerkki ry, jonka nettisivulta löytyvät ilmoittautumisohjeet.

Kolmen kopla GALLERIA 5:N näyttelyssä Matkoja Makrosta Mikroon esittäytyvät Kaarina Kuusisto-Lukkari, Urho Kähkönen ja Liisa Linkola. Kainuulaisten yhteisnäyttelyn nimi kuvastaa taiteellisen työskentelyn moninaisuutta. Näyttely on esillä 16.5.–3.6. Kuvassa Kuusisto-Lukkarin omakuva sarjasta Fuck Your Beauty Standards.

Vain priimaa Keräilyharrastus alkoi turkooseista Pop-kupeista, jotka Hyykoski osti lahjaksi äidilleen Oulun antiikkimessuilta kuutisen vuotta sitten. – Sussun lapsuudenkodissa oli ollut sellaiset kupit, Laukkanen kertoo. Seuraavilta messuilta tarttui iloisen värisiä retrokahvikup-

– Olemme lainanneet kokoelmastamme näyttelyyn noin 300 Arabian kahvikuppia, kertoo Marko Laukkanen. Kuppien lisäksi yksityiskokoelmasta on esillä muun muassa kannuja ja purkkeja.

peja koristamaan kotia. Kohta kirpparit saivat Laukkasesta ja Hyykoskesta ahkeria kävijöitä. Kun lähiapajat ja -messut oli koluttu, ostosreissut laajenivat muualle Suomeen, jonkin verran myös nettiin. – Minä olen meistä se enemmän keräilyyn ”hurahtanut”. Sussu muistuttaakin, ettei kaikkea ole pakko ostaa, Laukkanen hymyilee. Harrastuksen alussa pikku vioilla ei ollut niin väliä. Sittemmin Laukkanen ja Hyykoski ovat tulleet tarkemmiksi. Kokoelmaan kelpaa vain priima ja sellainen esine, jota heillä ei ole ennestään. Mitkä ovat kokoelman aarteita?

– Esimerkiksi iso ruskea kissakannu. Sitä metsästimme monta vuotta. Haimme sen lopulta Raumalta. Mitä vielä himoitsette? – ”Pakko saada” -esinettä ei ole, mutta eläinkannukokoelmasta puuttuu yksi Perhokannu, Laukkanen vastaa. Yksityiskokoelman lisäksi Saisiko olla kahvia? -näyttelyssä on esineitä museon kokoelmista. Esillä on myös infotauluja, joissa kerrotaan suomalaisesta

kahvikulttuurista. Kannen kuvassa Susanna Hyykoski ja Marko Laukkanen. Kupit Arabian Pop-sarjasta.

Aurinko-kupit muistuttavat lapsuudenkodin ja mummolan kahvipöydästä. 60- ja 70-luvun esineiden lisäksi näyttelyssä on muutama 50-luvun astia sekä vielä vanhempi Rosita-kahvikalusto.

KAIJONHARJUSTA ALKUVIIKKOON! FILEOINTI ILMAINEN ki ollessa au herkkutorin

Kokonainen

KIRJOLOHI Suomi

799

U!

ETT ITSE JAUH

KG

Lämmintä ruokaa!

595

PANEROITU PORSAANLEIKE

muusi/kermaperunat (TI)

NAUDAN LIHAPATA

muusi/valkosipulikermaperunat – annos salaatin kera (KE)

Pirkka

VIHREÄ RYPÄLE

500 g (3,58)

ANNOS

179 RS

Naudan

PAISTIJAUHELIHA

895 079 149 KG

Uunituoretta! Savilaakson

KRISTALLIPULLA SATSUMA Etelä-Afrikka

KPL

KG

Grilliin! PORSAAN ULKOFILEPIHVIT HK Poprilli

GRILLIMAKKARA 400 g (2,48)

Vaasan

LOUNASSÄMPYLÄT 8/320 g (3,13)

100 KPL

099 100 PKT

PS

TARJOUKSET VOIMASSA TI-KE 15.-16.5.2018

HK

BURGERI

100 g (4,00) yksittäin 0,59 kpl (5,90)

VARHAISKAALI Unkari

Herkkutilan

PERHEJUUSTOT

1 kg edam, kerma ja gouda

Tavallista parempi ruokakauppa KAIJONHARJU

Sammonkatu 16, 90570 OULU, raimo.pudas@k-supermarket.fi Puh. 044 756 4500. Palvelemme MA-PE 7–21, LA 8–21 ja SU 10–21.

200 5

KPL

079 499 KG

KPL

k-supermarket.fi

Oikaisu

Ilopallo, Ping Pong, Papu, Linnea, Elsa, Osteri, Isokukka, Aurinko, Louhi, Suhina... Marko Laukkasella ja Susanna Hyykoskella on kippo jos toinenkin. Nyt heidän keräilyastioitaan on lainassa Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyssä Saisiko olla kahvia?. Oululaispariskunnan kokoelmassa on neljättä sataa Arabian kahvikuppia lautasineen lähinnä 60- ja 70-luvuilta. Kuppien kanssa samaa sarjaa olevia sokerikkoja ja kermakkoja löytyy nelisenkymmentä. 60-luvun eläinaiheisia kannuja – Helunoita, Perhoja, Lintuja ja Kissakannuja – on kolmisenkymmentä. Purnukoistaan tutusta Pomonasta on lähes täydellinen kokoelma. Emalipannujakin on kymmeniä. – Meillä kotona keräilyesineet pidetään näkösällä, Laukkanen kertoo ja näyttää kuvia puhelimensa galleriasta. Nostalgiaa tihkuvaa Arabiaa on vitriineissä, avohyllyissä ja pöydillä. Kippoja ja kuppeja on aseteltu kaappien ja takan päälle, jopa amppeleihin ja tangosta roikkuviin koukkuihin. – Arkisin meillä juodaan kahvit Muumimukeista mutta juhliin valitaan kupit kokoelmasta, juttelee Laukkanen.


20

FORUM24

e l l i s e i s Vesi pää

www.forum24.fi

Nousukiito näyttävästi esillä

SANNA HÄYRYNEN

Norwegianin lentomatkustajat Oulusta löytävät uusimmasta lentoyhtiön lehdestä tutun kasvon: oululaisen MedKit Finland Oy:n toimitusjohtajan Minna Åman-Toivion. Hän kertoo näyttävästi taitetussa artikkelissa ensihoidon ja terveydenhuollon tarvikkeita toimittavan MedKitin huimasta kasvutarinasta. Liikevaihto huitelee useissa miljoonissa euroissa ja yhtiö tekee voitollista tulosta isoista investoinneista huolimatta.

F24

Kaisla Kosamon maalaamalla mer ellä polskii taiturin askartelema vesilintu. leppäonnonkiven maalannut lu . riä ör m Jere Peitso on sä et ilostuttaa m kertuksi, joka

– Tämä on parempi kuin museo, kuuluu taiteilijan kommentti Pikku-Iikan päiväkodin taidenäyttelyn avajaisissa. Forum24 kertoi 11. huhtikuuta päiväkodin onnistuneesta vedensäästämisestä ja lasten vesiaiheisista askarteluista ja maalauksista.

F24

Täksi viikoksi kaikki kuluneen vuoden aikana luodut teokset on koottu koristamaan salia. Vieraiksi on kutsuttu Heinäpään alueen koululaisia, vanhustentalon väkeä ja lasten läheisiä. Seinillä komeilee esimerkiksi eri tekniikoin ja materiaalein tehtyjä sateenvarjoja, sieniä ja lumihiutaleita. – Hienolta näyttää, sanoo Kaisla Kosamo ihastellessaan sinisen, violetin ja vihreän sävyisiä taidonnäytteitä.

Minna Åman-Toivion mukaan MedKitin kasvutavoitteet ovat jatkossakin korkealla. – Ne ovat saavutettavissa.

Kolme kurkottaa

Toini Uusitalo osallistuu Raision karsintaan lauantaina.

tangofinaaliin

Tervemenoa festareille! Lasten Musafestarit -kisamme on päättynyt. Kiitos kaikille osallistujille! Liput sunnuntaita pidettävään tapahtumaan on arvottu ja voittajille on ilmoitettu Facebookin kautta viestillä. Kysyimme kisassa, kenen kanssa lähtisit festareille. Näin liput napanneet vastasivat: Jenna Pieskä: Perheen kanssa! Esikoisen unelma olisi nähdä Katti Matikainen livenä. Kyllä olisi tyttö (ja vähän äitikin) onnessaan. Minna Kyngäs-Heikkilä: Perheen kanssa,

Tuomaristo on valinnut 64 laulajaa jatkoon Seinäjoen tangomarkkinoiden laulukilpailussa. Mukana ovat Katri Lamppu Oulunsalosta sekä Piia Päivike ja Toini Uusitalo Oulusta. Tuttu kilpailija on myös pyhäntäläinen Virpi Piippo. Kilpailijoiden joukko harvenee jo lauantaina Raisiossa ja seuraavan kerran Keravalla 9. kesäkuuta, jonka jälkeen mukana on enää 16 laulajaa. Tangokuningas valitaan 12. ja tangokuningatar 14. heinäkuuta. Tuomaristossa nähdään 1993 Tangoprinsessaksi kruunattu Heidi Kyrö, 30-vuotista tangokuningasvuottaan juhliva Kari Piironen, säveltäjä-muusikko-levytuottaja Esa Nieminen ja musiikkitoimittaja Tarja Närhi. Tuomariston puheenjohtaja on Seinäjoen tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

F24

F24

lapset 4 v ja 1 v tykkäisivät. Karin Björnholm: Adan kanssa! Teija Paavola: Lastenlasten kanssa. Minna Arvola: Tyttäreni lapsen kanssa.

Meri

to 17.5. klo 19 Madetojan sali

Johannes Gustavsson kapellimestari Christel Lee viulu

OULU SINFONIAN KAUSIKONSERTTI Liput 25/ 20 / 10 € + toimituskulut Lipunmyynti Oulu10 ja yhteispalvelupisteet, Ticketmaster

Bela Bartok: Viulukonsertto nro 2 Claude Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune L. 86 Claude Debussy: La Mer VARASLÄHTÖ klo 18.30 ravintola Preludissa

SYKSYN 2018 OHJELMISTO JULKAISTAAN 17.5.

www.oulusinfonia.fi Kausikortilla huippuetuja! Syksyn kausikorttien myynti

17.5.–21.6.2018

www.oulusinfonia.fi

Yksittäisliput myynnissä 25.6.2018 alkaen


21

FORUM24

Tiistai 15. toukokuuta 2018

Osekkin yt-päätökset voimaan

URAFORUM

Sosiaali- ja terveysalan osaajaksi

Kouluttaudu ammattiin PSK-Aikuisopistolla

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja, suunhoidon osaamisala • Päiväkoulutuksena, aloitus 8.8.2018, kesto 2 v • Hakuaika päättyy 31.5.2018 Lisätietoja opinto-ohjaaja Eija Roininen, p. 050 394 7281. Hakeutuminen osoitteessa www.opintopolku.fi.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Alkavat koulutukset sairaanhoito ja huolenpito, 180 osp, 17.9.2018 alkaen.

Senior Personal Trainer 3 –koulutus (Virpiniemen liikuntaopisto) • Monimuotokoulutuksena iltaisin ja viikonloppuisin 2.8.2018–21.12.2018 • Hakuaika päättyy 15.6.2018 Lisätietoja Matti Ländén, p. 044 703 7995 ja Katri Virtanen, p. 044 717 0062. Hakeutuminen osoitteessa www.osao.fi/koulutuskalenteri.

Hankeosaajavalmennus (maaseudun kehittämisen eat) Hankeosaajavalmennus – kehity projektitoiminnassa 20.8.2018 alkaen. Info koulutuksesta 17.5. klo 15, PSK-Aikuisopisto Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, luontoMyynnin ammattitutkinto ohjaaja, 180 osp, 7.11.2018 alkaen. Info koulutuksesta Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

Vapaan sivistystyön Tanssi ammatiksi –koulutus (Virpiniemen liikuntaopisto) • Päiväkoulutuksena 10.9.2018–24.5.2019 • Haku päättyy 31.7.2018 Lisätietoja Katri Virtanen, p. 044 717 0062. Hakeutuminen osoitteessa www.osao.fi/koulutuskalenteri.

16.5. klo 18, Villa Pukkila Oulu. Ilm. toimisto@psk.fi

Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto

Tiedustelut Pia Kangas, 044 3120 701

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi

Lisätietoja ja ilmoittautuminen koulutuksiin Yrittäjän ammattitutkinto PRO www.psk.fi

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@osao.fi.

Lisätietoja koulutuksista: www.psk.fi/koulutushaku PSK Aikuisopisto Kansankatu 47 B, 3. krs, 90100 Oulu Kansankatu P. 08 312 0711 47 B, 3. krs, 90100 Oulu www.psk.fi www.psk.fi

Oulu Oulun seudun koulutuskuntayhtymän (Osekk) yhtymähallitus on päättänyt yhteistoimintaneuvotteluiden vaikutuksista henkilötasolla. Osekk irtisanoo 46 henkilöä 1. kesäkuuta alkaen. Irtisanomisen vaihtoehtona tarjotaan osa-aikatyötä kahdeksalle henkilölle, tehtävän muutosta 12 henkilölle ja siirtoa toiseen yksikköön kolmelle henkilölle sekä muita palvelussuhteen muutoksia yhdeksälle henkilölle. Osekk tarjoaa tukea irtisanottaville ja työyhteisölle yhdessä työterveyden, seurakunnan, TE-palveluiden ja muiden toimijoiden kanssa. Yhteistoimintaneuvottelut koskivat Osekkin kaikkia tulosalueita, kaikkia yksiköitä ja koko henkilöstöä. Yt-neuvotteluiden syinä olivat työvoimakoulutusten väheneminen, uuden ammatillisen koulutuksen lain mukanaan tuomat muutokset sekä Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy:n koulutustoiminnan siirtyminen kuntayhtymään vuoden alussa. Osekk on Hailuodon, Iin, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun ja Tyrnävän omistama koulutuskuntayhtymä. Osekk vastaa opiskelijoiden ja työelämän osaamistarpeisiin Pohjois-Suomessa järjestämällä työelämäläheisiä koulutuspalveluja tulevaisuuden haasteita ennakoiden.

PALVELUFORUM Koulutus- ja hoitolapalvelut vuodesta 1959

KOSMETOLOGI

Norraindustrivägen 1, 95334 Haparanda

KOULUTUS

Vahvalla eurolla entistä edullisempaa

CARLSBERGIN VALIKOIMAT Kaikkiaan yli 20 eri makua, mm. Pepsi, PepsiMAX, Zingo, Seven Up, Ramlösa... Omat suosikit lavalle valiten. 24 x 33 cl Runsaat valikoimat mm. limsoja, energiajuomia, mehuja, tölkkien ja muovipullojen palautus

6,49

päiväkoulutus alkaa

13.8.2018.

/lava+pantit

Klikkaa nettiin ja tilaa esite! www.oulunkosmetologikoulu.fi

PIDENNETYT AUKIOLOT AV. SUOMEN AIKAA MA-PE 9–20, LA 9–19, SU 10 –19

CARLSBERGIN LIMSAT

• koneenkuljetuskärryt

KOLARIKORJAUKSET MAALAUKSET RUOSTEVAURIOKORJAUKSET Myös vakuutusyhtiöiden työt/vahinkotarkastukset. Tarjusojantie 23, 90440 KEMPELE klo 8–17 Puh. 0400 571 760

Parocin valtuuttama urakoitsija koko Pohjois-Suomen alueella

LAPIN PUHALLUSVILLA KY OULU – KEMI – ROVANIEMI lapinpuhallusvillaky@co.inet.fi | www.lapinpuhallusvilla.fi

• Sähköasennukset, suunnittelu ja tarvikkeet • Antenni- ja teleasennukset • Lämpökuvaukset

omat suosikit lavalle valiten. Työmaalle toimitettuna ja tankattuna Kaikkiaan 17 eri makua Meiltä mm. Pepsi, PepsiMAX, myös Zingo, Seven Up, • pienkuormaajat AVANT ja KRAMER Ramlösa... 24 x 33 cl • tärylätkät

044 3488 646 | AVANT & MINIKAIVURI VUOKRAPÄIVYSTYS | jukka.tikkanen@kaivuuoulu.fi

PAROCIN PUHALLUSVILLA Vuorenvarma lämpöeriste puh. 0400 391 321

Kirkkokatu 10 A 90100 OULU p. 08 372 147 www.oulunkosmetologikoulu.fi

Edullinen “paketti” vapaasti EDULLINEN MINIKAIVURIN VUOKRAUS

WWW.KAIVUUOULU.FI Karhunkedon Konepalvelut

-50%

Uudisrakennuksiin ja energiakorjauksiin

2016

SÄHKÖ-VAITTINEN OY

PARAS LUOTTOLUOKKA 12/2002

Hakatie 14, 90440 Kempele P. 010 292 1730 posti@sahkovaittinen.fi

Kiinteä verkko 8,28 snt/puhelu + 5,95 snt/min ja matkapuhelin 5,95 snt/puhelu + 17,04 snt/min

PILKETTÄ SILMIIN

RIPSIPIDENNYKSET alk. RIPSIPERMANENTTI alk. KULMIEN KESTOVÄRI

79€ 55€ 19€

NY T MYÖS REMONT TIPALVELUT!

IHOSI JA HIUSTESI PARHAAKSI

SALON LASER www.salonlaser.fi • Kirkkokatu 29 A • Puh. 08 377 064

1–5 ilmoitusta 87€+alv./kpl │ Yli 6 ilmoitusta 67€+alv./kpl │ Soita ja varaa ilmoituspaikkasi puh. 044 799 5900


22

indiedays

Ta-daa!

||| Enemmän blogeista: indieplace.fi |||

Siirrä lompakko puhelimeesi.

n e n i l l u k r e H

OREO-MANSIKKATÄYTE

K

okeilin kakkuun hieman erilaista mansikkatäytettä. Se maistui yhtä aikaa vaniljaiselta, suklaiselta ja mansikkaiselta. Oreo-keksien palaset olivat pehmenneet sopivasti täytteessä ja toivat kivan vastakohdan makealle mansikalle.

OREO-MANSIKKATÄYTE

(riittää halkaisijaltaan 22–23 cm kakun kahteen väliin)

• 2,5 liivatelehteä • 2 rkl kuumaa vettä • 2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta • 250 g mascarponea • 75–100 g oreoita pieneksi paloiteltuna • n. 400 g mansikoita paloiteltuna Laita liivatelehdet runsaaseen määrään kylmää vettä. Notkista mascarponea lusikalla sekoittamalla. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita joukkoon mascarpone. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata ne kuumaan veteen. Kaada liivateliuos vanilja-mascarponevaahtoon ja sekoita hyvin. Lisää oreot, vatkaa sekaisin ja kääntele mukaan mansikan palat. Täytä kakku ja nosta jääkaappiin hyytymään useaksi tunniksi, mielellään yön yli. Huom! Täyte tarvitsee ympärilleen reunat hyytymisen ajaksi, joten täytä kakku esimerkiksi vuokaan.

Asu kevään & kesän juhliin K

uvassa näkyvän kesäisen juhla-asuni ajattelin sopivan rennompiin tilaisuuksiin, piknikille, puutarhajuhliin ja juhannuksen viettoon. Täytyy sanoa, että rakastuin tähän asukokonaisuuteen välittömästi.Tummasävyinen mutta kuitenkin raikas kaftaanimekko ja valkoiset katkaistut farkut on mielestäni aivan täydellinen kombo!

PIENET HERKKUSUUT -BLOGI pienetherkkusuut.blogspot.com

Inspiraatiota etsimässä Aamu alkoi ihan huikealla avaavalla jumpalla ja venyttelyllä. Tuntui, että koko keho aukesi ja raajat loksahtivat paikoilleen.

➙ Inspiraatio nro 1: Tätä lisää. Illaksi luvassa oli gaala, joka tarkoittaa sitä, että pääsin ulkoiluttamaan uusia kenkiäni. Se oli niiden kanssa rakkautta ensi silmäyksellä. Nyt ne on testattu ja hyviksi todettu.

➙ Inspiraatio nro 2: Rakkautta ensi silmäyksellä on olemassa. Gaalassa esiteltiin muun muassa erilaisia juomia, mutta parasta oli, kun törmäsin heti alkuvaiheessa Mariaan ja Pauliinaan. Olin ajatellut, että käväisen vain tilaisuudessa, mutta noiden naisten kanssa vierähti monta tuntia salamannopeasti.

➙ Inspiraatio nro 3: Tapaa enemmän ihmisiä. Katsokaa kuvasta, miten hienosti Pauliina koristeli drinkkinsä kynsiensä mukaan!

GO 4 IT VOL. 2 -BLOGI go4itvol2.indiedays.com

➙ Inspiraatio nro 4: Värit. Miten olisi magneettiset siveltimet, jotka pysyvät pystyssä metallialustalla?

➙ Inspiraatio nro 5: Uusi tuotteita, uusia merkkejä.

Juvéderm-täyteainehoidot

Kesän juhliin

Juvéderm on sarja täyteaineita, joilla voidaan korostaa luonnollista kauneutta ja torjua hellävaraisesti ikääntymisen merkkejä. Juvéderm kaunistaa kolmella tavalla: elvyttää, kohottaa ja korostaa.

Juvedérm Volite 299€ Juvedérm Volift 399€ Syväkosteuttava injektiohoito, jolla voidaan hoitaa koko kasvojen pintajuonteita sekä syväkosteuttaa ihoa. Norm. 399 €

Huulten muotoilu hyaluronihappohoidolla. Norm. 449 € Tarkemmat hoitokuvaukset löydät nettisivuiltamme!

Päästä joululiput kesälomalle!

Tarjoukset koskevat toukokuun loppuun mennessä tehtyjä varauksia.

Löytyykö lompakosta, laatikosta tai taskun pohjalta vielä käyttämättömiä Finnkinon joululahjalippuja?

OULUN III HANSA APTEEKKI

Muistathan käyttää liput niiden voimassaoloaikana viimeinen käyttöpäivä on joko 16.5.2018 tai 31.5.2018. Tarkista voimassaoloaika omista joululipuistasi!

IHO- JA KAUNEUSHOITOLA Limingantullin Prisma

Ajanvaraukset ja lisätietoa palveluistamme p. (044) 973 1830 | oulunhansaapteekki.fi

ELÄMÄÄ SMYKKINÄ -BLOGI smykki.blogspot.fi

Nähdään elokuvissa: finnkino.fi

hyvin istuvat alusasut Evelace boutiquesta Kaakkurin keskus, 90420 Oulu puh. 0400 667046 Avoinna: ti-pe 11-17.30, la 10-15 su ja ma suljettu


VIIHDE & VAPAA-AIKA

Juhlimme Subway® Kirkkokadun avajaisia 18.-19.5.2018!

Avajaistarjous 18.5. Osta 2, maksa 1

Tarjous on voimassa 18.5.2018 Kirkkokadun Subway®-ravintolassa klo 21 asti. Tarjous koskee vain 15 ja 30 cm Subeja®. Maksulliset lisukkeet eivät sisälly tarjoushintaan. Etua ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Yksi tarjous/asiakas. Subway® is a Registered Trademark of Subway IP Inc. ©2018 Subway IP Inc.

Avajaistarjous 19.5. Hanajuoma (0,4 l) kaupan päälle, kun ostat 30 cm Subin®

Tarjous on voimassa 19.5.2018 Kirkkokadun Subway®-ravintolassa klo 21 asti. Maksulliset lisukkeet eivät sisälly tarjoushintaan. Etua ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Yksi tarjous/asiakas. Subway® is a Registered Trademark of Subway IP Inc. ©2018 Subway IP Inc.

Subway® Kirkkokatu

Kirkkokatu 21, Oulu ma-to 8–23, pe 8-05, la 9–05, su 10–23

KEMPELEEN LUKIO ´85 1985 Ylioppilaaksi valmistuneiden tapaaminen la 9.6.2018

klo 14.30 Kokoontuminen Kempeleen lukiolla Klo 16.00 Yhteinen illanvietto Voimala 1889 (Kasarmintie 1, Oulu) ILMOITTAUDU illanviettoon viimeistään 1.6.2018 maksamalla 30 € tilille FI90 3939 0059 3348 62 / Eija Rajakangas. Viestiksi nimesi ja mahdollinen ruoka-aineallergia. Vain lukiolle tulevan ei tarvitse ilmoittautua. LISÄTIETOJA Jyrki Anttila: 050 5596773 jyrki.anttila@dnainternet.net Eija Rajakangas: 0400 937031 eija.rajakangas@gmail.com

www.forum24.fi etunimi.sukunimi@forum24.fi toimitus@forum24.fi ilmoitus@forum24.fi Solistinkatu 4, 90140 Oulu. Puh. 0207 545 700, fax 0207 545 701. ISSN 1458-4042. Kiinteän verkon liittymästä 8,35 snt/puh+6,00 snt/min (alv. 24%) Matkaviestinverkon liittymästä 8,35 snt/puh+17,17snt/min (alv. 24%)

Jakelulevikki: n. 90 000 kpl Painopaikka: Kaleva Oy

Julkaisija FORUM24 OY Päätoimittaja, toimitusjohtaja Martti Turunen

TOIMITUS

Martti Turunen Sanna Häyrynen Satu Koho Kari Utoslahti

0400 699 522 044 799 5907 044 799 5905 0400 699 733

MYYNTI

Timo Mehtälä Antti Karvonen Paula Manner Anu Suutari Pia Tilus

Kesä.

0400 688 566 0400 639 500 0400 663 885 0400 208 692 0400 732 363

Kaikki hyväksytyt ilmoitukset pyritään julkaisemaan määrättyinä päivinä. Mikäli ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista force majeure -syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta johtuvista syistä kuitenkaan voida julkaista, lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. Huomautukset on tehtävä 7 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisupäivästä lukien. Lehti pidättää itsellään oikeuden päättää ilmoituksen julkaisemisesta tai tekstin muutoksista.

JAKELUPALAUTTEET: jakelu@forum24.fi


n a l l i s n e Jouts

Tarjoukset voimassa vain K-supermarket Joutsensillassa ti–ke 15.–16.5.ellei toisin mainita

EURON PÄIVÄT!

SUPERHINTAAN!

SUPERHINTAAN!

SUPERHINTAAN!

SUPERHINTAAN!

FILEOINTI LO VE ITUKSETTA

Atria Tuore

8

MERILOHI Norja n. 1–2 kg

Rajoitus: 2 kalaa/talous

LAATIKOT

99 KG

350–400 g (2,50–2,85 kg) lihamakaroni, lihaperunasose, salamisose ja maksalaatikko

1

Rajoitus: 3 rs/talous

K A L A M E S TA R I

Perämeri

5

SÄÄVARAUS

99 KG

10 kpl/580 g Nivala

Rajoitus: 3 pkt/talous

1

Tuore

SIIKA ja AHVEN

avattu, Hailuoto

Mustolan

MAALAISKANANMUNAT

RS

suosittelee

SÄÄVARAUS

MAIVA

00

K A L A M E S TA R I

suosittelee

Tuore

Kingis

7

Saarioinen

00 KENNO

RIISIPIIRAKKA 6 kpl/240 g (4,16 kg)

Rajoitus: 3 pkt/talous

99 KG

1

00 PKT

1

Savilaakson

SOKERIMUNKIT yksittäin 0,30 kpl

ERÄ

00 4

KPL

TORTILLA 320 g (3,13 kg)

Rajoitus: 3 pkt/talous

1

00 PKT

Rajoitus: 3 pkt/talous

VAIN TIISTAINA 15.5. Kariniemen

KANANPOJANPAISTISUIKALEET 300 g (3,33 kg) marinoitu Rajoitus 3 rs/talous Hinta norm. 2,99 rs

1

1

00 KPL

ERÄ

RS

Pirkka Parhaat Skoonelainen

1

SINAPPISILLI

250 g (4,00 kg) Hinta norm. 3,69 prk

Pouttu

PEKONI

140 g (7,15 kg)

1

00 PRK

00 PKT

VARHAISPERUNAT Espanja

Kariniemen

KPL

1 1

KANANPOJAN NUGGETTI 200 g (5,00 kg)

Rajoitus: 3 pkt/talous

Saarioinen

VISPIPUURO

300 g (3,33 kg) Rajoitus: 3 rs/talous

HK

AITONAKKI

300 g (3,33 kg) Rajoitus: 3 pkt/talous

1

1

00 PKT

00 RS

VANILJA- ja KAHVIRINKELI 378 g (2,64 kg)

Rajoitus: 5 pss/talous Hinta norm. 2,45 pss

00 KG

00 PKT

1

00 PSS

VAIN TORSTAINA 17.5. K-Ruokamestarin

PORSAAN ULKOFILEEPIHVIT n. 100 g

Tavallista parempi ruokakauppa JOUTSENSILTA

10

Rajoitus: 1 erä/talous

suosittelee

VAIN KESKIVIIKKONA 16.5.

00

3

00

Keski

PIHVI- ja KANAHAMPURILAINEN 150 g (6,66 kg)

53 g (5,66 kg) kermatoffee Hinta norm. 0,99 kpl

K A L A M E S TA R I

Saarioinen Santa Maria Tex Mex Soft

SANDWICH JÄÄTELÖ

Paljetie 4, Oulu • p. 044 795 0920 toni.perala@k-supermarket.fi Palvelemme: ma–pe 7–21, la 8–20, su 10–20

1

00 KPL


25

VIIHDE & VAPAA-AIKA

Tiistai 15. toukokuuta 2018

RISTIKKO

KESÄRENKAAT ALLE ASENNETTUNA

kylläkin

225/45R17 94V 295e | 225/50R17 98V 315e 225/45R17 94Y 495e | 225/50R17 94Y 595e 12 kk rengasrikkoturvalla

Myös muita kokoja ja merkkejä!

08 381 171 | 050 561 1296 Kedonperäntie 70 Liminka

Au

koota

Tarjouspyynnöt: myynti@raahenrengasjalaite.fi

Tonavan haara

“Joensuun tyttö”

Limingan VIHERKESKUS

puukko

lintukoto

Kauniit kesäkukat, puut, pensaat, perennat, mullat sekä lannoitteet. Tervetuloa! Yrttien ja vihannesten taimet saatavilla. Avoinna joka päivä 9-20

T

LIFTI

08 382 966 045 1421419

liminganviherkeskus@luukku.com liminganviherkeskus.com

Raahentie 57 91900 Liminka

IL VA väkijuomia

ateisti ta Akaa

x2

panostaa

päässä

ainemäärän yksikkö

ohjaava Mäkelä

Sailer

Olemme kingejä!

Ohiosta

7

5 8 6 1 8

2 8

9

2 5 4 3 4

(c) Arto Inkala www.aisudoku.com

Tv: Hessu

Täältä tullaan HJK!

asti virkaasunto EEPOS

merkki puun kyljessä

o

RISTIKON 7.5. RATKAISU

(c) Arto Inkala www.aisudoku.com

Jorma Kemppainen 2018

7 1 2 8 5 6

Vaikeusaste:

Lomaforum on kesäinen lukupaketti. Siinä on mukana myös tietoa Oulun seudun tapahtumatarjonnasta. Lomaforumia on kesän ajan saatavilla hotelleista ja matkailupisteistä. Käytä hyödyksesi Forum24:n suuri jakelulevikki!

Veik k

6 6 1 2 9

Lomaforum

Roine

2 5 4 3

4

3 5

1 2

9 7 2 1 5 8 2 8 6 1 9 8

7 1 2 8 5 6

SUDOKU

9

3 5

6 6 1 2 9

Vaikeusaste:

Saharasta etelään

SUOI N

EXIT

tavoitella

Ekblad

-1.

virkaan

RASVOJA

LA

soitin

8

än ikä

hävittää ?

Colliander

-KUU

eivät autioita

uomia

viinillä

Caesar: ? jacta vieras est! jyrsijä

ääniä

einesOy

www.raahenrengasjalaite.fi RASKAAT RENKAAT 044-5565 021

A I V A N

S T I N A

K I R S I

N A K U N T A

U R A K A T

K A R I K E

P K A L S K A O I O T T T O A T M I T N A E L N O

O N E A T

I S M I

K A M P A M U K A S A A N T U A T L A R A P I P O L A A N

A J S U E N J A U O T U T I H E N O T V U L I S T O T R E M O N I S

O H U T S U O L I A K A N A

U R M A A T A K S I O M I T

S E N I A A L A L A T U T A M I H A K T A A S U H A T E U R A A T I T A L A S

K A L A P T I T E S A A N U T O M I S S A T

E L M A

R O O L I Ä T Ä N A E L T A H T A A N N K A A

A T R O I S T U A

TO 24.5.

JÄTTIJAKELU n. 100 000 kpl Ole mukana, varaa ilmoituspaikkasi heti. Soita 044 799 5900.

T A O S

SUDOKUN 7.5. RATKAISU

6 9 4 5 2 1 8 3 7

8 2 7 3 9 4 1 6 5

5 1 3 7 6 8 9 4 2

3 4 8 6 5 9 7 2 1

1 6 2 8 3 7 4 5 9

9 7 5 4 1 2 3 8 6

7 3 6 1 4 5 2 9 8

4 8 9 2 7 6 5 1 3

2 5 1 9 8 3 6 7 4

NTOLAKARTTA! MUKANA MYÖS RAVI

Kesän kuumin kaupunkilehti


26

KIRKKO LÄHELLÄSI

www.forum24.fi

SANNA KROOK

Arkena ja pyhänä Petri Satomaa Kirkkoherra, Oulunsalon seurakunta

Ehdokkaaksi?

K

uluva vuosi testaa äänestäjän turnauskestävyyden. Keväällä on ollut jo muutamat vaalit ja syksyllä on vielä ainakin piispanvaalit, maakuntavaalit ja seurakuntavaalit. Piispanvaaliin voi osallistua 1127 valitsijaa, joista on noin puolet hiippakunnan pappeja. Seurakuntavaaleihin voivat osallistua kaikki kirkon jäsenet. Nuorin äänioikeutettu on viimeistään vaalipäivänä (18.11.) 16 vuotta täyttävä kirkon jäsen. Ehdokkaan tulee olla 18 vuotta täyttänyt kirkon jäsen. Nyt ollaan käynnistämässä ehdokkaiden etsimistä ja pyytämistä. On äänestäjien ja seurakuntien etu, että ehdokkaita saadaan riittävästi ja heitä on erilaisista taustoista ja monenikäisiä. Seurakunnan luottamushenkilö on vapaaehtoinen vastuunkantaja, joka tekee yhteistyötä seurakunnan työntekijöiden kanssa. Kannattaa lähteä ehdokkaaksi. Jos kukaan ei hoksaa pyytää, siihen voi tarjoutua valitsijayhdistyksien kautta. Ehdokkaat ryhmittyvät valitsijayhdistyksien mukaan tiettyihin ryhmiin. Joihinkin ryhmiin kytkeytyy poliittiset puolueet tai jokin herätysliike. Voisiko joku ryhmä olla poliittisesti ja herätysliikkeeseen sitoutumaton? Joillekin ehdokkaaksi asettumisen esteenä voi olla se, että ei ole sopivan neutraalia ryhmää. Seurakunnan päätöksissä ajatellaan aina seurakunnan parasta. Siksi ryhmiä ei oikeastaan tarvitsisi ollenkaan. Entä jos tulevaa vaalia varten perustettaisiinkin vain yksi ehdokaslista, johon kerättäisiin kaikki ehdokkaat. Olisi vain yksi lista, jossa olisi eri taustoista ja ikäryhmistä ehdokkaita. Silloin ei olisi alkuunkaan mitään ryhmittymiä ja eri leirejä. Tämä oli toiveeni jo neljä vuotta sitten. Olenkohan minä toiveineni yksin?

Suvivirsi tuo hyvää fiilistä S

uvivirrestä piirtyy monen mieleen koulun jumppasalissa vietetty kevätjuhla, jossa virren laulaminen on kuin lähtölaukaus lomahuumaan. Näitä samoja mielikuvia se herättää myös Oulun yliopistossa opiskelevissa Kaisa Tervahaudassa ja Kalle Parviaisessa. ”Jotenkin tuntuu, että Suvivirttä laulaessa paistaa aina aurinko ja koivut kukkivat, vaikka ei se taida ihan joka vuosi pitää paikkaansa”, Parviainen hymyilee. Yliopisto-opiskelijoilla ei ole varsinaista kevätjuhlaa eikä opinnoistakaan pidetä kesäisin välttämättä taukoa. Suvivirttä lauletaan silti, sillä ensi torstaina yliopiston päärakennuksessa kiertää opiskelijoista koostuva flash mob -kuoro, joka kajauttaa Suvivirren jokaisen kahvilan ja ruokalan edessä. Sekä Parviainen että Tervahauta olivat paikalla viime keväänä kuoron kiertäessä aluetta, tänä vuonna Tervahauta aikoo olla itse mukana kuorossa. ”Vaikka Suvivirsi ei tarkoittaisi kesälomaa, sen laulaminen tuo silti hyvää fiilistä”, Tervahauta toteaa. Suvivirttä pidetään osana suomalaista kulttuuriperin-

MARITA AHLGREN

Suvivirsi on Kalle Parviaiselle ja Kaisa Tervahaudalle kesän merkki. Lomaa se ei tänä vuonna tarkoita, sillä englantia pääaineenaan opiskeleva Parviainen aloittelee gradua, ruotsin pääaineekseen valinnut Tervahauta tekee kesäopintoja.

töä. Sen sisällyttäminen kevätjuhlaan sai jokunen vuosi sitten siunauksen myös perustuslakivaliokunnalta, joka totesi, ettei yksittäisen virren laulaminen tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista. Mutta lauletaan Suvivirttä myös muualla. Peruskoulun Ruotsissa käynyt Kaisa Tervahauta oppi virren naa-

purimaassa ja yllättyi, kun kuuli laulettavan sitä Suomessa. Hän on kuullut Suvivirren kevätjuhlan lisäksi myös häissä ja hautajaisissa. ”Virressä on elämän jatkumisen symboliikkaa ja toivon elementti, joten se sopii monenlaiseen juhlaan”, hän pohtii. Valtakunnallista Suvivir-

ren päivää vietetään toukokuun viimeisenä sunnuntaina, joka on tänä vuonna 27. toukokuuta. Oulun seurakunnat järjestävät tuolloin Rotuaarilla Suvilinnun messun kello 12. Messussa kerätään kolehti nepalilaisten lasten ja nuorten koulutuksen hyväksi Kirkon Ulkomaanavun Suvivirsikampanjan kautta.

OULULAISTA HAMMASHOITOA Miestenilta joen varrella ke 16.5. klo 17–21 luonnonkauniilla Kalimenjoen varrella. Lähdemme klo 17 Kellon seurakuntakodilta autoilla ja jatkamme kävellen n. 1 km illanviettopaikkaan. Seurakunta tarjoaa makkarat ja iltakahvit.

Hyvä Munkki Hyväntekeväisyyskonsetti to 17.5. klo 18 Karjasillan kirkko. Lapin sotilassoittokunta kapellimestarinaan Kimmo Rantakeisu. Munkkikahvit varusmiesten tukemiseksi ennen konserttia. Ohjelman 10 €, tuotto nuorten syrjäytymisen estämiseen.

Rotuaarin Hammaslääkärit on oululainen hammaslääkäriasema, joka tarjoaa monipuoliset hammashoidon palvelut. Me hoidamme ihmisiä, emme ainoastaan hampaita. Kuulumme valtakunnalliseen PlusTerveyteen, joka on täysin kotimainen, paikallisten hammaslääkäriasemien yhteisö.

MEILTÄ SAAT NYT K-PLUSSAA HAMMASHOIDOSTA ROTUAARINHAMMASLAAKARIT.FI

Häämusiikkikonsertti pe 18.5. klo 19 Oulujoen kirkko. Oulun seudun kanttorit esittelevät häämusiikkia laulaen ja soittaen.

Äitien virkistämö ma 21.5. klo klo 18 Tuiran kirkko. Alle kouluikäisten lasten äitien oma hengähdyspaikka, jossa lapset eivät ole mukana. Voit istahtaa kahville, jutella toisten äitien kanssa, ottaa mukaan vaikka käsityön ja rentoutua.

Puistopyhäkoulu ti 22.5. klo 10–10.20 Ritaharjun keskusleikkipuisto (Hirvenvaellus 9) koulun vieressä. Sadevaraus.

www.oulunseurakunnat.fi | www.rauhantervehdys.fi

ROTUAARIN HAMMASLÄÄKÄRIT p. 08 378 055 | Kirkkokatu 10 A, Oulu | rotuaarinhammaslaakarit.fi

NÄKÖISLEHTI AINA LUETTAVISSA www.forum24.fi Yötä päivää


27

KAUPUNKI LÄHELLÄSI

Tiistai 15. toukokuuta 2018

KEHYKSET

-50%

TURUN KULTASEPPÄ OY PEKURIN KAUPPAKORTTELI Kauppurienkatu 10, OULU, p. 08 372 130, ma-pe 10 –18, la 10 –15

www.turunkultaseppa.fi

SEURAKUNTAUUTISET

OULU Kastetut:

Tuomiokirkko: Vienna Lyydia Aura, Lumina Savanna Morris, Livia Elsa Anniina Petäjäjärvi, Iiris Aino Orvokki Savela. Haukipudas: Sonja Helmiina Alakärppä, Annika Hilkka Maarit Rautio. Verne Tuomas Olavi Vänttilä. Karjasilta: Jere Mikael Aho, Leevi Aleksanteri Hassinen, Aapo Eemil Helttunen, Iida Sinikka Anneli Jansson, Linus Karl August Koskenranta, Eeli Oliver Kova, Alvar Ilo Alarik Laulajainen, Elias Mikael Posio, Minka Elean Ranua, Lotta Lumi Maria Rimpiläinen. Edvin Aabel Annola, Unna Iida Maria Joronen, Manu Tapio Mankinen, Nooa Oliver Moilanen, Miklas Hannes Aragorn Niskala, Leevi Eljas Paukkeri, Eeva Aurora Posio, Julius Atso Jalmari Siekkinen. Kiiminki: Rilla Helmiina Kaisto, Aava Isela Neuvonen, Iida Hilja Maria Palmu, Mandi Mea Matleena Siliämaa, Pihla Evelia Simonen, Minea Maria Alexsandra Sirviö. Matias Paavo Juhani Malinen, Emilia Helena Mikkonen. Oulujoki: Wiljam Aaros Finnberg, Tuomas Sakari Hanhela, Lilja Ella Auroora Huotari, Pekko Elmeri Pohjola. Iiris Avilla Alamäki, Oiva Vihtori Kava, Elia Viljami Korhonen,

TOISET LASIT TAI AURINKOLASIT VAHVUUKSILLA

OULU

TOIMINTAFORUM Julius Kim Kristian Kyllönen, Milla Alina Katariina Leipivaara, Julius Sulo Gabriel Ronkainen, Sulo Aarne Leonard Siponkoski, Bruno Fredrik Sova, Aava Elisabeth Vuoti. Oulunsalo: Aale Mikael Karhumaa, Daniel Juhani Johannes Oinas. Sofia Maria Matilda Juntunen, Aarni Abel Kauppi, Ella Tuulia Niemelä, Aaro Tapio Johannes Nylander. Tuira: Kalle Matias Alatalo, Seela Sofia Jankkila, Hilda Ellen Lehtilahti. Viljo Veini Väinämö Hildén, Oliver Hugo Tapio Jaakkola, Sara Elisa Jauhojärvi, Daniel Samuli Aleksander Kiiskinen, Onni Tuomo Matias Mustonen, Valto Lauri Juhani Pellikka, Pihla Matilda Soronen, Iisa Aino Alisa Vehkala, Juuli Aleksandra Vesa.

Vihityt:

Tuomiokirkko: Aleksi Kalevi Höylä ja Marianne Juulia Turtio. Simo Valtteri Tonteri ja Jaana Anneli Ollikainen. Oulujoki: Hannu Tapani Hautaniemi ja Tarja Tuulikki Turunen. Tuira: Niko Kristian Jauhojärvi ja Salla Maaret Annikki Koskitalo, Juho Kustaa Turpeinen ja Anni Lotta Sutinen, Iikka Johannes Korva ja Reeta Maria Mustajärvi.

Kuolleet:

Tuomiokirkko: Irja Maija Havas 85, Elsi Airiina Juntunen 90, Ai-

no Johanna Kaarre 83, Tauno Johan Markkanen 93, Laila Lyyli Katri Mikkola 91. Irma Eliina Näppä 79. Haukipudas: Sinikka Hillevi Heinonen 71, Lempi Maria Pyykkö 85. Anja Kyllikki Paavola 77. Karjasilta: Eeva Heleena Tirinen 87. Leila Anita Juntunen 72, Hilja Sofia Kujanperä 90, Lauri Antero Lehtonen 72, Tuula Maria Mäntynenä 57, Pirkko Johanna Rekinen 76. Kiiminki: Vieno Inkeri Mällinen 85. Olavi Antti Antero Neuvonen 60. Oulujoki: Pentti Jalmari Asiala 80, Anne Kristiina Niemelä 53, Matti Kalevi Piirala 76. Tuira: Siiri Sisko Hummastenniemi 88, Väinö Arvi Aleksanteri Lammassaari 78, Pekka Olavi Niska 90. Taimi Severiina Huotari 89, Susanna Astrid Lakkala 34, Marja Liisa Nikkarinen 65, Reeta Liisa Salow 85, Lempi Sipola 78, Hellä Sointu Vaskuri 89.

KEMPELE Kastetut:

Helmiina Tyyne Johanna Hannikainen. Iikka Armas Olavi Pyörälä. Daniel Johannes Leskelä.

Kuollut:

Esko Antero Inkala, 92 v. Seppo Juhani Säynäjäkangas, 75 v. Eeva Elvi Rönkkö s. Gärding 87 v. Eila Onerva Koppström s. Kukkohovi 73 v.

OULUN SEUDUN OMAISHOITAJAT RY

Ommaiskahvilassa aiheena Omaishoitajien lomat ja kuntoutuskurssit, tule hakemaan tietoa. Ke 16.5. klo 10–12 Ommaiskortteerissa os. Isokatu 47, Oulu. Kahvitarjoilu, tervetuloa! www.oulunseudunomaishoitajat.fi

OULUN JULKISEN ALAN ELÄKELÄISET RY.

www.yhdistysavain.fi 16.5. ke-kerhossa kevätkauden päättäjäiset Aleksinkulman juhlasalissa. Vierailijana Kempeleen senioritanssijat. Kaisat ja Kustit laulaa. Matkoille ilmoittautuminen kerhossa jatkuu Pärnu ja Luosto. HYVÄÄ KESÄÄ KAIKILLE.

OULUN ELÄKELÄISET RY

Kevättalkoot huomenna 16.5. Vaaskelassa klo 9 alkaen. Talkooväki ruokitaan. Torstaitanssit Walolla 17.5. klo 13. Tahdin takaa Paronit. Oviarpa 8e, pannarikahvit 2e. Suomussalmen kesäteatteriin päivämatka lauantaina 28.7. Ennakkomaksu 20e toukokuun loppuun mennessä joko Seijalle/ Pekalle tai netin kautta. Tarkemmat tiedot kotisivuilla ja kerhossa. Ruskaretkeä suunnitellaan syyskuun 12. alkaen 3 päivää noin 400e.

VALMISTUNEITA

Ensihoitaja (AMK): Sami Petteri Mustonen Kempele, Santtu Antero Karjalainen Oulu, Pia Maria Similä Oulu Fysioterapeutti (AMK): Jaakko Jere Tapani Alasaarela Oulu, Santeri Matias Soudunsaari Oulu Insinööri (AMK): Olli Eero Valtteri Siivola Oulu, Pauli

LISÄKSI SILMÄLASIEN OSTAJALLE KAUPAN PÄÄLLE

Samuli Jussila Oulu, Kimmo Juhani Ahola Oulu, Jesse Jeremias Inkeroinen Liminka, Jonne Iisakki Joona Oulu, Kaisu Hannele Kanniainen Oulu, Mika Aatos Haapamäki Oulu, Tuure Taavi Kettunen Oulu, Joni Kristian Tauriainen Oulu, Esa Heikki Hannila Oulu. Kätilö (AMK): Noora Tytti Ilona Kuoksa Oulu, Sini Auroora Toivonen Oulu, Anniina Johanna Illikainen Oulu, Outi Eeva Kaarina Kattilakoski Oulu. Medianomi (AMK):

Mervi Katriina Päivärinta Oulu, Katja Katariina Haapalainen Oulu. Musiikkipedagogi (AMK): Niina Heidi Hannele Ylikulju Oulu, Tiina Helena Hyväri Oulu. Rakennusmestari (AMK): Juho Joonas Pesonen Oulu, Tiina Eveliina Korpinen Oulu. Röntgenhoitaja (AMK): Matti Olavi Pasanen Oulu, Juulia Josefiina Aaltonen Oulu. Sosionomi (AMK): Satu Maaria Laaninen Oulu, Riina Elina Alavesa Oulu.

OULUN HENKINEN KEHITYS RY

Kristallisali, Hintantie 11 Ti 15.5. klo 18-20 Avoin kehityspiiri. 5e * Ke 16.5. klo 18-20 Avoin enkelityöskentelyryhmä. Sari Kauranen,15/ 20e. * La 19.5. klo 12-15 Hoitopäivä. Varaa ennakkoon: Korva- tai vartaloakupunktio 10/15e (30-40 min), Paranemisen avain + itsehoitoohje 5e (25 min), Energeettinen jäsenkorjaus 20e (~30 min), Äänimaljahieronta 15e (30 min), Äänienergiahoito 10e (~20 min). * Su 20.5. Klo 12-17 Menneet elämät. Marja Huovinen. 70e * Su 20.5. klo 18-20 Valorumpu -hoitotapahtuma. Soma Kuosmanen ja Sari Kauranen. 15/ 20e. * = Ilmoittaudu. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: www.henkinenkehitys.fi, oulunhenkinenkehitys@suomi24.fi ja gsm 044 2522175.

OULUN LIPPO JUNIORIT RY

Järjestämme 1.-17.6. Kalevapesiskoulun 5-12-vuotiaille tytöille ja pojille ympäri Oulua usealla eri kentällä! Tule mukaan kokeilemaan lajia, pesiskoulumaksu 40e. Ilmoittaudu mukaan: www.lippojuniorit. fi/pesiskoulu

HANHELAN SUKUSEURA RY

Sukukokous su 10.6.2018. Katso kutsu ja ilmoittautumisohjeet netistä tai Fb:sta. Tiedustelut puh. 050 443 3067.

IKÄIHMISTEN OLOHUONEET

Keskusta: Nummikatu 24 Avoinna ke, pe-su klo 16–19.30 Ke 16.5. Onnittelukorttiaskartelua, senioritanssi klo 17, vetäjänä Kaisa Niemi. Pe 18.5. Asiaa ikääntyneiden ravitsemuksesta, La 19.5. Porinaa muistista ja aivotreeni, Su 20.5. Musiikki-iltamat Päivällinen la ja su klo 17–17.45 4,5e Tuira: Kangastie 1 Avoinna to, la-su klo 16–19.30 To 17.5. Jumppavartti, porinapiiri, La 19.5. Makkaranpaistoa ja ulkopelejä, Su 20.5. Yhteislaulua Inkan ja Ritvan kanssa La ja su iltapala klo 17, 1–3e Lisätietoja: www.ikaihmistenolohuone.elakkeensaajat.fi

KIRPPUTORI-LÄHIS

Naisten ja lasten sisävaatteet 5e/pussillinen. Kahvitarjoilu joka päivä! Avoinna MA-PE klo 10–17. Otamme vastaan lahjoituksina puhtaita ja ehjiä vaatteita, kenkiä, astioita ym. Tervetuloa tekemään löytöjä! Uusikatu 78 pihanpuoli, 045 112 6460.

OULUN KARJALASEURA RY

Lämpimästi tervetuloa kevätkauden viimeiseen tarinailtaan torstaina 17.5.2018 klo 17.00 Aleksinkulman Pohjansaliin. Päivi Kytömäki kertoo matkastaan Kuusamon Paanujärvelle.

Näin ilmoitat ToimintaForumissa Lähetä ilmoitustekstisi osoitteella toimintaforum@forum24.fi julkaisupäivää edeltävänä arkipäivänä klo 10 mennessä. Ilmoituksen hinta 11,50 e (sis. ALV) / 10 riviä.

TUNNEMME BMW:SI

Tervetuloa VASARAPERÄLLE BMW-HUOLTOON! Huoltoaika nopeasti

Asiantunteva BMW-palvelu

Kilpailukykyinen hinta

Auto kerralla kuntoon

Alkuperäislaatuiset BMW varaosat ja tarvikkeet

Huippuhyvä asiakastyytyväisyys

Varaa huolto:

020 712 0225

Takojantie 1, 90410 Oulu Avoinna ark. klo 7.30–17.00 p. 020 712 0225 • www.SAH.fi

tai

www.SAH.fi


28

FORUM24

www.forum24.fi

350 NÄY TTEILLEASETTAJAA NÄE KONEET JA L AITTEET KOKEILE KÄY TÄNNÖSSÄ

TEOLLISUUDEN TEKIJÄ:

- VOITA KILPAILU POTE.FI/KILPAILU

ISÄNTÄNÄ

MATO VALTONEN TO 24.5. KATSAUS KAIVOS- JA METALLITEOLLISUUDEN HANKKEISIIN TÄRKEIMMÄT PÄÄTTÄJÄT

TEOLLISUUDEN SUURTAPAHTUMA

KE 23.5.

2 3 . –2 4 . 5 . 2 0 1 8

SUURHANKKEISTA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUKSIA

O U L U H A L L I

HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ JA UUSIA RATKAISUJA YLI TOIMIALARAJOJEN.

KUL JETUSJA LOGISTIIKKA -ALUE TO 24.5. ROCKBAND

OFFSET

Pohjois-Suomen suurimmassa teollisuustapahtumassa pohjoista elinvoimaa rakentavat yhdessä alueen merkittävimmät tekijät teollisuuden eri toimialoilta. Pohjoinen Teollisuus 2018 on tapahtuma täynnä ohjelmaa, ammattilaisia sekä ajankohtaisimpia teollisuuden hankkeita, tuotteita ja ratkaisuja. Tervetuloa!

Lataa ilmainen pääsylippusi teollisuuden suurtapahtumaan!

pote.fi/liput

Messut avoinna: ke 23.5. klo 9-17, to 24.5. klo 9-16.

KATSO KOKO MESSUOHJELMA

POTE.FI/ OHJELMA

Pääyhteistyökumppani

Kuljetus- ja logistiikka -alueen kumppani

Järjestäjä

Yhteistyössä Kunnossapitoyhdistys Promaint ry | Vuorimiesyhdistys - Bergsmannaföreningen Kaivosvastuu | BusinessOulu | Oulun Kauppakamari | Business Sweden Turvapuisto Pohjois-Suomi | SMSY PIPO ry | Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry

B2B MATCHMAKING

Forum24 15.5.2018  

Forum24 15.5.2018

Forum24 15.5.2018  

Forum24 15.5.2018