Forum24 12.4.2018

Page 21

21

IHMISET & ILMIÖT

Torstai 12. huhtikuuta 2018

QUENTIN FERIER

Sami Tuohinon kappaleiden nimiä ovat esimerkiksi Brunello Di Montalcino, Budureasca ja Gran Passo. Kaikki kolme ovat myös viinejä.

Juomasta musiikiksi Oululainen tekee Lontoossa viinimetallia

niin monta kertaa, että Tuohinolla alkaa olla kasassa kymmenittäin biisejä. Hänen projektinsa nimi on Oenos. Se on vanha kreikkalainen sana, joka tarkoittaa viiniä.

Kotistudion flow

OULU

Sanna Häyrynen

sanna.hayrynen@forum24.fi

Sami Tuohino oli juuri kaatanut itselleen lasin viiniä, kun hän sattumalta tarttui kitaraan. Tunnelmoinnin tuloksena syntyi kappale, jonka Tuohino nimesi maistelemansa viinin mukaan Cartuxaksi. – En ollut koskaan ennen säveltänyt mitään, ja soittamisestakin oli yli kymmenen vuotta taukoa, hän kertoo Skypen välityksellä Lontoosta. Yhtäaikainen viininmaistelu ja kitarantapailu on jatkunut parin vuoden aikana

Sami Tuohino on kotoisin Oulun Rannanperältä, mutta on asunut jo reilut seitsemän vuotta Lontoossa. Ohjelmistoalalla miljoonakaupungissa työskentelevä Tuohino rentoutuu kotistudiossaan. Pelin henkeen kuuluu, että hän säveltää, soittaa, äänittää ja julkaisee kaiken itse. – Kyllä siinä monta tuntia kuluu, kun uppoudun. Yhtäkkiä huomaan, että kello on kaksi yöllä. En ole ennen tätä miksannut tai masteroinut mitään, joten opeteltavaa on ollut. Musiikkiaan hän kuvailee instrumentaaliksi post-

rockiksi tai post-metalliksi. – Olen kasvanut hevimetallin ja rock ’n’ rollin parissa, Tuohino kertoo. Soittoharrastus alkoi, kun hän 12-vuotiaana sai vanhemmiltaan lahjaksi käytetyn akustisen kitaran. Innostus vei soittamaan sähkökitaraa koulun bändeihin. Soittaminen kuitenkin hiipui, kun kaverit muuttivat muualle.

Biisi kuin viini Tuohino on juuri palannut Kreikasta kuusi pulloa viiniä mukanaan ja tekee lähtöä Montenegroon. Viinejä tarttuu hänen mukaansa kuulemma nimenomaan matkoilta, joilla hän käy suhteellisen tiheään. Esimerkiksi Unkari, Bulgaria, Romania ja Portugali kuuluvat Tuohinon suosikkiviinimaihin. Muusikon makunystyröi-

NÄPPITUNTUMALTA PARHAAT FYSIOTERAPEUTIT LÖYDÄT MEILTÄ. Yli 30 fysioterapeuttia auttaa sekä pysymään kunnossa että pääsemään takaisin kuntoon. Voit varata ajan myös suoraan, ilman lääkärikäyntiä. Tervetuloa Terveystaloon.

NOPEASTI HYVÄÄN HOITOON

terveystalo.com

Albertinkatu 16/ Sepänkatu 17 ma–pe 7–22 la–su 9–22 puh. 030 6000*

*Asiakaspalvelu on avoinna vuorokauden ympäri läpi vuoden. Puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

den mieleen eivät ole mitkä tahansa viinit, vaan täyteläiset ja vivahteikkaat punaviinit. Viinien kontrastit ja olemus heijastuvat musiikkiin. Mutta miltä kuulostaa vaikkapa tanniininen? – Se voisi olla jotain akustista ja hempeää, Tuohino sanoo. Harvemmin juomastaan valkoviinistä hän säveltäisi blackmetallia, vastakohtien vuoksi. Tuohino näkee viinissä ja musiikissa muitakin yhtäläisyyksiä kuin mielikuvat. – Hyvän viinin tekeminen on vaikeaa, aikaavievää ja vaatii vaivaa. Sama on musiikin kanssa, hän pohtii.

Lontoon skeneen Oulussa Sami Tuohino käy suurin piirtein kerran vuodessa. Kotikaupungissa asuu vielä kavereita, mutta perhe on muuttanut Helsin-

Toppila, Kuorimokatu 2 KT, 2h+kk+sa, 53 m²

kiin ja Tampereelle. – Paljon on hyviä muistoja Oulusta jäänyt. Kaupunki on mielestäni aliarvostettu, on meri ja luonto lähellä, Tuohino sanoo selvällä oululaisella nuotilla. Opiskeluaikoinaan hän

oli vaihto-opiskelijana IsoBritanniassa. Kun työpaikka löytyi Nokialta, veri alkoi vetää taas ulkomaille. – Sain sisäisen siirron Lontoon lähelle Farnborough’n kaupunkiin. Kun yksikkö suljettiin, päätin jäädä Britteihin. Uusia töitä löytyi helposti Lontoosta. Lontoon musiikkipiirien ytimeen Tuohino ei kiirehdi. – Jos haluaisi tulla täällä tunnetuksi, pitäisi olla PRagentuuri taustalla ja tehdä keikkoja. Viime vuonna Tuohino julkaisi verkossa Oenosin ensimmäisen neljän kappaleen EP:n nimeltä Nero I. Kiinnostuneita on ollut. –  Minulta kyseltiin, eikö levyä saisi fyysisenä. Poltin sitten biisit levylle ja tein itse kannet. Täyspitkää levyä tee-seitse-muusikko lupailee julki vielä tämän vuoden puolella.

Hiironen, Metsänkuninkaantie 11 KT, 3h+k+sa, 72 m²

Herukka, Riekonmarjatie RT, 3h+k+sa, 78 m²

Sami Tuohino n 35-vuotias. n Kotoisin Oulun Rannanperältä. n Asuu Pohjois-Lontoossa. n Työskentelee ohjelmistoalalla. n Opiskellut tietojenkäsittelyä

Oulun ammattikorkeakoulussa. n Oli aikoinaan Nokialla töissä. n Vapaa-ajallaan säveltää,

soittaa ja äänittää musiikkia Oenos-nimellä. n Musiikin lähteenä käyttää viinejä. n Oenosin EP:n Nero I voi kuunnella osoitteessa oenos.bandcamp.com.

vuokra

570 €

vuokra

815 €

vuokra

860 €

vakuusmaksu

570 €

vakuusmaksu

815 €

vakuusmaksu

860 €

vesimaksut sisältyy hintaan

vesimaksu kulutuksen mukaan

vesimaksu kulutuksen mukaan valmistunut

valmistunut

1994

valmistunut

2000

Heti vapaa!

C2011

Heti vapaa!

B2011

Vapautuu s.m. 3.5.2018

Myydään ensisijaisesti asumisoikeusasuntoina. Kysy näyttöä! Tanja Pirttikoski, p. 040 7497 660 tai tanja.pirttikoski@kiinteistotahkola.fi.

Onnella on osoite.

www.asuntosaatio.fi

1992 E2011