Page 1

www.forum24.fi – 13. vuosikerta – n:o 89 – Torstai 7. marraskuuta 2013 MARTTI TURUNEN

Paluu Irwininä Ouluun Sivu 28

Tyyliä kivoilla mausteilla Sivu 24

Kovimmat Koivistot

Sivu 26

POP Oulu on uudistunut Tervetuloa Hallituskadun konttorille kokemaan hyvä palvelu. Kuunnellaanko sinua nykyisessä pankissasi? Me teemme niin. Se on tutkimuksin jälleen todettu.)* Tule kokemaan tämä itse. Tervetuloa pankkiimme neuvottelemaan asiakkuudestasi. Varaa aika POP Taloushetkeen. )* EPSI Ratingin asiakastyytyväisyystutkimus 2011–2013, Taloustutkimus Oy / Kansallinen asiakaspalvelupalautetutkimus 2001–2007 ja 2009–2012, Asiakkuusindeksi-tutkimus 2011–2012 Asiakkuusmarkkinointiliitto

Hallituskatu 21 p. 08 5637700, Pateniemi p. 08 564 7100 www.poppankkipohjanmaa.fi Aidosti lähellä ihmistä.


2

www.forum24.fi


3

UUTISET & TAUSTAT

Torstai 7. marraskuuta 2013

Ei käy päinsä

Valtion rahaa

OULUN KATUVERKON liikenteen automaattinen kameravalvonta ei ole tällä hetkellä mahdollista, katsoo yhdyskunta- ja ympäristÜpalvelut vastauksenaan asiaa koskevaan aloitteeseen. Kunnallisen kameravalvonnan toteuttaminen pysäkÜinninvalvonnan tapaan vaatisi lakimuutoksen.

YHDYSKUNTALAUTAKUNTA ESITTÄÄ kaupunginhallitukselle tiedoksi valtion varaus- sekä ehdollisten ennakkopäätÜsten avustusmäärän 1,97 miljoonaa euroa Kiulukankaan kunnallistekniikan avustuksena. Kiulukankaasta tulee pientalovaltainen asuntoalue Haapalehdon ja Rannanperän väliin.

$-$1.2+7$,67$1<7 DON 0LQNNLSLSRW 0LQNNXKXLYLWDON

788/$785..,788/$)85 .RXOXNDWXOllNlULNHVNXV*\QHNRQWDOR ZZZWXXODIXUĂ&#x20AC;

SäästÜtarve jatkuu vuosia PEKKA KALLASAARI

OULU Risto Kenttä risto.kentta@forum24.fi

Kaupunginhallitus aloitti budjettiriihensä tänään aamutuimaan kello 8.00. Kaupunginjohtaja Matti Pennaselta ehdittiin jo maanantaina perätä riiheen uusia, vaihtoehtoisia esityksiä säästĂśiksi. Sellaisia Pennaselta on lupa tänään myĂśs odottaa. Samalla hän muistuttaa, että säästĂśesityksiä ensi vuodelle on jo tehty ja että todelliset haasteet ovat vuosissa 2015 ja 2016. â&#x20AC;&#x201C; Polku noihin vuosiin on rakennettava nyt. Palvelumalli 2020:ssa sovittuja linjauksia on nopeutettava. Pennasen ajatus on, että säästĂśihin päästään vain, jos rakennemuutokset saadaan aidosti käyntiin. Kyse ei ole enempää eikä vähempää kuin henkilĂśstĂśmenoista. Suurimmillaan ne ovat si-

Kokoomusvaltuutetut Minna Ă&#x2026;man-Toivio ja Juha Hänninen juttutuokiolla talousarviokeskustelun aikana viime maanantaina.

vistys- ja kulttuuritoimessa. â&#x20AC;&#x201C; Viiden kunnan kuntaliitos on teknisesti toteutettu, mutta rakennemuutos on yhä tekemättä. Pennanen myĂśntää, että kyse on palveluverkon saamisesta vastaamaan

maksukykyä. Ja se puolestaan tarkoittaa puuttumista paitsi hyvinvointipalvelujen tarjontaan myÜs nykyiseen kouluverkkoon. Lisäksi Pennanen muistuttaa, että suurin menoerä

kouluissa ovat henkilÜstÜmenot ja että kuntaliitosten siirtymävaiheessa syntyy paljon uusia kustannuksia.

Ilman paniikkia Uusia säästÜesityksiä ei pi-

dä tehdä ilman perusteltuja suunnitelmia, paniikki päällä, rahoittelee Sdp:n ryhmäjohtaja Pirjo SirviĂś. â&#x20AC;&#x201C; Katsotaan nyt vuosi 2014 ainakin puoleen väliin ja tehdään ratkaisut lisäsäästĂśistä sen jälkeen.

Samoin ajattelee Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Mikko Raudaskoski. â&#x20AC;&#x201C; Tärkeintä on lĂśytää rakenteellisia uudistuksia, joilla on yhtä talousarviovuotta pitempiä vaikutuksia. Ne vaikuttavat kunnolla 2015, joka ennusteiden mukaan on vuotta 2014 heikompi. â&#x20AC;&#x201C; Hyvinvointipalveluissa painopisteen tulee olla ennaltaehkäisyssä. Näin säästetään kalliimmasta laitosja erikoissairaanhoidosta. â&#x20AC;&#x201C; MyĂśs pitkäaikaistyĂśttĂśmien tyĂśllistäminen vähentäisi sakkomaksuja, joita maksetaan nyt miljoonia. Keskustan ryhmäjohtaja Juha Huikari vaatii edelleen Pennasta noudattamaan keväistä valtuustosopimusta. â&#x20AC;&#x201C; Menojen nousuvauhti ei vastaa valtuustosopimusta ja niiden karsinta jää vajaaksi 10-20 miljoonaa. HenkilĂśstĂśmenoja pitäisi Huikarin mielestä karsia Pennasen esittämän yhdeksän miljoonan sijaan 18 miljoonaa. Hyvinvoinnista, terveydestä, sivistyksestä ja kulttuurista Huikari leikkaisi vielä 7-8 miljoonaa lisää ja panisi säästĂśt toimeen kesän 2014 jälkeen.

KĂ&#x201E;RSITKĂ&#x2013; VAIKEASTI KĂ&#x201E;SITELTĂ&#x201E;VISTĂ&#x201E; HIUKSISTA? ONKO â&#x20AC;?PĂ&#x201E;Ă&#x201E;NAHKASIâ&#x20AC;? ONGELMALLINEN?

Anna ammattilaisen auttaa valitsemaan KĂŠrastasen 24 shampoosta, 20 hoitoaineesta, 30 erikoistuotteesta ja 23 muotoilutuotteesta juuri Sinulle oikean ratkaisun pulmaasi ja hiuksesi ovat

UNELMAHIUKSET.

KĂ&#x2030;RASTASEď&#x161;şASIANTUNTIJAT OULUSSA:

Uusikatu 19, Oulu â&#x20AC;˘ ajanvaraus 010 376 5260 â&#x20AC;˘ nettiajanvaraus www.joro-jukka.fi

010- numeroon norm. soittohinnat sis alv 22%: puhelut lankaverkosta 8,21 snt/puh+ 5,9 snt/min, puhelut matkapuhelimista 8,21 snt/puh + 16,9 snt/min

Kouluverkko arvioidaan uudelleen


4

www.forum24.fi

KOLUMNI Tytti Tuppurainen Kansanedustaja (sd.) Oulu.

Terveydellä bisnestä?

V

iime viikon verotietojen perusteella suurituloisimpien listalle on noussut uusia tulokkaita. Näyttää siltä, että hoivayrittäjyyden edistäminen on johtanut uuden hoivarikkaiden luokan esiinnousuun. Esimerkiksi Lapin suurituloisimmaksi nousi Meri-Lapin Hoiva Oy:n ja Saarenkoti Oy:n kansainväliselle sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys Attendolle myynyt yrittäjä. Meillä Oulun seudulla kempeleläisen Pieni pelakuu -hoivakodin myynti nosti omistajansa kymmenen parhaiten tienanneen joukkoon. Muualta maasta kuuluu samaa: yksityisen sosiaali- ja terveysalan toimijat ovat kohonneet tulotaulukossa korkealle joko yrityskaupoilla tai suurilla ansio- ja pääomatuloilla. Kateutta ei auta lietsoa: kovaa tyÜtä se hoivayrittäjyyskin on, eikä toiminnassa ole mitään lainvastaista. Sekä hoivatyÜtä tekevät että riskiä kantavat yrittäjät antavat arvokkaan panoksen yhteiskunnalle. Mutta voiko terveydenhuoltoa ajatella ensisijaisesti omistajilleen voittoja tuottavana liiketoimintana? Kysymys ei ole pelkästään akateeminen, sillä esimerkiksi Ruotsissa sosialidemokraattisen puolueen SAP:n puoluekokous pohti vakavissaan terveyspalvelufirmojen voittojen rajoittamista. Kysymys voittokaton asettamisesta paljasti ilmiÜn, joka on Ruotsissa vielä pidemmällä kuin Suomessa: aiemmin pitkälti julkisina palveluina tarjotut sosiaali- ja terveyspalvelut ovat enenevissä määrin yksityisten firmojen käsissä. Palvelut kuitenkin rahoitetaan pääosin verovaroin. Yrityksille yhteiskunnan kustantamat palvelut ovat hyvä bisnes. Hyvinvointivaltiota rakennettaessa ajateltiin, että laadukkaat julkiset palvelut turvataan kaikille lompakkoon katsomatta. Nyt olemme ajautuneet tosiasiallisesti tilanteeseen, jossa vain eliitti on hyvien terveyspalvelujen piirissä. Minkään muun asian yhteydessä eriarvoisuus ei kosketa niin kipeästi kuin terveydenhuollossa. Joka kolmas joutuu odottamaan yli viisi viikkoa kiireettÜmään hoitoon pääsyä julkisessa terveydenhuollossa. Julkinen terveydenhuolto on rapautunut siinä samassa missä yksityinen terveysbisnes on noussut kukoistukseen. Kuka tästä hyÜtyy? Valitettavasti eivät ainakaan pienituloiset eläkeläiset, tyÜttÜmät ja muut vähävaraiset.

Vain eliitti on hyvien terveyspalvelujen piirissä.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) esitti hiljattain terveydenhuollon ongelmien ratkaisuksi yksityisten toimijoiden tuomista terveyskeskuksiin. Oululainen kollegani, kokoomuksen Esko Kurvinen esitti kuntien hankintastrategian uudistamista ja kuntien palvelujen ulkoistamista paikallisten yritysten tukemiseksi. Lausunto on varomaton seurausten suhteen: kerran ulkoistettu on äkkiä myyty. Paikallisen yrittäjän toiminta voi muuttua monikansallisen yhtiÜn liiketoiminnaksi, kuten monissa yrityskaupoissa on nähty. Yksityisillä palveluilla on sijansa, mutta häntä ei saa heiluttaa koiraa. Julkisten palveluiden turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää hyvinvointipolitiikkaa. Se myÜs hillitsee tuloerojen kasvua. Jokainen ansaitsee päästä lääkärille, kun tarve vaatii. Kenenkään terveys ei voi olla kaupan.

Kerran ulkoistettu on äkkiä myyty.

OSTETAAN ROMUAUTOT SEKĂ&#x201E; MUUT METALLIROMUT Kupari, messinki, alumiini, rst

P. 0400 253 358

ROMU-UKKO OY

Vaikeat ajat, vaikeammat asiat

O

ululla on rahapula, melkein Matti kukkarossa. Parissa vuodessa kaupungilla on velkaa jokaista oululaista kohti neljättä tonnia, yli 700 miljoonaa. Ehkä maailmanloppu ei silti tule, vaikka velkataakka kasvaa jättiaskelin. Oulu ja koko Suomi tanssivat globaalin pillin mukaan. Jos suhdanne on huono, korkea tyÜttÜmyys näkyy täälläkin kotitalouksissa, yrityksissä, kaupungilla.

Mutta myynti on hyväksi vain silloin, kun rahoja ei tarvita juokseviin menoihin.

O

ulun kaupungin talousarviota tehdään vanhalla ja uudella tavalla. Kaupunginjohtaja julkistaa aluksi oman esityksensä, joka ilmeisesti tulee keskeisillekin luottamushenkilĂśille puskista. Tämä palvelee avoimuutta, mutta onko sillä myĂśs haittavaikutuksensa â&#x20AC;&#x201C; vai vain etunsa?

Uutta on kaupunginhallituksen tiukentunut ote. Velan vastapainoksi Oululla on toki sellaistakin omaisuutta, jota se ei enää tarvitse: Oulu ICT:n ja Technopoliksen osakkeista kertyisi vajaat sata miljoonaa.

Uutta on kaupunginhallituksen tiukentunut ote. Valtuusto ennen muuta vain siunaa lähes valmiin budjetin. Kuntien ja kaupunkien asiat ovat vaikeutuneet.

Valitse pätevä ehdokas Vaihtoehto Oulun Osuuspankin vaaleissa Lista A nrot 2-20 Vasemmistoliiton Oulun kunnallisjärjestÜ

Tätä taustaa vasten kaupunginhallituksen roolin korostumisen ymmärtää: yksityiskohtainen tarkastelu ja valinnat on pakko tehdä pienemmässä piirissä.

O

ululla on hehtaaritolkulla tyhjiä tiloja, jotka on rakennettu tarkoitukseen, jota ei enää ole. Toisaalla ollaan vuokralla tai rakennetaan uutta. Kun kaupunki kasvaa epätasaisesti, palveluiden ja tilojen tarve kasvavat epätasaisesti. Tyhjien tilojen tulevaisuutta arvioidaan jatkuvasti. Jos mukaan halutaan ulkopuolinen näkemys, kannattaa kilauttaa Technopoliksesta irtautuneelle Pertti Huuskoselle.

Valtuuston lähetekeskustelussa puhuttiin omistajaohjauksesta. Suomi-tasolla sillä on huono kaiku: jos vain mahdollista, ohjaus on mennyt pieleen. Oulussa omistajaohjauksen onnistumista toivoisi ensin erikoissairaanhoidossa. Tahdonlujuutta, hyvät virka- kuin luottamushenkilÜt!

LTA A J A T T I M I TO Martti Turunen Päätoimittaja

 LA KLO /ULUSSA

7ALOLLA +ETJUTIE +OSKELA /SA JOSSA UUTTAHAUSKAAFUSKUKUVIOTA /PETTAJINA0IRJOJA4OMMI+OIVULA +UVIOTMUKAAN$6$LLĂ&#x203A; (INTAĂ&#x2018;HLÂ&#x161; $6$Ă&#x2018; )LMOITTAUDUYKSINTAIPARINKANSSA P WWWBOOGIETOURCOM

Oulun demarit tavattavissa:

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen Kauppahallin kahviossa lauantaina 9.11. kello 11

Yritys myyntikuntoon -aamiaistilaisuus To 21.11. klo 8â&#x20AC;&#x201C;11 Oulussa Mitä tulee huomioida, kun valmistaudutaan yrityksen myyntiin? Entä millaisessa myyntikunnossa yrityksen tulee olla, jotta ostaja saa rahoituksen yrityksen ostoon? Tilaisuus on tarkoitettu yrityksen myyntiä suunnitteleville yrittäjille. Valmistautuminen yrityksen myyntiin Jaakko Lampela, Talenom Konsultointipalvelut Oy Yrityksen myyntikunto ja rahoitus Sami Heikkilä, Nordea Pankki Suomi Oyj, Oulun yrityskonttori Tilaisuus on maksuton. Paikka: Nordea Pankin kokoustila, Kirkkokatu 6, 5. krs, Oulu

Ilmoittautumiset 15.11.2013 mennessä

www.ppy.ďŹ Ă&#x17D; tapahtumia ja koulutuksia tai marita.kiviniemi@yrittajat.ďŹ , puh. 050 320 2389

Tulossa Onnistuneen yritysoston ABC -aamiaistilaisuus 27.11.2013

Tervetuloa! Tilaisuuden järjestää: Oulun sos.dem. tyÜväenyhdistys


UUTISET & TAUSTAT

Torstai 7. marraskuuta 2013

ARCHEUS OY

Juhlavuoden tapahtumat jatkuvat Oulu Viikonloppuna vietetään Valoa Haukipudas! ja Valoa Yli-Ii! -tapahtumia sekä Valon taikaa Koitelissa. Valoa Haukipudas! järjestetään osana Haukipudaspäiviä perjantaina Kirkonmäellä palavat lyhdyt ja Light Zoo -hahmot kello 18– 23.30 välisen ajan. Liekkiryhmä Tulikukka esiintyy kello 19 ja 19.30. Samaan aikaan on käynnissä urkumaraton, jota voi käydä kuuntelemassa kello 20–21 kirkossa ja kello 21– 23 seurakuntakeskuksessa. Arina investoi Otto Karhin Puistoon 1,2 miljoonaa euroa.

Kokko syttyy Kierikissä

Karhin puistoon paviljonki vapuksi Oulu Arina rakennuttaa Oulun ydinkeskustaan, Otto Karhin puistoon 70-paikkaisen kahvilapaviljongin. Kesäisin kahvila laajenee terassialueelle. Kahvilapaviljonki työllistää noin kymmenen henkilöä. Arina investoi Otto Karhin Puistoon 1,2 miljoonaa euroa. – Kahvilapaviljongista tulee viihtyisä ja kotoisa modernilla twistillä. Asiakaspaikkoja on sisällä 70 ja saman verran kesäisin terassilla, kertoo Arinan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Ulla Peltoniemi. Tuotevalikoima muuttuu päivän mittaan vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Kahvilapaviljongissa voi nauttia aamiaista, brunssia, lounas-

salaatteja sekä muita kahvilatuotteita. Osa tuotteista leivotaan paikan päällä painottaen lähialueen raaka-aineita, Peltoniemi selvittää. Kahvilapaviljongin on suunnitellut Archeus Oy ja urakasta vastaa Temotek Oy. Rakentaminen etenee aikataulussa. Runko on pystyssä, vesikattotyöt käynnissä. Pintarakenteet tehdään keväällä. Oulun kaupunki on tehnyt osaltaan puiston pohjatöitä. Kivisydän-työmaa ei ole aiheuttanut erikoisjärjestelyjä. – Kahvilapaviljonki voidaan avata vappuun mennessä, sanoo Arinan rakennuttajapäällikkö Petri Piirala.

Yli-Iin Kierikkikeskukseen levittäytyy Valoa Yli-Ii! lauantaina kello 14-17. Tapahtumassa on avoin tuikkupaja kaikenikäisille kello 14–16 ja jousikvartetti Otso soittaa perheen pienimmille kello 14. Liekkiryhmä Tulikukka esiintyy rannassa kello 15, 16 ja 17. Päärakennuksessa on mahdollisuus nähdä upouusi Aurinkokivi-filmi.Kierikin rannassa sytytetään kokko klo 17.

Draamapolku Koitelissa Valon taikaa Koitelissa on koko perheen taianomainen draamapolku maahisten ja haltijoiden valtakuntaan. Kaarina Kailon käsikirjoittamassa ja Eija Keräsen puvustamassa tarinassa on ripaus Koitelinkosken historiaa ja sadunomaista lumoa. Tapahtumat ovat osa uuden Oulun juhlavuotta ja maksuttomia yleisölle.

Miten Oulu kiinnosti, Juha Ala-Mursula?

OULU Risto Kenttä risto.kentta@forum24.fi

Oulu tarvitsee nyt kipeästi investointeja, vientiä, työpaikkoja ja lisää ostovoimaa. Oulussa kootaankin noin miljardin euron investointien ”salkkua”, joille etsitään investoreita, rahoittajia. Apua kaivataan kotimaan ohella myös ulkomailta. Myös oululaisyritysten

Juha Ala-Mursula myöntää, että myynnissä on parannettavaa.

vientisaralla riittää yhä kynnettävää. Edelleenkin vain noin 200 oululaisyritystä harjoittaa kauppaa ulkomailla. BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula myön-

tää keskeiseksi ongelmaksi sen, että yritysten myynti kangertaa. BusinessOulu panostaa jatkossa myös läsnäoloon siellä missä investointeihin on sekä halua että kykyä. Yksi tällaisista paikoista on Tukholma, jossa Oulu järjesti eilen verkostoitumis-, myynninedistämis- ja investointipäivän. Miten tapahtuma onnistui, kuinka monta yritystä Oulusta oli Tukholmassa mukana, Juha Ala-Mursula? – Tilaisuuteen tuli paikalle 15 yritystä. Minkä verran kuulijoita saitte paikalle, miten oululaiset yritykset Tukholmassa kiinnostivat? – Osallistujia oli yli 110 henkilöä, Juha Ala-Mursula vastaa.

5


6

LUKIJOIDEN MIELIPIDE

TEKSTARIT 173 322

OTTAAKO PĂ&#x201E;Ă&#x201E;HĂ&#x201E;N? HALUATKO KEHUA? OTA KANTAA! HYVIN PALVELLUT Sepän terveysasema on laadullisesti huonontunut vuoden takaiseen aikaan. Aikoja ei saa enää ollenkaan. Sanotaan kyllä, että soitetaan takaisin, kunhan aikoja on, mutta niitä ei vain ole. Ovatko hoitajat ja lääkärit loppuneet Oulusta? JOS OMAISHOIDON tukea leikataan, laitan oman vammaisen tyttäreni laitokseen. Se ilmeisesti on kaupungille säästÜä se.

OLIPA TOSI mukava käydä

polvikuvauksessa Mehiläisen rĂśntgenissä. Hoitajat nauroivat niin, että itsellekin tuli hyvä mieli. Heillä on oikea asenne tĂśihin! MITEN OULULLA on varaa viranhaltijoihin, jotka istuvat jatkuvasti tyĂśaikana erilaisissa kaupunginvaltuuston ja -hallituksen kokouksissa? Omat edut tapissa. MITĂ&#x201E; JĂ&#x201E;RKEĂ&#x201E; Oulun kaupungilla on aloittaa kampanja, joka kannustaa tyĂśmatkapyĂśräilyyn, jos teitä ei aurata? Halua olisi pyĂśräillä, mutta ei voi, koska tiet ovat sellaisessa kunnossa kuin ovat.

www.forum24.fi

OULUN VIRKAMIEHILLĂ&#x201E; ja jonninjoutavalla lautakunnalla on ollut yli kaksi vuotta aikaa yhtenäistää katuvalaistus kaupungin alueella. Ei ole saatu mitään aikaan! Kuntaliitos oli tiedossa hyvissä ajoin ennen kuin se toteutui 1.1.2013. Miettikääpä päätĂśksentekijät, mikä on katuvalaistuksen tarkoitus. Voiko kuntalaisia erotella tyyliin sulle valot ja sulle ei? Ehkä yhdenvertaisuus kuuluu valaistukseenkin?

JOS OMAISHOITAJIEN 800 euron kuukausipalkasta leikataan 200 euroa, niin kiinnostaa, millä summalla kaupunginjohtaja ja aloitteen muut kannattajat aikovat omia palkkojaan laskea? KIITOS MINUA auttaneille 4. marraskuuta, kun kaaduin tyÜmatkalla asfaltille aamulla. Diagnoosi lievä aivotärähdys. Sylillinen ruusuja! KESKUSTELKAAPA vanhemmat niiden kullanmurujenne kanssa kivien heittelystä autoja kohden Pateniemen alueella! Useampaa autoa kohti nakeltu kiviä ja kolinaa kuuluu omankin auton kyljistä, kun ajaa Pateniemen tietä pitkin. Asiasta tehty useampi rikosilmoitus eli isot sakot ovat tiedossa. SINULLE TALOA etsivä: Minun

/2338810<<17, .,,+7<< $/(11$00(.2.2$-$1/,6bb

3DOMRQV\NV\QMDWDOYHQXXWXXVWXRWWHLWD MRSDSXROHHQKLQWDDQ+DHSLDQRPDVL HQQHQNXLQWXRWWHHWHKWLYlWORSSXD 28/8 .DXSSXULHQNDWX DUN²OD² ZZZFOLFNVKRHVĂ&#x20AC;

lähellä keskustaa sijaitseva, pienehkĂś omakotitaloni on ollut jo useamman kuukauden myynnissä luotettavalla, asiantuntevalla välitysfirmalla. Harmi, ettet sinä tai joku muu ihastu siihen, kuten minä aikoinaan. Remonttitaitoinen voisi uudistaa pintoja mieleisekseen ja tehdä muutenkin omannäkĂśisensä. KYLLĂ&#x201E; ON suvaitsemattomuus huipussaan. Talvikankaalla näyttää asuvan muita parempia ihmisiä. OLIPA OYSISSA 1.11. mallikelpoista palvelua, kun rymäytin â&#x20AC;?ylikorkeanâ&#x20AC;? pakuni alas autohalliin! Välillä kuului rapinaa ja ajattelin, että antenni siellä raapii kattoa, mutta sitten tuli eteen mustakeltainen palkki, josta huomasin, että sen alta ei mennäkään! Ahtaassa paikassa yli 5,5-metrisen kääntäminen ei ollut helppoa, kun lamppuja ja opasteita oli lähes jokaisen looshin kohdalla kattoa alempana. Onneksi paikalle saapui parkkihallin vastaavia henkilĂśitä ja Oysin

turvamiehiä. Laskettuamme ensin ilmoja renkaista ja miesten ollessa takapainona saimme pakun viimein ulos sitä tietä, mitä olin tullutkin. Katto hieman naarmuilla ja kattoluukku kolhuilla. Renkaisiin lisättiin hallilla ilmaa ja niin saattoi kotimatka alkaa! Tuhannet kiitokset avustajilleni! KOIRA HYĂ&#x2013;KKĂ&#x201E;SI ratsuhevosen kimppuun metsäpolulla. Yritti purra turpaan ensin, muttei yltänyt. Sitten jalkojen kimppuun. Ratsastaja oli hevosen selässä. Koiranomistaja juoksi ja huuti monta kymmentä metriä jäljessä koiralle. Ei hihnaa eikä fleksiä mukana. Yritti saada koiran pois hevosen jaloista. Kun vihdoin onnistui, ei edes anteeksipyyntÜä esittänyt eikä kysynyt, miten hevosen jalkojen kävi. Tämä tapahtui Tyrnävän Murron alueella. TAJUAAKO TUIRASSA pyĂśrällä kaahaava mies, että sinunkin kuuluu väistää muita liikkujia? Jos auto on kääntymässä tyĂśmaa-alueella, turha on kaahata täysillä

HYVĂ&#x201E;Ă&#x201E; VUOSIPĂ&#x201E;IVĂ&#x201E;Ă&#x201E;, Tintsu!

Oot paras. Rakastan sua. Terveisin Sonjasi.

LĂ&#x201E;HETĂ&#x201E; MIELIPIDE SähkĂśpostilla: mielipiteet@forum24.fi Viestin pituus max. 2 000 merkkiä. Tekstiviestillä numeroon 173 322. Kirjoita: Forum (väli) tekstari (väli) oma viestisi. Esimerkiksi: Forum tekstari

Mielipiteen lähettäminen on kivaa. Tekstiviestin toivottu pituus on enintään 150 merkkiä. Tekstiviestin hinta on 0,85 euroa / viesti.

Forum24 pidättää oikeuden julkaista tai jättää julkaisematta mielipiteitä/tekstiviestejä sekä käsitellä niitä.

päin ja näytellä keskaria.Vai omistatko kenties koko Koskitien? POHJAN AKAT esiintyi sotaveteraanien konsertissa Toppilan MÜljällä 18.8. Mikä oli sen kappaleen nimi ja esittäjä, jonka mukaan tanssivat? Kiitos tiedosta! MAHTAVA IDEA tämä Teatrialla joulukuussa järjestettävä liikunnallinen hyväntekeväisyystapahtuma Hopen Oulun jaoston hyväksi. Tiedossa on musiikkia, tanssimista ja hyvää fiilistä. Loistava tapa pistää pienellä panostuksella hyvä kiertämään. Haluan haastaa kaikki mukaan. Näytetään, että Oulussa osataan ja lasten asiat ovat lähellä sydäntä.


7

LUKIJOIDEN MIELIPIDE

Torstai 7. marraskuuta 2013

SĂ&#x201E;HKĂ&#x2013;POSTIT toimitus@forum24.fi

Kaupunki vastustaa ampumaharrastusta Hiukkavaaran ampumaradan tapaus toi suurelle yleisÜlle tietoiseksi ideologisen sekä poliittisen ajojahdin ampumaratojen sulkemiseksi. Ampumaratojen omistajat ovat useita vuosia taistelleet ampumaratojen ympäristÜluvista. Hiukkavaaran tapaus osoitti kuinka ympäristÜasioiden lisäksi ideologisten tavoitteiden päämäärät lisäävät ampumaratojen sulkemisia. Joudun usein keskustelemaan julkisesti Riista- ja kalatalouden, Riistakeskuksen ja Maa- ja MetsätalousministeriÜn kanssa ja he jopa keskustelevat julkisesti

riitatapauksissa. Mutta Oulun Seudun YmpäristĂśtoimi ilmoittaa kylmästi aina, että â&#x20AC;?ei kommentoi päätĂśksiäâ&#x20AC;?. Ampumaratoja on suljettu naapurikunnissa kokonaan ja toimintaa on puolitettu haulikkoratojen sulkemisella. Nyt ovat vuorossa kaupungin omat ampumaradat. Melu on oma lukunsa, mutta sen asian hoitaminen ei ole rakettitiedettä eikä geeniteknologiaa.Vanhojen ampumaratojen säilyttäminen säästää yhteiskunnan varoja, joita ei ilmeisesti Oulun kaupungillakaan ole liikoja. Voidaan myĂśs pohtia avoi-

mesti kaupungin kaavoituspolitiikkaa. Kaupungin ylin johto ja virkamiehet eivät näe asioiden kokonaisuutta vaan tarkastelevat henkilÜkohtaisten näkÜkantojen mukaisia ratkaisuja. Ampumaratojen omistajille on osoitettu käytettäväksi Oulu Zonen ampumarata. Oulun Zonen ampumarataa ei ole olemassakaan. Oulun Zonen ampumarata on vain papereissa ja kartoissa merkittynä. Oulun kaupunki on tehnyt aikaisemmin päätÜksen taloudellisten realiteettien mukaisesti olla rakentamatta ampumarataa.

Oulun kaupunki on osoittamassa harrastajille paikkaa syrjäseudulle pohjaveden suojeluun ja meluasioihin perustuen. Oulu Zonen ampumaradan lupapäätÜksessä on asetettu 29 hiljaista päivää lupaehtoihin. Hiljaiset päivät tarkoittavat ampumaradan sulkemista harrastajilta. Hiukkavaaran siirtämistä esitetään juuri meluasioiden takia. Silti Oulu Zonen ympäristÜluvassa lukee hiljaiset päivät, missä on terve ajattelukyky asian suhteen? Oulun Seudun YmpäristÜtoimella on ollut suuri valta asian suhteen. Puolustusvoi-

mien ampumaradan lupapäätÜkset tekee kuitenkin AVI- ja ELY- keskus. Oulun kaupunki ja sen yksi virastoista voi antaa meluvalituksia asian suhteen. Puolueeton ja virallinen melumittaaja tekee tarvittaessa lain mukaiset mittaukset ja sen perusteella Puolustusvoimat ja siviiliharrastajat tekevät siten omat ratkaisut riittäviin melusuojauksiin. Puolustusvoimat ja siviiliampujat ovat olleet Hiukkavaarassa lähes 100 vuotta ja tulisi myÜs arvostaa perinteitä ampumaradan suhteen. Euroopassa ampumaradan sijaintia kaupungin lähellä

pidetään suurena mahdollisuutena. Ampumarata kaupungin harrastusmahdollisuutena tuo myÜs matkailutuloja Oulun kaupungille. Vastaavan ampumaradan rakentaminen on kallista ja alueen tekeminen vaarattomaksi räjähteiden takia yhteiskunnallisesti kallista. Hiukkavaaran alue ei ole pohjavesialuetta. Alueella on 20 000 metsästäjää ja heillä 100 000 ampuma-asetta. Asko Lampinen Suomen Metsästäjäliiton Oulun-piirin toiminnanjohtaja

Tilannekatsaus Korvensuoran koulutilanteesta Korvensuoran koululla todettiin sisäilmaongelma syksyllä 2012. Remontti käynnistettiin välittĂśmästi. Vanhempaintoimikunta vaati näytteiden ottamista seinärakenteista, mutta sitä ei koettu tarpeelliseksi â&#x20AC;&#x201C; aistinvaraiset tulokset olivat riittävät. Keväällä 2013 tilanne paheni entisestään ja lĂśydĂśksiä oli kellarista ullakkoon saakka. Aktinobakteeria lĂśydettiin nelinkertainen määrä sallittuun nähden. LĂśydĂśs yhdessä henkilĂś-

kunnalle tehdyn terveyskyselyn tulosten vuoksi käynnisti kesän yli kestävän remontin. Lattiamattoja vaihdettiin, seiniä paklattiin ja maalattiin, ilmanpuhdistajat asennettiin. Nyt Korvensuoran suuralueella odotellaan lunta ja pakkasia, jotta päästään tekemään kauan odotetut sisäilmamittaukset. Rakenteista ei ole edelleenkään tarkoitus ottaa näytteitä. Miksi ei? Käydessäni koululla, kärsin loppupäivän äänen me-

netyksestä, voimakkaasta yskästä, silmien kirvelystä ja poltteesta keuhkoissa. Voivatko oireet aiheutua terveellisestä sisäilmasta? Oppilaiden vanhemmat ovat olleet minuun syksyn aikana yhteyksissä kertoen lastensa oireista ja olen tilanteesta syystäkin huolissani. Korvensuoran suuralue on edelleen ainoa suuralue Oulussa, jolla ei ole yläastetta omalla alueellaan. Keväällä päätÜs Korvensuoran yhtenäisen peruskoulun raken-

tamisesta vihdoin vuosikymmenien odottelujen jälkeen saatiin ja jälleen rakennussuunnittelun piti käynnistyä välittĂśmästi. Näin ei käynytkään, koska hankesuunnitelmaa piti päivittää muun muassa kasvavan oppilasmäärän vuoksi kustannustehokkuutta unohtamatta. Nyt hankesuunnitelma on päivitetty ja se luovutetaan akj. Rantala-Korhoselle 20.11. Kaupunginjohtaja on kolmannen kerran peräkkäin â&#x20AC;?unohtanutâ&#x20AC;? Korvensuoran

koulun talousarviota tehdessään. KäykÜ taas kuten 1990-luvun alussa, että kouluhanke pääsi toiminta- ja taloussuunnitelmaan, mutta laman varjolla kaupunginjohto ja päättäjät siirsivät sen hamaan tulevaisuuteen? Koska Oulun kaupunginjohto ei selvästi ole talousarviota pohtiessaan ymmärtänyt Korvensuoran koulun tilan vakavuutta, voisitteko te Korvensuoran koulun sisäilmamittauksista ja korjauksista vastaavat virkamiehet

kertoa kaupungin johdolle ja valtuutetuille rehellisesti, miksi rakenteista ei aiota ottaa näytteitä ja mikä on koulun todellinen tilanne? Haluan myĂśs haastaa Oulun kaupungin johdon ja valtuutetut tutustumaan Korvensuoran koulun â&#x20AC;?uudistettuihinâ&#x20AC;?tiloihin keskiviikkona 13.11. kello 18. Tanja Haapanen Korvensuoran ja Talvikankaan koulujen vanhempaintoimikunnan pj.

Stylisti, yrittäjä

AULI LUKKARILA

Marraskuun F-klubietu â&#x20AC;&#x201C; Muumi-froteepyyhkeet ja -kylpytakit

-25%

KeittiĂśtekstiilit ja valikoima pientuotteita

TYYLIPĂ&#x201E;IVĂ&#x201E; 13.11. keskiviikko klo 9â&#x20AC;&#x201C;17

Stylistinä kehysasiantuntija Auli Lukkarila. Tule lÜytämään elämäsi parhaat silmälasit, ajanvarauksella tai ilman. Esittelyssä persoonalliset, upeat Face a Facen kehykset. Tarjous: osta laadukkaat silmälasit, saat toiset linssit veloituksetta! Vuoden koroton ja kuluton maksuaika.

-20%

Pikku Myy -kokoessu 16 â&#x201A;Ź (20 â&#x201A;Ź) Finlayson-myymälä: OULU Kirkkokatu 29, ma-pe 10-19, la 10-16 sekä 24.11.-22.12. su 12-16    Tarjoukset koskevat normaalihintaisia tuotteita ja ovat voimassa 30.11. saakka. Tarjoukset eivät koske J.F. by Finlayson -mallistoa.

Isokatu 36 Oulu p. 010-237 2200

MAAILMAN JA IHMISEN VĂ&#x201E;LIIN TARVITAAN JOTAIN PEHMEĂ&#x201E;Ă&#x201E;.


8

www.forum24.fi

Oulun SOTKASSA vain la 9.11. Isänpäivän hintahulluttelut, talo täynnä miehekkäitä tarjouksia!

-30%

Vain lauantaina kaikki tuotteet vähintään NORWALKlepotuoli ja -rahi • keinonahkaverhoilu • musta • lukittava keinumekanismi

Alennus ei koske jo alennettuja tuotteita eikä aiemmin tehtyjä kauppoja. Tuotteita rajoitetusti.

MILANmekanismituoli

• Bonded leather / keinonahka • musta

UUTUUS VERHOILU! AIDOSTI EDULLINEN!

A l e n nu s

60%

ILMARImekanismituoli • New York -kangasverhoilu • beige tai tummanharmaa • kääntökahvan ansiosta tuoli nousee helposri lepoasennosta takaisin istuma-asentoon

RAJOITETTU ERÄ!

99,- 249,- 37% 349,- 30% A l e n nu s

(249,-)

A l e n nu s

(399,-)

(499,-)

Kilpailuja ja arvontoja pitkin päivää, esim: Piirustuskilpailu lapsille. Palkintona säkkituoli!

Jatkoaika klo 16-18! Kävijöiden kesken arvotaan LAKEUSmoottorisänky! Unicon edustaja paikalla.

Lisäksi paljon muuta! Tervetuloa koko perheen voimin!

Huom. lauantaina 9.11. pidennetty id d tt aukioloaika klo 10-18! SOTKA Oulu, Taka-Lyötynkatu 4 Avoinna ma-pe 10-20, la 10-16, su 12-17


9

Torstai 7. marraskuuta 2013

ISÄNPÄIVÄHERKUT HOVIHALLISTA JA VÄLIVAINIOLTA!

Tuore koko

nainen

Atria nau

umurea

Hk porsa

i EE ULKOFIL perämaa Suom

HI KIRJOLO

palana , al

95

4

ku

an

E ULKOFIL

90

15

kg

1 kg

Pouttu po

99 kg

99

3

Ilman korttia 9,95 kg

Ida Red

Pirkka

Conferen

Puola

1,5 kg p

1 kg rasi

79

0 riin Kulta Kat

ENAHY V

99

2

pk t (5,98 kg )

A- J VADELM A A L K SU K A K KU

isälle

Vain Hovihallissa ja Välivainiolla! Muista myös RUOKAPASSI!

HOVIHALLI Isokatu 33 90100 Oulu, p. 044 750 3700 Palvelemme isänpäiväviikonloppuna: pe 8.11. klo 7–21, la 9.11. klo 7–18, su 10.11. sulj.

2,

ce

0 E K A K KU

kg

Ha apalan

USTOT LEIPÄJUyös vähälak toosinen 50 0 g, m

90

14

10 –12h g 860g –750

ia ia rttrtt koko anan IlmIlm 9999kplkg 5,

99

pss (1,33 kg )

M A ntellin Oja U UTU U S 8h 630 g A

a

K AHVI 50 0 g

99

1

kg

kg

ÄT ti PÄ ÄRYN a , Hollan

TIINIT KLEMEuNssi, Espanja

OMENAT

ssun

PAISTI K AS S LE R

E

5

kg

ER Ä !

Suomi

dan taku

99

4

kpl

kpl (9,98 kg )

Ilman korttia

5,59 kpl (11,18

kg)

Hinnat voimassa 7.–9.11.2013 Laajensimme erittäin suosittuja koti-keittiöitämme itsepalvelulounasnoutopöydillä. Nopeaan nälkään saat itsepalvelusta lämpimän ruoan ja salaatin jonottamatta :) Tervetuloa tutustumaan! Terveisin Timo ja Jukka.

VÄ L I VA I N I O Revonkuja 2 90530 Oulu , p. 08 349 200 Palvelemme isänpäiväviikonloppuna: pe 8.11. klo 7–21, la 9.11. klo 7–18, su 10.11. sulj.


10

www.forum24.fi

Omistajalle parhaat hyödyt

313094

Ympäristömerkitty pesuainejärjestelmä

dissa! o k a r k o u v VVO:n a t s e is m u s Ilo irti a Mukavia perheasuntoja heti vapaana Oulussa! Kohteen osoite ja energialuokka Alppila, Alppitie 12, D2007 Puolivälikangas, Järvitie 20, D2007 Kaukovainio, Suohaukantie 4, D2007 Myllytulli, Heikinkatu 31, F2007 Kaakkuri, Vasamatie 1, D2007 Toppila, Sellukatu 15, D2007 Koskela, Kölitie 2, E2007

Huoneistotyyppi 2 h+k, 52,0 m2 2 h+k, 53,0 m2 3 h+k, 62,5 m2 2 h+k, 66,5 m2 3 h+k+s, 75,0 m2 3 h+k+s, 78,5 m2 3 h+k, 79,0 m2

Vuokra €/kk 671 € 583 € 526 € 677 € 816 € 739 € 580 €

Vesimaksut ja 2 Mbit/s-laajakaistayhteys sisältyvät vuokraan, paitsi Kölitie 2:ssa ei sisälly laajakaistayhteys. Vakuusmaksu on vain 250 €. VVO:n asunnot ovat savuttomia. VVO:lla on turvallista asua vuokralla. Meiltä löytyy koteja kaikkiin elämäntilanteisiin. Tutustu monipuoliseen asuntotarjontaamme: www.vvo.fi. VVO-kotikeskus | Saaristonkatu 2 | 90100 Oulu Avoinna ma-ke, pe 8.30 -15.30, to 10.30 - 15.30 Puh. 020 508 4900 | oulu@vvo.fi www.vvo.fi

Yrityspuhelinnumeroon soitto maksaa matkapuhelimesta soitettuna 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min (alv 24 %) ja lankapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 7,02 snt/min (alv 24 %).

Pesukatu

Isänpäiväksi puhdas auto! A

KESTOVAHAPESU

Esipesu, vaahto, pyöräpesu, korkeapainepesu, harjaus, alustapesu, Shine Tecs vahaus, kuivaus

B

KIILTOVAHAPESU Esipesu, vaahto, pyöräpesu, korkeapainepesu, harjaus, alustapesu, kiiltovahaus, kuivaus

35-VUOTIS E JUHLAKIERTU

A MYYTY, U P IP L 0 0 JO YLI 20upisteen toimipaikoista Liput Lipp puhelinpalvelusta p v m) + in m / € 8 (1,9 0600 900 90ja0 netistä www.lippu.fi AINA IHANA

ANNA PUU

(

15

29,90)

00

(

22,90)

Tarjoushinnat voimassa pe-la 8.-9.11.

Valtatie 43, Tuira

A S S I L L A 2 0 H U – 8 1 OUL O L K . 1 1 . 0 3 A N I LAUANTA

A D E P O P

15

00

I N N A S

JENNI NEN I A I T R A V


11

Torstai 7. marraskuuta 2013

Kesätyöseteleillä töitä Oulussa 3 400 nuorelle ARKISTO

Kauttamme luotettavat vuokralaiset asuntoonne.

OULU Peräti 3 400 15–17-vuotiasta nuorta työlliustyi Oulun kaupungin viime kesän kesätyösetelikampanjalla. Yritykset osallistuivat työllistämiseen erittäin aktiivisesti: työnantajista yli 90 prosenttia olli yrityksiä, yhteisötyönantajien osuus oli vajaa yhdeksän prosenttia. Oulun kaupungin yli 17-vuotiaiden opiskelijoiden kesätyöllistämisen piiriin kaupungin yksiköihin pääsi kesän aikana 997 nuorta. Lisäksi Arpeettitoiminnan kautta on tuettu myös kesän aikana opiskelijoiden työllistämistä. Kaupungin tuella tai yksiköissä on siten kesällä työllistynyt kaikkiaan noin 4 400 nuorta. Lisäksi omia kesätyöllistämiskampanjoitaan Oulun alueella toteuttivat PohjoisPohjanmaan yrittäjät ja Oulun Osuuspankki, joka tarjosi kesätyöpalkan 50 nuorelle kuukaudeksi. Tällä tuella Oulun seudun yleishyödylliset yhdistykset työllistivät 15–17-vuotiaita nuoria kesätöihin. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n Nuoret töihin pkyrityksiin -kampanjasta saadut varat kohdennettiin tukiseteleihin, joiden avulla edistetään nuorten ammattilaisten palkkaamista. Tavoitteena on ollut vähintään sata uutta työsuhdetta. Kampanjan kautta on ollut mahdollista hakea 400 euron tukiseteli työsuhteisiin, joilla työllistetään alle 30-vuotiaita vähintään

JOEL NURKKALA Vuokravälittäjä puh. 0440 680 001 joel.nurkkala@realia.fi

ANNE OLLILA Vuokravälittäjä puh. 050 525 5663 anne.ollila@realia.fi

Välityspalkkiomme on 1,24 x 1 kk:n vuokra (sis. alv. 24 %).

Hallituskatu 12, 90100 Oulu

www.asuntovuokraus.fi

Kesätyöseteleillä ja muilla kaupungin tuilla työllistyi kesällä noin 4 400 nuorta.

ammatillisen koulutuksen omaavia henkilöitä. Erityisenä kohteena ovat olleet nuoret, joilla ei ole aiempaa työkokemusta tai kokemus on vähäinen.

Liikuntakampanja työttömille Oulun kaupunki järjestää kolme kuukautta kestävän oululaisille työttömille tarkoitetun liikuntakampanjan 16.9.–15.12. Ensimmäisen kampanjakuukauden aikana kertyi työttömien liikuntapassia

käyttäen 5 170 käyntikertaa kaupungin kampanjaan osallistuvissa liikuntapaikoissa. Seurantatiedoissa ei ole mukana Ylikiimingin ja Yli-Iin kunto-/liikuntasalien käyttö. Kampanjan liikuntapaikkoina toimivat Raksilan, Raatin ja Vesi-Jatulin uimahallit sekä Raksilan, Raatin, Linnanmaan, Oulun urheilutalon, Ouluhallin, Jatulin liikuntakeskuksen, Oulunsalon liikuntakeskuksen, Ylikiimingin ja Yli-Iin kunto- tai liikuntasalit. Liikuntakampanjaan

osallistuminen edellyttää Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistosta lunastettavaa liikuntakampanjapassia. Passin lunastajan tulee olla työ- ja elinkeinotoimistoon rekisteröitynyt oululainen työtön työnhakija. Liikuntakampanjapassin lunastaminen TE-toimistosta edellyttää henkilöllisyyden todistamista. Lisätietoja kampanjasta saa Oulun kaupungin sivuilta http://www.ouka.fi/oulu/ tyo-ja-elinkeinot/tyottomien-liikuntakampanja-2013

YLIOPISTON APTEEKIN UNIIKKI-KORTILLA PARHAAT EDUT! • Suomen kattavin apteekkien kanta-asiakasjärjestelmä • Uusimme reseptit apteekissa maksutta (ei koske lääkärinpalkkiota) • Tarkistamme lääkkeiden yhteensopivuuden ostojen keskittyessä meille • Keskittämisalennus jopa 8 % heti oston yhteydessä • Edulliset Uniikki-tarjoukset • Verenpaine-, kolesteroli-, verensokeri- ja D-vitamiinimittauksia Uniikki-hintaan • Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa Apteekin hyllyltä -lehdestä • Terveysvinkkejä sähköisestä uutiskirjeestä

Liittyminen on maksutonta.

Tule ja liity heti ti Uniikki-asiakkaaksi kaaksi niin saat liittymislahjan! j n! *koskee uusia kuluttajatarjouksia

Topilla uudet syysedut! kiintokalusteiden ostajalle. Kysy lisää myyjältä ja varaa samalla suunnitteluaika! Meiltä myös asennuspalvelu. Uutuusmallit esittelyssä!

To p i - t a s o e t u * l o k a k u u s s a k a u p a n p ä ä t t ä n e i l l e !

OULU, Isokatu 27, AVOINNA JOKA PÄIVÄ 8-23

Ke i t t i ö n o s t a j a , hy ö d y n n ä my ö s ko n e k a m p a n j a m m e : A E G / E l e c t ro l u x - k a l u s t e u u n i ve l o i t u k s e t t a ko n e p a ke t i n o s t a j a l l e ! Kaakkuri: Kaakkurinkulma 4, 90410 Oulu, puh. 050 5019 166, ma-pe 10-17, la 10-14, Limingantulli: Tyrnäväntie 12, 90400 Oulu, puh. (08) 370 626, ma-pe 9-17, la 10-14, t o p i - k e i t t i o t . f i , f a c e b o o k . c o m / t o p i k e i t t i o t

Lyhyin tie apteekkiin on ya.fi


12

www.forum24.fi

Viikonlopun HUIPPUTARJOUKSET! <ĂŝŬŬŝŬŽƚŝŵĂŝƐĞƚ ZhK</>hZz,D d

<ĂŝŬŬŝŵĂƚŽƚǀćŚŝŶƚććŶ

ͲϮϬ й

DĂŶĐŚĞƐƚĞƌŶĂŚŬĂƐŽŚǀĂ ϯнϮ 

ϵϵϬΦ 

ͲϮϬй

<ŽƟŵĂŝŶĞŶƌƵŶŬŽƉĂƚũĂƐćŶŬLJ ϭϲϬĐŵƉĂŬƐƵůůĂƉĞƚĂƌŝůůĂ͘Ks,ϵϱϬΦ

EzdϱϵϱΦ

hƵƚƵƵƐ͊ ,ĂĂƌĂŶƐƵŽŶŬƵũĂϭ͕ϵϬϮϰϬKƵůƵ ͻWƵŚ͘;ϬϴͿϱϯϱϭϳϬϬ sK/EEŵĂͲƉĞϭϬͲϭϴ͕ůĂϭϬͲϭϱ ͻ

Jouluksi Ukkohallan

uusiin Skivillaksiin Ukkohallan ydinalue uudistuu tälle kaudelle. Uudet Skivillas huoneistot tarjoavat 30 tasokasta huoneistoa aivan rinteiden juurella. Helmikuussa avataan keilahalli ravintola Saagan viereen. Tervetuloa viihtymään Ukkohallan matkailukylään.

Skiexpo-tarjous ajalle 21.-26.12.2013

Skivillas -50 %

360 € Skivillas 61 m2, 430 € (norm. 840 €) Skivillas 47 m2, (norm. 720 €)

Tarjous voimassa 6.11. saakka

Mökki 2vrk alk.

129 €

(max. 4 - 6 hlöä)

n ava kka r a i C ipa s asta l u l a a k oh k Uk

€ 5 49

.

köä

säh

0 eu

. 10

Sis

a roll

Kausikortit K Aikuiset Lapset

295 € 145 € (7-12v.)

Kausikortit onlinekaupasta: www.ukkohalla.fi

Myyntipalvelu p. (08) 748 500, info@ukkohalla.fi | Online-varaukset: www.ukkohalla.fi


13

Torstai 7. marraskuuta 2013

KEMPELE

PANKKI, JOKA TUKEE PAIKALLISTA HYVINVOINTIA Erja Bergman Konttorinjohtaja 029 041 2631

Kyösti Haasanen Lakimies 029 041 2628

Outi Huuskonen Sijoituspäällikkö 029 041 2645

Oili Loukusa Sijoituspäällikkö 029 041 2634

Päivi Jurmu Rahoituspäällikkö 029 041 2633

Satu Savilampi Rahoitusneuvoja 029 041 2646

Vastuullisuus yhteisöä kohtaan on osa Säästöpankkien alkuperäistä toiminta-ajatusta. Sinäkin voit vaikuttaa siihen, mitä kohteita me – oma paikallinen pankkisi – olemme tukemassa.

Äänestä tukikohteita ja osallistu 1 000 euron arvontaan osoitteessa www.saastopankki.fi/facebook Outi Hautajärvi Rahoitusneuvoja 029 041 2638

Pirjo Paavola Palveluneuvoja 029 041 2643

Orvokki Pesonen Rahoitusneuvoja 029 041 2640

Eija Kiviluoma Yritysrahoituspäällikkö 029 041 2635

Pirkko Kurola Rahoitusneuvoja 029 041 2636

Sari Koskela -Keskitalo Yritysrahoituspäällikkö 029 041 2632

Piia Simola Rahoitusneuvoja 029 041 2644

Minna Mettovaara Palveluneuvoja 029 041 2641

Timo Suronen Yritysrahoitusneuvoja 029 041 2639

Johanna Hatunen Rahoitusneuvoja 029 041 2647

Hannu Suorsa Yritysrahoituspäällikkö 029 041 2648

Palvelemme ma-pe 10.00-16.30 Kirkkokatu 10, 90100 Oulu Puh. 029 041 2630 www.saastopankkioptia.fi/oulu

Palvelemme ma-to 10.00-19.00, pe 9.00-16.30 Zeppelinintie 1, 90450 Kempele Puh. 029 041 2637 www.saastopankkioptia.fi/kempele

Puhelun hinta: lankapuhelimesta 8,35 snt + 6,91 snt/min, matkapuhelimesta 8,35 snt + 16,69 snt/min

sale toppila!

a t h o k aa n t a . . . u t t e odot , i s u u

Omistajalle parhaat hyödyt

Sale Toppila on viihtyisä omistajan lähikauppa. • • • •

Pitkät, asiakasystävälliset aukioloajat Laaja ja osuva 5000 tuotteen valikoima Monipuoliset lisäpalvelut: S-Pankki, Veikkaus, RAY ja Matkahuolto Meiltä myös Sibylla-tuotteet pikkunälkään

Sale palvelee lähellä sinua, pysyvästi edullisesti.

Sale – Siellä missä sinäkin!
Conference

Pingviini jäätelö isot

Fazer

PÄÄRYNÄT

JÄÄTELÖTUUTIT

MAKEISRASIAT

1 kg (0,99 kg) Hollanti

105 g Hot&Sour mix

320-350 g (10,00-10,94 kg)

0

99 rs

Hinta norm. 1,79 kpl

Norja

9

95

Suomi n. 1,5 kg

9

kg

ULKOFILEE n. 1,5 kg Suomi

3

5 99 5 99

Ilman korttia 5,99

E

Hinta norm. 3,19 rs

0

kg

rs 2 rs/tal.

99 rs 2 rs/tal.

13 Haapalan

LEIPÄJUUSTOT 500 g (9,98 kg)

99

3

99

VAIN TORSTAINA 7.11. Kariniemen Kananpojan FILEESUIKALEET 300 g (3,30 kg) marinoitu RÄ!

2 pkt/talous

kg

Pirkka

SINIHOMEJUUSTO Hinta norm. 2,25 pkt

VAIN PERJANTAINA 8.11. Grillattu kokonainen JYVÄBROILERI n. 1,1 kg

HK KARJALANPAISTI 500 g (5,98 kg) ERÄ!

2

90

pkt

3

kpl Hinta norm. 2,49 rs

0

pkt

0

99 rs 2 rs/tal.

69

Fanta VIRVOITUS-

JUOMAT 1,5 l (0,39 l) sis. pantit 0,40 €

pkt

Tarjoukset voimassa vain K-Supermarket Joutsensillassa to - la 7. – 9.11. tai niin kauan kun tarjoustuotteita riittää.

JOUTSENSILTA

kpl

VAIN LAUANTAINA 9.11.

Danone Activia JOGURTIT 2 x 125 g (1,38 kg)

Hinta norm. 1,40 pkt

4 99 0 99

175 g (5,65 kg) VAIN LAUANTAINA 9.11.

99 2 kpl/tal.

kpl

HK sika-nauta JAUHELIHA 250 g (3,96 kg)

VAIN PERJANTAINA 8.11.

Laktoositon mansikka, vanilja, mustikka ja vadelma

2 pkt/talous

VOILEIPÄKAKUT

n. 1,2 kg

kg

kg

Trube

KASSLERPAISTI

-33 %

95

500 g (27,80 kg) 4-5 hengelle -kinkku ja lohi

Pouttu Possun kermainen

VAIN TORSTAINA 7.11.

Hinta norm. 6,75 rs

2 rs/talous kg

79

kg

kg

HK Porsaan

19

95

500 g (7,58 kg)

95

Suomi n. 4-5 kg pakaste

SISÄFILEE

PRESIDENTTI KAHVI

Suomi

JUHLAKINKKU

10

SISÄ- ja PAAHTOPAISTI Suomi

KIRJOLOHI

Atria Viljapossun luuton

10 kpl/talous

3 rs

Hinta norm. 4,29 rs

Snellman naudan

Tuore

4

kpl

50

HK Takuumurea naudan

Tuore

LOHIFILEE

0

49

Paljetie 4, Oulu • p. 044 795 0920 toni.perala@k-supermarket.fi Palvelemme ma–pe 7–21, la 7–18, su 12–18

0

99 pll 3 pll/tal.


15

IHMISET & ILMIÖT

Torstai 7. marraskuuta 2013

SARIANNA HALONEN

Sari Hemmorannalla oli pahimmillaan kymmeniä tulehduksia ympäri kehoa vuoden aikana. Lopulta sairastelu selittyi primaarilla immuunipuutoksella.

Tyhjät kuoret kipua täynnä Kymmenet tulehdukset selittyivät lopulta harvinaisella sairaudella OULU Sarianna Halonen sarianna.halonen@forum24.fi

Jos linja-autossa joku yski, iski sama tauti takuulla iltaan mennessä. Aina mukavan uimahallireissun jälkeen vaivasi korvatulehdus – usein kierteenä. – Elin hyvin rajoittunutta elämää. Suurissa yleisötapahtumissa en voinut kuvitellakaan käyväni ja ulkomaanmatkailu oli mahdotonta. Yhden taudin selätettyäni alkoi jo seuraava oireilla. Pahimmillaan tulehduksia oli ympäri kehoa kymmeniä vuodessa, laskee Sari Hemmoranta, 32.

Hemmoranta kiittelee niitä ihmisiä, jotka käyvät luovuttamassa verta. Veriplasmasta valmistetaan vasta-ainepuutosta sairastavan ”elämän eliksiiriä”. Viikoittain aine pistetään ihon alle.

Kokonaisuus pimennossa Synnytys laukaisi 19-vuotiaalle harvinaisen ruokatorvitulehduskierteen. Ruokailu päättyi aina oksentamiseen. Apua hakiessaan nainen passitettiin usein ongelmineen kotiin. – Kohtasin paljon epäilyjä, kuinka sairaus olisi vain pääni sisällä. Laihduin 10 kiloa ja lopulta jouduin

Hygieniasta huolehtiminen on erityisen tärkeää pöpöjen välttämiseksi.

tiputukseen ja ruokatorventähystykseen mieheni ja hoitajien taluttamana. Vasta sitten tulehduskierre todettiin. Tulehdus taltutettiin vahvoilla lääkkeillä ja kierre katkesi. Hiljalleen jälleen pienet tulehdukset hiipivät pysyväksi elämänkumppaniksi. Hermosäryt alkoivat vaivata eri puolilla kehoa. – Kun täytin 28 vuotta, alkoi varsinainen myllerrys. Olin koko ajan sairaana ja esimerkiksi virtsatientulehdus oli parantumaton puoli vuotta vahvoista lääkkeistä huolimatta. Jokaiseen ilmenevään oireeseen määrättiin oma lääkkeensä, eikä kokonaisuutta tarkasteltu. Tulehduksia oli jatkuvasti kohdussa, munasarjoissa, virtsatiessä, korvissa, poskionteloissa, keuhkoputkissa, ihossa, silmissä ja kynsivalleissa. – Tiesin, ettei elimistöni kohta enää kestäisi. Pelkäsin henkeni puolesta. Olin tyhjä kuoreni alla, vain täynnä kipua. Lastentarhassa työskentelevä sai kuulla paljon epäilyjä osakseen ollessaan jatkuvasti sairauslomalla. – Tunsin jatkuvan heikkouden. Jo aamulla olin väsynyt ja töihin menin usein kipeänä. Oli pakko peitellä pahaa oloa työpaikkakiusaamisen pelossa. Henkisesti olin aivan loppu sairastamisestani. Ihmiset eivät näe päällepäin kuinka paljon sisälle sattuu.

Vasta-ainepuutos ■ Primaari immuunipuutos on tila, jossa elimistön puolustusjärjestelmä

ei geneettisesti pysty puolustautumaan infektioita vastaan. ■ Johtuu elimistön B-solujen synnynnäisestä kyvyttömyydestä

muodostaa toimivia vasta-aineita. ■ Valtaosa Suomen potilaista on nykyisin aikuisia. ■ Parantavaa hoitoa ei tunneta, joten pyrkimyksenä on korvata

puuttuvat vasta-aineet immunoglobuliinihoidolla. ■ Hoitovalmisteet tehdään verenluovuttajien veriplasmasta. IMMUUNIPUUTOSPOTILAIDEN YHDISTYS RY

Uudelleen syntynyt Syksyllä 2012 kääntyi uusi sivu elämänkirjassa. Diagnoosi testien jälkeen auttoi ymmärtämään: primaari vasta-ainepuutos. Syntymästään saakka Hemmoranta oli kärsinyt B-solujen toimintahäiriöstä. Hypogammaglobulinemiaa sairastavat potilaat ovat alttiita toistuville bakteeriinfektioille. – Diagnoosin saatuani itkin. En siksi, että sairaus todettiin, vaan siksi, että joku kuunteli minua. Harvinaisesta sairaudesta kärsii Suomessa noin 150 henkilöä. Oulussa on vain muutamia sairastavia. Lääkityksen aloittamisen jälkeen Hemmoranta on sairastanut enää vain tavallisen syysflunssan. – Olen kuin uudelleen syntynyt! Nyt voin käydä julkisilla paikoilla kuten kuntosalilla, mistä en aiemmin voinut haaveillakaan. Olen käynyt ulkomailla ja lähdemme pian uudestaan.

Elämän nälkä vie eteenpäin. Vaikeiden vuosien saatossa työpaikka vaihtui kiusaamisen vuoksi, useita ystäviä jäi matkalle ja usko hoitajien ammattitaitoon heikkeni. – Edelleen pelottaa hoitohenkilökunnan heikko tietämys sairaudestani. Moni ei ole kuullutkaan sairaudesta ja saatan olla hengenvaarassa, mikäli esimerkiksi saan elävää rokotetta. Elävä rokote aiheuttaa rokotetussa lievän infektion, ja rokote voi olla tapauksessani hengenvaarallinen. Oulussa elokuussa aloittanut immuunipuutospotilaiden vertaistukiryhmä on auttanut jakamaan kokemuksia muiden sairastavien kanssa. – Huippulääkärit tietävät sairaudestamme faktoja, mutta ainoastaan sairastava voi tietää, miltä se tuntuu. Jokaisen sairastavan takana on ihminen, Hemmoranta painottaa. Vertaistukiryhmä kokoontuu seuraavan kerran 18. marraskuuta Kumppanuuskeskuksessa.

Yrittäjille vinkkejä markkinointiin Ii Oulunkaaren Yrityskaarihanke järjestää pienyrittäjien markkinointiseminaarin tiistaina 3. joulukuuta kello 17.30. Tuotteistaja ja markkinointisissi Jari Parantainen kertoo, miten maaseudun yritys voi markkinoida edullisesti, mutta silti tehokkaasti. Kuinka vastarannankiisket jallitetaan asiakkaiksi keittiöpsykologian avulla? Kuinka hyödynnät joukon paineet? Miten isket häikäilemättä asiakkaasi egon heikkouksiin? Miten saat ohikulkijat kääntymään päätieltä kuntakeskukseen? Maksuton seminaari on avoin kaikille alueen yrittäjille ja muille elinkeinojen kehittämisestä kiinnostuneille. Tilaisuus järjestetään Iin Micropoliksessa, ja siihen voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä Pudasjärven Pohjantähdestä, Utajärven kunnanvirastolta ja Vaalan kunnanvirastolta. Ilmoittautumiset 26. marraskuuta mennessä osoitteeseen marja-liisa.junes@oulunkaari.com.

Sana on vapaa Bysiksellä Oulu Nuortenkahvila Bysis muuttuu festarikahvilaksi Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin ajaksi. Ohjelmistossa on elokuvien ja tekijävieraiden lisäksi festivaalilla jo perinteeksi muodostunut Sana on vapaa -nuortenkonsertti. Perjantaina 22. marraskuuta kello 19–22 Bysiksellä järjestettävässä konsertissa lavalle nousee kolme oululaista bändiä: Joma, Blind Channel ja Disco Fiasco.

Heijastin pimeyteen Oulu Oulun liikenneturvallisuusryhmä muistuttaa oululaisia pimeässä näkymisen tärkeydestä jakamalla heijastimia ja polkupyörän valoja Rotuaarilla tänään torstaina 7. marraskuuta kello 16.30. Ryhmä on haastanut mukaan heijastimien ja valojen jakamiseen apulaiskaupunginjohtaja Piia Rantala-Korhosen. Samalla ryhmä selvittää, käyttävätkö oululaiset heijastimia valtakunnallista keskiarvoa useammin. Oulun liikenneturvallisuusryhmä koordinoi liikenneturvallisuustyötä Oulussa. Liikenneturvan pimeän ja hämärän aikaan tehdyissä tarkkailuissa syksyllä 2012 havaittiin, että 51 prosenttia jalankulkijoista käytti heijastimia taajama-alueilla.


16

IHMISET & ILMIÖT

www.forum24.fi

Teatterin kassa kilisee

Oulun OP:n edustajistovaaleissa 227 ehdokasta Ensimmäiset Oulu Oulun Osuuspankki kannustaa omistajajäseniä äänestämään edustajistovaaleissa. Äänestäjät osallistuvat samalla uuden lastensairaalan rakennustalkoisiin. Kun vähintään joka kolmas äänioikeutettu omistajajäsen äänestää osuuspankkinsa edustajistovaaleissa, OPPohjola lahjoittaa ylimääräisen 20 000 euron tuen lastensairaalan rakentamiseen – Osuuspankki on asiakkaidensa omistama osuuskunta, jonka perusarvo on jäsen ja ääni -periaate. Haluamme, että pankin edustajisto muistuttaa mahdollisimman hyvin asiakaskuntaa, toimitusjohtaja Timo Levo sanoo. Oulun OP:n vaalit jatkuvat 17.11. saakka. Ehdokkaita on 227. Edustajistoon valitaan 60 jäsentä neljäksi vuodeksi.

Heikot odotukset Oulu Suomalaisyritysten suhdanteet pysyivät heikkoina kesän lopulla ja syksyn alussa. Millään päätoimialalla ei nähdä suhdannetilanteen kirkastumista lähitulevaisuudessa. Teollisuuden yleisiä lähikuukausien suhdannenäkymiä mittaava saldoluku pysyi lokakuussa –8 pisteessä (heinäkuussa –8). Loppuvuotta koskevat henkilöstöodotukset ovat vaisuja, sillä työvoimaa vähennettäneen kaikilla kolmella päätoimialalla.

KATI LEINONEN

16 Housut pois -näytöstä myyty loppuun OULU Martti Turunen martti.turunen@forum24.fi

Oulun kaupungintatterin Housut pois -musikaalikomedia ehti ensi-iltaansa ensi viikon lauantaina. Komedian liput ovat menneet hyvin kaupaksi. Ensimmäiset 16 esitystä on myyty loppuun ja toukokuun loppuun asti laskettuna lipuista on myyty puolet. – Jos seuraajalla on vähänkään järkevä, hän jatkaa esityksiä syksyllä, sanaili ohjaaja Mikko Kouki, joka siirty talvella Turun kaupunginteatteriin. Kouki oli keskiviikkona hyväntuulinen. Edellisillan koeyleisö oli kuulemma viihtynyt, mikä ilahdutti ohjaajaa.

Tiiviimpi mutta alkuperäinen Housut pois nähdään Oulussa noin kahden tunnin ja 40 minuutin versiona. Alunperin Mikko Koivusalon Helsingin kaupunginteatterille tekemä suomennos oli kolmen tunnin ja vartin mittainen. – Olemme vähän tiivistäneet, Kouki kertoo. Esitys pohjautuu vuoden 1997 menestyselokuvaan The Full Monty. Musiikki on sen myötä David Yazbekin. Pääroolissa nähdään laulaja Aki Louhela.

Oulunkin Housut pois pohjautuu vuoden 1997 menestyselokuvaan.

– Olen täysin rookie (tulokas), Louhela sanoo. – Aluksi luulin, että laulaminen on pääasia, mutta puolen vuoden harjoittelun jälkeen tiedän, että se on tässä vain jäävuoren huippu. Vierailijoita ovat myös Kwan-yhtyeestä tuttu Tidjan Ba ja Jussi-palkittu Santtu Karvonen. Rooleissa nähdään muun muassa Tomi Enbuska, Elina Korhonen, Pentti Korhonen, Mikko Leskelä, Janne Raudaskoski, Anne Syysmaa, Liisa Toivonen ja Tuula Väänänen. Mukana on lisäksi joukko avustajia ja tanssijoita sekä viisihenkinen bändi. Henna Linko vastaa musiikin johdosta ja Jussi Vahvaselkä musiiikin sovituk-

sesta ja lavastuksesta. Lavastus on Teppo Järvisen ja koreaografia Jouni Prittisen.

”Iskee satasella kohderyhmään” Housut pois kertoo työttömien miesten selviytymistarinan. Tehdas suljetaan ja kuusi miesta alkaa stripata saada rahaa, kun ei kehtaa mennä töihin paikalliseen ostoskeskukseen. – Esityksen valmistelun aikana Oulussakin kuultiin irtisanomisista. Olemme tekemässä paitsi hyvää musikaalia, myös ajankohtaista teosta, Kouki sanoo. – Kuitenkin esitys korostaa myös toivoa: pärjäämis-

tä helpottavat kaveruus ja yhteinen projekti. Kaupunginteatterin vs. toimitusjohtaja Minna Kurttila sanoo edustavansa kohderyhmäyleisöä: Meihin (ikäisiini naisiin) se iskee satasella, hän naurahtaa. Kouki uskoo, että kohderyhmä on lopulta laajempi ja monipuolinen. Koeyleisönä ollut lukiolaisporukkakin oli nauttinut esityksestä. Housut pois -käsiohjelma maksaa oululaisittain poikkeuksellisesi kympin, mutta sillä saa myös teatterilaisten poikakalenterin. Mutta miten Kouki ohjaa ensi vuonna näytelmää, kun muuttaa Turkuun? Samalla tavalla kuulemma kuin ohjaajat useinkin: hän valvoo esityksiä.

– On hyvin yleistä, että työryhmä pyristelee ja ohjaaja käy valvomassa, Tuula Väänänen vahvistaa. Kouki lupaa lisäksi ”tulla syksyllä lämmittelemään”, jos on tarvetta.

Vihan jumala ensi-iltaan Jo ennen Housut pois -musikaalia kaupunginteatteri tarjoaa ensi-illan. Vihan jumala on nimestään huolimatta komedia, jonka ensiesitys nähdään ensi viikon perjantaina. Ohjaus on Heta Haanperän. Rooleissa nähdään muun muassa Mirjami Kukkola, Aki Pelkonen, Timo Pesonen ja Merja Pietilä.

TANSKALAISTA DESIGNIA JOULUKAMPANJAHINTAAN Tarjoukset voimassa 15.12.2013 saakka.

KELLY-valaisin 529€

PRINT-tuoli 89€ (sh. 99€)

(sh. 591€) ø 50 cm

Luxaflex Inspiration Shop Tyylikästä energiatehokasta aurinkosuojausta, tule tutustumaan juuri avattuun Luxaflex Inspiration Shop -myymälään Oulussa. Luxaflex Inspiration Shop toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi kaihdinten ja verhojen inspiroivaan elämys-maailmaan. Täällä sinulla on mahdollisuus tehdä löytöretki ja löytää kaikki ne monet erilaiset kaihdinratkaisut, jotka ovat saatavilla. Asiantunteva henkilökunta on valmiina opastamaan sinua löytääksesi kaihtimen, jota olit hakemassa. Luxaflex pitää nimittäin tärkeänä, että toiminnallisuus ja kauneus kulkevat käsi kädessä.

FANTASY-pöytä, 849€ (sh. 944€) valk. korkeakiiltoinen jatkettava pöytä p: 190–270cm L: 95cm K: 74cm www.visione.fi Pakkahuoneenkatu 34 P. 0400 355 141

HTH-Keittiöforum Pakkahuoneenkatu 34 90100 Oulu oulu@hth-kitchen.com P. 044 718 0808 www.hth-keittio.fi


17

Torstai 7. marraskuuta 2013

SÄÄSTÖPANKIN OSAKETALLETUS 11/2013 Osaketalletus on määräaikainen talletus, jossa on mahdollisuus lisätuottoon. Merkintäaika: Talletusaika: Talletusmäärä: Tuotto:

28.10.2013 – 22.11.2013 25.11.2013 – 25.11.2015 vähintään 500,00 eur 0,1 % p.a., mahdollisuus 5-6 % lisätuottoon pääomalle (koko talletusajalta, ei vuotuista tuottoa)

KEMPELE, Zeppelinintie 1, puh. 029 041 2637 OULU, Kirkkokatu 10 (Rotuaari), puh. 029 041 2630 www.saastopankkioptia.fi Puh. hinta: lankapuh. 8,35 snt + 6,91 snt/min, matkapuh. 8,35 snt + 16,69 snt/min

K-MARKET -YHTEISTARJOUSTEN LISÄKSi myllyojan kauppiaalta

isosti hyvää ISÄNPÄIVÄPÖYTÄÄN! Palvelutiskiltämme Suomalainen NAUDAN SISÄPAISTI

Suomalainen NAUDAN SISÄFILE kokonaisena n. 2kg

Tuore Norjan LOHIFILEE pakattuna -27%

Erä!

Etu K-Plussa-kortilla

TARJOUKSET TO-LA 7.-9.11. ellei toisin mainita.

-18% Etu K-Plussa-kortilla

CostaRica KAHVI 500g 3,98/ kg

10

90 90

-62%

Etu K-Plussa-kortilla

kg

Fanta ja Sprite 1,5l virvoitusjuomat

sis. pantit 0,80, 0,40 l,

a 2 pullo

2

00 00 erä

2 erää/ tal.

Hinta yks. ja ilman K-Plussa-korttia 1,99/ pl (1,06/ l) sis. pantin 0,40

22

90 90

1 79 0

APPELSIINIT Espanjan auringosta Puolan Idared OMENAT

kg

00

7

99 99 kg

2 pkt/ tal. Hinta ilman K-Plussa-korttia 10,95/ kg

1

99 99 Hinta ilman K-Plussa-korttia 2,45/ pkt (4,90/ kg)

MYLLYOJA

Karvarinaukio 7, 90650 OULU puh. (08) 535 0800 mari.mustonen@k-market.com

kg

kg

pkt

2 pkt/ tal.

KAUPPIAS HOITAA HOMMAN

Palvelemme ma-pe 7-21, la 7-18, isänpäivänä suljettu

Meiltä myös Veikkauspalvelut.

Tsekkaa ja tykkää.


.DXQLVWDMDHGXOOLVWD NRWLLQMDODKMDNVL (UlWXRUHLWD

/(,..2.8..,$ .DXQLLW

6<./$$0,7 /DDGXNNDDW

$0$5<//,.6(1 alk. 6,38/,7

1â&#x201A;Ź

-RNDSRLNDSDLWD

A.FI LOM EASY 47400 A A VAR i 08-56 ta

kpl

NYT SUORAAN OULUSTA KANARIALLE

PLAYA DEL INGLĂ&#x2030;S

395 595 kpl

½

1vko alk.

viikoittain

PUERTO RICO viikoittain MASPALOMAS viikoittain PLAYA D.L. AMĂ&#x2030;RICAS viikoittain PUERTO D.L. CRUZ viikoittain

kpl

+HOSRVWLMDQRSHDVWLYDOPLLWVLGRWXWNXNNDNLPSXWMDDVHWHOPDW

Puh. 520 4345 Avoinna arkisin 9-20, la 8.30â&#x20AC;&#x201C;18 ja su suljettu

,6b//(

1vko alk. 1vko alk. 1vko alk. 1vko alk.

575 â&#x201A;Ź 515 â&#x201A;Ź 499 â&#x201A;Ź 549 â&#x201A;Ź 549 â&#x201A;Ź

Hinta sis lennot, majoitus, PRIVAATTIKULJETUS, kun 2 matkustaa yhdessä.

½

/GTKOCCTKC

,WlWXXOLNDWX HQW3RKMDQ6RPHQOLLNHWLOD

3DUN²OD²

ITA S MU LEJA MYĂ&#x2013;JA HOTEL ITA

ALUE

KON 0 VII S 2-2 KOJA MYĂ&#x2013; KIĂ&#x201E; MAT PIT

TUS. ULJE AA YISKJA NOPE IT S YK POA HELP

EASYLOMASTA RUNSAASTI MUITA KOHTEITA Lakeuden Matkat Oy Zeppelin, Kempele myynti@easyloma.fi

p.(08) 5647 400 Arkisin klo 10-16 www.easyloma.fi

Soturi Sankarin sielu sydämissä, soturin seikkailussa 5704 20 Riipus pieni hopeaa

85

Kirkkokatu 10, Oulu :: Matteustori, Zeppelin Sunkoru.ďŹ :: Facebook.com/sunkoru


    

 

 

       

 

     !

 

   

HI

Xg

jIMXMIk

!"#$%$&( !"%)*#+!))!  

 

  

   

Kuvan mekko 59,95 AVOINNA: ark. 10 â&#x20AC;&#x201C; 19 la 10 â&#x20AC;&#x201C; 16 Isänpäivänä su 10.11. suljettu

ZEPPELIN 2. krs., P. 044 770 0229

2QQLVWXQXWDVXQWRNDXSSD DONDD.RWLNÂŚ\QQLVWÂŚ

Kari Heiskanen Myyntineuvottelija 050 372 5220

Heli Kuusisto Yrittäjä, TJ 050 371 7557

Pirjo Heiska Yrittäjä, LKV, Kiat 040 120 4672

Lea Viitala Myyntineuvottelija 050 372 5010

HOX! Alan ammattilainen: paikka Sinulle? Puh. 040 120 4672 Juha Näppä, Julk. Kaupanvahvistaja, LKV, 050 352 5000

Janne Palviainen KiinteistÜnvälittäjä, LKV, 050 386 6668

Kempele Zeppelin p. 010 292 8955

.(03(/((1

.,5-$672/,,.(77Â&#x201E;


Tervetuloa uudistuneeseen Prisma Limingantulliin! RATKAISEVAN EDULLINEN

Osuuskaupassa omistetaan ja jaetaan hyödyt yhdessä

prisma.fi

S-ETUKORTILLA S -ETUK UKOR ORTILL LLA OMISTAJAHINTAAN O OM MISTAJA AJJA AJ AHINTAA AAN

S-ETUKORTILLA S-ETUKO OR RTILLA OMISTAJAHINTAAN O MISTAJA AJA AJ JAHINTAA AAN

5

14

95

S-ETUKORTILLA OMISTAJAHINTAAN

Hinta ilman S-Etukorttia 17,90.

S-ETUKORTILLA OMISTAJAHINTAAN

Fleecehuopa

17

parhaat hyödyt

39

3

90

Hinta ilman S-Etukorttia 4,95.

8

Suolakivi pöytävalaisin

S-ETUKORTILLA OMISTAJAHINTAAN

59,-

Värit: sini/musta, harmaa/musta, violetti ja vaaleanpunainen. Yläosa Honey Tech 2000mm ja alaosa Kid Tech 5000mm. Materiaali 100 % PES. Vuori Pritex/Taffeta. Tärkeimmät saunat teipattu. Koot 91-122cm. Hinta ilman S-Etukorttia 89,90.

S-ETUKORTILLA OMISTAJAHINTAAN

79,-

Hinta ilman S-Etukorttia 199,-. Ostorajoitus 1kpl/asiakas.

ä! ä s i a t s i u M S-ETUKORTILLA

S-ETUKORTILLA OMISTAJAHINTAAN

49

OMISTAJAHINTAAN

90

69

90

Angry Birds tyttöjen ja poikien haalarit

Väri: Musta. Hinta ilman S-Etukorttia 59,95.

Playstation 3 12gb konsoli

parhaat hyödyt

Newtop

Dualshock PS3 ohjain

169,-

Omistajalle

95

S-ETUKORTILLA OMISTAJAHINTAAN

95

95

S-ETUKORTILLA OMISTAJAHINTAAN

Hinta ilman S-Etukorttia 24,90.

parhaat hyödyt

Puinen, väri mahonki. Hinta ilman S-Etukorttia 4,95.

Valkoinen. Hinta ilman S-Etukorttia 7,90.

Varastohylly

Omistajalle

Henkarit 6 kpl

Henkarit 8 kpl

Porrasjakkara

Omistajalle

395

95

S-ETUKORTILLA S-ETUKO OR RTILLA OMISTAJAHINTAAN

Kuoma Otso lasten kenkä

Kuoma Ukko miesten kenkä Villahuopaa, kosteutta hylkivät vahvikkeet. Villapohjallinen. Koot 3645. Hinta ilman S-Etukorttia 109,90.

Villahuopaa, kosteutta hylkivät vahvikkeet. Villapohjallinen. Koot 23–35. Hinta ilman S-Etukorttia 79,90.

ä! ä s i a t s i u M ERÄ TIKLAS JA LINK MERKKISIÄ PAITOJA

Newtop

Angry birds ulkoilupuvut Värit: vaaleanpunainen-musta tai sininen-musta. Materiaali 100 % PES. Vuori Pritex. Tärkeimmät saunat teipattu. Koot 92-122cm. Hinta ilman S-Etukorttia 119,-.

OMISTAJAHINTAAN 19,95. HINTA ILMAN S-ETUKORTTIA 23,90-34,95

TAITEILIJA KARI HOLMA KIRJAOSASTOLLA PE 8.11. KLO 15 – 21. TULE TUTUSTUMAAN UUTUUSKIRJAAN KULTTUURIKOHTEITA POHJOIS-SUOMESSA!

Prisma Limingantulli: ma–pe 8–21, la 8-18, su 10.11. suljettu


ANNE LILJA

Näyttävyyttä yksityiskohdilla OULU Anne Lilja toimitus@forum24.fi

Pikkujoulukausi on nyt käsillä! Pukeutumisessa on pinnalla erityisesti metallinhohde, kulta, glitter, strassit ja paljetit. Pikkujouluaikana on lupa poiketa totutusta linjasta ja heittäytyä hulvattomaksi. Tavoitteena on tyylikkään hillitty kokonaisuus, jota piristetään räväköillä yksityiskohdilla. Yksityiskohdat tuovat hillittyyn peruslinjaan pilkettä, hassuttelua ja luksusta. Millaista pikkujoulupukeutuminen on tänä vuonna?

Kulta on nyt suosiossa. Arkipukeutumisessa kultaa käytetään paljon yksityiskohdissa kuten napeissa ja vetoketjuissa. Joulun aikaan kullan määrä lisääntyy.

Kultaa ja kiiltoa Kulta on jo syrjäyttänyt hopean arkipukeutumisessa. Kultaa näkyy erityisesti pienissä yksityiskohdissa kuten napeissa, vetoketjuissa ja koruissa. Pikkujoulukausi tuo riehakkuutta pimeän syksyn keskelle, jolloin kullan kiilto ja timanttien loiste lisääntyvät entisestään. – Värinä sähkönsininen ja viininpunainen näkyvät nyt. Printeissä käytetään barokkihenkistä kuviointia, ja painatuksissakin on paljon kultaa, Johanna Riepula Veromodasta kertoo.

Tyköistuvien, klassisten kotelomekkojen lisäksi helmat hulmuavat myös epäsymmetrisesti: takaa pitkät ja edestä lyhyet mekot jatkavat voittokulkuaan. Yläosissa alaspäin levenevä peplum-malli pitää pintansa; samoin pitsi materiaalina. – Asusteissa keinoturkik-

set ovat myös suosittuja: yksinkertaisen asun kaveriksi voidaan valita turkishuivi, -bolero tai -keeppi, Tiina Siuruainen Haloselta lisää.

Asustamisella suuri rooli Varsinaisen asun ja sen kanssa käytettävien asus-

1 $ $ 7 , / 1 6 + , g g 8 2 3 b+7 / 7 1< ,0(<$6687-2.$ 37-8+/$ $

1 ,+$

Yksinkertaiseen perusasuun voi tuoda räväkkyyttä näyttävillä koruilla ja asusteilla, kuten suurilla statement-koruilla. Kuvassa Tarja Bräysy.

teiden merkitys ovat yhtä tärkeässä asemassa: jos asu on yksinkertainen ja hillitty, sen pariksi valitaan näyttävämmät asusteet. – Saman vaatteen voi valita yhtä hyvin 25-vuotias kuin 50-vuotiaskin; eri-ikäiset vain asustavat kokonaisuuden toisin, Siuruainen kertoo. Koruliikkeessä nyökytellään: – Voidaan käyttää jo olemassa olevaa vaatetta ja

luoda sen ympärille koruilla uusi ilme. Nyt käytetään suuria statement-koruja ja kimaltavia strasseja, Tarja Bräysy Glitteristä kertoo. Pienissä määrin annosteltuna myös teemakorut sopivat hillittyyn kokonaisuuteen: – Leikkisiä, jouluaiheisia koruja voidaan käyttää vanhoihin koruihin yhdistettynä, Bräysy lisää. Kaulakorujen ja korvakorujen lisäksi hiuksiin lai-

tettava korut ovat suosittuja joulun alla. Perinteisen tonttulakin sijaan kampauksen joukkoon voi ujuttaa minikokoisen, pinnillä kiinnitettävän tonttulakin. Strassein koristeltuja, kimaltavia rintakoruja voi käyttää perinteisten huivikiinnikkeiden lisäksi myös ulkovaatetuksessa: saappaan varteen kiinnitetty rintakoru tuo uudenlaista ilmettä myös ulkovaatetukseen.

Arkipukeutumisen ammattilainen

Asemakatu 15, p. 0440 321 123

SVW

(5b7$..(-$Pukeutumisen ammattilainen

Välitie 1, Haukipudas, p. 044 722 7971

Pukeutumisen ammattilainen

Torikatu 14, p. 0440 321 130

SVW

(5b7$..(-$
7XOHPXXWWXPDDQ <//b7b,76(6, /$+-$.257,//$

6LVlOWllYlULWDLW\\OLDQDO\\VLQ YlULNDUWDQRKMHYLKNRQKLXVWHQ OHLNNDXNVHQI||QDXNVHQMD NHVWRYlULQVHNlPHLNLQ

+LQWD½KO|

Veera, opiskelija

$VXW

Satu Lahtinen

DÄ&#x17E;Ć&#x152;ĹŠÄ&#x201A;WĹ?Ĺ&#x161;ĹŹÄ&#x201A;ĹŹĹ˝Ć?ĹŹĹ?

3XK  3DOYHOHPPHDUN² ODVRSLPXNVHQPXNDDQ

ZZZVDORQPSIL

+XRP8XVLRVRLWH

,VRNDWX$NUV 3XK 

Muodin ammattilaisen ajatuksia OululaislähtÜinen muotisuunnittelija Mert Otsamo on aloittanut blogin pitämisen Re:fashion-blogiportaalissa. MyWeek by -blogissa kirjoittajina vierailee Suomen muoti- ja kauneusalan merkittäviä ammattilaisia. Blogissaan Otsamo valottaa muotisuunnittelijan elämää sekä kirjoittaa itseään kiinnostavista aiheista kuten ruoka ja muoti. Hän sanoo harkitsevansa blogin jatkamista myÜs myÜhemmin, mikäli aikaa riittää.

Valkaiseeko hammastahna? Mainokset vilisevät valkaisevia hammastahnoja. Tahnat saattavat kuitenkin toimia täysin toisin kuin toivotaan. Oral Hammaslääkärit Oyj:n vastuusuuhygienisti Reetta Kulmala kertoo Ylelle, kuinka hankaamistahnat vaurioittavat hampaan pintaa ja tekevät sen entistä alttiimmaksi värjäytymille. Alan ammattilaiset kritisoivat valkaisevia tahnoja myÜs siitä, että tahnalla ei heidän mukaansa voi muuttaa hampaan väriä.


NIINA HAMPINEN

UUTTA! Kuru Koru on avannut jouluun saakka kestävät antiikki- ja taidenäyteikkunat osoitteeseen Pakkahuoneenkatu 10. Ensimmäinen kattaus Isille!

Itsevarma, mausteinen, leikkisä

Miehet käyttävät tuoksuja rohkeasti OULU Niina Hampinen toimitus@forum24.fi

Itseluottamus, rohkeus ja voima. Raikkaus, aistillisuus, metsän syvyys.

Seksikäs, viettelevä, moderni, mausteinen. Mysteeri. Tässä muutamia esimerkkejä miesten tuoksujen esittelyteksteistä. Siitä vain valitsemaan! Naisille myydään hajuvettä, miehille tuoksuja. Miesten hajuvesi on siis miesten tuoksu, joka on eri asia kuin partavesi. Isänpäivää silmällä pitäen Forum24 perehtyi hieman miesten tuoksujen maailmaan. Kävi ilmi, että erilaiset

M Merja Mattila, Pukumies P 1 1. Syksyn tuoksut ovat pehmeitä, mausteip ssia, miehekkäitä. Nahkka ja patsuli ovat nyt ttrendejä. 2. Tuoksun valin2 tta on persoonakohttainen. Tiedustelemm me asiakkaalta mahdollisimman monipuod lisesti lahjan saajan mieltymyksistä ja toiveista. Mutta yleisesti Boss on aika suosittu suomalaisten miesten tuoksu. 3. Raja on rikkoutunut, iällä ei enää ole niin väliä. Miehet ovat rohkeampia kuin ennen. 4. Deodorantti on ikisuosikki, ja varttuneemmille miehille myÜs partavesi on mieluinen kestosuosikki.

OSTAMME

KULTAA JA HOPEAA

Maksamme kullasta

kempparituotteet ovat yhä ja edelleen suosittuja niin isänpäivänä kuin joulupaketeissakin. Miehet ovat myÜs innostuneet käyttämään tuoksuja entistä enemmän ja rohkeammin, eikä esimerkiksi jako nuorempien ja varttuneempien miesten suosikkeihin ole enää selvä.

N Niina Talma-Vaaraniem mi, The Bodyshop 1 1. Meillä ei ole sesonkkituotteita erikseen m miehille. Valikoimamm me on aika aikuiseen m makuun, mausteisia ttuoksuja. 2 2. Kestohitti jo pitkälttä ajalta on Valkoinen m myski. Se on klassikkko, vaikka se toisalta myÜs jakaa mielipiteitä. 3. Valkoisia myskejä on kaksi. Toinen on versio on suunnattu nuoremmille, se on kevyempi, raikkaampi, arkisempi. Ikä ei aina määritä, kumman version asiakas valitsee. 4. Kyllä tätä myskiä suosittelen. Lahjapakkauksissa on mukana suihkugeeliä tai deodoranttia, ne ovat yleisesti ottaen suositumpia kuin tuoksut.

JJasmin Orava, Anttila 1 1. Nyt syksyllä tuoksut o ovat mausteisia tai raikkkaita ja merellisiä. 2 2. 15â&#x20AC;&#x201C;25-vuotiaille san noisin, että Puma. Se o on tuttu, turvallinen ja ttrendikäs. Siitä ylĂśspäin m miehet ovat suosineet JJames Bond -tuoksuja, ssieltä lĂśytyy niin maustteista kuin merellistä, myĂśs leikkisää. Ehkä nimi vetoaa! 3. Nuoret pitävät merkkituoksuista, julkkistuoksut vetävät, leikkisät tuoksut. Vanhemmat pitävät mausteisemmista, itsevarmoista tuoksuista. 4. Lahjaksi mahdollisimman monikäyttĂśinen tuoksu. Miehillä on yleensä 1â&#x20AC;&#x201C;2 tuoksua, eli pitää olla moneen tilanteeseen sopiva! Mexx on suosittu, ollut valikoimassa jo pitkään, samoiten Ferrari.

Pietan Puoti ja Rianna stailaa Sinutkin! Pietan Puoti ja P-K Rianna stailasivat Pietan Puotin 2-vuotissynttärikilpailun voittajan Paula Mertaniemen. Kuvissa Paula ennen ja jälkeen stailauksen.

-Kysy Pietan Puotin ja Riannan yhteisiä

STAILAUSILTOJA -LAHJAVINKKI! Nyt meiltä myÜs

14 k 14,00â&#x201A;Ź/g 18 k 18,50 â&#x201A;Ź/g 24 k 30,00 â&#x201A;Ź/g hopeasta 0,10 â&#x20AC;&#x201C; 0,40 â&#x201A;Ź/g

STAILAUSLAHJAKORTIT -Loihdimme sinullekin

PIENTĂ&#x201E; PIRISTYSTĂ&#x201E; TAI PĂ&#x201E;IVITĂ&#x201E;MME TYYLISI

Ikihopea Isokatu 23, 3. krs ma-to 10.00 â&#x20AC;&#x201C;17.00 pe 10â&#x20AC;&#x201C;18 la 10.00 â&#x20AC;&#x201C;14.00 P. 0207 780 720 www.ikihopea.fi

1. Millaiset ovat uudet tuulet tuoksuissa? 2. Millainen on varma valinta, onko jotakin â&#x20AC;?klassikkoaâ&#x20AC;?? 3. Onko nuorempien ja vanhempien miesten tuoksuissa eroja? 4. Lahjavinkki isälle?

toiveidesi mukaan! Markkinat Puotilla 7-16.11. Kaikki tuotteet -30% (tarjous ei koske MAC-housuja, Shoeshibar-kenkiä, alusvaatteita, Kourbela-, Olars Ulla- ja Riiminka- tuotteita).

PIETAN PUOTI

Valtatie 11, Muhos. Puh. 044 721 1210, ma-ti 12â&#x20AC;&#x201C;17, ke 12â&#x20AC;&#x201C;18, to-pe 12â&#x20AC;&#x201C;20, la 10â&#x20AC;&#x201C;14

Tervetuloa!

Vanhatie 50, Utajärvi Puh. 040 838 4908 www.rianna.ďŹ

Myymälässä paljon uusia koruja!

Avoinna ark. 10â&#x20AC;&#x201C;18, la 10â&#x20AC;&#x201C;14

Kirkkokatu 17 Rotuaari puh. 040 505 6154

HUIPPUTARJOUS MARRASKUUN LOPPUUN SAAKKA. 1000â&#x201A;Ź arvoinen hemmottelupaketti rintaleikkaukseen tuleville.

PIKKUJOULUKAUSI ON VIRALLISESTI KĂ&#x201E;YNNISTETTY. Tule meille piristämään ilmettäsi vuoden pimeimpään aikaan.

- Huulten täyttĂś 350â&#x201A;Ź - Kuorinta, mikroneulaus ja hyaluronihappomaski 100â&#x201A;Ź

Saaristonkatu 5 90100 OULU Ajanvaraukset 045 146 8338 .RXOXWXVMDKRLWRODSDOYHOXWYXRGHVWD

. 2 6 0 ( 7 2 / 2 * , 0$6.((5$$-$.28/8786 3b,9b.28/8786/,1-$00( $/.$9$7

 Ć&#x201D;.RVPHWRORJLNRXOXWXV NN

Ć&#x201D;.RVPHWRORJLPDVNHHUDDMDNRXOXWXV NN

.RXOXWXNVHQDLNDQDVXRULWDWYLUDOOLVHQ.DXQHXGHQ KRLWRDODQSHUXVWXWNLQQRQRVDDPLVDODQD NRVPHWRORJL RY Ql\WW|WXWNLQWRQD 6RSLLP\|VDLNXLVRSLVNHOLMDOOHMDDODQYDLKWDMDOOH 2SLVNHOXRLNHXWWDDRSLQWRWXNHHQ 7LODDHVLWHMDKDNXNDDYDNH +DNXDLNDSllWW\\

.LUNNRNDWX$28/8S  LQIR#RXOXQNRVPHWRORJLNRXOXÂż Z Z Z R X O X Q N R V P H W R O R J L N R X O X I L 


HALPA-HALLI sarianna.halonen@forum24.fi

Lapsi leikkii säällä kuin säällä. Se on varma. Sää taas on epävarma. Mitä pukea päälle, kun taivaalta sataa milloin pikkukämmenen kokoisia hiutaleita, kasvoja pisteleviä rakeita tai hentoa vesitihkua? Siinäpä vanhemmille pähkinä purtavaksi. – Ulkoleikkeihin tarkoitetuissa vaatteissa ratkaisee materiaali, kun taas kaupunkivaatteissa ulkonäkö, kertoo Anton & Ninan myyjä Piia Perttu. Yhä enemmän lapset haluavat itse vaikuttaa siihen,

millaiset kuosit ja värit yllään kulkevat. – Kirkkaat värit ovat nyt suosittuja, niin tytöille kuin pojillekin. Raikas pinkki ja vanha roosa näkyvät tytöillä, mutta myös käytännölliset harmaa ja muut tummat värit. Pojilla leikitellään punaisen eri sävyillä ja perinteisillä vihreällä ja sinisellä, kuvaa POMPdeLUX-vaatemerkin edustaja Miia Huhtamäki. Nopealla katsauksella on kahta koulukuntaa: kuviollista ja simppeliä yksiväristä. – Kuvioista erityisesti Muumit ja Disneyhahmot säilyvät

joka vuosi ja ovat myös suosittuja, tietää Limingantullin Halpa-Hallin myyjä Kaija Orre.

Touhua ilman rajoitteita Jos huvittaa, teknisesti hyvällä puvulla voi istua vaikka tunnin lätäkössä kastumatta. – Huomiopiste puvun valinnassa on teknisissä arvoissa: vedenpitävyydessä, hengittävyydessä ja kulutuksenkestävyydessä. Korkeat arvot omaavassa puvussa lapsen on hyvä touhuta, Huhtamäki kertoo. Lastenvaatteiden kierrätys on

Lapsille tarjotaan aikuisten muotia pienoiskoossa.

huipussaan. Laatuun on syytä satsata, jotta pikkuväki saa touhuta huolettomana puvun kestäessä. – Toki kerrospukeutumisella on tärkeä merkitys lämmön säilymisessä. Alukerroston tulisi olla hengittävää kosteutta pois työntävää materiaalia, ei puuvillaa, Perttu korostaa. Vaatteiden turvallisuuteen panostetaan myös entistä enemmän. – Kaikki kiristysremmit piilotetaan niitä varten tehtyihin taskuihin, etteivät ne tartu leikkivälineisiin, Perttu miettii. Heijastimilla varustettu turvaliivien käyttö on lisääntynyt, eikä näkyvyyden tärkeyttä voi liiaksi korostaa.

– Jos heijastin unohtuu käsivarresta, löytyy se valmiiksi kiinnitettynä useasta puvusta. Tuotemerkit, tarrat ja vetimet usein heijastavat, Orre luettelee.

Ulkoleikkeihin tl oi ipvepjaä-. tarkoitetuissa L a s t e n vaatevaatteissa ratkaisee tus on erityisesmateriaali. ti äitien Piia Perttu, Anton & Nina

Kaupungin tyylilyylit Kylään lähtiessä toppahaalari saa jäädä naulaan kuivumaan ja päälle vedetään silmää miellyttävä hienostelutakki. – Se on aikuisten muotia pienoiskoossa. On untuvaja villakangastakkia sekä

mieleen ja naisen tyylitaju näkyy lapsen päällä, Huhtamäki miettii. Värimaailman halutaan sopivan yhteen. Yksivärinen takki saa seurakseen tehostevärin lapasien ja pipon yhdistelmällä. – Sekä tytöille, että pojille sopivat värit ovat suosiossa. Esimerkiksi kauden hittiväri sinapin keltainen sopii molemmille, Perttu kannustaa.

Miia Huhtamäki, POMPdeLUX

POMPDELUX

Sarianna Halonen

ANTON&NINA

ANTON&NINA

OULU

Ihastuttava joka säällä


25

Torstai 7. marraskuuta 2013

FORUMISSA ON

TYYLIÄ JOKA TIISTAI JA TORSTAI

PIENELÄINVASTAANOTTO

Myytävänä Kello Kiviniemi Lappokuja 6 tasokas asuintalo, 4h+k+ph+s n. 142 m²/146 m²

0400 284 499

Oma tontti 1338 m², rakennusoikeus 267 m². Asuinrakennus on valmistunut 1960, saneeraus ja laajennus 2006. Kalasatama ja meri lähellä. Sähkölämmitys ja vuolukivitakka. Hp. 120.000€

Toivoniementie 4, Oulu YRJÖ VÄYRYNEN, eläinlääkäri

Lohiloukku Oy LKV p. 040 500 6450

KOIRILLE JA KISSOILLE

/HLOD3DORVWH NLLQWHLVW|QYlOLWWlMl/.9 3

7XRPR3DORVWH P\\QWLQHXYRWWHOLMD 3

$QX3DORVWH3LKODMDQLHPL /.9NDXSDQYDKYLVWDMD 3

5HHWD+DYDQD P\\QWLQHXYRWWHOLMD 3

-XKR3DORVWH P\\QWLDVVLVWHQWWL

7DOYLNDQJDV.XXUDSDUUDQWLH( Pñ

$VXQWRNDXSSDRQVHOYlVLWNLQSLULVW\Q\WV\NV\QWXOOHQ WDUMRDDVXQWRVLYlOLWHWWlYlNVHPPH

('8//Ζ6(79†/Ζ7<63$/..Ζ200( <NVL|WDON½.DNVLRWDON½.ROPLRWDON½ ²KDON½2PDNRWLWDORWDON½ $UYLRNLUMDWDON½+LQQDWVLVlOWlYlWDOY

3\\GlPHLGlWDUYLRNl\QQLOOH

.DVDUPLQUDQWD.DVDUPLQWLH- Pñ

.(55267$/2-$ .HVNXVWD(WHOlWXOOL 5DXWLRQNDWX$

Pñ

.DLMRQUDQWD0DWLODLVHQWLH$

KNUWRKHUZFNKZFVDSUY+LHQROODMD DUYRVWHWXOOD DOXHHOOD YDORLVD NUVQ OlSLWDORQ SllW\KXRQHLVWR9DOP$VXQWRRQWHKW\SDO KNSKVDODVSDUYHNHRGHOODNDXQLVMDYDORL MRQODDWXSDUDQQXNVLDMDWLORMDDYDUUHWWX.LLOWRYDO VD\OLPNUVNDNVLRYYDOP2XOXQ5RPHRV NRLVHWNHLWWL|NDDSLVWRWSXXWDVRWMDURVWHULNRQHLV VD +LVVL .DXQLLW SLQQDW 9DDOHD 7RSLNDOXVWDMDQ WXV .RPSDNWLW VDQLWHHWWLWLODW ODVLWHWWXD NHLWWL| K\Yl WLOD UXRNDU\KPlOOH 7LODYD MD W\\OLNlV SDUYHNHWWD$XWRKDOOLLQKLVVL\KWH\V+S½ SHVXK+\YlYlOMlSRKMDUDWNDLVX+S½ (668NOR

.HVNXVWD.LUNNRNDWX

Pñ

KNHUZFSKNKKZFVDWHUSDUYDXWR SDLNND+\YlOOlSDLNDOODYYDOP\KWL|VVl WDV.RWLNLYDSRKMDUDWNDLVX.DXNROlPS|9DD OHDNHLWWL|MDWRGHOODYDORLVDMDDYDUDRORKXRQH 3HVX MD NRGLQKRLWRWLODW VDXQD VHNl PKW \OlN /lPYDU$XWRSDLNND+S½

5,9,/8+7,-$3$5,7$/2-$ 2XOXQVDOR7DNDUDQQDQWLH$

Pñ

Pñ

PKRKNHUZFYKNKKSKZFVDWHU SLKDWYDU3\\N|VMlUYHQUDQWDPDLVHPLVVDXP SLWLHQ SllVVl ,WDV SllW\NRWL 2ORK MD NHLWWL| RVLQ\KWHQlLVWlDYDUDDWLODDMDNl\QWLRVLQNDWHWXO OHDXULQNWHUDVVLOOH3HVXKYDDOHDWNDDNHOLW6DX QDXXVLWWXYXROXNLYLNLXDV0LHOO\WWlYlNDXNROlP S|MDYLLKW\LVlVLLVWLSLKDSLLUL+S½

20$.27,7$/27 /lPVlQMlUYL+LLKWRPDMDQWLHPñ KNNNK(ULQRPDLVHOODSDLNDOOD\OLPPlQNHU URNVHQ YDORLVD OlSLWDORQ µWHKRNROPLRµ MRND UH PRQWRLWX 2PD WRQWWL MD PLWWDYDW /YLVUH PRQWLWWHKW\MROORLQP\|VN\OS\KWl\VLQXXVLWWX .HLWWL|VVlSDOMRQNDDSSLWLODDMDWl\VLQNRQHLVWHW WX7lOOlKHWNHOOlYXRNUDWWX+S½

Oulu, Peltola, Peltolankaari 3 Kt, 3h+k+sa, 69 m², 3. krs, C

Nauti asumisen parhaista puolista.

Asomaksu 16 964,95 € Käyttövastike/kk 725,63 € Vakuusmaksu 1 451,26 € Vesimaksu mittarin mukaan Valmistunut 1998.

asokodit.fi

Asomaksu 10 535,20 € Käyttövastike/kk 398,41 € Vakuusmaksu 796,82 € Vesimaksu mittarin mukaan Valmistunut 2003.

Vapautuu heti – 8.1.2014

Oulu, Maikkula, Maikkulanraitti 2 Kt, 1h+kk+sa, 36 m², 1.krs, D

KNNKKSKVDSLKDDXWRNDWRV2LNHLQ K\ YlNWDVNRWLYDOP\KWL|VVl2PDWRQWWL 7LODYDNHLWWL|SDOMRQNDDSSHMDMDK\YlYDODLVWXV 5XRNWLODDYDXWXXRORK2ORKNl\QWLVXRMDLVDOOH WHUDVVLOOHMDSLKDOOH3KWLODNDDNHOLDNDOXVWXV 3XROLYlOLQNDQJDV3HLNRQWLH&Pñ +S½(668NOR KWXSDNHUZFNKKSKVDYKDXWRWDOOL 0HWVRNDQJDV+HUUDODQWLH* Pñ 9LLKW\LVlOOlMDOXRQQRQOlKHLVHOOlDOXHHOOD\NVLWD VRLQHQRNWDORWRLPLYDWWLODUDWNDLVXW/lPVlQMlU YLYLHUHVVl2ORK\KGLVW\\NHLWWL||QMRVVD3XXV WHOOLQODDGXNNDDWNDOXVWHHWMDOHLYLQXXQL3HVXK MDVDQLWHHWWLWLODWXXGLVWHWWXQ\N\QRUPLHQPXNDLV HVLNVL7DNNDKXRQHHVVDYDUDDYDWDNND(ULWWlLQ VLLVWLMDKXROHOODSLGHWW\NRNRQDLVXXVSLKRLQHHQ KNNKYKSDUYHNH +\YlVLLVWLNXQWRLQHQ MD WLODYDOlSLWDORQNDNVLRKLVVLWDORQ\OLPPNUV7L KNSKVDZFYKDXWRNDWRV2LNHDWLODLK /lPS|HULVWHWW\DXWRWDOOLQPñ+S½ ODYDHULOONHLWWL|9DDOHDNDDNHORLWXN\OS\K7LODYDW PHYDOPWDVULYLWDORVVD$YDUDWWLODW7\\ 3DWHQLHPL9DVLNNDWLH Pñ KXRQHHWMDDYDUDWQlN\PlW9DDWHKXRQH+HWLYD OLNNllW YDDOHDW SLQQDW ODDGXNDV ODWWLD 9DONHDW SDD+S½ NDDNHORLQQLWMDPXNDYXXVODWWLDO$XWRN.lWHYlVWL DVXQQRQHGHVVl VLVKLQWDDQ SLKDDQPDKWXX .HVNXVWD0lNHOLQLQNDWX Pñ NDNVLNLQ DXWRD $XULQNRLQHQ HWHOlSLKD +HWL YD SDD+S½

<Ol+DDSDOHKWR5HVODWLH

Vapautuu 1.12.2013

Oulu, Kaakkuri, Höyhenkuja 1 Kt, 2h+kk+sa, 47 m², 3. krs, C Asomaksu 13 490,14 € Käyttövastike/kk 479,08 € Vakuusmaksu 958,16 € Vesimaksu sis. vastikkeeseen Valmistunut 2001.

KNNKSDUYHNH/RLVWRSDLNDOODOXYXQNLYL WDORVVDNUVQNRWL2PDWRQWWL,KDQDWODVLSDULR YHWHURWWDYDWRORMDPDNXXKQ.RQHLVWHWWXNHLW WL| OHYHlW LNNXQDODXGDW .\OS\K SllRVLQ NDDNHORLWXODWWLDOlPPSNOLLWlQWl,KDVWXWWDYDQ YDORLVDMDSHUVRRQDOOLQHQNRWLKHQNLO|OOHMRNDHL W\\G\WDYDQRPDLVHHQ+S½ (668NOR

.HVNXVWD(WX/\|WW\ 7XOOLYDKGLQNDWX'

Vapautuu 1.2.2014

Oulu, Herukka, Riekonmarjatie 20 Lt, 2h+kk+sa, 47,5 m², 2. krs, E Asomaksu 6 926,28 € Käyttövastike/kk 401,85 € Vakuusmaksu 803,70 € Vesimaksu mittarin mukaan Valmistunut 1992.

Pñ

Oulu, Mäntylä, Snellmanintie 9 Kt, 2h+kk+sa, 49 m², 2. krs, B Asomaksu 7 773,44 € Käyttövastike/kk 508,93 € Vakuusmaksu 1 017,86 € Vesimaksu mittarin mukaan Valmistunut 1993.

PKRKNHUZFSKVDYDUWHNQWLOD .RS VDNND,WDVRLQHQRPDNRWLWDORMDHULOOLQHQDXWRWDO OLWDORXVUDNDXWRNDWRVRPDOODPñYHKUH lOOl WRQWLOOD 3HUXVNRUMDXNVLD WHKW\ YXRVLHQ YDUUHOODPPVDGHYHVLNDLYRWMDVDODRMDWDVHQQHW WX 3DOYHOXW VHNl NRXOXW OlKLHWlLV\\GHOOl +\YlW MXONLVHWOLLNHQQH\KWH\GHW+S½

KNHULOOZFSKZFVDYDUSLKD (ULQRPDL VHOODMDUDXKDOOLVHOODSDLNDOOD,,WDVULYLWDOR.DXNR OlPS|9DVWDXXGLVWHWWXODWWLDPDWHULDDOLWSLQWRMD 0DLNNXOD5LLSSDNLYHQWLH Pñ VHNl NHLWWL|NDOXVWHHW XXVLWWX NLLOWRYDONHDRYHW MD RVLQLQWHJURLWXNHLWWL|NRQHLVWXV0DLQLRWVDQLWHHW WLWLODW P\|V ODSVLSHUKHHOOH +\YLQ KRLGHWWX \KWL| +S½(668NOR

+HLNNLOlQNDQJDV$LVDNHOORQWLH% Pñ

KNNKKSKVDDXWRWDOOLYDU+\YLQKRLGHWWX MDSLGHWW\YLLKW\LVlWDORSXLVWRRQUDMWRQWLOOD6XXUL NHLWWL|YDDOHDWNDDSLVWRWMDOHLYLQXXQL7DNNDKVVD YDUDDYDWDNND0XNDYDQNRNRLVHWPKW+XRQHL GHQODWWLDWKLRWWXDMDODNDWWXDSXXWD3HVXWLODWMD NKK XXVLWWX Q\N\QRUPLHQ PXNDLVLNVL 6DXQDVVD KNSKNKKVDODVSDUYHNH(ULWWlLQK\YlN KNNKKSKZFSUYSLKDDXWRNDWRV SXXNLXDV.RQLOPDQY/72+S½ +LVVLWDORQNUVQOlSLWDORQNRWL$YDUDKNRWQlN\ YDOPHULWK\YlNNRWLSXLVWRQUHXQDVVD<KWL|OOl (668NOR PlWODVSDUYHNNHHOWD9DDOHDWSLQWDPDWHULDDOLW RPD WRQWWL $MDQPXNDLVHW SLQWDPDWHULDDOLW ,KD ODWWLDWSDUNHWWLDYDDOHDWPDDOLSVHLQlW.HLWWL|V QDOXRQQRQOlKHLQHQDOXHDVXDNXLWHQNLQO\K\W 2XOXQVDOR3LWNlNDQNDDQWLH( Pñ VlOlPSLPlQVlYNDDSLVWRW2ORKNl\QWLODVSDU PDWND NHVNXVWDDQNLQ (GXOO NDXNROlPS| ODW YHNNHHOOH$XWRKSDLNNDRVDNHPDKGRVWDD WLDYHVLNLHUUROOD9DSDD$XWRNVLVKLQWDDQ +S½(668NOR ½(668NOR

.DVDUPLQUDQWD.DVDUPLQWLH'Pñ Vapautuu 1.2.2014

Pñ

.XLYDVUDQWD5DQWDNXNDQWLH. Pñ

KUXRNKNNKKSKVDODVLNXLVWL DXWR NDWRV2PDOODWRQWLOOD$V2\PXRW2NWDOR HULQRP3DLNDOODSDOYHOXMHQOlKHOOl$YDUDWYDORL VDWKXRQHWLODWRKVVDYDUWDNNDMDNRURWHWWXNDW KNSKVDYKZFODVWHUSUY 2XOXMRHQ KNHUZFSKNKKVDDXWRNDWRVYDU+\Yl WR 9DDOHDW SLQQDW XXVLWWX SHVXK NDDNH NXQWRLQHQMDQlWWLWDVSWNRWLPXNDYDOODDOX OHLQ NDOXVWHLQ /DVLNXLVWL SLKDQ SXROHOOD UDQQDOOD YDOP \KWL|VVl WHUDVVLWDVRQ Ol KHVXXWWDYDVWDDYDNXOPDKXRQHLVWROlQVLSXROHO HHOODYDOP(GXOOLQHQYDVWLNH.DXNROlPS| 6XRMDLVDSXXWDUKDPDLQHQSLKD$XWRNDWRVSMDOL OD7\\OLNlVNHLWWL|NLYLWDVRLQNRQHLVWXVURVWHULOOD 6HLQlSLQQDWWDSHWWLPDDOLDMDODWWLDVVDODPLQDDW VlSDLNNDPDKG9LKWRPDKGRVDNNHHVHHQ 3HVXWLODWMXXULXXVLWWXQ\N\DLNDLVLQNDDNHOHLQODW WL9DDOHD7RSLNDOXVWDMDQNHLWWL|VHNlNDWWDYDNR +S½(668NOR WLDOlP 0DKG RVWDD NDNVL OlPP DXWRKDOOLS QHLVWXV3HVXKDMDWRQW\\OLNlVODDWWD(GXVWDOOD 0HWVRNDQJDV WLODDDXWROOH+S½ ½NSO+S½ (668NOR 8NNRKHUUDQWLH Pñ

,QWL|.HVNXVWD9LHVWLNDWX&

Pñ

.XLYDVUDQWD.XLYDVUDQQDQWLH% Pñ

Vapautuu 30.1.2014

Oulu, Heikkilänkangas, Valjakkotie 6

KNSKZFVDHULOOZFYKODV SDUYHNH 9 YDOP\KWL|VVlNUVQVLVlSLKDQSXROHLQHQ NRWL3HUVRRQDOOLQHQSRKMDUDWNDLVX.HLWWL|VVlK\ YLQNDDSSLWLODDWLODUXRNDS|\GlOOH7LODYDNDDNH ORLWXSKODWWLDOlPP<KWL|VVlRPDNXQWRVDOL/RLV WRVLMDLQQLOOD .HVNXVWDQ NXSHHVVD 9DLKWRPDK GROOLVXXVLVRPSDDQ$XWRKDOOLRVDNH½ +S½(668NOR

Rt, 3h+k+sa, 75 m², 1. krs, D Asomaksu 20 896,47 € Käyttövastike/kk 730,36 € Vakuusmaksu 1 460,72 € Vesimaksu mittarin mukaan Valmistunut 2002.

7DNDO\|WW\5DXWLRQNDWX&

Pñ

7DOYLNDQJDV+DQNLNXMD'

Vapautuu 31.12.2013

Kempeleentie 7, 90400 Oulu. Tiedusteluihin vastaa: Minna Tervonen, gsm 0400 764 789, minna.tervonen@kiinteistotahkola.fi

KNSKNKKZFVDHUZFYKSUYWHUSLKD DXWRN.DXQLVMDK\YlNXQWRLQHQWDVSWNRWL PXNDYDOODMDUDXKDOOLVHOODDOXHHOOD9DOP <KWL|VVlNDXNROlPS|MDHGXOOLQHQYDVWLNH.DX QLVYDDOHDNHLWWL|3HVXKYDDOHDQVlY\LQHQNDD NHORLQWLMDPXNDYODWWLDO.DXQLLWWDSHWWLMDPDDOL SLQQDW$XWRN9LHUHVVlPDKGSLVWRNHS7LODYD QP YDUDVWR3DOYHOXWOlKHOOl+S½ (668NOR

KNNKKSKVDZFYKODV SDUYHNH (ULWW K\YlNXQWRLQHQNRWLYDOPKLVVLWDORVVD<KWL|O OlRPDWRQWWL(ULQRPDLQHQSRKMDUDWNDLVXDYDUDW YDORLVDWWLODW7RSLNDOXVWDMDQNHLWWL|NDDSLWWDPPL SDUNHWWLODWWLDW$MDQPXNDLVHWNDDNHORLQQLWN\OS\K +\YlWVlLO\W\VWLODW.HVNXVWDDQNlYHO\PDWND 0K½\OQ½9KS½

KNNKKSKVDNKDXWRWDOOLDXWRNDWRVY DU/lKHVXXGHQYYDOPWDORNUVVVD5DN OLLNH3XURLOD2\QUDNHQWDPD,VRWDYDUDWKXRQH WLODWYDDOHDWQ\N\DLNDLVHWSLQWDPDWHULDDOLW$LGDW WXSLKDDOXH/lPS|HULVWHWW\DXWRWDOOLMDDXWRND WRVOlPS|HUYDUDVWR+S½

0HWVRNDQJDV-XRQWRWLH Pñ

Pñ

KNYKNKKZFSKVDHULOOZFWHUDVVL SLKDDXWRNDWRV 0XNDYDOOD DOXHHOOD RLNHLQ K\ YlNYDOPWDVSDULWDORNRWL.DXNROlPS| 7LODYDNHLWWL|MDYDORLVDRORKMRVVDYDUDDYDWDNND MDKXOSSHDKXRQHNRUN1lWLWSHVXWLODWMDNRGLQK $XWRNDWRVVLVKLQWDDQ+S½

KNNKKSKVDN\OS\KDXWRQ NDWRVOlP YDUDVWRYDOPYLLKW\LVlWLODYDNRWLRPDOOD WRQWLOOD SXLVWRQ UHXQDVVD WLHQ SllVVl 7LODW NUVVVD(GXOONDXNROlPS|ODWWLDYHVLNLHUUROOD9D UDDYD WDNND RORKXRQHHVVD ,OPDOlPS|SXPSXW YLLOHQQ\NVHHQ7RLPLYDSRKMDUDWNDLVX9DOPLLWSL KDDOXHHW+S½


26

URHEILU & LIIKUNTA

www.forum24.fi

MARTTI TURUNEN

Energiatesti ehdolla Oulu Oululaisen startup-yrityksen Laturin Energiatesti on valittu yhdeksi 15:sta Vuoden Liikuntatuote 2013 -kilpailun kandidaatista. – Startup-yritykselle tämä on tärkeä tunnustus. Asiakkailtamme olemme jo saaneet paljon positiivista palautetta. Myös alan asiantuntijat näkevät tuotteemme hyödyt, Laturin toimitusjohtaja Vesa Tornberg kertoo. Laturin Energiatesti kertoo, paljonko henkilöllä on energiaa työhön ja vapaaaikaan. Vuoden Liikuntatuote -kilpailun tulokset julkistetaan maaliskuussa Helsingissä GoExpo -tapahtuman yhteydessä. Kilpailun järjestää Testing Lab Finland.

Palomiehillä SM-kisat Oulu Palomiehet kilpailevat virkakuntansa voimalajien SMmestaruuksista Oulussa. Lajeina ovat sisäsoutu, leuanveto sekä sotilaspenkki. Lisäksi jaossa on Suomen vahvimman palomiehen titteli klassisessa voimanostossa. Vuosittain eri kaupungeissa pidettävän tapahtuman järjestettää oululaisten palomiesten urheiluseura Oulu Firefighters ry. Kilpailut käydään Ouluhallissa 13.11 kello 9–16. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Etta hakee revanssia Oulu Lentolallon Mestaruusliigassa Etta kävi viime sunnuntaina Rovaniemellä maksamassa kahden hävityn ottelun kalavelat huippukuntoiselle Lakkapäälle. Isänpäivänä Etta saa uuden mahdollisuuden revanssiin. Urheilutalolla sunnuntaina kello 15.30 alkavan ottelun vastaustajaksi tulee näet Raision Loimu, joka kohteli reilu viikko sitten Raisiossa Ettaa tylysti.

Iltarasteille tunnustus Oulu Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuustoimikunnan ympäristöpalkinnon on saanut Pohjois-Pohjanmaan suunnistus ry ja sen jäsenseurojen iltarastitoiminta. Iltarastitoiminta on tukenut ansiokkaasti ja pitkäjänteisesti kestävää harrastustoimintaa. Vuositeemaa on koordinoinut Oulun 4H-piiri. Iltarastitoiminta on kantanut suosiota yli 30 vuotta ja suosio on vuosi vuodelta vain kasvanut.

Pannaan vielä nämä, Matti Koivisto (vas.) ja Kimmo Koivisto päättävät.

Pienin kasvoi vahvimmaksi hyödyntäminen on kitketty vetokerroista pois. Vedot ovat puhtaita. Kiimingissä pidetyissä Suomen mestaruuskisoissa Koivisto voitti taas voimaleuanvedon mestaruuden avoimessa ja yli 45-vuotiaiden sarjassa. Nelivitosissa tulos oli maailmanennätys 195 kiloa: vyötäröllä oli 55 kilon lisäpaino. Toistoleuanvedossa Koivisto on yltänyt parhaimmillaan yli 20 kertaan.

KIMINKI Martti Turunen martti.turunen@forum24.fi

Iso mies asettuu painonnostotangon taakse. Keskittyy, päästelee muutaman ärräpään. Tarttuu tankoon oikean ja vasemman käden keskisormella. – Nousee, nousee varmasti. On kevyttä. Matti Koivisto saa Ville-pojaltaan kannustukset. Tanko nousee, selkä suoraksi ja muutaman sekunnin poseeraus ennen painojen pudottamista lattiaan. – Siinä oli 180 kiloa. Kahden sormen maastavedon maailmanennätys on vain kaksi kiloa enemmän, Matti Koivisto sanoo magnesiumjauhoa sormistaan pyyhkien. – Viime viikolla meni 190 kiloa. Aion vetää vielä kaksisataakin kiloa.

”Geeneissä tämä kulkee” Kiimingin Urheilijoiden Kimmoke-salilla on melko tavallinen perjantai-ilta. Kymmenkunta voimailijaa treenaavat. Koivisto on saanut kaverikseen armeijaa käyvän 19-vuotiaan Villen. Koivistot ovat tunnetusti riskiä sukua. Matin isä väänteli hevosenkengän suoraksi ja sitten poikki kenkää takaisin mutkalle vääntäessään. – Kyllä tämä geeneis-

Ote tiukkenee magnesiumilla.

sä kulkee. Luulen, että me olemme Villen kanssa Suomen kovimmat kahden sormen maastavedossa. Villen tulos 155 kiloa on varmasti ikäistensä kovin. Mutta on Matti tehnyt voimiensa eteen paljon töitäkin. Hän aloitti puntinnoston yli 30 vuotta sitten, murrosikäisenä kylmässä traktoritallissa turkishaalareissa ja avokäsin. Omatekoiset, auton vauhtipyöristä tehdyt painot saivat kyytiä. – Olin porukan pienin, Koivisto myhäilee. Nyt tämä 185-senttinen mies heilauttaa vaa´an näytön noin 140 kiloon.

Rehellinen rautakoura Kun muut lopettivat harrastuksen, Matti teki yksin yötäpäivää penkkiä (penkkipunnerrusta).

Ärräpäät eivät auta Vasta ”pienen lottovoiton” eli KiimUn salin myötä Matista tuli joukkuepelaaja ja tunnettu koko maan voimailupiireissä etenkin leuanvetokisoista. – Olen kiinnostunut näistä rehellisistä rautakouralejeista, hän naurahtaa. Eri lajivaihtoehdot huomioiden hän on tällä hetkellä Suomen kovin leauanvetäjä. – Aloitin leuanvetokisat viisi vuotta sitten. Kaikki paikat tärisivät, kun senhetkinen ennätysmies katseli vierestä. Koivisto kesti paineet, oli kisan päättyessä maailmanennätysmies ja on sen jälkeenkin voittanut kaikki leaunvetokisat. Eri vuosien tulokset eivät ole vertailukelpoisa. Suomessa kilpaillaan Koiviston tekemillä säännöillä, jotka ovat pudottaneet tuloksia, kun kaikenlainen vartalon

Puheet on hetkeksi puhuttu. Koivisto lataa tankoon lisää rautaa ja sanoo, että kokeillaan vaikka vire ei ole paras mahdollinen. Kova keskittyminen ja ärräpäät eivät nyt auta. 200 kiloa ei nouse. – Paninko liikaa magnesiumia, hän puhelee enemmän itsekseen. – Tai sitten huippukunto on jo ohi. Kesällä Matilla oli isompi ongelma. Hän ajautui pahaan ylikuntoon. Nostamisesta ei tullut kuukausiin mitään. Pian Matti siirtyy kannustamaan Villeä: Purista kunnolla, vasuri ensin kiinni. Kyllä lähtee, ei epäilystäkään. Ja lähteehän se.

Herrasmiehen pitää syttyä Kannustaminen on tarpeen.

Nostamisessa on kysymys paitsi voimista, myös uskosta omiin kykyihin. – Jos et usko, rauta ei nouse. Matti on nyt personal trainer: ohjaa muita siinä, minkä parhaiten osaa, voimailun. Aikaisemmin hän oli pitkään portsarina, ”jolta ei mennyt hermot ihan heti”. – Ravintoloitsijat kiittelivät leppoisaa luonnettani. Jos joskus piti ottaa kiinni, niin otin heti kunnolla, että pyristelyt loppuivat ilman vahinkoja. Myös Matin valmentaja Kimmo Koivisto kehaisee tämän luonnetta, vaikka ”ei olla mitään sukua”. – Matti on herrasmies, jota on vaikea saada syttymään. Jos saadaan 180 prosenttia tunnetta lasiin, tulokset paranevat 30 prosenttia, valmentaja lupaa. – Yritänkin olla juuri se piru taustalla, joka saa ne prosentit esille. Matti, miten jaksat treenata vuodesta toiseen? – Käsi on leikattu neljä kertaa: liian isoja painoja liian nuorena, Matti aloitttaa. – Mutta jaksan, koska tämä on elämäntapa. Ja isästä on tietysti mukava, että Villekin on innostunut näistä lajeista. Valmentajalle menee iso kiitos hyvistä neuvoista ja tsemppaamisesta. – Tästä on hyvä lähteä uuteen kauteen.


27

URHEILU & LIIKUNTA

Torstai 7. marraskuuta 2013

KARI UTOSLAHTI

3hS\S[efSd\ag]e[S Fad`[eeS Brassi Puolihieronta 50 min Ripset ja kulmat Ultraääni kasvohoito

52 € 36 € 21 € 56 €

(norm. 63 e) (norm. 27 €) (sis. hieronnan)

TORNISSA TEITÄ PALVELEE: Parturi-Kampaaja-kosmetologi Jenna Siira Kosmetologi-hieroja Jenni Laakso Parturi-Kampaaja Merja Niemelä

Hiihtokeskus Iso-Syötteen toimitusjohtaja Jorma Terentjeff on luottavainen alkavan talvikauden alla. – Olemme entistä ehommassa kunnossa.

Talvikauteen toiveikkain mielin

Meiltä uusi osis+ session label

-20 %

Torneja on nyt kaksi! Uusi liikkeemme sijaitsee aivan Torni-parturin vieressä, joka palvelee edelleen ilman ajanvarausta. Uuteen Torniin pääset ajanvaruksella!

Hiihtokeskus Iso-Syöte tähtää kasvuun PUDASJÄRVI Kari Utoslahti kari.utoslahti@forum24.fi

Hiihtokeskus Iso-Syöte Pudasjärvellä on valmiina alkavaan talvikauteen entistä ehommassa kunnossa. Yhtiön toimitusjohtajan Jorma Terentjeffin mukaan ensimmäiset rinteet saadaan auki parin viikon päästä. Hiihtokeskus on rakentanut tunturiin monenlaista uutta. Lisäksi luvassa on poikkeuksellisen mielenkiintoisia tapahtumia. – Olemme monin tavoin hioneet palvelujamme ja tarjontaamme. Odotuksemme ovat korkealla ja kasvuun tähtäämme. Iso-Syöte tavoittelee nousua Suomen viidenneksi tai kuudenneksi suurimmaksi hiihtokeskukseksi lähivuosina. – Tavoite on kova mutta realistinen. Iso-Syötteellä käy nyt vuositasolla noin 75 000 ihmistä. Kävijämäärä on kasvanut kymmenkunta prosenttia vuodessa viime aikoina. Kaksi kolmannesta kävijöistä on Oulun talousalueelta, mutta myös muualta – esimerkiksi pääkaupunkiseudulta – tulee vuosi vuodelta enemmän väkeä. Myös ulkomaalaisia käy Iso-Syötteellä yhä enemmän vuosittain. Kärkipaikkaa pitävät britit ja venäläiset.

Mustin ja Lystin seikkailurinteen ideana on tarjota lumisia elämyksiä lapsille ja lapsenmielisille.

Lapsille ja lapsenmielisille on Iso-Syötteen rinteille valmistunut lumisia elämyksiä tarjoava Mustin ja Lystin seikkailurinne. Suksilla tai laudalla laskettava seikkailurinne sijaitsee aivan Lumimaan vieressä. Rinteessä on hauskoja pintoja kuten aaltoja ja kurveja, vaihteleva ääni- ja värimaailma sekä monia erilaisia leikkiin innostavia aktiviteettipisteitä, joissa voi muun muassa tutustua metsän eläimien ja Iso-Syötteen maskottien Mustin ja Lystin elämään. – Joka lasku on alku uudelle seikkailulle. Seikkailurinteen avulla vahvistamme lapsiperheille suunnattuja palvelujamme ja asemaamme koko perheelle tarkoitettuna laskettelukeskuksena.

Huippulautailijat kisailevat Tulevan talven merkittävin tapahtuma Iso-Syötteellä on lumilautailun World Snowboard Tourin osakilpailu. Se järjestetään 2.–5. huhtikuuta. Lajina on slopestyle, joka on ensimmäistä kertaa

VALITSE 2 MAKSA 1

mukana myös Sotshin talviolympialaisissa. Iso-Syötteellä kilpailevat lajin kirkkaimmat tähdet. Osanottajamäärä on rajoitettu 80–90 kilpailijaan. Palkintopotti on suuruudeltaan peräti 50 000 dollaria. – Osakilpailu on tärkeä askel Iso-Syötteen kehittämisessä kohti kansainvälistä hiihto- ja kilpakeskusta.

FreeKing Ride tammikuussa Iso-Syötteen maineikasta vapaalaskurinnettä on tämän vuoden mittaan kohennettu entisestään. Uudistuksia on ideoinut oululainen vapaalaskulegenda Kimmo ”Skipe”Oivo. Rinteen väylät ovat nyt aiempaa avarampia ja erilaisia temppupaikkoja on entistä enemmän. Vapaalaskurinteessä pidetään 25. tammikuuta iso FreeKing Ride -kisa. Myös Hiihtokeskus IsoSyöte Oy:n vastikään solmima sopimus pääyhteistyökumppanuudesta Suomen mäkihyppymaajoukkueen kanssa näkyy Jorma Terentjeffin mukaan talven mittaan eri tavoin tunturissa.

yksitehosilmälaseja alk.

59 €

design-silmälaseja alk.

99 €

monitehosilmälaseja alk.

129 €

OULU KESKUSTA: Saaristonkatu 13, puh. 0400 917 203. Avoinna ma-pe 9-18, la 10-15 | OULU KODIN 1: Paljekuja 5, puh. 08 375 695. Avoinna ma-pe 10-18, la 10-15 | ZEPPELIN: Zeppeliinintie, puh. 08 533 3141. Avoinna ma-pe 10-20, la 10-18, su 12-16 Katso muut Specsavers liikkeet: www.specsavers.fi Valitse 2 maksa 1 -hinnoittelu koskee kehyksiä alk. 59€ (norm. 79€) sisältäen vakioyksiteholinssit. Hinta design-kehyksillä alk. 99€ (norm. alk. 149€) sisältäen vakio-yksiteholinssit. Hinta vakiomoniteholinssien kanssa alk. 129€ (norm. 149€). Muut linssit ja lisämukavuudet hinnaston mukaan. Molemmat parit samalla reseptillä. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Rahat takaisin -tyytyväisyystakuu 3 kk ajan ostosta, koskee silmälaseja. Voimassa 24.12.2013 saakka. ©2013 Specsavers Optical Group. All rights reserved.


28

VIIHDE & VAPAA-AIKA

www.forum24.fi

Tekstaritupu auttaa kouluikäisiä

Kansankulttuurin seminaari kirjastossa

Esikoisalbumin julkaisujuhla Tubassa

OULUN EV.LUT seurakunnissa on tänä syksynä aloitettu tekstiviestein toimiva tukipuhelinpalvelu Tekstaritupu, joka auttaa ja tukee kouluikäisiä tyttöjä ja poikia erilaisten elämänkysymysten äärellä. Tekstaritupun numero Oulussa on 044-3161700. Tekstaritupu vastaa vain tekstiviesteihin, ei puheluihin. Palvelu toimii normaalin tekstiviestin hinnalla.

KULUVA VUOSI on virolaisen kansankulttuurin vuosi. Sen merkeissä Oulun Tuglas-seura järjestää virolaisen kansankulttuurin seminaarin yhdessä Oulun kaupunginkirjaston kanssa Pakkalan salissa lauantaina 9.11. kello 10–15. Kansankulttuurissa kiteytyy Viron historia: vanhan itämerensuomalaisen yhteisperinnön lisäksi siinä on vaikutteita saksalaisesta, ruotsalaisesta ja venäläisestä kulttuurista.

OULULAINEN STACHE-YHTYE (kuvassa) aloitti debyyttialbuminsa The Reason We Get Nothing Done julkaisukiertueen Rovaniemen Tivolista 1.11. yhdessä Satellite Storiesin kanssa. Lauantaina 16.11. Stachen ensimmäistä pitkäsoittoa juhlistetaan Oulussa ravintola Tubassa. Juhlallisuudet aloitetaan kello 21.30. Itse keikka alkaa kello 22.30.

Irwin ei jätä kylmäksi Ikuinen kapinallinen -näytelmän kantaesitys Oulussa OULU Kari Utoslahti kari.utoslahti@forum24.fi

Oululainen Teatteri Rio kunnioittaa Irwin Goodmanin (Antti Hammarberg) elämää tuottamalla kansantaiteilijan tuotantoon perustuvan musiikkinäytelmän. Irwin – Ikuinen kapinallinen -näytelmä saa Suomen kantaesityksensä 16.1.2014. Rooleissa nähdään Miia Nuutila, Mika Räinä ja Jussi Lampi. Näytelmän ohjaa Olka Horila. Näytelmän käsikirjoittajan ja Irwiniä esittävän ou-

lulaislähtöisen Mika Räinän mukaan musiikkinäytelmällä halutaan tehdä kunniaa Irwinin uralle. – Usein unohdetaan kuinka nerokas säveltäjä ja muusikko Irwin oli. Juuri musiikin takia idea näytelmästä syntyi. Lisäksi Irwinin kiehtovuus henkilönä hakee vertaistaan Suomessa. Jos Irwin yhä eläisi, hän olisi täyttänyt 70 vuotta 14. syyskuuta tänä vuonna. – Eläessään häntä joko rakastettiin tai vihattiin. Hän ei jätä takuulla ketään kylmäksi edelleenkään.

Monta puolta Irwinissä oli monta puolta. – Hän oli ystävällinen ja rakastettava henkilö, joka jaksoi hymyillä elämänsä loppuun asti, vaikka jossain vaiheessa myös tummemmat sävyt alkoivat sävyttää hänen taivaltaan. Verottaja mätki häntä niin raskaasti,

että katkeroitumista ei voinut estää. Irwinin aatoksista verottajasta saa hyvän käsityksen kuuntelemalla vaikka kappaleen Haistakaa paska koko valtiovalta. Näytelmässä kuullaan yhteensä parikymmentä Irwinin laulua. Hittien lisäksi joukossa on muutamia harvinaisempia luomuksia. Nimibiisi Ikuinen kapinallinen kiteyttää Räinän mukaan hyvin Irwinin värikkään elämän ylä- ja alamäkineen. Kansantaiteilijan uran kohokohdat ja syvimmät sudenkuopat nostetaan näytelmässä esiin unohtamatta irwiniläistä elämänasennetta ja yhteiskuntaan kohdistuvaa pisteliäisyyttä. – Olen kirjoittanut käsikirjoitusta kuvitellen olevani Irwinin ja Vexi Salmen kalsareissa. Irwinin draama kerrotaan mahdollisimman kattavasti ja monet tutut

Irwin – Ikuinen kapinallinen -musiikkinäytelmässä lavalle astuvat kuvassa etualalla oleva Mika Räinä (Irwin), Miia Nuutila (Irwinin vaimo) ja Jussi Lampi (Vexi Salmi).

poliitikot pääsevät mukaan leikkiin. Välillä tullaan myös tähän päivään ja ihmisten eloon Suomessa. Miia Nuutila esittää näytelmässä Antti Hammarbergin vaimoa Riittaa ja Jussi Lampi Vexi Salmea. Lisäksi Nuutila ja Lampi esittävät muita aikalaishahmoja ja poliitikkoja. Mika Räinän odotukset näytelmää kohtaan ovat

Kampanja voimassa toistaiseksi. Ei myynnissä yöaikaan. © 2013 McDonald’s. The Golden Arches and ”i’m lovin’ it” are trademarks of McDonald’s Corporation and its affiliates.

korkealla. – Loistavat esiintyjät, loistavaa musiikkia ja kansan rakastama taiteilija. Toivon, että ihmiset ottavat näytelmän omakseen.

Oulu ei lähde miehestä Mika Räinä on tehnyt näyttelijäntyön lisäksi tv-käsikirjoituksia noin kymmenen vuotta muun muassa Jopet-show-sarjaan ja

Saunavuoroon. Radio Megan – nykyisen Radio City Oulun – yhteyspäällikkönä hän työskenteli 1990-luvun lopulla. Oulusta Helsinkiin hän muutti vuonna 2001. – Olen yhä niin oululainen kuin olla voi, hän painottaa. Irwin – Ikuinen kapinallinen -näytelmä nähdään ensi keväänä myös Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Turussa.


Torstain 10 kysymystä

MUKAVIN TAPA TAPA HUOLTAA AUTO?

ÖLJYNVAIHTOO

29

VIIHDE & VAPAA-AIKA

Torstai 7. marraskuuta 2013

45€

1. Minkä järjestön satelliitti on Maahan lähipäivinä putoava Goce? 2. Mikä on yleisin varusmiespalvelun lykkäämiseen johtava päihde? 3. Minkä maan Suomen suurlähettiläs on Bruce Oreck? 4. Minkä uskonnon lehmärituaalissa lehmät kävelevät mahallaan

MEILTÄ MYÖS AUTON VUOSIHUOLLOT!

makaavien miesten päältä?

5. Minkä maalainen on YouTube-videopalvelun tilatuin henkilö, ni-

Hinta sisältää max. 4 l 5W-40 täyssynteettistä öljyä (ei Longlife) ja öljynvaihdon. Lisälitrat 7,50 eur/l. Hinta ei sis. öljynsuodatinta.

mimerkki PewDiePie?

6. Kuinka monta miljardia euroa bruttokansantuotetta matkailu tuo

www.vianor.f i

Suomeen vuosittain?

Palvelemme ma–pe 8–17 la 9–14

Oulu: Pauketie 12 p. 010 401 3460 (henkilöautot) p. 010 401 3820 (raskas kalusto)

Matkapuhelimesta soitettaessa 0,0835 e/puh. + 0,1717 e/min (alv. 24 %) Lankapuhelimesta soitettaessa 0,0835 e/puh. + 0,06 e/min (alv. 24 %)

7. Entä kuinka verotuloja matkailusta kertyy vuosittain? 8. Minä viikonpäivänä internetistä haetaan useimmin tietoa tupa-

Member of Nokian Tyres

koinnin lopettamisesta?

9. Upposiko M/S Estonia Suomen aluevesillä vai Itämeren kansainvälisellä merialueella?

RISTIKON 31.10. RATKAISU

I

N

H

A

T

A

R

A

T

U H

D E O T

M A M U

I D

J A

U T

S K

U U

K T

A I

N T

U A

L I

O T O

I T

H A

A S

N O

A T

O T

S U

I T

N A

T

O

R

U

K

O

S

T

O

I

A

L

A

N

O

M A

A

T

K

I

E

L

I

L

M E

V

A

L

J

U

A

R

N

O

T

I

I

T

A

R

M A

S

R

A

O

T

I

S

O T

L

A

A

R

T

A

N

O

J

A

I

E

M

A

L

N

A

T

O

H

A

K

E

P

U

O

I

Jorma Kemppainen 2013

A

V

I

K

A

T

N

O A

K

K

I

T

A

S

T

E

S

I

N

E

T

O S

A

A

P

O K

A

Y

P

S

I

U

L

O

K

K

I

L

A

O

S T

U

I

R

E

M P

L

L

A

A

N

L

A

I

R

A

P

A

I

V

A

L

O

Ä

L

L

I

A

T

U

T

T

I

T

A

T

S

I

A

T

6 2 4 7 5 9 1 8 3

7 5 8 3 1 2 4 9 6

1 9 3 4 6 8 2 7 5

9 1 2 6 4 5 8 3 7

4 6 7 9 8 3 5 2 1

8 3 5 1 2 7 9 6 4

S

8 Vaikeusaste:

typpipitoista

T hyvin

5 2

Opel ? poikia K edelläkin

Antti

Almilan nimisiä

edes-

Biaudet Pe-1. ron

ennustus

kujeita

‘Rölli’ x2

(C) Arto Inkala

8 6 1 4

N TÖ Y ÄD SÄ

1 9

9

3 4 8 2 1

o

Tollo!

www.aisudoku.com

9 6 5

sa

s he

EHKÄ

selys

AI15515

4

-pullo vuosikirja

LÄTKII LIIGAA

SUDOKU

4 5 2 8 7 2 4 3

Mononen

2 8 1 5 7 6 3 4 9

5 7 9 8 3 4 6 1 2

lahja

ei ovat poi’i pötyä

SUDOKUN 31.10. RATKAISU

3 4 6 2 9 1 7 5 8

Keijo

En toki!

I V

L

skandijumalia

alue Tampereella

Älä iti puota mua!

I V

L

A

RISTIKKO

M I

M U

I

K

H

T

mäti-

K

T O

T

Minä viikonpäivänä internetistä haetaan useimmin tietoa tupakoinnin lopettamisesta?

O

T

E

V

lis uk e

P L E

Kuka on Liettuan pääministeri?

1. Euroopan avaruusjärjestön 2. Kannabis. 3. Yhdysvaltojen. 4. Hinduismin. 5. Ruotsalainen. 6. Noin 14 miljardia euroa. 7. Noin 5,7 miljardia euroa. 8. Maanantaina. 9. Kansainvälisellä merialueella. 10. Algirdas Butkevicius.

L

10.

-1. voi toimintaa

oululaisseura


30

www.forum24.fi

URAFORUM

Asuntoja vuokrattavana Energialuokka

KT, Myllyoja KT, Kaukovainio KT, Rajakylä KT, Kaukovainio KT, Rajakylä KT, Peltola KT, Rajakylä KT, Rajakylä KT, Toppila KT, Rajakylä LT, Toppila KT, Kaukovainio KT, Rajakylä KT, Kaukovainio KT, Myllyoja KT, Kaukovainio KT, Kaukovainio LT, Toppila KT, Kaukovainio KT, Rajakylä

1h,kk,kh,parv soluhuone soluhuone soluhuone 2h,kk,kh,sa,las.parv 2h,kk,kh,sa,las.parv 2h,kk,kh,vh,parv 2h,k,kh,sa,las.parv 2h,k,kh,sa,parv 2h,kk,kh,sa,las.parv 2h,k,kh,sa,parv 2h,k,kh,vh,parv 2h,k,kh,vh,las.parv 2h,k,kh,parv 3h,k,kh,parv 3h,k,kh,parv 3h,k,kh,vh,parv 4h,k,kh,sa,parv 4h,k,kh,ter 4h,k,kh,sa,wc,parv

29m² 30,5m² 30,5m² 39m² 42,5m² 44,5m² 48m² 49m² 51m² 51m² 54,5m² 58m² 59m² 60m² 74m² 75m² 78m² 88m² 92m² 92m²

450 € 250 € 200 € 250 € 460 € 550 € 450 € 480 € 490 € 500 € 520 € 520 € 500 € 540 € 630 € 640 € 650 € 720 € 750 € 650 €

D D F ei tod. D E F D D D D ei tod. F D D D ei tod. D D F

Tutustu asuntotarjontaamme ja tee hakemus www.oveniaisannointi.fi Asuntojen vuokraus: Ovenia Isännöinti Oy Yrttipellontie 10 • 90230 Oulu puh. 0201 774 700

LISÄHAKU tammikuussa 2014 alkaviin koulutuksiin osoitteessa: www.opintopolku.fi ajalla 28.10. – 30.11.2013.

KOTITALOUSOPETUS 20 ov pk/yo KANSAINVÄLISPAINOTTEINEN KOTITALOUSOPETUS 20 ov pk/yo Kotitalousopetuksessa opiskellaan arjen perustaitoja, kuten ruoanvalmistusta ja leipomista, käsitöitä, kodin ja tekstiilien puhtaanapitoa ja kuluttaja-asioita sekä suunnitellaan jatkoopintoja. Kotitalousopetus kestää viisi kuukautta ja antaa 6 lisäpistettä yhteishaussa peruskoulupohjalta hakiessa ammatilliseen peruskoulutukseen. Valituille postitetaan kutsukirje 5.12.2013. Lisätietoja koulutuksista opinto-ohjaajalta 044 737 2009 tai s-postilla info@opao.fi Oulun Palvelualan Opisto Teuvo Pakkalan katu 15, 90130 Oulu info@opao.fi

KEMPELEENTIE 7B, 90400 OULU Puh nro: 040 138 0077, 044 742 3787 WWW.KIINTEISTOTAHKOLA.FI Isännöintiä. Vuokravälitystä. Helsinki | Tampere | Oulu | Kuusamo | Rovaniemi

Tuuhentava värjäys ripsiin Ennen

Laadukkaita vuokra-asuntoja elämän eri tilanteisiin

Oulun Palvelualan Opisto on yksityinen ravitsemisalan ammatillinen oppilaitos, jossa koulutuksen järjestäjänä toimii kannatusyhdistys, Marttayhdistysten liitto ry. Oppilaitoksen uudet ja viihtyisät tilat tarjoavat ajanmukaisen oppimisympäristön kaiken ikäisille opiskelijoille.

Jälkeen

45€

Lahjaksi -

www.opao.fi

I sälle tai vaikka itselle

I H O T E R A P I A K E S K U S

SALON LASER www.salonlaser.fi • Kirkkokatu 29 A • Puh. 377 064

2 kk vain KEMPELEEN KUNTA TIEDOTTAA

35 €

OSAOsta ammattiin

OSAOssa alkavaa aikuiskoulutusta Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen erikoisammattitutkinto • Jatkuva haku • Monimuotokoulutuksena, kesto n. 2–3 v Lisätietoja Pirjo Heikkinen, p. 050 317 4557 Psykiatrisen hoidon erikoisammattitutkinto • Jatkuva haku • Monimuotokoulutuksena, kesto n. 2 v • Mahdollisuus oppisopimuskoulutukseen Lisätietoja Maaret Kauhanen, p. 050 317 4680 Perhetyön koulutus • Monimuotokoulutuksena • 8.4.2014–helmikuu 2016 (30 lähipäivää, 2 pv/kk) • Ilmoittautuminen päättyy 7.3.2014 Lisätietoja Irina Piri-Horsma, p. 050 317 4750 ja Marja Veikkola, p. 0500 776 065

Myytävät omakotitontit

Kuolevan ihmisen hoitaminen vanhustyössä • Monimuotokoulutuksena • 6.2.2014–16.5.2014 (sis. 8 lähipäivää) • Hakuaika päättyy 15.1.2014 Lisätietoja Marja Niemi, p. 050 317 4715 ja Päivi Vaaramo, p. 040 141 5459

Kempeleen kunta julkistaa haettavaksi tarjousten perusteella 4 kpl omakotitontteja Linnakankaan alueelta Keisarinkurvi-kadun varrelta v. 2014 rakentamiseen. Kukin tontti myydään ylimmän tarjouksen tehneelle, enintään 1 kpl /hakija. Tonttien alin tarjoushinta on 40 €/m². Tonttien tarjouksia otetaan vastaan 20.11.2013 klo 16.00 saakka. Tietoja tonteista ja hakulomakkeita saa Kempeleen kunnan internet-sivuilta osoitteesta www.kempele.fi tai Kempeleen kunnan mittauksen palveluyksiköstä. Tiedusteluihin vastaavat palvelualuepäällikkö Petri Joro puh 050-463 6504 ja tekniset avustajat Raili Kiviniitty puh 050-3169 539 sekä Kaisu Pieniniemi puh 050316 9540. Kempeleen kunta | Asemantie 1 | PL 12, 90441 Kempele puh. (08) 5587 2200 | faksi (08) 5548 298 | www.kempele.fi

Tee tilaus www.kaleva.fi/tarjous, tarvitsemasi tarjoustunnus on ISÄ13F Soita palvelunumeroon 08 5377 610

Potilaan immobilisaatiohoito • Monimuotokoulutuksena • 3.2.2014–lokakuu 2014 (sis. 13 lähipäivää) • Hakuaika päättyy 3.1.2014 Lisätietoja Rauno Laitila, p. 050 368 3793 ja Seija Rannikko, p. 050 911 7806 Hakeutuminen ja tarkemmat koulutusesitteet hintoineen osoitteessa www.osao.fi/ aikuiskoulutuskalenteri. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@osao.fi.

Oulun seudun ammattiopisto / www.osao.fi


VIIHDE & VAPAA-AIKA

SUOMALAINEN RAVINTOLA â&#x20AC;˘ PUB â&#x20AC;˘ PIZZERIA

CANAL+ VIDEOTYKKI Pikkujouluaika lähestyy, KARAOKE ISO TAULU-TV vara udu

Pe. 8.11.

PE 8.11. ajoissa!

KARAOKETANSSIT

KARAOKEILTA

La. 9.11. Yksityistilaisuus klo 21:een Klo 21 alkaen 2 bändiä

vetäjänä Vellu

STOCKHOLM EXPRESS YELLOW MOON (7â&#x201A;Ź) Su 10.11 klo 18

TERVETULOA ISĂ&#x201E;NPĂ&#x201E;IVĂ&#x201E;LOUNAALLE SEISOVASTA PĂ&#x2013;YDĂ&#x201E;STĂ&#x201E; KLO 12â&#x20AC;&#x201C;16

JUSSIN TIETOVISA

â&#x2014;? Lounasruokaa seisovasta

Pikkujouluiltoja vielä vapaana!

SU 10.11.

NYT MEILTĂ&#x201E; MYĂ&#x2013;S KREIKAN HERKUT!

PROUDLYÂ? PRESENTS VIIHDETTĂ&#x201E; SYKSYN LUMISATEISIIN, VILLIINNY KEIKKATARJONNASTAMME!

pĂśydästä ark. klo 10â&#x20AC;&#x201C;14 â&#x2014;? SM-Jääkiekkopelit näkyvät meillä

www.vihiluodontorppa.ďŹ Torpankuja 16, Kempele puh. 520 9451

AVOINNA: ma â&#x20AC;&#x201C; ti suljettu ke â&#x20AC;&#x201C; to 16 â&#x20AC;&#x201C; 23 pe 16 â&#x20AC;&#x201C; 03 la 14 â&#x20AC;&#x201C; 03 su 14 â&#x20AC;&#x201C; 22

TOTO-pelit nyt meillä, tule pelaamaan ja viihtymään!

LAUANTA

AINESN Ă&#x201E; KOLIPMUTANSYTN MYYNNIS

7(59(78/2$ 9,,+7<0bb1 Rajakylä, Ratamotie 16, puh. 044â&#x20AC;&#x201C;5567 395 www.ravintolatarantella.ďŹ

VIP-L

Kirkkokatu 55, 044-086 0005 â&#x20AC;˘ ravintolakentta.ďŹ

9.11.2013

Perjantaina 8.11.

20.00 Avaamme ovet

YhteistyÜssä Kelmu Ry:n

21.00 KOLMAS NAINEN

Pipari Rokki Pikkujoulut

Livemusaa by Uusitalo Bros sekä Joululaulukaraokeskaba. Arvontaa ja muuta hubaa!! Piparin saanti taattu.

JONNA TERVOMAA TE LIPUT S-ETUKORTILLA 14 â&#x201A;Ź 15.11.2013 (NORM. 21.5â&#x201A;Ź)

Liput 8â&#x201A;Ź, sis. ep.

Lauantaina 9.11.

KARAOKE Liput 3 â&#x201A;Ź

T VIP-LIPU Ă&#x201E; S IS N N Y MY mäiselle

Terveystie 2, Kiiminki p. 050 309 3999

Sisäänpääsy S ää VIP VIP-ovesta t iilman l jonotusta jono ja maksuton eteispalvelu. Pääsy y toisen to kerroksen VIP-alueelle, josta upea ja esteetÜn esteetÜ näkymä Club Teatrian päälavalle. VIP-tilassa vierailla on käytÜssään VIPbaari, lähdevesipiste sekä erilliset saniteettitilat.

www.neidari.ďŹ TOIMINTAFORUM

Live Musaa!

Oulun seudun keliakiayhdistys

Kumppanuuskeskuksen neuvontapiste Marras- ja joulukuun toiminta Isokatu 47, Oulu. Avoinna ma-to 9-15 ja pe 9-13. Sosiaalialan neuvontaa, talous- ja velkaneuvontaa, sekä tietoa järjestÜ- ja vapaaehtoistoiminnasta. HakemuksentäyttÜapua parillisten viikkojen tiistaisin klo 13-15 (12.11.10.12.). Perhetapaaminen perheille joita yhdistää vammaisuus ja pitkäaikaissairaus 9.11. ja 14.12. klo 12-15. Sydänhoitajan neuvonta 12.11. ja 10.12. klo 9-11. Omille jaloille -tukihlÜtoiminta 12.11., 26.11. ja 10.12. klo 11-13 (ajanvaraus 050-3484676). Juristin maksuton yksilÜneuvonta (talous-, velka-, perhe- ja perintÜasiat) 19.11. ja 17.12. klo 9-11. Asianajajan maksuton yksilÜneuvonta eroasioissa 25.11. ja 9.12. klo 15-17. Rupattelut erityislasten vanhemmille 3.12. klo 18-20. Ihanaiset 2.12. klo 17-19.

Drink >

Lähetä ilmoitustekstisi osoitteella toimintaforum@forum24.fi julkaisupäivää edeltävänä päivänä klo 10 mennessä. Ilmoituksen hinta 11 e (sis. ALV), /10 riviä.

Perjantaina 8.11.

Never Heard

Nelihenkinen bilepumppu, joka ei jätä ketään kylmäksi!

DANKO JONES 18.11.2013

Lauantaina 9.11.

Efekti Sportit.fi Kauppurienkatu 24

78%$66$582.$$ -820$$-$7811(/0$$ Näin ilmoitat ToimintaForumissa

ROBIN 17.11.2013

50 Ensim uliste. Robin-j

Avoinna keâ&#x20AC;&#x201C;su, ma ja ti sulj.

Ti 12.11.2013 klo 18.00 sääntÜmääräinen syyskokous Aleksinkulmassa. Pohjansali Kahvitarjoilu.

013 INA 9.11.2

3(5-$17$,1$

RUMA SANA -lehden julkista i miskekkerit, esiintymässä Juun i Juss sekä Folk d Soli , maa & Olki y. Oskari. Tilaisuuteen vapaa pääs

6XQQXQWDLQD

klo 12 â&#x20AC;&#x201C; 16 Isänpäivän Brunssi 25 â&#x201A;Ź/hlĂś

(opiskelijat -10 %, lapset alle 12 v. -50 % ja alle 6 v. 0 â&#x201A;Ź)

Energinen bilebändi jonka bilekeitoksista lÜytyy uusimmat hitit sekä pop - rock musiikin klassikoita

/DXDQWDLQD

e/hlĂś klo 12 â&#x20AC;&#x201C; 16 BurgerBrunssi, 15% ja alle 6 v. 0 â&#x201A;Ź) (opiskelijat -10 %, lapset alle 12 v.

-50

tta, klo 16.00 Reino Rinne 100 vuo kko uusi esiintymässä folk & countrym Suonna Kononen

AMORPHIS 29.12.2013 EGOTRIPPI 16.11.2013 ROBIN 17.11.2013 FLOGGING MOLLY 20.11.2013 MOKOMAÂ?BLAKE 22.11.2013 KOTITEOLLISUUSÂ?RADIOPUHELIMET 23.11.2013 JARI SILLANPĂ&#x201E;Ă&#x201E;Â?NELJĂ&#x201E;N SUORA 29.11.2013 TURISASÂ?ENSIFERUMÂ?BATTLE BEAST 6.12.2013 BRING ME THE HORIZON 7.12.2013 THE SOUNDS 10.12.2013 GHOSTÂ?DEAD SOULÂ?NIGHT 11.12.2013 SCOOTERÂ?DJ SASH!Â?MUTE! 12.12.2013 ELONKERJUU 21.12.2013 HIMÂ?SPECIAL GUESTS 28.12.2013

Â?LIPUTÂ?

klubi, klo 21.00 REMAKKA -Stand UpYlimäinen, mi esiintymässä EďŹ Jahangiri, Tom 4 â&#x201A;Ź/hlĂś Matti Patronen. Liput ovelta

ma, ti, to ke la su

10-18 10-00 10-00 12-16

Â?LISĂ&#x201E;Ă&#x201E; INFOAÂ? Â?WWW.TEATRIA.COMÂ?

Club Teatria Rautatienkatu 84 90400 Oulu

Â?VIP-LIPUTÂ? Â?YRITYSLIPUTÂ?

010 327 2730 sirpa.eskola @teatria.com


VIIHDE & VAPAA-AIKA

Muista isää! Tervetuloa maistamaan aitoja, paikallisia makuja isänpäivänä 10.11. klo 12-15. Aikuiset 34 â&#x201A;Ź / alle 12-vuotiaat lapset 8 â&#x201A;Ź Katso menu netistä lasaretti.com/isanpaiva Suosittelemme pĂśytävarausta: p. 020 757 4700

Kasarmintie 13, 90130 Oulu p. 020 757 4700 Lasaretti.com

ON AIKA HEMMOTELLA ISĂ&#x201E;Ă&#x201E;...

LA 9.11.

THE BEAT INDICATORS Lippu 6e (sis.ep)

Tervetuloa kaikki tanssimaan! Kellon liikekeskus

KATTAUKSET:

klo 12.00â&#x20AC;&#x201C;14.30 ja 15.00â&#x20AC;&#x201C;18.00 MENU: www.ravintolaperla.fi (tapahtumakalenteri)

VARAUKSET: p. 0400 299 820

2'4.#

-#*8+.#4#8+061.#

LyĂśtynkatu 7, Oulu

p#PPCXKKUCJCUVKVQKUGPNCWVCCUGNNG KVVGU[Ă&#x2019;VMQJVCUCOCCQOCNVCUq

www.ravintolaperla.ďŹ

Pe 8.11.2013

KARAOKE Liput: 3 â&#x201A;Ź

La 9.11.2013

WT FUNK Liput: 6 â&#x201A;Ź maâ&#x20AC;&#x201C;to 16â&#x20AC;&#x201C;24, pe 15â&#x20AC;&#x201C;03 la 12â&#x20AC;&#x201C;03, su 12â&#x20AC;&#x201C;24

Jäälin ostoskeskus p. 816 7377 www.bumerangi.ďŹ

+UĂ&#x20AC;PPĂ&#x20AC;P6NWWRKJXKI rDGCTPCKUGMCUVKMGVVC rTCPUMCNCKUKCRGTWPQKVC rTCKMCUVCUCNCCVVKC 5'VWMQTVKNNC

a

Tervetuloa isänpäivänä! Menu Nove 39.00 â&#x201A;Ź sis. lohipastrami, taikinoitua pitkään haudutettua peuraa, tyrninen crème brĂťlĂŠe. Lisäksi muita herkkuja listaltamme.

+NOCPMQTVVKCa

Tarjous voimassa 9.â&#x20AC;&#x201C;10.11.2013

*ULOO,W2XOX .DXSSXULHQNDWX$NUV_2XOX SXK_ZZZJULOOLWĂ&#x20AC;

Varaukset helposti netissä: ravintolasassi.fi Hallituskatu 1, Oulu â&#x20AC;&#x201C; puh. 010 7845901 - ravintolasassi.fi


VIIHDE & VAPAA-AIKA

PE 8.11. alk. klo 22.30

FLYIN BLIND

Hyvää, tanssittavaa rhythmâ&#x20AC;&#x2122;nâ&#x20AC;&#x2122;bluesia, erittäin mainiolla laulajalla varustettuna.

Í´Íł   " "Ǩ Č&#x201A;ͳ͸Č&#x201A;Ͳʹǥͳ͜Č&#x201A;Ͳ;ǥ ͳͳČ&#x201A;Ͳ;ǥͳͳČ&#x201A;ͲʹǤ

 Č&#x201A;ͳ͸Č&#x201A;ͲͳǤ;Ͳǥ ͳ͜Č&#x201A;Ͳ;ǥͳͳČ&#x201A;Ͳ;ǥͳͳČ&#x201A;ͲͳǤ;ͲǤ  Č&#x201A;ͳ͸Č&#x201A;Í´Í´ÇĄ ͳ͜Č&#x201A;Í´Í´ÇĄǧͳͳČ&#x201A;ʹʹǤ

R.S.H.Band

0(5,.$37((1,

5$17$.$78

:::3(75(//,16$/881$),

www.ykanpub.com

screeniltä huippukuvalla!

Pe 8.11. KARAOKE La 9.11. SEADS STABDOG Su 10.11. â&#x20AC;˘ MULTI CLIMAX â&#x20AC;˘ TIME KILLERS â&#x20AC;˘ PSYCO PILLY AND HORROR

Merimiehentie 1, Toppila p. 342 569 Avoinna aina klo 9â&#x20AC;&#x201C;

Miehille tunti! Liput 12,- (R3)

& GRANIITTI TERVETULOA!

Â&#x2014;Â&#x17D;Â&#x2014;ÇŚÂ&#x2018;Â&#x2019;Â&#x2019;Â&#x2039;Â&#x17D;Â&#x192;Â&#x2019;ǤͲͺ;͚͜͜͝͝

Vapaa pääsy!

klo 20.30 â&#x20AC;&#x201C; TASAN 01.00

RAINER BOLLSTRĂ&#x2013;M

 

 

eli tarjolla uuvempaa ja vanahempaa cover- ja rytmimussiikkia, jota on kiva jorata.

KĂ&#x201E;RPPĂ&#x201E; MATSIT

NAISTENVALTATANSSIT

Lauantaina 9.11.

ÇŚ

Â&#x152;Â&#x192;"   Ǩ

Vapaa pääsy!

LA 9.11. alk. klo 22.30

TYRNĂ&#x201E;VĂ&#x201E;N SEUROJENTALO

0DDNXQQDQSDUDVNDUDRNH²WLHW\VWL 7XKDQVLDELLVHMlMDYDUPDVWLMRNDLVHHQPDNXXQ

/,0,1*$1$6(0$38%,66$ 3(MD/$²

$LQXWODDWXLQHQYDQKD MDLG\OOLQHQ$VHPD3XE 8XVLDELLVHMl

9DSDDSllV\ $VHPDNDWX/LPLQND_ZZZDVHPDSXEIL

$2,.(8'(7 .$11$77$$78//$.$8(03$$.,1,+$6780$$1 Perjantaina ja lauantaina karaoke 22.00â&#x20AC;&#x201C;2.30 Isän- SU 10.11. klo 16â&#x20AC;&#x201C;20 päivän Suositut Tahdit takaa Pentti Kumpulainen yhtyeineen

ILTAPĂ&#x201E;IVĂ&#x201E;TANSSIT Liput 5 â&#x201A;Ź. Tervetuloa! Mielikintie 1, Puolivälinkangas

Isälle! Härän Entrecote 300 g kunnon maustevoi kermaiset valkosipuliperunat 19,99 â&#x20AC;?siis alle kakskymppiäâ&#x20AC;?

Oritkarintie 6 90400 Oulu â&#x20AC;˘ Koti- ja yritysmuutot â&#x20AC;˘ Muuttolaatikot â&#x20AC;˘ Porrasrobotit â&#x20AC;˘ Varastointipalvelu â&#x20AC;˘ M-pyĂśrien talvisäilytys

Puh. 08-563 6600, Fax 08-563 6620 www.talus.ďŹ

email: talus@talus-oy.com

... ja lĂśytyy muutaki

Rantakatu 6 P. 08 333 013 www.toripolliisi.ďŹ TO 7.11. / 22.00 / 12â&#x201A;Ź/14â&#x201A;Ź

HERRA YLPPĂ&#x2013; & IHMISET YlppĂś kuvailee yhtyeen musiikkia â&#x20AC;&#x153;reality rockiksiâ&#x20AC;?, koska kappaleiden sanoitukset ovat usein omakohtaisia ja käsittelevät tuntoja ja tilanteita elävästä elämästä. ENNAKKOLIPUT LEVYKAUPPA Ă&#x201E;XĂ&#x201E;STĂ&#x201E; PE 8.11. / 23.00 / 4,50â&#x201A;Ź

POPSICKLE Bassoradion Sunnuntaisiskot poppailee nyt myÜs Oulun perjantaiyÜssä, kun kollektiivin luottojäsenet Mari ja TJ K3 ottavat Nelivitosen haltuun

SAARISTONKATU 12 / 45SPECIAL.COM

JANNEN RUOKAKASSI eli mitä kaupasta kannattaa tuoda? Reseptit lÜytyvät myÜs osoitteesta www.forum24.fi /jannen-ruokakassi

Terve! Me oululaisetkin voimme kehua nykyisin olevamme poronhoitoalueella asuvia ihmisiä. Muistaakseni poronhoitoalueen eteläraja kulkee Kiiminkijoen mukana ja näin ollen, kun Kiiminki on nykyisin osa Oulua, se ratkaisee asian. Muistan itsekin, kun pikkupoikana tuli värkättyä noiden sarvipäiden kanssa. Itselläni oli nimikkoporo nimeltään Superi ja sen kanssa tuli monet painit painittua, varsinkin kun se oli vielä vasa. No, sitten kun Superi tuli kesälaitumelta, se olikin kasvanut melko lailla kesänaikana ja minäpä en ollutkaan. Se tunnisti varmaan että â&#x20AC;?kas, painikaverihan se siinäâ&#x20AC;? ja näin lentelin pitkin pihamaita, kun se oli aina minun kimpussa. Muutaman kerran porokilpailuissa Superi jopa sijoittui palkintosijoille. Veljeni Jari ohjasti sitä noissa kisoissa, koska itsellä se olisi mennyt painiksi ja kilvanjuoksusta ei olisi tullut mitään. Kolmantena vuotenaan Superi oli todella komeasarvinen valkoinen hirvas ja taisipa minullakin jo teinihaituvat kasvaa ylähuulen yläpuolella. Mutta sitten tuli suru-uutinen, Superi oli toikkaroinut auton alle Pudasjärven Hirvaskankaalla. Pikkasen tuli suru puseroon, mutta mukavat on muistot tuosta lemmikistä jäänyt. Tällä viikolla vietetään poroviikkoa ja seuraavaksi kirjoitankin teille maistuvan ohjeen porosta. Kenenhän pĂśytään se Su-

Onnea isälle! - Vadelmakakkukahvit - Pähkinämoussea 22.50â&#x201A;Ź/hlĂś. Lapsille oma buffet, 4-12-vuotiaat 8â&#x201A;Ź

PÜytävaraukset 08-343424

Pe 8.11. Lippu 10â&#x201A;Ź RAINER BOLLSTRĂ&#x2013;M & Graniitti

â&#x20AC;˘ 100 g pikkupihvejä 2 kpl /ruokailija poron ulkofileestä â&#x20AC;˘ 2 dl ruisjauhoja â&#x20AC;˘ Suolaa â&#x20AC;˘ 2 rkl kuivattua timjamia â&#x20AC;˘ 2 Mustapekka pippurituorejuustoa â&#x20AC;˘ Voita paistamiseen Kastike: â&#x20AC;˘ 2 dl demiglasekastikepohjaa (tai Riistalientä) â&#x20AC;˘ 2 dl kuohukermaa â&#x20AC;˘ 2-3 rkl mustaherukkahyytelÜä â&#x20AC;˘ Suolaa â&#x20AC;˘ Rosmariininoksa peri aikoinaan joutuikaan, nyyh?

Valmistusohje: Laita ensin kastikepohja tulelle kattilaan rosmariininoksan kera. Kun seos kiehuu, vatkaa joukkoon kerma, lisää hyytelÜ ja suolaa maun mukaan. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen tovinaikaa. Leikkaa fileestä 100 g pihvejä ja muotoile ne pieniksi pihveiksi, noiseteiksi. Sekoita jauhojen sekaan timjami ja hieman suolaa, pyÜrittele noisetit kauttaaltaan seoksessa ja paista ne voissa pannulla. Kun käännät noisetit, lisää kunkin päälle kunnon siivu pippurijuustoa. Lisää kastike pannulle ja valele noisetteja loppuhaudutuksen aikana. Tarjoa lisukkeeksi paistettuja puikuloita kuorineen lohkoina.

Janne Pekkala Toimitus Päätoimittaja Martti Turunen ToimituspäällikkÜ Risto Kenttä Toimittaja Kari Utoslahti Toimittaja Sarianna Halonen Toimittaja Satu Koho

- Runsas salaatti- ja kalapÜytä

- Pippuroitua fileetä Madeirakastikkeella - Nieriää korvasienikastikkeella - Hunajalla glaseerattua ankanrintaa - Pannupizzaa

Poronnoisetit ja pippurijuustoa

0400 699 522 0400 687 084 0400 699 733 0400 456 436 044 799 5905

Myynti

www.forum24.fi Osoite: Lekatie 6, 90140 Oulu. Puh. 0207 545 700, fax 0207 545 701. ISSN 1458-4042. E-mail: etunimi.sukunimi@forum24.fi toimitus@forum24.fi ilmoitus@forum24.fi Jakelulevikki: n. 94 000 kpl Painopaikka: Kaleva Oy

Julkaisija FORUM24 OY Toimitusjohtaja Martti Turunen

LISĂ&#x201E;TIETOA JAKELUSTA 0200 77 000, maâ&#x20AC;&#x201C;pe 8.00â&#x20AC;&#x201C;20.00 asiakaspalvelu@itella.com

Timo Mehtälä Paula Manner Antti Karvonen Pia Tilus Anu Suutari Kirsi Haapala

0400 688 566 0400 663 885 0400 639 500 0400 732 363 0400 208 692 vanhempainvapaalla

Kaikki hyväksytyt ilmoitukset pyritään julkaisemaan määrättyinä päivinä. Mikäli ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista force majeure -syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta johtuvista syistä kuitenkaan voida julkaista, lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. Huomautukset on tehtävä 7 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisupäivästä lukien. Lehti pidättää itsellään oikeuden päättää ilmoituksen julkaisemisesta tai tekstin muutoksista.


Neuvonta

TORIFORUM

Joka päivä klo 10-18 nrossa 0400 - 808 654. e-mail: neuvonta@movika.ďŹ Movika PL 118 OU. Puhelut nroon 0700-515 181 1,51e /min +pvm, tekstiviestit 1,50e /kpl Tekstiviestit EIVĂ&#x201E;T toimi GoMobile-liittymästä.

forum24.ilmoitukset.com

Myynti-, osto-, vuokraus- ja sekalaistailmoitukset Rivi-ilmoitus 11â&#x201A;Ź

Vapaa-ajan tiloja Puolangan Auhojärvellä. Vkl alk. 130e. Huoneisto myĂśs SyĂśtteen huipulla. P. 0405573789, www.asuntojamokki.ďŹ

Soittamalla:

Hallitilaa 297 m2 Sammal-

Soita 0600 - 416 300 (pvm). Toimi ohjeiden mukaan. Ilmoituksen hinta 11,11â&#x201A;Ź

tiellä. Sis. kaksi eri hallia ja taukotilan. P. 0449720434

Tekstiviestillä: Kirjoita viestiin: Rivi11 (väli) FORUM (väli) ilmoitustekstisi Mainitse viestissä myytkĂś/ ostatko/ vaihdatko/ vuokraatko/ lahjoitatko, tuote, lyhyt kuvaus ja hinta. Huom! Max. 160 merkkiä. Esimerkkiviesti: Rivi11 FORUM Myydään Opel Astra Caravan 1.6 -96, siisti farmari, hp. 3400e Lähetä viesti numeroon 173197 Viestin hinta 11â&#x201A;Ź Ilmoitukseen tulee automaattisesti lähettävän kännykän numero, jos haluat toisen numeron, lisää se ilmoitustekstin loppuun. Ilmoitusta ei voi jättää tekstiviestillä GoMobile- liittymästä.

Kehysilmoitus: Tee kehysilmoitus netissä forum24.ilmoitukset.com Voit liittää myĂśs kuvan! Maksutapa verkkopankki. Neuvonta joka päivä klo 10-18 nrossa 0400-808 654 e-mail: neuvonta@movika.ďŹ

Julkaiseminen Tiistain lehteen ilmoitus on jätettävä viimeistään sunnuntaina klo 14 mennessä. Torstain lehteen ilmoitus on jätettävä viimeistään tiistaina klo 14 mennessä. Ilmoitus julkaistaan forum24.ilmoitukset.com -palvelussa, näkÜislehdessä ja veloituksetta myÜs lehdessä.

Myydään Renault Grand Espace 7 hen-

LĂ&#x201E;HES ILMAISEKSI. Osta: www. L1.ďŹ ja h4.ďŹ . OKT 122m2 20te! 100m2 9900e! 57m2 6500e! Sauna 2990e! P.0503202222. SIJOITTAJALLE KAUNIS JĂ&#x201E;RVENRANTATILA ALK. 14800e! P.0502694 RAHAMIEHET JA -NAISET.

RAKASTU LAPISSA. 70m2 mukavuuksin, 63000e, katso: www. unelmasi.ďŹ . UNKARIN LĂ&#x201E;MMĂ&#x2013;SSĂ&#x201E;, ASU / LOMAILE: TIILI-OKTALO 130m2 98000e. BUDAPEST KAKSIO 88000e. P. 0502694 Tietokoneet, oheislaitteet,

korjaukset, päivitykset, virusten poistot, langattomat lähiverkot ja asiakaskäynnit. P. 0403505200, www.oulundatapalvelut.com

Vuokrattavana YksiĂśitä, kaksioita ja kolmioita. P. 0407576158, www.waloasunnot.ďŹ Rt 1h, 4h+k+s Puhoskylässä. Kauppaan/järvelle 300m. Vuokra alk. 293e/kk. Bussiyht. Oulusta. Sopii lapsiperheelle, vanhukselle. P. 0452330987, www. urhonkievari.ďŹ , Arvi Turunen

LÜytyykÜ enää 72v, sivistyneelle naiselle yksilÜä, jonka terävä pää sijoittuu vartalon yläkertaan? (1101173)

Täällä olis mukava, nuorekas, pirtsakka, 52/170/62, vapaa hoitsunainen. LÜytyiskÜ 4555v, pitkää, huumorintaj., vapaata, reipasta miestä? Otathan rohkeasti yhteyttä. (1101274)

Kaiken kivan merkeissä etsin -40v naista tositarkoituksen tavalla 08alueelta. Olen luotettava, en paljon baareile eikä alko ole ongelma. Käyn tÜis ja nukun. (1102565)

Sinulle 49-55v, sopusuht., savuton nainen 08-alueelta. Jos etsit alkotonta, kunnollista, rehellistä, sopusuht., luonnossa ja mÜkillä viihtyvää miestä tositark., ota yhteyttä. (1101043)

Tummahiuksinen, hoikka, 25/155/50 nainen etsii miehistä miestä pimeneviin syysiltoihin. Odotan soittoasi. (1100707)

Etsin max. 50v, vapaamielistä, suukottelutait. naista. Olen hellä, miehekäs, keski-ikäinen, ďŹ ksu sinkkumies. (1102430)

Olen 60v, nuorekas, huumoria ymmärtävä muru, ei enää hukassa. Otapa yhteyttä. (1101031)

Ei minnekään, vaan täällä se on. Olen 60v, nuorekas, huumorintaj., vaalea nainen. Otapa yhteyt- Kiltti, hyvä, kunnollinen, yhden mie- Olen 53v, mukava mies. Hukashen nainen pohjoisesta, 45v, etsiipi sa 40-60v, tavallinen, rehti naiRatkaisemme kaikki tietoko- tä. (1101032) talvea lämmittämään ja yhdessä te- nen. Pienet paheet sallittu. Oulun ne-ongelmasi luonasi, edullisesOlen 37v nainen Oulusta, katseen- kemään, samanlaista, savutonta, ei area. (1102293) ti, nopeasti ja ammattitaidolla. kest., huumorintaj., hassunhauska liian usein pulloa/tÜlkkiä kallistavaa, Tavaramerkkimme on asiakasneito. Haen 30-45v miestä, huumoOn pitkä, pimiä ja kylmä talvi tulähtÜinen ja ystävällinen palvelu. rintaj., rehtiä, lapsista ja eläimistä hyvää miestä. (1100627) lossa. Mitä jos alettas niinku toP. 0400330039 Nainen, 47v, hakee 40-48v rek- sissaan kärvisteleen yhessä? pitävää nallekarhua. (1100337) kamiestä, tositark. (1099946) Jos savuton, sopusuht., 48-54v Olen vapaa, ruskeahiuksinen ja Puidenkaatoa vaikeistakin nainen ja kiinnostunut liikkumiRehellisyys, luottamus ja ystäpaikoista. 0400387475 ok-näk. nainen, etsien sitä oisesta luonnosta ja mÜkkeilystä, www.pihakaarlela.fi keaa, vapaata miestä vierelleni. vyys jospa meidät yhteen nappaa, tunteemme kohtaa, kemiat otapa äkkiä yhteyttä. (1102257) Olethan n. 49-58v. (1100289) kolahtaen rakkauden erotiikkaan Nainen. Täällä 53v, rehti, reipas Sinä tunteellinen, vapaa, rehelli- johtaa. Olen +60v nainen, ok, nen, 55-60v, suomalainen mies. nuorekas, viriili, elämänkumppa- mies 06-alueelta etsii sinua ysVastaa mukavalle, hellälle nainia hakien. Mies, n. 48-65v, virii- täväksi luontoon ja lenkkeilyyn selle. (1099378) Tietokoneiden asennus, ja kaikkii yhteisiin harrastuksiin. li, vastaa. (1099895) huolto, korjaus ja virusten Nuotiolla olisimme me kaksi. En Olen 50v, eronnut nainen. Olen poisto. Langattomat verkot Olen venäläinen, 44/175 nainen. Hatosi yksinäinen ja tarvitsisin va- luan tutustua suomalaiseen, 48-50v etsi seikkailua. Olisiko jo joulu ja tietoturva kuntoon ammattitaidolla.Tarv.asiak. luona. kituista miestä. Etsin 65-80v mieheen. Vakava suhde. (1099880) yhteinen? (1102173) Oulu+ymp.www.avdit.fi puh maatalon isäntää. Ota minuun Sinä mukavan muodokas nainen, 044-528 5626. Ma-la 8-20. Haen 44-49v, luotettavaa, huuyhteyttä. (1099310) arkipäivän asiasi ok. Hän, hyvä morintaj. miestä, jolla on lämEtsin 08-alueelta tavallista, vamin sydän, ystäväksi. Katsotaan, ystävä puuttuu. Tutustutaan. paata, savutonta, suht. nuoremihin muuhunkin se johtaa. Ota T. Mukava, 55/183/XL mies Oukasta, 55-60v miestä miestä, jo- reippaasti yhteyttä. (1099814) lusta. (1102145) Ota uusi suunta elämääsi! ka harrastaa hiihtämistä ja ehkä Luotettava auttaja/ennustaja, tanssimistakin muttei pakkomiemyÜs unien tulkinta. lellä. Ei seikkailijat. (1098803) Ti-su klo 10-24, 1,99e/min. Ei seksilinja. Sari, p. 070084444. Talvi on tulossa, tule sinäkin vapaa, +59v mies elämääni. Olen Otetaan vastaan lahjoituksia. reipas, toisen huomioon ottava Tuotto Fidan kautta kehitysyhnainen Lapista. Odotan vastaukteistyÜhÜn. Lähetyskirpputori sia. Koko Suomi. (1103191) (FB/Lähetyskirppis), Uusikatu 78, Olen 48v, ok-näk., pirtsakka, vaOulu P.0405088855 paa, naisellinen nainen Oulusta. Turvallinen Haen mukavaa, symppistä, okkotimainen 1DLVLD lu näk., aikuista miestä elämääni. deittipalve 0LHKLl +$( (1103108)

TyĂśsuorituksia

Sekalaista

LÜydä Sinkkuja läheltä

Sinä vapaa, savuton, turvallinen, maahenk., ok mies, miel. OuluKni-väliltä, jolle harrastus ei ole pakonomaista. Otahan yhteys samanhenk. naiseen. Tositark. yhteisille laduille. (1103230) Etsin 54-62v, luotettavaa, luonnossa viihtyvää miestä ystäväksi. Ei alko-ongelmaa. Olen +50v, venäläinen nainen. (1102898)

gen tila-auto 2.0t 170hv ajettu 193 000 km vm. 2005, paljon varusteita, 1 omistaja. hp. 8.600e. Tarjoa. P. 0400286225 Etsin 39-41v, urheilevaa, tyĂśssäkäyvää, lapsetonta, ďŹ ksua miesChrysler 4D Neon 2.0 -02. tä. Hakijana samanhenk., 39v Hp. 1900e P. 0504680027 sinkkunainen Oulusta. Ei seikkailijat. (1102301) Osta oma koti, 30m2, 46m2, 58m2 tai 74m2. Käsiraha 1000e. Fiksu, oululainen nainen etsii 5060v, vakavaraista, sivistynyttä Maksuaikaa, alkaen 380e/kk. miesystävää. Sinä savuton, raiTampere 55min. Pori 35min. tis, autoileva mies, ota yhteyttä Kaunein näkĂśala-asunto. Varaa tositark. (1102232) esittely. P.044-3202233. Sp: unelmakoti10@gmail.com AITO SUOMI-HIRSITALO

Sinä hellyyttä ja läheisyyttä kaipaava, +58v, rehellinen mies. Vastaa hellälle, mukavalle naiselle tositark. Ei seksihÜrhÜt. (1102003)

YritysForum

<.6,7<,1(1

8LPDNRXOX 9(..8/,=$00$..2 9DXYDXLQWLSHUKHXLQWL MDDOOHNRXOXLNlLVWHQ XLPDNRXOXWK,/ 02,77$8780,1(1 YHNNXOL]DPPDNNRFRP

Kunnollinen, vapaa mies, sinua etsii samanlainen nainen. Ei varatut. Ikäsi 64-70v. (1102957) Olen 49v nainen ja etsin reilua, suomalaista miestä tositark. Kalajoki-Oulu-väliltä. Talvi yhdessä. (1102856) Sinä vapaa, 50-60/+173, raitis ja rehellinen mies 08-alueelta. LähdettäiskĂś yhdessä ulkoilemaan ja kun tanssijalkaa kutittaa, niin parketilla pyĂśrähtämään? Ei häirikĂśt! (1102638) Missä mahtaa piileksiä vapaa, ďŹ ksu, 60-65v mies? Olen 58v nainen vailla miesystävää. (1102576) Etsin 74-75v miestä P-Suomesta seuraksi. T. Naine. (1101852) Etsin 74-75v miestä P-Suomesta seuraksi. Olen 67v nainen. (1101819) Sinä 65-70v, keskimittainen, ok mies. Olet romanttinen ja hellä mies, kenties tanssitait. Ihan kiva tytteli kaipaa ystävää, ehkä enemmänkin. LĂśydänkĂś? (1101610) Olen 48v nainen 08-alueelta. Mies, 45-58v, vastaa minulle. Asiani ok, toivottavasti myĂśs sinun. Yhdessä talvea odottaen. Tositark. (1101469)

6\YlUHQWRXWWDYDllQL PDOMDKLHURQWD .DWVR OLVll MD YDUDD DLNDVL ZZZDXURULQDIL 

-RXOX<OOlNVHOOl 9LHWlSHULQWHLQHQMRXOX +RWHOOL6HLGDVVD HKO|KKWKYUNWDL HKK\KGHOOHWKYUN VLVlOWlHQMRXOXQUXRNDLOXW VDYXVDXQDQMDSDOMXQ LQIR#VHLWDKRWHOOLIL 3XK

forum24.seuraajokaiselle.ďŹ Olen naisellinen, hoikka ja huoliteltu, ev.lut. nainen. Sinä +58v, uskossa oleva, sivistynyt mies, sinuun haluaisin tutustua. (1099812)

Olen 53/180/82, alkoton, savuton, metsästystä, kalastusta harrastava, luonnossa, vesillä, mĂśkillä viihtyvä, muutenkin liikkuva, rehellinen mies. Etsin 49Etsin 35-45v miestä. Olen 36/XL 54v, sopusuht., savutonta naista nainen. Etsin tositark. miestä, jol- tositark. (1102053) la on huumorintajua. (1099804) Tämän ison, sopusuht., hellän miehen syliin sopisi näpsäkkä naiOlen aurinkoinen, hymyilevä, nen, joka halaisi, hyväilisi eikä oli61v, taiteellinen nainen. Minua kiinnostavat monet asiat, kuten si totinen. Asun 08-alueella ja olen musiikki, tanssi, taide, luonto ja savuton ikinuori, 54v. (1101980) etenkin sinä, ďŹ ksu mies. Odotan Seuraa 40-55v, naisellisesviestiäsi. (1099514) ta, lämpimästä, kivasta, tupakoimattomasta naisesta hakee Etsin ulkomaalaista, mukavaa, 40v mies. Oulu. (1101944) 30-55v naista tositark. Vastaa Olen mukava, komea, 46v, pirteä kiltille, 43v miehelle. Poltan ja mies. Etsin kivaa naisseuraa kahoon raitis. Oulu. (1103276) vittelun merkeissä. (1101385) LĂśytyiskĂśs täältä hellä, hyvänAlapa ystäväksi yksinäiselle sä näk., alle 70v mimmi? Olen mukava, nätti, hoikahko, 08-alueen 55v ja mukava sekä ikäiseksenainen. TyĂśttĂśmyys ei este. Olen ni, myĂśs vartaloltani, hyvännäk. yli 50v, ropaltani hyvännäk. ja kuumies. Suutelisin ja puhuisinkin lemma sis. ihana poitsu. (1101334) sinulle. (1103043) Olen 50v, symppis ja liikunnalTäällä mies Oulusta, normaalivart., linen mies. Etsin tositark. omaa keskimittainen, tanssista tykkää- kultaa ihanasta, 38-45v naisesvä. Olisitko sinä nainen täällä, jota ta. (1101266) en ole vielä lĂśytäny? (1102923) Neitonen lapsilla tai ilman, ota yhSinä vapaa, luotettava, 45-55v nai- teyttä 37v remppareiskaan, jolla nen 08-alueelta, joka kaipaat teks- on suuri sydän. En ole juoppo, toitailu-, juttu-, iltaseuraa. Sinua etsii von, ettet sinäkään. Vaatimukset ei suuret. T. Tavis mies. (1101191) -50v Vaaka-mies. (1102696) Hyvin toimeentuleva, vapaa herras- Sinua etsin, vapaata, lapsetonta naista, kenen kanssa voisin suunimies hakee kivan naisen seuraa. ViihdytäänkĂś mĂśkilläkin? (1102679) tella yhteistä tulevaisuutta. Jos käytät alkoholia harvemmin/et ollenJos olet valmis perustamaan yh- kaan, olet yhdelle uskollinen, niin teisen kodin kanssani tänne Ou- voit olla mulle oikea. Täällä vapaa, luun, tavallisen, 60v miehen kans, luotettava, 38v mies. (1101112) vastaa rohkeasti ja katsotaan Haetaan 25-40v, rempseähkÜä kohtaako tiemme. (1102647) naista seuraksi, iloksi ja erittäin vakavaan, vaiko vaikeaan suhOlen 36v mies, 2 lapsen isä. Etdekiemuraan 36v, luotettavalle sin naista rinnalleni kulkemaan, miehelle 08-alueelta. (1101087) elämä on koetellut kovasti. OletSinulle savuton, sopusuht., kunhan 08-alueelta. (1102614) nollinen, rehellinen, 48-54v naiSinä kiva, savuton ja kuntoileva, nen. Sinua kaipailee alkoton, sa+40v yh-äiti. Täällä sinua odot- vuton mies tositark. luontoon, taa kaltaisesi, ok-näk. mies tosi- mĂśkille, mukavaan yhdessäoloon. (1101054) tark. (1102568)

Koko maan kohtaamis- ja kauppapaikka teksti-TV:ssä ja netissä

Nelonen S. 550

SubTV S. 830

Sie yksinäinen, vaatimaton, hieman renttu, vanhempi Oulun nainen. Haluat tulla rakastetuksi mukavan, +40v eläkeläismiehen kans. Paheet ok. (1100301) Ota minuun yhteyttä. Minä mielelläni vastaan. Olen yksinäinen. (1100259) Etsin n. 28-37v, venäläistä naista elämääni Oulun alueelta. Olen 36v mies. (1100248) Olen kiltti, ahkera, eläinrakas, +48v mies. Etsin rengin, rakastajan, miehen paikkaa sitä tarvitsevan naisen luota. (1103248) LĂśytyskĂś kivaa naista kivalle, ďŹ ksulle, hubaisalle, romanttiselle, hellälle, vapaalle, lapsettomalle ja nuorekkaalle, 40v miehelle? (1103247) Etsin vapaata, nuorehkoa, n. 1840v naista. Olen 40v, huumorintaj., mukava, vapaa ja turvallinen mies. (1103244) Sinä hoikka, tumma, nätti, ihana, rakas, +40v, ok thainainen. Tääl vapaa, viriili, ďŹ ksu, luotettava, siisti, savuton, raitis, ok-näk., vauras, tĂśissäkäyvä, 50/180/80, ok sinkkumies. (1103198) Mukava, sirppana, naisellinen nainen. 52v, ďŹ ksu, vapaa ja normaali mies tarvis sinun seuraa, missä olet? Oulu ja 08-alue. (1103192) Täällä 55v mies vailla sinua. Jos osaat ottaa hellyyttä ja huolenpitoa vastaan ja myĂśs antaa sitä, olet etsimäni. Ylivieska + ymp. (1103182) Haen viksua ja vilmaattista naista. Olen 65v mies. (1103180) Missä lienet, oma kultani? Olet ehd. vapaa, normaalipainoinen, raitis, ďŹ ksu, siisti ulkoisesti ja sisäisesti, 55-62v nainen. Sinua etsii tositark. 56v, em. ominaisuudet omaava, tummahko mies. Ei seikkailijat/pubiruusut. (1103171) P-Pohjanmaan yh-nainen, 1846v. Raitis, savuton mies vastausta odottaa. (1102939) Nelikymppinen yrittäjämies etsii naista maaseudulta 08-alueelta. Otahan rohkeesti yhteyttä. (1102920) Hoikka, tumma, nätti, ihana, rakas, +40v, ok thainainen. Tääl vapaa, viriili, ďŹ ksu, luotettava, siisti, savuton, raitis, oknäk., vauras, hyvä sinkkumies, 50/180/80. (1102914)

1. Ilmoitukseen vastaaminen 1. SOITTAMALLA Soita 0700 - 515 181, näppäile 9 ja ilmoitusnumero. Kuulet ilmoituksen - halutessasi voit yhdistää puhelun ja voitte jutella heti - tai jättää viestin niin ilmoittaja voi soittaa sinulle.

2. TEKSTIVIESTILLĂ&#x201E; Kirjoita FORUM (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä numeroon 17193. Numerosi pysyy salaisena. Esimerkki: FORUM 123456 Hei, luin ilmoituksesi ja kiinnostuin. Olen 35v. tumma...

2. Ilmoituksen jättäminen 1. SOITTAMALLA Soita 0600 - 416 300 (paikallispuhelu) ja jätä ilmoitus. Saat ilmoitusnumeron sekä salakoodin. Sinulle voidaan soittaa, lähettää tekstiviestejä tai jättää viesti vastaajaan.

2. TEKSTIVIESTILLĂ&#x201E; Kirjoita: FORUM (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse tekstissä sukupuolesi, millaista seuraa etsit ja miltä suuntanumeroalueelta. Lähetä numeroon 17193. Numerosi pysyy salaisena. Esimerkki-ilmoitus: FORUM ILMO Olen 32v. nainen ja etsin urheilullista, huumorintaj. 32-38v miestä 08-alueelta. Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustanne. Ilmoitus julkaistaan forum24. seuraajokaiselle.ďŹ , teksti-tv:ssa ja veloituksetta lehdessä. Prostituution ja vastaavien seksuaalipalveluiden markkinoiminen on rangaistava teko (rikoslaki 20:9.1), tällaisia ilmoituksia ei julkaista.

3. Oma ilmoitus/ vastaukset 1. SOITA 0700 - 515 181, näppäile 8. Kuulet saamasi viestit (myÜs tekstiviestit) ja voit soittaa kaikille vastaajille. 2. TEKSTAA Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim.V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä numeroon 17193. Esimerkkivastaus: V2 Kiitos vastauksestasi! Olen huumorintaj., vaalea, urheilullinen nainen.

4. Oma ilmoitus: Sulkeminen 1. SOITA 0600 - 416 300 (pvm), näppäile 2. 2. TEKSTAA: SULJE (väli) ILMNRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä numeroon 17193.

Etsin sievänkok., hillityn kaunisTäällä 52v mies, vapaa/raitis. Polta naista, joka ymmärtää tottelemisen vapauden. Olen hyväkok., tan. Sinä vapaa, +45/n.165 nainen, olethan raitis ja autoilet. (1102269) kesto, 60v mies. (1102895) Täällä kaipaisi 47v, oulainen mies Savuton, raitis, liikunnallinen, 44v mies etsii 38-60v naista 08- textailu- ja ehkä muutakin seuraa? Vapaita entisistä suhteista olevia. alueelta elämänpituiselle matJa saisin kaverin yÜkävelylle ja jokalle. Elämä on ok, sinä vain puutut. Ikä ja koko eivät ole tär- tain? Tai ystävän. (1102179) keintä, vaan sisältÜ. (1102888) Nainen. 53v, rehti, reipas mies Olen kiva, huumorintaj., 56v mies. etsii sinua ystäväksi ja yhteisiin Kattelen kivaa, n. 50v, normaaharrastuksiin. Luonto lähellä sylivart. naista jakamaan kanssani däntä. En etsi seikkailua. Olisiko syksyn pimeät illat, kenties loppu- joulu jo yhteinen? (1102172) elämäksi. Olet vain oma luonnollinen itsesi, toivottavasti jostain Ou- Tääl huhuilee 36v mies. Etsin seulun läh. Tutustutaanko? (1102848) raa 08-alueelta tositark. Olen hellä, luotettava, avoin, rehellinen, mukaEläkeläispoikamies, 55v, etsii to- va, roteva. Nimim. Kaksistaan talsitark. 56-60v eläkeläisnaisesta vea kohti. Ihanat naiset, vastailkaa, elämänkumppania. (1102736) odotan. SÜpÜt myÜs. (1102169) Mies, 59/180/88, hakee 45-55v, Btm-mies, 43v, vailla top-seuraa hoikahkoa, vapaata naista nuotiOulun alueelta. (1102192) olle, kalalle ym. (1102589) Olen 40v mt-kuntoutujamies L-Suomesta. Etsin sinua 30-40v kuntoutujatyttÜ P-Suomesta. Etsin elämänkumppania, ei seikkailijat. (1102557)

Olemme tasokkaat miehet, 60v ja 45v, Oulusta. Etsimme seuraa tasokkaista, yli 50v miehistä, mukavan yhdessäolon merkeissä. (1101518)

Mies, -60v, etsii yli 68v naista ys- Siisti, 52v ukkomies etsii kivaa, luotettavaa, hellää miestä. (1102818) täväksi ja rakkaaksi. (1102409) Syksy saapuu. Toivon vapaan ja Olen 67/175/76 bi-ukkomies. luotettavan, 60+ naisen lÜytävän Haen +18v, pienikok., hoikkaa kundia vakiystäväksi. (1102280) luokseni. (1102272)

MTV3 S. 830

JIM S. 550

Tämän sivun tuottaa Lisätietoja: www.movika.ďŹ

Oy.


ANNE LILJA

D-vitamiinia päivääsi Vastustuskyvyn ylläpitoon! D-vitamiini ratiopharm

10μg

20μg

30μg

50μg

Pieni ja hyvänmakuinen purutabletti Kierrekorkki on helppo avata Ei laktoosia, gluteenia, hiivaa, sokeria tai liivatetta

Itse tehty kortti on varma tapa osoittaa, että toista ihmistä on ajateltu. Korttiin kiinnitetty pieni lahja jää käyttöön isänpäivän jälkeenkin.

Ravintolisä. FI/VOTC/13/0013/1/6/13

Askartele isälle kori! OULU Anne Lilja toimitus@forum24.fi

Isäinpäivä koittaa ensi sunnuntaina. Itse tehtyihin lahjoihin ja huolella väkerrettyihin kortteihin liittyy tunnetta, jota ei valmiina ostamalla saa. Parhaista korteista on iloa pitkään: oikein hienon kortin voi kehystää seinälle, mutta voit myös askarrella kortin mukaan koristeen, joka jatkaa elämäänsä ilman korttiakin. Nappaa tästä askarteluidea ja muista isää itse tehdyllä näpertelyllä.

Pehmosydän Pehmosydämen ompeleminen on yksinkertaista. Kun lisäät sydämeen ripustuslenkin, sydäntä voi käyttää koristeena vaikkapa naulakossa tai ovenkahvassa isäinpäivän jälkeenkin. 1. Piirrä sydämen kaava vapaalla kädellä. Saat sydämestä symmetrisen, kun taitat kaavapaperin kahtia ja piirrät sy- Pehmosydämen kriittinen vaihe. dämen taitteelta. Voit piirtää kaavan myös tarpeeksi suuren piparimuotin avulla. 2. Leikkaa sydämen vastakappaleet yhden senttimetrin saumanvaroilla ja aseta kankaat oikeat puolet vastakkain. Aseta ripustusnaru kappaleiden väliin niin, että se jää sydämen sisäpuolelle. Kiinnitä kaava nuppineuloilla. Ompele kaavan reunoja pitkin. Muista jättää parin sentin kääntöaukko! 3. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin. Käännä työ oikein päin ja täytä vanulla tai pumpulilla. Ompele täyttöaukko umpeen käsin. 4. Kiedo sydämen ja kortin ympärille naru ja koristele kartonki.

Kyytiä kuivalle nenälle Naso seesamiöljy ratiopharm kosteuttaa, hoitaa ja voitelee nenän limakalvoja. Tukena myös nuhan ja allergian hoidossa Säilöntäaineeton ja hajuton Koko perheelle

www.naso.fi

Kaulahuivikortti

B44

Jos osaat neuloa oikean silmukan, osaat tehdä myös kaulahuivin. Minimittainen kaulahuivi valmistuu nopeasti, ja vaikka se ei pakkasilta pelastakaan, lämmittää se ainakin mieltä. 1. Luo sukkapuikoille 7 silmukkaa ja neulo aina oikein. Tee huivista niin pitkä, että saat kiedottua sen piiretyn pään ympärille. Päättele lopuksi langanpäät. kartonkiin pää. Leikkaa sivuille aukot huivia varten. Ujuta huivi aukoista 2. Piirrä karton ja käännä se edestä kaksinkerroin. Kiinnitä huivi paikoilleen yhdellä pistolla ja langanpätkät huivin toiselle puolelle. solmi lan

Pääkallo

Yksinkertainen tapa valmistaa kiva kortti on leikata kartongille toisesta materiaalista jokin kuvio. Erivärisen kartongin lisäksi voit käyttää myös tilkkukankaita. Suunnittele haluamasi kuvio, piirrä se huopakankaalle, leikkaa ja liimaa kartongille. Jos haluat lisätä sympaattista vaikutelmaa, voit ommella yksinkertaisia pistoja kuvion myötäisesti isolla parsinneulalla ja paksulla langalla. Kuviosta saat symmetrisen noudattamalla pehmosydämen kaavanpiirtämisohjeita.

Magneetti Kiinnitä korttiin itse tehty magneetti, joka käyttöön otettuna muistuttaa lämpimistä ajatuksista pitkin vuotta. Mallikortin tähti on tehty askartelumassasta. Askartelumassaa voit työstää kuin piparkakkutaikinaa: kauli massa ohueksi, leikkaa siitä kuvioita piparkakkumuoteilla ja anna kuivua pari päivää. Liimaa lopuksi taakse magneetti. Liimaa kartonkiin magneetin alle koristukseksi pieni kakkupaperi. Tee magneetin molemmille puolille reiät isolla parsinneulalla, ujuta juuttinaru rei’istä ja solmi naru magneetin ympärille.

Kaijonharjun Apteekki Sammonkatu 14, 90570 Oulu Zeppelin Apteekki Zeppelinintie 1, 90450 Kempele Oulun Vanha Apteekki Kauppurienkatu 27-29, 90100 Oulu Oulunsalon Apteekki Karhuojantie 2, 90460 Oulunsalo Merikosken Apteekki Merikoskenkatu 11, 90500 Oulu Muhoksen Apteekki Valtatie 20, 91500 Muhos Kaakkurin Apteekki Metsokankaantie 5, 90420 Oulu Rotuaarin Apteekki Kirkkokatu 23 90100 Oulu Kempeleen I apteekki Kauppatie 2, 90440 Kempele Iin Apteekki Laurintie 2, 91100 Ii

Yli-Iin sivuapteekki Kirkkokuja 3 A 3, 91200 Yli-Ii Haukiputaan Apteekki Välitie 1, 90830 Haukipudas Kellon sivuapteekki Kissaojankuja 4, 90820 Kello Pateniemen Apteekki Väliahontie 56 90800 Oulu Toppilan sivuapteekki Koskelantie 66 90520 Oulu Oulun Keskus Apteekki Isokatu 45, 90100 Oulu Joutsen Apteekki Tehtaankatu 1, 90130 OULU Kaukovainion sivuapteekki Hiirihaukantie 3, 90250 OULU Myllyojan Apteekki Karvarinaukio 7, 90650 Oulu Maikkulan sivuapteekki Kangaskontiontie 3, 90240 OULU


36

www.forum24.fi

3g5+g19$,+72$872.(6.8.6(67$ 7$/9((188'(//$9$,+72$872//$ +\YLWlPPH

5DKRLWXV WDUMRXV

DXWRQKLQWD NlVLUDKD OXRWRQSHUXVWDPLVPDNVX OXRWRQUDKRVXXV NlVLWWHO\NXOXW½HUl PDNVXDLNDNN PDNVXYlOLNN NRUNR  NXOXWWVXRM WRGYXRVLNRUNR NXXNDXVLHUlNN VXXUHPSL YLLPHLQHQHUl OXRWWRNXVWDQQXNVHW \KW OXRWWRKLQWD7XUYDOOLQHQNLLQWHlNN

'DQVNH)LQDQFH+NL1RUGHD5DKRLWXV+NL3RKMROD3DQNNL2\M+NL

NDWVDVWHWXVWDYDLKWR DXWRVWDYlKLQWllQ

NNNP

½

+DQNNLPDOOD3|UK|WDNXXOOD YDUXVWHWXQYDLKWRDXWRQ WLHGlWPLKLQUDKDVLVLMRLWDW

(6,0(5..(-b/$$-$67$9$,+72$87219$/,.2,0$67$00( 

½ 0HUFHGHV%HQ]0/&',PDWLF$ WNP[$XWRPYDLKW+NLUMD,OPDVW(639HWRN$OXY[UHQN&UXLVH 03:HEDVWR

²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

         ½ $XGL47', '3) TXDWWUR%XVLQHVV WNPRP[$XWRPYDLKW+NLUMD;HQRQ,OPDVW6SRUWLVW9HWRN &UXLVH&' 0HUFHGHV%HQ](&',%($3UHPLXP%XVLQHVV 3HXJHRW+<EULG$OOXUH+'L$:'$ $XGL$6%$PELWLRQ7)6,TXDWWUR6WURQL $XGL$6HGDQ7)6,/H0DQV 9RONVZDJHQ3$66$79DULDQW+LJK7',%OXH0RW'6* $XGL$&RXSp97','3)NZPXOWLWURQLF 7R\RWD$9(16,6'''3)/LQHD6RO:DJRQ 0< 92/.6:$*(16+$5$1&RPIRUW7',%OXH0RWLRQ7HFK'6* $XGL67)6,TXDWWURG %0:;GG$NZ 0HUFHGHV%HQ]&&',%(3UHPLXP%XVLQHVV )RUG021'(27'&L7LWDQLXP:DJRQ$ 9ROYR9''5,9H0RPHQWXP

      

² 0HUFHGHV%HQ]&/69G$ $XGL$7',9G4XDWWUR7LS7URQLF )RUG021'(27'&LKY7LWDQLXP6HGDQ$ +RQGD$&&25'7RXUHU/LIHVW\OH $XGL$$YDQW7','3)NZ%XVLQHVVPXOWLWU 2SHO,16,*1,$6SRUWV7RXU(GLWLRQ&'7,$%/ 0HUFHGHV%HQ]&7&',%XVLQHVV67:$ 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUW76,RY'6* 9RONVZDJHQ7,*8$16SRUW 6W\OH7',NZPRWLRQ 9RONVZDJHQ*2/)+LJKOLQH76,NZRY'6* 9RONVZDJHQ3$66$76HGDQ+LJKOLQH7',NZ%OXH0RW 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUWOLQH7',%OXH0RY 0< 

      

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

           ½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

              

² 1LVVDQ-8.(/$FHQWD:'(OHJDQFH$OOR\V,06 9RONVZDJHQ*2/)9DULDQW&RPIRUWOLQH7',%OXH0R7 $XGL$$YDQW7',9'3)G0XOWLWURQLF 0HUFHGHV%HQ](&',&ODVVLFG$ 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUW76,RY %0:[G7RXULQJ 1LVVDQ4$6+4$,/$FHQWD:'0< 9RONVZDJHQ-(77$&RPIRUW76,%OXH0RWLRQ7HFK 9RONVZDJHQ728$5(*97LS7URQLF $XGL$7)6,%XVLQHVVG0XOWLWURQLF 1LVVDQ4$6+4$,$FHQWD:'536 1LVVDQ4$6+4$,$FHQWD[RY 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUWOLQH76,NZRY &KU\VOHU&9&5'G$ 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUWOLQH7',NZRY

       ½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

               ½6HDW72/('276,6WDUW 6WRS6W\OH WNPRP+XLSSXVLLVWL+NLUMD,OPDVW$OXY[UHQN&UXLVH/RKNRO

½ +\XQGDL,:DJRQ*',,6*&RPI WNPRP+XLSSXVLLVWL,OPDVW+LOOKROG9HWRN$OXY0HWYlUL/RKNRO $8',$$YDQW7',9'3)4XDWWURG7LS7URQL 3HXJHRW3UHPLXP97LRY 1LVVDQ4$6+4$,$FHQWD[RY 6HDW,%,=$6&76,6SRUW $XGL$$PELWLRQ6SRUWEDFN $XGL$)6,$PELWLRQ6SRUWEDFN7LS7U +RQGD$&&25'&RPIRUW%XVLQHVVG 1LVVDQ4$6+4$,G&L$FHQWD[RY 9RONVZDJHQ7285$17UHQGOLQH7',NZ

    

² +RQGD&,9,&&RPIRUWG +RQGD&,9,&&RPIRUWG 9RONVZDJHQ3$66$7/X[OLQH7',3Z'NZ 9ROYR96SRUWVZDJRQGNZ $XGL$$YDQW7',G0XOWLWURQLF $XGL$$YDQW7',TXDWWURG $XGL$7','3)G 'RGJH&$/,%(56;7$ 0HUFHGHV%HQ](&',G$ 3HXJHRW3UHPLXP+'L)$3 6HDW,%,=$6776,6W\OH 7R\RWD&252//$''/LQHD6RORY 9RONVZDJHQ3$66$77',3Z'&RPIRUWOLQHG 9ROYR67$:'G$ 0HUFHGHV%HQ]$&',&ODVVLFG 6NRGD)$%,$&RPEL7',(OHJDQFH

        

6HDW,%,=$)57XUERG 9RONVZDJHQ32/2&RPIRUWOLQHGNZ 3HXJHRW67G .LD&(('&5'L(;6SRUW\:DJRQ 2SHO9(&75$(QMR\G$ 9ROYR6%DVLF 7R\RWD$9(16,6997L6RO7HFKQLFDOG

   

²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

             

0DUNR.DUSSLQHQ -RQL/DNNDOD -\UL/RKL 7LPR0llWWl -XNND3DULNND 9HOL.DOOLR 7LPR/DNNDOD S S S S S S S /DQNDSXKHOLQOLLWW\PlVWlSXKPLQ DOY 0DWNDSXKHOLQOLLWW\PlVWlSXKPLQ DOY

3|UK|Q$XWROLLNH2\/LPLQJDQWXOOL7\UQlYlQWLH2XOX3XK3DOYHOHPPHDUNLVLQNOR²ODNOR² www.porho.fi


ILMOITUSLIITE

   

www.facebook.com/ lastenjanuortenelokuvienfestivaali

32I

OULUN KANSAINVร„LINEN LASTEN- JA NUORTENELOKUVIEN FESTIVAALI

18.-24.11.2013

Suomen elokuvasรครคtiรถ


32. oulun kansainvälinen lAsten- ja nuortenelokuvien festivaali 18.â&#x20AC;&#x201C;24.11.2013 ESIPUHE Ainoa suomalainen kaupunki, jossa lapsia ja nuoria hemmotellaan omalla elokuvafestivaalilla, on Oulu. Festivaaliviikolla â&#x20AC;?Uuden Oulunâ&#x20AC;? nuorilla on mahdollisuus valita katsottavaa noin sadan elokuvan joukosta. Tähtipojasta kilpailee 11 elokuvaa. Niissä saamme jännittää, miten Muurahaispoika pärjää Kirppumiehelle, saako hevoskuiskaaja kesytettyä Itätuulen ja kuinka reilun Ruosteisen Ritarin romanssille käy. Nuortenelokuvat rohkaisevat oman identiteetin etsintään ja taisteluun väkivaltaa vastaan. Ne kuvaavat rakastumisen tuomaa hurmaa ja kärsimystä sekä kehottavat rohkeaan syĂśksyyn, koska elämä vaatii uskallusta. Luonnon ääniä -sarjan elokuvissa luonto ei ole vain taustalla tai lavasteena, vaan sillä on merkittävä rooli. Luonto opettaa kunnioittamaan elämää, rauhoittumaan ja taistelemaan sen monimuotoisuuden puolesta. Keltaisista kirahveistaan ja värikkäistä lasten- ja nuortenohjelmistaan tunnettu animaattori, kuvittaja ja ohjaaja Antonia Ringbom on tänä vuonna festivaalimme kunniavieras. Ringbomin tuotanto on laajasti esillä kaiken pienempien ja myĂśs ruotsia taitavien iloksi. Vuoden teemamaa on Saksa, joten ohjelmistossa on 16 elokuvaa maan tuotannosta. Festivaalin järjestäjien puolesta toivon, että lasten klassikot, kuten PäättymätĂśn tarina, TĂśpĂś ja Anton ja Pojat salapoliiseina herättävät nostalgisia tunteita myĂśs aikuiskatsojissa. Siis lapset: ottakaa vanhempannekin mukaan! Eszter Vuojala

PALKINNOT JA TUOMARISTOT

ja nuortenelokuvien festivaalin ja toimii sen johtajana.

TĂ&#x201E;HTIPOIKA-PALKINTO Lapsituomaristo jakaa lastenelokuvien kilpailun parhaan elokuvan ohjaajalle Oulun Energian myĂśntämän Tähtipoika-palkinnon, joka sisältää 4000 euroa ja Sanna Koiviston Tähtipoika-patsaan. LAPSITUOMARISTO Fanny Erkkilä, Minttu Fält Petra Heikkinen, Kalle Kokkonen, Fiia Lassila, Oskari Lipponen, Veera Malmiaho, Riku MännikkĂś, Ellinora Vaara, Vilma Vartiainen. ECFA-PALKINTO LastenelokuvajärjestĂśn ECFA:n (European Childrenâ&#x20AC;&#x2122;s Film Association) vuonna 2010 perustaman palkinnon lastenelokuvien kilpailun parhaalle eurooppalaiselle elokuvalle myĂśntää kansainvälinen tuomaristo.

KATSO MINUUNâ&#x20AC;Ś -PALKINTO Evankelis-luterilainen Kirkon mediasäätiĂś myĂśntää 1500 euron palkinnon kotimaiselle pitkälle tai lyhyelle elokuvalle. Natalia Tsegelnik valmistui 2006 Kiovan yliopistosta. Hän tyĂśskentelee perinteikkäällä A. Dovzhenkon elokuvastudiolla tuottajana.

KOTIMAISEN KILPAILUN TUOMARI

Lipunmyynti/Tickets: Puh/Tel: (08) 5584 7575 Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7 Festivaali-info/Festival Info: Hallituskatu 7, FIN-90100 Oulu, Finland Puh/Tel: 044 527 8648 Elokuvateatterit/Theatres: Finnkino Plaza, Torikatu 32 Valvesali/Valve Main Hall & Studio/Cinema Studio Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7 Festivaalitoimisto/Festival Office: Hallituskatu 7, FIN-90100 Oulu, Finland Fax (08) 8811 290

Järjestäjä/Organizer: OULUN ELOKUVAKESKUS RY/ THE OULU FILM CENTRE

Kiitämme/ Thanks for Your Support:

KANSAINVĂ&#x201E;LINEN TUOMARISTO

Pirjo Yli-Maunula toimii tanssijana, koreografina ja tuottajana taustayhteisÜnään Flow Productions. Hän on Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteellinen johtaja. Lukuisten muiden palkintojen lisäksi hänelle myÜnnettiin vuoden 2014 alusta viisivuotinen taiteilijaprofessoriapuraha. Tanssin jälkeen Yli-Maunulalle läheisin taidemuoto on elokuva. Michael Harbauer tyÜskenteli Chemnitzin elokuvakirjaston päällikkÜnä Saksojen yhdistymisen jälkeen. Hän perusti 1996 Schlingelin kansainvälisen lasten-

NUORTENELOKUVIEN TUOMARISTO Jukka Ahopelto, projektisuunnittelija, Nuorten Ystävät ry. Koululaiset Elina Remes, Reetta Sassi ja Joel StrÜmfors.

HUOMISTA VARTEN -PALKINTO Nuorten Ystävät ry. jakaa 1500 euron suuruisen Huomista Varten -palkinnon parhaalle nuortenelokuvalle.

Zaida Bergroth Ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on tehnyt palkittuja lyhyt- ja kokoillan elokuvia, muun muassa SkavabÜlen pojat. Elokuvataidetoimikunta myÜnsi Bergrothille viisivuotisen ohjaaja-apurahan 2013. PIKKU KARHU -PALKINTO Vuodesta 2004 jaetulla tunnustuspalkinnolla halutaan kohottaa lastenelokuvan asemaa kotimaisen elokuvatuotannon ja lastenkulttuurin alalla. Tänä vuonna viimeistä kertaa jaettavan palkinnon myÜntävät Pohjoinen elokuva- ja mediasäätiÜ POEM sekä Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali.

1,1

km

TAPAHTUMAPAIKAT

Kirjasto

Anna elämän rokata.

19

ssi

19

- Le nto ken t

tä

Ha

usk

Uu sik atu

u

llit

Iso kat

kko

5

atu

Ka up pu rie nk Sa atu ari sto nk atu Alb ert ink at Kir

3

kat u

Ha6 1 llit usk atu Pa kk ah uo ne en ka tu

Ale ksa nte rin kat Tor u ik a tu

Kauppatori

Â&#x;0ޝ ÄžĹ?Â&#x201A;ÇşÄ&#x2C6;pĆą Ä&#x17D;JÂ&#x;

7

Ka Lin jaa na nin nk As kat atu em u aka tu

s si

2

Teatteri

Bu

4

1. Festivaali-info, lipunmyynti & VALVESALI 164 paikkaa, kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7 2. Elokuvateatteri STUDIO 45 paikkaa, kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, 2.krs

Me hoidamme pankki- ja vakuutusasiasi! Nyt on mitä mainioin hetki keskittää sekä pankki- että vakuutusasiat samaan paikaan. Keskittämällä palvelusi saat käyttÜÜsi parhaat edut.

3. FINNKINO PLAZA Plaza 1 (409 + 6 pyÜrätuolipaikkaa), Plaza 2 (184 + 2), Plaza 4 (106 + 2), Plaza 5 (98 + 2), Torikatu 32

Keskittäjä saa parhaat alennukset vakuutuksistaan ja kertyneitä bonuksia käytät niiden maksamiseen. Tule, niin lasketaan yhdessä, miten keskittäminen vaikuttaa sinun ja perheesi asiointiin!

4. Oulun kaupunginkirjasto - maakuntakirjasto LASTEN- JA NUORTENOSASTON NĂ&#x201E;YTTELYTILA, Kaarlenväylä 3

Varaa siis itsellesi sopiva aika numerosta 010 2535 014 ja tule käymään niin kerromme lisää.

5. FESTIVAALIHOTELLI Sokos Hotel Arina Pakkahuoneenkatu 16, 90100 Oulu. Puh. 08 3123 111. Fax. 08 3123 123. reception.sokoshotelarina@sok.fi 6. NUORISOKAHVILA BYSIS, festivaalikahvila BystrÜmin talon sisäpihalla, Hallituskatu 5 a

010-puheluiden hinnat: kotimaan kiinteän verkon lankaliittymästä 0,0835 e/puhelu+0,07 e/min, ja matkapuhelinliittymästä 0,0835 e/puhelu+0,17 e/min, (hinnat sis. ALV:n).

7. HOTELLI-RAVINTOLA LASARETTI Kasarmintie 13

Ale Kino! AVEK Cine-Jeune Film Festival ECFA Epidem Filmpool Nord Finnkino Oy Forum24 Goethe-Institut IIK!!-kauhuelokuvafestivaali Iissä International Film Festival Schlingel K-ryhmä/Pirjo Terho-Kerppola Kahvila Minttu Kansallinen av-arkisto Kirkon mediasäätiĂś Kulttuuritalo Valve Metsähallitus Nuorten Ystävät ry ONE â&#x20AC;&#x201C; Oulun nuorten edustajisto Opetus- ja kulttuuriministeriĂś Oulun Energia Oulun kaupungin kulttuuri- ja tapahtumayksikkĂś Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden kehittämisyksikkĂś, projektitoimisto Oulun kaupungin nuorisoasiainkeskus/Nuorisokahvila Bysis Oulun musiikkivideofestivaalit Oulun seudun ammattikorkeakoulu Oulun sosiaali- ja terveystoimi Oulun taidekoulu Oulun Taiteiden yĂś Oulun yliopisto Plan Suomi/Teija Kangas POEM Radio-Itkonen Oy Rajalla-kauppakeskus/ Jukka Korpimäki Saga Vera/Janne Kauppila Sokos Hotel Arina Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto Suomen elokuvasäätiĂś Svenska nu Taiteen edistämiskeskus/ Elokuvataidetoimikunta Uniresta Oy Valveen lastenkulttuuri Valveen sanataidekoulu Virka Galleria YLE FEM Soili Aalto-Hirvelä Satu Jehkonen Pekka Pesonen Kari PääkkĂś CĂŠline Ravenel Antonia Ringbom Taneli Toppari Ei vihapuheelle -kampanja/ Satu Valtere

Käsiohjelman ulkoasu ja taitto: Ilpo Koskela, GST Graafinen Studio, Oulu

2 .DWVROLVÂŁWLHWRMDZZZRXOXQHORNXYDNHVNXVĆŽOHIZZZIDFHERRNFRPODVWHQMDQXRUWHQHORNXYLHQIHVWLYDDOL


32. oulun kansainvälinen lAsten- ja nuortenelokuvien festivaali 18.–24.11.2013

LASTENELOKUVIEN KILPAILU | CHILDREN’S FILM COMPETITION

ANNA PALAA, EDDY! | ALLEZ, EDDY!

ELLA JA KAVERIT | ELLA AND FRIENDS

ETSIVÄPOIKA NONO | THE ZIGZAG KID

KADUTTAAKO? | REGRET!

Belgia 2012 97 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 10-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Allez, Eddy! Ohjaus: Gert Embrechts

Suomi 2012 81 min Sallittu Ohjaus: Taneli Mustonen

Alankomaat 2012 95 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 9-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Nono, Het ZigZag Kind Ohjaus: Vincent Bal

Alankomaat 2013 95 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 10-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Spijt! Ohjaus: Dave Schram

Komedia 11-vuotiaasta kilpapyöräilyfanista Freddystä, pikkukaupungin lihakauppiaan pojasta. Freddyn elämä järkkyy, kun kaupungin ensimmäinen supermarket avataan vuonna 1975. Tapauksen kunniaksi järjestetään kilpa-ajo, jonka voittaja pääsee tapaamaan kuulua pyöräilijää Eddy Merckxiä. Koska supermarket on paikallisten kauppiaitten vihollinen, pojan täytyy ilmoittautua kilpailuun salaa.

MUURAHAISPOIKA VS. KIRPPUMIES | ANTBOY Tanska 2013 77 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 11-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Antboy Ohjaus: Ask Hasselbalch Tuiki tavallinen 12-vuotias Pelle on tykästynyt samalla luokalla olevaan hemaisevaan Amandaan. Ongelmana on, kuinka lähestyä tyttöä, joka tuskin tietää pojan edes olevan samalla luokalla. Kaikki muuttuu muurahaisen puraistessa Pelleä, jolloin tämä saa supervoimat ja muuttuu Muurahaispojaksi. Kamalan Kirppumiehen kidnapatessa Amandan päättää Muurahaispoika suorittaa sankarimaisen pelastuksen.

Toisella luokalla olevan Ellan ja hänen ystäviensä rakastama pieni koulu aiotaan lakkauttaa ja purkaa uuden formularadan tieltä. Koko luokka siirretään uuteen kouluun, missä ovat myös rataa suunnittelevat Äf Yksi ja hänen ahne isänsä. Ella ja kaverit eivät kuitenkaan aio luopua koulustaan noin vain.

AVAJAISELOKUVA ORI KUIN MYRSKY | WINDSTORM Saksa 2013 103 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 8-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Ostwind Ohjaus: Katja von Garnier 14-vuotias kaupunkilaistyttö Mika passitetaan kurinpalautuksena kesäksi isoäidin omistamalle ratsastustallille. Tyttö kohtaa kesyttömän Itätuuli-orin, jolla kukaan ei pysty ratsastamaan eikä hevonen edes päästä ihmisiä lähelleen. Ensi hetkestä lähtien hevonen hyväksyy Mikan. Vaikean luonteensa vuoksi Itätuulta uhkaa myyminen pahamaineiselle Unkarilaiselle.

SUURI LINTUBONGAUS | THE GREAT BIRD RACE Tanska 2012 90 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 8-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Fuglejagten Ohjaus: Christian Dyekjær

FESTIVAALIPASSI vain 18 euroa! Käy kaikkiin normaalilippu- ja lyhytelokuvanäytöksiin

12-vuotias Nono asuu isänsä, kuuluisan komisarion kanssa. Nonon äiti on kuollut pojan ollessa pieni. Hän haluaa seurata isän jälkiä etsivänä, mutta siitä aiheutuu vain ikävyyksiä. Vilkkaalla mielikuvituksella varustettu Nono päätyy huimaan seikkailuun Ranskan Rivieralle selvittämään, mitä äidille todella tapahtui.

PIONEERIN KUNNIASANALLA | I GIVE YOU MY WORD Venäjä 2012 99 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 9-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Tshastnoje pionerskoje Ohjaus: Aleksandr Karpilovski Neuvostoliitto vuonna 1977: kuudesluokkalaiset Dimka ja Mishka joutuvat kommellustensa vuoksi tovereitten ja koulun epäsuosioon. Kulkukoira Savva pelastaa Mishkan hukkumasta. Pojat koettavat pitää koiran luokkatoverinsa Lenan avulla, mutta se joutuu turkkuri Vitka Kärpässienen kynsiin: pelastusoperaatio alkaa.

12-vuotias Viktor voittaa yllättäen lintubongauskilpailun valokuvallaan erittäin harvinaisesta linnusta. Kuva aiheuttaa sensaation koko lintubongausmaailmassa. Pikkukylään pamahtaa laumoittain uteliaita bongareita ja toimittajia, jotka haluavat nähdä ja kuvata linnun pojan opastuksella. Viktorin menestystä varjostaa kuitenkin suuri salaisuus.

Katso esityspaikat ja ajat sivulta 7

Jochemin luokalla on kolme kiusaajaa ja kiusaamisen kohteena on Jochem. Suosionhaluinen luokanvalvoja Tino vähättelee asiaa. Jochem tutustuu Davidiin, joka ei hyväksy kiusaamista, mutta ei yksin uskalla vastustaa kiusaajia. Tinon järjestäessä luokalleen limubailut kiusaajat pakkojuottavat Jochemin humalaan. Seuraavana päivänä kukaan ei tiedä, missä Jochem on.

KOLMAS PYÖRÄ | RICKY – THREE’S A CROWD Saksa 2012 88 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 8-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Ricky – Normal war gestern Ohjaus: Kai S. Pieck Ricky joutuu usein isoveljensä Michan ja tämän kavereiden kiusaamaksi. Micha ihastuu kylään muuttavaan omapäiseen Alex-tyttöön ja palkkaa veljensä vakoilemaan tätä. Ricky vaatii vastapalveluksena suojelua. Yhteinen tehtävä lähentää veljesten aikaisemmin etäiseksi jäänyttä suhdetta. Ricky kuitenkin ystävystyy itse Alexin kanssa, jolloin hänen on päätettävä, kenelle hän on uskollinen.

PUUKAMU PULASSA | TWIGSON IN TROUBLE

RUOSTEINEN RITARI | KNIGHT RUSTY

Norja 2011 71 min Suomenkielinen mikrofonitulkkaus Suositus: yli 5-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Knerten i knipe Ohjaus: Arils Østin Ommundsen

Saksa 2013 85 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 8-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Ritter Rost – Eisenhart & voll verbeult Ohjaus: Thomas Bodenstein

Junior, Puukamu ja perhe muuttavat Bessbyn kylään. Puukamu ja sen vaimo Karoline saavat lapsen, Pikku-Puukamun. Perheonnen sotkee kuitenkin Puukamun yllättävä katoaminen, mikä aiheuttaa vimmatun etsinnän. Poliisi on voimaton.

Ruosteinen Ritari asuu rautalinnassa ja kuvittelee olevansa kaikkein rohkein, vahvin ja viisain ritari koko Romumaassa. Hän on väärässä. Tuuli-neito joutuu pelastamaan Ruosteisen ja tämän pikku lohikäärmekaverin Koksin pulasta tuon tuostakin. Kun Ruosteinen kaikkien yllätykseksi päihittää Ritari Röyheän turnajaisissa, tämä osoittautuu huonoksi häviäjäksi.

VALVEEN ELOKUVAKOULU 10 VUOTTA -JUHLANÄYTTELY VALVEGALLERIA 1.-24.11.2013 Valvegalleriassa pääsee tutustumaan mediakasvatukselliseen ja toimintaa täynnä olevaan Yllättävä käänne -näyttelyyn. Se koostuu medialukutaitoa kehittävistä interaktiivisista ja moniaistillisista kohteista. Kävijät voivat kokeilla äänitehosteiden tekemistä Efektijopolla tai valmistaa oman piirrosanimaation Zoetrooppiverstaassa. Näyttelyssä pääsee perehtymään myös elokuvataiteeseen ja sen historiaan. Salamyhkäisessä Kinokodassa ja elokuvateatteri Cinéma Illusionissa esitetään eri puolilla maailmaa nähtyjä oululaisten lasten tekemiä lyhytelokuvia sekä klassikoita viimeisten kymmenen vuoden ajalta.

.DWVROLV£WLHWRMDZZZRXOXQHORNXYDNHVNXVƮOHIZZZIDFHERRNFRPODVWHQMDQXRUWHQHORNXYLHQIHVWLYDDOL

3


32. oulun kansainvälinen lAsten- ja nuortenelokuvien festivaali 18.–24.11.2013

NUORTENELOKUVIEN KILPAILU | YOUTH FILM COMPETITION

KOTIMAINEN KILPAILU | FINNISH COMPETITION DINOT SUKUPUUTOSSA | DINOS IN EXTINCTION

Ohjaus: Taavi Vartia

Suomi 2013 1 min Suositus: yli 3-vuotiaille Ohjaus: Maria Björklund

JOKAINEN KAATUU JOSKUS | EVERYBODY SOMETIMES FALLS Sveitsi 2012 98 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 13-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Tutti giù Ohjaus: Niccolò Castelli Skeittaaja Jullo, syöksylaskija Chiara ja spreijaaja Edo ovat vauhdista nauttivia nuoria. Yhtäkkiä heidän elämässään tapahtuu käänne.

OPPIPOIKA | DISCIPLE Suomi 2013 93 min Suomenkielinen tekstitys Sallittu yli 12-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Lärjungen Ohjaus: Ulrika Bengts Kesällä 1939 13-vuotias Karl saapuu pienelle Suomenlahden saarelle. Ankara majakkamestari opettaa Gustaf-poikaansa ja Karlia niin kouluaineissa kuin merenkulussa. Karl haluaa majakanvartijaksi ja Gustaf puolestaan pois saarelta merille hinnalla millä hyvänsä. Pojat ystävystyvät nopeasti, mutta isän alkaessa suosia Karlia, Gustafin asenne muuttuu peruuttamattomasti.

Ohjaaja Maria Björklundin 10-vuotiaan sisarenpojan sarjakuvan pohjalta tehty animaatio dinosaurusten sukupuutosta.

ELLA JA KAVERIT | ELLA AND FRIENDS Katso esittely sivulta 3.

THE NORTH Suomi 2013 7 min Suomenkielinen Suositus: yli 8-vuotiaille Ohjaus: Ville Pohjonen Tiina perii aarrekartan isoisältään. Hän lähtee ystäviensä Juhan ja Peten kanssa talviselle aarteenetsintämatkalle Kainuuseen. Se joka löytää aarteen saa Tiinan tyttöystäväkseen.

OPPIPOIKA | DISCIPLE Katso esittely tältä sivulta.

Ruotsi 2013 88 min Englanninkielinen tekstitys Suositus: yli 14-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Faro Ohjaus: Fredrik Edfeldt Hellan isä on tappanut miehen. Poliisi on isän kintereillä, ja tytär aiotaan ottaa huostaan. Hella on isän elämän tarkoitus, ja isä on puutteineenkin kaikki kaikessa tyttärelle. He eivät halua luopua vapaudestaan vaan pakkaavat auton ja suuntaavat kohti aamunkoittoa.

PALJASTAVA PÄIVÄKIRJA | MY NAKED DIARY

Hilton on Nuorisosäätiön helsinkiläinen vuokratalo, jossa asuu hieman karumpaa väkeä. Mira, Janne, Make, Pete ja Toni elävät jo yhteiskunnasta syrjäytyneinä eikä tulevaisuus näytä yhtään paremmalta. Jokaisella on käännekohta josta alamäki alkoi. Onko heillä enää mahdollisuutta nousta takaisin yhteiskunnan rattaisiin?

Tsekki 2012 100 min Englanninkielinen tekstitys Suositus: yli 13-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Muj vysvlecenej denik Ohjaus: Martin Dolenský 17-vuotias Johana Rubinova viettää tavallista nuoren elämää. Rakastumisilta ja sydänsuruiltakaan nuori nainen ei voi välttyä. Hänen äitinsä on saanut surmansa tytön ollessa pieni, ja Johana asuu isänsä ja äitipuolensa kanssa. Välit äitipuolen ja tytön välillä eivät ole kovin hyvät. Johana haluaa tietää enemmän äidistään ja alkaa etsiä juuriaan.

Taimenen hekuma on tarinallinen musiikkivideo.

ROBIN THE MOVIE Suomi 2012 82 min Sallittu Ohjaus: Inari Niemi 14-vuotiaan Robinin elämä on melkoista pyöritystä. Hänen arkensa täyttävät koulunkäynnin lisäksi keikkaileminen, kirkuvat fanilaumat ja levyn tekeminen. Robin viihtyy esiintymislavalla ja villitsee yleisön. Dokumentissa seurataan reippaan ja huumorintajuisen Robinin elämää sekä julkisuudessa että sen takana.

MARIA EVELIINA | MARIA EVELIINA – RIDING A TRAIN OF THOUGHT Suomi 2013 45 min Suositus: yli 12-vuotiaille Ohjaus: Soile Mottisenkangas Maria tuntee itsensä erilaiseksi. Hän uupuu työssään baarissa ja juhlii vapaalla. Moni asia loksahtaa kohdalleen, kun Maria kuulee totuuden biologisesta isästään. Identiteetin etsintä alkaa Albaniasta.

SALPA | LATCH Suomi 2013 102 min Englanninkielinen tekstitys Suositus: yli 12-vuotiaille Ohjaus: Zagros Manuchar 14-vuotiaalla Henrillä on ongelma, joka erottaa hänet muusta maailmasta. Se lamaannuttaa ja turhauttaa häntä koko ajan enemmän. Hänestä tuntuu kuin hän olisi ansassa omassa itsessään. Hänelle läheisimmät ihmiset eivät voi auttaa. Tarina kertoo taistelusta heikkoutta vastaan, rakkauden- ja huomionkaipuusta sekä kurkkuun jääneestä avunhuudosta.

SIETÄMÄTÖN NUORUUS | RITES OF PASSAGE Australia 2013 83 min Englanninkielinen tekstitys Suositus: yli 14-vuotiaille Ohjaus: Phillip Crawford Australialaisnuorten kanssa kolmen vuoden aikana kuvatun draaman toisiinsa kietoutuvat tarinat perustuvat muun muassa tekijöitten omiin kokemuksiin kodittomuudesta ja huumeriippuvuudesta. Vaikka tarinat voivat olla raakoja ja karkeita, niistä löytyy myös huumoria ja ilkikurisuutta.

Katso esityspaikat ja ajat sivulta 7

TAIMENEN HEKUMA | THE FURY OF THE TROUT Suomi 2013 3min Suositus: yli 3-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Dápmot moaráska Ohjaus: Ima Aikio-Arianaick

HILTON! TÄÄLLÄ OLLAAN ELÄMÄ | HILTON! HERE FOR LIFE Suomi 2013 72 min Sallittu yli 12-vuotiaille Ohjaus: Virpi Suutari

PAKO | SANCTUARY

Taivaalta tipahtaa pieni Juurakko-tyttö, joka ystävystyy vanhan Röllin kanssa. Ilkeä tirehtööri on kauan sitten saanut käsiinsä salaperäisen röllikylän avaimen. Hän aikoo avaimen avulla purkaa röllikylän taian ja saada käsiinsä sen rikkaudet. Röllin ja Juurakon on yhdessä muiden omituisten otusten kanssa saatava avain takaisin.

RÖLLI JA KULTAINEN AVAIN | ROLLI AND THE GOLDEN KEY Suomi 2012 87 min Sallittu

TATSKA | TATTOO Suomi 2012 29 min Suositus: yli 13-vuotiaille Ohjaus: Kati Kanerva Miksi otin tatuoinnin? Dokumentti kuvaa mielenkiintoisia tarinoita forssalaisten nuorten elämästä. Elokuva kertoo, kuinka he nyt aikuisiässä muistelevat tatuointia ja omaa hurjaakin nuoruuttaan. Oliko nuorena otettu tatuointi enne tulevasta?

FESTIVAALIPASSI vain 18 euroa! Käy kaikkiin normaalilippu- ja lyhytelokuvanäytöksiin

LUOVA LUOKKA - MITÄ KUULUU MEDIAKASVATUS? -SEMINAARI 20.11.2013 Hotelli-ravintola Lasaretin Yrjö-sali ja kulttuuritalo Valve Seminaari on maksuton ja kaikille avoin. Luennot klo 8.00-12.00: Antonia Ringbom: Kaikki on mahdollista! – kokemuksia animaatio-opetuksesta eri puolilta maailmaa Tommi Nevala: 10 asiaa Valveen elokuvakoulusta Antti Haaranen: Kestävämpää kehitystä elokuvan avulla – Dokumenttielokuvan tekeminen työkaluna perusopetuksessa

Tommi Nevala: Aikamatka elokuvaan – lapset elokuvan historian tutkijoina Aleksi Delikouras: YouTube ponnahduslautana - kuka tahansa voi olla elokuvantekijä Työpajat klo 13.00-16.30: Kurkistus Hilton!-dokumenttielokuvan tekemiseen Kaikki on mahdollista! -animaatiotyöpaja Alkusysäys – Meidän dokkarin keksiminen Aikamatka elokuvaan – elokuvan historiaa käytännönläheisesti

Yllättävä käänne – näyttelyopastus Valveen elokuvakoulun 10-vuotisjuhlanäyttelyyn Tarkempi aikataulu ja työpajojen kuvaukset: www.kulttuurivalve.fi/ luovaluokka Luova luokka 2013 kuuluu Opetus- ja kulttuuriministeriön Taikalamppu-verkoston valtakunnallisten seminaarien sarjaan. Sen tuottaa kulttuuritalo Valve ja Valveen elokuvakoulu yhteistyössä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin kanssa.

4 .DWVROLV£WLHWRMDZZZRXOXQHORNXYDNHVNXVƮOHIZZZIDFHERRNFRPODVWHQMDQXRUWHQHORNXYLHQIHVWLYDDOL


32. oulun kansainvälinen lAsten- ja nuortenelokuvien festivaali 18.–24.11.2013

SAKSALAISET LASTENELOKUVAT | GERMAN CHILDREN’S FILMS Vuonna 1929 ilmestynyt lasten seikkailuromaani Pojat salapoliiseina aloitti Erich Kästnerin (18991974) kansainvälisen uran. Hän tuli tunnetuksi ennen kaikkea lasten- ja nuortenkirjojen tekijänä. Kästner vakiinnutti asemansa teoksilla Töpö ja Anton (1931), Der 35. Mai (1931), Lentävä luokka (1933) sekä Lisen ja Lotten salaisuus (1949). Ne on käännetty kymmenille kielille sekä sovitettu valkokankaalle ja teatteriin useita kertoja. Kästnerin kevyt humoristinen ja yksinkertainen kirjoitustyyli sekä kirjojen energia ja nopea tempo tekevät tarinoista yleismaailmallisia ja kuolemattomia. Hänen kirjoissaan käytetään elokuvien tapaan jännitteitä, yhdistellään juonenkäänteitä, pidetään jännitystä yllä sekä yllätetään lukijat. Hänen tarinoidensa maailmassa lapset ovat ainoa myönteisten moraalisten ajatusten lähde. Natsivallan aikana Kästneriä ei hyväksytty: hänen kirjojaan poltettiin toukokuun 1933 mielenosoituksen kirjaroviossa, koska niitä pidettiin ”haitallisina ja epämieluisina”. Myöhemmin hän sai useita palkintoja: tärkeimmän niistä vuonna 1960, kun hänelle myönnettiin lastenkirjallisuuden arvostetuin tunnustus Hans Christian Andersen -palkinto. Kirjailijan voi nähdä elokuvassa ”Lisen ja Lotten salaisuus” (1950). Kästner esiintyi usein kertojana romaaneihinsa pohjautuvissa elokuvissa sekä radiokuunnelmissa. LISEN JA LOTTEN SALAISUUS | TWO TIMES LOTTE Saksa 1950 105 min Suomenkielinen tekstitys Sallittu Alkuperäinen nimi: Das doppelte Lottchen Ohjaus: Josef von Baky Lotte on Münchenissä asuva herkkä ja kohtelias tyttö, joka osaa siivota ja laittaa ruokaa. Lise on Lotten vastakohta, hän asuu kotonaan Wienissä isänsä sekä perheen taloudenhoitajan kanssa. He ovat kaksi luonteeltaan täysin erilaista tyttöä, mutta molemmat ovat kuin kaksi marjaa. Yllättäen he tapaavat toisensa.

Ringbomin mittavin pala-animaatiotyö käsittää UNICEF-palkinnon saaneen kymmenosaisen sarjan Aurinko on keltainen kirahvi (1996–98) ja sen jatkon, 26-osaisen Keltaisen kirahvin eläintarinoita (2003–05). Jaana Wahlforssin kanssa toteutettujen leiskuvaväristen sarjojen käsikirjoitukset perustuvat monia kulttuureja edustaviin tunnettuihin runoihin. Ringbom katsoo maailmaa pienten näkökulmasta ja puolustaa lasten, heikkojen ja syrjäytyneiden oikeuksia. Hän ottaa kantaa rauhan, humanismin ja luonnon puolesta ja opettaa suvaitsevaisuutta.

Erich Kästner. Junamatka yksin on todellinen haaste 12-vuotiaalle. Äkillinen seikkailu voi yllättää jopa niin kekseliään pojan kuin Emil. Hän joutuu ongelmiin, kadottaa jotain, mutta ei hätäänny. Pojat salapoliiseina on tarina siitä, mitä yhteistyö voi saada aikaan. Jännittävä seikkailu, joka kertoo ystävyyden ja perheen voimasta.

Saksa 1984 91 min Suomenkielinen tekstitys Sallittu yli 7-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Die unendliche Geschichte Ohjaus: Wolfgang Petersen 12-vuotias Bastian oppii kantapään kautta, että kirjat voivat olla vaarallisia. Isänsä laiminlyömä poika suree kuollutta äitiään ja häntä kiusataan koulussa, mutta onneksi hänellä on 186 kirjaa! Paetessaan kiusaajiaan Bastian joutuu vanhaan kirjakauppaan. Siellä hän saa haltuunsa salaperäisen kirjan, joka vie hänet Fantasiaan. SABINE KLEIST, 7 | SABINE KLEIST, AGED 7 Saksa 1982 73 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 8-vuotiaille Ohjaus: Helmut Dziuba

TÖPÖ JA ANTON | PUNKTCHEN AND ANTON Saksa 1953 87 min Suomenkielinen tekstitys Sallittu Alkuperäinen nimi: Pünktchen und Anton Ohjaus: Thomas Engel

Saksa 1954 92 min Suomenkielinen tekstitys Sallittu Alkuperäinen nimi: Emil und die Detektive Ohjaus: Robert A. Stemmle

Antonia Ringbom (s.1946) kuvittaa, animoi ja kirjoittaa, useimmiten lapsille tai aiheenaan lapset. Korppoossa asuva Ringbom matkustaa vuosittain Senegaliin vetämään animaatio- ja kuvakirjatyöpajoja. Hän on järjestänyt vastaavia monissa maissa ympäri maailman vuodesta 1997. Ringbom teki lastenohjelmia Yleisradiolle freelancerina 1969– 1989: pääosin pala-animaatiotekniikalla, mutta myös muilla keinoin. Tuon jälkeen hän on tuottanut elokuvansa joko itse tai yhteistyössä muitten tahojen kanssa.

ANTONIA RINGBOM -RETROSPEKTIIVI Olen lapsi Kesto: 27 min

Ringbom 1: Keltaisen Kirahvin eläintarinoita Kesto: 28 min Sallittu Vanha vesirotta Varpusherra Mammutti Varsa Ringbom 2 Kesto: 31 min Suositus: yli 3-vuotiaille Samlar Selma Tänkar dage Matildas drömmar 1 Den glupska schakalen Ringbom 3 Kesto: 45 min Suositus: yli 5-vuotiaille Prinsessan Lindagull Matildas drömmar 2 Ringbom 4 Kesto: 47 min Suositus: yli 8-vuotiaille Skogarnas krig Att kunna gå på lina Ringbom 5 Kesto: 37 min Suositus: yli 10-vuotiaille

Keltaisen kirahvin eläintarinoita.

Isola Potatisön

PÄÄTTYMÄTÖN TARINA | THE NEVERENDING STORY

Sabine pakenee lastenkodista, koska on kyllästynyt siihen mitä hänelle tapahtuu. Koska asiat eivät mene niin kuin hän olettaa, ehkä elämä olisi jossain muualla vähän parempaa. Tyttö kuljeskelee ympäriinsä, hämmästelee asioita ja kohtaa ihmisiä Itä-Berliinin ihmeellisillä kaduilla.

POJAT SALAPOLIISEINA | EMIL AND THE DETECTIVES

KUNNIAVIERAS ANTONIA RINGBOM | GUEST OF HONOUR ANTONIA RINGBOM

Töpö ja Anton ovat hyviä ystäviä eroistaan huolimatta. Töpöllä vaikuttaa olevan kaikkea: rikkaat vanhemmat ja iso, kaunis talo. Anton puolestaan asuu sairaan äitinsä kanssa ja joutuu huolehtimaan kaikesta. Lapset välittävät toisistaan: ystävyys ja myötätunto auttavat heitä löytämään sen, mitä etsivät.

DOKUMENTIT | DOCUMENTARIES ROBIN THE MOVIE Katso esittely sivulta 4.

TATSKA | TATTOO Katso esittely sivulta 4.

ELÄMÄÄ VANKILAN JÄLKEEN | BEYOND WRIEZEN Saksa 2012 88 min Englanninkielinen tekstitys Suositus: yli 13-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Nach Wriezen Ohjaus: Daniel Abma Kolme nuorta vapautuu ehdonalaiseen Wriezenin vankilasta. Imo kunnostaa innolla asuntoaan, kiduttaja-murhaaja Marcel ei aio palata takaisin vankilaan, ja Jano ryhtyy rahantarpeessaan kauppaamaan huumeita. Onko nuorilla mitään mahdollisuuksia päästä eroon vankilatuomion antamasta leimasta?

HILTON! TÄÄLLÄ OLLAAN ELÄMÄ | HILTON! HERE FOR LIFE Katso esittely sivulta 4.

MARIA EVELIINA | MARIA EVELIINA – RIDING A TRAIN OF THOUGHT Katso esittely sivulta 4.

ÄÄNTÄ KOHTI | SOUNDS FOR MAZIN

TOSIELÄMÄN TYLYPAHKA | MAGIC CAMP Yhdysvallat 2012 86 min Suositus: yli 10-vuotiaille Ohjaus: Judd Ehrlich Taikuuteen hurahtaneet lapset pakenevat kasvamisen paineita kokoontumalla ainoaan paikkaan, jossa he voivat olla oma itsensä, Tannenin taikaleirille. Se on vanhin ja maineikkain koulutusareena nuorille taikureille. Nämä haluavat näyttää taitonsa samalla lavalla, jolla David Blainen ja David Copperfieldin kaltaiset supertähdet ovat esiintyneet. Päästäkseen sinne heidän on opittava muutakin kuin silmänkääntötemppuja - heidän on löydettävä taika sisältään.

Alankomaat 2012 19 min Englanninkielinen tekstitys Suositus: yli 9-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Geluiden voor Mazin Ohjaus: Ingrid Kamerling 12-vuotias hollantilais-sudanilainen Mazin on ollut kuuro syntymästään. Nyt poikaa odottaa leikkaus, jonka ansiosta hänen pitäisi saada kuulo. Mazin on innoissaan kaikista edessä olevista uusista asioista, mutta luokkatoverin epäonnistunut leikkaus aiheuttaa myös epäilyksiä.

25 ASIAA, JOTKA OVAT TÄRKEITÄ | 25 THINGS THAT ARE IMPORTANT Suomi 2009 10 min Suositus: yli 3-vuotiaille Ohjaus: Metsämarja Aittokoski Dokumentti on kuvattu yhtenä aurinkoisena päivänä lastentapahtumassa Kemiössä. Mikä kaikki on tärkeää lapselle - leikki, vesi, taskut, joissa voi pitää aarteita?

Katso esityspaikat ja ajat sivulta 7

.DWVROLV£WLHWRMDZZZRXOXQHORNXYDNHVNXVƮOHIZZZIDFHERRNFRPODVWHQMDQXRUWHQHORNXYLHQIHVWLYDDOL

5


32. oulun kansainvälinen lAsten- ja nuortenelokuvien festivaali 18.–24.11.2013 Lyhyt 7 | Shorts 7 57 min Suositus: yli 13-vuotiaille Kahdeksan tonnia Saksa 2013 Yllytys Saksa 2012 Gay Goth Scene Saksa 2013 Perintö 2013

MAAILMANPYÖRÄ | KALEIDOSCOPE

ADDIS ABEBAN LUPAUS | HORIZON BEAUTIFUL

KYLLÄ MIKE PÄRJÄÄ | MIKE SAYS GOODBYE!

TAIVAS RAJANA | AS HIGH AS THE SKY

Sveitsi 2013 91 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 10-vuotiaille Ohjaus: Stefan Jäger

Hollanti 2012 93 min Suomenkielinen tekstitys Suositus: yli 9-vuotiaille Alkuperäinen nimi: De Groeten van Mike! Ohjaus: Dave Schram

Yhdysvallat 2012 92 min Suositus: yli 13-vuotiaille Ohjaus: Nicole Braendilin

Jalkapallopomo Franz matkaa Addis Abebaan markkinoidakseen lajiaan ihmiskunnan toivona. 12-vuotiaalle katupojalle Admassulle mahdollisuus esitellä taitojaan isolle pomolle näyttää tieltä ammattilaiseksi. Kun Franz ei huomioi Admassua, tämä suostuttelee hölmön rikollisjoukon kidnappaamaan Franzin aikoen sitten esiintyä tämän pelastajana. Suunnitelma menee mönkään.

Sairaalassa kuukausia ollut Mike pääsee vihdoin kotiin. Kun äiti ei tule poikaa vastaan, hoitaja huolestuu ja ottaa yhteyttä sosiaaliviranomaisiin. Näyttää siltä, että Mike määrätään kasvattivanhemmille. Se on pojan mielestä typerää - äiti juo joskus liikaa, mutta Mike osaa pitää huolta itsestään.

Sulhasen hylättyä omalaatuisen Margaretin tämän pakko-oireiset häiriöt lisääntyvät ja hän kaipaa kaikkea muuta kuin seuraa. Isonsiskon ilmestyminen tyttärineen järkyttää aluksi Margaretin säänneltyä elämää. Hassuttelulla he saavat Margaretin ottamaan rennommin. Myöhemmin tämä kuulee todellisen syyn siskon vierailulle.

LUONNON ÄÄNIÄ | THE VOICE OF NATURE

MUSTA HELMI | THE PEARL

OKALINNA | THORN CASTLE

Iran 2013 83 min Englanninkielinen tekstitys Suositus: yli 8-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Morvarid Ohjaus: Sirrus Hassanpur

Unkari 2012 99 min Englanninkielinen tekstitys Suositus: yli 10-vuotiaille Alkuperäinen nimi: Tüskevár Ohjaus: György Balogh

Kertomus pikkukaupungissa Etelä-Iranissa asuvan helmenkalastajan Karimin elämästä. Sydänvikaisen Karimin pitää päästä leikkaukseen, mutta hänellä ei ole siihen varaa. Karimin lapset katsovat tehtäväkseen auttaa isäänsä: onko kilpikonnien myynti ratkaisu?

Perhe lähettää nyhverön Gyulan kesäksi maalle miehistymään. Melkein 14-vuotias poika perehdytetään kalastuksen, melonnan ja metsästyksen jaloihin taitoihin. Täti puolestaan koettaa lihottaa laihaa poikaa kantamalla tälle loppumattomasti maalaisherkkuja.

THE NORTH Katso esittely sivulta 4.

VIIDAKON ÄÄNIÄ | THE VOICE OF THE JUNGLE Nicaragua 2013 12 min Englanninkielinen tekstitys Suositus: yli 8-vuotiaille Alkuperäinen nimi: La voz de la selva Ohjaus: Antonia Ringbom ja Jonatan Sundström Sammakko Rana Ramona asuu suuressa sademetsässä muiden eläinten kanssa. Hän kertoo vanhaa tarinaa siitä, kuinka Mölyapina sai äänensä Tapiirilta. Yhtäkkiä alkaa tapahtua kamalia: sademetsä halutaan tuhota karjan ja öljypalmujen tieltä. Tuhon pysäyttämiseksi tarvitaan voimakasta ääntä.

Taaperokino: Lyhyt 1 | Shorts 1 30 min Suositus: yli 3-vuotiaille Keltaisen Kirahvin eläintarinoita: Hiiri supermarketissa Kotilo Äiti ei siedä koiria Suomi 2005 Kohtalokas piiloleikki Japani 2013 Kissa kassista Latvia 2013 Lyhyt 2 | Shorts 2 33 min Suositus: yli 5-vuotiaille Aurinko on Keltainen Kirahvi: Lapsen uni Leikkisät pilvet

Linnun muotokuva Suomi 1998 Näön vuoksi Italia 2013 Vaahterasiirappi Kanada 2013 Hanhen huoli Saksa & Puola 2013 Lyhyt 3 | Shorts 3 35 min Suositus: yli 5-vuotiaille Keltaisen Kirahvin eläintarinoita: Kana Hyvä Jyvä Kissa ja kuu Suomi 2003 Arvaa mikä! Saksa 2012 Eurooppalaisia lastenelokuvia lapsille Itävalta, Ranska & Saksa 2011-2012 Lyhyt 4 | Shorts 4 30 min Suositus: yli 5-vuotiaille Venäläisiä lyhytelokuvia lapsille Venäjä 2011-2012

OSKARIKILPASARJAT 2013 Sarja 1: Alakoulut, kesto 34 min Voi Pekka, missä pouta: Elokuvaklubi Pikseli, Oulu Luokkaretki: Pateniemen koulu 2b, Oulu Mörkö Hyökkää: Animaatioseikkailu Animoi!, Oulu Kivat kaverit: Elokuvaklubi Pikseli, Oulu Epäonninen autokilpailu: Animaatioseikkailu Animoi!, Oulu Merirosvot vs. ninjat: Hip - Elokuvakerho, Tampere Kymmensetelinen: Elokuvaklubi Kolina, Oulu Teletapit aamukävelyllä: Elokuvaklubi Pikseli, Oulu Sarja 2: Yläkoulut, kesto 39 min Lento Havaijille: Alakylän koulu, Tirinkylän yksikkö 5.lk Mies vailla kapitalismia: Elokuvaklubi Kolina, Oulu Minut syötiin samana päivänä kuin valkoinen härkä: The Arab Evangelical Episcopal School, Ramallah, Palestiina & Viialan keskustan koulu, Akaa Ainoa henkiinjäänyt: Elokuvaleiri Kauhiaa splatteria! Oulu Sokea rakkaus: Elokuvaklubi Kolina, Oulu Sienimetsä: Oulun Steinerkoulu, 6lk. Oulu Unia: Aitoon Koulutuskeskus, Tampere

Bagventure: Kastellin lukio Tappava sketsi: Laanilan yläkoulu Uusi maailma planeetta X:llä: Kiiminkijoen koulu Meidän tulevaisuutemme: Oulun normaalikoulu Runoräppianimaatio: Kuivasjärven koulu Tyttö ja hai: Oulujoen koulu Eläinmuseoretki: Paulaharjun koulu Rakkautta hammaslääkärissä: Myllytullin koulu Taave kroketti: Pyhännän koulu OULUN TAIDEKOULU ESITTÄÄ Kesto: noin 10 min Suositus: yli 6-vuotiaille Aavikko jee: Saga Dahlin ja Liia Leppihalme Hattarametsä: Jani Annunen ja Joonatan Pietikäinen Kokiksen seikkailut: Lasse Suomela ja Sakari Hiltunen Kukka: Pekka Leikas Linnojen kuninkaat: Riku Kynsilehto, Lassi Hautamäki, Oliver Kerola ja Felix Kerola Metsäpalo: Viljami Karppinen ja Leo Palosaari Haamut: Lasse Suomela ja Sakari Hiltunen TÄHTIPOIKA -ELOKUVAT Kesto: noin 10 minuuttia Suositus: yli 3-vuotiaille Ohjaus: Henri Turunen Kenkäkauppa Disco Olohuone Onnikka Muuri Maali

32. Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla

Lasten ja nuorten tekemien elokuvien esitykset Kulttuuritalo Valveella

Oskari-kilpasarjat

LYHYTELOKUVAT | SHORT FILMS Taaperokino: Kakku kadoksissa 23 min Suomenkielinen mikrofonitulkkaus Suositus: yli 3-vuotiaille Alankomaat, Belgia & Espanja 2012

Lyhyt 8 | Shorts 8 46 min Suositus: yli 13-vuotiaille Dima Ukraina 2013 Myötä- ja vastamäessä Saksa 2012 Turkkilaiseen tapaan Alankomaat 2012

VALVEEN ELOKUVAKOULU 10 VUOTTA – KOULUYHTEISTYÖN HELMIÄ Kesto 25 min

Lyhyt 5 | Shorts 5 42 min Suositus: yli 10-vuotiaille Celestino Ruotsi 2013 Sisarukset Saksa 2012 Kammottava kesäleiri Alankomaat 2012 Espanja on toista maata Espanja 2013 Tanelin pöksyt Saksa 2012 Lyhyt 6 | Shorts 6 48 min Suositus: yli 12-vuotiaille Kylmä sydän Saksa 2013 Dinot sukupuutossa Suomi 2013 Erilainen Saksa 2013 Äiskän luo Uusi-Seelanti 2013 Taimenen hekuma Suomi 2013

elokuvateatteri studio MAANANTAI 18.11. klo 9.00 (alakoulu) TIISTAI 19.11. klo 9.00 (yläkoulu) klo 17.00 (alakoulu) KESKIVIIKKO 20.11. klo 18.30 (yläkoulu)

Oskari-gaala

valvesali PERJANTAI 22.11. klo 18.00

Oskari-palkitut

elokuvateatteri studio SUNNUNTAI 24.11. klo 14.00

esityksiin vapaa pääsy gaalaan liput 3€ valveen lippumyymälä p. 085584 7575 www.kulttuurivalve.fi/elokuvakoulu

6 .DWVROLV£WLHWRMDZZZRXOXQHORNXYDNHVNXVƮOHIZZZIDFHERRNFRPODVWHQMDQXRUWHQHORNXYLHQIHVWLYDDOL


TEATTERI PLAZA 1, paikkoja 409 Ma/ Mon 18.11. 9.00

Anna palaa, Eddy! ST, ET

Ti/ Tue 19.11.

Ke/ Wed 20.11. To/ Thu 21.11.

Rölli ja kultainen avain ET

11.00

Suuri lintubongaus ST, ET Muurahaispoika vs. Kirppumies ST, ET

13.00

Oppipoika ST

Robin the Movie

Ohjelma | Programme

Pe/ Fri 22.11.

Ruosteinen ritari 3D ST, ET

Ella ja kaverit ET

Ori kuin myrsky ST, ET

Ella ja kaverit ET

Ruosteinen Ritari 3D ST, ET

Oppipoika ST

Rölli ja kultainen avain ET

Robin the Movie

Muurahaispoika vs. Kirppumies ST, ET

Ma-pe 9.00-13.15 alkavat näytökset on varattu kouluille ja päiväkodeille. ST = suomenkielinen tekstitys ET = englanninkielinen tekstitys SK = suomenkielinen tai suomeksi puhuttu EK = englanninkielinen MT = suomenkielinen mikrofonitulkkaus RK = ruotsinkielinen

TEATTERI PLAZA 2, paikkoja 184 9.15

Ma/ Mon 18.11.

Ti/ Tue 19.11.

Kolmas pyörä ST, ET

Kaduttaako? ST, ET

Ke/ Wed 20.11. To/ Thu 21.11.

Pe/ Fri 22.11.

Ori kuin myrsky ST, ET

Salpa ET

Etsiväpoika Nono ST, ET

11.15

Pojat salapoliiseina ST, ET Addis Abeban lupaus ST, ET

Kyllä Mike pärjää ST, ET

Addis Abeban lupaus ST, ET

Anna palaa, Eddy! ST, ET

13.15

Jokainen kaatuu joskus ST, ET

Sietämätön nuoruus ET

Töpö ja Anton ST, ET

Tatska ET

Sietämätön nuoruus ET

18.00 Avajaiset: Ori kuin myrsky ST, ET, 5 €

TEATTERI PLAZA 4, paikkoja 106 Ma/ Mon 18.11.

Ti/ Tue 19.11.

Ke/ Wed 20.11. To/ Thu 21.11.

Pe/ Fri 22.11.

La/Sat 23.11.

9.00

10.00 Pojat salapoliiseina ST,

Töpö ja Anton ST, ET, VAPAA PÄÄSY

12.00 Etsiväpoika Nono ST,

Taaperokino: Lyhyt 1, 2,50 €

14.00 Kaduttaako? ST,

Päättymätön tarina ST, VAPAA PÄÄSY

ET, VAPAA PÄÄSY

11.00

ET, 5 €

13.00

Päättymätön tarina ST

Sabine Kleist, 7 ST, ET

Tosielämän Tylypahka

Taivas rajana

25 asiaa, jotka ovat tärkeitä SK + Ääntä kohti ET

15.00

Lisen ja Lotten salaisuus ST, ET, VAPAA PÄÄSY

Etsiväpoika Nono ST, ET, 5 €

Päättymätön tarina ST, VAPAA PÄÄSY

17.00

Pojat salapoliiseina ST, ET, VAPAA PÄÄSY

Kolmas pyörä ST, ET, 5 €

Anna palaa, Eddy! ST, ET, 5 €

Tähtipoika-elokuvat, VAPAA PÄÄSY

Taivas rajana 5 €

Kyllä Mike pärjää ST, ET, 5 €

Tosielämän Tylypahka 2,50 €

18.00 Salpa ET, 5 €

18.45

Kaduttaako? ST, ET, 5 €

Su/Sun 24.11.

ET, 5 €

16.00

Jokainen kaatuu joskus ST, ET, 5 €

Ella ja kaverit ET, 5 €

18.00

Sietämätön nuoruus ET, 5 €

Päättäjäiselokuva: Taivas rajana 5 €

TEATTERI PLAZA 5, paikkoja 98 Ma/ Mon 18.11.

Ti/ Tue 19.11.

Ke/ Wed 20.11. To/ Thu 21.11.

Pe/ Fri 22.11.

La/Sat 23.11.

Su/Sun 24.11.

10.00 Kolmas pyörä

Musta helmi ET, 5 €

12.00 Tosielämän

Okalinna ET, 5 €

14.00 Lisen ja Lotten salaisuus ST, ET, VAPAA PÄÄSY

Sabine Kleist, 7 ST, ET, VAPAA PÄÄSY

Etsiväpoika Nono ST, ET, 5 €

16.00

Paljastava päiväkirja ET, 5 €

Anna palaa, Eddy! ST, ET, 5 €

Pojat salapoliiseina ST, ET, VAPAA PÄÄSY

18.00

Ori kuin myrsky ST, ET, 5 €

9.00

LIPUT Normaalilippu 5,00 euroa Festivaalipassi 18,00 euroa Dokumentit ja lyhytelokuvapaketit 2,50 euroa Saksalaiset lastenelokuvat -sarja: vapaa pääsy Antonia Ringbom -retrospektiivi: vapaa pääsy Henkilökohtainen festivaalipassi on voimassa koko viikon ja oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin normaalilippu- ja lyhytelokuvanäytöksiin. Hae näytöskohtaiset lippusi ennakkoon Valveen lipunmyynnistä. Lippujen ennakkomyynti alkaa keskiviikkona 13.11. klo 12.00 Valveella.

OULUN ENERGIAN ETUASIAKKAAN ALENNUS Kahden euron alennus normaalilipun hinnasta, maksullisiin lyhytelokuvanäytöksiin vapaa pääsy.

ST, ET, 5 €

11.00

Tylypahka 2,50 €

13.00

Paljastava päiväkirja ET

17.00

Musta helmi ET, 5 €

18.45

Kolmas pyörä ST, ET

Lisen ja Lotten salaisuus ST, ET

Okalinna ET, 5 €

Päättymätön tarina ST, VAPAA PÄÄSY

Addis Abeban lupaus ST, ET, 5 €

Töpö ja Anton ST, ET, VAPAA PÄÄSY

Musta helmi ET

Sabine Kleist, 7 ST, ET, VAPAA PÄÄSY

Okalinna ET

VALVESALI, paikkoja 168 Ma/ Mon 18.11. 9.00

Ti/ Tue 19.11.

Ringbom 1: Keltaisen Taaperokino: Kakku Kirahvin tarinoita 28 min kadoksissa 23 min MT

Ke/ Wed 20.11. 9.30 Ella ja kaverit Viitottu näytös

To/ Thu 21.11. Pe/ Fri 22.11. Puukamu pulassa MT, ET

Taaperokino: Lyhyt 1 34 min

Viidakon ääniä EK + The North ET

11.00

Maria Eveliina ET

Lyhyt 4 30 min

11.30 Lyhyt 7 57 min

Pako ET

13.00

12.00 Lyhyt 3 30 min

Lyhyt 5 42 min

Hilton! ET VAPAA PÄÄSY

Pioneerin kunniasanalla ST, ET

15.00

Lyhyt 6 48 min 2,50 €

14.30-16.00 Virpi Suutarin työpaja, VAPAA PÄÄSY

Robin the Movie 2,50 €

10.00

16.30

LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ Olen lapsi SK, VAPAA PÄÄSY

17.00

Pioneerin kunniasanalla LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ Addis Abeban ST, ET, 5 € lupaus, VAPAA PÄÄSY

18.00

Suuri Lintubongaus ST, ET, 5 € Yksinhuoltajat ilmaiseksi lasten kanssa

Puukamu pulassa MT, ET, 5 € Isovanhemmat ilmaiseksi lasten kanssa

12.00

Ruosteinen ritari ST, ET, 5 €

Lapsituomariston palkitsema elokuva ST, 5 €

14.00

Palkintojenjako + Lapsituomariston palkitsema elokuva, VAPAA PÄÄSY

ECFA:n palkitsema elokuva ST, 5 €

Lyhyt 8 46 min

Muurahaispoika vs. Kirppumies ST, ET, 5 €

Kotimaisen kilpailun voittaja, VAPAA PÄÄSY

18.00 19.00 Oskari-Gaala, 3€

Hilton! ET, 2,50 €

Nuortenelokuvien kilpailun voittaja. VAPAA PÄÄSY

16.00

Suuri lintubongaus ST, ET, 5 €

Su/Sun 24.11.

10.00

17.00

Pikselielokuvat VAPAA PÄÄSY

19.00 Oppipoika ST, 5 €

Puukamu pulassa MT, ET

La/Sat 23.11.

Anna palaa, Eddy! ST, ET, 5 € Rölli ja kultainen avain ET, 5 €

Robin the Movie 2,50 €

Ti/ Tue 19.11.

Ke/ Wed 20.11.

OULUN KAUPUNGIN HENKILÖKORTIN ALENNUS Oulun kaupungin henkilökortilla saat euron alennuksen normaalilipun hinnasta. Lipunmyynti Valveen lipunmyynnissä 18.-24.11. ma 12.00-19.45, ti-pe 12.00-19.00, la 9.30-19.00, su 9.30-18.00. Lippuja myydään käteisellä myös Plazan aulassa festivaalin omassa lipunmyyntipisteessä 30 min ennen esityksien alkua. Festivaali-info sijaitsee 18.-24.11. kulttuuritalo Valveen aulassa, avoinna ma-pe 8.30 ja la-su 9.30 alkaen viimeisen näytöksen alkuun asti.

Pako ET, 5 €

STUDIO, paikkoja 45 Ma/ Mon 18.11.

K-PLUSSAKORTIN ALENNUKSET K-Plussakortin omistajana saat euron alennuksen normaalilipun hinnasta. Festivaalipassi vain 14 euroa K-Plussakortilla. Ei kerrytä K-Plussapisteitä.

To/ Thu 21.11. Pe/ Fri 22.11.

La/Sat 23.11.

Su/Sun 24.11.

Oskari-kilpailu alakoulut

Oskari-kilpailu yläkoulut

Taaperokino: Lyhyt 1 34 min

Ringbom 3 45 min RK

10.00

Taaperokino: Kakku kadoksissa 23 min MT, VAPAA PÄÄSY

Ringbom 2 31 min RK, VAPAA PÄÄSY

10.00

Valveen elokuvakoulu 10 vuotta

Valveen elokuvakoulu 10 vuotta

Lyhyt 2 33 min

Ringbom 4 47 min RK

11.00

Lyhyt 6 48 min, 2,50 €

Ringbom 4 47 min RK, VAPAA PÄÄSY

Valveen lipunmyynti, 08 55847575 Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, 90100 Oulu Finnkino Plaza, Torikatu 32, 90100 Oulu

15.00

Ringbom 2 31 min RK, Ringbom 1: Keltaisen Kirahvin tarinoita 28 min, VAPAA PÄÄSY VAPAA PÄÄSY

Lyhyt 3 30 min, 2,50 €

Lyhyt 7 57 min, 2,50 €

12.00

Lyhyt 4 30 min, 2,50 €

Ringbom 5 37 min RK, VAPAA PÄÄSY

Käsiohjelmia saa festivaali-infosta maanantaina 18.11. alkaen.

16.00

Ringbom 3 45 min RK VAPAA PÄÄSY

13.00

Ringbom 2 31 min RK, VAPAA PÄÄSY

17.00

Taaperokino: Lyhyt 1 34 min, 2,50 €

14.00

Viidakon ääniä EK + The North ET, VAPAA PÄÄSY

Oskari-palkitut, VAPAA PÄÄSY

15.00

Lyhyt 2 33 min, 2,50 €

Elämää vankilan jälkeen ET, 2,50

16.00

Lyhyt 5 42 min, 2,50 €

9.00

Lyhyt 6 48 min, 2,50 e Oskari-kilpailu alakoulut, VAPAA PÄÄSY

Taaperokino: Kakku kadoksissa 23 min MT, VAPAA PÄÄSY

Ringbom 5 37 min Viidakon ääniä RK, VAPAA PÄÄSY EK + The North ET, VAPAA PÄÄSY

18.00

Kyllä Mike pärjää ST, ET, 5 €

Valveen elokuvakoulu 10 vuotta, VAPAA PÄÄSY

18.30 Oskari-kilpailu yläkoulut, VAPAA PÄÄSY

Vieraana Antonia Ringbom, VAPAA PÄÄSY

Maria Eveliina ET, 2,50 €

19.30

19.45 Elämää vankilan jälkeen ET, 2,50 €

19.00 Maria Eveliina ET, 2,50 €

Valveen elokuvakoulu 10 vuotta, VAPAA PÄÄSY

Tatska ET, VAPAA PÄÄSY

19.00 Paljastava päiväkirja ET, 5 €

17.00

Salpa ET, 5 €

18.00

Lyhyt 8 46 min, 2,50 €

19.00

Tatska ET, VAPAA PÄÄSY

7


32. oulun kansainvälinen lAsten- ja nuortenelokuvien festivaali 18.â&#x20AC;&#x201C;24.11.2013

Radio Itkonen toimittaa av-laitteet sekä esitystekniikkaratkaisut valmiiksi asennettuina ja toimivina. Palvelemme kuntia, laitoksia ja yrityksiä suunnittelemalla järkevät ratkaisut kulloiseenkin tarpeeseen.

32I

OULUN KANSAINVĂ&#x201E;LINEN LASTENJA NUORTENELOKUVIEN FESTIVAALI

18.-24.11.2013

Elokuviin 4,00 eurolla Oulun festivaalilla!

Hauskoja, jännittäviä ja koskettavia elokuvia ihan kaikenikäisille. Liput 4,00 â&#x201A;Ź (norm. 5,00 â&#x201A;Ź). Festivaalipassi vain 14 â&#x201A;Ź KPlussakortilla (norm. 18 â&#x201A;Ź). Ei kerrytä K-Plussapisteitä. HenkilĂśkohtainen Festivaalipassi on voimassa koko viikon ja oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin normaalilippu- ja lyhytelokuvanäytĂśksiin. Hae näytĂśskohtaiset lippusi ennakkoon Valveen lipunmyynnistä. Katso lipunmyyntitiedot edelliseltä sivulta.

Ohjelma, elokuvaesittelyt, teatterit ja lisätiedot:

www.oulunelokuvakeskus.fi/lef

Teemme yksilĂśidyn tarjouksen, opastamme ja asennamme: tMVFOUPTBMJU tBVEJUPSJPU tJOGPKĂ&#x160;SKFTUFMNĂ&#x160;U tLPVMVMVPLBU tPEPUVTUJMBU tLPEJOLPOFFU taukotiloihin

Julkisten tilojen AV-laitteiden toimittamisessa meillä on YLI 40 VUODEN KOKEMUS. Vuokraamme myÜs AVlaitteita. Osoitteemme Oulun Takalaanilassa on Hautakorventie 15A.

- - - since 1968 - - AV-laitteet ja esitystekniikkaratkaisut Hautakorventie 15 A, 90620 OULU, puh. 044 3216 201 jorma.itkonen@expertitkonen.fi

Palvelemme Teitä nyt myÜsverkossa kauppa.hammarinsahko.fi

KIRJASTA ELOKUVAKSI Oulun kaupunginkirjasto, lasten- ja nuortenosaston näyttelytila 11.-24.11.2013 Festivaalilla on jälleen paljon elokuvia, jotka pohjautuvat kirjoihin. Näitä opuksia voi käydä katselemassa ja lainaamassa Kirjasta elokuvaksi -näyttelyssä festivaaliviikolla. Nyt on siis oiva tilaisuus hypätä mukaan monenlaisiin seikkailuihin niin kirjan kuin elokuvankin muodossa!

8         

Forum24 7.11.2013  

Forum24 7.11.2013