Page 1

www.forum24.fi – 12. vuosikerta – n:o 75 – Torstai 19. syyskuuta 2013 PAUL BRADY

Vielä kerran, Danny! Sivu 15

Läpilyönti maailmalle Sivu 19

Ennätyshyppy lauantaina Sivu 17

Tervetuloa Yrittäjän perhe- ja yritysvarallisuuden suunnittelu -tilaisuuteen perjantaina 4.10.2013 kello 8.15-10.00, Oulun OP, Isokatu 14 A, 7. krs. Miten yrittäjänä suunnittelet perhe- ja yritysvarallisuutesi eri tilanteissa? Asiantuntijat Oulun OP:n Yrityskonttorista ja KPMG:ltä kertovat aamun tilaisuudessa ajankohtaisia asioita taloudesta, osinkoverotuksesta, yllättäviin elämän muutoksiin varautumisesta sekä osakassopimuksesta ja sen sisällöstä muutostilanteissa. Tarkemmat tiedot tilaisuuden kulusta sekä ilmoittautumisesta löydät osoitteesta www.op.fi/oulu -> Tapahtumia ja tilaisuuksia. Ilmoittaudu viimeistään pe 27.9.2013. Lämpimästi tervetuloa! Yhteistyössä:


2

www.forum24.fi

Päivystämme ilman ajanvarausta Oulun Terveystalosta saa nyt apua myös ilman ajanvarausta Lääkärikeskuksen päivystys tarjoaa hoitoa äkilliseen sairauteen, tapaturmaan tai vammaan myös ilman ajanvarausta lääkärikeskus-sairaalan aukioloaikoina. Päivystystoimintaa tukevat oma laboratorio ja röntgen. Terveystalo Oulu ODL Hyvinvointikeskus, Albertinkatu 16 avoinna ma-pe 7-21, la-su 10-21 terveystalo.com p. 030 6000*

AVOINNA MYÖS VIIKONLOPPUNA:

ma-pe 7-21 la-su 10-21

Kaikki mitä terveyteesi tarvitset


3

UUTISET & TAUSTAT

Torstai 19. syyskuuta 2013

SyÜpäkampanja kävelyttää Haku jatkuu toista viikkoa OYS:N NAISTENTAUTIEN klinikka järjestää kävelytapahtuman Gynekologisen syÜvän kansainvälisenä kampanjapäivänä, sunnuntaina 29.9. Tapahtuma alkaa kello 12 Rotuaarilta, jossa on lyhyt tiedotus gynekologisista syÜvistä, niiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Alkuverryttelyn jälkeen kävellään 5,8 kilometrin reitti Raattiin.

SYKSYN YHTEISHAUT ammattikorkeakouluihin alkavat päättyvät tiistaina 1.10. kello 16.15. Oulun seudun ammattikorkeakoulussa (Oamk) on tarjolla sekä nuorten että aikuisten ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta. Koulutuksiin haetaan valtakunnallisen sähkÜisen haun kautta osoitteessa www.amkhaku.fi. Oamkissa on noin 9 000 opiskelijaa ja 800 tyÜntekijää.

7XOHWHNHPllQO|\W|Ml 3RLVWRODDULVWDNDLNNL² /(00,..,.(6.86

/,/=22

.DXSSXULHQNDWXS $YRLQQD$UN²OD²

PEKKA KALLASAARI

Jättihanke puolivälissä Oulu–Liminka tyÜn alle 2014 OULU Martti Turunen martti.turunen@forum24.fi

Seinäjoki–Oulu-radan jättihanke on yli puolivälissä. Lapuan ja Kokkolan väli on valmis ja Tuomioja–Liminka on voiton puolella. Uusittavista 96 tasoristeyksestä on uusittu yli puolet. Oulun päässä ratatyÜt alkavat näkyä ensi vuonna Oulu–Liminka-välillä. Vanha tukikerros poistetaan ja korvataan uudella sepelillä sekä routasuojataan. Rummut uusitaan tai korjataan. Vuonna 2015 tyÜt jatkuvat tasoristeyksien poistolla ja neljän alikulkusillan rakentamisella, kertoo hankepäällikkÜ Ari-Pekka Onnela PÜyry Oyj:ltä. – Luultavasti junaliikenne

on 2014–2015 viikolla neljänä päivänä kahdeksan–yhdeksän tuntia kokonaan seis ja viikonloppuisin on useita katkoja. Onnela arvioi, että henkilÜliikenteessä turvaudutaan tällÜin bussikuljetuksiin, kuten nytkin tapahtuu Oulun ja Ylivieskan välillä. – Siitä ei ole vielä päätÜksiä, kuinka pitkälle busseilla ajetaan, Onnela sanoo. Ratahankkeen kahtena viimeisenä vuotena 2016– 2017 tyÜt keskittyvät Kokkolan ja Ylivieskan välille, joka saa kaksoisraiteen.

Valmista 2017 Seinäjoki–Oulu-radan sähkÜistys valmistuu 2017. – TällÜin voidaan ajaa 200 kilometriä tunnissa 335 kilometrin matka. Akselipaino kasvaa 25 tonniin, hanekpäällikkÜ Ari-Pekka Onnela kertoo. Tällä hetkellä kahtasataa voidaan ajaa koko Lapuan ja Kokkolan 108 kilometrin väli pois lukien Pännäisten

liikennepaikka. – Aika usein näin ajetaankin, Onnela sanoo. Nopeuden nosto vaikuttaa muun muassa turvalaitteisiin, joiden tiedonsiirtoa pitää virittää nopeammaksi, jotta vaarapaikoilla ehditään reagoida. SähkÜvirtaakin pitää trimmata kestämään kovempia nopeuksia.

860 miljoonaa Kaksoisraidetta valmistuu vain osalle matkaa: Seinäjoen pohjoispuolelle parikymmentä kilometriä ja Kokkola–Ylivieska-väli. Onnelan mukaan pienikin pätkä kaksoisraidetta edistää liikennÜintiä. Mahdolliset myÜhästymiset eivät vaikuta samalla tavalla muiden junien aikatauluihin kuin muuten tapahtuu. Seinäjoki–Oulu-radan kunnostuspäätÜs tehtiin helmikuussa 2007. Noin 860 miljoonaa euroa maksavan hankkeen rahoitus valmistui lopullisesti tämän hallituskauden alussa.

Kun kunnostustyÜt ovat ohi, Oulusta voidaan ajaa koko matka Seinäjoella 200 kilometriä tunnissa.SYNTTĂ„RITARJOUS

124 900 Ă

MUUTTOVALMIS

Talven omakotirakentajalle erikoisetu. Kysy lisää! Olemme 28.-29.9. Ouluhallissa Rakenna-Sisusta-Asu -messuilla

4h + keittiĂś huoneistoala: 98 m2


4

www.forum24.fi

KOLUMNI Janne Heikkinen Kempeleen kunnanhallituksen varapuheenjohtaja (kok.)

Nuoret haluavat itsenäisiä ja vapaita kuntia

M

issä on liikaa valtaa, Brysselissä, Helsingissä vai esimerkiksi Kärsämäellä? Toteutuuko EU:ssa subsidiariteetti, eli että julkiset päätökset pitäisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmistä? EU-keskustelua herättävä järjestö, Eurooppanuoret, on hiljan julkaissut viime vuonna tehdyn laajan kyselytutkimuksen nuorten kannoista hallinnon tasoista. Lähes neljä tuhatta nuorta käsittävän kyselyn ja sen pohjalta julkaistun kirjan ”Palvelut, hallinto ja subsidiariteetti – kirjoituksia nykypäivän käytännöistä ja uusista mahdollisuuksista” tavoite oli selvittää, millä hallinnon tasolla päätökset pitäisi kansan mielestä tehdä: kunta-, alue-, valtio- vai EU-tasolla. Kyselyn viesti oli selkeä. Tutkimukseen vastanneet halusivat pitää pitkälti nykyisen mallin, jossa kunnilla on vahva rooli peruspalvelujen järjestämisen osalta. Moni nuori olisi jopa valmis lisäämään kuntien roolia nykyisin Kelalle eli valtiolle kuuluvissa asioissa. Toisaalta nuoriso myös turvaisi kuntien rahoituksen siirtämällä verotusoikeuden painopistettä enemmän kunnille: 52,7 prosenttia näki tuloverotuksen kuuluvan ensisijaisesti kunnille, 24,9 prosenttia valtiolle. Tutkimuksen kysymyksenasettelu unohtaa kuitenkin tärkeän ulottuvuuden kuntapolitiikassa. Vaikka Suomen kunnallista itsehallintoa kuulee usein pidettävän vahvana, on valtio tosiasiallisesti lisännyt jo pitkään ohjausvaltaansa kuntakentällä. Lyhyessä ajassa kuntien lakisääteisten tehtävien ja velvoitteiden määrä on jopa kaksinkertaistunut. Tammikuussa valtiovarainministeriön selvitystyössä todettiin, että kunnilla on vähintään 535 eri tehtävää, joita määrittää 138 lakia tai asetusta – eikä siinä vielä kaikki. Selvityksen jälkeen kuntien kivireki on paisunut jopa 30 uudella lakisääteisellä tehtävällä. Tehtäväkuormaa kasvattamalla valtiovalta on pakottanut kunnat jo vuosien ajan kustantamaan Arkadianmäen katteettomat vaalilupaukset.

Moni nuori olisi jopa valmis lisäämään kuntien roolia.

Poikkeuksellisesti syksyn budjettiesityksessä Kataisen hallitus lupasi vähentää kuntien ja kuntayhtymien tehtäviä ja velvoitteita miljardin euron edestä vuoteen 2017 mennessä. Nyt kuntakentällä on mahdollisuus lähteä mukaan norminpurkutalkoisiin ja esittämään valtiovarainministeriölle konkreettisia keinoja itsenäisten ja vapaiden kuntien saavuttamiseksi. Pidän tärkeänä, että annamme mahdollisuuden kuntakohtaisiin ratkaisuihin – toisin sanoen vapauden keksiä samoihin ongelmiin erilaisia ratkaisuja. Kuntalaisten kannustaminen yritteliäisyyteen ja spontaaniin luovuuteen lisäävät kuntien voimaa ja varallisuutta. Sen vuoksi valtion ei pitäisi puuttua liiaksi siihen, millä tavalla kunta velvoitteensa hoitaa, vaan millaisia tuloksia saavutetaan. Tällä politiikalla näyttää kyselyn valossa olevan vahva tuki nuorison keskuudessa.

Pidän tärkeänä, että annamme mahdollisuuden kuntakohtaisiin ratkaisuihin.

OSTETAAN ROMUAUTOT SEKÄ MUUT METALLIROMUT Kupari, messinki, alumiini, rst

P. 0400 253 358

ROMU-UKKO OY

Voyager jätti aurinkokunnan taakseen

Y

hdysvaltain vuonna 1977 laukaisema Voyager 1 -luotain on nyt saavuttanut tähtienvälisen avaruuden. Se on ensimmäinen ihmisen tekemä laite, joka on päässyt Auringon magneettikentän ulkopuolelle. Luotain on tällä haavaa noin 19 miljardin kilometrin päässä Auringosta. Voyager-hankkeen päätutkijan Ed Stonen mukaan kyseessä on tärkeä virstanpylväs ihmiskunnalle. Sitä voi verrata tutkimusretkiin, kuten ensimmäiseen purjehdukseen maapallon ympäri, tai siihen, että ihminen jätti ensimmäisen jalanjäljen Kuuhun.

K

uun pinnalle astui ensimmäisenä Neil Armstrong. Kuka tekee saman Marsissa? Siinäpä kysymys. Avaruustähtitieteen pro-

fessori Esko Valtaoja on haarukoinut tulevaisuutta, osin pilke silmässään, kirjassaan Kosmoksen siruja. Siinä hän arvioi Marssiirtokunnan saavuttavan täyden omavaraisuuden vuonna 2150.

alan tulevaisuuteen. Juuri nyt Voyager on muistutus meille kaikille siitä, että ihmiskunta kehittyy ja menee eteenpäin vakavista takapakeista kuten sodista ja lama-ajoista huolimatta.

Kyseessä on tärkeä virstanpylväs ihmiskunnalle. Vuonna 2200 ylittyy miljoonan avaruudessa asuvan raja. Marsin maankaltaistaminen alkaa 2300-luvulla ja parisataa vuotta myöhemmin ensimmäiset nanoluotaimet saapuvat Alfa Kentaurin planeetoille. Alfa Kentauri on aurinkokuntaa lähimpänä oleva vieras tähtijärjestelmä.

V

aikka aikataulut voivat heittää paljonkin, ne avaavat huikean näkö-

Kysymys meille suomalaisille kuuluu: miten me olemme kehityksen kelkassa mukana? Kaikki toimet, jotka vahvistavat Oulussakin avaruustutkimuksen asemaa ovat erittäin tervetulleita ja viisaasti kaukokatseisia.

LTA A J A T T I M I TO Kari Utoslahti Toimittaja

KOKO PERHEEN HYVINVOINTI-ILTA ti 24.9. klo 16 alkaen Oulun steinerkoulu, Kaarretie 14

klo 16-20 Löytölintu luomupuoti avoinna: Luomutorilla myytävänä mm. omenoita, porkkanoita, lanttua, kurkkua, tomaattia, kaalia, salaatteja, yrttejä. Tuote-esittelyä ja maistiaisia.

klo 17-20 Kahvio ja pirtelöbaari klo 17.30 Pirtelöopastus

PESETÄ MATTOSI NYT! Ilmainen kuljetus lokakuun loppuun p. 08 5306 950

15 km säteellä Oulun keskustasta.

MATTOPESULA

Avoinna arkisin 8–17

www.pesuraita.fi Liitintie 11, Oulu Rusko, puh. 08 530 6950

Asuntoja vuokrattavana Energialuokka

Kt, Rajakylä Kt, Kaukovainio Kt, Rajakylä Kt, Toppila Lt, Peltola Kt, Rajakylä Kt, Rajakylä Kt, Kaukovainio Kt, Rajakylä Kt, Toppila Rt, Jääli Kt, Myllyoja Kt, Rajakylä Kt, Kaukovainio Kt, Rajakylä Kt, Toppila Kt, Myllyoja Kt, Myllyoja Kt, Kaukovainio Kt, Kaukovainio

solu,oh,k,kh,sa,parv solu,oh,k,kh,sa,parv 1h,kk,kh,sa,las.pa 2h,k,kh,sa,parv 1h,alk,k,kh,parv 2h,k,kh,sa,las.ter 2h,kk,kh,las.pa 2h,kk,kh,parv 2h,kk,kh,sa,las.pa 2h,k,kh,sa,parv 2h,k,kh,sa,ter 2h,k,kh,parv 2h,k,kh,las.pa 2h,k,kh,parv 3h,k,kh,sa,las.pa 3h,k,kh,sa,parv 3h,k,kh,parv 3h,k,kh,parv 4h,k,kh,parv 4h,k,kh,sa,parv

30,5m² 30,5m² 42m² 43m² 44,5m² 45m² 48m² 49m² 49,5m² 50,5m² 54,5m² 59m² 59m² 60m² 66m² 73,5m² 74m² 75,5m² 92m² 95,5m²

200€ 250€ 420€ 460€ 550€ 460€ 450€ 500€ 500€ 490€ 525€ 510€ 500€ 540€ 620€ 620€ 630€ 630€ 750€ 750€

D D D D E D D H D D A E D D D D D E D D

KEMPELEENTIE 7B, 90400 OULU Puh nro: 044 7423 787, 040 1380 077 WWW.KIINTEISTOTAHKOLA.FI Isännöintiä. Vuokravälitystä. Helsinki | Tampere | Oulu | Kuusamo | Rovaniemi

klo 18 Luento: YHDESSÄ - koko perheen hyvinvointi, Teemu Syrjälä, hyvinvointikouluttaja

Tapahtumassa on lapsiparkki. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Lämpimästi tervetuloa!

www.loytolintu.fi

Taas suurvoitto Ouluun Oulu Ouluun osui lyhyen ajan sisällä jo toinen suurvoitto eli jackpot, kun 26-vuotias oululainen naispelaaja voitti RAY:n nettipelistä 55 000 euroa. Voitto osui sunnuntai-iltana Kulta-Jaska-pelistä. Nainen ei ollut aluksi edes huomannut voittoa, vaan hän oli pelattuaan sulkenut peliselaimen ja jatkanut iltatoimiaan. Voitto osui viimeisellä kierroksella, eikä hän siis ehtinyt nähdä suurvoitosta kertovaa ilmoitusta.


UUTISET & TAUSTAT

Torstai 19. syyskuuta 2013

Seuraavaksi olisi nelostien vuoro

MARTTI TURUNEN

Kauppakamari juhlii 95 vuottaan OULU Martti Turunen martti.turunen@forum24.fi

Oulun kauppakamari juhlistaa perjantaina 95-vuotista historiaansa. Tilaisuuteen on tulossa kolmisensataa osallistujaa. Vuodesta 1995 alkaen kauppakamarin näkyvänä henkilönä on ollut toimitusjohtaja Jaakko Okkonen. Okkosen ensimmäisiin työtehtäviin kuului järjestää Oulun yliopiston ekonomikoulutukseen luvattujen rahojen viimeinen erä, sata tuhatta markkaa. – Tiukkaa teki, mutta rahat menivät hyvään tarkoitukseen, Okkonen naurahtaa.

Palveluyrityksiä tullut mukaan Oulun kauppakamari perustettiin 1918. Nyt jäseniä on lähes 1 200 ja määrä kasvaa koko ajan. Suuria jäsenyrityksiä on kymmenkunta ja yhä useammin uusi jäsen on pieni palveluyritys. – Olemme kaikkien yritysten yhteinen äänenkannattaja, kiteyttää varatoimitusjohtaja Esa Pellikainen. Kauppakamarin voi jopa sanoa pehmentyvän: jättiyhtiöiden rinnalla on yhä enemmän myös sosiaalipuolen, esimerkiksi ongel-

95-vuotisjuhlan aattona on hyvä muistella historiaa. J.K. Paasikivi osallistui Oulussa kauppakamarin kokoukseen 1933, Jaakko Okkonen (oik.) ja Esa Pellikainen huomaavat.

manuorten koteja pyörittäviä yhtiöitä. Kauppakamarin talous on kunnossa. Henkilökuntaa on seitsemän, enemmän kuin koskaan ennen.

Nelostietä kehitettävä Kauppakamarin ajamat asiat ovat yllättävän pysyviä. – Ensimmäisen kerran kauppakamari on ottanut kantaa yliopiston taloustieteellisen koulutuksen puolesta jo 1966, sanoo juuri ennen haastattelua yliopistolta yhteistyöpalaverista tullut Okkonen. Merenkulun olosuhteiden pitkäjänteisestä edistämisestä taas näkyy kauppakamarin toimiston seinällä todiste. Vanhassa valokuvassa luovutetaan jäänmurtajamuistio pääministeri Urho Kekkoselle maaliskuussa 1955.

Merenkulun tärkeys säilyy asialistan kärkipäässä, Okkonen sanoo. Maakuntahan elää viennistä, josta 80 prosenttia hoituu meritse. – Olin erittäin tyytyväinen, kun Turun yliopiston merenkulkualan koulutusja tutkimuskeskus rantautui Ouluun: ylioistolla on nyt asiantuntijaorganisaation etäpiste. Turun yliopiston merenkulkualan tietous on nyt täällä käytettävissä. Myös muut liikenneväyläasiat ovat olleet asialistalla vuodesta toiseen. Kuusamontietä onkin parannettu ja lentoasema täyttää isommatkin vaateet. Seuraavaksi pohjoisen elinkeinoelämää voitaisiin edistää Tornion ja Oulun välisen nelostien kehittämisellä. – Päättäjät ovat samaa mieltä, mutta päätökset ovat toisenlaisia, Okkonen ja Pellikainen toteavat.

Lobbaako maakunta Oulua, Pauli Harju?

OULU Kari Utoslahti kari.utoslahti@forum24.fi

Osana äsken julkistettua Nokia-yrityskauppaa Microsoft ilmoitti perustavansa maahamme uuden datakeskuksen. Vahvimmat vaihtoehdot ovat Oulu ja Kajaani. Miten Pohjois-Pohjanmaan liitto pitää Oulun puolta tässä asiassa, maakuntajohtaja Pauli Harju? Yritys tekee päätök-

Jos Microsoft valitsee Oulun uuden datakeskuksen sijaintipaikaksi, se loisi Pauli Harjun mukaan uskoa ja luottamusta Oulun kaupunkiseudun ja koko Pohjois-Pohjanmaan kilpailukykyyn.

sen itsenäisesti eikä sinne suuntaan liiton lobbauksella ole vaikutusta. BusinessOulu on hoitanut asiaa

suvereenisti ja taidolla. Maakuntaliiton rooli astuu esille, kun tarvitaan valtion toimille vauhtia. Vireillä on useita datacenterhankkeita ja niille on esitetty sähköveron alennuksia. Yritystukien kohdentamisessa Elyjen vastuulla ovat rahoituspäätökset ja me huolehdimme riittävän rahoituksen. Mitkä seikat puoltavat Oulua ja mitkä Kajaania? Kajaania puoltaa tehdasalueen valmis infra, Oulua laajempi osaamispohja, ictalan perinne ja toimijat. Mitä datakeskus merkitsisi Oulun seudulle ja koko maakunnalle, jos Microsoft päätyy valitsemaan Oulun sen sijaintipaikaksi? Se olisi loistava asia. Se loisi uskoa ja luottamusta alueen kilpailukykyyn.

5


6

LUKIJOIDEN MIELIPIDE

TEKSTARIT 173 322

www.forum24.fi

OTTAAKO PÄÄHÄN? HALUATKO KEHUA? OTA KANTAA! tiaalle kokoja löytyy enää vain teiniosastolta. Perinteisiä poikien värejä inhoavalle vaihtoehtoja on kovin vähän, eikä lapsen mieli aikuisten vaatteissa riitä lohduttajaksi. Keskipituudet on kasvaneet – pari kokoa suurempaa per malli, niin löytyisi ikään ja kehitysasteeseen sopivaa puettavaa myös pitkille pojille!

kilpikonnavärityksinen kissa. Kissaa voi tiedustella numerosta 044-3000377. SUNNUNTAINA ISOKATU uuden Sokoksen työmaan kohdalla oli tukossa. Syynä oli se, että ihmiset pysäköivät autonsa kadun vasempaan reunaan, jossa on pysähtymiskielto. Siihen oikein jonotettiin. Onko niin, että ääliöt luulevat, ettei kielto ole sunnuntaina voimassa? Oulun talous huutaa rahaa, joten pysäköinninvalvonta myös sunnuntaiksi töihin. Olisi hyvä tienuupäivä Oululle! OLEN YKSINHUOLTAJA. Minulla on vanha 80-luvun paljon kuluttava auto. En voi vaihtaa sitä uuteen vähän kuluttavaan autoon. Minulla tulee vuodessa työmatkaa noin 20 000 kilometriä. Vuonna

2009 bensalitra maksoi 1,15 euroa ja nyt se maksaa 1,72 euroa. Maksan neljän vuoden takaiseen verrattuna nyt 910 euroa enemmän kuin silloin. Palkkani ei ole noussut yhtään. Mitä meidän vähävarainen perhe saisi tuolla rahalla? Vaikka päivittäin leivän päälle makkaraa ja juustoa, ei vain juhlapäivinä. Ihmettelen tätä hinnannousua. Kuka ottaa välistä? Ei vain valtio? Älkää korottako enää autoilun kustannuksia, koska jo tämäkin tilanne alkaa olla sietämättömän kallis perheellemme! HEI SINÄ valkoisen auton omistaja, jolla on todennäköisesti ”valtamerialus”, jo-

ka ei mahdu omaan ruutuun vaan naarmuttaa onnistuneesti toista autoa kuskin puolelta. Tämä sattui 12.9. Autoheikissä toisessa kerroksessa. Olet tainnut hankkia ajokortin kirjekurssilta? ”Kiitos” paljon! PÄIVÄKODIN OHI ajaessani alle 3-vuotiaat nähtävästi eivät muuta tee kuin ulkoilevat. Ainakin tuntuu siltä, että lapset ovat aina ulkona. Varmaan helpompaa henkilökunnalle. VAATEVALMISTAJAT JA sisäänostajat! Seuraatteko lainkaan kasvukäyriä? Lapsenomaiset vaatteet loppuivat 1,5-vuotiaana, 7-vuo-

0,-

Kysy tarkemmin myymälästä.

PISCINA LINNEA -tyyny 50x60 cm ja p -peite 150x200 cm YHTEENSÄ

39,(53,90)

A l e n nu s

27%

Muhkea viskoelastinen VIVA VISCO SOFT -patjapaketti

OIKOMISHOITOYKSIKKÖ keskustassa tarjoaa kerrassaan laadukasta palvelua kerrasta toiseen. Aivan mahtavaa ja motivoitunutta porukkaa, josta kaupungin muu henkilökunta voisi ottaa mallia!

PALJON KIITOKSIA kaikille, jotka ovat myötävaikuttaneet siihen, että Oulun kaupungissa on niin kauniit kukkalaitteet! Myös asukkaille kiitos, että kukille ei ole koitunut samaa kohtaloa kuin ”ruusukadulle”! Vieraatkin ihastelivat.

VOI O.K! Elät aivan kuuskytluvun hurmassa. Moni nuori ottaisi töitä mitä vain, mutta eipä palkkaa kukaan halua maksaa. Ilmaiseksi teettäjiä kyllä löytyy, mutta syödäkin pitää. Sitä paitsi lait ovat nyt erit kuin ennen. Muistelepa vähän tarkemmin ennen kuin alat syytellä. Ennen sai yrittämäänkin alkaa ja tehdä lähes miten halusi, mutta nyt ovat pykälät vastassa, jos jotakin yrittää. Sinunkin muka itse tienaamasta eläkkeestäsi vastaavat tosiasiassa pitkälti nyt vielä töissä olevat. Että totuudessa pysyttäisiin.

HIENOA OULUN terveydenhuolto! Lääkärit kiireisinä

ONKO JÄRKEVÄÄ säästää kerrostalon lämmityksestä? Pe-

MARKKINOILTA MINUN piti ostaa pölypusseja. Olin kahdella myyjällä. Kummatkin olivat tylyjä ja nakkelivat niskojaan, kun en halunnut ostaa 20 kappaleen nippua. Sinne jäivät – hain mieluummin ne marketista.

KARJASILLALLA LIIKKUU nälkäinen

juoksevat lääke-esittelyissä työaikana.

JOS OPISKELIJALLA on varaa

matkustella bussilla kauas, on hänellä myös varaa pariin vessareissuun asemalla.

LÄHETÄ MIELIPIDE Sähköpostilla: mielipiteet@forum24.fi Viestin pituus max. 2 000 merkkiä. Tekstiviestillä numeroon 173 322. Kirjoita: Forum (väli) tekstari (väli) oma viestisi. Esimerkiksi: Forum tekstari

Mielipiteen lähettäminen on kivaa. Tekstiviestin toivottu pituus on enintään 150 merkkiä. Tekstiviestin hinta on 0,85 euroa / viesti.

Forum24 pidättää oikeuden julkaista tai jättää julkaisematta mielipiteitä/tekstiviestejä sekä käsitellä niitä.

suhuoneestakin katkaistaan lämmitys neljäksi kuukaudeksi. Asukkaat käyvät suihkussa ja pyykitkin pestään siellä. Pyyheliinat eivät kuivu, lattiat ovat kosteat. Näinkö synnytetään hometalot? Kysyy huolestunut asukas. KIITOS RAVINTOLA Perlan henkilökunnalle Etu-Lyöttyyn surujuhlan järjestelyistä 14.9. Saimme kauniin ja intiimin juhlan teidän ansiostanne. Terveisin omaiset. TÄÄLLÄ MÄNTYLÄSSÄ on koko kesän liikkunut töpöhäntäinen harmaa kissa. Keväällä se kuopi kukkapenkit ja nyt se on alkanut majailla terassillani, josta en todellakaan tykkää. Pidä kissasi omalla pihallasi, omistaja!

SOTKAN PERINTEISET PATJANVAIHTOVIIKOT! Joustinsänky tai -patja sijauspatjalla...

PISCINA SOFIA -jenkkisänkypaketti

...sekä tyyny ja peite...

...kotiinkuljetus ja vanhan poisvienti nh han np o sv oi s ie

0€

SOFIA-pääty 159,- (199,-) Pitkä niskatyynyny 69,-

• ergonominen pussijousitus

• tukeva viskoelastinen yläpinta

248,-

A l e n nu s

80x200 cm

28%

(348,-)

VIVA VISCO SOFT -patjapaketti -patjapak 248,Linnea-tyyny ja -peite 39,Kotiinkuljetus 0,Vanhan poisvienti 0,-

Kotiin kuljetettuna yht. 287,-

A l e n nu s

33%

499,160x200 cm

SOFIA-jenkkisänky 2 x Linnea-tyyny ja -peite Kotiinkuljetus Vanhan poisvienti

499,78,0,0,-

Kotiin kuljetettuna yht. 577,-

(749,-)

Tarjoukset ovat voimassa 14.10.2013 asti, tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Katso kaikki tarjoukset ja lähin Sotka-myymäläsi: www.sotka.fi Taka-Lyötynkatu 4, Sisustajantori OULU, ma-pe 10-20, la 10-16, su 12-17


7

LUKIJOIDEN MIELIPIDE

Torstai 19. syyskuuta 2013

SĂ„HKĂ–POSTIT toimitus@forum24.fi

Isolla kaupungilla isot haasteet Forumin mielipidepalstalla 12.9. ollut kirjoitus vanhemmuudesta oli ilmeisesti alan asiantuntijan, nimimerkki �Kansalaisen huoli�. Kirjoitus kritisoi aiheellisesti syrjäytynyttä ja lokeroitunutta palvelujärjestelmäämme. Kirjoituksessa kehoitettiin tutustumaan Imatran malliin, jolla lasten huostaanotot on saatu loppumaan lähes kokonaan.

Malli koostunee Hyvinvointineuvoloista. Oulussakin on jo Hyvinvointineuvoloita ja lisää kehitetään, mutta iso kaupunki asettaa isot haasteet palveluihin. Tulisiko enemmän organisoida kaikki palvelut alueellisiksi? Entäs sitten kun asiakasperhe muuttaa toiselle alueelle? Aloitetaan asiakassuhteen rakentaminen alusta

uusien toimijoiden kanssa. Palvelu- ja hoitokäytännÜt tulisi olla yhdenmukaisia eikä pelkästään tyÜntekijÜistä lähteviä. Miten kehitetään tasalaatuiset palvelut eri puolelle kaupunkia? Se vaatii tietoa, tyÜntekijÜiden sitoutumista, pysyvyyttä ja hyvää johtamista. Kuntaorganisaation tempoileva ja vaihtuva strategiakulttuuri on myÜs

Silmät kiinni haaste kehittämiselle. Organisaatiomuutokset vievät energiaa varsinaisilta kansalaisten palveluilta ja niiden parantamisilta, samoin kun kaupungin taloudellisen ahdingon tuoma epävarmuus. Aukotonta systeemiä ei taida pystyä kehittämään. Toinen kansalainen

Vatikaanista Tapio Rautavaaraan Valtion velka jatkaa kasvuaan – nykymenon ylläpitämisellä kovaa tahtia. Virallisten ja muutenkin tolkkua omaavien laskelmien mukaan sen arvellaan olevan 120 miljardin luokkaa muutaman vuoden sisällä. Huoli tulevaisuudesta ja hyvinvointiyhteiskunnan tilasta luottoluokituksineen on yhteinen. Tämä tulisi oppositionkin ymmärtää – äänestäjiä myÜten. Vaaleja tulee ja menee, mutta ongelma ei poistu – eikä ratkea itsestään. Luovuudesta ja innovaatioista puhutaan nykymaailmassa paljon. Jopa Vatikaanilla on oma innovaatio-ohjelma, mitä se sitten käytän-

nÜssä tarkoittaakin? Asialle on helppo nauraa ja hymyillä, mutta samalla se kertoo paljon meistä itsestämme. KäytännÜssä nimittäin haluamme uutta puheen tasolla, mutta vastustamme itse muutosta pelkästä vastustamisen ilosta - viimeiseen asti. On aiheellista kysyä, maailma muuttuu, pitäisikÜ meidänkin? Mielestäni pitäisi, sillä talouden maailmassa pätevät luonnon lait. Siellä ei heikkoa luontokaan auta, Tapio Rautavaaran laulun sanoin. Mielestäni vähintä, mitä voisimme isossa kuvassa tehdä, olisi päivittää kuntien hallintorakenne oikealle tasolle – taloutta ajatellen.

KäytännÜssä tämä tarkoittaa sen virtaviivaistamista, tehostamista ja vastuun lisäämistä. Faktaa kuitenkin on, että kuntapuoli ei saa sitä itsenäisesti ja joustavasti hoidettua. Nykyisessä tilanteessa se on liiaksi uuden pakollista päivittämistä, jättäen vanhat tavat ja kustannukset käyttÜÜn – sekä voimaan ikuisesti. Tämän jälkeen tulee yleensä pakollinen itkun sekainen valitusvirsi jälkiruuaksi, halusimme tai emme – �ei kannata�. Mielestäni nyt tarvitaan kokonaisuuden kannalta vahvaa johtamista, mistä kiitosta ei tule kuin pitkän mat-

kan päästä. YksilÜn tasolla, �ei osaa� pitää muuttaa �täytyy tehdä� asenteeksi. Kyllä kansa ymmärtää, kun sille kerrotaan asiat niin kuin ne ovat ja jätetään fantastinen retoriikka, sekä massiivinen käsien heiluttelu pois – viihdemaailman hoidettavaksi. Pellen rooli on hieno sille kuuluvassa paikassa, mutta nykyisessä poliittisessa tilanteessa itse pelleilyä ei tule sietää. Ja elvytyksestä puhuen: sen parasta hoitoa on omasta kunnosta huolehtiminen – kansantalouden sitä nÜyrästi kiittäessä. Suomi-peikon lompakon puolesta, Marko Hoikkaniemi (Kok.)

Meille on varattu takapenkin paikat, alamäkeen mennään kaasu pohjassa, ja vauhti on hurjaa. Vaivana vauhtisokeus. Elokuvassa Eyes Wide Shut - käy hyvin ilmi Stanley Kubricin ovelasti esittämänä kahden kerroksen jako. Takahuoneen väki päättää salaa. Leipää ja sirkushuveja on kansan johtamisoppi vielä nykyäänkin. Kansan saa sumutettua median ja viihdeteollisuuden voimin internetin avulla harhateille elämään sateenkaaren väreissä tyÜorjuutta. Kuluttaminen on velkaorjan ainoa tehtävä – sillähän sitä kÜyhänä orjana pysyy. Nykymenolla umpikujassa ollaan ja tÜrmäys edessä. TyÜn verokiila on 400 prosenttia. Jos tyÜntekijä saa 10 euroa käteen tunnissa, pitää yrityksen laskuttaa tyÜstä 40 euroa. Ja verokiila vain kasvaa, koska tuloverotus kovenee, alv ja kaikki eläkemaksut nousevat joka vuosi. Lääkkeeksi tarjotaan pidempiä tyÜuria jotta vero- ja eläkemaksuja voidaan kerätä enemmän. Auttaa varmaan. Maksa siinä sitten kympin nettoliksasta autohuollosta 70 euroa/h tai osta kengät satasella. Ei paljon naurata. Palattaisko vaihtotalouteen?

Tarvitsemme oman rahan ja sitä myÜtä rahanluontioikeuden omassa keskuspankissamme. Kansakuntana ei ole mitään syytä olla lainaamassa rahaa globaaleilta yksityisiltä pankkijäteiltä. Nykyinen rahanluontimekanismi velkaannuttaa valtiot eli meidät veronmaksajat ikuisiksi ajoiksi pankeille koronmaksuun. Kuten pankkiireilla on ollut tarkoituskin. Eihän valtionvelkaa tarvitsekaan ikinä maksaa pois, eihän? TiesittekÜ, että Dollarin luontioikeudenkin omistaa yksityinen pankki? Tosiasiassa vanha valtio ja kunnat voisivat hyvin olla velattomia, kuten vanhat suvutkin. Kotitalouden tasolla järkevintä on ottaa lainat osuuskuntapankeista. Korkotuotto jää osuuskunnalle eli asiakkaille itselleen, ja yksityispankit joutuvat ahtaammalle. Paras tapa saada tulevaisuutta omiin käsiimme olisi, kun ulkomaiset banksterit ajettaisiin täältä kokonaan pois. Islantilaisethan kykenivät sen tekemään.Tämä on meille jokaiselle valintakysymys, aloittaa voi heti tänään. Olisiko aika avata silmät ja ottaa kadotettu valta takaisin? Arto Kivimäki, Rakennuttaja, DI, Perussuomalaiset

*DOOHULD  

 á şá‚€á€”á‚ á€”á şá ¸á šá ť á şá ¸á€”á‚  $ $$

Poistopäivät jatkuvat 22.9. asti Paljon edullisia lÜytÜjä!

Finlayson-myymälä: OULU Kirkkokatu 29, ma-pe 10-19, la 10-16 -NKMMCCQUVQMUKNNGYYYȧPNC[UQPȧ

ÂœÂĄÂ“Â–ÂŠÂ¤ÂŚá šá‚€á€‘Œ—ŒÂ?နá ¸á šá ¸á ťá şá šá ¸á žá şá ¸

MAAILMAN JA IHMISEN VĂ„LIIN TARVITAAN JOTAIN PEHMEĂ„Ă„.


8

www.forum24.fi

Muotoilua ja Iso Siika Oulu Galleria 5:ssä avautuu tiistaina 24. syyskuuta Muotoilua että perinnettä -näyttely. Avajaiset ovat tiistai-iltana kello 16–18, ja näyttely on nähtävillä 13. lokakuuta asti. Näyttely tuo esiin muotoilun uusia oivalluksia. Keskeisellä sijalla ovat kalan-

nahkaa hyödyntävät tai kalastuskulttuurista nousevat uudet tuoteideat. Avajaisohjelmassa on myös muotoilijoille suunnattu seminaari. Seminaarissa on tarkoitus keskustella, kuinka muotoilijat ja käsityöläiset saisivat tuotteensa paremmin markkinoille.

Ensi-iltansa saa myös Iso Siika -dokumentti, joka välittää tunnelmia heinäkuisesta ympäristötaidetapahtumasta Tornionjokivarresta. Iso Siika -tapahtuma kiinnitti huomiota vaellussiian ja Tornionjoen tilaan taiteen keinoin. Iso Siika esitetään tiistaina kello 15 Valveella.

IHON-

PUHDISTUS Oululaisen ilmailun historiaa Opiskelijat ja eläkeläiset klo 9–14

39€

Tarjous voimassa 23.12.2013 saakka I H O T E R A P I A K E S K U S

SALON LASER www.salonlaser.fi Kirkkokatu 29 A Puh. 377 064

Oulu, Paasikortteli, Uusikatu 43 Kt, 3h+k+sa

Nauti asumisen parhaista puolista. asokodit.fi

75 m², 3.krs, C

Asomaksu 19 823,68 € Käyttövastike/kk 663,32 € Vakuusmaksu 1 326,64 € Vesimaksu mittarin mukaan Valmistunut 1995 Vapautuu 1.11.2013.

Oulu, Meritulli, Tervaraitti 4 Kt, 3h+k+sa 73,5 m², 2.krs, D Asomaksu 23 129,41 € Käyttövastike/kk 840,79 € Vakuusmaksu 1 681,58 € Vesimaksu sis. vastikkeeseen Valmistunut 1999 Vapautuu 6.10.2013 tai aik.

Oulu, Herukka, Riekonmarjatie 20 Lt, 3h+k+sa

78 m², 1.krs, E

Asomaksu 10 774,36 € Käyttövastike/kk 707,46 € Vakuusmaksu mittarin mukaan Vesimaksu 1 424,92 € Valmistunut 1992 Vapautuu 1.10.2013

Oulu, Maikkula, Maikkulanraitti 2 Kt, 2h+k+sa

55 m², 3.krs, D

Asomaksu 15 069,74 € Käyttövastike/kk 509,09 € Vakuusmaksu mittarin mukaan Vesimaksu 1 018,18 € Valmistunut 2003 Vapautuu heti – 25.10.2013

Oulu, Saarela, Keluveneenväylä 8 Rt, 5h+k+sa 113,5 m², 1-2.krs, E Asomaksu Käyttövastike/kk Vakuusmaksu Vesimaksu Valmistunut 2001

28 192,59 € 990,79 € 11 €/hlö/kk 1 981,58 € Vapaa heti

Oulu, Hiironen, Hukkasenkuja 1 Kt, 2h+k+sa 56,5 m², 3.krs, D Asomaksu Käyttövastike/kk Vakuusmaksu Vesimaksu Valmistunut 2001

15 832,86 € 566,08 € 12 €/hlö/kk 1 132,16 € Vapautuu 1.11.2013

Kempeleentie 7, 90400 Oulu. Tiedusteluihin vastaa: Minna Tervonen, gsm 0400 764 789, minna.tervonen@kiinteistotahkola.fi

Oulu Pohjois-Pohjanmaan museossa on 27. lokakuuta saakka esillä pienoisnäyttely Oulun lentoasema 60 vuotta – oululaisen ilmailun historiaa.

Näyttely esittelee oululaisen ilmailun historiaa. Vaatimattomasta alusta Oulun lentoasema on kehittynyt matkustajamääriltään Suomen toiseksi vilkkaimmaksi kentäksi.

Keskiviikkona 25.9. kello 18 on museon luentosalissa esitelmätilaisuus, jossa Markku Kanninen kertoo Oulun ilmailunhistorian mielenkiintoisista vaiheista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kerttu Maaria Haapasaari, Sofi Kia Bianca Hannuksela, Jussi Ilkka Elias Hannula, Eveliina Emma Helena Haurinen, Miska Matias Heikkinen, Haana Hilda-Mianna Hosionaho, Sanni Aleksandra Huttunen, Eva Alvina Kärki, Arttu Aleksanteri Lamminaho, Jami Markus Lapinkangas, Samuel Aleksanteri Mylly, Olavi Santeri Niemisalo, Juuso Eemeli Nättilä, Aili Maija Elina Siirtola, Jatta Karoliina Ujanen, Jonna Marianne Virkkunen.

Anu Hannele Tuohimaa, Markku Tapani Piippo ja Mira Anneli Niiranen, Tuomas Kristian Suikkanen ja Miia Karoliina Käkelä, Jussi Tuomas Pennala ja Riikka Helmi Eliisa Mykkänen, Sami Oskari Pietilä ja Sanna-Mari Manelius, Henri Kalervo Klasila ja Ella Liisa Kiviniemi, Tommi Untamo Mäkinen ja Elina Mirjami Tihinen, Teppo Ilmari Malinen ja Suvi Johanna Vakkala.

SEURAKUNTAUUTISET

OULU Kastetut: Tuomiokirkko: Rebekka Elsa Augusta Sippola, Otto Elmeri Nurminen, Grete Julia Savolainen, Eemi Robert Silvola. Haukipudas: Viivi Emilia Kumpulainen, Johannes Ossian Vengasaho, Sampo Eliel Huhtala, Janna Marjatta Manninen, Niklas Olavi Tirinen, Aaro Uuno Alfred Päkkilä, Vanessa Inga Aurora Korkeakangas, Hilla Vilhelmiina Kalliopuska, Eero Alfred Jämsä, Tuisku Inari Lepinoja, Adele Ellen Elisabeth Parkkinen, Aaro Eelis Aleksanteri Hintikka. Karjasilta: Aatu Eino Eemeli Aikkila, Isla Meea Evelyn Autio, Vilho Johannes Karhumaa, Jan Oskari Kettunen, Aatu Väinö Valtteri Mattila, Minea Ada Melissa Meriläinen, Aapo Emil Mukka, Eelis Juhani Mukka, Arttu Ilmari Rautava, Neea Marjatta Ristikari, Teo Kalle Viljami Tuorila, Matias Onni Benjamin Valkama, Vilda Kaisa Alalääkkölä, Hugo Alvar Annola, Silja Sofia Haipus, Aini Aliisa Linnea Joronen, Lucas Elliot Kanniainen, Melvin Daniel Lehtola, Elli Martta Elina Majava, Juuli Johanna Ojala, Daniel Kelechi Partanen, Sara Anna Maria Pelkonen, Iina Sofia Pääkkönen, Jere Verneri Salmela, Minea Lilja Aleksandra Viljala. Kiiminki: Helli Maaret Tuomikoski, Benjamin Mikael Isberg, Nuutti Leonel Mainio, Milla Nicola Immonen. Oulujoki: Eelis Valdemar Junttila, Ilona Nea Sofia Kangaskorte, Jemina Iina Justiina Koivisto, Amalia Josefiina Moilanen, Iida Johanna Niskala, Melisa Judith Nissilä, Regina Maria Sohvi Nätynki, Katariina Iida Maria Parkkisenniemi, Nestori Johannes Wathén, Minttu Aino Justiina Karjala, Viljo Magnus Tipurtius Lapinlampi, Aaro Otso Olavi Lehtinen, Kalle Kristian Littow, Ilona Maria Kristiina Nikkilä, Iisa Maria Kristiina Oikarainen, Oliver Artturi Päkkilä, Aapeli Vilho Eevertti Taskila. Oulunsalo: Daniel Miska Juhani Koivosto, Ruben Elia Lyytikäinen, Topi Eemeli Juhani Pramila, Eevi Elea Luokkanen, Väinö Valtteri Veikkolainen, Alma Elliida Pitkälä, Eea Avelia Turja, Nooa Edvin Korkiakoski. Tuira: Niilo Topias Heikkilä, Sunna Miina-Maria Hetta, Aaro Matti Olavi Myllymäki, Alisa Juulia Elisabet Paaso, Hugo Johannes Pentikäinen, Ida Ellen Alexandra Puusti, Nina Tessa Carita Aitta, Milja

Vihityt: Tuomiokirkko: Pekka Sakari Koivunen ja Hanna Katariina Poikela, Ville Matti Olavi Mänty ja Johanna Elisabet Ylianunti, Mikko Antero Sortti ja Marjut Kristiina Luukkonen, Heikki Eemeli Haikola ja Satu Maaria Hiltunen. Haukipudas: Janne Antti Matias Salmela ja Mirja-Leena Linnala, Pertti Henrik Vedman ja Mervi Kristiina Heinikoski. Karjasilta: Henri Juhana Alakärppä ja Karita Mira Tuulia Pajala, Ilkka Tapani Suutari ja Marja Hannele Melakari, Ville-Veikko Armas Kähkönen ja Kati Susanna Holopainen, Olli Markus Vikki ja Hetastiina Hillevi Haapakoski, Jussi Kasperi Palosaari ja Julia Jenna Maria Hanhela, Juha Pekka Karjalainen ja Tanja Irene Marjukka Karjalainen, Lassi Valtteri Kiviahde ja Maisa Tuuli Margareeta Vänttilä, Ville-Kalle Arto Palo ja Anna-Mari Katariina Remes, Tarmo Paavali Marttila ja Maiju Helena Paakkari, Jukka Pekka Petänen ja Elina Inkeri Kettunen, Pasi Tapani Järvelä ja Noora Josefiina Julkunen, Joonas Johannes Pöyhtäri ja Maria Hannele Jääskeläinen. Oulujoki: Atte Matias Harju ja Kristiina Elisabet Partanen, Joni Petteri Kangaskorte ja Laura Kaisa Arbelius. Kiiminki: Eero Olavi Kehus ja Ida-Maria Rahkola, Aki Johannes Kangas ja Hanna Mari Kaikkonen, Matti Tapani Kemppainen ja Laura Emilia Kemppainen, Pasi Olavi Heikkinen ja Anna-Mari Pekkala, Markus Esko Petteri Kanniainen ja Enni Mirjami Sohlo, Kai Juhani Oikarainen ja Sanna-Maria Emilia Helttunen, Tatu Petteri Päkkilä ja Outi Annika Heinikoski. Tuira: Pekka Antero Perälä ja Sinikka Anneli Kumpulainen, SamiHenrik Valtteri Ollikainen ja Janita Julia Hannele Matikainen, Petri Olavi Kukka ja Jaana Elina Jussila, Ville Markus Impiö ja Laura Marja Kantomaa, Jaako Viljami Peltokorpi ja Fanni Kaisa Marjala, Kari Tapani Lepistö ja Iina Outi Heikkinen, Janne Martti Tuomilehto ja

Kuolleet: Tuomiokirkko: Maire Kyllikki Ailokari 97, Anna-Liisa Niemelä 89, Liisa Johanna Niemi 73, Aino Maria Puurunen 94, Terttu Kaarina Ignatius 82, Reino Iisakki Mäkitalo 85, Aili Tervo 86, Ensi Eliisa Saarela 89. Haukipudas: Ritva Kaarina Niemelä 65, Oili Liisa Helena Meriläinen 76, Liisa Maria Kuivala 75, Lea Anneli Ervasti 62. Karjasilta: Martta Annikki Lantto 92, Leevi Antero Räisänen 91, Eine Annikki Johansson 83, Jaakko Viljami Markkinen 12, Pasi Jaakko Sakari Turunen 45, Esa Antti Eemeli Väänänen 46, Kalevi Kauhanen 84, Klaara Sylvia Annikki Keinänen 87, Aukusti Ensio Kukkonen 87, Pauli Miikael Murto 82, Anitta Elisabet Palo 52, Jani Tapani Possakka 36. Kiiminki: Arja Tuulikki HäikiöKokko 54, Seppo Ilmari Laurila 81, Kalle Heikki Holappa 69. Oulujoki: Jaakko Olavi Helander 76, Enni Eliina Kilponen 76, Aune Amanda Pyykkönen 77, Alli Tuulikki Suorsa 50, Ritva Anneli Viinikka 72. Oulunsalo: Eira Kaija Anneli Pajukoski 78, Jaakko Olavi Laukka 91. Tuira: Saima Sanelma Järvelä 81, Tauno Armas Mällinen 86, Lauri Henrikki Perätalo 82, Pauli Ilmari Peura 62, Liisa Annikki Sälelahti 64, Irja Annikki Veteläinen 63, Taisto Aaro Antero Horneman 67, Alli Katariina Hurskainen 84, Kaarina Hilda Lotvonen 85, Matti Juhani Pentti 73, Hulda Johanna Urhonen 90, Vieno Anna Aliina Huuskonen 93, Kalle Eemeli Kanerva 61, Raimo Juhani Kuosmonen 78, Pauli Ilmari Sipilä 90.

KEMPELE Kastetut: Kastetut: Manu Jussi Taavetti Karvonen, Elle Aurora Kantola, Oona Kaarina Juntunen, Lotta Annikki Holappa, Elli Maria Helmiina Moilanen, Ilona Joanna Marianne Kalliopuska.


9

Torstai 19. syyskuuta 2013

VIIKONLOPUN HERKUTTELUUN HOVIHALLISTA JA VÄLIVAINIOLTA!

I OMA AT T TERT TUT ti n lla Ho

Pirkka T PE R U N A S u o m i i, 2 kg puss

89

0

pss (0,45 kg )

99

Ilman korttia kg) 1,35 pss (0,68

0

1

2 rs

Ilman korttia 4,19 rs

estarin K-ruokam K YPSÄ N A A S R PO LK I GRILLIK Y

90

29

99

6

kg

kg rajoitus us 2 pk t/talo

Ilman korttia 10,95 kg

Vain Hovihallissa ja Välivainiolla! Muista myös RUOKAPASSI!

HOVIHALLI Isokatu 33 90100 Oulu, p. 044 750 3700 Palvelemme ark. 7-21, la 7-18 ja su 12-18

09

1

pss

ra s (2 ,58 kg )

Ilman korttia

)

kg 1,99 ras (3,98

99

2

kg

ATRIINA KULTA K g 0 50 I V H KA

o Old El Pas A TORTILL kpl enchil 8 326 g /8”/

kg

1

kg

estarin K-ruokam E TUSELK Ä tai N A A S R O P L APA

rjan Tuore No E LOHIFILE

00

12

Pirkka T RYPÄLEE VIHRE ÄT , K reikka a si ra g 0 50

49

kg

Atria A 9,5 % JAUHELIH 40 0 g

5

PAPRIK A punainen Puola

Ilman korttia 1,99 pss

99

2

pk t (5,98 kg )

Tarjoukset voimassa 19.9. – 22.9.13 Laajensimme erittäin suosittuja koti-keittiöitämme itsepalvelulounasnoutopöydillä. Nopeaan nälkään saat itsepalvelusta lämpimän ruoan ja salaatin jonottamatta :) Tervetuloa tutustumaan! Terveisin Timo ja Jukka.

VÄ L I VA I N I O Revonkuja 2 90530 Oulu , p. 08 349 200 Palvelemme ark. 7-21, la 7-18 ja su 12-18


10

Ilmoituksen maksaja: Keskustan Oulun kunnallisjärjestö

www.forum24.fi

Keskustan Oulun kunnallisjärjestö järjestää kuntopyöräilytapahtuman Pyörät pyörimään Oulussakin! Tapahtuma on osa kansainvälistä Liikkujan viikko- tapahtumaa. Lähtötapahtuma Oulunsalossa kauppakeskus Kapteenin pihassa la 21.92013 klo 11.30 alkaen. Pyöräilijät starttaavat klo 12.30. Pyörämatka jatkuu Oulun kautta Haukiputaalle, Kiiminkiin ja päättyy Oulun Rotuaarille. Koko matkan pituus n. 80 km.

Tervetuloa keskustelemaan ajankohtaisista asioista sekä nauttimaan yhdessä olosta ja liikunnan riemusta! Tarkista reitti netistä: www.oulunkeskusta.fi ja kurvaa mukaan missä haluat!

Keskustan paikallisyhdistykset järjestävät oheistapahtumat Haukiputaalla (Samantan piha) alkaen klo 13.30, Kiimingissä (ABC:n piha) klo 15.30 ja Oulussa Rotuaarilla klo 17.00 alkaen. Tapahtumissa kahvitarjoilu, Oulussa hernekeittoa kenttäkeittimestä. Tapahtumaan osallistuvat Suomen Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen ja MEP Hannu Takkula. Mukana myös Keskustan kaupungin-valtuutettuja sekä muita luottamushenkilöitä.

Pyörät pyörimään Oulussakin! Omistajalle parhaat hyödyt

313094

Lauantaina 21.9. Hesburger Tuirassa

Ympäristömerkitty pesuainejärjestelmä

LASTENPÄIVÄ LASTENATERIA

Pesupäivät 20.-21.9.

90 4

Vahapesut tarjoushintaan!

A

(norm.5,20)

Tarjous voimassa la 21.9.

KESTOVAHAPESU Esipesu, vaahto, pyöräpesu, korkeapainepesu, harjaus, alustapesu, Shine Tecs vahaus, kuivaus

a laust a a m ! Kasvo psille! alloja la lI map uvia! k s y t i Vär

B

Arvontakuponki Palauta kuponki Tuiran Hesburgeriin, Valtatie 43 su 22.9. mennessä ja voita Nindendo Wii pelikonsoli + Mario Kart konsolipeli + rattiohjain (arvo 149 €) Nimi _________________________________________ Puh. __________________________

Valtatie 43, Tuira

Pesukatu

ma-to 10-24 pe-la 10-03 su 12-24

KIILTOVAHAPESU Esipesu, vaahto, pyöräpesu, korkeapainepesu, harjaus, alustapesu, kiiltovahaus, kuivaus

Tarjoushinnat voimassa pe-la 20.-21.9.

15

00

(

15

29,90)

00

(

22,90)

Perjantaina paikalla pesulaitteen edustaja.

Valtatie 43, Tuira


11

IHMISET & ILMIÖT

Torstai 19. syyskuuta 2013

Arjen tarina näyttämölle SARIANNA HALONEN

HAUKIPUDAS Sarianna Halonen sarianna.halonen@forum24.fi

Kuka muistaa vielä sadun rumasta ankanpoikasesta? Tuo reppana, jota kaikki hyljeksivät ja kiusasivat, kun hän oli erilainen kuin muut joutsenet. Erilaisuus. Mitä se on? – Ei sitä tulisi ollakaan! Kaikkihan meistä on erilaisia ja se on rikkaus, painottaa näytelmäohjaaja Hannu Päkkilä. Päkkilä on tarttunut Ruma ankanpoikanen -tarinaan yhteistuumin yhdeksän kehitysvammaisen näyttelijänalun kanssa. – Aihe on kivulias, kun se on näyttelijöille arkipäivää. Toteutamme tarinan oman paikan löytämisestä huumorin keinoin ja hauskaa meillä tosissaan harjoituksissa on ollut.

sojan miettimään, Päkkilä miettii.

Matala kynnys

Harrastuksessa sydämellään 18–35-vuotiaista koostuva näytelmäryhmä on ainoa laatuaan Oulussa ja kaikki osallistujat ovat harrastuksessa sydämellään. – Mielestäni erityisryhmille järjestetään liian vähän taidetoimintaa. Meillä on ollut todella hauskaa porukalla, vaikken minäkään ole näytellyt kuin koulussa nuorena tyttönä, miettii haukiputaalainen Sari Vanttaja. Harjoituksia on järjestetty maaliskuusta alkaen ja esityksen H-hetki koittaa koululaisryhmille ensi viikon perjantaina, 27. syyskuuta, Teatterikuopalla.

Papukaija näytelmäryhmä valmistautuu ensi viikkoiseen ensi-iltaansa. 27. syyskuuta madalletaan kynnystä kohdata erilaisuutta.

Harjoituksissa heittäydytään ja improvisoidaan. Lavalla on lupa tapahtua mitä tahansa. Kuvassa Sari Vanttaja (vas.), Sauli Lempiäinen, Henna Holma ja Maija Tähtelä (edessä).

– Kyllähän se jännittää ja paniikki iskee, kun tuttujakin tulee katsomaan,Vanttaja hymyilee ja jatkaa: – Mukavaa se vain on ja aion osallistua seuraavaankin projektiin! Sitoutuminen harrastukseen on Päkkilän mukaan

Niina Säävälä (vas.) katsoo vierestä, kun Sari Säävälä (äiti joutsen) kertoo Rumalla ankanpoikasella (Henna Holma) olevan paikka äidin sydämessä.

ryhmän erityisvahvuus. – Tämä porukka on asenteellisesti lahjakkain, mitä minulla on koskaan ollut. Positiivisuus ja toisten tukeminen on ryhmän kantava voima, ohjaaja kiittelee. Oulu-opiston järjestämänä tammikuussa pyörähtää

käyntiin seuraava erityisryhmän näytelmäkurssi.

Onnellinen loppu Rumaa ankanpoikasta näyttelee tanssija Henna Holma. – En ole aiemmin työsken-

nellyt erityisryhmien kanssa. Tunnelma harjoituksissa on helppo ja välitön. Turhat estot on kuorittu pois ja jäljellä on vain iloinen taiteen tekemisen meininki, Holma kertoo. Improvisaatiota ja heittäytymistä harjoitellaan yhdessä. Tarinan lailla monta kasvutarinaa näyttelijöissä on jo nähty ryhmän harjoitusten myötä. – Lavalla on lupa tehdä mitä vain. Siitä tulee silloin suurempi leikki kuin onkaan. Lopulta kiusaajat pyytävät anteeksi Rumalta ankanpoikaselta ja erilaisuus hyväksytään. – Kasvutarinalla on onnellinen loppu. Toivottavasti sanoma suvaitsevaisuudesta ja anteeksiannosta saa kat-

Ruma ankanpoikanen -näytelmä on osa Värisointuja ja kirjavaa kulttuuria – erityisryhmien taidetta Teatterikuopalla -tapahtumaa. Perjantaina 27. syyskuuta koululaisryhmät pääsevät lähelle erilaisuutta ja avoin maksullinen tapahtuma järjestetään lauantaina 28. syyskuuta kello 13 alkaen. Päivien tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja, lisätä suvaitsevaisuutta ja madaltaa nuorten kynnystä kohdata erilainen nuori, nähdä ihminen ihmisenä vammansa takana. Myös taiteen hyvinvointia edistävä vaikutus halutaan tehdä näkyväksi – iloa, kokemuksia, nautintoa ja taidetta erityisryhmille. Tapahtumassa esiintyvät Papukaija ryhmän lisäksi muun muassa Nuorten ystävien Nyk Tigers sekä Tähtitaivas orkesteri, Pohjolan kodilta Mertzi, tanssiteatteriryhmä Kudelma sekä vain lauantaina viittomakielellä näytelmiä tuottava Teatteri Totti Helsingistä. Yhteistyössä ovat mukana Nuorten Ystävät, PohjoisPohjanmaan näkövammaiset, Oulun ja Haukiputaan Kehitysvammaisten tuki ry:t, Kynnys ry, Kuuloliiton Oulun alueyhdistys, Esteetön ry sekä Oulu-opisto.
LU Domino

Taffel Mega

Monster X-preso

TÄYTEKEKSI

SIPSIT

ENERGIAJUOMA

175 g (5,65 kg) toffee

325 g (3,04 kg) Furious

285 ml (2,95 l)

Hinta norm. 2,09 pkt

0

0

99 pkt

9

95 kg

TERTTUTOMAATTI

kg

Ilman korttia 4,19 pkt

7 90 7

90 kg

Perämeri

SILAKKAFILEE

kg

Selkämeri Pouttu Häjyt

kg

5

Pirkka Vihreät

SIIKA

6

95

RYPÄLEET 500 g (2,58 kg) Kreikka Tuore makea

ANANAS

kg 2 pkt/talous

ETUSELKÄ ja LAPA Suomi

00

99

2

2 rs

1 29 1

29 rs

kg

Costa Rica

99

HK viljapossun

9,5 % (6,25 kg)

- 40 %

Tuore Norja

JAUHELIHA

99

tlk

LOHIFILEE

Atria

Hollanti

0

ERÄ!

SISÄ- ja PAAHTOPAISTI

Suomi n. 1,5 kg

99

Hinta norm. 2,09 tlk

Atria takuumurea naudan

NAUDAN SISÄFILEE

Tuore

pss

Hinta norm. 2,79 pss

Snellman

19

0

99

Atria

kg

Panda

0 99 1

99

TÄYTESUKLAA LEVYT

levy

5 kpl/tal.

100 g (9,90 kg ) Ekströms Vanhanajan

MUSTAHERUKKAMEHU TIIVISTE

plo

0,58 l (3,43 l) Hinta norm. 3,85 plo

Saludo

PEPPERI NAKKI 240 g (4,13 kg) LIHAPYÖRYKÄT ja PIHVIT KAHVI 500 g (6,66 kg) 360 g (2,75 kg)

ERÄ!

0

VAIN TORSTAINA 19.9. HK Kabanossi Kebab

GRILLIMAKKARA 400 g ja Atria

UUNILENKKI 400 g (1,73 kg) Hinta norm. 2,09-3,49 pkt

99 pkt 3 pkt/tal.

VAIN PERJANTAINA 20.9. Grillattu KOKONAINEN BROILERI n. 1,1 kg

0

99 pkt

VAIN LAUANTAINA 21.9.

MAALAISKANANMUNAT

0

pkt 2 pkt/tal.

3

99 kpl

0

1 erä/tal.

VAIN SUNNUNTAINA 22.9. Pouttu 250 g (3,96 kg)

99 kenno

2 kpl/tal. Hinta norm. 2,29 pkt 2 pkt/tal. Hinta norm. 2,39 pkt Tarjoukset voimassa vain K-Supermarket Joutsensillassa to – la 19. – 21.9. tai niin kauan kun tarjoustuotteita riittää.

JOUTSENSILTA

3 pkt

KANNUSWURSTI

10 kpl/580 g

69

10

00

Paljetie 4, Oulu • p. 044 795 0920 toni.perala@k-supermarket.fi Palvelemme ma–pe 7–21, la 7–18, su 12–18

0

99 pkt pkt/tal. 2 rs/tal.


13

Torstai 19. syyskuuta 2013

Monipuoliset Seniori-Messut Oulu Ouluhallissa Raksilan messukeskuksessa järjestetään Seniori-Messut tulevana viikonloppuna. Messuilla on ohjelmaa lauantaina ja sunnuntaina kello 9–17. Pääsyliput ovat viisi euroa. Seniori-Messut järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Ohjelma on monipuolinen ja tarjoaa tietoa ja esittelyitä niin vapaa-ajan asioista kuin arkisen hyvinvoinnin kysymyksistä. Messuilta lÜytyy hyvinvointiin, sosiaali- ja terveyspalveluihin, matkailuun, turvallisuuteen sekä taiteeseen, teatteriin ja kirjallisuuteen liittyviä osastokokonaisuuksia. Viikonlopun tarjonnasta lÜytyy muun muassa iltapäivätanssit, tietoa vapaaehtoistoiminnasta, fysiote-

rapeutin vinkkejä, asiaa ravinnosta, tietoa muistiasioista ja aivoista huolehtimisesta. Nähtävää ja kuultavaa riittää kaikenikäisille. Esimerkiksi joogaa, dekkareita, muotia, kauneudenhoitoa ja matkakohteita. Vierailijoita on paljon. Vanhusten asioihin perehtynyt ja pitkään niiden parissa tyÜtä tehnyt Aira Samulin (kuvassa) on myÜs viikonloppuna paikalla. Messujen ohjelma lÜytyy verkosta osoitteesta: www. pohjois-suomenmessut.fi/seniorimessut13/.

/HLOD3DORVWH NLLQWHLVW|QYlOLWWlMl/.9 3

tä, kyyttÜjuustoa Kuusamosta, nahkiaisia Iistä, tyrniä, hunajaa, muikkuja, makkaraa ja lättyjä. Lauantaina on mahdollisuus osallistua erilaisille retkille. Kyläpäivien retket lähtevät MÜljältä kello 12. Retkillä pääsee tutustumaan esimerkiksi Oulujoen historiaan tai �Maakiseen Martinniemeen�. Vapaita

<NVL|WDON½2PDNRWLWDORWDON½ .ROPLRWDON½.DLNNLKLQQDWVLVlOWlYlWDOY

7DVNLOD7DVNLODQWLH

.(55267$/2-$ /DDQLOD+RLNDQWLH&

PĂą

20$.27,7$/2-$ .DXNRYDLQLR5LLSXVWLH

PĂą

KNSKVDYKYDUDXWRWDOOL 7LHQ SllVVl SXLVWRRQ UDM WRQWLOOD KDUMDNDWWRLQHQ KHWL YDSDD RPDNRWLWDOR,VRRORKMRVVDDLNDQVDW\\OLLQVRSLYD DYRWDNND.DXQLLWSXXODWWLDW7LODYDWPKW.HLWWL|V Vl YLLOXSLQWDLVHW NDDSLVWRW 3HVXWLORLVVD YDDOHDW DVLDOOLVHWNDDNHOLW6LLVWLVDXQDSXXNLXDV9DUDVWR WLODMDDXWRWDOOL9HKUHlSHQVDVDLGDWWXSLKDDOXH 0DKGOLLWW\lNDXNRlPS||Q+S½ (668NOR

KNSKVDHUZFYKDXWRNDWRV(ULWWlLQK\ 3DWHQLHPL3LLVSDQWLH Pñ YlNXQWRLQHQ NRWL K\YLQ KRLGHWXVVD \KWL|VVl 5Y<KWL|OOlRPDWRQWWL$XULQNLKDQDVXR MDLVDSLKD7RSLNDOXVWHHWXXVLWXVVDNHLWWL|V Vl3HVXWLODW\PSLQQDWXXVLWWX+HWLYDSDD MDPXXWWRYDOPLV½ (668NOR .HVNXVWD.DMDDQLQNDWX Pñ KNZFNKKSKVDDXODWXOODNRW5DXKDO KNNKZF7RGHOOLQHQFLW\DVXQWRNHVNXVWDV +HLNNLOlQNDQJDV$LVDNHOORQW% Pñ OLVHOODSDLNDOODOlKHVXPSLWLHQSllVVlSHULQWHL QHQNUVµULQWDPDPLHVWDORµ2PDPñ VDNXQQRQOXYXQNLYLWDORVVD2PDOODWRQWWL WRQWWL+\YLlNXQQRVWXNVLDWHKW\YHVLMDYLHPlUL <OLQNUVMDYDORLVDOlSLWDORQKXRQHLVWR7RLPLYD SXWNHWXXVLWWXVHNlVlKN|SDWWHULWMDMlON SRKMDUDWNDLVX$YDUDWYDORLVDWWLODW9DDOHDWNHLW PPLNNXQDWXONRYXRULMDOLVlOlPHULVW\VYHVLND WL|QNDDSLVWRWNKNDDNHOLSLQQRLQ+S½ WHLOPDOlPS|SXPSXWNSOSLQWRMDNRGLQNRQHHW (668NOR \P3LKDUDNDXWRNDWRVDXWROOHMDQPñ /LQWXOD.DLVODWLH1 Pñ KNNKKSKZFSUYSLKDDXWRNDWRV YDUDVWR(GXOODVXPLVNXOXW+S½ YDOP HULWK\YlNNRWL SXLVWRQ UHXQDVVD <KWL|OOl (668NOR RPDWRQWWL$MDQPXNDLVHWSLQWDPDWHULDDOLW,KDQD Pñ OXRQQRQOlKHLQHQDOXHDVXDNXLWHQNLQO\K\WPDW 3DWHQLHPL9DVLNNDWLH ND NHVNXVWDDQNLQ (GXOO NDXNROlPS| ODWWLDYHVL NLHUUROOD9DSDD$XWRNVLVKLQWDDQ½ KNNKODVLWHWWXSDUYHNH7RGHOODYDORLVDOl (668NOR SLWDORQNDNVLRKLVVLWDORQNUVVVD7RLPLYDSRK .XLYDVUDQWD.XLYDVUDQQDQW$ Pñ MDMlUMHVW\V.HLWWL|VVlXXVLWWXSLQWRMDWLODYDPD PKRKNHUZFSKVDYDUWHNQWLOD .RS NXXKXRQH YK VlLO\W\NVHHQ .\OS\K PDKWXX VDNND,WDVRLQHQRPDNRWLWDORMDHULOOLQHQDXWRWDO S\\NNLNRQH+HWLYDSDD+S½ OLWDORXVUDNDXWRNDWRVRPDOODPñYHKUH (668NOR lOOl WRQWLOOD 3HUXVNRUMDXNVLD WHKW\ YXRVLHQ YDUUHOODPPVDGHYHVLNDLYRWMDVDODRMDWDVHQQHW ,QWL|,QWL|QSRONX Pñ WX 3DOYHOXW VHNl NRXOXW OlKLHWlLV\\GHOOl +\YlW KNNKODVLWHWWXSDUYHNHNUVQXSHDW\\OL NlVDYDUDQPDOOLQHQNRWL1\N\DLNNHLWWL|XXVLQH KNNKKSKVDDXWRWDOOLYDU(ULWWlLQK\Yl MXONLVHWOLLNHQQH\KWH\GHW+S½ NDDSLVWRLQHHQ MD LQWHJURLGXLQ NRQHLQ .HLWWL| NXQW DYDUD MD WLODYD SDULWDORNRWL SDOY OlKHOOl (668NOR DYDXWXXRORK8XVLWWXN\OS\KYDDOHLQNDDNHOHLQ YDOP 2PD WLODYD WRQWWL HGXO DVXPLVNXOXW 9lOLYDLQLR+DUDYDWLH VXLKNXNDDSSL/DWWLDWODDGXNDVWDODPLQDDWWLSDU .DXNROlPS|.HLWWL|VVlYDDOHDWODDGXNNDDWNDD PñDXWRWYDUQPñ NHWWLD7LODYDPK6lLO\W\VNDDSLVWRWSHLOLOLXNXRYLQ SLVWRW NLYLWDVRW ODDGXNDV NRQHLVWXV $XWRWDOOL +S½(668NOR 0DKG,,DXWRSDLNNDDQ$XWRWDOOLVLVKLQWDDQ +S½(668NOR

(WX/\|WW\.DQVDQNDWX

paikkoja voi tiedustella Esa Aunolalta numerosta 040 551 3986. Sunnuntaina on maakunnallinen kyläseminaari Edenin kokoustilassa. Kyläpäiville on vapaa pääsy.

PĂą

7DOYLNDQJDV+DQNLNXMD'

PĂą

<OlNPKNKNHVNLNRKPKNZFNHOODULVVD WDNNDKXRQHNKKYDUDXVVDXQDRVDVWRDVNKXR QH/LVlNVLHULOW\|KDXWRWDOOLSLKDOODNRWD9DLKWR PDKGRVDNHKXRQHLVWRRQ+\YLQSLGHWW\VXXULRN KWXSDNSKVDODVSDUYHNH 2PDOOD WRQWLOOD WDORNHVNXVWDQOlKHOOl$OXQSUDN3HUXVNXQ /HKPXVNRUWWHOLVVDRLNHLQK\YlNNRWLKLVVLWDORVVD KNYKNKKZFSKVDHULOOZFWHUDVVL QRVWWDOR0P\OlNUDNHQQHWWXMDDXWRWYDU YDOP9lOMlWROHVNHOXWLODWYDDONHLWWL|NDD SLKDDXWRNDWRV 0XNDYDOOD DOXHHOOD RLNHLQ K\ VDODRMLWXVSXWNLVWRMDSLQWRMD\P9LLKW\LVlMDWLODYD SLVWRWWDPPLSDUNHWWLODWWLDW+\YlYlOMlSRKMDUDW YlNYDOPWDVSDULWDORNRWL.DXNROlPS| NRWL,VRWRQWWLPñXXVLWWXYXRNUDVRSLPXV NDLVX$XULQNODVLWHWWXSDUYHNH0K½ 7LODYDNHLWWL|MDYDORLVDRORKMRVVDYDUDDYDWDNND +S½(668NOR MDKXOSSHDKXRQHNRUN1lWLWSHVXWLODWMDNRGLQK \OQ9KS½ $XWRNVLVKLQWDDQ+S½ (668NOR 5DMDN\Ol.XOWDSLLVNXWLH Pñ (668NOR

,QWL|.HVNXVWD9LHVWLNDWX&

PĂą

KNSKZFVDHULOOZFYKODV SDUY 9 7DOYLNDQJDV.XXUDSDUUDQWLH( Pñ YDOP \KWL|VVl NUVQ VLVlSLKDQ SXROHLQHQ NRWL 3HUVRRQDOOLQHQ SRKMDUDWNDLVX .HLWWL|VVl K\YLQ NDDSSLWLODDWLODUXRNDS|\GlOOH7LODYDNDDNHORLWXSK ODWWLDOlPP<KWL|VVlRPDNXQWRVDOL/RLVWRVLMDLQQLO OD .HVNXVWDQ NXSHHVVD $XWRKDOOLRVDNH ½ +S½(668NOR 7DNDO\|WW\5DXWLRQNDWX& Pñ KNHUZFSKNKKZFVDWHUSDUYHNH KNNKKSKVDZFYKODV SDUYHNH (ULWW DXWRSDLNND+\YlOOlSDLNDOODYYDOP\KWL K\YlNXQWRLQHQNRWLYDOPKLVVLWDORVVD<KWL |VVlWDV.RWLNLYDSRKMDUDWNDLVX.DXNROlP |OOlRPDWRQWWL(ULQRPDLQHQSRKMDUDWNDLVXDYDUDW S|9DDOHDNHLWWL|MDWRGHOODYDORLVDMDDYDUDROR YDORLVDWWLODW7RSLNDOXVWDMDQNHLWWL|NDDSLWWDPPL KXRQH3HVXMDNRGLQKRLWRWLODWVDXQDVHNlPKW SDUNHWWLODWWLDW$MDQPXNDLVHWNDDNHORLQQLWN\OS\K \OlN/lPYDU$XWRSDLNND+S½ (668NOR +\YlWVlLO\W\VWLODW.HVNXVWDDQNlYHO\PDWND 0K½\OQ½9KS½ .DLMRQUDQWD0DWLODLVHQWLH$ Pñ

KWDNNDKNNKKSKVDZFOlPS|HUDXWR WDOOL.XQWRWDUNDVWHWWXMDSLLORYLUKHYDNXXWHWWX5DX KDOOLVHOODSDLNDOOD.XLYDVRMDQOlKHOOlYLLKW\LVlLVR KDUMDNDWWRLQHQWDORSXLVWRRQUDMRLWWXHQ(LNXQQRV WXNVHQWDUYHWWD+\YlWSLQWDPDWHULDDOLWSKWLODWXX VLWWXNHLWWL|MDNKKXXVLWWX(GXOODVX PLVNXVWDQQXNVHW LOPDOlPS|SXPSSX YP +S½(668NOR

2XOXQVDOR3LWNlNDQNDDQWLH( PĂą

PĂą

KUXRNKNNKKSKVDODVLNXLVWLDXWR NDWRV2PDOODWRQWLOOD$V2\PXRW2NWDOR HULQRPSDLNDOODSDOYHOXMHQOlKHOOl$YDUDWYDORL PKRKNHUZFYKNKKSKZFVDWHUSLKDW VDWKXRQHWLODWRKVVDYDUWDNNDMDNRURWHWWXNDW 9DDOHDW SLQQDW XXVLWWX SHVXK NDDNH KNNKYKSDUY (ULWWlLQ K\YlNXQW SllW\NRWL YDU 3\\N|VMlUYHQ UDQWDPDLVHPLVVD XPSLWLHQ WR NDOXVWHLQ /DVLNXLVWL SLKDQ SXROHOOD XXVLWWX NHLWWL| ODWWLDSLQQDW VHLQlSLQQDW .K ODDW SllVVl,WDVSllW\NRWL2ORKMDNHLWWL|RVLQ\KWH OHLQ WDDVXLKNXNDDSSL<KWL|VVlWHKW\Nl\WW|YHVLSXWNHW QlLVWlDYDUDDWLODD2VLQNDWDXULQNWHU3HVXKYDD 6XRMDLVDSXXWDUKDPDLQHQSLKD$XWRNDWRVSDLN NDMDOLVlSDLNNDPDKG+S½ YLHPlULWPXRYLD5DXKDOO6LMDLQWL3DOYHOXWOlKHOOl OHDWNDDNHOLW6DXQDXXVLWWXYXROXNLYLNLXDV.DXNR (668NOR OlPS|MDYLLKW\LVlVLLVWLSLKDSLLUL+S½ +S½(668NOR (668NOR 0HWVRNDQJDV8NNRKHUUDQWLH 

EtsitkÜ kotia Oulun yliopiston läheltä?

3XROLYlOLQNDQJDV-lUYLWLH( PĂą

SATO VuokraKotiÂ?Â?Â?

Lähellä yliopistoa Rajakylän keskustassa, päivittäispalveluiden vieressä sijaitsevat huoneistot ovat tilavia, myÜs kimppa-asumiseen soveltuvia kaksioita sekä kompakteja yksiÜitä. Helposti sisustettavat pohjaratkaisut, valoisat huoneet ja kaksioiden parvekkeet tekevät asunnoista viihtyisiä ja kodikkaita. Asuinhuoneiden lattiat ovat muovimattoa tai laminaattia. Kylpyhuoneet on kaakeloitu. Vuokraan sisältyvänä käytettävissä valmius 2 Mbit/s Soneran laajakaistaliittymään. Vesimaksu sisältyy vuokraan. Energialuokka D. 8-kerroksinen talo, hissi Voidaan vuokrata myÜs yksiÜnä

2h+k+vh+parveke, 63,5 m2 n. 48 m2

479-508 â&#x201A;Ź/kk 410 â&#x201A;Ź/kk

3-kerroksinen talo

2h+k+vh+parveke, 65,5 m2

506 â&#x201A;Ź/kk

KNSKVDHUZFYKODV SDUYHNH 1lWWL MD 5DMDN\Ol.XUMHQSROYL* K\YlNXQWRLQHQNRWLNUVWDORQSllG\VVl9DDOHD NHLWWL|MRNDNLYDVWL\KWH\GHVVlRORKVHHQ2KVWD Nl\QWLODVSDUYHNNHHOOH7LODYDWPKW.KNDDNHOLD HULOOZFMDRPDNRPSDNWLVDXQD+S½ (668NOR

PĂą

KNNKZFYKHULOOZFWDNNDKSKVD WHUSLKD.LYDQPDOOLQHQSllW\NRWLK\YlVVl\KWL 0XVWDVXR(PlSXXQWLH* Pñ |VVlNROPHVVDWDVRVVD.DXNROlPS|.l\WW|YH KNSKVDNl\WW|XOODNNRSLKDD 5DXKDOO VLSXXV$ODNHUNHLWWL|MDLVRRORKVHNlZF<OlN DOXHHOODK\YlQPDOOLQHQSllW\NRWLNDXNROlPS| PKWDMDNK.HOODULVVDWDNNDKSKMDVDVHNl 9DDOHDNHLWWL|MDQlWWLNDDNHORLWXSHVXK.l\WW|XO PXXWDWLODD.XQQRVWDWlVWlLWVHOOHVLLKDQDNRWL ODNNRQPñ$XWRSLVWRNH0K½<O +S½(668NOR Q½ 9KS½ .XLYDVUDQWD.XLYDVUDQQDQW% Pñ (668NOR

5,9,/8+7,-$3$5,7$/2-$

0HWVRNDQJDV+HUUDODQWLH*PĂą

KNNKKSKVDNKDXWRWDOOLDXWRNDWRVY DU/lKHVXXGHQYYDOPWDORNUVVVD5DN OLLNH3XURLOD2\QUDNHQWDPD,VRWDYDUDWKXRQH WLODWYDDOHDWQ\N\DLNDLVHWSLQWDPDWHULDDOLW$LGDW WXSLKDDOXH/lPS|HULVWHWW\DXWRWDOOLMDDXWRND WRVOlPS|HUYDUDVWR+S½ (668NOR

0HWVRNDQJDV-XRQWRWLH PĂą

PĂą

Vuokravakuus vain 250 â&#x201A;Ź. Kun teet vuokrasopimuksen vuodeksi, vakuutta ei peritä.

Puhelujen hinnat: kiinteästä verkosta 8,28 snt/puh+7 snt/min, matkapuhelimesta 8,28 snt/puh+17 snt/min. Ulkomaan puhelut hinnaston mukaisesti.

PĂą

-XKR3DORVWH P\\QWLDVVLVWHQWWL

KNNK/lSLWDORQNUVQNLYDNRWL$LGRWSXXODW WLDW(WULOO.HLWWL|MRVVDYDDOHDWNDDSLVWRW.\OS\K PDKWXXS\\NNLNRQH,VRSLKDSLLUL+S½ (668NOR

0\OO\RMD7LLOLWLH$

SATO Vuokraus ja myynti Puh. 0201 34 4400, Hallituskatu 20, 90100 Oulu, sato.ďŹ

5HHWD+DYDQD P\\QWLQHXYRWWHOLMD 3

('8//,6(79b/,7<63$/..,27 /$$'867$7,1.,0b77b28/866$

Näkymä 8. kerroksen parvekkeelta

RAJAKYLĂ&#x201E;, TERVAKUKKATIE 34-36

$QX3DORVWH3LKODMDQLHPL /.9NDXSDQYDKYLVWDMD 3

$VXQWRNDXSSDRQVHOYlVLWNLQSLULVW\Q\WV\NV\QWXOOHQ WDUMRDDVXQWRVLYlOLWHWWlYlNVHPPH

Kyläpäivillä maakunnan herkkuja Oulu Pohjois-Pohjanmaan kyläpäivät Kylät Oulusa järjestetään tulevana viikonloppuna Toppilan MÜljällä ja kylpylähotelli Edenissä. Lauantaina MÜljällä on muun muassa Kylien Tori. Torilta lÜytyy kylien tuotteita, esimerkiksi koruja, karkkeja, käsitÜitä ja leivonnaisia. MyÜs maakunnan herkkuja on tarjolla. Haikkuburgerit Sydänmaankyläl-

7XRPR3DORVWH P\\QWLQHXYRWWHOLMD 3

KNSKVDZFYKDXWRNDWRV2LNHDWLODLKPH YDOPWDVULYLWDORVVD$YDUDWWLODW7\\OLNNllW YDDOHDWSLQQDWODDGXNDVODWWLD9DONHDWNDDNHORLQ QLW MD PXNDYXXVODWWLDO $XWRN .lWHYlVWL DVXQQRQ HGHVVl VLVKLQWDDQ SLKDDQPDKWXXNDNVLNLQDX WRD$XULQNRLQHQHWHOlSLKD+S½

KNSKVDHULOOZFNKKODVSDUYODV WHUDXWRSDLNNDD$UYRVWHWXOODDOXHHOODHULWWlLQ K\YlNXQWRLQHQYYDOPWDVRLQHQSDULWDOR NRWL7\\OLNlVMDODDGXNDVNRNRQDLVXXV7RLPLYD SRKMDUDWNDLVXMDWLODQNl\WW|7\\OLNNllWVDQLWHHWWL WLODWPPVXLKNXDMDDOODVWD$XWRNRVDNH ½MDWLODDOLVlNVLDXWROOH+S½ (668NOR

KNNKKSKVDN\OS\KDXWRQ NDWRVOlP YDUDVWR YDOPYLLKW\LVl WLODYD NRWL RPDOOD WRQWLOOD SXLVWRQ UHXQDVVD WLHQ SllVVl 7LODW NUVVVD(GXOONDXNROlPS|ODWWLDYHVLNLHUUROOD9D UDDYDWDNNDRORKXRQHHVVD,OPDOlPS|SXPSXWYLL OHQQ\NVHHQ 7RLPLYD SRKMDUDWNDLVX 9DOPLLW SLKD DOXHHW+S½ (668NOR


14

www.forum24.fi


15

IHMISET & ILMIÖT

Torstai 19. syyskuuta 2013

Legenda jättää jäähyväiset Takana 50 vuotta ja viisi miljoonaa kilometriä OULU Martti Turunen martti.turunen@forum24.fi

Viihdemaratonin loppusuora -nimeä kantava kiertue juoksuttaa Dannya paikasta paikkaan. Tahti on huikea. Viihdelegenda nousee 26 lavalle kuukaudessa: 2. lokakuuta Lohjalta alkaen ja 2. marraskuuta Finlandiataloon päätyen. – Haluan kiittää yleisöäni, jonka kannatus on antanut minulle iloa ja virtaa kaikki nämä vuosikymmenet, Danny herkistyy. Mutta jo seuraavassa hetkessä hän on täynnä tarmoa, tulevan kiertueen odotusta. Joka konsertissa on luvasssa ”täysipainoinen musiikki- ja viihde-elämys”, joka perustuu hitteihin kuudelta vuosikymmeneltä. Ouluun Danny tulee sunnuntaina 13. lokakuuta. – Oulussa en ole esiintynyt kovin usein, mutta siellä asuu paljon ystäviäni.

Enkeli-Armista hurmaava muisto Ilkka Lipsasen eli Dannyn ura alkoi 1963. Ensimmäisen hittinsä hän takoi käsittämättömät 49,5 vuotta sitten. East Virginiaa tilataan vieläkin joka keikalla. Sitten seurasivat monet muut suosikit ja aikaansa edellä olleet Danny Show´t. Danny perusti D-Tuotan-

to Ky:n jo 1966. Lähtö oli lentävä. Olavi Virta, Ansa Ikonen, Tauno Palo, Tapio Rautavaara ja Kivikasvot olivat hänen vieläkin toimivan ohjelmatoimistonsa palkkalistoilla. Ja sen jälkeen heitä on ollut lisää, viihdemaailman tähtiä ja sekatyömiehiäkin. Parhaimmillaan yhtä aikaa jopa 360.

Pori Jazzeilla ensi kesänä

Söimme Liisan kanssa rapuja ja pidimme hauskaa. Danny

– Perustin yhtiön hoitaakseni omia asioitani ja voidakseni esiintyä. Jakaakseni musiikin lahjaani, jonka olin saanut sukuni vanhemmilta jäseniltä. Jos olisin ajatellut vain rahaa, olisin toiminut artistina ja kiert ä ny t huippuvuosina monta paikkaa illassa, Danny sanoo. Danny antautui yhteisten asioiden hoitajaksi. Hän oli artistiyhdistyksen puheenjohtajana 29 vuotta, Gramexin hallituksessa ja monessa muussa. Dannysta oli tärkeää, että häneen luotettiin. Samalla hän sai oppia kollegoilta. le – Olen lisäksi tehnyt 152 laulajaa, hän laskee ylpeäla nä. n

Musiikkineuvos Danny täyttää tiistaina 71 vuotta ja esiintyy Viking Gracella.

Yksi tekokerroista osui Ouluun, jossa hän kymmenkunta vuotta sitten koulutti artisteja. Oppilaiden joukossa olivat tuleva tangoprinsessa Susanna Heikki sekä tulevat tangokuningattaret Johanna Pakonen ja Mira Sunnari. Danny muistelee tangotähtiä, mutta ylitse muiden nousee kuitenkin edesmennyt Armi Aavikko.

Miten tulee kiintotähdeksi, Danny? ■ Musiikinlahja on tärkein. Kirkalla se oli. Jos hän nyt menisi nuorena

laulajana mihin tahansa tv-laulukilpailuun, hän voittaisi varmasti. ■ Toiseksi tärkein kyky on asioidenhoitokyky. Pitää olla itsekritiikkiä,

oppimishalua, pitkäjänteisyyttä ja sopivasti nöyryyttä. ■ Tämän alan tuhoavin elementti taas on työn aiheuttamat rasitukset

ihmissuhteille. Olet aina pois kotoa, kun muut perheenjäsenet ovat siellä.

– Armi oli hurmaava enkeli, joka loi hyvää mieltä ja toi kauneutta kanssaihmisten elämään.

”Ne ovat niitä elämän valintoja” Danny sanoo saaneensa expuolisoltaan Liisa Lipsaselta neuvoja D-Tuotannon pyörittämiseen. Äänestä kuulee, että hän on aidosti kiitollinen. Lipsaset erosivat vajaat kymmenen vuotta sitten. Dannyn mukaan kyse oli vuosikausia jatkuneesta kehityksestä: kumpikin eli yhä enemmän oma elämäänsä. Tai ahkeroinut tahollaan, kuten hän kuvaa pariskunnan työntäyteisiä elämiä. Lopullinen ratkaisu syntyi, kun Liisa Lipsanen osti

Ruotsista Mauritzbergin linnan ja alkoi kehittää sen ympärille liiketoimintaa. Danny olisi voinut mennä mukaan, mutta ei kuitenkaan voinut. – En halunnut muuttaa Ruotsiin. Hän myöntää kysymättäkin, ettei hän aikaisemminkaan tehnyt tyypilisen perheenisän tyypillisiä ratkaisuja. Työ vei iltaisin ja viikonloppuisin, juuri silloin kun muu perhe oli kotona. – Ne ovat niitä elämän valintoja, Danny sanoo. Siitä hän on iloinen, että välit perheen kesken ovat säilyneet. Liisa Lipsanen esimerkiksi lähti vain hetki ennen haastattelua Dannyn asunnolta. – Söimme rapuja ja pidimme hauskaa.

Kaikkien Danny Show -tapahtumien yhteenlaskettu yleisömäärä on yli viisi miljoonaa. Pitkästä urasta kertovat myös monet muut luvut: Hän on istunut autossa viisi miljoonaa kilometriä eli seitsemän vuotta. Ollut laivassa vuoden ja lentänyt puoli vuotta. Esiintymisiä on ollut 20 maassa. Pitkän uransa salaisuutta Danny hakee musiikin palosta. – Elvis kesti 25, Beatles kymmenen ja Abba kymmenen vuotta. Minun matkani on ollut enemmän kuin näiden kolmen yhteensä. Matka on ollut pitkä ja raskas. Danny muistelee, että hänen kanssaan aloittaneita ei ole enää monta mukana. Katri Helenan hän nostaa tärkeälle sijalle jaksajista. Lokakuun massiivinen kiertue ei päätä kokonaan Dannyn uraa. Luvassa voi olla jopa uusia levyjä, mutta kiertueet päättyvät tähän. – Ensi kesänä esiinnyn syntymäkaupungissani Pori Jazzeilla, jonne minut on pyydetty Pori Big Bandin konserttiin. Pilke silmäkulmassa Danny kertoo ystävästään, jo 50-luvulla laulaneesta, nyt vanhainkotikierroksia tekevästä Lasse Liemolasta. – Kun Lassea pyydetään keikalle, hän sanoo, että hei, en suinkaan tule ilmaiseksi. Ainakin lohivoileipä pitää saada. Lassen asenne kertoo tämän alan tärkeimmästä, aidosta halusta viihdyttää. Pitkän uransa parhaasta tunnustuksesta Dannylla on vakaa käsitys: Alan ammattilaisten 1995 jakama Vuosikymmenten Viihdyttäjä -palkinto. Vain Vesa-Matti Loirilla on samanlainen.


16

www.forum24.fi

”Tänään meidän perhe muuttaa parempaan kotiin.” -Piiraisten perhe

V

arasimme tälle ja ensi vuodelle yhteensä 115 miljoonaa euroa asuntojen korjausrakentamisen aloittamiseen. Se tarkoittaa parempia koteja ja uusia työpaikkoja, yhteensä 18 000 työvuoden edestä. Jokaisella on oikeus tehdä työtä ja asua hyvässä kodissa. - SDP:n kansanedustajat

Sosialidemokraattinen Eduskuntaryhmä

Raimo Piirainen kansanedustaja

Tytti Tuppurainen kansanedustaja

Jutta Urpilainen ministeri


17

IHMISET & ILMIÖT

Torstai 19. syyskuuta 2013

RAIMO KARHU

Ruskaretkelle tunturiin! onloppupaikka! Karavaanari, varaa viik

Matti Mertala on kokenut hyppääjä. Hyppyjä kertyy reilut 300 vuodessa.

Hyppypäiväkirjassa tuhansia merkintöjä MARKKU ANTTOLAINEN

Mertala heittäytyy 10 000. kerran

Luppovesi palaa-tapahtuma Syötteellä pe-la 20.-21.9. Perjantaina 20.9.2013 • Kestävyysseminaari Hotelli Iso-Syöte klo 18.30 • Karaokeilta SyöteResort Pärjänkievari klo 21 Lauantaina 21.9.2013 • Huippukymppi ja Leidien Lenkki klo 14 • Naavaparran polun avajaiset Luontokeskuksella klo 11 ja 14 • Fazer-karkkibingo Pärjänkievärilla klo 17 • Luppovesi palaa tapahtuma ilotulituksineen klo 19-21 • Karaokeiltamat Pärjänkievarilla klo 21 • Kake Randelin Hotelli Iso-Syötteellä

Lisätiedot ja paikkavaraukset

0400 499 215 caravan@syoteresort.fi

Muista myös perinteiset OULU Sarianna Halonen

9.2013

sarianna.halonen@forum24.fi

www.syoteresort.fi

Mertala kilpailee oululaisen hyppääjän Katja Larisen kanssa freestylehypyissä ympäri maailman. Tässä takana on hyppy, joka johti Dubain MM-kisojen 5. sijoitukseen.

taiteillut taivaalla voimistellen, 280 kilometrin tuntinopeudella maata kohden syöksyen neljän kilometrin korkeudesta. – ”Taivasbaletissa” ohjelma kestää 45 sekuntia, eli noin 3 kilometrin verran. Sitten varjo aukaistaan laskeutumista varten. Freestylehyppy arvostellaan videoiden perusteella, jotka joukkueen videokuvaaja kuvaa kypärään kiinnitetyllä kameralla hypyn aikana. Seuraavat kilpailut hallitsevalla maailman 5. sijaa pitävällä hyppyparilla on Dubaissa marras-joulukuussa. Vaativassa freestyle-lajissa kilpaileva pari on ainoa Suomessa. – Laji on niin vaikea! Täytyy tehdä vuosien työ, jotta saa edes juonesta kiinni.

”En jänistänyt” Miten harrastus nielaisi miehen mukanaan? – Ensimmäisen hypyn hyppäsin kolmekymppisenä, maaliskuussa 1979, kun kaveri koulusta houkutteli mukaansa. Hän ei hypännyt, mutta minä en jänistänyt, mies nauraa ja jatkaa: – Hypyn muistan aina. Oli talvi ja silloin hypättiin vielä armeijan ylijäämä kamppeilla ja pallokuvulla

pehmeään hankeen. Se oli miesten hommaa! Vasta 100. hypyn jälkeen pääsi hyppäämään ”vaarallisemmalla” liitovarjolla. Laji kolahti kertalaakista. Ensimmäisenä vuonna hyppyjä oli alle 30, seuraavana jo noin 200 ja nyt noin 300–350 hyppyä vuodessa. – Enimmillään harjoituspäivinä olen hypännyt kahdeksan hyppyä. Sen jälkeen alkaa jo hiukan väsy painaa ja keskittyminen herpaantua. Kaikki tulee joka kerta tehdä oikein ja varmasti, jos lusmuaa, voi loukkaantua ja pahasti. Loukkaantumisilta 10 000 hypyn mies on välttynyt, ainoastaan nilkka on kerran laskeutumisessa murtunut kovalla tuulella hypätessä. Vaativaa freestyle lajia varten liikkuvuudesta, kunnosta ja notkeudesta on huolehdittava päivittäin. – Niin kauan kuin kroppa on kunnossa, aion hypätä. Maailman taivailla lentäminen on niin hienoa, ettei sitä voi sanoin kuvata. Matti Mertala hyppää 10 000. juhlahyppynsä tulevana lauantaina Oulunsalossa kello 12. Luvassa on neljän hyppääjän muodostelmahyppy kolmen kilometrin korkeudesta.

kodissa! a r k o u v :n isesta VVO Ilo irti asum

Mukavia kaksioita ja kolmio heti vapaana Oulussa! Kohteen osoite ja energialuokka Kaukovainio, Varpushaukantie 2, D2007 Toppila, Tuulentie 2, D2007 Tuira, Kalliotie 15, B2007 Heinäpää, Tarkka-ampujankatu 10, D2007 Kaijonranta, Candelinintie 1, G2007 Kaakkuri, Sulkakuja 7, C2007 Kaukovainio, Ampuhaukantie 4, C2007

Huoneistotyyppi 2 h+k, 55,0 m2 2 h+kt+s, 58,5 m2 2 h+k, 60,0 m2 2 h+k, 62,0 m2 2 h+k+s, 63,0 m2 3 h+k+s, 74,0 m2 4 h+k, 89,5 m2

Vuokra €/kk 593 € 641 € 627 € 696 € 671 € 809 € 753 €

Vesimaksut ja 2 Mbit/s-laajakaistayhteys sisältyvät vuokraan, paitsi Tuulentie 2:ssa ei sisälly laajakaistayhteys. Vakuusmaksu on vain 250 €. VVO:n asunnot ovat savuttomia. VVO:lla on turvallista asua vuokralla. Meiltä löytyy koteja kaikkiin elämäntilanteisiin. Tutustu monipuoliseen asuntotarjontaamme: www.vvo.fi. VVO-kotikeskus | Saaristonkatu 2 | 90100 Oulu Avoinna ma-ke, pe 8.30 -15.30, to 10.30 - 15.30 Puh. 020 508 4900 | oulu@vvo.fi www.vvo.fi

Yrityspuhelinnumeroon soitto maksaa matkapuhelimesta soitettuna 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min (alv 24 %) ja lankapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 7,02 snt/min (alv 24 %).

Ennätysmies. Oulusta löytyy Suomen eniten taivaalta hypännyt mies, takana on 9 999 hyppyä. 6 000 oppilaspudotusta, 553 tandemhyppyä ja vapaapudotusta lähes 123 tuntia. Lauantaina Matti ”Lälly” Mertala, 65, hyppää merkittävän 10 000 hyppynsä Oulunsalossa 10 000 jalan (noin 3 kilometrin) korkeudesta. – Pikkujännitys pitää yhä olla päällä, mutta ei pelota. Hyppypäiväkirjassa tuhansien merkintöjen vieressä on tietoja hypyistä ja lähes jokaisen heittäytymisen muistaa. On se niin voimakas tunne ja kokemus, Mertala pohtii. Määrä on merkittävä myös Pohjoismaissa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on yhteensä vain muutama enemmän hypännyt, jotka hekin hyppäävät ammatikseen. – Minulle tämä on vain harrastus. Olen hypännyt aina Kolmeks Pumput aluepäällikkönä työskentelyni ohella. Eläköidyin vastikään, mutta jatkan osa-aikaisena vastuualueenani Etelä-Ranska. Se mahdollistaa hyppyharjoitukset Espanjassa. Harjoiteltava on, sillä mies kilpailee yhä Freestyle-hypyissä ympäri maailman oululaisen parinsa Katja Larisen kanssa. Molemmat edustavat Oulun Laskuvarjokerhoa. 13 vuotta parivaljakko on

.-29. CARAVANISSA PE-SU 27


18

www.forum24.fi

‘‘ KAS vaan, hyviä vuokrakoteja vapaana, vaikka he! ’’ Uudet asiakkaamme voivat elo-syyskuun aikana vuokrata huoneiston ilman vuokravakuua.* Tartu laisuuteen ja jätä hakemus he, www.kas.

OULU Pyrye 13 ja 17 (yläkuva) 1 h+kk+s, 37,5 m2, vuokra 411,53 €/kk 2 h+kk+s, 43,5 m2, vuokra 464,14 €/kk

KIIMINKI Käpye 2 2h+k+s, 60 m2, vuokra 637,32 €/kk Asunto on invavarusteltu Tuohimaane 15 (alakuva) 3 h+k+s, 62,5 m2, vuokra 749,59 €/kk Viitankuja 4 2 h+tk, 57,5 m2, vuokra 645,55 €/kk 3 h+k, 73 m2, vuokra 819,57 €/kk

MUHOS Vikiöne 9-11 2h+kk+s, 51 m2, vuokra 574,19 €/kk + vesimaksu 20 €/hlö/kk (luhtalo)

MUHOS (klo 8-15) Päivi Similä 0444 97 0303 OULU,KIIMINKI JA ROVANIEMI (klo 12 - 15) Jaana Ylijääskö-Körkkö, (016) 322 3412 Päivi Lampela, (016) 322 3414 * Vuokraa ilman vakuua –kampanjan kesto 1.8-30.9.2013 välisenä aikana alkavissa uusien asiakkaiden vuokrasopimuksissa.

Pitkän päälle turvallises

Rakentajalle vinkkejä messuilta Oulu Rakenna-Sisusta-Asu messut pyöräytetään käyntiin syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Ouluhallissa. Näytteilleasettajia messuille on tulossa 150 ja messuvieraita kahden päivän tapahtumassa on perinteisesti käynyt noin 10 000. Mukana messuilla on myös alan tunnetuimmat tv-kasvot Jorma Piisinen ja Laura Ruohola. Ensimmäiset RakennaSisusta-Asu messut järjestettiin vuonna 2006. Seitsemässä vuodessa tapahtuma on kasvanut alan suurimmaksi syksyn tapahtumaksi Pohjois-Suomessa. Messujen yhteydessä on paljon Oulun kaupungin Rakennusvalvonnan kanssa yhteistyössä järjestettäviä seminaareja rakentajille ja ammattilaisille. Messut ovat miltei loppuunmyydyt, jäljellä on vielä muutamia peruutuspaikkoja. Mukaan on ilmoittautunut Pohjois-Suomen ja lähiympäristön alan messuteemojen merkittävimmät toimijat. Oulun syksyn tonttijako tapahtuu messuviikolla, varmaan siitäkin syystä messut ovat kiinnostaneet erityisesti taloteollisuutta.

Anna-Leena Härkönen, Martti Suosalo ja Jouko Saksio avaavat keskustelullaan Oulun kaupunginteatterilla järjestettävän kansankäräjä-sarjan 13. lokakuuta.

Oulusta pohjoisen pääkaupunki? Oulu Osana uuden Oulun juhlavuotta järjestetään Oulun kaupunginteatterissa kolmena peräkkäisenä sunnuntaina kansankäräjät. Juhlavuoden kansankäräjät on ohjelmallinen keskustelutilaisuus, jossa ovat mukana Oulusta maailmalle ponnistaneet ihmiset ja Ouluun sidoksissa olleet henkilöt. Ajatuksena on löytää näkökulmia siihen, että miten tulevaisuudessa rakennetaan Oulusta kukoistava pohjoisen pääkaupunki. Ensimmäisen kansankäräjät ovat 13. lokakuuta, jolloin teemana on Häräntappoase 2013. Keskustelemassa ovat Anna-Leena Härkönen, Martti Suosalo ja Jouko Saksio. Oulun sielusta keskustellaan 20. lokakuuta, jolloin mukana ovat Pekka Haavisto, Hannu Väisänen, Riikka

Pulkkinen ja Rebekka Naatus. Viimeisessä kansankäräjissä 27. lokakuuta aiheena on Oulun menestystarinat; Nokia, Ilmakitara, Kärpät… Mitä seuraavaksi? Ajankohtaisen teemaillan keskustelijoita ovat Juhani Tamminen, Tuomas Enbuske, Jukka Takalo ja Hertan maailman luoja Niina Tuikkala. Kansankäräjät järjestetään suurella näyttämöllä kello 17–19. Juontajina toimivat YLE:n toimittaja Päivi Annala ja Rauhan Aseman asemapäällikkö ja pappi Mikko Salmi. Maksuttomat pääsyliput ovat jaossa Oulun ev.lut. seurakuntien keskusrekisterissä (Isokatu 9), Oulun kaupunginteatterin Myyntipalvelussa ja Oulu 10:n palvelupisteissä Oulussa, Haukiputaalla, Kiimingissä, Yli-iissä ja Ylikiimingissä.

Vaikuta oman lähi-Salesi toimintaan -liity asiakaspaneeliin! Tule mukaan Salen asiakaspaneeliin, jossa pääset vaikuttamaan oman lähikauppasi toimintaan.

Osallistun iPad 2:n arvontaan

Olet siis mukana kehittämässä ja uudistamassa juuri niitä palveluja,

Osoite: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

joita sinä käytät.

Puh: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Panelistina saat tietyin väliajoin

Sähköpostiosoite: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

sähköpostiisi kyselyn. Osallistumalla voit vaikuttaa siihen, että palvelumme

Sale Talvikangas

Nimi: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

vastaavat tarpeitasi ja odotuksiasi. Panelistina saat myös tietoa kyselytuloksista ja kehittämistoimenpiteistä. Ilmoittaudu asiakaspaneeliin täyttämällä oheinen kuponki ja palauttamalla se lähimpään Sale- lähimyymälään. Kupongin palauttamalla osallistut iPad 2:n

Arinan omistaja! Ota käyttöösi sähköisiä palveluita: Tilaan uutiskirjeitä sähköpostiini Arinan uutiskirje

Prisman uutiskirje

Kodin Terran uutiskirje Arinan Elämysedut – hotelli- ja ravintolaedut Liityn asiakaspanelistiksi Sale Sähköpostiini saa lähettää uutisja kampanjaviestejä S-ryhmältä ja sen yhteistyökumppaneilta

Arvontakupongin lähimpään Sale myymälän syyskuun loppuun mennessä palauttaneiden kesken arvotaan iPad 2. (arvo 399,00 €).

arvontaan. Tule mukaan vaikuttamaan!

Arinan omistaja! Saat Oulun Arinan Salesta 5 euron ravintola- ja hotellietusetelin,

Tällä

alennu ja Le ksen Osu vin So us kos H kauppa Edun Arinan otelle saat ista. Oulun norm Sete li on , Rova aalih voim intais niem assa en 31.10 esta vapa .2013 a-ajan asti. majoi tusyös tä. Etu on Ei voi voimassa da yhd Origin istää muihinal Sokos kampanHotel Ari joihin nassa, Ori / etu ihin. ginal Sok Etu kos os kee yhtHotel Vaa kun ä yöp ymistä assa Rov aniem .

ellä

ja Bre

ak Sok os Hot el Lev

illä.

kun ostostesi loppusumma on vähintään 20 euroa!

Etuseteli

Tällä etusetelillä 5 euron alennuk ja S-Etukortilla saat sen Osuuskaupp Arinan Oulun, a Rov ravintoloista. Alen aniemen ja Levin nus koskee ruo tuotteita, kun kaosto vähintään 20 euro ksen loppusumma on a. Seteli on voim assa 31.10.2013 asti.

• Alppila • Heinäpää • Herukka • Hintta • Höyhtyä • Intiö • Kaijonharju • Karjasilta • Kuivasjärvi • Kuivasranta • Maikkula • Myllyoja • Mäntylä • Rajakylä • Raksila • Talvikangas • Tuira

Siellä missä sinäkin

etuse

5 eur telillä ja S-Etuk ortill on a saa t

Ei vaihdeta raha

ksi. Seteliä ei

voi yhdistää muih

in Arinan tarjo

amiin etuihin.

5€ 1 seteli / osto

tapahtuma.


19

URHEILU & LIIKUNTA

Torstai 19. syyskuuta 2013

SARIANNA HALONEN

NäkymättÜmän vihollisen hyÜkkäys Oululainen pääsee ohjaamaan 5 000 taistelijaa OULU Sarianna Halonen sarianna.halonen@forum24.fi

Etusuora, sivukoukku, takapotku ja torju eteen. NäkymätĂśn vihollinen hyĂśkkää, ole valmis! Varaudu räjähtävyyden, nopeuden, lihaskunnon ja notkeuden lisäämiseen sekä aggression purkautumiseen. â&#x20AC;&#x201C; Usein kannustan Bodycombat-tunneille saapuvia tyĂśskentelemään täydellä teholla mielikuvien avulla. Mieti esimerkiksi jotain sinua ärsyttävää asiaa ja lyĂś se pois mielestäsi, yllyttää ryhmäliikuntaohjaaja Mika Kankainen. Bodycombat on taistelulajeihin perustuva ryhmäliikuntatunti, joka käyttää 55 minuutin mittaisessa ohjelmassa intervallitreenimallia: välillä nostatetaan sykettä oikein kunnolla ja välillä hengähdetään. Ohjaajan mukaan laji on nyt erityisen â&#x20AC;?kuumaa kamaaâ&#x20AC;?. â&#x20AC;&#x201C; Suosio on kasvanut räjähdysmäisesti! Vaikka tunti on merkattu tehokkuudeltaan rankimmaksi mustaksi tunniksi, voi jokainen osallistua tunnille ja vaihtoehtoja keventämiseen lĂśytyy. Enimmäkseen combattunneilla käyvät naiset. â&#x20AC;&#x201C; Helposti miehet ajattelevat, että se on sellaista â&#x20AC;?naisten voimisteluaâ&#x20AC;?. Sitten kun tulevat kokeilemaan toteavat, että tämähän on rankkaa ja kunnon treeni! Ovatpa nuo naiset hyvässä kunnossa, Kankainen hymyilee.

-b787/(7(, Ti 24.9. Ole mukana. Soita 044 799 5900

Ohjaajan huipulle

â&#x20AC;&#x201C; Turvallisuus ennen tehokkuutta. Tekniikka on lajin tärkein osa-alue ja tuntilaisten tulisi vaatia ohjaajalta tekniikan opastusta ja tarkkailua virheasentoja korjatakseen. Tekniikka 6-vuotiaasta saakka taistelulajeja harrastaneella ja SM-tasolla kilpailleella on hyvin hanskassa. Sen vuoksi hän on päässyt ohjaamaan tunteja tuhansien ihmisten eteen muun muassa Tukholmassa, Romaniassa, Sloveniassa ja Roomassa. Tulevana sunnuntaina, 22. syyskuuta, ohjaajan oma unelma täyttyy, kun mies pääsee Les Mills Bodycombat-opetusvideon kuvauksiin ensimmäisenä suomalaisena. Opetusvideo kuvataan Tukholmassa, missä neljä ammattilaista ympäri maailman ohjaa tunnin 5 000 taistelijalle. â&#x20AC;&#x201C; Tämän enempää ei juuri ohjaaja voi saavuttaa.

Kankainen on toiminut Bodycombat-ohjaajana kymmenen vuotta ja on yksi kolmesta Les Mills Bodycombat-kouluttajasta Suomessa. Bodycombatia voi harrastaa viidessä kuntokeskuksessa Oulussa, Kankainen toimii Liikuntakeskus Hukan ohjaajana. Maailmanlaajuinen Bodycombat-ohjelma vaihtuu noin kolmen kuukauden välein, viimeksi tällä viikolla. Kankaisella on takana jo 40 ohjattua ohjelmaa. â&#x20AC;&#x201C; Vuosien saatossa laji on muuttunut huomattavasti rankemmaksi ja tempo on lisääntynyt. MyĂśs liikesarjat ovat yksinkertaistuneet, tehokkuuden ja mukana pysymisen helpottamiseksi. Kankainen peräänkuuluttaa lyĂśntien ja potkujen oikeaoppisen suorittamistekniikan merkitystä.

Ohjaamme englanniksi ja kamerat kuvaavat ohjaustamme ja showtamme valojen loistaessa ja musiikin pauhatessa. Opetusvideon saa 100 000 ohjaajaa ympäri maailman. 6-vuotiaasta saakka taistelulajeja harrastaneella Kankaisella on tekniikka hyvin hanskassa. â&#x20AC;&#x201C; Turvallisuus ennen tehokkuutta, hän korostaa.

Vaikka Kankainen saavuttaa ohjaajan â&#x20AC;?huipunâ&#x20AC;? tällä viikolla, haasteita riittää yhä. â&#x20AC;&#x201C; Kuinka voisin kehittyä vielä paremmaksi ohjaajaksi? Kuinka saisin luotua tuntilaisiin paremmin

+8,338('8//,1(1 +2,723$.(77, .DVYRKRLWR MDONDKRLWRNlVLKRLWR NHVWRYlULW ULSVLLQMDNXOPLLQ

½

1 9$,

.LUNNRNDWX$28/8S  Siikalatva (Rantsila)

kontaktin saadakseni heistä kaikki mehut irti? Kun harrastajan oma halu tehdä parhaansa loppuu, ohjaajan panos on erityisen tärkeää. â&#x20AC;&#x201C; Kunpa kaikki saavuttaisivat tunneillani fitness magic momentsin (liikunnan taian tunteen), saavuttaen kylmät väreet ja lähtien tunnilta hymyillen.

Hyppysivupotku onnistuu vaikka lomalla etelän auringossa, Kankainen on ohjannut tunteja useissa eri maissa.

KĂ&#x201E;RPPĂ&#x201E;TUOTTEET NETISTĂ&#x201E;: www.karppakauppa.ďŹ

SUIKKANEN SAAPUU RAKSILAAN NHL-VAHVISTETUIN JOUKOIN MESTARUUSJAHTIIN!

KĂ&#x201E;RPĂ&#x201E;T

TPS

LAUANTAINA 21.9. KLO 17.00 OULUN ENERGIA AREENALLA Lippujen hinnat toimituskuluineen: Istumapaikat alkaen 21/19/17â&#x201A;Ź, seisomapaikat alkaen aikuiset 10,50â&#x201A;Ź, lapset, opiskelÄłat, eläkeläiset ja pyĂśrätuolipaikat 7,50â&#x201A;Ź. Myyntipaikat: Stockmann, Neste Oulun Baari Maikkula, Neste Hiironen, Prisma Limingantulli, Prisma Linnanmaa, Prisma Raksila, Prisma Zeppelin, Pateniemen R-Kioski, Ratakadun R-Kioski, Musiikki-Kullas ja Lippupalvelu. Aitiot: ottelukohtaisesti myynnissä! Maakunta- ja ryhmävaraukset Kärppätoimistolta: Urheilukatu 5A, puh. 08 815 5700. Ovilla turvatarkastus.

7DUMRXNVHWYRLPDVVDNl\WHWWlYl

Lumijoki Siikajoki

PIRJO KANKAINEN

Haasteita riittää

QRUP½

Oulu

Oululainen Mika Kankainen pääsee sunnuntaina ohjaamaan ensimmäisenä suomalaisena maailmanlaajuiselle Les Mills Bodycombat -opetusvideolle.

6HXUDDYDNRXOXWXVDONDD Z Z ZR XOXQNRVPHWRO RJL NRXO XIL

Lippupalvelun puhelinpalvelu on avoinna ma-la klo 8-21, su ja pyhäisin klo 10-18 numeroissa 0600-10800 (1,96 euroa/min + pvm) ja 0600-10020 (6,79 euroa/puhelu + pvm)

SEURAAVA OTTELU KE 25.9.

KĂ&#x201E;RPĂ&#x201E;T - Pelicans Varaa lippusi ajoissa!


20

VIIHDE & VAPAA-AIKA

www.forum24.fi

Exit konsertoi Oulussa

Frederik poistui BB-talosta

Rotukissanäyttely Walolla

SUOMALAISEN KRISTILLISEN rockin pioneeriyhtyeen Exitin konsertti järjestetään Oulussa lauantaina 21.9. kello 20 Pohjankartanon salissa (Suvantokatu 1). Samana päivänä Exit on mukana Oulun Helluntaiseurakunnassa järjestettävässä musiikkikoulutuspäivässä. Exit juhlisti 25-vuotista taivaltaan viime vuonna.

FORUM24:SSÄ KANNETTIIN tiistaina huolta siitä, pääseekö laulajalegenda Frederik BB-talosta esiintymään Oulun Tähteen 27.9. Huoli haihtui keskiviikkona, jolloin Frederik poistui Julkkis Big Brother tvohjelmasta (Sub) syynään ”ylivoimaiset esteet henkilökohtaisessa elämässä”. Poistumisen syy voi olla sekin, että Frederikin virallisilla nettisivuilla olevassa keikkakalenterissa miehelle oli buukattu seuraava esiintyminen Helsinkiin jo perjantaille 20.9.

POHJOINEN ROTUKISSAYHDISTYS järjestää kissojen esittelynäyttelyn Koskelankylän Walolla (Ketjutie 79, Oulu) lauantaina 21.9. Näyttelyssä on nähtävillä edustajia useimmista Suomessa olevista kissaroduista. Paikalla on juonnettuja rotuesittelyjä, tavattavissa eri rotujen kasvattajia sekä yhdistyksen kahvila ja myyntipöytä. Näyttely on avoinna kissoista kiinnostuneelle yleisölle kello 11–16.

Taide-elämyksiä iloisin ilmein Irkkufestivaali värittää Oulun vihreäksi OULU Kari Utoslahti kari.utoslahti@forum24.fi

The Irish Festival of Oulu pistää paikat vihreäksi jo kahdeksatta kertaa. Festari järjestetään 2.–6. lokakuuta. – Tarjolla on taas värikästä ja monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille, sanoo festivaalin järjestäjä Brent Cassidy. Viiden päivän aikana saadaan makupaloja irlantilaisesta kulttuurista monen eri taidelajin kautta. Ohjelmasta löytyy elokuvia, teatteria, runoutta, tarinankerrontaa, työpajoja, tanssia ja irkkumusiikin isoimpia nimiä, mukaan lukien Máirtin O´Connor

Band, Fullset, Gráinne Holland ja Lúnasa. Viimeksi mainittu on festivaalin pääesiintyjä. Se konsertoi Oulun kaupunginteatterissa 6. lokakuuta. – Lúnasa edustaa irkkumusiikin kuuminta kärkeä. Yhtyeen maailmanlaajuinen suosio pohjaa säkenöivään lavaenergiaan ja huikeaan soittotaituruuteen. Yhtye on esiintynyt maailman kuuluisimmilla lavoilla, joihin lukeutuvat esimerkiksi Hollywood Bowl, Dublinin National Concert Hall ja Sydneyn Oopperatalo. Brent Cassidy on otettu siitä, että aloite Oulun keikasta tuli bändiltä. – Se kertoo siitä, että jotain täällä on tehty oikein.

Tanssikenkiin vipinää Máirtin O´Connor Band on joukko irkkumusiikin isoja nimiä, joista on ajan mittaan kehittynyt tunnistettava ja tunnettu soittajakombo.

– Tämän bändin esityksessä kannattaa valmistautua tanssimaan, Cassidy vinkkaa. Máirtin O´Connor Band esiintyy Uudella Seurahuoneella 4. lokakuuta. 5. lokakuuta Seurahuoneella säkenöi Fullset. – Yhtye koostuu ansiokkaista nuorista muusikoista, jotka soittavat tuoretta irlantilaista kansanmusiikkia omaan tyyliinsä. Gráinne Holland on lahjakas laulaja, joka luo uutta vanhoista iirinkielisistä säkeistä. – Hänen vahva, moniulotteinen äänensä taipuu helposti sekä vilkkaisiin balladeihin että hitaisiin, koskettaviin aireihin. Gráinne Holland bändeineen aloittaa irkkufestivaalin päätapahtuman kaupunginteatterissa 6.10.

Meiltä ja muualta Viime vuonna Oulun irkkufestari veti noin 7 500

henkeä. Osallistujamäärä tulee olemaan samaa luokkaa tälläkin kertaa. – Mahdollisesti enemmänkin muun muassa siitä päätellen, että hotellimajoituksen sisältäviä lippupaketteja on myyty etukäteen selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Pääosa festariväestä on paikallisia, mutta muualta maasta ja maailmaltakin vieraita saapuu Ouluun. Cassidyn mukaan tärkeintä on tapahtuman eläväinen ja rento tunnelma. – Taide-elämykset ja kohtaamiset hymy huulilla ovat sen parasta antia. Uutta ohjelmassa on esimerkiksi irlantilainen jalka-

HARKITSETKO REMONTTIA? EL MACO JR. LIHA, KANA TAI KASVIS.

! Kylppärit

Pyydä n ilmaine ar vio!

Huoneistot

Vesivahingot

Oulun alueella sinua palvelee: Heikki Nousiainen, remonttisuunnittelija Puh. 040 160 1195 Ota yhteyttä ja sovi ilmainen arvioaika.

nnys remontissasi! Hyödynnä kotitalousvähe oitus! Meiltä myös remonttirah

0400 975 044 Kampanja voimassa 16.11.2013 asti. Ei myynnissä yöaikaan. © 2013 McDonald’s. The Golden Arches and ”i’m lovin’ it” are trademarks of McDonald’s Corporation and its affiliates.

www.borelia.fi

pallo-ottelu Oulu Irish Elks– Helsinki Harps. Matsi pelataan Raatin stadionilla 5.10. kello 19. The Irish Festival of Oulun koko ohjelma löytyy netistä osoitteesta www.irkku.fi/programme.php.

Kelttimusiikin kärkinimiin kuuluva Lúnasa-yhtye esiintyy Oulun kaupunginteatterissa 6. lokakuuta.

Runoilijavieras vaihtuu Oulu The Irish Festival of Oulun ohjelmistoon on tullut pieni muutos, kun runoilija John Montague on joutunut perumaan osallistumisensa. Hänen tilalleen Ouluun saapuu Dublinissa asuva toimittaja-kirjailija Pat Boran, joka on julkaissut vii-

si runokokoelmaa ja saanut arvostetun Lawrence O’Shaughnessy Poetry Awardin. Boran esittää omaa tuotantoaan, esiintyy paikallisten muusikoiden kanssa ja osallistuu irlantilaista nykyrunoutta käsittelevään seminaariin.


21

VIIHDE & VAPAA-AIKA

Torstai 19. syyskuuta 2013

Torstain 10 kysymystä

MUKAVIN TAPA TAPA HUOLTAA AUTO?

ÖLJYNVAIHTOO

1. Kuka on Nordea-konsernin hallituksen puheenjohtaja? 2. Mikä on polkupyörien uusi maailmanennätysnopeus? 3. Kuinka monta prosenttia tytöistä menee Nigerissä naimisiin alle

45€

18-vuotiaana?

MEILTÄ MYÖS AUTON VUOSIHUOLLOT!

4. Kuka erosi juuri SOK:n pääjohtajan tehtävästä? 5. Missä kahdessa maassa pelataan lentopallon miesten EM-turna-

Hinta sisältää max. 4 l 5W-40 täyssynteettistä öljyä (ei Longlife) ja öljynvaihdon. Lisälitrat 7,50 eur/l. Hinta ei sis. öljynsuodatinta.

us syyskuussa 2013?

6. Minkä pörssiyhtiön toimitusjohtaja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli vuosina 2002–2005?

www.vianor.f i

7. Minä vuonna Suomessa lähetettyjen tekstiviestien määrä kääntyi

Palvelemme ma–pe 8–17 la 9–14

Oulu: Pauketie 12 p. 010 401 3460 (henkilöautot) p. 010 401 3820 (raskas kalusto)

laskuun?

Matkapuhelimesta soitettaessa 0,0835 e/puh. + 0,1717 e/min (alv. 24 %) Lankapuhelimesta soitettaessa 0,0835 e/puh. + 0,06 e/min (alv. 24 %)

8. Kuinka suuri osa Suomen kauppaliikkeistä käyttää setelintunnis-

Member of Nokian Tyres

tuslaitetta?

9. Kenestä jalkapalloilijasta maksettu siirtosumma on suurin, noin sata miljoonaa euroa?

RISTIKON 12.9. RATKAISU

K O I

K I T

T

O

R

U

E

T

A

A

I

U T A N E N

T

A J

U F V I S

E L L A

L I M A K O T

L A I N S O

A S T A L O T

L A

I

S

A

O

U

T

A

V

A

S

U

L

A

A

E

T

A

N

A

S

O

N

I

T

A

N

S A

R

K

S

T

I

A

S

I

L

L

I

U

K

K

K

A

L

A

U

R

I

T

I

O

A

N

A

T

L

U

S

A

S

T

O

P

A

L

I

T

U

S

S

O

I

E

T

A

L

A

H

T

I

K

A

A

K

U

T

S

T I I R A A

A

A

K

T

P A T I I N I

K

H K

P E I T T O

A

P

U

K

K

O

I

L

V

I

E

S

T

I

E

T

L

A

L I

I T

E E

K E

I I

T O

I

T

K

K

A

L

H

R

A

T

A T

J I

H

L

KERMAKARAMELLI

V

1/2

A A

P

L

A

H

A

A

R

A

L

A

I

N

O

K A

I N

S I

A T

T A

A

VOI VASTAAN

1 6 5 9 8 2 7 4 3

2 3 8 7 4 6 1 5 9

4 7 9 1 5 3 6 8 2

6 1 7 2 3 8 5 9 4

8 9 2 4 1 5 3 6 7

3 5 4 6 9 7 8 2 1

3

7 3 5

8 1 1 Vaikeusaste:

Havaijia alkuasukassoturi

S

VORO

SEÄ N E P

vuorivillakin

9 6

5 3 2 4

KAPI

NILI

Kaari

+t

"

pahkakuppi

"

vohkii A tiun X memoriaali Kenian virta

3 7 8

Ratia www.aisudoku.com

4

lasite

Ei ole!

(C) Arto Inkala

9 5 1 2 4 8

runollisen kaunis

x2

AI15508

4

brittijoki -AJO

SUDOKU

1 2 6

tänäänkin

rasia

TAHNOJA

-happo

7 2 3 8 6 9 4 1 5

MIELIKUVIEN OHJAAMA

hyvin huolehdittu

vanha eepos

HUONEITA

Saar e

9 4 6 5 7 1 2 3 8

NOTKELMA

panimo

la

SUDOKUN 12.9. RATKAISU

5 8 1 3 2 4 9 7 6

Minkä pörssiyhtiön toimitusjohtaja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli vuosina 2002–2005?

RISTIKKO

Jorma Kemppainen 2013

O L I

O P A S

Mikä on Radio Suomen jälkeen Suomen kuunnelluin radiokanava?

1. Björn Wahlroos. 2. 133,78 km/h. 3. 75 prosenttia. 4. Kuisma Niemelä. 5. Tanskassa ja Puolassa. 6. Elektrobitin. 7. 2012. 8. Noin kymmenesosa. 9. Gareth Balesta. 10. Radio Nova.

T U N

T U K A A N I

10.

seppeleitä

Ekberg

ÄKSYJÄ

T

juossut

KAMARI

himmeitä

lätkäBure MÄTÄ

Ute

POHDISKELEE

'Gunnarin nainen'

Leoni Kekkonen

juhlallisia

Tonavaan

ruokahaluttomuuksia

moni hissi

NOUSEVIA


22

www.forum24.fi

URAFORUM

YDSDDPXRWRLVHWKDNHPXNVHWVDNDULWLOXV#SRLQWVRXOXÀ

Monta a aa tappa r a ant

a. maailma

Diak on va vvaltakunnallinen altak na ammattikorkeakoulu, joka kouluttaa moniosaavia uudistajia työhön, jolla on merkitystä.

Haussa Oulussa monimuotokoulutuksena Sosionomi (AMK) -diakoni Hakuaika 16.9.-1.10.2013 www.amkhaku.fi Haussa valtakunnallisesti Diakissa Sosionomi, sosionomi -diakoni, sosionomi -kirkon varhaiskasvatuksen ohjaaja, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja sekä ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtajava koulutus Päihteet ja syrjäytyminen. Lisätietoja: Hakutoimisto, puhelin 020 690 431

Ks. www.diak.fi/hakijalle m.diak.fi

TOIMINTAFORUM

Oulun seudun keliakiayhdistys ry

Oulun Kotiseurakunta

Ti 23.09.2103 klo 17.00 Tutustuminen Oulun kaupunginteatteriin. Kokoontuminen teatterin aulaan klo 16.45. Jäsenkortti mukaan. Tervetuloa.

Tervetuloa lauantaina 21.9. klo 18 ylistyksen, sanan ja esirukokouksen iltaa. Illassa yhteyttä, musiikkia, sanaa, pyhäkoulu sekä kahvitarjoilu ennen ja jälkeen tilaisuutta. Lauantaina 28.9. klo 18 palvelemassa Murhu Hannu ja Raija. Tervetuloa seurakuntaan, jossa elämäsi voi muuttua! Toimimme vuokratiloissa osoitteessa Tuulimyllynkatu 18, 90140 Karjasilta - Oulu. Tilaisuudet joka lauantai klo 18.00. Pyhäkoulu joka lauantai. Katso tarkemmin www.oulunkotiseurakunta.net.

Kastellin Omakotiyhdistys Kirpputoripöytiä Kastellin Syysmarkkinat –tapahtumaan la 21.9. klo 11-15 Kastellin ostoskeskuksessa varattavissa hintaan 5 euroa/pöytä Oulunsuun asukastuvalta, os. RantaKastellintie 2-4 p. 0447031659. Järj. Kastellin Omakotiyhdistys, Oulunsuun suuralueen yhteistyöryhmä

Oulun Seudun kilpirauhasyhdistys ry Jäsenilta 24.9. klo 18-20 Aleksinkulmassa, Aleksanterinkatu 9, Pohjansali. Pankin lakimies Reija Kukkonen luennoi aiheesta: Testamentti ja edunvalvontavaltuutus. Kahvittelua ja arpajaista. Tervetuloa!

Meritulli-Heinäpään asukasyhdistys ry KATOPPA-ASUKASTUPA Perjantain Porinapiirissä: Tuolijumppa / Raija Kristo. Meiltä saat edullisesti ATK-tukea ja opetusta myös tablet-tietokoneen peruskäyttöön. Tervetuloa!

Näin ilmoitat ToimintaForumissa Lähetä ilmoitustekstisi osoitteella toimintaforum@forum24.fi julkaisupäivää edeltävänä päivänä klo 10 mennessä. Ilmoituksen hinta 11 e (sis. ALV), max 10 riviä.

SEURAA KÄRPPIÄ NETISSÄ Kaikki Kärpistä. Kaikki kaudesta.

OLE PAIKALLA ja varaa banneripaikkasi heti. Parhaat paikat varataan nyt! Soita Heikki Huhtamäki 044 799 5914 heikki.huhtamaki@forum24.fi

Uutisia ilman paitsioita.

Suomen Cup -turnaus Ouluun Oulu OLS järjestää historian ensimmäisen jääpallon nuorten Suomen Cup -turnauksen. Suomen Cup otellaan 2.-3.11. Pakkalan jääpallostadionilla Raksilan liikuntakeskuksessa. Turnauksen myötä Oulun Luistinseura on nostamassa jääpalloa 2010-luvulle. – Aluksi halusimme järjestää 17-vuotiaiden seurajoukkueturnauksen – nyt rakennamme kansainvälistä nuorisotapahtumaa, iloitsee järjestelytoimikunnan vetäjä Vesa Torvi. – Tavoittelemme yleisöennätystä nuorten jääpallotapahtumassa. Turnaus on herättänyt kiinnostusta myös maamme rajojen ulkopuolella, Ruotsissa ja Venäjällä, hän lisää. OLS P17 -juniorijoukkue tekee turnauksessa hyväntekeväisyyttä lasten sairaanhoidon hyväksi. – Lahjoitamme 50 prosenttia lipputuloista Oysin lasten teho-osastolle 64. OLS:ssa on jo muutaman vuoden tehty määrätietoista työtä nuorisojääpallon hyväksi. – Nyt Jääpalloliitolta saamamme kunnia Suomen Cup -turnauksen järjestämiseksi on osoitus hyvin tehdystä työstä, Vesa Torvi linjaa.

Bachin messu Oulun tuomiokirkossa Oulu Oulun tuomiokirkossa kuullaan lauantaina 28.9. kello 18 Johann Sebastian Bachin h-mollimessu (BWV 232). Kyseessä on oululaisittain harvinainen tapahtuma, sillä edellisen kerran teoksen on voinut kuulla Oulussa yli 40 vuotta sitten. Bachin (1685–1750) h-mollimessu on myöhäisbarokin suurteos, jota pidetään Bachin koko sävellystyön huipentumana ja yhteenvetona. – Bachin musiikki on eheyttävää – siitä löytyy nyansseja ja suuruutta. Suurteosta kannattaa tulla kuun-

MARIA FÄLDT

telemaan jo senkin takia, että teos esitetään vanhan ajan mukaan rakennetuilla periodisoittimilla, kertoo Tuiran seurakunnan kanttori Anu Arvola-Greus. H-mollimessun esiintyjinä Oulun tuomiokirkossa ovat Erik Westbergs Vo-

Erik Westbergs Vokalensemble -lauluyhtyeessä on jäseniä sekä Suomesta että Ruotsista.

kalensemble, Vocal Art ja Svenska Barockorkestern. Vuonna 1993 perustettu lauluyhtye Erik Westbergs Vokalensemble koostuu ruotsalaisista ja suomalaisista yksinlaulajista, kirkkomuusikoista ja musiikinopettajista.

Paikallista ääntä yhtyeeseen tuovat kuoron oululaiset laulajat Anu Arvola-Greus, Virve Karén, Mari Klemettilä ja Jyrki Kauppinen. Erik Westbergs Vokalensemble esiintyy myös kuorokonsertissa sunnuntaina 29.9. kello 16 Pyhän Tuomaan kirkossa. Ohjelmistossa on sekä uutta että vanhempaa kuoromusiikkia. Ohjelman hinta lauantain h-mollimessuun on kymmenen euroa ja sunnuntain kuorokonserttiin viisi euroa. Tapahtumat järjestää Tuiran seurakunta.


VIIHDE & VAPAA-AIKA

PE 20.9. joku paikallinen bändi 20-21 livemusavisa AKUSTIsena 24-01.30 kunnon bilesetti! K20 / free K20 free entre entre

WEEKEND

MENU 48 â&#x201A;Ź NELJĂ&#x201E; RUOKALAJIA VOIMASSA PEâ&#x20AC;&#x201C;LA

Amarillo Oulu, Kirkkokatu 15, Rotuaari 044 788 6710 www.amarillo.fi amarillo.fi

Ravintola Hugo, Rantakatu 4, Oulu, www.ravintolahugo.fi Avoinna ma-pe 11â&#x20AC;&#x201C;14.30, ti-la 17â&#x20AC;&#x201C;22

Lastenlauantai! /DVWHQDQQRNVHW

Maija Vilkkumaa: Nainen katollaVLVMllWHO|Q DON 5XRNDOLVWD ZZZWDYHUQDIL 8XVLWWX

WDYHUQD

UDYLQWRODNDKYLR

BAR â&#x20AC;&#x201C; GRILL

BURGERBUFFET

/LPLQJDQWXOOL2XOX

(URWLF%DU 81'(5*5281'$1*(/6 $9$778 0$²72 9$3$$3bb6<

6WULSWHDVH 3ULYDWHVKRZ $RLNHXGHW +DOOLWXVNDWX

$YRLQQD PD²WR ² SH²OD ² VX ²

pe 20.9. klo 20â&#x20AC;&#x201C;22 â&#x20AC;&#x201C; Maija ja Anna puhuvat elämästä ja kirjallisuudesta / vapaa pääsy

MRNDODXDQWDLNORČ&#x201A;KLQWDDQČ&#x153; .DLNNL.ÂŚUSSLHQSHOLWVXRULQDOÂŚKHW\NVLQÂŚ LVROWDVFUHHQLOWÂŚMDQHOMÂŚVWÂŚWHOHYLVLRVWD +XLSSX'-PPHYLLKG\WWÂŚYÂŚWWHLWÂŚSHMDOD LOWRLQDNORDVWL/XYDVVDJURRYDDYDDW\NLW\VWÂŚ DLQDOXYXOWDWÂŚKÂŚQSÂŚLYÂŚÂŚQVDDNND

Kaneli

la 21.9. klo 22.00, liput 3â&#x201A;Ź

Viikonlopun Brunssit

0HLOWÂŚVDDWXSHDQYDOLNRLPDQMXRPDDMDUXRNDD *ULOOLPPHRQNXXPDQDMRNDSÂŚLYÂŚNORVDDNND

toteutetaan Kreikka -teemalla la ja su klo 12-16

Tervetuloa! +DOOLWXVNDWXČ&#x201A;28/8 VXČ&#x201A;WRČ&#x201A;SHČ&#x201A;ODČ&#x201A;É&#x2026;ZZZRWWRNČ´

ZZZXQGHUJURXQGDQJHOVĂ&#x20AC;

Nyrkkeilyilta Riossa Oulu Teatteriravintola Riossa, Oulun sydämessä, isketään perjantaina 27.9. vauhdikas ammattinyrkkeilyilta ja Oulun Tarmon värikkään nyrkkeilyn 90-vuotisjuhlaiskut. Illan kisa-isäntänä toimii entinen Euroopan mestari Amin â&#x20AC;?Idiâ&#x20AC;? Asikainen ja illan päätteeksi tarjolla on kaksi ammattilaisottelua. Ensin 28-vuotias oululaisiskijä Mika Joen- Mika Joensuu palaa parin vuoden suu palaa kahden vuo- tauolta tositoimiin 27. syyskuuta. den kehätauolta nuorattuun neliÜÜn kohIlja Baltaksin. datessaan Latvian Andrej Illan näytĂśsottelussa tesVolincuksin. tataan ammattilaisdebyytIllan pääottelussa näh- tiä ensi keväälle mielivän dään myĂśs paikallinen ke- Juha â&#x20AC;?Juiceâ&#x20AC;? Enojärven nyhäpaluu, kun Pertti Keita, kykunto. 31, kohtaa etenkin potkuIltaa ryydittävät Tarmon nyrkkeilyn puolella meriit- tämän hetken parhaiden tejä hankkineen riikalaisen esiottelut.

Stand up -taikuutta Oulussa Oulu Pari vuotta sitten Oulusta Helsinkiin muuttanut ammattitaikuri Joni Pakanen vie taikuuttaan nykyään myÜs teattereihin. Viimeisen vuoden aikana mies on esiintynyt Suomen johtavien näyttelijÜiden ja artistien kanssa muun muassa Peacock-teatterin Kabareessa ja taikonut Hevisaurus-musikaalissa ilkeänä Kierovelhona.

Tuorein Pakasen ensi-illoista on Kaarina Helakisan satuun perustuva Kamala Velho -niminen taikateatterituotanto, jossa mies näyttelee pääosaa. Tanssiteatteri Raatikon uusin näytelmä sai ensi-iltansa Vantaalla 14.9. Esitykset jatkuvat 25.10. saakka. Pakanen vierailee pitkästä aikaa julkisella keikalla Oulussa perjantaina 20. syyskuuta, jolloin hänen pidempi

salainen Night. Liput tulevat myyntiin 19. syyskuuta. Vuonna 2008 perustettu Ghost on kerännyt nopeassa ajassa mainetta omaperäisellä occult-rockillaan. Anonyymeinä pysyttelevistä jäsenistään, Papa Emeritukesta ja The Nameless Ghouls -hahmoista koostuva Ghost on herättänyt kiinnostusta niin musiikillisella annillaan kuin

 Č&#x201A;ͳ͸Č&#x201A;Ͳʹǥͳ͜Č&#x201A;Ͳ;ǥ ͳͳČ&#x201A;Ͳ;ǥͳͳČ&#x201A;ͲʹǤ

 Č&#x201A;ͳ͸Č&#x201A;ͲͳǤ;Ͳǥ ͳ͜Č&#x201A;Ͳ;ǥͳͳČ&#x201A;Ͳ;ǥͳͳČ&#x201A;ͲͳǤ;ͲǤ  Č&#x201A;ͳ͸Č&#x201A;Í´Í´ÇĄ ͳ͜Č&#x201A;Í´Í´ÇĄǧͳͳČ&#x201A;ʹʹǤ

koko illan esityksensä nähdään Teatteri Riossa. Luvassa on koomista magiikkaa ja maagista komiikkaa, niin kutsuttua stand up -taikuutta. Siinä taikuus yhdistetään stand up -komiikkaan ja mukaan heitetään lisäksi aimo annos vuorovaikutusta yleisÜn kanssa. Näin luotu viihdemuoto herättää mielenkiintoa niin stand up -klubeilla kuin yritystilaisuuksissakin.

RÜyhkän albumi kärkisijoille

mystisellä olemuksellaan. Bändi julkaisi vuonna 2010 kolmen kappaleen demon, jota seurasi bändin ripeästi debyyttialbumi Opus Eponymous. Grammis-ehdokkuuden pokannut debyyttilevy keräsi ylistystä omaperäisyydellään, nostaen bändin suosiota merkittävästi metallipiireissä.

Oulu Viime vuoden paluukeikoilta nauhoitettu ja 8.9. julkaistu Kauko RÜyhkän & Nartun livealbumi Pois valoista nousi julkaisuviikollaan heti Suomen virallisen albumilistan neljänneksi. Albumin julkaisun kunniaksi suomalaisen rockmusiikin legenda nähdään syksyn aikana mittavalla konserttikiertueella Suomessa. Oulussa Kauko RÜyhkä & Narttu esiintyy perjantaina 27. syyskuuta Club Teatrialla.

Ghost Club Teatrialle Oulu Tämän hetken metallin kiinnostavimpiin nimiin lukeutuva Ghost lähtee pohjoismaiden kiertueelle marraskuun lopulla. Vastikään toisen albuminsa Infestissumam julkaissut bändi nähdään 11. joulukuuta Club Teatrialla. Infernaalisia säkeitä keikoilla lämmittelevät itävaltalainen Dead Soul ja ruot-

ʹͳ   " "Ǩ

 __ 

Â&#x2014;Â&#x17D;Â&#x2014;ÇŚÂ&#x2018;Â&#x2019;Â&#x2019;Â&#x2039;Â&#x17D;Â&#x192;Â&#x2019;ǤͲͺ;͚͜͜͝͝


VIIHDE & VAPAA-AIKA


VIIHDE & VAPAA-AIKA 0DDNXQQDQSDUDVNDUDRNH²WLHW\VWL 7XKDQVLDELLVHMlMDYDUPDVWLMRNDLVHHQPDNXXQ

/,0,1*$1$6(0$38%,66$

TYRNĂ&#x201E;VĂ&#x201E;N SEUROJENTALO NAISTENVALTA TANSSIT

3(MD/$²

Lauantaina 21.9.

$LQXWODDWXLQHQ YDQKDMDLG\OOLQHQ $VHPD3XE 3$7,2

klo 20.30 â&#x20AC;&#x201C; TASAN 01.00

Tanssiorkesteri

Helminauha

9DSDDSllV\ $VHPDNDWX/LPLQND_ZZZDVHPDSXEIL $2,.(8'(7

Tule ja testaa täysin uusi lattia! TERVETULOA! Liput 12,- (R1)

.$11$77$$78//$.$8(03$$.,1,+$6780$$1

TĂ&#x201E;NĂ&#x201E;Ă&#x201E;N TORSTAINA

MASA & FERKUSONS

äsy!

Vapaa pä

LA 21.9. klo 22.30

STOCKHOLM EXPRESS nyt tulee koko illan Hurriganesia ja millä otteella. Tästä ei bileet parane. Rakkolaastarit kehiin, sillä tää jorrauttaa ja jorrauttaa. äsy! Vapaa pä

KĂ&#x201E;RPPĂ&#x201E; MATSIT screeniltä

huippu kuvalla 0(5,.$37((1,

Pe 20.9.

Tapani Nevala

KARAOKETANSSIT La 21.9.

DISKO Su 22.9. klo 18

JUSSIN TIETOVISA

21â&#x20AC;&#x201C;04

www.vihiluodontorppa.ďŹ

Liput 8 â&#x201A;Ź + ep 2 â&#x201A;Ź

Torpankuja 16, Kempele puh. 520 9451

AVOINNA: ma â&#x20AC;&#x201C; ti suljettu ke â&#x20AC;&#x201C; to 16 â&#x20AC;&#x201C; 23 pe 16 â&#x20AC;&#x201C; 03 la 14 â&#x20AC;&#x201C; 03 su 14 â&#x20AC;&#x201C; 22

Isokatu 36, puh. (08) 376 166

www.anna-albert.ďŹ

Huttukylän Nuorisoseura TANSSIT 21.9. klo 20.30 â&#x20AC;&#x201C; 01.00

YLIX

Tanssiorkesteri

Liput 12 â&#x201A;Ź Baarista virvokkeita, maksut käteisellä 5$17$.$78

:::3(75(//,16$/881$),

Carnival-Disco 20.9. klo 18 â&#x20AC;&#x201C; 20 (3. â&#x20AC;&#x201C; 6. lk) klo 20.30 â&#x20AC;&#x201C; 23.00 (7. lkâ&#x20AC;&#x201C;) Liput 5 â&#x201A;Ź Tervetuloa!

Koitelinkoskentie 720 Kiiminki â&#x20AC;˘ www.huttukylanns.net

INFINITY RAVE PARTY ENNAKKOLIPUT LEVYKAUPPA Ă&#x201E;XĂ&#x201E;STĂ&#x201E;

Onko näläkä?

PE 20.9. / 22.00 / 7,50â&#x201A;Ź

Koirakaveri tulee levittämään suomiräpin ilosanomaa ENNAKKOLIPUT LEVYKAUPPA Ă&#x201E;XĂ&#x201E;STĂ&#x201E;

Lauantaina 21.9.

SLOW DOWN JOE

Rantakatu 6 P. 08 333 013 www.toripolliisi.ďŹ

K Ă&#x201E;RPĂ&#x201E;T on parhaimmillaan

KENTĂ&#x201E;LLĂ&#x201E;.

Liput 3 â&#x201A;Ź

Terveystie 2, Kiiminki p. 050 309 3999

Avoinna keâ&#x20AC;&#x201C;su, ma ja ti sulj.

www.neidari.ďŹ

KARAOKE Liput: 3Ĺ&#x2014; maâ&#x20AC;&#x201C;to 16â&#x20AC;&#x201C;24, pe 15â&#x20AC;&#x201C;03 la 12â&#x20AC;&#x201C;03, su 12â&#x20AC;&#x201C;24

Jäälin ostoskeskus p. 816 7377 www.bumerangi.ďŹ Pe 20.9. Paskis ry esittää: Pelimannit Lappiin tai tulee Käppiin Tour 13 J.Kiesi, Grandes, Oskari Heikkinen&Arktinen Voodoo orkesteri, High Way Burns

CANAL+ KARAOKE

Pe 1.10.

VIDEOTYK KI ISO TAULUTV

Vellun SUOMALAINEN RAVINTOLA â&#x20AC;˘ PUB â&#x20AC;˘ PIZZERIA Karaoke

PE 20.9.

KARAOKEILTA VETĂ&#x201E;JĂ&#x201E;NĂ&#x201E; VELLU

LA 21.9.

Tanssittaa ja viihdyttää

TRIO MAXIMUS

TOTO-pelit nyt meillä, tule pelaamaan ja viihtymään! Tervetuloa!!! Olemme myĂśs Facebookissa! Merimiehentie 1, Toppila p. 342 569 Avoinna aina klo 9â&#x20AC;&#x201C;

Tervetuloa viihtymään!

Rajakylä, Ratamotie 16, puh. (08) 556 4502. Katso lisää: www.ravintolatarantella.ďŹ

RUOKAKASSI

www.forum24.fi

eli mitä kaupasta kannattaa tuoda?

Terve!

Perjantaina 20.9.

KARAOKE

La 21.9.2013

Reseptit lÜytyvät myÜs osoitteesta www.forum24.fi /jannen-ruokakassi

HEIKKI KUULA

SAARISTONKATU 12 / 45SPECIAL.COM

KANARIAN MIKKI Liput: 6Ĺ&#x2014;

JANNEN

TO 19.9. / 22.00 / 6â&#x201A;Ź/8â&#x201A;Ź

Eri konemuusikin genrejä kaikissa kolmessa kerroksessa

Pe 20.9.2013

www.ykanpub.com

PE 20.9. klo 22.30

Herrat lopsauttaa semmosen country ja western spektaakkelia, että oksat pois. Pipappolupaa buutsit jalakaan ja Petrelliin.

Miehille tunti!

Kirkkokatu 55, 044-086 0005 â&#x20AC;˘ ravintolakentta.ďŹ

Nyt tehdään maukasta ruokaa broilerista. Tämä leivitetty versio sopii hyvin myÜs gluteeniallergiaa poteville, koska leivitykseen käytetään maissijauhoa. Ei sitä maizenaa, jolla kiisseli saostetaan, vaan keltaista jauhettua maissia. Samaista jauhoa voit käyttää leivitykseen myÜs kalalle, katkaravuille ja muillekin lihoille. Saat kauniin keltaisen paistopinnan helposti ja makukin on oikein hyvä ja hieman erilainen kuin korppujauholeivityksellä. Lisukkeeksi voit paistaa perunoita tai tehdä vaikkapa aitoja ranskalaisia perunoita. Ranskalaisethan tulee pilkkomisen jälkeen esikeittää puolikypsiksi kuumassa Üljyssä, sitten valuttaa ja juuri ennen tarjoilua uudestaan fritata. Kannattaa kokeilla, maku on aivan eri kuin pakastepotuissa.

Friteerattua broileria ja limemajoneesia â&#x20AC;˘ Broilerin rintapaloja luuttomana â&#x20AC;˘ Suolaa, mustapippuria â&#x20AC;˘ Maissijauhoja â&#x20AC;˘ Majoneesia â&#x20AC;˘ Limen kuorta ja mehua

Osoite: Lekatie 6, 90140 Oulu. Puh. 0207 545 700, fax 0207 545 701. ISSN 1458-4042. E-mail: etunimi.sukunimi@forum24.fi toimitus@forum24.fi ilmoitus@forum24.fi

Toimitus Päätoimittaja Martti Turunen 0400 699 522 ToimituspäällikkÜ Risto Kenttä 0400 687 084 Toimittaja Kari Utoslahti 0400 699 733 Toimittaja Sarianna Halonen 0400 456 436 Toimittaja Satu Koho tutkimusvapaalla

Myynti Timo Mehtälä Paula Manner Antti Karvonen Pia Tilus Anu Suutari Kirsi Haapala

0400 688 566 0400 663 885 0400 639 500 0400 732 363 0400 208 692 vanhempainvapaalla

Jakelulevikki: n. 94 000 kpl Painopaikka: Kaleva Oy

Julkaisija FORUM24 OY Toimitusjohtaja Martti Turunen

Valmistusohje: Leikkaa broilerin rinta noin peukalonvahvuisiksi suikaleiksi ja mausta palat suolalla ja pippurilla. PyÜrittele palat maissijauhoissa muutamaan kertaan . Friteeraa palat friteerauskeittimessä tai pannulla Üljyssä. Mausta majoneesi limenkuorella ja mehulla, sekoita hyvin.

Janne Pekkala

Kaikki hyväksytyt ilmoitukset pyritään julkaisemaan määrättyinä päivinä. Mikäli ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista force majeure -syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta johtuvista syistä kuitenkaan voida julkaista, lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. Huomautukset on tehtävä 7 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisupäivästä lukien. Lehti pidättää itsellään oikeuden päättää ilmoituksen julkaisemisesta tai tekstin muutoksista. LISĂ&#x201E;TIETOA JAKELUSTA 0200 77 000, maâ&#x20AC;&#x201C;pe 8.00â&#x20AC;&#x201C;20.00 asiakaspalvelu@itella.com


Neuvonta

TORIFORUM

Joka päivä klo 10-18 nrossa 0400 - 808 654. e-mail: neuvonta@movika.fi Movika PL 118 OU. Puhelut nroon 0700-515 181 1,51e /min +pvm, tekstiviestit 1,50e /kpl Tekstiviestit EIVÄT toimi GoMobile-liittymästä.

forum24.ilmoitukset.com

Myynti-, osto-, vuokraus- ja sekalaistailmoitukset Rivi-ilmoitus 11€

Halutaan vuokrata

Tekstiviestillä:

Työssäkäyvä pariskunta etsii rt-asuntoa Pyykösjärven ja Kuivasjärven lähialueilta, mm. Kaijonranta, Syynimaa, Jylkynkangas ja Oinaansuo. Yhteydenotot arkisin klo 16 jälkeen. P. 0456335723

Kirjoita viestiin: Rivi11 (väli) FORUM (väli) ilmoitustekstisi

Työsuorituksia

Soittamalla: Soita 0600 - 416 300 (pvm). Toimi ohjeiden mukaan. Ilmoituksen hinta 11,11€

Mainitse viestissä myytkö/ ostatko/ vaihdatko/ vuokraatko/ lahjoitatko, tuote, lyhyt kuvaus ja hinta. Huom! Max. 160 merkkiä. Esimerkkiviesti: Rivi11 FORUM Myydään Opel Astra Caravan 1.6 -96, siisti farmari, hp. 3400e Lähetä viesti numeroon 173197 Viestin hinta 11€ Ilmoitukseen tulee automaattisesti lähettävän kännykän numero, jos haluat toisen numeron, lisää se ilmoitustekstin loppuun. Ilmoitusta ei voi jättää tekstiviestillä GoMobile- liittymästä.

Kehysilmoitus: Tee kehysilmoitus netissä forum24.ilmoitukset.com Voit liittää myös kuvan! Maksutapa verkkopankki. Neuvonta joka päivä klo 10-18 nrossa 0400-808 654 e-mail: neuvonta@movika.fi

Julkaiseminen Tiistain lehteen ilmoitus on jätettävä viimeistään sunnuntaina klo 14 mennessä. Torstain lehteen ilmoitus on jätettävä viimeistään tiistaina klo 14 mennessä. Ilmoitus julkaistaan forum24.ilmoitukset.com -palvelussa, näköislehdessä ja veloituksetta myös lehdessä.

Myydään

Käytettyjen huonekalujen kier-

rätystä Toppilassa www.pohojolanvaihtokaluste.fi pohojolanvaihtokaluste@gmail.com Messipojantie 6, 90520 Oulu pohojolanvaihtokaluste@gmail.com Messipojantie 6, 90520 Oulu, P. 0458962996 Tietokoneet, oheislaitteet,

Yksiöitä, kaksioita ja kolmioita.

P. 0407576158, www.waloasunnot.fi Nauti Lapista! Hieno Loma.as.

70m2 63te! Ma.5-10v. P.0502694 Nyt luxusta Syötteellä, vkl 140e/

mökki 4-6hlöä, vko 300e ja ma-pe 200e. Oma vene, mahtavat ulkoilumaastot ja kalastajan unelmapaikka. P. 0405587460, Teija Särkelä, Teijan Mökit Tilaussauna 0400-686 221

Sotkamossa lomakäytt. 2 kunnostettua mummon mökkiä. Valtion maiden keskellä järven rannalla, rantas., grillik., vene, metsästys ja kalustus mahdollisuus, marjastus, Vuokattiin 25km. Rauhallinen paikka P. 0405826397

Rivi-ilmoitus Forumissa

TEHOAA

Olen 57v, nuorekas nainen Oulusta. Etsin elämääni savutonta, huumorintaj., luotettavaa, tavallista, rehtiä Ei ole mukava kulkea yksin pamiestä. Yhdessä tulevaan. (1098280) rittomana, kun muut kulkee käsi kädessä. Löytyisikö minulSinä vapaa, savuton, n. 55-60v, katle, +50v, romanttiselle naiselle, seenkest. mies Oulu-Kni-alueelta, jolla on suht. terveelliset harrastukset täältä kiva, vapaa, ongelmaton miesystävä? (1095981) ja joka on valmis sitoutumaan. Ota

Mies, 51v, etsii seuraa tositark. 35-52v, nuorekkaasta naisesta. Erähenk. (1098749)

Sekalaista Kadonnut 2.9. Kempeleen Hon-

yhteys samantyyppiseen naiseen. Ehkäpä jo joulu yhdessä. (1098142)

Sinä savuton luomunainen, lähde kulkemaan kanssani samaa polkua. Olen 56/180, kunnostani huolta pitävä mies. (1098715) Sinä nainen, joka kaipaat elämääsi kivaa miestä. Olen 177/78, miellyttävä, hengellisiä arvoja arvostava mies. Textaa, niin me tutustutaan. Tiedä vaikka olisin juuri se sinun mies. (1098710)

Olen vapaa, 64v, raitis nainen. Toivoisin löytäväni kanssakulkijan raittiista, 64-67v, sympaattisesta miehestä, tälle elämänpolulle. Luontoon, teatteriin eiOta uusi suunta elämääsi! Luotetkä tanssikaan pahasta. Yhdessä tava auttaja/ennustaja, myös unien tulkinta. Ti-su klo 10-24, 1,99e/min. kohti syksyä. (1098453) Ei seksilinja. P. 070084444, Sari. Haen 44-50v, huumorintaj., luotettavaa miestä, ystävää, johon voi luottaa. Katotaan mihin se johtaakin. (1098395)

Jätä oma

EN KUVALLIN US IT O ILM osoitteessa www.forum24.fi

Huom! Maksutapa verkkopankki Virpitalleilla tallipaikkoja he-

vosurheilualueella Virpiniemessä. Voit valita eri vaihtoehdoista, hoidatko itse vai me. Hinnat 220500e. Maneesi ja iso kenttä. Katso netistä. P. 0405587460, www.virpitallit.tarjoaa.fi, Teija Särkelä

1DLVLD0LHKLl

+$(

Turvallinen kotimainen lu deittipalve

forum24.seuraajokaiselle.fi Etsin lämmintä, nättiä naista täältä, ettei tarvitse lähteä kapakasta etsimään. Olen hyvin nuorekas, urheilullinen, hellä, koti-illoistakin pitävä, 55v mies. (1098753)

Sinä mukavan muodokas, rintava nainen. Arkipäivän asiasi ok. Hän, hyvä ystävä puuttuu. Tutustutaan. T. Mukava, vm. -55, 183/95 sinkkumies Oulusta. (1098310)

Etsin rehellistä ja luotettavaa, 65-75v miestä, pienet paheet ok. Olen reilu 30v, ujo, rehellinen, saOlen 70v nainen, viihdyn kotona vuton, yksinäinen, maalaishenk., lapseton mies Oulun kupeesta. Etkäsitöitä tehden. (1098001) sin samankalt. naista jakamaan Täällä eronnut, 53v, nuorekas, iloi- pimeneviä syysiltoja n. 100km säteellä Oulusta. (1098288) nen, huumorintaj., työssäkäyvä nainen. Etsin n. 50v, reipasta, poOlen eronnut, vapaa, 60v mies sitiivista, avointa, romanttista ja Oulusta. En kurkota kuuta tairehellistä miestä, joka ei harrasvaalta, vaan sinä avoin, rehelliOtetaan vastaan lahjoituksia. ta baareja, alkon käyttö vähäistä, nen, vapaa, puhuva ja pussaava, Tuotto Fidan kautta kehitysyhteis- asiasi ovat kunnossa. (1097606) tavallinen nainen, tule ystäväksi/ työhön. Lähetyskirpputori (FB/Lähetyskirppis), Uusikatu 78, Oulu Etsin rehellistä ja luotettavaa, 55- rakkaaksi. (1098168) P.0405088855 75v miestä. Pikkupaheet ovat ok. Jos olet yksinäinen, savuton, soOlen 71v, elämänmyönt., omillani pusuht., 48-55v nainen 08-alutoimeentuleva nainen. (1097543) eelta ja haet rehellistä, kunnollista, alkotonta, sopusuht., luonXXL-äiti etsii miestä, 40-50v, re- nossa ja mökillä viihtyvää, keskustelu- ja kehityskyk. miestä Parketti- ja lautalattioi- hellistä, raitista, lapsista, eläiden hionta sekä lak- mistä ja luonnosta pitävää, 06- tositark., ota yhteys. (1098127) alueelta tai läh. (1097512) kaustyöt. Olen 27v mies, rehellinen, iloinen P. 050 - 539 0500 Sinä vapaa, 40-50v mies, musekä avoin ja etsin tositark. n. 20kava, luotettava, huumorintaj., 40v naista ihaniin ja rakkaudentäyteisiin hetkiin. (1098108) lämminsydäminen. Nainen ehHK NM dottaa tapaamista. (1096699) Melekosen kunnollinen, 36v miäs Olen romanttinen, sielukas nai- etsii naista, alle 40v, 08-alueelta. Onko sielä ketähän? (1098085) Olen 51v nainen. Etsin liikunnallis- nen. Olis mukava tutustua sita ja huumorintaj., 52-54v, hyvää ja nuun tavallinen mies. (1096225) Olen ihana, 51v mies. Etsin omaa aitoa miestä 08-alueelta. (1098765) Sinä 45-50v, 08-alueen vapaa, kultaa ihanasta naisesta. (1097974) rehellinen, luotettava, savuton ja Haluan rakastaa ja tulla rakasNainen, 56v, etsii Oulusta 50raitis mies. Lenkkeily ja pyöräily tetuksi yhden vanhemman, yk57v, rehtiä, huumorintaj., pitkähköä, iloista miestä syksyn pi- plussaa. Vastausta odottaa 45v, sinäisen naisen kans. Oon kiltti, meyteen. Ota rohkeasti yhteyttä. samat elämänarvot omaava nai- tupakoiva, raitis, 43v eläkeläisnen. Ei seikkailijoille. (1096107) mies Oulusta. (1097971) Ei seikkailijoille. (1098708)

YritysForum

Seniorin unelma: mistä löytäisin mä naisen, niin ihanaisen, jonka kanssa viettää saisin hetkiä, ihania, vaikka vain lauantaisin? (1098057) Mies, 44/179/86, etsii hoikkaa, nuorekasta, povekasta, 30-52v naista. Olet hellyydestä, suutelusta pitävä kuten minäkin. Vain tositark. Lapset ovat plussaa ja punaiset hiukset. (1097976)

toimeen myös itsesi kans. Täällä samanlainen, 52/182, ok-kroppainen ja -näk. mies. (1097862) Olen kiva, fiksu, vapaa, nuorekas, hellä ja herkkä, 40v mies EPohjanmaalta. Löytyskö kivaa ja fiksua naista vaikka loppuelämäksi? (1097754)

Haen miestä, 44-49v, huumorintaj., luotettavaa, jolla on lämmin sydän ja tulee toimeen toisen ihmisen Kulkisitko vierelläin hetken? Jatkanssa. Ota reippaasti yhteyttä, niin kaisitko matkaa nurkan taa? Jäisitkö siihen loppuelämäksi? Oletpa jutellaan lisää. (1098121) pieni, pyöreä. Ikäsi on 40-55v. Sua Haen miestä, 44-49v, huumorin- etsii 51v mies. (1098564) taj., luotettavaa, ystäväksi ja ka- Lihaksikas, 35/185/93, katseentotaan mitä muuta. Ota reippasti kest., huumorintaj., avoin, itsesyhteyttä. (1098120) tään huoltapitävä mies hakee sinua upea nainen. (1098397) Olisinpa lintu vielä pieni, niin luokses lentäisin. Matkalla tullut on haavoja, suruja monta. +50v, vaalea lintu valmis lentämään tulevaisuuteen kanssasi +60v mies. (1098079)

Ok-näk., tunnelmallinen mies etsii 30-55v naista 08-alueelta, joka pitää hellyydestä, suudelmista, virvokkeista. (1098117)

Mies, 40v, etsii 30-40v naista Olen 58/162/62 mies. Etsin pien- 08-alueelta. (1097939) tä, hoikkaa, nuorempaa naista Olen 42/190/100, tummatukkaimukaviin hetkiin. (1098706) nen, ruskeasilmäinen, lapseton mies. Etsin tavallista naista. 08Hyväkunt. miesleski haluaisi savuttoeteläinen. (1097888) man, 70-75/n.150-160 naisen matkakaveriksi, esim. Viroon kylpylään. Mies, 47v, etsii seuraa tositark. 33-40v, nuorekkaasta naisesta. Ota rohkeasti yhteyttä. (1098650) (1097875) Tässä 59v mies kaipailee ystävää 45-55v naisesta kalalle ym. luon- Nainen. Olet rehellinen, luotettava, vapaa ja myös empatiasi petoon ja muuhun kivaan. (1098599) laa. Olet -53/-175/kork. L, tulet

Täällä rehellinen, 62v nainen etsii rehellistä elämänkumppania tositark. 08-alueelta. (1098505)

kasesta valkea/toffeenvärinen kissa, jolla vain yksi silmä. Jos vain tiedät jotain, niin ole kiltti ja ilmoita. Ikävä on suunnaton. P. 0503612814

Mökkeilystä, liikunnasta, luonnosta, ruuanlaitosta ja eläimistä pitävä nainen. Ota yhteyttä 42v mieheen. (1098136)

Mies, 52v, maalta, kiva ja huuTanssiva, 38v maajussi kaveria morintaj., etsii 45-65v naista tovailla arkeen ja juhlaan. (1098730) sitark. (1098083)

Löydä Sinkkuja läheltä

korjaukset, päivitykset, virusten poistot, langattomat lähiverkot ja Kadonnut avaimet Haapalehasiakaskäynnit. P. 0403505200, don Lidlissä. Sinä, joka löysit kärwww.oulundatapalvelut.com ryihin unohtuneet avaimet, sinut nähtiin, joten vietkö avaimet löytötavaratoimistoon mahd. pian! mimmuli740@gmail.com

Vuokrattavana

Löytyiskö täältä kautta 18-20v naista ystäväksi minulle? Minä olen vanhempi, kypsä mies Oulusta. Olen hyvin nuorekas, hyvännäk., hellä, kiltti yksineläjä. (1097922)

Etsin sinua, mukavaa, -60v, vapaata, tasapainoista miestä, jolla olisi elämä kunnossa, ystävää elämän poluille, kaveriksi kesämökillesi, kulttuuri- ym. harrastuksiin. (1096020)

Löydänkö? Fiksu, siisti, pikkasen renttu, iso syli ja ikää 45Intuitiivista energiahoitoa Valolla ja Rakkaudella! Mies, 60-70v, Oulusta. Jos rakastat 55v. Jos viel jaksaisit minua, 48v Oulun keskustassa. kaupunkielämää, puistoja, meren- naista, helppoja murkkuja. Onko Varaa aikasi 044-9715 122 rantaa, teatteria, kahviloita, tule ka- matka este? (1095914) Mainosteippauksia, autot, näy- veriksi. Nainen, 62v. (1097871) Sinä n. 50v, fiksu, pitkähkö, kesteikkunat, valomainokset, mainoskustelutait. mies, tule ystäväksi/ Nainen, -50/XXL, etsii miestä. banderollit. Myös suunnittelupalveLämpö, läheisyys ja hellyys tärkei- kumppaniksi kivalle, nuorekkaalle, lu. Katso netistä ja pyydä tarjous. tä, hyväksyt minut sellaisena kuin elämän varjopuolenkin nähneelle P. 0400978458, www.ostatarra.fi naiselle. Taide, luonto, matkailu ja olen. Alko ei ole sinulle tärkeää. liikunta ovat lähellä sydäntäni. SaOletko olemassa? (1098800) manhenk. mies, ota yht. (1095675) Löytyiskö tämän kautta tumOlen 48v nainen ja etsin kivaa, mahiuks. miestä, 50-56v? Tykreilua miesystävää 08-alueelta. käät luonnosta, marjastus, kaTietokoneiden asennus, huolto, korjaus ja virusten lastus, retkeily. Tanssit/karaoke- Syksy yhdessä. (1095167) poisto,Langattomat verkot kin onnistuu ja tietenkin olet va- Olen eronnut, vapaa, 60v mies ja tietoturva kuntoon ammattitaidolla.Tarv. asiakkaan paa/huumorintaj. Sinua etsii 56v, Oulusta. En kurkota kuuta taivaalea, em. harrast., huumorinluona. www.avdit.fi vaalta, vaan etsin sinua avoin, p.044-5285626.Ma-la 8-20. taj., kiva tyttö. (1098619) rehellinen, vapaa, puhuva ja Haen 44-50v miestä, luotettavaa, pussaava, tavallinen nainen ysRatkaisemme kaikki tietokone- huumorintaj. ystävää. Ota reiptäväksi/rakkaaksi. (1098754) ongelmasi luonasi, edullisesti, no- paasti yhteyttä. (1098557) peasti ja ammattitaidolla. Tavaramerkkimme on asiakaslähtöinen ja Nainen, 47v, etsii 40-48v, kaljua ystävällinen palvelu. P. 0400330039 miestä. Tositark. (1098509)

SUOMI HIRSIHUVILA - HIR-

SI-OK-TALO - SAUNA - AITTA. LÄHES ILMAISEKSI. KATSO www. L1.fi ja www.Laavuvaara.fi. ALKAEN 2990e. P. 034378344

Olen 39v, urheileva, työelämässä oleva, lapseton sinkkunainen Oulusta. Etsin 39-41v, samanhenk. miestä. Ei seikkailijat. (1098566)

Missä olet, sinä vapaa, fiksu, rehellinen, 40-55/XL-XXL, ihana, tumma tai vaalea nainen? Olen vapaa, raitis, 40/184/XL Leijonamies 08-alueelta, asun maalla. Tositark. (1097734) Olen 57v mies. Tupakoin, alko jäänyt kuvioista. Ois kiva vielä löytää nainen ystäväksi. (1097665)

Sinä kaunis, luotettava, vapaa, thaimaalainen, -45v nainen. Sinua etsii tositark. mukava, rehellinen ja hyvätapainen, 50v, har- Olen kiltti, mukava, nöyrä mies, +40v. Etsin suhteeseen hallitseteikas mies. (1098584) vaa, vahvatahtoista naista. Ikäsi Etsin sievätekoista, hillityn kau- vapaa. (1097653) nista naista, joka ymmärtää tottelemisen merkityksen. Olen hy- Eläkeläispoikamies, 55v, etsii 65v naisesta elämänkumppania vä, 60v mies. (1098547) 08-alueelta. (1097597) Missä olet, sinä vapaa, 40-50/ XL, ihana, tumma tai vaalea nai- Siisti, vakavarainen, 40v mies etsii 20-40v naisseuraa. K-S. (1097594) nen? Olen vapaa, 40/184/XL Leijona-mies 08-alueelta. Asun Olen nuorekas, 67v, hoikka kunmaalla tositark. (1098504) non mies. Harrastan lenkkeilyä ja kuorolaulua. Kevyt, klasSyksy tuli ja kaipaus. Sinä hellä, sinen ja hengellinen. Etsin hoikkaunis, n. 50v nainen, vastaa jos kaa, n. 170cm naista Knista tai tähdet, kynttilät, kosketus, viini, läh. Ota yhteyttä rohkeasti, jutelihana, vapaa mies ja henk. kasvu laan avoimesti. (1097590) tuntuvat hyvältä. Tavattais vkl:na Leidi n. 30-50v, sisäisesti kaunis, tai tunteen mukaan. Miel. veden ulkoisesti veistoksell. muodokas. merkit tai Kauris. (1098477) Miel. lapseton, liikunnallinen, tansUkkometso homenokka etsii sopi- sihal., ehkä opetaja tms., kunnolvan koppelon seuraa. Olet -65v ku- linen, tavallinen. Olen mitä etsin, ten minäkin. Poikaset ovat pois pe- meganuorekas, kiltti rakennussästä. Vastaa. Odotan korpikuusen mies, 54+/180/88. (1097441) kannon alla. (1098463) Aina niin vahva ja särkymätön mies, 48v, haluaisi hellyyttä, paiMukava, 41v mies etsii kivaa naista, joka haluaisi lähteä mö- naa päänsä rinnallesi ja tuntea kille viettämään hauskoja hetkiä sormesi hyväilevän hiuksiani. Sitakkatulen loimussa ja syyskuun nä hoikka, ruskeasilmäinen nainen, n. 40-50v. (1097406) illasta nauttien. (1098414) Olen vapaa, raitis ja luotettava, 50v mies. Etsin rauhallista, luotettavaa, ihanaa, hoikkaa tai keskikok., 30-50v naista 08-alueelta, joka et ole löytänyt vielä tosi hyvää ystävää. (1098370)

Olen 67v mies. Etsin naista talven ja syksyn harmauteen tositark. (1097380)

1. Ilmoitukseen vastaaminen 1. SOITTAMALLA Soita 0700 - 515 181, näppäile 9 ja ilmoitusnumero. Kuulet ilmoituksen - halutessasi voit yhdistää puhelun ja voitte jutella heti - tai jättää viestin niin ilmoittaja voi soittaa sinulle.

2. TEKSTIVIESTILLÄ Kirjoita FORUM (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä numeroon 17193. Numerosi pysyy salaisena. Esimerkki: FORUM 123456 Hei, luin ilmoituksesi ja kiinnostuin. Olen 35v. tumma...

2. Ilmoituksen jättäminen 1. SOITTAMALLA Soita 0600 - 416 300 (paikallispuhelu) ja jätä ilmoitus. Saat ilmoitusnumeron sekä salakoodin. Sinulle voidaan soittaa, lähettää tekstiviestejä tai jättää viesti vastaajaan.

2. TEKSTIVIESTILLÄ Kirjoita: FORUM (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse tekstissä sukupuolesi, millaista seuraa etsit ja miltä suuntanumeroalueelta. Lähetä numeroon 17193. Numerosi pysyy salaisena. Esimerkki-ilmoitus: FORUM ILMO Olen 32v. nainen ja etsin urheilullista, huumorintaj. 32-38v miestä 08-alueelta. Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustanne. Ilmoitus julkaistaan forum24. seuraajokaiselle.fi, teksti-tv:ssa ja veloituksetta lehdessä. Prostituution ja vastaavien seksuaalipalveluiden markkinoiminen on rangaistava teko (rikoslaki 20:9.1), tällaisia ilmoituksia ei julkaista.

3. Oma ilmoitus/ vastaukset 1. SOITA 0700 - 515 181, näppäile 8. Kuulet saamasi viestit (myös tekstiviestit) ja voit soittaa kaikille vastaajille. 2. TEKSTAA Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim.V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä numeroon 17193. Esimerkkivastaus: V2 Kiitos vastauksestasi! Olen huumorintaj., vaalea, urheilullinen nainen.

4. Oma ilmoitus: Sulkeminen 1. SOITA 0600 - 416 300 (pvm), näppäile 2. 2. TEKSTAA: SULJE (väli) ILMNRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä numeroon 17193.

Mies, 50/178/78, tummahiuksinen, silmät sinivihreät, etsii rehellistä, yhden miehen naista. Tykkäät eläimistä, kuten minäkin. Harrastan lenkkeilyä monipuolisesti, en kapakoi/tupakoi. En etsi seikkailuja, vaan tositark. (1097354) Mies, 44/179/86, etsii hoikkaa, nuorekasta, povekasta, 30-52v naista. Olet hellyydestä, suutelusta pitävä, kuten minäkin. Vain tositark. Lapset ovat plussaa ja punaiset hiukset. (1097348)

Sinä kiva, 45+ nainen 08-alueelta, kaipaat läheisyyttä ja hellyytMissä olet, sinä vapaa, fiksu, rehel- tä, mut puuttuu se toinen vierellinen, 40-55/XL-XXL, ihana, tumtä. Täs 52v, luotettava, kiva mies ma tai vaalea nainen? Olen vapaa, 40/184/XL Leijona-mies 08-alueel- hakee sua. (1097336) Nainen. 47v mies etsii tositark. ta, asun maalla, tositark. (1097379) Olen vapaa, 60/176, hoikka, sasinua aikuinen nainen. Maalaisvuton mies, liikunta, marjametelämä kiinnostais minua, kuten Olisko vapaana 40-50v, liikunsä, mökkeily. Etsin naista, kivaa, nallista neitoa, joka ei tupakoi? mökkeilykin. (1098319) Olen 50v, liikkuva, rehellinen, tavallista. (1097329) Missä olet, sinä vapaa, 40-50/ luotettava, huumorintaj. Kainuun XL, ihana, tumma tai vaalea nai- mies. (1097371) Btm-kundi, 35v, vailla top-seunen? Olen vapaa, 40/184/XL Leiraa. Oulu-Kni. (1098739) Mies 08-alueelta etsii naista, jojona-mies 08-alueelta. Asun ka on mm. iloinen, huumorinBtm-kundi, 38v, etsii autoilevaa maalla. Tositark. (1098278) taj. ja on sydän kultaa, jakamaan top-kundia. (1097856) Olen vapaa mies, ok-näk., syksyn tummenevat illat kanssa182/78, Oulusta. -60v nainen, ni, vaikkapa sitten kynttilän lois- Tukevaa/lihavaa, yli 55v miestä vastaa. (1098161) teessa. Itse olen 52v. (1097363) toiselle samanlaiselle? (1098670)

Koko maan kohtaamis- ja kauppapaikka teksti-TV:ssä ja netissä

Nelonen S. 550

SubTV S. 830

MTV3 S. 830

JIM S. 550

Tämän sivun tuottaa Lisätietoja: www.movika.fi

Oy.


PETRA KĂ&#x201E;MĂ&#x201E;RĂ&#x201E;INEN

LämpÜpumppujen asiantuntija

Oulun liike avoinna maâ&#x20AC;&#x201C;pe 7â&#x20AC;&#x201C;17 LVI-ALAN MYYNTI JA URAKOINTI

6XNNDWHKWDDQNDWX 7\UQlYlQWLH .(0, 7251,2 28/8 S S S

1DXVNDQNDWX

Hinnat 8,28snt/puhelu + lankanumerosta 7snt/min, matkapuhelimesta 17,04snt/min

www.vesipiste.ďŹ

Omistajalle

sataa ohjeita

KALEVA â&#x20AC;&#x201C; Kerää jätĂśkset, ei pidä kaupunkioloissa vapaana ja ottaa muut huomioon, Ella (vas.) ja Emmi Takkula listaavat lemmikinomistajan muistilistaksi.

OPISKELIJALLE PUOLEEN HINTAAN!

Lemmikit kestoaihe mielipidepalstoilla

Kestotilauksena 11,63 â&#x201A;Ź / kk

OULU

Hintaan sisältyy eKaleva digilehti

Petra Kämäräinen toimitus@forum24.fi

Lemmikinomistajat ovat mielipidepalstojen kestoaihe. Milloin ärsyttää naapurin räkyttävän Mustin jätÜkset lenkkipolun laidalla tai taloyhtiÜn pihalla vapaana ulkoileva Mirri. Oululaisten mielestä lemmikinomistajat saavat osakseen välillä turhaakin syyttelyä. Kaupunkilaisen omistajan tulisi muistaa huolehtia jätÜsten keräämisestä, kytkettynä pitämisestä sekä asianmukaisesta kouluttamisesta ja muiden huomioonottamisesta.

Marianne (vas.) ja Emilia Lammen mukaan kimppuun käyneet koirat ovat saaneet viime aikoina paljon palstatilaa iltapäivälehdissä. Nuorten mukaan omistajat eivät useasti viitsi kouluttaa lemmikkejään. â&#x20AC;&#x201C; Lenkillä ei välitetä onko koira kiinni vai irti. Vapaana juoksenteleva ja päälle hyppivä koira voi monesta olla pelottavakin näky, Emilia Lampi kertoo. Heidän mielestään välillä lemmikinomistajat joutuvat kohtaamaan aiheetontakin valitusta. â&#x20AC;&#x201C; Oikeastaan se on tilannesidonnaista. Esimerkiksi koirien luonto on haukkua. Jotkut ottavat haukahdukset liian vakavasti, mutta jos naapurin pikkuvauva ei saa räksytyksen vuoksi nukuttua, niin onhan siitä aiheellista sanoa. TyttĂśjen etiketti lemmikinomistajalle on kouluttamisen lisäksi muiden huomioonottaminen. â&#x20AC;&#x201C; Omistaja voi kysellä naapureilta onko yksin jätetty koira ollut häiriĂśksi ja bussilla kulkiessa kysyy onko ok, että lemmikki kulkee myĂśs mukana.

Määräaikaistilauksena (2-12kk) 15,25 â&#x201A;Ź / kk Viikonloppukestotilauksena

8,96 â&#x201A;Ź / kk Hintaan sisältyy eKaleva digilehti

eKaleva digilehtitilauksena Jonna Luopajärven ja Anttu Hervan mukaan lemmikinomistajan tulisi muistaa muiden huomioonottaminen. â&#x20AC;&#x201C; Esimerkiksi räksyttävää koiraa ei tarvitse viedä Prisman pihalle haukkumaan, Luopajärvi huomauttaa. Omistajalla on vastuu lemmikistään niin sisällä kuin ulkona. â&#x20AC;&#x201C; Oman mĂśkin metsätiellä jätĂśkset eivät haittaa, mutta kaupungissa on ajateltava muita. Luopajärveä ja Hervaa ärsyttävät huonosti koulutetut koirat. â&#x20AC;&#x201C; Itsellä on jäänyt lapsuuden traumoja haukkuvista ja päälle hyppivistä koirista, Herva kertoo. Luopajärven mukaan kissat eivät ole poikkeus, vaan niitäkin voi kouluttaa. â&#x20AC;&#x201C; MyĂśs kissat vaativat rakkautta ja kuria. Kissoja kuitenkin vaivaudutaan kouluttamaan paljon harvemmin ja sitten kärsitään omasta tyhmyydestä, Luopajärvi pohtii. Lemmikinomistajan tulisi ottaa huomioon myĂśs se etteivät kaikki ajattele samalla tavalla. Omasta mielestä sĂśpĂś käytĂśs saattaa pelottaa toista. â&#x20AC;&#x201C; Se on myĂśs ärsyttävää, että lemmikkiä pidetään vauvan asemassa ja nostetaan kaiken yläpuolelle. Lemmikki on ykkĂśsasia elämässä eikä muusta osata puhua, Luopajärvi ja Herva tuumivat.

(4-12kk)

6,45 â&#x201A;Ź / kk

Tilaa netissä www.kaleva.ďŹ /opiskelija â&#x20AC;&#x201C; Puistoissa ei arvaa istuskella, kun alue täynnä keräämättĂśmiä jätĂśksiä. Monesti kun vielä näkee puistoissa pikkulapsia niin ihan hirvittää, Sandra Salmela (vas.) ja Carolina Saarnihalme toteavat. Salmelan ja Saarnihalmeen mukaan monet ulkoiluttajat ovat välinpitämättĂśmiä. â&#x20AC;&#x201C; Kissojen ja koirien annetaan kuljeskella irti pihoilla. Varsinkin irti juoksenteleva iso koira on arvaamaton, tytĂśt pohtivat. Saarnihalmeelta lĂśytyy kokemuksia kouluttamattomista ja vapaana kulkeneista koirista. â&#x20AC;&#x201C; Pienenä iso koira kävi päälle niin, että toisesta silmästä oli lähteä näkĂś, Saarnihalme kertoo.

Soita palvelunumeroon (08) 5377 610 ma-pe 9.00-16.00


28

www.forum24.fi

3g5+g19$,+72$872.(6.8.6(67$ 6<.6<<188'(//$9$,+72$872//$ 5DKRLWXV WDUMRXV+\YLWlPPH

DXWRQKLQWD NlVLUDKD OXRWRQSHUXVWDPLVPDNVX OXRWRQUDKRVXXV NlVLWWHO\NXOXW½HUl PDNVXDLNDNN PDNVXYlOLNN NRUNR  NXOXWWVXRM WRGYXRVLNRUNR NXXNDXVLHUlNN VXXUHPSL YLLPHLQHQHUl OXRWWRNXVWDQQXNVHW \KW OXRWWRKLQWD

NDWVDVWHWXVWDYDLKWR DXWRVWDYlKLQWllQ

½

'DQVNH)LQDQFH+NL1RUGHD5DKRLWXV+NL3RKMROD3DQNNL2\M+NL

NNNP

+DQNNLPDOOD3|UK|WDNXXOOD YDUXVWHWXQYDLKWRDXWRQ WLHGlWPLKLQUDKDVLVLMRLWDW

9DLKWRDXWRQRVWDMDOOH

NSOSLNDSHVXW NDXSDQSllOOH ²

(6,0(5..(-b/$$-$67$9$,+72$87219$/,.2,0$67$00( 

½ $XGL$$YDQW%XVLQ97',%LWXUER WNPRPLVWDMD1HOLYHWR7l\GHOOLQHQPHUNNLOLLNNHHQKXROWRNLUMDQDKNDYHU KRLOX00,1DYLJRLQWL3OXVMD00,WRXFKS\VlN|LQWLDYXVWLQ;HQRQYDORW

²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

½ 9ROYR9''5,9H.LQHWLFWNPRPLVWDMD3|UK|WDNXXNNNP9RONVZDJHQ7DNXXYDLKWR DXWR7l\GHOOLQHQKXROWRNLUMD:HEDVWR(EHUNHOOROOD$OXYDQWHHW $XGL$$YDQW7','3)%XVLQPXOWLWURQLF 9RONVZDJHQ3$66$79DULDQW&RPIRUW7',%OXHW0RW'6* $XGL$6HGDQ7)6,/H0DQV %0:;V'ULYHL(6$9%XVLQHVV 9RONVZDJHQ3$66$79DULDQW+LJK7',%OXH0RW'6* 0LWVXELVKL287/$1'(50,9(&,QWHQVH&97 $XGL$&RXSp97','3)NZPXOWLWURQLF 7R\RWD$9(16,6'''3)/LQHD6RO:DJRQ 0<  9RONVZDJHQ6+$5$1&RPIRUW7',%OXH0RWLRQ7HFK'6* 92/.6:$*(16+$5$1&RPIRUW7',%OXH0RWLRQ7HFK'6* )RUG021'(27'&L7LWDQLXP:DJRQ$ 9RONVZDJHQ3$66$76HGDQ&RPIRUWOLQH7',%OXH0RWLRQ 9ROYR9''5,9H0RPHQWXP 9RONVZDJHQ3$66$79DULDQW&RPIRUW7',%OXHW0RW'6* 

² +RQGD$&&25'7RXUHU/LIHVW\OH $XGL$$YDQW7)6,%XVLQHVVTXDWWUR $XGL$$YDQW7','3)%XVLQHVVTXDWWUR $XGL$7',9G4XDWWUR7LS7URQLF )RUG021'(27'&LKY7LWDQLXP6HGDQ$ 1LVVDQ4$6+4$,G&L'3)$FHQWD:'&RQQHFW0< 3HXJHRW$OOXUH+'L)$3 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUW7',%OXH0RW7HFKRY 2SHO,16,*1,$6SRUWV7RXU(GLWLRQ&'7,$%/ $XGL$$YDQW7','3)%XVLQHVV6WDUW6WR 9RONVZDJHQ3$66$76HGDQ+LJKOLQH7',NZ%OXH0RW 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUWOLQH7',%OXH0RY 0< 

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

½ 9RONVZDJHQ3$66$79DULDQW76,WNP3|UK|WDNXXNNNP+XLSSXVLLVWL+XROWRNLUMD-DNRNHWMXO OLQHQ&OLPDWURQLFLOPDVWRLQWL(63$%6('6$65$OXYDQWHHW )RUG)2&86(FR%6WDUW6WRS7UHQGRY )RUG021'(27'&L'3)7UHQG'HVLJQ:DJRQ 3HXJHRW6SRUW+'L)$37URQLF 6NRGD2&7$9,$&RPEL7',$PELHQWH'6* 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUWOLQH76,%OXH0R7RY 6HDW72/('276,6WDUW 6WRS6W\OH 7R\RWD$9(16,69DOYHPDWLF6RO(GLWLRQRY 2SHO=$),5$RY(QMR\8OWLPDWH(FRWHF 7R\RWD&252//$9(562''&OHDQ3RZHU6RO3OXVS 9RONVZDJHQ*2/)9DULDQW&RPIRUWOLQH76,NZ 1LVVDQ3$7+),1'(5G&L6(G[$ 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUWOLQH76,NZRY 

²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½ )RUG021'(27'&L*KLD:DJRQ$ : J WNP+XROWRNLUMD,OPDVWRLQWL(639DNLRQRSHXGHQVllGLQ0HWDOOLYlUL /RKNROl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

½ 6HDW$/7($;/7','3)5HIHUHQFH 

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

² 6NRGD2&7$9,$7',$PELHQWH&RPEL 9RONVZDJHQ3$66$77',3Z'7UHQGOLQHG 1LVVDQ127($FHQWDG %0:LG$ $XGL$7',$PELWLRQG 1LVVDQ35,0(5$9LVLD7UDYHOOHU )RUG)2&867L9&77UHQGG 5HQDXOW&/,2G&L([SUHVVLRQRY 9ROYR96SRUWVZDJRQGNZ &KU\VOHU*5$1'92<$*(596($7RXULQJ6WRZQ*RK 6PDUW)25)2853DVVLRQVWHGLWLRQG )LDW3$1'$'\QDPLFYKY(FR )RUG021'(2LKY$PELHQWH:DJRQ 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUWOLQH7',3RZHU'LHVHOG'6*

       WNP$XWRPDDWWLYDLKWHLVWR6XRPLDXWR+XROWRNLUMD3XROLDXWRPDDWWLQHQ LOPDVWRLQWLODLWH(63(%$'65$OXYDQWHHW.DKGHWUHQNDDW $XGL$$PELWLRQ6SRUWEDFN +RQGD$&&25'&RPIRUW%XVLQHVVG 0HUFHGHV%HQ]&&',%XVLQHVV6SRUWFRXSHG$ 6HDW/(21(FRPRWLYH7','3)6W\OH 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUWOLQH7',3RZHU'LHVHOG 9ROYR96XPPXP6SRUWVZDJRQGNZ$ 1LVVDQ4$6+4$,9LVLD[RY &LWURHQ%(5/,1*2+'L;75RY )RUG021'(27'&L'3)(&2QHWLF:DJRQ +RQGD&,9,&&RPIRUWG 9RONVZDJHQ%((7/(/LPLWHG(GLWLRQG 

² 9RONVZDJHQ3$66$7)6,&RPIRUWOLQHG 9RONVZDJHQ3$66$7/X[OLQH7',3Z'NZ $XGL$$YDQW7',G0XOWLWURQLF 'RGJH&$/,%(56;7$ 0HUFHGHV%HQ](&',G$ 3HXJHRW3UHPLXP+'L)$3 9RONVZDJHQ3$66$77',3Z'&RPIRUWOLQHG 0HUFHGHV%HQ](7&',$YDQWJDUGH67:G$ 7R\RWD<$5,6'XDO997L6RORY0XOWL0RGH 9RONVZDJHQ*2/)9DULDQW&RPIRUWOLQH7',NZ'6* 3HXJHRW6:3UHPLXP3OXV+'L)$3 7R\RWD$85,6''/LQHD6RO%OXHG 

½ 9RONVZDJHQ*2/)7',3Z')LUVWOLQH WNP+XROWRNLUMD9HWRNRXNNX.DKGHWUHQNDDW$MRWLHWRNRQH0HWDOOLYlUL /RKNROlPPLWLQ$%6MDUUXYRLPDQMDROOD )RUG)2&86L7UHQG/LPLWHGG 3HXJHRW6:7UHQG\+'L 3HXJHRW;56(GLWLRQG 9RONVZDJHQ*2/)7UHQGGNZ 1LVVDQ$/0(5$9LVLDG 9RONVZDJHQ%25$)LUVWOLQHG )RUG)2&86L7UHQG/LPLWHG:DJRQ +\XQGDL75$-(7*/G 6PDUW)257:2&RXSH3DVVLRQVWHGLWLRQNZ 1LVVDQ$/0(5$6HQVDWLRQG &+5<6/(592<$*(56(9$GK 3HXJHRW6:;/LQH 9RONVZDJHQ*2/)&RPIRUW9DULDQW

      

0DUNR.DUSSLQHQ -RQL/DNNDOD -\UL/RKL 7LPR0llWWl -XNND3DULNND 9HOL.DOOLR 7LPR/DNNDOD S S S S S S S /DQNDSXKHOLQOLLWW\PlVWlSXKPLQ DOY 0DWNDSXKHOLQOLLWW\PlVWlSXKPLQ DOY

3|UK|Q$XWROLLNH2\/LPLQJDQWXOOL7\UQlYlQWLH2XOX3XK3DOYHOHPPHDUNLVLQNOR²ODNOR² www.porho.fi

Forum24 19.9.2013  

Forum24 19.9.2013