Page 1

Kenmerken Sportief Wandelen             

Een sport geschikt voor alle leeftijden; Wandeltrainingen van ongeveer 1 ½ uur; Iets sneller dan gewoon wandelen; Op een plezierige manier bewegen in groepsverband; Verbeteren van fitheid en conditie, maar ook gewichtsverlies; U heeft slechts goede wandelschoenen nodig; Zeer geschikt voor mensen met gezondheidsklachten; Verantwoorde opbouw van belasting door professionele begeleiding; U kunt het overal doen; U kunt het ook alleen doen; De kans op blessures is minimaal; U bent buiten in de natuur; De mogelijkheid door middel van 2 km wandelen uw conditie te meten;

Ontstaanswijze Sportief Wandelen is ontstaan in 1998 binnen een project van Nederland in Beweging, het actieprogramma van het NOC*NSF in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse kankerbestrijding en anderen. Deze organisatie zet zich in voor een groei van het aantal Nederlanders dat door een actieve leefstijl de eigen gezondheid positief beïnvloedt. In de afgelopen jaren zijn veel mensen en organisaties aangehaakt bij Nederland in beweging. Onder het motto ”meer mensen op een verantwoorde en vooral ook plezierige manier in beweging”. De coördinatie en uitvoering van Sportief Wandelen is voor 2002 overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Omdat Sportief Wandelen inmiddels breed uitgedragen wordt heeft NISB de keuze gemaakt om de uitvoering van Sportief Wandelen per 1 januari 2005 over te dragen aan de Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Deze organisatie kan beter zorg dragen voor kwaliteit, continuering, coördinatie en uitvoering van Sportief wandelen. Sportief wandelen is inmiddels uitgegroeid tot een sport die door jong en oud wordt aangeboden door GGD’s, fitnesscentra, Hart in Beweegverenigingen, zorginstellingen zoals fysiotherapiepraktijken, buurthuizen, atletiek-, gymnastiek- en wandelverenigingen. Sportief Wandelen wordt verder ontwikkeld door een stuurgroep die adviseert bij het ontwikkelen van een visie en toekomstbeleid. Deze bestaat uit de de KNAU, de Kon. Ned. Gymnastiek Unie (KNGU). Het Reumafonds, de Ned. Hartstichting, Hart in beweging (HIB), Fit!vak en Fysiosport. Zij hebben allemaal Sportief Wandelen in hun productenpakket opgenomen.


Inhoud Sportief Wandelen is duidelijk anders dan een stukje wandelen. Het is voor iedereen die aan fitheid wil werken de ideale activiteit. Door de begeleiding en verantwoorde trainingsopbouw biedt het net iets meer dan het 'gewone wandelen'. Sportief Wandelen betekent stevig doorwandelen in een tempo rond de 5 tot 7 kilometer per uur. Er moet nog altijd adem overblijven om een gesprekje te voeren. De gemiddelde wandelgroep bestaat uit ongeveer 10-15 personen. Het trainen met elkaar is gezellig en is een extra stimulans om je op weg te helpen naar een betere conditie.

De trainingen duren ongeveer 1 ½ uur en zijn zeer gevarieerd. Een warming-up om de spieren los te maken, een stuk stevig doorwandelen, oefeningen met tempowisselingen en tenslotte even uitlopen en goed rekken. Het bijzondere is dat alle trainingsvormen zoals warming-up en cooling-down, duur- en intervaltraining toegepast worden. Als Begeleider Sportief Wandelen geven wij tijdens de trainingen technische aanwijzingen over looptechniek en lichaamshouding. Dit is even wennen want de wandelsport kent niet zoveel trainers of begeleiders. Door een verantwoorde opbouw is de kans op blessures gering. Met name geschikt voor mensen die lange tijd niet gesport hebben en voor mensen met gezondheidsklachten. Doordat Sportief wandelen zeer laagdrempelig is, wandelen is namelijk een makkelijke natuurlijke beweging, is het voor deze groep mensen zeer geschikt.


Ook voor fitte mensen is Sportief Wandelen een uitstekende vorm van bewegen. Zij kunnen flink aan hun trekken komen bij een pittige training, door een aantal verzwarende elementen in te bouwen. Wandelen en dus ook Sportief Wandelen kan altijd en overal. Het is een activiteit zonder drempels. Het enige dat u nodig heeft zijn goede wandelschoenen. U draagt bij voorkeur kleding die gemakkelijk en comfortabel zit, zoals een joggingbroek. Bij regenval volstaat een regenpak en een hoofddeksel ter bescherming. Bij zeer extreme weersomstandigheden wordt er niet getraind. Dit kan zijn bij ijzel of hevige regenval die gepaard gaat met veel wind.

Wordt Sportief wandelen ook uw sport? Aan trainingen Sportief Wandelen kan iedereen, getraind of ongetraind, met of zonder lichamelijk ongemak, meedoen. Wist u trouwens dat sportief wandelen net zo effectief is voor het verbeteren van uw uithoudingsvermogen als joggen? Ook mensen met gezondheidsproblemen hebben veel baat bij regelmatig bewegen. Als u twijfelt of Sportief Wandelen iets voor u is, vraag er dan naar bij uw huisarts, sportarts of fysiotherapeut. Sportief Wandelen: een gezonde activiteit voor iedereen Wandelafdeling Fortuna ‘67

Wat%20is%20sportief%20wandelenv3  

http://fortuna67.nl/images/pdf/wat%20is%20sportief%20wandelenv3.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you