Page 1

A Vebego company

De Wissewasser Jaargang 16 - nummer 11 - oktober 2012

Inhoud Pagina 2 Verzuimbarometer VGWM Ondernemingsraad Pagina 3 NEN 4400 Certificering Pagina 4 Verf op WK-parcours Medewerkertevredenheidsonderzoek Pagina 5 Winterbanden De Wissewasser Pagina 6 Jubileumviering Diplomauitreiking voormannen Pagina 7 Verjaardagen Mededelingen LPZ Vacatures Pagina 8 In en uit dienst Moppen Pagina 9 Toolbox nr.11

Artikelen, foto’s, bijzondere gebeurtenissen, enz. Kun je mailen naar: M.vdBogaard@fortron.nl

Medewerkertevredenheidsonderzoek Veel collega’s hebben mee gedaan aan dit onderzoek. De tevredenheid over Fortron als werkgever is 61%. Dit is gestegen ten opzichte van het vorige onderzoek; toen 59%. Het onderdeel ‘Trots op Fortron’ is zelfs gestegen van 68% naar 73%!

Lees de verdere resultatenz op pagina 3!


Verzuimbarometer

September is qua verzuim de slechtste maand van dit jaar tot nu toe geweest, te weten 7,01%!! Daarmee is de voorsprong die wij hadden op onze jaardoelstelling bijna teniet gedaan. Een verzuimpercentage van 7% is hoe dan ook onacceptabel hoog voor een bedrijf als Fortron. We zullen met man en macht moeten werken om onze zieke collega’s weer aan de slag te krijgen. Bij een natte en koude herfstdag raakt de maag van streek. Vermijd extra stress of slaaptekort, zelfs in het najaar als bewegen wat moeilijker gaat, probeer dan toch te bewegen in de frisse lucht.

Ook de spreuk van vorige maand: ziek zijn overkomt je, verzuim is een keuze..... roept iedereen op om je eigen verantwoording in deze te nemen. Immers in deze economische moeilijke tijden tellen alle extra kosten nog eens zo hard. En het gaat hierbij om ons aller belang. Help elkaar dus! Voel je je niet zo lekker, geef dat dan aan bij je voorman. Wellicht kan met een kleine aanpassing gerealiseerd worden dat je gewoon aan het werk blijft. Voorbeelden zijn gelukkig te noemen van collega’s die besluiten zich niet ziek te melden, maar oplossingen te zoeken in overleg met voorman, districtmanager en/of verzuimcoördinator om aan het werk te blijven. Laten we er samen voor zorgen dat in elk geval de kosten van ziekteverzuim op een acceptabel niveau blijven!

VGWM

Ziekmeldingen

De medewerkers van Fortron kunnen contact opnemen met één van de leden van de commissie als zij vragen hebben over de genoemde onderwerpen. Daarnaast adviseert de commissie de leden van de OR over VGWM vraagstukken. De leden van de commissie zijn: Hai Aerts, aanspreekpunt voor het district Limburg, gsmnr. 06 – 22 39 54 53; Herman Barmentloo, aanspreekpunt voor het district Zuid-Oost Nederland, gsmnr. 06 – 22 39 36 87; Rik Holdijk, aanspreekpunt voor het district Noord & Oost Nederland, gsmnr. 06 – 51 56 36 87; Jan Mulder, aanspreekpunt voor de districten Midden en Noord-West Nederland, gsmnr. 06 – 53 37 06 23; Auke Weber, aanspreekpunt voor het district Zuid-West Nederland, gsmnr. 06 – 53 26 79 03.

2

Voor ziek- en herstelmeldingen bel je met; 06 - 55 77 09 75

Ondernemingsraad Verkiezingsuitslag Op woensdag verkiezingen.

26

september

waren

de

OR

De volgende collega’s zijn uit de verkiezingen als OR-lid voort gekomen. Jan Hammer Loek Doven Herman Barmentloo Nikki van den Heuvel Wim Faessen Rick Wener Mieke Pietersen Corné Langendoen Tijdens de volgende overlegvergadering van 11 december wordt deze OR officieel geïnstalleerd.


n 5

NEN 4400 Certificering Audit

Op 25 september heeft de audit in het kader van de NEN 4400 certificering weer plaatsgevonden. Op zich niets nieuws gezien wij deze certificering al een paar jaar hebben. We hebben deze audit wederom met succes doorstaan: er werd geen enkele opmerking geplaatst. Nieuw was deze keer dat we geaudit werden voor het OSB keurmerk. Het gaat hier om de zelfverklaring code verantwoord marktgedrag (deze zelfverklaring werd op 5 oktober getekend en staat ook op onze website gepubliceerd). Verdere onderwerpen waren communicatiesystemen met de klant, kwaliteitsmeetsysteem en instructie nieuwe medewerkers.

De auditor was vol lof over onze digitale glazenwasser, de planning die zowel in de PDA als op de website voor onze voormannen en klanten zichtbaar is en niet te vergeten onze vastlegging van het klanttevredenheidsonderzoek. Iedereen bedankt die het mogelijk hebben gemaakt om deze audit glansrijk te doorstaan

Zelfverklaring Vrijdag 5 oktober tekenden een aantal grote schoonmaakbedrijven en grote opdrachtgevers de code ĂŠn de zelfverklaring verantwoordelijk marktgedrag. In deze code nemen alle partijen hun verantwoordelijkheid ten aanzien van een juiste prijs/kwaliteitverhouding en daarmee stelling ten aanzien van de werkdruk. Voor Fortron ligt de focus op het opleiding van medewerkers en het veilig werken. De complete zelfverklaring is vanaf nu te vinden op onze site.

3


Verf op WK-parcours

Op donderdag 20 september kregen wij omstreeks 13:00 uur de oproep om met zoveel mogelijk capaciteit naar het parcours van het WK-wielrennen in Valkenburg te gaan. Vandalen hadden ´s nachts het parcours, over een lengte van 16 km, met verf beklad. Jeroen Snippe, Marcel Dijkstra en Randy Schoonens zijn toen direct met 2 hogedrukunits naar Valkenburg gereden. Binnen een uur tijd kregen zij versterking uit Eindhoven van Tonnie Rietman en Theo v/d Ven, ook met 2 hogedrukunits. Nog geen half uur later werden zij ondersteund door Auke Weber en Roy van Gool uit Breda met nog een hogedrukunit.

Laat die avond werden zij afgelost door Heiko Thomassen, Jack Gielen, Sander Wijnen, Kenny Becks, Brian Rogaar en Roy Mulkens. Ook onze Dabo Armand Franssen heeft nog een aantal uren zijn handen uit de mouwen gestoken. Vrijdagmorgen om 06:30 uur hadden wij, door de geweldige inzet en een perfecte samenwerking van onze mannen, het “klusje” geklaard!

Medewerkertevredenheidsonderzoek Fortron juli 2012

Veel collega’s hebben meegedaan aan dit onderzoek. De tevredenheid over Fortron als werkgever is 61%. Dit is gestegen ten opzichte van het vorige onderzoek; toen 59%. Het onderdeel ‘Trots op Fortron’ is zelfs gestegen van 68% naar 73%! Uit het onderzoek zijn al veel tips en opmerkingen gekomen, maar wij willen jullie vooral uitnodigen om goede ideeën niet voor je te houden, maar die te melden bij je leidinggevende.

4

Wij zullen dan ons best doen, om deze wensen mee te nemen in het beleid van Fortron.

Totaal medewerkertevredenheid per onderwerp

percentage

Werknemers staan centraal in de dienstverlening van Fortron. Fortron streeft er naar dat haar medewerkers tevreden zijn en blijven bij Fortron en daarom hebben wij jou ook dit jaar weer gevraagd om deel te nemen aan deze enquête.

80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0%

za

rk we

eli

ikk tw on

60%

d he am

ng

/

en

g or do

ro

56%

el og eim ro

an

lv

ij..

.

de

lei

d

ve ge ing

66%

58%

e nd

co

's ga

ite it e

tiv

ac

lle

n

ite bu gie

hy

n

we

ne

tijd

rk

d on

om

de

r

onderwerpen

73%

65%

62%

we

ple

rk

i be ar

k

60%

! on

n de

oo

v ds

r aa rw

tro

ts

op

rt r Fo


Winterbanden

(voor bedrijfsauto’s van Athlon) De temperatuur daalt, de dagen worden korter en de bomen gaan hun bladeren al verliezen. Nog even dan is de herfst weer in aantocht en ook het weer gaat veranderen. Denk er dus aan om eerdaags een afspraak in te plannen (oktober/november) om de zomerbanden om te laten zetten voor de winterbanden. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij onderstaande leveranciers: • • •

Kwik-Fit Euromaster Profile Tyrecenter

De bestuurders die afgelopen winter een wissel lieten uitvoeren kunnen de betreffende bandenfitter contacten voor een afspraak. Indien je een auto hebt van Athlon en je hebt nog vragen hieromtrent, kun je contact opnemen met Annemarie Assman 036-5471102. De bestuurders van overige leasemaatschappijen kunnen bij vragen contact opnemen met Wagenparkbeheer via 010-288 9377. Denk er ook aan om de winterbanden in het voorjaar (maart/april) wederom te wisselen voor de zomerbanden. Te lang rijden met winterbanden zorgt ervoor dat deze sneller slijten en meer rolweerstand geven. Dit leidt tot een hoger brandstofverbruik en een zwaarder belasting van het milieu. De zomerbanden liggen in principe in opslag bij de bandencentrale die de wissel naar winterbanden uitvoerde.

De Wissewasser Zoals jullie weten is de Wissewasser een blad voor, maar vooral door werknemers. Heb jij een interessante hobby, wat leuks meegemaakt tijdens het werk, of iets anders dat je graag met je collega’s wilt delen. Stuur het dan door naar de redactie van de Wissewasser. Wij staan ook open voor opmerkingen en suggesties!

Fortron B.V. T.a.v Redactie Wissewasser Antwoordnummer 10504 6400 WG Hoensbroek Of mail het naar; M.vdBogaard@fortron.nl

Deadline volgende Wissewasser Maandag 29 oktober

5


Fortron Jubileumviering Alvast om te noteren; Donderdag 29 november a.s. vindt de jaarlijkse Fortron jubileumviering plaats. De viering is ter ere van medewerkers die in dat jaar hun 12½, 25 of 40-jarig jubileum vieren. Voor deze medewerkers met hun partner vindt een viering plaats bij Fortron in Hoensbroek. Er is een ontvangst, officieel gedeelte met korte speeches en een receptie. De dag wordt afgesloten met een diner voor alle jubilarissen, hun partners en leidinggevende en managementteam.

Dit jaar vieren onderstaande medewerkers hun jubileum:

25 jaar

12½ jaar

Gerty Eymael Kees Roelofs Gerrit van Loenen

Diplomauitreiking voormannen

John Caelen Peter Pont Marcel Dijkstra Roger van Bentum

Woensdag 3 oktober was het dan zo ver: de diploma uitreiking van de opleiding ‘Binden, Boeien, Belonen’ vond plaats. Op een bijzondere locatie vond de feestelijke uitreiking plaats aan alle geslaagden en hun partner. Na het openingswoord van Petra, sprak Jeroen van Schraven van FairField (een van de trainers) alle groepen toe. Elke trainer had voor zijn eigen groep een aantal opvallende kenmerken geformuleerd. Na de toespraak van Jeroen werden per district de voormannen toegesproken door hun eigen districtmanager. Daarna volgde het zetten van de officiële handtekening onder het MBO diploma. Het officiële gedeelte werd afgesloten met een groepsfelicitatie en het uitreiken van de bloemen en het cadeau. Iedere geslaagde heeft een mooie Samsung smartphone ontvangen. En dat heeft iedereen ook écht verdiend!

6

Alle foto’s kun je bekijken op de Fortron Facebook: facebook.com/fortronbv

Of scan de code >>>


Fortron kan bijzonder trots zijn op onderstaande 27 mannen die nu in het bezit zijn van een heus MBO-diploma!! Nogmaals van harte gefeliciteerd! Niki van den Heuvel Math Savelberg Marcel Schut Ronald van de Zuidwind Roelof Eding Jan Oosting Harry van der Vlag Rick Wener Felix Narain Jeroen Dijkstra Rik Holdijk Bobby van de Zuidwind Tom van den Heuvel

FrĂŠ Klaas Wiel Kempkes Michael Beumers Dennis van der Linden Theo van de Ven Wesley Franse Nael Keilani Auke Weber Peter Bosselaar Micheal Verboom Angelino Seman Steffan van Veen

Verjaardagen Rui Miguel Dos Santos Albuqueque Patrick den Hollander Hicham Lachhab Stefanus GrĂźnholz Sandra Luchies Mamadou Barry Erik Omlo Raymond Hessing Sjef van Beek Bart Moorman Mike Vlierman

10 oktober 14 oktober 15 oktober 17 oktober 21 oktober 25 oktober 26 oktober 26 oktober 31 oktober 2 november 5 november

Mededelingen LPZ

Vacatures

Loonbetalingsdata 2012 Periode Periode Periode Periode Periode Periode

09 november 07 december 04 januari 2013 1 februari 2013 1 maart 2013 29 maart 2013

11 12 13 1 2 3

Bijzonderheden

Periode 13 heeft 21 werkdagen en periode 1 heeft 19 werkdagen, hierdoor kan het loon in periode 13 hoger zijn dan normaal en in periode 1 lager dan normaal.

Het mail adres van de afdeling LPZ is: lpz@fortron.nl

Heb je interesse in een van deze vacatures of weet je iemand die interesse heeft in een van deze vacatures, neem dan contact op met de afdeling LPZ in hoensbroek of reageer via LPZ@fortron.nl Voor meer informatie over deze vacatures, ga naar www.fortron.nl

7


In en uit dienst In dienst:

Anandpersad Ghirao Ahmed Animi Rui Miguel Dos Santos Albuqueque Gerda Wagiman Richard Moedt Late Lawson Hetseli Stephen Essemiah

Uit dienst:

Kevin van Smaalen Jan Kampers Ed Willemsen Machtelt Baar Chantalle Merkelbach Lennard Verdaasdonk

1-10-2012 1-10-2012 1-10-2012 1-10-2012 1-10-2012 1-10-2012 1-10-2012

Direct Direct Direct Direct Direct Direct Direct

19-9-2012 25-9-2012 30-9-2012 30-9-2012 30-9-2012 30-9-2012

Direct Direct Direct Indirect Indirect Indirect

Moppen Moppen In de pan.....

Een Fransman vaart met zijn privejacht, er komt een andere boot op hem af en beide boten zinken. Op die andere boot zat er een Duitser. De Fransman en Duitser zwemmen samen naar een eiland. Op dat eiland is er een stam gevestigd. Het stamhoofd beslist vlug over het lot van beiden en zegt: ’’in de pan ermee’’. De Fransman en de Duitser vragen wat ze moeten doen om te blijven leven. Het stamhoofd zegt. ‘’Zoek 100 dezelfde vruchten’’. De Fransman en de Duitser gaan allebei het bos in en de Fransman komt het eerst terug met 100 bessen. Het stamhoofd zegt: ‘’en steek ze nu een voor een in je gat zonder te lachen’’. Het lukt de Fransman vlot maar bij de 100ste bes begon hij te lachen. Het stamhoofd: ‘’IN DE PAN ERMEE!’’. Omstanders vroegen verbaasd waarom de Fransman nu bij de 100ste bes begon te lachen! De Fransman antwoordde: ’’Ik zag die Duitser aankomen met 100 kokosnoten!

8

Treintje spelen

Moeder staat in de keuken en hoort haar zoontje met het treintje spelen. Alle passagiers nu verdomme uit stappen. Moeder zegt tegen haar zoontje. Dat zeggen we niet, Voor straf 2 uur naar je kamer. 2 uur later. Hoort ze haar zoontje weer met het treintje spelen. Alle passagiers die haast hebben, Snel uit stappen. Alle luie passagiers zouden jullie alstublieft willen op staan zodat de andere passagiers kunnen gaan zitten? Alle mensen die mee willen, in stappen. Net als moeder wil gaan lachen hoort ze haar zoontje zeggen: En voor alle passagiers die pisnijdig zijn moet je bij die trut in de keuken zijn.


Toolbox nummer 11 Werken in de buurt van werkverkeer           Werkplekken in de buurt van werkverkeer       Op bouwterreinen moeten wel eens korte of soms zelfs wat langdurige werkzaam‐ heden worden uitgevoerd waarbij werkverkeer dicht bij u kan komen. Juist gezien  het kortdurende karakter en de rommeligheid en drukte op deze locaties leiden  deze situaties vaak tot ongevallen waarbij je in aanraking kunt komen met werk‐ verkeer of overig verkeer op een bouwlocatie.    Het werken in de buurt van verkeer is aan regels gebonden. De reden daarvoor is dat het letsel dat optreed in  deze situaties vaak ernstig tot zeer ernstig is.    Daarom geldt voor alle werkzaamheden in de buurt van verkeer dat dit ten allen tijde op een veilig ingerichte  werkplek moet plaatsvinden.    Er kan alleen veilig gewerkt worden als de werkzaamheden van te voren zijn overdacht en gepaste maatrege‐ len zijn genomen. Dit vraagt om planning en werkvoorbereiding en kan dus nooit een spontane ingeving zijn.     De gepaste maatregelen richten zich op je eigen werkomgeving, maar daarnaast ook  op het verkeer. Ook de overige verkeersdeelnemers moeten weten dat er werk‐ zaamheden worden uitgevoerd en zij hun gedrag moeten aanpassen. Met de ons ter  beschikking staande verkeersborden, waarschuwingshekken, verkeerskegels, gelei‐ debakens, actiewagens en werkvoertuigen  kunnen we de werkomgeving zo inrich‐ ten dat een zo veilig mogelijke situatie ontstaat voor jezelf en anderen.        Bij werkzaamheden aan openbare wegen zijn er afspraken hoe van jouw organisatie  wordt verwacht dat er in bepaalde situaties een veilige omgeving wordt gecreëerd.  Deze afspraken liggen vast in zogenaamde CROW publicaties. Deze zijn in eerste aanleg bedoeld voor werk‐ zaamheden in en langs openbare wegen. Op besloten terreinen kunnen deze echter ook zondermeer worden  toegepast als het gaat om de inzichten en principes.      Risico’s bij het werken in de buurt van verkeer    Het belangrijkste risico bij het  werken in de buurt van het verkeer is de onderschatting van de risico’s met  name omdat het “even” snel moet. Dit is een echte dooddoener!  Daarnaast is het belangrijkste risico het in aanraking komen met verkeersdeelnemers. Dit kan komen omdat je  geconcentreerd bezig bent met je werk of doordat overige verkeersdeelnemers jou niet zien of dat er een fout  wordt gemaakt. Daarom is het in de praktijk noodzakelijk dat er ruimte is indien een fout optreed. In de meest  letterlijke zijn moet er altijd minimaal 60 centimeter vrije ruimte tussen jou (werkplek) en het verkeer aanwe‐ zig zijn zodat bij een fout (misstap, schrikreactie of stuurfout) dit niet direct leidt tot een ongeval met letsel.  

Toolboxmeeting nummer: 11/2012

9

Werken in de buurt van werkverkeer


Toolbox nummer 11 Werken in de buurt van werkverkeer           Die 60 centimeter is geen looppad of dergelijke maar een ruimte alleen bedoeld voor noodsituaties.   

      Advies: Bij werkzaamheden in (de buurt van) het verkeer; maak altijd een schets van de werkplek, hoe je deze  wilt inrichten en afschermen en teken daarbij ook de vrije ruimte in!    Bij werkzaamheden aan de openbare weg, is de wegbeheerder verantwoordelijk voor het wegbeheer, stem  dan de maatregelen met de beheerder af.      Praktische tips bij werkzaamheden in de buurt van verkeer:    - Draag altijd minimaal een veiligheidshesje (RWS goedgekeurd) of een veiligheidspak;  - Plaats altijd afzettingen;  - Afzettingsmateriaal moet in goede staat zijn en stabiel zijn opgesteld (wind, omvallen);  - Creëer met behulp van bebakeningmateriaal 60 centimeter vrije ruimte en houd deze in stand;  - Beoordeel de afgezette werkplek voordat je met het werk begint:  o Beoordeel de plek met het oog op je eigen veiligheid  o Beoordeel de plek vanuit verkeersdeelnemers, is het duidelijk en overzichtelijk;  - Controleer periodiek of de afzetting nog intact is. 

10 Toolboxmeeting nummer: 11/2012

Werken in de buurt van werkverkeer


Toolbox nummer 11 - Werken in de buurt van werkverkeer            

Zelf het verkeer regelen    Als u zelf het verkeer gaat regelen dan zijn daar juridische risico’s aan verbon‐ den. Hierbij geldt als uitgangspunt dat als alles goed gaat is er niets aan de  hand, maar bij ongevallen is de werkgever aansprakelijk, tenzij de verkeersrege‐ laar door de wegbeheerder is aangewezen.            

      Zware mobiele machines    Op bouwterreinen worden regelmatig zwa‐ re machines ingezet als shovels, wielladers  en dumpers. Als naast deze machines ook  mensen worden ingezet om in dezelfde  werkruimte werkzaamheden te verrichten  dan is er sprake van extra verhoogde risi‐ co’s. Denk hierbij met name aan risico’s bij  het achteruitrijden van de machines, weg‐ zakken van machines bij grondwerkzaam‐ heden en lopende werknemers op het  werkterrein. Dit soort gevaarlijke situaties  moeten worden voorkomen door met na‐ me een goede planning te maken, maar  daarnaast als ze niet zijn uit te sluiten, door extra maatregelen te treffen zoals extra afzettingen en veilig‐ heidswachten.                 Lees deze informatie zorgvuldig en bewaar het!   

11 Toolboxmeeting nummer: 11/2012

Werken in de buurt van werkverkeer




  

 

  

 

 Toolboxmeeting nummer: 11/2012  Onderwerp: Werkplekken in de buurt van werkverkeer

                            

   

  

                           

12

De Wissewasser, oktober  
De Wissewasser, oktober  

De Wissewasser

Advertisement