Page 14

reportage Skademarkör bärs ut av rökdykare ur det logement där han låg och läste SoldF innan rummet rökfylldes.

Ungdomskurs i Strängnäs Sörmlandsförbundets ungdomar har övat räddningstjänst och sjukvård. Eleverna fick både teori och ett överraskningsmoment. Räddningstjänst och ambulans ryckte ut och genomförde rökdykning. TEXT: PER LUNQE FOTO: GEORGE LUNQE

N

är ungdomarna i Sörmlandsförbundet lär sig första hjälpen och hur man agerar när det börjar brinna ser ungdomsledaren Joakim Andersson och hans kollegor till att det inte bara blir teori. Peter Fredriksson från Sörmlandsgruppen med förflutet som brandman sätter igång två rökgivare utanför det logement där ungdomarna har till uppgift att plugga på SoldF. De är helt omedvetna om att deras logement kommer att rökfyllas.

Utrymmer genom fönstret Räddningstjänsten från Strängnäs kommer efter larm till Svältenlägret vid gamla P10. Det är mörkt och några minusgrader vid sextiden på kvällen. Eleverna tar sig snabbt ut genom fönstret. Räddningsledaren frågar dageleven och får en uppfattning om hur logementet ser ut. Dageleven har räknat in 21 elever som återsamlats vid en flaggstång. Två saknas. Rökdykare ger sig in. Efter 10 minuter har de sökt av lokalen och burit ut skademarkörerna. Realistiskt.

14

Vid den följande utvärderingen har Joakim Andersson samlat sina elever i lektionssalen. Rök överallt Eleverna ger en efter en sin bild av övningen. – När vi upptäckte att det var brand, tänkte ingen av oss på att kolla badrummet. En haltade, fick fram första förband, säger den förste eleven. En annan satt och sydde på uniformen: – Det var något speciellt. Vad i helvete, rök överallt. Dörren var blockerad. Försök med fönstren ropade jag. Joakim Andersson ser ut över gruppen: – Och ni? En elev tyckte det var otäckt. Han undrade vad som hänt. Och det var en otäck situation för flera. Därför har ungdomsledaren satt av tid senare under kvällen för avlastningssamtal. Ingen ska gå till sängs och känna sig otrygg. Bra för brandmännen Brandmännen, varav en är kvinna och dessutom en av de två rökdykare som gick in i det rökfyllda logementet, tycker att det är riktigt nyttigt att få öva i en lokal de inte känner till. Dessutom uttrycker räddningsledaren uppskattning för hur eleverna skött sig. Ambulanssjukvårdarna berättar om hur viktigt det är att de fick det stöd de fick vid sjukvårdsmomentet. Eleverna plåstrade om sina kamrater.

Övningen hade föregåtts av teori i lektionssal och utrymning utan rök. Även hjärt- och lungräddning stod på schemat liksom agerande vid brand. Eleverna var på hugget och tycktes tillämpa sina kunskaper på ett riktigt sätt. 

FAKTA Försvarsutbildarna ungdomsverksamhet i Södermanland 6 ungdomsledare/instruktörer i Eskilstuna som jobbar ideellt med att utbilda ungdomar mellan 15 och 21 år i militära grunder, förutom strid. 3 ungdomsledare/instruktörer i Katrineholm. 3 ungdomsledare/instruktörer i Nyköping. 2 ungdomsledare/instruktörer i Strängnäs. 130 ungdomar är med i Försvarsutbildarna Södermanland. Det finns även vuxenutbildningar, allt från enskild soldats strid till överlevnadskurser. Ungdomsavdelningen i länet är uppdelad i fyra sektioner. Majoriteten av verksamheten sker lokalt, och på de tre förbundsvisa övningarna får eleverna pröva sina kunskaper på saker som till exempel räddningstjänst, skytte och fjällmarsch. Stf övningsledare under räddningstjänstoch sjukvårdsövningen var Jens Forss från Katrineholm.

Försvarsutbildaren 5/2012

Försvarsutbildaren 5-2012_tryck.indd 14

11/22/2012 9:05:22 PM

Försvarsutbildaren nr5-2012  

Tidningen Försvarsutbildaren nr5-2012

Advertisement