Page 1

Forslunda 2013 - Året som gått

Hundutställning

NYHET!

Grön oas Forslunda

Studenten Rakbanan


Livet på

FORSLUNDA

2013 - Ormens år i den traditionella kinesiska kalendern och symboliserar det hemlighetsfulla, intuitiva, inåtvända och samlade. Året bär också med sig energier av listighet och visdom. På Forslundagymnasiet har vi varken varit hemlighetsfulla eller inåtvända men väl energiska och full av listighet och visdom. Några förändringar har skett på skolan. Driften av trädgårdsproduktionen och Gårdsbutiken har övergått till VIVA Resurs, skolområdeschefen Nicklas Wallgren är chef för alla fyra kommunala gymnasieskolor och Jonas Stenlund är ny enhetschef på Forslunda från och med augusti. Inriktning Lantbruk startade inte på grund av för få sökande elever.


Trots snö och kyla sker mycket av undervisningen utomhus även vintertid. Det går bra att träna med traktor och grävskopa i snön. Hästarna trivs också trots minusgrader.


GRÖN OAS FORSLUNDA -- ett ett nyttattraktivt nyttattraktivt besöksmål besöksmål ii Umeå Umeå

Lusthus

Ett lusthus uppfördes under hösten. Under våren 2014 kommer huset att målas gult.


Personal på Forslunda har i många år diskuskuterat om att utveckla Forslunda till ett attraktivt besöksmål i Umeå. I juni 2011 lämnades en ansökan in till Länsstyrelsen och Landsbygdsprogrammet om projektstöd till projektet Gröna Oasen Forslunda – ett interaktivt besöksmål vid stadsgränsen. I april 2012 fick vi positivt besked om projektstöd.

Syfte med Grön oas Forslunda

Syftet med Forslundagymnasiets projektet Gröna oas Forslunda är att utveckla ett nytt utflyktsmål i stadens närhet, stärka Forslunda som utbildningsmiljö och öka kunskapen om de gröna näringarna och dess betydelse för Västerbotten. Grön oas Forslunda kommer att stärka skolans miljöprofil och bidra till verklighetsanpassat lärande. Forslundagymnasiet vill med ett nytt besöksmål också bidra till Umeås attraktionskraft under kulturhuvudstadsåret 2014.

Avverkning - Eleverna i lantbruksklasserna övade röjoch motorsåg för att bereda plats för Lilla Forslunda.

Byggnationer

En miniatyrby för barn kommer att uppföras. Det blir en gammeldags bondby med mangårdsbyggnad, ladugård och bagarstuga i skala 1:3 som vi kallar Lilla Forslunda. Pergola, lusthus, sittplatser och en naturlekpark kommer att uppföras, samt en häcklabyrint för barn att leka i.

Samverkan

Projektgruppen kommer att samverka med representanter som representerar turism, fritid, den gröna näringen och arbetsmarknad. Övriga samarbetspartners kan också delta i projektet.

Lilla Forslunda - Det är elever på Dragonskolans Byggprogram som snickrat bagarstuga och mangårdsbyggnad.

Projektets mål

Det finns ett antal mätbara mål beskrivet i ansökan men de är knutna till del 2 i projektet. Del 2 är inte sökt ännu men avser medel från Leader Urnära. Detta är för att fylla besöksmålet med olika aktiviteter. Här kommer idéer som caféverksamhet, utveckling av Gårdsbutiken och idéträdgårdar in. Parklek och smådjurspark är också aktiviteter som planeras. Avsikten är att Gröna Oasens drift efter projekttiden ska klaras i första hand genom samverkan med VIVA Retur och feriearbetare, samt genom intäkter från café, utbildningar och andra återkommande eller tillfälliga aktiviteter. På bilderna här intill kan du se vad som hänt under året med projektet. Invigning av Lilla Forslunda blir under sommarhalvåret 2014.

Lilla Forslunda - Bagarstuga och mangårdsbyggnad. Ladugård byggs under våren 2014. Skala 1:3.


UMEÅS STÖRSTA SANDLÅDA

Vi brukar säga att markbyggnadshallen på Forslunda är Umeås största sandlåda. Här lär sig eleverna att sätta stenplattor, kantsten, murar, och mycket mer. Vuxenutbildningen Mark och anläggning läser kursen Gröna ytor, 200 poäng, som ger kunskaper för planering och beräkning inom anläggningsarbeten för gröna ytor, till exempel anläggning av gräsmatta. Kursen ger även kunskap i skötsel och underhåll av gröna ytor och planteringar, marklagrens uppbyggnad och jordarters egenskaper, arbetsgången vid anläggning av yta för betongmarksten, dimensionering och val av material, till exempel betong och natursten, vid trädgårdsanläggningar.


Studenterna p책 Yh-utbildningen Tr채dg책rdsm채stare jobbade flitigt i markbyggnadshallen.


FORSLUNDAVINNAREN Februari 2013 Domare: Mimmi Gruffman-Rönnlund Ringsekreterare: Linda och Lina

I kursen Sällskapsdjur (100 p) ingår bland annat att lära sig hur en hundutställning genomförs. Pris för bästa tik, bästa hane samt utställningens bästa hund delades ut. Utställningen arrangerades av skolan men domaren kom från Svenska Kennelklubben. Domaren bedömer bland annat på hundens exteriör, kroppsbyggnad och rörelsemönster, temperament och allmänna kondition.

Linnea Nyström med vinnarhunden Nelson.


Elin Sundqvist med sin vinnarhund, domare Mimmi, samt Linnea med sin vinnarhund.


MARK OCH ANLÄGGNING Iniktning Mark och anläggning är för elever med stort intresse för fordon och grävmaskiner, markberedning och anläggning. Utbildning på hjullastare och grävmaskin ingår. Eleverna får

kunskap i markarbeten för bland annat vägar, gröna ytor, platt- och stenbeläggningar samt trafikkunskap. Kunskap om regler och krav som finns i arbetslivet ingår . Eleverna lär sig yrket, lär dig ta ansvar och får en känsla för service och kvalitet i det utförda arbetet.


KLICKERTRÄNING Klickerträning är en relativt ny träningsmetod. För att träna och förstå hur det går till får eleverna på Forslunda träna på hönor, för att sedan gå vidare och träna på hundar. I klickerträningen tar man fasta på att djuret själv ska upptäcka att vissa saker lönar sig att göra medan andra saker inte lönar sig. Enligt sajten vovve.net bygger ”äkta” klickerträning på fyra grundprinciper som förenklat kan beskrivas så här: 1.Vi använder oss av positiv förstärkning (belönar) vid rätt beteende. 2.Hunden ska frivilligt erbjuda beteenden, ”ta egna initiativ” 3.Vi använder en ”betingad förstärkare” (kan vara en klicker, en visselpipa, ett ord mm) 4.Vi fokuserar på det vi kan se.

HÖNOR I

TRÄDGÅRDEN Silkeshönorna har acklimatiserat sig i trädgården och de trivs mycket bra. Hönorna värper några ägg varje dag, de håller rent och snyggt i paprikaoch gurkväxthusen. Trädgårdsmästare Mona Davis på Forslunda Trädgård visar stolt upp en av hönorna.


LAVINSÖK OCH TASSBANDAGE

När man tränar lavinsök är det hundarna som får jobba. Eleverna är statister och gömmer sig i snön. Hundarna har oftast inget problem att hitta offret i snön. Tassbandage tränas i kursen Djursjukvård.


PRAKTIK I FRANKRIKE OCH ISLAND Tre h채sttjejer p책 Forslundagymnasiet tog klivet ut i Europa under 2013. Det var Hanna som praktiserade p책 Island, och det var Johanna och Frida som praktiserade p책 Gros Bois i Paris.


TRAV PÅ UMÅKER Johanna Östensson går i i trean på gymnasiet och har hållit på med hästar sedan hon var fem år och med trav sedan hon var sju år. - Jag började att köra shetlandsponnys och russ, säger Johanna. När jag gick i högstadiet blev jag ledare för barngrupper på Stall 10B på Umåker. Jag började också tävla i trav då.

Johanna har fortsatt med tävlandet, och nu är det travlicens som är målet. En lördag i februari gick det riktigt, riktigt bra på Umåker! Johanna körde en av skolans travhästar, Rainbow Pasc, i ett provlopp och spurtade så bra i ytterspår och kom på en fin-fin andraplats.


GRÖNT KORT

Examinationen av grönt kort inleddes med teoriprov som i huvudsak handlar om hur man sköter en ko. Alla klarade tentan! Andra provdagen inleddes tidigt med mjölkning. Sedan följde bland annat utfodring, märkning av kalv och klippning av kor. Sista momentet var brunstbedömning, ett svårt moment, men alla elever klarade sitt gröna kort! Grönt kort är ett slags körkort inom Anette Larsson, NYN, en av kontrollanterna som examinerade Forslundas elever. den gröna näringen. Det är alltid två diplomerare under proven. De testar bland annat praktiska färdigheter, djuröga och problemlösningsförmåga hos eleverna, som får ett bevis på att de kan allt som man ska kunna för att vara anställningsbar efter gymnasiet.


STUDENTEN 2013

Studenterna på Forslundagymnasiet var förberedda. De visste att skolavslutningen skulle bli känslosam. Det blev den. Efter tre år med världens bästa lärare blev skolavslutningen precis det avsked man trott.Dagen började med fotografering i solsken! I skolans nyrenoverade gymnastiksal var det musik; ”Idas sommarvisa” och förstås ”Den blomstertid nu kommer”.


SELFIE Selfie 채r ett fotografiskt sj채lvportr채tt, typiskt fotograferad med en handh책llen digitalkamera eller mobiltelefon. 2013 kom ordet med i Svenska akademins ordlista.


STUDENTEN

En av livets roligaste dagar för många. Men ändå lite vemodigt. Skolavslutningen blev så känslosam som man trodde, efter tre år med världens bästa lärare blev det både skratt och gråt skolavslutningen.


S O M M A R PÅ FORSLUNDAGYMNASIET Trots att det är sommarlov är det full aktivitet på jordbruket och i trädgården. Den 6 augusti var det stor maskindag där nya trender inom ekokörning, dubbelrattar och traktorer med GPS-styrning.


SKOLSTART Klassfotografering

Elever i 책rskurs 3 Lantbruk

Elever i 책rskurs 2 Bygg och anl채ggning


NATURBRUKSDAG

Barnen gillar verkligen Naturbruksdagen för här finns det många olika aktiviteter att göra. Populärast i år var vattenboll (en nyhet) och linbana. Fiskdammen, godisregn, ankrace och tramptraktor lockade också de små.


JULMARKNAD

med extra allt

Rekordmånga besökare och utställare gjorde årets julmarknad till en succé. Utställarna var mycket nöjda med försäljningen, besökarna lämnade området med flera och tunga kassar fyllda med julblommor, julmat och julklappar.


BESÖK OSS!

Nu har vi presenterat några viktiga händelser under 2013. Du kan läsa mer om våra utbildningar på Forslunda på vår hemsida www.umea.se/forslunda. Vi har även en Facebook-sida där vi skriver om lite mer udda och roliga aktiviteter. Du är också välkommen på studiebesök, prao och praso, öppet hus och våra aktivitetsdagar. Välkommen!

www.umea.se/forslunda

Forslunda 2013  

2013 - som vanligt ett fantastiskt år med flera roliga händelser, många glada och trevliga elever, studiebesök och prao- och prasobesök. Åre...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you