Page 1

OPEN HOUSE . designed by formwerkz architects


UNENCLOSING INTERIORS

Home to a couple, their six-year-old boy, two grannies and a diversity of pets and plants, the plot faces West and back-faces an open land dense with foliage, which attracts a myriad of birds every day. Due to the couple's busy work schedules, there is an eagerness to see and hear everyone at home on the weekends. The day-lit atriums between party walls acts as amplifier of sounds where one can easily talk across the floors or hear what is going on around. The pool is visually connected to all levels. The long 'base' on the first storey comprises the living, dining and kitchen. A 13m-long lap pool on the second storey has 'skylights' built into the floor to allow daylight into the kitchen below. Bedrooms are arranged in a stack of 3 stories above.

OPEN HOUSE . the brief

In increasingly urbanized and dense Singapore, low-rise dwellings are increasingly introverted. Attempting to connect with its surroundings, the Open House extends its lush exteriors within, in a narrow strip of land.


THE LIVING ROOM The living room enjoys the view of the lush exteriors at the back of the house. Here, the lap pool Is suspended over the kitchen and a circular viewing window enjoys a borrowed view of the lush exterior greenery.


bringing nature indoors Beyond the timber door at the entrance is a courtyard where the 10m-tall Memphat tree provides filtered light from the glass roof.


DOUBLE VOLUME POOL The indoor pool with an outdoor feel. The house is extremely open in front as it is shielded by a black ash wood and metal screen of varying porosity. Plants provide the layered privacy while working together with the front faรงade screen.


NATURAL VENTILATION AND DAYLIGHTING A key feature of the central staircase, the steel rod suspended staircase offers a good vantage view of the pool. The staircase stack is designed with open treads to facilitate very effective cross ventilation into the rooms at all levels as that axis allows a straight view out to the back via either the rooms or corridors.


EXTENDING THE EXTERIORS WITHIN The dense canopy of these trees becomes a natural habitat for a myriad of birds stopping by on a regular basis, the most memorable ones being hornbills and a flock of approximately 10 green parrots that are daily visitors. Some are even as bold to stop and hang on the balcony railings of the house, a sight truly rare in the urban-scape of Singapore..


EMBRACING OPENNESS

The day-lit inner atriums between the two party walls becomes central to creating connections throughout the house. It acts as the amplifier of sounds from within and from outside where one can easily talk across the floors or hear exactly what is going on around. The pool is also visually connected to all levels. Any change in light of the sky can be immediately felt from within the atrium. Even the sound and smell of rain hitting the road comes right in. The heighten sense of light, sound, smell and sight is truly refreshing. What comes with this openness is actually connectivity and this is like reliving the spirit of community something the family likes to build on.

OPEN HOUSE . embracing openness

Due to the couple's busy work schedules on weekdays, there is this eagerness to see and hear everyone whenever they are at home on the weekends.


OPEN HOUSE . plans


OPEN HOUSE . section


OPEN HOUSE project report  

In increasingly urbanized and dense Singapore, low-rise dwellings are increasingly introverted. Attempting to connect with its surroundings,...

OPEN HOUSE project report  

In increasingly urbanized and dense Singapore, low-rise dwellings are increasingly introverted. Attempting to connect with its surroundings,...

Advertisement