Page 46

Det märks att samspelet mellan Olle och hans efterträdare Fredrik Hedvall fungerar smidigt och där finns en självklar naturlighet i deras dialog – även om de är lite olika som personligheter.

”Hon hade mycket att berätta och jag tänkte att jag skulle ta kontakt med henne efteråt för att få höra mer, men det blev aldrig av. Så småningom gick damen bort, och med henne alla historier.” Vad Olle vet är att skånska släkten ärvde huset efter konsul Anderssons död, och systersonen Carl-Otto Heigard tog över företagen. När Carl-Otto dog ärvde Olles far Twilfit, medan farbror Carl-Magnus som var konstintresserad fick överta Auktionshallen. Det var farbroderns förtjänst att man ändrade namnet till Nordiska Galleriet, och började sälja dansk design.

och berättar att huset idag är värt ofantliga sexhundra miljoner kronor, om inte mer. Olles väg in Nordiska Galleriet var inte spikrak. Han gick Handelshögskolan och tog sedan jobb som dammsugarförsäljare på Electrolux, och var därefter säljare i databranschen i tre år innan han tog över Twilfit efter sin far. Vid femtio års ålder sålde han Twilfit, men kände sig för ung för att gå i pension. ”Jag frågade en vän om han tyckte att jag skulle bli konsult, men han avrådde mig. ’Du är säljare’, sa han. ’Köp stans bästa cykelaffär, det kommer du att trivas med.’ Det lät rimligt, och jag tänkte att något dyker väl upp snart. Efter ungefär ett år stod Nordiska Galleriet till försäljning. Jag ringde min fru Susanne och sa att ’nu har nog den där cykelaffären dykt upp!’ Susanne är arkitekt och insatt i möbelbranschen, hon funderade en stund och tyckte sedan att jag skulle köpa.” Olle tog över 2004, precis efter it-kraschen. Ägaren innan honom, Anders Cannerud, hade både upplevt den blomstrande tiden då alla it-miljonärer köpte exklusiva möbler på löpade band och sedan, efter kraschen, sett omsättningen sjunka till hälften. Det var inget blomstrande företag som Olle köpte, men ändå välskött, med väldigt gott renommé och positiva kunder. Så vad har Olle tillfört under sina år som ägare och vd? Vad har varit roligast?

”Tänk om det hade varit tvärtom, att företagen skulle ha sålts och huset blivit kvar i vår ägo”, skrattar Olle, 46

”Jag är säljare, det är roligast. Jag måste berätta om ett minne från tiden på Electrolux. En gång knackade jag på hos en tant i en liten etta i Fruängen. Hon hade bara en liten matta att dammsuga men jag demonstrerade min fina orangea dyrgrip och dammsög sängen och gardinerna i brist på yta – och hon ville ha den! Dammsugaren var dyr, men hon kunde köpa den på avbetalning, åttio kronor den 25:e varje månad. Hon frågade om det gick bra att betala tio dagar tidigare i stället. Jag förstod då att tanten hade alkoholproblem.

”Olle tog över 2004, precis efter it-kraschen. Ägaren innan honom, Anders Cannerud, hade både upplevt den blomstrande tiden då alla it-miljonärer köpte exklusiva möbler på löpade band och sedan, efter kraschen, sett omsättningen sjunka till hälften.”

FMI 2016 01  

Färg, Möbler & Interiör är facktidskriften för Sveriges möbel- och färghandlare, samt heminredningsbutikerna. Det är ett modernt tidningsmag...

FMI 2016 01  

Färg, Möbler & Interiör är facktidskriften för Sveriges möbel- och färghandlare, samt heminredningsbutikerna. Det är ett modernt tidningsmag...

Advertisement