__MAIN_TEXT__

Page 1

Forårslæsning 2021

Fra Grif


ROMAN

Katrine Grünfeld VÆRELSE SAMLET AF KVINDER

“Katrine Grünfeld skriver om det, der ikke ser pænt ud på papir.” – POLITIKEN om STORMSKADER

Findes der noget mere sølle end en midaldrende kvinde, der ikke kan beherske sig? Ja, en midaldrende ­kvinde, der kan beherske sig ... Katrine Grünfeld giver i sin nye roman et tiltrængt og forfriskende bud på livet efter de 50. En kvinde bryder op fra sin materielt velpolstrede tilværelse med mand og teenagebørn og flytter ind hos en veninde. Romanen følger hende det første skelsættende år efter skilsmissen. Hun vælger sin egen vej i krisen, i lysten til livet, hun vælger at følges med sin veninde, mor, nabo og datter, og sammen med dem, båret af dem, at smide hammen og vakle, løbe, flyve som en begyndelse til noget nyt. En barsk og humoristisk, vild og frisættende sorg- og kriseroman, der udfordrer forestillingerne om den midaldrende kvinde. Der vil komme meget presse i forbindelse med udgivelsen, interviews i Femina, JyllandsPosten m.fl.

Foto: Les Kaner

Katrine Grünfeld, født 1968, cand.mag. i psykologi, debuterede i 2008. Hun har udgivet 4 romaner, der alle kredser om moderne kvindeliv, senest ET HJEM I MØRKE, 2012, og STORMSKADER, 2015.

288 sider ISBN 9788793980242 Omslag af Alette B. Udkommer 5. marts 2021 Pris 249,95 kr.


MANIFEST

Valerie Solanas SCUM MANIFEST

Til kamp!

“Jeg har aldrig elsket en tekst som jeg elsker Valeries tekst. Den har forandret min måde at tænke på, mit hjerte og min kusse.” – SARA STRIDSBERG

Det flammende lidenskabelige og skummende vrede SCUM Manifest har 50 år på bagen, men er mere aktuelt end nogensinde. SCUM Manifest (Society for Cutting Up Men) er en af feminismens mest berømte tekster. En skånselsløs diagnose af patriarkatet. En flammende utopi for kvinder, der føler sig parate til at overtage samfundet. Manden er besat af magt, penge og død, af at ødelægge og kneppe. For civiliserede kvinder handler det nu om at omstyrte magten, fucke det økonomiske system op og ødelægge manden. SCUM er en tilstand, en holdning, en måde at tænke på. Har manifestets revolutionsromantik måske nok overskredet sidste salgsdato, så er der et stærkt perspektiv i Solanas’ samfundskritik, hendes position som queer og utopien om det kvindelige menneske. En vild, stærk og vanvittig sjov tekst. SCUM udkom første gang på dansk i 2010.

96 sider

Valerie Solanas (1936-1988) befandt sig i 1960’ernes New York i yderkredsen omkring Andy Warhol og forsøgte at slå igennem som forfatter. Hun skrev SCUM MANIFEST i 1967, men det var først, da hun i sommeren 1968 forsøgte at skyde Andy Warhol, at det blev udgivet.

Oversat af Ellen Boen. Med forord af Sanne Søndergaard ISBN 9788793980266 Omslag af Alette B. Udkommer 8. marts 2021 (Kvindernes internationale kampdag) Pris 99,95 kr.


ROMAN

Yoko Tawada UDSENDINGEN

“Mesterligt poetisk. I Yoko Tawada har isbjørnen Knut fået en fuldstændig forrygende ghostwriter.” – POLITIKEN om EN ISBJØRNS ERINDRINGER

Den hundredårige, der måtte tage sig af sit oldebarn De gamle er sunde, de unge syge, stemningen mat og munter. Yoko Tawada skriver om et Japan efter katastrofen. Havet, jorden og luften er giftig, de børn der fødes, er syge og kraftesløse. Drengen Mumey, der dårligt nok selv kan holde hovedet oppe, bor hos sin oldefar, Yoshiro. Yoshiro voksede op i den verden, der nu er gået under, og som børnene kun kender som ord, som sprog. Hvad er fx en grøn eng? For Mumey er det kun ord. Romanen følger Yoshiros og Mumeys liv, indtil Mumey udvælges til at 160 sider Oversat af Mette Holm ISBN 9788793661769 Omslag af Alette B. Udkommer 19. marts 2021 Pris 199,95 kr. Foto: Finn Frandsen, Scanpix.

Yoko Tawada (født 1960 i Tokyo) skriver både på japansk og tysk. I 2018 udkom på dansk EN ISBJØRNS ERINDRINGER, og i 2020 BRUDGOMMEN VAR EN HUND, Korridor. UDSENDINGEN fik THE NATIONAL AWARD for den bedste oversatte roman i USA i 2018. Mette Holm & Grif laver forskellige arrangementer i forbindelse med udgivelsen. Herudover deltager Tawada i VERDENSLITTERATUR PÅ MØN i september 2021.

blive “udsending”, dvs. blive sendt til et fremmed land. På trods af det dystre emne er der tale om en nærmest munter roman, som leger med forestillingen om en ny mennesketype, en, der ligesom blæksprutten ser på verden med andre – eller flere – øjne. En roman til alle dem der er vilde med japansk litteratur.


ROMAN

Ingeborg Bachmann MALINA

En af efterkrigstidens største romaner MALINA, Ingeborg Bachmanns berømte roman fra 1971, føles som en knytnæve i maven på læseren. MALINA er en intens psykologisk thriller, en roman om krigen mellem kønnene, om erotisk besættelse og angst. Den skildrer en kvindelig forfatters psykiske nedbrydning i forsøget på både at skrive og elske. Den kvindelige hovedperson, der deler forbogstavet I med Ingeborg Bachmann, nærer kærlighed til to mænd: den mystiske, altid travle elsker, Ivan, og den følelseskolde partner, Malina. Den første kærlighed lever hun i. Den anden dør hun i. MALINA handler også om en søgen efter et andet sprog, der kan skildre en splittet, opløst verden gennem musik, barndomserindringer, eventyr, breve og telefonsamtaler. Romanens slutning er berømt: Hovedpersonen forsvinder ud gennem en sprække i væggen. MALINA har inspireret kvindelige forfattere fra Elena Ferrante, der tydeligvis har læst romanen meget grundigt, til Olga Ravn som skriver om den i MIT ARBEJDE. Forfatteren Mette Moestrup har skrevet et fyldigt forord til romanen, der vil vække stor opmærksomhed i medierne.

“MALINA er på niveau med det bedste af Virginia Woolf og Samuel Beckett.” - THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

360 sider Bogen er forsynet med noter Efterskrift ved Mette Moestrup Oversat af Jørgen Herman Monrad og Judyta Preis ISBN 9788793661967 Omslag af Thomas Joakim Winter Udkommer 21. maj 2021 Pris 299,95 kr.

Ingeborg Bachmann blev født i 1928 i Østrig og omkom under en brand i sit hjem i Rom i 1973. Hun er en af efterkrigstidens største tysksprogede forfattere, et litterært ikon. Hendes første digtsamling fra 1953 placerede hende på coveret af det tyske SPIEGEL. Hun havde kærlighedsforhold til forfatterne Paul Celan og Max Frisch. På dansk foreligger novellesamlingen SIMULTAN (2010) og brevvekslingen med Paul Celan, HJERTETID (2011).


ROMAN

Sjón KORNGULT HÅR, GRÅ ØJNE

“Sjón er den største stilist i nordisk litteratur. Han er bedst i det korte og koncentrerede format, han har valgt her. Ekstremt velskrevet.” SVENSKA DAGBLADET om KORNGULT HÅR, GRÅ ØJNE

Portræt af en nynazist

Hovedpersonen i Sjóns nye roman er en mand, der brænder for en sag. Men den forkerte. I KORNGULT HÅR, GRÅ ØJNE skildrer Sjón en tid og nogle begivenheder, der sjældent tales om i den islandske historie. Gunnar Kampen (som er modelleret over en historisk figur), er en sød lyshåret dreng, der vokser op med sine forældre og sine to søstre i efterkrigstidens Island. Et Island hvor tyskersympatisørerne stadig dyrker deres nationalsocialistiske overbevisninger bag lukkede døre. Overbevisninger, der bl.a. gennem den lokale cykelhandler smitter af på Gunnar. Som teenager tiltrækkes han mere og mere af den nynazistiske bevægelse. Han korresponderer med sin onkel, der sidder i fængsel i Norge for landsforræderi, og han skriver med bevægelsens ledere rundt om i verden. Hans mål er at grundlægge et nynazistisk parti i Island. Bogen er en mosaik af nedslag i et liv, som det er op til læseren at samle i et sammenhængende billede. En anderledes historisk roman om hvordan et helt almindeligt menneske kan forføres af den nazistiske ideologi.

Foto: Jóhann Páll Valdimarsson 160 sider Oversat af Kim Lembek ISBN 9788793980280 Omslag af Liike

Sjón er nærmest synonym med islandsk litteratur, gennem sin surrealistiske poesi og sine små sofistikerede romaner. I 2005 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for SKYGGEBALDUR. Siden fulgte TUSMØRKEUNDERE og MÅNESTEN. Trilogien CODEX 1962 fra 2016 blev hyldet som et mesterværk. Sjóns bøger er udkommet på 35 sprog. Han har senest skrevet manus til vikingefilmen THE NORTHMAN, med bl.a. Willem Dafoe, Nicole Kidman og Björk, som har premiere i 2021.

Udkommer 14. maj 2021 Pris 199,95 kr.

Profile for forlagetgrif

Udgivelsesprogram Grif forår 2021  

Udgivelsesprogram Grif forår 2021  

Advertisement