Page 15

15

male schaalkwaliteit met deze manier van voeren. Hij is ermee begonnen omdat hij graag zijn koppel wilde houden tot 100 weken met goed sorteerbare eieren. Ten tijde van het symposium is het koppel 94 weken en de eieren hebben nog steeds een zeer goede schaalkwaliteit. De eieren die hij als bewijs heeft meegenomen krijgen de goedkeuring van de aanwezigen. Van den Berg heeft de indruk dat Split Feeding bijdraagt aan een verdere verbetering van de resultaten van zijn LSL hennen. Het gaat dan om een beduidend hogere productie en een aanzienlijk beter legpercentage. ForFarmers heeft momenteel meerdere koppels die gevoerd worden volgens het Split Feeding principe. De concrete resultaten hiervan worden later dit jaar gepresenteerd.

Rekenvoorbeeld financieel voordeel (ter indicatie) Door Split Feeding zijn de eieren gemiddeld twee weken langer sorteerbaar. Omdat de eieren ook van hogere kwaliteit zijn, kunnen ze gedurende langere tijd als eerste keus eieren worden aangeboden. Dit levert de legpluimveehouder 2 cent meer per ei op. Bij een koppel van 50.000 leghennen is dat 1.000 euro per dag. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.

MEER WETEN? INFORMEER BIJ UW ACCOUNTMANAGER

de nutriënten beter worden benut. Dat laatste heeft als grote voordeel dat het meer verkoopbare eieren oplevert door een verbeterde schaalkwaliteit. Op duurzaamheid scoort deze manier van voeren ook punten: door de betere benutting van nutriënten en mineralen ontstaat er minder mest. Praktijkervaring Om Split Feeding toe te kunnen passen, moeten er minimaal twee silo’s beschikbaar zijn; voor het ochtend- en het middagvoer elk één. Daarnaast is automatische voeromschakeling en een silo- of doorstroomweger nodig. Harry van den Berg uit Elsloo heeft ervaring

Voor Split Feeding zijn minimaal twee silo’s nodig.

Voertaal pluimvee 2017 nr 02  
Voertaal pluimvee 2017 nr 02