Page 1

Nummer 6 - 2014

Färgstark höst m e d n ya s a m a r b e t s m ö j l i g h e t e r

Boden Kommun | BVA Group | Stålkula Bygg & anläggning | Skin Care Academy | Ramsbergsgården | Gröna Systrar | Söråkers Herrgård | Arnes Skor | Umpac | Tylösand Trading Sweden | Soldalens Bygg & Design | Jägervalls Bleck & Plåt | Getterörs Kafe & Konferans | Stuvsta Plåtslageri | Snobben | Ankdammen | ABL | PeBab | Design by Östebro | Zandras Blomstershop | Saga Golv | Bergslagshonung

äventyrssporta i sverige * spännande läsning inför höstmörkret


Golvbolaget är företaget som specialiserat sig på lite större projekt. Med hög kompetens och hårda kvalitetskrav utför de ofta de där lite speciella och krävande jobben.

Golvbolaget är idag en ledande aktör i Skåne på allt inom golv- och väggbeklädnad. Vi har stor kompetens inom alla typer av ytskikt; trä-, plast-, linoleum-, textiloch gummigolv samt keramik. Inget är för komplicerat för oss! Med omsorg och hög kvalitet tar vi oss an ert projekt. Tveka inte att kontakta oss!

Hälsningar Marcus och Göran med personal

Tel: 040-43 48 20 info@golvbolaget.com

w w w. g o l v b o l ag et. co m


KOMMUNregister Företagsextra är så mycket mer än bara en tidning. Under samma namn finner ni även en kraftfull sökportal på internet som hjälper ert företag att synas online. På www.foretagsextra.se finns hundratals företag över hela Sverige, men även företag inom alla typer av branscher. När ni söker på bransch, produkt, ort eller annat valfritt sökord finner ni med lätthet den produkt eller tjänst som ni är ute efter. Det är också här som du enklast hittar nya samarbetspartners, varför leta överallt när allt finns samlat på www.foretagsextra.se? Alla som medverkar i tidningen erbjuds möjligheten att under ett halvår synas gratis på sökportalen med reportage, bild och logotyp. Genom webblänken i tidningen kan läsarna även besöka respektive företag på portalen, där man hittar alla kontaktuppgifter, som till exempel kontaktpersoner, adress, telefon, e-post och webbadress. Därifrån går det också bra att klicka sig vidare till företagens olika hemsidor. www.foretagsextra.se är därmed en bra sökmotor för dig som vill veta mer om ett företags historik, ägarbild, verksamhet och annat som kan vara av intresse innan du tar kontakt. För er som vill synas på facebook och twitter med era artiklar kan enkelt publicera dessa genom en enda knapptryckning. Företagsextra har även sett till att samtliga artiklar kan läsas i mobilen genom en särskild mobilanpassad lösning.

Norrland 9 Boden 10-16 Bjurholm 18-19 Umeå 20, 21 Timrå 22-23 Sundsvall 25-27 Hudiksvall 27-30

Svealand 31 Östhammar 32 Norrtälje 33 Stockholm 34-39, 89 Nacka 40-43 Tyresö 44 Botkyrka 45 Huddinge 46, 47 Västerås 48-51 Ljusnarsberg 52-55 Lindesberg 56-59 Nora 60-62 Karlstad 63, 64 Nyköping 65, 66

Välkommen och sök på www.foretagsextra.se!

Götaland 67 Västervik 68-74 Bengtsfors 75 Gislaved 76-77 Värnamo 78-80, 89 Varberg 81-83 Halmstad 83-86 Ljungby 87 Hylte 87 Värnamo 89

kommunregister

5


Innehåll

Spa-äventyr s 38-39 Är du redo för ett SPA-äventyr inför jobbstarten efter semestern? Att besöka ett SPA är en lisa för både själen och kroppen, här är några tips som är väl värda pengarna!

Äventyrssporta i Sverige s 92

Aktuellt i detta nummer

6

Bodens kommun. s 10 Boden har för många varit synonymt med militärer och garnisonen Det nya Boden kan erbjuda ett stort utbud av företag och expansion i gruvnäringen.

A-Assistans Primass. s 29 A-Assistans erbjuder sina kunder personlig assistans av högsta kvalité. Målet är att den assistansberättigade kunden ska kunna leva sitt liv precis som alla andra.

Skin Care Academy. s 42 Makarna Ove och Bessie Lundmark driver kliniken vars verksamhet är baserad på öron, näsa och hals kirurgi, samt allmänkirurgi och plastikkirurgi.

Fyrkantens Gravyr & Reklam. s 13 Hit kan du komma för allt som har med gravyr eller reklam att göra. Om det så är dekaler till bilen eller skyltar till företaget.

Åke Sundvall Byggnads AB. s 34 Med förankring i sin långa byggtradition har Åke Sundvalls anrika byggfirma under senare år tilldelats prestigefyllda byggnadspriser från Stockholms stad.

Tant Grön. s 68 Att ett café även har en butik är något som inte är ovanligt idag. Tant Grön i centrala Västervik är pionjärer som lanserade idén redan för tjugofem år sedan.

Rutinera i Sundsvall AB. s 26 Rutinera sticker ut och gör en samhällsinsats för de unga genom att erbjuda de företag som hyr in eller rekryterar personal - en praktikant på köpet.

BVA Group AB. s 36 Ett bra sätt att få bort gammal betongen utan att skada konstruktionen och armeringen är genom vattenbilning. Där har BVA Group hela tiden varit i framkant.

Soldalens Bygg & Design AB. s 85 I ett byggprojekt är det mycket att hålla reda på, Soldalens Bygg & Design har resurser både för bygget, inredningen och en egen konstnär till sitt förfogande.

innehåll


Innehåll Design by Östebro s 71 Kvalitetsstål AB erbjuder snabba leveranser av material med höga krav på kvalitet till i huvudsak kunder inom verkstadsindustrin.

Söråkers Herrgård. s 22 Söråkers Herrgård uppfördes i mitten av 1800-talet. Med stark förankring i herrgårdens historia och tradition driver här Susanne Wernersson numera en modern anläggning för övernattning, konferenser och fester.

Gröna Systrar. s 28 Att skapa en vacker och spännande trädgård är inget lätt arbete. Det kräver mycket planering, kunskap och inspiration. På Gröna Systrar kan man få hjälp med allt detta. De säljer inte bara växter, utan kan även göra planritningar av trädgårdar.

Åse Decor AB. s 83 Många företagare skulle vilja öka sin försäljning och undrar varför de inte når ut till kunder. Åse Decor AB har en bred kompetens i de här frågorna och kan på ett flexibelt sätt jobba konkret med konsultationer eller utbilda personal.

övrigt i företagsextra Kommunregister s 5 Vad är foretagsextra.se s 5 Krönika s 17 Pyssel s 88 Pressreleaser s 90-91 Firmabilen s 94 Redaktionen tipsar s 97 Företagsindex s 98

innehåll

7


LEDARe

Utges av FöretagsInvest AB

Adress Omslag Lev Dolgatshjov

Box 464 184 26 Åkersberga 08-732 55 16 E-post: info@foretagsextra.se Internet: www.foretagsextra.se

Scandinavian Stockphoto

Ansvarig Utgivare

Petrus Isaksson

Företagsextra kan ej ansvara för eventuella fel orsakat av tryckeri eller distribution. Vi kan ej heller ansvara för material skickat till redaktionen som saknar avsändare eller som vi ej har beställt. Med reservation för tryckfel.

68


T T

NORRLAND

Den största av Sveriges tre landsdelar, Norrland, utgör hela 59 procent av Sveriges yta. De landskap som ingår är Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lappland, Medelpad, Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland med totalt 1,2 miljoner invånare.

Norrländskt näringsliv har traditionellt baserats på skogsindustrin, vattenkraften och gruvnäringen och har varit en viktig grund till Sveriges välstånd. Framtiden tros främst ligga inom turismen, speciellt med tanke på de områden som kallas Europas sista vildmark.

Näringslivet ser olika ut i olika delar av Norrland. Längs kusten upp till Umeå dominerar verkstadsindustrin samt massa- och pappersindustrin. Norr om Umeå är det stål-, järn- och metallindustrin som väger tyngst. I Jämtlands län är industrin jämförelsevis liten, medan råvaruexporten istället är stor (skog och vattenkraft).

norrland

9


Boden – en stad för alla Boden har för många varit synonymt med militärer och garnisonen och i viss mån finns fortfarande försvaret kvar i Norrbottenskommunen. Det nya Boden kan utöver detta erbjuda ett stort utbud av småföretag, större dataföretag och expansion i gruvnäringen. Bodens kommun har sin styrka i småskaligheten och närheten mellan människor, till makthavare, naturen och flygplatsen.

Överhuvudtaget är det många investeringar som är beslutade inför framtiden och Jeanette Nilsson ser en bra utveckling de närmaste åren. – Inom en timme från Boden finns uppemot trettio- till fyrtiotusen olika arbetsplatser. Jobben finns här och det är nära till allt: till naturen och till flygplatsen, säger Jeanette.

Tidigare jobbade merparten i Boden inom

Kommunen medverkar också tillsammans med fyra andra närliggande kommuner vid frukostmöten nere i Stockholm fyra gånger per år. Vid de mötena är allmänheten välkommen och då får de information om alla fördelar med det lilla formatet och de stora möjligheter som finns när det gäller jobb. Vid dessa möten brukar det vara några som nappar direkt och vill ta chansen att flytta upp. Jeanette Nilsson är inte förvånad. – Det är enkelt och tryggt i Boden. Barnen kan gå hem själva från skolan, säger Jeanette Nilsson.

Jeanette Nilsson är näringslivschef och chef för tillväxtförvaltningen i Bodens kommun. Tillväxtförvaltningen bildades år 2012 då man omorganiserade för att få ett bättre näringslivsfokus och skapa tillväxt i området. Målet är att locka människor att flytta till Boden och därigenom växa i invånarantal. För att kunna göra det samarbetar kommunen med närliggande Luleå, som har liknande ambitioner. I Boden har befolkningsminskningen delvis hejdats av den lilla grupp invandrare som valt att stanna kvar i kommunen efter flyktingmottagningen.

10

boden

den offentliga sektorn men nu är det företagen som sysselsätter de flesta, och många pendlar dessutom till Luleå. Det finns dock en brist på arbetskraft inom vården, ingenjörssektorn, chaufförsyrket och lärarkåren. I övrigt finns också bra tillväxt inom gruvnäringen, kultursektorn, försvaret och databranschen. I just databranschen har några stora utländska företag lockats till staden tack vare förnyelsebar el, kylmöjligheter och hög kompetens. Om kommunen ska kunna ta emot nya invånare är det också viktigt med bostäder och centrumnära nya bostadsområden är planerade.

foretagsextra.se/boden-bodenskommun


Foto: Mats Engfors/Fotographic

”Inom en timme från Boden finns uppemot trettio- till fyrtiotusen olika arbetsplatser. Jobben finns här och det är nära till allt: till naturen och till flygplatsen”

boden

11


Vill ligga steget före Asfaltsbeläggningar i boden AB, eller ABL som de kallas, är ett dotterbolag till Peab som startades 1977 av tre bröder, Martin, Lars och Jan Olofsson. Bolaget köptes upp av Peab 2001 och är den nordligaste regionen av Peabs asfaltsverksamhet. De utför alltså Peabs jobb i Västerbotten och Norrbotten. Familjeföretaget ABL, som startades 1977 av tre bröder, köptes upp av Peab för 13 år sedan och sköter idag om deras arbeten i Västerbotten och Norrbotten. En stor region som kräver att de är mobila både med maskiner och manskap. Per Olofsson, son till en av skaparna, är avdelningschef för asfaltsdelen och han förklarar hur viktigt det är att de kan lita på de anställda som varierar mellan 100 till 150 stycken beroende på säsong. - Då vi har ett så stort geografiskt område händer det att vi är många mil ifrån varandra. Det gäller att vi kan lita på platscheferna och arbetsledarna att de gör ett bra jobb, säger Per. ABL är idag ett renodlat anläggnings- och as-

faltsföretag, även om de förr har arbetat med annat också. De sysslar med vägbyggnationer, både nybyggen och renoveringar av vägar. Främst åt Trafikverket som står för 80 procent av deras arbeten. Företagets styrka ligger definitivt i deras mobilitet. De har under åren koncentrerat sig på att vara lättflyttade och flexibla, både när det kommer till maskinerna och verksamheten. De flyttar sig dit där jobben finns. De har en stor maskinpark. Allt från handhållna småmaskiner till enorma asfaltsverk som kräver sju lastbilar för att frakta och måste byggas upp och monteras ner för varje arbete. Något de dock tycker är en rolig del av arbetet.

ABL försöker ständigt utveckla sig, både i förhållande till nya lagar och bestämmelser kring miljö och regleringar, men också i hur mobila de faktiskt är. Idag kan de täcka ett stort område, men inför framtiden vill de möjligöra ett ännu större område. Det finns nämligen delar i Västerbotten och Norrbotten de inte tar sig till idag, något de alltså vill ändra på.

foretagsextra.se/boden-abl

ABL Fygfältsvägen 34, 96143 Boden Tel: 0733848686 www.peab.se 12

boden


Uppseendeväckande dekor Jonas Törnkvist äger och driver Fyrkantens Gravyr och Reklam AB. Ett företag som han tog över tillsammans med en kompanjon den första oktober 2012. Idag är han dock ensam ägare men med en anställd. Hit kan du komma för allt som har med gravyr eller reklam att göra. Om det så är dekaler till bilen eller skyltar till företaget. Jonas Törnkvist arbetade tidigare på ett företag som hette Glasjouren Fyrkantens Gravyr och Reklam. Där hade han arbetat i omkring sju år innan han fick möjligheten att köpa reklamverksamheten. Detta gjorde han tillsammans med en kompanjon som han senare köpte ut. Idag finns en anställd och frun hjälper till litegrann när det behövs. Affärsidén är att kunna bredda sig inom hela branschen. Allt från klistermärken till skyltar, logotyper, gravyr, namnskyltar och allt där emellan. Är du till exempel nybliven företagare kan de hjälpa till från starten. Med skapandet av en logotyp, tryck på kläder, bilar, väggar, skyltar och även flaggor och banderoller. Precis som med kläder kan Jonas även göra broschyrer och då ombesörjer han allt, men det trycks av ett annat företag. Han tar dock hand om planering, fakturering och du

hämtar produkten hos honom. Någonting företaget också gör, som är populärt just nu, är väggdekorer, både i form av texter och siluetter. Dessa köper man ofta färdiga med en bestämd storlek från någon butik. Men på Fyrkantens Gravyr & Reklam kan du både bestämma texten, och storleken och det blir betydligt billigare. Du kan till exempel få texten att täcka hela väggen och få den i vilken färg du vill. Nöjda kunder är det viktigaste och de gör

sitt bästa för att erbjuda ett kvalitativt arbete så snabbt som möjligt. Ett arbete som detta kräver stor mångsidighet och kreativitet men de är också väldigt lyhörda på kundernas önskemål och är inte rädda för att försöka eller prova nya grejer.

foretagsextra.se/boden-gravyrskyltar

www.gravyrskyltar.com

Fordonsdekor Fasaddekor Fönsterdekor Skyltar Gravyrskyltar m.m.

Slipvägen 2 961 38 Boden Tel. 0921-181 10 boden

13


Ödmjukhet med timmer i lasten I det skogstäta Norrbotten fanns en gång i tiden en mängd olika åkerier som körde timmer åt skogsbolagen. Numera finns bara några få kvar. Ett av dessa är Bröderna Lunds Åkeri AB som startade på 1940-talet och kör nu med sina sjutton timmerbilar över ett stort område på uppdrag av Sveaskog.

Nyanländas lots i tillvaron När invandrare kommer till Sverige finns det mycket de behöver hjälp med i ett första skede. Att ta kontakt med myndigheter, söka bostad eller jobb eller att känna till lagar och regler är inte lätt om man inte lärt sig svenska språket ordentligt. I Boden finns ett företag som på arbetsförmedlingens uppdrag hjälper till att lotsa och integrera människor in i det svenska samhället. Salomon Handal kom med sin

familj till Sverige från Palestina år 2003 och tillsammans med sin son Richard driver han sedan 2010 Handal Consulting som fungerar som etableringslots för nyanlända till Sverige. Uppgifterna kan bestå i att informera invandrarna om olika saker i det svenska samhället som till exempel lagar och regler, men de hjälper även till med mer praktiska saker som att hitta valideringsutbildningar och söka jobb och bostad. Familjeanknytningsansökningar är också något som Handal Consulting får hjälpa till med. Både far och son Handal är språkkunniga och talar båda fyra-fem olika språk.

Handal Consulting fick sitt upp-

drag genom upphandling och det är Arbetsförmedlingen som på frivillig basis hänvisar invandrarna till dem. Företaget är baserat i Boden där de också har fyra anställda, men har också verksamhet både i Arvidsjaur och Kiruna.

Förutom sin consultingverksamhet driver också Handal en livsmedelsbutik som heter Tip Top. Där hit-

tar man matvaror och kryddor från världens alla hörn och kunderna är inte bara invandrare utan också infödda svenskar som är nyfikna på varorna. Ytterligare service som Handal Consulting tillhandahåller är kontanthantering via Western Union och inbetalning med kontanter på bankkonto. Många kommer dit och betalar sina räkningar eftersom bankkontoret i Boden nu sedan en tid slutat att ta emot kontanter.

foretagsextra.se/boden-handal

Det var Sven Lund som tillsam-

mans med sin äldste son Torsten startade Bröderna Lunds Åkeri. Numera är det två av de yngre bröderna till Torsten, Bo och Jan, som driver företaget. Åkeriet har cirka tjugofem anställda och det innefattar både de som kör timmerbilarna och de som jobbar i den egna verkstaden och sköter reparationen av fordonen. Sjutton timmerbilar finns i maskinparken, varav tre är kranbilar. De har också tre separata lastare som Bo eller Jan Lund oftast sköter. I en ganska mansdominerad bransch är det värt att notera att Bröderna Lunds Åkeri även har två kvinnor anställda och det handlar då inte om kontorsjobb eftersom Bo Lunds äldsta son sköter den biten.

Bröderna Lunds åkeri har kon-

trakt med Sveaskog vilka de alltid haft ett gott samarbete med. Timret de kör hämtar de från en stor del av östra Norrbotten och kör sedan ner det till Kalix eller Piteå vid kusten. Åkeribranschen är en hård bransch och hälften av Bröderna Lunds bilar körs i skift. När det gäller lastningen är det inte många som kan det hantverket och i framtiden blir det en utmaning för Bröderna Lunds Åkeri

att lära upp fler som behärskar det. På sikt finns också en plan för att utveckla miljötänkandet i företaget. Bo Lund började som väldigt

ung i familjeföretaget och sedan hans start i företaget har lastbilarna genomgått en rejäl utveckling. Starkare och tystare motorer och mer komfort för föraren är de stora förändringarna. Trots många år i branschen tycker Bo att det är viktigt att ha en ödmjuk attityd på vägarna. – Det är bättre att ta det lugnt, man vet aldrig vad som kan hända. Trots att man jobbat femtio år i branschen kan man alltid lära sig något nytt, säger Bo.

foretagsextra.se/boden-brodernalundsakeri

Bröderna Lunds Åkeri Livsmedel • Internationell mat • Western Union Kontoinsättning • Betala räkningar • Etableringslots

Kungsgatan 26A Boden • Tel.0921-129 00 • www.handal.se 14

boden

Tel. 070-400 377 • 070-252 93 21


En stabil och trygg tjänst Sedan februari 1998 har Egon Palo drivit företaget Egonet AB. Ett företag som sysslar med Kabel-TV, internetanslutningar och IT telefoni med samma teknik som comhem. De kan visserligen inte mäta sig i storlek med de stora företagen, men de har en kundnära och personlig orientering och utför snabb och trevlig service.

Egon Palo har arbetat med kabel-TV sedan

1991 och även varit ordförande i kabel-TV förreningen i 20 år. Med sitt företag Egonet AB tillhandahåller han allt från kabel-tv till IT-

telefoni och internet, samt olika tjänster i kabeltv nät med samma teknik som comhem använder och med samma standard, trots att det drivs i egen regi.

Allt som krävs är att kunden har kabel-tv

kopplad till någon av de föreningar som han har avtal med. Bland annat Trångfors och Mjölkudden. Med sin långa bakgrund i branschen kan Egon erbjuda bra service och bra utfört arbete baserad på lång erfarenhet. Till hjälp har han sonen och dottern som båda är anställda i företaget. Sonen hjälper till med installeringar och dottern med det administrativa. Deras största inriktning är nöjda kunder. - Om allt fungerar bra, berätta det för andra, om det fungerar dåligt, berätta det för oss, säger Egon. Tillsammans vill de erbjuda en stabil och trygg tjänst med bra kundrelationer och bra support främst inom Boden och Luleå. Egonet AB vill växa, och har planer för det, men aldrig på bekostnad av de kunder de redan har. Deras första prioritering är, och kommer alltid vara, att ta hand om befintliga kunder först, innan de tar på sig nya. Det är därför deras kundrelation är så pass viktig. Egon vill att kunderna ska känna sig trygga i att anställa dem. - Vi kan inte mäta oss med de stora företagen i storlek, men vi har en mer personlig service, avslutar Egon.

foretagsextra.se/boden-egonet

Blommor och presenter för alla Blombutiken Buketten har funnits i Entre Gallerian, i Boden, i många många år och startades som en kedja av en man vid namn Bengt Nygren. Idag ägs butiken fristående av Anna-Lena Svensson sedan 47 år tillbaka. Innan dess var hon butikschef och hade arbetat i butiken sedan 1968. Kedjan finns fortfarande kvar men som en förening. Anna-Lena Svensson är florist i grunden och har lång erfarenhet både av arbetet som florist och i butiken. Innan hon tog över efter den tidigare ägaren hade hon nämligen arbetat i butiken i många år och i slutet även som butikschef. AnnaLena har gått många kurser även efter utbildningen till florist, bland annat på en skola i Malmö. Butiken tillhörde från början en kedja, men är nu fristående. Dock tillhör de föreningen Buketten som är en ekonomisk förening vars medlemmar träffas några gånger per år. Hos Buketten säljs bra blommor till vettigt

pris. Det finns stort sortiment som innehåller både snittblommor och krukväxter, samt present-

artiklar och inredning. Men störst fokus är det på blommorna som väljs ut med känsla för kvalitet och efterfrågan. Anna-Lena kan tack vare sin långa erfarenhet branschen väldigt bra, han känner både rätt folk och vet hur man läser av kunder-

na. Hon vet till exempel att folk nu mera efterfrågar det enkla. Det ska helst vara färdiga buketter, i stället för de sorterade snittblommor som var så populärt förr. flesta av snittblommorna kommer från APH i Malmö och i Holland. Hon åker själv ofta till Holland för att inspektera och beställa. Krukväxterna köper hon ofta genom Mästergrön samt från Danmark. När det kommer till inredning och presenter är det viktigt med god kvalitet även där och AnnaLena är noggrann med att inte köpa in något som inte håller standarden.

De

Blommor för alla tillfällen Presenter & Inredning

BREDBAND KABEL-TV TELEFONI

ENTER GALLERIA BODEN

Vi förmedlar blommor - dit Du vill!

TEL. 0921-400000 WWW.EGONET.SE

foretagsextra.se/boden-buketten boden

15


Den Interaktiva Affärstidningen

Entreprenör med ambition

Följ FöretagsExtra på facebook! www.facebook.com/ForetagsExtra Dia Eddin kom till Sverige år 2012

och fick lära sig håltagning i en firma där han jobbade. Han startade sedan Norr Entreprenörer AB i februari 2014. Företaget sysslar med betongarbeten, håltagning, rivning och snickararbeten. Han har efter bara några månader i firman redan anställt två personer och har ambitionen att växa rejält och räknar med tio anställda inom ett år. Dia är väldigt mån om kvaliteten och vill hålla vettiga priser för kunderna som är större byggfirmor som anlitar Norr

Entreprenörer på underentreprenad. I grunden är Dia Eddin civilingenjör och han har planer på att också komma igång med att projektera och rita byggnader och infrastruktur. Den breda bas som Norr Entreprenörer har borgar för att företaget i framtiden också ska kunna utföra hela byggprojekt på egen hand. foretagsextra.se/boden-norrentreprenorer

Familjärt och lite udda Karlberg äger och driver Café l ’étage. Ett charmigt, lite udda café med två våningar som ligger centralt i Boden. Caféet startades 2012 på Drottninggatan 16 men Lena har sedan tidigare ett café på Bodens gymnasieskola sedan 2004. Det mesta tillverkas för egen hand på caféet. Brödet däremot tas från ett lokalt bageri och bres till mackor varje morgon. Förutom olika typer av smörgåsar erbjuds frukostbuffé från och med klockan sex på morgonen till halv tio. Pajer, varma mackor och sallader när som helst på dagen samt bakelser, kakor, fikabröd, dricka och annat som brukar finnas på ett café. Det erbjuds wifi för dig som vill sitta och arbeta vid någon av caféets 50 sittplatser.

Lena

För dig som ska ha kalas eller an-

nan fest går det att beställa fikabröd och kakor för catering. Det går ock-

så bra att abonnera lokalerna efter stängning för till exempel barnkalas, fest eller klubbmöte. Öppettiderna är annars vardagar 06 till 15, och lördagar 09 till 15. foretagsextra.se/boden-letage

Den Interaktiva Affärstidningen

Café l 'étage Drottninggatan 30, Boden 076-952 19 45 www.norrentreprenorer.se

16

boden

• Frukostbuffé • Telefonbeställningar • Hembakat fikabröd månd-fred Öppet: 06-15

lörd 09-15

Drottning.16 Boden • Tel: 0921-17521


KRÖNIKA

Höst och skönt med en skjuts

I

bland åker jag motorcykel. Jag känner en kille som har en båge på 1200 kubik och det är den jag åker på, bakom honom. Det är härligt att sitta där på ”bönpallen” och susa fram på vägen. Även om hjälmen är heltäckande med visir känner man dofter, till exempel från hav, skog efter regn, eller rök från riset som någon eldar. För några år sedan kunde jag inte tänka mig att sitta på en motorcykel igen, vilket jag gjorde en tid som mycket ung. Nu gör jag både det och rider regelbundet varje vecka, sedan flera år tillbaka. Medelålderskris, kanske. Min mc-hjälm är rosa med grå och silvriga slingor och rankor i ett mönster på sidorna.

Från västra delen av Stockholm startar vi, tar en extra sväng genom city och åker söderut, genom Södermalm och upp på Skanstullsbron mot Globen, vidare förbi Södra begravningsplatsen där en ung släkting till mig är begravd… Jag känner ett sting av smärta när vi passerar där. Minnena av en ung och levnadsglad kvinna kommer till mig. Andra minnen av samma människa men som tonåring och som barn kryper också fram. Hon växte upp och blev så småningom själv mor till två små barn. Några år senare drabbades hon av cancer. Det är fruktansvärt sorgligt och orättvist ibland, livet här på jorden. Vi fortsätter bort, förbi de södra förorterna

och så småningom möter vi skyltar med andra kommunnamn på. Huddinge, Haninge, Botkyrka. Emellan skyltarna passerar vi mycket skog. Kanske plockar somliga svamp därinne. Det har aldrig varit något för mig, även om jag kan tycka om att gå i skogen. En gång för evigheter sedan var jag med min far på älgjakt. Det var ett stort jaktlag och platsen var någonstans mellan Gnesta och Trosa. Jag som var ett par år över tjugo, var med som någon sorts maskot. Gubbarna skojade om det. Typiskt jägare – eller, för alla del, män

överhuvud taget. Jag skulle väl också kunna skjuta en älg! Eller? Som tonåring hade en av mina favoritmaträtter varit älgbiff med stekt lök. Några år senare blev jag vegetarian och var det i cirka tio år innan jag så smått började äta kött igen, mest kyckling. Plötsligt vräker regnet ner över oss. Hjälmen och mc-jackan skyddar ju men eftersom det inte är så kallt ännu har vi bara jeans och sneakers, båda två. Vi blir givetvis genomblöta om ben och fötter. Sedan upphör regnet lika plötsligt som det kom och vi parkerar vid vårt utflyktsmål och går omkring i solen på Torö utanför Nynäshamn. Egentligen gillar jag hösten och har alltid gjort det. Mycket nytt börjar då och man är förväntansfull. Nya kurser och utbildningar startar och på arbetsplatser är det uppstartsmöten och kick-off. Hösten är en tid då mycket nytt ska börja. Människor ska samla sig efter sommarsemestern. Nya idéer ska födas och livet gå vidare. När vi åker tillbaka är det ett bra tag sedan

regnet slutade. Jeansen har torkat nästan helt av sol och fartvind. Skorna är fortfarande blöta men inte som tvättsvampar längre. Några luftballonger hänger där uppe i skyn. Vi närmar oss innerstaden och far snart igenom Söderledstunneln. Uppe på Södermalm tar vi en annan väg hemåt. Vi åker om bilar som bildat kö och människor som går på trottoarerna. Vi passerar butiker, frisörsalonger och restauranger innan vi åker upp på Västerbron. Det är inte långt kvar nu, snart har jag skjutsats färdigt för den här gången. Helgen är slut och vardagen tar vid. Ing-Marie Bergh

krönika

17


Nyttigt och gott Ekologisk, kravmärkt, vegetarisk, sojafri, äggfri, laktosfri, gluten fri, transfett fri, och inga konserveringsmedel eller e-nummer. Det är vad du får om du äter falafel från Orient Falafel i Bjurholm. Företagets falafel har dessutom vunnit flera priser i olika mattester. För cirka 12 år sedan förvärvade Said Företaget Orientfalafel AB som då var en småskalig industri med cirka 400,000 kronor i omsättning per år. En kort tid därefter anlitades Tommy Linder som konsult för att hjälpa till att utveckla företaget. Detta ledde till att företaget etablerades i Bjurholm, där förvärvades en industrilokal om cirka 1000 kvm, investeringar och utveckling av ny teknik att framställa falafel samt anpassning av lokaler för livsmedel påbörjades. Samarbetet mellan Said och Tommy utvecklades så småningom till kompanjonskap, där Tommy tog hand om investeringarna och marknadsföring, vilket ledde fram till ett avtal med GG-Handel i Skara. Genom det samarbetet har företaget erövrat Sverige, och nya kunder har tillkommit, som skolor och annan

18

bjurholm

offentlig miljö. - Det som har stärkt oss mest är att vi fått så goda recensioner. i synnerhet från skolor där man gjort blindtester har vår Falafel hamnat högts upp på listan med god marginal, det har även inneburit att våra produkter serverats som huvudrätt hos dessa, säger Said. Omsättningen för Orient Falafel har ökat till

drygt 4 miljoner de senaste åren. Under resan gång har det ständigt pågått nya investeringar, främst då i maskinutveckling och arbetsmiljö. Men även i produktutveckling med nya smaker samt flera varianter som, Bulle, Biff och deras senaste produkt WEGGIEBURGER, som kommer att lanseras till hamburgerkedjor och andra snabbmatsställen.

- Allt kan produceras som original, men även som en lite kryddigare variant som vi kallar ”SPICY”, säger Tommy. Företagets koncept är att tillverka världens

bästa helt vegetariska falafel med äkta råvaror, inga tillsatser med E-ämnen, och att den fortsättningsvis är helt Gluten, Laktos och Soja fri, därutöver nyttjas bara transfettfri rapsolja i processen. Nästa steg för Orientfalafel är att nå ut till konsument detaljhandeln, för att nå dit planeras ytterligare investeringar i en förpackningsmaskin och framtagning av lämpliga förpackningar på cirka 350 - 400 gram. -Vi producerar idag cirka 120 ton livsmedel på årsbasis, men kapaciteten vid full drift ligger mellan 450 - 500 ton / år, avslutar Tommy och Said.

foretagsextra.se/bjurholm-orient


”Det som har stärkt oss mest är att vi fått så goda recensioner. i synnerhet från skolor där man gjort blindtester har vår Falafel hamnat högts upp på listan med god marginal, det har även inneburit att våra produkter serverats som huvudrätt hos dessa”

www.healtyway.se bjurholm

19


Kreativ entreprenör som värnar om miljön När man driver restaurang- och kaféverksamhet krävs ständig trendmedvetenhet och en uppmärksamhet kring efterfrågan, men också styrkan att våga prova sina egna idéer. Georgette Abdi, som har fem kaféer på Umeå universitet samt cateringverksamhet, har då använt sin kreativitet till att skapa egna specialiteter som blivit omåttliga succéer bland studenter och personal på universitetsområdet. Georgette Abdi utbildade sig till kock i Skövde

och kom så småningom till Umeå där hon jobbade helger & kvällar på en innekrog i centrum och vardagar på ett universitetskafé. Ägaren till kaféet ville inte fortsätta och Georgette tillfrågades år 2000 om hon ville ta över. Hon antog utmaningen och har nu fem kaféer på universitetet samt Restaurang Viking på Västerslätt som också fungerar som produktionskök för cateringverksamheten.

Cateringverksamheten omfattar allt från stora konferenser, middagar och fester till lättare fika för små och stora sällskap. GN´s största kunder är Umeå Universitet och Norrlands Universitetssjukhus men de levererar även till företag som anordnar till exempel KickOff eller

iking rang V Restau r lunch a r serve 4. ar 10-1 vardag men! m Välko

konferenser samt till större privata fester såsom bröllop och födelsedagskalas. På kaféerna finns ett stort utbud av lunchmat och fika till ett överkomligt pris. De har gott om sallader och vegetariska alternativ och mycket av råvarorna är ekologiska. På två av kaféerna finns även populär lunchbuffé där man betalar ett viktpris på det man tagit. Att ta ansvar för miljön är något som Georgette Abdi känner starkt för. Hon försöker bland annat tänka på att undvika svinn och inte slänga mat. Ter det sig så att mat ändå blir över packas det och ges till en lokal organisation, Bakfickan, som hjälper svårt utsatta personer genom att bland annat erbjuda frukost och varm mat. För att minimera användandet av emballage och engångsartiklar har ett projekt påbörjats om att förse studentkårerna med termosmuggar som de kan dela ut till sina

umeå

Personalen på kaféerna och på restaurangen trivs bra på jobbet och Georgette vill skapa en god stämning för de anställda. Det har resulterat i låg sjukfrånvaro och personalomsättning. – Det är viktigt att personalen känner att de har roligt på jobbet, avslutar Georgette Abdi.

foretagsextra.se/umea-gncatering

Vi levererar mat och fika till alla tillfällen Vi gör egna tryfflar och bakerk, levererar kaffe och fika luncher, mat till mingel, middagar för fest, bröllop och disputationer till små som stora sällskap. På Umeå Campus finns vi i våra caeterior i Lindellhallen, på KBC, i Tornet i Samhällsvetarhuset, i Lärarutbildningshuset och i Förvaltningshuset.

090 - 786 59 80 www.gncatering.se 20

medlemmar. Meningen är att det då ska bli billigare för studenterna att köpa kaffe direkt i egen termosmugg istället för att använda engångsmuggar.


Specialister på kartong med tryck Umpac i Umeå startade 1986 och är specialister på förpackningar i solid kartong med kvalificerat tryck. De tillhandahåller till största delen kundunika förpackningar till kunder inom läkemedel, hälsokost, industri, livsmedel samt även också presentförpackningar till konsumentsektorn. Kunder som har en produkt som ska förpack-

as vänder sig till Umpac, som tar fram en prototyp tillsammans med dem. På Umpac är de lyhörda för vilken produkt som ska förpackas, ska den transporteras, ska förpackningen vara hållbar och klara hanteringen för en ömtålig produkt? Eller ska den vara säljande? Frontas på butikshyllorna? Därifrån utgår man från materialet i förpackningen och tar fram en prototyp som de tillsammans med kunden utvecklar till den färdiga förpackningen.

Företaget finns i sina ursprungslokaler på Ersboda i Umeå och har idag elva anställda; sju i produktion, en konstruktör, en innesäljare, en produktionsledare och Torvald Östensson som är VD sedan maj 2012. - Utvecklingen har varit stabil och positiv genom åren. Man kan väl säga att vi har haft en stadig till-

växt i företaget mycket beror på att vi har nischat in oss på de kundkategorier som vi har, och blivit mycket duktiga på att uppfylla de högt ställda krav vi haft från våra kunder. Det har även gjort att vi har blivit rekommenderade via våra kunder till andra kunder, berättar Torvald. Kunderna finns i hela landet. Umpac jobbar både med stora och små företag och har bra logistik från Norrland med snabba, effektiva leveranser. Företaget har dessutom kunder som flyttat utomlands som de är leverantörer till, bland annat i Schweiz, Tyskland och England. De är en liten organisation och tar snabba beslut och blir därmed en flexibel leverantör. Därför har de också gott renommé i branschen och vissa samarbeten sträcker sig över 20 år bakåt i tiden. Umpac har också väldigt liten rotation på personal vilket gör att kunskapen

och kompetensen hos de anställda växer för varje år. - 99 procent av förpackningarna vi gör är kundunika – inga standarlösningar, säger Torvald. Ett styrelsebeslut togs sommaren 2012, att

företaget skulle investera i en packlina för 3,2 miljoner kr. Detta är en unik investering i branschen i förhållande till deras storlek och på pack & emballagemässan 2013 fick de pris för detta. De kan paketera varorna mycket smidigare i ett snabbare tempo nu. Samtidigt har de inte friställt folk utan omfördelat resurserna. På så sätt blir hela produktionen effektivare och de är rustade att ta emot ännu flera kunder samt större volymer.

Umpac är en trygg leverantör. Både stora och små kunder kan vända sig till dem med förfrågningar och få ett bra svar. Kunden får en professionell produkt som motsvarar deras förväntningar till ett marknadsmässigt pris, oavsett var i landet de finns!

foretagsextra.se/umea-umpac

En trygg leverantör med ett Gott Rykte Vi på Umpac är specialister på förpackningar i solid kartong. Med kunnig personal och en modern maskinpark så klarar vi även av de riktigt stora och komplexa jobben.Våra kunder finns framförallt i Sverige men vi har även kunder utomlands ochså.Vi tillverkar förpackningar inom läkemedel, hälsokost, kosmetika, livsmedel, industri samt konsument sektorn. En effektiv organisation med korta beslutsprocesser gör att vi håller en hög servicenivå och du som kund får alltid snabb återkoppling av dina frågor och ärenden från oss. Välkommen du med som kund till oss på Umpac AB.

Umpac AB Formvägen 8 906 21 Umeå Tel: 090-717550 Fax: 090-187640 info@umpac.se www.umpac.se umeå

21


Konferensanläggning Söråkers Herrgård har sedan den uppfördes i mitten av 1800-talet varit en plats för visioner, utveckling och företagsamhet. Med stark förankring i herrgårdens historia och tradition driver här Susanne Wernersson numera en modern anläggning för övernattning, konferenser och fester. Det var träpatronen Johan Carl Kempe som

ursprungligen lät bygga herrgården. Under hans tid på gården anlades bland annat köksträdgårdar och ett orangeri. Överjägmästare Axel Fredrik Kjellerstedt tog sedan över och grundlade den stora parken. Efter Kjellerstedts bortgång köptes herrgården av grosshandlaren Algot Löfgren och under hans tid blev Söråkers Herrgård känd för sina flotta fester. När Löfgren på grund av rådande konjunkturer tvingades sälja kom egendomen återigen i familjen Kempes ägo, denna gång genom sonsonen Seth, som var en stor norrlandspatriot och ägnade sig åt att utveckla det norrländska jordbruket. Hans arbete ledde till grundandet av en trädgårdsskola som sedan drevs här från början av 1930-talet till mitten av 1960-talet. Svenska kyrkan hade sedan Söråkers Herrgård som stiftsgård från början av 1970-talet fram till dess att den

22

timrå

2001 blev en renodlad hotell- och konferensanläggning. Anläggningen ägs numera av Folkets hus och park, men drivs som eget bolag med Susanne Wernersson som vd. Susanne Wernersson har jobbat länge inom

hotell, konferens och restaurang, men också som säljare bland annat på ett reseföretag. Hon kom till Söråkers Herrgård i början av 2010. På anläggningen som omfattar 52 rum, 86 bäddar, flera konferenslokaler och restaurang, arbetar fem personer året runt samt behovsanställd personal. Söråkers Herrgård är en traditionell konferensanläggning, men de har på senare år riktat in sig alltmer mot bröllops- och festverksamhet, samt att hålla en hög nivå på den mat och dryck som serveras. I samarbete med olika lokala entreprenörer erbjuds upplevelsepaketeringar av olika slag och

det ordnas också temakvällar med mat och dryck i kombination. En stor och anrik anläggning som Söråkers

Herrgård kräver kontinuerligt underhåll och renovering och då är det viktigt att göra detta i linje med den ursprungliga miljön. – Vi renoverar för cirka en och en halv miljon kronor per år. Vi tycker det är viktigt att då ta hänsyn till historien och att återskapa en känsla, säger Susanne Wernersson.

Framtiden ser ljus ut för Söråkers Herrgård som nu i år också börjat marknadsföra hotelldelen via webbsajten booking.com, vilket kommer att innebära att utländska gäster i större utsträckning kan hitta hit. Ett mini-spa är också på gång lite längre fram och Susanne Wernersson har all anledning att vara entusiastisk. Vi har en otrolig potential och jobbar på med produktutvecklingen. – Kontakten med gästerna är fantastisk. Den är vitaminerna som får en att leva upp, avslutar Susanne. foretagsextra.se/timra-sorakersherrgard


med anrik historia ”Kontakten med gästerna är fantastisk. Den är vitaminerna som får en att leva upp”

Modern hotell- och konferensanläggning med rum för boende, konferens och fest nära Sundsvall, Timrå och Härnösand. Rigstavägen 15, 860 35 Söråker. För bokning: Tel: 060-408 40, Fax: 060-412 74 info@sorakersherrgard.com - www. sorakersherrgard.com timrå

23


På följande sidor hittar du företagspresentationer i Sundsvall och Hudiksvall. Allt från skönhetssalonger till goda restauranger, eller varför inte köpa en ny gitarr?

Sundsvall

I FOKUS

SUNDSVALL

Hudiksvall

24

sundsvall och hudiksvall special

OCH

HUDIKSVALL


SUNDSVALL OCH HUDIKSVALL

Etablerat och familjärt Malin Nordin äger Hårmästarna i Sundsvall AB. Salongen har funnits i många år men Malin tog över den i maj 2013, efter att ha hyrt stol i drygt två år. Nu hyr fem frisörer stol hos Malin. Kundunderlaget är blandat, män och kvinnor i alla åldrar. Malin vill att det ska vara familjärt, att man ska kunna komma in bara på en kopp kaffe också. Många av kunder är dock män eftersom förra ägarna var män, far och son.

Kvalitetsbilar till bra priser För kvinnor har axellångt hår va-

rit trenden ett tag nu och till hösten färgas alla folieslingor över och blir lite mörkare. Ombre-trenden (tvåfärgat) som har funnits ett tag kommer att hålla i sig, enligt Malin. Det är en gångbar look som också är bekväm. Malin använder mycket produkter från Schwarzkopf. Hon gillar deras koncept och de har bra framförhållning och inga onödiga ämnen i produkterna. Produkter från Maria Nila som är svenskt använder Malin också. Dessa tillverkare tänker inte bara på kunderna utan även på frisörerna som ska stå och andas in ångorna hela dagarna. Det finns mycket mer doftfria produkter nu – särskilt när det gäller färg också. Och ammo-

Nybrogatan 9 852 31 Sundsvall Tel: 060-121310 www.harmastarna.se

niakfria permanentvätskor jobbar de med på salongen. Hårmästarna använder även

Det finns alltid en stor efterfrågan på begagnade bilar i bra skick. Kan man dessutom garantera att bilarna blivit bra servade genom åren är kunderna extra intresserade. I Sundsvall erbjuder Anton Forsberg på Mittsverige Bil AB begagnade kvalitetsbilar till låga priser och firman kommer under nästa år att flytta in i nya stora lokaler i Nacksta. Tillsammans med en anställd säljer Anton mycket tyska bilar men även Volvo.

Peruker är en del av verksamheten på Malins salong. Cancerpatienter blir rekommenderade av Landstinget till salongen. Det finns en studio på innergården där man får vara lite för sig själv och prova vad som passar i lugn och ro.

Anton Forsberg har alltid haft ett bilintresse. Han startade Mittsverige Bil för tre år sedan efter att han flyttat tillbaka till Sundsvall från Stockholm, där han jobbade ett antal år på en bilfirma. Antons mål är att erbjuda bra begagnade bilar till låga priser och han säljer alla typer av bilmärken även om det mest har kommit att bli Volkswagen, Audi och Volvo. Bilarna kommer ofta från de kontakter han har med olika finansbolag och många har tidigare fungerat som tjänstebilar och är därför väldigt bra servade genom åren.

ekologiska färger men det passar inte alla. Och det folk inte tänker på när det gäller helt ekologiskt är att de som är allergiska mot gräs eller pollen kan vara väldigt känsliga mot färgen. Det gäller att hålla koll.

De som jobbar på salongen går på visningar och en del kurser också. Det tråkiga är att de måste åka så långt för att gå på kurserna. Men Schwarzkopf har en färgtekniker i Sundsvall som kanske kommer dra igång något på hemmaplan snart, vilket Malin ser fram emot.

Blocket är ett viktigt fönster för de bilar som Mittsverige Bil har i lager. Kunderna kommer nerifrån Gävle upp mot Sundsvallstrakten

och de flesta har redan sett bilarna på nätet när de kommer för att handla. Försäljningen har gått bra och sedan Mittsverige Bil startade har omsättningen mer än fördubblats. Anton Forsberg har även en an-

ställd eftersom firman behöver vara bemannad även när bilar måste köras till Mekonomen där Mittsverige Bil servar sina bilar. I april nästa år kommer firman att flytta till nya stora lokaler på tusen kvadratmeter, med ett bättre läge i Nacksta för att kunna erbjuda ett större urval bilar till kunderna och där kommer samtidigt utbudet av bilar att vara synligare för de förbipasserande på E14. foretagsextra.se/sundsvall-mittsverigebil

Konkurrensen mellan salongerna är stenhård. Men på den här salongen har de många stamkunder! Förre ägaren är en av dem som hyr stol av Malin nu.

foretagsextra.se/sundsvall-harmastarna

Tel: 0735-41 50 09 • Maskinistvägen 4 • msbil.se sundsvall

25


SUNDSVALL OCH HUDIKSVALL

Professionella ritningsgranskare Thomas Forsberg och Mats Nordqvist finns i Sundsvall på BMK Bygg och Mängdkonsult AB. Företaget grundades i december 2013. Dessförinnan jobbade de båda på Kalkyldata, Mats i sju år och Thomas i fyra. Thomas jobbade på PEAB innan han kom till Kalkyldata som lade ner sin verksamhet i Sundsvall. Varken Mats eller Thomas ville sluta med jobbet och startade därför eget.

är att byggherren får allting uppmätt och alla eventuella fel och brister som är på ritningarna får han också veta. Då vet han vad han ska reservera sig mot när de lägger anbud. BMK Bygg och Mängdkonsult kan jobba mot hela Sverige men deras tyngsta kunder har hittills varit uppe i Umeå. I Östersund har de också fått flera kunder och några kunder finns i Sundsvall. De har varit i Edsbyn också och även siktat mot Gällivare och Kiruna. Deras största jobb var i Gällivare – 200 bostäder, alltifrån villor till lägenheter i stora hus i ett helt område. Det tog två veckor.

Thomas och Mats tyckte att det kändes tråkigt

att de måste sluta när de hade lagt ner så mycket jobb på att närma sig det i Stockholm belägna huvudbolagets kvalité, mål och resultat. Som egna företagare fick de en del gratis i och med att de hade kunder kvar.

Mats som är byggingenjör håller på mycket med

konstruktions-ritningar och mängdar utifrån det. Thomas, gymnasieingenjör, håller på med arkitektritningar, inredning, innerdörrar – det som finns innanför skalet. De ritar inte själva utan räknar utifrån de ritningar som de får. Kontentan av det hela

Thomas och Mats vet inte från ena veckan till andra vilka jobb som kommer in. De arbetar uppsökande och tar fram ett underlag och sedan ringer de runt och frågar om det finns något intresse av deras tjänster. Kunder är PEAB, OF Bygg i Umeå, Rekab, NCC samt en del mindre företag också. Byggföretagen har egna kalkylatorer men de hinner oftast inte med att göra underlagen själva. Det är där Thomas och Mats kommer in. Det är stor skillnad på ombyggnad och nybyggnad. Nybyggnad är lättare. Då har man alla förutsättningar klara.

foretagsextra.se/sundsvall-bmkab

Hyr en rutinerad konsult – få en praktikant på köpet 2009 grundades Rutinera i Sundsvall och etablerades sedan på flera orter i landet genom franchise. 2014 gick grundarna i pension, sålde sin prisbelönta affärsidé och överlämnade förvaltning och vidareutveckling till Petra Elf, då franchisetagare i Sundsvall och som varit med i bolaget sedan 2010. I samband med övertagandet upphörde franchisekedjan. Bolaget bedrivs nu enbart i Sundsvall och förser många företag med uppskattade bemannings- och rekryteringslösningar. Petras passion är människor! Hon vill hjälpa företag med den viktigaste resursen de har; deras medarbetare – att hitta rätt person till rätt plats. Petra har jobbat med rekrytering i många år och vet vad som krävs för att hitta rätt person. Varje företag har sin egen kultur och sina egna förväntningar på medarbetarna. Rutineras uppgift är att hitta en person som både tillför den kompetens som efterfrågas och en som passar in i gänget. Med ett stort, personligt engagemang får företagen en effektiv och strukturerad rekryteringsprocess och kan dessutom känna trygghet i att rekryteringen genomförs professionellt och metodiskt. Rutinera sticker ut och gör en samhällsinsats för de unga genom att erbjuda de företag som hyr in eller rekryterar personal - en praktikant på köpet. På så sätt ges unga en bra introduktion in i arbetslivet, de får möjlighet att visa vad de går för och de skaffar den erfarenhet som alltid efterfrågas. En bra praktikplats kan vara första steget till ett bra jobb. Genom samarbete med Mittuniversitetet och Arbetsförmedlingen hittar Rutinera unga som vill ”få in foten” i yrkeslivet, i fjol var sju ute i praktik och av dem fick fem jobb. Sundsvall Business Awards och Näringslivsbolaget har tilldelat

26

sundsvall

Rutinera pris för deras unika affärsidé: ”Hyr en rutinerad konsult – få en praktikant på köpet”. Rutinera är nischade på tjänstemannasidan

och hyr ut rutinerade konsulter inom områdena: management, ekonomi, IT, finans, försäkring, försäljning, marknad, information, reklam, HR, juridik, inköp, logistik, teknik, administration och kundtjänst. Vid rekrytering till fasta tjänster så arbetar de inom både tjänstemanna- och kollektivsidan. foretagsextra.se/sundsvall-rutinera

B M K Bygg och Mängdkonsult AB Telefon: 070-130 80 35 Östra Långgatan 37 D, Sundsvall mats.bmkab@bredband.net - www.bmkab.se


SUNDSVALL OCH HUDIKSVALL

Självfallet miljömedveten Maja Ljusberg, som driver den

luftiga och fräscha Salong Självfallet i Hudiksvall, hade egentligen tänkt sig en karriär inom trav. Efter att hon fått prova på att jobba med hästar insåg hon att det inte var något för henne och hon kom fram till att frisöryrket var det hon skulle ägna sig åt. Efter att ha tränat hårklippning hemma på sin familj började Maja sedan på frisörskolan i Borlänge. Hon jobbade som färdig frisör både i Borlänge och i Söderhamn innan hon för tre år sedan startade salongen som hon delar med ytterligare en frisör som för tillfället är mammaledig.

För att hela tiden hänga med vad

som händer i frisöryrket ser Maja Ljusberg till att gå på kurser. Just för närvarande är det håruppsättningar som hon ska koncentrera sig på att fortbilda sig i. Maja kommer också att satsa mycket mer på miljövänliga och ekologiska hårprodukter i fram-

tiden. Hennes kundkrets är blandad, men en stor del av kunderna är i pensionsåldern och över, och det är lika många män som kvinnor som besöker salongen.

foretagsextra.se/hudiksvall-sjalvfallet

Brinner för restaurangbranschen Restaurang Medelhavskällaren har under tolv år varit ett populärt matställe i Hudiksvall. Där har Semra Kurt skapat en gemytlig atmosfär där man kan njuta av olika rätter med betoning på medelhavsköket. En riktig favorit på restaurangen är fiskplankan som till och med lockar människor ända från Göteborg. För tolv år sedan tog Semra Kurt över Medelhavskällaren som då hette Wienerkällaren. Själv har hon rötterna i Turkiet medan kocken kommer från Grekland, så kopplingen till medelhavsmat blir naturlig, även om restaurangen även serverar andra klassiska rätter. Medelhavskällaren är öppen kvällstid varje dag och har sex anställda, samt extrapersonal under helger. Utanför finns bra parkeringsmöjligheter och den trivsamma och mysiga restaurangen har plats för sjuttio gäster. Gästerna

En färgstark höst med FöretagsExtra! Läs mer på www.foretagsextra.se

Det interaktiva företagsmagazinet

0650-122 21 Hamngatan 1, Hudiksvall

Tel: 0706-53 50 97 Norra kyrkog 9C, Hudiksvall

är mestadels barnfamiljer och människor i medelåldern och dessutom har de genom åren alltid haft mycket gäster från stora företag i staden, samt från kommunen och sjukhuset. – En stor favorit är vår fiskplanka som består av sjötungefilé på ekplanka. Den är riktigt god och varje höst kommer samma sex personer från Göteborg för att de är så förtjusta i den, poängterar Semra Kurt. På Medelhavskällaren finns alltid strävan att alltid använda så mycket lokala produkter som möjligt och trots att de vill erbjuda genuin klassisk mat är de inte främmande för att testa nya rätter. Semra Kurts pappa hade restaurang och hon är därför uppvuxen i restaurangkök. Det var aldrig någon tvekan om vad hon själv skulle syssla med. – Jag älskar det här! Det är ett jättekul jobb och jag och kocken jobbar så bra ihop. Vi pratar hela tiden om idéer till nya rätter. Jag har en idé om att eventuellt börja servera getkött, men vi får se, ler Semra.

foretagsextra.se/hudiksvall-medelhavskallaren

hudiksvall

27


SUNDSVALL OCH HUDIKSVALL

Trädgårdsexperter med helhetsgrepp Att skapa en vacker och spännande trädgård är inget lätt arbete. Det kräver mycket planering, kunskap och inspiration. På Gröna Systrar kan man få hjälp med allt detta. De säljer inte bara växter, utan kan både göra planritningar av trädgårdar och även ge tips och idéer om plantering och skötsel. I de fina trädgårdsmiljöer som finns vid butiken kan kunderna bli inspirerade och få en bild av hur en viss växt kan komma att se ut i sitt rätta sammanhang. Wilhelmsson som driver Gröna Systrar är lärare i grunden, men genom sin uppväxt på en bondgård har hon alltid varit nära växter och odling. Dessutom har hon alltid varit intresserad av inredning och design. Därför gick hon distanskurser på Säbyholm i växtkunskap och rabattplantering och startade sedan Gröna Systrar år 2007. Redan från början var grundtanken att på ett konkret sätt visa vad en trädgård kan vara. Carina och de övriga sju medarbetarna jobbar med allting som har med växter och plantering att göra. De ritar och planerar trädgårdar, säljer växter och inredningsartiklar och ger kunder tips och idéer om plantering, anläggning och skötsel av utemiljöer. Kunderna består främst av privatpersoner men de erbjuder också tjänster som inomhusskötsel av krukväxter för olika företag.

Carina

Många människor som ska köpa växter går Utvalt sortiment för din trädgård. Inspiration & café i vacker miljö utanför Hudiksvall.

omkring och tittar efter något fint som de gillar och tänker kanske inte så mycket på var växten sedan ska stå. – Vi brukar tala om ”läge för perenner”, där vi snarare utgår från de specifika förhållandena på den plats där man ska plantera något. Utifrån det kan vi hjälpa kunden att välja någon växt som kommer att trivas bra på just det stället, säger Carina Wilhelmsson. Gröna Systrars verksamhet blommar framför

allt upp på våren och på sommaren då de förutom allt annat även driver ett trädgårdscafé på platsen. Det bidrar till att göra Gröna Systrar till ett populärt utflyktsmål där barnen kan leka i skogen på trollstigen och träffa myror och andra spännande djur. Vinterhalvåret ägnas till stor del åt att planera, rita och skissa kommande trädgårdar, men Carina Wilhelmsson har ytterligare planer för

framtiden. – Jag vill hitta en plats för verksamheten där vi kan ha öppet året runt och komma närmare våra kunder inne i stan på vintern. Om jag får drömma kan det komma att bli en blomsteraffär där vi säljer krukväxter, snittblommor och inredning, avslutar Carina. foretagsextra.se/hudiksvall-gronasystrar

Utvalt sortiment för din trädgård. Inspiration & café i vacker miljöutanför Hudiksvall. Följ oss på facebook!

öppettider se gronasystrar.se

28

hudiksvall

Stockåkersvägen 6, Hudiksvall - Tel. 070-303 58 54 carina@gronasystrar.se - www.gronasystrar.se


SUNDSVALL OCH HUDIKSVALL

Assistans

med kvalité A-Assistans erbjuder sina kunder personlig assistans av högsta kvalité där kundens självbestämmande står i fokus. Målet är att den assistansberättigade kunden ska kunna leva sitt liv precis som alla andra. Service och kvalité är ledorden inom företaget.

På huvudkontoret hittar vi Mira Jonsson, VD för A-Assistans som stolt kan titulera sig Årets Företagare 2013 i Hudiksvalls kommun. Företaget grundades av Miras man 1994 och har idag drygt 500 anställda assistenter och 12 administrativa tjänster. A-Assistans är en rikstäckande assistansanordnare och tillhandahåller personliga assistans enligt intentionerna i LSS. De erbjuder en trygg assistans för alla åldrar enligt de lagar och riktlinjer som styr verksamhetsområdet. Då företaget växt rejält under 20 år kräv-

des en omorganisation för att behålla känslan av småföretag. Runt om i landet jobbar mindre grupper med arbetsledare som sköter det dagliga arbetet med administration och tillsättande av sjukvikarier. På så vis kan de bevara uppfatt-

ningen av småskalighet och möjligheten att jobba nära kunder och assistenter. För att effektivisera och underlätta arbetet ännu mer har A-Assistans även utvecklat Primass - ett datasystem som omfattar hela företagets administration. I Primass kan assistenten bland annat utföra tidsrapportering, jour, utbildning och frånvaro. Systemet är redan sålt till liknande företag. Planen är att utveckla programmet och även erbjuda det till företag i andra branscher.

vice. Mira poängterar hur viktigt det är att personalen trivs och att de erbjuds regelbunden friskvård och utbildningar. Då jobbet tidvis kan vara tungt är det viktigt att minska förslitningsskador, underlätta arbetet och ge handledning i svåra situationer. I framtiden har Mira planer på att öppna fler kontor för att kunna komma ännu närmre sina kunder. – Vi vill fortsätta växa, men sakta och kontrollerat så vi kan ge fortsatt bra service. Vi tänker bli Sveriges bästa assistansanordnare, avslutar Mira.

A-Assistans kan genom lång erfarenhet och

kompetenta assistenter erbjuda trygg och god ser-

foretagsextra.se/hudiksvall-a-assistans

hudiksvall

29


SUNDSVALL OCH HUDIKSVALL

Mäklarhuset med flygfoton Sedan 1983 har Klas Söderlund förmedlat villor, fritidshus och bostadsrätter i sin yrkesroll som fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Hudiksvall. För närvarande är Klas den enda mäklaren på kontoret, men hans son är på gång att utbilda sig till mäklare och har under tiden klivit in som framförallt fotograf på byrån. Till sin hjälp har han även två mäklarassistenter varav den ena är Klas sambo. Klas är verksam i de två Hälsingekommunerna

Hudiksvall och Nordanstig, två grannliggande kommuner belägna vid landets östkust 30 mil norr om Stockholm. Sedan Klas började som mäklare har tekniken gått framåt enormt. - Våra spekulanter är oftast mycket pålästa när de kommer på visningar, och presumtiva säljare får lättare att förstå vad de kan förvänta sig inför en kommande försäljning, säger Klas. Vidare så har Mäklarhuset i Hudiksvall med start det här året börjat ta flygfoton över sina förmedlingsobjekt. - Vi vill ta vara på de möjligheter som finns när det gäller att presentera en bostad. Våra kunder uppskattar det, och vi tycker att det är roligt att kunna visa upp bostaden på ett lite extraordinärt sätt, berättar Klas.

Det är bra kommunikationsmöjligheter till Hudiksvall, och det märks inte minst på fritidshussidan. Mäklarhuset i Hudiksvall har många

spekulanter söderifrån, framförallt från Uppsala och Stockholm. Jämförelsevis har de relativt billiga fritidshus och tack vara närheten med E4 och järnvägen är det många som söker sig norrut till Hälsingland. Det roligaste med jobbet är att träffa människor, men framför allt att göra affärer. - Det är en tillfredsställelse i att se till att en affär blir bra så att både säljare och köpare blir nöjda. Vissa återkommer kanske fem- sex gånger när de ska sälja och har man nått dit så känns det onekligen mycket roligt! säger Klas. Från och till hör Klas av gamla kunder som vill berätta vad de gjort med sin nya bostad. Bland annat har han varit på återbesök på en stor herrgård som vid försäljningen var i stort behov av renovering, vilken sedermera har blivit ett stort och praktfullt hus.

Framtiden ser ljus ut enligt Klas. Med dagens låga räntor blir det högst försvarbart att köpa sin bostad istället för att bo i en hyresrätt med en inte alltför sällan hög hyra.

foretagsextra.se/hudiksvall-maklarhuset

Allt för musik Emil Bergström driver Bergströms musikhandel i fjärde generationen. Företaget startades av hans farfars far i början av 1930-talet och då i garage, de har funnits i samma lokaler på Sundsesplanaden 6 sedan slutet av 1930. Här finns allt i musikväg, allt från instrument till studioutrustning och högtalare. Företaget Bergströms Musikhandel star-

tades av Emils farfarsfar 1932. Han var kyrkomusiker och insåg att det inte fanns något utbud av instrument för de privatpersoner som var intresserade och startade därför firman i ett garage utanför Hudiksvall där han främst hade pianon, mindre orglar, fioler och liknande. Emil själv tog över för två och ett halvt år sedan då hans pappa gick bort. Innan dess arbetade han på en musikgrossist i Stockholm och har alltså själv lång erfarenhet inom musikbranschen.

Emil försöker hålla sig till svenska försäljare så gott det går. I alla fall så att det finns kontor i Sverige då det alltid underlättar att kunna se personen man handlar med. Dessutom ger det en större säkerhet vid eventuella fel. De är också med i en kedja för musikhandlare som heter ordermu-

sic, tillsammans kan de hjälpa varandra, till exempel om en butik sålt slut på en vara som en annan butik har inne, men också sammarbeta vid beställningar. foretagsextra.se/hudiksvall-bergstromsmusik

På Bergströms Musikhandel kan du hitta

de mesta inom musik. Från instrument så som blåsinstrument, gitarrer till pianon. Det finns allt du behöver för din studio och även högtalare för alla typer av bruk. Det som inte finns i butiken kan tas hem vid beställning och då det mesta beställs från svenska grossister tar det endast några dagar för varan att komma in. Emil, som själv spelar gitarr på hobbynivå, säger att det mest populära instrumentet är just gitarr, och då akustisk. Annars är det mycket blåsinstrument som gäller för kommunens skolor.

30

hudiksvall

Storgatan 29 824 30 Hudiksvall Tel: 0650-15380 www.maklarhuset.se/hudiksvall

Sundsesplanaden 6, 824 24 Hudiksvall bergstromsmusik.se • Tel. 0650-10846


T T

SVEALAND

Den mellersta av Sveriges tre landsdelar, Svealand, består av landskapen Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland. Till ytan är Svealand den minsta av de tre landsdelarna. Här bor cirka 3,6 miljoner människor.

Allt ifrån jordbruk och skogsindustri till gruvdrift och produktion återfinns i Svealand. Turistnäringen är viktig och Stockholm är fortfarande Sveriges populäraste resmål, även om Dalarna har flest gästnätter i landet sett till befolkningen (2008).

I Stockholm, som räknas som Skandinaviens centrum för företagande, finns närmare en fjärdedel av Sveriges samtliga företag, många av landets huvudkontor och 45 procent av alla svenska företag med över 200 anställda. Huvudstaden svarar också för 35 procent av Sveriges BNP.


- Thomas Jefferson (1762-1826)

#Citatet

“Den mest trovärdiga delen av en tidning är annonsdelen..”

Livsmedel och släp Handlar´n Mysinge är en liten butik vid stora vägen i Gimo utanför Östhammar där du kan hitta både vanliga livsmedel och specerier i form av bland annat butikens egna semlor som sätts ihop av Benno själv som har en förkärlek för bakning. Butiken har i 18 år ägts av Benno Pettersson. Under alla hjärtans dag säljs de med rosa grädde och två hjärtan på toppen gjorda i florsocker.

Benno Pettersson driver den lilla butiken

verkerier och för den som är i behov av släpkärra så går det att hyra den här och du kan välja mellan öppen eller täckt kärra.

Handlar’n Mysige som ligger utanför Östhammar. Förutom de vanliga livsmedlen som du kan förvänta dig att hitta i en mindre butik gör Benno egna semlor. Men inte bara inför semmeldagen utan mest känd är han för alla hjärtans dags semlorna. Alla hjärtans dags semlan har rosa grädde och florsocker med utstämplade hjärtan och är väldigt populär. Även tankar på semlor med andra teman finns i åtanke. Bland annat en sommarsemla som skulle kunna ha jordgubbar på toppen. Så att den alltså skulle ha fyllning, kanske grön grädde och jordgubbar. Att baka ligger Benno varmt om hjärtat.

I somras byggdes butiken om och fick även ett

litet rum för presentartiklar. Bassortementet som annars finns i butiken kan liknas med en närbutik. När Benno tog över minskade han ner alternativen i sortimentet för att kunna få plats med mer av varorna som finns i stället. Han planerar dock att

32

östhammar

foretagsextra.se/osthammar-handlarn

ha något mer, till exempel att kunna erbjuda hemmagjorda smörgåsar. Men just nu är han ensam och då blir det svårare att hinna med. Det finns också en altan vid sidan av butiken där folk ska kunna sitta och äta glass om de vill, och så finns det kaffemaskin. Inför nyårsfirande säljs här även fyr-

Tel: 0173-40002 Gimo www.mysingelivs.se


Blommor, bröllop, begravningar Zandras Blomstershop har funnits sedan 2006. Dessförinnan hade blomsterbutiken ett annat namn och ska vid årsskiftet heta Rimbo Floristen. I maj 2014 tog Therese Jansson över butiken efter nästan ett års arbete som butikschef. Butiken skulle stängas men Therese köpte, målade om och piffade upp den. Hon bytte också från Euroflorist till Interflora som hon tycker är lite större och flexiblare. Här finns både snittblommor och krukväxter. Presentartiklar och krukor säljer Therese också. Kundkategorin är blandad. Många yngre har börjat köpa blommor och många gamla stamkunder handlar här också. Therese är lite pysslig och tycker om att göra brudbuketter och det finns många

Zandras Blomstershop Kommande Rimbo

Följ oss på facebook

Floristen

Tel: 0175-73054 zandrasblomstershop@telia.com

kyrkor runt omkring. Till bröllop och begravningar får Therese många beställningar och hon gillar om man vill ha något speciellt, kanske ett föremål som ska vara med i arrangemanget. Varje vecka gör hon också altarbuketter till kyrkorna. Runt omkring finns många olika företag som är

kunder till Therese. Privatpersoner också, till exempel vid skolavslutningar och student. Annars är det högsäsong runt jul. Då ska många blomsterarrangemang göras och blommor skickas med bud. Men i år var det säljrekord på Alla Hjärtans Dag.

Therese vill följa trenderna men även sätta sin egen prägel på det hon gör. Hon gillar till exempel att använda sig av gamla möbler men att sätta dit nya blommor och modernare vaser. Många i Roslagen gillar att pyssla och dekorera så på egen hand.

Ordning och reda ska det vara, så Therese städar mycket. I framtiden vill hon även inreda ett rum där man kan sitta och prata om framförallt blommor till bröllop. Therese har ett privat Instagram-konto som många butiker följer. Där finns bland annat bilder på brudbuketter, som är hennes favorit binderi. Hon håller även på att göra en hemsida där hon ska lägga upp ett galleri med bilder och Facebook-grupp har hon också där ni kan följa evenemang i butiken.

foretagsextra.se/norrtalje-zandrasblomstershop norrtälje

33


”Vi hade en plan för de närmaste åren att bygga hundra lägenheter per år, men vi har fått räkna om och ändra det till tvåhundra per år, som det ser ut”

Prisbelönad byggmästare Träslöjd i med tradition en klass

Åke Sundvall Byggnads AB är en del av Åke Sundvalls anrika byggfirma som startade redan på 1940-talet i Stockholm. Byggnadsfirman jobbar både med egna internt utvecklade bostadsprojekt och externa bygguppdrag för bland annat kommuner och bostadsrättsföreningar. Med förankring i sin långa byggtradition har företaget också under senare år tilldelats prestigefyllda byggnadspriser från Stockholms stad. Byggentreprenören Åke Sundvall Byggnads

AB är en del av koncernen Åke Sundvall AB som också innefattar förvaltnings- och fastighetsbolag. Stefan Martinsson är vd i byggnadsbolaget som för närvarande sysselsätter cirka fyrtio anställda. Verksamheten består av två lika stora delar: Interna projekt där företaget själva utvecklar ett bostadsprojekt med hjälp av ett projektbolag och sedan tar över i byggskedet, och externa projekt som görs efter anbud. De externa projekten är oftast för bostadsrättsföreningar och kommunen med byggnation av skolor och förskolor. Om- och tillbyggnader förekommer också.

Den sjuttioåriga byggmästartraditionen är

något som Stefan Martinsson är stolt över. – Vi är duktiga byggare och har en byggmästaranda som bara några få byggfirmor i Stockholm lyckats behålla. Vi levererar bra produkter och håller vad vi lovar, säger Stefan. I företaget finns också stolthet över fina ut-

34

stockholm

för sig

märkelser för några av de hus de byggt. År 2011 fick de Stockholms stads pris för Årets Stockholmsbyggnad, vilken det året var Kvarteret Barnmorskan i Enskededalen. I år, 2014, var det dags igen och priset gavs denna gång för Skagershuset i Årsta. Åke Sundvall Byggnads arbetar främst i

Stockholmsområdet, från Södertälje upp till Uppsala. Men inom de närmsta åren kommer de att utöka sina interna projekt även i Uppsalatrakten eftersom det är en region där byggandet håller på att expandera. Detta kommer att innebära att företaget växer rejält. – Vi hade en plan för de närmaste åren att bygga hundra lägenheter per år, men vi har fått räkna om och ändra det till tvåhundra per år, som det ser ut. Förmodligen kommer vi gå från fyrtio anställda till uppemot sjuttiofem, avslutar Stefan Martinsson. foretagsextra.se/stockholm-akesundvallbygg

Skagershuset i Årsta i Stockholm är ett skolexempel på gediget hantverk, god materialkänsla och miljöhänsyn. Huset, som stod inflyttningsklart i december 2013, är byggt med trästomme och fasaden är klädd med kanadensiskt cederträ. Skagershuset utsågs till Årets Stockholmsbyggnad 2014.


De färgar din morgondag Med gedigen kunskap och lång erfarenhet kan företaget Rönn & Johansson Måleri färga din vardag. Du kan få din lägenhet eller villa fixad både inuti och utanpå på ett tryggt sätt av företaget som är medlem i Målarmästarnas Riksförbund. Med återkommande, nöjda stamkunder har företaget ett gott renommé. Tomas Rönn och Håkan Johansson äger och

driver företaget Rönn & Johansson Måleri AB sedan år 2000. I företaget finns även 17 målare anställda. Tomas har arbetat som målare i 25 år och Håkan i 35 år. Inriktningen är främst lägenhetsrenoveringar men även fasader, fönster, putsarbeten, brandskador och allmänna utrymmen. Allt utom nyproduktion. Företaget utför även en del två-komponents epoxi behandlingar av golv samt utsmyckningsmålningar.

Kunderna är kommunala fastighetsbolag, pri-

vatpersoner och mindre byggfirmor runt om i främst Storstockholm men även i Stockholms län.

Många är stamkunder som ständigt återkommer. Idag är det Värmdöbostäder och Ikano fastigheter som är de största kunderna men fastighetsbolagen varierar över tid beroende på hur upphandlingarna går. Privatkunderna har ökat i antal efter att ROT-avdraget infördes och utgör 25 procent av uppdragen för företaget. - Vår förhoppning är att även komma in på den privata fastighetsbolagsmarknaden, säger Tomas. När du anlitar Rönn & Johansson Måleri får du ett väl utfört arbete av kompetenta målare som hela tiden för en dialog med dig som kund. Bra kvalitet, bra service och en hög miljömedveten-

het är det viktigaste för företaget. Samtliga anställa har utbildning för uppdrag som innefattar skylift, heta arbeten och epoximålning. Företaget har även många bra kontakter och samarbetspartners inom alla delar av byggsektorn. För tre år sedan tapetserade och målade före-

taget Tornvillan på Nacka Strand som är kulturmärkt och väldigt speciell. Företaget har även renoverat olika lägenheter i Gamla Stan, speciellt en lägenhet som var på 100 kvadratmeter och lite annorlunda. - Det är kul med lite speciella uppdrag där man får komma på olika lösningar, avslutar Tomas.

foretagsextra.se/stockholm-rjmaleri

Rönn & Johansson Måleri AB Tel. 070-467 84 24 • www.rjmaleri.se Mälarhöjdsvägen 12, 129 40 Hägersten stockholm

35


”Vi har en av Europas modernaste maskinparker och var de första som började använda miljödrivna pumpar. Dessutom trycker vi hårt på en bra arbetsmiljö och tänker på att använda miljövänliga alternativ”

Angriper betong Betongkonstruktioner står inte kvar i all tid och evighet och förr eller senare blir det dags att renovera eller reparera. Ett bra sätt att få bort den gamla betongen utan att skada konstruktionen och armeringen är genom vattenbilning och där har företaget BVA Group hela tiden varit i framkant när det gäller moderna och miljövänliga maskiner. Tobias Thil och Andreas Nordström jobbade tidigare med entreprenadverksamhet tillsammans på företaget E-schakt, men startade för ett år sedan det egna bolaget BVA Group AB som främst sysslar med vattenbilning, där man med hjälp av högt vattentryck tar bort betong och får fram armeringen som man sedan kan gjuta nytt på. I samband med bilningen kan de också utföra betongreparationer. Företagets kunder är till exempel kommuner, bostadsrättsföreningar och Trafikverket. De konkreta objekten är bland annat parkeringshus, garage, bropelare och kantbalkar vid motorvägar. De jobbar också för energibolag som Eon och Fortum med höga krav på sina damm- och kraftverkskonstruktioner.

36

stockholm

Bva Group sysselsätter 25 fast anställda och hyr in ett tiotal personer vid behov. Företaget har också ett dotterbolag i Karlstad som heter BVA Bygg- och Industriservice, med tre anställda. De tekniker och maskiner som företaget använder är det absolut nyaste som finns. – Vi har en av Europas modernaste maskinparker och var de första som började använda miljödrivna pumpar. Dessutom trycker vi hårt på en bra arbetsmiljö och tänker på att använda miljövänliga alternativ, säger Tobias Thil. De som kör maskinerna har jobbat länge med bilning vilket gör att det finns en stor kunskapsbank. Det finns också speciallösningar för alla

system i branschen och BVA Group har ett intimt utvecklingssamarbete med de stora bilningsleverantörerna. Kombinationen bilning och reparation är ett givet trumfkort för företaget och de jobbar mycket i Stockholmsområdet, men är inte låsta geografiskt. – Vi täcker upp hela Sverige eftersom vi har anställda på olika platser och dessutom är vi en bra helhetslösning om man vill reparera efter att man har gjort vattenbilningen, säger Tobias Thil. Eftersom den mesta infrastruktur i Europa byggdes under en period direkt efter andra världskriget finns det under kommande år ett stort behov av reparation och BVA Group har siktet också inställt på länder utanför Sverige. Till att börja med i övriga Norden och i Tyskland, men även i Sydamerika och i USA finns marknader på sikt.

foretagsextra.se/stockholm-bvagroup


miljövänligt och modernt

Box 98, 161 26 Bromma Besöksadress: Bryggerivägen 12

Telefon: 08-26 85 00 Fax: 08-28 85 80 www.bvagroup.se stockholm

37


Innan behandling.

”Det finns en mängd nya material på marknaden och nya regler att ta hänsyn till. Men gör vi ett bra jobb blir kunden nöjd, och det är det viktigaste för oss” Innan behandling.

Efter behandling.

Med känsla för golv Saga Golv AB kan erbjuda allt inom golvvård såsom läggning, slipning och behandling av parkettgolv, men lägger även linoleum-, plast- och textilmattor. Med bred kunskap och lång erfarenhet inom golvbranschen kan de erbjuda sina kunder ett tryggt och noga genomfört arbete. ett kontorshus på Stora Essingen i Stockholm sitter Saga Golvs grundare och VD Mikael Pettersson som i år kan fira att företaget funnits i 10 år. Idag är de fyra anställda i bolaget och kan erbjuda det mesta som finns på marknaden inom golvvård. Kunderna är till största delen mindre och större byggföretag som vill ha hjälp med golvläggning, men de arbetar även mot fastighetsbolag, försäkringsbolag och arkitektbyråer. Saga Golv har även ansvarat för golvläggningen på hotellkedjor i både Norge och Finland.

ligt. Då är det viktigt att vara professionell och förklara alla moment inom golvläggningen för kunden, menar Mikael.

kräver stor material-

Så småningom vill Mikael även kunna erbjuda slipning och lackering av gamla linoleumgolv, ett arbete som börjar bli mer och mer efterfrågat framförallt av skolor. Då kan man bevara gamla golv som genom behandlingen blir fräschare och får bättre hållbarhet. Dessutom slipper man kostnader för att riva ut och lägga nytt golv, en lösning som passar bra både för företaget och för kunden.

I

Golvläggaryrket

kunskap och golvläggningen måste få ta den tid den tar. Speciellt torktiden är viktig då man annars kan behöva göra om hela arbetet igen. En viktig aspekt att förklara för en otålig kund. - Särskilt viktigt är det om det gäller återställning av golv efter till exempel en vattenskada. Då har kunden kanske redan fått vänta länge under processen och vill ha jobbet gjort så snabbt som möj-

Det kan också vara svårt att återställa ett gam-

malt golv till hur det var innan skadan uppkom. – Det finns en mängd nya material på marknaden och nya regler att ta hänsyn till. Men gör vi ett bra jobb blir kunden nöjd, och det är det viktigaste för oss, säger Mikael.

Saga Golv AB har en stabil och nöjd kundkrets.

foretagsextra.se/stockholm-sagagolv

VI HJÄLPER DIG MED ERT GOLV Stenkullavägen 63, Stockholm - Tel. 08-655 39 99 - sagagolv@gmail.com

www.sagagolv.se

38

stockholm


”Sucaba erbjuder inget vanligt konsultarbete utan levererar professionella ambassadörer med extremt lång erfarenhet. Vi har experter inom alla områden, som genom samarbete med kollegor, kunder och partners levererar med ett enda fokus - vad som är bäst för kunden”

Ambassadörer för finansiell analys och styrning Genom sin hårda marknadsnisch är Sucaba idag den ledande Oraclepartnern i Norden. Lojaliteten till det amerikanska mjukvaruföretaget har gjort Sucaba till ett stadigt växande företag på konsultmarknaden. På huvudkontoret på Garvargatan mitt i centrala Stockholm sitter Stefan Toth, VD för Sucaba som i år firar 10-årsjubileum. Stefan grundade företaget 2004 när dataanalysbranschen började ta fart på allvar och Sucaba var då ett helnischat Hyperionbolag. 2006 blev Hyperion uppköpta av Oracle och sedan dess arbetar Sucaba enbart inom Oracle Business Analytics. Sucaba har sedan starten haft

en stadigt ökad omsättning och har

idag växt till 40 anställda med kontor i Stockholm och Oslo. Företaget jobbar mot de största företagen i Norden, där Sucaba är en stor aktör inom bank-, finans- och försäkring samt inom bil- och byggindustrin. Enligt

Stefan beror Sucabas

framgång på medarbetarnas kompetens och bredd inom området och systemplattformen, vilket gör det möjligt att med hjälp av verktyg från Oracle skapa avancerade finansiella analys- och verksamhetsstyrnings-

lösningar anpassade efter kunden. - Sucaba erbjuder inget vanligt konsultarbete utan levererar professionella ambassadörer med extremt lång erfarenhet. Vi har experter inom alla områden, som genom samarbete med kollegor, kunder och partners levererar med ett enda fokus - vad som är bäst för kunden. Denna inställning till samarbete och leveranskvalitet har gjort Sucaba framgångsrika, säger Stefan. Sucaba har lämnat småbolagen

och är nu ett medelstort bolag inom området. I framtiden tror Stefan att företaget har två vägar att välja mellan. - Jag vill att Sucaba ska fortsätta expandera. Antingen bygger vi själva vidare företaget genom att an-

ställa fler konsulter och gå in på nya marknader med nya kontor och lokala medarbetare, eller så gör vi det tillsammans med en partner i en större konstellation. Min målsättning är att Sucaba ska bli den bästa Oraclepartnern i Norra Europa, avslutar Stefan.

foretagsextra.se/stockholm-sucaba stockholm

39


Betongbyggare som Större byggföretag lider numera ofta brist på kunnigt folk när det gäller betong och behöver hyra in expertis på det området. Stålkula Bygg & Anläggning AB har nischat sig på betongbyggnation och Stefan Stålkula har betongerfarenhet från det att han började som lärling i slutet av 1980-talet.

Stefan Stålkula startade Stålkula Bygg & Anläggning år 2008 och företaget har nu sju anställda, men hyr under högsäsong in betydligt mer arbetskraft. De anställda är betongarbetare och snickare. Verksamheten är i huvudsak inriktad på alla slag av betongarbeten; som plattor, stödmurar, broar och tunnlar. Vid byggena fungerar oftast Stålkula Bygg & Anläggning som underentreprenörer och har sju till tio fasta kunder som de regelbundet arbetar för. – Många företag har tappat kompetens på betongområdet och behöver hyra in det, säger Stefan Stålkula.

40

nacka

Stålkula Bygg & Anläggning åtar sig också projekt vid förfrågningar från privatpersoner, även om det inte förekommer i lika stor utsträckning som de större projekten. Från början var Stefan Stålkula ensam i företaget men för varje år har han kunnat anställa fler medarbetare. Det är dock viktigt för Stålkula Bygg & Anläggning att hitta rätt kompetens och att känna att personerna är pålitliga och självgående. Det är också viktigt att hålla tidsplanerna vid varje projekt. – Vi är duktiga på att hålla det vi lovat. Jag brukar vid en första kontakt alltid höra mig för hur tids-

planen ser ut och skulle aldrig ta ett jobb som vi inte kan hålla, säger Stefan Stålkula. Några specialprojekt som företaget gjort är bland annat en gång- och cykeltunnel i Fruängen med lutande väggar och runda valv, samt ett antal broar på gröna tunnelbanelinjen i Alvik som behövde höjas och få nya betongfundament. Brojobbet gjordes på uppdrag av Vetec och genomfördes snabbt och effektivt på tre-fyra veckor. Tillsammans med Svenska Tungdykargruppen gjorde också Stålkula Bygg & Anläggning en hundra meter lång kaj i Värtahamnen där de fick hålla kontakten via radio med dykarna som jobbade under vattnet. I framtiden räknar Stålkula Bygg & Anläggning med att växa och kunna ta hem fler egna projekt på offentlig upphandling.

foretagsextra.se/nacka-stalkulabygg


“Vi är duktiga på att hålla det vi lovat. Jag brukar vid en första kontakt alltid höra mig för hur tidsplanen ser ut och skulle aldrig ta ett jobb som vi inte kan hålla”

håller vad de lovar

Boo Strandväg 31, 13236 Saltsjö Boo • www.stålkula.com nacka

41


Skönhet på ett professionellt sätt Skin Care Academy ägs och drivs av makarna Ove och Bessie Lundmark. De har båda en bakgrund inom sjukvården, Ove som specialistläkare och Bessie som sjuksköterska och barnmorska. Deras bakgrund med läkar- och sjuksköterskelegitimationer är vad som skänker förtroende för deras klinik. Det och det professionella bemötandet. Ove och Bessie Lundmark har över femton års erfarenhet av arbeta inom den privata vården och har tidigare främst arbetat inom öron, näsa och hals kirurgi. Ove är i grunden specialistläkare och Bessie är både sjuksköterska och barnmorska. En bakgrund som ger dem båda goda kunskaper och professionalism som de har nytta av på kliniken de bedriver idag. Skin Care Academy tog fart av önskan att utöka verksamheten, samt av Oves intresse för estetisk kirurgi och andra estetiska behandlingar, som injektionsbehandlingar och laserbehandlingar. Ove

42

nacka

har tidigare verkat inom det område som konsult och vid sidan av det fått upp intresset för estetiska behandlingar. Det var av den anledningen som Ove och Bessie utökade kliniken 2011, som ligger i Ektorps centrum i Nacka. Verksamheten är baserad på öron, näsa och hals kirurgi, samt allmänkirurgi och plastikkirurgi i form av bröstkirurgi, bukoperationer och annat. Dem utför cirka 700 operationer per år. I övrigt är Ove och Bessie ensamma som heltidsanställda men personal tas in för operationer. Då alltid samma narkossköterskor och undersköterskor.

Klinikens huvudprofil är rent estetiskt. De

gör allt inom verksamheten; laserbehandlingar, hårborttagning, kärlborttagning, fläckar. Alla typer av fillers, botulinum toxin A och peeling. - Vi arbetar med medicinsk hudvård som är väldigt populärt och har produkter som bara säljs på kliniker med specialistläkare, säger Ove. foretagsextra.se/nacka-skincare


”Vi arbetar med medicinsk hudvård som är väldigt populärt och har produkter som bara säljs på kliniker med specialistläkare”

Ektorpsvägen 4C, 13145 Nacka - Telefon: 0700 90 25 10

www.skincareacademy.se

nacka

43


”Vi är duktiga på allt som har att göra med styr och reglering. Det är de uppdragen vi tar. Och mycket projektledning. Man får ofta fungera som samordnare”

Stockholms Styr Service & Entreprenad AB Torbjörn Westermark äger tillsammans med sin fru Marina Stockholms Styr Service & Entreprenör AB. De gör allt inom fastighetsautomation och jobbar med samarbetspartners i branschen. Allting som har med tekniken att göra i fastigheten, styr de. All värme, ventilation och kyla och allt som är intressant för fastighetsägaren att ha en styrning och övervakning på. Hissar, rulltrappor och belysningar. Kunder är egentligen alla större

fastighetsägare. Det kan vara kommunala fastighetsägare och förvaltningsbolag. Torbjörn och hans fru jobbar även en del med bostadsrättsföreningar. Då gör de energioptimeringar, viket är högaktuellt idag. Alla tittar på sina omkostnader. Man ser

över anläggningar och ser vad det finns för besparingspotential, föreslår en lösning och lämnar offert samt åtgärdar och följer upp fastigheten så att det stämmer med de parametrar som man har lämnat. Till 90 procent jobbar Torbjörn

och Marina i hela Storstockholm. Det händer att de tar uppdrag runt om i Sverige också, i undantagsfall. Torbjörn tar in rörmokare, ventilationsfolk, byggfolk, alla entreprenörer som behövs – och håller ihop hela paketet. - Vi är duktiga på allt som har att göra med styr och reglering. Det är de uppdragen vi tar. Och mycket projektledning. Man får ofta fungera som samordnare, säger Torbjörn. Fidelix Sverige AB, som Torbjörn är återförsäljare åt, är ett mindre företag som sysslar bland annat med datoriserad fastighetsautomation. Om fastighetsbolaget redan har ett annat företag då jobbar han med

dem. Men det kan innebära mycket licenser, så det gäller att kunden har alla licenser så att man kan programmera och göra förändringar. Fidelix är däremot ett öppet system. Torbjörn är stolt över att vara

återförsäljare till Fidelix. De har jobbat stenhårt med användarvänligheten. Det är pekskärmar som man kommer åt allting på. - Det är en kul bransch som är väldigt varierande. Den ena dagen är inte lik den andra. Det är varierande arbetsuppgifter och problemlösning. Man ställs alltid inför nya problem som ska lösas, avslutar Torbjörn.

foretagsextra.se/stockholm-stockholmsstyrservice

Bergholmsvägen 2, 13567 Tyresö • Tel: 070-5770158 •stockholms.styr@gmail.com 44

stockholm


Verktyg för rivning med

kirurgisk precision Vid demolering kan det vara nödvändigt att på ett bra sätt kunna ha kontroll över det som ska demoleras och se till att vissa saker håller medan annat rivs. SMC AB är ett företag som har en gedigen kunskap om hydrauliska verktyg och tillverkar, utvecklar, säljer och servar hydrauliska demoleringsverkstyg som håller hög kvalitet, är enkla att använda och är driftssäkra och servicevänliga.

Anders Ståhle är ingenjör och startade 1997 Ståhles Mining och Construction, SMC. Företaget har fem anställda och säljer hydrauliska demoleringsverktyg. Dessutom tillverkar, utvecklar och servar de dessa verktyg som fungerar som tillsatser till gräv- eller entreprenadmaskiner vid demolering. Det handlar till exempel om hydrauliska hammare, betongsaxar, rivningsgripar eller hydrauliska fräsar. Tillverkningen av verktygen sker i Sydkorea där Anders Ståhle för ett antal år sedan reste runt och knöt kontakter med pålitliga tillverkare som de än i dag anlitar. SMC:s kunder är allt från små en-

mansföretag med en grävmaskin till stora entreprenörer som till exempel Skanska, men mestadels är det små och medelstora privata entreprenörer inom rivning och återvinning och företaget säljer sina produkter över hela Sverige, samt en del i övri-

Portservice med skruv LM Portservice AB erbjuder service och underhåll av portar och grindar, men även försäljning och nyinstallationer. Yrket kräver en bred kunskap och erfarenhet av såväl elektronik som smide, och finns det ingen reservdel som passar – ja då får man ta och svarva till en egen. Det gäller att veta hur man ska gå till väga för att få tag i just den där skruven och det vet Leif Mattsson, mannen bakom LM Portservice AB.

ga Norden. I SMC finns mycket kunskap om hydrauliska verktyg, hydraulik och felsökning och hur man utför kontrollerad demolering, när det är viktigt att inte förstöra det som inte ska förstöras. Grävmaskiner blir mer och mer komplicerade och det ställs högre krav på att snabbare skifta mellan olika typer av verktyg, vilket gör att det blir mer komplext när det gäller hydraulik och mekanik. När man förtätar mer och mer i stadsmiljön är det dessutom nödvändigt att kunna demolera på ett kirurgiskt sätt och att minimera buller och damm. En kommande produkt som är

Sadelmakarvägen 11B 14033 Tullinge Tel: 08-6470403 www.demolering.se

under utveckling i företaget är den hydrauliska skivfräsen som Anders Ståhle tror mycket på. – Den kapar tjock armerad betong lika lätt som att skära i smör. Ingen trodde att det skulle gå. Det öppnar sådana möjligheter att det kommer att förändra världen, avslutar Anders. foretagsextra.se/botkyrka-smc

LM Portservice erbjuder service och underhåll av grindar, bommar och portar men kan även utföra andra uppdrag inom mekanik och el. Bland Leifs kunder syns bland annat brandstationer och fastighetsbolag, och klienterna är nöjda. Företaget är knappt ett år gam-

malt men har redan etablerat sig bra på marknaden och uppdragen får Leif främst via rekommendationer av andra. Och mun till mun principen är något han är nöjd med. – Kunderna ringer för att de vill ha just mig och det känns ju alltid kul, säger Leif.

Innan Leif startade företaget var han anställd på en av de största aktörerna inom området. Men tanken på att starta eget lockade och så fick det bli. Med stor kunskap och 11

års erfarenhet i branschen var steget inte så svårt att ta. Och att konkurrera med storaktörerna på marknaden ser inte Leif som något problem, tvärtom. – Ibland kan de stora aktörerna vara lite för stora, jag är mer anpassningsbar och kan erbjuda annat till kunden som de stora företagen inte kan. Behövs det kan jag komma sent på kvällen till exempel, säger Leif. ser ljust på framtiden och planer på att expandera finns. Eventuellt köper han en industrilokal där han kan ha en egen verkstad med svarv och fräs, men även förvaring av reservdelar. Med en ökad kundkrets blir det en stor mängd reservdelar som förvaras i bilen, som numera börjar bli rätt tung.

Leif

foretagsextra.se/botkyrka-smc

Dymmelkärrsvägen 13, Tullinge • Tel: 08-53330791 botkyrka

45


”Vi är duktiga på att se vad kunderna behöver och skräddarsyr sedan en lösning för dem och erbjuder dessutom en högre service än vad de betalar för”

Experter på fastighetssäkerhet I dagens samhälle är säkerhet på alla nivåer ett omtalat ämne. Det gäller att hitta en passande och användarvänlig lösning. PeBab är ett företag som är verksamma i den växande fastighetssäkerhetsbranschen. De erbjuder helhetslösningar och projektledning när det gäller till exempel passersystem, inbrottslarm och kameraövervakning. Ola Ström startade PeBab tillsammans med Stefan Lundkvist, först som handelsbolag år 2003 och sedan som aktiebolag tre år senare. De båda hade tidigare arbetat med säkerhet och projektering tillsammans på flera företag. I PeBab finns dessutom fyra andra anställda och de hyr alltid in andra medarbetare till de olika projekten.

bostadsfastigheter för privata fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar och flerfamiljshus, men även lager, garage och mässor. De flesta kunder gör de regelbundna jobb för och de har även ramavtal med HSB Södertörn och har gjort mycket jobb åt HSB Södertälje.

Med sin mångåriga erfarenhet kan de erbjuda projektering och projektledning av olika lösningar inom fastighetssäkerhet, såsom passersystem, inbrottslarm och kameraövervakning. Dessutom kan de installera andra saker som postboxar och digitala bokningstavlor. PeBab jobbar mest med

år arbetat som projektledare och larmansvariga på allt från banker till skolor. – Vi inriktar oss på att erbjuda tjänsten säkerhet och sen kan det vara olika produkter som kan behövas vid de olika projekten. Vi är duktiga på att se vad kunderna behöver och skräddarsyr sedan en

De båda delägarna i bolaget har under många

ab 46

huddinge

lösning för dem och erbjuder dessutom en högre service än vad de betalar för, säger Ola Ström. Inom de närmsta åren kommer PeBab att ha

ökat antalet anställda, samt ha breddat sin kundkrets och utökat övervakningsdelen. – Nu har det underlättats för kameraövervakning i offentliga garage till exempel, och nästa steg kommer att bli att det tillåts i privata garage, kontor, lagerlokaler och mässor, skulle jag tro, avslutar Ola. foretagsextra.se/huddinge-pebab

Botkyrkavägen 4 143 30 VÅRBY Tel: 08 - 508 657 05 Epost: info@pebab.se www.pebab.se


”Arbetet har förenklats med maskiner, sedan jag började i branschen, men det är fortfarande viktigt att hitta människor med rätt inställning som är beredda att hugga i när det behövs”

Plåtslagare med erfarenhet och tradition Att täcka fasader och tak med olika slags plåt är väldigt viktigt för att en byggnad ska kunna stå emot väder och vind. Plåtslagarens arbete syns inte alltid för gemene man, men om arbetet inte gjorts på ett bra sätt kan det få allvarliga konsekvenser. Tony Österman är en erfaren och kunnig plåtslagare som arbetat i branschen hela sitt yrkesliv. Tony Östermans pappa och hans två far-

bröder var alla plåtslagare och han började jobba hos sin far i unga år. I början av 1990-talet startade han sedan egen firma som för cirka tio år sedan omvandlades till aktiebolag. Stuvsta Plåtslageri AB har nu fyra anställda och arbetar med allt som har med plåt att göra. Det rör sig oftast om takplåt, taktegel, snöskottning och målning på tak, samt plåtfasader. Stuvsta Plåtslageri jobbar ofta ihop med andra firmor i ungefär samma storlek när det gäller till exempel renovering och gör jobb för fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och byggföretag.

Villaägare är också vanligt förekommande kunder. Bland de lite större jobben de haft märks en större bostadsrättsförening i Birkastan i Stockholm och Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden. Namnet Stuvsta Plåtslageri har gamla anor och de lär till och med ha gjort plåtarbetena på Stockholms Stadion inför olympiaden 1912. Stuvsta Plåtslageri vill inte konkurrera med enbart låga priser utan är måna om att hålla hög kvalitet på de jobb de gör. – Det är en del som tycker att vi är dyra, men

då brukar jag säga att om något skulle gå på tok kommer vi tillbaka och kan rätta till det. Den servicen får man inte hos de billiga firmorna, säger Tony Österman. I framtiden räknar man med att det kom-

mer att vara stor brist på kvalificerade och duktiga plåtslagare och Tony Österman är beredd att utöka personalstyrkan i företaget om han kan hitta kunnigt folk. – Arbetet har förenklats med maskiner, sedan jag började i branschen, men det är fortfarande viktigt att hitta människor med rätt inställning som är beredda att hugga i när det behövs, avslutar Tony.

foretagsextra.se/huddinge-stuvstaplat

Telefon:

070-422 76 22 Lövdalsvägen 66, Segeltorp - E-post: stuvsta.plat2@tele2.se huddinge

47


Möbelsnickaren – med passion för trä och skapande

Jakaranda, ebenholts, ek, furu, ask, teak, bok, alm, cederträ och wenge. Inget träslag är främmande för möbel- och inredningssnickaren Anders Polteg som sedan år 2003 driver företaget apostrof snickeri & inredning AB. Mitt i byggbranschens lågkonjunktur tog sig Anders modet att starta företaget. Det krävs både mod, kunnande och ett djupt engagemang för att starta ett företag. Och i synnerhet när det råder lågkonjunktur. Anders Polteg har arbetat med trä i hela sitt

liv, från det första sommarjobbet genom den tvååriga trätekniska utbildningen och den ettåriga utbildningen till möbelsnickare, genom att arbeta som anställd på olika snickerier. Sedan år 2003 driver han sitt eget finsnickeri där han tillverkar möbler och inredningsdetaljer. Under sommaren är tillverkningen även inriktad på altaner och uterum. I maskinparken har han rikt/planhyvel, bandputs, fanerpress, skivsåg och den nya CNCmaskinen. Med dessa maskiner kan han erbjuda inredningsdetaljer styckevis eller i större antal, specialanpassade bokhyllor, skåp, stommar, garderober med mera som sedan lackas i den egna lackboxen. Verkstaden som omfattar ca 250 m2 har han byggt själv från första spadtaget.

48

västerås

De flesta kunderna kommer från Västerås

med omnejd men även från Stockholm. Anders har under åren medvetet utvecklat företaget att till stor del tillverka inredning till butiker och restauranger. Vardasrum, Folkets, Casablanca, Yum Yum och Paul & friends är några. På tillverkningsagendan ligger även uterum, lekplatser till förskolor, köksinredningar och möbler till olika offentliga lokaler. – Eftersom jag är en kreativ person är det optimala att få vara med från början i ett projekt, säger Anders. De bästa förutsättningarna ges då en kund har en grundidé och vi gemensamt formar och utvecklar det som skall tillverkas, fortsätter Anders. Det är många steg som skall tas; att delta i formandet/skapandet, val av träslag, val av ytbehandling, tänka ut proportioner med mera. Ofta har kunder-

na en tämligen vag bild om hur den färdiga produkten ska se ut. Att då få vara med och skapa den färdiga produkten är den bästa delen av mitt arbete, framhåller Anders. Ett av de jobb som pågår just nu är att delta i färdigställandet av inredningen till Brasseri Stadsparken i Västerås. apostrof är på väg att expandera och en möbelsnickare är anställd för att hinna med alla uppdrag. Anders är hoppfull om framtiden. Med tiden har det bara blivit fler och fler uppdrag. Inredning har blivit alltmer populärt vilket gläder Anders Polteg på apostrof Snickeri & inredning AB beläget i Tortuna en bit utanför Västerås. – Personligen känner jag mig som en drivande och engagerad person som är öppen för idéer. Jag tror att det är mitt inneboende driv som ligger bakom mina satsningar, avslutar Anders.

foretagsextra.se/vasteras-apostrof


”Personligen känner jag mig som en drivande och engagerad person som är öppen för idéer. Jag tror att det är mitt inneboende driv som ligger bakom mina satsningar”

västerås

49


Allt för

din bil! Nu äntligen kan du som företagare lämna in din bil för reparation eller service på kvällen för att sedan hämta den ren och fräsch på morgonen till samma pris som om du lämnade in den på dagen! Rostskydds Specialisten kan fixa allt på din bil som motorreparationer, växellådor, kamremmar, byte av torkarblad, service och mindre lackskador samt rostskydda din bil. I sina nya lokaler kan Peter Söderberg som driver Rostskydds Specialisten ta emot alla slags fordon, även motorcyklar och båtar, med den nya 4-tons lyften kan han klara de flesta husbilar, lastbilar och vissa bussar. I verkstan rekondas, svetsas, tvättas, skyddsbehandlas och servas det av killar med spjutspetskompetens. Företagets motto är Allt för din bil! vilket innebär att du som bilägare inte ska behöva besöka olika verkstäder för att fixa dina reparationer utan allt ordnas hos Rostskydds Specialisten. Till skillnad mot många märkesverkstäder sparar Peter de delar han bytt för att visa upp för

kunden, vilket är en trygghet både för honom och för kunden. Företaget lämnar även en nöjd-kundsgaranti och har en fast prislista så du alltid vet vad kostnaden blir. Även om Peter putsar länge på din bil blir inte priset högre för det. Är du en egen företagare med några bilar som rullar på dagarna, ta kontakt med Rostskydds Specialisten så får du en komplett service utan att förlora dyrbar tid. Du kan lämna in bilarna allt eftersom, Peter fixar till dem och kan även ta dem till besiktningen. Att hålla efter bilarna kontinuerligt sparar både pengar och tid. Om du lämnar in en hantverksbil för reparation på kvällen och den

inte blir klar kan du låna en fullt inredd hantverksbil där du bara behöver slänga in dina egna verktyg. En av Peters fasta och största kunder är Sala

Brand som bygger samtliga Sveriges brandbilar, där Peter rostskydds behandlar varje ny brandbil. Ett avtal företaget haft sedan starten för 12 år sedan, vilket visar att kunden är nöjd. Att rostskydda sparar pengar och är ett måste speciellt i Mellansverige som är det mest saltfrekventa området. Företagets framtidsplaner är att utöka och anställa.

foretagsextra.se/vasteras-rostskydd

Brandthovdagatan 16 721 35 Västerås Tel. 0767-10 37 69 0733-42 30 22 50

västerås


Mannen som kan plåt Behöver du hjälp med olika typer av plåtarbeten, anlita Jägervalls Bleck & Plåt AB! Här arbetar kunniga plåtslagare med mottot – bra jobb och bra kvalitet till ett vettigt pris, och det får du av Johan Jägervall som arbetet som plåtslagare i 20 år. Företaget utför vanlig service, reparationer, renoveringar och nybyggnationer, inget jobb är för litet eller för stort.

Hos Johan får du hjälp med allt inom tunnplåt som handlar om byggnadsplåtslageri, han lägger tak, falsar tak, gör fasadarbeten, fönsterbleck och skorstensbeslag. Företaget har brett samarbete med olika byggfirmor, och skottar även tak. Har du ett specifikt önskemål är du välkommen in till verkstaden med en skiss så fixar Johan det. Kunderna kommer från hela Västmanland men främst Västerås, företaget breddar sig gärna och kan ta kunder från hela Mälardalen. Nyligen gjorde Jägervalls Bleck & Plåt AB ett

jobb i Heby där ett 1700-tals hus behövde byta tak, kravet var att taket skulle se traditionellt och gammalt ut, vilket var ett jätteroligt uppdrag. Företaget har även gjort specialjobb i koppar och restaurerat en gammal pergola. - Det viktigaste är att göra ett bra jobb och hålla vad man lovar, säger Johan.

Företaget Jägervalls Bleck & Plåt AB startades av Johan Jägervall för två år sedan, då Johan ville prova hur det är att vara egen istället för anställd. Först arbetade han själv men idag har han tre anställda varav en av dem är sonen som går

som lärling. I samma byggnad finns företaget Pö,s Plåt & Svets AB som bland annat utför smidesarbeten. Företagen kompletterar varandra och samarbetar för att kunna erbjuda kunderna en fullödig lösning.

I framtiden kommer Johan att fortsätta föra över sin mångåriga kunskap till de yngre och förhoppningsvis utöka företaget. - Idag är vår omsättning cirka två miljoner men den ska bli tre, en miljon per anställd, avslutar Johan.

foretagsextra.se/vasteras-jagervall

Personlig service och kundkontakt 24 åriga Henrik Malm har redan en stor kundkrets trots att han startade sin firma så sent som oktober 2012. Trots att han då endast var 22 år gammal hade han redan hunnit vara anställd som rörmontör. Henrik ville dock gå sin egen väg och jobba åt sig själv och därför startade han firman Malms VVS AB. Mottot för företaget är punktlighet, kvalitet, noggrannhet. Henrik Malm sysslar med allt inom VVS och försöker vara så bred som möjligt. Han gör allt från att byta kökspannor till värmepumpar och konverterar till och med hela hus från el till vattenburen värme. Detta till både privatpersoner och till större företag. Det blir bland annat mycket bönder ute på landsbyggden. Han är ensam för tillfället men är på väg att anställa en kille som lärling, dessutom har han flera kollegor som också är enmansföretag som han sammarbetar med vid behov. Det finns en bra sammanhållning även med killar i andra delar av branschen så att de kan dela med sig av sina kunskaper. Främst arbetar Henrik i Västerås

Malms VVS AB Plåtslageri med kvalitet i fokus!

0708-48 30 30 TILLBERGA NIBBLE 5, 725 95 Västerås info@malmsvvs.se • www.malmsvvs.se

Hammarbacksvägen 15A, VÄSTERÅS Telefon: 0709-60 10 42 www.jagervallsbleckoplat.se

men även omgivningen så som Köping och Eskilstuna. Att han fått så stor kundkrets på så kort tid

tror Henrik beror på att tidigare kunder lämnat bra referenser som sprider sig till andra, mun mot mun metoden är viktig i branschen. Hans motto är att alltid göra jobbet så noggrant som möjlig med material av högsta kvalitet och att jobbet ska göras på ett snabbt och bra sätt. Han stävar inte efter att bli något stort företag, drömmen är ett litet familjeföretag där kunden blir bemött med personlig service och en nära kundkontakt. Samt att både gamla som nya kunder ska veta att när man ringer Henrik så håller han vad han lovat. - Säger jag att jag kommer klockan åtta så gör jag det. Visst kan det bli problem någon gång men då måste man ju höra av sig i tid och meddelar, så att folk inte sitter och väntar. Har man för mycket jobb för att hinna måste man säga ifrån, säger Henrik. foretagsextra.se/vasteras-malmsvvs västerås

51


Serviceverkstan som fixar allt Magnus Bergman kommer från Löa, där han öppnade sin firma. Efter ett år flyttade han till Kopparberg. Magnus gick fordonslinjen på Lindesskolan och började därefter på Opel direkt efter skolan. Sedan jobbade han på Rejmes och skruvade Volvo – i tre år. Därefter började han på Ramsbergs Maskiner och skruvade traktor i 13 år. 2004 startade han eget. Numera äger han hela fastigheten.

Magnus Bergman har alltid skruvat på allt möjligt. Det har varit cyklar och mopeder. Första bilen fick han vid 17 års ålder. Det var en orange Volvo 142 som han breddade och byggde om, i tre år. Man kan lämna in precis vad som helst till

Magnus! Det går bra att komma dit med en gräsklippare, cykel, moped, traktor, bil – ja, allt. En motorsåg kan han också laga. Magnus håller på med i stort sett allt i branschen; däck, skruvande och service. Annat kan han förmedla vidare till sina kontakter som arbetar med sådant som till exempel plåt, lack och glas.

Lite legotillverkning har Magnus ock-

så. Han tillverkar en säkerhetsbur till nödraketer. Och en säkerhetsbur till krockkuddar. Nödraketerna tillverkas på LIAB i Lindesberg och Magnus säljer burarna till dem. När de exporterar raketerna så ska de ligga i dessa burar.

I verkstaden varierar det vilka jobb som är

vanligast. Det är olika och går i vågor. Ibland är

52

ljusnarberg

det mest arbete med bromsar och ibland mest servicearbete. Annat såsom byte av hjullager, kamremmar, avgassystem och över huvud taget sådant som slits är återkommande. De flesta kunder vill ha ett fast pris. På fel-

sökning är det svårt, för då vet man inte var det slutar. Då måste man gå på timtaxa. Annars har Magnus fast pris för byte av bromsar på en bil, eller ett avgassystem eller en service.

felsökningsdator måste man ha. Magnus har en modell idag och ska eventuellt köpa en annan modell också, för att bredda kapaciteten. Detta beror på vad det är som kommer in i bilarna. Det installeras ju lite olika saker. Idag finns det minst sju – åtta stycken olika datorer i bilar och på nyare bilar kan man inte göra någonting på utan dator. Man kan inte ens byta bromsar utan dator. Det här gör att det blir mer och mer sårbart och dyrare, krångligare för kunden. - Det blir dyrt för verkstäderna med, som måste ha mer och mer utrustning, säger Magnus.

En

Magnus säljer även däck, i stort sett alla

märken. Han säljer mycket Hankook. De är riktigt, riktigt bra. De sitter för övrigt som standard på BMW, 1 och 3 serien. Men de flesta märken på däck säljer han.

Väntetiden för att få ett jobb utfört är cirka två veckor. Under lågsäsong, december – februari, har de varit nere i tre dagars väntetid. Kunderna bor runt omkring i området. På sommaren kommer också många turister och sommarstugeägare, bland annat från Stockholm. Magnus upplever ingen konkurrens om jobben. - Det finns en eller några stycken som håller på men det känns som att det räcker till för oss allihop, säger Magnus. Förutom att Magnus själv jobbar i firman har han en heltidsanställd i verkstaden och en halvtidsanställd på kontoret. Och i framtiden vill han bygga ut. Vad är roligast i det här jobbet då? Variationen? - Ja. Det blir aldrig två dagar som är likadana, avslutar Magnus.

Foretagsextra.se/ljusnarsberg-loaservice


Tel: 0580-10407 Bergm채staregatan 20 71431 Kopparberg

Vi finns p책 facebook

ljusnarberg

53


Mikael är miljonär – i bin Mikael Sundström driver Bergslagshonung som enskild firma genom sin jordbruksfastighet. Mikael är mekaniker och reparatör från början. Bin började han med i och med en kurs 2001. Han var då livrädd för allt som flög och kunde inte vara i samma rum som en geting. Mikael blev botad, 2004 startade han företaget och 2006 flyttade han till sin nuvarande gård.

blir bättre pollinerat på deras marker med bina där, vilket är uppskattat. Bara man kan hitta bra platser för bikuporna som inte bör stå för nära platser där folk vistas. Mikael har själv varit allergisk mot stick av bin och getingar men gick en fem månaders behandling och fick sprutor som hjälpte mot allergin. Bergslagshonungen är av bra kvalitet och

Marken är på drygt sex hektar. Två hektar är mi-

nimum för jordbruksfastighet. Främst var Mikael intresserad av uthusen och lite mark att bygga på när han köpte fastigheten. Han har många bin utplacerade också. Men även de bina sköter Mikael om. Fördelen för de andra markägarna är att det

är väldigt smakrik, vilket är naturens förtjänst. Honungen som Mikael producerar säljer han både direkt på gården och mot butik. Tidigare sålde han på flera ställen men har varit tvungen att begränsa sig främst till Hällefors och Ljusnarsberg då han inte har honung så det räcker. Efterfrågan har ökat och det går åt mycket honung bara där. På ett år producerar Mikael cirka fyra ton honung. Ungefär 6000 burkar honung per år blir det. Just nu bygger Mikael ut ladugården genom ett investeringsstöd från Länsstyrelsen. Nya slunglokaler att slunga honungen i ska bli färdiga i år.

Även om de flesta kunderna är privatpersoner,

har Mikael en och annan storkund också. En senapstillverkare köper stora mängder honung, för att smaksätta senap. Honung har använts i gammal folkmedicin sen urminnes tider. Den är antiseptisk, lite antibakteriell. I ett starkt samhälle är det 60 000 bin. Mikael har cirka 100 samhällen och runt 6 000 000 bin, och är alltså miljonär i bin. Planen är dock att öka från 100 till 250 samhällen inom ett par år.

foretagsextra.se/ljusnarsberg-bergslagshonung

Inger övertog Arnes Skor Inger Erikssons pappa Arne startade Arnes Skor 1955 och jobbade inom Oscaria-koncernen. Det var en stor, rikstäckande koncern på den tiden men senare valde de att sälja de mindre butikerna. Någon gång på 70-talet köpte Ingers pappa butiken från dem. Skylten Oscaria sitter kvar. Den väcker en del uppmärksamhet och många fotograferar den.

lite mer. Inger har ett brett utbud på liten yta. Till småbarn från cirka ett år är Pax ett stort märke. Kundkretsen är väldigt trogen. Mest går damskor. De står för en väldigt stor del av försäljningen. Utbud och efterfrågan beror på säsongen. Inger säljer mycket skor med färg och detaljer. Här finns också många varumärken för att vara så liten butik. Fördelen med att vara liten är att hon kan öka sina inköp från en leverantör, en säsong. Nästa säsong kanske det inte blir så. Där går det att vara rätt så flexibel.

När Ingers far genomgick en hjärtoperation

började hon först jobba halvtid i butiken och halvtid på F-kassan, året var 1991 – 92. År 2000 tog Inger över helt. Innan ägde hon hälften och hennes mamma och pappa var delägare. Mamma Inga-Britt jobbade också många år i butiken. Ingers föräldrar hade gjort ett gott jobb så det var ett inarbetat och bra företag hon tog över. Då ska man akta sig för att ändra för mycket. Arnes Skor är en butik som vänder sig till

hela familjen. Man väljer inte bort till exempel barnskor, som i storstäder där de kan nischa sig

54

ljusnarberg

Inger säljer mycket sport- och fritid för att vara en skobutik men det finns ingen sportbutik och heller ingen annan skoaffär i kommunen. Många har hund och många tycker om friluftslivet. Då är Skechers är ett väldigt bra märke med sina gångoch joggingskor. Balanssulor finns också här, av märket Joya kostar de 1500 – 1600. Många köper dem som arbetsskor. De är otroligt mjuka och reducerar stötar mot lederna.

Här finns sommarens sandaler för 450 – 550

kr till skinnstövlar för vintern för 800 kr – 1300 kr.

Tel: 070-3882860 bergslagshonung@live.se Kopparvägen 3, 71431 Kopparberg

foretagsextra.se/ljusnarsberg-arnesskor

Bergmästaregatan 1D, Kopparberg 0580-102 65 - arnesskor@tele2.se


Värdshuset

#Citatet

med vilt vid vägen

Vid Riksväg 50, sex – sju km söder om Kopparberg ligger Värdshuset Älgen. Anders Ström som äger och driver restaurangen har alltid varit intresserad av mat. Men han gick verkstadslinjen på gymnasiet och utbildade sig till reparatör. I två – tre år jobbade Anders åt Grängesbergs gruvor, sedan lade de ner. De som arbetat där hade förtur in till vissa skolor. Anders utbildade sig till kock och köpte restaurangen 1995.

“Min smak är enkel. Jag nöjer mig alltid med det bästa.” - Oscar Wilde (1854-1900) Senare har Anders byggt ut, lagt nytt golv och byggt handikapptoalett. Nu när det är lite större, kommer det mer folk också. Idag kan det komma 100 personer på en gång. Tack vare bufféerna flyter det på.

Städservice med nöjda kunder

När klockan är 12 kommer gäs-

ter från orterna runt omkring och en del resande för att äta lunch. Här erbjuds vällagad mat från grunden. Husmanskost såsom kalops, dillkött, rotmos tillagas från grunden. Eller viltfärsbiffar från grunden som kryddas. Senast fyllde Anders den stekta strömmingen med tomatpuré och dill. Och hade gräslöksmos till.

Det finns två rätter att välja på i

lunchbuffén. De har två vagnar med sallader också. Ibland har de skinka, räkor, kyckling, salladsost och det kan vara pastasallad och potatissallad i vagnarna som uppskattats mycket! Man kan ju äta sig mätt på bara salladen. Buffén, salladsbuffén och kaffe med kaka kostar 80 kr utan lunchkupong och 68 kr med. Dessutom finns cirka tio a la carte-rätter, från oxfilé ner till barnmeny med pannkaka, köttbullar och

hamburgare. Däremellan finns lax, entrecote, biff med lök, viltfärsbiffar och kycklingfilé. Öppettiderna är 11:30 – 15.00 på

vardagar och 12:00 – 17:00 på helger. På helgerna finns ett helgerbjudande, som är lite finare, istället för lunchbuffén. Det kan vara kalvytterfilé, kalventrecote, oxfilé ibland, med grönpepparsås, bearnaise, kantarellsås. Tre olika såser samt stekt och kokt potatis. Salladsbuffé ingår och en dessertbuffé också, med minst två olika desserter för 140 kr. Värdshuset Älgen har fullständiga rättigheter.

foretagsextra.se/ljusnarsberg-vardshusetalgen

Lilläng 101, 714 94 Kopparberg Tel: 0580-32177 www.vardshusetalgen.com

För 23 år sedan öppnade Rita Åhlström eget efter att ha varit anställd i många år, först på SKF och sedan på ASAB. Det var lågkonjunktur och tufft i början men hon hade en bra kund från ASAB, där hon tidigare varit städledare. Rita gör allt inom städning, hemma, hos äldre och på industrier. Golvvård och mattvård har hon maskiner till. Det är roligt att se resultatet, tycker Rita. Hon dammsuger, skurar, kör med maskinen, sköljer många gånger, vaxar och polerar. Industrigolv går hon igenom tio gånger. Sist läggs boningen på. För städning hemma får kunderna göra RUT-avdrag som är 50 procent. Rita lägger upp städningen för sina kunder för ett år framåt. Var tredje vecka är vanligt att få städning hemma. Rita tar allt från golv till tak, även fönstertvätt. Storstädning och flyttstädning gör hon inte så mycket nu längre, utan har trappat ner på det. Hon hinner inte med.

Det interaktiva företagsmagazinet

Det bästa är att jobbet är fritt. Inom industrin får Rita komma och städa när hon vill, ofta blir det nattetid. Hon vill inte vara där och störa när de andra jobbar. Kunderna finns i Ljusnarsberg, Kopparberg, Skönfors, Linde.

foretagsextra.se/ljusnarsberg-ritas

Vretvägen 18, Kopparberg Telefon: 0580-109 70 ljusnarberg

55


Skor för alla

Hos Vibergs skor finns det skor som passar alla typer av fötter och alla plånböcker. Med kända och stora märken för både barn och vuxna är det lätt att hitta vad du letar efter här inne och ägaren Jenny Ljungkvist är mer än villig att ta in förslag på nya märken. Här får du både bra service och ett trevligt bemötande. Jenny Ljungkvist äger och driver skobutiken

Vibergs skor som startades av Arne Viberg 1972 och togs senare över av hans bror Bernt Viberg och deras syster. Det var hos Bernt Viberg som Jenny började arbeta 2005 och han frågade henne tidigt om hon skulle vara intresserad av att ta över butiken efter honom då hans döttrar inte var intresserade. Övertagandet skedde under förra året och sedan dess har Jenny drivit butiken som egenföretagare. Ett år som varit både tufft men roligt.

I butiken finns det både dam och herrskor,

samt barnskor i en egen liten avdelning. För barn finns det bland annat det kända märket PAX, som är ett gammalt känt märke som står för bra kvalitet och komfort även för de minsta. Det lite nyare märket Gulliver finns också att köpa, ett märke som är på väg att bli riktigt stort. Storlekarna på barnavdelningen börjar i storlek 19 och passar därför barn från cirka ett år och uppåt. För vuxna finns det flera kända märken att välja mellan, bland annat ECCO och Jana, det sistnämnda är ett tyskt märke som bland annat är känt för att arbeta med vegetabiliskt skin.

Förutom skor kan du också inhandla olika tillbehör när du ändå är i farten. Bland annat finns det skohorn, något som Jenny tycker är en självklarhet i sortimentet för en skobutik. Det finns också innersulor till skorna, skosnören, skoputs av olika typer, läderbehandlingar samt skofärg. Hon har även gelésulor, något som är skönt att ha i högklackat för att inte glida framåt i skorna. foretagsextra.se/lindesberg-vibergs

Kristinavägen 51 • 71130 Lindesberg • Tel: 0581-143 45 • www.vibergsskor.se 56

lindesberg


Fixar ditt nya kök Marko Haapala äger och driver företaget MarMic Kök, som ligger på Rockströmsvägen i Rockhammar utanför Lindesberg, tillsammans med sin bror Petri. Med en bakgrund på Kensa luckfabrik i Finland och som utbildad möbelsnickare har han stora kunskaper inom köksluckor och specialbygge av kök. Marko Haapala är i grunden utbildad möbel-

snickare som började arbeta på skåpluckefabrik i Finland vid namn Kensa Puu Oy. Nu för tiden är han deras återförsäljare. Företaget MarMic Kök startade han 1992. Marko som arbetar i och driver företaget bygger mycket skräddarsydda kök och kan fixa i stort sätt allt du vill ha, även garderober i special mått, något inte alla företag erbjuder.

Det han utför mest är kompletta kök. Det vill säga; nya skåp, köksluckor, bänkskivor med mera, och byten till nya måttanpassade köksluckor samt moderna lådhurtsinsatser till ditt befintliga kök, plus nya bänkskivor. Köksluckor då främst från

Kensa och Nordwood då han tycker att de har en bra kvalitet. Sedan finns köksluckorna i olika material, till exempel i massivträ, målade och termolaminerade (Folierade) MDF baserade köksluckor, som finns i ett 20 tal modeller, till exempel traditionella spegelluckor, eller ”släta” moderna luckor. Målade MDF dörrar finns i 20 stycken standard kulörer, men man kan även beställa valfri färg! För Marko är det viktigt att han kan stå för att

kvalitén på jobbet han utfört och att också materialet han satt in i köket är bra. Han byter även bänkskivor i alla material och säljer samt monterar LED -belysning. Till köksskåpen och lådhurtsarna finns en mängd olika inrednings alternativ, diskbänkar finns i olika modeller och i specialmått.

Marko kan även hjälpa dig med specialgarderober och möbler, han monterar ditt kök, kaklar och utför även lite övrigt snickeri och renoverings arbete i samband med köksbytet. Arbete utför han i en sju till åtta mils radie från Lindesberg.

Tel. 0581-700 24 Rockströmsvägen, Rockhammar

foretagsextra.se/lindesberg-marmic lindesberg

57


Healing, andar och medium Ramsbergsgården är en gård för spirituellt och medialt utvecklande som funnits i drift sedan 1969 men dock under olika ägare. Idag ägs och drivs kursgården av Joel Strandberg och hans fru Jane Lyzell. Till gården kan man komma under olika perioder av sitt spirituella lärande men också för att få en plats att vila upp sig på. Jane Lyzell är ansvarig för utbildningarna

på Ramsbergsgården, en spiritualistisk kursgård där man fokuserar på att utveckla och utbilda healers och medium. Alla kurser är mer eller mindre personliga, och trots att utbildningen alltid är minst två år lång är alla utbildningar individuella eftersom vi alla mognar och utvecklas i olika steg och har olika vägar att gå för att nå målet. Det gör att allas utbildning är mer eller mindre olik andras. Däremot är kraven för att få sin certifiering hårdare än på de flesta andra ställen. - Vi kräver att man ska ha suttit i 100 timmar med healing och ha den dokumenterad och godkänd av en redan utbildad healer. Man ska

också ha läst anatomi och fysiologi för att få sitt certifikat, säger Jane. Att vara spiritualistisk betyder att man tror

på andar och att vi alla, efter döden, själva ska bli andar och gå vidare till nästa liv efter döden, det bygger på en lång tradition med stor spridning. För Joel och Jane är det Emanuel Svedenborg från 1700 talet som är grundaren till den spiritualism de utövar och utbildar i. Bor man på gården, även om det är utan att delta i kurserna, lovas det andlig aktivitet. Den ska dock vara snäll. - Att det finns spöken här har man alltid vetat och pratat om, det är som en portal för det andliga, här

kan de gå omkring ibland oss och hjälpa folk, förklarar Jane. Ramsbergsgården är ett internationellt godkänt college och deras lärare, som alla har minst 30 års erfarenhet inom spiritualism, andar och healing, är både svenska, engelska och från Wales och välkända Colin Fry har bra samarbete med gården. foretagsextra.se/lindesberg-ramsberg

Företag * Föreningar * Organisationer Hyr gården för konferens, kurs och möten till mycket förmånliga priser! Ramsbergsgården • Finnvägen 6 • 71198 Ramsberg • Tfn. 0581-660901 Email: info@ramsbergsgarden.se • Hemsida: www.ramsbergsgarden.se 58

lindesberg


Varje kund får sin lilla stund Om man söker kvalitetsblommor eller behöver någon som gör fina och kreativa blomsterarrangemang, och dessutom letar efter en present av något slag är det idealiskt att bege sig till Lyckoklöver i Lindesberg. Där finns kunniga florister som dessutom från och med i år också säljer inredningsartiklar av olika slag.

i Norrköping där hon utbildade sig under tre år. Johanna gick motsvarande utbildning i Örebro och efter att de båda sedan jobbat in sig och lärt känna kundkretsen tog de över blomsterbutiken våren 2011. På Lyckoklöver är dem noga med kvaliteten

på de blommor de säljer och ställer höga krav på leverantörerna. Inte minst viktigt för Frida och Johanna är att kunna informera om skötseln av blommorna och att lyssna på kunderna och skapa kreativa arrangemang utifrån deras önskemål. Stämningen i butiken är viktig och även om det ibland blir köer och stressigt finns det plats för leenden och att bemöta varje kund på ett serviceinriktat sätt.

Frida Törnvall och Johanna Sethson tog

över Lyckoklöver efter att tidigare varit anställda där. Frida hade dessutom startat som praktikant i butiken innan hon började på Floristgymnasiet

De bägge floristerna har ytterligare en person anställd i butiken som även är ansluten till Interflora för att kunna stå till tjänst när det gäller blomsterbud.

I mars i år köpte Frida Törnvall och Johanna Seth också inredningsbutiken Hon & Han och flyttade in med sin blomsterbutik i inredningsfirmans lokaler. Det har gjort att sortimentet har breddats vilket innebär att Lyckoklöver nu kan utöka sin kundkrets och erbjuda en mer heltäckande service när det gäller presenter och uppvaktningar. Bland sortimentet finns nu bland annat kaffe, teer, ljuslyktor och större artiklar som till exempel tavlor. foretagsextra.se/lindesberg-lyckoklover

När olyckan varit framme Lindesbergs bilskadecenter ägs och drivs sedan 2006 av Peter Larsson och två andra delägare. Hit kan du komma med det mesta inom reparationer och du kan lita på att det görs enligt tillverkarens alla krav så att din garanti fortfarande gäller. De är nämligen godkända att göra även försökringsarbeten för alla försäkringsbolag.

sätt som är godkänt av försäkringsbolagen så att du kan känna dig trygg när du lämnar in din bil. I företaget finns idag tre stycken delägare och 16 anställda som samsas på en lokalyta på 1600 kvadratmeter. - Det är i gränsfall att lokalerna räcker, vi klarar det bara tack vare att vi har ett så välplanerat system. Annars skulle det vara för litet, säger Peter. I lokalen har de möjlighet att utföra alla bilLindesbergs Bilskadecenter är en verkstad

där du kan få det mesta gjort på samma plats och dessutom garanterar de att arbetet utförs på ett

Tel. 0581-80700 Kungsgatan 36, Lindesberg lyckoklover.se

verkstadsarbeten utom den mekaniska servicen. Däremot arbetar det mycket mot försäkringsbolag, cirka 95 procent av företagets arbete går till just försäkringsbolag som föredrar verkstäder där allt

Tennisgatan 4, Lindesberg Telefon: 0581-148 43 Telefax: 0581-148 53 lindebilskadecenter@telia.com

www.bilskador.com

kan skötas i samma lokal och inte behöver skickas runt. De är noggranna med att de ska kunna utföra ett arbete de kan stå för, och annars säger de hellre nej till ett jobb. Lindesbergs Bilskadecenter utför nämligen allt från plåt till lack, AC, rekond och däck, och de är otroligt noggranna både på att göra det bästa arbetet samt att vara i tid och hålla ordning och reda. Detta kan de göra tack vare att alla har koll på vad som ska utföras och för att de har en välfungerande planering. - Vem som helst av personalen ska kunna vara borta och det ska ändå fungera bra, säger Peter.

foretagsextra.se/lindesberg-bilskadecenter lindesberg

59


Kanske den enda mässingssmeden i Sverige Lennart Anderson började hålla på med mässing redan som 19 åring då han fick arbete på Karlskrona lampfabrik på 60 talet. Där jobbade han i femton år innan han startade eget och byggde verkstad strax utanför Karlskrona på slutet av 80-talet. Idag befinner han sig dock i bergsslagen sedan 2011. Det var när Lennart Andersson började arbeta på Karlskrona lampfabrik som intresset för mäs�sing väcktes. Idag har han lång erfarenhet av allt hantverk inom mässing och är, i alla fall enligt TV4, kanske den enda mässingssmeden i Sverige. Han har idag en lokal på 108 kvadrat i kvarteret Bryggeriet som ligger i Nora, en kommun strax utanför Lindesberg. Den större delen av lokalen tas upp av en verkstad med tegelväggar och svart tak, huset har också ett mindre visningsrum där besökare kan se och handla hantverk. Innan Lennart startade eget arbetade han 15 år på lampfabriken. Det gav honom gott om tid att lära sig hantverkets många knep och ta lärdom av kollegorna. - Jag fick alltid många tips av de äldre som kunde mer. Det var den bästa erfarenheten, säger han. Idag sysslar Lennart med det mesta inom mässing. Allt från ljusstakar och karaffer till dopskålar i kyrkor och motorcykel delar. Han tar emot allt beställningsjobb inom mässing. Det roligaste är att få göra nya saker till utställningar. Så som ljusstakar, bägare och liknande men han har även

bland annat gjort ett jobb för Stockholms rådhus som han är extra stolt över, de gällde renovering av lampkronor. - Det roligaste är när det kommer någon beställning på något mer udda, något speciellt, som man verkligen får engagera sig i, avslutar Lennart.

foretagsetra.se/nora-aputs-metall

En upplevelse i trädgården På den Lilla Trädgården i Nora kan du få både tips och råd för din egen trädgård men också inspiration genom att gå runt i den anlaggda visningsträdgården. Här kan du se hur växterna ter sig i en riktig trädgård. Till skillnad från på en vanlig blomsterhandel där du oftast bara kan se dem i kruka. Du kan också få hjälp med anläggandet av din trädgård. Både i planering och i utförande. Lilla Trädgården i Nora erbjuder en an-

Diana och Martin Van Der Burg kommer i bör-

jan från blommornas land, Holland, där Martin i många år arbetat inom olika grönarbeten. Bland annat både som trädgårdsmästare och trädgårdsanläggare. Han är också även i grunden utbildad inom trädodling, samt odling av blommor och buskar. Diana har en bakgrund inom managment och inredning, vilket också kommer väl till pass. Paret flyttade till Sverige i september 2009 och skaffade anläggningen, som har ett fantastiskt läge med utsikt över sjön, 2012. De har hunnit väldigt långt redan med anläggningen av visningsträdgården, även om de båda är överens om att det är mycket kvar att göra. Något de dock ser fram emot.

60

nora

norlunda handelsupplevelse där du kan både handla blommor, träd och buskar, samt redskap, presentartiklar och kläder som hör ihop med trädgårdsarbete och utomhusvistelse. Martin erbjuder både planerings och anläggningshjälp och har goda kontakter med en annan Holländare som är stenläggare. Han har också bra kontakt med många blomsterodlare i Holland, vilket gör att de slipper mellanhanden och kan erbjuda bra kvalitet till ett bra pris. Förutom en promenad i trädgården eller handlande av blommor finns här också ett café med kaffe och té samt olika kakor och kaf-

Brobacken 3, 713 31 Nora Tel: 070-867 12 50 www.lennartandersson.se

febröd och godis. Med möjlighet för både ute och inne fika. foretagsextra.se/nora-lillatradgarden

Bergslagsgatan 86, Nora - 076-772 92 22 www.lillatradgardeninora.se


Charmigt och modernt Lilla Hotellet i Nora finner vi centralt i staden med närhet till restauranger och företag. Hotellet som är närmare hundra år gammalt ägs sedan fyra år tillbaka av Lennart Östlund.

Högst upp i huset finns ett konferensrum stort nog för cirka 25 personer och det händer ofta att till exempel företag abonnerar hela hotellet för att då övernatta och ha konferens. I logikostnaden ingår en ordentlig frukostbuffé. Lunch och middag kan intas på någon av närliggande restauranger men kan även fås som catering. Hotellet har öppet årets alla dagar. På som-

maren är det mycket turister och är man till exempel en barnfamilj har man möjlighet att få en extrasäng på rummet –alla rum är dubbelrum men kan också bokas som enkelrum.

Lilla Hotellet i Nora har fjorton rum som passar vare sig du är här som turist eller för arbete, framför allt om du gillar den lite äldre charmen. Tio av rummen ligger i huvudbyggnaden och öv-

riga fyra i ett annex på gården. Rummen är renoverade under åren 2010/2011 och har numera egen dusch och wc, samt TV och WiFi. foretagsextra.se/nora-lillahotellet

Ett klassiskt café med kvalitet I hjärtat av kommunen Nora, på Rådstugugatan 19, finner vi det klassiska caféet och bageriet Da Capo. Da Capo ägs och drivs av paret Fredrik Cederlund och Karin Einarsson. De tog över verksamheten i november förra året efter Fredriks föräldrar. Caféet startades dock redan 1990 och har haft flera olika ägare genom åren.

Cederlund har tidigare arbetat med personlig säkerhet och hade eget företag inom det, medan Karin har arbetat på

Fredrik

Tel: 0587-148 00 Rådstugugatan 19, Nora www.cafedacapo.se

Caféet i femton år. Först som praoelev när hon gick i nionde klass, sedan som sommarjobbare. För ett år sedan tog de tillsammans över caféet från Fredriks föräldrar som drev det innan. Lokalen är liten men charmig och inredd i äldre stil. Stolar och bord är i det stora hela begagnade, halvantika möbler och kommer från olika diversehandlare. Likaså skåp och tavlor och de tror att lokalen i sig och stilen är en stor aktör för deras många stamkunder, förutom kvaliteten på det ätbara så klart. - Vi möblerade om en gång, och det blev nästan årets grej, säger Karin skrattandes.

Lilla Hotellet i Nora Tel: 0587-154 00 Rådstugugatan 14, 713 31 NORA Mail: info@lillahotelletnora.se www. lillahotelletnora.se

Sedan övertagandet har de utökat sortimentet med sallader, annars är det smörgåsar som ofta köps till mat. Till fikat har de en stor mängd klassiska bakelser och kaffebröd som de gör själva i bageriet som finns i samma hus. De har även smörgåstårtor och vanliga tårtor som kan göras på beställning. Det går också att beställa till exempel bakelser, bullar och wienerbröd, även i stora mängder till exempelvis företag. Att de gör så mycket som möjligt själva känns som en självklarhet för Karin och Fredrik, som också har egenmalet kaffe av bönor från Karls i Göteborg. - När man gör det själv blir det en yrkesstolthet, man tar ett ansvar för det man presenterar på ett helt annat sätt en man gör om man köpt in färdigt, säger Fredrik. foretagsextra.se/nora-dacapo nora

61


Där fötterna är huvudsaken

Höstnytt på www.foretagsextra.se

Anette Jakobsson är medicinsk fotvårdare och hyr in sig i ett rum på en frisörsalong. Här erbjuder hon en kvalitetsfotvård både för diabetiker och för dig som helt enkelt bara har ont i fötterna. Men helst behandlar hon innan du får besvär, det är nämligen fullt möjligt att gå i förebyggande syfte på fotvård. Anette Jakobson driver fotvårdsföretaget Fothälsan Bergslagen från ett rum i en frisörsalong på Skolgatan 11 i Nora kommun. Hon utbildade sig för 22 år sedan på Axelssons i Stockholm och startade efter det en praktik med en kurskamrat i Västerås som hon höll igång till dess att hon träffade den nuvarande sambon och flyttade till Bergslagen. Efter ett uppehåll på 13 år, bland annat för mammaledighet, startade hon upp den praktiken hon har idag i Nora för tre år sedan, även om hon själv bor tre mil utanför kommunen. Till Fothälsan kan du komma

både för att få hjälp med olika fotproblem, men också för att förebygga dem. Anette har nämligen både lång erfarenhet och god kunskap i båda delar. Du kan till exempel komma in för att få rådgivning i vad du kan göra idag för att slippa problem eller smärta i framtiden. - Det är bättre att förebygga än att vänta tills man har ont, säger Anette. En typisk behandling tar cirka en

Inredning för din trädgård Karl-Gustav Dahlgren äger och

timme och börjas med fotbad följt av grundläggande behandling så som nagelklippning, borttagning av förhårdnader och nageltrång samt liktornar. Den avslutas alltid med en massage. Hon kan också ge rekommendationer om fotgymnastik, skosulor och liknande. Anette har även försäljning av krämer hon använder under sina behandlingar. Bland annat märket Akileïne och natursalva som hon själv tycker är väldigt bra. foretagsextra.se/nora-fothalsan

FOTHÄLSAN Bergslagen Skolgatan 11 C/O Hårstugan Tel: 070-241 80 09

62

nora

driver ett snickeri vid namn KåGe Snickeri. I grunden är Karl-Gustav både utbildad möbelsnickare och verkstadsmekaniker, samt slöjd lärare, och han har många års erfarenhet av att arbeta som lärare i trä- och metallslöjd. KåGe Snickeri startades i den vackra gamla industrilokalen på 45 kvadrat för ett år sedan och har under året utvecklats bra.

I snickeriet skapar Karl-Gustav både helt egna idéer, så som till exempel trädgårdsinredning som du också kan se honom ställa ut på träd-

gårdsmässan i Örebro sedan några år tillbaka, till special beställda föremål. Hos KåGe kan du både hitta de helt egengjorda sakerna, men också beställa en helt färdig idé som han då hjälper dig att bygga. Det går också att komma in med en egen idé, en grundtanke på vad du vill ha och behöver, och då få hjälp att ta de där sista stegen för att det ska lyckas. På hemsidan finns många olika artiklar som kan både inspirera och intressera.

foretagsextra.se/nora-kgsnickeri

KåGe Snickeri Prästgatan 25, Nora 070-2546418 - info@kgsnickeri.se

www.kgsnickeri.se

Det interaktiva företagsmagazinet


Vill ha en “vi“ känsla Ankdammen i Karlstad är en restaurang där mycket händer. Förutom otroligt god mat kör de under sommarmånaderna olika teman. Det blandas med räkfrossa, quize kvällar, live musik och nattklubb. Med en av Sveriges bästa kockar, Niklas Pettersson, som kökschef, samt många andra bra kockar kan det utlovas att maten är exceptionellt god. Robin Tureson och Anders Gustavsson är två tredjedelar av en delägande trio som tillsammans äger restaurangen Ankdammen i Karlstad. Anders har funnits på plats sedan åtta år tillbaka och Robin hoppade in i samband med ombyggnaden för tre år sedan. Ett av restaurangens kännetecken är bryggan där 307 personer får plats under sommarmånaderna. Där bjuds man, förutom på god mat, även på en underbar utsikt som över åren kommer att bli ännu vackrare i och med att mer byggs upp och renoveras runt omkring. Restaurangen har öppet året runt, men stänger uteserveringen den 31 augusti. De har dock en vacker lokal även inomhus där det får plats med 130 personer med nuvarande möblering, men det går även att möblera om. Något utöver utsikten som är unikt är att de har två kök. Ett utomhus och ett inomhus. Ute finns det en specialgrill som är byggd som en ugn

och eldas med en speciell sorts kol som både gör att maten tillagas otroligt snabbt, då värmen går upp emot 500 grader, men också ger köttet en extra mörhet samt smak. Fisk till exempel blir färdiggrillad på 90 sekunder. Den tiden är svårslagen! Vill man, går det bra att abonnera hela restaurangen, de har tidigare gjort både bröllop, fester och företagsfester. Ankdammen hade i höstas ett tre dagar långt bröllop till exempel, något de gärna gör igen. Inför framtiden hoppas de startas fler restauranger i närheten, men med annan stil, så att man kan dra mer folk åt varandra, men också på att de boende runt omkring ska kika in lite oftare. - Man kan komma ner för tips och råd med maten till exempel, eller för att få hjälp att grilla. Vi kommer också gärna upp till dig och hjälper till vid middagar, säger Robin och Anders.

foretagsextra.se/karlstad-ankdammen karlstad

63


Driven och ambitiös Tess Thor är en kvinna med otrolig ambition. Hon kom till Sverige 2000 från Vietnam med sina två barn, där hon tidigare haft tre egna salonger. Idag har hon två salonger. En salong på Nygatan 3 i centrala Karlstad vid namn Snobben och en salong i Vålberg, Norsplan vid namn SnobbenTess. Salong Snobben har funnits på platsen sedan 70 talet och har varit i Tess ägor sedan 2006. Tess Thor kom från Vietnam och säger att

det är tack vare yrket hon lärt sig svenska så pass snabbt. Frisöryrket ligger i släkten, med en morfar som var frisör större delen av sitt liv, och det var tack vare hennes morfar som hon intresserade sig för yrket. Redan som barn fick hon hjälpa till i hans salong och hon gick vidare till att utbilda sig som 16 åring. Vid 21 års ålder ägde hon redan tre egna salonger i Vietnam innan hon fick sitt andra barn. Hon har aldrig ångrat sitt yrkesval, trots de många åren som frisör, och det bästa är definitivt att få träffa så mycket folk och att få göra dem fina,

snygga och glada. Hon tycker själv att det är viktigt att man trivs med det man arbetar med, något som hon verkligen gör. Tess kom till Sverige år 2000 och de första två

åren lärde hon sig svenska samtidigt som hon arbetade på restaurang. Men hon saknade att få klippa och erbjöd sig till den tidigare ägaren att arbeta gratis för att få testa. Hon blev anställd och fyra år senare tog hon över salongen. - När jag först fick frågan 2004 var jag tveksam, men hon (tidigare ägare Inger Wängestam) sa att

jag hade två år på mig att fundera och tillslut sa jag ja. Det var efter två år med kvällsstudier i företagsekonomi, säger Tess. Just nu håller verksamheten på att omstruk-

tureras och Tess undersöker om det finns någon duktig och erfaren som frisör som vill samarbeta eller hyra stol på salongen för att vidareutveckla verksamheten. Tess driver även en salong i Vålberg sedan tre år tillbaka som också är under utveckling. Bägge salongerna har en mycket stor och inarbetad kundkrets. Tidsbokning till salongerna finns på salong Snobbens hemsida.

foretagsextra.se/karlstad-snobben

Nygatan 3, 65220 Karlstad Tel: 070-7994519 tess@snobben.nu • www.snobben.nu

64

karlstad


Snickeritradition med flexibilitet Under en längre tid har gammalt gott fönsterhantverk kommit i skymundan, men på senare tid är det allt fler som vill ha snickerier i gammal god traditionell stil. Om du har en konkret bild av hur dina fönster, dörrar eller trappor ska se ut kan det vara en god idé att bege dig till Ålberga snickeri. De tillverkar då det du behöver efter dina önskemål.

görs efter kundens egna önskemål och kan alltså skräddarsys både vad gäller mått och utseende i övrigt. De traditionella fönster som görs är av typen 1+1 med fasta spröjs och kittfals. Dessutom görs dörrar och trappor i gammal god hantverkstradition. – Det finns många stora firmor som kan tillhandahålla serietillverkade produkter. Det vi konkurrerar med är kvalitet och flexibilitet, säger Gunnar Carlsson. snickeri har kunder från Nyköpingstrakten ända upp till Stockholmstrakten. Kunderna är till stor del privatpersoner, men snickeriet har även leveranser till exempelvis Statens Fastighetsverk och olika byggnadsföretag i Nyköping. På Ålberga snickeri finns fyra anställda, bland annat Gunnars fru som sköter det ekonomiska i firman, och i personalstyrkan finns en hel del tradition och rutin.

Ålberga Gunnar Carlsson startade ett byggnadsföretag tillsammans med en affärspartner som i samma veva plötsligt blev väldigt sjuk. Gunnar bestämde sig då för att i stället starta firma på egen hand. För cirka femton år sedan grundades Ålberga snickeri och där tillverkas snickeriarbeten som mestadels utförs i traditionell stil. Allt

– Vi har en medarbetare som är 74 år och som fortfarande arbetar deltid. Han är guld värd med det yrkeskunnande han besitter efter alla sina år i branschen, avslutar Gunnar Carlsson.

foretagsextra.se/nykoping-albergasnickeri

Noggrann byggare som vill ha dialog Daniel Arogén är en byggare som trots sin relativt ringa ålder varit länge i branschen. Han driver Tunabergs Bygg AB som för närvarande befinner sig i en stark expansionsfas, med mycket renoverings-, omoch tillbyggnadsjobb inplanerade långt fram i tiden. Den höga kvalitetsnivån på deras byggjobb har gjort att kunderna återkommer gång efter gång, samtidigt som det goda ryktet har spridit sig till allt fler.

Tunabergs Bygg AB startades 2003 av Daniel Arogén som innan dess varit anställd i familjens företag inom måleri och byggnation. Trots att han

då bara var 24 år bröt han sig ur familjeföretaget och hans egen firma sysselsätter nu fem personer. De byggjobb som Tunabergs Bygg kan göra omfattar allt från renoveringar, ombyggnader och tillbyggnader, till hela färdiga hus och en hel del markarbeten. När det gäller nybyggnation uppför de helst lösvirkeshus och de har också kommit att jobba väldigt mycket gentemot jordbruket, med maskinhallar och bostadshus. – Vi är inte dyrast, men inte billigast heller. Vi håller hög nivå på det vi gör och är väldigt noggranna, säger Daniel Arogén. Det händer ofta att Tunabergs bygg blir inkopplade där en annan bil-

ligare byggare har gjort ett undermåligt jobb. Efter att Daniel Arogén köpt upp ett annat

byggföretag och för en tid sedan tagit ett grundligt snack om framtiden med sina medarbetare, har företaget tagit rejäl fart och nu har de det mesta uppbokat ett år framåt i tiden. Dessutom planerar Daniel att i framtiden hyra en lokal inne i stan där de kan inrymma lager, omklädningsrum och kontor.

Tunabergs bygg månar om sina anställda

Koppartorpsvägen 1, Nyköping 070-651 38 57 - daniel.arogen@home.se

Ålbergavägen 29 611 90 Ålberga www.albergasnickeri.se

och har ett bra rykte bland kunderna i området. – Det gäller att ha en kontinuerlig dialog med kunderna och att på direkten ta upp saker som annars kan bli problem längre fram. Jag poängterar för mina anställda att det är så man bör göra för att slippa tjafs i slutändan, avslutar Daniel Arogén.

foretagsextra.se/nykoping-tunabergsbygg nyköping

65


Både hår och kläder Eleganza är ett företag med ett minst sagt annorlunda koncept. Det är nämligen en frisörsalong och festklädesuthyrning i en och samma butik. Hit kan du alltså både gå för att fixa håret, och kläderna till finfesten. Kläderna kan både köpas och hyras och de erbjuder också sminkningar. Självklart kan du även gå hit för vanliga klippningar också.

Till salong Eleganza kan man komma om man

Eva Asklund, som äger och driver frisersalongen och klädesbutiken Eleganza i Katrineholm, har arbetat som frisör sedan 1988. Hon visste redan i högstadiet att hon ville bli frisör och utbildade sig på frisörskolan i Eskilstuna direkt efter nian. På den tiden var utbildningen tre år lång och man tog sedan sitt gesällbrev direkt efteråt. Eva var alltså

färdig frisör 1988 och började arbeta på Eleganza 1990. Redan ett och ett halvt år senare blev hon delägare och efter ännu ett och ett halvt år tog hon över stället. Salongen i sig har funnits sedan tidigt 80-tal och hade redan när Eva tog över konceptet med både kläder och frisersalong.

Nagelvård och industrivärld Fina naglar är något som de flesta kvinnor vill ha och någon som kan ta hand om dem och skapa fina mönster och härliga färger på dem är Cathrine Tholander på Beautiful hands i Nyköping. Hon driver sin salong på Bagaregatan på deltid eftersom hon också har ett skiftarbete på SSAB. Cathrine trivs väldigt bra med sin nagelfirma men också med att växla mellan de olika världar som de två jobben innebär. Cathrine Tholander arbetar som produk-

tionssamordnare på SSAB men startade Beautiful hands efter att hon gått en utbildning i nagelvård. Eftersom hon har skiftarbete blir det ibland lediga dagar med tid för att ta emot kunder på salongen. Kunderna kan smidigt och lätt boka in behandlingstider på Beautiful hands webbsida och kommer sedan till Cathrine för förstärkning eller förlängning av naglar. Cathrine Tholander arbetar med en produkt som heter Bio Sculpture, som är en upplösningsbar gelé som finns i 180 olika färger. Med hjälp av den kan hon bygga upp naglarna så att de blir hårda och förstärkta. En sådan förstärkning håller i fyra till sex veckor och det är vanligt att hennes kunder kommer tillbaka med

vill vara säker på att få professionell hårvård, för här kan man känna sig trygg. De färgar, klipper och fixar alla typer av frisyrer och hår och kunderna varierar relativt lika i både män och kvinnor, med allt från små barn till äldre. Eva har idag en anställd som just nu är mammaledig samt Hanna Nilsson som hyr en stol och som har eget företag. Det finns dock plats för ännu en frisör i salongen. När det kommer till kläderna är det festkläder till främst bröllop som hyrs ut eller säljs. Både till dam och till herr. foretagsextra.se/katrineholm-eleganza

jämna fyraveckorsintervaller. – Det är väldigt viktigt att skapa en god kommunikation med kunden så den blir nöjd. Det är jättekul och utvecklande att få träffa så mycket olika människor, säger Cathrine Tholander. Hon tog tidigare emot sina kunder i sitt eget hem, men sedan mars 2013 har hon en salong med centralt läge i Nyköping. Beautiful hands har sakta men säkert vuxit och Cathrine har funderingar om sina bägge jobb inför framtiden. – Just nu jobbar jag så mycket som det går. Framöver måste jag nog bestämma vad jag ska satsa på. Samtidigt är det kul att växla mellan det kvinnliga här på salongen och det manliga på SSAB, avslutar hon.

foretagsextra.se/nykoping-beautifulhands

ELEGANZA är frisörsalongen i Katrineholm som inte bara kan hjälpa dig med hårmode och styling. Här hittar du också ett stort sortiment av brudoch festkläder till försäljning och uthyrning.

Hantverkaregatan 8, Katrineholm Bokning: 0150-331 00 www.eleganza.nu 66

nyköping / katrineholm

Västergådsv. 5 61150 Nyköping Tel: 0703-47 78 12 www.beautifulhands.se


T T

GÖTALAND

Den sydligaste av Sveriges tre landsdelar, Götaland, består av landskapen Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Halland, Skåne, Småland, Västergötland och Östergötland samt Öland och Gotland. Här bor cirka 4,4 miljoner människor.

I västra Götaland har kusten utgjort Sveriges port mot väster, med en intensiv exportoch importverksamhet i framförallt Göteborgs hamn. I länet idag är det den privata tjänstesektorn som sysselsätter flest. Den snabbast växande näringslivssektorn är en helt ny bransch, nämligen turism, rekreation, sport, underhållning och media.

I östra Götaland framstår fortfarande Småland med den berömda Gnosjöandan som ett av Sveriges mest intressanta och framgångsrika småföretagarområden. Ön är ett utpräglat småföretagarsamhälle, där de flesta företag i öns privata näringsliv har färre än ett dussintal anställda.


”Bara kunden talar om vad det ska vara till och vad de ska utföra för arbete så kan vi leverera det de behöver”

Ställer upp en fast och säker arbetsplats Vid byggnationer, renoveringar, målning och liknande är det många gånger nödvändigt att ta hjälp av byggnadsställningar för att kunna utföra arbetet. Det är då viktigt att dessa är stabila och pålitliga för att undvika att det händer olyckor. HJ:s Byggnadsställningar levererar ställningarna, monterar upp dem och ser sedan till att de monteras ner och transporteras bort.

HJ:s hjälp behövs. Företagets kunder är nästan uteslutande andra företag av olika slag men det händer ibland att någon privatperson anlitar deras tjänster. Geografiskt jobbar de från Västervik längs kusten upp till Söderköping i norr, och söderut ned till Kalmar och Öland. Dessutom jobbar de inåt landet över stora delar av Småland.

Stefan Carlsson som nu är vd i bolaget jobbade tidigare i andra firmor med byggnadsställningar i Stockholm och i Västervik. Han började sedan jobba i HJ:s Byggnadsställningar och var tillsammans med sin bror Jonas med och tog över firman när den ursprunglige grundaren gick bort. Året var 2005 och då var det fyra personer som arbetade där. I dag har firman tjugo anställda efter att ha växt rejält mellan åren 2012 och 2013.

märkena Plusåtta, Plettac och Haki. De kan i stort sett konstruera vilken storlek som helst på ställning beroende på vad de ska användas till och kan tillhandahålla snabb leverans med egna fordon, upp- och nedmontering, samt hämtning. – Bara kunden talar om vad det ska vara till och vad de ska utföra för arbete så kan vi leverera det de behöver, säger Stefan Carlsson.

Stefan Carlsson har jobbat med ställningar i många år nu, men nu sitter han mest på kontoret, sköter det administrativa och räknar på jobb. – Det var mycket arbete och slit i början när vi tog över, men nu har det på senaste åren lönat sig och vi har gott om jobb, säger Stefan nöjt.

De byggnadsställningar som HJ:s tillhan-

riktigt in hela året, men ungefär från första april fram till runt lucia i december är det fullt upp med jobb. Det görs även en del jobb under vintern där

dahåller är garanterade att skapa en fast och säker arbetsplats och de jobbar mest med ställningar av

Säsongen för byggnadsställningar täcker inte

foretagsextra.se/vastervik-hjsbyggnadsstallningar

Lysingsvägen 18, Västervik Tel. 0490-21571 www.hjsbyggnadsstallningar.se hjbygg@telia.com 70

västervik


Tidlös klädstil Design by Östebro tillverkar sköna kläder i naturmaterial som beroende på hur man kombinerar dem kan fungera både som lite striktare stil eller mer bohemisk. De har två egna butiker, en i Piteå och en i Västervik, en webbutik, och deras egen kollektion Östebro har ett fyrtiotal återförsäljare runt om i landet. Malin Östebro kommer ursprungligen från

Gällivare och utbildade sig till modist. Hon öppnade hattbutik i Piteå och sålde egna hattar tillsammans med sin mamma Tanja. Eftersom det var svårt att leva på att bara sälja hattar började de köpa in kläder i naturmaterial till butiken. När de sedan också sydde upp egna arbetsvästar började kunder fråga efter var i butiken de kunde köpa likadana och efter ett tag började Malin och Tanja sy upp västar till försäljning. Det blev startpunkten på klädbutiken Kreativ Design för cirka femton år sedan. När sedan Malin flyttade till Västervik för nio år sedan startades också en Kreativ Design-butik där. Då väcktes också behovet av att ta hjälp med sömnaden och efter att först haft ett samarbete med en fabrik i Estland har nu Design by Östebro knutit kontakter med

ett indiskt Fairtrade-företag. Bor man inte på någon av de två orterna där Kreativ Design ligger kan man beställa i deras webbshop eller hitta Design by Östebro hos någon av de fyrtio olika återförsäljarna runt om i Sverige. De kläder som Design by Östebro säljer är av

tidlöst snitt i naturmaterialen lin, bomull, silke eller ull och är avsedda för kvinnor från 18 till 85 år. Meningen är att man ska kunna kombinera kläderna på olika sätt för att hitta den stil som passar. Antingen en striktare eller en mer avspänd stil. Kläderna är lediga och lösa men kan också anpassas för att bli mer kvinnliga. I butiken säljs också en hel del hattar och smycken. Webbutiken har blivit en riktig succé för

Design by Östebro och genom den säljer de mycket till utländska kunder som de fångat upp när de varit på semester i Sverige och besökt någon av Kreativ Design-butikerna. Kunder som köpt sina kläder är väldigt nöjda med den sköna känsla de får genom att ha dem på sig. – De bär dem så ofta att de nöter ut dem eftersom de inte tröttnar på dem. Då har vi lyckats. Vi vill att kläderna ska användas, säger Malin Östebro.

foretagsextra.se/vastervik-designbyostebro

www.ostebro.se västervik

71


Kunnig fotvårdsterapeut Eftersom våra fötter bokstavligt talat är grunden som vi står och går på blir det ibland ganska kännbart om man får problem med dem. Då kan det vara dags att besöka en medicinsk fotvårdsterapeut för att få råd och behandling. På Sköna Fötter i Västervik möter man Birgitta Svensson som för drygt tolv år sedan bestämde sig för att sadla om från sitt jobb inom vården.

Helhetssyn på skönhet och hälsa Salong Strå i centrala Västervik har ett helhetskoncept när det gäller hår, hudvård och massage. Catrin Bertilsson kan där med sin breda kompetens erbjuda en rad olika behandlingar och har sedan ett byte av läge i staden upplevt ett rejält uppsving med kunder. Hon har ingen ambition att vara så trendig som möjligt utan utgår alltid från vad som passar för kunden. Catrin Bertilsson var alltid som

ung intresserad av att bli frisör och började som sommarjobbare, men gick sedan frisörutbildning och skaffade sig dessutom utbildning inom hudvård, makeup, energimassage och färganalys. Hon jobbade även ett tag på spa med kroppsbehandlingar. Salongen startades år 2000 men låg tidigare på en lite mer undanskymd plats på en innergård. För ett år sedan fick dock Catrin tag på en mer central lokal på Storgatan och bestämde sig för att flytta dit och också byta namn på salongen till Strå. Detta skedde lagom till Visfestivalen i staden och samtidigt började hon också sälja en parfym från Victoria’s Secret som också blev lite av en succé. Allt detta bidrog till att hon har fått en strid ström av kunder i salongen.

Tack vare sin breda bas av ut-

bildningar och kunnande kan hon förutom klippning och hårvård också erbjuda vård av ögonfransar och ögonbryn, ansiktsbehandling, vaxningar, makeup, energimassage, färganalys och ansiktsmassage. Detta gör att hon på ett övergripande och heltäckande sätt kan se och kommunicera med kunderna vad de passar i vad gäller frisyr, sminkning och färger. Dessutom får kunderna tillfälle till avslappning, avstressning

72

västervik

och påfyllning av energi via energimassagen som är en lättare massage där man jobbar med olika akupunkturpunkter på kroppen. Catrin Bertilsson har en varierad kundkrets som består av allt från barn till äldre och både män och kvinnor. foretagsextra.se/vastervik-stra

Birgitta Svensson jobbade länge som skötare inom psykiatrivården men när det blev tal om neddragningar bestämde hon sig för att utbilda sig inom fotvård. Via Axelsons i Stockholm blev hon diplomerad medicinsk fotvårdsterapeut och startade egen fotvårdsmottagning för tolv år sedan. I de nuvarande lokalerna har hon funnits de senaste nio åren. Många av dem som kommer till Sköna Fötter går dit regelbundet och får sina fötter skötta, men om det kommer en ny patient till Birgitta börjar hon med att upprätta en journal och samtala om vilka problem som patienten lider av. Behandlingen kan sedan bestå av fotbad, klippning av naglar, slipning av förhårdnader och fotmassage. Sjukdomar i naglar kan Birgitta också behandla liksom cirkulationsrubbningar och hälsporre. Handlar det om ännu allvarligare sjukdomstillstånd kan hon också remittera vidare till sjukvården. De flesta som kommer till Sköna Fötter är äldre människor, och en

stor grupp är fyrtio- och femtiotalisterna. Även ungdomar förekommer som patienter och det är inte nödvändigt att ha fått problem för att gå till Birgitta Svensson. Hon tar även emot dem som bara tycker om att få sina fötter skötta. Birgitta har en väldig nytta av sitt tidigare arbete inom vården eftersom det också i fotvården handlar om att lyssna på människor och kunna läsa av dem. – Många som kommer första gången har ingen aning om allt jag kan göra med deras fötter. De blir glatt överraskade och jag får så mycket positivt tillbaka, säger hon.

foretagsextra.se/vastervik-skonafotter


Nu året runt-öppet i fin 1700-talsmiljö Båtsmansstugorna i Västervik var på 1700-talet tjänstebostäder för båtsmän, som var indelta soldater i flottan. I den fina k-märkta miljön ligger Ackrells Båtsmansgränd som med varsam hand och med kommunens och Länsstyrelsens godkännande renoverat de gamla stugorna. Efter att tidigare i huvudsak haft sommarverksamhet satsar de nu på åretrunt-öppet.

den. Då kommer dessutom lunchmenyn att utökas till att omfatta även lättare lunchrätter som sallader och soppor. Sanna Ackrell startade som sommarjobbare

på restaurang, skaffade sig kockutbildning och har i alla år jobbat i restaurangbranschen. Från början hade hennes mamma caféet i de gamla båtsmansstugorna, men för fyra år sedan tog Sanna tillsammans med maken, och före detta polisen, Kent över verksamheten. Ackrells Båtsmansgränd säljer främst husmanskost och serverar luncher, men även sallader, smörgåsar, fikabröd och våfflor. Fullständiga rättigheter finns och bland de sär-

skilda erbjudanden de har hittar man våffla med en stor stark. Lunchpriset på 79 kronor är bland de bästa priserna i Västervik. Fram till nu har Ackrells Båtsmansgränd bara

haft öppet under sommaren, samt i övrigt lite då och då. Nu efter att renoveringen av lokalerna inletts satsar de på att ha öppet onsdag till söndag året runt eftersom utbudet av fikaställen och lunchställen under helgerna inte är så stort i sta-

Bland gästerna finns naturligtvis många turister, men även Västerviksbor och ett antal stamgäster. Många företagsgäster trivs också med att äta lunch i den lugna och avstressande miljön i de gamla båtsmansstugorna med sin speciella atmosfär. Sanna och Kent bidrar dessutom till den gemytliga stämningen genom att alltid ha tid att stå och prata en stund med sina gäster. foretagsextra.se/vastervik-ackrells

Ingen hunger eller törst på Sahara Restauranger med centralt och fint läge nere vid vattnet är populära sommartillhåll för turister och lokalbefolkning. Om de dessutom har god mat och erbjuder sportevenemang, livemusik och nattklubb klarar de också i en sommarstad att locka folk även under vinterhalvåret. Sahara Restaurang & Bar i Västervik är ett bra exempel på ett sådant ställe.

Elias Besheri är en av de fyra som driver

Sahara Restaurang & Bar. Han började tidigt i branschen genom att som nittonåring starta en pizzeria tillsammans med sin bror. Det hela gick så bra att de år 2007 öppnade första versionen av Sahara i en ombyggd videobutik, som då var ett

enkelt café med lättare maträtter. Nu har de byggt om Sahara till en fullfjädrad restaurang som också har nattklubb och erbjuder sportevenemang på tvskärmar. I restaurangen serveras luncher som är inriktade på husmanskost med en tillhörande väldigt god salladsbuffé. Bland à la carterätterna finns olika kötträtter men det speciella med Sahara är att de erbjuder libanesisk meze och gästerna kan då kombinera ihop olika smårätter till en måltid. Catering är också något som Sahara Restaurang & Bar erbjuder. Dansgolvet är öppet i veckosluten kombinerat med levande musik i form av trubadurer och band, och dessutom visas de större sportevenemangen. Sahara Restaurang & Bar välkomnar gäster med alla storlekar på plånböcker men har inte som ambition att vara en lågprisrestaurang och inte heller en lyxkrog. Den härliga innemiljön och de hundra platserna utomhus gör att människor trivs. – Dessutom har vi väldigt bra personal som vi också behåller året om och inte säsongs-anställer som så många andra. Hela familjen hjälper också till vilket är en grundförutsättning för att det ska kunna bli så bra, säger Elias Besheri.

Restaurang • Bar • Catering

Tel: 0490-350 88 Fiskaretorget 1, Västervik www.saharavastervik.se

Strömsgatan 40, Västervik Telefon: 0490-317 67 / 072-251 3176

foretagsextra.se/vastervik-sahara västervik

73


Färsk och nyrökt fisk från närområdet Fler och fler är intresserade av att veta var den fisk man köper kommer ifrån. Hos Anders Fisk & Delikatesser kan man vara säker på att fisken är från närområdet eftersom Anders själv är ute med båten och tar upp den. Förutom den färska fångsten kan han i fiskvagnen utanför Willys i Västervik också erbjuda färskrökt fisk från eget rökeri.

Anders Gustavsson är född ute i skärgården och har fiskat hela sitt liv. Tidigare sålde han sin fångst direkt till uppköpare men sedan 2006 saluför han fisken i en vagn som är uppställd utanför Willys i Västervik. Till sin hjälp har han där också anställt, Frida Norinder, på halvtid. Vagnen är öppen tre dagar i veckan men under sommaren utökas öppettiden till fyra dagar. Anders Fisk & Delikatesser säljer de flesta fisksorter som finns i vattnen utanför Västervik. Strömming, flundra, sik, abborre, ål, torsk och gös. Det mesta som säljs i vagnen är sådant som Anders själv har fiskat, men han har även lax till försäljning, som han också röker i det egna rökeriet tillsammans med bland annat ål och flundra. Det finns också en del delikatesser som till exempel gäddrom. Hemma hos Anders ute på Sladö håller han på att bygga ut för att få plats för en beredningsanläggning som gör att han ska kunna producera mer av rommen i framtiden. närproducerade ligger Anders Gustavsson varmt om hjärtat och han har höga kvalitetskrav på sin verksamhet. Det han inte skulle vilja äta själv skulle han aldrig tänka sig att sälja. Han har stadiga fiskälskande kunder som stannar till hos honom i vagnen på regelbunden basis, men också en viss del turister. En del leveranser sker också till lokala restauranger och där räknar Anders med att kunna utöka verksamheten i framtiden. Särskilt som han har noterat att fiskbestånden är bra och att fisket har ökat de senaste åren.

Det

foretagsextra.se/vastervik-andersfisk

74

västervik


Byggare som gillar utmaningar

Visste du att hösten är... Höst är i det tempererade kli-

matet en av de fyra årstiderna, på norra halvklotet under månaderna september, oktober och november. På södra halvklotet omfattas hösten av månaderna mars, april och maj. I astronomisk bemärkelse börjar hösten med höstdagjämningen och slutar vid vintersolståndet. SMHI definierar hösten som den årstid när dygnsmedeltemperaturen är fallande och ligger mellan 0 och 10 grader. Eller mellan 0 och 10 grader under 7 dygn efter temperaturer över 10 grader efter 15 augusti. Om sommaren skulle utebli (om inte temperaturen övergår 10°C i minst 7 dygn) börjar hösten tidigast 15 augusti. Motsvarande datum för för vå-

ren, om vintern uteblir, är den 15 februari. Ordet “höst” betyder “skörd” och är besläktat med “hösta” och “inhösta”, det vill säga samla eller hämta in.Hösten är alltså ursprungligen skördetiden. Om hösten går växter in i dormans, de börjar förbereda sig för vintervilan. Processen med att löven gulnar sätts igång genom att växterna börjar producera abskissinsyra. Klorofyllen försvinner därmed från växter som inte är städsegröna, varigenom de gula nyanser som blad och löv alltid har blottläggs. Lövens gulnande hänger samman med att växterna gör sig redo för vintervila och då

behöver de energin som klorofyllen förbrukar under sommaren. b-karoten och flavonoler (quercetin) står för den gula färgen, och mängden varierar bland olika växter. Blad och löv blir röda av att växten tillverkar antocyaniner under hösten. Olika växter får därför företrädesvis antingen gula eller röda höstfärger. Nyansen påverkas också av vädret, speciellt på aspar vilka kan få båda färgerna; ju mildare och regnigare höst desto gulare löv, och ju torrare och kallare desto rödare. Löven och bladen fälls genom att bladfästet förkorkas. Förkorkningen fördröjs av goda ljusförhållanden, varför träd som står nära en ljuskälla behåller löven längre än träd som står mörkt.

Jonas Hell har jobbat länge inom byggbranschen som snickare, och som lagbas och arbetsledare. Han jobbade under många år tillsammans med Robert Fridh. Först i Sverige och sedan i Norge. Efter fyra år i grannlandet bestämde de två att de skulle åka hem till Sverige och starta egen byggfirma. I april 2010 körde Fridh & Hells Bygg AB igång och har nu tio anställda i företaget som består av fyra olika verksamhetsdelar: totalentreprenad inom byggnation, uthyrning av lokaler till andra företag, finsnickeriavdelning där de gör trappor, kök och lister, samt sprutisolering med särskild bil. Fridh & Hells Bygg åtar sig gär-

na lite udda och utmanande uppdrag och har en pålitlig och självgående arbetsstab. Ryktet har spridit sig i området runt Bengtsfors och för närvarande har företaget rejält med jobb och behöver inte åka längre bort än tre mil från den lilla värmlandsorten.

foretagsextra.se/bengtsfors-fhbygg

Strandvägen 26, Bengtsfors Tel: 0702-915127 www.fhbygg.se västervik

75


”Det finns ingen standardprodukt, utan vi bygger maskiner i alla möjliga storlekar. Och vi säljer inte bara hissarna utan vi anpassar miljön runtomkring så att det blir ergonomiskt riktigt för den som ska sköta det hela”

Effektiviserar I småländska Gislaved har Weland lagersystem lösningarna för den som vill skapa en effektiv lagerhantering och utnyttja lagerlokalerna på ett maximalt sätt. Här tillverkas svenska kvalitetsprodukter som kan skräddarsys efter kundernas önskemål. Weland lagersystem ingår i den stora Welandkoncernen och säljer maskiner på 19 marknader runt om i världen. HENRIK OTTOSSON är vd och Björn Karlsson

marknadschef i Weland lagersystem som startade som Compact Logistic Systems i Smålandsstenar 1999. År 2006 ingick man i Welandkoncernen som startades med en firma som tillverkade vingmuttrar 1947. I koncernen finns ett antal företag med tillverkning i stål, aluminium och plast, för balkonger, busskurer och trappor med mera.

WELAND LAGERSYSTEM tillhandahåller pålitliga och driftsäkra lösningar, och utvecklar, konstruerar och utbildar inom lagerhantering. En stor del av företagets framgångar är deras hissautomater

76 114

ort gislaved

med hyllställ som kan anpassas till kundens lagerförutsättningar. Om man har begränsat med golvutrymme kan kunden med Welands hissautomater istället använda sig av den takhöjd som finns. Man kan också anpassa det så att automaterna löper genom olika våningar. Hissautomaterna kan sedan specialbyggas för att kunden sedan med minsta möjliga personalbesättning på mest effektiva sätt kan plocka fram lagervarorna. - Det finns ingen standardprodukt, utan vi bygger maskiner i alla möjliga storlekar. Och vi säljer inte bara hissarna utan vi anpassar miljön runtomkring så att det blir ergonomiskt riktigt för den

som ska sköta det hela, säger Björn Karlsson. I WELAND LAGERSYSTEM jobbar 25 personer och deras produkter är efterfrågade över hela världen. Skandinavien är den största marknaden men man säljer också mycket i England, Spanien och Portugal. Syd- och Nordamerika och Asien är också områden där försäljningen går bra. - Vårt mål just nu är inte att skaffa fler marknader, utan att etablera oss mer på de befintliga marknaderna, avslutar Björn Karlsson.

foretagsextra.se/gislaved-welandlager


lagerhanteringen ONT OM PLATS

LAGRA PÅ HÖJDEN Vi har hiss också. Precis som skyskraporna på Manhattan.

Telefon 0371-52 30 40, www.welandlagersystem.se ort gislaved

77 115


Pålitliga städproffs

Bygger det mesta

Anders Magnusson har drivit föOlles städservice kan utföra

det mesta som har med städning att göra. Som tillexempel fönsterputs, hemstädning, flyttstädning, industristädning och golvvård. Efter att ha arbetat trettio år inom metallindustrin tog Olle Egier anställning på ett städföretag i Värnamo där han framför allt sysslade med golvvård. Han startade sedan egen firma för sex år sedan och har nu två deltidsanställda inom städningen och en deltidsanställd för fönsterputsning, som trots sin säsongsbetoning utgör en stor del av verksamheten.

Personalen är självgående, noggrann och har stor medvetenhet om det ansvar som det innebär att vistas i privatpersoners hem. Många av kunderna i Olles städservice har funnits med från starten och efter att RUT-avdraget infördes har andelen städning hos privatpersoner i varierande åldrar ökat rejält i Olles städservice. Firman har dock också städning veckovis på företag.

foretagsextra.se/varnamo-ollesstad

Viktigt att allt blir rätt

retaget A. Magnusson Bygg AB i fem års tid och då som enmansföretag. Det var först nu i år som han anställde en kille, som tidigare haft praktik genom skolan, som lärling för att utöka företaget. Inför framtiden ser Anders det mycket möjligt på att utöka ännu mer, dock är tanken att pröva ett år med en anställd.

Anders har tidigare över 20 års

erfarenhet inom byggbranschen och gör allt inom byggnadssnickeri. Det kan vara allt från renoveringar och ombyggnationer till nybyggen. Han

kan också, tack vare ett stort och välfungerande kontaktnät, ta emot helentreprenader och då ta in elektriker och liknande. Anders har även utbildat sig till både byggarbetsledare och kontrollansvarig via högskolan och kan därför vid sidan av komma in som kontrollant vid andra arbeten via en lista hos kommunen. En kontrollant krävs idag på alla nybyggen. Den största delen av kunderna är privatkunder men han skulle även kunna tänka sig att ta på sig större jobb. Behöver han fler byggare tar han in extrafolk. foretagsextra.se/varnamo-ambygg

Trafikskola för alla åldrar Finnvedens trafikskola starta-

Mätcenter AB ägs och drivs av Peter Bäckman sedan 2001 och ligger i Värnamo. Här sysslar man med mätning av detaljdelar till andra företag. Kunderna är väldigt blandade och det kan handla om allt från bilar till motorsågar eller rullstolar. En stor kund är bland annat Trend på Irland som bland annat gjort inredning till Jaguar och Landrover bilar.

Värnamo

Kunderna är i de flesta fall företag

med större serieproduktion av detaljer som ska seriemonteras. Dessa de-

taljer kontrollmäter Peter och hans tre anställda och jämför med CAD ritningar för att det ska vara rätt. I linjeproduktioner är det nämligen otroligt viktigt att det blir rätt när det kommer ut till produktionen. På VOLVO till exempel får underleverantörer som orsakar stopp betala flera miljoner för varje timme de tvingas stänga linan. Det roligaste med arbetet är variationen på jobbet, att inte veta vad de gör nästa vecka till exempel. Något som de första två åren orsakade en del nervositet men idag är mer spännande. foretagsextra.se/varnamo-vmcab

Repslagarevägen 10, Värnamo Tel: 0370 156 30 www.vmcab.se

78

värnamo

des av Lena Gustafson 1998 efter att hon tidigare jobbat som kontorist på en körskola. Hennes man Kennet var körskollärare och kom med i verksamheten från början. Firman har fem anställda, bland annat parets son Carl som också är trafiklärare. Trafikskolan har traditionell körkortsutbildning och handledarutbildning men också bland annat utökad B-körkortsutbildning för tyngre släp, mc-utbildning samt mopedutbildning för femtonåringar. Unikt för skolan är också att de har blåljusutbildning för utryckningspersonal i kommunen. Tack vare de olika utbildningarna kommer samma ungdomar tillbaka flera gånger och Lena och Kennet kan följa deras utveckling till säkra och kloka förare.

Eftersom det många gånger inte

går att hinna med alla moment un-

der en fyrtiominuterslektion tar Finnvedens trafikskola betalt för entimmeslektioner istället för att behöva ge eleverna dubbla fyrtiominuterspass. På så sätt blir utbildningen effektivare och i slutändan billigare för kunderna. foretagsextra.se/varnamo-finntrafik

Enehagsv. 5, 33131 Värnamo Tel: 0370-100 40 www.finnvedenstrafikskola.se


Erbjuder inredning med speciell prägel

I butiken Mo’s Hem & Styling hit-

tar man inredningsartiklar av lite annorlunda slag. Det mesta importeras från ägaren Monique Korthouts gamla hemland Holland. Hon vill att de boende i Rydaholm ska kunna hitta fina saker, till sina hem eller presenter till vänner, utan att behöva resa in till de större orterna Värnamo eller Växjö. Dessutom säljs också ägg i butiken.

Monique Korthout bodde tidigare i Rotterdam i Holland, men hade

tillsammans med sin familj varit på semester i Sverige. Familjen hade pratat om att flytta ifrån storstaden och hitta något lugnare ställe att bo på, och bestämde sig därför 2009 att flytta till Sverige. De kom till småländska Rydaholm och Monique öppnade Mo’s Home & Styling i april 2014. Under den gångna sommaren har hon haft öppettider under hela veckorna, men annars är butiken lördagsöppen. foretagsextra.se/varnamo-moshemstyling

Målare som täcker det mesta vit jobb i Finland, Stockholm och på Västkusten. För det mesta finns dock jobben i Värnamo med omnejd. En hel del privatpersoner anlitar Arne Erikssons firma men också företag som till exempel Finnvedsbostäder där de ser till att det blir ommålat och uppfräschat på regelbunden basis. Arne Eriksson är även auktoriserad Grön-fri-entreprenör, vilket innebär att han kan rycka ut och se till att villaägarna får rena tak och fina fasader.

Arne Eriksson började sin yrkeskarriär med att kombinera skogsarbete och måleri men sedan 1980-talet när han startade Arne Erikssons måleri har det blivit målning året runt. Numera finns också tre anställda i firman. Devisen är ”vi målar allt överallt” och under åren har det bli-

Arne Eriksson Måleri Målar Allt Överallt

Högahult 1, Bor VÄRNAMO Telefon: 073-842 87 54 arnehorda@hotmail.com

Den rutinerade firman har skaffat sig mängder av kontakter och ryktet har varit en bra reklam för Arne Eriksson genom åren. Han vill dock gärna profilera sig mera inom servicesidan inom målning och ser därför att fler företag anlitar honom på mer eller mindre regelbunden basis. foretagsextra.se/varnamo-arneeriksson

Mo's Hem & Styling Vi finns på

Nederled 2 33017 Rydaholm Tel. 0472-55 30 44

Helhetslösning när huset behöver fixas

Eduard Korthout driver Ed’s Bygg och Måleri i Rydaholm. Han gör allting när det gäller målning och snickerier av exempelvis fönster, dörrar, kök eller undertak. Eduard arbetade tidigare som hantverkare i Holland men kom till Sverige år 2009 och jobbade då först på snickeri- och målarfirmor i Värnamo och Ljungby. Efter att ha fått insikt om hur hantverksbranschen fungerar i Sverige startade han för tre år sedan egen firma där han utför snickar- och målningsarbeten över hela Småland.

gör Eduard mycket jobb på fritidshus som tillhör holländare, tyskar och danskar. Han kan då utföra jobben under tiden ägarna finns hemma i hemlandet och han skickar fortlöpande bilder på hur arbetet fortskrider. När husägarna sedan kommer till sitt fritidshus är jobbet färdigt. Eduard har ingen anställd i Ed’s Bygg och Måleri utan arbetar helst ensam eller i samarbete med någon annan företagare i branschen.

Dessutom

foretagsextra.se/varnamo-edsbygg

Tidigt utstakad målarbana Fredrik Nilsson började tidigt i måleribranschen och startade som sommarjobbare på ett måleri i Horda under högstadiet. Eftersom han trivdes med att hoppa in under alla skollov blev det naturligt att välja målarlinjen efter avslutad grundskola och han fick sedan jobb på ett måleri i Värnamo. Under lågkonjunkturen i början av 1990-talet hoppade Fredrik ett antal år mellan olika firmor i Värnamo och Skillingaryd, men när konjunkturen började vända fick han idén att starta egen målerifirma. Jobben fanns redan eftersom han då fick ta över många kunder från sin gamla arbetsgivare. Under sexton år har nu Fredrik

Nilsson drivit Nilssons måleri i Horda, som för knappt ett år sedan också blev aktiebolag. Han trivs bra med att arbeta ensam utan anställda, men samarbetar ibland med an-

dra företagare om det dyker upp lite större jobb. Han har en stabil kundkrets med privatkunder och företag, men ser gärna att han får fler företagsjobb. foretagsextra.se/varnamo-nilssonsmaleri

Ed's Bygg & Måleri Vi finns på

Nederled 2 33017 Rydaholm Tel. 0722-10 15 14

Parkvägen 11, Horda VÄRNAMO

Telefon: 070-670 07 20 E-post: fillemalare@horda.se

värnamo

79


Konstnärlig vägg- och takmålare

Halland Special Halland är ett kustlandskap i sydvästra Sverige. Halland gränsar i söder till Skåne, i öster till Småland och i öster och norr till Västergötland, samt har i väster kust mot Kattegatt.

Tommy Spjuth kommer från en lång målarsläkt och gick i lära hos sin far. År 1997 startade han Spjuths Måleri och sysslar nu med konstmåleri i byggnadssektorn. Specialinriktningen består i att utföra dekorativt och antikvariskt måleri, som kan innebära att gestalta eller återskapa historiska miljöer på väggar eller i tak. Uppdragen görs i gamla herrgårdar och i viss mån i kyrkor. Tommy Spjuth utför då också olika moment som ådring, marmorering och förgyllning. Vidare är han vidare bra på att använda limfärg, vilket

inte många är i dagens läge. Tidningen Gods och Gårdar gjorde för att tag sedan reportage där Tommy Spjuths måleriarbeten förekom och han har hela södra Sverige inklusive Stockholm som sitt arbetsområde. Tommy ägnar också mycket tid åt att utveckla sitt målande och målar gärna tavlor vid sidan av arbetet. Det kan till och med komma att mynna ut i en egen utställning i framtiden. foretagsextra.se/varnamo-spjuths

Hallandsåsen, Hallandsås, utmed gränsen mellan Skåne och Halland, är den nordligaste av de skånska horstarna. Horsten bildades genom parallella förkastningar under yngre krita, för ungefär 80 miljoner år sedan, och liksom de övriga horstarna i Skåne sträcker den sig i nordväst–sydöstlig riktning.

Får människor att må bättre Hälsoverkstan, ett alternativmedicinskt företag, drivs av MaryAnn Petersson. Sammanträffande med en homeopat och irisdiagnostiker visade att Mary-Ann var amalgam- och vaccinationsskadad. Tidigare tandsköterskejobb, amalgamförseglade tänder, felaktigt vaccin med frätskada in till lårbenet, lade grunden till åratals infektioner och lidande. - Förvånad tänkte jag ”jag behöver inte tro, jag kan ta behandling ändå”, säger Mary-Ann. Efter tre veckor var den kro-

niska huvudvärken borta, kroppen tömde ut massor av gifter, infektionerna avtog. Giftiga mediciner blev överflödiga. Orsaken till 25 års lidande, hittade alternativaren på fem minuter. Därefter blev det utbildningar till Massör, Kinesiolog, Osteopat D.O. + Skolmedicin, Cranialosteopati, Torrblodanalys,

SPJUTHS MÅLERI Gällaryd, Hammarvägen 1, Bor

Telefon: 070-510 91 26 VÄRNAMO

80

värnamo

Varbergs fästning, historiskt även Varbergs slott, är en Mikronäringsterapeut och Frekvensbehandling för Mary-Ann.

före detta försvarsanläggning i Varberg, Hallands län.

Mary-Ann ger en mycket mjuk

och skön behandling, som strikt följer kroppens anatomi. De flesta som söker Mary-Ann blir helt eller delvis hjälpta. Människor reser från stora delar av Sverige och Europa till Bredaryd för att få hjälp. - Så vitt jag vet är jag den enda i Sverige med denna kompetens, avslutar Mary-Ann Petersson. foretagsextra.se/varnamo-halsoverkstan

Pilotstudie pågår, Köp Forevers Aloe Vera Juice här och få 3 analyser på köpet.

Hälsoverkstan Storgatan 12 Bredas bakficka 330 10 Bredaryd Tel: 0370-862 30

halland.se tipsar: Fotosalongen Varberg 2014 - med människan i fokus - är den nya utställningen på Hallands kulturhistoriska museum med utställningar, föredrag och workshops. Utställningen pågår till 5 oktober 2014.


Halland Special

”Vi finns tillgängliga på telefon även när vi har stängt. Och vi tar gärna emot fler bröllopsbokningar”

Naturnära kafé och konferens Att Naturum Getterön har ett kafé och en konferensanläggning är ett faktum som till och med förbisetts av boende i trakten. För snart två år sedan startade tre delägare en ekonomisk förening med en verksamhet som har en ekologisk och social inriktning. Konferenser, bröllop och minnesstunder är några exempel på arrangemang vid sidan av kaféverksamheten där allt bröd bakas på plats. Hanna Ludvigsson är en av de tre delägarna i den ekonomiska föreningen som driver Getteröns kafé och konferens. Hon jobbade tidigare inom vården men är nu föreståndare och administrativt ansvarig på kaféet som ligger i anslutning till Naturum Getterön vid ett fågelskådningsområde utanför Varberg. Naturum har 65 000 besökare per år. Företaget har en social profil där de samarbetar med arbetsförmedlingen och tar emot människor som har behov av arbetsträning för att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Dessutom är allt bröd som serveras hembakat med ekologiska och närproducerade råvaror. Enklare lunchrätter som pajer, lasagne och pannbiff serveras också. Getteröns kafé och konferens har även hand om lokalvården för hela byggnaden och bokar konferensverksamheten i samarbete med ca-

teringföretag när det behövs. De som bokar in sig för konferenser är kommunen, men även olika föreningar och företag. Bröllop eller minnesstunder är andra arrangemang som Getteröns kafé och konferens ibland får tillfälle att hålla i och de har ett intimt samarbete med en begravningsbyrå. Besökare på anläggningen är främst de som bor i närområden men även danskar och tyskar är flitiga gäster. Höstmarknader och julmarknad är ytterligare evenemang som hålls på Getterön. Under högsäsong är kaféet och konferensan-

läggningen öppen varje dag, och övrig tid i helgerna. Det går dock utmärkt att boka in konferenser under vardagarna även under lågsäsong. – Vi finns tillgängliga på telefon även när vi har stängt. Och vi tar gärna emot fler bröllopsbokningar, säger Hanna Ludvigsson.

foretagsextra.se/varberg-getteronskafe

- Bröllop - Minnesstund Lassavägen 1, Varberg, Telefon: 0340-875 10 - Hittas på Naturum: www.naturumgetteron.se varberg

81


Halland Special

Hårvårdsprodukter till frisörer Vision haircare säljer hårvårdsprodukter enbart till frisörer – inte till detaljhandeln. Jonas Andersson startade företaget tillsammans med kollegan Reijo Kyrönen för nio år sedan. Reijo bor och är stationerad i Helsingborg. Jonas bor i Varberg. Produkterna tillverkas framför allt i en fabrik i Stockholm. Dessutom importerar de produkter från Italien.

som tillverkas i Sverige heter Vison haircare. De är störst på västkusten men växer även i Stockholm och täcker hela Sverige med grossister. Jonas har själv jobbat i branschen som säl-

Vision haircare jobbar med två linjer, en ita-

liensk och en svensk. Det italienska företagen Lambron importerar de från. När de startade var tanken att de skulle tillverka produkter som passar till svenska hår, i svenskt klimat. Sverige är inte någon stor marknad internationellt. Serien

jare av frisörprodukter i 15 år innan han startade eget. Målet är att produkterna ska täcka allt inom frisörvärlden, från hårfärger till schampo. Hårfärgerna kommer från företaget i Italien som har funnits sedan 1966. Det är ett väldigt stort företag som exporterar till över 40 länder. Alla färger har mer eller mindre kemikalier i sig. Men de har en färgprodukt som är 87 procent ekologiskt. Vision haircare jobbar mycket åt det naturliga och lanserar just nu även en styling-serie från Italien som är nästan 100 procent naturlig. Innehållet är viktigt. Skönhetsbranschen har blivit väldigt medveten om sådant. Jonas tror att man i den branschen är mer medveten om innehållet än vad folk är om det de äter.

Skönhetsindustrin är den industri som växer mest. Man jobbar mycket med ekologiska produkter nu. Vision haircare jobbar närproducerat och är prisvärt. Priserna är ungefär samma som för L’Oréal men mycket billigare än Redken till exempel. Företaget har som mål är att komma in i de

Skandinaviska länderna, Danmark och Finland. Norge jobbar de en hel del med redan idag. De har alltid sagt, Jonas och hans kompanjon, att de ska ta det så pass piano så att de klarar det. foretagsextra.se/varberg-visionhaircare

Att möta människor Anita Svensson driver företaget Anitas Redovisningsbyrå sedan januari 2010. Hon har 30 års erfarenhet i branschen. Några få kunder fick hon med sig från sin tid som anställd, men de flesta är nya. De är småföretagare i olika företagsformer, från enmansföretag till företag med 25 anställda, och i alla möjliga branscher. Anita har inga anställda i dagsläget men planerar att utvidga verksamheten inom kort eftersom efterfrågan är stor. Många nya kunder säger att de aldrig fått för-

klarat för sig hur det fungerar att driva företag, vad som är viktigt att tänka på och att de har tidigare inte ens haft ett möte kring deklarationen och bokslutet. Det är viktigt att ha en regelbunden dialog med kunden, betalar kunden rätt skatt eller kommer det bli en chock till våren? Även de mjuka frågorna kring kundernas sätt att driva sina företag är viktiga. Många redovisningskonsulter har problemet att de har för mycket att göra och gör då bara det mest akuta vilket kan leda till att fel skatt är betald under året. Det är viktigt att som redovisningskonsult stämma av resultatet mot preliminärskatten löpande under året för att se åt vilket håll resultatet pekar.

Den högsta arbetsbelastningen är våren då det är högsäsong, från januari ända till mitten av juli. Anita, som är auktoriserad redovisningskonsult, samarbetar även med revisorer i de fall kunderna har en extern revisor. Det kan även vara tvärtom, att kunden vill ha en revisor och då väljer Anita en som hon trivs med i sitt kontaktnät. Ett kunduppdrag är oftast långsiktigt och bygger på ett förtroende där det är självklart för Anita att vara noga

82

varberg

med sin sekretess. Som kund är det viktigt att känna den tryggheten eftersom en redovisningskonsult också behöver få insyn i den privata ekonomin i ett deklarationsmöte för de som inte driver aktiebolag. Deklarationsmötena har Anita hos sig på

kontoret. Hon har även uppdrag där hon åker ut till kunderna och jobbar i deras system, på deras kontor. Varannan vecka är hon i Varberg, en till två dagar i månaden i Göteborg. Anitas kundkrets sträcker sig från Göteborg till Malmö.

foretagsextra.se/varberg-anitasred

H AI R C A R E Tel: 076-809 96 81 Batterivägen 3, Varberg www.visionhaircare.com

Svanvägen 12, Veddige - Tel: 0340-300 12


Halland Special

Inredning, dekor och vikten Ekonomi i nära samarbete av visuell marknadsföring

på. Under åren har hon dock gått kurser och uppdaterat sig.

Många företagare skulle vilja öka sin försäljning och undrar varför de inte når ut till kunder i den utsträckning de skulle vilja. Det som kanske brister är förmågan att kunna profilera sig på rätt sätt vad gäller till exempel skyltning, inredning och visuell marknadsföring. Åse Decor AB har en bred kompetens i de här frågorna och kan på ett flexibelt sätt jobba konkret med konsultationer eller utbilda personal.

Mari-Louise Halldén har bedrivit sin verksamhet i 15 år på heltid. Företaget heter Halldén Ekonomi AB och ligger i Varberg. Hon började med att i liten skala hjälpa sin man i hans företag med in- och utbetalning och lite fakturering för cirka 30 år sedan. Intresset för ekonomi hade hon och fick många aha-upplevelser. Mari-Louise är inte ekonomiutbildad utan har lärt sig yrket den hårda vägen från grunden och sedan byggt

Så småningom fick Mari-Louise uppdrag för olika företag med olika inriktning. Hon fick insikt och kunskap i olika bitar även om grundjobbet är detsamma. På den vägen är det. Mari-Louise jobbar ensam. Hon sköter idag 25 – 30 stycken bolags ekonomi, även om det är i mycket liten omfattning när det gäller vissa av dem. Kundkretsen finns i Varberg med omnejd. Mari-Louise åker ut till kunderna tre dagar i veckan. Många kunder kommer till hennes kontor, hemma hos henne. Hon tycker att det är väldigt roligt med variationen. Trots att hon jobbar ensam, träffar hon många människor. Mari-Louise jobbar tätt ihop med två revisionsbyråer. foretagsextra.se/varberg-hallden

Shoppingstopp utmed kustvägen

Åse

Ulvtorp

startade Åse

Decor redan 1982 efter att hon jobbat som elev på en reklamateljé. Från början arbetade hon mest med fönsterskyltning men så småningom blev hon också fest, event och mässdekoratör. Genom åren har hon utvecklat bolaget och nu jobbar hon även med inredning och styling av olika slag. Hennes uppdrag kan till exempel bestå i att få ett företag att tänka helhetsmässigt när det gäller utformning av butiks och kontorsmiljöer så att det stämmer med det företagets image och det man vill kommunicera till kunden. Förutom sina uppdrag för före-

tag gör Åse Ulvtorp arbeten för privatpersoner, till exempel inredning av bostäder samt dekor till fester och bröllop. Dessutom har hon workshops och föreläsningar för försäljningspersonal i många typer av företag, skolor och cityföreningar om

varuexponering och visuell marknadsföring. Hon jobbar också med fotostyling tillsammans med fotografer, bland annat för några möbelföretag. Åse arbetar ensam i företaget men har genom åren byggt upp ett stabilt nätverk av samarbetspartners, bland annat ljud- och ljuspersonal, snickare, målare och sömmerskor. Åse Ulvtorps styrka är att hon har en så bred kompetens när det gäller att ge företagare enkla redskap för att på bästa sätt visuellt visa sin verksamhet, förstärka profileringen och att inse värdet av helhetstänkande.

foretagsextra.se/halmstad-asedecor

Utmed kustvägen mellan Falkenberg och Halmstad ligger Backlyckans Present och Inredning som drivs av Pernilla Hedberg. Butiken öppnade 1998 och innan dess hade Pernilla drivit en liknande affär i Getinge. Som namnet antyder erbjuder hon presenter och inredningsartiklar men har också blommor, krukor, ljusstakar, ljus och andra dekorationsvaror, samt utemöbler. Backlyckans Present och Inredning har som mål att erbjuda annorlunda produkter som man annars inte hittar i liknande affärer, och dessutom till låga priser. Kunderna kommer främst från Halmstad, Falkenberg och Steninge, men även från Hyltebruk och andra delar av Småland. Butiken är öppen året runt, främst på eftermiddagarna, eftersom Pernilla Hedberg även jobbar som administratör på sjukhuset i Halmstad. Till sin hjälp har hon då

sin mamma som hoppar in i butiken när det behövs.

foretagsextra.se/halmstad-backlyckans

BACLYCKANS PRESENT & INREDNING 070-5941100 www.asedecor.se

0705-222 523 Tranebergsgatan 15, Varberg

035-529 03 - SÄRDAL Kustvägen Halmstad - Falkenberg

varberg

/ halmstad

83


Halland Special ”Jag är kundfokuserad och har respekt för att kunderna har olika önskningar och resurser att kunna handla”

Livsstilsbutik i mejerimiljö Camilla Slinga är inredare och driver livsstilsbutiken Mejeri1 i Holm norr om Halmstad. Där erbjuder hon något för både öga och gom och säljer bland annat inredningsvaror, möbler, porslin, presenter och godis. Camilla är väldigt kundfokuserad och har ett sortiment som vänder sig till privatpersoner och företag med olika storlekar på plånböcker.

����

� � � � � � � � � � � �

I ett gammalt mejeri som lades ner 1941 ligger Mejeri1 som Camilla Slinga driver tillsammans med sin familj samt Linda som är en ny tillgång i butiken. Tidigare hette butiken Win och låg på Heagård men därifrån flyttades verksamheten och den nya butiken öppnade i Holm utanför Halmstad den 4 oktober 2013. I butiken finns ett brett urval av olika inredningsartiklar, presenter, porslin, möbler, lyktor, dukar, godis och glass. Företagare brukar köpa presenter till sina anställda eftersom hon har ett så brett utbud och kan ta fram presentupplägg för både små och stora företag. Camilla Slinga har ambitionen att erbjuda artiklar som är Fairtrade- eller Kravmärkta. Dessutom finns det en hel del närproducerat i butiken, som till exempel lokalt odlad ostronskivling och ost från ett närbeläget kravcertifierat litet gårdsmejeri. Hon är också på gång att hitta en lokal honungsproducent. Förutom att driva butiken jobbar Camilla

Slinga som inredningskonsult och finns tillgänglig för konsultation för inredningsfrågor i hem och på företag. Dessutom kan hon erbjuda byggnadstjänster i samarbete med sin man som är en skicklig och erfaren snickare.

84

halmstad

Mejeri1 håller öppet tisdag till lördag året runt och har dessutom söndagsöppet första söndagen i månaden. Camilla Slinga håller sig à jour med inredningsbranschen bland annat genom att gå på olika mässor men vill ändå inte bli för hårt styrd trendmässigt. – Jag är kundfokuserad och har respekt för att kunderna har olika önskningar och resurser att kunna handla. Det är viktigt att den som bara vill spendera lite pengar känner sig lika välkommen som den som köper mera, säger Camilla. I den lilla byn Holm har butiken blivit en väl-

kommen träffpunkt och den är strategiskt placerad nära en busshållplats och med parkeringsplatser direkt utanför. Camilla Slinga har haft en jämn och bra försäljning under hela året och har i framtiden redan visioner om utvidgning. – Jag tänker mig så småningom en filial inne i Halmstad eller Falkenberg där man kan ha ett större flöde av varor, avslutar Camilla.

foretagsextra.se/halmstad-mejeri1


Halland Special

Bygg och inredning i kombination När man ska gå in i ett byggprojekt är det många delar att hålla reda på, både stora och små. Det är viktigt att planera och organisera ordentligt innan och att ha tänkt igenom detaljerna på ett bra sätt. Soldalens Bygg & Design AB har resurser både för själva bygget och inredningen och har dessutom en egen konstnär till sitt förfogande. Äkta paret Ted och Mia Nidle driver Soldalens Bygg & Design som dels sysslar med totalentreprenad av nybyggnation, renoveringar och om- och tillbyggnader, men även inredning. Ted Nidle är den som leder arbetet ute på fältet som även omfattar sex anställda snickare. Mia är huvudansvarig för inredningen och design och hjälper kunder med att göra ritningar och skisser samt att välja inredningsdetaljer. I företaget finns också en anställd konstnär som fungerar som art designer och även gör illustrationer och dekorationsmålningar. Den största delen av kunderna är privatper-

soner men många företag anlitar också Soldalens Bygg & Design. Just nu håller de bland annat på med ett gym och bygger om en lokal för bilbesiktning. Övriga projekt är ett stenhus och ett antal Attefallshus som många efterfrågar. Annars bygger de oftast lösvirkeshus där de kan ha en dialog med kunden och hitta personliga och praktiska boendelösningar.

– Vi har en bra känsla för vad folk vill ha och kan hjälpa till att få fram det personliga i huset. Många tror att det blir väldigt dyrt men man kan få ut så mycket mer om man tar hjälp hela vägen i stället för att försöka sig på allt själv, säger Ted Nidle. Rotavdraget har inneburit att det har blivit en jämnare beläggning av uppdrag för Soldalens Bygg & Design. Många delar upp de större jobben i olika delar över flera år för att kunna få maximalt rotavdrag. Företaget har samtidigt med detta upplevt en rejäl uppgång de tre senaste åren och ser positivt på framtiden. – Halmstad är ett av de områden som har den största utvecklingen just nu och det är många nya bostadsområden som håller på att byggas, konstaterar Ted Nidle nöjt.

foretagsextra.se/halmstad-soldalens

Soldalens Bygg & Design AB Stationsg. 84 • 30250 Halmstad • Tel: 073-8343441 • info@soldalens.se • www.soldalens.se halmstad

85


Halland Special

Återvunnen inredning Mycket inredning och möbler blir över när ett företag går i konkurs, lägger ner eller flyttar till nya lokaler. Många gånger är det möbler eller andra inventarier som är väldigt lite använda och kan komma till nytta någon annanstans. Tylösand Trading Sweden köper upp sådant och säljer till andra företag. De har också nya produkter i sitt stora lager och utför också monteringsarbeten. Tylösand Trading startade 1992 och Mattias Högberg började i företaget för tio år sedan efter att ha jobbat lika länge på Kinnarps möbler. Han blev så småningom tillfrågad om han ville ta över företaget och när han pratat ihop sig med Johan Olander som då drev en montagefirma bestämde sig de båda för att ta över Tylösand Trading och samtidigt baka in Johans företag. I november 2013 startade de och säljer

nu kontorsmöbler, inredning för företag till exempel i omklädningsrum och fikarum, och lagerhyllor. Mycket av det de säljer är begagnat och uppköpt från företag som av en eller annan anledning inte har användning för det längre, men mycket är också nytt. De har ett stort lager av möbler och inredning som finns utställda i egna lokaler och dessutom ytterligare i flera externa lokaler. Tack vare Johan Olanders tidigare företag kan

Tylösand Trading Sweden erbjuda montering av sina produkter, samt även i samarbete med en stor markisfirma för montering av markiser. Under den korta tid som den

nya versionen av företaget funnits har det expanderat snabbt och sysselsätter redan nu fyra heltidsanställda och två timanställda. Inom

en inte alltför avlägsen framtid räknar de med att anställa flera personer, bygga ut sitt lager och eventuellt starta en filial på annan ort inåt landet om de kan hitta rätt person som kan hålla i trådarna där.

foretagsextra.se/halmstad-tylosandtrading

Tylösand Trading Sweden AB Krontorpsvägen 19 302 65 Halmstad Tel: 035-34590 www.tylosandtrading.se 86

halmstad


Halland Special

Naturskönt pensionat Gemensamt i gammal gränsbygd djurintresse Pensionat Sågknorren ligger fint i historiska trakter där den gamla gränsen mellan Sverige och Danmark gick. Där kan man bo i mysiga rum eller i stugor nere vid sjön och äta god mat från när- och kravodlade produkter. Pensionatet är ett perfekt ställe för en avskild konferens, släktträff eller om man bara vill komma bort och slappna av.

Karin Nilsson och Erik Mörk är ett äkta par som driver var sitt företag där djur står i centrum. Erik skor hästar i egenskap av godkänd hovslagare och Karin som är etolog jobbar med att rätta till beteendeproblem hos olika djur. De bollar ofta olika djurproblem med varandra, men skulle även vilja samarbeta mera för att underlätta djurens tillvaro.

Erik Mörk gick på ridskola och blev

Det fina pensionatet byggdes i gammal stil och drivs av paret Susanne och Kjell-Åke Källén. Det ligger fint vid den gård som var Kjell-Åkes föräldrahem och efter att ha haft andra jobb bestämde han sig tillsammans med frun Susanne att starta verksamheten som de nu i tio år haft parallellt med djurhållningen. Pensionatet är öppet året runt och tar emot gäster från hela Sverige samt Schweiz, Holland, England och USA. Susanne och Kjell-Åke lagar

all mat som de serverar själva och om man hör av sig innan är man välkommen att komma och äta även om man inte bor på pensionatet. Många hungriga kommer från det närliggande pappersbruket i Hyltebruk. Allt kött som serveras är svenskt och fläskköttet kommer alltid från Halland eller Småland. Grönsakerna

kommer under säsong alltid från egen odling. Många av råvarorna som används är rättvise- och kravmärkta och paret Källén var tidigt ute med sopsortering och miljömärkta produkter. Uppvärmningen sker också med hjälp av fliseldning. Pensionatet har fem dubbelrum

varav fyra tar emot husdjur, samt två gäststugor nere vid sjön och i de vackra omgivningarna finns möjlighet till paddling, fiske och cykling om man inte föredrar att utnyttja pensionatets bastu eller badtunna. Möjligheter finns också att abonnera hela pensionatet för till exempel bröllop, konferenser och släktträffar. Inom kort kommer paret Källén att lägga ner grisproduktionen och kunna ägna mer tid till att serva gästerna på pensionatet.

foretagsextra.se/hylte-pensionatsagknorren

intresserad av hästar, och inte minst av hantverket kring djuren. Han gick som lärling hos en hovslagare och började sedan på hovslagarskolan i Skara. Efter att ha utbildat sig i två och ett halvt år är han nu sedan år 2009 av Jordbruksverket godkänd hovslagare och får i Mörks hovslageri även jobba med sjuka hästar i samarbete med veterinär.

Som hovslagare är Erik Mörk

driven och framåt, samt mån om branschen och hantverket. Han trivs också med det sociala i att träffa djur och människor. – Det är en livsstil att vara hovslagare och viktigt att vidareutbilda sig och följa med i den nya forskning som kommer, säger han.

Karin Nilsson studerade på universitetet och tog en kandidatexamen i biologi med inriktning mot etologi, läran om djurs beteende. Tanken väcktes redan då om en verksamhet där hon i samarbete med djurägaren kan gå in och se till att djuren mår och fungerar bättre genom att titta på bakomliggande orsaker till ett beteende. År 2011 startade hon Etologkarin och jobbar nu mest med katter och hästar, men även en del hundar. Problemen kan till exforetagsextra.se/ljungby-etologkarin

Tel: 070-9386416 070-2977392 www.sagknorren.se

Etolog Karin Brunnsvägen 10, Ryssby Tel: 0730-24 05 64 • www.etologkarin.se

empel vara hästar som inte går att lasta, eller katter som kissar utanför lådan. Förutom det praktiska arbetet med djuren håller Karin också föreläsningar i ämnet. Kunskapen om och tillgången på etologer är inte alltid så stor och det gäller att öka människors medvetande om vad en etolog kan tillföra när det gäller deras djur, och att oftare ta kontakt på ett tidigt stadium när problemet kan vara enkelt att rätta till. – När människor får problem med sina djur är internet ofta det första steget de tar, sedan pratar de kanske med en vän eller kollega och därefter kontaktar de veterinär. Efter att veterinären sedan inte kanske hittar något fysiskt fel kommer de till mig och då kanske problemet hunnit bli jättestort, säger Karin Nilsson. Både Erik och Karin skulle i framtiden vilja jobba mer tillsammans och dra nytta av varandras specialkunskaper i sin respektive utövning, kanske genom att ha en gemensam mottagning och smedja.

foretagsextra.se/ljungby-morkshov

Mörks hovslageri Brunnsvägen 10 34176 Ryssby Tel: 0738-18 93 36 hylte / ljungby

87


SÅDAN VAR VÅR KÄNDIS UNDER HÖSTEN 2010

GRIMASERA

MARYLIN

DESS EN END NAMN I LONDANVÄNDS ON OM SKUTA

SMÖRPASSNING

ÄR IBLAND TÄLJT SISTA

SINGEL FÖR VÅR KÄNDIS 2012

PARFYM LAMASLÄKTING

STRECK KILO-

JYCKENAMN

SAMMA- KRONOR LUNDA SPALT FÖR

LUFTIGE

PENG

I VÅR FUSIONERKÄNDIS ADES MED BARNDOM LME STILTON ÄR EFTER

KISEL OCH SYRE IHOP

LJUS OCH VARM

SKREV PROCSESSEN

VÅNINGEN

LYSER UPP

ARG- TA HEM ON SPELET!

ÄN SES PÅ ROMME

PALMLUND

RYGG

VIMSIG TRANSPORTERAR

JAZZBAND FÖR VÅR KÄNDIS

STRECK

NOMEN NESCIO DONERADE

TANTAL

0156

Lösningen på korsordet presenteras i nästa nummer av Företagsextra

Soduku SUDOKU - Lätt Lätt 6 6

SUDOKU - Medel Medel

5

9 3

9

1

9 2 3 1 5

4

3 6 9

4

6 1

8 6

9

4 7

5

7

7 1 2 4

1 9 3

1

7

8

3 9 8

8 6

1

pyssel

5

5

1

1

4 1

9

9

2 9 1

5

5 6 4

6 4

8

6

4 8

Varje liten kvadrat om 3x3 rutor, samt varje rad, både lodrät och vågrät ska innehålla siffrorna 1 till 9. Rätta lösningar finns på nästa sida

88

4

2 8

2 1 8

9

7

5 1 9 5 3

4 5 4

3

7

6

2 1

5

SUDOKU - Svårt Svår


Bild: wikimedia commons

Nästa nummer Hem & Inredning special Ute i November

ÖVRIGA ANNONSÖRER FORSHEDA

Telefon: +46 10 20 98 900 Mail: info@sucaba.eu Web: www.sucaba.eu

Byggvaror AB Din lokala bygghandel! Tel. 0370-81319 Brogatan 6, 330 12 Forsheda

Piratdelar.se Tel: 060-128505 Björneborgsgatan 29, 85460 Sundsvall


Källa: Mynewsdesk

Starbucks expanderar i Sverige Starbucks Coffee Company och Umoe restaurants tillkännager att de kommer att inleda sin expansion i Sverige med etableringen av ett antal flaggskeppsbutiker i centrala Stockholm. Den första flaggskeppsenheten kommer att öppna senare i år på Kungsgatan 2 på Stureplan och kommer snabbt att efterföljas av fler flaggskeppsenheter i centrala Stockholm. Kris Engskov, VD för Starbucks EMEA, kommenterar expansionen: ”Vi är stolta över att öka vår närvaro i Sverige genom licenserade partnerskap som en del av vår tillväxtstrategi i Europa, Mellanöstern och Afrika, samt att ytterligare utveckla Starbucks på platser där våra kunder vill och förväntar sig att vi finns. Den första flaggskeppsbutiken i Sverige är en avgörande milstolpe för oss och vi ser fram emot att jobba med Skandinaviens ledande restaurangkoncern Umoe Restaurants för att kunna öppna ännu fler caféer i Sverige under 2015 och framåt.” Joannis Vendrig, Executive Vice President Starbucks & Blender inom Umoe Restaurants, kommenterar: ”Det är en ära att få öppna den första svenska Starbucksenheten utanför centralstationer och flygplatser i centrala Stockholm. Det är en väldigt bra startpunkt för ytterligare tillväxt i Sverige och ett viktigt steg, inte bara för Starbucks i Sverige utan också för Umoe Restaurants i Sverige.”

Nytt samarbetsavtal med ICA Sverige

Utöver etableringen i centrala Stockholm tillkännager Starbucks EMEA också att de har ingått ett nytt samarbetsavtal med ICA Sverige, den ledande matvarukedjan i Sverige och en del av ICA Gruppen, för att öppna Starbucksenheter i anslutning till ICAs butiker över hela Sverige. De senaste två åren har Starbucks mer än tredubblat antal enheter i Skandinavien. Partnerskapet med Umoe restaurants och ICA kommer att vara en del av en ytterligare tillväxt i Sverige under de kommande åren, med expansion i nya kanaler. Partnerskapet med ICA öppnar dörren till ytterligare en kanal där tillväxten förväntas 90

pressreleaser

vara hög vilket kommer bidra till Starbucks utveckling i Sverige. Den första butiken förväntas öppna tidigt under 2015. Anders Svensson, VD på ICA Sverige kommenterar: ”Vi är väldigt nöjda med det här nya partnerskapet med Starbucks. Precis som ICA har Starbucks ett starkt varumärke och ett tydligt fokus på kvalitet och etik. Vi delar även en vision om nöjda kunder. Det här är ett väldigt bra exempel på hur vi kan öka fördelarna för kunderna samtidigt som vi belyser våra butiker som destinationer.”

Engskov fortsätter: ”I slutet av det här året räknar vi med att ha åtta Starbucksenheter i Sverige. De europeiska kundernas förväntningar stiger och vi ser att våra kunder efterfrågar högre grad av tillgänglighet, de vill ha möjligheten att koppla av på Starbucks både före, under och efter arbete eller shopping. Vårt första flaggskepp utanför tågstationer och flygplatser och vår första enhet i dagligvaruhandeln i Sverige är viktiga milstolpar för oss när vi fortsätter arbetet med vårt globala fokus mot dagligvaruhandeln samtidigt som vi expanderar med butiker i stadslägen.”

Starbucks tillväxt i Sverige

Starbucks öppnade sitt första café i Sverige 2010 tillsammans med SSP på Arlanda flygplats. Mottagandet från Starbuckskunderna har varit långt över förväntan och gjorde det tydligt att svenska konsumenter uppskattar kaffe av hög kvalitet. Intresset för kaffe och framförallt för specialkaffe ökar konstant. Resultatet av en studie som Datahero* nyligen utfört visar att Sverige är en av de tre största länderna för kaffekonsumtion i världen och överträffas endast av Finland och Nederländerna. Utöver Starbucks partnerskap med Umoe Restaurants, ICA Sverige och SSP ökar företaget sin närvaro i andra kanaler på marknaden. Två exempel är konceptet Starbucks Corner Café för företagskontor samt det separata dryckessegmentet Ready To Drink som finns att köpa i matbutiker. Starbucks Ready To Drink-drycker, så som Frappuccino, Discoveries och Doubleshot, säljs för närvarande i över 2000 mat- och närbutiker i Sverige.

Om Starbucks Corporation

Starbucks Corporation har funnits sedan 1971 och har sedan starten engagerat sig i att hitta etiska tillvägagångssätt för att hitta och rosta de finaste arabiska kaffebönorna. Idag är Starbucks, med butiker över hela världen, världens främsta tillverkare och återförsäljare av specialkaffe. Genom ett orubbligt engagemang och vägledande principer är Starbucks ambition att alltid leverera kaffe av högsta klass där varje kopp är en del av den unika Starbucksupplevelsen. För att ta del av upplevelsen, besök oss gärna Starbucks.com.


Källa: Mynewsdesk

Röd som blod första delen i Salla Simukkas thriller-trilogi släpps på svenska I Tammerfors har den kallaste vintern i mannaminne staden i ett strypgrepp. Och ingenting är så rött som varmt blod i gnistrande vit snö…

Röd som blod är första delen i en thriller-trilogi som har blivit en enorm läsar- och kritikerframgång i Finland och sålts till 43 länder världen över. Salla Simukkas mörka nutidssaga kan beskrivas som äkta crossover och har fått läsare i alla åldrar. – Röd som blod berättar inte först och främst hur det är att vara 17-åring i Finland. Den berättar en spännande historia om att hitta sin styrka och sitt mod. Det kan vi alla relatera till, säger Salla Simukka. Lumikki är det finska ordet för Snövit, och så heter också huvudpersonen i Salla Simukkas trilogi. 17-åriga Lumikki Andersson är en mobbad outsider i klassen, en Finlands motsvarighet till Lisbeth Salander. Lumikki försöker hålla sig på sin anonyma kant när livet plötsligt tar en helt ny vändning. Några elever på skolan har hittat – och tvättat – blodiga sedlar som Lumikki upptäcker på tork i mörkrummet. Snart är hon indragen i en livsfarlig härva av internationell narkotikasmuggling och tvingas med på en livsfarlig flykt undan kriminella.

– Jag älskar klassiska sagor med allt mörkt och svårt. Sagor är sin tids Young Adult-litteratur som berättar om uppväxt och att hitta sig själv, att välja, att älska, säger Salla Simukka. Uppföljaren Vit som snö kommer våren 2015. Svart som ebenholts släpps hösten 2015.

Salla Simukka, född 1981, är översättare och författare. Hon har skrivit flera barnböcker, översatt romaner för vuxna och skrivit litteraturkritik. 2013 fick hon Topeliuspriset.

pressreleaser

91


Äventyrssporta

i Sverige

Downhillcykling, klättring eller kajakpaddling? Fler och fler människor lockas idag av spänningen med äventyrliga sporter. Tjusningen är ofta att utövaren får en ordentlig adrenalinkick, men också att viss risktagning ger en stark gruppkänsla och en skjuts för självförtroendet. Att ha kul i naturen ger även kraft och energi när hösttröttheten sätter in. Så sätt igång och utmana dig själv!

Det finns många anordnare av äventyrssporter runtom i hela landet och de flesta har aktiviteter för både barmark och snö. En rikstäckande organisatör är Friluftsfrämjandet som har ett stort utbud av aktiviteter för alla åldrar. Bland annat anordnas kurser inom klättring, kajak, cykel och mountainbike men även lite mer marknära aktiviteter som fjällvandringar och geocaching.

Klättring

Sverige är fantastiskt! Här finns såväl spännande klättring på saltstänkta klippor som sportklättring på bergväggar över hela landet. Vill man hellre prova på inomhusklättring finns ett flertal inomhuscenter med klätterväggar i olika svårighetsgrad. Alla kan klättra, barn som vuxen! Kontakta din närmaste klätterhall, där kan du boka en instruktör som hjälper dig som aldrig klättrat förut.

Kajak

Många har redan upptäckt vilka fantastiska naturupplevelser en kajaktur kan erbjuda! Kajaken har fördelen att den ofta kan paddlas dit inte segel- och motorbåtar når, den kan även användas både inomskärs och på öppet hav. Utöver Friluftsfrämjandet finns många kajakklubbar i hela landet som anordnar kurser på alla nivåer med utbildade instruktörer och kajakledare. Prova på att uppleva nya miljöer till havs!

Geocaching

Wakeboard

Enkelt förklarat kan man säga att wakeboard är som en kombination av snowboard och vattenskidor. I likhet med vattenskidor står åkaren på en bräda som dras av en båt. Vågen efter båten utgör åkarens språngbräda där olika hopp, volter och konster kan utföras. I Sverige finns flera så kallade kabelparker - anläggningar där åkaren dras av en lina fäst vid en kabel dragen av en elmotor. Som en flytande skidlift! Mer information om wakeboard och andra sporter går att hitta på www.aventyrssport.se

92

äventyrssporta i sverige

Cykling

Cykla över stock och sten, utför backar eller mil efter mil på mjukaste asfalt. Nästan hälften av alla svenskar cykelmotionerar, enligt branschorganisationen Svensk Cykling. Cykling passar alla - från nybörjare till den mest inbitne fantast! För visst är det härligt att fara fram i naturen oavsett om det är i racerfart, på slingriga stigar eller på utflykt med mormors gamla järnhäst? Överallt i Sverige anordnas cykelturer av olika slag. På friluftsframjandet.se och cykelframjandet.se kan du hitta din ort.

Geocaching är en relativt ny sysselsättning och skulle kunna förklaras som en modern skattjakt med GPS. Aktiviteten går ut på att någon gömmer en burk eller liknande som innehåller en loggbok och en penna, men även ofta andra föremål som är själva skatten. Skattgömmans koordinater publiceras på en webbsida där andra ”cachare” också är registrerade. Cacharna kan sedan leta upp gömman och anteckna sig i loggboken, men också ta ett föremål ur gömman och lämna ett nytt i utbyte. Geocaching är en global verksamhet och cachen kan vara gömd såväl i storstan som ute i naturen. En utmanande aktivitet där du kan hitta nya ställen du inte kände till! För dig som är nyfiken finns allt du behöver veta på www.geocaching.se.


Åre, Jämtland Det händer alltid något i Åre! Cykla downhill i Skandinaviens största Bike Park, boka en ridtur eller ta sittliften upp på fjället och njut av fantastisk vandring. Eller varför inte prova på zipline – en linbana där du fastspänd i en sele svischar fram 60 meter upp i luften över Åreskutan? Säfsen, Dalarna Snowcamp i Säfsen är en unik actionsportarena för barn och ungdomar som får möjlighet att prova på äventyrssporter på ett tryggt sätt. Här finns aktiviteter som låghöjdsbanor, professionella studsmattor där du landar i skumgummi samt en railarena. Railarenan är en 50 meter lång hoppbacke som slutar i en pool. Där kan du med pjäxor och skidor träna snowboardtricks även på sommaren! Stockholm I Älta strax utanför Stockholm finns Sveriges största utbud av höghöjdsbanor med olika svårighetsgrad. En del ligger så högt som 18 meter upp i trädtopparna. Banorna finns i 2 varianter, sammanlänkande eller fristående. De fristående är banornas värstingar – här gäller det att kasta sig ut för att nå en trapets för att komma vidare. Något för den våghalsige! Hovfjället, Värmland I Hovfjällsområdet finns ett rikt utbud av aktiviteter även under sommarhalvåret. Bland annat finns en 180 km lång led för härlig cykling genom värmlandsskogarna. Eller trotsar du sommaren och föredrar skidåkning? Här finns även Torsby Ski Tunnel – Sveriges första skidtunnel för längdskidåkning. Skåne Paddla havskajak i underbara Skåne! Ta chansen att få se tumlare och säl och boka en kajakkurs med Kullakajak. Här finns ett varierande landskap med idylliska fiskebyar, sandstränder, grottor och undangömda vikar. Kurser hålls för såväl nybörjare som fantaster. I nordöstra Skåne hittar man även Vångabacken som är södra Sveriges downhillcentrum. Här kan du cykla nedför leder med varierande svårighetsgrad, för nybörjare till erfarna åkare. äventyrssporta i sverige

93


Volvo Cars presenterar helt nya

Volvo XC90 R-Design

V

olvo Cars har nu släppt de första bilderna på R-Designversionen av helt nya XC90, som riktar sig till köpare som gärna sticker ut från mängden, med en genuint sportig och dynamisk look. – R-Design har skapats för människor med en passion för det som ger krydda åt tillvaron, säger Alain Visser, Senior Vice President, Marketing, Sales and Customer Service på Volvo Car Group.– R-Design riktar sig särskilt till dem som älskar bilkörning och personlig, uttrycksfull design. Varje enskild R-Design-detalj har utformats för att bidra till det individualistiska och sofistikerade uttryck dessa kunder eftersträvar. Det visuella löftet om en dynamisk körupplevelse bekräftas av den förarorienterade interiören, med R-Design-sportstolar klädda i nubuck

94

ort volvo

XC90

och perforerat läder. De olika Drive-E-drivlinorna, med upp till 400 hk, utlovar tillsammans med det helt nya XC90-chassit en intensiv körupplevelse. Lanseringen av R-Design följer efter Volvos lansering av 1 927 individuellt numrerade, svarta XC90 i den så kallade First Edition-serien, som enbart såldes online och tog slut på 47 timmar. Distinkta R-Design-detaljer Exteriört omfattas R-Design-versionen av ett antal utmärkande detaljer, till exempel grillen, frontspoilern, fönsterramarna i silkesmatt metall, dubbla infällda slutrör, blanka takdetaljer och spegelkåpor i matt silver. Det eleganta, dynamiska utseendet kompletteras av 20-tums eller 22tums (tillval) R-Design-fälgar i aluminium.


Invändigt åtföljs sportstolarna och ratten i perforerat läder av en rad andra R-Design-detaljer, som växelspaksknopp, pedaler, golvmattor och belyst tröskeldekor. Föraren får dessutom en fjärrkontroll i exklusivt R-Design-utförande. Surfplatteliknande pekskärm Den surfplatteliknande pekskärmen i mittkonsolen och en 12,3-tums grafisk förarskärm ingår förstås också i R-Design-konceptet. Förarskärmen har också fått ett särskilt R-Design-tema. Det helt nya kupékontrollsystemet är nästan helt fritt från knappar och representerar ett helt nytt sätt för föraren att hantera bilen på, med åtkomst till en rad olika internet- och molnbaserade produkter och tjänster.

Nya inredningsnivåer R-Design är ett av de fyra valen i Volvo Cars nya utbud av inredningsnivåer, som kan liknas vid ett träd med två grenar. Kinetic utgör trädets stam, följt av den populära Momentum-nivån. (I Sverige erbjuds ej Kinetic för XC90). Trädets båda grenar utgörs av Inscription och R-Design. Inscriptionpaketet är avsett för kunder som vill ha en elegant inredning med en lite lyxigare känsla, medan R-Design har en tydligt sportig och dynamisk aura. – Vi har i princip, ersatt inredningen på den tidigare toppnivån med inredningsversionerna Inscription och R-Design. Båda alternativen består av exklusiva komponenter, noggrant utvalda för att understryka deras distinkt individuella personligheter, säger Alain Visser. volvo

XC90

95


Naturens vilda skönhet Brudklänning tillverkad i ekologiskt och hållbart tyg av högsta kvalitet, det erbjuder Naturens Syster i Stockholm. Inredning där naturen får en självklar plats i ditt hem, gardiner, plädar, dukar, fönsterdekorationer, draperier och väggtextilier, det hittar du också hos Eva-Lotte Bernekorn Sandin som driver företaget Naturens Syster. Ett viktigt motto för företaget är att låta långsiktigt hållbara textilier ta plats – i hemmet såväl som i offentlig interiör. Ekologiska och rena produkter som tillver-

kas utan kemikalier är något som Eva-Lotte brinner för. I företaget sys brudklänningar och inredningsdetaljer av råmaterial i siden, bambu, ull, lin, bomull och nässla, ibland växtfärgade. Materialen är oftast miljömärkta och har tillverkats utan farlig påverkan på vare sig miljö eller arbetare. Företaget samarbetar med Lifestyle Publishing som har en bred marknadsföring inom bland annat miljöområdet vilket gör det lättare att få ut budskapet om vikten av långsiktig hållbarhet och naturliga textilier.

Syster har varit med på Stockholmsmässan, Formex, där många blev intresserade av deras produkter och nyligen började företaget ett samarbete med en skräddare i Söderköping som bland annat skapar EKO-brudklänningar i lin och siden. Bröllopsområdet är brett, att bygga in hållbarhets-

Naturens

96

stockholm

konceptet i ett stort och betydelsefullt evenemang som detta, med dukar, gardiner, servetter med mera är spännande; att skapa en helhet. - Att komma in i bröllopsbranschen är jätteroligt och tanken att klänningen ska hålla lika länge som äktenskapet, och kanske ärvas i släkten är en poäng, säger Eva-Lotte. med brudklänningar skapar Naturens Syster inredningsdetaljer i ekologiska och växtfärgade tyger. De flesta tyger och spetsar kommer från Tyskland och tas hem till Sverige via svenska agenturer, vilket ger en garanti att man får det man beställt. Det finns också en stor tygmässa i Paris som Eva-Lotte ska försöka att besöka. Många intressanta kontakter kan knytas där.

Parallellt

I framtiden ser Eva-Lotte sitt företag växa med många återförsäljare i både Sverige och internationellt. Hon hoppas även på samarbete med

olika branscher som exempelvis handelsträdgårdar där företagets tyger och produkter kan förgylla en pergola, i utemöbler eller liknande. - Det är viktigt att trycka på att våra eko- textilier kan man njuta av hur mycket som helst, utan dåligt samvete, de påverkar inte jordens resurser illa. Det finns en tanke bakom tyget som är god, inte bara slit och släng. Textilen ska ha ett större värde än något man byter ut varje säsong, gedigna textilier med kvalité som gör att inredningen står sig i ett hem, på samma sätt som en dyr soffa, säger Eva-Lotte. Härliga textilier skapar en skön och mysig atmosfär! fortsätter hon. Naturens Syster samarbetar med Natur &

Miljöboken som är ett läromedel i miljökunskap. Syftet är att ge uppväxande generationer bra natur- och miljökunskaper och på så sätt skapa förutsättningar för en bättre framtida miljö. Natur & Miljöboken ges ut kostnadsfritt till grundskolans årskurs 4-6. Målet är att alla landets elever i åldern 10-12 år ska få en Natur & Miljöbok.

Se annons på sidan 1-2

foretagsextra.se/stockholm-natur


- REDAKTIONEN TIPSAR Captain America - The Winter Soldier

I

den senaste filmen om Captain America får vi följa Steve Rogers (Chris Evans) i ännu ett uppdrag att rädda världen, även denna gång från Hydra. Till sin hjälp har han Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) det vill säga Black Widow, och Sam Wilson, en före detta soldat som han lär känna under en träningsrunda och som leder en stödgrupp för veteraner.

För Captain America måste inte bara slåss mot

skurkar eller onda människor som vill ta över jorden och döda folk. Han måste också slåss mot sig själv och alla de problem han möter som en man som egentligen är 70 år efter sin tid. Alla nya intryck, alla nya människor och framför allt alla de människor han tvingades lämna efter sig. Han finner dock en del samhörighet med Sam och det är

därför, när Steve och Natasha finner sig helt ensamma och utan någon att lita på, som Steve väljer att lita på Sam. Captain America måste i den nya filmen Winter Soldier, slåss mot en av de svåraste fienderna hittills. Inte bara för att mannen tycks, liksom han själv, omänskligt stark, utan för att han väcker minnen hur Steves förflutna som kan komma att hindra honom från att rädda världen. slåss Nick Fury (Samuel L. Jacksson) mot egna fiender, och The Avangers, som är vana vid att ha Shield bakom sig, står helt plötsligt utan skyddsnät.

Samtidigt

FILM

Jack Ryan: Shadow Recruit

J

ack P. Ryan (Chris Pine, Star Trek), är en Amerikansk ekonomi student i England under september 2001 och anfallet mot World Trade Center. Som många andra Amerikaner väljer han att skriva in sig i armén och när vi får se honom nästa gång har det gått 18 månader sedan attacken. En olycka involverande en kraschande helikopter, där Ryan lyckas rädda två andra, gör att Ryan, i stället för det liv han tänkt sig som marin, hamnar på Walter Reed Army Medical Center med en bruten rygg. Resan tillbaka är lång, men där träffar han läkarstudenten Cathy (Kiera Knightly, Pirates of the Caribbean), som hjälper honom att gå igen. Det är dock först när han möter Thomas Harper (Kevin

Costner), en befälhavare för flottan som Jack, tack vare några kryptiska ord från Thomas, på allvar börjar bli bättre.

Levi Kreis

FILM

Thomas Harper visar sig vara CIA och rekryterar Jack.

Dock inte i den springande, flängande och farliga del som vi oftast får se, utan som analytiker. Sitt bakom ett skrivbord och studera möjliga ekonomiska överföringar till terrorister. Ett jobb som verkar passa Jack bra. Till dess att en upptäckt leder honom till Moskva där hans första arbete i fält minst sagt går fel och Jack tvingas lita på sina kunskaper som marin om han vill lämna Moskva levande.

Definitivt en film värd att se. I USA är den klassad som thriller men Svensk Filmindustri, SF, har valt att klassa den som Action/Drama. Då den är godkänd från 11 år kan det absolut bli en familjefilm. Den har dock som de flesta andra amerikanska actionfilmerna, en stor mängd skjutningar och en hel del fart.

M

usiker, Musikalartist och Skådespelare. Några av de yrken Amerikanske Levi Kreis ägnat sig åt och som han gör så otroligt bra. Jag hittade honom om av en slump tack vara Spotifys radiofunktion som låter dig hitta låtar som liknar den du väljer att starta radion efter.

Det som fick mig att fastna för honom var hans otroligt vackra I should go. En låt framförd på piano med en sådan känsla att den ger mig rysningar trots att jag säkert hört den ett hundratals gånger bara denna vecka. Låten kommer från hans debutplatta One of the ones, och släpptes 2005. Den handlar om, i alla fall enligt min mening, mötet med ett ex. Den

MUSIK inre striden av att vilja stanna i det där välkända och enkla, trots att man vet att man inte borde. Det är också möjligt att det handlar om någon han älskar på håll, men som alltid med musik får det bli en fri tolkning för den som väljer att lyssna. Levi är född 1981 men har trots sin ålder hunnit

med att ge ut fem album, det senaste förra året. Han har spelat Roger, i en nationell turné av den populära musikalen RENT och spelade i den prisbelönta ”Don’t let go” och vann en Tony som bästa skådespelare i en musikal, för sin roll som Jerry Lee Lewis i broadway musikalen Million Dollar Quartet, 2010. Av: Amanda Kaiser redaktionen tipsar

97


Företagsindex BYGG/FASTIGHET/BOSTAD

ORGANISATION/MYNDIGHET

FRISKVÅRD

A. Magnusson Bygg i Värnamo AB

78

Apostrof snickeri & inredning AB

48-49

Arne Eriksson Firma

79

BMK Bygg och Mängdkonsult AB

26

BVA Group AB

36-37

Ed´s Bygg och Måleri

79

Frida & Hell´s Bygg AB

75

HJ:s Byggnadsställningar AB

70

Jägervalls Bleck & Plåt AB

51

Malms VVS i Västerås AB

51

MarMic Kök & Utbytesluckor HB

57

Nilssons Måleri i Horda AB

79

Rönn R Johansson Måleri AB

35

Saga Golv AB

38

Soldalens Bygg & Design AB

85

Spjuths Måleri

80

Stålkula Bygg och anläggning AB

40-41

Tunabergs Bygg AB

65

Åke Sundvall Byggnads AB

34

Ålberga Snickeri AB

65

Fothälsan Bergslagen

62

Anders Fisk & Delikatesser

74

Arnes Skor

54

Backlyckans Present & Inredning

83

Bergslagshonung 54 Blomsterbutiken Törnvall & Sethson AB

59

Buketten 15 Design by Östebro

71

Egonet AB

15

Handlarn 32 Mejeri 1

84

Melins Byggvaror i Forsheda AB

89

Mittsverige Bil

25

Mo´s Hem & Styling

79

Piratdelar.se 89 Vibergs Sko AB

56

Zandras Blomstershop

33

Sköna Fötter

RESA/TRANSPORT

72

Bröderna Lunds Åkeri AB

FÖRETAG/TJÄNSTER

29

RESTAURANG/CAFÉ/CATERING

Anita´s Redovisningsbyrå

82

Ackrell Båtgsmansgränd

Bergströms Musik

30

Ankdammen 63

Finnvedens Trafikskola

78

Café Da Capo

Fyrkantens Gravyr & Reklam AB

13

Café l’étage

16

Getterörs Kafe & Konferans

81

GN Catering AB

20

Gröna Systrar

28

Orientfalafel 18-19

Halldén Ekonomi AB

83

Restaurang Medelhavskällaren

27

Lilla Trädgården i Nora

60

Sahara Restaurang & Bar

73

Mäklarhuset 30

Tant Grön

Olles Städservice

Värdshuset Älgen

78 55

SERVICE/VERKSTAD

26

Lindesbergs Bilskadecenter

59

Stockholms Styrservice & Entr AB

44

LM Port Service AB

45

Stuvsta Plåtslageri AB

47

Löa Service/Vulkcentralen

Tip Top

14

Tylösand Trading Sweden AB

86

Umpac AB

16

SMCAB 45

50

21

Weland Lagersystem

76-77

Vision haircare AB

82

Värnamo Mätcenter AB

78

HANTVERK/DESIGN/KONST Anderssons Puts & metallverkstad

60

KåGe Snickeri

62

Åse Decor AB

83

HOTELL/PENSIONAT/KONFERENS Lilla Hotellet i Nora

61

Pensionat sågknorren

87

Ramsbergsgården 58

HÄLSA/SKÖNHET

Norr Entreprenörer AB

52-53

Rostskydds Speciallisten

SUCABA 89

87

27

55

Rutinera i Sundsvall AB

Mörks Hovlsageri

Hanssons Schakt & Entreprenad AB

68-69

Ritas Städservice

ABL 12

61

87

ENTREPRENAD

73

PeBab 46

Etolog Karin

14

A-Assistans Primass

Söråkers Herrgård

DJURPRODUKTER/TJÄNSTER

10-11

SUCABA 39

DETALJ

Boden Kommun

Hälsoverkstan 80

22-23

Beautifulhands i Nyköping AB

66

Hårmästarna i Sundsvall AB

25

Salong Självfallet

27

Skin Care Academy

42-43

Snobben 64 Strå 72 Lösning på korsordet i förra numret D RIKTIGT KASS

TUNN BISKVI SALVA

STRÖM

K A L T

1 6 8 3

O F

TALSÅNG STOPPADES OM

T

A

KANTARELLMODELL DOSOR

T

2 9 4 5 7 4 2 3 7 5

TITT OCH TÄTT ÅTERGÅNG

Ö

1 5 6 4 9

2 3 7 8

ESPLANADEN

R E T

3 6 8 2 1

5 9 4 7

G A T

TRADITION I KALIX! VAD ÄR DET VI SER PÅ BILDEN?

KNÖL GÖRA OM KREATIONEN ORIENTSVÄRD

S

BOX VILL VI BRA

A

A S P Å K L R A P LÄSKAR SEDAN 1934 VÄLVD

TÄPPA MED TIMJAN OCH KÖRVEL

JAKANDE I OMSK

L

PÅ POST TILL IOWA UTSLITNA

SKÄR VISSA BÄR SÅDAN KULA

T

A K T

RODDBÅT

SON TILL LADY OCH LUFSEN HAR ORV

L

U D D E

PLATS MED BAND FÖR LOGAR

L

I

FORSLA

R

Å D I

O R A N G

U R LITTERÄR SAX

BEVARA BESLUTSAMMA

U D D

R A T

A N E

SES MÅHÄNDA MÅLARE

O M S K R Ä

U N N B R Ö D

8 1 6 9

7 4 5 6 8

9 2 3 1

9 3 7 1 4

6 8 5 2

5 8 2 9 3

4 7 1 6

SUDOKU - Lätt - Lösning

9 6 7 5 2

3 1 8 4

5 7 4 3 1

9 2 6 8 7 4 5 3

1 2 8 9 6 7 3 6 8 4

2 5 1 9

6 8 3 1 5

4 7 9 2

4 5 9 2 7

8 6 3 1

8 1 2 4 3

5 9 7 6

2 9 5 6 8

1 3 4 7

3 4 1 7 9

6 8 2 5

SUDOKU - Medel - Lösning

4 3 2 8 6 1 9 4 8 7 5 3 2 8 7 5 3 4 1 2 5 9 8 7 9 2 4 6 1 5 8 9 7 6 3 1

6 1 9 5 7 5 7 8 3 2 2 9 1 6 4 1 3 6 4 9 9 6 5 7 8 4 8 2 1 3 7 5 3 8 1 3 4 7 2 6

Soduku facit

8 1 9 3 6 6 7 1 8 2

3 4 9 5

8 2 2 9 5

SUDOKU - Svårt - Lösning

företagsindex

A L

7 5 2 4

98

TRIVS VID VATTEN

F

U S E L

CEREMONI

Ö A R

A G A T ÖGRUPP SAMT I ENTAL

Å L

K Ö R A

A 0208

PASSERAT

RÄNNOR I ISEN

U

O N

A N D TECKNARSIGNATUR FRÅN FÖRR

O A

D A N S B A N D S O R T


Rent, bakteriefritt vatten! Anti-legionella duschmunstycke Membranfilter • Säkert, enkelt och effektivt! • Finns i krom och vit • Enkelt filterbyte • Lång livslängd • 0,1 µm filter • Skyddar mot alla bakterier SECON erbjuder WaterShields Anti-Legionella duschmunstycke med membranfiltrering vilket passar för akut eller permanent skydd. WaterShields duschmunstycke är testad och har visat sig ge det bästa möjliga skyddet.

Köp ditt personliga skydd från

705:exkl frakt

Filtret byts enkelt när flödet inte längre är tillräckligt, med andra ord, om det inte kommer något vatten är det dags att byta. Filtret är 100% säkert ända fram till byte. Jämfört med andra filter är WaterShields membranfilter dubbelt så stort och har uppemot dubbel livslängd. Välj WaterShield – en billig och bekymmersfri lösning.

Köp via www.secon.se!

Lösningar för fastigheter, produktionsanläggningar m m:

Med SECON TITANIUM desinficeras vattnet genom en process där titandioxid, TiO2 aktiveras som katalysator när den patenterade beläggningen utsätts för UV-strålning.

ECON

MILJÖV

•S

• Bekämpar legionellabakterier i vattensystemet. • Tar bort biofilmen i rörsystemet. • Producerat på ett ekonomiskt sätt utan giftiga kemikalier samt är vänligt mot miljön. • Uppfyller fastighetsägarens ansvar för att leverera ett bakteriefritt vatten. Neuthox är en miljövänlig och ca 20 ggr effektivare lösning än klordioxid mot biofilm och har längre hållbarhet.

LIG ÄN L

•S

NING ÖS

Läs mer på www.secon.se

LIG ÄN L

NING ÖS

• Effektivt • Säkert • Ekonomiskt • Låg energiförbrukning • Ekologiskt anpassat • Brett användningsområde

• Neuthox i vattnet ger rent dricksvatten utan bakterier.

ECON

Aktiv oxidationsteknik med UV-ljus

DCW Neuthox

MILJÖV

Rent vatten utan kemikalier

SVENSHÖGSVÄGEN 6B, 232 38 ARLÖV TEL: 040-43 53 20 • E-POST: INFO@SECON.SE • WWW.SECON.SE


Foto: Mats Engfors, Fotographic

POSTTIDNING B Avs: FรถretagsInvest Box 464 184 26 ร…kersberga

BODEN

-en stad fรถr alla

FöretagsExtra Nr6 2014  

FöretagsExtras höstnummer ger dig bra tips på var du kan extremsporta i Sverige. Samt presenterar en snart kommande firmabil som säkert fall...

FöretagsExtra Nr6 2014  

FöretagsExtras höstnummer ger dig bra tips på var du kan extremsporta i Sverige. Samt presenterar en snart kommande firmabil som säkert fall...