Page 1

Vi kallar dem...

FÖREBILDER

L E DA R E ELDSJÄLAR

Strålkastarljuset på 10 bra personer

www.funkibator.se


Förord Personer som är engagerade i samhället lägger ofta ner väldigt mycket tid, arbete och energi på sådant som de brinner för. Det är ofta dessa personer som tar initiativ, drar ihop personer och får saker att hända. Ibland arbetar de i framträdande ledarroller och ibland verkar de bakom kulisserna. Vi ville sätta strålkastarljuset på tio personer i Kronobergs län verksamma inom området funktionsnedsättning. Vi tyckte att ett brinnande engagemang är värt att uppmärksammas och att andra personer skulle få en chans att lära dessa förebilder lite mer fördjupat. Vi vill rikta ett tack till var och en av er för allt nerlagt arbete! Keep up the good work!


Joakim Cardell ”Joakim är en snäll och omtänksam person, oftast känns det som att han alltid ger dubbelt tillbaka. Ibland tänker han till och med så mycket på andra att han glömmer bort sig själv. Joakim är snabb när det gäller att ställa upp för andra och han gör det gärna utan vinning för egen del. Han är en sådan kille som man gärna vill ha i ”sitt” lag.”

Vän och styrelsekollega Jennie Hasselros Hidrén

Hur skulle du vilja beskriva dig själv? Vilka erfarenheter, råd, tips eller Jag är en glad och skämtsam livsvisdom skulle du vilja dela med dig av till din om­värld? person, hund- och fiskenörd. Lev i nuet och försök att ta dagen Vad har du för intressen, fritidssom den kommer! sysselsättningar, hobbys? Min hund samt att jag fiskar Vad är det som driver och engagerar mycket och gärna plockar svamp dig? (kantareller). Tycker också det är Att hjälpa och att glädja andra genom att t.ex. ge bort kantareller. kul att resa. En del med funktionsnedsättning Hur kommer det sig att du från första början blev en­ga­gerad inom har svårt att plocka själva, därför blir det extra uppskattat. området funktionsnedsättning?

Hur ser du på utvecklingen framåt inom funktionsnedsättning och framtiden? Jag tycker framtiden ser ljus ut för det börjar bli mer och mer för­ stå­else för funktionshinder ”bara pengarna finns”, för det klagar alltid kommunerna på. Hoppas man kan se mer värden än pengar, viljan och kunskap att utveckla inom funktionsnedsättning finns men pengar saknas. Forskningen går framåt när det gäller MS.

Vilka specifika frågor inom funk­ tionsnedsättning tycker du det är Hur skulle du vilja samman­fatta hur viktigast att det ar­be­tas med? det är att leva i Småland, Kronobergs Tillgänglighet i vardagen. län och/eller den stad du bor i? På vilket sätt och var är du idag Vad gör dig glad, positiv och hoppfull? Här är bra, men man får kämpa engagerad inom området funktions­ Glad och positiv blir jag av min för sina rättigheter, det är alltid hund, hoppfull av framsteg i läkened­sättning? pengar, pengar … Jag är ordförande i NHR, Krono­ medelsutvecklingen. berg (NHR= Neurologiskt Handikappades Riksförbund). Jag har MS. När den förvärrades och jag fick problem med jobbet som lokförare, blev det naturligt att engagera sig.


Tio snabba favoriter

Favoritrestaurang: Minns inte Favoritmat: Grillad entrecote Favoritdryck: Öl Favoritfilm: Jag tittar inte så mycket på film Favorit TV-program: Mannen som talar med hundar Favoritmusik: Radiokanalen Gold FM – gammal musik Det är svårare med rättigheter i landsbygden. Folk här är mer reserverade än i storstäderna. Jag tycker om ett öppet och socialt klimat.

Jag har precis blivit vald till ordförande i NHR, Kronoberg och jag vill säga att jag har en jättebra styrelse och fantastiska med­ lemmar. Neurodagen var positiv. Vi delade ut en tidning till allmänheten och sålde mycket lotter. Utställning, rull­stols­dans, uppvisningar med diabetes­ hund och service­hund var extra starkt. Det

Om du leder en föreningsverksamhet - Kan du berätta om något positivt föreningsminne över något som du tycker är bra eller är stolt över som uträttats eller arrange­ rats? är bra att vi visar upp oss.utatem

Favoritplats: Sjön eller skogen Favoritturistmål: Berlin Favoritpryl: Spinnspöet med tillbehör Favoritwebbsida: Expressen10


Per Rosqvist

”Per är en person som är mycket flitig, noggrann, hoppfull, demokratisk och vill verkligen göra alla som han har runt omkring nöjda. Trots hans funktionshinder och de svårigheter som han har kan han klara av det mesta i vardagen. Han håller i flera grejer samtidigt utan detta påverkar hans prestation och resultat i arbetet. Han siktar högt när det gäller vision och mål i båda US och i privatlivet.”

Styrelsekompanjonen Laoko Sardar Hedström

Hur skulle du vilja beskriva dig själv? Jag heter Per Rosqvist, är 26 år och bor i Växjö. Jag har pluggat historia och IT på Växjö universitet, men har inte tagit någon examen på grund av att utbildningarna inte var anpassade till mitt funktionshinder (blind). För närvarande är jag arbetslös. Jag ser mig själv som öppen, mål­medveten och ihärdig. Vad har du för intressen, fritidssysselsättningar, hobbys? Jag gillar att idrotta (showdown, styrketräning, konditionsträning med mera). Sen är det också kul att titta på sport, framförallt hockey, fotboll och bandy. Jag är även intresserad av datorer/IT och av att läsa böcker. Sen är det också kul att umgås med kompisar. Hur kommer det sig att du från första början blev en­ga­gerad inom området funktionsnedsättning? Mina föräldrar uppmuntrade mig

att delta i aktiviteter för exempel­ vis synskadade, vilka ordnades av olika organisationer. Då fick jag bland annat möjlighet att åka på läger och vara med om roliga aktiviteter. Det var detta som var den första drivkraften för mig.

och när det går tungt. En förening med mycket ”go” blir aktiv och låter fantasin flöda. * Det är mänskligt att fela. Jag har inte planerat någon aktivitet där allting gått som på räls. Lär av misstagen, och ha med dig dem inför fram­tiden. * Ta till dig kritik, men stå för din åsikt. Själv tycker jag att negativ kritik oftast är en bra sak. Men det är viktigt att verkligen framföra sin åsikt även om många argu­men­te­ rar emot. * Framförallt till ordföranden: låt allas åsikter bli framförda och låt förmågan hos var och en komma till sin rätt.

På vilket sätt och var är du idag engagerad inom området funktionsned­sättning? Jag är ordförande, webbansvarig och delad arbetsledare i Unga syn­skadade Småland-Blekinge (US Små-Blek). Dessutom jobbar jag med aktivitetsplanering och med­lems­rekrytering i föreningen. Jag är också medlem i Synskadades riks­ förbund och Växjö handikappidrotts­förbund. Vad är det som driver och engagerar Vilka erfarenheter, råd, tips eller dig? livsvisdom skulle du vilja dela med En önskan att, i det här fallet funk­tionshindrade, ska ha ett lika dig av till din om­värld? *Tro på dig själv, och i det här fallet ”kvali­tativt” liv som alla andra. din förening, både när det går bra


Tio snabba favoriter

Favoritrestaurang: Det blir pass, har ingen. Fast jag gillar mat! Favoritmat: Stekt panerad fisk Vilka specifika frågor inom funk­ tionsnedsättning tycker du det är viktigast att det ar­be­tas med? Hmm, det är ett omfattande ämne. En viktig grej tycker jag är att de olika funktionsnedsättningsgrupperna bör ha tillräcklig kunskap om - och förståelse för - de andra funk­tions­nedsättningsgruppernas förutsättningar och behov. Vad gör dig glad, positiv och hoppfull? Folk som gör något för sakens skull, och inte för sin egen eller sina anhörigas skull. Hur ser du på utvecklingen framåt inom funktionsnedsättning och framtiden? Hmm, här tänker jag stort. I ett his­to­riskt perspektiv har mänsklig­ het­en hela tiden utvecklats framåt.

Även den ”mörka medeltiden” var på många sätt ljusare än antiken. Tekniken går framåt, och jag tror det öppnar möjligheter för alla. Visst kan man som funktions­hind­ rad råka ut för bakslag idag, men samhället har aldrig varit perfekt. Hur skulle du vilja samman­fatta hur det är att leva i Småland, Kronobergs län och/eller den stad du bor i? Jag tycker att Växjö är en lagom stor stad att leva i - även som funk­ tionshindrad. Staden är tillräckligt stor för att det ska finnas saker att göra, och den är inte så stor att man försvinner i mängden. Det finns ganska bra möj­lig­heter till kollektivtrafik med buss. Färdtjänsten fungerar också hyfsat bra.

Om du leder en föreningsverksamhet - Kan du berätta om något positivt förenings­minne över något som du tycker är bra eller är stolt över som uträttats eller arrange­ rats? Vid årsskiftet 2005-06 avgick alla styrelseledamöter i US Små-Blek förutom jag själv. Situationen var givetvis akut och distriktet höll på att bli vilande. Jag och två andra engagerade medlemmar tog initi­ ativ till att dra igång distriktet igen. 2010 var ordningen återställd och vi hade en fulltalig styrelse. Jag ser det här som ett kvitto på att det är viktigt att tro på sig själv och det man gör.

Favoritdryck: Det blir öl Favoritfilm: Jag tittar inte så mycket på film, men av dem som jag har sett blir det ”Män som hatar kvinnor” Favorit TV-program: Vem vet mest Favoritmusik: Hårdrock Favoritplats: Vid en lägereld i skogen Favoritturistmål: Det blir pass där också, har inget särskilt Favoritpryl: Just nu är det min nyinskaff­ade diskmaskin, så välbehövlig. :D Favoritwebbsida: Haha, det blir nördigt, www.wikipedia.org


Kenneth Björn ”Kenneth är verkligen en eldsjäl i vår förening FUB och i Klippan, Han ställer upp för alla och är en person man alltid kan prata med och få råd och stöd. Ungdomarna ser upp till honom och han är en bra förebild för dem.”

F.d. styrelsekollegan Eivor Johansson-

Hur skulle du vilja beskriva dig själv? Lugn, lyssnande, strateg, envis, resultatinriktad, förhandlare, säger vad jag tycker och tänker. Vad har du för intressen, fritidssysselsättningar, hobbys? Mest ideellt arbete, fiska på sjön, samlar på böcker och frimärken. Frimärkssamlandet är mer en ambition. Hur kommer det sig att du från första början blev en­ga­gerad inom området funk­ti­ons­nedsättning? Har en son som har en utvecklingsstörning. Gick därför med i FUB (För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och lämnade därmed politiken. På vilket sätt och var är du idag engagerad inom området funktions­ ned­sättning? Arbetar både lokalt och centralt även om det är mest lokalt. Jag är

rättsombud (hjälper medlemmar i juridiska tvister), sammankallande i den juridiska kommittén. Har suttit 12 år i förbundsstyrelsen där jag jobbade mest med hjälpmedelsfrågor. Jobbar just nu med att utbilda advokater i olika typer av tvister som kan uppkomma för personer inom målgruppen för FUB så att de kan företräda dessa. Det är mycket arbete med enskilda frågor. Jag går in för att göra ett bra jobb.

troende. Försök vara uppdaterad, prenumerera på nyhetsbrev från riksdag och regering. Följ kommitédirektiv. Vad är det som driver och engagerar dig? Orättvisan. Det är oftast så att folk ger sig på de svagaste. Får en kick varje gång man fått ett bra resultat.

Vilka specifika frågor inom funk­ tionsnedsättning tycker du det är viktigast att det ar­be­tas med? Vilka erfarenheter, råd, tips eller Försvara det vi uppnått, försvara livsvisdom skulle du vilja dela med LSS kvalitén. Flytta fram positiodig av till din om­värld? nerna. Tillgängligheten måste gälla Var påläst när du agerar, var ingen alla, inte bara rörelsehindrade. gnällspik. Släng ett fläskben till Vad gör dig glad, positiv och hoppfull? politikerna och lura i dem att de När medlemmarna mår bra. När kommit på förslaget. Presentera man gjort något som uppskattas. konsekvenserna av ditt förslag, ha Arbetet går framåt och vår grupp en strategi och ett mål. Jobba föär mer accepterad i samhället. Att rebyggande mot kommuner. Det se bra förebilder som Glada Huär viktigt att bygga upp ett bra för-


Tio snabba favoriter

Favoritrestaurang: Har ingen, äter på närmsta ställe Favoritmat: Husmanskost, raggmunk och fläsk dik-Teatern vilket gör att målgrup- i jämförelse med andra kommuner. pen syns och visar att vi kan mer Bra boendestandard, varierat utbud inom daglig verksamhet. än vi tror. Hur ser du på utvecklingen framåt Det är tillåtet att vara med och inom funktions­ned­sättning och bestämma över arbetsuppgifter, lätt att få byta. Det är viktigt att framtiden? Hoppas hitta en väg som gör att så många som möjligt trivs. Det alla ska kunna ha ett arbete som är är också bra fritidsutbud där man anpassat efter deras arbetsförmåga. kan bestämma vad som ska göras, Arbetsmarknaden är svart eller vit nämnas här kan Korpen och olika – borde anpassas mer efter indivi- studieförbund. Annevik är en pärla den. Lite bekymrad över bristen på som kan utvecklas ännu mer. ”skitarbetare” i handikapporganisationer. Hur skulle du vilja samman­fatta hur det är att leva i Småland, Kronobergs län och/eller den stad du bor i? Växjö är rätt bra inom detta område

I början av 2000 organiserade vi en kulturvecka i Växjö och länet. Temat var utvecklingsstörning. Utvecklingsstörda uppträdde med proffs. Det var sammanlagt 300 personer som uppträdde. Vi hade också konstutställning där alla tavlorna såldes, danser, konserter, en orkester som spelade med Thorleifs samt många föreläsningar. Vi hade också en bokmässa med tema lättläst, den första i Sverige, Om du leder en förenings­ och gällde alla målgrupper inom verksamhet - Kan du berätta om lättläst info och böcker. något positivt förenings­ minne över något som du tycker är bra eller är stolt över som uträttats eller arrange­rats?

Favoritdryck: Kaffe Favoritfilm: Naturdokumentärer Favorit TV-program: naturprogram och sport Favoritmusik: Mikael Wiehe, Lite proggmusik, Ingemar Nordströms Favoritplats: Altanen hemma Favoritturistmål: Gillar Norrland, att fiska och vara ostörd. Vill se hela Sverige Favoritpryl: Datorn Favoritwebbsida: vaxjo.fub.se


Jan Karlsson ”Jan Karlsson är en av länets vassaste handikappolitiker. Genom sina goda kunskaper om samhällets organisation vet han i vilka trådar man ska dra för att nå resultat inom handikappolitiken. Genom sitt arbete inom I&KC har han byggt upp ett stort nätverk med beslutsfattare. Han åtnjuter också ett stort förtroende från dem som företräder olika delar av samhället.”

Mångårige styrelsekollegan Tommy Andersson

Hur skulle du vilja beskriva dig själv? Jag skulle nog beskriva mig som en medelålders man som är mer vuxen på utsidan än invändigt. Ibland känner jag mig smart och ibland lite småkorkad, men är nästan alltid glad. Jag älskar föreningslivet som är så mycket samtidigt. Både bra för indi­vider, för sakfrågor och en ut­vecklande sysselsättning. Vad har du för intressen, fritids­ sysselsättningar, hobbys? Jag är intresserad av många olika saker. Till exempel älskar jag nästan all form av sport. Dock är jag minst road av typiska ”syn­sporter”. Inte för att de är tråkiga men för att jag har svårt att till­go­do­göra mig dem. Dessa sporter är t.ex. simhopp, gym­nas­tik och konst­åkning. Hur kommer det sig att du från första början blev en­ga­gerad inom

området funktionsnedsättning? Det var på ett mycket konstigt sätt. Jag fick på hösten 1985 reda på att det behövdes en ny ordförande i Unga Synskadade Småland-Blekinge och den posten var jag sugen på. Jag lärde mig mycket om synskadefrågor för att bli inröstad. Och på det sättet blev jag int­res­se­rad av bara farten. På vilket sätt och var är du idag engagerad inom området funktions­­ ned­sättning? Idag arbetar jag sedan snart nio år tillbaka på Handikapprörelsens Idé- & KunskapsCentrum (I&KC), Kronoberg. Jag är också aktiv i Synskadades Riksförbund (SRF), Kronoberg. Jag har haft flera olika uppdrag i SRF på såväl lokalt som regionalt plan. Mitt föreningsliv började i Unga Synskadade Småland-Blekinge där jag var aktiv i tio år (1985-1995).

Jag satt även i Unga Synskadades riksstyrelse åren 1989-1995. Där var jag bl. a sekreterare samt vice ordförande. Vilka erfarenheter, råd, tips eller livsvisdom skulle du vilja dela med dig av till din om­värld? Det roliga med föreningsarbete, som jag ser det, är att man kan göra så mycket eller lite, som man för stunden vill, kan och orkar. Man kan lägga ned 90 procent av sin vakna tid eller man kan gå på en akti­vitet var tredje år. Inget av dessa alternativ är bättre eller sämre än det andra. Jag tycker själv att det är givande då man har något att säga, och vet att man inte bara talar för sin egen sak, utan för en hel grupp. Tror ock­så att det är nyttigt, inte minst för en ung människa, att ta ansvar för fler än bara sig själv.


En annan sak som jag har upptäckt är att när man är flera delar man på uppgifterna, så insatsen blir inte så stor och betungande för var och en. Vad är det som driver och engagerar dig? Det är nog i första hand att det känns bra att få framföra en grupps åsikter och ibland också se hur ens argument också kan få genomslag i praktiken. Tillgänglighet i vardagen. Jag tycker också att man lär sig så otroligt mycket. Man får helt enkelt en större kunskapsmängd än vad man förmodligen skulle ha haft annars. Vilka specifika frågor inom funk­ tionsnedsättning tycker du det är viktigast att det ar­be­tas med? Det känns helt omöjligt att plocka fram en specifik sakfråga. Min åsikt är dock att det vikti­gas­te är helheten och att en person med funktionsned­ sättning inte ska behöva ha fler nackdelar i samhället som följd av sin funktions­ nedsättning. Det räcker med skadan/nedsättningen i sig utan att man ska få ytterligare orättvisa nackdelar som ”ett brev på posten”. Vad gör dig glad, positiv och hoppfull? Jag blir glad över mycket. I detta sammanhang blir jag glad när en

beslutsfattare lyssnar och förstår och tar intryck av det man för­ söker förklara. Flera myndig­hets­ personer har ibland svårt med förståelsen då de inte kon­fron­teras med våra problem i sin vardag. De känns ibland mer styrda av sina budgetar än av åsikter och intryck från medborgarna.

efter­ som rollfördelningen var oklar mellan SJ, Banverket och Växjö kommun. Unga Syn­ skadade arbetade med frågan i flera månader och inget hände. Till slut ringde jag en chefstjänsteman på Banverket och sa att om linjen inte är där före ett specifikt datum köper vi färg och målar själva Hur ser du på utvecklingen framåt och då blir det snett, fult och ser inom funktionsnedsättning och för hemskt ut. Efter detta samtal tog det bara någon vecka innan framtiden? Både och… Allt fler saker blir bättre problemet var åt­gär­dat. i och med den ökande kunskapen Hur skulle du vilja samman­fatta hur om fysisk miljö, tillgänglighets­an­ det är att leva i Småland, Kronobergs pass­ning av den digitala tekniken län och/eller den stad du bor i? mm. Däremot då det gäller den Relativt bra tror jag. Våra myndig­ traditi­o­nella servicen med person- hetsföreträdare är lätta att komma lig ser­vice på olika nivåer ser det i kontakt med. De har också en vilja att göra samhället så bra som mindre lovande ut. Om du leder en förenings­verksamhet möjligt. Det retar mig däremot då - Kan du berätta om något positivt det finns sakfrågor och olika för­ förenings­ minne över något som bätt­rings­om­råden där vi och myn­ du tycker är bra eller är stolt över dig­hets­före­trä­dar­na är överens, som uträttats eller arrange­ rats? men där det är omöjligt att hitta Jag tror jag plockar fram en kon­ den/de som ”äger frågan”. I vissa kret kul grej från verkligheten. fall hänvisar alla till någon annan Detta var runt 1995 då man iord­ än sig själva och det blir ett ärende ning­ställde nuvarande spår 1 vid av ”Svarte Petter-typ”. Växjö station (som det hette då). Till slut vill jag säga att det är ett Det fanns från början ingen tjock hot mot demokratin om bidragen vit linje vid perrongkanten. Alltså till föreningslivet dras ned, så att ganska farligt för oss synskadade. det blir svårare att arbeta på det Denna linje kunde inte målas sätt som man gör idag.

”Det känns helt omöjligt att plocka fram en specifik fråga”

Tio snabba favoriter

Favoritrestaurang: Akropolis I Växjö Favoritmat: Nästan allt på julbordet Favoritdryck: Mineralvatten Favoritfilm: Alla tre Millenniumfilmerna Favorit TV-program: Idol, Melodi­ festi­valen, Vinnare Favoritmusik: All ”listmusik” Favoritplats: Hemma, jobbet Favoritturistmål: Hela Öland och Gotland Favoritpryl: Gräsklippare, häcksax Favoritwebbsida: www.atg.se


Eva Enqvist ”Eva har en lång och gedigen erfarenhet av det funktionshinderpolitiska arbetet. Dessutom är hon bra på att argumentera och påläst. Hennes lugna och sansade sätt med en humoristisk touch gör att man lyssnar på henne. Eva står för vad hon säger och har goda ledaregenskaper, detta gör henne till en utmärkt representant för rörelsehinderförbundet DHR och som ordförande i Växjöavdelningen samt som distriktsstyrelseledamot.”

Arnold Lennartsson

Hur skulle du vilja beskriva dig själv? Jag ser mig som nyfiken, dvs. jag gillar nya saker, och som enga­ gerad. Det jag alltid utgår från är människors lika värde.

Vilka erfarenheter, råd, tips eller livsvisdom skulle du vilja dela med dig av till din omvärld? Att man ska lyssna mer än prata, vara orädd och ha civilkurage.

Hur ser du på utvecklingen framåt inom funktionsnedsättning och framtiden? Det går sakta, men ändå framåt. Jag är lite rädd för ekonomiska begränsningar. Det finns mycket kvar Vad har du för intressen, fritids- Vad är det som driver och engagerar att göra. dig? sysselsättningar, hobbys? Jag har ett stort samhällsintresse Jag vill ha ett samhälle för alla, så Hur skulle du vilja samman­fatta hur det är att leva i Småland, Kronobergs och intresse för rättvisefrågor. tillgängligt som möjligt. Sedan läser jag, målar och lagar Vilka specifika frågor inom län och/eller den stad du bor i? mat. funktions­nedsättning tycker du det Det känns inte bra att vi måste påpeka otillgängligheter – t.ex. Hur kommer det sig att du från är viktigast att det arbetas med? bristande snöröjning. första början blev enga­gerad inom Fysisk tillgänglighet och tillgång till information. Att information Att vi inte kan delta i samhället området funktionsnedsättning? på lika villkor, känns tråkigt. Det Egen erfarenhet, tyckte att mycket ska vara tillgänglig, både i olika medier och lättläst. Att personer borde vara en själv­klarhet för be­ fattades på området. med olika funktionsnedsättningar sluts­fattare och andra att det blir På vilket sätt och var är du idag billigare att göra rätt från början! engagerad inom området funktions­ kan tillgodogöra sig informationen Folk behöver få ökad medvetenhet är väldigt viktigt i ett demokratiskt nedsättning? om personer med funktions­ ned­ Jag är ordförande i DHR (Förbun- samhälle. sättning, bli mer pålästa. det för ett samhälle utan rörelsehin- Vad gör dig glad, positiv och hoppfull? Annars gillar jag variationen: både der), medlem i NHR (Neurologiskt Att se förbättringar, att fler förstår sjöar, skog och hav och lagom stora att det behövs ett tillgänglig­hets­ städer. Handikappades Riksförbund). arbete


Tio snabba favoriter

Favoritrestaurang: Piazza Teatro Favoritmat: Fisk och skaldjur Favoritdryck: Vatten Favoritfilm: CinemaParadiso Favorit TV-program: Nyheter Favoritmusik: Monica Zetterlund Favoritplats: Olika Favoritturistmål: Italien Favoritpryl: Akvarellfärger Favoritwebbsida: www.facebook. com

Om du leder en föreningsverksamhet - Kan du berätta om något positivt föreningsminne över något som du tycker är bra eller är stolt över som uträttats eller arrangerats?

Jag är ny i min förening men tidi­ ga­re har jag på andra vägar uträttat en del. Till exempel är jag stolt över att mitt för­slag att kommunen

skulle inrätta ett tillgänglighetspris blev verklighet. Jag är också stolt över att ha dragit igång marschen för till­gäng­lighet här i stan.


Maria Ståhl ”Med målmedvetenhet och ödmjukhet ser hon till att varje människas unika förmågor och intresse lyfts fram så att det uppstår individuella och realistiska lösningar.”

F.d. arbetskollegan Mats Berglund

Hur skulle du vilja beskriva dig själv? Jag är engagerad, glad, idérik, kvälls­trött och uppriktigt intresse­ rad av det mesta. Vad har du för intressen, fritidssys­ selsättningar, hobbys? Jag yogar (både som arbete just nu, och på fritiden), läser, promenerar mycket, fikar gärna och ser på fot­boll (helst Östers IF). Hur kommer det sig att du från första början blev en­ga­gerad inom området funktionsnedsättning? Tidigt 80-tal var jag en vecka som funktionär i Åre på ett veckoläger som DHR (Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder) - tror jag att det var - hade. Jag fick en massa intryck och lärde mig en hel del där. Sen hände annat i livet men jag ville alltid jobba med människor och fick 1998 jobb som arbetskonsulent på Ami (dåvaran-

de Arbets­mark­nads­institutet). Där jobbade jag med personer med intellektuella funktionsned­ sätt­ningar. Jag trivdes otroligt bra med mitt jobb och med att få träffa alla spännande människor och försöka ta fram de styrkor individerna hade istället för att fokusera på svårig­heterna som fanns. Ganska snabbt blev jag kopplad till autismforum, som det då hette och under åren blev jag mer och mer in­riktad mot neuropsykiatri. 2010 blev jag färdig med en KY-ut­bild­ ning i Neuropsykiatri som jag haft mycket nytta och glädje av. På vilket sätt och var är du idag engagerad inom området funktions­­ ned­sättning? Jag jobbade ca 12 år på Arbetsför­ medlingen med arbetslivsinriktad rehabilitering men slutade där feb­ ruari 2011. Där var jag ansvarig för

”Unga funk­tionshindrade” och jag var mycket engagerad i mitt arbe­te. Jag var förra sommaren funktionär på Attentions Vuxenläger och det kommer förhoppningsvis att bli fler gånger. Jag jobbar idag på ISA Kontaktcenter där vi har många ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, eller att man har lik­nande beteenden som innebär svå­rig­­heter för individen. Vilka erfarenheter, råd, tips eller livsvisdom skulle du vilja dela med dig av till din om­värld? Att vara ödmjuk och erkänna om man har fel. Man får ändra åsikt om någon kommer med bättre argu­ment. Andas och ha inte så bråttom. Ha kul och ge av dig själv, även om du inte får omedelbar respons så får du snart nåt bra tillbaks.


Tio snabba favoriter

”En grundläggande rättvis för­del­ning av resurser och respekt ger tusenfalt igen, både känslomässigt och ekonomiskt”

Vad är det som driver och engagerar dig? Att samhället är till för alla och att en grundläggande rättvis för­ del­ ning av resurser och respekt ger tusenfalt igen, både känslomässigt och ekonomiskt. Jag menar, varför vill vi ha ett samhälle där det alltid måste finnas någon som trampar och någon som trampas på? En lätt ilska över att det finns så mycket pengar och andra resurser som bara kommer ett fåtal till godo, så vill jag inte att det ska vara. Och givetvis har jag en stor tilltro till människan och hennes krea­ti­ vi­tet, förmågor och godhet, och en frustration över att vi inte tar till­ vara på detta. Vilka specifika frågor inom funk­ tionsnedsättning tycker du det är viktigast att det ar­be­tas med? Att alla ska få den hjälp de behöver utan att behöva tryckas in i en diag­nos. Att barn får den hjälp de behöver i tidig ålder, både i skolan och hemma, så att problemen inte be­höver bli så stora och kost­samma (både för individen själv och för samhället) när de blir vuxna.

Jag skulle vilja att politikerna i Växjö/Kronoberg vågade ta lite mer långsiktiga beslut för att ge alla en bra och rättvis chans från tidiga år= mer resurser till skolorna och flera lärare i varje klass + ”elev­ vårdande” personal. Ge alla en ekonomisk grund­trygg­ het och åter­uppväck folk­bildnings­ tanken i sam­hället så att männi­ skor kan ut­veck­la fler sidor än den som löne­ar­be­ta­re. Vad gör dig glad, positiv och hoppfull? Alla människor jag träffat under mina år på Arbetsförmedlingen som visat mig att det mesta går att lösa bara man skapar rätt för­ ut­sätt­ningar. Alla människor som bemöter andra på ett respektfullt sätt och vet att gränsen mellan dig och mig inte är så tydlig. Jag blir det också av en doft av nybakat bröd, en välskriven mening i en bok och en givande diskussion.

vi nu köra på arbetslinjen (vilket jag är personligen tveksam till) så behöver resurser fördelas på ett annorlunda sätt. Det behövs en ny syn på att det som verkar vara ett individuellt problem inte alltid är det, utan att det kan vara ett samhälleligt och/eller organisatoriskt problem istället, som gör personer mer ned­ satta i sina funktioner än vad de skulle behöva vara. Men som det ser ut just nu så be­hövs det mycket mer kunskap om olika funktionsnedsättningar, så att alla får rätt förutsättningar för att klara av att leva, och leva bra, i det här samhället - och då menar jag både den med, och den utan, funktions­ nedsättning.

Hur skulle du vilja samman­fatta hur det är att leva i Småland, Kronobergs län och/eller den stad du bor i? Jag trivs bra med att bo i ” en glänta i skogen” som någon kalla­de Växjö. Hur ser du på utvecklingen framåt Jag gillar skogen och alla sjöar inom funktionsnedsättning och och vill man så möter man många roliga och engagerade människor. framtiden? Jag tror att det måste till en ny syn på människan och arbete och ska

Favoritrestaurang: Bella Lanterna i Växjö Favoritmat: gravad lax, mandel­ pota­tis och hembakt tunnbröd Favoritdryck: vatten Favoritfilm: såg nyss ”Catfish” som var grymt bra Favorit TV-program: sportspegeln och dokumentärer Favoritmusik: stämningsberoende, lyssnar på all typ av musik Favoritplats: en liggvänlig klippa i Karlshamns skärgård Favoritturistmål: Blekinge är nummer ett men just nu slår mitt hjärta lite extra för Montmartre i Paris Favoritpryl: min yogamatta Favoritwebbsida: www.vedayoga. se


Miralema Klokic ”Miralema är en eldsjäl med en förmåga att inspirera andra. Hon ser det positiva istället för det negativa, möjligheter istället för hinder, är ansvarsfull och vägrar ge upp, oavsett hur svår uppgiften kan tyckas vara. Men framför allt har hon en förmåga att få andra omkring henne att må bra. Hon har ett smittande skratt som får även den tröttaste själ att lysa upp.”

Vännen och arbetskamraten Camilla Gjörloff

Hur skulle du vilja beskriva dig själv? Jag är en sådan person som kan gå fram till vem som helst och börja prata med honom/henne. Jag skrattar mycket har jag hört, ”smittande skratt” och det krävs väldigt lite för att få mig att skratta! Jag är en sjukt känslig och em­pa­tisk person. Även om jag har lätt för att prata med andra, så har jag också situationer då jag känner att jag vill observera först, kolla in läget. Lätt för att gråta har jag ock­så och det händer att jag gör det lite då och då, inte för att jag är ledsen (även om det ibland är på grund av det), men för att det kan vara en filmscen eller en tanke som kan trigga tårarna. Jag tar livet som det kommer och försöker njuta av livet så mycket som möjligt och att ha kul på jobbet, har jag märkt är oerhört viktigt!

Det är småsakerna som betyder allt för mig, från att träffas spontant på stan till att vakna på morgonen (trots tröttheten), gå upp och bara vara lycklig!

hindrade Barn och Ungdomar) i Kronobergs och Kalmar län samt att jag sitter med i förbunds­ styrelsen.

På vilket sätt och var är du idag engagerad inom området funktions­­ ned­sättning? Ordförande för Unga RBU-are i Kronoberg och Kalmar län, även med i förbundsstyrelsen med Hur kommer det sig att du från samma namn. Jobbar i Funkibator första början blev en­ga­gerad inom som jobbar inom området funk­ tions­nedsättning. området funktionsnedsättning? Inget jag funderat på att jobba med Vilka erfarenheter, råd, tips eller från början faktiskt, men via en livsvisdom skulle du vilja dela med vän, kom jag i kontakt med Nät- dig av till din om­värld? verket SIP och Funkibator och har Det kanske är något av en klyscha, märkt att detta är något som passar men behandla folk såsom du själv mig och det är något jag trivs med! vill bli behandlad. Brukar funka för Tack vare Funkibator har jag enga- det mesta. gerat mig i föreningar och är ordförande för en ungdomsför­en ­ ing, Unga RBU-are (Unga Rörelse­ Vad har du för intressen, fritidssys­ selsättningar, hobbys? Musik och film, jag älskar att gå på bio! Jag umgås med vänner och tränar.


Tio snabba favoriter

”Att ha sådant givande och roligt jobb gör mig glad!”

Vad är det som driver och engagerar dig? Positiv energi! Att man ska ha kul! Lite av det som vi jobbar med i föreningen. Vilka specifika frågor inom funk­ tionsnedsättning tycker du det är viktigast att det ar­be­tas med? Oj, kan inte välja en fråga… Men om jag måste välja en fråga, så säger jag tillgänglighetsfrågor, inte bara den fysiska tillgängligheten utan även tillgänglighet till information. Vad gör dig glad, positiv och hoppfull? Mina vänner gör mig glad! Att ha sådant givande och roligt jobb gör mig glad! Blir glad av bra musik!

av personer med funktions­ ned­ sätt­ning. Hur skulle du vilja samman­fatta hur det är att leva i Småland, Kronobergs län och/eller den stad du bor i? Jag trivs i Växjö, även om det finns mycket att ändra på vad gäller till­ gäng­lig­heten, men å andra sidan det finns det säkert i andra städer också. Överlag så trivs jag här. Om du leder en föreningsverksamhet - Kan du berätta om något positivt förenings­ minne över något som du tycker är bra eller är stolt över som uträttats eller arrange­rats? Vi har varit med och arrangerat två ungdomsläger för ungdomar med funktionsnedsättning: Ett som vi hade i vintras och ett den 15-16 augusti på Annevik. En av styrelsemedlemmarna arran­ge­rade prova på luftgevärsskytte och vi har även spelat bad-

Hur ser du på utvecklingen framåt inom funktionsnedsättning och framtiden? Hoppfull! Hoppas framför allt att vi får en diskrimineringslag som säger att otillgängligheten i sam­ minton i Alvesta. hället ska ses som diskrimine­ring

Favoritrestaurang: Har ingen, men går gärna på Koh Thai, Spice and Rice, Bella Lanterna och så Harrys, som har sjukt god mat. Favoritmat: Äter det mesta Favoritdryck: Vatten Favoritfilm: Clerks 1 och 2 (sjukt roliga) Favorit TV-program: True Blood och The Big Bang Theory Favoritmusik: Kings of Leon (om jag måste välja någon: Lyssnar annars på det mesta.) Favoritplats: Hemma Favoritturistmål: Har inga än, men jag vill åka till USA - roadtrip genom USA vill jag göra… hälsa på släktningar… kanske bo där ett halvt år till ett år… Favoritpryl: iPhone


Eva-Lena Kjellsson ”Med sitt inre lugn förmedlar Eva-Lena ett tryggt, sakligt och vänligt bemötande, där hon gärna delar med sig av sin erfarenhet, kunskap samt ger råd och stöd. Hon ser möjligheter, inga hinder och hon har bidragit till att våra funktionshindrade ungdomar har kunnat genomföra utlandsresor, där det krävts långa förberedelser och noggrann planering.”

Styrelsekollegan Christina Gustavsson

Om du leder en föreningsverksamhet - Kan du berätta om något positivt föreningsminne över något som du tycker är bra eller är stolt över som uträttats eller arrange­ Vilka specifika frågor inom funk­ rats? tionsnedsättning tycker du det är När vi gav oss iväg 39 stycken till viktigast att det ar­be­tas med? Mallorca för en veckas gemensam Skolan men även det tidiga vuxensemester, trots alla våra rullstolar. livet. Ett minne för livet Vad gör dig glad, positiv och hoppfull? Här kan du ge valfritt svar på en När något man kämpat för länge fråga som du tyckte att vi missade plötsligt går i lås. att ställa! Hur ser du på utvecklingen framåt Framåt kommer vi genom att vi inom funktionsnedsättning och jobbar tillsammans i alla våra förframtiden? eningar. Det är trots allt mer som Kampen fortsätter tyvärr för än är likt än som skiljer oss åt. förstår inte våra styrande att detta inte kan bero på om vi har en hög eller lågkonjunktur.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv? Vad är det som driver och engagerar Jag är en social person som gillar dig? Möjligheten att påverka och för­ när det händer något. Vad har du för intressen, fritids­ ändra. sysselsättningar, hobbys? Textilt skapande, trädgård, fåglar, körsång och föreningsarbete.

Hur kommer det sig att du från första början blev en­ga­gerad inom området funktionsnedsättning? Vår andra dotter föddes med ett funktionshinder och på senare år har mitt eget blivit allt mer synligt.

På vilket sätt och var är du idag engagerad inom området funktions­­ ned­sättning? Jag sitter i RBU:s (Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar) styrelse som sekreterare. Hur skulle du vilja samman­fatta hur Vilka erfarenheter, råd, tips eller det är att leva i Småland, Kronobergs livsvisdom skulle du vilja dela med län och/eller den stad du bor i? Närheten till naturen gör att jag dig av till din om­värld? inte skulle vilja bo någon annanstans. Allt går om man bara vill.


Tio snabba favoriter

Favoritrestaurang: Kina Favoritmat: Grillsten Favoritdryck: Hemgjord saft och vatten Favoritfilm: – Favorit TV-program: Trädgårdsfredag Favoritmusik: Olika sorters folkmusik Favoritplats: I trädgården Favoritturistmål: Spanien Favoritpryl: Symaskinen Favoritwebbsida: www.sylandet.se


Gudrun Rydh ”Gudrun är glad och positiv och hon brinner verkligen för allt inom hon jobbar med handikapprörelsen. Hon är en eldsjäl med ett varmt hjärta och ett brinnande engagemang och sällan skådad glöd.”

Styrelsekollegan Ingrid Bengtsson

Hur skulle du vilja beskriva dig själv? Jag är en kvinna i mina bästa år, som har lätt för att skratta och är engagerad i samhällsdebatten. Jag avskyr orättvisor, ”förstå­sig­påare” och de som ”går efter” och säger ”vad var det jag sa?”.

På vilket sätt och var är du idag engagerad inom området funktions­ned­sättning? Jag är sekreterare i HRF (Hörselskadades Riksförbund) och HSV (Handikapporganisationer i samarbete med Växjö kommun), suppleant i I&KC (Handikapprörelsens Vad har du för intressen, fritids­ Idé- & KunskapsCentrum), samt sysselsättningar, hobbys? Jag tycker mycket om att bila i ledamot i två av kommunens samEuropa, senast var vi i Bosnien verkansråd för handikappfrågor. – Hercegovina. Jag har ett aktivt Vilka erfarenheter, råd, tips eller föreningsliv och många vänner livsvisdom skulle du vilja dela med att umgås med. Dessutom löser dig av till din om­värld? jag korsord och Sudoku och kokar Att aldrig ge upp! bär, saft och sylt, när det är den Vad är det som driver och engagerar perioden. dig? Hur kommer det sig att du från Orättvisor måste utplånas anser första början blev en­ga­gerad inom jag. Jag tycker att många av våra medlemmar i olika föreningar området funktionsnedsättning? 1986 när jag blev svårt sjuk sökte behandlas orättvist av samhället. jag mig till en patientförening för Mest i sin kamp att kunna komma att få stöd och hjälp från andra som ut på arbetsmarknaden. var drabbade av samma sjuk­dom. Många unga törs inte säga att

de har en kronisk sjukdom eller funk­ti­ons­nedsättning på grund av risken att inte få det arbete de söker. Men även att ha rätt att stiga av när man är sjuk utan att kränkas av någon, eller bli ifråga­satt i sin sjukdom. Vilka specifika frågor inom funk­ tionsnedsättning tycker du det är viktigast att det ar­be­tas med? Allas lika värde. Att man ska ha rätt till en dräglig sjukersättning eller aktivitetsstöd. Överhuvudtaget en ekonomi som man kan överleva på. Tillgänglighet. Att man ska ha rätt till hjälpmedel och även ekonomiskt stöd till hjälp­medel. En hörapparat t. ex kostar 8 000-20 000. Till det får man hjälp med drygt 3 000. Det är mycket pengar att betala för att kunna delta i samhället.


Vad gör dig glad, positiv och hoppfull? Ganska mycket faktiskt. Jag har förmåga att se det roliga i ganska mycket. När jag hör att någon eller några har lyckats att göra något som de trodde var omöjligt med det funktionshinder de har då tycker jag det är extra roligt. Hur ser du på utvecklingen framåt inom funktionsnedsättning och framtiden? Tyvärr tycker jag att det har skett en klar försämring. Samhället håller på att nedrustas socialt. Det är svårt på arbetsmarknaden för den som har en funktions­ned­ sättning. Förr, när jag blev sjuk, tog min arbetsgivare sitt arbetsgivaransvar fullt ut och jag fick allt stöd jag behövde för att komma till­baka efter 15 månaders sjuk­skriv­ning. Den möjligheten finns knappt idag. Allt ska vara effek­ tivt och lönsamt. Till och med Sam­ hall, som är till för arbetshandikappade, ska ha lönsamhet och kon­kurrera på marknaden. Det är ju omöjligt att få den ekvationen att gå ihop. Senast hörde jag också att ledsagarservicen ska försämras. T.ex. skulle inte ledsagaren få er­sätt­ning för omkostnader i sam­band med uppdraget för exempelvis bussresor, mat, inträdesbiljetter. Då kan man ju undra: Vem vill vara ledsagare och betala för det? Jag tycker också att Komvux har försämrats. Hur ska dyslektiker eller andra som inte orkar med takten i skolan kunna få chansen att läsa upp sina betyg under lärar­­ ledda lektioner?

Hur skulle du vilja samman­fatta hur det är att leva i Småland, Kronobergs län och/eller den stad du bor i? Jag trivs väldigt bra i Växjö och har ingen tanke på att lämna staden. Dock tycker jag att det regnar lite mycket. Jag älskar sol och värme. Vi bor i mitt föräldrahem som funnits i släktens ägo sedan slutet av 1800-talet. Jag tycker det är trevligt med torg­ handeln som är livlig här. Vi har ock­så ett jättefint universitet där jag också har pluggat några ter­ mi­ ner. Alla fina strövområden, ganska nära centrum är ju jätte­bra, Fyllerydskogen mm. Jag önskar att vår innerstad får leva kvar och inte bli utarmad på grund av alla affärer i ytterom­rådena. Om du leder en föreningsverksamhet - Kan du berätta om något positivt föreningsminne över något som du tycker är bra eller är stolt över som uträttats eller arrange­ rats? Just nu leder jag ingen förening men när jag gjorde det så var jag glad och stolt över att vår förening hade ett så rikt förenings­ liv. Vi hade alltid många med­ lemmar som kom på våra möten och fick många bevis från med­ lemmarna att de gillade vår verk­samhet. Jag är också stolt över det engagemang mina övriga styrelsemedlemmar alltid har haft när jag varit ordfö­ rande.

Tio snabba favoriter

Favoritrestaurang: Har ingen, men oftast blir det Pause, när jag går ut. Favoritmat: Fisk och helst en mustig fisksoppa Favoritdryck: Hemlagad saft, vin och vatten Favoritfilm: Har ingen, men tittar gärna på deckare och musikaler. Favorit TV-program: Aktuellt, Morden i Midsomer, kommissarie Lewis, Antique Road show Favoritmusik: Lyssnar på allt utom tung opera Favoritplats: Någonstans vid Medelhavet i solen under en parasoll Favoritturistmål: Medelhavet Favoritpryl: Min dator och en liten tång som jag använder ofta när händerna inte räcker till Favoritwebbsida: Aftonbladet


Henrik Säll ”Henrik Säll har jag fått glädjen att lära känna genom hans engagemang i Unga Hörselskadade. Han har varit ledare på våra barn- och ungdomsläger och kurshelger för unga vuxna. Henrik öppen och inkluderande, han tar sig an sina uppgifter med stort ansvar och hjälper ofta andra, som inte känner sig lika säkra på sina åtaganden, att klara av sin sak och ro båten i land.”

Organisationssamordnare på UH Sabina Hedström

Hur skulle du vilja beskriva dig själv? Jag ser mig som en pålitlig, gene­ rös, ansvarstagande person. Om jag får en uppgift att göra, tar jag den till mig och löser den på bästa sätt. Jag är även en person som vågar göra och prova på det mesta, allt från att ta hand om ungar på ett läger till att prova nya farliga attraktioner på ett tivoli. Min funktionsnedsättning som är en hörselnedsättning är jag trots allt ganska tacksam för, den har lett till mycket positivt. Det kanske låter konstigt men mitt liv hade nog sett ganska tråkigt ut utan den, tror jag. Andra människor som jag träffar säger att jag är en snäll och hjälp­ sam person. Jag har fått den upp­ fostran att man alltid ska ställa upp för sina medmänniskor och visa varandra respekt. Jag försöker hjälpa människor i den mån jag

kan och försöker tycka om alla människor jag möter. Vissa perso­ ner kanske har en åsikt om saker som jag inte riktigt håller med om, men jag respekterar den och jag vet att alla människor inte kommer i samma format. Vad har du för intressen, fritidssysselsättningar, hobbys? Data – Tycker om att leta nya pro­gram och hitta nya egenskaper i befintliga program som jag redan har. Spelar även spel, men har tendensen att bli trött på det rätt fort. Teckenspråk – Är ett relativt nytt intresse men det är något som ligger riktigt varmt om mitt hjärta. Tycker om att lära mig ny gramma­ tik, träffa andra människor som ock­så pratar teckenspråk, lära ut lite till andra, få reda på hur andra länder ser på språket. Promenad – Är något som jag

gör för att rensa och få utlopp på det jag har i huvudet. Kan vara arg när jag påbörjar promenaden men kommer tillbaka med ett lugn då jag fått sortera och grubbla på olika saker. Kan även låta fantasin få skena iväg någon timme. Kristendomen – Har varit och är engagerad en del inom kyrkan, främst inom barn- och ungdoms­ verk­samheten. Kyrkan har gett mig mycket och jag känner mig hemma där när jag går dit. Finns ingen som säger att jag måste vara si och så, utan kan vara precis som jag vill. Föreningsmänniska – Jag tycker om att engagera mig för olika saker och just nu är det SALT (EFS barnoch ungdomsorganisation) och UH (Unga Hörselskadade). Tyvärr räcker inte min tid till att hjälpa, liksom styra, vad som händer i respektive förening, då jag gör en massa andra saker samtidigt.


Hur kommer det sig att du från första början blev en­ga­gerad inom området funktionsnedsättning? Det var faktiskt av en ren slump. Jag blev kontaktad av en gammal vän som gick på samma kompis­grupp (en grupp som lands­tinget har, där hörselskadade barn får träffas och umgås). Hon frågade ifall jag ville vara med och starta en ny förening (UH) i Kronoberg. Jag sa ja och jag blev då ekonomisk ansvarig. Har även varit kontakt­ person/ordförande. Sedan dess så har jag träffat otaliga människor med diverse funktionshinder och inte bara folk med hörselned­sätt­ning. Min fokus har varit enbart på hörselskador

men det har blivit bredare ju mer jag kan försöka med några som jag folk jag har träffat som har berättat brukar ha i mina tankar. – Jag skiter i om du inte tycker om om sitt handi­kapp. På vilket sätt och var är du idag mig, bara du respekterar mig. Jag höver inte tycka om personen engagerad inom området funktions­­ be­ jag möter men jag kan alltid res­ ned­sättning? pek­ t era henne/honom, det är ju Jag är med i Unga Hörselskadade en männi­ ska precis som jag. Man och även lite grann i HRF (Hörsel­ behöver inte tycka om alla männisskadades Riksförbund). Just nu kor, men man kan respek­tera och enbart i Dalarna då jag studerar visa hänsyn i alla fall. där. Jag försöker vara engagerad i – Riktning, motivering! Kronoberg men distansen gör att Detta är ett ut­ tryck som jag det inte blir så lätt. använder ofta. Jag sa det för några Vilka erfarenheter, råd, tips eller år sedan och sedan dess har det livsvisdom skulle du vilja dela med suttit kvar som motto. För att ta dig av till din om­värld? sig någonstans måste man ha en Ja, det skulle vara en hel del. Men riktning men om man inte har

någon moti­ ve­ ring att ta sig dit kommer man inte fram. Samma gäller tvärtom. – Våga prova! Många säger att man absolut inte tänker göra det eller äta det där. Men när man har frågat om de har gjort det förut så hör man oftast nej. Hur vet du att det är dåligt eller farligt om du inte har provat det innan? Om man gör ett misstag är det till för att man ska lära sig. Då vet man om det till nästa gång. – Funktionsnedsättning = ”dum i huvudet” och ”kan inte göra något själv” ??? Varför får man känslan att när man säger att man är hörselskadad, ser dåligt, inte kan gå, då automatiskt får en stämpel på sig att man är en dumbom? Den ”normala” männi­ skan har ingen kunskap om hur det är att ha en funktions­ned­sättning och vi som har det är dåliga på att informera om det. Det är något som vi måste jobba på. Vad är det som driver och engagerar dig? Det som driver mig är att jag vet att det finns andra som har det sämre än jag och jag vill hjälpa dem, men även påverka samhället på något sätt så det blir bättre för alla männi­skor. Bara att finnas där, när någon känner att det är motigt är något som får mig att reagera. Vilka specifika frågor inom funk­ tionsnedsättning tycker du det är viktigast att det ar­be­tas med? Alla. Förut vad det mycket fokus på hörselnedsättning, men jag lär

mig hela tiden mer. Nu känner jag att tillgängligheten är något som måste läggas stort fokus på. Att allt ska vara så mycket anpassat för varje individ. Det som är tillgänglighet inom hörselnedsättning är att alla hörselskadade ska få möjligheten att få teckenspråket. Idag känner jag att man inte får reda på vad TSP ger vilket jag vill ändra på. Vad gör dig glad, positiv och hoppfull? Att veta att jag har gjort någon annan glad. Det kan vara enkla saker som att någon frågar om läxan är till imorgon men jag kan säga att det är till dagen därpå. En gång när jag jobbade på kund­tjänst så hjälpte jag en man med att byta en sak, han blev jätteglad vilket i sin tur värmde mitt hjärta mycket. Bara att göra andra per­soner glada en hel dag gör min dag perfekt! Hur ser du på utvecklingen framåt inom funktionsnedsättning och framtiden? Svår fråga. Jag tycker att samhället har blivit bättre gällande att be­möta personer med funktions­ ned­ sättningar. Men det finns mycket kvar att jobba med. Vet att sam­hället inte kan bli perfekt men det är ändå en dröm man kan ha, eller hur? Hur skulle du vilja samman­fatta hur det är att leva i Småland, Kronobergs län och/eller den stad du bor i? Det är ett bra och lugnt landskap med sin vackra natur med björk och gran. Här kan hända allt från åskstormar till karnevaler. Jag är glad att jag bor här och jag känner att jag har fått den hjälp jag har be­hövt ifrån alla.

Tio snabba favoriter

Favoritrestaurang: Kinarestaurangen i Ullared Favoritmat: Spaghetti med köttfärssås Favoritdryck: Vin alternativt cider Favoritfilm: Nine to Five Favorit TV-program: Vädret Favoritmusik: Gregoriansk Favoritplats: Biblioteket Favoritturistmål: Stockholm Favoritpryl: – Favoritwebbsida: –


FUNKIBATOR UTVECKLINGSCENTER - Hjälpmedelsbutik

- Aktivitetsförening

- Brukarstödcenter

- Internationellt utbyte

- Ledsagning

- Fonder och bidrag

- Arbetsmarknadscenter

0470 - 223 40 info@funkibator.se www.funkibator.se

www.funkibator.se

Vi kallar dem förebilder  

Ett förebildsmaterial från Funkibator. Ett magazine om förebilder inom funktionsnedsättningsområdet inom Kronobergslän som är värda att uppm...