Page 1

Dossier de Presentació i Memòria d’activitats 2009-2012


ÍNDEX PRESENTACIÓ DE L’ENTITAT

Presentació general

[p. 3]

Objectius

[p. 4]

Orígens i fundació

[p. 5]

Membres

[p. 6]

MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2009-2012

Any 2009

[p. 8]

Any 2010

[p. 10]

Any 2011

[p. 14]

Any 2012

[p. 18]

Col·laboracions i serveis regulars 2009-2012

[p. 23]

2


PRESENTACIÓ DE L’ENTITAT PRESENTACIÓ GENERAL Foment de la Rumba Catalana (FORCAT) és una entitat que treballa per a la promoció i el reconeixement de la rumba catalana, un gènere musical popular gestat en el si de les comunitats gitanocatalanes, i donat a conèixer internacionalment per Peret i altres a partir dels anys 60. FORCAT aplega des de 2009 artistes, professionals, estudiosos, aficionats i d’altres actors socials vinculats a aquesta escena musical, i impulsa tota mena d’iniciatives en favor de la divulgació i transmissió del gènere, de la seva dignificació social i reconeixement institucional, i de la dinamització de l’escena.

Foment de la Rumba Catalana (FORCAT) és una entitat sense afany de lucre que treballa per a la promoció i el reconeixement de la rumba catalana en les seves diverses expressions musicals i socials. Entre els membres de FORCAT s’hi compten les principals figures històriques i actuals del gènere, artistes emergents, aficionats, experts, estudiosos i col·leccionistes, així com diversos professionals del món de la música i l’espectacle (mànagers, programadors, productors, comunicadors...). L’entitat ha aconseguit esdevenir un referent associatiu en el seu àmbit, aglutinant els diversos sectors implicats en aquesta escena musical per tal de compartir experiències i coordinar esforços en favor de la consolidació, dinamització i projecció de la rumba catalana. La rumba catalana és un gènere musical gestat durant el segle XX en el si de les comunitats gitanocatalanes, que habiten les principals localitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i el sud-est de França. Aquesta creació genuïna és fruit d’una peculiar fusió entre el flamenc heterodox, els influxos musicals procedents d’Amèrica i d’altres tradicions i modes de música popular, i es va donar a conèixer a mitjans del segle XX protagonitzant una espectacular eclosió pública i comercial que l’ha convertida en una de les produccions culturals catalanes amb més projecció internacional. Artistes com Peret, El Pescadilla i Chacho, i més tard Los Amaya, Rumba Tres, Chango, Gato Pérez, Gypsy Kings o Los Manolos, són les cares visibles d’un estil musical que ha arribat als nostres dies amb salut de ferro i que és actualment reivindicat i practicat tant per gitanos com per paios, amb infinitat d’artistes i bandes en actiu, d’aquí i d’arreu. Des de FORCAT entenem que la rumba catalana és una música popular, part irrenunciable del nostre patrimoni col·lectiu i vetllem per al seu reconeixement i dignificació social i institucional. Això es concreta en projectes i iniciatives que persegueixen objectius com el reconeixement de les figures artístiques rumberes, la presència de la rumba als principals escenaris del país, la projecció internacional del gènere, la promoció dels artistes emergents, la creació de materials pedagògics i el foment de la investigació. FORCAT està oberta a totes les persones, entitats i institucions que comparteixin el nostre projecte comú per a la promoció i el reconeixement de la rumba catalana, tot traçant ponts de comunicació i col·laboració entre els diferents agents socials. Creiem que els nostres objectius són compartits per un gruix important de la societat, i considerem indispensable la vostra complicitat i suport per al desenvolupament de la nostra tasca social i cultural.

3


PRESENTACIÓ DE L’ENTITAT OBJECTIUS L’activitat de FORCAT es guia per un objectiu general:

La promoció i el reconeixement de la rumba catalana, en tant que gènere i escena musicals, manifestació cultural i fenomen social D’aquest es deriven la resta d’objectius fundacionals de FORCAT:

La cohesió i representació de l’escena musical rumbera “Agrupar i canalitzar les inquietuds comunes dels artistes, professionals, aficionats i d’altres persones vinculades a la rumba catalana, exercint funcions de representació conjunta per a l’assoliment d’aquests interessos”

El reconeixement i tractament de la rumba catalana com a patrimoni cultural “Treballar conjuntament amb les institucions del país i la societat civil per al reconeixement de la rumba catalana com a música popular autòctona i com a patrimoni cultural col·lectiu”

El reconeixement i homenatge als artistes històrics “Coordinar esforços amb les institucions i la societat catalana per al reconeixement de les figures artístiques que han impulsat i han donat a conèixer aquest gènere musical, que n’han liderat l’escena i que n’han protagonitzat la història”

La dinamització de l’escena de la rumba catalana “Promoure la interacció, la col·laboració i l’intercanvi d’experiències i coneixements entre les persones i entitats vinculades a la rumba catalana, així com amb d’altres actors afins”

La promoció i suport als artistes emergents “Establir mecanismes de coordinació interns i externs per assolir eines de promoció i professionalització d’artistes “rumberos” emergents”

La promoció de la rumba catalana aquí i al món “Treballar conjuntament amb els agents culturals i socials necessaris per a la presència de la rumba catalana als principals escenaris festius i musicals del país” “Establir mecanismes de coordinació amb els agents culturals i socials necessaris per a l’exportació de la rumba catalana als circuits, festivals i escenaris de la resta del món”

El foment i suport a la recerca “Treballar conjuntament amb universitats, centres de recursos, grups d’investigació, institucions públiques i entitats socials per tal d’impulsar la recerca i l’estudi de la rumba catalana, contribuint a generar un corpus de coneixement sobre aquest fenomen sociomusical i tot allò que l’envolta”

El foment i suport a iniciatives pedagògiques i divulgatives “Treballar conjuntament amb centres educatius, institucions públiques, entitats socials i d’altres agents de l’àmbit de l’educació, la pedagogia, la cultura, l’art i la divulgació per tal de garantir la transmissió dels coneixements musicals i culturals de la rumba catalana”

4


PRESENTACIÓ DE L’ENTITAT ORIGENS i FUNDACIÓ FORCAT neix la primavera del 2009, com a culminació d’un procés encetat públicament el 4 de desembre del 2008, amb la celebració del Primer Simpòsium Nacional de Rumba Catalana al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia. Aquest esdeveniment, promogut per Txarly Brown i el Rumba Club, va aconseguir reunir als principals artistes rumberos, juntament amb d’altres persones de l’escena, amb l’objectiu de donar visibilitat i forma a la revifalla del gènere en els darrers anys. Durant el Simpòsium es constituí de manera informal la Plataforma de la Rumba Catalana, integrada per més d’un centenar de persones. La Plataforma elaborà el “Manifest per la Rumba Catalana” i designà un òrgan executiu, el Consell de la Plataforma per la Rumba Catalana, amb l’encàrrec de canalitzar les reivindicacions acordades i de formalitzar el moviment, convertint la Plataforma en una entitat legal. És així com, després de diversos mesos de treball i reflexió internes, el Consell impulsà la constitució d’una associació que recollia i ampliava els objectius delineats al Simpòsium. D’aquesta manera es fundava l’associació Foment de la Rumba Catalana (FORCAT). Si bé el procés descrit té una història curta i fàcilment identificable, els moviments i gestos explícits i conscients en favor de la rumba catalana tenen certa trajectòria. Javier Patricio “Gato” Pérez (Buenos Aires, 1951 – Barcelona, 1990) va ser dels primers a subratllar el valor patrimonial del gènere i la necessitat de conferir-li un reconeixement social i institucional. Experiències associatives com Rumbacat van intentar recollir el seu testimoni al tombant de segle. Però la rumba catalana ha estat històricament una escena molt fragmentada i la consciència patrimonial ha tingut una presència intermitent i poc unànime. A dia d’avui FORCAT no només es pot reclamar hereva de totes les persones i col·lectius que en les darreres dècades s’han pronunciat a favor del gènere, sinó que ostenta el mèrit d’haver aconseguit agrupar-les en una mateixa plataforma associativa.

1er Simpòsium Nacional de la Rumba Catalana. Taula amb Txarly Brown, Joan Garriga, Peret i Carles Sala.

1er Simpòsium Nacional de la Rumba Catalana. Cartell.

Consell de la Plataforma per la Rumba Catalana. Foto de familia.

5


PRESENTACIÓ DE L’ENTITAT MEMBRES SOCIS, JUNTA DIRECTIVA, MEMBRES D’HONOR FORCAT és una entitat assembleària i de base, que compta amb prop d’un centenar de persones associades i actives.

JUNTA DIRECTIVA actual (mandat 2011-2013) Presidència Carles Closa “Txarly Brown” Dissenyador, DJ, col·leccionista, promotor d’iniciatives i productor artístic. Principal dinamitzador de l’escena rumbera en els darrers anys. Director del Rumba Club.

Vocalia de Professionals Laia Brosa Flotats Professional del sector de la música i l’espectacle. Dedicada a la producció d’esdeveniments i al management d’artistes. Vocalia de Recerca i Documentació Quim Guillamon “Bacallà” Melòman i DJ. Col·leccionista de música catalana dels anys 60 i 70. Especialista en l’expansió històrica de la rumba catalana fora de Barcelona.

Secretaria Martí Marfà i Castán Antropòleg social, articulista i investigador especialitzat en les poblacions i les músiques gitanocatalanes.

Vocalia de Suport i Afició Adrià Garriga Sust Jove aficionat i activista de la rumba. Principal responsable del col·lectiu Sant Gaudenci, des d’on promou iniciatives artístiques i socials en favor del gènere.

Tresoreria Samuel García “Mosketón Jr” Jove músic i activista rumbero. Ha format part de les bandes Ole con Ole i Papawa, i actualment encapçala el projecte Banda Achilifunk. Vocalia d’Artistes Rafael “Rafalito” Salazar Artista i activista històric de la rumba. Instrumentista polifacètic. Antic deixeble de Gato Pérez i actual membre del grup Ai Ai Ai.

Rogeli Herrero Cantant, guitarrista i compositor. Fundador i membre actual de Los Manolos. Activista històric de la rumba.

MEMBRES D’HONOR Pere Pubill Calaf “Peret” (Mataró 1935) president d’honor fundacional Antonio González “El Pescadilla” (Barcelona 1926 – Madrid 1999) soci d’honor des de 2010 Javier Patricio “Gato” Pérez (Buenos Aires 1951 – Barcelona 1990) soci d’honor des de 2010 Pepe i Delfín Amaya “Los Amaya” (A Corunha 1952; Oviedo 1954) socis d’honor des de 2011 Josep Maria Valentí “Chacho” (Barcelona 1940) soci d’honor des de 2010 Ramon Reyes “Ramunet” (Barcelona 1946) – soci d’honor des de 2011 Ricard Batista “El Tarragona” (Tarragona 1964 – Barcelona 2010) soci d’honor des de 2011 Antoni Valentí “Tio Toni” (Barcelona 1937) – soci d’honor des de 2010 Josefa Becas “Tia Pepi” (Barcelona 1937) – sòcia d’honor des de 2010 Ramon Valentí “Tio Paló” (Barcelona 1936) – soci d’honor des de 2010 Ramon Ximénez “El Huesos” (Barcelona) – soci d’honor des de 2010

6

David Torras Artista i activista històric de la rumba. Com a guitarrista, baixista i arranjador, ha participat en les principals formacions rumberes.


PRESENTACIÓ DE L’ENTITAT MEMBRES ARTISTES I BANDES. SUPORT SOCIAL I INSTITUCIONAL SUPORT SOCIAL I INSTITUCIONAL

ARTISTES I BANDES

Entitats, col·lectius, professionals i institucions que donen suport a FORCAT i a les seves iniciatives:

Artistes i grups musicals que formen part de FORCAT:

7


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ANY 2009

Diada de la Rumba 2009

[p. 9]

Col·laboracions i altres 2009

[p. 9]

Diada de la Rumba 2009 Super Rumba Jam.

Diada de la Rumba 2009. Classe Magistral Peret

8


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ACTIVITATS 2009 Diada de la Rumba 2009 La Diada de la Rumba es va celebrar per primer cop el 2009, al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia. La primera edició ja comptà amb els principals exponents vius del gènere, i la sala va quedar petita davant la massiva afluència de públic, que desbordà totes les previsions. L’acte va servir també com a presentació pública de FORCAT, que ja es perfilava com a referent associatiu de l’escena. De la Diada de 2009 va destacar la classe magistral oferta per Pere Pubill Calaf “Peret”, que s’acompanyà de Rogeli Herrero (Los Manolos), Antoni “Sicus” Carbonell (Sabor de Gracia), Ramon Giménez (Ojos de Brujo), Ramunet Reyes (autor del famós “Marcha, marcha!”), i Antoni Valentí “Tio Toni” (Patriarcas de la Rumba i ex-palmero de Peret). La jornada es completà amb un seguit d’activitats gratuïtes de tipus pedagògic i divulgatiu entorn a la rumba catalana. L’èxit de públic el va aclaparar la Super Rumba Jam, on hi actuaren Sabor de Gracia, Achilifunk, Micu, Derrumband, La Troba Kung-Fu, Papawa, Los Manolos, Rumba de 9, Ai Ai Ai, Ojos de Brujo, Rumba Tarumba, La Pegatina, Gertrudis, Latino y los Llobregantes, Pantanito, Don Domingo, Rumba Expresso, Estrellas de Gracia, Rumbamazigha, Chipen, Que Pum Que Pam, Tio Toni (Patriarcas de la Rumba), entre molts d’altres. SÍNTESI DEL PROJECTE EN DADES Calendari de producció i execució Data d’activitat pública Horari d’activitat pública

14/07/2009 – 13/01/2010 13/12/2009 11:00 – 22:00

Lloc d’activitat pública

Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.), Gràcia, Barcelona

Activitats

Tallers d’instrument, animació infantil, classes magistrals, ball, exposició fotogràfica, mercat de productes, mostra de DJs, concerts...

Públic participant Artistes participants

1000 persones (aprox.) 30 formacions i artistes diferents (aprox.)

Projecte realitzat amb el suport de:

Col·laboracions i altres 2009 - Octubre: Declaració institucional i unànime del plenari de l’Ajuntament de Barcelona en favor de la rumba (02/10/2009), i també del plenari del Districte de Gràcia (07/10/2009). FORCAT va esperonar i assessorar els diversos grups polítics municipals en la presentació de la proposta.

- Octubre: Nota de condol i de reconeixement a la figura de Ramon Valentí Carbonell “Tio Paló” (Barcelona 1936 – 2009), referent carismàtic de la rumba catalana, històric artista amateur molt estimat. La Diada de la Rumba 2009 va ser dedicada a la seva memòria.

9


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ANY 2010

Curs d’Introducció a la Rumba Catalana

[p. 11]

Ventiladors. Cicle de rumba catalana al C.A.T.

[p. 12]

Ta’rumba. I Mostra de rumba catalana a Tarragona

[p. 12]

Col·laboracions i altres 2010

[p. 12]

Diada de la Rumba 2010

[p. 13]

Curs d’Introducció a la rumba catalana. Alguns dels professors i alumnes.

10


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ACTIVITATS 2010 Curs d’Introducció a la Rumba Catalana El Curs d’Introducció a la Rumba Catalana va ser una iniciativa formativa única i pionera en la història del gènere. En 22,5 hores lectives els participants van gaudir d’un acostament teòric i pràctic a la rumba catalana i la seva realitat social. I ho van fer de la mà dels principals artistes, professors i estudiosos actuals de l’escena. El Curs és un paquet formatiu on es combinen les sessions teòriques, les instrumentals i les de conjunt musical. El seu objectiu és oferir una panoràmica sobre la rumba catalana, tractant els seus aspectes principals i característics a nivell musical, la seva història, els seus protagonistes i la seva discografia, el seu context social i cultural, i les seves diverses expressions. L’acostament pràctic es realitza a través d’un instrument (guitarra, percussió, baix o piano) o del ball, a escollir per cada participant. L’edició 2010 del Curs es va desplegar en 15 sessions que s’albergaren al Conservatori del Liceu de Barcelona. Pere Pubill Calaf “Peret” exercí de padrí, director i docent d’aquella edició, on també hi participaren com a professors Rogeli Herrero (Los Manolos), Sicus Carbonell (Sabor de Gracia), Josefa Becas “Tia Pepi”, Ricard Batista “Tarragona” (Papawa, Estrellas de Gracia), David Torras (Ai Ai Ai, Sabor de Gracia) o Santiago Hernández “Yumitus de la Payoya” (Sabor de Gràcia), entre d’altres artistes i experts. Els continguts de les sessions foren elaborats i sistematitzats per un equip pedagògic format per artistes, professors i estudiosos del gènere. El Curs, en tant que proposta formativa, és resultant d’una important i pionera tasca d’elaboració i formalització dels coneixements sobre la rumba catalana i tot el que l’envolta

SÍNTESI DEL PROJECTE EN DADES Dates Durada i sessions Emplaçament Itineraris instrumentals

06/11/2010 – 18/12/2010 22,5 hores lectives repartides en 15 sessions Conservatori del Liceu (Aula de Música Moderna i Jazz) guitarra, percussió, baix, piano, ball

Participants

20 alumnes

Professorat

16 professors diferents (artistes, professors professionals i estudiosos)

Projecte realitzat amb el suport de:

11


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ACTIVITATS 2010 Ventiladors. Cicle de rumba catalana al C.A.T.

Ta’rumba. 1a Mostra de rumba catalana a Tarragona

Centre Artesà Tradicionàrius, Barcelona, 21/05/2010 – 18/06/2010

Tarragona, 22/04/2010 – 01/05/2010

Programació de primavera, repartida en cinc setmanes, que oferia propostes musicals innovadores, eclèctiques i heterodoxes de l’àmbit de la rumba catalana.

Jornades d’activitats entorn a la rumba catalana amb actuacions musicals, tallers, conferències, exposicions, classes de ball, projeccions, cercaviles, sessions de DJ, Jam Sessions, i altres.

El cicle va acollir una sèrie d’espectacles que investigaven fórmules rarament aplicades al gènere, com foren la combinació amb d’altres expressions artístiques o la introducció d’elements pedagògics. La majoria de sessions prengueren la forma de concerts pensats per a l’audició més que no pas el ball, en un format poc habitual en la rumba catalana. Hi participaren Sabor de Gràcia amb “Sabor pa’ rato”, Chipén amb “Tempo de Rumba”, David Torras i Rafalito Salazar amb l’espectacle músico-poètic Carpeta Blava, Micu, Pantanito amb Nuev@ Rumb@, i “Això no és rumba nen!”, de Xavi Ciurans (Gertrudis). Hi hagueren també activitats complementàries.

Mostra de les diferents expressions i vessants de la rumba catalana a la societat tarragonina, en coproducció amb entitats locals, tot exportant el model de la Diada de la Rumba. Programació d’activitats diverses al llarg d’una setmana, amb la participació d’artistes reconeguts com Peret, Rafalito Salazar, Rogeli Herrero, Johnny Tarradellas o la Tia Pepi, i formacions locals emergents com Vergüenza Ajena o Alikyndoy, entre d’altres. Organitzat per:

Organitzat per:

Col·laboracions i altres 2010 - Març: Taller-concert de rumba catalana amb Johnny Tarradellas i Vicent Monsonís (19/03/2010) al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, Barcelona, en el marc de les jornades “Apropament a la diversitat cultural: Som a Catalunya!”, organitzades per ei! Casc Antic. Espai d’Inclusió i Formació, amb la col·laboració de FORCAT. - Octubre: Demostració de guitarra i ball per rumba amb Marc Menéndez i Susana Subirana, i concert de Son de la Rambla (16/10/2010) en diferents punts de Barcelona, activitats gratuïtes en el marc de la Gran Festa de Tardor Ribermúsica’10, organitzada per Ribermúsica, amb la col·laboració de FORCAT.

- Desembre: Festival de Rumba Catalana a Buenos Aires (Argentina) en homenatge a Gato Pérez (09-12/12/2010). Concerts, projeccions, exposició gràfica i tallers gratuïts a la capital portenya en motiu del 20è aniversari de la mort d’aquest rumbero català d’origen argentí. Organitzat per la Delegació del Govern de Catalunya a l’Argentina, amb la col·laboració de FORCAT. - Desembre: Nota de condol i de reconeixement a la figura de Ricard Batista “El Tarragona” (Tarragona 1964 – Barcelona 2010), percussionista de referència de la rumba catalana, de l’escena salsera de Barcelona i les músiques gitanocatalanes. La Diada de la Rumba 2011 va ser dedicada a la seva memòria.

12


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ACTIVITATS 2010 Diada de la Rumba 2010 La segona Diada de la Rumba va ser novament una jornada d’activitats gratuïtes de tota mena i per a tots els públics. L’edició de 2010 va diversificar i eixamplar el programa, i es va traslladar a una sala amb major l’aforament que altre cop es va tornar a quedar petita davant la massiva resposta del públic. Peret, La Troba Kung-Fu, la Tia Pepi, Gertrudis, Sabor de Gràcia, Los Manolos i Ai Ai Ai i fins a 35 artistes i formacions protagonitzaren els actes més multitudinaris, que van ser la mostra de grups (Super Rumba Jam) i una polèmica conferència de Pere Pubill Calaf “Peret”. Però no només es va incidir en les actuacions d’artistes actuals de renom, sinó que es va voler fer èmfasi en aspectes més formatius i divulgatius, donant a conèixer la història del gènere a través de les seves figures, oferint introduccions a la pràctica musical del gènere, debatent sobre el passat, present i futur de la rumba catalana, entre d’altres. A més de conferències, taules rodones, tallers i classes magistrals, també es comptà amb l’actuació dels combos d’estudiants del Curs d’Introducció a la Rumba Catalana 2010, organitzat per FORCAT i dirigit per Peret al Conservatori del Liceu. La Diada 2010 estigué dedicada a la memòria de Javier Patricio “Gato” Pérez (1951-1990), en motiu dels 20 anys de la seva mort, i va servir també per homenatjar artistes històrics del gènere com Antonio González “El Pescadilla” o Antoni Valentí “Tio Toni”. SÍNTESI DEL PROJECTE EN DADES Calendari de producció i execució Data d’activitat pública Horari d’activitat pública Lloc d’activitat pública Activitats

Públic participant Artistes participants

15/01/2010 – 14/01/2011 19/12/2009 10:30 – 23:00 Espai Jove La Fontana, Gràcia, Barcelona Tallers d’instrument, conferència, animació infantil, classe magistral de ball, projeccions, taula rodona, exposició fotogràfica, mostra de productes, sessió contínua de DJs, actuacions musicals, jam session... 1800 persones (aprox.) 40 formacions i artistes diferents (aprox.)

Projecte realitzat amb el suport de:

13


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ANY 2011

Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1

[p. 15]

Guia de la Rumba Catalana 2011-2012

[p. 15]

Ta’rumba. II Mostra de rumba catalana a Tarragona

[p. 16]

Col·laboracions i altres 2011

[p. 16]

Diada de la Rumba 2011

[p. 17]

Diada de la Rumba 2011. Instantànies dels tallers de ball i d’instrument i de l’animació infantil.

14


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ACTIVITATS 2011 Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1

Guia de la Rumba Catalana 2011-2012

Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1 és el primer recull de partitures dedicat íntegrament a la rumba catalana. S’hi recullen melodies, acords i lletres d’algunes de les peces més populars del gènere, seleccionades per diversos periodistes, melòmans, aficionats, experts, músics i professionals de la música.

La Guia de la Rumba Catalana és un directori de dades sobre els diversos actors, esdeveniments i fonts d’informació que conformen l’escena actual de la Rumba Catalana. El seu apartat principal és un catàleg d’artistes, que s’adreça tant a professionals del sector com a aficionats.

Des del “Caramelos” de Los Amaya o “El muerto vivo” de Peret, fins a “Rumbeta Bona” de Dusminguet o “Samarreta” de Gertrudis, passant per “Djobi Djoba” de Gipsy Kings o “Gitanitos y morenos” del Gato Pérez; i fins a 24 temes de referència amb informacions complementàries sobre l’origen de les cançons i les seves possibles interpretacions. Estàndards de la Rumba és un projecte pedagògic i patrimonial que recull l’esperit d’antecedents coneguts com el Real Book o, a casa nostra, el Punt de Trobada. La seva pretensió és fer arribar el gènere a nous públics i nous contextos especialment els acadèmics, on les músiques populars hi tenen sovint una cabuda fràgil. El projecte i els treballs de transcripció, revisió i estandardització els han dut a terme diversos professionals (músics, docents, i estudiosos de la música) de forma desinteressada. El llibre es va distribuir amb la revista Sons de la Mediterrània núm. 25 (novembre-desembre 2011) en format de butxaca (DIN A5), i es pot trobar en format de treball (DIN A4) a les principals botigues de música. L’edició en paper es complementa amb el web www.forcat. org/estandards, on es poden trobar informacions suplementàries i enllaços amb els àudios de les cançons.

Aquesta publicació és un manual pràctic per familiaritzar-se amb la rumba catalana i acostar-se als seus protagonistes. La seva secció central és un catàleg d’artistes, on es recullen informacions sobre cada banda o solista (antiguitat, població, estil, darrer treball, contacte...). També hi ha un anuari de la temporada 2010-2012, amb els fets destacats i una relació de discos publicats. Finalment s’inclou una guia de recursos adreçada tant a aficionats neòfits com a artistes emergents o consolidats, amb directoris de professionals, d’associacions, de mitjans de comunicació, de webs, de llibres i de llocs on sentir rumba catalana. El llibret, que s’edita en català, castellà i anglès, s’ha distribuït amb la revista Sons de la Mediterrània de març-abril 2012, als membres de l’Associació Professional de Representants, Managers i Promotors de Catalunya, així com en diferents fires i mercats internacionals de música a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). La Guia de la Rumba Catalana s’editarà cada any a la tardor.

Projecte realitzat amb la col·laboració de:

15


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ACTIVITATS 2011 Ta’rumba. 2a Mostra de rumba catalana a Tarragona. Tarragona, 21/04/2011 – 30/04/2011

Jornades d’activitats entorn a la rumba catalana amb actuacions musicals, tallers, conferències, exposicions, classes magistrals, garrotins, projeccions, cercaviles, vermut musical, rumba per a infants, concurs de bandes, i altres. Mostra gratuïta de les diferents expressions i vessants de la rumba catalana a la societat tarragonina, liderada per l’entitat local La Curiosa, tot adaptant i reinventant el model de la Diada de la Rumba. Programació d’activitats diverses al llarg d’una setmana, amb la participació d’artistes reconeguts com Xavi Ciurans (Gertrudis), Artur Gaya (Quico El Celio), Sicus Carbonell, Johnny Tarradellas o Rafalito Salazar, i les actuacions de Sabor de Gràcia, Vergüenza Ajena, Chipén i La Màlaga, entre d’altres. Organitzat per:

Amb la col·laboració de:

Col·laboracions i altres 2011 - Març: Concert de rumba emergent amb els grups La Màlaga Essència Rumbera, Alikyndoy i Vergüenza Ajena (25/03/2011) a l’espai musical La Bàscula, Barcelona. Acte organitzat amb la col·laboració i el suport de FORCAT. - Abril: Nota de condol i de reconeixement a la figura de Damià Sans Magrí (Ivars de Noguera 1961 – Lleida 2011), músic i activista musical lleidatà, líder de la banda Ambaparà, pionera en el cant en llengua de signes. - Maig: Nota de condol i de reconeixement a la figura de Carles Lordan Barbeta (Barcelona 1963 – 2011), músic fundador de Los Manolos i de la discogràfica Ventilador Music.

- Agost: Nit de Rumba Catalana amb Estrellas de Gracia i Arrels de Gràcia (19/08/2011) a la Festa Major de Gràcia, en el marc de la programació “Plaça del Folk” (programació de música popular i tradicional), a la Plaça del Sol, Barcelona, promoguda pel Centre Artesà Tradicionàrius, amb la col·laboració de FORCAT. - Octubre: Hostafrancs x Rumba. Mostra de rumba catalana al barri d’Hostafrancs amb les actuacions de Son como Son i La Màlaga Essència Rumbera (07/10/2011), en el marc de la Festa Major d’Hostafrancs 2011. Acte organitzat per l’Associació de Joves Gitanos de Catalunya, amb la col·laboració de FORCAT. Acte suspès per dol de la comunitat gitanocatalana del barri.

16


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ACTIVITATS 2011 Diada de la Rumba 2011 En la seva tercera edició, la Diada de la Rumba es va reafirmar com a cita de referència del calendari musical català. La jornada de portes obertes del gènere presentà un programa divers i repartit en diferents espais de Barcelona. Els principals artistes de l’escena van oferir de forma totalment gratuïta els seus coneixements, produccions i propostes musicals a un públic entusiasta. La Diada de la Rumba 2011 es va celebrar durant tot el mes de desembre i va tenir com a jornada central el diumenge 18. Hi va haver activitats de tota mena i adreçades a tots els públics. L’oferta matinal, centrada a Gràcia, es va diversificar amb nous tallers, dues exposicions, presentacions de discos i llibres, i les habituals actuacions d’animació infantil per rumba, la mostra de productes i la sessió contínua de DJs, entre d’altres. A la tarda, més de 2000 persones van encabir-se a la sala Apolo per degustar la mostra-jam d’artistes de l’escena, amb més de 40 actuacions diferents, entre les quals destacaren Ai Ai Ai, Achilifunk, Sabor de Gràcia, Gertrudis, Los Manolos, Derrumband, Manuel Malou, Rumba Expresso, Estrellas De Gracia, Papawa, Micu o Chipén. Per tercer any consecutiu, la Diada de la Rumba es va saldar amb un gran èxit de públic i d’organització i l’esdeveniment es consolida com un espai per a la creació i l’intercanvi artístic, l’afició informada, la participació social i l’accés gratuït a la cultura. La celebració es va dedicar a la memòria de Ricard Batista “El Tarragona” (19642011), i va servir també per homenatjar artistes històrics del gènere com Los Amaya o Ramunet (autor del famós “Marcha, marcha!”). SÍNTESI DEL PROJECTE EN DADES Calendari de producció i execució Data d’activitat pública Horari d’activitat pública Lloc d’activitat pública

Activitats

Públic participant Intervencions artístiques

01/02/2011 – 31/12/2011 01/12/2011 – 31/12/2011 (data central: 18/12/2011) 10:30 – 24:00 Espai Jove La Fontana, Gràcia, Barcelona Centre Artesà Tradicionàrius, Gràcia, Barcelona Sala Apolo, Poble Sec, Barcelona Tallers d’instrument, presentacions de llibres i discs, animació infantil, taller i classe magistral de ball, exposicions, sessió contínua de DJs, actuacions musicals, jam session... 2500 persones (aprox.) 42 actuacions, 10 tallers i classes, 2 presentacions

Projecte realitzat amb la col·laboració de:

Projecte realitzat amb el suport de:

17


MEMÒRIA D’ACTIVITATS ANY 2012

Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1 (continuació)

[p. 19]

Sant Jordi rumber

[p. 19]

Guia de la Rumba Catalana 2012-2013 (en execució)

[p. 20]

Diada de la Rumba 2012 (en execució)

[p. 21]

Col·laboracions i altres 2012

[p. 22]

18


MEMÒRIA D’ACTIVITATS Activitats 2012 Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1

Sant Jordi Rumber

Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1, el primer llibre de partitures monogràfic de la rumba catalana, ha tingut una gran rebuda entre el públic. Enguany s’estan reforçant les tasques de comunicació, difusió i promoció, en vistes a que la iniciativa pot tenir encara més ressò.

La rumba catalana surt al carrer per la Diada de Sant Jordi (23/04/2012). Al Passeig de Gràcia de Barcelona: parada de llibres i roses, mostra de discos i marxandatge, novetats editorials i discogràfiques, signatures de llibres i juerga rumbera amb la participació d’artistes i representants de l’escena.

[continucaió del projecte 2011]

Durant els primers mesos de 2012, Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1 s’ha presentat a: l’Escola Superior de Música de Catalunya – ESMUC (11/03/2012), en el marc de les Jornades de Pedagogia Musical; i a l’Escola Municipal de Música de Mataró (23/03/2012), en el marc del II Cicle de Concerts de Primavera. També se n’han fet ressò alguns mitjans de comunicació com La Vanguardia, El Mundo de Catalunya (Tendències), Directe!Cat, El Periódico de Catalunya, NacioDigital.cat, Diario de León, Tot Mataró, o el diari Ara. Més informació a www.forcat.org/estandards

Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1. Partitura de la peça “Caramelos” de Los Amaya.

19


MEMÒRIA D’ACTIVITATS Activitats 2012 Guia de la Rumba Catalana 2012-2013 [projecte en fase d’execució]

La Guia de la Rumba Catalana s’edita cada any, a la tardor, com un recull dels esdeveniments de la temporada passada i de les propostes per a la següent. La pretensió és que sigui una eina a disposició dels professionals del sector per a la planificació de la temporada posterior i que es pugui distribuir en els principals festivals i fires d’espectacles de tardor i hivern. Enguany també s’activarà la versió web a www.forcat.org/guia. La Guia 2012-2013 actualitza les dades, descartant les

El projecte vol donar un impuls professional al sector i concretament

formacions inactives i incorporant les noves propostes sorgides

a l’escena de la rumba catalana, tant pel que fa a la visibilització

durant la temporada. La nova edició es publica en català, castellà,

de formacions i artistes emergents com a la internacionalització de

anglès i també en francès. Al directori de recursos s’hi inclou una

les propostes més consolidades. També pretén facilitar la tasca

nova secció dedicada als artistes i professionals que es dediquen a la

dels programadors i professionals del sector de la música i

docència de la rumba catalana, i que poden oferir classes, cursos i tot

l’espectacle, força afectat per la recessió econòmica. Alhora la Guia

tipus de formacions entorn al gènere.

té una finalitat pedagògica i social, ja que vol posar de manifest el valor de la música com a pràctica i símbol d’integració i participació socials, prenent com a model l’exemple de la rumba i els seus protagonistes històrics, els gitanos catalans.

SÍNTESI DEL PROJECTE EN DADES Calendari de producció i execució Data de publicació Exemplars en paper Període de distribució Distribució en paper

Distribució versió digital

01/04/2012 – 31/08/2013 novembre 2012 20.000 18/11/2012 – 31/08/2013 Encartament amb una revista especialitzada a nivell català i/o estatal / Fires i festivals d’àmbit internacional (Institut Català de les Empreses Culturals) / Mailing a professionals del sector de la música de Catalunya / Mailing a professionals del sector de la música de França (Casa Musicale) / Mailing a mitjans de comunicació i periodistes especialitzats / Esdeveniments rellevants de l’escena rumbera catalana Mailing a professionals del sector i a mitjans de comunicació / Mailing als contactes de les entitats promotores i col·laboradores

Projecte realitzat amb la col·laboració de:

Projecte realitzat amb el suport de:

20


MEMÒRIA D’ACTIVITATS Activitats 2012 Diada de la Rumba 2012 [projecte en fase d’execució]

La Diada de la Rumba és una jornada de portes obertes del gènere que s’ha convertit en esdeveniment de referència des d’on es llancen propostes que han reverberat arreu del territori. Després de tres èxits consecutius, la trobada es troba enguany en fase de consolidació. L’edició 2012 potencia l’esquelet bàsic de la jornada (matinal d’activitats familiars i tarda de mostra artística), tot reforçant els aspectes comunicatiu i professional. La Diada de la Rumba reuneix les principals figures i representants del gènere en diferents propostes musicals, formatives, lúdiques i reflexives. L’esdeveniment és la major mostra gratuïta de rumba catalana, una oportunitat per conèixer de ben a prop aquesta música d’origen gitano i català. Enguany les activitats matinals tenen lloc al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, i estan pensades per a tots els públics (tallers, classes, animació infantil, exposicions, debats, mercadillo rumbero...). A la tarda l’acció es trasllada a la Sala Apolo, que acollirà a la Super Rumba Jam, una mataró musical amb la participació d’artistes i bandes de l’escena com Los Manolos, Ai Ai Ai, Achilifunk Sound System, Sabor de Gràcia o Gertrudis. Durant l’acte s’homenatjaran dues figures històriques vives del gènere: Peret Reyes i Agustín Abellán “Chango”. Des de l’organització es pretén que els mitjans de comunicació es facin ressò de la importància i el valor social i artístic de la iniciativa.

SÍNTESI DEL PROJECTE EN DADES Calendari de producció i execució

15/01/2012 – 31/12/2012

Activitat pública central

18/11/2012

Horari d’activitat pública

10:00 – 24:00

Lloc d’activitat pública Activitats

Int. artístiques previstes

Centre Artesà Tradicionàrius, Gràcia, Barcelona Sala Apolo, Poble Sec, Barcelona. Tallers d’instrument, presentacions de llibres i discs, animació infantil, taller i classe magistral de ball, exposicions, sessió contínua de DJs, actuacions musicals, jam session... 40 actuacions, 10 tallers i classes

Projecte realitzat amb la col·laboració de:

Projecte realitzat amb el suport de:

21


MEMÒRIA D’ACTIVITATS Col·laboracions 2012 Febrer-Març. Punt i Seguit. II Jornades de Pedagogia Musical a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), Barcelona, amb la participació de formacions i artistes de rumba catalana, per cortesia de FORCAT (04/02/2012 i 10-11/03/2012). Organitzat per estudiants de l’ESMUC, amb el suport i col·laboració de l’ESMUC i FORCAT. Abril. Gresol de la rumba, activitats entorn a la rumba catalana a Barcelona, en el marc de la programació de “Setmana del 8 d’abril. Dia Internacional del Poble Gitano 2012”, promoguda pel Consell Municipal del Poble Gitano (Ajuntament de Barcelona). Organitzat per l’Associació Cultural Tots el Colors / Associació Cultural Gitana de La Cera. Amb la col·laboració i su port de FORCAT. Abril. Acte-concert “La rumba que tumba. Història de la rumba catalana”, xerrada i actuació musical a Cambrils (12/04/2012), amb la participació d’artistes de rumba catalana per cortesia de FORCAT. Organitzat per l’Ateneu Roig de Cambrils, en col·laboració amb FORCAT. Abril. Col·loqui-concert “Neocalorrismo: Rumba & Underground” al CCCB (Barcelona), amb Jordi Turtós, Luís Clemente, Pantanito i Txarly Brown, en el marc del cicle “BCNmp. Músiques en procés” (20/04/2012). Organitzat pel CCCB i Rumba Tunning, amb la col·laboració de FORCAT. Maig-Juny: Projecte “De la Rumba al Mundo 2012” a la presó de Quatre Camins (La Roca del Vallès), projecte d’intervenció socio-educativa al centre penitenciari entorn a la rumba catalana i adreçada a persones recloses. Promogut per la Fundació Privada Taller de Músics, amb la col·laboració de FORCAT.

Juny. Taller i concert de rumba a la festa de final de curs del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona (Parc del Clot, 19/06/2012), amb Peret Reyes i altres artistes, per cortesia de FORCAT. Organitzat pel Consorci de Normalització lingüística, amb la col·laboració de FORCAT. Juny. Festival Europeu Romanistan de música i cultura gitana, activitats entorn a la rumba catalana i la música gitana a Barcelona (Parc de la Ciutadella, 30/06/2012). Organitzat per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, amb la participació i suport de FORCAT. Juliol. Concert solidari de rumba catalana a la “Festa dels 25 anys al barri” (Torre Romeu, Sabadell, 07/07/2012), amb Peret Reyes per cortesia de FORCAT. Organitzat per les fundacions Main, Eveho, Idea, amb la col·laboració de FORCAT. Juliol. Rumbalmar, programació de rumba catalana en el marc de Les Santes. Festa Major de Mataró (27/07/2012), amb Derrumband, Peret, Mataró Rumba AllStars, Sabor de Gràcia i Txarly Brown. Organitzat per Vinti4, xiringuito Samar, IMAC, amb el suport de FORCAT. Octubre. Edició del CD promocional “De la rumba al mundo”, com a resultat del projecte homònim, amb rumberos de Quatre Camins, Peret Reyes i Rafalito Salazar. Editat per la Fundació Privada Taller de Músics, amb la col·laboració de FORCAT.

22


MEMÒRIA D’ACTIVITATS COL·LABORACIONS I SERVEIS REGULARS 2009-2012 Documentació i assessorament extern: Malgrat no disposar ni d’oficina física ni d’una oferta formal en aquesta direcció, FORCAT és requerida regularment per periodistes, investigadors, emprenedors, melòmans i curiosos, per tal que els faciliti informació i els documenti sobre aspectes relacionats amb la història, la sociologia i la musicologia del gènere. Igualment, són moltes les entitats i institucions, a les quals FORCAT ofereix el seu assessorament i orientació en la producció d’esdeveniments, el contacte d’artistes, i en l’execució de tot tipus d’iniciatives entorn a la rumba catalana. Informació i assessorament intern: FORCAT tramet regularment als seus socis i membres informació sobre convocatòries i concursos, fires i festivals, subvencions i ajuts, cursos i formacions, que poden ser d’interès per a les seves activitats artístiques. També es trameten propostes de concerts, xerrades, tallers i d’altres col·laboracions o contractacions que agents externs vehiculen a través de FORCAT. Finalment també s’assessora als membres de l’entitat en les seves diverses activitats i iniciatives relacionades amb la rumba catalana. Difusió i publicitat: FORCAT dóna difusió i publicitat a través del seu mailing a les propostes i iniciatives relacionades amb la rumba catalana i considerades d’interès general per a l’escena (cursos, tallers, publicacions úniques, declaracions polítiques unànimes...). Publicacions i webs: (Calarumba.com, YoChano, Santa Rumba i Sons de la Mediterrània): FORCAT treballa en estreta col·laboració i intercanvi amb el portal Calarumba.com, gestionat per Webfine S.L, amb el newsletter setmana YoChano, promogut per Txarly Brown, amb el fanzine periòdic Santa Rumba, editat pel col·lectiu Sant Gaudenci i amb la revista Sons de la Mediterrània del Grup Enderrock. Aquests quatre mitjans de comunicació dedicats a la rumba recullen i ofereixen informacions i dades sobre l’escena de la rumba catalana, els seus artistes i bandes, la seva actualitat i història, les actuacions i concerts, les iniciatives i projectes, les novetats discogràfiques i d’altres informacions de rellevància relacionades amb el gènere. FORCAT dóna suport permanent a aquestes iniciatives i hi intercanvia regularment informacions. Rumba Club: El Rumba Club és una programació setmana de rumba a Barcelona (i ocasionalment també a d’altres localitats) impulsada i dirigida per Txarly Brown des de 2007. Els seus cartells han acollit bona part dels artistes i formacions actuals dedicades a la rumba catalana. FORCAT hi dóna suport i hi intercanvia regularment informacions.

23


Associació Foment de la Rumba Catalana (FORCAT) Travessia de Sant Antoni, 6-8, Gràcia, 08012 Barcelona T. (+34) 93 218 44 85 www.forcat.org secretaria@forcat.org

Dossier de Presentació i Memòria d'Activitats de Forcat (Foment de la Rumba Catalana) 2009 -2012  
Dossier de Presentació i Memòria d'Activitats de Forcat (Foment de la Rumba Catalana) 2009 -2012  

Dossier de Presentació i Memòria d'Activitats de Forcat (Foment de la Rumba Catalana) 2009 -2012