Page 1

Välkommen till Allmänningen Rackholm 104 DIN BOSTADSMÄKLARE, RUNA SUNDIN


Scanna in QR-koden med din iPhone eller Android, s책 kommer du direkt till denna bostad p책 m채klarens hemsida.


EGEN Ö TILL SALU! Ett unikt tillfälle att förvärva en egen ö och skapa ditt egna paradis! På ön finns storstugan med 2 rum och kök, ett förrådshus med bastu samt en gäststuga. Sommartid bjuds på sköna bad vid öns två sandstränder, fiske och underbart vackra vyer över sjö och berg. En lummig ö där du kan plocka både bär och svamp. Vintertid när isen lagt sig kan du åka skidor eller skoter ut till ön.

ANTAL RUM

2 rum och kök

BOAREA

Ca 45 kvm + Gäststuga ca 25 kvm

TOMT

2 000 m²

BYGGÅR

Före 40-t

BOSTADSTYP Fritidshus PRIS

650 000 kr

Runa Sundin runa.sundin@erasweden.com ERA Kust och Land Mäklare - Hedlund AB Storgatan 30, 82430 Hudiksvall Tel: 0650-333 90 www.erasweden.com


INTERIÖR Ön Allmänningen Rackholm 104 nås med båt från egen båtplats på fastlandet nära väg 307. Vid båtplatsen finns en liten redskapsbod. Överfarten på ca 500 meter går snabbt med en motorbåt men du kan mycket väl ta en roddtur ut till ön vid lugn väder. Du landstiger ön från sydväst i anslutning till badstranden där en stig och en liten trapp i natursten leder upp till storstugan. Strax väster om storstugan ligger förrådshuset med bastu, redskapsbod och vedbod. Några meter därifrån ligger gästhuset. Samtliga byggnader ligger på en upphöjd platå omgärdad av en vacker stenläggning. Ön har två badplatser med sandstrand.

Köket är L-format och ligger direkt till vänster med två ingångar från vardagsrummet. Matplatsen passar utmärkt bra framför fönstret. Här finns det en rostfri diskbänk med över och underskåp. Spisen och kylskåpet drivs med gasol. Den vedeldade kaminen är perfekt för kaffekok och sprider behaglig värme i stugan. Från köket når du sovrummet som har fönster ut mot altanen och plats för dubbelsäng. Här finns bra plats för en dubbelsäng och rumet har ett fönster i norrläge. Från sovrummet leder en dörr in ett toalettrum där det finns en mulltoalett, ett handfat under fönstret som ger ljus och luft i rummet. Storstugan har genomgående tapetserade väggar, plattor i taket samt plastmattor på golvet.

INTERIÖR STORSTUGA Stugans altan är stor och rymlig med tak och skyddande vägg mot fastlandet. Du kommer först in i hallen med bra plats för ytterkläder. Till höger finns en inbygd garderob och ett fönster mot altanen. Via hallen når du vardagsrummet med fint ljusinsläpp från två fönster mot norr och öster. I rummets centrum står den öppna spisen i rött tegel med vacker järnhäll och inbjuder till sköna braskvällar.

Energi till belysning och TV kommer från solpanelen (12V) som sitter på storstugans gavel. Fastigheten har servitut för dricksvatten med inkoppling vid båtplatsen och vattenledning på sjöbotten. Tyvärr, fungerar inte anknytningen i dagsläget utan måste repareras eller bytas ut.


BOSTADSFAKTA FASTIGHET Område

Nordanstig Hassela Kyrkby

Kommun

Nordanstig

Församling

Hassela

Ägandeform/Typ

Friköpt - Småhus

Beteckning

HASSELA KYRKBY 6:38

Antal rum

2 rum och kök

Tomt

2000 m², Fastighetsregistret

Vatten/Avlopp

Delägarskap i borrad brunn på fastlandet

Taxeringskod

213

Taxeringsvärde

(Taxeringsår 2012)

- Byggnad

ERA® Försäkrat

I denna bostad är alla vitvaror och fasta hushållsmaskiner försäkrade. Försäkringen ingår alltid när ERA® förmedlar en bostad.

ÖVRIGA BYGGNADER

GÄSTTUGA Gäststugan har två stora rum samt ett mindre toalettrum. Via ytterdörren stiger du direkt in i sällskapsrummet som har ljusinsläpp från fönster i söder. Till väster står vedkaminen som ger skön värme i hela stugan. Här finns en inbyggd garderob med bra förvaring av kläder mm. Till höger leder en dörr in till sovrummed med fönster mot norr och bra plats för en dubbelsäng. I anslutning ligger ett mindre toalettrum med ett fönster mot sydväst. Här finns ett handfat samt en mulltoalett. FÖRRÅDSHUS MED BASTU Förrådshuset är indelat i tre avdelningar bestående av bastu med omklädningsrum, förråd samt vedbod. Via den första dörren på långsidan kommer du direkt in i omklädningsrummet med intillliggande gasoleldad bastu. I denna del är både golv, väggar och tak klätt med träpanel. Här kan du njuta av sköna bastubad med efterföljande dopp i Hasselasjön. Bakom nästa dörr till höger om bastun finns förrådet med plats för snickarbänk och förvaring. På baksidan av huset ligger vedboden med egen ingång från gaveln och ljusinsläpp från fönstret i sydväst.

OMRÅDESINFORMATION

HASSELA Orten Hassela ligger i Nordanstigs kommun i norra delen av Hälsingland. Sträckan Hudiksvall - Hassela är drygt 5 mil. Från Hudiksvall åker du direktbuss Linje 34. Från Sundsvall kör du knabbt 6 mil för att nå Hassela. Hassela omsluts av blånande berg och sjöar, vyerna är betagande. Här finns bra service med matvarubutik, bensinmack med livs och mat. I Hassela kan du välja mellan ett stort utbud av fritidsaktiviteter. Se hemsidorna för de olika aktiviteterna: Hassela Ski Resort: www.hasselaski.se Hassela Jakt & Sportskytteklubb: www. idrottonline.se/hassela.jaktSpSK-Skyttesport Nordanstigs Skoterklubb: www. nordanstigsskoterklubb.se Äventyrs Mästarnas Vildmarksb: www. aventyrsmastarna.se Hassela Golfklubb: www.hasselagk.se Hasselabygdens GK: www. hasselabygdensgk.se Hälsingland är en rik kulturbygd med bla de unika Hälsingegårdarna som numera är världsarv.

kr

- Tomt

176 000 kr

- Total

176 000 kr

TOMTEN Lummig naturtomt med träd och buskar. I anslutning till byggnaderna finns öppna ytor för avkoppling och lek. Som ägare till hela ön avgör du själv om du vill öppna upp för mer sol eller behålla mer skyggade partier. Samtliga byggnader ligger på en upphöjd platå i öns centrum omgärdad av en vacker stenläggning. På ön finns två badplatser med sandstrand för sköna bad. Ön är mycket lummig med skogskaraktär och på sommaren kan du plocka både bär och svamp. Den nye ägaren kan naturligtvis öppna upp vyerna genom att besluta om trädfällning. Samtliga byggnader ligger på en upphöjd platå i öns centrum omgärdad av en vacker stenläggning. På ön finns två badplatser med sandstrand och två olika väderstreck.

BYGGNAD Byggnadsår

Före 40-t

Fasad

Trä

Tak

Plåt

Plåtarbeten

Lackerad plåt

Stomme

Trä

Bjälklag

Trä

Grundläggning

Natursten

Fönster

2-glas

Uppvärmning

Eldstäder

Ventilation

Självdrag

TV-Internetutbud

Bra mottagning TV och Internet

Försäkring

Fullvärdesförsäkrad i Folksam

Status Energideklaration

Behövs ej

DRIFTKOSTNAD Driftkostnad per år: 2 450 kr

ÖVRIGT Tillträde

Enligt överenskommelse

Nuvarande ägare

Henrik Djurman, Richard Djurman

Boendekostnads- Kontakta mäklaren för en personlig kalkyl boendekostnadskalkyl.


PRODUKTER OCH TILLÄGGSTJÄNSTER ERA Bolån I samarbete med SBAB erbjuder vi ett av marknadens bästa bolån med räntefria handpenningslån och förmånliga överbryggningskrediter. Beroende på hur mycket du behöver låna erbjuder vi dig två olika lån, Bolån och Privatlån1).

ERA Försäkrat Alla bostäder vi förmedlar är försäkrade. Det bjuder vi på! På så sätt slipper du oroa dig över oväntade kostnader. Försäkringen täcker reparationskostnader eller priset för likvärdig ny vara vid skador på hushållsmaskiner under hela försäljningen. Den täcker även köparen i 30 dagar efter tillträdet. Vi kan också erbjuda en förmånlig Dolda Fel Ansvarsförsäkring genom Ikano Försäkringar2).

ERA Försprång Att hitta en ny bostad tar ofta längre tid än man tror, vilket gör att det är svårt att samordna med försäljningen av den gamla. Med ERA Försprång förbereder vi försäljningen av din gamla bostad, så när du väl hittar den där bostaden du länge letat efter, kan vi snabbt och smidigt lägga ut bostaden till försäljning. Då slipper du oroa dig och kan fokusera på det nya boendet.

Mina Sidor Följ din bostadsaffär på nätet genom Mina Sidor (dvs dina sidor). Mina Sidor är verktyget som gör din bostadsaffär både lättare och roligare. Genom realtidsbudgivning, besöksstatistik med mera får du ökad kontroll och översikt över hela försäljningsprocessen.

ERA Garanti ®

ERA Garanti Att lova mycket är inget konstigt. När man håller sina löften. Vi har en väl genomtänkt arbets-process som gång på gång ger utmärkt resultat. Vår ambition är att alltid överträffa dina förväntningar och ligga steget före. Genom att vi informerar dig i förväg om vad vi ska göra kan du kontrollera att vi verkligen gör eller har gjort det – annars har du rätt att avsluta samarbetet.

Nöjda kunder Hur bra man än är, kan man alltid bli bättre. Därför mäter vi kontinuerligt vad våra kunder tycker om oss. Alla köpare och säljare får automatiskt en e-post enkät tre dagar efter tillträdet av bostaden. I enkäten, som kommer från Questback, frågar vi en rad frågor om mäklarens agerade, våra tjänster och våra produkter. Vi kan stolt säga att 85 st av våra mäklare har 100% nöjda kunder. Varav 25 st har tillräckligt många svar för att göra resultatet statistiskt säkerställt. Våra mäklare hade 2012 i snitt 96% nöjda kunder.

1) Det lokala ERA kontoret kan komma att erhålla en ersättning om 0,00135% på lånebeloppet (snittersättning 1100kr/tecknat lån.) 2) Det lokala ERA kontoret kan komma att erhålla en ersättning om 900kr/tecknad försäkring. I de fall där det lokala ERA kontoret

erhåller ersättning från ytterligare tilläggstjänster redovisas det separat av respektive ERA kontor.


SÅ HÄR GÅR VI VIDARE MED FÖRSÄLJNINGEN Tack för ditt intresse för fastigheten HASSELA KYRKBY 6:38. Här redogörs för hur säljaren avser att genomföra försäljningen.

BOSTADSMÄKLAREN

UNDERSÖKNINGSPLIKT

Jag heter Runa Sundin och är ansvarig bostadsmäklare för förmedlingen av denna bostad. Tveka inte att ställa frågor och komma med synpunkter. För mig är varje förmedling unik.

Efter köpet kan du inte göra gällande fel som borde upptäckts vid en noggrann undersökning av fastigheten. Även om säljaren låtit besiktiga fastigheten ersätter detta inte din undersökningsplikt. Undersök därför fastigheten noga, gärna med hjälp av besiktningsman, eller avtala med säljaren om en besiktningsklausul i köpekontraktet, som ger dig rätt att inom en viss tid undersöka fastigheten och sedan ev. frånträda köpet. Uppgifterna i objektbeskrivningen är grundade på av säljare lämnad information.

INTRESSERAD AV DENNA BOSTAD? Är du intresserad av att gå vidare - meddela mig ditt intresse på plats, så riskerar du inte att missa försäljningen vid ett snabbt avslut. Försök även att vara “startklar” med ett lånelöfte samt en värdering av din nuvarande bostad. På ERA hjälper vi dig gärna med värdering och att förbereda försäljningen av din nuvarande bostad. Vi erbjuder “ERA Försprång”, en förberedelsetjänst som gör dig startklar när du väl hittar den bostad du vill köpa. Lånelöfte kan vi också hjälpa dig med. Via ERA Bolån får du ett lånelöfte inom 30 sek. Prata med mig eller ansök direkt på www.erasweden. com

BUDGIVNING Finns flera intressenter tillämpas budgivning. Då kan slutpriset avvika från utgångspriset: kr. Berätta innan budgivningen om dina önskemål om tillträdesdag, eventuella lånevillkor, försäljning av din nuvarande bostad etc. Det finns inga lagar som reglerar hur en budgivning ska gå till. Det är säljaren som bestämmer om, hur och till vem denne säljer. Jag framför alla bud till säljaren och upprättar en förteckning över buden. Budlistan lämnas även till slutgiltig köpare – med namn och kontaktuppgifter. Budgivare kan därför inte vara anonyma (men kan lägga bud via ombud, då är det ombudets kontaktuppgifter som lämnas ut).

KONTRAKTSSKRIVNING Jag kommer att upprätta köpehandlingarna och gå igenom dessa med parterna. Vi träffas på vårt kontor. Ofta vill parterna skriva snarast, eftersom varken bud eller anbud är bindande tills köpekontraktet är påskrivet av parterna.

HANDPENNING Handpenning om 10% hålls på ett särskilt klientmedelskonto skiljt från övriga tillgångar, till dess att alla villkor är uppfyllda (ex. besiktningsklausul). Vill du låna till handpenningen så kan jag hjälpa dig med ett räntefritt handpenningslån från ERA Bolån.

TILLTRÄDE Tillträde sker enligt överenskommelse. Då träffas parterna på vårt kontor eller köparens bank, där slutbetalning görs. Jag upprättar en avräkning där det framgår vad som betalats, återstår att betala, samt reglerar t.ex. fastighetsavgift. Sedan överlämnar jag även en journal över förmedlingen samt ett köpebrev. Vid tillträdet får köparen dessutom nycklar mm.


INFORMATION OM UNDERSÖKNINGSPLIKT UTGÅNGSPUNKT FÖR ANSVARSFÖRDELNINGEN

Utgångspunkten enligt jordabalken är att fastigheten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Därutöver gäller att den köps i det skick den faktiskt befinner sig i på kontraktsdagen och att köparen, för att trygga sig, får göra en noggrann undersökning av fastigheten. För sådana fel eller skador, som köparen haft möjlighet att upptäcka eller haft anledning att räkna med pga fastighetens ålder och skick, kan säljaren inte göras ansvarig. Säljaren ansvarar dock för dolda fel, d v s sådana fel i fastigheten som köparen inte bort upptäcka och oavsett om säljaren själv känt till felen eller inte. Säljarens ansvar för dolda fel i fastigheten gäller i 10 år.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Utgångspunkten att köparen måste undersöka fastigheten brukar kallas köparens undersökningsplikt. Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner. Finns det möjligheter måste köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avloppsanläggningar, sprickbildningar i fasad och grundmur samt skorstensstock. Upptäcker köparen vid sin undersökning fel eller symptom på fel i fastigheten eller är fastigheten över huvud taget i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt. Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör föranleda en mer ingående undersökning från köparens sida. Å andra sidan ska köparen inte behöva undersöka sådana delar av fastigheten som säljaren lämnat uttryckliga utfästelser eller garantier för, under förutsättning att dessa inte är för allmänt hållna. Köparen bör slutligen ha i åtanke att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha “förväntat sig” med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Han bör därför anpassa sin undersökning till detta. Rör köpet ett begagnat hus måste köparen ta i beräkning att vissa delar och funktioner utsatts för slitage och på grund av ålder t o m kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller i vart fall renovering.

ANLITANDE AV BESIKTNINGSMAN Jordabalken utgår från att köparen själv i normalfallet skall kunna uppfylla sin grundläggande undersökningsplikt och det är alltså inget krav att anlita någon sakkunnig för detta. Trots det väljer de flesta köpare att anlita s k besiktningsman eller annan sakkunnig och detta är att rekommendera om man inte själv har särskild byggnadsteknisk kunskap. Detsamma gäller om köparen inledningsvis själv undersökt fastigheten och då upptäckt symtom på fel som det kan vara svårt att bedöma betydelsen av. Som angivits ovan skall köparen undersöka fastigheten i alla dess delar och funktioner. Anlitar köparen en sakkunnig är det därför viktigt att vara observant på vilken omfattning en beställd besiktning har. Normalt omfattar inte en sådan besiktning vissa delar av fastigheten såsom elinstallationer, vatten och avlopp, rökgångar m m varför köparen bör överväga att komplettera sin undersökning. Jordabalken har som utgångspunkt att den undersökning köparen gör eller låter göra, ska ske för köpet, d v s innan köpekontrakt un-

dertecknas av parterna. Det är dock inget som hindrar att parterna i kontraktet avtalar om att köparen ska få möjlighet att undersöka fastigheten senare och därefter på det sätt kontraktet då föreskriver, ska få åberopa upptäckta fel och begära avdrag på köpeskillingen eller begära att köpet i dess helhet ska återgå. Denna typ av avtalsvillkor brukar kallas besiktningsklausul och är numer vanligt förekommande. Tas ett sådant villkor in är det viktigt att båda parter sätter sig in i vad som krävs för att köparen ska kunna åberopa villkoret och också noga beaktar de tidsgränser som anges i villkoret. Det förekommer att säljaren inför försäljningen låter undersöka fastigheten med hjälp av en besiktningsman, ofta för att tjäna som underlag för en säljaransvarsförsäkring (se nedan). I dessa fall är det viktigt att köparen noga går igenom besiktningsprotokollet , gärna med den besiktningsman som utfört besiktningen, s k köpargenomgång. Det är också av stor vikt att köparen då tänker på att undersökningsplikten omfattar fastigheten i dess helhet och vid behov kompletterar med ytterligare undersökningar.

SÄLJARENS UPPLYSNINGSSKYLDIGHET

Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte. Avgörande för bedömningen om ett faktiskt fel är relevant eller inte, är om felet är möjligt att upptäcka för köparen. Endast om felet inte är upptäckbart är det relevant. Trots detta kan man ändå säga att säljaren har en upplysningsskyldighet. Om säljarens förtigande innefattar svikligt eller annat ohederligt förfarande kan säljaren gå miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det finns dock även andra situationer där säljaren är skyldig att upplysa om förhållanden som han har vetskap om och som köparen borde ha upptäckt men förbisett. Det är främst fråga om situationer där omständig-heterna är sådana att säljaren måste förstå att köparen är i villfarelse avseende ett förhållande och där han vidare inser att förhållandet kan vara avgörande för köparens köpbeslut. Säljaren får med andra ord inte medvetet utnyttja köparens okunskap om ett visst förhållande. Säljaren kan vidare sägas ha en upplysningsskyldighet i så motto att han kan bli skadeståndsskyldig om han faktiskt känt till eller borde ha känt till felet men inte upplyst köparen om detta. Detta följer av köparens rätt till skadestånd på grund av säljarens försummelse. Det är således i säljarens eget intresse att han upplyser köparen om de fel eller symptom som han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren är dessutom inte dolt och kan i normalfallet inte åberopas av köparen.

SÄLJARENS UTFÄSTELSER

Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande fastighetens skick. Detta gäller i huvudsak då säljaren gjort en klar och specificerad utfästelse beträffande fastighetens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas inte som utfästelser.

AVTALSFRIHET FRISKRIVNING

Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för fastighetens skick, varför parterna kan avtala om annan ansvarsfördelning än vad som angivits ovan. Ett exempel på detta är då säljaren friskriver sig från ansvaret för fastighetens skick, generellt eller beträffande viss funktion.

SÄLJARANSVARSFÖRSÄKRING

Genom säljaransvarsförsäkring finns möjlighet för säljaren att inom försäkringens ram begränsa sin ekonomiska risk för dolda fel i fastigheten samtidigt som köparens rätt till ersättning för sådana fel, säkerställs via försäkringen. Säljaransvarsförsäkringen erbjuder således en trygghet för både säljare och köpare. Copyright © Mäklarsamfundet.


VÄLKOMMEN TILL ERA KUST OCH LAND MÄKLARE MÄKLAREN SOM GER MER. Vi tar vårt jobb på största allvar. Oavsett om du är säljare eller köpare är vårt mål att Du skall känna trygghet i din kanske största affär i livet. Vi som arbetar på kontoret är engagerade och förfogar tillsammans över en bred kompetens, inte bara vad gäller mäkleriverksamheten utan också inom områdena ekonomi, skattejuridik. familjejuridik, associationsrätt m.m.

ERA Kust och Land Mäklare - Hedlund AB Storgatan 30, 82430 Hudiksvall Tel: 0650-333 90 E-post kustochland@erasweden.com www.erasweden.com

Som ERA-mäklare har vi tillgång till ett väl prövat koncept och förfogar dessutom över ett antal produkter som tillsammans ger dig de bästa förutsättningarna för en bra och trygg affär. Välkommen in till oss på Storgatan 30 i Hudiksvall, så berättar vi gärna mer.


ERA KUST OCH LAND MÄKLARE - HEDLUND AB www.erasweden.com

Prospekt rackholm 104, lågupplöst