supermarkt.team #vega #ramadan

Page 1

KANTINEKRANT VOOR MANAGERS EN MEDEWERKERS VAN SUPERMARKTEN

Isabel Boerdam over

Isabel Boerdam over 'vega' in de supermarkt

Bakkerij-medewerkster Jodie deelt haar leukste werkervaring C1000 is niet dood, C1000 leeft!
Ramadan in de super: acties en iftar-aanschuiftafel
EEN UITGAVE VAN: SHELFLIFE MEDIA B.V. BEWAAREXEMPLAAR 2024
ADVERTENTIE

Inhoudsopgave

4. Isabel Boerdam: 'Er is nog steeds een ‘hardcore’ groep consumenten die ontzettend veel vlees eet'

7. Hoe denkt de gemiddelde Nederlander over vegetarische en vegan producten?

8. Nieuws &zo! Opvallende feiten

9. Trendwatcher Anneke Ammerlaan: ‘Japanse keuken (weer) in de lift’

11. Wist je dat… een pagina vol met leuke en/of handige feitjes

13. Een plantaardige maaltijd, zo moeilijk is het toch niet?

Column van Tijn Bresser (The Category & Trade Company)

15. Check! Podcasts, evenementen en interessante accounts

16. Ramadan in de super: acties en iftar-aanschuiftafel

17. Gezien in het buitenland: Fins en dry-aged vlees bij Edeka-center

18. Even voorstellen: Jumbo-medewerkster Jodie deelt haar ervaringen

19. ‘Winkeldieven bestelen ons allemaal’

Column Patricia Hoogstraten (Vakcentrum)

Coördinatie & redactie | Ted Helmink: Ted@shelflife.nl

Marieke Venbrux: Marieke.Venbrux@foodpersonality.nl

Branded content manager | Peter Smeele: supermarktteam@shelflife.nl

Met redactionele bijdragen van | Judith KloppenburgTekst & Communicatie Safiya Mohamud Hussein, Patricia Hoogstraaten – Vakcentrum, Tijn Bresser – The Category & Trade Company, de Vegetariërsbond

Vormgeving | Pubble

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is deze week van start gegaan. Voor het zevende jaar op rij wordt ‘de week’ georganiseerd. De helft van de Nederlanders eet inmiddels flexitarisch, maar volgens Isabel Boerdam – de bedenkster van ‘de week’ – is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel nog steeds nodig. Waarom? Dat lees je op pagina 4 & 5. Maar, hoe denkt de gemiddelde Nederlander eigenlijk over vegetarische en vegan producten? De Vegetariërsbond, de organisatie achter het V-label voor vegetarische en vegan producten, onderzocht dit in de jaarlijkse ‘vega monitor’: zie blz. 7.

Naast ‘plantaardig’, zijn er andere thema’s die steeds populairder worden in de Nederlandse supermarkten. Neem de ‘wereldkeuken’ en de ‘etnische keuken’. Wat deze begrippen betekenen en welke trends en ontwikkelingen we op dit vlak kunnen verwachten, vertelt foodtrendwachter Anneke Ammerlaan op blz.9.

Supermarkten spelen echter niet alleen in op keukens of producten die de consument lekker of belangrijk vindt, maar kijken ook naar wat er ‘leeft’ in de maatschappij. Zondag 10 maart is de start van de ramadan. Een belangrijke maand voor moslims. Jumbo organiseert daarom op 20 maart een ‘Iftaraanschuiftafel’ in Den Haag. Ook andere supermarktketens besteden aandacht aan de islamitische vastenmaand, zie blz. 16.

Tot slot; ook in deze editie van Supermarkt.team stelt een supermarktmedewerker zich voor (pagina 18). En uiteraard delen we ook weer leuke en/of boeiende feiten, interessante podcasts en toffe culi-evenementen, zie pagina 8, 11 en 15.

Veel leesplezier!

Sales | Klaartje van Dijk: klaartje@shelflife.nl

Ted Helmink: ted@shelflife.nl

David van Wijk: david@shelflife.nl

Druk | Janssen Pers Distributie | PostNL

Auteursrecht | Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen, in een geautomatiseerd bestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze,

Media bv Molenveldlaan 104 | 6523 RN Nijmegen www.supermarkt.team | #supermarktteam www.shelflife.nl
| Supermarkt.team is een gratis uitgave voor supermarkten/supermarktmedewerkers. Voor abonnementsopgave en/of (verhuis-) mededelingen, gebruik het contactformulier op: www.supermarkt.team
Shelflife
Abonnementen
hetzij elektronisch, mechanisch, of door fotokopie of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Aansprakelijkheid | Hoewel supermarkt.team met de grootste zorg is samengesteld, kunnen uitgever, redactie en auteurs niet aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke onjuiste berichtgeving en/of zetfouten. © Shelflife Media bv.
SUPERMARKT.TEAM IS EEN UITGAVE VAN:
3

Isabel Boerdam:

‘Er is nog steeds een ‘hardcore’ groep consumenten die ontzettend veel vlees eet’

Ze kreeg afgelopen november op het Nationaal Food Congres de eerste Jaap Lagerweij Young Talent Award uitgereikt. Onder andere vanwege het succes van de ‘Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel’, die zij jaarlijks met de voedingsindustrie, waaronder ook supermarkten, organiseert. En ja, ook al eet meer dan de helft van de Nederlanders inmiddels flexitarisch, ‘de week’ blijft volgens Isabel Boerdam (33) nodig. “Het vega-aanbod in supermarkten is nog lang niet zo populair als het zou kúnnen zijn.”

Door: Marieke Venbrux Foto’s: Green Food Lab/Guido Benschop

Allereerst: nog gefeliciteerd met je uitverkiezing. Joost Manassen, voorzitter van de raad van advies van het Nationaal Food Congres –initiatiefnemer van de award – zei tijdens de uitreiking ‘dat jij het vegetarisme uit de geitenwollensokkensfeer hebt gehaald’. Zie jij dat zelf ook zo?

“Ja, ik vond het wel mooi verwoord. Toen ik in 2013 startte met De Hippe Vegetariër, heb ik ook niet voor niets voor die naam gekozen. Vegetarisch eten was toen verre van hip. Ik wilde het meer ‘mainstream’ maken.”

Is dat volgens jou gelukt?

“Ja, ik denk het wel. Er is de afgelopen tien jaar extreem veel veranderd. Inmiddels is 55% van de Nederlanders flexitarisch; zij eten twee tot drie dagen per week geen vlees. Ook in restaurants, snackbars, bij supermarkten etc. is een vegetarisch aanbod veel vanzelfsprekender dan tien of vijf jaar geleden.”

Is een ‘Week Zonder Vlees & Zuivel’ dan nog wel zo nodig?

“Ja. Want het vega-aanbod in supermarkten is nog lang niet zo populair als het zou kúnnen zijn. De vleesconsumptie blijft in Nederland relatief hoog; er is nog steeds een ‘hardcore’ groep consumenten die ontzettend veel vlees eet.”

Maar ga je juist die groep bereiken met een ‘week geen vlees’-campagne?

“Een deel ervan zeker. De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is de afgelopen jaren steeds bekender geworden, tegelijkertijd is 40% van de consumenten nog nooit met deze week in aanraking gekomen. Zij kampen vaak met allerlei vooroordelen als het gaat om vegetarisch eten: het is smakeloos, ingewikkeld om klaar te maken, zij hebben de vleesvervangers op papier al afgeschreven. Als je deze groep kennis kunt laten maken met een vegetarische pasta die lekker en niet ingewikkeld klaar te maken is, kun je ervoor zorgen dat ook bij hen de ogen opengaan. Kijk, het voordeel van ‘de week’ is ook dat we het hele land aanspreken en er een ‘challenge’ van maken die zeven dagen duurt. Dat is iets anders dan een ‘meatless monday’ waarbij je een hamburger eens vervangt door een omelet. As je zeven dagen lang geen vlees eet, ga je bijna vanzelf andere producten en recepten proberen, want je wil variëren. Juist dat kan er voor zorgen dat mensen ervaren dat elke dag vlees eten niet perse nodig is.”

Jij werkt met ‘de week’ al jarenlang nauw samen met supermarkten. De meningen verschillen over de vraag of supermarkten genoeg doen om een plantaardig eetpatroon te bevorderen. Zo verscheen vorig jaar de Superlijst Groen, van denktank Questionmark. Daaruit bleek dat

supermarkten weliswaar nadrukkelijker inzetten op ‘meer plantaardige eiwitten’, maar dat deze omslag niet snel genoeg gaat en dat supermarkten de consumptie van vlees nog te veel blijven stimuleren; vooral Plus kwam niet goed uit de bus. Hoe zie jij dat?

“Een aantal ontwikkelingen, zeker aan de aanbodkant, vind ik heel positief. De introductie van de Terra-lijn bij Albert Heijn is een mooi voorbeeld, maar ook andere formules hebben inmiddels een royaal vega-aanbod. Tegelijkertijd zie je dat supermarktformules niet de verantwoordelijkheid nemen of willen nemen om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Ze gaan niet zover dat ze geen vlees meer in promotie aanbieden, de verhouding plantaardig-dierlijk écht flink op de schop nemen of hun klanten durven te vertellen dat het écht anders moet. ‘We willen er voor iedereen zijn’, is steevast de reactie van supermarkten als je vraagt waarom niet. Daarin zouden ze echt veel meer verantwoordelijkheid mogen nemen, zeker als het gaat om de marketing en promotie van vlees en dierlijke producten.”

‘Die ‘naming & shaming’ kan er dan uiteindelijk toe leiden dat Jumbo zélf gaat denken ‘eigenlijk kan dit niet wat we doen, we gaan het anders doen’’

Wakker Dier lanceerde begin dit jaar een spotje, waarin Jumbo er vrij bekaaid vanaf komt. ‘Albert Heijn helpt klanten om betere keuzes te maken, terwijl Jumbo ze maar vlees blijft opdringen’, is de boodschap van Wakker Dier. Wat vind jij van zo’n spot?

“Ik vind dat heel goed. Dit soort instanties en spotjes moeten er zijn, instanties en campagnes die iedereen scherp houden en waardoor retailers af en toe met samengeknepen billen op de stoel zitten. Verschillende belangenorganisaties hebben allemaal hun eigen rol in het duurzaamheidsverhaal: een Wakker Dier, Extinction Rebellion, wij zelf als Stichting

Wie is Isabel Boerdam?

Isabel Boerdam startte in 2013 met haar blog ‘De Hippe Vegetariër’, om mensen te inspireren vegetarisch te eten. Anno 2024 is haar blog uitgegroeid tot het grootste ‘vegainspiratieplatform’ van Nederland. Naast haar blog, bracht ze verschillende kookboeken op de markt, zoals de Vegabijbel en de Vega-atlas.

In 2018 lanceerde ze de Nationale Week zonder Vlees, die in 2022 werd omgedoopt in de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.

In datzelfde jaar startte

Boerdam met Green Food Lab, een food consultancyen communicatiebureau dat foodbedrijven helpt met strategie, communicatie en pr op het snijvlak van voeding en duurzaamheid. In 2023 ontving ze op het Nationaal Food Congres de eerste Jaap Lagerweij Young Talent Award, een initiatief van de raad van advies van het congres.

Week Zonder Vlees… Daarbij zoeken wij de samenwerking op een positieve manier en proberen samen met retailers en producenten de consument te verleiden om duurzamer te eten, maar het is ook goed dat er daarnaast partijen zijn die supermarkten op een activistische manier aanspreken. Want de macht van supermarkten ís gewoon heel groot, het is belangrijk dat een partij als Wakker Dier als een soort ‘controlerende’ instantie optreedt.”

In de tijd dat Wakker Dier de plofkip onder vuur nam, hoorden we van retailers geregeld terug: ‘na elke spot van Wakker Dier, verkopen we meer plofkip’. Daar zit wellicht wat in, ook als ik nu weer kijk naar sommige reacties onder het campagnefilmpje van Wakker Dier: “Dankjewel Wakker Dier, dat je ons attendeert op de aanbieding van Jumbo, ik sla straks wat extra vlees in’.

“Maar Wakker Dier is er ook niet zozeer op uit om consumenten ertoe aan te zetten geen vlees meer bij Jumbo te kopen, het wil vooral Jumbo aan de schandpaal nagelen. Want leveranciers en stakeholders vinden hier iets van, en daar doet het voor Jumbo pijn. Die ‘naming & shaming’ kan er dan

4
Isabel Boerdam kreeg in november de eerste Jaap Lagerweij Young Talent Award uitgereikt. Zij ontving de award uit handen van Joost Manassen, voorzitter van de raad van advies van het Nationaal Food Congres.
4

uiteindelijk toe leiden dat Jumbo zélf gaat denken ‘eigenlijk kan dit niet wat we doen, we gaan het anders doen’. En dat is wat Wakker Dier wil bewerkstelligen.”

koek. Want gezondheid is voor ons ook een aspect van duurzaamheid, we houden ons dus niet alleen bezig met ‘de omslag naar meer plantaardig’.”

‘Jumbo en Ton van Veen mogen me gerust bellen hoor, graag. Marit van Egmond en Albert Heijn trouwens ook’

Jij helpt met Green Food Lab bedrijven bij allerlei duurzaamheidsvraagstukken en communicatiekwesties rondom duurzaamheid… Heeft Jumbo of Ton van Veen jullie al gebeld?

“Haha, nee, nog niet. We hebben wel geregeld gesprekken gehad met Jumbo en met Albert Heijn, dat vind ik ook heel waardevol. Maar het heeft tot dusver nog niet tot een concrete samenwerking op dat vlak geleid. Maar Jumbo en Ton van Veen mogen me gerust bellen hoor, graag. Marit van Egmond en Albert Heijn trouwens ook.”

Werken jullie met Green Food Lab überhaupt voor supermarktformules of andere foodretailers of toch vooral voor fabrikanten?

“Het laatste, maar we staan zeker open voor samenwerkingen met supermarkten, sterker: dat staat hoog op ons lijstje, want zij hebben grote invloed op het bord van de consument. We richten ons op duurzaamheidsvraagstukken in de volle breedte. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld Peijnenburg met de herlancering van het merk en de ambitie om in 2027 150 miljoen suikerklontjes verminderd te hebben in hun

Eind 2022 en begin 2023 ben je er een aantal maanden tussenuit gegaan om rond te reizen, van Alaska naar Antarctica. Dat was nodig?

“Ja, het was inmiddels tien jaar geleden dat ik begon ik met De Hippe Vegetariër, zes jaar geleden dat ik de Week zonder Vlees lanceerde, waar een jaar later weer spontaan Green Food Lab uit voortkwam… Het was een behoorlijke achtbaan en ik had behoefte om even op de pauzeknop te drukken en de volle aandacht te geven aan andere elementen in mijn leven. Acht maanden lang hebben mijn vriend David (Markowski, ceo van The Greenery, red.) en ik rondgereisd, per busje, trein, fiets, auto, te voet etc. Dat is heel goed geweest. De Stichting Week Zonder Vlees en Green Food Lab hebben in die tijd gewoon doorgedraaid, dankzij een geweldig vast team en een flexibele schil van experts met wie we al langere tijd samenwerken. Sinds april vorig jaar draai ik weer volle bak mee. Daarnaast heb ik allerlei nieuwe plannen.”

Wat zijn die plannen?

“Nou, er bruist van alles, maar niet alles is al heel concreet of direct haalbaar. Zo loop ik rond met het idee voor een horecaketen, maar dat is echt iets voor de langere termijn. Een heel concrete stap op korte termijn is dat we de Week Zonder Vlees gaan uitrollen naar vijf Europese landen, dankzij een Europese subsidie. Afgelopen oktober zijn we gestart in België, de volgende stap is Denemarken en Duitsland en daarna Spanje en Oostenrijk.”

Over Denemarken: is daar de consumptie van plantaardig al niet veel groter dan bij ons?

“Vooral in restaurants is de ‘new Nordic cuisine’ heel groot. Daarbij gaat het vooral om vers, lokaal, gezond. Maar er heeft in het land nog nooit een campagne gedraaid waarbij consumenten worden aangespoord of uitgedaagd om minder vlees te eten. Voor zo’n campagne is in Denemarken dus wel degelijk ruimte en het past ook goed bij die new Nordic cuisine. Overigens: waar we de Week Zonder Vlees in Nederland een paar jaar geleden hebben uitgebreid met ‘en zuivel’, is dat voor het buitenland nog een stap te ver. Daar willen we eerst de Week Zonder Vlees van de grond zien te krijgen.”

‘De Week Zonder Vlees moet in tien Europese landen kunnen draaien; ik denk dan bijvoorbeeld aan Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Italië en Zwitserland ‘

De Week Zonder Vlees & Zuivel

Wanneer is jouw missie volbracht?

“Als de Week Zonder Vlees in tien Europese landen draait. Want dankzij de Europese subsidie hebben we als stichting nu slagkracht om onze missie te versnellen. En er zijn natuurlijk méér Europese landen waar de Week Zonder Vlees impact kan maken dan alleen de landen die nu zijn vastgelegd in samenspraak met de EU. Ik denk dan aan bijvoorbeeld Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Italië en Zwitserland. We zijn ook op zoek naar ‘founding partners’ in deze landen. Met hun financiële hulp kunnen wij de categorie en vraag vergroten. Win-win.”

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerde in FoodPersonality heeft gestaan.

Deze week vindt van 4 t/m 10 maart voor de zevende keer plaats, waarbij niet alleen supermarktformules, maar ook een groot aantal andere bedrijven en organisaties, zoals Ikea, Bakerstreet, NS Retail en het Wereld Natuur Fonds, meedoen.

De week richt zich dit jaar met name op ‘de Next Gen’, een generatie die van zichzelf al vrij klimaatbewust is. “Het idee is dat we deze groep aan ons binden, waarna zij ook hun ouders uitdagen en enthousiasmeren om minder vlees te eten”, aldus Boerdam.

De Nationale Week Zonder Vlees vond in 2018 voor het eerst plaats. In 2022 werd de Nationale Week Zonder Vlees omgedoopt in de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Ook is ‘de week’ sinds 2022 niet meer ‘een van de initiatieven van Green Food Lab’, maar ondergebracht in de onafhankelijke Stichting Week Zonder Vlees. Afgelopen oktober vond dankzij een Europese subsidie de ‘Week Zonder Vlees’ voor het eerst plaats in België; dit jaar en volgend jaar volgen Duitsland, Denemarken, Spanje en Oostenrijk.

5
Isabel Boerdam, eigenaar Green Food Lab en initiatiefneemster van de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel: “Zo’n spot van Wakker Dier richting Jumbo vind ik wel goed: laat retailers af en toe maar met samengeknepen billen op de stoel zitten.”
5
ADVERTENTIE www.supermarkt.team VOOR
HET
WEBSITE laatste nieuws
AL
GA NAAR DE

Gastbijdrage

Hoe denkt de gemiddelde Nederlander over vegetarische en vegan producten?

Van 4 tot en met 10 maart vindt de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel plaats. Maar hoe denkt de gemiddelde Nederlander over vegetarische en vegan producten? De Vegetariërsbond, de organisatie achter het V-label voor vegetarische en vegan producten, onderzocht dit in de jaarlijkse ‘vega monitor’. De meerderheid van de consumenten (58%) hecht op de een of andere manier aan producten met een onderscheidende eigenschap op het gebied van duurzaamheid of gezondheid. Zo vindt iets meer dan een kwart het belangrijk dat een product biologisch of vrij van toegevoegde suiker is, gevolgd door een wat lager percentage voor lokaal geproduceerde producten. Voor jonge mensen onder de dertig jaar bestaat de top-3 uit biologisch, zonder toegevoegde suikers en vegetarisch. Gezien de groeiende populariteit van vegetarische producten is het niet vreemd dat vegetarische en vegan producten juist onder jongeren aan populariteit wint.

Opvallend: terwijl het aantal vegetariërs en veganisten door de jaren heen vrij stabiel blijft, rond de 5%, is de belangstelling voor vegetarische en vegan producten vele malen groter. Ook flexitariërs hechten

kennelijk aan vegetarische en vegan producten en zoeken hier actief naar. Dit wordt ook zichtbaar bij het V-Label. Het V-Label-geeft aan dat een voedingsmiddel geen dierlijke ingrediënten bevat. Het keurmerk wordt in Nederland uitgegeven door de Vegetariërsbond en kan wereldwijd worden gebruikt. In 2023 werden in Nederland maar liefst 600 nieuwe producten met het V-Label gecertificeerd. Groeicategorieën zijn visvervangers. Voorbeelden zijn de visvrije tonijn van visproducent John West en de visburgers van de startup Vegan Visboer. Een andere groeicategorie zijn de zuivelvervangers. In het oog springt hier het voormalige zuivelbedrijf Boermarke, dat volledig overschakelde op plantaardige zuivel. Het brengt onder meer goudse kaasvarianten met het V-Label op de markt, onder de merknaam Vairy.

De kans is groot dat er in 2024 in het kader van de zogenaamde ‘eiwittransitie’ nog aanzienlijk meer vegetarische en vegan producten op de markt komen. Supermarkten hebben afgesproken het aandeel plantaardige eiwitten flink te willen verhogen. Het tempo waarin dit gebeurt, verschilt. Lidl en Aldi willen in

2030 op een 50-50 verhouding zitten. Plus, Jumbo en Albert Heijn trappen op het gaspedaal en willen in 2030 al op een aandeel plantaardige eiwitten van 60% zitten. Belangrijk is dat het hier gaat om een doelstelling op omzet en niet op aanbod. Om deze doelstelling te behalen kan het V-Label van nut zijn. Enerzijds weten inkopers bij producten met het vegan label zeker dat de producten enkel dierlijke eiwitten bevatten, anderzijds helpt het de consument in het maken van een bewuste keuze.

De vega monitor toonde verder aan dat een grote groep consumenten het V-Label van toegevoegde waarde vindt. Ook hier lopen jongeren voorop. Vooral bij vleesvervangers (37%) en kant- en klaarmaaltijden (28%) heeft het V-Label volgens consumenten toegevoegde waarde. Maar: juist in deze laatste categorie zijn er nog weinig producten met het label. Een mooi gat in de markt!

Dit artikel is een gastbijdrage van de Vegetariërsbond, die vegetarische en plantaardige voeding promoot. Ook is de Vegetariërsbond de organisatie achter het V-label voor vegetarische en vegan producten.

De

Gestoofde Marokkaanse groenten en olijven

Ingrediënten

• 4 builtjes Lassie Parelcouscous

3 el olie

2 uien, gesnipperd

1 el ras el hanout

• 4 pomodori tomaten, in stukjes

• 4 el zwarte olijven

• 1 klein blikje kikkererwten (150 g) 500 g regenboogwortels, geschild 1 courgette

Optioneel

• 2 pakjes vegetarische kipstukjes (à 160 g) 2 el harissa

Bereidingswijze

1. Kook intussen de parelcouscous gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Verhit de olie in een hapjespan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak 5 minuten mee. Voeg de ras el hanout en tomaten toe aan de uien schep door elkaar. Voeg de olijven, kikkererwten en 100 ml water toe leg een deksel op de pan. Breng de saus op laag vuur aan de kook.

3. Snijd intussen de wortel en courgette in dikke staafjes van 8 cm lang. Voeg de groenten toe aan de pan, schep door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Leg de deksel terug op de pan en stoof de groente in ca. 10 minuten gaar.

4. Knip de zakjes voorzichtig open en verdeel de parelcouscous over 4 diepe borden. Schep de groenten met saus ernaast.

Tip: Bak de vegetarische kipstukjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in een koekenpan met een beetje olie in 5 minuten goudbruin en krokant. Schep ze naast de groente. Wil je een pittig hoofdgerecht, schep dan de harissa door de warme parelcouscous.

Bron; https://lassie.nl/recepten/gestoofdemarokkaanse-groenten-olijven

vorig
het V-Label. 7
visburger van de Vegan Visboer werd
jaar voorzien van

Nieuw(s) & zo!

Opvallende feiten, bijzondere samenwerkingen, opmerkelijke onderzoekjes of frappante uitspraken, op deze pagina komen ze elke editie voorbij

Smaakspoken: van zoute tranen tot vet verliefd

We kennen Mister Kitchen vooral als producent van o.a. Veggie Spread en Droomboter én als organisatoren van de Rollende Keukens, het jaarlijkse foodtruckfestival in het Amsterdamse Westerpark. Een tijd geleden kwamen de drie mannen van Mister Kitchen ook met een kinderboek: Smaakspoken. Het boek onthult ‘het geheim van de zeven smaken’ –zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter, zoet – en vertelt o.a. welke smaak hoort bij welke emotie. Zo zijn tranen zout en staat vet voor verliefd. Sinds kort is het boek ook te beluisteren als ‘muzikale podcast’, onder meer via Spotify. Elke aflevering staat een smaak centraal. Actrice Thekla Reuten vertelt de verhalen, ook heeft iedere aflevering een eigen nummer dat wordt gezongen door o.a. rapper Sef en zanger Stef Bos.

Een weekje geen vlees: doe jij mee?

Op 4 maart is de zevende editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel van start gegaan. Tijdens de week – die loopt t/m 10 maart –worden Nederlanders gestimuleerd om plantaardig te eten en om vis, vlees en zuivel een weekje te laten staan. De Stichting Week Zonder Vlees – initiatiefnemer van ‘de week’ – wil samen met onder andere fabrikanten en supermarkten consumenten laten ervaren hoe lekker en makkelijk het is om vaker plantaardig te eten, zodat zij ook op de lange termijn vaker voor vega(n) kiezen.

Afgelopen najaar werd de week voor het eerst ook in België georganiseerd. Het doel is om meer landen in Europa de komende jaren kennis te laten maken met ‘de week’. (Zie ook het interview met Isabel Boerdam op blz. 4)

C1000 is niet dood, C1000 leeft!

C1000 is al een tijdje van het ‘supermarktoneel’ verdwenen. Het laatste filiaal van C1000 sloot in 2015. Maar de voormalige supermarktformule heeft sinds begin dit jaar een eigen museum. Het bevindt zich in een voormalige boerderij in het Overijsselse Hellendoorn. Het museum is een initiatief van Gerard Marsman. Hij bracht vroeger folders rond en raakte idolaat van C1000 (‘de fijnste folder om de rest mee in te pakken’). Hij verzamelt sindsdien ‘alles van de formule’: van winkelmandjes tot huismerkverpakkingen etc. en droomt al jaren van een eigen museum. Dat is er nu. Het museum heeft trouwens ook al haar eigen merchandise: C1000-museumsokken – voor de échte liefhebber.

Bron afbeelding: Facebook C1000 Museum

En de winnaar is….Hoogvliet De Baronie!

De Hoogvliet-supermarkt in winkelcentrum De Baronie in Alphen aan den Rijn is begin dit jaar uitgeroepen tot ‘Beste Hoogvliet van 2023’. Het filiaal is bovendien de Hoogvliet-winkel met de ‘beste kruidenierswarenafdeling’ en de ‘beste broodafdeling’. De supermarktketen organiseert jaarlijks de winkelwedstrijd. Deze zorgt volgens Hoogvliet voor ‘een gezonde concurrentiestrijd onder de teams van de 74 Hoogvliet-filialen’.

8
8
‘Japanse keuken (weer) in de lift’

De afgelopen jaren hebben de ‘wereldkeuken’ en de ‘etnische keuken’ steeds vastere voet aan de grond gekregen in de Nederlandse supermarkten. Maar: wat betekenen deze begrippen precies? Welke keukens/landen doen het vooral goed? En welke trends en ontwikkelingen kunnen we op dit vlak verwachten?

We vroegen het aan foodtrendwachter Anneke Ammerlaan.

Allereerst: is er eigenlijk een groot verschil tussen de ‘wereldkeuken’ en de ‘etnische keuken’?

“Er is in mijn ogen wel een verschil. Bij de wereldkeuken ‘horen’ meer gerechten die in heel veel landen voorkomen, maar waar ieder land zijn eigen draai aan geeft. Denk aan wraps, tortilla’s, gevulde deegflapjes als empanadas, gyoza of (oosterse) deegwaren zoals noedels en ramen, maar ook aan een aardappelsalade. Dat laatste kan een Russische salade zijn, maar ook een huzarensalade. Tot de etnische keuken behoren vooral specifieke, lokale gerechten die komen uit bepaalde landen. Neem harira, een soep uit Marokko.

Welke trends of ontwikkelingen zie jij op het gebied van de ‘wereldkeuken’ en de ‘etnische keuken’?

“Er zijn er een aantal. Zo is ‘street food’ uit verschillende keukens nu erg populair; dat zie je ook al wel terug in de supermarken. Er is een hernieuwde belangstelling voor de Japanse keuken. Ook kun je tegenwoordig Koreaanse ingrediënten in de Nederlandse supermarkt vinden.

Elke keuken is voortdurend in ontwikkeling. Dat geldt overigens ook voor de Nederlandse keuken. Je zag dat bijvoorbeeld terug in de Stamppotweken die Lidl een tijdje geleden organiseerde. Daar zat niet één klassieke Hollandse stamppot tussen. Aan vrijwel elke stamppot was een draai gegeven, vaak ging het om stamppotten met een Aziatisch tintje. Dit laat zien dat zowel de consument als de supermarkten op zoek zijn naar ‘iets nieuws’. De authentieke keuken is daardoor minder aanwezig.”

Zijn er keukens die de komende jaren populairder zullen worden – of juist in populariteit zullen afnemen?

“Dat gaat heel erg in golfbewegingen. Een aantal jaar geleden werd de Italiaanse keuken erg populair, later zag je wat meer Spaanse en Griekse invloeden. Ook raakte de Mexicaanse keuken op een gegeven moment heel erg in zwang. En kort geleden draaide alles om de keukens uit het Midden-Oosten.

‘De grote opmars zie je met name in ‘comfortfood’’

De keukens uit het Verre Oosten blijven tot de dag van vandaag het meest populair. Op dit moment is de Koreaanse keuken erg in trek. De grote opmars zie je met name in ‘comfortfood’. Comfortfood is sowieso erg in trek, ook uit andere keukens, denk aan gyozas – Japanse dumplings – en empanadas – gevulde deegpasteitjes, afkomstig uit Spanje en Portugal. Wat erg populair is uit Japan, is de ‘tonkatsu’. Van oorsprong een schnitzel van varkensvlees, die meestal als nuggets worden geserveerd met een special tonkatsu-saus. Je zou eerder kunnen zeggen dat bepaalde gerechten een trend zijn, dan echt één of meerdere specifieke keukens.”

Bieden Nederlandse supermarkten voldoende variatie als het gaat

om producten uit de verschillende wereldkeukens?

“Jawel. Supermarkten zijn ook voortdurend op zoek naar onderscheidend vermogen, zij willen de consument variatie bieden. Tegelijkertijd moet een product wel voldoende rotatie bieden, het moet verkopen. Dat maakt het voor leveranciers soms lastig om nieuwe producten te lanceren of bij een supermarkt in het schap te krijgen.

Verder: de ‘internationale’ producten die in de Nederlandse supermarkten in de schappen liggen, zijn vaak afgestemd op de Nederlandse consument. Zo smaakt een sojasaus hier heel anders dan in Japan. Hetzelfde geldt voor sambal. Over het algemeen zijn de producten wat zachter en zoeter van smaak en minder pittig dan de oorspronkelijke versie. Wat wij in Nederland eten, is vrijwel altijd een afgeleide van wat wij kennen. Wil je echt ‘authentiek’ koken, dan is het vaak lastig om aan de juiste ingrediënten te komen. Daarvoor moet je dan bijvoorbeeld echt naar de markt of de toko. Dat geldt ook voor verse ingrediënten – groenten of bepaalde verse kruiden – die in specifieke keukens worden gebruikt. Maar ook voor sauzen zoals een Chinese ‘mushroomsojasaus’. Die zal je niet snel in de Nederlandse supermarkten aantreffen.” Verwacht jij dat het aanbod van ‘internationale’ producten in de Nederlandse supermarkten verder zal groeien? Want tegelijkertijd hebben consumenten ook al langere tijd een behoefte aan lokale producten, streekproducten etc.

“Het is best lastig om dat echt goed in te

schatten, maar duidelijk is dat we steeds meer smaken uit het buitenland combineren met klassieke Nederlandse gerechten en ingrediënten. Ik verwacht dat er binnen vers en zeker in de vleescategorie wel ruimte zal ontstaan voor nieuwe, andersoortige producten met buitenlandse invloeden. Voor mijn gevoel gebeurt er in deze categorie op dat vlak heel weinig. Neem een product als gehakt. Gehakt dat bij supermarkten in het schap ligt, is doorgaans vrij ‘saai’. Daar zouden supermarkten en/of leveranciers veel meer mee kunnen doen, bijvoorbeeld middels smaakmakers en sauzen of andere toevoegingen.”

Anneke Ammerlaan

Anneke Ammerlaan is foodtrendanalist. Zij onderzoekt en beschrijft al meer dan twintig jaar de trends in de voedingswereld. Daarnaast helpt zij bedrijven bij het ontwikkelen van concepten en producten en schreef zij meerdere boeken.

9

…Limburgse vlaai voortaan een beschermd streekproduct is?

De vlaai krijgt een BGA-label, een Beschermde Geografische Aanduiding. Alleen bakkers binnen Nederlands- en Belgisch-Limburg mogen ‘Limburgse vlaai’ verkopen. Ook moet de vlaai aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag deze niet ingevroren worden en mag er geen slagroom op. De diameter moet minimaal 10 en maximaal 30 cm zijn. De bodem moet gemaakt zijn van gistdeeg en mag max. 1 centimeter dik zijn.

…in 2023 1000 kilo ‘Plus-bedr�fskleding’ een tweede leven kreeg?

Plus werkt hiervoor samen met sociale werkplaats i-Did. Van de vervilte oude bedrijfskleding van Plus werden onder andere scheidingswanden van winkelmandjes, klapkratjes en houten kistjes bekleed. van onze voedselconsumptie met 25 procent verlagen.

...gesmolten kaas niet ongezonder is dan ‘gewone’ kaas?

Dit wordt vaak wel gedacht. Door het smelten komen de vetten meer naar buiten en lijkt het alsof gesmolten kaas vetter is. Maar wanneer de kaas verwarmd wordt, verandert er niks qua voedingsstoffen of calorieën. (Bron: Wageningen Universiteit)

... AH Terra een van de winnaars was b� de Vegan Awards 2023?

Ruim 12.500 mensen brachten hun stem uit en kozen AH Terra als winnaar in de categorie ‘beste vegan productlijn’. De verkiezing is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

…de belasting op plastic wegwerpverpakkingen voorlopig ‘in de �skast’ staat?

De inspectie controleert sinds januari niet meer of verkopers – waaronder supermarkten – hun klanten een toeslag laten betalen voor plastic bakjes en bekertjes voor eten en drinken voor onderweg of om thuis direct te consumeren. Op de zogeheten SUP-heffing –‘single use plastic’ – was veel kritiek. Zo riep de Tweede Kamer het kabinet eerder op om de toeslag helemaal af te schaffen.

…plantaardig volgens de Gezondheidsraad gezonder en duurzamer is dan vlees?

Het eten van meer plantaardig voedsel in plaats van dierlijke producten is beter voor het milieu en ook gezonder voor de meeste Nederlanders. Dat concludeert de Gezondheidsraad na een onderzoek. Een meer plantaardig voedingspatroon verlaagt de kans op ziektes en kan de milieu-impact van onze voedselconsumptie met 25 procent verlagen.

11
11
Help klanten gratis oude lampen recyclen ‘Oud voor Nieuw’ of via de Wecycle inleverbak.

Meer informatie:

Gastbijdrage

EU ‘goes led’ en doet
EU ‘goes led’ en doet conventionele verlichting nu echt in de ban

Op het gebied van (technische) verduurzaming gaan de ontwikkelingen razendsnel. Dat betekent dat wat tien jaar geleden innovatief en duurzaam was, soms anno 2024 alweer achterhaald is. Een aansprekend voorbeeld daarvan is de spaarlamp. De ooit gedroomde opvolger van de niet­ duurzame gloeilamp is inmiddels zelf ook rechts ingehaald door de ledlamp, die niet alleen nog energiezuiniger is maar ook minder belastend voor het milieu. Sinds vorig jaar doet de EU spaarlampen en tl­buizen dan ook echt in de ban.

Sinds eind februari 2023 is het voor fabrikanten verboden spaarlampen tot 150 watt op de Europese markt te brengen. Ook tl-fluorescentiebuizen met een levensduur van minstens 25.000 branduren, alsmede tl-buizen van het type T2 en T12 mogen niet meer geproduceerd worden. Voor tlfluorescentiebuizen van het type T5 en T8 geldt dat verbod inmiddels ook, sinds eind augustus 2023. En sinds 1 september 2023 mogen ook grotere tl-buizen T8 van 60, 120 en 150 cm niet meer worden geproduceerd. Tot slot is de productie van G4, GY6.35 en G9 halogeenlampen inmiddels verboden (al zijn er enkele uitzonderingen).

Kortom, ‘EU goes led’. Een belangrijke aanjager van deze ontwikkeling is

overigens de RoHS richtlijn (Restriction of Hazardous Substances - red.), ook wel Richtlijn 2011/65/EU genoemd. Die bepaalt dat het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektronische apparatuur, waaronder verlichting, moet worden beperkt. En aangezien tl-buizen en spaarlampen een kleine hoeveelheid kwik bevatten, is het logisch dat deze niet meer geproduceerd en - op termijn - verkocht mogen worden.

Nieuwe website

Dat laatste betekent overigens ook dat het onverminderd belangrijk blijft om oude spaarlampen en tl-buizen (en de bijbehorende armaturen) bij speciale recyclepunten voor lampen in te leveren. Dat mes snijdt aan twee kanten, want dit

type lampen bevat ook veel waardevolle grondstoffen die gerecycled en hergebruikt kunnen worden. Voor consumenten is er in de afgelopen jaren een fijnmazig inzamelnetwerk voor lampen en armaturen opgezet (Wecycle-inzamelbakken in supermarkten, bouwmarkten, milieustraten). Bedrijven en organisaties kunnen gebruik maken van een nieuwe website: www.wecyclevoorbedrijven.nl. Die brengt via een handige zoekfunctie afdankers van e-waste in een handomdraai in contact met een Wecycle-inleverpunt voor bedrijven bij hen in de buurt. Een deel daarvan keert voor bepaalde elektrische afvalstromen, zoals armaturen (vaak) ook nog een vergoeding voor de materiaalwaarde uit.

Over Wecycle

Wecycle is onderdeel van Stichting OPEN. Onder de naam Wecycle voeren zij campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van hun 13.000 Wecycleinleverpunten door het hele land. Bedrijven kunnen dit doen bij de inleverpunten die op deze site te vinden zijn of hun elektronisch afval laten ophalen.

WECYCLE1380 Adv. Supermarkt team 121x170.indd 1 05-01-2024 14:44 www.supermarkt.team VOOR AL HET GA NAAR DE WEBSITE laatste nieuws
ADVERTENTIE
12

Een plantaardige maalt�d, zo moeil�k is het toch niet?

Als het over ons eten gaat, heeft iedereen wel een mening. Het begint al als je klein bent met: ‘ik vind het niet lekker’. Als je ouder wordt, gaan de meningen vaak over gezondheid of heb je hele verhalen over die lokale specialiteitenwinkel die zo’n uniek kaasje in het schap heeft liggen…

Iedereen heeft altijd wel wat te vertellen over ons eten en daarbij spelen feiten niet per se een rol. Ons voedsel is ook een leuk en populair onderwerp voor aan tafel. Maar pas op: het kan ook zo uitmonden in een ruzie… Bijvoorbeeld als het gaat over ‘plantaardig’. Ik merk dat een gesprek hierover al snel tot verhitte discussies leidt. Ja, we zijn het er allemaal over eens dat een beetje minder vlees op tafel geen kwaad kan, maar over het alternatief voor dat vlees zijn de meningen sterk verdeeld.

‘Nepvlees’ is bijvoorbeeld vaak de kwalificatie die gebruikt wordt. Toch jammer, want ik weet hoeveel moeite er vaak is gestoken in het ontwikkelen van vegetarische vleesvervangers. Ze zijn gemaakt van bijvoorbeeld soja, erwten of paddenstoelen. Daarbij zijn er heel veel inspanningen verricht om ze in beet,

kleur en geur zoveel mogelijk op ‘echt vlees’ te laten lijken. Dit om de stap naar plantaardig voor de consument zo klein mogelijk te maken. In de supermarkt vind je in de koeling al snel acht meter aan plantaardige vleesvervangers. Een tijd geleden was echter in verschillende media te lezen dat de omzet van vleesvervangers onder druk staat; de verwachte groei zet niet door. De oorzaak? Sommigen wijzen op het prijsverschil met een ‘gewoon stukje vlees’ dat nog steeds goedkoper zou zijn dan veel vleesvervangers. Nu was dat lange tijd het geval, maar uit recent onderzoek van Questionmark en Proveg blijkt dat vleesvervangers inmiddels in veel supermarkten juist goedkóper zijn dan vergelijkbare dierlijke varianten…Dat is wellicht positief, als we er vanuit gaan dat voor een bepaalde groep consumenten de portemonnee het keuzegedrag sterker bepaalt dan overwegingen vanuit dierenwelzijn of zorgen om het milieu.

Maar los van de vleesvervangers, zijn er nog veel meer andere oplossingen om meer plantaardig te eten. Zo heeft de Aziatische keuken heel veel gerechten met kikkererwten. En onlangs ben ik een Afrikaanse maaltijd gaan koken en dan

blijkt dus dat een tajine met aubergines of een linzenstoof vrij eenvoudig te bereiden én super lekker kan zijn. Of wat dacht je van een chili sin carne uit de Mexicaanse keuken? Ik heb mijn boodschappenlijstje alweer klaar voor deze week...

Laten we klanten in de winkel een beetje helpen bij de vraag ‘wat gaan we eten vanavond?’ Zet de suggesties eens bij elkaar of zelfs naast elkaar, zodat ze kunnen kiezen. En laat dan zien dat plantaardig het ‘normaal’ is en dat er eigenlijk geen ‘vervanging’ nodig is. Ook de maaltijdboxen kunnen inspiratie bieden. Zo komt de consument er vanzelf achter: ‘plantaardig, zo moeilijk is het toch niet!’

T�n Bresser,  partner van The Category & Trade Company

Extra inleverpunten voor plastic flessen en blikjes

Sinds juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flessen, sinds 1 april 2023 ook op blik. De prakt�k heeft echter laten zien dat ( te) veel kleine PET-flessen en blikjes nog niet worden ingeleverd. Statiegeld Nederland en het Afvalfonds Verpakkingen zetten zich de komende t�d in om duizenden extra inleverpunten te realiseren. Ook gaan z� met een campagne consumenten stimuleren hun lege flesjes of blikjes in te leveren.

Consumenten moeten op meer plekken statiegeld kunnen terugkrijgen voor hun verpakkingen. Door het hele land zullen er 5.400 extra inleverpunten komen om blikjes en PET-flessen in te leveren. Bij en rondom supermarkten worden 800 extra statiegeldmachines geplaatst. Maar ook op (andere) drukbezochte locaties komen extra statiegeldmachines, denk aan onderwijsinstellingen, op stations, bij horecagelegenheden, dagattracties, winkelcentra, festivals, luchthavens en stranden.

Zwerfafval

Statiegeld Nederland en het Afvalfonds Verpakkingen werken nauw samen om deze extra inleverpunten te realiseren en zo meteen het probleem van de rondslingerende blikjes en flesjes terug te dringen. Want niet alleen belanden veel blikjes en flesjes ‘gewoon’ op straat of in de natuur, ook zijn vuilniszakken en afvalbakken een populair doelwit gebleken van ‘graaiers’, waardoor er oók weer extra afval op straat belandt.

‘Samenwerking belangrijk’

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen,

benadrukt het belang van de samenwerking met Statiegeld Nederland. “Statiegeldverpakkingen horen niet in de afvalbak. Daarom willen we het voor consumenten zo makkelijk mogelijk maken om ze in te leveren door extra innamepunten te realiseren daar waar veel consumenten komen. Statiegeld Nederland (verantwoordelijk voor de uitvoering van het statiegeldsysteem voor plastic flesjes en blikjes, red.) gaat voor ons deze uitdaging aan. Verder blijven we de consument met landelijke campagnes en activiteiten stimuleren om statiegeldverpakkingen terug te brengen.”

Bij Statiegeld Nederland ging begin dit jaar Jeroen Hillen als directeur aan de slag. Hij komt van Lidl Nederland, waar hij leiding gaf aan verschillende projecten, waaronder de ‘implementatie’ van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes. “Tijdens mijn betrokkenheid bij de uitbreiding van het statiegeldsysteem bij Lidl heb ik nauw samengewerkt met het team van Statiegeld Nederland. Ik ben enthousiast om gezamenlijk verder te bouwen aan een duurzaam en toekomstbestendig statiegeldsysteem in Nederland.”

13 Column
Ook bij supermarkten komen honderden extra inleverpunten voor lege plastic flesjes en blik. Op de afbeelding: een inleverpunt op Rotterdam The Hague Airport. Afbeelding: Guus Schoonewille 13

RVM Systems

Emballageautomaten: slimme, betaalbare en duurzame recyclingoplossingen op maat

Bent u als ondernemer op zoek naar een slimme, betaalbare én duurzame emballage ­ oplossing op maat? Bijvoorbeeld door een uitbreiding van of juist vanwege de beperkte vloeroppervlakte in uw supermarkt? Of wilt u uw huidige emballagesysteem vervangen? Dan bent u bij RVM Systems aan het juiste adres, aldus algemeen directeur Erik Lukassen.

RVM Systems ontwikkelt, produceert, installeert en onderhoudt emballageoplossingen. “Daarbij willen we voldoen aan de behoefte van klanten aan gebruiksvriendelijke, compacte emballagesystemen die de hoeveelheid afval beperken en daarmee een zo duurzaam mogelijke omgeving creëren”, zegt algemeen directeur Erik Lukkassen.

Wereldwijd leverancier

RVM Systems levert wereldwijd oplossingen op maat, van Scandinavië tot Australië, Polen, Tsjechië, Ierland en de Benelux. Het bedrijf onderscheidt zich met moderne, betrouwbare apparatuur tegen een scherpe prijs. Lukassen: “Niet voor niets kiezen steeds meer franchisenemers, maar ook hoofdkantoren voor de ‘perfect

fit-oplossingen’ en de service van RVM Systems. Bij Jumbo bijvoorbeeld, vind je in een groot aantal winkels onze installaties. Daarnaast leveren we ook aan diverse andere supermarkten, zoals Plus, Spar, Dirk, Dekamarkt en Vomar.”

Scherpe prijs, persoonlijke aandacht Naast een scherpe prijs, is de persoonlijke aandacht waar de organisatie voor staat een belangrijke reden dat steeds meer organisaties overstappen naar RVM Systems, aldus Lukkassen. “Wij bieden een advies op maat, volledig afgestemd op de persoonlijke situatie van een ondernemer of winkel; van stand aloneoplossingen tot complete installaties. Wij bezoeken de locaties actief om die ‘perfect fit’ waar ik zojuist over sprak daadwerkelijk

te garanderen. Eén tot twee keer per jaar verzorgen we preventief onderhoud, onder meer op basis van een servicecontract. Indien er tussentijds een storing is, streven we ernaar om die binnen 24 uur op te lossen. Vaak kan dit al op afstand.”

Voor ieder vloeroppervlak

De emballagesystemen van RVM Systems worden vaak geïnstalleerd bij natuurlijke vervangmomenten, maar ook bij uitbreiding van winkels en bij supermarkten die tot nu toe de emballage innamen bij de kassa en over willen stappen op een machine. Lukassen: “Wij bieden ook compacte machines voor een klein vloeroppervlak –ideaal voor winkels met beperkte ruimte of voor kleinere supermarkten.” Maar ook bij grotere winkels wordt de grootte van de machines beperkt tot een minimum, benadrukt hij. “Wij weten hoe spaarzaam en waardevol de oppervlakte van een winkelvloer is.”

Bijdragen aan circulaire samenleving

In Nederland worden volgens Statiegeld Nederland jaarlijks meer dan 700 miljoen grote plastic flessen, 1 miljard kleine plastic flessen en ruim 2,5 miljard blikjes op de markt gebracht. Het doel is om 90 procent van alle blikjes en plastic drankflessen weer in te nemen en daarmee een bijdrage te leveren aan een schoner Nederland. “Een missie waarmee we al heel goed op weg zijn, maar waar ook nog veel te winnen valt”, zegt Lukassen. “Daarom vind je onze apparaten inmiddels niet alleen meer bij de bekende supermarkten, maar ook op bijvoorbeeld scholen, bij pretparken, tuincentra, benzinestations,

RVM Systems:

• Wereldwijd leverancier van emballage- en recyclingsystemen Meer dan 20 jaar ervaring

• Compacte oplossingen, geschikt voor ieder vloeroppervlak Snelle acceptatie van verpakkingen door 360 graden herkenning

• Gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te onderhouden Advies op maat Persoonlijke aandacht Scherpe prijs

congrescentra en niet te vergeten op een aantal grote NS-stations. Zo moedigen onze gebruiksvriendelijke emballagesystemen consumenten aan om plastic flessen en blikjes te recyclen en de hoeveelheid afval te beperken. De systemen zijn snel, betrouwbaar en efficiënt; met onder meer de 360 graden barcode- en vormherkenning komt het zelden tot nooit voor dat een statiegeldproduct wordt geweigerd, een van de grootste ergernissen bij consumenten. Door het plaatsen van onze systemen dragen retailers en supermarktformules dus ook automatisch bij aan een meer circulaire samenleving.”

RVM Systems is een van oorsprong Scandinavisch bedrijf. Al ruim twintig jaar ontwikkelt het statiegeld- en recyclingoplossingen, inmiddels wereldwijd. Lukasssen: “We ontwikkelen en maken gebruik van betrouwbare technologie om verpakkingen te kunnen blijven recyclen en zo een duurzamere omgeving te creëren. In Nederland werken we vanuit ons hoofdkantoor in De Meern. Met een Nederlandstalig team, dat zeven dagen per week bereikbaar is, adviseren we retailers in het hele land en installeren en onderhouden we de emballageapparaten. Met onze expertise, persoonlijke aandacht en scherpe prijs vergroten we het aandeel van duurzame recycling”.

Wilt u meer informatie over de emballageen recyclingoplossingen van RVM Systems? Kijk dan op https://www.rvmsystems.nl of neem direct contact op via +31 (0) 85 029 5840 / sales@rvmsystems.nl.

Gepersonaliseerde ontwerpen RVM Systems biedt de mogelijkheid om emballageautomaten naar wens te personaliseren, zodat deze perfect passen bij de uitstraling van de betreffende supermarkt. Met de ‘ReMotion-techniek’ kan eveneens de ‘look & feel’ van het touchscreen worden aangepast, aldus Lukassen. “Onze grafische afdeling kan samen met ondernemers of formules bepalen hoe het logo eruit moet komen te zien, of zij leveren hun eigen bestanden aan.”

Algemeen directeur Erik Lukassen bij een emballageautomaat.
14

Check!

Podcasts, evenementen, leuke accounts om te volgen... Check! In deze rubriek delen wij opvallende en vermakelijke ‘dingen’. Heb jij nog leuke tips? Laat het ons dan weten via supermarktteam@shelflife.nl of via ons Instagram-account @supermarktteam.

Eten is weten

In de podcast ‘Eten is weten’ bespreken Hidde Boersma, Joris Lohman en Karsten de Vreugd de zin en de onzin van de voedselwereld. Iedere aflevering staat er een onderwerp centraal en wordt er gediscussieerd over thema’s uit de voedingswereld. Af en toe schuift er een gast aan en deelt zijn/haar mening. Geïnteresseerd? De podcast is te vinden op de verschillende streamingsdiensten.

TIKTOK

Plus Uranuslaan

Voor medewerkers van de supermarkt, zal het TikTok-account van het Plus-filiaal ‘Krommenie’ voor veel herkenning zorgen. Het account deelt opmerkelijke zaken die medewerkers dagelijks tegenkomen in de winkel. Denk aan een pak melk tussen de komkommers, losse eieren in het schap of een kartonnen koffiebekertje tussen de appelsap. Waarom ook niet…

Leuk om te volgen!

Bron: https://www.tiktok.com/@ plusuranuslaan

Worstelingen: over vlees, idealen en de toekomst van ons eten

Het lijkt soms wellicht of heel Nederland vegan of flexitariër is – of wil zijn. Maar de cijfers geven toch een wat ander beeld: veel consumenten grijpen nog altijd maar wat graag naar een biefstukje. In ‘Worstelingen: over vlees, idealen en de toekomst van ons eten’ onderzoekt Samuel Levie – medeoprichter van het worstenmerk Brandt & Levie – hoe de vleesconsumptie zo kan zijn doorgeslagen. Maar oók of hij zelf als worstmaker nog wel op het goede spoor zit. Verder geeft hij aan hoe hij denkt dat iedereen, van vegan tot vleeseter, kan bijdragen aan een gezonder voedselsysteem.

8 MAART

Nationale Pannenkoekendag

Ben jij gek op pannenkoeken? Schrijf dan 8 maart in je agenda. Dan is het ‘Nationale Pannenkoekdag’. De ‘dag’ vindt plaats aan het einde van de ‘vastentijd’. In de vastentijd mochten mensen geen eieren, melk en vetten eten. Na veertig dagen was de vastentijd voorbij en aten ze pannenkoeken om de vastenperiode af te sluiten.

Bron: https://www.fijnedagvan.nl/info/ nationale-pannenkoekendag/

Rollende Keukens EVENT

Van 8 t/m 12 mei zal in het Amsterdamse Westerpark de zestiende editie van ‘foodtruckfestival’ ‘Rollende Keukens’ plaatsvinden. Tijdens het lange Hemelvaartsweekend kan je genieten van lekker drankjes, heerlijke hapjes (maar liefst 100 keukens zijn aanwezig) en live optredens. De toegang is gratis.

Zet ‘Rollende Keukens’ alvast maar in de agenda!

https://rollendekeukens.amsterdam

15
PODCAST
15
BOEK

Den Haag Laakweg, tijdens de iftaraanschuiftafel die Jumbo vorig jaar organiseerde. Ook dit jaar vindt er hier weer een iftar-aanschuifmaaltijd plaats.

Ramadan in de super: acties en iftar-aanschuiftafel

Deze maand start de ramadan: de islamitische vastenmaand. Ook supermarktformules spelen in op deze maand. Met speciale ‘ramadan­acties’ en/of het organiseren van iftar­aanschuiftafels.

De ramadan is een belangrijke vastenmaand voor moslims. De ramadan start dit jaar op zondag 10 maart en eindigt op dinsdag 9 april; de maand wordt afgesloten met het Suikerfeest (zie kader). Ook supermarktketens besteden al enkele jaren op hun eigen manier aandacht aan de ramadan.

Jumbo: iftar-aanschuiftafel

Zo organiseert Jumbo dit jaar opnieuw een ‘iftar-aanschuiftafel. De iftar is de eerste maaltijd die wordt genuttigd na zonsondergang (zie kader). De iftar-aanschuiftafel vindt plaats op 20 maart, bij Jumbo Den Haag Laakweg. Tijdens de avond krijgen de gasten een driegangenmenu geserveerd. Het initiatief vond vorig jaar voor het eerst plaats, om zo de saamhorigheid tussen inwoners in Den Haag te vergroten. Zeshonderd stadsgenoten gingen met elkaar in gesprek en genoten van een uitgebreid diner. Ook was er een avondvullend programma waarin verbinding tussen culturen centraal stond.

Ilias Chohabi, filiaalmanager Jumbo Den Haag Laakweg: “We kijken terug op een heel bijzondere avond samen met zoveel buurtbewoners en stadsgenoten. Ik ben enorm trots op wat we met de teams uit alle winkels en de vrijwilligers van de maatschappelijke partners hebben neergezet. Als lokale supermarkt weten we wat er speelt in de buurt en brengen we graag mensen samen op belangrijke momenten.”

Tussen de gerechten door waren er optredens van onder meer theatermaker Mouna Laroussi en een band die klassieke

Arabische muziek maakt. Ook was er een gebed onder leiding van een imam.

Albert Heijn: ‘zijn er nog mee bezig’ Ook Albert Heijn organiseerde de afgelopen jaren iftars in verschillende steden, waaronder Zaandam, Rotterdam en Amsterdam. Of en waar precies Albert Heijn dat dit jaar ook weer gaat doen, was bij het ter perse gaan van dit blad nog niet bekend. "We zijn het inhoudelijk nog vorm aan het geven", aldus een woordvoerster van Albert Heijn.

De woordvoerster van Albert Heijn geeft daarnaast aan dat AH altijd een assortiment heeft ‘dat passend is bij de ramadan’ en dat filialen verder zelf invulling kunnen geven aan activaties tijdens de vastenmaand.

Lidl: actiematig inspelen

Lidl houdt vooral ‘actiematig’ rekening met de ramadan, aldus een woordvoerster. “Wij proberen altijd te kijken naar de wensen en behoeften van klanten, we haken in op de actualiteit en hebben ook geregeld onze ‘internationale weken’. Dit jaar zullen we vooral actiematig inspelen op de ramadan. Gedurende de maand vinden er verschillende speciale acties plaats.”

Plus: aandacht in folder Supermarktformule Plus had vorig jaar een speciaal ramadanassortiment. Dit bestond onder andere uit dadels, bakproducten en diverse soorten brood. Dit jaar heeft Plus dat niet. Wel zal het via de reclamefolder aandacht schenken aan de ramadan, aldus een woordvoerster.

Wat is de ramadan?

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en wordt beschouwd als een heilige maand voor moslims. Het is een periode van vasten, reflectie, spirituele groei en toewijding aan Allah. Het is een maand van extra bezinning, verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Tijdens de ramadan onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken als een daad van spirituele zuivering en zelfopoffering. De suhoor is de eerste maaltijd voor zonsopgang. De iftar is de maaltijd die wordt genuttigd bij zonsondergang om het vasten te breken. De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest.

Suikerfeest

Met het Suikerfeest, ook wel bekend als ‘Eid al-Fitr’, wordt het einde van de ramadan – de islamitische vastenmaand – gevierd. Het Suikerfeest staat in het teken van vreugde, samenzijn en dankbaarheid. Er is een ochtendgebed, daarna start het feestelijke aspect van de dag. Mensen bezoeken elkaar, eten samen zoete lekkernijen en vieren zo het einde van de vastenmaand.

Iftar: wat is dat?

De iftar is de eerste maaltijd die wordt genuttigd na zonsondergang. Deze iftars worden vaak gevierd met familie, vrienden of kennissen. Wat er tijdens iftars wordt gegeten, verschilt per cultuur. Over het algemeen zijn het gevarieerde maaltijden. Denk aan soepen – zoals een Turkse linzensoep of een Marokkaanse harira –salades en stoofschotels. Maar ook zoete lekkernijen, zoals baklava en ‘kheer’; een zoete rijstpudding. Saamhorigheid staat centraal tijdens de ramadan en speelt ook een grote rol tijdens de iftars. Zo worden iftars gevierd bij mensen thuis, in moskeeën en: de laatste jaren dus ook bij supermarkten.

16

Goulashsoep met orzo en peterselieroom

Recept: Lassie

Ingrediënten

- 100 g Lassie orzo

- 50 g boter

- 2 uien, gesnipperd

- 3 tenen knoflook, fijngehakt

- 400 g rundersukadelappen, in blokjes

- 2 paprika’s (rood en groen), in reepjes

- 1 blikje tomatenpuree (70 g)

- 2 tl milde paprikapoeder

- 1 tl gerookt paprikapoeder

- 1 volle el bloem (25 g)

- 1 blik gepelde tomaten (400 g)

- 1,2 l vleesbouillon (van tablet)

- 1 laurierblad

- 1 takje peterselie, fijngehakt

- 125 ml zure room

Bereidingsw�ze

1. Smelt in een (soep)pan de boter. Fruit de ui met de knoflook 2 min. Voeg het vlees en de paprika’s toe en bak 3 min.

2. Roer de tomatenpuree erdoor en bestrooi het vlees met beide soorten paprikapoeder en de bloem. Schep om en bak nog 1 min.

3. Draai het vuur laag en kook de soep met de deksel op de pan in 2 uur zachtjes gaar.

4. Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de peterselie door de room.

5. Breng de soep op smaak met zout en peper. Voeg de orzo toe en schep de soep in 4 kommen.

6. Schep in elke kom een lepel peterselieroom.

Tip: Roer voor een pittig accent door de zure room 2-3 tl mierikswortel.

Gezien in het buitenland

Fins en dry-aged vlees b� Edeka-center

In deze rubriek elke aflevering een bijzonder beeld of een bijzonder product, uit een supermarkt in het buitenland. De beelden zijn afkomstig van Erik Hemmes, van Erik Hemmes\Retail Advies, die geregeld naar het buitenland afreist om bijzondere supermarkten te bezoeken. Deze keer: een klimaatkast met dry aged vlees en antibioticavrij vlees uit Finland bij Edeka-center Görge in Braunschweig (Duitsland).

Hoewel Duitse consumenten

Ook bijzonder: bij vlees in zelfbediening treft de klant onder andere vlees uit Finland, van ‘Pure Rare’. Dit vlees heeft de claim ‘vrij van antibiotica’ en is afkomstig van kleinschalige veehouderijen.

eten

de

in Duitse supermarkten nog altijd een belangrijke plaats in. Dit vlees wordt niet zelden ‘in bediening’ verkocht. Soms door de supermarkformule zelf, soms door een ‘externe’ slager, een zogeheten concessionair. De vleesafdeling bij deze Edeka-center – een grote Edeka – in de Duitse stad Braunschweig

17
steeds minder vlees neemt vleesafdeling heeft daarbij zelfs een klimaatkast met dry-aged vlees.
17

Goud in Handen; werken aan én volgens een visie

Medewerkers van supermarkten z� n onmisbaar – en daarmee ‘goud’ voor de ondernemer of fi liaalleider. Maar deze medewerkers – en daarmee de hele supermarkt – komen pas echt tot hun recht als z� werken volgens een duidel� ke én eenduidige visie. Goud in Handen helpt supermarkten hierb� . “W� zorgen er met onze programma’s voor dat elke ondernemer of bedr� sfl eider het beste uit z� n/haar team weet te halen.”

Vier jaar geleden zag mede-oprichter Ronald Kersseboom een kans. Zijn eigen kinderen werkten destijds in de supermarkt; zij hadden daar – net als veel jongeren in ons land – hun eerste (bij) baantje. Hoe gaaf is het als je juist ook die jongeren al kan meenemen in de visie van de winkel, zo was zijn gedachte. Goed voor de winkel – en de jongeren zullen er ook in hun latere werkzame leven nog veel profijt va hebben.

Visie Kersseboom startte samen met Ferdi van den Bergh ‘Goud in Handen’, een trainings- en ‘toerustingsprogramma’ dat medewerkers van alle verschillende lagen in de organisatie wil verbinden en hen laat werken vanuit een en dezelfde visie. “Werken vanuit een visie geeft meerwaarde aan zowel de medewerker als

aan de onderneming”, zegt Van den Bergh. “Als je je medewerkers aan kunt spreken vanuit een inspirerende visie, zijn zij veel meer geneigd om te willen bijdragen aan die visie.”

Bouwstenen

Goud in Handen helpt bedrijven bij het formuleren van deze visie, maar geeft ook trainingen aan bedrijven en ondernemers die al een visie op papier hebben staan. Daarbij wordt altijd eerst gekeken naar de huidige situatie van het bedrijf/de locatie.

“We observeren het bedrijf, praten met ondernemers en medewerkers en gaan dan met de ‘bouwstenen’ aan de slag.” De bouwstenen zijn opgedeeld in verschillende categorieën: visie bouwen, leiderschap, begeleiding. “De ene persoon leert vooral leiding te geven vanuit bepaalde ideeën en theorieën over leiderschap, een ander leert vooral in de uitvoering, door het aansturen van medewerkers, door ‘te doen’”, aldus Van den Bergh. “Daar houden we rekening mee.” Daarnaast zorgt Goud in Handen voor structuur en strategie. “Het is namelijk de kunst om te blijven werken vanuit de visie en deze niet te laten verwateren.”

Van management tot vulploegmedewerkers

De programma’s van Goud in Handen zijn persoonlijk, begrijpelijk en direct

Naam

Jodie Stokkink

Leeftijd

25 jaar

Functie

toepasbaar voor de deelnemers, van managementniveau tot het niveau van de vulploeg, aldus Van den Bergh. “Visie, leiderschap en cultuur zijn drie hoofdthema’s die bijna altijd terugkomen in onze programma’s. We hebben ‘vaste’ programma’s, maar kijken uiteraard wel of het past bij de klant. Daarom observeren we zoals gezegd altijd goed en gaan we met de klant in gesprek voordat we daadwerkelijk aan de slag gaan.”

Supermarkten: ‘eigen cultuur’ Goud in Handen werkte eerder al voor onder andere supermarkten van Albert Heijn, Jumbo en Plus. Van den Bergh: “De retail- en met name de supermarktbranche is een unieke en dynamische branche. Een supermarkt wordt vaak gerund door lokale ondernemers, er werken lokale werknemers.

Bakkerij-medewerkster bij Jumbo in Eerbeek

Uiterst links: Ronald Kersseboom, uiterst rechts Ferdi van den Bergh, oprichters van Goud in Handen.

Ook al valt het gros van de supermarkten onder een supermarktformule, iedere winkel of locatie heeft zijn eigen gedachten, cultuur etc. Daar stemmen we onze programma’s op af en daar houden we binnen de programma’s rekening mee.”

Wil jij als ondernemer dat jouw medewerkers gaan werken vanuit jouw/een specifieke visie én dat ook blijven doen? Neem dan contact op met Goud in Handen.

Ronald.kersseboom@goud-inhanden.nl

Even voorstellen: de bakker�-medewerkster

Nederland telt meer dan driehonderdduizend supermarktmedewerkers. Samen zorgen zij ervoor dat miljoenen mensen dagelijks hun boodschappen kunnen doen. In deze rubriek stellen zij zich voor.

M�n favoriete (werk)dag van de week is….           “Iedere dag is anders en die dynamiek vind ik erg leuk. Ik heb dan ook niet één favoriete dag in de week.”

de winkel hoor, dan word ik blij van het nummer Engelbewaarder.”

In de pauze op m�n werk eet ik…  “Vaak een sneetje brood met kaas. Erg lekker.”

Ik werk in de supermarkt omdat…      “Ik het erg leuk vind. Vooral van het klantcontact word ik erg blij. Daarnaast is geen dag hetzelfde, wat zorgt voor veel variatie.”

M�n leukste collega is...

“Het zijn allemaal hele leuke collega’s, maar Ans springt er bovenuit, dankzij haar vrolijkheid. Daarnaast is Ans de ‘moederfiguur’ van de afdeling.”

M�n favoriete werkschoenen….

“Dat zijn mijn Sketchers. Deze lopen erg fijn. De broodafdeling heeft een redelijk gladde vloer en met deze schoenen heb ik een goede grip.”

Op m�n werk kan ik niet zonder… “De gezellige collega’s en de gemoedelijke sfeer in de winkel.”

M�n favoriete nummer t�dens het werken… “

“Als ik aan het werk ben bij de ovens of bij de broodsnijmachine sta, dan hoor ik de radio niet zo goed. Maar als ik muziek in

Het grappigste/raarste/leukste wat ik ooit hebt meegemaakt is…   “Een klant die vroeg of ons versgebakken brood over de datum was. Dat vond ik een aparte, maar wel grappige vraag. Natuurlijk is het vers!”

M�n favoriete merk in de supermarkt is….

“Optimel. De vanilleyoghurt is mijn favoriet en koop ik regelmatig. Erg lekker in combinatie met muesli.”

Een product uit de supermarkt dat iedereen écht eens moet proberen is… “Onze verse croissantjes. Ze worden meerdere keren per dag gebakken, daarom zijn ze altijd kraakvers.”

Geen dag is hetzelfde, wat zorgt voor veel variatie.

18

Winkeldieven bestelen ons allemaal

Het was best frustrerend de laatste maanden. De aandacht voor winkeldiefstal leidde tot heel vreemde reacties. Het leek wel of we winkeldiefstal maar normaal moeten gaan vinden: 'Dan hadden ze in de supermarkten maar geen zelfscan moeten invoeren'.

Daar ben je als supermarktmedewerker of -ondernemer privé misschien ook wel op aangesproken: 'Supermarkten maken ook nog eens enorme winsten...dus die kunnen dat makkelijk leiden… ' Ik heb wel eens gezegd: het woord van het jaar ‘graaiflatie’ gaat voor mij niet over de enorme winsten van supermarkten. Die zijn er namelijk niet. De marges zijn uitermate krap. Je zou je bijna kunnen afvragen of het als ondernemer niet beter is om het geld op een spaarrekening te zetten...dan maak je wellicht meer winst dan met een supermarkt....

'Graaiflatie' is voor mij het fenomeen dat het zomaar geaccepteerd lijkt te worden dat je als consument producten gratis meeneemt uit de winkel. Laten we het daarom maar even heel duidelijk stellen: diefstal is diefstal, punt uit. En diefstal is strafbaar. En klanten die met de nodige agressie de medewerkers benaderen, zouden hiervoor dan ook - figuurlijk - op

de vingers getikt moeten worden. Niet alleen de werkgever is slachtoffer van een winkeldiefstal. Eigenlijk is iedereen de klos. Want de diefstal moet worden terugverdiend, tenslotte moeten ook de rekeningen en de lonen worden betaald. De prijzen van de artikelen die gewoon verkocht worden moeten dus omhoog, voor alle wél betalende klanten... Bovendien: supermarkten zijn vaak ook sponsoren van tal van activiteiten in de buurt, wijk of het dorp. Maar als er meer diefstal plaatsvindt, wordt er door supermarkten minder verdiend. En dat betekent weer dat er minder ruimte is voor de sponsoring van de voetbalclub, bijdragen aan scholen of activiteiten van ouderen, of voor het bieden van werkgelegenheid, ook aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vandaar dat we bij het Vakcentrum steeds zeggen: 'Winkeldieven stelen van ons allemaal'.

Nogmaals: diefstal ís niet normaal. Niet in een supermarkt, zelfs niet bij zelfscan, nooit. Het is wat mij betreft schandalig dat zogenoemde 'opinieleiders', waaronder zelfs (ex)politici, stellen dat het min of meer normaal is om spullen mee te nemen zonder te betalen.

Daarover heb ik meerdere boze berichten van onze leden gekregen - en terecht. Diefstal is diefstal, punt uit.

Misschien kun je als supermarktmedewerker (of -ondernemer) iets met het bovenstaande als er op een verjaardag of ergens anders weer een discussie ontstaat. In de winkel ga je als medewerker deze discussie natuurlijk niet aan. Daar weet je hoe je moet handelen in geval van diefstal. Je hebt immers de e-learning ‘Oog voor veiligheid' gedaan. En als dat nog niet zo is: vraag er dan naar bij je werkgever.

Patricia Hoogstraaten

Directeur Vakcentrum*

Pluq: de juiste laadpaal, op de juiste locatie –met de beste service

Pluq heeft al 1500 laadpunten voor elektrische auto’s gerealiseerd. Kosteloos. Het Nederlandse bedrijf financiert, installeert, beheert en onderhoudt de laadpalen. Klanten hoeven geen euro te investeren, aldus sales director Niels Stalenberg. “Wij bieden volledige ontzorging. Geen extra kosten, geen gedoe. Onze partners mogen alleen genieten van alle voordelen.”

Ruim vier jaar geleden – eind 2019 – ging Pluq van start. De oprichters merkten dat ze hun elektrische auto maar op weinig plekken konden opladen. “Bedrijven boden nauwelijks oplaadpunten aan. Daar zagen zij kansen”, vertelt sales director Niels Stalenberg van Pluq.

‘Charging as a service’ Pluq lanceerde bij de start meteen een nieuw concept: ‘Charging as a Service’. “We bieden ondernemers en bedrijven slimme, innovatieve laadoplossingen voor hun private parkeerterrein. Alle kosten en risico's komen voor onze rekening. Van aankoop tot aanleg, van onderhoud tot beheer. Klanten hebben nergens omkijken naar en delen toch mee in de opbrengst”, aldus Stalenberg. Pluq betaalt maandelijks de gemaakte energiekosten terug aan de ondernemer,

plus een bonus per geladen kilowattuur. “En omdat de laadtarieven laag zijn, komen rijders van een elektrische auto graag terug om hun auto op te laden. “

En…actie!

Het plan van aanpak is simpel, zegt Stalenberg. “Eerst onderzoeken we of de stroomcapaciteit op de locatie toereikend is voor laadpalen. Ondernemers zijn, terecht, huiverig voor congestie (een soort ‘filevorming’ op het stroomnet, red.), maar met onze slimme oplossingen is vaak meer mogelijk dan gedacht. Daarna bekijken we welk type laadpaal het meest geschikt is en volgen de installatie en het beheer. Het traject verloopt vrij snel.”

Ondernemers ontzorgen

Pluq beheert ruim duizend laadpunten

*Vakcentrum is de brancheorganisatie voor zelfstandig supermarktondernemers en franchisenemers.

in Nederland en is actief in verschillende landen en sectoren, waaronder de hotelbranche, de zorg én de retail. Stalenberg: “Denk aan retailparken, supermarkten of andere plekken met veel bezoekers. Steeds meer ondernemers willen hun klanten laadpalen aanbieden. Maar zij missen de benodigde kennis of hebben geen zin in extra administratieve rompslomp. Dankzij onze kennis en ervaring kunnen we ondernemers op alle punten adviseren en ontzorgen.”

Supermarkt versus woonboulevard Wat de meest geschikte laadpaal is, verschilt per locatie en per sector. De verblijfsduur van bezoekers en hun laadgedrag bepalen het type laadstation. Stalenberg: “Voor supermarkten zijn laadpalen van 300kW het meest geschikt,

Sales director Niels Stalenberg van Pluq.

omdat de consument gemiddeld een kwartier in de winkel is. Maar voor woonboulevards, waar mensen vaak langer vertoeven, zijn laadpalen met een andere capaciteit passender. Het is maatwerk, waarbij we altijd inspelen op de wensen en behoeften van een organisatie of ondernemer. Daarom hebben we ‘Charging as a Service’ geïntroduceerd: de juiste laadpaal op de juiste locatie met de beste service.”

Meer informatie over de service van Pluq?

Neem contact op met Niels Stalenberg.

Column
19
ADVERTENTIE WWW.CALLOWFIT.COM *DIT IS EEN KLEINE GREEP UIT ONS ASSORTIMENT
VET & TOEGEVOEGDE SUIKER
0%
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.