FP_2015_12

Page 44

Heel Holland introduceert De behoefte aan onderscheid bij supermarkten biedt kansen aan nieuwkomers. Retailers organiseren er zelfs heuse ‘talentenjachten’ voor, maar er wordt ook nog graag in het buitenland geshopt. De Top 30 Toetreders weerspiegelt deze ontwikkeling ten dele, maar sluit vooral aan bij actuele assortimentstrends. Door: Dave van Loon Foto’s: FoodPersonality

Het onderzoek Bij Jumbo ging begin dit jaar de tweede editie van het Jumbo Huismerk Lab van start. Een platform waarmee Jumbo leveranciers aanmoedigt om nieuwe en innovatie producten te ontwikkelen voor het huismerk. Jumbo koppelde er dit jaar het thema gezonder eten en leven aan vast. Vollebregt Fresh Company won die competitie met een reeks ‘vleeswaren’ die voor de helft uit groente en zuivel bestaat. Albert Heijn beleefde vorig jaar november de eerste editie van wat het de AH Podiumdagen noemde. Bedrijven die leverancier van Albert Heijn wilden worden, werden daarbij opgeroepen om voor inkoop- en category managers in Zaandam te komen pitchen. ‘We zijn op zoek naar nieuwe, innovatieve of sterk onderscheidende producten waarmee we klanten kunnen verrassen, inspireren en verwennen, maar ook zeker ‘waar voor je geld’-producten’, zo heette het. Een vergelijkbaar initiatief dus, maar dan niet specifiek voor het huismerk. De podiumdagen werden gezien als onderdeel van Albert Heijns hernieuwde ambitie om op assortimentsgebied weer leidend te zijn.

2x Lab Maar de Podiumdagen krijgen geen vervolg. Althans, er is geen aankondiging gedaan en de speciale website is uit de lucht. In plaats daarvan heeft Albert Heijn zich onlangs verbonden aan Food Lab 2015, een innovatieplatform dat duurzaamheid als specifiek thema kent. Op initiatief van communicatiebureau Ketchum dagen Albert Heijn, Food Valley NL en Rabobank daarin

start-ups uit met innovaties te komen. En evenals bij het Jumbo Huismerk Lab is de winnaar van dit Lab-initiatief verzekerd van een plekje in het schap. Albert Heijn blijft in die zin dus wel actief op zoek naar onderscheidende toevoegingen aan het assortiment. Het wachten is eigenlijk op een vergelijkbaar initiatief vanuit de Superunie-hoek. Bij diverse leden zou een dergelijke innovatieplatform – al dan niet thematisch ingevuld (denk aan duurzaamheid of streekproducten) – niet misstaan. Het blijft uiteraard wel de vraag of de winnaars van dit soort ‘talentenjachten’ behalve onderscheidend vermogen ook veel omzet opleveren. De winnaar van de eerste editie van het Jumbo Huismerk Lab – Pain d’Amis borrelbrood – zijn we bij de Top 30 Toetreders nooit tegengekomen (voor de winnaar van dit jaar is het nog te vroeg). Maar ook winnaars van de AH Podiumdagen zoals Professor Grunschnabel (ijs), NatureCrops (quinoasoep) en Made Good (repen) komen we bij deze inmiddels vierde editie van de Top 30 Toetreders niet tegen.

Brede distributie zeldzaam Wie voert dan dit jaar de lijst aan? Van Dijk’s Roggebrood, met distributie bij Albert Heijn, Jumbo en Superunie. Van Dijk’s ambachtelijk Fries Roggebrood, om precies te zijn. De familiebakkerij in Sint Johannesga bestaat al meer dan 100 jaar, maar het bedrijf heeft zich intussen wel uitsluitend toegelegd op het bakken van roggebrood. De succesfactor? Het is naar eigen zeggen zachter en smakelijker dan dat van ‘een grote

IRI verzamelde alle nieuwe merken en/of leveranciers die in de periode week 36 2014 tot en met week 36 2015 voor het eerst door de kassa’s van de supermarkten werden gescand. En evenals bij voorgaande edities is de lijst geschoond van naamswijzigingen, recente herintroducties en submerken van bekende merken. De ‘ruis’ is er als het ware uit gefilterd, terwijl we de toetreders in (veelal generiek) vers afzonderlijk presenteren. Gezien het geringe aantal nieuwe wijnmerken en -leveranciers is er dit jaar voor gekozen deze in de reguliere top-30 mee te nemen.

concurrent’. En: het blijft langer goed. Goed ook voor een kleine € 950.000,- omzet op jaarbasis. Dat mag je gerust een prestatie noemen. Van Dijk’s Roggebrood is meteen ook een van de slechts vier producten uit deze Top 30 Toetreders dat een bredere distributie heeft. We bedoelen daarmee dat het verkrijgbaar is bij Albert Heijn, Jumbo en (een of meerdere leden van) Superunie. Dat geldt verder alleen nog voor Goose Islandspeciaalbier (van AB InBev), retrofrisdrankmerk Ranja en verantwoorde frisdrank Charlie’s Natural. Daarnaast heeft nog één product distributie bij zowel Albert Heijn als Jumbo – Elsdorferyoghurt (Molkerei Elsdorfer) – en één merk bij Albert Heijn en Superunie (i.c. Jan Linders), te weten biermerk Paulaner. Voor het overige hebben de toetreders uitsluitend distributie bij Albert Heijn (16x), Superunie (5x) of Jumbo (3x).

Lijstaanvoerder van de vierde editie van de Top 30 Toetreders: Van Dijk’s Ambachtelijk Fries Roggebrood.

Bieren in allerlei soorten en maten dit jaar. Paulaner (voor nagenoeg de helft in handen van Heineken) is daarvan veruit de grootste in omzet.

Groot bij Jumbo: Dawtona Appelmoes in pot; veel voor weinig.

Yoghurt met aardbeien. Onderscheidend? Maar Elsdorfer staat wel bij Albert Heijn en Jumbo.

44

FoodPersonality december 2015

44 toetreders 44

01-12-2015 15:49:15